Sosyal Bilimler Dergisi / The Journal of Social Science

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sosyal Bilimler Dergisi / The Journal of Social Science"

Transkript

1 ISSN: Sosyal Bilimler Dergisi / The Journal of Social Science Yıl: 5, Sayı: 20, ġubat 2018, s Yrd. Doç. Dr. Bilge GÖZENER Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü bilge.gozener@gop.edu.tr Zuhal CUMA GÖL Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı BĠREYLERĠN YOKSULLUK KAVRAMI HAKKINDAKĠ DÜġÜNCELERĠ: OSMANĠYE ĠLĠ ÖRNEĞĠ 1 Özet Yoksulluk, yüzyıllarca insanlık gündeminin en önemli sorunları arasında yer almıģ, tanımı ve içeriği, zamana ve mekâna göre farklılıklar göstermiģtir. Bu bağlamda insanlara sağlanan yaģam düzeyleri yoksulluk konusunda en önemli sonuçları vermektedir. Halkımız yaģamını rahatlıkla devam ettirebilecek maddi olanaklara sahip midir? Yoksulluk nedir? Kimler yoksuldur? Yoksulluğun bir standardı var mıdır? Kısaca yoksulluk düzeyi diyebileceğimiz bir sınır söz konusu mudur? Bu sorulara yanıt verebilmek amacıyla gerçekleģtirilen bu çalıģmada, konuya iliģkin günümüze kadar yapılan çalıģmalar incelenmiģ olup, Osmaniye ilinde yapılan bu araģtırmada ailelerin sosyo-ekonomik özelliklerini, yoksulluk dereceleri ve göç etme nedenlerini ortaya koymak amaçlanmıģtır. Örnek hacmin belirlenmesinde oransal örnekleme yöntemi kullanılmıģ olup, 271 örnek hacme ulaģılmıģtır. Bu 271 aile ile yapılan anket verileri çalıģmanın ana materyalini oluģturmaktadır. Bireylerin kendilerini yoksul olarak tanımlayıp tanımlamamaları durumu bir çok değiģken dikkate alınarak regresyon analizi kullanılarak incelenecek, ayrıca uygun diğer analiz yöntemleri de kullanılarak veriler değerlendirilecektir. Anahtar Kelimeler: Osmaniye, yoksulluk, aile, regresyon 1 Bu çalıģma Eylül 2016 da II. Uluslararası Uygulamalı Bilimler Kongresi Göç, Yoksulluk ve Ġstihdam "nde sözlü olarak sunulmuģtur.

2 THE THOUGHTS OF INDIVIDUALS ON THE CONCEPT OF POVERTY: THE CASE OF OSMANIYE PROVINCE Abstract Poverty has been among the most important problems of the humanity agenda for centuries, and its definition and content differ according to time and place. In this context, "the level of living provided to people" gives the most important results about poverty. Does our people have the financial means to carry on with their lives easily? What is poverty? Who is poor? Does poverty have a standard? In short, is there a limit to the level of poverty? In this study, which is aimed to answer these questions, it is aimed to reveal the socio-economic characteristics, poverty grades and reasons of migration of the families in this research done in Osmaniye province. When sample volume is determined, proportional sampling method is used and 271 sample volumes are reached. The survey data with 271 families constitute the main material of the study. Individuals who are unable or unwilling to identify themselves as poor will be examined using regression analysis taking into account many variables, and will be assessed using other appropriate analysis methods. Key Words : Osmaniye, poverty, family, regression GĠRĠġ Genel olarak temel bir gelirden yoksun olma anlamına gelen yoksulluk; eğitim, sağlık, istihdam ve sosyal güvence olmak üzere insanca yaģamak için gerekli olan insani gereksinimlerin eksik oluģudur. BaĢlarda yalnızca yaģamın sürdürülebilmesi için gerekli gıda harcaması dikkate alınarak tanımlanan yoksulluk, sonraki çalıģmalarda gıdanın yanı sıra temel eğitim ve sağlık hizmetlerine eriģim, giyim ve barınma gibi gıda dıģı ihtiyaçların karģılanamaması durumu da yoksulluk tanımı içerisinde yer almıģtır. Amartya Sen tarafından öne sürülen ve açlık, sağlıksızlık, cahillik, kötü barınma koģulları gibi her insanın mutlaka kaçınmak isteyeceği durumlardan kaçınabilme yetisi olarak tanımlanan yapabilirlik (capabilities) kavramı ile en kapsamlı yoksulluk tanımına ulaģılmıģtır (Sen, 2004; Doğan, 2014). Ancak yoksulluk, mekâna ve zamana göre farklılık gösterebilir. Dünya Bankasının 1999 yılındayaptığı bir çalıģma sonucunda gelir yoksulluğu ve gıda güvencesizliğiyle birlikte güçsüzlük, sosyal dıģlanma ve temel hizmetlere yetersiz eriģim yoksulluğu tanımlayan en önemli faktörler olarak ortaya çıkmıģtır (Mowafi, 2003). Yoksulluğu, sınırlı bir dönem için geliri veya harcamaları önceden saptanmıģ belirli bir miktarın altında olanlar mutlak yoksul sayılırken, yoksulluk sınırı, medyan gelir ya da harcamanın belirli bir oranı olarak saptanması durumunda ise göreli yoksulluk olarak tanımlanmaktadır (Önder ve ġenses, 2006). Mutlak ve göreli yoksulluk eğilimleri bazı durumlarda ters yönlerde gerçekleģebilir. Örneğin, üst ve alt gelir grupları arasındaki farkın üst gelir gruplarının gelirindeki düģüģ sonucunda azalması durumunda, daha fazla birey mutlak yoksulluk sınırı altına dü- Ģebilecek ve göreli yoksulluk azalırken mutlak yoksulluk artabilecektir (Lok-Dessalien, 2000).

3 Farklı kavramlar gibi görünen istihdam ve yoksulluk kavramları, aslında sosyal ve ekonomik açıdan bakıldığında birbirlerini tamamlamaktadır (Suğur ve ark., 2010). Yapılan bir araģtırma Türkiye de Temmuz 2016 dönemi için dört kiģilik ailenin açlık sınırını TL, yoksulluk sınırını TL ve bir kiģinin geçim maliyetini TL/ay olarak hesaplamıģ ve yayınlamıģtır (Anonim, 2016). Bu veriler göz önünde bulundurularak Osmaniye merkez ilçede yapılan bu çalıģma ile, ilde yaģayanların kendilerini yoksul hissedip hissetmemeleri ve böyle hissetmelerine neden olan faktörler incelenmeye çalıģılmıģtır. Bölgede konuyla ilgili yapılmıģ bir çalıģmaya rastlanılmamıģ olması, bu araģtırmanın önemini arttırmaktadır. 2. MATERYAL YÖNTEM Bu araģtırmada Osmaniye merkez ilçede yer alan 271 birey ile yapılan anketlerden elde edilen veriler ana materyal olarak kullanılmıģtır. Veriler 2016 yılına ait olup, anket çalıģması Mayıs- Haziran aylarında gerçekleģtirilmiģtir. Anket uygulanacak olan örnek hacmin belirlenmesinde aģağıdaki formül kullanılmıģtır (BaĢ, 2008): 2 N * t * p * q n Formülde; 2 2 d *( N 1) t * p * q 211 n : Örneğe alınacak hane sayısı, N : Hedef kitledeki birey sayısı (378385), p : Ġncelenen olayın gerçekleģme olasılığı (0.50), q : Ġncelenen olayın gerçekleģmeme olasılığı (0.50), t : Standart normal dağılım değeri (1.65), d : Örnekleme hatası (0.05) dır. AraĢtırma sonuçları tablolarda özetlendirilmiģ, frekans ve yüzde değerler ile yorumlanmıģ ayrıca bireylerin kendilerini yoksul olarak tanımlamaları ile elde edilen bazı veriler (Kredi kartı sahipliği, borcu olup olmaması, çalıģma durumu, araba sahibi olup olmama durumu, ev sahibi yada kiracı olma durumu, kayıtlı olduğu sosyal güvence, aylık ortalama aile geliri (TL), tasarruf yapabilme durumu, ailedeki öğrenci sayısı, mesleği, ailedeki birey sayısı, ailedeki çalıģan birey sayısı, evlenme yaģı, eğitimi ve yaģı) arasında istatistiksel olarak bir iliģki olup olmadığı regresyon analizi ile test edilmiģtir.

4 3. ARAġTIRMA BULGULARI ÇalıĢmada belirtilen amaçlar doğrultusunda öncelikle ankete katılanların bazı sosyodemografik özellikleri incelenmiģ ve Çizelge 1 de verilmiģtir. Çizelge 1. Ankete katılan bireylerin demografik özellikleri Eğitim Durumu Toplam EĢlerin Eğitim Durumu Toplam Bireylerin Meslek Durumu Frekans % Okur-yazar Ġlkokul Ortaokul Lise Ön lisans Lisans Okur-yazar Ġlkokul Ortaokul Lise Ön lisans Lisans ĠĢsiz Memur ĠĢçi Esnaf Çiftçi Emekli SözleĢmeli personel YaĢ (ortalama) Evlenme yaģı (Ortalama) Aile bireylerinin sayısı 4.06 Öğrenci sayısı yaģ altı çocuk sayısı 0.97 Aylık ortalama aile gelirleri (TL) Ankete katılanların yaģ ortalaması yıl, evlenme yaģları ise ortalama yıl olarak belirlenmiģtir. Ailelerde ortalama birey sayısı 4.06 kiģi, ailede bulunan 15 yaģ altı ortalama çocuk sayısı 0,97 kiģi ve ailedeki ortalama öğrenci sayısı ise 1.2 kiģidir. Alptekin ve Aksan (2010) ı Yoksulluk ve Kadın: Teorik ve Uygulamalı Bir ÇalıĢma isimli araģtırmasında ailedeki ortalama birey sayısı %27,2 oranında 4 olarak belirlemiģlerdir. Yılmaz (2010) Mersin Ġli Mezitli Ġlçesinde yaptığı araģtırmada ankete katılanların %46,5 nin hanedeki ortalama birey sayısını 4 olarak belirtmiģtir. Konu ile ilgili baģka bir çalıģmada, yoksul olup sosyal yardım alan hane halkının birey sayısı 6,4 ve bireydeki çocuk sayısı 2,8, yoksul hanelerin genelin de birey sayısı 5,4 ve çocuk sayısı 2,1, yoksul olmayan hanelerde ise birey sayısı 3,6 ve çocuk sayısı 0,9 olarak belirtilmiģtir (ġeker ve Hacımahmutoğlu, 2010). Oğuz ve ark. (2010) ise; Türkiye de Kırsal Alanda Tarımda Yoksulluk, Yoksulluğun Nedenleri ve Çözüm Önerileri baģlıklı çalıģmalarında hane baģı birey sayısı ortalama 3,82 kiģi olarak tespit etmiģtir. Ankete katılan bireylerin eğitim durumları incelendiğinde %24.35 inin lise ve yine %24.35 inin ön lisans mezunları oluģturur-

5 ken, bunu ilkokul, ortaokul ve lisans mezunlarının izlediği, % 5.90 ının ise sadece okur- yazar oldukları görülmektedir. Ankete katılanların tamamının evli oldukları tespit edilmiģtir. Ailede ortalama çalıģan sayısı 1.38 kiģidir. Alptekin ve Aksan (2010) nın araģtırmasında ankete katılanların %64,2 si hanelerinde tek çalıģan bulunduğunu, %26,2 sinin ise yaģadığı hanede çalıģan herhangi birinin bulunmadığını belirtmiģlerdir. Ailede çalıģan diğer bireyler incelendiğinde, %26.57 sinin eģinin, %13.65 inin oğlunun ve %1.48 inin kızının çalıģtığı saptanmıģtır. Ailede Ģehir dıģında çalıģan ortalama birey sayısı 0.34 kiģidir. EĢlerin eğitim durumları incelendiğinde %29.15 inin ortaokul mezunu olduğu, bunu lise, ilkokul, ön lisans ve lisans mezunlarının izlediği %11.44 gibi küçümsenmeyecek bir oranın ise sadece okur-yazar oldukları belirlenmiģtir. Bireylerin meslek durumları incelendiğinde ise, diğer meslek gruplarına oranla iģçi olanların daha fazla olduğu bunu sırasıyla, memur, esnaf, emekli, çiftçi ve sözleģmeli personelin izlediği, %4.06 sının ise iģsiz oldukları belirlenmiģtir. ĠĢsiz olan bireyler bu duruma nüfus yoğunluğu (%90,91) ve sağlık sorunlarının (%27,27) neden olduğunu ifade etmiģtir. AraĢtırma kapsamında ankete katılan bireylerin gelir grupları incelendiğinde TL lik grubun oranı (%36.82) diğer gelir gruplarına oranla daha yüksek olduğu belirlenmiģtir. Buna karģın, tüketiciler kendilerini çoğunlukla orta gelir grubunda (%48.31) gördüklerini belirtmiģlerdir. Aylık ortalama aile geliri ise 2801 TL dir. Yılmaz (2010) ın yaptığı çalıģmada, katılımcıların %90 dan daha büyük bir bölümünün 1000 TL nin altında gelirleri olduğunu ve TL lik gelire sahip olanların oranının (%70) diğer gelir gruplarına göre daha yüksek olduğunu belirlenmiģtir. Alptekin ve Aksan (2010) yaptıkları araģtırmada ise, hanelerin ortalama gelirleri 454,04 TL olarak belirlemiģtir. Ergül ve ark. (2010) çalıģmalarında hanelerin %44,1 i TL arasında aylık gelire sahip olduğunu tespit etmiģtir. TümtaĢ (2009), araģtırmasının Mersin i içeren bölümünde bireylerin %24,5 inin aylık gelirinin TL arasında olduğunu, Marmaris bölgesinde ise %23,8 inin aylık gelirinin TL arasında olduğunu saptamıģtır. Ankete katılanlardan %64.21 inin tasarruf yapabildikleri, tasarruf Ģekli olarak ise, bireysel emeklilik (%6.90), bankaya para yatırma (%33.90) ve yastık altı olarak tabir edilen evde kendilerinin biriktirme yöntemini (%59.20) kullandıkları saptanmıģtır. Bankaya para yatıran yada bireysel emeklilik Ģeklinde birikim yapan kiģiler genellikle memur ya da üniversite mezunu kiģilerdir. Bu durumda bireylerin eğitimleri ile tasarruf Ģekilleri arasında bir iliģki olduğu söylenebilir. 213 Ailelerden %4.40 ı gelirinin yetmediği durumlarda belediyelerden, %7.70 i ise akrabalarından yardım talep ettiklerini ve aldıkları belirtmiģtir. Doğan ve Çelik (2012) araģtırmalarında ankete katılanların %46,3 ünün devletten, %77,2 sinin ise herhangi bir kurum, Ģahıs veya vakıftan yardım almadığını ifade etmiģ, Yılmaz (2010) hanede kimsenin çalıģmadığı dönemlerde geçimin sağlanma biçimi olarak yardımlardan faydalanma oranının düģük olduğunu, %62 ile eģdost-akrabadan yardım aldıklarını belirtmiģ ve TümtaĢ (2009) ise, bireylerin geçinemediğinde öncelikle ailesinden maddi destek aldığını tespit etmiģtir. Osmaniye de %38.74 oranın da iģçi bulunmaktadır. Bu iģçilerin bir çoğu Ģehir dıģında çalıģmakta yani bireysel olarak baģka Ģehre göç etmiģ durumdadır.

6 Ankete katılanların bağlı oldukları ve faydalandıkları sosyal güvenlik kurumları bireylerin statüsü konusunda bize bilgi vereceği düģüncesi ile incelenmiģtir. %61.25 ile en yüksek oranın SGK na ait olduğu, bunun dıģında bireylerin yeģilkart (%14.02), bağ-kur (%11.43) ve emekli sandığından (%13.30) faydalandıkları tespit edilmiģtir. Doğan ve Çelik (2012) ankete katılanların % 75,2 sinin sosyal güvencesinin yeģil kart olduğu belirtmiģtir. Alptekin ve Aksan (2010), Yoksulluk ve Kadın: Teorik ve Uygulamalı Bir ÇalıĢma isimli araģtırma kapsamında, görüģülen kadınların büyük çoğunluğunun (%39,6) yeģil karta sahip olduğunu, %27,8 inin ise herhangi bir sosyal güvencesi olmadığını tespit etmiģtir. Yine hane reislerinin sosyal güvencelerine bakıldığında, yeģil karta sahip olma oranının %37,2 ile en yüksek oran olduğu ortaya çıkmıģtır. Hane reislerinin %27,8 i herhangi bir sosyal güvenceye sahip değilken, %26,8 i SSK na tabi olduğu belirlenmiģtir. KarataĢoğlu (2010), çalıģmasında %31,5 ile ilk sırada SSK nın geldiğini ve %23 5 inin sosyal güvencesinin olmadığını tespit edilmiģtir. TümtaĢ (2009), çalıģmasında Mersin araģtırma grubunun %24,2 sinin BAĞ-KUR dan yararlandığı ve %27 sinin sosyal güvencesinin olmadığını, Marmaris araģtırma grubunda ise %52,9 unun SSK olduğu ve %32,52 inin sosyal güvencesi olmadığını belirlemiģtir. Bireyler gelirlerini gıda (%98.89), giyim (%85.24), eğitim (%66.42), eğlence (%28.04) ve diğer (%16.23) harcamalar için kullandıklarını belirtmiģtir. Gelirlerinin yetmediği durumda vazgeçecekleri ilk harcama kalemi sırasıyla giyim, eğlence, diğer, gıda ve eğitim olarak belirlenmiģtir. Doğan ve Çelik (2012) araģtırmalarında ankete katılanların % 96,5 inin bütçesindeki en yüksek harcama kaleminin gıda olduğunu ve %84,2 sinin ise gelir yetmediği zaman ilk olarak giyim harcamalarını azalttığı saptanmıģtır. 214 Ailelerden %57.56 sının borcu olduğu, en büyük borçlanmanın ise bankaya olduğu (%91.37), bir de akrabalarına borçlu olanların (%8.33) bulunduğu, ortalama ödedikleri borç taksitinin ise TL olduğu tespit edilmiģtir. Yılmaz (2010), haneler açısından borçlanmanın önemini araģtırmıģ ve katılımcıların yalnızca %16 sının hiç borcu olmadığını saptamıģtır. Alptekin ve Aksan (2010), araģtırmalarında ankete katılan bireylerin %73,8 inin borcunun bulunduğu belirlenmiģtir. Borç dağılımına bakıldığında borcu olan kadınların en fazla oranda akrabalarına (%27,8) borçlu oldukları görülmektedir. Ankete katılanların yarıdan fazlası (%61.62) kredi kartı kullanmakta olup, kullandıkları kredi kartlarında ortalama limit TL dir. Doğan ve Çelik (2012) ankete katılanların yaklaģık %97 sinin kredi kartı kullanmadığı veya banka kredilerinden hiç istifade etmediğini saptamıģtır. Alptekin ve Aksan (2010), görüģülen kadınların %24,22 sinin kredi kartı kullandığı belirlenmiģtir. Ailelerden %61.25 i konut sahibi iken, % i kiracıdır. Ortalama kira bedelleri 351,14 TL dır. Birden fazla konut sahibi olanların konut gelirleri ortalama gelirin içerisinde yer almaktadır. Ankete katılanların %36.91 i dairede, %54.98 i müstakil evde ve %8.11 i ise gecekonduda ikamet etmektedir. Doğan ve Çelik (2012) in araģtırmasında ise ankete katılanların %54.2 sinin kendilerine ait evlerinin olduğu, %57,2 sinin müstakil evde oturduğu, %24,5 inin apartman dairesinde, %18,3 ünün ise gecekonduda ikamet ettiği tespit edilmiģtir. Alptekin ve Aksan (2010) nın yaptığı araģtırma kapsamında, görüģülen yoksul kadınların büyük çoğunluğunun (%66,8) oturdukları evde kiracı oldukları belirlenirken, %17 sinin ev sahibi olduğu belirlenmiģtir.

7 Ailelerden %69 u araba sahibidir. Konu ile ilgili daha önce yapılmıģ baģka bir çalıģmada ankete katılanların % 98,8 inde hane halkı üyeleri arasında araba sahibi olan hiç kimsenin bulunmadığı belirlenmiģtir (Doğan ve Çelik, 2012). Ailelerden %9.22 sinin evde çalıģanı bulunmakta olup, bunların %36 sının düzenli %64 ünün ise düzensiz olarak iģçi çalıģtırdıkları ve günlük ortalama TL ödeme yaptıkları belirlenmiģtir. Ankete katıların yaklaģık yarısı (%45.39) kendini yoksul hissetmekte ancak bunların ise %64.95 nin yoksulluk sınırı hakkında herhangi bir bilgisi bulunmamaktadır. Doğan ve Çelik (2012) in çalıģmalarında ise ankete katılanların %99,7 sinin kendisini yoksul hissettiği belirlenmiģtir. Oğuz ve arkadaģları (2010), çalıģmalarında tüketicilerin kendilerini çoğunlukla orta gelirli olarak tanımladıklarını (%46,51) ve %35,53 ünün hayatından memnun olduğu belirlenmiģtir. AraĢtırma kapsamında ankete katılanların %37.27 sinin baģka illerden Osmaniye ye göç ettikleri, göç edenlerin ise çoğunun (%86.40) göç nedeninin iģ olduğu bunun dıģında eğitim (%2.91) ve yaģam Ģartları baģka Ģehirlere göre daha kolay olması (%10.67) sebebiyle geri dönüģ yapmadıkları belirlenmiģtir. TümtaĢ (2009), Mersin araģtırma grubunun Mersin e göç etme nedenleri %26,4 ünün iģi gereği olduğu ve Marmaris araģtırma bölgesinden memleketlerinden mevsimlik olarak ayrılma nedenleri olarak %34,6 sının iģ imkânlarının yetersizliğinden kaynaklığı tespit edilmiģtir. 215 Bu durum Osmaniye nin yerleģik halkını olumsuz etkileyip Osmaniye halkının baģka Ģehre bireysel (%11.65) yada ailesi ile (%88.35) göçetmesine neden olmuģtur. Bölgede elveriģli tarım alanları olmasına rağmen pazarlama alanının bulunmaması bölge halkının çiftçilik faaliyetlerinden uzaklaģarak farklı Ģehirlere göç etmesine de sebep olmuģtur. Göç edenlerden ise %53.40 ı geri dönmek istemektedir. Ankete katılan bireylerin kendileri yoksul olarak hissetmeleri ile bunu etkileyebilecek faktörler arasında iliģkiyi ortaya koymak amacıyla regresyon analizi yapılmıģtır. Burada elde edilen fonksiyon ve fonksiyonda yer alan değiģkenler Çizelge 2 de verilmiģtir.

8 Çizelge 2. Regresyon analizinde kullanılan değiģkenler ve açıklamaları Bağımlı DeğiĢken Y Bireylerin kendilerini yoksul hissetme algısı Bağımsız DeğiĢkenler X 1 Kredi kartı sahipliği X 2 Borcu olup olmaması X 3 ÇalıĢma durumu X 4 Araba sahibi olup olmama durumu X 5 Ev sahibi yada kiracı olma durumu X 6 Kayıtlı olduğu sosyal güvence X 7 Aylık ortalama aile geliri (TL) X 8 Tasarruf yapabilme durumu X 9 Ailedeki öğrenci sayısı X 10 Mesleği X 11 Ailedeki birey sayısı X 12 Ailedeki çalıģan birey sayısı X 13 Evlenme yaģı X 14 Eğitim YaĢ X 15 Fonksiyona iliģkin elde edilen denklem aģağıdaki gibidir 216 Y = 2,38-0,0221 X 1 + 0,157 X 2 + 0,293 X 3-0,133 X 4-0,0959 X 5-0,0134 X6 + 0,0769 X 7-0,207 X 8-0,137 X 9 + 0,0504 X ,0577 X ,0170 X 12-0,202 X 13-0,0282 X 14-0,145 X 15 Yapılan regresyon analizinde determinasyon katsayısı (R 2 ) 0,371 olarak hesaplanmıģtır (Çizelge 3). Bu sonuç fonksiyondaki bağımsız değiģkenlerdeki değiģmelerin, bağımlı değiģkendeki değiģmelerin %37.1 ini açıklayacağını göstermektedir. Fonksiyonun düzeltilmiģ determinasyon katsayısı 0,334 ve standart hatası da 0, olarak hesaplanmıģtır. Çizelge 3. Fonksiyonda yer alan değiģkenlerin önem derecesi Bağımsız DeğiĢkenler Regresyon Katsayıları (b i ) Regresyon Katsayılarının Standart Sapması (Sb i ) t-hesap değeri Önem derecesi (P) Sabit terim (a) 2,3822 0,3338 7,14 0,000 X 1-0, , ,32 0,750 X 2 0, , ,93 0,004 X 3 0,2935 0,1052 2,79 0,006 X 4-0, , ,06 0,040 X 5-0, , ,61 0,109 X 6-0, , ,47 0,636 X 7 0, , ,17 0,244 X 8-0, , ,85 0,005 X 9-0, , ,61 0,000 X 10 0, , ,07 0,040 X 11 0, , ,73 0,084 X 12 0, , ,45 0,653

9 X 13-0, , ,87 0,000 X 14-0, , ,04 0,300 X 15-0, , ,09 0,002 S = 0, R 2 = 0,371 R 2 (adj) = 0,334 Fonksiyonda yer alan tüm değiģkenlerin kısmi regresyon katsayıları anlamlı çıkmasına karģın determinasyon katsayısının düģük çıkması bireylerin kendilerini yoksul olarak tanımlayabilmeleri için bizim çalıģmaya dahil etmediğimiz daha bir çok değiģkenin var olduğunu göstermektedir. DeğiĢkenlerden bazılarının iģareti pozitif iken bazılarının iģaretlerinin ise negatif olduğu görülmektedir. 4. SONUÇ KiĢilerin kendilerini yoksul tanımlamalarını konu alan bu çalıģmada, dikkat çeken sonuçlardan birisi ailelerin ortalama gelirlerinin düģük olmasına karģın yarısından fazlasının tasarruf yapabildikleri ve yarıya yakının ise kendilerini orta gelir grubunda görmesidir. Bireylerin gelirlerinin yetmediği durumda vazgeçecekleri ilk harcama kalemi lüks tüketim olarak algılanan giyim ve eğlence harcamaları olarak belirlenmiģtir. Ailelerden yarısının (%57.56) farklı yerlere borçları olduğu, yarıdan fazlası kredi kartı kullanırken hala kredi kartı kullanmayan bireylerinde var olduğu tespit edilmiģtir. Ankete katılanların yarıdan fazlasının evi ve arabası bulunmakta olup, yoksulluk sınırı konusunda bir fikre sahip değildir. Ancak yarıya yakını kendini yoksul hissetmektedir. 217 Ankete katılan bireylerin kendileri yoksul olarak hissetmeleri ile bunu etkileyebilecek faktörler arasında iliģkiyi ortaya koymak amacıyla regresyon analizi yapılmıģtır. Yapılan bu analiz sonucunda ise bulgular oldukça ilginçtir. Seçilen tüm değiģkenler anlamlı olup, determinasyon katsayısının düģük oluģu, fonksiyona daha bir çok değiģkenin eklenmesi gerektiği Ģeklinde yorumlanabilir. KAYNAKLAR Alptekin, D. ve Aksan G. (2010). Yoksulluk ve Kadın: Teorik ve Uygulamalı Bir ÇalıĢma. Uluslararası Yoksullukla Mücadele Stratejileri Sempozyumu, Anonim, (2016). file:///c:/users/t1/downloads/222.pdf BaĢ, T., (2008). Anket Nasıl Hazırlanır, Uygulanır, Değerlendirilir? AraĢtırma Yöntemleri Dizisi: 2, Seçkin Yayıncılık, 5. Baskı, Ankara. Doğan, E. (2014). Türkiye de Yoksulluğun Ölçülmesi. Bölgesel GeliĢme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü, Uzmanlık Tezi, Ankara. Doğan, B.B. ve Çelik, M.Y. (2012). Diyarbakır daki Kentsel Yoksulluğun Ana BileĢen Analizi Dâhilinde Değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17 (3): Ergül, H., Gökalp, E., ve Cangöz, Ġ. (2010). Eski Yoksulluk, Yeni Medya: Yoksullukla BaĢ Etmede Yeni Medya Nasıl Kullanılıyor (Mu)?. Uluslararası Yoksullukla Mücadele Stratejileri Sempozyumu Bildiriler Kitabı,

10 KarataĢoğulu, S. (2010). Yoksulluk ve Dezavantajlı Gruplar Haritası Projesi. Uluslararası Yoksullukla Mücadele Stratejileri Sempozyumu, Lok-Dessallıen R., Review of Poverty Concepts and Indicators, 1/application/povertyreduction/Poverty/Review_of_Poverty_Concepts.pdf. Mowafı, M., The Meaning and Measurement of Poverty: A Look into the Global Debate, pdf. Oğuz, C., Ergun, H., Küçükçongar, M., Kan, M., Kan, A., ve Demiröz, E. (2010). Türkiye de Kırsal Alanda Tarımda Yoksulluk, Yoksulluğun Nedenleri ve Çözüm Önerileri. Uluslararası Yoksullukla Mücadele Stratejileri Sempozyumu, Önder, H. ve ġenses, F., Türkiye de Yoksulluk ve Yoksulluk DüĢüncesi, Sen, A. (2004). Özgürlükle Kalkınma, Ayrıntı Yayınları, Ġstanbul, Suğur, N., Suğur, S., Gönç-ġavran, T. ve Beklan Çetin, O., Hizmet Sektöründe ÇalıĢan Yoksulların Geçim Stratejileri ve Sosyal ĠliĢki Ağları: EskiĢehir Örneği. "Ġġ, GÜÇ". Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi. 12 (1) : ġeker, D.S. ve Hacımahmutoğlu, H. (2010). Sosyal Yardım Yararlanıcılarına Özel Ġstihdam Hizmetlerinin GeliĢtirilmesi. Uluslararası Yoksullukla Mücadele Stratejileri Sempozyumu, TümtaĢ, M.S. (2009). Yoksulluktan Yoksunluğa Göç: Marmaris ve Mersin Örnekleri. Toplum ve Demokrasi, 3(5), Yılmaz, B. (2010). Mersin Ġli Mezitli Ġlçesinde ġartlı Nakit Transferi Alan Kadınların Sosyal Statüleri Üzerine Bir Değerlendirme. Uluslararası Yoksullukla Mücadele Stratejileri Sempozyumu,

Örnekleme Süreci ve Örnekleme Yöntemleri

Örnekleme Süreci ve Örnekleme Yöntemleri Örnekleme Süreci ve Örnekleme Yöntemleri Prof. Dr. Cemal YÜKSELEN Ġstanbul Arel Üniversitesi 4. Pazarlama AraĢtırmaları Eğitim Semineri 26-29 Ekim 2010 Örnekleme Süreci Anakütleyi Tanımlamak Örnek Çerçevesini

Detaylı

BĠRĠNCĠ BASAMAK SAĞLIK ÇALIġANLARINDA YAġAM DOYUMU, Ġġ DOYUMU VE TÜKENMĠġLĠK DURUMU

BĠRĠNCĠ BASAMAK SAĞLIK ÇALIġANLARINDA YAġAM DOYUMU, Ġġ DOYUMU VE TÜKENMĠġLĠK DURUMU GOÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Tokat Halk Sağlığı Müdürlüğü BĠRĠNCĠ BASAMAK SAĞLIK ÇALIġANLARINDA YAġAM DOYUMU, Ġġ DOYUMU VE TÜKENMĠġLĠK DURUMU Yalçın Önder¹, Rıza Çıtıl¹, Mücahit Eğri¹,

Detaylı

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı öğrencisi Ahmet ÖZKAN tarafından hazırlanan Ġlkokul ve Ortaokul Yöneticilerinin

Detaylı

ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANI (2012-2014) İSTİHDAM-SOSYAL KORUMA İLİŞKİSİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ

ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANI (2012-2014) İSTİHDAM-SOSYAL KORUMA İLİŞKİSİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ 1. Sosyal yardımlar hak temelli ve önceden belirlenen objektif kriterlere dayalı olarak sunulacaktır. 1.1 Sosyal Yardımların hak temelli yapılmasına yönelik, Avrupa Birliği ve geliģmiģ OECD ülkelerindeki

Detaylı

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı öğrencisi Feyzi ÖZMEN tarafından hazırlanan Aday Öğretmenlerin Öz Yeterlilikleri

Detaylı

TÜĠK -- Tüketici Güven Endeksi TASARRUFA BAKIŞ -0.2-0.4-0.6-0.8-1 -1.2-1.4. Ortalama. Egilim 1 Egilim 2. Yıl.Ay

TÜĠK -- Tüketici Güven Endeksi TASARRUFA BAKIŞ -0.2-0.4-0.6-0.8-1 -1.2-1.4. Ortalama. Egilim 1 Egilim 2. Yıl.Ay Ortalama TÜĠK -- Tüketici Güven Endeksi Kişinin, Genel Ekonomik Durum Göz Önünde Bulundurulduğunda, İçinde Bulunulan Dönemin, Tasarruf Etmek İçin Uygunluğuna İlişkin Düşüncesi (Türk Lirası, Döviz, Altın,

Detaylı

Yıl: 4, Sayı: 11, Haziran 2017, s

Yıl: 4, Sayı: 11, Haziran 2017, s Yıl: 4, Sayı: 11, Haziran 2017, s. 302-331 Deniz BERBEROĞLU 1 Zekavet KABASAKAL 2 GELĠġĠMSEL YETERSĠZLĠĞĠ OLAN ÇOCUKLARIN EBEVEYNLERĠNĠN YAġAM DOYUM VE BAġA ÇIKMA STRATEJĠLERĠNĠN ĠNCELENMESĠ Özet Bu araģtırmanın

Detaylı

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve III TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı öğrencisi Canan ULUDAĞ tarafından hazırlanan Bağımsız Anaokullarında

Detaylı

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğrencilerinin Ziraat Fakültelerindeki Eğitim Hakkında Görüşlerinin İncelenmesi

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğrencilerinin Ziraat Fakültelerindeki Eğitim Hakkında Görüşlerinin İncelenmesi Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğrencilerinin Ziraat Fakültelerindeki Eğitim Hakkında Görüşlerinin İncelenmesi Ziya Gökalp Göktolga Sibel Gülse Bal Kemal Esengün GaziosmanpaĢa Üniversitesi,

Detaylı

T.C. ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI GENEL SEKRETERLİĞİ. YURT ĠÇĠ VE DIġI EĞĠTĠM VE TOPLANTI KATILIMLARI ĠÇĠN GÖREV DÖNÜġ RAPORU

T.C. ORTA KARADENİZ KALKINMA AJANSI GENEL SEKRETERLİĞİ. YURT ĠÇĠ VE DIġI EĞĠTĠM VE TOPLANTI KATILIMLARI ĠÇĠN GÖREV DÖNÜġ RAPORU YURT ĠÇĠ VE DIġI EĞĠTĠM VE TOPLANTI KATILIMLARI ĠÇĠN GÖREV DÖNÜġ RAPORU Adı Soyadı : Doç. Dr. Mustafa GÜLER, Dilem KOÇAK DURAK, Fatih ÇATAL, Zeynep GÜRLER YILDIZLI, Özgür Özden YALÇIN ÇalıĢtığı Birim :

Detaylı

Doç. Dr. Mustafa ÖZDEN Arş. Gör. Gülden AKDAĞ Arş. Gör. Esra AÇIKGÜL

Doç. Dr. Mustafa ÖZDEN Arş. Gör. Gülden AKDAĞ Arş. Gör. Esra AÇIKGÜL Doç. Dr. Mustafa ÖZDEN Arş. Gör. Gülden AKDAĞ Arş. Gör. Esra AÇIKGÜL 11.07.2011 Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği A.B.D GĠRĠġ Fen bilimleri derslerinde anlamlı

Detaylı

EĞĠTĠM VE BĠLĠM. Ġġ GÖRENLERĠ SENDĠKASI

EĞĠTĠM VE BĠLĠM. Ġġ GÖRENLERĠ SENDĠKASI EĞĠTĠM VE BĠLĠM Ġġ GÖRENLERĠ SENDĠKASI ÖĞRETMENLERĠN EKONOMĠK DURUMLARINA ĠLĠġKĠN ÖĞRETMEN GÖRÜġLERĠ ARAġTIRMASI Kasım, 2015 EĞĠTĠM Ġġ (Eğitim ve Bilim ĠĢgörenleri Sendikası) ÖĞRETMENLERĠN EKONOMĠK DURUMLARINA

Detaylı

SAĞLIK ORTAMINDA ÇALIġANLARDA GÜVENLĠĞĠ TEHDĠT EDEN STRES ETKENLERĠ VE BAġ ETME YÖNTEMLERĠ. MANĠSA ĠL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ HEMġĠRE AYLĠN AY

SAĞLIK ORTAMINDA ÇALIġANLARDA GÜVENLĠĞĠ TEHDĠT EDEN STRES ETKENLERĠ VE BAġ ETME YÖNTEMLERĠ. MANĠSA ĠL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ HEMġĠRE AYLĠN AY SAĞLIK ORTAMINDA ÇALIġANLARDA GÜVENLĠĞĠ TEHDĠT EDEN STRES ETKENLERĠ VE BAġ ETME YÖNTEMLERĠ MANĠSA ĠL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ HEMġĠRE AYLĠN AY GİRİŞ ÇalıĢmak yaģamın bir parçasıdır. YaĢamak nasıl bir insan hakkı

Detaylı

BOZÜYÜK TİCARET VE SANAYİ ODASI 2000 YILI GENEL ANKETİ

BOZÜYÜK TİCARET VE SANAYİ ODASI 2000 YILI GENEL ANKETİ BOZÜYÜK TİCARET VE SANAYİ ODASI YILI GENEL ANKETİ BOZÜYÜK TĠCARET VE SANAYĠ ODASI ĠLÇE GENEL DEĞERLENDĠRME ANKETĠ SONUÇLARI İLÇE BAZINDA 15 AYRI GRUP ÜZERİNDE ÇALIŞILDI..! Objektif değerlendirme yapılabilmesi

Detaylı

Ebru ARSLAN Yahya ÇAKAL

Ebru ARSLAN Yahya ÇAKAL VAROŞLARDA YALNIZ KADIN OLMAK KENTİN SINIRLARI İÇİNDE YER ALAN AMA KENTSEL YAŞAMIN DIŞ MAHALLELERİNDE KALAN YALNIZ KADINLAR Ebru ARSLAN Yahya ÇAKAL Danışman Öğrt. A.Vahap KAYA Sosyoloji Alanı Orta Öğretim

Detaylı

6098 SAYILI BORÇLAR KANUNU KAPSAMINDA. ADAM ÇALIġTIRANIN SORUMLULUĞU. Av. Mustafa Özgür KIRDAR ERYĠĞĠT HUKUK BÜROSU / ANKARA

6098 SAYILI BORÇLAR KANUNU KAPSAMINDA. ADAM ÇALIġTIRANIN SORUMLULUĞU. Av. Mustafa Özgür KIRDAR ERYĠĞĠT HUKUK BÜROSU / ANKARA 6098 SAYILI BORÇLAR KANUNU KAPSAMINDA ADAM ÇALIġTIRANIN SORUMLULUĞU Av. Mustafa Özgür KIRDAR ERYĠĞĠT HUKUK BÜROSU / ANKARA 14.09.2017 1-Genel Olarak Borçlar Kanunu nda kusursuz sorumluluk halleri, kusursuz

Detaylı

2016 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ KURUMSAL MALĠ DURUM VE BEKLENTĠLER RAPORU

2016 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ KURUMSAL MALĠ DURUM VE BEKLENTĠLER RAPORU 2016 YILI OCAK-HAZĠRAN DÖNEMĠ KURUMSAL MALĠ DURUM VE BEKLENTĠLER RAPORU Kamuda stratejik yönetim anlayıģının temelini oluģturan kaynakların etkili ve verimli bir Ģekilde kullanılması ilkesi çerçevesinde,

Detaylı

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 19, OCAK - 2009, S. 20-29 İSTANBUL ISSN:1303-2429 Copyright 2009 http://www.marmaracografya.com

MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 19, OCAK - 2009, S. 20-29 İSTANBUL ISSN:1303-2429 Copyright 2009 http://www.marmaracografya.com MARMARA COĞRAFYA DERGİSİ SAYI: 19, OCAK - 2009, S. 20-29 İSTANBUL ISSN:1303-2429 Copyright 2009 http://www.marmaracografya.com SOSYAL BİLGİLER VE SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ COĞRAFYA DERSLERİNE YÖNELİK

Detaylı

T.C. KARACADAĞ KALKINMA AJANSI Ġzleme ve Değerlendirme Birimi 2013 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI KAPANIŞ RAPORU

T.C. KARACADAĞ KALKINMA AJANSI Ġzleme ve Değerlendirme Birimi 2013 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI KAPANIŞ RAPORU T.C. KARACADAĞ KALKINMA AJANSI Ġzleme ve Değerlendirme Birimi 2013 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI KAPANIŞ RAPORU Haziran - 2014 1. GĠRĠġ 2013 YILI TEKNĠK DESTEK PROGRAMI Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet

Detaylı

ÇALIŞMA EKONOMİSİ KISA ÖZET

ÇALIŞMA EKONOMİSİ KISA ÖZET DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETĠN ĠLK ÜNĠTESĠ SĠZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERĠLMĠġTĠR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNĠTELERĠ ĠÇĠNDEKĠLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBĠLĠRSĠNĠZ. ÇALIŞMA EKONOMİSİ KISA ÖZET WWW.KOLAYAOF.COM

Detaylı

KAYIT DIŞI İSTİHDAM ARAŞTIRMASI 2011

KAYIT DIŞI İSTİHDAM ARAŞTIRMASI 2011 KAYIT DIŞI İSTİHDAM ARAŞTIRMASI 2011 www.macnamar.com Kale Mah. Kaptanağa Sok. Mecit Turan İş Merk. No: 5/86 Samsun Tel : 362 431 91 61 Fax: 362 431 91 61 1. Araştırmanın Kimliği... 1 1.1. Araştırmanın

Detaylı

RÜġTÜ AKIN VAKFI BAġKANLIĞI NA ;

RÜġTÜ AKIN VAKFI BAġKANLIĞI NA ; RÜġTÜ AKIN VAKFI BAġKANLIĞI NA ; RÜġTÜ AKIN VAKFI tarafından, maddi desteğe muhtaç, baģarılı Türk gençlerine eğitimde fırsat ve imkan eģitliği vermek ve onların kabiliyetleri ölçüsünde en üst düzeyde yetiģmelerine

Detaylı

Hemşirelerin Hasta Hakları Konusunda Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi

Hemşirelerin Hasta Hakları Konusunda Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi Sağlık Akademisyenleri Dergisi 2014; 1(2):141-145 ISSN: 2148-7472 ARAŞTIRMA / RESEARCH ARTICLE Hemşirelerin Hasta Hakları Konusunda Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi Assessıng Nurses Level of Knowledge

Detaylı

MANİSA DA KAMU KURUMLARINDA ÇALIŞAN ÖZEL GÜVENLİK PERSONELİ NİN MESLEKİ MEMNUNİYET DURUMU 1

MANİSA DA KAMU KURUMLARINDA ÇALIŞAN ÖZEL GÜVENLİK PERSONELİ NİN MESLEKİ MEMNUNİYET DURUMU 1 Celal Bayar Üniversitesi CBÜ SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ Yıl : 2013 Cilt :11 Sayı :1 MANİSA DA KAMU KURUMLARINDA ÇALIŞAN ÖZEL GÜVENLİK PERSONELİ NİN MESLEKİ MEMNUNİYET DURUMU 1 Yrd. Doç. Dr. Vedat BAL Celal

Detaylı

BURDUR İLİNDE SPORA KATILIMIN SOSYO EKONOMİK BOYUTUNUN ARAŞTIRILMASI

BURDUR İLİNDE SPORA KATILIMIN SOSYO EKONOMİK BOYUTUNUN ARAŞTIRILMASI 996 I.BURDUR SEMPOZYUMU BURDUR İLİNDE SPORA KATILIMIN SOSYO EKONOMİK BOYUTUNUN ARAŞTIRILMASI Kemal FİLİZ * Kadir PEPE ** ÖZET Araştırmada, Burdur ilinde aktif spor yapan sporcuların sosyoekonomik profillerinin

Detaylı

BĠR DEVLET HASTANESĠNDE ÇALIġANLARIN HASTA VE ÇALIġAN GÜVENLĠĞĠ ALGILARININ ĠNCELENMESĠ. Dilek OLUT

BĠR DEVLET HASTANESĠNDE ÇALIġANLARIN HASTA VE ÇALIġAN GÜVENLĠĞĠ ALGILARININ ĠNCELENMESĠ. Dilek OLUT BĠR DEVLET HASTANESĠNDE ÇALIġANLARIN HASTA VE ÇALIġAN GÜVENLĠĞĠ ALGILARININ ĠNCELENMESĠ Dilek OLUT Tıp biliminin ilk ve temel prensiplerinden biri Önce Zarar Verme ilkesidir. Bu doğrultuda kurgulanan sağlık

Detaylı

İŞSİZ BİREYLERİN KREDİ KARTLARINA İLİŞKİN TUTUM VE DAVRANIŞLARININ YAPISAL EŞİTLİK MODELİYLE İNCELENMESİ: ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ

İŞSİZ BİREYLERİN KREDİ KARTLARINA İLİŞKİN TUTUM VE DAVRANIŞLARININ YAPISAL EŞİTLİK MODELİYLE İNCELENMESİ: ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ Makalenin Yayınlandığı Dergi: İktisat İşletme ve Finans Yayınlanma Tarihi: 2014-08-01 00:00:00 Cilt: 29, Sayı: 341, Yıl: 2014 Sayfa(lar): 57-86 ISSN: 1300-610X Digital Object Identifier (DOI): 10.3848/iif.2014.341.4074

Detaylı

C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002.

C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002. C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002. DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI NIN GELİR DAĞILIMINDA ADALETSİZLİK VE YOKSULLUK SORUNUNA YAKLAŞIMI (SEKİZİNCİ

Detaylı

2. METODOLOJĠ 1 METODOLOJĠ. Programlar ile Ġstatistiksel Veri Analizi-2 (Prof.Dr. Kazım ÖZDAMAR,2002) çalıģmalarından yararlanılmıģtır.

2. METODOLOJĠ 1 METODOLOJĠ. Programlar ile Ġstatistiksel Veri Analizi-2 (Prof.Dr. Kazım ÖZDAMAR,2002) çalıģmalarından yararlanılmıģtır. GĠRĠġ 1 GĠRĠġ 2 GĠRĠġ 3 İÇİNDEKİLER 1. GĠRĠġ... 4 2. METODOLOJĠ... 5 3. TEMEL BĠLEġENLER ANALĠZĠ TEKNĠĞĠNĠN UYGULANMASI... 8 4. TR52 DÜZEY 2 BÖLGESĠ ĠLÇELERĠ SOSYAL GELĠġMĠġLĠK ENDEKSĠ...10 5. SONUÇ...27

Detaylı

ÖZET Amaç: Yöntem: Bulgular: Sonuçlar: Anahtar Kelimeler: ABSTRACT Rational Drug Usage Behavior of University Students Objective: Method: Results:

ÖZET Amaç: Yöntem: Bulgular: Sonuçlar: Anahtar Kelimeler: ABSTRACT Rational Drug Usage Behavior of University Students Objective: Method: Results: ÖZET Amaç: Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin akılcı ilaç kullanma davranışlarını belirlemek amacı ile yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı-kesitsel türde planlanan araştırmanın evrenini;; bir kız ve

Detaylı

ÇOCUKLARIN GÖZÜYLE ONLARIN ĠNTERNET KULLANIM PROFĠLLERĠ VE AĠLELERĠN GETĠRDĠĞĠ SINIRLAMALAR: ANAMUR ĠLÇE ÖRNEĞĠ

ÇOCUKLARIN GÖZÜYLE ONLARIN ĠNTERNET KULLANIM PROFĠLLERĠ VE AĠLELERĠN GETĠRDĠĞĠ SINIRLAMALAR: ANAMUR ĠLÇE ÖRNEĞĠ ÇOCUKLARIN GÖZÜYLE ONLARIN ĠNTERNET KULLANIM PROFĠLLERĠ VE AĠLELERĠN GETĠRDĠĞĠ SINIRLAMALAR: ANAMUR ĠLÇE ÖRNEĞĠ THE INTERNET USE PROFILES OF THE CHILDREN AND THEIR FAMILY LIMITATIONS ON INTERNET FROM CHILDREN'S

Detaylı

TÜRKİYE DE YAŞLILARIN SAĞLIK VE SOSYAL SORUNLARI. PROF. DR. ALĠYE MANDIRACIOĞLU Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi

TÜRKİYE DE YAŞLILARIN SAĞLIK VE SOSYAL SORUNLARI. PROF. DR. ALĠYE MANDIRACIOĞLU Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi TÜRKİYE DE YAŞLILARIN SAĞLIK VE SOSYAL SORUNLARI PROF. DR. ALĠYE MANDIRACIOĞLU Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi 2014 UNDP İNSANI GELIŞME RAPORU KıRıLGAN GRUPLAR sosyal dıģlanmıģlık ve yoksulluk Dünyadaki

Detaylı

T.C. DEFNE BELEDĠYESĠ MECLĠS KARARI

T.C. DEFNE BELEDĠYESĠ MECLĠS KARARI GÜNDEM MADDE NO : 1 KARAR NO : 26 : Geçici ĠĢçi ÇalıĢtırma Vizesinin Verilmesi Belediyelerde istihdam edilecek geçici iģçi pozisyon vizesinin verilmesi, mevcut mevzua hükümleri çerçevesinde belediye meclisi

Detaylı

TÜİK in YOKSULLUK ANALİZLERİ ÜZERİNE

TÜİK in YOKSULLUK ANALİZLERİ ÜZERİNE Yıl: 24 Sayı:87 Nisan 2010 9 Güncel TÜİK in YOKSULLUK ANALİZLERİ ÜZERİNE Sıddık Ensari TÜİK periyodik olarak 2002 yılından beri düzenli bir şekilde yaptığı Hanehalkı Bütçe Anketleri sonuçlarını esas alan

Detaylı

Yerel Ürünlerin Tüketiminin Modellenmesi; Çoklu Bir Yöntem Yaklaşımı. Arş. Gör. Ayça Nur ŞAHİN

Yerel Ürünlerin Tüketiminin Modellenmesi; Çoklu Bir Yöntem Yaklaşımı. Arş. Gör. Ayça Nur ŞAHİN Yerel Ürünlerin Tüketiminin Modellenmesi; Çoklu Bir Yöntem Yaklaşımı Arş. Gör. Ayça Nur ŞAHİN Sunumun İçeriği GİRİŞ Yerel tarımsal ürün; yaşadığınız il, ülke ya da bölgeye yakın yerlerde yetiştirilmiş

Detaylı

KALKINMA KURULU ŞANLIURFA DEZAVANTAJLI GRUPLAR, SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER KOMİSYONU KASIM 2015

KALKINMA KURULU ŞANLIURFA DEZAVANTAJLI GRUPLAR, SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER KOMİSYONU KASIM 2015 KASIM 2015 T. C. KALKINMA KURULU TRC2 2014-2023 BÖLGE PLANI KOORDİNASYON VE İZLEME KOMİSYONLARI ŞANLIURFA DEZAVANTAJLI GRUPLAR, SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER KOMİSYONU İLERLEME RAPORU 2015/1 stajyer [Şirket

Detaylı

1) Mülkün yıllık net geliri 120 000 TL dir. Faaliyet gider oranı % 46 ve boģluk oranı % 4 dür. Bu verilere göre Efektif brüt gelir ne kadardır?

1) Mülkün yıllık net geliri 120 000 TL dir. Faaliyet gider oranı % 46 ve boģluk oranı % 4 dür. Bu verilere göre Efektif brüt gelir ne kadardır? Gayrimenkul Değerleme Esasları 1) Mülkün yıllık net geliri 120 000 TL dir. Faaliyet gider oranı % 46 ve boģluk oranı % 4 dür. Bu verilere göre Efektif brüt gelir ne kadardır? A) 240 000 TL B) 260 870 TL

Detaylı

Türkiye de Katastrofik Sağlık Harcamaları

Türkiye de Katastrofik Sağlık Harcamaları 02/10/2014 Türkiye de Katastrofik Sağlık Harcamaları 1. Giriş Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre; hanehalklarının yaptığı sağlık harcaması, hanelerin finansal korumadan yoksun kalarak zorunlu ihtiyaçlarından

Detaylı

Yoksulluk Analizi: Türkiye, Kent ve Kır

Yoksulluk Analizi: Türkiye, Kent ve Kır Yoksulluk Analizi: Türkiye, Kent ve Kır Mehmet Arif ŞAHINLI1 arif.sahinli@tuik.gov.tr Ahmet ÖZÇELIK2 aozcelik@agri.ankara.edu.tr 1Dr., Türkiye İstatistik Kurumu Eğitim ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü 2Prof.

Detaylı

Ordu Ġli Merkez Ġlçede Ailelerin Fındık Yağı Tüketim Durumları. Hazelnut oil consumption of families in the central town of Ordu province

Ordu Ġli Merkez Ġlçede Ailelerin Fındık Yağı Tüketim Durumları. Hazelnut oil consumption of families in the central town of Ordu province Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University http://ziraatdergi.gop.edu.tr/ AraĢtırma Makalesi/Research Article JAFAG ISSN: 1300-2910

Detaylı

NÜKLEER SİLAHLAR ARAŞTIRMASI - SONUÇ RAPORU RAŞTIRMASI - S

NÜKLEER SİLAHLAR ARAŞTIRMASI - SONUÇ RAPORU RAŞTIRMASI - S NÜKLEER SİLAHLAR ARAŞTIRMASI RAŞTIRMASI - S V.01A - 18 HAZİRANH 2004 - SONUÇ RAPORU Nükleer Silahlar Araştırması - Sonuç Raporu v.01a - 18 Haziran 2004 Proje Ekibi Güçlü Atılgan Proje Sorumlusu Infakto

Detaylı

894 2 nd International Conference on New Trends in Education and Their Implications April, 2011 Antalya-Turkey

894 2 nd International Conference on New Trends in Education and Their Implications April, 2011 Antalya-Turkey 894 OKUL MÜDÜRLERĠNĠN YETERLĠKLERĠNĠN EĞĠTĠM ÖĞRETĠM SÜRECĠNE ETKĠSĠ Yrd. Doç. Dr. Sevinç PEKER, Yıldız Teknik Üniversitesi, sevpek@gmail.com Öğr.Gör. Gülenaz SELÇUK, Celal Bayar Üniversitesi, gselcuk@hotmail.com

Detaylı

KALKINMA KURULU DİYARBAKIR KASIM 2015 BEŞERİ SERMAYE EĞİTİM VE İSTİHDAM KOMİSYONU TRC2 2014-2023 BÖLGE PLANI KOORDİNASYON VE İZLEME KOMİSYONLARI

KALKINMA KURULU DİYARBAKIR KASIM 2015 BEŞERİ SERMAYE EĞİTİM VE İSTİHDAM KOMİSYONU TRC2 2014-2023 BÖLGE PLANI KOORDİNASYON VE İZLEME KOMİSYONLARI KASIM 2015 T. C. KALKINMA KURULU TRC2 2014-2023 BÖLGE PLANI KOORDİNASYON VE İZLEME KOMİSYONLARI DİYARBAKIR BEŞERİ SERMAYE EĞİTİM VE İSTİHDAM KOMİSYONU İLERLEME RAPORU 2015/1 stajyer [Şirket adını yazın]

Detaylı

ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç ve kapsam

ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç ve kapsam ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Ulusal ĠĢ Sağlığı ve Güvenliği Konseyinin kuruluģ amacını,

Detaylı

Türkiye Nüfusunun Yapısal Özellikleri Nüfus; 1- Nüfusun Yaş Gruplarına Göre Dağılımı Genç (Çocuk) Nüfus ( 0-14 yaş )

Türkiye Nüfusunun Yapısal Özellikleri Nüfus; 1- Nüfusun Yaş Gruplarına Göre Dağılımı Genç (Çocuk) Nüfus ( 0-14 yaş ) Türkiye Nüfusunun Yapısal Özellikleri Nüfus; ülkelerin kalkınmasında, ülkenin dünyadaki etki alanını genişletmesinde potansiyel bir güç olarak önemli bir faktördür. Nüfusun potansiyel gücü, nüfus miktarı

Detaylı

Kıbrıs ın Kuzey Kesimi

Kıbrıs ın Kuzey Kesimi Trafik ve Yol Güvenliği Eğitimi ve Kampanyası Kıbrıs ın Kuzey Kesimi EuropeAid/124745/D/SER/CY Hizmet Sözleşmesi No: 2009/223-651 Kampanya Sonu Saha Değerlendirme Çalışması Raporu İkinci Anket Çalışması

Detaylı

1. Genel Olarak Mikro Kredi 2. Türkiye de Mikro Kredi Uygulayıcıları 3. Literatür İncelemesi 4. Çalışmanın Amacı 5. Çalışmanın Kapsamı 6.

1. Genel Olarak Mikro Kredi 2. Türkiye de Mikro Kredi Uygulayıcıları 3. Literatür İncelemesi 4. Çalışmanın Amacı 5. Çalışmanın Kapsamı 6. 1. Genel Olarak Mikro Kredi 2. Türkiye de Mikro Kredi Uygulayıcıları 3. Literatür İncelemesi 4. Çalışmanın Amacı 5. Çalışmanın Kapsamı 6. Çalışmanın Kısıtları 7. Araştırma Metodolojisi 8. Kullanılan Değişkenler

Detaylı

AVRUPA ĠNSAN HAKLARI MAHKEMESĠ ĠKĠNCĠ BÖLÜM KABUL EDİLEBİLİRLİK HAKKINDA KARAR. BaĢvuru no.29628/09 Hikmet KÖSEOĞLU/TÜRKİYE

AVRUPA ĠNSAN HAKLARI MAHKEMESĠ ĠKĠNCĠ BÖLÜM KABUL EDİLEBİLİRLİK HAKKINDA KARAR. BaĢvuru no.29628/09 Hikmet KÖSEOĞLU/TÜRKİYE AVRUPA ĠNSAN HAKLARI MAHKEMESĠ ĠKĠNCĠ BÖLÜM KABUL EDİLEBİLİRLİK HAKKINDA KARAR BaĢvuru no.29628/09 Hikmet KÖSEOĞLU/TÜRKİYE Başkan, Nebojša Vučinić, Yargıçlar, Paul Lemmens, Egidijus Kūris, ve Bölüm Yazı

Detaylı

TÜİK in 2012 yılı verisine göre İstanbul da 15 ve yukarı yaştaki nüfusun işgücüne katılım oranı %51,1 iken işsizlik oranı %11,3 tür.

TÜİK in 2012 yılı verisine göre İstanbul da 15 ve yukarı yaştaki nüfusun işgücüne katılım oranı %51,1 iken işsizlik oranı %11,3 tür. 3.7. EKONOMİK YAPI Sosyal ve ekonomik politikalar üzerinde güçlü bir etkisi olan yaşam kalitesi kavramı, şehir ve bölge planlaması, sosyal ve/veya ekonomik göstergelere ilişkin araştırmalar, zihinsel ve

Detaylı

NASIL BİR BELEDİYE BAŞKANI?

NASIL BİR BELEDİYE BAŞKANI? NASIL BİR? Yabancı dil bilen Evli Denizlili Genç Eğitimli Tanınan Yönetici Başarılı Orta yaşlı Bekar Varlıklı Giriş Belediye Başkanı Profili Araştırması, Denizli il merkezi ve çevre ilçelerde ikamet etmekte

Detaylı

çıplak köklü, tüplü ve repikajlı fidan üretimi, tohum toplama ve ekim iģleri, bakımı ve tesisin çevre düzenleme iģleri

çıplak köklü, tüplü ve repikajlı fidan üretimi, tohum toplama ve ekim iģleri, bakımı ve tesisin çevre düzenleme iģleri PROJE FORMATI TOPLUM YARARINA ÇALIġMA PROGRAMI BAFRA ORMAN FĠDANLIK ġeflġğġ ADINA FĠDAN ÜRETĠMĠ ÖNCESĠ HAZIRLIK, ÇIPLAK KÖKLÜ, TÜPLÜ VE REPĠKAJLI FĠDAN ÜRETĠMĠ, TOHUM TOPLAMA VE TOHUM EKĠMĠ, BAKIM ÇALIġMALARI

Detaylı

Demografik Kriterlerin Yoğurt Marka Tercihlerindeki Rolünün Manova Đle Belirlenmesi

Demografik Kriterlerin Yoğurt Marka Tercihlerindeki Rolünün Manova Đle Belirlenmesi Demografik Kriterlerin Yoğurt Marka Tercihlerindeki Rolünün Manova Đle Belirlenmesi Gökhan UNAKITAN 1 Yasemin ORAMAN 1 Burçin BAŞARAN 1 Emine YILMAZ 1 ÖZET Demografik kriterler tüketici tercihlerinin belirlenmesinde

Detaylı

COĞRAFİ ETİKETLİ ÜRÜNLERE İLİŞKİN TÜKETİCİLERİN TUTUM VE DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ

COĞRAFİ ETİKETLİ ÜRÜNLERE İLİŞKİN TÜKETİCİLERİN TUTUM VE DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ COĞRAFİ ETİKETLİ ÜRÜNLERE İLİŞKİN TÜKETİCİLERİN TUTUM VE DAVRANIŞLARININ BELİRLENMESİ Dr.Aslı ZULUĞ Prof. Dr. Bülent MĠRAN 7. Gıda Mühendisliği Kongresi 24-26 Kasım Ankara Coğrafi Etiketli Ürünler TUTUM

Detaylı

ISSN: Yıl /Year: 2017 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 1(Özel) Sayfa/Page: Araştırma Makalesi Research Article

ISSN: Yıl /Year: 2017 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 1(Özel) Sayfa/Page: Araştırma Makalesi Research Article VII. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 04-07 Ekim 2016 ISSN: 2148-0036 Yıl /Year: 2017 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 1(Özel) Sayfa/Page: 173-180 Araştırma Makalesi Research Article Akdeniz

Detaylı

Türkiye de Finansal Okuryazarlık ve Erişim TEB & Boğaziçi Üniversitesi Analitik ve İçgörü Merkezi

Türkiye de Finansal Okuryazarlık ve Erişim TEB & Boğaziçi Üniversitesi Analitik ve İçgörü Merkezi Türkiye de Finansal Okuryazarlık ve Erişim 2017 TEB & Boğaziçi Üniversitesi Analitik ve İçgörü Merkezi Önsöz Bu raporda bu yıl beşincisi düzenlenen Türkiye de Finansal Okuryazarlık ve Erişim (FOE) anketinin

Detaylı

T.C. Hitit Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. İşletme Anabilim Dalı

T.C. Hitit Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. İşletme Anabilim Dalı T.C. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı X, Y, Z KUŞAĞI TÜKETİCİLERİNİN YENİDEN SATIN ALMA KARARI ÜZERİNDE ALGILANAN MARKA DENKLİĞİ ÖĞELERİNİN ETKİ DÜZEYİ FARKLILIKLARININ

Detaylı

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır.

Bu rapor, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu uyarınca yürütülen düzenlilik denetimi sonucu hazırlanmıştır. T..C.. SSAYIIġġTAY BAġġKANLIIĞII EDĠĠRNE ĠĠL ÖZEL ĠĠDARESSĠĠ 22001122 YIILII DENETĠĠM RAPPORU HAZİRAN 2013 T.C. SAYIġTAY BAġKANLIĞI 06100 Balgat / ANKARA Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 40 94 e-posta:

Detaylı

TÜRKĠYE SĠYASĠ EĞĠLĠMLER VE BEKLENTĠLER ARAġTIRMASI. Ocak - 2010

TÜRKĠYE SĠYASĠ EĞĠLĠMLER VE BEKLENTĠLER ARAġTIRMASI. Ocak - 2010 TÜRKĠYE SĠYASĠ EĞĠLĠMLER VE BEKLENTĠLER ARAġTIRMASI Ocak - 2010 BU SONUÇLAR, SONAR YAYINCILIK LTD. ġtġ RAPOR ABONELERĠ ĠÇĠN GERÇEKLEġTĠRĠLEN ARAġTIRMADAN ALINMIġTIR. 2 AMAÇ Bu çalıģmanın ana amacı, Türk

Detaylı

KONAK BELEDİYESİ 2017 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu

KONAK BELEDİYESİ 2017 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu KONAK BELEDİYESİ 2017 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu T.C. KONAK BELEDĠYESĠ 2017 YILI KURUMSAL MALĠ DURUM VE BEKLENTĠ RAPORU STRATEJĠ GELĠġTĠRME MÜDÜRLÜĞÜ 2017 İÇİNDEKİLER I. OCAK HAZİRAN

Detaylı

Ekonomik Açıdan En Avantajlı Teklifin Belirlenmesinde 2004/18/EC AB Kamu Ġhale Direktifi Ġle 4734 Sayılı Kamu Ġhale Kanununun KarĢılaĢtırılması

Ekonomik Açıdan En Avantajlı Teklifin Belirlenmesinde 2004/18/EC AB Kamu Ġhale Direktifi Ġle 4734 Sayılı Kamu Ġhale Kanununun KarĢılaĢtırılması 49 Ekonomik Açıdan En Avantajlı Teklifin Belirlenmesinde 2004/18/EC AB Kamu Ġhale Direktifi Ġle 4734 Sayılı Kamu Ġhale Kanununun KarĢılaĢtırılması Cemil Akçay 1, A.Sertaç KarakaĢ 2, BarıĢ Sayın 3, Ekrem

Detaylı

1+1 SOSYAL KONUTLARIN İŞ AKIŞI

1+1 SOSYAL KONUTLARIN İŞ AKIŞI 1+1 SOSYAL KONUTLARIN İŞ AKIŞI Sosyal Konut Projesi başvuruları, 9 Şubat 18 Şubat 2011 tarihleri arasında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından aşağıda yer alan başvuru şartları ile kabul

Detaylı

MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKĐM 2010-DÜZCE

MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKĐM 2010-DÜZCE MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKĐM 2010-DÜZCE MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN YAŞAM GİDERLERİNİN ERKEK ÖĞRENCİ DEĞİŞKENİNE GÖRE İNCELENMESİ, DÜZCE MYO ÖRNEĞİ Yrd.

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 9. İş Deneyimleri

ÖZGEÇMİŞ. 9. İş Deneyimleri ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Ergün KARA 2. Ünvanı : Yrd. Doç. Dr. 3. Öğrenim Durumu : Doktora 4. Çalıştığı Kurum : Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi 5. Yabancı Dil : İngilizce / İyi Düzeyde 6. Telefon(Dahili)

Detaylı

2014 Yerel Seçimleri Tekirdağ Kapaklı Siyasi Eğilim Araştırması

2014 Yerel Seçimleri Tekirdağ Kapaklı Siyasi Eğilim Araştırması 2014 Yerel Seçimleri Tekirdağ Kapaklı Siyasi Eğilim Araştırması ARAŞTIRMANIN AMACI Yaklaşan Belediye Başkanlığı seçimlerinde ortaya çıkacak tablonun önceden tahmin edilmesi araştırmanın en temeldeki amacı

Detaylı

Eğitimin Uygulanacağı Yer Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi Süresi (Saat) EskiĢehir 23.01.2010 01.03.2010 60 25. EskiĢehir 05.08.2010 02.09.

Eğitimin Uygulanacağı Yer Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi Süresi (Saat) EskiĢehir 23.01.2010 01.03.2010 60 25. EskiĢehir 05.08.2010 02.09. KOSGEB Ġstanbul Ġkitelli Ġstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Ġstanbul 13.01.2010 18.02.2010 KOSGEB Ġstanbul Ġkitelli Ġstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Ġstanbul 15.01.2010 20.02.2010

Detaylı

KONAK BELEDİYESİ 2018 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu

KONAK BELEDİYESİ 2018 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu KONAK BELEDİYESİ 2018 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu T.C. KONAK BELEDĠYESĠ 2018 YILI KURUMSAL MALĠ DURUM VE BEKLENTĠ RAPORU STRATEJĠ GELĠġTĠRME MÜDÜRLÜĞÜ 2018 İÇİNDEKİLER I. OCAK HAZİRAN

Detaylı

T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı 2010 YILI OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU

T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı 2010 YILI OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU HARRAN ÜNİVERSİTESİ 2010 YILI KURUMSAL MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı Şanlıurfa 2010 T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı 2010 YILI OCAK-HAZİRAN

Detaylı

DENİZLİ İLİ ÇALIŞAN NÜFUSUN İÇME SUYU TERCİHLERİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER. PAÜ Tıp Fak. Halk Sağlığı A.D Araş. Gör. Dr. Ayşen Til

DENİZLİ İLİ ÇALIŞAN NÜFUSUN İÇME SUYU TERCİHLERİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER. PAÜ Tıp Fak. Halk Sağlığı A.D Araş. Gör. Dr. Ayşen Til DENİZLİ İLİ ÇALIŞAN NÜFUSUN İÇME SUYU TERCİHLERİ VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER PAÜ Tıp Fak. Halk Sağlığı A.D Araş. Gör. Dr. Ayşen Til Su; GİRİŞ ekosisteminin sağlıklı işlemesi, insanların sağlığı ve yaşamının

Detaylı

Konuyla Ġlgili Tebliğin Tam Metni Ekte Tarafınıza SunulmuĢtur.

Konuyla Ġlgili Tebliğin Tam Metni Ekte Tarafınıza SunulmuĢtur. ANKARAS-Sirküler/2013-32 09.12.2013, ANKARA KONU: SGK NIN ĠġVEREN UYGULAMA TEBLĠĞĠNDE DEĞĠġĠKLĠK HK. 28.11.2013 tarihli 28835 Sayılı Resmi Gazete' de yayınlanan İşveren Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BAġKANLIĞI Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü GENELGE 2012 /32

T.C. SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BAġKANLIĞI Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü GENELGE 2012 /32 T.C. SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BAġKANLIĞI Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sayı : B.13.2.SGK.0.10.01.00/1006 25/09/2012 Konu : 2011/58 Sayılı Genelgede DeğiĢiklik Yapılması GENELGE 2012 /32 Bilindiği

Detaylı

5951 Sayılı Torba Kanun Neler Getirdi?

5951 Sayılı Torba Kanun Neler Getirdi? 5951 Sayılı Torba Kanun Neler Getirdi? Ömer BENOKAN 05.02.2010 tarih ve 27484 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan, 28.1.2010 tarih ve 5951sayılı AMME ALACAKLARININ TAHSĠL USULÜ HAKKINDA KANUN ĠLE BAZI KANUNLARDA

Detaylı

AVCILAR BELEDĠYE MECLĠSĠNĠN 6. SEÇĠM DÖNEMĠ 3. TOPLANTI YILI 2016 SENESĠ HAZĠRAN AYI MECLĠS TOPLANTISINA AĠT KARAR ÖZETĠ

AVCILAR BELEDĠYE MECLĠSĠNĠN 6. SEÇĠM DÖNEMĠ 3. TOPLANTI YILI 2016 SENESĠ HAZĠRAN AYI MECLĠS TOPLANTISINA AĠT KARAR ÖZETĠ AVCILAR BELEDĠYE MECLĠSĠNĠN 6. SEÇĠM DÖNEMĠ 3. TOPLANTI YILI 2016 SENESĠ HAZĠRAN AYI MECLĠS TOPLANTISINA AĠT KARAR ÖZETĠ Avcılar Belediye Meclisinin 6. Seçim Dönemi 3. Toplantı Yılı 2016 Senesi HAZĠRAN

Detaylı

ADANA İLİ EĞİTİM DURUMU RAPORU

ADANA İLİ EĞİTİM DURUMU RAPORU ADANA İLİ EĞİTİM DURUMU RAPORU Ağustos 2013, Adana Hazırlayanlar Doç. Dr. Sedat UÇAR, Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tuba DEMİRCİOĞLU, Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Mehmet Akif Davarcı;

Detaylı

DİYARBAKIR ÇINAR BELEDİYESİ BELEDİYE MEMNUNİYET ARAŞTIRMASI

DİYARBAKIR ÇINAR BELEDİYESİ BELEDİYE MEMNUNİYET ARAŞTIRMASI 13 DİYARBAKIR ÇINAR BELEDİYESİ BELEDİYE MEMNUNİYET ARAŞTIRMASI NİCEL SAHA ARAŞTIRMASI Araştırmayı Yürüten&Raporu Hazırlayan Siyasal Sosyal Araştırmalar Merkezi (SAMER) 1.1.13 İÇİNDEKİLER I. Yöntem ve Örneklem...

Detaylı

Birleşik Metal İş Sendikası üyesi işçilerin % 92,4 ü erkek, % 7,6 sı kadındır.

Birleşik Metal İş Sendikası üyesi işçilerin % 92,4 ü erkek, % 7,6 sı kadındır. Kadın 7,6% Birleşik Metal İş Sendikası üyesi işçilerin % 92,4 ü erkek, % 7,6 sı kadındır. Erkek 92,4% Kocaeli 8% Trakya 5% Anadolu 8% Bursa 6% Eskişehir 7% İzmir 23% İstanbul 1'nolu (Anadolu ) 16% Gebze

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran EKONOMİK GELİŞMELER Haziran - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - HAZİRAN 2009 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN

Detaylı

MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ANTAKYA MESLEK YÜKSEKOKULU MÜLKİYET KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİ PROFİLİ

MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ANTAKYA MESLEK YÜKSEKOKULU MÜLKİYET KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİ PROFİLİ 3. Ulusal Özel Güvenlik Sempozyumu 1-2 Mart 2013 Gaziantep MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ANTAKYA MESLEK YÜKSEKOKULU MÜLKİYET KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİ PROFİLİ Oğuz PARLAKAY 1, Sevim SAHİLLİOĞLU BAKLACI

Detaylı

NEVŞEHİR İLİ SOSYO EKONOMİK YAPI

NEVŞEHİR İLİ SOSYO EKONOMİK YAPI GENEL DURUM NEVŞEHİR İLİ SOSYO EKONOMİK YAPI Ġlimize ait sosyo-ekonomik göstergeleri incelediğimizde nüfus ve coğrafya olarak küçük ölçekte bir Ģehir olduğu görülür. Yüzölçümü büyüklüğüne göre 63. nüfus

Detaylı

MORTGAGE-ĠPOTEKLĠ KONUT FĠNANSMAN-SĠSTEMĠ VE BU SĠSTEMĠN TÜRKĠYE DE UYGULANABĠLĠRLĠĞĠ Murat BERBEROĞLU 1

MORTGAGE-ĠPOTEKLĠ KONUT FĠNANSMAN-SĠSTEMĠ VE BU SĠSTEMĠN TÜRKĠYE DE UYGULANABĠLĠRLĠĞĠ Murat BERBEROĞLU 1 MORTGAGE-ĠPOTEKLĠ KONUT FĠNANSMAN-SĠSTEMĠ VE BU SĠSTEMĠN TÜRKĠYE DE UYGULANABĠLĠRLĠĞĠ Murat BERBEROĞLU 1 ÖZET Mortgage sistemi dünyada çok uzun yıllardan beri uygulanmakta olan bir konut finansman sistemidir.

Detaylı

T.C. TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURUM ĠDARÎ KURULU TOPLANTI TUTANAĞI NĠSAN 2013

T.C. TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURUM ĠDARÎ KURULU TOPLANTI TUTANAĞI NĠSAN 2013 T.C. TOPRAK MAHSULLERĠ OFĠSĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURUM ĠDARÎ KURULU TOPLANTI TUTANAĞI NĠSAN 2013 TOPLANTI TARĠHĠ : 17.04.2013 TOPLANTI SAATĠ : 10:00 TOPLANTI YERĠ : TMO Genel Müdürlüğü Toprak Mahsulleri Ofisi

Detaylı

Geleceği şimdiden planlayın.. SEÇİME DOĞRU. efgarastirma.com EfG.Arastirma EfG_Arastirma EfG.Arastirma

Geleceği şimdiden planlayın.. SEÇİME DOĞRU. efgarastirma.com EfG.Arastirma EfG_Arastirma EfG.Arastirma Giriş Seçime Doğru Araştırması, Denizli il merkezi ve çevre ilçelerde ikamet etmekte olan vatandaşlarla görüşülerek gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında; Pamukkale ilçesinde 411 kişi, Merkezefendi

Detaylı

1. SOSYAL SERMAYE 1. (1) (2) 2. (3). (4) 3. (5) (6) 4.

1. SOSYAL SERMAYE 1. (1) (2) 2. (3). (4) 3. (5) (6) 4. 1. SOSYAL SERMAYE 1. Sosyal sermaye OECD tarafından grup içerisinde ya da gruplar arasında işbirliğini kolaylaştıran anlayışlar, paylaşılan değerler, normlarla birlikte ağlar olarak tanımlanmaktadır (1).

Detaylı

MALİYE ANABİLİM DALI ORTAK DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS

MALİYE ANABİLİM DALI ORTAK DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS. Dersin Adı Kod Yarıyıl T+U AKTS MALİYE ANABİLİM DALI ORTAK DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1. Yıl - GÜZ DÖNEMİ Doktora Uzmanlık Alanı MLY898 3 3 + 0 6 Bilimsel araştırmarda ve yayınlama süreçlerinde etik ilkeler. Tez yazım kuralları,

Detaylı

ULUSAL ÖLÇEKTE GELIŞME STRATEJISINDE TRC 2 BÖLGESI NASIL TANIMLANIYOR?

ULUSAL ÖLÇEKTE GELIŞME STRATEJISINDE TRC 2 BÖLGESI NASIL TANIMLANIYOR? YEREL KALKINMA POLİTİKALARINDA FARKLI PERSPEKTİFLER TRC2 BÖLGESİ ULUSAL ÖLÇEKTE GELIŞME STRATEJISINDE TRC 2 BÖLGESI NASIL TANIMLANIYOR? BÖLGESEL GELIŞME ULUSAL STRATEJISI BGUS Mekansal Gelişme Haritası

Detaylı

Gelir Dağılımı. Gelir dağılımını belirleyen faktörler; Adil gelir dağılımı - Gelir eşitsizliği. otonus.home.anadolu.edu.tr

Gelir Dağılımı. Gelir dağılımını belirleyen faktörler; Adil gelir dağılımı - Gelir eşitsizliği. otonus.home.anadolu.edu.tr İKT442 Gelir Dağılımı Türkiye de Gelir Dağılımı Ve Yoksulluk Bir ekonomide belli bir dönemde yaradlan gelirin kişiler, hane halkları, sınıflar ve ürejm faktörleri arasında bölüşülmesini ifade etmektedir.

Detaylı

Ġstanbul daki ĠnĢaat Mühendisliği Öğrencilerinin Motivasyonlarını Etkileyen Faktörlerin Değerlendirmesi

Ġstanbul daki ĠnĢaat Mühendisliği Öğrencilerinin Motivasyonlarını Etkileyen Faktörlerin Değerlendirmesi . İnşaat Yönetimi Kongresi, -- Kasım, Bursa daki ĠnĢaat Mühendisliği Öğrencilerinin Motivasyonlarını Etkileyen Faktörlerin Değerlendirmesi Özet Gülgün Mıstıkoğlu Motivasyon özde insanların baģarılı olmalarına,

Detaylı

DOĞAL GAZ SEKTÖRÜNDE PERSONEL BELGELENDĠRMESĠ

DOĞAL GAZ SEKTÖRÜNDE PERSONEL BELGELENDĠRMESĠ Türk Akreditasyon Kurumu Personel Akreditasyon Başkanlığı Akreditasyon Uzmanı 1 Ülkemizde ve dünyada tüm bireylerin iģgücüne katılması ve iģgücü piyasalarında istihdam edilebilmeleri için; bilgiye dayalı

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım EKONOMİK GELİŞMELER Kasım - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK... 2 İŞGÜCÜNE

Detaylı

T.C. BEŞİKTAŞ BELEDİYE BAŞKANLIĞI MECLİS KARARI

T.C. BEŞİKTAŞ BELEDİYE BAŞKANLIĞI MECLİS KARARI KONU : 2019 Mali Yılı Tahmini Bütçenin görüģülmesi. İNCELEME : Belediye Meclisimizin 01.10.2018 günlü birinci BirleĢiminde Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen Mali Hizmetler Müdürlüğünün 24.09.2018

Detaylı

ANKET ÇALIġMA ve SONUÇ RAPORU - 2013 ĠÇĠNDEKĠLER :

ANKET ÇALIġMA ve SONUÇ RAPORU - 2013 ĠÇĠNDEKĠLER : BALMED Ġ Z M Ġ R K O L E J Ġ V E B O R N O V A A N A D O L U L Ġ S E S Ġ M E Z U N L A R D E R N E Ğ Ġ ANKET ÇALIġMA VE SONUÇ RAPORU - 2013 YAYIMLANMA TARİHİ : 08.05.2013 1 ANKET ÇALIġMA ve SONUÇ RAPORU

Detaylı

6111 SAYILI YASADA SGK TEŞVİKİ

6111 SAYILI YASADA SGK TEŞVİKİ NİSAN 2012 6111 SAYILI YASADA SGK TEŞVİKİ 6111 Sayılı Kanunun 74 üncü maddesiyle 4447 sayılı Kanuna eklenen ve ilave istihdam teģvikini düzenleyen geçici 10 uncu maddesi 01.03.2011 tarihi itibari ile yürürlüğe

Detaylı

Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 9/12/2004 Sayı :25665

Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 9/12/2004 Sayı :25665 AĠLE HEKĠMLĠĞĠ KANUNU(1) Kanun Numarası : 5258 Kabul Tarihi : 24/11/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 9/12/2004 Sayı :25665 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 44 Sayfa: Amaç ve kapsam Madde 1-

Detaylı

SELÇUK ÜNĠVERSĠTESĠ SEYDĠġEHĠR MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCĠLERĠNĠN GELĠR-HARCAMA ĠLĠġKĠSĠ VE MESLEK YÜKSEKOKULUNUN ĠLÇE EKONOMĠSĠNE KATKISI

SELÇUK ÜNĠVERSĠTESĠ SEYDĠġEHĠR MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCĠLERĠNĠN GELĠR-HARCAMA ĠLĠġKĠSĠ VE MESLEK YÜKSEKOKULUNUN ĠLÇE EKONOMĠSĠNE KATKISI SELÇUK ÜNĠVERSĠTESĠ SEYDĠġEHĠR MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCĠLERĠNĠN GELĠR-HARCAMA ĠLĠġKĠSĠ VE MESLEK YÜKSEKOKULUNUN ĠLÇE EKONOMĠSĠNE KATKISI Prof.Dr. Muammer YAYLALI Prof.Dr. Hüseyin ÖZER Öğr.Gör. Önder DĠLEK

Detaylı

2002 HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ: GELİR DAĞILIMI VE TÜKETİM HARCAMALARINA İLİŞKİN SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

2002 HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ: GELİR DAĞILIMI VE TÜKETİM HARCAMALARINA İLİŞKİN SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ TÜRKİYE EKONOMİ KURUMU TARTIŞMA METNİ 2003/6 http://www.tek.org.tr 2002 HANEHALKI BÜTÇE ANKETİ: GELİR DAĞILIMI VE TÜKETİM HARCAMALARINA İLİŞKİN SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ Zafer Yükseler Aralık, 2003

Detaylı

İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI SOSYAL YARDIMLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ KONTROL VE RİSK YÖNETİMİ ÇALIŞTAY RAPORU

İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI SOSYAL YARDIMLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ KONTROL VE RİSK YÖNETİMİ ÇALIŞTAY RAPORU İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI SOSYAL YARDIMLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇ KONTROL VE RİSK YÖNETİMİ ÇALIŞTAY RAPORU DENETİM GÖZETİM SORUMLUSU Ġdris YEKELER (1078) İÇ DENETÇİLER YaĢar ÖKTEM (1056) Sedat ERGENÇ (1028)

Detaylı

ISSN : 1308-7274 mturhan@firat.edu.tr 2010 www.newwsa.com Elazıg-Turkey ÖĞRETĠM ELEMANLARININ ZAMAN YÖNETĠMĠNDE BĠLGĠSAYARI KULLANMA DÜZEYLERĠ

ISSN : 1308-7274 mturhan@firat.edu.tr 2010 www.newwsa.com Elazıg-Turkey ÖĞRETĠM ELEMANLARININ ZAMAN YÖNETĠMĠNDE BĠLGĠSAYARI KULLANMA DÜZEYLERĠ ISSN:1306-3111 e-journal of New World Sciences Academy 2012, Volume: 7, Number: 1, Article Number: 1C0480 NWSA-EDUCATION SCIENCES Received: May 2011 Accepted: January 2012 Muhammed Turhan Series : 1C Firat

Detaylı

MUTLU ÇOCUKLAR DERNEĞĠ ÇOCUKLARDA İLETİŞİM ARAÇLARI BAĞIMLILIĞI (ANKET ÇALIŞMASI TEKNİK RAPORU) Dr. Salih AKYÜREK

MUTLU ÇOCUKLAR DERNEĞĠ ÇOCUKLARDA İLETİŞİM ARAÇLARI BAĞIMLILIĞI (ANKET ÇALIŞMASI TEKNİK RAPORU) Dr. Salih AKYÜREK MUTLU ÇOCUKLAR DERNEĞĠ ÇOCUKLARDA İLETİŞİM ARAÇLARI BAĞIMLILIĞI (ANKET ÇALIŞMASI TEKNİK RAPORU) 211 Dr. Salih AKYÜREK ÇOCUKLARDA ĠLETĠġĠM ARAÇLARI BAĞIMLILIĞI (Bilgisayar Ġnternet Cep Telefonu Televizyon)

Detaylı

Türkiye de Finansal Okuryazarlık ve Erişim TEB Boğaziçi Üniversitesi

Türkiye de Finansal Okuryazarlık ve Erişim TEB Boğaziçi Üniversitesi Türkiye de Finansal Okuryazarlık ve Erişim 2016 TEB Boğaziçi Üniversitesi Önsöz Bu raporda bu yıl dördüncüsü düzenlenen Türkiye de Finansal Okuryazarlık ve Erişim (FOE) anketinin sonuçları detaylı bir

Detaylı

HAVZA PROJELERĠNDE SOSYO-EKONOMĠK GĠRDĠLERĠN BELĠRLENMESĠ. Prof.Dr.Özden GÖRÜCÜ KahramanmaraĢ Sütçü Ġmam Üniversitesi Orman Fakültesi

HAVZA PROJELERĠNDE SOSYO-EKONOMĠK GĠRDĠLERĠN BELĠRLENMESĠ. Prof.Dr.Özden GÖRÜCÜ KahramanmaraĢ Sütçü Ġmam Üniversitesi Orman Fakültesi HAVZA PROJELERĠNDE SOSYO-EKONOMĠK GĠRDĠLERĠN BELĠRLENMESĠ Prof.Dr.Özden GÖRÜCÜ KahramanmaraĢ Sütçü Ġmam Üniversitesi Orman Fakültesi Orman ve Su ĠĢleri Bakanlığı ÇölleĢme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü

Detaylı

ÜRETĠM TESĠSLERĠ BÖLGESEL BAĞLANTI KAPASĠTE RAPORU 2020-2025

ÜRETĠM TESĠSLERĠ BÖLGESEL BAĞLANTI KAPASĠTE RAPORU 2020-2025 ÜRETĠM TESĠSLERĠ BÖLGESEL BAĞLANTI KAPASĠTE RAPORU 2020-2025 31.07.2015 İçindekiler Ġçindekiler... 2 Amaç ve Kapsam... 7 1. Yöntem... 8 2. Bölgelerin Değerlendirmeleri ve Sonuçlar... 10 2.1. Akdeniz...

Detaylı