Cengiz TAŞDEMİR Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Bilimci

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Cengiz TAŞDEMİR Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Bilimci"

Transkript

1 Cengiz TAŞDEMİR Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Bilimci

2 TANIM Validasyon ; Geçerli olma durumu, geçerlilik anlamına gelir. Kullanılan yöntemin doğru ve kesin olarak sürekli bir şekilde bekleneni gerçekleştirdiğinin kanıtlanması için yapılması gereken işlemleri kapsar.

3 Ameliyathane ve Yoğun Bakımlarda Validasyon Testleri Öncelikle ele alınması gereken kriterler Tasarım Yeterliliği Testi Design Qualification (DQ) Kurulum Yeterliliği Testi Install Qualification (IQ) Çalışma Yeterliliği Testi Operation Qualification (OQ) Performans Yeterliliği Testi Performance Qualification (PQ)

4 Tasarım Yeterliliği Testi Design Qualification (DQ) Proje tasarımının kalite standartlarına uygunluğunu kontrolü ve onanması.

5 Kurulum Yeterliliği Testi Install Qualification (IQ) Mimari ve mekanik işlerin Tasarım Yeterliliği Testi Design Qualification (DQ) standartlarına uygunluğunun kontrolü ve onanması. Örneğin; DOP testleri, pozitif basınç testleri.

6 Çalışma Yeterliliği Testi Operation Qualification (OQ) Çalışma aşamasında tasarım ve kurulum kriterlerinde ki sistemlerin verimli çalışmasının kontrolü ve onanması. Örneğin; Hijyen klima aseptizör çalışma parametrelerinin kontrolü.

7 Performans Yeterliliği Testi Performance Qualification (PQ) Validasyon testlerinin fiziksel, mekanik ve mikrobiyolojik testler olarak 3 aşama da raporlanması ve dökümanların istenmesi.

8 Tasarım Yeterliliği Testi-Design Qualification (DQ) ve Kurulum Yeterliliği Testi-Install Qualification (IQ) yeterliliklerini yerine getiren ameliyathane, yoğun bakımlar veya hijyen odasının doğru çalışıp çalışmadığının anlaşılması için ölçümler ve testler yapılarak performans kriterlerini sağlayıp sağlamadığı kontrol edilir. Bunlar fiziksel ve mikrobiyolojik testlerdir. Bu testleri yapacak cihazların belirli periyotlarla kalibrasyonunun yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesi şarttır. Fiziksel testler hijyen uzmanı teknisyen veya hijyen uzmanı Makine Mühendisleri tarafından yapılmalıdır. Mikrobiyolojik kontroller ise uzman mikrobiyologlar tarafından yapılmalıdır.

9 Validasyon Kuralları ISO : Değerlendirme ve ölçümlerin metodları Part 3 Metroloji ve test metodları 1. Oda kurulumunun sınıflandırılması için airborne partikül sayımları ve test ölçümleri 2. Hava akışı testi 3. Hava fark basınç testi 4. Filtre kaçak testi 5. Hava akış izleme 6. Hava akış yönü testi 7. Sıcaklık testi 8. Nem testi 9. Değişim zamanı testi 10. Yapısal kaçak testi

10 Validasyon Ölçümleri Standart Ölçümler 1. Hava hızı / Hava hızı dağılımı 2. Filtre hava akış oranı 3. AHU hava akış oranı 4. Filtre kaçak testi 5. Oda basınçlandırması 6. Temizlik sınıfı 7. Sıcaklık ve nem Opsiyonel ölçümler 1. Yapısal kaçak testi 2. Paralelizim-Hava akış yönü testi ve hava akışının görüntülenmesi 3. Yeniden temizleme zamanı testi 4. Mikrobiyolojik ölçümler (hava, yüzeyler)

11 Validasyon partikül saymak değildir..!

12 Hava Hızı Ölçümü Amaç Hava dağılımını kontrol etmek Türbülanslı odalarda bu istenmiyor (Yeniden temizleme zamanı testi ) Standartlar VDI 2083, sheet 3 (Draft 1993) IES-RP-CC006.2 (1994) ISO (DIS) (Draft 2000) NEBB (1996)

13 Debi Ölçümü Amaç Hava akış debisinin ölçümü ile hava değişim oranını kontrol etmek. Undirectional hava akışlı (Laminer) odalarda istenmiyor. Standartlar VDI 2083, sheet 3 (Draft 1993) IES-RP-CC006.2 (1994) ISO (DIS) (Draft 2000) NEBB (1996)

14 Amaç Filtre sistemini kaçaklar için test etmek Verimlilik testi değildir. Filtre Kaçak Testi Koşullar Filtre kurulumunun bitmiş olması Difizörlerin monte edilmemiş olması Hava hız ve veya debisinin nominal değerlerin ± 20 % sınırında olması Tavan yapısının tamamen bitmiş olması Standartlar VDI 2083, sheet 3 (Draft 1993) IES-RP-CC006.2 (1994) ISO (DIS) (Draft 2000) NEBB (1996)

15 Oda Basıncının Ölçümü Amaç Daha düşük sınıflardaki alanlardan oluşabilecek kros kontaminasyonu önlemek için belirlenmiş odaların basınçlarını kontrol etmek Koşullar Filtre kurulumu bitmiş olmalı Duvar kurulumu bitmiş olmalı Tavan üniteleri tamamen takılmış olmalı Hava hızı ve debisi düzeltmeleri bakım grubu tarafından yapılmış olmalı Hava hız testi, hava debisi testi, filtre kaçak testi tamamen bitmiş olmalı Standartlar VDI 2083, sheet 3 (Draft 1993) IES-RP-CC006.2 (1994) ISO (DIS) (Draft 2000) NEBB (1996)

16 Parallellik / Hava akış yönü testi Amaç Undirectional (Laminer) akışlı odalarda hava akış yönünü tayin etmek. Koşullar Filtre kurulumu bitmiş olmalı Duvar kurulumu bitmiş olmalı Tavan üniteleri tamamen takılmış olmalı Hava hızı ve debisi düzeltmeleri bakım grubu tarafından yapılmış olmalı Hava hızı testi, Hava debisi testi, filtre kaçak testi, oda basınç testi tamamen bitmiş olmalı Standartlar VDI 2083, sheet 3 (Draft 1993) IES-RP-CC006.2 (1994) ISO (DIS) (Draft 2000) NEBB (1996)

17 Yeniden Temizleme Zamanı Ölçümü Amaç Odanın tasarım ve kurulumunun airborne partiküllerini ne derece elimine ettiğini ölçmek sadece türbülanslı odalarda yapılır. Koşullar Temiz oda kurulumu bitmiş olmalı Hava hızı ve debisi düzeltmeleri,basınçlandırması bakım grubu tarafından yapılmış olmalı Hava hızı testi, hava debisi testi, filtre kaçak testi, oda basınç testi tamamen bitmiş olmalı Standartlar VDI 2083, sheet 3 (Draft 1993) IES-RP-CC006.2 (1994) ISO (DIS) (Draft 2000) NEBB (1996)

18 Amaç Airborne partikül konsantrasyonunu belirlemek. (Temizlik Sınıfı) Sınıflandırma Standartlar VDI 2083, sheet 3 (Draft 1993) IES-RP-CC006.2 (1994) ISO (DIS) (Draft 2000) NEBB (1996) Şartlar Cihazın kurulumu tamamen bitmiş olmalı Cihazın bulunduğu ortam temizlenmiş olmalı Hava hızı ayarlaması, Hava akış debisi ayarlaması ve oda basınçlandırması ayarlaması bakım ekibi tarafından yapılmış olmalı Hava hızı testi, hava debisi testi, filtre kaçak testi, oda basınç testi ve paralellik testi yapılmış olmalıdır.

19 Sıcaklık ve Bağıl Nem Amaç HVAC sisteminin belirlenen sıcaklık ve bağıl nemi sağlayıp sağlamadığını kontrol etmek Şartlar Cihazın kurulumu tamamen bitmiş olmalı Hava hızı, hava debisi ve oda basınçlandırma ayarları yapılmış olmalı Havalandırma sisteminin tüm ayarlarının yapılmış olması Sıcaklık kontrol sisteminin kurulmuş ve ayarlanmış Hava hızı, hava debisi, oda basınçlandırması, filtre kaçak, paralellik testlerinin tamamlanmış olması Standartlar VDI 2083, sheet 3 (Draft 1993) IES-RP-CC006.2 (1994) ISO (DIS) (Draft 2000) NEBB (1996)

20 Test Raporu Minimun test raporu bilgileri Sertifika veren kişinin bilgileri Validasyon testleri tarihi Validasyonu yapılan temiz odanın bölgesi, yan bölümlerdeki alanların ve numune noktalarının gösterimi de dahil Temizoda kabul kriterleri veya ISO sınıflandırmasını içeren temiz alan, bu alanın dizayn kriterleri ile durumu Kullanılan ölçüm metodlarının detayları (Referans standartlar ve bölümleri) Ölçüm aletlerinin isimleri ve kalibrasyon belgeleri Bütün numune noktaları için ölçüm sonuçları.

Temiz Oda Sınıfına Giren Alanlarda Havalandırma ve Kontrolü. Alper SARI

Temiz Oda Sınıfına Giren Alanlarda Havalandırma ve Kontrolü. Alper SARI Temiz Oda Sınıfına Giren Alanlarda Havalandırma ve Kontrolü Alper SARI Temiz Oda Ne Demek? Page 2 Temiz Odaların Genel Koşulları Partikül kontrolü Sıcaklık ve nem kontrolü Filtrasyon Basınç kontrolü Page

Detaylı

UNITEST DENEY VE KALİBRASYON HİZMETLERİ A.Ş.

UNITEST DENEY VE KALİBRASYON HİZMETLERİ A.Ş. UNITEST DENEY VE KALİBRASYON HİZMETLERİ A.Ş. TEMİZ ODA VALİDASYON TANITIM DOSYASI 1. HAKKIMIZDA Günümüzün gelişen teknoloji ve artan kalite standartları ile birlikte insan sağlığını direkt ilgilendiren

Detaylı

Hassas ölçüm Güvenilir kalifikasyon. Temizodalar için hassas ölçüm teknolojisi ve hizmetleri

Hassas ölçüm Güvenilir kalifikasyon. Temizodalar için hassas ölçüm teknolojisi ve hizmetleri Hassas ölçüm Güvenilir kalifikasyon Temizodalar için hassas ölçüm teknolojisi ve hizmetleri Sürdürülebilir norm-uyumlu koşullar Temiz odalarınız için benzersiz hizmetler Temiz odaların temizliğini garanti

Detaylı

NOVATEST.

NOVATEST. NOVATEST HAVALANDIRMA ÖLÇÜMLERİ HVAC Validasyon Ölçümleri Kanal Kaçak (Sızdırmazlık) Testleri Biyo Güvenlik (LAF) Kabinleri Validasyonu Çeker Ocak Validasyonu İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÖLÇÜMLERİ İç Ortam

Detaylı

1.ULUSAL LABORATUVAR AKREDĠTASYONU VE GÜVENLĠĞĠ SEMPOZYUMU VE SERGĠSĠ 16-18 Mayıs 2013 KALĠBRASYON (5N+1K) İbrahim AKDAĞ

1.ULUSAL LABORATUVAR AKREDĠTASYONU VE GÜVENLĠĞĠ SEMPOZYUMU VE SERGĠSĠ 16-18 Mayıs 2013 KALĠBRASYON (5N+1K) İbrahim AKDAĞ 1.ULUSAL LABORATUVAR AKREDĠTASYONU VE GÜVENLĠĞĠ SEMPOZYUMU VE SERGĠSĠ 16-18 Mayıs 2013 KALĠBRASYON (5N+1K) İbrahim AKDAĞ E-Posta: ibrahim@uzmanakreditasyon.com Web: http: // www.uzmanakreditasyon.com Konusunda

Detaylı

Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları. 10. Hafta

Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları. 10. Hafta Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları 10. Hafta Havalandırma High Efficiency Particulate Air (HEPA) Heating Ventilation and Air Conditioning ( (HVAC) 2 Havalandırma Heating

Detaylı

1µm = 0,001mm. Eğer toz olmasaydı insan ömrünün 1000 yıl olmaması için hiçbir sebep yoktur

1µm = 0,001mm. Eğer toz olmasaydı insan ömrünün 1000 yıl olmaması için hiçbir sebep yoktur Eğer toz olmasaydı insan ömrünün 1000 yıl olmaması için hiçbir sebep yoktur İbni Sina M. ALİ SÜNGÜ VKV AMERİKAN HASTANESİ TEKNİK SERVİS MÜDÜRÜ Havada bulunan gözle görülür veya görülmez partiküllerin boyutlandırılmasında

Detaylı

Temizodalarda sıcaklık, nem, basınç ve hacimsel debinin ölçülmesi hakkında ipuçları

Temizodalarda sıcaklık, nem, basınç ve hacimsel debinin ölçülmesi hakkında ipuçları Testo Testo Temizodalardaki iklimlendirme Whitepaper ölçümleri hakkında ipuçları Temizodalarda sıcaklık, nem, basınç ve hacimsel debinin ölçülmesi hakkında ipuçları Temizoda ölçümleri ve önemli test prosedür

Detaylı

HASTANE HİJYENİK ALANLARINDA KLİMA VE HAVALANDIRMA PROJE HAZIRLAMA ESASLARI

HASTANE HİJYENİK ALANLARINDA KLİMA VE HAVALANDIRMA PROJE HAZIRLAMA ESASLARI HASTANE HİJYENİK ALANLARINDA KLİMA VE HAVALANDIRMA PROJE HAZIRLAMA ESASLARI Doç. Dr. Derya Burcu ÖZKAN İstanbul, 2012 Uygulama Yerleri Hastaneler Poliklinikler Muayenehaneler, müdahale odaları Ayakta müdahale

Detaylı

ÇOCUK OYUN ALANI TEMİZ ODA VALİDASYON ÖLÇÜM SONUÇLARI

ÇOCUK OYUN ALANI TEMİZ ODA VALİDASYON ÖLÇÜM SONUÇLARI M E D İ B İ M M E D İ K A L B İ L İ Ş İ M K A L İ B R A S Y O N D A N I Ş M A N L I K G Ü L M E K İ Y L E Ş T İ R İ R D E R N E Ğ İ - ÇOCUK OYUN ALANI TEMİZ ODA VALİDASYON ÖLÇÜM SONUÇLARI ISO-14644 CLEANROOM

Detaylı

Marmara Üniversitesi MSÜ deneyimi Prof. Dr. Ayşegül Karahasan Yağcı Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul

Marmara Üniversitesi MSÜ deneyimi Prof. Dr. Ayşegül Karahasan Yağcı Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul Marmara Üniversitesi MSÜ deneyimi Prof. Dr. Ayşegül Karahasan Yağcı Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul İYİ LABORATUVAR UYGULAMALARI 2 İYİ KLİNİK LABORATUVAR UYGULAMALARI -İKLU HEDEF: planlama,

Detaylı

Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları. 8. Hafta

Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları. 8. Hafta Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları 8. Hafta Parenteral Tesisler ve Çevresel Kontrol Sistemleri Çevresel kontrol sistemleri steril ürünlere mikrobiyal kontaminasyonun önlenmesi

Detaylı

Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları. 7. Hafta

Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları. 7. Hafta Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları 7. Hafta Tesis için mühendislik tasarım basamakları 1. Kavramsal tasarım 2. Tasarım gelişimi 3. Detaylı mühendislik 4. Tedarik 5. İnşaat

Detaylı

ISO 14644 e göre temiz oda validasyonu

ISO 14644 e göre temiz oda validasyonu Havacılık ve uzay, yarı iletkenler, mikroelektronik, farmasötik, medikal, sağlık hizmetleri, gıda ve sayısı düzenli artan farklı sektörlerde periyodik temiz oda validasyonu ISO 14644 standardı ile uluslararası

Detaylı

Validasyon. Prof. Dr. Yıldız Özsoy

Validasyon. Prof. Dr. Yıldız Özsoy Validasyon Prof. Dr. Yıldız Özsoy Validasyon TANIM: Validasyon, ilaçların geliştirilmesi, üretimi ve kontrolünde kullanılan temel işlemlerin ve makinelerin sistematik olarak gözden geçirilmesi, önerilen

Detaylı

Akıllı hava hızı ve iç hava kalitesi. Yeni testo 440, çok fonksiyonluluk ile kullanım kolaylığını bir araya getirir.

Akıllı hava hızı ve iç hava kalitesi. Yeni testo 440, çok fonksiyonluluk ile kullanım kolaylığını bir araya getirir. Akıllı hava hızı ve iç hava kalitesi Yeni, çok fonksiyonluluk ile kullanım kolaylığını bir araya getirir. 1 hava hızı & iç hava kalitesi ölçüm cihazı Yeni hava hızı & iç hava kalitesi ölçüm cihazı: kompakt

Detaylı

TPN ÜNİTESİ ve PARENTERAL KARIŞIMLARIN HAZIRLANMASI. Ecz. Elif BİLİM Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi

TPN ÜNİTESİ ve PARENTERAL KARIŞIMLARIN HAZIRLANMASI. Ecz. Elif BİLİM Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi TPN ÜNİTESİ ve PARENTERAL KARIŞIMLARIN HAZIRLANMASI Ecz. Elif BİLİM Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi PARENTERAL NÜTRİSYON O Enteral beslenme yapılamadığında,

Detaylı

LAMİNER FLOW HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ

LAMİNER FLOW HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ AMİNER FO AVAANDIRMA SİSTEMERİ Türkiye de aminer flow dizayn ve imalatında bir ilk olan GÖNKA sürekli yaptığı AR-GE çalışmaları ile dünya standartlarını takip ederek, ameliyathane gereksinimlerini karşılayacak

Detaylı

Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri

Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Çalışma Ortamında Kişisel Maruziyet ve Ortam Ölçümleri ZEKİYE KARAKAYA İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme

Detaylı

Ameliyathane ve Yoğun Bakım Ünitelerinde Devreye Alma, Test, Ölçüm ve Ayar (Commissioning) Çalışmaları

Ameliyathane ve Yoğun Bakım Ünitelerinde Devreye Alma, Test, Ölçüm ve Ayar (Commissioning) Çalışmaları Riskli Ünitelerin Havalandırılması Ameliyathane ve Yoğun Bakım Ünitelerinde Devreye Alma, Test, Ölçüm ve Ayar (Commissioning) Çalışmaları Mustafa BİLGE* * Meconyapı End. Taahhüt Ltd. Şti., İSTANBUL Bu

Detaylı

TEMİZ ODA KLİMA SİSTEMLERİNDE DEVREYE ALMA ÇALIŞMALARI VE PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ

TEMİZ ODA KLİMA SİSTEMLERİNDE DEVREYE ALMA ÇALIŞMALARI VE PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ 1275 TEMİZ ODA KLİMA SİSTEMLERİNDE DEVREYE ALMA ÇALIŞMALARI VE PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ Orkan KURTULUŞ Burak OLGUN Serdar GÜLTEK Hasan HEPERKAN ÖZET Temiz odalar öncelikli olarak hastaneler, ilaç ve

Detaylı

RİZE TİCARET BORSASI ÖZEL GIDA KONTROL LABORATUVARI 2012 FAALİYET RAPORU

RİZE TİCARET BORSASI ÖZEL GIDA KONTROL LABORATUVARI 2012 FAALİYET RAPORU RİZE TİCARET BORSASI ÖZEL GIDA KONTROL LABORATUVARI 2012 FAALİYET RAPORU LABORATUVARIMIZA YAPILAN DENETİMLER: T.C Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türkiye genelinde Özel Gıda ve İl Kontrol laboratuvarlarında

Detaylı

MEKATRONİK YAPI TAAHHÜT SANAYİ A.Ş. FİRMA TANITIM KATALOĞU

MEKATRONİK YAPI TAAHHÜT SANAYİ A.Ş. FİRMA TANITIM KATALOĞU MEKATRONİK YAPI TAAHHÜT SANAYİ A.Ş. FİRMA TANITIM KATALOĞU Projelerinize eksiksiz hizmet & akılcı çözüm anlayışıyla yaklaşıyoruz... HAKKIMIZDA 20 senelik sektör deneyimimizle yurt içi ve yurt dışında birçok

Detaylı

GAZ REGULATORÜ BELGELENDİRME TEKNİK ŞARTNAMESİ UBTKŞ-005

GAZ REGULATORÜ BELGELENDİRME TEKNİK ŞARTNAMESİ UBTKŞ-005 SAYFA 2/8 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu teknik şartname, UGETAM ürün belgelendirme sistemine belgelendirme için başvuru yapan tedarikçilerin üretmiş oldukları gaz regülatörlerinin karşılaması gereken şartları TS

Detaylı

Temiz Odalarda Fark Basınç Kontrolü. Damla Zülfikar

Temiz Odalarda Fark Basınç Kontrolü. Damla Zülfikar Temiz Odalarda Fark Basınç Kontrolü Damla Zülfikar Özet Temiz Oda Nedir? Hava Akış Miktarının ve Yönünün Kontrolü Fark Basınç Kontrolü Nerelerde Gerekir? Hastaneler İlaç ve Kritik Üretim Tesisleri Laboratuvarlar

Detaylı

HAZIRLAYAN. KAMİL GÜRSEL / Fizik Mühendisi ELİMKO LTD. ŞTİ.

HAZIRLAYAN. KAMİL GÜRSEL / Fizik Mühendisi ELİMKO LTD. ŞTİ. HAZIRLAYAN ISO 9001 KAMİL GÜRSEL / Fizik Mühendisi ELİMKO LTD. ŞTİ. OTOMATİK KONTROLDA GÜVENİLİR İSİM... 1 KALİTE SİSTEMLERİ Günümüzde tüm işletme ve firmalarda belli bir kalite anlayışı ile buna bağlı

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Ġklimlendirme Sistemleri ve Validasyonu

Sağlık Kurumlarında Ġklimlendirme Sistemleri ve Validasyonu Sağlık Kurumlarında Ġklimlendirme Sistemleri ve Validasyonu Mak. Müh. Ali BOYLU EGE NİSAN Temiz Oda Hijyenik Havalandırma Sistemleri Test ve Doğrulama Hizmetleri Ltd. Şti, İSTANBUL e-posta: aliboylu@egenisan.com

Detaylı

HASTANE HIJYENİK HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ. Dr. M. Mobedi İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

HASTANE HIJYENİK HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ. Dr. M. Mobedi İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü HASTANE HIJYENİK HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ Dr. M. Mobedi İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü HAVALANDIRMA VE İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ TASARIM PARAMETRELERİNE GÖRE SINIFLANDIRILMASI Konfor Endüstriyel

Detaylı

İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat

İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İş Hijyeni Ölçümleri ve Mevzuat ZEKİYE KARAKAYA İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı İSGÜM

Detaylı

Hijyenik alanların birbiri ile fonksiyon uyumu, tavan, duvar, döşeme kaplama malzemeleri, kat yükseklikleri, asma tavan yükseklikleri, aydınlatma armatürleri, terminal ünite tavan birleşim detayları çok

Detaylı

Ameliyathane Havalandırma Santrallerinin İşletme Şartlarının Değiştirilerek Enerji Verimliğinin Artırılması

Ameliyathane Havalandırma Santrallerinin İşletme Şartlarının Değiştirilerek Enerji Verimliğinin Artırılması Ameliyathane Havalandırma Santrallerinin İşletme Şartlarının Değiştirilerek Enerji Verimliğinin Artırılması Adem KISSAL, umutadem@hotmail.com İzmir Kuzey KHB M.Zeki BİLGİN, KOÜ, Elektrik Müh. Bölümü EVK

Detaylı

TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI KALİTE KONTROL PROSEDÜRÜ PR17/KYB

TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI KALİTE KONTROL PROSEDÜRÜ PR17/KYB TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI PR17/KYB Sayfa No: 1/6 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu prosedürün amacı, Daire Başkanlığında deney hizmetleri

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Gürültü-Titreşim Parametrelerinde Dikkat Edilecek Hususlar İş Hijyeni Ayhan ÖZMEN İSG Uzmanı Fizik Mühendisi İSGÜM Şubat

Detaylı

TEST, AYAR VE DENGELEME (TAD) ŞARTNAME ÖNERİSİ. 1. Kapsam: Bu belge TAD işlemleriyle ilgili idari şartlarını ve kapsamını tanımlamaktadır.

TEST, AYAR VE DENGELEME (TAD) ŞARTNAME ÖNERİSİ. 1. Kapsam: Bu belge TAD işlemleriyle ilgili idari şartlarını ve kapsamını tanımlamaktadır. TEST, AYAR VE DENGELEME (TAD) ŞARTNAME ÖNERİSİ Revizyon tarihi: 08.02.2019 1. Kapsam: Bu belge TAD işlemleriyle ilgili idari şartlarını ve kapsamını tanımlamaktadır. 2. Yapılacak İşin Tanımı: Ekli keşif

Detaylı

TÜBİTAK UME Ulusal Metroloji Enstitüsü Akışkanlar Grubu Düşük Gaz Debi Ölçüm Laboratuvarı

TÜBİTAK UME Ulusal Metroloji Enstitüsü Akışkanlar Grubu Düşük Gaz Debi Ölçüm Laboratuvarı TÜBİTAK UME Ulusal Metroloji Enstitüsü Akışkanlar Grubu Düşük Gaz Debi Ölçüm Laboratuvarı 10-50 L/min Debi Aralığında Gaz Debi Ölçüm Karşılaştırma Protokolü UME-G2AL-TR-K005 Temmuz 2013 - Gebze İçindekiler

Detaylı

BELİRSİZLİK HESAPLAMALARI. Halis Emre GÜNEŞ Çevre Mühendisi

BELİRSİZLİK HESAPLAMALARI. Halis Emre GÜNEŞ Çevre Mühendisi BELİRSİZLİK HESAPLAMALARI Halis Emre GÜNEŞ Çevre Mühendisi Genel Değerlendirme Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği nde Her bir tek ölçüm sonucunun % 95 güven aralığı değerleri, emisyon

Detaylı

METROLOJİ NEDİR? Metrolojinin Temel Amacı Nedir?

METROLOJİ NEDİR? Metrolojinin Temel Amacı Nedir? METROLOJİ NEDİR? Diğer bütün bilim alanları ile ilişkisi olan "Metroloji", ölçme sistemleri ve birimlerle ilgili ölçme bilimidir. Metroloji üç ana başlıkta incelenebilir; 1. Bilimsel Metroloji: Uluslararası

Detaylı

ECODESIGN ECO-DESIGN. ECO-DESIGN Uygulama Kriterleri

ECODESIGN ECO-DESIGN. ECO-DESIGN Uygulama Kriterleri ECODESIGN ECO-DESIGN ECO-DESIGN direktifleri, Avrupa Birliğinin enerji tüketen ürünlerdeki enerji kullanım kriterlerini belirlediği ve üreticilerin yasal olarak uyma zorunluğu bulunan kanunların bütünüdür.

Detaylı

PANEL. Dr. Mustafa Bilge AMELİYATHANE KLİMA SİSTEMLERİ TEST VE ÖLÇÜM ÇALIŞMALARI

PANEL. Dr. Mustafa Bilge AMELİYATHANE KLİMA SİSTEMLERİ TEST VE ÖLÇÜM ÇALIŞMALARI PANEL Dr. Mustafa Bilge AMELİYATHANE KLİMA SİSTEMLERİ TEST VE ÖLÇÜM ÇALIŞMALARI HASTANE TEMİZ ODALARI KLİMA TESİSATI TASARIM VE ETKİNLEŞTİRME (COMMISIONING) KRİTERLERİ Öncelikli olarak herhangi bir yapıda

Detaylı

TEMİZ ODA KLİMA SİSTEMLERİNDE DEVREYE ALMA, DENGELEME, IQ VE OQ TESTLERİ, ÖLÇÜM VE BELGELENDİRME

TEMİZ ODA KLİMA SİSTEMLERİNDE DEVREYE ALMA, DENGELEME, IQ VE OQ TESTLERİ, ÖLÇÜM VE BELGELENDİRME _ 739 TEMİZ ODA KLİMA SİSTEMLERİNDE DEVREYE ALMA, DENGELEME, IQ VE OQ TESTLERİ, ÖLÇÜM VE BELGELENDİRME Hasan HEPERKAN ÖZET Bu çalışmada temiz oda standartları hakkında genel anlamda bilgi verilmiş, temiz

Detaylı

Metroloji ve Kalibrasyon Nedir? Ne İçin Gereklidir? Metroloji ve Kalibrasyonun, yaşamımızdaki önemini ve gerekliliğini vurgulamak için aşağıdaki

Metroloji ve Kalibrasyon Nedir? Ne İçin Gereklidir? Metroloji ve Kalibrasyonun, yaşamımızdaki önemini ve gerekliliğini vurgulamak için aşağıdaki Metroloji ve Kalibrasyon Nedir? Ne İçin Gereklidir? Metroloji ve Kalibrasyonun, yaşamımızdaki önemini ve gerekliliğini vurgulamak için aşağıdaki soruları cevaplamamız bu konuda bakış açımızın gelişmesini

Detaylı

MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ.

MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ. Sayın İşletme İdari ve Teknik Yönetimleri, Mühendislik hizmetlerinde proje ve uygulama alanlarında geçmişten bugüne yürütmüş olduğumuz çalışmalardan edindiğimiz tecrübelere paralel olarak, bu hizmetlerin

Detaylı

TBOX. Hücreli Aspiratör

TBOX. Hücreli Aspiratör TBOX Hücreli Aspiratör İçindekiler Teknogen TBOX... 3 Teknik Özellikler... 3 Performans Değerleri... 4 Bileşenler... 5 Ölçüler... 6 Aksesuarlar... 6 Isıtma, Soğutma ve Havalandırma sektörünün önde gelen

Detaylı

ISKAV kimdir? ISKAV - Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı, 30.12.1997 tarihinde kurulmuştur.

ISKAV kimdir? ISKAV - Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı, 30.12.1997 tarihinde kurulmuştur. 1 ISKAV kimdir? ISKAV - Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı, 30.12.1997 tarihinde kurulmuştur. Vakfın amacını Türkiye ısıtma, soğutma, klima sektörünü geliştirmek, Avrupa Birliği ne uyumunu

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ KALİTE KONTROL ve TEST KALİBRASYON PROSEDÜRÜ

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ KALİTE KONTROL ve TEST KALİBRASYON PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 6 1. Amaç Tıbbi Biyokimya Laboratuvarında rastgele ve sistematik hataları önlemek, doğru ve güvenilir test sonuçları elde etmek için iç ve dış kalite kontrol yöntemleri, bakım-kalibrasyonu

Detaylı

TOZ ÖLÇÜMLERİ VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

TOZ ÖLÇÜMLERİ VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOZ ÖLÇÜMLERİ VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR İSGÜM Şubat, 2015 İÇERİK 1. Dayanak 2. Metotlar 3. Dikkat Edilecek Hususlar

Detaylı

TD-SILENT SERİSİ YENİ

TD-SILENT SERİSİ YENİ KNL TİPİ KRM KIŞLI NLR TD-SILNT SRİSİ YNİ TD-SILNT Serisi fanlar, kendinden susturuculu, karma akışlı fanlardır. Son derece sessizdirler. Yüksek mukavemetli, ön gerilmeli plastikten mamuldürler. an gövdesi

Detaylı

TA-COMPACT-P. Küçük terminal ünitelerin kontrolü ve balanslanması için kombine vanalar Basınçtan bağımsız balans ve kontrol vanası (PIBCV)

TA-COMPACT-P. Küçük terminal ünitelerin kontrolü ve balanslanması için kombine vanalar Basınçtan bağımsız balans ve kontrol vanası (PIBCV) Küçük terminal ünitelerin kontrolü ve balanslanması için kombine vanalar Basınçtan bağımsız balans ve kontrol vanası (PIBCV) IMI TA / Kontrol vanaları / Basınçtan bağımsız kombine balans ve kontrol vanası,

Detaylı

Zafer COŞAR İsmail ÖMÜR

Zafer COŞAR İsmail ÖMÜR T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖLÇÜM VE İZLEME DAİRE BAŞKANLIĞI PM 10 ÖLÇÜMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI GRAVİMETRİK PM 10 ÖRNEKLEME CİHAZI Zafer COŞAR İsmail ÖMÜR Ilgaz/2010

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü A. GENEL BİLGİLER

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü A. GENEL BİLGİLER Rapor No: Rapor Hazırlama Tarihi: Tarihi: Firma/İşletme Adı: de kullanılan ilgili standart veya metot: I. İşletmenin Genel Tanıtımına İlişkin Bilgiler 1) İşletmenin ticari unvanı, 2) İşletmenin adresi,

Detaylı

ISO 17025 Laboratuvar Akreditasyonu Teknik Kriterleri

ISO 17025 Laboratuvar Akreditasyonu Teknik Kriterleri Akreditasyon Danışmanlık Konusunda 25 yıllık bilgi ve deneyimini sizinle paylaşmak için! ISO 17025 Laboratuvar Akreditasyonu Teknik Kriterleri İbrahim AKDAĞ Kimya Mühendisi ATAKENT 3.ETAP B.32 Blok D.14

Detaylı

Online teknik sayfa FW102 SAÇILAN IŞIK-TOZ ÖLÇÜM CIHAZLARI

Online teknik sayfa FW102 SAÇILAN IŞIK-TOZ ÖLÇÜM CIHAZLARI Online teknik sayfa FW102 A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Sipariş bilgileri Tip FW102 Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri

Detaylı

Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır.

Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Sterilizasyon Ünitesi kirli, temiz ve steril alan olmak üzere üç alandan oluşmalıdır. Kirli, temiz ve steril alanlar arasındaki geçiş noktalarında

Detaylı

LAK-B-2014-01 BASINÇ KALİBRASYONU KONUSUNDA LABORATUVARLARARASI KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜMÜ

LAK-B-2014-01 BASINÇ KALİBRASYONU KONUSUNDA LABORATUVARLARARASI KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜMÜ BASINÇ KALİBRASYONU KONUSUNDA LABORATUVARLARARASI KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜMÜ 1. AÇIKLAMA Bu Laboratuvarlararası karşılaştırma ölçümü akredite olmuş kalibrasyon laboratuvarların BASINÇ alanında gerçekleştirdiği

Detaylı

Partikül Sayımı: Nereden, Ne Zaman ve Nasıl? Uz. Hem. Serap GÜNER İstanbul üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi HEKK

Partikül Sayımı: Nereden, Ne Zaman ve Nasıl? Uz. Hem. Serap GÜNER İstanbul üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi HEKK Partikül Sayımı: Nereden, Ne Zaman ve Nasıl? Uz. Hem. Serap GÜNER İstanbul üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi HEKK Havada bulunan mikroorganizmalar, partiküllere tutunarak hareket edebilmekte ve bu

Detaylı

Emisyon Ölçümlerinin Planlanması, Bacalarda toz ve hız ölçümü

Emisyon Ölçümlerinin Planlanması, Bacalarda toz ve hız ölçümü Emisyon Ölçümlerinin Planlanması, Bacalarda toz ve hız ölçümü Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Tınaztepe Yerleşkesi 35390 Buca-İzmir Tel:

Detaylı

1. Kozmetik Kongresi, 18-20 Subat 2011, Antalya. EGM DANISMANLIK HIZMETLERI www.egmdanismanlik.com

1. Kozmetik Kongresi, 18-20 Subat 2011, Antalya. EGM DANISMANLIK HIZMETLERI www.egmdanismanlik.com KOZMETĐKTE GMP UYGULAMALARI ĐYĐ ÜRETĐM TEKNIKLERI www.egmdanismanlik.com GMP Nedir? Personel, Eğitim ve Hijyen Tesis ve Alt Yapı Ekipmanlar Hammaddeler ve Ambalaj Malzemeleri Üretim Bitmiş Ürünler Kalite

Detaylı

BEMAK OTOMASYON TIC.LTD.STI. UCEVLER MH. 56. SK. AKNIL PLAZA NO 1B NILUFER BURSA - TURKEY - PHONE: FAX:

BEMAK OTOMASYON TIC.LTD.STI. UCEVLER MH. 56. SK. AKNIL PLAZA NO 1B NILUFER BURSA - TURKEY - PHONE: FAX: BEMAK OTOMASYON TIC.LTD.STI. UCEVLER MH. 56. SK. AKNIL PLAZA NO 1B NILUFER BURSA - TURKEY - PHONE: +90 224 443 56 06 FAX: +90 224 443 56 07 bemak@bemakotomasyon.com - www.bemakotomasyon.com - www.bemakelektromarket.com

Detaylı

1. KNA ve HTEA 2. Risk Analizi 3. Kalite Kavramı 4. Hastane ç Tetkikçi Eğitimi 5. Klinik ve dari Süreçler 6. ndikatör Kavramı ve ndikatörler 7.

1. KNA ve HTEA 2. Risk Analizi 3. Kalite Kavramı 4. Hastane ç Tetkikçi Eğitimi 5. Klinik ve dari Süreçler 6. ndikatör Kavramı ve ndikatörler 7. 1. KNA ve HTEA 2. Risk Analizi 3. Kalite Kavramı 4. Hastane ç Tetkikçi Eğitimi 5. Klinik ve dari Süreçler 6. ndikatör Kavramı ve ndikatörler 7. Sağlık Kurumlarında Entegre Kalite Yönetim Sistemleri 8.

Detaylı

KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ

KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ KLS HAVUZ NEM ALMA SANTRALİ Kapalı yüzme havuzlarında nem oranının VDI 2089 a göre 40 % ϕ 64 % değerleri arasında olması gerekmektedir. Bu değerlerin üzerine çıkması ortamda virüs, bakteri ve mantar gibi

Detaylı

TEMİZODALARDA TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON: TEMİZLİK DETAYDA SAKLIDIR!

TEMİZODALARDA TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON: TEMİZLİK DETAYDA SAKLIDIR! TEMİZODALARDA TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON: TEMİZLİK DETAYDA SAKLIDIR! SİNAN CERAN Endüstri Mühendisi Temizoda Marketi TEMİZODA (ISO 14644-1: 2015) Havadan gelen partikül sayısı konsantrasyonunun kontrol

Detaylı

Jeotermal Kaynaklardan Güç Üretim Modelleri, Tasarım ve Performans Değerlendirmesi Üzerine Görüşler

Jeotermal Kaynaklardan Güç Üretim Modelleri, Tasarım ve Performans Değerlendirmesi Üzerine Görüşler Jeotermal Kaynaklar Sempozyumu 2016 Jeotermal Kaynaklardan Güç Üretim Modelleri, Tasarım ve Performans Değerlendirmesi Üzerine Görüşler Hilal Kıvanç Ateş 15/04/2016 İçerik: Giriş Jeotermal Santral Teknolojilerinin

Detaylı

Sinerji Mühendislik Müşavirlik İnşaat Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.

Sinerji Mühendislik Müşavirlik İnşaat Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. GENEL Yapılarda bugüne kadar yağmur suyunun drenajı ile ilgili olarak konvansiyonel sistemler kullanılmıştır. Konvansiyonel yağmur drenajı, yatay hatta %2-3 derece eğim verilmesi ile suyun hava ile yer

Detaylı

mühendislik ve etik www.hskelektrik.com.tr

mühendislik ve etik www.hskelektrik.com.tr mühendislik ve etik HİZMETLERİMİZ Elektrik Taahhüt Proje & Danışmanlık İşletme Sorumluluğu Ölçüm Arıza & Bakım Malzeme Satış ELEKTRİK TAAHHÜT Firmamız, eği mli ve uzman kadrosuyla günümüzün gerek rdiği

Detaylı

TS ISO 1996-2 TS EN ISO 11201 TS EN ISO 11202 TS EN ISO 11204

TS ISO 1996-2 TS EN ISO 11201 TS EN ISO 11202 TS EN ISO 11204 TS ISO 1996-2 TS EN ISO 11201 TS EN ISO 11202 TS EN ISO 11204 TS ISO 1996-2 Akustik - Çevre Gürültüsünün Tarifi. Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi -Bölüm 2: Çevre Gürültü Seviyelerinin Tayini TS ISO 1996-2

Detaylı

İŞ HİJYENİ ÖLÇÜM, TEST VE ANALİZİ YAPAN LABORATUVARLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BAŞVURU SÜRECİ KADİR KADİROĞULLARI İSG UZMAN YRD.

İŞ HİJYENİ ÖLÇÜM, TEST VE ANALİZİ YAPAN LABORATUVARLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BAŞVURU SÜRECİ KADİR KADİROĞULLARI İSG UZMAN YRD. İŞ HİJYENİ ÖLÇÜM, TEST VE ANALİZİ YAPAN LABORATUVARLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BAŞVURU SÜRECİ KADİR KADİROĞULLARI İSG UZMAN YRD. BAŞVURU DİLEKÇESİ ÜCRET DEKONTU İŞYERİ BİLGİ FORMU EK-3 DE BELİRTİLEN FORM YETKİ

Detaylı

DOKÜMAN KODU BAKIM VE KALİBRASYON TALİMATI YAYIN TARİHİ 01.04.2013 REVİZYON NO 00 BİRİM ADI REVİZYON TARİHİ - TIBBİ CİHAZ SAYFA NO 1 / 6

DOKÜMAN KODU BAKIM VE KALİBRASYON TALİMATI YAYIN TARİHİ 01.04.2013 REVİZYON NO 00 BİRİM ADI REVİZYON TARİHİ - TIBBİ CİHAZ SAYFA NO 1 / 6 TIBBİ CİHAZ SAYFA NO 1 / 6 1. AMAÇ Hastanemizde bulunan tıbbi cihazların etkin ve verimli olarak çalışmasını sağlamak üzere belirlenen şart ve periyotlarda bakım ve kalibrasyon işlemlerinin kendi bünyesinde

Detaylı

HİZMETLERİMİZ;

HİZMETLERİMİZ; 1-2- 3-4- 5-6- 7-8- 9-10- 11- HİZMETLERİMİZ; ENDÜSTRİYEL GÖZETİM VE DENETİM SİSTEM BELGELENDİRME ÜRÜN BELGELENDİRME TEKNİK DANIŞMANLIK EĞİTİM İSG VE ÇEVRESEL ÖLÇÜMLER PERİYODİK KONTROLLER TAHRİBATSIZ TESTLER

Detaylı

Hastane Teknik Yönetimi

Hastane Teknik Yönetimi Hastane Teknik Yönetimi işletme kontrol bakım çözüm renovasyon M. Ali SÜNGÜ Amerikan Hastanesi Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Bakım ve Onarım Müdürü alis@amerikanhastanesi.org Düşüncenin doğruluğu, pratik

Detaylı

Dış ortamlarda, soğuk depolar ve seralarda, üretim atölyeleri ve ambarlarda sıcaklık ölçümü için kullanılır.

Dış ortamlarda, soğuk depolar ve seralarda, üretim atölyeleri ve ambarlarda sıcaklık ölçümü için kullanılır. KOMPAKT DALDIRMA TİP SICAKLIK SENSÖRLERİ Isıtma, soğutma veya havalandırma sistemlerinde sıcaklık ölçümü için tasarlanmıştır. Kovanla beraber akışkan sıvılarda sıcaklık ölçümü için de kullanılabilir. TF25-126700

Detaylı

DÖKÜMHANELERDE EMİSYONLARIN AZALTILMASI UYGULAMALARI

DÖKÜMHANELERDE EMİSYONLARIN AZALTILMASI UYGULAMALARI DÖKÜMHANELERDE EMİSYONLARIN AZALTILMASI UYGULAMALARI Berivan Boduroğlu 26.10.2018 1 EMİSYON VE HAVA KİRLİLİĞİ Katı, sıvı ve gaz şeklindeki yabancı maddelerin insan sağlığına, canlı hayatına ve ekolojik

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ AMELİYATHANE ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1. AMAÇ:Ameliyathanede mikroorganizmaların yayılımının engellenmesi, enfeksiyonlar açısından hasta ve personelin güvenliğinin azami ölçüde sağlanması. 2. KAPSAM:Ameliyathane birimini kapsar. 3.KISALTMALAR:

Detaylı

Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi

Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi Havalandırma sistemleri, Klima santralleri ve Fan coil ünitelerinin bakımı neden gereklidir Havalandırma sistemleri, klima santralleri ve fan coil

Detaylı

BİNALARDA ENERJİ. HAZIRLAYAN: IĞDIR İL BAYINDIRLIK ve İSKAN MÜDÜRLÜĞÜ

BİNALARDA ENERJİ. HAZIRLAYAN: IĞDIR İL BAYINDIRLIK ve İSKAN MÜDÜRLÜĞÜ BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI HAZIRLAYAN: IĞDIR İL BAYINDIRLIK ve İSKAN MÜDÜRLÜĞÜ ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ (05 Aralık 2008) Bu Yönetmeliğin amacı dış iklim şartlarını, iç mekan gereksinimlerini, mahalli

Detaylı

AMELİYATHANELERDE VERİLECEK EN AZ HAVA DEBİSİ VE LAMİNAR TAVAN UYGULAMASI. Erkan TUNCAY ARAŞTIRMA / İNCELEME ISITMA HAVA KOŞULLANDIRMA HAVALANDIRMA

AMELİYATHANELERDE VERİLECEK EN AZ HAVA DEBİSİ VE LAMİNAR TAVAN UYGULAMASI. Erkan TUNCAY ARAŞTIRMA / İNCELEME ISITMA HAVA KOŞULLANDIRMA HAVALANDIRMA ARAŞTIRMA / İNCELEME ISITMA HAVA KOŞULLANDIRMA HAVALANDIRMA SU ŞARTLANDIRMA SU ARITIMI ENERJİ OTOMATİK KONTROL BİNA OTOMASYON Erkan TUNCAY İŞ YÖNETİMİ VE ORGANİZASYON MALİYE / FİNANS MÜHENDİSLİK GELİŞTİRME

Detaylı

Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı

Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı Veri İşletimi, Veri Validasyonu ve Raporlama Ayşe EYİGÖR Çevre Y.Müh. / Çevre ve Orman Uzmanı Kastamonu-Ilgaz Hizmetiçi Eğitimi 20 Eylül 2010 Ulusal Hava Kalitesi İzleme

Detaylı

Genişletme modülleri EM-AUTOZERO. EASYLAB için otomatik sıfır noktası kalibrasyonu. 08/2012 DE/tr K

Genişletme modülleri EM-AUTOZERO. EASYLAB için otomatik sıfır noktası kalibrasyonu. 08/2012 DE/tr K .3 X X testregistrierung Genişletme modülleri EASYLAB için otomatik Sağlam, uzun vadeli hava debisi ölçümü ve az bakım gerektiren otomatik sıfır noktası kalibrasyonu sunan EASYLAB kontrolörlerine yönelik

Detaylı

OTOMATİK OLMAYAN TERAZİ KALİBRASYONU MEHMET ÇOLAK

OTOMATİK OLMAYAN TERAZİ KALİBRASYONU MEHMET ÇOLAK OTOMATİK OLMAYAN TERAZİ KALİBRASYONU MEHMET ÇOLAK 2 KÜTLE M k (kiloram) Uluslararası kiloram prototipinin kütlesine eşittir. Türkiye nin Tubitak-UME de bulunan prototipin numarası 54 tür. 39 mm İridyum

Detaylı

TURİZM SEKTÖRÜNDE YENİ NESİL HİJYEN UYGULAMALARI VE ÇÖZÜMLERİ MAKALE HAZIRLAYAN. Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Projeler Danışmanı (Hijyen Bilimci)

TURİZM SEKTÖRÜNDE YENİ NESİL HİJYEN UYGULAMALARI VE ÇÖZÜMLERİ MAKALE HAZIRLAYAN. Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Projeler Danışmanı (Hijyen Bilimci) TURİZM SEKTÖRÜNDE YENİ NESİL HİJYEN UYGULAMALARI VE ÇÖZÜMLERİ MAKALE HAZIRLAYAN Cengiz TAŞDEMİR Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Projeler Danışmanı (Hijyen Bilimci) OTEL MOTEL TATİL KÖYLERİ Tesisleriniz yeterince

Detaylı

ETRANS-T Sıcaklık Transmitterleri PT100. Genel bilgi. Seçim. Özellikler

ETRANS-T Sıcaklık Transmitterleri PT100. Genel bilgi. Seçim. Özellikler u yıl 37. kuruluş yılını kutlayan Enelsan Endüstriyel Elektronik Sanayii nonim Şirketi ticari faaliyetlerinin yanı sıra geliştirdiği üretim ve sistem entegrasyonu faaliyetlerini 22 yıldır Dilovası Organize

Detaylı

MAKALE. Hastanelerde Enfeksiyon Sebepleri

MAKALE. Hastanelerde Enfeksiyon Sebepleri MAKALE Hastanelerde Enfeksiyon Sebepleri Tespiti İnaktivasyonu Cengiz TAŞDEMİR Makine Mühendisi (İTÜ) Hijyen Projeler Danışmanı (Hijyen Bilimci) www.ct.tc cengiz@ct.tc Hijyen ortamın sağlanması için titizlikle

Detaylı

DOKÜMAN KODU TP.02.01 AMELİYATHANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

DOKÜMAN KODU TP.02.01 AMELİYATHANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ AMELİYATHANE SAYFA NO 1 / 5 1. AMAÇ: Hastane ameliyathanesinin ameliyatta hazırlanması, temizliği ve bakımı, ameliyathane ihtiyaçlarının temini, mevcut alet ve malzemenin bakım onarım ve sterilizasyonunun

Detaylı

1. GİRİŞ 2. KULLANILAN ÖLÇÜM CİHAZLARI VE METOT

1. GİRİŞ 2. KULLANILAN ÖLÇÜM CİHAZLARI VE METOT İÇİNDEKİLER T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ 1. GİRİŞ 2. KULLANILAN ÖLÇÜM CİHAZLARI VE METOT 2.1. Gaz Analiz Cihazı 2.2. Ölçüm ve Hazırlık Aşaması ÇETİK ISI SANAYİ YE AİT KATI YAKIT

Detaylı

TURKLAB Bülten Nisan-Mayıs-Haziran. Kalibrasyon Sertifikalarının Değerlendirilmesi Eğitimi 12 Nisan 2017

TURKLAB Bülten Nisan-Mayıs-Haziran. Kalibrasyon Sertifikalarının Değerlendirilmesi Eğitimi 12 Nisan 2017 TURKLAB Bülten 2017 Nisan-Mayıs-Haziran Kalibrasyon Sertifikalarının Değerlendirilmesi Eğitimi 12 Nisan 2017 Mikrokim Gıda Analiz ve Kontrol Laboratuvarı personeline verilen eğitimde, katılımcılara genel

Detaylı

www.golighthouse.com.tr Lighthouse Worldwide Solutions EMEA Operations Istanbul TURKEY

www.golighthouse.com.tr Lighthouse Worldwide Solutions EMEA Operations Istanbul TURKEY Sunum Başlıkları ISO 14644 Standard Serisi Hakkında ISO 14644-1 ve Yeni Taslak Standard Metin : ISO/DIS 14644-1.2 ISO 14644-2 ve Yeni Taslak Standard Metin : ISO/DIS 14644-2.2 ISO 14644 Standart Serisindeki

Detaylı

CORONA MDI 110 ÇOK HÜZMELİ KURU TİP MEKANİK SU SAYACI. 4 Endüktif taramalı (manyetik korumalı) modüler çok hüzmeli ev tipi su sayacı

CORONA MDI 110 ÇOK HÜZMELİ KURU TİP MEKANİK SU SAYACI. 4 Endüktif taramalı (manyetik korumalı) modüler çok hüzmeli ev tipi su sayacı CORONA MDI 110 UYGULAMA Ev kullanım suyu tüketim ölçümü için su sayacı ÖZELLİKLER 4 Endüktif taramalı (manyetik korumalı) modüler çok hüzmeli ev tipi su sayacı 4 Standart olarak sunulan 1 l/pulse pulse

Detaylı

MODULER MUTFAK DAVLUMBAZLARI Mutfakta Mutlak Müþteri Memnuniyeti

MODULER MUTFAK DAVLUMBAZLARI Mutfakta Mutlak Müþteri Memnuniyeti 01 4M Mutfakta Mutlak Müþteri Memnuniyeti - IVS Modüler Davlumbazlar ı yapılar ı gereði sizlere montajl ı veya montajsız sunulabilir. - Çok çeþitli modeller ile farkl ı ortamlara, farklı çözümler sunar.

Detaylı

1000-200000 m3/h, 400-1500 Pa. Kavrama, kayış-kasnak veya direk tahrik Eurovent e göre Kısa/Uzun gövde; kılavuz giriş kanatlı/kanatsız

1000-200000 m3/h, 400-1500 Pa. Kavrama, kayış-kasnak veya direk tahrik Eurovent e göre Kısa/Uzun gövde; kılavuz giriş kanatlı/kanatsız Aksiyal fanlar Üretimin açıklanması Değişik rotor türleri için, çıkış konumu, gövde geometrisi, gövde sacı kalınlığı, ve malzesi yönünden geniş bir seçme olanağı bulunmaktadır. Aşağıdaki açıklamalar standart

Detaylı

Döner Mekanizmalı Toz Filtreleme Sistemi

Döner Mekanizmalı Toz Filtreleme Sistemi Döner Mekanizmalı Toz Filtreleme Sistemi ÜRÜN BİLGİSİ Döner mekanizmalı toz filtreleme sistemi geniş çaplı kulanım alanlarına sahiptir. Basit kullanımlı, yüksek verimli çalışan toz filtreleme sistemi;

Detaylı

KİŞİSEL GÜRÜLTÜ MARUZİYETİ ÖLÇÜM METODLARI

KİŞİSEL GÜRÜLTÜ MARUZİYETİ ÖLÇÜM METODLARI T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİŞİSEL GÜRÜLTÜ MARUZİYETİ ÖLÇÜM METODLARI Fatih DEĞER İSG Uzman Yardımcısı Aralık 2015 Ankara TS EN ISO 9612-2009 Akustik-Mesleki

Detaylı

CAV kontrolörleri. VFL Tipi. Kanal sisteminin içine takılan hava debisi sınırlayıcısı K

CAV kontrolörleri. VFL Tipi. Kanal sisteminin içine takılan hava debisi sınırlayıcısı K .1 X X testregistrierung CAV kontrolörleri Tipi Aerodinamik damper kla pesi Hava debilerini gösteren etiket Hava debisini ayarlayın. İçine takın. Kanal sisteminin içine takılan hava debisi sınırlayıcısı

Detaylı

Küçük terminal ünitelerin kontrolü ve balanslanması için kombine vanalar

Küçük terminal ünitelerin kontrolü ve balanslanması için kombine vanalar TA-COMPACT-T Küçük terminal ünitelerin kontrolü ve balanslanması için kombine vanalar Soğutma sistemleri için geri dönüş suyu sıcaklık kontrollü kontrol vanası IMI TA / Kontrol vanaları / TA-COMPACT-T

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI ÖZEL HASTANELER YÖNETMELĐĞĐ

SAĞLIK BAKANLIĞI ÖZEL HASTANELER YÖNETMELĐĞĐ 2. BÖLÜM: HĐZMET BĐRĐMLERĐNE ESAS BĐLGĐLER HĐZMET BĐRĐMLERĐNE ESAS BĐLGĐ VE BELGELER 1- genelinde hijyene uygun temizlik ve bakım sağlanmış mı (uygun olmayan birimler açıkça belirtilecektir) 2-Acil ünitesi

Detaylı

Klinik Mikrobiyoloji Testlerinde Doğrulama (verifikasyon) ve Geçerli Kılma (validasyon)

Klinik Mikrobiyoloji Testlerinde Doğrulama (verifikasyon) ve Geçerli Kılma (validasyon) Klinik Mikrobiyoloji Testlerinde Doğrulama (verifikasyon) ve Geçerli Kılma (validasyon) Kaynaklar Mikrobiyolojik prosedürleri doğrulama / geçerli kılmaya ilişkin aşağıdaki uluslararası kaynaklar önerilir

Detaylı

Online teknik sayfa MCS100FT-C SEOS ÇÖZÜMLERI

Online teknik sayfa MCS100FT-C SEOS ÇÖZÜMLERI Online teknik sayfa A B C D E F Ayrıntılı teknik bilgiler sistemi Sipariş bilgileri Tip Stok no. Talep üzerine Uygulama yeri ve müşteri gereklilikleri doğrultusunda kullanılacak cihazın özellikleri ve

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖLÇÜM VE DENETİM DAİRE BAŞKANLIĞI BACA GAZINDA HIZ TAYİNİ (TS ISO 10780) SONER OLGUN

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖLÇÜM VE DENETİM DAİRE BAŞKANLIĞI BACA GAZINDA HIZ TAYİNİ (TS ISO 10780) SONER OLGUN T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖLÇÜM VE DENETİM DAİRE BAŞKANLIĞI BACA GAZINDA HIZ TAYİNİ (TS ISO 10780) SONER OLGUN Şube Müdürü Ekim 2010 Kastamonu 1 Hız: Baca içerisinde

Detaylı

TEKNO ELEKTROMEKANİK MÜHENDİSLİK SANAYİ ve TİCARET A.Ş.

TEKNO ELEKTROMEKANİK MÜHENDİSLİK SANAYİ ve TİCARET A.Ş. HTL TEMİZ ODA UYGULAMALARI BİYOGÜVENLİK KABİNLERİ Çeker ocaklar : Çeker ocaklar Biyogüvenlik kabini değildir. Kimyasal korunma amacıyla kullanılır. Radyoaktif malzeme ile çalışılabilen modeller vardır.

Detaylı

Yunus KISA İSG Uzmanı

Yunus KISA İSG Uzmanı ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ BAŞKANLIĞI Yunus KISA İSG Uzmanı Laboratuvar Yetkilendirme Kapsam

Detaylı

BASINÇ ALANINDA LABORATUVARLARASI 35 Bar PNÖMATİK (GAZ) KARŞILAŞTIRMASI TEKNİK PROTOKOLÜ

BASINÇ ALANINDA LABORATUVARLARASI 35 Bar PNÖMATİK (GAZ) KARŞILAŞTIRMASI TEKNİK PROTOKOLÜ BASINÇ ALANINDA LABORATUVARLARASI 35 Bar PNÖMATİK (GAZ) KARŞILAŞTIRMASI TEKNİK PROTOKOLÜ TÜBİTAK UME BASINÇ LABORATUVARLARI Ocak 2013 TÜBİTAK UME BASINÇ LABORATUVARLARI Page 1 İÇİNDEKİLER 1. Amaç... 3

Detaylı

TEMĐZ ODA TEKNOLOJĐSĐ ĐLE ĐLAÇ ENDÜSTRĐSĐNDE TEMĐZ ODA UYGULAMALARI

TEMĐZ ODA TEKNOLOJĐSĐ ĐLE ĐLAÇ ENDÜSTRĐSĐNDE TEMĐZ ODA UYGULAMALARI TEMĐZ ODA TEKNOLOJĐSĐ ĐLE ĐLAÇ ENDÜSTRĐSĐNDE TEMĐZ ODA UYGULAMALARI Mustafa BĐLGE 1. GĐRĐŞ Bu çalışmada öncelikle "Temiz Oda" uygulamalarının temel sorunu olan kirliliği yaratan uçucu maddeler (partiküller)

Detaylı