HASTA TANILAMADA FİZİKSEL DEĞERLENDİRME

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HASTA TANILAMADA FİZİKSEL DEĞERLENDİRME"

Transkript

1 HASTA TANILAMADA FİZİKSEL DEĞERLENDİRME Hazırlayan: YASEMİN GÜVEN CİN Internatıonal Hospital Eğitim ve Gelişim Hemşiresi Hazırlanma Tarihi:

2 FİZİKSEL DEĞERLENDİRME Kişinin sağlığı ile ilgili o anki durumunun gözlenmesi ve değerlendirilmesidir. Amaç; - İlk verilerin toplanması (veri tabanı oluşturmak), - Sorunların belirlenmesi (normalden sapmaların belirlenmesi), - Değişen sağlık durumu ile ilgili olarak tedaviler hakkında klinik karar verilmesi, - Bakım ve tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi.

3 TEMEL İLKELER 1. Hastaya muayeneden önce yapılacak işlem açıklanır, onayı alınır. 2. Yeterli ışık, sessizlik ve gerekli malzemeler sağlanır. 3. İşlemden önce eller yıkanır. 4. Hastanın rahat bir pozisyon alması sağlanır. 5. Baştan- ayağa, dıştan içe muayene yöntemi kullanılır. 6. Hasta mahremiyeti için gerekli önlemler alınır. 7. İşlem sırasında kişi ile iletişim halinde olunur ve rahatsız edici bir manevra öncesi uyarılır.

4 FİZİKSEL DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ İnspeksiyon Palpasyon Perküsyon Oskültasyon olmak üzere dört ana yöntem kullanılır. Bu dört muayene yöntemine ek olarak Olfaksasyon da ek bilgi sağlar.

5 FİZİKSEL DEĞERLENDİRME İnspeksiyon YÖNTEMLERİ Palpasyon Perküsyon Oskültasyon Olfaksasyon

6 İNSPEKSİYON (Gözle muayene) Bireyin dış görünümü ve bireysel bakımı incelenir. Bireyin oturuşu, etrafa olan ilgisi, reaksiyon ve cevapları incelenir. Genel durumu fizik yapı, duruş (postür) ve yürüyüşü incelenir. Cildin görünümü, rengi, tırnak ve kıl gibi cilt eklentileri, terleme durumu incelenir.

7 PALPASYON (Elle muayene) Hafif Palpasyon Deriyi 1-2 cm çökerterek yapılan incelemedir. Derin Palpasyon Deriyi 4 cm çökerterek yapılan incelenedir.

8 PALPASYON (Elle muayene) Vücudun sıcaklığı, derinin yapısı, nemi incelenir. Ağrı, hassasiyet ve kasılma durumu incelenir. Deri altı yapıların büyüklüğü ve pozisyonu incelenir. Batın içi bazı organların büyüklüğü, sınırları, ağrı durumu ve hassasiyeti incelenir. Kalp ritmi, perikard ve plevraya ait sürtünme (Frotman) sesleri incelenebilir.

9 PERKÜSYON (Vurarak muayene) İndirek Perküsyon; vurduktan sonra sesin boğulmaması için hemen parmağın kaldırılması gerekir. Direkt Perküsyon; Yetişkinlerde sinüs hassasiyetini değerlendirmek, çocuklarda toraks seslerini saptamak için kullanılır. Künt Perküsyon; İki şekilde yapılır. Yumruğunuzun ulnar yüzeyini kullanarak veya yumrukla vurarak böbrek ve karaciğer hassasiyetinin araştırılmasında kullanılır.

10 Perküsyon Yöntemi ile Duyulan Sesler Resonans Ses Nitelik İçi boş, yankı Yer Normal akciğer Timpani Davul sesine benzer Mide, barsaklar Dullness Hiperrezonans Flatness Güm diye ses çıkaran vuruş Derinden gelen kuvvetli ses Mat, donuk Karaciğer, dolu mesane, genişlemiş dalak, gebe uterus, karında asit birikmesi Amfizem Kas

11 OSKÜLTASYON (Dinleyerek muayene) Direkt Oskültasyon Kulağı dayayarak dinleme. İndirek Oskültasyon Steteskop veya dopler gibi yardımcı cihazları kullanarak dinleme.

12 Steteskop ile hangi sesler duyulur? Diyafram kısmı ile solunum sesleri, normal kalp sesleri, barsak sesleri, sürtünme sesleri Tanbur kısmı ile anormal kalp sesleri, kalp üfürümleri, damar sesleri dinlenir.

13 Oskültasyonda dikkat edilmesi gereken hususlar Diyafram kullanırken deri üzerine tamamen temas ettiğinden emin olunur. Vücut kılı fazla ise jel kullanılır. Stesteskobun ucu avuç içinde ısıtılır. Tanbur kısmı kullanılırken fazla bastırmadan hafifçe yerleştirilir. Çok zayıf hastalarda pediatrik steteskop tercih edilir. Muayene edilecek bölgedeki giysiler çıkarılır.

14 OLFAKSASYON (Koklayarak muayene) Vücut kokularının değerlendirilmesidir. Diyabetik ketoasidozda ağızda keton kokusu Üremide ağızda amonyak kokusu Karaciğer komasında -kedi ciğeri kokusu Alkol kullanımına bağlı -alkol kokusu Vajinal mantar enfeksiyonunda -akıntıda küf kokusu

15 SİSTEMLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ 1. Genel Muayene (Baş, Boyun, Ağız ve Boğaz, Göz Kulak, Deri) 2. Solunum Sistemi Değerlendirme 3. Kardiyovasküler Sistem Değerlendirme 4. Gastrointestinal Sistem Değerlendirme 5. Genitoüriner Sistem Değerlendirme 6. Kas İskelet Sisteminin Değerlendirme 7. Nörolojik Sistem Değerlendirme

16 GENEL MUAYENE Baş ve Boyun Değerlendirme İnspeksiyon Baş çevresinin ölçümünde anormal artış(hidrosefali) Baş bölgesinde tahriş, kanama(geçirilmiş bir travma) Yüzde ödem, renk değişikliği (Cushing Sendromu, siyanoz, sarılık) Kuru, cansız saçlar (Hipotiroidzm) Saçlarda incelme ve dökülme (Kemoterapi, ruhsal stres) Saçlı deride parazit Boyun venlerinde dolgunluk (Hipervolemi, Kalp yetmezliği) Boyun çapının genişlemesi (Hipertiroidi)

17 GENEL MUAYENE Baş ve Boyun Değerlendirme Palpasyon Saçlı deride çökme ve çıkıntı Boyun venlerinde dolgunluk (Hipervolemi, Kalp yetmezliği) Boyun kaslarında ağrı, kasılma(strenomastoid ve Trapezeus)

18 GENEL MUAYENE Baş ve Boyun Değerlendirme Oskültasyon Boyun damarlarındaki kan akımı (Karotis arter)

19 GENEL MUAYENE Burun, Ağız, Boğaz ve Dişlerin Değerlendirmesi İnspeksiyon Burunun simetrikliği, deformite varlığı, ödem, akıntı, burun kanatlarında açılma Ağız içi mukozasının kuruluğu, renk değişimi, pamukçuk, ülserasyon) Öğürme refleksi Disfaji Halitozis (bakımsız dişler, dişeti iltihabı, tonsilitler) Dişlerin sıralanış sayısı

20 GENEL MUAYENE Burun, Ağız, Boğaz ve Dişlerin Değerlendirmesi Olfaksasyon Ağız kokusu (diyabetik ketoasidozda- aseton, ( kokusu üremilerde- amonyak

21 GENEL MUAYENE Gözlerin Değerlendirilmesi İnspeksiyon Kaşları ve gözlerin simetrisi (Şaşılık) Göz bebeğinin büyüklüğü (miyozis, midriyazis) Gözlerin hareket ve ışık uyumu (izokori, anizokori) Görme bozuklukları ( Miyop, hipermetrop, katarakt) Tek yada çift taraflı körlük Pitozis Gözlük/ lens kullanımı Konjiktivit Nistagmus

22 GENEL MUAYENE Kulakların Değerlendirilmesi İnspeksiyon Palpasyon -Ağrı -Şişlik -Isı artışı - İşitme kaybı -Simetrisi -Akıntı (otore) -Vertigo

23 GENEL MUAYENE Derinin Değerlendirilmesi Palpasyon Deri turgurunda azalma (Dehidratasyon) Ödem (Hipervolemi) Deri elastikiyet azalması; Kronik hastalıklarda, yaşlılıkta deride incelme hatta atrofi görülür. Bu durumda deri tonüsünün azalmasından söz edilir

24 GENEL MUAYENE Derinin Değerlendirilmesi İnspeksiyon Derideki renk değişiklikleri ve döküntüler - Makül - Papül - Vezikül, bül, püstül - Peteşi, purpura, ekimoz - Ürtiker - Pullanma, krut - Erezyon, fissür, ülser - Skar

25 Derinin Değerlendirilmesi Makül: Deri yüzeyinde meydana gelen damar genişlemesi. (Tifo, kızıl, kızamık, sifiliz)

26 Derinin Değerlendirilmesi Papül : Deri yüzeyinden kabarık, palpasyonla ele gelen sert kıvamlı lezyonlar (Akne, siğiller, suçiçeği başlangıç lezyonları).

27 Derinin Değerlendirilmesi Vezikül: İçi seröz sıvıdolu 0,5 cm den küçük kabarık lezyonlar (Suçiçeği, Zona, Herpes Simpleks).

28 Derinin Değerlendirilmesi Bül: 0,5 cm den büyük vezikülle aynı yapıdaki lezyonlardır. (2. Derece yanıklar, büllü impetigo, kontakt dermatit).

29 Derinin Değerlendirilmesi Püstül : Vezikül yada bül lezyonlarının içindeki sıvının pürülan nitelik kazanmış hali (çiçek, şarbon, akne).

30 Derinin Değerlendirilmesi Peteşi: Kanın damar dışına sızmasına bağlı olarak ortaya çıkan, çapı 2 mm den küçük deri içi kanamalar (Septisemi, trombasitopeni).

31 Derinin Değerlendirilmesi Purpura: Petişeden büyük deri içi kanmalardır (Trombositopeni, meningekok ve streptekok septisemileri).

32 Derinin Değerlendirilmesi Ekimoz : Purpuradan daha büyük sınırları düzensiz siyah, sarı yada yeşilimsi deri içi kanamalar (Travma).

33 Derinin Değerlendirilmesi Ürtiker : Deriye kan plazmasının sızması ile meydana gelen kabarıklıklardır (Allerjik olaylarda görülürler, kaşıntıya da neden olurlar).

34 Derinin Değerlendirilmesi Pullanma: Ölü epitel hücrelerinin pul pul dökülmesi (Kuru ciltlerdeki kabuklanmalar, saçlı derideki kepeklenmeler). Krut (Yara kabuğu): Serum, kan, yağ bezi salgısı yada iltehabın deri yüzeyinde kuruması.

35 Derinin Değerlendirilmesi Erezyon : Epidermis tabakasının kaybı (Suçiçeği vezikülünün rüptürü, derin yara izleri) Fissür: Epidermisten dermise doğru uzanan derin çizgiler (El ve dudaklardaki çatlaklar) Ülser:Epidermis ve dermis tabakasının yıkıma uyraması (Evre II basınç ülserleri, venöz yetmezliğe bağlı staz ülserleri)

36 Derinin Değerlendirilmesi Skar (Yara izi): Herhangi bir dokunun iyileşmesinden sonra deride meydana gelen fibröz doku (Yara ve cerrahi girişim alanındaki iyileşme dokusu).

37 SOLUNUM SİSTEMİNİ DEĞERLENDİRME

38 SOLUNUM SİSTEMİNİ DEĞERLENDİRME İnspeksiyon Toraks derisinde ödem varmı? (Tümöral kitlenin venöz ve lenfatik dolaşımı bozması nedeniyle...) Toraks çapında değişiklik varmı? (KOAH, kronik astma, amfizem, kistik fibrozis, atelektazi, pnömotoraks, fıçı göğüs, huni gögüs, güvercin göğüs...) Solunum sayısı ve şekli nasıl? (Torasik, diyafragmatik, abdominal solunum)

39 SOLUNUM SİSTEMİNİ DEĞERLENDİRME İnspeksiyon Normal solunum dışındaki solunum tipleri var mı? ( solunum (kussmaul, cheyne stokes, biot Dispnesi (zorlu ve sıkıntılı solunum) var mı? Hastanın duruş ve oturuş şekli nasıl (Ortopne pozisyonu)? Soluk alıp verirken her iki hemitoraks solunuma eşit katılıyor mu?

40 SOLUNUM SİSTEMİNİ DEĞERLENDİRME Solunum Tipleri Apne Solunumun tamamen durması ( Arrest) Taşipne Solunum sayısının dakikada 20 den fazla olması (Korku, ağrı) Bradipne Solunum sayısının dakikada 20 den az olması (Nörolojik bozukluklar, enfeksiyon) Kusmaul solunum Derin, hızlı ve sesli solumun ( Diyabetik kketoasidoz, Böbrek yetmezliği) Cheyne-Stokes solunum Apne, yüzeyel ve derin solunum ile seyreden, ritmik dalgalanma şeklinde devam eden solunum ( KİBAS, Ağır kalp yetmezliği, nörolojik kökenli koma) Biot s solunum Düzensiz derin ve düzensiz yüzeyel solunum (Medulla lezyonları) Hiperventilasyon Solunum derinliği ve sayısının birlikte artması (Orta beyin lezyonu)

41 SOLUNUM SİSTEMİNİ DEĞERLENDİRME

42 SOLUNUM SİSTEMİNİ DEĞERLENDİRME Oskültasyon Solunum sisteminin steteskopla dinlenmesidir. Hasta dik oturtulur, kollarını dizlerinin üzerine koyar, ağızdan biraz kuvvetli nefes alması istenir

43 SOLUNUM SİSTEMİNİ DEĞERLENDİRME

44 SOLUNUM SİSTEMİNİ DEĞERLENDİRME Oskültasyon ile duyulan akciğer sesleri; 1. Normal Akciğer Sesleri - Veziküler ses: Akciğerler üzerinde ve uçlarda duyulan yumuşak ve düşük perdeli seslerdir. - Bronşiyal ses: Trakea üzerinden dinlenen, üflenen havanın boşluktan geçiş sesi. - Bronşiyoveziküler ses: 1. ve 2. interkostal aralıktan duyulan, orta yoğunlukta üfleme/esinti sesidir.

45 Oskültasyon ile duyulan normal akciğer sesleri

46 SOLUNUM SİSTEMİNİ DEĞERLENDİRME Oskültasyon ile duyulan akciğer sesleri; 2. Anormal Akciğer Sesleri Crackles (Raller): İçi sıvı dolu olan küçük hava yollarının ani açılımı le duyulan seslerdir. Özellikle inspiryumda duyulan, kısa süreli, kesik kesik, müzikal olmayan seslerdir. İnce raller: İnspirasyonun sonunda duyulan, alveollerden kaynaklanan, öksürükle geçmeyen rallerdir. Kaba raller: inspirasyonun erken döneminde görülen, aspirasyon ve öksürükle bir süre geçip tekrar başlayan gürültülü yoğun seslerdir. Sbilen raller: İnspiryum sonu ve ekspiryum arasında duyulan ve öksürükle değişebilen seslerdir.

47 SOLUNUM SİSTEMİNİ DEĞERLENDİRME 2. Anormal Akciğer Sesleri Wheezing Ekspirasyonda duyulur, ödem, spazm veya sekresyonlar nedeni ile havayolunun daralması sonucunda duyulan ötme sesine benzeyen sestir (Astım, bronşit, amfizem). Sekresyonların atılması sonucunda azalır.

48 SOLUNUM SİSTEMİNİ DEĞERLENDİRME 2. Anormal Akciğer Sesleri Stridor Üst solunum yollarındaki kısmi tıkanıklık nedeni ile oluşan soluk alıp verirken ıslığı andıran ses çıkması.hem inspiryumda hem expiryumda duyulur. Göğsün üst bölümlerinde seslerin duyulmaması bize atelektaziyi, pnömotoraksı, veya plevral effüzyonu düşündürmelidir.

49 SOLUNUM SİSTEMİNİ DEĞERLENDİRME 2. Anormal Akciğer Sesleri Plevral sürtünme (Frotman) Plevranın inflamasyonu sonucu plevral sıvının azalması yada kaybolması sonucu yaprakların birbiri üzerinde sürtünmesinden çıkan sestir. Pnomönide duyulabilir.

50 DOLAŞIM SİSTEMİNİ DEĞERLENDİRME

51 DOLAŞIM SİSTEMİNİ DEĞERLENDİRME Bireyin cilt rengi (solukluk, siyanoz), sıcaklığı, periferik nabızları ve Kan basıncı değerlendirilir. Oskültasyon ile kalp sesleri değerlendirilir.

52 DOLAŞIM SİSTEMİNİ DEĞERLENDİRME Kalpte 4 ses vardır: S1, S2, S3, S4. S1 ve S2 fizyolojik şartlarda devamlı bulunurlar. S3 ve S4 her zaman duyulmazlar.

53 DOLAŞIM SİSTEMİNİ DEĞERLENDİRME S1 : Atriyoventriküler kapakların (mitral ve triküspid) kapanma sesi. Sistolün başladığını gösterir. S2 : Semilunar kapakların (Aort ve pulmoner) kapanma sesi. Diyastolün başladığını gösterir.

54 DOLAŞIM SİSTEMİNİ DEĞERLENDİRME S3 :Birinci ve ikinci kalp seslerine erken diyastolde üçüncü kalp sesinin eklenmesi ile belirgin üçlü kalp ritmi. S4: Birinci ve ikinci kalp seslerine geç diyastolde üçüncü kalp sesinin eklenmesi ile belirgin üçlü kalp ritmi.

55 DOLAŞIM SİSTEMİNİ DEĞERLENDİRME

56 Normalde varolan seslerdeki patolojik değişiklikler; S1 deki patolojik değişiklikler: Dal blokları, VES, idioventriküler ritim, mitral stenoz,... S2 deki patolojik değişiklikler: Sağ dal bloğu, pulmoner stenoz, ağır mitral yetmezlik, sistemik hipertansiyon, pulmoner hipertansiyon, aort koarktasyonu,aort stenozu, pulmoner stenoz... S3 ün duyulması: Çocuklarda ve genç erişkinlerde (30 yaş) duyulabilir. Sol ventrikül fonksiyonunun bozulduğu durumlarda; KAH, aort yetmezliği sayılabilir. S4 ün duyulması; Kalp hastalığı olmayan yaş sonrası yetişkinlerde egzersiz sonrası duyulabilir. KAH, sistemik hipertansiyonda görülebilir.

57 GASTROİNTESTİNAL SİSTEMi DEĞERLENDİRME

58 GASTROİNTESTİNAL SİSTEMİ DEĞERLENDİRME Abdominal muayene İnspeksiyon Oskültasyon (Barsak sesleri değişebileceği için önce uygulanır) Palpasyon Perküsyon.

59 GASTROİNTESTİNAL SİSTEMİ DEĞERLENDİRME İnspeksiyon: Rengi, Abdominal solunum Karnın gergin ve göbeğin dışarı doğru çıkmış olması ( asit (intraabdominal basınç artması ve Deri üzerinde küçük nodüller Karın derisinin yumuşak olması (kilo kaybı ( dehidratasyon Karında asimetrinin olması (gebelik, intraabdominal ( obstrüksiyon tümör, herni, Karın cildi üzerindeki ven dolgunluğu (vena cava superior veya portal ven obstrüksiyonu nedeniyle sirozda )

60 GASTROİNTESTİNAL SİSTEMİ DEĞERLENDİRME Oskültasyon; Barsak seslerinin kaybolması -peritonitis? Paralitik ileus? Üfürümlerin duyulması -büyük arterlerin daralması, anevrizmalar (Abdominal aort anevrizmasının kuvvetli sistolik üfürümü çok tipiktir. Karaciğer ve dalak dinlenmesi frotman (sürtünme) sesinin duyulması, malin hastalıklarda

61 GASTROİNTESTİNAL SİSTEMİ DEĞERLENDİRME Barsak seslerinin dinlenmesi; her bir kadran en az 15 sn dinlenir. 0-4: Hipoaktif 4-12: Normal 12 nin üstünde: Hiperaktif

62 GASTROİNTESTİNAL SİSTEMİ DEĞERLENDİRME Palpasyon Hafif palpasyonla; -Ağrı, hassasiyet, sertlik, kasılma - İç organlardan birine ait tümör, abse, kist gibi lezyonlar bazen bu muayene ile ortaya çıkar. - Karaciğer hassasiyeti belirlenebilir. Derin palpasyonla; -Karaciğer ve dalağın boyutları saptanır, -Abdomende gaz, asit, solid (katı) tümörlerin varlığı, periton içinde sıvı bulunup bulunmadığı anlaşılır.

63 GENİTOÜRİNER SİSTEMİ DEĞERLENDİRME

64 GENİTOÜRİNER SİSTEMİ DEĞERLENDİRME Erkek genitoüriner sistem muayenesi İnspeksiyon ve palpasyon ile yapılır. Penis, scrotumlar üzerinde lezyon varmı? (sifilis, herpes, penil karsinoma bağlı ülser, papüller ( lezyonlar Üretra ağzının penisin alt/üst kısmından açılması? ( hipospadias/epispadias ) Epidermoid kist: scrotum derisi üzerinde kabarıklıklar.

65 GENİTOÜRİNER SİSTEMİ DEĞERLENDİRME Erkek genitoüriner sistem muayenesi Skrotumda tek taraflı şişmeler Testislerin arka üst kısmında dilate venlerin ele gelmesi, varikosel. Kriptorşitizm: Testislerin, skrotuma inmemiş ve intraabdominal veya inguinal kanalda kalmış olması. Testis yüzeyindeki düzensizlikler: enfeksiyon, kist veya tümörü düşündürmelidir.

66 GENİTOÜRİNER SİSTEMİ DEĞERLENDİRME Kadın genitoüriner sistem muayenesi Anamnez (menstrüal hikaye, vajinal pelvik enfeksiyonları, pelvik ağrı, anormal vajinal kanama, (... durum seksüel Labia majörlerin muayenesi sırasında inguinel herniler, hidrosel, lipoma, vulva ödemi, melanoma, herpes gözlenebilir. Labia minörlerde hassasiyet, asimetri, irritasyon, ülser, nodüller varmı? Vajinal akıntısı var mı? Olfaksasyon ile akıntısı varsa kokusu değerlendirilir.

67 KAS İSKELET SİSTEMİ DEĞERLENDİRME İnspeksiyon Duruş (baş sakrum ile aynı hizada, orta hatta olmalı, omuzlar ile pelvis aynı hizada bulunmalı). Anomaliler (Kifoz, lordoz, skolyoz)

68 KAS İSKELET SİSTEMİ DEĞERLENDİRME Kifoz :omurganın arkadan öne doğru anormal bir şekilde eğrilmesi

69 KAS İSKELET SİSTEMİ DEĞERLENDİRME Lordoz : Omurganın bel kısmında öne doğru bombeleşmesi

70 KAS İSKELET SİSTEMİ DEĞERLENDİRME Skolyoz : Omurganın göğüs (thoracic) veya bel (lumbar) bölgelerinde görülebilen, yana doğru eğriliğidir.

71 NÖROLOJİK SİSTEM DEĞERLENDİRME

72 NÖROLOJİK SİSTEM DEĞERLENDİRME Tanılama Öykü Genel muayene Nörolojik muayene

73 NÖROLOJİK SİSTEM DEĞERLENDİRME Öykü O anda varolan hastalığı Hastalığın neden olduğu yakınmalar Geçmiş sağlık öyküsü, kullanılan ilaçlar Aile öyküsü Psikososyal öykü Geçirilmiş travma

74 NÖROLOJİK SİSTEM DEĞERLENDİRME Genel muayene Kooperasyonu nasıl? Alkol kokusu var mı? Kolunda iğne izleri var mı? Baş ağrısı, konuşma bozukluğu görme bozukluğu, bilinç yitimi, motor bozukluk, duyu bozukluğu, mental bozukluk (bellek, zeka, kişilik), refleks değişikliği var mı?

75 NÖROLOJİK SİSTEM DEĞERLENDİRME Nörolojik Muayene A. Bilinç Düzeyi (GKS) B. Pupilla Takibi C. Eksteremite Takibi

76 Bilinç Açık : Bireyin kendisi ve çevresinin farkında olması (bilinçlilik, farkındalık) Oryante : Bireyin kişi, yer ve zamana uyumunun olması. Dezoryante: Kişi, yer ve zamana uyumun olmaması Koopere : İşbirliği halinde bulunma. Konfüze (Zihin Karışıklığı): Uyanık olmakla birlikte kişi, yer ve zaman oryantasyonunun olmaması. Şaşkınlık ve sersemlik hali. Laterji : Sözel yada fiziksel uyarılara güçlükle ve azalmış yanıt verme Stupor : Derin uyku hali, şiddetli uyarılara bazen kısa süreli yanıt verir. Koma: Bilincin kapalı olması ve hiçbir uyarıya yanıt alınamaması hali.

77 NÖROLOJİK SİSTEM DEĞERLENDİRME A. Glaskow Koma Skalası (GKS) : Bireyin bilinç durumunun kısa sürede objektif olarak değerlendirilmesini sağlayan ölçektir. 3 alanda değerlendirme yapılır. 1. Göz hareketleri 2. Sözel (Verbal) yanıt 3. Motor yanıt

78 NÖROLOJİK SİSTEM DEĞERLENDİRME Göz Hareketleri Hasta gözlerini spontan açar. Konuşma ve yüksek sesle seslenildiğinde göz açma Ağrılı uyaran verildiğinde göz açma Ağrılı ve sözlü hiçbir uyaran ile hasta gözlerini açmaz 1

79 NÖROLOJİK SİSTEM DEĞERLENDİRME Sözel (verbal) Yanıt Oryantasyonu tam ve rahat konuşur Konfüze ve oryantasyonu tam değildir Uygunsuz konuşma, basit sözcükler. Anlamsız sesler, inilti vb. Hiçbir uyarıya cevap yoktur

80 NÖROLOJİK SİSTEM DEĞERLENDİRME Motor Yanıt Hasta spontan veya söylenen hareketi yapar Ağrılı uyarana elini uzatabilir Ağrılı uyarana fleksiyon cevabı verir Ağrılı uyarana anormal fleksiyon cevabı verir. (Dekortikal rijitide) Ağrılı uyarana anormal ekstansör cevap verir. ( rijitidesi (Deserebrasyon Ağrılı uyarana hiçbir yanıt alınamaz

81

82 NÖROLOJİK SİSTEM DEĞERLENDİRME Glaskow Koma Skalası (GKS) 15 Puan : Oryante, gözlerini kendiliğinden açıyor, söylenenleri yapabiliyor. Tam bilinçli. 8 Puan :Hayati tehlike, koma. 3 Puan : Ciddi beyin hasarı.

83 NÖROLOJİK SİSTEM DEĞERLENDİRME B. Pupilla Takibi İZOKORİ : Her iki pupillanın eşit olması ANİZOKORİ : Pupillaların eşit olmaması. MİYOZİS : Pupillanın küçülmesi. MİDRİYAZİS : Pupillanın büyümesi. IŞIK REAKSİYONU :Işık tutulduğunda pupillanın küçülmesi

84 NÖROLOJİK SİSTEM DEĞERLENDİRME Eksteremite Hareketleri KG Bizim kuvvetimize eşittir KG Bizim kuvvetimizi yenemiyor KG Yer çekimine ancak direniyor KG Yerçekimini yenemiyor KG Sadece eklem hareketi var. KG Hiç hareket yok 5/5 5/4 5/3 5/2 5/1 5/0

85 KAYNAKLAR 1. Aslan F. Eti, Çam O, Karadakovan A. (2010). Dahili ve Cerrahi Hastalıklarda Bakım, Nobel Tıp Kitabevi, Adana. 2. Sabuncu N, Ay F, İşgör A. (2010). Klinik Beceriler. Sağlığın Değerlendirilmesi, Hasta Bakım ve Takibi, Nobel Tıp Kitabevi, İstanbul. 3. SANERC.(2009). Fiziksel Değerlendirme, Hasta Tanılama Kurs Notları. 4. Acıbadem Sağlık Grubu Hemşirelik Hizmetleri Gelişim Departmanı.(2010). Hemşirelik Oryantasyon Eğitimi Notları.

GLASKOW KOMA SKALASI HAZIRLAYAN: NURTEN ŞİŞMAN

GLASKOW KOMA SKALASI HAZIRLAYAN: NURTEN ŞİŞMAN GLASKOW KOMA SKALASI HAZIRLAYAN: NURTEN ŞİŞMAN TANIM Glaskow koma skalası genel olarak kişinin nörolojik değerlendirmesini yapmak için geliştirilmiş bir kriterdir. Hastanın şuur seviyesinin derecesi belirlenir

Detaylı

Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Solunum sistemi kan ile atmosfer havası arasında gaz değişimini oluşturabilecek şekilde özelleşmiş bir sistemdir. Solunum sistemindeki

Detaylı

soğuk olmamalıdır. Çocukların da, endişe ve korkuları azaltılmalı,

soğuk olmamalıdır. Çocukların da, endişe ve korkuları azaltılmalı, ÇOCUKLARDA KARIN MUAYENESİ Dr. Ceyda TUNA KIRSAÇLIOĞLU HASTAYA YAKLAŞIM VE HAZIRLANMA: Fizik muayenenin sakin, yeterli ışığa sahip ve sıcak bir ortamda yapılması gereklidir. Hastaları muayene etmeden önce

Detaylı

Fizik Muayene : Karın

Fizik Muayene : Karın Fizik Muayene : Karın Yaklaşım Prof.Dr.Ömer Şentürk Abdominal Anatomi Abdominal Yüzey Anatomisi Karnın sınırları: Abdominal kavite Karnın üst sınırı Karnın alt sınırı Karnın altı bölgesi üst alt üst alt

Detaylı

YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNE HASTA GELİYOR

YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNE HASTA GELİYOR YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNE HASTA GELİYOR Yoğun bakım ünitesine hasta geliyor hazırlıklara başlayalım. Yoğun bakım üniteleri kritik hastaların günün 24 saati devamlı bu konunun uzmanı olan doktor ve hemşireler

Detaylı

YAŞLI DEĞERLENDİRME FORMU. Boy/kilo / BKİ):

YAŞLI DEĞERLENDİRME FORMU. Boy/kilo / BKİ): ÖYKÜ YAŞLI DEĞERLENDİRME FORMU Adı Soyadı: Doğum tarihi/yaş: Cinsiyeti: Eğitimi: Medeni durumu: Çocuk sayısı: İşi-mesleği: Gelir kaynakları: Boy/kilo / BKİ): Şu anki sağlık sorunları: Sosyal güvence: Emeklilik

Detaylı

Konu 1: Yaşlının Solunum Sistemine Ait Sorunlar ve Uygulamalar. 1. Solunum Sistemi

Konu 1: Yaşlının Solunum Sistemine Ait Sorunlar ve Uygulamalar. 1. Solunum Sistemi Konu 1: Yaşlının Solunum Sistemine Ait Sorunlar ve Uygulamalar 1. Solunum Sistemi Vücut dokularının ihtiyacı olan oksijenin dış ortamdan alınıp kana verilmesine ve vücut dokularında oluşan karbondioksitin

Detaylı

Çocuklarda solunum sisteminin muayenesi. Prof. Dr. Haluk Çokuğraş

Çocuklarda solunum sisteminin muayenesi. Prof. Dr. Haluk Çokuğraş Çocuklarda solunum sisteminin muayenesi Prof. Dr. Haluk Çokuğraş Solunum sistemi ÜST SOLUNUM YOLLARI: Ağız içi, boğaz, tonsiller, kulaklar, paranazal sinüsler ve larinks. ALT SOLUNUM YOLLARI: Trakea, bronşlar,

Detaylı

Hastanın Değerlendirilmesi

Hastanın Değerlendirilmesi Hastanın Değerlendirilmesi Semptom Hasta tarafından dile getirilen şikayettir Belirti Paramediğin gözleyebildiği birşeydir Nabız, Solunum, Kan basıncı, Vücut ısısı Vital Bulgular Nabız Kalbin kasılması

Detaylı

DOLAŞIM SİSTEMİ TERİMLERİ. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

DOLAŞIM SİSTEMİ TERİMLERİ. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire DOLAŞIM SİSTEMİ TERİMLERİ Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Dokuların oksijen ve besin ihtiyacını karşılayan, kanın vücutta dolaşmasını temin eden, kalp ve kan damarlarının meydana getirdiği sisteme dolaşım

Detaylı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı 1 Ameliyat Yapılmadan İlgilendiği Konular: Sıvı ve Elektrolit tedavisi Şok Yanık tedavisi 2 Travma Hastaları Kesici karın travmaları: Karın bölgesini içine alan kurşunlanma,

Detaylı

30.12.2014. Kadın Hastalıklarında Uygulanan Muayene Metotları. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. 16.Hafta ( 29.12-02.

30.12.2014. Kadın Hastalıklarında Uygulanan Muayene Metotları. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. 16.Hafta ( 29.12-02. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 16.Hafta ( 29.12-02.01 / 01 / 2015) KADIN HASTALIKLARINDA UYGULANAN MUAYENE METOTLARI Slayt No: 25 JİNEKOLOJİK MUAYENE 1.) Anamnez 2.) Genel Fizik Muayene

Detaylı

Temel Cerrahi Aciller: Akut batın Travma

Temel Cerrahi Aciller: Akut batın Travma ABDOMİNAL TRAVMALAR Temel Cerrahi Aciller: Akut batın Travma AKUT BATIN Nedenleri > Kanama > Perforasyon > İnflamasyon > Obstrüksiyon > Diğer (karın dışı) Belirtiler Ağrı Bulantı / Kusma İştah durumu Kabızlık

Detaylı

9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 7.Ünite Yaşam Bulguları NABIZ. 17.18.19. Hafta ( 6-24 / 01 / 2014 )

9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 7.Ünite Yaşam Bulguları NABIZ. 17.18.19. Hafta ( 6-24 / 01 / 2014 ) 9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 7.Ünite Yaşam Bulguları NABIZ 17.18.19. Hafta ( 6-24 / 01 / 2014 ) NABIZ 2 Kalbin sol ventrikülünün kasılmasıyla aorta gönderilen kanın neden olduğu basınç artışına karşı,

Detaylı

Baş ağrısı, başta ve bâzen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen

Baş ağrısı, başta ve bâzen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen Baş ağrısı, başta ve bâzen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen hemen tüm insanlar değişik nedenlerle baş ağrısından

Detaylı

FİZYOTERAPİNİN PREOPERATİF ve POSTOPERATİF BAKIMDA YERİ Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı

FİZYOTERAPİNİN PREOPERATİF ve POSTOPERATİF BAKIMDA YERİ Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı FİZYOTERAPİNİN PREOPERATİF ve POSTOPERATİF BAKIMDA YERİ Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı 1 PREOPERATİF BAKIM ve Hazırlık 2 Genel olarak, planlanmış ameliyat için hazırlık üç aşamada uygulanır: Hastanın

Detaylı

ÖDEM NEDİR? Hazırlayan : FATMA OKUMUŞ

ÖDEM NEDİR? Hazırlayan : FATMA OKUMUŞ ÖDEM NEDİR? Hazırlayan : FATMA OKUMUŞ ÖDEM NEDİR TANIM Ödem sık karşılaşılan ve vücutta sıvı birikimi olarak tanımlanan ve bazen de bazı ciddi hastalıkların belirtisi olan klinik bir durumdur. Ödem genellikle

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine

Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı Göğüs Cerrahisi Akciğer Kanserinde Anamnez ve Fizik Muayene Bulguları Giriş Akciğer kanseri ülkemizde 11.5/100.000 görülme sıklığına

Detaylı

VİTAL BULGULAR. Dr.Mine SERİN FÜ Çocuk Nöroloji

VİTAL BULGULAR. Dr.Mine SERİN FÜ Çocuk Nöroloji VİTAL BULGULAR Dr.Mine SERİN FÜ Çocuk Nöroloji Cilt : Isı, renk, görünüm Solunum : Hızı ve sayısı Nabız : Hızı ve şekli Kan basıncı : Vücut Isısı Hastanın ateşine bakma şeklinde ifade edilir Ateş vücut

Detaylı

ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARI MUAYENE FORMU. Tıbbi Özgeçmiş. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi.

ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARI MUAYENE FORMU. Tıbbi Özgeçmiş. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi ÇOCUK CİNSEL İSTİSMARI MUAYENE FORMU Çocuğun Adı- Soyadı: Cinsiyeti: TC Kimlik No: Muayeneyi Yapanın Adı- Soyadı: Uzmanlığı:

Detaylı

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV Sunu planı NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON DOÇ. DR. HAKAN TOPAÇOĞLU İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neden Endikasyonlar Kontrendikasyonlar Hasta seçilmesi Komplikasyonlar Solunum yetmezliği IMV

Detaylı

Öksürük. Pınar Çelik

Öksürük. Pınar Çelik Öksürük Pınar Çelik Öksürük Öksürük, akciğerleri aspirasyondan koruyan, sekresyonların atılmasını sağlayan, istemli veya istemsiz refleks yolla oluşan, ani patlayıcı ekspirasyon manevrasıdır. Öksürük refleksinin

Detaylı

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır.

Temel Yaşam Desteği. Yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde farklı uygulamalar yapılır. Hayat kurtarmak amacıyla, bilinç kontrolü yapılıp hava yolu açıklığı sağlandıktan sonra solunumu ve kalbi durmuş kişiye suni solunum ile akciğerlere oksijen gitmesini, dış kalp masajı ile de kalpten kan

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire ÜST SOLUNUM YOLU Farenjit :Farenks mukozasının iltihabi bir hastalığıdır. Akut ve kronik olarak seyreder. Larenjit :Üst solunum yolunun bir parçası

Detaylı

HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ HASTA BAKIM PLANI FORM VE SKALA REHBERİ

HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ HASTA BAKIM PLANI FORM VE SKALA REHBERİ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ HASTA BAKIM PLANI FORM VE SKALA REHBERİ AĞRI TANILAMA VE TEDAVİ FORMU Gördüğünüz Tabloda Kodlayın ve Resim Üzerinde Ağrı Yerini İşaretleyiniz Ağrı Değerlendirmesi: Ağrı / Rahatsızlık:

Detaylı

MASUM ÜFÜRÜM-PATOLOJİK ÜFÜRÜM AYRIMINDA İPUÇLARI

MASUM ÜFÜRÜM-PATOLOJİK ÜFÜRÜM AYRIMINDA İPUÇLARI MASUM ÜFÜRÜM-PATOLOJİK ÜFÜRÜM AYRIMINDA İPUÇLARI DOÇ.DR.CEMŞİT KARAKURT İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PEDİYATRİK KARDİYOLOJİ BİLİM DALI Üfürüm: Kalp ve damarsal yapılardaki yapısal veya hemodinamik

Detaylı

VİTAL BULGULAR. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı

VİTAL BULGULAR. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı VİTAL BULGULAR Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Vital? vital Lat. Canlı, hayati, yaşamsal, yaşamla ilgili. Kalp tepe atımı O2 Satürasyonu Kan basıncı Solunum

Detaylı

GEBE MUAYENE YÖNTEMLERİ ve GEBE BAKIMI

GEBE MUAYENE YÖNTEMLERİ ve GEBE BAKIMI 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve 10.Hafta ( 17-21 / 11 / 2014 ) GEBE MUAYENE YÖNTEMLERİ VE GEBE BAKIMI Slayt No: 11 GEBE MUAYENE YÖNTEMLERİ ve GEBE BAKIMI 2 Doğum öncesi bakım şu amaçlara yönelik

Detaylı

Yrd. Doç. Dr : Tanju ÇELİK MKÜ. Tıp Fak.

Yrd. Doç. Dr : Tanju ÇELİK MKÜ. Tıp Fak. Yrd. Doç. Dr : Tanju ÇELİK MKÜ. Tıp Fak. Ağrı Ağrının tanımı Uluslararası Ağrı Araştırmaları Teşkilâtı tarafından 1979 yılında şu şekilde yapılmıştır: "Ağrı, vücudun herhangi bir yerinden kaynaklanan,

Detaylı

AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ

AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ AÇIK ve LAPORASKOPİK CERRAHİDE HEMŞİRELİK BAKIMI HEMŞİRE SEHER KUTLUOĞLU ANTALYA ATATÜRK DEVLET HASTANESİ SUNU PLANI Açık ve kapalı cerrahide hemşirelik bakım amacı Açık ve kapalı cerrahide hemşirelik

Detaylı

HİPOFARİNKS KANSERİ DR. FATİH ÖKTEM

HİPOFARİNKS KANSERİ DR. FATİH ÖKTEM HİPOFARİNKS KANSERİ DR. FATİH ÖKTEM Nadirdir!!! Üst aerodijestif sistem malinitelerinin % 5-10 u, tüm malinitelerin ise %0.5 i hipofarinks kanserleridir. Kötü seyirlidir!!! İleri evrede başvurmaları ve

Detaylı

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD

Zehirlenmelerde İlkyardım. Zehirlenmeler. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmelerde İlkyardım Zehirlenmeler Doç. Dr. Şule Akköse Aydın Acil Tıp AD Zehirlenmeler Zehirlenmeler 1 Zehirlenme nedir? Zehirlenme hangi yollarla meydana gelir? Vücuda zehirli (toksik) bir maddenin

Detaylı

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

PERİFERİK ARTER HASTALIKLARINDA SEMPTOMLAR. Dr. İhsan Alur Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD, Denizli

PERİFERİK ARTER HASTALIKLARINDA SEMPTOMLAR. Dr. İhsan Alur Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD, Denizli PERİFERİK ARTER HASTALIKLARINDA SEMPTOMLAR Dr. İhsan Alur Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD, Denizli PERİFERİK ARTER HASTALARINA YAKLAŞIM NASIL OLMALIDIR? A) ANAMNEZ (ÖYKÜ,

Detaylı

Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi

Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi BR.HLİ.019 Yeni doğan döneminden erişkinliğe kadar olan çocukluk çağına ait (0 17 yaş), doğumsal ve daha sonra oluşan solunum, sindirim ve boşaltım sistemlerini ilgilendiren

Detaylı

SINIF 5 Saat Ders Düzey Öğretim Üyesi Anabilimdalı 3.GRUP / SOLUNUM - DOLAŞIM BLOK

SINIF 5 Saat Ders Düzey Öğretim Üyesi Anabilimdalı 3.GRUP / SOLUNUM - DOLAŞIM BLOK SINIF 5 Saat Ders Düzey Öğretim Üyesi Anabilimdalı 3.GRUP / SOLUNUM - DOLAŞIM BLOK 31.8.2015 08:30 Gögüs ağrısı ATsp Ömer GÖKTEKİN Angina pektoris T A K Ömer GÖKTEKİN 09:30 Koroner arter hastalığı ÖnT

Detaylı

Meme Kanseri: Uyarıcı işaretler, memede herhangi bir sertlik veya kitle ve meme uçlarından gelen akıntı veya kan.

Meme Kanseri: Uyarıcı işaretler, memede herhangi bir sertlik veya kitle ve meme uçlarından gelen akıntı veya kan. Kanserde erken tanı için, vücudumuzun verdiği uyarıcı belirtileri gözlemlemenin, olası risk faktörlerini göz ardı etmemenin önemli olduğunu belirten uzmanlar, kanser oluşumunun önceden yakalanması için

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Bebek -Çocuk-Erişkin

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Bebek -Çocuk-Erişkin EĞİTİM BİRİMİ TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Bebek -Çocuk-Erişkin 2 HEDEFLER İnfant, çocuk ve erişkin hasta ayırımı yapabilmek Temel yaşam desteği(tdy) basamaklarını uygulayabilmek İnfant, çocuk ve erişkin hastalarda

Detaylı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Çalışan açısından, yüksekte güvenle çalışabilirliği belirleyen etkenler:

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Dr. Ayşegül Bayır Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D.

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Dr. Ayşegül Bayır Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Dr. Ayşegül Bayır Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. AMAÇ Hastane dışında gelişen kardiyo-pulmoner arrest durumunda TYD ilkelerini bilmek. Recovery (iyileşme) pozisyonunu

Detaylı

ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA HASTALIKLARI BİLİM DALI YATAN HASTA GÖZLEM FORMU. Adı soyadı: Yaş: Cinsiyet: Şikayeti:... Öyküsü:

ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA HASTALIKLARI BİLİM DALI YATAN HASTA GÖZLEM FORMU. Adı soyadı: Yaş: Cinsiyet: Şikayeti:... Öyküsü: Sayfa No 1 / 8 Adı soyadı: Yaş: Cinsiyet: Mesleği: Sosyal Güvence: Medeni hali: Çocuk sayısı: Doğum tarihi ve yeri: Telefon: Kan grubu: Yatış tarihi: Adres: Kaçıncı yatışı: Çıkış tarihi: Dosya No: Anamnezi

Detaylı

Spondilolistezis. Prof. Dr. Önder Aydıngöz

Spondilolistezis. Prof. Dr. Önder Aydıngöz Spondilolistezis Prof. Dr. Önder Aydıngöz Spondilolistezis Bir vertebra cisminin alttaki üzerinde öne doğru yer değiştirmesidir. Spondilolizis Pars interartikülaristeki lizise verilen isimdir. Spondilolistezis

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM

ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM 9.11.2015 ERKEN ÇOCUKLUKTA GELİŞİM Konular Doğum öncesi gelişim aşamaları Zigot Doğum öncesi çevresel etkiler Teratojenler Doğum Öncesi G elişim Anneyle ilgili diğer faktörler Öğr. Gör. C an ÜNVERDİ Zigot

Detaylı

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI D.P.Ü. KÜTAHYA EVLİYA ÇELEBİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR PROF. DR. AHMET HAKAN VURAL OP. DR. GÜLEN SEZER ALPTEKİN ERKUL OP. DR. SİNAN ERKUL

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 2 TIP 321-DOLAŞIM VE SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI KURUL II KOORDİNATÖRÜ: Yrd. Doç. Dr. Aslı Zengin Türkmen Başlama Tarihi: Bitiş Tarihi: 23.10.17 01.12.17 Kurul

Detaylı

Arter Kan Gazı Değerlendirmesi. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı

Arter Kan Gazı Değerlendirmesi. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Arter Kan Gazı Değerlendirmesi Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Asit-Baz Dengesine Farklı Yaklaşımlar Seifter JL: N Engl

Detaylı

GEBELİKTE SIK GÖRÜLEN RAHATSIZLIKLAR VE ALINACAK ÖNLEMLER

GEBELİKTE SIK GÖRÜLEN RAHATSIZLIKLAR VE ALINACAK ÖNLEMLER GEBELİKTE SIK GÖRÜLEN RAHATSIZLIKLAR VE ALINACAK ÖNLEMLER Bulantı-Kusma Gebe kadınların 1/2 sinde bulantı, 1/3 ünde kusma genelde ilk üç ay içinde görülür. Gebeliğin sonuna doğru, bebeğin mideyi yukarı

Detaylı

Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Kalp Durması: Temel YaĢam Desteği Nedir? ilaçsız 112 112 Hayat Kurtarma Zinciri Nedir?

Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Kalp Durması: Temel YaĢam Desteği Nedir? ilaçsız 112 112 Hayat Kurtarma Zinciri Nedir? Temel Yaşam Desteği Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum Durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun, yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunuma başlanmaz

Detaylı

Duyuların değerlendirilmesi

Duyuların değerlendirilmesi Duyuların değerlendirilmesi Subjektif duyusal yakınmalar Uyuşma,karıncalanma, keçeleşme ve iğnelenmeler-periferik nöropati Yumuşak halıda yürüyormuş hissi, bacaklarda ve gövdede sıkışma, elektriklenme-derin

Detaylı

Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan

Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan Kalp Kapağı Hastalıkları Nelerdir? Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD. Giriş

Detaylı

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme.

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme. ÇALIŞMA SORULARI 1) Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın tanımıdır? A) Acil tedavi ünitelerinde yapılan ilk tedavidir. B) Hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesi amacıyla, olay yerinde tıbbı araç

Detaylı

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM

SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI VE BOĞULMALARDA İLK YARDIM AMAÇ Solunum yolu tıkanması ve boğulmada ilk yardım konularında bilgi, tutum ve beceri kazandırmak. HEDEFLER-1 Solunum yolu tıkanıklığının tanımını söyleyebilme,

Detaylı

YENİDOĞANDA MEKANİK VENTİLASYON KURSU OLGU SUNUMU-1

YENİDOĞANDA MEKANİK VENTİLASYON KURSU OLGU SUNUMU-1 YENİDOĞANDA MEKANİK VENTİLASYON KURSU OLGU SUNUMU-1 BAŞVURU ÖZELLİKLERİ 28 yaşındaki gebe suyunun gelmesi nedeniyle acil servise başvurdu. İlk gebelik, gebelik takipleri yok Gebelik yaşı 39 hafta Amniyon

Detaylı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı

Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı Sigara sağlığa zararlı olmasına rağmen birçok kişi bunu bile bile sigara kullanmaktadır. En yaygın görülen zararlı alışkanlıkların içinde en başı çeken sigara vücuda birçok zarar vermekte ve uzun süre

Detaylı

TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ

TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI ve İŞ KAZALARINDA ADLİ SÜREÇ ÖRNEK OLGU DEĞERLENDİRMESİ İbrahim TEMİZ Acıbadem Atakent Üniversitesi Hastanesi Acil servis sorumlusu Hazırlanma Tarihi: 01/09/2015

Detaylı

BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI

BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLKYARDIM DERS NOTLARI Yrd. Doç.Dr. Vesile ŞENOL Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Böl. Bşk Paramedik Program Koordinatörü E.Ü. H.B.S.H.M.Y.O 1 Bilinç Bozukluğu/Bilinç Kaybı Beynin normal

Detaylı

Dolaşım Sistemi Fizyolojisi - 2. Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D.

Dolaşım Sistemi Fizyolojisi - 2. Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D. Dolaşım Sistemi Fizyolojisi - 2 Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D. Kalbin Çalışması ve İşlevleri Kalbin Anatomisi Kalbin Anatomisi Kalp Kapakları (Sağ) (Sol) Kalbin

Detaylı

Prof. Dr. Demir Budak Dekan. Eğitim Koordinatörü: Prof. Dr. Asiye Nurten 2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 2

Prof. Dr. Demir Budak Dekan. Eğitim Koordinatörü: Prof. Dr. Asiye Nurten 2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 2 Yeni Yüzyıl Üniversitesi TIP FAKÜLTESİ Prof. Dr. Demir Budak Dekan Eğitim Koordinatörü: Prof. Dr. Asiye Nurten 215 216 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 2 DERS KURULU YÜRÜTME KURULU DÖNEM III KOORDİNATÖRÜ:

Detaylı

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ Kan, kalp, dolaşım ve solunum sistemine ait normal yapı ve fonksiyonların öğrenilmesi 1. Kanın bileşenlerini, fiziksel ve fonksiyonel özelliklerini sayar, plazmanın

Detaylı

Astım hastalığı, kronik yani süreklilik gösteren ve ataklar halinde seyir gösteren bir hava yolu

Astım hastalığı, kronik yani süreklilik gösteren ve ataklar halinde seyir gösteren bir hava yolu Bölüm 21 Astımla Karışan Hastalıklar Dr. Alpaslan TANOĞLU ve Dr. Mustafa DİNÇ Astım hastalığı, kronik yani süreklilik gösteren ve ataklar halinde seyir gösteren bir hava yolu hastalığıdır. Hastalığın en

Detaylı

MULTİTRAVMALI HASTAYA YAKLAŞIM

MULTİTRAVMALI HASTAYA YAKLAŞIM GİRİŞ TRİYAJIN ÖNEMİ -HASTANIN DOĞRU DEĞERLENDİRİLEBİLMESİ -HASTANIN SORUNUNU SAPTAMAK VE ACİL BAKIM VERMEK MULTİTRAVMALI HASTAYA YAKLAŞIM Erken tanı ve erken müdahaleye odaklanılmalıdır. Multitravmalı

Detaylı

DUYU ORGANLARI TERİMLERİ. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

DUYU ORGANLARI TERİMLERİ. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire DUYU ORGANLARI TERİMLERİ Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Sklera: göz küresinin en dış kısmını saran, beyaz renkli sert ve koruyucu bir tabakadır. Koroid: sert tabakanın altında bulunur. Kan damarlarından

Detaylı

TRİAJ UYGULAMA TALİMATI

TRİAJ UYGULAMA TALİMATI 1. AMAÇ: Bu talimatın amacı; ciddi yaşamsal tehlikesi olan hastanın zaman geçirmeden değerlendirilmesini ve müdahalesini sağlamak için hastanın ilk değerlendirmesini yaparak hasta akışını sürdürmek, birim

Detaylı

17.Kas İskemik Kalp Hastalıklarının Patolojisi

17.Kas İskemik Kalp Hastalıklarının Patolojisi Dönem 3 Kurul 3 13.Kas.17 09:00 09:50 Kalp damar Hastalıklarında anamnez, semptom ve bulgular S. YILMAZER KARDİYOLOJİ Pazartesi 10.00-10.50 Kalp damar Hastalıklarında anamnez, semptom ve bulgular S. YILMAZER

Detaylı

KADIN SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ DERSİ GEBE VE DOĞUMSONU DÖNEMDE ANNENİN GENEL FİZİK MUAYENE UYGULAMA REHBERİ

KADIN SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ DERSİ GEBE VE DOĞUMSONU DÖNEMDE ANNENİN GENEL FİZİK MUAYENE UYGULAMA REHBERİ KADIN SAĞLIĞI ve HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ DERSİ GEBE VE DOĞUMSONU DÖNEMDE ANNENİN GENEL FİZİK MUAYENE UYGULAMA REHBERİ 1. Ellerinizi yıkayın 2. Kadına kendinizi tanıtın 3. Muayeneye ilişkin bilgi verin

Detaylı

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI Diş Eti Hastalıkları Dişeti hastalıkları (Periodontal hastalıklar) dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının %70

Detaylı

Boğulma. Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması,

Boğulma. Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması, Boğulma Vücut dokularına yeterli oksijen gitmemesi sonucu dokularda bozulma meydana gelmesine boğulma denir. Nedenleri: Dilin geriye kaçması, Nefes borusuna sıvı dolması, Boğaz sıkılması, Boğulma Akciğerlerin

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı 5. Sınıf ders programı:

Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı 5. Sınıf ders programı: Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı 5. Sınıf ders programı: Amaç: Göğüs Cerrahisi stajı sonunda 5.sınıf öğrencileri, bir tıp fakültesi mezunu pratisyen hekimin bilmesi gereken konulara hakim olacak, gerekli

Detaylı

Hastanın Genel Sağlık Durumunun Değerlendirilmesi

Hastanın Genel Sağlık Durumunun Değerlendirilmesi Hastanın Genel Sağlık Durumunun Değerlendirilmesi AMAÇ Bireyin sağlık durumunun değerlendirilmesi, gerçek ve olası sağlık bakım gereksinimlerinin ve problemlerinin tanımlanması ve tanımlanan gereksinimlerin

Detaylı

GIS Perforasyonları. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK-2012

GIS Perforasyonları. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK-2012 GIS Perforasyonları Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK-2012 Sunum Planı Özefagus perforasyonu Ülser perforasyonları Tanım Epidemiyoloji Klinik Tanı Ayırıcı tanı Tedavi Özefagus Perforasyonu

Detaylı

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak

İNME. Yayın Yönetmeni. TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü. Prof. Dr. Rana Karabudak İNME Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Rana Karabudak TND Beyin Yılı Aktiviteleri Koordinatörü Türk Nöroloji Derneği (TND) 2014 Beyin Yılı Aktiviteleri çerçevesinde hazırlanmıştır. Tüm hakları TND ye aittir. Kaynak

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PROGESTAN 200 mg Yumuşak Kapsül. Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. PROGESTAN 200 mg Yumuşak Kapsül. Ağızdan alınır. PROGESTAN 200 mg Yumuşak Kapsül Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir yumuşak kapsülde 200 mg progesteron Yardımcı maddeler: Araşit yağı, lesitin (soya), jelatin, gliserin, titanyum dioksit

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 25 Ocak 2017 Çarşamba

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Servisi Olgu Sunumu 25 Ocak 2017 Çarşamba Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 25 Ocak 2017 Çarşamba Ar. Gör. Dr. Metin Gürkan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisi Olgu Sunumu

Detaylı

Kalp Kapak Hastalıkları

Kalp Kapak Hastalıkları BR.HLİ.085 içerisinde kanın bulunduğu dört odacık vardır. Bunlardan ikisi sağ, ikisi ise sol kalp yarımında bulunur. Kalbe gelen kan önce sağ atriuma gelir ve kalbin sağ kulakcığı ve sağ karıncığı arasında

Detaylı

3.TEMEL YAŞAM DESTEĞİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SMYO İLKYARDIM

3.TEMEL YAŞAM DESTEĞİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SMYO İLKYARDIM 3.TEMEL YAŞAM DESTEĞİ NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ SMYO İLKYARDIM ÖĞRT.GRV.HÜLYA ER 30.10.2015 1 TYD Solunum ve kalp durması nedir? Temel yaşam desteği nedir? Hava yolunu açmak için baş çene pozisyonu nasıl

Detaylı

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ SELİN HOCA Çevresel Sinir Sistemi (ÇSS), Merkezi Sinir Sistemine (MSS) bilgi ileten ve bilgi alan sinir sistemi bölümüdür. Merkezi Sinir Sistemi nden çıkarak tüm vücuda dağılan sinirleri

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN İLKÖĞRETİM OKULU Mart 2014 BÖLÜM V KANAMALARDA İLK YARDIM KANAMA NEDİR? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücudun içine veya dışına

Detaylı

2. Semptomlar / Durumlar Listesi

2. Semptomlar / Durumlar Listesi 2. Semptomlar / Durumlar Listesi Semptom veya durum listesi, bir hekimin klinik ortamlarda (poliklinik, acil vb) ve diğer ortamlarda (okul, işyeri, yerleşim merkezi vb) karşı karşıya olacağı ve belirli

Detaylı

ACİL TIPTA EKO. Doç. Dr. A. Sadık GİRİŞGİN NEU Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD.

ACİL TIPTA EKO. Doç. Dr. A. Sadık GİRİŞGİN NEU Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. ACİL TIPTA EKO Doç. Dr. A. Sadık GİRİŞGİN NEU Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. Kardiak Ultrasonografi Hangi durumlarda? Cihaz ve problar Yönler ve normal görüntüler Çeşitli patolojiler Hangi durumda EKO

Detaylı

Havale. Havale Nedenleri: Beyin yaralanmaları, Beyin enfeksiyonları, Yüksek ateş, Bazı hastalıklar.

Havale. Havale Nedenleri: Beyin yaralanmaları, Beyin enfeksiyonları, Yüksek ateş, Bazı hastalıklar. Havale Sinir merkezindeki bir tahriş (irritasyon) yüzünden beyinde elektriksel boşalmalar sonucu vücudun kas yapısında kontrol edilemeyen kasılmalardır. Havale Nedenleri: Beyin yaralanmaları, Beyin enfeksiyonları,

Detaylı

5- YARALANMALARDA İLKYARDIM

5- YARALANMALARDA İLKYARDIM 5- YARALANMALARDA İLKYARDIM YARALANMALARDA İLKYARDIM Yara nedir? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir.

Detaylı

Akciğer Grafisi Yorumlama

Akciğer Grafisi Yorumlama Türkiye Acil Tıp Derneği Akciğer Grafisi Yorumlama Hazırlayan Doç. Dr. Özlem Köksal Sunum Hedefleri AC grafisi çekim tekniği Teknik değerlendirme Radyolojik anatomi Radyolojik değerlendirme PACS Sistemi

Detaylı

Hisar Intercontinental Hospital

Hisar Intercontinental Hospital Varisler BR.HLİ.92 Venöz Hastalıklar (Toplardamarlar) Varis Hastalığı: Bacaklarımızda kirli kanı yukarı taşımak üzere görev alan iki ana ven sistemi bulunur. Yüzeyel ve derin ven sistemi olarak adlandırılan

Detaylı

Türkiye de İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Koşullarının İyileştirilmesi Projesi (www.isgip.org)

Türkiye de İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Koşullarının İyileştirilmesi Projesi (www.isgip.org) Türkiye de İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Koşullarının İyileştirilmesi Projesi (www.isgip.org) Bu proje Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. Improvement of Occupational

Detaylı

GENİTAL VE ANAL BÖLGE MUAYENESİ

GENİTAL VE ANAL BÖLGE MUAYENESİ TC KİMLİK NO: OTOPSİ RAPORU İli:...Cumhuriyet Başsavılığı'nın... tarih ve... sayılı yazısına istinaden, Malatya Cumhuriyet Savcısı... huzurunda otopsi işlemine başlanmıştır. Otopsi Tarihi:.../.../20...

Detaylı

Beyin Tümörü Sinir sisteminin (Beyin, omurilik ve sinirlerin) tümörleri, sinir dokusunda bulunan çeşitli hücrelerden kaynaklanabilir ya da vücudun başka bir yerindeki habis tümörün genellikle kan yolu

Detaylı

Dolaşımın Sinirsel Düzenlenmesi ve Arteryel Basıncın Hızlı Kontrolü. Prof.Dr.Mitat KOZ

Dolaşımın Sinirsel Düzenlenmesi ve Arteryel Basıncın Hızlı Kontrolü. Prof.Dr.Mitat KOZ Dolaşımın Sinirsel Düzenlenmesi ve Arteryel Basıncın Hızlı Kontrolü Prof.Dr.Mitat KOZ DOLAŞIMIN SİNİRSEL KONTROLÜ Doku kan akımının her dokuda ayrı ayrı ayarlanmasında lokal doku kan akımı kontrol mekanizmaları

Detaylı

Solunum ve Kalp Durması Nedir?

Solunum ve Kalp Durması Nedir? TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Solunum ve Kalp Durması Nedir? Solunum durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunum ile hasta

Detaylı

SINIF 5 Saat Ders Düzey Öğretim Üyesi Anabilimdalı SOLUNUM - DOLAŞIM BLOĞU

SINIF 5 Saat Ders Düzey Öğretim Üyesi Anabilimdalı SOLUNUM - DOLAŞIM BLOĞU 31.8.2015 16.11.2015 8.2.2016 18.4.2016 08:30 Gögüs ağrısı ATsp Ömer GÖKTEKİN KARDİYOLOJİ Angina pektoris T A K Ömer GÖKTEKİN KARDİYOLOJİ 09:30 Koroner arter hastalığı ÖnT K Ömer GÖKTEKİN KARDİYOLOJİ 10:30

Detaylı

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER Boşaltım Sistemi İNSANLARDA BOŞALTIMIN AMACI NEDİR? VÜCUDUMUZDAN HANGİ ATIK MADDELER UZAKLAŞTIRILIR? İDRAR SU TUZ KARBONDİOKSİT BESİN ATIKLARI ÜRE ATIK MADDELERİ VÜCUDUMUZDAN HANGİ

Detaylı

Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir

Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir SİSTEMATİK DEĞERLENDİRME Yorumlama dıştan içe veya içten dışa doğru yapılmalı TORAKS DUVARI Kostalar Sternum Klavikula Torasik vertebralar

Detaylı

TORAKS RADYOLOJİSİ. Prof Dr Nurhayat YILDIRIM

TORAKS RADYOLOJİSİ. Prof Dr Nurhayat YILDIRIM TORAKS RADYOLOJİSİ Prof Dr Nurhayat YILDIRIM PA AKCİĞER GRAFİSİNDE TEKNİK ÖZELLİKLER Film ayakta çekilmelidir. Göğüs ön duvarı film kasetine değmelidir. Işık kaynağı kişinin arkasında olmalıdır. Işık kaynağı

Detaylı

VAKA SUNUMU. Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi

VAKA SUNUMU. Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi VAKA SUNUMU Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi ÖYKÜ 58 yaşında, erkek hasta, emekli memur, Ankara 1989: Tip 2 DM tanısı konularak, oral antidiyabetik

Detaylı

30.12.2014. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar. Yenidoğanın Beslenmesi

30.12.2014. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar. Yenidoğanın Beslenmesi 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ı 15.Hafta ( 22-26 / 12 / 2014 ) 1.) 2.)Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar 3.) 4.) Slayt No: 24 4 Doğum Sonu Bebekte Görülebilecek Sorunlar Doğum Sonu Dönemde

Detaylı

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün;

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün; Epilepsi bir kişinin tekrar tekrar epileptik nöbetler geçirmesi ile niteli bir klinik durum yada sendromdur. Epileptik nöbet beyinde zaman zaman ortaya çıkan anormal elektriksel boşalımların sonucu olarak

Detaylı

Ayberk Eskrim Kulübü - SEZON BAŞI YILLIK SAĞLIK ÖYKÜSÜ FORMU

Ayberk Eskrim Kulübü - SEZON BAŞI YILLIK SAĞLIK ÖYKÜSÜ FORMU Ayberk Eskrim Kulübü - SEZON BAŞI YILLIK SAĞLIK ÖYKÜSÜ FORMU AD SOYAD DOĞUM TARİHİ ADRESİ Sporcu 18 yaş altında ise ANNESİ BABASI VASİSİ DOKTORU Sporcunun tıbbi öyküsü hakkındaki soruların doğru olan yanıtlarına

Detaylı

YÜKSEK İRTİFA VE AKCİĞERLER

YÜKSEK İRTİFA VE AKCİĞERLER YÜKSEK İRTİFA VE AKCİĞERLER Yükseklik Seviyesi (m.) İrtifa Tanımı 8000 + Ölüm Bölgesi (Death Zone) 7500-5500 Ekstrem Yüksek İrtifa (Extreme High Altitude) 5000-3500 Çok Yüksek İrtifa (Very High Altitude)

Detaylı

İlk Değerlendirme İşlemleri

İlk Değerlendirme İşlemleri Doç. Dr. Onur POLAT İlk Değerlendirme İşlemleri Mutlak yaşamı (ya da ekstremiteyi) kurtaracak tüm terapötik prosedürlerin oluşturduğu travma resüsitasyonu ile birlikte yapılmalıdır. 2 Uygun Travma Bakım

Detaylı