flbirlikli Ö renme ve Kavram Haritalaman n Ö renme Stratejisi Kullan m Üzerindeki Etkileri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "flbirlikli Ö renme ve Kavram Haritalaman n Ö renme Stratejisi Kullan m Üzerindeki Etkileri"

Transkript

1 - flbirlikli Ö renme ve Kavram Haritalaman n Ö renme Stratejisi Kullan m Üzerindeki Etkileri Hülya GÜVENÇ*, Kamile ÜN AÇIKGÖZ** Özet Bu araflt rman n amac ifl birlikli kavram haritalama, bireysel kavram haritalama, geleneksel ö retim yöntemlerinin ö rencilerin ö renme stratejisi kullan m üzerindeki etkilerini incelemektir. Araflt rmada ön test son test kontrol gruplu deneysel araflt rma modeli kullan lm fl, araflt rma gruplar ndan birinde iflbirlikli kavram haritalama birinde bireysel kavram haritalama, di erinde ise geleneksel ö retim yap lm flt r. Araflt rmaya Ege Bölgesi nde bir lkö retim okulunun 5. s n f düzeyinde üç flubesinin ö rencileri (52 k z, 70 erkek) kat lm flt r. 35 saat süren denel ifllem s ras nda fen bilgisi derslerinde ses ve fl k konular ifllenmifltir. Uygulama öncesi kavram haritalama gruplar ndaki ö renciler kavram haritalama stratejisi ve iflbirlikli ö renme becerileri konusunda yetifltirilmifltir. Araflt rma verileri ö renme stratejileri ölçe i ve görüflme ile toplanm flt r. Araflt rma sonucunda kavram haritalama stratejisinin ö rencilerin ö renme stratejisi kullan mlar üzerinde geleneksel ö retime göre daha etkili oldu u, iflbirlikli ö renme grubunun uygulamadan daha olumlu etkilendi i belirlenmifltir. Anahtar Kelimeler flbirlikli Ö renme, Kavram Haritalama, Ö renme Stratejileri. *Yrd. Doç. Dr., Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, E itim Fakültesi, E itim Bilimleri Bölümü Ö retim Üyesi. **Prof. Dr., Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca E itim Fakültesi, E itim Bilimleri Bölümü Ö retim Üyesi. Kuram ve Uygulamada E itim Bilimleri / Educational Sciences: Theory & Practice 7 (1) Ocak / January E itim Dan flmanl ve Araflt rmalar letiflim Hizmetleri Tic. Ltd. fiti.

2 Yrd. Doç. Dr. Hülya GÜVENÇ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, E itim Fakültesi E itim Bilimleri Bölümü Anafartalar Kampüsü Çanakkale Elektronik Posta : guvenchulya@hotmail.com Yay n ve Çal flmalar ndan Seçmeler Alt nok, H. (2004). Ö retmenlerinin fen ö retimine yönelik tutumlar na iliflkin ö renci alg lar ve ö rencilerin fen bilgisi dersine yönelik tutum ve güdüleri. Hacettepe Üniversitesi E itim Fakültesi Dergisi, 26, 1-8. Alt nok, H. (2004). lkö retim beflinci s n f ö rencilerinin baflar güdüsü ile fen baflar s ve cinsiyet aras ndaki iliflkiler. Ça dafl E itim, 313, Alt nok, H. (2004).Cinsiyet ve baflar durumlar na göre ilkö retim 5. s n f ö rencilerinin fen bilgisi dersine yönelik tutumlar. E itim Araflt rmalar Dergisi, 17, Alt nok, H. (2004). flbirlikli ve bireysel kavram haritalaman n baflar düzeylerine göre fen baflar s ve güdü üzerindeki etkileri. Kuram ve Uygulamada E itim Yönetimi, 40, Prof. Dr. Kamile ÜN AÇIKGÖZ Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca E itim Fakültesi, E itim Bilimleri Bölümü Buca zmir Elektronik Posta: ac kgoz@deu.edu.tr Yay n ve Çal flmalar ndan Seçmeler Aç kgöz, Ü. K. (2003). Etkili ö renme ve ö retme (4. Bas m). zmir: E itim Dünyas Yay nlar Aç kgöz, Ü. K. (2002). Aktif ö renme. zmir: E itim Dünyas Yay nlar. Aç kgöz, Ü. K. (1997). flbirlikli ö renme, grupla yar flma: Etkileri, biliflsel süreçler ve ö renme stratejileri. Yay mlanmam fl araflt rma raporu. zmir. Aç kgöz, Ü. K. (1996). flbirlikli ve geleneksel s n flardaki ö renme stratejileri ve edim. 8. Ulusal Psikoloji Kongresi Bilimsel Çal flmalar içinde (s ). Ankara: Türk Psikologlar Derne i Yay nlar. Aç kgöz, Ü. K. (1992). flbirlikli ö renme: Kuram, araflt rma, uygulama. Malatya: U urel Matbaas.

3 flbirlikli Ö renme ve Kavram Haritalaman n Ö renme Stratejisi Kullan m Üzerindeki Etkileri Hülya GÜVENÇ*, Kamile ÜN AÇIKGÖZ** Son y llarda fen ö retimine verilen önem artm flt r. Bu durumda, bilimsel ve teknolojik geliflmelerin yan s ra fen e itiminin toplum ve birey üzerindeki di er olumlu etkilerinin rol oynad söylenebilir. Fen ö retiminin öneminin bilinmesine ve yaflanan sorunlar n giderilmesi konusunda pek çok çal flma yap lmas na karfl n gerek baflar gerekse di er ö renme ürünleri aç s ndan fen ö retiminin amaçlar na ulaflmaktan uzak oldu u s kl kla vurgulanmaktad r. Fen ö retiminde temel yöntem gözlem ve deney olarak görülmekle birlikte (Corn, 1993) derslerde bu etkinliklere yer vermenin ö rencinin pasif al c rolünü de ifltirmedi i, dersleri geleneksellikten kurtaramad bilinmektedir. Okulda yap lan fen deneyleri araflt rma yapmaktan ziyade iyi yap land r lm fl, ilke ve yasalar do rulamay amaçlayan yemek kitab etkinlikleri gibi görünmektedir (Gabel, 2001). Ö retim sürecinde bu etkinliklerin yeterince etkili kullan lamamas n n yan s ra araç gereç eksikli i, teknik destek yetersizli i, zaman sorunu gibi etmenler de fen derslerinin anlat ma dayal, ö rencilerin temel kavramlar ile ilkeleri ezberlemeye çal flt geleneksel yöntemlerle sürdürülmesine neden olmaktad r. Oysa gerek psikoloji bilimindeki geliflmeler gerekse e itim bili- * Bu makale Alt nok, H. (2004) flbirlikli Ö renme, Kavram Haritalama, Fen Baflar s, Strateji Kullan m ve Tutum DEÜ. E itim Bilimleri Enstitüsü Yay mlanmam fl Doktora Tezine dayal olarak haz rlanm flt r.

4 98 KURAM VE UYGULAMADA E T M B L MLER minde yap lan çal flmalar, ö renme ö retim anlay fl n n büyük ölçüde de iflmesine neden olmufltur. Ö renme sürecinin merkezinde ö retmeni gören davran flç psikolojinin etkisi alt ndaki geleneksel ö retim anlay fl n n yerini, ö renme sürecinde ö rencinin rolünü temel alan biliflsel psikoloji ve bu anlay fla dayal olarak gelifltirilen etkin ö renme modeli alm flt r. Etkin ö renme, ö rencinin ö renme sürecinde kendi sorumlulu unu tafl d, ö renene ö renme sürecinin çeflitli yönleriyle ilgili karar alma ve öz düzenleme yapma f rsatlar n n verildi i ve karmafl k ö retimsel ifllerle ö renenin ö renme s ras nda zihinsel yeteneklerini kullanmaya zorland bir ö renme sürecidir (Aç kgöz, 2002). Etkin ö renme modeli pek çok yöntem ve teknikten oluflmaktad r. Bu yöntemlerden biri iflbirlikli ö renmedir. flbirlikli Ö renme flbirlikli ö renme, ö rencilerin ortak bir amaç do rultusunda küçük gruplar hâlinde birbirlerinin ö renmesine yard m ederek çal flmalar d r (Aç kgöz, 2003). flbirlikli ö renme gruplar nda ö renciler verilen ö retimsel ifli birlikte yaparken hem birbirlerinin ö renmesine yard mc olmakta hem de sosyal etkileflimin olumlu etkilerinden en yüksek düzeyde yararlanmaktad rlar. flbirlikli ö renmenin etkilili iyle ilgili çal flmalar iflbirlikli ö renmenin baflar, hat rda tutma, transfer, düflünme becerilerinin geliflimi, derse kat l m, s n f çevresi gibi akademik ve benlik sayg s, güdü, tutum, kayg, denetim oda gibi duyuflsal de iflkenler üzerinde olumlu etkileri oldu unu ortaya koymufltur (Aç kgöz, 1992). flbirlikli ö renmenin olumlu etkiledi i ö renme ürünlerinden biri de ö renme stratejileridir. flbirlikli ö renmenin etkili ö renme stratejilerinin kullan m n art rd (Aç kgöz, 1996, 1997; Özkal, Y ld z, Altunay ve Tonbul, 2002) bunun yan s ra strateji ö retiminde de etkili bir yöntem oldu u (Drummond, Hernandez, Velez, ve Villagran, 1998; Fuchs, Fuchs, Kazdan, ve Allen, 1999; Do an, 2002) araflt rmalarla ortaya konmufltur.

5 GÜVENÇ, AÇIKGÖZ / flbirlikli Ö renme ve Kavram Haritalaman n Ö renme Stratejisi Ö renme Stratejileri Ö rencilerin ö renme s ras nda ö renebilmek için izledikleri yollar ö renme stratejileri olarak adland r lmaktad r. Weinstein ö renme stratejilerini, ö rencilerin ö renme s ras nda kulland, kodlama sürecini etkilemeye yönelik davran fl ve düflünceler olarak tan mlam flt r (Aç kgöz, 2003). Park ise ö renme stratejilerini insanlar n ö renirken bilgiyi daha etkili kazanma, organize etme veya hat rlamada kendi ö renmelerine yard mc olmak amac yla kulland klar zihinsel etkinlikler olarak tan mlamaktad r (Chularut, 2001). Bu tan mlardan hareketle ö renme stratejileri, ö rencilerin yeni bilgi ve becerileri almak, anlamland rmak, saklamak, gerekti inde hat rlamak için kulland klar amaçl eylem ve düflünceler olarak tan mlanabilir. Ö renme stratejileri son y llarda üzerinde önemle durulan konulardan biridir. Ö renme stratejileri konusuna verilen önemin nedenleri aras nda ö rencinin ö renme sürecindeki rolünün bilgiyi kendine özgü biçimde örgütleyip iflleyerek edinen bir ö e olarak de iflmesi ve yaflam boyu ö renme gereksinimi say labilir. Ayr ca ö renme stratejilerinin baflta baflar olmak üzere güdü, benlik alg s ve tutum gibi ö renme ürünleri üzerinde etkisi oldu unu ortaya koyan çal flmalar, ö renme stratejilerine verilen önemi art rm flt r. Ö renirken karfl lafl lan ve ö rencilerce dile getirilen pek çok sorun, ö rencilerin duruma uygun, etkili ö renme stratejilerini kullanamamas ndan ya da nas l ö renilece ini bilmemesinden kaynaklanmaktad r (Aç kgöz, 2003). Yap lan araflt rmalar ö renme stratejilerinin hem akademik baflar hem de di er ö renme ürünleri üzerinde etkisi oldu unu ortaya koymufltur. Akademik baflar ve strateji kullan m yla ilgili araflt rmalar akademik baflar ile strateji kullan m aras nda güçlü iliflki oldu unu (Siegler,1991; Sünbül, 1998) ve ö renme stratejileri konusunda yetifltirmenin ö rencilerin baflar lar n olumlu yönde etkiledi ini ortaya koymufltur (Brown, 2002; Kohler, 2002). Ö renme stratejileri, ö renme ö retme sürecinin ürünlerinden baflar n n yan s ra güdü,

6 100 KURAM VE UYGULAMADA E T M B L MLER benlik alg s ve tutum gibi duyuflsal ürünleri de etkilemektedir (Wittrock, 1986). Ö renme stratejilerini veya bunlar nas l kullanaca n bilmeyen ö renciler, çok çabalasalar da baflar l olamamakta baflar s zl klar n n nedeni olarak yetenek durumlar n ya da ö retmenlerini görmekte ve haks zl a u rad klar n düflünmektedirler (Meltzer, Katzir-Cohen, ve Miller, 2001). Bu durum onlar n güdülerini, benlik alg lar n, tutumlar n olumsuz yönde etkilemektedir. Ö renciler ö renme stratejilerini geçmifl ö renme deneyimlerinden yararlanarak ve model alma yoluyla kendi kendilerine gelifltirebilmektedirler. En önemli ö renme olan ö renmeyi ö renme yaflam boyu süren bir süreçtir. Bu süreç ö renmenin en yo un oldu u küçük yafllarda bafllar. Baflar l ve baflar s z ö renme deneyimleri ö renme stratejilerinin gelifltirilmesini sa lar. Birey zamanla ö renirken izledi i baz yollar n, kulland baz etkinliklerin ö renme çabas n baflar yla sonuçland rd n, baz lar n n ise baflar s zl a neden oldu unu keflfeder. Her etkinli in her zaman ifle yaramad n, ö renmek istedi iyle izlemesi gereken yol aras nda iliflkiler oldu- unu yine deneme yan lma yoluyla keflfedebilir. Kendi deneyimlerinde ç kard ö renmenin etkili ve verimli yollar na iliflkin bu bilgileri yeni ö renme durumlar nda ifle koflar. Bu süreçte özellikle okul öncesi dönemde ebeveynlerini, daha sonralar ise ö retmenlerini, di er yetiflkinleri ve yafl tlar n model alma önemli rol oynar (Nisbett, ve Shucksmith, 1986). Ö rencilerin ö renme stratejilerini gelifltirmesinde okul yaflant lar - n n önemli rolü vard r. Bir model olarak ö retmen ve ö retim sürecinde kullan lan yöntemler, ö retimsel ifller ö rencilerin ö renme stratejilerini gelifltirmesini etkiler. Ö rencilerin ö renme stratejilerini gelifltirmede yetersiz kald durumlarda ö renme stratejilerinin aç k ö retimi onlar n ö renme problemlerinin üstesinden gelmelerine yard mc olmaktad r (Nisbett, ve Shucksmith, 1986; Jones, Palicsar, Ogle, ve Carr, 1987). Fen ö retimi aç s ndan bak ld nda da ö renme stratejilerinin üzerinde önemle duruldu u görülmektedir. Özellikle kavramsal de i-

7 GÜVENÇ, AÇIKGÖZ / flbirlikli Ö renme ve Kavram Haritalaman n Ö renme Stratejisi flimi sa lamaya yönelik stratejiler konusunda çok say da çal flma vard r. Bu stratejilerden biri de kavram haritalamad r. Kavram Haritalama Kavram haritalama k saca kavram haritas yapma yoluyla ö renme olarak tan mlanabilir. Kavram haritalama ö rencinin bir anahtar kavramla ilgili bilgi, düflünce ve tutumlar n s n flamas na ve aralar nda ba kurmas na odaklanan bir süreçtir (Mason, 1992). Bir ö renme stratejisi olarak kavram haritalaman n amaçlar, bilgi yap lar n ortaya koyma, yeni bilgiyi iflleme ve bilgi yap lar n de ifltirip düzenleme olarak say labilir (Novak, ve Gowin, 1984; Novak, 2002). Kavram haritalaman n gerek baflar (Novak, 1990; Rumer, 1990; Horton, McConney, Gallo, Woods, Senn ve Hamelin, 1993; Jo, 2001), hat rlama (Wachter, 1993), problem çözme (Novak, Gowin, ve Johansen, 1983; Beissner, 1991; Leary, 1993; Jolly, 1998), kavram ö renme (Novak et al. 1983; Loncaric, 1986), yanl fl kavramsallaflt rmalar n giderilmesi (Okebukola, 1990; Mason, 1992), elefltirel düflünme becerilerinin geliflimi (Roop, 2002) gibi biliflsel gerekse tutum (Uzuntiryaki, 1998), benlik alg s (Taricani, 2002), kayg (Jedege, Alaiyemola, ve Okebukola, 1990) gibi duyuflsal ö renme ürünleri üzerinde olumlu etkileri oldu u araflt rmalarla ortaya konulmufltur. Kavram haritalama karmafl k bir stratejidir. Üstelik ö retmenlerin s n fta, ö rencilerin model alabilece i flekilde kavram haritas gelifltirmesi s k rastlan r bir durum de ildir. Bu nedenlerle ö renciler kavram haritalama stratejisini kendi kendilerine gelifltiremezler, do rudan ö retimine ihtiyaç duyarlar. Buna karfl l k uygun bir ö retim program izlenerek yap lan ö retim sonucunda küçük yafltaki ö renciler bile kavram haritalamay kolayl kla ö renebilmektedirler. Uygulanacak program n süresi ve niteli i ö rencilerin geliflim düzeylerine göre farkl laflmakla birlikte kavram haritalama ö retim programlar nda do rudan ö retim ve model alma yaklafl mlar n n

8 102 KURAM VE UYGULAMADA E T M B L MLER temel al nd görülmektedir. Ancak ö rencilerin ö renme stratejisine iliflkin yapt klar uygulamalarda farkl l klar görülmektedir. Bu uygulamalar bireysel olarak ya da iflbirlikli ö renme gruplar nda gerçeklefltirilmektedir. Kavram haritalaman n iflbirlikli ö renme gruplar nda yap lmas iflbirlikli kavram haritalama olarak adland r lmaktad r. flbirlikli ö renme farkl uygulamalar ve etkinliklerin gerektirdi i esnekli e sahiptir. Çünkü iflbirlikli ö renme pek çok teknikten oluflmakta bu tekniklerle farkl ö retimsel ifllerin birlikte kullan labilmesi ö rencilere farkl ö renme stratejilerini kullanma olana tan maktad r. Kavram haritalama etkinliklerinin iflbirlikli ö renme gruplar nda yap lmas kavram haritalaman n etkilili ini art rmaktad r (Roth, 1994). flbirlikli kavram haritalamayla bireysel kavram haritalaman n etkilili ini karfl laflt ran çal flmalar iflbirlikli kavram haritalaman n ö rencilerin kavram haritalama edimleri (Brown, 2000), kavram haritalamaya yönelik tutumlar (Roth, 1994), biliflsel ve duyuflsal ö renme ürünleri (Seaman, 1990; Okebukola, 1992; Ritchie, ve Volkl, 2000) üzerinde bireysel kavram haritalamaya göre daha olumlu etkileri oldu unu ortaya koymufltur. Özetle kavram haritalama etkili bir ö renme stratejisidir. Anlaml ö renmeyi sa lamakta, kavramsal de iflimi kolaylaflt rmakta, yanl fl kavramsallaflt rmalar n giderilmesini sa lamakta ve di er ö renme ürünlerini olumlu etkilemektedir. Ö rencilerin kullanabilmesi için aç k ö retimine ihtiyaç duyulan bu ö renme stratejisinin etkilili i iflbirlikli ö renme gruplar nda artmaktad r. Alanyaz nda kavram haritalaman n farkl biliflsel ö renme ürünleri üzerindeki etkilili i vurgulanmakla birlikte ö rencilerin ö renme stratejilerini kullan m üzerindeki etkisine iliflkin bir çal flmaya rastlanamam flt r. flbirlikli ö renmenin ö rencilerin ö renme stratejisi kullan m üzerindeki olumlu etkilerine ve iflbirlikli kavram haritalaman n bireysel kavram haritalamaya göre farkl ö renme ürünleri üzerinde daha olumlu etkileri oldu una iliflkin araflt rma sonuçlar bulunmakla birlikte strateji kullan m aç s ndan iflbirlikli

9 GÜVENÇ, AÇIKGÖZ / flbirlikli Ö renme ve Kavram Haritalaman n Ö renme Stratejisi ve bireysel kavram haritalamay karfl laflt ran çal flmalara da rastlanamam flt r. Bu nedenlerle iflbirlikli kavram haritalama ve bireysel kavram haritalaman n ö rencilerin ö renme stratejisi kullan mlar üzerindeki etkilerini inceleyen bir çal flman n alanyaz na önemli katk yapaca düflünülmüfltür. Alanyaz ndaki çal flmalar fl nda bu araflt rman n amac iflbirlikli kavram haritalama, bireysel kavram haritalama ve geleneksel ö retim yöntemlerinin ö rencilerin ö renme stratejisi kullan mlar üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu amaçla afla daki alt sorular n yan tlanmas gerekti i düflünülmüfltür. (i) flbirlikli kavram haritalama, bireysel kavram haritalama ve geleneksel ö retim yöntemlerinin ö rencilerin ö renme stratejisi kullan mlar üzerindeki etkileri nelerdir? (ii) flbirlikli kavram haritalama, bireysel kavram haritalama ve geleneksel ö retim yöntemlerinin ö rencilerin ö renme stratejisi kullan mlar üzerindeki etkileri önemli farkl l klar göstermekte midir? Yöntem Araflt rmada deneysel modellerden ön test son test kontrol gruplu model kullan lm flt r. Araflt rma gruplar ndan birinde iflbirlikli kavram haritalama birinde bireysel kavram haritalama di erinde ise geleneksel ö retim uygulanm flt r. Kat l mc lar Bu araflt rma ö retim y l 1. yar y l nda, Ege Bölgesi nde, resmî bir ilkö retim okuluna devam etmekte olan 5. s n f ö rencilerinden 122 sinin kat l m ile gerçeklefltirilmifltir. Araflt rmaya kat lmaya gönüllü olan üç ö retmenin s n flar aras nda kura çekilerek bu s n flardan ikisi deney (n=40 ve n=43), biri kontrol grubu (n=39) olarak belirlenmifltir. Bu s n flardaki ö rencilerin tümünün araflt rmaya kat l m sa lanm fl olmakla birlikte devams zl k nedeniyle ön ve/veya son ölçümleri al namayan, denel ifllemler s ras nda devams zl k yapan ö rencilerden elde edilen veriler, veri çözümlemesi s - ras nda dikkate al nmam flt r.

10 104 KURAM VE UYGULAMADA E T M B L MLER Veri Toplama Arac Araflt rma verileri ö renme stratejileri ölçe i ve ö rencilerle yap lan görüflmelerle toplanm flt r. Ö renme stratejileri ölçe i Aç kgöz (1996) taraf ndan üniversite düzeyindeki ö renciler için gelifltirilen ö renme stratejileri ölçe ine ö renci kompozisyonlar ndan belirlenen fen bilgisi dersine yönelik maddelerin eklenip ölçe in dil aç s ndan ilkö retim birinci kademe ö rencilerine uygun olacak flekilde düzenlenmesiyle elde edilmifltir. Ölçekle ilgili olarak uzman görüflleri al nm fl, gerekli düzeltmeler yap ld ktan sonra ölçe in ön denemesi zmir li Buca lçesi nde bulunan çeflitli okullar n 5. s n flar na devam eden 613 ö renciye uygulanm flt r. Bu uygulama sonucu elde edilen verilere faktöriyel geçerlilik için faktör analizi yap lm fl ve cronbach alpha güvenirlik kat say lar hesaplanm flt r. Ö renme stratejileri ölçe i için yap lan faktör çözümlemesi sonucu ölçekteki maddelerin befl faktörde topland görülmüfl, faktör yükü 0.4 ün alt nda olan maddeler ölçekten ç kar lm fl, ölçe in cronbach alpha güvenirlik kat say s.88 olarak hesaplanm flt r. Ölçe in alt boyutlar örgütleme, tan ma ve seçme, iflleme, konsantre olma ve ezberleme olarak adland r lm flt r. Ö rencilerle yap lan görüflmeler için bir görüflme protokolü oluflturulmufltur. Ö renme stratejileri görüflme protokolünün gelifltirilmesi için öncelikle ö rencilerle yap lan yap land r lmam fl görüflmelerden yola ç k larak yar yap land r lm fl görüflme protokolü deneme formu haz rlanm flt r. Bu protokole uygun olarak görüflmeler yap lm fl ve bu görüflmeler teybe kaydedilmifltir. Yap lan görüflmelerin kay tlar yaz l hâle getirilmifltir. Bu kay tlar n incelenmesi sonucunda protokolde gerekli de ifliklikler yap lm fl, ayn ifllemin birkaç kez tekrar sonucunda görüflme protokolü oluflturulmufltur. fllem Yolu. Deney ve kontrol gruplar n n belirlenmesinden sonra kavram haritalama gruplar ndaki ö renciler kavram haritalama stratejisi konusunda yetifltirilmifltir. Yetifltirme program gelifltirilirken Novak taraf ndan önerilen kavram haritalama stratejisi ö retim program ndan yararlan lm flt r (Novak & Gowin, 1984). Daha önce baflka bir okulda ön uygulamas yap larak gelifltirilen program de-

11 GÜVENÇ, AÇIKGÖZ / flbirlikli Ö renme ve Kavram Haritalaman n Ö renme Stratejisi ney gruplar ndaki ö rencilere canl lar ve do ayla etkileflimleri ünitesinin ilk yar s nda uygulanm fl, ünitenin ikinci yar s nda uygulama çal flmalar na devam edilmifltir. Ayr ca iflbirlikli kavram haritalama grubundaki ö renciler fen bilgisi dersi d fl nda ifl birli i becerileri e itiminden geçirilmifltir. Bu araflt rmada bütün etkinliklerin araflt rmac lardan biri taraf ndan gerçeklefltirilmesi nedeniyle yetifltirme etkinlikleri s ras nda deney gruplar yla geçirilen sürenin bozucu etki yaratabilece i düflünülmüfl, araflt rmac n n kontrol grubuyla da deney gruplar yla eflit süre birlikte olmas sa lanm flt r. Yetifltirme çal flmalar sonunda denel ifllemler öncesinde ö renme stratejileri ölçe i gruplardaki tüm ö rencilere uygulanm flt r. Görüflmeler, görüflme protokolüne uygun olarak araflt rmac lardan biri taraf ndan gerçeklefltirilmifl, teybe kaydedilmifltir. Görüflme yap lmak üzere her bir gruptan befli alt baflar grubu, befli üst baflar grubu olmak üzere toplam onar ö renci belirlenmifltir. Bu ö rencilerin belirlenmesinde ö retmenlerinin görüfllerine ve ö rencilerin bir y l önceki karne notlar na baflvurulmufltur. Denel ifllemler ses ve fl k ünitesinde gerçeklefltirilmifl, uygulama 35 saat sürmüfltür. Araflt rma s ras nda tüm gruplarda Milli E itim Bakanl taraf ndan bas lan ders kitab kullan lm fl, önerilen deney ve di er etkinlikler ayn flekilde gerçeklefltirilmifl, konular n paralel gitmesine, alt konulara eflit süre ayr lmas na dikkat edilmifltir. Araflt rma s ras nda her üç grupta farkl ifllemler yap lm fl, afla da gerçeklefltirilen denel ifllemler aç klanm flt r. flbirlikli kavram haritalama grubunda kavram haritalama etkinlikleri iflbirlikli ö renme tekniklerinden birlikte ö renme tekni i (Johnson, ve Johnson, 1991) kullan larak gerçeklefltirilmifltir. Bu grupta denel ifllemler afla daki s ra ile gerçeklefltirilmifltir. Dörder ö rencilik gruplar oluflturulmufltur. Ö renciler gruplara rastgele atanm flt r. Grup üyelerinin yüz yüze etkileflime olanak tan yacak flekilde ayn masa etraf nda oturmalar sa lanm flt r.

12 106 KURAM VE UYGULAMADA E T M B L MLER Grup üyelerine yaz c, okuyucu, sözcü, denetmen olarak rol da t - m yap lm flt r. F s lt yla konuflma, arkadafl na yard m etme gibi sosyal becerilerden biri günün kural olarak aç klanm fl ve tahtaya bu kural yaz lm flt r. Hangi kavramla ilgili kavram haritas haz rlayacaklar belirterek tahtaya yaz lm flt r. lk uygulamalar s ras nda ö rencilerin izleyecekleri ifllem basamaklar da tahtaya s ras yla k saca not edilmifltir. Okuyucunun ilgili konuyu ders kitab ndan grup arkadafllar na okumas sa lanm flt r. Grup üyelerinin her birinin önemli kavramlar belirlemeleri ve bu kavramlarla bir bireysel kavram listesi oluflturmalar istenmifltir. Ö renciler bireysel olarak haz rlad klar listelerden hareketle grup kavram listesini oluflturmufllar ve bu listeyi en kapsaml kavram baflta olacak flekilde hiyerarflik olarak yeniden düzenlemifllerdir. Grup, oluflturduklar listeden hareketle bir kavram haritas haz rlam flt r. Kavram haritalama s ras nda ö retmen gruplar n aras nda dolaflarak karfl laflt klar sorunlar n çözümünde onlara yard mc olmufltur. Kavram haritas n tamamlayan gruplardan haritalar n aç klamalar istenmifl, haritalar yla ilgili sorular yöneltilmifltir. Ders sonunda grup haritalar bireysel kavram listeleriyle birlikte de erlendirilmek üzere toplanm flt r. Ö rencilerin grup çal flmas n de erlendirmeleri özellikle günün kural na ne derece uyuldu unu tart flmalar sa lanm flt r. Bireysel kavram haritalama grubunda kavram haritalama etkinlikleri her ö renci taraf ndan bireysel olarak gerçeklefltirilmifltir. Geleneksel ö retim grubunda ise dersler geleneksel ö retim yöntemlerinden anlat m ve soru cevap yöntemiyle ifllenmifltir. Denel ifllemlerden sonra ayn ö renme stratejileri ölçe i tüm ö rencilere tekrar uygulanm fl, görüflmeler ön ölçümler s ras nda görüflülen ö rencilerle gerçeklefltirilmifltir.

13 GÜVENÇ, AÇIKGÖZ / flbirlikli Ö renme ve Kavram Haritalaman n Ö renme Stratejisi fllemler Araflt rman n nicel verileri bilgisayarda SPSS 11.0 istatistik program kullan larak çözümlenmifltir. Bu çözümlemelerde aritmetik ortalama, standart sapma, t testi tek yönlü varyans analizi ve Scheffé testine baflvurulmufltur. Görüflme sonuçlar n n çözümlenmesi amac yla öncelikle ses kay tlar n n çözümlemesi yap larak kay tlar yaz - l hâle getirilmifltir. Bu kay tlar gözden geçirilerek ö renciler taraf ndan dile getirilen ö renme stratejilerinden bir liste oluflturulmufl, bu listede yer alan ö renme stratejilerinin tan mlamas yap lm flt r. Görüflme sonuçlar na göre ö renciler taraf ndan kullan lan ö renme stratejilerinden oluflan liste Ek 1 de verilmifltir. Daha sonra yaz l hâle getirilen görüflme kay tlar araflt rmac lardan biri ve ö renme stratejileri konusunda çal flan bir araflt rma görevlisi olmak üzere iki kodlay c taraf ndan bu listeye kodlanm flt r. Yap lan kodlamalar n güvenirli ini belirlemek için kodlay c lar n kodlamalar aras korelasyon kat say s (r).93 hesaplanm flt r. Bu kodlamalar frekans ve yüzdeleri hesaplanarak çözümlenmifltir. Bulgular flbirlikli kavram haritalama, bireysel kavram haritalama ve geleneksel ö retim yöntemlerinin ö rencilerin strateji kullan m üzerindeki etkilerini inceleyebilmek için önce iflbirlikli kavram haritalama, bireysel kavram haritalama ve geleneksel ö retim gruplar nda yer alan ö rencilerin fen bilgisi dersi ses ve fl k ünitesi bafl ndaki ve sonundaki ö renme stratejisi kullan m düzeyleri belirlenmifl, daha sonra ö renme stratejisi kullan m düzeyleri aras ndaki farkl - l klar n önemli olup olmad s nanm flt r. Ö renme stratejisi kullan m düzeylerini belirlemek için gruplar n ö renme stratejisi ön ölçüm ve son ölçümlerine göre aritmetik ortalamalar ve standart sapmalar hesaplanm fl, ön ölçüm ve son ölçüm sonuçlar aras ndaki fark n önemli olup olmad n belirlemek için ba ml gruplar t testi yap lm fl ve sonuçlar Tablo 1 de sunulmufltur.

14 108 KURAM VE UYGULAMADA E T M B L MLER Tablo 1 Gruplar n Ö renme Stratejileri Ön ölçüm ve Son ölçümlerine Göre Aritmetik Ortalamalar, Standart Sapmalar ve Sonuçlar Ön ss Son Boyutlar Guruplar n sd t X X ss Örgüt BKH * lenme KH * GÖ * Tan ma ve Seçme BKH KH GÖ * 2.98* 1.15 flletme BKH KH GÖ * 2.51* BKH * Konstra KH 38 Olma GÖ Ezberleme BKH KH GÖ * Genel BKH KH GÖ * 2.46*- *p <.05 Tablo 1 incelendi inde ö renme stratejisi ön ölçümlerine göre geleneksel ö retim grubunun aritmetik ortalamas n n ( =125.13), kavram haritalama gruplar ndan daha düflük oldu u görülmektedir. Bireysel kavram haritalama grubunun aritmetik ortalamalar tan ma ve seçme (x=35.58) ve konsantre olma (x=16.42) boyutlar ndaiflbirlikli kavram haritalama ve geleneksel ö retim gruplar ndan düflüktür. Standart sapma sonuçlar na bak ld nda da en düflük standart sapman n geleneksel ö retim grubuna ait oldu u (SS=11.00) görülmektedir. Buna göre ön ölçümlere göre geleneksel ö retim grubunun di- er gruplar na göre daha homojen bir yap da oldu u söylenebilir. Ö renme stratejileri son ölçümlerine göre ise ezberleme boyutunda geleneksel ö retim grubunun aritmetik ortalamas n n (x=12.45), kavram haritalama gruplar na göre daha yüksek oldu u, bu boyuttaiflbirlikli kavram haritalama grubunun aritmetik ortalamas n n (x=10.92) di er gruplardan daha düflük oldu u görülmektedir.konsantre olma boyutunda en yüksek aritmetik ortalaman n iflbirlikli

15 GÜVENÇ, AÇIKGÖZ / flbirlikli Ö renme ve Kavram Haritalaman n Ö renme Stratejisi kavram haritalama grubuna (x=16.92), en düflükaritmetik ortalaman n ise bireysel kavram haritalama grubuna (x=14.28) ait oldu u görülmektedir. Di er alt boyutlarda en yüksekaritmetik ortalamalar n iflbirlikli kavram haritalama grubuna, en düflük aritmetik ortalamalar n ise geleneksel ö retim grubuna ait oldu u görülmektedir. Ö renme stratejileri ön ölçüm ve son ölçüm sonuçlar karfl laflt r ld - nda örgütleme, tan ma ve seçme ile iflleme alt boyutlar nda kavram haritalama gruplar n n ö renme stratejileri son ölçüm ortalamalar n n ön ölçüm ortalamalar ndan daha yüksek oldu u görülmektedir. Aritmetik ortalamalar aras bu farkl l klar n önemli olup olmad - n belirlemek için yap lan t testi sonuçlar na göre iflbirlikli kavram haritalama grubunun bu boyutlarda ön ölçüm ve son ölçüm sonuçlar aras ndaki fark n önemli oldu u belirlenmifltir [t (37)= 2.02]. Bireysel kavram haritalama grubunun ön ölçüm ve son ölçüm aritmetik ortalamalar aras ndaki fark n ise yaln z tan ma ve seçme boyutunda önemli oldu u görülmüfltür [t (35)= 2.02]. Örgütleme, tan ma ve seçme ile iflleme alt boyutlar nda geleneksel ö retim grubunun son ölçüm ortalamalar n n ön ölçüm ortalamalar na göre düfltü ü görülmektedir. Geleneksel ö retim grubunun aritmetik ortalamalar aras ndaki fark n önemli olup olmad n belirlemek için yap lan t testi sonuçlar na göre tan ma ve seçme ile iflleme alt boyutlar nda ön ölçüm ve son ölçüm sonuçlar aras ndaki fark n önemli oldu u görülmüfltür [t (37)= 2.02]. Tablo 1 incelendi inde konsantre olma alt boyutunda bireysel kavram haritalama ve geleneksel ö retim gruplar n n son ölçüm ortalamalar n n ön ölçüm ortalamalar ndan daha düflük oldu u, bu fark n hem bireysel kavram haritalama [t (35)= 2.02] hem de geleneksel ö retim grubu [t (37)= 2.02] için önemli oldu u görülmektedir. Bu alt boyutta iflbirlikli kavram haritalama grubunun son ölçümlere göre aritmetik ortalamas ön ölçüm ortalamas ndan daha yüksektir ancak aradaki fark önemsizdir. Ezberleme alt boyutuna iliflkin bulgular incelendi inde ise geleneksel ö retim grubunun son ölçüm aritmetik ortalamas n n ön ölçüm ortalamas na göre yükseldi i, aritmetik ortalamalar aras ndaki fark n önemli olup olmad n belirlemek için yap lan t testi sonuçlar na göre ön ölçüm ve son ölçüm sonuçlar aras ndaki fark n önemli oldu u görülmüfltür [t (37)= 2.02]. Kavram haritalama gruplar n n

16 110 KURAM VE UYGULAMADA E T M B L MLER aritmetik ortalamalar n n ise düfltü ü ancak bu farkl l n önemli olmad belirlenmifltir. Genel olarak bak ld nda ise iflbirlikli kavram haritalama ve bireysel kavram haritalama gruplar n n ö renme stratejileri son ölçüm ortalamalar n n ön ölçüm ortalamalar na göre yükseldi i, aritmetik ortalamalar aras ndaki fark n önemli olup olmad n belirlemek için yap lan t testi sonuçlar na göre ön ölçüm ve son ölçüm sonuçlar aras ndaki fark n iflbirlikli kavram haritalama grubu için önemli oldu u görülmüfltür [t (37)= 2.02]. Geleneksel ö retim grubunun ortalamas n n ise düfltü ü ve ön ölçüm ile son ölçüm sonuçlar aras ndaki fark n önemli oldu u görülmüfltür [t (37)= 2.02]. flbirlikli kavram haritalama, bireysel kavram haritalama ve geleneksel ö retim yöntemlerinin ö rencilerin strateji kullan m üzerindeki etkileri aras ndaki farkl l klar karfl laflt rmaya haz rl k olmak üzere önce ön ölçümler aç s ndan aritmetik ortalamalar aras fark incelenmifltir. Ö renme stratejileri ön ölçümlerine göre gruplar n ortalamalar aras ndaki fark n önemli olup olmad n anlamak için varyans çözümlemesi uygulanm flt r. Varyans çözümlemesi sonuçlar na göre örgütleme ( F=0.40), tan ma ve seçme (F=2.86), iflleme ( F=0.97), konsantre olma (F=0.97), ezberleme (F=1.54) boyutlar nda ve genelde (F=0.29) gruplar n aritmetik ortalamalar aras ndaki fark n önemli olmad [ F (109,2) = 19.49] görülmüfltür. Bu sonuçlar ön ölçümlere göre gruplar n ö renme stratejisi kullan m düzeylerinin birbirine yak n oldu u göstermektedir. flbirlikli kavram haritalama, bireysel kavram haritalama ve geleneksel ö retim yöntemlerinin ö rencilerin strateji kullan m üzerindeki etkilerini karfl laflt rmada son ölçümler aç s ndan aritmetik ortalamalar aras fark olup olmad n belirlemek için varyans çözümlemesi uygulanm flt r. Varyans çözümlemesi sonuçlar na göre örgütleme ( F=8.31), tan ma ve seçme (F=5.47), iflleme (F=21.42), konsantre olma (F=5.45), ezberleme (F=4.83) boyutlar nda ve genelde (F=11.30) gruplar n aritmetik ortalamalar aras ndaki fark n önemli oldu u [F(2,109) =3.09; p<.05] belirlenmifltir. Varyans çözümlemesi sonucunda ortaya ç kan farkl l n kayna n belirlemek amac yla Scheffé testi uygulanm fl ve sonuçlar Tablo 2 de verilmifltir.

17 GÜVENÇ, AÇIKGÖZ / flbirlikli Ö renme ve Kavram Haritalaman n Ö renme Stratejisi Tablo 2 Gruplar n Ö renme Stratejileri Son ölçümlerine Göre Scheffé Testi Sonuçlar Boyutlar Gruplar flbirlikli Geleneksel Ö retim K. Haritalama Örgütleme Bireysel K. Haritalama Fark Önemli* flbirlikli K. Haritalama Fark Önemli* Geleneksel Ö retim Tan ma ve Bireysel K. Haritalama Fark Önemli* Seçme flbirlikli K. Haritalama Geleneksel Ö retim flleme Bireysel K. Haritalama Fark Önemli* Fark Önemli* flbirlikli K. Haritalama Fark Önemli* Geleneksel Ö retim Konsantre Bireysel K. Haritalama Fark Önemli* Fark Önemli* olma flbirlikli K. Haritalama Geleneksel Ö retim Ezberleme Bireysel K. Haritalama Fark Önemli* flbirlikli K. Haritalama Fark Önemli* Geleneksel Ö retim GENEL Bireysel K. Haritalama Fark Önemli* flbirlikli K. Haritalama Geleneksel Ö retim *p <.05 Tablo 2 deki sonuçlara göre örgütleme boyutunda iflbirlikli kavram haritalama ve bireysel kavram haritalama ile geleneksel ö retim grubu aras ndaki fark n önemli oldu u görülmektedir. flbirlikli ve bireysel haritalama gruplar aras ndaki fark n ise önemsiz oldu u görülmektedir. Tan ma ve seçme boyutunda iflbirlikli kavram haritalama grubu ile geleneksel ö retim grubu aras ndaki fark n önemli oldu u görülmektedir. flleme boyutuna göre ise iflbirlikli kavram haritalama ve bireysel kavram haritalama ile geleneksel ö retim grubu aras ndaki fark n önemli oldu u görülmektedir. Bu boyutta iflbirlikli ve bireysel haritalama gruplar aras ndaki fark n da önemli oldu u, iflbirlikli kavram haritalaman n iflleme stratejilerinin kullan m n daha olumlu etkiledi i görülmektedir. Konsantre olma alt boyutu ilgili elde edilen bulgulara göre iflbirlikli kavram haritalama grubu ile bireysel kavram haritalama ve geleneksel ö retim grubu aras ndaki fark n önemli oldu u görülmektedir. Bireysel kavram haritalama ile geleneksel ö retim grubu aras nda fark ise önemsizdir.

18 112 KURAM VE UYGULAMADA E T M B L MLER Ezberleme boyutunda ise iflbirlikli kavram haritalama ve bireysel kavram haritalama ile geleneksel ö retim grubu aras ndaki fark önemlidir. flbirlikli ve bireysel kavram haritalama gruplar aras ndaki fark ise önemsizdir. Genel olarak yap lan de erlendirmeye göre ise iflbirlikli kavram haritalama grubu ile geleneksel ö retim grubu aras ndaki fark önemlidir. flbirlikli ve bireysel kavram haritalama gruplar aras ndaki fark ile bireysel kavram haritalama ve geleneksel ö retim grubu aras ndaki fark n ise önemsiz oldu u görülmektedir. flbirlikli kavram haritalama, bireysel kavram haritalama ve geleneksel ö retimin ö rencilerin ö renme stratejisi kullan mlar üzerindeki etkilerini saptamak amac yla ö renme stratejisi ölçe inden elde edilen bulgular desteklemek üzere yap lan görüflme sonuçlar na göre gruplar n deney öncesi ve sonras kulland klar her bir ö renme stratejisi için frekanslar ve yüzdeleri Tablo 3 te verilmifltir. Tablo 3 Gruplar n Görüflme Sonuçlar na Göre Deney Öncesi ve Deney Sonras Kulland klar Ö renme Stratejileri (Frekans ve Yüzdeleri) Ö renme Stratejileri Bireysel Kavram fl birlikli Kavram Geleneksel Ö retim Haritalama Haritalama Ön Son Ön Son Ön Son f % f % f % f % f % f % Bilgi arama ve toplama Görsel örgütleyici oluflturma Ö retmenin ne sorabilece ini düflünme Soru ç karma Soru çözme Ö renme eksiklerini fark etme ve bu eksikli i gidermeye çal flma Yard m alma Deney ve gözlem yapma Deney tasarlama Deneylerden anlam ç karma Ö renilenleri gözünde canland rma

19 GÜVENÇ, AÇIKGÖZ / flbirlikli Ö renme ve Kavram Haritalaman n Ö renme Stratejisi Tablo 3 ün Devam Gruplar n Görüflme Sonuçlar na Göre Deney Öncesi ve Deney Sonras Kulland klar Ö renme Stratejileri (Frekans ve Yüzdeleri) Ö renme Stratejileri Bireysel Kavram fl birlikli Kavram Geleneksel Ö retim Haritalama Haritalama Ön Son Ön Son Ön Son f % f % f % f % f % f % Önemli yerlerin alt n çizme Örnek bulma Ö renme etkinli ine kendini verme Kendini güdüleme Tekrar tekrar okuma Seçerek tekrarlama Amaçl okuma Ö renme malzemesini gözden geçirme Baflkas na anlatma Kendi kendine anlatma Ezberleme Ö renilenleri özetleme Ö renme malzemesi üzerinde düflünme Ö renirken önemli yerleri not etme Nas l ö renebilece ini düflünme Çevreyi yap land rma Ö rendikleri aras nda ba kurma Tablo 3 incelendi inde iflbirlikli kavram haritalama ve bireysel kavram haritalaman n önemli yerlerin alt n çizme ve ö renirken önemli yerleri not etme stratejilerinin kullan m n art rd, geleneksel ö retimin ise bu stratejilerin kullan m n etkilemedi i görülmektedir. Ö renirken önemli yerleri not etme stratejisinin kullan m n her iki kavram haritalama grubunda da % 10 dan % 30 a yükseltmifltir. Önemli yerlerin alt n çizme stratejisinin kullan m n iflbirlikli kavram haritalama % 10 dan % 60 a; bireysel kavram haritalama ise % 0 dan deney sonras nda % 50 ye yükseltmifltir. Bu stratejilerin kullan m n n artmas na ba l olarak kavram haritalama gruplar nda seçerek tekrarlama stratejisi de kullan lmaya baflla-

20 114 KURAM VE UYGULAMADA E T M B L MLER n lm flt r. Seçerek tekrarlama stratejisinin kullan m n n iflbirlikli kavram haritalama grubunda % 0 dan % 50 ye; bireysel kavram haritalama grubunda % 0 dan % 40 a yükseldi i görülmektedir. Ayr ca iflbirlikli kavram haritalaman n amaçl okuma stratejisinin kullan m - n n % 10 dan % 30 a yükselmesine neden oldu u da görülmektedir. Buna karfl n tekrar tekrar okuma stratejisinin kullan m n n iflbirlikli kavram haritalama grubunda % 70 den % 50 ye; bireysel kavram haritalama grubunda % 60 dan % 40 a düfltü ü, geleneksel ö retim grubunda ise de iflmeden % 80 olarak kald görülmektedir. Bu durum kavram haritalaman n ö rencileri bilgiyi seçmeye ve seçti i bilgiyi edinmeye yöneltti ini göstermektedir. Tablo 3 incelendi inde iflbirlikli kavram haritalama ve bireysel kavram haritalama gruplar nda görsel örgütleyici oluflturma, ö rendikleri aras nda ba kurma, ö renilenleri gözünde canland rma stratejilerinin kullan m n n da artt görülmektedir. Görsel örgütleyici oluflturma stratejisinin kullan m iflbirlikli kavram haritalama grubunda % 0 dan % 50 ye; bireysel kavram haritalama grubunda % 0 dan % 40 a yükselmifltir. Ö rendikleri aras nda ba kurma stratejisinin kullan m iflbirlikli kavram haritalama grubunda % 0 dan % 30 a; bireysel kavram haritalama grubunda % 0 dan % 20 ye yükselmifltir. Ö renilenleri gözünde canland rma stratejisinin kullan m da her iki grupta % 30 a yükselmifltir. Bunlar n yan s ra ö renme malzemesi üzerinde düflünme stratejisinin kullan m n n iflbirlikli kavram haritalama grubunda % 20 den % 40 a yükseldi i de görülmektedir. Bu durum kavram haritalaman n ö rencileri bilgiyi ifllemeye yöneltti ini göstermektedir. Ö renme etkinli ine kendini verme stratejisinin kullan m n n iflbirlikli kavram haritalama grubunda % 30 dan % 60 a yükseldi i, kendini güdüleme stratejisinin kullan m n n bireysel kavram haritalama grubunda % 20 den % 30 a yükseldi i, nas l ö renebilece ini düflünme stratejisinin kullan m n n bireysel kavram haritalama grubunda % 0 dan % 20 ye yükseldi i de görülmektedir. Ö renme eksikli ini fark etme ve bu eksikli i gidermeye çal flma stratejisinin kullan m n n iflbirlikli kavram haritalama grubunda % 30 dan % 50 ye; bireysel kavram haritalama grubunda % 20 den % 30 a yükselmifltir. Bu durum kavram haritalaman n ö rencileri kendi ö renmelerini izlemeye, yönetmeye ve duyuflsal stratejileri kullanmaya yöneltti ini göstermektedir.

21 GÜVENÇ, AÇIKGÖZ / flbirlikli Ö renme ve Kavram Haritalaman n Ö renme Stratejisi Sonuç olarak iflbirlikli kavram haritalama ve bireysel kavram haritalama ö rencilerin ö renme stratejisi kullan m düzeylerini geleneksel ö retime göre daha olumlu etkilemifltir. Özellikle ö rencilerle yap lan görüflmeler sonucu elde edilen sonuçlar, kavram haritalaman n etkili ö renme stratejilerinin kullan m n art rd n ortaya koymaktad r. Her iki kavram haritalama grubu karfl laflt r ld nda ise iflbirlikli kavram haritalaman n bireysel kavram haritalamaya göre ö rencilerin ö renme stratejisi kullan mlar n daha olumlu etkiledi- i görülmektedir. Tart flma Bu araflt rmada iflbirlikli ve bireysel kavram haritalaman n ö rencilerin strateji kullan m üzerindeki etkileri incelenmifltir. Araflt rmayla elde edilen sonuçlar flunlard r. Kavram haritalama ö rencilerin ö renme stratejisi kullan mlar n olumlu yönde etkilemifltir. Kavram haritalama tüm kodlama sürecini etkilemekte bu nedenle ö rencileri etkili ö renme stratejilerini kullanmaya yöneltmektedir. Kavram haritas nda yer alan kavramlar belirleme ö renciyi ö renilecek bilgiyi seçmeye yöneltmekte, örgütleme ve iflleme ise kavram haritalama sürecinin temel ögesini oluflturmaktad r. Örgütleme ve iflleme gerçekleflti inde ise anlaml ö renme gerçekleflmektedir. Bu nedenle kavram haritalama süreci ö rencileri di er etkili ö renme stratejilerini kullanmaya yöneltmektedir (Williams, 1997). Kavram haritalama ö rencileri anlaml ö renmek için etkili ö renme stratejilerini kullanmaya yöneltirken geleneksel ö retim ise ö rencileri ezberlemeye bir baflka deyiflle ezberleme stratejilerini kullanmaya yöneltmektedir. Geleneksel ö retim s n flar nda ö renciler anlamak, bilgiyi yap land rmak için bir çabaya girmezler. Bilginin pasif al c s olarak rol oynarlar. Bu nedenle ö retmen ya da ders kitab taraf ndan sunulan bilgiyi aynen ezberleme yoluna giderler. flbirlikli kavram haritalaman n ö rencilerin strateji kullan mlar üzerinde daha olumlu etkisi oldu u belirlenmifltir. Bu beklenen bir sonuçtur. Çünkü strateji ö retiminin yap lmad durumlarda bile iflbirlikli ö renmenin ö renme stratejisi kullan m üzerinde olumlu etkisi oldu unu gösteren çal flmalar bulunmaktad r (Aç kgöz, 1996,

22 116 KURAM VE UYGULAMADA E T M B L MLER 1997; Özkal et al. 2002). Bunun yan s ra iflbirlikli ö renmenin strateji ö retimi üzerindeki olumlu etkileri de bilinmektedir. flbirlikli ö renme ö rencilerin kavram haritalama stratejisi edimlerini olumlu yönde etkilemifl bu durum onlar n di er ö renme stratejilerini kullan mlar na yans m fl olabilir. Öte yandan ö rencilerin ö renme stratejilerini kullan mlar yla duyuflsal durumlar aras nda iliflki oldu u bilinmektedir. Yüksek güdü, olumlu tutum ve benlik alg s ö rencilerin ö renmek için daha çok çabalamas na neden olmakta bu durum ö renme stratejisi kullan mlar n olumlu etkilemektedir (Somuncuo lu ve Y ld r m, 1999). flbirlikli ö renme ve kavram haritalaman n ö rencilerin duyuflsal özellikleri üzerinde olumlu etkileri oldu u, geleneksel ö retimin ise ö rencilerin duyuflsal özelliklerini olumsuz etkiledi i bilinmektedir. Bu nedenle iflbirlikli ö renme ve kavram haritalama ö rencilerin strateji kullan mlar n olumlu yönde etkilerken geleneksel ö retim ö rencilerin ö renme stratejilerini kullanmaktan kaç nmas na neden olmufl olabilir. Geleneksel ö retim di er konu alanlar n oldu u gibi fen ö retimini de olumsuz etkilemekte ve karfl lafl lan sorunlar n temelinde yer almaktad r. Ö retmen ve ö retmenleri yetifltirme sorumlulu u tafl - yanlar etkin ö renme yöntem ve teknikleri konusunda yetifltirilmelidirler. Gerek konu alan uzmanlar gerekse di er ilgililer taraf ndan ö renmeyi ö renmenin önemi s kl kla vurgulanmakla birlikte ö renme stratejileri konusunda ö retmen ö renci ve velilerin bilgilendirilmesinin gere i aç kt r. Ö retmenler ö rencilerin etkili ö renme stratejilerini gelifltirmeleri ve kullanmalar na yönelmelerini sa lamak amac yla model olma ve do rudan ö retim konusunda yetifltirilmelidir. flbirlikli ve bireysel kavram haritalaman n farkl ö renim düzeylerindeki ve konu alanlar ndaki etkilili inin yan s ra bireysel ve iflbirlikli kavram haritalaman n kavram haritalama edimi üzerindeki etkileriyle bu etkinin nedenlerinin araflt r lmas n n alanyaz na önemli katk lar yapaca düflünülmektedir.

23 The Effects of Cooperative Learning and Concept Mapping on Learning Strategy Use Hülya GÜVENÇ*, Kamile ÜN AÇIKGÖZ** Abstract The purpose of this research is to study the effects of cooperative, individual concept mapping, and traditional teaching methods on learning strategy use. One of the experimental groups was taught by cooperative concept mapping, and the other by individual concept mapping. Traditional method was implemented in the control group. Fifth graders (52 females, 70 males) enrolled in an elementary school in Aegean district, Turkey participated, in this research. Sound and Light unit was covered during a 35-hour treatment. Experimental groups were provided with training about concept mapping strategy and cooperation skills. Data were collected by the Learning Strategy Inventory and in-depth interview protocols with the participants. The findings showed that cooperative and individual concept mapping conditions promoted the use of effective learning strategies more than traditional teaching. Key Words Cooperative Learning, Concept Mapping, Learning Strategy. *Correspondence: Assist. Prof.Dr. Hülya GÜVENÇ, Çanakkale Onsekiz Mart University, Faculty of Education, Department of Educational Science, Anafartalar Kampüsü Çanakkale-Turkey. hulyaaltinok@hotmail.com **Prof.Dr. Dokuz Eylul University, Faculty of Education, Department of Educational Science Educational Sciences: Theory & Practice 7 (1) January E itim Dan flmanl ve Araflt rmalar letiflim Hizmetleri Tic. Ltd. fiti.

24 118 EDUCATIONAL SCIENCES: THEORY & PRACTICE There has been an increasing emphasis on effective science teaching because of technological and scientific developments. But, science education has so many problems that we, as educators, are not able to realize the aims despite intensive research and efforts. Unfortunately, using laboratories, experiments and observations in science classes couldn t help the realization of desired outcomes. Because, those activities remain as cookbook activities designed to verify well-established principles and laws (Gabel, 2001). Even in science classes those activities take place, students are mostly passive. This contradicts with today s cognitive theories which view students as active participants of the learning process. So, educators have new ways such as cooperative learning, to help learners solve their learning problems and be independent learners. Hundreds of research results have proved that cooperative learning has positive effects on various learning outcomes, in various fields and countries. Cooperative learning promotes effective learning strategy use, and it is an effective method on strategy teaching. It is also easy to implement and combine with active instructional tasks such as concept mapping. Learning strategies are intentional actions and thoughts that students use when they study to facilitate acquisition, comprehension, retention and retrieve new knowledge and skills. Effective learning strategy use is an important predictor of academic achievement. Teaching students to use learning strategies produce positive results. There are numerous learning strategies that can help students to be good learners. One of them is concept mapping that is considered as an important strategy by science educators. Concept mapping, on the other hand, is a powerful learning strategy, which allows for depiction of both the interrelationships among the elements of contents and relationship between new and prior knowledge. Concept mapping has positive effects on various learning outcomes as well. Thus, this research aims at examining the effects of cooperative learning and concept mapping on learning strategy use. In addition, the effects of cooperative concept mapping (combination of cooperative learning and concept mapping) are examined to see if better results could be obtained.

25 GÜVENÇ, AÇIKGÖZ / The Effects of Cooperative Learning and Concept Mapping on Learning Method Participants Fifth graders (52 females, 70 males) enrolled in an elementary school in Aegean district participated in this research. One of the 3 classes taught by volunteer teachers was assigned randomly to one of following conditions: traditional, concept mapping, cooperative concept mapping. Instruments The data were collected by the Learning Strategy Inventory and indepth interviews. The Learning Strategy Inventory includes 35 Likert type items. It has been developed by researchers to determine students strategy use in science learning at elementary level. The choices of each item are; always, often, sometimes, rarely, and never. Scale has following dimensions; organization, recognition-selection, elaboration, concentration and memorization. Cronbach s alpha estimate of internal consistency of the scale was found to be It has been administered to students prior to and at the end of the treatment. Data for students learning strategy use was collected through indept interviews with students. An in-depth interview protocol was developed by the researchers. Regarding past academic records and teachers views, five high achievers and five low achievers from each groups were interviewed. One of the researchers interviewed students prior to and at the end of the treatment. Interviews were recorded by audio tapes. Procedure Pretest-posttest experimental design with control group was utilized. A combination of Johnson and Johnson s Learning Together technique and concept mapping was implemented in one of the experimental groups, whereas individual concept mapping was done in the other. Control group was taught by traditional methods, lecture and question and answer. Students in the experimental groups were provided with training on concept mapping. Those students who were in cooperative concept mapping group had additional training on cooperative skills. Treatment lasted 35 hours in regular classes. In regular curriculum,

Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Hizmet çi E itim Uygulamalar

Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Hizmet çi E itim Uygulamalar Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Hizmet çi E itim Uygulamalar Hmfl. Sevgili GÜREL Emekli, Ac badem Sa l k Grubu Ac badem Hastanesi, Merkezi Sterilizasyon Ünitesi, STANBUL e-posta: sgurkan@asg.com.tr H

Detaylı

Tekrar ve Düzeltmenin Erişiye Etkisi Fusun G. Alacapınar

Tekrar ve Düzeltmenin Erişiye Etkisi Fusun G. Alacapınar Journal of Language and Linguistic Studies Vol.2, No.2, October 2006 Tekrar ve Düzeltmenin Erişiye Etkisi Fusun G. Alacapınar Öz Problem durumu:tekrar, düzeltme ile başarı ve erişi arasında anlamlı bir

Detaylı

Ortaö retim Alan Ö retmenli i Tezsiz Yüksek Lisans Programlar nda Akademik Ba ar n n Çe itli De i kenlere Göre ncelenmesi: Mersin Üniversitesi Örne i

Ortaö retim Alan Ö retmenli i Tezsiz Yüksek Lisans Programlar nda Akademik Ba ar n n Çe itli De i kenlere Göre ncelenmesi: Mersin Üniversitesi Örne i Ortaö retim Alan Ö retmenli i Tezsiz Yüksek Lisans Programlar nda Akademik Ba ar n n Çe itli De i kenlere Göre ncelenmesi: Mersin Üniversitesi Örne i Devrim ÖZDEM R ALICI * Özet Bu ara t rmada 2002-2003

Detaylı

ÜN TE V SOSYAL TUR ZM

ÜN TE V SOSYAL TUR ZM ÜN TE V SOSYAL TUR ZM Bu ünitede turizmin çeflitlerinden biri olan sosyal turizmi daha ayr nt l bir flekilde ö renip, ülkemizdeki sosyal turizmin geliflimi hakk nda bilgiler edinece iz. Ç NDEK LER A. S

Detaylı

Hiçbir zaman Ara s ra Her zaman

Hiçbir zaman Ara s ra Her zaman Ö RETMEN ÖZ DE ERLEND RME FORMU K fi L K ÖZELL KLER flimi seviyorum. Sab rl y m. Uyumluyum. fl birli ine aç m. Güler yüzlüyüm. yi bir gözlemciyim. yi bir planlamac y m. Çocuklara, ailelere, meslektafllar

Detaylı

6. SINIF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YILLIK PLAN

6. SINIF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YILLIK PLAN SAYILAR Kümeler 6. SINIF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YILLIK PLAN 1. Bir kümeyi modelleri ile belirler, farkl temsil biçimleri ile gösterir. Belirli bir kümeyi temsil ederken afla da belirtilen bafll

Detaylı

Araflt rma modelinin oluflturulmas. Veri toplama

Araflt rma modelinin oluflturulmas. Veri toplama 21 G R fi Araflt rman n amac na ba l olarak araflt rmac ayr ayr nicel veya nitel yöntemi kullanabilece i gibi her iki yöntemi bir arada kullanarak da araflt rmas n planlar. Her iki yöntemin planlama aflamas

Detaylı

The Effects of Cooperative Learning and Concept Mapping on Learning Strategy Use

The Effects of Cooperative Learning and Concept Mapping on Learning Strategy Use The Effects of Cooperative Learning and Concept Mapping on Learning Strategy Use Hülya GÜVENÇ*, Kamile ÜN AÇIKGÖZ** Abstract The purpose of this research is to study the effects of cooperative, individual

Detaylı

Tablo 2.1. Denetim Türleri. 2.1.Denetçilerin Statülerine Göre Denetim Türleri

Tablo 2.1. Denetim Türleri. 2.1.Denetçilerin Statülerine Göre Denetim Türleri 2 DENET M TÜRLER 2.DENET M TÜRLER Denetim türleri de iflik ölçütler alt nda s n fland r labilmektedir. En yayg n s n fland rma, denetimi kimin yapt na ve denetim sonunda elde edilmek istenen faydaya (denetim

Detaylı

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün Veri Toplama Yöntemleri Prof.Dr.Besti Üstün 1 VERİ (DATA) Belirli amaçlar için toplanan bilgilere veri denir. Araştırmacının belirlediği probleme en uygun çözümü bulabilmesi uygun veri toplama yöntemi

Detaylı

Türkçe Ö retmeni Adaylar n n Görüfllerine Göre Türkçe E itimi Lisans Program

Türkçe Ö retmeni Adaylar n n Görüfllerine Göre Türkçe E itimi Lisans Program Uluslararas Yüksekö retim Kongresi: Yeni Yönelifller ve Sorunlar (UYK-2011) 27-29 May s 2011, stanbul; 2. Cilt / Bölüm XI / Sayfa 1480-1490 Türkçe Ö retmeni Adaylar n n Görüfllerine Göre Türkçe E itimi

Detaylı

Ders 3: SORUN ANAL Z. Sorun analizi nedir? Sorun analizinin yöntemi. Sorun analizinin ana ad mlar. Sorun A ac

Ders 3: SORUN ANAL Z. Sorun analizi nedir? Sorun analizinin yöntemi. Sorun analizinin ana ad mlar. Sorun A ac Ders 3: SORUN ANAL Z Sorun analizi nedir? Sorun analizi, toplumda varolan bir sorunu temel sorun olarak ele al r ve bu sorun çevresinde yer alan tüm olumsuzluklar ortaya ç karmaya çal fl r. Temel sorunun

Detaylı

Ö RETMENLER N N FEN Ö RET M NE YÖNEL K TUTUMLARINA L fik N Ö RENC ALGILARI VE Ö RENC LER N FEN B LG S DERS NE YÖNEL K TUTUM VE GÜDÜLER

Ö RETMENLER N N FEN Ö RET M NE YÖNEL K TUTUMLARINA L fik N Ö RENC ALGILARI VE Ö RENC LER N FEN B LG S DERS NE YÖNEL K TUTUM VE GÜDÜLER Hacettepe Üniversitesi E itim Fakültesi Dergisi 26 : [2004] 1-8 Ö RETMENLER N N FEN Ö RET M NE YÖNEL K TUTUMLARINA L fik N Ö RENC ALGILARI VE Ö RENC LER N FEN B LG S DERS NE YÖNEL K TUTUM VE GÜDÜLER TEACHER

Detaylı

TÜRK YE B L MSEL VE TEKNOLOJ K ARAfiTIRMA KURUMU DESTEK PROGRAMLARI BAfiKANLIKLARI KURULUfi, GÖREV, YETK VE ÇALIfiMA ESASLARINA L fik N YÖNETMEL K (*)

TÜRK YE B L MSEL VE TEKNOLOJ K ARAfiTIRMA KURUMU DESTEK PROGRAMLARI BAfiKANLIKLARI KURULUfi, GÖREV, YETK VE ÇALIfiMA ESASLARINA L fik N YÖNETMEL K (*) TÜRK YE B L MSEL VE TEKNOLOJ K ARAfiTIRMA KURUMU DESTEK PROGRAMLARI BAfiKANLIKLARI KURULUfi, GÖREV, YETK VE ÇALIfiMA ESASLARINA L fik N YÖNETMEL K (*) Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu Yönetmelik, Türkiye Bilimsel

Detaylı

30 > 35. nsan Kaynaklar. > nsan Kaynaklar Yönetimi > Personel E itimleri > Personel Otomasyonu

30 > 35. nsan Kaynaklar. > nsan Kaynaklar Yönetimi > Personel E itimleri > Personel Otomasyonu 30 > 35 nsan Kaynaklar > nsan Kaynaklar Yönetimi > Personel E itimleri > Personel Otomasyonu > nsan Kaynaklar Personele Göre fl De il, fle Göre Personel. stanbul Büyükflehir Belediyesi, Personele Göre

Detaylı

YÖNTEM 1.1. ÖRNEKLEM. 1.1.1. Örneklem plan. 1.1.2. l seçim ölçütleri

YÖNTEM 1.1. ÖRNEKLEM. 1.1.1. Örneklem plan. 1.1.2. l seçim ölçütleri BÖLÜM 1 YÖNTEM Bu çal flma 11, 13 ve 15 yafllar ndaki gençlerin sa l k durumlar ve sa l k davran fllar n saptamay hedefleyen, kesitsel tan mlay c ve çok uluslu Health Behavior in School Aged Children,

Detaylı

B YOLOJ E T M NDE KAVRAM HAR TALARININ Ö RENME BAfiARISINA VE KALICILI INA ETK S

B YOLOJ E T M NDE KAVRAM HAR TALARININ Ö RENME BAfiARISINA VE KALICILI INA ETK S Hacettepe Üniversitesi E itim Fakültesi Dergisi 27 : [2004] 155-164 B YOLOJ E T M NDE KAVRAM HAR TALARININ Ö RENME BAfiARISINA VE KALICILI INA ETK S THE EFFECT OF THE CONCEPT MAPS ON ACHIEVEMENT AND RETENTION

Detaylı

İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET. Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2

İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET. Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2 İngilizce Öğretmenlerinin Bilgisayar Beceri, Kullanım ve Pedagojik İçerik Bilgi Özdeğerlendirmeleri: e-inset NET DOI= 10.17556/jef.54455 Betül Arap 1 Fidel Çakmak 2 Genişletilmiş Özet Giriş Son yıllarda

Detaylı

Kaynaştırma Uygulamaları Yrd. Doç. Dr. Emre ÜNLÜ. eskemre@gmail.com

Kaynaştırma Uygulamaları Yrd. Doç. Dr. Emre ÜNLÜ. eskemre@gmail.com Kaynaştırma Uygulamaları Yrd. Doç. Dr. Emre ÜNLÜ eskemre@gmail.com Kaynaştırma Özel Gereksinimli Bireylerin Eğitim Ortamları Tam zamanlı genel eğitim sınıfı Öğretmene danışmanlık sağlandığı tam zamanlı

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Olcay Bige AŞKUN. İşletme Yönetimi Öğretim ve Eğitiminde Örnek Olaylar ile Yazınsal Kurguları

Yrd. Doç. Dr. Olcay Bige AŞKUN. İşletme Yönetimi Öğretim ve Eğitiminde Örnek Olaylar ile Yazınsal Kurguları I Yrd. Doç. Dr. Olcay Bige AŞKUN İşletme Yönetimi Öğretim ve Eğitiminde Örnek Olaylar ile Yazınsal Kurguları II Yay n No : 2056 Hukuk Dizisi : 289 1. Bas Kas m 2008 - STANBUL ISBN 978-975 - 295-953 - 8

Detaylı

GÖRÜfiLER. Uzm. Dr. Özlem Erman

GÖRÜfiLER. Uzm. Dr. Özlem Erman GÖRÜfiLER Uzm. Dr. Özlem Erman Son y llarda dünyadaki h zl teknolojik geliflmeye paralel olarak t p alan nda da h zl bir de iflim yaflanmakta, neredeyse her gün yeni tan, tedavi yöntemleri, yeni ilaçlar

Detaylı

Uluslararası Durum. rkiye nin Dikkate Alması Gereken. Prof.Dr.Giray. .Giray Berberoğlu Orta Doğu u Teknik Üniversitesi

Uluslararası Durum. rkiye nin Dikkate Alması Gereken. Prof.Dr.Giray. .Giray Berberoğlu Orta Doğu u Teknik Üniversitesi Uluslararası Durum Belirleme Çalışmaları Kapsamında TürkiyeT rkiye nin Dikkate Alması Gereken Sonuçlar Prof.Dr.Giray.Giray Berberoğlu Orta Doğu u Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkiye nin Katıld

Detaylı

Okuyorum Yaz yorum Seti Okuma Sevinci 10 lu kitap Pekifltirme Kitab m H zl Okuyorum Bilgi Transferi Farkl Zekâ Farkl Test

Okuyorum Yaz yorum Seti Okuma Sevinci 10 lu kitap Pekifltirme Kitab m H zl Okuyorum Bilgi Transferi Farkl Zekâ Farkl Test 1 FARKLI YAYINCILIK Okuyorum Yaz yorum Seti Okuma Sevinci 10 lu kitap Pekifltirme Kitab m H zl Okuyorum Bilgi Transferi Farkl Zekâ Farkl Test Okuyorum Yaz yorum Seti 10 kitaptan d r. oluflmakta ine Göre

Detaylı

Doç. Dr. Mehmet Durdu KARSLI Sakarya Üniversitesi E itim fakültesi Doç. Dr. I k ifa ÜSTÜNER Akdeniz Üniversitesi E itim Fakültesi

Doç. Dr. Mehmet Durdu KARSLI Sakarya Üniversitesi E itim fakültesi Doç. Dr. I k ifa ÜSTÜNER Akdeniz Üniversitesi E itim Fakültesi ÜN VERS TEYE G R SINAV S STEM NDEK SON DE KL E L K N Ö RENC LER N ALGILARI Doç. Dr. Mehmet Durdu KARSLI Sakarya Üniversitesi E itim fakültesi Doç. Dr. I k ifa ÜSTÜNER Akdeniz Üniversitesi E itim Fakültesi

Detaylı

Geliflen ve De iflen Üniversiteler ve Türkiye de Yüksekö retimde Çevrimiçi Ö retimin Durumu

Geliflen ve De iflen Üniversiteler ve Türkiye de Yüksekö retimde Çevrimiçi Ö retimin Durumu Uluslararas Yüksekö retim Kongresi: Yeni Yönelifller ve Sorunlar (UYK-2011) 27-29 May s 2011, stanbul; 2. Cilt / Bölüm XI / Sayfa 1365-1372 Geliflen ve De iflen Üniversiteler ve Türkiye de Yüksekö retimde

Detaylı

kitap Bireysel fl Hukuku fl Hukuku (Genel Esaslar-Bireysel fl Hukuku)

kitap Bireysel fl Hukuku fl Hukuku (Genel Esaslar-Bireysel fl Hukuku) kitap Bireysel fl Hukuku Prof. Dr. Öner Eyrenci, Porf. Dr. Savafl Taflkent ve Prof. Dr. Devrim Ulucan n birlikte haz rlad klar Bireysel fl Hukuku isimli kitab n ikinci bas s fiubat ay nda Legal Yay nevi

Detaylı

Türkiye de Okutulan Fen ve Teknoloji Kitap Setlerindeki Fen-Teknoloji- Toplum-Çevre (FTTÇ) Konularının Değerlendirilmesi

Türkiye de Okutulan Fen ve Teknoloji Kitap Setlerindeki Fen-Teknoloji- Toplum-Çevre (FTTÇ) Konularının Değerlendirilmesi 510 Türkiye de Okutulan Fen ve Teknoloji Kitap Setlerindeki Fen-Teknoloji- Toplum-Çevre (FTTÇ) Konularının Değerlendirilmesi Dr. Elif Bakar, MEB İlköğretim Genel Müdürlüğü, elifbakar@gmail.com Özet Fen

Detaylı

İlkadım Birey Tanıma Envanteri

İlkadım Birey Tanıma Envanteri İlkadım Birey Tanıma Envanteri İLKADIM Birey Tanıma Envanteri; Birey tanıma teknikleri kapsamında hazırlanmıştır. İlkokul 3. ve 4. sınıf ve Ortaokul 5.6.7.8.sınıf, ile Lise Haz.9.10.11. ve 12.sınıf aralığındaki

Detaylı

ÜN TE KES RLERDEN ALANLARA. Kesirleri Tan yal m. Basit Kesirler

ÜN TE KES RLERDEN ALANLARA. Kesirleri Tan yal m. Basit Kesirler . ÜN TE KES RLERDEN ALANLARA. Kesirleri Tan yal m Basit Kesirler. Afla daki flekillerde boyal k s mlar gösteren kesirleri örnekteki gibi yaz n z. tane............. Afla daki flekillerin belirtilen kesir

Detaylı

4. Ünite Ö retmen K lavuz Kitab

4. Ünite Ö retmen K lavuz Kitab . Ünite Ö retmen K lavuz Kitab S n f: 1 : Matematik Ünite Numaras : 1 Ünite Süresi: ders saati / GEOMETR Örüntü ve Süslemeler Örüntü ve Süslemeler EK M EYLÜL Do al Do al 1. Bir örüntüdeki iliflkiyi belirler..

Detaylı

Tesis ve Malzeme Kullanımı

Tesis ve Malzeme Kullanımı KAPANıŞTAN ÖNCE POLİTİKALAR Tesis ve Malzeme Kullanımı SORUNLAR -Yeterli tesis ve malzeme yok - Malzeme bilgisi sınırlı - Bakım, onarım, temizlik yetersizliği - Tesis ve malzemelerin amaç dışı kullanımı

Detaylı

Fen-Teknoloji-Toplum-Çevre I (Elektrik ve Manyetik Alanın Toplumsal ve Çevresel Etkileri)

Fen-Teknoloji-Toplum-Çevre I (Elektrik ve Manyetik Alanın Toplumsal ve Çevresel Etkileri) ĐLKÖĞRETĐM ANABĐLĐM DALI FEN BĐLGĐSĐ EĞĐTĐMĐ BĐLĐM DALI DOKTORA PROGRAMI 2013 2014 EĞĐTĐM ÖĞRETĐM PLANI GÜZ YARIYILI DERSLERĐ Dersin Kodu Dersin Adı T P AKTS ĐFE 600* Seminer 0 3 6 ĐFE 601 Đleri Nicel

Detaylı

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler

YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler YEDİNCİ KISIM Kurullar, Komisyonlar ve Ekipler Kurul, komisyon ve ekiplerin oluşturulması MADDE 107- (1) Okullarda, eğitim, öğretim ve yönetim etkinliklerinin verimliliğinin sağlanması, okul ve çevre işbirliğinin

Detaylı

Zihinden fllem Yapal m, Yuvarlayal m, Tahmin Edelim

Zihinden fllem Yapal m, Yuvarlayal m, Tahmin Edelim 3.2 Zihinden fllem Yapal m, Yuvarlayal m, Tahmin Edelim Zihinden Toplayal m ve Ç karal m 1. Afla da verilen ifllemleri zihinden yaparak ifllem sonuçlar n yaz n z. 50 YKr + 900 YKr = 300 + 300 = 998 100

Detaylı

OYUNCU SAYISI Oyun bir çocuk taraf ndan oynanabilece i gibi, farkl yafl gruplar nda 2-6 çocuk ile de oynanabilir.

OYUNCU SAYISI Oyun bir çocuk taraf ndan oynanabilece i gibi, farkl yafl gruplar nda 2-6 çocuk ile de oynanabilir. OYUNCA IN ADI Akl nda Tut YAfi GRUBU 4-6 yafl OYUNCU SAYISI Oyun bir çocuk taraf ndan oynanabilece i gibi, farkl yafl gruplar nda 2-6 çocuk ile de oynanabilir. GENEL KURALLAR Çocuklar n görsel belle inin

Detaylı

Ö renci Merkezli Ö retim

Ö renci Merkezli Ö retim Ö renci Merkezli Ö retim 2 Ö renci merkezli ö retim, de iflik adlarla, geliflmifl ülkelerde özellikle son otuz y ldan bu yana üzerinde yo un olarak durulan, araflt rmalar yap lan, okullarda uygulanan,

Detaylı

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.11 De erlemelerin Gözden Geçirilmesi

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.11 De erlemelerin Gözden Geçirilmesi K lavuz Notlar Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.11 De erlemelerin Gözden Geçirilmesi 1.0 Girifl 1.1 Bir de erlemenin gözden geçirilmesi, tarafs z bir hüküm ile bir De erleme Uzman n n çal flmas n

Detaylı

Yeni Matematik Dersi Ö retim Program n n Uygulamadaki Etkilili inin De erlendirilmesi

Yeni Matematik Dersi Ö retim Program n n Uygulamadaki Etkilili inin De erlendirilmesi - Yeni Matematik Dersi Ö retim Program n n Uygulamadaki Etkilili inin De erlendirilmesi Mehmet Nuri GÖMLEKS Z* lhami BULUT** Özet Bu araflt rman n amac yeni ilkö retim birinci kademe Matematik Dersi Ö

Detaylı

Ö ÜN YAYINLARI. ÜN TELEND R LM fi YILLIK PLAN

Ö ÜN YAYINLARI. ÜN TELEND R LM fi YILLIK PLAN 009-010 Ö ÜN YINLARI 1. SINIF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YILLIK PLAN EK M 05 EK M - 09 EK M EYLÜL - EK M 8 EYLÜL - 0 EK M 1 1. Rakamlar okur ve yazar. [!] Rakamlar n yaz l fl yönlerine dikkat ettirilir.

Detaylı

GENEL BİYOLOJİ UYGULAMALARINDA AKADEMİK BAŞARI VE KALICILIĞA CİNSİYETİN ETKİSİ

GENEL BİYOLOJİ UYGULAMALARINDA AKADEMİK BAŞARI VE KALICILIĞA CİNSİYETİN ETKİSİ Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Yıl:2003 (2) Sayı:14 63 GENEL BİYOLOJİ UYGULAMALARINDA AKADEMİK BAŞARI VE KALICILIĞA CİNSİYETİN ETKİSİ Arş.Gör.Esra ÖZAY* Arş.Gör.Dr.İjlal OCAK* Gürbüz OCAK**

Detaylı

fiekil 2 Menapoz sonras dönemde kistik, unilateral adneksiyel kitleye yaklafl m algoritmas (6)

fiekil 2 Menapoz sonras dönemde kistik, unilateral adneksiyel kitleye yaklafl m algoritmas (6) over kanseri taramas ndaki yetersizli ini göstermektedir. (1) Transvaginal ultrasonografinin sensitivitesinin iyi olmas na ra men spesifitesinin yeterli olmamas kullan m n k s tlamaktad r. Son yay nlarda

Detaylı

ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE. Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir.

ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE. Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir. ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir. ARISTO 88 ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE 1. KONU 213 say l Vergi Usul Kanunu nun (VUK) 142, 143,

Detaylı

1.3. NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ... 2 1.1. GİRİŞ... 2 1.2. NİTEL ARAŞTIRMALARDA GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK SORUNLARI... 2

1.3. NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ... 2 1.1. GİRİŞ... 2 1.2. NİTEL ARAŞTIRMALARDA GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK SORUNLARI... 2 İÇİNDEKİLER 1. NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ... 2 1.1. GİRİŞ... 2 1.2. NİTEL ARAŞTIRMALARDA GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK SORUNLARI... 2 1.3. NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ... 2 1.3.1. ÖRNEK OLAY (DURUM ÇALIŞMASI) YÖNTEMİ...

Detaylı

6. SINIF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YILLIK PLAN

6. SINIF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YILLIK PLAN SAYLAR Do al Say lar Parças ve fl n 6. SNF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YLLK PLAN Süre/ KAZANMLAR Ders AÇKLAMALAR 1. Do al say larla ifllemler yapmay gerektiren problemleri çözer ve kurar. Do al say

Detaylı

2007 YILI VE ÖNCES TAR H BASKILI HAYVANCILIK B LG S DERS K TABINA L fik N DO RU YANLIfi CETVEL

2007 YILI VE ÖNCES TAR H BASKILI HAYVANCILIK B LG S DERS K TABINA L fik N DO RU YANLIfi CETVEL 2007 YILI VE ÖNCES TAR H BASKILI HAYVANCILIK B LG S DERS K TABINA L fik N DO RU YANLIfi CETVEL NOT: Düzeltmeler bold (koyu renk) olarak yaz lm flt r. YANLIfi DO RU 1. Ünite 1, Sayfa 3 3. DÜNYA HAYVAN POPULASYONU

Detaylı

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi

Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi Üniversitelerde Yabancı Dil Öğretimi özcan DEMİREL 1750 Üniversiteler Yasası nın 2. maddesinde üniversiteler, fakülte, bölüm, kürsü ve benzeri kuruluşlarla hizmet birimlerinden oluşan özerkliğe ve kamu

Detaylı

RAN SLÂM CUMHUR YET ANKARA KÜLTÜR MÜSTEfiARLI I WEB S TES H ZMETE AÇILDI www.irankulturevi.com

RAN SLÂM CUMHUR YET ANKARA KÜLTÜR MÜSTEfiARLI I WEB S TES H ZMETE AÇILDI www.irankulturevi.com NTERNET S TES TANITIMI RAN SLÂM CUMHUR YET ANKARA KÜLTÜR MÜSTEfiARLI I WEB S TES H ZMETE AÇILDI www.irankulturevi.com ran slâm nk lâb n n 25. y ldönümü münasebetiyle hizmete aç lan ran slâm Cumhuriyeti

Detaylı

Lima Bildirgesi AKADEM K ÖZGÜRLÜK VE YÜKSEK Ö RET M KURUMLARININ ÖZERKL

Lima Bildirgesi AKADEM K ÖZGÜRLÜK VE YÜKSEK Ö RET M KURUMLARININ ÖZERKL D ü n y a Ü n i v e r s i t e l e r S e r v i s i Lima Bildirgesi AKADEM K ÖZGÜRLÜK VE YÜKSEK Ö RET M KURUMLARININ ÖZERKL BAfiLANGIÇ nsan Haklar Evrensel Beyannamesinin 40. y ldönümünde 6-10 Eylül tarihleri

Detaylı

DR. NA L YILMAZ. Kastamonulular Örne i

DR. NA L YILMAZ. Kastamonulular Örne i I DR. NA L YILMAZ HEMfiEHR K ML Kastamonulular Örne i II Yay n No : 2039 Sosyoloji : 1 1. Bas - Ekim 2008 - STANBUL ISBN 978-975 - 295-936 - 1 Copyright Bu kitab n Türkiye deki yay n haklar BETA Bas m

Detaylı

BİREYSEL SES EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZİN DERSTEKİ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ

BİREYSEL SES EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZİN DERSTEKİ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ BİREYSEL SES EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN GELENEKSEL MÜZİKLERİMİZİN DERSTEKİ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ Dr. Ayhan HELVACI Giriş Müzik öğretmeni yetiştiren kurumlarda yapılan eğitim birçok disiplinlerden

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Siirt Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama

Detaylı

Ö RENC LER N B YOLOJ LABORATUVAR DERSLER NDE Ö RETMENLER NDEN BEKLED KLER Ö RET M YÖNET M DAVRANIfiLARI *

Ö RENC LER N B YOLOJ LABORATUVAR DERSLER NDE Ö RETMENLER NDEN BEKLED KLER Ö RET M YÖNET M DAVRANIfiLARI * Hacettepe Üniversitesi E itim Fakültesi Dergisi 25 : 68-75 [2003] Ö RENC LER N B YOLOJ LABORATUVAR DERSLER NDE Ö RETMENLER NDEN BEKLED KLER Ö RET M YÖNET M DAVRANIfiLARI * THE TEACHING MANAGEMENT BEHAVIOR

Detaylı

Uygulama Önerisi 1110-2: ç Denetim Yöneticisi- Hiyerarflik liflkiler

Uygulama Önerisi 1110-2: ç Denetim Yöneticisi- Hiyerarflik liflkiler Uygulama Önerileri 59 Uygulama Önerisi 1110-2: ç Denetim Yöneticisi- Hiyerarflik liflkiler Uluslararas ç Denetim Meslekî Uygulama Standartlar ndan Standart 1110 un Yorumu lgili Standart 1110 Kurum çi Ba

Detaylı

THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT

THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT THE IMPACT OF AUTONOMOUS LEARNING ON GRADUATE STUDENTS PROFICIENCY LEVEL IN FOREIGN LANGUAGE LEARNING ABSTRACT The purpose of the study is to investigate the impact of autonomous learning on graduate students

Detaylı

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 18 (2012) 287-291 287 KİTAP İNCELEMESİ Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri Editörler Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice

Detaylı

Ortaö retim Tarih Derslerinde Ö rencilerin Kulland klar Ö renme Stratejileri

Ortaö retim Tarih Derslerinde Ö rencilerin Kulland klar Ö renme Stratejileri - Ortaö retim Tarih Derslerinde Ö rencilerin Kulland klar Ö renme Stratejileri Orhan AKINO LU*, Selin SARIBAYRAKDAR** Özet Bu çal flmada, ortaö retim/lise ö rencilerinin tarih konular n ö renirken hangi

Detaylı

Animasyon Tabanl Uygulamalar n Yeri ve Önemi

Animasyon Tabanl Uygulamalar n Yeri ve Önemi Otomasyon Sistemleri E itiminde Animasyon Tabanl Uygulamalar n Yeri ve Önemi Murat Ayaz Kocaeli Üniversitesi Teknik E itim Fakültesi, Elektrik E itimi Koray Erhan Kocaeli Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi,

Detaylı

performansi_olcmek 8/25/10 4:36 PM Page 1 Performans Ölçmek

performansi_olcmek 8/25/10 4:36 PM Page 1 Performans Ölçmek Performans Ölçmek Cep Yönderi Dizisi Cep Yönderi Dizisi yöneticilerin ifl yaflam nda her gün karfl laflt klar en yayg n meydan okumalara ivedi çözümler öneriyor. Dizi içinde yer alan her kitapta, güçlü

Detaylı

ISI At f Dizinlerine Derginizi Kazand rman z çin Öneriler

ISI At f Dizinlerine Derginizi Kazand rman z çin Öneriler ISI At f Dizinlerine Derginizi Kazand rman z çin Öneriler Metin TUNÇ Seçici Olun ISI' n editoryal çal flanlar her y l yaklafl k olarak 2,000 dergiyi de erlendirmeye tabi tutmaktad r. Fakat de erlendirilen

Detaylı

Geleceğin Dersliğini Tasarlamak

Geleceğin Dersliğini Tasarlamak Geleceğin Dersliğini Tasarlamak Mehmet MUHARREMOĞL Ulusal Koordinatör mmuharremoglu@meb.gov.tr Zehra SAYIN Teknik Koordinatör zehrasayin@meb.gov.tr Projenin yasal çerçevesi itec Projesi 7. ÇP Bilgi ve

Detaylı

Ders 13: DO RULAMA KAYNAKLARI

Ders 13: DO RULAMA KAYNAKLARI Do rulama kaynaklar nedir? Do rulama kaynaklar, göstergelerde belirtilen bilginin bulunabilece i kayna a iflaret eder. Bu bilgi kaynaklar ayn zamanda projenin belgelenmesinin bir parças n oluflturur. Göstergede

Detaylı

LE LG L YÖNETMEL KLER N DE ERLEND R LMES TOPLANTISI YAPILDI

LE LG L YÖNETMEL KLER N DE ERLEND R LMES TOPLANTISI YAPILDI Haberler 4857 SAYILI fi KANUNU LE LG L YÖNETMEL KLER N DE ERLEND R LMES TOPLANTISI YAPILDI 14 May s 2004 tarihinde Sendikam z Binas Mesut Erez Konferans Salonunda 4857 Say l fl Kanunu le lgili Yönetmeliklerin

Detaylı

MESLEK MENSUPLARI AÇISINDAN TÜRK YE DENET M STANDARTLARININ DE ERLEND R LMES

MESLEK MENSUPLARI AÇISINDAN TÜRK YE DENET M STANDARTLARININ DE ERLEND R LMES MESLEK MENSUPLARI AÇISINDAN TÜRK YE DENET M STANDARTLARININ DE ERLEND R LMES Ahmet AKIN / TÜRMOB Yönetim Kurulu Üyesi 387 388 Genel Oturum III - Meslek Mensuplar Aç s ndan Türkiye Denetim Standartlar n

Detaylı

6. SINIF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YILLIK PLAN

6. SINIF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YILLIK PLAN GEOMETR Geometrik Cisimler Uzunluklar Ölçme 6. SINIF MATEMAT K DERS ÜN TELEND R LM fi YILLIK PLAN 1. Prizmalar n temel elemanlar n belirler. Tabanlar n n karfl l kl köflelerini birlefltiren ayr tlar tabanlara

Detaylı

F inans sektörleri içinde sigortac l k sektörü tüm dünyada h zl bir büyüme

F inans sektörleri içinde sigortac l k sektörü tüm dünyada h zl bir büyüme S GORTA KOM SYON G DER BELGES mali ÇÖZÜM 171 Memifl KÜRK* I-G R fi: F inans sektörleri içinde sigortac l k sektörü tüm dünyada h zl bir büyüme göstermifltir. Geliflmifl ekonomilerde lokomotif rol üstlenen

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi ktisadi ve dari Bilimler Fakültesi Ö retim Üyesi. 4. Bas

Kocaeli Üniversitesi ktisadi ve dari Bilimler Fakültesi Ö retim Üyesi. 4. Bas 1 Prof. Dr. Yunus Kishal Kocaeli Üniversitesi ktisadi ve dari Bilimler Fakültesi Ö retim Üyesi Tekdüzen Hesap Sistemi ve Çözümlü Muhasebe Problemleri 4. Bas Tekdüzen Muhasebe Sistemi Uygulama Tebli leri

Detaylı

MURAT YÜKSEL. FEM N ST HUKUK KURAMI VE FEM N ST DÜfiÜNCE TEOR LER

MURAT YÜKSEL. FEM N ST HUKUK KURAMI VE FEM N ST DÜfiÜNCE TEOR LER I MURAT YÜKSEL FEM N ST HUKUK KURAMI VE FEM N ST DÜfiÜNCE TEOR LER III DR. MURAT YÜKSEL Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ö retim Görevlisi FEM N ST HUKUK KURAMI VE FEM N ST DÜfiÜNCE TEOR LER IV Yay

Detaylı

Uluslararas De erleme K lavuz Notu No. 13 Mülklerin Vergilendirilmesi için Toplu De erleme

Uluslararas De erleme K lavuz Notu No. 13 Mülklerin Vergilendirilmesi için Toplu De erleme Uluslararas De erleme K lavuz Notu No. 13 Mülklerin Vergilendirilmesi için Toplu De erleme 1.0. Girifl 1.1. Bu K lavuz Notunun amac ; Uluslararas De erleme Standartlar Komitesine (UDSK) üye tüm ülkelerde,

Detaylı

GENEL MATEMATİK DERSİNDEKİ ÖĞRENCİ BAŞARISI İLE ÖSS BAŞARISI ARASINDAKİ İLİŞKİ

GENEL MATEMATİK DERSİNDEKİ ÖĞRENCİ BAŞARISI İLE ÖSS BAŞARISI ARASINDAKİ İLİŞKİ Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt: 7 Sayı:11 Bahar 006 s. 37-46 GENEL MATEMATİK DERSİNDEKİ ÖĞRENCİ BAŞARISI İLE ÖSS BAŞARISI ARASINDAKİ İLİŞKİ Nezahat ÇETİN Nevin MAHİR ÖZET Bu çalışmanın amacı, fen ve mühendislik

Detaylı

MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY

MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY brahim ERCAN * 1- GENEL B LG : Motorlu tafl t sürücüleri kurslar, 5580 say l Özel Ö retim Kurumlar Kanunu kapsam nda motorlu tafl

Detaylı

YETİŞKİNLER DİN EĞİTİMİ Akdeniz Müftülüğü

YETİŞKİNLER DİN EĞİTİMİ Akdeniz Müftülüğü YETİŞKİNLER DİN EĞİTİMİ Akdeniz Müftülüğü YETİŞKİNLER DİN EĞİTİMİNİN TANIMI Yetişkinler din eğitimi kavramını tanımlayabilmek için önce yetişkinler eğitimini tanımlayalım. En çok kullanılan ifade ile yaygın

Detaylı

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl 220 ÇEfi TL ADLARLA ÖDENEN C RO PR MLER N N VERG SEL BOYUTLARI Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl Primi,Has lat Primi, Y l Sonu skontosu)

Detaylı

4/A (SSK) S GORTALILARININ YAfiLILIK AYLI INA HAK KAZANMA KOfiULLARI

4/A (SSK) S GORTALILARININ YAfiLILIK AYLI INA HAK KAZANMA KOfiULLARI 4/A (SSK) S GORTALILARININ YAfiLILIK AYLI INA HAK KAZANMA KOfiULLARI Resul KURT* I. G R fi Ülkemizde 4447 say l Kanunla, emeklilikte köklü reformlar yap lm fl, ancak 4447 say l yasan n emeklilikte kademeli

Detaylı

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİSAYAR VE İNTERNET KULLANIMINA YÖNELİK TUTUMLARI

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİSAYAR VE İNTERNET KULLANIMINA YÖNELİK TUTUMLARI ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİSAYAR VE İNTERNET KULLANIMINA YÖNELİK TUTUMLARI UNIVERSITY STUDENTS' ATTITUDES TOWARDS THE USE OF COMPUTERS AND INTERNET Hakan POLAT University of Fırat, ELAZIG, TURKEY hakanpolat@firat.edu.tr

Detaylı

Tasarım ve Planlama Eğitimi Neden Diğer Bilim Alanlarındaki Eğitime Benzemiyor?

Tasarım ve Planlama Eğitimi Neden Diğer Bilim Alanlarındaki Eğitime Benzemiyor? Tasarım ve Planlama Eğitimi Neden Diğer Bilim Alanlarındaki Eğitime Benzemiyor? Doç.Dr. Nilgün GÖRER TAMER (Şehir Plancısı) Her fakülte içerdiği bölümlerin bilim alanına bağlı olarak farklılaşan öznel

Detaylı

Hart Walker, gövde deste i ve dengeli tekerlek sistemi sayesinde, geliflim düzeyi uygun olan çocuklar n, eller serbest flekilde yürümesini sa lar.

Hart Walker, gövde deste i ve dengeli tekerlek sistemi sayesinde, geliflim düzeyi uygun olan çocuklar n, eller serbest flekilde yürümesini sa lar. Cerebral palsi gibi hareket ve postüral kontrol bozukluklar na yol açan hastal klar olan çocuklar, hastal klar n n derecesine ba l olarak yürüme güçlü ü çekmekte veya hiç yürüyememektedir. Hart Walker,

Detaylı

Erdal DEMİR 1 Ahmet KIRCA 2 Turgut BELİK 3 KAVRAM HARİTALARI TEKNİĞİNİN TENİSTE SERVİS BECERİSİ ÖĞRETİMİNE ETKİSİ 4

Erdal DEMİR 1 Ahmet KIRCA 2 Turgut BELİK 3 KAVRAM HARİTALARI TEKNİĞİNİN TENİSTE SERVİS BECERİSİ ÖĞRETİMİNE ETKİSİ 4 Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 3, Sayı: 10, Mart 2015, s. 241-246 Erdal DEMİR 1 Ahmet KIRCA 2 Turgut BELİK 3 KAVRAM HARİTALARI TEKNİĞİNİN TENİSTE SERVİS BECERİSİ ÖĞRETİMİNE ETKİSİ 4 Özet Bu

Detaylı

10. Performans yönetimi ve bütçeleme bağlantıları

10. Performans yönetimi ve bütçeleme bağlantıları 10. Performans yönetimi ve bütçeleme bağlantıları girdi süreç çıktı etki, sonuç Üretkenlik,verimlilik, etkinlik Kaynaklar Nihai Hedefler 4.10.2006 1 Yönetim anlaşması en azından aşağıdakileri içermelidir

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ UZAKTAN EĞİTİM YÖNERGESİ

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ UZAKTAN EĞİTİM YÖNERGESİ AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ UZAKTAN EĞİTİM YÖNERGESİ Afyonkarahisar 2012 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM... 1 AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK ve TANIMLAR... 1 Amaç... 1 Kapsam... 1 Dayanak... 1 Tanımlar...

Detaylı

daha çok göz önünde bulundurulabilir. Öğrencilerin dile karşı daha olumlu bir tutum geliştirmeleri ve daha homojen gruplar ile dersler yürütülebilir.

daha çok göz önünde bulundurulabilir. Öğrencilerin dile karşı daha olumlu bir tutum geliştirmeleri ve daha homojen gruplar ile dersler yürütülebilir. ÖZET Üniversite Öğrencilerinin Yabancı Dil Seviyelerinin ve Yabancı Dil Eğitim Programına Karşı Tutumlarının İncelenmesi (Aksaray Üniversitesi Örneği) Çağan YILDIRAN Niğde Üniversitesi, Sosyal Bilimler

Detaylı

önce çocuklar Türkiye için Önce Çocuklar önemlidir

önce çocuklar Türkiye için Önce Çocuklar önemlidir önce çocuklar Türkiye için Önce Çocuklar önemlidir 2002 May s ay nda yap lan Birleflmifl Milletler Çocuk Özel Oturumu öncesinde tüm dünyada gerçeklefltirilen Çocuklar çin Evet Deyin kampanyas na Türkiye

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ENGELLİLER DANIŞMA VE KOORDİNASYON YÖNETMELİĞİ (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (Değişik:RG-14/2/2014-28913) (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yükseköğrenim

Detaylı

Do al Say lar Do al Say larla Toplama fllemi Do al Say larla Ç karma fllemi Do al Say larla Çarpma fllemi Do al Say larla Bölme fllemi Kesirler

Do al Say lar Do al Say larla Toplama fllemi Do al Say larla Ç karma fllemi Do al Say larla Çarpma fllemi Do al Say larla Bölme fllemi Kesirler Do al Say lar Do al Say larla Toplama fllemi Do al Say larla Ç karma fllemi Do al Say larla Çarpma fllemi Do al Say larla Bölme fllemi Kesirler Kesirlerle Toplama, Ç karma ve Çarpma fllemi Oran ve Orant

Detaylı

LKÖ RET M FEN Ö RET M NE UYGULAMASI STRUCTURALISM AND ITS APPLICATION TO PRIMARY K5-8 SCIENCE EDUCATION

LKÖ RET M FEN Ö RET M NE UYGULAMASI STRUCTURALISM AND ITS APPLICATION TO PRIMARY K5-8 SCIENCE EDUCATION lkö retim en Ö retimine Uygulamas C.B.Ü. en Bilimleri Dergisi ISSN 1305-1385 C.B.U. Journal of Science 2.2 (2006) 107 122 2.2 (2006) 107 122 LKÖ RET M EN Ö RET M NE UYGULAMASI Mehmet Ç TÇ, Kadriye ER DAN,

Detaylı

Yetiflkin E itimi K lavuzu

Yetiflkin E itimi K lavuzu Yetiflkin E itimi K lavuzu Teflekkür Yetiflkin E itimi K lavuzu, Kad n n Statüsü Genel Müdürlü ü taraf ndan Avrupa Birli i nin mali katk s ve Birleflmifl Milletler Nüfus Fonu nun teknik deste i ile yürütülen

Detaylı

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.9. Pazar De eri Esasl ve Pazar De eri D fl De er Esasl De erlemeler için ndirgenmifl Nakit Ak fl Analizi

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.9. Pazar De eri Esasl ve Pazar De eri D fl De er Esasl De erlemeler için ndirgenmifl Nakit Ak fl Analizi K lavuz Notlar Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.9 Pazar De eri Esasl ve Pazar De eri D fl De er Esasl De erlemeler için ndirgenmifl Nakit Ak fl Analizi 1.0 Girifl 1.1 ndirgenmifl nakit ak fl ( NA)

Detaylı

Ara rma, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geli tirme Daire Ba kanl na ba

Ara rma, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geli tirme Daire Ba kanl na ba 1.1 Ara rman n Amac Ara rmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geli tirme Daire Ba kanl na ba olarak hizmet vermekte olan; 1. Bütçe ve Performans Program ube Müdürlü ü 2. Stratejik Yönetim ve Planlama

Detaylı

E-Ö RENMEN N VE B L fisel ST L N BAfiARI VE NTERNET ÖZ YETERL K ALGISI ÜZER NDEK ETK S

E-Ö RENMEN N VE B L fisel ST L N BAfiARI VE NTERNET ÖZ YETERL K ALGISI ÜZER NDEK ETK S Hacettepe Üniversitesi E itim Fakültesi Dergisi 27 : [2004] 116-125 E-Ö RENMEN N VE B L fisel ST L N BAfiARI VE NTERNET ÖZ YETERL K ALGISI ÜZER NDEK ETK S THE EFFECTS E-LEARNING AND COGNITIVE STYLE ON

Detaylı

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz?

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz? CO RAFYA GRAF KLER ÖRNEK 1 : Afla daki grafikte, y llara göre, Türkiye'nin yafl üzerindeki toplam nufusu ile bu nüfus içindeki okuryazar kad n ve erkek say lar gösterilmifltir. Bin kifli 5. 5.. 35. 3.

Detaylı

2. Projelerle bütçe formatlar n bütünlefltirme

2. Projelerle bütçe formatlar n bütünlefltirme 2. Projelerle bütçe formatlar n bütünlefltirme Proje bütçesi haz rlarken dikkat edilmesi gereken üç aflama vard r. Bu aflamalar flunlard r: Kaynak belirleme ve bütçe tasla n n haz rlanmas Piyasa araflt

Detaylı

Mehmet TOMBAKO LU* * Hacettepe Üniversitesi, Nükleer Enerji Mühendisli i Bölümü

Mehmet TOMBAKO LU* * Hacettepe Üniversitesi, Nükleer Enerji Mühendisli i Bölümü Nükleer Santrallerde Enerji Üretimi ve Personel E itimi Mehmet TOMBAKO LU* Girifl Sürdürülebilir kalk nman n temel bileflenlerinden en önemlisinin enerji oldu unu söylemek abart l olmaz kan s nday m. Küreselleflen

Detaylı

T.C. Hitit Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. İşletme Anabilim Dalı

T.C. Hitit Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. İşletme Anabilim Dalı T.C. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı X, Y, Z KUŞAĞI TÜKETİCİLERİNİN YENİDEN SATIN ALMA KARARI ÜZERİNDE ALGILANAN MARKA DENKLİĞİ ÖĞELERİNİN ETKİ DÜZEYİ FARKLILIKLARININ

Detaylı

LKÖ RET M Ö RENC LER Ç N MATEMAT K VE B LG SAYAR ÖZ-YETERL K ALGISI ÖLÇEKLER

LKÖ RET M Ö RENC LER Ç N MATEMAT K VE B LG SAYAR ÖZ-YETERL K ALGISI ÖLÇEKLER Hacettepe Üniversitesi E itim Fakültesi Dergisi 25 : 109-118 [2003] LKÖ RET M Ö RENC LER Ç N MATEMAT K VE B LG SAYAR ÖZ-YETERL K ALGISI ÖLÇEKLER THE SCALES OF PERCEIVED MATHEMATICS AND COMPUTER SELF-EFFICACY

Detaylı

C. MADDEN N ÖLÇÜLEB L R ÖZELL KLER

C. MADDEN N ÖLÇÜLEB L R ÖZELL KLER C. MADDEN N ÖLÇÜLEB L R ÖZELL KLER 1. Patates ve sütün miktar nas l ölçülür? 2. Pinpon topu ile golf topu hemen hemen ayn büyüklüktedir. Her iki topu tartt n zda bulaca n z sonucun ayn olmas n bekler misiniz?

Detaylı

KDU (Kazanım Değerlendirme Uygulaması) nedir?

KDU (Kazanım Değerlendirme Uygulaması) nedir? KDU (Kazanım Değerlendirme Uygulaması) nedir? Kazanım Değerlendirme Uygulaması (KDU), Vitamin Ortaokul Kurumsal üyesi olan özel okullarda, öğrencilerin bilgi ve beceri düzeylerinin bilişsel süreçler çerçevesinde

Detaylı

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 ve 49 uncu maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır. AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU EĞİTİM, ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı Ağrı İbrahim Çeçen

Detaylı

Hem Nefleli, Hem Dinamik

Hem Nefleli, Hem Dinamik 66 Hem Nefleli, Hem Dinamik ZM R Ç L DE YER ALAN EK N KOLEJ, M N K ARKADAfiLARIN MEKANI NASIL ALGILAYACAKLARI, VÜCUT ÖLÇÜLER VE DÜfiÜNCE fiek LLER GÖZ ÖNÜNE ALINARAK TASARLANMIfiTIR. SINIFLARDA HEM NEfiEL

Detaylı

L SANSÜSTÜ Ö RET M Ö RENC LER N N AKADEM K SORUNLARI (Ankara Üniversitesi E itim Bilimleri Enstitüsü Örne i)

L SANSÜSTÜ Ö RET M Ö RENC LER N N AKADEM K SORUNLARI (Ankara Üniversitesi E itim Bilimleri Enstitüsü Örne i) L SANSÜSTÜ Ö RET M Ö RENC LER N N AKADEM K SORUNLARI (Ankara Üniversitesi E itim Bilimleri Enstitüsü Örne i) smail GÜVEN* Binali TUNÇ** Özet Lisansüstü ö retim ö rencilerinin sorunlar n n belirlenmesi,

Detaylı

L SE Ö RENC LER N N SINAV KAYGISI DÜZEY ÜZER NE SINAV KAYGISI LE BAfiAÇIKMA E T M N N ETK S *

L SE Ö RENC LER N N SINAV KAYGISI DÜZEY ÜZER NE SINAV KAYGISI LE BAfiAÇIKMA E T M N N ETK S * Kriz Dergisi 13 (2): 35-42 L SE Ö RENC LER N N SINAV KAYGISI DÜZEY ÜZER NE SINAV KAYGISI LE BAfiAÇIKMA E T M N N ETK S * F. Adana**, N. Kaya*** ÖZET S nav kayg s birçok ö renci için akademik yaflamlar

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ

İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ 120 kinci Bölüm - Ekonomiye Güven ve Beklentiler Anketi 1. ARAfiTIRMANIN AMACI ve YÖNTEM Ekonomiye Güven ve Beklentiler Anketi, tüketici enflasyonu, iflsizlik

Detaylı