Dayanıklılık - Yapışma ve Birbirini Tutma. Test 1'in Çözümleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dayanıklılık - Yapışma ve Birbirini Tutma. Test 1'in Çözümleri"

Transkript

1 Dynıklılık - Ypışm ve Bibiini Tutm Test 'in Çözümlei. Yıçpı oln bi küenin; kesit lnı hcim = 4 kesit lnı hcim = di 4 4. Ktı cisimlein dynıklılığı kesit lnlı ile doğu, hcimlei ile tes ontılıdı. Biz bunu; Kesit lnı Dynıklılık Hcim biçiminde ifde edebiliiz. Küp, pizm ve silindi gibi düzgün geometik biçimli cisimle için; Hcim = Kesit lnı x Yükseklik Kesit lnı Dynıklılık Kesit lnı x Yükseklik Dynıklılık Yükseklik yzbiliiz. Budn d göüleceği gibi I ve II. önemele doğudu.. Ktı bi cismin dynıklılığı veilen he üç özelliğe de bğlıdı.. X Y Z h = X = = Y = = 4 4 Z = h Z = = Bun göe, X = Z > Y di. 5. Bi cisim ontılı olk büyütüldüğünde kesit lnının hcmine onı küçülü. Böyle bi cismin dynıklılığı, Kesit lnı ile ontılı olduğundn cismin boyutlı Hcim büyüken dynıklılığı zlı. Dynıklılık ile büyütme y d küçültme (boyut değiştime) onı sındki ilişkiyi Bi cismin dynıklılığı, boyut değiştime miktı ile tes ontılıdı biçiminde özetleyebiliiz.

2 . Ünite: Mdde ve Özelliklei Küpün ğılığının 64 ktın çıkmsı demek hcminin 64 ktın çıkmsı demekti. Küp biçimli bi cismin hcmi v = bğıntısı ile bulunu. Hcmin 64 ktın çıkmsı için boyutlının 4 ktın çıkmsı geeki. Düzgün geometik cisimle için; Kesit lnı Dynıklılık Hcim = Kesit lnı Kesit lnı x Yükseklik Dynıklılık Yükseklik bğıntısı ile bulunu, O hâlde küpün ğılığının 64 ktın çıkmsı için yüksekliği 4 ktın çıkmlıdı. Bu duumd dynıklılığı dötte biine ine. 5 5 Şekil I 5 Şekil II Düzgün geometik biçimli cisimlein dynıklılığı yüksekliği ile tes ontılıdı. D = = 5 5 D = 5 D 5 = = D 5 bulunu K L M h h h Şekil I Şekil II S S Düzgün geometik biçimli cisimlein dynıklılığı, cismin yüksekliği ile tes ontılıdı. Bun göe, K, L, M silindileinin dynıklılıklı sındki büyüklük ilişkisi, M > K = L şeklindedi. 4S Nesnelein ebtlı ontılı bi şekilde tııldığınd dynıklılıklı d o ond zlı. I II Ynıt A dı.

3 DAYANIKLILIK, YAPIŞMA VE BİRBİRİNİ TUTMA 0.. S = 6 P Şekil I Şekil II yıçplı bi ip vey tel en fzl P yükünü tşıyos, bu ipten iki tnesi plel bğlndığınd en fzl P, üç tnesi plel bğlndığınd en fzl P yükünü tşı. Tellein dynıklılığı telin kesit lnıyl ontılıdı. Budn; F F = S S F F = F F = & F = 6F bulunu. 6. Düzgün geometik biçimli cisim- lein yüzey lnlı hcimleine onlndığınd, en küçük onın küede olduğu göülü. Bu d, küeyi diğe geometik cisimleden dh dynıklı yp. küe 4. İpin tşıybileceği en büyük ğılık, kesit lnı ile doğu ontılıdı. İlk duumd ipin tşıybildiği en büyük ğılık G di. İpin yıçpı ktın çıkılınc kesit lnı 4 ktın çık. Bu ip 4G ğılığını tşıybili.. Z Y X h A h A h A Aynı mddeden ypılmış düzgün geometik biçimli cisimlein dynıklılığı kesit lnlıyl tes ontılıdı. Bu nedenle; D X > D Y > D Z di. kesit lnı 5. Bi cismin dynıklılığı bğıntısı ile veili. Dynıklılığı tımk için y kesit lnı tıılmlı hcim y d hcim küçültülmelidi.

4 4. Ünite: Mdde ve Özelliklei Test nin Çözümlei.. 5 m 4P 6P 50 cm 50 cm 50 cm 5 m 5 m Hltın tşıybileceği en büyük ğılık kesit lnı ile doğu ontılıdı. Bun göe; Kton kutunun boyutlı tııldığınd dynıklılığı zlı. Ynıt A dı. 4P = 6P = bulunu.. 4. yükseklik Küpün bşlngıçtki ken uzunluğu olsun. Kesit lnı = Hcmi = Dynıklılığı = olu. Küpün ken uzunluğu ktın çıkılıs Kesit ln = 4 Hcim = 8 kesit lnı Dynıklılığı = hcim = olu. K L M h silindiin yüksekliği olmk üzee silindi biçiminde düzgün yükselen cisimlein dynıklılığı h bğıntısı ile bulunu. Bun göe bu cisimlein dynıklılığı D M > D K > D L şeklinde sılnı.

5 DAYANIKLILIK, YAPIŞMA VE BİRBİRİNİ TUTMA 5 5. kesit lnı X bğıntısı ile bu- Cisimlein dynıklılığı, lunu. D X = D Y = D Z = 4 Y K L M Z kesit lnı hcim hcim Bun göe sılm D Y > D X = D Z şeklinde olmlıdı h = h 9 h = () h h = h bulunu. Düzgün geometik ypıy ship cisimlein dynıklılığı yüksekliklei ile tes ontılıdı. D = 9h D = h çık. olduğundn silindiin dynıklılığı 9 ktın Ynıt A dı. Köpünün dynıklılığını tımk için dh hfif mlzeme kullnılı. Ayıc köpüye yeni ykl ilve etmek de dynıklılığı tıı S S 9h h S S ilk duum son duum İlk duumdn silindiin V hcmini bullım; V = h V = 9h = 9 h bulunu. İkinci duumd silindiin yüksekliği h yi bullım; kesit lnı Dynıklılık = bğıntısı ile veilmektedi. hcim He iki konumd d cismin hcmi değişmemektedi. Bun göe; S D = D V = ise S D = D V = olu.

6 6. Ünite: Mdde ve Özelliklei 9.. Aynı mddeden ypılmış ve içlei tmmen dolu iki silindiin dynıklılıklını kşılştımk için bu silindilein yükseklikleini bilmek yetelidi. Düzgün geometik cisimlein dynıklılığı yüksekliklei ile tes ontılıdı. ve numlı cisimlein yüksekliği zldığı için dynıklılıklı t. numlı cismin dynıklılığı değişmez. 0. Cismin enginin dynıklılık üzeinde bi etkisi yoktu.. X Y Aynı mddeden ypılmış silindilein dynıklılığı yüksekliklei ile tes ontılıdı. Silindilein yüksekliği eşit olduğun göe dynıklılıklı d eşit olu.

7 DAYANIKLILIK, YAPIŞMA VE BİRBİRİNİ TUTMA 7 Test 'ün Çözümlei.. I. Su dmllının küesel şekil lmsının nedeni kohezyon kuvvetiyle bilikte yüzey geiliminin de etkili olmsıdı. II. Atcın su üstünde dumsının nedeni suyun yüzey geilimidi. III. Lenslein göze ypışmsının nedeni dezyon kuvveti olup suyun yüzey geilimiyle ilgili değildi. cıv h h h Sıvının kılcl bould yükselme ve lçlm miktı kılcl bounun kesit lnı ile tes ontılıdı Cıvdki lçlm miktlı h > h > h veildiğine göe boulın kesit lnlı sındki ilişki A > A > A biçimindedi.. h sıvı Kılcl bounun sıvı içinde kln kısmı (), h yüksekliğini etkilemez. Bounun kesit lnı ile sıvının boud yükselme miktı tes ontılıdı. Bu nedenle h yüksekliğinin tmsı için bounun kesit lnı küçültülmelidi. Atmosfe bsıncı bounun içindeki sıvıy hem lttn hem de üstten ynı etkiyi yp. Bu nedenle h yüksekliği tmosfe bsıncın bğlı değildi. 4. Su dmllı ve ypk sındki dezyon kuvveti dmllın sılı klmsını sğl. Dmll kohezyon kuvvetinin etkisiyle küesel bi hâl lı. Su dmllının ypktn düşmesi için dezyon ve kohezyon kuvvetleinin eşit olmsı geeki. Ynıt A dı.

8 8. Ünite: Mdde ve Özelliklei 5. I. Cıvnın bulunduğu yüzeyi ısltmmsının nedeni kohezyon kuvveti etkisinin dezyon kuvveti etkisinden büyük olmsıdı. 7. X Y Z kesit lnı II. Yğmu yğınc su dmllının cm ypışk skıd klmsı dezyon kuvveti etkisinin kohezyon kuvveti etkisinden büyük olmsındndı. III. Musluktn kn su, moleküllei sındki kohezyon kuvveti nedeniyle bi bütün olk heket ede. Şekil I Bould sıvı yüksekliği bounun kesit lnıyl tes ontılıdı. Şekil II ye göe X, Y, Z boulının kesit lnlı sınd; Y > Z > X ilişkisi vdı. 0 X Y Z Şekil II 0 sıvı yüksekliği X Y Z Ynıt A dı. 8. Süngein tümünün ıslnmsının nedeni kılcllık olyıdı. 9. kılcl cm bou kılcl cm bou K sıvısı L sıvısı 6. I. Sıvıld sıcklık ttıkç yüzey geilimi zlı. II. Suyun içine şeke tıldığınd yüzey geilimi değişmez. III. Suy detejn ktıldığınd yüzey geilimi zlı. Özdeş kılcl cm bould K sıvısı L sıvısındn dh çok yükselmişti. Bun göe; I. L sıvısının özkütlesi K nınkinden büyük olbili. II. K sıvısının moleküllei sındki kohezyon kuvveti L ninkinden küçük olbili.

9 DAYANIKLILIK, YAPIŞMA VE BİRBİRİNİ TUTMA 9 0. I. Kğıt hvlunun suyu emmesi kılcllıkl ilgilidi. II. Suyun cmı ısltmsının nedeni dezyon kuvveti etkisinin kohezyon kuvveti etkisinden büyük olmsıdı.. Yüzey geiliminin nedeni sıvı moleküllei sındki çekim kuvvetidi. III. Bzı böceklein su üzeinde yüümesi suyun yüzey geiliminden kynklnı. Ynıt A dı.. Sıvı moleküllei ile cm bo- ul sındki dezyon kuvveti sıvı moleküllei sındki kohezyon kuvvetinden büyük olduğun göe sıvı su olbili. Su içine btııln kılcl bould su, bounu kesit lnı ile tes ontılı yükseli.

10 0. Ünite: Mdde ve Özelliklei 4. Fıç su içinde iken su moleküllei fıçnın kıllın dezyon kuvvetinin etkisiyle ypışı ve kıll ıslnı. Su içinde kıll dğınık duu. Çünkü kıllın tüm çevesinde su vdı ve sul sındki kohezyon kuvvetleinin bileşkesi sıfıdı. Test 4'ün Çözümlei. D seçeneğinde sıvı dğılmdn kldığın göe bu sıvıd yüzey geilimi en büyüktü. Şekil II de fıç dışı çıkılıyo. Kıllın dış tfınd su olmmsının etkisiyle mekeze doğu net bi kohezyon kuvveti oluşu. Bu kuvvetle kıllın toplnmsını sğl. 5. Su ve cıvdn bi mikt ynı kumş dökülüse su dh fzl ısltı. II. Kılcl boud sıvının yükselmesi bounun çpı ile tes ontılıdı. III. Cıvy dldııln kılcl boud sıvı lçlı. IV. Suyun cm ypışmsı dezyon kuvveti ile ilgilidi.. I. Aynı lnın içine yüzey geilimi büyük oln dmlldn dh çok sığ bi bşk ifdeyle Z sıvısının yüzey geilimi en büyük, X sıvısının yüzey geilimi en küçüktü. 6.. Kılcllık, bi sıvının çok ince bi tüp içeisinde y d çok ince knlld yükselmesidi. Bu olyın geçekleşmesinin nedeni sıvı ile ince tüp y d knlın ypıldığı mdde sındki dezyon kuvvetidi. Adezyon kuvveti syesinde sıvı ye çekimi kuvvetini belli yüksekliğe kd yeneek yükseli. Kğıt hvlunun suyu çekmesinde, ğçlın topktn su ve minellei ypklın kd ulştımsınd ve ispito ocğınd fitilin ykıtı dışıdki ucun iletmesinde kılcllık olyının etkisi vdı. sıvı Bounun suy dldıılm miktı ve çık hv bsıncı boudki sıvının yükselme miktını etkilemez. Adezyon kuvveti kohezyon kuvvetinden büyük olduğu için sıvı boud yükseli.

11 DAYANIKLILIK, YAPIŞMA VE BİRBİRİNİ TUTMA 7. Kesme şekein ıslnmsı ve siyh müekkepli su ydımıyl beyz gülün siyh enge dönüşmesi kılcllık olyı ile ilgilidi. Yğmu dmlsının cm ypışmsı dezyon kuvveti ile ilgilidi. 0. Eiyen mumun ipte yükselmesi kılcllık, dmlnın küesel şekil lmsı kohezyon, böceğin sud yüümesi yüzey geilimi ile çıklnbili. Ynıt A di C sf su K 50 C detejnlı su 50 C sf su Sıcklık ttıkç lekenin çıkm süesi zlı. Detejnlı su, sf sudn dh hızlı leke çıkı. Bun göe sılm t K > t L > t M olu. M L. Kılcllık olyınd suyun tüpte yükselme miktı; cm ve su tneciklei sındki dezyon kuvveti, yükselen suyun ğılığı tfındn dengeleninceye kd devm ede. Dikkt edilise, bi tftn cm ve su tneciklei sındki dezyon kuvveti, öte yndn suyun ğılığı söz konusudu. Ağılık özkütleye bğlıdı, nck he üç tüpte de su olduğundn soumuzun cevbı olmycktı. Tüpün iç çpı ttıkç, çekilen suyun ğılığının tmsı nedeniyle su yükselmesi dh z olu. Bu nedenle kılcllık etkisi ile delik genişliği bibiiyle tes ontılıdı. Bi bşk ifdeyle, suyun yükselme miktı boulın klınlığın bğlıdı. Kılcllık olyının geçekleşmesi için çık hv bsıncının olmsı geekmez. Ye çekimi ve çık hv bsıncının olmdığı bi yede de dezyon kuvveti vdı. Bu nedenle soumuzd tek etken boulın klınlığıdı. Ynıt A dı. 9. K K sıvısı cm ypışıken, L sıvısı ypışmıyos K ısltn L ise ısltmyn sıvıdı. L. Kğıt hvlunun bi ucu suy değdiğinde, kılcllık etkisi ile sıvı, kğıdın içine çekili. Biz beklenise hvlunun tmmı ıslnı. Bu olyın geçekleşme nedeni kılcllık etkisidi. O hâlde I. öneme kılcllık etkisinin sonucudu. Benze şekilde bi ucu gzyğının içinde, öteki ucu dışıd oln gzyğı lmbsının fitiline, kılcllık etkisiyle gzyğı kışı olu. Bu nedenle II. öneme de kılcllık olyı ile ilgilidi. Meyve sulının pipetten yükselmesi ve enjektöle şişeden ilç çekilmesi olylı bsınçl ilgilidi. Bu nedenle III ve IV. bilgile dığımız cevpl değildi.

12 . Ünite: Mdde ve Özelliklei Test 5'in Çözümlei. Yüzey geilimi sıvıl için yıt edici bi özellikti. Bi bşk ifdeyle, yüzey geilimi sıvıl için otk özellik değildi. Akışkn olmlı nedeniyle sıvıl gidiklei kbın şeklini lı. Moleküllei sındki boşlukl çok z olduğundn sıvıl sıkıştıılmz.. Suy ktıln tuz, su ile oluştuduğu çözeltide su tneciklei sındki bğlı kuvvetlendii. Böylece su tneciklei sındki kohezyon tmış olu. Bunun sonucund suyun yüzey geilimi t. Suy detejn y d sbun ilve edildiğinde ise su moleküllei sındki bğl zyıfl ve suyun yüzey geilimi zlı. 4. yüzey geilimi. Sıvı Sıcklık ( C) Yüzey geilimi (N/m) Cıv 0 0,44 Su 0 0,07 Glisein 0 0,06 0 sıcklık He sıvının bi yüzey geilimi vdı. Bu sıvının sıcklığı tııldığınd yüzey geilimi sıcklıkl doğu ontılı bi şekilde zlı. Sıvılın yüzey geilimlei sıvının cinsine göe fklılık göstei. Yndki tblod ynı sıcklıktki cıv, su ve gliseinin yüzey geilimleinin fklı olduğu göülmektedi. O hâlde sıvının yüzey geilimi, sıvının cinsine bğlıdı. Ynıt A dı. Sıcklık ( C) Yüzey geilimi (N/m) 0 0, , , ,059 Bi sıvının fklı sıcklıkldki yüzey geilimlei fklıdı. Sıvılın yüzey geilimlei sıcklıkl tes ontılıdı. Bu nedenle sıcklık ttıkç sıvılın yüzey geilimlei zlı. Bu duum yukıdki tblod göülmektedi. Bi sıvının kütlesindeki tış vey zlış yüzey geilimini etkilemez. 5. Su yüzeyinde tşın sekmesi, metl pnın yüzeyde klmsı ve böceğin btmdn su yüzeyinde yüümesi olylı suyun yüzey geilimi olduğunun knıtıdı.

13 DAYANIKLILIK, YAPIŞMA VE BİRBİRİNİ TUTMA 6. Su üstündeki yüzey geilimi, yüzeyde homojen bi biçimde olup he noktd ynıdı. Bu yüzey geilimi, suyun en üst kısmın plel olup biim uzunluğu gegin tutn kuvvetti. Sıvıld yüzey geilimi, sıcklık ttıkç zlı. Detejn suyun yüzey geilimini zltı, ttımz. 7. Bi mddenin moleküllei sındki çekim kuvvetine kohezyon deni. Kohezyon kuvveti sıvı tnecikleinin dğılmdn bi d klmsını sğl. I ve II. önemele doğu, III. öneme ynlıştı. Cm düşen yğmu dmllının moleküllei ile cmın moleküllei sındki dezyon kuvveti dmllın düşmesini engelle. Cm-su sınd dezyon kuvvetinin kohezyon kuvvetinden büyük olmsının sonuçlındn bii de kılcllık olyıdı. Bu olyd su, bou çepelei tfındn çekileek dezyon kuvveti, sıvı ğılığı tfındn dengeleninceye kd yükselmye devm ede. Kılcllık olyı syesinde topktn çekilen su ğçlın çok ince tşım boulındn kökten en yüksekteki ypğ kd yükseli. Gzyğı lmblının fitilinden ykıtın yükselmesi de bu olyın ynısıdı. Suy dldııln ince bi boud dezyon kuvveti kohezyon kuvvetinden büyük olduğu için, su yüzeyinde hfif iç bükeylik meydn geli. İnce bou cıv çnğın dldııldığınd kohezyon kuvveti dezyon kuvvetinden büyük olduğu için boudki cıv yüzeyinde hfif bi tümsekleşme oluşu. Musluktn dmlyn suyun küesel bi şekil lmsı kohezyon kuvvetlei syesinde geçekleşi. 8. K M L su 0. X sıvısı Y sıvısı Sıvının iç kısmındki bi molekül, komşu molekülle tfındn he yönden eşit bi kuvvetle çekili. Yüzeydeki bi molekül he yönden eşit kuvvetle çekilmez. 9. Bi mddenin moleküllei sınd v oln çekim kuvvetine kohezyon kuvveti deni. Fklı mddelein tneciklei sındki çekim kuvvetine dezyon kuvveti deni. Kp içindeki sıvılın kb tems eden ken kısımlının eğikleşmesi sıvının tüüne göe değişiklik göstei. Adezyon kuvveti, kohezyon kuvvetinden büyük olduğu için, sıvı yüzeyinde hfif bi çukulşm meydn geli. O hâlde X kbındki sıvı su olbili. Kohzeyon kuvveti, dezyon kuvvetinden büyük olduğu için cıvnın yüzeyi hfifçe tümsek olu. O hâlde Y kbındki sıvı cıv olbili. X ve Y kplın ince boul dldııldığınd B seçeneğindeki duum oluşu.

14 4. Ünite: Mdde ve Özelliklei Test 6'nın Çözümlei. Öğenci soulın tümünü doğu ynıtlmıştı.. Bounun çpı ne kd küçük olus, boudki su yüksekliği o kd büyük olu. Çünkü ince boudki su ğılığı dh zdı. Suyun duuşu gibi çuku dun sıvı miktı çukuun lt yüzeyinden, cıvnın duuşu gibi tümsek dun yüzeyle eğinin üst kısmındn okunu. I. kılcl boul sıvı Kılcl boulın iç genişliği küçüldükçe sıvı, boud dh d yukı çık. Çünkü d boud sıvı sütunun ğılığı dh zdı. II. b K sıvısı L sıvısı K sıvısının miktı b seviyesinden okunu. L sıvısının miktı seviyesinden okunu.. I. Bi sıvının sıcklığı tııldığınd moleküllein enejisi, dolyısıyl moleküllein heketliliği t. Bunun sonucund moleküle sı kuvvetlein etkisi zlk yüzey geiliminin zlmsın yol ç. I. önemede Ynıt Y di. II. D boudki dezyon kuvveti, kohezyon kuvvetinden büyük ise sıvı kendiliğinen yükseli. II. önemede III. Musluğun ypıldığı metlin moleküllei su molekülleine uyguldığı dezyon kuvveti syesinde dml musluğ doğu heket ede. III. önemede Ynıt A dı. III. Resimdeki böceğin suy btmmsının nedeni suyun yüzey geilimi di.

15 DAYANIKLILIK, YAPIŞMA VE BİRBİRİNİ TUTMA 5 4. Kılcllık, bi sıvının çok ince bi tüp içeisinde y d çok ince knlld yükselmesidi. Bu olyın geçekleşmesinin nedeni sıvı ile ince tüp sındki dezyon kuvvetidi. Adezyon kuvveti syesinde sıvı ye çekimi kuvvetini belli yüksekliğe kd yeneek yükseli. Bu olyın geçekleşmesi bounun uzunluğun bğlı değildi. 7. Çok büyük tonjlı gemilein su yüzeyinde yüzmesi suyun yüzey geilimi ile ilgili değildi. Gemile suyun kldım kuvveti syesinde su üzeinde klıp yüzele. 5. K sıvısı L sıvısı M sıvısı Boulın çplı fklıdı. Bu nedenle he üç sıvının cinsi de fklıdı. II ve III. önemele kesinlikle ynlıştı ıslnm h etkilidi bğlıdı dezyon ve kohezyon bğlıdı yüzey geilimi kılcllık olyı sğl yşm lnı oln yee ıslnm, oln yee kılcllık olyı, oln yee yşm lnı yzılmlıdı. Ynıt A dı. su I. Suyun sıcklığını tıdığımızd su moleküllei sındki kohezyon kuvveti zlı. Bun bğlı olk yüzey geilimi zlı. Yüzey geilimi zlınc su kılcl boud dh yükseğe çık. Bun bğlı olk d h t. II. İnce bou içeisindeki su, bou çepelei tfındn çekileek, dezyon kuvvetleinin su ğılığı ile dengelendiği nokty kd yükseli. Bounun kesiti zlınc su dh yükseğe çık. III. Suy tuz ktılınc, yüzey geilimi t. Bunun sonucund boudki h yüksekliği zlı.

16 6. Ünite: Mdde ve Özelliklei 9. R. P h h X yüzeyi Y yüzeyi X Y Bi sıvının dezyonu ve kohezyonu bulunduğu yüzeydeki geometik şeklini belile. Bun göe; I. P sıvısı X yüzeyini ıslttığındn I. öneme doğudu. II. R sıvısı Y yüzeyini ısltmmıştı. Bu nedenle II. öneme ynlıştı. III. X ve Y ynı yüzeyle olduğundn R sıvısının yüzey geilimi P ninkinden büyüktü. III. öneme doğudu. Açık hv bsıncı boulın he iki ucun d ynı etkiyi yptığı için bouldki sıvı yüksekliği üzeinde bi etkisi yoktu. ve numlı boulın yıçplı ile X ve Y sıvılının özkütlelei bu olyd etkili. 0. Çiçek sksısının ltındki tbğ su döküldüğünde kılcllığın etkisiyle sksının ltındki delikten topk ile tems eden su üst kısıml doğu çık. Yğmu dmllının cm ypışmsı kılcllık değil dezyon kuvvetinden kynklnı. Diğe seçeneklede veilenlein tmmı kılcllığın etkisiyle geçekleşi. Ynıt A dı.

17 DAYANIKLILIK, YAPIŞMA VE BİRBİRİNİ TUTMA 7 Test 7'nin Çözümlei 4.. B B X sıvısı Y sıvısı X sıvısı su gibi dvnk cmdn ypılmış B bousund yükselmektedi. Y sıvısı cıv gibi dvnk B bousund lçlmktdı. X sıvısı Y sıvısı Bun göe X sıvısı cm yüzeyin üzeine konulduğund bulunduğu yüzeyi ısltı. Y sıvısı cm yüzeyi ısltmz. Sıvının iç kısmındki bi molekül, komşu molekülle tfındn he yönden eşit bi kuvvetle çekili. Böylece iç kısımdki bi moleküle etki eden bütün kuvvetle dengede olu ve molekülle sı uzklık sbit klı. Anck bu duum sıvının yüzeyinde değişi. Yüzeydeki bi moleküle içedeki molekülle tfındn uygulnn çekme kuvveti, yüzey üzeindeki gz otmın moleküllei tfındn dengelenemez. Bunun sonucund yüzeydeki moleküllele içedeki komşu molekülle sındki uzklık zlı ve elstik bi ypı oty çık. Bu oly yüzey geilimi dı veili.. Bitki ypğı üzeindeki su dmllının en önemli düşmeme nedeni dml ile ypk sındki dezyon kuvvetidi.. Veilen olyldn he üçünün de nedeni dynıklılığı tımk içindi. 5. Sıvının yüzey geilim ktsyısı sıvının özkütlesi ve sıvının sıcklığın bğlıdı. Sıvının hcminin yüzey geilim ktsyısı üzeinde bi etkisi yoktu.

18 8. Ünite: Mdde ve Özelliklei 6. Adezyon kuvveti sıvı molekülleinin bşk yüzeye tutunmsını sğlyn kuvvetti. Adezyon kuvveti syesinde sıvı moleküllei cisimlein yüzeyine tutunbili. 8. I. Ebu sntınd, suy yüzey geilimini tııcı bi mdde ktılı. Yüzey geilimi tıılmış su yüzeyinde şekillein kğıd ypışmsı sğlnı. II. Detejn ktılmış suyun yüzey geilimi zlı. Böylece su kilee dh koly nüfuz ede. III. Böceklein su yüzeyinde yüümesi için yüzey geilimi olmsı isteni. Adezyon kuvvetinin büyüklüğü, hem sıvının cinsine hem de sıvının bulunduğu yüzeyin cinsine bğlıdı. 7. Su dmlsını ypkt tutn kuvvet dezyon, küesel şekil lmsını sğlyn kuvvet kohezyondu.

KATILARDA DAYANIKLILIK

KATILARDA DAYANIKLILIK BÖÜM 3 ATIARDA DAANIII MODE SORU - DEİ SORUARIN ÇÖZÜMERİ 4.. Cnlılın dynıklılığı, biim ğılığ düşen kesitlnı olk ifde edili., kkteistik uzunlukolmk üzee, kesitlnı kesitlnı Dynıklılık ğılık cim 3 di. Bu

Detaylı

Dayanıklılık, Yüzey Gerilimi ve Kılcal Olaylar Test Çözümleri

Dayanıklılık, Yüzey Gerilimi ve Kılcal Olaylar Test Çözümleri Dynıklılık, Yüzey Gerilimi ve ılcl Olylr Test Çözümleri Test 'in Çözümleri.. /2 Aynı mddeden ypılmış düzgün geometrik biçimli cisimlerin dynıklılığı bğıntısıyl esplnır. üp ve silindirin leri eşit olduğun

Detaylı

2 DAYANIKLILIK, YÜZEY GERİLİMİ VE KILCAL OLAYLAR

2 DAYANIKLILIK, YÜZEY GERİLİMİ VE KILCAL OLAYLAR Dynıklılık, Yüzey Gerilimi ve ılcl Olylr Test Çözümleri Test 'in Çözümleri.. /2 Aynı mddeden ypılmış düzgün geometrik biçimli cisimlerin dynıklılığı bğıntısıyl esplnır. yükseklik üp ve silindirin yükseklikleri

Detaylı

1 ÇÖZÜMLER KATI BASINCI TEST

1 ÇÖZÜMLER KATI BASINCI TEST TET 1 ÇÖZÜER TI BINCI 1. 4. I deki gii tek cevizi iki elimizi kullnk kımyız. nck I deki gii iki cevizi tems ettieek kıiliiz. Çünkü I de cevizlein iiine tems ettiği yüzey lnı küçüldüğü için uygulnn sınç

Detaylı

2. Ünite 2 ve 3. Konular Dayanıklılık - Yapışma ve Birbirini Tutma

2. Ünite 2 ve 3. Konular Dayanıklılık - Yapışma ve Birbirini Tutma 1 2. Ünite 2 ve 3. onulr Dynıklılık - Ypışm ve Birbirini Tutm A nın Ynıtlrı 1. Aynı hcimlerde, frklı geometrik biçimlerde oln cisimlerden en küçük yüzey lnın ship oln küredir 10. Su ve cm boru rsındki

Detaylı

GENLEŞME BÖLÜM Çubuk İlk boy MODEL SORU 1 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER. Uzama miktarı. Sıcaklık artışı ( C) X L 2T 2a. Y 2L 3T 3a.

GENLEŞME BÖLÜM Çubuk İlk boy MODEL SORU 1 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER. Uzama miktarı. Sıcaklık artışı ( C) X L 2T 2a. Y 2L 3T 3a. GENEŞE BÖÜ 17 ODE SORU 1 DE SORURIN ÇÖÜER 4 60 1 Çubuk İlk boy Sıcklık tışı ( C) Uzm miktı 2 2 60 60 50 40 2 3 3 4 2 4 I,, çubuklının ilk boylı eşitti 2 3 2 2 3 2 3 2 4 4 2 2 > di ile ynı olbili, fklıdı

Detaylı

BASİT MAKİNELER BÖLÜM 4

BASİT MAKİNELER BÖLÜM 4 BASİ AİNEER BÖÜ 4 ODE SORU DE SORUARIN ÇÖZÜER fi ip fiekil-i fi fiekil-i ip N fiekil-ii fiekil-ii Çuuklın he iinin ğılığın diyelim Şekil-I de: Desteğe göe moment lısk, Şekil-I de: Şekil-II de: 4 ESEN AINARI

Detaylı

TEST 12-1 KONU. çembersel hareket. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ s ise. 1. H z ve ivme vektörel olduğundan her ikisinin yönü değişkendir. 7.

TEST 12-1 KONU. çembersel hareket. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ s ise. 1. H z ve ivme vektörel olduğundan her ikisinin yönü değişkendir. 7. KOU çebesel heket Çözüle S - ÇÖÜMLR. H z ve ive vektöel olduğundn he ikisinin yönü değişkendi. 6. 30 s ise 3 4 sniye f Hz 4. F, ıçp vektöü ile hız vektöü sındki çı 90 di. k 7. 000 7. 7 h 3600s 0 /s X t

Detaylı

DRC. 1. x 2 + 2xy + y 2 = 25 x + y = ± , 4, 6,..., 48 numaralı bölmeler yakılıyor. ( 24 tane ) 5. f ( x + 3 ) = x.

DRC. 1. x 2 + 2xy + y 2 = 25 x + y = ± , 4, 6,..., 48 numaralı bölmeler yakılıyor. ( 24 tane ) 5. f ( x + 3 ) = x. eneme - 8 / YT / MT MTMTİK NMSİ. + + + ± + 8 9 9. s( + ) s() İ İ + 9 9 7... ( I ) + 9 + 9 7... ( II ) I ve II den [ 7, 7 ] fklı tm sı değei lbili. evp.,,,..., 8 numlı bölmele kılıo. ( tne ), 9,,..., numlı

Detaylı

1. y(m) Kütle merkezinin x koordinatı x = 3 br olduğundan, Kütle merkezinin x koordinatı, ... x KM = = 5m + 4m K = 10m olur.

1. y(m) Kütle merkezinin x koordinatı x = 3 br olduğundan, Kütle merkezinin x koordinatı, ... x KM = = 5m + 4m K = 10m olur. 0. BÖLÜM AĞIRLI MEREZİ ALIŞTIRMALAR ÇÖZÜMLER AĞIRLI MEREZİ. y(m) m m m 8m (m) 0 8m ütle mekezinin koodintı, m+ m+ M m + m + m.( ) + m. + 8m. + m.( ) + 8m. m+ m+ 8m+ m+ 8m + 9+ 8+ 6 8 m olu. ütle mekezinin

Detaylı

LYS 1 / GEOMETRİ DENEME ÇÖZÜMLERİ

LYS 1 / GEOMETRİ DENEME ÇÖZÜMLERİ LYS / GOMRİ NM ÇÖZÜMLRİ eneme -. 9 9 de [] hem çı oty hem yükseklik olduğu için ikizken üçgen u duumd 9 cm ve olu. de [ ] ot tbn olduğu için cm. α 0 0 α 0 m ^ h α olsun. 0 - - 90 üçgenini çizip desek ve

Detaylı

LYS 1 / GEOMETRİ DENEME ÇÖZÜMLERİ

LYS 1 / GEOMETRİ DENEME ÇÖZÜMLERİ YS / GMTİ NM ÇÖZÜMİ eneme -.. 70 70 b desek olu. b Ç ` j cm olduğundn + b b - dı. de 6 @ ot tbnı çizilise benzelik ydımıyl biim bulunu. 6@ ' 6@ olduğundn m^\ h m ^\ h 70c di. ikiz ken üçgen çıktığındn

Detaylı

ÜNITE. Uzay Geometri. Katı Cisimler Test Katı Cisimler Test Katı Cisimler Test Katı Cisimler Test

ÜNITE. Uzay Geometri. Katı Cisimler Test Katı Cisimler Test Katı Cisimler Test Katı Cisimler Test ÜNI Uzy Geometi tı isimle est -... tı isimle est -... tı isimle est -... tı isimle est -... tı isimle est -...7 tı isimle est -...9 Uzy oğu ve üzlem est -...0 Uzy oğu ve üzlem est -... Uzy oğu ve üzlem

Detaylı

Adı ve Soyadı : Nisan 2011 No :... Bölümü :... MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ARA SINAV SORULARI

Adı ve Soyadı : Nisan 2011 No :... Bölümü :... MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ARA SINAV SORULARI Adı ve Soydı :................ 16 Nisn 011 No :................ Bölümü :................ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ARA SINAV SORULARI 1) Aşğıdkile hngisi/hngilei doğudu? I. Coulomb yssındki Coulomb sbiti k

Detaylı

21. İlk 5 dakikanın sonunda Burak ve Onur un bulundukları. Cevap B. Burak 100. = 45 olup farkları = 22 bulunur. Cevap C

21. İlk 5 dakikanın sonunda Burak ve Onur un bulundukları. Cevap B. Burak 100. = 45 olup farkları = 22 bulunur. Cevap C Deneme - / Mt MEMİK DENEMESİ Çözümle.. c + m. d ı. 4 4 6 4 4 6 ( 6) ( 4) ( ) ( ) y 5 7. y c + m. y d ı. 4 8 6 ( ) ( ) ( ) olduğun göe, 6 6y 8y bulunu.. y - + + y - y - y y - y 6 6. ^009, h. ^0, 07h > c

Detaylı

a 2 =h 2 +r 2 DERS: MATEMATĐK 8 KONU:KONĐ FORMÜLLERĐ ANLATIMI HAZIRLAYAN: ÖMER ASKERDEN ADI: SOYADI:

a 2 =h 2 +r 2 DERS: MATEMATĐK 8 KONU:KONĐ FORMÜLLERĐ ANLATIMI HAZIRLAYAN: ÖMER ASKERDEN ADI: SOYADI: 1) KONĐ: Bi çembein bütün noktlının çembein dışındki bi nokt ile bileştiilmesinden elde edilen cisme koni deni. Kısc Koni, tbnı die oln pimitti. DĐK KONĐ PĐRAMĐT 1-A)DĐK KONĐ: Bi dik üçgenin, dik kenlındn

Detaylı

KATI CÝSÝMLER KATI CİSİMLER KATI CİSİMLER

KATI CÝSÝMLER KATI CİSİMLER KATI CİSİMLER KTI ÝSÝMLR KTI İSİMLR YILLR 1966 1967 1968 1969 1970 1971 197 197 197 1975 1976 1977 1978 1979 1980 1981 198 198 198 1985 1986 1987 1988 1989 1990 1991 199 1995 1996 1997 1998 1999 001 001 00 00 00 005

Detaylı

TYT / MATEMATİK Deneme - 3

TYT / MATEMATİK Deneme - 3 TYT / MTEMTİK Deneme -. (0,) 0 (0,) = 0 00 00 0 80 00 = = = bulunu. 00 00 00 6. 7! 8! = 7 6! 8! =! ( 8) = 0! = 0 0 = = b c budn b c = = 8 bulunu.. Syı = olsun = & = 8 & = 0 u syının ü ise 0 = bulunu. 7.

Detaylı

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü 2014-2015 Bahar Yarıyılı Bölüm-4 30.03.2015 Ankara Aysuhan OZANSOY

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü 2014-2015 Bahar Yarıyılı Bölüm-4 30.03.2015 Ankara Aysuhan OZANSOY FİZ2 FİZİK-II Ank Ünivesitesi Fen Fkültesi Kimy Bölümü 24-25 Bh Yıyılı Bölüm-4 Ank Aysuhn OZANSOY Bölüm 4. Elektiksel Potnsiyel. Elektiksel Potnsiyel Eneji 2. Elektiksel Potnsiyel ve Potnsiyel Fk 3. Noktsl

Detaylı

Temel Elektrik Kavramlar Aşağıdaki notlar, D.J.Griffit s in Elektromanyetik Teori kitabından alınmıştır.

Temel Elektrik Kavramlar Aşağıdaki notlar, D.J.Griffit s in Elektromanyetik Teori kitabından alınmıştır. 1 Temel Elektik Kvml Aşğıdki notl, D.J.Giffit s in Elektomnyetik Teoi kitındn lınmıştı. 1- Elektik Aln (E) Yüklü i cisim, fzl elekton vey potonu oln i cisimdi. Cisimdeki u fzl net yükün üyüklüğü, fzl oln

Detaylı

2 Diğer sayfaya geçiniz

2 Diğer sayfaya geçiniz TYT / MTEMTİK Deneme - 5. + c m $ ^+ & & + & Cevp : 5. ^ ise 'dn son gelen tm ke oln syı ^ + di. Yni ^ + + + ulunu. Cevp : E 6. 5! + 6! + 7! 5! + 6$ 5! + 7$ 6$ 5! 8! 7! 8$ 7! 7!. ise ^ + ^ + > H ^ + +

Detaylı

A) F M >F L =F L B) F K <F L <F M C)F K >F L >F M D) F M >F K >F L E) F K =F L =F M 3S G

A) F M >F L =F L B) F K <F L <F M C)F K >F L >F M D) F M >F K >F L E) F K =F L =F M 3S G ADI: OADI: No: ınıfı:. Boşluk doldu ) Bi cisin özkütlesi, sıvınınkinden büyük ise cisi sıvıd... b) ıvıl, kendileine uygulnn kuvveti ileti. c) Ab lstiklein v bsıncı... ile ölçülü. d) ldı kuvveti di.. doğudu

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ . BÖÜ T BSNC ODE SORU - DEİ SORURN ÇÖZÜERİ... Şe kil - e : Şe kil - e :. olu F i. F F e ifl mez. CEV D Tuğllın e biinin ğılığın iyelim. Sistemlein e uyulıklı bsınç kuvvetlei ğılıklın eşitti. F F F Bun

Detaylı

ÇÖZÜM SORU. Küpün yan yüzünü açal m. En k sa yol, do rusal uzakl k oldu undan, Bir dikdörtgenler prizmas n n ayr tlar a, b, c dir.

ÇÖZÜM SORU. Küpün yan yüzünü açal m. En k sa yol, do rusal uzakl k oldu undan, Bir dikdörtgenler prizmas n n ayr tlar a, b, c dir. GMTR eginin bu sy s nd Uzy Geometi, isimlein ln ve Hcimlei konusund çözümlü soul ye lmktd. u konud, ÖSS de ç kn soul n çözümü için geekli temel bilgilei ve ptik yoll, soul m z n çözümü içinde t ltmy mçld

Detaylı

KATI CİSİMLER. Aşağıdaki şekilde, ABCDEFGH tabanlı ABCDEFGHA B C D E F G H sekizgen dik prizması verilmiştir.

KATI CİSİMLER. Aşağıdaki şekilde, ABCDEFGH tabanlı ABCDEFGHA B C D E F G H sekizgen dik prizması verilmiştir. I İSİMLR tı isimlein İsimlendiilmesi ve Özeliklei şğıdki şekilde, tnlı sekizgen dik pizmsı veilmişti. Pizml tnlındki çokgene ve diklikeğiklik duumun göe ' ' ' ' isim lıl., ' ' ' ', dikdötgenleine ynl yüzey

Detaylı

Katı cisimlerin hareketlerinin tanımlanması ve analizi iki yönden önem taşır.

Katı cisimlerin hareketlerinin tanımlanması ve analizi iki yönden önem taşır. RİJİT (KTI) CİSMİN KİNEMTİĞİ Ktı cisimlein heketleinin tnımlnmsı e nlizi iki yönden önem tşı. iincisi sıkç kşılşıln bi duum olup mç, değişik tipte km, dişli, çubuk e bu gibi mkin elemnlını kullnk belili

Detaylı

Elektromanyetik Teori Bahar Dönemi. KOORDİNAT SİSTEMLERİ ve DÖNÜŞÜMLER

Elektromanyetik Teori Bahar Dönemi. KOORDİNAT SİSTEMLERİ ve DÖNÜŞÜMLER KOORDİNT SİSTEMLERİ ve DÖNÜŞÜMLER i önceki bölümde Kteen koodint sisteminde işlemleimii ptık. Kteen koodint sisteminden bşk biçok koodint sistemlei vdı. u bölümde kteen koodint sistemine ek olk silindiik

Detaylı

ELEKTRIKSEL POTANSIYEL

ELEKTRIKSEL POTANSIYEL FİZK 14-22 Des 7 ELEKTRIKSEL POTANSIYEL D. Ali ÖVGÜN DAÜ Fizik Bölümü Kynkl: -Fizik 2. Cilt (SERWAY) -Fiziğin Temellei 2.Kitp (HALLIDAY & RESNIK) -Ünivesite Fiziği (Cilt 2) (SEARS ve ZEMANSKY) www.ovgun.com

Detaylı

Aydınlanma. I x. 4. Her iki du rum da ki ay dın lan ma lar ya zı lıp oran la nır sa, 5. a) Kay nağın top lam ışık akı sı,

Aydınlanma. I x. 4. Her iki du rum da ki ay dın lan ma lar ya zı lıp oran la nır sa, 5. a) Kay nağın top lam ışık akı sı, ADAA BÖÜ Alıştıml Sınıf Çlışmsı Ayınlnm ve noktlınki yınlnml yzılıp onlnıs, ( + ) 5 ( + ) 6 m 3 ı sy m m e ışı ğın % 4 ını ge çi i ğin en, ge çen ışı ğın şi e ti, 4 4 Ι Ι 9 36 c olu Şe kile nok t sın ki

Detaylı

Basit Makineler. Test 1 in Çözümleri

Basit Makineler. Test 1 in Çözümleri Basit Makinele BASİ MAİNELER est in Çözümlei. Şekil üzeindeki bilgilee göe dinamomete değeini göstei. Cevap D di.. Makaa ve palanga sistemleinde kuvvetten kazanç sayısı kada yoldan kayıp vadı. uvvet kazancı

Detaylı

KKKKKKK. Adı Soyadı : Numarası : Bölümü : İmzası : VERİLER

KKKKKKK. Adı Soyadı : Numarası : Bölümü : İmzası : VERİLER Adı Soydı : Numsı : Bölümü : İmzsı : EİLE e - =e + =p=1,6x10-19 C Metik Ön Tkıl g=10 m/s 2 k=(1/4πε0)=9x10 9 N.m 2 /C 2 10 9 gig G εo=9,0x10-12 C 2 /N.m 2 10 6 meg M π=3 10 3 kilo k mp =1,7x10-27 kg 10-2

Detaylı

DERS 12. Belirli İntegral

DERS 12. Belirli İntegral DERS Belili İntegl.. Bi eği ltınd kln ln. Bi [, ] kplı lığı üzeinde süekli i onksionu veilmiş olsun ve e [, ] için olduğunu kul edelim. in giği ile ekseni sınd kln ölgenin lnı ile u deste göeeğimiz elili

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMLI

12. SINIF KONU ANLATIMLI . SINIF NU NIMI. ÜNİE: DÜZGÜN ÇEMBERSE HREE. onu : DÜZGÜN ÇEMBERSE HREE EİNİ VE ES ÇÖZÜMERİ Düzgün Çebesel Heket. Ünite. onu Etkinlik nın Çözülei. 4 d/ s bulunu. İpteki geile kuetlei; 60. ω. 0,5. 6. 8

Detaylı

TYT Temel Yeterlilik Testi

TYT Temel Yeterlilik Testi Otöğetim lnı MF - 01 TYT Temel Yetelilik Testi Geometi Des Föyü Geometik Kvml Doğud çıl Nokt: Klemin syfy bıktığı ize deni. Uygulylım 1. şğıdki boşluklı dolduunuz. ) Doğu...boyutludu. Noktsı noktsı oyutsuzdu.,,

Detaylı

KATI BASINCI. 3. Cis min ağır lı ğı G ise, olur. Kap ters çev ril di ğin de ze mi ne ya pı lan ba sınç, Şekil-I de: = P = A = 3P.A

KATI BASINCI. 3. Cis min ağır lı ğı G ise, olur. Kap ters çev ril di ğin de ze mi ne ya pı lan ba sınç, Şekil-I de: = P = A = 3P.A BÖÜ TI BSINCI IŞTIRR ÇÖZÜER TI BSINCI Cis min ğır lı ğı ise, r( r) 40 & 60rr 4rr zemin r r Şekil-I de: I p ters çev ril di ğin de ze mi ne y pı ln b sınç, ı rr 60rr rr 60 N/ m r zemin r + sis + + 4 4 tı

Detaylı

LYS1 / 1.DENEME MATEMATİK TESTİ ÇÖZÜMLERİ

LYS1 / 1.DENEME MATEMATİK TESTİ ÇÖZÜMLERİ .. (,! Z ) min için! `, j LYS /.NM MTMTİK TSTİ ÇÖZÜMLRİ evp:. {,,,,,, 7,, 9} Z/'te $ 7,,. $,,. $ 9,,. k ve k ve k ve k f p f p f p f pf pf p evp:. ` j! k 7 ` j! ` j` j 7 ` j!! `-j! `- j!!!.. b. c b c b

Detaylı

Madde ve Özellikleri

Madde ve Özellikleri Alıştımala 1. Sıvının acmi = a.b.c = 5.10.0 = 1000 cm = 1 dm = 1 L. K ÇÖZÜMLER Madde ve Özelliklei. Küp şeklindeki oyun amuunun acmi, küp = a = = 6 cm 1 tane küesel cismin acmi, küe = π =..(1) = cm Çocuğun

Detaylı

Vektör - Kuvvet. Test 1 in Çözümleri 5. A) B) C) I. grubun oyunu kazanabilmesi için F 1. kuvvetinin F 2

Vektör - Kuvvet. Test 1 in Çözümleri 5. A) B) C) I. grubun oyunu kazanabilmesi için F 1. kuvvetinin F 2 7 Vektör - uvvet 1 Test 1 in Çözümleri 5. A) B) C) 1. 1 2 I. grubun oyunu kznbilmesi için 1 kuvvetinin 2 den büyük olmsı gerekir. A seçeneğinde her iki grubun uyguldığı kuvvetler eşittir. + + + D) E) 2.

Detaylı

LYS 1 / MATEMATİK DENEME ÇÖZÜMLERİ

LYS 1 / MATEMATİK DENEME ÇÖZÜMLERİ YS / TTİ N ÇÖZÜRİ eneme -. +. + + ti. - + + - + + > ise - + - + evp. ^ + ^- ^- +. z z + + + + evp z + -. c- m z z + - + + + z z z ^ ^ evp. çift sı olmlı Ç+ T T. Ştı sğln sdece vdı.. + + lde tne sl sı vdı.

Detaylı

LYS1 / 3.DENEME MATEMATİK TESTİ ÇÖZÜMLERİ

LYS1 / 3.DENEME MATEMATİK TESTİ ÇÖZÜMLERİ . `n 5j- `n- j - n - n vey n- n n 8. 8 8 LYS /.NM MTMTİK TSTİ ÇÖZÜMLRİ evp: evp:. - f p$ f - p f p 9 - - 5! 5 -! 5 5 5. 8... 5 5. 5.. y 8 8 5 5... z < y < z _. ` j. $ ` j ` ise y. ` j y $ ` j ` j yk. `

Detaylı

TOPLAM FARK FORMÜLLERİ İKİ KAT AÇI FORMÜLLERİ TRİGONOMETRİK DENKLEMLER ANALİZ TESTLERİ

TOPLAM FARK FORMÜLLERİ İKİ KAT AÇI FORMÜLLERİ TRİGONOMETRİK DENKLEMLER ANALİZ TESTLERİ ÖÜ OP OÜİ inüs oplm - k omülü... osinüs oplm - k omülü...9 njnt ve otnjnt oplm - k omüllei... oplm - k omülleinin Geometik Şekillee ygulnmsı... G İ...9 ÖÜ İİ Ç OÜİ inüs İki t çı omülü... osinüs İki t çı

Detaylı

3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR

3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR 3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR 1-) 2002 OKS 3-) 4-) 2004 OKS 2-) 2003 OKS 5-) 2005 OKS 6-) 2006 OKS 10-) 2010 SBS 7-) 2008 OKS 11-) 2011 SBS 8-) 2009 SBS 2012 SBS 14-) 12-) 15-) 2015 TEOG 2014 TEOG 13-)

Detaylı

LYS1 / 4.DENEME MATEMATİK TESTİ ÇÖZÜMLERİ

LYS1 / 4.DENEME MATEMATİK TESTİ ÇÖZÜMLERİ . İki bsmklı toplm sı vdı. ile lınd sl olmsı için ve e tm bölünmemeli e bölünen sıl 8 det e bölünen sıl det LYS /.NM MTMTİK TSTİ ÇÖZÜMLİ 8. - ` j - 8 k - 8 8-8 8 nck ʼin ktı oln sıl ( tne) kee lındı. -

Detaylı

LYS 1 / GEOMETRİ DENEME ÇÖZÜMLERİ

LYS 1 / GEOMETRİ DENEME ÇÖZÜMLERİ YS / EETRİ EEE ÇÖZÜERİ enee -.. H E desek E E EH (E uğund ot tn) olu. ` j $ $ c hlde, ^h $ $ 0 0 0 0 üüüş esfesi 0 c di. ulunu. evp de 0 0 0 ile c di. de 0 0 0 ile c di. hlde, lnın nık klcğı üüüş esfesi

Detaylı

Öğrenci Yerleştirme Sınavı (Öys) / 20 Haziran Matematik Soruları Ve Çözümleri

Öğrenci Yerleştirme Sınavı (Öys) / 20 Haziran Matematik Soruları Ve Çözümleri Öğenci Yeleştime Sınvı (Öys) Hzin 99 Mtemtik Soulı Ve Çözümlei. Rkmlı bibiinden fklı oln üç bsmklı en büyük tek syı şğıdkileden hngisine klnsız bölünebili? A) B) C) 6 D) 8 E) 9 Çözüm Rkmlı bibiinden fklı

Detaylı

Basınç ve Kaldırma Kuvveti

Basınç ve Kaldırma Kuvveti 4 Ünite Basınç ve aldırma uvveti 1. atı, Sıvı ve Gaz Basıncı 2. aldırma uvveti 1 atı, Sıvı ve Gaz Basıncı Test Çözümleri Test 1'in Çözümleri. B 1. Sistem dengede olduğuna göre P ve P B basınçları eşittir.

Detaylı

LYS 1 / GEOMETRİ DENEME ÇÖZÜMLERİ

LYS 1 / GEOMETRİ DENEME ÇÖZÜMLERİ Y / Rİ N ÇÖZÜRİ eneme -. de ' çizilise + olcğındn cm, cm ve cm bulunu. ikizken üçgeninde m^\ m ^\ desek iki iç çının toplmı bi dış çı olcğındn m^\ olu. ikizken üçgeninde m^\ m^\ dı. m^\ m^\ dı. (Yöndeş

Detaylı

KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ

KÜTLE VE AĞIRLIK MERKEZİ ÜTE VE AĞIRI MEREZİ BÖÜM 0 Alıştıala ÇÖZÜMER ütle ve Ağılık Mekezi y() () 0 ütle ekezinin koodinatı, + + M + + ( ) + + + ( ) + + + + + + 9+ 8+ 6 8 olu y() A 0 () 5 ütle ekezinin koodinatı b olduğundan,

Detaylı

ÜNİTE - 7 POLİNOMLAR

ÜNİTE - 7 POLİNOMLAR ÜNİTE - 7 BÖLÜM Polinomlr (Temel Kvrmlr) -. p() = 3 + n 6 ifdesi bir polinom belirttiğine göre n en z 5. p( + ) = + 4 + Test - olduğun göre, p() polinomunun ktsyılr toplmı p() polinomund terimlerin kuvvetleri

Detaylı

1997 ÖYS A) 30 B) 35 C) 40 D) 45 E) 50. olduğuna göre, k kaçtır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5

1997 ÖYS A) 30 B) 35 C) 40 D) 45 E) 50. olduğuna göre, k kaçtır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 7 ÖYS. 0,00 0,00 k 0,00 olduğun göre, k kçtır? 6. Bir ust günde çift ykkbı, bir klf ise günde çift ykkbı ypmktdır. İkisi birlikte, 8 çift ykkbıyı kç günde yprlr? 0 C) 0 D) 0 C) D). (0 ) ( 0) işleminin

Detaylı

ELEKTRİK ALANI, ELEKTRİK POTANSİYELİ, İŞ VE ENERJİ

ELEKTRİK ALANI, ELEKTRİK POTANSİYELİ, İŞ VE ENERJİ 25 II. BÖLÜM LKTRİK ALANI, LKTRİK POTANSİYLİ, İŞ V NRJİ 2.1. LKTRİK ALANI V ALAN ŞİDDTİ lektik ükleinin etkisini göstediği lnl, elektik lnı olk dlndıılı. lektik lnı içeisindeki üklü cisimlee elektik lnı

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET A BASINÇ VE BASINÇ BİRİMLERİ (5 SAAT) Madde ve Özellikleri 2 Kütle 3 Eylemsizlik 4 Tanecikli Yapı 5 Hacim 6 Öz Kütle (Yoğunluk) 7 Ağırlık 8

Detaylı

Genleşme. Test 1 in Çözümleri. , =, 0 a T bağıntısı ile gösterebiliriz. Bağıntıdaki;

Genleşme. Test 1 in Çözümleri. , =, 0 a T bağıntısı ile gösterebiliriz. Bağıntıdaki; 4 Genleşme 1 Test 1 in Çözümlei 3. 1. a b Sıcaklık attığında levha ve içindeki boşlukla bilikte büyü. Sıcaklık azaldığında levha ve içindeki boşlukla bilikte küçülü. Bu nedenle hem a, hem de b küçülü.

Detaylı

FİZ102 FİZİK-II. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü B-Grubu Bahar Yarıyılı Bölüm-III Ankara. A.

FİZ102 FİZİK-II. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü B-Grubu Bahar Yarıyılı Bölüm-III Ankara. A. FİZ12 FİZİK-II Ankaa Ünivesitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü B-Gubu 214-215 Baha Yaıyılı Bölüm-III Ankaa A. Ozansoy Bölüm-III: Gauss Kanunu 1. lektik Akısı 2. Gauss Kanunu 3. Gauss Kanununun Uygulamalaı

Detaylı

yatay Þekil I A) E 1 =E 2 = E 3 B) E 1 <E 2 = E 3 C) E 2 <E 1 < E 3 D) E 3 <E 2 < E 1

yatay Þekil I A) E 1 =E 2 = E 3 B) E 1 <E 2 = E 3 C) E 2 <E 1 < E 3 D) E 3 <E 2 < E 1 S ÜNÝERSÝTE HAZIRI ÖZ-DE-BÝR AINARI ÝZÝ DENEE SINAI A Sou syýsý: 0 nýtlm süesi: 5 dkik Bu testle ilgili ynýtlýnýzý optik fomdki izik bölümüne iþetleyiniz. Doðu ynýtlýnýzýn syýsýndn ynlýþ ynýtlýnýzýn syýsýnýn

Detaylı

Geometri Notları. Uzay Geometrisi. Gökhan DEMĐR, 2006

Geometri Notları. Uzay Geometrisi. Gökhan DEMĐR,  2006 www.mtemtikclub.com, 006 Geometi Notlı Gökn MĐR, gemi@yoo.com.t Uzy Geometisi Tnım : Üzeine çlışm yptığımız noktlın kümesine uzy eni. Öneğin tek nokt üzeine çlışıyos uzyınız bu noktı. un koşutsuz uzy,

Detaylı

1. BÖLÜM 1. BÖLÜM BASİ BAS T İ MAKİ T MAK N İ ELER NELER

1. BÖLÜM 1. BÖLÜM BASİ BAS T İ MAKİ T MAK N İ ELER NELER BÖÜ BASİ AİNEER AIŞIRAAR ÇÖZÜER BASİ AİNEER yatay düzlem 0N 0N 0N 0N fiekil-i fiekil-ii yatay düzlem 06 5 06 7 08 He iki şe kil de de des te ğe gö e tok alı nı sa a) kuvvetinin büyüklüğü 04 + 08 80 + 60

Detaylı

TYT / MATEMATİK Deneme - 6

TYT / MATEMATİK Deneme - 6 . Herbir hücrenin sol üst köşesinde kreler içine yzıln syılrın işlemin sonucunu verdiğine dikkt ederek syılrı yerleştirmeliyiz. 7 6 T N M 5 6 T X. ^ h ^ h bulur. M N. 0 6 6 6 0 5 5 5 6 6 5 5 ^5h ^5h ^h

Detaylı

5. ( 8! ) 2 ( 6! ) 2 = ( 8! 6! ). ( 8! + 6! ) Cevap E. 6. Büyük boy kutu = 8 tane. Cevap A dakika = 3 saat 15 dakika olup Göksu, ilk 3 saatte

5. ( 8! ) 2 ( 6! ) 2 = ( 8! 6! ). ( 8! + 6! ) Cevap E. 6. Büyük boy kutu = 8 tane. Cevap A dakika = 3 saat 15 dakika olup Göksu, ilk 3 saatte Deneme - / Mt MTEMTİK DENEMESİ Çözümle. 7 7 7, 0, 7, + + = + + 03, 00,, 3 0 0 7 0 0 7 =. +. +. 3 = + + = 0 ulunu.. P ve pd eklenecek sı olsun. - + =- + + & - + =-- - & + = ^--h + & =- ulunu. + 3. Veilen

Detaylı

ELEKTRİK ALANI III.2.01.ELEKTRİK ALANI.

ELEKTRİK ALANI III.2.01.ELEKTRİK ALANI. 1 III.. LKTRİK ALANI III..01.. Fiziksel lylın nltımınd klylık sğlnmsı mcıyl ln kvmı geliştiilmişti. İlgilendiğimiz fiziksel ly için seçilen kdinnt sisteminin belili bi nktsın, ynı nd kşılık gelen fiziksel

Detaylı

SORU. m(cdo ) = = 20 olur. OB = OD = OC = r den; m(bco ) = 30, m(dco ) = 20 ve. [AB ile [AD B ve D noktalar nda çembere te ettir.

SORU. m(cdo ) = = 20 olur. OB = OD = OC = r den; m(bco ) = 30, m(dco ) = 20 ve. [AB ile [AD B ve D noktalar nda çembere te ettir. GMR eginin bu sy s nd Çembede ç l, Kiiflle ötgeni, e et Kiifl Özelliklei konusund çözümlü soul ye lmktd. u konud, ÖSS de ç kn soul n çözümü için geekli temel bilgilei ptik yoll, soul m z n çözümü içinde

Detaylı

50 40 ----------30 20 10

50 40 ----------30 20 10 HACİM Maddenin uzayda kaplamış olduğu yedi.bi cismin kapladığı yei aynı anda başka bi cisim kaplayamaz.hacim biimlei m3 veya cm3 tü.ayıca sıvıla için Lite kullanılı. 1 Lite=1 dm3 1 ml=1cm3=1cc A)Katılaın

Detaylı

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva . BÖÜ GZ BSINCI IŞTIRR ÇÖZÜER GZ BSINCI 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, P +.d cıva.g Düzenek yeterince yüksek bir yere göre götürülünce azalacağından, 4. Y P zalır zalır ve nok ta

Detaylı

F 1 = 4. Yanıt B dir. Nihat Bilgin Yayıncılık = 1 2 P 3, = P, P F 4 F 4 2F 5 3, = P, kuvveti en küçüktür. a = 3

F 1 = 4. Yanıt B dir. Nihat Bilgin Yayıncılık = 1 2 P 3, = P, P F 4 F 4 2F 5 3, = P, kuvveti en küçüktür. a = 3 Basit Makinele Test in Çözümlei. aldıaçlada sistem dengede ise; uvvet x uvvet kolu Yük x Yük kolu. z bağıntısı geçelidi. y 5 5 x y z İpteki geilme kuvvetlei Bijon anataında kuvvet kolu y di. Bu nedenle

Detaylı

BÖLÜM 2 GAUSS KANUNU

BÖLÜM 2 GAUSS KANUNU BÖLÜM GAUSS KANUNU.1. ELEKTRİK AKISI Elektik akısı, bi yüzeyden geçen elektik alan çizgileinin sayısının bi ölçüsüdü. Kapalı yüzey içinde net bi yük bulunduğunda, yüzeyden geçen alan çizgileinin net sayısı

Detaylı

Basınç Elemanları Elastik ve inelastik burkulma Etkili Boy. Bölüm 4. Yrd. Doç. Dr. Muharrem Aktaş 2009-Bahar

Basınç Elemanları Elastik ve inelastik burkulma Etkili Boy. Bölüm 4. Yrd. Doç. Dr. Muharrem Aktaş 2009-Bahar Bsınç Elemnlrı Elstik ve inelstik burkulm Etkili Boy Bölüm 4 Yrd. Doç. Dr. Muhrrem Aktş 009-Bhr Yısl çelik elemnlrının, eğilme momenti olmksızın sdece eksenel bsınç kuvveti ltınd olduğu durumlr vrdır.

Detaylı

4. DEVİRLİ ALT GRUPLAR

4. DEVİRLİ ALT GRUPLAR 4. DEVİRLİ ALT GRUPLAR Tım 4.1. M, bi G gubuu bi lt kümei olu. M yi kpy, G i bütü lt guplıı keitie M i üettiği (doğuduğu) lt gup dei ve M ile göteili. M i elemlı d M gubuu üeteçlei (doğuylı) dei. Öeme

Detaylı

TEST - 1 BAS T MAK NELER. fiekil-ii

TEST - 1 BAS T MAK NELER. fiekil-ii BA A EER E - fiekil-i fiekil-ii difllisi fiekil - II deki konuma yönünde devi yapaak gelebili Bu duumda difllisi yönünde döne f f ve kasnakla n n ya çapla eflit oldu undan kasna- tu atasa, de tu ata,,

Detaylı

BÖLÜM 5 İDEAL AKIŞKANLARDA MOMENTUMUN KORUNUMU

BÖLÜM 5 İDEAL AKIŞKANLARDA MOMENTUMUN KORUNUMU BÖLÜM 5 İDEAL AKIŞKANLARDA MOMENTUMUN KORUNUMU Linee İmpuls-Momentum Denklemi Haeket halinde bulunan bi cismin hehangi bi andaki doğusal hızı, kütlesi m olsun. Eğe dt zaman aalığında cismin hızı değişiyosa,

Detaylı

ASİT-BAZ TEORİSİ. (TİTRASYON) Prof. Dr. Mustafa DEMİR. M.DEMİR(ADU) ASİT-BAZ TEORİSİ (titrasyon) 1

ASİT-BAZ TEORİSİ. (TİTRASYON) Prof. Dr. Mustafa DEMİR. M.DEMİR(ADU) ASİT-BAZ TEORİSİ (titrasyon) 1 ASİT-BAZ TEORİSİ (TİTRASYON) Prof. Dr. Mustf DEMİR M.DEMİR(ADU) 009-05-ASİT-BAZ TEORİSİ (titrsyon) 1 Arhenius (su teorisi) 1990 Asit: Sud iyonlştığınd iyonu veren, bz ise O - iyonu veren mddelerdir. Cl,NO,

Detaylı

Dönerek Öteleme Hareketi ve Açısal Momentum

Dönerek Öteleme Hareketi ve Açısal Momentum 6 Döneek Ötelee Haeketi e Açısal Moentu Test 'in Çözülei.. R L P N yatay M Çebe üzeindeki bi noktanın yee göe hızı, o noktanın ekeze göe çizgisel hızı ile çebein ötelee hızının ektöel toplaına eşitti.

Detaylı

5. Ç kr kta denge koflulu, F. R = P. r dir.

5. Ç kr kta denge koflulu, F. R = P. r dir. Sistem dengede oldu una göe, noktas na göe moment al sak; ( ) + + 8 + 0 olu CEVA A 50cm x 5 geilme kuvvetinin oldu u ipe göe moment al sak, x 50 5 x 50 x 0 cm olu Bu duumda, (50 0) 60 cm olu CEVA A Sistem

Detaylı

VEKTÖRLER ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİT

VEKTÖRLER ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİT VKTÖRLR ÜNİT 5. ÜNİT 5. ÜNİT 5. ÜNİT 5. ÜNİT VKTÖRLR 1. Kznım : Vektör kvrmını çıklr.. Kznım : İki vektörün toplmını ve vektörün ir gerçek syıyl çrpımını ceirsel ve geometrik olrk gösterir. VKTÖRLR 1.

Detaylı

TEST - 1 KATI BASINCI. I. yarg do rudur. II. yarg yanl flt r. Buna göre, fiekil-i de K ve L cisimlerinin yere yapt klar bas nçlar eflit oldu una göre,

TEST - 1 KATI BASINCI. I. yarg do rudur. II. yarg yanl flt r. Buna göre, fiekil-i de K ve L cisimlerinin yere yapt klar bas nçlar eflit oldu una göre, TI BSINCI TEST - 1 1 1 π dir π Bun göre, 4 > 1 CEV B de ve cisimlerinin e ypt klr s nçlr eflit oldu un göre, SX S Z + 4 8 S Y I II III CEV B Tu llr n X, Y ve Z noktlr n ypt s nç, X S Y S Z S dir Bun göre,

Detaylı

VECTOR MECHANICS FOR ENGINEERS: STATICS

VECTOR MECHANICS FOR ENGINEERS: STATICS Seventh Edition VECTOR MECHANICS FOR ENGINEERS: STATICS Ferdinnd P. Beer E. Russell Johnston, Jr. Ders Notu: Hri ACAR İstnbul Teknik Üniveristesi Tel: 85 1 46 / 116 E-mil: crh@itu.edu.tr Web: http://tls.cc.itu.edu.tr/~crh

Detaylı

1. Aşağıdaki grafiklerde A,B,C sıvılarının ve X,Y,Z,T,Q cisimlerinin yoğunlukları verilmiştir.

1. Aşağıdaki grafiklerde A,B,C sıvılarının ve X,Y,Z,T,Q cisimlerinin yoğunlukları verilmiştir. 1. Aşağıdaki grafiklerde A,B,C sıvılarının ve X,Y,Z,T,Q cisimlerinin yoğunlukları verilmiştir. 2.Aşağıdaki şekilleri oluşturan küplerin hacimleri eşittir. A-Yukarıdaki cisimlerden hangilerinin yoğunlukları

Detaylı

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 1. Konu Gölgeler ve Aydınlanma. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi

10. Sınıf. Soru Kitabı. Optik. Ünite. 1. Konu Gölgeler ve Aydınlanma. Test Çözümleri. Lazer Işınının Elde Edilmesi 10. Sınıf Sou itabı 4. Ünite Optik 1. onu Gölgele ve Ayınlanma Test Çözümlei aze şınının Ele Eilmesi 4. Ünite Optik Test 1 in Çözümlei 1. Güneş (3) 3. ışık kaynağı Dünya Ay noktasınan bakan gözlemci ışık

Detaylı

6 MADDE VE ÖZELL KLER

6 MADDE VE ÖZELL KLER 6 MDDE VE ÖZELL KLER MODEL SORU DEK ETK NL KLER N ÇÖZÜMLER ETK NL K N ÇÖZÜMÜ madde cisim molekül a atom b çekidek c elekton d ETK NL K N N ÇÖZÜMÜ a) Uzayda ye kaplayan; kütlesi, acmi ve eylemsizli i bulunan

Detaylı

HAZIRLAYAN: HAMDİ GÖKSU

HAZIRLAYAN: HAMDİ GÖKSU 1. Aşağıdaki grafiklerde A,B,C sıvılarının ve X,Y,Z,T,Q cisimlerinin yoğunlukları verilmiştir. 2.Aşağıdaki şekilleri oluşturan küplerin hacimleri eşittir. A-Yukarıdaki cisimlerden hangilerinin yoğunlukları

Detaylı

TORK. τ = 2.6 4.sin30.2 + 2.cos60.4 = 12 4 + 4 = 12 N.m Çubuk ( ) yönde dönme hareketi yapar. τ K. τ = F 1. τ 1. τ 2. τ 3. τ 4. 1. 2.

TORK. τ = 2.6 4.sin30.2 + 2.cos60.4 = 12 4 + 4 = 12 N.m Çubuk ( ) yönde dönme hareketi yapar. τ K. τ = F 1. τ 1. τ 2. τ 3. τ 4. 1. 2. AIŞIRMAAR 8 BÖÜM R ÇÖZÜMER R cos N 4N 0 4sin0 N M 5d d N ve 4N luk kuv vet lein çu bu ğa dik bi le şen le i şekil de ki gi bi olu nok ta sı na gö e top lam tok; τ = 6 4sin0 + cos4 = 4 + 4 = Nm Çubuk yönde

Detaylı

LYS 1 / GEOMETRİ DENEME ÇÖZÜMLERİ

LYS 1 / GEOMETRİ DENEME ÇÖZÜMLERİ LYS / GOMTRİ NM ÇÖZÜMLRİ eneme -. m ( ) + m( ) > 0 m ( ) + m ( ) > 90 + m ( ) + m ( ) + m( ) + m ( ) > 0 m ( ) > 40 4444444444 0 O hlde, çısının çısının ölçüsünün lbileceği en küçük tmsı değeri 4 evp.

Detaylı

ÇOKGENLER Çokgenler çokgen Dışbükey (Konveks) ve İçbükey (Konkav) Çokgenler dış- bükey (konveks) çokgen içbükey (konkav) çokgen

ÇOKGENLER Çokgenler çokgen Dışbükey (Konveks) ve İçbükey (Konkav) Çokgenler dış- bükey (konveks) çokgen içbükey (konkav) çokgen ÇONLR Çokgenler rdışık en z üç noktsı doğrusl olmyn, düzlemsel şekillere çokgen denir. Çokgenler kenr syılrın göre isimlendirilirler. Üçgen, dörtgen, beşgen gibi. ışbükey (onveks) ve İçbükey (onkv) Çokgenler

Detaylı

Işığın Yansıması ve Düzlem Ayna Çözümleri

Işığın Yansıması ve Düzlem Ayna Çözümleri 2 şığın Ynsımsı ve Düzlem Ayn Çözümleri 1 Test 1 1. 38 38 52 52 Ynsıyn ışının yüzeyin normli ile yptığı çıy ynsım çısı denir. Bu durumd ynsım çısı şekilde gösterildiği gibi 38 dir. 4. şıklı cisminin ve

Detaylı

Basınç ve Kaldırma Kuvveti

Basınç ve Kaldırma Kuvveti 4 Ünite Basınç ve aldırma uvveti 1. atı, ıvı ve Gaz Basıncı 2. aldırma uvveti 1 atı, ıvı ve Gaz Basıncı Test Çözümleri Test 1'in Çözümleri. B 1. istem dengede olduğuna göre P ve P B basınçları eşittir.

Detaylı

YGS Fizik 3D Soru Bankası Kitabı Düzeltmeleri

YGS Fizik 3D Soru Bankası Kitabı Düzeltmeleri GS Fizik D Sou Bankası itabı Düzeltmelei D GS Fizik Sou Bankası özelinde bazı sou ve çözümlede atala olduğu tespit edilmişti. Uzun tasi ve çapaz süecine ağmen meydana gelen bu ataladan dolayı siz değeli

Detaylı

Şekilde verilen kuvvet takımına ait tesir çizgisinin denklemi hangisidir? [] y=5 [] y=-5 [] x=5 [] y=x

Şekilde verilen kuvvet takımına ait tesir çizgisinin denklemi hangisidir? [] y=5 [] y=-5 [] x=5 [] y=x ÜZLM UVVTLR ileşke kuvvetin şiddeti kç Newton du? [] [] 5 [] 7 [] 9 [] 7 kuvvetinin bileşenlei ve di. + = olduğun göe kç deecedi? >0, >0 [] 5 [] 0 [] 55 [] 45 kuvvetinin ve doğultulındki bileşenlei sınd,

Detaylı

1. Değişkenler ve Eğriler: Matematiksel Hatırlatma

1. Değişkenler ve Eğriler: Matematiksel Hatırlatma DERS NOTU 01 Son Hli Değildir, tslktır: Ekleme ve Düzenlemeler Ypılck BİR SOSYAL BİLİM OLARAK İKTİSAT VE TEMEL KAVRAMLAR 1 Bugünki dersin işleniş plnı: 1. Değişkenler ve Eğriler: Mtemtiksel Htırltm...

Detaylı

1982 ÖSS =3p olduğuna göre p kaçtır? A) 79 B) 119 C) 237 E) A) 60 B) 90 C) 120 D) 150 E) 160

1982 ÖSS =3p olduğuna göre p kaçtır? A) 79 B) 119 C) 237 E) A) 60 B) 90 C) 120 D) 150 E) 160 8 ÖSS. Bir çiftlikte 800 koun 00 inek ve 600 mnd vrdır. Bu hvnlrın tümü bir dire grfikle gösterilirse ineklerle ilgili dilimin merkez çısı kç derece olur? A) 60 B) 0 C) 0 D) 0 E) 60 6. 0 - =p olduğun göre

Detaylı

Tork ve Denge. Test 1 in Çözümleri P. 2 = F 1 = 2P 2P. 1 = F F F 2 = 2P 3P. 1 = F F 3. Kuvvetlerin büyüklük ilişkisi F 1 > F 3

Tork ve Denge. Test 1 in Çözümleri P. 2 = F 1 = 2P 2P. 1 = F F F 2 = 2P 3P. 1 = F F 3. Kuvvetlerin büyüklük ilişkisi F 1 > F 3 9 ok ve Denge est in Çözümlei. F. =. =. = F. F =. = F. F = uvvetlein büyüklük ilişkisi = F > F tü. Cevap D i. F Sistemlein engee olması için toplam momentin (tokun) sıfı olması geeki. Veilen üç şekil için

Detaylı

AYT Deneme Sınavı. YKS ile Tam Uyumlu SAYISAL. Matematik Fen Bilimleri. Adı Soyadı:... Sınıfı:... Aday Numarası:...

AYT Deneme Sınavı. YKS ile Tam Uyumlu SAYISAL. Matematik Fen Bilimleri. Adı Soyadı:... Sınıfı:... Aday Numarası:... YKS ile Tm Uyumlu YT eneme Sınvı SYISL Mtemtik Fen ilimlei dı Soydı:... Sınıfı:... dy Numsı:...! Çözümle İçin www.hfegitim.com.t YT ENEME MTEMTİK TESTİ ÇÖZÜMLERİ. p / 0 q / 0 un göe, I. 0 0 `0Q 0j / 0

Detaylı

S.1. Bazı böcek türlerinin su yüzeyinde yürüyebilmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Böceğin yoğunluğunun suyunkinden küçük olması

S.1. Bazı böcek türlerinin su yüzeyinde yürüyebilmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Böceğin yoğunluğunun suyunkinden küçük olması S.1. Bazı böcek türlerinin su yüzeyinde yürüyebilmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Böceğin yoğunluğunun suyunkinden küçük olması B) Böceğin hafif olması C) Böceğin bacaklarında hidrofil örgüler

Detaylı

Basit Makineler. Test 1 in Çözümleri. 3. Verilen düzenekte yük 3 ipe bindiği için kuvvetten kazanç 3 tür. Bu nedenle yoldan kayıp da 3 olacaktır.

Basit Makineler. Test 1 in Çözümleri. 3. Verilen düzenekte yük 3 ipe bindiği için kuvvetten kazanç 3 tür. Bu nedenle yoldan kayıp da 3 olacaktır. 9 Basit Makinele BASİ MAİNEER est in Çözülei.. Veilen düzenekte yük ipe bindiği için kuvvetten kazanç tü. Bu nedenle yoldan kayıp da olacaktı. kasnak ükün 5x kada yükselesi için kasnağa bağlı ipin 5x.

Detaylı

Basit Makineler Çözümlü Sorular

Basit Makineler Çözümlü Sorular Basit Makinele Çözümlü Soula Önek 1: x Çubuk sabit makaa üzeinde x kada haeket ettiilise; makaa kaç tu döne? x = n. n = x/ olu. n = sabit makaanın dönme sayısı = sabit makaanın yaıçapı Önek : x Çubuk x

Detaylı

Optik Sorularının Çözümleri

Optik Sorularının Çözümleri Ünite 4 Optik Soulaının Çözümlei 1- Gölgele ve Ayınlanma 2- Işığın Yansıması ve Düzlem Aynala 3- üesel Aynala 4- Işığın ıılması 5- Renkle 6- ecekle 1 Gölgele ve Ayınlanma Testleinin Çözümlei 3 Test 1

Detaylı

Katı, Sıvı ve Gazların Basıncı. Test 1 in Çözümleri. 2 numaralı cismin basıncı; = S

Katı, Sıvı ve Gazların Basıncı. Test 1 in Çözümleri. 2 numaralı cismin basıncı; = S 4 atı, ıvı ve Gazların Basıncı 1 Test 1 in Çözümleri 1. 3. 1 3 30 60 atı cisimlerin basınçları ağırlıkları ile doğru orantılı, yere temas yüzeyi ile ters orantılıdır. Özdeş cisimlerden nin temas alanı

Detaylı

SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESĐ ve BASAMAK KAVRAMI

SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESĐ ve BASAMAK KAVRAMI YILLAR 00 00 004 00 006 007 008 009 010 011 ÖSS-YGS - 1 - - 1-1 1 SAYILARIN ÇÖZÜMLENMESĐ ve BASAMAK KAVRAMI,b,c,d birer rkm olmk üzere ( 0) b = 10 + b bc = 100+10+b bc = 100+10b+c bcd =1000+100b+10c+d

Detaylı

5 kilolitre=..lt. 100 desilitre=.dekalitre. 150 gram=..dag. 1. 250 g= mg. 0,2 ton =..gram. 20 dam =.m. 2 km =.cm. 3,5 h = dakika. 20 m 3 =.

5 kilolitre=..lt. 100 desilitre=.dekalitre. 150 gram=..dag. 1. 250 g= mg. 0,2 ton =..gram. 20 dam =.m. 2 km =.cm. 3,5 h = dakika. 20 m 3 =. 2014 2015 Ödevin Veriliş Tarihi: 12.06.2015 Ödevin Teslim Tarihi: 21.09.2015 MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 1. Aşağıda verilen boşluklarara ifadeler doğru ise (D), yanlış ise (Y) yazınız. A. Fiziğin ışıkla

Detaylı

S-1 Yatay bir düzlem üzerinde bulunan küp şeklindeki bir cismin yatay düzleme yaptığı basıncı arttırmak için aşağıdakilerden hangileri yapılmalıdır?

S-1 Yatay bir düzlem üzerinde bulunan küp şeklindeki bir cismin yatay düzleme yaptığı basıncı arttırmak için aşağıdakilerden hangileri yapılmalıdır? BSNÇ S-1 Yatay bir düzlem üzerinde bulunan küp şeklindeki bir cismin yatay düzleme yaptığı basıncı arttırmak için aşağıdakilerden hangileri yapılmalıdır? - Özdeş küplerden üzerine "bir" tane küp koymak

Detaylı

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ankara Aysuhan OZANSOY

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ankara Aysuhan OZANSOY FİZ11 FİZİK Ankaa Üniesitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ankaa Aysuhan OZANSOY Bölüm-III : Doğusal (Bi boyutta) Haeket 1. Ye değiştime e Haeketin Tanımı 1.1. 1 Mekanik Nedi? 1.. Refeans çeçeesi, Konum, Ye

Detaylı

SIVILAR YÜZEY GERİLİMİ. Bir sıvı içindeki molekül diğer moleküller tarafından sarılmıştır. Her yöne eşit kuvvetle çekilir.daha düşük enerjilidir.

SIVILAR YÜZEY GERİLİMİ. Bir sıvı içindeki molekül diğer moleküller tarafından sarılmıştır. Her yöne eşit kuvvetle çekilir.daha düşük enerjilidir. SIVILAR YÜZEY GERİLİMİ Bir sıvı içindeki molekül diğer moleküller tarafından sarılmıştır. Her yöne eşit kuvvetle çekilir.daha düşük enerjilidir. Yüzeydeki molekül için durum farklıdır Her yönde çekilmediklerinden

Detaylı