Vitaminler. Vitaminler, vücut fonksiyonlarının devamı için esansiyeldir. Enzimlerle beraber görev alırlar.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Vitaminler. Vitaminler, vücut fonksiyonlarının devamı için esansiyeldir. Enzimlerle beraber görev alırlar."

Transkript

1 Vitaminler

2 Vitaminler Vitaminler, vücut fonksiyonlarının devamı için esansiyeldir. Enzimlerle beraber görev alırlar. Vitaminler enzimlerle beraber hareket ederek vücutta katalizör olarak davranırlar.

3 Vitaminler yağda çözünenler A, D, E, K A Vitamini karaciğerde, D vitamini vücudun her yerinde yağda depolanır. E ve K vitaminleri genelde depolanmazlar ve bu yüzden toksik değillerdir.* *K vitamininin çok azı karaciğerde depolanır. Vücut ihtiyaç duyduğunda bağırsak bakterileri üretebilir. E vitamini Karaciğer, yağ dokusu, ince bağırsak ve mide tarafından sentezlenebilir.

4 Vitaminler suda çözünenler Beta karoten, B vitaminleri ve C vitamini Vücutta depolanmazlar (B 12, karaciğerde depolanır), günlük olarak alınmalıdırlar. İdrarla kolayca atılabilirler. Çoğu birçok kimyasal reaksiyonu hızlandıran enzimlere yardım ederler. Bu vitaminlerin eksikliği kısa zamanda enerji eksikliği ile kendini gösterir.

5 A Vitamini karotenler Karotenler - A Vitamini: Karotenler, A vitamininin ön maddesidirler, karaciğerde değişikliğe uğrayarak vitamin haline gelirler. Çoğu bilimsel çalışma, yüksek provitamin A aktivitesinden dolayı beta karoteni en aktif karoten olarak göstermektedir. Kaynaklar: Ciğer, böbrek, tereyağı, işlenmemiş süt direkt A vitamini kaynaklarıdır. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve sarıturuncu sebzeler provitamin A karotenlerinin kaynağıdır. Emilim: Karotenlerin emilimi için safra gerekir. Besinlerden alınan karotenlerdense destek besinlerden alınan karotenlerin emilimi daha iyidir.

6 A Vitamini Karotenler - yararları Vücudumuzdaki A Vitamini nin %90 ı karaciğerde depolanır. Gözlerin ışığı algılamasında esansiyeldir. Gelişmekte olan ülkelerde her yıl 10 milyon çocuk A vitamini yetersizliğinden kör olmaktadır. A Vitamini, iskelet ve yumuşak dokuların gelişmesi için gereklidir; çünkü kemik sentezini ve kemik hücrelerinin farklılaşmasını sağlar. A Vitamini ve karotenler, epitel (doku hücreleri) hücrelerin dönüşümleri için önem taşır. A Vitamini, bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için esansiyeldir. Özellikle karotenlerin, çok etkili antioksidan özellikleri vardır.

7 A Vitamini karotenler - eksikliği Bağışıklık sisteminde görülecek aksamalar, yardımcı T hücrelerinde azalma, direncin azalması, solunum yollarında ve gastrointestinal yolda ve mukosal zarda değişimler A Vitamini eksikliği olanlar, enfeksiyonlara daha açık olurlar. Devam eden A Vitamini eksikliğinde, gece körlüğü ve artan enfeksiyon riski de meydana gelir. Toksik maddelerin etkisi altında kalmak A Vitaminini azaltır ve ihtiyaç artar. A Vitamininin toksik etkisi: Gebelik döneminde, A Vitamini desteği alınmamalıdır. Doğuştan gelen defektlerin riskini arttırır. Toksik etkinin belirtileri kuru ve yıpranmış cilt, tırnaklarda kırılmalar, alopecia (saç dökülmesi), yorgunluk, mide bulantısı, irritasyon, vb dir. Öte yandan, beta karotenin yüksek miktarlarda tüketiminin herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

8 D Vitamini D2 - Ergokalsiferol / D3 Kolekalsiferol Kaynaklar: Güneş ışığının ciltteki reaksiyonu sonucu, balık yağı, soğuk su balıkları, tereyağı, margarin, yumurta beyazı, ciğer, koyu yeşil yapraklı sebzeler. Yararları Kalsiyumun ve fosforun barsaklardaki emilimini uyarır ve kalsiyum metabolzimasının değişik evrelerinde rol alır. Kemik ve diş sağlığı için çok önemlidir. Sinir sistemi bünyesindeki sinyal iletiminde önemli rol oynar. Osteoporozlu hastalarda, D Vitamininin, vücutta en aktif formuna dönüşümü tamamlanamaz. Kalsiyumun i.barsaklardan emilimi ve kemikte depolanması için gereklidir.

9 D Vitamini eksikliği D Vitamini Eksikliği: Çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde osteomalazi ye yol açar. Raşitizm: Kemik matriksinin kalsifiye olamama durumudur. Sonucunda, kafatası kemiği yumuşar, bacaklar çarpılır, kıkırdaklar büyür, spinal eğrilik meydana gelir. Osteomalazi: Kemik gücünün ve yoğunluğunun azalmasına ve eklem ağrılarına yol açar.

10 E Vitamini d-alfa tokoferol Kaynaklar: Bitkisel yağlar, çekirdek, fındık-fıstık-ceviz, tahıl, hububat, yeşil yapraklı sebzeler, domates, zarlı kabuksuz meyveler.

11 E Vitamini yararları Lipid antioksidanı olarak hücre membranlarının lipid bölümlerinde ve taşıyıcı moleküllerde bulunur ve bunları zararlı maddelere karşı korur. Akyuvarları koruduğu gibi, oksidatif stres ve kronik viral enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini de korur.

12 E Vitamini eksikliği Ciddi eksikliğine az rastlanır, ancak eksikliğinin görüldüğü durumlar: Yağ malabsorbsiyonu, kistik fibroz ve bazı kronik karaciğer hastalıklarında. E vitamini eksikliğinde kaslarda zayıflık, sinirlerde hasarlanma, anemi gibi durumlar gözlenebilir. Eritrositlerin yarı ömrü kısalır ve anemi görülür.

13 K Vitamini K vitamini ilk keşfedildiğinde kan pıhtılaşması ile ilişkili olduğu saptandığı için de önceleri koagülasyon vitamini (yani pıhtılaşma vitamini) olarak adlandırılmış ve adını buradan almıştır. Kaynaklar: Koyu yeşil yapraklı sebzeler, et, yeşil çay, tahıllar. Kalın barsaklarda bakteriler tarafından sentezlenebilir. Yararları: Karaciğerdeki kan pıhtılaşmasında rol oynayan proteinler ve Kemik metabolizması için gereklidir. Kullanım Alanları: -Osteoporoz -Yoğun menstrüel kanama -Yenidoğanlarda Hemofili Rahatsızlığı: K Vitamini yenidoğanlarda sentezlenemez, çünkü barsaklarında bakteri yoktur. Bu nedenle K Vitamini eksikliği görülür. Kasa enjekte yoluyla K Vitamini verilir ya da emziren anne K Vitamini kullanır.

14 K Vitamini eksikliği Barsak bakterileri K Vitamini sentezleyebildikleri için eksikliği nadirdir. Yeni doğanda barsak bakterileri olmadığı için K Vitamini eksikliği riski vardır. Bu da yeni doğanlarda ani başlayan ve durdurulamayan kanamalara neden olabilir.

15 Tiamin B 1 Vitamini Kaynaklar: Soya fasulyesi, kabuklu pirinç, ayçiçeği, fındık, fıstık ceviz, buğday. Yararları: Enerji üretimi için esansiyel olan bir enzimin parçası gibi davranır. Karbonhidrat metabolizması ve sinir hücreleri fonksiyonları için gereklidir. Nörotransmitter (sinir sisteminde iletimi sağlayan madde) olan asetilkolin in sentezinde ve salınımında önemli rol oynar ve bellek üzerinde olumlu etkisi vardır.

16 Tiamin eksikliği Çok nadir de olsa tiamin eksikliğine rastlanır ve beriberi ye neden olabilir. Hafif bir tiamin eksikliği yorgunluğa, depresyona, kabızlığa neden olabilir. Eksikliği, yetişkinlerde sinir siteminde ve kardiovasküler sistemde klinik bulgulara yol açar. Alkoliklerde görülen tiamin eksikliği, ciddi beyin rahatsızlıklarına neden olur. Beriberi: Vücutta yaygın sinir yangıları, zayıflık, felçler, dokularda şişme, ussal yetersizlikler ve sonuçta kalp yetmezliği ile kendini gösteren bir hastalık.

17 Riboflavin B 2 vitamini Kaynaklar: Hayvan organlarının eti, badem, fındık, hububat, soya fasulyesi, yeşil yapraklı sebzeler. Yararları: Enerji üretimi için önemlidir. Riboflavin Eksikliği: Gözlerde, dilde, ağızda, dudaklarda yanma ve kaşınma Mukoz membranlarında rahatsızlıklar

18 Niasin-Nikotinat-Nikotinamid B 3 vitamini Kaynaklar: Sakatat, yumurta, balık, fıstık, süt, baklagiller, arpa, buğday. Yararları: Enerji üretimi için esansiyeldir Kandaki şeker oranının ayarlanmasında, antioksidan mekanizmasında ve detoksifikasyonda da önemli rol oynar. Eksikliği: Cilt sertleşir ve çatlar. Deri yangısı ile sonuçlanır. Beyin fonksiyonlarını devam ettirmede zorlanır ve demans belirtileri başlar.

19 Pantotenik Asit B 5 vitamini Kaynaklar: Hayvan organlarının etleri, balık, süt, kümes hayvanları ürünleri, marul, patates, brokoli, karnıbahar, portakal, çilek, arpa-buğday-mısır. Yararları: Enerji üretiminde, yağların ve karbonhidratların kullanımında, böbrek üstü bezi hormonlarının ve alyuvarların üretiminde çok önemlidir. Pantotenik asit eksikliği: Eksikliğinin ilk işaretlerinden biri yorgunluktur.

20 Pridoksin B 6 vitamini Kaynaklar: Tahıllar, baklagiller, muz, çekirdek, patates. Vücut hücrelerindeki pridoksin seviyesi, besinlerdeki magnezyum seviyesi ile de ilişkilidir (Mg birikimini arttırır). Yararları: 60 dan fazla enzimin fonksiyonları için Pridoksin in önemi büyüktür. Protein anabolizma ve katabolizması ile ilgilidir. Hücre oluşumu için ve dolayısıyla gebelik boyunca, bağışıklık sistemi için, mukoz membranları için, cilt ve alyuvarlar için önemlidir. Eritrosit oluşumuna, yağ ve protein metabolizmasına yardımcı olur. Eksikliği: Depresyon, glukoz intoleransı, anemi, sinir sistemi fonksiyonlarında aksamalar, dudaklarda çatlamalar, egzema

21 Kobalamin B 12 vitamini Kaynaklar: Hayvan organlarının etlerinde, yumurta, balık, peynir. Vejeteryanlarda eksikliğine sıkça rastlanır. Yanlızca hayvansal gıdalardan alınır ve depolanan tek suda çözünür vitamindir. Yararları: Enerji metabolizmasında kritik bir rol oynar.bağışıklık sistemi ve sinir sistemi için de önemlidir.alyuvarların oluşumuna katkıda bulunur. Eksikliği: Diğer suda çözünen besinlerden farklı olarak, B12 Vitamini karaciğerede, böbreklerde ve diğer vücut dokularında depolanır. Eksikliğinde anemi görülür.

22 Folik Asit folat - folasin Kaynaklar: Yeşil yapraklı sebzeler, portakal, tahıl, köklü sebzeler. Yararları: DNA sentezinde gerekli olduğu için hücre bölünmesinde önemlidir.folik asit olmayınca hücreler doğru bölünemez. Fetus un, sinir sistemi gelişimi için çok önemlidir. Nükleoprotein ve eritrositlerin sentezi için gereklidir. Eksikliği: Hücre bölünmesinde rol alan folik asitin eksikliğinde, alyuvarlar büyür ve anemi görülür.

23 C Vitamini askorbik asit Kaynaklar: Narenciyeler, brokoli, patates, biber, taze sebze ve meyveler. Yararları: Vücudun ana protein maddesi olan kollajenin üretiminden sorumludur. Dolayısıyla C Vitamini, yara iyileşmelerinde ve çürümelere karşı önemli bir vitamindir. Kollajen metabolizmasının yanısıra bağışıklık sisteminde, sinir sisteminde iletimi sağlayan maddelerin ve hormonların üretiminde, karnitin sentezinde ve besin maddelerinin emilim ve kullanım aşamalarında önemli rol oynar. C Vitamini akyuvarların fonksiyonlarına büyük destek sağlar. Demir emilimini sağlar. Vücudun doğal antiviral ve antikanser mekanizmalarını da destekler. Antioksidan görevi de çok önemlidir.

24 VİTAMİNLER ÖZET Vitamin Adı Görevi Eksikliğinde oluşan sonuç Bulunduğu besinler A Gözü kuvvetlendirir. Bağışıklığa yardım eder. Gece körlüğü Balık yağı, yumurta, yeşil sebzeler, süt ve tereyağında B Grubu Sinir sistemi ve kasları güçlendirir. Kan dolaşımını düzenler. Deri ve sindirim sistemine faydalıdır. Beri beri hastalığı. Pellegra Hastalığı Et, süt, yumurta, ekmek, yeşil bitkiler. C Diş ve kemik yapısını güçlendirir. Hastalılara direnci arttırır. Diş eti kanaması olarak bilinen Skorbüt hastalığına neden olur Turunçgiller, domates, kivi, yeşil bitkiler, biber D Kemik ve dişlerin kuvvetli olmasını sağlar Kemiklerin yumuşaması olarak bilinen Raşitizim hastalığı Yumurta, süt, tereyağı, balık yağı E Sinir sistemini kuvvetlendirir Kısırlık Ruhsal bozukluklar Yeşil bitkiler, et, süt, tahıllar, fındık, ceviz, susam K Kanın pıhtılaşmasını sağlar Kan iyi pıhtılaşmaz Yeşil sebzeler, domates, karaciğer, Yumurta sarısı

25 Mineraller

26 Mineral nedir? Mineral, kayaçların yapısını oluşturan, belirli bir kimyasal birlieşime sahip organik veya inorganik özellikteki büyük ve karmaşık bir element grubudur

27 Mineral nelerdir? Büyük miktarlarda ihtiyaç duyulan mineraller: Sodyum, Potasyum, Klor, Kalsiyum, Fosfor, Magnezyum, Sülfür İz Elementler: Krom, Boron, Bakır, Flor, İyot, Demir, Manganez, Molibden, Vanadyum, Silika, Selenyum ve Çinko. İz elementlerin belirgin yetmezliği nadir olsa da yetmezlik durumlarında klinik önemi olan durumlar meydana gelebilir. Yetersiz alınmaları gelişme anormalliğine yetersiz büyümeye ve yenidoğan ölümlerinde artışa neden olur.

28 Mineral vücuttaki görevleri Mineraller; düzenleyici ve yapıcı-onarıcı besin türlerine girer. Vücuttaki görevleri: doku onarımında proteinlere ve vücut savunmasındada vitaminlere yardım etmektir.

29 Sodyum - Na Sodyum asıl olarak ekstrasellüler sıvıda bulunur. Vücut sıvılarının ve hücrelerinin birleşimlerinin kontrol altında tutulması ve hücre su dengesinin devamı açısından önemlidir. Sinir iletisinin ve kas kontraksiyonunun kontrol edilmesinde rol alır. Eksikliğinde ekstrasellüler sıvı azalır ve dehidrasyona neden olur. Sodyum, bazı durumlarda meydana gelen aşırı vücut sıvısı tutulumunu kontrol etmek amacıyla kısıtlanır.

30 Kolor - Cl Ekstrasellüler sıvıda önemli bir elektrolittir. Sodyum ile birlikte su dengesinin sağlanmasında ve osmotik basıncın dengelenmesinde rol oynar.

31 Potasyum - K Elma, muz, havuç, portakal, patates gibi sebze ve meyvelerde bulunur. Vücutta su dengesini ve dağılımını sağlar. Asit dengesini sağlar. Kas ve sinir hücrelerinin fonksiyonlarını yerine getirmesinde destek sağlar. Kalp fonksiyonlarının düzenli devamı için destek sağlar. Böbreğe destektir. Potasyum Eksikliği: Kaslarda güç kaybına, yorgunluğa, halsizliğe, kalp rahatsızlıklarına, kalp kasılamalarında ve sinir iletimlerinde aksaklığa neden olabilir.

32 Fosfor - P Fosfor kemik ve dişlerin matriksini oluşturmak üzere kalsiyum ile birlikte çalışır. Fosfor vücutta enerji üretimine destek olur. Böbrek yetersizliğinde kısıtlanır.

33 Magnezyum - Mg İşlenmemiş gıda, çekirdek, fındık, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, tahıllarda bulunur En önemli görevi enerji üretiminde rol alan enzimlerin aktivasyonudur. Hücreden dışarı sodyum ve içeri potasyum pompalayan pompaların aktivasyonunda önemli rol oynar. Kalsiyumun, vasküler yumuşak dokularına ve kalp kası hücrelerine girişini engeller. Kalsiyum metabolizması için gereklidir. Eksikliği: Kalp rahatsızlıları, yüksek kan basıncı, böbrek taşı gibi rahatsızlıların riskini arttırır. Yorgunluk, konfüzyon,kalp rahatsızlıkları, kas kasılmalarında ve sinir iletimlerinde problemler, iştahsızlık görülebilir.

34 Kalsiyum - Ca Süt ürünleri, tofu (soya loru), ıspanak, diğer yeşil yapraklı sebzeler, lahana ailesi, balıkta bulunur Kemik ve diş yapımı ve korunmasında mutlak bir faktördür. Vücuttaki enzim aktivitelerinin çoğunda rol alır. Kasların kasılması, nörotransmitterların salınmaları, kalp ritminin düzenlenmesi, kan pıhtılaşması kalsiyuma bağlıdır. Eksikliği: Çocuklarda kalsiyum eksikliği raşitizm e yol açar. Kemiklerde deformasyonlar meydana gelir ve kemik büyümesinde az gelişim söz konusu olabilir. Yetişkinlerde kemiklerde yumuşama olan osteoporoz a yol açar. Kandaki düşük kalsiyum oranı, kas spazmlarına ve bacak

35 Bakır - Cu İstridye, deniz kabukları ve baklagillerde bulunur. En yüksek konsantrasyon karaciğer ve beyindedir. Bir çok önemli enzimin kofaktörüdür. Eksikliği: Demir emilimi ve kullanımı için gerekli olduğundan anemiye yol açabilir. Osteoporoz, kemik ve eklem abnormalitelerine neden olabilir. Toksitesi: Çocuklardan uzak tutulmalıdır. Kronik bakır toksitesine nadir rastlanır.

36 Iyot - I Deniz ürünleri, esmer su yosunu gibi yosunlarda bulunur. Tiroid hormonlarının fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gereklidir. Eksikliği: Her yaşı etkileyebilir ama özellikle gebelerde sık rastlanır. Guatr, büyüme bozuklukları, artan çocuk ölümleri ve artan erken ya da geç doğumlar. Hipertirodizm tiroid bezinin büyümesine yol açar ve son safhada, guatr olur. Besinlerde ve kandaki iyot oranı düşünce tiroid bezindeki hücreler büyür ve sonunda da tüm bez büyür.

37 Demir Fe +2, +3 Yeryüzünde en çok bulunan elementtir. Demir, kaya ve toprakta ferrik formda bulunur ve bu formu, çoğu biyolojik sistemler için kullanışlı değildir. 2 ve 3 değerlikli olarak bulunur. Kimyasal olarak 2 değerlikli olan demir, okside olmaya çok meyillidir. Demirin bu özelliği, vücutta oksijen tutmasını sağlamaktadır

38 Demir Fe +2, +3 Besinlerle alınan demirin büyük bir bölümü üç değerli ferri demir bileşikleri şeklindedir. Fakat bu üç değerli demir bileşikleri kolayca emilmez, ancak iki değerli ferro demir bileşiklerine dönüşünce kolayca emilir.

39 Demir Fe +2, +3 kaynakları Et, karaciğer, yumurta, böbrek, pekmez, kuru meyveler, yeşil yapraklı sebzelerdir. En iyi demir kaynağı karaciğerdir. 150g karaciğer 12mg demir içerir. Bu miktar demiri karşılamak için 8 yumurta veya 500g et yemek gerekir.

40 Demir Fe +2, +3 kaynakları Demir bakımından zengin olan diğer besinler arasında, kuru fasulye, mercimek ve bezelye gibi baklagillerde sayılabilir. Süt ise demir bakımından çok fakirdir. Bu nedenle bebek ve yavru doğarken, büyük bir demir deposu ile birlikte dünyaya gelir. Bu demir, doğumdan sonra büyük oranda yıkıma uğrayan alyuvarların yerine, yeni oluşan alyuvarların gereksinimini karşılar.

41 Demir Fe +2, +3 organizmada demir Organizmada demir, başlıca hemoglobin, miyoglobin, sitokromlar olmak üzere çeşitli dokulara dağılmış halde bulunur. Hemoglobin: kan globulini manasına gelip, kana kırmızı rengini veren ve oksijen taşımada görevli alyuvarların yapısında bulunur. Miyoglobin: kırmızı kaslarda yoğun olarak bulunan ve kaslarda oksijen tutulumunu sağlayan bir proteindir.

42 Demir Fe +2, +3 organizmada demir Vücuttaki bütün demir miktarı 4-5 g kadardır. %65'i hemoglobine, %4'ü miyoglobine, %1'i çeşitli hem bileşiklerine, %1'i de plazmada transferrine bağlıdır.

43 Demir Fe +2, +3 Hayvansal gıdalarda demir : Hem (Fe +2 ) Bitkisel gıdalarda demir : Non - Hem (Fe +3 ) Hem demirin emilimi yüksek; Non-hem demirin emilimi daha düşüktür.

44 Demir Fe +2, +3 emilimini artıran faktörler Büyüme dönemi, gebelik, emzirme, kanama gibi gereksinim artması Midedeki asit salgısı C Vitamini varlığı Vücuttaki demirin azalması Ette bulunan hem demir etkisi Proteinden zengin gıdalar Narenciye ve yeşil sebzeler Demir mutfak gereçleri Bakır, kobalt, mangan gibi elementlerin besinlerle alınması.

45 Demir Fe +2, +3 emilimini azaltan faktörler Mideden asit salgısının azalması Antiasit ilaç kullanımı Et ve içeceklerde fosfat bulunması Kalsiyum Hububattaki fitat maddesi Yeşil yapraklı sebzelerde oksalat bulunması Soya proteini Çay ve kahve Barsak hareketlerinin hızlanması

46 Demir Fe +2, +3 yararları En önemli görevi hemoglobin yapımıdır. Hemoglobin eritrositlerde bulunur ve oksijen taşıma işlemini yapar. Demir 2 ve 3 değerlikli hallerinden birbirine dönüşme işlemi ile oksijeni tutar ve bırakır. Bir hemoglobin molekülü 4 oksijen molekülü taşıma kapasitesine sahiptir. Myoglobin yapısında bulunur. Çizgili kaslarda ve kalpte bulunur. Kasların çalışması için gereken oksijeni taşır. Enerji üretimi ve protein metabolizmasına etkili bir çok enzim için demir gereklidir. Karnitine olan etkisi ile yağ asitlerinin metabolizmasına etki eder.

47 Demir Fe +2, +3 eksikliği Dünyada en sık rastlanan besinsel eksikliktir. Bunun sonucunda da anemi oluşur: Eritroositlerin hem ebatça küçülmesi (=mikrositer) hem de içlerinin boşalması (=hipokrom) özelliği gösterir. Bu durum kan sayımı tetkikinde anlaşılır: MCV : ortalama hücre hacmi MCH : ortalama hücre hemoglobini MCHC: ortalama hücre hemoglobin konsantrasyonu Demir eksikliği anemisinde bu üç değer de düşük olur

48 Demir Fe +2, +3 eksikliği Ülkemizde çocuklarda ve kadınlarda demir eksikliği son derece yaygındır. Bunun olası nedenleri: Günlük beslenme ile yeterli demir alınmaması Sindirim kanalından emilimin bozulması Kan kayıpları Gebelikler

49 Demir Fe +2, +3 eksiklik belirtileri Halsizlik, kalp çarpıntısı, nefes darlığı ve iştahsızlık Okul çağındaki çocuklarda öğrenme zorluğu diğer sık görülür. Baş ağrısı, kilo kaybı, kabızlık, hastalıklara karşı direnç düşmesi. Deri ve diğer dokuların renginin solukluğu, Saç dökülmesi, kaşıntı, saç ve tırnaklarda çatlamalar. Çocuklarda Pika denilen aslında yenilmeyen toprak, kömür, duvar sıvası gibi maddelerin yenmesi hali demir eksikliğinin bir başka sonucu olabilir.

50 Demir Fe +2, +3 fazlalığı Depolanma özelliği olması fazlalık sorunlarına yol açmasına neden olmaktadır. Fazlalık sorunu aşağıdaki durumlarda meydana gelir. Demirin barsaktan aşırı emilmesine bağlı Genetik bir hastalık sonucu, İlaç ve beslenme ile Kronik alkol alımı Bazı kan hastalıkları sonucu alyuvarların parçalanması Kan nakilleri

51 Demir Fe +2, +3 fazlalığı Bu durumda demir karaciğer, dalak, kalp, pankreas ve deriye oturur. Demir fazlalığı sonucu oluşan belirtiler şunlardır. Deride biriken hemosiderin sonucu kızıl-kahve renk alması, Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, baş ağrısı, bulantı, kusma, nefes darlığı gibi yakınmalar. Karaciğerde siroza kadar giden değişiklikler, İç salgı bezlerindeki birikime bağlı, yapılan salgıların azalması sonucu değişik yakınmalar. Kalp adalesinde depolanan demir nedeniyle kalp çalışmasında sorunlar.

52 Demir Fe +2, +3 metabolizması Midede demir emilimi çok az düzeydedir. Mide salgısının düşük ph'sı, C vitamini, sülfidril grupları ve diğer indirgeyici maddeler besinlerdeki 3 değerli demiri 2 değerli demire indirger. Demirin büyük bir bölümü ince bağırsağın üst kısımlarında emilir. Pankreastan salınan NaHCO3 (sodyum bikarbonat) duodenumda asit ph'yı nötrleştirerek 2 değerli demiri 3 değerli demire dönüştürür. Bu üç değerli demir bağırsak epitel hücrelerinde 2 değerli demire indirgenir.

53 Demir Fe +2, +3 metabolizması Demir emilimi oldukça yavaştır ve ancak günde birkaç mg kadar demir emilir. Demir emilimini, organizmanın demir gereksinimi belirler. Tahıllarda bulunan fitik asit, demir ile reaksiyona girerek ince bağırsakta suda kolay çözünmeyen bileşiklerin oluşumuna neden olur. Fosfat ve oksalatlar da aynı şekilde demirle birleşip suda kolay çözünmeyen bileşikler oluşturarak emilimi engeller. Buna karşın vücutta demir depoları boşaldığında, alyuvar oluşumu arttığında ve anemi durumunda, demir emilimi artar ve birkaç katına çıkabilir. Demir, ince bağırsaktan emildikten sonra hızla kana geçer.

54 Manganez (mangan) - Mn Fındık, fıstık, kurutulmuş meyveler, hububat, yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Kan şekerinin kontrolü, enerji metabolizması, tiroid hormon fonksiyonları gibi yerlerde gereken birçok enzim fonksiyonlarında rol alır. Mangan antioksidan aktiviteyi arttırır. Eksikliği: Büyüme bozukluklarına, iskelet abnormalitelerine, karbonhidrat ve yağ metabolizmasında aksamalara neden olabilir. Gebelik döneminde manganez eksikliği, bebekde ataxia denen hareket bozukluklarına, denge bozukluklarına, neden olur.

55 Selenyum - Se Direkt olarak ürünün yetiştiği topraktaki selenyum konsantrasyonuna bağlıdır. Antioksidan etki gösterir. Ayrica tiroid hormonunun üretiminde de rol alır. Eksikliği: Selenyum eksikliği ciddi bir kalp rahatsızlığı olan Keshan a neden olur. Topraktaki selenyum konsantrasyonu az olan Çin de bu rahatsızlığa sık rastlanır. Kalp rahatsızlıklarının yanısıra kas zayıflığına da yol açar. Ancak ciddi selenyum eksikliğine az rastlanır.

56 Çinko - Zn İstridye, deniz kabukları, balık, kırmızı et. Tahıllar, fındık, gibi bitkilerden de alınabilir, ancak bunlardan alınan çinko fiber bir madde ile birleşir ve çözünemez çinko-fityat haline gelir ve emilemez. Birçok enzim ve vücut fonksiyonlarında görev alır. Temel yararlarından biri, bağışıklık sistemine olan desteğidir. Protein sentezinde ve hücre büyümesinde etkilidir. Görme, tatma ve koklama duyuları için esansiyeldir.

57 Kolin Vitamin benzeri bir bileşimdir. B vitamininin bir parçasıdır. Kolin olarak: karnıbahar, marul, tahıllar, ciğer, soyada bulunur Yağ metabolizması için gereklidir. Kolin olmayınca yağlar karaciğerde depolanır ve metabolizmayı önler. Karaciğer fonksiyonları için çok önemlidir. Kan kolesterol seviyesini düşürdüğü bilinmektedir. Hücre zarlarının ana komponentidir. Beyinde çok önemli bir nörotransmitter olan Asetilkolin birikimini arttırır.

58 İnositol Lifli bir komponenttir. Narenciyelerde, tahıllar, fındık-fıstıkçekirdek, marul. Hayvan etinde myo-inositol olarak bulunur. Hücre zarlarının ana komponentidir. Yağın karaciğerden çıkışını hızlandırır. Sinir, beyin ve kas fonksiyonları için de gereklidir. Yenidoğanda resprituar distress sendromuna karşı etkilidir.

59 Biotin Peynir, et, soya fasulyesi, yumurta, mantar, fındık, fıstık, buğday, karnıbaharda bulunur Vücutta önemli enzimler için kofaktördür. Kan yapımında önemli rol oynar. Eksiklik: Uzun süreli antibiyotik tedavisi görenlerde eksiklik belirtileri görülebilir Cilt kuruması ve dökülmesi. Mide bulantısı. Dermatit ve saç dökülmesi Halsizlık, moralsizlik, Yeni doğanda kas zayıflığı ve dermatolojik problemler

60 MİNERALLER ÖZET TABLOSU Mineral Kaynağı Görevi Kalsiyum Fosfor Magnezyum Süt, peynir, yumurta, yapraklı sebzeler Proteince zengin besinler, tahıl Süt, peynir, tahıl, sebzeler, fındık gibi sert kabuklu meyveler Kemik ve dişlerin yapısına katılır, kanın pıhtılaşması için gereklidir. Kemik ve dişlerin yapısına katılır, enerji kullanımı için gereklidir. Sindirimde uyartının iletilmesine yardım eder. Potasyum Besinlerin çoğu, özellikle sebze ve meyveler Sodyum ve potasyum sindiriminde uyartı iletimi için gereklidir. Ayrıca, hücre içindeki ve dışındaki su miktarını düzenlemeye yardım eder. Sodyum Demir İyot Çinko İyotlu tuz, besinlerin çoğu Karaciğer, kırmızı et, tahıl, yumurta, yapraklı sebzeler İyotlu tuz, deniz ürünleri Et, balık, yumurta, süt Sodyum ve potasyum sindiriminde uyartı iletimi için gereklidir. Ayrıca, hücre içindeki ve dışındaki su miktarını düzenlemeye yardım eder. Oksijen taşınmasında rol oynayan hemoglobinin yapısında bulunur. Tiroit bezinin işlevlerini gerçekleştirebilmesi için gereklidir. Yaraların iyileşmesinde etkilidir. Büyüme ve gelişme için gereklidir.

Vitaminlerin yararları nedendir?

Vitaminlerin yararları nedendir? Vitaminlerin yararları nedendir? Vitamin ve mineraller vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyüme ve gelişiminde çok önemlidir. Az miktarlarda yeterlidirler. Gebelikte anne yanında bebeğin

Detaylı

VİTAMİN NEDİR? Vitaminler organik besinler grubunda bulunup

VİTAMİN NEDİR? Vitaminler organik besinler grubunda bulunup VİTAMİN NEDİR? Vitaminler organik besinler grubunda bulunup normal yaşamın sürdürülmesi için gerekli olan, yiyecekler içerisinde doğal olarak bulunan basit yapılı bileşiklerdir. VİTAMİNLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ=)

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri

Kansız kişilerde görülebilecek belirtileri Kansızlık (anemi) kandaki hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre kabul edilen değerlerin altında olmasıdır. Bu değerler erişkin erkeklerde 13.5 g/dl, kadınlarda 12 g/dl nin altı kabul edilir. Kansızlığın

Detaylı

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar Beslenme: İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması, Yaşam kalitesini artırması için

Detaylı

7. ÜNİTE - Beslenme İlkelerini Fiziksel Aktivite Programına Uygulamak. Bölüm -2- Beslenme ve sindirim ile ilgili kavramlar

7. ÜNİTE - Beslenme İlkelerini Fiziksel Aktivite Programına Uygulamak. Bölüm -2- Beslenme ve sindirim ile ilgili kavramlar Mikro Besinler Vitaminler ve Mineraller Makro besin maddelerine oranla çok daha az miktarlarda ihtiyaç duyulmaları nedeniyle vitamin ve mineraller mikro besin maddeleri olarak adlandırılır. Bununla birlikte,

Detaylı

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER İnsan vücudunun yaklaşık %4-5 i minareldir.bununda yarıya yakını Ca, ¼ ü fosfordur. Mg, Na, Cl, S diğer makro minerallerdir. Bunların dışında kalanlar

Detaylı

HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME

HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME Beslenme Yetersizliğine Bağlı Sorunlar 1 PROTEİN ENERJİ YETERSİZLİĞİ Büyüme ve gelişme için gerekli olan enerji, protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallerin yeterince alınmamasına

Detaylı

Bakır (Cu) Bakır anemi de kritik bir rol oynar.

Bakır (Cu) Bakır anemi de kritik bir rol oynar. Bakır (Cu) Bakır anemi de kritik bir rol oynar. Vücutta küçük miktarda bakır varlığı olmaz ise demirin intestinal yolaktan emilimi ve kc de depolanması mümkün değildir. Bakır hemoglobin yapımı için de

Detaylı

Bir gün içerisinde tüketilmesi gereken gıdalar beslenme planına göre düzenlenir.

Bir gün içerisinde tüketilmesi gereken gıdalar beslenme planına göre düzenlenir. Beslenme Planı Bir gün içerisinde tüketilmesi gereken gıdalar beslenme planına göre düzenlenir. Bu plan günlük 2000 kalorilik enerji gereksinimi karşılayacak şekilde gıda gruplarından tüketilmesi gereken

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI: KALSİYUM, B1 VE B2 VİTAMİNİ

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI: KALSİYUM, B1 VE B2 VİTAMİNİ OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASI: KALSİYUM, B1 VE B2 VİTAMİNİ Kalsiyum, insan vücudunda en bol miktarda bulunan mineral olup, yalnızca kemikleri ve dişleri güçlendirmekle kalmaz, kasların kasılmasını, sinirlerin

Detaylı

İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm HİJYEN ve SANİTASYON İkinci Bölüm GIDA HİJYENİ, TANIMI ve ÖNEMİ Üçüncü Bölüm PERSONEL HİJYENİ

İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm HİJYEN ve SANİTASYON İkinci Bölüm GIDA HİJYENİ, TANIMI ve ÖNEMİ Üçüncü Bölüm PERSONEL HİJYENİ İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm HİJYEN ve SANİTASYON Hijyenin Tanımı ve Önemi... 1 Sanitasyon Tanımı ve Önemi... 1 Kişisel Hijyen... 2 Toplu Beslenme Sistemlerinde (TBS) Hijyenin Önemi... 3 Toplu Beslenme Sistemlerinde

Detaylı

BESİNLER. Süt, yumurta, peynir, et, tavuk, balık gibi hayvansal kaynaklı besinler

BESİNLER. Süt, yumurta, peynir, et, tavuk, balık gibi hayvansal kaynaklı besinler BESİNLER Yaşam için gerekli besin öğelerini sağlayan bitkisel ve hayvansal gıdalar BESİN olarak tanımlanır. Besinler, elde edildikleri kaynaklara göre iki gruba ayrılır: Süt, yumurta, peynir, et, tavuk,

Detaylı

YETERLİ DENGELİ BESLENME

YETERLİ DENGELİ BESLENME YETERLİ DENGELİ BESLENME Yeterli ve dengeli beslenme için günlük ihtiyaç duyulan ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ besinlerle vücuda alınır. BESİNLER Besinler içerdikleri besin ögelerine göre 5 TEMEL BESİN GRUBU

Detaylı

BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA

BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA BİYOİNORGANİK KİMYA 5. HAFTA ESER ELEMENTLER İnsan vücudunda en yüksek oranda bulunan element oksijendir. İkincisi ise karbondur. İnsan vücudunun kütlesinin %99 u sadece 6 elementten meydana gelir. Bunlar:

Detaylı

ÜNİTE 17 Biyoelementler II (Eser Elementler)

ÜNİTE 17 Biyoelementler II (Eser Elementler) ÜNİTE 17 Biyoelementler II (Eser Elementler) Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra, Eser element kavramını tanıyacak, Eser elementlerin biyoelementler içindeki yer ve önemini kavrayacak, Sağlıklı bir yaşam

Detaylı

2) Kolekalsiferol (D 3)

2) Kolekalsiferol (D 3) Sunum İçeriği Öğretim Görevlisi :Yrd.Doç.Dr.Bekir ÇÖL Hazırlayan ve Sunan : Fulya ÇELEBİ Konu : D Vitamini 31/10/2008 D vitamini formları kaynaklarına genel bakış Deride ve vücutta D vitamini sentezi İnce

Detaylı

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein, kalsiyum ve fosfor alımı nedeniyle; kemiklerin ve dişlerin gelişiminde Önemlidir.

Detaylı

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ BESİN GRUPLARININ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Özellikle çocuk ve adölesanlarda protein,

Detaylı

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları

Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hedefe Spesifik Beslenme Katkıları Hayvan Beslemede Vitamin ve Minerallerin Önemi Vitaminler, çiftlik hayvanlarının, büyümesi, gelişmesi, üremesi, kısaca yaşaması ve verim vermesi için gerekli metabolik

Detaylı

B grubunda olan bir vitamin olarak kabul edilir. Yumurta akında bulunan avidin isimli madde biotini etkisiz hale getirir. Yumurta akında bulunan

B grubunda olan bir vitamin olarak kabul edilir. Yumurta akında bulunan avidin isimli madde biotini etkisiz hale getirir. Yumurta akında bulunan BİOTİN - H VİTAMİNİ B grubunda olan bir vitamin olarak kabul edilir. Yumurta akında bulunan avidin isimli madde biotini etkisiz hale getirir. Yumurta akında bulunan avidin maddesi yumurta çiğ iken etkili

Detaylı

Dr. Mehmet PENSE S.Ü. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

Dr. Mehmet PENSE S.Ü. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Dr. Mehmet PENSE S.Ü. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu İnsan ve hayvan organizması temel olarak; organik, inorganik maddelerden kuruludur. Organik Yapıyı: Karbonhidrat, Lipit, Protein, Hormon İnorganik

Detaylı

ANNE ve ÇOCUK BESLENMESİ

ANNE ve ÇOCUK BESLENMESİ ANNE ve ÇOCUK BESLENMESİ Prof. Dr. Nilgün KARAAĞAOĞLU Doç. Dr. Gülhan EROĞLU SAMUR 2. Baskı Prof. Dr. Nilgün Karaağaoğlu Doç. Dr. Gülhan Eroğlu Samur ANNE ve ÇOCUK BESLENMESİ ISBN 978-605-364-200-8 Kitapta

Detaylı

Kazanım Merkezli Çalışma Kağıdı 1. Ünite Vücudumuzda Sistemler Sindirim Sistemi

Kazanım Merkezli Çalışma Kağıdı 1. Ünite Vücudumuzda Sistemler Sindirim Sistemi Fen Bilimleri 7. Sınıf Aşağıda, sindirim sistemi ile ilgili verilen ifadelerden doğru olanlarının yanına (, yanlış olanlarının yanına (Y) koyunuz. Aşağıda verilen resimde sindirim sistemi organlarının

Detaylı

Su vücudun her yanına dağılmıştır Su oranı, kas, karaciğer, böbrek gibi organlarda yüksek, kemik ve dişlerde düşüktür.

Su vücudun her yanına dağılmıştır Su oranı, kas, karaciğer, böbrek gibi organlarda yüksek, kemik ve dişlerde düşüktür. Su ve Mineraller Su Suyun Önemi Su bütün canlıların yapılarının en büyük bölümünü oluşturan önemli bir maddedir. İnsan, besin almadan haftalarca canlılığını sürdürmesine karşın, susuz ancak birkaç gün

Detaylı

Vitaminlerin Sınıflandırılması. Vitaminler. Suda Çözünen Vitaminler. Yağda Çözünen Vitaminler. C ve B vitaminleri. A,D,K,E vitaminleri

Vitaminlerin Sınıflandırılması. Vitaminler. Suda Çözünen Vitaminler. Yağda Çözünen Vitaminler. C ve B vitaminleri. A,D,K,E vitaminleri VİTAMİNLER Vitaminler, normal büyüme ve yaşamın sürdürülebilmesi için gıdalarla dışardan alınması zorunlu olan bileşiklerdir. Her vitaminin vücutta belirli ve kendine özgü bir işlevi olduğundan, yiyeceklerle

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

Görevi: Bütün vücut hücrelerinin içindeki ve dışlarındaki suyun düzenlenmesi, kalp ritmi, sinir uyarılarının ve kaskasılmalarının

Görevi: Bütün vücut hücrelerinin içindeki ve dışlarındaki suyun düzenlenmesi, kalp ritmi, sinir uyarılarının ve kaskasılmalarının İNORGANİK BİLEŞİKLER Su Asit Baz Tuz Mineraller SU Özellikleri Yüksek yüzey gerilimine sahiptir Yüksek özgül ısı nedeniyle sıcaklık değişimine karşı dirençlidir Yüksek buharlaşma ısısı nedeniyle soğutma

Detaylı

ANNE ve ÇOCUK BESLENMESİ

ANNE ve ÇOCUK BESLENMESİ ANNE ve ÇOCUK BESLENMESİ Prof. Dr. Nilgün KARAAĞAOĞLU Doç. Dr. Gülhan EROĞLU SAMUR 4. Baskı Prof. Dr. Nilgün Karaağaoğlu Doç. Dr. Gülhan Eroğlu Samur ANNE ve ÇOCUK BESLENMESİ ISBN 978-605-364-200-8 Kitapta

Detaylı

MİNERALLER. Yrd. Doç. Dr. Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO

MİNERALLER. Yrd. Doç. Dr. Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO MİNERALLER Yrd. Doç. Dr. Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO Mineraller Sodyum (Na) Potasyum (K) Klor (Cl) Magnezyum (Mg) Kalsiyum (Ca) Fosfor (P) Bakır (Cu) Demir (Fe) Çinko (Zn) Kobalt (Co) Molibden

Detaylı

PROSPEKTÜS DECAVİT YUMUŞAK KAPSÜL

PROSPEKTÜS DECAVİT YUMUŞAK KAPSÜL Multivitamin ve Mineral Kombinasyonu FORMÜLÜ : PROSPEKTÜS DECAVİT YUMUŞAK KAPSÜL 11 Vitamin Vitamin A 10.000 I.U Vitamin B 1 20 mg Vitamin B 2 5 mg Vitamin B 6 10 mg Vitamin B 12 0.005 mg Vitamin C 150

Detaylı

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ

SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ SÜTÜN BİLEŞİMİ ve BESİN DEĞERİ Prof. Dr. Metin ATAMER Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Aralık 2006 ANKARA Sütün Tanımı ve Genel Nitelikleri Süt; dişi memeli hayvanların, doğumundan

Detaylı

Yağda eriyen vitaminlerden biridir. Retinoidler adı verilen kimyasal bileşik ile, provitamin A karotenoidleri adı verilen kimyasal moleküller vitamin

Yağda eriyen vitaminlerden biridir. Retinoidler adı verilen kimyasal bileşik ile, provitamin A karotenoidleri adı verilen kimyasal moleküller vitamin A vitamini Yağda eriyen vitaminlerden biridir. Retinoidler adı verilen kimyasal bileşik ile, provitamin A karotenoidleri adı verilen kimyasal moleküller vitamin A ailesini oluşturur. All-trans retinol

Detaylı

4.Sınıf Fen Bilimleri

4.Sınıf Fen Bilimleri Fen Bilimleri Adı: Soyadı: Numara: Besinler ve İçerikleri Canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için yedikleri ve içtikleri maddelere besin denir.canlılar büyüyüp gelişmek, üremek ( çoğalmak ) ve solunum

Detaylı

Gıdalar ve Güzellik Ananas Armut Avokado Balık Balkabağı Biber Böğürtlen Brezilya fıstığı Çilek Elma

Gıdalar ve Güzellik Ananas Armut Avokado Balık Balkabağı Biber Böğürtlen Brezilya fıstığı Çilek Elma Gıdalar ve Güzellik Besinlerin dengeli bir şekilde tüketilmesi cildin sağlıklı bir görünüme sahip olmasını sağlar. Aşağıda cilt sağlığına katkıları olan besinler ve içerdikleri vitaminler ile mineraller

Detaylı

C vitamini (Askorbik asit)

C vitamini (Askorbik asit) C vitamini (Askorbik asit) C vitamini suda eriyen, kemik, diş ve damar sağlığını koruyan, çeşitli hastalıklara direnç kazandıran ve bazı besin ögelerinin vücutta kullanılmasına yardımcı bir vitamindir

Detaylı

Suda eriyen vitaminler. Vücutta kullanılması TİAMİN (B 1 VİTAMİNİ)

Suda eriyen vitaminler. Vücutta kullanılması TİAMİN (B 1 VİTAMİNİ) TİAMİN (B 1 VİTAMİNİ) Suda eriyen vitaminler B grubu vitaminleri içinde ilk tanınanıdır. Bitkilerde serbest, hayvanlarda ise fosfat veya proteine bağlı olarak bulunur. Vücutta kullanılması Bazı çiğ balıklardaki

Detaylı

KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER

KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER İsim: Centrum Silver Birim formülü Bir film tablet içeriği : % ÖGD** Vitaminler Lutein 1000 mcg * A Vitamini 800 mcg 100 (% 50 Beta Karoten) B1 Vitamini 1.65 mg 150 B2 Vitamini 2.1 mg 150 Niasinamid 24

Detaylı

1.4.2. Vitaminlerin Gruplandırılması Vitaminler, yağda çözünen A, D, E, K ve suda çözünen, C ve B grubu vitaminleri olmak üzere ikiye ayrılır.

1.4.2. Vitaminlerin Gruplandırılması Vitaminler, yağda çözünen A, D, E, K ve suda çözünen, C ve B grubu vitaminleri olmak üzere ikiye ayrılır. 1 1.4. Vitaminler 1.4.1. Vitaminlerin Tanımı ve Önemi Vitaminler, sağlıklı yaģam, büyüme, geliģme, vücudun düzenli çalıģması için besinlerle alınması gereken ve metabolizmada görevli olan organik maddelerdir.

Detaylı

Sporcu Beslenmesi Ve Makarna. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı

Sporcu Beslenmesi Ve Makarna. Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı Sporcu Beslenmesi Ve Makarna Prof. Dr. Funda ELMACIOĞLU Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı BESLENME Genetik yapı PERFORMANS Fiziksel kondisyon Yaş Cinsiyet Yaş Enerji gereksinimi Vücut bileşimi

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları Süreyya ÖZCAN Besin Öğeleri Canlının yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan kimyasal element veya bileşiklerdir. Hücrelerin

Detaylı

VİTAMİNLER ERZURUM İBRAHİM HAKKI FEN LİSESİ

VİTAMİNLER ERZURUM İBRAHİM HAKKI FEN LİSESİ VİTAMİNLER VİTAMİNLERİN ÖZELLİKLERİ 1) Enerji vermezler. 2) Sindirilmezler, direkt kana karışırlar. 3) Organik maddedirler ve en basit organik moleküllerdir. 4) C, H, O ve N elementlerinden oluşur. VİTAMİN

Detaylı

Kemik ve diş sağlımız için gereklidir Çok sayıda metabolik fonksiyonda görev alır Antiasit ve laksatif ilaçların içinde yer alır Erken doğumu önlemek

Kemik ve diş sağlımız için gereklidir Çok sayıda metabolik fonksiyonda görev alır Antiasit ve laksatif ilaçların içinde yer alır Erken doğumu önlemek Magnezyum, Mg Magnezyum vücutta en çok bulunan dördüncü elementtir. Yaklaşık % 60 ı kemik ve dişlerimizde % 28 kadarı kaslarımızda, kc ve diğer yumuşak dokularımızda % 2 si vücut sıvılarımızda bulunur.

Detaylı

Vitamin metabolizması bozukluklarında laboratuvar. Prof.Dr.Dildar Konukoğlu

Vitamin metabolizması bozukluklarında laboratuvar. Prof.Dr.Dildar Konukoğlu Vitamin metabolizması bozukluklarında laboratuvar Prof.Dr.Dildar Konukoğlu Vitaminler Vitaminler büyüme, sağlık, her türlü verim performansı gibi yaşamsal fonksiyonların devamlılığı için çok az miktarlarda

Detaylı

.. YILI SAĞLIKLI BESLENME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ. sahibi olmak * Beslenme Bilimi * Beslenme Biliminin Kapsamı 16 SAAT.

.. YILI SAĞLIKLI BESLENME KURS PLANI MODÜL SÜRESİ. sahibi olmak * Beslenme Bilimi * Beslenme Biliminin Kapsamı 16 SAAT. .... YILI KURS PLANI KURS MERKEZİNİN ADI ALAN ADI KURSUN ADI KURSUN SÜRESİ AY HAFTA GÜNLER DERS SAATİ KONULAR. AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ 18 SAAT MODÜL VE YETERLİLİK MODÜL SÜRESİ TOPLAM SÜRE BAŞLAMA TARİHİ

Detaylı

Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz. Diyetisyen Serap Orak Tufan

Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz. Diyetisyen Serap Orak Tufan Sağlıklı besleniyoruz Sağlıkla büyüyoruz Diyetisyen Serap Orak Tufan İstanbul 2015 NEDEN OKULA GİDERİZ? PEKİ NEDEN YEMEK YERİZ? Hastalanmamak için Daha Güçlü olmak için Daha çabuk büyümek için Karnımızı

Detaylı

Hangi vitamin hangi besinlerde var?

Hangi vitamin hangi besinlerde var? On5yirmi5.com Hangi vitamin hangi besinlerde var? Pazara ya da markete giderek filenizi doldururken aldığınız sebze ve meyvelerin hangi vitaminleri içerdiğini biliyor musunuz? Yayın Tarihi : 28 Nisan 2014

Detaylı

7. ÜNİTE - Beslenme İlkelerini Fiziksel Aktivite Programına Uygulamak. Bölüm -5- Beslenme ve sindirim ile ilgili kavramlar

7. ÜNİTE - Beslenme İlkelerini Fiziksel Aktivite Programına Uygulamak. Bölüm -5- Beslenme ve sindirim ile ilgili kavramlar 1 Sindirim sistemi Sindirim Sindirim kısaca, besinlerin kendilerini oluşturan yapı taşlarına kadar parçalanarak hücre zarından geçebilecek hale getirilmesi işlemidir. Sindirimin iki temel görevi vardır

Detaylı

Hangi vitamin ne işe yarar?

Hangi vitamin ne işe yarar? On5yirmi5.com Hangi vitamin ne işe yarar? Vitaminler ve mineraller, vücudun biyokimyasal işlevlerinin sürdürülmesini sağlarlar. Yayın Tarihi : 10 Ekim 2012 Çarşamba (oluşturma : 8/24/2015) Yağda eriyen

Detaylı

KARBONHİDRATLAR. Glukoz İNSAN BİYOLOJİSİ VE BESLENMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ OLAN

KARBONHİDRATLAR. Glukoz İNSAN BİYOLOJİSİ VE BESLENMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ OLAN KARBONHİDRATLAR Normal diyet alan kişilerde enerjinin % 55-60 ı karbonhidratlardan sağlanır. Bitkiler karbonhidratları fotosentez yoluyla güneş ışığının yardımıyla karbondioksit ve sudan yararlanarak klorofilden

Detaylı

ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER ALKALİ BESLENME HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER VE ALKALİ GIDA LİSTESİ ph değerinin sağlığımız için önemi nedir? Asidik bir vücut hastalıkları kendine çeken güçlü bir mıknatıstır. Bu nedenle de vücudun ph

Detaylı

Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları. Süreyya ÖZCAN

Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları. Süreyya ÖZCAN Yemlerde Amino asitler ve B Grubu Vitaminlerinin Önemi ve Test Metotları Süreyya ÖZCAN Besin Öğeleri Canlının yaşamını devam ettirmesi için gerekli olan kimyasal element veya bileşiklerdir. Hücrelerin

Detaylı

Yetişkin bir insanın vücut ağırlığının %60 kadarı sudan oluşmaktadır. İnsan vücudunun su içeriği yaşa ve cinsiyete göre %42-71 arasındadır.

Yetişkin bir insanın vücut ağırlığının %60 kadarı sudan oluşmaktadır. İnsan vücudunun su içeriği yaşa ve cinsiyete göre %42-71 arasındadır. SU ve MİNERALLER SU İnsan besin almadan haftalarca canlılığını sürdürmesine karşın, susuz ancak birkaç gün yaşayabilir. Yetişkin bir insanın vücut ağırlığının %60 kadarı sudan oluşmaktadır İnsan vücudunun

Detaylı

Kanser Hastalarında Beslenme

Kanser Hastalarında Beslenme Kanser Hastalarında Beslenme Tedavi Öncesi, Tedavi Süresince ve Tedavi Sonrası Beslenme İpuçları Uzm.Dyt.Elvan YILMAZ AKYÜZ Hedefler Sağlıklı kiloyu korumak Vücudun onarımını ve tedavisini sağlayan sağlıklı

Detaylı

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ. Prof. Dr. Özcan Bör Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bilim Dalı

DÜNYADA VE TÜRKİYE DE DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ. Prof. Dr. Özcan Bör Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bilim Dalı DÜNYADA VE TÜRKİYE DE DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ Prof. Dr. Özcan Bör Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bilim Dalı Demir Yerkabuğunda en çok bulunan minerallerden biri Demir

Detaylı

Pfizer İlaçları Ltd.Şti. Ortaköy - İstanbul KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER

Pfizer İlaçları Ltd.Şti. Ortaköy - İstanbul KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER İsim: Centrum Birim formülü Bir film tablet içeriği : % ÖGD** Vitaminler Lutein 500 mcg * A Vitamini 800 mcg 100 (% 25 Beta Karoten) B1 Vitamini 1.4 mg 127 B2 Vitamini 1.75 mg 125 Niasinamid 20 mg 125

Detaylı

Mineraller. İnorganik maddeler. Prof. Dr. Gülçin Saltan İşcan Farmakognozi ABD

Mineraller. İnorganik maddeler. Prof. Dr. Gülçin Saltan İşcan Farmakognozi ABD Mineraller İnorganik maddeler Farmakognozi ABD AÜEF Mineraller Kas ve kemik oluşumu, vücut sıvılarının oluşumu, sağlıklı sinir fonksiyonlarının devamı ve kas tonusunun düzenlenmesinde gerekli olan yapıtaşlarıdır.

Detaylı

gereksinimi kadar sağlamasıdır.

gereksinimi kadar sağlamasıdır. Yeterli beslenme, vücudun yaşamı ve çalışmasını sürdürebilesi için gerekli olan enerjinin sağlanması anlamına gelir. Dengeli beslenme ise, alınan enerjinin yanında bütün besin öğelerini gereksinimi kadar

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE

SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE SAĞLIKLI BESLENME BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE Sağlıklı büyümek ve gelişmek için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. BESLENME İnsanın yaşına, cinsiyetine, çalışma ve özel

Detaylı

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır.

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır. POTASYUM K+; Potasyum yaşam için gerekli önemli bir mineraldir. Hücre içinde bol miktarda bulunur. Hücre içindeki kimyasal ortamın ana elementidrir. Hergün besinlerle alınır ve idrarla atılır. Potasyum

Detaylı

MENOPOZ DÖNEMİNİN ÖZELLİKLERİ

MENOPOZ DÖNEMİNİN ÖZELLİKLERİ MENAPOZDA VE YAŞLILIKTA BESLENME 1 MENOPOZ DÖNEMİNİN ÖZELLİKLERİ MENOPOZDA GÖRÜLEN SORUNLAR MENOPOZ DÖNEMİNDE BESLENME İLKELERİ YAŞLILIKTA BESLENME YAŞLILIKTA BESLENME İLKELERİ 2 3 YAŞAM BEBEKLİK ÇOCUKLUK

Detaylı

MEGADYN FİLM TABLET KULLANIM KILAVUZU. Her film tablet, boyar madde olarak; Arriavit Brown M 5.68, Opalux Brown AS 9075 içerir.

MEGADYN FİLM TABLET KULLANIM KILAVUZU. Her film tablet, boyar madde olarak; Arriavit Brown M 5.68, Opalux Brown AS 9075 içerir. KULLANIM KILAVUZU BİRİM FORMÜLÜ: Her fim tablet etken madde olarak aşağıdakileri içerir: Vitamin olarak A vitamini (retinol) 3333 IU B 1 vitamini (tiamin) 20 mg B 2 vitamini (riboflavin) 5 mg B 6 vitamini

Detaylı

Sağlığın A B C si. http://vitamingiller.com

Sağlığın A B C si. http://vitamingiller.com Sağlığın A B C si A Vitamini Göz Sağlığı Cilt Sağlığı Üreme Sağlığı Bağışıklık Sisteminin Çalışması 1. 2. 3. 4. 5. Hindi Ciğeri Süt Danası Ciğeri Dana Ciğeri Ciğer Salamı Kuzu Ciğeri (75,337 IU) (70,559

Detaylı

Prof. Dr. Gülçin Saltan İşcan Farmakognozi ABD

Prof. Dr. Gülçin Saltan İşcan Farmakognozi ABD Farmakognozi ABD AÜEF Vitamin K 2-metil-1,4- naftokinon Yağda Çözünür. Vitamin K1 Vitamin K2 Vitamin K aktivitesine sahip bileşikler Yeşil yapraklı sebzelerde (ıspanak, lahana, karnıbahar, domates, bezelye),

Detaylı

14. Hafta: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI Biyotin (B7 Vitamini) Biyotin Siyanokobalamin (B12 Vitamini)

14. Hafta: Prof. Dr. Şule PEKYARDIMCI Biyotin (B7 Vitamini) Biyotin Siyanokobalamin (B12 Vitamini) 14. Hafta: Vitaminler ve Koenzimler: Vitamin tanımı, vitaminlerin görevleri, vitaminlerin sınıflandırılmaları, koenzim tanımı, önemli vitaminler, suda çözünen vitaminler, yağda çözünen vitaminler, vitaminlerin

Detaylı

Vitaminler büyüme, sağlık, her türlü verim performansı gibi yaşamsal fonksiyonların devamlılığı için çok az miktarlarda ihtiyaç duyulan organik

Vitaminler büyüme, sağlık, her türlü verim performansı gibi yaşamsal fonksiyonların devamlılığı için çok az miktarlarda ihtiyaç duyulan organik VİTAMİNLER Vitaminler büyüme, sağlık, her türlü verim performansı gibi yaşamsal fonksiyonların devamlılığı için çok az miktarlarda ihtiyaç duyulan organik bileşiklerdir. Vitaminlerin Sınıflandırılması

Detaylı

DECAVİT Pronatal Film tablet

DECAVİT Pronatal Film tablet DECAVİT Pronatal Film tablet FORMÜL: Bir DECAVİT Pronatal Film tablet: Vitamin olarak: A vitamini (retinol) B1 vitamini (tiamin) B2 vitamini (riboflavin) B6 vitamini (piridoksin) B12 vitamini (siyanokobalamin)

Detaylı

Hücrelerin içinde bol miktarda bulunup, kanda ve doku arası sıvılarda daha az miktardadır.

Hücrelerin içinde bol miktarda bulunup, kanda ve doku arası sıvılarda daha az miktardadır. Vücuttaki Madensel Maddeler İnsan vücudunun en önemli kısmı sudur. Su canlılığın olabilmesi için vazgeçilmez bir maddedir. Ancak, suyun görev yapabilmesi için, tuza da gerek vardır. Sofra tuzu olarak tanıdığımız

Detaylı

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yaşlı Bakım-Ebelik 2. Ders YB 205 Beslenme İkeleri 2015 Uzm. Dyt. Emine Ömerağa emine.omeraga@neu.edu.tr BESLENME Dünya Sağlık Örgütü (WHO-DSÖ)

Detaylı

B5 VİTAMİNİ. (Pantoteneik Asit)

B5 VİTAMİNİ. (Pantoteneik Asit) B5 VİTAMİNİ (Pantoteneik Asit) B5 vitamini Pantoteneik Asit adıyla da bilinir Doğada çok yaygın olarak canlı her hücrede bulunur. Vücutta depolanmaz, suda eridiği için kolaylıkla atılır. Günlük olarak

Detaylı

GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME. Dr. Hülya YARDIMCI A.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü

GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME. Dr. Hülya YARDIMCI A.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME Dr. Hülya YARDIMCI A.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü GEBELİKTE BESLENMENİN ÖNEMİ Gebelik kadınlar için doğal fizyolojik bir olaydır. Annenin yeterli ve dengeli beslenmesi bebeğin

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER)

11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER) 11. SINIF KONU ANLATIMI 29 ENDOKRİN SİSTEM 4 BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZLER) BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ (ADRENAL BEZ) Her bir böbreğin üst kısmında bulunan endokrin bezdir. Böbrekler ile doğrudan bir bağlantısı

Detaylı

ÝÇÝNDEKÝLER. 1. ÜNÝTE Vücudumuzdaki Sistemler SÝNDÝRÝM SÝSTEMÝ... 12. Ölçme ve Deðerlendirme... 16. Kazaným Deðerlendirme Testi - 1...

ÝÇÝNDEKÝLER. 1. ÜNÝTE Vücudumuzdaki Sistemler SÝNDÝRÝM SÝSTEMÝ... 12. Ölçme ve Deðerlendirme... 16. Kazaným Deðerlendirme Testi - 1... ÇNDEKLER 1. ÜNTE Vücudumuzdaki Sistemler SNDRM SSTEM... 12 Ölçme ve Deðerlendirme. 16 Kazaným Deðerlendirme Testi - 1... 18 BOÞALTIM SSTEM... 21 Ölçme ve Deðerlendirme. 23 Kazaným Deðerlendirme Testi -

Detaylı

T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ NEDİR

T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ NEDİR T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ Sağlıklı yaşam, mutlu bireyler, güler yüzlü toplum DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ NEDİR Anemi (Kansızlık) Araştırması Korkuttu Bursa'da, Uludağ

Detaylı

İŞÇİLERDE, SPORCULARDA VE YAŞLILARDA BESLENME

İŞÇİLERDE, SPORCULARDA VE YAŞLILARDA BESLENME İŞÇİLERDE, SPORCULARDA VE YAŞLILARDA BESLENME Besinlerle alınan enerjinin başlıca kaynağı olan besin öğeleri proteinler, karbonhidratlar ve yağlardır. Enerji gereksinimi ne olursa olsun, günlük alınan

Detaylı

Tiroid problemleri kemik yoğunluğunda azalmaya sebep olabilir, kalsiyum ve D vitamini içeren bir diyet emilimi kolaylaştırır.

Tiroid problemleri kemik yoğunluğunda azalmaya sebep olabilir, kalsiyum ve D vitamini içeren bir diyet emilimi kolaylaştırır. Tiroid problemleri kemik yoğunluğunda azalmaya sebep olabilir, kalsiyum ve D vitamini içeren bir diyet emilimi kolaylaştırır. Vücutta çok küçük bir bölüm olmasına rağmen tiroid metabolizmayı düzenler,

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 14. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ ORGANİK MADDELER 8- VİTAMİNLER

ADIM ADIM YGS-LYS 14. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ ORGANİK MADDELER 8- VİTAMİNLER ADIM ADIM YGS-LYS 14. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ ORGANİK MADDELER 8- VİTAMİNLER 4) VİTAMİN Vücut metabolizması için gerekli olan ancak insan vücudunda üretilemeyen organik maddelerdir. Dışarıdan hazır

Detaylı

AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ

AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ SAĞLIKLI YAŞAM VE BESİNLER 726TR0019 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer

Detaylı

Canlıların enerji kazanabilmeleri için beslenmeye gereksinimleri vardır.

Canlıların enerji kazanabilmeleri için beslenmeye gereksinimleri vardır. 1- Canlılar neden beslenmeye ihtiyaç duyarlar? Canlıların enerji kazanabilmeleri için beslenmeye gereksinimleri vardır. 2- İnsanlar ve hayvanlar hangi şekilde hareket ederler? İnsanlar ve hayvanlar yer

Detaylı

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar.

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. ELMANIN FAYDALARI Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. Elmanın Sağlığa Faydaları Elma A, E, B6, C, K vitamin kaynağıdır, bunun yanında yüksek miktarda potasyum ve çeşitli mineralleri içeren su içerir.

Detaylı

SAĞLIKLI BESLENME. Beslenme BESİN ÖĞELERİ. Beslenme karın doyurmak veya doydurmak demek değildir. Besin maddesi

SAĞLIKLI BESLENME. Beslenme BESİN ÖĞELERİ. Beslenme karın doyurmak veya doydurmak demek değildir. Besin maddesi SAĞLIKLI BESLENME Yrd. Doç. Dr. Omca DEMİRKOL Beslenme Bilim Dalı Beslenme, besinlerin üretiminden hücrede kullanımına değin geçen tüm evrelerde insan-besin ilişkisini inceleyen bir bilim dalıdır. Beslenme

Detaylı

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ

CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ 1 CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ Canlıların temel bileşenleri; inorganik ve organik bileşikler olmak üzere ikiye ayrılır. **İnorganik bileşikler: Canlılar tarafından sentezlenemezler. Dışarıdan hazır olarak

Detaylı

PROSPEKTÜS. Multimix Pediatrik Şurup, dengeli oranlarda bir araya getirilmiş bir multivitamin kombinasyonudur.

PROSPEKTÜS. Multimix Pediatrik Şurup, dengeli oranlarda bir araya getirilmiş bir multivitamin kombinasyonudur. PROSPKTÜS FORMÜLÜ: Her 5 ml (1ölçek) Multimix Pediatrik Şurup etkin madde olarak 2500, 0.9 B 1, 1 B 2, 1.3 B 6, 45, 400 D 3, 8.94, 3.5 D-Pantotenol, 0.085 D-, 11, tatlandırıcı olarak Ksilitol, tat ve koku

Detaylı

Hücre zarının yapısındaki yağlardan eriyerek hücre zarından geçerler.fazlalıkları karaciğerde depo edilir.

Hücre zarının yapısındaki yağlardan eriyerek hücre zarından geçerler.fazlalıkları karaciğerde depo edilir. DERS: BİYOLOJİ KONU: C.T.B(Vitaminler e Nükleik Asitler) VİTAMİNLER Bitkiler ihtiyaç duydukları bütün vitaminleri üretip, insanlar ise bir kısmını hazır alır. Özellikleri: Yapıcı, onarıcı, düzenleyicidirler.

Detaylı

E vitamininin kimyasal adı Tokoferol dur E vitamini etkinliği gösteren alfa, beta ve gama tokoferoller ve tokotrienoller denilen moleküller vardır En

E vitamininin kimyasal adı Tokoferol dur E vitamini etkinliği gösteren alfa, beta ve gama tokoferoller ve tokotrienoller denilen moleküller vardır En E vitamininin kimyasal adı Tokoferol dur E vitamini etkinliği gösteren alfa, beta ve gama tokoferoller ve tokotrienoller denilen moleküller vardır En etkin olanı alfa tokoferoldür Tokoferoller antioksidan

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ BESİN ÖĞELERİ - 2 ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #3

YGS ANAHTAR SORULAR #3 YGS ANAHTAR SORULAR #3 1) Bir insanın kan plazmasında en fazla bulunan organik molekül aşağıdakilerden hangisidir? A) Mineraller B) Su C) Glikoz D) Protein E) Üre 3) Aşağıdakilerden hangisi sinir dokunun

Detaylı

TRANSFERRİN ERİTROSİT. Transferrinin normal değerleri: Transferin seviyesini düşüren sebepler. Eritrosit; RBC: Red Blood Cell = Alyuvar

TRANSFERRİN ERİTROSİT. Transferrinin normal değerleri: Transferin seviyesini düşüren sebepler. Eritrosit; RBC: Red Blood Cell = Alyuvar TRANSFERRİN Transferin kanda demiri taşıyan bir proteindir. Her bir trasferrin molekülü iki tane demir taşır. Transferrin testi tek başına bir hastalığı göstermez. Beraberinde serum demiri, ferritin, demir

Detaylı

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su KARBONHİDRATLAR Karbonhidratlar yapılarında.. (C),.. (H) ve. (O) atomu bulunduran organik bileşiklerdir. Karbonhidratların formülü ( ) ile gösterilir. Nükleik asitlerin, ATP nin, hücre, bitkilerde yapısına

Detaylı

Çamlı, BioAqua markası altında ürettiği balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek,

Çamlı, BioAqua markası altında ürettiği balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek, YEMLERİ EVREK & ÇİPURA L 1 Çamlı, BioAqua markası altında ürettiği balık yemleri ile müşterilerine çok geniş bir ürün segmenti sunmaktadır. Ağırlıklı olarak üretilen Levrek, Çipura ve Alabalık yemlerinin

Detaylı

Suda eriyen vitaminler Organizma için fazla olanı atılır Yağda eriyen vitaminler Depo edilir.

Suda eriyen vitaminler Organizma için fazla olanı atılır Yağda eriyen vitaminler Depo edilir. VİTAMİNLER Hücrelerin normal metabolizması için gerekli organik maddelerdir. Organizmaya doğal besin kaynaklarından alınırlar. Vitaminlerin besin maddesi ve farmakolojik madde olarak iki farklı görevi

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİNDEN SONRA KALSİYUM, B1 ve B2 VİTAMİNİ ALIMININ ÖNEMİ

OBEZİTE CERRAHİSİNDEN SONRA KALSİYUM, B1 ve B2 VİTAMİNİ ALIMININ ÖNEMİ OBEZİTE CERRAHİSİNDEN SONRA KALSİYUM, B1 ve B2 VİTAMİNİ ALIMININ ÖNEMİ Kalsiyum Kalsiyum, insan vücudunda en bol miktarda bulunan mineral olup, yalnızca kemikleri ve dişleri güçlendirmekle kalmaz, kasların

Detaylı

Minavit Enjeksiyonluk Çözelti

Minavit Enjeksiyonluk Çözelti Prospektüs ; berrak sarı renkli çözelti olup her ml'si 500.000 IU Vitamin A, 75.000 IU Vitamin D 3 ve 50 mg Vitamin E içerir. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ uygun farmasötik şekli, içerdiği A, D 3 ve E vitamin

Detaylı

13 VİTAMİN - 6 MİNERAL- KARAMÜRVER EKSTRELİ ŞURUP

13 VİTAMİN - 6 MİNERAL- KARAMÜRVER EKSTRELİ ŞURUP 13 VİTAMİN - 6 MİNERAL- KARAMÜRVER EKSTRELİ ŞURUP Büyüme ve Gelişme Çağındaki Çocuklar İçin Uluslararası Kalite Standartlarında Özel Atmosfer Basıncı Altında Üretilen TEMEL BESİN TAKVİYESİ 1 VİTAMİNLER

Detaylı

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Özel Formülasyon DAHA İYİ DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX! Özel Formülasyon DAHA İYİ Yumurta Verimi Kabuk Kalitesi Yemden Yararlanma Karaciğer Sağlığı Bağırsak Sağlığı Bağışıklık Karlılık DAHA DÜŞÜK MALIYETLE DAHA SAĞLIKLI SÜRÜLER VE DAHA FAZLA YUMURTA IÇIN AGRALYX!

Detaylı

ERİTROSİTLER ANEMİ, POLİSİTEMİ

ERİTROSİTLER ANEMİ, POLİSİTEMİ ERİTROSİTLER ANEMİ, POLİSİTEMİ 2009-2010,Dr.Naciye İşbil Büyükcoşkun Dersin amacı Eritrositlerin yapısal özellikleri Fonksiyonları Eritrosit yapımı ve gerekli maddeler Demir metabolizması Hemoliz Eritrosit

Detaylı

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. * Etkin madde: 4000 1U (1201.2 gg)a vitamini, 1.6 mg Bi vitamini, 1.8 mg B2 vitamini, 2.6 mg Bö vitamini, 4 gg B]2 vitamini, 100 mg C vitamini, 500IUD2 vitamini, 15 mg E vitamini,200 gg B8 vitamini, 10

Detaylı

Raşitizm D Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur? Anne Sütünde Yeterince D Vitamini Var mıdır?

Raşitizm D Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur? Anne Sütünde Yeterince D Vitamini Var mıdır? Raşitizm, kemiklerde kalsiyum depolanmasının yetersiz olmasına bağlı olarak ortaya çıkan şekil bozukluklarına verilen genel addır. Nedenleri çeşitlidir. Her yaşta görülebilir. En sık olarak görülen, dolayısıyla

Detaylı

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir Sistemine (MSS) bilgi ileten ve bilgi alan sinir sistemi bölümüdür. Merkezi Sinir Sistemi nden çıkarak tüm vücuda dağılan sinirleri

Detaylı