Q-BİTZ. Hedef-2: Q-bitz oyununda küpleri yerleştirme ve oyun kuralları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Q-BİTZ. Hedef-2: Q-bitz oyununda küpleri yerleştirme ve oyun kuralları"

Transkript

1 Q-BİTZ Hedef-1: Q-bitz oyununu tanıyorum. : 1-1 Q-bitz oyunu özelliklerini merak eder. 1-2 Anlatılanları dikkatle dinler. 1-3 Dinlediklerinden çıkarımlarda bulunur. 1-4 Küplerin yüzeylerini tanır. Gördüklerini söyler. 1-5 Oyunun ipuçlarını değerlendirmeye dayalı olduğunu bilir. 1-6 Küp yüzey sayısını ve kaç farklı şekil olduğunu belirtir. 1-7 Küpleri rastgele yerleştirmeyeceğini bilir. Hedef-2: Q-bitz oyununda küpleri yerleştirme ve oyun kuralları 2-1 Oyun başlangıç kurallarını söyler. 2-2 Küp tablası üzerinde küplerin sıralanış özelliklerini anlatır. 2-3 Tablada hangi sıradan başlaması gerektiğini bilir. 2-4 Belirtilen şeklin belirgin yanlarını söyler. 2-5 Belirtilen şeklin ayrıntılarını küplerle özdeşleştirir. 2-6 Küpleri karışmayacak şekilde dizer. 2-7 Tabla üzerine dizdiği küplerle şeklin aynı olduğunu gösterir. Hedef-3 Grup olarak yapılan etkinliklere katılır. 3-1 Grup içinde lideri kabul eder. 3-2 Liderin verdiği komutlara uyar. 3-3 Liderin seçtiği karttaki şekle odaklanır. 3-4 Şekli yapana kadar grup içinde uyumlu davranır. 3-5 Erken bitirdiği durumlarda grubu bekler. Hedef-4 Q-bitz oyununda öğretmenin verdiği komutlara göre küpleri yerleştirir. 4-1 Öğretmeni dikkatle dinler. 4-2 Küp tablasını boşaltarak önüne yerleştirir. 4-3 Verilen komuta göre küp yüzeyini tablaya yerleştirir. 4-4 Verilen komutlara göre tablanın tamamını bitirir. 4-5 İstenenleri yaptıktan sonra öğretmenin kontrol etmesini bekler. Hedef-5 Q-BİTZ oyununda kısa süreli hafızasını kullanır. 5-1 Kısa süreli hafızasını kullanacağını bilir. 5-2 Şekli incelemek için motive olur. 5-3 Gösterilen kartı dikkatle inceler. 5-4 Karttaki şeklin belirgin yanlarına dikkat eder. 5-5 Hafızasındaki şekle göre küplerin yüzeylerini yerleştirir.

2 Q-BİTZ OYUNU UYGULAMA ALANI Öğrencilerde görsel algı, motivasyon, tümevarım, tümdengelim gibi becerilerin geliştirildiği bir uygulamadır. Her kutu da dört farklı renkte küpler bulunur. Dört kişinin oynayabildiği grup oyunudur. Oyun çocukların görsel zeka ve fotoğrafik hafıza gibi becerilerinin gelişmesinde çok etkilidir. Başlangıçta belirtilen kartları yapınızak tümevarım yöntemini öğrenirler. Her şekli oluşturabilmek için öncelikle bir planlama yapmaları önemlidir. Daha sonra kısa süreli saniye gördükleri şekli hafızalarında tutarak küplerle bu şekli oluşturmaya çalışırlar. Her grubun bir lideri seçilerek kutunun açılması, toplanması ve grup faaliyetlerinden sorumlu olunuz. Grup liderleri birkaç hafta sonra değişebilir. Kartların açılması, parçaların dağıtılması sorumluluğunu alarak sosyal roller kazanırlar. Her öğrenci de liderin komutlarına uyarak sosyal bir kimlik kazanır. İlk ders planında etkili dinleme-parçaları tanıma-kutuyu açma ve toplama konusunda ağırlık verilmeli öğrencilerin iç disiplin kazanmaları konusunda onlara yardımcı olunmalıdır. 2. dersten itibaren planlama üzerinde durularak bu durumun çocuklarda bir karakter haline getirilmesi sağlanır. Özellikle grupların düzenli işlemesi çocukların sosyal uyum açısından önemlidir. Kısa süreli hafıza tekniklerinin kullanıldığı uygulamalarda. İlk kartlar kolay olanlardan seçilerek çocukların karmaşık şekillerde boğulmasına sebep olunmamalıdır. Gerekirse, bir kart normal yapılır sonra hafıza da tutma yöntemine gidilir. Ders boyunca çocuklar kendini zorlamalı ama ümitsizliğe kapılmamalıdır. UYGULAMA SINIFI DERS SAATİ UYGULAMA PLANI SÜRE DAKİKA 1. SINIF 2. SINIF 6 DERS DERS PLANI DK 6 DERS 3. SINIF 6 DERS DERS PLANI DK 6 DERS 4. SINIF 6 DERS DERS PLANI DK 6 DERS HEDEF BECERİLER GÖRSEL ALGI FOTOĞRAFİK HAFIZA DİKKAT-MOTİVASYON PLANLAMA ZAMANI ETKİLİ KULLANMA PARÇA-ŞEKİL İLİŞKİSİ TÜMEVARIM SEÇİCİ DİKKAT HEDEF KURALLAR ETKİLİ DİNLEME PLANLAMA GRUPLA BİRLİKTE HAREKET ETME PARÇA VE KUTU TOPLAMA

3 TERİMLER KÜP : Kare şeklindeki taşlarımıza mavi kare yada kare prizma terimi kullanılır. KÖŞE : Parçalar anlatılırken prizmaların köşeleri gösterilerek anlatılır. SATIR : Tablanın 4 küpün dizildiği üst satır olarak adlandırdığımız kısım planlama olarak anlatılacak SÜTUN : Tablanın sağ tarafına dikey 4 küpün sıralandığı kısım planlama olarak anlatılacak TABLA : Şekilleri oluşturmak için küplerin dizildiği ahşap altlık. DİK ÜÇGEN : Küpün iki yüzeyinde bulanan üçgenlerin dik üçgen oldukları belirtilecek. Gerekirse dik üçgen konusunda 90 0 den bahsedilir. DAİRE : Küpün yüzeyinde bulunan beyaz ve renkli daireler gösterilerek şeklin adının daire olduğu, çemberin içinin boş olduğu konusu hatırlatılır. KARE : Küpün iki yüzeyini kaplayan beyaz ve renkli kareler belirtilir. UYGULAMAYA ÖZEL TAVSİYELER ÜSTÜN POTANSİYELLİ ÇOCUKLAR: Bu tür çocukları sınıftan ayırmadan fakat sıkılmasına da sebep olmayacak uygulama yapılmalıdır. İlk iki ders herhangi bir faklılık uygulanmaz. Genellikle bu çocuklardan grup liderleri oluşturulur. Kartı bakmadan yapması için teşvik edilir. Diğer öğrencilerin onun yaptıklarına bakmalarına izin verilmez. Gerekli önlem alınır. 3. Dersten itibaren şekilleri çok erken bitirirse, zor şekillerde ara sıra yapması istenir. Sınıfta çok iyi birkaç çocuk varsa onlar ayrı grup yapılarak daha fazla kart yapmalarına izin verilir. Bu tarz öğrenciler konusunda iç disiplin oluşması gerekli önlemler alınır. Çocuklara sınıfın kıskanacağı şekilde övgü yapılmaz. Sürekli kendilerini kontrol edecekleri davranışlara sevk edilir. ORTALAMA ALTI ZAYIF ÖĞRENCİLER: Öğrencilerin önce yapabilirlik durumları tespit edilmelidir. Küp yüzeyindeki şekilleri gösterip adlandırabilmelidir. En basit sıralamaları yapabilmesi için yönerge verilir Ders arkadaşlarına bakmalarına müdahale edilmez. Birden çok öğrenci varsa yeni grup oluşturularak kolay şekillerden bir sıra oluşturulur. Velileri ile görüşülerek evde bu tarz oyunları oynayıp pekiştirmeleri sağlanır. ÖNERİ Öğretmenler daha önceden kartları kutudan çıkarıp sınıflandırabilirler. Örnek olarak kaç kutu varsa 1. kartlar bir deste yapılır. 2. kartlar iki deste yapılarak aynı olan şekiller tüm sınıfa dağıtılabilir. Aksi takdirde bir iki sınıf derse katılınca kartlar karışabilir.

4 ÖLÇME DEĞERLENDİRME ALANI 1. GÖRDÜĞÜ ŞEKLİN AYRINTILARINI OLUŞTURAN PARÇALARI EŞLEŞTİRİR: Başlangıçta kartları tanıdıktan sonra şekilleri küplerle oluşturabilir. Kolay şekilleri sınıfın yapış hızında, zor şekillerde yardım almadan kendi kendine oluşturur. Şekille oluşturduğu şekil arasında 4-5 küp yüzeyi yanlış ise 1 puan, şekli yardım almadan belirtilen zamanda yapabiliyorsa 5 puan alır. 2. KISA SÜRELİ BELLEĞİNİ KULLANIR: Öğretmen tarafından belirtilen süre kadar gösterilen kartı dikkatle inceler. Karta bakmadan zihninden küplerle yüzeyi oluşturur. Bu kazanımda şeklin en az bir iki parçası doğru ise 1 tamamı doğru ise 5 puan alır. 3. ŞEKİL OLUŞTURMAK İÇİN PLAN YAPINIZ/ PLANLI HAREKET EDER: Şekle başlamadan önce tablanın neresinden başlayacağını belirler. Satır yada sütun çalışması yapınızak devam eder. Bazı öğrencilerde önce köşeleri tamamlayarak gidebilirler. Tereddüt edilen yerde öğrencinin ne yapmaya çalıştığı sorularak planlama yaptığı öğrenilir. Rastgele yerleştirerek gidiyorsa 1 puan, her şekilde bir plan yapıp tamamlıyorsa 5 puan alır. 5 puanı alabilmesi için sürekli planlama yapmalıdır. 4. SONUCA ULAŞABİLMEK İÇİN BİRDEN ÇOK YÖNTEM DENER: Oluşturduğu şekli plan üzerine götürebilmek için gerekli girişimlerde bulunur. Yanlış olan kısımları oluşturmak için yeni yollar arar. Şekli oluşturmak için çaba sarf etmez, küpleri rastgele dizer 1 puan, şekli yapabilmek için kontrol eder, yanlış kısımları düzeltir. Zamanında sonuca ulaşır 5 puan. 5. BİR KISMI VERİLEN ŞEKLİN SİMETRİSİNİ YAPAR: 4. Sınıftan itibaren gösterilmesi gereken bir uygulamadır. Simetri konusunu anlatır. İstenen şekilde örnekler verebilir. Yarısı verilen şekillerin karşısına simetrisini oluşturabilir. Dörtte biri verilen şekli yapabilir ve belirtilen bölgelere karşılık gelen yansıma ve ötelemeleri oluşturur. ÖĞRENCİ GÖZLEM FORMU ADI SOYADI ETKİNLİK UYGULAMA DURUMU Yukarıdaki tabloyu ilk dersten itibaren doldurmaya başlayınız. Uygulamayı yapamayan sıkıntılı çocukların isimlerini ve çok iyi performans gösteren öğrencileri alınız. Her çocuğun isminin karşısına gözlemlerinizi kısaca belirtiniz. Gerekirse tarihte atabilirsiniz. Bu tabloyu saklayınız. Çocuklarla paylaşmayınız.

5 SINIF: SINIF ÖĞRENME ALANI: Q-BİTZ OYUNU-1 BECERİLER: GÖRSEL ALGI, DİKKAT-MOTİVASYON, FOTOĞRAFİK HA- FIZA, PLANLAMA, ZAMANI ETKİLİ KULLANMA, PARÇA-ŞEKİL İLİŞKİ- Sİ, TÜMEVARIM, SEÇİCİ DİKKAT Hedef-1: Q-bitz oyununu tanıyorum. : 1-1 Q-bitz oyunu özelliklerini merak eder. 1-2 Anlatılanları dikkatle dinler. 1-3 Dinlediklerinden çıkarımlarda bulunur. 1-4 Küplerin yüzeylerini tanır. Gördüklerini söyleyiniz. 1-5 Oyunun ipuçlarını değerlendirmeye dayalı olduğunu bilir. 1-6 Küp yüzey sayısını ve kaç farklı şekil olduğunu belirtiniz. 1-7 Küpleri rastgele yerleştirmeyeceğini bilir. Önce öğrencilerin dörderli grup şeklinde oturmalarını sağlayınız. Dikkatlerini topladıktan sonra oyunun kutusunu elinize alarak "Bu oyunun adı Q-bitz?" diye belirtiniz. Çok sevecekleri eğlenceli bir oyun oynayacaklarını ifade ediniz. Bu oyuna başlamadan önce her grup bir tane lider belirlesin. Bu liderler sonra değişecek. Ben oyunları liderlere vereceğim. Ders sonu yine liderler oyunu getirip yerine bırakacak. deyiniz. Oyun bittikten sonra "toparlanın" denince herkesin kendi oyunu nasıl toplayacağını göstererek anlatınız. Daha sonra oyunları liderlerin almasını söyleyiniz. İŞLENİŞ: Öğretmen, grupların kutuları doğru şekilde açmalarına yardımcı olunuz. Her öğrencinin bir renkten küp almalarını kontrol eder. Daha sonra kartları şimdilik açmamaları gerektiğini anlatınız. Küpleri belli kurallara göre dizmelerini izleyiniz. Masaları kontrol ederek küplerin karışma durumlarını ve rahat çalışma ortamlarına bakınız. Öğretmen birkaç tane dikkat çekici soru sorabilirsiniz. _ Herkes küplerin tablasını boşaltsın. Şimdi söyleyin bakalım, kaçar tane küpünüz var? _ Çocuklar küpün kaç yüzeyi vardır? _Tablaya bir sırada kaç küp yerleşmesi gerekir. Öğrencilerin küplerin yüzeylerini tanımaları için birkaç dakika süre veriniz. Daha sonra komutuyla birlikte sınıfın motive olmasını sağlayınız. Herkesin kendisine bakmasını ve dikkatli dinlemesini sağladıktan sonra: Şimdi benim söylediğim şekilde dizeceksiniz diyerek 1 den 5 e kadar kartları göstererek grup liderlerinin kartları ortaya koyarak yapmalarını isteyiniz. Grupları kontrol ederek yapamayan, zayıf kalan çocuklara yönlendirmede bulununuz. Bunu dersin sonuna kadar devam ettiriniz. ***Bu etkinliğin uygulaması esnasında sınıfı kontrol ederek zayıf öğrencileri tespit ediniz. Son beş dakika oyunların uygun şekilde toplanması sağlayınız. PEKİŞTİREÇ Bu oyunun özellikle dikkatlerini güçlendirmesi adına çok özel bir yanı olduğunu belirtelim. Oyun kartlarını ve şekilleri iyi incelemedikleri zaman görsel zekâlarının ve seçici dikkatlerinin artacağını anlatalım. Zorlanan öğrencilere küplerin yüzeyini tek tek göstererek altı farklı konumunu anlamasına yardımcı olmalıyız. Bütün küplerin aynı olduğunu küp seçmesine gerek kalmadığını anlatmalıyız. ÖRNEK-6 ÖRNEK-5

6 SINIF: SINIF ÖĞRENME ALANI: Q-BİTZ OYUNU-2 BECERİLER: GÖRSEL ALGI, DİKKAT-MOTİVASYON, FOTOĞRAFİK HA- FIZA, PLANLAMA, ZAMANI ETKİLİ KULLANMA, PARÇA-ŞEKİL İLİŞKİSİ, TÜMEVARIM, SEÇİCİ DİKKAT Hedef-2: Q-bitz oyununda küpleri yerleştirme ve oyun kuralları 2-1 Oyun başlangıç kurallarını söyleyiniz. 2-2 Küp tablası üzerinde küplerin sıralanış özelliklerini anlatınız. 2-3 Oyuna nasıl başlanacağını belirtiniz. 2-4 Tablada hangi sıradan başlaması gerektiğini bilir. 2-5 Belirtilen şeklin belirgin yanlarını söyleyiniz. 2-6 Belirtilen şeklin ayrıntılarını küplerle özdeşleştirir. 2-7 Küpleri karışmayacak şekilde dizer. 2-8 Tabla üzerine dizdiği küplerle şeklin aynı olduğunu gösterir. Oturma düzenlerini kontrol ettikten sonra oyunla ilgili bir açıklama yapacağınızı belirtiniz. Çocuklar bu oyun çok önemli bir özelliğe sahiptir. Görsel algı dediğimiz parça-şekil ilişkisinin gelişimine yardımcı olur. Her ders daha da dikkatli olmanız gerekir. Bu derste daha sessiz olmalarını ve motive olmalarını belirtiniz. Sınıfın toplu olarak gürültü yaptığı anda ve bu gürültünün rahatsız edici boyuta ulaştığında oyunları durduracağınızı, bunun devam etmesi durumunda oyunları toplayabileceğiniz uyarısında bulununuz. Özellikle toplanma esnasında grupların küplerini kontrol etmelerini eksik olmaması gerektiğini belirtiniz. Kontrollerini yaptıktan sonra oyunları almalarını söyleyiniz. İŞLENİŞ: Öğretmen oyunları dağıttıktan sonra öğrencilerin kutuları açmalarına yardımcı olunuz. Önce seçmiş olduğu 3 numaralı kartı göstererek Çocuklar şimdi hep birlikte bu kartı oluşturacağız. Ama öncelikle bir planlama yapmalıyız. Küpleri tablaya sıralamak için en üst yada en alt sıradan başlamalıyız yoksa karıştırabiliriz. diye bir açıklama yapınız. Her öğrencinin bir renkten küp almalarına kontrol ediniz. Daha sonra 3 nolu kartı grupların önüne koyarak karta dokunmamalarını söyleyiniz. Masaları kontrol ederek küplerin karışma durumlarını ve rahat çalışma ortamlarına bakınız. Gerekli düzenlemeleri ve uyarıları yapınız. Sınıfın motivasyonunu sağladıktan sonra komutla birlikte karttaki şekli yapmalarına izin veriniz. Daha sonra aynı yöntemi diğer kartlarda da uygulayınız. Bunu dersin bitimine 5 dakika kalana kadar devam ettiriniz. ***Bu etkinliğin uygulaması esnasında sınıfı kontrol ederek zayıf öğrencileri tespit ediniz. Zayıf öğrencilere uygulamayı tekrar anlatınız. Son beş dakika oyunların uygun şekilde toplanması sağlayınız. PEKİŞTİREÇ Bu oyunun özellikle dikkatlerini güçlendirmesi adına çok özel bir yanı olduğunu belirtelim. Oyun kartlarını ve şekilleri iyi incelemedikleri zaman görsel zekalarının ve seçici dikkatlerinin artacağını anlatalım. ÖRNEK-5

7 SINIF: SINIF ÖĞRENME ALANI: Q-BİTZ OYUNU-3 BECERİLER: GÖRSEL ALGI, DİKKAT-MOTİVASYON, FOTOĞRAFİK HAFIZA, PLANLAMA, ZAMANI ETKİLİ KUL- LANMA, PARÇA-ŞEKİL İLİŞKİSİ, TÜMEVARIM, SEÇİCİ DİKKAT Hedef-3 Grup olarak yapılan etkinliklere katılır. 3-1 Grup içinde lideri kabul eder. 3-2 Liderin verdiği komutlara uyar. 3-3 Liderin seçtiği karttaki şekle odaklanır. 3-4 Şekli yapana kadar grup içinde uyumlu davranır. 3-5 Erken bitirdiği durumlarda grubu bekler. Derse başlamadan önce öğrencileri dörderli şekilde oturmalarını sağlayınız. Her grubun liderlerinin ayağa kalkmasını isteyiniz. Grup liderliğini önemini anlatınız. Kartları nasıl grup olarak yapacaklarını gösteriniz. Bu derste 7 veya 8 kart bitirmelerini istediğinizi belirtiniz. Kartların yapılması için planlama konusundan bahsediniz. Tablayı boşalttıktan sonra ya sütun yada satırdan başlamalarının bir planlama olduğu anlatınız. İŞLENİŞ: Anlaşamayan çocukların gruplarını değiştiriniz. Grupların oyunları açmalarını ve küpleri almalarını bekleyiniz. Gerek görürseniz kartların numarasını belirtiniz ve süre tutunuz. İlk karta tutulan süre belirleyici oldunuzsa diğerlerini de buna göre ayarlayınız. (Karttaki şeklin zorluk derecesi de süre için önemlidir.) *** Her kartın tamamlanmasından sonra zayıf kalan çocuklar gözlenerek yardımcı olunuz. Bu ders 13. Karttan itibaren 20. Karta kadar yapılabilir. Sınıfın durumuna göre hareket edilecek. Zorlama olmamalıdır. Öğretmen isterse şekilleri kolaydan zora tekrar sıralayıp verebilir. Son beş dakika oyunların toplanması söylenir. Gerekirse sınıfın küçük bir analizi yapılarak, farklı yöntem deneyenlerin yaptıkları gösterilerek anlatılır. Çocuklara yardımcı fikirler vermek çok önemlidir. Daha işin başında onları aşılmaz engellerle karşılaştırmamak gerekir. ÖRNEK-5 ÖRNEK-6

8 SINIF: SINIF ÖĞRENME ALANI: Q-BİTZ OYUNU-4 BECERİLER: GÖRSEL ALGI, SEÇİCİ DİKKAT, SİMETRİ, TÜMEVARIM, TÜMDENGELİM, DENEME YANILMA Hedef-3 Grup olarak yapılan etkinliklere katılır. 3-1 Grup içinde lideri kabul eder. 3-2 Liderin verdiği komutlara uyar. 3-3 Liderin seçtiği karttaki şekle odaklanır. 3-4 Şekli yapana kadar grup içinde uyumlu davranır. 3-5 Erken bitirdiği durumlarda grubu bekler. Öğretmen derse başlamadan önce öğrencileri dörderli şekilde oturmalarını kontrol eder. Her grubun liderlerinin ayağa kalkmasını ister. Grup liderliğini önemini anlatır. Kartları nasıl grup olarak yapacaklarını gösterir. Bu derste 8-10 kart bitirmelerini istediğini belirtir. Kartların yapılması için planlama konusundan bahseder. Tablayı boşalttıktan sonra ya sütun yada satırdan başlamalarının bir planlama olduğu anlatılır. İŞLENİŞ: Öğretmen oluşturduğu grupları kontrol eder. Anlaşamayan çocukların gruplarını değiştirebilir. Grupların oyunları açmalarını ve küpleri almalarını bekler. Öğretmen isterse kartların numarasını belirtir ve süre tutar. İlk karta tutulan süre belirleyici olursa diğerlerini de buna göre ayarlar. (Karttaki şeklin zorluk derecesi de süre için önemlidir.) Öğretmen gerekli gördüğü kartları sıralayabilir. İsterse kolay gördüğü kartları önce yaptırıp devam eder. Bu ders 21. Karttan itibaren 30. Karta kadar yapılabilir. 10 kartı tamamlamak zorunda değildir. Özellikle zor olan kartların şekli ile alakalı önemli ipuçları vermelidir. Hiç yapamayan çocukları bir grup yapıp onlarda daha rahat şekillerin yapımını sağlamalıdır. Sınıfın durumuna göre hareket edilecek. Zorlama olmamalıdır. Öğretmen isterse şekilleri kolaydan zora tekrar sıralayıp verebilir. Son beş dakika oyunların toplanması söylenir. Gerekirse sınıfın küçük bir analizi yapılarak, farklı yöntem deneyenlerin yaptıkları gösterilerek anlatılır. Çocuklara yardımcı fikirler vermek çok önemlidir. Daha işin başında onları aşılmaz engellerle karşılaştırmamak gerekir. ÖRNEK-7 ÖRNEK-5 ÖRNEK-6

9 SINIF: SINIF ÖĞRENME ALANI: Q-BİTZ OYUNU-5 BECERİLER: GÖRSEL ALGI, DİKKAT-MOTİVASYON, FOTOĞRAFİK HAFIZA, PLANLAMA, ZAMANI ETKİLİ KULLANMA, PARÇA-ŞEKİL İLİŞKİSİ, TÜMEVARIM, SEÇİCİ DİKKAT Hedef-4 Q-bitz oyununda öğretmenin verdiği komutlara göre küpleri yerleştirir. 4-1 Öğretmeni dikkatle dinler. 4-2 Küp tablasını boşaltarak önüne yerleştirir. 4-3 Verilen komuta göre küp yüzeyini tablaya yerleştirir. 4-4 Verilen komutlara göre tablanın tamamını bitirir. 4-5 İstenenleri yaptıktan sonra öğretmenin kontrol etmesini bekler. Derse başlamadan önce yeni gruplar oluşturunuz. Seviye olarak birbirine yakın çocukların oturmasını sağlayınız. Gerekirse yeni lider seçiniz. Bu derste sesli yönergeler vereceğinizi, bu yüzden kartları dağıtmayacağınızı belirtiniz. Herkesin çok iyi dinlemesini, tekrar etmeyeceğiniz belirtiniz. Liderlerin oyunları alarak küpleri dağıtmalarını belirtiniz. İŞLENİŞ: Grupların oyunları açmalarını ve küpleri almalarını bekleyiniz. Küpleri tablalarından çıkarmalarını söyleyiniz. Şimdi beni iyi dinleyin ve tekrar etmemi beklemeyin. Sizden istediğim en önemli konu herkes kendi önüne baksın. YÖNERGE-1 SAĞ KÖŞEYE BEYAZ NOKTA GELECEK, YANINA RENKLİ NOKTA TABLAYI BU ŞEKİLDE DOLDURACAKSINIZ. AMA NE YAN YANA NE DE ALT ALTA AYNI ŞEKİL GELMEYE- CEK. YÖNERGE-1 SOL ÜST KÖŞEYE RENKLİ NOKTA SAĞ ÜST KÖŞEYE BEYAZ NOKTA SOL ALT KÖŞEYE RENKLİ NOKTA SAĞ AL KÖŞEYE BEYAZ NOKTA KÖŞELERE DOĞRU AYNI NOKTALARLA TAMAMLA GERİSİ BE- YAZ OLACAK YÖNERGE-3 TABLANIN İÇİNDE SİVRİ KISMI İÇERİ BAKACAK ŞEKİLDE DÖRT TANE BÜYÜK RENKLİ ÜÇGEN YAPINIZ. YÖNERGE-4 TABLANIN ORTASINDA RENKLİ BİR KARE KENARLARI BE- YAZ. YÖNERGE-5 TABLANIN KÖŞESİNDEN İKİYE BÖLÜNÜZ VE YARISI RENKLİ, YARISI BEYAZ OLSUN. Öğrencilerin sesli yönergeleri tam olarak anlamaları beklenmeyebilir. Önce kimlerin sürekli anlama zorluğu çektiği belirlenmeli, sonra gerekli yönlendirilme yapılmalıdır. Sınıfın durumuna uygun yönergeler artırılabilir. ÖRNEK-5

10 SINIF: SINIF ÖĞRENME ALANI: Q-BİTZ OYUNU-6 BECERİLER: GÖRSEL ALGI, DİKKAT-MOTİVASYON, FOTOĞRAFİK HAFIZA, PLANLAMA, ZAMANI ETKİLİ KULLANMA, PARÇA-ŞEKİL İLİŞKİSİ, TÜMEVA- RIM, SEÇİCİ DİKKAT Hedef-3 Grup olarak yapılan etkinliklere katılır. 3-1 Grup içinde lideri kabul eder. 3-2 Liderin verdiği komutlara uyar. 3-3 Liderin seçtiği karttaki şekle odaklanır. 3-4 Şekli yapana kadar grup içinde uyumlu davranır. 3-5 Erken bitirdiği durumlarda grubu bekler. Derse başlamadan önce öğrencileri dörderli şekilde oturmalarını kontrol ediniz. Bu derste 8 karta kadar bitirmelerini istediğinizi belirtiniz. Kartların yapılması için planlama konusundan bahsediniz. Tablayı boşalttıktan sonra ya sütun yada satırdan başlamalarının bir planlama olduğu anlatınız. İŞLENİŞ: Grupların oyunları açmalarını ve küpleri almalarını bekleyiniz. İsterseniz 21. Kartla başlayarak süre tutunuz. İlk karta tutulan süre belirleyici olursa diğerlerini de buna göre ayarlayabilirsiniz. Her kartı numarasına göre gitmenize gerek yoktur. Bazı kartları öne alabilirsiniz. Arada bir kart seçerek sınıfla birlikte uygulayınız. İsterse kolay gördüğünüz kartları önce yaptırıp devam ediniz. Bu ders 21. karttan itibaren 28. karta kadar yapılabilir. 8 kartı tamamlamak zor olabilir. Sınıfın durumunu dikkate alarak belli ipuçları veriniz. Özellikle zor olan kartların şekli ile alakalı önemli ipuçları verilmelidir. Hiç yapamayan çocukları bir grup yapıp onlarda daha rahat şekillerin yapımını sağlanmalıdır. Sınıfın durumuna göre hareket edilecek. Zorlama konusunda esnek olabilirsiniz. Kartın göze takılan yerlerine dikkat çekerek ve küpleri daha seri kullanarak yapmaları konusunda ikazda bulununuz. Öğretmen isterse şekilleri kolaydan zora tekrar sıralayıp verebilir. Son beş dakika oyunların toplanması söylenir. Gerekirse sınıfın küçük bir analizi yapılarak, farklı yöntem deneyenlerin yaptıkları gösterilerek anlatılır. Çocukların bu derse kadar gözle görülür oranda gelişme göstermiş olması gerekir. Bu derste değerlendirme yapabilirsiniz. ÖRNEK-5 ÖRNEK-6 ÖRNEK-7

11 SINIF: SINIF ÖĞRENME ALANI: Q-BİTZ OYUNU-7 BECERİLER: GÖRSEL ALGI, DİKKAT-MOTİVASYON, FOTOĞRAFİK HAFIZA, PLANLAMA, ZAMANI ETKİLİ KULLANMA, PARÇA-ŞEKİL İLİŞKİSİ, TÜMEVARIM, SEÇİCİ DİKKAT Hedef-5 Q-bitz oyununda kısa süreli hafızasını kullanır. 5-1 Kısa süreli hafızasını kullanacağını bilir. 5-2 Şekli incelemek için motive olunuz. 5-3 Gösterilen kartı dikkatle inceler. 5-4 Karttaki şeklin belirgin yanlarına dikkat eder. 5-5 Hafızasındaki şekle göre küplerin yüzeylerini yerleştirir. Sınıfın düzenini sağladıktan sonra oyunları dağıtmadan önce bu derste şekli belli bir süre gördükten sonra yapacaklarını anlatın. Hafıza teknikleri hakkında bilgi verin. ( Şekli önce iyice inceleme konusunu anlatarak bir tane kartta uygulama yaptırın.) daha önceden bazı öğrencilerin anladıklarını zannedip hemen kartı yapmaya başladıklarını ve şeklin yarısını dahi yapamadıklarını vurgulayın. Kartı sadece saniye göstereceğinizi, kalanını onların hafızadan yapmaları gerektiğini belirtiniz. Oyunları almalarına izin veriniz. İŞLENİŞ Oyunların alınmasından sonra masaların üzerinde herhangi bir kartın olmamasına önem veriniz. Dikkatlerini topladıktan sonra 29 nolu karttan iki tane elinize alınız. Birini sağ, diğerini sol elinize alarak sınıfın iki tarafı görecek şekilde tutunuz. 40 saniye herkes şekli incelesin diyerek dikkatle incelemelerini sağlayınız. Sonra kartları kapatıp başlamalarını belirtiniz. Sınıfı dolaşarak birbirine bakmalarına izin vermeyiniz. Bu konuda ilk kartlarda sorun yaşayanlar olabilir. (Bu tür öğrencileri ilk kartlarda değerlendirmeyiniz. Sürekli aynı sorunu yaşıyorsa not ediniz.) İki dakika bekledikten sonra 10 saniye daha hatırlama süresi vereceğinizi belirtip aynı şekilde 10 saniye gösteriniz. Her şekli 5-8 dakika içinde yapmalarını sağlayabilirsiniz. ***Bu konuda zor kartları kullanmayınız. Daha önce incelediğiniz en kolay gördüğünüz kartları hafıza tekniklerinde uygulayabilirsiniz. Yapamayanların yanına gitmeden 5 saniye daha bakmalarını sağlayabilirsiniz. 1. Kartta çok fazla oyalanmayın. Yapamayanların nerede yanlış yaptıklarını tespit ettikten sonra yönlendiriniz. Aynı şekilde ikinci karta geçerek uygulamalarına yardımcı olunuz. ÖRNEK-5

12 SINIF: 3-4. SINIF ÖĞRENME ALANI: Q-BİTZ OYUNU-8 BECERİLER: GÖRSEL ALGI, DİKKAT-MOTİVASYON, FOTOĞRAFİK HAFI- ZA, PLANLAMA, ZAMANI ETKİLİ KULLANMA, PARÇA-ŞEKİL İLİŞKİSİ, TÜ- MEVARIM, SEÇİCİ DİKKAT Hedef-3 Grup olarak yapılan etkinliklere katılır. 3-1 Grup içinde lideri kabul eder. 3-2 Liderin verdiği komutlara uyar. 3-3 Liderin seçtiği karttaki şekle odaklanır. 3-4 Şekli yapana kadar grup içinde uyumlu davranır. 3-5 Erken bitirdiği durumlarda grubu bekler. Derse başlamadan önce öğrencileri dörderli şekilde oturmalarını kontrol ediniz. Bu derste 8 karta kadar bitirmelerini istediğinizi belirtiniz. Kartların yapılması için planlama konusundan bahsediniz. Tablayı boşalttıktan sonra ya sütun ya da satırdan başlamalarının bir planlama olduğu anlatınız. İŞLENİŞ: Grupların oyunları açmalarını ve küpleri almalarını bekleyiniz. İsterseniz 35. Kartla başlayarak süre tutunuz. İlk karta tutulan süre belirleyici olursa diğerlerini de buna göre ayarlayabilirsiniz. Her kartı numarasına göre gitmenize gerek yoktur. Bazı kartları öne alabilirsiniz. Arada bir kart seçerek sınıfla birlikte uygulayınız. İsterse kolay gördüğünüz kartları önce yaptırıp devam ediniz. Bu ders 35. karttan itibaren 45. karta kadar yapılabilir kartı tamamlamak zor olabilir. Sınıfın durumunu dikkate alarak belli ipuçları veriniz. Özellikle zor olan kartların şekli ile alakalı önemli ipuçları verilmelidir. Hiç yapamayan çocukları bir grup yapıp onlarda daha rahat şekillerin yapımını sağlanmalıdır. Sınıfın durumuna göre hareket edilecek. Zorlama konusunda esnek olabilirsiniz. Kartın göze takılan yerlerine dikkat çekerek ve küpleri daha seri kullanarak yapmaları konusunda ikazda bulununuz. Öğretmen isterse şekilleri kolaydan zora tekrar sıralayıp verebilir. Son beş dakika oyunların toplanması söylenir. Gerekirse sınıfın küçük bir analizi yapılarak, farklı yöntem deneyenlerin yaptıkları gösterilerek anlatılır. Çocukların bu derse kadar gözle görülür oranda gelişme göstermiş olması gerekir. Bu derste değerlendirme yapabilirsiniz.

13 SINIF: 4. SINIF ÖĞRENME ALANI: Q-BİTZ OYUNU-9 ALT ÖĞRENME ALANI: KÜPLERLE SİMETRİK ŞEKİL OLUŞTURUYORUM. BECERİLER: GÖRSEL ALGI, DİKKAT-MOTİVASYON, FOTOĞRAFİK HAFI- ZA, PLANLAMA, ZAMANI ETKİLİ KULLANMA, PARÇA-ŞEKİL İLİŞKİSİ, TÜ- MEVARIM, SEÇİCİ DİKKAT Hedef-6 Q-bitz oyununda verilen şeklin simetrisini bulma Simetri konusunda verilen bilgileri merak eder. Simetrik şekillerden örnekler verir. Yarısı verilen şeklin karşı simetrisini oluşturur. Dörtte biri verilen şeklin önce yarısını tamamlar. Yarısını tamamladığı şeklin tamamını bulur. Bu derste simetri konusunu işleyeceğinizi, artık çok özel bir seviyeye geldiğinizi belirtiniz. Sınıfın seviyesine göre simetri konusunu anlatınız. Simetri ile ilgili örnekler veriniz. Bu derste bir şeklin önce yarısını göstereceğinizi diğer yarısını simetrik olarak dolduracaklarını belirtiniz. Daha sonrasında ise şeklin dörtte birin vereceğinizi ve kendilerinin simetrisini tamamlayacaklarını anlatınız. Oyunları alıp küpleri hazır hale getirmelerini isteyiniz. İŞLENİŞ Oyunların dağıtımından sonra kartların açılmasına engel olunuz. Elinize aldığınız bir kartı yada belirtilen kartın yarısını yapmaları için süre veriniz. Sonra kalan kısmı kendilerinin tamamlamasını isteyiniz. Simetri konusunda en çok üçgen şeklinin simetrisinde zorlanıyorlar. Bu konuda sınıfı kontrol ederek sözlü uyarılarda bulununuz. Direk yanlışı göstermek yerine kendilerinin fark etmelerini sağlayınız. Bu durumu diğer iki yarım şekilde de devam ettiriniz. Dördüncü örnekteki dörtte birlik şekle sınıfın durumuna göre geçiniz. Sınıfın önce çeyreklik kısmı yaptıktan sonra diğer yarısını yaptırabilirsiniz. Bu örnek çok yönlü kullanılabilir. Bunu zaman kalırsa bu derste yada diğer derste devam ettirebilirsiniz. Simetrik bakış açılarının tamamlanamaması konusunda yapılan yanlışları not ediniz. Pratik yapanların yaptığı özel yöntemleri de belirleyiniz.

14 SINIF: 4. SINIF ÖĞRENME ALANI: Q-BİTZ OYUNU-10 ALT ÖĞRENME ALANI: KÜPLERLE SİMETRİK ŞEKİL OLUŞTURUYORUM. BECERİLER: GÖRSEL ALGI, DİKKAT-MOTİVASYON, FOTOĞRAFİK HAFI- ZA, PLANLAMA, ZAMANI ETKİLİ KULLANMA, PARÇA-ŞEKİL İLİŞKİSİ, TÜ- MEVARIM, SEÇİCİ DİKKAT Hedef-6 Q-bitz oyununda verilen şeklin simetrisini bulma Simetri konusunda verilen bilgileri merak eder. Simetrik şekillerden örnekler verir. Yarısı verilen şeklin karşı simetrisini oluşturur. Dörtte biri verilen şeklin önce yarısını tamamlar. Yarısını tamamladığı şeklin tamamını bulur. Bu ders yine simetri konusunu işleyeceğinizi belirtiniz. Bir önceki derste yapılan yanlışları anlatınız. Bunun için belirlediğiniz ipuçlarını gösteriniz. Yine simetri konusunu işleyeceğinizi bunun görsel algı da çok önemli bir yeri olduğunu anlatınız. Oyunları almalarını söyleyiniz. İŞLENİŞ Oyunların dağıtımından sonra kartları açtırmayınız. Elinize aldığınız bir kartı yada belirtilen kartın dörtte birini göstererek bu şeklin karşısını tamamlamalarını belirtiniz. Bu yöntemi istediğiniz bir iki kolay şekilde yaptırınız. Daha sonra Örnek-1 deki ilk şekli yaptırınız. Şeklin karşısını değil sol alt kısmını yapmalarını belirtiniz. Bu örneği verdikten sonra sınıfın kontrolünü yapınız. Bu kısmı tamamlamadan direk sol üst kısmını yapmalarına izin vermeyiniz. Belirttiğiniz şekilde yapamayanları not alınız. Diğer örnekte de aynı yöntemi uygulayarak sınıfın simetrik bakış ve öteleme gelişimlerini Takip ediniz. Artan kartları istediğiniz şekilde tamamlamalarını sağlayabilirsiniz. *** tüm kartları bitirmek önemli değildir. Bu konuda gereksiz baskı yapılmamalıdır. Öğrencilerin ilk dersten itibaren olması gereken gelişimleri dikkate alınmalıdır.

15 GÖRDÜĞÜ ŞEKLİN AYRINTILARINI OLUŞ- TURAN PARÇALARI EŞLEŞTİRİR KISA SÜRELİ BELLEĞİNİ KULLANIR ŞEKİL OLUŞTURMAK İÇİN PLAN YAPAR/ PLANLI HAREKET EDER SONUCA ULAŞABİLMEK İÇİN BİRDEN ÇOK YÖNTEM DENER BİR KISMI VERİLEN ŞEKLİN SİMETRİSİNİ YAPAR Q-BİTZ DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİ ADI SOYADI TOPLAM PUAN

ARCHİTECTO HEDEF -1. Architecto oyununu kavrama kurallarını tanıma

ARCHİTECTO HEDEF -1. Architecto oyununu kavrama kurallarını tanıma ARCHİTECTO HEDEF -1. Architecto oyununu kavrama kurallarını tanıma 1-1 Architecto oyunun adını söyler anlamını belirtir. 1-2 Oyunu oluşturan parçaların sayısını belirtir. 1-3 Oyun içeriğinde uygulanan

Detaylı

HEDEF-2 Renk uyumuna göre grup içi uygulama yapabilme. KAZANIMLAR

HEDEF-2 Renk uyumuna göre grup içi uygulama yapabilme. KAZANIMLAR DİZİOS HEDEF-1 Dizios oyunu tanır. Kurallarını uygulayabilme. 1. Dizios oyununu tanır ve adını söyler. 2. Kutu içeriğini ve oyun kurallarını bilir. 3. Kartların üzerindeki renkleri belirtir. 4. Oyunun

Detaylı

LEGOLİNO. HEDEF-1 Legolino oyununu tanıma

LEGOLİNO. HEDEF-1 Legolino oyununu tanıma LEGOLİNO HEDEF-1 Legolino oyununu tanıma 1-1 Oyunla ilgili dikkatini toplar. 1-2 Anlatılanları dikkatle dinler. 1-3 Parçaları kendisinin çıkarıp tekrar toplaması gerektiğini bilir. 1-4 Uygulama kutusunu

Detaylı

SHAPYY. HEDEF 2. Belirtilen şekillere ait kartı bulur

SHAPYY. HEDEF 2. Belirtilen şekillere ait kartı bulur SHAPYY HEDEF -1. Oyunu ve kurallarını tanır. 1-1 Oyunun adını doğru söyler 1-2 Oyunun bir grup uygulaması olduğunu belirtir. 1-3 Oyuna ait parçaları tanır. 1-4 Uygulamaya başlamak için gerekli parçaları

Detaylı

LOOK LOOK KAZANIMLAR

LOOK LOOK KAZANIMLAR LOOK LOOK Hedef-1: Look look oyununu tanıyorum. : 1-1 Look look oyunu özelliklerini merak eder. 1-2 Anlatılanları dikkatle dinler. 1-3 Dinlediklerinden çıkarımlarda bulunur. 1-4 Kartlardaki şekilleri inceler.

Detaylı

QWİRKLE HEDEF KAZANIMLARI

QWİRKLE HEDEF KAZANIMLARI QWİRKLE HEDEF I Hedef-1 Qwirkle oyununu ve kutu içeriğini tanır. 1. Oyunun adını doğru söyler. 2. Oyunun kaç farklı taşlardan oluştuğunu belirtir. 3. Taşlarda farklı kaç renk olduğunu sıralar. 4. Taşlar

Detaylı

EQUİLİBRİO HEDEF -1. Equilibrio oyununu kavrama kurallarını tanıma

EQUİLİBRİO HEDEF -1. Equilibrio oyununu kavrama kurallarını tanıma EQUİLİBRİO HEDEF -1. Equilibrio oyununu kavrama kurallarını tanıma 1-1 Equilibrio oyunun adını söyler anlamını belirtir. 1-2 Oyunu oluşturan parçaların sayısını belirtir. 1-3 Oyun içeriğinde uygulanan

Detaylı

Hedef-2: Master mind oyununda taşları yerleştirme ve olasılık hesapları yapar.

Hedef-2: Master mind oyununda taşları yerleştirme ve olasılık hesapları yapar. MASTER MİND Hedef-1: Master mind oyunu tanıyorum. 1. Master mind oyunu özelliklerini merak eder. 2. Anlatılanları dikkatle dinler. 3. Oyunda beşli bir permütasyon olduğunu belirtir. 4. Oyunun ipuçlarını

Detaylı

ZİGZAG. HEDEF -1. Zigzag oyunu tanır. Parçalarının özelliklerini gösterir. KAZANIMLAR:

ZİGZAG. HEDEF -1. Zigzag oyunu tanır. Parçalarının özelliklerini gösterir. KAZANIMLAR: ZİGZAG HEDEF -1. Zigzag oyunu tanır. Parçalarının özelliklerini gösterir. 1-4 Uygulamaya başlamak için gerekli parçaları masanın üzerine 1-5 Masa üzerinde önce gömleği Daha sonra ağaç iğneyi ve renkli

Detaylı

BECERİKLİ YAPILAR. HEDEF -1. Becerikli Yapılar oyununu kavrama kurallarını tanıma KAZANIMLAR

BECERİKLİ YAPILAR. HEDEF -1. Becerikli Yapılar oyununu kavrama kurallarını tanıma KAZANIMLAR BECERİKLİ YAPILAR HEDEF -1. Becerikli Yapılar oyununu kavrama kurallarını tanıma 1-1 Oyunun adını söyler anlamını belirtir. 1-2 Bütün parçaların aynı boyutlarda olduğunu gösterir. 1-3 Parçanın duruşunu

Detaylı

EQUİLİBRİO HEDEF -1. Equilibrio oyununu kavrama kurallarını tanıma

EQUİLİBRİO HEDEF -1. Equilibrio oyununu kavrama kurallarını tanıma EQUİLİBRİO HEDEF -1. Equilibrio oyununu kavrama kurallarını tanıma 1-1 Equilibrio oyunun adını söyler anlamını belirtir. 1-2 Oyunu oluşturan parçaların sayısını belirtir. 1-3 Oyun içeriğinde uygulanan

Detaylı

CUMULO HEDEF -1. OYUNU VE KURALLARINI TANIR KAZANIMLAR:

CUMULO HEDEF -1. OYUNU VE KURALLARINI TANIR KAZANIMLAR: CUMULO HEDEF -1. OYUNU VE KURALLARINI TANIR : 1-1 Oyunun adını doğru söyler 1-2 Oyunun bir grup uygulaması olduğunu belirtir. 1-3 Oyuna ait parçaları tanır/gruplarına ayırır. 1-4 Uygulamaya başlamak için

Detaylı

Hedef-2: Meta-forms oyununda taşları yerleştirme ve oyun kuralları

Hedef-2: Meta-forms oyununda taşları yerleştirme ve oyun kuralları META-FORMS Hedef-1: Meta-forms oyunu tanıyorum. : Meta-forms oyunu özelliklerini merak eder. Anlatılanları dikkatle dinler. Dinlediklerinden çıkarımlarda bulunur. Oyunun ipuçlarını değerlendirmeye dayalı

Detaylı

BECERİKLİ YAPILAR. HEDEF -1. Becerikli Yapılar oyununu kavrama kurallarını tanıma KAZANIMLAR

BECERİKLİ YAPILAR. HEDEF -1. Becerikli Yapılar oyununu kavrama kurallarını tanıma KAZANIMLAR BECERİKLİ YAPILAR HEDEF -1. Becerikli Yapılar oyununu kavrama kurallarını tanıma 1-1 Oyunun adını söyler anlamını belirtir. 1-2 Bütün parçaların aynı boyutlarda olduğunu gösterir. 1-3 Parçanın duruşunu

Detaylı

RONDO VARİO. HEDEF-1 Rondo Vario oyun içeriğini kavrar. KAZANIMLAR:

RONDO VARİO. HEDEF-1 Rondo Vario oyun içeriğini kavrar. KAZANIMLAR: RONDO VARİO HEDEF-1 Rondo Vario oyun içeriğini kavrar. 1-1 Oyunun adının Rondo Vario olduğunu söyler. 1-2 Oyunun bir grup uygulaması olduğunu belirtir. 1-3 Oyuna ait parçaları tanır/gruplarına ayırır.

Detaylı

SKİPPİTY. Hedef-2: Skippity oyununda taşların hareketleri ve oyun kuralları

SKİPPİTY. Hedef-2: Skippity oyununda taşların hareketleri ve oyun kuralları SKİPPİTY Hedef-1: Skippity oyunu tanıyorum. : 1-1 Skippity oyunu özelliklerini merak eder. 1-2 Anlatılanları dikkatle dinler. 1-3 Dinlediklerinden çıkarımlarda bulunur. 1-4 Oyunla ilgili materyallerin

Detaylı

REVERSİ Hedef-1: Reversi oyunu tanır. KAZANIMLAR Hedef-2: Oyun mantığını ve kurallarını kavrar. KAZANIMLAR

REVERSİ Hedef-1: Reversi oyunu tanır. KAZANIMLAR Hedef-2: Oyun mantığını ve kurallarını kavrar. KAZANIMLAR REVERSİ Hedef-1: Reversi oyunu tanır. : 1-1 Reversi oyununu merak eder. 1-2 Anlatılanları etkili dinler. 1-3 Oyunun karşılıklı yenmeye dayalı strateji oyunu olduğunu bilir. 1-4 Oyun tahtasının yapısını

Detaylı

SİX KAZANIMLAR KAZANIMLAR

SİX KAZANIMLAR KAZANIMLAR SİX Hedef-1: Six oyununu tanıyorum. Six oyunu kurallarını merak eder. Anlatılanları dikkatle dinler. Oyunun karşılıklı yenmeye dayalı olduğunu bilir. Oyun içeriğinde bulunan taş sayılarını belirtir. Altıgen

Detaylı

BECERİKLİ YAPILAR. HEDEF -1. Becerikli Yapılar oyununu kavrama kurallarını tanıma KAZANIMLAR

BECERİKLİ YAPILAR. HEDEF -1. Becerikli Yapılar oyununu kavrama kurallarını tanıma KAZANIMLAR BECERİKLİ YAPILAR HEDEF -1. Becerikli Yapılar oyununu kavrama kurallarını tanıma 1-1 Oyunun adını söyler anlamını belirtir. 1-2 Bütün parçaların aynı boyutlarda olduğunu gösterir. 1-3 Parçanın duruşunu

Detaylı

GELİŞİM OYUNLARI SETİ

GELİŞİM OYUNLARI SETİ GELİŞİM OYUNLARI SETİ Fiyat : 139,00 TL Yaş Grubu : 4 7 yaş arası Uygulama : Bireysel İçindekiler : 4 kitap, 4 ahşap uygulama materyali, 1 öğretmen klavuzu, 1 aile broşürü Gelişim Oyunları Seti, WISC-R

Detaylı

Hedef-1: Pentago oyunu tanır. Hedef-2: Oyun mantığını ve kurallarını kavrar. Hedef -3 Oyun içinde mantık yürütür.

Hedef-1: Pentago oyunu tanır. Hedef-2: Oyun mantığını ve kurallarını kavrar. Hedef -3 Oyun içinde mantık yürütür. PENTAGO Hedef-1: Pentago oyunu tanır. : 1-1 Pentago oyununu merak eder. 1-2 Anlatılanları etkili dinler. 1-3 Akıl yürütme oyununun genel kurallarını kavrar. 1-4 Pentago nun karşılıklı yenmeye dayalı strateji

Detaylı

O Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar çocuğun bilişsel, bedensel ve psikososyal gelişimlerini destekleyen, hayal gücünü ve yaratıcılığını

O Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar çocuğun bilişsel, bedensel ve psikososyal gelişimlerini destekleyen, hayal gücünü ve yaratıcılığını EĞİTİCİ OYUNCAKLAR O Oyunların vazgeçilmez öğeleri olan oyuncaklar çocuğun bilişsel, bedensel ve psikososyal gelişimlerini destekleyen, hayal gücünü ve yaratıcılığını geliştiren en değerli araçlardır.

Detaylı

Hedef-1: Mangala oyunu tanıyorum. Hedef-2: Mangala oyununda taşların hareketleri ve oyun kuralları

Hedef-1: Mangala oyunu tanıyorum. Hedef-2: Mangala oyununda taşların hareketleri ve oyun kuralları MANGALA Hedef-1: Mangala oyunu tanıyorum. : 1. Mangala oyunu tarihçesini merak eder. 2. Anlatılanları dikkatle dinler. 3. Dinlediklerinden çıkarımlarda bulunur. 4. Oyunun karşılıklı yenmeye dayalı olduğunu

Detaylı

PEK OKULLARI 2A KASIM. İzimden gelin gençler! Bocalamadan, yorulmadan, sıkılmadan Tek çıkış yolunuz budur!

PEK OKULLARI 2A KASIM. İzimden gelin gençler! Bocalamadan, yorulmadan, sıkılmadan Tek çıkış yolunuz budur! PEK OKULLARI 2A 2018 2019 KASIM İzimden gelin gençler! Bocalamadan, yorulmadan, sıkılmadan Tek çıkış yolunuz budur! 2.SINIF HAT BİLGİSİ ÜNİTE ADI: OKULUMUZDA HAT / EVİMİZDE HAT AÇIKLAMALAR Okulda iletişim

Detaylı

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ EK-1 Beden eğitimi dersinde öğrencilerin başarıları; sınavlar, varsa projeler, öğrencilerin performanslarını belirlemeye yönelik çalışmalardan

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ ETKİLİ ÖĞRENME, uygun yöntem ve teknikleri kullanarak öğrenme amacını gerçekleştirmektir. ETKİLİ ÖĞRENME İÇİN, Zamanı planlama, Çalışma ortamı düzenleme, Etkili okuma, Etkili

Detaylı

.. ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

.. ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI .. ROBOTİK VE KODLAMA EĞİTİMİ ÇERÇEVESİNDE 2018 2019 ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI Hazırlayan : Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZKURBİR) Dersin Adı : Bilişim

Detaylı

Kazanım 1. Nesne/durum/olaya dikkatini verir. KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ

Kazanım 1. Nesne/durum/olaya dikkatini verir. KAZANIMLAR VE GÖSTERGELERİ BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1. Nesne/durum/olaya dikkatini verir. Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır. Dikkatini çeken nesne/durum/olaya yönelik sorular sorar. Dikkatini çeken

Detaylı

MERYEM ALTI PATLICANI DÜŞÜRDÜ. YUSUF YEDİ DOMATESİ YIKADI. KERİM SEKİZ PATATESİ KAYBETTİ. SANEM DOKUZ PORTAKALI SAKLADI.

MERYEM ALTI PATLICANI DÜŞÜRDÜ. YUSUF YEDİ DOMATESİ YIKADI. KERİM SEKİZ PATATESİ KAYBETTİ. SANEM DOKUZ PORTAKALI SAKLADI. BİRİNCİ MATRİSE GİRİŞ MERYEM ALTI PATLICANI DÜŞÜRDÜ. YUSUF YEDİ DOMATESİ YIKADI. KERİM SEKİZ PATATESİ KAYBETTİ. SANEM DOKUZ PORTAKALI SAKLADI. Yukarıdaki 4x4 tablo dinleyiciye çeşitli cümleler kurmakta

Detaylı

Eğitim Uygulama Okulu Müzik Dersi Öğretim Programı MÜZİK DERSİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Eğitim Uygulama Okulu Müzik Dersi Öğretim Programı MÜZİK DERSİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR Eğitim Uygulama Okulu Müzik Dersi Öğretim Programı MÜZİK DERSİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR Müzik, yetersizliği olan çocukların eğitimlerinde kullanılan ve tüm gelişim alanlarını da destekleyen bir disiplin

Detaylı

Arzu Güngören & Erkan Altıntaş -2013 ETKİNLİK PLANI

Arzu Güngören & Erkan Altıntaş -2013 ETKİNLİK PLANI ETKİNLİK PLANI 1.Etkinliğin Adı: KELİME AVI Yaş gurubu: 7-14 yaş (çocuğun düzeyine göre değişebilir) Etkinliğin hedefi: okuma 2.Materyaller: İki adet masa 16 adet 20x20 kesilmiş mukavva üzerinde (E,Ş,E,K-K,U,Z,U-K,E,D,İ-

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu Orta Doğu Teknik Üniversitesi Robot Topluluğu 16. Uluslararası ODTÜ Robot Günleri 2019 Arama Kurtarma Kategorisi Kuralları 1)Amaç Yarışmanın amacı, küçük robotun ortamını analiz edip bunu büyük robota

Detaylı

TED ANTALYA KOLEJİ PDR SERVİSİ AKADEMİK BAŞARININ ARTTIRILMASI

TED ANTALYA KOLEJİ PDR SERVİSİ AKADEMİK BAŞARININ ARTTIRILMASI TED ANTALYA KOLEJİ PDR SERVİSİ AKADEMİK BAŞARININ ARTTIRILMASI Akademik Başarının Artırılması Verimli ders çalışma programı Çalışmayı sürdürmek Zihnin dağılmasını önlemek Çalışma ortamına ilişkin düzenlemeler

Detaylı

3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? OCAK

3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? OCAK 3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? 04 22 OCAK TÜRKÇE ÖĞRENME ALANI: DİNLEME 1. Dinleme Kurallarını Uygulama 1. Dinlemeye hazırlık yapar. 2. Dinleme amacını belirler. 3. Dinleme amacına uygun yöntem belirler.

Detaylı

DİKKAT KONTROLLERİ SİSTEMLERİ

DİKKAT KONTROLLERİ SİSTEMLERİ DİKKAT KONTROLLERİ SİSTEMLERİ Pek çok çocuk dikkat kontrolleriyle ilgili sorunlar yaşamasına rağmen, her bir çocuk bu konuda zayıf ve güçlü yanlarının oluşturduğu birbirinden farklı değişik modellere sahip

Detaylı

DERS PLANI 1. DERS: Matematik. ÜNİTE: Bölünebilme Kuralları ve Kesirler. KONU: Bölünebilme Kuralları. SINIF: 6. Sınıf.

DERS PLANI 1. DERS: Matematik. ÜNİTE: Bölünebilme Kuralları ve Kesirler. KONU: Bölünebilme Kuralları. SINIF: 6. Sınıf. DERS PLANI 1 DERS: Matematik ÜNİTE: Bölünebilme Kuralları ve Kesirler KONU: Bölünebilme Kuralları SINIF: 6. Sınıf MEKÂN: Derslik SÜRE: 1 Ders Saati KAZANIM: Bölünebilme kurallarını açıklar. Herhangi bir

Detaylı

Adım Adım Başarıya...

Adım Adım Başarıya... Adım Adım Başarıya... Sevgili Gençler, Etkili çalışma yöntemleri ve bunların uygulanması kısa vadede okul başarınızı arttırıcı bir faktördür. Uzun vadede ise yaşamda başarılı bir kişi olmanızı sağlar.

Detaylı

Hedef-5 Basit turnuva ve yarışmalara katılır. KAZANIMLAR

Hedef-5 Basit turnuva ve yarışmalara katılır. KAZANIMLAR MANGALA Hedef-1: Mangala oyunu tanıyorum. : 1. Mangala oyunu tarihçesini merak eder. 2. Anlatılanları dikkatle dinler. 3. Dinlediklerinden çıkarımlarda bulunur. 4. Oyunun karşılıklı yenmeye dayalı olduğunu

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (60-72 AY)TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI ŞUBAT 2017 AYLIK PLAN

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (60-72 AY)TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI ŞUBAT 2017 AYLIK PLAN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (60-72 AY)TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI ŞUBAT 2017 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 2. Nesne/durum/olayla ilgili tahminde bulunur. Ø tahminiile ile

Detaylı

Hedef-1: Kulami oyunu tanıyorum. Hedef-2: Kulami oyununda taşların hareketleri ve oyun kuralları

Hedef-1: Kulami oyunu tanıyorum. Hedef-2: Kulami oyununda taşların hareketleri ve oyun kuralları KULAMİ Hedef-1: Kulami oyunu tanıyorum. : 1-1 Kulami oyunu ile ilgili anlatılanları dinler. 1-2 Oyunun karşılıklı yenmeye dayalı strateji oyunu olduğunu bilir. 1-3 Oyun tahtasının yapısını ve taş sayılarını

Detaylı

5.8 - EYVAH AKIŞ ŞEMALARI KARIŞMIŞ

5.8 - EYVAH AKIŞ ŞEMALARI KARIŞMIŞ 5.8 - EYVAH AKIŞ ŞEMALARI KARIŞMIŞ GENEL BAKIŞ Bir algoritma yazar ve akış şeması çizer. Makas,Yapıştırıcı 5.8.B1 Tavşan ve Havuç Oyunu Görseli ÖNERİLEN DERS AKIŞI 1. A. Ara Değerlendirme (40 dk) 2. B.

Detaylı

Hikaye Çalışması (İki At)

Hikaye Çalışması (İki At) ADALET MART 2017 Hikaye Çalışması (İki At) Hafta Sınıf Düzeyi ve 4. Sınıf 40 Dakika Süre KAZANIM Adalet konusunda temel bilgileri kavrar. SÜREÇ Yöntem ve Teknik Drama, Sorucevap, anlatım, tartışma İKİ

Detaylı

PROJEYİ OLUŞTURAN ÖĞELER PROJE RAPORU YAZMA

PROJEYİ OLUŞTURAN ÖĞELER PROJE RAPORU YAZMA PROJE NEDİR? Öğrencilerin grup hâlinde veya bireysel olarak, istedikleri bir alanda/konuda inceleme, araştırma ve yorum yapma, görüş geliştirme, yeni bilgilere ulaşma, özgün düşünce üretme ve çıkarımlarda

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (60-72 AY)TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI KASIM 2016 AYLIK PLAN

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (60-72 AY)TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI KASIM 2016 AYLIK PLAN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (60-72 AY)TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI KASIM 2016 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1. Nesne/durum/olaya dikkatini verir. Göstergeleri Ø Dikkat edilmesi

Detaylı

DERS PLANI (6. SINIF ALAN)

DERS PLANI (6. SINIF ALAN) DERS PLANI (6. SINIF ALAN) Genel Amaç: Öğrenciler paralelkenarın ve üçgenin yüksekliklerini inşa edebilecek, paralelkenarın alan bağıntısını dikdörtgenden, üçgenin alan bağıntısını ise dikdörtgen ve paralelkenardan

Detaylı

ÇOCUKLAR NEDEN AKIL VE ZEKA OYUNLARI OYNAMALI? 1- Bilinç altında; tanıma, kavrama, kıyaslama gibi terimleri pekiştirerek öğrenir.

ÇOCUKLAR NEDEN AKIL VE ZEKA OYUNLARI OYNAMALI? 1- Bilinç altında; tanıma, kavrama, kıyaslama gibi terimleri pekiştirerek öğrenir. ÇOCUKLAR NEDEN AKIL VE ZEKA OYUNLARI OYNAMALI? 1- Bilinç altında; tanıma, kavrama, kıyaslama gibi terimleri pekiştirerek öğrenir. 2- Bazen grupla bazen bireysel etkinlikler sırasında sürekli kendini yenileyerek

Detaylı

www.ogrencikoclugu.net Profesyonel Öğrenci Koçluğu

www.ogrencikoclugu.net Profesyonel Öğrenci Koçluğu ZEKA OYUNLARI www.ogrencikoclugu.net Profesyonel Öğrenci Koçluğu PEDAGOJİK FAYDALARI İnsanların zihinsel potansiyelini açığa çıkartmaya yardımcı olur. Zeka gelişimine katkı sağlar. Azim ve sabır gidi değerlerin

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ ALANI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ ALANI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ ALANI ANKARA, 2014 İÇİNDEKİLER GİRİŞ 1 SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ ALANININ TANIMI VE AMACI 2 SERAMİK

Detaylı

Erken (Filizlenen) Okuryazarlık

Erken (Filizlenen) Okuryazarlık Erken (Filizlenen) Okuryazarlık Hazırlayan: Berrin Baydık Hazırlayan: Berrin Baydık 1 Okul ve okul sonrası başarı için gerekli. 0-8 yaş Doğumdan okul yaşına kadar geçen sürede yalnızca okuma değil, yazma

Detaylı

EV ÖDEVİ SAVAŞLARINA SON

EV ÖDEVİ SAVAŞLARINA SON EV ÖDEVİ SAVAŞLARINA SON Ev ödevi; öğrencilerin o gün okulda öğrendiklerini pekiştirmesini, velilerin de çocuklarının eğitim sürecine eşlik etmesini sağlayan bir fırsattır. Ev ödevi öğrencilerin; ertesi

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (60-72 AY)TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI ŞUBAT 2017 AYLIK PLAN

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (60-72 AY)TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI ŞUBAT 2017 AYLIK PLAN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (60-72 AY)TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI ŞUBAT 2017 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 2. Nesne/durum/olayla ilgili tahminde bulunur. Ø tahminiile ile

Detaylı

BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ GRUP TARAMA UYGULAMASI ÖĞRETMEN KILAVUZU

BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ GRUP TARAMA UYGULAMASI ÖĞRETMEN KILAVUZU BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ GRUP TARAMA UYGULAMASI ÖĞRETMEN KILAVUZU İçindekiler BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ GRUP TARAMA UYGULAYICI KILAVUZU... 3 UYGULAYICI ÖĞRETMENLER TARAFINDAN YAPILMASI GEREKEN HAZIRLIKLAR...

Detaylı

Oyunun Adı: BARIS TOPU. Plastik top, Ek 1

Oyunun Adı: BARIS TOPU. Plastik top, Ek 1 Oyunun Adı: BARIS TOPU Uygulanacak Tarih: 03.04.2017 Katılan Öğretmen Sayısı: Katılan Öğrenci Sayısı: Oyunun Tamamlandığı Süre: Oyunun Uygulandığı Yer: Uygulanacak Yaş Grubu: 48 Ay ve üzeri Malzemeler:

Detaylı

Öğretim Materyalinin;

Öğretim Materyalinin; Öğretim Materyalinin; Adı Tasarlayanlar Amacı Sınıf Seviyesi Öğrenme Alanı Konu : Başarı Saati (Heure de Gloire) : Beyza RÜZGAR & Özge ÇELİK RUSÇUKLU : Fransızca da saatleri anlamayı ve söylemeyi pekiştirmek

Detaylı

GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ

GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ 3-6 yaş arasını kapsayan ve okul öncesi dönem adını verdiğimiz süreç çocukların gelişimi açısından oldukça önemlidir. Okul öncesi dönem çocukta büyümenin ve gelişimin en hızlı

Detaylı

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:2

ADIGÜZEL REHBERLİK. Rehberlik Postası. 2015/Sayı:2 1 VERİMLİ DERS ÇALIŞMASI KONUSUNDA VELİLERE ÖNERİLER Anne, baba ve öğretmenlerin öğrenciden genel beklentisi, onların "derslerine çok çalışıp, başarılı olmaları" yönündedir. Beklenti böyle olunca başarısızlığın

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (48-60 AY) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI ARALIK 2016 AYLIK PLAN

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (48-60 AY) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI ARALIK 2016 AYLIK PLAN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (48-60 AY) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI ARALIK 2016 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1. Nesne/durum/olaya dikkatini verir. Ø Dikkatini çeken nesne/durum/olaya

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM MODÜLLERİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM MODÜLLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü MESLEKİ GELİŞİM MODÜLLERİ ANKARA, 2016 İÇİNDEKİLER MESLEKİ GELİŞİM MODÜLLERİ...1 İletişim Modülü.....2 Toplumsal Yaşam Modülü........6

Detaylı

Geometrik Örüntüler. Geometride Temel Kavramlar Uzamsal İlişkiler

Geometrik Örüntüler. Geometride Temel Kavramlar Uzamsal İlişkiler Geometrik Cisimler ve Şekiller Geometrik Örüntüler Geometride Temel Kavramlar Uzamsal İlişkiler Geometrik Cisimlerin Yüzeyleri Geometrik Cisimler Prizmaların Benzer ve Farklı Yönleri Geometrik Şekiller

Detaylı

sosyal ve zihinsel olarak sağlıklı gelişmeleri için hayati önem taşımaktadır. çocuklar için mükemmel yeteneklere dönüşebilir ve çoğalarak

sosyal ve zihinsel olarak sağlıklı gelişmeleri için hayati önem taşımaktadır. çocuklar için mükemmel yeteneklere dönüşebilir ve çoğalarak Sevgili anne ve babalar Çocuklarımız için en önemli yaratıcı etkinliklerden biri hiç şüphesiz oyundur. Oyun çocuklar için en önemli işlerden biridir ve onlara tanınan özgürce oynama fırsatları, fiziksel,

Detaylı

İŞİTME YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU

İŞİTME YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU T.C Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü İŞİTME YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU 2009 PROGRAMDA YER ALAN MODÜLLER VE SÜRELERİ Modülün

Detaylı

ADDIE MODELİ RENK RİTİM PROJESİ

ADDIE MODELİ RENK RİTİM PROJESİ BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ ADDIE MODELİ RENK RİTİM PROJESİ Bengi HOŞSUCU Gizem Güneş EKİM Ceyhun Gizem ALPARSLAN Öğretim Tasarımı Kadir KOZAN Kasım, 2015 1 İÇİNDEKİLER Sayfa İHTİYAÇ ANALİZİ 2 1. Planlama

Detaylı

: Öğrenci renk skalası ile renkleri ve tonları öğrenir, bu şekilde hatasız boyama ve çizme bilgisini edinir.

: Öğrenci renk skalası ile renkleri ve tonları öğrenir, bu şekilde hatasız boyama ve çizme bilgisini edinir. DERS PLANI Ders Sınıf Ders Süresi Konu Öğrenci Tanımı : Görsel Sanatlar Dersi : 9.sınıflar : 40 + 40 + 40dk (3 ders saati) : Renk Bilgisi : 20 kız- 16 erkek öğrenci / Gelir Durumları Orta Amaçlar : Öğrenci

Detaylı

Eğitim, bireyin gelişmesi, hayatındaki rol ve görevleri en iyi şekilde yerine getirmesi için ihtiyacı olan tutum ve davranışları kazandırma

Eğitim, bireyin gelişmesi, hayatındaki rol ve görevleri en iyi şekilde yerine getirmesi için ihtiyacı olan tutum ve davranışları kazandırma Eğitim, bireyin gelişmesi, hayatındaki rol ve görevleri en iyi şekilde yerine getirmesi için ihtiyacı olan tutum ve davranışları kazandırma sürecidir. Eğitim yaşantısının nihayetindeki önemli amaçlarından

Detaylı

36-48 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU

36-48 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU 36-48 AY GELİŞİM DEĞERLENDİRME FORMU 36-48 Aylık Çocuklar için Gelişim Formu (+) Bağımsız yapabiliyor () Yardımla Yapabiliyor (-) Henüz Yapamıyor ÖĞRENCİ AD-SOYAD : DORUK ATEŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ + - PSİKOMOTOR

Detaylı

VKV Koç İlköğretim Okulu 2. Sınıftan 3. Sınıf Geçen Öğrenciler için Giriş Sınavı Çözümleri 31 Mayıs Ünite. Konu:

VKV Koç İlköğretim Okulu 2. Sınıftan 3. Sınıf Geçen Öğrenciler için Giriş Sınavı Çözümleri 31 Mayıs Ünite. Konu: 6 düzine çay bardağı 2 tanesi kırılıyor. Kaç deste bardak kalıyor? Çözüm için öncelikle birimlere dikkat etmeliyiz. 6 düzine çay bardağı = 72 tane çay bardağı Çünkü 1 düzine = 12 tanedir. Elimizdeki 72

Detaylı

Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi. Öğrenci Portfolyoları

Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi. Öğrenci Portfolyoları Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi Öğrenci Portfolyoları Doç.Dr. İsmail KARAKAYA Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Eğitim Bil. Böl. Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme ABD. 1

Detaylı

MATEMATİK 2+2 UYGULAMALI ÖĞRENME SETİ. Her Haftaya Bir Bölüm ÇEK KOPAR SINIF

MATEMATİK 2+2 UYGULAMALI ÖĞRENME SETİ. Her Haftaya Bir Bölüm ÇEK KOPAR SINIF MATEMATİK 2 SINIF UYGULAMALI ÖĞRENME SETİ ÇEK KOPAR 10 9 11 12 1 2 3 2+2 Her Haftaya Bir Bölüm 8 4 Copyright Şifre Yayıncılık ve Eğitim Gereçleri Tic. A.Ş. Bu kitabın her hakkı Şifre Yayıncılık ve Eğitim

Detaylı

GÖZ KASLARININ ESNETİLMESİ

GÖZ KASLARININ ESNETİLMESİ GÖZ KASLARININ ESNETİLMESİ Bu alıştırmada, öncelikle sayfaya bütünsel bir bakış açısı ile fotoğrafa bakar gibi bakın. Daha sonra 1-2-3-4 numaralan tarif edildiği şekilde; metronomun hızına uygun olarak

Detaylı

BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ GRUP TARAMA UYGULAYICI KILAVUZU

BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ GRUP TARAMA UYGULAYICI KILAVUZU 1 BİLİM VE SANAT MERKEZLERİ GRUP TARAMA UYGULAYICI KILAVUZU İÇİNDEKİLER BİLSEM GRUP TARAMA UYGULAYICI KILAVUZU... 3 UYGULAYICI ÖĞRETMENLER TARAFINDAN... 4 UYGULAMA SIRASINDA OKUNACAK YÖNERGE... 9 UYGULAMADA

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü MOBİLYA VE İÇ MEKÂN TASARIMI ALANI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü MOBİLYA VE İÇ MEKÂN TASARIMI ALANI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü MOBİLYA VE İÇ MEKÂN TASARIMI ALANI ANKARA, 2014 İÇİNDEKİLER GİRİŞ 1 MOBİLYA VE İÇ MEKÂN TASARIMI ALANININ TANIMI VE AMACI

Detaylı

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR Akıl Oyunları çocukların ve yetişkinlerin strateji geliştirme, planlama, mantık yürütmemantıksal bütünleme, görsel-uzamsal düşünme, yaratıcılık, dikkat - konsantrasyon, hafıza

Detaylı

Gelişim Analizi P P P P P P P P P P P P P P P P P ÖZ BAKIM BECERİLERİ BİLİŞSEL GELİŞİM Ocak. Tehlikeli olan durumları söyler.

Gelişim Analizi P P P P P P P P P P P P P P P P P ÖZ BAKIM BECERİLERİ BİLİŞSEL GELİŞİM Ocak. Tehlikeli olan durumları söyler. Gelişim Analizi Küçük Kaşifler Tehlikeli olan durumları söyler. 107 Yiyecek ve içeceklerin temizliğine dikkat eder. Giysi ayrıntılarını başarıyla açar ve kapar Ali ALIÇ Temizlik malzemelerini amacına uygun

Detaylı

BİRİNCİ OTURUM 23 Haziran Cumartesi Sabah TYT (Temel Yeterlilik Testi) İKİNCİ OTURUM 23 Haziran Cumartesi Öğleden Sonra Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal

BİRİNCİ OTURUM 23 Haziran Cumartesi Sabah TYT (Temel Yeterlilik Testi) İKİNCİ OTURUM 23 Haziran Cumartesi Öğleden Sonra Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal ATA ANADOLU LİSESİ BİRİNCİ OTURUM 23 Haziran Cumartesi Sabah TYT (Temel Yeterlilik Testi) İKİNCİ OTURUM 23 Haziran Cumartesi Öğleden Sonra Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Matematik Fen Bilimleri

Detaylı

Instructions Yönergeler TRAFİK STRATEJİ 2-PLAYER STRATEGY GAME 2-OYUNCULU STRATEJİ OYUNU

Instructions Yönergeler TRAFİK STRATEJİ 2-PLAYER STRATEGY GAME 2-OYUNCULU STRATEJİ OYUNU Instructions Yönergeler TRAFİK STRATEJİ -PLAYER STRATEGY GAME -OYUNCULU STRATEJİ OYUNU 8-108 TRAFİK STRATEJİ RUSH HOUR SHIFT -OYUNCULU STRATEJİ OYUNU Amacınız 8 yaş ve üzeri oyuncu Rakibinden önce trafik

Detaylı

Instructions Yönergeler TRAFİK STRATEJİ 2-PLAYER STRATEGY GAME 2-OYUNCULU STRATEJİ OYUNU

Instructions Yönergeler TRAFİK STRATEJİ 2-PLAYER STRATEGY GAME 2-OYUNCULU STRATEJİ OYUNU Instructions Yönergeler TRAFİK STRATEJİ -PLAYER STRATEGY GAME -OYUNCULU STRATEJİ OYUNU 8-108 Rakibinden önce trafik karmaşasından kurtul, işte hedef bu! En ünlü kaydırmalı blok zeka oyunu şimdi iki kişilik.

Detaylı

PAPATYALAR ve PARLAK YILDIZLAR SINIFLARI ŞUBAT AYI BÜLTENİ

PAPATYALAR ve PARLAK YILDIZLAR SINIFLARI ŞUBAT AYI BÜLTENİ PAPATYALAR ve PARLAK YILDIZLAR SINIFLARI ŞUBAT AYI BÜLTENİ KAVRAMLAR *Büyük küçük orta *Sivri-küt *Önünde-arkasında *Alt-üst-orta *Altında-üstünde-ortasında *Arasında *Renk kavramı: Kahverengi, gri *Sayı

Detaylı

4.4. Hazır bir veritabanı kullanılarak amacına yönelik sorgulama yapar ve yorumlar.

4.4. Hazır bir veritabanı kullanılarak amacına yönelik sorgulama yapar ve yorumlar. 5. SINIF BİLGİSAYAR DERS PLÂNI Genel Bilgi Ders Adı: İlköğretim Seçmeli Bilgisayar Dersi Ünite: Verilerimi Düzenliyorum Seviye: 5. Sınıf Kazanım: 4.4. Hazır bir veritabanı kullanılarak amacına yönelik

Detaylı

OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların okula geldikleri ilk saatlerde ve günün farklı saatlerinde sınıflarda bulunan öğrenme merkezlerinde (evcilik, kitap, kukla,

OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların okula geldikleri ilk saatlerde ve günün farklı saatlerinde sınıflarda bulunan öğrenme merkezlerinde (evcilik, kitap, kukla, OYUN ETKİNLİĞİ Çocukların okula geldikleri ilk saatlerde ve günün farklı saatlerinde sınıflarda bulunan öğrenme merkezlerinde (evcilik, kitap, kukla, blok, fen-doğa, yapılandırılmamış oyuncak, müzik, sanat)

Detaylı

ÇOCUĞUMUN ÖĞRENMESİNİ NASIL ARTIRIRIM?

ÇOCUĞUMUN ÖĞRENMESİNİ NASIL ARTIRIRIM? ÇOCUĞUMUN ÖĞRENMESİNİ NASIL ARTIRIRIM? 1. Planlarınızı Paylaşın: Düzenli olarak yaptığınız aile toplantılarında, çocuğunuza model rolünde bir ebeveyn olarak kendi planlarınızdan bahsedin. Planlı olunduğu

Detaylı

MS WORD 5. BÖLÜM. Şekil 3. 100. Sayfa Düzeni Sekmesi. Şekil 3. 101. Temalar Grubu

MS WORD 5. BÖLÜM. Şekil 3. 100. Sayfa Düzeni Sekmesi. Şekil 3. 101. Temalar Grubu MS WORD 5. BÖLÜM Bölüm Adı: SAYFA DÜZENİ Bölümün Amacı: Sayfa yapısı ve düzenini değiştirmek. Neler Öğreneceksiniz? Bu bölümü bitiren kişi: 1. Ofis temalarını bilir. 2. Kenar boşluklarını, sayfa yönlendirmesini,

Detaylı

NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR?

NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR? NASIL ÇALIŞILIR? NASIL BAŞARILI OLUNUR? BEYNİ ÖĞRENMEYE HAZIRLAMAK 1. Fizyolojik Hazırlık Duruşunuzu Düzeltin İyi Beslenin Sağlığınıza Dikkat Edin Olumlu Yüz İfadesi Oluşturun Hareket Edin Gerginlikten

Detaylı

DERS 8: Ölçüt Bağımlı Değerlendirmeler. Prof. Dr. Tevhide Kargın

DERS 8: Ölçüt Bağımlı Değerlendirmeler. Prof. Dr. Tevhide Kargın DERS 8: Ölçüt Bağımlı Değerlendirmeler Prof. Dr. Tevhide Kargın Standartlaştırılmış değerlendirmeler, bireysel farklılıklar ya da bireyler arası farklılıklar üzerinde yoğunlaşırken, ölçüt bağımlı değerlendirmeler

Detaylı

Çalışanlarınızı farklı şekilde motive etmeyi ve işyerinde coşkuyu, motivasyonu ve bağlılığı nasıl ÇALIŞANLARINIZ MOTİVE OLUYORLAR MI?

Çalışanlarınızı farklı şekilde motive etmeyi ve işyerinde coşkuyu, motivasyonu ve bağlılığı nasıl ÇALIŞANLARINIZ MOTİVE OLUYORLAR MI? Dale Carnegie Akademi nin Liderlik Klavuzu: ÇALIŞANLARINIZ MOTİVE OLUYORLAR MI? Çalışanlarınızı farklı şekilde motive etmeyi ve işyerinde coşkuyu, motivasyonu ve bağlılığı nasıl artıracağınızı öğrenin.

Detaylı

Öğrenci hakkında varsayımlar; Öğretmen hakkında varsayımlar; İyi bir öğretim programında bulunması gereken özellikler;

Öğrenci hakkında varsayımlar; Öğretmen hakkında varsayımlar; İyi bir öğretim programında bulunması gereken özellikler; Dersi iyi planlamak ve etkili sunmak öğrenci başarısını artırmanın ve sınıf düzenini sağlamanın yanında öğretmenin kendine olan güveninin de artmasını sağlar. Öğrenci hakkında varsayımlar; 1. Öğrenci saygılı

Detaylı

ÖĞRETMEN UYGULAMASI DOSYASI

ÖĞRETMEN UYGULAMASI DOSYASI TC ÖĞRETMEN UYGULAMASI DOSYASI Öğretmenlik Uygulaması Dosyasında Bulunması Gereken Belgeler: Çalışma Plânı (Ek-5), Ders Gözlem Formu (Öğretmen adayının kendisinin, gözlem yaptığı derslerde dolduracağı

Detaylı

Demek ki ölçmeye çalıştığımız açı dar açıdır. üçgen. gönye. dar açı

Demek ki ölçmeye çalıştığımız açı dar açıdır. üçgen. gönye. dar açı Dar Açı Gönyemizin dik kısmını herhangi bir şeklin köşesine yerleştirdiğimizde, şeklin köşesindeki açı gönyeden küçük olursa o köşedeki açıya dar açı denir. gönye Demek ki ölçmeye çalıştığımız açı dar

Detaylı

BÖLÜM 7 GÖRSEL SANATLAR ETKİNLİKLERİ ÖRNEKLERİ

BÖLÜM 7 GÖRSEL SANATLAR ETKİNLİKLERİ ÖRNEKLERİ BÖLÜM 7 GÖRSEL SANATLAR ETKİNLİKLERİ ÖRNEKLERİ ÖRNEK ETKİNLİK LİSTESİ NO SINIF ETKİNLİK ADI 1 1 Benim Tasarımım 2 1 Doğanın Sunduğu İmkânlar 3 1 Sunulan Drama Çalışmasından Görsel Çalışmalar Yapma 4 1

Detaylı

Öğretim Materyallerinin Eğitimdeki Yeri ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI. Dr. Ümmühan Avcı Yücel Esin Ergün

Öğretim Materyallerinin Eğitimdeki Yeri ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI. Dr. Ümmühan Avcı Yücel Esin Ergün ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Dr. Ümmühan Avcı Yücel Esin Ergün Bu bölümü tamamladıktan sonra; Bu bölümü tamamladıktan sonra; Bir öğretim materyali seçerken hangi unsurlara dikkat edilmesi

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (48-60 AY) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI MAYIS 2017 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (48-60 AY) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI MAYIS 2017 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (48-60 AY) TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI MAYIS 2017 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 1. Nesne/durum/olaya dikkatini verir. Ø Dikkat edilmesi gereken

Detaylı

T. C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FİZİK EĞİTİMİ A. B. D. PROJE ÖDEVİ

T. C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FİZİK EĞİTİMİ A. B. D. PROJE ÖDEVİ T. C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FİZİK EĞİTİMİ A. B. D. PROJE ÖDEVİ ÖĞRETİMİ PLANLAMA VE DEĞERLENDİRME Dr. Yücel KAYABAŞI KÜME ÇALIŞMASI YÖNTEMİ Hazırlayan : Hasan Şahin KIZILCIK 98050029457

Detaylı

Fen Bilgisi konularının zihnimizde kalıcı olmasını sağlamak için, konuyu dinlediğiniz akşam mutlaka en az bir 10 dakika tekrarını yapın.

Fen Bilgisi konularının zihnimizde kalıcı olmasını sağlamak için, konuyu dinlediğiniz akşam mutlaka en az bir 10 dakika tekrarını yapın. SBS Fen Bilgisi Derslerine Nasıl Çalışılır? Fen Bilgisi dersi, derste (okulda) öğrenilir. Sizler de dersi çok iyi takip ederek ayrıntıları yakalamaya çalışın. Kaçırdığınız veya anlayamadığınız noktaları

Detaylı

MATEMATİK DERSİ ÖRÜNTÜLER DERS PLANI

MATEMATİK DERSİ ÖRÜNTÜLER DERS PLANI MATEMATİK DERSİ ÖRÜNTÜLER DERS PLANI SINIF 3 SÜRE 2 ders saati TARİH ÖĞRENME ALANI Sayılar ALT ÖĞRENME A. Doğal Sayılar KAZANIMLAR İLİŞKİLENDİRME TEMEL BECERİLER M.3.1.33 Bir sayı örüntüsü oluşturur. Kuralında

Detaylı

2.SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ

2.SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ 2.SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ Sayın Velimiz, 22 Ekim 2012-14 Aralık 2012 tarihleri arasındaki ikinci temamıza ait bilgiler bu bültende yer almaktadır. Böylece temalara bağlı düzenlediğimiz MEB kazanımlarına

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (60-72 AY)TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (60-72 AY)TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROĞRAMI (60-72 AY)TAM GÜNLÜK AYLIK EĞİTİM PLANI MART 2018 AYLIK PLAN BİLİŞSEL GELİŞİM Kazanım 2. Nesne/durum/olayla ilgili tahminde bulunur. tahmini ile gerçek

Detaylı

618 KULLANMA KILAVUZU

618 KULLANMA KILAVUZU 0 10 20 30 40 50 60 70 618 KULLANMA KILAVUZU Kullanmaya başlamadan önce Kullanma Kılavuzunu Dikkatlice okuyunuz ve verilen talimatlara riayet ediniz. Daha sonraki kullanımlar için muhafaza ediniz OYUN

Detaylı

ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU

ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU T.C Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU 2009 PROGRAMDA YER ALAN MODÜLLER VE SÜRELERİ Sıra

Detaylı

THE ENGLISH SCHOOL GİRİŞ SINAVI 2012. Süre: 1 saat ve 30 dakika

THE ENGLISH SCHOOL GİRİŞ SINAVI 2012. Süre: 1 saat ve 30 dakika THE ENGLISH SCHOOL GİRİŞ SINAVI 2012 MATEMATİK BİRİNCİ SINIF Süre: 1 saat ve 30 dakika Tüm soruları cevaplayınız. Tüm işlemlerinizi gösteriniz ve cevaplarınızı soru kâğıdında ılan uygun yerlere yazınız.

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İLKOKULU 1/. SINIFI GÖRSEL SANATLAR YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İLKOKULU 1/. SINIFI GÖRSEL SANATLAR YILLIK PLANI EYLÜL 25 EYLÜL 29 EYLÜL (2. Hafta) EYLÜL 18 EYLÜL 22 EYLÜL (1. Hafta) 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İLKOKULU 1/. SINIFI GÖRSEL SANATLAR YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI: 1.1. Görsel İletişim ve Biçimlendirme

Detaylı

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Çocuğun kas gelişimini sağlayan, enerjisinin boşalmasına yol açan oyun, arkadaşları ile iletişimi ve işbirliğini de sağlayarak onun dünyasını biçimlendirir. Piaget e göre oyun, çocuğun

Detaylı