Psikanalitik Psikoterapiler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Psikanalitik Psikoterapiler"

Transkript

1 Psikanalitik Psikoterapiler

2 Freud ve Dürtü Kuramı Sigmund Freud Hakkında İki temel dürtü; cinsellik saldırganlık İd - Süperego çatışması Nevroz Freud un kendi analizi 1900lerde Freud ve psikanaliz Viyana Psikanaliz Birliği ndeki ayrışmalar Adler, Jung

3 Kişilik Kuramı Psikanalitik kuram çatışma üzerine kurulmuştur; amaç ise id ve süperego arasında uzlaşmanın sağlanmasıdır (compromise formation). İd ve Süperego çatışması Savunma Mekanizmaları

4 Kişilik Kuramı Kişiliğin temelinde; bilinçdışı çatışmalar olsa da, bireyler dürtüleri, süperego faaliyetleri, kaygıları ve savunmaları bakımından bu çatışmalarda farklılık göstermektedir. Bu farklılıkların temelinde çatışmanın yaşandığı psikoseksüel gelişim döneminin etkisi vardır.

5 Psikanalitik Kuramın Psikoseksüel Gelişim Dönemleri Oral Dönem Doğum - 1 yaş, Haz-ağız ve çevresinde; haz kaynağı annenin memesi İhtiyacın aşırı doyurulması ya da aşırı engellenmesi saplanma Optimist/pesimist, şüpheci/saf, pasif/manipülatif, haset/hayranlık İlkel savunmalar; inkar, yansıtma, birleştirme (incorporation)

6 Psikanalitik Kuramın Psikoseksüel Gelişim Dönemleri Anal Dönem 2-3 yaş Haz anüste; haz kaynağı kendi vücudu Kontrolcü tuvalet eğitimi ya da tuvalet eğitiminde rahatlık saplanma Erickson a göre bu dönem otonomi dönemidir; bırakma ve tutma davranışında çocuk otonom olmak ister. Anal kişilik; cimrilik, kısıtlayıcık, duygusal izolasyon, inatçılık ya da savurganlık, duygularda aşırılık, kabullenicilik Savunmalar; karşıt tepki geliştirme, yapma-bozma, izolasyon, entellektüelizasyon

7 Psikanalitik Kuramın Psikoseksüel Fallik Dönem Gelişim Dönemleri 3-6 yaş Haz-genital organlarda; haz kaynağı; kızlar için baba erkekler için anne Odipüs ve Elektra Çatışması özdeşim ve kişilik gelişimi Ensest değil; güç ihtiyacı!!!! Önemli olan ebeveynlerin çocukların arzularına nasıl karşılık verdikleridir. Aşırı tolerans/aşırı reddedicilik; kibir/ kendine düşmanlık, gurur/ aşağılanmışlık, gösterişlilik/gösterişsizlik, flörtözlük/utangaçlık, aşırı sosyallik/izolasyon Ebeveyn tepkisinin yanısıra toplum baskısı Savunma; bastırma

8 Psikanalitik Kuramın Psikoseksüel Gelişim Dönemleri Latent Dönem 6-11 yaş Pregenital arzuların bastırılıp sosyal kuralların, akademik başarı ve yarışın daha ön planda olduğu dönemdir. Ergenliğe geçiş döneminin başlangıcı sayılır. Süperego faaliyetleri hız kazanmıştır. Latent dönem süreci bireyi ergenlik için hazırlayacak, genital döneme geçişi sağlayacaktır.

9 Psikanalitik Kuramın Psikoseksüel Gelişim Dönemleri Genital Dönem 12+ Birey artık cinsellik (aşk) ve saldırganlık (iş) dürtülerinin uygun nesnelerini bulmak için hazırdır. Önceki gelişim dönelerini tamamen başarıyla atlamış kişilik yoktur. Bu kişilik psikanaliz sürecinin temel hedefidir. Kurama göre, psikanaliz oral, anal, fallik dönem saplanmalarından etkilenen kişilik özellikleri üzerinde etkilidir.

10 Psikanalitik Kurama Göre Psikopatoloji Pregenital saplanma ve savunmalar Stresli yaşam olayları ile geçmiş çatışmanın aktive olması Dürtülerin harekete geçmesi ve bilinç düzeyine gelmesini engellemek için savunma oluşturulması (semptomlar) Arzu Korku Savunma (Semptom)

11 Psikanalitik Kurama Göre Terapi Süreci Bilinçdışını bilince getirmek Çevresel koşullara bilinç dışı verilen patolojik tepkileri fark etme, Patolojik tepkileri bırakmaya ilişkin direnci fark etme, Dürtülerimizin düşündüğümüz kadar kötü sonuçları olmayabileceğini, işlevsel kontrol edilebileceklerini görme, Genital işlevsellik düzeyinde olgunluğa erişmek

12 Terapi Süreci: Farkındalık Arttırma (Conciousness Raising) Hastanın payına düşen Serbest çağrışım Analizanın iyileşmek isteyen yanıyla terapötik ilişki (working alliance) kurulabilmesi Analizanın rahatsız edici olsa da rüyalarını, çocukluk dönemi anılarını aktarması Terapistin payına düşün Psikanalize uygunluğun tespiti Analizanın serbest çağrışım ve transferansa ilişkin direncine yönelik süreçler: Yüzleştirme Yorumlama Çözümleme, derinlemesine çalışma (working through)

13 Terapi Süreci: Farkındalık Arttırma (Conciousness Raising) Yüzleştirme: Yüzleştirme, üzerinde çalışılan konuya ilişkin analizana geri bildirim vermek Ayrıştırma; daha detaylı olarak deneyimi açıklamak Ayrıştırma ve yüzleştirme bilinç düzeyindeki materyalle yapılır.

14 Terapi Süreci: Farkındalık Arttırma (Conciousness Raising) Yorum: Psikanalizin en temel öğesidir. Bilinçdışını bilince getirmeyi amaçlar. Bilinçdışı materyal, geçmiş, deneyimler, süreç ile ilgili olabilir. Analist gözlemi, empati becerisi, hislerini ve en önemlisi kuramın varsayımları ışığında yorum yapar. Yorum analizanın deneyimleri ve farkındalık düzeyi dışında olabilmesi sebebiyle geri bildirimden ayrılır. Yorum analizana içgörü (insight) kazandırır. Yorumun doğruluğunu analizandaki olumlu değişimi gözleyerek anlayabiliriz. Ancak bu uzun bir süreçtir. Yorumun doğruluğunu kolay teyit edemememiz dirençten(resistance) kaynaklanır.

15 Terapi Süreci: Farkındalık Arttırma (Conciousness Raising) Terapistle danışan arasında terapötik bir ilişki kurulduktan sonra ısrarla eşiyle yaşadığı problemlerin ya da eşinin kendisine olan ilgisizliğinin nedeninin kayınvalidesi olduğunu öne süren Esra, eşiyle olan ilişkisinin önceleri çok iyi olduğunu ancak son bir yıldır kötüleştiğini belirtmiştir. Gördüğü bir rüyasında kayınvalidesinin bavulunu toplayarak çok uzak bir yere gittiğini gördüğünü ve bu duruma çok sevindiğini, bir daha oradan dönmemesini istediğini belirtmiştir. Terapist aslında gördüğü bu yolculuğun onun ölmesini istemek anlamına geleceğini danışana söylemesi bir tür yorumlamadır.

16 Terapi Süreci: Farkındalık Arttırma (Conciousness Raising) Derinlemesine Çalışma (Working Through): Psikanaliz sürecinde transferans ve direnç yorumlarıyla analizanın iç görü kazanma sürecidir. Analizan arzularının, korkularının, savunmalarının farkına varır. Analiz sürecinde transferans aracılığıyla arzularını dile getirmiş, kastre edilmemiş, reddedilmemiştir. Arzularını ve dürtülerini kontrol edebilir, uygun düzeyde savunma kullanabilir. Analiz sonucu kurama göre kişilik değişimi, gelişimi, güçlü ego faaliyetleri ile ilişkilidir. Not: Katarsis psikanaliz sürecinde yer alır ancak düzeltici duygusal bir deneyim olarak kabul edilmez. Psikanalizde düzeltici olan bilinçdışını bilinçli hale getirmektir.

17 Terapi Süreci: Farkındalık Arttırma (Conciousness Raising) Eşinin kendisiyle ilgilenmediğini söyleyen Esra, ilk başlarda terapistin çok iyi bir insan olduğunu belirtmektedir. Ancak ilerleyen zamanlarda onun da kendisiyle ilgilenmedigini, onunla birlikte olmaktan hoslanmadığını, adeta seansların bitmesini dört gözle beklediğini düşünmektedir. Bu yüzden terapistine karsı kızgın oldu ğ unu bunun nedeninin de kendisiyle ilgilenmemesi olduğunu düsünmektedir. Esra'nın kızgınlık ve öfke duyguları ödipal karmaşadaki babasını elinden alan annesine yöneliktir. Bir taraftan da danışmanın sevgisini kazanmaya çalışması onun babasına karşı duydugu özlemle iliskilidir.

18 Terapi İçeriği: İçsel Çatışmalar (Intrapersonal Conflicts) Analiz sürecinde analizanın problemleri kişilerarası düzeyde gibi görünse de analizan en temelde içsel çatışmaları düzeyinde ele alınır: Anksiyetesi ve savunma mekanizmaları Öz Saygısı Sorumluluk algısı

19 Terapi İçeriği: İçsel Çatışmalar Anksiyete ve savunma mekanizmaları: Ayrılma ve kastrasyon anksiyetesi Birincil anksiyete; doğum travması Analizanın anksiyetesi süreç içerisinde analizanın hazır olduğu düzeyde çalışılır. Süreç bu yüzden yavaştır. Gelişmemiş ego yüksek düzey anksiyete ile baş edemez. Analist süreci çoğunlukla savunmalardan oluşur. Analizde amaç savunmayı tamamen ortadan kaldırmak değil, analizanın kontrolünde olgun, gerçekçi savunmalarla yer değiştirmektir.

20 Terapi İçeriği: İçsel Çatışmalar Öz Saygı: Psikanaliz sürecinin temel konusu değildir. Ancak psikoseksüel dönemlerdeki saplanma öz saygıyı etkiler. Öz saygı sorunları kişiliğe ilişkin problemler sonucu ortaya çıkar. Dolayısıyla öz saygı çalışırken süreç kişiliğin genital dönem işlevsellik düzeyine getirilmesi şeklinde devam eder.

21 Terapi İçeriği: İçsel Çatışmalar Sorumluluk Algısı: Psikanalitik kuram deterministtir. Psişik determinizm, mental düzeydeki her sonucun bir nedeni olduğunu varsayar. Psikanalitik kurama göre de sorumluluk bastırılmış çatışmalarımız, savunmalarımız ve en nihayetinde bilinç dışımızdadır. Freud freed us from a generation of neurotics and gave us a generation of psychopaths (Mowrer, 1961)

22 Terapi İçeriği: Kişilerarası Çatışmalar Yakınlık ve Cinsellik: Piaget ye göre geçmiş bilişsel şemalar süreç içerisinde değişir ancak Freud saplanmanın değişmeyeceğini öne sürer. Psikanalitik kurama göre sadece geçmiş ilişkilerimizin olumsuz örüntülerinin farkında olmak yeni olumsuz ilişkiler kurmanın önüne geçer. Cinsel ilişki sürecine yön veren de saplantının olduğu psikoseksüel gelişim dönemidir.

23 Terapi İçeriği: Kişilerarası Çatışmalar İletişim: İmmatür kişiliklerin kurduğu iletişim bir tür monolog sayılabilir. Birey sadece kendi arzularını ötekine yansıtır, ötekinde gördüğü ise ötekine yansıttığı kendi imajıdır. Ör: Yansıtma ve yansıtmalı özdeşim

24 Terapi İçeriği: Kişilerarası Çatışmalar Düşmanlık: Saldırganlık ve toplumsal yaşam Paranoid kişiliklerde savunmaları arttır. Aşırı kontrolcü nevrotiklerde savunmayı azalt.

25 Terapi İçeriği: Kişilerarası Çatışmalar Kontrol: İlişkiler ve dünyaya bakış üzerindeki kontrol savunma mekanizmaları ve saplanılan dönem ile şekillenir. Analiz sürecinde analist kişinin ilişkilerindeki kontrol düzeyini iyi gözlemlemelidir. Bu gözlemler analizanın direnç ve savunmalarını tahminde ve yorumlanmasında önemli yer tutar.

26 Terapi İçeriği:Kişi-Toplum Çatışması Uyum ve Aşırılık: Arzu ve toplumsal beklentiler Savunma mekanizması olarak bastırma Dürtü Kontrolü: Cinsellik ve saldırganlık kontrolü Temel amaç aşırı kontrol ile olgun düzeyde kontrolün yer değiştirmesi

27 Terapi İçeriği: Kendini Gerçekleştirme Yaşamın Anlamı: Sevmek ve Çalışmak (lieben und arbeiten) Sublimasyon; olgun düzeyde savunma İdeal İnsan: Psikanalizin amacı ile aynıdır. Pregenital saplanmaların ve çatışmaların çözümlendiği, olgun düzeyde cinsel işlevsellik gösterebilen insan (genital kişilik) Alturistik, cömert, sosyal ve uyumlu insan

28 Terapi İlişkisi Terapi İlişkisi ve transferans Transferans; yer değiştirme, yansıtma Transferans öğeleri pregenital kişiliğin temelini oluşturur. Aynı zamanda analizanın psikopatolojisini temellendirir ve analiz sürecinde çalışılır (şimdi ve burada). Transferans bilinçdışı gerçekleşir, danışan için yorumlanmadığı sürece tedavi öğesi olmaz. Analist terapi ilişkisi için sıcak, transferans için nötr (blank screen) olmalıdır. Fenichel daha doğal terapist olunmasını savunur Freudyenlere göre Rogerian terapi (daha içten) transferansı engeller. Karşıt aktarım (countertransferans)

29 Psikanalizin Uygulanabilirliği Psikanalistin kendi analizi Psikanalistlerin %99 u psikanalitik psikoterapistlerin %90 ı terapiden geçmiş ( saat). Psikanaliz haftada 4-5 kez ya da en az üç kez yapılıyor dolar arası/50 dk /3-5 yıl Ortodoks analizi; süreçte yaşama ilişkin ciddi değişim yapılmıyor, ilaç, alkol, sigara kullanımı bırakılabiliyor. Divan Analistin analizanın hayatındaki yeri

30 Temel Alternatifler: Psikanalitik Psikoterapi ve İlişkisel Psikanaliz Ortodoks analiz sürecinden geçemeyen hastalar için alternatif (esnek) yöntemler üretildi. Anna Freud (Mother of Ego Psychology); dürtü kuramından yola çıkarak ego işlevlerini ve savunma mekanizmalarını çalıştı.

31 Temel Alternatifler: Psikanalitik Psikoterapi ve İlişkisel Psikanaliz Alexander ve French; Her hastayı pregenital saplanmalar ile açıklamaktansa hastanın ihtiyaçları ve psikopatolojisi düzeyinde analiz edebiliriz.nevrozla sınırlamak zorunda değiliz. Bazı kişilik bozuklukları ve kronik nevroz için klasik analiz gerekebilir. Ancak genel popülasyon için yaklaşık 65 seansta başarı elde edilebilir.

32 Temel Alternatifler: Psikanalitik Psikoterapi ve İlişkisel Psikanaliz Psikanalitik Psikoterapi: Divan yerine yüz yüze görüşme yapılabilir. Serbest çağrışım yerine direkt iletişim kullanılabilir. İlaç kullanımına izin verilebilir. Seansların arası açılabilir. Transferansın ilişki açısından önemi: pozitif transferans ve negatif transferans Transferans yorumunda geçmişten ziyade şimdi ve burada ya vurgu yapılabilir.

33 Temel Alternatifler: Psikanalitik Psikoterapi ve İlişkisel Psikanaliz Terapi ilişkisinde nötralite yerine ilişki kurmak adına pozitif karşıt aktarım önem kazanmıştır. Düzeltici duygusal deneyim empatik, sıcak terapist ile kurulan ilişkide yer bulmaktadır.

34 Temel Alternatifler: Psikanalitik Psikoterapi ve İlişkisel Psikanaliz İlişkisel Psikanaliz: Metakomünikasyon Terapistin aktarımı, danışan ve terapistin ortak ilişkisinin çalışılması Karşıt aktarım danışanın dışarıdaki deneyimlerini ve ilişkilerini anlayabilmek için önemli bir kaynaktır. Kişilerarası düzeyde inceleme; bir kişinin psikolojisinden iki kişinin psikolojisine odaklanmak Temel dürtülerden ziyade ilişkileri, çevre ile olan iletişime odaklı bir yaklaşım

35 Psikanalizin Etkililiği

36 Psikanalizin Etkililiği Etkililik araştırmalarında sonuçlar ölçme yöntemlerinden etkileniyorlar. Genellikle retrospektif, kontrolsüz, standardize olmayan araştırmalar mevcut. Merton Gill: iddialarını batı toplumlarının öngördüğü üzere sistematik bir şekilde sürdürmeyi reddeden tek terapi, bilgi kaynağı Herhangi bir psikoterapi? Psikanaliz > placebo

37 Gelecekte Psikanalitik kuramın pek çok öğesi hala canlılığını korur: Bilinçdışının varlığı, Psikopatolojilerin çocukluk temelleri İnsanların çatışma yaşayıp, çözümledikleri Kendimiz, öteki ve ilişkilerimiz ile ilgili zihinsel temsillerimizin olduğu

38 Psikanalize Yönelik Eleştiriler Ancak insanlar artık zaman ve finansal yönden uygun olanı tercih ediyorlar. Dolayısıyla psikanalizin gelecekte yerini daha kısa süreli psikanalitik terapilere ve ilişkisel psikanalize bırakması muhtemeldir. Yeni bakış açısı iki kişinin terapötik süreçteki varlığına odaklanmaktadır (entegrasyon, kişilerarası bakış) Tedaviyi bireyin ihtiyacına göre bütünleştirmek öncelik kazanmaktadır. Nöropsikanaliz

39 Mrs. Rain Over demanding, over controlling parents Expression of anger Isolating affect Controlling/hostile therapist Transference Excessive cleaning Atoning dirty acts (sexual feelings, homosexual impulses) Gratification of desires Anger against husband Waking him up at 5 am

Psikanaliz Sigmund Freud

Psikanaliz Sigmund Freud Psikanaliz Sigmund Freud Sigmund Freud (1856 1939) 6 Mayıs 1856, Moravya (Çek Cumhuriyeti) 1881, Viyana Tıp Fakültesi mezunu Maartha Bernays ile evlilik, üç çocuk sahibi bir baba Ernst Brücke ile fizyoloji

Detaylı

K İ Ş İ L İ K. Kişilik kavramı Kişilik kuramları Kişiliğin ölçülmesi. Doç.Dr. Hacer HARLAK - PSİ154 - PSİ162

K İ Ş İ L İ K. Kişilik kavramı Kişilik kuramları Kişiliğin ölçülmesi. Doç.Dr. Hacer HARLAK - PSİ154 - PSİ162 K İ Ş İ L İ K Kişilik kavramı Kişilik kuramları Kişiliğin ölçülmesi KİŞİLİK Personality Persona=maske Bireyin özel ve ayırıcı yanlarını içerir. Özel en sık ve en tipik Ayırdedici bireyi diğerlerinden ayırır.

Detaylı

Kısa Süreli Dinamik Psikoterapi (TLDP) Eğitimi Modül-I Ağustos 2016 İbrahim Sarı MD, MSc

Kısa Süreli Dinamik Psikoterapi (TLDP) Eğitimi Modül-I Ağustos 2016 İbrahim Sarı MD, MSc Kısa Süreli Dinamik Psikoterapi (TLDP) Eğitimi Modül-I 20-21 Ağustos 2016 İbrahim Sarı MD, MSc PSİKOTERAPİ-DER Telefon: 0(532) 160 23 78, 0(541) 963 89 87 Email: psikoterapider@gmail.com www.psikoterapiegitimleridernegi.org

Detaylı

Temeller, Bölüm I: Freud. Psikolojiye Giriş. Değerlendirme. Temeller, Bölüm I: Freud Ders 3. Arasınav (%30) Final (%35)

Temeller, Bölüm I: Freud. Psikolojiye Giriş. Değerlendirme.   Temeller, Bölüm I: Freud Ders 3. Arasınav (%30) Final (%35) Psikolojiye Giriş Temeller, Bölüm I: Freud Temeller, Bölüm I: Freud Ders 3 2 Değerlendirme Arasınav (%30) Final (%35) https://classesv2.yale.edu/ Haftalık okuma raporları (%15) Kitap inceleme (%20) Deneye

Detaylı

Psikoterapi Kuramlarında Benzerlik ve Farklılıklar. Geçen Dönem Neler Konuştuk?

Psikoterapi Kuramlarında Benzerlik ve Farklılıklar. Geçen Dönem Neler Konuştuk? Psikoterapi Kuramlarında Benzerlik ve Farklılıklar Geçen Dönem Neler Konuştuk? Senaryoları gözden geçirelim 12.03.2018 Prof. Dr. Gülsen Erden 2 «Scarlett in terapisti, Rhett ile olan ilişkisinde yaşadığı

Detaylı

PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ. PSİ154-PSİ162 Psikolojiye Giriş II

PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ. PSİ154-PSİ162 Psikolojiye Giriş II PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ Psikolojik bozukluklar nasıl iyileştirilir? Tedavi için uygun kişi kimdir? En mantıklı tedavi yaklaşımı hangisidir? Bir terapi biçimi diğerlerinden daha iyi midir? Herhangi

Detaylı

Editörler Doç.Dr. Ahmet Akın & Yrd.Doç.Dr. Rukiye Şahin Psikolojik Danışma Kuramları ISBN: 978-605-5044-19-0

Editörler Doç.Dr. Ahmet Akın & Yrd.Doç.Dr. Rukiye Şahin Psikolojik Danışma Kuramları ISBN: 978-605-5044-19-0 Editörler Doç.Dr. Ahmet Akın & Yrd.Doç.Dr. Rukiye Şahin Psikolojik Danışma Kuramları ISBN: 978-605-5044-19-0 Kitapta yer alan bölümlerin sorumluluğu yazarlarına aittir 1.Baskı 2014 Bu kitabın basım,yayın

Detaylı

KLİNİK PSİKOLOJİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ

KLİNİK PSİKOLOJİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM I GİRİŞ ------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 KLİNİK PSİKOLOJİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ ------------------------------------------

Detaylı

ÇÖZÜM ODAKLI TERAPİLER & KİŞİLERARASI İLİŞKİLER TERAPİSİ PSİKOTERAPİ KURAMLARI II

ÇÖZÜM ODAKLI TERAPİLER & KİŞİLERARASI İLİŞKİLER TERAPİSİ PSİKOTERAPİ KURAMLARI II ÇÖZÜM ODAKLI TERAPİLER & KİŞİLERARASI İLİŞKİLER TERAPİSİ PSİKOTERAPİ KURAMLARI II ÇÖZÜM ODAKLI TERAPİLER Temel varsayımlar Danışanlar hem kişisel hem de üyesi oldukları sosyal ağlar temelinde, kaynaklar

Detaylı

Asistanlıkta Psikoterapi Eğitimi Neden Önemlidir? Doğan Şahin İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Sosyal Psikiyatri Servisi

Asistanlıkta Psikoterapi Eğitimi Neden Önemlidir? Doğan Şahin İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Sosyal Psikiyatri Servisi Asistanlıkta Psikoterapi Eğitimi Neden Önemlidir? Doğan Şahin İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Sosyal Psikiyatri Servisi Başta ABD olmak üzere birçok ülkede tıp ve uzmanlık eğitiminde (psikiyatri dışı)temel

Detaylı

İçindekiler Ön Söz XİX Giriş 1 Kuram Psikoterapi ve Psikolojik Danışma Psikoterapi ve Psikolojik Danışma Kuramları 5 Konuların Düzenlenmesi

İçindekiler Ön Söz XİX Giriş 1 Kuram Psikoterapi ve Psikolojik Danışma Psikoterapi ve Psikolojik Danışma Kuramları 5 Konuların Düzenlenmesi İçindekiler 1. Konu Ön Söz XİX Giriş 1 Kuram 2 Kesinlik ve Açıklık 2 Anlaşabillirlik 3 Test Edilebilirlik 3 Yararlılık 3 Psikoterapi ve Psikolojik Danışma 4 Psikoterapi ve Psikolojik Danışma Kuramları

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikoloji RPD 101 Not III Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Kişilik Gelişimi Kişilik Nedir? *Kişilik, bireyin iç ve dış çevresiyle kurduğu, diğer bireylerden ayırt edici,

Detaylı

Rehabilitasyonda Sanatın Kullanımı. Doç.Dr.Aslı Sarandöl Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD

Rehabilitasyonda Sanatın Kullanımı. Doç.Dr.Aslı Sarandöl Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Rehabilitasyonda Sanatın Kullanımı Doç.Dr.Aslı Sarandöl Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları AD Açıklama 2012-2013 Araştırmacı: Yok Danışman: Yok Konuşmacı: Yok Şizofreni Hastaları

Detaylı

KRİMİNOLOJİ -I- Yar.Doç.Dr. Tuba TOPÇUOĞLU 6 Kasım 2014 Kriminolojide Pozitivist Okul İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ

KRİMİNOLOJİ -I- Yar.Doç.Dr. Tuba TOPÇUOĞLU 6 Kasım 2014 Kriminolojide Pozitivist Okul İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ KRİMİNOLOJİ -I- Yar.Doç.Dr. Tuba TOPÇUOĞLU tuba.topcuoglu@gmail.com 6 Kasım 2014 Kriminolojide Pozitivist Okul İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ KRİMİNOLOJİNİN TARİHÇESİ Doğaüstü Güçlere Dayalı Perspektif

Detaylı

Çetin Özbey

Çetin Özbey Analitik psikoloji, Carl Gustav Jung tarafından geliştirilmiş bir psikoloji kuramıdır. Jung, 1907 yılında Sigmund Freud ile birlikte çalışarak, psikanaliz kurama birçok katkı sağlamıştır; daha sonra bazı

Detaylı

1. ÜNİTE İÇİNDEKİLER EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1

1. ÜNİTE İÇİNDEKİLER EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii YAZARLAR HAKKINDA... iv 1. ÜNİTE EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1 Giriş... 2 Eğitim Psikolojisi ve Öğretmen... 3 Eğitim Psikolojisi... 3 Bilim... 6 Psikoloji... 8 Davranış... 9 Eğitim...

Detaylı

I. Hafta 1. Gün / Cumartesi. Prof. Dr. İrfan Erdoğan 1. PSİKOLOJİK DANIŞMADA KURAMSAL YAKLAŞIMLAR. Doç. Dr. İlkay Demir. Doç. Dr.

I. Hafta 1. Gün / Cumartesi. Prof. Dr. İrfan Erdoğan 1. PSİKOLOJİK DANIŞMADA KURAMSAL YAKLAŞIMLAR. Doç. Dr. İlkay Demir. Doç. Dr. I. Hafta 1. Gün / Pedagojiden Psikolojik Danışmaya: Rehberlik ve psikolojik danışmanın gelişimi, yeri ve önemi İrfan Erdoğan 1 Ekim 2016 1. PSİKOLOJİK DANIŞMADA KURAMSAL YAKLAŞIMLAR 1.1. Psikanalitik Yaklaşım

Detaylı

Toplumsal Cinsiyetle İlgili Kuramlar

Toplumsal Cinsiyetle İlgili Kuramlar Toplumsal Cinsiyetle İlgili Kuramlar Kuramlar neden önemlidir? Psikanalitik kuram Libido: «biyolojik ve toplumsal cinsiyeti organize eden, biyolojik temelli cinsel enerji» «yaşam içgüdüsünü (eros) çalıştıran

Detaylı

Duygu Düzenleme sorununun bir çok psikolojik belirtinin arka planında yer aldığı tespit edilmiştir.

Duygu Düzenleme sorununun bir çok psikolojik belirtinin arka planında yer aldığı tespit edilmiştir. Duygu Düzenleme sorununun bir çok psikolojik belirtinin arka planında yer aldığı tespit edilmiştir. Duygu düzenleme, başlangıçta duygulanımın düzenlenmesi YA DA kendiliğin düzenlenmesine bağlı olarak gelişen

Detaylı

BAĞLANMA ve TERAPİ DE BAĞLANMA YRD.DOÇ.DR.ESRA PORGALI ZAYMAN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ AD

BAĞLANMA ve TERAPİ DE BAĞLANMA YRD.DOÇ.DR.ESRA PORGALI ZAYMAN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ AD BAĞLANMA ve TERAPİ DE BAĞLANMA YRD.DOÇ.DR.ESRA PORGALI ZAYMAN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ AD BAĞLANMA NEDİR? Çocuk ile bakım veren kişi arasında gelişen ilişkide, çocuğun bakım veren kişiyle

Detaylı

PDR de Üç Gelişim Alanı (Kişisel-sosyal gelişim) Prof. Dr. Serap NAZLI

PDR de Üç Gelişim Alanı (Kişisel-sosyal gelişim) Prof. Dr. Serap NAZLI PDR de Üç Gelişim Alanı (Kişisel-sosyal gelişim) Prof. Dr. Serap NAZLI Üç Gelişim Alanı Gelişimsel rehberlik modelinin nihai amacı yaşam kariyeri gelişimini desteklemektir. Gelişimsel PDR nin ilkesi: Rehberlik

Detaylı

Sigmund Freud Anna Freud Carl Jung Alfred Adler Karen Horney Erik Erikson

Sigmund Freud Anna Freud Carl Jung Alfred Adler Karen Horney Erik Erikson Psikanaliz Sigmund Freud'un çalışmaları üzerine kurulmuş bir psikolojik kuramlar ve yöntemler grubunun genel adı. Psikodinamik kuram olarak ta isimlendirilir. Sigmund Freud Anna Freud Carl Jung Alfred

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1 PSİKANALİTİK KURAMLAR...1

İÇİNDEKİLER 1 PSİKANALİTİK KURAMLAR...1 İÇİNDEKİLER Bölüm 1 PSİKANALİTİK KURAMLAR...1 A. FREUD VE PSİKANALİZ...1 GİRİŞ...1 FREUD UN KISA YAŞAM HİKÂYESİ...1 KURAMIN ANAHATLARI...3 Topoğrafik Kuram...3 Yapısal Kişilik Kuramı...4 Cinsellik...6

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III ÜNİTE: 1. PSİKOLOJİ VE GELİŞİM PSİKOLOJİSİ15

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III ÜNİTE: 1. PSİKOLOJİ VE GELİŞİM PSİKOLOJİSİ15 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III ÜNİTE: 1. PSİKOLOJİ VE GELİŞİM PSİKOLOJİSİ15 Bilimin Anlamı ve Özellikleri...17 Psikoloji...18 Gelişim Psikolojisi...25 Öğrenme Psikolojisi...26 Psikolojide Araştırma Yöntemleri...26

Detaylı

BÖLÜM I GELİŞİM İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE 2. ÜNİTE. ÖNSÖZ... v YAZARLAR HAKKINDA... vii

BÖLÜM I GELİŞİM İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE 2. ÜNİTE. ÖNSÖZ... v YAZARLAR HAKKINDA... vii İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... v YAZARLAR HAKKINDA... vii BÖLÜM I GELİŞİM 1. ÜNİTE GELİŞİMLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR, GELİŞİMİN TEMEL İLKELERİ VE GELİŞİMİ ETKİLEYEN ETMENLER... 1 GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR...

Detaylı

Sağlık Psikolojisi-Ders 8 Stres

Sağlık Psikolojisi-Ders 8 Stres Sağlık Psikolojisi-Ders 8 Stres Öğr. Gör. Hüseyin ARI 1 Stres Nedir? Stres bir insan için baskı, gerginlik, rahatsız edici çevresel faktörler veya duygusal tepkiler anlamında gelmektedir. Kişinin bedensel

Detaylı

Soru: Tanrı tasavvuru ne demektir?

Soru: Tanrı tasavvuru ne demektir? Tanrı Tasavvuru Soru: Tanrı tasavvuru ne demektir? Peker e göre: Kişinin bebekliğinden itibaren, zeka gelişimine, edinmiş olduğu bilgi ve yaşantısına göre, Tanrı yı zihninde canlandırması, biçimlendirmesi

Detaylı

Yapısal Kişilik Kuramı

Yapısal Kişilik Kuramı Sembol Düzgün yüzeyli ev Balkonlu Çıkıntılı ev Kral ve kraliçe Kellik diş çekimi Yıkanmak Bir yolculuğa çıkmak Kalabalık içinde çıplak kalmak Uçmak Düşmek Yorum Erkek bedeni Kadın bedeni Anne-baba İğdiş

Detaylı

POZİTİF PSİKOTERAPİLER. Psikoterapi Kuramları-II

POZİTİF PSİKOTERAPİLER. Psikoterapi Kuramları-II POZİTİF PSİKOTERAPİLER Psikoterapi Kuramları-II Tarihsel Süreçte Psikoterapiler Terapi kuramlarının tarihsel yolculuğu; Freud ve Psikoanalitik (Freud 1921) Davranışçı (Skinner 1953, Wolpe 1990), Birey

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİ 2. BÖLÜM DANIŞMANLARIN İŞLEVLERİ VE ÇALIŞMA ALANLARI

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİ 2. BÖLÜM DANIŞMANLARIN İŞLEVLERİ VE ÇALIŞMA ALANLARI İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİ I. DANIŞMANLIĞIN TANIMI VE TARİHÇESİNE GİRİŞ... 3 A. Danışmanlığın Tanımı... 4 B. Rehberliğin Tanımı... 4 C. Psikoterapinin Tanımı... 5 D. Danışmanlık...

Detaylı

HALKBİLİMİNE GİRİŞ I DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1

HALKBİLİMİNE GİRİŞ I DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 HALKBİLİMİNE GİRİŞ I DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 Psikoanalitik Halkbilimi Kuram ve Yöntemleri DR. SÜHEYLA SARITAŞ 2 KONULAR Psikoanalitik Halkbilimi Kuram ve Yöntemleri Kurucuları ve Okullar ( W. Wundt Okulu,

Detaylı

KANSER VE CİNSEL YAŞAM

KANSER VE CİNSEL YAŞAM KANSER VE CİNSEL YAŞAM Doç. Dr. Ülgen Okyayuz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri A.D. Klinik Psikoloji Öğretim Üyesi Son zamanlarda kanserin tedavisinde ilgi sadece tanı ve agresif tedaviyle

Detaylı

DUYGULAR 3 DÜZEYDE INCELENEBILIR: Öznel yaşantı. Duygusal davranış. Fizyolojik olaylar

DUYGULAR 3 DÜZEYDE INCELENEBILIR: Öznel yaşantı. Duygusal davranış. Fizyolojik olaylar emotions DUYGULAR DUYGULAR OLMASAYDı? DUYGULAR 3 DÜZEYDE INCELENEBILIR: Öznel yaşantı Duygusal davranış Fizyolojik olaylar DUYGU KURAMLARı James-Lange Kuramı Önce fizyolojik değişiklikler sonra duygu Bir

Detaylı

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU Yaş Dönem Özellikleri BÜYÜME VE GELİŞME Gelişme kavramı düzenli, sürekli ve uyumlu bir ilerlemeyi dile

Detaylı

29-30 Eylül 1 Ekim 2017 SPONSORLUK DOSYASI

29-30 Eylül 1 Ekim 2017 SPONSORLUK DOSYASI 2930 Eylül 1 Ekim 2017 SPONSORLUK DOSYASI Değerli Destekçimiz, Enstitüsü olarak kurulduğumuz 2005 yılından bu yana psikiyatri ve psikoterapi dünyasına yönelik gerçekleştirdiğimiz çok çeşitli ulusal ve

Detaylı

GÜDÜLENME. Doç.Dr. Hacer HARLAK - Psikolojiye Giriş I

GÜDÜLENME. Doç.Dr. Hacer HARLAK - Psikolojiye Giriş I GÜDÜLENME Dersin konuları Güdülenme ile ilişkili kavramlar Güdülenme kuramları Biyolojik kuramlar İçgüdü Dürtü-azaltma Uyarılma Psikososyal Kuramlar Özendirici Bilişsel Biyopsikososyal kuram Maslow un

Detaylı

İÇİNDEKİLER. GİRİŞ GELİŞİM PSİKOLOJİSİNE DAİR Prof. Dr. İrfan ERDOĞAN. I. Gelişim Psikolojisine Kuramsal Bakış...1

İÇİNDEKİLER. GİRİŞ GELİŞİM PSİKOLOJİSİNE DAİR Prof. Dr. İrfan ERDOĞAN. I. Gelişim Psikolojisine Kuramsal Bakış...1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ GELİŞİM PSİKOLOJİSİNE DAİR Prof. Dr. İrfan ERDOĞAN I. Gelişim Psikolojisine Kuramsal Bakış...1 BÖLÜM 1 GELİŞİM PSİKOLOJİSİNDE KURAMLAR VE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Çare SERTELİN MERCAN I.

Detaylı

Dinamik Formülasyon Üzerine Bir Olgu Sunumu. Dr. Abdullah AKGÜN Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Dinamik Formülasyon Üzerine Bir Olgu Sunumu. Dr. Abdullah AKGÜN Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dinamik Formülasyon Üzerine Bir Olgu Sunumu Dr. Abdullah AKGÜN Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kimlik Bilgileri 53 yaşında, Kadın Evli 3 çocuğu var Ev hanımı Eşiyle Ankara da yaşıyor Yakınmaları

Detaylı

Mükemmel Kardeş ve Kıskançlık. Dr.Şenay KILINÇEL

Mükemmel Kardeş ve Kıskançlık. Dr.Şenay KILINÇEL Mükemmel Kardeş ve Kıskançlık Dr.Şenay KILINÇEL Bursa - 2017 1 SUNUM PLANI Giriş Mükemmel kardeş var mıdır? Rekabet nedir? Kıskançlık nedir? Haset nedir? Kardeş Kıskançlığına yaklaşım 2 Mükemmellik ve

Detaylı

PSİKANALİZ VE PSİKODİNAMİK PSİKOTERAPİLER PSİKOTERAPİ KURAMLARI I

PSİKANALİZ VE PSİKODİNAMİK PSİKOTERAPİLER PSİKOTERAPİ KURAMLARI I PSİKANALİZ VE PSİKODİNAMİK PSİKOTERAPİLER PSİKOTERAPİ KURAMLARI I Psikanaliz, içsel deneyimleri çözümleyerek insan davranışlarını anlamaya ve psikolojik sorunları tedavi etmeye çalışan bir psikoterapi

Detaylı

Pedagojik Formasyon Eğitimi EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ

Pedagojik Formasyon Eğitimi EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ Pedagojik Formasyon Eitimi SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. Fatih CAMADAN PROBLEM ALANLARINA GÖRE REHBERLİK HİZMETLERİ 1. EĞİTSEL REHBERLİK 2. MESLEKİ REHBERLİK 3. KİŞİSEL SOSYAL

Detaylı

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü BİRİNCİ YIL 1. Dönem 2. Dönem Ön Şart Ön Şart PSİ 101 Psikolojiye Giriş-I 3 0 3 5 PSİ 102 Psikolojiye Giriş-II 3 0 3 5 MAT 103

Detaylı

On Soruda Bir Konu Destekleyici PsikoterapininUygulama Alanları. Umut Mert Aksoy Almıla Erol Demet Güleç Öyekçin Halis Ulaş

On Soruda Bir Konu Destekleyici PsikoterapininUygulama Alanları. Umut Mert Aksoy Almıla Erol Demet Güleç Öyekçin Halis Ulaş On Soruda Bir Konu Destekleyici PsikoterapininUygulama Alanları Umut Mert Aksoy Almıla Erol Demet Güleç Öyekçin Halis Ulaş Destekleyici Psikoterapinin (DP) Uygulama Alanları 1.Psikotik Bozukluklar ve DP

Detaylı

İçindekiler. Şekiller Listesi Tablolar Listesi Yazarlar Hakkında Başlangıç

İçindekiler. Şekiller Listesi Tablolar Listesi Yazarlar Hakkında Başlangıç İçindekiler Şekiller Listesi Tablolar Listesi Yazarlar Hakkında Başlangıç Ön Söz Teşekkür xi xii xiii xiv xvii xviii Giriş 1 Sistemik ve Aile Terapisi Deneyimleri 1 Bir Ailenin Görüşü 1 İki Terapistin

Detaylı

UYGULAMALI DAVRANIŞ ANALİZİ. UDA nın Kökenleri

UYGULAMALI DAVRANIŞ ANALİZİ. UDA nın Kökenleri UYGULAMALI DAVRANIŞ ANALİZİ UDA nın Kökenleri İnsanlar neden davrandıkları gibi davranırlar? Neden bazı insanlar toplumun onayladığı gibi davranırken, bazıları toplum tarafından onay görmeyen davranışlar

Detaylı

OYUN VE ÇOCUK. -Çocuğun iç dünyasını anlayabilmek. -Çocuğun olayları anlamasına yardım etmek. -Çocuğa olaylarla baş etme becerileri kazandırmak

OYUN VE ÇOCUK. -Çocuğun iç dünyasını anlayabilmek. -Çocuğun olayları anlamasına yardım etmek. -Çocuğa olaylarla baş etme becerileri kazandırmak OYUN VE ÇOCUK Oyun oynamak çocukluk çağına özgü psikolojik, fizyolojik ve sosyal içerikli bir olgudur. Oyun hem zihinsel gelişimin aynası olan hem sosyal becerilerin öğrenildiği hem de duygusal boşalımın

Detaylı

Kişilik Gelişimi Doç. Dr. Tülin Şener

Kişilik Gelişimi Doç. Dr. Tülin Şener Kişilik Gelişimi Doç. Dr. Tülin Şener Psiko-analitik Gelişim Kuramı (Sigmund Freud) Freud birey davranışlarının altında yatan nedenleri ve kişiliği oluşumunu birtakım kavramlara göre açıklamıştır. Freud

Detaylı

SÜRESİ SINIRLI DİNAMİK PSİKOTERAPİ

SÜRESİ SINIRLI DİNAMİK PSİKOTERAPİ SÜRESİ SINIRLI DİNAMİK PSİKOTERAPİ 1. Atölye Çalışması Malzemeleri Hanna LEVENSON, Ph.D. Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları: 46 Süresi Sınırlı Dinamik Psikoterapi Atölye Çalışması I Hanna Levenson,

Detaylı

ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI

ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI Bilgisayar ve internet kullanımı teknoloji çağı olarak adlandırabileceğimiz bu dönemde, artık hayatın önemli gereçleri haline gelmiştir. Bilgiye kolay, hızlı, ucuz ve güvenli

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 3. Bilişsel Kavramsallaştırma 29 Bilişsel Model 30 İnançlar 32 Davranışın Otomatik Düşüncelerle İlişkisi 36.

İÇİNDEKİLER. Bölüm 3. Bilişsel Kavramsallaştırma 29 Bilişsel Model 30 İnançlar 32 Davranışın Otomatik Düşüncelerle İlişkisi 36. İÇİNDEKİLER Bölüm 1. Bilişsel Davranış Terapisine Giriş 1 Bilişsel Davranış Terapisi Nedir? 2 Bilişsel Davranış Terapisinde Altta Yatan Teori Nedir? 3 Araştırmalar Ne Diyor? 4 Beck, Bilişsel Davranış Terapisini

Detaylı

* Marmara Üniversitesi, Atürük Eğitim Fakültesi

* Marmara Üniversitesi, Atürük Eğitim Fakültesi M. Ü.Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi Yıl: 1995, Sayı: 7 Sayfa: 275-285 PSİKANALİZ KURAMI VE ÖZELLİKLERİ Dr. Necla Tuzcuoğlu * 20. Yüzyılın başlarında genişleme ve yayılma alanı bulan

Detaylı

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ Marmara Evleri Anaokulunda Rehberlik Hizmetleri (3 6 yaş) Okulumuzdaki tüm öğrencilerin her yönüyle sağlıklı gelişmeleri, okul ortamına uyum sağlamaları ve kapasitelerini

Detaylı

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67

Etkinlik Listesi BÖLÜM II İLİŞKİLENDİRME AŞAMASI 67 İçindekiler Etkinlik Listesi Önsöz XII XIV BÖLÜM I GİRİŞ 1 1. Danışmanlık ve yardım nedir? 3 Bölüm sonuçları 3 Danışmanlık, psikoterapi ve yardım 4 Danışmanlık nedir? 9 Yaşam becerileri danışmanlığı yaklaşımı

Detaylı

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ. Motivasyon Motivasyon Teorileri - 3 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ. Motivasyon Motivasyon Teorileri - 3 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ Motivasyon Motivasyon Teorileri - 3 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ Motivasyon Kuramları Alfender in ERG Teorisi Clayton Alfender e göre, Maslow un kuramı gerçek hayata uygun değildir. Ona göre,

Detaylı

AÇIKLAMA Araştırmacı: Yok. Konuşmacı: Yok. Danışman: Yok

AÇIKLAMA Araştırmacı: Yok. Konuşmacı: Yok. Danışman: Yok AÇIKLAMA 2015-2017 Araştırmacı: Yok Konuşmacı: Yok Danışman: Yok " Her konuşmacımız, konuşmasının en başında son 3 sene içinde ilaç endüstrisi ile gerçekleştirdiği konuşmacı, araştırmacı, danışman, kitap

Detaylı

EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME. (Eye Movement Desensitization and Reprossesing)

EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME. (Eye Movement Desensitization and Reprossesing) EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME (Eye Movement Desensitization and Reprossesing) Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Panik Atak ve Sınav Kaygısı ndan Kısa Sürede Kurtulmanın

Detaylı

ÇİFT PSİKOTERAPİSİNDE KADINLAR 16 19 Haziran 2010 Anadolu Psikiyatri Günleri Uz.Dr. Nuşin Sarımurat Baydemir İlişki Psikoterapileri Enstitüsü İstanbul Çift ilişkilerinde, özellikle evliliklerde, cinsiyet

Detaylı

Masterson Yaklaşımı Eğitimi Kişilik Bozukluklarının Psikanalitik Psikoterapisi

Masterson Yaklaşımı Eğitimi Kişilik Bozukluklarının Psikanalitik Psikoterapisi Masterson Yaklaşımı Eğitimi Kişilik Bozukluklarının Psikanalitik Psikoterapisi Masterson Yaklaşımı Psikoterapi Eğitimi nin amacı nedir? Masterson yaklaşımı uzun yıllar süren klinik çalışmalarla geliştirilen

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... v

İÇİNDEKİLER. Önsöz... v İÇİNDEKİLER Önsöz... v BÖLÜM 1 SPOR VE SPOR PSİKOLOJİSİ Spor... 1 Spor Psikolojisinin Gelişmesi... 2 Spor Psikolojisinin Alanları... 5 Spor Psikologları... 6 Spor Psikologlarının İşlevleri... 7 BÖLÜM 2

Detaylı

Aile İçi Şiddet Olgusuna Poliklinikte Psikoterapötik Yaklaşım. Bir yöntem olarak destekleyici psikoterapi. Dr. Özge Doğanavşargil-Baysal

Aile İçi Şiddet Olgusuna Poliklinikte Psikoterapötik Yaklaşım. Bir yöntem olarak destekleyici psikoterapi. Dr. Özge Doğanavşargil-Baysal Aile İçi Şiddet Olgusuna Poliklinikte Psikoterapötik Yaklaşım Bir yöntem olarak destekleyici psikoterapi Dr. Özge Doğanavşargil-Baysal AÇIKLAMA 2015-2017 Araştırmacı: Yok Konuşmacı: Yok Danışman: Yok Aile

Detaylı

DERS TANIMLARI PSY611T

DERS TANIMLARI PSY611T DERS TANIMLARI PSY611T İleri Araştırma Yöntemleri (3+0+0) 7 Bu derste, sosyal ve davranış bilimlerinde kantitatif ve kalitatif araştırma yöntemleri, deneysel ve yarı deneysel düzeneklere özel vurgu yapılarak

Detaylı

PSİKOLOJİK REHBERLİK BÖLÜMÜ DANIŞMANLIK VE. Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu

PSİKOLOJİK REHBERLİK BÖLÜMÜ DANIŞMANLIK VE. Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÖLÜMÜ Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu İÇERİK Rehberlik Birimi Tanıtımı Gelişim Dönemleri ve Okula Uyum Süreçleri Öğrencilerimizin; Zihinsel, bedensel, sosyal ve

Detaylı

PSİKOTERAPİ VE DALGALAR. Prof. Dr. Erol GÖKA

PSİKOTERAPİ VE DALGALAR. Prof. Dr. Erol GÖKA PSİKOTERAPİ VE DALGALAR Prof. Dr. Erol GÖKA Akademide en çok tanımlanan iki kavram: Kültür ve psikoterapi Hekimin hastayı etkilemek için kullandığı psikolojik yöntemlerin bütünü (TDK) Hekimin hastayı sağaltmakta

Detaylı

O Psiko-motor gelişim farklı değişikliklere uğrasa da bireyin tüm yaşamı boyunca devam eden bir süreçtir.

O Psiko-motor gelişim farklı değişikliklere uğrasa da bireyin tüm yaşamı boyunca devam eden bir süreçtir. PSİKOMOTOR GELİŞİM O Psiko-motor gelişim, fiziksel büyüme ve merkezi sinir sisteminin gelişimine paralel olarak organizmanın isteme bağlı hareketlilik kazanması olarak tanımlanır. O Psiko-motor gelişim

Detaylı

Nitel Araştırmada Geçerlik ve Güvenirlik

Nitel Araştırmada Geçerlik ve Güvenirlik Nitel Araştırmada Geçerlik ve Bilimsel araştırmanın en önemli ölçütlerinden biri olarak kabul edilen geçerlik ve güvenirlik araştırmalarda en yaygın olarak kullanılan iki en önemli ölçüttür. Araştırmalarda

Detaylı

DUYGU ODAKLI ÇİFT TERAPİSİ

DUYGU ODAKLI ÇİFT TERAPİSİ DUYGU ODAKLI ÇİFT TERAPİSİ Leslie S. GREENBERG Serine WARWAR Psikoterapi Enstitüsü Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları: 70 Duygu Odaklı Çift Terapisi Atölye Çalışması Malzemeleri Leslie S. GREENBERG

Detaylı

YAŞAM BOYU GELİŞİM Ergenlik-Yetişkinlik

YAŞAM BOYU GELİŞİM Ergenlik-Yetişkinlik YAŞAM BOYU GELİŞİM Ergenlik-Yetişkinlik ERGENLİK ERGENLİK Çocukluk ile yetişkinlik arasındaki geçiş dönemidir. Bu geçiş dönemi cinsel olgunlaşmaya yönelik fiziksel değişimlerle başlar, bağımsız yetişkin

Detaylı

Benjamin Beit-Hallahmi, Prolegomena to The Psychological Study of Religion, London and Toronto: Associated University Press, 1989.

Benjamin Beit-Hallahmi, Prolegomena to The Psychological Study of Religion, London and Toronto: Associated University Press, 1989. Ç. Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, Cilt 2, Sayı 2, Temmuz-Aralık 2002 KİTAP TANITIMI Yrd. Doç. Dr. Hasan KAYIKLIK Çukurova Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi Benjamin Beit-Hallahmi, Prolegomena to The Psychological

Detaylı

Bölüm 1. İletişimin ve Psikolojinin Gelişimi... 19

Bölüm 1. İletişimin ve Psikolojinin Gelişimi... 19 5 İÇİNDEKİLER Önsöz... 13 Giriş... 17 Bölüm 1. İletişimin ve Psikolojinin Gelişimi... 19 İletişimin gelişimi... 21 Psikolojinin Gelişimi... 23 Yapısalcılık ve işlevselcilik... 25 Psikodinamik bakış açısı...

Detaylı

SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ

SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cerdogan@yildiz.edu.tr Sınıf Nedir? Ders yapılır Yaşanır Zaman geçirilir Oyun oynanır Sınıf, bireysel ya da grupla öğrenme yaşantılarının gerçekleştiği

Detaylı

Cinsel Terapi: Cinsel Terapi Nedir? Ne değildir? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Cinsel Terapi: Cinsel Terapi Nedir? Ne değildir? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim En farklı cinsel bozukluklar dahi, bir çiftin cinsel terapi veya cinsel danışmanlık hizmeti almasını gerektirebilir. Bu noktada terapi uzmanı seçme konusunda bilmeniz gerekenler nelerdir? Seanslarda neler

Detaylı

SÜRESİ SINIRLI DİNAMİK PSİKOTERAPİ

SÜRESİ SINIRLI DİNAMİK PSİKOTERAPİ SÜRESİ SINIRLI DİNAMİK PSİKOTERAPİ 2. ATÖLYE ÇALIŞMASI MALZEMELERİ Hanna LEVENSON, Ph.D. Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları: 63 Süresi Sınırlı Dinamik Psikoterapi İleri Düzey Atölye Çalışması Hanna

Detaylı

ÇOCUK ve ERGEN BDT EĞİTİMİ. 4 Modül - 64 Akademik Saat. Çocuk ve Ergen Odaklı. Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi Bilgilendirme Klavuzu EĞİTİMCİ

ÇOCUK ve ERGEN BDT EĞİTİMİ. 4 Modül - 64 Akademik Saat. Çocuk ve Ergen Odaklı. Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi Bilgilendirme Klavuzu EĞİTİMCİ ÇOCUK ve ERGEN BDT EĞİTİMİ 4 Modül - 64 Akademik Saat Çocuk ve Ergen Odaklı Bilgilendirme Klavuzu EĞİTİMCİ APAMER Aktüel Psikolojik Araştırmalar ve Eğitim Merkezi tarafından organize edilen Uzman Psikolog

Detaylı

Dersin Grubu. Dersin Kodu. Yarıyıl. Dersin Adı. Bölüm Zorunlu. 1 1 PSY101 Psikolojiye Giriş-I. Bölüm Zorunlu. 2 2 PSY102 Psikolojiye Giriş-II

Dersin Grubu. Dersin Kodu. Yarıyıl. Dersin Adı. Bölüm Zorunlu. 1 1 PSY101 Psikolojiye Giriş-I. Bölüm Zorunlu. 2 2 PSY102 Psikolojiye Giriş-II Adı 1 1 PSY101 ye Giriş-I Açıklaması 6 3 ki temel konulara giriş niteliğinde bir derstir. İşlenecek konulara araştırma teknikleri, davranışın biyolojik kökenleri, algı, hafıza, dil, insan gelişimi, vb.

Detaylı

Kişilik Gelişimi. Yrd.Doç.Dr.Banu YÜCEL TOY 2/10/2016

Kişilik Gelişimi. Yrd.Doç.Dr.Banu YÜCEL TOY 2/10/2016 1 Kişilik Gelişimi 2 Psikoseksüel Gelişim Sigmund Freud 3 Freud un Psikoseksüel Gelişim Kuramının Özellikleri Freud a göre, ilk çocukluk yıllarında geçirilen yaşantının kişilik gelişiminde önemi büyüktür.

Detaylı

ERGENDE AİLE KRİZLERİNE MÜDAHALE. Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç

ERGENDE AİLE KRİZLERİNE MÜDAHALE. Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç ERGENDE AİLE KRİZLERİNE MÜDAHALE Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç Aile Krizleri 1. Normal gelişimsel krizler (Yaşam döngüsü aşamaları) 2. Aileye özgü krizler (Ailede hastalıklar, ölümler, boşanmalar, göç,

Detaylı

BÜTÜNCÜL PSİKOTERAPİ 7. DÖNEM

BÜTÜNCÜL PSİKOTERAPİ 7. DÖNEM BÜTÜNCÜL PSİKOTERAPİ 7. DÖNEM ŞUBAT DERS NOTLARI Editör Dr. Tahir ÖZAKKAŞ i Psikoterapi Enstitüsü Eğitim Yayınları: 93 Bütüncül Psikoterapi Eğitimi 7. Dönem Şubat 2009 Ders Notları ISBN 978-605-5241-52-0

Detaylı

İçindekiler BÖLÜM 1 PSİKOLOJİK DANIŞMANIN TARİHÇESİ VE MESLEKİ TEMELLERİ 1

İçindekiler BÖLÜM 1 PSİKOLOJİK DANIŞMANIN TARİHÇESİ VE MESLEKİ TEMELLERİ 1 İçindekiler BÖLÜM 1 PSİKOLOJİK DANIŞMANIN TARİHÇESİ VE MESLEKİ TEMELLERİ 1 KONU 1 Psikolojik Danışmanın Tarihçesi ve Eğilimleri 2 Psikolojik Danışmayı Tanımlama 4 Rehberlik 5 Psikoterapi 6 Psikolojik Danışma

Detaylı

YAPISAL AİLE SİSTEMLER KURAMI. Salvador MINUCHIN

YAPISAL AİLE SİSTEMLER KURAMI. Salvador MINUCHIN YAPISAL AİLE SİSTEMLER KURAMI Salvador MINUCHIN Aile Yapısı Bireylerin birbirleriyle nasıl ilişkiye gireceklerini düzenleyen kurallardır. Bu kuralların oluşumunda iki faktör belirleyicidir: 1. Aile üyeleri

Detaylı

Bilgilendirme Toplantısı Boşanma ve Çocuk

Bilgilendirme Toplantısı Boşanma ve Çocuk 11.03.2016 Bilgilendirme Toplantısı Boşanma ve Çocuk Cemre Soysal Uzman Klinik Psikolog Boşanma kararına doğru.. Boşanma çocukların başına gelebilecek en sarsıcı olaylardan biridir. Çocukların değişikliklere

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 KURAM İYİ BİR ŞEYDİR 1 BÖLÜM 2 PSİKANALİZ 29. Kapanış Yorumu 28

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 KURAM İYİ BİR ŞEYDİR 1 BÖLÜM 2 PSİKANALİZ 29. Kapanış Yorumu 28 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 KURAM İYİ BİR ŞEYDİR 1 Kuram Nedir? 2 Psikoterapi Nedir? 2 Kurama Gerek Var mı? 3 Kuram Eğlencelidir 3 Kuram İşe Yarar 3 Kuram İnsan Yaşamının Temelidir 4 Kuramdan Yararlanmayan Danışmanlar

Detaylı

Freud ve Psikanaliz Topografik (Yerbetimsel) Kuram... 21

Freud ve Psikanaliz Topografik (Yerbetimsel) Kuram... 21 BÖLÜM 2 KİŞİLİK KURAMLARI Freud ve Psikanaliz... 20 Topografik (Yerbetimsel) Kuram... 21 Bilinç... 22 Bilinçaltı... 22 Bilinçdışı... 23 Yapısal Kuram... 25 İlkelbenlik... 26 Benlik... 26 Üstbenlik... 30

Detaylı

Kişilik Psikolojisi (PSY 401) Ders Detayları

Kişilik Psikolojisi (PSY 401) Ders Detayları Kişilik Psikolojisi (PSY 401) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kişilik Psikolojisi PSY 401 Güz 3 0 0 3 7 Ön Koşul Ders(ler)i PSY301, Dersi

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1. Bölüm. 2. Bölüm. vii

İÇİNDEKİLER. 1. Bölüm. 2. Bölüm. vii İÇİNDEKİLER ön SÖZ xix 1. Bölüm klinik psikolog olmak Bölümün Hedefleri 1 Mesleği Tanımlama 1 Dört Farklı Psikoloğun Sorunları ve Sorumlulukları 2 Bir Klinik Psikoloji Öğrencisi 2 Klinik Psikolog A Genel

Detaylı

D.Ü TIP FAKÜLTESİ 2013-2014 DERS YILI DÖNEM-I BİYOİSTATİSTİK, HALK SAĞLIĞI VE RUH SAĞLIĞI DERS KURULU 31.12.2013-03.02.2014

D.Ü TIP FAKÜLTESİ 2013-2014 DERS YILI DÖNEM-I BİYOİSTATİSTİK, HALK SAĞLIĞI VE RUH SAĞLIĞI DERS KURULU 31.12.2013-03.02.2014 D.Ü TIP FAKÜLTESİ 2013-2014 DERS YILI DÖNEM-I BİYOİSTATİSTİK, HALK SAĞLIĞI VE RUH SAĞLIĞI 31.12.2013-03.02.2014 Dersler Teorik Pratik Toplam Biyoistatistik 18 18 Ruh Sağ. ve Hast. 23 23 Halk Sağlığı 15

Detaylı

RUH SAĞLIĞINA YÖNELİK PSİKOLOJİ YAKLAŞIMLARI

RUH SAĞLIĞINA YÖNELİK PSİKOLOJİ YAKLAŞIMLARI Ünite 3 RUH SAĞLIĞINA YÖNELİK PSİKOLOJİ YAKLAŞIMLARI Öğr. Gör. Halil İbrahim ERTUĞ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ YAKLAŞIMLARI Kişilik Özellikleri Yaklaşımında, bireylerin kişiliklerinin, ayırıcı kişilik özellikleri

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi SOSYAL FOBĐ

Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi SOSYAL FOBĐ Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi SOSYAL FOBĐ Sosyal fobi, bireyin sosyal ortamlarda herhangi bir eylem yaparken utanç duyacağı duruma düşeceğini düşünerek nedensiz kızarma,

Detaylı

Psikanalizin Kavram Haritası

Psikanalizin Kavram Haritası On5yirmi5.com Psikanalizin Kavram Haritası Psikanalitik kuram denilince, zihinsel işleyiş ve bunun insanda gelişimi ile ilgili bir varsayımlar topluluğunu anlıyoruz. Yayın Tarihi : 7 Şubat 2012 Salı (oluşturma

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikoloji RPD 101 Not II Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Psikolojide Ekoller & Yaklaşımlar *1879 da Alman psikolog Wilhelm Wundt tarafından kurulan psikoloji laboratuarı

Detaylı

Üç duygusal/duyumsal çıkış

Üç duygusal/duyumsal çıkış Şen Şen Bir Psikoterapi Mümkün Mü? İlker ÖZYILDIRIM Üç duygusal/duyumsal çıkış Cem yılmaz Sıkıcılaşan/ monotonlaşan psikoterapi dili Dertli olmak & derdi olmak Şen: Neşe, kahkaha, sevinç, coşku Kalabalık,

Detaylı

KİŞİLİK GELİŞİMİ PSİKOLOG-PSİKOTERAPİST AİLE DANIŞMANI SİBEL CESUR AKYUNAK

KİŞİLİK GELİŞİMİ PSİKOLOG-PSİKOTERAPİST AİLE DANIŞMANI SİBEL CESUR AKYUNAK KİŞİLİK GELİŞİMİ PSİKOLOG-PSİKOTERAPİST AİLE DANIŞMANI SİBEL CESUR AKYUNAK Kişilik kavramından ne anlıyoruz? Kişilik nasıl gelişir ve nelerden etkilenebilir? Kişilik Kişilik, bireyi diğer bireylerden farlılaştıran,

Detaylı

Dr. Sait Uluç Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü

Dr. Sait Uluç Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü Dr. Sait Uluç Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü KİŞİSEL BİLGİLER Adres: Hacettepe Ünv. Edebiyat Fak. Psikoloji Böl. Beytepe/ANKARA E- Posta: psysait@hacettepe.edu.tr Kişisel

Detaylı

PSİKANALİZE GİRİŞ SEMİNERLERİ

PSİKANALİZE GİRİŞ SEMİNERLERİ ULUSLARARASI PSİKANALİZ BİRLİĞİ (IPA) ADAY DERNEĞİ PSİKANALİZE GİRİŞ SEMİNERLERİ 2017-2018 Derneğimiz tarafından bu sene onuncusu düzenlenen Psikanalize Giriş Seminerleri iki ayrı seviyede yapılmaktadır:

Detaylı

ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLARDA CİNSEL EĞİTİM

ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLARDA CİNSEL EĞİTİM ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLARDA CİNSEL EĞİTİM Zihinsel engelli çocukların cinsel gelişim aşamaları normal çocukların cinsel gelişim aşamaları ile aynıdır. Cinsel eğitimin en büyük amacı,çocukluktan yaşamın

Detaylı

Bireysel Farklılıklar, Kişilik, Tutum, Duygu ve Değerler

Bireysel Farklılıklar, Kişilik, Tutum, Duygu ve Değerler Bireysel Farklılıklar, Kişilik, Tutum, Duygu ve Değerler 1 KİŞİLİK Tutarlı davranışlar ortaya çıkmasına neden olan özellikler Doğuştan mı, sonradan mı? Çevresel etmenler.. (aile, okul, arkadaş, sosyal

Detaylı

ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI RUHSAL DEĞERLENDİRME FORMU. Temel Yakınmalar. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi

ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI RUHSAL DEĞERLENDİRME FORMU. Temel Yakınmalar. . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi . Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Koruma Birimi ÇOCUK İHMAL VE İSTİSMARI RUHSAL DEĞERLENDİRME FORMU Çocuğun Adı- Soyadı: Cinsiyeti: TC Kimlik No: Görüşmecinin Adı- Soyadı:

Detaylı

GRP406 MESLEK ETİĞİ VE YASAL KONULAR. Doç. Dr. İlhan YALÇIN

GRP406 MESLEK ETİĞİ VE YASAL KONULAR. Doç. Dr. İlhan YALÇIN GRP406 MESLEK ETİĞİ VE YASAL KONULAR Doç. Dr. İlhan YALÇIN SUNU PLANI Birey ve profesyonel bir kişi olarak psikolojik danışman PSİKOLOJİK DANIŞMANLARIN ÖZELLİKLERİ Birey olarak psikolojik danışman Profesyonel

Detaylı

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL ZORUNLU DERSLER

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL ZORUNLU DERSLER T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL ZORUNLU DERSLER PSH 501 - Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Temelleri

Detaylı

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KLİNİK PSİKOLOJİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ

SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KLİNİK PSİKOLOJİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ KLİNİK PSİKOLOJİ TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS BİLGİ PAKETİ Amaç: Ülkemizde son yıllarda klinik psikoloji alanında iyi eğitim almış uzmanlara olan ihtiyaç giderek artmıştır.

Detaylı