Açıköğretim Sisteminde, (Kredili sistem dışındaki bölümler)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Açıköğretim Sisteminde, (Kredili sistem dışındaki bölümler)"

Transkript

1 Sevgili Öğrenciler, Anadolu Üniversitesi'ne kayıt yaptırdınız, üniversite hayatınızda size başarılar dileriz. Unutulmamalıdır ki bu üniversiteye girmek kolay ancak mezun olabilmek zorlu bir çalışmayı gerektirir. Açıköğretim fakültesi ile ilgili sizlere rehberlik yapacağına inandığımız bilgiler kısa kısa aşağıda verilmiştir. Umarız bu bilgiler size akademik eğitim hayatınızda faydalı olacaktır. Açıköğretim Sisteminde, (Kredili sistem dışındaki bölümler) 1. Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerde sınıf geçme sistemi uygulanır. Ancak, bulunduğu sınıftaki derslerin bir veya ikisinden başarısız olanlara bir üst sınıfın dersleri verilir. Üç veya daha fazla dersten başarısız olanlar başarısız oldukları dersleri tekrar ederler; bu öğrenciler üst sınıftan ders alamazlar. 2. Birinci sınıf derslerinin tümünden başarılı olamayan öğrenciye üçüncü ve dördüncü sınıftan, ikinci sınıf derslerinin tümünden başarılı olamayan öğrenciye dördüncü sınıftan ders verilmez. 3. AÖF öğrencileri her yıl kayıt yenilemek zorundadır. Kayıt yenilemedikleri takdirde kayıt dondurmuş sayılırlar. Kayıt dondurdukları yıllarda öğrencilik haklarından yararlanamazlar. 4. Her öğretim yılında bir kez olmak üzere ara, yılsonu ve bütünleme sınavları yapılır. 5. Öğrenciler, sınavlara girebilmek için kendilerinden istenen belgeleri yanlarında bulundurmak zorundadır. 6. Her ne sebep ve mazeretle olursa olsun, sınavlara katılamayan öğrenciler için telafi sınavı yapılmaz. Ancak ara sınava katılamayan öğrenciler, ara sınav notu sıfır (0) kabul edilerek, isterlerse yılsonu ve bütünleme sınavlarına katılabilirler. 7. Sınavlarda değerlendirme (100) tam puan üzerinden yapılır. Her ders için başarı notu, ara sınav notunun %30 u ile yılsonu veya bütünleme sınavı notunun %70 i toplanarak bulunur. Bir dersten başarılı sayılabilmek için yukarıdaki değerlendirmeye göre bulunan başarı notunun en az (50) olması gerekir. Başarı notu küsurlu çıkarsa en yakın tam sayıya yuvarlanır. (İkinci sayfadaki not baremini inceleyiniz.) 8. Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerin öğrencileri kayıt yaptırdıkları yıldan başlamak üzere önlisans için 4, lisans için 7 yıl süresince öğrencilik haklarından yararlanabilirler. Öğrenciler kayıt yenilemedikleri yılda öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Kayıt yenilemedikleri öğretim yılları 4 ve 7 yıllık öğretim süresinin hesabına yazılır. 9. Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerde kayıtlı olan öğrenciler, her ne sebeple olursa olsun; fakülte, bölüm ve programlar arasında yatay geçiş yapamazlar. 10. Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan lisans fakültelerindeki bölüm ve programlardan, örgün yükseköğretime önlisans mezunları DGS ile geçiş yapılabilmektedir ve 2. sınıf derslerinin tamamından başarılı olan iktisat ve işletme fakültesi öğrencilerine Merkez Bürodan yazılı olarak istemeleri halinde önlisans mezuniyet yazısı verilir. Önlisans yazısı almak için kayıt sildirmek gerekli değildir. 12. İktisat ve İşletme Fakültesi öğrencilerinden 1. ve 2. sınıf derslerinin tümünden başarılı olanlara fakültelerinden kayıtlarını sildirmek koşuluyla önlisans diploması verilmektedir. 13. Sınavlara en geç bir hafta kala sınava giriş belgesi eline geçmeyen öğrenciler bağlı bulundukları AÖF bürolarına başvurarak yedek sınav giriş evrakını alabilirler. 14. Öğrencilere paso verilmesi, ilgili belediyelerin bu konudaki kurallarına göre, her ilde ayrı organizasyon yapılmasını gerektirmektedir. Bu nedenle paso almak isteyen öğrencilerin yapması gereken işlemler, bağlı bulundukları bürolar tarafından duyurulmaktadır. 15. AÖF bürolarında yürütülen büro hizmetlerinden hiçbir şekilde bedel alınmamaktadır. Açıköğretim Fakültesi Öğrencilerinin avantajı, iş hayatına atılıp iş tecrübesine sahip olurken beraberinde üniversite öğrenimlerini sürdürebilmeleridir. TASARI AÇIKÖĞRETİM KURSLARI & YAYINLARI 1984 yılından bu yana üniversite öğretim üyeleriyle kaliteli, çağdaş eğitim vermektedir. Ayrıca profesyonel rehberlik hizmetiyle sizleri daha 1. sınıftan doğru yönlendirerek hedefinize en kısa yoldan ulaşmanızı sağlamaktadır. 1

2 ÖĞRETİM YILI SINAV TAKVİMİ ARA SINAV 07 NİSAN NİSAN 2012 YILSONU (FİNAL) SINAVI 02 HAZİRAN HAZİRAN 2012 BÜTÜNLEME SINAVI 08 EYLÜL EYLÜL 2012 NOT BAREMİ AÖF Sisteminde Arasınav puanının % 30 u, Final ve Bütünleme sınavının %70 i hesaplanarak geçme notu belirlenir. Sizin için hazırlanan tablo aşağıda verilmiştir. ARASINAV FİNAL / BÜT ARASINAV FİNAL / BÜT ARASINAV FİNAL / BÜT AÖF BENİ NEREYE ULAŞTIRIR? 1. Açıköğretim 4 yıllık lisans mezunu olan erkek öğrenciler kısa dönem veya yedek subay olarak askerlik yapabilmektedirler yıllık önlisans mezunları, 4 yıllık lisans bölümlerine geçiş yapabilirler. A) Önlisans mezunları, DGS sınavına girerek 4 yıllık örgün eğitime geçiş yapabilirler. (Örneğin; 2008 DGS de 2 yıllık AÖF Sosyal Bilimler bölümünü bitiren öğrencimiz Zeynep Yokmaç DGS sınavı ile Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümüne geçiş yapmıştır.) B) Önlisans mezunları, AÖF ye dilekçeyle başvuru yaparak 4 yıllık lisans eğitimlerini tamamlayabilirler yıllık lisans mezunları, ALES sınavına girerek master (yükseklisans) yapabilirler. SMMM sınavına girerek Mali Müşavir olabirler. KPSS A Grubu sınavlarına girerek yönetici statüsünde memur olabilirler. Bankaların merkez veya şubelerinde çalışabilir, Müfettişlik sınavlarına girebilirler. Sigorta Acentesi açabilirler. SPK sınavlarına girerek Yatırım Uzmanı veya Broker olarak Sermaye Piyasasında görev alabilirler. Özellikle yabancı dil bilen öğrenciler veya mezunlar Dış Ticaret alanında faaliyet gösteren şirketlerde çalışabilirler. 2

3 AÖF Merkez Bürosunun Öğrencilere Verdiği Hizmetler 1. Not durum belgesi (Transkript) 2. Yabancı ülkelerce istenen öğrenci durum belgeleri ve diğer belgelerin onaylanması. 3. Kayıt silme 4. Diploma (Yılsonu ve sınav sonuçlarını müteakip 20 gün sonra hazır olur). 5. Önlisans diploması 6. Diplomalarını kaybedenlere verilen öğrenim belgesi 7. Önlisans yazısı AÖF Bürolarının Öğrencilere Verdiği Hizmetler 1. Öğrenci belgesi 2. Askerlik tecil işlemleri 3. Öğrenci kimlik kartı 4. Kayıt ve kayıt yenileme işlemleri 5. Mezun öğrencilere diploma verilmesi 6. Öğrenci pasosu İstanbul AÖF bürolarının bulunduğu yerlerdeki AÖF İrtibat Bürolarımız sizlere hizmet etmekten mutluluk duyacaktır. NEDEN YARDIMCI KİTAP ALMALIYIM? AÖF sisteminde, Üniversitenin hazırlamış olduğu ders kitapları akademik olarak üst seviyede hazırlanmıştır. Ancak öğrencilerin kolayca anlayabileceği şekilde özet değildir. Lütfen aşağıdaki karşılaştırmamızı inceleyiniz. Üniversitenin kitapları Anlatımlar bir ders için ortalama 400 sayfa civarındadır. Ünite anlatımlarında ağır, akademik bir dil kullanılmıştır. Ünite testleri her ünite için sadece 10 soru olarak verilmiştir. Kitapların hazırlığında test tekniği göz önünde bulundurulmamıştır. Kitaplarda deneme sınavları yer almamaktadır. Tasarı Açıköğretim Kitapları Anlatımlar bir ders için maksimum 200 sayfadır. Ünite anlatımlarında yalın, öğrencinin seviyesine inen bir dil kullanılmıştır. Ünite testlerinde her ünite için ortalama 25 soru verilmiştir. Kitapların hazırlığı test tekniğine uygun bir şekilde yapılmıştır. Kitaplarımızda Ara Deneme ve Final Deneme olarak her ders için ortalama beş deneme testi kullanılmaktadır. Yeni Avcı Serimizde son 5 yılda çıkmış arasınav-final-bütünleme sınav soruları test olarak hazırlanmış, test sonlarında çözümlü cevap anahtarları mevcuttur. Bu soruların büyük bir kısmı sınavlarda karşınıza bire bir çıkmaktadır. NEDEN AÇIKÖĞRETİM KURSUNA GİTMELİYİM? Üniversitenin en önemli yılı 1.sınıftır. 1. sınıfta yepyeni akademik derslerle karşılaşacağız ve bu derslerin ileriki sınıflarda devamını da düşünmeliyiz. 1. sınıfta Matematik, İktisat, Muhasebe, Hukuk, İşletme gibi dersleri iyi kavradığımızda, bu alt yapıyla ileriki senelerin ilgili derslerini daha kolay geçebiliriz yılından bu yana öğrenci odaklı, disiplinli eğitimi ile onbinlerce mezun vermiştir. Örnek: 1. sınıf, Genel Muhasebe 2. sınıf, Muhasebe Uygulamaları 3. sınıf, Maliyet Muhasebesi 4. sınıf, Muhasebe Denetimi ve Mali Analiz 3

4 4

5 'DE KREDİLİ SİSTEM 5

6 6

7 DE KREDİLİ SİSTEM İLE İLGİLİ BİLGİLER Açıköğretim Fakültesi kademeli olarak 2013 yılına kadar tüm bölümlerini kredili sisteme geçirme kararı aldığından beri sistemin nasıl oluşacağı ve yürütüleceği hakkında merak edilenler gün yüzüne çıkmaya başlamıştır.bu sistemi iyi anlamak ve bilmek sadece sistem içerisindeki öğrencilerin değil aynı zamanda sektör içerisindeki eğitim kurumlarının, eğitmenlerin de geleceklerini yönlendirmeleri adına önemlidir. Tasarı Akademi Yayınları, sektörün öncüsü ve lokomotifi olmanın sorumluluğuyla herkesi bu konuda detaylı olarak bilgilendirmek gereğini duymaktadır. İşte yeni kredili sistem Kredili Sistem Kredili Sistemde dersler dönemlik olarak belirlenmektedir.bir öğretim yılında Güz ve Bahar Dönemi olmak üzere 2 dönemden oluşmaktadır.her dönemde 2 sınav yapılmaktadır. DÖNEM SINAV SINAV Güz Dönemi Ara Sınav ( Vize ) Yıl Sonu ( Final ) Bahar Dönemi Ara Sınav ( Vize ) Yıl Sonu ( Final ) Dikkat Kredili Sistemde Bütünleme sınavı yoktur. Bu sistemde Önlisans Programlarına kayıtlı öğrenciler 1. ve 2. Sınıflarda güz ve bahar dönemi olmak üzere 4 dönem öğretim görmektedir. Lisans Programlarına kayıtlı öğrenciler ve 4. Sınıflarda güz ve bahar dönemi olmak üzere 8 dönem öğretim görmektedirler. Öğrencilerin öğrencilik haklarından yararlanabilmesi ve derslere devam edebilmeleri için her dönem başında Anadolu Üniversitesi tarafından belirlenen tarihlerde kayıtlarını yeniletmesi gerekmektedir. Kayıt yenileme dönemlerinde öğrencilerin fakülteleri tarafından atanan dersleri daha sonra ilgili dönemde alınmak üzere azaltabilecekleri ve ya ilgili dönemin bir üst döneminden 45 krediyi geçmemek üzere ders ekleyebileceği,derslerin programda kapladıkları süreye ve gerektirdiği çabaya göre kredilendirildiği,zorunlu kredi miktarının tamamlanmasıyla mezun olabilecekleri bilinmelidir. Bu sistem ilk önce yılında İlahiyat Bölümü ile başlamıştır öğretim döneminde 16 bölüm eklenerek,toplam 17 Önlisans ve Lisans Programı sayısına ulaşılmıştır öğretim döneminde Açıköğretimin diğer Önlisans ve İşletme,İktisat gibi tüm 4 yıllık Lisans Programları da kredili sisteme dahil edilecektir. Açıköğretim Kredili Sistemi 2 ayrı Açıköğretim Programıyla ayrılmıştır.aşağıda bu programların isimleri ve programlara dahil edilen Önlisans ve Lisans Bölümleri Yer almaktadır. Program Türü Bölüm Önlisans-Lisans Merkezi Açıköğretim Adalet Önlisans Merkezi Açıköğretim Çağrı Merkezleri Hizmeti Önlisans Merkezi Açıköğretim Fotografçılık ve Kameramanlık Önlisans Merkezi Açıköğretim Felsefe Lisans Merkezi Açıköğretim İlahiyat Önlisans 7

8 Merkezi Açıköğretim İngilizce Öğretmenliği Lisans Merkezi Açıköğretim Laborant ve Veteriner Sağlık (Staj) Önlisans Merkezi Açıköğretim Okul Öncesi Öğretmenliği Lisans Merkezi Açıköğretim Sosyoloji Lisans Merkezi Açıköğretim Tarih Lisans Merkezi Açıköğretim Tarım Önlisans Merkezi Açıköğretim Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Merkezi Açıköğretim Programlarının kitapları kayıt sırasında ya da daha sonra Açıköğretim Bürolarında temin edilir. Merkezi Açıköğretim Programlarında sınavlar bilinen sistemde,anadolu Üniversitesi nin belirlediği sınav merkezlerinde yapılmaktadır. Program Türü Bölüm Önlisans-Lisans Uzaktan Eğitim Açıköğretim Bilgi Yönetimi Önlisans Uzaktan Eğitim Açıköğretim Coğrafi Bilgi Sistemleri ( Staj ) Önlisans Uzaktan Eğitim Açıköğretim Eczane Hizmetleri Önlisans Uzaktan Eğitim Açıköğretim Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi ( Staj ) Önlisans Uzaktan Eğitim Açıköğretim Kimya Teknolojisi Önlisans Uzaktan Eğitim Açıköğretim Tıbbi Laboratuar Teknikleri ( Staj ) Önlisans Uzaktan Eğitim Açıköğretim Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Önlisans Uzaktan Eğitim Açıköğretim Programlarının kitapları adreslerine kargo ile gönderilir. Uzaktan Eğitim Açıköğretim Programında sınavlar bilgisayardan online olarak gerçekleştirilecektir. Her iki Program Türü için kitap dağıtımları tarihine kadar devam edecektir. Kredili Sistemde Ders Ekleme İşlemleri Bölümlerine ilk kez kayıt yaptıran öğrenciler,güz ve bahar dönemlerinde fakülte tarafından belirtilen dersleri almak zorundadır.bu derslerin kredi toplamı 30 olmak zorundadır.öğrenci 30 krediden daha az ya da daha fazlasını alamazlar.bu öğrenciler ders ekleme işlemi yapamazlar bir başka değişle üst dönemden ders alamazlar. Kayıt yenileyecek öğrenciler, fakülte tarafından bir dönemde alabileceği derslerin kredisi 30 dur.öğrenci istediği taktirde bir üst dönemden 15 kredilik ders alarak 4 yıldan önce mezuniyet için gerekli krediyi tamamlayabilir ve mezun olabilir. Güz dönemi ve ya akademik yıl sonunda 2.00 Genel Not Ortalamasını sağlayamayan öğrenciye akademik yetersizlik uyarısı yapılır.akademik yetersizlik uyarısı alan öğrencinin,bir sonraki dönemin sonundaki Genel Not Ortalamasının 2.00 olması gerekmektedir.bu koşulu yerine getiremeyen öğrenci kayıt yenileme talep ettiği dönemde,geçirmiş olduğu son iki dönemdeki cc nin yani 2.00 nin altında not aldığı dersleri,yeni dönemde tekrar etmek suretiyle 8

9 Genel Not Ortalamasını en az 2.00 a yükseltmek zorundadır. Sınavlarda alınan puanlar ve harf notu karşılıkları Başarı Notu Bölümünde ele alınacaktır. Sınavlar ve Tarihleri Kredili Sistemde Programlara ait sınavlar ve tarihleri aşağıdaki tabloda belirtilmiştir. Merkezi Açıköğretim Sınavları Tarihler Uzaktan Eğitim Sınavları Tarihler Güz Dönemi Ara Aralık 2011 Güz Dönemi Ara Aralık 2011 Güz Dönemi Yıl Sonu Ocak 2011 Güz Dönemi Yıl Sonu Ocak 2012 Bahar Dönemi Ara Nisan 2012 Bahar Dönemi Ara Nisan 2012 Bahar Dönemi Yıl Sonu Haziran 2012 Bahar Dönemi Yıl Sonu Haziran 2012 Sınavlar Uzaktan Eğitim Programlarının sınavları bilgisayar ortamında online olarak yapılır. Merkezi Açıköğretim Eğitim Programlarının sınavları kitapçık esasıyla eski sistemde olduğu gibi Anadolu Üniversitesi nin belirlediği sınav merkezlerinde uygulanır. Sınav giriş belgeleri öğrencilerin adreslerine postayla gönderilmeyecektir. Öğrenciler,belgelerini sınav tarihinden 1 hafta önce Açıköğretim Bürolarından ve ya şifrelerini kullanarak internet aracılığıyla Anadolu Üniversitesi nin internet sitesinden alabileceklerdir. Dikkat! Öğrenciler, kayıttan sonra AÖF bürolarından verilen şifresini ve TC kimlik numarasını anadolu.edu.tr ve sitelerindeki hizmetlere erişmek için kullanacaklardır Başarı Notu Kredili Sistemde öğrencilerin sınavları aşağıdaki tabloya göre notlandırılmaktadır. Her dönem sonunda öğrencilerin başarı durumu,dönem Not Ortalaması ve Genel Not Ortalaması ile belirlenir. Bu işlem bir dönem içinde alınan dersler için yapılırsa dönem not ortalaması,o zamana kadar alınmış bütün dersler için yapılırsa Genel Not Ortalaması elde edilir. Genel Not Ortalaması hesaplanırken tekrar edilen ders var en son alınan not ortalamaya dahil edilir. Mezuniyet Kredili Sistemde öğrenciler önlisans bölümlerinden birinde öğrenim görüyorlarsa 120 krediyi tamamlayarak en az 2.00 Genel Not Ortalamasıyla mezun olma hakkına sahip olurlar. Lisans bölümlerinden birinde öğrenim görüyorlarsa 240 krediyi tamamlayarak en az 2.00 Genel Not Ortalamasıyla mezun olma hakkına sahip olurlar. 9

10 Önemli Ek Bilgiler Öğrenim hakları önlisanlar için 4 yıl lisanslar için 7 yıl olarak belirlenmiştir. Aöf den örgün öğretime yatay geçiş yapılabilecektir (100 üzerinden 80 not ortalaması istenmektedir.) Öğrenciler başarı ve yabancı dil kriterine göre yurtdışında anlaşmalı üniversitelere gidebileceklerdir. Önlisans Bölümlerinden mezun olan öğrenciler dilerse DGS(Dikey Geçiş Sınavı)ye girerek diğer üniversitelerin örgün programlarına geçiş yapabileceklerdir.dikey Geçiş yapmak isteyen öğrencilerin Önlisans programlarındaki not ortalamalarını yüksek tutmaları DGS için kendilerine puan avantajı sağlamalarına yardımcı olacaktır. Hangi önlisans programından hangi lisans programına geçiş yapılabileceği sitesinden öğrenilebilmektedir. GEREKLİ TELEFONLAR AÖF WEB ADRESİ ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÖF MERKEZ BÜRO AÖF İRTİBAT BÜROLARI TEL ÖSYM MERKEZ BÜRO ÖSYM ÜSKÜDAR BÜRO TASARI YAYINLARI İRTİBAT BÜROLARI KADIKÖY : BAHÇELİEVLER : AKSARAY : facebook/tasarı akademi yayınları Facebook sayfamıza katılın, açıköğretimdeki gelişmeleri ilk siz haberdar olun. Tasarı Akademi Yayınları EĞİTİM KURUMLARIMIZ KADIKÖY Sögütlüçeşme Cad. Kadıköy palas İş Hanı No:7 Tel: BAKIRKÖY Hatboyu Cad. Meydan İş Hanı No:4 (Özgürlük Meydanı) Tel: AKSARAY Teceddüt Cad. Demirhan No:5 (İSKİ'nin sırasında) Tel: GAZİOSMANPAŞA Salihpaşa Cad. No:16 (Bereç Tramvay Durağı karşısı) Tel:

11 TAM İSABET NEDİR? AÖF Sınav Sorularının, TASARI YAYINLARI'nın hangi kitabında, hangi sayfada yer aldığını gösterir. YS 2100-A 1. Aşağıdakilerden hangisi dayanıklı mallar grubuna girer? A) Sabun B) Televizyon C) Ekmek D) Un E) Şeker 110 T Genel İşletme Sayfa 549 Soru 19 FİNAL I GENEL İŞLETME 6. İnsanları içten gelen bir istekle çalışmaya ikna edebilme ve grup olarak amaçlarının gerçekleştirilmesinde işbirliği yapmalarını sağlayabilme yeteneğine ne ad verilir? A) Düşünsel yetenek B) Teknik yetenek C) Rassa yetenek D) Beşeri ilişkiler yeteneği E) Kavramsal yetenek Avcı 2007 Arasınav 23. Soru A 2. Özel işletmelerin hukuksal biçimleri dikkate alındığında aşağıdakilerden hangisi kişi şirketleri arasında yer alır? A) Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket B) Limited şirket C) Kooperatif şirket D) Anonim şirket E) Kollektif şirket 110 T Genel İşletme Sayfa 557 Soru İşletmelerin başarısındaki temel ve öncelikli yönetim işlevi aşağıdakilerden hangisidir? A) Yöneltme B) Planlama C) Örgütleme D) Denetim E) Kodlama 110 T Genel İşletme Sayfa 605 Soru İş analizi, iş bölümü ve uzmanlaşma, yetki ve sorumluluk dağılımı, iletişim kanalları, çalışacak kişilerin saptanması, örgüt şemasının çıkarılması hangi araştırmanın kapsamında değerlendirilir? A) Teknik araştırmalar B) Yasal araştırmalar C) Finansal araştırmalar D) Örgütsel araştırmalar E) Ekonomik araştırmalar 110 T Genel İşletme Sayfa 563 Soru 1 8. Bir yöneticinin kontrol edebileceği kadar kişiden sorumlu olmasını öngören örgütleme ilkesi aşağıdakilerden hangisidir? A) İşbölümü ve uzmanlaşma ilkesi B) Yönetim bilgi ilkesi C) Yönetim alanı ilkesi D) Komuta birliği ilkesi E) Görevlerin tanımı ilkesi 110 T Genel İşletme Sayfa 627 Soru 27 A 4. Giysi üreten bir işletmenin ürettiği ürünleri bayiler ve mağazalar yoluyla satmak yerine satış mağazaları açması aşağıdaki büyüme türlerinden hangisine örnektir? A) Çapraz büyüme B) İleriye doğru dikey büyüme C) Geriye doğru dikey büyüme D) Yatay büyüme E) Fonksiyonel büyüme Avcı 2009 Yılsonu 6. Soru 5. İnsancıl değerlerin ışığında işletme işlevlerinin doğru olarak yerine getirilmesi çabasına ne ad verilir? A) Yönetim hakkı B) Genel etik C) İşletme etiği D) Töre E) Ahlak Avcı 2006 Arasınav 18. Soru Aşağıdakilerden hangisi işletmede insan kaynakları bölümünün çözmesi gereken sorunlar arasında yer almaz? A) İş kazaları ve meslek hastalıkları B) Devamsızlık oranın yüksekliği C) İşgörenlerin tatminsizliği ve moralsizliği D) Tüketici ihtiyaçlarının olumsuz değişimi E) İşten ayrılma oranının yüksekliği Avcı 2007 Arasınav Soru Bir görevin yapılmasını başkalarından isteme hakkına ne ad verilir? A) Liderlik B) Güç C) Görev D) Yetki E) Statü 110 T Genel İşletme Sayfa 613 Soru 23 İzleyen sayfaya geçiniz

12 YS 2100-A 11. Aşağıdakilerden hangisi iş analizi bilgilerinin kullanım alanlarından biri değildir? A) Üretimde kullanılacak hammaddelerin belirlenmesinde B) İnsan kaynakları planlamasında C) İşe yerleştirme, yükseltme ve atamalarda D) Adil bir ücret sisteminin oluşturulmasında E) Personel değerleme ölçütlerinin saptanmasında A 16. Aşağıdakilerden hangisi ürün yaşam eğrisi aşamalarından biri değildir? A) Giriş dönemi B) Gerileme dönemi C) Piyasadan çekilme dönemi D) Gelişme dönemi E) Olgunluk dönemi 110 T Genel İşletme Sayfa 744 Soru T Genel İşletme Sayfa 622 Soru Aşağıdakilerden hangisi iş analizi sürecinde yer almaz? A) Soru formlarının hazırlanmasında B) Ücretlerin saptanması C) Toplanan bilgilerin değerlendirilmesi D) Analizi yapılacak işlerin belirlenmesi E) İşle ilgili bilgilerin toplanması 110 T Genel İşletme Sayfa 622 Soru Aşağıdakilerden hangisi tutundurma karmasının oluşturulmasında dikkate alınan faktörler arasında yer almaz? A) Ürünün üretim süreci B) Ürünün özellikleri C) Ürünün yaşam eğrisinde bulunduğu aşama D) Ürünün sunulduğu pazarın yapısı E) Ürünün fiyatı 110 T Genel İşletme Sayfa 666 Soru Aşağıdakilerden hangisi tutundurma karmasının bileşenlerinden biri değildir? 13. Zaman, yer ve mülkiyet faydası yaratan işletme fonksiyonu aşağıdakilerden hangisidir? A) Üretim B) Araştırma geliştirme C) Finans D) Pazarlama E) Tedarik 110 T Genel İşletme Sayfa 738 Soru Tüketiciye yönelik tutum, koordineli pazarlama çalışmaları ve uzun dönemde kâr getirici satış miktarı gibi faktörlere bağlı olan pazarlama gelişim aşaması aşağıdakilerden hangisidir? A) Gelenekçi anlayış dönemi B) Baskıcı satış teknikleri dönemi C) Ürünün az talebin çok olduğu kıtlık dönemi D) Pazarlama anlayışı dönemi E) Üretim anlayışı dönemi 15. Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin yeni ürün geliştirme nedenlerinden biri değildir? A) Rakip ürünlerin yaşam sürelerini kısaltmak B) İşletmelerin ürün fiyatlarını istikrarlı kılmak C) İşletmelerin ürün dizisindeki boşluğu doldurmak D) Atıl üretim kapasitesini kullanmak E) Büyümek için yeni kaynaklar bulmak A) Reklam B) Kişl satış C) Dağıtım D) Tanıtım E) Halkla ilişkiler Avcı 2007 Yılsonu 17. Soru 19. Bir baraj inşa edilirken kullanılan üretim sistemi aşağıdakilerden hangisidir? A) Akıcı üretim sistemi B) Tek üretim sistemi C) Parti üretim sistemi D) Sürekli üretim sistemi E) Kitle üretim sistemi Avcı 2006 Yılsonu 22. Soru 20. Aşağıdakilerden hangisi sıfır stoklu üretim sistemini kullanan işletmelerin özelliklerinden biri değildir? A) Ürün teslim sürelerinin çok düşük olması ve mal bedellerinin tüketicilerden kısa sürede alınması B) Çalışanların iş tatminlerinin yüksek olması C) Aynı kapasitedeki başka sistemlerde çalışan işletmelere göre çalışılan fiziki alanın daha geniş olması D) Tüketicilerin hizmet ve kalite beklentilerine kısa sürede cevap vermesi E) Maliyet tasarruflu çalışma nedeniyle az katlı payı ile ürünlerin fiyatlanması A 110 T Genel İşletme Sayfa 654 Soru Avcı 2006 Yılsonu 23. Soru İzleyen sayfaya geçiniz

13 YS 2100-A 21. Pazara sunulacak yeni fiziksel varlığın üretiminde hangi malzemelerin kullanacağını belirleme, onun boyut ve kalite toleranslarını saptama, görüşünü tanımlama ve başarı standatlarını oluşturma çalışmalarına ne ad verilir? A) Mekanizasyon B) Ofis otomasyonu C) Süreç yenileme D) Ürün analizi E) Mal tasarımı A 26. Aşağıdaki hesaplardan hangisi bilançoda dönen varlıklar grubu altında gösterilemez? A) Makineler B) Alacak senetleri C) Bankalar D) Kasa E) Mal 110 T Genel İşletme Sayfa 707 Soru T Genel İşletme Sayfa 686 Soru Kendi sınıfında en iyi ürünü veya üretim sürecini arayıp bulmayı, kendi ürün veya hizmeti en iyisiyle kıyaslamayı ve ürün veya üretim sürecinde iyileştirmeler yapma konusunda tavsiyeler almayı veya örnek almayı içeren kavramaya ne ad verilir? A) Modülleştirme B) Benchmarking C) Ters mühendislik D) Güvenilirlik E) İşlev tasarımı 27. Bir işletmenin finansal tabloları yalnızca bir faaliyet dönemi için analiz edilmiş kullanılan analiz yöntemi aşağadakilerden hangisidir? a) Kaldıraç analizi b) Dinamik analiz c) Karşılaştırmalı analiz d) Trend analizi e) Statik analiz Avcı 2006 Bütünleme 30. Soru 110 T Genel İşletme Sayfa 686 Soru İşletmenin gereksinme duyduğu bilgisayar tabanlı her türlü donanım, yazılım, araç gereç ve arabirimlere ne ad verilir? A) Yapay zeka B) Uzman sistem C) İşletme zekası D) Doğrusal programlama E) Bilgi teknolojisi Avcı 2009 Yılsonu 27. Soru 28) İşletmelerin üretim kalitesini yükseltmek, maliyetleri azaltmak amacıyla yaptıkları yatırımlara ne ad verilir? A) Modernizasyon yatırımları B) Tevsii yatırımları C) Genişleme yatırımları D) Yenileme yatırımları E) Stratejik yatırımlar 110 T Genel İşletme Sayfa 717 Soru İşletmelerdeki iş, işlem ve işlevlerde gereksinme duyulan bütün bilgileri ve ayrıntılarını içinde bulunduran ve yöneten geniş ölçekli bilgi depolarına ne ad verilir? A) Karar destekli sistem B) Vertabanı C) Postmodem sistem D) Uzman sistem E) Yapay zeka 110 T Genel İşletme Sayfa 699 Soru Aşağıdakilerden hangisi nominal faiz oranını oluşturan unsurlardan biri değildir? A) Piyasa faiz oranı B) Reel faiz oranı C) Ödenmeme risk primi D) Enflasyon oranı E) Likidite primi 110 T Genel İşletme Sayfa 725 Soru 1 A 25. Büyük defterde yer alan hesaplardan gider, zarar, satış, gelir ve kâr hesapları, sene sonunda aşağıdaki hesaplardan hangisine devredilerek kapatılır? A) Dönem Kârı veya Zarar Hesabı B) Kasa Hesabı C) Satılan Malın Maliyeti Hesabı D) Satışlar Hesabı E) Mal Hesabı 110 T Genel İşletme Sayfa 706 Soru Bir ülkede üretilemeyen ya da yeterli olmayan mal ve hizmetlerin başka ülkelerden satın alınmasına ne ad verilir? A) Joint venture B) Leasing C) İthalat D) İhracat E) Franchising TEST BİTTİ

14 TAM İSABET NEDİR? AÖF Sınav Sorularının, TASARI YAYINLARI'nın hangi kitabında, hangi sayfada yer aldığını gösterir. YS 2100-A 1. Aşağıdakilerden hangisi genel muhasebenin görevlerinden biri değildir? FİNAL I GENEL MUHASEBE 5. Muhasebe kayıt süreci ile ilgili olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır? A A) İşletmenin varlıklarını, sermayesini ve borçlarını belirlemek B) Dış bilgi kullanıcılarına bilgi sunmak C) İşletme faaliyetlerinin sonucunu ortaya koymak D) İşletmenin ürettiği malların kalitesini ölçmek E) Varlıklar, sermaye ve borçlarda işletme faaliyetlerinden dolayı meydana gelen artış ve azalışları izlemek Avcı 2009 Final Bütünleme Sayfa 91 Soru 1 A) Yevmiye defterine kayıtlar büyük defterden aktarılarak yapılır. B) Mali nitelikli işlemler mutlaka geçerli belgelere dayandırılmalıdır. C) Mali nitelikli işlemler konularına göre ayrılarak hesaplara kaydedilir. D) Nakit işlemleri günlük kasa defterinde ayrıca izlenir. E) Envanter defterine yalnızca dönembaşı ve dönemsonu envanter ve bilanço bilgileri işlenir. 110 T Genel Muhasebe Sayfa 350 Soru Aşağıdaki işlemlerden hangisi sadece aktifte değişmeye neden olur? A) Kredili olarak demirbaş satın alınması B) Kira geliri elde edilmesi C) Banka mevduat hesabına para yatırılması D) Müşteriye satış ıskontosu yapılması E) Satıcılara olan borcun ödenmesi Avcı 2009 Final Bütünleme Sayfa 98 Soru 2 6. Mali işlemler, muhasebeye yansıtılırken onların hukuki biçimlerinden çok özlerinin esas alınmasını öngören kavram aşağıdakilerden hangisidir? A) Tutarlılık B) Maliyet esası C) Özün önceliği D) İhtiyatlılık E) Tam açıklama 110 T Genel Muhasebe Sayfa 357 Soru Aşağıdakilerden hangisi stok hesabıdır? 3. Borçlardaki artışlar için alacaklandırılan ve alacak kalanı veren hesaplara ne ad verilir? A) Gider hesabı B) Aktif hesap C) Kâr veya zarar hesabı D) Gelir hesabı E) Pasif hesap A) Satılan ticari mallar maliyeti B) Satıştan iadeler C) Yurtiçi satışlar D) Satış ıskontoları E) Ticari mallar Avcı 2008 Ara Sınav Soru T Genel Muhasebe Sayfa 332 Soru İşletme, alınan çekleri tahsil ederek bankadaki mevduat hesabına yatırdığında yapılacak kayıt aşağıdakilerden hangisidir? 4. Girdi-Süreçleme-Çıktı şeklinde çalışan muhasebe bilgi akışında aşağıdakilerden hangisi çıktıdır? A) Büyük defter B) Dosyalar C) İlk işlem belgeleri D) Mali tablolar E) Yevmiye defteri A) Alınan Çekler Hesabı borçlu, Bankalar Hesabı alacaklı B) Bankalar Hesabı borçlu, Alınan Çekler Hesabı alacaklı C) Bankalar Hesabı borçlu, Kasa Hesabı alacaklı D) Kasa Hesabı borçlu, Alınan Çekler Hesabı alacaklı E) Kasa Hesabı borçlu, Bankalar Hesabı alacaklı A 110 T Genel Muhasebe Sayfa 314 Örnek Soru T Genel Muhasebe Sayfa 386 Soru 12 İzleyen sayfaya geçiniz

15 YS 2100-A 9. KASA HS. FİNANSMAN GİDERLERİ HS. ALACAK SENETLERİ HS. XXX XXX XXX Bu kayıt aşağıdaki işlemlerden hangisine aittir? A) Alacak senedinin vadesinde tahsil edilmesine B) Alacak senedinin ciro edilmesine C) Alacak senedinin bankaya ıskonto ettirilmesine D) Alacak senedinin vade farkı ile birlikte yenilenmesine E) Alacak senedinin protesto ettirilmesine Avcı 2009 Final Bütünleme Sayfa 72 Soru İşletme, maliyeti TL, birikmiş amortismanı TL olan demirbaşı TL si KDV, toplam TL ye peşin olarak satılmıştır. Bu işleme ait yevmiye kaydı aşağıdakilerden hangisidir? A) KASA HS YURTİÇİ SATIŞLAR HS HESAPLANAN KDV HS. 500 B) KASA HS DEMİRBAŞLAR HS HESAPLANAN KDV HS. 500 A 11. Aşağıdakilerden hangisi nakdi olmayan kredi türüdür? A) Avans kredisi B) Açık kredi C) Maddi teminatlı kredi D) Teminat mektubu E) Borçlu cari hesap şeklinde kredi 110 T Genel Muhasebe Sayfa 426 Örnek Soru 12. BANKA KREDİLERİ HS İşletmenin A Bankasından temin ettiği TL limitli ve % 20 marjlı kredi hesabının durumu yukarıdaki gibidir. Bu bilgilere göre işletme kredi hesabından kaç TL daha çekebilir? A) B) C) D) E) Avcı 2009 Final Bütünleme Sayfa 84 Soru 11 C) KASA HS BİRİKMİŞ AMORTİSMANLAR HS DİĞER OLAĞANDIŞI GİDER VE ZARARLARI HS DEMİRBAŞLAR HS HESAPLANAN KDV HS D) KASA HS DİĞER OLAĞANDIŞI GİDER VE ZARARLARI HS DEMİRBAŞLAR HS HESAPLANAN KDV HS E) KASA HS BİRİKMİŞ AMORTİSMANLAR HS DEMİRBAŞLAR HS SATICILAR HS. XXX ALACAK SENETLERİ HS. XXX Bu yevmiye kaydı aşağıdaki işlemlerden hangisine aittir? A) Borç senetlerinin yenilenmesine B) Senetli borca karşılık müşteri senedi ciro edilmesine C) Satıcılara olan borcun müşteri senediyle ödenmesine D) Kredili satışlardan doğan alacakların senede bağlanmasına E) Satıcılara olan senetsiz borçlara karşılık bono düzenlenerek verilmesine A Avcı 2009 Ara Sınav Soru T Genel Muhasebe Sayfa 444 Soru 14 İzleyen sayfaya geçiniz

16 YS 2100-A 14. İşletme senetsiz ticari borcuna karşılık satıcıya kasadan TL ödediğinde yapılacak yevmiye kaydında, aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) 321 Borç Senetleri Hesabı borçlandırılır. B) 321 Borç Senetleri Hesabı alacaklandırılır. C) 102 Bankalar Hesabı alacaklandırılır. D) 320 Satıcılar Hesabı borçlandırılır. E) 320 Satıcılar Hesabı alacaklandırılır. 110 T Genel Muhasebe Sayfa 387 Soru 23 A 17. Gelir hesapları ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Dönem sonunda gelir hesaplarının kalanları Sermaye Hesabına eklenir. B) Gelir hesaplarına gelirler (hasılat) brüt tutarları üzerinden kaydedilir. C) Gelir hesapları Dönem Kârı veya Zararı Hesabına devredilerek kapatılır. D) Gelir hesapları alacak kalanı verir. E) Elde edilen gelirler, ilgili gelir hesabının alacağına kaydedilir. 110 T Genel Muhasebe Sayfa 467 Soru Aşağıdakilerden hangisi özkaynakları artıran unsurlardan biri değildir? A) Olağandışı yedekler B) Geçmiş yıllar zararları C) Yeniden değerleme artışları D) Dönem net kârı E) Sermaye artışı 110 T Genel Muhasebe Sayfa 458 Soru A İşletmesinin bilanço bilgileri aşağıdaki gibidir: 18. İşletme, 15 Mart itibariyle iştiraki olan X AŞ den TL tutarında kâr payı gelirine hak kazandığını öğrenmiştir. Kâr payı ödemeleri belirtilen tarihi izleyen bir ay içinde yapılacaktır. Bu bilgilere göre, 15 Mart da yapılacak yevmiye kaydında aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) İştiraklerden Temettü Gelirleri Hesabı borçlandırılır. B) İştiraklerden Temettü Gelirleri Hesabı alacaklandırılır. C) Kasa Hesabı borçlandırılır. D) Kasa Hesabı alacaklandırılır. E) İştiraklerden Alacaklar Hesabı alacaklandırılır. Avcı Final Bütünleme Sayfa 89 Soru 18 A işletmesi 31/12/2008 Tarihli Bilançosu AKTİF TOPLAMI ÖZKAYNAKLAR Sermaye Ödenmemiş sermaye Yasal Yedekler Geçmiş Yıllar Kârı Dönem Net Zararı PASİF TOPLAMI Bu bilgilere göre işletmenin öz kaynakları kaç TL dir? 19. Yılda bir kez çıkarılması zorunlu olan ve hesap önemi sonunda çıkarılan envantere ne ad verilir? A) B) C) D) E) 80,000 A) Devir envanteri B) Tasfiye envanteri C) Stok envanteri D) Dönem sonu envanteri E) Dönem başı envanteri A Avcı 2009 Final Bütünleme Sayfa 85 Soru Avcı 2009 Final Bütünleme Sayfa 77 Soru 19 İzleyen sayfaya geçiniz

17 YS 2100-A 20. Ticari kâr ve mali kâr kavramları ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır? A) Vergi kârının saptanmasında giderlerin tümü hiçbir koşula bağlı kalmaksızın dönemin gelirlerinden indirilir. B) Ticaret Kanunu nda kâr üçüncü kişilerin haklarını koruma açısından ele alınır. C) Vergi kanununda kâr vergilendirme yönünden ele alınır. D) Mali kâr vergi kanunlarına göre saptanan kârdır. E) Ticari kâr muhasebe ilkelerine göre saptanan kârdır. 110 T Genel Muhasebe Sayfa 472 Örnek Soru A 23. İşletme 1 Mayıs 2009 tarihinde TL lik demirbaş eşya satın almıştır. Dönem sonunda bu demirbaşa % 20 oranı üzerinden normal amortisman yöntemi uygulanacaktır. Bu bilgilere göre işletmenin ilk yıl ayırması gereken amortisman tutarı kaç TL dir? A) B) C) D) E) Avcı Final Bütünleme Sayfa 81 Soru İşletmenin Kasa Hesabının durumu aşağıdaki gibidir: 100 KASA HESABI Aynı tarihte yapılan kasa sayımında mevcut paranın TL olduğu belirlenmiştir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) Kasa fazlası vardır. B) Kasa noksanı vardır. C) Kasa denktir. D) Kasa Hesabı kapalıdır. E) TL zarar vardır. Avcı 2009 Final Bütünleme Sayfa 100 Soru Amortisman gider payının muhasebeleştirilmesi sırasında aşağıda belirtilenlerden hangisi kesinlikle yapılmaz? A) Birikmiş Amortismanlar Hesabı alacaklandırılır. B) Birikmiş Amortismanlar Hesabı borçlandırılır. C) Genel Üretim Giderleri Hesabı borçlandırılır. D) Genel Yönetim Giderleri Hesabı borçlandırılır. E) Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Hesabı borçlandırılır. 110 T Genel Muhasebe Sayfa 499 Soru 18 22) KARŞILIK GİDERLERİ HS. XXX MENKUL KIYMET DEĞER DÜŞÜKLÜĞÜ KARŞILĞI HS. XXX Bu yevmiye kaydı aşağıdaki işlemlerden hangisine aittir? a) Borsa rayici alış bedelinden düşük olan menkul kıymetlerin değerleme zararına b) Borsa rayici alış bedelinden yüksek olan menkul kıymetlerin değerleme farkına c) Menkul kıymetlere tahakkuk eden fakat tahsil edilemeyen dönem gelirine d) Menkul kıymetlerin düşük fiyatla satılmasından uğranılan zarara e) Alış bedelinin borsa rayicinden düşük olması nedeniyle ortaya çıkan farka 25. Borç senetlerinin tasarruf değeriyle değerlenmesi durumunda, Borç Senetleri Hesabının kalanı ile senetlerin tasarruf değeri arasındaki fark hangi hesapta izlenir? A) Reeskont Faiz Gelirleri Hesabında B) Dönem Kâr veya Zararı Hesabında C) Borç Senetleri Hesabında D) Alacak Senetleri Hesabında E) Reeskont Faiz Giderleri Hesabında A 110 T Genel Muhasebe Sayfa 490 Soru: T Genel Muhasebe Sayfa 509 Soru 24 İzleyen sayfaya geçiniz

18 YS 2100-A 26. İşletme bankalara olan kredi borçlarına tahakkuk ettirilen faizlerin muhasebeleştirilmesi için aşağıdakilerden hangisini yapar? A) Bankalar Hesabı borçlandırılır. B) Faiz Gelirleri Hesabı alacaklandırılır. C) Banka Kredileri Hesabı alacaklandırılır. D) Banka Kredileri Hesabı borçlandırılır. E) Finansman Giderleri Hesabı alacaklandırılır. 110 T Genel Muhasebe Sayfa 505 Soru 1 A 30. Aşağıdaki hesaplardan hangisinin kalanı bilançonun pasifinde yer alır? A) Ödenecek vergi ve fonlar B) Haklar C) Faiz gelirleri D) Finansman giderleri E) Gelir tahakkukları Avcı Final Bütünleme Sayfa 101 Soru İşletmenin daha önce ödediği ve Gelecek Aylara Ait Giderler Hesabına kaydettiği 30 TL lik kırtasiye malzemesinden 24 TL lik kısmının faaliyet dönemi içinde tüketildiği saptanmıştır. Bu bilgilere göre envanter kaydı nasıl yapılır? A) Ticari Mallar Hesabı 6 TL borçlandırılır. B) Kasa Hesabı 24 TL alacaklandırılır. C) Gelecek Aylara Ait Giderler Hesabı 6 TL borçlandırılır. D) Gelecek Aylara Ait Giderler Hesabı 24 TL alacaklandırılır. E) Genel Yönetim Giderleri Hesabı 6 TL borçlandırılır. Avcı Final Bütünleme Sayfa 94 Soru Dönem Kârı veya Zararı Hesabı nın alacak kalanı aşağıdakilerden hangisine devredilir? A) Kasa Hesabına B) Geçmiş Yıllar Zararları Hesabına C) Sermaye Hesabına D) Dönem Net Zararı Hesabına E) Dönem Net Kârı Hesabına 110 T Genel Muhasebe Sayfa 518 Soru Pazarlama Satış Dağıtım Giderleri hangi mali tabloda ve ne şekilde yer alır? A A) Bilançonun aktifinde dönen varlıklar grubunda B) Gelir tablosunun faaliyet giderleri bölümünde C) Bilançonun pasifinde kısa vadeli yabancı kaynaklar grubunda D) Gelir tablosunun satışların maliyeti bölümünde E) Gelir tablosunun satış indirimleri bölümünde 18 TEST BİTTİ

19 TAM İSABET NEDİR? AÖF Sınav Sorularının, TASARI YAYINLARI'nın hangi kitabında, hangi sayfada yer aldığını gösterir. YS 2100-A FİNAL I İKTİSADA GİRİŞ A 1. I. Gerçekleri toplama II. Teori oluşturma ve test etme III. İktisat politikaları oluşturma Yukarıdakilerden hangileri iktisatçılar tarafından kullanılan araştırma yöntemini açıklar? A) Yalnız l B) Yalnız lll C) I ve II D) I ve III E) I, II ve III 100 T İktisada Giriş Sayfa 13 Soru 5 2. Mal ve hizmet üretiminde kullanılan, doğa ya da insanlar tarafından sağlanan tüm araçlara ne ad verilir? A) Sermaye B) Emek C) Üretim faktörleri D) Beşeri sermaye E) Kaynaklar 100 T İktisada Giriş Sayfa 22 Soru 6 5. Fiyat B A Miktar Yukarıdaki talep eğrisi üzerinde A noktasından B noktasına gelinmesi durumunda, talebin fiyat esnekliği katsayısı kaçtır? A) -0,30 B) -0,25 C) 0,125 D) 0,33 E) 0,5 100 T İktisada Giriş Sayfa 44 Soru 3 6. Bir firmada istihdam edilen işçi sayısı 15 ten 20 ye çıkarıldığında, üretim miktarı yılda 100 birimden 200 birime çıkıyorsa emeğin marjinal fiziki ürün değeri kaçtır? A) 5 B) 10 C) 15 D) 20 E) T İktisada Giriş Sayfa 62 Soru 1 3. Çeşitli fiyat düzeylerinde herhangi bir X malının arz edilen miktarı 80 birim, talep edilen miktarı 190 birim X malı piyasasında aşağıdaki durumlardan hangisi söz konusudur? A) Piyasa temizlenmesi B) Piyasa dengesi C) Kıtlık D) Artık E) Denge fiyatı 100 T İktisada Giriş Sayfa 37 Soru Aşağıdakilerden hangisi tam rekabet piyasasının özel bir piyasa yapısına neden olan varsayımlarından biri değildir? A) Alıcı ve satıcıların tam bilgiye sahip olması B) Piyasada çok sayıda alıcı ve satıcı olması C) Firmaların kolaylıkla piyasalara girip çıkması D) Her firmanın homojen bir ürün üretip satması E) Piyasada yakın ikamesi olmayan malların satılması 100 T İktisada Giriş Sayfa 70 Soru 2 4. Arz edilen mal veya hizmet miktarını sınırlayarak, rekabet koşullarında oluşmuş piyasa fiyatını üreticilerin lehine artırmaya dönük devlet politikasına ne ad verilir? A) Tavan fiyatı B) Üretim kotası C) Taban fiyatı D) Fiyat kontrolü E) İthalat kotaları 8. Oligopol piyasasında faaliyette bulunan firmaların ürünlerinin homojen olduğu oligopol aşağıdakilerden hangisidir? A) Kısmi oligopol B) Tam oligopol C) Kartel D) Farklılaştırılmış oligopol E) Saf oligopol A 100 T İktisada Giriş Sayfa 55 Soru T İktisada Giriş Sayfa 77 Örnek Soru İzleyen sayfaya geçiniz

20 YS 2100-A 9. Üretim faktörlerinin alınıp satıldığı piyasalara ne ad verilir? A) Türev piyasalar B) Ekonomik piyasalar C) Birincil piyasalar D) Faktör piyasaları E) İkincil piyasalar 100 T İktisada Giriş Sayfa 85 Soru 1 A 13. Konjonktür dalgalanmalarının uzun dönemdeki seyri göz önüne alındığında, her daralma döneminden sonra ekonominin canlanmaya geçişi aşağıdakilerden hangisi ile adlandırılır? A) dönüşü B) dönüşü C) dönüşü D) dönüşü E) W seyri 100 T İktisada Giriş Sayfa 118 Soru Kamusal bir maldan fayda sağlayan her bireyin marjinal faydalarının toplamına ne ad verilir? A) Marjinal sosyal maliyet B) Dışsallık C) Marjinal özel fayda D) Marjinal sosyal fayda E) Yansıma 100 T İktisada Giriş Sayfa 89 Örnek Soru 14. Aşağıdakilerden hangisi gelir-harcama akımından bir sızıntı niteliği taşımaktadır? A) Tasarruflar B) Yatırımlar C) Tüketim harcamaları D) İhracat E) Kamu harcamaları 100 T İktisada Giriş Sayfa 141 Örnek Soru 11. Üretim hacminde zaman zaman ortaya çıkan daralmaların yarattığı işsizlik türüne ne ad verilir? 12. A) Arızi işsizlik B) Friksiyonel işsizlik C) Konjonktürel işsizlik D) Yapısal işsizlik E) Mevsimlik işsizlik 100 T İktisada Giriş Sayfa 119 Soru Bir başka mal veya hizmetin üretilmesinde kullanılan mal ve hizmetlere ne ad verilir? A) Tüketim malı B) Sermaye malı C) Tamamlanmış mal D) Aramalı E) Nihai mal Üretim Aşaması Satış Değeri 100 T İktisada Giriş Sayfa 127 Soru 7 Buğday 100 Un 100 Ekmek 200 A Yukarıdaki tabloda ekmek üretiminin her aşamasında gerçekleştirilen üretim değerleri yer almaktadır. Buna göre üretimin her aşamasında yaratılan katma değer aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? Buğday Un Ekmek A) B) C) D) E) Vergi çarpanının negatif işarete sahip olması aşağıdakilerden hangisini ifade eder? A) Kamu harcaması değişikliklerinin vergilere ters yönde yansıyacağını B) Vergi değişikliklerinin gelire ters yönde yansıyacağını C) Vergi değişikliklerinin kamu harcamalarına ters yönde yansıyacağını D) Kamu harcaması değişikliklerinin gelire ters yönde yansıyacağını E) Vergi değişikliklerinin bütçe dengesine ters yönde yansıyacağını 100 T İktisada Giriş Sayfa 152 Soru 7 İzleyen sayfaya geçiniz

TASARI AÇIKÖĞRETİM KURSLARI & YAYINLARI

TASARI AÇIKÖĞRETİM KURSLARI & YAYINLARI Sevgili Öğrenciler, nadolu Üniversitesi'ne kayıt yaptırdınız, üniversite hayatınızda size başarılar dileriz. Unutulmamalıdır ki bu üniversiteye girmek kolay ancak mezun olabilmek zorlu bir çalışmayı gerektirir.

Detaylı

A MUHASEBE KPSS/1-AB-PS/2006. 3. Kayıtlarında nâzım hesapları kullanan bir işletmenin, 1. I. Amortisman ayrılması

A MUHASEBE KPSS/1-AB-PS/2006. 3. Kayıtlarında nâzım hesapları kullanan bir işletmenin, 1. I. Amortisman ayrılması MUHASEBE 1. I. Amortisman ayrılması II. Özel fon ayrılması III. Karşılık ayrılması IV. Reeskont ayrılması Yukarıdaki muhasebe işlemlerinden hangileri ihtiyatlılık kavramı gereği yapılır? A) Yalnız I B)

Detaylı

A MUHASEBE KPSS-AB-PS/2007. 1. İşletmede satılan ticari mallar maliyeti tutarı kaç YTL dir? 1. - 4. SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE GÖRE CEVAPLAYINIZ.

A MUHASEBE KPSS-AB-PS/2007. 1. İşletmede satılan ticari mallar maliyeti tutarı kaç YTL dir? 1. - 4. SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE GÖRE CEVAPLAYINIZ. 1. - 4. SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE Bir işletmenin 2006 yılı genel geçici mizanında yer alan bilgilerden bazıları aşağıdadır: Borç Tutarı (Bin YTL) A MUHASEBE Alacak Tutarı Kasa 6.770 6.762 Ticari Mallar

Detaylı

http://acikogretimx.com

http://acikogretimx.com 2009 YS 3204-1. şağıdakilerden hangisi mali nitelikli işlem değildir? ) işletmenin kredili mal satması B) işletmenin sermayesini, ortaklardan nakit para alarak artırması C) işletmenin bankadan kredi kullanmak

Detaylı

A MUHASEBE KPSS-AB-PS / 2008

A MUHASEBE KPSS-AB-PS / 2008 1. İşletmede kasa hesabının kalanı 79.600 YTL, kasa sayımında belirlenen tutar ise 76.900 YTL dir. Farkın nedeni belirlenememiştir. A MUHASEBE KPSS-AB-PS 2008 3. VE 4. SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE Buna

Detaylı

MUHASEBE UYGULAMALARI

MUHASEBE UYGULAMALARI MUHASEBE UYGULAMALARI İşletmeler işe yeni başladıklarında yapacaklarıilk işlem Kuruluşenvanteri çıkarmaktır. Birleşen işletmelerin her biri devir envanteri çıkarır. İşletmeler kapanmalarıhalinde tasfiye

Detaylı

BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR...III

BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR...III İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR...III 1.1. MUHASEBENİN TANIMI... 1 1.2. MUHASEBENİN KURAMSAL YAPISI... 4 1.3. MUHASEBE UYGULAMASINI ZORUNLU KILAN NEDENLER... 5 1.3.1. Yasal Nedenler... 5 1.3.2. İlgili

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI MUHASEBE

T.C. MALİYE BAKANLIĞI VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI MUHASEBE T.C. MALİYE BAKANLIĞI VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI MUHASEBE Sınav Tarihi ve Saati : 3 Mart 2012-14:00 Sınav Süresi : 4 (dört) saat AÇIKLAMALAR : a) Sorular 6 (altı) sayfadır. b) Soru kağıtları,

Detaylı

A ALAN BİLGİSİ TESTİ İŞLETME VE MUHASEBE

A ALAN BİLGİSİ TESTİ İŞLETME VE MUHASEBE ALAN BİLGİSİ TESTİ İŞLETME VE MUHASEBE İŞLETME VE MUHASEBE ALANINA AİT SORULARIN CEVAPLARINI CEVAP KÂĞIDINIZDA BU ALANLA İLGİLİ YERE İŞARETLEYİNİZ. 161. İşletme sahibinin ya da ortaklarının işletmenin

Detaylı

2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00

2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00 2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00 SORU:1: TANIR Ticaret AŞ nin 31.12.2013 tarihinde düzenlenen genel geçici mizanı ve 31.12.2013

Detaylı

Tek Düzen Hesap Planı, Muhasebe Hesap Kodları 1. DÖNEN VARLIKLAR 10. Hazır Değerler 100. Kasa 101. Alınan Çekler 102. Bankalar 103.

Tek Düzen Hesap Planı, Muhasebe Hesap Kodları 1. DÖNEN VARLIKLAR 10. Hazır Değerler 100. Kasa 101. Alınan Çekler 102. Bankalar 103. Tek Düzen Hesap Planı, Muhasebe Hesap Kodları 1. DÖNEN VARLIKLAR 10. Hazır Değerler 100. Kasa 101. Alınan Çekler 102. Bankalar 103. Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri(-) 108. Diğer Hazır Değerler 11. Menkul

Detaylı

GENEL MUHASEBE - I / FİNAL DENEME

GENEL MUHASEBE - I / FİNAL DENEME 1. Aşağıdakilerden hangisi sınırsız kabul edilen işletme ömrünün, belli dönemlere bölünmesi ve her dönemin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden bağımsız olarak ele alınması, gelir, hâsılat ve karların

Detaylı

2.BÖLÜM ÇOKTAN SEÇMELİ

2.BÖLÜM ÇOKTAN SEÇMELİ CEVAP ANAHTARI 1.BÖLÜM ÇOKTAN SEÇMELİ 1.(e) 2.(d) 3.(a) 4.(c) 5.(e) 6.(d) 7.(e) 8.(d) 9.(b) 10.(e) 11.(a) 12.(b) 13.(a) 14.(c) 15.(c) 16.(e) 17.(e) 18.(b) 19.(d) 20.(a) 1.BÖLÜM BOŞLUK DOLDURMA 1. gereksinme

Detaylı

2011/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE. 13 Mart 2011-Pazar 09:00-12:00

2011/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE. 13 Mart 2011-Pazar 09:00-12:00 2011/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 13 Mart 2011-Pazar 09:00-12:00 SORU: ABC Ticaret işletmesinin 31.12.2009 Tarihli Bilançosu ile 01.01.2010-31.12.2010 hesap döneminde

Detaylı

1. DB BİLANÇOSU 2. AÇILIŞ KAYDI 3. GÜNLÜK İŞLEMLER

1. DB BİLANÇOSU 2. AÇILIŞ KAYDI 3. GÜNLÜK İŞLEMLER 7 nolu grup 6 nolulara, 6 nolu grup ise 5 lere devredilir. 1 2 3 4 5 6 7 1. DB BİLANÇOSU 2. AÇILIŞ KAYDI 3. GÜNLÜK İŞLEMLER 620 622 152 151 710 720 730 740 750 760 770 780 Gider hesaplarının devri yapılır

Detaylı

GENEL MUHASEBE I DERSİ FİNAL SINAVI

GENEL MUHASEBE I DERSİ FİNAL SINAVI Açıklamalar Sınav süresi altmış (60) dakikadır. SORU 1 (A) İşletmesi mal hareketlerini devamlı envanter yöntemine göre izlemektedir. İşletmenin döneme ilişkin bilgileri şöyledir. (Soruları sırasıyla cevaplandırınız)

Detaylı

FİNANSAL MUHASEBE II DERSİ (A) GRUBU - FİNAL SINAVI Açıklamalar: Sınav süresi altmış(60) dakikadır. Soru kağıtlarını alabilirsiniz.

FİNANSAL MUHASEBE II DERSİ (A) GRUBU - FİNAL SINAVI Açıklamalar: Sınav süresi altmış(60) dakikadır. Soru kağıtlarını alabilirsiniz. FİNANSAL MUHASEBE II DERSİ (A) GRUBU - FİNAL SINAVI Açıklamalar: Sınav süresi altmış(60) dakikadır. Soru kağıtlarını alabilirsiniz. SORU: (A) İşletmesi nin 31.12.2008 Tarihli Genel Geçici Mizanı aşağıdaki

Detaylı

Kasadaki para 60.000,- B Bankası ndaki ticari mevduat 44.000,-

Kasadaki para 60.000,- B Bankası ndaki ticari mevduat 44.000,- VAKA D Selim ATAKOL (tek şahıs) giyim eşyası alım satımı ile uğraşmak üzere 01.12.2014 tarihinde bir işletme kurarak aşağıdaki varlık ve borçlarla işe başlamıştır. Kasadaki para 60.000,- B Bankası ndaki

Detaylı

SORU BANKASI FİNANSAL MUHASEBE FUAT HOCA. www.fuathoca.net

SORU BANKASI FİNANSAL MUHASEBE FUAT HOCA. www.fuathoca.net SORU BANKASI FİNANSAL MUHASEBE FUAT HOCA www.fuathoca.net Test01-Kasa Hs. 1. Dönem sonunda kasa hesabıyla fiili kasa mevcudu arasındaki 10.000 TL tutarındaki olumsuz farkın ödenen borç senedinin kayda

Detaylı

2014/2 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORULARI 29 HAZİRAN 2014 PAZAR (09.00-12.00)

2014/2 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORULARI 29 HAZİRAN 2014 PAZAR (09.00-12.00) 2014/2 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORULARI 29 HAZİRAN 2014 PAZAR (09.00-12.00) SORU - 1 : PARS Ticaret AŞ nin 31.12.2013 tarihli geçici mizanı, 2013 Aralık

Detaylı

GENEL MUHASEBE SORULARI

GENEL MUHASEBE SORULARI GENEL MUHASEBE SORULARI 1) Hesapların bulunduğu muhasebe defterine ne ad verilir? a) Büyük defter b) Yevmiye defteri c) Envanter ve Bilanço defteri d) Đşletme defteri 2) Büyük defterdeki kayıtların ayrıntılarını

Detaylı

TUNA FAKTORİNG HİZMETLERİ A.Ş. 31/12/2007 AYRINTILI BİLANÇOSU(YTL)

TUNA FAKTORİNG HİZMETLERİ A.Ş. 31/12/2007 AYRINTILI BİLANÇOSU(YTL) AKTİF (VARLIKLAR) 31/12/2007 31/12/2007 AYRINTILI BİLANÇOSU(YTL) I- DÖNEN VARLIKLAR A- Hazır Değerler 403.030,45 725.183,53 1- Kasa 12.368,77 2.498,62 2- Alınan Çekler 0,00 0,00 3- Bankalar 390.661,68

Detaylı

Komisyon KPSS MUHASEBE TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 10 DENEME ISBN 978-605-364-223-7. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir.

Komisyon KPSS MUHASEBE TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 10 DENEME ISBN 978-605-364-223-7. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Komisyon KPSS MUHASEBE TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 10 DENEME ISBN 978-605-364-223-7 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi

Detaylı

Kasadaki para 140.000,- Mevcut giyim eşyaları 80.000,- A Bankası ndaki ticari mevduat 160.000,- Giyim eşyaları için ödenen KDV 6.

Kasadaki para 140.000,- Mevcut giyim eşyaları 80.000,- A Bankası ndaki ticari mevduat 160.000,- Giyim eşyaları için ödenen KDV 6. VAKA F Hasan TUGAY (tek şahıs) giyim eşyası alım satımı ile uğraşmak üzere 01.12.2013 tarihinde bir işletme kurarak aşağıdaki varlık ve borçlarla işe başlamıştır. Kasadaki para 140.000,- Mevcut giyim eşyaları

Detaylı

Kasadaki mevcut para? B Bankası na kredi borcu 30.000,-

Kasadaki mevcut para? B Bankası na kredi borcu 30.000,- VAKA L Faaliyetine devam eden ve gıda maddeleri alım satımı ile uğraşan Mustafa FEVZİ (tek şahıs) İşletmesi nin 01.12.2015 tarihi itibariyle bilanço verileri aşağıdaki gibidir. Kasadaki mevcut para? B

Detaylı

- MALİ ANALİZ - 1.Dönen varlıkların toplam tutarı ile kısa vadeli yabancı kaynakların toplam tutarı arasındaki farka ne ad verilir?

- MALİ ANALİZ - 1.Dönen varlıkların toplam tutarı ile kısa vadeli yabancı kaynakların toplam tutarı arasındaki farka ne ad verilir? - MALİ ANALİZ - 1.Dönen varlıkların toplam tutarı ile kısa vadeli yabancı kaynakların toplam tutarı arasındaki farka ne ad verilir? (2004/3) A) Fon B) Özkaynak C) Nakit D) Kâr E) Net işletme sermayesi

Detaylı

VAKA (Dönemsonu Sınavı Uygulaması - 2)

VAKA (Dönemsonu Sınavı Uygulaması - 2) VAKA (Dönemsonu Sınavı Uygulaması - 2) Faaliyetine devam eden ve gıda maddeleri alım satımı ile uğraşan Hüsnü BAYRAMOĞLU (tek şahıs) İşletmesi'nin 01.12.2015 tarihi itibariyle bilânço verileri aşağıdaki

Detaylı

GENEL MUHASEBE. KVYK-Mali Borçlar. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

GENEL MUHASEBE. KVYK-Mali Borçlar. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi GENEL MUHASEBE KVYK-Mali Borçlar Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi KAYNAK KAVRAMI Kaynaklar, işletme varlıklarının hangi yollarla sağlandığını göstermektedir. Varlıklar,

Detaylı

2009/ 1. DÖNEM SERBEST MUHASEBE MALİ MÜŞLAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 15 Mart 2009- Pazar 09:00-12:00

2009/ 1. DÖNEM SERBEST MUHASEBE MALİ MÜŞLAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 15 Mart 2009- Pazar 09:00-12:00 2009/ 1. DÖNEM SERBEST MUHASEBE MALİ MÜŞLAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 15 Mart 2009- Pazar 09:00-12:00 Lale Ticaret Ltd. Şti. nin 01.01.2008 Tarihli açılış bilançosu aşağıda sunulduğu gibidir; Lale

Detaylı

İçindekiler kısa tablosu

İçindekiler kısa tablosu İçindekiler kısa tablosu Önsöz x Rehberli Tur xii Kutulanmış Malzeme xiv Yazarlar Hakkında xx BİRİNCİ KISIM Giriş 1 İktisat ve ekonomi 2 2 Ekonomik analiz araçları 22 3 Arz, talep ve piyasa 42 İKİNCİ KISIM

Detaylı

01 Ocak Alış 60 25.- 1.500.- 60 25.- 1.500.- 12 Ocak Alış 40 20.- 800,- 60 40. 1.500.- 800.- 21 Şubat Satış

01 Ocak Alış 60 25.- 1.500.- 60 25.- 1.500.- 12 Ocak Alış 40 20.- 800,- 60 40. 1.500.- 800.- 21 Şubat Satış 1. E İşletmesi nin 201. yılına ait B Malına ait stok bilgileri aşağıdaki gibidir: Tarih Açıklama GİREN ÇIKAN KALAN Miktar Fiyat Tutar Miktar Fiyat Tutar Miktar Fiyat Tutar 01 Ocak Alış 60 25.- 1.500.-

Detaylı

FİNANSAL MUHASEBE I DERSİ ARA SINAVI

FİNANSAL MUHASEBE I DERSİ ARA SINAVI Sınav süresi 45 dakikadır. Soru kağıtlarını alabilirsiniz. İşletme mal hareketlerini aralıklı envanter yöntemine göre izlemektedir. 1-7. sorular için sadece günlük defter kayıtlarını yapınız. SORU 1: İşletme,

Detaylı

Komisyon REDITUS MUHASEBE SORU BANKASI KOPART ÇÖZ ISBN 978-605-318-167-5. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Komisyon REDITUS MUHASEBE SORU BANKASI KOPART ÇÖZ ISBN 978-605-318-167-5. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Komisyon REDITUS MUHASEBE SORU BANKASI KOPART ÇÖZ ISBN 978-605-318-167-5 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. 2015 Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem

Detaylı

ÖZKAYNAKLAR DEĞİŞİM TABLOSU

ÖZKAYNAKLAR DEĞİŞİM TABLOSU ÖZKAYNAKLAR DEĞİŞİM TABLOSU Özkaynak nedir? Vergi Usul Kanunu na göre, özkaynak bilançonun aktif toplamı ile borçlar arasındaki fark olup; işletme sahibinin ya da ortakların işletmeye koymuş olduğu varlığı

Detaylı

Geçmiþ yýllarda çýkan sorular ve açýklamalý cevap Gönderen : guliz - 12/06/2009 18:29

Geçmiþ yýllarda çýkan sorular ve açýklamalý cevap Gönderen : guliz - 12/06/2009 18:29 Geçmiþ yýllarda çýkan sorular ve açýklamalý cevap Gönderen : guliz - 12/06/2009 18:29 ÖRNEK SORULAR Topluca geçmiþ yýllarda çýkan sorular 100. Ticaret iþletmelerinde envanter çýkarýlýrken üzerinde en çok

Detaylı

DEĞİŞİME AÇIK OLUN 1 stajbaslatmasinavi@gmail.com

DEĞİŞİME AÇIK OLUN 1 stajbaslatmasinavi@gmail.com 1. Tahakkuk esası aşağıdaki muhasebe temel kavramlarından hangisine dayanır? A) Özün önceliği C) Dönemsellik D) Maliyet esası E) Parayla ölçülme 6. Bankadan elde edilen gelirin ilgili döneme alınması muhasebenin

Detaylı

B HESAP PLANI 1 DÖNEN VARLIKLAR 10 HAZIR DEĞERLER 100 KASA 101 ALINAN ÇEKLER 102 BANKALAR 103 VERİLEN ÇEKLER VE ÖDEME EMİRLERİ (-)

B HESAP PLANI 1 DÖNEN VARLIKLAR 10 HAZIR DEĞERLER 100 KASA 101 ALINAN ÇEKLER 102 BANKALAR 103 VERİLEN ÇEKLER VE ÖDEME EMİRLERİ (-) B HESAP PLANI 1 DÖNEN VARLIKLAR 10 HAZIR DEĞERLER 100 KASA 101 ALINAN ÇEKLER 102 BANKALAR 103 VERİLEN ÇEKLER VE ÖDEME EMİRLERİ (-) 104 105 106 107 108 DİĞER HAZIR DEĞERLER 109 11 MENKUL KIYMETLER 110 HİSSE

Detaylı

FİNANSAL YÖNETİM TEST SORULARI

FİNANSAL YÖNETİM TEST SORULARI SORU 1 ) Aşağıdaki hesaplardan hangisi Dönen Varlıklar grubunda yer almaz? 110 Hisse Senetleri Hesabı 255 Demirbaşlar Hesabı 153 Ticari Mallar Hesabı SORU 2 ) Aşağıdaki hesaplardan hangisi Geçici Hesaplar

Detaylı

2015 / 2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALI MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORU VE CEVAPLARI 26 Temmuz 2015 - Pazar 09.00-12.

2015 / 2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALI MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORU VE CEVAPLARI 26 Temmuz 2015 - Pazar 09.00-12. 2015 / 2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALI MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORU VE CEVAPLARI 26 Temmuz 2015 - Pazar 09.00-12.00 AKTİF (X) ANONİM ŞİRKETİ nin 31.12.2013 BİLANÇOSU PASİF 100 KASA

Detaylı

30 MART 2008-2008/1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORU VE CEVAPLARI

30 MART 2008-2008/1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORU VE CEVAPLARI 30 MART 2008-2008/1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORU VE CEVAPLARI Yazmacı Ticaret AŞ.nin 2007 yılı dönem başı bilançosu aşağıdaki gibidir: AKTİF PASİF I) DÖNEN VARLIKLAR

Detaylı

10.1.Kar Zarar Tabloları

10.1.Kar Zarar Tabloları 10.1.Kar Zarar Tabloları Gelir ve giderler 2008 A- Brüt satışlar 563.752.599,33 573.579.296,04 654.817.545,31 1- Yurtiçi satışlar 522.960.763,29 533.708.451,93 604.193.703,98 2- Yurtdışı satışlar 40.791.836,04

Detaylı

TEKDÜZEN MUHASEBE HESAP PLANI

TEKDÜZEN MUHASEBE HESAP PLANI www.isvesosyalguvenlik.com Mevzuat Bilgi Kültür - Haber Platformu TEKDÜZEN MUHASEBE HESAP PLANI 1 DÖNEN VARLIKLAR 10 HAZIR DEĞERLER 100 KASA 101 ALINAN ÇEKLER 102 BANKALAR 103 VERİLEN ÇEKLER VE ÖDEME EMİRLERİ

Detaylı

GÜNLÜK DEFTER (YEVMİYE) KAYITLARI 100 KASA HESABI 15.900,- 101 ALINAN ÇEKLER 33.000,- 102 BANKALAR HESABI 100.500,- 120 ALICILAR 90.700,- 121 ALACAK SENETLERİ HESABI 132.600,- 128 ŞÜPHELİ TİCARİ ALACAKLAR

Detaylı

10.1.Kar Zarar Tabloları

10.1.Kar Zarar Tabloları 10.1.Kar Zarar Tabloları Gelir ve giderler 2011 A- Brüt satışlar 854.455.559,29 823.017.968,57 875.905.247,46 1- Yurtiçi satışlar 756.018.408,89 718.585.063,60 805.602.932,74 2- Yurtdışı satışlar 98.437.150,40

Detaylı

HÜRGÜÇ GAZ. TİC. TURİZM VE ORG. A.Ş. 31 ARALIK 1998 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇO (MİLYON TL)

HÜRGÜÇ GAZ. TİC. TURİZM VE ORG. A.Ş. 31 ARALIK 1998 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇO (MİLYON TL) AKTİF (VARLIKLAR) HÜRGÜÇ GAZ. TİC. TURİZM VE ORG. A.Ş. 31 ARALIK 1998 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇO I.DÖNEN VARLIKLAR 2,433,801 2,919,245 A- HAZIR DEĞERLER 57,865 424,947 1- Kasa 3,507 614 2- Bankalar

Detaylı

Komisyon MUHASEBE ÇEK KOPAR SORU BANKASI ISBN 978-605-364-579-5. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Komisyon MUHASEBE ÇEK KOPAR SORU BANKASI ISBN 978-605-364-579-5. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Komisyon MUHASEBE ÇEK KOPAR SORU BANKASI ISBN 978-605-364-579-5 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi Yay.

Detaylı

2013 / 2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 30 HAZİRAN 2013

2013 / 2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 30 HAZİRAN 2013 2013 / 2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 30 HAZİRAN 2013 SORULAR Kuzey Batı Ticaret İşletmesi'nin 31/11/2012 tarihli mizanı aşağıdaki gibidir: No Hesabın

Detaylı

http://www.cengizonder.com Temel Finans Matematiği Örnek Soru Çözümleri Sayfa. 1 Eylül 2009

http://www.cengizonder.com Temel Finans Matematiği Örnek Soru Çözümleri Sayfa. 1 Eylül 2009 http://www.cengizonder.com Temel Finans Matematiği Örnek Soru Çözümleri Sayfa. 1 SORU - 1 31.12.2009 itibariyle, AIC Şirketi'nin çıkarılmış sermayesi 750.000.000 TL olup şirket sermayesini temsil eden

Detaylı

Genel Muhasebe 100 Soruluk Test

Genel Muhasebe 100 Soruluk Test Genel Muhasebe 100 Soruluk Test 1. Aşağıdakilerden hangisi işletmenin temel amaçlarından biri değildir? A) Topluma hizmet B) Kar elde etmek C) Kamuyu aydınlatmak D) Müşteri ilişkilerinin üst düzeyde devamı

Detaylı

23 KASIM 2008-2008/3. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULAR

23 KASIM 2008-2008/3. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULAR KASIM 008-008/. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULAR Bilgin Ticaret LTD. nin 007 yılı açılış bilançosu ve 007 yılı işlemleri aşağıdaki gibidir. (Rakamlarda yuvarlaklaştırma

Detaylı

MAKROEKONOMİK ANALİZİN ALTYAPISI: TEMEL MAKROEKONOMİK İLİŞKİLER

MAKROEKONOMİK ANALİZİN ALTYAPISI: TEMEL MAKROEKONOMİK İLİŞKİLER MAKROEKONOMİK ANALİZİN ALTYAPISI: TEMEL MAKROEKONOMİK İLİŞKİLER Bu ünite tamamlandığında; o Ekonomik karar birimlerini ve faaliyetlerini ortaya koyabileceğiz o Ekonomik faaliyetlerin bileşenlerini sıralayabileceğiz

Detaylı

Kasadaki mevcut para 90.000,- Binekoto alımından doğan senetsiz borç 13.000,- Binekoto 80.000,- P Bankası na kredi borcu 30.000,-

Kasadaki mevcut para 90.000,- Binekoto alımından doğan senetsiz borç 13.000,- Binekoto 80.000,- P Bankası na kredi borcu 30.000,- VAKA L Faaliyetine devam eden ve gıda maddeleri alım satımı ile uğraşan Asım KALELER (tek şahıs) İşletmesi nin 01.12.2014 tarihi itibariyle bilanço verileri aşağıdaki gibidir. Kasadaki mevcut para 90.000,-

Detaylı

MNG BANK A.Ş. BİLANÇOSU

MNG BANK A.Ş. BİLANÇOSU BİLANÇOSU Bağımsız Sınırlı Denetimden Geçmiş Bağımsız Denetimden Geçmiş AKTİF KALEMLER Dipnot (30/09/2006) (31/12/2005) TP YP Toplam TP YP Toplam I. NAKİT DEĞERLER VE MERKEZ BANKASI (1) 10.069 2.643 12.712

Detaylı

GENEL MUHASEBE nsanları n ihtiyaçları nıkarş

GENEL MUHASEBE nsanları n ihtiyaçları nıkarş GENEL MUHASEBE İnsanların ihtiyaçlarınıkarşılamak amacıyla para, araç-gereç, malzeme, hammadde, personel gibi faktörleri bilinçli ve sistemli bir şekilde bir araya getirerek ve faaliyetlerde bulunarak

Detaylı

Makro İktisat II Örnek Sorular. 1. Tüketim fonksiyonu ise otonom vergi çarpanı nedir? (718 78) 2. GSYİH=120

Makro İktisat II Örnek Sorular. 1. Tüketim fonksiyonu ise otonom vergi çarpanı nedir? (718 78) 2. GSYİH=120 Makro İktisat II Örnek Sorular 1. Tüketim fonksiyonu ise otonom vergi çarpanı nedir? (718 78) 2. GSYİH=120 Tüketim harcamaları = 85 İhracat = 6 İthalat = 4 Hükümet harcamaları = 14 Dolaylı vergiler = 12

Detaylı

TMS 7; Nakit Akış Tablosu nun hazırlanması ve sunumuna ilişkin ilkeleri açıklamaktadır.

TMS 7; Nakit Akış Tablosu nun hazırlanması ve sunumuna ilişkin ilkeleri açıklamaktadır. 1. GİRİŞ Bilindiği üzere Türkiye Muhasebe Standartları (TMS, IAS) 01.01.2013 tarihinden itibaren işletmeler tarafından uygulanmaya başlayacaktır. TMS kapsamında hazırlanması gereken finansal tablolar aşağıdaki

Detaylı

Muhasebe Hesap Kodları, Muhasebe Hesap Kodu. Tek Düzen Hesap Planı 1 DÖNEN VARLIKLAR 10 HAZIR DEĞERLER 100 KASA 101 ALINAN ÇEKLER 102 BANKALAR

Muhasebe Hesap Kodları, Muhasebe Hesap Kodu. Tek Düzen Hesap Planı 1 DÖNEN VARLIKLAR 10 HAZIR DEĞERLER 100 KASA 101 ALINAN ÇEKLER 102 BANKALAR Muhasebe Hesap Kodları, Muhasebe Hesap Kodu Tek Düzen Hesap Planı 1 DÖNEN VARLIKLAR 10 HAZIR DEĞERLER 100 KASA 101 ALINAN ÇEKLER 102 BANKALAR 103 VERİLEN ÇEKLER VE ÖDEME EMİRLERİ (-) 108 DİĞRE HAZIR DEĞERLER

Detaylı

AD YAYINCILIK A.Ş. 1 OCAK - 31 ARALIK 1998 VE 1997 HESAP DÖNEMLERİ AYRINTILI BİLANÇOLARI (MİLYON TL)

AD YAYINCILIK A.Ş. 1 OCAK - 31 ARALIK 1998 VE 1997 HESAP DÖNEMLERİ AYRINTILI BİLANÇOLARI (MİLYON TL) AYRINTILI BİLANÇOLARI AKTİF (VARLIKLAR) 31 ARALIK 1998 31 ARALIK1997 I.DÖNEN VARLIKLAR 1,364,184 1,054,263 A- HAZIR DEĞERLER 14,412 6,626 1- Kasa 1,296 3,221 2- Bankalar 13,085 2,986 3- Diğer Hazır Değerler

Detaylı

HÜRGÜÇ GAZ. TİC. TUR. VE ORG. A.Ş. 31 EKİM 1999 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇO (MİLYON TL)

HÜRGÜÇ GAZ. TİC. TUR. VE ORG. A.Ş. 31 EKİM 1999 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇO (MİLYON TL) HÜRGÜÇ GAZ. TİC. TUR. VE ORG. A.Ş. 31 EKİM 1999 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇO AKTİF (VARLIKLAR) 31 EKİM 1999 I.DÖNEN VARLIKLAR 5,236,848 A- HAZIR DEĞERLER 514,921 1- Kasa 5,081 2- Bankalar 479,676

Detaylı

2 Temmuz 2011 Staja baþlama sorularý ve cevaplarý Gönderen : guliz - 05/07/2011 16:30

2 Temmuz 2011 Staja baþlama sorularý ve cevaplarý Gönderen : guliz - 05/07/2011 16:30 2 Temmuz 2011 Staja baþlama sorularý ve cevaplarý Gönderen : guliz - 05/07/2011 16:30 2 TEMMUZ 2011 SMMM STAJA BAÞLAMA SINAVININ SORU VE CEVAPLARI 1) / 129 ÞÜPH. TÝC ALACAK KARÞ. 128 ÞÜPH.TÝC.ALAC. Cevap:

Detaylı

SORU SETİ 11 MİKTAR TEORİSİ TOPLAM ARZ VE TALEP ENFLASYON KLASİK VE KEYNEZYEN YAKLAŞIMLAR PARA

SORU SETİ 11 MİKTAR TEORİSİ TOPLAM ARZ VE TALEP ENFLASYON KLASİK VE KEYNEZYEN YAKLAŞIMLAR PARA SORU SETİ 11 MİKTAR TEORİSİ TOPLAM ARZ VE TALEP ENFLASYON KLASİK VE KEYNEZYEN YAKLAŞIMLAR PARA Problem 1 (KMS-2001) Kısa dönem toplam arz eğrisinin pozitif eğimli olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Detaylı

Kasadaki para 90.000,- Oyuncak eşyalar için ödenen KDV 12.600,- Satıcı V ye senetsiz borç 35.000,- Alıcı Z den senetsiz alacak 42.

Kasadaki para 90.000,- Oyuncak eşyalar için ödenen KDV 12.600,- Satıcı V ye senetsiz borç 35.000,- Alıcı Z den senetsiz alacak 42. VAKA B Sevim ERASLAN oyuncak eşya alım satımı ile uğraşmak üzere 01.12.2012 tarihinde bir işletme (tek şahıs) kurarak aşağıdaki varlık ve borçlarla işe başlamıştır. Kasadaki para 90.000,- Oyuncak eşyalar

Detaylı

FİNANSAL MUHASEBE ÇIKMIŞ SORULAR

FİNANSAL MUHASEBE ÇIKMIŞ SORULAR FİNANSAL MUHASEBE ÇIKMIŞ SORULAR 02.11.2013 1. İşletme 11.000 Türk Lirası nakit teminat ödeyerek katıldığı bir ihaleyi kaybetmiş ve parasını geri almıştır. 11.000 Türk lirasının alınışı ile ilgili yapılacak

Detaylı

http://acikogretimx.com

http://acikogretimx.com 2009 S 4421- SERMYE PiYSSı VE FiNNSL KURUMLR 1. Birikim açığı olan ekonomik birimlerle birikim fazlalığı olan ekonomik birimlerin karşılaştığı ve finansal varlıkların alınıp satıldığı piyasalara ne ad

Detaylı

30.12 : İşletme, A Bankası ndaki ticari mevduatta kalan parasını işleyen 0,10 oranındaki faiziyle birlikte nakit olarak çekmiştir.

30.12 : İşletme, A Bankası ndaki ticari mevduatta kalan parasını işleyen 0,10 oranındaki faiziyle birlikte nakit olarak çekmiştir. VAKA D Faaliyetine devam eden ve gıda maddeleri alım satımı ile uğraşan Servet POLAT (tek şahıs) İşletmesi nin 01.12.2015 tarihi itibariyle bilanço verileri aşağıdaki gibidir. Kasadaki para 150.000,- Kabul

Detaylı

ÖRNEK 1. X işletmesi daha önce satın aldığı hisse senetlerinin 80.000 TL lik kısmını A) 95000 TL ye satmıştır. B) 75000 TL ye satmıştır.

ÖRNEK 1. X işletmesi daha önce satın aldığı hisse senetlerinin 80.000 TL lik kısmını A) 95000 TL ye satmıştır. B) 75000 TL ye satmıştır. ÖRNEK 1 X işletmesi / /2014 tarihinde nominal bedeli 120.000 TL olan hisse senetlerini banka aracılığı ile 130.000.-TL ye satın almıştır. Bu işlemle ilgili 3000 TL gidere katlanmıştır. X işletmesi daha

Detaylı

ISL 108 GENEL MUHASEBE

ISL 108 GENEL MUHASEBE 12. HAFTA ISL 108 GENEL MUHASEBE Gider Hesapları (61, 62, 63, Hesap Sınıfları) Yrd.Doç. Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr I. Giriş Gelir tablosu, hesaplarına sonuç hesapları da denilmektedir.

Detaylı

ÖRNEK 1. X işletmesi 01.02.2014 tarihinde A Bankasında 100 000 TL lik 6 ay vadeli %12 faiz oranlı vadeli mevduat hesabı açtırmıştır.

ÖRNEK 1. X işletmesi 01.02.2014 tarihinde A Bankasında 100 000 TL lik 6 ay vadeli %12 faiz oranlı vadeli mevduat hesabı açtırmıştır. ÖRNEK 1 X işletmesi 01.02.2014 tarihinde A Bankasında 100 000 TL lik 6 ay vadeli %12 faiz oranlı vadeli mevduat hesabı açtırmıştır. VB VS 102 Bankalar Hs. 100 000 - Vadeli Mevduat 102 Bankalar Hs. 100

Detaylı

MUHASEBE YER ALAN HESAPLARIN İNCELENMESİ (HESAPLAR VE İŞLEY LEYİŞİ)

MUHASEBE YER ALAN HESAPLARIN İNCELENMESİ (HESAPLAR VE İŞLEY LEYİŞİ) MUHASEBE TEMEL FİNANSAL F TABLOLARDA YER ALAN HESAPLARIN İNCELENMESİ (BÖLÜM M II) (HESAPLAR VE İŞLEY LEYİŞİ) HESAPLARIN SINIFLANDIRILMASI Hesapların bir kısmının fazlalıkları bilançoda bir kısmının fazlalıkları

Detaylı

ISL107 GENEL MUHASEBE I

ISL107 GENEL MUHASEBE I 14. HAFTA ISL107 GENEL MUHASEBE I Stoklar ve Kayıt Yöntemleri Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 2 15-Stoklar Grubu 15-Stoklar Grubu Stoklar, İşletmenin satmak üretimde kullanmak veya

Detaylı

Kasadaki para 80.000,- Yapımı devam eden raf 1.450,- Depodaki gıda maddeleri 45.000,- Düzenlenen bonolar 12.000,-

Kasadaki para 80.000,- Yapımı devam eden raf 1.450,- Depodaki gıda maddeleri 45.000,- Düzenlenen bonolar 12.000,- VAKA T Faaliyetine devam eden ve gıda maddeleri alım satımı ile uğraşan Edip YIKILMAZ (tek şahıs) İşletmesi nin 01.12.2014 tarihi itibariyle bilanço verileri aşağıdaki gibidir. Kasadaki para 80.000,- Yapımı

Detaylı

BİLANÇO DİPNOTLARI 1- İşletmenin fiili faaliyet konusu :Vana İmalatı 2- Sermayenin %10 ve daha fazlasına sahip ortakların : Adı Pay Oranı Pay Tutarı

BİLANÇO DİPNOTLARI 1- İşletmenin fiili faaliyet konusu :Vana İmalatı 2- Sermayenin %10 ve daha fazlasına sahip ortakların : Adı Pay Oranı Pay Tutarı BURÇELİK VANA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ Sayfa No: 1 BİLANÇO DİPNOTLARI 1- İşletmenin fiili faaliyet konusu :Vana İmalatı 2- Sermayenin %10 ve daha fazlasına sahip ortakların : Adı Pay Oranı Pay

Detaylı

ULUSLARARASI FİNANS UZMANI

ULUSLARARASI FİNANS UZMANI TANIM Bankalar ve diğer mali kuruluşlar ile işletmelerin uluslar arası finansal hareketlerini planlama, uygulama ve kontrol işlemlerini yapma bilgi ve becerisine sahip kişidir. A-GÖREVLER Uluslararası

Detaylı

İşletmenin Fonksiyonları. İşletmenin Fonksiyonları Finansman Fonksiyonu. Finansman Kavramı. Finansman Kavramı. Finansman İnsan Kaynakları.

İşletmenin Fonksiyonları. İşletmenin Fonksiyonları Finansman Fonksiyonu. Finansman Kavramı. Finansman Kavramı. Finansman İnsan Kaynakları. İşletmenin Fonksiyonları Finansman Fonksiyonu Yrd. Doç.. Dr. M. Volkan TÜRKERT Üretim İşletmenin Fonksiyonları Pazarlama Yönetim Lojistik Finansman İnsan Kaynakları Halkla İlişkiler Muhasebe Ar-Ge 1 2

Detaylı

Mikroiktisat Final Sorularý

Mikroiktisat Final Sorularý Mikroiktisat Final Sorularý MERSĐN ÜNĐVERSĐTESĐ ĐKTĐSADĐ VE ĐDARĐ BĐLĐMLER FAKÜLTESĐ MALĐYE VE ĐŞLETME BÖLÜMLERĐ MĐKROĐKTĐSAT FĐNAL SINAVI 10.01.2011 Saat: 13:00 Çoktan Seçmeli Sorular: Sorunun Yanıtı

Detaylı

gerçekleşen harcamanın mal ve hizmet çıktısına eşit olmasının gerekmemesidir

gerçekleşen harcamanın mal ve hizmet çıktısına eşit olmasının gerekmemesidir BÖLÜM 5 Açık Ekonomi Açık Ekonomi Önceki bölümlerde kapalı ekonomi varsayımı yaptık Bu varsayımı terk ediyoruz çünkü ekonomilerin çoğu dışa açıktır. Kapalı ve açık ekonomiler arasındaki fark açık ekonomide

Detaylı

BİLGE EĞİTİM KURUMLARI

BİLGE EĞİTİM KURUMLARI 2015 / 1 DÖNEM AKTİF X ANONİM ŞİRKETİ(01.01.2013-31.12.2013)BİLANÇOSU I DÖNEN VARLIKLAR I KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR HAZIR DEĞERLER MALİ BORÇLAR PASİF 100 KASA 30.000,00 300 BANKA KREDİLERİ 65.000,00

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT LİSANS TAMAMLAMA (İLİTAM) UZAKTAN EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV UYGULAMA ESASLARI

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT LİSANS TAMAMLAMA (İLİTAM) UZAKTAN EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV UYGULAMA ESASLARI DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT LİSANS TAMAMLAMA (İLİTAM) UZAKTAN EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV UYGULAMA ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Uygulama Esaslarının amacı;

Detaylı

A İKTİSAT KPSS-AB-PS / 2008 5. Mikroiktisadi analizde, esas olarak reel ücretlerin dikkate alınmasının en önemli nedeni aşağıdakilerden

A İKTİSAT KPSS-AB-PS / 2008 5. Mikroiktisadi analizde, esas olarak reel ücretlerin dikkate alınmasının en önemli nedeni aşağıdakilerden 1. Her arz kendi talebini yaratır. şeklindeki Say Yasasını aşağıdaki iktisatçılardan hangisi kabul etmiştir? A İKTİSAT 5. Mikroiktisadi analizde, esas olarak reel ücretlerin dikkate alınmasının en önemli

Detaylı

ISL 203 ENVANTER VE BİLANÇO

ISL 203 ENVANTER VE BİLANÇO 8. HAFTA ISL 203 ENVANTER VE BİLANÇO Yabancı Kaynakların Envanteri Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 2 BİLANÇO Bilançonun sol tarafı işletmeni varlıklarını yani aktif tarafı gösterirken;

Detaylı

Bu Bölümde Neler Öğreneceğiz?

Bu Bölümde Neler Öğreneceğiz? 7. MALİYETLER 193 Bu Bölümde Neler Öğreneceğiz? 7.1. Kısa Dönem Firma Maliyetleri 7.1.1. Toplam Sabit Maliyetler 7.1.2. Değişken Maliyetler 7.1.3. Toplam Maliyetler (TC) 7.1.4. Marjinal Maliyet (MC) 7.1.5.

Detaylı

BÖLÜM I MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ

BÖLÜM I MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ İÇİNDEKİLER BÖLÜM I MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ Giriş... 1 1. Makroekonomi Kuramı... 1 2. Makroekonomi Politikası... 2 2.1. Makroekonomi Politikasının Amaçları... 2 2.1.1. Yüksek Üretim ve Çalışma Düzeyi...

Detaylı

2013/1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI. 17/Mart/2013- Pazar 09:00-12:00

2013/1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI. 17/Mart/2013- Pazar 09:00-12:00 2013/1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 17/Mart/2013- Pazar 09:00-12:00 Ortadoğu Ticaret İşletmesi nin 31.12.2011 tarihli bilançosu aşağıdaki gibidir.

Detaylı

Herhangi bir hesabın borç veya alacak tarafına ilk kez kayıt yapılması, ilgili hesabın açılması anlamındadır.

Herhangi bir hesabın borç veya alacak tarafına ilk kez kayıt yapılması, ilgili hesabın açılması anlamındadır. Ünite 3: Hesap: Hesap, farklı işlemlerin sınışandırılarak zaman içerisinde azalma ve artışların izlendiği çizelgedir. Hesapların Nitelikleri: Finansal tablolar, karar alıcılara aşağıdaki unsurlara ilişkin

Detaylı

BANKA MUHASEBESİ 2 YATIRIM AMAÇLI DEĞERLER VE DİĞER AKTİFLER. Yrd. Doç. Dr. Figen Esin

BANKA MUHASEBESİ 2 YATIRIM AMAÇLI DEĞERLER VE DİĞER AKTİFLER. Yrd. Doç. Dr. Figen Esin BANKA MUHASEBESİ 2 YATIRIM AMAÇLI DEĞERLER VE DİĞER AKTİFLER Yrd. Doç. Dr. Figen Esin 2 YATIRIM AMAÇLI DEĞERLER VE DİĞER AKTİFLER Kısa vade içinde likide çevrilebilme kabiliyeti taşımayan veya kısa vadede

Detaylı

ISL 108 GENEL MUHASEBE

ISL 108 GENEL MUHASEBE 11. HAFTA ISL 108 GENEL MUHASEBE Gelir Tablosu ve Gelir Hesapları (60, 64, 67 Hesap Sınıfları) Yrd.Doç. Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr Gelir Tablosunun Tanımı ve Kapsamı Gelir tablosu,

Detaylı

FİNANSAL TABLOLAR ANALİZİ

FİNANSAL TABLOLAR ANALİZİ FİNANSAL TABLOLAR ANALİZİ 1. ŞEKER PİLİÇ VE YEM SANAYİ TİCARET A.Ş. ye ait bilgiler aşağıda yer almaktadır. Bilanço ve gelir tablosunu kullanarak ilgili şirketin yatay analizini yapınız. (50 puan) 2. Kredi

Detaylı

2014 / 2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 29 Haziran 2014-Pazar 09.00-12.00

2014 / 2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 29 Haziran 2014-Pazar 09.00-12.00 2014 / 2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 29 Haziran 2014-Pazar 09.00-12.00 SORU 1: PARS Ticaret A.Ş. nin 30.11.2013 tarihli geçici mizanı, 2013 Aralık

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER İÇİNDEKİLER Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1.Bölüm: TEMEL İŞLETMECİLİK KAVRAM VE TANIMLARI... 2 Giriş... 3 1.1. Temel Kavramlar ve Tanımlar... 3 1.2. İnsan İhtiyaçları... 8 1.3.

Detaylı

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 2 Aralık 2012-Pazar 09:00-12:00 SORULAR SORU 1: AHMETLER A.Ş., ticari mal alış satış faaliyeti ile iştigal etmektedir. İşletmenin

Detaylı

3.Hafta Menkul Kıymetler Grubu. İKY ENVANTER BİLANÇO DERSİ Dr. Şuayyip Doğuş DEMİRCİ

3.Hafta Menkul Kıymetler Grubu. İKY ENVANTER BİLANÇO DERSİ Dr. Şuayyip Doğuş DEMİRCİ 3.Hafta Menkul Kıymetler Grubu İKY ENVANTER BİLANÇO DERSİ Dr. Şuayyip Doğuş DEMİRCİ Soru 1: Aşağıdakilerden hesaplardan hangisi «Menkul Kıymetler» grubunda yer almaz? a. Bağlı Menkul Kıymetler b. Kamu

Detaylı

İstihdam Faiz ve Paranın Genel Teorisi, makro iktisadın kökenini oluşturur.

İstihdam Faiz ve Paranın Genel Teorisi, makro iktisadın kökenini oluşturur. 1-John Maynard Keynes in en önemli eseri ve bu eserin içeriği nedir? İstihdam Faiz ve Paranın Genel Teorisi, makro iktisadın kökenini oluşturur. 2-Keynes in geliştirdiği görüş nedir? Toplam talebin istihdamı

Detaylı

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2015 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2015 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir. Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR 1 Denetimden Cari Dönem Denetimden Geçmiş 31 Aralık 2014 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 399.876.679 329.752.725 1- Kasa 14 3.009 2.079 2- Alınan

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI TOPLAM TALEP I: MAL-HİZMET (IS) VE PARA (LM) PİYASALARI

ÇALIŞMA SORULARI TOPLAM TALEP I: MAL-HİZMET (IS) VE PARA (LM) PİYASALARI ÇALIŞMA SORULARI TOPLAM TALEP I: MAL-HİZMET (IS) VE PARA (LM) PİYASALARI 1. John Maynard Keynes e göre, konjonktürün daralma dönemlerinde görülen düşük gelir ve yüksek işsizliğin nedeni aşağıdakilerden

Detaylı

DENEME SINAVI A GRUBU / İKTİSAT

DENEME SINAVI A GRUBU / İKTİSAT DENEME SINAVI A GRUBU / İKTİSAT 2 1. A malının fiyatındaki bir artış karşısında B malına olan talep azalıyorsa A ve B mallarının özellikleriyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) A ve B

Detaylı

Ödemeler Dengesi Doç. Dr. Dilek Seymen Araş. Gör. Aslı Seda Bilman 1 Plan Ödemeler Dengesi, tanım, kapsamı Ana Hesap Grupları Cari Denge, Sermaye Hesabı Dengesi Farklı Ödemeler Dengesi Tanımları Otonom

Detaylı

FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI BİLANÇO YTL VARLIKLAR Cari

FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI BİLANÇO YTL VARLIKLAR Cari BİLANÇO VARLIKLAR I Varlıklar A Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 4,925,810 1 Kasa 14 2 2 Alınan Çekler 3 Bankalar 14 4,889,175 4 Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri () 5 Diğer Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar

Detaylı

CİV Hayat Sigorta Anonim Şirketi 31 Aralık 2014 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.)

CİV Hayat Sigorta Anonim Şirketi 31 Aralık 2014 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.) 31 Aralık 2014 Tarihi İtibarıyla Bilanço VARLIKLAR 1 Geçmiş Önceki 31 Aralık 2014 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14,169,311 15,618,483 1- Kasa 2.12, 14 698 123 2- Alınan Çekler 3-

Detaylı