ÇELİK KONSTRÜKSİYONLARDA GÜVENİRLİLİK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇELİK KONSTRÜKSİYONLARDA GÜVENİRLİLİK"

Transkript

1 ÇELİK KONSTRÜKSİYONLARDA GÜVENİRLİLİK Y.Doç.Dr. İsmail GERDEMELİ Makina Fakültesi Oda : 224, Tel: /2450, gerdeme@itu.edu.tr

2 ÇELİK KONSTRÜKSİYONLARDA GÜVENİRLİLİK Ders İçeriği : Transport makinalarındaki çelik konstrüksiyonların kullanım amacına göre sınıflandırılması ve elemanlarının yapıları. Çelik konstrüksiyonların imalinde kullanılan malzemelerin seçimi ve etkiyen kuvvetler. Çelik konstrüksiyomların işletme koşulları ve performansları. Çelik konstrüksiyomlarda dengeleme problemleri ve devrilme koşulları. Peryodik kontrol ve bakım esasları.

3 ÇELİK KONSTRÜKSİYONLARDA GÜVENİRLİLİK Ders Kitabı : J. Kogan, Crane Design Theory and Calculations of Reliability, New York, USA Kaynaklar : Kulwiec, R. John Willey & Sons, Materials Handling Handbook, New York, USA Robinson, R., Handbook of Materials Handling, Ellis Horwood Ltd. USA. Demirsoy, M., Transport Tekniği Cilt 2,3, Birsen Yayınevi. Pfeifer, H., Grundlagen Der Fordertechnik, Vieweg and Sons Dosdoğru, G., Köprülü Kren Hesabı ve Diğer Hesaplar, Arpaz Matbacılık. Friderich, H., Fachbuch Fur Hebezegführer, Verlag Technik. DIN-Taschenbuch 44, Beth Verlag, DIN-Taschenbuch 185, Beth Verlag, 1995.

4 ÇELİK KONSTRÜKSİYONLARDA GÜVENİRLİLİK Dersin Amacı : 1.Sanayide imalat akışını ekonomik ve güvenli bir şekilde sağlayan, açık ve kapalı alanlarda tesis edilen çelik konstrüksiyonların seçimi. Çelik konstrüksiyonların hesap yöntemlerinin ele alınması ve değişik transport sistemlerinin konstrüksiyonlarının FEM ve DIN normlarına uygun dizaynının yapılması. 3.Endüstriyel tesislerinde kullanılan çelik konstrüksiyonların tasarım esaslarının verilmesidir.

5 ÇELİK KONSTRÜKSİYONLARDA GÜVENİRLİLİK Dersin Kazandıracağı Bilgi ve Beceriler: Ders sonunda öğrenciler şu özellikleri kazanacaktır. 1.Sanayide taşınacak çelik konstrüksiyonların belirleme becerisi, 2.Çelik konstrüksiyonların tasarım becerisi, 3.Endüstri tesislerinde kullanılan çelik konstrüksiyonların projelendirme ve maliyet analizi becerisi.

6 ÇELİK KONSTRÜKSİYONLARDA GÜVENİRLİLİK Başarı Değerlendirme: Ara Sınav % 30 Ödev % 30 Final Sınavı % 40

7 ÇELİK KONSTRÜKSİYONLARDA GÜVENİRLİLİK KONULAR: 1-Yük tutma elemanları 2-Transport sistemlerinde kullanılan çelik konstrüksiyonların temel tasarım kabulleri 3-Çelik konstrüksiyonlarda kullanıllan malzemelerin seçimi 4-Çelik konstrüksiyonlara etkiyen kuvvetler 5-Çelik konstrüksiyonlarda işletme şartları ve performansları 6-Çelik konstrüksiyonların dinamiği

8 ÇELİK KONSTRÜKSİYONLARDA GÜVENİRLİLİK 7-Çelik konstrüksiyonlarda rüzgar yükleri 8-Çelik konstrüksiyonlarda denge problemleri ve devrilme koşulları 9-Optimum güvenirlilik şartlarının belirlenmesi 10-Çelik konstrüksiyonlarda maliyet hesapları 11-Çelik konstrüksiyonlarda pratik konstrüksiyon esasları 12-FEM ve DIN normları ile Çelik konstrüksiyonların projelendirilmesi 13-Çelik konstrüksiyonlarda peryodik kontrol ve bakım esasları. 14-Çelik konstrüksiyonlarda bilgisayar uygulamaları.

9 GİRİŞ Taşınacak veya kaldırılacak mal veya yükün cinsi, büyüklüğü ile diğer fiziksel ve mekanik özellikler yük tutma elemanının tipini belirler. Parça veya dökme mal olarak çok değişik mal tipine uygun yük tutma elemanları da çok çeşitlidir.

10 YÜK TUTMA ELEMANLARININ ÖZELLIKLERI Kullanılan yük tutma elemanlarının bazı özellikleri şunlardır. a) Yükler kısa zamanda kolaylıkla tutulabilmeli ve serbest bırakılabilmelidir. b) Tutma işlemi mümkün olduğunca az personelle yapılabilmelidir.

11 c) Kopma ve yük kaymalarına karşı yükler emniyetle tutulmalıdır. d) Yük tutma elemanları taşınan mala zarar vermemelidir. e) Yük tutma elemanları kolay kullanılabilir şekilde olmalıdır. f) Yük tutma elemanları, kaldırma makinalarının taşıma kapasitesinden maksimum faydalanmak için hafif yapıda yapılmalıdır.

12 YÜK TUTMA ELEMANLARININ SINIFLANDIRILMASI Kaldırma makinalarında kullanılan yük tutma elemanları temelde sekiz sınıfta ele alınır. a) Kanca ve kanca blokları b) Hamut ve hamut blokları c) Bağlama halatı ve zincirleri (sapanlar) d) Taşıma kovaları ve kepçeler e) Travers, aks ve mengene f) Kıskaçlar ve kavrayıcılar g) Elektro-magnetler h) Vakumlu taşıyıcılar

13 Kanca ve Kanca Blokları Yük kancaları, basit yük tutma elemanlarından olup, kancanın şekline göre isimlendirilir. Kancalar, kanca bloklarında şaftlarının tipine uygun olarak, uzun şaftlı ve kısa şaftlı kancalar olarak yer alır. Kaldırma makinalarından kullanılan kancalar; - basit kancalar, - çift ağızlı kancalar, - lamelli kancalar

14 - Basit Kancalar Basit kancalar, yükün kolayca asılmasına imkan veren kancalardır. Halat ucuna bağlanmalarında kendi ekseni etrafında dönme serbestisi tanınmalıdır. Kancalar kalıpta veya serbest olarak dövülerek, DIN normunda yazılan malzemelerinden imal edilir. Sıcak dövme işleminden sonra gerilme giderme tavlaması yapılmalıdır.

15 Tablo-1 İşletme grubu ve kaldırılan yüke göre kanca seçimi

16 Kanca Şekilinde görüldüğü gibi şaft kısmı ile eğrisel kanca kısmından oluşur. Şaft kısmına çoğunlukla yuvarlak veya metrik vida açılır. Basit kanca sıcağa maruz ortamda kullanılacaksa çekme mukavemeti N/mm 2 olan DIN de belirtilen yüksek mukavemetli çelikten imal edilmelidir. Kanca bloğunda kancalar bir traverse kanca somunu ile asılırlar. Çentik etkisini azaltmak için yuvarlak profilli vida şeklinin kullanılması tavsiye edilir.

17 Basit kanca Yük Tutma Elemanları

18 Basit kanca ve konstrüksiyonu standart hale getirilmiştir. Motor ve el ile çalıştırılan kaldırma makinaları için yük kancası DIN normundan seçilir. Norm kancada ila 320 tona kadar normal yükler için verilmiştir. Bunlardan başka DIN 7540, DIN 7541 normundan ve TS 2340/4 normunda, yük zincirleri için gözlü kancalar kullanılır.

19 Gözlü kanca, hafif yük kancalarından olup, zincire bağlanmak üzere kullanılır. Kargo taşımasında kullanılan kancalar DIN de ve TS 2340/7 de verilmiştir. Özel kanca olarak da bu anılan kancalar, hafif yük liman ve gemi vinç ve krenlerinde kullanılan kancalardır. Kancada bulunan engel ile kanca burnunun gemi ambarına takılması önlenir.

20 Emniyetli kancalarda, yükün kanca ağzından sıçramasın bir engel yardımıyla önlenir. Yük takılırken mandal geriye çekilir. Bırakıldığında yay ile kanca ağzına doğru itilerek kilitlenir. Böylece sapanların rüzgarlı havada sallanması veya dengesiz yüklemeyle kancadan kurtulması önlenir.

21 Basit Kancaların Hesap Esasları Basit kancaların hesabını üç kısımda incelemek gerekir. İlk olarak kanca şaft kısmında bulunan vidalı kısım, daha sonra kancanın eğri kısmında bulunan iki tehlikeli kesitin mukavemet kontrol hesapları yapılır.

22 Kanca Şaftının Kontrolü Kanca şaftı yüklemeye uygun olarak çekmeye zorlanır. Şaftın en tehlikeli kesiti ise diş dibi kesitidir. Burası çekme gerilmesine göre kontrol edilmelidir. Ayrıca vidalı kısımda vida yüzey basıncı hesaplanıp, vida uzunluğu tespit edilir.

23 Çekme gerilmesi, em = 30 ila 60 N/mm 2 alınır. Q 2 d o 4 em Kanca şaftının vida yüzey basıncı, p em = 10 ila 20 N/mm 2 alınır. p z Q d d o p em Yukarıdaki ifadede z vida diş sayısıdır ve z=fz/h ile hesaplanır.

24 Kancanın Eğri Kısmının Hesabı Kancanın eğri kısmı bileşik mukavemete göre kontrol edilir. Yaklaşık hesapta kanca ekseninden küçük yüklü bir çubuk gibi ele alınır ve kesitte gerilme dağılımı lineer kabul edilir. Kritik iki kesit ayrı ayrı ele alınarak kontrol hesapları yapılır.

25 Yükün kancaya sapanla asıldığı düşünülerek, kuvvet durumu göz önüne alınmalıdır. Q yükünü taşımak için kullanılan sapanın her kolunun kuvvet durumu ele alındığında kancaya etkiyen kuvvetler, 2 halat sarım açısı olmak üzere ve dır. Q 2 cos Q 2 tan

26 Sonuçta eğilmeli çekme ve basma gerilmeleri oluşur. Şekilde görülen kancanın kesitleri kenarları yuvarlatılmış trapez şeklindedir. Ancak hesapların kolay yapılabilmesi için kesitler trapez olarak kabul edilir.

27 Kancanın şaft kısmı ve kritik kesitler

28 I-II Kesitinin Kontrolü Q yükü etkisi altında eğilmeye zorlanan kesitteki toplam gerilme, Q Me em F W ile ifade edilir. Burada (+) işareti çekme, (-) işareti basma gerilmesi için kullanılır. Kesit alanı : [mm 2 ] F h b b 2 1 2

29 Kesit ağırlık merkezinin uzaklıkları : [mm] e 1 h b 2 b 3 b b Yük Tutma Elemanları veya e 2 = h - e 1 e 2 h 2 b b 3 b b Kesit atalet momenti : [mm 4 ] J 3 2 h b1 4 b b b 36 b b

30 Kesit mukavemet momenti : ve [mm 3 ] W J J 1 W2 e1 e2 Kesitte hasıl olan eğilme momenti : [Mm] M Q a e e 2 Kesitteki toplam gerilmeler: 1 [N/mm 2 ] Q M e 1 F W1 [N/mm 2 ] em = 60 ila 80 N/mm 2 alınır. Q M e 2 F W2

31 III-IV Kesitinin Kontrolü Yükler kancaya 2 = arasında bir sapan açısıyla asıldığında III-IV kesitinde sapan kollarındaki Q 2 cos sadece kuvveti kesiti kesmeye zorlayacağından ihmal edilir ve dik bileşeni ile bileşik mukavemete tesir eder. Q 2 tan Q Me tan 2 F W em

32 F h b b 1 2 Kesit alanı : [mm 2 2 ] Yük Tutma Elemanları Kesit ağırlık merkezinin uzaklıkları : h b1 2 b [mm] 2 e1 3 b b veya 1 2 [mm] e h - e 2 1 e 2 h 2 b1 b2 3 b b 1 2

33 Kesit atalet momenti : [mm 4 ] 3 2 h b1 4 b1 b2 b2 J 36 b b Kesit mukavemet momenti :, [mm 3 ] Kesitte hasıl olan eğilme momenti: W 3 J e 1 W 4 J e 2 [Mm] M Q a e tan e1 2 2

34 Kesitteki toplam gerilmeler: ( = 45) Yük Tutma Elemanları Q [N/mm M 2 e ] 3 tan 2 F W 3 [N/mm 2 ] Q Me 4 tan 2 F em = 60 ila 80 N/mm 2 W4 alınır. RFN tipi ve M malzeme sınıfı 20 numaralı basit kancanın gösterimi : Basit Kanca DIN RFN M

35 Çift Ağızlı Kancalar Büyük yük değerleri için çift ağızlı kancalar tercih edilir. Bu tip kancalarda zorlanmalar yük askısının simetrik olmasından dolayı, basit kancalardan daha uygundur. Çift ağızlı kancalar ile 0.5 ila 500 ton arasındaki yükleri kaldırılır.

36 DIN normunda verilen çift ağızlı kanca Şekilde gösterilmiştir. Kanca şaft kısmı ile eğrisel kanca kısmından oluşur. Şaft kısmına çoğunlukla yuvarlak veya metrik vida açılır.

37 Çift ağızlı kanca

38 Çift Ağızlı Kancanın Hesap Esasları Çift ağızlı kanca hesabı, basit kancanın hesabında yer alan kabuller ile yapılır. Benzer şekilde vidalı kısmın hesabı ve tehlikeli kesitlerin mukavemet hesapları yapılır. Buradaki hesaplarda kanca eğriliği ihmal edilerek, yaklaşık hesap yöntemi uygulanır.

39 Kanca şaftının kontrolü Basit kancanın hesap esasları çift ağızlı kanca için de geçerlidir. Buna göre, kanca şaftının çekme gerilmesine ve vida yüzey basıncına göre kontrolü yapılır.

40 Kancanın Eğri Kısmının Hesabı Kancanın eğri kısmı bileşik mukavemete göre kontrol edilir. Yaklaşık hesap yönteminde kritik iki kesit ayrı ayrı ele alınarak, kontroller yapılır. Yükün kancaya sapanla asıldığı düşünülerek Şekil-4 de verilen kuvvet durumu göz önüne alınır.

41 Çift ağızlı kancada kuvvet durumu

42 I-II Kesiti Q yükü etkisi altında eğilmeye zorlanan kesitteki toplam gerilme, Qsin( ) M ile ifade 2edilir. Fcos Burada (+) işareti W çekme, (-) işareti basma gerilmesi için kullanılır. : sapan kollarının düşey eksenle yaptığı açıdır e em

43 : I-II kesitinin düşey eksenle yaptığı açıdır ( d 3 a) / 2 sin a h 2 bu denklem yardımıyla da açısı bulunabilir. F h b b 1 2 Kesit alanı : 2 [mm 2 ]

44 Kesit ağırlık merkezinin uzaklıkları : h b1 2 b2 e [mm] 1 3 b b 1 2 h 2 b1 veya b2 e e 2 = h - e b b 1 2 Kesit atalet momenti : 3 2 [mm 4 ] h b1 4 b b b J 36 b b

45 Kesit mukavemet momenti : ve 1 [mm 3 ] W 1 J W J 2 e e 2 Kesitte hasıl olan eğilme momenti : [Mm] M Q sin( ) a e e 1 2 cos 2

46 Kesitteki toplam gerilmeler: [N/mm 2 ] [N/mm 2 ] em = 60 ila 80 N/mm 2 alınır Q F M W e sin( ) cos Q F M W e sin( ) cos

47 III-IV Kesitinin Kontrolü Yatay bileşen olur. Q 2 tan Bu durumda bileşik mukavemet, Q Me tan 2 F W Kesit alanı : [mm 2 ] F h b b kesitte eğilme gerilmesine sebep em

48 Kesit ağırlık merkezinin uzaklıkları : e h b1 2 b2 3 b b ve e 2 h 2 b1 b2 3 b b 1 2 veya [mm] e h - e 2 1 Kesit atalet momenti : [mm 4 ] 3 2 h b1 4 b1 b2 b2 J 36 b b 1 2 2

49 Kesit mukavemet momenti :, W J 3 e[mm 3 ] Kesitte hasıl olan eğilme momenti: 1 W 4 J e 2 M Q a e tan e1 2 2 [Mm] Kesitteki toplam gerilmeler: ( = 45)

50 Q Me 3 tan 2 F W[N/mm 2 ] 3 Q Me 4 tan 2 F W[N/mm 4 2 ] em = 60 ila 80 N/mm 2 alınır. RF tipi ve M malzeme sınıfı 20 numaralı çift ağızlı kancanın gösterimi : Çift Ağızlı Kanca DIN RF M

51 Kanca Blokları Kanca, bir kanca takımı veya bloğu yardımıyla bir palanga takımına bağlanır. Palangadaki taşıyıcı halat kolu sayısı ile blokta bulunan makara sayısı bulunur. Eğer kanca doğrudan halata bağlanacaksa, halatın gevşemesini önlemek ve boşalan kancanın yukarı çekilmesini sağlamak için daima ilave bir ağırlık bağlanır.

52 Bu ağırlıklar çalıştırıldıkları yerlerde ambar kapaklarına ve benzeri yerlere takılmaması için oval şekilde yapılırlar. Ayrıca ağırlık ile kanca arasında yeterince uzun bir zincir, kancaya hareket serbestisi kazandırmak için takılır. Kanca blokları günümüzde kullanılan kanca şaftına bağlı olarak üç gruba ayrılır; - uzun şaftlı kanca bloğu - kısa şaftlı kanca bloğu - modern kanca bloğu

53 Uzun şaftlı kanca bloğunda ise, makaralar kanca traversinde kancanın her iki yanındadır. Bu kanca bloğunda sadece bir tek taşıyıcı travers vardır. Bu nedenle kısa şaftlı bloktan daha geniştir, ancak blok yüksekliği daha azdır. Kanca tambura daha iyi yaklaştığından kaldırma yüksekliğinden daha iyi faydalanılır. Kanca burnunun makara kutusuna değmemesi için şaft kısmı uzatılmıştır.

54 Uzun şaftlı kanca bloğunda, traversin yan kısımlarında makaralar yataklanmış; orta kısmında da uzun şaftlı kanca asılmıştır. Uzun şaftlı kanca bloğunda bulunan elemanlar; - uzun şaftlı kanca (basit veya çift ağızlı kanca) DIN 15401, DIN makaralar ve burçlar DIN travers DIN bilyalı eksenel yatak - kanca somunu DIN koruma kutusu - aks tutucusu DIN 15069

55 Yük kanca No.10 için C tipi traversin gösterimi : Travers DIN C P Rd 50 x 6 yuvarlak vidalı Yük kanca somunu gösterimi : Yük Kanca Somunu Rd 50 x 6 DIN 15413

56 Delik açıklığı f = 75 mm ve genişliği g = 25 mm olan emniyet parçası gösterimi : Emniyet Parçası DIN x 25 Aks çapı 140 mm için ara halkanın gösterimi : Ara Halka DIN KU Genişliği 1 = 40 mm ve kalınlığı b = 10 mm olan aks tutucusunun gösterimi : Aks Tutucusu 40 x 10 DIN 15058

57 Kısa şaftlı kanca bloğunda makaralar, pernonun üzerine yan yana yataklanmıştır. Bu nedenle dar bir konstrüksiyon elde edilir. Altta ise kısa şaftlı kancayı taşıyan bir travers bulunur, bu da bloğun yüksekliğini arttırır.

58 Modern kanca bloğunun konstrüksiyonunda her iki konstrüksiyon birleştirilmiş ve norm hale getirilmiştir. İki makaralı kanca bloğu DIN 15408, dört makaralı kanca bloğu DIN da verilmiştir. Kanca bloğu, uzun şaftlı kanca bloğunun yüksekliğinde ve genişliğinde olup, kısa şaftlı kanca takılmıştır. Böylece blok tipleri azaltılmış ve seri fabrikasyonla ekonomi sağlanmıştır. Şekilde modern kanca blokları gösterilmiştir.

59

60 Bu kanca bloğunda, makaralar ile kanca ayrı ayrı yataklanır. Bloğun üst kısmında sadece makaraların üzerinde döndüğü makara pernosu ve alt kısmında da kanca traversi vardır. Kısa şaftlı kanca bloğunun elemanları uzun şaftlı kanca ile aynı olmakla birlikte ilave makara pernosu bulunur.

61 İki Makarlı Kanca Bloğu

62 Kanca Boyutları

63 Dört Makaralı Kanca Bloğu

64 Kanca Boyutları

65 Şekilde üç tip kanca bloğu şematik olarak bir arada gösterilmiştir. Burada kanca bloklarının genişlik ve yükseklikleri mukayese edilmiştir. H H H B B B 1 2 3

66 Her üç kanca bloğunda da boş kancanın ağırlık merkezi kanca bloğu orta ekseninden dışarıda olabileceğinden kanca traversi hafif eğik durmaktadır. Bu nedenle kancanın serbest dönmesi zorlaşır. Bu durumu gidermek için kanca eksenel bilyalı yatak ile traverse yataklanır.

67 D. Kancanın Somuna Bağlanması Kanca şaftının vidalı kısmına takılan somun genellikle yuvarlak yapılmakta, özel anahtar ile somun sıkıştırılmaktadır. Somunların bazıları rulmanlı yatağı korumak için alt kısmı etekli olmaktadır. Kanca somunları DIN normunda verilmiştir. Rulmanlı yatağı korumak için travers üzerine silindirik bir saç parçası kaynak edilebilir..

68 Kanca şaftına somun, eksenel rulmanlı yatak üzerinde dönme hareketleri yaparken çözülmemesi için somun ve şaftın birbirleri ile tespit edilmesi gerekir. Bunun için çeşitli tespit düzenleri vardır. Tespit düzenlerinden birisi, somun ve kanca şaftının tepe kısmı birlikte (montaj halinde) yarılarak, bu yarığa tutucu bir plaka vidalamaktır. Bu iş için kullanılan tutucu saçlar DIN normundan seçilir. Küçük yükler taşıyan kanca bloklarında tercih edilen diğer bir yöntem ise kanca şaftı ile somunu tek bir cıvata ile birleşme sınırında tespit etmektir

69 Yük tutma elemanları ve bağları Yük bağları Yükler halat, zincir ve file gibi bağelemanları ile tuturulduktan sonra kancaya takılarak taşınırlar. Yükleri, bağlama elemanı olarak : a) Elyaf halatlı, b) Tel halatlı, c) Zincirli, d) Fileli bağlar gibi sınıflandırabiliriz.

70 Elyaf halat bağlar Elyaf halat bağları, bükülebilme özelliklerinden dolayı düğümlanmeya elverişlidir, ayrıca sarıldıkları yükleri zedelemezler. Fakat kopma mukavemetleri düşük olduğundan hafif yükler için elverişlidirler. Zamanla eskiyerek çekme mukavetinden kaybederler.

71 Tel halat bağlar Tel halat bağlarının mukavemetleri yüksek olup zincir bağlardan daha hafiftir. Zincirlere göre, bükülebilme ve bağlama özellikleri de pek iyi değildir ve ısıya daha hassastırlar. Tel halatla yükler sarıldığında, yükün keskin köşeleri ile kendisi zedelenebilir. Buna karşı tedbir olarak, keskin köşelerle tel halat arasına koruyucular yerleştirilmelidir.

72 Zincir bağlar Bağlama zinciri olarak yuvarlak halkalı zincirler kullanılır. Bu zincirlerin uç kısımları, ya uçsuz olurlar, ya da uç kısımlarına askı halkası, (kanca veya zincir tırnağı) ilave edilir. Zincirler, halatlara göre darbelere karşı daha hassastırlar, fakat sıcaklık değişimlerine karşı daha az hassas olduklarından (dökümhane gibi yerlerde) kullanılmaları tercih edilir.

73 Zincirli Bağlar

74 Fileler Sigara ambalajı gibi, havaleli hafif yükler ve kutular, kolaylıkla fileye sarılarak kancaya takılmak suretiyle taşınırlar.

75 Taşıma traversleri Taşıma traversleri, oldukça ağır ve özellikle boyut bakımından büyük olan yüklerin, - dökümhane kalıpları, - profil demirleri, - uzun miller, - kazanlar gibi yüklerin açı yapmaksızın dik doğrultuda emniyetli bir şekilde kaldırılmalarında yararlanırlar.

76 Ağır yüklerin iki krenle kaldırılması için travers

77 Taşıma traversleri ayrıca çok ağır yüklerin iki kren yardımı ile taşınmalarında da kullanılırlar. Krenlerin farklı taşıma güçlerinden doğan uyumsuzluk, travers üzerindeki yük kancasının yeri, (krenlerin taşıma kuvvetlerine ters orantılı olacak şekilde) kaydırılarak denge sağlanmaya çalışılır.

78 Platform ve tablalar Bunlar sandık, sepet çuval gibi bir takım parça malların veya kremit tuğla vb. gibi kitle malların tabla veya traversler üzerinde bir araya getirilerek taşınmasını sağlarlar. Mal yükleme tablası

79 Kıskaçlar Kıskaçlar, taşınacak mala takıldıktan sonra yük ağırlığının etkisi ile kendiliklerinden kapanarak kıstırmak suretiyle yükü tutarak taşırlar. Kıskaçlarla, sandık, çuval, ray saç, boluk, taş, ağaç gövdesi gibi çok çeşitli parça mallar için kullanılırlar. Kıskaçlar, taşınacak yükün şekline uydurulmaları gerektiğinden, çok değişik şekilde olabilirler.

80 Kıstırarak tutma kuvveti Q yükü ağırlığının sebeb olduğu (kıskaç çenelerinde meydana gelen) P baskı kuvvetinin doğurduğu (2 P ) sürtünme kuvveti, Q yükünden büyük olacak şekilde değer almalıdır. Yani 2 P Q olmalı ve bu şartı sağlamak için kıskacın kol oranları uygun seçilmelidir.

81 Bir Ağaç Kıskacı

82 Taşıma kapları Taşıma kapları, kum, toprak, minaral, kömür, tahıl ve çimento gibi kitle ve dökme malların taşınmasında kullanılır. Otomatik kumandası bulunmayan taşıma kapları, doldurulduktan sonra el veya bir darbe sonucu bir kilidin açılması suretiyle genellikle dibten boşaltmalı ve devirmeli şeklinde yapılmaktadır.

83 Krenlerde ender kullanılan devrilebilir taşıma kapları teleferiklerde ve asma raylı taşıyıcılarda çoğunlukla görülür. Taşıma kapları

84 Yapışmalı taşıyıcılar Yapışmalı taşıma düzenleri, yükün bağlanmasına gerek duymadan yüke yapışarak tutan düzenlerdir. Bunlar : a) Yük kaldırma mıknatısları, b) Vakumlu yük kaldırıcılarıdır.

85 Yük Kaldırma Mıknatısları Yük kaldırma mıknatısları genellikle düzgün yüzeyli demir parçalarının kaldırılmasında ve taşınmasında kullanılır. Bundan başka hurda, küçük demir parçalarının tutulmasında kullanıldıkları gibi, hurda malzemelerin parçalanmasında kırma krenlerinde kullanılan dökme çelik kürelerin kaldırılmasında ve hurdaların üzerine bırakılmasında, yük kaldırma mıknatısları kullanılması tercih edilmektedir.

86 Yüklerin bağlanması olayı olmadığından yük kaldırma mıknatısları taşıma verimliliğini artırır. Yük kaldırma mıknatıslarına, taşınacak mala göre uygun bir şekil verilerek, kaldırma kuvvetinin artmasına ve taşıma işleminin kolaylaştırılmasına çalışılır.

87 Yük Tutma Mıknatısı

88 Yük kaldırma mıknatısları, dikdörtgen şeklinde veya yuvarlak gövdeli olarak yapılırlar. Dikdörtgen gövdeliler 4 zincirle, yuvarlak gövdeliler de 3 zincir ile asılırlar. Mıknatıs tutucuları 110 ila 600 voltluk doğru akımla çalışırlar. Trifaze akımla çalışan krenlerde, doğru akım elde etmek için transformatör veya kuru tip redresör kullanılır.

89 Mıknatıs tutucularında, bobinden geçen akım, çevresel bir manyetik alan hasıl eder. Bobinin altına konulan taban plakası antimanyetik olduğundan, manyetik alanın kuvvet çizgileri, (taşınacak manyetik yük üzerinden) kapanabilir ve bu şekilde yük mıknatıs tarafından tutulmuş olur. Manyetik alanın kuvveti, kaldırılacak malın temas yüzeyinin düzgünlüğü ile artar.

90 Mıknatısların kullanma alanları Yük kaldırma mıknatıslarının kullanma alanları; - maden ve çelik üretim tesisleri, - haddehaneler ve hurda depoları gibi yerlerdir. Elektrik akımı kesildiğinde yükün düşme tehlikesinden dolayı atölyelerde kullanılması tavsiye edilmez.

91 Vakumlu yük kaldırıcıları Vakumlu yük kaldırma düzenleri, ferromanyetik olmadıkları için mıknatıslarla kaldırılamayan yüklerin taşınmalarını sağlar. Gerekli vakum kompresörlerle elde edilir. Yüksek vakumlu kaldırma düzenleri, hassas yüklerin taşınmasında özellikle faydalı olurlar. Fakat ağır olan yüklerin kaldırılmaları için uygun değildir.

92 Vakumlu Yük Tutma Elemanı

93 Kepçeler Kepçelerin taşınacak malzemelere göre çok çeşitli tipleri vardır. En çok kullanılan otomatik kepçelerden söz edeceğiz. Otomatik kepçeleri iki gruba ayırabiliriz: a) Çift tamburlu otomatik kepçeler, b) Kancaya takılan otomatik kepçeler.

94 Çift tamburlu otomatik kepçeler Çift tamburlu otomatik kepçelerde, kepçenin her iki çenesi, halat veya halat çifti ile hareket ettirilir. Aşağıdak örnekte çift tamburlu bir kepçenin çalışma şekli açıklanmıştır. Şekilde görüldüğü gibi, T 1 tamburundan gelen S 1 halatı, kepçenin alt kısmındaki çene mafsalına; T 2 tamburundan gelen S 2 halatı ise üsteki çene kolları mafsalına bağlıdır.

95 Çift Tamburlu Kepçe Donanımı

96 Kepçenin Mal Alma Konumu

97 Boş kepçenin indirilmesi Boş kepçenin tane mal yığınına daldırılması sırasında, T 1 ve T 2 tamburları kepçeyi aşağıya bırakacak yönde dönerler. Bu durumda S 2 halatı gergin ve S 1 halatı gevşek bırakıldığından kepçenin çeneleri açılır ve(kepçenin ağırlığı ve hızı dolaysıyla)tane mal yığınına dalar

98 Kepçenin Mal ile Dolu Konumu

99 Kepçenin Boşalma Konumu

100 Kepçe çenelerinin (mal ile dolu olarak) kapanması T 1 tamburu üzerine halat sarılırken S 1 halatı gerilerek, mal içerisindeki çenelerinin kapanmasına ve dolaysıyla tane mal ile kepçenin dolması sağlanır.

101 Dolu kepçenin kaldırılması S 1 halatı tambura sarılmaya devam ederek, kapanmış ve dolmuş kepçe kalkma hareketine geçer. Bu sırada T 2 tamburu üzerine S 2 halatı da sarılma yönünde S 1 S 2 olacak şekilde hareket eder.

102 Kepçenin açılarak boşaltılması S 1 ( gergin) halatı ile taşınan dolu kepçe boşaltılacağı sırada, T 1 tamburu S 1 halatını boşaltma yönünde gevşeterek kepçe çenelerinin açılmasını sağlıyarak, kepçeden mal dökülür. S 2 halatı da, çeneleri açılmış olan kepçeyi ilk konumuna taşır.

103 Kancaya takılan otomatik kepçeler Bunlar oldukça karmaşık bir mekanizmaya sahip olup, mekanik etkili veya motorlu olarak çalışırlar. Bu tip kepçeler, tek tamburlu kaldırma düzenine haiz krenlerde de uygulanabilir. Bu durumda kepçe krenin kancasına asılır.

104 Özel yük tutma elemanları Lamelli kanca Daha öne anlatılan basit ve çift kancadan başka çeşitli kanca tipleri de vardır. Bunlardan biri de lamelli kancadır. Lamelli kancalar, şekilde görüldüğü gibi bir çok sac levha perçinlerle yan yana birleştirilerek yapılmışlardır.

105 Bu tip kancalar özellikleri dolaysıyla ani kopmalara karşı büyük emniyet arzederler. Bu nedenle lamelli kancalar döküm potalarının asılmasında radyasyon sıcaklığının yüksek olduğu yerlerde kullanılır. Bu kancalarda özel bir ağız özengisi yardımıyla da yükün lamellere eşit dağılması sağlanır.

106 Lamelli Kanca

107 Hamut ve Hamut Blokları Ağır yük krenlerinde kanaca yerine hamut kullanılır. Yük hamutları kapalı formda olduklarından, bir tarafı açık olan yük kancalardan daha fazla yüklenebilirler. Fakat yükün hamuda asılması daha zordur, çünkü asma halatlarının hamudun halkasından geçirilmesi gerekir. Hamutlar kapalı ve mafsallı olarak ikiye ayrılırlar.

108 Kapalı Hamutlar Kapalı yani tek parçadan dövülerek yapılmış olan hamutların mukavemet hesaplarının kontrolü statik belirsizlikten dolayı zordur. Hesapları yaklaşık metodlarla çözülmeye çalışılır.bu nedenle ve imalat kolaylığı dolaysıyla büyük yükler için mafsallı hamutlar kullanılır.

109 Kapalı Hamutların Hesap Esasları Hamutun taşıyıcı kısmının (traversin) hesabı bileşik zorlanma durumuna göre yapılır. Q Me em F W Burada M e momenti, travers ortasında ve köşe yuvarlatmalarda değişik değerler alır. travers ortasında : M Q l e 6 köşe yuvarlatmada : M e Q l 13

110 Şaft kısmı ve kollar ise çekme gerilmesine göre kontrol edilir. Q F em Q 2 F cos em

111 Mafsallı hamutlar Kapalı hamutun statik belirsizliğini gidermek ve imalat kolaylığı nedeniyle büyük yükler için birbirine mafsallı olarak bağlanan üç parçalı hamut kullanılır. Alt kiriş iki destek noktasından oturmuş taşıyıcı travers olarak düşünülür. Şekilde görülen mafsallı hamutta alt kiriş Q yükü etkisi altında bileşik gerilmeye, şaft ve kollar ise sadece çekmeye göre hesaplanır.

112 Mafsallı Hamutun Hesap Esasları Alt kirişin orta kesitinde A ve B noktalarındaki gerilmeler; A Q F Q e I l l tan tan B Q F Q e I l l tan tan

113 Şaft kısmı ve kollar ise çekme gerilmesine göre Q F em Q 2 F cos em

114 Kanca Mmukavemetinin Kesin Hesapla Kontrolü Kancaların eğri kısımlarının dış ve iç liflerindeki gerilme değerleri, eğri eksenli çubuklar teorisine göre hesaplanır. Bu hesaplamada çubuk ekseni bir düzlem içerisinde ve dik kesit alanı da simetrik olan eğri eksenli çubuklar incelenecektir.

115 Eğri Eksenli Çubuk ve Kesiti Min. Maks. d

116 Şekilde gösterilen eğrisel elamanı düşünelim. Bu elemanın O eğrilik merkezinden uzaklıkları; dik kesitinin ağırlık merkezi R, dış lifleri c ve iç lif mesafesini de f ile gösterelim. Bu elemanın tarafsız ( O 1 ) eğri eksenin, O merkezine de mesafesi r ile gösterilsin.

117 Bu elemana M eğilme momenti etki etsin. Çubuk eksenine dik alınan düzlemsel kesitler, M eğilme momentinin uygulanmasından sonra da düzlemsel olarak kalırlar. M momentinin etksi ile şekil deki gibi (nn) doğrusal çizgisi d kadar dönerek yine (mm) doğrusal olarak kalır.

118 Eğrisel çubuklarda, tarafsız eksen ile ağırlık merkezinden geçen eksen üst üste çakışmaz. Bu bakımdan problemin çözümü, tarafsız eksenin yerinin yani r nin veya şekilde k = S O 1 ile gösterilen uzaklığın hesaplanmasına dönüşür.

119 Bilindiği gibi gerilmeler Hooke kanununa göre ise de, eğri eksenli çubuklarda bir lifin uzama veya kısalmaları eğrisel olarak değişir ve eğrilik merkezi r masfesine bağlıdır. Bu bakımdan şekle göre tarafsız eksenden y )1 mesafesindeki bir lifin uzamsı sonucu ise : olur. (1) ds CB y l AB ( r y) d y )1, çubuğun eğrilik merkezi yönünde pozitif alınmıştır.

120 Buna göre gerilme de x de : (2) olur. y x E E ( r y) d Bu denklem, eğri eksenli çubukların bir alan elemanına etkiyen normal gerilmeleri verir. Şekilde de gösterildiği gibi bu denklemin sonucu olarak, eğri eksenli çubuklarda gerilme dağılımı hiperboliktir.

121 Tarafsız eksenin yeri, dik kesite etkiyen normal kuvvetlerin toplamının sıfır olması şartından elde edilir. F x 0 da E A A y r y d da (3) 0 ( ) olmalıdır. Ayrıca integral içindeki E, d ve gerilmeye maruz kirişin herhangi bir kesitinde sabit olduğundan integral işaretinin dışına alınabilir ve r için bir çözüm bulunur.

122 y r y da 0 A olur. (4) Bu integrali çözmek için değişken dönüşümü yapalım. Bunun için : r - y = v olarak alınırsa y = r - v olur. Yukarıdaki integral buna göre : (5) r v dır. Bu integrali de iki integral haline aşağıdaki gibi dönüştürebiliriz. v da 0 A

123 r v da da da 0 r A A ; A(6) v A olur. Tarafsız eksenin yerini belirten r uzaklığıda, A (7) r da v A bulunmuş olur.

124 Tarafsız eksenin durumu bilindiğine göre, ( 2 ) denklemiyle verilen gerilmenin tarafsız eksene nazran momentinin, dış eğilme momentine eşitlenmesiyle kesitteki normal gerilme dağılımı bulunur. Moment, şekil düzlemine dik z ekseni etrafında alınmalıdır. (8) x y da M olur. ( 2 ) denklemindeki x değeri burada yerine konursa : A

125 d E y 2 r y da M A (9) olur. Bu denklemdeki integrali iki kısma ayırarak ilk önce çözelim : 2 y (10) r y da y r y r y da y da r y r y da A A A dır. Buradaki son integral ( 4 ) denklemine göre sıfıra eşittir. İlk integral ise kesit alanın tarafsız eksenine göre momentini gösterir.

126 y A y da (11) A veya y A y da k A A dır. Burada k tarafsız eksenin ağırlık mesafesini gösterir. Buna göre ( 9 ) denklemi : M (12) E d A k olur. Bu son değer ( 2 ) gerilme denkleminde yerine konursa,

127 M y x A k r y (13) sonuç gerilme denklemi elde edilmiştir. Bu denklemde : Moment M = Q R (14) Q : Yük, R : Kesit ağırlık merkezi ile eğrilik merkezi arası uzaklığı y : Kesit içinde tarafsız eksenden olan uzaklıklardır.

128 Dış kenarlardaki uzaklıklar Eğri çubuğun en dışınadki kenarı : h 2 = k + e 2 = c - r Eğri çubuğun en iç kısmındaki kenarı: h 1 = k + e 1 = r - f şekle göre olursa en dış kenarlardaki gerilmeler, (13) denklemine göre : M h1 (15) M h2 x mak ve x. min. A k f A k c olur.

129 Ayrıca şekle göre kesitin ağırlık merkezinnin eğrilik merkezine olan uzaklığı R ile gösterildiğine göre : R = r + k (16) Dır. Tarafsız eksenin yeri r nin hesabı Eğri eksenli çubuklarda gerilmelerin hesabı, kesitin geometrik şekline göre (daire, üçgen, trapez gibi) çubuklarda tarafsız eksenin yerini belirten r nin hesaplanması ile mümkündür. r de ( 7 ) denkleminden :

130 r A A da v hesaplanır.

131 Örnek : Krenlerde kullanılan kanca kesitleri (kenar yuvarlatmaları hariç) genellikle trapez şeklindedir. Bu nedenle bir trapezde tarafsız eksenin yerini r yi hesaplıyalım. r A A da v

132 Bu integraldeki trapez kesitin alan elemanını da = b. dv yazarak integre edelim. O-O tarafsız ekseninden v uzaklığında (Şekil ) olan elemanter bir şeridin uzunluğu : Bu integraldeki trapez kesitin alan elemanını da = b.dv yazarak integre edelim. O-O tarafsız ekseninden v uzaklığında olan elemanter bir şeridin uzunluğu

133 c v b b2 ( b1 b2 ) c(17) f dır.,bu denklemde c : kesitin en dış kenarının, f en iç kenarının, v ise kesit içindeki değişkenin kancanın eğrilik merkezinden uzaklıklarını gösterirler. c-f = h olmak üzere, b b ( c f) ( b b ) c ( c f) ( b b ) v ( c f) b c b f c h ( b b ) ( c f) v

134 c da v f A b c b f c f ( b b ) ( c f) v dv v c f b c b c f dv v b c b f f dv b c b f c f c ln c f b c b f da b1 c b 2 f c ln ( b(17) 1 b 2 ) v c f f A elde edilir. Bu sonucu ( 7 ) denkleminde yerine korsak tarafsız eksenin r uzaklığı :

135 Eğri Kanca ve Trapez Kesiti

136 A r b1 c b2 f c ln ( b1 c f f (19) b2 ) bulunur. Burada tarapezin A alanı : A b 1 b 2 (20) olur. Ayrıca şekile göre 2 hveh R = r + k dır. Trapez kesitli kancalarda kullanılan sembollere göre de. kanca eğrilik merkezi yarı çapı f = a / 2 kesitin ağırlık merkezinin iç dış kenara uzaklığı e 1 olmak üzere R = a / 2 + e 1 (21) c f

137 Sayısal örnek Şekil eki gibi kesiti trapez olan bir kancanın verilenleri : Yük Q=2000 dan, b 1 = 4 cm., b 2 = 1 cm., f =a/2=3 cm., c = 12,5 cm. olduğuna göre gerilmeleri hesaplayınız. Çözüm : Tarafsız eksenin yeri r nin hesabı denklem ( 19 ) dan :

138 r b1 c b2 f c f A c ln ( b1 b2 ) f Kesit alanı A b 1 b 2 4 h 1 2 9, 5 23, 75 cm, h c f 12, 5 3 9, 5 cm. 2 2 r 23, , , 5 ln ( 4 1) 9, 5 3 5, 89 cm.

139 ln (12,5 / 3) = ln 4,166=1,427 Kesitin ağırlık merkezinin dış kenarlara uzaklıkları : e 1 h b1 2 b 2 9, 5 3 b1 b , 8 cm. e 2 h 2 b1 b 2 9, 5 3 b1 b , 7 cm. R = e 1 + a / 2 = 3,8 + 3 = 6,8 cm. ve k = R - r = 6,8-5,89 = 0,91 cm.

140 Kesitin dış kenarlarındaki gerilmeler denklem ( 15 ) : Eğilme momenti M = Q R = ,8 = (dan cm) M h A k f M h A k c 1 2 x mak. ve x min. h 1 = e 1 - k = 3,8-0,91 = 2,89 cm. ve h 2 = e 2 + k = 5,7 + 0,91 = 6,61 cm.

141 Kancanın iç kenarındaki (maksimum) çeki gerilmesi : I mak. M h A k f , 8 2, 89 23, 75 0, dan / cm Kancanın dış kenarındaki (minimum) basınç gerilmesi : 606 II min.. M h A k c , 8 6, , 75 0, 9112, dan / cm Kancalar genellikle C 22 çeliğinden yapılır ve kesin hesap metodunda em = dan / cm 2 dir. Yaklaşık hesapta ise gerilme emniyet değeri em = dan / cm 2 alınmalıdır.

142 Gerilmelerin yaklaşık metodla çözümü Yaklaşık metodla bulduğumuz gerilmeler denklem ( Bölüm 17, denklem 11 ve 12 ) göre : Kancanın I kenarındaki (maksimum) çeki gerilmesi : ile II kenarındaki (mınımüm) bası gerilmesi : M Q M ( I ) mak. ve ( II ) min. W1 A W2 Q A

143 Mukavemet momentleri W 1 = J / e 1 ve W 2 = J / e 2 dir. Ayrıca kesitte (yuvarlatmalar ihmal edilecek olursa) trapezi olarak alan atalet momenti J : J b 4 b b b b1 b h , cm 4 daha önceki problemde hesaplanan e 1, e 2 ve h = e 1 + e 2 değerleri : e 1 =3,8 cm., e 2 = 5,7 cm., ve h = 9,5 cm. W 1 = 157 / 3,8 = 41,3 cm 3 ve W 2 =157 / 5,7 = 27,5 Trapezin alanı A = 23,75 cm. ve Eğilme momenti M = Q R = ,8 = dan cm dir.

144 Bunlara göre : Kancanın iç kenarındaki maksimum çeki gerilmesi : ( ) I mak. M Q W1 A 41, 3 23, 75 dan / cm 2 ( II ) min.. M Q , 6 dan / cm W2 A 27, 5 23, 75 2

145 Sonuç : Kesin hesapta kancanın iç kısmınadi çeki gerilmesi,yaklaşık metoda göre hesaplanandan daha büyük çıkar. Kancanın dış kısmındaki basınç gerilmesi ise yaklaşık hesabda daha büyüktür. Bu bakımdan yaklaşık hesapla gerilmeler kontrol ediliyorsa kancanın iç kısmına doğru kesiti, daha kalınlaştırmak gerekir.

MAKİNE ELEMANLARI 1 GENEL ÇALIŞMA SORULARI 1) Verilen kuvvet değerlerini yükleme türlerini yazınız.

MAKİNE ELEMANLARI 1 GENEL ÇALIŞMA SORULARI 1) Verilen kuvvet değerlerini yükleme türlerini yazınız. MAKİNE ELEMANLARI 1 GENEL ÇALIŞMA SORULARI 1) Verilen kuvvet değerlerini yükleme türlerini yazınız. F = 2000 ± 1900 N F = ± 160 N F = 150 ± 150 N F = 100 ± 90 N F = ± 50 N F = 16,16 N F = 333,33 N F =

Detaylı

Mukavemet-II PROF. DR. MURAT DEMİR AYDIN

Mukavemet-II PROF. DR. MURAT DEMİR AYDIN Mukavemet-II PROF. DR. MURAT DEMİR AYDIN KAYNAK KİTAPLAR Cisimlerin Mukavemeti F.P. BEER, E.R. JOHNSTON Mukavemet-2 Prof.Dr. Onur SAYMAN, Prof.Dr. Ramazan Karakuzu Mukavemet Mehmet H. OMURTAG 1 SİMETRİK

Detaylı

CIVATA BAĞLANTILARI. DEÜ Makina Mühendisliği Böl. Çiçek ÖZES

CIVATA BAĞLANTILARI. DEÜ Makina Mühendisliği Böl. Çiçek ÖZES CIVATA BAĞLANTILARI Cıvata bağlantıları teknikte en çok kullanılan çözülebilen bağlantılardır. Cıvatalar makinaların montajında, yatakların ve makinaların temele tespitinde, boru flanşların, silindir kapaklarının

Detaylı

KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü (1. ve 2.Öğretim / B Şubesi) MMK208 Mukavemet II Dersi - 1. Çalışma Soruları 23 Şubat 2019

KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü (1. ve 2.Öğretim / B Şubesi) MMK208 Mukavemet II Dersi - 1. Çalışma Soruları 23 Şubat 2019 SORU-1) Aynı anda hem basit eğilme hem de burulma etkisi altında bulunan yarıçapı R veya çapı D = 2R olan dairesel kesitli millerde, oluşan (meydana gelen) en büyük normal gerilmenin ( ), eğilme momenti

Detaylı

2009 Kasım. www.guven-kutay.ch MUKAVEMET DEĞERLERİ ÖRNEKLER. 05-5a. M. Güven KUTAY. 05-5a-ornekler.doc

2009 Kasım. www.guven-kutay.ch MUKAVEMET DEĞERLERİ ÖRNEKLER. 05-5a. M. Güven KUTAY. 05-5a-ornekler.doc 2009 Kasım MUKAVEMET DEĞERLERİ ÖRNEKLER 05-5a M. Güven KUTAY 05-5a-ornekler.doc İ Ç İ N D E K İ L E R 5. MUKAVEMET HESAPLARI İÇİN ÖRNEKLER...5.3 5.1. 1. Grup örnekler...5.3 5.1.1. Örnek 1, aturalı mil

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1

MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1 A. TEMEL KAVRAMLAR MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1 B. VİDA TÜRLERİ a) Vida Profil Tipleri Mil üzerine açılan diş ile lineer hareket elde edilmek istendiğinde kullanılır. Üçgen Vida Profili: Parçaları

Detaylı

MUKAVEMET Öğr. Gör. Fatih KURTULUŞ

MUKAVEMET Öğr. Gör. Fatih KURTULUŞ www.sakarya.edu.tr MUKAVEMET Öğr. Gör. Fatih KURTULUŞ www.sakarya.edu.tr 1. DÜŞEY YÜKLÜ KİRİŞLER Cisimlerin mukavemeti konusunun esas problemi, herhangi bir yapıya uygulanan bir kuvvetin oluşturacağı gerilme

Detaylı

2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER

2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER 2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER Aynı veya benzer alaşımlı metal parçaların ısı etkisi altında birleştirilmesine kaynak denir. Kaynaklama işlemi sırasında uygulanan teknik bakımından çeşitli kaynaklama yöntemleri

Detaylı

Saf Eğilme(Pure Bending)

Saf Eğilme(Pure Bending) Saf Eğilme(Pure Bending) Saf Eğilme (Pure Bending) Bu bölümde doğrusal, prizmatik, homojen bir elemanın eğilme etkisi altındaki şekil değiştirmesini/ deformasyonları incelenecek. Burada çıkarılacak formüller

Detaylı

MUKAVEMET DERSİ. (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

MUKAVEMET DERSİ. (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ MUKAVEMET DERSİ (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Ders Planı HAFTA KONU 1 Giriş, Mukavemetin tanımı ve genel ilkeleri 2 Mukavemetin temel kavramları 3-4 Normal kuvvet 5-6 Gerilme analizi 7 Şekil

Detaylı

Kesit Tesirleri Tekil Kuvvetler

Kesit Tesirleri Tekil Kuvvetler Statik ve Mukavemet Kesit Tesirleri Tekil Kuvvetler B ÖĞR.GÖR.GÜLTEKİN BÜYÜKŞENGÜR Çevre Mühendisliği Mukavemet Şekil Değiştirebilen Cisimler Mekaniği Kesit Tesiri ve İşaret Kabulleri Kesit Tesiri Diyagramları

Detaylı

KAYMA GERİLMESİ (ENİNE KESME)

KAYMA GERİLMESİ (ENİNE KESME) KAYMA GERİLMESİ (ENİNE KESME) Demir yolu traversleri çok büyük kesme yüklerini taşıyan kiriş olarak davranır. Bu durumda, eğer traversler ahşap malzemedense kesme kuvvetinin en büyük olduğu uçlarından

Detaylı

Tanım: Boyuna doğrultuda eksenel basınç kuvveti taşıyan elemanlara Basınç Çubuğu denir.

Tanım: Boyuna doğrultuda eksenel basınç kuvveti taşıyan elemanlara Basınç Çubuğu denir. BASINÇ ÇUBUKLARI Tanım: Boyuna doğrultuda eksenel basınç kuvveti taşıyan elemanlara Basınç Çubuğu denir. Basınç çubukları, sadece eksenel basınç kuvvetine maruz kalırlar. Bu çubuklar üzerinde Eğilme ve

Detaylı

Silindirik iç ve dış yüzeyler üzerine açılan helisel girinti ve çıkıntılara vida denir.

Silindirik iç ve dış yüzeyler üzerine açılan helisel girinti ve çıkıntılara vida denir. 9. VİDALAR Silindirik iç ve dış yüzeyler üzerine açılan helisel girinti ve çıkıntılara vida denir. Vida Helisi Vida Adımı Bir kenarı silindirin çapına eşit dik bir üçgen, silindirin üzerine sarıldığında

Detaylı

KRENLERDE KULLANILAN ELEMANLAR VE HESAP ESASLARI

KRENLERDE KULLANILAN ELEMANLAR VE HESAP ESASLARI KRENLERDE KULLANILAN ELEMANLAR VE HESAP ESASLARI Y.Doç. Dr. Müh. İsmail GERDEMELİ İTÜ. Makina Fakültesi 1. GİRİŞ Krenlerin ve vinçlerin konstrüksiyonunda kullanılan standart kaldırma makinaları elemanları

Detaylı

MAKĠNE ELEMANLARI II REDÜKTÖR PROJESĠ

MAKĠNE ELEMANLARI II REDÜKTÖR PROJESĠ T.C PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKĠNE ELEMANLARI II REDÜKTÖR PROJESĠ Öğrencinin; Adı: Cengiz Görkem Soyadı: DENGĠZ No: 07223019 DanıĢman: Doç. Dr. TEZCAN ġekercġoğlu

Detaylı

KRENLERDE KULLANILAN ELEMANLAR VE HESAP ESASLARI

KRENLERDE KULLANILAN ELEMANLAR VE HESAP ESASLARI KRENLERDE KULLANILAN ELEMANLAR VE HESAP ESASLARI 1. GİRİŞ Krenlerin ve vinçlerin konstrüksiyonunda kullanılan standart kaldırma makinaları elemanları mevcuttur. Bu elemanların seçimi ve dizaynı gerek DIN

Detaylı

AKSLAR ve MİLLER. DEÜ Makina Elemanlarına Giriş Ç. Özes, M. Belevi, M. Demirsoy

AKSLAR ve MİLLER. DEÜ Makina Elemanlarına Giriş Ç. Özes, M. Belevi, M. Demirsoy AKSLAR ve MİLLER AKSLAR MİLLER Eksenel kuvvetlerde her iki elemanda çekmeye veya basmaya zorlanabilirler. Her iki elemanda içi dolu veya boş imal edilirler. Eksen durumlarına göre Genel olarak düz elemanlardır

Detaylı

Prof. Dr. İrfan KAYMAZ

Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Kayış-kasnak mekanizmalarının türü Kayış türleri Meydana gelen kuvvetler Geometrik

Detaylı

Mukavemet 1. Fatih ALİBEYOĞLU. -Çalışma Soruları-

Mukavemet 1. Fatih ALİBEYOĞLU. -Çalışma Soruları- 1 Mukavemet 1 Fatih ALİBEYOĞLU -Çalışma Soruları- Soru 1 AB ve BC silindirik çubukları şekilde gösterildiği gibi, B de kaynak edilmiş ve yüklenmiştir. P kuvvetinin büyüklüğünü, AB çubuğundaki çekme gerilmesiyle

Detaylı

Cıvata-somun bağlantıları

Cıvata-somun bağlantıları Cıvata-somun bağlantıları 11/30/2014 İçerik Vida geometrik büyüklükleri Standart vidalar Vida boyutları Cıvata-somun bağlantı şekilleri Cıvata-somun imalatı Cıvata-somun hesabı Cıvataların mukavemet hesabı

Detaylı

Kirişlerde Kesme (Transverse Shear)

Kirişlerde Kesme (Transverse Shear) Kirişlerde Kesme (Transverse Shear) Bu bölümde, doğrusal, prizmatik, homojen ve lineer elastik davranan bir elemanın eksenine dik doğrultuda yüklerin etkimesi durumunda en kesitinde oluşan kesme gerilmeleri

Detaylı

Rulmanlı Yataklarla Yataklama. Y.Doç.Dr. Vedat TEMİZ. Esasları

Rulmanlı Yataklarla Yataklama. Y.Doç.Dr. Vedat TEMİZ. Esasları Rulmanlı Yataklarla Yataklama Y.Doç.Dr. Vedat TEMİZ Esasları Sabit bilyalı rulmanlar Normal uygulamalar dışında, tek rulmanın yük taşıma açısından yetersiz olduğu yerlerde veya her iki doğrultuda ön görülen

Detaylı

Tablo 1 Deney esnasında kullanacağımız numunelere ait elastisite modülleri tablosu

Tablo 1 Deney esnasında kullanacağımız numunelere ait elastisite modülleri tablosu BASİT MESNETLİ KİRİŞTE SEHİM DENEYİ Deneyin Amacı Farklı malzeme ve kalınlığa sahip kirişlerin uygulanan yükün kirişin eğilme miktarına oranı olan rijitlik değerin değişik olduğunun gösterilmesi. Kiriş

Detaylı

BÖLÜM 5. ELEKTROVİNÇ KONSTRÜKSİYONU VE ELEMANLARININ TASARIMI

BÖLÜM 5. ELEKTROVİNÇ KONSTRÜKSİYONU VE ELEMANLARININ TASARIMI BÖLÜM 5. ELEKTROVİNÇ KONSTRÜKSİYONU VE ELEMANLARININ TASARIMI 5.1. GİRİŞ Elektrovinçlerin konstrüksiyonunda kullanılan standart kaldırma makinaları elemanları mevcuttur. Bu elemanların seçimi ve dizaynı

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Sabit (ölü) yükler - Serayı oluşturan elemanların ağırlıkları, - Seraya asılı tesisatın ağırlığı Hareketli (canlı) yükler - Rüzgar yükü, - Kar yükü, - Çatıya asılarak yetiştirilen

Detaylı

Mukavemet-I. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mukavemet-I. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mukavemet-I Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 5 Eğilmede Kirişlerin Analizi ve Tasarımı Kaynak: Cisimlerin Mukavemeti, F.P. Beer, E.R. Johnston, J.T. DeWolf, D.F. Mazurek, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok.

Detaylı

Makine Elemanları I Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler-flipped Classroom Akslar ve Miller

Makine Elemanları I Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler-flipped Classroom Akslar ve Miller Makine Elemanları I Prof. Dr. Akgün ALSARAN Temel bilgiler-flipped Classroom Akslar ve Miller İçerik Giriş Temel kavramlar Sınıflandırma Aks ve mil mukavemet hesabı Millerde titreşim kontrolü Konstrüksiyon

Detaylı

Burma deneyinin çekme deneyi kadar geniş bir kullanım alanı yoktur ve çekme deneyi kadar standartlaştırılmamış bir deneydir. Uygulamada malzemelerin

Burma deneyinin çekme deneyi kadar geniş bir kullanım alanı yoktur ve çekme deneyi kadar standartlaştırılmamış bir deneydir. Uygulamada malzemelerin BURMA DENEYİ Burma deneyinin çekme deneyi kadar geniş bir kullanım alanı yoktur ve çekme deneyi kadar standartlaştırılmamış bir deneydir. Uygulamada malzemelerin genel mekanik özelliklerinin saptanmasında

Detaylı

GEZER KREN KÖPRÜSÜ KONSTRÜKSİYONU VE HESABI

GEZER KREN KÖPRÜSÜ KONSTRÜKSİYONU VE HESABI GEZER KRE KÖPRÜSÜ KOSTRÜKSİYOU VE HESABI 1. GEZER KÖPRÜLÜ KRE Gezer köprülü krenler, yüksekte bulunan raylar üzerinde hareket eden arabalı köprülerdir. Araba yükleri kaldırır veya indirir ve köprü üzerindeki

Detaylı

CIVATA BAĞLANTILARI. DEÜ Makina Elemanlarına Giriş M. Belevi, Ç. Özes, M. Demirsoy

CIVATA BAĞLANTILARI. DEÜ Makina Elemanlarına Giriş M. Belevi, Ç. Özes, M. Demirsoy CIVATA BAĞLANTILARI Cıvata bağlantıları teknikte en çok kullanılan çözülebilen bağlantılardır. Cıvatalar makinaların montajında, yatakların ve makinaların temele tespitinde, boru flanşlarının, silindir

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ 3 NOKTA EĞME DENEY FÖYÜ ÖĞRETİM ÜYESİ YRD.DOÇ.DR.ÖMER KADİR

Detaylı

Makina Elemanları I (G3) Ödev 1:

Makina Elemanları I (G3) Ödev 1: Makina Elemanları I (G3) Ödev 1: 1. Şekilde verilen dönen aks aynı düzlemde bulunan F 1 ve F 2 kuvvetleri ile yüklenmiştir. Değişken eğilme zorlanması etkisindeki aks Fe50 malzemeden yapılmıştır. Yatakların

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI PERÇİN VE YAPIŞTIRICI BAĞLANTILARI P r o f. D r. İ r f a n K A Y M A Z P r o f. D r. A k g ü n A L S A R A N A r ş. G ör. İ l y a s H A C I S A L İ HOĞ LU Perçin; iki veya

Detaylı

TRANSPORT SİSTEMLERİNDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI

TRANSPORT SİSTEMLERİNDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI BÖLÜM 14. TRANSPORT SİSTEMLERİNDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI 14. GİRİŞ Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD), imalatın tasarım aşamasının ayrılmaz bir parçasıdır. Genel amaçlı bir CAD sisteminde oluşturulan bir

Detaylı

AKSLAR ve MİLLER. DEÜ Mühendislik Fakültesi Makina Müh.Böl.Çiçek Özes. Bu sunudaki bilgiler değişik kaynaklardan derlemedir.

AKSLAR ve MİLLER. DEÜ Mühendislik Fakültesi Makina Müh.Böl.Çiçek Özes. Bu sunudaki bilgiler değişik kaynaklardan derlemedir. AKSLAR ve MİLLER Bu sunudaki bilgiler değişik kaynaklardan derlemedir. AKSLAR MİLLER Eksenel kuvvetlerde her iki elemanda çekmeye veya basmaya zorlanabilirler. Her iki elemanda içi dolu veya boş imal edilirler.

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 1 kışkan Statiğine Giriş kışkan statiği (hidrostatik, aerostatik), durgun haldeki akışkanlarla

Detaylı

BURULMA (TORSİON) Dairesel Kesitli Çubukların (Millerin) Burulması MUKAVEMET - Ders Notları - Prof.Dr. Mehmet Zor

BURULMA (TORSİON) Dairesel Kesitli Çubukların (Millerin) Burulması MUKAVEMET - Ders Notları - Prof.Dr. Mehmet Zor 3 BURULMA (TORSİON) Dairesel Kesitli Çubukların (Millerin) Burulması 1.1.018 MUKAVEMET - Ders Notları - Prof.Dr. Mehmet Zor 1 3. Burulma Genel Bilgiler Burulma (Torsion): Dairesel Kesitli Millerde Gerilme

Detaylı

Çözüm: Borunun et kalınlığı (s) çubuğun eksenel kuvvetle çekmeye zorlanması şartından;

Çözüm: Borunun et kalınlığı (s) çubuğun eksenel kuvvetle çekmeye zorlanması şartından; Soru 1) Şekilde gösterilen ve dış çapı D 10 mm olan iki borudan oluşan çelik konstrüksiyon II. Kaliteli alın kaynağı ile birleştirilmektedir. Malzemesi St olan boru F 180*10 3 N luk değişken bir çekme

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 10 Eylemsizlik Momentleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C.Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 10. Eylemsizlik Momentleri

Detaylı

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering Uygulama Sorusu-1 Şekildeki 40 mm çaplı şaft 0 kn eksenel çekme kuvveti ve 450 Nm burulma momentine maruzdur. Ayrıca milin her iki ucunda 360 Nm lik eğilme momenti etki etmektedir. Mil malzemesi için σ

Detaylı

Makine Elemanları I Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Cıvata ve somun-flipped classroom Bağlama Elemanları

Makine Elemanları I Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Cıvata ve somun-flipped classroom Bağlama Elemanları Makine Elemanları I Prof. Dr. Akgün ALSARAN Cıvata ve somun-flipped classroom Bağlama Elemanları İçerik Giriş Vida Vida çeşitleri Cıvata-somun Hesaplamalar Örnekler 2 Giriş 3 Vida Eğik bir doğrunun bir

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 17 Rijit Cismin Düzlemsel Kinetiği; Kuvvet ve İvme Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok.

Detaylı

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 BÖLÜM 1- MAKİNE ELEMANLARINDA MUKAVEMET HESABI Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ 1 BU DERS SUNUMDAN EDİNİLMESİ BEKLENEN BİLGİLER Makine Elemanlarında mukavemet hesabına neden ihtiyaç

Detaylı

Makine Elemanları I. Perçin bağlantıları. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

Makine Elemanları I. Perçin bağlantıları. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Makine Elemanları I Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü İÇERİK Giriş Perçin Çeşitleri Perçinleme işlemi Perçin bağlantı şekilleri Mukavemet hesapları Örnekler Giriş

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-204 Üretim Yöntemleri Vidalar-Vida Açma Đşlemi (8.Hafta) Kubilay Aslantaş Kullanım yerlerine göre vida Türleri Bağlama vidaları Hareket vidaları Kuvvet ileten vidaları Metrik vidalar Trapez vidalar

Detaylı

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1

MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 MAK 305 MAKİNE ELEMANLARI-1 5.BÖLÜM Bağlama Elemanları Kaynak Bağlantıları Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız 1 BU SLAYTTAN EDİNİLMESİ BEKLENEN BİLGİLER Bağlama Elemanlarının Tanımı ve Sınıflandırılması Kaynak Bağlantılarının

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Dişli Çarklar Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Güç ve Hareket İletim Elemanları Basit Dişli Dizileri

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 5 Rijit Cisim Dengesi Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 5. Rijit Cisim Dengesi Denge,

Detaylı

VECTOR MECHANICS FOR ENGINEERS: STATICS

VECTOR MECHANICS FOR ENGINEERS: STATICS Seventh Edition VECTOR ECHANICS FOR ENGINEERS: STATICS Ferdinand P. Beer E. Russell Johnston, Jr. Ders Notu: Hayri ACAR İstanbul Teknik Üniveristesi Tel: 85 31 46 / 116 E-mail: acarh@itu.edu.tr Web: http://atlas.cc.itu.edu.tr/~acarh

Detaylı

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Kompozit Malzemeler ve Mekaniği Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 4 Laminatların Makromekanik Analizi Kaynak: Kompozit Malzeme Mekaniği, Autar K. Kaw, Çevirenler: B. Okutan Baba, R. Karakuzu. 4 Laminatların

Detaylı

BÖLÜM-2 ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI

BÖLÜM-2 ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİM ARAÇLARI BÖLÜM-2 ÇELİK YPILRD BİRLEŞİM RÇLRI Çelik yapılarda kullanılan hadde ürünleri için, aşağıdaki sebeplerle birleşimler yapılması gerekmektedir. Bu aşamada bulon (cıvata), kaynak ve perçin olarak isimlendirilen

Detaylı

1 MAKİNE ELEMANLARINDA TEMEL KAVRAMLAR VE BİRİM SİSTEMLERİ

1 MAKİNE ELEMANLARINDA TEMEL KAVRAMLAR VE BİRİM SİSTEMLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 MAKİNE ELEMANLARINDA TEMEL KAVRAMLAR VE BİRİM SİSTEMLERİ 11 1.1. SI Birim Sistemi 12 1.2. Boyut Analizi 16 1.3. Temel Bilgiler 17 1.4.Makine Elemanlarına Giriş 17 1.4.1 Makine

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI AKSLAR VE MİLLER P r o f. D r. İ r f a n K A Y M A Z P r o f. D r. A k g ü n A L S A R A N A r ş. G ör. İ l y a s H A C I S A L İ HOĞ LU Dönen parça veya elemanlar taşıyan

Detaylı

YUVARLANMALI YATAKLAR I: RULMANLAR

YUVARLANMALI YATAKLAR I: RULMANLAR Rulmanlı Yataklar YUVARLANMALI YATAKLAR I: RULMANLAR Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Rulmanlı Yataklar Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Yuvarlanmalı

Detaylı

MUKAVEMET-I DERSİ BAUN MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ FİNAL ÖNCESİ UYGULAMA SORULARI ARALIK-2018

MUKAVEMET-I DERSİ BAUN MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ FİNAL ÖNCESİ UYGULAMA SORULARI ARALIK-2018 MUKAVEMET-I DERSİ BAUN MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ FİNAL ÖNCESİ UYGULAMA SORULARI ARALIK-2018 UYGULAMA-1 AB ve CD çelik çubuklar rijit BD platformunu taşımaktadır. F noktasından uygulanan 10 Kip yük etkisinde

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Mekanik Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Strain Gauge Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Mekanik Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Strain Gauge Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Mekanik Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Strain Gauge Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: B Blok en alt kat Mekanik Laboratuarı Laboratuar Adı: Strain Gauge Deneyi Konu:

Detaylı

MUKAVEMET HESAPLARI : ÇİFT KİRİŞLİ GEZER KÖPRÜLÜ VİNÇ

MUKAVEMET HESAPLARI : ÇİFT KİRİŞLİ GEZER KÖPRÜLÜ VİNÇ MUKAVEMET HESAPLARI ÜRÜN KODU MAKİNA ADI : 20+5 TON : ÇİFT KİRİŞLİ GEZER KÖPRÜLÜ VİNÇ İÇİNDEKİLER ÇELİK YAPI ANALİZİ (VİNÇ KÖPRÜSÜ) TEKER HESAPLARI HALAT HESAPLARI KANCA BLOĞU HESABI TAMBUR HESAPLARI SAYFA

Detaylı

MİLLER ve AKSLAR SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI-I DERS NOTU

MİLLER ve AKSLAR SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI-I DERS NOTU MİLLER ve AKSLAR MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI-I DERS NOTU Miller ve Akslar 2 / 40 AKS: Şekil olarak mile benzeyen, ancak döndürme momenti iletmediği için burulmaya zorlanmayan, sadece eğilme

Detaylı

KAVRAMALAR SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI-II DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI

KAVRAMALAR SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI-II DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI KAVRAMALAR MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI-II DERS NOTU Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI Kavramalar / 4 Kavramaların temel görevi iki mili birbirine bağlamaktır. Bu temel görevin yanında şu fonksiyonları

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR II: HESAPLAMA

DİŞLİ ÇARKLAR II: HESAPLAMA DİŞLİ ÇARLAR II: HESAPLAMA Prof. Dr. İrfan AYMAZ Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Dişli Çark uvvetleri Diş Dibi Gerilmeleri

Detaylı

BURULMA DENEYİ 2. TANIMLAMALAR:

BURULMA DENEYİ 2. TANIMLAMALAR: BURULMA DENEYİ 1. DENEYİN AMACI: Burulma deneyi, malzemelerin kayma modülü (G) ve kayma akma gerilmesi ( A ) gibi özelliklerinin belirlenmesi amacıyla uygulanır. 2. TANIMLAMALAR: Kayma modülü: Kayma gerilmesi-kayma

Detaylı

Plastik Şekil Verme

Plastik Şekil Verme Plastik Şekil Verme 31.10.2018 1 HADDELEME Malzemeleri, eksenleri etrafında dönen iki silindir arasından geçirerek yapılan plastik şekil verme işlemine haddeleme denir. Haddeleme, plastik şekillendirme

Detaylı

TRANSPORT SİSTEMLERİNDE İLERİ KONULAR (VİZE)

TRANSPORT SİSTEMLERİNDE İLERİ KONULAR (VİZE) 0.09.08 İSİM SOYİSİM : NO : TARİH : TRANSPORT SİSTEMLERİNDE İLERİ KONULAR (VİZE) ). Bir atölyenin kapalı alanında ve tam kapasitede kullanılan çift kutu kirişli köprülü kren, bir yıl boyunca günde ortalama

Detaylı

BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ METALURJĠ VE MALZEME MÜHENDĠSLĠĞĠ

BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ METALURJĠ VE MALZEME MÜHENDĠSLĠĞĠ BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ METALURJĠ VE MALZEME MÜHENDĠSLĠĞĠ MALZEME LABORATUARI I DERSĠ BURULMA DENEY FÖYÜ BURULMA DENEYĠ Metalik malzemelerin burma deneyi, iki ucundan sıkıştırılırmış

Detaylı

METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Doç. Dr. Adnan AKKURT

METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Doç. Dr. Adnan AKKURT METAL İŞLEME TEKNOLOJİSİ Doç. Dr. Adnan AKKURT Takım Tezgahları İnsan gücü ile çalışan ilk tezgahlardan günümüz modern imalat sektörüne kadar geçen süre zarfında takım tezgahları oldukça büyük bir değişim

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ BURSA - 2016 1. GİRİŞ Eğilme deneyi malzemenin mukavemeti hakkında tasarım

Detaylı

EĞİLME. Köprünün tabyası onun eğilme gerilmesine karşı koyma dayanımı esas alınarak boyutlandırılır.

EĞİLME. Köprünün tabyası onun eğilme gerilmesine karşı koyma dayanımı esas alınarak boyutlandırılır. EĞİLME Köprünün tabyası onun eğilme gerilmesine karşı koyma dayanımı esas alınarak boyutlandırılır. EĞİLME Mühendislikte en önemli yapı ve makine elemanları mil ve kirişlerdir. Bu bölümde, mil ve kirişlerde

Detaylı

STATIK MUKAVEMET. Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ

STATIK MUKAVEMET. Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ STATIK MUKAVEMET Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ STATİK DENGE KOŞULLARI Yapı elemanlarının tasarımında bu elemanlarda oluşan iç kuvvetlerin dağılımının bilinmesi gerekir. Dış ve iç kuvvetlerin belirlenmesinde

Detaylı

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Kompozit Malzemeler ve Mekaniği Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 4 Laminatların Makromekanik Analizi Kaynak: Kompozit Malzeme Mekaniği, Autar K. Kaw, Çevirenler: B. Okutan Baba, R. Karakuzu. 4 Laminatların

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 7 İç Kuvvetler Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C. Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 7. İç Kuvvetler Bu bölümde, bir

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 3 ÜÇ NOKTALI EĞİLME DENEYİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 3 ÜÇ NOKTALI EĞİLME DENEYİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY - 3 ÜÇ NOKTALI EĞİLME DENEYİ GİRİŞ Yapılan herhangi bir mekanik tasarımda kullanılacak malzemelerin belirlenmesi

Detaylı

Rijit Cisimlerin Dengesi

Rijit Cisimlerin Dengesi Rijit Cisimlerin Dengesi Rijit Cisimlerin Dengesi Bu bölümde, rijit cisim dengesinin temel kavramları ele alınacaktır: Rijit cisimler için denge denklemlerinin oluşturulması Rijit cisimler için serbest

Detaylı

6.12 Örnekler PROBLEMLER

6.12 Örnekler PROBLEMLER 6.1 6. 6.3 6.4 6.5 6.6 6.7 Çok Parçalı Taşıyıcı Sistemler Kafes Sistemler Kafes Köprüler Kafes Çatılar Tam, Eksik ve Fazla Bağlı Kafes Sistemler Kafes Sistemler İçin Çözüm Yöntemleri Kafes Sistemlerde

Detaylı

FEM VE DIN NORMLARI İLE TRANSPORT SİSTEMLERİNİN PROJELENDİRİLMESİ

FEM VE DIN NORMLARI İLE TRANSPORT SİSTEMLERİNİN PROJELENDİRİLMESİ BÖLÜM 12. FEM VE DIN NORMLARI İLE TRANSPORT SİSTEMLERİNİN PROJELENDİRİLMESİ 12. GİRİŞ Kaldırma makineleri ve parçalarının konstrüksiyonunda, sistemin kullanım süresince istenen performansta görevini yerine

Detaylı

Birleşim Araçları Prof. Dr. Ayşe Daloğlu Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Birleşim Araçları Prof. Dr. Ayşe Daloğlu Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Birleşim Araçları Birleşim Araçları Çelik yapılar çeşitli boyut ve biçimlerdeki hadde ürünlerinin kesilip birleştirilmesi ile elde edilirler. Birleşim araçları; Çözülebilen birleşim araçları (Cıvata (bulon))

Detaylı

MATERIALS. Basit Eğilme. Third Edition. Ferdinand P. Beer E. Russell Johnston, Jr. John T. DeWolf. Lecture Notes: J. Walt Oler Texas Tech University

MATERIALS. Basit Eğilme. Third Edition. Ferdinand P. Beer E. Russell Johnston, Jr. John T. DeWolf. Lecture Notes: J. Walt Oler Texas Tech University CHAPTER BÖLÜM MECHANICS MUKAVEMET OF I MATERIALS Ferdinand P. Beer E. Russell Johnston, Jr. John T. DeWolf Basit Eğilme Lecture Notes: J. Walt Oler Teas Tech Universit Düzenleen: Era Arslan 2002 The McGraw-Hill

Detaylı

δ / = P L A E = [+35 kn](0.75 m)(10 ) = mm Sonuç pozitif olduğundan çubuk uzayacak ve A noktası yukarı doğru yer değiştirecektir.

δ / = P L A E = [+35 kn](0.75 m)(10 ) = mm Sonuç pozitif olduğundan çubuk uzayacak ve A noktası yukarı doğru yer değiştirecektir. A-36 malzemeden çelik çubuk, şekil a gösterildiği iki kademeli olarak üretilmiştir. AB ve BC kesitleri sırasıyla A = 600 mm ve A = 1200 mm dir. A serbest ucunun ve B nin C ye göre yer değiştirmesini belirleyiniz.

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI 1) Yukarıdaki şekilde AB ve BC silindirik çubukları B noktasında birbirleriyle birleştirilmişlerdir, AB çubuğunun çapı 30 mm ve BC çubuğunun çapı ise 50 mm dir. Sisteme A ucunda 60 kn

Detaylı

ENLEME BAĞLANTILARININ DÜZENLENMESİ

ENLEME BAĞLANTILARININ DÜZENLENMESİ ENLEME BAĞLANTILARININ Çok parçalı basınç çubuklarının teşkilinde kullanılan iki tür bağlantı şekli vardır. Bunlar; DÜZENLENMESİ Çerçeve Bağlantı Kafes Bağlantı Çerçeve bağlantı elemanları, basınç çubuğunu

Detaylı

YAYLAR. Bu sunu farklı kaynaklardan derlenmiştir.

YAYLAR. Bu sunu farklı kaynaklardan derlenmiştir. YAYLAR Gerek yapıldıktan malzemelerin elastiktik özellikleri ve gerekse şekillerinden dolayı dış etkenler (kuvvet, moment) altında başka makina elemanlarına kıyasla daha büyük bir oranda şekil değişikliğine

Detaylı

Rijit Cisimlerin Dengesi

Rijit Cisimlerin Dengesi Rijit Cisimlerin Dengesi Rijit Cisimlerin Dengesi Bu bölümde, rijit cisim dengesinin temel kavramları ele alınacaktır: Rijit cisimler için denge denklemlerinin oluşturulması Rijit cisimler için serbest

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI CIVATA SOMUN BAĞLANTILARI P r o f. D r. İ r f a n K A Y M A Z P r o f. D r. A k g ü n A L S A R A N A r ş. G ör. İ l y a s H A C I S A L İ HOĞ LU Eğik bir doğrunun bir

Detaylı

BURULMA DENEYİ 2. TANIMLAMALAR:

BURULMA DENEYİ 2. TANIMLAMALAR: BURULMA DENEYİ 1. DENEYİN AMACI: Burulma deneyi, malzemelerin kayma modülü (G) ve kayma akma gerilmesi ( A ) gibi özelliklerinin belirlenmesi amacıyla uygulanır. 2. TANIMLAMALAR: Kayma modülü: Kayma gerilmesi-kayma

Detaylı

ÖRNEK SAYISAL UYGULAMALAR

ÖRNEK SAYISAL UYGULAMALAR ÖRNEK SAYISAL UYGULAMALAR 1-Vidalı kriko: Şekil deki kriko için; Verilenler Vidalı Mil Malzemesi: Ck 45 Vidalı mil konumu: Düşey Somun Malzemesi: Bronz Kaldırılacak en büyük (maksimum) yük: 50.000 N Vida

Detaylı

Temel bilgiler-flipped Classroom Akslar ve Miller

Temel bilgiler-flipped Classroom Akslar ve Miller Makine Elemanları I Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Temel bilgiler-flipped Classroom Akslar ve Miller İçerik Aks ve milin tanımı Akslar ve millerin mukavemet hesabı Millerde titreşim hesabı Mil tasarımı için tavsiyeler

Detaylı

KAYIŞ-KASNAK MEKANİZMALARI

KAYIŞ-KASNAK MEKANİZMALARI KAYIŞ-KASNAK MEKANİZMALARI Müh.Böl. Makina Tasarımı II Burada verilen bilgiler değişik kaynaklardan derlemedir. Bir milden diğerine güç ve hareket iletmek için kullanılan mekanizmalardır. Döndürülen Eleman

Detaylı

FL 3 DENEY 4 MALZEMELERDE ELASTĐSĐTE VE KAYMA ELASTĐSĐTE MODÜLLERĐNĐN EĞME VE BURULMA TESTLERĐ ĐLE BELĐRLENMESĐ 1. AMAÇ

FL 3 DENEY 4 MALZEMELERDE ELASTĐSĐTE VE KAYMA ELASTĐSĐTE MODÜLLERĐNĐN EĞME VE BURULMA TESTLERĐ ĐLE BELĐRLENMESĐ 1. AMAÇ Malzemelerde Elastisite ve Kayma Elastisite Modüllerinin Eğme ve Burulma Testleri ile Belirlenmesi 1/5 DENEY 4 MAZEMEERDE EASTĐSĐTE VE KAYMA EASTĐSĐTE MODÜERĐNĐN EĞME VE BURUMA TESTERĐ ĐE BEĐRENMESĐ 1.

Detaylı

MENGENE HESAPLARI A-VĐDALI MENGENE MĐLĐ. www.muhendisiz.net

MENGENE HESAPLARI A-VĐDALI MENGENE MĐLĐ. www.muhendisiz.net www.muhendisiz.net MENGENE HESAPLARI A-VĐDALI MENGENE MĐLĐ Hareket civatasında bir güç iletimi söz konusu olduğundan verimin yüksek olması istenir.bu nedenle Trapez profilli vida kullanılır. Yük ; F =

Detaylı

ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİMLER

ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİMLER ÇELİK YAPILARDA BİRLEŞİMLER Çelik yapılarda birleşimlerin kullanılma sebepleri; 1. Farklı tasıyıcı elemanların (kolon-kolon, kolon-kiris,diyagonalkolon, kiris-kiris, alt baslık-üst baslık, dikme-alt baslık

Detaylı

29- Eylül KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü ( 1. ve 2. Öğretim 2. Sınıf / B Şubesi) Mukavemet Dersi - 1.

29- Eylül KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü ( 1. ve 2. Öğretim 2. Sınıf / B Şubesi) Mukavemet Dersi - 1. SORU-1) Şekildeki dikdörtgen kesitli kolonun genişliği b=200 mm. ve kalınlığı t=100 mm. dir. Kolon, kolon kesitinin geometrik merkezinden geçen ve tarafsız ekseni üzerinden etki eden P=400 kn değerindeki

Detaylı

RULMANLAR YUVARLANMALI YATAKLAR-I. Makine Elemanları 2. Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız. BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering

RULMANLAR YUVARLANMALI YATAKLAR-I. Makine Elemanları 2. Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız. BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering Makine Elemanları 2 YUVARLANMALI YATAKLAR-I RULMANLAR Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız 1 Bu Bölümden Elde Edilecek Kazanımlar Yuvarlanmalı Yataklamalar Ve Türleri Bilyalı Rulmanlar Sabit Bilyalı Rulmanlar Eğik

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 6 Yapısal Analiz Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 6. Yapısal Analiz Şekilde görüldüğü

Detaylı

Kayış kasnak mekanizmaları metin soruları 1. Kayış kasnak mekanizmalarının özelliklerini, üstünlüklerini ve mahsurlarını açıklayınız. 2.

Kayış kasnak mekanizmaları metin soruları 1. Kayış kasnak mekanizmalarının özelliklerini, üstünlüklerini ve mahsurlarını açıklayınız. 2. Kayış kasnak mekanizmaları metin soruları 1. Kayış kasnak mekanizmalarının özelliklerini, üstünlüklerini ve mahsurlarını 2. Kayış kasnak mekanizmalarının sınıflandırılmasını yapınız ve kısaca her sınıfın

Detaylı

Fizik-1 UYGULAMA-7. Katı bir cismin sabit bir eksen etrafında dönmesi

Fizik-1 UYGULAMA-7. Katı bir cismin sabit bir eksen etrafında dönmesi Fizik-1 UYGULAMA-7 Katı bir cismin sabit bir eksen etrafında dönmesi 1) Bir tekerlek üzerinde bir noktanın açısal konumu olarak verilmektedir. a) t=0 ve t=3s için bu noktanın açısal konumunu, açısal hızını

Detaylı

STATİK. Ders_9. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ

STATİK. Ders_9. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ STATİK Ders_9 Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ders notları için: http://kisi.deu.edu.tr/serkan.misir/ 2017-2018 GÜZ ALANLAR İÇİN ATALET MOMENTİNİN TANIMI, ALAN ATALET YARIÇAPI

Detaylı

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz Hidrostatik Güç İletimi Vedat Temiz Tanım Hidrolik pompa ve motor kullanarak bir sıvı yardımıyla gücün aktarılmasıdır. Hidrolik Pompa: Pompa milinin her turunda (dönmesinde) sabit bir miktar sıvı hareketi

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Doç.Dr.İrfan AY-Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU CIVATA-SOMUN ve RONDELALAR

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Doç.Dr.İrfan AY-Arş.Gör.T.Kerem DEMİRCİOĞLU CIVATA-SOMUN ve RONDELALAR CIVATA-SOMUN ve RONDELALAR CIVATALAR Cıvatalar: Özel baş biçimine sahip silindirik gövde üzerine belli boylarda diş açılmış bağlantı elemanlarına cıvata denir. Cıvataların diş açılmış kısımları üçgen vida

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI - (9.Hafta) VİDALAR -2

MAKİNE ELEMANLARI - (9.Hafta) VİDALAR -2 VİDA HESAPLARI MAKİNE ELEMANLARI - (9.Hafta) VİDALAR -2 A. Ön Yükleme Kuvveti (FÖ) ile Sıkma/Çözme Kuvvetleri (FH) arasındaki İlişki İki malzemeyi birleştirmek için civata ve somun kullanılırsa, somunun

Detaylı

2009 Kasım. BANTLI FRENLER. 40-4d. M. Güven KUTAY. 40-4d-bantli-frenler.doc

2009 Kasım.  BANTLI FRENLER. 40-4d. M. Güven KUTAY. 40-4d-bantli-frenler.doc 009 Kasım BANTI RENER 40-4d M. Güven KUTAY 40-4d-bantli-frenler.doc İ Ç İ N D E K İ E R 4 renler... 4.3 4. ntlı frenlerler... 4.3 4..1 ntlı basit frenler... 4.3 4.. Çıkarmalı frenler... 4.6 4..3 Toplamalı

Detaylı