Motor Tasarımına Etki Eden Faktörler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Motor Tasarımına Etki Eden Faktörler"

Transkript

1 Motor Tasarımına Etki Eden Faktörler Yeni bir motor geliştirmedeki oldukça yüksek maliyet dikkate alındığında, yapımcı dizayn ve imalatı gerçekleştirmeden önce aşağıdaki sorulara cevap aramalıdır: Neden yeni bir dizayn? Dizayn edilecek motorun kullanım alanı? Hangi yakıt kullanılacaktır? Motorun güç ve yakıt ekonomisi nedir?

2 Bu istekleri karşılayacak en uygun motor tipi: Dizel ya da Benzin? İki ya da dört zamanlı? Aşırı doldurmalı ya da doğal emişli? Silindir sayısı ve düzeni? Tahmini geliştirme maliyeti? Tahmini geliştirme zamanı? Tahmini yapım maliyeti? Motorun tam tasarlanan zamanda başarılı bir şekilde bitirildiği kabul edildiğinde, o anda diğer firmalarca tasarlanan benzeri ürünlerle rekabet edebilecek midir?

3 Motor Gücünün Saptanması Motor gücü kullanma alanına göre belirlenmelidir. Bunun için de dizayn edilecek olan motorun gücü tahrik edeceği makinanın gücünden belirli oranda daha fazla güce sahip olmalıdır. Bu güç fazlalığı, tahrik sistemindeki kayıplara göre belirlenir. Motor gücünün, ortalama indike basınç, silindir çapı ve strok ile tanımlanması Ortalama indike kasınç, [Pa], silindir çapı D [m] olmak üzere, pistona etkiyen indike kuvvet [N]; F i = π D 4 2 = p (1.1) mi

4 Piston bu kuvvetin etkisiyle strok boyunca H [m] yol alır. Böylece pistonun yapacağı iş [Nm], W i = p mi π D 4 2 H (1.2) olur. Buna çevrimin indike işi denir. Krank milinin dönüşüne karşılık çevrim sayısı ise saniyedeki çevrim sayısı n ç / 60 olur. Böylece saniyede yapılan iş, yani güç [W], P i = p mi π D 4 2 H n ç 60 (1.3) olarak bulunabilir. Motorun silindir sayısı ile çarpmak suretiyle motorun indike gücü. P i = p mi π D 4 2 n çz H 60 (1.4)

5 Motorun mekanik verime göre efektif gücü, P e = η m P i Ortalama efektif basınç ise, (1.5) p me = η m p mi (1.6) olur. Motorun efektif gücü, P e Burada; = p me π D 4 2 nçz H 60 (1.7) P e : Motorun efektif gücü [W], D : Silindir çapı [m], H : Strok [m], p me : Ortalama efektif basınç [Pa], n ç : Motorun krank milinin bir devir dönmesine karşı gelen iş sayısı, n x i İki zamanlı motorlarda i=1, Dört zamanlı motorlarda i=1/2 n : Motorun dakikadaki dönme sayısı [devir/dak], z : Silindir sayısı.

6 Buna göre iki zamanlı motorlar için efektif güç, P e2z = p me π D 4 2 H n z 60 (1.8) Dört zamanlı motorlar için efektif güç ise, P e4z = p me π D 4 2 H n z 120 (1.9) Motor gücünün, ortalama indike basınç ve strok hacmi ile tanımlanması Motor gücü toplam strok hacmi ile de tanımlanır. Burada strok hacmi motor büyüklüğünü ifade eder. z adet silindire ait bir motorun toplam strok hacmi [m 3 ], V H π D = 4 2 H z (1.10)

7 Efektif güç [kw], P e 4z = p me VH n 1200 (1.11) P e 2z = p me VH n 600 (1.12) Burada; P e : Motorun efektif gücü [kw], V H : Toplam strok hacmi [litre], p me : Ortalama efektif basınç [bar], n : Motorun dakikadaki d dönme sayısı [devir/dak] dır.

8 Devir Sayısının Saptanması Belirli bir strok hacminden yüksek güç elde edilebilmesi için, devir sayısının, dolayısıyla ortalama piston hızının (c m ) büyük seçilmesi gerekir. Ancak devir sayısının alt ve üst sınırı bir çok etkenle sınırlıdır. Ateşleme ve yanma : Dizel motorlarda, dönme sayısının alt sınırı olan rölanti dönme sayısını motorun sıcaklığı sınırlamaktadır. Yüksek dönme sayılı dizel motorlarda, silindir hacmi küçük ük dolayısıyla l silindir hacminin i silindir yüzeyine oranı küçük olduğundan dönme sayısı azaldıkça dışarı kaçan ısı ve gaz kayıpları artar ve dolayısıyla kendi kendine tutuşma olayı gerçekleşmez. Bu nedenle rölanti dönme sayısı yüksek seçilmelidir. Gemi ve santrallarda kullanılan büyük güçlü, düşük dönme sayılı motorlarda ise silindir hacmi büyük, dolayısıyla y hacmin silindir yüzeyine y oranı büyük olduğundan ısı kayıpları azalır. Bu nedenle rölanti dönme sayısı daha az olabilir. Dizel motorlarda çevre sıcaklığı o C arası için en düşük dönme sayıları;

9 Ön yanma odalılarda: Kızdırma bujililerde Kızdırma bujisizlerde : devir/dak. : devir/dak. Direkt püskürtmeli motorlarda: Kızdırma bujililerde : devir/dak. Kızdırma bujisizlerde : devir/dak. Gemi ve santral motorlarında : 50 devir/dak. Civarındadır. Motorun tam güçte ve devamlı olarak çalıştığı maksimum dönme sayısı ise karışım teşkili, kendi kendine tutuşma ve yanma için gerekli zaman ile sınırlıdır. Bu değer de motor kataloglarında güce bağlı olarak belirtilen dönme sayısıdır. Dizel motorları için tam güç ve devamlı çalıştığı dönme sayısı devir/dak arasında değişir. ğ ş

10 Benzin motorlarında rölanti dönme sayısı motorun sıcaklığı ile sınırlanmaktadır. Sıcaklık azalınca motor soğuyacak, yakıt hava karışımındaki benzin yoğuşacak, dolayısıyla karışım fakirleşecek ve tutuşma gerçekleşmeyecektir. Çevre sıcaklığı o C için minimum dönme sayıları: Karbüratörlü Benzin püskürtmeli : devir/dak. : devir/dak. Benzin motorunda tam güçteki maksimum dönme sayısı s alevin yayılma a hızı, daha doğrusu süresi ile sınırlanmaktadır. Zira alevin yayılması için tanınan süre dönme sayısı arttıkça azalmakta ve tam yanma gerçekleşememektedir. kt Benzin motoru için i maksimum dönme sayısı devir/dak arasında olup bu değer spor arabalar için daha da artabilmektedir.

11 Motorun ömrü : Motorun dönme sayısının, piston ve silindir yüzeylerinin kayma ve aşınma özelliklerine bağlı olarak sınırlandırılması gerekir. Motor dizaynında bütün parametreler sabit tutulup sadece dönme sayısı artırılırsa motorun ömrü azalır. Bunu önlemek için yüksek kaliteli malzeme kullanmak gerekir. Atalet kuvvetleri : İleri geri hareket eden kütlelerin atalet kuvvetleri motorun dönme sayısının karesi ile orantılı olarak artmaktadır. Ayrıca dönme sayısı arttıkça titreşimler de artmaktadır. Motor imalatında kullanılan malzeme ve kesitler bu etkilere dayanacak kalite ve kesitte olmalıdır. Bu nedenle atalet kuvvetleri dönme sayısının üst sınır değerini sınırlamaktadır. Düzgün çalışma : Motorun dönme sayısı arttıkça, motor daha düzgün çalışır. Hafif yapı ve maliyet : Motorun dönme sayısı arttıkça, aynı strok hacminden daha fazla güç elde edilir. Bu ise hafiflik ve ucuzluk sağlar.

12 Süpürme sistemi : İki zamanlı motorlarda gaz değişimi ile yanma olayının meydana gelebilmesi için yeterli zamana ihtiyaç vardır. Dönme sayısı arttıkça bunlar için ayrılan zaman azalmakta ve dolayısıyla gaz değişimi ve yanma tam olarak gerçekleşememektedir. Bu nedenle iki zamanlı motorlar yüksek dönme sayılı olamazlar. Son yıllardaki gelişmeler sonucu otomobillerde iki zamanlı benzin motorları devir/dak, taşıtlarda iki zamanlı dizel motorları ise devir/dak ya kadar yapılabilmektedir. Motosikletlerde kullanılan motorların dönme sayıları ise devir/dak ya kadar yükselebilmektedir. Çalışma Şeklinin Saptanması Çalışma şekline göre motorlar iki ve dört zamanlı olmak üzere ikiye ayrılırlar. İki zamanlı motorlar : Küçük benzin motorları gaz motorları orta ve büyük İki zamanlı motorlar : Küçük benzin motorları, gaz motorları, orta ve büyük güçlü dizel motorlarıdır.

13 Küçük benzin motorları : Küçük iki zamanlı benzin motorları genellikle motosikletler, dıştan motorlu botlar ve çim biçme makinaları gibi uygulamalarda kullanılırlar. Bu uygulamalarda aşağıdaki ortak özelliklere sahiptirler; Düşük ilk maliyet Düşük kullanım faktörü Düşük ağırlık/güç oranı Bu tip motorlar ateşleme sistemine ilave olarak yalnızca üç hareketli elemana sahiptir (piston, krank mili ve biyel). Yakıt tüketimleri dört zamanlı aynı büyüklükteki bir motora kıyasla yaklaşık %25 daha fazladır. Bu sebeple, e, bu tip motorlar yakıt tekonomisinin o önemli olmadığı, adğ kullanım faktörünün düşük olduğu uygulamalarda kullanılırlar. Orta ve büyük ük güçlü dizel motorları : Bunlar santrallarda jeneratörlerin ve gemilerde pervanelerin tahrikinde kullanılırlar. Bu motorların genellikle ortalama efektif basınçları düşüktürş ve dönme sayısı çok fazla yükseltilememektedir.

14 Dört zamanlı motorlar : Dönme sayıları yüksek olan benzin ve dizel motorlarıdır. Daha çok kara taşıtlarında kullanılırlar. İki zamanlı motorlara göre daha karmaşık yapıdadırlar. Yakıtın Seçimi Yakıt sınırlamasının olmadığı ve silindir çapının yaklaşık 150 mm den az olduğu ğ durumda d dizel motorunun benzin motoruna tercih edilmesinin i i sebebi yakıt ekonomisi ve yakıt maliyetidir. Tabi emmeli bir dizel motoru, aynı güçteki bir benzin motoruna kıyasla daha büyük, daha ağır, ğ daha yüksek bakım maliyeti, daha pahalı ve daha gürültülüdür. Ancak, 150 mm silindir çapından daha büyük bir benzin motoru imal etmek, vuruntu ihtimali nedeniyle uygun değildir. Bu durumda dizel motoru gereklidir. Daha önce belirtildiği üzere, yakıt ekonomisi büyük ölçüde kullanım faktörüne bağlıdır. Bu sebeple kullanım faktörünün düşük olması durumunda benzin motoru kullanma eğilimi artmaktadır. Kullanım faktörünün çok düşük olduğu hallerde dizel motoru kullanarak elde edilecek yakıt ekonomisi, motorun ucuzluk farkının altında kalabilir. Tüm uçak motorları düşük ağırlık nedeniyle benzin motorlarıdır.

15 Kullanım Alanı Motorun kullanma alanı, hafifliği, özgül yakıt tüketiminin ve alış fiyatının düşüklüğü, güvenilirliği, ömrü, kolay ve ucuz bakımı gibi karakteristikler göz önüne alınarak belirlenir. Kullanma alanı ve karakteristiklerine göre motorların sınıflandırılması Tablo 1.1 de görülmektedir. Motorun tasarımı esnasında kullanma alanına göre önem sırası gözetilerek dikkate alınır. Motor yapımcısı bu etkenlerden birini göz önüne alarak tasarıma başlayabilir. Her şeyden önce genellikle maliyet daima dikkate alınmalıdır. Buna göre kullanma yerine göre önemli karakteristik özellikler Tablo 1.2 de verilmektedir.

16 Tablo 1.1 Pistonlu motorların kullanım alanlarına göre sınıflandırılması SINIFI KULLANIM GÜÇ ARALIĞI (BG) KARAYOLU TAŞITLARI KARAYOLU DIŞI AŞITLAR DEMİRYOLU TAŞITLARI Motosiklet, mobilet Hafif Yolcu Taşıtı Ağır Yolcu Taşıtı Hafif Ticari Taşıt Ağır Ticari Taşıt EN ÇOK KULLANILAN MOTOR TİPİ DİZEL VEYA ÇEVRİM SOĞUTMA BENZİN BENZİN BENZİN BENZİN BENZİN,DİZEL DİZEL Hava Hava-Su Hafif fifyük Taşıtlar 2-20 BENZİN 2-4 Hava-Su Tarım Makinaları BENZİN-DİZEL 2-4 Hava-Su Yol Makinaları DİZEL 2-4 Su Askeri Taşıtlar DİZEL 2-4 Hava-Su Demiryolu Makinaları Lokomotifler DİZEL DİZEL Su Su Su Su Su DENİZ TAŞITLARI Botlar BENZİN-DİZEL 2-4 Su Orta-boy gemiler DİZEL 2-4 Su Gemiler (2000 tonun DİZEL 2-4 Su üzeri) HAVA TAŞITLARI Uçaklar Helikopterler BENZİN BENZİN 4 4 Hava Hava

17 SINIFI KULLANIM GÜÇ ARALIĞI (BG) EV BAHÇE MAKİNALARI EN ÇOK KULLANILAN MOTOR TİPİ DİZEL VEYA ÇEVRİM SOĞUTM BENZİN A Çim Makinaları 1-4 BENZİN 2-4 Hava Kar Makinaları 3-6 BENZİN 2-4 Hava Hafif Traktörler 3-10 BENZİN 4 Hava İnşaat Makinaları DİZEL STASYONER Elektrik Makinaları DİZEL 2-4 Su MAKİNALAR Gaz Boru Makinaları BENZİN 2-4 Su YARIŞ Taşıt ve botlar BENZİN 4 Su 2-4 Su

18 Tablo 1.2 Motor karakteristiklerinin kullanım alanına göre önem sıralaması KULLANIM ALANI ÇOK ÖNEMLİ ORTA DERECEDE ÖNEMLİ KÜÇÜK EV MOTORLARI, BOT MOTORLARI YOLCU OTOMOBİL MOTORLARI AZ ÖNEMLİ Düşük ağırlık Düşük gürültü Yakıt ekonomisi Küçük hacim Güvenilirlik Uzun ömür Ucuzluk u Bakım kolaylığı oay ğ Titreşim teş Düşük gürültü ve titreşim Ucuzluk Güvenilirlik Esneklik* Bakım kolaylığı Yakıt ekonomisi Ağırlıkğ Hacim Uzun ömür TİCARİ TAŞIT Ş Güvenilirlik Ağırlıkğ MOTORLARI, KÜÇÜK Yakıt ekonomisi Hacim GEMİLER VE Bakım kolaylığı Düşük gürültü ve titreşim ENDÜSTRİYEL KULLANIM Ucuzluk LOKOMOTİF MOTORLARI Küçük hacim Yakıt ekonomisi Bakım kolaylığı ğ Güvenilirlik Uzun ömür Ucuzluk Ağırlık Gürültü Titreşim UÇAK MOTORLARI Düşük ağırlık Küçük hacim Yüksek kalkış gücü Yakıt ekonomisi Güvenilirlik Düşük titreşim Bakım kolaylığı Ucuzluk Uzun ömür Gürültü

19 KULLANIM ÇOK ÖNEMLİ ORTA DERECEDE AZ ÖNEMLİ ALANI ÖNEMLİ YARIŞ MOTORLARI Yüksek güç Güvenilirlik Diğerleri BÜYÜK MOTORLAR Yakıt ekonomisi (>300 mm silindir çaplı) Uzun ömür Güvenilirlik Bakım kolaylığı Düşük gürültü ve titreşim Hacim Ucuzluk Ağırlık (*) : Burada esneklik, geniş bir yük ve hız aralığında düzgün ve verimli çalışma manasına kullanılmıştır

20 Yakıt Ekonomisi Bir motorun yakıt ekonomisinin iyi olması her zaman arzulanan bir durum olmasına karşın, ş diğer ğ karakteristiklere göre önemi kullanım alanına göre farklılık gösterir. Yakıt ekonomisi motorun kullanım faktörünün artmasıyla çok daha fazla önem kazanır. Kullanım faktörü, kullanım zamanının ortalama güçle çarpımının motor gücüne bölünmesiyle hesaplanır. Örneğin, 200 BG lü günde ortalama 20 BG güçte iki saat çalışan bir otomobil için; Kullanım faktörü = (2/24)*(20/200)= olmaktadır. Bir çim biçme makinasının, özellikle kış mevsimi uzun süren bir ülkedeki kullanım faktörü sıfıra yakındır. Böyle bir durumda yakıt ekonomisi, düşük ağırlık, ucuzluk ve kolay çalıştırılabilme gibi faktörlere kıyasla çok daha az bir öneme sahiptir.

21 Silindir Sayısının ve Tertibinin Saptanması Benzin ve dizel motorlarında silindir sayısı, maksimum silindir hacmine bağlıdır. ğ Benzin motorlarında silindir çapı büyüdükçe çeper sıcaklığı artmakta ve bunun sonucu olarak da vuruntu olasılığı yükselmektedir. Vuruntulu yanma olayından sakınmak için büyük hacimli silindir yerine birkaç küçük hacimli silindir seçilir. Dizel motorlarında ise püskürtülen yakıtın kısa zamanda tutuşmasış için çeper sıcaklığı yüksek yani silindir çapı büyük olmalıdır. Fakat silindir hacminin çok büyük olması durumunda ise atalet kuvvetleri arttığından mümkün mertebe çok silindirli, motor yapılır. Silindir sayısı motor gücüne bağlı olarak Tablo 1.3 de verilmektedir.

22 Tablo 1.3 Motor gücüne bağlı olarak silindir sayıları Motor Gücü [kw] Silindir Sayısı ve üzeri 12-24

23 Silindir tertibi motor seçiminde en önemli etkenlerden biri olup motorun ana şeklini belirlemektedir. Şekil 1.1 de çeşitli silindir tertipleri görülmektedir. Sıra motorlar en çok kullanılan silindir tertibidir. Bakımları kolay ve hafiftirler. 6 silindirli sıra motorlarda dengeleme ve titreşim kontrolü en iyi şekilde sağlanmaktadır. Bunun üzerinde ise bir çok sorunlar ortaya çıkmaktadır. Halen 8 12 silindirli sıra motorlar da yapılmaktadır. V tipi motorlar genellikle fazla güç istenen sekiz ve daha fazla güçlü motorlarda kullanılır. Bu tertiple iyi bir dengeleme sağlanır. Boxer ve sıra boxer motorlar genellikle hafif, uzunluğu kısa olan motosiklet, otomobil ve küçük uçak motorlarında kullanılırlar. Pistonları karşılıklı çalışan silindir tertibi iki zamanlı dizel motorları olan lokomotif motorları, büyük gemi motorları, stasyoner motorlar ile askeri araçların motorlarında kullanılır.

24 Şekil 1.1 Silindir tertip tarzına göre motor çeşitleri

25 Hava veya Su ile Soğutma Hava ile soğutma özellikle küçük silindir çaplı, bir ya da iki silindirli motorlar için elverişlidir. Silindir çapı 150 mm den büyük olan motorlar için hava ile soğutma yetersiz kalmaktadır. Böylece hava ile soğutma özellikle küçük taşınabilir stasyonel motorlar ve motosiklet t motorları için i uygundur. Hava soğutmanın cazip olduğu diğer bir yer de karşıt silindirli motorlardır. Uygulamada dört ve daha fazla silindirli otomobil ve endüstriyel motorların yalnızca çok az bir kısmı hava soğutmalıdır. Hava soğutmalı motorların en önemli avantajları; düşük maliyet, küçük hacim ve ağırlık ve düşük gürültü özelliklerine sahip olmasıdır. Sivil uçak motorları, bütün çalışma şartlarında d yüksek k hava hızına sahip olmaları l sebebiyle bi uygun bir seçim olarak ortaya çıkmaktadır

26 Aşırı Doldurma Benzin motorlarında aşırı doldurma : Uçak Motorları : Bu motorlarda yüksek bir kalkış gücü elde edebilmek ve uçuş yüksekliğinin artmasıyla hava yoğunluğunun azalmasından kaynaklanan güç düşmesini önlemek için aşırı doldurma gereklidir. Küçük uçak motorlarının tümü aşırı doldurmalıdır. l d Bu motorlarda aşırı doldurma ile ortaya çıkması olası olan vuruntu problemi yüksek oktan sayılı yakıt kullanmak suretiyle çözülmektedir. Otomobil Motorları : Aşırı doldurma bazı spor ve lüks otomobil motorlarına uygulanmaktadır. Yarış Motorları : Yarış otomobillerinde yüksek güç ihtiyacı aşırı doldurmayı zorunlu hale getirmektedir. Büyük Doğal Gaz Motorları : Bu motorlarda aşırı doldurma ile sağlanan ağırlık ve hacim küçülmesi önemlidir. Doğal gazın benzine kıyasla vuruntu eğiliminin düşük olması bu motorlarda aşırı doldurmayı cazip hale getirmektedir.

27 Dizel motorlarında aşırı doldurma : Dizel motorlarda aşırı doldurma için yanma açısından herhangi bir kısıtlama yoktur. Bu motorlarda aşırı doldurmanın yapılıp yapılmaması maliyet açısından değerlendirilebilir. Uygulamada aşırı doldurma, ilk yapım maliyetinin düşük olmasının istendiği küçük dizel motorların dışında bütün motorlara aşırı doldurma uygulama eğilimi i artmaktadır. Ağır yük taşıtları, otobüsler, lokomotifler ile orta ve büyük gemi motorlarının hemen hemen tümü aşırı doldurmalıdır. Aşırı doldurmayı sınırlayan limitler : Dizel motorlarda müsaade edilen aşırı doldurma miktarı güvenilirlik ve dayanıklılık yanında aşırı doldurma elemanlarının l maliyetine bağlıdır.

28 ε Motor Ana Boyutlarının Hesaplanması Motor dizaynında güç, dönme sayısı, silindir sayısı ve tertibi, iki ya da dört zamanlı oluşu gibi çeşitli etkenler göz önüne alınarak, motorun ana boyutları olan silindir çapı (D) ve strok (H) belirlenir. Tablo 1.4 de içten yanmalı motorların karakteristik kt tik değerleri ğ verilmektedir. D : Silindir çapı [m] H : Strok uzunluğu [m] H/D : Strok-çap oranı c m : Ortalama piston hızı [m/s] p me : Ortalama efektif basınç [Pa] n : Dönme sayısı [devir/dak] z : Silindir sayısı V h : Bir silindirin strok hacmi [m 3, litre] V H : Toplam strok hacmi [m 3, litre] : Sıkıştırma oranı Pe/V H : Strok hacminin litresi başına güç [kw/litre] A : Piston alanı [m 2 ]

29 Sıkıştırma sonu hacminin (ölü hacim) strok hacmine ve sıkıştırma oranına bağlı olarak değişimi Şekil 1.2 de görülmektedir. Buna göre strok hacmi biliniyorsa, i sıkıştırma oranına bağlı olarak ölü hacim bulunabilir. bili Motor Karakteristikleri Strok çap oranı ζ = H D (1.13) Eğer güç denklemi, silindir çapı ve strok yerine, ortalama piston hızı ve strok oranı cinsinden yazılırsa, P e = p me 3 cmh 1 2 n 2 ζ (1.14) 14)

30 Şekil 1.2 Sıkıştırma hacminin (ölü hacim) strok hacmine bağlı olarak değişimi

31 Denklemden de görüleceği üzere, strok-çap oranı ne kadar küçükse motor gücü de o kadar büyük olmaktadır. Ancak strok-çap oranı, motorun yapısı ve çalışması ş ile sınırlıdır. Strok-çap oranı, motorun boyutlarını,,yani uzunluğunu, genişliğini ve yüksekliğini etkiler. Strok oranına göre silindir çapının değişimi, D 1 3 = V h ζ π ( ) ( ) (1.15) 15) Strokun değişimi ise, olur. H 1 3 = V h ζ π ( ) ( ) (1.16) Strok-çap oranı motorun ileri geri hareket eden kütlelerini etkiler. Bir silindirin ileri geri hareket eden kütleleri, m h = kv h ζ ( ) 1 (1.17)

32 olarak yazılabilir. Piston hızına, dolayısıyla dönme sayısına bağlı olarak ileri i geri hareket eden kütlelerin l oluşturduğu ğ kuvvetlerin maksimum değeri, F h = CV n ζ h [N] (1.18) yazılabilir. Strok-çap oranı sıkıştırma oranını etkiler. Sıkıştırma oranı denkleminden faydalanılarak, strok-çap oranına bağlı olarak, ε = 1 + b Vh ( ζ ) (1.19) 19) a π olarak oaa buu bulunur. u

33 Motorlarda genellikle kullanılan strok-çap oranı değerleri: Benzin motorlarında : ζ = Dizel motorlarında (yüksek devirli) : ζ = Dizel motorlarında (düşük devirli) : ζ = arasındadır. Ot Ortalama Efektif ktifb Basınç (p me )[b [bar] Bir motorun gücü, ortalama efektif basınç, strok hacmi ve dönme sayısına bağlıdır. Belirli bir motorun strok hacmi sabit olduğundan motor gücü, dönme sayısı ve ortalama efektif basınca göre değişir.

34 Ortalama efektif basınç, dönme sayısına, yüke ve yapım etkenlerine göre değişir. Bu yapım etkenleri silindirin doldurulması ve boşalması için akış kesitleri, yakıt ve hava besleme sistemleri ile yanma odası biçimidir. Ortalama efektif basınç silindirlere emilen yakıt-hava karışımına, artık gazlara, çevrim boyunca değişen gaz basıncı ve mekanik kayıplara bağlı olarak değişmektedir. Kısmi yüklerde kayıplar arttığından ortalama efektif basınç hızla azalır. Bu durumda aynı zamanda özgül yakıt tüketimi de artar. Yüksek dönme sayılarında karışım ve yanma iyi olmadığından ortalama efektif basınç daima küçük olur. Motor çeşitlerine göre halen kullanılmakta olan motorlarda ortalama efektif basınç değerleri: Benzin motorlarında : MPa Dizel motorlarında (yüksek devirli) : MPa Dizel motorlarında (düşük devirli) : MPa arasındadır. Aşırı doldurmalı motorlarda bu değerler yaklaşık 2.0 MPa a kadar yükselmektedir

35 Ortalama Piston Hızı (c m ) [m/s] Strokun herhangi bir noktası için piston hızı, Hn l c = sin α ± λ sin 2 α [m/s] (1.20) yazılır. Burada; H : Strok (mm) r : Krank mili yarıçapı (r=h/2) (mm) l : Biyel kolu uzunluğu ğ (mm) λ : Krank mili yarıçapının biyel koluna oranı (λ = r/l ) + : ÜÖN dan AÖN ya yönü gösterir - : AÖN dan ÜÖN ya yönü gösterir α : Krank mili açısı (derece) Ortalama piston hızı, motor stroku H (m) ve dönme sayısı (devir/dak) na bağlı olarak, c m = Hn 30 [m/s] (1.21)

36 Ortalama piston hızının artmasıyla motor ömrü ve volumetrik verim azalır, sürtünme kayıpları sebebiyle ısı yükü artar. Halen kullanılmakta olan motorlarda ortalama piston hızları; Benzin motorlarında : c m = 9 16 m/s Dizel motorlarında (yüksek devirli) : c m = 8 13 m/s Dizel motorlarında (düşük devirli) : c m = 6 9 m/s değerleri arasındadır. Strok Hacminin Litresi Başına Güç (P e / V H ) [kw/l ] Motorlu taşıt t tekniğinde hesaplamalar genellikle litre başına güç esasına göre yapılır. Dört zamanlı motor için, ortalama efektif basınç [MPa] alınırsa litre başına güç [kw/l], P e4z pmen V H = 120 (1.21)

37 İki zamanlı motor için ise, P = V H e2z pmen 60 (1.22) olur. Bu ifadeler ortalama piston hızına göre düzenlenirse; P V e 4 z H = p me c 4H m (1.23) İki zamanlı motor için i ise, P V e 2 z H = p me c 2H m (1.24) olur. Strok hacminin litresi başına güç değerleri Tablo 1.4 de verilmiştir. Bu değerler genellikle;

38 Benzin motorlarında (otomobillerde) : [kw/l] Benzin motorlarında (diğer ğ yüksek güçlülerde) : [kw/l] Dizel motorlarında (yüksek devirli) : 8 15 [kw/l] Dizel motorlarında (düşük devirli) : 4 12 [kw/l] arasındadır. Güç Başına Kütle [g/kw] Bu değer ğ motor net kütlesinin güce oranıdır. Motorlarda güç başına ş kütle önemli bir özelliktir. Taşıt motorlarında bunun önemi daha fazladır. Motorun ağırlığını tanımlayan bir parametredir. Motorun ağırlığı maliyeti etkiler. Bu nedenle motorun hafif olması istenir. Güç başına kütle değerleri Tablo 1.4 de verilmiştir. Bu değerler genellikle; Benzin motorlarında (Küçük tip) : [g/kw] (Otomobil) : [g/kw] (Hafif) : [g/kw] Dizel motorlarında : [g/kw] arasındadır.

39 Piston Yüzeyi Başına Güç [kw/cm2] Dört zamanlı motor için, P = za p c 40 e4z m me (1.25) İki zamanlı motor için ise, P p c 20 e2z m me za = (1.26) dir. Taşıt motorlarında bu değerler [kw/cm2] arasındadır. Silindir Sayısı (z) Motorun silindir sayısı güce ve diğer karakteristiklere göre saptanır. Buna göre silindir sayısı, z = 2 2 Pe n ζ pme cm (1.27)

40 Uygun silindir sayısı, yapılan kabuller yukarıdaki formülde yerine konularak tespit edilir. Ancak dizel motorlarında silindir ve strok hacimleri benzin motorlarına göre çok büyük olabilir. Bu sebeple daha önce belirtilen etkenler de dikkate alınarak en uygun silindir sayısı seçilir. Motor Ana Boyutlarının Hesabı Motorun ana boyutları olan silindir çapı (D) ve strok (H), motor karakteristikleri saptandıktan sonra iki yöntemle hesaplanır. a Yapımı düşünülen motorun, Güç : P e [kw] Motor devri : n [devir/dak] Silindir sayısı : z [adet] değerleri biliniyorsa, bu değerlerden hareketle motorun ana boyutları olan silindir çapı, strok seçilerek hesaplanır. Bunun için üç yöntem kullanılır.

41 1) Yapımı düşünülen motorun P e, n, z değerleri bilindiğine göre motorun amacına uygun olarak: Ortalama efektif basıncı : p me [Pa] Strok-çap oranı : ζ = H D nin alt ve üst sınırları seçilerek motor ana boyutları hesaplanır. Buna göre p me ve ζ değerleri belirli aralıklara bölünür. Seçilen değerler aşağıdaki güç formüllerinde yerine konarak; D4 = z P e ( ζ n p z) me [m] (1.28) D2 z = P e ( ζ n p z) me [m] (1.29) formüllerinden silindir çapı değerleri, strok-çap oranı formülünden de strok hesaplanarak Tablo 1.5 de yerine yazılır. Bulunan silindir çapı ve strok değerlerinin uygunluk derecesini anlamak için ortalama piston hızı ve strok başına güç ile kontrolü yapılmalıdır.

42 α) Ortalama piston hızına göre kontrol : Bulunan her bir strok değerine göre ortalama piston hızı hesaplanarak Bulunan değerler Tablo 1.5 de yerine yazılır. Motorun amacına uygun olan ortalama piston hızları bu değerlerle karşılaştırılarak uymayanlara ait silindir çapı ve strok değerleri ğ atılır. β) Strok hacmi başına güç ( P e / V H ) kontrolü : Ortalama piston hızına göre yapılan kontrol sonucu geri kalan (D) ve (H) değerleriğ için litre strok hacmi başına ş güç değerleri ğ hesaplanarak Tablo 1.5 de yerine yazılır. Burada yine yukarıda olduğu gibi motorun amacına uygun olmayan değerler atılır. Bu kontroller sonucu geriye kalan (D) ve (H) değerlerinden biri amaca uygun olan motorun özellikleri göz önüne alınarak seçilir. Seçilen silindir çapı standart silindir çaplarından birine uygun boyutta olmalıdır. Bu değerlere göre güç yeniden hesaplanır. Eğer verilen güç bulunan değere çok yakınsa bu değer kabul edilir. Aksi halde farklı bir (D) ve (H) seçilerek aynı işlem tekrarlanır.

43 Tablo 1.5 Ana boyut hesabı için pme / ζ ye göre H, D, c m değerleri tablosu p me / ζ ζ 1 ζ 2 ζ 3 ζ 4 ζ 5 P me1 D 11 D 12 D 13 D 14 H 11 H 12 H 13 H 14 H c m11 c m12 c m13 c m14 P me2 H 21 D 21 c m21 P me3 H 31 D 31 c m31 H 41 P me4 D 41 c m41 H 51 P me5 D 51 c m51 H 15 D 15 c m15

44 2) Yapımı düşünülen motorun P e, n, z değerleri bilindiğine göre motorun amacına uygun olarak: Hn Ortalama piston hızı : c m = [m/s] 30 Strok-çap oranı : ζ = nın alt ve üst sınırları seçilerek belirli aralıklara bölünür. Bu değerler; H D H = 30 c n m [1.30] D = H ζ (1.31) denklemleri ile çeşitli değerler için ana boyut olan silindir çapı ve strok hesaplanır ve Tablo 1.6 da yerine yazılır. Hesaplanan bu değerlerin kontrolü;

45 α) Bulunan (D) ve (H) değerlerine göre kontrol: Pe p [Pa] (Dört zamanlı motorlar için) me = V n H Pe pme = V n H [Pa] (İki zamanlı motorlar için) denklemlerinden ortalama efektif basınç değerleri bulunur ve Tablo 1.6 da yerine yazılır. Burada motorun amacına uygun olmayan (D) ve (H) değerleri atılır. β) Uygun olan (D) ve (H) değerlerine göre kontrol: P P lt = V e H [kw/lt] denkleminden d litre strok hacmi başına güç bulunur ve Tablo 1.6 da yerine yazılır. Amacına uygun olmayan (D) ve (H) değerleri atılır. Bu kontroller sonucu geri kalan (D) ve (H) değerlerinden ğ birisi, amaca uygun motorun özellikleri göz önüne alınarak silindir çapı (D) ve strok (H) olarak kabul edilir.

46 Tablo 1.6 Ana boyut hesabı için c m / ζ ye göre H, D, p me değerleri tablosu c m / ζ ζ 1 ζ 2 ζ 3 ζ 4 ζ 5 c m1 D 11 D 12 D 13 D 14 H 11 H 12 H 13 H 14 H p me11 p me12 p me13 p me14 c m2 H 21 D 21 p me21 c m3 H 31 D 31 p me31 H 41 c m4 D 41 p me41 H 51 c m5 D 51 p me51 H 15 D 15 p me15

47 3) Yapımı düşünülen motorun P e, n, z değerleri bilindiğine göre motorun amacına uygun olarak: Pe Litre strok hacmi başına güç : P [kw/lt] lt = V H Strok-çap oranı : ζ = H D nın alt ve üst sınırları seçilir. Bunlara göre uygun görülen P lt değerleri alınarak hesaplar yapılır. Önce güç formülünden ortalama efektif basınç; P pme = V H e n [Pa] (Dört zamanlı motorlar için) Pe pme = V n [Pa] (İki zamanlı motorlar için) i H denklemlerinden hesaplanır. Bu değerlere ğ göre güç formülünden silindir çapı (D) hesaplanır. Strok ise;

48 H = ζ D denkleminden bulunur ve, c m = H n 30 denklemi ile kontrol edilir. Uygun olan (D) ve (H) değerleri ğ seçilir. Bu kontroller sonucu bulunan silindir çapı ve strok değerlerinin halen kullanılmakta olan piston çaplarına uygun olmasına dikkat edilmelidir. b Yapımı düşünülen motorun, Toplam strok hacmi : V H [m 3 ] Motor devri : n [devir/dakika] Silindir sayısı : z [adet] değerleri biliniyorsa, bu değerlerden hareketle motorun ana boyutları olan silindir çapı ve strok, karakteristikler seçilerek hesaplanır. Bazı motorlar toplam strok hacmi ile tanımlanır. Bunun için üç yöntem kullanılır.

49 1) Yapımı düşünülen motorun V H, n, z değerleri bilindiğine göre motorun amacına uygun olarak: Ortalama efektif basınç : p me [Pa] Strok-çap oranı : ζ nin alt ve üst sınırları seçilerek ana boyutlar hesaplanır. Bunun için p me ve ζ değerleri belirli aralıklara bölünür. Buna göre; 2 π D V H H = H z 4 ve ζ = D denklemlerinden yararlanarak; D = 3 4V H z π ζ denkleminden silindir çapı bulunur. Ayrıca Şekil 1.3 den strok hacmi ve silindir çapı bilindiği taktirde strok bulunabilir. Bundan sonra ortalama piston hızı kontrolü yapılır.

50 Şekil 1.3 Piston çapı ve stroka bağlı olarak strok hacminin değişimi

51 Bunun için; c m = m H n 30 denkleminden faydalanılır. Daha sonra; P e 4z = p me VH n [kw] P e 2z = pme V H n [kw] denklemlerinden motorun gücü hesaplanır ve, P P lt = V e H [kw/m 3 ] denklemiyle l kontrolü yapılır. Kabul edilen silindir çapı ve strok değerineğ göre motor gücü tekrar kontrol edilir.

52 2) Yapımı düşünülen motorun V H, n, z değerleri bilindiğine göre motorun amacına uygun olarak: H n Ortalama piston hızı : c m = [m/s] 30 Strok-çap oranı : ζ = H D seçilir. Bu yöntemde c m değeri belirli aralıklara bölünerek her bir değer için, 30 cm H = n bulunur. Buradan, V H π = 4 D 2 H z denkleminden silindir çapı bulunur. Motorun ana boyutları belli olduğuna göre, strok-çap oranı kontrol edilir. Bunun için;

53 ζ = H D denkleminden faydalanılır. α) Ortalama efektif basınç seçilerek motorun gücü hesaplanır. β) Buna göre litre strok hacmi başına güç, P e P lt = V formülünden kontrol edilir. H 3) Yapımı düşünülen motorun V H, n, z değerleri bilindiğine göre motorun amacına uygun olarak: Pe Litre strok hacmi başına güç : P lt = [kw/lt] V H Strok-çap oranı : ζ = H D nin alt ve üst sınırları seçilir. En uygun olan değerler alınır. Böylece,

54 P = e P lt V H denkleminden güç bulunur. Buna uygun olan ortalama efektif basınç, P e pme = V H denklemi kullanılarak l k bulunur. Gerek güç formülünden gerekse strok hacmi formülünden silindir çapı ve strok bulunur. Bu değerlere göre ortalama piston hızı hesaplanır. Bu yöntemlerde daha çok motor karakteristiklerinden uygun değer alınarak işlem yapılır. Sonuç uygun olursa işlem tekrarlanmaz. Aksi taktirde verilen karakteristik değer değiştirilerek aynı işlem tekrarlanır. Motorların ana boyut hesabında kullanma yeri ve karakteristiklerikt tikl i önemli olduğundan Tablo 1.1 ve Tablo 1.2 deki genel eğilimler dikkate alınmalıdır.

55 MOTOR PARÇALARININ DİZAYNI Piston, içten yanmalı motorlarda güç ileten elemandır. Pistonun fonksiyonları aşağıdaki şekilde sıralanabilir. a) Yanma gazlarının genişlemesi i esnasında gaz basıncından aldığı ğ kuvvetin etkisi ile öteleme hareketi yapar. Bu esnada meydana gelen kuvveti perno vasıtasıyla biyele, oradan da krank miline iletir ve onun dönmesini sağlar. b) Yanma gazları tarafından yüzeyine y iletilen ısı enerjisinin büyük bir kısmını segmanlar yoluyla silindir çeperlerine, oradan da soğutucu akışkana iletir. c) Pistonun üst yüzeyi, yanma odası yüzeylerinin bir kısmını oluşturur. Aynı zamanda, üzerinde bulunan kompresyon segmanlarıyla sıkıştırmanın oluşmasını ve gazların kaçmamasını, yağ segmanlarıyla da silindir yüzeyinin yağlanmasını ve yağın sıyrılmasını sağlar.

56 Piston, diğer motor parçalarına göre en fazla mekanik ve ısıl zorlanmalara maruz kalan elemandır. Pistona etki eden zorlamalar gaz basıncı, kütlelerin ivme kuvvetleri ve ısıl kuvvetlerdir. Yanma gazları pistona, silindir ekseni yönünde etki ederler. Kütlelerin ivme kuvvetleri de gaz kuvvetleri gibi pistona eksenel yönde etkirler. Biyel kolu, silindir ekseni ile bir açı meydana getirdiğinde ise eksenel kuvvetlerin yanı sıra, silindir eksenine dik radyal kuvvetler oluşur. Bu radyal kuvvetler, pistonun silindir içinde sağa sola doğru yanal hareketini meydana getirir. Bu yanal hareketler yüksek devir sayılarında istenmeyen gürültülerin meydana gelmesine, piston ve silindirlerin sürtünme yüzeylerinin aşınmasına ve silindirlerin yüzeylerinin e bozulmasına a neden olurlar. Yüksek sıcaklıklı yanma gazları, pistonun yapısı nedeniyle eşit olmayan sıcaklık k dağılımı ğ oluşturur. Dolayısıyla l ısıl l gerilmeler l ve değişken uzamalar meydana gelir. Bu sebeple, pistonla silindir arasındaki boşluk bu durum dikkate alınarak belirlenir. Bu boşlukş piston kafasında daha fazla, etekte ise daha az olarak bırakılır.

57 Pistonun Boyutlandırılması Pistonun boyutlandırılmasında, gerek mekanik ve gerekse ısıl zorlanmaları dikkate alacak basit bir hesap şekli mevcut değildir. Bu nedenle, pistonun boyutlandırılması önce istatistiki değerlere göre yapılır. Sonra, pistonun boyutları, mekanik ve ısıl zorlanmalara göre kontrol edilir. Daha sonra piston çalışma şartlarının oldukça üstünde bulunan basınç ve sıcaklık deneylerine tabi tutulur. Pistonu boyutlandırabilmek için, pistonun uzunluğu, piston yüzeyinin şekli ve et kalınlığı, piston pernosunun yeri, piston eteği, en üst segmanın yeri, kompresyon ve yağ segmanlarının sayısı ve boyutları, piston ağırlığı gibi değerler ğ istatistiki ti tiki olarak tespit edilir. Ayrıca, pistonun boyutlandırılmasında malzemenin hafifliği, sağlamlığı ve ucuzluğu göz önüne alınmalıdır. Piston için gerekli boyutlar Şekil 2.1 de ve gerekli istatistiki değerler de Tablo 2.1 de verilmektedir.

58 Şekil 2.1 Pistonun boyutlandırılması l

59 Tablo 2.1 Pistona ait istatistiki boyut değerleri

60 Piston Çapının Hesaplanması Piston üst kısmındaki çap, D p, üst = [ + α gömlek ( Tgömlek 15) ] α ( T 15) D 1 x 1 + piston piston, üst İfadesi ile hesaplanabilir. Burada D : Silindir çapı (mm) α gömlek : Silindir gölek malzemesinin ısıl genleşme katsayısı α piston : Piston malzemesinin ısıl genleşme katsayısı T gömlek : Silindir gömleğinin sıcaklığı ( o C) T piston,üst : Piston üst yüzeyinin sıcaklığı ğ ( o C) x : Piston ile gömlek arasındaki açıklık (mm) Piston etek kısmındaki ki çap, D[ 1 + α gömlek ( Tgömlek 15) ] D p, alt = 1 + α ( T 15) İfadesi ile hesaplanabilir. Burada T piston,alt : Piston etek sıcaklığı ( o C) piston piston, etek x

61 Piston Uzunluğu (L) Pistonun boyutlandırılmasında ilk seçilecek değer piston uzunluğudur. Piston uzunluğunun seçiminde, motorun yapısı, tipi, kullanma amacı ve ömrü dikkate alınmalıdır. Piston uzunluğu artarsa, yağın yanma odasına kadar olan yolu uzar ve daha az yağ yanma odasına gelebilir. Bu nedenle yağ tüketimi azalır. Pistonun radyal yük taşıyıcı etek yüzeyine etkiyen basınç, p = n Fn L D s p (2.1) ifadesinden bulunur. Burada F n kuvveti, F n = ( ).( Fmax + Fi ) (2.2) olarak alınabilir. Formülde F max maksimum gaz kuvveti, F i ise atalet kuvvetidir. Yağ filmini yırtacak basınç p n = 100 MPa alınabilir. Buna göre, Fn pn = 100MPa L D s p (2.3)

62 Buradan da piston etek uzunluğu L s, L n Fn D p 100 (2.4) Piston uzunluğuna ait istatistiki değerler Tablo 2.1 de verilmiştir. Şekil 2.2.a ve b de ise, benzin ve dizel motorlarının piston uzunluğunun silindir çapına göre değişimi i i görülmektedir. öül Piston Yüzünün Şekli ve Et Kalınlığı a) Piston yüzünün şekli Piston yüzünün ü ü şekli,, benzin ve dizel motorlarının yanma a odası şekline, e, bujinin veya enjektörün yerine ve sıkıştırma oranına bağlıdır.

63

64 A) Benzin Motorlarında Kullanılan Piston Yüzeyi Şekilleri 1) Düz Form Bu tip pistonlara taşıt motorlarında ve küçük motorlarda rastlanmaktadır. Yüksek sıkıştırma oranı istendiğinde piston yüzeyi bombeli olarak imal edilir. Bu tip yüzeyler düzlemsel yüzeye göre daha iyi bir mukavemet sağlamaktadır. 2) Yarı Küresel Form Bu tip pistonlara daha çok yüksek güçlü motorlarda rastlanmaktadır. Sıkıştırma oranları daha yüksektir. Sıcaklık dağılımları daha iyidir. Ayrıca supapların yerleştirilmesi de daha kolaydır. 3) Çatı Formu Bu tip piston yüzeyi genellikle yüksek sıkıştırma oranı gerektiren iki ve Bu tip piston yüzeyi, genellikle yüksek sıkıştırma oranı gerektiren iki ve dört zamanlı motorlarda kullanılırlar.

65 B) Dizel Motorlarında Kullanılan l Piston Yüzeyi Şekilleri i 1) Hafif Oyuklu Piston Motora emilen taze havanın yakıt demeti ile karışımını iyileştirmek amacı ile piston yüzeyi biraz derinleştirilmiştir. 2) Küresel Oyuklu Piston Bu tip yüzeye sahip pistonlarda, pistonun üst kısmına küresel bir oyuk açılmakta ve yakıt buraya püskürtülmektedir.

66 3) Çift Oyuklu Piston Karışımın bir önceki piston yüzeyine göre daha iyi olması ve motor gücünün artması için piston yüzü çift oyuklu yapılmıştır. Bu piston tipleri, direkt püskürtmeli motorlarda kullanılmaktadır. Ön yanma odalı dizel motorlarda ise piston yüzeyi genellikle düzdür. Şekil 2.3 Dizel motorlarında kullanılan piston yüzeyi şekilleri

67 b) Piston Yüzü Et Kalınlığı Piston yüzü, ısıl ve mekanik zorlanmaların etkisi altındadır. Et kalınlığı buna göre belirlenmelidir. Benzin motorlarında yanma gazlarının basıncı dizel motorlara göre daha düşük olduğundan, piston yüzü et kalınlığı daha azdır. Dizel motorlarda ise piston yüzeyinin oyuklu oluşu nedeniyle yüzeyin y sıcaklık dağılımığ farklı olur. Bu nedenle pistonun fazla ısınan kısımları, ısının iletilmesi için büyük kesitli olmalıdır. Piston yüzü et kalınlığının istatistiki değerlere göre boyutlandırılması Bu değerler Tablo 2.1 den alınabilir. Piston yüzü et kalınlığı dört zamanlı motorlarda: Benzin motorlarında : h=( )D p Dizel motorlarında : h=( )D p arasında değişir. Piston yüzünün et kalınlığı alüminyum alaşımlı silindir çapının yüzdesi olarak;

68 Döküm Benzin motorlarında : h=% 7 8 D p Pres h=% 5 7 D p Dizel motorlarında : h=% D p h=% D p arasındadır. Piston yüzü et kalınlığının mekanik zorlanmalara göre kontrolü α) Piston yüzü et kalınlığının hesabı her taraftan gerilmiş bir plaka gibi düşünülerek yapılır (Şekil 2.4). Buna göre plağın hacimsel elemanında gerek radyal yönde (σ r ) ve gerekse teğetsel yönde (σ t ) gerilmeleri oluşur. Levhanın ortasında bu gerilmeler birbirine eşittir. Buna göre; σ = olur. Buradan; p max r h 2 2 (2.5) h = r 0.5 p σ p max (2.6)

69 olur. Burada; h : Piston yüzü ü et kalınlığı l ğ [mm] r p max σ σ : Piston tablası yarıçapı [mm] : Piston yüzeyine etki eden maksimum basınç [MPa] : Alüminyum alaşımlarda MPa : Döküm için 20 MPa alınabilir. Burada σ gerilme değeri seçilirken emniyet faktörü olarak 2-3 katı alınır. Şekil 2.4 Piston yüzünün gerilme durumu

70 β) Piston yüzü et kalınlığının hesabı yaklaşık olarak aşağıdaki formülle de belirlenebilir. 2 σ = D1 pmax b 2 4h (2.7) h = D 2 1 p σ max b (2.8) Burada; h : Piston yüzü et kalınlığı [mm] D 1 : Pistonun iç çapı [mm] p max : Piston yüzeyine etki eden maksimum basınç [MPa] σ b : Gerilme e mukavemeti et (53 70 MPa) dır. σ b c) Perno Mesafesi Piston üst yüzeyi ile pistonun kayma yüzeyinin ağırlık merkezi arasındaki uzaklıkta perno bulunur. Bu uzaklığa ğ aynı zamanda sıkıştırma ş yüksekliği ğ veya piston başı da denir. Bu mesafe tespit edilirken segman sayısı, perno çapı gibi hususlar dikkate alınır.

71 Pernonun yeri iyi seçilmemişse ÜÖN da piston devrilme yapabilir ve böylece yağ tüketimi artar, gürültülü bir çalışma olur. Şekil 2.5 de piston çapına bağlı olarak sıkıştırma yüksekliğinin kliği i değişimi i i görülmektedir. öül

72 d) Perno Yuvaları Arasındaki Mesafesi Perno yuvaları arasındaki mesafe Tablo 2.1 ve Şekil 2.6 da verilmektedir.

73 d) Piston Eteği Pistonun yağ ğ segmanı ile pistonun alt ucu arasındaki kısma, piston eteğiğ denir. Piston eteğinin görevleri; Pistonun silindir içinde merkezlenmesini ve hareketini, Biyel kolunun normal(yan) kuvvetlerinin taşınmasını, Piston ile silindir arasındaki yağlamanın ayarlanmasını, Silindir çeperlerine ve yağa ısı geçişini sağlamaktır. Piston eteğinin boyutları Tablo 2.1 de ve Şekil 2.7 de istatistiki değerlere göre verilmektedir. e) Segman Yuvalarının Yeri ve Sayısı Birinci Segman Yuvasının Yeri : Birinci segman yuvasından piston üst yüzeyi y kenarına kadar olan bölgeye ateş bölgesi, bu bölgedeki segmana da ateş segmanı denir. Bu yuvanın yeri çok önemlidir. Bu segman yuvası, piston ÜÖN da iken, silindirin su ile soğutulan kısımda olmalıdır. Buna özellikle gömlekli silindirlerde dikkat edilmelidir. Ayrıca bu segman, yanma gazlarının direkt etkisinden korunmak için, piston yüzeyinden belli bir uzaklıkta olmalıdır. Bu bölgede

74 sıcaklıkların düşürülmesi için, birinci segman yuvasının piston yüzeyine olan mesafesi artırılır, piston boşluğu mümkün mertebe küçük tutularak gazların aşağı ğ geçişi i azaltılır l ve piston tablasından pernoya ısı geçişini i i artırıcı yönde tedbir alınır.

75 Segman yuvaları arasındaki mesafe: Genel olarak birinci ve ikinci segman yuvası arasındaki uzaklık (S 2 2), diğerğ aralığa göre daha fazla alınır. Bu mesafe; Benzin motorlarında S 2 = 005D 0.05 Dizel motorlarında S 2 = D Segman sayısı : Segman sayısı benzin ve dizel motorlarında farklıdır. k kompresyon, y yağ segmanlarını göstermek üzere segman sayıları; Benzin motorlarında; Dizel motorlarında; D<85 mm için 2k + 1y D>85 mm için 3k + 1y D<130 mm için 3k + 1y D>130 mm için 4k + 2y D>175 mm için 5k + 2y

76

77 f) Pistonun Kütlesi Pistonun imalatı için tahmini kütlesinin önceden bilinmesi istenir. Pistonun kütlesi m(g) olarak: Benzin motorlarında m = 0.8 D Dizel motorlarında ise; D < 150 mm ise m = 1.1 D D > 150 mm ise m = 1.5 D denklemlerinde hesaplanır. Bu değerler bize yaklaşık k piston kütlesini verir.

78 g) Pistonun Sıcaklığı İş zamanında piston başı tarafından alınan ısının büyük bir kısmı segmanlar ve piston kenarlarından silindir çeperlerine, oradan da soğutucu akışkana aktarılır. Piston üzerinden soğutucu akışkana atılan bu ısının yaklaşık olarak %50-80 i segmanlar vasıtasıyla gerçekleşir. Pistonun yapısına bağlı ğ olarak sıcaklık o C değerlerine ğ ulaşabilir. ş Pistonda oluşan ısıl gerilmeler, pistonun iç kısımlarında oluşan mekanik gerilmelerle birlikte etki ederler. Pistonda oluşan sıcaklık dağılımı; piston malzemesine ve pistonun yapısına bağlı olarak değişmektedir. Alüminyum alaşımlı pistonlarda ısı iletiminin iyi olması nedeniyle sıcaklık dağılımı daha üniformdur. Tablo Ek-1 de ise benzin ve dizel motor pistonlarının farklı bölgelerindeki Tablo Ek-1 de ise benzin ve dizel motor pistonlarının farklı bölgelerindeki sıcaklık aralık değerleri görülmektedir.

79 Tablo Ek-1 Pistonlardaki genel sıcaklık dağılımları ( o C)

80 Pistonlarda yüksek sıcaklıklar genellikle piston üst yüzeyinin ortasında görülmektedir. En yüksek sıcaklık ise pistonun egzoz supabına en yakın olan kısımlarında görülür. Piston eteğinde ise sıcaklıklar en düşük seviyelerdedir. Benzin motorlarında 230 o C lık sıcaklık değeri kritik olarak nitelendirilir ve 250 o C de ise piston uzun süre çalıştırılmamalıdır. Dizel motorlarında ise piston sıcaklıkları 360 o Cyiaşmamalıdır aşmamalıdır. Piston sıcaklığına etki eden faktörler 1-Soğutma şekli: Su soğutmalı motorlarda su sıcaklığındaki 10 o C lık bir değişim birinci segman oyuğundaki sıcaklıkta 8-10 o C lik bir sıcaklık değişimine neden olur. Soğutucu ğ akışkana k %50 oranında donmaya karşı koruyucu madde eklenmesi durumunda, 1.Segman oyuğunda sıcaklık 5-10 o C azalmaktadır. Şayet y piston soğutulmuyorsa, ğ yağ ğ sıcaklığındaki ğ 10 o C lik bir artış, 1.Segman oyuğunun sıcaklığını 1-3 o C artırmaktadır. Pistonun soğutulması halinde ise sıcaklıklar o C civarında azalmaktadır.

81 2-Motor yükü: Piston sıcaklığığ ortalama efektif basınçla doğru ğ orantılı olarak değişmektedir. Ortalama efektif basınçta meydana gelen 0.1 MPa lık bir değişim pistonda o C lik bir sıcaklık değişimine neden olmaktadır. 3-Ateşleme veya püskürtme başlangıcı: Ateşleme veya püskürtme başlangıcı optimum avans değerinden ne kadar önce olursa sıcaklık o ölçüde artar. Ateşleme başlangıcının optimum avans değerinden 1 o KMA artırılması sonucunda 1.Segman oyuğunda 1-2 o C lık bir sıcaklık artışı ortaya çıkar. 3- Devir sayısı: Ortalama efektif basıncın aynı kalması şartıyla motorun devir sayısının artması ile piston sıcaklıkları da artar. Buna göre 100 dev/dak lık bir devir artışı piston sıcaklığında 3-6 o C lık bir artış meydana getirir. 4-Sıkıştırma oranı: Sıkıştırma oranının artması piston sıcaklığını artırır. Sıkıştırma oranındaki bir birimlik artış piston sıcaklığını 4-12 o C yükseltir.

82 5-Yanma olayı: Vuruntulu yanma, erken veya geç yanma gibi istenmeyen yanma olayları piston sıcaklığını artırır. 6-Pistonun yapısı ve şekli: Pistonun şekli pistonun ısıyı almasında ve iletmesinde oldukça etkilidir. Isı silindire uygun kesitlerle iletiliyorsa piston sıcaklığı azalır. 7-Segmanın dönmesi: Segmanlar motorun çalışması esnasında segman oyuğu içinde sabit olmayıp piston çevresi boyunca dönme hareketi yaparlar. Bu hareket motorun dönme sayısına ve yüke bağlıdır. Segmanların bu çevresel hareketi sonucu piston sıcaklıklarında 5-20 o C g ç p lık azalmalar meydana gelmektedir.

83 h) Pistonun soğutulması Piston sıcaklığının belirli değerleri aşmaması için, özellikle yüksek güçlü dizel motorlarının pistonlarının soğutulması gerekir. Pistonun soğutulması gereken en önemli bölgeleri: -Üst kısmının ortası - Segman yuvalarının ortası - Perno yataklarının üst kısmıdır. Pistonun soğutulmasına ğ gerek olup olmadığının ğ saptanması için çoğunlukla pistonların alanlarına isabet eden güce (kw/cm 2 ) bakılır. Buna göre; Kısmi yükte fazla çalışan motorların soğutmasız alüminyum pistonlarında kw/cm 2 Yüksek yükte fazla çalışan motorların soğutmasız alüminyum pistonlarında kw/cm 2 Aşırı yükte fazla çalışan motorların üst kısmı çelik, altı alüminyum olan pistonlarında kw/cm 2

84 arasında bulunur. Ağır vasıtalarda piston alan güçleri kw/cm 2 den yüksek k olduğunda, ğ d orta büyüklükteki gemi dizellerinde 0.15 kw/cm 2 den yüksek olduğunda pistonun soğutulması gerekir. Pistonun soğutulması önceleri su kullanılırken, daha sonra suyun yağlama sistemine sızma tehlikesi nedeniyle yağ ile soğutmaya geçilmiştir. Pistonun soğutulması, boşluklu pistonlarda soğutma yağının meme aracılığıyla püskürtülmesi yöntemiyle yapılabilir. Diğer bir yöntem de soğutma yağının krank mili, biyel ve perno üzerinden gönderilmesidir. Bu yöntem silindir çapı 350 mm ye kadar olan motorların pistonlarında kullanılabilir. Daha büyük çaplı gemi dizellerinde ise pistonlar su ile soğutulur.

85 2.2 Piston Malzemelerinin Özellikleri ve İmal Yöntemleri Piston malzemelerinin sahip olması istenen özellikler; Düşük ağırlık, Yüksek k mukavemet, Düşük ısıl genleşme katsayısı, Yüksek ısı iletim katsayısı, İyi kayma özelliği, Yüksek aşınma direnci, Düşük ş maliyet. Bütün yukarıdaki özelliklere aynı anda sahip bir malzemeyi bulmak zordur. Teknik özellikler ile malzemenin fiyatını birbiri ile bağdaştırarak optimum seçim gerçekleştirilir. Bu da yapımcıyı, mevcut malzemelerden yeterli güvenliği veren malzemeyi seçme yoluna götürmektedir. Piston malzemesi olarak önceleri dökme demir kullanılmaktaydı. Daha sonraları magnezyum alaşımları kullanılmaya başlanmış, ancak magnezyum oldukça hafif olmasına karşın aşınma mukavemetinin düşük olması nedeniyle yerini alüminyumama bırakmıştır. r Günümüzde en yaygın olarak kullanılan piston malzemesi Al - Si alaşımlarıdır.

86 Pistonların imalatı iki ana yöntemle gerçekleştirilir; Normal döküm Pres döküm Döküm yöntemiyle şekillendirilen pistonlar daha sonra takım tezgahlarında işlenerek istenen boyutlara getirilirler.

87 2.3. Segmanlar Segmanın görevi, piston ve silindirle birlikte yanma odasındaki gazların kartere, karterdeki yağın da yanma odasına sızmasını önlemek, silindir çeperlerinin yağlanmasını sağlamak ve piston ısısını silindir çeperlerine iletmektir. Sızdırmazlığın sağlanması, segmanın silindir çeperlerine radyal teması ve segman yuvasına oturan yüzeyinin yuvasına dayanması şeklinde olur. Radyal temas, iş zamanında segmanın arkasındaki yanma gaz basıncı ve segmanın esneme özelliğiğ ile olur. Bunun dışındaki ş zamanlarda segmanın kendi teğetsel sürtünmesi ile sağlanır. Segman yuvasındaki basınç segmanı radyal yönde silindire doğru bastırır ve sürtünme işi artar. Radyal basınç kpa dır. Bu basınç, yüksek dönme sayılı motorlarda büyük düşük dönme sayılı motorlarda ise küçüktür. Deneysel çalışma sonuçlarına göre, sürtünme işinin %60 ı 1.segmanda, %30 u 2.segmanda, %10 u u ise 3.segmanda oluşmaktadır. Buna göre mekanik kayıpların %50-60 ı segmanlarda meydana gelmekte ve motorun dönme sayısı arttıkça bu oran da artmaktadır. Bu kayıp miktarının azalması için segmanların nsayılarının n ve kalınlıklarının klar n nazalmasıalmas gerekir.

88 Segmanlar ayrıca pistondaki ısının %50-60 ını silindir çeperlerine iletir. Bu daha çok ilk 2 segman vasıtasıyla gerçekleşir. Üçüncü segman ısı iletim yönünden etkili değildir Segman Tipleri Segmanlar kompresyon ve yağ segmanları olmak üzere iki ana gruba ayrılırlar. Ayrıca büyük silindir çaplı motorlarda kayıcı segmanlar da kullanılmaktadır. a) Kompresyon Segmanları : Yanma odasındaki gazların kartere sızmasını önlerler. Sızdırmazlık en fazla 1.segman tarafından sağlanır. Dikdörtgen kesitli segmanlar: Bu tip segmanlar dolu kesitli olup, alışma zamanları uzundur. Ayrıca yağ sarfiyatları da fazladır. Ancak, bu tip segmanlar en yaygın olarak kullanılan segmanlardır.

89 Trapez (konik) kesitli segmanlar: Bu tip segmanlar dolu kesitli olup, sarma olasılığı daha azdır. Koniklik derecesi 5 10 o civarındadır. Radyal hareket esnasında segman yuvalarında bulunan karbonu sıyırarak dışarı atarlar. Oyuklu segmanlar: Bunların çalışma yüzeylerine mm eninde silindirik oyuklar açılır (1 ile 3 adet). Buraya reçine esaslı bağlayıcı ile grafit ve demir karışımı doldurulur. l Son zamanlarda bütün yüzey molibdenle l kaplanmakta kt veya genişliği mm lik oyuklar açılmaktadır. Bu suretle silindir ile segman aşınması azaltılmış olmaktadır. Kazıyıcı çıkıntılı veya kademeli segmanlar: Bu tip segmanlarda kademeler yapılarak radyal basınç arttırılır. Kompresyon ve yağ kontrol görevi görürler. Ayrıca sürtünme ve aşınmayı azaltmak için özellikle birinci segmana özel malzemeden yapılmış çemberler geçirilir.

90 b) Yağ Segmanları : Yağ segmanları silindir yüzeyindeki yağı sıyırarak yanma odasına geçmesini önler. Kompresyon semanının altında ve piston eteğinde bulunur. Yağ, segmanlarının içinde veya hemen altında yağ kanalları veya delikler aracılığıyla piston içine, oradan da kartere akar. Yağ segmanları ile %100 lük bir verimle sızdırmazlık sağlamak mümkün değildir. Çok az da olsa bir miktar yağ yanma odasına geçer ve yanar. Bu miktar benzin motorlarında g/kwh, kamyon ve otobüslerde 1 7 g/kwh arasında olmalıdır. Yağ segmanları da şekilleri bakımından çok çeşitlilik gösterirler. Oyuklu u segmanlar: a Bu tip yağ segmanları daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Oyuklar normal ve geniş olarak iki şekilde açılır. Segmanda açılan ( )b genişliğindeki bu oyuklar yağın segmanın arkasına, buradan da pistonun iç kısmına girmesini sağlar. ğ Ayrıca sıyırıcı oyuklu segmanlar da vardır.

8. Silindirlerin Düzenleniş Şekline Göre

8. Silindirlerin Düzenleniş Şekline Göre 8. Silindirlerin Düzenleniş Şekline Göre 1/40 Sıra Motor 2/40 V- Motor 3/40 Ferrari V12 65 o motoru 375 kw (7000 devir/dakikada) D/H 86/75 mm 5474 cc 4/40 Boksör Motor 5/40 Yıldız Tip Motor 6/40 Karşı

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 5. Soğutma Şekline Göre Hava soğutmalı motortar: Bu motorlarda, silindir yüzeylerindeki ince metal kanatçıklar vasıtasıyla ısı transferi yüzey alanı artırılır. Motor krank milinden hareket alan bir fan

Detaylı

Soru 5) Pistonun, silindir içersinde iki ölü nokta arasında yaptığı tek bir harekete ne denir? a) Çevrim b) Vakum c) Basma d) Zaman

Soru 5) Pistonun, silindir içersinde iki ölü nokta arasında yaptığı tek bir harekete ne denir? a) Çevrim b) Vakum c) Basma d) Zaman Soru 1) Pistonun silindir içersinde yön değiştirmek üzere bir an durakladığı yere ne ad verilir? a) Silindir başı b) Silindir eteği c) Ölü nokta d) Piston durağı Soru 4) Silindir hacmi aşağıdakilerden

Detaylı

Đçten Yanmalı Motor Tasarımı

Đçten Yanmalı Motor Tasarımı 1-Tasarımda kıyas yapılacak motor seçimi 2- Sayfa 86 dan 99 a kadar ısıl analiz yapılacak Uygulama-1 Motor hacmi 1298 cc 1000 rpm Sıkıstırma oranı (ε) 10 2000 rpm Ne 64 kw/6000 rpm Uygulanacak Motor 3000

Detaylı

MOTOR KONSTRÜKSİYONU-3.HAFTA

MOTOR KONSTRÜKSİYONU-3.HAFTA MOTOR KONSTRÜKSİYONU-3.HAFTA Yrd.Doç.Dr. Alp Tekin ERGENÇ İçten Yanmalı Motor Hareketli Elemanları 1- Piston 2- Perno 3- Segman 4- Krank mili 5- Biyel 6- Kam mili 7- Supaplar Piston A-Görevi: Yanma odası

Detaylı

Dört stroklu diesel motor

Dört stroklu diesel motor Dört stroklu diesel motor İki stroklu diesel motor 4-s benzinli motor İndikatör diyagramı 4-s diesel motor İndikatör diyagramı Çift etkili bir diesel motor Karşıt pistonlu bir diesel motor - 1 Karşıt pistonlu

Detaylı

MOTORLAR-5 HAFTA GERÇEK MOTOR ÇEVRİMİ

MOTORLAR-5 HAFTA GERÇEK MOTOR ÇEVRİMİ MOTORLAR-5 HAFTA GERÇEK MOTOR ÇEVRİMİ Yrd.Doç.Dr. Alp Tekin ERGENÇ GERÇEK MOTOR ÇEVRİMİ Gerçek motor çevrimi standart hava (teorik) çevriminden farklı olarak emme, sıkıştırma,tutuşma ve yanma, genişleme

Detaylı

Motor kullanıcısı açısından seçimi etkileyen faktörler:

Motor kullanıcısı açısından seçimi etkileyen faktörler: Motor kullanıcısı açısından seçimi etkileyen aktörler: motor perormansı yakıt tüketimi ve kullanılan yakıtın iyatı motor gürültüsü ve hava kirliliği yaratan emisyonları motor maliyeti ve donanım masraları

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji Kaynakları MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji kaynakları Yakıtlar Doğa kuvvetleri Özel doğa kuvvetleri Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Katı Sıvı Gaz Odun Petrol Doğal Gaz Hidrolik Güneş Rüzgar

Detaylı

İÇTEN YANMALI MOTORLAR 2. BÖLÜM EK DERS NOTLARI

İÇTEN YANMALI MOTORLAR 2. BÖLÜM EK DERS NOTLARI İÇTEN YANMALI MOTORLAR 2. BÖLÜM EK DERS NOTLARI 1.Kısmi Gaz Konumunda Çalışan Benzin (OTTO) Motoru Şekil 1. Kısmi gaz konumunda çalışan bir benzin motorunun ideal Otto çevrimi (6-6a-1-2-3-4-5-6) Dört zamanlı

Detaylı

İçten yanmalı motorlarda temel kavramlarının açıklanması Benzinli ve dizel motorların çalışma prensiplerinin anlatılması

İçten yanmalı motorlarda temel kavramlarının açıklanması Benzinli ve dizel motorların çalışma prensiplerinin anlatılması Sakarya 2010 İçten yanmalı motorlarda temel kavramlarının açıklanması Benzinli ve dizel motorların çalışma prensiplerinin anlatılması Temel Kavramlar Basınç; Birim yüzeye etki eden kuvvettir. Birimi :bar,atm,kg/cm2

Detaylı

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ Makine Elemanları 2 DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ 1 Bu bölümden elde edilecek kazanımlar Güç Ve Hareket İletim Elemanları Basit Dişli Dizileri Redüktörler Ve Vites Kutuları : Sınıflandırma Ve Kavramlar Silindirik

Detaylı

Halit YAŞAR. Doç. Dr. Makina Mühendisliği Bölümü Otomotiv Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Halit YAŞAR. Doç. Dr. Makina Mühendisliği Bölümü Otomotiv Anabilim Dalı Öğretim Üyesi PROJECT MOTORLAR TITLE Doç. Dr. Halit YAŞAR Makina Mühendisliği Bölümü Otomotiv Anabilim Dalı Öğretim Üyesi 1/44 MOTORLAR DERS NOTLARINI FOTOKOPİDEN TEMİN EDEBİLİRSİNİZ 2/44 KAYNAKLAR 1) HEYWOOD, J.H.,

Detaylı

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz Hidrostatik Güç İletimi Vedat Temiz Tanım Hidrolik pompa ve motor kullanarak bir sıvı yardımıyla gücün aktarılmasıdır. Hidrolik Pompa: Pompa milinin her turunda (dönmesinde) sabit bir miktar sıvı hareketi

Detaylı

KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar

KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Eksenel yataklama türleri Yatak malzemeleri Hidrodinamik

Detaylı

Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA

Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA Prof. Dr. Selim ÇETİNKAYA Performans nedir? Performans nedir?... Performans: İcraat, başarı 1. Birinin veya bir şeyin görev veya çalışma biçimi; Klimaların soğutma performansları karşılaştırıldı."; Jetin

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ

DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ DİŞLİ ÇARKLAR I: GİRİŞ Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Dişli Çarklar Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Güç ve Hareket İletim Elemanları Basit Dişli Dizileri

Detaylı

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK TÜRBİN ANALİZ VE DİZAYN ESASLARI Hidrolik türbinler, su kaynaklarının yerçekimi potansiyelinden, akan suyun kinetik enerjisinden ya da her ikisinin

Detaylı

Bileşen Formüller ve tarifi Devre simgesi Hidro silindir tek etkili. d: A: F s: p B: v: Q zu: s: t: basitleştirilmiş:

Bileşen Formüller ve tarifi Devre simgesi Hidro silindir tek etkili. d: A: F s: p B: v: Q zu: s: t: basitleştirilmiş: Fomüller ve birimler Fomüller ve birimler Hidrolik tesislerin planlaması ve boyutlandırılması çeşitli açılardan yapılmak zorundadır ve hidrolik elemanlar istenen işlevsel akışlara göre seçilmelidir. Bunun

Detaylı

İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI

İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI DİZEL MOTORLARI (Tarihçesi) İLK DİZEL MOTORU DİZEL MOTORLARI DÖRT ZAMANLI ÇEVRİM Çalışma prensibi Dizel motor, benzinli motorlardan farklı olarak

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR II: HESAPLAMA

DİŞLİ ÇARKLAR II: HESAPLAMA DİŞLİ ÇARLAR II: HESAPLAMA Prof. Dr. İrfan AYMAZ Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Dişli Çark uvvetleri Diş Dibi Gerilmeleri

Detaylı

AKM 205-BÖLÜM 2-UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ

AKM 205-BÖLÜM 2-UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ AKM 205-BÖLÜM 2-UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ 1 Bir otomobil lastiğinin basıncı, lastik içerisindeki havanın sıcaklığına bağlıdır Hava sıcaklığı 25 C iken etkin basınç 210 kpa dır Eğer lastiğin hacmi 0025

Detaylı

Bileşen Formüller ve tarifi Devre simgesi Hidro silindir tek etkili. d: A: F s: p B: v: Q zu: s: t: basitleştirilmiş: basitleştirilmiş:

Bileşen Formüller ve tarifi Devre simgesi Hidro silindir tek etkili. d: A: F s: p B: v: Q zu: s: t: basitleştirilmiş: basitleştirilmiş: Hidrolik tesislerin planlaması ve boyutlandırılması çeşitli açılardan yapılmak zorundadır ve hidrolik elemanlar istenen işlevsel akışlara göre seçilmelidir. Bunun için en önemli önkoşul, ilgili tüketim

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET A BASINÇ VE BASINÇ BİRİMLERİ (5 SAAT) Madde ve Özellikleri 2 Kütle 3 Eylemsizlik 4 Tanecikli Yapı 5 Hacim 6 Öz Kütle (Yoğunluk) 7 Ağırlık 8

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Temel Motor Teknolojisi

Temel Motor Teknolojisi Temel Motor Teknolojisi İçerik Otomotiv Tarihçesi Otto Motorlarda 4 Zaman Krank Mili Kam Mili Lambda Vuruntu Motor Yerleşim Tipleri Güç ve Tork 2 Otomotiv Tarihçesi İlk Buharlı otomobil 1769.(Fransız Joseph

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4 Akışkanlar ile ilgili temel kavramlar MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 4 Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Su,, gaz, buhar gibi kolayca şekillerini değiştirebilen ve dış etkilerin etkisi altında kolayca hareket

Detaylı

DEN 322. Diesel Motor Karakteristikleri

DEN 322. Diesel Motor Karakteristikleri DEN 322 Diesel Motor Karakteristikleri Diesel motorlar Motor kullanıcısı açısından seçimi etkileyen aktörler: motor perormansı yakıt tüketimi ve kullanılan yakıtın iyatı motor gürültüsü ve hava kirliliği

Detaylı

7. Krank Mili 8. Biyel Kolu 9. Pistonlar 10. Segmanlar 11. Kam Mili 12. Subaplar

7. Krank Mili 8. Biyel Kolu 9. Pistonlar 10. Segmanlar 11. Kam Mili 12. Subaplar Deney-1 1/6 DENEY 1 TEK SĐLĐNDĐRLĐ DĐZEL MOTORUNUN PERFORMANS PARAMETRELERĐNĐN BELĐRLENMESĐ Amaç :Motor parçaları ve motor yapısının incelenmesi. Tek Silindirli bir dizel motorunun performans parametrelerinin

Detaylı

Makine Elemanları I. Bağlama Elemanları. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

Makine Elemanları I. Bağlama Elemanları. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Bağlama Elemanları Makine Elemanları I Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü İçerik Bağlama Elemanlarının Sınıflandırılması Şekil Bağlı bağlama elemanlarının hesabı Kuvvet

Detaylı

Prof. Dr. İrfan KAYMAZ

Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Kayış-kasnak mekanizmalarının türü Kayış türleri Meydana gelen kuvvetler Geometrik

Detaylı

MAK Makina Dinamiği - Ders Notları -1- MAKİNA DİNAMİĞİ

MAK Makina Dinamiği - Ders Notları -1- MAKİNA DİNAMİĞİ MAK 0 - Makina Dinamiği - Ders Notları -- MAKİNA DİNAMİĞİ. GİRİŞ.. Konunun Amaç ve Kapsamı Makina Dinamiği, uygulamalı mekaniğin bir bölümünü meydana getirir. Burada makina parçalarının hareket kanunları,

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ 3 Malzemelerin esnekliği Gerilme Bir cisme uygulanan kuvvetin, kesit alanına bölümüdür. Kuvvetin yüzeye dik olması halindeki gerilme "normal gerilme" adını alır ve şeklinde

Detaylı

Temel bilgiler-flipped Classroom Akslar ve Miller

Temel bilgiler-flipped Classroom Akslar ve Miller Makine Elemanları I Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Temel bilgiler-flipped Classroom Akslar ve Miller İçerik Aks ve milin tanımı Akslar ve millerin mukavemet hesabı Millerde titreşim hesabı Mil tasarımı için tavsiyeler

Detaylı

DENİZ MOTORLARI. e. Egzoz Sistemi Motor içinde yanma sonrası oluşan kirli gazların dışarı atılmasını sağlayan sistem.

DENİZ MOTORLARI. e. Egzoz Sistemi Motor içinde yanma sonrası oluşan kirli gazların dışarı atılmasını sağlayan sistem. Motorların Sınıflandırılması A. Kullandıkları Yakıta Göre; a. Benzinli b. Dizel (Mazotlu) c. Elektrikli (Akülü) B. Çalışma Prensibine Göre; a. İki Zamanlı b. Dört Zamanlı C. Soğutma Sistemine Göre; a.

Detaylı

İnstagram:kimyaci_glcn_hoca GAZLAR-1.

İnstagram:kimyaci_glcn_hoca GAZLAR-1. GAZLAR-1 Gazların Genel Özellikleri Maddenin en düzensiz hâlidir. Maddedeki molekül ve atomlar birbirinden uzaktır ve çok hızlı hareket eder. Tanecikleri arasında çekim kuvvetleri, katı ve sıvılarınkine

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI AKSLAR VE MİLLER P r o f. D r. İ r f a n K A Y M A Z P r o f. D r. A k g ü n A L S A R A N A r ş. G ör. İ l y a s H A C I S A L İ HOĞ LU Dönen parça veya elemanlar taşıyan

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

29- Eylül KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü ( 1. ve 2. Öğretim 2. Sınıf / B Şubesi) Mukavemet Dersi - 1.

29- Eylül KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü ( 1. ve 2. Öğretim 2. Sınıf / B Şubesi) Mukavemet Dersi - 1. SORU-1) Şekildeki dikdörtgen kesitli kolonun genişliği b=200 mm. ve kalınlığı t=100 mm. dir. Kolon, kolon kesitinin geometrik merkezinden geçen ve tarafsız ekseni üzerinden etki eden P=400 kn değerindeki

Detaylı

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ II FİNAL SINAVI 22.05.2015 Numara: Adı Soyadı: SORULAR-CEVAPLAR

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ II FİNAL SINAVI 22.05.2015 Numara: Adı Soyadı: SORULAR-CEVAPLAR MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ II FİNAL SINAVI 22.05.2015 Numara: Adı Soyadı: 1- (24 Puan) Şekildeki 5.08 cm çaplı 38.1 m uzunluğunda, 15.24 cm çaplı 22.86 m uzunluğunda ve 7.62 cm çaplı

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ. Yakıt Püskürtme Sistemleri Deneyi

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ. Yakıt Püskürtme Sistemleri Deneyi BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE LABORATUVAR DERSİ Yakıt Püskürtme Sistemleri Deneyi Laboratuvar Tarihi: Laboratuvarı Yöneten: Laboratuvar Yeri: Laboratuvar Adı: Öğrencinin Adı-Soyadı

Detaylı

Plastik Şekil Verme

Plastik Şekil Verme Plastik Şekil Verme 31.10.2018 1 HADDELEME Malzemeleri, eksenleri etrafında dönen iki silindir arasından geçirerek yapılan plastik şekil verme işlemine haddeleme denir. Haddeleme, plastik şekillendirme

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 9A GERİNİM ÖLÇER KULLANARAK GERİLİM ANALİZİ YAPILMASI

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 9A GERİNİM ÖLÇER KULLANARAK GERİLİM ANALİZİ YAPILMASI BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 40 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 9A GERİNİM ÖLÇER KULLANARAK GERİLİM ANALİZİ YAPILMASI TEORİ Bir noktada oluşan gerinim ve gerilme değerlerini

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 10 Eylemsizlik Momentleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C.Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 10. Eylemsizlik Momentleri

Detaylı

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA PNÖMATİK SİSTEMLERİN KULLANIM ALANLARI Pnömatik sistemler, Hızlı fakat küçük kuvvetlerin uygulanması istenen yerlerde; temizlik ve emniyet istenen tasarımlarda da kullanılır. Pnömatik sistemler aşağıda

Detaylı

7. BÖLÜMLE İLGİLİ ÖRNEK SORULAR

7. BÖLÜMLE İLGİLİ ÖRNEK SORULAR 7. BÖLÜMLE İLGİLİ ÖRNEK SORULAR 1) Denver, Colorao da (rakım 1610 m) yerel atmosfer basıncı 8.4 kpa dır. Bu basınçta ve 0 o C sıcaklıktaki hava, 120 o C sıcaklıkta ve 2.5m 8m boyutlarında düz bir plaka

Detaylı

Motorlu Taşıtlar Temel Eğitimi, Uygulama Çalışması DEÜ Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü

Motorlu Taşıtlar Temel Eğitimi, Uygulama Çalışması DEÜ Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü Problem 9: Arka akstan tahrik edilen bir aracın aşağıdaki teknik değerleri bilinmektedir : Toplam ağırlık G=8700 N Hava direnci katsayısı C W =0,445 Araç enine kesit alanı A=1,83 m 2 Lastik dinamik yarıçapı

Detaylı

BÖLÜM 4 TEK SERBESTLİK DERECELİ SİSTEMLERİN HARMONİK OLARAK ZORLANMIŞ TİTREŞİMİ

BÖLÜM 4 TEK SERBESTLİK DERECELİ SİSTEMLERİN HARMONİK OLARAK ZORLANMIŞ TİTREŞİMİ BÖLÜM 4 TEK SERBESTLİK DERECELİ SİSTEMLERİN HARMONİK OLARAK ZORLANMIŞ TİTREŞİMİ Kaynaklar: S.S. Rao, Mechanical Vibrations, Pearson, Zeki Kıral Ders notları Mekanik veya yapısal sistemlere dışarıdan bir

Detaylı

MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 8.HAFTA

MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 8.HAFTA MAKİNE VE MOTOR DERS NOTLARI 8.HAFTA Hazırlayan: Öğr. Gör. Tuğberk ÖNAL MALATYA 2016 1.PİSTON BİYEL MEKANİZMASI Piston biyel mekanizması, yanma zamanında meydana gelen, yanmış gaz basıncını krank miline

Detaylı

MAKİNA ELEMANLAR I MAK Bütün Gruplar ÖDEV 2

MAKİNA ELEMANLAR I MAK Bütün Gruplar ÖDEV 2 MAKİNA ELEMANLAR I MAK 341 - Bütün Gruplar ÖDEV 2 Şekilde çelik bir mile sıkı geçme olarak monte edilmiş dişli çark gösterilmiştir. Söz konusu bağlantının P gücünü n dönme hızında k misli emniyetle iletmesi

Detaylı

Eksenel pistonlu üniteler kendinden emişlidir. Bununla beraber bazı özel durumlarda emiş tarafı alçak basınçla beslenir.

Eksenel pistonlu üniteler kendinden emişlidir. Bununla beraber bazı özel durumlarda emiş tarafı alçak basınçla beslenir. Hidrolik devreler Hidrolikte 3 değişik devre vardır. o o o Açık hidrolik devreler Kapalı hidrolik devreler Yarı kapalı hidrolik devreler Açık ve kapalı çevrimli devreler aşağıda detaylı olarak anlatılacaktır.

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR III: HELİSEL DİŞLİ ÇARKLAR

DİŞLİ ÇARKLAR III: HELİSEL DİŞLİ ÇARKLAR DİŞLİ ÇARKLAR III: HELİSEL DİŞLİ ÇARKLAR Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Helisel Dişli Çarklar Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular:

Detaylı

OREN3005 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER

OREN3005 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER ÖRNEK PROBLEMLER Boru çapı hesabı: Q: Debi litre/dak. A: Boru kesit alanı cm2 V: Ortalama akış hızı m/sn d: Boru iç çapı Örnek Problem: Pompa debisi 3 lt/sn olan bir hidrolik sistemde akışkan hızı ortalama

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI - II ÖRNEK SORULAR VE ÇÖZÜMLERİ

MAKİNE ELEMANLARI - II ÖRNEK SORULAR VE ÇÖZÜMLERİ MAKİNE ELEMANLARI - II ÖRNEK SORULAR VE ÇÖZÜMLERİ KAYMALI YATAKLAR ÖRNEK: Bir buhar türbininde kullanılan eksenel Michell yatağına gelen toplam yük F=38000 N, n=3540 dev/dk, d=210 mm, D=360 mm, lokma sayısı

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1

MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1 A. TEMEL KAVRAMLAR MAKİNE ELEMANLARI - (8.Hafta) VİDALAR -1 B. VİDA TÜRLERİ a) Vida Profil Tipleri Mil üzerine açılan diş ile lineer hareket elde edilmek istendiğinde kullanılır. Üçgen Vida Profili: Parçaları

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI 1 GENEL ÇALIŞMA SORULARI 1) Verilen kuvvet değerlerini yükleme türlerini yazınız.

MAKİNE ELEMANLARI 1 GENEL ÇALIŞMA SORULARI 1) Verilen kuvvet değerlerini yükleme türlerini yazınız. MAKİNE ELEMANLARI 1 GENEL ÇALIŞMA SORULARI 1) Verilen kuvvet değerlerini yükleme türlerini yazınız. F = 2000 ± 1900 N F = ± 160 N F = 150 ± 150 N F = 100 ± 90 N F = ± 50 N F = 16,16 N F = 333,33 N F =

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR III: HELİSEL DİŞLİ ÇARKLAR

DİŞLİ ÇARKLAR III: HELİSEL DİŞLİ ÇARKLAR DİŞLİ ÇARKLAR III: HELİSEL DİŞLİ ÇARKLAR Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Prof. Dr. Akgün ALSARAN Arş. Gör. İlyas HACISALİHOĞLU Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Helisel Dişli Çarklar Bu bölüm

Detaylı

VİSKOZİTE SIVILARIN VİSKOZİTESİ

VİSKOZİTE SIVILARIN VİSKOZİTESİ VİSKOZİTE Katı, sıvı veya gaz halinde bütün cisimler, kitlelerinin bir bölümünün birbirine göre şekil ya da göreceli yer değiştirmelerine karşı bir mukavemet arz ederler. Bu mukavemet değişik türlerde

Detaylı

P u, şekil kayıpları ise kanal şekline bağlı sürtünme katsayısı (k) ve ilgili dinamik basınç değerinden saptanır:

P u, şekil kayıpları ise kanal şekline bağlı sürtünme katsayısı (k) ve ilgili dinamik basınç değerinden saptanır: 2.2.2. Vantilatörler Vantilatörlerin görevi, belirli bir basınç farkı yaratarak istenilen debide havayı iletmektir. Vantilatörlerde işletme karakteristiklerini; toplam basınç (Pt), debi (Q) ve güç gereksinimi

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR IV: KONİK DİŞLİ ÇARKLAR

DİŞLİ ÇARKLAR IV: KONİK DİŞLİ ÇARKLAR DİŞLİ ÇARKLAR IV: KONİK DİŞLİ ÇARKLAR Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Atatürk Üniversitesi Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: ın

Detaylı

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON 4 Yrd.Doç.Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları & Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Kaynak: Tarım Alet ve Makinaları, Ünite 3, Traktörler,

Detaylı

Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Konik Dişli Çarklar DİŞLİ ÇARKLAR

Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Konik Dişli Çarklar DİŞLİ ÇARKLAR Makine Elemanları II Prof. Dr. Akgün ALSARAN Konik Dişli Çarklar DİŞLİ ÇARKLAR İçerik Giriş Konik dişli çark mekanizması Konik dişli çark mukavemet hesabı Konik dişli ark mekanizmalarında oluşan kuvvetler

Detaylı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı 1. Basma Deneyinin Amacı Mühendislik malzemelerinin çoğu, uygulanan gerilmeler altında biçimlerini kalıcı olarak değiştirirler, yani plastik şekil değişimine uğrarlar. Bu malzemelerin hangi koşullar altında

Detaylı

Küçük kasnağın merkeze göre denge şartı Fu x d1/2 + F2 x d1/2 F1 x d1/2 = 0 yazılır. Buradan etkili (faydalı) kuvvet ; Fu = F1 F2 şeklinde bulunur. F1

Küçük kasnağın merkeze göre denge şartı Fu x d1/2 + F2 x d1/2 F1 x d1/2 = 0 yazılır. Buradan etkili (faydalı) kuvvet ; Fu = F1 F2 şeklinde bulunur. F1 Kayış-kasnak ve zincir mekanizmaları Kayış-kasnak mekanizmaları Çeşitleri 1-Düz kayışlı mekanizma 2-V-kayışlı mekanizma 3-Dişli kayışlı mekanizma Avantajları: 1-Konstrüksiyonları basit imalatları ve bakımları

Detaylı

YUVARLANMALI YATAKLAR I: RULMANLAR

YUVARLANMALI YATAKLAR I: RULMANLAR Rulmanlı Yataklar YUVARLANMALI YATAKLAR I: RULMANLAR Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Rulmanlı Yataklar Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Yuvarlanmalı

Detaylı

MAKĠNE ELEMANLARI II REDÜKTÖR PROJESĠ

MAKĠNE ELEMANLARI II REDÜKTÖR PROJESĠ T.C PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKĠNE ELEMANLARI II REDÜKTÖR PROJESĠ Öğrencinin; Adı: Cengiz Görkem Soyadı: DENGĠZ No: 07223019 DanıĢman: Doç. Dr. TEZCAN ġekercġoğlu

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR II. Makine Elemanları 2 HESAPLAMALAR. Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız. BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering

DİŞLİ ÇARKLAR II. Makine Elemanları 2 HESAPLAMALAR. Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız. BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering Makine Elemanları 2 DİŞLİ ÇARKLAR II HESAPLAMALAR Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız 1 Bu Bölümden Elde Edilecek Kazanımlar Dişli Çark Kuvvetleri Diş Dibi Gerilmeleri Mukavemeti Etkileyen Faktörler Yüzey Basıncı

Detaylı

RULMANLAR YUVARLANMALI YATAKLAR-I. Makine Elemanları 2. Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız. BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering

RULMANLAR YUVARLANMALI YATAKLAR-I. Makine Elemanları 2. Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız. BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering Makine Elemanları 2 YUVARLANMALI YATAKLAR-I RULMANLAR Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız 1 Bu Bölümden Elde Edilecek Kazanımlar Yuvarlanmalı Yataklamalar Ve Türleri Bilyalı Rulmanlar Sabit Bilyalı Rulmanlar Eğik

Detaylı

Akışkanların Dinamiği

Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiğinde Kullanılan Temel Prensipler Gaz ve sıvı akımıyla ilgili bütün problemlerin çözümü kütlenin korunumu, enerjinin korunumu ve momentumun korunumu prensibe dayanır.

Detaylı

Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri

Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri Gelişen imalat teknolojileri ile birlikte birim hacimde daha yüksek tork değerlerine sahip redüktörihtiyacı kullanıcıların en önemli beklentilerinden biri

Detaylı

AKM BÖLÜM 11 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı

AKM BÖLÜM 11 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı AKM 205 - BÖLÜM 11 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı 1. Bir arabanın 1 atm, 25 C ve 90 km/h lik tasarım şartlarında direnç katsayısı büyük bir rüzgar tünelinde tam ölçekli test ile

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR IV: KONİK DİŞLİ ÇARKLAR

DİŞLİ ÇARKLAR IV: KONİK DİŞLİ ÇARKLAR Helisel Dişli Dişli Çarklar DİŞLİ ÇARKLAR IV: KONİK DİŞLİ ÇARKLAR Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Erzurum Teknik Üniversitesi

Detaylı

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması :

www.muhendisiz.net Basınç Ayar Supabının Çalışması : DPA TİP YAKIT POMPALARI Distiribitör yakıt pompalarının en büyük özeliği ;yakıtı bir Distiribitör gibi motor ateşleme sırasına göre ve eşit miktarlarda enjökterlere gönderilmesidir. Teknik avantajı da

Detaylı

Hidrolik Paletli Pompa

Hidrolik Paletli Pompa Hidrolik Paletli Pompa 05532862889 bilgi@ahidrolikdunyasi.com http://www.ahidrolikdunyasi.com Hidrolik paletli pompalar tanımı Hidrolik paletli çalışma prensibi Hidrolik paletli kapasite çizelgesi Hidrolik

Detaylı

Isı Kütle Transferi. Zorlanmış Dış Taşınım

Isı Kütle Transferi. Zorlanmış Dış Taşınım Isı Kütle Transferi Zorlanmış Dış Taşınım 1 İç ve dış akışı ayır etmek, AMAÇLAR Sürtünme direncini, basınç direncini, ortalama direnc değerlendirmesini ve dış akışta taşınım katsayısını, hesaplayabilmek

Detaylı

PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER

PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER atölyeden PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER A. Turan GÜNEŞ Pres işlerinde zaman zaman yüksek güçlü ve kısa kurslu alt ve üst baskı düzenlerine ihtiyaç duyulur. Đki

Detaylı

AKM 205 BÖLÜM 2 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ. Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut

AKM 205 BÖLÜM 2 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ. Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut AKM 205 BÖLÜM 2 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut 1. Bir otomobile lastiğinin basıncı, lastik içerisindeki havanın sıcaklığına bağlıdır. Hava sıcaklığı

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SAKARYA MESLEK YÜKSEKOKULU

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SAKARYA MESLEK YÜKSEKOKULU TERMODİNAMİK Öğr. Gör. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SAKARYA MESLEK YÜKSEKOKULU ISI Maddenin kütlesine, cinsine ve sıcaklık farkına bağımlı olarak sıcaklığını birim oranda değiştirmek için gerekli olan veri miktarına

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: E1 Blok Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Laboratuvarı

Detaylı

Makine Elemanları I Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler-flipped Classroom Akslar ve Miller

Makine Elemanları I Prof. Dr. Akgün ALSARAN. Temel bilgiler-flipped Classroom Akslar ve Miller Makine Elemanları I Prof. Dr. Akgün ALSARAN Temel bilgiler-flipped Classroom Akslar ve Miller İçerik Giriş Temel kavramlar Sınıflandırma Aks ve mil mukavemet hesabı Millerde titreşim kontrolü Konstrüksiyon

Detaylı

KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü (1. ve 2.Öğretim / B Şubesi) MMK208 Mukavemet II Dersi - 1. Çalışma Soruları 23 Şubat 2019

KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü (1. ve 2.Öğretim / B Şubesi) MMK208 Mukavemet II Dersi - 1. Çalışma Soruları 23 Şubat 2019 SORU-1) Aynı anda hem basit eğilme hem de burulma etkisi altında bulunan yarıçapı R veya çapı D = 2R olan dairesel kesitli millerde, oluşan (meydana gelen) en büyük normal gerilmenin ( ), eğilme momenti

Detaylı

YUVARLANMALI YATAKLARIN MONTAJI VE BAKIMI

YUVARLANMALI YATAKLARIN MONTAJI VE BAKIMI Makine Elemanları 2 YUVARLANMALI YATAKLAR-III YUVARLANMALI YATAKLARIN MONTAJI VE BAKIMI Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız 1 Bu Bölümden Elde Edilecek Kazanımlar Rulmanların Montajı Tolerans Değerlerinin Belirlenmesi

Detaylı

KAYMALI YATAKLAR-II RADYAL YATAKLAR

KAYMALI YATAKLAR-II RADYAL YATAKLAR Makine Elemanları 2 KAYMALI YATAKLAR-II RADYAL YATAKLAR Doç.Dr. Ali Rıza Yıldız 1 Bu Bölümden Elde Edilecek Kazanımlar Radyal yataklama türleri Sommerfield Sayısı Sonsuz Genişlikte Radyal Yatak Hesabı

Detaylı

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır.

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. HİDROLİK SİSTEMLER Hidroliğin Tanımı Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. Enerji Türleri ve Karşılaştırılmaları Temel Fizik Kanunları

Detaylı

Karbonmonoksit (CO) Oluşumu

Karbonmonoksit (CO) Oluşumu Yanma Kaynaklı Emisyonların Oluşum Mekanizmaları Karbonmonoksit (CO) Oluşumu Karbonmonoksit emisyonlarının ana kaynağı benzinli taşıt motorlarıdır. H/Y oranının CO emisyonu üzerine etkisi çok fazladır.

Detaylı

DİŞLİ ÇARKLAR IV: KONİK DİŞLİ ÇARKLAR

DİŞLİ ÇARKLAR IV: KONİK DİŞLİ ÇARKLAR DİŞLİ ÇARKLAR IV: KONİK DİŞLİ ÇARKLAR Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Atatürk Üniversitesi Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: ın

Detaylı

AKSLAR ve MİLLER. DEÜ Makina Elemanlarına Giriş Ç. Özes, M. Belevi, M. Demirsoy

AKSLAR ve MİLLER. DEÜ Makina Elemanlarına Giriş Ç. Özes, M. Belevi, M. Demirsoy AKSLAR ve MİLLER AKSLAR MİLLER Eksenel kuvvetlerde her iki elemanda çekmeye veya basmaya zorlanabilirler. Her iki elemanda içi dolu veya boş imal edilirler. Eksen durumlarına göre Genel olarak düz elemanlardır

Detaylı

KAYMALI YATAKLAR. Kaymalı Yataklar. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

KAYMALI YATAKLAR. Kaymalı Yataklar. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü KAYMALI YATAKLAR Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Eksenel yataklama türleri Yatak malzemeleri Hidrodinamik

Detaylı

Bölüm 3 Motor Çalışma Koşullarının Emisyonlara Etkisi

Bölüm 3 Motor Çalışma Koşullarının Emisyonlara Etkisi Egzoz Gazları Emisyonu Prof.Dr. Cem Soruşbay Bölüm 3 Motor Çalışma Koşullarının Emisyonlara Etkisi İstanbul Teknik Üniversitesi Otomotiv Laboratuvarı İşletme Koşullarının Etkisi 1 Hava Fazlalık Katsayısı

Detaylı

olduğundan A ve B sabitleri sınır koşullarından

olduğundan A ve B sabitleri sınır koşullarından TEMEL ELEKTROT SİSTEMLERİ Eş Merkezli Küresel Elektrot Sistemi Merkezleri aynı, aralarında dielektrik madde bulunan iki küreden oluşur. Elektrik Alanı ve Potansiyel Yarıçapları ve ve elektrotlarına uygulanan

Detaylı

T.C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER II DERSİ

T.C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER II DERSİ T.C. GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ DENEYLER II DERSİ İÇ BASINÇ ETKİSİNDEKİ İNCE CIDARLI SİLİNDİRLERDE GERİLME ANALİZİ DENEYİ

Detaylı

BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR

BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR BÖLÜM 7. RİJİT ÜSTYAPILAR Rijit Üstyapı: Oldukça yüksek eğilme mukavemetine sahip ve Portland çimentosundan yapılmış, tek tabakalı plak vasıtasıyla yükleri taban zeminine dağıtan üstyapı tipidir. Çimento

Detaylı

SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYĠ

SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYĠ SÜLEYMAN DEMĠREL ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MOTORLAR LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI MOTORLAR DENEYĠ DERSĠN ÖĞRETĠM ÜYESĠ PROF. DR. ĠSMAĠL HAKKI AKÇAY DENEY GRUBU: DENEY

Detaylı

Yararlanılan Kaynaklar: 1. Kurt, H., Ders Notları 2. Genceli, O.F., Isı Değiştiricileri, Birsen Yayınevi, Dağsöz, A. K.

Yararlanılan Kaynaklar: 1. Kurt, H., Ders Notları 2. Genceli, O.F., Isı Değiştiricileri, Birsen Yayınevi, Dağsöz, A. K. Yararlanılan Kaynaklar: 1. Kurt, H., Ders Notları 2. Genceli, O.F., Isı Değiştiricileri, Birsen Yayınevi, 1999. 3. Dağsöz, A. K., Isı Değiştiricileri, 1985. 4. Kakaç, S.,andLiu, H., Selection,RatingandThermal

Detaylı

BURULMA (TORSİON) Dairesel Kesitli Çubukların (Millerin) Burulması MUKAVEMET - Ders Notları - Prof.Dr. Mehmet Zor

BURULMA (TORSİON) Dairesel Kesitli Çubukların (Millerin) Burulması MUKAVEMET - Ders Notları - Prof.Dr. Mehmet Zor 3 BURULMA (TORSİON) Dairesel Kesitli Çubukların (Millerin) Burulması 1.1.018 MUKAVEMET - Ders Notları - Prof.Dr. Mehmet Zor 1 3. Burulma Genel Bilgiler Burulma (Torsion): Dairesel Kesitli Millerde Gerilme

Detaylı

KAYMALI YATAKLAR II: Radyal Kaymalı Yataklar

KAYMALI YATAKLAR II: Radyal Kaymalı Yataklar KAYMALI YATAKLAR II: Radyal Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Radyal yataklama türleri Sommerfield Sayısı Sonsuz Genişlikte

Detaylı

GÜÇ-TORK. KW-KVA İlişkisi POMPA MOTOR GÜCÜ

GÜÇ-TORK. KW-KVA İlişkisi POMPA MOTOR GÜCÜ Bu sayfada mekanikte en fazla kullanılan formülleri bulacaksınız. Formüllerde mümkün olduğunca SI birimleri kullandım. Parantez içinde verilenler değerlerin birimleridir. GÜÇ-TORK T: Tork P: Güç N: Devir

Detaylı

Buji ile ateşlemeli motorlar için teorik çevrimin (Hava Standart OTTO çevrimi) Sıkıştırma ile ateşlemeli motorlar için teorik çevrimin (Dizel Teorik

Buji ile ateşlemeli motorlar için teorik çevrimin (Hava Standart OTTO çevrimi) Sıkıştırma ile ateşlemeli motorlar için teorik çevrimin (Dizel Teorik SAKARYA 2010 Buji ile ateşlemeli motorlar için teorik çevrimin (Hava Standart OTTO çevrimi) Sıkıştırma ile ateşlemeli motorlar için teorik çevrimin (Dizel Teorik çevrimi) açıklanması Çevrim Prosesin başladığı

Detaylı

PARÇALARI ORİJİNAL CUMMINS BİR FARK VAR. Daha Yaygın & Daha İyi Parçalar.

PARÇALARI ORİJİNAL CUMMINS BİR FARK VAR. Daha Yaygın & Daha İyi Parçalar. Her Parça Aynı Değildir. Daha Yaygın & Daha İyi Parçalar. Her An Yanınızda Daha İyi Bir Garanti. Genellikle fark yaratan şeyler gözle görülmez. Motor bileşenlerinin spesifikasyonlara uyması gerekir ve

Detaylı

Pompa tarafından iletilen akışkanın birim ağırlığı başına verilen enerji (kg.m /kg), birim olarak uzunluk birimi (m) ile belirtilebilir.

Pompa tarafından iletilen akışkanın birim ağırlığı başına verilen enerji (kg.m /kg), birim olarak uzunluk birimi (m) ile belirtilebilir. 2.3.1. Pompalar Öteki sanayi kesimlerinde olduğu gibi, gıda sanayinde de çeşitli işlem aşamalarında, akışkanların iletiminde pompalar kullanılır. Örneğin; işlemlerde gerekli su, buhar, elde edilen sıvı

Detaylı