DOĞAL SİSTEMLER. TYT Coğrafya. Ünite 1. Test
|
|
|
- Ceren Gökdemir
- 7 yıl önce
- İzleme sayısı:
Transkript
1 Test 01 Ünite 1 DOĞA E İNSAN DOĞAL SİSTEMLER TYT Coğrafya Coğrafya Öğretmeni Tuncay, konuyu anlatırken Coğrafya, yeryüzünün kullanma kılavuzudur. demiş ve öğrencilere bu sözden neler anladıklarını sormuştur. 5. Olumlu Etki Maden çeşitliliğinin fazla olması Hidroelektrik potansiyelinin fazla olması Olumsuz Etki Ulaşım faaliyetlerinin aksaması Tarım alanlarının dar ve parçalı olması Yukarıdaki işaretli bölgelerin hangisinde doğanın insan yaşamı üzerindeki etkisi daha fazladır? A). B). C). D). E). 2. Yer kürenin oluşum süreçlerini inceler. Yeryüzündeki şekillerin açıklamasını yapar. Doğal oluşumların açıklanmasında coğrafyaya yardımcı olur. Yukarıdaki parçada aşağıdakilerden hangisi hakkında bilgi verilmiştir? A) Atmosfer B) Hidrosfer C) Biyosfer D) Klimatoloji E) Jeomorfoloji İlkay: Haritaları kullanarak hesaplamalar yapabilir ve konum bulma işlemi gerçekleştirebiliriz. Zehra: İklim konusunu bildiğimizde Dünya genelinde hangi ürünün nerede yetişebileceğini bulabiliriz. Ender: Ülkelerin yerlerini bildiğimizde jeopolitik konusunda siyasi açıdan çıkarımlar yapabiliriz. Büşra: Canlıların anatomisini inceleyerek diğer canlılarla benzerliklerini tespit edebiliriz. Hasan: Yer şekillerinin özelliklerini öğrenerek nüfusun dağılışına etkisini inceleyebiliriz. Öğrencilerin verdiği cevaplar düşünüldüğünde, hangi öğrenci coğrafyanın araştırma konuları hakkında yanlış bir fikir söylemiştir? A) İlkay B) Zehra C) Ender D) Büşra E) Hasan Yukarıda insan yaşamında olumlu ve olumsuz bazı etkileri verilen doğal unsur aşağıdakilerden hangisidir? A) Farklı toprak gruplarının bulunması B) Orta kuşakta bulunması C) Ülkenin genç ve yüksek olması D) İklim çeşitliliğinin fazla olması E) Ülkenin KYK de bulunması 6.. Zonguldak ta taş kömürü çıkarılması. İstanbul a üçüncü köprünün yapılması. Yaz mevsiminde Antalya da otellerin doluluk oranının artması. Ülkemizin doğusundan batısına göçlerin gerçekleşmesi Yukarıda verilen öncüllerin arasında aşağıdaki coğrafya inceleme alanlarının hangisi hakkında örnek verilmemiştir? Jeomorfoloji Yerin oluşum süreçlerini, yüzey şekillerini ve bunların yeryüzüne dağılışını inceler. Klimatoloji Hava olaylarını, atmosferi ve iklimi inceler. Hidrografya Dünya üzerinde bulunan suları inceler. Okyanus, deniz, akarsu, göl ve yer altı suları gibi. Biyo-coğrafya Yeryüzündeki canlıları (bitki, hayvan) bunların dağılışını ve etkileşimini inceler. Doğal unsur İnsan etkisinin bulunmadığı doğada kendiliğinden oluşan ve bulunan unsurlardır. Dağlar, akarsular, ormanlar Bunları fiziki coğrafya inceler. 3. Aşağıdakilerden hangisi yerleşmeyi ve insan yaşamını etkileyen fiziki unsurlardan değildir? A) İklim B) Yer şekilleri C) Sanayi D) Bakı E) Bataklıklar A) Nüfus coğrafyası B) Sağlık coğrafyası C) Ulaşım coğrafyası D) Enerji coğrafyası E) Turizm coğrafyası
2 Beşeri unsur İnsanlar tarafından oluşturulan unsurlardır. Yol, köprü, cami, okul, konut vs. beşeri coğrafya inceler. Coğrafyanın İlkeleri Nedensellik ilkesi Herhangi bir coğrafi olayın nedenini sorgular. Örneğin: Dağlar nasıl oluşmuştur? Bağlantı (Karşılıklı ilgi) ilkesi Herhangi iki coğrafi unsur arasındaki ilişkiyi inceler. Örneğin; yağış ve bitki örtüsü arasındaki ilişki veya sıcaklık ile enlem ilişkisi gibi. Dağılış ilkesi Herhangi bir coğrafi unsurun nerelerde bulunduğunu anlatır ve haritalar bu ilke doğrultusunda oluşturulur. Nerede sorusunun cevabı dağılış ilkesini verir. Örneğin: Çöller Dünya da dönenceler çevresinde yayılış gösterir. TEST 01 DOĞA E İNSAN 7. Öğretmenin Fiziki coğrafya neleri inceler ve amacı nedir? sorusuna öğrenciler şu cevapları vermişlerdir. 8. Tuncay: Dünya yı oluşturan doğal ortamların oluşumunu anlatmak Fatih: Göllerin dağılışını ve oluşumunu açıklamak Özgen: Akdeniz de insanların yazın yüksek kesimlere yerleşmesini incelemek Okan: Yer altı ve yer üstü sularının dağılışını incelemek Merve: Atmosferdeki hava olaylarının oluşumunu anlatmak Öğrencilerden hangisi verdiği cevapta yanlışlık yapmıştır? A) Özgen B) Fatih C) Tuncay D) Okan E) Merve Bir kişi yaşadığı yer hakkında Çok gür ve uzun boylu, yıl boyunca yaprağını dökmeyen ormanlar var. Güneş ışınları yıl boyunca büyük açıyla geldiği için sıcaklık yıl boyunca yüksektir. demiştir. Bu kişinin yaşadığı bölge haritada işaretli noktalardan hangisi olabilir? A). B). C). D). E). 9.. Tropikal iklim 0 1 K ve G enlemleri arasında görülür.. Yağışlar, sıcaklığın yüksek olduğu dönemde artış gösterir.. Özellikle 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde, Güneş ışınlarının daha büyük açıyla gelmesine bağlı olarak yağış miktarı artış gösterir.. Yağışın fazla olması bitki örtüsünün gür olmasını sağlar.. Bitki örtüsünün kök yapısının gelişkin olması topraktaki organik parçalanmanın şiddetini artırmaktadır. Yukarıdaki işaretli cümlelerin hangisinde coğrafyanın karşılıklı ilgi ilkesine örnek yoktur? A). B). C). D). E). 10. Bir bölgede ağırlıklı olarak küçükbaş hayvancılığın yapılması bu bölgede aşağıdaki coğrafi unsurların hangisinin bulunduğunun göstergesidir? A) Çayır B) Karışık orman C) Bozkır D) Göl E) Akarsu 1.E 2.E 3.C 4.D 5.C 6.B 7.A 8.B 9.A 10.C 11.E 12.A 11. Coğrafya, çevre ve insan ilişkilerini konu edinir. İnsanla canlı ve cansız unsurlar arasında sürekli bir etkileşim söz konusudur. İnsanın yapmış olduğu faaliyetleri beşeri coğrafya incelerken insan etkisinin olmadığı süreçleri fiziki coğrafya incelemektedir. Yukarıdaki bilgi doğrultusunda aşağıdakilerden hangisi beşeri coğrafyanın inceleme konularından biridir? A) Jeotermal kaynaklar B) Deprem bölgeleri C) olkanik patlamalar D) Buzulların erimesi E) Turizm etkinlikleri 12. Yükseltiye bağlı olarak yağış türünün değişmesi Akarsu ağının iç kesimlerde seyrek olması Nevşehir çevresinde peribacalarının bulunması Türkiye nin Kuzey yarım kürenin orta kuşağında bulunması Yukarıda verilen bilgilerde aşağıdaki ortamlardan hangisi hakkında bilgi verilmemiştir? A) Biyosfer B) Atmosfer C) Litosfer D) Matematik coğrafya E) Hidrosfer
3 Test 02 Ünite 1 DOĞA E İNSAN TYT Coğrafya 1. Yer şekillerinin engebeli olduğu, havanın çok sıcak veya çok soğuk olduğu bölgelerde iklimin insan yaşamı üzerindeki olumsu z etkisi çok fazladır. 3. Dört mevsimin belirgin olarak yaşandığı, yüksek ve engebeli bir ülke için aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Tarım ürünü çeşitliliği fazladır. 5.. Akdeniz iklimi ülkemizde Akdeniz, Ege ve Marmara nın güney kıyılarında görülen bir iklimdir.. Bu iklimde yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçmektedir. Haritada işaretli noktaların hangisinde yer şekillerinin etkisiyle beşeri faaliyetler kısıtlanmıştır? A). B). C). D). E). B) Hidroelektrik potansiyeli fazladır. C) Yaz yağışları oldukça fazladır. D) Yıl içinde giysi değiştirme ihtiyacı fazladır. E) Orta kuşakta bulunan bir ülkedir.. Bitki örtüsü kısa boylu bodur ağaçlardan oluşan makidir.. Anakayadaki demiroksit minerallerinin etkisiyle terra rossa toprakları kırmızı renk almıştır.. Bu iklim sıcaklık ve iklim şartlarının uygunluğu açısından 3 4 kuzey ve güney enlemleri arasında görülmektedir. İklim, insan yaşamında oldukça etkilidir. Yetiştirilen tarım ürünlerinde, konutların yapı malzemesinde, ulaşımın sürekliliğinde, ithal ve ihraç ürünlerin çeşitliliğinde iklimin etkisini görmek mümkündür. 2. İnsanoğlu yeryüzünde ortaya çıktığı günden günümü ze kadar sürekli doğayla etkileşim hâlinde olmuştur. Bazı dönemlerde doğa insan üzerinde oldukça etkiliyken gün geçtikçe insan doğaya hakim olmuş ve doğanın insan faaliyetlerini kısıtlamasının önüne geçmiştir. Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda aşağıdaki gelişmelerden hangisiyle insanın doğa üzerindeki etkisi en üst düzeye çıkmıştır? A) Avcılık yapmaya başlaması B) Yerleşik hayata geçmesi C) Tarımsal faaliyetlerin başlaması D) Sanayi devriminin gerçekleşmesi E) Hayvanların evcilleştirilmeye başlanması 4. Ülkemizde iç kesimlerde tahıl tarımı yapılırken Doğu Karadeniz kıyılarında genel olarak fındık ve çay yetiştirilmektedir. Bu durumun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Halkın ihtiyaçlarının farklı olması B) Yüzey şekillerinin farklılık göstermesi C) İklim şartlarının farklı olması D) Toprak türlerinin farklı olması E) Hayvancılığa nazaran tarımın daha fazla gelir getirmesi Yukarıdaki paragrafın hangi cümlelerinde coğrafyanın dağılış ilkesi görülmektedir? A) ve B) ve C) ve D) ve E) ve 6. Dünya üzerinde dört mevsimin belirgin olarak yaşandığı ülkelerde, insanların yıl içinde giysi değiştirme ihtiyacı daha fazladır. Yukarıdaki bilgiye göre, aşağıda verilen ülkelerden hangisinde yıl içinde giysi değiştirme ihtiyacı daha azdır? A) Brezilya B) Japonya C) Amerika D) Çin E) İspanya İnsanlar etkileşimde oldukları doğal unsurlardan çeşitli şekillerde etkilenmektedir. Bu doğal unsurlar ve insan yaşamına etkileri şu şekilde ifade edilebilir. İklimin Etkileri: Barınma (mesken tipleri) Ekonomik faaliyetler Giyim tarzları Günlük yaşam faaliyetleri
4 TEST 02 DOĞA E İNSAN 7. Aşağıda verilen coğrafyaya yardımcı olan ana bilim dalları ve yardımcı bilimdalları eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır? A) Klimatoloji Meteoroloji B) Hidrografya Oseonografya 10. Dünya da meydana gelen olayların hepsi belirli bir doğal ortamda meydana gelir. Heyelan, çığ ve deprem gibi doğal afetler aşağıdaki doğal ortamların hangisinde meydana gelir? 1.E 2.D 3.C 4.C 5.D 6.A 7.D 8.B 9.E 10.D 11.E 12.C 13.A 12. İnsanların ve tüm canlıların yaşamları boyunca karşılıklı etkileşim içinde oldukları alana doğal ortam denir. Aşağıda verilen unsurlardan hangisi doğal ortamda bulunan beşeri unsurlardan değildir? C) Hidrografya Limnoloji A) Atmosfer A) Süveyş Kanalı Yer şekillerinin Etkileri: D) Biyocoğrafya Jeodezi B) Biyosfer B) Atatürk Barajı Yerleşme dokusu E) Jeomorfoloji Petrografi C) Hidrosfer C) an Gölü Ekonomik faaliyetler D) Litosfer D) Galata Kulesi Enerji üretimi (Hidroelektrik) 8. Aşağıdakilerden hangisi doğa insan etkileşimine örnek olarak gösterilemez? E) Manto E) Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Su Kaynaklarının Etkileri: İçme ve kullanma suyu A) Karadeniz Bölgesi nde ulaşım için tüneller yapılması Ekonomik faaliyetler B) Kar yağışının yoğun olduğu bölgelerde çığ felaketinin görülmesi Ayrıca doğal unsurlar insanın ten rengini, kaş-göz yapısını, yıl içindeki kıyafet değiştirme durumlarını vs. etkiler. Örneğin; yıl boyunca sıcak veya soğuk yerlerde tek tip kıyafet giyilirken dört mevsimin görüldüğü orta kuşakta sıcaklık şartları daha fazla değiştiği için kıyafet değiştirme ihtiyacı da daha fazladır. C) Yaz kuraklığı olan bölgelerde tahıl tarımının yaygın olarak yapılması D) Fabrikadan akarsuya bırakılan atıkların su kirliliğine yol açması E) Tarımda makine kullanımının yaygınlaşması sonucu birçok doğal alanın tarım alanına çevrilmesi 9. Aşağıdaki bilim dallarından hangisi coğrafyanın yararlandığı yardımcı bilim dallarından değildir? A) Jeodezi B) Demografi C) Botanik D) Hidroloji E) Klimatoloji 11. Aşağıda verilen yargılardan hangisi coğrafyanın dağılış ilkesinin örneklerindendir? A) Laterit toprağı, yıkanma fazla olduğu için tuz ve kireç yönünden fakir bir topraktır. B) Tropikal yağmur ormanları, yıl boyunca yaprağını dökmeyen yayvan yapraklı orman örtüsüdür. C) Çayır bitki örüsünün bulunduğu yerlerde yaz yağışları görülmektedir. D) Tambora yanardağının patladığı dönemde Dünya nın çok büyük bir alanında o yıl Güneş görülmemiştir. E) Akdeniz iklimi ülkemizde Akdeniz, Ege ve Güney Marmara nın kıyı kesimlerinde görülmektedir. 13. Dünya da bulunan doğal ortamlar atmosfer, litosfer, biyosfer ve hidrosferdir. Aşağıda verilen olaylardan hangisi diğerlerinden farklı bir doğal ortamda gerçekleşmektedir? A) Endonezya da meydana gelen tsunami felaketi B) Yağmur ormanlarında görülen konveksiyonel yağışlar C) Tropikal kuşakta etkili olan Alize rüzgârları D) Amerika da görülen tropikal siklonlar E) Akdeniz kıyılarında zaman zaman görülen toz yüklü bulutlar
5 Test 03 Ünite 1 DOĞA E İNSAN TYT Coğrafya 1. Aşağıda coğrafyaya yardımcı olan bilim dallarından birkaç tanesinin açıklaması verilmiştir.. Kartografya: Harita bilimidir.. Pedoloji: Akarsu bilimidir.. Antropoloji: İnsanlığın kökenini ve ırkları inceleyen bilim dalıdır.. Botanik: Bitki bilimidir. 3. Türkiye de kırsal kesimlerdeki konutların yapı malzemeleri incelendiğinde Karadeniz Bölgesi nde daha çok ahşap, İç Anadolu Bölgesi nde kerpiç ve Akdeniz Bölgesi nde taştan yapılmış konutlar görülmüştür. Konutların yapı malzemesinin bölgeden bölgeye değişiklik göstermesinin temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir? 5. Her mevsimin yağışlı, Bulutluluğun fazla, Nemin fazla olduğu bir bölgede,. Fındık tarımı,. Seracılık,. Kıyı turizmi Coğrafya Bilmenin Faydaları İçinde yaşadığımız bölgenin iklimini,. Limnoloji: Göl bilimidir. Yukarıda verilen açıklamalardan hangisinde bilgi yanlışlığı yapılmıştır? A). B). C). D). E). A) Bu malzemelerin betonarmeden daha dayanıklı olması B) Yüzey şekillerinin farklı olması C) Bu malzemelerin çevrelerinden kolayca temin edilebilir özellikte olması D) Jeolojik yapıların farklı olması E) Bölgelerinde diğer tür yapı malzemelerin bulunmaması faaliyetlerinden hangilerinin gelişmesi beklenir? A) Yalnız B) Yalnız C) Yalnız D) ve E) ve yer altı kaynaklarını ve doğal özelliklerini fark ederek buna uygun davranışlarda bulunmamızı sağlar. Kaynakları daha dikkatli kullanarak gelecek nesillere sağlıklı bir doğal çevre bırakmamızı sağlar. 2. İzlanda da meydana gelen volkanik patlama sonucunda geçici süreliğine uçuşlar iptal edilmiş, çevredeki bitkiler sıcak lavların etkisiyle yok olmuştur. Ayrıca volkandan çıkan toz ve kül bulutu çevresindeki ülkelerden bile görülmüştür. 6. Ege Üniversitesi Coğrafya Bölümü nde yüksek lisans yapan bir öğrenci beşeri coğrafya ana bilim dalına başvuru yapmıştır. Bu öğrencinin çalışma yapacağı konular arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur? Dünya üzerindeki farklı kültür, etnik yapı ve değişik toplumsal yapıların bulunduğunu görmemizi sağlar. Gelecekte meydana gelecek doğal ve beşeri sistemlerde meydana gelecek Yukarıda verilen parçada aşağıda kilerin hangisi hakkında bilgi verilmemiştir? A) Hidrosfer B) Litosfer C) Atmosfer D) Beşeri coğrafya E) Biyosfer 4. Aşağıdakilerden hangisi doğal unsurlar içerisinde yer almaz? A) Denizli deki travertenler B) Ege Bölgesi ndeki limanlar C) Akdeniz Bölgesi ndeki ormanlar D) Doğu Anadolu Bölgesi ndeki volkanik dağlar E) Karadeniz Bölgesi ndeki Yedigöller A) Hava kirliliğine yol açan sanayi tesisleri B) Şehirlerde hızla yayılan getto yerleşmeleri C) Akdeniz Bölgesi nde bulunan endemik bitkiler D) yılı turizm sektöründeki gelişmeler E) GAP ile birlikte bölgede meydana gelen nüfus hareketliliği değişimler hakkında tahminlerde bulunmamızı sağlar.
6 Önemli Coğrafyacılar ve Eserleri İlk Çağ Hamer, Hekataios, Heredot, Thales, Anaksimander, Platon ve Eratosthenes Amasyalı Strabon (Coğrafya Klavuzu) Orta Çağ İbn Hurdazbih (İslam Coğrafyası nın babası), Mesudi, İbn-i Sina, Biruni (El-Kanun El Maksudi), Muhammed İdrisi (Kitab-ür-Rüşandi) Yeni ve Yakın Çağ Alexander an Humbold: Fiziki coğrafyanın kurucusudur. Carl Ritter: Beşeri coğrafyanın kurucusudur. Alfred Wegener: Kıtaların kayma teorisini ortaya atmıştır. TEST Aşağıdakilerden hangisi coğrafyanın inceleme alanları arasında yer almaz? A) Yerin şekli ve hareketi B) Harita bilgisi DOĞA E İNSAN C) Türkiye deki volkanik dağlar D) İklim değişiklerinin hayvan genlerine etkisi E) Ekonomik faaliyet türleri 8. Aşağıda verilen durumların hangisinde doğanın insan üzerindeki etkisinden bahsedilebilir? A) Toroslarda ulaşım yapmak amacıyla tüneller açılması B) Elektrik üretmek amacıyla akarsular üzerinde barajlar inşa edilmesi C) Turizm tesisi yapmak amacıyla kıyıya yakın ormanların tahrip edilmesi D) Tarım yapmak amacıyla eğimli bölgelerde taraçalar yapılması E) Kutup noktalarına yerleşim kurulmasının zor olması 9. Yükseltinin fazla olduğu Doğu Anadolu Bölgesi nde tarım faaliyetlerinin kısıtlı olması Dört mevsim yağışlı olan bölgelerde suyu seven ürünlerin yetiştirilmesi Buzul örtüsüyle kaplı alanlarda madencilik faaliyetlerini gerçekleştirmek amacıyla yerleşme kurulması Yağış miktarının az, kuraklığın belirgin olduğu kırsal kesimlerde konut yapı malzemesi olarak kerpiç kullanılması Deniz kıyısında yaşayan insanların balıkçılık faaliyetiyle uğraşması Yukarıda verilen yargılardan kaç tanesi, doğal unsurların insan yaşamına olan etkisine örnek olarak gösterilmektedir? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 1.B 2.A 3.C 4.B 5.A 6.C 7.D 8.E 9.D 10.E 11.C sınıf coğrafya dersine giren Fatma Öğretmen öğrencilerine; Fiziki coğrafyanın alt dalları nelerdir? diye sormuş öğrenciler şu cevapları vermişlerdir. Tuğba: Hidrografya Ayberk: Jeomorfoloji Tülay: Klimatoloji Buğlem: Biyocoğrafya Muhammed: Demografi Hangi öğrenci öğretmenin sorduğu soruya yanlış cevap vermiştir? A) Tuğba B) Ayberk C) Tülay D) Buğlem E) Muhammed 11. Aşağıdakilerden hangisi insan doğa etkileşimine örnek olarak gösterilemez? A) Köprüler B) Barajlar C) Göller D) Yollar E) Tüneller
7 Test 04 Ünite 2 COĞRAFİ KONUM TYT Coğrafya Şekilde coğrafi koordinatları gösterilen,, ve bölgelerle ilgili olarak aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? A) Yerel saati en geri olan merkez tür. B) Şekilde taralı bölgelerin doğusu ve batısı arasındaki mesafeler eşittir. C) Başlangıç Meridyeni ne en yakın merkez tür. D) ve aynı saat diliminde yer almaktadır. E) ve nolu bölgelerin iz düşüm alanları birbirine eşittir. 3. Aşağıda Başlangıç Meridyeni ne uzaklıkları aynı olan beş merkez verilmiştir. 6K 3K 2G 4G Yerel saati en ileri olan, Meridyenler arası mesafe en fazla olan merkezler aşağıdaki hangi seçenekte sırasıyla doğru olarak verilmiştir? A) ve B) ve C) ve D) ve E) ve 5. Aynı meridyende yer alan iki şehirden Yozgat 39 K, Sinop ise 42 K paraleli üzerinde bulunmaktadır. Bu iki şehir arasındaki mesafe Türkiye ulaşım haritasında 373 km olarak gösterildiğine göre, bu merkezler arası kuş uçumu uzaklık ile gerçek uzaklık arasındaki fark kaç km dir? A) 40 B) 50 C) 60 D) 70 E) 80 Dünya kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru döndüğü için; Yerel saat doğuda ileri, batıda geridir. Güneş doğuda erken doğar, erken batar. Ramazanda iftar vakti doğu illerimizde erken olurken batı illerimizde geç olur. Paralellerin Özellikleri En uzun paralel Ekvator dur ve Dünya yı iki eşit parçaya ayırır. Paralel dereceleri Ekvator dan kutuplara gidildikçe büyür. Paralel boyları kutuplara gidildikçe kısalır. 90 tane Kuzey Yarım Kürede, 90 tane Güney Yarım Kürede olmak üzere toplam 180 paralel bulunur. 4. Ardışık iki paralel arası kuş uçumu mesafe 111 km dir. 2. Farklı yarım kürelerde yer alan iki merkezin aynı meridyen üzerinde olduğunu aşağıdaki seçeneklerden hangisi kanıtlar? A) Gölge boyunun en kısa olduğu vaktin aynı olması B) Aynı ortak saati kullanmaları C) Başlangıç Meridyeni ne olan uzaklıklarının aynı olması D) Yer çekimlerinin aynı olması E) Ekvator a olan uzaklıklarının aynı olması Başlangıç Meridyeni ne en yakın Paralel uzunluğu en fazla Yukarıda özellikleri verilen merkez, haritada işaretli noktalardan hangisidir? A). B). C). D). E). 6. Ekvator dan kutuplara gidildikçe,. Çizgisel hız,. Yer çekimi,. Paralel boyları,. Gece - gündüz süre farkı özelliklerinin hangilerinde azalma gözlenir? A) ve B) ve C) ve D) ve E) ve 11 K 111 km 1K Türkiye 36 ve 42 Kuzey paralelleri arasında yer alır. 42 K 666 km 36 K 9 paralelleri birer nokta hâlindedir.
8 Meridyenlerin Özellikleri meridyeni İngiltere nin Greenwich kasabasından geçer ve Başlangıç Meridyeni olarak adlandırılır. Başlangıç Meridyeni nin doğusuna ve batısına gidildikçe meridyen dereceleri büyür B 3 B 2 B 1 B 0 1 D 2 D 3 D 4 D Meridyenler yarım çemberdir ve meridyenlerin boyları birbirine eşittir. Ardışık iki meridyen arası mesafe, Ekvator dan kutuplara gidildikçe daralır ve kutuplarda meridyenler birleşir. Bir meridyen yarım çemberini tam çembere tamamlayan diğer meridyene anti meridyen denir ve anti meridyeni bulmak için verilen sayı (ÖR 4D) 180º den çıkarılır. (180º 40º = 140º) verilen yarım kürenin ters yarım küresi yazılır 4D 14B TEST 04 COĞRAFİ KONUM 7. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye nin özel konumuyla ilgili değildir? 8. A) Batıdan doğuya gidildikçe yükseltinin artması B) Asya ve Avrupa arasında köprü konumunda olması C) Yıl içinde Güneş ışınlarını hiç dik açıyla almaması D) İstanbul ve Çanakkale Boğazları na sahip olması E) Doğu kesimlerinin batı kesimlerinden soğuk olması İzmir İzmir den Bitlis e gidildikçe,. Çizgisel hız,. Karasallık,. Açısal hız, Bitlis. Yıl içindeki gece - gündüz süre farkları gibi özelliklerden hangisinde değişme gözlenir? A) ve B) Yalnız C), ve D) ve E) ve 9. Aşağıdakilerden hangisi paralellerin özelliklerinden biri değildir? 10. A) Toplam 180 paralel bulunmaktadır. B) Türkiye nin güneyine gidildikçe paralel boyları uzar. C) 9 kuzey ve güney paralelleri nokta şeklindedir. D) Ardışık iki paralel arasındaki gerçek mesafe 111 km dir. E) En uzun paralel, Dünya yı iki eşit parçaya ayıran Ekvator dur K Yukarıda koordinat sisteminde beş bölge taranarak gösterilmiştir.. Yerel saati en ileri olan merkez. Çizgisel hızı en az olan merkez. En kuzeyinden geçen paralelin en uzun paralel olduğu merkez Yukarıda özellikleri verilen merkezler aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru verilmiştir? A) B) C) D) E) 1.B 2.A 3.C 4.A 5.A 6.D 7.C 8.B 9.D 10.E 11.E 12.C 11. Türkiye de kış saatinin uygulandığı bir günde Amasya yeni güne başladığında, bir önceki günde olan ve gölge boyunun en kısa olduğu anı yaşayan meridyen aşağıdaki seçeneklerin hangisinde verilmiştir? A) 9B B) 105 B C) 12D D) 135 B E) 15B 12. Bir İngiliz turist +8 saat diliminde yer alan Çin i gezmek için Cumartesi günü saat da uçağa binmiş ve 11 saat süren yolculuğun ardından Çin e ulaşmıştır. Turist Çin e indiğinde gökyüzündeki Güneş i hangi konumda görmüştür? A) B Pazar D B Pazartesi D C) B Pazar D B Pazar D E) B B) D) Pazartesi D
9 Test Ünite 2 05 COĞRAFİ KONUM- YEREL SAATLER TYT Coğrafya 1. Enlemin aşağıdaki unsurların hangisi üzerinde etkisi yoktur? A) Güneş ışınlarının atmosferde katettiği yolda B) Kalıcı kar alt sınırı yükseltisinde C) Cisimlerin gölge uzunluğunda D) Gece - gündüz süre farkında E) Akarsuların debisinde Bursa Ağrı 43 Yukarıdaki haritada Bursa ve Ağrı nın yakınından geçen boylamlar verilmiştir. Bursa da yerel saat iken Ağrı da yerel saat kaçtır? 5. Ankara dan 13 Haziran da ulusal saate göre, da yola çıkan bir uçak 7 saat yolculuğun ardından +10. saat dilimindeki bir ülkeye inmiştir. Uçağın indiği anda iniş yapılan kentte ulusal saat kaçtır? A) B) C) D) E) Enlem: Dünya üzerindeki herhangi bir noktanın Ekvator a olan açısal uzaklığıdır. Dünya nın şeklinin sonuçları (Ekvator dan Kutuplara doğru olanlar) enlem etkisiyle açıklanır. Meridyen 2. Aşağıda ardışık, iki meridyen arasındaki mesafenin çeşitli paralellerdeki değerleri gösterilmiştir. Kuzey Kutup Noktası A) B) C) D) E) özellikleri hariçtir. Enleme Göre Ekvator dan Kutuplara Değişen Unsurlar Güneş ışınlarının geliş açısı daralır. Güneş in ufuk düzlemindeki yükselti- 1 D 19 km 85 km 111 km 80 K 40 K 0 Ekvator 2 D Meridyenler arasındaki mesafenin değişiklik göstermesinin temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir? A) Dünya nın şekli B) 360 meridyenin bulunması C) Meridyenlerin paralelleri dik olarak kesmesi D) Yer ekseni ile yörünge düzlemi arasındaki açı E) Birer derece aralıklarla çizilmiş olmaları 4. 16B meridyeninin antimeridyeni hakkında aşağıda verilen bilgilerin hangisinde yanlışlık yapılmıştır? A) Başlangıç Meridyeninin doğusundadır. B) Ortak saat olarak +1. saat dilimini kullanır. C) Türkiye nin en batısıyla arasında 24 dakika fark vardır. D) En uzun gündüzü 21 Haziran da yaşar. E) Başlangıç meridyeniyle arasında 80 dakika zaman farkı bulunur B Yukarıdaki koordinat sisteminde verilen beş merkezin 5 Batı meridyenine uzaklıkları eşittir. Buna göre, verilen merkezlerin hangisinde yerel saat daha geridir? A). B). C). D). E). si azalır. Cisimlerin gölge boyu uzar. Gece ve gündüz süre farkları artar. Sıcaklık azalır. Orman, tarım ve yerleşme üst sınırı alçalır. Kalıcı kar alt sınırı deniz seviyesine yaklaşır. Biyoçeşitlilik azalır. Deniz suyu tuzluluğu azalır.
10 GÜNEŞ A C B 30 K 0 30 G A-B-C Noktalarının Ortak Özellikleri Ekvatora ve kutuplara olan kuş uçumu uzaklıkları Çizgisel hızları Güneş önünden geçiş hızları Alaca karanlık süreleri Kutup yıldızını görüş açıları (A - B) TEST 05 COĞRAFİ KONUM - YEREL SAATLER 1.E 2.A 3.A 4.D 5.D 6.E 7.D 8.E 9.B 10.E 11.C 12.B 7. Kırıkkale nin Delice ilçesi 4K ve 34 D meridyeninin kesişim noktasında, Çanakkale nin Çan ilçesi ise 4K ile 27 D meridyeninin kesişim noktasında yer almaktadır. Yukarıda koordinatları verilen noktalarla ilgili aşağıda verilen yargılardan hangisi yanlıştır? A) 23 Eylül de her iki merkezin gündüz süreleri eşittir. B) Her iki merkez de Kuzey Kutup yıldızını aynı açıyla görür. C) Güneş Delice de doğduktan 28 dakika sonra Çan da doğmaktadır. D) 21 Haziran da Çan Güneş ışınlarını daha büyük açıyla alır. E) İki merkezin Güneş in karşısından geçiş hızları eşittir. 9. Ardışık iki meridyen arasındaki zaman farkının dört dakika olmasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir? A) Bir yılın 365 gün olması B) Bir günün 24 saat olması C) Toplam 360 meridyenin bulunması D) Tarih değiştirme çizgisinin bulunması E) Gece ve gündüzün birbirini takip etmesi 11. Aşağıda verilen yargılardan hangisi özel konumla açıklanamaz? A) Japonya da maden çeşitliliğinin çok az olması B) Mısır ın Süveyş Kanalı nın açılmasıyla jeopolitik öneminin artması C) İtalya nın Akdeniz iklim bölgesinde yer alması D) Almanya nın kıyı kesimlerinde haliçlerin görülmesi E) Azerbaycan ın Hazar Denizi ne kıyısı olması Öğle vakti Güneş ışınlarını alma açıları (A - B) Öğle vakti gölge yönleri (A - B) Gece ve gündüz süreleri (A - B) Gece-gündüz arasındaki süre farkları (A - B - C) Deniz seviyesindeki yer çekimleri İki meridyen arası mesafeleri Bulundukları iklim kuşakları 8. Başlangıç Meridyeni ile ilgili verilen;. En uzun meridyendir.. Doğu ve batı yarım küreyi birbirinden ayırır.. Tarih değiştirme çizgisinin antimeridyenidir. bilgilerinden hangileri doğrudur? A) Yalnız B) Yalnız C) Yalnız D) ve E) ve G paralelinden yola çıkarak ana yönlerden birisi güzergahında, bir süre aynı yöne gittikten sonra gece Kuzey Kutup yıldızını 3 lik açıyla gözlemleyen bir gemi hangi yöne kaç km yol gitmiştir? A) Güneye 555 km B) Doğuya 888 km C) Güneye 777 km D) Batıya 999 km E) Kuzeye 1110 km C D 5 A B Şekilde gösterilen A merkezinden sırasıyla B, C ve D merkezlerine giden bir uçak kuş uçumu kaç km yol gitmiştir? A) 3330 B) 3885 C) 4107 D) 4218 E) 4440
11 Test 06 Ünite 2 COĞRAFİ KONUM - YEREL SAATLER TYT Coğrafya 1. B A D B B Yukarıda A ve B kentleri ile ilgili verilen seçeneklerden hangisi doğrudur? A) A kenti Başlangıç Meridyeni ne daha yakındır. B) B kenti Batı yarım kürede, A kenti ise Doğu yarım kürededir. C) B kentinde Güneş doğduktan 2 saat 40 dakika sonra A kentinde doğar. D) Her iki kentte de öğle vakti aynı anda yaşanır. E) A kenti B kentine göre daha doğudadır. D mart tarihinde 36 D boylamında yer olan Taşova da Güneş in doğduğu anda Ekvator ile Taşova meridyeninin kesişim noktasının 3996 km batısında yer alan merkezde yerel saat kaçtır? 5. A) B) C) D) E) A B 17 K 8 G Yukarıdaki konumları gösterilen A - B merkezleri arasındaki kuş uçumu uzaklık ne kadardır? A) 777 km B) 888 km C) 2553 km D) 2664 km E) 2775 km Doğu boylamında yerel saat ve günlerden cuma iken 143 Batı boylamında gün ve yerel saat kaçtır? A) Perşembe B) Perşembe C) Cuma D) Cumartesi E) Cumartesi Aşağıdaki şekillerde Dünya nın belirli noktalarında, aynı özelliklere sahip topların aynı yüksekliklerden yere bırakılışları gösterilmiştir. YEREL SAAT HESAPLAMALAR İki meridyen verip birinin saatini bulma: İlk olarak verilen meridyenler arası fark bulunur. (Bunun için merkezlerin ikisi de doğuda veya batıdaysa değerler arası fark bulmak için çıkarılır. Farklı yarım kürede iseler toplanır.) D D, B B, D + B Bulunan fark zamana çevrilmek için 4 ile çarpılır. (Ardışık iki meridyen arası 4 dakika olduğu için) 2. Türkiye de yaz mevsiminde ulusal saatin 19:40 olduğu anda yeni güne başlayan boylam hangisidir? B 29 D Bulunan dakika saat cinsine çevrilir. İstenen merkez daha doğuda ise bu- A) 9D B) 10D C) 11D D) 12D E) 18D B meridyeninde yerel saat olduğu anda yerel saatin olduğu meridyen hangi seçenekte verilmiştir? A) 95 B B) 95 D C) 125 B D) 125 D E) 45 D Salı Şekilde? ile gösterilen merkezdeki tarih, gün ve saat aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir? A) Salı B) Salı C) Çarşamba D) Çarşamba E) Çarşamba 03.40? Topların yerden sektikten sonraki eriştikleri yükseklikler dikkate alındığında, verilen görsellerin Ekvator dan kutuplara doğru sıralanışı aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru verilmiştir? A) - - B) - - C) - - D) - - E) - - lunan saat, verilen saate eklenir aksi durumda çıkarılır.
12 TEST 06 COĞRAFİ KONUM - YEREL SAATLER E 2.C 3.D 4.A 5.E 6.D 7.A 8.E 9.A 10.B 11.E 12.A 13.A 11. 2B 1B 1D 2D 13. Aşağıda aynı enlemde yer alan üç farklı merkezde Güneş in aynı anda 3K gökyüzündeki konumları verilmiştir. 2K 1K 1G B X D B Y D YEREL SAAT HESAPLAMA İki merkezin saatini verip birinin meridyenini bulma; İlk olarak saatler arası fark bulunur. Yukarıdaki koordinat sisteminde verilen bölgelerden hangisinin iz düşüm alanı diğerlerinden daha geniştir? A). B). C). D). E). Yukarıdaki koordinat sisteminde verilen merkezlerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) ve. merkezlerin yerel saatleri aynıdır. B) Yerel saati en ileri olan merkez numaradır. B Buna göre,. En doğudaki merkez Z dir. Z. Güneş en son Y merkezinde batmaktadır. D Bulunan saat farkı dakikaya çevrilir. Bulunan dakika meridyene çevrilmek için 4 e bölünür. C) Güneş in en son doğduğu merkez tür. D) ve. merkezler arasında 1 saat 20 dakika zaman farkı vardır.. X merkezi Güneş ışınları dik açıyla almaktadır.. Y ve Z nin Başlangıç Meridyeni ne uzaklıkları eşittir. erilen merkez Doğu yarım kürede ve istenen merkez de daha doğudaysa bulunan meridyen verilen merid- 10. A noktası 3K, B noktası ise 1K paralelleri üzerinde yer almaktadır. E) ve. merkezlerin Başlangıç Meridyeni ne uzaklıkları aynıdır. Yukarıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur? A) ve B) ve yene eklenir. Batısında ise çıkarılır. erilen merkez Batı yarım kürede Yukarıdaki merkezlerle ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır? C) ve D) ve E) ve ve istenen merkez daha doğuda ise bulunan değer verilen değerden çıkarılır. Batısında ise toplanır. A) Güneş in doğuş süresi B noktasında daha kısa sürmektedir. B) A noktasında çizgisel hız daha fazladır. C) 21 Haziran tarihinde Güneş ışınlarını A merkezi daha büyük açıyla almaktadır. D) B merkezinde bakı yıl içinde değişiklik gösterir. E) B merkezinde yıl içinde gündüz süresi daha az değişmektedir. 12. Tam ortalarından 7 D meridyeni geçen ve aralarında 3 saat 20 dk zaman farkı olan meridyenler aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir? A) 18 B 32 D B) 32 B 17 D C) 1B 3D D) 25 B 25 D E) 32 B 52 D
13 Test 07 Ünite 3 DÜNYANN ŞEKLİ E HAREKETLERİ 2 TYT Coğrafya 1. Aşağıdaki ülkelerin hangisinde kutup yıldızının görünüş açısı daha küçüktür? A) Finlandiya B) Meksika C) Kanada D) ABD E) Rusya 4. Gece - gündüz süresinin değişiklik göstermesi Belirli bir noktaya gelen Güneş ışınlarının geliş açısının günden güne değişmesi Yerel saatlerin ortaya çıkması D A B C D Dünya nın Güneş etrafında döndüğü 2. Aşağıda verilen seçeneklerden hangisi diğer dört seçeneğin sebebidir? A) Şubat ayının 28 gün çekmesi B) Dünya nın Güneş e olan uzaklığının değişmesi C) Mevsim sürelerinin aynı olmaması D) Dünya nın yörüngesinin elips olması E) Sonbahar ekinoksunun iki gün geç kalması 3. Yer ekseni ile yörünge düzlemi arasındaki açının bugünkünden fazla olması; aşağıda verilen enlem derecelerinden hangisinde yaşanan gece ve gündüz süre farkının daha fazla artmasına sebep olur? A) Kuzey Kutup Dairesi B) Yengeç Dönencesi C) 2 Güney D) Ekvator E) 45 Güney Kutuplara gidildikçe yer çekiminin artması Mekanik çözülmenin meydana gelmesi Yukarıda verilen öncüllerden kaç tanesinin oluşum sebebi Dünya nın ekseni etrafındaki hareketidir? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 5. Aşağıdaki tarihlerin hangisinde Türkiye de gece ve gündüz süresi arasında fark daha fazladır? A) 15 Mart B) 20 Eylül C) 3 Nisan D) 20 Haziran E) 7 Ocak Yukarıdaki haritada verilen A, B, C ve D noktaları ile ilgili,. Başlangıç Meridyen ne uzaklıkları,. Güneş in karşısından geçiş hızları,. Yerel saatleri,. Gölge boyunun en kısa olduğu an gibi durumlardan hangilerinin ekinoks tarihlerinde aynı olduğu söylenebilir? A) ve B) ve C) ve D) ve E) ve 7. Buğlem X, Buse ise Y kentinde yaşamaktadır. 21 Haziran tarihinde iki kentte de Güneş in doğuşu ile batışı arasında geçen süre, Dünya nın kendi ekseni etrafındaki bir tur süresine eşittir. Buna göre, X ve Y kentleriyle ilgili;. Kutup noktasına uzaklıkları eşittir.. Başlangıç Meridyeni ne uzaklıkları eşittir.. Yer çekimi ve grup-tan süreleri eşittir.. Öğle vaktinde Güneş ışınlarını alma açıları aynıdır.. İki merkez de Kuzey yarım kürededir. yukarıda verilen bilgilerin hangisinde yanlışlık yapılmıştır? yol elips şeklinde olduğu için; Yörüngedeki hızı değişir. Güneş e olan uzaklığı değişir. Şubat ayı 28 gün çeker. Sonbahar ekinoksu 2 gün gecikerek 23 Eylül de gerçekleşir. Yarım kürelerdeki mevsim süreleri ve kutup noktalarındaki gündüz süreleri de eşit değildir. Bir gün içinde gözlenemeyen en az iki gün içinde gözlemlenebilen olaylar eksen eğikliğiyle açıklanır. Örnek Gece gündüz süresinin değişimi, Güneş in ufuk düzleminden yükseltisinin değişimini, Güneş in doğuş batış yerlerinin değişimini gözlemek için en az iki gün gerekir bu yüzden eksen eğikliği ile açıklanır. A). B). C). D). E).
14 ' 23 27' 23 27' 9 21 Mart - 23 Eylül Özellikleri Güneş ışınları Ekvator a öğle vaktinde dik açıyla gelir. Ekvator da öğle vakti cisimlerin gölge boyu oluşmaz. Dünya nın her yerinde 12 saat gece 12 saat gündüz yaşanır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarından teğet geçer. Güneş tam doğudan doğar tam batıdan batar. Aynı meridyen üzerindeki tüm noktalarda Güneş aynı anda doğar ve batar. KYK da 21 Mart ilkbahar, GYK de sonbahar başlangıç tarihidir. TEST metrelik bir cismin yıl içerisindeki gölge boyu değişim grafiği aşağıda verilmiştir. 1m 50cm Haziran Eylül DÜNYANN ŞEKLİ E HAREKETLERİ 2 21 Aralık 21 Mart 21 Haziran Yukarıda verilen bölgeyle ilgili aşağıdaki yorumlardan hangisi yapılamaz? A) En uzun gece 21 Haziran da yaşanır. B) 21 Aralıkta cismin gölge yönü kuzeyi gösterir. C) 21 Haziran dan 23 Eylül e kadar Güneş ışınlarının geliş açısı büyümüştür. D) Ekvator ile Oğlak Dönencesi arasında yer almaktadır. E) Kutup yıldızını en büyük açıyla 21 Aralık ile 21 Mart arasında görmektedir. 9. Aşağıda verilenlerden hangisi Türkiye nin Kuzey yarım kürede olduğunun kesin kanıtı değildir? A) Yer çekiminin ülkenin kuzeyinde daha fazla olması B) Güneyinde çizgisel hızın fazla olması C) Yıl içinde belirgin olarak dört mevsimi yaşaması D) Kuzeyinde yer alan Karadeniz in tuzluluğunun güneyindeki Akdeniz den az olması E) En uzun gündüzü 21 Haziran da yaşaması 10. Aşağıdaki tabloda dört farklı merkezin enlem ve boylam dereceleri verilmiştir. Merkezler Enlem Boylam 2 K-15 K 72 B-82 B 7 G-7 K 7 D-1D 16 G-28 G 17 B-27 B 36 K-42 K 26 D-45 D Tablodaki bilgilere göre, bu bölgelerle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi söylenemez? A) Ürün çeşitliliği en fazla olan merkez dir. B). merkez orta kuşakta yer alır. C). merkezin her noktası yıl içinde Güneş ışınlarını iki kez dik açıyla alır. D). merkezin kuzeyinde çizgisel hız daha fazladır. E). merkezin en doğusuyla. merkezin en batısı arasında 1 saat 04 dakika zaman farkı bulunmaktadır. 11. X merkezinde en uzun gece yaşanırken Y merkezinde en sıcak dönem yaşanmaktadır. Buna göre, aşağıdaki bilgilerden hangisine kesin ulaşılabilir? A) Y merkezi orta kuşakta yer alır. B) X merkezi Ekvator a daha uzaktır. C) X ve Y merkezleri farklı yarım kürelerde yer alır. D) Y merkezinin kuzeyinde alacakaranlık süresi daha uzundur. E) İki merkez de Başlangıç Meridyeni nin doğusunda yer almaktadır. 1.B 2.D 3.A 4.B 5.D 6.C 7.B 8.E 9.C 10.A 11.C 12.A 13.E 12. Aşağıda üç merkezin aynı gece kutup yıldızını görüş açıları gösterilmiştir Buna göre, merkezlerin kutup yıldızını alma açılarına bakarak merkezlerin bulunduğu enlem dereceleri hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir? A) 45 K 37 K 21 K B) 45 K 76 K C) 3G 6G 9G D) 45 K 53 K 53 K E) 52 G 37 K 8 K mart tarihinden sonra gece süresinin gündüz süresinden daha uzun olmaya başladığı bir merkez için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? A) Orta kuşakta yer almaktadır. B) Başlangıç Meridyeni nin doğusunda yer alır. C) Grup ve tan süresi kısadır. D) Dört mevsimi belirgin olarak yaşar. E) Güney yarım kürede bulunmaktadır.
15 Test 08 Ünite 3 DÜNYANN ŞEKLİ E HAREKETLERİ 3 TYT Coğrafya 1. Dünya nın kutuplardan basık Ekvator dan hafif şişkin şekline geoit ismi verilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi Dünya nın geoit şeklinin sonuçlarından biri değildir? A) Ekvator dan kutuplara gidildikçe Güneş ışınlarının geliş açısının küçülmesi B) Ekvator dan kutuplara gidildikçe yer çekiminin artması C) Ekvator yarıçapının kutuplar yarıçapından daha uzun olması D) Ekvator da tartılan bir cismin kutuplarda daha ağır gelmesi E) Ekvator çemberinin herhangi bir meridyen çemberinden daha uzun olması 2. Dünya kendi ekseni etrafında bir turunu 24 saatte gerçekleştirmektedir. 24 saat içinde gözlemlenen olaylar günlük hareketin sonuçları olarak gösterilmektedir. Aşağıda verilen durumlardan hangisi günlük hareketin sonuçları arasında yer almamaktadır? A) Gece ve gündüzün ardalanması B) Gündüz sürelerinin uzayıp kısalması C) Yerel saat kavramının oluşması 3. 2 K 3 G A C Küre üzerinde koordinatları verilen merkezler hakkındaki bilgilerin hangisinde yanlışlık yapılmıştır? B A) Gün içinde Güneş in karşısından en hızlı geçen merkez B merkezidir. B) A merkezinin yıl içindeki gece gündüz süre değişimi C merkezinden fazladır. C) Yerel saati en ileri olan merkez C merkezidir. D) A ve B merkezleri Güneş ışınlarını yılda iki kez dik açıyla alır. E) Kutup yıldızı en iyi A merkezinden görülmektedir. 4. Aşağıda verilen bilgilerden hangisi diğer dördünün nedenidir? A) Dünya nın küresel bir şekle sahip olması B) Yeryüzünden yükseklere çıkıldıkça görünen alanın genişlemesi C) Kutup yıldızının sadece Kuzey yarım küreden görülebilmesi 5. Dünya nın bir yüzünün aydınlık diğer yüzünün karanlık olması Ekvator dan kutuplara gidildikçe paralellerin boylarının kısalması Ekvator da dağların zirvelerinde kalıcı karların bulunması Ankara nın yerel saatinin İstanbul dan ileri olması Güneş in öğle vakti ufuk düzlemindeki yükseltisinin Antalya da Samsun dan daha fazla olması Yukarıda verilen özelliklerden kaç tanesi Dünya nın şeklinin sonuçları arasında yer almaktadır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 6. Ekvator yarıçapı 6378 km iken, kutupların yarıçapı 6357 km dir. Aşağıdakilerden hangisi sözü edilen durumu ortaya çıkaran nedene bağlı olarak oluşmuştur? A) Cisimlerin gölge boylarının kutuplara gidildikçe artması B) Harita çizimlerinde bozulmaların meydana gelmesi C) Bir noktadan belirli bir yöne hiç sapmadan gidildiğinde en son başlanan noktaya geri dönülmesi 21 Haziran (Yaz Gündönümü) 23 27' 23 27' 66 33' G 66 33' K 90º G Aydınlanma Çemberi 90º K Güneş şınları Güneş ışınları öğle vakti Yengeç Dönencesi ne dik açıyla gelir. Aydınlanma çemberi kutup dairelerinden teğet geçer. KYK de yaz; GYK de kış başlangıç tarihidir. KK Noktası nda 6 aylık gündüz, GK Noktasında 6 aylık gecenin yarısına gelinmiştir. KYK deki noktalarda yaşanabilecek en uzun gündüz yaşanmaktadır. Yeryüzünde herhangi bir noktadan kuzeye gidildikçe gündüzler, güneye gidildikçe geceler uzar. D) Çizgisel hız kavramının ortaya çıkması D) Aydınlanma çizgisinin çember şeklinde olması D) Cismin ağırlığının kutuplara gidildikçe artması E) Dinamik basınç kuşaklarının ortaya çıkması E) Tan ve gurup sürelerinin Rusya da Türkiye den uzun olması E) 9 kuzey ve güney paralellerinin birer nokta şeklinde olması
16 Güneş şınları 21 Aralık (Kış Gündönümü) ' K 23 27' K 23 27' G ' G Güneş ışınları öğle vakti Oğlak Dönencesi ne dik açıyla gelir. Aydınlanma çemberi kutup dairelerinden teğet geçer. KYK de kış GYK de yaz başlangıç tarihidir. KK Noktası nda 6 aylık gecenin, GK Noktasında 6 aylık gündüzün yarısına gelinmiştir. KYK daki noktalarda yaşanılabilecek en uzun gece yaşanmaktadır. Yeryüzünde herhangi bir noktadan kuzeye gidildikçe geceler, güneye gidildikçe gündüzler uzar. TEST 08 DÜNYANN ŞEKLİ E HAREKETLERİ 3 7. Yörünge düzlemi ile ekvator arasındaki açı bugünkünden küçük olsaydı meydana gelecek durumlar arasında aşağıdakilerden hangisi olmazdı? A) Yer ekseni ile yörünge düzlemi arasındaki açı bugünkünden büyük olurdu. B) Tropikçi kuşak daralırdı. C) Mevsimlerin belirginliği artardı. D) Yıl içindeki sıcaklık ve gece-gündüz süre farkları azalırdı. E) Kutup dairesi sınırları kutup noktalarına yaklaşırdı. 8. Gece-gündüz süresinin değişiklik göstermesi Belirli bir noktaya gelen Güneş ışınlarının açısının günden güne değişmesi Yerel saatlerin ortaya çıkması Mevsimlerin ortaya çıkması Güneş in doğuş batış yerlerinin değişmesi Yukarıda verilen öncüllerden kaç tanesinin oluşum sebebi Dünya nın yıllık hareketidir? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 5 9. Aşağıdaki ülkelerin hangisinde Kutup yıldızının görünüş açısı daha büyüktür? A) Türkiye B) Meksika C) Japonya D) Çin E) Kanada 10. Aşağıdaki Türkiye haritasında 21 Haziran tarihinde bazı alanlar numaralandırılarak gösterilmiştir. 11. EGE DENİZİ MARMARA DENİZİ AKDENİZ KARADENİZ erilen bu alanlar ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? A) En kısa gündüz de yaşanır. B) Ortak saat ile yerel saat arasındaki farkın en fazla olduğu merkez tür. C) Güneş in en erken battığı yer tür. D) Gölge boyunun en kısa olduğu yer dir. E) Güneş ışınlarının en küçük açıyla düştüğü yer dir. Meksika Brezilya Kongo Türkiye 1.A 2.B 3.B 4.A 5.D 6.D 7.C 8.D 9.E 10.E 11.B 12.E 13.A Avustralya Yukarıdaki harita üzerinde verilen ülkelerden hangisinde gece-gündüz süresi yıl boyunca en fazla değişir? A) Meksika B) Türkiye C) Kongo D) Avustralya E) Brezilya 12. Aşağıdakilerden hangisi 23 Eylül tarihinde görülen durumlardan birisi değildir? A) 45 enlemlerinde gölge boyunun cismin boyuna eşit olması. B) Dünya nın her yerinde gece-gündüz eşitliği yaşanması. C) Güneş ışınlarının Ekvator a dik açıyla gelmesi. D) Güneş in tam doğudan doğup tam batıdan batması. E) Kuzey Yarım Küre de ilkbahar başlangıcı olması. 13. Ekvator ile ekliptik düzlem arasındaki açı 25 olsaydı aşağıdakilerden hangisi meydana gelirdi? A) Orta kuşak daralırdı. B) Tropikal kuşak daralırdı. C) Ekvator daha sıcak olurdu. D) Güneş ışınlarının dik gelebileceği alan daralırdı. E) Orta kuşakta gece-gündüz süre farkları bugünkünden daha az olurdu.
Test. Yerküre nin Şekli ve Hareketleri BÖLÜM 4
Yerküre nin Şekli ve Hareketleri 1. Dünya ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden yanlış olan hangisidir? A) Dünya, ekseni etrafındaki bir turluk dönüş hareketini 24 saatte tamamlar. B) Dünya ekseni etrafındaki
DÜNYA NIN ŞEKLİ ve BOYUTLARI
0 DÜNYA NIN ŞEKLİ ve BOYUTLARI Dünya güneşten koptuktan sonra, kendi ekseni etrafında dönerken, meydana gelen kuvvetle; ekvator kısmı şişkince, kutuplardan basık kendine özgü şeklini almıştır. Bu şekle
COĞRAFYA YEREL COĞRAFYA GENEL COĞRAFYA
COĞRAFİ KONUM COĞRAFYA YEREL COĞRAFYA GENEL COĞRAFYA Yeryüzünün belli bir bölümünü FİZİKİ coğrafya BEŞERİ ve gösterir. EKONOMİK -Doğa olaylarını -Kıtalar coğrafya konu alır. -Ülkeler -İnsanlar ve -Klimatoloji
COĞRAFİ KONUM ÖZEL KONUM TÜRKİYE'NİN ÖZEL KONUMU VE SONUÇLARI
COĞRAFİ KONUM Herhangi bir noktanın dünya üzerinde kapladığı alana coğrafi konum denir. Özel ve matematik konum diye ikiye ayrılır. Bir ülkenin coğrafi konumu, o ülkenin tabii, beşeri ve ekonomik özelliklerini
Test. Coğrafi Konum BÖLÜM 3
BÖLÜM 3 Coğrafi Konum 1. Coğrafi konum aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak tanımlanmıştır? A) Bir ülkenin askeri açıdan ve savunma amaçlı konumu demektir. B) Yeryüzünde herhangi bir noktanın coğrafi
Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2.
Herhangi bir noktanın dünya üzerinde bulunduğu yere COĞRAFİ KONUM denir. Coğrafi konum ikiye ayrılır. 1. Matematik Konum 2. Özel Konum 1. Türkiye nin Matematik (Mutlak) Konumu Türkiye nin Ekvatora ve başlangıç
MEVSİMLER VE OLUŞUMU
MEVSİMLER VE OLUŞUMU Mevsimler Güneş in gün dönümü ve gece gündüz eşitliği noktaları arasından geçişleri arasındaki sürelerdir. Mevsimlerin oluşmasının temel sebebi eksen eğikliği ve Dünya nın Güneş çevresindeki
PARALEL VE MERİDYENLER
PARALEL VE MERİDYENLER Nasıl ki şehirdeki bir evi bulabilmek için mahalle, cadde, sokak ve ev numarası gibi unsurlara ihtiyaç varsa Yerküre üzerindeki herhangi bir yeri bulabilmek için de hayalî çizgilere
Dünya nın Şekli ve Hareketleri
Dünya nın Şekli ve Hareketleri YGS Coğrafya 1 Dünya nın Şekli ve Hareketleri Dünya nın Şekli ve Hareketleri başlıklı hazırladığımız bu yazıda, dünyanın şeklinin getirdiği sonuçları; enlem, boylam ve meridyenlerin
DOĞAL SİSTEMLER DÜNYA'NIN ŞEKLİ ve HAREKETLERİ
102 1. Ünite DOĞAL SİSTEMLER 2. BÖLÜM DÜNYA'NIN ŞEKLİ ve HAREKETLERİ 1. Dünya'nın Şekli... 38 2. Dünya'nın Hareketleri... 40 3. Mevsimlerle İlgili Önemli Tarihler... 43 4. İklim Kuşakları... 45 5. Eksen
E-DERGİ ÖABT SOSYAL BİLGİLER VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ İÇİN COĞRAFYA SAYI 2. www.kpsscografyarehberi.com ULUTAŞ
E-DERGİ ÖABT SOSYAL BİLGİLER VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ İÇİN COĞRAFYA SAYI 2 ULUTAŞ DÜNYA'NIN HAREKETLERİ ve SONUÇLARI Dünya'nın iki çeşit hareketi vardır. Dünya bu hareketlerin ikisini de aynı zamanda gerçekleştirir.
DÜNYA NIN ŞEKLİ VE HAREKETLERİ
DÜNYA NIN ŞEKLİ VE HAREKETLERİ YERKÜRE NİN ŞEKLİ Bilim ve teknolojik seviyeye bağlı olarak, İlk Çağ da Dünya mızın şekli, değişik biçimlerde tahmin ediliyordu. Dünya nın çevresi günümüzden yaklaşık 2.200
Prof. Dr. Ceyhun GÖL. Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı
Jeoloji Prof. Dr. Ceyhun GÖL Çankırı Karatekin Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı Ders Konuları Jeolojinin tanımı ve tarihçesi Mineraller Güneş sistemi Dünyanın şekli ve hareketleri
MEVSİMLER VE İKLİM A. MEVSİMLERİN OLUŞUMU
MEVSİMLER VE İKLİM Ülkemizde hepimizinde bildiği gibi dört mevsim yaşanmaktadır. Bu mevsimler ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış mevsimleridir. Peki ilkokuldan beri özellikleriyle beraber öğrendiğimiz bu mevsimler
COĞRAFYA. kpss SORU. Lise ve Ön Lisans. Önce biz sorduk. Güncellenmiş Yeni Baskı. Genel Yetenek Genel Kültür. 120 Soruda
Önce biz sorduk kpss 2 0 1 8 120 Soruda 85 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Genel Yetenek Genel Kültür Lise ve Ön Lisans COĞRAFYA Konu Anlatımı Pratik Bilgiler Sınavlara En Yakın Özgün Sorular ve Açıklamaları
YGS COĞRAFYA. Ahmet Burak Kargı. Ahmet Burak Kargı Telefon:
YGS COĞRAFYA Ahmet Burak Kargı Ahmet Burak Kargı [email protected] Telefon: 0532 162 00 58 PARALEL ve MERİDYENLER Bu konu ile ilgili her yıl ortalama iki soru gelmektedir. 1 MATEMATİK KONUM Bir
KİTABIN REHBERLİK PLANLAMASI. Bölümler. Bölümlere Ait Konu Kavrama Testleri KONU KAVRAMA TESTİ DOĞA VE İNSAN 1 TEST - 1
Sunum ve Sistematik SUNUM Sayın Eğitimciler, Sevgili Öğrenciler, ilindiği gibi gerek YGS, gerekse LYS de programlar, sistem ve soru formatları sürekli değişmektedir. Öğrenciler her yıl sürpriz olabilecek
GÜNLÜK ÇALIŞMA PLANI
LÜK ÇALIŞMA PLANI 1. 2. ÜN KONUSU TÜRKİYE NİN MATEMATİK KONUMU ÖZEL TARİHLER VE TÜRKİYE NİN ÖZEL KONUMU ÜN İÇERİĞİ SAYFA NO Coğrafi Konum 1 Türkiye nin Matematik Konumu ve Sonuçları 3 Günün Sorusu 8 Özel
YGS COĞRAFYA HIZLI ÖĞRETİM İÇİNDEKİLER EDİTÖR ISBN / TARİH. Sertifika No: KAPAK TASARIMI SAYFA TASARIMI BASKI VE CİLT İLETİŞİM. Doğa ve İnsan...
YGS COĞRAFYA HIZLI ÖĞRETİM EDİTÖR Turgut MEŞE Bütün hakları Editör Yayınevine aittir. Yayıncının izni olmaksızın kitabın tümünün veya bir kısmının elektronik, mekanik ya da fotokopi yoluyla basımı, çoğaltılması
Test. Doğa ve İnsan BÖLÜM 1
Doğa ve İnsan 1. Aşağıdakilerden hangisi insanın doğrudan veya dolaylı etkisi ile oluşmamış doğal olaylardandır? A) Kuraklık B) Orman yangını C) Sel D) Erozyon E) Aşırı yağış Test 1 6. Coğrafi araştırmalarda
C O Ğ R A F İ K O NU M
BÖLÜM 3 C O Ğ RA Fİ K ON U M BÖLÜM 3 COĞRAFYA Yeryüzünde herhangi bir noktanın coğrafi koordinatlar ve coğrafi oluşumlar yardımıyla Dünya daki yerinin belirlenmesine coğrafi konum denir. İkiye ayrılır:
1. İnsan etkisi dışında, kendiliğinden oluşan her unsur doğayı oluşturmaktadır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi bir doğal unsurdur?
COĞRAFYA, yeryüzünü oluşturan doğal ortamların özelliklerini, Dünya üzerindeki dağılışlarını; doğal ortamla insan toplulukları ve etkinlikleri arasındaki karşılıklı ilişki ve etkileşimi nedenleriyle birlikte
kpss coğrafya tamam çözümlü mesut atalay - önder cengiz
kpss soru bankası tamam çözümlü coğrafya mesut atalay - önder cengiz Mesut Atalay - Önder Cengiz KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN 978-605-364-240-4 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına
Dünya üzerindeki herhangi bir yerde Güneş in tam tepe noktasında olduğu an saat 12.00 kabul edilir. Buna göre ayarlanan saate yerel saat denir.
Mart 30, 2013 Yerel Saat Dünya üzerindeki herhangi bir yerde Güneş in tam tepe noktasında olduğu an saat 12.00 kabul edilir. Buna göre ayarlanan saate yerel saat denir. Yerel saat doğuda ileri, badda geridir.
KPSS. coğrafya. kim korkar. dan DERS NOTLARI. Türkiye'nin En Çok Satan. Önder Cengiz - Mesut Atalay
KPSS Türkiye'nin n Çok Satan DRS NOTLARI coğrafya kim korkar dan Önder Cengiz - Mesut Atalay Önder CNGİZ & Mesut ATALAY KPSS Coğrafya DRS NOTLARI ISBN: 978-605-4282-59-3 Kitapta yer alan bölümlerin tüm
kpss ğrencinin D ers D efteri genel yetenek genel kültür COĞRAFYA Kolay oku Hızlı düşün Kalıcı öğren PEGEM AKADEMİ
kpss genel yetenek genel kültür Ö ğrencinin D ers D efteri COĞRAFYA Kolay oku Hızlı düşün PEGEM AKADEMİ Kalıcı öğren Yazar: Önder Cengiz ÖĞRENCİNİN DERS DEFTERİ COĞRAFYA ISBN 978-605-364-979-3 Kitap içeriğinin
çöz kazan kpss ÖSYM sorularına en yakın tek kitap tamamı çözümlü coğrafya 2014 kpss de 94 soru yakaladık soru bankası
çöz kazan kpss 2015 ÖSYM sorularına en yakın tek kitap tamamı çözümlü coğrafya 2014 kpss de 94 soru yakaladık soru bankası Mesut Atalay - Önder Cengiz KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN 978-605-364-900-7
ÇÖZÜMLÜ TEST. 1. Aşağıdakilerden hangisinde enlemin etkili ol duğu savunulamaz?
ÇÖZÜMLÜ TEST 1. Aşağıdakilerden hangisinde enlemin etkili ol duğu savunulamaz? A) İç Anadolu Bölgesi nde kuzey sektörlü rüzgâr ların sıcaklığı düşürmesi B) Antalya da deniz turizmi mevsiminin Samsun dakinden
COĞRAFYA. kpss SORU. Lise ve Ön Lisans. Önce biz sorduk. Güncellenmiş Yeni Baskı. Genel Yetenek Genel Kültür. 120 Soruda
Önce biz sorduk kpss 2 0 1 8 120 Soruda 85 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Genel Yetenek Genel Kültür Lise ve Ön Lisans COĞRAFYA Konu Anlatımı Pratik Bilgiler Sınavlara En Yakın Özgün Sorular ve Açıklamaları
COĞRAFYA SORU BANKASI. kpss SORU. Lise ve Ön Lisans. Önce biz sorduk. Güncellenmiş Yeni Baskı. Tamamı Çözümlü. 120 Soruda 85
Önce biz sorduk kpss 2 0 1 8 120 Soruda 85 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Genel Yetenek Genel Kültür Lise ve Ön Lisans COĞRAFYA Tamamı Çözümlü SORU BANKASI Editör Önder Cengiz Yazar Komisyon KPSS Lise ve
KPSS soruda SORU GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR COĞRAFYA TAMAMI ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI
KPSS 2019 120 soruda 86 SORU GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR COĞRAFYA TAMAMI ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI Komisyon KPSS LİSANS COĞRAFYA SORU BANKASI ISBN 978-605-241-277-0 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu
COĞRAFYA. kpss SORU. Önce biz sorduk. Güncellenmiş Yeni Baskı. Genel Yetenek Genel Kültür. 120 Soruda 83
Önce biz sorduk kpss 2 0 8 20 Soruda 83 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Genel Yetenek Genel Kültür COĞRAFYA Konu Anlatımı Pratik Bilgiler Sınavlara En Yakın Özgün Sorular ve Açıklamaları Çıkmış Sorular ve
ÖSYM YGS / SOS M Diğer sayfaya geçiniz.
17. 18. Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti sadece iki şeye güvenir. Biri millet kararı, diğeri en elim ve güç şartlar içinde dünyanın takdirlerine hakkıyla layık olan ordumuzun kahramanlığı; bu iki şeye güvenir.
Diğer sayfaya geçiniz YGS / SOS
18. Doğal ve beşerî unsurlar birbirleriyle karşılıklı etkileşim içindedir. 19. Arazide yön ve hedef bulma sporlarında pusula ve büyük ölçekli haritalar sporcuların en önemli yardımcılarıdır. Sporcular
Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi)
YERYÜZÜNDEKİ BAŞLICA İKLİM TİPLERİ Matematik ve özel konum özelliklerinin etkisiyle Dünya nın çeşitli alanlarında farklı iklimler ortaya çıkmaktadır. Makroklima: Çok geniş alanlarda etkili olan iklim tiplerine
YGS Coğrafya Koordinat Sistemi Testi Soruları
YGS Coğrafya Koordinat Sistemi Testi Soruları Koordinat Sistemi 1 Soru 01 Bir haritanın ölçeğinin küçültülmesi durumunda; I. hata payı, II. ayrıntıyı gösterme gücü, III. gerçek alan ile harita alanı arasındaki
YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA
YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA CEVAP 1: (TOPLAM 10 PUAN) 1.1: 165 150 = 15 meridyen fark vardır. (1 puan) 15 x 4 = 60 dakika = 1 saat fark vardır. (1 puan) 12 + 1 = 13 saat 13:00 olur. (1 puan) 1.2:
önce biz sorduk KPSS Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR COĞRAFYA SORU BANKASI TAMAMI ÇÖZÜMLÜ Eğitimde
KPSS 2017 önce biz sorduk 120 Soruda 92 soru GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR COĞRAFYA SORU BANKASI TAMAMI ÇÖZÜMLÜ Eğitimde 30. yıl Editör Önder Cengiz Yazar Komisyon KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN 978-605-318-503-1
BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ
BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ Doğal, beşerî ve ekonomik özellikler bakımından çevresinden farklı; kendi içinde benzerlik gösteren alanlara bölge denir. Bölgeler, kullanım amaçlarına göre birbirine benzeyen
ezberbozan serisi COĞRAFYA SORU BANKASI KPSS 2017 eğitimde tamamı çözümlü Önder Cengiz Mustafa Mervan Demir 30.yıl
ezberbozan serisi COĞRAFYA KPSS 2017 SORU BANKASI eğitimde tamamı çözümlü 30.yıl Önder Cengiz Mustafa Mervan Demir KOMİSYON KPSS EZBERBOZAN COĞRAFYA SORU BANKASI ISBN: 978-605-66845-4-8 Kitapta yer alan
TÜRKİYE NİN İKLİMİ. Türkiye nin İklimini Etkileyen Faktörler :
TÜRKİYE NİN İKLİMİ İklim nedir? Geniş bir bölgede uzun yıllar boyunca görülen atmosfer olaylarının ortalaması olarak ifade edilir. Bir yerde meydana gelen meteorolojik olayların toplamının ortalamasıdır.
kpss Önce biz sorduk 120 Soruda 83 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Genel Yetenek Genel Kültür COĞRAFYA Tamamı Çözümlü SORU BANKASI
Önce biz sorduk kpss 2 0 1 8 120 Soruda 83 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Genel Yetenek Genel Kültür COĞRAFYA Tamamı Çözümlü SORU BANKASI Editör Önder Cengiz Yazar Komisyon KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN
İklim---S I C A K L I K
İklim---S I C A K L I K En önemli iklim elemanıdır. Diğer iklim olaylarının da oluşmasında sıcaklık etkilidir. Güneşten dünyamıza gelen enerji sabittir. SICAKLIK TERSELMESİ (INVERSİON) Kışın soğuk ve durgun
COĞRAFYA SORU BANKASI KPSS KPSS. Genel Yetenek Genel Kültür. Eğitimde. Lise ve Ön Lisans Adayları İçin
KPSS Genel Yetenek Genel Kültür Lise ve Ön Lisans Adayları İçin COĞRAFYA KPSS 2016 Pegem Akademi Sınav Komisyonu; 2014 KPSS ye Pegem Yayınları ile hazırlanan adayların, 100'ün üzerinde soruyu kolaylıkla
MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri
MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri Türkiye de Sıcaklık Türkiye de Yıllık Ortalama Sıcaklık Dağılışı Türkiye haritası incelendiğinde Yükseltiye bağlı olarak
İKLİM ELEMANLARI SICAKLIK
İKLİM ELEMANLARI Bir yerin iklimini oluşturan sıcaklık, basınç, rüzgâr, nem ve yağış gibi olayların tümüne iklim elemanları denir. Bu elemanların yeryüzüne dağılışını etkileyen enlem, yer şekilleri, yükselti,
Yerel saat ve ortak saat
On5yirmi5.com Yerel saat ve ortak saat Güneşin gökyüzündeki durumuna göre ve yeryüzündeki cisimlerin gölge boyuna göre ayarlanan saate yerel saat denir. Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2014 Perşembe (oluşturma
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.
1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla
Mesut Atalay - Önder Cengiz. KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir.
Mesut Atalay - Önder Cengiz KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN 978-605-364-596-2 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi
İKLİM TİPLERİ VE BİTKİ ÖRTÜSÜ ÇALIŞMA TESTİ
İKLİM TİPLERİ VE BİTKİ ÖRTÜSÜ ÇALIŞMA TESTİ A. Aşağıdaki soruları yandaki şekle bakarak cevaplayınız. 1. Yağış rejimi. 2. Burası. Kuşakta bulunur. 3. Yarımküresi 4. Bitki örtüsü. 5. Yaz kuraklığı isteyen
2. BÖLÜM COĞRAFİ KONUM
2. BÖLÜM COĞRAFİ KONUM 1. MATEMATİK KONUM A. Paraleller(Enlemler) 20 Kuzey Paraleli Paralellerin Özellikleri: 90 Ekvator 90 80 60 40 20 0 20 40 60 80 Ekvator un 90 kuzeyinde, 90 da güneyinde olmak üzere,
COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir.
2012 LYS4 / COĞ-2 COĞRAFYA-2 TESTİ 2. M 1. Yukarıdaki Dünya haritasında K, L, M ve N merkezleriyle bu merkezlerden geçen meridyen değerleri verilmiştir. Yukarıda volkanik bir alana ait topoğrafya haritası
YERYÜZÜNDE YAŞAM. Bir yerin Dünya üzerinde bulunduğu konuma coğrafi konum denir. Coğrafi konum, matematik ve özel konum olarak ikiye ayrılır.
YERYÜZÜNDE YAŞAM COĞRAFİ KONUM Bir yerin Dünya üzerinde bulunduğu konuma coğrafi konum denir. Coğrafi konum, matematik ve özel konum olarak ikiye ayrılır. 1- MATEMATİK KONUM Dünya üzerindeki bir yerin
COĞRAFYA SORU BANKASI
ezberbozan kpss serisi 2016 COĞRAFYA SORU BANKASI Eğitimde 29. yıl KOMİSYON KPSS EZBERBOZAN COĞRAFYA SORU BANKASI ISBN 978-605-318-361-7 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.
COĞRAFYA SORU BANKASI KPSS KPSS. Genel Yetenek Genel Kültür. Eğitimde
KPSS Genel Yetenek Genel Kültür COĞRAFYA KPSS 2016 Pegem Akademi Sınav Komisyonu; 2015 KPSS ye Pegem Yayınları ile hazırlanan adayların, 100'ün üzerinde soruyu kolaylıkla çözebildiğini açıkladı. SORU BANKASI
DOĞA VE İNSAN. İnsan Doğa ve Coğrafya. Muhteşem Dör tlü. Coğrafyanın Bölümleri. Coğrafyanın İlkeleri. DOĞA ve İNSAN. DOĞA ve İNSAN ET KİLEŞİMİ
cografya cepte DOĞA ve İNSAN Dağlar, denizler, ormanlar, hayvanlar, güneş gibi oluşumunda insan etkisi olmayan, doğada bulunan her şey doğal unsurlar içinde yer DOĞA VE İNSAN almaktadır. İnsanların doğada
coğrafya dan DERS NOTLARI kim korkar KPSS 2016 Türkiye'nin en çok satan Eğitimde
PSS 2016 Pegem kademi Sınav omisyonu; 2015 PSS ye Pegem Yayınları ile hazırlanan adayların, 100'ün üzerinde soruyu kolaylıkla çözebildiğini açıkladı. kim korkar Türkiye'nin en çok satan DES TLI Eğitimde
8. Mevsimler ve İklimler
Fen Bilimleri 8. Mevsimler ve İklimler Adı ve Soyadı: Sınıf ve No: 1. Arda defterine hava olaylarının etkileyen etmenleri daha iyi anlamak için aşağıdaki şekli çizmiştir. 3. Melih Ocak ayında Brezilya
Coğrafyanın Konusu ve İnsan - Doğa Etkileşimi
Coğrafyanın Konusu ve İnsan - Doğa Etkileşimi Çözüm 1 1. Fiziki Coğrafyanın konusu doğa olaylarıdır. Akarsula, bitki, fay hatları, çöller fiziki coğrafyanın inceleme alanıdır. Tarım ürünleri ekonomik coğrafyanın
Mesut Atalay - Önder Cengiz. KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir.
Mesut Atalay - Önder Cengiz KPSS Coğrafya Soru Bankası ISBN 978-605-364-596-2 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi
ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS
31. 32. Televizyonda hava durumunu aktaran sunucu, Türkiye kıyılarında rüzgârın karayel ve poyrazdan saatte 50-60 kilometre hızla estiğini söylemiştir. Buna göre, haritada numaralanmış rüzgârlardan hangisinin
ezberbozan serisi COĞRAFYA SORU BANKASI KPSS 2017 eğitimde tamamı çözümlü Önder Cengiz Mustafa Mervan Demir 30.yıl
ezberbozan serisi COĞRAFYA KPSS 2017 SORU BANKASI eğitimde tamamı çözümlü 30.yıl Önder Cengiz Mustafa Mervan Demir KOMİSYON KPSS EZBERBOZAN COĞRAFYA SORU BANKASI ISBN: 978-605-66845-4-8 Kitapta yer alan
Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin
Akdeniz iklimi / Roma Okyanusal iklim / Arjantin Savan iklimi/ Meksika Savan iklimi/ Brezilya Okyanusal iklim / Londra Muson iklimi/ Calcutta-Hindistan 3 3 Kutup iklimi/ Grönland - - - - - - -3-4 -4 -
Doðal Unsurlar I - Ýklimin Etkisi Doðal Unsurlar II - Yerþekillerinin Etkisi Dünya'nýn Þekli ve Sonuçlarý
Ödev Tarihi :... Ödev Kontrol Tarihi :... Kontrol Eden :... LYS COĞRAFYA Ödev Kitapçığı 1 (TM-TS) Doðal Unsurlar - Ýklimin Etkisi Doðal Unsurlar - Yerþekillerinin Etkisi Dünya'nýn Þekli ve Sonuçlarý Adý
COĞRAFYA TÜRKİYE'NİN COĞRAFİ KONUMU. Test 1. Aşağıda verilenlerden hangisi enlem etki- sine ters düşer? Gece gündüz değişiminin Türkiye'deki
COĞRAFYA Test 1 1. Aşağıda verilenlerden hangisi enlem etki- 3. sine ters düşer? durumuna bakıldığında; A) Akdeniz'in tuzluluk oranının Karadeniz'den fazla olması B) Sinop üzerindeki paralel dairesinin
Test. Beşeri Yapı BÖLÜM 7
BÖLÜM 7 Beşeri Yapı 1. Yeryüzünde sıcaklık ve yağış gibi iklim özellikleriyle birlikte denizler, buzullar ve yüksek alanlar gibi etkenler nüfus ve yerleşmenin dağılışında önemli rol oynar. Doğal şartlar
kpss 2014 kim korkar COĞRAFYAdan Özgün Konu Anlatımı Haritalı ve Tablolu Tekrarlar Görsel Sunumlar Güncel Veriler ve Projeler İstatistiki Bilgiler
kpss 2014 ders türkiye'nin en notları çok satan kim korkar CYdan ' Özgün onu nlatımı Haritalı ve Tablolu Tekrarlar Görsel Sunumlar Güncel Veriler ve Projeler statistiki Bilgiler Önder CEGZ & esut TLY PSS
Editörden... YGS COĞRAFYA Soru - Cevap
II YGS COĞRAFYA Soru - Cevap EDİTÖR Turgut MEŞE YAZAR Komisyon Katkıda Bulunanlar İnan AYDIN Adem GÜNEŞ Tüm hakları Editör Yayınevi'ne aittir. Yayınevinin izni olmaksızın, kitabın tümünün veya bir kısmının
Harita Nedir? Haritaların Sınıflandırılması. Haritayı Oluşturan Unsurlar
Harita Nedir? Yeryüzünün tamamının veya bir kısmının kuşbakışı görünüşünün belli bir ölçek dahilinde düzleme aktarılmasıyla oluşan çizimlere denir. Haritacılık bilimine kartografya denir. Bir çizimin harita
TÜRKİYENİN COĞRAFİ KONUMU
TÜRKİYENİN COĞRAFİ KONUMU..Türkiye nin Matematik(Mutlak) Konumunun Sonuçları Değerli arkadaşlar, Türkiye 36-42 Kuzey paralelleri, 26-45 Doğu Meridyenleri arasında yer alır. Türkiye; Kuzey yarım Kürenin
Coğrafya ve Türkiye nin En'leri
Coğrafya ve Türkiye nin En'leri Enlemin etkilediği en önemli faktör iklimdir. Boylam en çok yerel saat farklılaşmasını sağlar. En büyük paralel Ekvator, en küçük paraleller kutup noktalarıdır. Meridyenlerin
BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 26 ŞUBAT 2014
BİNA BİLGİSİ 2 ÇEVRE TANIMI - İKLİM DOÇ. DR. YASEMEN SAY ÖZER 26 ŞUBAT 2014 1 19.02.2014 TANIŞMA, DERSLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER, DERSTEN BEKLENTİLER 2 26.02.2014 ÇEVRE TANIMI - İKLİM 3 05.03.2014 DOĞAL
CO RAFYA KONUM. ÖRNEK 2 : Afla daki haritada, Rize ile Bingöl il merkezlerinin yak n ndan geçen boylam gösterilmifltir.
CO RAFYA KONUM ÖRNEK 1 : Aralar nda 1 lik fark bulunan iki paralel aras ndaki uzakl k de iflmezken, aralar nda 1 lik fark, bulunan iki meridyen aras ndaki uzakl k Ekvator dan kutuplara gidildikçe azalmaktad
DOĞA VE İNSAN DOĞA VE İNSAN
Bütün bilimler, çalışmalarında insanların mutluluğunu amaç edinmiştir. Ancak bilimler, bu amaçla farklı konularda ve farklı yöntemlerle ulaşmaya çalışır. Coğrafya bilimi, Dünya yı tanıyarak amacına ulaşmayı
GÜNEŞ SİSTEMİ. 1-Havanın bulutsuz olduğu bir günde gökyüzüne gece ve gündüz baktığımızda neler görürüz?
üneş Sistemi ÜNEŞ SİSTEMİ Bu bölümde üneş Sistemi hakkında bilgi sahibi olacaksınız A Acaba yalnız mıyız? Etkinlik A 1-Havanın bulutsuz olduğu bir günde gökyüzüne gece ve gündüz baktığımızda neler görürüz?
Ağır Ama Hissedemediğimiz Yük: Basınç
Ağır Ama Hissedemediğimiz Yük: Basınç Atmosfer çeşitli gazlardan oluşmuştur ve bu gazların belirli bir ağırlığı vardır. Havada bulunan bu gazların ağırlıkları oranında yeryüzüne yaptığı etkiye atmosfer
KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER ve ÜLKELER
392 4. Ünite KÜRESEL ORTAM: BÖLGELER ve ÜLKELER 1. Bölge Kavramı... 146 2. Bölge Sınırları... 148 Konu Değerlendirme Testi-1... 151 145 Bölge Kavramı 393 394 BÖLGE NEDİR? Yeryüzünde doğal, beşeri ve ekonomik
EKVATORAL KOORDİNAT SİSTEMİ
EKVATORAL KOORDİNAT SİSTEMİ Dünya nın yüzeyi üzerindeki bir noktayı belirlemek için enlem ve boylam sistemini kullanıyoruz. Gök küresi üzerinde de Dünya nın kutuplarına ve ekvatoruna dayandırılan ekvatoral
4) Yükselti ve engebenin kısa mesafelerde farklılık gösterdiği yörelerde iklim çeşitliliği fazladır.
1 1) Aşağıdakilerden hangisi diğer dördünden farklı bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmıştır? A) Bir dağ yamacı boyunca yükselen hava kütlesinin yağış bırakması B) Aynı enlemde yer alan, farklı yükseltiye
Amerikalı Öğrencilere Liselere Geçiş Sınavında 8. Sınıf 1. Üniteden Sorulan Sorular.
Amerikalı Öğrencilere Liselere Geçiş Sınavında 8. Sınıf 1. Üniteden Sorulan Sorular. 1- Şekilde Dünya nın uzaydan görünümü gösterilmiştir. Güneş ışınları Dünya bu konumda iken gündüzlerin en uzun olduğu
COĞRAFYA KONU ANLATIMLI
KPSS 2019 120 soruda 86 SORU VİDEO DESTEKLİ GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR COĞRAFYA KONU ANLATIMLI PRATİK BİLGİLER SINAVLARA EN YAKIN ÖZGÜN SORULAR VE AÇIKLAMALARI Önder Cengiz KPSS Coğrafya Konu Anlatımlı
5. Ünite. ÇEVRE ve TOPLUM. 1. Doğadan Nasıl Yararlanıyoruz?... 154. 2. Çevre Sorunları... 156. Konu Değerlendirme Testi... 158
412 5. Ünite ÇEVRE ve TOPLUM 1. Doğadan Nasıl Yararlanıyoruz?... 154 2. Çevre Sorunları... 156 Konu Değerlendirme Testi... 158 153 Doğadan Nasıl Yararlanıyoruz? 413 414 İNSANLARIN DOĞAL ÇEVREYİ KULLANMA
SINIF. İnsan, Doğa ve Çevre TEST. 4. Aşağıdakilerden hangisi doğal ortamı oluşturan temel unsurlardan biri değildir?
9. SNF C İnsan, Doğa ve Çevre 1. İklimi etkileyen faktörleri ve iklimin insan yaşamı üzerindeki etkilerini konu edinen coğrafyanın alt dalı aşağıdakilerden hangisidir? A) Jeomorfoloji B) Hidrografya C)
RÜZGARLAR. Birbirine yakın iki merkezde sıcaklık farkı oluşması durumunda görülecek ilk olay rüzgarın esmeye başlamasıdır.
RÜZGARLAR Yüksek basınçtan alçak basınca doğru olan hava hareketidir. Birbirine yakın iki merkezde sıcaklık farkı oluşması durumunda görülecek ilk olay rüzgarın esmeye başlamasıdır. Rüzgarın Hızında Etkili
kpss türkiye'nin en çok satan ders notları COĞRAFYAdan
kpss 2013 ders notları türkiye'nin en çok satan kim korkar CĞRAFYAdan ' Özgün onu Anlatımı Haritalı ve Tablolu Tekrarlar Görsel Sunumlar Güncel Veriler ve Projeler statistiki Bilgiler Önder CENGZ & Mesut
Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler
Nüfusun Dağılışında Etkili Faktörler Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler 1-Doğal Faktörler: 1.İklim : Çok sıcak ve çok soğuk iklimler seyrek nüfusludur.
ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM
ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM Rehber Öğretmen : Şule Yıldız Hazırlayanlar : Bartu Çetin Burak Demiral Nilüfer İduğ Esra Tuncer Ege Uludağ Meriç Tekin 2000-2001 İZMİR TEŞEKKÜR Bize bu projede yardımda bulunan başta
Kitap: TYT COĞRAFYA KONU ANLATIM KİTABI Yazar: Ahmet Burak Kargı Tarih: 2019 Telefon: Web:
Kitap: TYT COĞRAFYA KONU ANLATIM KİTABI Yazar: Ahmet Burak Kargı Tarih: 2019 Telefon: 0532 162 00 58 Web: www.cografyadefterim.com E-posta: [email protected] Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları
B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz.
A-) Aşağıdaki bilgilerden doğru olanın yanına (D), yanlış olanın yanına (Y) yazınız. 1-( ) Ege Bölgesi nde dağlar kıyıya paralel uzanır. 2-( ) Çarşamba ve Bafra Karadeniz kıyısındaki delta ovalarımızdır.
AKÇADAĞ KEPEZ LİSESİ-HACI OSMAN DERELİ-COĞRAFYA ÖĞRETMENİ İKLİM TİPLERİ
AKÇADAĞ KEPEZ LİSESİ-HACI OSMAN DERELİ-COĞRAFYA ÖĞRETMENİ İKLİM TİPLERİ İklim Tipleri Dünya da İklim ve Doğal Bitki Örtüsü Dünya da Görülen İklim Tipleri Bir yerde benzer sıcaklık, basınç, rüzgar, nemlilik
örnektir örnektir Coğrafya TYT-AYT Yeni müfredata tam uygun MİKRO KONU TARAMA TEST AYRINTILARI VE ÖRNEKLERİ (1-10. Testler)
TYT-AYT Coğrafya MİKRO KONU TARAMA TEST AYRNTLAR VE ÖRNEKLERİ (-. Testler) Yeni müfredata tam uygun Değerli öğretmenimiz, branşınızla ilgili TYT-AYT konu tarama testlerimizden bazı örnekleri incelemeniz
4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI
4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ II. DÖNEM GEZEGENİMİZ DÜNYA ÜNİTESİ SORU CEVAP ÇALIŞMASI 1. Dünya mızın şekli neye benzer? Dünyamızın şekli küreye benzer. 2. Dünya mızın şekli ile ilgili örnekler veriniz.
B A S I N Ç ve RÜZGARLAR
B A S I N Ç ve RÜZGARLAR B A S I N Ç ve RÜZGARLAR Havadaki su buharı ve gazların, cisimler üzerine uyguladığı ağırlığa basınç denir. Basıncı ölçen alet barometredir. Normal hava basıncı 1013 milibardır.
1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir?
1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? a. Ova b. Vadi c. Plato d. Delta 2- Coğrafi bölgelerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Coğrafi özellikleri
Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi
KİMLİK KARTI Başkent: Roma Yüz Ölçümü: 301.225 km 2 Nüfusu: 60.300.000 (2010) Resmi Dili: İtalyanca Dini: Hristiyanlık Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 29.500 $ Şehir Nüfus Oranı: %79 Ekonomik Faal Nüfus
ÖABT. SORU BANKASI Tamamı Çözümlü. FEN BİLİMLERİ FEN ve TEKNOLOJİ ÖABT. YER BİLİMİ - ASTRONOMİ ÇEVRE BİLİMİ ve ALAN EĞİTİMİ
ÖABT 2015 Soruları yakalayan komisyon tarafından hazırlanmıştır. ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ ÖABT FEN BİLİMLERİ FEN ve TEKNOLOJİ YER BİLİMİ - ASTRONOMİ ÇEVRE BİLİMİ ve ALAN EĞİTİMİ SORU BANKASI Tamamı
İKLİM TİPLERİ. Yıllık ortalama sıcaklık 25 C dolayındadır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkı 2-3 C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den
İKLİM TİPLERİ Dünya'nın hemen her bölgesinin kendine özgü bir iklimi bulunmaktadır. Ancak, benzer iklim kuşaklarına sahip alanlar büyük iklim kuşakları oluştururlar. Yüzlerce km 2 lik sahaları etkileyen
***Yapılan bir çizimin harita özelliğini gösterebilmesi için çizimin belirli bir ölçek dahilinde yapılması gerekir.
HARİTA BİLGİSİ Harita Kuşbakışı görünümün Ölçekli Düzleme aktarılmasıdır. ***Yapılan bir çizimin harita özelliğini gösterebilmesi için çizimin belirli bir ölçek dahilinde yapılması gerekir. Kroki Kuşbakışı
İŞTE 2013 LYS SORUSU İŞTE 2013 AÇI SORUSU LYS SORULARIYLA AÇI SORULARI ARASINDAKİ BENZERLİKLERDEN BAZILARI SOSYAL BİLİMLER TESTİ
SORULARIYLA SORULARI ARASINDAKİ İŞTE 2013 SORUSU İŞTE 2013 SORUSU Aşağıda, bir alanın coğrafi koordinatları ve bu alanla ilgili bazı bilgiler verilmiştir. Yanda verilen bölge ile 0 ilgili aşağıdakilerden
Dünya'da Görülen Đklim Tipleri
Dünya'da Görülen Đklim Tipleri Bir yerde benzer sıcaklık, basınç, rüzgar, nemlilik ve yağış özelliklerinin uzun süre etkili olmasıyla iklim tipleri belirmektedir. Đklimi oluşturan bu öğelerden birinin
