BÖLÜM 5 ÜRETİM PLANLAMASI, STOK KONTROLÜ VE BAKIM YÖNETİMİ. % 20 (12 saat 3 hafta)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BÖLÜM 5 ÜRETİM PLANLAMASI, STOK KONTROLÜ VE BAKIM YÖNETİMİ. % 20 (12 saat 3 hafta)"

Transkript

1 BÖLÜM 5 ÜRETİM PLANLAMASI, STOK KONTROLÜ VE BAKIM YÖNETİMİ % 20 (12 saat 3 hafta)

2 5.3. Stok Kontrol Metotları ABC Metodu Ürün gruplarını bir kârlılık ölçüsüne göre sıralayan ve gruplayan bir metottur. Hangi ürünlerin devamlı stoklarda bulundurulması, hangi ürünlerin stoklarının tükenmesine ne zaman izin verilmesi ve hangi ürünlerin stoklardan çıkarılması gerektiğini belirlemek amacıyla kullanılır. Stok yönetim sisteminde binlerce stok kalemi bulunabilir. Bütün stok kalemlerinin aynı derecede kontrol edilmesi anlamsız, hatta çok zor olabilir. Stokta bulunan çeşitli stok kalemlerinin ne derecede kontrol edilmeleri gerektiğini saptamak için stokları kritikliğine veya değerlerine göre sınıflandırmak gerekir.

3 5.3. Stok Kontrol Metotları Sınıflandırılan kategoriler gerekli kontrol derecesine göre sıralanır. Her kategori, kendisine bağlanan paranın miktarını veya kendisinin önem derecesini belirtir. Diğer bir deyişle kendisine önemli miktarda stok bağlanan kategoride bulunan parçaların daha sıkı kontrol edilmesi gerekir. Aynı şekilde bir kategoride bulunan parçalar ne kadar kritik öneme sahipse, bu kritik parçaların sıkı kontrol edilmesi gerekir. Stok kategorilerinin ve bunların üzerindeki kontrol derecesinin bulunmasında ABC metodundan faydalanılır. ABC stok metodu, stok kalemlerini üç grup altında toplar

4 5.3. Stok Kontrol Metotları A kategorili stoklar: En yüksek parasal hacme sahip, otomatik satın alma sürecine girmeyen, yakın kontrol gerektiren malzemelerdir. Bu kategoride bulunan çok düşük sayıdaki stok kalemleri parasal stok yatırımının en büyük payını alırlar. Örneğin bu kategorideki parçalar toplamı, parçaların sayı olarak % 15 ile % 20 sini oluşturmakla beraber stok yatırımının % 75 ile % 80 ini oluştururlar. Bu kategorideki stok kalemleri günlük veya haftalık olmak üzere çok sıkı kontrol edilmelidir.

5 5.3. Stok Kontrol Metotları B kategorili stoklar: Orta değerli parasal hacme sahip, otomatik satın alma sürecine girip girmeyeceği üst yönetim yetkisinde olan malzemelerdir. Bu kategoride bulunan stok kalemleri toplam stok kalemlerinin % 30 ile % 40 ını kapsarlar ve toplam stok yatırımının yaklaşık % 10 ile % 20 sini oluştururlar. Bu kategorideki stokların 15 günde bir veya aylık olmak üzere kontrol edilmelidir.

6 5.3. Stok Kontrol Metotları C kategorili stoklar: En düşük parasal hacme sahip malzemeler olup, otomatik satın alma siparişlerinin sistemce verildiği malzemelerdir. Bu kategoride bulunan stoklar toplam stok kalemlerinin % 45 ile % 55 ini oluşturmakla beraber toplam stok yatırımının yaklaşık % 5 ile % 10 unu oluştururlar. Bu kategoride bulunan stok kalemlerinin kontrolüne gerek olmayabilir, kontrol edilseler de 2-3 ayda bir kontrol edilmeleri yeterlidir. Stok miktarı ile stok değeri arasındaki ilişki ABC metodu sınıflandırılmasına göre şekil 5.3. de gösterilmektedir.

7 5.3. Stok Kontrol Metotları Şekil 5.3. de, A kategorisinde stokların değeri % 75 i bulurken bu kategorideki stok miktarı % 20 yi bulmaktadır. B kategorisindeki stoklar ise toplam stokların % 50 sini oluştururken bu kategorideki stokların değeri % 15 i bulmaktadır. Son olarak, C kategorisindeki stok miktarı, toplam stokların % 30 unu oluştururken bu kalemdeki stokların değeri ise % 10 u oluşturmaktadır. ABC metodunda, her bir kategori birbiriyle karşılaştırıldığında aşağıdaki gibi bir tablo ortaya çıkmaktadır.

8 5.3. Stok Kontrol Metotları Tablo 5.2. ye göre, stok maliyetleri en aza indirilmek isteniyorsa ağırlık A kategorisinde bulunan stok kalemlerinin kontrolüne verilmelidir (MEGEP,2008). Öte yandan, ABC metodunda her grubun kullanılma değeri ve kümülatif kullanılma değerinin saptanması gerekir. Kullanılma değeri, belirli bir dönemde kullanılan stok değeridir. Buna göre; Kullanılma değeri = Birim değer x Kullanılan miktar şeklinde formüle edilebilir. Örneğin; birim değeri 100 TL olan stok edilmiş bir maldan 10 adet bir yılda tüketildiği taktirde o malın yıllık kullanılma değeri; 100 x 10 = 1000 TL dir.

9 5.3. Stok Kontrol Metotları Şekil 5.3. ABC Metoduna Göre Stok Sınıflandırması

10 5.3. Stok Kontrol Metotları Kalem Kontrol Derecesi Kayıt Türü Parti Büyüklüğü Gözden Geçirme Sıklığı Güvenilirliği A Sıkı Tam doğru Küçük Sürekli Az B Orta İyi Orta Ara sıra Orta C Gevşek Basit Büyük Nadiren Çok Tablo 5.2. ABC Metoduna Göre A,B,C Kategorilerinin Karşılaştırılması

11 5.3. Stok Kontrol Metotları Maksimum-Minimum Metodu Sabit sipariş periyodu belli aralıklarla sipariş verildiği için bazı durumlarda verilen sipariş miktarı çok az olabilmektedir. Bu durumu ortadan kaldırmak için uygulanan maksimum-minimum metodunda, sabit sipariş miktarı ile sabit sipariş periyodunun bazı özellikleri birleştirilerek daha rasyonel bir stok politikası izlenebilmektedir. (S, s) sistem olarak da nitelenen bu sistemde arzu edilen maksimum stok seviyesi (S) ile minimum stok seviyesi (s) baştan belirlenmektedir

12 5.3. Stok Kontrol Metotları Stoklar sabit zaman aralıklarında, örneğin iki haftada bir, gözden geçirilmekte ve stok miktarı önceden belirlenmiş minimum düzeyin altında ise sipariş verilmektedir. Eğer stok miktarı minimum düzeyin altında değilse sipariş verilmemektedir. Çünkü bu durumda eldeki stok miktarı büyük bir olasılıkla bir sonraki döneme kadar yetecek düzeydedir ve verilecek sipariş miktarı çok az olacaktır. Öte yandan, Maksimum-Minimum metoduna göre elde bulundurulması gerekli stok miktarı, yeniden sipariş miktarı, yeniden siparişe geçme noktasının bilinmesi gerekir.

13 5.3. Stok Kontrol Metotları Maximum Minimum Metodunun başlıca varsayımları şunlardır; 1. Stok tüketim oranı sabit olmaktadır, 2. Sipariş miktarının tamamı bir defada teslim edilmektedir, 3. Tüketim oranı tahmin edilebilmektedir.

14 5.3. Stok Kontrol Metotları Örneğin, AYNAZ A.Ş. nin minimum stok miktarının 300 ton olması istenmektedir. İşletmenin sipariş miktarı 3000 ton olarak tespit edilmiştir. İşletme yöneticileri, 3000 ton siparişi hangi stok miktarında yenilemek durumunda kalınacağını tespit edebilmek amacıyla tedarik süresinin ve stok tüketim oranının belirlenmesini istemektedir. Tedarik süresinin 1 ay ve aylık tüketim miktarının 500 ton olması durumunda yeniden siparişe geçme noktası şu şekilde hesaplanacaktır; YSGN = [Minimum Stok + (Tedarik Süresi x Aylık Tüketim Miktarı)] = [300 + (1 x 500)] = 800 ton

15 5.3. Stok Kontrol Metotları Yani, AYNAZ A.Ş. nin minimum stok miktarının 300 ton olması, tedarik süresinin 1 ay ve aylık tüketim oranının 500 ton olması durumunda işletmenin yeniden siparişe geçme miktarı 800 ton olmaktadır. Şekil 5.4. de, Maksimum-minimum metoduna göre elde bulundurulması gerekli stok miktarı yer almaktadır. Bu metoda göre stok tüketim oranının sabit olması ve siparişin tamamının bir defada teslim edilmesi durumu söz konusu ise stoklar şekildeki gibi değişmektedir.

16 5.3. Stok Kontrol Metotları Ekonomik Sipariş Miktarı Modeli İşletmelerde en uygun stok düzeyinin belirlenmesi amacıyla Ekonomik Sipariş Miktarı modeli kullanılmaktadır; Bu model işletme yöneticilerine stok düzeyiyle ve kullanımıyla ilgili sonuçlar vermesi nedeniyle önemlidir. Ekonomik Sipariş Miktarı modeli talebin kesin olarak bilindiği durumlarda yaygın olarak kullanılan stok kontrol modelidir

17 5.3. Stok Kontrol Metotları Şekil 5.4. Maximum Minimum Metoduna Göre Stok Kontrolü

18 5.3. Stok Kontrol Metotları Bu modelin varsayımları şu şekildedir; 1. Periyot başına talep miktarı kesin olarak bilinmektedir ve talep hızı sabittir. 2. Tedarik süresi (siparişin verilmesiyle elde edilmesi arasındaki süre) kesin olarak bilinmektedir ve sıfırdır. 3. Stoklama bir anda (ani olarak) yapılmaktadır. 4. Elde bulundurmama hali söz konusu değildir. 5. Sipariş miktarı bütün periyotlarda aynıdır ve kesikli değerler alma zorunluluğu yoktur. 6. Planlama dönemi sonsuzdur.

19 5.3. Stok Kontrol Metotları 7. Talep, tedarik süresi ve maliyetler (birim maliyet, sipariş maliyeti, elde bulundurma maliyetleri) sabittir. 8. Miktar ıskontosu yoktur. 9. Tüm talepler karşılanabilmektedir. Diğer bir ifadeyle, stoksuzluk durumu bulunma- maktadır. Dolayısıyla stoksuzluk maliyeti de bulunmamaktadır. Bu varsayımlar sonucu ortaya çıkan ekonomik sipariş miktarı modeli Şekil 5.5. de gösterilmektedir.

20 5.3. Stok Kontrol Metotları Şekil 5.5. Ekonomik Sipariş Miktarı Modeline Göre Stok

21 5.3. Stok Kontrol Metotları Sekil 5.5. den de görüldüğü gibi q1, q2, q3 stok düzeyleri, göz önüne alınan t1, t2, t3 planlama dönemleri boyunca zamanlara göre düzgün bir hızla azalmaktadır. Ekonomik sipariş modelinin amacı, işletmede bir üretim yılı içerisinde; ekonomik sipariş sayısı, ekonomik sipariş miktarı ve ekonomik sipariş süresi, tedarik süresi, yeniden siparişe geçme noktası, optimal stok maliyetini tespit etmektir. Bu nedenle ekonomik sipariş miktarı modelinin hesaplanma formülü şu şekildedir;

22 5.3. Stok Kontrol Metotları QY: Yıllık talep veya tüketim miktarı, EO: Her siparişte yapılan sipariş düzenleme gideri, CS: Ortalama stok değerinin yüzdesi olarak stok bulundurma maliyeti, CU: Birim başına satın alma maliyeti olmak üzere, Ekonomik Sipariş Miktarı (ESM) = olarak

23 5.3. Stok Kontrol Metotları Ekonomik Sipariş Sayısı (ESS1) = olarak, Ekonomik Sipariş Süresi (ESS2) = şeklinde hesaplanır.

24 5.3. Stok Kontrol Metotları Örneğin, yıllık adet büküm ipliği kullanma ihtiyacı olan İPSAN A.Ş. nin her sipariş için yapması gereken sipariş düzenleme gideri 55 TL, stok bulundurma gideri ortalama stok değerinin % 30 u ve birim başına satın alma maliyeti 0,25 TL ise bu işletmenin ekonomik sipariş miktarı (ESM), ekonomik sipariş sayısı (ESS1) ve ekonomik sipariş süresi (ESS2) şöyle olacaktır; Verilenleri yerine koyacak olursak; QY: adet, EO: 55 TL, CS: 0,30, CU: 0,25 TL.

25 5.3. Stok Kontrol Metotları ESM = = = adet ESS 1 = = = 31,9 32 kez ESS 2 = = = 11,4 12 gün şeklindedir.

26 5.3. Stok Kontrol Metotları Yani, yıllık adet büküm ipliği kullanma ihtiyacı olan İPSAN A.Ş. nin her sipariş için yapması gereken sipariş düzenleme gideri 55 TL, stok bulundurma gideri ortalama stok değerini n % 30 u ve birim başına satın alma maliyeti 0,25 TL olursa, bu işletmenin ekonomik sipariş miktarı adet, ekonomik sipariş sayısı 32 defa ve ekonomik sipariş süresi 12 günde bir gerçekleşecektir.

27 5.3. Stok Kontrol Metotları Üretim Maliyetlerinin Stok Kontrolüne Etkileri Bir işletmenin her departmanında olduğu gibi stok kontrolünde de olumlu ve olumsuz yönde değişen maliyet unsurları arasında bir denge noktası bulunmasına çalışılır. Stok kontrolünün de üretim maliyetlerini göz önüne alarak yapıldığı belli başlı durumları vardır. Maliyetler ile stok kontrolünün dikkate alındığı söz konusu ilişkiler şu şekildedir

28 5.3. Stok Kontrol Metotları Miktar ıskontoları: Dışarıdan satın alınan hammadde, malzeme ve parçaların sipariş miktarı büyüdükçe birim fiyatta miktar ıskontosu adı verilen bir indirim söz konusu olabilir. Satıcı firmalar da üretim programlarının düzgün ve stokların düşük tutmak amacı ile müşterilerini daha büyük partiler halinde satın almaya özendirmek ister. Bunun için sipariş hacmi büyüdükçe birim fiyatta belli oranlarda indirim yapacaklarını bildirirler. İşletmenin miktar ıskontosu ile sağlayacağı avantajlar gereğinden yüksek stok düzeylerinin doğuracağı maliyetlerle kıyaslanır.

29 5.3. Stok Kontrol Metotları Sipariş maliyetleri: İşletme içinde veya dışında olsun, sadece yeni bir sipariş verme nedeni ile yapılan masrafları kapsar. Örneğin, dışarıdan alınacak bir malzeme için istek formlarının hazırlanması, gerekli bölümlere (departmanlara) bilgi verilip onay alınması, satıcı firmalar arasında araştırma yapılması, kabul muayeneleri gibi faaliyetlerin yürütülmesinin bir maliyeti vardır.

30 5.3. Stok Kontrol Metotları Benzer şekilde, satıştan gelen istek üzerine üretim planlama ve kontrolünün bir parti mamul üretimini programlaması, iş emirlerinin düzenlenmesi, yükleme ve programlama faaliyetleri ile imalat hattında kalıp, takım, aparat değiştirme vb. işlemlerin doğuracağı maliyetlere katlanmayı gerektirir. Hazırlık maliyetleri sık sipariş vermekle sağlanacak yararlarla kıyaslanır.

31 5.3. Stok Kontrol Metotları Direkt malzeme maliyetleri: Genellikle kullanılan direkt malzeme üretilen miktarla doğru orantılıdır ve sipariş hacminin pek etkisi yoktur. Ancak bazı hallerde başlangıçta, tezgâh ayarı ve işçinin öğrenmesi gibi nedenlerle, ıskarta ve atılan malzeme oranı yüksektir. Dolayısıyla, böyle bir durumda parti hacmi büyüdükçe yani belirli bir süre içindeki sipariş sayısı azaldıkça, birim mamul başına düşen direkt malzeme miktarı azalma gösterir.

32 5.3. Stok Kontrol Metotları Direkt işçilik maliyeti: Direkt malzeme için ileri sürülen nedenler direkt işçilik içinde geçerlidir. İşçinin, daha önce yapılmış olsa dahi, birtakım işlemleri öğrenmesi için belirli bir süre geçmesi gerekir. Öğrenme süresi işlemlerin karmaşıklığına ve işçinin tecrübesine bağlıdır. Bu süre sonunda, işçinin birim mamule harcayacağı zaman %20-80 oranında azalabilir. Ustalık isteyen emek yoğun işlerde azalma oranı daha yüksektir. Sipariş hacminin küçüklüğü, yani mamulün sık sık değiştirilmesi, öğrenme ile sağlanacak işçilik süresi kazancını azaltır. Stok düzeylerini bir miktar yüksek tutup bu avantajdan yararlanmak daha ekonomik olabilir.

33 5.3. Stok Kontrol Metotları Fazla mesai veya vardiya maliyetleri: Satışlardaki dalgalanmaları karşılamak için talebi aşan üretim fazlasını önceden stoklamak yerine, yüksek talep esnasında üretim hızının fazla mesai veya vardiya sistemi ile artırılması düşünülebilir. Normal saatlerin dışında fazla çalışma, artan talebi karşılayabiliyorsa stoklama külfeti olmaz. Ancak fazla mesai ve vardiya çalışmasında işçilere normalin üstünde bir ücret ödenir. Bu takdirde stok bulundurmamakla sağlanacak kazancın ödenecek fazla ücretlerden büyük olmasına dikkat edilmelidir.

34 5.3. Stok Kontrol Metotları Yeni işçi alma, işçiyi eğitme ve işten çıkarma maliyetleri: Çalışma süresini uzatma yerine, talebin yüksek olduğu dönemlerde yeni işçi alınması düşünülebilir. Bu takdirde yeni alınan işçilerin eğitiminin ve işten çıkarmanın yükleyeceği maliyetler hesaba katılır.

35 5.3. Stok Kontrol Metotları Fazla kapasite maliyetleri: Belirli zamanlarda üretim hızını artırarak stoktan kaçınmanın bir başka yolu da elde fazla makine bulundurmaktır. Normal zamanlarda boş duran bir kısım makine gerektiği zaman devreye sokularak yüksek talep karşılanır. Ancak makine kapasitesinin yüksek tutulması daha fazla yatırım, amortisman ve tamir-bakım masrafı gerektirir. Birim mamul maliyetinin sabit ve değişir masraflarında bu nedenle meydana gelecek artışlar stok maliyetleriyle kıyaslanmalıdır.

36 5.3. Stok Kontrol Metotları Müşterinin kaçırılması maliyeti: Buna elde bulundurma maliyeti de denir. İsteği karşılanamayan müşteri başka firmaya giderse, gelecekteki ihtiyaçlarını da oradan temin etmek ister. Yani, geri çevrilen müşterilerin bir kısmı tamamen kaybedilmiş olur. Belirli bir anda ölçülmesi çok güç olan bu maliyet uzun vadede satış trendi veya pazar payının değişimi incelenerek tespit edilir. Müşteriyi kaçırmanın çok önem taşıdığı hallerde maliyete pek aldırış etmeksizin stok bulundurma yolu tercih edilir.

37 5.3. Stok Kontrol Metotları Yıpranma ve eskime maliyetleri: Saklanan malın zamanla bozulabilir nitelikte olması maksimum stok düzeyini sınırlar. Diğer taraftan moda veya teknolojik gelişme yüzünden stoktaki varlıkların değer kaybı söz konusu olabilir. Yıpranma ve eskime riskine rağmen fazla stok bulundurulacağı zaman dikkatli bir hesaplama yapmakta yarar vardır. Zira yıpranma ve eskimede belirsizlik bir hayli yüksek olup maliyetlerin hesaplanması oldukça güçtür.

38 5.3. Stok Kontrol Metotları Vergiler ve faiz masrafları: Ülkenin vergi yasaları, stokta fazla mal bulunması halinde işletmenin vergi yükünü artıracak nitelikte olabilir. Stokta bulunan her TL karşılığı varlık yatırım (veya bağlanan para) anlamına geldiğinden buna ödenecek faizlerin yükünü de düşünmek gerekir. Stoklara bağlanan para işletmenin hareket serbestliğini kısıtlar, normal faaliyetleri yürütemeyecek duruma düşmeye yol açar.

39 5.3. Stok Kontrol Metotları Depolama maliyetleri: Stokların korunduğu binalar veya yarı açık alanlar işletmenin kendi malı olsa dahi bir maliyet söz konusudur. Depolama alanının (veya hacminin) her birimi bir makine gibi düşünülebilir. Yani deponun da yatırım, bakım, işletme ve kullanma verimine ilişkin maliyetleri vardır. Stok düzeylerinin düşük tutulması veya depolama olanaklarının yerinde kullanılması bu maliyetlerin azalmasını sağlar.

40 5.3. Stok Kontrol Metotları Taşıma maliyetleri: Stok miktarlarının artması olumlu veya olumsuz yönde değişebilir. Üretim kaynağından depoya, depodan tüketim noktasına taşımada belirli miktarların altına inildiğinde maliyetler artabilir. Örneğin, taşınan miktar (veya sipariş miktarı) taşıma aracı kapasitesinin % 25 i oranında ise birim taşıma masrafı çok yüksek olabilir. Böyle durumlarda sipariş büyüklüğünün saptanmasında taşıma araçlarının kapasitelerini de göz önüne almakta fayda vardır.

41 5.3. Stok Kontrol Metotları Bunun aksi bir durum işletme içinde deponun aşırı doldurulması halinde meydana gelir. Sıkışık bir depoda araçlar tam kapasite ile ve normal hızla çalışamadığından kayıplar meydana gelir. Stok düzeylerinin tespitinde taşıma aracı ve depo kapasitelerinin hesaba katılmasına dikkat edilmelidir.

42 5.3. Stok Kontrol Metotları Fiyat değişiklikleri: Fiyatların hızla değiştiği spekülatif ve enflasyonist ortamlarda büyük önem taşır. Normal bir işletme sorunu olmamakla beraber özellikle ülkemizin ekonomik koşulları içinde fiyat değişiklikleri stok politikalarının saptanmasında büyük önem taşır. Dış ülkelerden ithal edilen temel hammaddelerin dünya fiyatlarındaki oynamaları dikkatle izlenerek stok kararları oluşturulur. İşletmenin finansal gücünün zayıflamasına yol açan fiyat dalgalanmalarına göre stok politikasından mümkün olduğu kadar kaçınmak sağlıklı bir işletme ekonomisi için şarttır.

43 5.3. Stok Kontrol Metotları Yukarıdaki maliyet unsurlarını ayrı ayrı hesaba katmak ve formüllere yerleştirmek hem güç hem pratik açıdan sakıncalıdır. Bunun yerine uygulama bakımından daha kolay bir gruplama yapılır: Sipariş maliyetleri: Yeni bir sipariş verileceği zaman ortaya çıkan maliyet unsurlarıdır. Stok bulundurma maliyetleri: Elde bulundurma maliyetleri adı ile de bilinirler. Bir varlığın stokta bulunması veya bu yolda çaba harcanması sonunda meydana gelirler.

44 5.3. Stok Kontrol Metotları Stok bulundurmama maliyetleri: Elde bulundurmama maliyetleri de denir. İstenilen varlığın stokta bulunmaması veya yeterinden az bulunması ile ortaya çıkarlar. Daha önce 13 kalem olarak tanımlanan stoklarla ilgili maliyet unsurlarından her biri bu üç gruptan birine dâhil edilebilir. Etkili bir stok kontrolü bu maliyetler arasında optimal denge noktasını bulan politikaların saptanması ve işlemlerin uygun yöntemlerle yürütülmesinden ibarettir.

45 Mal veya hizmet üreten işletmeler, üretimlerini gerçekleştirirken üretimleri sırasında makine, araç-gereç veya tezgâhlarında meydana gelebilecek arızalanmalara karşı nasıl bir önlem alacaklarına doğru karar vermelidirler. Zira işletmelerde, üretim sırasında çıkabilecek bir makine arızası üretimin duraksamasına, üretimin duraksaması da müşteri taleplerinin zamanında ulaşmamasına neden olacaktır. Böyle bir durum da, işletmenin talep kaybına neden olabilir, zarar etmesine hatta işletmenin kapanmasına kadar gidebilecek sonuçlar doğurabilir.

46 İşletmeler, makinelerinin arızalanmalarından dolayı üretimlerinin aksamaması için yedekte birkaç makineyi bulundurmayı tercih edebilmekte ya da arızalanan makine onarılana kadar başka bir makineyi kullanarak üretime devam etmeyi tercih edebilmektedirler. Ancak her iki durumda, kısa ve uzun vade de üretimi devam ettirici ekonomik bir çözüm olmamaktadır. Çünkü işletmede yedek olarak tutulan makine veya makineler maliyetler açısından ek yük anlamına gelirken sermayenin de atıl tutulmasına neden olacaktır. Öte yandan, onarılan makine kullanılmaya başlanıldıktan sonra ikame edilen makine işletmede atıl bir şekilde bekletilecektir. Bu da, sermaye (kaynak) israfına yol açacaktır.

47 Üretimin aksamaması için yukarıda sözü edildiği gibi yapılan bir üretim anlayışı şüphesizdir ki doğru ve akılcı bir yöntem değildir. Özellikle sürekli (seri) üretim ve proje üretim sistemiyle üretim yapan işletmelerde makinelerin yer değiştirmesi veya üretimdeki akışkanlığın yön değiştirmesi kolay uygulanacak ya da kolay adapte olunacak bir durum değildir. Çünkü bu tür üretim sistemiyle çalışan işletmelerde üretim kapasitesindeki büyüklük üretim sistemindeki değişikliğe engel olacaktır.

48 Dolayısıyla işletme yönetiminde, üretimin aksamaması için alınacak önlemler yedek makine bulundurmak ya da arızalanan makinenin yerine ikame bir makine almakla değil, elde bulunan kıt kaynakların en etkin ve en verimli bir şekilde kullanılmasıyla yapılacak olan üretim şekli olmalıdır. İşletmelerde üretim sırasında makine, araç-gereç veya tezgâhların arızalanmaması mümkün değildir. Bu nedenle makinelerdeki arızalanmaların en aza indirilmesine ya da mümkün olan en kısa sürede arızların giderilmesine çalışmalıdır.

49 Bu nedenle, üretimin yavaşladığı dönemlerde makineler sıra sıra gözden geçirilerek makinelerin periyodik bakımları yapılmalıdır. Öte yandan, makinelerin kullanım ömürleri göz önüne alınarak kullanım ömrü azalan makine veya makinelerin yenisiyle değiştirilmesi akılcı bir yol olacaktır. İşte tüm bu sebeplerden dolayı, işletme yöneticileri belli dönemlerde üretim yöneticileriyle bir araya gelerek üretimin aksamaması için iyi bir tamir-bakım planı oluşturmaları gerekir.

50 Bakım Planlamasının Tanımı ve Önemi Bakım, sistemleri veya makineleri faal vaziyette, arızasız çalışma durumunda tutmak veya arızalanan makine, araç-gereç ve tezgâhları en kısa sürede faal konuma döndürmek için yapılan faaliyetleri içerir. İşletme faaliyetlerinin kesintisiz olarak sürdürülebilmesi için beklenmeyen arızaları ve olası şikâyetleri mümkün olduğu kadar kontrol altına alabilmek ve işletmenin iyi durumda devamını sağlamak için yapılan işlem ve faaliyetler bakım kapsamına girer. Kısaca bakımın hedefi, üretim makine, araç-gereç ve tezgâhları çalışma etkinliğini maksimum yapmak şeklinde tanımlanabilir.

51 Günümüz işletmelerinde modern, karmaşık özellikteki makinelerin yaygın bir şekilde kullanılması bakım ve tamir işlerinin düzenli bir şekilde plan ve programlara uygun olarak yapılmasını zorunlu hale getirmiştir. Bununla birlikte bir fabrikada üretimin otomatik makinelerle yapılması durumunda çeşitli bölümler birbiriyle yakın ilişki içerisinde olduğundan herhangi bir makinenin bozulması fabrikanın diğer bölümlerinde olumsuz sonuçların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bu durumda üretimde aksamalar meydana gelebilecektir.

52 Bakım Planlaması, bir işletmenin sürekli olarak çalışır durumda olmasını sağlamak amacı ile yapılacak olan faaliyetlerin planlamasına denir. Bakım planlaması, özellikle üretim sisteminin büyümesi ve üretim miktarının artması durumunda önem kazanmaktadır. Bakım planlamasının seri üretim yapan işletmelerde üretim akışı üzerindeki etkileri daha büyük olmaktadır.

53 Örneğin; bir petrol rafinesinde üretim sisteminin herhangi bir noktasındaki arıza tüm üretimin durmasına neden olabilir. Bundan dolayı bu ve benzeri üretim yapan işletmelerde sürekli bir bakım ekibi bulunmaktadır. Bir işletmenin bakım planlaması, bakım mühendisliği aracılığıyla yapılmaktadır. Bakım planlaması, işletmelerdeki tüm fiziksel ve teknik imkânların (makine, araç-gereç, bina, vb. gibi) arıza yapmadan sürekli olarak çalışabilir durumda olmalarını sağlamaya çalışmaktadır.

54 Bir işletmede kullanılan en küçük el aletinden en büyük bir tezgâha kadar kullanılan her türlü alet veya araçgereçler zamanla yıpranmaktadır. Dolayısıyla, makine, araç-gereçlerin veya tezgâhların bakımının kaçınılmaz bir faaliyet olduğu unutulmamalıdır. Bakım masrafları, imalat ve üretim tesislerinin toplam işletme giderlerinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Üretim faaliyeti türüne göre bakım masrafları, işletmelerde toplam maliyetlerin % 15 ile % 60 lık bölümünü oluşturmaktadır.

55 Öte yandan, bakım masraflarının büyük bir kısmı, yanlış, sistematik olmayan ve planlı bir şekilde gerçekleştirilmeyen bakım planlaması nedeniyle boşa harcanmaktadır. Etkin olmayan bakım planlaması ayrıca üretilen ürünün kalitesine de büyük etki yapabilmektedir. Rekabetçi bir piyasada bu etki önemli sonuçları da beraberinde getirmektedir. Şöyle ki, işletme, piyasa da daha kaliteli üretilen mallara karşı rekabet edemez ve müşteri talebinin azalması sonucu piyasadaki pazar payını giderek düşürebilir.

56 Endüstriyel gelişmeye paralel olarak işletmelerin büyümesi, arıza nedeniyle meydana gelen duraksama maliyetlerinin artması ve müşteri tatminsizliğinin artması, piyasa ortamında diğer rakipler karşısında rekabet üstünlüğü elde edebilmek için son yıllarda bakım faaliyetlerine verilen önemi arttırmıştır. Sermayenin verimli olarak kullanılabilmesi, maksimum sermaye gelirinin sağlanması (başka bir deyişle mevcut makinelerle maksimum düzeyde üretim yapılması), makinelerin faydalı kullanım ömrünü en üst seviyeye taşınmasına ve bunların en az masrafla gerçekleştirilmesine bağlıdır

57 Bakım Planlamasının Amaçları Üretim sisteminde meydana gelen arızalar üretim sürecinin sekteye uğramasına, başka bir deyişle kayıp zamanların çoğalmasına neden olmaktadır. Üretimde uygulanacak bir bakım planlaması, üretim sistemindeki arızaların sıklığını veya arızaların ciddiyetini azaltarak, en etkin ve verimli şekilde makinelerin çalışmasını sağlamaktadır.

58 Bakım planlamasının amaçlarını şu şekilde sıralanabilir; Malzeme ve bakım faaliyetleri nedeniyle üretken zaman ve maliyet kaybını en aza indirmek, İşletmenin yatırımlarını korumak, devamlılığını sağlamak, Üretim için optimum makine, araç-gereç veya teçhizatı hazırlamak, Üretim teçhizatlarının çalışma düzeyini maksimum yapmak, İşletmedeki makinelerin periyodik bakımını ve kontrolünü yapmak, yıpranmasını önlemek,

59 İşletmedeki tesis, makine ve teçhizatların faydalı ömrünü uzatmak ve hizmet süresini arttırmak, Yıpranmayı ve eskimeyi en düşük düzeye indirerek işletmenin değerlerini korumak, İşletmedeki makinelerin arızalanmalarını asgari düzeye indirmek, Makinelerin beklenmedik anda durmalarını ve bozulmalarını en az düzeye indirmek, İşletmedeki mevcut makine ve parçaların kalitesini yükseltmek,

60 Üretilecek ürünün kalite düzeyini koruyacak veya arttıracak şekilde işletme imkânlarının elverişli ve tutarlı olmasını sağlamak, Üretim sistemindeki bozulmaların anında giderilmesi amacıyla hızlı bir yenileme düzeni kurmak ve bunun için gerekli olan araç-gereçleri bulundurmak, Bozulma ve hasarların önüne geçinmesi amacıyla düzenli gözlem yapılması, kayıtlarının tutulması ve gerektiğinde kritik parçaların değiştirilmesi, Tüm bu bakım faaliyetlerini uzun dönemde en düşük maliyetle gerçekleştirmek.

61 Sıralanan bu amaçlardan anlaşılacağı üzere bakım planlaması, üretimin aksamamasını veya bu aksamaların minimuma indirilmesini, kaynakların en iyi şekilde kullanılmasını, arıza oluşumlarının önlenmesini, bakım faaliyetlerinin en kısa zamana indirgenmesini ve bu faaliyetlerin işletme içinde istenen etkinliğe ulaştırılmasını sağlamaktadır

62 Bakım Planlamasının Üretime Etkisi Bakım planlamasındaki aksamalar üretim akışında durmalara sebep olacağından meydana gelen üretim kayıpları verimliliği azaltarak maliyetleri arttırılır. Bakım faaliyetlerinin aksamasının üretim faaliyetlerine etkisi aşağıdaki şekilde olacaktır: Makinelerin ve makinelerde çalışan işçilerin boş kalması sonucu meydana gelen üretim kayıpları, Genel işletme giderlerinin artması, Endirekt işçilik giderlerinin artması, Yetersiz üretim nedeni ile müşteri ihtiyaçlarının karşılanamaması ve satışlarda meydana gelen düşüşler,

63 Aksaklığın meydana geldiği bölümle ilgili diğer bölümlerdeki gecikme ve boş beklemelerin yol açacağı üretim kayıpları, Iskarta oranı ve defolu üretimin artması sebebiyle kalitenin düşmesi, İşletmeye verilmiş olan siparişlerin zamanında karşılanmaması sonucunda müşterilerin kaybedilmesi ve tazminat ödenmesi. Düzenli bir bakım planlamasıyla yukarıda açıklanan olumsuz etkiler ortadan kaldırılmaktadır. Bunun sonucunda işletmenin kaynakları etkin ve verimli kullanılarak işletme hedeflerine ulaşılabilmektedir.

64 Bakım Planlama Departmanının Fonksiyonelliği Bir işletmede, bakım planlama departmanına verilen görevler ana fonksiyonlar ve yardımcı fonksiyonlar olmak üzere iki grupta toplanmaktadır.

65 Bakım Planlama Departmanının Ana Fonksiyonları Bakım planlama departmanının ana fonksiyonlarında şu işlemler sırasıyla gerçekleştirilmektedir; Mevcut donatımın bakımı: Bu bakım türü, mümkün olduğu kadar hızlı ve ekonomik bir şekilde üretim araçlarının gerekli onarımlarını yapmak, bu onarımları tahmin etmek ve mümkün olan yerde koruyucu bakım uygulamak şeklinde olmaktadır. Bütün bunların yapılması için elde yetenekli elemanın ve yeterli kayıtların bulunması gereklidir.

66 Mevcut binaların ve arazinin bakımı: bu bakım türünde, binaların onarımı ve binaların çevresinin bakımı yapılmaktadır. Bu işlem genellikle bakım departmanına verilmektedir. Donatımın muayenesi ve yağlama: Orta ve büyük boyutlu işletmelerde, standartlaştırılmış yöntemlerle bakım departmanı tarafından bu işlemler gerçekleştirilmektedir. Bu işlemler için uygulanacak yöntem ve kurallar da bakım departmanı tarafından yapılmaktadır. Ayrıca, sonuçların yorumlanması ve gerekli düzeltici eylemler de bu departman tarafından gerçekleştirilmektedir.

67 Değişiklikler ve yeni donatımın kurulması: Küçük işletmelerde bu tür işler, işletme dışındaki firmalarca üstlenilmektedir. Büyük işletmelerde bu görev genellikle, bakım departmanına verilmektedir.

68 Bakım Planlama Departmanının Yardımcı Fonksiyonları Bakım planlama departmanının yardımcı fonksiyonlarında şu işlemler sırasıyla gerçekleştirilmektedir; Stokların Yönetimi: Büyük işletmelerde genel depolar ile mekanik depolar arasında fark vardır. Bakım işlemleri ile yakın ilgisi nedeniyle mekanik depoların yönetimi bakım departmanına verilmektedir.

69 İşletmenin Korunması: Sadece küçük işletmelerde bu görev bakım departmanına verilmektedir. Hurdanın elden çıkarılması: Elden çıkarılacak hurda çok fazla ise, ayrı bir birim kurulması gerekir. Eğer elden çıkarılan malzeme, mekanik donatım, kağıt, konteynır vb. ise bu görev bakım fonksiyonuna verilir.

70 Artıkların yok edilmesi: Bakım planlama departmanının kurulmasında şu kuralların göz önüne alınması yararlı olacaktır; 1. Yetki bölünmesi mümkün olduğu kadar açık olmalıdır. 2. Düşey yetki ve sorumluluk hatları mümkün olduğu kadar kısa olmalıdır. 3. Bir kişiye rapor veren eleman sayısı üç ile altı arasında tutulmalıdır. 4. Değişen kişi ve koşullara uymak üzere periyodik olarak gözden geçirilen esnek bir organizasyon yapısı kurulmalıdır.

71 Öte yandan bakım planlama departmanının organizasyonu üzerinde şu faktörler de etkilidir: İşlem türü: Bakım özellikle bir alanda olabilir (Binalar, makineler, elektrik donanımı vb.) İşlemlerin sürekliliği: Haftada beş gün, tek vardiya çalışma ile haftada yedi gün üç vardiya çalışmada bakım fonksiyonları birbirinden farklıdır. Birinci durumda tek bir kişiye sorumlu elemanlar ile tüm koruyucu bakım işlemleri yürütülebilir. İkinci durumda ise, sorumluluk (bakımın yapılması gereği ortaya çıktığı zaman) gerçekleştirileceği düzeyde bölünmelidir.

72 İşletmenin Büyüklüğü: Özellikle denetim elemanlarının sayısını saptamada önem kazanmaktadır. Çok sayıda bakım elemanlarının bulunduğu bir işletmede, çok fazla uzlaşma sağlamak için fazla miktarda denetim elemanı kullanılabilir. Bakım departmanının uğraş alanı: Bu bir yönetim politikasıdır. Ana ve yardımcı bakım fonksiyonları yönetim tarafından belirlenir. İşgücünün eğitim durumu ve güvenilirliği: Ek eğitim ve denetici yoğunluğu ihtiyacı bakım planı üzerindeki etkisi nedeniyle göz önüne alınmalıdır.

73 Bakım departmanının organizasyonunun kurulmasında üzerinde durulması gereken başka bir konuda, departmanının kime sorumlu olduğunun belirlenmesidir. Bu konuda 2 görüş vardır; Birincisine göre; bakım departmanı, hizmet verdiği üretim departmanından bağımsız olarak, doğrudan tepe yönetimine sorumlu olmalıdır. İkinci görüşe göre; bakım departmanının sorumlu olduğu düzeyin, bakım etkinliği üzerinde hiçbir etkisi yoktur.

74 Bu iki zıt görüş nedeniyle genel kabul görmüş yaklaşım şu şekildedir: Bakım mühendisliğinin, hizmet verdiği departmana sorumlu olmalıdır. Bu, fabrika müdürü, üretim şefi veya organizasyona bağlı olarak imalat müdürü olabilir. Eğer işletme içi ilişkiler iyi kurulmuşsa, bakım mühendisliğinin doğrudan, genel müdür yardımcısına veya benzeri tepe yönetimine sorumlu olması gerekli değildir. Öte yandan bakım mühendisliği, işletmedeki diğer departmanların sorumlu oldukları düzeyde bir sorumluluğa sahip olmalıdır.

75 Bakım Çeşitleri İşletmelerde yapılan bakımlar en genel şekliyle planlı bakım ve plansız bakım olmak üzere iki sınıfa ayrılmaktadır. Makine arızalarını beklemeden makinelerin bakıma alındığı bakım türüne Planlı Bakım, makineler arızalandığında veya acil müdahale edilmesi gereken durumlarda yapılan bakım çeşidine ise Plansız Bakım adı verilir. Şekil 5.6. da genel olarak bakım çeşitleri yer almaktadır.

76 Önleyici Bakım Bu bakım yönteminde, makine arızalarını ortadan kaldırmak için iki çözüm yolu geliştirilmiştir: Birincisi; arızaya neden olabilecek temel faktörler ortadan kaldırılarak makine çalışmaya dayanıklı hale getirilir. Buna örnek olarak yağ kirliliği ve ısınma gösterilebilir. Bu problemlerin önceden tanınması ve giderilmesi işlemine önleyici bakım denir.

77

78 İkincisi ise; erken arıza belirtileridir. Her ne kadar önleyici bakım uygulaması ile arızaya sebep olan nedenler gözlenip ortadan kaldırılarak arızanın ortaya çıkması önlenmeye çalışılsa da, bu her zaman mümkün olamamaktadır. Bu nedenle, arızaların ortaya çıktığı an belirlenmeli ve makine ciddi bir şekilde arızalanmadan gereğinin yapılması sağlanmalıdır. Bu yönteme de uyarıcı bakım adı verilir.

79 Stratejik olarak, her iki bakım türü de birden uygulanmalıdır. Bu iki yöntemin birlikte uygulanması işletmede makine arızalarını, dolayısıyla beklenmeyen duraksamaları ciddi olarak azaltmakta ve aynı oranda da üretim ve verimliliği arttırmaktadır. Zaten, uyarıcı bakım işletmede yerini aldığında ve sistem olarak oturduğunda otomatik olarak önleyici bakım gündeme gelmekte ve uygulamaya geçilmektedir. Bu yöntemde esas olarak dikkat edilecek nokta makinenin sağlıklı konumudur, hastalıklı konumu değildir.

80 Önleyici bakım çeşidinin üretime sağladığı faydalar şöyle sıralanabilir: Makinelerin zamanında sıhhatli ayarları yapıldığından makinelerden daha iyi verim elde edilebilmektedir. Böylece çıktı kalitesi muhafaza edilmekte ve kusurlu çıktı oranı azalmaktadır. Bakım masrafları azalmaktadır. Planlı bakım, işçi ve malzeme masraflarında tasarruf sağlanmaktadır. Onarım masrafları azalmaktadır. Ara kontrollerde yapılan işlemler ve değiştirilen parçaların maliyetleri, arızalara nazaran daha düşük olmaktadır.

81 Arızalardan oluşan ara onarımlar azalmakta ve onarımlar arasında geçen süre uzamaktadır. Böylece bakım, işgücü ve teçhizatlardan daha iyi istifade edilmektedir. Makinelerin faydalı ömrü uzamaktadır. Genel olarak daha iyi bir bakım sebebiyle makinelerin yenilenmeleri için gereken zaman uzamaktadır. Daha az makine arızası olacağından duraksamalar daha iyi kontrol edilebilir ve makine kullanım süresi arttırılabilir. Bunun sonucu imalat miktarı artar ve daha kesin teslim zamanları tespit edilebilir. Yedek makine ve teçhizat ihtiyacı azalmakta ve tesisin yatırımında tasarruf sağlanmaktadır

82 Daha iyi yedek parça kontrolü yapılabilmekte ve stok miktarı azaltılabilmektedir. Böylece yedek parça ve stoklama masraflarından tasarruf sağlanır. Daha uygun bir çalışma ortamı sağlanır. Gerekli araştırmalar yapılarak lüzumsuz işler veya yanlış uygulamalar düzeltilebilir. Arızalar sebebiyle üretimde çalışan işçilerin prim kaybı daha az olmaktadır. Öte yandan, işçilerin emniyeti ve tesisin korunması daha iyi temin edilebilmektedir. Böylece tazminat ve sigorta masrafları daha az olmaktadır.

83 Koruyucu Bakım Koruyucu bakım tekniği, makinelerde hasara neden olabilecek hataların düzeltici ve koruyucu bakım yöntemleri ile önlenerek, hasarın oluşma süresinin uzatılabileceği varsayımıyla ortaya çıkmış bir bakım tekniğidir. Merkezi yönetime sahip her endüstriyel işletmede, bakım faaliyetleri bir bakım sistemi esas alınarak yapılmaktadır.

84 Koruyucu bakım yöntemi, üreticinin önerdiği bakım periyotları içinde, makineler arıza yapsın yapmasın durdurulup tamir ve bakımını gerektirmektedir. Aynı şekilde, öngörülen ömür dolduğunda makine parçaları arızalı olsun olmasın değiştirilmektedir. Bu bakım yönteminde, en uygun bakım aralığının tespiti oldukça güçtür. Buna rağmen uygulama açısından en kolay yöntemdir. Öte yandan koruyucu bakım yönteminin en önemli tercih sebebi, uygulanması ve organizasyon yapısı bakımından çok fazla masrafa neden olmamasıdır.

85 Koruyucu bakım sisteminin asıl amacı, üretim hattında kullanılan makinelerin sürekli olarak aynı güvenilirlikte kalmalarını sağlamaktır. Koruyucu bakım sisteminin, düzenli ve sürekli bakım organizasyonu sağlaması, beklenmeyen arızaların ortaya çıkma sıklığını azaltması, makine ve araç-gereçlerin faydalı kullanım ömürlerini arttırması sistemin olumlu yönlerini oluşturmaktadır. Bu yöntem, arızi bakımdan daha ileri bir yöntem olsa da, makineleri bazen arıza olmaksızın durdurmayı öngörmesi sistemin dezavantajını oluşturmaktadır.

86 İşletmelerde, en büyük maddi zararlardan birinin duraksamalardan ötürü kaybolan üretimden gelmesi, bu yöntemin maliyet açısından bazen maddi zararlara yol açabileceğini göstermektedir. Ayrıca, pek çok makine için tayin edilen ömür, laboratuvar şartlarında yapılmış ortalama hesaplara dayanmaktadır. Ancak, gerçek işletme şartlarında bazı parçalar, bu verilen ömürden çok önce kullanılamaz hale gelebileceği gibi, birçoğu da bu ömrü aşarak çok daha uzun süre kullanılabilmektedir. Bu nedenle, beklenmeyen arızalardan kaynaklanabilecek üretim kayıpları tam olarak engellenememektedir.

87 Arızi Bakım En ilkel bakım yöntemi olup, makineler arızalandıktan sonra tamir yoluna gidilmektedir. Makinelere, servis süresince gereken yağlama, temizleme gibi işlemlerin uygulanması bakım planı dahilinde yapılmaktadır. Arıza anında, makinenin varsa yedeği devreye alınmaktadır. Eğer yedek makine yoksa makinenin onarımı tamamlanana kadar üretim veya hizmet durmaktadır. Esas olarak, henüz bakım planlaması yapacak teknik düzeye ulaşmamış işletmelerde kullanılan bir yöntemdir.

88 Sistemin tek avantajı, makinenin ya da parçanın tamamıyla aşınmasından yani faydalı ömrün bitişinden sonra servisten çıkarılmasıdır. Makinenin arızalanması durumunda yedeğini bulundurmak hem işletmeye maddi bir yük getirecek, hem de depolama sorunu oluşturacaktır. Hasarın ne zaman, hangi donamında meydana geleceği bilinmediğinden, arıza anında gerekli yedek donanım stokunun fazla olması beklenemez. Bu da, tamir için gereken duruşların genellikle uzun süreli olmasına neden olmaktadır.

89 Bu nedenle, sağlıklı bir üretim organizasyonunun veya iş planlamasının yapılması mümkün olamamaktadır. Öte yandan, makine arızalanmalarında çok ufak bir rulman arızası yüzünden çok büyük ve pahalı bir makinenin kaybedildiği bile görülebilmektedir. Bu nedenlerden ötürü, büyük makinelerle çalışan büyük işletmeler bu yöntemi terk etmiştir

90 Acil Bakım Diğer bir plansız bakım çeşidi de acil bakım dır. Bu bakım şekli, ciddi ve hayati önemi olan arızalanmaları önlemek amacıyla yapılan ve arıza durumlarında derhal uygulanması gereken bakım şeklidir.

91 Bakım Planlamasının Uygulanması İşletmelerde Bakım Planlamasından beklenen sonuçların sağlanabilmesi için etkin bir uygulama yapılması önemlidir. İşletmelerde bakım faaliyetlerinin planlara ve programlara uygun olarak yapılmasını kontrol edecek etkin bir denetim sistemi kurulmalıdır. Bu şekilde yapılması gerekli olan işler öncelik sırasına konularak, gerekli olan malzeme, araç-gereç hazır durumda bulundurularak, bakım faaliyetlerini yürüten işçilerden ve bakım malzemelerinden optimum bir şekilde faydalanmak mümkün olabilir.

92 Bir işletmede bakım faaliyetlerinin planlanması işletmenin büyüklüğüne bağlı olmaktadır. Büyük bir işletmede bakım faaliyetlerini planlamak amacıyla bir bakım bölümü kurulması gerekli olmasına karşılık, küçük bir işletmede bakım işlemini bakım ustası yapabilmektedir. Bir bakım planlamasının başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli olan şartlar şunlardır:

93 Bakım faaliyetlerini planlayacak ve programlayacak kişilere gerekli yetkilerin verilmesi, Bakım yöneticisi ve ekibine gerekli olan tüm bilgilerin verilmesi, Bakım faaliyetlerinin işletmenin üretim plan ve programlarına uygun olarak yapılmasının sağlanması,

94 Bakım faaliyetlerini hızlandırmak ve kurulan sistemin güvenirliğini arttırmak için bakım talimatları hazırlanmalıdır. Bakım faaliyetlerine ilişkin bilgi akışını ve denetimini kolaylaştırmak amacıyla yapılan hizmetlerin teknik sonuçları ve maliyetleri bir rapor halinde düzenlenerek üretim ve muhasebe bölümlerine gönderilmelidir. Bu şekilde üst yönetimin ihtiyaç duyduğu bilgiler elde edilebilir. Bakım talepleri bir merkezde toplanarak, bu merkezde yer alan bakım yöneticisinin onayı ve bilgisi olmadan hiçbir bakım işlemi yapılmamalıdır.

95 Üretim yapan işçiler çok acil durumlar dışında bakım işlemleri yapmamalıdır. Ancak bakım ustalarına yardım etmek amacıyla bakım ustalarının gözetimi altında yapabilirler. Bakım amacıyla malzeme depoları düzenli bir şekilde kontrol edilerek, bakım için gerekli olan malzeme stokları hazır olmalıdır. Bakım faaliyetleri etkili bir şekilde yapıldıktan sonra bütün bakım faaliyetlerinin kaydedilmesi gerekir.

96 Bakım faaliyetlerinin etkin bir şekilde yapılması fabrikanın güvenirlik derecesini artıracaktır. Bunun sonucunda bakım faaliyetleri planlı bir şekilde yürütülerek, beklenmedik arızalar minimum düzeyde tutularak üretim sisteminin tamamıyla sürekli bir şekilde çalışması sağlanır. Fabrikanın güvenirliğini arttırmak amacıyla izlenecek olan politikalar, işletmenin büyüklüğüne, çalışan personelin durumuna, üretim sistemine, kullanılan makine, araçgereç vb. faktörlere bağlı olmaktadır

97 Bakım Planlamasına Alternatif Politikalar Bir fabrikanın güvenilirliğini artırmak için izlenecek yolun yani temel politikanın belirlenmesi şarttır. İşletmenin yapısı ve diğer kısıtlayıcı faktörler bakım politikasının seçiminde rol oynar. Bir işletme şu 5 ana politikadan birini veya birkaçının uygun kombinasyonunu seçme sorunu ile karşılaşabilir:

98 Bakım ekibini geniş, kullanılan araç sayısını yüksek tutmak: Bu yol seçildiği takdirde, arıza yapan bir makineyi o anda tamir edecek ekibin hazır bulunması, arızaya derhal müdahale etme olasılığını arttırmaktadır. Makinelerin boş bekleme süresi kısalır. Buna karşılık bakım ekibinin ve araçlarının boş kalma oranı yüksektir.

99 Koruyucu bakıma ağırlık vermek: Fabrikalarda koruyucu bakım, tıpta hastalık meydana gelmeden önleyici tedbirlerin alınmasına benzemektedir. Koruyucu bakımla beklenmedik arızaların üretimi aksatması büyük ölçüde önlenmiş olmaktadır. Ancak bu yoldan gidildiğinde daha sık yapılan bakımların ve zamanından önce değiştirilen parçaların maliyetlerini, sağlanacak yararlarla kıyaslamak gerekir.

100 Yedek üretim kapasitesi bulundurmak: Üretim hattının kritik noktalarında bir arıza meydana geldiğinde derhal devreye sokulabilecek yedek makineler bulundurulur. Burada da, üretimin durması ile ortaya çıkan kayıplar yedek makinelerin maliyetleriyle kıyaslanarak bir karar verilir.

101 Makinelerin güvenilirlik derecesini artırmak: Üretimde kullanılacak makinelerin, fiyatları yüksek fakat ömürleri uzun olan tiplerini seçmek ve böylece arıza olasılığını azaltmak mümkündür. Değişecek yedek parçalar için de aynı şey yapılabilir. Dolayısıyla güvenilir makine kullanarak arıza kayıplarını azaltmada da bir maliyet kıyaslaması söz konusudur.

102 İş istasyonları arasında yarı mamul stokları bulundurmak: Meydana gelen bir arıza nedeni ile iş akışının durmasını önlemek için tamir süresince diğer iş istasyonlarına önceden biriktirilmiş yarı mamul stoklarından besleme yapılır. Yarı mamul stoklarının kapladığı alan ve bunlara bağlanan para bir maliyet unsuruyla karşılaştırılmalıdır.

103 Yukarıdaki politikaların her birinde ortak özellik vardır. Şöyle ki, bütün işletme politikalarında mevcut olan bu özellikler, her politikanın getireceği yararlara karşılık bir takım maliyetleri ortaya çıkarmaktadır. Bakım planlama sisteminde önemli olan nokta, yapılan yatırım ve harcamaları ile sağlanan yararlar arasında olumlu yönde bir denge kurulmasıdır. Bu amaçla yapılan ekonomik analizlerde kullanılacak olan temel verileri, işletmenin üretim maliyetleri ve makinelerin arıza karakteristikleri oluşturur.

104 Bakım Planlamasıyla İlgili Maliyetler Bakım politikaları, bakım faaliyetlerinin en verimli bir şekilde ve en az maliyetle icra edilmesine yöneliktir. Bakımla ilgili hemen hemen tüm stratejik düzeydeki kararlar da bakım maliyetlerinden etkilenmektedir. Dolayısıyla üretim kuruluşlarında bakım maliyetlerini gerçekçi bir şekilde belirlemek ve zaman içinde titizlikle takip etmek çok önemlidir.

105 Bakım çalışmaları sırasında meydana gelen maliyetler üç grupta toplanmaktadır: Koruyucu bakım maliyetleri: Muayene, ayarlama, yağlama, parça değiştirme revizyon ve rektifiye işlemleri için yapılan harcamalardan oluşmaktadır. Arızi bakım maliyetleri: Plan dışı bakım kapsamına giren her türlü acil bakım ve onarım çalışmaları için yapılan harcamalardan oluşmaktadır. Dolaylı Bakım maliyetleri: Bakım sırasında üretimin durmasından dolayı üretim kaybının yol açtığı maliyetlerden oluşmaktadır.

106 Bakım çalışmalarında meydana gelen arızalanmalar da pahalı olabilmektedir. Bu yüzden makinenin veya üretim sisteminin üretkenliğini korurken, bakım politikalarına bağlı maliyet faktörleri arasında bir denge kurmak gerekir. Maliyetler arasındaki bu denge ilişkisi şekil 5.7. de gösterilmektedir.

107 Şekil 5.7. de iki önemli nokta görülmektedir. Birincisi, toplam bakım maliyetleri dolaysız maliyetlerden çok daha yüksektir ve bu nedenle maliyetlerin üzerinde önemle durulması gerekmektedir. İkincisi, toplam maliyet eğrisi minimum noktada oldukça yayvan olduğundan planlı bakım çalışmalarının en uygun düzeyinden yapılabilecek bazı sapmalar önemli sonuçlar doğurmayacaktır. Ancak bu sapmalar kaçınılmazdır. Çünkü dolaylı bakım maliyetlerini titizlikle belirlemek güçtür.

108 Fabrikanın hizmet verebilmesi için gereken günlük değişiklikler, ürünler arasındaki katma değer farklılıkları ve hatalı bakım yüzünden ortaya çıkan fazladan üretim maliyetlerinin oranını belirlemenin güçlüğü, dolaylı maliyetlerin hesaplanması için önceden belirlenmiş bir formülün kullanılmasını gerektirir. Gündelik uygulamalarda, gerekli koruyucu bakım düzeyinin belirlenmesinde toplam bakım maliyetleri yaklaşımının önemli yararlar sağladığı görülmektedir

109 Şekil 5.7. Bakım Planlaması İle İlgili Maliyetler Arasındaki İlişki

Benzetim. 10. Ders. Bakım Yönetimde. Benzetim

Benzetim. 10. Ders. Bakım Yönetimde. Benzetim Benzetim 10. Ders Bakım Yönetimde Benzetim Giriş 1 Üretimin programlara uygun biçimde sürdürülmesi, servis sektöründe hizmetin akamadan sürdürülebilmesi üç temel üretim ve servis unsurundan birini oluşturan

Detaylı

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ Kuruluş yeri belirlenen bir üretim biriminin üretim miktarı açısından hangi büyüklükte veya kapasitede olması gerektiği işletme literatüründe kapasite planlaması

Detaylı

6.1. Bakım Kavramı 6.2. Bakım Planlamasını Gerektiren Nedenler 6.3. Bakım Faaliyetlerinin Amaçları

6.1. Bakım Kavramı 6.2. Bakım Planlamasını Gerektiren Nedenler 6.3. Bakım Faaliyetlerinin Amaçları TESİS PLANLAMA 6. BAKIM PLANLAMASI 6.1. Bakım Kavramı 6.2. Bakım Planlamasını Gerektiren Nedenler 6.3. Bakım Faaliyetlerinin Amaçları 6.4. Bakım Faaliyetlerinin Sınıflandırılması 6.5. Bakım Maliyetleri

Detaylı

Stok (envanter)yönetimi

Stok (envanter)yönetimi Stok (envanter)yönetimi Stok tanımı Stok problemleri Stok noktaları Stokun önemi (finansal-üretim) Niçin stok bulundurulur? Stok problemlerini sınıflandırma Stok maliyetleri ABC analizi Bağımsız talep

Detaylı

Stok Yönetimi. Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları

Stok Yönetimi. Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Stok Yönetimi Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Stok nedir? Stok, işletmenin ihtiyaçlarını karşılamak üzere bulundurduğu bitmiş ürün veya çeşitli düzeylerden

Detaylı

ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL

ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL İmalat nin Sınıflandırılması ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL ATÖLYE TİPİ AKIŞ TİPİ DERS II GELENEKSEL İMALAT SİSTEMLERİ ÜRETİM SİSTEMLERİ MODERN HÜCRESEL ESNEK TAM ZAMANINDA Kesikli üretim, talebin üretim

Detaylı

Endüstri Mühendisliğine Giriş

Endüstri Mühendisliğine Giriş Endüstri Mühendisliğine Giriş 5 ve 19 Aralık 2012, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye. Yard. Doç. Dr. Kamil Erkan Kabak Endüstri Mühendisliği Bölümü,, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye erkankabak@beykent.edu.tr

Detaylı

FABRİKA YERLEŞTİRME DÜZENİ

FABRİKA YERLEŞTİRME DÜZENİ FABRİKA YERLEŞTİRME DÜZENİ Üretim araçlarının, yardımcı tesislerin veya iş istasyonlarının ve taşıma, depolama, kalite kontrolü gibi üretimle ilgili faaliyetlerin fiziksel konumları açısından bir bütün

Detaylı

Stok Yönetimi. UTL510 Lojistik Yönetimi Doç. Dr. Dilay Çelebi Stok Yönetimi. UTL 510 Lojistik Yönetimi

Stok Yönetimi. UTL510 Lojistik Yönetimi Doç. Dr. Dilay Çelebi Stok Yönetimi. UTL 510 Lojistik Yönetimi UTL510 Lojistik Yönetimi Doç. Dr. Dilay Çelebi 13.11.2012 1 Stok yönetiminin amacı envanter yatırımı ile müşteri hizmet seviyesi arasındaki dengeyi sağlamaktır. 2 Stokların Önemi Toplam sermayenin 50%

Detaylı

İŞLETMELER AÇISINDAN KAPASİTE

İŞLETMELER AÇISINDAN KAPASİTE İŞLETMELER AÇISINDAN KAPASİTE 8.11.2016 osenses@ktu.edu.tr 1 İşletmeler açısından kapasite planlaması üzerinde önemle durulması gereken bir kavramdır. İşletmeler ancak kapasiteleri ölçüsünde üretim yapabilirler.

Detaylı

İŞ AKIŞI ve YERLEŞTİRME TİPLERİ

İŞ AKIŞI ve YERLEŞTİRME TİPLERİ İŞ AKIŞI ve YERLEŞTİRME TİPLERİ İş akışı tipleri önce, fabrika binasının tek veya çok katlı olmasına göre, yatay ve düşey olmak üzere iki grupta toplanabilir. Yatay iş akışı tiplerinden bazı örneklerde

Detaylı

Bakım Planlaması Nedir?

Bakım Planlaması Nedir? BAKIM PLANLAMASI Bakım Planlaması Nedir? Bir fabrikanın makina ve tesislerinin sürekli olarak çalışır durumda olmasını sağlamak amacı ile yapılacak olan faaliyetlerin planlanmasıdır. Bakım faaliyetlerinin

Detaylı

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Üretim Yatırımı Girişim kapsamında hedeflenen ürün veya hizmetlerin üretilmesi için gerekli işletme faaliyetleri planlanmalıdır. Girişimcinin uzmanlığına da bağlı

Detaylı

MALİYETE GÖRE FİYATLANDIRMA

MALİYETE GÖRE FİYATLANDIRMA MALİYETE GÖRE FİYATLANDIRMA Ürün fiyatlama kararlarında ilk adım fiyat belirleme olduğuna göre öncelikle fiyatın belirlenmesi gerekmektedir. Maliyete göre fiyatlandırma yapılırken ürünün maliyeti dikkate

Detaylı

Üretim Yönetimi Nedir?

Üretim Yönetimi Nedir? Üretim Yönetimi Üretim Yönetimi Nedir? Üretim süreçlerini ilgilendiren tüm kararların alınması ile ilgili disiplindir. Üretilen malların istenilen nicelikte ve zamanda en az giderle oluşmasını amaçlar

Detaylı

STOK VE STOK YÖNETİMİ.

STOK VE STOK YÖNETİMİ. STOK YÖNETİMİ STOK VE STOK YÖNETİMİ. Bir işletmede gereksinim duyulana kadar bekletilen malzemelere stok denir. Her kuruluş talep ile arz arasında bir tampon görevini görmesi için stok bulundurur. Stok

Detaylı

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I 1 İşletme kurma fikriyle birlikte başlayıp, işletmenin kesin olarak kuruluşunun tamamlanmasına kadar sürdürülen çalışma ve araştırmalara işletmelerin kuruluş çalışmaları denmektedir.

Detaylı

İŞ YERİ DÜZENLEME YERLEŞME DÜZENİNİN ÖNEMİ:

İŞ YERİ DÜZENLEME YERLEŞME DÜZENİNİN ÖNEMİ: İŞ YERİ DÜZENLEME YERLEŞME DÜZENİNİN ÖNEMİ: İş yeri düzenlemenin ana amacı işletme içinde üretime yönelik faaliyetlerde yer alan canlı ve cansız varlıkların tümünün hareket miktarlarının minimize edilmesidir.

Detaylı

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ekonomi Bölüm 1 Gider Mühendisliği ve Değer Mühendisliği 3 Giriş İşletmeler kar, getiri sağlamak veya bir amacı elde etmek için kurulurlar. Yaşam döngüsü içerisinde

Detaylı

İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT

İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI Bu Dersimizde; Kuruluşla İlgili Bazı Temel Kavramlar Genel Olarak İşletmenin Kuruluş Aşamaları Fizibilite Çalışmalarının

Detaylı

Her işletmenin amacı, müşterilerin satın almaya istekli olduğu mal ve hizmet üretmektir. Ancak, müşteri ihtiyaçlarının ve tercihlerinin sürekli

Her işletmenin amacı, müşterilerin satın almaya istekli olduğu mal ve hizmet üretmektir. Ancak, müşteri ihtiyaçlarının ve tercihlerinin sürekli 1 2 Her işletmenin amacı, müşterilerin satın almaya istekli olduğu mal ve hizmet üretmektir. Ancak, müşteri ihtiyaçlarının ve tercihlerinin sürekli olarak değişmesinin yanında, rekabet ve üretim teknolojilerindeki

Detaylı

cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel

cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel ÖZET Stok yönetimi İşletmelerin faaliyet alanına göre ya üretimi gerçekleştirmek için ya da müşterilerin isteğine cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel adına

Detaylı

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ 13 1.1. Üretim, Üretim Yönetimi Kavramları ve Önemi 14 1.2. Üretim Yönetiminin Tarihisel Gelişimi 18 1.3. Üretim Yönetiminin Amaçları ve Fonksiyonları

Detaylı

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE-

Detaylı

Stok Kontrolü 1 (Inventory Control)

Stok Kontrolü 1 (Inventory Control) PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ IENG 318 - Üretim Planlama ve Kontrolü 1 Stok Kontrolü 1 (Inventory Control) Amaç Ürüne olan talep bilindiğinde (yani talep tahmin hatasının sıfır olduğu durumda) stok kontrolü

Detaylı

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING)

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) İstenilen zamanda İstenilen miktarda Her türlü kaynak israfını önleyecek şekilde yapılan üretim Tam Zamanında

Detaylı

KAPASİTE KAVRAMI ve KAPASİTE ÇEŞİTLERİ

KAPASİTE KAVRAMI ve KAPASİTE ÇEŞİTLERİ KAPASİTE KAVRAMI ve KAPASİTE ÇEŞİTLERİ Bir işletme için kapasite değerlemesinin önemi büyüktür. Daha başlangıçta kurulacak işletmenin üretim kapasitesinin çok iyi hesaplanması gerekir ve elde edilen verilere

Detaylı

Üretim Sistemleri Analizi

Üretim Sistemleri Analizi Üretim Sistemleri Analizi Ekonomistlerin "fayda yaratmak", mühendislerin ise "fiziksel bir varlık üzerinde onun değerini artıracak bir değişiklik yapmak, hammadde veya yarı mamulleri kullanılabilir bir

Detaylı

KALİTE EKONOMİSİ PROF.DR. AHMET ÇOLAK

KALİTE EKONOMİSİ PROF.DR. AHMET ÇOLAK KALİTE EKONOMİSİ PROF.DR. AHMET ÇOLAK TOPLAM KALİTE MALİYETLERİ TOPLAM İÇİNDEKİ PAYI 1.Önleme maliyetleri % 5 2.Ölçme ve Değerleme Maliyetleri % 50 3.Başarısızlık Maliyetleri % 45 3.1.İç Başarısızlık Maliyetleri

Detaylı

İNŞAATLARDA MALİYETLERİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

İNŞAATLARDA MALİYETLERİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER İNŞAATLARDA MALİYETLERİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Dr. Mürsel ERDAL Sayfa 1 İNŞAAT PROJELERİNDE MALİYETLER Değişik amaçlarla yapılan maliyet sınıflandırmaları yönetimlere; planlama, karar verme ve kontrol konularında

Detaylı

İSGDE KORUNMA POLİTİKALARI

İSGDE KORUNMA POLİTİKALARI 1 İSGDE KORUNMA POLİTİKALARI 2 Önleme: Bir şeyin olmasına veya yapılmasına engel olmak, Ortaya çıkan veya çıkacağı düşünülen bir tehlikeyi durdurmak, önüne geçmek. 3 Koruma: Bir kimseyi veya bir şeyi dış

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ POSTA HİZMETLERİ ÖN LİSANS PROGRAMI TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Öğr. Gör. MURAT BURUCUOĞLU 1 Ünite: 3 TEDARİZ ZİNCİRİNİN TEMEL FONKSİYONLARI Öğr. Gör. Murat BURUCUOĞLU İçindekiler 3.1. TEDARİZ ZİNCİRİNİN

Detaylı

TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI

TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 Öğretim Yılı Güz Dönemi TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI Seçmeli Lisans Dersi (2 0 2) Yrd. Doç. Dr. İlhan ÖZEN Erciyes

Detaylı

TAHIL DEĞİRMENCİLİĞİNDE MAKİNE VE MEKANİK BAKIM

TAHIL DEĞİRMENCİLİĞİNDE MAKİNE VE MEKANİK BAKIM TAHIL DEĞİRMENCİLİĞİNDE MAKİNE VE MEKANİK BAKIM MURAT APAKHAN MAKİNE YÜKSEK MÜHENDİSİ MAYIS 2017 1 BAKIM NEDİR Bir işletmede veya proseste yer alan makine, ekipman veya teçhizatın sürekli olarak çalışır

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2 Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2 Sağlık Kurumlarında Üretim Planlaması ÖĞR. GÖR. HÜSEYİN ARI Üretimin Bir İşletmedeki Yeri Pazarlama Finans Üretim İnsan Kaynakları Muhasebe 3 Üretim Sistemi

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarikçi Seçme Kararları- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Satın Alma Bir ișletme, dıșarıdan alacağı malzeme ya da hizmetlerle ilgili olarak satın alma (tedarik) fonksiyonunda beș

Detaylı

STOK YÖNETİMİ Adem ÖZTÜRK Performans Yönetimi ve Kalite Geliștirme Daire Bașkanlığı 13-14 / 08 / 2009 - Ankara Stok nedir? SUNUM PLANI Stok Yönetiminin amacı Stok Yönetiminin faydaları Stok Yönetim Sisteminin

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 2 Sistem Kavramı Belirli bir ortak amacı elde etmek için birlikte çalışan bileşenlerden oluşan bütündür. Büyük sistemler kendilerini oluşturan alt sistemlerden oluşur. Açık sistem:

Detaylı

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14)

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) ÜRETİM YÖNETİMİ: SİSTEMSEL BİR YAKLAŞIM İÇİNDEKİLER sayfa no 3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) 1. Sistem Teorisine Giriş 3 1.1 Sistemin Tanımı 4 1.2 Sistemlerin Temel Yapısı 6 1.3 Sistemlerin Önemli Özellikleri

Detaylı

Maliyet Muhasebesi GENEL BİLGİLER

Maliyet Muhasebesi GENEL BİLGİLER Maliyet Muhasebesi GENEL BİLGİLER Kürşat ÖZDEMİR Genel Bilgiler Temel Kavramlar İşletme Bilgi Sistemi Maliyet Muhasebesi - Tanımı - Amacı MALİYET NEDİR? Bir malı veya hizmeti yapmak ve satmak için, doğrudan

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Dağıtım Planlaması- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Dağıtım Tedarik zinciri içerisindeki ürün akıșları incelendiğinde üç temel akıș görülmektedir: Tedarik edilen girdilerin akıșı İmalat

Detaylı

KALİTE SİSTEM YÖNETİCİSİ EĞİTİMİ

KALİTE SİSTEM YÖNETİCİSİ EĞİTİMİ FMEA-HATA TÜRLERİ VE ETKİ ANALİZİ Tanımlama Mevcut veya olası hataları ortaya koyan, bu hataların yaratabileceği etkileri göz önünde bulunduran ve etkilerine göre hataları önceliklendirerek oluşmalarının

Detaylı

FMEA. Hata Türleri ve Etkileri Analizi

FMEA. Hata Türleri ve Etkileri Analizi FMEA Hata Türleri ve Etkileri Analizi 2007 FMEA Tanımı FMEA (HTEA), bir ürün veya prosesin potansiyel hatalarını ve bunların sonucu olabilecek etkilerini tanımlama, değerlendirme, potansiyel hatanın ortaya

Detaylı

3. HAFTA MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ. Nakit Yönetimi Para-Zaman İlişkisi Basit-Bileşik Faiz Ekonomik Eşdeğerlilik. Yrd. Doç. Dr.

3. HAFTA MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ. Nakit Yönetimi Para-Zaman İlişkisi Basit-Bileşik Faiz Ekonomik Eşdeğerlilik. Yrd. Doç. Dr. 3. HAFTA MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL Nakit Yönetimi Para-Zaman İlişkisi Basit-Bileşik Faiz Ekonomik Eşdeğerlilik NAKİT YÖNETİMİ Nakit Yönetimi ile işletmeler; bir yandan işletmenin

Detaylı

BÖLÜM 4 İÇ KONTROL SİSTEMİ

BÖLÜM 4 İÇ KONTROL SİSTEMİ BÖLÜM 4 İÇ KONTROL SİSTEMİ Öğr. Gör. Mehmet KÖRPİ KONTROL KAVRAMI İşletmenin belirlenen amaçlarına ulaşması için, işletme yöneticilerinin almış olduğu önlemlere, uyguladığı yöntemlere kontrol usul ve yöntemleri

Detaylı

GENEL İŞLETME İŞLETMEN. Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN

GENEL İŞLETME İŞLETMEN. Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN GENEL İŞLETME İŞLETMEN LETMENİN N KURULUŞ ÇALIŞMALARI Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN İşletme denince köşe başındaki bakkaldan büyük bir demir çelik işletmesine kadar çeşitli tipte girişimler söz konusu olabildiğine

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik zinciri boyunca tedarik ve zinciri içinde müşteri tatmin düzeyini

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 4. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 4. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 4 Verimlilik En genel anlamıyla bir sistem içerisindeki kaynakların ne derece iyi kullanıldığının bir ölçüsüdür. Üretim yönetimi açısından ise daha açık ifadesi ile üretimde harcanan

Detaylı

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Üretim Yönetimi Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr 3.1. Ürün Tasarımı Ürün tasarımı, ürünün fiziksel özelliklerini ve fonksiyonlarını açıkça

Detaylı

RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ İŞLETME VE BAKIMI

RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ İŞLETME VE BAKIMI 135 RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ İŞLETME VE BAKIMI Levent İSHAK ÖZET Uzun uğraşlardan sonra devreye alınan rüzgar enerji santrallerinde, maksimum verim ve karlılığa ulaşabilmek için yapılması gereken çalışmalar

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ - 3. Copyright: Prof.Dr. Ömer Saatçioğlu

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ - 3. Copyright: Prof.Dr. Ömer Saatçioğlu TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ - 3 Copyright: Prof.Dr. Ömer Saatçioğlu Kalitenin Maliyeti Maliyet Öğeleri Kalite ne maliyette? Yüksek maliyette ürünü düşük maliyette indirgemek disiplinler arası bir problemdir.

Detaylı

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Aralık 2012-Pazar 13:30-15:00 SORULAR

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Aralık 2012-Pazar 13:30-15:00 SORULAR 2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Aralık 2012-Pazar 13:30-15:00 SORULAR SORU 1: ABC Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2007-2008-2009-2010 ve 2011 hesap dönemlerine

Detaylı

TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI SAĞLIK İŞLETMELERİNDE LOJİSTİK YÖNETİMİ Yrd.Doç.Dr. M.Hakan KESKİN Hazırlayan Behiye ERYİĞİT

Detaylı

Mühendislik Ekonomisi

Mühendislik Ekonomisi Mühendislik Ekonomisi Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Orhan TORKUL Dersi Verenler Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir HIZIROĞLU Yrd. Doç. Dr. Tijen ÖVER ÖZÇELİK Dr. Halil İbrahim CEBECİ Dersin

Detaylı

KIRGIZTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ ULAŞTIRMA HİZMETLERİ YÖNERGESİ

KIRGIZTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ ULAŞTIRMA HİZMETLERİ YÖNERGESİ KIRGIZTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ ULAŞTIRMA HİZMETLERİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM KURULUŞ VE KAPSAM Amaç ve Kapsam; Madde 1. Bu yönergenin amacı Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ulaştırma işlemlerinde

Detaylı

BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ

BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ Herhangi bir işe girişirken, genellikle o iş için harcanacak çaba ve kaynaklarla, o işten sağlanacak fayda karşılaştırılır. Bu karşılaştırmada amaç, kaynaklara (üretim faktörlerine)

Detaylı

KOMPRESÖR SEÇİMİ. Ümit ÇİFTÇİ ÖZET

KOMPRESÖR SEÇİMİ. Ümit ÇİFTÇİ ÖZET 105 KOMPRESÖR SEÇİMİ Ümit ÇİFTÇİ ÖZET Günümüzde, basınçlı havanın otomasyonda kullanılması hayli yaygındır. Hemen her işletmede bir kompresör bulunması mümkündür. Üretimi arttırmak ve işgücü kullanımını

Detaylı

Çalışma Sermayesi. Yönetimi. Çalışma Sermayesi. Ocak, 2013. Satış. Ham Madde- Mal. Üretim. Tahsilat. Ödemeler

Çalışma Sermayesi. Yönetimi. Çalışma Sermayesi. Ocak, 2013. Satış. Ham Madde- Mal. Üretim. Tahsilat. Ödemeler Çalışma Sermayesi Yönetimi Satış Tahsilat Üretim Çalışma Sermayesi Ham Madde- Mal Ödemeler Ocak, 2013 Çalışma Sermayesi Yönetimi Bir işletmenin hazır değerler, ticari alacaklar ve stoklar gibi dönen varlık

Detaylı

Temel üretim sistemleri sınıflandırması:

Temel üretim sistemleri sınıflandırması: ÜRETİM SİSTEMLERİ ÜRETİM SİSTEMİ Üretim sistemi, işletme sistemi içerisinde yer alan bir alt sistemdir. Üretim sistemi; işgücü, malzeme, bilgi, enerji, sermaye gibi girdilerin belirli bir dönüştürme sürecinden

Detaylı

KALİTE KAVRAMI ve UNSURLARI

KALİTE KAVRAMI ve UNSURLARI KALİTE KAVRAMI ve UNSURLARI Kalite, bir ürün veya hizmet ile ilgili özelliklerin, belirlenen veya olabilecek ihtiyaçları karşılama derecesidir. Kalite Sözlüğü Kalite, genel olarak günlük konuşmalarda

Detaylı

Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır.

Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır. KALİTE KONTROL Kalite: Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır. Kontrol: Mevcut sonuçlarla hedefleri ve amaçları kıyaslama

Detaylı

Kapasite Belirleme Yöntemleri

Kapasite Belirleme Yöntemleri Kapasite Belirleme Yöntemleri Kapasite kararlarında karar ağaçlarının kullanımı Belirsiz talep için başarılı kapasite planlama kararları vermek için kullanılan bir teknik karar teorisidir ve karar ağaçlarının

Detaylı

Üretimin Modernizasyonunda Üretim Süreçlerinin Yenileştirilmesi insansız seri üretim

Üretimin Modernizasyonunda Üretim Süreçlerinin Yenileştirilmesi insansız seri üretim Üretimin yenileştirme çalışması İş gücü, zaman ve enerji kullanımları konusunda avantaj sağlayan bir yöntemdir. Üretimin modernizasyonu Firmaların rekabet avantajlarını kazanmaları ve sürdürebilmeleri

Detaylı

DEĞER MÜHENDİSLİĞİ. Veli KOÇAK Yazılım Mühendisi. Maltepe Üniversitesi - 2014

DEĞER MÜHENDİSLİĞİ. Veli KOÇAK Yazılım Mühendisi. Maltepe Üniversitesi - 2014 DEĞER MÜHENDİSLİĞİ Veli KOÇAK Yazılım Mühendisi Maltepe Üniversitesi - 2014 GİRİŞ Günümüzün rekabetçi koşullarında varlığını sürdürmek isteyen işletmeler, düşük maliyetli, yüksek kaliteli ve müşteri isteklerine

Detaylı

Aykut GÜRKAN Makine Mühendisi

Aykut GÜRKAN Makine Mühendisi Aykut GÜRKAN Makine Mühendisi Bakım nedir? İşletmede faaliyetlerin yerine getirilebilmesi için her türlü makine, ekipman ve teçhizatın belirli kurallar çerçevesinde gözden geçirilmesi, kontrol edilmesi

Detaylı

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi

ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ. Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi ORMANCILIK İŞ BİLGİSİ Hazırlayan Doç. Dr. Habip EROĞLU Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi 1 İŞÇİ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ 2 İşçi Sağılığı Çalışan insanların fiziksel, ruhsal moral ve sosyal

Detaylı

AMORTİSMAN ve TÜKENME AMORTİSMANI

AMORTİSMAN ve TÜKENME AMORTİSMANI Yatırım kararlarının değerlendirilmesinde göz önünde tutulmasıgereken hususlardan biri de, sabit varlıklara uygulanacak amortisman yöntemidir. Arsa ve arazi dışındaki sabit varlıklar kullanıma bağlıolarak

Detaylı

12/27/2011. Yenileme kararları. Bu dersin amacı

12/27/2011. Yenileme kararları. Bu dersin amacı Yenileme kararları Bu dersin amacı Elimizdeki varlığı serviste tutmalı mıyız yoksa yeni bir makine ile değiştirmeli miyiz sorusuna cevap vermektir. Bu alternatifler birbirini dışlayan alternatiflerdir,

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 13 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak

Detaylı

Profesyonel, verimli, yenilikçi sistemler...

Profesyonel, verimli, yenilikçi sistemler... ARKE Otomasyon Bil. Mak. San. ve Tic. Ltd. Şti. Atilla KARAÇAY Ramazan EKİN Proje & Yazılım 0.533 430 19 45 Üretim & Satış 0.533 223 13 46 atilla.karacay@arkeotomasyon.com ramazan.ekin@arkeotomasyon.com

Detaylı

Mühendislik Ekonomisi. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU

Mühendislik Ekonomisi. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Mühendislik Ekonomisi Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Ders Bilgileri Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Dersin Amacı Ön Yeterlilikler Dersin Amacı Dersin Öğrenme Çıktıları Ders Akışı Değerlendirme Sistemi Ders

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R20.08

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R20.08 R20.08 LABORATUVARLARDA YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRME FAALİYETİ Rev.00 03-2002 1. GİRİŞ 1.1 TS EN ISO/IEC 17025 (2000) Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar standardında bir

Detaylı

AYRINTILI ORAN ANALİZİ RAPORU

AYRINTILI ORAN ANALİZİ RAPORU AYRINTILI ORAN ANALİZİ RAPORU Analiz Adı: Oran analizi Analiz Dönemi: 2012 Tüm Yıl Likidite Oranları Oluşturulma Tarihi: 25.03.2013 11:00:24 Oran Adi 2011 Tüm Yıl Sonuç 2012 Tüm Yıl Sonuç 2012 Sektör Yorum

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 3.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER Kalite Maliyetleri Hizmet Kalitesi ve Müşterinin Kalite Algısı Kalite Yönetim Sistemi KALİTE MALİYETLERİ Kalite maliyetleri meydana gelebilecek hataları

Detaylı

S: Bir dönemdeki sipariş sayısı G: Beher siparişin gideri T: Dönem içindeki toplam alım miktarı M: Beher siparişteki mal miktarı

S: Bir dönemdeki sipariş sayısı G: Beher siparişin gideri T: Dönem içindeki toplam alım miktarı M: Beher siparişteki mal miktarı STOKLARIN YÖNETİMİ Finans yöneticisi stoklara mümkün olduğunca az sermaye yatırmak ister, böylece fonları başka yerlerde kullanabilmeye çalışır. Fakat aynı zamanda işletmenin üretim ve pazarlama fonksiyonlarının

Detaylı

Ücret Sistemleri. Performansa Dayalı Ücret Sistemleri

Ücret Sistemleri. Performansa Dayalı Ücret Sistemleri Ücret Sistemleri Performansa Dayalı Ücret Sistemleri En genel tanımı ile performansa dayalı ücret sistemleri, ücret ile performans arasında ilişki kurarak oluşturulan ücret sistemlerini içerir. İki tip

Detaylı

Makine Müh./ Bakım-Onarım 2013-2014 04.05.2014. Dr.Ferhat Güngör / M.Ü. Teknoloji Fak. 1

Makine Müh./ Bakım-Onarım 2013-2014 04.05.2014. Dr.Ferhat Güngör / M.Ü. Teknoloji Fak. 1 1 Dr. Ferhat Güngör Endüstrideki pahalı makineleşmeye yatırım arttıkça, üretim maliyetlerinin minimumda tutulabilmesi ve üretim sürecinin kesintisiz olarak sürmesine, bakım sistemlerini kurmaya, geliştirmeye

Detaylı

Bölüm 6 - İşletme Performansı

Bölüm 6 - İşletme Performansı Bölüm 6 - İşletme Performansı Performans Kavramı Performans, genel anlamda amaçlı ve planlanmış bir etkinlik sonucunda elde edileni, nicel ya da nitel olarak belirleyen bir kavramdır. Performans Kavramı

Detaylı

Muhasebe I 1. M UHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI 2. G ENEL KABUL GÖRMÜŞ MUHASEBE İLKELERİ

Muhasebe I 1. M UHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI 2. G ENEL KABUL GÖRMÜŞ MUHASEBE İLKELERİ Muhasebe I 1. M UHASEBENİN TEMEL KAVRAMLARI 2. G ENEL KABUL GÖRMÜŞ MUHASEBE İLKELERİ Muhasebenin Temel Kavramları Mali tabloların güvenilir bilgiler sunabilmeleri ve gerçeği yansıtabilmeleri hazırlama

Detaylı

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/37

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/37 KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/37 Risk kültürü (1/5) Etkin bir risk yönetimi için çok boyutlu düşünme kültürü geliştirilmeli, farklılıklar ve riskler fırsatlara dönüştürülmelidir.

Detaylı

Stok Yönetimi M. Görkem Erdoğan 10 Aralık 2015

Stok Yönetimi M. Görkem Erdoğan 10 Aralık 2015 Stok Yönetimi M. Görkem Erdoğan 10 Aralık 2015 2 İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ 5 2. STOKLARIN SINIFLANDIRILMASI 7 3. STOK YÖNETİMİ 9 3.1.Neden stok tutulur? 9 3.2.Fazla veya Az Stoklama 10 3.3.Stok Düzeyleri 10

Detaylı

DEPO YÖNETİMİ VE DEPO YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNEMİ

DEPO YÖNETİMİ VE DEPO YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNEMİ DEPO YÖNETİMİ VE DEPO YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNEMİ Depo nedir? Depo Hizmeti alan iç ve dış müşteriler için, depo tam zamanlı ve müşteri odaklı çalışan stratejik destek bir birimdir. Depo, katma değer üretilen

Detaylı

GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit)

GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit) GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit) GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN Girişimcinin finansman ihtiyacı: Finansman ihtiyacının karşılanmasında

Detaylı

PROJE YÖNETİMİ KISA ÖZET KOLAYAOF

PROJE YÖNETİMİ KISA ÖZET KOLAYAOF PROJE YÖNETİMİ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE-Proje ve Proje

Detaylı

Enerji Yönetim Sistemleri

Enerji Yönetim Sistemleri Murat Silsüpür Elektrik Mühendisi Kapsam 1. Enerji Yönetimi 2. ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardı 3. Enerji İzleme Sistemi 4. Uygulama Örneği 8 Haziran 2015 Sunu: 2 Enerji Yönetimi Tanım: Minimum

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- TEDARİK

Detaylı

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 1. HAFTA DERS NOTLARI

MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 1. HAFTA DERS NOTLARI MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ 1. HAFTA DERS NOTLARI Mühendislik Ekonomisi Temel Kavramları Ekonomi: İnsan ihtiyaçlarını karşılamak, içinde bulunduğu maddi şartları düzeltmek, toplumun refahını en üst seviyeye

Detaylı

EKLER. EK 12UY0106-5/A1-2: Yeterlilik Biriminin Ölçme ve Değerlendirmesinde Kullanılacak Kontrol Listesi

EKLER. EK 12UY0106-5/A1-2: Yeterlilik Biriminin Ölçme ve Değerlendirmesinde Kullanılacak Kontrol Listesi EKLER EK 12UY0106-5/A1-1: nin Kazandırılması için Tavsiye Edilen Eğitime İlişkin Bilgiler Bu birimin kazandırılması için aşağıda tanımlanan içeriğe sahip bir eğitim programının tamamlanması tavsiye edilir.

Detaylı

Hastane Yönetimi-Ders 10 Hastane ve Sağlık Kurumlarında Lojistik ve Depo-Stok Yönetimi. Öğr. Gör. Hüseyin ARI

Hastane Yönetimi-Ders 10 Hastane ve Sağlık Kurumlarında Lojistik ve Depo-Stok Yönetimi. Öğr. Gör. Hüseyin ARI Hastane Yönetimi-Ders 10 Hastane ve Sağlık Kurumlarında Lojistik ve Depo-Stok Yönetimi Öğr. Gör. Hüseyin ARI 1 Giriş Hastane hizmetlerinde ayrılmaz bir biçimde tedarik zincirine bağlıdır. Hastane satın

Detaylı

Kalite Yönetimi. Kabul Örneklemesi 11. Hafta

Kalite Yönetimi. Kabul Örneklemesi 11. Hafta Kalite Yönetimi Kabul Örneklemesi 11. Hafta Parti Kabulünde Uygulanacak Yaklaşımlar Muayene uygulamamak % 100 muayene Örnekleme muayenesi Kabul Örneklemesi Yığından örnekler alınır, birimlerin belirli

Detaylı

İŞ KALİTESİ VE MALİYET İLİŞKİSİ

İŞ KALİTESİ VE MALİYET İLİŞKİSİ İŞ KALİTESİ VE MALİYET İLİŞKİSİ İŞ KALİTESİ VE MALİYET İLİŞKİLERİ Üretimde esas olan mümkün olduğu kadar düşük maliyet kaliteli mal üretmektir.böylece hem işin ekonomisi korunmuş olur hem de vatandaşın

Detaylı

ISL 303 FİNANSAL YÖNETİM I

ISL 303 FİNANSAL YÖNETİM I 7. HAFTA ISL 303 FİNANSAL YÖNETİM I Finansal Planlama ve Finansal Planlama Araçları Doç. Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma

Detaylı

YATIRIM PROJELERİ VE YÖNETİMİ DERS 7 YATIRIM PROJELERİNİN HAZIRLANMASI (TEKNİK ETÜD)

YATIRIM PROJELERİ VE YÖNETİMİ DERS 7 YATIRIM PROJELERİNİN HAZIRLANMASI (TEKNİK ETÜD) YATIRIM PROJELERİ VE YÖNETİMİ DERS 7 YATIRIM PROJELERİNİN HAZIRLANMASI (TEKNİK ETÜD) -2015- (7) TEKNİK ETÜDÜN AMAÇLARI Teknik etüdün yapılmasındaki amaç, projenin toplam yatırım tutarının, bir başka deyişle

Detaylı

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ 1 MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ Mali analiz, bir işletmenin mali durumunun ve mali yönden gelişmesinin yeterli olup olmadığını belirlemek için, mali tablo kalemlerindeki değişikliklerin, aralarındaki ilişkilerin,

Detaylı

TOPLAM VERİMLİ BAKIMIN EKONOMİK ANALİZİ

TOPLAM VERİMLİ BAKIMIN EKONOMİK ANALİZİ TOPLAM VERİMLİ BAKIMIN EKONOMİK ANALİZİ Ekerim A., Evcimen N., Sezer R. Yıldız Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esenler /İSTANBUL 1 SUNUM İÇERİĞİ GİRİŞ YÖNTEM ve PROBLEM SEÇİMİ

Detaylı

12. HAFTA MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ. Fayda-Maliyet Analizi. Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL

12. HAFTA MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ. Fayda-Maliyet Analizi. Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL 12. HAFTA MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL Fayda-Maliyet Analizi Fayda - Maliyet Analizi Fayda-maliyet analizi, alternatif yatırım projelerinin karşılaştırılmasında kullanılan bir

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Tezsiz Yüksek Lisans Lojistik Dersi Konuşmacı - Ali KAHRAMAN Danışman - Yrd.Doç.Dr. Nevin ALTUĞ İÇİNDEKİLER

Detaylı

İNŞAAT MALİYETLERİNİN HESAPLANMASINA YÖNELİK BİR ÖRNEK

İNŞAAT MALİYETLERİNİN HESAPLANMASINA YÖNELİK BİR ÖRNEK İNŞAAT İŞLERİ HARCAMA TUTARININ BELİRLENMESİ Yapı birim metrekare maliyetleri Maliye ve Gümrük Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hesaplanarak yayınlanır. Bununla birlikte, özel kişilerin

Detaylı

BİLGİ SİSTEMLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ

BİLGİ SİSTEMLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ BİLGİ SİSTEMLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ Bilgi sistemi kavramı genellikle işletmelere yönelik olarak kullanılmaktadır. Bu yönüyle bilgi sisteminin amacını; yöneticilere teslim edilen ekonomik kaynakların kullanımına

Detaylı