Bir Yük Vagonunun TSI ya Göre Sertifikasyonu Mak. Yük. Müh. Dr. Ömür AKBAYIR TCDD Samsun Depo Müdürü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bir Yük Vagonunun TSI ya Göre Sertifikasyonu Mak. Yük. Müh. Dr. Ömür AKBAYIR TCDD Samsun Depo Müdürü"

Transkript

1 Bir Yük Vagonunun TSI ya Göre Sertifikasyonu Mak. Yük. Müh. Dr. Ömür AKBAYIR TCDD Samsun Depo Müdürü Özet Bu çalışmada; yeni imal edilmiş bir yük vagonunun onay sürecindeki zorunluluklar, roller ve paydaşların sorumlulukları basitçe anlatılmıştır. Avrupa Birliğinin ortaya koyduğu bu düzenlemelere başta OTIF e üyeliğimiz ve ileride birçok uyum sorununun ortaya çıkması gibi çeşitli nedenlerden dolayı ülkemiz de uymak zorunda kalacaktır. Kısaltmalar UIC Uluslararası Demiryolları Birliği RIV2000 Demiryolu Kuruluşları Arasında Vagonların Değişimi ve Kullanılmasına İlişkin Anlaşma GCU Vagonların Tek Tip Kullanım Sözleşmesi TSI Karşılıklı İşletilebilirlik Şartları (Technical Specifications for Interoperability) TEN Trans Avrupa Demiryolu Ağı (Trans European (Rail) Network) APS Hizmete Verme Ruhsatı (Authorisation for Placing in Service) ERA Avrupa Demiryolu Ajansı (European Railway Agency) NoBo Onaylanmış Kuruluş (Notified Body) NSA Ulusal Güvenlik Otoritesi (National Safety Authority) IC Karşılıklı İşletilebilirlik Bileşeni (Interoperability Constituent) DeBo Görevlendirilmiş Kuruluş (Designated Body) OTIF Demiryolu ile Uluslararası Taşıma için Hükümetler arası Organizasyon COTIF Uluslararası Demiryolu Taşımalarına ilişkin Sözleşme UTP Tektip Teknik Kuralların (UniformTechnical Prescriptions) ECM Bakımdan Sorumlu Birim (Entity in Charge of Maintenance) NVR Ulusal Araç Kayıt (National Vehicle Register ) 1. Giriş UIC şartlarına uygun olarak imal edilen bir yük vagonuna UIC ye üye ülkelerde UIC onayı serbestçe verilebilmektedir. UIC onayına sahip vagonlar, üzerinde şekil 1 de görülen RIV işaretini taşımaktadır. Büyük bir kısmı UIC düzenlemeleri ile ilgili olan 01/07/2000 tarihinde yürürlüğe giren RIV2000 anlaşması yerine 01/07/2006 tarihinde yürürlüğe giren GCU da belirtilen kriterleri yerine getirmiş olmak; yük vagonunun üzerine RIV işaretini koyma hakkı vermektedir.

2 Yakın zamana kadar çoğu ülkede kamuya ait olan demiryollarında bu durum karşılıklı güven temelinde vagon imalatçısı, zilyeti ve sahibinin sorumluluğundaydı. Şekil 1. Vagon üzerinde RIV ve TEN işareti RIV işareti yerine şimdilerde şekil 1 de görülen TEN işareti yerini almaya başlamıştır. Avrupa yasama organı yük vagonlarındaki interoperabilite (karşılıklı işletilebilirlik) işaretlemesine istinaden düzenlemeler yapmış ve TEN işaretini karşılıklı işletilebilirlik işareti olarak ortaya koymuştur. Vagonun üzerinde TEN işaretinin bulunması Trans Avrupa Demiryolu Ağında işletilebileceğinin bir belgesi diğer bir ifade ile bir kanıtıdır. TEN; Avrupa Birliği üye ülkelerinde belirlenmiş demiryolu hatlarının oluşturduğu bir demiryolu ağıdır. Trans Avrupa Ağlarının oluşturulmasında; tüm sistemlerin karşılıklı işletilebilir olması, yüksek kalitede altyapı sunulması, insanların ve eşyaların hareketliliğinin sağlanması, tüm ulaştırma modlarının dâhil edilmesi, mevcut kapasitelerin en uygun şekilde kullanılmasının sağlanması, hizmetlerin ekonomik olarak uygulanabilir ve sürdürülebilir olması amaçlanmaktadır. Her bir üye ülke hangi ulusal hattının TEN e dâhil olduğunu belirlemektedir. Avrupa Birliğinin ilgili direktifleri (Avrupa Komisyonunun 1692/96/EC, 884/2004/EC, 2008/57/EC, 2011/18/EU kararları) ile kararlaştırılmış TSI ların uygulandığı TEN ağının bulunduğu coğrafik alan şekil 2 de görülmektedir. Trans Avrupa Demiryolu Ağında Hizmete Verme Ruhsatı (Authorisation for Placing in Service) kısa adı ile APS adında resmi bir belgeye sahip olan; başka bir ifade ile işletime alım iznine, yetkisine veya sertifikasyona (belgelendirmeye) sahip vagonlar kullanılabilmektedir.

3 Şekil 2. Trans Avrupa Demiryolu Ağı (TEN) (Trans European (Rail) Network) TSI; Trans-Avrupa demiryolu sistemlerinin karşılıklı işletilebilirliğini temin eden şartnameler başka bir deyimle teknik özellikler, operasyonel bilgiler gibi tüm düzenlemelerdir. Burada amaç tüm Avrupa Birliği demiryolu sisteminin tamamında kesintisiz ve güvenli olarak trenleri çalıştırabilmektir. Karşılıklı işletilebilirlik, Trans Avrupa Demiryolu Ağında uygulanmaktadır. Şu andaki mevcut TSI lar Yüksek Hızlı Demiryolu Sistemi, Konvansiyonel Demiryolu Sistemi olarak ikiye ayrılmaktadır. Yük vagonu ile ilgili ilk olarak ERA tarafından hazırlanan TSI WAG olarak isimlendirilen 2006/861/EC direktifi, 2004 sonlarında kabul edilmiş ve 31/01/2007 tarihinde Avrupa Birliği nde yürürlüğe girmiştir. Yük vagonlarının karşılıklı işletilebilirliği için kritik olan boşluklar ve eksiklikler (araç gabarisi vd.) 01/07/2009 tarihinde yürürlüğe giren 2009/107/EC direktifi ile revize edilerek giderilmiştir. Son revize edilmiş TSI WAG ise 1 Ocak 2014 de yürürlüğe girecektir. Yük vagonları ile ilgili diğer bir zorunluluk ise Avrupa komisyonunun 2011/229/EU kararı ile 04/04/2011 tarihinde kabul edilen TSI CR NOI dır. TSI CR NOI da yük vagonları ve diğer demiryolu araçlarının çevresine yayabileceği gürültünün sınırları belirlenmiştir. 2. Avrupa ve Dünya Yük Vagonu Pazarı Sahip oldukları vagon sayısına göre Avrupa daki yük vagon sahibi işletmeciler Şekil 3 de görülmektedir. SCI Verkehr şirketinin 2011 yaptığı araştırmaya göre; Avrupa daki yük vagon filolarına bakıldığında DB Schenker Rail in yaklaşık adet yük vagonu ile pazara hakim olduğu anlaşılmaktadır. En geniş filoya sahip Almanya yı; Fransa ve Polonya izlemektedir.

4 Şekil 3. Sahip oldukları vagon sayısına göre Avrupa daki yük vagon sahibi işletmeciler Şekil 3 de söz edilen yük vagon filosu işletmecilerine yük vagonu imalatı yapan başlıca üreticiler; IRS (International Railway Systems), Tatrawagonka, Greenbrier, DB Waggonbau Niesky, Legios CNR Cargo SCI Verkehr şirketinin 2011 yaptığı araştırmaya göre; periyodu içinde yük vagon üreticilerinin Pazar payları şekil 4 de görülmektedir. % 19 pazar payı ile Avrupa pazarının lideri IRS; Çek Cumhuriyeti, Almanya, Romanya, Slovakya, İsviçre de fabrikaları bulunan yıllık 5000 vagon üretme kapasitesine sahip Lüksemburg menşeli bir şirkettir. % 11 pazar payı ile IRS nin başlıca rakibi Slovakya da bulunan Tatrawagonka dır. Diğer üreticiler % 6 pazar payı ile Greenbrier ve %5 pazar payı ile DB Waggonbau Niesky dir. Çin Polonya ortak girişimi ile CNR Cargo nunda önümüzdeki yıllarda Pazar payını hızlı bir şekilde artıracağı tahmin edilmektedir. Şekil 5 de 2006, 2010 ve 2015 (tahmini) yıllarına ait yıllık dünya yük vagonu pazarı hacmi görülmektedir.

5 Şekil periyodu için yük vagon üreticilerinin pazar payları Şekil 5. Dünya yük vagonu pazarı hacmi 3. Onay Süreci, Paydaşlar ve Terimlerin Tanımı Onay sürecindeki paydaşlar: NoBo NSA Başvuran NoBo, Avrupa Birliğinde bir ürünün önceden belirlenmiş standartları karşılayıp karşılamadığını değerlendirmek ve doğrulamak için bir üye devlet tarafından akredite edilmiş bir organizasyondur. Daha dar bir tanımla; ilgili TSI gereksinimlerine karşı yapısal alt sistemlerin veya IClerin üçüncü taraf değerlendirmesinden sorumlu bir organizasyondur. Bir alt sistemin EC doğrulaması (EC verification) için NoBo nun sorumluluğu, servise verilmeden önce; tasarım aşamasından kabul aşamasına kadar tüm üretim periyodunu kapsamaktadır. NoBo, EC doğrulamasını önceden belirlenmiş modüllere göre yapar. NoBo kendisine yapılan uygunluk ve doğrulama başvurularını ve sonuçlarını belirli aralıklarla yayınlar. Avrupa komisyonunun 2008/57/EC kararına göre 18/12/2012

6 tarihinde yetkili 54 adet NoBo bulunmaktadır. Güncel listeye Nando adlı resmi web sitesinden ulaşılabilir. NoBo nın Rolü: IC uygunluk veya kullanım uygunluğu değerlendirmesi yapmak IC için uygunluk veya kullanım uygunluğu sertifikası hazırlanmak Alt sistem için EC doğrulaması yapmak Alt sistem için teknik dosyayı derlemek Alt sistem için EC doğrulama sertifikası hazırlamak DeBo, ilgili ulusal düzenlemelerin gereksinimlerine göre yapısal alt sistemin veya karşılıklı işletilebilirlik bileşeninin üçüncü taraf değerlendirmesinden sorumlu organizasyondur. APS belgesi, NSA tarafından başvurana verilmektedir. Vagon; servise verilmeden NSA tarafından verilmiş APS belgesi ne sahip olmalıdır. NSA ayrıca pazarda bulunan IC lerin TSI lara uygunluğunun denetlenmesinden de sorumludur. Avrupa Birliğinin her ülkesinde bulunan güncel NSA bilgilerine Avrupa Demiryolu Ajansının güvenlik ve karşılıklı işletilebilirlik veri tabanının bulunduğu ERADIS isimli web sitesinde ulaşılabilir. Ayrıca yeni kurulmuş bu web sitesinden uygunluk, kullanım uygunluğu ve doğrulama beyanları da bulunmaktadır. Avrupa da yaklaşık 45 adet NSA bulunmaktadır. NSA nın rolü: APS belgesi hazırlamak sureti ile alt sistemin servise verilebilmesini sağlama Başvuran; üretici, zilyet veya mal sahibi olabilmektedir. Başvuranın rolü: Çalışacağı NoBo yu ve değerlendirme modüllerini seçmek, IC için EC uygunluk veya kullanım uygunluğu beyanının hazırlanması (bu beyan bazı durumlarda bir NoBo nun uygunluk sertifikası olmadan hazırlanabilmektedir) IC nin Avrupa Birliği pazarına çıkarılması, Alt sistemin için EC doğrulama beyanının hazırlanması IC: Yük vagonları için IC ler: tampon, koşum takımı, vagon üzerindeki yazılar, boji ve cer tertibatı, tekerlek takımı, tekerlek, aks, triblivalf, ağırlık sensoru valfi / otomatik dolu-boş tertibatı, apleti önleme sistemi, regülatör, fren silindiri/hava deposu, hava hortumu, akerman musluğu, fren açma kapama sistemi, sabo, çarık, kondiviti boşaltan hızlandırıcı valf, ağırlık sensoru, dolu-boş tertibatı ve diğerleri. Kendisi de bir bileşen olan boji şekil 6 de görüldüğü gibi birçok bileşenden oluşmaktadır.

7 Şekil 6. Kendisi de bir IC olan Y25 tipi bojideki IC ler Alt sistem: Demiryolu sistemi 5 yapısal alt sisteme ve 3 fonksiyonel alt sisteme bölünmüştür. Yük vagonları yapısal alt sistemlerden biri olan çeken çekilen araçlar (rolling stock) grubuna girmektedir. Fonksiyonel alt sistemler için APS belgesi zorunluluk olmamasına rağmen yapısal alt sistemler için zorunludur. 2008/57/EC ye göre şekil 7 ve şekil 8 de görüleceği üzere iki tür sertifikalandırma yapılmaktadır: IC lerin uygunluğu veya kullanım uygunluğu değerlendirmesi Alt sistemlerin EC doğrulamasının gerçekleşmesi Şekil 7. IC uygunluk değerlendirmesi

8 Şekil 8. Yük vagonunun doğrulama işlemi Bir yük vagonunun yukarıda anlatılan süreç sonunda servise verilmesinden sonra, yük vagonunun temel gereksinimlerinin korunması ve sürdürülmesinden sertifikalı bir ECM sorumlu olmaktadır. Ayrıca vagon servise verilmeden önce NVR kütüğüne kaydı yapılır Değerlendirme Modülleri Genel bir kural olarak, bir ürün tasarım ve üretim aşamaları boyunca bir modüle göre uygunluk değerlendirmesine tabi tutulur. Modüler anlayışın temel amacı, uygunluk değerlendirme yöntemlerini, ürünlerin özelliklerini ve taşıdıkları risk oranlarını dikkate alarak belirlemektir. Düşük riskli ürünlerde uygunluk değerlendirmesi için gerekli test ve belgelendirme üretici tarafından yapılır. Yüksek riskli ürünlerde ise test ve belgelendirmenin, NoBo lar tarafından yapılması gerekir. Uygunluk / kullanım uygunluğu değerlendirmesi ve EC doğrulaması işlemleri kullanılan modüllere göre yapılmaktadır. Her bir TSI modül açıklamaları içermektedir. TSI WAG Ek Q da, tasarım ve üretimin farklı aşamalarında IC lerin hangi modüle göre değerlendirileceği belirtilmektedir. IC veya bir yük vagonunun üretiminde TSI da belirtilen modüllerden hangisinin seçileceği üreticinin tercihine bağlıdır. Üretici kendi üretim yöntemine en uygun olan modülü seçer. IC değerlendirme işleminde NoBo ile gerekli ilişkinin derecesi her bir modülde farklıdır. Bir yük vagonunun değerlendirmesi için EC doğrulama işlemi tüm durumlarda bir NoBo tarafından yapılır ve NoBo tarafından bir EC doğrulama sertifikası hazırlanır. Bir yük vagonunun değerlendirmesi için 3 seçenek bulunmaktadır: Bunlar: SB/SD, SB/SF, SH2. SB modülü (EC Tip İncelemesi): Tasarım aşamasını kapsar ve üretim aşamasını değerlendiren bir modülle birlikte kullanılmalıdır. EC Tip İncelemesi Sertifikası bir NoBo tarafından düzenlenir.

9 SD modülü (Üretim Kalite Güvencesi): Üretim aşamasını kapsar ve SB modülünü takiben kullanılır. EN ISO 9001 standardı kalite güvencesi temellidir. SF modülü (Ürün Doğrulaması): Üretim aşamasını kapsar ve SB modülünü takiben kullanılır. Bir NoBo Modül SB ye göre düzenlenen EC Tip İncelemesi Sertifikasında tanımlanan tipe uygunluğu kontrol eder ve bir uygunluk belgesi düzenler. SH modülü (Tam Kalite Güvencesi): Tasarım ve üretim aşamalarını kapsar Bir NoBo nun Hazırlayabileceği Sertifikalar ve Üretici/Başvuran ın Hazırlayabileceği Beyan Belgeleri Aşağıda bir NoBo nun bir IC için hazırlayabileceği sertifikalar değerlendirme modülleriyle (yeni) birlikte sıralanmıştır: EC Tip İnceleme Sertifikası (modül CB) EC Tip Tasarım Sertifikası (modül CH1) Kalite Yönetim Sisteminin Onayı (modül CD, CH, CH1) EC Uygunluk Sertifikası (Modül CA1, CA2 veya CF) EC Kullanım Uygunluğu Sertifikası (Modül CV) Aşağıda bir NoBo nun bir yük vagonu için hazırlayabileceği sertifikalar değerlendirme modülleriyle (yeni) birlikte sıralanmıştır: EC Tip İnceleme Sertifikası (modül SB) EC Tip Tasarım Sertifikası (modül SH1) Kalite Yönetim Sisteminin Onayı (modül SD veya SH1) EC Doğrulama Sertifikası (Modül SD, SF, SG veya SH1) ISV Sertifikası Aşağıda bir üreticini bir IC için hazırlayabileceği beyan belgeleri bulunmaktadır: EC Uygunluk Beyanı EC Kullanım Uygunluğu Beyanı Aşağıda bir başvuranın bir yük vagonu için hazırlayabileceği beyan belgeleri bulunmaktadır: EC Doğrulama Beyanı ISV Beyanı

10 Yukarıda değerlendirme modüllerinin yeni isimleri kullanılmıştır. Yukarıda sözü edilen belgelerin hazırlanması ve içeriği ile ilgili bir klavuza ERA nın resmi sitesinden ulaşılabilir Bir Yük Vagonuna APS Belgesi Almak İçin Yapılması Gerekenler NoBo seçimi Onaylama Planı. Bu plan NSA tarafından kabul edilmelidir. NSA son şartlar hakkında bilgi verir. NSA ile başvuran arasında sözleşme APS belgesi için başvuru NSA nın başvuruyu kontrol etmesi Kontrol sonucu olumlu ise APS belgesinin verilmesi 3.4. APS belgesi için Gerekli Dokümanlar EC Doğrulama Beyanı Ulusal Kuralları Doğrulama Beyanı Araç için Teknik Dosya İlgili her bir konu için Teknik Dosya 3.5. Doğrulama İşlemi EC doğrulaması işlemi vasıtasıyla bir NoBo tarafından bir yük vagonunun İlgili TSI lara uygunluğunun Sözleşmeden doğan diğer düzenlemelere uygunluğunun kontrol edildiği ve sertifikalandırıldığı bir işlemdir. İçeriğinde ilgili TSI ların belirtildiği Doğrulama Sertifikası, NoBo tarafından hazırlanmakta ve değerlendirmenin pozitif çıkması durumunda başvurana verilmektedir. Daha sonra başvuran EC Doğrulama Beyanı belgesini hazırlayabilir Teknik Dosya EC Doğrulama Beyanı belgesinin eki olan teknik dosya aşağıdakileri içermelidir: Tasarıma bağlı teknik karakteristikler Kullanım koşulları, kısıtlamalar, (ön) koşullar, vagonun tanımı, proje süreçleri, sunulan istisnai izinler, kullanılan yasal esaslar IC lerin listesi (tanım için TSI WAG a (2006/861/EC ve 2009/107/EC) bakınız)

11 IC lerin Uygunluk veya Kullanım Uygunluğu Beyanlarının kopyaları. Uygun hallerde NoBo tarafından yapılan hesaplamalar, testler ve incelemeler. Yük vagonunun ilgili TSI lara uygunluğunun ifade edildiği; NoBo tarafından imzalı, hesaplama notları ile birlikte EC Doğrulama Sertifikası. EC Doğrulama Sertifikası, NoBo tarafından hazırlanmış inceleme ve kontrol raporları ile birlikte olmalıdır. Diğer EC sertifikaları. Risk değerlendirmesi gerekli ise CSM (Genel Güvenlik Metodu (Common Safety Method) değerlendirmesi raporu Teknik dokümantasyon (fren regülatörü çizimi, fren silindiri çizimi, triblivalf çizimi, akerman musluğu çizimi, dolu/boş yük değiştirme tertibatı çizimi, ağırlık sensörü tertibatı çizimi, UIC sembolleri ile birlikte fren açık-kapalı / yük-yolcu tertibatı çizimi, yardımcı hava deposu çizimi, el freni komple çizimi, fren sistemi montaj çizimi, tekerlek takımlı boji/dingil çatalı çizimi, susta çizimi, boji komple çizimi, vagon genel komple çizimi, vagonda boş bırakılan alanlar çizimi, tampon komple çizimi, tampon parça listesi, cer tertibatı komple çizimi, cer tertibatı parça listesi, sandık komple çizimi, sandık parça listesi, şasi komple çizimi, şasi parça listesi, vagonun boyut ölçümleri çizimi, kaynak sertifikası, cer ve tampon tertibatının belirli özelliklerinin çizimi, vagon yazılarının çizimi, hava hortumunun çizimi, dingil yatağı yağlama maddeleri, şasi malzemesinin sertifikası, sandık malzemesinin sertifikası, tampon bağlantı elemanlarının çizimi, vagon bakım planı, topraklama kablosu çizimi, topraklama kablosu bağlantılarının çizimi, tutamakların çizimi, koşum takımı çizimi, sağanlık çizimi, cer kancası çizimi, yanıcı maddelerin listesi, fren pnömatik sisteminin çizimi, tekerlek profilinin çizimi, fren parça listesi, el freni parça listesi, cer tampon tertibatının basamakla ölçü uygunluğu, vagonun ağırlık ölçümü, sabonun çizimi, sustalama / süspansiyon sisteminin çizimi, şasi ölçüm formu, şasi kaynak planı ve kaynak çizimi, test sonuçlarının hesap sonuçları ile doğrulanması raporu, şasi-pivot bağlantısı çizimi, doldurma boşaltma grubu çizimi, doldurma boşaltma kullanım klavuzu, vagona ait tüm testlerin raporları ve tüm hesaplama raporları) ve teknik dokümantasyon indeksi (sıra no, başlık, firma, belge no, revizyon, tarih) TSI WAG ın ilgili maddelerine göre değerlendirme tablosu İşletim koşulları ve bakım onarım şartları Yapı bilgileri ve vagonun sicil kaydı Fotoğraflar 3.7. Saklama ve Dil

12 Yük vagonunun tüm servis ömrü boyunca teknik dosyanın tamamının kopyası başvuran tarafından tutulmalıdır. Herhangi bir Avrupa Birliği üye ülkesi tarafından talep edilirse gönderilmelidir. EC doğrulama işlemleri ile ilgili dosyalar ve yazışmalar başvurunun yapıldığı ülkenin dili veya Avrupa Birliğince kabul edilmiş bir dil ile yazılı olmalıdır NoBo Tarafından Yapılan Kontrol Bu kontrol, yük vagonunun üretimi sırasında teknik dosyanın hazırlanmasından doğan zorunlulukları sağlamayı amaçlamaktır. Bu nedenle NoBo; Gerekli gördüğünde istediği zaman üretim ve test tesislerine erişebilmeli yani girebilmelidir. Periyodik olarak ilgili TSI lara uygunluğunun denetimlerini yerine getirmeli ve bunları raporlamalıdır. Üretim tesislerine beklenmedik ziyaretler ve tam veya kısmi denetimler yapma hakkına sahiptir. EC kullanım uygunluğu beyanı belgesi verilmesi durumunda; demiryolunda kullanıma uygunluğunu değerlendirmek için IC lerin monte edildiği bir yük vagonunu kontrol edilmelidir. 4. TSI ve UTP Eşdeğerliği Ülkemiz, uluslararası bir kuruluş olan OTIF e (Demiryolu ile Uluslararası Taşıma için Hükümetler arası Organizasyon) üyedir. OTIF tarafından yayınlanan Uluslararası Demiryolu Taşımalarına ilişkin Sözleşme (COTIF) TBMM tarafından çıkarılan Tarih ve 5408 Sayılı kanunla Türkiye Cumhuriyeti tarafından kabul edilmiş ve kabul edilen COTIF' in şartlarını Ülke olarak tarihinden itibaren uluslararası trafikte uygulama zorunluluğu doğmuştur. Hükümetler arası bu organizasyonun temel amacı; demiryolu ile yapılan yük ve yolcu taşımacılığının uygulanmasında kullanılan kurallarda yeknesaklığın sağlanması ve geliştirilmesidir. COTIF 1999 Sözleşmesinin F eki APTU de uluslar arası trafikte kullanılacak demiryolu malzemesi için teknik standartların onaylama ve UTPlerin kabul edilme usulü açıklanmıştır. Prensipte her bir alt sistem UTP ye tabidir. İlgili olan yerlerde bir alt sistem çeşitli UTPlerin kapsamına girebilir veya tek bir UTP çeşitli alt sistemleri kapsayabilir. UTPler ile TSIlarda olduğu gibi demiryolu sisteminin karşılıklı işletilebilirliğini sağlamak ve temel gereksinimleri karşılamak amaçlanmıştır. UTPler şekil olarak iki sütundur (şekil 9). Sütün olmayan tam genişlikteki metin, benzer Avrupa Birliği TSI metinleriyle aynıdır. İki sütuna ayrılan metin, UTP ve bezer TSI metinleri için farklıdır.

13 Sol taraftaki sütün OTIF düzenlemeleri olan UTP metnini gösterirken sağ taraftaki sütün Avrupa Birliği TSI metnini gösterir. İki sütün arasındaki bazı terimlerdeki farklılıklar tablo 1 de görülebilir. Şekil 9. Şu an yürürlükte olan UTP WAG a ait bir sayfanın yarısı. Şekil olarak iki sütundan oluşmaktadır. OTIF düzenlemeleri ATMF Madde 3a ve 5 kapsamında ilgili Avrupa Birliği düzenlemeleriyle eşdeğer kabul edilmiştir. Bu nedenle daha önce söz edilen vagon üzerindeki TEN işareti aynı zamanda ilgili tüm UTPlere tam uygunluğu ifade eder. TSI WAG ve UTP WAG ın yürürlüğe girmesinden sonra üretilen yük vagonları TSI ve UTPlere tam uygun değilse; üzerinde TEN işareti konulmayacağı gibi RIV işareti de konulmaz ve sadece yurt içi trafikte kullanılabilir. Yük vagonları ile ilgili mevcut iki adet UTP bulunmaktadır. Bunlar UTP WAG ve UTP NOI olup her ikisi de 01/12/2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kabul edilen UTPler sitesinde İngilizce, Almanca ve Fransızca olarak yayınlanmaktadır. Avrupa Birliği Düzenlemeleri OTIF Düzenlemeleri Karşılıklı İşletilebilirlik (TSI) Tektip Teknik Kurallar (UTP) Onaylanmış Kuruluş (Notified Body) Değerlendirme Organı (Assessing Entity) Ulusal Güvenlik Otoritesi (National Safety Authority) Yetkili Makam (Competent Authority) Hizmete Verme Ruhsatı (Authorization for Placing in Service) Teknik Kabul (Technical Admission) EC Doğrulama Sertifikası (EC Certificate of Verification) İnşa Tipi Sertifikası (Design Type Certificate) EC Uygunluk Beyanı (EC Declaration of Conformity) Uygunluk Beyanı (Declaration of Conformity) Karşılıklı İşletilebilirlik Bileşeni (Interoperability Constituent) Yapı Elemanı (Element of construction) Tablo 1 TSIlardaki bazı terimlerin UTPlerdeki karşılıkları 5. Yük Vagonlarına Yapılan Testler

14 TSI WAG göre yapılan geometrik, teknik uyumluluk, fonksiyonel, yorulma testi, mekanik, termomekanik vd. değerlendirme sonuçlarına göre bir bileşene uygunluk/doğrulama beyanı belgesi hazırlanmaktadır. Bir yük vagonunu oluşturan her bir bileşenin EC beyanına sahip olduğu düşünülerek, bu yük vagonuna TSI a göre genel olarak aşağıdaki şekilde gruplanmış testler yapılmaktadır Statik Gerilme Testleri (Static Strength Tests) Vagona bir test standında laboratuvar ortamında çeşitli yatay ve düşey kuvvetler uygulanmakta ve şaseye yapıştırılmış strain gage yardımıyla meydana gelen gerilmeler ölçülmektedir. Şekil 10. Test standına bağlı bir Sgss tipi yük vagonu Şekil 11. Vagon şasesine bağlı strain gageler

15 Şekil 12. Strain gagelerden gelen verilerin toplandığı veri toplama ve kayıt sistemi 5.2. Yorulma Testleri (Fatigue Tests) Değişen dinamik yük ile yapının dayanımı kontrol edilmektedir. Bu test bir kontrol sistemine bağlı eletro-hidrolik krikoların eş zamanlı çalıştırılmasıyla yapılmaktadır. Şekil 13. Test standına bağlı bir boji şasesi. Değişik noktalardan dinamik kuvvetler uygulanmaktadır Çarpışma Testleri (Buffing Tests) Vagonun başka bir vagona çarptırılması suretiyle vagonda oluşan dinamik gerilmeler, boji ile şase arasındaki bağlantı ve tamponların karakteristikleri incelenmektedir. Bu test esnasında ölçülen değerler: çarpma hızı, çarpma kuvveti, tampon stroku, vagonun ivmesi, vagonda oluşan gerilmeler

16 Şekil 14. Çarpışma anı 5.4. Seyir Gerilim Testleri (Running Strength Tests) Vagon seyir halindeyken vagon yapısı üzerinde bulunan daha önceden belirlenmiş noktalarda meydana gelen dinamik gerilme yüklerinin büyüklüğü ölçülmektedir. Şekil 15. Habis tipi bir yük vagonuna seyir kalite testi yaparken 5.5. Fren Testleri (Brake Tests) Bu test vagon seyir halinde ve yerinde dururken yapılmaktadır. Fren modlarına göre vagonun fren yüzdesi ve fren ağırlığı belirlenmektedir. Fren sistemi parçalarının fonksiyonel testleri yapılmaktadır. Yerinde dururken yapılan testte; UIC 540 a göre tüm fren parametreleri kaydedilir ve ölçülür. Vagon tam yüklüyken belirli bir meyilde el freni ile vagonun durup durmadığı denenir. Vagon seyir halindeyken yapılan testte iki vagon arasındaki bağlantı koparılır ve vagonun kaçması durumundaki fren parametreleri incelenir. Tüm fren testlerinde; online olarak kaydedilen ve izlenen parametreler: fren silindiri / kondivit hattı / yardımcı hava deposu / C v / T basınçları, vagonun hızı, frenin uygulanma ve vagonun durma noktasındaki mesafe, vagonun boylamasına ivmesi, sabo ve

17 çarıklardaki kuvvetler, tekerleklerin yuvarlanma yüzeylerindeki sıcaklıklar, fren silindirlerinin strokları Şekil 16. Sabo ve çarıktaki kuvvetlerin ölçülmesi Şekil 17. Dolu bir vagona fren testleri yapılırken 5.6. Dereya Karşı Direnç Testleri (Resistance to Derailment) Vagonun laboratuvar ortamında deraya karşı direnci test edilmektedir. Yol kıvrımı değişikliklerinde tekerleğe yük gelmemesi durumunda vagonun deray edip etmediği incelenmektedir. Tekerleğin dikey yer değişimi ile birlikte tekerleğe gelen kuvvet ve vagon şasesinin burulma sağlamlığı (c * t ) değerleri ölçülmektedir.

18 Şekil 18. Tekerlek yüklerinin ölçülmesi. Bu test sırasında burulma sertliği (c t * ) değerleri de ölçülmektedir 5.7. Seyir Kalite Testleri (Ride Quality Tests) Seyir kalite testleri bir test yolunda tekerlek takımına, boji şasesine ve vagon şasesine takılan ivmeölçerler ile gerçekleştirilmektedir. Ayrıca tekerlek takımlarındaki yanal kuvvetler Y ve dikey kuvvetler Q de ölçülmektedir. Şekil 19. Sg tipi bir yük vagonunun test edilmesi Şekil 20. Vagon üzerindeki sensörlerden alınan bilgiler yolcu vagonundaki veri toplama sistemine kayıt edilmektedir

19 5.8. S Şekilli Kurplarda Boylamasına Kuvvetler Altında Deraya Karşı Güvenlik Testleri (Tests of Safety Against Derailment under Longitudinal Forces in S-shaped Curves) Bu test özel test yolunda S kurpları üzerinde boş vagon ile yapılmaktadır. İçinde test vagonunun bulunduğu bir tren dizisinin arkadan itilmesi ve tren dizisinin önündeki bir lokomotif ile fren yapılması suretiyle boylamasına oluşan kuvvetlerin seyir güvenliğine etkileri sensörler yardımıyla ölçülerek incelenmektedir. Şekil 21. Bojiye bağlı sensörler Şekil 22. Özel test yolunda S kurpları üzerinde boş vagon ile yapılan test 5.9. Boji Yalpa Torku Testleri (Bogie Yaw Torque Tests) Bu testte amaç dolu ve boş vagonda bojinin dönme torkunu ölçmektir. Bojinin belirli hız ve açıda döndürülmesi ve döndürülürken gerekli kuvvetin ölçülmesi ile gerçekleştirilir.

20 Şekil 23. Test standı üstümde boji dönme torkunun ölçümü Gürültü Testleri (Noise Tests) Bir test yolunda vagonun çevresine yaydığı gürültü ölçülmektedir. Yük vagonunun 80 km/saat hızda birim uzunluktaki dingil sayısına bağlı olarak gürültü seviyesinin db(a) geçip geçmediğine bakılmaktadır. Şekil 24. Gürültü testi sonucu elde edilen bir grafik Şekil 25. Demiryolu kenarına kurulmuş gürültü ölçümünde kullanılan cihazlar

21 5.11. Kurp, Feribot ve Çapraz Engeli Aşabilme Testleri (Curve, Ferry and Traverser Negotiation Tests) Bu testler bir test standı üzerinde yapılmaktadır. Bu test ile vagon şasesi ile bojisi arasında birbirine dokunan/çarpan kısımların olup olmadığına bakılmaktadır. Kurp testi bojinin döndürülmesi ile, feribot ve çapraz engeli aşma testi yola çelik bir engel koymak suretiyle yapılmaktadır. Şekil 26. Test standı üzerinde bir Z tipi yük vagonu Şekil 27. Bu test ile Fren regülatörünün vagon şasesine temas ettiği belirlenmiştir Topraklama Testleri (Earthing Tests) Bu test vagonun seçilen parçaları ile ray arasındaki elektriksel direnç ölçülerek yapılır.

22 Şekil 28. Elektriksel direnç ölçümünde kullanılan cihaz Hesaplamalar Yukarıdaki testlere ilaveten istenen hesaplar: Gabari hesabı Fren hesabı El freni hesabı Tampon ekseni yüksekliği hesabı Tampon alın plakası hesabı Vagon ile boji arasındaki dönme açıları hesabı Rampa sürüş incelemesi FEM analizi Yan yastık hesabı Manevracı boşluğu serbest alan hesabı 6. Sonuç ve Değerlendirme Bu çalışmada bir yük vagonunun sertifikalandırma süreci özetlenmiştir. TSI ve UTP Eşdeğerliliği başlığı altındaki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere; ülkemizde üretilen ve uluslararası trafikte kullanılmak istenen yük vagonları bu çalışmada anlatılan süreçten geçerek bir sertifikaya sahip olması gerekmektedir. Diğer taraftan; diğer alt sistemler (lokomotif, yolcu vagonu vd.) için de benzer süreç geçerlidir. Kaynaklar:

Demiryolu Test ve Sertifikasyon. Prof. Dr. Tuncer TOPRAK Bahçeşehir Üniversitesi, Ulaştırma Müh. Bölümü TURKRAIL Mühendislik Teknolojileri Ltd

Demiryolu Test ve Sertifikasyon. Prof. Dr. Tuncer TOPRAK Bahçeşehir Üniversitesi, Ulaştırma Müh. Bölümü TURKRAIL Mühendislik Teknolojileri Ltd Demiryolu Test ve Sertifikasyon Prof. Dr. Tuncer TOPRAK Bahçeşehir Üniversitesi, Ulaştırma Müh. Bölümü TURKRAIL Mühendislik Teknolojileri Ltd İÇERİK Raylı Sistem Araçlarının ve Komponentlerinin Uluslararası

Detaylı

DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ

DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ Güven KANDEMİR Mayıs 2015, Eskişehir 1 İÇİNDEKİLER TANIMLAR ÜRÜN BELGELENDİRME Tanımlar Akreditasyon Uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen

Detaylı

BİR YÜK VAGONU İÇİN ECM VE SERTİFİKASYONU

BİR YÜK VAGONU İÇİN ECM VE SERTİFİKASYONU BİR YÜK VAGONU İÇİN ECM VE SERTİFİKASYONU ECM (Bakımdan Sorumlu Birim - Entity in Charge of Maintenance) bir yük vagonunun bakım durumundan tamamen sorumlu olan organizasyondur. Bu çalışma OTIF ECM Düzenlemesinde

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Ömür AKBAYIR 2

Yrd. Doç. Dr. Ömür AKBAYIR 2 11.11.2016 Yrd. Doç. Dr. Ömür AKBAYIR 2 1 11.11.2016 Yrd. Doç. Dr. Ömür AKBAYIR 3 11.11.2016 Yrd. Doç. Dr. Ömür AKBAYIR 4 2 11.11.2016 Yrd. Doç. Dr. Ömür AKBAYIR 5 11.11.2016 Yrd. Doç. Dr. Ömür AKBAYIR

Detaylı

BİR YÜK VAGONU İÇİN ECM VE SERTİFİKASYONU

BİR YÜK VAGONU İÇİN ECM VE SERTİFİKASYONU BİR YÜK VAGONU İÇİN ECM VE SERTİFİKASYONU ECM (Bakımdan Sorumlu Birim - Entity in Charge of Maintenance) bir yük vagonunun bakım durumundan tamamen sorumlu olan organizasyondur. Bu çalışma OTIF ECM Düzenlemesinde

Detaylı

Cer Aracı Teknolojisi Lokomotif Değerlendirmeleri 6 8 Temmuz 2015

Cer Aracı Teknolojisi Lokomotif Değerlendirmeleri 6 8 Temmuz 2015 Cer Aracı Teknolojisi Lokomotif Değerlendirmeleri 6 8 Temmuz 2015 Gündem Hız grafiğine karşı çekiş gücü; elektrik ve dizel lokomotifler Lokomotif ağırlık ve dingil yükü; hat güçleri, boji tasarımı, birleşme

Detaylı

TÜRKİYE DE DEMİRYOLU ARAÇLARININ SERTİFİKASYONU: MEVCUT DURUM VE GELECEK

TÜRKİYE DE DEMİRYOLU ARAÇLARININ SERTİFİKASYONU: MEVCUT DURUM VE GELECEK MAKALE TÜRKİYE DE DEMİRYOLU ARAÇLARININ SERTİFİKASYONU: MEVCUT DURUM VE GELECEK Yrd. Doç. Dr., Anadolu Üniversitesi, Ulaştırma Meslek Yüksek Okulu, Eskişehir omurakbayir@anadolu.edu.tr ÖZ Türkiye de Avrupa

Detaylı

DEMİRYOLU ARAÇLARI VE ANA AKSAMLARI TİP ONAY YÖNETMELİĞİ TASLAĞI DEMİRYOLU DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

DEMİRYOLU ARAÇLARI VE ANA AKSAMLARI TİP ONAY YÖNETMELİĞİ TASLAĞI DEMİRYOLU DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DEMİRYOLU ARAÇLARI VE ANA AKSAMLARI TİP ONAY YÖNETMELİĞİ TASLAĞI DEMİRYOLU DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 28/7/2015 DEMİRYOLU ARAÇLARI VE ANA AKSAMLARI TİP ONAY YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

TÜDEMSAŞ. Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayii A.Ş. İSTANBUL (10 Eylül2015)

TÜDEMSAŞ. Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayii A.Ş. İSTANBUL (10 Eylül2015) TÜDEMSAŞ Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayii A.Ş. İSTANBUL (10 Eylül2015) 1 2 TARİHÇE Atatürk ün Fabrika İnşaatını Ziyareti 1937 İlk Yük Vagonu Üretimi 1953 İsim ve Statü Değişikliği TÜDEMSAŞ 1986 1934

Detaylı

TC ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ULAŞT.MYO/MO.AR.UL.TE.BÖ./RAYLI SİSTEMLER MAKİNE TEKNOLOJİSİ PROGRAMI RAY240

TC ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ULAŞT.MYO/MO.AR.UL.TE.BÖ./RAYLI SİSTEMLER MAKİNE TEKNOLOJİSİ PROGRAMI RAY240 TC ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ULAŞT.MYO/MO.AR.UL.TE.BÖ./RAYLI SİSTEMLER MAKİNE TEKNOLOJİSİ PROGRAMI RAY240 Çeken Araçlar II (A ve B Grubu) 2016-2017 Bahar Dönemi Final Sınavı Öğrenci Adı Soyadı : 1 2 3 4 5 6

Detaylı

PROSEDÜR MAKİNE GÜVENLİK MUAYENESİ. REVİZYON İZLEME TABLOSU Revizyon Revizyon Açıklaması Tarih

PROSEDÜR MAKİNE GÜVENLİK MUAYENESİ. REVİZYON İZLEME TABLOSU Revizyon Revizyon Açıklaması Tarih Sayfa No : 1 / 7 REVİZYON İZLEME TABLOSU Revizyon Revizyon Açıklaması Tarih 00 Yeni Yayınlandı. Bu prosedür P.17 Makine Periyodik Muayene Prosedürü ile birlikte, P.10 Makine Muayene Prosedürü nün yerine

Detaylı

25 Eylül 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK

25 Eylül 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK 25 Eylül 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28776 YÖNETMELİK Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından: TEKERLEKLİ TARIM VEYA ORMAN TRAKTÖRLERİNİN BAZI AKSAMLARI VE KARAKTERİSTİKLERİ İLE İLGİLİ TİP ONAYI

Detaylı

DEMİRYOLU ARAÇLARINDA BAKIM VE SERTİFİKASYONU

DEMİRYOLU ARAÇLARINDA BAKIM VE SERTİFİKASYONU DEMİRYOLU ARAÇLARINDA BAKIM VE SERTİFİKASYONU ECM (Entity in Charge of Maintenance) Türkçe çevirisi ile Bakımdan Sorumlu Birim bir demiryolu aracının bakım durumundan tamamen sorumlu olan organizasyondur.

Detaylı

TSI ların Özet Çevirileri ve Derlemesi

TSI ların Özet Çevirileri ve Derlemesi TSI ların Özet Çevirileri ve Derlemesi Yrd. Doç. Dr. Ömür AKBAYIR 2015, Eskişehir 8.1 YÜK VAGONU 8.1.1 Giriş Bu şartname; demiryolu hat açıklığı 1435mm olan yolda işletilmesi düşünülen, maksimum dingil

Detaylı

HOŞ GELDİNİZ 2014 / 34 / AB

HOŞ GELDİNİZ 2014 / 34 / AB T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı HOŞ GELDİNİZ 2014 / 34 / AB ATEX ATEX Yönetmeliğinde Belgelendirme Sanayi Genel Müdürlüğü Abdullah KARAHAN abdullah.karahan@sanayi.gov.tr 2 ATEX NANDO : New (Approach

Detaylı

Test ve Belgelendirme

Test ve Belgelendirme Test ve Belgelendirme CE işaretlemesine yönelik testler; ürünün ilgili direktif ve harmonize (uyumlaştırılmış) standartlara uygunluğunun kontrol edilmesinden ibarettir. Uyumlaştırılmış standartlar ürünlerin

Detaylı

Yeni Araçlar için Yetkilendirme Prosedürü ve Harcanan Süre

Yeni Araçlar için Yetkilendirme Prosedürü ve Harcanan Süre Yeni Araçlar için Yetkilendirme Prosedürü ve Harcanan Süre Gündem Amaç Tanımları Platform Prosedür ve Zaman Akışı Kalite Sınırları Amaç Geleneksel olarak tek bir araç için veya tip için yetkilendirme ->

Detaylı

Piri Group/ Neti. Demiryolu Hizmetleri Tanıtım

Piri Group/ Neti. Demiryolu Hizmetleri Tanıtım Piri Group/ Neti Demiryolu Hizmetleri Tanıtım Konu başlığı: PROJELERIMIZ TCDD Yeniden Yapılanma Projesi (AB, 2007-2008) Irmak-Zonguldak hattının yenilenmesi Proje Fizibilitesi (AB, 2009) Demiryollarında

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu Muayene Kuruluşu Akreditasyonu Akreditasyon, Muayene, Belgelendirme ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı

Detaylı

Resmî Gazete Sayı : 29536

Resmî Gazete Sayı : 29536 18 Kasım 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29536 YÖNETMELİK Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: DEMİRYOLU ARAÇLARI VE ANA AKSAMLARI TİP ONAY YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

YÖNETMELİK. (2) Bu Yönetmelik, ulusal demiryolu altyapı ağı üzerinde çalıştırılacak demiryolu araçlarını kapsar.

YÖNETMELİK. (2) Bu Yönetmelik, ulusal demiryolu altyapı ağı üzerinde çalıştırılacak demiryolu araçlarını kapsar. 18 Kasım 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29536 YÖNETMELİK Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: DEMĠRYOLU ARAÇLARI VE ANA AKSAMLARI TĠP ONAY YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

AB içindeki araçların tip onayı

AB içindeki araçların tip onayı Araçların tip onayı, genel Araçların tip onayı, genel Arkaplan ve amaç 2007'den beri, kamyonlar ve çekiciler için de geçerli olan 2007/46/EC sağlam aracın tip onayı ile ilgili bir direktif vardır. Daha

Detaylı

DEMİRYOLLARI DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN HAZIRLANAN YASAL DÜZENLEMELER

DEMİRYOLLARI DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN HAZIRLANAN YASAL DÜZENLEMELER Bu Proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. DEMİRYOLLARI DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN HAZIRLANAN YASAL DÜZENLEMELER Demiryolları Düzenleme Genel Müdürlüğü Tarafından

Detaylı

Yük Vagonları için Finansal Kiralama Modelleri ve Bu Modeller Arasında ECM nin Yeri

Yük Vagonları için Finansal Kiralama Modelleri ve Bu Modeller Arasında ECM nin Yeri Yük Vagonları için Finansal Kiralama Modelleri ve Bu Modeller Arasında ECM nin Yeri Mak. Yük. Müh. Dr. Ömür AKBAYIR, İletişim: omurakbayir@gmail.com, DDGM Özet Ülkemizde demiryollarının serbestleşme sürecine

Detaylı

Araç yetkilendirmesi için uygulamalı örnek Vagonlar

Araç yetkilendirmesi için uygulamalı örnek Vagonlar Araç yetkilendirmesi için uygulamalı örnek Vagonlar Gündem Başlangıç noktası İlk durum, MoU da değişiklik 25 konu alanı Kısıtlamalarla birlikte yetkilendirme Vagonlar: Başlangıç noktası Elektrikli çoklu

Detaylı

Devrilme stabilitesi ve damperli devrilme stabilitesi

Devrilme stabilitesi ve damperli devrilme stabilitesi Genel Genel Devrilme stabilitesi ve damperli devrilme stabilitesinin farklı tüleri vardır. Özellikle şunlar yer alır: Sürüş sırasında devrilme stabilitesi Devrilme sırasında devrilme stabilitesi Bir vinç

Detaylı

MİLLİ TREN ve TÜBİTAK. Milli ve Özgün Modern Trenlerin Geliştirilmesi

MİLLİ TREN ve TÜBİTAK. Milli ve Özgün Modern Trenlerin Geliştirilmesi MİLLİ TREN ve TÜBİTAK Milli ve Özgün Modern Trenlerin Geliştirilmesi İçerik Günümüzde Kullanılan Modern Trenler. Milli Tren için Milli ArGe. YHT alt bileşenleri ve maliyet yüzdeleri. TÜBİTAK Enstitüleri

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Ürün Belgelendirme Akreditasyonu

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Ürün Belgelendirme Akreditasyonu TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Ürün Belgelendirme Akreditasyonu Ürün Belgelendirme Akreditasyonu Akreditasyon, Muayene, Belgelendirme ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı

Detaylı

Kişisel Koruyucu Donanımlarla İlgili Onaylanmış Kuruluşların Görevlendirilmesine Dair Tebliğ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar

Kişisel Koruyucu Donanımlarla İlgili Onaylanmış Kuruluşların Görevlendirilmesine Dair Tebliğ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Kişisel Koruyucu Donanımlarla İlgili Onaylanmış Kuruluşların Görevlendirilmesine Dair Tebliğ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Tebliğin amacı, 09.02.2004 tarih ve 25368

Detaylı

Modül B: AT Tip incelemesi

Modül B: AT Tip incelemesi Ürünün taşıdığı risklere ve üretim şekline göre belirlenir. Modül A: İç üretim kontrolü Tasarımın ve üretimin yönetmelik gereklerine (Temel Güvenlik Gerekleri) uygunluğunun sorumluluğunu üreticinin veya

Detaylı

TÜDEMSAŞ. Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayii A.Ş. ESKİŞEHİR (8 Mayıs 2015)

TÜDEMSAŞ. Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayii A.Ş. ESKİŞEHİR (8 Mayıs 2015) TÜDEMSAŞ Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayii A.Ş. ESKİŞEHİR (8 Mayıs 2015) 1 MİLLİ TREN PROJESİ ve ARGE ÇALIŞMALARIMIZ 2 3 MİLLİ TREN PROJESİ Ülkemizi önümüzdeki yıllarda, demiryolu teknolojisini üreten

Detaylı

YÖNETMELİK. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: DEMİRYOLU ARAÇLARI TESCİL VE SİCİL YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: DEMİRYOLU ARAÇLARI TESCİL VE SİCİL YÖNETMELİĞİ 16 Temmuz 2015 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29418 YÖNETMELİK Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: DEMİRYOLU ARAÇLARI TESCİL VE SİCİL YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

AB içindeki araçların tip onayı. Araçların tip onayı, genel. Arkaplan ve amaç

AB içindeki araçların tip onayı. Araçların tip onayı, genel. Arkaplan ve amaç Araçların tip onayı, genel Araçların tip onayı, genel Arkaplan ve amaç Uzunca bir süre, AB yolcu araçlarının ve motosikletlerin tip onayı ile ilgili bir direktife sahipti. 2007'de, aynı zamanda kamyonlar

Detaylı

BÜSİAD Makinelerin AB Direktifine Uyumu ve Teşvikler Konulu Paneli. CE ve İSG GEREKLİLİKLERİ SORUMLULUKLAR

BÜSİAD Makinelerin AB Direktifine Uyumu ve Teşvikler Konulu Paneli. CE ve İSG GEREKLİLİKLERİ SORUMLULUKLAR TÜRKİYE BÜSİAD Makinelerin AB Direktifine Uyumu ve Teşvikler Konulu Paneli CE ve İSG GEREKLİLİKLERİ SORUMLULUKLAR MELİH KORAY EFE MAKİNA MÜHENDİSİ 2006/42/AT MAKİNA EMNİYETİ YÖNETMELİĞİ AVRUPA BİRLİĞİ

Detaylı

TEKNİK BİLGİ MÜDÜRLÜĞÜ

TEKNİK BİLGİ MÜDÜRLÜĞÜ TULOMSAŞ T.B. 2448 İMZA 1. KONU: Bu Teknik Bilgi ' ta üretimleri ve/veya bakımları yapılan Eanoss vagon yüzeylerinin boyanması ve üzerine yapılacak olan yazı işlerine ilişkin asgari hususları kapsamaktadır.

Detaylı

Alçak Gerilim Yönetmeliği (73/23 AT) Kılavuz. Alçak Gerilim Yönetmeliği ve bu Yönetmelikle birlikte ele alınan diğer Yönetmeliklerin uygulanması

Alçak Gerilim Yönetmeliği (73/23 AT) Kılavuz. Alçak Gerilim Yönetmeliği ve bu Yönetmelikle birlikte ele alınan diğer Yönetmeliklerin uygulanması Alçak Gerilim Yönetmeliği (73/23 AT) Kılavuz Alçak Gerilim Yönetmeliği ve bu Yönetmelikle birlikte ele alınan diğer Yönetmeliklerin uygulanması 1 GİRİŞ: Bu Kılavuz Yeni Yaklaşım konsepti içinde yer alan

Detaylı

DEMİRYOLU EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ EMNİYET ÇALIŞTAYI 2016

DEMİRYOLU EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ EMNİYET ÇALIŞTAYI 2016 DEMİRYOLU DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DEMİRYOLU EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ EMNİYET ÇALIŞTAYI 2016 İLKSEN TAVŞANOĞLU EMNİYET ŞUBE MÜDÜRÜ V. 1 AB NİN DEMİRYOLLARI İLE İLGİLİ ÖNCELİKLERİ Ulusal sınırlardan bağımsız,

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI DEMİRYOLU DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Demiryolu Araçları Tescil ve Sicil Başvuru Kılavuzu

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI DEMİRYOLU DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Demiryolu Araçları Tescil ve Sicil Başvuru Kılavuzu T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI DEMİRYOLU DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Demiryolu Araçları Tescil ve Sicil Başvuru Kılavuzu KASIM - 2016 İçindekiler 1 Giriş... 2 2 Tanımlar ve Kısaltmalar...

Detaylı

Değişiklik Sonrası Mevcut Hali Değişiklik Nedeni 1 SHY-21 2 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendi. a) Tip Sertifikası, tahditli tip sertifikası,

Değişiklik Sonrası Mevcut Hali Değişiklik Nedeni 1 SHY-21 2 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendi. a) Tip Sertifikası, tahditli tip sertifikası, SHY-21 DEĞİŞİKLİK TABLOSU Değişiklik Sonrası Mevcut Hali Değişiklik Nedeni 1 SHY-21 2 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendi a) Tip Sertifikası, tahditli tip sertifikası, ilave tip sertifikası ve bu

Detaylı

C N G. Dönüşüm Kalite Güvence Süreci

C N G. Dönüşüm Kalite Güvence Süreci C N G Dönüşüm Kalite Güvence Süreci CNG DÖNÜŞÜM KALİTE GÜVENCE SÜRECİ ECE - R 110 Uluslar arası standartlara göre üretim ECE - R110 CNG Dönüşüm ekipmanlarının en yüksek tasarım, test ve imalat standardıdır

Detaylı

Miktar kısıtlamaları ve tarifeler yerini teknik engellere bırakıyor

Miktar kısıtlamaları ve tarifeler yerini teknik engellere bırakıyor 1/50 2/50 Tarife engelleri (Gümrük vergileri, miktar kısıtlamaları vb.) Tarife dışı engeller (Standartların, mevzuatın farklılığı, uygunluk değerlendirme prosedürlerindeki farklılıklar) Miktar kısıtlamaları

Detaylı

TEKERLEKLİ TARIM VEYA ORMAN TRAKTÖRLERİNİN AZAMİ TASARIM HIZI VE YÜK PLATFORMU İLE İLGİLİ TİP ONAYI YÖNETMELİĞİ (2009/60/AT) BİRİNCİ BÖLÜM

TEKERLEKLİ TARIM VEYA ORMAN TRAKTÖRLERİNİN AZAMİ TASARIM HIZI VE YÜK PLATFORMU İLE İLGİLİ TİP ONAYI YÖNETMELİĞİ (2009/60/AT) BİRİNCİ BÖLÜM Resmi Gazete Tarihi: 21.12.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28504 (mükerrer) TEKERLEKLİ TARIM VEYA ORMAN TRAKTÖRLERİNİN AZAMİ TASARIM HIZI VE YÜK PLATFORMU İLE İLGİLİ TİP ONAYI YÖNETMELİĞİ (2009/60/AT) Amaç BİRİNCİ

Detaylı

Beton pompalama kamyonları

Beton pompalama kamyonları Genel bilgiler Genel bilgiler Beton pompalama kamyonları hidrolik olarak kontrol edilen bir kol ile genellikle araçtan belirli bir mesafede olan yerlere beton pompalamak için kullanılır. Üstyapı torsiyonel

Detaylı

Çekme üniteleri. Genel bilgiler. Çekme üniteleri hakkında daha fazla bilgi Arka uç adaptasyonları belgesinde bulunur.

Çekme üniteleri. Genel bilgiler. Çekme üniteleri hakkında daha fazla bilgi Arka uç adaptasyonları belgesinde bulunur. Genel bilgiler Çekme birimleri, bir aracın römork çekebilmesi için donatılmış olması gereken parçanın hepsine birden verilen isimdir. Çekme biriminin amacı, aracın çekme gücünü treylera aktarmaktır. Çekme

Detaylı

İKİ VEYA ÜÇ TEKERLEKLİ MOTORLU ARAÇLARIN ARKA TESCİL PLAKASININ TAKILMA YERİ İLE İLGİLİ TİP ONAYI YÖNETMELİĞİ (2009/62/AT) BİRİNCİ BÖLÜM

İKİ VEYA ÜÇ TEKERLEKLİ MOTORLU ARAÇLARIN ARKA TESCİL PLAKASININ TAKILMA YERİ İLE İLGİLİ TİP ONAYI YÖNETMELİĞİ (2009/62/AT) BİRİNCİ BÖLÜM 21 Aralık 2012 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28504 (Mükerrer) YÖNETMELİK Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından: İKİ VEYA ÜÇ TEKERLEKLİ MOTORLU ARAÇLARIN ARKA TESCİL PLAKASININ TAKILMA YERİ İLE İLGİLİ TİP

Detaylı

TS EN 1555-3 PE EKLEME PARÇALARI BELGELENDİRME TEKNİK ŞARTNAMESİ UBTKŞ-02

TS EN 1555-3 PE EKLEME PARÇALARI BELGELENDİRME TEKNİK ŞARTNAMESİ UBTKŞ-02 SAYFA 2/11 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu teknik şartname, UGETAM ürün belgelendirme sistemine belgelendirme için başvuru yapan tedarikçilerin PE ekleme parçalarının karşılaması gereken şartları CEN/TS 1555-7 Plastics

Detaylı

TÜDEMSAŞ Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayii A.Ş. ANTALYA ( )

TÜDEMSAŞ Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayii A.Ş. ANTALYA ( ) TÜDEMSAŞ Türkiye Demiryolu Makineleri Sanayii A.Ş. ANTALYA (01.05.2015) 1 2 3 - Demiryolculuğun Başlangıcı: 6 Ekim 1829 Robert Stephenson İlk Lokomotif : ROCKET - Ticari demiryolu hatlarının inşa edilmesi,

Detaylı

Cer Aracı Teknolojisi Lokomotif Değerlendirmeleri 6-8 Haziran 2015

Cer Aracı Teknolojisi Lokomotif Değerlendirmeleri 6-8 Haziran 2015 Cer Aracı Teknolojisi Lokomotif Değerlendirmeleri 6-8 Haziran 2015 2008/57/AK sayılı Karşılıklı İşletilebilirlik hakkındaki Direktifi Müteakip Yetkilendirme Süreci Kıdemli Emniyet ve Karşılıklı İşletilebilirlik

Detaylı

TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü KONTRPLAK VARİLLER (1D) İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ

TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü KONTRPLAK VARİLLER (1D) İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ Doküman ULM-02-SR-012 TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü KONTRPLAK VARİLLER (1D) İÇİN TASARIM Bu belge, tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan kontrplak variller (1D) için tasarım

Detaylı

TCDD YENİDEN YAPILANMASI ŞEBEKE BİLDİRİMİ. 15 Haziran 2016

TCDD YENİDEN YAPILANMASI ŞEBEKE BİLDİRİMİ. 15 Haziran 2016 TCDD YENİDEN YAPILANMASI ŞEBEKE BİLDİRİMİ 15 Haziran 2016 SUNUM PLANI TCDD nin Yeniden Yapılanması Şebeke Bildirimi Genel Erişim Koşulları TCDD Altyapısı Kapasite Tahsisi Hizmetler Ücretlendirme 2 TCDD

Detaylı

TS EN 15085-2 kapsamında firmaların belgelendirilmesinde dikkat edilmesi gerekenler. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi

TS EN 15085-2 kapsamında firmaların belgelendirilmesinde dikkat edilmesi gerekenler. Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi TS EN 15085-2 kapsamında firmaların belgelendirilmesinde dikkat edilmesi gerekenler Özlem Karaman Metalurji ve Malzeme Mühendisi Kaynak Mühendisi DIN EN 15085:2008 Demiryolu Uygulamaları- Demiryolu Araçları

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 29418

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 29418 Resmi Gazete Tarihi: 16.07.2015 Resmi Gazete Sayısı: 29418 DEMİRYOLU ARAÇLARI TESCİL VE SİCİL YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı,

Detaylı

Kullanım ve sorumluluk. Uygulama. Hedef grup. Kriterler. Belgelenen kontroller için gereklilikler. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir:

Kullanım ve sorumluluk. Uygulama. Hedef grup. Kriterler. Belgelenen kontroller için gereklilikler. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir: Hedef grup Scania üstyapı bilgileri öncelikle üstyapı üreticilerini hedeflemekte ve Scania kamyon şasisi ve komple kamyonlar üzerindeki tüm üstyapı imalatı ve dönüştürmeler için geçerlidir. Kriterler Scania

Detaylı

Piri Group ve Neti Danışmanlık

Piri Group ve Neti Danışmanlık Piri Group ve Neti Danışmanlık Piri Group 2000 yılında kurulmuş ve o zamandan beri küresel bir danışmanlık şirketi haline gelebilmek için aktif şekilde hedefleri doğrultusunda ilerlemektedir. Piri Group

Detaylı

PTO ED120 UYARI! Not: Mekanik hazırlığı olmayan bir araçtaki sürüş kiti olan PTO yu sonradan takmak pahalıdır ve fazla iş yükü gerektirir.

PTO ED120 UYARI! Not: Mekanik hazırlığı olmayan bir araçtaki sürüş kiti olan PTO yu sonradan takmak pahalıdır ve fazla iş yükü gerektirir. Genel bilgiler Genel bilgiler Aşağıdaki sipariş seçenekleri ED120 PTO için mevcuttur. Hidrolik pompa bağlamak için fabrikada takılı sürüş kiti (PTO ED120P) PTO hazırlığı Daha fazla bilgi Sipariş etme seçenekleri

Detaylı

Öne monte edilen donanım. Öne monteli ekipmanın takılması. Üstyapı ve opsiyonel donanım için daha fazla bilgi Sınırlamalar belgesinde mevcuttur.

Öne monte edilen donanım. Öne monteli ekipmanın takılması. Üstyapı ve opsiyonel donanım için daha fazla bilgi Sınırlamalar belgesinde mevcuttur. Öne monteli ekipmanın takılması Öne monteli ekipmanın takılması Bu belgede öne monteli ekipmanın takılması için bir çok çözüm yolu açıklar. Üstyapı ve opsiyonel donanım için daha fazla bilgi Sınırlamalar

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE VE KOMBİNE TAŞIMACILIK MÜDÜRLÜĞÜ İNCE CİDARLI METAL AMBALAJLAR (0A) İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ

TEHLİKELİ MADDE VE KOMBİNE TAŞIMACILIK MÜDÜRLÜĞÜ İNCE CİDARLI METAL AMBALAJLAR (0A) İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ Doküman ULM-02-SR-008 Yayın 01/07/2013 TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ Bu belge, tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan ince cidarlı metal ambalajlar (0A)

Detaylı

Ekler Ek 1: Ek V 1.1 ile birlikte Uygulama Kılavuzu KSD Ek 2: Vagon Sahibi Beyanı

Ekler Ek 1: Ek V 1.1 ile birlikte Uygulama Kılavuzu KSD Ek 2: Vagon Sahibi Beyanı Özel Yük Vagonu Sahipleri Birliği 19.11.2010 tarih 2010/23 Numaralı VPI- Bülteni ECM (Bakımdan Sorumlu Kuruluş): burada: Sahip - Öz Beyanı ECM de belirtilen vagon sahipleri öz beyanında, Ortak Sektör Grubu(JSP)

Detaylı

Asansör Tescil Belgesi Süreçleri

Asansör Tescil Belgesi Süreçleri Asansör Tescil Belgesi Süreçleri Asansör Tescil Başvurusu Asansör Tescil Belgesi Düzenlenmesi Dosya Kontrolü Eksik Yok Eksik Var Tescil Ücreti Kesilmesi Evrak Bekleniyor Proje Tadilatı Gerekli Kontrol

Detaylı

Alt şasi ve bağlantısının seçilmesi. Açıklama. Tavsiyeler

Alt şasi ve bağlantısının seçilmesi. Açıklama. Tavsiyeler Açıklama Açıklama Çalışma sırasında oluşabilecek her tip gerilmeyi karşılayabilmek için şasi çerçevesi, alt şasi ve takviye birlikte etkileşim gösterir. Alt şasi boyutlandırma ve tasarımı, ek ve takviyesi,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 GİRİŞ

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 GİRİŞ İÇİNDEKİLER Bölüm 1 GİRİŞ 1.1 TAŞITLAR VE SOSYAL YAŞAM... 1 1.2 TARİHSEL GELİŞİM... 1 1.2.1 Türk Otomotiv Endüstrisi... 11 1.3 TAŞITLARIN SINIFLANDIRILMASI... 14 1.4 TAŞITA ETKİYEN KUVVETLER... 15 1.5

Detaylı

ELEKTRİK MOTORLARI İLE İLGİLİ ÇEVREYE DUYARLI TASARIM GEREKLERİNE DAİR TEBLİĞ (SGM-2012/2)

ELEKTRİK MOTORLARI İLE İLGİLİ ÇEVREYE DUYARLI TASARIM GEREKLERİNE DAİR TEBLİĞ (SGM-2012/2) 7 Şubat 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28197 TEBLİĞ Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından: ELEKTRİK MOTORLARI İLE İLGİLİ ÇEVREYE DUYARLI TASARIM GEREKLERİNE DAİR TEBLİĞ (SGM-2012/2) Amaç MADDE 1 (1)

Detaylı

Sökülebilen gövdeli kamyonlar. Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi PGRT

Sökülebilen gövdeli kamyonlar. Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi PGRT hakkında genel bilgi hakkında genel bilgi Sökülebilen üstyapılı kamyonlar torsiyonel olarak esnek kabul edilir. Sökülebilen üstyapılı kamyonlar farklı taşıma gereksinimleri için farklı yük taşıyıcıları

Detaylı

Hibrit ve Çelik Kablolu Köprülerin Dinamik Davranışlarının Karşılaştırılması

Hibrit ve Çelik Kablolu Köprülerin Dinamik Davranışlarının Karşılaştırılması 1 Hibrit ve Çelik Kablolu Köprülerin Dinamik Davranışlarının Karşılaştırılması Arş. Gör. Murat Günaydın 1 Doç. Dr. Süleyman Adanur 2 Doç. Dr. Ahmet Can Altunışık 2 Doç. Dr. Mehmet Akköse 2 1-Gümüşhane

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE VE KOMBİNE TAŞIMACILIK MÜDÜRLÜĞÜ DIŞTA PLASTİK VARİLLE PLASTİK KOMPOZİT AMBALAJ (6HH1) İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ

TEHLİKELİ MADDE VE KOMBİNE TAŞIMACILIK MÜDÜRLÜĞÜ DIŞTA PLASTİK VARİLLE PLASTİK KOMPOZİT AMBALAJ (6HH1) İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ Doküman ULM-02-SR-021 TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü KOMPOZİT AMBALAJ (6HH1) İÇİN TASARIM Bu belge, tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan dışta plastik varille plastik kompozit

Detaylı

TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü FİBER VARİLLER (1G) İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ

TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü FİBER VARİLLER (1G) İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ Doküman ULM-02-SR-011 Yayın 01/07/2013 TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü FİBER VARİLLER (1G) İÇİN TASARIM ONAY Bu belge, tehlikeli madde taşımacılığında kullanılan fiber variller (1G)

Detaylı

1894 Bakım ve Onarım Atölyesi. 1958 KARAKURT Buharlı Lokomotifi İmalatı. 1961 Devrim Otomobili imalatı (İlk Türk Otomobili)

1894 Bakım ve Onarım Atölyesi. 1958 KARAKURT Buharlı Lokomotifi İmalatı. 1961 Devrim Otomobili imalatı (İlk Türk Otomobili) Ali Osman KOYUN TÜLOMSAŞ - 10.09.2015 KİLOMETRE TAŞLARI 1894 Bakım ve Onarım Atölyesi 1958 KARAKURT Buharlı Lokomotifi İmalatı. 1961 Devrim Otomobili imalatı (İlk Türk Otomobili) 1971 DE 24000 Tipi Lokomotif

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BT Strateji Yönetimi BT Hizmet Yönetim Politikası Sürüm No: 6.0 Yayın Tarihi: 26.02.2015 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu Tüm hakları

Detaylı

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları. Değiştirilebilir yük taşıyıcıları ile ilgili genel bilgiler

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları. Değiştirilebilir yük taşıyıcıları ile ilgili genel bilgiler Değiştirilebilir yük taşıyıcıları ile ilgili genel bilgiler Değiştirilebilir yük taşıyıcıları ile ilgili genel bilgiler Değiştirilebilir yük taşıyıcı, esnekliği artıran ve araç için durma zamanını azaltan

Detaylı

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. MÜŞTERİ BAŞVURU VE BELGELENDİRME SÜRECİ PROSEDÜRÜ

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. MÜŞTERİ BAŞVURU VE BELGELENDİRME SÜRECİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 5 MÜŞTERİ BAŞVURU ve Sayfa No 2 / 5 1) AMAÇ : Kontrol ve sertifikasyon için başvuruda bulunan müşteriler tarafından yapılan başvuruların FRG Uluslararası Belgelendirme, Kontrol, Eğitim ve

Detaylı

FRANCİS TÜRBİNİ DENEY SİMÜLASYONU

FRANCİS TÜRBİNİ DENEY SİMÜLASYONU 1 COK-0430T 2 COK-0430T FRANCİS TÜRBİN DENEYİ DENEYİN AMACI: Francis türbinin çalışma prensibini uygulamalı olarak öğrenmek ve performans karakteristiklerinin deneysel olarak ölçülmesi ile performans karakteristik

Detaylı

Y32 BOJİ GÖVDESİNİN STATİK VE DİNAMİK YÜKLEME ANALİZLERİ

Y32 BOJİ GÖVDESİNİN STATİK VE DİNAMİK YÜKLEME ANALİZLERİ Technology, 14(4), 123-128, (2011) TECHNOLOGY Y32 BOJİ GÖVDESİNİN STATİK VE DİNAMİK YÜKLEME ANALİZLERİ İsmail ESEN * ve Cihan MIZRAK * * Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Karabük Özet Son zamanlarda

Detaylı

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. MÜŞTERİ BAŞVURU VE BELGELENDİRME SÜRECİ PROSEDÜRÜ

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. MÜŞTERİ BAŞVURU VE BELGELENDİRME SÜRECİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 1 / 4 MÜŞTERİ BAŞVURU ve Sayfa No 2 / 4 1) AMAÇ : Kontrol ve sertifikasyon için başvuruda bulunan müşteriler tarafından yapılan başvuruların FRG Uluslararası Belgelendirme, Kontrol, Eğitim ve

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü A. GENEL BİLGİLER

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü A. GENEL BİLGİLER Rapor No: Rapor Hazırlama Tarihi: Tarihi: Firma/İşletme Adı: de kullanılan ilgili standart veya metot: I. İşletmenin Genel Tanıtımına İlişkin Bilgiler 1) İşletmenin ticari unvanı, 2) İşletmenin adresi,

Detaylı

EASYLAB çeker ocak kontrolörlerine yönelik

EASYLAB çeker ocak kontrolörlerine yönelik DS-TRD-0.4 X XDS-TRD-0 testregistrierung Sensör sistemleri DS-TRD-0 Tipi EASYLAB çeker ocak kontrolörlerine yönelik lardan emiş hava akışının isteğe göre değişken ne yönelik sürgülü kapak mesafe sensörü

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS EN 10204 Haziran 2007 ICS 01.110; 77.150.01; 77.140.01 METALİK MAMULLER MUAYENE DOKÜMANLARININ TİPLERİ Metallic products Types of inspection documents TÜRK STANDARDLARI

Detaylı

ARTVİN İL AMBULANS SERVİSİ KALİTE BİRİMİ TIBBİ CİHAZLARIN BAKIM, ONARIM, ÖLÇME AYAR VE KALİBRASYONLARININ SAĞLANMASI PROSEDÜRÜ

ARTVİN İL AMBULANS SERVİSİ KALİTE BİRİMİ TIBBİ CİHAZLARIN BAKIM, ONARIM, ÖLÇME AYAR VE KALİBRASYONLARININ SAĞLANMASI PROSEDÜRÜ Revizyon Tarihi:00 Sayfa No:1/6 1. AMAÇ: İl Ambulans Servisi Başhekimliği ve istasyonlardaki ambulanslarda bulunan ölçüm cihazlarının kalibrasyonu ve hizmet kalitesini etkileyen ekipmanlarının bakım faaliyetlerinin

Detaylı

Konfigürasyon Yönetimi

Konfigürasyon Yönetimi Konfigürasyon Yönetimi Konfigürasyon Yönetiminin Tanımı Konfigürasyon: Mevcut olan veya tasarlanan bir ürünün, teknik dokümanlarda tanımlanan ve daha sonra ulaşılması amaçlanan fonksiyonel ve fiziksel

Detaylı

TETKİK SÜRESİ BELİRLEME VE ÜCRETLENDİRME TALİMATI

TETKİK SÜRESİ BELİRLEME VE ÜCRETLENDİRME TALİMATI 1.0. AMAÇ Alberk QA TECHNIC in gerçekleştireceği ücretlerinin nasıl tayin edileceğinin belirlenmesi. 2.0. KAPSAM Belgelendirme, Yeniden Belgelendirme, Ön İnceleme, Gözetim, Takip ve Kapsam İncelemelerini

Detaylı

Çekme birimleri. Çekme birimleri hakkında genel bilgiler PGRT

Çekme birimleri. Çekme birimleri hakkında genel bilgiler PGRT hakkında genel bilgiler hakkında genel bilgiler, bir aracın römork çekebilmesi için donatılmış olması gereken bir veya birden fazla parçanın hepsine birden verilen isimdir. Çekme biriminin amacı, aracın

Detaylı

Müdürler: T. Mesut Yalçın, Frank Uwe Scholz...

Müdürler: T. Mesut Yalçın, Frank Uwe Scholz... Karayolu ve Demiryolunda Çalışabilen DeBOA Demiryolu Bakım ve Onarım Aracı TEREX 1604 Ekskavatör, Seri 168 DeBOA Demiryolu Bakım ve Onarım Aracı zemin üzerinde veya raylar üzerinde gidebilir. Bu sebeple

Detaylı

TC ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ULAŞ. MYO/RAYLI SİSTEMLER İŞLETMECİLİĞİ PROGRAMI RAY120 Tren Mekaniği Bahar Dönemi Final Sınavı

TC ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ULAŞ. MYO/RAYLI SİSTEMLER İŞLETMECİLİĞİ PROGRAMI RAY120 Tren Mekaniği Bahar Dönemi Final Sınavı TC ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ULAŞ. MYO/RAYLI SİSTEMLER İŞLETMECİLİĞİ PROGRAMI RAY120 Tren Mekaniği 2016-2017 Bahar Dönemi Final Sınavı Öğrenci Adı Soyadı : 1 2 3 4 5 6 Top Numarası : Not: Sınav süresi 40 dk

Detaylı

Çevre Yasası (18/2012 Sayılı Yasa) Madde 76 Altında Yapılan Tüzük

Çevre Yasası (18/2012 Sayılı Yasa) Madde 76 Altında Yapılan Tüzük Çevre Yasası (18/2012 Sayılı Yasa) Madde 76 Altında Yapılan Tüzük Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, Çevre Yasası nın 76 ncı maddesinin kendisine verdiği yetkiye dayanarak aşağıdaki Tüzüğü

Detaylı

ÜRÜN BELGELENDİRME EĞİTİM HİZMETLERİMİZ

ÜRÜN BELGELENDİRME EĞİTİM HİZMETLERİMİZ ÜRÜN BELGELENDİRME EĞİTİM HİZMETLERİMİZ 1- CE Süreci ve Temel Bilgiler 2- CE Genel ve AB Ürün Mevzuatı 3- Uygunluk Değerlendirme Prosedürlerinde Standartların Rolü 4-90/396/EEC Gaz Yakan Cihazlar Yönetmeliği

Detaylı

Devrilme stabilitesi. Genel bilgiler. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir:

Devrilme stabilitesi. Genel bilgiler. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir: Genel bilgiler Başlıca aşağıdakiler olmak üzere farklı devrilme stabilitesi türleri vardır: Sürüş sırasında devrilme stabilitesi Devrilme sırasında devrilme stabilitesi Vinç kullanırken devrilme stabilitesi

Detaylı

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ TEST VE BELGELENDİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİLİŞİM TEST VE BELGELENDİRME ÜCRET TARİFESİ Doküman BTBD-00-00-YYN-01 Yayın Tarihi 31/12/2014 Revizyon Tarihi 25/08/2015 03 TÜRK STANDARDLARI

Detaylı

Yönlendirme aksı takılması

Yönlendirme aksı takılması Bir ilave dingil takılmasına dair genel bilgiler Bir ilave dingil takılmasına dair genel bilgiler Ek ilave dingiller takılırken orijinal Scania yedek parçaları kullanın. Bunun avantajları şu şekildedir:

Detaylı

TEDAŞ-MLZ(GES)/2015-060 (TASLAK) TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ FOTOVOLTAİK SİSTEMLER İÇİN DC ELEKTRİK KABLOLARI TEKNİK ŞARTNAMESİ

TEDAŞ-MLZ(GES)/2015-060 (TASLAK) TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ FOTOVOLTAİK SİSTEMLER İÇİN DC ELEKTRİK KABLOLARI TEKNİK ŞARTNAMESİ TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ FOTOVOLTAİK SİSTEMLER İÇİN DC ELEKTRİK KABLOLARI TEKNİK ŞARTNAMESİ.. - 2015 İÇİNDEKİLER 1. GENEL 1.1. Konu ve Kapsam 1.2. Standartlar 1.3. Çalışma Koşulları

Detaylı

Asansör Tescil Belgesi Süreçleri

Asansör Tescil Belgesi Süreçleri Asansör Tescil Belgesi Süreçleri Asansör Tescil Başvurusu Asansör Tescil Belgesi Düzenlenmesi Dosya Kontrolü Eksik Yok Eksik Var Tescil Ücreti Kesilmesi Evrak Bekleniyor Proje Tadilatı Gerekli Kontrol

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Personel Akreditasyon Başkanlığı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Personel Akreditasyon Başkanlığı TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Personel Akreditasyon Başkanlığı Personel Belgelendirme Kuruluşlarının Akreditasyonu Uygunluk Değerlendirmesi; Ürünlerin veya hizmetlerin istenilen şartlara uygunluğunu göstermek

Detaylı

BİLİM,SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Makina Sanayi Şubesi

BİLİM,SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Makina Sanayi Şubesi SIVI VE GAZ YAKITLI YENİ SICAK SU KAZANLARININ VERİMLİLİK GEREKLERİNE DAİR YÖNETMELİK 92/42/AT BİLİM,SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Makina Sanayi Şubesi Abdullah KARAHAN 1 Yeni Sıcak

Detaylı

ESKİ ATEX 94/9/EC ile YENİ ATEX 2014/34/EU ARASINDAKİ FARKLAR. Patlayıcı Ortamlar için ürünler

ESKİ ATEX 94/9/EC ile YENİ ATEX 2014/34/EU ARASINDAKİ FARKLAR. Patlayıcı Ortamlar için ürünler ESKİ ATEX 94/9/EC ile YENİ ATEX 2014/34/EU ARASINDAKİ FARKLAR Patlayıcı Ortamlar için ürünler Mirşan DEMİR Sanayi Genel Müdürlüğü - 2015 ATEX DİREKTİFİ (TEÇHİZAT) GELİŞİMİ -76/117/EEC, -79/196/EEC (9)

Detaylı

Ürün Kodu : S21 Genişlik : 2.550 mm Yükseklik : 3.550 mm Dingil Mesafesi : 1.310 mm Boş Ağırlık : 5.250 ~ 5.800 kg ± %5 (Seçilen donanıma göre farklılık gösterir) King-Pin Yüksekliği : 1.220 mm (Yüksüz)

Detaylı

TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI ŞARTNAME HAZIRLAMA PROSEDÜRÜ PR24/KYB

TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI ŞARTNAME HAZIRLAMA PROSEDÜRÜ PR24/KYB TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI PR24/KYB Sayfa No: 1/6 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu prosedürün amacı; Daire Başkanlığının ihtiyacı

Detaylı

EN 1090-1. Bölümleri Uygulama sınıfları Belgelendirme CE markalaması için beyan prosedürleri. EN 1090-1 Yapı Ürünleri Şartnamesi

EN 1090-1. Bölümleri Uygulama sınıfları Belgelendirme CE markalaması için beyan prosedürleri. EN 1090-1 Yapı Ürünleri Şartnamesi EN 1090-1 Yapı Ürünleri Şartnamesi EN 1090-1 Bölümleri Uygulama sınıfları Belgelendirme CE markalaması için beyan prosedürleri Schweißtechnische Lehr- und Versuchsanstalt Duisburg - Niederlassung der GSI

Detaylı

GAZ REGULATORÜ BELGELENDİRME TEKNİK ŞARTNAMESİ UBTKŞ-005

GAZ REGULATORÜ BELGELENDİRME TEKNİK ŞARTNAMESİ UBTKŞ-005 SAYFA 2/8 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu teknik şartname, UGETAM ürün belgelendirme sistemine belgelendirme için başvuru yapan tedarikçilerin üretmiş oldukları gaz regülatörlerinin karşılaması gereken şartları TS

Detaylı

AKILLI BİNA OTOMASYON SİSTEMLERİ PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR : ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ MESLEK : MESLEK SEVİYESİ :

AKILLI BİNA OTOMASYON SİSTEMLERİ PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR : ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ MESLEK : MESLEK SEVİYESİ : AKILLI BİNA OTOMASYON SİSTEMLERİ PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR ALAN : ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ MESLEK : MESLEK SEVİYESİ : MESLEK ELEMANI TANIMI Binalara ait yangın algılama ve ihbar sistemleri,

Detaylı

CE İŞARETİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLERE PRATİK YAKLAŞIM

CE İŞARETİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLERE PRATİK YAKLAŞIM CE İŞARETİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLERE PRATİK YAKLAŞIM NAİM KORALP KARAKOÇ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSİ info@cgstestmerkezi.com Sayfa 1 / 20 İÇİNDEKİLER CE İŞARETİ NEDİR? YÖNETMELİK VE STANDART KAVRAMI

Detaylı

DEMİRYOLU ARAÇLARI TESCİL VE SİCİL YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DEMİRYOLU ARAÇLARI TESCİL VE SİCİL YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 16.07.2015 Resmi Gazete Sayısı: 29418 DEMİRYOLU ARAÇLARI TESCİL VE SİCİL YÖNETMELİĞİ Amaç ve kapsam BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı,

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE VE KOMBİNE TAŞIMACILIK MÜDÜRLÜĞÜ DOĞAL AHŞAP, YENİDEN İŞLENMİŞ AHŞAP VE PLASTİK KUTULAR İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ

TEHLİKELİ MADDE VE KOMBİNE TAŞIMACILIK MÜDÜRLÜĞÜ DOĞAL AHŞAP, YENİDEN İŞLENMİŞ AHŞAP VE PLASTİK KUTULAR İÇİN TASARIM ONAY SÜRECİ Doküman ULM-02-SR-016 Yayın 01/07/2013 TSE Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Müdürlüğü DOĞAL AHŞAP, YENİDEN İŞLENMİŞ AHŞAP VE PLASTİK KUTULAR İÇİN TASARIM ONAY Bu belge, tehlikeli madde taşımacılığında

Detaylı