CİLDİN KORUNMASI İÇİN ACTINICA LOSYON KULLANMAK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "CİLDİN KORUNMASI İÇİN ACTINICA LOSYON KULLANMAK"

Transkript

1 Korumayı önlemeye dönüştürmek CİLDİN KORUNMASI İÇİN ACTINICA LOSYON KULLANMAK Actinica Losyon'un cildinizi nasıl koruduğunu ve spesifik cilt kanseri formlarının önlenmesine nasıl yardımcı olduğunu anlamanıza yardımcı olacak bir kılavuz.

2 2 Giriş Bu kitapçık cilt kanseri, özellikle de aktinik keratoz ve diğer non-melanom cilt kanserleri (ya da "NMSC") hakkında ve cildinizi korumak için ne yapabileceğiniz hakkında daha fazlasını öğrenmenize yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Bu kitapçıkta cilt kanserlerini nasıl tanıyacağınız ve cilt kanserine yakalanma riskinizi nasıl en alt seviyeye indireceğiniz konusunda bilgiler bulacaksınız. Actinica Losyon ultraviyole (UV) ışığından kaynaklanabilecek ve cilt kanserine yol açabilecek cilt hasarını önlemenin kolay ve etkili bir yoludur. Dolayısıyla Actinica Losyon kullanmaya başlarken onu nasıl, ne zaman ve nerede kullanacağınızı öğrenmeniz önemlidir. Bu kitapçık Actinica Losyon'u UV kaynaklı hasarı önlemek ve cildinizi mümkün olduğunca sağlıklı tutmak için nasıl uygulayacağınızı göstermektedir. Cilt kanseri hakkında ya da Actinica Losyon'u nasıl kullanacağınız konusunda başka bir sorunuz ya da endişeniz varsa mutlaka doktorunuza, eczacınıza ya da başka bir sağlık uzmanına danışın.

3 3 İçindekiler Cilt kanseri nedir? 4 Cilt kanseri nasıl görünür? 5 Cilt kanseri nasıl gelişir? 6 UV'ye maruz kalım, bağışıklık sistemi ve cilt kanseri 7 Kimler NMSC gelişimi açısından risk altındadır? 8 Actinica Losyon nedir? 9 Actinica Losyon'un kullanımı 10

4 4 Cilt kanseri nedir? Cilt kanseri tüm kanserler içinde en yaygın olandır. Cilt kanserlerinin birkaç tipi vardır ve çoğu ya önlenebilir ya da erken aşamada tespit edilip tedavi edilebilir niteliktedir. Erken cilt kanserinin ilk işaretleri genellikle bir dizi anormal fakat nispeten zararsız cilt oluşumudur. Bir sonraki sayfada cildin yüzeyindeki ve rengindeki bu erken evreli değişikliklerin nasıl görünebileceğini görebilirsiniz. Potansiyel cilt kanserinin uyarı işaretleri olduklarından, bu erken evreli değişikliklerin fark edilmesi önemlidir. Cilt kanserlerinin iki ana tipi mevcuttur: Non-melanom cilt kanseri Non-melanom cilt kanseri cildin üst tabakalarını etkileyen bir grup cilt kanserini niteler. Non-melanom terimi bu genel olarak daha yaygın olan cilt kanseri tiplerini daha az yaygın ancak daha agresif olan ve melanom olarak bilinen cilt kanserinden ayırır. NMSC tipleri arasında Aktinik Keratozlar (ya da AK, ama aynı zamanda güneş lekeleri ya da solar keratozlar olarak da bilinirler) ve dünyanın en yaygın iki kanseri, Bazal Hücreli Karsinom ( BCC ) ve Skuamöz Hücreli Karsinom ( SCC ) yer alır. NMSC'nin insidansı dünya çapında geniş çeşitlilik gösterir ve en yüksek oranlar Avustralya'da görülürken en düşük oranlar Afrika'nın bazı bölgelerinde görülür. Doğal ya da yapay kaynaklardan UV ışığına maruz kalım NMSC'ye neden olan başlıca faktördür. Melanom Melanom daha az yaygın ancak daha tehlikeli bir kanser tipidir ve ciltte başlayıp vücudun diğer organlarına yayılabilir. Tüm dünyada en sık görülen 19'uncu kanserdir ve her yıl yaklaşık yeni kanser vakasından sorumlu olduğu tahmin edilmektedir. Melanomun en yaygın görülen işareti yeni bir ben ortaya çıkması ya da mevcut bir benin değişmesidir. Melanom ciltteki pigment hücreleri anormal şekilde gelişmeye başladığında ortaya çıkar. Bunun ne sebeple meydana geldiği tam olarak bilinmemektedir ancak doğal ya da yapay kaynaklardan UV ışığına maruz kalımın kısmen sorumlu olabileceği düşünülmektedir. Cilt kanseri konusunda endişeleriniz varsa lütfen bir sağlık uzmanına danışın.

5 5 Cilt kanseri nasıl görünür? Aktinik keratozlar Aktinik keratozlar pürüzlü bir yüzeye sahip küçük pembe ya da kırmızı benekler şeklinde görünür. Hissedilmeleri görülmelerinden daha kolay olabilir. Kaynak: UniversitätsSpital Zürich Çok yaygın bir cilt şikayetidir ve ilerleyen yaşla birlikte daha sık şekilde ortaya çıkar. Aktinik keratozlar genellikle yüz, kulalar, kafa derisi, boyun, dekolte bölgesi, ellerin üstü, önkollar ve dudaklar gibi cildin UV'ye maruz kalan alanlarında belirir. Skuamöz hücreli karsinomlar Skuamöz hücreli karsinomlar görünüm açısından bazal hücreli karsinomlara benzerlik gösterebilir (aşağıya bakın) fakat genellikle daha pulludurlar ve cilt yüzeyinden daha fazla çıkıntı yaparlar. Kaynak: Cilt Kanseri Center Charité, Berlin Skuamöz hücreli karsinomlar genellikle baş ve boyunda ve kulaklar, dudaklar ve ellerin üst kısmı ile kollar gibi UV'ye maruz kalan diğer alanlarda ortaya çıkar. Bazal hücreli karsinomlar Bazal hücreli karsinomlar genellikle küçük, pembe ya da kırmızımsı kabartılar, nodüller, benekler, lekeler ya da yaralar şeklinde görünür. Kaynak: Cilt Kanseri Center Charité, Berlin En sık olarak cildin UV'ye maruz kalan alanlarında bulunurlar fakat aynı zamanda cildin gövde gibi diğer bölgelerinde de bulunabilirler. Melanom Yeni bir ben ortaya çıkması ya da mevcut bir benin değişmesi vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir fakat en sık olarak sırt, bacaklar, kollar ve yüzde görülür. Kaynak: UniversitätsSpital Zürich Çoğu vakada melanomlar şekilsizdir ve birden fazla renge sahiptir. Ayrıca normal benlerden daha büyük olabilirler ve zaman zaman kaşınabilir ya da kanayabilirler. ABCD kontrol listesi normal bir ben ile melanomu ayırt etmenize yardımcı olabilecek faydalı bir yoldur. A - asimetrik biçim - melanomların iki yarısı birbirinden çok farklıdır ve biçimleri düzensizdir. B - düzensiz sınır - normal bir benden farklı olarak melanomlar çentikli ya da tırtıklı sınırlara sahiptir. C - iki ya da daha fazla renk - melanomlar iki ya da daha fazla rengin bir karışımından meydana gelecektir. D - dinamik - renklerde, kabarıklıkta ya da boyutta değişiklik. Benlerinizden biri konusunda endişeniz varsa mümkün olan en kısa zamanda doktorunuza görünün.

6 6 Cilt kanseri nasıl gelişir? Erken tedavi edildiği takdirde SCC iyileştirilebilir, ancak tedavi edilmezse tümör derinlere inebilir ve vücuda yayılabilir. Dolayısıyla SCC gelişimini önlemeye yardımcı önlemleri almanız yaşamsal öneme sahiptir. Aktinik keratozlar AK beneği cildin üst tabakasında, yani epidermiste, başlar. Epidermis kalem çizgisi kadar incedir ve vücudunuzun sürekli şekilde döktüğü cilt hücrelerinden meydana gelen bir koruyucu tabaka oluşturur. Normalde epidermisteki cilt hücreleri kontrollü ve düzenli bir şekilde gelişir. Genellikle yeni sağlıklı hücreler eski hücreleri cilt yüzeyine doğru iter ve bu hücreler burada ölerek dökülürler. Cilt hücreleri UV radyasyonu nedeniyle hasar gördüğünde cildin dokusunda ve renginde değişiklikler meydana gelir ve lekeler, kabarıklıklar ya da lezyonlar ortaya çıkar. Kimi AK lezyonları kendiliğinden normal cilt haline dönebilmekle birlikte, tedavi edilmeden bırakıldıklarında daha ciddi form olan SCC'ye dönüşebileceklerinden AK beneklerinin tespit ve tedavi edilmesi önemlidir. İyi haber şudur, AK benekleri güvenli ve etkili şekilde tedavi edilebilir. Skuamöz hücreli karsinom SCC'nin en yaygın nedeni cildin epidermis tabakasında bulunan belirli hücrelerin (keratinositler adı verilen hücreler) kontrolsüz şekilde çoğalmasına ve bir tümör oluşturmasına yol açabilen UV ışığına çok fazla maruz kalmaktır. Aynı zamanda AK beneklerinden de ortaya çıkabilirler. Bazal hücreli karsinom BCC bazal tabakada ya da saç folikülünün dış kök kılıfında bulunan hücrelerden ortaya çıkar. BCC'ye ilişkin başlıca risk faktörü bazal hücrelerdeki DNA'ya hasar verebilen UV ışığına maruz kalımdır. Tedavi edilmezse bölge tekrar tekrar açılmaya, kanamaya ya da kabuklanmaya başlayacaktır. Bazal hücreli karsinomlar yavaş büyür ve nadiren vücudun diğer bölgelerine sıçrar. Tedavi edilmezse BCC'ler kendilerini çevreleyen cilt bölgesine ciddi hasar verebilir. Melanom Melanom, melanosit adı verilen ve normal pigment üreten cilt hücreleri anormalleştiğinde, kontrolsüz şekilde çoğaldığında ve çevreleyen dokuları istila ettiğinde meydana gelir. Genelikle bir seferde yalnızca bir melanom gelişir. Melanomlar önceden var olan bir bende ya da başka bir cilt oluşumunda başlayabileceği gibi lekesiz ciltte de başlayabilir. Tedavi edilmezse melanom hücreleri vücuda yayılacaktır. Melanomun mümkün olduğunca erken tespit edilmesi hayati önem taşır. UV ışığına maruz kalım melanom gelişiminden kısmen sorumlu olabilir.

7 7 UV'ye maruz kalım, bağışıklık sistemi ve cilt kanseri UV ışığına maruz kalım non-melanom cilt kanserine yol açan temel faktörlerden biridir. UV ışığı cilt hücrelerine direkt olarak zarar verir ve aynı zamanda cildin bağışıklık sisteminde hasara yol açar. Normalde cildin bağışıklık sistemi kolaylıkla iyileşir ancak bağışıklık sisteminde sorun bulunan kişilerde bu süreç yavaş işleyebilir. Bu, cilt kanseri oluşumu riskini arttırır. Zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olan ya da cilt kanseri hikayesi bulunan kişiler özellikle risk altındadır ve kendilerini UV ışığından korumalıdır. Ultraviyole ışığı doğal ya da yapay kaynaklardan gelebilir. Güneş, ultraviyole A (UVA; uzun dalga) ve ultraviyole B (UVB; kısa dalga) ışıklarının da aralarında bulunduğu farklı tiplerde UV ışıkları yayar. Hem UVA hem de UVB dünyaya ulaşır ve erken cilt yaşlanmasında, göz hasarında (kataraktlar dahil) ve belirli cilt kanserlerinde önemli bir rol oynar. UV ışığının %90'ının bulutlardan geçtiğinin, dolayısıyla risk altındaki kişilerin hava durumundan bağımsız olarak kendilerini her gün koruması gerektiğinin bilinmesi önemlidir. Cildinizi UV'ye maruz kalımdan korumak UV'ye maruz kalımdan korunmak cilt kanserini önlemek anlamına gelebilir. Dolayısıyla, özellikle cilt kanseri açısından artmış bir risk taşıyan kişilerin, UV'den yıl boyunca kesinlikle kaçınması gerektiğinin akılda tutulması önemlidir. UV'ye maruz kalımdan yılın tüm mevsimlerinde (ilkbahardan kışa) ve hatta bulutlu günlerde bile kaçınılmalıdır. İşte cildinizi güvende tutmak için yapabileceğiniz en iyi şeylerde birkaçı: Uzun kollu gömlekler ve pantolonlar gibi koruyucu, sıkı dokunmuş ya da UV geçirmeyen giysiler giyin, UV geçirmeyen güneş gözlüğü takın ve geniş kenarlıklı bir şapka kullanın. Kafa derisi, yüz, boyun ve ellerin üstü gibi diğer tüm açıkta kalan alanlara her sabah, her gün ve yıl boyunca Actinica Losyon gibi bir tıbbi UV koruyucu sürün. Dış mekan aktivitelerini UV radyasyonunun en güçlü olduğu saatler olan sabah 10 ile akşam 4 arasında UV'ye maruz kalmayacak şekilde planlayın. Solaryumlar ve şezlonglar cilt kanseri riskini ilave şekilde arttırmaktadır ve bunlardan kesinlikle kaçınılmalıdır. Cildinizi kendi kendinize muayene edin ve kontroller için düzenli olarak bir sağlık uzmanına görünün. Kendi kendinizi muayene ederken yeni, değişen ya da şüpheli görünen bir oluşum fark ederseniz erken tedavi için başvurun. Sayfa 9'da göreceğiniz gibi, Actinica Losyon'un cildin giysiler yoluyla ışıktan korunmayan tüm alanlarına uygulanması gerekir.

8 8 Kimler NMSC gelişimi açısından risk altındadır? UV ışığına aşırı maruz kalımın dışında aşağıdakilerin de aralarında bulunduğu başka birkaç faktörün daha NMSC gelişimi riskini arttırdığı bilinmektedir: Daha önce cilt kanseri geçirmişseniz ya da bir AK lezyonuna veya herhangi bir NMSC tipine sahipseniz. Aşağıdakiler gibi sebeplerden ötürü bağışıklık sisteminiz zayıflamışsa: bir organ naklini takiben bağışıklık baskılayıcı ilaç alıyorsanız, bağışıklık sistemini etkileyen bir hastalığınız varsa ya da romatizmal hastalıklar nedeniyle belirli tedavi tiplerini görmekteyseniz ya da bir başka kronik inflamatuvar hastalığınız varsa. Bağışıklık sistemi zayıflamış olduğunda cildinizin UV hasarına karşı tamir mekanizması da zayıflar. Diğer bir deyişle, bağışıklık sistemi, cilt kanserine yol açabilecek hasarlarla savaşmak konusunda daha az aktiftir. Yaşamakta olduğunuz sağlık probleminin ve/veya kullanmakta olduğunuz ilacın bağışıklık sisteminizi etkileyip etkilemediği konusunda doktorunuza ya da eczacınıza danışın. AK benekleri ya da diğer NMSC formları konusunda artmış risk altında olup olmadığınız konusunda şüphedeyseniz lütfen mümkün olan en kısa zamanda sağlık uzmanınıza danışın. AK benekleri ya da diğer NMSC formları konusunda artmış risk altında olduğunuzu düşünüyorsanız cildinizin korunmasına ve cilt hasarının önlenmesine yardımcı olmak için Actinica Losyon kullanmayı düşünebilirsiniz. Takip eden sayfalarda Actinica Losyon'la tanışacaksınız ve korunmanızın optimizasyonu için Actinica Losyon'u nasıl kullanmanız gerektiğini göreceksiniz.

9 9 Actinica Losyon nedir? Actinica Losyon geniş spektrumlu UV korumasına sahip yüksek düzeyde etkili bir medikal araçtır. Özellikle UV'ye maruz kalım kaynaklı cilt kanseri gelişimi açısından diğerlerine kıyasla daha yüksek risk altında olan kişiler için geliştirilmiştir Actinica Losyon bir Galderma şirketi olan Spirig Pharma tarafından İsviçre'de üretilmektedir, dolayısıyla en yüksek ürün kalitesi ve güvenilirliği standartlarının takip edildiğinden emin olabilirsiniz. Actinica Losyon aşağıdakiler gibi bir dizi önemli gelişmiş özelliğe sahiptir: Actinica Losyon, NMSC'nin çeşitli formlarının önlenmesi konusunda bir klinik çalışmada kanıtlanmış etkinliğe sahip ilk ve tek medikal araçtır: Actinica Losyon'un düzenli şekilde kullanıldığı ilk 2 yıl içinde AK lezyonlarında %53 azalma görüldü Actinica Losyon'un düzenli şekilde kullanıldığı ilk 2 yıl içinde yeni invazif SCC tespit edilmedi Actinica Losyon'un doğru dozda uygulanmasına yönelik standart pompalar Actinica Losyon modern fotostabil UV filtrelerinin bir kombinasyonunu içermektedir ve bunlar UV radyasyonunu absorbe eden, yansıtan ve dağıtan geniş bir spektrumu kapsamaktadır. UVB ve yanı sıra UVA radyasyonuna karşı koruma sağlamak konusunda yüksek seviyede etkilidir. Actinica Losyon'a ilişkin düzenlemeler kozmetik ürünler için geçerli olanlardan farklıdır. Dolayısıyla Actinica Losyon'un UV koruma seviyesinin güneş koruyucularına ilişkin Avrupa kozmetik gerekliliklerine uygun şekilde test edildiğini belirtmek gerekir: sunduğu UVB ve UVA koruma seviyesi en yüksek kategori olan çok yüksek UV koruması kategorisine uymaktadır. Actinica Losyon, cilt dokusunun iyileştirilmesine yardımcı olmaya yönelik ilave nemlendirici özelliklere sahiptir. Parfüm ya da PEG emülsifiye ediciler içermemesi liposomal losyonun iyi tolere edilmesine ve tüm cilt tipleri için uygun ve rahat kullanılır olmasına yardımcı olur. Kolay uygulama - benzersiz ölçülü doz dispenseri bir sonraki sayfada bulunan dozaj programına uygun şekilde doğru miktarda Actinica Losyon'u cildinize uygulamanıza yardımcı olur. Ayıca kendinizi korumaya yetecek miktarda losyon kullanmakta olduğunuz konusunda size güvence sağlar (ayrıntılar için bir sonraki sayfaya bakın).

10 10 Actinica Losyon'un kullanımı Actinica Losyon ne zaman uygulanır? En iyi koruma için Actinica Losyon'u her sabah cildin UV ışığına maruz kalacak ve giysiyle üzeri kapanmayacak bölgelerine uygulayın. Actinica Losyon yılın her günü, günlük rutininizin bir parçası olarak, kullanılmalıdır. Bir klinik çalışmada Actinica Losyon'un her gün kullanıldığında AK ve SCC'nin önlenmesine yardımcı olduğu gösterilmiştir. Actinica Losyon UV ışığına ilk maruz kalımın öncesinde ve kozmetik ürünler kullanılmadan önce uygulanmalıdır. Kozmetik ürünler kullanmayı istiyorsanız lütfen diğer ürünleri uygulamadan önce Actinica Losyon'un bir süre cilde nüfuz etmesine izin verin. Actinica Losyon saatler boyunca çok yüksek koruma sağlıyor olsa da yüksek seviyeli hassasiyete sahip ve/veya önceden UV ışığından hasar görmüş ciltler herhangi bir anda güneş ışığına aşırı maruz bırakılmamalıdır. Doğru şekilde uygulandığında Actinica Losyon UV kaynaklı hasarın önlenmesine yardımcı olacaktır ancak dışarıda geçirdiğiniz zamanın uzatılması amacıyla kullanılmamalıdır. Actinica Losyon nasıl ve nerede uygulanır? Çok yüksek seviyeli bir koruma elde etmek için dozaj programına uygun şekilde doğru dozda Actinica Losyon uyguladığınızdan emin olun. İlave kolaylık ve güvenlik için Actinica Losyon her bir vücut bölgesi için gereksinim duyulan basım sayısını size bildiren bir dispenser içinde sunulmaktadır. Her bir basımla sabit miktarda Actinica Losyon uygulanır ve böylece her zaman olması gerektiği gibi uygulama yaptığınızdan emin olursunuz. Bu, cildiniz için en iyi korumayı elde etmenizi sağlar. Actinica Losyon'u doğru şekilde uygulamak, cildin her bir cm2'si başına yaklaşık 2 mg uygulama yapmak anlamına gelir (rehberlik etmesi için aşağıdaki illüstrasyona bakın). Yüz: En az 2 basım Saçsız kafa derisi: En az 1 basım Boyun: En az 1 basım Dekolte: En az 1 basım Her bir önkol: En az 2 basım Her bir elin üst: En az 1 basım

11 11 Actinica Losyon'un kullanımına ilişkin herhangi bir kısıtlama var mıdır? Topikal yolla uygulanan tüm ajan formlarında ya da medikal araçlarda olduğu gibi, Actinica Losyon'un etken maddelerinden birine karşı bir advers reaksiyon ortaya çıkabilir. İritasyon, cilt döküntüsü ya da güneş yanığına benzer bir reaksiyon ortaya çıkarsa bu, istenmeyen bir yan etkiye işaret ediyor olabilir ve bu durumda ürünün kullanımı durdurulmalıdır. Actinica Losyon yanma hissine neden olabileceğinden gözlerinize temas ettirmekten kaçının. Gözlerle temas halinde gözlerinizi suyla iyice durulayın. Özel hususlar Actinica Losyon, optik renk açıcı ajanlarla muamele görmüş açık renkli tekstil ürünleriyle temas etmesi halinde tekstil ürününde renk değişikliklerine neden olabilecek UVA filtreleri içerir. Bu, sarı bir leke şeklinde görünebilir. Bu nedenle, giyinmeden önce ürünün cilde nüfuz etmesine izin vermeniz ve ayrıca Actinica Losyon cildinize nüfuz ederken temas edebileceğiniz döşemelerin üzerini örtmeniz önerilir.

12 06/2013 Korumayı önlemeye dönüştürmek Bu hasta eğitimi materyali Actinica Losyon tedavinizin bir parçası olarak verilmiştir. Materyali veren:

Deri Kanserleri Erken Tanı ve Korunma

Deri Kanserleri Erken Tanı ve Korunma 4. Ankara Aile Hekimliği Kongresi 08-09 Ekim 2016, Ankara Deri Kanserleri Erken Tanı ve Korunma Prof. Dr. Gonca Elçin Hacettepe Üniveristesi Deri ve Zührevi Hastalıklar AD. Sunum Planı BCC ve SCC Melanom

Detaylı

Tarih : 01.03.2015 Sayı : 006 BASIN BÜLTENİ. Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. NİLGÜN ȘENTÜRK

Tarih : 01.03.2015 Sayı : 006 BASIN BÜLTENİ. Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. NİLGÜN ȘENTÜRK Tarih : 01.03.2015 Sayı : 006 BASIN BÜLTENİ Türk Dermatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. NİLGÜN ȘENTÜRK Benleriniz Kabusunuz Olmasın Vücudunuzdaki benleriniz büyüyor, kașınıyor veya kanıyorsa

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI BELOGENT merhem Cilt üzerine uygulanır. Etkin madde: Her 1 gram merhemde dipropiyonat formunda 0,5 mg a eşdeğer betametazon ve sülfat formunda 1,0 mg a eşdeğer gentamisin bulunmaktadır.

Detaylı

6 Pratik Dermatoloji Notları

6 Pratik Dermatoloji Notları AİLE HEKİMLERİ İÇİN 6 Pratik Dermatoloji Notları En Sık Görülen Dermatolojik Hastalıklar İçindekiler Siğil Skuamöz Hücreli Karsinom Bazal Hücreli Karsinom Melanom Lipom Nörofibromatözis 2 Siğil 3 Siğil

Detaylı

Deri Kanseri. Prof. Dr. Tamer İrfan Kaya Mersin ÜTF, Dermatoloji AD

Deri Kanseri. Prof. Dr. Tamer İrfan Kaya Mersin ÜTF, Dermatoloji AD Deri Kanseri Prof. Dr. Tamer İrfan Kaya Mersin ÜTF, Dermatoloji AD Deri Kanseri 1. 2. 3. 4. Sıklığı Önemi Deri kanserinin sebepleri: UV (Güneş) Deri kanserleri tipleri ve belirtileri Korunma Deri Kanseri

Detaylı

Yrd Doç Dr Gülben Sarıcı

Yrd Doç Dr Gülben Sarıcı Yrd Doç Dr Gülben Sarıcı GÜNEŞ IŞINLARININ OLUMLU ETKİLERİ Vitamin D sentezi Patojenlerin yok edilmesi Psikolojik durum üzerindeki olumlu etkileri GÜNEŞ IŞINLARININ OLUMSUZ ETKİLERİ Güneş yanığı Hiperpigmentasyon

Detaylı

Deri, vücudun sa lam ve koruyucu dı örtüsüdür. Salgı bezleri, tırnaklar,tüyler ile deri bir organ ve sistemdir. En geni organdır (Yakla ık 1.

Deri, vücudun sa lam ve koruyucu dı örtüsüdür. Salgı bezleri, tırnaklar,tüyler ile deri bir organ ve sistemdir. En geni organdır (Yakla ık 1. Deri, vücudun sa lam ve koruyucu dı örtüsüdür. Salgı bezleri, tırnaklar,tüyler ile deri bir organ ve sistemdir. En geni organdır (Yakla ık 1.5-2 m 2 ) Deri esas olarak iki tabakadan olu ur Üst deri (Epidermis)

Detaylı

TC SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ ANTALYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

TC SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ ANTALYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ TC SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ ANTALYA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ Aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirmektedir.sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak

Detaylı

Epidermal bazal hücrelerden veya kıl folikülünün dış kök kılıfından köken alan malin deri tm

Epidermal bazal hücrelerden veya kıl folikülünün dış kök kılıfından köken alan malin deri tm BAZAL HÜCRELİ KARSİNOM Epidermal bazal hücrelerden veya kıl folikülünün dış kök kılıfından köken alan malin deri tm Nadiren met. yapar fakat tedavisiz bırakıldığında invazif davranış göstermesi,lokal invazyon,

Detaylı

KÜRESEL ISINMA. 2. Küresel ısınmadan sorumlu olan gazların adlarının altını çizin. En çok miktarda oluşan bu gazı kırmızı renkle işaretleyin.

KÜRESEL ISINMA. 2. Küresel ısınmadan sorumlu olan gazların adlarının altını çizin. En çok miktarda oluşan bu gazı kırmızı renkle işaretleyin. KÜRESEL ISINMA 1. Kitaplar, dergiler, TV programları, internet gibi değişik kaynaklardan yararlanarak, küresel ısınma konusunda bilgi bulun. Bilgileri aşağıdaki görevleri yapmak için kullanın. 2. Küresel

Detaylı

Kenevir Yağı İçeren SPAKARE

Kenevir Yağı İçeren SPAKARE Kenevir Yağı İçeren SPAKARE Kenevir Yağı İçeren SPAKARE Kenevir, benzersiz, olağanüstü bir bitkidir. Geleneksel olarak kenevir, yelkenli gemi halatlarının imalatında kullanılır. Yakın geçmişte moda tasarımcıları,

Detaylı

B unl a r ı B i l i yor mus unuz? MİTOZ. Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı,

B unl a r ı B i l i yor mus unuz? MİTOZ. Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı, MİTOZ Canlının en küçük yapı biriminin hücre olduğunu 6. sınıfta öğrenmiştik. Hücreler; hücre zarı, sitoplazma ve çekirdekten meydana gelmiştir. Hücreler büyüme ve gelişme sonucunda belli bir olgunluğa

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar)

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANIMI (Kişisel Koruyucu Ekipmanlar) İÇERİK KKE LERİN GENEL ÖZELLİKLERİ KAFA KORUMA GÖZ KORUMA KULAK KORUMA SOLUNUM KORUMA EL KORUMA AYAK KORUMA DÜŞÜŞ ENGELLEYİCİLER VÜCUT KORUMA

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. ASİVİRAL Krem % 5 Haricen kullanılır.

KULLANMA TALİMATI. ASİVİRAL Krem % 5 Haricen kullanılır. KULLANMA TALİMATI ASİVİRAL Krem % 5 Haricen kullanılır. Etkin madde: Her 1 gram krem 50 mg asiklovir içerir. Yardımcı maddeler: Tween 80, setostearil alkol, sodyum lauril sülfat, vazelin beyaz vazelin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. DİYACURE 250 mg liyofilize toz içeren saşe Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. DİYACURE 250 mg liyofilize toz içeren saşe Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI DİYACURE 250 mg liyofilize toz içeren saşe Ağızdan alınır. Etkin madde: Her bir poşet 282.5 mg Liyofilize Saccharomyces boulardii içerir. Yardımcı maddeler: Fruktoz, karışık meyve aroması.

Detaylı

activ eurogel Plus Yara izlerinizi gözle görünür bir şekilde tedavi edin

activ eurogel Plus Yara izlerinizi gözle görünür bir şekilde tedavi edin eurogel Plus Yara izlerinizi gözle görünür bir şekilde tedavi edin Yara izlerinin kızarıklığını gidermek, esnekliğini arttırmak ve rahatsızlığını gidermek için Silikonun, yara izlerinin tedavisindeki üstünlükleri

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU GÜNEŞTEN KORUYUCU ÜRÜNLERE İLİŞKİN KILAVUZ

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU GÜNEŞTEN KORUYUCU ÜRÜNLERE İLİŞKİN KILAVUZ TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU GÜNEŞTEN KORUYUCU ÜRÜNLERE İLİŞKİN KILAVUZ Amaç MADDE 1- Kozmetik Yönetmeliği nin 6 ncı maddesi gereğince piyasaya arz edilen bir kozmetik ürün, normal ve üretici tarafından

Detaylı

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir?

Su Çiçeği. Suçiçeği Nedir? Suçiçeği Nedir? Su çiçeği varisella zoster adı verilen bir virüs tarafından meydana getirilen ateşli bir enfeksiyon hastalığıdır. Varisella zoster virüsü havada 1-2 saat canlı kalan ve çok hızlı çoğalan

Detaylı

Petrifilm Maya ve Küf Sayım Plakalarında maya ve küf kolonilerini birbirinden ayırmak için aşağıda belirtilen genel özelliklere dikkat edin: MAYA

Petrifilm Maya ve Küf Sayım Plakalarında maya ve küf kolonilerini birbirinden ayırmak için aşağıda belirtilen genel özelliklere dikkat edin: MAYA Petrifilm Maya ve Küf Sayım Plakasında maya ve küf kolonileri kolayca sayılabilir. Gösterge boya, maya ve küf kolonilerini boyar, böylece kontrast sağlar ve sayım işlemini kolaylaştırır. Petrifilm Maya

Detaylı

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ 961 1. HAFTA İLAÇ Hastalıkların teşhisi, tedavisi, profilaksisi (hastalıktan korunma) cerrahi girişimlerin kolaylaştırılması ve

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KETORAL vajinal suppozituar Vajina içerisine uygulanarak kullanılır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Ketokonazol. Her bir KETORAL vajinal suppozituar, 400 miligram ketokonazol içerir. Yardımcı maddeler:

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VECTAVIR %1 krem Haricen cilde uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. VECTAVIR %1 krem Haricen cilde uygulanır. KULLANMA TALİMATI VECTAVIR %1 krem Haricen cilde uygulanır. Etkin madde: Her 1 g krem 10 mg pensiklovir içerir. Yardımcı maddeler: Beyaz yumuşak parafin, sıvı parafin, ketostearil alkol, propilen glikol,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. NADACNE %1 Krem Haricen uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. NADACNE %1 Krem Haricen uygulanır. KULLANMA TALİMATI NADACNE %1 Krem Haricen uygulanır. Etkin madde: l gram krem l0 mg nadifloksasin içerir. Yardımcı maddeler: Beyaz yumuşak parafin, hafif sıvı parafin, stearil alkol, setil alkol, polioksietilen

Detaylı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı. Cildimiz, yaşlanma belirtilerini en belirgin olarak yansıtan organdır.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı. Cildimiz, yaşlanma belirtilerini en belirgin olarak yansıtan organdır. YAŞLILARDA SIK KARŞILAŞILAN DERİ SORUNLARI Prof.Dr.Ayşen Karaduman Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Cildimiz, yaşlanma belirtilerini en belirgin olarak yansıtan organdır.

Detaylı

KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK

KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK KANSEROJEN VEYA MUTAJEN MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK Amaç Bu Yönetmeliğin amacı; çalışanların kanserojen veya mutajen maddelere maruziyetinden kaynaklanabilecek

Detaylı

Kanserin sebebi, belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri...

Kanserin sebebi, belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri... Kanser Nedir? Kanserin sebebi, belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri... Kanser, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından birisi. Sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle de bir halk

Detaylı

KOZMETİKLERİN SİSTEMİK TOKSİK ETKİLERİ

KOZMETİKLERİN SİSTEMİK TOKSİK ETKİLERİ KOZMETİKLERİN SİSTEMİK TOKSİK ETKİLERİ Kozmetik ürün: İnsan vücudunun epiderma, tırnaklar, kıllar, saçlar, dudaklar ve dış genital organlar gibi değişik dış kısımlarına, dişlere ve ağız mukozasına uygulanmak

Detaylı

Genital Siğiller Risk Faktörler: Belirtiler:

Genital Siğiller Risk Faktörler: Belirtiler: HPV ( Human Papilloma virus) 60 tan fazla virüse verilen ortak addır. Bu virüsler vücudun herhangi bir yerinde siğillere sebep olabilirler.ancak bazıları cinsel yola bulaşır ve condyloma acuminata veya

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VITAMIN A-POS 250 I.U./g göz merhemi. Yalnızca göz kapağı içine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. VITAMIN A-POS 250 I.U./g göz merhemi. Yalnızca göz kapağı içine uygulanır. VITAMIN A-POS 250 I.U./g göz merhemi Yalnızca göz kapağı içine uygulanır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde:, 1 g merhem içeriğinde 250 IU A Vitamini Yardımcı Maddeler: Beyaz vazelin, seyreltik sıvı parafin,

Detaylı

Hepatit C ile Yaşamak

Hepatit C ile Yaşamak Hepatit C ile Yaşamak NEDİR? Hepatit C kan yoluyla bulaşan Hepatit C virüsünün(hcv) neden olduğu bir karaciğer hastalığıdır. 1 NEDİR? Hepatit C virüsünün birçok türü (genotipi ) bulunmaktadır. Ülkemizde

Detaylı

Yeni. Genç görünümlü bir cilt? Dâhice.

Yeni. Genç görünümlü bir cilt? Dâhice. Yeni Genç görünümlü bir cilt? Dâhice. Cildin yaşlanması ile ilgili gerçekler Kabul edelim, kadınlar da erkekler de mümkün olduğunca uzun süre genç görünümünü korumak ister. Zamanın ilerleyişini durdurmayı,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. GYNO-LOMEXIN 600 mg Ovül Vajinal yoldan uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. GYNO-LOMEXIN 600 mg Ovül Vajinal yoldan uygulanır. KULLANMA TALİMATI GYNO-LOMEXIN 600 mg Ovül Vajinal yoldan uygulanır. Etkin madde: Fentikonazol nitrat Yardımcı maddeler: 600 mg Dolgu maddesi: Sıvı parafin, beyaz vazelin, soya lesitin. Kapsül kabuğu:

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her 1 g jel, 1 mg dimetinden maleat içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her 1 g jel, 1 mg dimetinden maleat içerir. KULLANMA TALİMATI FENİSTİL jel Cilt üzerine uygulanır. Etkin madde: Her 1 g jel, 1 mg dimetinden maleat içerir. Yardımcı maddeler: Benzalkonyum klorür, sodyum edetat, karbomer, propilen glikol, sodyum

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ HİJYENİ-4 PROF. DR. SARPER ERDOĞAN İş Hijyeni-4 Işınlar İyonizan olmayan ışınlar İyonizan ışınlar Eşik değerler 1 Işınlar

Detaylı

Saç Ekimi. hair implant. dünyanın saçını ekiyoruz

Saç Ekimi. hair implant. dünyanın saçını ekiyoruz Saç Ekimi dünyanın saçını ekiyoruz Beslenmenizden mevsim değişikliklerine pek çok faktör saçlarınızı etkileyebilir ve dökülmelerine sebep olabilir. Ciddi olmayan düzeyde saç dökülmesi problemi yaşıyorsanız

Detaylı

Kızınızın sağlığı için: HPV aşısıyla rahim ağzı kanserine* karşı önlem alın. * belli human papillom virüsleri neden olur

Kızınızın sağlığı için: HPV aşısıyla rahim ağzı kanserine* karşı önlem alın. * belli human papillom virüsleri neden olur Kızınızın sağlığı için: HPV aşısıyla rahim ağzı kanserine* karşı önlem alın * belli human papillom virüsleri neden olur TÜM INSANLARIN %80 i hayatları boyunca bunlarla temas eder HPV nedir ve neye yol

Detaylı

Meme Kanseri: Uyarıcı işaretler, memede herhangi bir sertlik veya kitle ve meme uçlarından gelen akıntı veya kan.

Meme Kanseri: Uyarıcı işaretler, memede herhangi bir sertlik veya kitle ve meme uçlarından gelen akıntı veya kan. Kanserde erken tanı için, vücudumuzun verdiği uyarıcı belirtileri gözlemlemenin, olası risk faktörlerini göz ardı etmemenin önemli olduğunu belirten uzmanlar, kanser oluşumunun önceden yakalanması için

Detaylı

HĐPERPĐGMENTASYONLA SEYREDEN HASTALIKLAR

HĐPERPĐGMENTASYONLA SEYREDEN HASTALIKLAR HĐPERPĐGMENTASYONLA SEYREDEN HASTALIKLAR Prof. Dr. Seher Bostancı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Hiperpigmentasyon; güneş ışığına maruziyet, çeşitli ilaç veya kimyasal maddelerle

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİLERİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. STİLEX jel 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ

KISA ÜRÜN BİLGİLERİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. STİLEX jel 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ KISA ÜRÜN BİLGİLERİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI STİLEX jel 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ Etkin madde : 1 g STİLEX, etkin madde olarak 15 mg Mepiramin maleat, 15 mg Lidokain hidroklorür ve 50 mg Dekspantenol

Detaylı

Genellikle 50 yaş üstünde görülür ancak seyrekte olsa gençler de de görülme olasılığı vardır.

Genellikle 50 yaş üstünde görülür ancak seyrekte olsa gençler de de görülme olasılığı vardır. Erkek üreme sisteminin önemli bir üyesi olan prostatta görülen malign (kötü huylu)değişikliklerdir.erkeklerde en sık görülen kanser tiplerindendir. Amerika'da her 5 erkekten birinde görüldüğü tespit edilmiştir.yine

Detaylı

Bölüm 4 Nükleer Fiziğin Uygulamaları. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 4 Nükleer Fiziğin Uygulamaları. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Bölüm 4 Nükleer Fiziğin Uygulamaları Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU İÇİNDEKİLER Maddede Radyasyon Tahribatı Radyasyon Birimleri Radyasyonun Zararları Maddede Radyasyon Tahribatı Madde tarafından absorbe

Detaylı

Periodontoloji nedir?

Periodontoloji nedir? Periodontoloji 1 2 Periodontoloji Periodontoloji nedir? Periodontoloji, dişleri ve implantları çevreleyen yumuşak ve sert dokuların iltihabi hastalıkları ve bunların tedavisi ile ilgilenen bir dişhekimliği

Detaylı

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar.

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. ELMANIN FAYDALARI Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. Elmanın Sağlığa Faydaları Elma A, E, B6, C, K vitamin kaynağıdır, bunun yanında yüksek miktarda potasyum ve çeşitli mineralleri içeren su içerir.

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin Madde: Mepiramin maleat, lidokain hidroklorür, dekspantenol.

KULLANMA TALİMATI. Etkin Madde: Mepiramin maleat, lidokain hidroklorür, dekspantenol. KULLANMA TALİMATI STİDERM jel Cilde uygulanır. Etkin Madde: Mepiramin maleat, lidokain hidroklorür, dekspantenol. Yardımcı Maddeler: Benzalkonyum klorür, mentol kristali, karbomer 980, disodyum EDTA, sodyum

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Tek dozluk (0.4 ml) flakon, 5.60 mg polivinil alkol ve 2.40 mg povidon içerir.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Tek dozluk (0.4 ml) flakon, 5.60 mg polivinil alkol ve 2.40 mg povidon içerir. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI NOVAQUA tek dozluk göz damlası KISA ÜRÜN BİLGİSİ 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Tek dozluk (0.4 ml) flakon, 5.60 mg polivinil alkol ve 2.40 mg povidon içerir.

Detaylı

PROFESYONEL DERİN KİMYASAL PEELING & LEKE TEDAVİ ÜRÜNLERİ ESTETİK DERMATOLOJİ UZMANI

PROFESYONEL DERİN KİMYASAL PEELING & LEKE TEDAVİ ÜRÜNLERİ ESTETİK DERMATOLOJİ UZMANI PROFESYONEL DERİN KİMYASAL PEELING & LEKE TEDAVİ ÜRÜNLERİ ESTETİK DERMATOLOJİ UZMANI Profesyonel Kimyasal Pe Leke Tedavi Kimyasal peeling, cilt soymanın kimyasal ajanlarla gerçekleştirilen hızlandırılmış

Detaylı

A S T A B I L G I L E R I. Apidra ara insülin verilen kişiler için

A S T A B I L G I L E R I. Apidra ara insülin verilen kişiler için A S T A B I L G I L E R I Apidra ara insülin verilen kişiler için Doktorunuz tarafından saptanan diyabetli hastalar için bu broşürü hazırladık. Tüm diyabet tedavilerinin ilk amacı iyi hissetmek, ayrıca

Detaylı

TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ DERNEĞİ ANALKANS

TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ DERNEĞİ ANALKANS TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHİ Sİ DERNEĞİ ANALKANS ER TÜRK KOLON ve REKTUM CERRAHĠSĠ DERNEĞĠ ANAL KANSER NEDİR? Vücudumuzdaki normal hücrelerin çoğalması sırasındaki kontrol mekanizmalarının değişmesi (genetik

Detaylı

Alpha Active 4 Havalı Şilte Sistemi

Alpha Active 4 Havalı Şilte Sistemi Alpha Active 4 Havalı Şilte Sistemi Siz ve hastalar için basıncı hafifletmek Basınç ülserlerinin önlenmesi ve yönetilmesi için tasarlanan Alpha Active 4 basınç dağıtan şilte sistemi, çeşitli bakım ortamları

Detaylı

Deri Layşmanyazisi. Prof. Dr. Mehmet HARMAN Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı

Deri Layşmanyazisi. Prof. Dr. Mehmet HARMAN Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Deri Layşmanyazisi Prof. Dr. Mehmet HARMAN Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Amaç Hastalığın tanısını koyabilmek Uygun tedaviyi yapabilmek Koruyucu yöntemleri sayabilmek İçerik

Detaylı

HAMETAN POMAD KULLANMA TALİMATI

HAMETAN POMAD KULLANMA TALİMATI KULLANMA TALİMATI HAMETAN pomad Haricen kullanılır. Etkin madde: 100 g Pomad da; 25 g Hamamelis virginiana distilatı. Yardımcı maddeler: Propilparaben, oksineks LM ve lanolin. Bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice

Detaylı

Deri Tümörleri Pratik Ders İçeriği

Deri Tümörleri Pratik Ders İçeriği Deri Tümörleri Pratik Ders İçeriği Deri Tümörleri DSÖ(2006) sınıflaması Yassı Hücreli Karsinom Bazal Hücreli Karsinom Bazoskuamoz Karsinom Melanositik Dermal Nevus Melanom DSÖ DERİ TÜMÖRLERİ SINIFLAMASI

Detaylı

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU Güneş ışınımı değişik dalga boylarında yayılır. Yayılan bu dalga boylarının sıralı görünümü de güneş spektrumu olarak isimlendirilir. Tam olarak ifade edilecek olursa;

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VİROSİL %5 krem Haricen kullanılır.

KULLANMA TALİMATI. VİROSİL %5 krem Haricen kullanılır. KULLANMA TALİMATI VİROSİL %5 krem Haricen kullanılır. Etkin madde: Her 1 g krem %5 a/a 50 mg asiklovir içerir. Yardımcı madde(ler): Poloksamer, setostearil alkol, sodyum lauril sülfat, beyaz yumuşak parafin,

Detaylı

Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU

Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU Maymun Çiçek Virüsü (Monkeypox) VEYSEL TAHİROĞLU insanlarda ölümcül hastalığa neden olabilir; her ne kadar genellikle çok daha az ciddi olsa da insan çiçek virüsü hastalığına benzer. Maymun çiçek virüsü

Detaylı

Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor.

Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor. Su / Hasta Değil Susuzsunuz adlı kitapta suyun önemi anlatılıyor ve yazara göre vücudumuz tam 46 nedenle suya ihtiyaç duyuyor. 1- Hiçbir şey susuz yaşayamaz. 2- Göreceli su yetersizliği vücudun bazı fonksiyonlarını

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: 1 g merhem 10 mg Centella asiatica nın titre edilmiş ekstresini içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: 1 g merhem 10 mg Centella asiatica nın titre edilmiş ekstresini içerir. KULLANMA TALİMATI Madegsole % 1 Merhem Cilt üzerine uygulanır. Etkin madde: 1 g merhem 10 mg Centella asiatica nın titre edilmiş ekstresini içerir. Yardımcı maddeler: Glikol stearat, propilen glikol, sıvı

Detaylı

S+S. Q-Switched Nd: Yag Laser Kullanım Kılavuzu 1/17

S+S. Q-Switched Nd: Yag Laser Kullanım Kılavuzu 1/17 S+S Q-Switched Nd: Yag Laser Kullanım Kılavuzu 1/17 Cihaz kullanımı 1. Başlık 10.4 TFT renkli ekran El probu tutacağı El probu Acil buton tuşu Ana makina Cihaz açma anahtarı Sigorta Hava çıkışı Güç soketi

Detaylı

Burada kısa sürede ve fazla masrafa girmeden uygulayabileceğiniz birkaç Vücut bakım önerisi bulacaksınız.

Burada kısa sürede ve fazla masrafa girmeden uygulayabileceğiniz birkaç Vücut bakım önerisi bulacaksınız. Tepeden Tırnağa Vücut bakımı Burada kısa sürede ve fazla masrafa girmeden uygulayabileceğiniz birkaç Vücut bakım önerisi bulacaksınız. Bakım için Duş Yapılan araştırmalarda en çok tercih edilen yıkanma

Detaylı

Etkin Madde Klorheksidin glukonat (%1)tır. Yardımcı madde olarak; Kuş üzümü aroması, Kiraz aroması ve Nane esansı içerir.

Etkin Madde Klorheksidin glukonat (%1)tır. Yardımcı madde olarak; Kuş üzümü aroması, Kiraz aroması ve Nane esansı içerir. KULLANIM KILAVUZU KLORHEX ORAL JEL Birim Formülü Etkin Madde Klorheksidin glukonat (%1)tır. Yardımcı madde olarak; Kuş üzümü aroması, Kiraz aroması ve Nane esansı içerir. Tıbbi Özellikleri Klorheksidin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. %0.9 NaCI, hacim tamamlayıcı olarak kullanılmaktadır.

KULLANMA TALİMATI. %0.9 NaCI, hacim tamamlayıcı olarak kullanılmaktadır. KULLANMA TALİMATI MON.NaF ( 18 F) 250 MBq /ml i.v. enjeksiyonluk çözelti içeren flakon Damar içine uygulanır. Çözeltinin 1ml si kalibrasyon tarih ve saatinde 250 MBq (20,3 mci) /ml Sodyum florür ( 18 F)

Detaylı

Kod: ISG_TGE_02 GENEL AÇIKLAMA Bu bilgilendirme notu İSG İş Güvenliği Temel Eğitim Seti nin bir parçası olan Kazaların Önlenmesi konulu eğitim kapsamında hazırlanmıştır. Eğitimin CD üzerinde kayıtlı ya

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. DONAXYL, beyaz, oval, bikonveks 6 adet vajinal tablet içeren ambalajlarda sunulmaktadır.

KULLANMA TALİMATI. DONAXYL, beyaz, oval, bikonveks 6 adet vajinal tablet içeren ambalajlarda sunulmaktadır. KULLANMA TALİMATI DONAXYL vajinal tablet Vajinal yoldan uygulanır. Etkin Madde: 10 mg dekualinyum klorür Yardımcı Maddeler: Laktoz monohidrat içerir. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YER SEVİYESİ OZON KİRLİLİĞİ BİLGİ NOTU

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YER SEVİYESİ OZON KİRLİLİĞİ BİLGİ NOTU T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YER SEVİYESİ OZON KİRLİLİĞİ BİLGİ NOTU Temmuz 2014 OZON NEDİR Ozon (O 3 ) üç tane oksijen atomunun birleşmesi ile oluşmaktadır. Ozon, atmosferde

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. MON.TALYUM-201 berrak ve renksiz bir çözeltidir. 1 ml enjeksiyonluk çözelti içinde 37 MBq Talyum-201 ( 201 Tl) radyonüklidi içerir.

KULLANMA TALİMATI. MON.TALYUM-201 berrak ve renksiz bir çözeltidir. 1 ml enjeksiyonluk çözelti içinde 37 MBq Talyum-201 ( 201 Tl) radyonüklidi içerir. KULLANMA TALİMATI MON.TALYUM-201 I.V. enjeksiyonluk çözelti içeren flakon Her bir flakondaki talyum klorür ( 201 Tl) aktivitesi kalibrasyon tarih ve saatinde 37 MBq/mL dir. Damar içine uygulanır. Etkin

Detaylı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı

Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı Sağlıklı Kan Basıncı Sağlıklı Kalp Atımı 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. 17 MAYIS 2013 Dünya Hipertansiyon Ligi Girişimidir. Hipertansiyon Nedir? Çoğunlukla yüksek kan basıncı olarak

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI TESTOGEL 50 mg transdermal jel içeren saşe Haricen kullanılır Etkin madde Herbir Testogel saşe 50 mg testosteron içerir. Yardımcı maddeler karbamer 980, izopropil miristat, etanol % 96,

Detaylı

DERMACEUTIC LEKE GİDERİMİNDE YENİ YAKLAŞIM

DERMACEUTIC LEKE GİDERİMİNDE YENİ YAKLAŞIM DERMACEUTIC LEKE GİDERİMİNDE YENİ YAKLAŞIM LEKE GİDERİMİNDE YENİ YAKLAŞIM HEDEF Ciltteki pigment lekelerinin karmaşıklığına yönelim ; - Çeşitli cilt tipleri ve fototipler -Orijin çeşitlilikleri -Pigment

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI TERKUR %19 krem

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI TERKUR %19 krem 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI TERKUR %19 krem KISA ÜRÜN BİLGİSİ 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: 1 g krem içerisinde; Alüminyum hidroksiklorit 190 mg Yardımcı maddeler: 1 g krem içerisinde;

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PROCTO-GLYVENOL supozituvar Rektal yoldan uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. PROCTO-GLYVENOL supozituvar Rektal yoldan uygulanır. KULLANMA TALİMATI PROCTO-GLYVENOL supozituvar Rektal yoldan uygulanır. Etkin madde: Her bir supozituvar (2 g), 400 mg tribenosid ve 40 mg lidokain içerir. Yardımcı maddeler: Supozituvar kütlesi D, Supozituvar

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI NİMEKSİL %1 jel Cilt üzerine uygulanır. Etkin madde: Her bir gram jel 0.01 gram nimesulid içerir. Yardımcı maddeler: Makrogol 400, propilen glikol, sepineo 600, etanol, saf su. Bu ilacı

Detaylı

BİLİMSEL DOSYA EXTRACT No.1

BİLİMSEL DOSYA EXTRACT No.1 BİLİMSEL DOSYA EXTRACT No.1 Çok üst düzey araştırmacılar ve biyologlarla (Marsilya Eczacılık Fakültesi Biogenotoxicology Laboratuvarı INSERM, GREDECO) işbirliği içerisinde yürütülen 14 yıllık çalışma sonrasında

Detaylı

İÇERİĞİ Krem bazı, Hümik asit, Gliserin, Kayısı çekirdek yağı, Fenoksietanol, Parfüm Paraben içermez.

İÇERİĞİ Krem bazı, Hümik asit, Gliserin, Kayısı çekirdek yağı, Fenoksietanol, Parfüm Paraben içermez. Cildi beslemeye, pürüzsüzleştirmeye ve yumuşatmaya yardımcı olmak üzere formüle edilmiştir. Temizlenmiş ve kurulanmış cildinize yukarı ve dışa doğru hareketlerle uygulayınız. Krem bazı, Hümik asit, Gliserin,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. MOMECON %0.1 losyon Deriye damlatılarak kullanılır. KULLANMA TALİMATI Etkin madde: Her bir gram losyon, 1 mg mometazon furoat içerir. Yardımcı maddeler: İzopropil alkol, propilen glikol, hidroksipropil

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her 1 g jel 10 mg Diklofenak sodyuma eşdeğer Diklofenak dietilamonyum içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her 1 g jel 10 mg Diklofenak sodyuma eşdeğer Diklofenak dietilamonyum içerir. KULLANMA TALİMATI VOLTAREN EMULGEL Cilt üzerine uygulanır. Etkin madde: Her 1 g jel 10 mg Diklofenak sodyuma eşdeğer Diklofenak dietilamonyum içerir. Yardımcı maddeler: Karbomer, makrogol ketostearil eter,

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. LAMISIL ONCE % 1 film yapıcı çözelti. Haricen cilde uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. LAMISIL ONCE % 1 film yapıcı çözelti. Haricen cilde uygulanır. KULLANMA TALİMATI LAMISIL ONCE % 1 film yapıcı çözelti Haricen cilde uygulanır. Etkin madde: Her bir gram çözeltide 10 mg terbinafin (hidroklorür halinde) içerir. Yardımcı maddeler: Akrilatlar/oktilakrilamit

Detaylı

KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM

KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM DOKU YENİLENMESİNDE OTOLOG ÇÖZÜM TÜRKİYEDE TEK DENTAL PRP KİTİ KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM YENİLENMEK KENDİ İÇİMİZDE ONARICI DOKU YENİLENMESİNİ HIZLANDIRAN YENİLİKÇİ

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: 1 g merhem 10 mg Centella asiatica nın titre edilmiş ekstresini içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: 1 g merhem 10 mg Centella asiatica nın titre edilmiş ekstresini içerir. KULLANMA TALİMATI MADECASSOL merhem Cilt üzerine uygulanır. Etkin madde: 1 g merhem 10 mg Centella asiatica nın titre edilmiş ekstresini içerir. Yardımcı maddeler: Glikol stearat, propilen glikol, sıvı

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. ETACİD, erişkinler, 12 yaş ve üzerindeki adolesanlarda mevsimsel alerjik rinitin profilaksisinde endikedir.

ÜRÜN BİLGİSİ. ETACİD, erişkinler, 12 yaş ve üzerindeki adolesanlarda mevsimsel alerjik rinitin profilaksisinde endikedir. ÜRÜN BİLGİSİ 1. ÜRÜN ADI ETACİD % 0,05 Nazal Sprey 2. BİLEŞİM Etkin madde: Mometazon furoat 50 mikrogram/püskürtme 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR ETACİD erişkinler, adolesanlar ve 6-11 yaş arasındaki çocuklarda

Detaylı

KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER

KULLANIM KILAVUZUNDA BULUNACAK BİLGİLER İsim: Centrum Silver Birim formülü Bir film tablet içeriği : % ÖGD** Vitaminler Lutein 1000 mcg * A Vitamini 800 mcg 100 (% 50 Beta Karoten) B1 Vitamini 1.65 mg 150 B2 Vitamini 2.1 mg 150 Niasinamid 24

Detaylı

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Türk Standardları Enstitüsü (TSE), tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine göre yönetilen bir kamu kuruluşudur. Türk Standardları Enstitüsü nün Görevleri: Standart Hazırlama,

Detaylı

KEMOTERAPİ NASIL İŞLEV GÖRÜR?

KEMOTERAPİ NASIL İŞLEV GÖRÜR? KEMOTERAPİ NEDİR? Kanser hücrelerini tahrip eden kanser ilaçları kullanılarak yapılan tedaviye kemoterapi denir. Bu tedavilerde kullanılan ilaçlara antikanser ilaçlar da denir. Kanserin türüne göre kemoterapinin

Detaylı

Yüksek Performanslı Yüzey Koruma Sistemleri.

Yüksek Performanslı Yüzey Koruma Sistemleri. Yüksek Performanslı Yüzey Koruma Sistemleri. Sağlık ve Güvenlik Alman Teknolojisi Alman Kalitesi Gündem 1. VIP Çözümler 2. Sağlık ve Güvenlik 3. Yüzeyler ve Yüzey Hazırlığı 1. Beton Yüzeyler 2. Çelik Yüzeyler

Detaylı

5 Pratik Dermatoloji Notları

5 Pratik Dermatoloji Notları AİLE HEKİMLERİ İÇİN 5 Pratik Dermatoloji Notları En Sık Görülen Dermatolojik Hastalıklar İçindekiler Vitiligo Eritema Multiforme Ürtiker Uyuz Tahta Kurusu / Pire Isırığı Kaposi Sarkomu 2 Vitiligo 3 Vitiligo

Detaylı

EXELDERM KREM KULLANMA TALİMATI

EXELDERM KREM KULLANMA TALİMATI KULLANMA TALİMATI EXELDERM krem Deri üzerine uygulanır. Etkin Madde: % 1 Sulkonazol Nitrat Yardımcı Maddeler: Propilen glikol, stearil alkol, setil alkol, askorbil palmitat. Bu ilacı kullanmaya başlamadan

Detaylı

Deriye Uygulanan Ürünler. 9. Hafta

Deriye Uygulanan Ürünler. 9. Hafta Deriye Uygulanan Ürünler 9. Hafta Cilt bakım ürünlerinin temel amaçları: Cildin sağlıklı ve iyi durumda kalmasını sağlamak, Derinin temizlenmesi Derinin nem dengesinin korunması Derinin yaşlanması belirtilerinin

Detaylı

Prof. Dr. Lale TOKGÖZOĞLU

Prof. Dr. Lale TOKGÖZOĞLU Yazar Ad 61 Prof. Dr. Lale TOKGÖZOĞLU Ülkemizde kalp damar hastalıkları erişkinlerde en önemli ölüm ve hastalık nedeni olup kanser veya trafik kazalarına bağlı ölümlerden daha sık görülmektedir. Halkımızda

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Yardımcı maddeler: Polietilen glikol g Polietilen glikol g. Setil alkol g.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Yardımcı maddeler: Polietilen glikol g Polietilen glikol g. Setil alkol g. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI DERİVERİN Merhem 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: 25 gram kremde; Aluminyum hidroksid jel (kuru)...2.50 g. Çinko oksid...1.25 g. Borik asid...1.25

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

KULLANMA TALİMATI. Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu KULLANMA TALİMATINI dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir. KULLANMA TALİMATI BETASALİC 30 g merhem Cilt üzerine uygulanır. Etkin madde: Her 1 gram merhemde dipropiyonat formunda 0,5 mg a eşdeğer betametazon ve 30 mg salisilik asit içerir. Yardımcı madde: Sıvı

Detaylı

Hasta bilgileri. Lantus

Hasta bilgileri. Lantus Hasta bilgileri Lantus Bu kitapçığı diyabet hastaları ve doktor tarafından Lantus teşhisi koyulan kişiler için hazırladık. Tüm diyabet tedavilerinin ilk amacı kan glikoz seviyesini olabildiğince normal

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PRECORT 30 g lık aluminyum tüp halinde kullanıma sunulmaktadır.

KULLANMA TALİMATI. PRECORT 30 g lık aluminyum tüp halinde kullanıma sunulmaktadır. KULLANMA TALİMATI PRECORT % 0.125 Krem Cilt üzerine uygulanır. Etkin madde: Her bir tüp (30 g), 0.0375 g prednasinolon içerir. Yardımcı maddeler: PEG 300 Stearat, potasyum sorbat, metil parahidroksi benzoat,

Detaylı

OTOLOG SELÜLER REJUVENASYON INNOVATIVE TREATMENT FOR SKIN BIO - STIMULATION

OTOLOG SELÜLER REJUVENASYON INNOVATIVE TREATMENT FOR SKIN BIO - STIMULATION OTOLOG SELÜLER REJUVENASYON INNOVATIVE TREATMENT FOR SKIN BIO - STIMULATION 0476 OTOLOG SELÜLER REJUVENASYON NEDİR VE NASIL ETKİLİ OLUR? Daha genç ve canlı bir cilt arzuluyorsanız Density Platelet Jel

Detaylı

Onkolojide Sık Kullanılan Terimler. Yrd.Doç.Dr.Ümmügül Üyetürk 2013

Onkolojide Sık Kullanılan Terimler. Yrd.Doç.Dr.Ümmügül Üyetürk 2013 Onkolojide Sık Kullanılan Terimler Yrd.Doç.Dr.Ümmügül Üyetürk 2013 Kanser Hücrelerin aşırı kontrolsüz üretiminin, bu üretime uygun hücre kaybıyla dengelenemediği, giderek artan hücre kütlelerinin birikimi..

Detaylı

w w w.sanovis.com.tr

w w w.sanovis.com.tr w w w.sanovis.com.tr WWW.MELINESKIN.COM NEDEN MELINE? ÇÜNKÜ HER CİLT KENDİNE ÖZEL BİR YAPIYA SAHİPTİR, MELINE BU BİLİNÇLE ÜRETİLMİŞTİR. FELSEFEMİZ Meline; nedeni ve yerleşim yeri neresi olursa olsun, her

Detaylı

Prof. Dr. Pınar AYDIN O DWEYER

Prof. Dr. Pınar AYDIN O DWEYER Yazar Ad 139 Prof. Dr. Pınar AYDIN O DWEYER Yaşın ilerlemesine bağlı olarak göz sağlığında değişiklikler veya bozulmalar olabilir. Bu değişikliklerin tümü hastalık anlamına gelmemektedir. Ancak diğer

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. DERMABEL % 0.05 Deri Kremi Cilt üzerine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. DERMABEL % 0.05 Deri Kremi Cilt üzerine uygulanır. KULLANMA TALİMATI DERMABEL % 0.05 Deri Kremi Cilt üzerine uygulanır. Etkin madde: Her 1gram krem dipropiyonat formunda 0.5 mg a eşdeğer betametazon içerir. Yardımcı maddeler: Klorokrezol, sodyum dihidrojen

Detaylı

Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz bir şekilde bölünüp çoğalmasıyla ortaya çıkan kötü urlara denir.

Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz bir şekilde bölünüp çoğalmasıyla ortaya çıkan kötü urlara denir. Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz bir şekilde bölünüp çoğalmasıyla ortaya çıkan kötü urlara denir. Genel anlamda ise kanser, hücrelerde DNA'nın hasarı sonucu hücrelerin

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. DOLİNE Jel Deri üzerine uygulanır.

KULLANMA TALİMATI. DOLİNE Jel Deri üzerine uygulanır. KULLANMA TALİMATI DOLİNE Jel Deri üzerine uygulanır. Etkin madde: Her bir 1 g jel 50 mg etofenamat içerir. Yardımcı maddeler :Çam Esansı,Okaliptüs Esansı, Emulgin M-8,Polietilen Glikol,Karbomer,Trietanolamin,İzopropanol,Destile

Detaylı

STERINaF [18F] 250 MBq/ml enjeksiyonluk çözelti içeren flakon Damar içine uygulanır.

STERINaF [18F] 250 MBq/ml enjeksiyonluk çözelti içeren flakon Damar içine uygulanır. STERINaF [F] 250 MBq/ml enjeksiyonluk çözelti içeren flakon Damar içine uygulanır. STERINaF [F] 250 MBq/ml enjeksiyonluk çözelti içeren flakon 1 m l si kalibrasyon tarih ve saatinde 250 MBq/ml sodyum florür

Detaylı