Son yılların karmaşık, örnek olaya dayanan ve üst düzeyde yorumlama gücünü gerektiren sorularından bu sınavda eser yoktu. Bu durumun, eğitim

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Son yılların karmaşık, örnek olaya dayanan ve üst düzeyde yorumlama gücünü gerektiren sorularından bu sınavda eser yoktu. Bu durumun, eğitim"

Transkript

1 Branş Analizi öğrenme psikolojisi Öncelikle bu sınavda öğrenme psikolojisi ile ilgili olarak sorulan soruların biçim, kurgu ve nitelik bakımdan önceki yıllara göre basit kaldığı söylenmelidir. Son yılların karmaşık, örnek olaya dayanan ve üst düzeyde yorumlama gücünü gerektiren sorularından bu sınavda eser yoktu. Bu durumun, eğitim sorularının genel olarak kolay biçiminde algılanmasına, bu şekilde nitelenmesine yol açtığını yakın çevremizdeki adaylardan da biliyoruz. Oysa bu sınavla birlikte öğrenme psikolojisinde bir kırılma yaşandığı, deyim yerindeyse bir paradigma değişikliğine gidildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunun sonuçlarından birisi de edimsel koşullanmaya ilişkin çok belirgin bir hayal kırıklığının yaşanmasıdır. Hemen her yıl ortalama 15 sorunun geldiği bu başlıktan bu yıl hiç soru gelmemiştir. Öte yandan geçmiş yıllarda en fazla 2 sorunun geldiği bilişsel kuramlardan 11 soru gelmiştir. Bunların 3 tanesi Gestalt yaklaşımından 7 tanesi de doğrudan bilgiyi işleme kuramından gelmiştir. Ayrıca öğrenme psikolojisi soruları içinde 1 tane gelişim psikolojisi kavramının (yakın gelişim alanı), 3 tane daha çok öğretim yöntem ve teknikleriyle ve 1 tane de aslında öğrenme kuramı olmayan insancıl yaklaşımla yaklaşımı ilişkilendirilen 2 sorunun gelmiş olması da dikkat çekicidir. Sonuç olarak ÖSYM, bu sınavla birlikte öğrenme psikolojisinde artık bilişsel kuramlara ağırlık vereceğini ortaya koymuştur. Bu durum, daha sonraki sınavlarda davranışçı kuramların önemsenmeyeceği anlamına gelmemekle birlikte, soruların önemli bir bölümünün bilişsel kuramlardan geleceğini açıkça göstermektedir. Murat YURTSEVEN

2 soruların konulara göre dağılımı öğrenme psikolojisi KONU BAŞLIĞI SORU SAYISI Öğrenme Psikolojisine Giriş 2 Tepkisel Koşullanma 5 Bitişiklik Kuramı 3 Gestalt Yaklaşım 3 Bilgiyi İşleme Kuramı 7 yaklaşımı Bilgiyi İşleme Kuramıyla İlgili Öğrenme - Öğretme Stratejileri İnsancıl Yaklaşım - Öğrenme İlişkisi 2 Sosyal Öğrenme Kuramı 5 3 Toplam 30

3 61. Bazı ana ve babalar çocukları büyüdükçe onları hatalarından ve başarısızlıklarından dolayı daha fazla eleştirmektedir. Bunun sonucunda, çocuklarda başarısızlık kaygıya neden olmaktadır. Başarısızlık kaygısı olan bazı bireyler de daha sınav salonuna giderken kaygı yaşamaya başlamaktadır. Buna göre, bir öğrencinin sınav salonuna giderken sınav kaygısı yaşamaya başlaması aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir? A) Genelleme B) Ayırt etme C) Kendiliğinden geri gelme D) Üst düzey koşullanma E) Olumsuz pekiştirme Açıklamalara göre, aşırı eleştirilen ve başarısız olacağına inanan kişilerde sınav salonuna girerken dahi kaygı gelişmesi bir öğrenme biçimi olarak tepkisel koşullanmayla açıklanabilir. Tepkisel koşullamanın, kimi yaşantıların etkisiyle nötr bir uyarıcıya karşı daha önce gösterilmeyen basit tepkilerin geliştirilmesiyle ilgili olduğunu hatırlayalım. Bu bilgilerden hareketle sınav salonuna girerken kaygılanma nın genelleme ya da üst düzey koşullanmayla ilişkili olması beklenmelidir. Genellemenin, bir koşullu tepkiyi benzer uyarıcılara karşı gösterilmesi, üst düzey koşullanmanın ise bir koşullu uyarıcıya karşı geliştirilen koşullu tepkinin, o uyarıcıyla bir arada bulunan bir başka uyarıcıya karşı da sergilenmesi olduğunu biliyoruz. Soruda önce Başarısızlık kaygıya neden olmaktadır. diyerek önce bir koşullu tepki oluşumu açıklanmakta, ardından da Sınav salonu da kaygıya neden olmaktadır. diyerek ikinci bir uyarıcıya karşı da koşullu tepki geliştirildiği görülmektedir. Soruda, önceki yıllardaki kadar net-açık seçik bir ifade olmadığı, dolaylı olarak, başarısızlık yaşamak la sınav salonunun bir aradalığı nedeniyle ikinci dereceli (üst düzey) bir koşullanma gerçekleştiği vurgulanmak istenmiştir. Doğru yanıt D seçeneğidir.

4 62. Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim 1. sınıfa başlayan öğrencilerin ana babalarından ayrılmalarını kolaylaştırmak ve korkularını yenmelerine yardımcı olmak için öğretim yılının başında uyum haftası düzenlemiştir. Bu haftada; öğrencilerin öğretmenlerini, sınıf arkadaşlarını, sınıflarını ve okul binalarını tanımalarını sağlayan eğlenceli etkinlikler yapılmıştır. Bu etkinliklerle öğrencilerin okuldaki idarecilerle ve çalışanlarla tanışmaları sağlanmıştır. En sonunda öğrencilere sınıflarına geçip sıralara oturmaları söylenmiştir. Okula yeni başlayan öğrencilerin okula uyumunu kolaylaştırmak ve korkularını yenmelerine yardımcı olmak amacıyla düzenlenen bu uygulamayı en iyi açıklayan yöntem veya teknik aşağıdakilerden hangisidir? A) Zincirleme yöntemi B) Eşik yöntemi C) Sistematik duyarsızlaştırma D) Programlı öğretim E) Öz düzenleme Soru kökünde, uyum haftası etkinlikleri sayesinde Okula uyum sağlamanın ve okula karşı gelişen korkuları yenmenin hedefl endiği görülmektedir. Bu yaşantıların da kendi içinde alt aşamalara ayrıldığı, çocukların bu uygulamanın en sonunda sınıf ortamına geçtikleri görülmektedir. Dolayısıyla bir uyarıcıya/duruma karşı geliştirilen korkuları ya da olumsuz duyguları ortadan kaldırmada kullanılan sistematik duyarsızlaştırma en uygun seçenektir. Bu yöntemde korkuya yol açan uyarıcı en az rahatsız edici bir aşamadan itibaren kişiye uygulanır, ardından daha doğrudan karşılaşmaları sağlanarak zamanla korku ortadan kaldırılır. Bu soruda belki eşik yöntemi bir çeldirici olabilir ama soru kökündeki en iyi ifadesi korkunun ortadan kaldırılması gibi bir amaçla birleştiğinde tepkisel koşullanma akla gelmelidir, bu da olumsuz koşullanmaları ortadan kaldırmada kullanılan sistematik duyarsızlaştırmayı işaret etmektedir. Doğru yanıt C seçeneğidir.

5 63. Öğrencilerin dikkat sürelerinin kısa olmasından dolayı eğitimde birçok etkinlik dakikayı geçmeyecek şekilde düzenlenir. Buna rağmen, ilköğretime yeni başlayan öğrencilerin ilk haftalarda dikkat süreleri daha kısadır ve hızlı bir şekilde düşer. Bu durumu bilen Aylin Öğretmen, yılın başında yapılan etkinliklerin sürelerini dakika ile sınırlarken, daha sonraki haftalarda çalışma sürelerini kademeli olarak artırmıştır. Aylin Öğretmen in öğrencilerin dikkat sürelerini artırmak için uyguladığı bu yöntem aşağıdakilerden hangisiyle en iyi açıklanabilir? A) Kendini ayarlama B) Eşik yöntemi C) Isındırma yöntemi D) Zihinsel disiplin E) Zaman yönetimi Bu soruda öğretmenin öğrencilerine etkinlik sürelerini önce dakika uyguladığı, zamanla bu süreyi artırdığı, uyarıcının eşiğini ya da miktarını yükselttiği görülmektedir. Bu sayede bir alışkanlık ya da davranış değişikliği amaçlanmıştır. Bu uygulama ise Guthrie nin sözünü ettiği alışkanlık değiştirme yöntemlerinden eşik yöntemiyle açıklanabilir. Doğru yanıt B seçeneğidir.

6 64. Atatürk ün Gençliğe Hitabesi ni öğrenmiş bir kişi, yıllar sonra Hitabe yi tekrar hatırlamaya çalıştığında sadece ilk birkaç cümlesini hatırlamakta, geri kalanını hatırlayamamaktadır. Bu durum, öğrenmede aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir? A) İleriye ket vurma B) Yakınlık etkisi C) Olumsuz transfer D) Geriye ket vurma E) Öncelik etkisi Bu sorunun oldukça dikkat gerektirdiğini söylemeliyiz. Şöyle ki bu soruda geriye ket vurma yla öncelik etkisi kavramları arasında kalınmış olması büyük bir olasılıktır. O halde soruda ne sorulduğuna bir daha bakalım: Atatürk ün Gençliğe Hitabesinin öğrenen bir kişi daha sonra hitabenin ilk birkaç cümlesini hatırlamış denmektedir. Dolayısıyla bir öğrenmenin ardından öğrenilen dizinin başında yer alanlar daha iyi hatırlanmışsa öncelik etkisi söz konusudur. Eğer bu soru, aradan geçen yıllarda ezberlenen başka metinlerin etkisiyle hitabeyi hatırlamakta zorlanmıştır/hatırlayamamıştır gibi bir ifadeye sahip olsaydı doğru yanıt geriye ket vurma olurdu. Doğru yanıt E seçeneğidir.

7 65. Buğra, ayakkabı bağcıklarını bağlamakta zorlanmaktadır. Babası ona ayakkabı bağlamanın kolay bir yolunu öğretir. Daha sonraları Buğra ayakkabılarını kolayca bağlayıp çözer. Buğra nın bu öğrenme davranışı aşağıdakilerden hangisi ile en iyi açıklanabilir? A) Edimsel koşullanma B) Özümleme C) Dengeleme D) Yakın gelişim alanı E) Uyum sağlama Bu örnekte ayakkabılarını bağlamada zorlanan bir çocuğun, bir yetişkinin kendisine gösterdiği davranışı gözlemesi ve bu nedenle de ayakkabı bağlamayı öğrenmesi söz konusu olduğu için, öğrenme biçimi olarak gözlem yoluyla öğrenme en uygun seçenek olurdu ancak soru seçenekleri arasında bu ifade yoktur. Verilen seçenekler arasında Vygotsky nin yakınsal gelişim alanı kavramının da bu türden öğrenmelere ilişkin olduğunu hatırlayınız. Vygotsky nin temel kavramlarından biri olan yakınsal gelişim alanı kavramına ve buna dayanan kabullere göre çocuğun öğrenmeleri bir yetişkinin/rehberin desteği ile daha kolay ilerler. Bu nedenle söz konusu durumu açıklamak için en uygun seçenek yakınsal gelişim alanı dır. Doğru yanıt D seçeneğidir.

8 66. Çocukluğunu köyde kuzularla, koyunlarla geçiren Hasan, liseden sonra veterinerlik fakültesinde öğrenim görmeye başlamıştır. Hasan bazı derslerde, diğer öğrencilerden daha çabuk ve daha iyi öğrenmektedir. Hasan ın diğer öğrencilerden daha iyi öğrenmesine temel oluşturan etken aşağıdakilerden hangisidir? A) İlgi B) Olgunlaşma C) Zekâ düzeyi D) Performans düzeyi E) Kültürel çevresel etki Bu soruda sözü edilen kişinin köyde hayvanlarla iç içe yaşantıları, onlara dair bilgileri sayesinde ilerleyen yıllarda veterinerlik fakültesindeki kimi dersleri diğer arkadaşlarından daha kolay öğrendiği vurgulanıyor. Bu durum tipik bir öğrenmenin aktarımı/olumlu aktarım ya da ön öğrenmelerin transferi kavramlarıyla daha doğru biçimde açıklanabilir. Bununla birlikte sorunun seçeneklerinde bu kavramlara yer verilmemiştir. Soru kökünde de Hasan ın diğer öğrencilerden daha iyi öğrenmesine temel oluşturan etken in ne olduğu sorulduğu için, kısaca çocukken içinde yaşadığı ortam/çevre nin ya da sınavda verilen ifadeyle kültürel-çevresel etki nin önemli bir unsur olduğu söylenebilir. Doğru yanıt E seçeneğidir.

9 67. Üniversitede kimya dersinde, bir öğretim elemanı öğrencilerine deney için sıvı hâlinde bir bileşik verir ve bu bileşiği oluşturan elementleri bulmalarını ister. Derste öğrencilerin bileşiği oluşturan elementleri bulmaları, en iyi aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir? A) Örtük öğrenme B) Alış yoluyla öğrenme C) Tam öğrenme D) Keşif yoluyla öğrenme E) Akran destekli öğrenme Öncülde verilen durum keşif ya da diğer adıyla buluş yoluyla öğrenme stratejisinin kullanıldığına ilişkin yeterli bilgiyi sunmasa da seçenekler arasında doğru olabilecek başka bir model ya da strateji bulunmamaktadır. Keşif yoluyla öğrenmede öğrencilerin örnek olan ve örnek olmayan durumları analiz ederek genellemelere ulaşması beklenir. Oysa öncülde böyle bir sürecin varlığına ilişkin hiçbir ipucu bulunmamaktadır. Soru yazarının, keşif yoluyla öğretim stratejisinin aşamalarını görmezden geldiği çok açıktır. Çünkü soru yazarı; öğrencilerin, öğretim elemanının sıvı halde verdiği bileşiği, deney yaparak elementlerine ayırmalarını keşfetme yoluyla öğrenme stratejisi olarak kabul etmektedir. Ancak herhangi bir öğretim model, strateji, yöntem ya da tekniği soru yazarlarının kabullerine göre şekillendirilemez. Bize göre bu sorunun yanıtı, öğrencileri öğrenme sürecine etkin olarak katmaya çalışan, onların öğrenme sürecinde okuma, yazma, konuşma, tartışma, uygulama, problem çözme gibi etkinliklerle bilgiyi üretmelerini ve kullanmalarını hedefl eyen aktif öğrenme olmalıdır.) Doğru yanıt D seçeneğidir.

10 68. Yüksel Bey yeni aldığı elbise dolabının kurulum yönergesine bakarak önce küçük parçaları birleştirmiş, sonra da birleştirdiği parçaları ilgili yerlere tutturarak dolabı kurmayı başarmıştır. Yüksel Bey in elbise dolabını kurmada kullandığı kurulum yönergesi hangi türden bilgiyi içermektedir? A) Bildirimsel B) Açıklayıcı C) İşlemsel D) Yöntemsel E) Araçsal Bilgiyi işleme kuramına göre; bir şeylerin nasıl yapılacağının bilgisini üretmede algısal, motor ve bilişsel becerilerin kazanılması, bunların birlikte kullanılması gerekir. İşlemsel bilgi olarak adlandırılan bu tür bilgiler nasıl yapılacağını bilmek olarak karakterize edilirken epizodik ve semantik bilgi ise onu hatırlamak biçiminde karakterize edilir. Bu soruda da yeni alınan bir dolabı kurulum yönergesine bakarak birleştirmek, kendi içinde aşamaları olan bir dizi işlemin sırasıyla yapılmasını gerektirmektedir. Dolayısıyla kurulum yönergesi işlemsel bilgiyi içermektedir. Doğru yanıt C seçeneğidir.

11 69. Ayla Öğretmen dersin başında; dersin hedefl eri, derste işlenecek konular ve uygulamalar konusunda öğrencilere bilgi vermiştir. Ayla Öğretmen in bu uygulaması, öğrenmede hangi bilişsel sürece yöneliktir? A) Algılama B) Dikkat C) Anlamlandırma D) Kodlama E) Hatırlama Bir öğretim süreci temel olarak dikkatin sağlanması, bilgi biriminin sunulması, bunun algılanmasının, kodlanmasının, anlamlandırılmasının ve hatırlanmasının sağlanması öğelerinden oluşur. Öncüldeki örnekte öğretmenin amacı dersin başında; dersin hedefleri derste işlenecek konular ve uygulamalar konusunda öğrencilere bilgi vermesi de onların dikkatlerini dersin önemli noktalarına yoğunlaştırmalarını sağlamaktır. Öncüldeki dersin başında ifadesi de henüz bilgi biriminin sunulmadığını, dolayısıyla bunun algılanmasının, kodlanmasının, anlamlandırılmasının ve hatırlanmasının mümkün olmadığını ortaya koymaktadır. Doğru yanıt B seçeneğidir.

12 70. Sunulan bilginin özelliğini belirlemek Sunulan bilgi ile ilişkili uzun süreli bellekteki mevcut bilgi veya şemayı belirlemek Uzun süreli bellekteki mevcut bilgi ile yeni gelen bilginin kısa süreli bellekte nasıl etkileşeceğini belirlemek Yeni gelen bilginin uzun süreli bellekte nasıl depolanacağını belirlemek Yukarıda verilen kısa süreli bellekte bilginin işlemden geçirilme aşamaları, hangi bilişsel süreçle gerçekleştirilir? Bilgiyi işleme kuramında belleği kendi içinde aşamalara ayıran temel bir yaklaşıma göre; kodlama (encoding), depolama ve geri getirme aşamaları mevcuttur. Kodlama, yeni bilginin bilgi işleme sürecine dahil edilmesini ve uzun süreli bellekte saklanmaya hazırlanması sürecidir. Kodlama genellikle yeni bilginin, bellekteki şemalarla ilişkilendirilmesi, anlamlandırılmasını gerektirir. Buna göre sadece soru köküne bakarak (Bilginin KSB den USB ye geçirilme aşaması dendiğinde akıla kodlama ve tekrar gelmelidir.) bilginin uzun süreli belleğe geçirilmesi sürecinin kodlama kavramıyla açıklanacağı söylenebilir. Doğru yanıt B seçeneğidir. A) Gruplama B) Kodlama C) Otomatikleştirme D) Tekrar E) Hatırlama

13 71. Arkadaşları Selim e, hafta sonu grup olarak sinemaya gitmeyi teklif eder. Selim yorgun olduğunu, hafta sonu evde kalıp dinlenmek istediğini söyler ama arkadaşları ısrar ettiği için teklifi kabul eder. Ancak bir süre sonra Selim arkadaşlarına verdiği sözü unutur. Selim in arkadaşları ile buluşmayı unutması, aşağıda verilen unutma türlerinden hangisine örnektir? A) Bastırma B) Bozulma C) Karışma D) Yanlış yerleştirme E) Bilgiyi değiştirme Bilgiyi işleme kuramlarında unutma nedenleri dendiğinde öncelikle ket vurma teorisi (karışma), bozulma (bellek izlerinin silinmesi, güdüsel unutma (bastırma) gibi temel etmenler akla gelir. Bu soruda da psikoanalitik yaklaşımdan bu yana insanın rahatsızlık duyduğu, hatırlamak istemediği bilgileri, anıları, randevu saatlerini bilinçaltına atma anlamındaki unutma nedeni olan bastırma örneklenmiştir. Soruda da istemeye istemeye kabul edilmiş bir randevunun unutulması tipik bir bastırma örneği olarak verilmiştir. Doğru yanıt A seçeneğidir.

14 72. Ayhan ders çalışırken önemli gördüğü kısımları fosforlu kalemle işaretlemekte, bazen de ilgili kısmın yanına kısa, küçük notlar almaktadır. Ayhan ders çalışırken aşağıdakilerden hangisini kullanmıştır? A) Planlama B) Kodlama C) Bilişi yönetme D) Haritalama E) Kavrama Bilişi yönetme, üst biliş ya da biliş ötesi şeklinde adlandırılan becerisi gelişmiş bir kişinin, öğrenirken hangi stratejileri kullanabileceğini bildiği, bir öğrenme göreviyle karşılaştığında en uygun stratejiyi seçip kullandığı ve bunların etkililiğini değerlendirdiği kabul edilir. Öncülde verilen örnekte de Ayhan ın ders çalışırken önemli gördüğü kısımları fosforlu kalemle işaretlerken ilgili kısmın yanına kısa, küçük notlar alarak anlamlandırmayı artırıcı dikkat stratejilerini kullandığı görülmektedir. Yani Ayhan ın, öğrenirken hangi stratejileri kullanabileceğini bildiği, öğrenme görevine göre bunlar arasından uygun olanı seçip kullandığı, bir başka deyişle bilişi yönettiği söylenebilir. Doğru yanıt C seçeneğidir.

15 73. Sema Hanım ın çok sevdiği bir televizyon dizisi vardır. Her seferinde diziyi zevkle seyredip bir sonraki hafta dizide neler olacağını merakla beklemektedir. Sema Hanım ın dizinin bir sonraki bölümünü merakla beklemesi, aşağıdaki algılama yasalarından hangisi ile açıklanabilir? A) Pragnanz B) Benzerlik C) Süreklilik D) Yakınlık E) Tamamlama Sorudaki tüm seçenekler Gesalt algı ilkelerinden oluşmaktadır. Bunlarda pragnanz yasası insanın çevresindeki uyarıcıları iyi bütün, iyi şekil biçiminde algıladığını ifade eder. Benzerlik, uyarıcılar arasında birbiriyle ortak özelliklere sahip ve benzer olan uyarıcıların bir arada gruplandırılacağını ifade eder. Süreklilik ya da devamlılık, aynı yönde devam edermiş hissi uyandıran uyarıcıların süreklilik içerdiğine ilişkin bir algı oluşturduğunu ifade eder. Yakınlık, mekansal olarak birbirine yakın olan uyarıcıların bir arada gruplandırılacağını ifade eder. Tamamlama ise bir uyaranın eksik sunulduğunda dahi insanın onu zihinsel olarak tamamlama yönünde bir algı oluşturduğunu ifade eder. Buradan hareketle, Gestalt algı ilkelerinden herhangi biriyle, daha doğrusu algı kavramıyla dahi açıklanması pek de mümkün olmayan bu sorudaki örneğin izlenen dizinin sonraki bölümünün merakla beklenmesi kötü seçeneklerin iyisi olarak tamamlama ilkesiyle açıklanması mümkündür. Çünkü bu durumda eldeki durumdan/uyarıcıdan hareketle, eksik kalan diğer uyarıcıya/duruma dair bir beklenti oluşmaktadır. Doğru yanıt E seçeneğidir.

16 74. Çözüm öncesinde çözüme geçiş ani ve tamdır. Kazanılan problem çözümü uzun süre hatırlanır. Kazanılan bir ilke, diğer problemlerin çözümüne kolayca uygulanır. Hangi öğrenme türünde yukarıda verilen öğrenme özelliklerinin tümü görülür? A) Gizil B) Tam C) Kodlayarak D) İçgörüsel E) Sosyal Öğrenme psikolojisinde bu yılın en kolay sorusuydu. Bunun bir nedeni de içgörüsel öğrenme kavramının, bilgi basamağında tanımsal özelliklerine dayalı olarak 2011 sınavında da sorulmasıydı. Bilindiği gibi içgörüsel öğrenme (kavrayarak öğrenme) bir problem çözme yöntemidir ve bu süreçte gerçekleşen öğrenme genellikle anidir, tamdır, uzun bir süre hatırlanır ve başka durumlarda da kullanılır. Doğru yanıt D seçeneğidir.

17 75. İsmet Öğretmen derste su içen bir öğrenciyi gördüğünde onu uyarmış ve bu davranışı doğru bulmadığını belirtmiştir. Kemal Öğretmen ise aynı durumda öğrencinin su içmesinin sorun olmadığını düşünerek hiç tepki vermemiştir. Bu iki öğretmenin aynı uyarıcıya farklı tepkiler vermesi, insancıl eğitim ilkelerinden hangisi ile en iyi açıklanabilir? A) İnsan davranışlarını, kendi öznel gerçeği tayin etmektedir. B) İnsan hem aktif hem de reaktif bir varlıktır. C) Anlamlı öğrenme, öğrenilen konu öğrencilerin amaç ve ihtiyaçlarına uygun olarak algılandığında gerçekleşir. D) İnsanın tek ve temel güdüsü, kendisini gerçekleştirme ihtiyacından kaynaklanır. E) Davranış bozuklukları, güvensizlik sonucunda ortaya çıkmaktadır. İnsancıl yaklaşıma dayalı eğitimin ilkelerinden biri de İnsanın davranışlarını, kendi öznel gerçeği tayin etmektedir. Kişi içten ve dıştan gelen uyarıcıları, kendine özgü farklı bir gerçekle algılar ve kendi verdiği anlama göre bunlara tepki verir. Her davranışın ardında o kişiye özgü bir mantık bulunur ve bunu da kişinin geçmiş yaşantıları tayin eder. Buradan hareketle örnek durumdaki her iki öğretmenin de aynı uyarıcıya farklı davranışları, kendi öznel gerçeklikleriyle açıklanabilir. Doğru yanıt A seçeneğidir.

18 76. Ayşegül Öğretmen dersindeki bazı konuları bilgisayarda hazırladığı sunular yardımıyla öğrencilere öğretmeye çalışır. Konunun öğrencilerin dikkatini çekmesi için sunu sayfalarına renkli ve hareketli resimler koyar. Ancak bir süre sonra, öğrettiği konularla ilgili öğrencilerin neler hatırladığını test ettiğinde, öğrencilerin sunularda verilen bilgilerden çok, renkli ve hareketli resimleri hatırladıklarını görür. Öğrencilerin, asıl öğretilmek istenen konuları hatırlamak yerine, daha çok dikkat çekici resimleri hatırlamaları öğrenmede aşağıdakilerden hangisi hangisiyle açıklanabilir? A) Sönme B) Gölgeleme C) Yetersiz koşullanma D) Yanlış kodlama E) Yakınlık ilkesi Bir klasik koşullanma kavramı olan ve 2011 sınavında da sorulan gölgeleme; aynı anda sunulan iki uyarıcıdan etkili olanın, dikkati çekenin tepkiye yol açtığını, diğerinin ise tepkiye yol açmadığını ifade eder. Her ne kadar, bu soru bir klasik koşullanma sorusu olmasa da, aynı anda sunulan uyarıcılardan bilgilerin değil de renklihareketli uyarıcılar hatırlanması diğer seçeneklerin uygun olmaması nedeniyle en uygun kavram gölgelemedir. Doğru yanıt B seçeneğidir.

19 77. Küçük Şule pudingi çok sever. Annesinden sık sık puding yapmasını ister. Şule nin puding isteği ile baş edemez hâle gelen annesi, bir gün koca bir tencere puding yapıp kızının önüne koyar. Bundan sonra Şule annesinden bir daha puding istemez. Şule nin annesi, aşağıdaki davranış biçimlendirme yöntemlerinden hangisini kullanmıştır? A) Zıt tepki B) Alıştırma C) Bıktırma D) Karşı karşıya getirme E) Duyarsızlaştırma Çocukların istenmeyen davranışlarını, alışkanlıklarını değiştirmek için cezaya alternatif olarak da sunulan kontrol yöntemlerinden birisi de bıktırmadır. Bu teknik, istenmedik davranışı yapanın, o davranışı yorulana, bıkana kadar yapmak zorunda bırakılmasıdır. Bu örnekte de kızının puding yeme davranışıyla baş edemeyen anne bir tencere puding yaparak onun puding yemekten bıkmasını amaçlamıştır. Doğru yanıt C seçeneğidir.

20 78. Öğretmenler öğrencilerinin bazı matematiksel işlemleri daha kolay ve çabuk yapabilmeleri için öğrencilerine çarpım tablosunu ezberletir. Bu uygulamayı yapan öğretmenlerin aşağıdaki koşullanma ilkelerinden hangisini kullandığı söylenebilir? A) Bitişiklik B) İşaret öğrenme C) Ayırt etme D) Uyarıcı genellemesi E) Genelleme Bu yılın öğrenme psikolojisi soruları, önceki yılların soru ve kapsam geleneklerine uygun olmamışsa da, kimi soruların daha kaliteli ve açık seçik yazılmış olması beklense de Bu ÖSYM nin seçimidir, elemek için bu yola başvurdular. denebilir. Oysa 78. sorunun sözünü ettiğimiz bu değerlendirmenin de ötesinde, tartışmalı bir soru olduğu açıkca söylenmelidir. Bu soru bilimsel açıdan hatalıdır ve bilgi yanlışı içermektedir. Soruda öğrencilerin bazı matematiksel işlemleri daha kolay yapabilmeleri için öğrencilerine çarpım tablosunu ezberletmeleri gibi bilişsel bir öğrenme sürecini gerektiren sorunun koşullanmanın temel ilkesi olan bitişiklikle açıklanması, öğrenme psikolojisi alanındaki akademik yayınlarla örtüşmemektedir. Örneğin N. Senemoğlu bitişikliği (contiguity): Koşullama sürecinde, koşullu uyarıcı ve koşulsuz uyarıcıların verilme zamanının yakın olması biçiminde tanımlar. Bu kaynağın dışında koşullanma ya da davranışçı kuramlara ilişkin her kaynak bitişiklik kavramını zamansal yakınlık olarak ele almaktadır. Eğer bu soruda bitişiklik kavramının farklı bir yönü sorulmak istenmişse de kavramın bu yönünün ne olduğunu sadece soru yazarının düşünce dünyasının derinliklerinde olduğunu söyleyebiliriz. Bize göre bu gerekçelerle soru hatalıdır. Not: Buradaki bitişiklik kavramı Guthrie nin bitişiklik kuramı nda ifade edildiği gibi bir durumdaki bir davranış o durum tekrarlandığında tekrar edeceği anlayışıyla da örtüşmemektedir. Doğru yanıt A seçeneğidir.

21 79. Cemil, otomobiliyle yol alırken kısa bir süre önce kendisini sollayarak geçen araç sürücüsünün bir polis ekibi tarafından durdurulduğunu ve sürücüye ceza yazılmakta olduğunu görür. Bu durum, Cemil in yolun kalan kısmında otomobilini sürerken hız sınırını aşmamaya özel bir gayret göstermesine neden olur. Sosyal öğrenme kuramı açısından değerlendirildiğinde, Cemil in bu davranışını en iyi açıklayan kavram aşağıdakilerden hangisidir? A) Öz düzenleme B) Dolaylı ceza C) Olumsuz pekiştirme D) Doğrudan ceza E) Dolaylı duygu Bu soru tipik bir dolaylı ceza örneğidir. Bir başkasının (hız sınırını aşan kişinin) davranışının ardından cezalandırıldığına tanık olan gözlemcinin de o davranışı sergilememe eğilimi göstermesi sosyal öğrenme kuramının kavramlarından biri olan dolaylı ceza yla açıklanabilir. Doğru yanıt B seçeneğidir.

22 80. Öğrencilerin verimli bir öğrenme gerçekleştirebilmeleri için güdülenmenin çok önemli olduğunu bilen bir öğretmen, derse öğrencilerinin güdülenme düzeyini artırarak başlamak ister. Öğretmenin, aşağıdakilerden hangisini yapması öğrencileri güdülemede yetersiz kalır? A) Derse gündemdeki konulardan bahsederek başlaması B) Derse konuyla ilgili ilginç ve şaşırtıcı bir soruyla başlaması C) Dersin konusuyla öğrencilerin hoşlandıkları etkinlikler arasında bağlantı kurması D) Dersin konusuyla ilgili merak uyandırması E) Dersi görsel ve işitsel materyal yardımıyla işlemesi Güdülenme teorisine göre insanların belli bir amaca yönelik davranış geliştirmeleri, o yönde bir gereksinim yoksunluğu içinde olmaları ve bu gereksinimi gidermeyi istemelerinden kaynaklanır. Bu temel bilgiye göre dersin gündemle ilişkilendirilmesi, derse ilginç sorularla başlanması, konuyla öğrencilerin hoşlandıkları etkinliklerin ilişkilendirilmesi, merak uyandıracak bir nitelikte olması ve dersin dikkat çekici sunulması hem dikkati hem de güdülenmeyi olumlu yönde etkiler. Bununla birlikte A seçeneğinde dersin ya da konunun gündemle ilişkilendirilmesinden değil, derse gündemle başlamaktan söz ediliyor. Dolayısıyla konuyla ilgisi yoksa derse gündemle başlamanın konuyu öğrenmeye yönelik bir güdüleyici etkisinin olması beklenmeyebilir. Doğru yanıt A seçeneğidir.

23 81. Can, ablası oyun hamuruyla arabalar yaparken onu izler. Ablası gibi, önce arabanın tekerleklerini ve gövdesini yapmaya, sonra da bunları dikkatlice birleştirmeye çalışır. Ablasının oyun hamurundan yaptığı renk renk arabaları kendisi de yapmak ister ancak hamurlara sadece kabaca şekiller verebilir. Buna göre Can, gözlem yoluyla öğrenmenin hangi aşamasında zorluk yaşamaktadır? A) Dikkat B) Akılda tutma C) Zihinsel deneme D) Uygulama E) Güdülenme Gözlem yoluyla öğrenme stratejisinin dört öğrenme aşamasından oluştuğunu hatırlayalım: 1 Dikkat etme, 2 Hatırda tutma (Akılda tutma), 3 Davranışa dönüştürme (Uygulama, Üretme) ve 4 Güdülenme. Bu öğrenme stratejisine göre değerlendirilecek olan bu soruda ablasının davranışını (Hamurla oyuncak arabalar yapma) gözlemiş olan (Dikkat etme) bir çocuğun arabalara biçim vermekte yani hatırladığı davranışı üretmede, davranışa dönüştürmede ya da uygulamada zorlandığı görülmektedir. Doğru yanıt D seçeneğidir.

24 82. Yasemin, coğrafya dersinin sınavlarından sürekli düşük not almaktadır. Başarılı arkadaşlarının bu dersi nasıl çalıştıklarını gözlemleyen Yasemin, birkaç arkadaşını gözlemledikten sonra kendisi için uygun olan çalışma yöntemlerini, araçlarını ve uygun çalışma zamanını saptayarak işe koyulur ve sonunda hedeflediği başarıya ulaşır. Sosyal öğrenme kurumuna göre Yasemin in başarısı aşağıdakilerden hangisiyle en iyi açıklanabilir? A) Dolaylı öğrenme kapasitesi B) Öz düzenleme kapasitesi C) Öz yargılama kapasitesi D) Karşılıklı belirleyicilik ilkesi E) Öz yeterlik algısı Sosyal öğrenme kuramının temel ilkelerinin şunlar olduğunu hatırlayalım: 1 Karşılıklı belirleyicilik, 2 Dolaylı öğrenme kapasitesi, 3 Sembolleştirme kapasitesi, 4 Ön görü kapasitesi, 5 Öz düzenleme kapasitesi, 6 Öz değerlendirme kapasitesi (öz yeterlik algısı içerir). Bu soruda Yasemin in düşük not aldığı coğrafya dersine ilişkin içinde bulunduğu durumu değiştirmeye çalıştığı, bu konuda hayatına aktif olarak müdahale eden bir birey olduğu görülüyor. Bandura nın öz düzenleme ilkesine göre de insan yaşamın nesnesi değil; ona müdahale eden, istediğini seçen, tercihler yapan yaşamın aktif bir öznesidir. Bu nedenle de Yasemin in bu çabası öz düzenleme ilkesiyle açıklanabilir. Doğru yanıt B seçeneğidir.

25 83. İlköğretim öğrencisi Fatma, babasına sınıf öğretmeninin, arkadaşlarının ve kendisinin istek, ilgi ve ihtiyaçlarına dikkat ettiğini ve yardımcı olmaya çalıştığını söyler. Buna göre, Fatma nın sınıf öğretmeni aşağıdaki yaklaşımlardan hangisine daha uygun davranmaktadır? A) Öğrenme temelli B) Bilişsel C) Davranışçı D) İnsancıl E) Öğretmen merkezli Hümanist psikolojiden de etkilenen öğrenen merkezli tasarımlarda öğrenci merkeze alınır. Onların gelişim özellikleri, ilgi ve ihtiyaçları programların ve öğretim sürecinin tasarlanmasına yön verir. Hatta hümanist (insancıl) program tasarım yaklaşımına göre her birey kendine özgü ve farklıdır, bu nedenle öğretim bireyselleştirilmelidir ve eğitimin amacı bireyin kendini gerçekleştirmesini sağlamak olmalıdır. Öncüldeki örnek incelendiğinde de öğretmenin, öğrencilerin bireysel olarak istek, ilgi ve ihtiyaçlarına dikkat ettiği ve bunları dikkate alarak öğretim sürecini tasarladığı anlaşılmaktadır. Dolayısıyla öğretmenin insancıl yaklaşıma uygun davrandığı söylenebilir. Doğru yanıt D seçeneğidir.

26 84. Bireyi ve onun içinde bulunduğu durumu anlayabilmek için bütün durumu yani öğrencinin ailesini, okulunu ve doğal çevresini de göz önünde bulundurmak gerekir. Bu görüş, aşağıda verilen kuramlardan hangisiyle en iyi örtüşmektedir? A) Sosyal öğrenme B) Davranışçı C) Alan D) Psikoanalitik E) İnsancıl Bu yıl, öğrenme psikolojisinde en kıyıda köşede kalmış kavram ya da konu seçilmeye değer bir sorudur. Soruda Bireyi ve onun içinde bulunduğu durumu anlayabilmek için bütün durumu yani öğrencinin ailesini, okulunu ve doğal çevresini de göz önünde bulundurmak gerekir. ifadesinin Lewin in alan kuramı yla ilişkilendirildiğini görüyoruz. Sosyal psikolojinin kurucusu olan, aynı zamanda öğrenme konusuyla da ilgilene, Lewin e göre yaşam alanı (life space) belli bir bireyin, belli bir zamandaki davranışını etkileyen olguların ya da gerçeklerin toplamıdır. Bu soruda da bu temel ilkenin öğrenci dünyasındaki karşılığı belirtilmiştir. Doğru yanıt C seçeneğidir.

27 85. Deniz, mantık dersinden korkmakta ve bu dersten başarısız olacağını düşünmektedir. Buna rağmen dersi dinlemeye ve anlamaya çalışmaktadır. Deniz bir gün derste öğretmeninin sorduğu sorulara üst üste birkaç kez doğru cevap verdikten sonra ders onun için zevkli bir hâle dönüşmüş, başarısında artış olmuştur. Sosyal öğrenme kuramına göre, Deniz in başarısı aşağıdakilerden hangisiyle en iyi açıklanabilir? A) Öz düzenleme kapasitesi artmıştır. B) Öz yargılama kapasitesi artmıştır. C) Öz yeterlik algısı değişmiştir. D) Dolaylı yaşantılar öğrenciyi motive etmiştir. E) Akılda tutma süreci gelişmiştir. Bu sınavda beklediğimiz bir kavram da sosyal öğrenme kuramının kavramlarından biri olan öz yeterlik algısı ydı ve bu kavramın sorulması bizi şaşırtmadı. Bu soruya bakıldığında, mantık dersini başaramayacağına inanan bir öğrencinin yaşantılarının etkisiyle bu dersten başarılı olacağına inanmaya başlaması öz yeterlik algısındaki bir değişiklik olabilir. Çünkü bir kişinin herhangi bir alanda ne kadar başarılı olabileceğine ilişkin kendine yönelik algısı öz yeterlik algısını ifade eder. Doğru yanıt C seçeneğidir.

28 86. Sınıf öğretmeni, okul rehber öğretmenine Tülay ın öğrenme güçlüğü olduğundan şüphelendiğini söyler. Tülay ile görüşen rehber öğretmen, Tülay ın annesinin, kızının okurken yaptığı en ufak hatada Sen zaten okumayı öğrenemeyeceksin. diyerek ona ceza verdiğini, Tülay ın da bu nedenle çaba göstermeyi bıraktığını fark eder. Tülay ın yaşadığı deneyim aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir? A) Öğrenilmiş çaresizlik B) Gerileme C) Kaygı D) Tükenmişlik E) Dışsallaştırma Bu soruda öğrenciye okurken yaptığı en ufak hatada dahi öğrenemeyeceğinin söylenmesi ve cezalandırılması onun bu yöndeki çabalarından vazgeçmesine yol açmıştır. Dolayısıyla çocuk okumayı başaramayacağına inanarak çaba göstermekten vazgeçmiştir. Verilen açıklamanın tamamı, öğrenilmiş çaresizlik, kavramıyla açıklanabilir. Çünkü öğrenilmiş çaresizlik, bireyin içinde bulunduğu durumda davranışlarının etkili olmadığına kanaat getirip çaba sarf etmekten vazgeçmesini ifade etmektedir. Doğru yanıt A seçeneğidir.

29 87. Ayşe Öğretmen ders anlatırken konunun önemli noktalarını vurgulamak için sesini yükseltmekte, tahtadaki bazı kelimelerin altını çizmektedir. Bu davranışının, öğrencilerin temel bilgiye odaklanmasına yardımcı olacağını düşünmektedir. Ayşe Öğretmen in bu uygulaması, aşağıdakilerden hangisiyle en iyi açıklanabilir? A) Sosyal öğrenme B) Bitişiklik C) Sistematik davranış D) Duyuşsal öğrenme E) Bilgiyi işleme Bu soruda öğretmenin yazılanların altını çizmesi, önemli noktaları vurgulaması nın gerekçesine dikkat etmek soruyu çözmede önemlidir. Soru köküne bakarsanız öğretmen bu davranışlarıyla öğrencilerinin temel bilgiye odaklanması nı sağlamak istemektedir. Odaklanma zihinsel bir yoğunlaşmayı, dikkati ifade eden bir kavramdır. Dolayısıyla bu ifadeler dikkat, tekrar gibi algıyı ve öğrenmeyi etkileten bilişsel bir süreci öne çıkardığı için bu örnekteki uygulamalar en çok bilgiyi işleme kuramıyla ilişkilendirilebilir. Doğru yanıt E seçeneğidir.

30 88. Ahmet Bey, hastalığı nedeniyle yakın geçmişte olup bitenleri hatırlayamamaktadır. Ancak satranç oynamakta ve bu oyunun kurallarını hatırlamada hiçbir güçlük çekmemektedir. Buna göre, Ahmet Bey in hangi belleğinde bozulma olduğu söylenebilir? A) Yalnızca anlamsal B) Yalnızca anısal C) Anlamsal ve anısal D) Anısal ve işlemsel E) İşlemsel ve anlamsal Bu soruyu çözümlemeden önce bilgiyi işleme kuramında belleğin temel kısımlarının neler olduğunu hatırlayalım; 1 İfade Edilebilir Bellek: anısal ve anlamsal bellekten oluşur. Anısal bellek kişisel yaşantıları ifade ederken anlamsal bellek dünyanın genel bilgisini, genel kültür bilgilerini ve bilimsel bilgileri ifade eder. 2 İfade Edilemeyen Bellek: işlemsel bellek olarak da adlandırılır. Bu bellek; art arda aşamalardan, becerilerden oluşan davranışların bilgisini içerir. Buradan hareketle soruda Ahmet Bey hakkında dikkat çeken noktaları sıralayalım: Satranç oynayabilmesi ise işlemsel belleğinde (ifade edilemeyen, otomatikleşmiş becerilerin bilgisi burada saklanır) bozulma olmadığını gösterir. Kuralları hatırlaması da anlamsal belleğindeki bilgilerin kimilerinin hatırlandığını gösterir. Yakın geçmişte olup bitenleri hatırlayamıyor. Bu durum hangi belleğindeki bozulmayla açıklanabilir? Akla öncelikli olarak anısal bellek gelir. Çünkü anısal belleğin kısaca yaşananlara ilişkin ne olduğunu, nerede olduğunun bilgisidir. Dolayısıyla anısal bellekte bozulma olması beklenir. Doğru yanıt B seçeneğidir.

31 89. Zor bir matematik probleminde ilk defa kareköklü ifadelerle karşılaşan Metin, içinde karekök geçen tüm soruları sıkıntılı ve anlaşılmaz olarak değerlendirmektedir. Bu tür bir soru gördüğünde kaygılanmakta ve çözemeyeceğini hissetmektedir. Bunun sonucunda da soruyu çözmekten hemen vazgeçmekte ve başka bir soruya geçmektedir. Metin in kareköklü soruları sıkıntılı ve anlaşılmaz olarak değerlendirmesi ve kaygılanması aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir? A) Klasik koşullanma B) Alışkanlık C) Edimsel koşullanma D) Transfer E) Genelleme Bu soruda yaşantıların etkisiyle kareköklü ifadelerin olduğu sorulara karşı gelişen kaygı tepkisi daha önce nötr olan bir uyarıcıya karşı daha sonra koşullu bir tepkinin oluşumuyla açıklanabileceği için klasik koşullanma olduğu söylenebilir. Soru seçeneklerinden en önemli çeldiricinin genelleme olduğunu da belirtmeliyiz. Ancak genellemenin koşullu bir uyarıcının dışındaki başka/benzer uyarıcılara karşı da koşullu tepki geliştirmek olduğunu hatırlatalım. Dolayısıyla kareköklü ifadelere karşı bir koşullu tepki eğer üslü ifadeler üslü ifadelere karşı da geliştirilmiş olsaydı doğru yanıt genelleme olabilirdi. Doğru yanıt A seçeneğidir.

32 90. Trigonometri formüllerini öğrenmede zorlanan Ercan, formülleri farklı renklerdeki kâğıtlara yazarak evin giriş kapısından odasına doğru yapıştırmıştır. Sınavda hatırlaması gerektiğinde yürüdüğü güzergâhı göz önüne getirmekte ve ilerleme sırası ile formülleri hatırlamaktadır. Ercan, aşağıda verilen bellek destekleme yöntemlerinden hangisini kullanmıştır? A) Çengel B) Zincirleme C) Yerleşim D) Askı sözcük E) Anahtar sözcük Yerleşim yöntemi; belleği desteklemede, hatırlamada ipucu geliştirme amacıyla kullanılır. Öğrenilmek, hatırlanmak istenen bilgiler kişinin iyi bildiği bir mekandaki çeşitli nesnelerle ya da yerlerle ilişkilendirilerek daha kolay hatırlanır. Burada da trigonometri formülleri evin girişinden odaya doğru çeşitli yerlere yapıştırılarak mekansal/ yersel bir ilişki sağlanmak istenmiştir. Doğru yanıt C seçeneğidir.

1. ÜNİTE İÇİNDEKİLER EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1

1. ÜNİTE İÇİNDEKİLER EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii YAZARLAR HAKKINDA... iv 1. ÜNİTE EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1 Giriş... 2 Eğitim Psikolojisi ve Öğretmen... 3 Eğitim Psikolojisi... 3 Bilim... 6 Psikoloji... 8 Davranış... 9 Eğitim...

Detaylı

BÖLÜM I GELİŞİM İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE 2. ÜNİTE. ÖNSÖZ... v YAZARLAR HAKKINDA... vii

BÖLÜM I GELİŞİM İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE 2. ÜNİTE. ÖNSÖZ... v YAZARLAR HAKKINDA... vii İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... v YAZARLAR HAKKINDA... vii BÖLÜM I GELİŞİM 1. ÜNİTE GELİŞİMLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR, GELİŞİMİN TEMEL İLKELERİ VE GELİŞİMİ ETKİLEYEN ETMENLER... 1 GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR...

Detaylı

Öğrenmeye Bilişsel Yaklaşım

Öğrenmeye Bilişsel Yaklaşım Öğrenmeye Bilişsel Yaklaşım Öğrenmeye Bilişsel Yaklaşımlar Bireyin algılama, hatırlama ve düşünme gibi bilişsel süreçlerine ağırlık veren bir bakış açısı. Bilişsel öğrenme: Doğrudan gözlenemeyen zihinsel

Detaylı

Öğrenme, Örgütsel Öğrenme

Öğrenme, Örgütsel Öğrenme Öğrenme, Örgütsel Öğrenme Öğrenme: Kişide istediği sonuca ulaşmak amacıyla hareket etmesini engelleyecek çeşitli eksiklikleri tamamlamasını sağlayacak bir süreç Hayatın her sürecinde öğrenme İşyerinde

Detaylı

Özet İçerik. Sözlük 517. Kaynakça 530. Yazar Adları Dizini 566. Dizin 573

Özet İçerik. Sözlük 517. Kaynakça 530. Yazar Adları Dizini 566. Dizin 573 Özet İçerik 1 Öğrenme: Giriş, Sorunlar ve Tarihsel Bakış Açıları 1 2 Koşullanma Teorileri 27 3 Sosyal Bilişsel Teori 77 4 Bilişsel Bilgi İşlem Teorisi 130 5 Bilişsel Öğrenme İşlemleri 183 6 Yapılandırmacı

Detaylı

Wertheimer, Köhler ve Kofka tarafından geliştirilmiş bir yaklaşımdır. Gestalt psikolojisi, bilişsel süreçler içerisinde özellikle "algı" ve "algısal

Wertheimer, Köhler ve Kofka tarafından geliştirilmiş bir yaklaşımdır. Gestalt psikolojisi, bilişsel süreçler içerisinde özellikle algı ve algısal Gestalt Psikoloji Wertheimer, Köhler ve Kofka tarafından geliştirilmiş bir yaklaşımdır. Gestalt psikolojisi, bilişsel süreçler içerisinde özellikle "algı" ve "algısal örgütlenme" konularında yoğunlaşmış

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III Bölüm I: Eğitim Psikolojisinde Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri 13 1.1.Eğitim 16 1.2.Psikoloji 16 1.2.1.Psikolojinin Tarihçesi 18 1.2.1.1. 19.Yüzyıl Öncesi 18 1.2.1.2. 19.Yüzyıl

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III Ünite:I Eğitim Psikolojisinde Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri 13 Psikoloji ve Eğitim Psikolojisi 15 Eğitim Psikolojisi ve Bilim 17 Eğitim Psikolojisi ve Bilimsel Araştırma

Detaylı

Bilgiyi İşleme Kuramı

Bilgiyi İşleme Kuramı Bilgiyi İşleme Kuramı Ünite İçeriği 2 Bilişsel Öğrenme Nedir? Bilgi İşlem Kuramı Kısa Süreli Bellek Uzun Süreli Bellek Anısal Bellek Anlamsal Bellek İşlemsel Bellek Bilgiyi Uzun Süreli Bellekten Geri Getirme

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III ÜNİTE: 1. PSİKOLOJİ VE GELİŞİM PSİKOLOJİSİ15

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III ÜNİTE: 1. PSİKOLOJİ VE GELİŞİM PSİKOLOJİSİ15 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III ÜNİTE: 1. PSİKOLOJİ VE GELİŞİM PSİKOLOJİSİ15 Bilimin Anlamı ve Özellikleri...17 Psikoloji...18 Gelişim Psikolojisi...25 Öğrenme Psikolojisi...26 Psikolojide Araştırma Yöntemleri...26

Detaylı

EDİMSEL KOŞULLANMA. Doç. Dr. Tülin ŞENER

EDİMSEL KOŞULLANMA. Doç. Dr. Tülin ŞENER EDİMSEL KOŞULLANMA Doç. Dr. Tülin ŞENER Skinner (1904-1990) Programlı öğretimin kurucusu olarak bilinir. Skinner in görüşlerine dayalı olarak geliştirilen davranışı biçimlendirme yaklaşımı otistik ve zihinsel

Detaylı

Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi

Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi Program geliştirme sürecinin üçüncü öğesi öğrenme öğretme süreci dir. Eğitim durumları olarak da bilinen bu öğe nasıl? sorusuna yanıt arar. Eğitim durumları, öğrencilere

Detaylı

İçindekiler KISIM 1 BÖLÜM 1 KISIM 2 BÖLÜM 3 BÖLÜM 2

İçindekiler KISIM 1 BÖLÜM 1 KISIM 2 BÖLÜM 3 BÖLÜM 2 İçindekiler KISIM 1 İNSAN ÖĞRENMESİNE GİRİŞ BÖLÜM 1 Öğrenme Yaklaşımları 1 Öğrenmenin Önemi 2 Öğrenmeyi Tanımlama 4 Öğrenmenin Ne Zaman Oluştuğunu Belirlemek 4 Araştırma, İlkeler ve Kuramlar 5 Zaman İçinde

Detaylı

ÖĞRENME PERFORMANSINI YÜKSELTME PROJESİ

ÖĞRENME PERFORMANSINI YÜKSELTME PROJESİ ÖĞRENME PERFORMANSINI YÜKSELTME PROJESİ Çağdaş eğitimin en önemli amaçlarından biri her öğrenciye kendi bireysel özelliklerine göre öğrenme fırsatı sağlamaktır. Bu yolla bireysel farklılıkları olan çocuklar

Detaylı

KPSS/1-EB-CÖ/ Bir öğretim programında hedefler ve kazanımlara yer verilmesinin en önemli amacı aşağıdakilerden hangisidir?

KPSS/1-EB-CÖ/ Bir öğretim programında hedefler ve kazanımlara yer verilmesinin en önemli amacı aşağıdakilerden hangisidir? 82. Belgin öğretmen öğrencilerinden, Nasıl bir okul düşlerdiniz? sorusuna karşılık olarak özgün ve yaratıcı fikir, öneri ve değerlendirmeleri açıkça ve akıllarına ilk geldiği şekilde söylemelerini ister.

Detaylı

Eğitimin Psikolojik Temelleri

Eğitimin Psikolojik Temelleri Eğitimin Psikolojik Temelleri Eğitim sürecinin daima iki boyutu olmuştur. Bunlardan birincisi yukarıda değindiğimiz toplumsal ya da sosyal boyut, diğeri ise bireysel boyuttur. Eğitim ne kadar sosyal amaçlarla

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BİRİNCİ BÖLÜM Seval FER, İlker CIRIK. İKİNCİ BÖLÜM Sertel ALTUN, Esma ÇOLAK

İÇİNDEKİLER. BİRİNCİ BÖLÜM Seval FER, İlker CIRIK. İKİNCİ BÖLÜM Sertel ALTUN, Esma ÇOLAK İÇİNDEKİLER SUNUŞ /iii İÇİNDEKİLER /v ÖĞRENME ÖĞRETME KURAM ve YAKLAŞIMLARINA GİRİŞ / vi BİRİNCİ BÖLÜM Seval FER, İlker CIRIK TEMEL KAVRAMLAR Yasa, İlke, Kuram, Strateji, Model, Yöntem, Teknik, Taktik,

Detaylı

uzman yaklaşımı öğrenme psikolojisi Branş Analizi

uzman yaklaşımı öğrenme psikolojisi Branş Analizi Branş Analizi öğrenme psikolojisi Eğitim Bilimleri Testi nde yer alan 80 sorunun 16 tanesi öğrenme psikolojisinden gelmiştir. Geçmiş yıllardan farklı olarak bu yıl öğrenme psikolojisi testi için hazırlanan

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü 1. ETKİNLİĞİN ADI Zihinsel Engellilerin Eğitimi Kursu 4 Mesleki Gelişim Programı 2. ETKİNLİĞİN AMAÇLARI Bu faaliyeti başarı

Detaylı

1.Giriş İÇİNDEKİLER. Önsöz... xxv Teşekkür... xxvii Çeviri Eser İçin Önsöz... xxix İkinci Baskı İçin Önsöz... xxx.

1.Giriş İÇİNDEKİLER. Önsöz... xxv Teşekkür... xxvii Çeviri Eser İçin Önsöz... xxix İkinci Baskı İçin Önsöz... xxx. Öğrenme ve Bellek İÇİNDEKİLER Önsöz... xxv Teşekkür... xxvii Çeviri Eser İçin Önsöz... xxix İkinci Baskı İçin Önsöz... xxx 1.Giriş Öğrenme Çalışmalarının Kökenleri... 4 Epistemoloji Felsefesi... 4 Evrim...

Detaylı

Uzaktan Eğitim. Doç.Dr. Ali Haydar ŞAR

Uzaktan Eğitim. Doç.Dr. Ali Haydar ŞAR Uzaktan Eğitim Doç.Dr. Ali Haydar ŞAR Kurucuları: Max wertheimer, Wolfgang,Köhler, Kurt Koffka ve Kurt Lewin Gestalt kuramına göre bütün,parçaların toplamından daha fazladır ve birey, bütünü parçalarına

Detaylı

30 GÜNDE EĞİTİM BİLİMLERİ

30 GÜNDE EĞİTİM BİLİMLERİ KPSS KONU LÜĞÜ 30 DE EĞİTİM BİLİMLERİ PSİKOLOJİSİ ISBN: 978-605-2329-00-9 Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Kısayol Yayıncılık a aittir. Anılan kuruluşun izni alınmadan yayınların tümü ya da herhangi

Detaylı

ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR

ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR 1)ÖZELLİKLERİ 2)KARŞILAŞMA SIKLIĞI 3)TÜRKİYE VE DÜNYADA YAPILAN FAALİYETLER 4)EĞİTİMLERİ 5)AİLEYE VE ÖĞRETMENLERE ÖNERİLER ÖZELLİKLERİ MOTOR GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ZİHİNSEL GELİŞİM

Detaylı

Hedef Davranışlar. Eğitim Programının birinci boyutudur. Öğrencilere kazandırılması planlanan niteliklerdir (davranışlar).

Hedef Davranışlar. Eğitim Programının birinci boyutudur. Öğrencilere kazandırılması planlanan niteliklerdir (davranışlar). Hedef Davranışlar Eğitim Programının birinci boyutudur. Öğrencilere kazandırılması planlanan niteliklerdir (davranışlar). Bu nitelikler bilişsel, duyuşsal ve psikomotordur. 2 aşamada ele alınmaktadır.

Detaylı

OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI Okulöncesi eğitim çevresini merak eden, öğrenmeye ve düşünmeye güdülenmiş çocuğun bu özelliklerini yönetme, teşvik etme ve geliştirme gibi çok önemli bir görevi üstlenmiştir.

Detaylı

KOD 1 DAVRANIŞ MR (48-72 AY) xxxxxxx DAVRANIŞ VE UYUM RAPORU. "Sorun, sorun olmadan çözümlenmelidir."

KOD 1 DAVRANIŞ MR (48-72 AY) xxxxxxx DAVRANIŞ VE UYUM RAPORU. Sorun, sorun olmadan çözümlenmelidir. KOD 1 DAVRANIŞ MR (48-72 AY) DAVRANIŞ VE UYUM RAPORU "Sorun, sorun olmadan çözümlenmelidir." KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Tarihi Cinsiyet Okulun Adı Sınıf İl İlçe Uygulama Tarihi Formu Dolduran 8.6.2011 ERKEK

Detaylı

7.1.2016. Sebebi; net bir doğru cevabı yok. Aşağıdaki uygulamalardan hangisi, öğrenmenin kalıcılığında en az etkilidir?

7.1.2016. Sebebi; net bir doğru cevabı yok. Aşağıdaki uygulamalardan hangisi, öğrenmenin kalıcılığında en az etkilidir? GELİŞİM PSİKOLOJİSİ İLE İLGİLİ ORTAK SORU http://www.rehberlik.biz.tr / civelek.murat@gmail.com Gesell ve Thompson tarafından yapılan bir deneyde; ikiz bebeklerden birine sekiz hafta boyunca merdiven çıkma

Detaylı

SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ

SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cerdogan@yildiz.edu.tr Sınıf Nedir? Ders yapılır Yaşanır Zaman geçirilir Oyun oynanır Sınıf, bireysel ya da grupla öğrenme yaşantılarının gerçekleştiği

Detaylı

Eğitim Fakülteleri ve İlköğretim Öğretmenleri için Matematik Öğretimi

Eğitim Fakülteleri ve İlköğretim Öğretmenleri için Matematik Öğretimi Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 19 (2012) 269-273 269 KİTAP İNCELEMESİ Eğitim Fakülteleri ve İlköğretim Öğretmenleri için Matematik Öğretimi Prof. Dr. Murat ALTUN Dilek SEZGİN

Detaylı

4 GİRİŞ BİLİŞ NEDİR?

4 GİRİŞ BİLİŞ NEDİR? Bilişsel Öğrenme 2 Öğrenme kuramları, araştırmacılar tarafından öğrenme olgusunu açıklamak üzere ortaya konulmuş açıklamalardır. Bir öğrenme kuramı, organizmanın davranışlarında meydana gelen ve hastalık,

Detaylı

Gazoz kapağıyla uzay gemisi yapıp, marsa gitmek için insanları nasıl ikna edersiniz?

Gazoz kapağıyla uzay gemisi yapıp, marsa gitmek için insanları nasıl ikna edersiniz? 1 Gazoz kapağıyla uzay gemisi yapıp, marsa gitmek için insanları nasıl ikna edersiniz? Eklemleme Stratejileri 2 Eklemleme stratejileri; eski ve yeni bilgiler arasında ilişkiler kurmayı sağlar. Eklemleme

Detaylı

BİTİŞİKLİK KURAMI. Hzl: ELİF ŞİRİNGÜL ASLIHAN AKBAĞ

BİTİŞİKLİK KURAMI. Hzl: ELİF ŞİRİNGÜL ASLIHAN AKBAĞ BİTİŞİKLİK KURAMI Hzl: ELİF ŞİRİNGÜL ASLIHAN AKBAĞ JOHN BROADUS WATSON (1889-1958) Güney Carolina, Greenvilel'de yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Watson, katılık ölçüsünde dindar bir anne

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM 1 EĞİTİM PSİKOLOJİSİ: ÖĞRETİM İÇİN YAPILANMA Prof. Dr. Ayşen Bakioğlu - Dilek Pekince EĞİTİM ve PSİKOLOJİ... 3 İYİ ÖĞRETMEN...

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM 1 EĞİTİM PSİKOLOJİSİ: ÖĞRETİM İÇİN YAPILANMA Prof. Dr. Ayşen Bakioğlu - Dilek Pekince EĞİTİM ve PSİKOLOJİ... 3 İYİ ÖĞRETMEN... İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 EĞİTİM PSİKOLOJİSİ: ÖĞRETİM İÇİN YAPILANMA Prof. Dr. Ayşen Bakioğlu - Dilek Pekince EĞİTİM ve PSİKOLOJİ... 3 İYİ ÖĞRETMEN... 6 Yansıtıcı Öğretmen... 8 İyi Öğretmenden Sahip Olması Beklenen

Detaylı

KPSS'de 4 soru hatalı iddiası

KPSS'de 4 soru hatalı iddiası On5yirmi5.com KPSS'de 4 soru hatalı iddiası Yargı Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Hasan Can OKTAYLAR, 6-7 Temmuz 2013 tarihinde yapılan KPSS'de 4 sorunun hatalı olduğunu iddia etti. Yayın Tarihi : 18 Temmuz

Detaylı

ŞİMDİ LYS ZAMANI FEM YAYINLARI REHBERLİK KOORDİNATÖRLÜĞÜ

ŞİMDİ LYS ZAMANI FEM YAYINLARI REHBERLİK KOORDİNATÖRLÜĞÜ ŞİMDİ LYS ZAMANI FEM YAYINLARI REHBERLİK KOORDİNATÖRLÜĞÜ Asıl puan LYS lerde gelecek YGS yi hedeflediği gibi sonuçlandıran adaylarda bir rahatlama gözlenirken sınavı hedeflediği biçimde sonuçlanamayan

Detaylı

GESTALT KURAMıN ORTAYA ÇıKıŞı

GESTALT KURAMıN ORTAYA ÇıKıŞı GESTALT KURAMI HAYVANLARDA ZE GESTALT KURAMıN ORTAYA ÇıKıŞı Gestalt hareket, 1912 de Almanya Wertheimer in yazdığı bir makale ile başlamıştır. Gestalt kuramının ilkeleri Wertheimer,Köhler ve Koffka tarafından

Detaylı

ÖĞRENME KURAMLARI. Davranışçı Kuram Bilişsel Kuram Duyuşsal Kuram

ÖĞRENME KURAMLARI. Davranışçı Kuram Bilişsel Kuram Duyuşsal Kuram ÖĞRENME KURAMLARI Davranışçı Kuram Bilişsel Kuram Duyuşsal Kuram DAVRANIġÇI KURAMLAR Davranışçı kuramlar, öğrenmenin uyarıcı ile davranış arasında bir bağ kurularak geliştiğini ve pekiştirme yoluyla davranış

Detaylı

BİLİŞSEL SÜREÇLER Abdurrahman İNAN

BİLİŞSEL SÜREÇLER Abdurrahman İNAN BİLİŞSEL SÜREÇLER Abdurrahman İNAN 289-295 Kaynak II; Eğitim Psikolojisi Yazar;B.YEŞİLYAPRAK Hazırlayan;Abdurrahman İNAN 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya

Detaylı

SOSYAL ÖĞRENME KURAMI

SOSYAL ÖĞRENME KURAMI SOSYAL ÖĞRENME KURAMI Gözlem Yolu ile Öğrenme (Bandura) Dikkat etme Hatırda tutma:sembolleştirme-kodlama-saklama Uygulama: Kişisel yeterlilik algısı Pekiştirme Öğrenmeyi sağlayan dolaylı yaşantılar Dolaylı

Detaylı

MODELLERDEN ÖĞRENME Enver CANER

MODELLERDEN ÖĞRENME Enver CANER MODELLERDEN ÖĞRENME Enver CANER 224-235 Kaynak II; Eğitim Psikolojisi Yazar;B.YEŞİLYAPRAK Hazırlayan;Enver CANER 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya Çalışın.

Detaylı

PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ. PSİ154-PSİ162 Psikolojiye Giriş II

PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ. PSİ154-PSİ162 Psikolojiye Giriş II PSİKOLOJİK BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİ Psikolojik bozukluklar nasıl iyileştirilir? Tedavi için uygun kişi kimdir? En mantıklı tedavi yaklaşımı hangisidir? Bir terapi biçimi diğerlerinden daha iyi midir? Herhangi

Detaylı

ALIŞTIRMA-UYGULAMA YAZILIMLARI

ALIŞTIRMA-UYGULAMA YAZILIMLARI ALIŞTIRMA-UYGULAMA YAZILIMLARI Öğretim Aşamaları Bilginin Sunulması Öğrencinin Yönlendirilmesi Öğretici Programlar Uygulama Alıştırma- Uygulama Yazılımları Değerlendirme 2 Alıştırma-Uygulama Yazılımları

Detaylı

K. Ç. Tanı Süreci: ABA Programı: /Algiozelegitim

K. Ç. Tanı Süreci: ABA Programı: /Algiozelegitim K. Ç. Tanı Süreci: Nisan 2013 doğumlu K. Ç. ın yerinde sallanması, 1,5 yaşına geldiğinde etrafı ile iletişimi kesmesi, eve gelen misafirlerle hiç etkileşime geçmemesi ailenin çocuğunda bir farklılık olduğunu

Detaylı

Dr. Halise Kader ZENGİN

Dr. Halise Kader ZENGİN Bilişsel öğrenme kuramları, insanın dünyayı anlamada kullandığı zihinsel süreçleri inceleyen kuramlardır. Kuramcılar, gözlenilebilen davranışlara ek olarak öğrenenin kafasının içinde olup bitenlerle, yani

Detaylı

ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ II

ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ II Öğretme ve Öğrenme ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ II Dr. Mesut Saçkes Öğrenme bireyin çevresiyle etkileşerek geçirdiği yaşantılar sonucu davranışlarında oluşan kalıcı değişmelerdir. Öğretme öğrenmenin sağlanmasına

Detaylı

EĞİTİM PSİKOLOJİSİ KISA ÖZET KOLAYAOF

EĞİTİM PSİKOLOJİSİ KISA ÖZET KOLAYAOF EĞİTİM PSİKOLOJİSİ KISA ÖZET KOLAYAOF 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- EĞİTİM VE PSİKOLOJİ İLİŞKİSİ: EĞİTİM PSİKOLOJİSİ.... 4 2. ÜNİTE-GELİŞİMİN TEMELLERİ........7 3. ÜNİTE-FİZİKSEL

Detaylı

Otizm Spektrum Bozukluğu. Özellikleri

Otizm Spektrum Bozukluğu. Özellikleri Otizm Spektrum Bozukluğu Özellikleri Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocukların büyük bir bölümünde duyusal uyaranlara karşı abnormal tepki (örn. aşırı hassasiyet ya da tepkisizlik) gözlemlenmektedir. Yaygın

Detaylı

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR Akıl Oyunları çocukların ve yetişkinlerin strateji geliştirme, planlama, mantık yürütmemantıksal bütünleme, görsel-uzamsal düşünme, yaratıcılık, dikkat - konsantrasyon, hafıza

Detaylı

AKTS ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ-I MB-

AKTS ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ-I MB- DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ-I MB- 334 VI. 2+2 3 4 Ön Koşul Fen-Teknoloji Programı ve Planlama, Fen Öğretimi Laboratuarı Uygulamaları- I dersini almak ve

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Eğitim Psikolojisi MB 102 2 3+0 3 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu / Yüz Yüze Dersin

Detaylı

1 Bilişsel Psikolojiye Giriş 1

1 Bilişsel Psikolojiye Giriş 1 İÇİNDEKİLER Ön söz xiv Teşekkürler xvii 1 Bilişsel Psikolojiye Giriş 1 Kısa Tarih 1 Çağrısımsal (İlişkisel) Dönem 1 Bilişsel Dönem 5 Eğitimde Bilişsel Konular 5 Bir Örnek 9 Özet 11 Önerilen Kaynaklar 12

Detaylı

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI MERKEZİ SINAVI

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI MERKEZİ SINAVI T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMI MERKEZİ SINAVI 1.SINAVA İLİŞKİN BİLGİLER 1.1 Sınav Süresi ve Sınav Oturumları Öğrencilere, sınava gireceği her

Detaylı

İlkokuma Yazma Öğretimi

İlkokuma Yazma Öğretimi İlkokuma Yazma Öğretimi Günümüzün ve geleceğin öğrencilerinin yetiştirilmesinde, ilk okuma-yazma öğretiminin amacı; sadece okuma ve yazma gibi becerilerin kazandırılması değil, aynı zamanda düşünme, anlama,

Detaylı

GESTALT KURAMI Gestalt kuramcılarına göre bütün, parçaların toplamından daha anlamlıdır ve farklıdır. Birey herşeyi bir bütün olarak algılama

GESTALT KURAMI Gestalt kuramcılarına göre bütün, parçaların toplamından daha anlamlıdır ve farklıdır. Birey herşeyi bir bütün olarak algılama GESTALT KURAMI Gestalt kuramcılarına göre bütün, parçaların toplamından daha anlamlıdır ve farklıdır. Birey herşeyi bir bütün olarak algılama eğilimindedir. Gestalt kuramcıları Köhler Wertheimmer ve Koffka

Detaylı

Tam Öğrenme Kuramı -2-

Tam Öğrenme Kuramı -2- Tam Öğrenme Modeli Tam Öğrenme Kuramı Okulda öğrenme (Tam öğrenme) kuramı, başarıyı normal dağılım eğrisinden üçgen dağılıma götüren ya da okuldaki % 20 oranındaki beklendik başarıyı % 75 ile % 90'a hatta

Detaylı

1. Okulda öğrenme modeliyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

1. Okulda öğrenme modeliyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? Öğrenme Öğretme Kuram, Model ve Yaklaşımları Gol: 1. Okulda öğrenme modeliyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? Modele göre sebat öğrencinin bir baskı altında kalmadan öğretime harcadığı zamandır.

Detaylı

Yapılandırmacı anlayışta bilgi, sadece dış dünyanın bir kopyası ya da bir kişiden diğerine geçen edilgen bir emilim değildir.

Yapılandırmacı anlayışta bilgi, sadece dış dünyanın bir kopyası ya da bir kişiden diğerine geçen edilgen bir emilim değildir. Yapılandırmacılık, pozitivist geleneği reddetmekte; bilgi ve öğrenmeyi Kant ve Wittgeinstein'nın savunduğu tezlerde olduğu gibi özneler arası kabul etmektedir. Bu bakış açısından yapılandırıcı öğrenme,

Detaylı

BELLEK. 1- KISA SÜRELİ BELLEK: Kısa süreli bellek de iki aşamalıdır. -Duyumlarla elde edilen bilgilerin - Çok kısa süreli bellekten gelen

BELLEK. 1- KISA SÜRELİ BELLEK: Kısa süreli bellek de iki aşamalıdır. -Duyumlarla elde edilen bilgilerin - Çok kısa süreli bellekten gelen BELLEK Geçmiş yaşantıları ve bilgileri akılda tutma ve hatırlama gücüne Bellek diyoruz. Bellek öğrenilen bilgileri depolar, istenildiği zaman kullanılmasına olanak sağlar. Bellek, insanların dil,kültür

Detaylı

ÖĞRENME. Temel Kavramlar

ÖĞRENME. Temel Kavramlar ÖĞRENME Temel Kavramlar Öğrenme nedir? Davranışlarda göreli olarak kalıcı değişimlere yolaçan deneyimlerdir. Olgunlaşma sonucu davranışların değişmesi öğrenme sayılmaz. Davranışta kısa süreli ufak değişiklikler

Detaylı

MOTİVASYON. Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Bayraktar

MOTİVASYON. Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Bayraktar MOTİVASYON Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Bayraktar Güdü: Bilişsel, duyuşsal ve davranışsal değişkenleri organize ederek davranışın yönünü belirlemektedir. Motivasyon(güdülenme):Okuldaki öğrenci davranışlarının

Detaylı

ALGI VE ALGISAL ÖRGÜTLEME YASALARI

ALGI VE ALGISAL ÖRGÜTLEME YASALARI ALGI VE ALGISAL ÖRGÜTLEME YASALARI Çevredeki nesneleri ve olayları, tanıma, kavrama ve anlama, etiketleme ve tepki vermeye hazırlanma gibi işlemlerdir. ALGI Duyu organlarıyla gelen bilginin anlamlandırılmasıdır.

Detaylı

ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ 1. Öğretim Yöntem ve Teknikleri-Rol Oynama 2. Öğretim Yöntem ve Teknikleri-Proje Tabanlı Öğrenme 3. Öğretim Yöntem ve Teknikleri-Aktif Öğrenme 4. Öğretim Yöntem ve Teknikleri-Konuşma

Detaylı

GELİŞTİRMENİN KURAMSAL TEMELLERİ PROGRAM GELİŞTİRMENİN PSİKOLOJİK TEMELLERİ. Temel Kavramlar. Temel Kavramlar. Program Geliştirme ve Psikoloji

GELİŞTİRMENİN KURAMSAL TEMELLERİ PROGRAM GELİŞTİRMENİN PSİKOLOJİK TEMELLERİ. Temel Kavramlar. Temel Kavramlar. Program Geliştirme ve Psikoloji PROGRAM GELİŞTİRMENİN KURAMSAL TEMELLERİ PROGRAM GELİŞTİRMENİN KURAMSAL TEMELLERİ Program Geliştirmenin Tarihi Temelleri Program Geliştirmenin Felsefi Temelleri Program Geliştirmenin Psikolojik Temelleri

Detaylı

Psikoloji davranışın ve zihinsel süreçlerin bilimsel çalışmasıdır. Sadece insanların

Psikoloji davranışın ve zihinsel süreçlerin bilimsel çalışmasıdır. Sadece insanların TEMEL PSİKOLOJİ DERSİ KONU ÖZETLERİ 1. Bölüm: Psikolojiye Giriş Psikoloji davranışın ve zihinsel süreçlerin bilimsel çalışmasıdır. Sadece insanların ne yaptıklarını değil, aynı zamanda onların düşüncelerini,

Detaylı

ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ MURAT CİVELEK REHBERLİK VE EĞİTİM BİLİMLERİ UZMANI

ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ MURAT CİVELEK REHBERLİK VE EĞİTİM BİLİMLERİ UZMANI ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ MURAT CİVELEK REHBERLİK VE EĞİTİM BİLİMLERİ UZMANI Web: http://www.rehberlik.biz.tr Mail: civelek.murat@gmail.com 4. ÜNİTE BİLİŞSEL KURAMLARI BÖLÜM:1 BİLGİYİ İŞLEME KURAMI KPSS de bu

Detaylı

Hatırlama ve Unutma. Doç.Dr.Hacer HARLAK-PSİ154-PSİ162

Hatırlama ve Unutma. Doç.Dr.Hacer HARLAK-PSİ154-PSİ162 Hatırlama ve Unutma Üç aşamalı bellek modeli Enformasyonu belleğe kodlama (kaydetme) Enformasyonu bellekten geri getirme konularından sözdeceğiz. Duyu Belleği Kısa süreli bellek Uzun süreli bellek Bellek

Detaylı

YENİ İLKÖĞRETİM TÜRKÇE PROGRAMININ GETİRDİKLERİ Hasan Basri DURSUN > hbdursun@gmail.com

YENİ İLKÖĞRETİM TÜRKÇE PROGRAMININ GETİRDİKLERİ Hasan Basri DURSUN > hbdursun@gmail.com YENİ İLKÖĞRETİM TÜRKÇE PROGRAMININ GETİRDİKLERİ Hasan Basri DURSUN > hbdursun@gmail.com Bilginin hızla yenilenerek üretildiği çağımızda birey ve toplumun geleceği, bilgiye ulaşma, bilgiyi kullanma ve üretme

Detaylı

ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ. soru KPSS 2017 EĞİTİM BİLİMLERİ. önce biz sorduk. Eğitimde

ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ. soru KPSS 2017 EĞİTİM BİLİMLERİ. önce biz sorduk. Eğitimde KPSS 2017 önce biz sorduk 80 Soruda 62 soru EĞİTİM BİLİMLERİ ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ konu anlatımlı pratik bilgiler sınavlara en yakın özgün sorular ve açıklamaları çıkmış sorular ve açıklamaları Eğitimde

Detaylı

DERS ÖĞRETİM PLANI TÜRKÇE. 1 Dersin Adı: Psikolojiye Giriş. 2 Dersin Kodu: PSİ 1071. 3 Dersin Türü: Zorunlu. 4 Dersin Seviyesi: Lisans

DERS ÖĞRETİM PLANI TÜRKÇE. 1 Dersin Adı: Psikolojiye Giriş. 2 Dersin Kodu: PSİ 1071. 3 Dersin Türü: Zorunlu. 4 Dersin Seviyesi: Lisans DERS ÖĞRETİM PLANI TÜRKÇE Dersin Adı: Psikolojiye Giriş 2 Dersin Kodu: PSİ 07 3 Dersin Türü: Zorunlu 4 Dersin Seviyesi: Lisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 6 Dersin Verildiği Yarıyıl: Güz 7 Dersin AKTS Kredisi:

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ BÖLÜM 2 EĞİTİM SÜRECİNDE REHBERLİK HİZMETLERİ

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ BÖLÜM 2 EĞİTİM SÜRECİNDE REHBERLİK HİZMETLERİ İÇİNDEKİLER ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ BÖLÜM 1 Çağdaş Anlayışa Göre Eğitim...3 Eğitimin Amaçları...3 İşlevi....4 Okulun Yapısı...4 Öğrenci Kişilik Hizmetleri (Ö.K.H.)....5

Detaylı

Program Geliştirme ve Öğretim. Yard. Doç. Dr. Çiğdem HÜRSEN

Program Geliştirme ve Öğretim. Yard. Doç. Dr. Çiğdem HÜRSEN Program Geliştirme ve Öğretim Yard. Doç. Dr. Çiğdem HÜRSEN Temel Kavramlar Eğitim: Eğitim, bireyin doğumundan ölümüne kadar süre gelen bir süreçtir. Bu süreçte bireylere çeşitli bilgi, beceri, tutum ve

Detaylı

EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME ASSESSMENT Ders 1: Tarihsel, Felsefi ve Yasal Boyutları. Prof. Dr. Tevhide Kargın

EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME ASSESSMENT Ders 1: Tarihsel, Felsefi ve Yasal Boyutları. Prof. Dr. Tevhide Kargın EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME ASSESSMENT Ders 1: Tarihsel, Felsefi ve Yasal Boyutları Prof. Dr. Tevhide Kargın Tarihsel, Felsefi ve Yasal Boyutları Tanım: Kabaca değerlendirme bir birey hakkında

Detaylı

Okul Dönemi Çocuklarda

Okul Dönemi Çocuklarda Okul Dönemi Çocuklarda Fiziksel ve motor gelişim Bilişsel açıdan gelişim Psikososyal gelişim Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül Hasan Kalyoncu Üniversitesi Okul Dönemi Çocuklarda (7-11 yaş) Gelişimin Görevleri

Detaylı

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise:

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise: REHBERLİK SÜREÇLERİ REHBERLİK NEDİR? Bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan sistematik ve profesyonel yardım sürecidir

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir?

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir? Rehberlik Nedir? Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri; bireyin kendini tanıması, anlaması, sahip olduğu gizil güçleri keşfetmesi, geliştirmesi ve bulunduğu topluma aktif uyum sağlayarak kendini gerçekleştirmesi

Detaylı

VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI

VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI İÇİNDEKİLER KISIM I VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI BÖLÜM 1 Vygotsky nin Yaklaşımına Giriş Zihnin Araçları... 4 Zihnin Araçları Niçin Önemlidir... 5 Vygostky Yaklaşımının Tarihçesi...

Detaylı

SINIF REHBERLĠĞĠ PROGRAMI. Prof. Dr. Serap NAZLI

SINIF REHBERLĠĞĠ PROGRAMI. Prof. Dr. Serap NAZLI SINIF REHBERLĠĞĠ PROGRAMI Prof. Dr. Serap NAZLI Tam Öğrenme Modeli Tam öğrenme modeli, bütün öğrencilerin okullarda öğretileni öğrenebilecekleri varsayımına dayanır. Bloom işin başından beri olumlu öğrenme

Detaylı

Bilgisayar Destekli Fen Öğretimi

Bilgisayar Destekli Fen Öğretimi SON DERS Bilgisayar Destekli Fen Öğretimi Eğitimde Bilgisayar Uygulamaları ÖĞRETİM ARACI OLARAK (BDÖ) YÖNETİM UYGULAMALARI ÖĞRETİMİ DESTEKLEYİCİ UYGULAMALAR Bilgisayar Destekli Öğretim (BDÖ) BDÖ, öğretim

Detaylı

*Öğrenme, öğrencilerin fikri katılımını ve uygulamasını gerektirir. *Kendi başına açıklama ve gösterim, Uzun süreli öğrenmeyi sağlamaz.

*Öğrenme, öğrencilerin fikri katılımını ve uygulamasını gerektirir. *Kendi başına açıklama ve gösterim, Uzun süreli öğrenmeyi sağlamaz. *Öğrenme, öğrencilerin fikri katılımını ve uygulamasını gerektirir. *Kendi başına açıklama ve gösterim, Uzun süreli öğrenmeyi sağlamaz. Aktif öğrenme bunu sağlamaktadır. 2 ÖĞRENME NEDEN AKTİF OLMALIDIR?

Detaylı

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ AKTS Dersin Adı Psikolojiye Giriş Dersin Kodu OKÖ105 Dersin Türü Zorunlu Dersin Seviyesi Lisans Dersin AKTS kredisi 4 Haftalık Ders

Detaylı

1. Bölüm: Toplumsal Yapı ve Sınıf Yönetimi...1

1. Bölüm: Toplumsal Yapı ve Sınıf Yönetimi...1 İçindekiler 1. Bölüm: Toplumsal Yapı ve Sınıf Yönetimi...1 Giriş...1 ÖĞRENCİ DAVRANIŞINI ETKİLEYEN TOPLUMSAL ETMENLER...2 Aile...3 Anne Babanın Çocuğu Yetiştirme Biçimi...3 Ailede Şiddet...4 Aile İçi Çatışmanın

Detaylı

A. A. A. Tanı Süreci: Haziran 2015 doğumlu A. nın 18. Aya gelindiğinde var olan kelimeleri kullanmayı bırakmış olması ailenin ilk dikkatini çeken

A. A. A. Tanı Süreci: Haziran 2015 doğumlu A. nın 18. Aya gelindiğinde var olan kelimeleri kullanmayı bırakmış olması ailenin ilk dikkatini çeken A. A. A. Tanı Süreci: Haziran 2015 doğumlu A. nın 18. Aya gelindiğinde var olan kelimeleri kullanmayı bırakmış olması ailenin ilk dikkatini çeken nokta olmuştur. Aile, bir çocuk ve ergen psikiyatristine

Detaylı

Ders İzlencesi Eğitim Yılı ve Güz Dönemi Program adı: ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI

Ders İzlencesi Eğitim Yılı ve Güz Dönemi Program adı: ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI Ders İzlencesi 2016 2017 Eğitim Yılı ve Güz Dönemi Program adı: ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI Dersin adı: Genel Psikoloji Dersi veren öğretim görevlisi: Gözde AKKAYA Dersin veriliş şekli: Yüz yüze Dersin genel

Detaylı

ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ ÖZELLİKLERİ

ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ ÖZELLİKLERİ ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ ÖZELLİKLERİ Demografik ve Sosyal Özellikler Cinsiyet: Erkeklerde kızlara göre daha sıklıkla görülmektedir. Etnik özellikler: Bazı etnik gruplara ait çocukların zihinsel yetersizlik

Detaylı

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Çocuğun kas gelişimini sağlayan, enerjisinin boşalmasına yol açan oyun, arkadaşları ile iletişimi ve işbirliğini de sağlayarak onun dünyasını biçimlendirir. Piaget e göre oyun, çocuğun

Detaylı

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ Çalışma becerileri zaman kullanımı, algılama, bilgiyi düzenleme, motive olma ve sorumluluk alma gibi geniş davranış alanı ve tutumları içerir. Okul başarısı, doğuştan sahip

Detaylı

UYGULAMALARI BĠLGĠSAYAR EĞĠTĠMDE

UYGULAMALARI BĠLGĠSAYAR EĞĠTĠMDE UYGULAMALARI BĠLGĠSAYAR EĞĠTĠMDE Bilgisayar Destekli Eğitim (BDE) Gündem Eğitimde bilgisayar uygulamaları Bilgisayar Destekli Eğitim (BDE) BDE in Türleri Avantajları ve Sınırlılıkları Araştırma Sonuçları

Detaylı

Eğitim Bilimlerine Giriş

Eğitim Bilimlerine Giriş Eğitim Bilimlerine Giriş Yrd. Doç. Dr. Tuncay Sevindik E-posta: tuncaysevindik@hotmail.com Web: www.tuncaysevindik.com 1/44 Ders İçeriği Bu dersin amacı; eğitimle ilgili temel kavramlar, eğitimin psikolojik,

Detaylı

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ Marmara Evleri Anaokulunda Rehberlik Hizmetleri (3 6 yaş) Okulumuzdaki tüm öğrencilerin her yönüyle sağlıklı gelişmeleri, okul ortamına uyum sağlamaları ve kapasitelerini

Detaylı

Sayı Kavramı ve Sayma

Sayı Kavramı ve Sayma Sayı Kavramı ve Sayma Örnek Olay Üzerinde 20 adet kare şeklinde halı resimleri olan bir tahta hazırladık. Henüz 25 aylık olan Spencer Mavi! diye bağırdı. Tahtanın yanına gidip her defasında mavi diyerek

Detaylı

EĞĠTĠM TEKNOLOJĠLERĠNDE TEMEL KAVRAMLAR. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme

EĞĠTĠM TEKNOLOJĠLERĠNDE TEMEL KAVRAMLAR. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme EĞĠTĠM TEKNOLOJĠLERĠNDE TEMEL KAVRAMLAR Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme Giriş Öğretim bir sanattır ve her sanat dalında olduğu gibi öğretim alanında da incelikler vardır. Disiplinler arası

Detaylı

4/16/2010 İÇERİK. Kişisel Rehberlik? Geleneksel vs Gelişimsel Yaklaşıma Göre Kişisel Rehberlik? KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRME

4/16/2010 İÇERİK. Kişisel Rehberlik? Geleneksel vs Gelişimsel Yaklaşıma Göre Kişisel Rehberlik? KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRME İÇERİK KİŞİSEL REHBERLİK Gelişimsel Yaklaşıma Göre Kişisel Rehberlik Kişisel Rehberlik Açısından Etkili Öğretmenlik Farklı Eğitim Dönemlerinde Kişisel Rehberlik Kişisel Rehberlik? GELİŞİMSEL YAKLAŞIMA

Detaylı

Gestalt ve İnsancıl Yaklaşımında Öğrenme Erhan KILIÇ

Gestalt ve İnsancıl Yaklaşımında Öğrenme Erhan KILIÇ Gestalt ve İnsancıl Yaklaşımında Öğrenme Erhan KILIÇ 244-268 Kaynak II; Eğitim Psikolojisi Yazar;B.YEŞİLYAPRAK Hazırlayan;Erhan KILIÇ 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın

Detaylı

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Yrd. Doç. Dr. FATİH ÇINAR TEMEL KAVRAMLAR. Öğretim teknolojisi

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Yrd. Doç. Dr. FATİH ÇINAR TEMEL KAVRAMLAR. Öğretim teknolojisi TEMEL KAVRAMLAR Eğitim Öğrenme Öğretme Ortam Teknoloji Araç - gereç Öğretim materyali Eğitim teknolojisi Öğretim teknolojisi İletişim EĞİTİM: Davranışçı yaklaşıma göre eğitim, bireyin davranışında kendi

Detaylı

Yapılandırmacı Yaklaşım

Yapılandırmacı Yaklaşım Yapılandırmacı Yaklaşım Dr Ismail Marulcu 1 Yapılandırma ama neyi? Öğrenme sürecinde yapılandırılan, inşa edilen ya da yeniden inşa edilen bilgidir. Yapılandırmacılık öğrencilerin yeni bilgileri nasıl

Detaylı

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri

Dil Gelişimi. temel dil gelişimi imi bilgileri Dil Gelişimi Yaş gruplarına göre g temel dil gelişimi imi bilgileri Çocuklarda Dil ve İletişim im Doğumdan umdan itibaren çocukların çevresiyle iletişim im kurma çabaları hem sözel s hem de sözel olmayan

Detaylı

BİLGİYİ İŞLEME KURAMI

BİLGİYİ İŞLEME KURAMI BİLGİYİ İŞLEME KURAMI HEDEFLER Bilgiyi işleme kuramı ile ilgili temel terimleri kavrayabilme Bilgiyi işleme kuramında yer alan bellek türlerini ve özelliklerini kavrayabilme Bilgiyi işleme kuramına göre

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Test 11 (Bitişiklik Kuramı)...94. Test 12 (Bilişsel - Davranışçı Kuramlar)...97. Test 13 (Bilişsel - Davranışçı Kuramlar)...

İÇİNDEKİLER. Test 11 (Bitişiklik Kuramı)...94. Test 12 (Bilişsel - Davranışçı Kuramlar)...97. Test 13 (Bilişsel - Davranışçı Kuramlar)... III İÇİNDEKİLER GELİŞİM PSİKOLOJİSİ Test 1 (Psikolojiye Giriş)... 1 Test 2 (Gelişim Psikolojisine Giriş)... 3 Test 3 (Gelişim Psikolojisine Giriş)... 7 Test 4 (Bilişsel Gelişim)...11 Test 5 (Bilişsel Gelişim)...15

Detaylı