Sazan Balıklarının Anestezisinde Karanfilin Kullanımı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Sazan Balıklarının Anestezisinde Karanfilin Kullanımı"

Transkript

1 ISSN: Cilt 2, Sayı 1, 2014 / Vol. 2, Issue 1, 2014 Sazan Balıklarının Anestezisinde Karanfilin Kullanımı Tuba OTAY*, Azime KÜÇÜKGÜL**, Ayşegül PALA***, Engin ŞEKER**** Özet Bu çalışmada, sazanlar (Cyprinus carpio Linnaeus 1758) farklı konsantrasyonlarda (200 mg/l, 400 mg/l, 800 mg/l) hem tek hem de çözgenlerle (aseton, eter ve etil alkol) birlikte kullanılan karanfil yağına maruz bırakılmış ve anesteziye girme ve çıkma süreleri saptanmıştır. Denemeler sonunda karanfil yağının tek kullanıldığı zaman balıkların anesteziye giriş ve anesteziden çıkma süreleri sırasıyla 5,5 11 dk, 2-2,5 dk olarak gözlenmiştir. Tüm dozlarda çözgenler tek başlarına herhangi bir anestezik etki göstermediği gözlenmiştir. 200 mg/l ve 400 mg/l konsantrasyonlarda karanfil yağı ve aseton birlikte kullanımı anestezik etki göstermezken; 800 mg/l dozda anestezik etki görüldüğü saptanmıştır. Karanfil yağı etil alkol ile tüm konsantrasyonlarda anestezik etki göstermiş; anesteziye girme sürelerinin 2 dk ve 5,5 dk, anesteziden çıkış sürelerinin ise 3,5 dk ve 5 dk arasında değişim gösterdiği belirlenmiştir. Yapılan bu çalışmayla karanfil yağının anestezik bir etki oluşturduğu ve karanfil yağının sazanlarda (C. carpio) anestezik madde olarak kullanılabilir nitelikte olduğu tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler: Anestezi, Cyprinus carpio, Karanfil yağı, Çözgenler The Use of Clove in The Anesthesia of Carp Abstract In this study, carp (Cyprinus carpio L. 1758) were exposed the clove oil used both alone and in combination with solvents (ether, acetone and ethyl alcohol) at the different concentrations (200 mg / l, 400 mg / l, 800 mg / l) and the phases of anesthesia and recovery rates were studied. As a result of trials, the phases of anesthesia and recovery of fish for alone clove oil were found as from 5.5 to 11 min, from 2-2.5, respectively. Solvent alone, at all doses, no anesthetic effect was observed. While the combined use of clove oil and acetone did not show any anesthetic effect at the concentrations of 200 and 400 mg/l, at 800 mg/l it had an anesthetic effect. The combined use of clove oil and ethyl alcohol, at the all concentrations, had anesthetic effect. The phase of anesthesia and recovery were determined as ranging * Yüksek lisans öğrencisi, Tunceli Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Yetiştiricilik Bölümü, Hastalıklar Anabilim dalı, Tunceli. ** Yrd. Doç. Dr., Sorumlu Yazar, Tunceli Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Yetiştiricilik Bölümü, Hastalıklar Anabilim Dalı, Tunceli, Türkiye, akucukgul@tunceli.edu.tr ***Araş. Gör., Tunceli Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Yetiştiricilik Bölümü, Hastalıklar Anabilim Dalı, Tunceli, Türkiye. ****Yrd. Doç. Dr., Tunceli Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Yetiştiricilik Bölümü, Hastalıklar Anabilim Dalı, Tunceli.

2 Sazan Balıklarının Anestezisinde Karanfilin Kullanımı 44 from 2 to 5 min and from 3.5 to 5 min, respectively. According to this study, clove oil is a potent anesthetic for carp and it should be used effectively and safely as anesthetic. Key words: Anesthesia, Cyprinus carpio, Clove oil, Solvents Giriş İlk kez 1840 lı yıllarda tıp alanında kullanılmaya başlayan anestezikler, günümüzde su ürünleri yetiştiriciliği alanında da yaygın olarak kullanılmaktadır. Su ürünleri yetiştiriciliği sektöründe balıklardan kabuklulara kadar pek çok su ürünü için üretimin çeşitli aşamalarında anestezik veya sedatiflerin kullanılması kaçınılmaz olabilmektedir. Günümüzde su ürünleri yetiştiriciliğinde MS-222, benzokain ve 2- fenoksietanol gibi anestezikler yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca birçok araştırmacı balık anezteziyolojisinde, kinaldin sülfat ile diazepam (Yanar ve Kumlu, 2001;Yanar ve Genç, 2004), ksilokain ile sodyum bikarbonat (Meza, 1983), alfaksalon ile alfadolon ve metomidat hidroklorür ile gallamine triethiodide (Harvey ve ark., 1988) gibi aneztezikleri kombine kullanılarak sinerjist etkileri üzerinde odaklanmıştır. Fakat bu kimyasal içerikli anestezik maddeler balıklarda birçok olumsuzluklar ve yan etkileri de beraberinde getirmektedir (Serezli ve ark., 2005). Bu nedenle bilim insanları son zamanlarda doğal kaynaklı anestezik maddelere odaklanmıştır. Karanfil bitkisinden ekstrakte edilen karanfil yağı, karanfil (Eugenia aromatica, Baillon) ağacının kurutulmuş tomurcuk, yaprak ve dallarından elde edilen bir üründür (Güner, 2008). Karanfil yağının etken maddesi yaklaşık %85-95 eugenol (4- ally-methoxyphenol-c10h12o2), %5-15 isoeugenol ve methyleugenoldür (FDA, 2002). Karanfil yağı dünya çapında gıda katkısı, antifungal ve asırlardır dişçilikte anestezik olarak kullanılmaktadır (Soto ve Burhanuddin, 1995). Karanfil yağının balık anesteziği olarak kullanımı henüz yeni olmakla birlikte, potansiyel balık anasteziği olarak kullanımına son yıllarda yoğun olarak işaret edilmektedir (Soto ve Burhanuddin 1995; Keene ve ark., 1998; Wagner ve ark., 2003; Cho ve Heat 2000). Karanfil yağının aneljezik etkiyi eugenolün prostaglandin H sentezini engellemesi ile oluşturduğu bilinmektedir (Pongprayon ve ark., 1991).

3 45 Tuba OTAY, Azime KÜÇÜKGÜL, Ayşegül PALA, Engin ŞEKER. Anestezi, balıkçılıkta özellikle bilimsel çalışmalarda yaygın ve zorunlu olarak kullanılan yapay veya doğal maddelerdir. Bu çalışmada bu maddelerden anastezik etkisinin olduğu bilinen ve balık anestezisi olarak kullanılan karanfil yağı üzerine durulmuştur. Materyal ve Yöntem Bu çalışma Tunceli Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Balık Hastalıkları Laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Ticari bir işletmeden temin edilen karanfil dövülerek toz haline getirilmiştir. Toz karanfil ve ayçiçeği yağı 50 gr/100 gr oranında 20 gün uygun koşullarda bekletilerek karanfil yağı elde edilmiştir. Araştırma materyali olarak seçilen sazanlar (Cyprinus carpio, Linnaeus, 1758) DSİ IX. Bölge Müdürlüğü Keban Su Ürünleri Şube Müdürlüğü'nden temin edilmiştir. Araştırmada 6 10 g ağırlığında toplam 350 adet sazan kullanılmıştır. Çalışma 70x25x30 cm boyutlarında 53 lt cam 12 adet her biri 10 adet balık içeren akvaryumla yürütülmüş, iki haftalık adaptasyon süresi boyunca balıklar ticari balık yemi ile yemlenmiştir. Sıcaklık 22 o C, ph 8,23, oksijen 4,57 mg olacak şekilde ortam şartları optimal koşullar altında deney süresince tutulmuştur. Araştırma, 3 tekrarlı 4 deneme grubu ile oluşturulmuştur. Karanfil yağı üç dozda (200 mg/l, 400 mg/l, 800 mg/l) balıklara verilmiş ve çözgen olarak eter, aseton ve etil alkol kullanılmıştır. Karanfil yağı; eter, etil alkol ve asetonla 1/1 oranında seyreltilmiş ve 5 l suya karıştırılmıştır. Suya karıştırılacak olan çözücülerle seyreltilmiş olan karanfil yağının sazanlar üzerindeki anesteziye girme (bayılma) süreleri ile anesteziden çıkma (ayılma) süreleri belirlenmiştir. Bu çalışmada kullanılan karanfil yağı ve çözgenler Tablo 1 de verilmiştir.

4 Sazan Balıklarının Anestezisinde Karanfilin Kullanımı 46 Tablo 1. Karanfil yağı ve çözgenler DENEME 1 DENEME 2 DENEME 3 Aseton Karanfil Yağı Eter Karanfil Yağı Etil Alkol Karanfil Yağı D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D D Araştırma Bulguları ve Tartışma Bu çalışmada karanfil yağı hem çözgenler eşliğinde hem de tek başına 200, 400 ve 800 mg/l deneysel dozlarda kullanılmış anestezik etkinliği araştırılmıştır. Karanfil yağının tek olarak kullanıldığında tüm dozlarda etkili olduğu, anesteziye giriş sürelerinin 5,5 11 dk, anesteziden çıkış sürelerinin ise 2-2,5 dk arasında olduğu tespit edilmiştir. En etkin doz olarak 200 mg/l (anesteziye giriş süresi 5.5 dk; anesteziden çıkış süresi 2 dk.) belirlenmiştir (Tablo 2). Balıklarla ilgili birçok durumda anestezik madde kullanımı tercih edilen yollardan biridir. Bazı anesteziklerin oldukça başarılı bir şekilde kullanılmalarına rağmen, uzun vadede balık üzerindeki yan etkilerinin olması veya insan tüketimi açısından zararlı olmaları; bunun yanında, birim fiyatlarının pahalı olmaları gibi nedenlerden dolayı organik bir ürün olan karanfil ve yağı balık anesteziği olarak etkili olduğu birçok çalışma ile ortaya konmuştur. Endo ve arkadaşaları havuz balığı (Carassius carassius) üzerinde karanfil yağının anestezik etkinliğini araştırmışlar ve pozitif etkiler elde etmişlerdir. Yapılan diğer bir çalışmada ise sazanlarda (Cyprinus carpio), karanfil yağının mg/l konsantrasyonu güvenli ve etkili, 40 mg/l konsantrasyonun 3 dakikadan az bir sürede anestezi oluşturduğu ve doza bağlı olmadan

5 47 Tuba OTAY, Azime KÜÇÜKGÜL, Ayşegül PALA, Engin ŞEKER. 4 dakikada anesteziden çıktığı bildirilmiştir (Hajek ve ark., 2006). Hisake ve ark. (1986) tarafından sazanlar üzerinde yapılan diğer bir araştırmada mg/ L dozda karanfil yağının etkili olduğunu bildirilmiştir. Yapılan bir başka çalışmada ise İran mersin balıkları üzerinde karanfil yağının en etkin dozu olarak 400 mg/l etkili olduğu raporlanmıştır (İmanpoor ve ark., 2010). Tort ve ark. (2002), çipura (Sparus aurata L.) ve levrek (Dicentrarchus labrax) balıklarında iki farklı sıcaklık ve dozda karanfil yağının anestezik etkinliği araştırmışlardır. Elde ettikleri bulgular göstermiştir ki çipura için 15 ºC de 55 mg/l ve 25 º C de 40 mg/l; levrekte için ise 15 ºC de 30 mg/l ve 25 º C de 25 mg/l de 3 dakikadan az sürede karanfil yağının anestezik olarak etkilidir. Çalışmamızda kullanılan deneysel dozlar ve denemeler sonunda belirlenen etkin doz diğer çalışmalarla karşılaştırıldığında paralellik gösterdiği görülmüştür. Çalışmada ayrıca karanfil yağı 3 farklı çözgen (aseton, eter, etil alkol) ile birlikte 200, 400, 800 mg/l dozlarda kullanılmış ve anestezik etkileri incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, aseton ile karanfil yağı 200 mg/l ve 400 mg/l konsantrasyonlarda anestezik etki sağlamadığı yalnızca 800 mg/l konsantrasyonun etki gösterdiği (anesteziye girme süresi 10 dk, anesteziden çıkma süresi 4 dk) gözlenmiştir. Eterin her iki durumda (tek ve karanfil yağı il) tüm konsantrasyonlarda etkisiz olduğu saptanmıştır. Etil alkol ise karanfil yağı ile birlikte tüm konsantrasyonlarda anestezik etki gösterdiği görülmüş bu etki ise 200 mg/l, 400 mg/l ve 800 mg/l konsantrasyonlar için sırasıyla anesteziye girme süreleri 5,5 dk, 2,5 dk ve 2 dk, anesteziden çıkma sürelerinin ise 4 dk, 3,5 dk ve 5 dk olarak belirlenmiştir. Elde edilen bulgularda balıkların anesteziye girme süreleri ile anesteziden çıkma süreleri Tablo 2 de verilmiştir.

6 Sazan Balıklarının Anestezisinde Karanfilin Kullanımı 48 Tablo 2. Balıkların Anesteziye girme (S) ve çıkma safhaları (R) Konsantrasyonlar (mg/l) Bayılma (S) Ayılma (R) DENEME 1 (dk) (dk) D.1.1 Aseton (200) - - D.1.2 Karanfil Yağı (200) 5,5 2,5 D.1.3 Aseton+Karanfil Yağı ( ) - - D.1.4 Aseton (400) - - D.1.5 Karanfil Yağı (400) 11 2 D.1.6 Aseton+Karanfil Yağı ( ) - - D.1.7 Aseton (800) - - D.1.8 Karanfil Yağı (800) 9,5 2 D.1.9 Aseton+Karanfil Yağı ( ) 10 4 DENEME 2 D.2.1 Eter (200) - - D.2.2 Karanfil Yağı (200) 5,5 2,5 D.2.3 Eter+Karanfil Yağı ( ) - - D.2.4 Eter (400) - - D.2.5 Karanfil Yağı (400) 11 2 D.2.6 Eter+Karanfil Yağı ( ) - - D.2.7 Eter (800) - - D.2.8 Karanfil Yağı (800) 9,5 2 D.2.9 Eter+Karanfil Yağı ( ) - - DENEME 3 D.3.1 Etil Alkol (200) - - D.3.2 Karanfil Yağı (200) 5,5 2,5 D.3.3 Etil Alkol+Karanfil Yağı ( ) 5,5 4 D.3.4 Etil Alkol (400) - - D.3.5 Karanfil Yağı (400) 11 2 D.3.6 Etil Alkol+Karanfil Yağı ( ) 2,5 3,5 D.3.7 Etil Alkol (800) - - D.3.8 Karanfil Yağı (800) 9,5 2 D.3.9 Etil Alkol+Karanfil Yağı ( ) 2 5

7 49 Tuba OTAY, Azime KÜÇÜKGÜL, Ayşegül PALA, Engin ŞEKER. Fenoksietanol ve karanfil yağıyla yapılan karşılaştırmalı araştırmada, 3. saatte tekrarlı anestezide indüksiyon ve iyileşme zamanında artış olmuştur. 24. saatte tekrarlı anestezide indüksiyon zamanı 3. saat uygulamasıyla neredeyse aynı olmasına karşın, iyileşme zamanı, ilk iyileşme zamanıyla benzer sonuçlar göstermiştir (Keene ve ark., 1998) ve karanfil yağının fenoksietanolün kullanıldığı her yerde kullanılabileceği ileri sürülmüştür. Çalışmamızda elde ettiğimiz bulgular Keene ve ark. (1998) ın yaptıkları çalışma ile benzerlik göstermiş farkların ise tür, genetik yapı, çevresel faktörler gibi farklardan kaynaklı olabileceği düşünülmektedir. Kaynaklar Cho, G.K., Heath, D.D. (2000). Comparison of Tricain Methanesulphota (MS-222) and Clove Oil Anaesthesia Effects on the Physiology of Juvenile Chinook Salmon (Oncohrynychus tshawytscha) (Walbaum), Aquacult Res. 31: FDA (2002). Guidance for İndustry: Status of Clove oil and Eugenol for Anaesthesia of Fish. FDA Center for Veterinery Medicine June. 11. Güner, Y. (2008). Balıkları Bayıltmada Organik Bir Ürün: Karanfil, Ekoloji Dergisi, 19.sayı. Hajek, G.J., Klyszejko B., Dziaman R. (2006). The Anaesthetic Effect of Clove Oil on Common Carp (Cyprinus carpio), Acta ichthyologica et piscatoria, 36: Harvey, B., Denny, C., Kaiser, S., Young, J. (1988). Remote Intramuscular Injection of Immobilising Drugs Into Fish Using a Laser-Aimed Underwater Dart Gun, British Veterinary Association, 122 (8): Hikasa, Y., Takase, K., Ogasawara, T. and Ogasawara, S. (1986). Anaesthesia and Recovery with Tricainemethanesulfonate, Eugenol and Thiopental Sodium in the Carp, Cyprinus carpio, Jpn. J. Vet. Sci. 48: Hoskonen, P., Pirhonen, J. (2004). Temperature Effects on Anaesthesia with Clove Oil in Six Temperate-Zone Fishes, Journal of Fish Biology, 64: Imanpoor, M.R., Bagheri, T. and Hedayeti, S.A.A. (2010). The Anesthetic Effects of Clove Essence in Persian Sturgeon (Acipenser persicus). World J. Fish and Marine Sci. 2 (1):

8 Sazan Balıklarının Anestezisinde Karanfilin Kullanımı 50 Kene, J. L., Noakes, D.L.G., Moccia, R.D., Soto, C.G. (1998). The Efficacy of Clove Oil as an Anaesthetic for Rainbow Trout, (Oncorhynchus mykiss Walbaum) Aquacult. Res. 29: Pongprayoon, U., Baekstrom, P., Jacobsson, U., Lindstrom, M., Bohlin, L. (1991). Compounds İnhibiting Prostaglandinsynthesis İsolated from Ipomoea Pes- Caprae, Planta Medic. 57: Serezli, R., Okumuş, İ., Akhan, S. (2005). Akuakültürde Anestezinin Kullanımı, internet Adresi: Soto, C. G., Burhanuddin, S. (1995). Clove Oil as a Fish Anaesthetic for Measuring Lenght and Weight of Rabbitfish (Siganus lineatus), Aquaculture, 136: Tort, L., Puigcever, M., Crespo, S., Padros, F. (2002). Cortisol and Haematological Response in Sea Bream and Trout Subjected to the Anaestethics Clove Oil and 2-Phenoxyethanol, Aquacult Res. 33: Yanar, M., Genç, E. (2004). Farklı Sıcaklıklarda Kinaldin Sülfatın Diazzepam ile Birlikte Kullanılmasının Oreocrhromis niloticus L (Cichlidae) Üzerindeki Anestezik Etkileri, Turk J Vet Anim Sci. 28: Yanar, M., Kumlu, M. (2001). The Anaesthetics Effects of Quinaldine Sulphate and/or Diazepam, on Sea Bass (Dicentrarchus labrax) Juveniles, Turk J Vet Anim Sci. 25: Wagner, G.N., Singer, T.D., McKinley, S.R. (2003). The Ability of Clove Oil and MS- 222 to Minimize Handling Stress in Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum), Aquacult Res. 34:

Akvaryum Balıklarında Karanfil Yağının Anestezik Etkisinin Araştırılması

Akvaryum Balıklarında Karanfil Yağının Anestezik Etkisinin Araştırılması Akvaryum Balıklarında Karanfil Yağının Anestezik Etkisinin Araştırılması Mehmet Cengiz HAN 1, Aydın SAĞLIYAN 1, Eren POLAT 1* 1 Fırat Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Cerrahi Anabilim Dalı, Elazığ, Türkiye.

Detaylı

SU ÜRÜNLERİNDE KULLANILAN ANESTEZİKLER. Semra KÜÇÜK1, Sema ÖZTÜRK1, Deniz ÇOBAN1

SU ÜRÜNLERİNDE KULLANILAN ANESTEZİKLER. Semra KÜÇÜK1, Sema ÖZTÜRK1, Deniz ÇOBAN1 Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 2016; 13(2) : 79-85 Journal of Adnan Menderes University Agricultural Faculty 2016; 13(2) : 79-85 Derleme / Review SU ÜRÜNLERİNDE KULLANILAN ANESTEZİKLER

Detaylı

VE GIDALARDA KULLANIM POTANSİYELLER YELLERİ. ÜSTÜN, Sadettin TURHAN

VE GIDALARDA KULLANIM POTANSİYELLER YELLERİ. ÜSTÜN, Sadettin TURHAN ANTİFR FRİZ Z PROTEİNLER VE GIDALARDA KULLANIM POTANSİYELLER YELLERİ N. Şule ÜSTÜN, Sadettin TURHAN Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Samsun, Türkiye Antifriz

Detaylı

KÜLTÜR BALIKÇILIĞININ MEVCUT DURUMU VE YENİ TÜRLERİN YETİŞTİRİCİLİK AÇISINDAN ÖNEMİ

KÜLTÜR BALIKÇILIĞININ MEVCUT DURUMU VE YENİ TÜRLERİN YETİŞTİRİCİLİK AÇISINDAN ÖNEMİ KÜLTÜR BALIKÇILIĞININ MEVCUT DURUMU VE YENİ TÜRLERİN YETİŞTİRİCİLİK AÇISINDAN ÖNEMİ Prof. Dr. Ahmet ALP Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Su Ürünleri Bölümü Kahramanmaras aalp46@gmail.com

Detaylı

Bazı sedatif ve anestezik aromatik bitki yağlarının gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss, L.) kan parametreleri üzerine etkileri

Bazı sedatif ve anestezik aromatik bitki yağlarının gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss, L.) kan parametreleri üzerine etkileri Araştırma Makalesi BAUN Fen Bil. Enst. Dergisi, 20(1), 471-482, (2018) DOI: 10.25092/baunfbed.418533 J. BAUN Inst. Sci. Technol., 20(1), 471-482, (2018) Bazı sedatif ve anestezik aromatik bitki yağlarının

Detaylı

MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI

MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI Asansör Sempozyumu 25-27 Eylül 2014 // İzmir 73 MODERN MÜHENDİSLİK HESAPLAMALARI İLE ASANSÖR BİLEŞENLERİNİN GÜVENİRLİKLERİNİN ARTTIRILMASI Kadir Çavdar 1, Hasan Güngör 2, Hüseyin Keşanlı 3 1 Uludağ Üniversitesi,

Detaylı

www.akuademi.net [XV. ULUSAL SU ÜRÜNLERİ SEMPOZYUMU, 01 04 Temmuz 2009, Rize]

www.akuademi.net [XV. ULUSAL SU ÜRÜNLERİ SEMPOZYUMU, 01 04 Temmuz 2009, Rize] BALIK CERRAHİSİ ve ANESTEZİ UYGULAMALARI Mehmet Yıldırım, Ercüment Genç, Yasemin B. Yıldırım Mustafa Kemal Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Yetiştiricilik Bölümü, Hastalıklar Anabilim Dalı, 31200, İskenderun,

Detaylı

EĞİTİM BİLGİLERİ YABANCI DİL BİLGİSİ. Yabancı Dil/Derecesi KPDS ÜDS TOFL IELTS. GÖREV YERLERİ (Tarih/Unvan/Kurum) YAYINLARI MAKALELER/BİLDİRİLER

EĞİTİM BİLGİLERİ YABANCI DİL BİLGİSİ. Yabancı Dil/Derecesi KPDS ÜDS TOFL IELTS. GÖREV YERLERİ (Tarih/Unvan/Kurum) YAYINLARI MAKALELER/BİLDİRİLER KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Nilgün AKSUNGUR Ünvan Mühendis Telefon 0312 3157623/1351 E-mail Doğum Yeri- Tarihi naksungur@tagem.gov.tr Afşin Yüksek Lisans Üniversite Adı EĞİTİM BİLGİLERİ Akademik Birim/

Detaylı

Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği

Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği Örtü Altında Elma Yetiştiriciliği Ülkemiz diğer meyve türlerinde olduğu gibi, yumuşak çekirdekli meyve yetiştiriciliğinde de çok büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak bu potansiyelden geçmişte gereği kadar

Detaylı

K.T.Ü.Rize Su Ürünleri Fakültesi, Yeti tiricilik Bölümü, Rize rserezli@ktu.edu.tr

K.T.Ü.Rize Su Ürünleri Fakültesi, Yeti tiricilik Bölümü, Rize rserezli@ktu.edu.tr AKUAKÜLTÜRDE ANESTEZ N N KULLANIMI RAMAZAN SEREZL, BRAH M OKUMU, SÜLEYMAN AKHAN K.T.Ü.Rize Su Ürünleri Fakültesi, Yeti tiricilik Bölümü, Rize rserezli@ktu.edu.tr ÖZET lk kez 1840 lı yıllarda tıp alanında

Detaylı

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.org ISSN: 1306-7648 Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 2007 (2) 65-69 TEKNOLOJĐK ARAŞTIRMALAR Teknik Not Đrfan TURHAN, Nedim TETĐK, Mustafa KARHAN Akdeniz Üniversitesi Ziraat

Detaylı

Kanatlı. Kanatlı Rasyonlarında ATK Kullanım Miktarının Arttırılması

Kanatlı. Kanatlı Rasyonlarında ATK Kullanım Miktarının Arttırılması Kanatlı Rasyonlarında ATK Kullanım Miktarının Arttırılması KONU İLGİ Kanatlı Rasyonlarında ATK miktarının artırılması mümkün müdür? Soyanın kısıtlı kullanımından dolayı ATK bir alternatif olabilir mi?

Detaylı

(2011) 26: (2011) 26: Oncorhynchus mykiss -

(2011) 26: (2011) 26: Oncorhynchus mykiss - İstanbul Üniversitesi Istanbul University Su Ürünleri Dergisi Journal of Fisheries & Aquatic Sciences (2011) 26: 47-61 (2011) 26: 47-61 * - - Oncorhynchus mykiss - * 48 Oncorhynchus mykiss,- - - - 49 -

Detaylı

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ MÜDÜRLÜĞÜ SAYI: 2009/11 FINDIK BÜLTENİ 08.12.2009 1- FINDIK ALIMLARI: A) 2009 dönemi rekolte beklentisi ile 2008 yılı üretimi kıyaslandığında, ülkemiz üretiminin % 44, dünya üretiminin

Detaylı

2014 AĞUSTOS AYI ENFLASYON RAPORU

2014 AĞUSTOS AYI ENFLASYON RAPORU 2014 AĞUSTOS AYI ENFLASYON RAPORU HAZIRLAYAN 03.09.2014 Yrd. Doç. Dr. Sema ULUTÜRK AKMAN - İstatistik Araştırma Merkezi Araş. Gör. Hakan BEKTAŞ İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü RAPOR Ağustos ayında

Detaylı

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar

Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri. Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Bahçe Bitkilerinin Ülke Ekonomisindeki Yeri Doç. Dr. Yıldız Aka Kaçar Türkiye tarımın da bitkisel üretim, tek yıllık ve çok yıllık kültür bitkileriyle nadas dahil toplam 26,5 milyon ha lık bir alanda yapılmaktadır.

Detaylı

KAYISI ÇEKİRDEK İÇİ YAĞINDAN, KANOLA YAĞINDAN VE ATIK YAĞDAN BİYODİZEL ÜRETİMİ

KAYISI ÇEKİRDEK İÇİ YAĞINDAN, KANOLA YAĞINDAN VE ATIK YAĞDAN BİYODİZEL ÜRETİMİ TÜBİTAK-BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri (Kimyagerlik, Kimya Öğretmenliği, i, Kimya Mühendisliği) i) Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-2 ÇALIŞTAY 2011 KAYISI ÇEKİRDEK İÇİ YAĞINDAN, KANOLA YAĞINDAN

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ 1. GENEL 2. EĞİTİM. Adı Soyadı: Emre TURGAY. Doğum Tarihi/Yeri: İstanbul. Yazışma Adresi: İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi

ÖZGEÇMİŞ 1. GENEL 2. EĞİTİM. Adı Soyadı: Emre TURGAY. Doğum Tarihi/Yeri: İstanbul. Yazışma Adresi: İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ÖZGEÇMİŞ 1. GENEL Adı Soyadı: Emre TURGAY Doğum Tarihi/Yeri: Yazışma Adresi: Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Hastalıklar Anabilim Dalı Ordu Cad. No:200 34470 Laleli / Telefon: +90 212 455 57

Detaylı

Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) Yavrularının İlk Dönemlerde Büyüme Performansı ve Ölüm Oranı Üzerine Tuzluluğun Etkisi

Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) Yavrularının İlk Dönemlerde Büyüme Performansı ve Ölüm Oranı Üzerine Tuzluluğun Etkisi Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) Yavrularının İlk Dönemlerde Büyüme Performansı ve Ölüm Oranı Üzerine Tuzluluğun Etkisi Halim İbrahim ERBAŞ Nadir BAŞÇINAR Mehmet KOCABAŞ Şebnem ATASARAL

Detaylı

ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ

ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ Dış iklim faktörlerinin etkisini kaldırarak, gerekli özel çevre koşullarının yaratılması ile alçak ve yüksek sistemler içinde yapılan sebze, meyve ve süs bitkileri yetiştiriciliğine

Detaylı

Özet. Giriş. 1. K.T.Ü. Orman Fakültesi, Trabzon., 2. K.Ü. Artvin Orman Fakültesi, Artvin.

Özet. Giriş. 1. K.T.Ü. Orman Fakültesi, Trabzon., 2. K.Ü. Artvin Orman Fakültesi, Artvin. Deniz Kıyılarında Biriken Katı Atık Maddelerin Örnekleme Yoluyla Tür ve Miktar Olarak Belirlenmesine İlişkin Bir Çalışma ( Trabzon Beşirli Deresi Küçük Yoroz Burnu Arası ) 1 Hasan Zeki KALAY, 1 Sezgin

Detaylı

ŞAP DEĞİL; TERMOŞAP. Isı, ses ve yangın yalıtımına TEK ÇÖZÜM

ŞAP DEĞİL; TERMOŞAP. Isı, ses ve yangın yalıtımına TEK ÇÖZÜM ŞAP DEĞİL; TERMOŞAP Isı, ses ve yangın yalıtımına TEK ÇÖZÜM Klasik Şapa Göre 30 Kat Daha Yalıtkan Yaptığı ihracatlarla ülke ekonomisine büyük katkıda bulunan PERSAN ın tescilli ürünü olan Termoşap, tesviye

Detaylı

ORMAN TEKNİKERİ A-GÖREVLER

ORMAN TEKNİKERİ A-GÖREVLER TANIM Ormancılık çalışmalarının çeşitli dallarında orman mühendisi, orman yüksek mühendisi (bölge şefi, işletme şefi)veya orman endüstri mühendisi ile orman muhafaza/ağaçlandırma memuru arasında görev

Detaylı

Emisyon Ölçümlerinin Planlanması

Emisyon Ölçümlerinin Planlanması Emisyon Ölçümlerinin Planlanması Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tınaztepe Yerleşkesi 35397 Buca-İzmir Tel: 0232 3017113 Faks: 0232 3017280 E-posta: abdurrahman.bayram@deu.edu.tr

Detaylı

Maden Sahasından Kaynaklanan Sızıntı Sularının Maden Çayına Etkisi: II. Diğer Parametreler

Maden Sahasından Kaynaklanan Sızıntı Sularının Maden Çayına Etkisi: II. Diğer Parametreler Karaelmas Fen ve Mühendislik Dergisi / Karaelmas Science and Engineering Journal 2 (1), 1-19, 212 Karaelmas Science and Engineering Journal Journal home page: http://fbd.karaelmas.edu.tr Araştırma Makalesi

Detaylı

Anahtar Kelimeler: Deniz Levreği (Dicentrarchus labrax), Karadeniz, Büyüme Oranı, Yem Değerlendirme Oranı

Anahtar Kelimeler: Deniz Levreği (Dicentrarchus labrax), Karadeniz, Büyüme Oranı, Yem Değerlendirme Oranı Fırat Üniv. Fen Bilimleri Dergisi Fırat Univ. Journal of Science 22 (1), 55-59, 2010 22 (1), 55-59, 2010 Orta Karadeniz Kıyısal Bölgesi ndeki (Sinop) Deniz Levreğinin (Dicentrarchus labrax L., 1758) Yıllık

Detaylı

EĞİTİM BİLGİLERİ. Su Ürünleri Fakültesi 2006. Su Ürünleri Fakültesi 1995. Su Ürünleri Fakültesi 1992

EĞİTİM BİLGİLERİ. Su Ürünleri Fakültesi 2006. Su Ürünleri Fakültesi 1995. Su Ürünleri Fakültesi 1992 KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Dr.Songül YÜCE Ünvan Su Ürünleri Müh. Telefon 04242411085 E-mail songul.yuce@gthb.gov.tr smyuce@hotmail.com Doğum Tarihi - Yeri 1969-Elazığ Fotoğraf Doktora Yüksek Lisans Lisans

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi

İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi İSTANBUL TİCARET ODASI Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi MUZ SEKTÖR PROFİLİ HAZIRLAYAN TALUY EMİL ARALIK 2005 MUZ SEKTÖR PROFİLİ 1. ÜRÜN TANIMI ve ÇEŞİTLERİ 1.1. Ürün Tanımı 1.2. Muz Çeşitleri 2.

Detaylı

Şeyda İPEKCİOĞLU.

Şeyda İPEKCİOĞLU. KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı Şeyda İPEKCİOĞLU Ünvan Ziraat Mühendiss Telefon 0414-313 28 83-84/ Dâhili 223 E-mail seyda.ipekcioglu@hotmail.com Doğum Tarihi - Yeri 1977- Diyarbakır EĞİTİM BİLGİLERİ Yüksek

Detaylı

KAFES BALIKÇILIĞI. Doç.Dr.Suat DİKEL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ YAYINLARI. Yayın No. 18 ISBN 975-487-123-X. Copyright 2005 by Author

KAFES BALIKÇILIĞI. Doç.Dr.Suat DİKEL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ YAYINLARI. Yayın No. 18 ISBN 975-487-123-X. Copyright 2005 by Author KAFES BALIKÇILIĞI Doç.Dr.Suat DİKEL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ YAYINLARI Yayın No. 18 ISBN 975-487-123-X Copyright 2005 by Author All rights reserved. Her hakkı yazarına aittir. Kitaptaki

Detaylı

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU DOÇENT 17.12.2014 : SİNOP ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ 57000 SİNOP

YÜKSEKÖĞRETİM KURULU DOÇENT 17.12.2014 : SİNOP ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ 57000 SİNOP SERAP USTAOĞLU TIRIL ÖZGEÇMİŞ YÜKSEKÖĞRETİM KURULU DOÇENT 17.12.2014 Adres : SİNOP ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ 57000 SİNOP Telefon : 3682876265-3116 E-posta : serapt@sinop.edu.tr Doğum Tarihi :

Detaylı

BOR KATKILI HİDROKSİAPATİT ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU

BOR KATKILI HİDROKSİAPATİT ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU BOR KATKILI HİDROKSİAPATİT ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU MUSTAFA UĞURLU MERSİN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ MERSİN HAZİRAN - 2015 BOR KATKILI

Detaylı

BOSSA DIŞ GİYİM İŞLETMESİNDE FASON İPLİK İMALATI TERMİN SÜRELERİNE ALTI SIGMA ARAÇLARI İLE İSTATİSTİKSEL YAKLAŞIM

BOSSA DIŞ GİYİM İŞLETMESİNDE FASON İPLİK İMALATI TERMİN SÜRELERİNE ALTI SIGMA ARAÇLARI İLE İSTATİSTİKSEL YAKLAŞIM 1 BOSSA DIŞ GİYİM İŞLETMESİNDE FASON İPLİK İMALATI TERMİN SÜRELERİNE ALTI SIGMA ARAÇLARI İLE İSTATİSTİKSEL YAKLAŞIM İbrahim ÖRGERİN ÖZET Bu çalışmada, BOSSA Dış Giyim İşletmeleri nde fason iplik imalatı

Detaylı

KEMER BARAJ GÖLÜ NDEKİ SAZANIN (Cyprinus carpio L., 1758) GONADOSOMATİK İNDEKS DEĞERİ VE ET VERİMİ

KEMER BARAJ GÖLÜ NDEKİ SAZANIN (Cyprinus carpio L., 1758) GONADOSOMATİK İNDEKS DEĞERİ VE ET VERİMİ KEMER BARAJ GÖLÜ NDEKİ SAZANIN (Cyprinus carpio L., 1758) GONADOSOMATİK İNDEKS DEĞERİ VE ET VERİMİ Gülnaz ÖZCAN*, Süleyman BALIK EGE ÜNİVERSİTESİ SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ TEMEL BİLİMLER BÖLÜMÜ *gulnazozcan@yahoo.com

Detaylı

ÜLKEMİZDE ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNİN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİNE BİR BAKIŞ

ÜLKEMİZDE ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNİN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİNE BİR BAKIŞ ÜLKEMİZDE ALABALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNİN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİNE BİR BAKIŞ ELAZIĞ - 2016 ÖZERDEM MALTAŞ 1 Su ürünleri sektörü; Halkın hayvansal besin ihtiyacının karşılanmasında ve gıda güvenliğinin temininde,

Detaylı

Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi 4 (1): 37-41, 2011 ISSN: 1308-3961, E-ISSN 1308-0261, www.nobel.gen.tr

Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi 4 (1): 37-41, 2011 ISSN: 1308-3961, E-ISSN 1308-0261, www.nobel.gen.tr Biyoloji Bilimleri Araştırma Dergisi 4 (1): 37-41, 2011 ISSN: 1308-3961, E-ISSN 1308-0261, www.nobel.gen.tr Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1972) Yumurtalarının Dezenfeksiyonunda Kullanılan

Detaylı

TARIMDA ENERJİ KULLANIMI

TARIMDA ENERJİ KULLANIMI TARIMDA ENERJİ KULLANIMI Aydın ÇALIŞKAN Ziraat Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı 29 KASIM 2008 KAYSERİ TARIM SEKTÖRÜ Cumhuriyetin ilk yıllarında milli ekonomide % 40 düzeylerinde olan tarım sektörünün

Detaylı

MATBAA DA SAATLİK MALİYET SİSTEMİ VE UYGULANMASI

MATBAA DA SAATLİK MALİYET SİSTEMİ VE UYGULANMASI MATBAA DA SAATLİK MALİYET SİSTEMİ VE UYGULANMASI Hayri Ünal*, Özgül Yaman** * Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Matbaa Eğitimi Bölümü, İstanbul ** İstanbul Aydın Üniversitesi, Anadolu BİL

Detaylı

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU BAŞVURU FORMU

GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU BAŞVURU FORMU GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ HAYVAN DENEYLERİ YEREL ETİK KURULU BAŞVURU FORMU (Kurul tarafından doldurulacak) Protokol No: Onay Tarihi: 1. PROJE PERSONELİ Proje Yürütücüsü Ünvan: Ad-Soyad: Fakülte/Akademik

Detaylı

Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss, W ) Yavrularının Kortizol, Glikoz ve Bazı Kan Elektrolit Değerleri Üzerine Anestezinin Etkileri

Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss, W ) Yavrularının Kortizol, Glikoz ve Bazı Kan Elektrolit Değerleri Üzerine Anestezinin Etkileri Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 14-3( 1),13-17 Gökkuşağı labalığı (Oncorhynchus mykiss, W. 179 ) Yavrularının ortizol, Glikoz ve Bazı an Elektrolit Değerleri Üzerine nestezinin

Detaylı

T.C. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GENEL KİMYA LABORATUVAR DENEYLERİ-2

T.C. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GENEL KİMYA LABORATUVAR DENEYLERİ-2 T.C. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GENEL KİMYA LABORATUVAR DENEYLERİ-2 Ders Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Davut SARITAŞ Sorumlu Asistan Öğrenci

Detaylı

Mart Ayı Enflasyon Gelişmeleri

Mart Ayı Enflasyon Gelişmeleri Mart Ayı Enflasyon Gelişmeleri Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Ekonomi Koordinatörlüğü olarak 2014 yılı Mart ayı Fiyat Gelişmeleri Analizimizi sizlere sunuyoruz. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından

Detaylı

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) Su Ürünleri Sektörünün Üretim, Tüketim, İhracat ve İthalat Yönünden Karşılaştırılması*

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) Su Ürünleri Sektörünün Üretim, Tüketim, İhracat ve İthalat Yönünden Karşılaştırılması* Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 36 (1), 109-116, 2005 ISSN 1300-9036 Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) Su Ürünleri Sektörünün Üretim, Tüketim, İhracat ve İthalat Yönünden Karşılaştırılması* Nilgün ÖZDEMİR

Detaylı

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem I Öğrencilerinin Başarı Durumu: Altı Yıllık Deneyim

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem I Öğrencilerinin Başarı Durumu: Altı Yıllık Deneyim Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem I Öğrencilerinin Başarı Durumu: Altı Yıllık Deneyim School Performances of Başkent University Faculty of Medicine, Phase I Students: Six Years Experience Ersin

Detaylı

SÜREKLİ AKIŞLI KARIŞTIRMALI BORİK ASİT REAKTÖRLERİNDE KOLEMANİT - SÜLFÜRİK ASİT BESLEME ORANININ ÜRÜN SAFSIZLIĞINA ETKİSİ

SÜREKLİ AKIŞLI KARIŞTIRMALI BORİK ASİT REAKTÖRLERİNDE KOLEMANİT - SÜLFÜRİK ASİT BESLEME ORANININ ÜRÜN SAFSIZLIĞINA ETKİSİ SÜREKLİ AKIŞLI KARIŞTIRMALI BORİK ASİT REAKTÖRLERİNDE KOLEMANİT - SÜLFÜRİK ASİT BESLEME ORANININ ÜRÜN SAFSIZLIĞINA ETKİSİ G.Ö. ÇAKAL*, S. ÖZKAR**, İ. EROĞLU* * Kimya Mühendisliği Bölümü, Orta Doğu Teknik

Detaylı

DİKİMDE HATA OLUŞTURAN NEDENLERİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK İSTATİSTİKSEL BİR ARAŞTIRMA

DİKİMDE HATA OLUŞTURAN NEDENLERİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK İSTATİSTİKSEL BİR ARAŞTIRMA PAMUKKALE ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING COLLEGE MÜHENDİ SLİ K BİLİMLERİ DERGİ S İ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : 23 : 9 : 3 : 327-332 DİKİMDE

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık 2015

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık 2015 EKONOMİK GELİŞMELER Aralık 2015 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR ARALIK 2015 İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA

Detaylı

NANOTEKNOLOJİNİN DEZENFEKSİYON UYGULAMALARINDAKİ YERİ VE ÖNEMİ

NANOTEKNOLOJİNİN DEZENFEKSİYON UYGULAMALARINDAKİ YERİ VE ÖNEMİ NANOTEKNOLOJİNİN DEZENFEKSİYON UYGULAMALARINDAKİ YERİ VE ÖNEMİ Doç.Dr.Gülnur TARHAN ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ Tıp Fakültesi,Tıbbi Mikrobiyoloji AnabilimDalı ENFEKSİYON HASTALIKLARI İnsanlık tarihinin başlangıcından

Detaylı

2014 HAZİRAN AYI ENFLASYON RAPORU

2014 HAZİRAN AYI ENFLASYON RAPORU 2014 HAZİRAN AYI ENFLASYON RAPORU HAZIRLAYAN 03.07.2014 Yrd. Doç. Dr. Sema ULUTÜRK AKMAN - İstatistik Araştırma Merkezi Araş. Gör. Hakan BEKTAŞ İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü RAPOR Haziran ayında

Detaylı

ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ

ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ ECZACILIK SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ 31.12.2013 ANKARA 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 ECZACILIK SEKTÖRÜ KÜRESEL

Detaylı

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Biyokimya Bölümü, Cebeci, Ankara

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Biyokimya Bölümü, Cebeci, Ankara 1 Kübra DOĞAN, 1 Mehmet ŞENEŞ, 2 Anara KARACA, 2 Seyfullah KAN, 2 Cavit ÇULHA, 2 Yalçın ARAL, 1 Doğan YÜCEL 1 Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Biyokimya Bölümü, Cebeci, Ankara 2 Ankara Eğitim

Detaylı

Hakkari Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu, HAKKARİ * Bu çalışma Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Proje Başkanlığı

Hakkari Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu, HAKKARİ * Bu çalışma Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilimsel Araştırma Proje Başkanlığı Kıvanç IRAK 1, Nihat MERT 2, Handan MERT 2, Nesrullah AYŞİN 3 1 Siirt Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı, SİİRT 2 Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC NO : 421.4 ARMONİZE NO : 1509 Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle, İtalya, İspanya,

Detaylı

Hastalıklar Anabilim Dalı Ordu Cad. No:200 34130 Laleli / İstanbul GSM: +90

Hastalıklar Anabilim Dalı Ordu Cad. No:200 34130 Laleli / İstanbul GSM: +90 ÖZGEÇMİŞ 1. GENEL Adı Soyadı: Remziye Eda YARDIMCI (TEPECİK) Doğum Tarihi/Yeri: 03.12.1981 / İstanbul Yazışma Adresi: İstanbul Ürünleri Fakültesi Hastalıklar Anabilim Dalı Ordu Cad. No:200 34130 Laleli

Detaylı

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Bülteni Yıl: 3 Sayı: 13 Mart 2016 İAÜ SHMYO Diş Protez Öğrencilerine Cad-CamEğitimi 29 Şubat 2016 - İAÜ Sağlık Hizmetleri Meslek

Detaylı

BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi

BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi BİYOYAKITLAR ve HAMMADDE TEMİNİ Prof Dr. Fikret AKINERDEM S.Ü. Ziraat Fakültesi fakiner@selcuk.edu.tr ÜLKEMİZDE TARIM Ülkemiz, tarımsal potansiyeli. Bitkisel ve hayvansal üretim değerleri, Tarımda 2 avantaj:

Detaylı

KİMYA PROJE RAPORU DOĞAL SULU BOYA YAPIMI GRUP RENKLER

KİMYA PROJE RAPORU DOĞAL SULU BOYA YAPIMI GRUP RENKLER YİBO Öğretmenleri (Fen ve Teknoloji, Fizik, Kimya, Biyoloji ve Matematik) Proje Danışmanlığı Eğitimi Çalıştayı KİMYA PROJE RAPORU DOĞAL SULU BOYA YAPIMI GRUP RENKLER PROJE EKİBİ; Ayşenur KAPLAN Ziya Gökalp

Detaylı

ÇD47 GIDA ENDÜSTRİSİ ATIKSUYUNUN ELEKTROKİMYASAL ARITIMI

ÇD47 GIDA ENDÜSTRİSİ ATIKSUYUNUN ELEKTROKİMYASAL ARITIMI ÇD7 GIDA ENDÜSTRİSİ ATIKSUYUNUN ELEKTROKİMYASAL ARITIMI Y. Yavuz 1, A.S. Koparal, Ü.B. Öğütveren 3, E. Öcal 1 Anadolu Üniversitesi, Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi, İki Eylül Kampusü 6555

Detaylı

VOLEYBOLDA SMAÇIN BİYOMEKANİKSEL İNCELENMESİ

VOLEYBOLDA SMAÇIN BİYOMEKANİKSEL İNCELENMESİ VOLEYBOLDA SMAÇIN BİYOMEKANİKSEL İNCELENMESİ Öğr. Gör. Elif ÖZ Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü Biyomekanik? Spor Biyomekaniği? Hareket Analizi? 1 Kinetik

Detaylı

GÜVENLİK BİLGİ FORMU (AS AMONYUM SÜLFAT)

GÜVENLİK BİLGİ FORMU (AS AMONYUM SÜLFAT) 1.1 MADDE / MÜHTAHZARIN TANIMI Ürün Adı : Amonyum Sülfat Sınıf ve Sembol : EEC Direktiflerine göre zararlı sınıfında değildir. 3.1 İNSAN SAĞLIĞI: Ürün düşük toksisiteye sahiptir. Buna rağmen aşağıdaki

Detaylı

ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI

ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI Gülnaz Gültekin*, Orhan Sevindik**, Elvan Tokmak*** * Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Matbaa Öğretmenliği Bölümü, Ankara ** Ankara Ü., Eğitim Bil. Ens.,

Detaylı

Doç. Dr. Cevat Yaman. Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü

Doç. Dr. Cevat Yaman. Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Türkiye de Tehlikeli Atıkların Yönetimi ve Mevcut Durumu Doç. Dr. Cevat Yaman Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Sunum İçeriği 1. Tehlikeli Atıkların Tanımlanması 2. Tehlikeli Atıkların

Detaylı

Türkiye deki Ateşli Silahlar ile İşlenmiş Suçlar ve İlgili İstatistikler

Türkiye deki Ateşli Silahlar ile İşlenmiş Suçlar ve İlgili İstatistikler Kitap Bölümü DERMAN Türkiye deki Ateşli Silahlar ile İşlenmiş Suçlar ve İlgili İstatistikler Hüseyin Candan Giriş Şiddet yaşamın kaçınılmaz bir parçası haline gelirken, bunda siyasal, psikolojik, kültürel

Detaylı

BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE STRES

BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE STRES MAKALE BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE STRES Ercan KÜÇÜK - SUMAE Giriş Organizma seviyesinde stres ilk olarak insanlar dahil tüm memelilerin, uyarıcıların farklı oranlardaki uyarılarına genel tepkisi olarak (Selye,

Detaylı

3201 Debagatte Kullanılan Bitkisel Menşeli Hülasalar Ve Türevleri. 3202 Debagatte Kullanılan Sentetik Organik, Anorganik Maddeler Müstahzarlar

3201 Debagatte Kullanılan Bitkisel Menşeli Hülasalar Ve Türevleri. 3202 Debagatte Kullanılan Sentetik Organik, Anorganik Maddeler Müstahzarlar SEKTÖRÜN TANIMI 32. fasılda ağırlıklı olarak çeşitli boyayıcı ürünler olmakla birlikte, deri ve deri işleme sektöründe (debagat) kullanılan malzemeler, macunlar vb. ürünler de söz konusu faslın içerisinde

Detaylı

Biresin CR81 Kompozit reçine sistemi

Biresin CR81 Kompozit reçine sistemi Ürün Bilgi Formu Versiyon 07 / 2010 Biresin CR81 Kompozit reçine sistemi Tooling & Composites Kullanma yerleri Vakum infüzyon ve enjeksiyon için Özellikle uygulama sıcaklığı veya parçanın geometrisinden

Detaylı

Hazırlayan: Mehmet M. Sarı. Danışman: Prof. Dr. Cengiz Sayın. Konu:Hayvancılıkta Destekleme Politikaları

Hazırlayan: Mehmet M. Sarı. Danışman: Prof. Dr. Cengiz Sayın. Konu:Hayvancılıkta Destekleme Politikaları Hazırlayan: Mehmet M. Sarı Danışman: Prof. Dr. Cengiz Sayın Konu:Hayvancılıkta Destekleme Politikaları İÇİNDEKİLER Materyal ve Metod Giriş Geçmişten Günümüze Türkiye deki Hayvan Varlığı Türkiye de Hayvancılığın

Detaylı

MALATYA VE ADIYAMAN ĠLLERĠNE AĠT ÇĠĞ ĠNEK SÜTLERĠNDE BĠYOKĠMYASAL PARAMETRELERĠN KARġILAġTIRILMASI

MALATYA VE ADIYAMAN ĠLLERĠNE AĠT ÇĠĞ ĠNEK SÜTLERĠNDE BĠYOKĠMYASAL PARAMETRELERĠN KARġILAġTIRILMASI ISSN: 2148-0273 Cilt 4, Sayı 2, 2016 Vol. 4, Issue 2, 2016 MALATYA VE ADIYAMAN ĠLLERĠNE AĠT ÇĠĞ ĠNEK SÜTLERĠNDE BĠYOKĠMYASAL PARAMETRELERĠN KARġILAġTIRILMASI Elif ÇAKIR 1, ġeyhmus PARILTI 1, Yeliz ÇAKIR

Detaylı

Farklı Düzeylerde L-carnitine nin Kafes Koşullarında Yetiştirilen Alabalıkların. (Oncorhynchus mykiss) Karkas Kompozisyonuna, Viserosomatik ve

Farklı Düzeylerde L-carnitine nin Kafes Koşullarında Yetiştirilen Alabalıkların. (Oncorhynchus mykiss) Karkas Kompozisyonuna, Viserosomatik ve Farklı Düzeylerde L-carnitine nin Kafes Koşullarında Yetiştirilen Alabalıkların (Oncorhynchus mykiss) Karkas Kompozisyonuna, Viserosomatik ve Hepatosomatik İndeksleri Üzerine Etkileri* Suat DİKEL N.Burak

Detaylı

BOBİNLEME İŞLEMİNİN İPLİK TÜYLÜLÜĞÜNE ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

BOBİNLEME İŞLEMİNİN İPLİK TÜYLÜLÜĞÜNE ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt 7, Sayı 1, 2002 BOBİNLEME İŞLEMİNİN İPLİK TÜYLÜLÜĞÜNE ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Şükriye ÜLKÜ * Sunay ÖMEROĞLU Özet: Bu çalışmada bobin

Detaylı

Hidrolik Pompa İmalatı Yapan Bir İşletmede Hata Türü ve Etkileri (HMEA) Analizi Uygulaması

Hidrolik Pompa İmalatı Yapan Bir İşletmede Hata Türü ve Etkileri (HMEA) Analizi Uygulaması 280 Hidrolik Pompa İmalatı Yapan Bir İşletmede Hata Türü ve Etkileri (HMEA) Analizi Uygulaması Ali Yavuz ŞEFLEK*, Kazım ÇARMAN*, Yakup KARA** *Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları Bölümü,

Detaylı

Deney süresince tüketilen (kullanılan) 400-335= 65 ppm tüketilmiştir. Bu hacimce ppm dir. ppm i mg/m 3 e dönüştürürsek,

Deney süresince tüketilen (kullanılan) 400-335= 65 ppm tüketilmiştir. Bu hacimce ppm dir. ppm i mg/m 3 e dönüştürürsek, ÇEVRE MİKROBİYOLOJİSİ ÖRNEK SORULARI (Prof. Dr. Yaşar Nuhoğlu) S.1 Karbondioksit ölçüm yöntemi ile bir ekosistemin ilk kademe verimini belirlemek için yapılan bitki odası deneyleri sonucunda 150 m 2 lik

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ MANİSA NIN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 MANİSA GENEL BİLGİLER Nüfus; Manisa:1.359.463 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Ekim 2012, No: 43

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Ekim 2012, No: 43 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Ekim 2012, No: 43 i Bu sayıda; TÜİK Eylül ayı enflasyon, TÜİK Ağustos ayı dış ticaret, TİM Eylül ayı ihracat, TCMB Eylül ayı İmalat Sanayi Kapasite Kullanım,

Detaylı

TARIMSAL EMTİA PİYASALARINDA FİYAT OYNAKLIKLARI

TARIMSAL EMTİA PİYASALARINDA FİYAT OYNAKLIKLARI TARIMSAL EMTİA PİYASALARINDA FİYAT OYNAKLIKLARI 29 /01/ 2014 / ANKARA Turgut ORMAN ZİRAAT MÜHENDİSİ TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Kentucky Amerika nın Güney Doğusunda yer alır Alan

Detaylı

ZONGULDAK BİTÜMLÜ KÖMÜRÜNÜN YAĞ AGLOMERASYONU

ZONGULDAK BİTÜMLÜ KÖMÜRÜNÜN YAĞ AGLOMERASYONU ZONGULDAK BİTÜMLÜ KÖMÜRÜNÜN YAĞ AGLOMERASYONU MEHTAP GÖRGÜN ERŞAN, İLKAY ÜNAL* Cumhuriyet Üni. Kimya Müh. Böl., 58140-Sivas, mersan@cumhuriyet.edu.tr; *iunal@cumhuriyet.edu.tr ÖZET Bu çalışmada, yüksek

Detaylı

Gıda Maddeleri ile Temasta Bulunan Plastik Madde ve Malzemelerin Bileşenlerinin Migrasyon Testi İçin Temel Kurallar Tebliği

Gıda Maddeleri ile Temasta Bulunan Plastik Madde ve Malzemelerin Bileşenlerinin Migrasyon Testi İçin Temel Kurallar Tebliği PARS EĞİTİM & DANIŞMANLIK Gıda Maddeleri ile Temasta Bulunan Plastik Madde ve Malzemelerin Bileşenlerinin Migrasyon Testi İçin Temel Kurallar Tebliği 2005/34 GSM. 0 507 454 33 57 Tel. 0 236 239 04 53 firatozel@gmail.com

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. dilara.kaya55@gmail.com / dkaya@sinop.edu.tr. Derece Üniversite Fakülte/Enstitü Öğrenim Alanı Mezuniyet Yılı

ÖZGEÇMİŞ. dilara.kaya55@gmail.com / dkaya@sinop.edu.tr. Derece Üniversite Fakülte/Enstitü Öğrenim Alanı Mezuniyet Yılı ÖZGEÇMİŞ Dilara KAYA ÖZTÜRK Doğum Tarihi/Yeri 04. 09. 1984/ Samsun Tel 0 535 733 89 24/ 0368 2876254-3330 E-Posta dilara.kaya55@gmail.com / dkaya@sinop.edu.tr Öğrenim Durumu: Derece Üniversite Fakülte/Enstitü

Detaylı

TÜRKİYE DE KÜLTÜR BALIKÇILIĞI POTANSİYELİ VE AKUAKÜLTÜR SEKTÖRÜNÜN EKONOMİYE KATKISI. Doç. Dr. Hamdi Aydın

TÜRKİYE DE KÜLTÜR BALIKÇILIĞI POTANSİYELİ VE AKUAKÜLTÜR SEKTÖRÜNÜN EKONOMİYE KATKISI. Doç. Dr. Hamdi Aydın ICOMEP 2016 International Congress of Management Economy and Policy Proceedings Book TÜRKİYE DE KÜLTÜR BALIKÇILIĞI POTANSİYELİ VE AKUAKÜLTÜR SEKTÖRÜNÜN EKONOMİYE KATKISI Doç. Dr. Hamdi Aydın Kocaeli Üniversitesi

Detaylı

FINDIK. Erdal SIRAY Ziraat Y. Mühendisi Fındık Araştırma İstasyonu, 2013

FINDIK. Erdal SIRAY Ziraat Y. Mühendisi Fındık Araştırma İstasyonu, 2013 FINDIK Erdal SIRAY Ziraat Y. Mühendisi Fındık Araştırma İstasyonu, 2013 1. Giriş Fındığın besleyici ve duyumsal özellikleri, onu gıda ürünleri içinde benzersiz ve ideal bir malzeme haline getirmektedir.

Detaylı

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ

TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ TÜTÜN ÜRÜNLERİ İMALATI SEKTÖRÜ T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK ANALİZ VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ 31.12.2013 ANKARA 1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 TÜTÜN ÜRÜNLERİ

Detaylı

KOZMETİK SEKTÖRÜ DÜNYA TİCARETİ

KOZMETİK SEKTÖRÜ DÜNYA TİCARETİ KOZMETİK SEKTÖRÜ Kozmetik ürünleri sanayii, Standart Uluslararası Ticari Sınıflandırmaya (SITC) göre 553. bölümde, Armonize Sisteme göre ise 33. fasılda tanımlanmaktadır. Buna göre; sektör kapsamında yer

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI BREZİLYA ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI BREZİLYA ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI BREZİLYA ÜLKE RAPORU TEMMUZ 2016 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı : Brezilya Federal Cumhuriyeti Nüfus : 206,082,000 Dil : Resmi dil Portekizce dir. İş dünyasında

Detaylı

KÜRESEL PAZARLAMADA MARKA VE ÜRÜN KARARLARI

KÜRESEL PAZARLAMADA MARKA VE ÜRÜN KARARLARI IX. Bölüm KÜRESEL PAZARLAMADA MARKA VE ÜRÜN KARARLARI Doç. Dr. Olgun Kitapcı Akdeniz Üniversitesi Pazarlama Bölümü TEMEL ÜRÜN KAVRAMLARI 03.05.2016 2 1 Temel Ürün Kavramı Ürün insan istek veya ihtiyaçlarını

Detaylı

KANSERDEN KORUNMA STRATEJİLERİ VE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

KANSERDEN KORUNMA STRATEJİLERİ VE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR KANSERDEN KORUNMA STRATEJİLERİ VE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR 1 İÇERİK o KANSER NEDİR? o METASTAZ NEDİR? o KANSER TEHLİKESİNİN 7 HABERCİSİ? o EN SIK GÖRÜLEN KANSER TİPLERİ? o KANSERDEN KORUNMAK NEDEN ÖNEMLİ? o

Detaylı

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2016 TEMMUZ AYI SONUÇLARI 15 AĞUSTOS 2016

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2016 TEMMUZ AYI SONUÇLARI 15 AĞUSTOS 2016 REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2016 TEMMUZ AYI SONUÇLARI 15 AĞUSTOS 2016 TÜRKİYE İŞ BANKASI NIN DESTEĞİYLE HAZIRLANAN REIDIN EMLAKENDEKS 2016 TEMMUZ AYI SONUÇLARI Sayı: 92 Yönetici Özeti 7 Büyükşehir'in

Detaylı

TERMAL KAMERA RAPORU

TERMAL KAMERA RAPORU TERMAL KAMERA RAPORU BEST Enerji Yönetimi ve Danışmanlık Hizmetleri Orta Mah. Yalnız Selvi Cad. No: 19 UpTwins Residance A Blok Kat: 15 D: 159 34880 Soğanlık / Kartal / İstanbul Tel: (216) 290 44 11 info@bestenerji.net

Detaylı

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2016 HAZİRAN AYI SONUÇLARI 22 TEMMUZ 2016

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2016 HAZİRAN AYI SONUÇLARI 22 TEMMUZ 2016 REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2016 HAZİRAN AYI SONUÇLARI 22 TEMMUZ 2016 TÜRKİYE İŞ BANKASI NIN DESTEĞİYLE HAZIRLANAN REIDIN EMLAKENDEKS 2016 HAZİRAN AYI SONUÇLARI Sayı: 91 Yönetici Özeti 7 Büyükşehir'in

Detaylı

Madde 2. KTÜ de not değerlendirilmesinde bağıl değerlendirme sistemi (BDS ) ve mutlak değerlendirme sistemi (MDS ) kullanılmaktadır.

Madde 2. KTÜ de not değerlendirilmesinde bağıl değerlendirme sistemi (BDS ) ve mutlak değerlendirme sistemi (MDS ) kullanılmaktadır. Karadeniz Teknik Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Programlarında Başarı Notunun Değerlendirilmesine Dair Senato Tarafından Belirlenen Usul ve Esaslar Karadeniz Teknik Üniversitesi ön lisans ve lisans eğitim-öğretim,

Detaylı

TEFE VE TÜFE ENDEKSLERİ İLE ALT KALEMLERİNDEKİ MEVSİMSEL HAREKETLERİN İNCELENMESİ* Soner Başkaya. Pelin Berkmen. Murat Özbilgin.

TEFE VE TÜFE ENDEKSLERİ İLE ALT KALEMLERİNDEKİ MEVSİMSEL HAREKETLERİN İNCELENMESİ* Soner Başkaya. Pelin Berkmen. Murat Özbilgin. TEFE VE TÜFE ENDEKSLERİ İLE ALT KALEMLERİNDEKİ MEVSİMSEL HAREKETLERİN İNCELENMESİ* Soner Başkaya Pelin Berkmen Murat Özbilgin Erdal Yılmaz 21 Haziran 1999 Araştırma Genel Müdürlüğü *Bu çalışmaya katkılarından

Detaylı

AyDo Flame Safe 1 / 8

AyDo Flame Safe 1 / 8 AyDo Flame Safe 1 / 8 Gözlem Test sırasında, AyDo Flame Safe Üç Aksiyonlu Koruyucu nun davranışlarını, ürün ve performansını gözlemleyerek izledik. Kırmızı Kuzey Çamı Alev önünde 1 dakika sonra uygulama

Detaylı

MARUL/SALATA YETİŞTİRİCİLİĞİ

MARUL/SALATA YETİŞTİRİCİLİĞİ MARUL/SALATA YETİŞTİRİCİLİĞİ GİRİŞ: Salata ve marul tek yıllık serin iklim sebzesidir. Yetişme süresi 2-3 ay gibi kısa süreli olan salata ve marul tiplerinde açıkta ve örtü altında değişik mevsimlere uygun

Detaylı

ZEMİN SINIFLAMASINDA BULANIK MANTIK UYGULAMASI SOIL CLASSIFICATION AN APPLICATION WITH FUZZY LOGIC SYSTEMS

ZEMİN SINIFLAMASINDA BULANIK MANTIK UYGULAMASI SOIL CLASSIFICATION AN APPLICATION WITH FUZZY LOGIC SYSTEMS ZEMİN SINIFLAMASINDA BULANIK MANTIK UYGULAMASI SOIL CLASSIFICATION AN APPLICATION WITH FUZZY LOGIC SYSTEMS Alper KIYAK -1, Hatice ERGÜVEN -1, Can KARAVUL -1 Posta Adresi: 1- Sakarya Üniversitesi Mühendislik

Detaylı

EKSTRÜZYON KALIPÇILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Matkap tezgâhı. b. Taşlama tezgâhı. c. Freze tezgâhı. d. Torna tezgâhı. a. Kalıp boşluklarını işleme

EKSTRÜZYON KALIPÇILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Matkap tezgâhı. b. Taşlama tezgâhı. c. Freze tezgâhı. d. Torna tezgâhı. a. Kalıp boşluklarını işleme EKSTRÜZYON KALIPÇILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Yapım resmi ve montaj resmi çiziminde uygulanan işlem basamaklarından birincisi aşağıdakilerden a. Ölçülendirme b. Antet oluşturma c. Çizim tasarımının

Detaylı

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr

zeytinist mucahit@zeytin.org.tr www.mucahitkivrak.com.tr 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 PİRİNA

Detaylı

KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI BİLİMSEL TOPLANTILARA KATILIM BİLGİ FORMU

KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI BİLİMSEL TOPLANTILARA KATILIM BİLGİ FORMU KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI BİLİMSEL TOPLANTILARA KATILIM BİLGİ FORMU Katılımcının Adı, Soyadı ve Ünvanı: Akademik Birimi: Toplantıyı Düzenleyen Kurum: Toplantının Konusu ve Süresi:

Detaylı

Ağaç başına ortalama verim (kg) Üretim (ton) 2006 3.982 1.300 11 122.730 27.510 150.240 2007 4.244 1.521 11 142.570 21.080 163.150

Ağaç başına ortalama verim (kg) Üretim (ton) 2006 3.982 1.300 11 122.730 27.510 150.240 2007 4.244 1.521 11 142.570 21.080 163.150 Projenin Adı: Bazı Yabancı Badem Çeşitleri İle Yerli Badem Tiplerinin Diyarbakır ilindeki Gelişme, Verim, Fenolojik ve Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Proje Numarası: TAGEM/BBAD/11/A10/P02/01 Proje

Detaylı

GİYSİ MODEL ÖZELLİKLERİNİN PARÇA SAYISI, PARÇA ÇEVRESİ VE DİKİM SÜRESİ İLE İLİŞKİLERİ

GİYSİ MODEL ÖZELLİKLERİNİN PARÇA SAYISI, PARÇA ÇEVRESİ VE DİKİM SÜRESİ İLE İLİŞKİLERİ GİYSİ MODEL ÖZELLİKLERİNİN PARÇA SAYISI, PARÇA ÇEVRESİ VE DİKİM SÜRESİ İLE İLİŞKİLERİ THE RELATIONSHIP BETWEEN MODEL PROPERTIES AND NUMBER OF PIECES, PERIMETER OF PIECES AND SEWING TIME Dr. Okşan KANSOY

Detaylı

Holland ın Kariyer Teorisine Göre Müzik Öğretmeni Adaylarının Kişiliği

Holland ın Kariyer Teorisine Göre Müzik Öğretmeni Adaylarının Kişiliği 24 Holland ın Kariyer Teorisine Göre Müzik Öğretmeni Adaylarının Kişiliği Yrd. Doç. Dr. D. Beste CEVIK, Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 39 i Bu sayıda; Ağustos Ayı TİM İhracat Verileri,, Suriye ye Yılın İlk Sekiz Ayında Yapılan İhracat, Temmuz Ayı TÜİK Dış Ticaret Verileri;

Detaylı