17. YÜZYIL AR MEZÂKÎ YE GÖRE LEHSTAN SAVAI Muhammet KUZUBA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "17. YÜZYIL AR MEZÂKÎ YE GÖRE LEHSTAN SAVAI Muhammet KUZUBA"

Transkript

1 17. YÜZYIL AR MEZÂKÎ YE GÖRE LEHSTAN SAVAI Muhammet KUZUBA ÖZET Edebiyat ve tarih arasında her zaman bir iliki vardır. Bazı edebi ürünler, zaman zaman tarihi olaylara ıık tutarlar. Bu düünceyle makalemizde, Mezâki nin Kamaniçe fethiyle ilgili olarak yazdıı kasideyi incelemeye çalıtık. Anahtar Kelimeler: Kamaniçe, Mezâkî, tarih, kaside. ABSTRACT THE LEHISTAN WAR ACCORDING TO 17. CENTURY POET MEZÂKÎ There is always a relation between literature and history. Some literary pruduces, occasionally, light the way for historical events. By this opinion, we studied to examine that Mezâkî written an eulogy concerning conquest of Kamaniçe in our article. Key Words: Kamaniçe, Mezâkî, history, eulogy. GR: Divan edebiyatında, padiahların ya da paaların öncülüünde yapılan savalarla ilgili çeitli eserler kaleme alınmıtır. Düman topraklarına yapılan sürekli akınlarla, giriilen karılıklı savaları, bu savalarda gösterilen kahramanlıklarla kazanılan zaferleri anlatan manzum ve mensur eserler gazâvât-nâme adı altında toplanır. 1 Çeitli savaların anlatıldıı bu tür, 15. yüzyıldan itibaren gazâvâtname, zafernâme, fetihname gibi adlarla nitelendirilmi ve büyük bir gelime göstermitir. Bu eserler genellikle mesnevî nazım ekliyle yazılmakla birlikte mensur olarak kaleme alınanları da mevcuttur. Bazı Divan airleri de, dönemlerinin padiahları veya paalarının yapmı oldukları savaları kaside eklinde divanlarının arasına koymayı uygun görmülerdir. Bu tür manzumeler, tam olarak bir gazâvâtnâme özellii taımasa da içerik olarak küçük bir gazâvâtnâme sayılabilir. Ondokuz Mayıs Üniv. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Aratırma Görevlisi 1 Agâh Sırrı Levend, Türk Edebiyatı Tarihi, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara. 1988, s.158.

2 214 Muhammet KUZUBA Tarihî olaylara ıık tutması bakımından önemli addettiimiz bu eserler, -her ne kadar kurmaca metin oldukları düünülse de- tarihî birer vesika konumundadır. 17. yüzyılın dikkate deer airlerinden olan Mezâkî, önce Köprülü Mehmed Paa nın himayesinde bulunmu; 2 Paa nın ölümünden sonra da olu Köprülü Fazıl Ahmed Pa- a nın yanında nedim olarak görev yapmıtır. 3 Mezâkî nin saray i- çinde görev yapması, ona devlet ilerini ve yapılan savaları yakından takip etme imkânı da vermektedir. Bu nedenle Mezâkî, padiahların veya devlet büyüklerinin övgüsünün yer aldıı iirler yanında, döneminde yapılan savalarla ilgili iirler de kaleme almıtır. Bunlardan birisi de Sultan IV. Mehmed in Kamaniçe Kalesi fethinin anlatıldıı Der-Medh-i Sultân Mehmed ve Feth-i Kamaniçe balıını taıyan kasidedir. (Mezâkî den baka Nâbî nin de Kamaniçe nin fethiyle ilgili Fetihnâme-i Kamaniçe adlı müstakil ve mensur bir eseri vardır. 4 Yine Abdurrahman Abdî Paa nın Vekâyi -nâme ve Hacı Ali nin Târîh-i Kamaniçe adlı eserleri Kamaniçe nin fethini konu alan dier eserlerdir.) Mezâkî nin kasidesine geçmeden önce, Kamaniçe nin fethiyle ilgili kısa tarihî bilgiler vermek istiyoruz: Kamaniçe, Lehistan ı Karadeniz e balayan önemli bir sınır ehridir. Osmanlı Devleti nin Bodan ı hâkimiyeti altına almasından sonra önemli bir sınır kalesi özellii de taımaya balamıtır. IV. Mehmed den önce Özü valisi Abaza Paa, burayı almak istese de muvaffak olamamıtır. 5 ki ülke arasındaki ilikiler uzun yıllar gayet dostane bir biçimde devam etmitir. Ancak 1669 da Ukrayna da Leh kralına tâbi Sarıkamı Kazakları hatmanı Doreenko nun Osmanlı Devleti nin himayesine girmek istemesi ve kendisine elindeki yerlerin beyliinin verilmesi ilikilerin bozulmasına sebep olmutur. Bu arada Kırım Hanı Âdil Giray, Doreenko yla aralarında olan husumetten dolayı, Kazak beylerinden birisini Kazak hatmanı ilan eder. Böylece iki Kazak beyini birbirine düürmü olacaktır. Dier yandan da Lehliler, Doreenko ya ait bazı yerleri ele geçirirler. Vaziyeti haber alan Osmanlı Devleti, Leh kralına hem nasihat hem de tehdit içerikli bir mektup gönderir. Kırım Hanı da derhal 2 Ahmet Mermer, Mezâkî Hayatı, Edebî Kiilii ve Divanı nın Tenkitli Metni, Atatürk Kültür Merkezi, Ankara 1991, s Esrar Dede, Tezkire-i u arâ-yı Mevleviyye, Atatürk Kültür Merkezi Yayınları, (haz: lhan GENÇ), Ankara 2000, s Nabi nin Fetihname-i Kamaniçe adlı eseriyle ilgili olarak bakınız: Hüseyin YÜKSEL, Gazavat-nâmeler ve Nâbî nin Fetih-nâme-i Kamaniçe Adlı Eserinin Metni, Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, (Danıman: lhan GENÇ), zmir Aurel Decei, Kamaniçe,.A., MEB, Ankara 1993, 6. c., s. 145.

3 17. Yüzyıl airi Mezâkî ye Göre Lehistan Savaı 215 azlolunur. 6 Lehistan ın tutumuna da sert bir cevap vermek icap etmektedir. Bu nedenle IV. Mehmed, hazırlıklarını tamamlayarak Osmanlı Devleti için büyük stratejik önem taıyan bu kaleye doru sefere çıkar yılında gerçekleen bu seferde bir çok palanga ve kale alınır. Alınan kalelerden birisi de Kamaniçe Kalesi dir. Seferin ardından Buca Antlaması imzalanır ki, bu antlama Osmanlı Devleti nin Batı da topraklarına toprak kattıı son antlama olur. NCELEME: Çalımamızın konusu olan ve Mezâkî Divanı nda yer alan Der- Medh-i Sultân Mehmed ve Feth-i Kamaniçe balıklı kasidede 7 Lehistan la yapılan savaın balama sebebi ve sonucu üzerinde ayrıntılı olarak durulmamıtır. Osmanlı ordusu, Kamaniçe yi fethettikten sonra, Podolya ve Galiçya ya doru ilerlemi, bu iki ehri de devletin sınırları içerisine katmıtır. Bu bölgede elde edilen zaferler, Osmanlı Devleti sınırlarının Kanûnî ve III. Murad dönemlerindeki sınırlardan daha ileriye gitmi; böylece Türk sınırları Avrupa da azamî büyüklüe erimitir. 8 Mezâkî, kasidesinde sadece Kamaniçe kalesinin fethini ele almı, Lehistan seferinin dier safhalarına deinmemitir. Kazanılan zaferin ülkede meydana getirdii sevinci tahmin etmek güç deildir. air de, ülkenin bir ferdi olarak, savaın genel hatlarına deinmi ve Kamaniçe gibi stratejik önem taıyan bir kalenin fethedilmesi karısındaki hislenilerini mısralara dökmütür. Toplam 83 beyitten oluan kasideyi konuları ileyi bakımından çeitli bölümlere ayırmak mümkündür. Kasidenin giriinde, öncelikle padiahın sefere çıkıı anlatılır. Padiaha övgülerin de yer aldıı bu bölümden sonra sava hazırlıı yapan Osmanlı ordusu hakkında bilgiler verilir. Lehlilerin Osmanlı ordusunu haber alıları, Kamaniçe nin durumu ve fethinin anlatıldıı bölümleri airin fetih sonrası yorumları takip eder. Kasidenin sonuna doru, kasidelerde adet olduu üzere kaside sunulan kiinin (IV. Mehmed in) övüldüü beyitler sıralanır. Fahriye bölümünde air, kendi iirinden söz ederek padiahtan lütuf bekler. Kasidenin son üç beytinde ise yine padiaha dua vardır. 1-Padiahın Sefere Çıkıı: Mezâkî nin Kamaniçe fethiyle ilgili olarak yazmı olduu kaside Sultan Mehmed e dua ve övgüyle balar. Osmanlı nın ihtiamı ve pa- 6 smail Hakkı Uzunçarılı, Osmanlı Tarihi,Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara 1995, c.iii, s Kasidenin metni için bkz: Mermer, a.g.e., s Yılmaz Öztuna, Büyük Türkiye Tarihi, Ötüken Yayınları, stanbul 1988, 5.c., s.424.

4 216 Muhammet KUZUBA diahın gösterii yine dünyayı kaplamı, Anadolu padiahının sefere çıkmasıyla zaten yüce olan anı daha da artmıtır: 1!" #! $% & # 2- Ordunun Durumu: Seçkin Peygamber in yüce sancaı aynı zamanda Allah ın yardımının da göstergesi durumundadır. Allah, dünyayı arayan ordusunu yüz ülkeden oluan bir ehirde toplamıtır: ' () &% *+% * #,-+. #! / 01!* 2 & $ Bu ordudaki yiitlerin gönülleri ve canları büyük bir arzuyla dolmutur. Sancakların tuları, yardım bahçesinde salınan servilere benzemekte, püskülleri de kazanılacaı belli olan fethin gölgecisi konumundadır. Savama arzusuyla saf saf dizilen slam ın ordusu, sabah rüzgarıyla coan bir denizin dalgaları gibidir: 3 4%5! 6. 7 "% &! & 5! 8 # &+ * 9 +# * : ;"." & # * 9! < *.! Askerlerin bu kadar evkli ve anlı olmalarının sebebi padiahtır. Çünkü padiah, saltanat tüyünü ikbalin baına takmı ve bu süs ona ayrı bir yücelik vermitir. Zaten o da buna lâyıktır. Böyle yüce bir padiaha da ancak yüce askerler elik edebilir. Bu nedenle de

5 17. Yüzyıl airi Mezâkî ye Göre Lehistan Savaı 217 sipahîler ve silahdarlar ankâ kuunun kolu ve kanadı gibi, ona kol kanat olmulardır: = >! & # # AB C+!! > - AA D& & + ;5.&!+! Hacı Bekta-ı Velî nin hareminin köesindeki kiiler (askerler), padiahın emrine amadedirler ve yoluna canlarını vermekten çekinmezler. Kısaca onun kulu, kölesi ve kurbanı olmulardır. # F *5 * Osmanlı ordusu, önce Tuna yı ardından da II. Osman döneminde alınan Hotin kalesi yakınlarında bulunan ve Türklerin Turla dedikleri Dniestr nehrini geçerek kaleye ulamıtır. 9 Mezâkî, bu hususu kasidesinde dile getirmi; ordunun Tuna ve Turla ırmaklarını mutluluk içinde geçtiini belirtmitir. aire göre güne ve ayın gözünün onlara hayran olmasına aılmamalıdır. Osmanlı askerlerinin padiah komutasında kendilerine yaklatıını duyan dümanın baında kopacak tufan da görülmeye deer niteliktedir: A/. )1 G# &! AH ;. % *,-! # &+5 %" ran padiahı Dârâ dünyaya bir defa daha gelse, Feridun gibi yüce olan o padiahlar padiahının kapıcısı bile olamaz. O, Eflatun gibi anlayı sahibi, Husrev gibi da anlıdır. Bütün Yunanî hikmetlerin 9 Öztuna, age., s. 423.

6 218 Muhammet KUZUBA sırrına da vâkıftır. slamiyet için yaptıı savalarda gazi unvanını a- lan Mehmed Han, Allah ın lütuf ve kereminin gölgesidir. 10 A: ## I% ( )! * & A= J* # K! # I%1 2 & "!L@ MN B K # 5 5 9! O 0! "!@ 3- Lehlilerin Osmanlı Ordusunun Geldiini Örenmeleri: Böyle yüce bir padiahın gelii, Leh ülkesini yüzlerce velveleye bomu ve ülkedeki ehirler virane haline gelmitir. Köslerin çıkardıkları sesler, gökyüzünü doldurmu; dümanın köpek ve köpek bakıcıları darmadaın olmutur: A8 ;. P + %! +.% A 2%! + " (# & +!)!) 4- Kamaniçe Kalesinin Fethi: Bu noktada air, Kamaniçe kalesinin özelliklerinden bahsetmeye balar. Kamaniçe kalesinin ei benzeri yoktur. Onu görenler hayretler içerisinde kalırlar. Mimarlar, böyle bir eser vücuda getirdiklerinden beri pek çok padiah o kaleyi fethetmeye uramı, ancak fetih hiçbirine nasip olmamıtır: / D QR! 10 Padiahlar yeryüzünde Allah ın gölgesidir hadis-i erifine atıf vardır.

7 17. Yüzyıl airi Mezâkî ye Göre Lehistan Savaı 219 H # # E! 3 G& #! &# >* ## * Demirden kemerleri olan o kalenin burç ve pazusunu ate saçan topları yerle bir etmitir. Hunbaralar atılmı, atein nurlu yıldırımı tutumu ve böylece kale kolaylıkla yıkılmıtır: = * %! & &+ #"# 'B #+.R!% 5- Dümanın Teslim Olması: Türk yiitlerinin iddetini gören kâfir askerlerinin korkularından canları aızlarına gelmitir. Lanetlenmi kâfir askerleri, çaresizliklerini ve âcizliklerini anlayınca, aman dileme sancaını kaleye dikmekten baka bir çıkar yol bulamamılardır: ' - +# 2" # 5 ) * '' 6- Fetih Sonrası: D *) )-+ * "" (!! Sultan Mehmed, Kamaniçe gibi sert bir kaleyi fethederek Frengistan ı korkudan titretmitir. Bütün insanlar ve melekler, padiahın, bu zamana kadar (bâkir bir kız gibi) kimsenin elinin deemedii Kamaniçe kalesini fethetmesini evk ile alkılamılardır: ' "@ K" I)!

8 220 Muhammet KUZUBA 8 K )* 1 +! Kamaniçe de Sultan Mehmed adına hutbe okunduktan sonra, altı kilise camie çevrilmiti. Padiah, camilerden birisine kendi adını, dierlerine de Tahran Vâlide Sultan ın, Emetullah Rabîa nın, Gülnû Haseki Sultan ın, sadrâzamın, 2. vezir Musâhib Mustafa Paa nın ve 3. vezir Merzifonlu Kara Mustafa Paa nın isimlerini vermiti. 11 Mezâkî, aaıdaki beyitlerde bu duruma iaret etmektedir. Sultan Mehmed Han ın kuvveti ve himmetiyle kazanılan bu zafer neticesinde puthaneler cami olmu, Kur an ın erefi mahfilleri süslemitir: 'H, '= J! * #" DR Sultan Mehmed Han ın Kamaniçe yi fethettiini duyan Acemler, Hindliler, ranlılar ve Turanlılar velveleye boulmulardır. /B 9 "@ Q >* D& 9 % Fethin sevinciyle elenceler düzenlenmi, karanlık geceler aydınlanmıtır. / C "@ # # $% %# )- & # S 7- Padiahın Övgüsü: air, kasidesinin bu bölümünde kaleme seslenir ve biraz da eref sahibi insanlardan bahsetmek istediini söyler: /3 D& 7." #" * 11 Öztuna, age., s. 423.

9 17. Yüzyıl airi Mezâkî ye Göre Lehistan Savaı 221 Önce, padiahın otaının tasviriyle ie balar. Padiahın rengarenk otaı, ancak meliklere yaraır bir otadır. O otaın nakı ve resimleri de Mani nin nakı ve resimlerine benzemektedir: / % &5 ) 2 & # # ) < Aslında air, etekleri arın tepelerine ulaan böyle bir otaı tarif etmenin bilincindedir. Ancak yine de otaın özelliklerini anlatmaya devam eder. Otaın üzerindeki goncanın resmi ile gülen gülün nakı, otaa ünlü ressam Behzat ın kaleminden çıkmı bir gül bahçesi görünümü kazandırmıtır. Ho nameler söyleyen bülbül, o otadaki gülleri görse, Firdevs bahçesine dahi yarım bir bakı bile atmayacaktır: /: J* " & - &5 7. &! ) /= 2 )! &# ; 5&* # ) HB 5 "! ), )-! ) &#@ Bütün sultanlar, (otaın sahibi) o padiahın hizmetçisidir. Öyle bir padiahın benzeri cihanda yoktur. (Padiaha ihanet eden) Kırım ülkesinin hanı da o padiahın kölesi olmalıdır: H D - ##! 2 &! D Onun çabuk gidili atının resmini, düünce Mani si bile tasvir edemez. Yiitler sava meydanında savamaya balayınca, o Allah ın aslanı Hz. Ali, onun atı da Düldül olur: H8 ;% < #. T &!!* 3B ;@ )+ *) * 2! # K ( &

10 222 Muhammet KUZUBA Sultan Mehmed Han, yiitliinin yanında aynı zamanda cömert de bir padiahtır. Onun ihsanının altın toz ve sikkeleri, kıyamete kadar namının yürümesine yetecektir: HH 0# T!% 8- airin Kendini Överek Padiahtan Lütuf stemesi: air bu bölümden sonra dorudan padiaha seslenmeye balar. Bu bölüm daha çok kendini övdüü bölümdür. Öncelikle padiahın cihanın hakanı, kendisinin de onun özelliklerini iirinde ileme erefine erimi zamanının Hakanî si olduunu söyler. Daha sonra da kendi iirini anlatmaya balar: 33 7 & *!! C"." #" K Padiahın ismini anarak irfan memleketini düünce kılıcıyla açmıtır. Çünkü onu övmek söze kuvvet verir; ifadenin güzellii de (air) Hassan ı kıskandırır: 38 M % 6 45 # " 3: )+ )" 0! # 0!! O dönemde airler, padiahın cevher gibi özelliklerini iirlerinde anlatmakta ve iir iplerinde yuvarlanan incileri birbirlerine göstermektedirler. Mezâkî de, padiahın özelliklerini iirinde anlatmakla öhret kazanmı; Enverî ve Selmanî nin bu konuda yazdıkları iirleri geride bırakmıtır: 3= $# S 6+ )." #,-!! 5 8B C-." * +!! 7

11 17. Yüzyıl airi Mezâkî ye Göre Lehistan Savaı 223 Kendisine hased edenler de olacaktır. Ancak Hz. Yusuf un kardelerinin yaptıklarını görünce bu duruma üzülmemek gerekmektedir: 8 0!! & * /! ) #!) & M& + )!!* Mezâkî, döneminde yaayan airlerin mertebelerini de söylemek ve kendisinin onlardan farkını ortaya koymak istediini, ancak ekmek hakkının (birlikte yeyip içme) buna engel olduunu söyler: 8H Q!U! & < & )- Büyülü iirler yazan pek çok air olsa da, padiah Mezâkî nin dengi bir airi bulamayacaktır: 83,6 6& #!@ Q6! Sözün güzelini anlamakta mahir olan padiah, cahillerle Mezâkî yi bir görmemelidir. Çünkü onun erefini övmekle (anlatma bayraına ait) sözün mertebesini yükseltmitir ve lütfu hak etmitir. 8: 0!!+! - )- :B #"! 7"! 9- Padiaha Dua: Mezâkî, kasidenin son üç beytini duaya ayırmıtır. Her sözün sonunun dua ile bittiini ve bo lafı bırakıp dua etmek gerektiini söyleyerek padiaha dua eder: :A < 1î 6 " )" 2 &!@ +

12 224 Muhammet KUZUBA : 4!@! )%,%!" - 6) :' Q 5 0 # *.% T 6 SONUÇ: Mezâkî nin Kamaniçe nin fethiyle ile ilgili olarak kaleme aldıı bu kaside, Kamaniçe seferinde yaananları bir airin bakı açısıyla sunmaktadır. Bu tür edebî metinlerin tarihî deerleri ve gerçeklikleri üzerine tartımak bir yana; bu zamana kadar yapılmı veya bundan sonra yapılacak bu minvalde çalımalar tarihe edebiyatın penceresinden bakılmasına ve böylece tarihi olayların aydınlanmasına yardımcı olacaktır kanaatindeyiz. iir, hikâye, roman gibi edebî metinler üphesiz ki bütünüyle tarihi metinler deildirler; ancak çou zaman tarihî gerçeklere ıık tutması açısından son derece önemlidirler. Özellikle iir, kendine özgü dili sayesinde nesneleri, davranıları, düünceleri ve duyguları taze bir bakıla yeniden görmemizi, yeniden algılamamızı salar. 12 Çünkü edebiyat eserinin amacı gerçeklii yansıtmak deil, onu dei- ik bir biçimde algılatmaktır. 13 Bu nedenledir ki, söz konusu metinler, tarihî kaynakların eksik bıraktıı yönleri tamamlamakla birlikte tarihî olayları daha canlı bir üslupla okuyucuya iletirler. 12 Berna Moran, Edebiyat Kuramları, Cem Yayınevi,stanubl 1988, s Moran, age., s. 160.

13 17. Yüzyıl airi Mezâkî ye Göre Lehistan Savaı 225 KAYNAKÇA Agâh Sırrı Levend, Türk Edebiyatı Tarihi, Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara Ahmet Mermer, Mezâkî Hayatı, Edebî Kiilii ve Divanı nın Tenkitli Metni, Atatürk Kültür Merkezi, Ankara Aurel Decei, Kamaniçe,.A., MEB, Ankara 1993, 6.c., s.145. Berna Moran, Edebiyat Kuramları, Cem Yayınevi, stanbul Esrar Dede, Tezkire-i u arâ-yı Mevleviyye, Atatürk Kültür Merkezi Yayınları, (haz: lhan GENÇ), Ankara Hüseyin Yüksel, Gazavat-nâmeler ve Nâbî nin Fetih-nâme-i Kamaniçe Adlı Eserinin Metni, Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Danıman: lhan GENÇ, zmir smail Hakkı Uzunçarılı, Osmanlı Tarihi,Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara 1995, c.iii. Yılmaz Öztuna, 1983, Büyük Türkiye Tarihi, Ötüken Yayınevi, stanbul. c.5.

14

Ergin AYAN (2009). Willermus Tyrensis in Haçlı Kronii (1143-1163), Karadeniz Dergisi Yayınları, Ankara, 160 s, ISBN 978-975-8951-33-8.

Ergin AYAN (2009). Willermus Tyrensis in Haçlı Kronii (1143-1163), Karadeniz Dergisi Yayınları, Ankara, 160 s, ISBN 978-975-8951-33-8. Ergin AYAN (2009). Willermus Tyrensis in Haçlı Kronii (1143-1163), Karadeniz Dergisi Yayınları, Ankara, 160 s, ISBN 978-975-8951-33-8. Abdullah GÜNEYSU Avrupa Hıristiyanlarının, kendilerince kutsal kabul

Detaylı

EL PARMAKLARINA DEERLER VEREREK KOLAY YOLDAN ÇARPMA ÖRETM YÖNTEMYLE ZHN ENGELL ÖRENCLERE ÇARPIM TABLOSU ÖRETM UYGULAMASI

EL PARMAKLARINA DEERLER VEREREK KOLAY YOLDAN ÇARPMA ÖRETM YÖNTEMYLE ZHN ENGELL ÖRENCLERE ÇARPIM TABLOSU ÖRETM UYGULAMASI Bu aratırma 2005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. EL PARMAKLARINA DEERLER VEREREK KOLAY YOLDAN ÇARPMA ÖRETM YÖNTEMYLE ZHN ENGELL ÖRENCLERE

Detaylı

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik

OSMANLI YAPILARINDA. Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik OSMANLI YAPILARINDA İZNİK ÇİNİLERİ Kaynak: Sitare Turan Bakır, İznik Çinileri, KültK ltür r Bakanlığı Osmanlı Eserleri, Ankara 1999 Adana Ramazanoğlu Camii Caminin kitabelerinden yapımına 16. yy da Ramazanoğlu

Detaylı

İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI. XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler

İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI. XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler İSLAM UYGARLIĞI ÇEVRESINDE GELIŞEN TÜRK EDEBIYATI XIII - XIV yy. Olay Çevresinde Gelişen Metinler OLAY ÇEVRESINDE GELIŞEN EDEBI METINLER Oğuz Türkçesinin Anadolu daki ilk ürünleri Anadolu Selçuklu Devleti

Detaylı

Hacı Bayram-ı Velî nin Torunlarından Şair Ahmed Nuri Baba Divanı ndan Örnekler, Ankara Şehrengizi ve Ser-Güzeşt i

Hacı Bayram-ı Velî nin Torunlarından Şair Ahmed Nuri Baba Divanı ndan Örnekler, Ankara Şehrengizi ve Ser-Güzeşt i Hacı Bayram-ı Velî nin Torunlarından Şair Ahmed Nuri Baba Divanı ndan Örnekler, Ankara Şehrengizi ve Ser-Güzeşt i Yazar Mustafa Erdoğan ISBN: 978-605-9247-81-8 1. Baskı Kasım, 2017 / Ankara 100 Adet Yayınları

Detaylı

Yonca Anzerliolu, Karamanlı Ortodoks Türkler, Phoenix Yayınları, Ankara 2003, 376 s.

Yonca Anzerliolu, Karamanlı Ortodoks Türkler, Phoenix Yayınları, Ankara 2003, 376 s. Yonca Anzerliolu, Karamanlı Ortodoks Türkler, Phoenix Yayınları, Ankara 2003, 376 s. Hayrullah KAHYA Ortodoks Hıristiyanların Türkçe konuanlarına Karamanlı; bunların konutukları dile de Karamanlıca denmektedir.

Detaylı

17. YÜZYIL ŞAİRİ MEZÂKÎ YE GÖRE LEHİSTAN SAVAŞI

17. YÜZYIL ŞAİRİ MEZÂKÎ YE GÖRE LEHİSTAN SAVAŞI 17. YÜZYIL ŞAİRİ MEZÂKÎ YE GÖRE LEHİSTAN SAVAŞI Muhammet KUZUBAŞ ÖZET Edebiyat ve tarih arasında her zaman bir ilişki vardır. Bazı edebi ürünler, zaman zaman tarihi olaylara ışık tutarlar. Bu düşünceyle

Detaylı

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Volume: 3 Issue: 12 Summer 2010

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Volume: 3 Issue: 12 Summer 2010 Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Volume: 3 Issue: 12 Summer 2010 UZAKTAKI YAZMALARIMIZ: NGILTERE ULUSAL KÜTÜPHANESI NE LK KAYDEDILMI DIVANLAR VE MECMÛ

Detaylı

17. YÜZYIL ARLERNDEN FEVZÎ DÎVÂNI

17. YÜZYIL ARLERNDEN FEVZÎ DÎVÂNI Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı 17. YÜZYIL ARLERNDEN FEVZÎ DÎVÂNI Hazırlayan: Yunus Kaplan Danıman: Prof. Dr. Turgut Karacan Doktora Tezi Samsun,

Detaylı

OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA ETKS

OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA ETKS Bu aratırma 2005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA

Detaylı

Masalları Uyutmak. Prof. Dr. Ali Osman ÖZTÜRK

Masalları Uyutmak. Prof. Dr. Ali Osman ÖZTÜRK Masalları Uyutmak Muhsine Helimolu Yavuz: Esil ile Yesil, Türk Masalları I, Cumhuriyet Kitapları, stanbul 2006, ikinci basım 2007, 118 s. Resimleyen: Musa Kart. Prof. Dr. Ali Osman ÖZTÜRK Çocuk yazınında

Detaylı

KOÇ ÜNVERSTES SOSYAL BLMLER (KÜSB) KULÜBÜ TÜZÜÜ

KOÇ ÜNVERSTES SOSYAL BLMLER (KÜSB) KULÜBÜ TÜZÜÜ KOÇ ÜNVERSTES SOSYAL BLMLER (KÜSB) KULÜBÜ TÜZÜÜ YAPI Madde 1. Koç Üniversitesi Sosyal Bilimler Kulübü, kısa adıyla K.Ü.S.B., Koç Üniversitesi örenci kulüpleri tüzüüne balı ve Koç Üniversitesi örencilerinin

Detaylı

Zirve 9. Sınıf Dil ve Anlatım

Zirve 9. Sınıf Dil ve Anlatım Zirve 9. Sınıf Dil ve Anlatım İLETİŞİM, DİL VE KÜLTÜR 1. İletişim 2. İnsan, İletişim ve Dil 3. Dil Kültür İlişkisi DİLLERİN SINIFLANDIRILMASI VE TÜRKÇENİN DÜNYA DİLLERİ ARASINDAKİ YERİ 1. Dillerin Sınıflandırılması

Detaylı

BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM

BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM Dr. Ayhan HELVACI *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik

Detaylı

Turkish Studies. T ü r k o l o j i D e r g i s i

Turkish Studies. T ü r k o l o j i D e r g i s i Turkish Studies T ü r k o l o j i D e r g i s i Bazı Çingiz Yasalarının Tarihi ve Sosyal Dayanakları Saadettin Gömeç Günümüz Çocuk Edebiyatından Seçilmi Çocuk Felsefesi Örnekleri Zeki Karakaya Aız Aratırmalarında

Detaylı

GÜLEN- EBRÂR VE MA DEN- ESRÂR ADLI ESERN AR MÜNÎRÎ ÜZERNE 1 A STUDY ABOUT THE POET OF THE FLOWER GARDEN OF THE VIRTUES AND TREASURE OF MYSTERY, MUNIRI

GÜLEN- EBRÂR VE MA DEN- ESRÂR ADLI ESERN AR MÜNÎRÎ ÜZERNE 1 A STUDY ABOUT THE POET OF THE FLOWER GARDEN OF THE VIRTUES AND TREASURE OF MYSTERY, MUNIRI GÜLEN- EBRÂR VE MA DEN- ESRÂR ADLI ESERN AR MÜNÎRÎ ÜZERNE 1 A STUDY ABOUT THE POET OF THE FLOWER GARDEN OF THE VIRTUES AND TREASURE OF MYSTERY, MUNIRI Dr. Meheddin SPR * Özet Münîrî, 16. Asırda yaamı,

Detaylı

Uğurböceği Yayınları, Zafer Yayın Grubu nun bir kuruluşudur. Mahmutbey mh. Deve Kald r mı cd. Gelincik sk. no:6 Ba c lar / stanbul, Türkiye

Uğurböceği Yayınları, Zafer Yayın Grubu nun bir kuruluşudur. Mahmutbey mh. Deve Kald r mı cd. Gelincik sk. no:6 Ba c lar / stanbul, Türkiye Zehra Aydüz, 1971 Balıkesir de doğdu. 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü nü bitirdi. Özel kurumlarda Tarih öğretmenliği yaptı. Evli ve üç çocuk annesi olan yazarın çeşitli dergilerde yazıları

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Yasemin ERTEK MORKOÇ

ÖZGEÇMİŞ. Yasemin ERTEK MORKOÇ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı Yasemin ERTEK MORKOÇ Unvanı Görev Yeri Daha Önce Bulunduğu Görevler Anabilim Dalı Yabancı Dili Akademik Aşamaları Yrd. Doç. Dr. Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk

Detaylı

ETE KEMĐĞE BÜRÜNMÜŞ ŞĐĐRLER: OSMANLININ GÖRSEL ŞĐĐRLERĐ

ETE KEMĐĞE BÜRÜNMÜŞ ŞĐĐRLER: OSMANLININ GÖRSEL ŞĐĐRLERĐ ETE KEMĐĞE BÜRÜNMÜŞ ŞĐĐRLER: OSMANLININ GÖRSEL ŞĐĐRLERĐ Arş. Gör. Halil Sercan KOŞĐK Özer Şenödeyici, Osmanlının Görsel Şiirleri, Kesit Yayınları, Đstanbul 2012, 199 s. Görme, John Berger in de belirttiği

Detaylı

PROF. DR. MAHMUT KAPLAN HAYATI VE ESERLERİ

PROF. DR. MAHMUT KAPLAN HAYATI VE ESERLERİ Celal Bayar Üniversitesi CBÜ SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ Yıl : 2011 Cilt :9 Sayı :2 PROF. DR. MAHMUT KAPLAN HAYATI VE ESERLERİ Yrd. Doç. Dr. Selim ALTINTOP Celal Bayar Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi,

Detaylı

Doç. Dr. Mustafa Alkan

Doç. Dr. Mustafa Alkan Doç. Dr. Mustafa Alkan, Manisa nın Kula ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Manisa da tamamladı. 1988 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fatih Eğitim Fakültesi, Tarih Bölümü nden mezun oldu.

Detaylı

SELANİK AYASOFYA CAMİSİ

SELANİK AYASOFYA CAMİSİ SELANİK AYASOFYA CAMİSİ BAKİ SARI SAKAL SELANİK AYASOFYA CAMİSİ Aya Sofya (Azize Sofya) tapınağı Selanik in merkezinde, Ayasofya ve Ermou sokaklarının kesiştiği noktadadır. Kutsal İsa ya, Tanrının gerçek

Detaylı

EDEBİYAT. Celâleddîn Ergûn Çelebi GENC-NÂME HAZİNE KİTABI

EDEBİYAT. Celâleddîn Ergûn Çelebi GENC-NÂME HAZİNE KİTABI EDEBİYAT Celâleddîn Ergûn Çelebi GENC-NÂME HAZİNE KİTABI GENC-NÂME HAZİNE KİTABI DÜN BUGÜN YARIN YAYINLARI, 2016 DBY: 20 Edebiyat: 3 ISBN: 978-605-4635-15-3 Sertifika No: 18188 Birinci Baskı: İstanbul,

Detaylı

YRD. DOÇ. DR. ABDÜLKERİM GÜLHAN 0266 6121000/4508. agulhan@balikesir.edu.tr

YRD. DOÇ. DR. ABDÜLKERİM GÜLHAN 0266 6121000/4508. agulhan@balikesir.edu.tr YRD. DOÇ. DR. ABDÜLKERİM GÜLHAN ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı Abdülkerim Gülhan İletişim Bilgileri Adres Balıkesir Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Çağış Yerleşkesi Balıkesir Telefon Mail 0266 6121000/4508 agulhan@balikesir.edu.tr

Detaylı

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz.

Söylemek istemediğimiz birçok şey, söylemek istediğimiz zaman dinleyici bulamaz. Söylenen her söz, içinden çıktığı kalbin kılığını üzerinde taşır. Ataullah İskenderî Söz ilaç gibidir. Gereği kadar sarf edilirse fayda veriri; gerektiğinden fazlası ise zarara neden olur. Amr bin As Sadece

Detaylı

MATEMATK ÖRETMNDE BULMACA ETKNLNN ÖRENC BAARISINA ETKS

MATEMATK ÖRETMNDE BULMACA ETKNLNN ÖRENC BAARISINA ETKS MATEMATK ÖRETMNDE BULMACA ETKNLNN ÖRENC BAARISINA ETKS THE EFFECT OF PUZZLE EXPERINCE TO THE STUDENTS SUCCESS IN MATHS TEACHING Yrd.Doç.Dr. EMN AKKAN ÖZET Bu çalımanın amacı; bulmaca etkinliinin, ilköretim

Detaylı

Hz. Ali nin şehit edilmesinin ardından Hz. Hasan halife olur. Ancak babası zamanından kalma ihtilaf yüzünden Muaviye ile iç savaş başlamak üzereyken

Hz. Ali nin şehit edilmesinin ardından Hz. Hasan halife olur. Ancak babası zamanından kalma ihtilaf yüzünden Muaviye ile iç savaş başlamak üzereyken Kerbela Hz. Ali nin şehit edilmesinin ardından Hz. Hasan halife olur. Ancak babası zamanından kalma ihtilaf yüzünden Muaviye ile iç savaş başlamak üzereyken ve dış tehlike belirtileri de baş gösterince

Detaylı

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi. Güz 2012 Fall 2012

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi. Güz 2012 Fall 2012 Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 5 Sayı: 23 Volume: 5 Issue: 23 Güz 2012 Fall 2012 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 MARDN LNDEN VERLEN

Detaylı

Madde 1.1. in 4.paragrafı aaıdaki ekilde güncellenmitir.

Madde 1.1. in 4.paragrafı aaıdaki ekilde güncellenmitir. YAPI VE KRED BANKASI A.. NN BANKA BONOSU VE/VEYA TAHVLLERNN HALKA ARZINA LKN SERMAYE PYASASI KURULU TARAFINDAN 3 HAZRAN 2011 TARHNDE ONAYLANAN ve TESCL ETTRLEN, 30 EYLÜL 2011 TARHNDE TADL VE 4 EKM 2011

Detaylı

Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu

Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu Sayfa No: 1 Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu Sayfa No: 2 Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi

Detaylı

! "#$ % %&%' (! ) ) * ()#$ % (! ) ( + *)!! %, (! ) - )! ) ) +.- ) * (/ 01 ) "! %2.* ) 3."%$&(' "01 "0 4 *) / )/ ( +) ) ( )

! #$ % %&%' (! ) ) * ()#$ % (! ) ( + *)!! %, (! ) - )! ) ) +.- ) * (/ 01 ) ! %2.* ) 3.%$&(' 01 0 4 *) / )/ ( +) ) ( ) ! "#$ % %&%' (! ) ) * ()#$ % (! ) ( + *)!! %, (! ) - )! ) ) +.- ) * (/ 01 ) "! %2.* ) 3."%$&(' "01 "0 4 *) / )/ ( +) ) ( )! )! ) 1 87 Seri No'lu Gider Vergileri Genel Teblii Resmi Gazete Sayısı 27737 Resmi

Detaylı

MÜZK ETM YÖNETM ve DEERLENDRME LKLER *

MÜZK ETM YÖNETM ve DEERLENDRME LKLER * MÜZK ETM YÖNETM ve DEERLENDRME LKLER * Prof. Dr. lknur OKATAN *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öretmeni Yetitirme Sempozyumu Bildirisi SDÜ, 7-10 Nisan 2004, Isparta Sunu Sayın Bakan

Detaylı

PIZZA DONALDO TÜRKYE. Mevcut Durum

PIZZA DONALDO TÜRKYE. Mevcut Durum PIZZA DONALDO TÜRKYE Pizza Donaldo talya Ltd. (P.D.I) 1 1960 yılında talya da Senyör Donaldo tarafından küçük bir talyan restoranı olarak kurulmutur. 10 çocua sahip olan Senyör Donaldo yıllar içerisinde

Detaylı

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 7 Sayı: 33 Volume: 7 Issue: 33 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 TÜRK HALK RNDE SOSYAL HAYAT BALAMINDA

Detaylı

OTSTK BR OLGUNUN DUYGULARI ANLAMA VE FADE ETME BECERSNN KAZANDIRILMASINA YÖNELK DÜZENLENEN KISA SÜREL BR E TM PROGRAMININ NCELENMES

OTSTK BR OLGUNUN DUYGULARI ANLAMA VE FADE ETME BECERSNN KAZANDIRILMASINA YÖNELK DÜZENLENEN KISA SÜREL BR E TM PROGRAMININ NCELENMES Bu aratırma 005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. OTSTK BR OLGUNUN DUYGULARI ANLAMA VE FADE ETME BECERSNN KAZANDIRILMASINA YÖNELK DÜZENLENEN

Detaylı

- 115 - Oh deyim ömrümde ilk defa Tüy gibi olayım sevincimden Ölüm düüncesi benden ırak Hep güzel eyler geçsin içimden

- 115 - Oh deyim ömrümde ilk defa Tüy gibi olayım sevincimden Ölüm düüncesi benden ırak Hep güzel eyler geçsin içimden Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 5 Sayı: 20 Volume: 5 Issue: 20 Kı 2012 Winter 2012 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 CAHT SITKI TARANCI

Detaylı

ALİ HİMMET BERKÎ SEMPOZYUMU KASIM Hukuk Fakültesi Konferans Salonu, Kampüs / ANTALYA. Düzenleyenler

ALİ HİMMET BERKÎ SEMPOZYUMU KASIM Hukuk Fakültesi Konferans Salonu, Kampüs / ANTALYA. Düzenleyenler ALİ HİMMET BERKÎ SEMPOZYUMU 23-24 KASIM 2018 Hukuk Fakültesi Konferans Salonu, Kampüs / ANTALYA Düzenleyenler Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Antalya İl Müftülüğü

Detaylı

MAADAY-KARA DESTANI (Hazırlayan: Dr. Salahaddin Beki), Manas Yayıncılık, Elazı, 2007, 589 s.

MAADAY-KARA DESTANI (Hazırlayan: Dr. Salahaddin Beki), Manas Yayıncılık, Elazı, 2007, 589 s. MAADAY-KARA DESTANI (Hazırlayan: Dr. Salahaddin Beki), Manas Yayıncılık, Elazı, 2007, 589 s. Ahmet DALI M. Fuat Köprülü milli Türk destanlarını corafi sahalara göre tasnif ederken Altay-Yenisey bölgesini

Detaylı

Edirne Hanları - Kervansarayları. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Edirne Hanları - Kervansarayları. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Edirne Hanları - Kervansarayları Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Edirne Hanları ve Kervansarayları............... 4 0.1.1 Rüstempaşa Kervansarayı................

Detaylı

ÖZ GEÇMİŞ. Çalıştığı Kurum : Giresun Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğrenim Durumu : Doktora

ÖZ GEÇMİŞ. Çalıştığı Kurum : Giresun Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğrenim Durumu : Doktora ÖZ GEÇMİŞ A. KİŞİSEL BİLGİLER: Adı Soyadı : Hamza KOÇ Doğum Tarihi : 19.09.1983 Doğum Yeri : Akçaabat-TRABZON Çalıştığı Kurum : Giresun Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ PLANI Ay Hafta Ders Saati Konu Adı YENİLEŞME DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI Kazanımlar Osmanlı

Detaylı

AYGAZ. irket Finansal Göstergeleri (mn TL)

AYGAZ. irket Finansal Göstergeleri (mn TL) AYGAZ Aygaz 1Ç09 1Ç08 YoY 4Ç08 ÇoÇ 2008 2007 YoY Satı Gelirleri 811 893-9,1% 879-7,7% 3.579 3.190 12,2% Brüt Kar 167 100 67,0% 128 30,3% 476 406 17,4% VAFOK 142 70 102,2% 83 71,6% 336 258 30,4% Net Kar

Detaylı

DURAKLAMA DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

DURAKLAMA DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ  Youtube Kanalı: tariheglencesi DURAKLAMA DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi 05.08.2017 OSMANLI DEVLETİ NİN GENEL DURUMU XVII.YÜZYILDA OSMANLI- AVUSTRYA VE OSMANLI- İRAN İLİŞKİLERİ a-avusturya ile İlişkiler

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ BÖLÜM 1 OSMANLI SARAYLARI. 1. Dersin Amacı ve Önemi... 1 2. Kaynaklar-Tetkikler... 2

İÇİNDEKİLER GİRİŞ BÖLÜM 1 OSMANLI SARAYLARI. 1. Dersin Amacı ve Önemi... 1 2. Kaynaklar-Tetkikler... 2 İÇİNDEKİLER GİRİŞ 1. Dersin Amacı ve Önemi... 1 2. Kaynaklar-Tetkikler... 2 BÖLÜM 1 OSMANLI SARAYLARI 1. OSMANLI SARAYLARININ TARİHİ GELİŞİMİ... 7 2. İSTANBUL DAKİ SARAYLAR... 8 2.1. Eski Saray... 8 2.2.

Detaylı

SȖDȂN SEYAHȂTNȂMESİ: METİN VE İNCELEME

SȖDȂN SEYAHȂTNȂMESİ: METİN VE İNCELEME T.C. FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI SȖDȂN SEYAHȂTNȂMESİ: METİN VE İNCELEME Khalid Khater Mohemed Ali 130101036 TEZ DANIŞMANI Prof.

Detaylı

! " ,. $ $$ $. , 0 0 1 #! #01 , $! $ $ #. 2# $ %,. $ $ $... $ $ , 3!!. $ , + $ $... ,4$. $ 5# $... 5, 6 $ $ 5 $ ' $!.. ,. 374 8 4, , 02 -$... 2$!

!  ,. $ $$ $. , 0 0 1 #! #01 , $! $ $ #. 2# $ %,. $ $ $... $ $ , 3!!. $ , + $ $... ,4$. $ 5# $... 5, 6 $ $ 5 $ ' $!.. ,. 374 8 4, , 02 -$... 2$! !! ## $%! # # $ $ &&'#( ## )% %&'()'(*** $ * ##+%!+, -$../.,-$ -$,. $ $$ $., 0 0 1 #! #01, $! $ $ #. 2# $ 2,01 $$ (,..!$ %,. $ $ $... $ $, %&'()'(***, 3!!. $, + $ $...,4$. $ 5# $.... 5, 6 $ $ 5 $ ' $!..,.

Detaylı

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Volume: 3 Issue: 12 Summer 2010

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Volume: 3 Issue: 12 Summer 2010 Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Volume: 3 Issue: 12 Summer 2010 17. YÜZYIL DVAN AR ZÂRÎ, HAYATI, EDEBÎ KL VE RLER 17 TH CENTURY DIVAN POET ZÂRÎ, HIS

Detaylı

Dexter Filkins (2008). The Forever War, New York: Vintage Books. Ahmet Hakan ÖZKAN *

Dexter Filkins (2008). The Forever War, New York: Vintage Books. Ahmet Hakan ÖZKAN * Dexter Filkins (2008). The Forever War, New York: Vintage Books. Ahmet Hakan ÖZKAN * Dexter Filkins tarafından yazılmı olan The Forever War isimli kitap, orijinal dili olan ngilizce versiyonu ile incelenmitir.

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM KASIM HAFTA DERS SAATİ 1 2 2 2 3 2 4 2 1 2 2 2 3 2 4 2 KONU ADI KAZANIMLAR 1. İletişim sürecini oluşturan ögeleri ve iletişimde dilin işlevini belirler. 2. Dil ve kültür arasındaki ilişkiyi 1.

Detaylı

Aratırma Koordinatörü: Prof. Dr. Faruk en. Hazırlayanlar: Gülay Kızılocak Cem entürk Dr. Martina Sauer

Aratırma Koordinatörü: Prof. Dr. Faruk en. Hazırlayanlar: Gülay Kızılocak Cem entürk Dr. Martina Sauer Download von www.bteu.de / Avrupali Türk Isadamlari Birligi Hannover / TAM Vakfi Yayinlari!" #"# Aratırma Koordinatörü: Prof. Dr. Faruk en Hazırlayanlar: Gülay Kızılocak Cem entürk Dr. Martina Sauer Bu

Detaylı

TÜLN OTBÇER. Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır.

TÜLN OTBÇER. Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır. TÜLN OTBÇER Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır. Ankara Hacettepe Üniversitesi Mayıs, 2004 ! - " $ - "%%&%$ - "%' $ - "(%' $ - "( ) (* $+,( $ - ") (',( $ - "- %./$ 0 1*&/1(2, %("%. 3/1(4""3%(/1-( /32 $$

Detaylı

Müşterek Şiirler Divanı

Müşterek Şiirler Divanı Müşterek Şiirler Divanı Yazar İ. Hakkı Aksoyak ISBN: 978-605-9247-54-2 1. Baskı Nisan, 2017 / Ankara 1000 Adet Yayınları Yayın No: 228 Web: grafikeryayin.com Kapak ve Sayfa Tasarımı Baskı ve Cilt Grafik-Ofset

Detaylı

Sanayi ve Ticaret Bakanlıından: Sanayi Mallarının Satı Sonrası Hizmetleri Hakkında Yönetmelik Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliin amacı, ekli listede yer

Sanayi ve Ticaret Bakanlıından: Sanayi Mallarının Satı Sonrası Hizmetleri Hakkında Yönetmelik Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliin amacı, ekli listede yer Sanayi ve Ticaret Bakanlıından: Sanayi Mallarının Satı Sonrası Hizmetleri Hakkında Yönetmelik Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliin amacı, ekli listede yer alan malların kullanım ömürleri ile satı sonrası montaj,

Detaylı

: 1490/ 905.1 1514/ 920.2. [ 998] 1590

: 1490/ 905.1 1514/ 920.2. [ 998] 1590 ....... 1501. -... : 1490/ 905.1.. 1514/ 920.2.. 984 ] 1577 1555/ 961.3. 24 [.4. [ 998] 1590 : : -..... : 30 - 174-1391.(Genç.Karaca:1992:82). 71..(1002 25).. :..1..2..3..4..5..6.( ).7..8..9.10..11.. -.

Detaylı

Eitim-Öretim Yılında SDÜ Burdur Eitim Cansevil TEB

Eitim-Öretim Yılında SDÜ Burdur Eitim Cansevil TEB 2005-2006 Eitim-Öretim Yılında SDÜ Burdur Eitim Cansevil TEB 2005-2006 ETM-ÖRETM YILINDA SDÜ BURDUR ETM FAKÜLTES GSE BÖLÜMÜ MÜZK ETM ABD DA OKUMAKTA OLAN 2, 3 VE 4. SINIFLARIN DEVAMLILIK ZLEYEN DERSLERDE

Detaylı

11.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

11.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI YENİLEŞME DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI TANZİMAT DÖNEMİ EDEBİYATININ OLUŞUMU KAZANIMLAR.Osmanlı Devleti ni güçlü kılan sosyal, siyasi düzenin bozulma nedenlerini.batı düşüncesine,

Detaylı

,$( -./(,$( 0$0$ 1 2 134(,$(

,$( -./(,$( 0$0$ 1 2 134(,$( !"#$ %& '()*' ' + -./( 0$0$ 1 2 134( 5(/ 4 2 " $#56L = {a n b n c n : n 0}222 #.(.)", #22(# 7# 2", #6,489: 7", #24$62.. ' # #2(; 7 #", #2, #2.24$;7" $.7 2# < #44 )" -2 # 22)#( #4# 7 #7= 8"- 2 " >"",.'#

Detaylı

XIX. YÜZYILIN SONLARINDA KIREHR SANCAI NIN DEMOGRAFK YAPISI DEMOGRAPHIC SITUATION OF KIREHR AT THE END OF XIX CENTURY

XIX. YÜZYILIN SONLARINDA KIREHR SANCAI NIN DEMOGRAFK YAPISI DEMOGRAPHIC SITUATION OF KIREHR AT THE END OF XIX CENTURY GAZ ÜNVERSTES KIREHR ETM FAKÜLTES Cilt 7, Sayı 1, (2006), 21-33 21 XIX. YÜZYILIN SONLARINDA KIREHR SANCAI NIN DEMOGRAFK YAPISI Nejla GÜNAY Gazi Üniversitesi, Ankara/TÜRKYE Geli Tarihi: 28.11.2005 Yayına

Detaylı

FEN BLGS, SOSYAL BLGLER VE SINIF ÖRETMENL ÖRENCLERNN BLGSAYAR DERSNE YÖNELK TUTUMLARI

FEN BLGS, SOSYAL BLGLER VE SINIF ÖRETMENL ÖRENCLERNN BLGSAYAR DERSNE YÖNELK TUTUMLARI Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 8, Sayı 1, (2007), 115-122 115 FEN BLGS, SOSYAL BLGLER VE SINIF ÖRETMENL ÖRENCLERNN BLGSAYAR DERSNE YÖNELK TUTUMLARI Hayati ÇAVU Yüzüncü

Detaylı

Çevrimiçi Tematik Türkoloji Dergisi Online Thematic Journal of Turkic Studies. Celal Bayar dan İsmail Efe ye Bir Mektup

Çevrimiçi Tematik Türkoloji Dergisi Online Thematic Journal of Turkic Studies. Celal Bayar dan İsmail Efe ye Bir Mektup ACTA TURCICA Çevrimiçi Tematik Türkoloji Dergisi Online Thematic Journal of Turkic Studies www.actaturcica.com Yıl VI, Sayı 2, Temmuz 2014 Kültürümüzde Efe, Editörler: Emine Gürsoy Naskali, Hilal Oytun

Detaylı

Divan Edebiyatının Önemli Şair ve Yazarları. HOCA DEHHANİ: 13. yüzyılda yaşamıştır. Din dışı konularda şiir yazan ilk divan şairidir. Divanı vardır.

Divan Edebiyatının Önemli Şair ve Yazarları. HOCA DEHHANİ: 13. yüzyılda yaşamıştır. Din dışı konularda şiir yazan ilk divan şairidir. Divanı vardır. Edebiyatı Sanatçıları Edebiyatının Önemli Şair ve Yazarları HOCA DEHHANİ: 13. yüzyılda yaşamıştır. Din dışı konularda şiir yazan ilk divan şairidir. ı vardır. MEVLANA: XIII.yüzyılda yaşamıştır. Birkaç

Detaylı

AKÇA, Hakan (2012). Ankara li Aızları (nceleme, Metinler, Dizin), Ankara: Türk Kültürünü Aratırma Enstitüsü Yayınları, XXII+672 s.

AKÇA, Hakan (2012). Ankara li Aızları (nceleme, Metinler, Dizin), Ankara: Türk Kültürünü Aratırma Enstitüsü Yayınları, XXII+672 s. AKÇA, Hakan (2012). Ankara li Aızları (nceleme, Metinler, Dizin), Ankara: Türk Kültürünü Aratırma Enstitüsü Yayınları, XXII+672 s. Bahadır GÜNE * Aynı kökten geldii üst sistem durumundaki bir standart

Detaylı

03. En Muhtemel Sayı (EMS) Yöntemi (5 li EMS) 03.01. EMS Yönteminde Dilüsyon Kavramı

03. En Muhtemel Sayı (EMS) Yöntemi (5 li EMS) 03.01. EMS Yönteminde Dilüsyon Kavramı 03. En Muhtemel Sayı (EMS) Yöntemi (5 li EMS) En muhtemel sayı yöntemi, tüp dilüsyon yönteminin gelitirilmi eklidir. Bu yöntemde, materyalden FTS ile standart 1 : 9 oranında dilüsyon yapılır. Dilüsyonlardan

Detaylı

ÜNVERSTE ÖRENCLERNN STKLÂL MARI ALGISI UNIVERSITY STUDENTS PERCEPTION OF THE TURKISH NATIONAL ANTHEM

ÜNVERSTE ÖRENCLERNN STKLÂL MARI ALGISI UNIVERSITY STUDENTS PERCEPTION OF THE TURKISH NATIONAL ANTHEM Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 5 Sayı: 20 Volume: 5 Issue: 20 Kı 2012 Winter 2012 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 ÜNVERSTE ÖRENCLERNN

Detaylı

Zeus tarafından yazıldı. Çarşamba, 11 Mart :05 - Son Güncelleme Perşembe, 27 Mayıs :12

Zeus tarafından yazıldı. Çarşamba, 11 Mart :05 - Son Güncelleme Perşembe, 27 Mayıs :12 Fecr-i Âti edebi topluluğundan sonra 1928 yılında Yaşar Nabi Nayır, Sabri Esat Siyavuşgil, Muammer Lütfi Bahşi, Kenan Hulusi Koray, Ziya Osman Saba, Vasfi Mahir Kocatürk, Cevdet Kudret Solok gibi biri

Detaylı

AMER KA B RLE K DEVLETLER SAYI TAYI

AMER KA B RLE K DEVLETLER SAYI TAYI AMERKA BRLEK DEVLETLER SAYITAYI Yazan: Dawid M. WALKER Çeviren: Müslüm PARLAK Amerika Birleik Devletleri Sayıtayı, Birleik Devlet yönetiminin yasama bölümü içerisinde yer alan baımsız bir kurumdur. Genellikle

Detaylı

YOZGAT SORGUN CAFERLİ KÖYÜ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ ÜYE LİSTESİ

YOZGAT SORGUN CAFERLİ KÖYÜ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ ÜYE LİSTESİ YOZGAT SORGUN CAFERLİ KÖYÜ SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ ÜYE LİSTESİ S.No Adı Soyadı Kan Baba Adı T.C. No GSM No Tel No 1 Osman AK 05368917287 2 Seyit Ahmet AK 05363272736 3 Aytekin AK 05052032022

Detaylı

TURSUN BEY TARİH-İ EBU L FETH SULTAN MEHMET HAN

TURSUN BEY TARİH-İ EBU L FETH SULTAN MEHMET HAN 30 TURSUN BEY TARİH-İ EBU L FETH SULTAN MEHMET HAN Ceylan OKTAY Muş Alparslan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü, III. Sınıf, I. Öğretim Öğrencisi. 1. Hayatı Giriş XV. asırda Osmanlı tarihçisidir.

Detaylı

DEPREM FELAKET SONRASINDA ÇIKARILAN KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELER VE SAYI TAY DENET M DI INDA KALAN KAMU FONLARI M. Hakan ÖZBARAN Sayı tay Denetçisi

DEPREM FELAKET SONRASINDA ÇIKARILAN KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELER VE SAYI TAY DENET M DI INDA KALAN KAMU FONLARI M. Hakan ÖZBARAN Sayı tay Denetçisi Sayıtay Dergisi Sayı : 41 DEPREM FELAKET SONRASINDA ÇIKARILAN KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELER VE SAYITAY DENETM DIINDA KALAN KAMU FONLARI M. Hakan ÖZBARAN Sayıtay Denetçisi GR 17.8.1999 tarihinde Marmara Bölgesi

Detaylı

www.kpss.info NOT: BU SORULAR VE CEVAPLARI SINAVA GRENLER TARAFINDAN TESPT EDLENLLERDR. EKSKKLKLER VE FARKLILIKLAR OLABLR.

www.kpss.info NOT: BU SORULAR VE CEVAPLARI SINAVA GRENLER TARAFINDAN TESPT EDLENLLERDR. EKSKKLKLER VE FARKLILIKLAR OLABLR. www.kpss.info NOT: BU SORULAR VE CEVAPLARI SINAVA GRENLER TARAFINDAN TESPT EDLENLLERDR. EKSKKLKLER VE FARKLILIKLAR OLABLR. ANAYASA 1. Aaıdakilerden hangisi G-8 daimi üyelerinden deildir? a) Almanya b)

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Sezai SEVİM YAYIN LİSTESİ

Yrd. Doç. Dr. Sezai SEVİM YAYIN LİSTESİ Yrd. Doç. Dr. Sezai SEVİM YAYIN LİSTESİ KİTAP - Osmanlı Kuruluş Dönemi Bursa Vakfiyeleri, Yayına Hazırlayanlar, Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim- Dr. Hasan Basri Öcalan, Osmangazi Belediyesi Yayınları, İstanbul

Detaylı

AB Uyum Sürecinde Türkiye nin Rekabet Gücü lerleme Raporu Üzerine Tespitler

AB Uyum Sürecinde Türkiye nin Rekabet Gücü lerleme Raporu Üzerine Tespitler AB Uyum Sürecinde Türkiye nin Rekabet Gücü lerleme Raporu Üzerine Tespitler Avrupa Komisyonu tarafından Türkiye hakkında hazırlanan lerleme Raporu, Türkiye ile müzakerelerin balaması yönünde olumlu bir

Detaylı

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ Youtube Kanalı: tariheglencesi

YÜKSELME DEVRİ. KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ  Youtube Kanalı: tariheglencesi YÜKSELME DEVRİ KPSS YE HAZIRLIK ARİF ÖZBEYLİ www.tariheglencesi.com Youtube Kanalı: tariheglencesi 05.08.2017 II.Selim (1566-1574) Tahta Geçme Yaşı: 42.3 Saltanat Süresi:8.3 Saltanat Sonundaki Yaşı:50.7

Detaylı

a b e f g h i SHOG NED R?

a b e f g h i SHOG NED R? 9 8 7 6 5 4 3 2 1 a b c d e f g h i SHOG NEDR? SHOG, Japonya da yaklaık 20 milyon kiinin oynadıı bir oyundur. Hedefleri, karı tarafın ah ını tuzaa düürmek olan iki oyuncu arasında oynanan bir zihinsel

Detaylı

K TAP TANITIMI. Döndü DÜ ÜNMEZ *

K TAP TANITIMI. Döndü DÜ ÜNMEZ * TARHNPENDE ULUSLARARASITARHveSOSYALARATIRMALARDERGS Yl:2010,Say:3 Sayfa:313317 THEPURSUITOFHISTORY INTERNATIONALPERIODICALFORHISTORYANDSOCIALRESEARCH Year:2010,Issue:3 Page:313317 KTAPTANITIMI OyaDALAR,War,EpidemicsandMedicineintheLateOttomanEmpire(19121918),

Detaylı

ARZU ATİK, Yard. Doç. Dr.

ARZU ATİK, Yard. Doç. Dr. ARZU ATİK, Yard. Doç. Dr. arzuuatik@gmail.com EĞİTİM Doktora 2003-2009: Marmara Üniversitesi, Eski Türk Edebiyatı Anabilim Dalı, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Tez konusu:

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. II. (Link olarak verilecektir.)

ÖZGEÇMİŞ. II. (Link olarak verilecektir.) ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı (Unvanı) İsrafil BABACAN (Doç.Dr.) Doktora: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2008. E-posta: (kurum/özel) ibabacan@ybu.edu.tr; ibabacan76@gmail.com Web sayfası Santral No:

Detaylı

SELANİK HORTACI CAMİSİ

SELANİK HORTACI CAMİSİ SELANİK HORTACI CAMİSİ BAKİ SARISAKAL SELANİK HORTACI CAMİSİ Portakapı Mahallesinde günümüzde Egnatia Caddesinin üzerinde Erken dördüncü yüzyılda inşa edilmiştir. İlk başta bir pagan tapınak ya da türbe

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 11. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 11. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY EKİM HAFTA DERS SAATİ KONU ADI YENİLEŞME DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI EDEBİYATININ OLUŞUMU ÖĞRETİCİ METİNLER 2 KAZANIMLAR 1. Osmanlı Devleti ni güçlü kılan sosyal, siyasi düzenin bozulma nedenlerini belirler.

Detaylı

BÜLTEN Tarih: 02.06.2008

BÜLTEN Tarih: 02.06.2008 Kültür Mah. 1375 Sk. No:25 Cumhuruiyet hanı K:5 35210 Alsancak - zmir-turkey Tel : + 90 232 464 16 16.. Fax: + 90 232 421 71 92. e-mail : info@psdisticaret.com..tr BÜLTEN Tarih: 02.06.2008 SAYI :2008-046

Detaylı

Bünyamin ÇALAYAN* Hasan Hüseyin DEMR** Hazret-i Peygamber in (S.A.V.) doumu bata olmak üzere

Bünyamin ÇALAYAN* Hasan Hüseyin DEMR** Hazret-i Peygamber in (S.A.V.) doumu bata olmak üzere LUL, Faik; DZDAR, slam (2002). Arnavutça Mevlitler (Mevludet Në Gjuhën Shqipe), kodra-arnavutluk (Shkodër): Camaj-Pipa Yayınevi, 712 s. ISBN 99927-41-75-9 Bünyamin ÇALAYAN* Hasan Hüseyin DEMR** Hazret-i

Detaylı

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Volume: 3 Issue: 13 Year: 2010 WOMAN STUDIES (Special Issue)

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Volume: 3 Issue: 13 Year: 2010 WOMAN STUDIES (Special Issue) Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Volume: 3 Issue: 13 Year: 2010 WOMAN STUDIES (Special Issue) KLÂSK TÜRK EDEBYATINDA KADINA BAKIIN FARKLI BR ÖRNE: KISSA-

Detaylı

KIRIM HANLIININ KURULUU VE TÜRK-RUS LKLERNDEK YER (1441 1783)

KIRIM HANLIININ KURULUU VE TÜRK-RUS LKLERNDEK YER (1441 1783) KIRIM HANLIININ KURULUU VE TÜRK-RUS LKLERNDEK YER (1441 1783) Doç. Dr. M. Metin HÜLAGÜ * I. Kırımın lk Sakinleri Karadeniz in kuzeyinde tarih boyunca, jeopolitik önemini korumu olan Kırım ın bilinen en

Detaylı

ATATÜRK ÜN TÜRK OCAKLARI NI ZYARETLER ve YAPTII KONUMALAR

ATATÜRK ÜN TÜRK OCAKLARI NI ZYARETLER ve YAPTII KONUMALAR ATATÜRK ÜN TÜRK OCAKLARI NI ZYARETLER ve YAPTII KONUMALAR DR. Eren AKÇÇEK - Dr. Mehmet KARAYAMAN I Yazıma Adresi: Ege Üniversitesi, Atatürk lkeleri ve nkılap Tarihi Aratırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüü

Detaylı

MUSK MUALLM MEKTEBNDEN GÜNÜMÜZE MÜZK ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARINDAK YAYLI ÇALGI ÖRETMNE LKN SINAMA-ÖLÇME-DEERLENDRME DURUMLARININ NCELENMES

MUSK MUALLM MEKTEBNDEN GÜNÜMÜZE MÜZK ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARINDAK YAYLI ÇALGI ÖRETMNE LKN SINAMA-ÖLÇME-DEERLENDRME DURUMLARININ NCELENMES MUSK MUALLM MEKTEBNDEN GÜNÜMÜZE MÜZK ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARINDAK YAYLI ÇALGI ÖRETMNE LKN SINAMA-ÖLÇME-DEERLENDRME DURUMLARININ NCELENMES 1. GR Yrd.Doç.Dr.Cansevil TEB *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden

Detaylı

Tragedyacılara ve diğer taklitçi şairlere anlatmayacağını bildiğim için bunu sana anlatabilirim. Bence bu tür şiirlerin hepsi, dinleyenlerin akıl

Tragedyacılara ve diğer taklitçi şairlere anlatmayacağını bildiğim için bunu sana anlatabilirim. Bence bu tür şiirlerin hepsi, dinleyenlerin akıl Platon'un Devleti-2 Platon, adil devlet düzenine ve politikaya dair görüşlerine Devlet adlı eserinde yer vermiştir 01.08.2016 / 15:01 Devlet te yer alan tartışmalar sürerken, Sokrates varoluştan varolmayışa

Detaylı

S R K Ü L E R : 2007 / 5 4

S R K Ü L E R : 2007 / 5 4 17.07.2007 S R K Ü L E R : 2007 / 5 4! "#$ % &'# ( $ ) * "#$ )#+( "#$')'#),-. )-). ) /'# (! % % % $ + & %("- (. +'-. ) -). ) )( #$! &-++)$#(, * 0. ) % )(-). + -+ ) -+, *&%.- &- -). +, ")(!$ +,! & 122"

Detaylı

GADİR ESİNTİLERİ -9- Şiir: İsmail Bendiderya

GADİR ESİNTİLERİ -9- Şiir: İsmail Bendiderya GADİR ESİNTİLERİ -9- Şiir: İsmail Bendiderya GADİR ESİNTİLERİ (9) Şiir: İsmail Bendiderya Edit: Kadri Çelik - Şaduman Eroğlu Son Okur: Murtaza Turabi Hazırlayan: D.E.K. Kültürel Yardımcılık, Tercüme Bürosu

Detaylı

DİPNOTLAR. [1] "İlmi Heyet", Hakimiyeti Milliye, 25.04.1924.

DİPNOTLAR. [1] İlmi Heyet, Hakimiyeti Milliye, 25.04.1924. DİPNOTLAR [1] "İlmi Heyet", Hakimiyeti Milliye, 25.04.1924. [2] Rapor hakkında ayrıntılı bilgi için bkz: John Dewey, Türkiye Maarifi Hakkında Rapor, Maarif Vekaleti Yayını, İstanbul, 1939. [3] Şükrü Saraçoğlu,

Detaylı

stanbul, 11 Ekim 2004 2004/1021

stanbul, 11 Ekim 2004 2004/1021 TÜRKYE SERMAYE PYASASI ARACI KURULULARI BRL Büyükdere Cad.No:173 I. Levent Plaza A-Blok Kat:4 34394 I. Levent-stanbul Tel : (212) 280 85 67 Faks : (212) 280 85 89 www.tspakb.org.tr stanbul, 11 Ekim 2004

Detaylı

İslâmî Türk Edebiyatı Sempozyumu

İslâmî Türk Edebiyatı Sempozyumu İslâmî Türk Edebiyatı Sempozyumu Arap ve Türk Edebiyatında Dinî Edebiyatın Müşterekleri Prof. Dr. Mehmet Akkuş 1 Hiç şüphe yok ki İslâm, Türk milletinin hayatında büyük ve köklü değişiklikler meydana getirmiştir.

Detaylı

3-4 - 5 MAYIS 2016 LİSE TANITIM GÜNLERİ GENEL GÖSTERİ TAKVİMİ

3-4 - 5 MAYIS 2016 LİSE TANITIM GÜNLERİ GENEL GÖSTERİ TAKVİMİ 3-4 - 5 MAYIS 2016 LİSE TANITIM GÜNLERİ GENEL GÖSTERİ TAKVİMİ Tarih/ Saat 09:30 10:00 11:30 13.30 14:30 3 Mayıs Salı Osman Altuntaş Ortaokulu Faruk Öztürk Hikmet YILDIRIM (Müzik Etkinliği) Trabzon Anadolu

Detaylı

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir Türkiye de Bölgesel Kalkınmanın Aracı Olarak Kalkınma Ajansları: zmir Kalkınma Ajansı Örnei Ergüder Can zmir Kalkınma Ajansı Giri: Türkiye de dier ülkeler gibi bölgelerarası hatta bölgeler içinde kalkınma

Detaylı

Çin Konferansı Panel Bölümü Notları

Çin Konferansı Panel Bölümü Notları Çin Konferansı Panel Bölümü Notları Çin Konferansı kapsamında düzenlenen Çin ve Türkiye: Yatırımda ve Dı Ticarette Sorunlar, Fırsatlar, birlikleri konulu Panel, Çin ile ilikileri olan irketlerin temsilcilerini

Detaylı

Pozisyon Kontrol Sistemi Üzerine Karakteristik Yapı Çalı ması: STANBUL - 2010

Pozisyon Kontrol Sistemi Üzerine Karakteristik Yapı Çalı ması: STANBUL - 2010 Pozisyon Kontrol Sistemi Üzerine Karakteristik Yapı Çalıması: Set Üzerinde Kullanılacak Ekipman: 1 Motor sürücü ve çıkı potansiyometresi, 1 Ayarlama amplifikatörü, 1 Türevsel amplifikatör, 1 Toplama amplifikatörü,

Detaylı

SRKÜLER NO: POZ - 2006 / 43 ST, 18. 08. 2006. Yıllık alı ve satıların formlar ile bildirilmesi hakkında tebli yayımlandı.

SRKÜLER NO: POZ - 2006 / 43 ST, 18. 08. 2006. Yıllık alı ve satıların formlar ile bildirilmesi hakkında tebli yayımlandı. SRKÜLER NO: POZ - 2006 / 43 ST, 18. 08. 2006 çindekiler: Yıllık alı ve satıların formlar ile bildirilmesi hakkında tebli yayımlandı. YILLIK ALI VE SATILARIN FORMLAR LE BLDRLMES HAKKINDA TEBL YAYIMLANDI

Detaylı

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar

Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Deniz Esemenli ile Üsküdar Turu 27 Ekim 2013, Pazar Tur Danışmanımız: Doç. Dr. Deniz Esemenli, Sanat Tarihçisi Buluşma Noktası: Üsküdar Meydanı, III. Ahmet Çeşmesi önü Tur başlama saati: 09.00 Gezimizin

Detaylı

!!"#! $#$%& '(& )*$+,( -. )/0 1-2 *. / *. /0 3 )56 7

!!#! $#$%& '(& )*$+,( -. )/0 1-2 *. / *. /0 3 )56 7 &' -. )/0 1-2 *. /0 3 4 1-2 *. /0 3 )56 7!"#$ % Önemli Not: bu rapor, Sermaye Piyasası Kurulu Teblii VII-128.1 Pay Teblii nin 2.maddesine istinaden Yatırım Menkul Deerler A.. ( Yatırım ) Kurumsal Finansman

Detaylı

1-MERKEZ TEŞKİLATI. A- Hükümdar B- Saray

1-MERKEZ TEŞKİLATI. A- Hükümdar B- Saray 1-MERKEZ TEŞKİLATI A- Hükümdar B- Saray MERKEZ TEŞKİLATI Önceki Türk ve Türk-İslam devletlerinden farklı olarak Osmanlı Devleti nde daha merkezi bir yönetim oluşturulmuştu.hükümet, ordu ve eyaletler doğrudan

Detaylı

Durum böyle olmakla birlikte, özet çeviri metninin okuyucuların gerçekten yararlanabilecekleri i levsel bir doküman oldu u ku kusuzdur.

Durum böyle olmakla birlikte, özet çeviri metninin okuyucuların gerçekten yararlanabilecekleri i levsel bir doküman oldu u ku kusuzdur. AVUSTRALYA NIN YEN GÜNEY GALLER EYALET SAYITAYI PERFORMANS DENETM RAPORU Yıllık Raporlardan Hareketle Performansın Deerlendirilmesi: Sekiz Kuruluun Yıllık Raporlarının ncelenmesi (Özet Çeviri) Sacit Yörüker

Detaylı