ERGENLİKTE DUYGUSAL VE RUHSAL SORUNLAR TRABZON KIZ AİHL PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE REHBER ÖĞRETMENİ HAVVA NUR SOFUOĞLU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ERGENLİKTE DUYGUSAL VE RUHSAL SORUNLAR TRABZON KIZ AİHL PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE REHBER ÖĞRETMENİ HAVVA NUR SOFUOĞLU"

Transkript

1 ERGENLİKTE DUYGUSAL VE RUHSAL SORUNLAR TRABZON KIZ AİHL PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE REHBER ÖĞRETMENİ HAVVA NUR SOFUOĞLU

2 BİR HİKAYEM VAR Ahmet 15 yaşındadır.ahmeti görmeye başladığım zaman uzun süredir üzgün ve içine kapanıktı. Önce canım sıkılıyor demeye başlamıştı. Ailesi her yardım etmeye çalıştığında bu tepkiyi veriyordu.aile bunu ergenliğine vermişti.bir süre sonra arkadaşlarından gelen tekliflere de aynı tepkiyi vermeye başlamıştı.bir ergen için en önemli değer olan arkadaşlarından da uzaklaşmaya başlamıştı.odasından çıkmıyor, az yemek yiyor ve pek konuşmuyordu.uzun süre zor bir ergenlik geçirdiğini düşünen ailesi, okulda derslerind aşırı bozulma olduğu haberi ile endişelenmeye başlamıştı. Ahmet le konuşmaya çalışmışlar, fakat başaramamışlardı.ahmet aşırı tepki gösteriyor, bağırıyordu.bir amcası intihar etmişti. Baba geçmişte yaşadıklarını anımsadığı için çok daha endişeliydi.psikolojik danışmanına ölümle ilgili sorular sormaya başlayınca...

3 ERGENLERDE DEPRESYON Depresyon duygularda güvensizlik, karamsarlık ve çöküntünün oluşmasını, düşünce ve hareketlerdeki yavaşlamayı anlatan ruhsal rahatsızlık durumudur. Depresyon ruhsal sorunların en yaygın olanıdır. Ergenlerde Depresyon nedir? Nasıl görülmektedir? - Çok üzgünüm ya da moralim bozuk diyen bir ergen sadece birkaç saatlik ya da birkaç ya da birkaç günlük ruh halini tanımlıyor olabilir.

4 ERGENLERDE DEPRESYON Ergenin depresyon sayılabilmesi için aşağıdaki özellikleri 2 hafta ya da daha fazla uzun süre günlük işlevlerini aksatacak şekilde yaşaması gerekmektir. Sürekli bir mutsuzluk hali; Hiçbir şey yapmak istememek, keyifsiz ve isteksiz olma durumu Ağlama nöbetleri, alınganlık Uyku ve yeme bozuklukları, Aşırı kilo alma ya da kilo kaybı, Hareketlerde ağırlaşma, içe kapanma, Ölümü düşünme, ölmekten bahsetme, intihar eğilimi, Umursamazlık, boş vermişlik, gibi farklı duygu durumları.

5 Bunların dışında ergenlerde siyah giyme eğilimi, kasvetli şiirler yazma ve depresif temalar içeren müzik dinleme (arabesk gibi) de belirti olabilir. Uyku sorunları ise kendini tüm gece televizyon izleme, uyanma zorluğu, hiç uyumama ya da gün oyunca uyuma şeklinde gösterebilir. Hiçbir şey yapmama ve isteksiz olma, saatlerce odadan çıkmama, arkadaş ortamlarında geri çekilme görülür. Motivasyon eksikliği yaşar, enerjisi düşer ve derslerde başarısızlık başlar. Ergenlik depresyonu yeme bozukluğu, davranış bozukluğu ve madde kullanımı ile birlikte görülebilir.

6 Ergenlik Depresyonunun Nedenleri 1. Anne babadan birinin ölümü ya da çocuğun anne babadan uzun süre ayrı kalması 2. Çocuk ve ailesi arasında sevgi ve ilgiyi engelleyici durumlar, 3. Çocuğa ölümcül ve kronik hastalık tanısı koyulması ve hastalık süreci 4. Fiziksel, cinsel istismara maruz kalma gibi travmatik yaşantılar, 5. Aile içi şiddet, 6. Anne- babanın boşanması, 7. Aileye yeni bebeğin katılması, 8. Ev ve okul değiştirmeye bağlı değişiklikler, 9. Ergenin içinde bulunduğu gruptan yeteri kadar destek görememesi 10. Ergenin akran zorbalığına maruz kalması 11. Ergen çok stresli durumlarla karşılaşmaması ve bunlarla baş edememesi gibi nedenler ergenlik depresyonuna neden olabilmektedir.

7 Ergenlik döneminde yaşanan depresyon sizce cinsiyete göre değişmekte midir? 15 Yaşına kadar kız ergenler, erkek ergenlerden daha fazla depresyon yaşar. Bu durumun altında yatan sebep ise ergen kızların, ergen erkeklere göre olayları derinlemesine incelemesidir. Bur derinlemesine inceleme kızların duygularında örselenmeye neden olabilmektedir. Kızların daha fazla depresyon yaşamasına neden olan etmenler şunlardır; o Kızlar, depresif ruh halinin üzerinde tekrar tekrar düşünme ve abartma eğilimindedir o Kızların benlik imajları, özellikle de beden imajları erkeklere göre daha olumsuzdur. o Kızlar kilo ile ilgili konularda erkeklere göre daha çok stres yaşarlar o Kızlar toplumda erkeklere göre daha çok ayrımcılığa maruz kalırlar. o Hormonel değişiklikler, kızlar üzerinde daha çok depresif duygulara yol açabilir.

8 BEN O YAŞTAYKEN Gözlerimizi kapatıp biraz biraz geçmişe doğru gitmeye çalışalım. Ergenlik döneminizi hatırlamaya çalışın. Bu yaşlarda anne babanızın hangi davranışları sizi derinden üzmüştü? Neredeydiniz? Etrafınızda Kimler vardı? Anne ve babanızın hangi davranışları sizi üzdü?

9 Ergenlerin depresyon yaşamasında bizlerin yani ailelerin de etkisi vardır bunlar; En önemli neden; ebeveynlerin çocuklarıyla yeteri kadar ilgilenmemesi ve yeterli sevgiyi göstermemesidir. Ebeveyn- ergen çatışması Ebeveynlerin ergene gerekli desteği vermemesi Özellikle kız ergenlerle anne arasında ortaya çıkan sorunlar üzerinde tekrar konuşmak ve çözüm bulamamak. Bu durumda üzerinde çok konuşulan ve çözülemeyen sorunlar sonucunda depresyon ortaya çıkmaktadır. Anne ve babanın baskı uygulaması Anne babanın depresyona meyilli olması 12 yaşına kadar çocuğun anne depresyonuna maruz kalması. Yani annenin çocuk 12 yaşına gelene kadar depresyon yaşamış olması Ebeveynlerin, ergenlere yönelik sürekli yanlış ve mantık dışı inançları ( Yapmazsan yapmalısın gibi şart içeren diyaloglar; ergen kendisine bu şekilde yaklaşıldığında sadece anne ve babasının isteklerini yerine getirdiğinde mutlu olacağına ve sevileceğine inanır)

10 DEPRESYONUN TEDAVİSİ Depresyon tedavi edilmezse ergen bireyin hayatını tehdit eder duruma gelebilir.ergen tedavi görmeyi reddederse, aile üyelerinin ya da ergenle ilgilenen diğer yetişkinlerin bir uzmandan yardım alması faydalı olabilir. Depresyon tedavisinde ilaç ve psikoterapi kullanılmaktadır. İlaç depresyonun belirtilerini gidermekte etkilidir, bu iyileşme yönünde atılmış en önemli adımdır fakat tek başına yeterli değildir. İlaç tedavisiyle birlikte yürütülen psikoterapi etkili çözümler sağlamaktadır. Ergenin depresyonda olduğunu kabul etmesi ve tedavi için gönüllü olması çok önemlidir. Ancak yardıma ihtiyaç duyduğunu ve bunun için adım atması gerektiğini kabul eden ergenlerin sayısı görece az olabilmektedir. Bu nedenle arkadaşlarının ve ailesinin desteği, teşvik edici önerileri önemlidir.

11 ERGENLERDE İNTİHAR Bir ergen neden intiharı düşünür ve intihar etmek ister? Ergenlerde intiharın altında yatan en önemli inançlar: İntihar bir savunma aracıdır: Zorlukla baş edemeyen ergen intiharı bir savunma aracı olarak görür. Başkalarından ( özellikle yakın ilişki kurduğu kişilerden ) intikam alma : Anlaşılmadığını veya sevilmediğini düşünen ergen, yakın ilişki kurduğu kişilerden -ki bu kişiler sevgili, anne ve babadır- onlara yokluğunu yaşatarak intikam almak ister. Böylece bu kişiler onun yokluğundan dolayı acı yaşayacaklardır. Başkalarıyla- sorunlarla mücadeleden kurtulma: Ergen yaşadığı sorunlardan çıkış kapısı bulamadığı zaman ve bu sorunları bir türlü aklından çıkaramadığı zaman, bunları yaşamamak için ortadan kaybolmayı yani yaşamamayı tercih eder. Başkalarını uyarma: Ergen, intihar girişimiyle anlatamadığı kendini ve duygularını anlatarak, anlaşabileceğine inanır. " Bana bir şey olmaz " mantığıyla intihar edebilir. Burada ergen aslında çevresinden bir şekilde yardım istemektedir.

12 Ergenlerde intiharın altında yatan hakim duygular; kızgınlık ve öfkedir. Sevilen kişiye kavuşma arzusu: Yakın bir zamanda sevdiği bir yakınını kaybeden ergen bu sayede ona kavuşabileceğine inanır. İntihar Bir Yardım Çığlığıdır: Sorunlardan nasıl kurtulacağını ve nasıl yardım isteyeceğini bilemeyen bir ergen intiharı sesini duyurmak içinde kullanabilir.

13 Hangi ergenler RİSK GRUBUNDADIR? İNTİHAR etmeye daha meyillidir? Alkol ve madde kullanan Devamlı ölümle ilgili düşüncelere sahip olan Karamsar, ümitsiz ve depresif olan Yeme bozukluğuna sahip olan Yakın akrabalarda intihar girişimi olan Cinsel ve fiziksel istismara uğrayan Aile içi çatışma yaşayan Okul başarısızlığı yaşayan Ağır fiziksel hastalığa sahip olan ergenler intihar için risk grubundadır. Ayrıca kız ergenler, erkek ergenlere oranla intihara daha meyilli düşüncelere sahiptir. Fakat erkekler ise kızlara göre intihar düşüncelerini daha çok sonuçlandırırlar yani eyleme dökerler.

14 İNTİHARLA İLGİLİ NEDENLER a) Psikolojik hastalıklar: En sık intihara yol açan psikolojik hastalık depresyondur. Alkol ve madde bağımlılığına sahip olma Kişilik bozukluklarına sahip olma b) Yaşamsal sorunlar: Aile içi sorunlar Aile içi şiddet Ailede ruhsal rahatsızlık ya da intihar girişimi öyküsünün olması Benlik algısında azalma Kendini soyutlanmış hissetme Sorun çözmede yaşanan başarısızlıklar İntihar yoluyla unutulmayacağına inanma

15 İntihar düşüncesi olan bir ergenle ilgili uyarı sinyalleri! Daha önceki davranışlarında belirgin bir değişme varsa Yemek ve uyku alışkanlıkları farklılaştıysa İçe kapanmışsa İnsan ilişkilerinde bozulma olmuşsa Ölümle ilgili düşüncelerini dile getiriyorsa Kimsenin kendini umursamadığından bahsediyorsa Kendine ait ve vazgeçmediği eşyaları hediye ediyorsa dikkatli olmak gerekmektedir.

16 DİKKAT! Tüm bunları öğrenmek intiharı önlemek için yeterli değildir. Bundan sonra izlenmesi gereken yollar: Öncelikle ergenlerin intihar ile ilgili düşüncelere sahip olacaklarını kabul etmemiz gerekmektedir. Bazı aileler bu durumu kendilerine yakıştıramadıklarını düşünerek ergene kızabilirler. Onu anlamaya çalışmamız ve bunun için onunla uygun bir iletişim kurmamız gerekiyor. Uygun bir iletişim ise onu bu yaşadıklarından dolayı suçlamadan anlamaya çalışmakla mümkün olabilir. " Nasıl olsa geçer " mantığıyla yaklaşmak üzücü sonuçlara neden olabilir. Anne ve babalar çocuklarıyla olan iletişimini sadece okul ve ders üzerine kurmamalı onların hoşlandığı konular hakkında da iletişim kurmalıdır. Oğlunuz veya kızınızla böyle bir durum hissettiğinizde hiç vakit kaybetmeden rehberlik servisine başvurmanız gerekir

17 Okul rehberlik servisinin intiharla ilgili yapabileceği çalışmalar; İntihara eğilimli olanları belirlemek Sosyal etkinlikleri artırmak Anne- baba ile paylaşım Okuldan kaçanları takip Psikolojik görüşmeler yapmak Gerekirse daha üst bir kuruma ( hastaneye ya da kliniğe yönlendirme )

18 ERGENLERDE ÖFKE Öfke: normal, herkes tarafından hissedilen, vazgeçilemeyen, fakat kontrol edilmesi öğrenilebilen, saldırganlıktan farklı olan bir duygudur. Ergenler genel olarak aşağıda belirtilen nedenlerden dolayı öfkelenirler: Kendilerini sözel olarak doğru ifade edemedikleri zaman Karşısındaki insanların davranışlarını tehdit olarak gördüklerinde Haksızlığa uğradıklarını düşündüklerinde Baskı altında kaldıklarını düşündüklerinde Büyükleri ve akranları tarafından engellendiklerinde Yetersizlik / başarısızlık duygusu yaşadıkları zaman Hayal kırıklığına uğradıkları zaman

19 Aslında öfke normal ve gerekli bir duygudur. Önemli olan öfkenin kontrol edilmesi ve uygun bir şekilde ifade edilmesidir. Ergenlerde öfkenin doğal bir duygu olduğunu kabul etmemiz, bu konuda ergene yardımcı olabilmek için bizim iyi bir model olmamız ve onunla sakin bir şekilde iletişim kurmamız gerekmektedir. Öfkesiyle baş edemeyen bir çocuğa karşı yaklaşırken ilk yapmanız gereken öfkesinin nedenini anlamaktır. Bu da etkili bir dinleme ile olur. Öfkeli çocuklar açık, sakin, anlayışlı, ve kendini anlayacak yetişkinlere ihtiyaç duyarlar.

20 YEME BOZUKLUKLARI Ergenler içinde bulundukları dönem gereğince kendilerinin her anlamda özellikle fiziksel açıdan beğenmek isterler. Onlar için çevreden gelen tepkiler ve kendilerini nasıl hissettikleri önemlidir. Çünkü ergenlerde beden algısı kimliğin gelişimi için önemli bir etkendir.

21 ANOREKSİYA NERVOZA Hiç yemek yememe olarak bilinen bir hastalıktır. Açlık yoluyla incelmenin devamlı olması ve sonu ölüme kadar gidebilmektedir. Ergenin vücut ağırlığını ya da biçimini algılamada bozukluk olması Anoreksiya nervoza yaşayan ergenler zayıf olsalar bile kendilerini çok şişman olarak algılarlar. Sık sık tartılırlar.

22 BLUMİA NERVOZA Önce aşırı şekilde yer, sonra kendi isteğiyle yediklerini çıkarma yoluyla kilolarını azaltma ya da kontrol etmeye çalışır. Bu da bir yeme bozukluğudur. Her iki rahatsızlığı yaşayan ergenler beğenilmediklerini düşünürler. Düşük benlik saygısı ve depresif duygular sonucu bu rahatsızlığı yaşarlar. Toplum tarafından onaylanma en büyük eksiklikleridir.

23 Ne yapabilirsiniz? Öncelikle bir doktora götürmeli diyeti düzenlemeli ve gerekirse damardan beslenme yapılmalıdır. Ergene doğru özdeşim modelleri sunmak, diyetin yaşamın anlamı olmadığını anlatmak gerekir. Ergenlerin bedenleri ile ilgili olumsuz eleştiriler yapmamak, dalga geçmemek ve onları karşılaştırmamak gerekmektedir. Çünkü ergenler için bedenleri oldukça önemlidir.

24 TIKANIRCASINA YEMEK Tıkanırcasına yiyenler, doyma kontrolünü kaybettiklerini düşündükleri için yemeyi sonlandırmazlar. Tıkanırcasına yeme bozukluğu, obezlerde ve kilolularda yaygındır. Fakat normal kilolu insanlarda da görülebilir. Tıkanırcasına yeme bozukluğuna sahip olan bireylerde en yaygın duygu öfkedir. Öfkesini uygun bir şekilde dışa vurmayan birisi, bunu yeme davranışıyla göstermektedir.

25 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM

SINAVA HAZIRLANAN BİR ERGENİN ANNE-BABASI OLMAK

SINAVA HAZIRLANAN BİR ERGENİN ANNE-BABASI OLMAK Uzm. Psikolog Nuray ÖZBEN AVŞAR SINAVA HAZIRLANAN BİR ERGENİN ANNE-BABASI OLMAK TEOG sınavının yaklaştığı bu dönemde öğrencilerimiz de velilerimiz de haklı bir kaygı içerisindeler. Sınavlar da başarılı

Detaylı

MÜKEMMEL OLMADAN DA YAŞAYABĐLĐRĐZ

MÜKEMMEL OLMADAN DA YAŞAYABĐLĐRĐZ Anadolu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi MÜKEMMEL OLMADAN DA YAŞAYABĐLĐRĐZ Mükemmeliyetçilik, kişinin kendisi ve başkaları için standartlarının yüksekliğini ifade etmektedir. Mükemmeliyetçi

Detaylı

Mükemmeliyetçilerde depresyon, yeme bozuklukları, öfke kontrol güçlüğü, performans kaygısı, ilişki problemleri görülür.

Mükemmeliyetçilerde depresyon, yeme bozuklukları, öfke kontrol güçlüğü, performans kaygısı, ilişki problemleri görülür. Mükemmeliyetçilik Bir Hastalık mı? Mükemmeliyetçilerde depresyon, yeme bozuklukları, öfke kontrol güçlüğü, performans kaygısı, ilişki problemleri görülür. Hayal kırıklığı yaşarlar Baskıcı ve işgalci aileler

Detaylı

ÇOCUKLARDA ÖFKE KONTROLÜ

ÇOCUKLARDA ÖFKE KONTROLÜ 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ARALIK AYI VELİ BÜLTENİ ÇOCUKLARDA ÖFKE KONTROLÜ Öfke, insanın doğasında var olan temel duygulardan biridir. Kişinin çevresinde olup biten olaylara ya da kendisine yönelik

Detaylı

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem.

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. Onkoloji Okulu İstanbul /2014 SAĞLIK NEDİR? Sağlık insan vücudunda; Fiziksel, Ruhsal, Sosyal

Detaylı

T.C ALİAĞA KAYMAKAMLIĞI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri Bölümü BÜLTEN. Ayın Konusu

T.C ALİAĞA KAYMAKAMLIĞI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri Bölümü BÜLTEN. Ayın Konusu T.C ALİAĞA KAYMAKAMLIĞI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri Bölümü MAYIS Ayın Konusu ÇOCUKLARLA ÖFKE KONTROLÜ İÇİNDEKİLER 1. ÇOCUKLARDA ÖFKE 2. YETÜŞKİNLER OLARAK

Detaylı

ÖNERİLER 1.Çocuk başkalarının yanında kesinlikle eleştirilmemelidir. (Abisi ve kardeşi de dahil) 2.Kardeşi ve başkaları ile kıyaslanmamalıdır.

ÖNERİLER 1.Çocuk başkalarının yanında kesinlikle eleştirilmemelidir. (Abisi ve kardeşi de dahil) 2.Kardeşi ve başkaları ile kıyaslanmamalıdır. ÖNERİLER 1.Çocuk başkalarının yanında kesinlikle eleştirilmemelidir. (Abisi ve kardeşi de dahil) 2.Kardeşi ve başkaları ile kıyaslanmamalıdır. 3.Anne ve baba aile ortamında çocuğa sevgi gösterisinde bulunmalı,

Detaylı

ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI

ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI ERGENLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI Bilgisayar ve internet kullanımı teknoloji çağı olarak adlandırabileceğimiz bu dönemde, artık hayatın önemli gereçleri haline gelmiştir. Bilgiye kolay, hızlı, ucuz ve güvenli

Detaylı

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu

ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ. Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu ADOLESANA VERİLMESİ GEREKEN KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ Doç Dr Müjgan Alikaşifoğlu Sağlık Hizmetlerinin Özellikleri Ergenin yaşına, gelişim düzeyine uygun Bireysel, kültürel ve sosyoekonomik farklılıklara

Detaylı

KARDEŞLER ARASI İLİŞKİLER VE KARDEŞ KISKANÇLIĞI

KARDEŞLER ARASI İLİŞKİLER VE KARDEŞ KISKANÇLIĞI KARDEŞLER ARASI İLİŞKİLER VE KARDEŞ KISKANÇLIĞI Anne çocuk arasında çok önemli bir sevgi bağı vardır. Kardeşler arası ilişkilerin büyük kısmını anne-çocuk arasındaki sevgi bağı belirler. Çoğunlukla çocuk

Detaylı

ÇOCUĞUNUZUN RUH SAĞLIĞI Bu yazıyla ilgilenip okuduğunuza göre bir yetişkin olmalısınız. Çocuğunuza sevginizi göstermenin ya da ona yardımcı olacak en

ÇOCUĞUNUZUN RUH SAĞLIĞI Bu yazıyla ilgilenip okuduğunuza göre bir yetişkin olmalısınız. Çocuğunuza sevginizi göstermenin ya da ona yardımcı olacak en 1 ÇOCUĞUNUZUN RUH SAĞLIĞI Bu yazıyla ilgilenip okuduğunuza göre bir yetişkin olmalısınız. Çocuğunuza sevginizi göstermenin ya da ona yardımcı olacak en iyi yolu bulmanın zor olduğu zamanlar vardır. Çocuğunuz

Detaylı

Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanımın belirtileri ve etkileri Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanımı önlemek için yapmamız gerekenler

Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanımın belirtileri ve etkileri Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanımı önlemek için yapmamız gerekenler Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanımın belirtileri ve etkileri Çocuk ve ergenlerde cinsel kötüye kullanımı önlemek için yapmamız gerekenler Çocuk ve ergenin kötüye kullanımını üç ana başlıkta ele

Detaylı

Ergenlerde Psikodrama

Ergenlerde Psikodrama Ergenlerde Psikodrama Bir Grup Çalışması Prof. Dr. Bahar GÖKLER Psikodrama Moreno nun Spontanlık Yaratıcılık Şimdi ve Burada nın işlenmesine yönelik yaklaşım modeli Rol ve Etkileşim kuramı üzerine yapılandırılmış

Detaylı

Şiddetin Psikolojisi 2015-2016 Bahar Dönemi Adli Psikoloji Doktora Programı. Akran Zorbalığı

Şiddetin Psikolojisi 2015-2016 Bahar Dönemi Adli Psikoloji Doktora Programı. Akran Zorbalığı Şiddetin Psikolojisi 2015-2016 Bahar Dönemi Adli Psikoloji Doktora Programı Akran Zorbalığı Akran Zorbalığı Nedir? «Bir çocuğun, diğer çocuk ya da çocuklar tarafından hedef seçilerek, sürekli rahatsız

Detaylı

1. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (07 Eylül- 16 Ekim 2015)

1. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (07 Eylül- 16 Ekim 2015) ( 1. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (07 Eylül- 16 Ekim 2015) Sayın Velimiz, Okulumuzda yürütülen PYP çalışmaları kapsamında; disiplinler üstü temalarımız ile ilgili uygulama bilgileri size tüm yıl boyunca her

Detaylı

OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ

OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ AKRAN İLİŞKİLERİ VE AKRAN ZORBALIĞI AKRAN İLİŞKİLERİ Akran etkileşimi doğum itibariyle başlamaktadır. Ancak yaş ilerledikçe akranlarla geçirilen

Detaylı

İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ

İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri MADDE BAĞIMLILIĞI BAĞIMLILIK Bağımlılık, bireyin kendi ruhsal ve bedensel sağlığına

Detaylı

Depresyon 1. Depresyon nedir? 2. Depresyon (çökkünlük) sanıldığı kadar sık mı? 3. Depresif belirtiler ile depresyon farklı mıdır?

Depresyon 1. Depresyon nedir? 2. Depresyon (çökkünlük) sanıldığı kadar sık mı? 3. Depresif belirtiler ile depresyon farklı mıdır? 1. Depresyon nedir? Depresyon ruh halinizi, hislerinizi, davranışlarınızı, ve ruh sağlığınızı etkileyen bir hastalıktır. Depresyonun bir halsizlik kendi kendinize çözebileceğiniz bir sorun olmayıp, biyolojik

Detaylı

ÜNİTE II: PSİKİYATRİ HEMŞİRELİĞİNDE TEMEL KAVRAMLAR VE UYGULAMA STANDARTLARI

ÜNİTE II: PSİKİYATRİ HEMŞİRELİĞİNDE TEMEL KAVRAMLAR VE UYGULAMA STANDARTLARI Koruyucu Ruh Sağlığı Hizmetleri Tedavi Edici Ruh Sağlığı Hizmetleri Rehabilite Edici Ruh Sağlığı Hizmetleri ÜNİTE II: PSİKİYATRİ HEMŞİRELİĞİNDE TEMEL KAVRAMLAR VE UYGULAMA STANDARTLARI Psikiyatri Hemşireliğinin

Detaylı

PSİKİYATRİ, PSİKOLOJİ, PEDAGOJİ. Yazar Mazlum ÇÖPÜR PSİKİYATRİ

PSİKİYATRİ, PSİKOLOJİ, PEDAGOJİ. Yazar Mazlum ÇÖPÜR PSİKİYATRİ PSİKİYATRİ İnsanlardaki duygu, düşünce ve davranış bozuklukları ile uğraşan bir tıp dalıdır. Kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Yetişkin psikiyatrisi, çocuk ve ergen psikiyatrisi.yetişkin Psikiyatrisi:

Detaylı

Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi

Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi Böbrek Hastalıklarında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar; Yaşamı Nasıl Güzelleştirebiliriz? Prof.Dr.Oğuz Karamustafalıoğlu Üsküdar Üniversitesi Hangi Böbrek Hastalarına Ruhsal Destek Verilebilir? Çocukluktan yaşlılığa

Detaylı

ERGENLERDE BAĞIMLILIK VE ÖZKIYIM. Dr. Zehra Arıkan

ERGENLERDE BAĞIMLILIK VE ÖZKIYIM. Dr. Zehra Arıkan ERGENLERDE BAĞIMLILIK VE ÖZKIYIM Dr. Zehra Arıkan DSÖ 10-19 yaş arası olarak tanımladığı ergenler, dünyadaki her beş kişiden birini oluşturur; ergenlerin yaklaşık %85 i gelişmemiş ülkelerde yaşar. Türkiye

Detaylı

Farkındalık Çalışma Kitabı. Huzur, zerre boyutundaki ʺanʺın içindedir YARGISIZ DÜŞÜNEMEMEK!

Farkındalık Çalışma Kitabı. Huzur, zerre boyutundaki ʺanʺın içindedir YARGISIZ DÜŞÜNEMEMEK! Huzur, zerre boyutundaki ʺanʺın içindedir YARGISIZ DÜŞÜNEMEMEK! Yargılarla düşünmek farkında olmadan otomatik olarak yaptığımız bir şeydir. Zihnimiz sürekli olarak deneyimlerimizi başka deneyimlerle ve

Detaylı

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? - Genç Gelişim Kişisel Gelişim Gerilim baş ağrısı baş ağrıları içinde en sık görülen tiptir. Çevresel faktörlerin değişmesi, aşırı sorumluluk yüklenme, düş kırıklıkları, ailesel ve ekonomik sorunlar gibi insan yaşamındaki önemli değişiklikler

Detaylı

Önkoşul: YOK Eşkoşul: YOK. PSY 541 Gelişimsel Psikopatoloji (3+0+0) 3 Credits / 6 AKTS

Önkoşul: YOK Eşkoşul: YOK. PSY 541 Gelişimsel Psikopatoloji (3+0+0) 3 Credits / 6 AKTS PSY 501 İleri Düzey Araştırma Yöntemleri ve İstatistik (2+2+0) 3 Kredi / 7 AKTS İleri regresyon yöntemlerinin derinlemesine kavranması. Basit doğrusal regresyon, çoklu doğrusal regresyon, etkileşimler,

Detaylı

ONKOLOJİ de Çalışan Hemşire Olmak. 22.Nisan.2013 UKK-Antalya

ONKOLOJİ de Çalışan Hemşire Olmak. 22.Nisan.2013 UKK-Antalya ONKOLOJİ de Çalışan Hemşire Olmak 22.Nisan.2013 UKK-Antalya Onkolojide çalışanlarla ilgili araştırmalar ne diyor? Onkoloji hemşireliğinin ayırıcı özelliği? Onkolojide çalışan hemşire olarak,.. Problemler

Detaylı

tarafından yazıldı. Çarşamba, 13 Ağustos 2014 00:00 - Son Güncelleme Cuma, 01 Ağustos 2014 08:21

tarafından yazıldı. Çarşamba, 13 Ağustos 2014 00:00 - Son Güncelleme Cuma, 01 Ağustos 2014 08:21 Memorial Hastanesi Psikoloji Bölümü nden Uzm. Psikolog Aslıhan Tokgöz Tozlu, Sağlıklı yemek yeme takıntısı olarak tanımlanan Orthorexia Nervosa hastalığı ile ilgili bilgi verdi. Takıntılı bir şekilde sağlıklı

Detaylı

Fark edilir bir kilo kaybı. Gün geçtikçe içe kapanma eğilimi. Aşırı derecede spor yapmak. Kilo almaktan şiddetle korkmak

Fark edilir bir kilo kaybı. Gün geçtikçe içe kapanma eğilimi. Aşırı derecede spor yapmak. Kilo almaktan şiddetle korkmak YEME BOZUKLUKLARI ve TEDAVİLERİ Genç Gelişim Kişisel Gelişim Yeme Bozukluları, bir diğer deyişle yemek yeme dürtüsü ile ilgili bozukluklar, vücut ağırlığıyla ilgili takıntılar, vücudun şekli ile ilgili

Detaylı

AMNİ YOSENTEZ. Amniyosentez nedir? Bu test nasıl yapılır? Alınan sıvı ile ne yapılır?

AMNİ YOSENTEZ. Amniyosentez nedir? Bu test nasıl yapılır? Alınan sıvı ile ne yapılır? AMNİ YOSENTEZ AMNİYOSENTEZ nedir?, gelişmekte olan bebeğin çevresinden alınan, bir miktar sıvı örneği üzerinde yapılan bir testtir. Bu sıvı test edildiğinde bebekte belirli birtakım anormallikler olup

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik RPD 201 Not VI Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Test Dışı Teknikler *En iyi bilgi kaynağı, kişinin kendisidir. *Etik açıdan bireyin zarar

Detaylı

ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ EVDEN KAÇMA DAVRANIŞI

ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ EVDEN KAÇMA DAVRANIŞI EVDEN KAÇMA DAVRANIŞI EVDEN KAÇMA DAVRANIŞI NEDİR? Gencin ebeveynlerinin iznini almadan, onların bilgisi olmadan eve gelmemesi, geceyi başka bir yerde ya da sokakta geçirmesidir. Son bir yıl içerisinde

Detaylı

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ İLETİŞİM BECERİLERİ ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ Kendini tanımak Kendini açmak ve kendini doğru ifade etmek Karşımızdakini etkin ve ilgili dinlemek Empati kurabilmek (kendimizi karşımızdaki kişinin yerine

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ŞİDDETİ ÖNLEME

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ŞİDDETİ ÖNLEME İlkokul ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ŞİDDETİ ÖNLEME PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - NİSAN 2016 ŞİDDETİ ÖNLEME Şiddet; güç ve baskı uygulayarak insanların bedensel veya ruhsal açıdan zarar görmesine

Detaylı

Psikolog Seda BİLGEN IŞIK İÇİNDEKİLER: 1. TIRNAK YEME 2. ÇOCUKLARDA BİLGİSAYAR KULLANIMI 3. SINAV KAYGISI 4. KAYNAKÇA

Psikolog Seda BİLGEN IŞIK İÇİNDEKİLER: 1. TIRNAK YEME 2. ÇOCUKLARDA BİLGİSAYAR KULLANIMI 3. SINAV KAYGISI 4. KAYNAKÇA Psikolog Seda BİLGEN IŞIK İÇİNDEKİLER: 1. TIRNAK YEME 2. ÇOCUKLARDA BİLGİSAYAR KULLANIMI 3. SINAV KAYGISI 4. KAYNAKÇA 1. TIRNAK YEME Tırnak yeme, her yaşta ve her iki cinste de görülebilen, zaman içinde

Detaylı

ÇOCUK GELĠġĠMĠ VE EĞĠTĠMĠ

ÇOCUK GELĠġĠMĠ VE EĞĠTĠMĠ ÇOCUK GELĠġĠMĠ VE EĞĠTĠMĠ Bu faaliyet ile çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı altında yer alan meslekleri tanıyabilecekseniz. A. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞĠ 0-18 yaş çocuklarının gelişim alanlarını (fiziksel,

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI AİLE İÇİ ŞİDDET

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI AİLE İÇİ ŞİDDET k İl u ok l ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI AİLE İÇİ ŞİDDET PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - NİSAN 2014 AİLE İÇİ ŞİDDET Çocuğun sağlıklı bir gelişim göstermesi ve sağlam bir kişilik kazanması için

Detaylı

Kaynaştırma Eğitimine Giriş 3. İş Birliği: Ortaklık ve Prosedürler 25. Düzeyde Engeli Olan Öğrencilere Öğretim 51

Kaynaştırma Eğitimine Giriş 3. İş Birliği: Ortaklık ve Prosedürler 25. Düzeyde Engeli Olan Öğrencilere Öğretim 51 1 23 İleri 4 Düşük 5 Diğer 6 Tüm 7 Müdahaleye 8 Sınıf 9 10 Motivasyonu 11 Dikkati 12 Çalışma 13 Değerlendirme 14 Okuryazarlık 15 16 KISIM 1 TEMELLER Kaynaştırma Eğitimine Giriş 3 İş Birliği: Ortaklık ve

Detaylı

Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler İçin Kariyer Rehberliği Programları Dizisi

Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler İçin Kariyer Rehberliği Programları Dizisi Editörden Önsöz Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler için Kariyer Rehberliği Programları Dizisi, kariyer rehberliği uygulamaları yapması gereken psikolojik danışmanlar için hazırlanmış sınıf / grup rehberliği

Detaylı

Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481. Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU

Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481. Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, 2010, Sayfa 468 481 Doç. Dr. Songül TÜMKAYA İlknur ÇAVUŞOĞLU ÖZET ARAŞTIRMANIN ÖNEMİ ARAŞTIRMANIN AMACI ARAŞTIRMANIN ALT AMAÇLARI ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

Detaylı

ÇOCUKLARDA VE ERGENLERDE İNTİHAR GİRİŞİMİ

ÇOCUKLARDA VE ERGENLERDE İNTİHAR GİRİŞİMİ ÇOCUKLARDA VE ERGENLERDE İNTİHAR GİRİŞİMİ Doç. Dr. Şaziye Senem BAŞGÜL Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Hasan Kalyoncu Üniversitesi Psikoloji www.gunescocuk.com Çocuk ve ergen psikiyatrisinde

Detaylı

Dünya Nüfus Günü, 2016

Dünya Nüfus Günü, 2016 Sayı: 21508 01 Temmuz 2016 Saat: 10:00 Dünya Nüfus Günü, 2016 Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından, her yıl 11 Temmuz Dünya Nüfus Günü nde, nüfusun önemli konularını ele alan bir tema belirlenmekte

Detaylı

5 Yaş : En sevdiğim arkadaşım Yaş : Kurallar ve törenler 9-11 yaş : Kuvvetlenen Arkadaşlık Bağları

5 Yaş : En sevdiğim arkadaşım Yaş : Kurallar ve törenler 9-11 yaş : Kuvvetlenen Arkadaşlık Bağları 1. Ay : İşte geldim, buradayım! 3. Ay : Harika bir oyuncağım var: Ellerim! 6. Ay : Ben bir enerji küpüyüm! 9. Ay : Güvenlik önlemlerini artırdınız mı? Emekliyorum! 12. Ay : Yürüyorum! Bağımsızım, Mutluyum,

Detaylı

DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI ÇOCUK TANIMA FORMU

DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI ÇOCUK TANIMA FORMU DANIŞMANLIK TEDBİRİ UYGULAMALARI ÇOCUK TANIMA FORMU ADI- SOYADI T.C. KİMLİK NUMARASI DOSYA NUMARASI İLK GÖRÜŞME TARİHİ Çocukla İlgili Genel Bilgiler Hukuki statüsü Suça Sürüklenen Mağdur Tanık Korunmaya

Detaylı

NEBÜLİZASYON TEDAVİSİ: NE ZAMAN? NASIL? Ecz. Pırıl Karataş 04.04.2014 TÜKED

NEBÜLİZASYON TEDAVİSİ: NE ZAMAN? NASIL? Ecz. Pırıl Karataş 04.04.2014 TÜKED NEBÜLİZASYON TEDAVİSİ: NE ZAMAN? NASIL? Ecz. Pırıl Karataş 04.04.2014 TÜKED ASTIM EPİDEMİYOLOJİ Astımın dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilediği düşünülmektedir. Bu rakam ülkemiz için yaklaşık 3.5

Detaylı

Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları / 720 Cep Kitapları / 82 Sorunlarımız Sorumluluklarımız Serisi - 6

Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları / 720 Cep Kitapları / 82 Sorunlarımız Sorumluluklarımız Serisi - 6 Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları / 720 Cep Kitapları / 82 Sorunlarımız Sorumluluklarımız Serisi - 6 Yayın Yönetmeni: Dr. Yüksel Salman Editör: Dr. Ömer Menekşe Koordinasyon: Dr. Hafsa Fidan Tashih:

Detaylı

PSİKOLOJİK DANIŞMAN / REHBER ÖĞRETMEN SEMA GÖKDEMİR

PSİKOLOJİK DANIŞMAN / REHBER ÖĞRETMEN SEMA GÖKDEMİR PSİKOLOJİK DANIŞMAN / REHBER ÖĞRETMEN SEMA GÖKDEMİR 1. Rehberlik bir süreçtir. 2. Rehberlik bireye yardım etme işidir. 3. Rehberlik yardımı bireye dönüktür. 4. Rehberlik bilimsel ve profesyonel bir yardımdır.

Detaylı

BEDEN ALGISININ GELİŞİMİ

BEDEN ALGISININ GELİŞİMİ İTÜ GELİŞTİRME VAKFI ÖZEL Dr. NATUK BİRKAN İLKOKULU VE ORTAOKULU 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 1. SINIF VELİ BÜLTENİ BEDEN ALGISININ GELİŞİMİ Beden algısı, bireyin kendi bedeninin nasıl göründüğü ve başka

Detaylı

Özürlülerle Birlikte Bir Tiyatro Oyunu Hazırlanması

Özürlülerle Birlikte Bir Tiyatro Oyunu Hazırlanması Özürlülerle Birlikte Bir Tiyatro Oyunu Hazırlanması Amaç ve İçerik Projenin temel amacı sosyal dışlanmayı kırmaktır. Zira özürlüler günlük yaşamda karşılaştıkları dezavantajlar nedeniyle toplumdan uzaklaşmakta,

Detaylı

ERGENDE AİLE KRİZLERİNE MÜDAHALE. Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç

ERGENDE AİLE KRİZLERİNE MÜDAHALE. Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç ERGENDE AİLE KRİZLERİNE MÜDAHALE Prof. Dr. Emine Zinnur Kılıç Aile Krizleri 1. Normal gelişimsel krizler (Yaşam döngüsü aşamaları) 2. Aileye özgü krizler (Ailede hastalıklar, ölümler, boşanmalar, göç,

Detaylı

ANOREKTAL MALFORMASYON DERNEĞİ

ANOREKTAL MALFORMASYON DERNEĞİ ANOREKTAL MALFORMASYON DERNEĞİ www.armtr.org Yazan: Billur Demiroğulları Çizen: Yasemin Erdem Kontrol: Özlem Küçükfırat Bilgi (Çocuk Gelişim Uzmanı) Bu hikaye kitabının her türlü yayın hakkı Anorektal

Detaylı

HAREKETLİ ÇOCUK DOÇ. DR.AYLİN ÖZBEK DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK PSİKİYATRİSİ AD. ÖĞRETİM ÜYESİ

HAREKETLİ ÇOCUK DOÇ. DR.AYLİN ÖZBEK DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK PSİKİYATRİSİ AD. ÖĞRETİM ÜYESİ HAREKETLİ ÇOCUK DOÇ. DR.AYLİN ÖZBEK DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK PSİKİYATRİSİ AD. ÖĞRETİM ÜYESİ SUNUM PLANI: Hareketli çocuk kime denir? Klinik ilgi odağı olması gereken çocuklar hangileridir?

Detaylı

Ruhsal Travma Değerlendirme Formu. APHB protokolü çerçevesinde Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından hazırlanmıştır

Ruhsal Travma Değerlendirme Formu. APHB protokolü çerçevesinde Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından hazırlanmıştır Ruhsal Travma Değerlendirme Formu APHB protokolü çerçevesinde Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından hazırlanmıştır A. SOSYODEMOGRAFİK BİLGİLER 1. Adı Soyadı:... 2. Protokol No:... 3. Başvuru Tarihi:...

Detaylı

Aile Hekimi kimdir? Aile hekiminin görevleri:

Aile Hekimi kimdir? Aile hekiminin görevleri: Aile Hekimi kimdir? Aile hekimi; yaş veya cinsiyeti ne olursa olsun,kişiyi bir bütün olarak incelemek için eğitilmiştir. Akut ve kronik hastalıkların tedavi edilmesine ek olarak, hastalıkların gelişmesini

Detaylı

MASAMOT ***** PERFORMANS ÇALIŞMASI DEĞERLENDİRME ÇALIŞMASI

MASAMOT ***** PERFORMANS ÇALIŞMASI DEĞERLENDİRME ÇALIŞMASI MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ PERFORMANS ÇALIŞMASI VE PROJE İLE İLGİLİ MADDELER Tanımlar MADDE 4- () Bu Yönetmelikte geçen; ö) Öğrenme Kazanımları: Herhangi bir öğrenme sürecinin

Detaylı

TIKINIRCASINA YEME BOZUKLUĞU

TIKINIRCASINA YEME BOZUKLUĞU TIKINIRCASINA YEME BOZUKLUĞU Dr.Armağan Özdemir Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları EAH 28 Eylül 2013 49.Ulusal Psikiyatri Kongresi- İzmir TıKıNıRCASıNA YEME BOZUKLUĞU Esas belirti Tekrarlayıcı yeme dönemlerinin

Detaylı

Hareketli Yaşam. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015

Hareketli Yaşam. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Hareketli Yaşam Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Kadir Zakin, Arş. Gör. Dr. Ömer Turhan ve Arş. Gör. Dr. Yasemin

Detaylı

SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR

SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR SOYA VE HASADI TANSU BULAT GAMZE DİDAR KIZGIR 1 2 Soya, Japonya ve Çin gibi doğu Asya ülkelerinin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olarak, yüzyıllardan beri, buradaki insanların temel besinlerini oluşturmuştur.

Detaylı

ŞİDDET NEDİR? ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ

ŞİDDET NEDİR? ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ ŞİDDET NEDİR? ADEM TOLUNAY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ ŞİDDET NEDİR? ŞİDDET NEDİR? ŞİDDET; Özel ya da toplumsal yaşamda Fiziksel,cinsel,psikolojik olarak herhangi bir zarar ve üzüntü sonucunu ortaya

Detaylı

REHBERLİK VE İLETİŞİM 7

REHBERLİK VE İLETİŞİM 7 REHBERLİK VE İLETİŞİM 7 Yrd. Doç. Dr. M. İsmail BAĞDATLI mismailbagdatli@yahoo.com İletişim Süreci KAYNAK Kodlama MESAJ Kod Açma ALICI KANAL Geri Besleme KANAL Sözlü İletişim Dinleme Amaca ulaşabilmek

Detaylı

REHBERLİK ETKİNLİĞİ DEĞERLENDİRME FORMU 1. : Açıklama-Bilgilendirme. : Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğini Öğrenir.

REHBERLİK ETKİNLİĞİ DEĞERLENDİRME FORMU 1. : Açıklama-Bilgilendirme. : Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğini Öğrenir. REHBERLİK ETKİNLİĞİ DEĞERLENDİRME FORMU 1 : Açıklama-Bilgilendirme :Sınıf yönetimi : Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğini Öğrenir. SINIF :T 11-C TARİH :18.09.2015 :EYLÜL 3 TAM ORTA KISMEN HİÇ tarafından

Detaylı

Çocuklara hangi sporlar daha uygun? Çocuklara hangi sporlar daha uygun? Çocuklara hangi sporlar daha uygun? 1 / 5

Çocuklara hangi sporlar daha uygun? Çocuklara hangi sporlar daha uygun? Çocuklara hangi sporlar daha uygun? 1 / 5 Çocuklara hangi sporlar daha uygun? Çocuklara hangi sporlar daha uygun? 1 / 5 Çocukların ne zaman hangi spora başlaması gerektiği ebeveynlerin kafasını karıştıran bir konusu. Uzman uyarısı şu: Aileler

Detaylı

Aft, Farenjit, Adenit İle Birlikte Olan Periyodik Ateş (PFAPA)

Aft, Farenjit, Adenit İle Birlikte Olan Periyodik Ateş (PFAPA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/tr/intro Aft, Farenjit, Adenit İle Birlikte Olan Periyodik Ateş (PFAPA) 2016 un türevi 1. PFAPA NEDİR 1.1 Nedir? PFAPA, (İngilizce) Aft, Farenjit, Adenit ile birlikte

Detaylı

EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME. (Eye Movement Desensitization and Reprossesing)

EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME. (Eye Movement Desensitization and Reprossesing) EMDR GÖZ HAREKETLERİ İLE SİSTEMATİK DUYARSIZLAŞTIRMA VE YENİDEN İŞLEME (Eye Movement Desensitization and Reprossesing) Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Panik Atak ve Sınav Kaygısı ndan Kısa Sürede Kurtulmanın

Detaylı

SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ. İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim

SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ. İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim SEKÜLER TREND 0341110029 BARıŞ ÖLMEZ İNSANDA SEKÜLER DEĞİŞİM Türkiye de Seküler Değişim İnsanın fiziksel boyutlarında (antropometrik ölçülerinde) kuşaklar arasında ya da uzun bir zaman diliminde değişmelerin

Detaylı

SİGARA İLE SAVAŞTA BİR DENEYİM ÖRNEĞİ GRAMMER KOLTUK SİSTEMLERİ A.Ş. DR.YÜCEL BENDER İŞYERİ HEKİMİ

SİGARA İLE SAVAŞTA BİR DENEYİM ÖRNEĞİ GRAMMER KOLTUK SİSTEMLERİ A.Ş. DR.YÜCEL BENDER İŞYERİ HEKİMİ SİGARA İLE SAVAŞTA BİR DENEYİM ÖRNEĞİ GRAMMER KOLTUK SİSTEMLERİ A.Ş. DR.YÜCEL BENDER İŞYERİ HEKİMİ DÜNYADA VE TÜRKİYEDE SİGARA KULLANIMI Dünya genelinde tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda

Detaylı

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG KAHRAMAN GÜLER DEPRESYON

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG KAHRAMAN GÜLER DEPRESYON UZMAN KLİNİK PSİKOLOG KAHRAMAN GÜLER DEPRESYON Depresyon en az iki hafta süren, çoğunlukla daha uzun süreyle devam eden, işlevselliği çok ciddi bir oranda bozan, tedavi edilebilir tıbbi problemlerden bir

Detaylı

DUYU MOTOR DÖNEM(0-2 YAŞ)

DUYU MOTOR DÖNEM(0-2 YAŞ) DUYU MOTOR DÖNEM(0-2 YAŞ) Bebek doğuştan getirdiği duyusal özellikleriyle kendisini dış dünyada ayırt etme çabasındadır.çevreye duyular arasındaki etkileşim Dönemin özelliğidir. Duyu motor dönem altı aşamaya

Detaylı

Kişilik Gelişimi. S.Freud E.Erikson

Kişilik Gelişimi. S.Freud E.Erikson Kişilik Gelişimi S.Freud E.Erikson Kişilik Bireyi diğer bireylerden ayırt eden, tutarlı olarak sergilenen, bireye özgü özellikler bütünüdür. Kişilik gelişimi, bireyin sosyal ve fiziksel çevresi içinde

Detaylı

Urea cycle disorders and organic acidurias For younger people. Üre döngüsü enzim defektleri ve organik asidemiler. Genç hastalar için.

Urea cycle disorders and organic acidurias For younger people. Üre döngüsü enzim defektleri ve organik asidemiler. Genç hastalar için. Üre döngüsü enzim defektleri ve organik asidemiler Urea cycle disorders and organic acidurias For younger people Genç hastalar için www.e-imd.org www.e-imd.org Üre döngüsü enzim defekti/ organik asidemi

Detaylı

Merkezimizde uygulanan ilk PEP-R ölçeği değerlendirme sonucuna göre ;

Merkezimizde uygulanan ilk PEP-R ölçeği değerlendirme sonucuna göre ; M. 27 tarihinde doğan M. in doğum öncesi ve doğum sonrasında her hangi bir sağlık sorunu yaşanmamıştır. Ailenin öncelikli olarak gözlerini geç açması, burnunun basık ve kulaklarının çekik oluşu dikkatini

Detaylı

ÇOCUK VE KİTAP Çocuk ve kitap, birbirini bütünleyen ve birbirine çok yakışan, iki değerli kelime... Çocuklara okul öncesi çağlarında kitapları tanıtma

ÇOCUK VE KİTAP Çocuk ve kitap, birbirini bütünleyen ve birbirine çok yakışan, iki değerli kelime... Çocuklara okul öncesi çağlarında kitapları tanıtma ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ÇOCUK VE KİTAP ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ VELİ BÜLTENİ NİSAN- 2008 ÇOCUK VE KİTAP Çocuk ve kitap, birbirini bütünleyen ve birbirine çok yakışan, iki değerli kelime... Çocuklara

Detaylı

MUTLU ÇOCUKLAR DERNEĞİ

MUTLU ÇOCUKLAR DERNEĞİ S O N U Ç R A P O R U MUTLU ÇOCUKLAR DERNEĞİ ISBN: 978-605-5307-07-3 Mebusevleri Mah. Şerefli Sk. No:27/3 Tandoğan / ANKARA T: 0312 222 03 55 F: 0312 222 03 09 MUTLU ÇOCUKLAR DERNEĞİ MUTLU ÇOCUKLAR DERNEĞİ

Detaylı

REHBERLİK SERVİSİ KARDEŞ KISKANÇLIĞI

REHBERLİK SERVİSİ KARDEŞ KISKANÇLIĞI REHBERLİK SERVİSİ KARDEŞ KISKANÇLIĞI KISKANÇLIĞIN TANIMI Kıskançlık, insanın en doğal ve en evrensel duygularından birisidir. Kıskançlık, sevilen birinin başkası ile paylaşılmasına katlanamamaktır. Kıskançlık;

Detaylı

GÖBEK DÜŞMESİ (Göbek Kayması)

GÖBEK DÜŞMESİ (Göbek Kayması) GÖBEK DÜŞMESİ (Göbek Kayması) HASTALIĞI Yazar: Op.Dr.Ertan BEYATLI www.ertanbeyatli.com Ertan BEYATLI 2005-2016 Yıllardır geçmek bilmeyen göbek ve göbek çevresi şikayetleriniz varsa, bu şikayetler nedeniyle

Detaylı

KİMYA MÜHENDİSLERİ ÇALIŞMA KOŞULLARI ANKET SONUÇLARI

KİMYA MÜHENDİSLERİ ÇALIŞMA KOŞULLARI ANKET SONUÇLARI 29 Haziran 2016 KİMYA MÜHENDİSLERİ ÇALIŞMA KOŞULLARI ANKET SONUÇLARI TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi GİRİŞ TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, 1954 yılında Anayasanın 135. maddesinde tanımlanan

Detaylı

KANSERDEN KORUNMA STRATEJİLERİ VE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

KANSERDEN KORUNMA STRATEJİLERİ VE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR KANSERDEN KORUNMA STRATEJİLERİ VE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR 1 İÇERİK o KANSER NEDİR? o METASTAZ NEDİR? o KANSER TEHLİKESİNİN 7 HABERCİSİ? o EN SIK GÖRÜLEN KANSER TİPLERİ? o KANSERDEN KORUNMAK NEDEN ÖNEMLİ? o

Detaylı

Yaratıcılık. Yağ nereye gidiyor?

Yaratıcılık. Yağ nereye gidiyor? Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü Teknoloji ve Yenilik Yönetimi Dersi Yağ nereye gidiyor? Yrd. Doç. Dr. M. Volkan Türker 1 Sahibi veya yöneticisi olduğunuz firma ayçiçek yağı satın

Detaylı

İLK ÖĞRETİM MÜFREDATINDA DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ

İLK ÖĞRETİM MÜFREDATINDA DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ İLK ÖĞRETİM MÜFREDATINDA DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ Dr. Ahmet ÇELİK acelik@dicle.edu.tr ÖZET: Bu çalışmanın amacı; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin tarihsel gelişimi hakkında bilgi vermek

Detaylı

SINAV KAYGISI VE BAŞAÇIKMA YÖNTEMLERİ (Verimli Ders Çalışma Teknikleri)

SINAV KAYGISI VE BAŞAÇIKMA YÖNTEMLERİ (Verimli Ders Çalışma Teknikleri) SINAV KAYGISI VE BAŞAÇIKMA YÖNTEMLERİ (Verimli Ders Çalışma Teknikleri) KAYGI NEDİR? Herhangi bir stresli durumda yaşanan ve yaşamın doğal bir parçası olan duygudur. Aşırı Kaygı ise; normal olan kaygının

Detaylı

Ajans Bakış Açısı: Amaç Doğrultusunda Hareket Etmek Ajans Görüşmesini Nasıl Değiştirir?

Ajans Bakış Açısı: Amaç Doğrultusunda Hareket Etmek Ajans Görüşmesini Nasıl Değiştirir? Ajans Bakış Açısı: Amaç Doğrultusunda Hareket Etmek Ajans Görüşmesini Nasıl Değiştirir? Yayınlanan 2016 Mayıs Konular Mobil Anlar o Matter Ajanslar müşterinin amacını anlamaya çalışırken, stratejik bir

Detaylı

ANADOLU SAĞLIK / SAĞLIK MESLEK LİSESİ HEMŞİRELİK ALANI BECERİ EĞİTİMİ DEĞERLENDİRME FORMU

ANADOLU SAĞLIK / SAĞLIK MESLEK LİSESİ HEMŞİRELİK ALANI BECERİ EĞİTİMİ DEĞERLENDİRME FORMU BECERİ DERSİN ADI : DAHİLİYE HASTALIKLARI BAKIMI BECERİ EĞİTİMİ Sınıfı 11 Öğrenci Grubu ÖĞRENCİLERİN ADI SOYADI Beceri eğitimine ilgi ve gayreti Kılık kıyafet durumu Çalıştığı kişilerle iletişimi ve işbirliği

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Kaleli sığınma evlerinde kalan kadınlarla ilgili hazırladığı iki ayrı kanun teklifi sundu. Tarih : 08.03.2013 Bursa Milletvekili Sena Kaleli nin kanun teklifleri

Detaylı

Pompe hastalığı için doğru tedaviyi almak S C

Pompe hastalığı için doğru tedaviyi almak S C Pompe hastalığı için doğru tedaviyi almak Pompe hastalığı ilerledikçe, ortaya çıkabilecek bütün ihtiyaçları karşılamak için bir sağlık uzmanı ekibine ihtiyaç duyarsınız. ağlık ekibinizin her üyesi, size

Detaylı

SAAT: 10.00 160 SORU-160 DAKİKA

SAAT: 10.00 160 SORU-160 DAKİKA SAAT: 10.00 160 SORU-160 DAKİKA NÜFUS CÜZDANI VEYA PASAPORT 2016-YGS SINAVA GİRİŞ BELGESİ: Sınava Giriş Belgesi adreslerinize gönderilmeyecektir. TC Kimlik Numaranız ve şifreniz ile ÖSYM nin internet

Detaylı

ÇÖLYAK HASTALARINDA SAĞLIKLA İLİŞKİLİ YAŞAM KALİTESİ (CDQ)

ÇÖLYAK HASTALARINDA SAĞLIKLA İLİŞKİLİ YAŞAM KALİTESİ (CDQ) ÇÖLYAK HASTALARINDA SAĞLIKLA İLİŞKİLİ YAŞAM KALİTESİ (CDQ) Bu anket son iki haftalık zaman dilimi içerisinde nasıl hissettiğinizi değerlendirmek için geliştirilmiştir. Bu amaçla size çölyak hastalığınız

Detaylı

UYGULAMALI SOSYAL PSİKOLOJİ (Baron, Byrne ve Suls, 1989; Bilgin, 1999) PSİ354 - Prof.Dr. Hacer HARLAK

UYGULAMALI SOSYAL PSİKOLOJİ (Baron, Byrne ve Suls, 1989; Bilgin, 1999) PSİ354 - Prof.Dr. Hacer HARLAK UYGULAMALI SOSYAL PSİKOLOJİ (Baron, Byrne ve Suls, 1989; Bilgin, 1999) Sosyal Psikoloji Uygulamaları HUKUK SAĞLIK DAVRANIŞI KLİNİK PSİKOLOJİ TÜKETİCİ DAVRANIŞI VE PAZARLAMA POLİTİKA ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ SOSYAL

Detaylı

ÜMRANİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

ÜMRANİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ÜMRANİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 1 Düşüncelerini, duygularını rahat ifade edebilen, Çevresiyle olumlu ilişkiler kurabilen, Kendine güvenen, Öğrenmeye istekli, Mutlu, başarılı çocuklar yetiştirelim.

Detaylı

BİREYLERE YÖNELİK HİZMETLER

BİREYLERE YÖNELİK HİZMETLER EKİBİMİZ Altis; 1989 yılında Dr. Bülent Madi tarafından nöroloji ve sanat çalışmalarının birlikteliği amacıyla kurulmuştur. İki yıl süren çalışmalarının ardından 1991 yılında diğer bilim dalları ile interdisipliner

Detaylı

Sektör eşleştirmeleri

Sektör eşleştirmeleri Sektör eşleştirmeleri İspanya ve Türkiye Avrupa Futbol Şampiyonası 2016 Sektör : Otomotiv Maça ilişkin ön inceleme 4:3 * Sektöre yönelik Atradius alacak riski durumu/iş performansı görünümünün karşılaştırması

Detaylı

HİSAR OKULLAR ORTAOKUL ÖDÜLLERİ TANIMI VE KRİTERLERİ

HİSAR OKULLAR ORTAOKUL ÖDÜLLERİ TANIMI VE KRİTERLERİ EK : 2 HİSAR OKULLAR ORTAOKUL ÖDÜLLERİ TANIMI VE KRİTERLERİ Müzik Ödülü Müzik Ödülü: Ortaokul öğrenimi boyunca Müzik dalında rol model olmuş, branşında okul içi ve dışındaki etkinliklere katılmaya istekli

Detaylı

MERAL-MUAMMER AĞIM ORTAOKULU 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI AKADEMİK BAŞARIYI ARTIRMA PLANI

MERAL-MUAMMER AĞIM ORTAOKULU 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI AKADEMİK BAŞARIYI ARTIRMA PLANI MERAL-MUAMMER AĞIM ORTAOKULU 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI AKADEMİK BAŞARIYI ARTIRMA PLANI Öğrencilerimiz; okulumuzda öğrenci merkezli öğretim yöntemleriyle, problem çözme, deney yapma, tartışma ve sorgulamaya

Detaylı

GİRİŞ. Eğitimdir ki, bir milleti hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum halinde yaşatır veya bir milleti kölelik ve yoksulluğa terk eder.

GİRİŞ. Eğitimdir ki, bir milleti hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum halinde yaşatır veya bir milleti kölelik ve yoksulluğa terk eder. GİRİŞ Eğitimdir ki, bir milleti hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum halinde yaşatır veya bir milleti kölelik ve yoksulluğa terk eder. Mustafa Kemal ATATÜRK Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş)

Detaylı

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI RİVAROKSABAN (XARELTO)

PIHTIÖNLER (KAN SULANDIRICI) İLAÇ KULLANIM KILAVUZLARI RİVAROKSABAN (XARELTO) RİVAROKSABAN (XARELTO) NE İÇİN KULLANILIR? Rivaroksaban (XARELTO) pıhtıönler ilaç grubundadır. Halk arasında kan sulandırıcı ilaç olarak bahsedilen ilaçlardan bir tanesidir. Kan damarları içerisinde pıhtı

Detaylı

BAŞARIDA ÇALIŞMANIN ÖNEMİ

BAŞARIDA ÇALIŞMANIN ÖNEMİ BAŞARIDA ÇALIŞMANIN ÖNEMİ Başarılı bir hayat, uyumlu, mutlu ve doyumlu yaşanan bir hayattır. Geçmişte başarı için, aynı öneriyi içeren tek bir reçete sunulurdu; Çalışmak, çalışmak ve yine çalışmak veya

Detaylı

Obezite ve Yeme Alışkanlıklarının Psikolojik Temelleri

Obezite ve Yeme Alışkanlıklarının Psikolojik Temelleri Obezite ve Yeme Alışkanlıklarının Psikolojik Temelleri Prof. Dr. Yıldız Akvardar Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Neden besleniyoruz? Ruhsal gelişimde Oral Dönem (0-1 yaş) Bebeğin doyurulması,

Detaylı

Obezite Nedir? Harun AKTAŞ - Trabzon

Obezite Nedir? Harun AKTAŞ - Trabzon Obezite Nedir? Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması

Detaylı

Amaç; Her düzeydeki çalışanın sağlıklı iletişim kurmasını sağlayacak temel bilgileri vermek.

Amaç; Her düzeydeki çalışanın sağlıklı iletişim kurmasını sağlayacak temel bilgileri vermek. 1.TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Toplam kalite yönetiminin felsefesi ve temel ilkelerini tanıtmak. Yönetim ve yönetimin fonksiyonları Değişim Yönetim anlayışında değişim TKY'nin tanımı Kalite kavramı TKY'nin tarihçesi

Detaylı

OKUL KORKUSU. Çocuğum okula gitmek istemiyor. Okul saati yaklaştığında huzursuzlanıyor. Karnı veya başı ağrıyor, midesi bulanıyor.

OKUL KORKUSU. Çocuğum okula gitmek istemiyor. Okul saati yaklaştığında huzursuzlanıyor. Karnı veya başı ağrıyor, midesi bulanıyor. OKUL KORKUSU Çocuğum okula gitmek istemiyor. Okul saati yaklaştığında huzursuzlanıyor. Karnı veya başı ağrıyor, midesi bulanıyor. Kuşlar Uçar, Balıklar Yüzer, Yetişkinler Konuşur, Çocuklar Oyun Oynar.''

Detaylı

ERGENLİK=ADOLESAN=GENÇLİK DÖNEMİ VE ANNE-BABALAR

ERGENLİK=ADOLESAN=GENÇLİK DÖNEMİ VE ANNE-BABALAR ERGENLİK=ADOLESAN=GENÇLİK DÖNEMİ VE ANNE-BABALAR Psikolog Fatma AKPAKIR fatmaakpakir@gmail.com ADOLESAN=ERGEN KİMDİR? Fiziksel ve duygusal süreçlerin yol açtığı cinsel ve psikososyal olgunlaşma ile başlayan,

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 i Bu sayıda; Ağustos Ayı TİM İhracat Verileri,, Suriye ye Yılın İlk Sekiz Ayında Yapılan İhracat, Temmuz Ayı TÜİK Dış Ticaret Verileri;

Detaylı