GOUDA PEYNİR ÜRETİMİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GOUDA PEYNİR ÜRETİMİ"

Transkript

1 OUDA PEYNİR ÜRETİMİ

2 GOUDA, PORTAKAL RENGİNDEKİ KILIFIYLA TANINAN, ÇİĞ SÜTTEN ÜRETİLEN SIKI DOKULU BİR HOLLANDA PEYNİRİDİR. İLK KEZ HOLLANDA NIN GOUDA KENTİNDE ÜRETİLEN BU PEYNİR, YEMEKLERE KATILIR VE PİZZALARIN ARANAN LEZZETİNİ OLUŞTURUR. AVRUPA DA PEYNİRLERİYLE TANINAN ÜLKELERDEN BİRİ DE HOLLANDA DIR. GENİŞ OTLAKLARI, BÜYÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİNİN GELİŞMESİNİ SAĞLAMIŞTIR. HAYVANCILIĞIN MERKEZİ OLAN EDAM VE GOUDA KENTLERİ AYNI ZAMANDA PEYNİRLERİYLE DE TANINIR.

3 GOUDA PEYNİRİNİN TARİHÇESİ ÇOK DAYANIKLI OLAN HOLLANDA PEYNİRLERİ, ORTAÇAĞDA ÖZELLİKLE SEYYAHLARIN, DENİZCİLERİN VE TÜCCARLARIN GÖZDESİ OLMUŞTUR. LEZZETLERİ KADAR, DAYANIKLI OLUŞLARI DA BU TERCİHTE BÜYÜK ROL OYNAMIŞTIR. HOLLANDA NIN GÜNEYİNDE, UTRECHT CİVARINDA ÜRETİMİ YAPILAN GOUDA PEYNİRİNİN SATIŞI, ZAMAN İÇİNDE YEREL SINIRLARIN DIŞINA TAŞMIŞ VE GİDEREK ENDÜSTRİYEL BİR BOYUT ALMIŞTIR. GÜNÜMÜZDE HOLLANDA DIŞINDA, ALMANYA VE FRANSA DA DA BÜYÜK MİKTARLARDA ÜRETİLMEKTEDİR.

4

5 GOUDA % 48 YAĞ ORANIYLA HOLLANDA PEYNİRLERİ ARASINDA EN YAĞLI OLANIDIR. 4 KG. İLE 20 KG. ARASINDA TEKERLEK HALİNDE YA DA DİLİMLENEREK SATIŞA SUNULUR. ANCAK ÇİFTLİK ÜRETİMİ GOUDA LARIN ÇOK AZI HOLLANDA DIŞINDA SATILIR. GOUDA PEYNİRLERİ ÇOK ÇEŞİTLİDİR VE TAT AÇISINDAN OLDUKÇA ZENGİNDİR. GENÇ GOUDA PEYNİRİ 4 6 HAFTALIKTIR. TAZE BİR TADI VARDIR. 7 VE 12 HAFTA ARASINDAKİ GOUDA LAR GENÇTİR. 3 VE 6 AYLIK GOUDA, YARI YAŞLI SAYILIR, DOKUSU GEVŞEKTİR. 6 İLE 8 AYLIK GOUDA LAR ETİKETİNDEKİ KIRMIZI, BEYAZ VE MAVİ RENKLERDEN TANINIR, TADI MEYVEMSİ VE KESKİNCEDİR. 8 AYDAN FAZLA BEKLETİLMİŞ OLANLAR ESKİDİR VE KESKİN TADIYLA EN ÇOK ARANAN ÇEŞİDİ OLUŞTURUR.

6 BU KLASİK GOUDA LARIN DIŞINDA, ÖZEL ÜRETİM OLAN VE MAYIS GOUDASI OLARAK TANINAN ÇEŞİDİ ÇOK LEZZETLİDİR. KİMYONLU GOUDA, İÇİNE KİMYON KARIŞTIRILMIŞ GENÇ BİR PEYNİRDİR. AYRICA YAĞ ORANI AZALTILMIŞ LİGHT ÇEŞİTLERİ DE VARDIR. AMSTERDAM GOUDASI; 3 VE 4 AYLIK, YÜKSEK ORANDA SU İÇEREN LİGHT BİR PEYNİRDİR.

7 GÜNÜMÜZDE GOUDA ENDÜSTRİYEL OLARAK ÜRETİLİYORSA DA, HOLLANDA NIN GOUDA KENTİNDEKİ ÇİFTLİKLERDE GELENEKSEL YÖNTEMLER HALA UYGULANMAKTADIR. ÇİFTLİKLERDE SÜT SAĞILIR SAĞILMAZ ÇİĞDEN MAYALANIR. KOYULAŞMAYA BAŞLADIĞI ZAMAN İSE ÖNCE KARIŞTIRILIR. SONRA YIKANIR, YOĞRULUR VE KALIPLARA KONUR. KALIPLARINDA SIK SIK ALT ÜST EDİLEREK SIKIŞTIRILIR. YETERLİ SIKILIĞA ULAŞTIKTAN SONRA, KABUĞUNUN OLUŞMASI İÇİN SALAMURA EDİLİR. EN SONUNDA, ONU KURUMAKTAN VE KÜFLENMEKTEN KORUYACAK OLAN PLASTİK AMBALAJINA ALINIR. GOUDA PEYNİRİNİN MAYALANMASINDAN AMBALAJLANMASINA KADAR GEÇEN SÜRE DÖRT HAFTAYI BULUR. ENDÜSTRİYEL ÜRETİMİNE GELİNCE; ÇEŞİTLİ YÖRELERDEN TOPLANAN SÜTLER ÖNCE PASTÖRİZE EDİLİR. PASTÖRİZE EDİLEN SÜTÜN PEYNİR OLUNCAYA KADAR GEÇİRDİĞİ KULLANILIR. SÜREÇ AYNIDIR. AMA ÜRETİMDE MAKİNALAR

8 HOLLANDA DA GOUDA PEYNİRİ ÇEŞİTLİ BİÇİMLERDE GÜN BOYUNCA TÜKETİLİR. ÖRNEĞİN RENDELENEREK YEMEKLERE KATILIR, DİLİMLENİP SABAH KAHVALTILARINDA YENİR. SOSLARIN, PİZZALARIN VE PÜRELERİN ARANAN PEYNİRİDİR. ÖZELLİKLE KİMYONLUSU KÜP ŞEKLİNDE KESİLİP APERATİFLERE EŞLİK EDER. GOUDA NIN SAKLANMASI ÇOK KOLAYDIR. ÜSTELİK ZAMANLA TADI DAHA DA GÜZELLEŞİR. SATIN ALINAN GOUDA ŞEFFAF FOLYOYA SARILDIKTAN SONRA BUZDOLABININ SEBZELİĞİNDE 2-3 HAFTA SAKLANABİLİR.

9 GOUDA SADE GOUDA KİMYONLU GOUDA KARABİBERLİ GOUDA KEÇİ GOUDA ESKİ GOUDA HARDALLI GOUDA KEKİKLİ GOUDA SARIMSAKLI GOUDA ÇEMEN OTLU GOUDA ISIRGAN OTLU

10 ÇİĞ SÜTÜ 30 C YE ISITILIR. STARTER KÜLTÜRÜNÜ EKLEYİN VE HOMOJEN OLARAK KARIŞTIRILIR. 5 DAKİKA SÜTÜN OLGUNLAŞMASI İÇİN BEKLENİR. SU İLE KARIŞTIRILARAK KALSİYUM KLORİT EKLENİR. 5 DAKİKA DAHA BEKLENİR. BÖYLECE LAKTİK ASİT ÜRETEN STARTER KÜLTÜRLERİ ÇOĞALACAKTIR. DOZAJI AYARLANMIŞ MAYA EKLEYİP 1 SAAT BEKLENİR.

11 KESME 1 SAAT SONUNDA KIRILMA OLUYORSA 1CM KÜP ŞEKLİNDE KESİLİR. 5 DAKİKA BEKLENİR. BU 5 DAKİKA TELEMENİN KENDİNİ TAMİR ETMESİ İÇİN VERİLİYOR. YÜZEY ÖLÇÜMÜ ARTAN TELEME SU KAYBETMEYE BAŞLIYOR VE TEKRAR BİRBİRİNE YAPIŞMAYA ÇALIŞIYOR. PH ÖLÇER İLE 10 DAKİKADA BİR PEYNİR ALTI SUYU ÖLÇÜLÜR. ÖLÇMEYE BAŞLAMADAN ÖNCE YAVAŞÇA VE TELEME ZEDELENMEDEN KARIŞTIRILIR. PH 6,4 YADA 6,45 OLDUĞUNDA BİR SONRAKİ AŞAMAYA GEÇİLEBİLİR.

12 YIKAMA PEYNİR ALTI SUYU DIŞARI ATILIR VE DAHA ÖNCE 54 C YE ISITILMIŞ SU EKLENİR VE KARIŞTIRILIR. 5 DAKİKA BEKLENİR. PEYNİR ALTI SUYU DIŞARI ATILIR VE DAHA ÖNCE 54 C YE ISITILMIŞ SU EKLENİR VE KARIŞTIRILIR. 5 DAKİKA BEKLENİR. PEYNİR ALTI SUYU DIŞARI ATILIR VE DAHA ÖNCE 54 C YE ISITILMIŞ SU EKLENİR VE KARIŞTIRILIR. 5 DAKİKA BEKLENİR. PEYNİR ALTI SUYU 37 C İLE 38 C ARASINA GELMELİDİR. 37 C İLE 38 C ARASINDA BİR SICAKLIK YAKALADIKTAN SONRA 20 DAKİKA DAHA BEKLENİR. BİR KAÇ KEZ KARIŞTIRILIR FAKAT ÇOK ZEDELENMEZ.

13 PRESLEME BU İŞLEMDE PEYNİRE PRES UYGULANARAK PEYNİR ALTI SUYU ÇIKARILIR. TELEMEYE BASKI UYGULANIR. 10 DAKİKA BASKI UYGULANIR. BU AŞAMA STARTER BAKTERİLERİNİN GELİŞİMİ VE ASİTLİĞİN AYARLANMASI İÇİN GEREKLİ. SUYUN ALTINDA HAVA ALMADAN BASILAN TELEME İLE DAHA TATLI BİR PEYNİR YAPILIR.

14 SALAMURA BU AŞAMADA PEYNİRLER ERİTİLMİŞ TUZ İLE HAZIRLANAN SALAMURA SUYUNA DALDIRILIR. 4 SAAT BOYUNCA SALAMURA BANYOSUNDA BEKLETİLİR. İŞLEM TAMAMLANDIKTAN SONRA ÇIKARTILARAK KURUTMA İŞLEMİNE GÖNDERİLİR.

15 KURUTMA KURUDUKTAN SONRA İSTER VAKUMLAYARAK İSTER BALMUMU İLE KAPLAYARAK 2 HAFTA BEKLETTİKTEN SONRA TÜKETİLEBİLİR YADA 2 AY DAHA PEYNİR MAHZENİNDE BEKLETİP AROMASININ GELİŞMESİNİ SAĞLANABİLİR.

16

17 YUMUŞAK BEYAZ BİR PEYNİR OLAN FETA PEYNİRİNİN GELENEKSEL ÜRETİMİNDE UF TEKNİĞİ KULLANILMIŞ, BÖYLECE PEYNİR ALTI SUYU REDÜZE EDİLMİŞ VE SÜTÜN KURU MADDE UNSURLARINDAN DAHA ÇOK YARARLANILMIŞTIR. SALAMURA VE OLGUNLAŞMA SIRASINDA SÜTÜN KURUMADDE UNSURLARININ ORANLARINDA SADECE LAKTOZDA DÜŞME DİĞERLERİNDE İSE YÜKSELME GÖRÜLMÜŞTÜR. PEYNİRDEKİ YAĞIN %3.9 U ÖN TUZLAMADA TOPTAN PROTEİNİN İSE %0.75 İ ÖN TUZLAMA VE %0.57 Sİ OLGUNLAŞMADA SALAMURADA GEÇMİŞTİR.

18 FETA PEYNİRİ UF TEKNİĞİ, SAĞLADIĞI YARARLARDAN DOLAYI, SON 15 YILDIR DÜNYADA SÜT TEKNOLOJİSİ ALANINDA UYGULANMAKTADIR. SAĞLADIĞI EN ÖNEMLİ YARARLAR; RANDIMAN ARTIŞI, MAYA VE KÜLTÜRÜN DAHA AZ KULLANIMI, PEYNİR ALTI SUYUNUN REDÜZE OLMASI, ÜRÜN KALİTESİDİR. FETA PEYNİRİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN BU TEKNİK İLE BAŞARILI SONUÇLAR ELDE EDİLMİŞ VE GELİŞMİŞ ÜLKELERDE UF YÖNTEMİ YÜKSEK DÜZEYLERDE KULLANILIR.

19 PEYNİR KÖKENLERİ İNSANLIK KADAR ESKİYE DAYANAN BİR YİYECEKTİR. NE KADAR ESKİYE DAYANDIĞINA DAİR KESİN BİLGİ OLMASA DA, OLASI ÇIKIŞ NOKTALARI ORTA ASYA, ORTA DOĞU YA DA AVRUPA OLARAK TAHMİN EDİLMEKTEDİR. YAYGINLAŞMASININ ROMA İMPARATORLUĞU ZAMANLARINDA OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜR. İLK ÜRETİMİ İÇİN ÖNERİLEN TARİH M.Ö. 8. BİNYIL (KOYUNUN EVCİLLEŞTİRİLDİĞİ TARİH) İLE 9. BİNYILA KADAR DEĞİŞİR. İLK PEYNİRİN ORTA DOĞU İNSANLARI VE ORTA ASYA GÖÇEBE TÜRKLERİ TARAFINDAN YAPILDIĞI DÜŞÜNÜLMEKTEDİR. O ZAMANLAR YİYECEKLERİ SAKLAYICI ÖZELLİĞİ NEDENİYLE HAYVANIN DERİSİ YA DA İÇ ORGANLARI KULLANILMAKTAYDI. BU İÇ ORGANLARDAN OLAN MİDEDE (İŞKEMBE) SAKLANAN SÜTÜN BURADAKİ ENZİMLERLE (KÜLTÜRLE) MAYALANMASI ÜZERİNE LOR HALİNE GELMESİ PEYNİRİN İLK OLUŞUMU HAKKINDAKİ TEORİLERDEN BİRİDİR. BUNA BENZER BİR HİKÂYENİN, BİR TÜCCAR ARAP'IN PEYNİR SAKLAMASI HAKKINDA DA FARKLI SÖYLENİŞLERİ VARDIR.

20 BİR BAŞKA TEORİ İSE, PEYNİR ÜRETİCİLİĞİNİN SÜTÜ TUZLAMAK VE BASINÇ ALTINDA TUTMAK SONUCU OLDUĞUDUR. HAYVAN MİDESİNDE BEKLETİLEN SÜTÜN DEĞİŞİMİ ÜZERİNE DE BU KARIŞIMA KASITLI OLARAK MAYA EKLENMİŞ OLABİLİR. PEYNİR YAPICILIĞI İLE İLGİLİ İLK YAZILI KAYNAK M.Ö. 2000'Lİ YILLARA, MISIR'DAKİ MEZAR YAZITLARINA DAYANMAKTADIR. ANTİK ZAMANLARDA YAPILAN PEYNİRİN EKŞİ VE TUZLU OLDUĞU VE GÜNÜMÜZ FETA VE BEYAZ PEYNİRE BENZEDİĞİ TAHMİN EDİLMEKTEDİR. AVRUPA'DAKİ PEYNİR ÜRETİMİNDE İSE İKLİMDEN DOLAYI DAHA AZ TUZ KULLANILMAKTADIR. DAHA AZ TUZLU ORTAMDA DAHA ÇEŞİTLİ FAYDALI MİKROP VE ENZİM YETİŞEBİLMESİNDEN DOLAYI BU PEYNİRLER FARKLI VE İLGİNÇ TATLAR İÇERİRLER.

21 FETA PEYNİRİ BESİN DEĞERİ

22 SÜTÜN STANDARDİZASYONU PASTÖRİZASYON ULTRAFİLTRASYON RETENTATIN PASTÖRİZASYON

23 SOĞUTMA KÜLTÜR VE PEYNİR MAYASI İLAVESİ (% 0,1 KÜLTÜR) KALIPLARA DOLDURMA SUYUN AYRILMASI (18-20 DK) TUZLAMA (% 14-16) OLGUNLAŞTIRMA (3 AY)

24 PEYNİRE İŞLENECEK SÜT UYGUN YAĞ ORANINA İNDİRİLİR. SÜTÜN YAĞ ORANININ YÜKSEK OLUŞU, PEYNİR RANDIMANI VE KALİTESİNİ AYNI ORANDA ARTIRMAZ. ÇÜNKÜ KAZAN SÜTÜNDE YAĞ ORANI ARTTIKÇA PEYNİR ALTI SUYU İLE KAYIPLAR ARTMAKTADIR. BU NEDENLE PEYNİR SÜTÜNDE YAĞ ORANI STANDARDİZASYON İŞLEMİ İLE BELLİ BİR DÜZEYDE TUTULMALIDIR.

25 TÜRKİYE'DE PEYNİR SÜTÜNDE PASTÖRİZE MEVZUATLARDA BELİRTİLDİĞİ ÜZERE C DE 30 DAKİKA VEYA C DE SANİYEDİR. SÜTÜN PASTÖRİZE EDİLMESİNİN BAŞLICA İKİ AMACI BULUNMAKTADIR. HİJYENİK AMAÇ: ZARARLI MİKROORGANİZMALARIN ORTADAN KALDIRILMASI TEKNİK AMAÇ: DİĞER MİKROORGANİZMALARIN SAYISININ AZALTILMASI AYRICA PASTÖRİZASYON İLE % 1-10 ORANINDA RANDIMAN ARTIŞI DA SAĞLANMAKTADIR.

26 ULTRAFİLTRASYON ULTRAFİLTRASYONDA BİLEŞENLERİN AYRILMASINDA MOLEKÜL AĞIRLIĞINDAN ÇOK MOLEKÜL BOYUTLARI ESAS OLMAKTADIR. UF, 0,5 35 NM GÖZENEK BOYUTUNA SAHİP MEMBRANLARDA GERÇEKLEŞTİRİLEN BİR FİLTRASYON İŞLEMİDİR. FETA PEYNİRİNİN YAPIMINDA ULTRAFİLTRASYON TEKNİĞİ UYGULANMAKTA VE BÖYLECE PEYNİR SUYU REDÜZE EDİLEREK SÜTÜN KURU MADDE UNSURLA NADAN DAHA ÇOK YARARLANILMAKTADIR.

27 RETENTATIN PASTÖRİZASYONU FİLTREDEN GEÇEMEYİP KONSANTRE HALE GELEN SIVIYA RETENTAT (KONSANTRAT) ADI VERİLMEKTEDİR. RETENTATIN PASTÖRİZASYONU İSE O SIVIYA YAPILAN PASTÖRİZASYON İŞLEMİDİR. RETENTATIN PASTÖRİZASYONU 72 C DE 2 DAKİKA YAPILIR.

28 PASTÖRİZASYONDAN SONRA SÜTÜN ISISI MAYALAMA SICAKLIĞI C YE SOĞUTULUR.

29 28-32 C'YE SOĞUTULAN SÜTLERE MAYANIN KUVVETİNE GÖRE 1,5-2,5 SAATTE PIHTILAŞMA OLACAK ŞEKİLDE MAYA İLAVE EDİLİR. 48C 51 DERECEDE DAHA GÜZEL VERİM ALINIR. BU DERECELERDE MAYA MİKTARI AZALTILIR VE KESİM SÜRESİ 1 SAATE GÖRE AYARLANIR. PEYNİRİ KENDİ HALİNE BIRAKIP ÜZERİ KAPATILIR, PIHTININ SERTLEŞMESİ SAĞLANIR. BU AŞAMADA PEYNİR KENDİ SUYUNU BIRAKIR, BUNDAN SONRA SERTLEŞMESİ İÇİN BASKIYA ALINIR.

30 SUYUN AYRILMASI PEYNİR ELDE EDİLMESİ İÇİN PEYNİR SUYUNUN AYRILMASI İŞLEMİ DAKİKADA YAPILMAKTADIR.

31 TUZLAMA BASKI İŞLEMİ TAMAMLANAN TELEME, KALIPLAR HALİNDE KESİLEREK % BOMELİ SALAMURAYA ATILIR. SALAMURA ÖNCESİ TELEMİNİN ASİTLİĞİNİN SH OLACAK ŞEKİLDE DİNLENDİRİLMESİYLE DAHA İYİ SONUÇLAR ALINDIĞI BELİRTİLMEKTEDİR. TELEMENİN C LİK SALAMURADA KALIŞ SÜRESİ 2 SAAT İLE 12 SAAT ARASINDA DEĞİŞMEKTEDİR.

32 TUZLAMA İŞLEMİNİN BİR ÇOK ETKİLERİ BULUNMAKTADIR. İSTENMEYEN MİKROORGANİZMALARA KARŞI KORUYUCU BİR ROL OYNAMAKTADIR. SU ORANI YÜKSEK OLAN PEYNİRLERDE DAHA ÇOK GEREK DUYULMAKTADIR. PEYNİRLERİN YÜZEYİNDE GÖRÜLEN BOZULMALARA KARŞI DA ÇOK YARAR SAĞLAMAKTADIR. TUZ AYNI ZAMANDA GAZ ÇIKARAN VE KOKUŞMA YAPAN BAKTERİLERİN GELİŞMESİNİ DE ENGELLER. TUZUN HİGROSKOPİK NİTELİĞİNDEN ÖTÜRÜ SERUMUN AKMASI VE TAM BİR SÜZÜLME SAĞLANIR. TUZ, ÖZELLİKLE DIŞI TUZLA OVULAN PEYNİRLERDE KABUK OLUŞUMUNA NEDEN OLUR. PEYNİRİN TADI ÜZERİNDE OLUMLU ETKİSİ BULUNUR. TUZUN AŞIRILIĞI OLGUNLAŞMAYI YAVAŞLATMAKTA, PIHTI SERT BİR YAPI KAZANMAKTADIR. TAZE PEYNİRLERİN PROTEİNLERİNİN SUDA ERİMESİNİ AZ BİR ORANDA ARTTIRMAKTADIR. TUZLAMA BİÇİMİ PEYNİRLERİN NİTELİĞİ VE GÖRÜNÜMÜ ÜZERİNE DE ETKİLİ OLMAKTADIR. SALAMURADAN ÇIKARILAN PEYNİR KALIPLARI AÇIKTA VEYA TENEKE İÇİNDE İMALAT YÖNTEMİNE VE MEVSİMİNE GÖRE 12 SAAT-4 GÜN ARASINDA DİNLENDİRİLİR.

33 OLGUNLAŞTIRMA FETA PEYNİRİ SALAMURADA BEKLEME SIRASINDA BÜNYESİNE TUZ ALIR. ANCAK BU TUZ PEYNİR KİTLESİNİN HER TARAFINA EŞİT OLARAK DAĞILMAZ. AYRICA ASİTLİK GELİŞİMİ YETERLİ DEĞİLDİR. PEYNİRLERİN İÇ KISIMLARINA KADAR TUZUN İŞLEMESİ, PEYNİR SUYUNUN BİRAZ DAHA AYRILARAK YAPININ SERTLEŞMESİNİ SAĞLAMAK GEREKİR. BU KOŞULLAR OLGUNLAŞTIRMA YAPILARAK SAĞLANIR.

34 "FETA YUNANCADA 'BEYAZ' DEMEKTİR. DOLAYISIYLA DA YUNANİSTAN'DA DA, TÜM BALKAN ÜLKELERİNDE DE BİZİM BİLDİĞİMİZ BEYAZ PEYNİR AYNIDIR. BEYAZ PEYNİR HER YERDE AYNI CİNS MAYAYLA, AYNI SÜTLE VE AYNI İMALAT TEKNOLOJİSİYLE YAPILIR. ANCAK HAYVANIN NERELERDE OTLADIĞI, SÜTÜN NE SÜTÜ OLDUĞU VE YAĞ ORANI, MAYANIN ÇEŞİDİ VE MİKTARI, TUZ ORANININ FARKI VE YAPILIŞTAKİ EL DEĞİŞİKLİĞİNDEN ÖTÜRÜ ORTAYA ÇIKAN MAMULLER DEĞİŞİK TEKSTÜR VE LEZZETLERDE OLUR. YUNANLILAR BEYAZ PEYNİRİ KALIPTA HİDROLİK PRESTE SIKARAK SUYUNU SÜZDÜKLERİNDEN, ONLARIN PEYNİRLERİNDE ARALARDA KABARCIKLARDAN OLUŞAN BOŞLUKLAR OLMAZ.

35 NURCAN ÇOŞAR SELDA KOÇ BÜŞRA SELKİ KEZBAN DUMAN ÖZLEM DENİZ EMEL ATAN

BEYAZ PEYNİR ÜRETiMi. Öğr. Gör. Oya Irmak ŞAHİN-CEBECİ Süt Teknolojisi-II Ders Notu #3

BEYAZ PEYNİR ÜRETiMi. Öğr. Gör. Oya Irmak ŞAHİN-CEBECİ Süt Teknolojisi-II Ders Notu #3 BEYAZ PEYNİR ÜRETiMi Öğr. Gör. Oya Irmak ŞAHİN-CEBECİ Süt Teknolojisi-II Ders Notu #3 Peynir in Tanımı Gıda maddeleri içerisinde süt kapsadığı zengin besin öğeleri ile insanlar için değerli bir besin olduğu

Detaylı

KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II

KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II Ülkemiz kahvaltı kültüründe önemli bir yere sahip olan peynir, üretimi modern süt işleme tesislerinde ve mandıra olarak tabir edilen işletmelerde gerçekleştirilen en temel süt

Detaylı

PEYNİR TEKNOLOJİSİ. d- Yarı yumuşak (Limburg, Roquefort vb.) e- Yumuşak (Brie, Cottage vb.) 3. Peynirin kuru maddede yağ içeriğine göre.

PEYNİR TEKNOLOJİSİ. d- Yarı yumuşak (Limburg, Roquefort vb.) e- Yumuşak (Brie, Cottage vb.) 3. Peynirin kuru maddede yağ içeriğine göre. PEYNİR TEKNOLOJİSİ Peynir, yağlı süt, krema, kısmen ya da tamamen yağı alınmış süt, yayık altının tek başına veya bunların birkaçının ya da tümünün karışımının peynir mayası dediğimiz uygun proteolitik

Detaylı

Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER

Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER Manda Ürünlerini Ekonomik Değeri Nasıl Artırılabilir Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜRLER Manda Ürünleri Süt ve Süt Ürünleri Manda sütü Afyon kaymağı Lüle kaymağı Manda yoğurdu Dondurma Manda tereyağı Manda peyniri

Detaylı

PROVİTA PEYNİRYAP. Provita Peyniryap, Pastörize edilen sütten peynir yapmak için gereklidir. Gıda kodeksine uygundur.

PROVİTA PEYNİRYAP. Provita Peyniryap, Pastörize edilen sütten peynir yapmak için gereklidir. Gıda kodeksine uygundur. PROVİTA PEYNİRYAP Provita Peyniryap, Pastörize edilen sütten peynir yapmak için gereklidir. Gıda kodeksine uygundur. Özellikleri Üst düzey filtreleme sisteminden geçirilerek elde edilmiş kalsiyum çözeltisidir.

Detaylı

Peynir Teknolojisi. a- Üretildikten hemen sonra tüketilmeyen; belirli sıcaklık ve bağıl nem koşullarında belirli süre olgunlaşmış peynirler

Peynir Teknolojisi. a- Üretildikten hemen sonra tüketilmeyen; belirli sıcaklık ve bağıl nem koşullarında belirli süre olgunlaşmış peynirler Peynir Teknolojisi Peynir: Yağlı süt, krema, kısmen ya da tamamen yağı alınmış süt, yayıkaltı veya bunların birkaçının veya tümünün karışımının peynir mayası denilen uygun proteolitik enzimlerle ve/veya

Detaylı

TPE Coğrafi İşaret Tescil Belgesine Sahip Peynirlerin Üretim Teknikleri ve Genel Bileşimleri

TPE Coğrafi İşaret Tescil Belgesine Sahip Peynirlerin Üretim Teknikleri ve Genel Bileşimleri TPE Coğrafi İşaret Tescil Belgesine Sahip Peynirlerin Üretim Teknikleri ve Genel Bileşimleri Dr. Zerrin Yüksel Önür Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale zyuksel@comu.edu.tr Coğrafi İşaretler

Detaylı

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Filiz Özçelik Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Sofralık zeytin Sofralık Zeytin; kültüre alınmış zeytin meyvelerinin belirli teknik usullerle acılığının giderilmesinden

Detaylı

KAHVALTI SOFRASINA HOŞGELDİNİZ

KAHVALTI SOFRASINA HOŞGELDİNİZ KAHVALTI SOFRASINA HOŞGELDİNİZ Lezzet kataloğu Beyaz Peynirler Kaşar Peynirleri Yöresel Peynirler Sürülebilir Peynirler Dünya Peynirleri Tereyağı Grubu Light Peynirler Çocuk Peynirleri Kaynağında sevgi

Detaylı

SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR

SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR Süt ve süt ürünleri mikrobiyolojisinde yararlı mikroorganizmalar temel olarak süt ürünlerinin üretilmesinde kullanılan çeşitli mikroorganizmaları tanımlamaktadır.

Detaylı

KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II

KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II Tereyağ Tereyağı, ağırlıkça % 80-90 oranında süt yağı, en fazla % 2 oranında yağsız süt kuru maddesi, ve en fazla % 16 oranında su içeriğine sahip tuzlu olanlara ise %2 oranında

Detaylı

Kimya Bilim Danış ışmanlığı Çalıştayı Farklı Kaynaklardan Elde Edilen Sütlerin S Mayalanma Sürelerinin S ve ph Değişimlerinin imlerinin Karşı şılaştırmalı Olarak İncelenmesi PROJE EKİBİ: : Nurdan Yavuz

Detaylı

Protein Durultması ve Şarap Taşı Stabilizasyonu

Protein Durultması ve Şarap Taşı Stabilizasyonu WINE CLUSTER IN TEKIRDAG: WCT TR0135.03-02/015 Protein Durultması ve Şarap Taşı Stabilizasyonu Öğretim Görevlisi Gönül AKGÜL Şarapların Berraklaştırılması Durultma This project is co-financed by the Sunum

Detaylı

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Prof. Dr. Filiz Özçelik. Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Filiz Özçelik Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Mayşenin Süzülmesi Mayşelemeden sonra şıranın, katı kısımlardan (küspe) ayrılması ve küspede kalan ekstraktın

Detaylı

Giriş Süt; kapsadığı zengin besin öğeleriyle insanlar için değerli bir besin olduğu kadar mikroorganizmalar için de iyi bir besin kaynağıdır.

Giriş Süt; kapsadığı zengin besin öğeleriyle insanlar için değerli bir besin olduğu kadar mikroorganizmalar için de iyi bir besin kaynağıdır. KAŞAR PEYNİRİ Giriş Süt; kapsadığı zengin besin öğeleriyle insanlar için değerli bir besin olduğu kadar mikroorganizmalar için de iyi bir besin kaynağıdır. Meme dokusunda iken steril olan süt, sağımla

Detaylı

SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ

SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ SIKÇA KARŞILAŞILAN HİLELER VE SAPTAMA YÖNTEMLERİ Doğada yeterli ve dengeli beslenmenin gerektirdiği ögelerin tümünü amaca uygun biçimde içeren ve her yaştaki insanın beslenme kaynağı olarak kullanılabilecek

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 SİRKELİ

Detaylı

İznikli Zeytin ve Zeytinyağı

İznikli Zeytin ve Zeytinyağı İznikli Zeytin ve Zeytinyağı Zeytinin yolculuğu Bahar ve yaz aylarında çiçeklerle süslenen zeytin ağaçlarımız bakım ve budama döneminden sonra kasım ayında hasat ile yolculuğuna başlar; Gün ağardıktan

Detaylı

SÜT NÖTRAL PH SI, İÇERDİĞİ LAKTOZ, SİTRİK ASİT, SÜT YAĞI, AZOT KAYNAĞI, MİNERAL MADDELER VE YÜKSEK SU ORANI SEBEBİYLE BİRÇOK MİKROORGANİZMANIN

SÜT NÖTRAL PH SI, İÇERDİĞİ LAKTOZ, SİTRİK ASİT, SÜT YAĞI, AZOT KAYNAĞI, MİNERAL MADDELER VE YÜKSEK SU ORANI SEBEBİYLE BİRÇOK MİKROORGANİZMANIN SÜT NÖTRAL PH SI, İÇERDİĞİ LAKTOZ, SİTRİK ASİT, SÜT YAĞI, AZOT KAYNAĞI, MİNERAL MADDELER VE YÜKSEK SU ORANI SEBEBİYLE BİRÇOK MİKROORGANİZMANIN GELİŞEBİLMESİ İÇİN MÜKEMMEL BİR BESİN KAYNAĞIDIR. YENİ SAĞILMIŞ

Detaylı

EKMEK ÜRETİMİNDE DÜZENLEMELER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI

EKMEK ÜRETİMİNDE DÜZENLEMELER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI EKMEK ÜRETİMİNDE DÜZENLEMELER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Ekmeğin besin değeri için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Ekmek tam bir besin kaynağıdır. b. Ekmekte sadece E vitamini ve mineral maddeler

Detaylı

Gıdalarda Temel İşlemler

Gıdalarda Temel İşlemler Gıdalarda Temel İşlemler Gıdaların işlenmesi; gıda endüstrisinde uygulanan işlemlerin yanı sıra evde gıdaların hazırlanması ve pişirilmesi sırasında uygulanan işlemleri de kapsar. İşlenmemiş gıdaların

Detaylı

PEYNiR....gıdanıza değer katan çözümler... www.apack.com.tr

PEYNiR....gıdanıza değer katan çözümler... www.apack.com.tr PEYNiR...gıdanıza değer katan çözümler... Peynir uzmanlık ister... Hayvansal kaynaklı gıdalar arasında önemli bir yeri olan peynir, toplumumuz tarafından sevilen ve zevkle tüketilen bir gıdadır. Son yıllarda

Detaylı

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 ÖNEMLİ! Gıdaları insanların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle, gıda üreten kişilerin temizlik kurallarına uyması çok önemlidir.

Detaylı

ÜRÜN KATALOĞU www.meritsut.com

ÜRÜN KATALOĞU www.meritsut.com ÜRÜN KATALOĞU www.meritsut.com Hakkımızda Kuruluşumuz 1998 yılında Merih Gıda Süt Ürünleri Yem Hayvancılık Ltd. Şti. ünvanıyla 278 kg süt ile üretimine başlamıştır. Mutlak kalite ve lezzet prensibi ile

Detaylı

Tescil No : 164 Koruma Tarihi : 01.03.2010 Başvuru No : C2010/010 Coğrafi İşaretin Türü : Mahreç İşareti Başvuru Sahibi

Tescil No : 164 Koruma Tarihi : 01.03.2010 Başvuru No : C2010/010 Coğrafi İşaretin Türü : Mahreç İşareti Başvuru Sahibi Koruma Tarihi : 01.03.2010 Başvuru No : C2010/010 Coğrafi İşaretin Türü : Mahreç İşareti Başvuru Sahibi : Erzurum Ticaret Borsası Başvuru Sahibinin Adresi : Ali Paşa Mah. Musalla Cad. No:19 Erzurum Ürünün

Detaylı

No: 270 Menşe Adı KARAMAN DİVLE OBRUĞU TULUM PEYNİRİ

No: 270 Menşe Adı KARAMAN DİVLE OBRUĞU TULUM PEYNİRİ No: 270 Menşe Adı KARAMAN DİVLE OBRUĞU TULUM PEYNİRİ Tescil Ettiren KARAMAN TİCARET ve SANAYİ ODASI Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 16.06.2015 tarihinden itibaren korunmak

Detaylı

Kanatlı Kesimi Prof. Dr. Ali AYDIN

Kanatlı Kesimi Prof. Dr. Ali AYDIN Kanatlı Kesimi Prof. Dr. Ali AYDIN Kesim Aşamaları Kesimhaneye Taşıma Askılara Asma Bayıltma Kanatma Tüylerin Islatılması Tüylerin Yolunması İç organların Çıkarılması Duşlama Soğutma, Paketleme, Muhafaza,

Detaylı

KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II

KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II PEYNİR ÜRETİMİ Peynir, yağlı süt, krema, kısmen ya da tamamen yağı alınmış süt, yayıkaltı veya bunların birkaçının veya tümünün karışımının peynir mayası denilen uygun proteolitik

Detaylı

Turunçgil üretimi dünyada üzümden sonra ikinci sırayı almaktadır.

Turunçgil üretimi dünyada üzümden sonra ikinci sırayı almaktadır. Turunçgil üretimi dünyada üzümden sonra ikinci sırayı almaktadır. Turunçgil meyveleri, diğer meyvelerden farklı yapıdadırlar. Bu nedenle, turunçgillerin meyve suyuna işleme teknolojisi (özellikle meyve

Detaylı

No: 324 Mahreç İşareti DEREPAZARI PİDESİ DEREPAZARI BELEDİYESİ

No: 324 Mahreç İşareti DEREPAZARI PİDESİ DEREPAZARI BELEDİYESİ No: 324 Mahreç İşareti DEREPAZARI PİDESİ TESCİL ETTİREN DEREPAZARI BELEDİYESİ Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 26.04.2017 tarihinden itibaren korunmak üzere 30.01.2018 tarihinde

Detaylı

ÜRÜN ISITMA TESİSLERİ PROF. DR. AHMET ÇOLAK PROF. DR. MUSA AYIK

ÜRÜN ISITMA TESİSLERİ PROF. DR. AHMET ÇOLAK PROF. DR. MUSA AYIK ÜRÜN ISITMA TESİSLERİ PROF. DR. AHMET ÇOLAK PROF. DR. MUSA AYIK ÜRÜN ISITMA TESİSLERİ Gıda ürünlerinin işlenmesinde ısıl işlem aşamaları kaçınılmazdır. Ürün içinde bulunan mikroorganizmalar, ısıl işlem

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ PEYNİR TEBLİĞİ Taslak (2014/..)

TÜRK GIDA KODEKSİ PEYNİR TEBLİĞİ Taslak (2014/..) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: Amaç TÜRK GIDA KODEKSİ PEYNİR TEBLİĞİ Taslak (2014/..) Madde l (1) Bu Tebliğin amacı, doğrudan tüketime veya daha ileri işlemeye sunulan peynirlerin tekniğine

Detaylı

ÇEÇİL PEYNİRİNİN ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE PASTÖRİZASYON İŞLEMİNİN VE SALAMURA TUZ ORANININ ETKİLERİ 1

ÇEÇİL PEYNİRİNİN ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE PASTÖRİZASYON İŞLEMİNİN VE SALAMURA TUZ ORANININ ETKİLERİ 1 Ç.Ü Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi Yıl:2011 Cilt:26-2 ÇEÇİL PEYNİRİNİN ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE PASTÖRİZASYON İŞLEMİNİN VE SALAMURA TUZ ORANININ ETKİLERİ 1 The Effects Of Pasteurızatıon Process And Dıfferent

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 TENEKE

Detaylı

Sütlü tatlıların ana malzemesi olan sütün temizliği son derece önemlidir. Hastalık yapıcı mikroorganizmalardan arındırılmış olmalıdır. Sektörde kullanılan açık sütler süzülerek kaynatılır. Sütlü tatlılar

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ (TASLAK 2017/..)

TÜRK GIDA KODEKSİ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ (TASLAK 2017/..) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından; Amaç TÜRK GIDA KODEKSİ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ (TASLAK 2017/..) Madde 1 -(1) Bu Tebliğin amacı, içme sütlerinin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretimi, depolanması,

Detaylı

ÇĠĞ SÜTTE ASĠTLĠK TAYĠNĠ

ÇĠĞ SÜTTE ASĠTLĠK TAYĠNĠ ÇĠĞ SÜTTE ASĠTLĠK TAYĠNĠ Yeni sağılan normal sağlıklı süt asidik reaksiyon gösterir, buna ilk asitlik veya doğal asitlik denir. Bu asitlik birinci derecede bileşimindeki kazein, fosfat ve sitratlardan;

Detaylı

UYGULAMALI MİKROBİYOLOJİ LABORATUARI

UYGULAMALI MİKROBİYOLOJİ LABORATUARI 27.02.2012 UYGULAMALI MİKROBİYOLOJİ LABORATUARI DANIŞMANLAR: Araş.Gör.Dr. Ali KOÇYİĞİT Caner VURAL Hazırlayanlar: Sinem BÜYÜKKALP Ezgi OSMANOĞULLARI Sevcan ŞATIR Simge KAHYA 1 http://www.geyigiz.biz/2012/02/16/inek-isi-iskence/

Detaylı

TARİFNAME TATLI ÜRETİMİ İÇİN BİR YÖNTEM VE BU YÖNTEM İLE ÜRETİLEN TATLI

TARİFNAME TATLI ÜRETİMİ İÇİN BİR YÖNTEM VE BU YÖNTEM İLE ÜRETİLEN TATLI TARİFNAME TATLI ÜRETİMİ İÇİN BİR YÖNTEM VE BU YÖNTEM İLE ÜRETİLEN TATLI Buluşun Konusu Buluş, bir tatlı ürününün imal edilmesi için bir yöntem ve bu yöntemle elde edilen tatlı ürününe ilişkindir. Daha

Detaylı

Et Ürünlerinde Tumbling ve Massaging. K.Candoğan-ET

Et Ürünlerinde Tumbling ve Massaging. K.Candoğan-ET Et Ürünlerinde Tumbling ve Massaging Tumbling ve massaging Amaç: Kürleme işlemini hızlandırarak daha iyi kalitede ürün üretümi Kas dokuya mekanik enerji verilerek miyofibrilar proteinlerin ekstraksiyonu

Detaylı

TGK-KREMA VE KAYMAK TEBLĐĞĐ (2003/34) (Yayımlandığı R.G.: /25242)

TGK-KREMA VE KAYMAK TEBLĐĞĐ (2003/34) (Yayımlandığı R.G.: /25242) TGK-KREMA VE KAYMAK TEBLĐĞĐ (2003/34) (Yayımlandığı R.G.: 27.09.2003/25242) Değişiklik : 06.02.2009tarih ve 27133 sayılı R. G. Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, krema ve kaymağın, tekniğine uygun ve hijyenik

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSĠ PEYNĠR TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO:

TÜRK GIDA KODEKSĠ PEYNĠR TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO: 8 Şubat 2015 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29261 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSĠ PEYNĠR TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO: 2015/6) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, doğrudan tüketime

Detaylı

Madde 2- Bu Tebliğ krema ve kaymağı kapsar. Bitkisel yağ esaslı köpük kremayı kapsamaz.

Madde 2- Bu Tebliğ krema ve kaymağı kapsar. Bitkisel yağ esaslı köpük kremayı kapsamaz. Krema ve Kaymak Tebliği R.G. Tarihi:27.09.2003 R.G. Sayısı:25242 Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı, krema ve kaymağın, tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlaması, işlemesi, muhafazası, depolanması,

Detaylı

Tuz Kürü Balık Teknolojisi

Tuz Kürü Balık Teknolojisi Tuz Kürü Balık Teknolojisi Tuzlama su ürünlerinin Nacl ile işlenmesidir Tuzlamada tuz balık etine osmoz yolu ile geçer Ete penetre olan tuz başlangıcta balık proteinlerinin çözünürlüğünü artırır Tuz proteinlerin

Detaylı

MEMBRAN FİLTRASYON SİSTEMLERİ

MEMBRAN FİLTRASYON SİSTEMLERİ INNOVATIVE THINKING MEMBRAN FİLTRASYON SİSTEMLERİ MİKROFİLTRASYON NANOFİLTRASYON ULTRAFİLTRASYON TERS OSMOZ P.A.S - PEYNİR - SÜT - ÇEVRE - FERMENTE ÜRÜNLER ULTRAFİLTRASYON Spiral Sarımlı UF Membran Sistemi

Detaylı

ÖZEL KULLANIM AMAÇLI EKMEKLER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Buğdayın Türü. b. Unun randımanı. c. Presleme. d. Suyun yapısı. a. Tuz. b. Yağ. c.

ÖZEL KULLANIM AMAÇLI EKMEKLER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Buğdayın Türü. b. Unun randımanı. c. Presleme. d. Suyun yapısı. a. Tuz. b. Yağ. c. ÖZEL KULLANIM AMAÇLI EKMEKLER DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Aşağıdakilerden hangisi özel amaçlı ekmeklerden değildir? a. Zenginleştirilmiş ekmek b. Yöresel ekmek c. Tıbbi ekmek d. Hafif ekmek 2. Tahıl unlarına,

Detaylı

KURU İNCİR DÜNYA ÜRETİMİ TÜRKİYE ÜRETİMİ

KURU İNCİR DÜNYA ÜRETİMİ TÜRKİYE ÜRETİMİ KURU İNCİR DÜNYA ÜRETİMİ İncir, ilk kültüre alınan meyvelerden birisi olarak, anavatanı Anadolu dan, önce Suriye ve Filistin e sonrasında buradan da Çin ve Hindistan a yayılmıştır. Dünya kuru incir üretimine

Detaylı

www.sutsesut.com Sütse faaliyete başladığı günden bugüne ürünlerinin güvenle tüketilecek yüksek standartlarda olmasını hedeflemiştir. Kaliteye olan hassasiyeti ile hareket ederek çözüm ortağı olarak büyümeyi

Detaylı

SÜT TOZU TEKNOLOJİSİ

SÜT TOZU TEKNOLOJİSİ SÜT TOZU TEKNOLOJİSİ SÜT TOZLARININ TANIMI VE BİLEŞİMİ Süt tozu, yağlı ve yağsız taze sütlerin suyunun mümkün olduğu kadar uçurulması suretiyle elde edilen kurutulmuş bir süt ürünüdür FAO ve WHO standartlarına

Detaylı

sağlıklı nesiller için

sağlıklı nesiller için sağlıklı nesiller için Peynir Çeşitleri TAM YAĞLI BEYAZ PEYNİR TAM YAĞLI BEYAZ PEYNİR Lokum Kıvamında 17 kg 4,5 kg 17 kg 4,5 kg - 2 kg (Tava) Paketleme : Tavada 4 adet Paketleme 1kg: Tavada 12 adet Paketleme

Detaylı

TÜRKİYE SÜT SEKTÖR İSTATİSTİKLERİ ÖZET RAPORU

TÜRKİYE SÜT SEKTÖR İSTATİSTİKLERİ ÖZET RAPORU TÜRKİYE SÜT SEKTÖR İSTATİSTİKLERİ ÖZET RAPORU BÜYÜKBAŞ VE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI Türkiye de Yıllar İtibariyle Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Sayıları (Bin Baş) Irklara Göre Sığır Sayıları Yıl Kültür Melez

Detaylı

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Fenolik maddeler uçucu özellik göstermeyen safsızlıklardan distilasyon işlemiyle ayrılır ve ph 7.9 ± 0.1 de potasyum ferriksiyanür

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ Taslak (2014/..)

TÜRK GIDA KODEKSİ ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ Taslak (2014/..) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ ISIL İŞLEM GÖRMÜŞ İÇME SÜTLERİ TEBLİĞİ Taslak (2014/..) Amaç Madde l (1) Bu Tebliğin amacı, ısıl işlem görmüş içme sütlerinin tekniğine uygun

Detaylı

SÜT VE ÜRÜNLERİ ANALİZLERİ

SÜT VE ÜRÜNLERİ ANALİZLERİ Süt Nedir? SÜT VE ÜRÜNLERİ ANALİZLERİ Gıda Mühendisi Tülay DURAN Türk standartları çiğ süt standardına göre: Süt; inek, koyun, keçi ve mandaların meme bezlerinden salgılanan, kendine özgü tat ve kıvamda

Detaylı

Ustasından Geleneksel Ekmekler

Ustasından Geleneksel Ekmekler Ustasından Geleneksel Ekmekler Yeni fikirleriniz için güvenilir ortağınız Geleneksel ekmek lezzetini özleyenlere Hazır endüstriyel mayadan önce, ekmekler doğal ekşi maya ile yapılırdı; ekmeğe tadına doyulmaz

Detaylı

KALIP KUMLARI. Kalıp yapımında kullanılan malzeme kumdur. Kalıp kumu; silis + kil + rutubet oluşur.

KALIP KUMLARI. Kalıp yapımında kullanılan malzeme kumdur. Kalıp kumu; silis + kil + rutubet oluşur. KALIPLAMA Modeller ve maçalar vasıtasıyla, çeşitli ortamlarda (kum, metal) kalıp adı verilen ve içerisine döküm yapılan boşlukların oluşturulmasına kalıplama denir. KALIP KUMLARI Kalıp yapımında kullanılan

Detaylı

FERMENTE ET ÜRÜNLERİ. K.Candoğan-ET

FERMENTE ET ÜRÜNLERİ. K.Candoğan-ET FERMENTE ET ÜRÜNLERİ Gıdalarda fermantasyon protein karbonhidrat Mikroorganizmalar Koruyucu etki Lezzet Yapı lipid enzimler Sağlık HAM MADDE STARTER KÜLTÜR YENİ ÜRÜN fermantasyon Etin uzun süreli muhafazasında

Detaylı

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR 26.11.2011 01 10.04.2012 1 / 5 KYS.19 TA 01 1-AMAÇ Eker Süt Ürünlerinde, ham madde olarak kabulü yapılan çiğ sütün ve süttozunun antibiyotik içerip içermediğini kontrol etmek. 2-KAPSAM VE GEÇERLİLİK Bu

Detaylı

SÜT TEKNOLOJİSİ UYGULAMA DERSİ NOTLARI UYGULAMA 1: ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT İŞLETMESİ TANITIMI

SÜT TEKNOLOJİSİ UYGULAMA DERSİ NOTLARI UYGULAMA 1: ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT İŞLETMESİ TANITIMI SÜT TEKNOLOJİSİ UYGULAMA DERSİ NOTLARI UYGULAMA 1: ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT İŞLETMESİ TANITIMI Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümünde bulunan süt işletmesine A.Ü.Z.F.

Detaylı

KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II

KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II KGP202 SÜT TEKNOLOJİSİ II KEFİR ÜRETİMİ Kefir, çok eski çağlardan bu yana Kafkasya da üretilmekte olup, buradan dünyaya yayılmış fermente bir süt ürünüdür. Kefir ferahlatıcı, asidik tatta, az miktarda

Detaylı

Bu metotta, toprak bir miktar su ile karıştırılarak süspansiyon hâline getirilir.

Bu metotta, toprak bir miktar su ile karıştırılarak süspansiyon hâline getirilir. Bouyoucos Hidrometre Yöntemi Bu metotta, toprak bir miktar su ile karıştırılarak süspansiyon hâline getirilir. Süspansiyonun hazırlanmasından sonra topraktaki her bir fraksiyon için belirli bir süre beklendikten

Detaylı

DOĞAL SİYAH ZEYTİN İŞLEME TEKNİKLERİ

DOĞAL SİYAH ZEYTİN İŞLEME TEKNİKLERİ DOĞAL SİYAH ZEYTİN İŞLEME TEKNİKLERİ Şahnur IRMAK Gıda Yük.Müh. Zeytincilik Araştırma İstasyonu 28 Mart 2015 - İZMİR sahnurirmak@hotmail.com Sele Zeytini İşlenmesi Sele zeytini üretimi büyük çapta, ticari

Detaylı

ET ; sığır,koyun,kümes hayvanları,av hayvanları ve deniz hayvanlarının yenebilen yapıdaki kas dokularına denir.

ET ; sığır,koyun,kümes hayvanları,av hayvanları ve deniz hayvanlarının yenebilen yapıdaki kas dokularına denir. ET ; sığır,koyun,kümes hayvanları,av hayvanları ve deniz hayvanlarının yenebilen yapıdaki kas dokularına denir. Etler vücudumuz için çok önemli,kaliteli besin kaynağıdır.proteinin yanında önemli miktarda

Detaylı

GRUP 3112 SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

GRUP 3112 SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ GRUP 3112 Süt ve süt ürünlerini, ülkemizde sanayi bazında üretim açısından, aşağıda belirtilen başlıklar halinde toplamak mümkündür: - Pastörize süt (kısa ömürlü süt): Sade katkılı

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 HAVA

Detaylı

Hatice ŞANLIDERE ALOĞLU 1, Yılmaz ÖZCAN 1, Salih KARASU 2, Gamze SIĞAK 1, Ayça ASRAV 1

Hatice ŞANLIDERE ALOĞLU 1, Yılmaz ÖZCAN 1, Salih KARASU 2, Gamze SIĞAK 1, Ayça ASRAV 1 Hatice ŞNLIDERE LOĞLU 1, Yılmaz ÖZCN 1, Salih KRSU 2, Gamze SIĞK 1, yça SRV 1 1 Kırklareli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 2 Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya-Metalurji Fakültesi

Detaylı

Meyve Sularının Tüketime Hazırlanması

Meyve Sularının Tüketime Hazırlanması Meyve Sularının Tüketime Hazırlanması Berrak meyve suları konsantrasyon sırasında yapıdan ayrılan su kadar suyun ve aromanın ilavesi ile hazırlanmaktadır. Meyve nektarları ise meyve suyu konsantesi veya

Detaylı

Merhaba, Ekici Peynir olarak, işini aşkla yapan, yılların verdiği tecrübe ve uzmanlık bilgisini ürünlerine aktaran peynir uzmanı bir şirketiz.

Merhaba, Ekici Peynir olarak, işini aşkla yapan, yılların verdiği tecrübe ve uzmanlık bilgisini ürünlerine aktaran peynir uzmanı bir şirketiz. TANITIM Kataloğu Merhaba, Ekici Peynir olarak, işini aşkla yapan, yılların verdiği tecrübe ve uzmanlık bilgisini ürünlerine aktaran peynir uzmanı bir şirketiz. Tüketicilerimizi kalite ve lezzetin bir

Detaylı

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 3. DERS

EVDE BİYOTEKNOLOJİ. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 3. DERS EVDE BİYOTEKNOLOJİ Yrd. Doç. Dr. Hüseyin UYSAL ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ 3. DERS Yararlı Mikroorganizmalar Gıda mikrobiyolojisinde yararlı bakteriler temel olarak gıdaların

Detaylı

Meyve ve Sebze suyu ve pulpunun konsantrasyonu

Meyve ve Sebze suyu ve pulpunun konsantrasyonu Meyve ve Sebze suyu ve pulpunun konsantrasyonu Meyve suları genel olarak %80-95 düzeyinde su içerirler. Çok iyi koşullarda depolansalar bile, bu süre içinde gerçekleşen kimyasal reaksiyonlar ürünün kalitesini

Detaylı

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR 20.10.2017 00-1-6 KYS.19 TA 17 1-AMAÇ Eker Süt Ürünlerinde, kaşar peyniri üretiminin standart kalitede sürekliliği sağlamak için eriyebilme özelliğini kontrol etmek. 2-KAPSAM VE GEÇERLİLİK Bu talimat kaşar

Detaylı

Besinleri Saklama Yöntemleri

Besinleri Saklama Yöntemleri Besinleri Saklama Yöntemleri Besinleri Saklama Yöntemleri Besinlerdeki enzimatik ya da mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelen olumsuz değişmeleri yavaşlatmak veya durdurmak için çeşitli yöntemler

Detaylı

Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar. Vural Gökmen

Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar. Vural Gökmen Gıda Kimyası II Gıdaların işlenmesi sırasında ortaya çıkan reaksiyonlar Vural Gökmen Gıda İşleme Gıda işlemenin derecesi (şiddeti) Gıda işlemenin nedenleri Gıda işleme şekilleri Aşırı işlenmişgıdalar üzerinekaygılar

Detaylı

ÇEV 4021: Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği

ÇEV 4021: Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇEV 4021: Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliği TUĞLA VE KİREMİT ÜRETİMİ Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Tuğla ve kiremit

Detaylı

4. GURUP SÜT ÜRÜNLERİ SANAYİ MESLEK GURUBU İLE İLGİLİ FİRE VE ZAYİAT ORANLARI

4. GURUP SÜT ÜRÜNLERİ SANAYİ MESLEK GURUBU İLE İLGİLİ FİRE VE ZAYİAT ORANLARI BEYAZ PEYNİRDE FİRE VE ZAYİAT ORANLARI : Balıkesir'de beyaz peynir üretimi klasik ve kültürlü olarak yapılmaktadır. İnek sütünden karışık olarak (yerli ırk ve diğer yabancı ırklar) kültürlü beyaz peynir

Detaylı

Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak

Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak Kremalar; pastacılıkta hemen hemen tüm çeşitlerde lezzet vermek, dolgu yapmak, süslemek ve pastanın kurumasına karşı koruyucu bir tabaka oluşturmak için kullanılan temel ürünlerden birisidir. Pastacı kreması,

Detaylı

Köylüm Klasik Kaşar 400 g. Adet/Koli Ortalama koli ağırlığı (kg) Adet barkodu. Adet/Koli Ortalama koli ağırlığı (kg) Adet barkodu

Köylüm Klasik Kaşar 400 g. Adet/Koli Ortalama koli ağırlığı (kg) Adet barkodu. Adet/Koli Ortalama koli ağırlığı (kg) Adet barkodu Ali Yalçındağ (Yetim Ali) bugünkü Köylüm ün mayası sayılabilecek küçük mandırayı 193 yılında kurdu. Bu, sadece bahar aylarında koyun ve keçi sütlerinden tulum peyniri üreten bir işletmeydi. Kendinden sonra

Detaylı

Easy Soft r Snack Dolce & Easy Soft r Snack Salato MAYIS

Easy Soft r Snack Dolce & Easy Soft r Snack Salato MAYIS Easy Soft r Snack Dolce & Easy Soft r Snack Salato MAYIS Yeni fikirleriniz için güvenilir ortağınız Easy Soft r Snack Dolce & Easy Soft r Snack Salato Lezzetli ve kaliteli yumuşak ürünler üretmek için

Detaylı

1. Buzdolabı Kullanımı 6. Ellerin Yıkanması

1. Buzdolabı Kullanımı 6. Ellerin Yıkanması ON DOĞRU MUTFAK UYGULAMASI 1. Buzdolabı Kullanımı 6. Ellerin Yıkanması 2. Donmuş Etlerin Çözündürülmesi 7. Mutfak Bez ve Süngerlerinin Temizliği 3. Etlerin Pişirilmesi 8. Kesme Tahtasının Temizliği 4.

Detaylı

SİLAJ YEMLERİ Prof.Dr. M. KEMAL KÜÇÜKERSAN

SİLAJ YEMLERİ Prof.Dr. M. KEMAL KÜÇÜKERSAN SİLAJ YEMLERİ Prof.Dr. M. KEMAL KÜÇÜKERSAN 2.01.2018 Prof.Dr. Kemal Küçükersan 1 TANIMI Yeterli düzeyde kuru madde (% 30-40) içeren yeşil yemlerin, biçildikten sonra, anaerob koşullarda saklanması sonucu

Detaylı

Salça Üretim Teknolojisi

Salça Üretim Teknolojisi Salça Üretim Teknolojisi İyi kaliteli bir salça ancak, dalında tam olarak olgunlaşmış, sağlıklı ve olabilldiğince kırmızı renkli domateslerden elde edilebilir. Bu yüzden, salça üretimine elverişli çeşitlerin

Detaylı

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA ÖĞRETMENLĐĞĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME 8. SINIF FEN VE TEKNOLOJĐ DERSĐ 3. ÜNĐTE: MADDENĐN YAPISI VE ÖZELLĐKLERĐ KONU: BAZLAR ÇALIŞMA YAPRAĞI

Detaylı

Konsantre Elde Edilmesi

Konsantre Elde Edilmesi Süttozu,Üretimi ve Kalite Süt tozu yapımındaki işlem basamakları şunlardır: Süt seçimi ve ön işlemler Homojenizasyon Konsantratın elde edilmesi (koyulaştırma) Kurutma Paketleme Süt Seçimi ve Ön İşlemler

Detaylı

ET VERİMİ. Et verimi kavramı. Karkas kalitesi. Karkas bileşimini etkileyen faktörler. Karkas derecelendirme. Karkas parçalama tekniği.

ET VERİMİ. Et verimi kavramı. Karkas kalitesi. Karkas bileşimini etkileyen faktörler. Karkas derecelendirme. Karkas parçalama tekniği. ET VERİMİ Et verimi kavramı Karkas kalitesi Karkas bileşimini etkileyen faktörler Karkas derecelendirme Karkas parçalama tekniği Et kalitesi 1 Et Verimi Kavramı Et verimi denilince: Genel anlamda; hayvanların

Detaylı

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR?

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? Prof. Dr. METİN ATAMER Dr. EBRU ŞENEL ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ Kaliteli süt üretimi için sağlanması gereken koşullar; Sağlıklı inek Özenli

Detaylı

BESLENME VE SAĞLIK AÇISINDAN KEÇİ SÜTÜNÜN NİTELİKLERİ

BESLENME VE SAĞLIK AÇISINDAN KEÇİ SÜTÜNÜN NİTELİKLERİ BESLENME VE SAĞLIK AÇISINDAN KEÇİ SÜTÜNÜN NİTELİKLERİ Keçi, kuru ve sıcak yerlerde ve özellikle tarımsal açıdan geri kalmış bölgelerde yaşayan insanlar için çok önemli bir besin ve gelir kaynağıdır. Gerek

Detaylı

Elİf ÖZER HARUN KESENKAŞ

Elİf ÖZER HARUN KESENKAŞ Elİf ÖZER HARUN KESENKAŞ Ülkemize özgü bir peynir çeşidi olan Mihaliç peyniri genellikle Balıkesir ve Bursa yöresinde yapılmaktadır. Genellikle tam yağlı çiğ koyun sütünden yapılan bu peynir Bursa-Karacabey

Detaylı

Bulgur Türklere has bir gıda maddesidir ve ülkemizde tüketimi önemli bir yer

Bulgur Türklere has bir gıda maddesidir ve ülkemizde tüketimi önemli bir yer BAŞAY MAKİNA BULGUR YAPIMI tutar. Bulgur Türklere has bir gıda maddesidir ve ülkemizde tüketimi önemli bir yer Buna karşın kalitesi her zaman istenilen düzeyde mümkün olamamaktadır. Bunun çeşitli nedenleri

Detaylı

A. Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması B. Mikrobiyel Bozulmalar C. Depolama Koşulları

A. Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması B. Mikrobiyel Bozulmalar C. Depolama Koşulları A. Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin Sınıflandırılması B. Mikrobiyel Bozulmalar C. Depolama Koşulları TAHIL ve TAHIL ÜRÜNLERİNİN SINIFLANDIRILMASI Tahıl, Graminiae familyasının tohumları olan buğday, çavdar,

Detaylı

Sayılı TGK-KOYULAŞTIRILMIŞ SÜT VE SÜTTOZU TEBLĐĞĐ. ( tarih ve sayılı R.G.)

Sayılı TGK-KOYULAŞTIRILMIŞ SÜT VE SÜTTOZU TEBLĐĞĐ. ( tarih ve sayılı R.G.) 2005-18 Sayılı TGK-KOYULAŞTIRILMIŞ SÜT VE SÜTTOZU TEBLĐĞĐ (12-04-2005 tarih ve 25784 sayılı R.G.) Değişiklik: Yayımlandığı R.Gazete:03.09.2008-26986 Amaç Madde 1 Bu Tebliğin amacı, koyulaştırılmış süt

Detaylı

Bölüm 1.2, Faydalı Mikroplar, öğrencilere tüm

Bölüm 1.2, Faydalı Mikroplar, öğrencilere tüm Ana Aşama 2 Bl Ana 1: 1a, Aşama 1b, 2a, 2 2b, 2c, 2d, 2g, 2j Bl Bl 2:1a, 1: 1a, 2b, 1b, 2g, 2a, 5f 2b, 2c, 2d, 2g, 2j Bl 2:1a, 2b, 2g, 5f Çalışma Ünitesi Ünite Çalışma 6 Mikro-organizmalar Ünitesi Ünite

Detaylı

Elazığ İli Karakoçan İlçesinden Mayıs Ayında Elde Edilen Sütlerde Protein/Yağ Oranının Farklı Peynir Çeşitleri Yapımına Uygunluğunun Belirlenmesi -

Elazığ İli Karakoçan İlçesinden Mayıs Ayında Elde Edilen Sütlerde Protein/Yağ Oranının Farklı Peynir Çeşitleri Yapımına Uygunluğunun Belirlenmesi - Elazığ İli Karakoçan İlçesinden Mayıs Ayında Elde Edilen Sütlerde Protein/Yağ Oranının Farklı Peynir Çeşitleri Yapımına Uygunluğunun Belirlenmesi - doi: 10.17932/ IAU. IAUD.m.13091352.2015.7/25.1-6 Mesture

Detaylı

Ayran Üretiminde Peyniraltı Suyu ve Transglutaminaz Enzimi Kullanımının Ürün Özellikleri Üzerine Etkisi

Ayran Üretiminde Peyniraltı Suyu ve Transglutaminaz Enzimi Kullanımının Ürün Özellikleri Üzerine Etkisi 12.Gıda Kongresi Edirne, 05-07 Ekim 2016 Ayran Üretiminde Peyniraltı Suyu ve Transglutaminaz Enzimi Kullanımının Ürün Özellikleri Üzerine Etkisi Ceren Akal Nazlı Türkmen Celalettin Koçak Ankara Üniversitesi

Detaylı

ET ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN TEMEL MATERYALLER VE KATKI MADDELERİ. K.Candoğan-ET

ET ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN TEMEL MATERYALLER VE KATKI MADDELERİ. K.Candoğan-ET ET ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNDE KULLANILAN TEMEL MATERYALLER VE KATKI MADDELERİ Et ürünleri üretiminde kullanılan temel materyaller ve katkı maddeleri 1- Hayvansal dokular -Temel kırmızı et (iskelet kası) -Dolgu

Detaylı

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR 30.04.2012 00-1-6 ÜRT.01.02 TP 01 1.0 AMAÇ Eker Süt Ürünlerinde, Ön Proseste UF&RO hattında konsantre sütün hazırlanması, yasal zorunluluk çerçevesinde üretilmesini sağlamak için etkin bir yöntem belirlemek

Detaylı

T.C. HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA EĞĐTĐMĐ ANABĐLĐM DALI

T.C. HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA EĞĐTĐMĐ ANABĐLĐM DALI T.C. HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA EĞĐTĐMĐ ANABĐLĐM DALI KĐÖ 326 KĐMYA ÖĞRETĐMĐ VE KĐÖ 330 KĐMYA EĞĐTĐMĐ SEMĐNERĐ I DERSLERĐ KAPSAMINDA HAZIRLANMIŞTIR DERSĐN SORUMLUSU: PROF. DR. ĐNCĐ MORGĐL

Detaylı

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yaşlı Bakım-Ebelik 2. Ders YB 205 Beslenme İkeleri 2015 Uzm. Dyt. Emine Ömerağa emine.omeraga@neu.edu.tr BESLENME Dünya Sağlık Örgütü (WHO-DSÖ)

Detaylı

DANA PARÇA ETLER KODU ÜRÜN ADI AÇIKLAMA DANA KARKAS DANA KARKAS KEMİKSİZ (DEĞERLİ ETLER DAHİL) DANA KARKAS KEMİKSİZ (DEĞERLİ ETLER HARİÇ)

DANA PARÇA ETLER KODU ÜRÜN ADI AÇIKLAMA DANA KARKAS DANA KARKAS KEMİKSİZ (DEĞERLİ ETLER DAHİL) DANA KARKAS KEMİKSİZ (DEĞERLİ ETLER HARİÇ) PARÇA ETLER KODU ÜRÜN ADI AÇIKLAMA KARKAS Karkas, hayvanın kesimhanede islami kurallara uygun olarak başı kesilip, derisi yüzülerek ve iç organları çıkartılarak geriye kalan bütün gövde hali için kullanılan

Detaylı

Pilot Tesis Koşullarında Pastörize Keçi Sütünden Çimi Peyniri Üretimi 1

Pilot Tesis Koşullarında Pastörize Keçi Sütünden Çimi Peyniri Üretimi 1 Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2002, 39(3): 56-63 ISSN 1018-8851 Pilot Tesis Koşullarında Pastörize Keçi Sütünden Çimi Peyniri Üretimi 1 Sevda KILIÇ 2 Harun UYSAL 3 Gökhan KAVAS 4 Harun KESENKAŞ 5 Necati

Detaylı

KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR.

KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR. KIRMIZI ETLER KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR. ETTEKİ ENZİMLER VE MİKROBİYEL AKTİVİTE BOZULMANIN BAŞLANGICIDIR.

Detaylı