Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 6 Temmuz 2018 Cuma. Dr.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 6 Temmuz 2018 Cuma. Dr."

Transkript

1 Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 6 Temmuz 2018 Cuma Dr. Duygu Aydın

2 Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Ço uk Sağlığı e Hastalıkla ı Se isi Olgu Sunumu A aş. Gö. D. Du gu AYDIN

3 2 yaş 9 aylık, erkek Yakı a: De ide ko u e kli lekele, kus a

4 Doğduğu da e i gö desi de ko u e kli ala la ı e ut ola hasta ı u ölgele de dökü tüsü e a kaşı tısı ok uş. Ço uk hastalıkla ı heki i e götü üle hasta fışkı ı ta zda kus ası ol ası üze i e ta afı ıza ö le di il iş. Bu sü eçte aş ağ ısı, geç ko uş a, ko uş a ozukluğu, işit e ka ı ö küsü ok.

5 özgeç iş Prenatal: özellik yok Natal: Miadı da NSVY ile g ola ak doğ uş. Post atal:doğu so ası aşa desteği u gula a ış, sa ılık teda isi ö küsü ok, oğu akı atışı ol a ış Alerji öyküsü yok, Düze li kulla dığı i ilaç ok Bili e ek hastalık ok

6 Soygeç iş A e : aş, sağ sağlıklı Ba a: aş, ü utta multipl e ü üğü uzu luğu da kah e e gi leke A e a a a ası ak a alık ok. ço uk: aş, E, sağ sağlıklı.ço uk: Hasta ız Ailede ili e k o ik hastalık ok.

7 Fizik inceleme Ateş:, C Na ız: /dk Solu u sa ısı: /dk TA: 100/60 Ta tı:, kg -75 p) Boy: 96 cm (50-75 p) Baş çe esi: -97 p)

8

9 Ge el du u i i. Bili ç açık. Koopere oryante. GKS:15 Sı tta, a do e de e a akta çok sa ıda e ü üğü o utla ı da hiperpigmente alan mevcut Skuam ala ı ok Orofareks doğal Boyunda ele gelen kitle, lenfadenopati yok. Ak iğe sesle i doğal. Ral yok ronkus yok. Batı ahat. Hepatosplenomegali yok. Ekle ha eket açıklığı doğal. Nö olojik ua e esi doğal.

10 Ö ta ılar? Ek inceleme?

11

12

13 Hasta ı laboratuvar incelemelerinde özelllik sapta adı. Kranial i ele esi o al ola ak apo la dı. Göz dibi muayenesinde papil ödem ya da ek patolojik bulgu izlenmedi.

14 İzle i de kus ası, ö eti ol a a hasta ı ge el du u u i i ol ası üze i e nörofibromatosiz ta ısı la polikli ik ko t olü e çağı ıla ak ta u u edildi. Kranial MR tek a ı pla la dı.

15 NÖROFİBROMATOZİS

16 Nörofibromatozis nörokutanöz i se d o olup tipi a dı : Nörofibromatozis tip 1 (von recklinghausen hastalığı en a gı tipi Nörofibromatozis tip 2 Schwannomatozis Eğer hastalık vü udu tek tarafı a sı ırlı ise segmental nörofibromatozis adı ı alır.

17 NÖROFİBROMATOZİS TİP Otozomal do i a t i hastalıktı. İ sida sı: 1/ Segmental nörofibromatozsin i sida sı ise 1/ dir. Olgula ı aklaşık a ısı kalıtsal ike diğe a ısı da sporadik utas o la so u u o ta a çık aktadı.

18 Nörofibromatoziste nörofibromin genini kodlayan 17. kromozomun q11.2 bölgesinde bulunan NF1 geninde mutasyon bulunur. Nörofibromin bir GAP dir. NF1 mutasyonunda GTP hidrolizi engellenir, anormal Ras-GTP fo la ı hü e içi de i iki e u da hü ede ko t ol dışı çoğal a ı tetikle. NF a ı za a da tü ö sup eso i ge di.

19 Hastala ı aklaşık % - i de NF ge i ta a ı ı içe e ge iş delesyonlar mevcut. Böyle hastalarda; Entelektüel yetersizlik, Gelişi ge iliği, Dismorfik yüz görünümü, E ke o ta a çıka nörofibromlar ve Bağ dokusu a o alile i gö ül e i sida sı daha yüksektir. A ı a MPNST-malignant peripheral nerve sheath tumor- iski a tı o.(nf1 genine yakı ola SUZ ge i deki delesyona ağlı olarak Segmental nörofibromatoziste postzigotik utas o e ut. Bazı hü ele utas o u taşı ke azıla ı o a NF ge i taşı o.

20 Klinik tablo; Cafe au lait lekeleri Çillenme Lisch nodülleri Nörofibromlar Optik yolak glio la ı Yu uşak doku sa ko la ı- Malign periferal si i kılıfı tü ö ü, rabdomiyosarkom, gastrointestinal stromal tümörler Glomus tümörleri Diğe sa t al si i siste i tümörleri Diğe tü ö le Kemik displazisi ö eği ; sfenoid kanat displazisine ağlı fasyal asimetri)

21 Bo kısalığı Skolyoz Osteoporoz Kognitif defisitler Nöbet Makrosefali Periferal nöropati Hipertansiyon Diğe eli tile ; ka di o asküle so u la, ha a olu da al ası, pul o e hipe ta si o, i te stis el ak iğe hastalığı, pul o e e oli, akut oka d e fa ktüsü, a te i al disseksi o s

22 Cafe au lait lekeleri u ifo,hipe pig e te, ha atı ilk i ılı da o ta a çıka akülle di. Sa ıla ı giderek artar ve bir süre sonra sabitlenir. No al popülas o u % kada ı da -3 a ası afe au lait lekesi ulu a ili a ak da fazla ol ası ö ofi o atozis düşü dü elidi. Çillenme ge ellikle doğu a ı da ulu az e ile aş a ası da o ta a çıka. Özellikle axiller ve inguinal bölgede olmak üzere intertriginöz ve inframamiller bölgelerde de görülebilir.

23 Lisch nodülü i is ha a to udu e NF de spesifik i ulgudu. Gö üşü etkile ez. aşta ö e gö ül e üzdesi ike adölesa e e şki aşta gö ül e üzdesi dı. Tümör NF te he e ig he alig tü ö le i geliş e ihti ali o al popülas o da daha üksekti. E sık gelişe e ig tü ö le ö ofi o la, i t ak a ial tü ö le a ası da e askı ola ı optik path a glio la ıdı. A ak he he tü lü sa t al si i siste i e a sss dışı he tü lü tü ö de gelişti e ili le. Malig tü ö gelişti e iskle i o al popülas o a gö e aş altı da, - 4 kat daha yüksektir.

24 Nörofibromlar iltte, ilt altı da e a daha de i de e leşik ola ili le. Pe ife ik ola la si i kılıfı da gelişi e schwannhücres,fibroblast,perinöral hücreler ve ast hü ele i içe i. Kuta öz ola la u uşak, etli, saplı e a sapsız ola ili. Sa ıla ı i kaç ta ede i le e e kada değişke lik göste e ili. Ge eliği ö ofi o la ı şekil e sa ısı ı etkile esi ho o la da etkile dikle i i düşü dü t ektedi. Kuta öz ö ofi o la e ig özelliktedi le e a t ış malign transformasyon riski yoktur. Plexiform ö ofi o la ise olgula ı aklaşık % si de gö ülü, ha a olu e spi al ko da ası apa ili e alig PNST e dö üşe ili le.

25

26 Optik yolak gliomlar aş altı da gö ül e sıklığı % ti, daha ü ük ço ukla e e işki le de gö ül esi adi di.opg ler tipik ola ak düşük dereceli piliositik ast osito la dı. Görme yolu boyunca herhangi bir yerde gelişe ili. OPG si ola ço ukla ı çok küçük i kıs ı semptomatiktir ve ile le i i gö e ka ı lez o u ge işle esi le ilişkilidi. Gö e ka ı dışı da a o al pupil fonksyonu, proptozis veya optik atrofi yapabilir. Optik kiaz a ı tuta ge iş tü ö le de hipotalamik tutulum olursa puberte prekoks e a ta da gelişe ili. Diğer SSS tü örleri; Astrositomlar ge ellikle e ke aşla da o ta a çıka o tala a, aş fakat e işki aşla da da iski de a ede. E sık eli tisi KİBAS ike belirtisiz olup görüntüleme ile tesadüfen de saptanabilir.

27

28 Malig periferik si ir kılıfı tü örü malign transformasyonun ilk eli tile i se at ede ağ ı e hızlı ü ü e ö ofi o la dı. NF lu hastala ı aşa o u MPNST gelişti e ihti ali % - tü. Rabdomyosarkom- ge ellikle e ke aşta gö ül ekte olup e çok genitoüriner sistemi tutar. Gastrointestinal stromal tümör üzde te fazlası i e a sakla da olu e ultipldı

29 Glomus tümörü a ak e el pa ak uçla ı da tı ak atağı altı da ağ ı e hassasi etle o ta a çıka e soğuğa du a lıdı. Kemik displazisi genellikle infant ve küçük çocuklarda tibiada a te olate al o i g ile o ta a çıka. Ya ısı ı aşı da ö e kı ıkla ı olu e pseudoa t oz gelişe ili. Boy kısalığı - hastala ı çoğu kısa o ludu. SDS e üze i de o u olanlar %13 tür. Skolyoz hastala ı % - i de gö ülü. E sık - aşı da e to asik ölgede oluşu.

30 Kog itif defisit, öğre e güçlüğü - Kog itif defisit, öğ e e güçlüğü e otiz spekt u ozuklukla ı geliş e iski o al popülas o da daha yüksektir. IQ(intelligent quotient) seviyeleri genel popülasyona gö e aklaşık - pua düşüktü. % - i i IQ su i altı da ike sadece %2-3ü genel popülasyondan daha yüksek IQ ya sahiptir. Spesifik öğ e e güçlüğü hastala ı % -65inde bulunur. Dikkat eksikliği hipe akti ite ozukluğu ise % - o a ı da ulu u. Nöbetler hastala ı aklaşık % - sı da gö ülü. He ha gi i tipte ola ili e he ha gi i aşta o ta a çıka ili.

31 Makrosefali aş çe ele i ge ellikle ü üktü. Be i ha i i a t ış ol ası e a adi e a uadu tusu tıka ası ede i le olabilir. Hipertansiyon sıklıkla e işki le de gö ül esi e ağ e ço ukluk çağı da da gö üle ili. Çoğu olguda esa si el hipe ta si o düşü ülse de asküle lez o la a ağlı e o asküle hipe ta si o NF li hastala da daha sıktı. NF ta ılı hastala da asküle lez o dışı da daha se ek ola ak feokromsitoma da hipertansiyona yol açabilir (% ).

32

33 Görüntüleme; NF ilişkili parlak ala lar- T ağı lıklı MR da si al a tışı ola fokal alanlar mevcuttur. Ge ellikle ço uklukta gö ülü a a e işki çağda ka ola ili. Sıklıkla azal ga gli o, serebellum, e i sapı e subkortikal ak addede o ta a çıka e u u displastik glial proliferasyon ile ilişkili miyelin içi de a t ış sı ı ı te sil ettiği düşü ül ektedi. Malign veya premalign özellikte ol a ıp a ı a ta ı k ite le i a ası da da e al az. Art ış eyi ha i Serebrovasküler displazi hastala ı % -6 sı da sapta ış. asemptomatik)

34 Ta ı kriterleri U ited States National Institutes of Health NIH tarafı da yılı da oluşturul uş ve de gü elle iştir. Ta ı içi aşağıdaki kriterlerde e az si i ol ası gerek ektedir: 1) e a daha fazla sa ıda prepubertal dö e de > çaplı, postpubertal dö e de > çaplı cafe au lait lekeleri (her bir leyon için en uzun mesafe ölçülür) 2) 2 veya daha fazla herhagi bir tip nörofibrom veya bir plexiform nörofibrom 3) Axiller veya inguinal çillenme 4) Optik glioma 5) 2 veya daha fazla Lisch odülü ol ası 6) Özgü ke ik lez o la ı (sfenoid lez o la ı, uzu ke ik kortexinin kalı laş ası.. 7).de e e ak a ala da NF ol ası Genetik testler: ta ıyı destekle ek içi ve ailede tara a a açlı kulla ıla ilir a ak ta ı kriterleri arası da yer al az. Ge etik i ele ede utasyo sapta a ası NF i dışlat az.

35 NF i ayırı ı ta ıları arası da ; Legius Sendromu, CMMR-D Sendromu, NF2 ve Noonan Sendromu e al aktadı.

36 Legius Sendromu: otozomal do i a ttı. SPRED ge i de utas o e uttu. Kli iği de NF gi i cafe au lait lekeleri, axiller ve/veya inguinal çille e ulu u a ak NF de e ö e li fa kı nörofibrom ve SSS tü ö le i i ol a asıdı. A ı ı ge etik testle ile apılı. CMMR-D (constitutional mismatch repair-deficiency) Sendromu otozomal resesiftir. NF1 ile ortak olarak cafe au lait lekeleri, çillenme ve lisch odülle i ulu u. E ö e li fa kla ı malign tümörlerindedir. CMMR-D de ge ellikle e ke ço uklukta he atolojik maligniteler, orta aşla da e i tü ö le i özellikle glioblastomlar), adölesan çağda ise kolorektal tü ö le o ta a çıka. Rabdomyosarkom, OPG gi i diğe tümörler çok daha nadir görülür.

37 NF2 Cafe au lait lekele i NF de az sıklıkta ö ülü, Lisch nodülleri ise görülmez. NF ilişkili schwannomatozisin nadiren malign transformasyonu olur. NF2 kognitif fo ksi o la ile ilişkili değildi. NF de bilateral akustik s h a o la ı görülme p e ala sı çok yüksektir. Noonan sendromu o kısalığı, ele o u, ka akte istik üz görünümü ve pulmoner stenoz ile ka akte izedi. da fazla den büyük cafe au lait lekeleri görülebilir. PTPN11 geninde utas o a dı.

38 Nörofibromatozisli hastaları yıllık ko trolleri de : Fizik muayene; Nörofi ro ları sayısı, oyutları ve ye i oluşa nörofibromlar açısı da uaye e, İskelet değişiklikleri açısı da uaye esi, Boy,kilo, aş çevresi ölçü leri, Ka ası ı ölçü ü yapıl alı. Ka ası ı yüksekliği sapta ırsa akla renovasküler tutulum ve feokromasitoma gelmelidir.)

39 Göz hastalıkla ı heki i ta afı da göz ua e esi apıl alı. Nö olojik gelişi i değe le di il eli. Okul aşa ısı so gula alı kog itif fo ksi o la açısı da Tü ö şüphesi olduğu da MR çekil eli, Nö ofi o e MPNST a ı ı apıla a a oluşu la içi PET a a lı olu. Ye i aşla a ö et e a aş ü ü esi de akut a tışı a ise SSS tü ö ü e a uadukt tıka ıklığı a ağlı hid osefli açısı da MR ile değe le di ek ge eki.

40 A aç ortaya çıka ko plikasyo ları erke yakalayıp semptomatik tedavisi i yap aktır. Spesifik edikal ir tedavisi yoktur. A ak çalış alar deva et ektedir. Nö ofi o la ağ ı, ka a a s apı o ise e diğe tü ö le e ahi ola ak çıka ıla ili. Nö etle, pe ife ik ö opatile gi i diğe ö olojik so u la da spesifik teda i gerektirir.

41 Kısala aşa ö ü e ağ e NF i o talite üze i e etkisi ile ilgili ilgile sı ı lı. Kısala aşa ö ü ise alig tü ö le e özellikle MPNST ağla ı o. Gabapentin- a tihista i ikle le gide ile e e kaşı tı a ede ola ö ofi o la da kulla ıla ili.

42 Tipifarnib (farnesyl transferase inhibitor), sirolimus (mtor inhibitor), pirfenidone (fibroblast inhibitor) ö ofi o la ı teda isi de u ilaçla ı ı eli gi i a a ı gö ül e iş. Imatinib (tirozin kinaz inhibitörü) hastala ı sı ı lı i kıs ı da ple ifo ö ofi o o utla ı da küçül e sağla ış.

43 Selumetinib (oral selektif MAPK inhibitörü) inoperabl plexiform ö ofi o u ola hastada apıla i çalış ada uzu sü eli gü de kez mg/m 2 kulla ı ı ile tü hastala da ö ofi o o utla ı da küçül e gözle iş o tala a %, hiç i hastada p og es o ol a ış. Maximum tolere edilebilen doz 25 mg/m 2 ol uş.[ Toksik etkile : sellülit, ukozit,ü tike,ak eifo dökü tü, CK üksekliği e azal ış sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu.] hmg coa redüktaz ihibitörleri (-statinler) kog itif fo ksi o la açısı da çalışıl ış a ak a a lı i etki gö ül e iş.

44 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

Nörofibromatozis Tip 1 Tanılı Olguların Değerlendirilmesi: Tek Merkez Deneyimi

Nörofibromatozis Tip 1 Tanılı Olguların Değerlendirilmesi: Tek Merkez Deneyimi Nörofibromatozis Tip 1 Tanılı Olguların Değerlendirilmesi: Tek Merkez Deneyimi Nurşah Eker, Ayşe Gülnur Tokuç, Burcu Tufan Taş, Berkin Berk, Emel Şenay, Barış Yılmaz Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 29 Ocak 2017 Cuma

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 29 Ocak 2017 Cuma Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 29 Ocak 2017 Cuma Dr. Derya Karaman KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ

Detaylı

Türkiye de NF-1 vakalarında klinik izlem konulu diğer bildirilerin özet sunumu. Dr. Sema Saltık İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji

Türkiye de NF-1 vakalarında klinik izlem konulu diğer bildirilerin özet sunumu. Dr. Sema Saltık İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji Türkiye de NF-1 vakalarında klinik izlem konulu diğer bildirilerin özet sunumu Dr. Sema Saltık İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji TE-1 NF-1: 27 Olgunun Klinik Özelliklerinin İncelenmesi Ünalp

Detaylı

Nörofibromatozis ve Optik Gliom Dışı Tümörler

Nörofibromatozis ve Optik Gliom Dışı Tümörler Nörofibromatozis ve Optik Gliom Dışı Tümörler Dr Ali Varan Hacettepe Üniversitesi, Kanser Enstitüsü, Pediatrik Onkoloji Bilim Dalı, Ankara Nörofibromastozis 1/2000-3000 Otozomal dominant NF tip 1, NF tip

Detaylı

ÖNSÖZ... İÇİNDEKİLER... KISALTMALAR...

ÖNSÖZ... İÇİNDEKİLER... KISALTMALAR... İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... İÇİNDEKİLER... KISALTMALAR... BİRİNCİ BÖLÜM KAVRAMLAR I. ANAYASA HUKUKU... A. A a asa Hukuku u Ta ı ı... B. A a asa Hukuku u Ko usu... II. ANAYASA KAVRAMI... A. Te i oloji... B. A

Detaylı

NÖROFİBROMATOZİS TİP I RADYOLOJİK BULGULAR. Dr. Özlem ALKAN

NÖROFİBROMATOZİS TİP I RADYOLOJİK BULGULAR. Dr. Özlem ALKAN NÖROFİBROMATOZİS TİP I RADYOLOJİK BULGULAR Dr. Özlem ALKAN Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Radyoloji Anabilim Dalı 29 EYLÜL 2017 ADANA NF-1 İskelet

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 18 Ocak 2017 Çarşamba

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 18 Ocak 2017 Çarşamba Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 18 Ocak 2017 Çarşamba Ar. Gör. Dr. Semih Burak Yabacı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 2 Ağustos 2018 Perşembe

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 2 Ağustos 2018 Perşembe Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 2 Ağustos 2018 Perşembe Uzman Dr. Ayşe Tekin Yılmaz Olgu İki yaş, erkek hasta

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 3 Şubat 2017 Cuma

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 3 Şubat 2017 Cuma Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 3 Şubat 2017 Cuma Ar. Gör. Dr. Semih Burak Yabacı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Polikliniği Olgu Sunumu 23 Şubat 2017 Cuma. Dr.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Polikliniği Olgu Sunumu 23 Şubat 2017 Cuma. Dr. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Polikliniği Olgu Sunumu 23 Şubat 2017 Cuma Dr. Fatih Kilci Ço uk Sağlığı ve Hastalıkları Polikli iği Olgu Sunumu Dr.

Detaylı

Dr. Ayşe Erbay Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Turgut Noyan Adana Uygulama Araştırma Merkezi 30/09/2017

Dr. Ayşe Erbay Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Turgut Noyan Adana Uygulama Araştırma Merkezi 30/09/2017 Dr. Ayşe Erbay Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Turgut Noyan Adana Uygulama Araştırma Merkezi 30/09/2017 Başvuru Tarihi: 23/03/2009 Öyküsü: Ekim 2008 de kusma, başağrısı ve görmede azalma Sol oksipital

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi O9 Haziran 2017 Salı. Arş. Gör. Dr.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi O9 Haziran 2017 Salı. Arş. Gör. Dr. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi O9 Haziran 2017 Salı Arş. Gör. Dr. Ayşe Atalay Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Detaylı

Prof. Dr. Keri SÖNMEZOĞLU

Prof. Dr. Keri SÖNMEZOĞLU İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018 2019 AKADEMİK YILI FAZ III KOMİTE I TIP 301-NEOPLAZİ VE HEMATOPOETİK SİSTEM HASTALIKLARI DERS KURULU 17.9.2018-12.10.2018 (4 HAFTA) KOD DİSİPLİN TEORİK PRATİK

Detaylı

Spinal Neurofibromatosis 1: Bir vaka sunumu

Spinal Neurofibromatosis 1: Bir vaka sunumu Spinal Neurofibromatosis 1: Bir vaka sunumu Şeyda Beşen, Faruk İncecik, Özlem Hergüner, Şakir Altunbaşak Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Nöroloji BD EG, 24 yaş erkek hasta İlk kez 14 yaşında

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 6 Haziran 2018 Çarşamba. Dr.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 6 Haziran 2018 Çarşamba. Dr. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 6 Haziran 2018 Çarşamba Dr. Gül Zafer a lık, e kek hasta Olgu Şikayeti gü ö e aşla a ; Ateş Kusma

Detaylı

BİYOİNFORMATİK ARAŞTIRMALARI VE ARAÇLARI

BİYOİNFORMATİK ARAŞTIRMALARI VE ARAÇLARI BİYOİNFORMATİK ARAŞTIRMALARI VE ARAÇLARI Aslı YA)AĞAN 1 İçe ik ağlık ektö ü, Ge etik Ve i ve Biyoi fo Biyolojik Ve ita a la ı A aliz A açla ı atik 2 ağlık ektö ü Moleküle Biyoloji ve Ge o ili ile ağlıkta

Detaylı

Nörokutanöz Sendromlar

Nörokutanöz Sendromlar Nörokutanöz Sendromlar Fakomatozlar (Fako: lens, osis: doğum lekesi) Karakteristik olarak deri ve MSS ini tutan (tümör veya hamartomatöz gelişim) genetik hastalıklar Primitif ektodermin gelişimsel defekti

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 24 Mayıs 2017 Çarşamba

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 24 Mayıs 2017 Çarşamba Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 24 Mayıs 2017 Çarşamba İnt. Dr. Deniz Bahar Ülger Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Haziran 2016 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Haziran 2016 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Haziran 2016 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm. Dr. Kübra Öztürk Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM ÇÖZÜMLÜ PRATİK ÇALIŞMALARI

BİRİNCİ BÖLÜM ÇÖZÜMLÜ PRATİK ÇALIŞMALARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX BİRİNCİ BÖLÜM ÇÖZÜMLÜ PRATİK ÇALIŞMALARI PRATİK ÇALIŞMA -... Adi şi ket E ek se a e PRATİK ÇALIŞMA -... Adi şi ket Se a e tü le i PRATİK ÇALIŞMA -... Kollektif

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yapay Zeka ve Benzetim Sistemleri Ar-Ge Lab. http://yapbenzet.kocaeli.edu.tr Li u Ko ut Satırı Arayüzü(CLI), yüzlerce komutla çok

Detaylı

iti are E i et Ge el Müdürlüğü ü suru ura devu.eg.gov.tr i ter et adresi de istedikleri trafik tescil birimlerinden randevu alabileceklerdir.

iti are E i et Ge el Müdürlüğü ü suru ura devu.eg.gov.tr i ter et adresi de istedikleri trafik tescil birimlerinden randevu alabileceklerdir. SÜRÜCÜ BELGESİ İŞLEMLERİ Ye i tip sürü ü elgesi al ak, değiştir ek ve e ile ek iste e vata daşlar, / / tarihi de iti are E i et Ge el Müdürlüğü ü suru ura devu.eggov.tr i ter et adresi de istedikleri trafik

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 25 Ocak 2018 Perşembe. Dr.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 25 Ocak 2018 Perşembe. Dr. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 25 Ocak 2018 Perşembe Dr. Büşra Özoğlu KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI

Detaylı

Gü ven ce He sa b Mü dü rü

Gü ven ce He sa b Mü dü rü Güvence Hesabı nın dünü, bugünü, yarını A. Ka di r KÜ ÇÜK Gü ven ce He sa b Mü dü rü on za man lar da bi lin me ye, ta nın ma ya S baş la yan Gü ven ce He sa bı as lın da ye - ni bir ku ru luş de ğil.

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 7 Aralık 2016 Çarşamba

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 7 Aralık 2016 Çarşamba Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 7 Aralık 2016 Çarşamba Ar. Gör. Dr. Semih Burak Yabacı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk

Detaylı

Sunum Planı. Tanım Epidemiyoloji Etiyoloji ve patogenez Klinik Tanı Tedavi

Sunum Planı. Tanım Epidemiyoloji Etiyoloji ve patogenez Klinik Tanı Tedavi Feokromasitoma Sunum Planı Tanım Epidemiyoloji Etiyoloji ve patogenez Klinik Tanı Tedavi Tanım Feokromasitoma ve paraganglioma sempatik veya parasempatik sinir sisteminden köken alan ve katekolamin salgılayan

Detaylı

RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ

RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ 20.05.2010 Giriş I Renovasküler hipertansiyon (RVH), renal arter(ler) darlığının neden

Detaylı

ÖĞRETİM) İŞLETME (İNGİLİZCE), LİSANS Bİ*** KA*** PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM)

ÖĞRETİM) İŞLETME (İNGİLİZCE), LİSANS Bİ*** KA*** PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) MUHASEBE VE DENETİM,TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI, (İKİNCİ 17-1 EĞİTİM-ÖĞTETİM YILI BAHAR YARIYILI YERLEŞTİRME RAPORU 1 A17 1******* ES*** FE*** İŞLETME PR. (AÇIK 7.9 1, 9,5 Kazandı A 1*******3 BÜ*** Şİ***

Detaylı

Dev Konjenital Melanositik Nevüs Üzerinde Pleksiform Nörofibroma - Nörofibromatozis Tip 1 Olgusu

Dev Konjenital Melanositik Nevüs Üzerinde Pleksiform Nörofibroma - Nörofibromatozis Tip 1 Olgusu 56 Olgu Sunumu / Case Report Dev Konjenital Melanositik Nevüs Üzerinde Pleksiform Nörofibroma - Nörofibromatozis Tip 1 Olgusu Plexiform Neurofibroma on Giant Congenital Melanocytic Nevi - Neurofibromatosis

Detaylı

. Türki e Tur u ası, 2015 Kurallı Klas a Lise Grubu O u açıkla ası, Kurallar, Pua la dır a ve Masa Kurulumu. Dağ ılık. Son güncelleme: 05.07.

. Türki e Tur u ası, 2015 Kurallı Klas a Lise Grubu O u açıkla ası, Kurallar, Pua la dır a ve Masa Kurulumu. Dağ ılık. Son güncelleme: 05.07. Dü a Ro ot Oli pi atı/wro World Ro ot Ol piad. Türki e Tur u ası, 2015 Kurallı Klas a Lise Grubu O u açıkla ası, Kurallar, Pua la dır a ve Masa Kurulumu Dağ ılık Son güncelleme: 05.07.2015 İçi dekiler

Detaylı

Dr. Öğr. Ü. Ner i BÖLÜKBAŞI. : Ar. Gör. Periha YALÇINKAYA

Dr. Öğr. Ü. Ner i BÖLÜKBAŞI. : Ar. Gör. Periha YALÇINKAYA İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018 2019 AKADEMİK YILI FAZ III KOMİTE IV MED 307 Gastroi testi al Siste Hastalıkları Ders Kurulu 17.12.2018-11.01.2019 (4 HAFTA) KOD DİSİPLİN TEORİK PRATİK TOPLAM

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Alerji-İmmünoloji BD Olgu Sunumu 7 Ağustos 2018 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Alerji-İmmünoloji BD Olgu Sunumu 7 Ağustos 2018 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Alerji-İmmünoloji BD Olgu Sunumu 7 Ağustos 2018 Salı Uzman Dr. M. Tuğba Çöğürlü KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK

Detaylı

İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ AKADEMİK YILI FAZ III KOMİTE IV TIP

İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ AKADEMİK YILI FAZ III KOMİTE IV TIP İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018 2019 AKADEMİK YILI FAZ III KOMİTE IV TIP 307 Gastroi testi al Siste Hastalıkları Ders Kurulu 17.12.2018-11.01.2019 (4 HAFTA) KOD DİSİPLİN TEORİK PRATİK TOPLAM

Detaylı

GELECEĞİ DÜŞÜNEN ÇEVREYE SAYGILI % 70. tasarruf. Sokak, Park ve Bahçelerinizi Daha Az Ödeyerek Daha İyi Aydınlatmak Mümkün

GELECEĞİ DÜŞÜNEN ÇEVREYE SAYGILI % 70. tasarruf. Sokak, Park ve Bahçelerinizi Daha Az Ödeyerek Daha İyi Aydınlatmak Mümkün www.urlsolar.com S L D-S K -6 0 W ile 1 5 0 W St an d art S o kak L a m ba sı F iya t K arşılaşt ırm a sı kw h Ü c reti Yıllık Tü ke tim Ü cre ti Y ıllık T ü ketim Fa rkı kw Sa at G ü n A y Stan d art

Detaylı

Dr. Öğr. Ü. Ner i BÖLÜKBAŞI. : Ar. Gör. Periha YALÇINKAYA

Dr. Öğr. Ü. Ner i BÖLÜKBAŞI. : Ar. Gör. Periha YALÇINKAYA İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018 2019 AKADEMİK YILI FAZ III KOMİTE IV TIP 307 Gastroi testi al Siste Hastalıkları Ders Kurulu 17.12.2018-11.01.2019 (4 HAFTA) KOD DİSİPLİN TEORİK PRATİK TOPLAM

Detaylı

Pediatrik Göz Tümörleri Prof. Dr. Halit Pazarlı

Pediatrik Göz Tümörleri Prof. Dr. Halit Pazarlı İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri Herkes İçin Çocuk Kanserlerinde Tanı Sempozyum Dizisi No: 49 Mayıs 2006; s.49-54 Pediatrik Göz Tümörleri Prof. Dr. Halit Pazarlı Pediatrik

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Nöroloji Bilim Dalı. 13 Temmuz 2017 Perşembe

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Nöroloji Bilim Dalı. 13 Temmuz 2017 Perşembe Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nöroloji Bilim Dalı 13 Temmuz 2017 Perşembe Uzm. Dr. Bahriye Karamanlar Ko aeli Ü iversitesi Tıp Fakültesi Ço uk Sağlığı

Detaylı

797 Poliklinik viziti

797 Poliklinik viziti Başkent Üniversitesi Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Onkoloji Biriminde 2012-2016 Döneminde İzlenen Nörofibromatozis Tip-1 Vakalarının Değerlendirilmesi Nalan Yazıcı, Sare Avcı, Ayşe

Detaylı

NOKTASAL VERİLERİN COĞRAFİK İFADESİ: KOORDİNAT NEDİR?

NOKTASAL VERİLERİN COĞRAFİK İFADESİ: KOORDİNAT NEDİR? NOKTASAL VERİLERİN COĞRAFİK İFADESİ: KOORDİNAT NEDİR? Surfer progra ı, Golde Soft are fir ası tarafı da hazırla ış ir progra dır. Bu progra, he ir çizi progra ı, hem de verilen oktaları ir koodi at siste

Detaylı

CAM, KIRILGAN PLASTİK VE SERAMİK MATERYALLERİN KONTROLÜ

CAM, KIRILGAN PLASTİK VE SERAMİK MATERYALLERİN KONTROLÜ BRC Gıda standardında geçen gerekliliklerin bir kısmına yönelik olarak açıklayıcı klavuzlar BRC tarafından yayınlandı. Bu klavuzlardan biri olan bu dokümanın Türkçe çevirisi sayın MERYEM UYSAL tarafından

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Onkoloji Bilim Dalı. 14 Temmuz 2017 Cuma

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Onkoloji Bilim Dalı. 14 Temmuz 2017 Cuma Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Onkoloji Bilim Dalı 14 Temmuz 2017 Cuma Arş. Gör. Ayşenur Bostan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve

Detaylı

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 406 A GRUBU STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 A GRU BU STAJ ARA DÖ NEM DE ER LEN D R ME S AY RIN TI LI SI NAV KO NU LA

Detaylı

Dr. Halil İbrahim SÜNER, Dr. Özgür KARDEŞ, Dr. Kadir TUFAN Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji A.D. Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve

Dr. Halil İbrahim SÜNER, Dr. Özgür KARDEŞ, Dr. Kadir TUFAN Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji A.D. Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Dr. Halil İbrahim SÜNER, Dr. Özgür KARDEŞ, Dr. Kadir TUFAN Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji A.D. Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Nöroşirürji Kliniği Başkent Üniversitesi

Detaylı

Herediter Meme Over Kanseri Sendromunda. Prof.Dr.Mehmet Ali Ergün Gazi Üniversitesi Tı p Fakültesi T ı bbi Genetik Anabilim Dalı

Herediter Meme Over Kanseri Sendromunda. Prof.Dr.Mehmet Ali Ergün Gazi Üniversitesi Tı p Fakültesi T ı bbi Genetik Anabilim Dalı Herediter Meme Over Kanseri Sendromunda Prof.Dr.Mehmet Ali Ergün Gazi Üniversitesi Tı p Fakültesi T ı bbi Genetik Anabilim Dalı Herediter Meme Over Kanseri (HBOC) %5-10 arası kalıtsaldır Erken başlama

Detaylı

VAKA SUNUMU. Dr. Neslihan Çiçek Deniz. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bölümü

VAKA SUNUMU. Dr. Neslihan Çiçek Deniz. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bölümü VAKA SUNUMU Dr. Neslihan Çiçek Deniz Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bölümü N.E.K. 5.5 YAŞ, KIZ 1. Başvuru: Haziran 2011 (2 yaş 4 aylık) Şikayet: idrar renginde koyulaşma Hikaye: 3-4

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Nefroloji BD Olgu Sunumu 24 Ekim 2017 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Nefroloji BD Olgu Sunumu 24 Ekim 2017 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nefroloji BD Olgu Sunumu 24 Ekim 2017 Salı Uzman Dr. Mehtap Ezel Çelakıl DR.MEHTAP EZEL ÇELAKIL 4YAŞ ERKEK HASTA Şikayeti:

Detaylı

-gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di

-gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di -gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di ne: Sen gü neş li so kak lar da do laşı yor sun, is

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 25 Ocak 2018 Perşembe. Dr.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 25 Ocak 2018 Perşembe. Dr. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 25 Ocak 2018 Perşembe Dr. Büşra Özoğlu KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Kardiyoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 31 Ocak 2017 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Kardiyoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 31 Ocak 2017 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Kardiyoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 31 Ocak 2017 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm. Dr. Okan Tuğral ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI AD

Detaylı

PARAGRAFTA YARDIMCI DÜŞÜNCE

PARAGRAFTA YARDIMCI DÜŞÜNCE PARAGRAFTA YARDIMCI DÜŞÜNCE PARAGRAFTA YARDIMCI DÜŞÜNCE A a düşü eyi destekleye, u görüşü okuru kafası da etleş esi i sağlaya yardı ı yargılara yardı ı düşü e de ektedir. Yardı ı düşü eyi ul aya yö elik

Detaylı

Açıldı göklerin bâbı

Açıldı göklerin bâbı Dük Açıdı gök bbı Rast-Ih Âm Atş 8 A çı dı gök b bı O ha t m hac o du 5 A ı cü d v t Mv Muham M ço du 9 A ı çü gök gç t O hu u a ço du 13 (So) A ı cü d v t Mv Muham M ço du Sof 4 B vşm Hc-Ih Âm Atş 8 6

Detaylı

Multipl Endokrin Neoplaziler. Dr. Tuba T. Duman-2012

Multipl Endokrin Neoplaziler. Dr. Tuba T. Duman-2012 Multipl Endokrin Neoplaziler Dr. Tuba T. Duman-2012 Multipl Endokrin Neoplaziler Klinik gözlemlerle, endokrin bezleri içeren neoplastik sendromlar tanımlanmıştır. Paratiroid, hipofiz, adrenal,tiroid ve

Detaylı

Bu amaçları yerine getirebilmek için genetik danışmanın belli basamaklardan geçmesi gerekir. Bu aşamalar şunlardır:

Bu amaçları yerine getirebilmek için genetik danışmanın belli basamaklardan geçmesi gerekir. Bu aşamalar şunlardır: Genetik danışma, genetik düzensizliklerin temelini ve kalıtımını inceleyerek hasta ve/veya riskli bireylerin hastalığı anlayabilmesine yardımcı olmak ve bu hastalıklar açısından evliliklerinde ve aile

Detaylı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları ABD, Medikal Onkoloji BD Güldal Esendağlı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları ABD, Medikal Onkoloji BD Güldal Esendağlı Sağlık Bakanlığından Muaf Hekimin Ünvanı - Adı Soyadı Aydın Aytekin Bildiriyi Sunacak Kişi Ünvanı - Adı Soyadı Rafiye Çiftçiler Bildiriyi Sunacak Kişi Kurumu Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları

Detaylı

İÇİNDEKİLER... SUNUŞ... İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... BİRİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... TABLOLAR VE ŞEKİLLER LİSTESİ... KISALTMALAR LİSTESİ...

İÇİNDEKİLER... SUNUŞ... İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... BİRİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... TABLOLAR VE ŞEKİLLER LİSTESİ... KISALTMALAR LİSTESİ... İÇİNDEKİLER SUNUŞ... İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... BİRİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... İÇİNDEKİLER... TABLOLAR VE ŞEKİLLER LİSTESİ... KISALTMALAR LİSTESİ... BİRİNCİ BÖLÜM PARLAMENTO HUKUKU: KAVRAM, KAYNAKLAR VE TARİHSEL

Detaylı

Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar

Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar Gök ler. Uçak lar la gi di lir an cak ora la ra. İn san gök ler de do la şa bil se. Bir ak şa müs tü, ar ka daş la rıyla. Bel ki ora la ra uçak lar la da gi di le mez. Çün kü uçak lar çok ya kın dan geçi

Detaylı

T.C. EBELİK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) EBELİK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM)

T.C. EBELİK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) EBELİK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama BHP EBELİK, TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI, (İKİNCİ (* Bu programda mülakat sınavını kazanan öğrenci sayısı 7'nin

Detaylı

KOD DİSİPLİN TEORİK PRATİK TOPLAM 1-KULAK BURUN VE BOĞAZ

KOD DİSİPLİN TEORİK PRATİK TOPLAM 1-KULAK BURUN VE BOĞAZ İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018 2019 AKADEMİK YILI FAZ III KOMİTE VI TIP 304 Nörolojik Bili ler, Psikiyatri ve Kas-İskelet Siste i Hastalıkları Ders Kurulu 11.03.2019-26.04.2019 (7 HAFTA)

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Dersi Adı Öğreti Dili Anatomi TÜRKÇE Dersi Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (X) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğiti Öğreti Siste i Örgü Öğreti X) Uzakta Öğreti Diğer Dersin Türü Dersin Alan Kodu Ders

Detaylı

Araş. Gör. Dr. Burcu Hıdımoğlu

Araş. Gör. Dr. Burcu Hıdımoğlu Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Nöroloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 18 Ocak 2018 Perşembe Araş. Gör. Dr. Burcu Hıdımoğlu ÇOCUK SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI ANABİLİM

Detaylı

Topaloğlu R, ÖzaltınF, Gülhan B, Bodur İ, İnözü M, Beşbaş N

Topaloğlu R, ÖzaltınF, Gülhan B, Bodur İ, İnözü M, Beşbaş N Topaloğlu R, ÖzaltınF, Gülhan B, Bodur İ, İnözü M, Beşbaş N Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı Ankara Giriş Sistinozis (OMIM 219800),

Detaylı

ÖĞRETİM) PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) (ÖRGÜN ÖĞRETİM) 9 A Na*** Va*** PAZARLAMA ,000 88,0350 Kazandı

ÖĞRETİM) PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) (ÖRGÜN ÖĞRETİM) 9 A Na*** Va*** PAZARLAMA ,000 88,0350 Kazandı İŞLETME YÖNETİCİLİĞİ, TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI, (İKİNCİ 1-19 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI YERLEŞTİRME RAPORU 1 A71 *******9 İKTİSAT, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN EC*** EK*** 9.9 1, 95,5 Kazandı A139

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

Dr. Öğr. Ü. Ner i BÖLÜKBAŞI. : Dr. Öğr. Ü. Periha YALÇINKAYA

Dr. Öğr. Ü. Ner i BÖLÜKBAŞI. : Dr. Öğr. Ü. Periha YALÇINKAYA İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018 2019 AKADEMİK YILI FAZ III KOMİTE VI TIP 304 Nörolojik Bili ler, Psikiyatri ve Kas-İskelet Siste i Hastalıkları Ders Kurulu 11.03.2019-26.04.2019 (7 HAFTA)

Detaylı

Oto atik Katılı. İşyeri Bazlı Bireysel E eklilik Pla ları da Yeni Dönem. Ekim 2016

Oto atik Katılı. İşyeri Bazlı Bireysel E eklilik Pla ları da Yeni Dönem. Ekim 2016 Oto atik Katılı İşyeri Bazlı Bireysel E eklilik Pla ları da Yeni Dönem Ekim 2016 1 Ülkemizde Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik 1. Neden Otomatik Katılım? Sektörü Aralık 2015 2 Yaşla a Nüfus 85+ 80-84

Detaylı

Oligometastatik Prostat Kanseri. Dr. Deniz Tural Bakırköy Dr. Sadi Ko uk Eğiti ve Araştır a Hasta esi

Oligometastatik Prostat Kanseri. Dr. Deniz Tural Bakırköy Dr. Sadi Ko uk Eğiti ve Araştır a Hasta esi Oligometastatik Prostat Kanseri Dr. Deniz Tural Bakırköy Dr. Sadi Ko uk Eğiti ve Araştır a Hasta esi Tı i O koloji Prostat Ka seri İ sida s ve Mortalite Prostat Ka seri İ sida s ve Mortalite Prostat Ka

Detaylı

Nörofibromatozisli Dört Olgunun Değerlendirilmesi. The Evaluation of four Cases with Neurofibromatosis

Nörofibromatozisli Dört Olgunun Değerlendirilmesi. The Evaluation of four Cases with Neurofibromatosis Dicle Tıp Dergisi 2004 Cilt:31, Sayı:4, (42-47) Nörofibromatozisli Dört Olgunun Değerlendirilmesi Selahattin Katar*, Sultan Ecer*, Mehmet Kervancıoğlu*, Ahmet Yaramış*, M.Nuri Özbek**, Celal Devecioğlu*

Detaylı

IPPC-IED BAT/BEP. Prof. Dr. Ülkü Yetiş ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü

IPPC-IED BAT/BEP. Prof. Dr. Ülkü Yetiş ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü IPPC-IED BAT/BEP Prof. Dr. Ülkü Yetiş ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü IPPC Entegre Kirlilik Kontrol ve Önleme Direktifi IPPC Direktifi E tegre yaklaşı Mevcut en iyi teknikler Esneklik Halkı katılı ı IPPC

Detaylı

Adölesanda Lösemi & İnfant Lösemi

Adölesanda Lösemi & İnfant Lösemi Adölesanda Lösemi & İnfant Lösemi Prof. Dr. Özcan Bör Eskişehir Osmangazi Üniversitesi TPHD OKULU 18 20 Kasım 2016 Ankara 1 Adölesanda Lösemi Dünya Sağlık Örgütü 10 19 yaşlarını Adölesan Dönemi olarak

Detaylı

Türk Yoğu Bakı He şireleri Der eği

Türk Yoğu Bakı He şireleri Der eği Türk Yoğu Bakı He şireleri Der eği Türk Yoğu Bakı He şireleri Der eği TARİHÇEMİZ Veh i Koç Vakfı tarafı da yoğu akı he şireleri i eğiti progra ları ı i ele ek a a ıyla A erika Birleşik Devletleri e gö

Detaylı

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011 Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri Sena Aydın 0341110011 PATOFİZYOLOJİ Fizyoloji, hücre ve organların normal işleyişini incelerken patoloji ise bunların normalden sapmasını

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Kardiyoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu. 22 Temmuz 2016 Cuma

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Kardiyoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu. 22 Temmuz 2016 Cuma Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Kardiyoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 22 Temmuz 2016 Cuma Ar. Gör. Dr. C. YıldırımÇakar ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI AD SABAH

Detaylı

NF-2 VAKALARINDA İNTRAKRANİAL TÜMÖR YÖNETİMİ. Doç.Dr. Kadir Tufan Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi A.D.

NF-2 VAKALARINDA İNTRAKRANİAL TÜMÖR YÖNETİMİ. Doç.Dr. Kadir Tufan Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi A.D. NF-2 VAKALARINDA İNTRAKRANİAL TÜMÖR YÖNETİMİ Doç.Dr. Kadir Tufan Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi A.D. SUNUM PLANI NF-2 ile ilgili genel bilgi Gamma Knife Radyocerrahisi ile

Detaylı

29 yaşında erkek aktif şikayeti yok. sağ sürrenal lojda yaklaşık 3 cm lik solid kitlesel lezyon saptanması. üzerine hasta polikliniğimize başvurdu

29 yaşında erkek aktif şikayeti yok. sağ sürrenal lojda yaklaşık 3 cm lik solid kitlesel lezyon saptanması. üzerine hasta polikliniğimize başvurdu 29 yaşında erkek aktif şikayeti yok Dış merkezde yapılan üriner sistem ultrasonografisinde insidental olarak sağ sürrenal lojda yaklaşık 3 cm lik solid kitlesel lezyon saptanması üzerine hasta polikliniğimize

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Onkoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 6 Aralık 2016 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Onkoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 6 Aralık 2016 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Onkoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 6 Aralık 2016 Salı Ar. Gör. Dr. Abdullah Heybeci Yandal Ar. Gör. Uzm. Dr. Saime Tuncer Prof.

Detaylı

Akciğer Karsinomlarının Histopatolojisi

Akciğer Karsinomlarının Histopatolojisi Akciğer Karsinomlarının Histopatolojisi Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Akciğer karsinomlarının gelişiminde preinvaziv epitelyal lezyonlar; Akciğer karsinomlarının gelişiminde

Detaylı

B T A n a l o g T r a n s m i t t e r. T e k n i k K ı l a v u z u. R e v 1. 2

B T A n a l o g T r a n s m i t t e r. T e k n i k K ı l a v u z u. R e v 1. 2 B T - 111 A n a l o g T r a n s m i t t e r T e k n i k K ı l a v u z u R e v 1. 2 1. Ö N G Ö R Ü N Ü M, Ü S T Ü N L Ü K L E R İ VE Ö Z E L L İ K L E R İ M i k r o k o n t r o l ö r t a b a n l ı BT- 111

Detaylı

T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama

T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama 1 A370094 58*******92 MU*** KA*** SAĞLIK YÖNETİMİ, LİSANS TAMAMLAMA 94.50 94,5 PROGRAMI, 2 A372539 71*******12 NU***

Detaylı

İ sa Hakları Evre sel Beya a esi, 1948 Madde 3: Yaşa ak, özgürlük ve kişi güve liği herkesi hakkıdır. Madde 5: Hiç ki se e işke e apıla az, zali e, i

İ sa Hakları Evre sel Beya a esi, 1948 Madde 3: Yaşa ak, özgürlük ve kişi güve liği herkesi hakkıdır. Madde 5: Hiç ki se e işke e apıla az, zali e, i İ sa Hakları Evre sel Beya a esi, 1948 Madde 3: Yaşa ak, özgürlük ve kişi güve liği herkesi hakkıdır. Madde 5: Hiç ki se e işke e apıla az, zali e, i sa lık dışı ve a o ur kırı ı davra ışlarda ulu ula

Detaylı

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva . BÖÜ GZ BSINCI IŞTIRR ÇÖZÜER GZ BSINCI 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, P +.d cıva.g Düzenek yeterince yüksek bir yere göre götürülünce azalacağından, 4. Y P zalır zalır ve nok ta

Detaylı

İÇİNDEKİLER İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... V ÖNSÖZ... VII KISALTMALAR... XVII BİRİNCİ KİTAP YENİLEME KADASTROSU. . Giriş:...

İÇİNDEKİLER İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... V ÖNSÖZ... VII KISALTMALAR... XVII BİRİNCİ KİTAP YENİLEME KADASTROSU. . Giriş:... İÇİNDEKİLER İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... V ÖNSÖZ... VII KISALTMALAR... XVII BİRİNCİ KİTAP YENİLEME KADASTROSU Giriş:... Ge el olarak kadastro:... İki i kadastro asağı:... İki i kadastro asağı ı a rık halleri:...

Detaylı

This information (18) on Neurofibromatosis Type 1 is in Turkish Nörofibromatoz Tip 1 (İngilizce'si Neurofibromatosis Type 1 veya NF1)

This information (18) on Neurofibromatosis Type 1 is in Turkish Nörofibromatoz Tip 1 (İngilizce'si Neurofibromatosis Type 1 veya NF1) This information (18) on Neurofibromatosis Type 1 is in Turkish Nörofibromatoz Tip 1 (İngilizce'si Neurofibromatosis Type 1 veya NF1) Nörofibromatoz Tip 1 nedir? Nörofibromatoz (Neurofibromatosis), kalıtsal

Detaylı

KÜRESEL AYNALAR BÖLÜM 26

KÜRESEL AYNALAR BÖLÜM 26 ÜRESE AYNAAR BÖÜ 6 ODE SORU DE SORUARN ÇÖZÜER d d noktası çukur aynanın merkezidir ve ışınlarının izlediği yoldan, yargı doğrudur d noktası çukur aynanın odak noktasıdır d olur yargı doğrudur d + d + dir

Detaylı

TEK GEN KALITIM ŞEKİLLERİ

TEK GEN KALITIM ŞEKİLLERİ TEK GEN KALITIM ŞEKİLLERİ Klasik Mendeliyen Kalıtım Gösteren Genetik Bozukluklar Tek gen kalıtımının 4 şekli bulunur Dominant Resesif Otozomal Otozomal dominant Otozomal resesif X e bağlı X e bağlı dominant

Detaylı

PAPİLLER TİROİD KARSİNOMLU OLGULARIMIZDA BRAF(V600E) GEN MUTASYON ANALİZİ. Klinik ve patolojik özellikler

PAPİLLER TİROİD KARSİNOMLU OLGULARIMIZDA BRAF(V600E) GEN MUTASYON ANALİZİ. Klinik ve patolojik özellikler PAPİLLER TİROİD KARSİNOMLU OLGULARIMIZDA BRAF(V600E) GEN MUTASYON ANALİZİ Klinik ve patolojik özellikler Neslihan KURTULMUŞ,, Mete DÜREN, D Serdar GİRAY, G Ümit İNCE, Önder PEKER, Özlem AYDIN, M.Cengiz

Detaylı

DÜZLEM AYNALAR BÖLÜM 25

DÜZLEM AYNALAR BÖLÜM 25 DÜZE AAAR BÖÜ 5 DE SRU 1 DE SRUAR ÇÖZÜER 4 1 A B C D E F ışık ışını B noktasından geçer ışık ışını E noktasından geçer 5 ESE AAR ışını ve düzlem aynalarında yansıdığında, n = 3 ve n = 1 olur Bu durumda

Detaylı

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK 13 298 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 22 Eylül 2017 Cuma Araş. Gör. Dr. Begüm Kavaklı KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI

Detaylı

DÖNEM 4 PEDİATRİ STAJI DERS PROGRAMI B GRUBU (12/11/ /01/2019) 14/11/2018 Çarşamba

DÖNEM 4 PEDİATRİ STAJI DERS PROGRAMI B GRUBU (12/11/ /01/2019) 14/11/2018 Çarşamba DÖNEM 4 PEDİATRİ STAJI DERS PROGRAMI B GRUBU (12/11/2018-18/01/2019) Saat 12/11/2018 08: 30 10: 20 Pediatri Stajının İşleyişi 13/11/2018 14/11/2018 15/11/2018 16/11/2018 Poliklinik ve servis Poliklinik

Detaylı

H A S T A N E E N F E K S İY O N L A R IN I Ö NLEM E. E L İF C O Ş K U N E n fe k s iy o n K o n tr o l H e m ş ir e s i

H A S T A N E E N F E K S İY O N L A R IN I Ö NLEM E. E L İF C O Ş K U N E n fe k s iy o n K o n tr o l H e m ş ir e s i H A S T A N E E N F E K S İY O N L A R IN I Ö NLEM E E L İF C O Ş K U N E n fe k s iy o n K o n tr o l H e m ş ir e s i H ip o k r a t (M.Ö. 4 6 0-3 7 0 ) Ö n c e lik le z a r a r v e r m e 2 F lo r e

Detaylı

FEBRİL NÖBETLER. Doç Dr. Sema Saltık

FEBRİL NÖBETLER. Doç Dr. Sema Saltık FEBRİL NÖBETLER Doç Dr. Sema Saltık FEBRİL NÖBETLER (FN)- TANIM FEBRİL NÖBET (FN): 6 ay- 5 yaş arası çocuklarda, santral sinir sistemi enfeksiyonu veya başka bir etken bulunmaması koşuluyla ateşle birlikte

Detaylı

*Üst menü muhasebe bölümü seçilir. *Çalışıla ak para iri i eur,usd v. seçilir.

*Üst menü muhasebe bölümü seçilir. *Çalışıla ak para iri i eur,usd v. seçilir. Nasıl Dövizli ipariş F Vere iliri? *Cari hesap kartları(f2) ölü ü de ilgili ari hesap kartı açılır. *Üst menü muhasebe bölümü seçilir. *Çalışıla ak para iri i eur,usd v. seçilir. *Çalışıla ak para iri

Detaylı

Cerrahi Dışı Tedaviler

Cerrahi Dışı Tedaviler KÖTÜ HUYLU YUMUŞAK DOKU TÜMÖRLERİ Cerrahi Dışı Tedaviler Dr.Selami ÇAKMAK GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi 50 den fazla yumuşak doku sarkomu tipi Kaynaklandığı doku, Klinik gidişat, Görülme yaşı, Agresifliği,

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Onkoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 21 Haziran 2016 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Onkoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 21 Haziran 2016 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Onkoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 21 Haziran 2016 Salı İnt. Dr. Meryem Günister Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı

Detaylı

Değerli Bili İ sa ları,

Değerli Bili İ sa ları, Değerli Bili İ sa ları, Dü yada ve ülke izde i sa ları ir iri e zul ü e yazık deva et ekte ve bizler adaletin sağla ası a destek ol ak içi ili sel ka ıt su aya, yaptığı ız çalış alarla irey ve toplum sağlığı

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yapay Zeka ve Benzetim Sistemleri Ar-Ge Lab. http://yapbenzet.kocaeli.edu.tr Dosya Sistemi Depola a A gıtı Kısı 1 Kısı 2 Dosya

Detaylı

Prof.Dr.. Mustafa TAŞKIN. Genel Cerrahi A.B.D.

Prof.Dr.. Mustafa TAŞKIN. Genel Cerrahi A.B.D. Prof.Dr.. Mustafa TAŞKIN İ.Ü.. Cerrahpaşa a Tıp T p Fakültesi Genel Cerrahi A.B.D. Polip:Epitelyal yüzeyden doğan bir çıkıntı anlamındad ndadır Kolon Polipleri 1. Neoplastik:adenomatöz poliplerdir. a)tubüler

Detaylı

YAY DALGALARI. 1. m. 4. y(cm) Şe kil de 25 cm lik kıs mı 2,5 dal ga ya kar şı lık ge lir.

YAY DALGALARI. 1. m. 4. y(cm) Şe kil de 25 cm lik kıs mı 2,5 dal ga ya kar şı lık ge lir. 1. BÖÜM A DAGAARI AIŞTIRMAAR ÇÖZÜMER A DAGAARI 1.. (c) T λ 5c Şe kil de 5 c lik kıs ı,5 dal ga a kar şı lık ge lir. 0 5 (c) Bu du ru da, 5 λ = 5 λ = 10 c Dal ga nın aıla hı zı, 60 V = = = 15 t c/ s Dal

Detaylı

Arka Vitreus Dekolmanı, Retina Yırtıkları ve Latis Dejenerasyonu (İlk ve Takip Değerlendirmesi)

Arka Vitreus Dekolmanı, Retina Yırtıkları ve Latis Dejenerasyonu (İlk ve Takip Değerlendirmesi) Arka Vitreus Dekolmanı, Retina Yırtıkları ve Latis Dejenerasyonu (İlk ve Takip Değerlendirmesi) İlk Muayenede Hiakye (Anahtar ögeler) AVD semptomları (II+, Retina dekolmanı, ilişkili genetik bozukluklar

Detaylı

SAĞLIĞIN KORUNMASI, GELİŞTİRİLMESİ VE SAĞLIK POLİTİKASI. Doç.Dr. Gülbiye YENİMAHALLELİ YAŞAR

SAĞLIĞIN KORUNMASI, GELİŞTİRİLMESİ VE SAĞLIK POLİTİKASI. Doç.Dr. Gülbiye YENİMAHALLELİ YAŞAR SAĞLIĞIN KORUNMASI, GELİŞTİRİLMESİ VE SAĞLIK POLİTİKASI Doç.Dr. Gülbiye YENİMAHALLELİ YAŞAR . Sağlık Güve esi Yolu da Sosyal Güvenlik Kavra ı Sosyal güve lik teri i, sosyal risk olarak adla dırıla ki i

Detaylı