BİTKİ MORFOLOJİSİ. Yard. Doç. Dr. Mine Koçyiğit Farmasötik Botanik Anabilim Dalı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİTKİ MORFOLOJİSİ. Yard. Doç. Dr. Mine Koçyiğit Farmasötik Botanik Anabilim Dalı"

Transkript

1 BİTKİ MORFOLOJİSİ Yard. Doç. Dr. Mine Koçyiğit Farmasötik Botanik Anabilim Dalı

2 Sitoloji Canlıların ve bitkilerin genel özellikleri Botaniğin ana dalları Bitki hücresinin genel yapısı Bitkisel makromoleküller Nişasta, Selüloz, Kristaller Plastidler Hücre çeperi Vakuol ve Hücre özsuyu Nukleus Kromozomlar ve hücre bölünmesi Gamet olumuşu Histoloji Koruyucu Doku Temel Doku Destek Doku İletim Dokusu Salgı Dokusu Organografi Kök dış ve iç morfolojisi Gövde dış ve iç morfolojisi Yaprak dış ve iç morfolojisi Çiçek dış ve iç morfolojisi Tohum dış ve iç morfolojisi

3 Canlıların genel ve ortak özellikleri Spesifik organizasyon Metabolizma Büyüme Üreme Hareket Uyarılma

4 Bitkilerin ana karakterleri ve onları hayvanlardan ayıran özellikler 1- Bitki bulunduğu yere bağlıdır, serbestçe hareket edemez. 2-Süreksiz gelişme, büyüme yeteneğindedirler. Büyümeleri sınırsızdır. 3- Klorofil sayesinde C02 assimilasyonu yapar.

5 4- Sinir sistemi yoktur, uyartılar iletim yolu ile alınır. 5-Besin maddeleri osmos yolu ile alınır, atık maddeler ise içlerinde genellikle yedek besin maddesi olarak depo edilir

6 6- Bitki hücresinin etrafında selülozdan yapılmış bir çeper vardır. 7- Yüksek bitkilerde golgi ve sentromer yoktur.

7 Farmakogenetik Bitki Anatomisi Bitki Sitolojisi Moleküler Biyoloji Bitki Histolojisi Evrim Bitki Morfolojisi Şekil bilimi demektir. Bitkinin iç ve dış yapısı inceler. Çeşitli alt bilim dallarına ayrılır: Bitki Fizyolojisi Genetik Bitki Sistematiği Bitki Ekolojisi Bitki Embriyolojisi

8 BİTKİ ANATOMİSİ Bitki organlarının yapısını inceleyen bilim koludur. Birçok organların meydana getirdiği sistemlerin, örneğin solunum sistemi, dolaşım sistemi, yapıları bu bilimin konusu içine girer. BİTKİ HİSTOLOJİSİ Organların yapısını oluşturan dokuları inceleyen bilim koludur. BİTKİ SİTOLOJİSİ Hücre yapısını ve fonksiyonunu inceleyen bilimdir. Mikroskobun keşfinden sonra ortaya çıkan bu bilim kolu, modern biyolojik yöntemlerin gelişmesinden sonra büyük ilerleme göstermiştir.

9 BİTKİ FİZYOLOJİSI Bitkilerdeki hayati olayları fizik ve kimya kanunlarına dayanarak inceler. Son yıllarda hücre fizyolojisi ve gen fizyolojisi gibi modern kolları gelişmiştir. BİTKİ SİSTEMATİĞİ (TAKSONOMİ) Bitkilerin birbiri ile olan akrabalık derecelerini göz önünde tutarak ve onların filogenetik gelişmelerine dayanarak inceleyen küçük ve büyük topluluklar halinde gruplandıran bir daldır. BİTKİ EMBRİYOLOJİSİ Çok hücreli bitkilerin, bir hücreli safhadan ergin hale gelinceye kadar geçirmiş olduğu değişiklikleri, bunların morfolojik ve fizyolojik prensiplerini inceler. BİTKİ EKOLOJİSİ Bitki ile bitkinin içinde yaşadığı canlı ve cansız ortam arasındaki ilişkileri konu alan bir biyoloji dalıdır.

10 GENETİK Kalıtım bilimi, özelliklerin bir kuşaktan ötekine geçiş biçimi ile ilgilenir. Canlılığın önemli bir özelliği de daima kendine benzeyen yeni canlılar meydana getirmesidir. Canlıda bu özelliği sağlayan genlerin bir diğer görevi de bütün canlılık olaylarını ve canlının karakterlerinin meydana gelişini yönetmektir. Genlerin yapısı ve fonksiyonları ile ilgilenen bilim koluna Genetik denir. EVOLÜSYON (EVRİM) Bugünkü müspet ilim, mevcut bütün canlı türlerinin eskiden yaşamış olan canlılardan meydana geldiğini ve ilk canlıdan itibaren bugüne kadar bir evrim geçirdiğini kabul eder. Evolüsyon, bu çeşit konular ile ilgilenen ilimdir.

11 MOLEKÜLER BİYOLOJİ Biyolojik makromoleküllerin yapısını ve özelliklerini gözönünde tutarak canlı varlıkların bütün niteliklerini açıklamak amacını güden bir bilim dalıdır. FARMAKOGENETİK Belli bir canlının ve bu canlıdan meydana gelen diğer nesillerin bir ilaca karşı gösterdikleri tepkiyi araştıran bilim koludur.

12 Tür (species): Sabit karakterleri hepsinde aynı olan ve bir tek ferdin dölü olarak kabul edilebilen fertlerin topluluğuna verilen isimdir. Bu toplulukta çok önemli olan iki özellik göze çarpar: (1) Fertlerin karakterleri sabit ve kalıtsaldır, yani fertler hem kendi aralarında birbirlerine benzer, hem atalarına benzer, hem de ileri döllerindeki fertlere benzer, (2) Fertler ancak kendi aralarında döllenebilirler, yani topluluk, üreme bakımından diğer tür topluluklarından tecrit edilmiş durumdadır.

13 Tür biriminin üstünde olan, yani türden daha büyük olan topluluklar gittikçe büyüyen genişliklerine göre, aşağıda sıralanmıştır. cins (genus): birbirine benzeyen ve ortak birçok karakterleri olan türlerin topluluğu, familya (familia):ortak karakterleri olan yakın cinslerin topluluğu, takım (ordo):yakın familyaların topluluğu, sınıf (classis) :yakın takımların topluluğu, bölüm (divisio) :yakın sınıfların topluluğu, alem (regnum) :bölümlerin hepsini birden, yani bütün bitkileri kavrayan topluluk.

14 Gerekirse geniş kademeler daha küçük kademelere ayrılabilir. Örneğin bir takım alttakımlara, geniş bir familya altfamilyalara, geniş bir cins altcinslere, hatta seksiyon ve altseksiyonlara bölünebilir. Tür kademesinin altında olan, yani türden daha küçük olan kademeler şunlardır: alttür (subspecies), varyete (varietas), form (forma).

15 Adlandırma Yanılmalara ve tartışmalara meydan vermemek için, bir bitkinin kendine bağlı olan özel, uluslararası bir adı olması gerekir. Bunun gibi bütün taksonlara verilecek isimlerin de bütün milletlerce kabul edilen isimler olması gerekir. Bitki sistematiğinde adlandırma için uluslararası dil olarak Latince kabul edilmiştir ve adlandırma uluslararası çalışmalar sonunda saptanmış olan kurallara göre yapılır.

16 1753 yılında İsveçli botanikçi Carolus Linnaeus, Species Plantarum adlı esrinde, sınıflandırmada çok önemli olan Binomial Sistemi tanıtmıştır. Bu sistemde her türün adı 2 kelime ile belirtilmektedir.

17 Tür (species) adları iki latince kelimeden oluşan bir takımdır. Bu kelimelerden birincisi, o türün içinde bulunduğu cins in adıdır. İkinci kelime, bu cins adını tamlayan bir kelimedir. Ör: Epitet; Papaver Cins ismi somniferum (Haşhaş) epitet (uyku taşıyan) Genellikle bir sıfattır ve bitkinin göze çarpan bir karakterini veya çiçeklenme zamanı, yetiştiği ortam, vatanı, kullanılışı vs. gibi bir özelliği yansıtır. Bir isim de olabilir, bölge adı, dağ adı, şehir adı, şahıs adı gibi. Şahıs adı genellikle o türe ait ilk örneği toplamış veya botanik alanında tanınmış olan bir şahsın adıdır. Cins adı büyük harfle başlar, epitetin ilk harfi daima küçük yazılır.

18 Bir türün bilimsel adının geçerli olabilmesi için, bu türü tanıtmış ve ona latinci ad vermiş olan şahsın (veya şahısların) adının (veya adlarının) tam veya kısaltılmış olarak, türün latince adının ardında yazılmış olması gerekir. Örnekler: Orchis anatolica Boiss. Cins ismi epitet (yer ismi, Anadolu) Sideritis tmolea P.H. Davis Cins ismi epitet (yer ismi, Tmolus (Bozdağ) Roemeria carica A.Baytop Cins ismi epitet (yer ismi, Caria (Muğla) Crocus abantensis T.Baytop et B.Mathew Cins ismi epitet (yer ismi, Abant)

19 Sideritis albiflora Hub.-Mor. Cins ismi epitet (Beyaz çiçekli) Gypsophila baytopiorum Kit Tan Cins ismi epitet (Baytopların)

20 Tür : Papaver somniferum, epiteti uyku yapıcı anlamındadır. Cins: Papaver (birbirine yakın türler topluluğu). Family: Papaveraceae (Ortak ayırt edici özelliklere sahip cinsler topluluğu, cinslerden birinin isminden isimlendirilir). Papaver somniferum

21 Takım (Order) : Papaverales Sınıf (Class): Magnoliatae Altbölüm Subphylum: Magnoliphytina (seed-bearing plants with covered seeds). Division (=Phylum): Spermatophyta (seedbearing plants). Kingdom: Plantae (the plants).

22 olmayabilir. Türlerin iki Latince kelimeden yapılmış birer tamlama ile adlandırılması, ilk olarak 1753 yılında İsveçli botanist Carolus Linnaeus un Species Plantarum adlı kitabında sistematik bir şekilde uygulanmıştır. Bu uygulama şekli halen uluslararası düzeyde kurallaşmıştır. Tür kademesinin üstünde bulunan altı ana kademedeki taksonların adları, tek Latince kelimeden ibarettir. Bu kelimelerin ilk harfleri büyük yazılır. Cins (genus) adı özel isimdir. Bu ad bazen cinsin belirli bir karakterini yansıtır, bazen tanınmış bir şahsın, bazen bitkinin yerli adının Latinceleştirilmiş şeklidir. Bazen de hiç bir anlamı

23 Familya (familia) adları, o familyada bulunan bir cinsin adından faydalanılarak düzenlenmiştir ve daima aceae ile son bulur. Örneğin Malvaceae adı, bu familyada bulunan Malva cins adından, Rosaceae adı, bu familyada bulunan Rosa cins adından türetilmiştir. Bu kurala istisnalar vardır, Gramineae - Poaceae Umbelliferae - Apiaceae Labiatae - Lamiaceae Compositae - Asteraceae

24 Takım (orda) adları, o takımda bulunan familyalardan birinin adından alınır ve ales ile sonlanır, Malvales, Rosales gibi. Burada da istisnalar vardır. Glumiferae, Umbelliflorae vs. gibi. Adlandırma kurallarının yayınlanmasından evvel kullanılmakta olan bu yerleşmiş kelimeler yerine yenileri saptanmış, Poales, Apiales vs. gibi, fakat bu yeni adların kullanılması gene zorunlu kılınmamıştır. Bölüm (divisio) adlarının hepsi phyta eki ile son bulur. Pteridophyta, Spermatophyta gibi.

25 Uluslararası kurallara dayanılarak botanistler tarafından bitkilere verilmiş olan bilimsel latince adlara karşılık, o bitkilerin yetiştiği bölgelerdeki halk tarafından kullanılan yerli adları vardır. Bu adların bir kısmı tamamen yerleşmiş ve kodeks ve kitaplara geçmiş olmakla beraber, birçoğu yöresel ve çelişkili kalmaktadır. Yerli bitki adlarımızın latince karşılıkları ile birlikte bilinmesi, bilinmiyorsa saptanması, Farmasötik Botanik dalının kapsamına giren araştırma konularındandır.

26 HÜCRE BİLİMİ S İ T O L O J İ HÜCRE

27 1665 tarihinde ROBERT HOOKE şişe mantarından aldığı kesitleri, ilkel mikroskop altında incelemiştir. Gözlemleri sırasında bu kesitlerde bal peteği şeklinde çevreleri kapalı bir takım odacıklar, kutu şeklinde boşluklar görmüştür ve bu boşluklara oda (hücre) (cell) anlamına gelen CELULA ismini vermiştir. Aslında Robert Hook un gözlediği hücreler, canlı değildi ve o nedenle içleri boş görülüyordu. Bu boşlukların çevrelerinde süberinli selüloz yapıda hücre çeperi ile çevrili idi.

28 Daha sonraki yıllarda, diğer dokulardan alınan kesitlerde bu odacık içlerinin peltemsi yapışkan bir sıvı ile dolu olduğu gözlenmiştir. Çekoslovakya lı Fizyolog PURKINJE, 1839 yılında hücrenin bu esas kütlesine (ilk yapı-temel yapı) anlamına gelen (PROTOPLAZMA) adını vermiştir. Ancak bu terimin Biyoloji biliminde ilk uygulaması 1846 yılında Alman bilgini HUGO VON MOHL tarafından yapılmıştır.

29 1831 yılında ROBERT BROWN hücre sıvısı içerisindeki Nukleus (Çekirdek) u ilk kez gözlenmiştir.

30 Alman Botanikçisi Mathias Schleiden ve Zoolog Theodor Schwann yaptıkları çalışmalarda bitkisel veya hayvansal her canlı dokunun hücrelerden oluştuğunu, tüm hücrelerin çok ince bir hücre zarı ile çevrili olduğunu, her hücrenin ortasında bir çekirdeği olan protoplazma kütlesinden meydana geldiğini saptamışlardır tarihinde bütün bu bilinenleri Hücre Teorisi olarak formüle etmişlerdir. Zoolog Theodor Schwann ( ) Botanikçi Mathias Schleiden ( )

31 HÜCRENIN GENEL YAPISI Canlılık birimi olan hücre, özel yapısı içinde gerekli tüm canlılık olaylarını kendi başına yapabilen, çevrelerinden bir takım cansız maddeleri olarak bunları kendi canlı sistemlerine katabilen ve bu sırada gelişme ve çoğalmaları için gerekli enerjiyi sağlayan çok iyi düzenlenmiş molekül sistemleridir. Hayvansal ve bitkisel hücrelerde, protoplazmanın mekaniksel desteğini sağlayan bir sistem vardır. Bitkisel hücrelerde selülozdan yapılmış bu zar (çeper), hayvansal hücrelerde KOLLOGEN denilen lifli materyalden yapılmıştır. Hücre yaşlandıkça çeperin bileşiminde bir takım değişiklikler meydana gelir.

32 Hayvansal ve genç bitkisel hücrelerde çeperin içini tamamen dolduran, yaşlanmış bitkisel hücrelerde ise ancak hücre zarını ince bir tabaka halinde kaplayan protoplazma; çeşitli organik ve anorganik bileşiklerden meydana gelmiş peltemsi-viskoz (yapışkan) saydam bir kitle oluşturur. Protoplazmanın cam gibi saydam esas maddesine SITOPLAZMA adı verilir. Hayvansal ve bitkisel hücrelerde sitoplazma içinde çoğunlukla ortada küre veya mercek şeklinde bir NUKLEUS (Çekirdek) bulunur. Nukleusun içinde sayıları bir veya iki olabilen NUKLEOLUS (Çekirdekçik) adını alan cisimcik vardır.

33 Sitoplazma içerisinde hayvansal hücrelerde bulunmayan çoğunlukla renkli ve PLASTID adını alan tanecikler vardır. Yeşil bitkilerde klorofil taşıyan bu plastidler yeşil renkli olup kloroplastları teşkil ederler. Bunların yanında esmer ve kırmızı renkli plastidlerde vardır. Protoplazma içerisinde bu yapılardan başka, adi mikroskopla doğrudan doğruya görülemeyen renksiz, küre, silindir, çubuk veya iplik şeklinde MITOKONDRIYUM, GOLGI AYGITI, RIBOSOMLAR, MIKROSOMLAR, LISOSOMLAR, SFEROZOMLAR, SENTROZOMLAR, MIKROTÜBÜLLER ve MIKROFLAMENTLER yer almıştır.

34

35

36 Hücrenin şekli ve büyüklükleri: Hücrelerin şekli ve büyüklükleri yaptıkları göreve uygun olarak çok değişiklik gösterir. Tek hücreli mikroorganizmalarda, bütün canlı tek hücreden meydana gelmiştir. Her türlü hayati olay bu hücre içinde cereyan eder. Çok hücreli organizmalarda ise canlılık ile ilgili olaylar değişik hücre veya hücre grupları tarafından yürütülür. Hücreler çoğunlukla nukleusu ortada küre veya küreye yakın şekildedir. Bazıları az veya çok uzunca dar, mekik biçiminde ve lif şeklinde hücrelerdir (Kas hücreleri ve bitki lif hücreleri). Bazıları prizma (Tuğlu veya kiremit dizileri biçiminde) (epidermis ve epitel hücreleri gibi) veya çeşitli yönlere düzensiz kollar halinde sitoplazma uzantıları çıkaran (sinir hücreleri) biçimlerde bulunur.

37

38 Hücre büyüklüğü: Hücre büyüklüğü farklı hücrelerde oldukça büyük değişiklik gösterir. Bazı hücreler çıplak gözle görülebilecek kadar büyüktür. Örneğin bazı kuşların yumurtaları birkaç santimetre, bitkilerde bazı meyve ve gövde özünü meydana getiren hücreler yaklaşık 1 mm çapındadır. Genellikle hücreler birkaç mikron çapında olduklarından ancak mikroskopla görülebilirler. Insan vücudundaki sinir hücreleri dışındaki hücrelerin hacmi 200 micron m micron m3 arasında değişir. Organizma ve organın hacmi kendini meydana getiren hücrelerin hacmine değil sayısına bağlıdır.

39 En küçük hücre olarak bakteriler gösterilebilir. Bunlar yaklaşık 1-2 milimicron büyüklüğündedir. Birçok hastalıkların nedeni olan virüsler canlı olarak kabul edilecek olursa bunların ışık mikroskobu ile görülemeyecek kadar küçük oldukları bilinmektedir. Örneğin, Influenza virüsü 0.12 milimicron. Virüslerin çapları 0.1 milimicron ile 0.3 milimicron arasında olur ve ancak elektron mikroskobuyla görülebilirler. Yalnız enerji ve maddeye gereksinimlerini sağlayabilmek için başka bir canlı üzerinde yaşamaya zorunlu olduklarından virüsleri en küçük canlı olarak kabul etmek kuşku yaratmaktadır.

40 Genel Değerlendirme Bitki Hücresi ile hayvan hücresi arasındaki farklar nelerdir? Bir bitki hücresinde bulunan organelleri yazınız. Aşağıda bilimsel ismi verilen bitkinin numaralandırılmış bölümlerinin ne olduğunu yazınız. Allium anatolicum Özhatay & B.Mathew 1 2 3

41 Bitki Hücresi ile hayvan hücresi arasındaki farklar nelerdir? 1- Bitki serbestçe hareket edemez. 2-Büyümeleri sınırsızdır. 3- Kendi besinlerini kendileri üretir. 4- Bitki hücresi selüloz çeper taşır. 5- Yüksek bitkilerde golgi ve sentromer yoktur. 6- Sinir sistemi yoktur, iletim demetleri taşır. Bir bitki hücresinde bulunan organelleri yazınız. 1. Nukleus 2. Kloroplast 3. Golgi aygıtı 4. Ribozom 5. Mitakondri 6. Vakuol 7. Endoplazmik retikulum Aşağıda bilimsel ismi verilen bitkinin numaralandırılmış bölümlerinin ne olduğunu yazınız. Allium anatolicum Özhatay & B.Mathew Cins ismi epitet isimlendirn kişiler

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir.

Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop:  Robert Hooke görmüş ve bu odacıklara hücre demiştir. Mikroskobun Yapımı ve Hücrenin Keşfi Mikroskop: Gözümüzle göremediğimiz çok küçük birimleri (canlıları, nesneleri vs ) incelememize yarayan alete mikroskop denir. Mikroskobu ilk olarak bir kumaş satıcısı

Detaylı

İLK DEFA 1665 YILINDA ROBERT HOOK, MANTAR DOKUSUNU İNCELEMİŞ GÖZLEMLEDİGİ YAPILARDA KÜÇÜK BOŞLUKLAR GÖRMÜŞ VE GÖRDÜĞÜ BU BOŞLUKLARA İÇİ BOŞ ODACIKLAR

İLK DEFA 1665 YILINDA ROBERT HOOK, MANTAR DOKUSUNU İNCELEMİŞ GÖZLEMLEDİGİ YAPILARDA KÜÇÜK BOŞLUKLAR GÖRMÜŞ VE GÖRDÜĞÜ BU BOŞLUKLARA İÇİ BOŞ ODACIKLAR HÜCRE İLK DEFA 1665 YILINDA ROBERT HOOK, MANTAR DOKUSUNU İNCELEMİŞ GÖZLEMLEDİGİ YAPILARDA KÜÇÜK BOŞLUKLAR GÖRMÜŞ VE GÖRDÜĞÜ BU BOŞLUKLARA İÇİ BOŞ ODACIKLAR ANLAMINA GELEN HÜCRE DEMİŞTİR.ANCAK HÜCRE BİLİMİNİN

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı Hayvan hücreleri mikroskop ile incelendiğinde hücre şekillerinin genelde yuvarlak

Detaylı

PROKARYOT VE ÖKARYOT HÜCRELER

PROKARYOT VE ÖKARYOT HÜCRELER PROKARYOT VE ÖKARYOT HÜCRELER HÜCRE Hücre ya da göze, bir canlının yapısal ve işlevsel özellikleri gösterebilen en küçük birimidir. Hücre, (İng. Cell); Latince küçük odacık anlamına gelen "cellula" kelimesinden

Detaylı

Hücre canlının en küçük yapı birimidir.

Hücre canlının en küçük yapı birimidir. Hücre canlının en küçük yapı birimidir. Bitkilerde bulunan hücredir.bu hücrelerde hücre duvarı bulunduğundan hayvan hücresinden ayrılır. Hücre duvarı vardır. Kofulu büyük ve az sayıdadır. Şekli dikdörtgen

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 23 HÜCRE 1 - HÜCRENİN KEŞFİ PROKARYOT ÖKARYOT HÜCRE

9. SINIF KONU ANLATIMI 23 HÜCRE 1 - HÜCRENİN KEŞFİ PROKARYOT ÖKARYOT HÜCRE 9. SINIF KONU ANLATIMI 23 HÜCRE 1 - HÜCRENİN KEŞFİ PROKARYOT ÖKARYOT HÜCRE HÜCRE Canlıların en küçük yapı birimi hücredir. Tüm canlılar hücrelerden meydana gelmiştir. Hücrelerin şekilleri ve canlı içindeki

Detaylı

BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2

BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 İÇİNDEKİLER Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 CANLILARIN OLUŞUMU... 5 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ... 9 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI... 11 SİSTEMATİK... 13 BİTKİ VE HAYVANLARIN

Detaylı

Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2

Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 İÇİNDEKİLER Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 CANLILARIN OLUŞUMU... 6 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ... 11 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI... 13 SİSTEMATİK... 34 BİTKİ VE

Detaylı

Fen Bilimleri Kazanım Defteri

Fen Bilimleri Kazanım Defteri Fen Bilimleri 6 Bir Bakışta Önemli noktalar... Akılda kalıcı özet bilgi alanları... Konu özetleri için ayrılmış bölümler... Konuyu pekiştiren farklı soru tipleri içeren alıştırma sayfaları... 2 Boşluk

Detaylı

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 asli.memisoglu@deu.edu.tr KONULAR HAYVAN HÜCRESİ HAYVAN, BİTKİ, MANTAR, BAKTERİ HÜCRE FARKLARI HÜCRE ORGANELLERİ

Detaylı

BİYOLOJİ(BİOS=HAYAT; LOGOS=BİLİM) SİSTEMLER BİLİMİDİR.

BİYOLOJİ(BİOS=HAYAT; LOGOS=BİLİM) SİSTEMLER BİLİMİDİR. BİYOLOJİ(BİOS=HAYAT; LOGOS=BİLİM) SİSTEMLER BİLİMİDİR. CANLI Biyoloji hayatın işleyişi ve canlıların yapısı ile ilgilenen doğal bir bilim dalıdır. Biyoloji birçok alt bölüm ve disiplinleri içerir. BİYOLOJİNİN

Detaylı

TIBBİ BİYOLOJİ PROF. DR. CEYDA SİBEL KILIÇ

TIBBİ BİYOLOJİ PROF. DR. CEYDA SİBEL KILIÇ TIBBİ BİYOLOJİ PROF. DR. CEYDA SİBEL KILIÇ BİYOLOJİ NİN TANIMI VE BAZI BİYOLOJİK KAVRAMLAR Biyoloji: Kısaca canlı bilimi veya canlıları inceleyen bilim dalı dır Daha geniş anlamda Biyoloji Canlıların evrimsel

Detaylı

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir.

*Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. Fen ve Teknoloji 1. Ünite Özeti Hücre Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme. *Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimine hücre denir. *Hücrenin temel kısımları: hücre zarı, sitoplâzma ve

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 23.02.2015

Detaylı

1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ...10

1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ...10 İçindekiler 1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ...10 1. BÖLÜM: BİLİMSEL BİLGİNİN DOĞASI ve BİYOLOJİ... 12 A. BİLİMSEL ÇALIŞMA YÖNTEMİ... 12 1. Bilim İnsanı ve Bilim... 12 B. BİLİMSEL YÖNTEMİN AŞAMALARI...

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 32. ADIM HÜCRE 9- SİTOPLAZMA

ADIM ADIM YGS-LYS 32. ADIM HÜCRE 9- SİTOPLAZMA ADIM ADIM YGS-LYS 32. ADIM HÜCRE 9- SİTOPLAZMA 2) Sitoplazma Hücrenin içini dolduran sıvıdır. İçinde inorganik ve organik maddeler vardır. Ayrıca görevleri birbirinden farklı olan organeller de bulunur.

Detaylı

Hücre ve Hücre Organelleri Üniversite Hazırlık Konu Anlatımları

Hücre ve Hücre Organelleri Üniversite Hazırlık Konu Anlatımları Hücre ve Hücre Organelleri Üniversite Hazırlık Konu Anlatımları Hücre, göze ya da odacık, bir canlının yapısal ve işlevsel özellikleri gösterebilen en küçük birimidir. Hücre, (İng. Cell); Latince küçük

Detaylı

ZİRAAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA. İlgi yazıyla Bölümümüzden istenilen Derslerden Botanik -I ve Botanik II derslerine ait müfredatlar ekte sunulmuştur.

ZİRAAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA. İlgi yazıyla Bölümümüzden istenilen Derslerden Botanik -I ve Botanik II derslerine ait müfredatlar ekte sunulmuştur. T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Ziraat Fakültesi Dekanlığı Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanlığı *BE5U7C07* Sayı : 62808752-300 Konu : Ders Müfredatları ZİRAAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA İlgi : 14/10/2016 tarihli

Detaylı

Biyoloji = Canlı Bilimi. Biyoloji iki ana bölümden oluşur:

Biyoloji = Canlı Bilimi. Biyoloji iki ana bölümden oluşur: BİYOLOJİNİN ALT BİLİM DALLARI Biyoloji; Latincede canlı anlamına gelen bio ve bilim anlamına gelen logos kelimesinden oluşur. 1 Biyoloji = Canlı Bilimi Biyoloji tüm canlıların yapı, davranış ve fonksiyonlarını

Detaylı

SİTOPLÂZMA HÜCRE ORGANELLERİ. * Maddelerin taşınması için kanal, sentezi yapılmış maddeler için de toplanma bölgeleridir.

SİTOPLÂZMA HÜCRE ORGANELLERİ. * Maddelerin taşınması için kanal, sentezi yapılmış maddeler için de toplanma bölgeleridir. SİTOPLÂZMA Her hücrede sitoplâzma bir ara sıvı ile bu sıvı içine yerleşmiş organellerden oluşur. Sitoplâzma homojen görünümlü, lifli ve boşluklu bir yapıdadır. Çok defa köpüksü ve peteğimsi renksiz sulu

Detaylı

www.benimdershanem.esy.es BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS HÜCRE

www.benimdershanem.esy.es BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS HÜCRE www.benimdershanem.esy.es Bilgi paylaştıkça çoğalır. BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS HÜCRE HÜCRE Hücre ya da göze, bir canlının yapısal ve işlevsel özellikler gösterebilen en küçük birimidir. Atomların molekülleri,

Detaylı

Biyoloji Bilimi ve Canlıların Ortak Özellikleri

Biyoloji Bilimi ve Canlıların Ortak Özellikleri Madde ve Özkütle 2 YGS Fizik 1 Bu yazıda ne anlatıyoruz? Hazırladığımız yazıda biyoloji bilimi ve canlılarda bulunan ortak özelliklerle alakalı sınava yönelik bilgileri paylaştık. Konuyu okuduktan sonra,

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 34. ADIM HÜCRE 11- SİTOPLAZMA 3

ADIM ADIM YGS-LYS 34. ADIM HÜCRE 11- SİTOPLAZMA 3 ADIM ADIM YGS-LYS 34. ADIM HÜCRE 11- SİTOPLAZMA 3 TEK ZARLI ORGANELLER 4) Koful Hücre içerisinde çeşitli görevleri bulunan organeldir. Genel olarak hayvan hücrelerinde çok sayıda küçük küçük ;bitki hücrelerinde

Detaylı

B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ

B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ B İ T K İ B İ Y O L O J İ S İ *BİTKİSEL DOKULAR www.sanalbiyoloji.com Bitkiler damarsız tohumsuz, damarlı tohumsuz ve tohumlu bitkiler olmak üzere üç grupta incelenir. Damarsız tohumsuz bitkilerde kök,

Detaylı

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI

CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI Dünya da henüz bilinmeyen çok sayıda canlı var. Bugün 1, 8 milyon farklı türün varlığı bilinmekte fakat, 3-10 milyon arasında farklı canlı türü

Detaylı

ISPARTA HALIKENT ANADOLULİSESİ ÖĞRETİM YILI 9 A-B-C-D-E SINIFLAR BİYOLOJİ DERSİ 2. DÖNEM 3. YAZILI SINAVI RAKAMLA YAZIYLA PUAN

ISPARTA HALIKENT ANADOLULİSESİ ÖĞRETİM YILI 9 A-B-C-D-E SINIFLAR BİYOLOJİ DERSİ 2. DÖNEM 3. YAZILI SINAVI RAKAMLA YAZIYLA PUAN 1. Doğal sınıflandırmada aşağıdakilerden hangisi göz önünde bulundurulmamıştır? A) Genetik (soy) benzerliği B) Anatomik benzerlik C) Dünyadaki dağılımları D) Akrabalık derecesi E) Embriyonik benzerlik

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI

Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI Genel olarak gözle net olarak görülemeyecek kadar küçük canlıları inceleyen ve onları konu olarak ele alan bilim dalıdır. Gözle ayırt edilemeyen canlılar; Virüsler, bakteriler,

Detaylı

ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME

ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME ÜNİTE:1 CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME HÜCRE: Canlıları oluşturan en küçük yapı birimine hücre denir.bütün canlılar hücrelerden oluşmuştur. * İnsanlar, hayvanlar, bitkiler, tek hücreli canlıların

Detaylı

CANLININ İÇ YAPSINA YOLCULUK

CANLININ İÇ YAPSINA YOLCULUK CANLININ İÇ YAPSINA YOLCULUK EN KÜÇÜK OLANINDAN EN BÜYÜK OLANINA KADAR TÜM CANLILARIN YAPISINI OLUŞTURAN BİRİM: HÜCRE Canlıların tüm özelliklerini taşıyan en küçük birimine hücre denir. Canlı bir hücreden

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #23

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #23 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #23 1) Embriyo Amniyon Sıvısı 2) Bakterilerin ve paramesyumun konjugasyonu sırasında; I. Sitoplazmadaki serbest deoksiribonükleotitlerin azalması II. Kalıtsal çeşitlilik artışı

Detaylı

Doğada yaşayan canlıların tamamı hücrelerden oluşmuştur. Canlılardan bazıları tek bir

Doğada yaşayan canlıların tamamı hücrelerden oluşmuştur. Canlılardan bazıları tek bir CANLILIK HÜCREYLE BAŞLAR 1- Canlıların Ortak Özellikleri : Çevremizdeki varlıklar canlı ve cansız varlıklar olarak iki grupta toplanırlar. Cansız varlıklar katı, sıvı ve gaz halindeki maddelerden oluşur.

Detaylı

Dersin Kodu

Dersin Kodu Genel Biyoloji I Dersin Adı Genel Biyoloji I Dersin Kodu 1206.3101 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Dersin AKTS Kredisi 5,00 Haftalık Ders Saati (Kuramsal) 4 Haftalık Uygulama Saati 0 Haftalık Laboratuar

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 37. ADIM HÜCRE 14- ÇEKİRDEK

ADIM ADIM YGS-LYS 37. ADIM HÜCRE 14- ÇEKİRDEK ADIM ADIM YGS-LYS 37. ADIM HÜCRE 14- ÇEKİRDEK 3) Çekirdek Ökaryot yapılı hücrelerde genetik maddeyi taşıyan hücre kısmıdır. Prokaryot hücreli canlılarda bulunmaz. GÖREVLERİ: 1) Genetik maddeyi taşıdığından

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf 1 BİLİMSEL BİLGİNİN DOĞASI CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf 1 BİLİMSEL BİLGİNİN DOĞASI CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 9. Sınıf 1 BİLİMSEL BİLGİNİN DOĞASI CANLININ ORTAK ÖZELLİKLERİ DOĞRU YANLIŞ SORULARI Bilimsel problemlerde hipotezler her zaman bir sonuca ulaşır. Bir problemle ilgili gözlem

Detaylı

Hücre Mitoz Mayoz GENEL AÇIKLAMA. 1. Bu kitapçıkta, 7. Sınıf Fen Bilimleri dersi Ünite Değerlendirme Sınavı bulunmaktadır.

Hücre Mitoz Mayoz GENEL AÇIKLAMA. 1. Bu kitapçıkta, 7. Sınıf Fen Bilimleri dersi Ünite Değerlendirme Sınavı bulunmaktadır. Fen Bilimleri 02 Ünite HÜCRE ve BÖLÜNMELER Hücre Mitoz Mayoz Konular Adım Soyadım :... ım :... Numaram :... Doğru :... Yanlış:... Boş:... 1. Bu kitapçıkta, Fen Bilimleri dersi Ünite Değerlendirme Sınavı

Detaylı

BİTKİSEL DOKULAR (DEVAM)

BİTKİSEL DOKULAR (DEVAM) BİTKİSEL DOKULAR (DEVAM) BÖLÜNMEZ (DEĞİŞMEZ) DOKU : Bölünmez dokular, bölünür doku hücrelerinin bölünme yeteneklerini kaybetmeleri sonucunda oluşur. Bölünmez doku hücreleri, küçük çekirdekli, az sitoplazmalı,

Detaylı

Şekil 1. Mitoz bölünmenin profaz evresi.

Şekil 1. Mitoz bölünmenin profaz evresi. KONU 9. HÜCRE BÖLÜNMESİ MİTOZ BÖLÜNME Mitoz bölünme tek hücreli canlılardan, çok hücreli canlılara ve insana kadar birçok canlı grubu tarafından gerçekleştirilebilir. Mitoz bölünme sonunda bölünen hücrelerden

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #19

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #19 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #19 1) X Ağız Mide İnce bağırsak Şekildeki grafikte insanın sindirim kanalındaki X maddesinin değişimi gösterilmiştir. Buna göre X maddesi aşağıdakilerden hangisidir? A) Glikojen

Detaylı

BAKTERİLER ALEMİ SELİN HOCA

BAKTERİLER ALEMİ SELİN HOCA BAKTERİLER ALEMİ SELİN HOCA Prokaryot hücre yapısına sahip olan tek hücreli canlılardır. Gözle göremediğimiz için keşfedilmeleri ancak mikroskobun icadı ile olmuştur. Keşfedilmemiş bakteri çeşidi sayısının

Detaylı

HARRAN ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ. Dersin Adı: Kodu Yarıyılı T+U Kredisi ACTS BOTANİK - I

HARRAN ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ. Dersin Adı: Kodu Yarıyılı T+U Kredisi ACTS BOTANİK - I HARRAN ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ BAHÇE BİTKİLERİ BÖLÜMÜ Dersin Adı: Kodu Yarıyılı T+U Kredisi ACTS BOTANİK - I 0621101 1 2+2 3 4 Dr. Ramazan BOZKURT Bu dersin amacı; lisans eğitimi alan öğrencilere,

Detaylı

Hücre. 1 µm = 0,001 mm (1000 µm = 1 mm)!

Hücre. 1 µm = 0,001 mm (1000 µm = 1 mm)! HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücre Hücre: Tüm canlıların en küçük yapısal ve fonksiyonel ünitesi İnsan vücudunda trilyonlarca hücre bulunur Fare, insan veya filin hücreleri yaklaşık aynı büyüklükte Vücudun büyüklüğü

Detaylı

Mikroorganizmalar gözle görülmezler, bu yüzden mikroskopla incelenirler.

Mikroorganizmalar gözle görülmezler, bu yüzden mikroskopla incelenirler. 10. Sınıf Enfeksiyondan Korunma 2.Hafta ( 22-26 / 09 / 2014 ) ENFEKSİYON ETKENLERİNİN SINIFLANDIRILMASI 1.) BAKTERİLER 2.) VİRÜSLER Slayt No : 2 Mikroorganizmaların Sınıflandırılması ; a.) Sayısal Yöntem,

Detaylı

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın Canlının en küçük birimi Hücre 1665 yılında ilk olarak İngiliz bilim adamı Robert Hooke şişe mantarından kesit alıp mikroskopta

Detaylı

FARMASÖTİK BOTANİK. Doç.Dr. Şükran Şiraneci Kültür

FARMASÖTİK BOTANİK. Doç.Dr. Şükran Şiraneci Kültür FARMASÖTİK BOTANİK Doç.Dr. Şükran Şiraneci Kültür Prof.Dr.Neriman Özhatay Prof.Dr. Emine Akalın Doç.Dr. Şükran Kültür Araş.Gör.Dr. Gülay Ecevit Genç Araş.Gör. Dr. Mine Koçyiğit Araşt. Gör.Dr. Yeter Yeşil

Detaylı

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR GİRİŞ Biyoloji: Hayat bilimi Bios: Canlı Logos: Bilim (latince kelimelerinden türemiştir) Biyoloji ilgili bazı terimler Morfoloji, anatomi, histoloji, organografi Steneoik

Detaylı

Bitkilerin ve bitki organlarının temel yapı maddesi diğer canlılarda olduğu gibi HÜCREdir.

Bitkilerin ve bitki organlarının temel yapı maddesi diğer canlılarda olduğu gibi HÜCREdir. HÜCRE: Bitkilerin ve bitki organlarının temel yapı maddesi diğer canlılarda olduğu gibi HÜCREdir. Bitkiler görevleri özel olan milyonlarca hücreden oluşmuştur. Hayvan hücrelerinin aksine, bitki hücreleri

Detaylı

ISBN:

ISBN: ISBN: 978-605 - 4856-55 - 8 Hayyat Medya Yayın Tanıtım Reklam Perakende Paz. Tic. Ltd. Şti. Yeşilce Mahallesi Destegül Sokak No:5 K:3 D:1 Kâğıthane / İstanbul Sertifita No: 33955 BÜTÜN ÜMİDİM GENÇLİKTEDİR

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1.Hücresel yapıdan oluşur 2.Beslenir 3.Solunum yapar 4.Boşaltım yapar 5.Canlılar hareket eder 6.Çevresel uyarılara tepki gösterir 7.Büyür ve gelişir (Organizasyon) 8.Üreme

Detaylı

GENEL BİYOLOJİ LABORATUVARI (Zooloji) 1. Laboratuvar: Hayvan Sistematiği, Simetriler, Vücut Yönleri, Kesitler

GENEL BİYOLOJİ LABORATUVARI (Zooloji) 1. Laboratuvar: Hayvan Sistematiği, Simetriler, Vücut Yönleri, Kesitler B i y o 1 0 3. 0 1 G e n. B i y o. L a b. ( Z o o l o j i ) 1 GENEL BİYOLOJİ LABORATUVARI (Zooloji) 1. Laboratuvar: Hayvan Sistematiği, Simetriler, Vücut Yönleri, Kesitler Sistematik ve taksonomi nedir?...

Detaylı

HÜCRE #6 HÜCRE İSKELET ELEMANLARI ÇEKİRDEK SELİN HOCA

HÜCRE #6 HÜCRE İSKELET ELEMANLARI ÇEKİRDEK SELİN HOCA HÜCRE #6 HÜCRE İSKELET ELEMANLARI ÇEKİRDEK SELİN HOCA HÜCRE İSKELET ELEMANLARI Sitoplazmanın içinde bulunan özel proteinlerdir. 3 çeşit hücre iskelet elemanı bulunur. Her iskelet elemanının görev ve yapısı

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 4. Hafta: Bitkisel Dokular - devam B. SÜREKLİ DOKULAR (BÖLÜNMEZ DOKULAR)

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 4. Hafta: Bitkisel Dokular - devam B. SÜREKLİ DOKULAR (BÖLÜNMEZ DOKULAR) B. SÜREKLİ DOKULAR (BÖLÜNMEZ DOKULAR) Bölünme özelliğini kaybetmişlerdir. Kofulları büyük ve sitoplâzmaları azdır. Hatta bazen sitoplâzmalarını tamamen kaybetmiş ve ölmüşlerdir. Çeperlerinde sekonder veya

Detaylı

Canlılarda mitoz, amitoz ve mayoz olmak üzere üç çeşit bölünme görülür.

Canlılarda mitoz, amitoz ve mayoz olmak üzere üç çeşit bölünme görülür. HÜCRE BÖLÜNMELERİ Canlılarda mitoz, amitoz ve mayoz olmak üzere üç çeşit bölünme görülür. I. MİTOZ BÖLÜNME Mitoz bölünme tek hücreli canlılardan, çok hücreli canlılara ve insana kadar bir çok canlı grubu

Detaylı

MİTOZ ÇALIŞMA KÂĞIDI A. Aşağıdaki resimli bulmacayı çözünüz.

MİTOZ ÇALIŞMA KÂĞIDI A. Aşağıdaki resimli bulmacayı çözünüz. MİTOZ ÇALIŞMA KÂĞIDI A. Aşağıdaki resimli bulmacayı çözünüz. B. Numaralandırılmış evrelerle ilgili aşağıdaki cümlelerde ifadeyi doğru tamamlayan koyu renkli ifadeyi yuvarlak içine alınız. 2. / 5. resimde

Detaylı

Canlıların en küçük yapı birimine HÜCRE denir. Tüm canlılar hücrelerden oluşmuşlardır. Tarihte birçok bilim adamı hücre ile ilgili çalışmalar

Canlıların en küçük yapı birimine HÜCRE denir. Tüm canlılar hücrelerden oluşmuşlardır. Tarihte birçok bilim adamı hücre ile ilgili çalışmalar HÜCRE #1 SELİN HOCA Canlıların en küçük yapı birimine HÜCRE denir. Tüm canlılar hücrelerden oluşmuşlardır. Tarihte birçok bilim adamı hücre ile ilgili çalışmalar yapmıştır. Hücre İle İlgili Yapılan Çalışmalar

Detaylı

Bitkilerde Eşeyli Üreme

Bitkilerde Eşeyli Üreme Bitkilerde Eşeyli Üreme İki farklı cinsiyete ait üreme hücrelerinin birleşmesiyle yeni canlılar oluşmasına eşeyli üreme denir. Oluşan yeni canlı, ana canlılardan farklı kalıtsal özelliklere sahiptir. Bitkiler

Detaylı

BELKİDE BİYOLOJİNİN EN TEMEL KONUSU EN ZEVKLİ KONUSUNA BAŞLAYALIM ARKADAŞLAR!!!

BELKİDE BİYOLOJİNİN EN TEMEL KONUSU EN ZEVKLİ KONUSUNA BAŞLAYALIM ARKADAŞLAR!!! DERS : BİYOLOJİ KONU: HÜCRE BELKİDE BİYOLOJİNİN EN TEMEL KONUSU EN ZEVKLİ KONUSUNA BAŞLAYALIM ARKADAŞLAR!!! Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimidir.( Virüsler hariç) Şekil: Bir hayvan

Detaylı

Genel Kimya II (2 0 4)

Genel Kimya II (2 0 4) Genel Kimya II (2 0 4) 1 Kimyasal Kinetik 2 Kimyasal Dengenin İlkeleri I 3 Kimyasal Dengenin İlkeleri II 4 Asitler ve Bazlar I 5 Asitler Bazlar II 6 Sulu Çözelti Reaksiyonları ve İyon Dengeleri I 7 Sulu

Detaylı

Mantarlar genel özellikleri. Üremeleri

Mantarlar genel özellikleri. Üremeleri Mantarlar genel özellikleri Eukaryotik, sporla ürerler, eşeyli ve eşeysiz üreme görülür, Mantarlar hayvanlar gibi aktif hareket edemezler bitkiler gibi klorofil de taşımazlar, heterotrofdurlar. parazitik,

Detaylı

BİYOLOJİ DERSİNDEN 5. BÖLGESEL YARIŞMA (cevap) 7.sınıf

BİYOLOJİ DERSİNDEN 5. BÖLGESEL YARIŞMA (cevap) 7.sınıf 15.04.2018 BİYOLOJİ DERSİNDEN 5. BÖLGESEL YARIŞMA (cevap) 7.sınıf 1. Verilen hastalıklardan hangilerine virüsler neden olur? а) menenjit b) AİDS c) influensa ç) difteri d) frengi e) su çiçeği (3 p.) 2.

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ

9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ 9. SINIF KONU ANLATIMI 46 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 ALEMİ ALEMİ Çok hücreli ökaryot canlılardır. Koloroplast içerirler ve fotosentez ile inorganik maddeleri organik madde haline getirerek beslenirler.

Detaylı

Bütün hücrelerin olmazsa olmazları. Plazma zarı Yarı-sıvı sitosol Kromozom Ribozom

Bütün hücrelerin olmazsa olmazları. Plazma zarı Yarı-sıvı sitosol Kromozom Ribozom Bütün hücrelerin olmazsa olmazları Plazma zarı Yarı-sıvı sitosol Kromozom Ribozom Hücre Ökaryotik hücre Nukleus var Zarla çevrili organeller var Genellikle prokaryotik hücreye oranla daha büyüktür. Ökaryotlardaki

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 48. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ

ADIM ADIM YGS-LYS 48. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 BİTKİLER ALEMİ ADIM ADIM YGS-LYS 48. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-8 ALEMİ ALEMİ Çok hücreli ökaryot canlılardır. Koloroplast içerirler ve fotosentez ile inorganik maddeleri organik madde haline getirerek beslenirler.

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : GENEL BİYOLOJİ II Ders No : 0000000 Teorik : Pratik : Kredi : ECTS : 8 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi

Detaylı

GOÜ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I III. KURUL

GOÜ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I III. KURUL III. Kurul Hücresel Metabolizma ve Moleküler Tıp III. Kurul Süresi: 6 hafta III. Kurul Başlangıç Tarihi: 23 Aralık 2009 III. Kurul Bitiş ve Sınav Tarihi: 1 2 Şubat 2010 Ders Kurulu Sorumlusu: Yrd. Doç.

Detaylı

A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI

A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI Bitkilerin Yapısı Biyoloji Ders Notları A. TOHUMLU BİTKİLERİN TEMEL KISIMLARI Karasal bitkiler iki organ sistemine sahiptir. Toprakların su ve mineral alınmasını sağlayan toprak altı kök sistemi ve gövde,

Detaylı

Konu: Mitoz Bölünme ve Eşeysiz Üreme

Konu: Mitoz Bölünme ve Eşeysiz Üreme Konu: Mitoz Bölünme ve Eşeysiz Üreme Hücre bölünmesi tüm canlılarda görülen ortak bir özelliktir. Hücre büyüyüp gelişirken madde ve enerji gereksinimleri artar. Sitoplâzma hücre zarına oranla daha hızlı

Detaylı

I. DÖNEM - 2. DERS KURULU ( )

I. DÖNEM - 2. DERS KURULU ( ) Açıklamalar: I. DÖNEM - 2. DERS KURULU (2014-2015) Kısaltmalar: DK: Ders kurulu, IHU: İyi hekimlik uygulamaları, Mİng: Akademik/Medikal İngilizce, TDE: Türk Dili ve Edebiyatı, Bilgisayar Okur yazarlığı:

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #12

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #12 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #12 1) İnsanda döllenme sırasında, I. Spermdeki çekirdek, sentrozomun yumurtaya geçmesi II. Spermdeki akrozomun patlayarak zona pellusidayı eritmesi III. Yumurtadaki salgı maddelerinin

Detaylı

00220 Gıda Biyokimyası

00220 Gıda Biyokimyası 00220 Gıda Biyokimyası Hazırlayan: Doç.Gökhan DURMAZ 00220 Gıda Biyokimyası-Şubat 2013 1 Bu notların hazırlanmasında aşağıdaki eserlerden yararlanılmıştır; Biyokimya, Engin Gözükara, Nobel Tip Kitabevi,

Detaylı

MORFOLOJİ 1. BÖLÜM HÜCRE BİLİMİ (SİTOLOJİ)

MORFOLOJİ 1. BÖLÜM HÜCRE BİLİMİ (SİTOLOJİ) MORFOLOJİ 1. BÖLÜM HÜCRE BİLİMİ (SİTOLOJİ) Şekillerine göre hücre tipleri Paranşimatik Prosenşimatik Bir bitki hücresinin kısımları Protoplast Protoplazma Sitoplazma Mitokondri Plastid Endoplazmik retikulum

Detaylı

7- Aşağıdakilerden hangisi hayatsal olayların tümünün gerçekleştiği canlının yapı birimidir? A-Kloroplast B-Mitokondri C-Hücre D-Doku

7- Aşağıdakilerden hangisi hayatsal olayların tümünün gerçekleştiği canlının yapı birimidir? A-Kloroplast B-Mitokondri C-Hücre D-Doku HÜCRE TEST 1- Aşağıdakilerden hangisi hücre zarının özelliklerinden değildir? A-Canlıdır B-Esnektir C-Tam geçirgendir D-Seçici geçirgendir 2- Aşağıdakilerden hangisi hücreye alınacak maddeleri kontrol

Detaylı

Bitkilerin Adlandırılması

Bitkilerin Adlandırılması Bitkilerin Adlandırılması Bitki isimlerinin bir yerden diğerine değişmemesi, hangi bitkinin söz konusu olduğunun kesin ve emin bir şekilde anlaşılabilmesi ve dünya üzerinde birlik sağlamak için bitkilerde

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 43. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-3 BAKTERİLER ALEMİ

ADIM ADIM YGS-LYS 43. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-3 BAKTERİLER ALEMİ ADIM ADIM YGS-LYS 43. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-3 BAKTERİLER ALEMİ BAKTERİLER ALEMİ Prokaryot hücre yapısına sahip olan tek hücreli canlıların oluşturduğu alemdir. Mikroskobun icadından sonra keşfedilmişlerdir.

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #17

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #17 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #17 1) Memeli bir hayvanın vücudunda gerçekleşen biyokimyasal tepkimelerden bazıları aşağıdaki gibidir. I Glikojen Glikoz ATP III Buna göre I, II ve III ile gösterilen metabolik

Detaylı

1-GİRİ 1.1- BİYOKİMYANIN TANIMI VE KONUSU.-

1-GİRİ 1.1- BİYOKİMYANIN TANIMI VE KONUSU.- 1-GİRİ 1.1- BİYOKİMYANIN TANIMI VE KONUSU.- Biyokimya sözcüğü biyolojik kimya (=yaşam kimyası) teriminin kısaltılmış şeklidir. Daha eskilerde, fizyolojik kimya terimi kullanılmıştır. Gerçekten de Biyokimya

Detaylı

CYANOBACTERIOPHYTA (Mavi-Yeşil Algler)

CYANOBACTERIOPHYTA (Mavi-Yeşil Algler) CYANOBACTERIOPHYTA (Mavi-Yeşil Algler) Bu gruba giren bitkiler, tek hücreli veya koloni halinda yaşayan, bazı üyeleri ipliksi yapıda olan mavi renkli alglerdir. Bir kısmı bakteri kadar küçüktür. Bir hücrede

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 9 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM

12. SINIF KONU ANLATIMI 9 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM 12. SINIF KONU ANLATIMI 9 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM BİTKİSEL DOKULAR Bitkilerde toprak üstü ve toprak altı olmak üzere iki tane sistem vardır. Toprak üstü organ sistemine SÜRGÜN SİSTEM Toprak altı organ

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 3. Hafta: Bitkisel Dokular KOLONİ VE DOKULAŞMA KOLONİ VE DOKULAŞMA Yeryüzünde çok sayıda tek hücreli canlı vardır ve bunlar basit yapılıdır. Oysaki çok hücreli olmak gelişmiş canlı olmanın gereklerindendir. Çünkü tek hücreli bir canlı (örneğin Euglena

Detaylı

BİYOLOJİ SORU BANKASI

BİYOLOJİ SORU BANKASI BİYOLOJİ SORU BANKASI Bölüm: 1 Biyolojiye Giriş ve Bilimsel Düşünce ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ SORULAR 1. Biyoloji biliminin, bazı alt dallarına ait özellikler aşağıda verilmiştir; Hayatın başlangıcını

Detaylı

HÜCRE BÖLÜNMESİ A) MİTOZ BÖLÜNME a) Hazırlık evresi:

HÜCRE BÖLÜNMESİ A) MİTOZ BÖLÜNME a) Hazırlık evresi: HÜCRE BÖLÜNMESİ Hücre bölünmesi tüm canlılarda görülen ortak bir özelliktir. Hücre büyüyüp gelişirken madde ve enerji gereksinimleri artar. Sitoplâzma hücre zarına oranla daha hızlı büyümesinden dolayı,

Detaylı

İSKELET YAPISI VE FONKSİYONLARI

İSKELET YAPISI VE FONKSİYONLARI İSKELET YAPISI VE FONKSİYONLARI 1- Vücuda şekil vermek 2- Kaslara bağlantı yeri oluşturmak ve hareketlerin yapılmasına olanaksağlamak 3- Vücut ağırlığını taşımak 4- Vücudun yumuşak kısımlarını korumak

Detaylı

1.Bitkisel dokular 2.Hayvansal dokular

1.Bitkisel dokular 2.Hayvansal dokular Bitkisel Dokular Doku, bitki, hayvan ve insan organlarını meydana getiren, şekil ve yapı bakımından benzer olup, aynı vazifeyi gören, birbirleriyle sıkı alâkaları olan aynı kökten gelen hücrelerin topluluğu.

Detaylı

BİYOLOJİ BÖLÜMÜ (BAHAR) DERS PROGRAMI 1. Sınıf. BYL 167 Biyoistatistik Yrd. Doç. Dr.Hüsnü BARUTOĞLU (AZ02)

BİYOLOJİ BÖLÜMÜ (BAHAR) DERS PROGRAMI 1. Sınıf. BYL 167 Biyoistatistik Yrd. Doç. Dr.Hüsnü BARUTOĞLU (AZ02) BİYOLOJİ BÖLÜMÜ 2017-2018 (BAHAR) DERS PROGRAMI 1. Sınıf KMY 144 Temel Kimya Lab II (B128) Biyoistatistik KMY 144 Temel Kimya Lab II (B128) Biyoistatistik KMY 166 Temel Kimya II BYL 152 Genel Biyoloji

Detaylı

Mayoz Bölünmenin Oluşumu

Mayoz Bölünmenin Oluşumu MAYOZ BÖLÜNME NEDİR? 03 Ocak 2012, 23:39 Osman BEDEL MAYOZ BÖLÜNME NEDİR? Kromozom sayılarının nesiller boyu sabit tutulması mayoz bölünme ile sağlanır. Mayoz özel bir hücre bölünmesidir. Bu bölünme ile

Detaylı

BİTKİ BİYOLOJİSİ #1 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM SELİN HOCA

BİTKİ BİYOLOJİSİ #1 BİTKİSEL DOKULAR MERİSTEM SELİN HOCA BİTKİ BİYOLOJİSİ #1 BİTKİSEL DOKULAR SELİN HOCA BİTKİLERİN YAPISI Bitkilerde toprak üstü ve toprak altı olmak üzere iki tane sistem vardır. Toprak üstü organ sistemine SÜRGÜN SİSTEM Toprak altı organ sistemine

Detaylı

6. SINIF FEN BİLİMLERİ

6. SINIF FEN BİLİMLERİ Hücreyi Tanıyalım - 1 Test - 1 1. Protein üretir Hücrenin en küçük organelidir Yukarıda verilen şemada "?" ile gösterilen kısma aşağıdaki yapılardan hangisi gelmelidir? 4. I. Bitki hücrelerinde bulunur.

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #16

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #16 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #16 1) Topraktaki azotlu bileşik miktarını, I. Denitrifikasyon bakteri sayısındaki artış II. Saprofit bakterilerce gerçekleşen çürüme III. Şimşek ve yıldırım olaylarındaki artış

Detaylı

DNA VE GENETİK KOD KAZANIM KONTROL SINAVI

DNA VE GENETİK KOD KAZANIM KONTROL SINAVI NA VE GENETİK KO KAZANIM 4. 1. 1. GEN 3.KROMOZOM 6 2. NA 4.NÜKLEOTİ 5 1 2 ukarıdaki kutucuklarda verilen kavramları basitten karmaşığa doğru sıralayınız? A) 4-3-1-2 B) 2-1-3-4 C) 4-1-2-3 ) 2-1-4-3 3 4

Detaylı

5. Bitki hücrelerinde yer alan kofullar ile ilgili,

5. Bitki hücrelerinde yer alan kofullar ile ilgili, Hücre / Hücre Organelleri - 7 BÖLÜM 02 Test 14 1. Aşağıdaki hücresel yapılardan hangisinde polimer organik madde sentezi gerçekleşmez? A) Kloroplast B) Golgi aygıtı C) Ribozom D) Çekirdek 2. Bir hücrenin;

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #15

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #15 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #15 1) Bir hücrede meydana gelen bölünme evrelerinden birine ait şekil yukarıdaki gibi ise; I. Diploit kromozomludur. II. Glikozu nişasta şeklinde depolar. III. Sitoplazması boğumlanma

Detaylı

HÜCRE. Yrd.Doç.Dr. Mehtap ÖZÇELİK Fırat Üniversitesi

HÜCRE. Yrd.Doç.Dr. Mehtap ÖZÇELİK Fırat Üniversitesi HÜCRE Yrd.Doç.Dr. Mehtap ÖZÇELİK Fırat Üniversitesi Hücre Canlıların en küçük yapı taşıdır Bütün canlılar hücrelerden oluşur Canlılar tek hücreli ya da çok hücreli olabilir Bitki ve hayvan hücresi = çok

Detaylı

DNA ve Özellikleri. Şeker;

DNA ve Özellikleri. Şeker; DNA ve Özellikleri Hücrelerdeki hayatsal olayların yönetimini çekirdek sağlar. Çekirdek içinde, hücrenin beslenme, solunum, üreme gibi canlılık faaliyetlerin yönetilmesini sağlayan genetik madde bulunur.

Detaylı

Bitki Morfolojisi Dersi Yard. Doç. Dr. Mine KOÇYİĞİT

Bitki Morfolojisi Dersi Yard. Doç. Dr. Mine KOÇYİĞİT Bitki Morfolojisi Dersi 11.10.2016 Yard. Doç. Dr. Mine KOÇYİĞİT Tür nedir? Hatırlayalım Sabit karakterleri hepsinde aynı olan ve bir tek ferdin dölü olarak kabul edilebilen fertlerin topluluğuna verilen

Detaylı

HÜCRENİN YAŞAM DÖNGÜSÜ

HÜCRENİN YAŞAM DÖNGÜSÜ HÜCRENİN YAŞAM DÖNGÜSÜ *Hücrenin yaşam döngüsü: Hücrenin; bir bölünme sonundan, ikinci bir bölünme sonuna kadar olan zaman sürecinde; geçirdiği yaşamsal olaylara hücrenin yaşam döngüsü denir. Hücreler,

Detaylı

FİLOGENİ ve HAYAT AĞACI

FİLOGENİ ve HAYAT AĞACI FİLOGENİ ve HAYAT AĞACI Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Giriş Filogenetik veriler ile canlılar arasında oluşturulan akrabalık ilişkileri, canlılığın gelişimine dair bize akrabalık ağaçlarını

Detaylı

Çevre Biyolojisi

Çevre Biyolojisi Çevre Biyolojisi 115-02 Çağatay Tavşanoğlu Bölüm-1 Yaşam Formlarının Temel Organizasyonu 2018-2019 Güz Yaşam Yaşam nedir? Yaşam neden bu kadar çeşitlidir? Yaşam neden derin deniz diplerinden atmosfere

Detaylı

Moleküler biyolojiye giriş. Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI

Moleküler biyolojiye giriş. Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI Moleküler biyolojiye giriş Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI Molecular biology terimi ilk kez Warren Weaver tarafından 1938 de kullanıldı. Hayatın fiziksel ve kimyasal olarak açıklanması olarak tanımlandı. 1977

Detaylı

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR

GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR GENEL BOTANİK PROF. DR. BEDRİ SERDAR GİRİŞ Biyoloji: Hayat bilimi Bios: Canlı Logos: Bilim (latince kelimelerinden türemiştir) Biyoloji ilgili bazı terimler Morfoloji, anatomi, histoloji, organografi Steneoik

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1.HÜCRESEL YAPI: Tüm canlıların en küçük yapı birimi HÜCRE dir. Bir canlının, canlılık özelliği gösteren en küçük yapı ve görev birimine HÜCRE denir. Hücresel organizasyonlarına

Detaylı

ÖKARYOT CANLILAR Protista alemi

ÖKARYOT CANLILAR Protista alemi ÖKARYOT CANLILAR Protista alemi **Ökaryot canlılar: Çekirdekli hücre taşıyan canlılardır. Zarlı organeller bulunur. DNA' larında histon proteinleri bulunur. Ökaryot canlılar; 1. Protista 2. Bitkiler 3.

Detaylı