XIX. YÜZYILIN SONLARINDA KIREHR SANCAI NIN DEMOGRAFK YAPISI DEMOGRAPHIC SITUATION OF KIREHR AT THE END OF XIX CENTURY

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "XIX. YÜZYILIN SONLARINDA KIREHR SANCAI NIN DEMOGRAFK YAPISI DEMOGRAPHIC SITUATION OF KIREHR AT THE END OF XIX CENTURY"

Transkript

1 GAZ ÜNVERSTES KIREHR ETM FAKÜLTES Cilt 7, Sayı 1, (2006), XIX. YÜZYILIN SONLARINDA KIREHR SANCAI NIN DEMOGRAFK YAPISI Nejla GÜNAY Gazi Üniversitesi, Ankara/TÜRKYE Geli Tarihi: Yayına Kabul Tarihi: ÖZET Bu makalede günümüzde vilayet olan Kırehir in Osmanlı Devleti dönemindeki konumu üzerinde durulmutur. Çalımada Kırehir in XIX. Yüzyıl sonlarındaki idari durumu belirtilerek demografik yapısı çeitli kaynaklara dayanılarak ortaya konmutur. Anahtar Kelimeler: Kırehir, Kırehir nüfusu, Osmanlı dönemi Kırehir. DEMOGRAPHIC SITUATION OF KIREHR AT THE END OF XIX CENTURY ABSTRACT In this study it was studied that administrative of Kırehir in the period of the Ottoman Empire.It was investigated that administrative of Kırehir in the XIX. Century also population of Kırehir. Key Words: Kırehir, The population of Kırehir, Kırehir in the Ottoman period.

2 22 XIX. Yüzyılın Sonlarında Kırehir Sancaı nın Demografik... / N. Günay 1. XIX. YÜZYILIN SONLARINDA KIREHR DEMOGRAFK YAPISI SANCAI NIN Kırehir Anadolu Selçuklu Devleti döneminde önemli bir idarî merkez iken Osmanlı idaresinin ilk yıllarında 1485 te Kırehir vilayeti adı altında Rum eyaletine balı bulunuyordu da Kırehir, Rum eyaletinin sancakları arasında yer alan Bozok a balı bir kaza durumundaydı. Muhtemelen bu yıllarda Bozok sancaı merkezi Kırehir di. Aynı tarihte kazada vergi mükellefi ve vergiden muaf olan erkek nüfusu toplam 9222 kii idi. Köylerin sayısı ise 10 du. Buna karılık konar göçerler tarafından tekil edilen 115 adet cemaat ve 27 adet bölük grubu vardı. Bunun yanında pek çou konar göçerler tarafından kullanılan ve sonradan onların yerletikleri yerler haline gelecek olan kılak sayısı 64 konar göçerlerin ziraat yaptıı mezra sayısı 714 tür 1. Kırehir in idari bakımdan bir sancak haline gelmesi 1554 yılında oldu. Bu tarihte Bozok sancaından ayrılan Kırehir müstakil bir sancak haline getirilerek 1 lhan AHN, Kırehir, DA, C-25, s. 484.; Konu ile ilgili olarak Kırehir deki yer isimleri ile airet isimleri arasındaki iliki ve bölgedeki toplam 63 airetin tesbiti ile ilgili olarak Bkz. Ahmet GÜNDÜZ, Türkmen Yurdu Kırehir, Kırehir, 2003 (Basılmamı Çalıma).; Kırehir de bulunan airetler ile ilgili olarak ayrıca Bkz. Ahmet GÜNEN, Anadolu nun Türklemesi sürecinde Türk Soy, Boy, Oymak ve cemaatleri ile Kırehir, stanbul (Burada 52 boy ve airet tesbit edilebilmitir.) Karaman eyaletine balandı te sancaın bata Kırehir olmak üzere Hacıbekta, Süleymanlı, Konur, Günyüzü, Dinek, Keskin ve Çiçekdaı adlarıyla bilinen sekiz nahiyesi vardı de sancaın Kırehir merkez kazasından baka Dinekkeskin, Süleymanlı, Yüzdeciyan ile birlikte Hacıbekta ve Konur kazaları mevcuttu. Buradaki Dinekkeskin kazası, daha önce zikredilen Dinek ve Keskin nahiyesinin birlemesiyle tekil edilmiti. Kırehir 1867 Vilayet Nizamnamesi nden sonra sancak haline getirildi. Sancak Ankara Vilayetine balandı de sancaın Merkez Kırehir ile birlikte Avanos, Keskin ve Mecidiye (Çiçekdaı) adlı dört kazası vardı yılında Kırehir sancaı bu dört kazadan baka Hacıbekta ve Mucur nahiyelerine sahipti 2. Kırehir ve çevresi, Türkler in Anadolu ya geldii erken dönemlerden itibaren youn bir Türk iskanına sahne oldu. Ancak ehrin bu dönemlerdeki nüfusuna dair kesin bir bilgi mevcut deildir. Hacı Bekta Veli Velayetnamesi, XIII.Yüzyılın ortalarından sonra Kırehir emiri Cacaolu Nurettin döneminde ehirde hane halkının olduu belirtir. Bu 2 AHN, a.g.m., s.484. Ayrıca bkz. Yusuf Turan GÜNAYDIN, 1311 (1893) Ankara Vilayet Salnamesinde Kırehir Sancaı, 1. Kırehir Kültür Aratırmaları Bilgi öleni, Kırehir 2004, s.218.

3 GAZ ÜNVERSTES KIREHR ETM FAKÜLTES Cilt 7, Sayı 1, (2006) 23 rakam dönem için abartılı olsa da ehirde önemli oranda nüfus olduuna iaret eder. Osmanlı idaresinin ilk yıllarında, 1485 te ehrin 1000 civarında tamamı Türkler den oluan nüfusu vardı 1. Bu sayı 1544 de yaklaık 5000 e yükselmiti. Toplam nüfusun 550 haneye yakınını konar göçer Yüzdepare ve Hoca Yörükleri ile Esbkean (Atçeken) oymakları tekil etmekteydi. Nüfusun 250 ye yakın hanesi ise muhtemelen Dulkadirli ümerasından Osman Mirza ya mensuptu. Bu durum nüfus artıında daha ziyade dıardan ehre gelip yerlemelerin önemli rol oynadıının iareti olmalıdır. XVII. ve XVIII. Yüzyıllardaki nüfus durumu hakkında herhangi bir bilgi bulunmayan ehrin 1834 te 4000 civarında nüfusu vardı daki nüfus ise 5000 e yaklamıtı. Bunun XVI yüzyıl sonlarındaki durumla paralellik göstermesi aradan geçen 250 yıllık zaman dilimi hesaba katıldıında durgun bir süreci iaret eder. XIX.yüzyıl sonlarında ise ehrin nüfusu 8500 e ulamıtı 3. ehrin XIX.yüzyıl sonlarındaki nüfusunu farklı kaynaklardan tesbit etmek mümkündür. ngilizler in Anadolu genel konsolosu C.W.Wilson un 8 Mart 1882 de gönderdii raporda; Ankara Vilayetinin Kırehir Sancaı (Keskin ve Mecidiye dahil) erkek nüfusunun i Müslüman, 3 AHN, a.g.m., s sı Rum, 279 Ermeni olmak üzere toplam kii olduu ifade edilmiti 4. Tablo 1. ngiliz Verilerine Göre 1882 de Kırehir de (Keskin ve Mecidiye dahil) Nüfusun Dinî Gruplara Göre Daılımı. Gruplar Erkek Müslüman Rum 486 Ermeni 279 Toplam Bu durumda daha salıklı sonuç elde edebilmek için ngiliz verilerini aynı yıllarda yapılmı olan Osmanlı kayıtları ile karılatırmamız gereklidir. Osmanlı Devleti nde ilk nüfus sayımı yılında yapılmısa da bu sayımda yalnızca erkek nüfus sayıldıından dolayı bundan daha gerçekçi ve daha salıklı olan sayım de yapılan ve sonuçları 1893 te Sadrazam Cevat Paa tarafından II. Abdülhamid e sunulanıdır. Bu sayımda Osmanlı halkı Ermeni, Rum, Yahudi, Türk v.s. eklinde ayrı ayrı sayılmıtır. Ayrıca, vilayetler, kazalar hatta nahiyelerdeki nüfus ayrı ayrı gösterilmitir. 6 Kemal Karpat 7 tarafından yayınlanan söz konusu nüfus cetvelinde Kırehir 4 Bilal MR, British Documents on Ottoman Armenians, Volume II, Ankara 1989, S Enver Ziya KARAL, Osmanlı mparatorluu nda lk Nüfus Sayımı 1831, Ankara Nejat GÖYÜNÇ. Türkler ve Ermeniler, Ankara 2005, s KARPAT, Ottoman Population Records And The Census of 1881/ IJMES, S.9 (1978), s.261.

4 24 XIX. Yüzyılın Sonlarında Kırehir Sancaı nın Demografik... / N. Günay Sancaı nın nüfusu hakkındaki bilgiler u ekildedir; Tablo de Osmanlı Devleti Tarafından Yapılan Nüfus Sayımına Göre Kırehir in Nüfus Yapısı. Müslümanlar Rumlar Ermeniler Kadın Erkek Kadın Erkek Kadın Erkek Toplam Kırehir (Merkez kaza) Keskin Çiçekdaı (Mecidiye) Avanos Toplam Hemen hemen aynı yıl yapılan ngiliz ve Osmanlı kayıtları arasında yaklaık olarak 23 bin kiilik bir fark vardır. Bu farkın ngiliz kayıtlarının kiilik bir nüfusa sahip olan Avanos kazasını dahil etmemesinden kaynaklandıı düünülebilir. Bunun yanı sıra ngiliz kayıtlarında sadece erkek nüfus ele alındıı için toplam nüfus tahmin edilen rakamdır. Bu da ngiliz ve Osmanlı kayıtlarının tam olarak örtümemesine sebep olabilir. Yaklaık 7 bin kiilik bir farkın sebebinin bu olabilecei düünülürse ngiliz verilerinin gerçee yakın olduu kabul edilebilir yıllarına ait olan Ankara Vilayet Salnamesinde nüfusa ilikin olarak ayrıntılı bilgiler vardır. Buna göre Kırehir de Müslüman, 1578 gayri müslim olmak üzere kiilik bir nüfus vardır. Bunun dinî ayrıntıları u ekildedir:

5 GAZ ÜNVERSTES KIREHR ETM FAKÜLTES Cilt 7, Sayı 1, (2006) 25 Tablo Tarihli Ankara Vilayeti Salnamesi ne Göre Kırehir ve Kazalarının Nüfusun Dînî Gruplara Göre Daılımı Müslümanlar Gayr-ı Müslimler Toplam Erkek Kadın Erkek Kadın Kırehir Keskin Mecidiye (Çiçekdaı) Avanos Toplam Tarihli Ankara Vilayeti Salnamesi, s Tarihli A.V.S., s Tarihli A.V.S., s Tarihli A.V.S., s.297.

6 26 XIX. Yüzyılın Sonlarında Kırehir Sancaı nın Demografik... / N. Günay yılları arasında Kırehir Sancaının toplam nüfusun 5279 kii artıı görülür ki bu da % 4 lük bir artıtır. Ancak, burada daha önceki sayımda toplam 2172 kii olan gayr-ı müslim nüfusun 1578 e dütüü yani % 27 azaldıı anlaılmaktadır tarihli salnamede etnik yapıya ilikin ayrıntı verilmedii için bunun ne kadarının Ermeni ya da Rum olduunu tespit etme imkanına sahip deiliz yılına ait nüfus sayımları da u ekildedir; Tablo Tarihli Ankara Vilayeti Salnamesi ne Göre Kırehir ve Kazalarının Nüfusunun Dînî ve Etnik Gruplara Göre Daılımı Müslümanlar Ermeniler Rumlar Protestanlar Erkek Kadın Erkek Kadın Erkek Kadın Erkek Kadın Toplam Kırehir Ahi Nahiyesi Keskin Keskin (Köyleri) Mecidiye Mecidiye (Köyleri) Avanos Avanos (Köyleri) Toplam Tarihli A.V.S., s A.V.S., s A.V.S., s A.V.S., s. 298.

7 GAZ ÜNVERSTES KIREHR ETM FAKÜLTES Cilt 7, Sayı 1, (2006) yılları arasındaki Kırehir Sancaı nın nüfusun kii azaldıı görülmektedir ki bu da yaklaık % 10 luk bir orandır. Müslüman nüfus yaklaık olarak % 15 oranında azalırken gayr-ı müslim nüfus % 2 nispetinde artmıtır. Elimizdeki belgelerde arasında Kırehir de nüfusun bu denli azalmasına sebep olabilecek bir salgın hastalık, deprem, ya da baka bir doal afet kaydı yoktur. Bu durum nüfusun dıarıya yapılan göçler nedeni ile azaldıı izlenimini vermektedir. Zira yine Ankara vilayeti dahilinde bulunan Yozgat Sancaı nda aynı yıllarda büyük bir nüfus artıı olduu gözlemlenmektedir 16. Öte yandan ilk defa Protestan nüfusun kayıtlarda yer aldıı görülmektedir ki bu da misyonerlik faaliyetlerinin bir sonucu olmalıdır. Misyonerlerin daha çok Ermenileri hedef kitle olarak belirlemelerinden dolayı Ermenilerden bir kısmının bu mezhebi kabul ettii ihtimali kuvvetlidir. Kırehir Sancaı nın 1890 lı yıllara ait nüfusu Vital Cuinet tarafından, etnik ve dînî yapı göz önüne alınarak u ekilde belirlenmitir 17 : Tablo 5. Vital Cuinet e Göre 1890 lı Yıllarda Kırehir in Nüfusu. Müslümanlar Gregoryen Ermeniler 346 Ortodoks Rumlar Toplam Burada Müslüman ve Ermeni nüfus açısından Osmanlı kayıtları ile çok büyük bir fark gözlenmemekle beraber bilhassa Ortodoks Rumlar ın Osmanlı kayıtlarından iki kat daha fazla olduu görülmektedir ki bu sayı biraz abartılıdır. Bu dönemde Kıptîler in de ehrin etnik ve dinî yapısında yer alması yeni bir hadisedir. Bir önceki sayıma göre ehrin nüfusundaki artıı da dikkate alacak olursak ehrin etnik ve dînî yapısının dıardan alınan göçten dolayı çeitlilik göstermeye baladıı düünülebilir. Bu arada Amerikan 18, ngiliz ve Alman misyonerlerinin Kırehir deki çalımalarının sonuç verdii Protestanlar ın sayısının neredeyse iki kat artmasından dolayı anlaılmaktadır Taha Niyazi KARACA, Ermeni Sorununun Geliim Sürecinde Yozgat ta Türk-Ermeni likileri, Ankara 2005, s Ahmet KOLBAI, Merzifon, Yozgat ve Kayseri Ermeni Olayları, Kayseri 2005, S Osmanlı-Amerikan ilikileri ve Amerikan misyonerlerinin Osmanlı Devleti ndeki faaliyetleri için Bkz. Yavuz GÜLER, Osmanlı Devleti Dönemi Türk-Amerikan likileri ( ), Kırehir Eitim Fak. Der., Haziran 2005, Kırehir, s Bu konu ile ilgili olarak bkz. Uygur KOCABAOLU, Anadolu daki Amerika, Ankara 2000, amil Mutlu, Osmanlı Devleti nde Misyoner okulları, stanbul 2005

8 28 XIX. Yüzyılın Sonlarında Kırehir Sancaı nın Demografik... / N. Günay 1899 yılında yine Ankara vilayeti Salnamesi ne göre nüfus ve dinî daılım u ekildedir: Tablo Tarihli Ankara Vilayeti Salnamesi ne göre Kırehir ve Kazalarının Nüfusunun Dinî ve Etnik Gruplara Göre Daılımı Müslümanlar Ermeniler Rumlar Protestanlar Kıptiler Toplam Erkek Kadın Erkek Kadın Erkek Kadın Erkek Kadın Erkek Kadın Kırehir Ahi Nahiyesi-ç Keskin Merkez Keskin (Köyleri) Mecidiye Mecidiye (Köyleri) Avanos Avanos (Köyleri) Toplam Tarihli A.V.S., s Tarihli A.V.S., s Tarihli A.V.S., s Tarihli A.V.S., s

9 GAZ ÜNVERSTES KIREHR ETM FAKÜLTES Cilt 7, Sayı 1, (2006) 29 Tablo Tarihli Ankara Vilayet Salnamesi ne Göre Kırehir ve Kazalarının Nüfusunun Dînî Gruplara Göre Daılımı Müslümanlar Ermeniler Rumlar Protestanlar Kıptiler Toplam Erkek Kadın Erkek Kadın Erkek Kadın Erkek Kadın Erkek Kadın Kırehir Keskin Keskin (Köyleri) Mecidiye Mecidiye (Köyleri) Avanos Avanos (Köyleri) Toplam Tarihli A.V.S., s Tarihli A.V.S., s Tarihli A.V.S., s Tarihli A.V.S., s.241.

10 30 XIX. Yüzyılın Sonlarında Kırehir Sancaı nın Demografik... / N. Günay 1899 yılından sonra Kırehir de gayr-i müslim nüfusun önemli miktarda arttıı görülmektedir. Nitekim 1902 yılında yapılmı olan sayımda Ermeniler 969 kiiden 1227 ye yükselmilerdir ki burada % 26 lık bir artı söz konusudur. Aynı ekilde Rum nüfusunda 909 kiiden 1294 e yükselerek % 42 arttıı tespit edilmektedir. Gayr-i müslim nüfusun artmasında Kırehir in sakin ve huzurlu ortamı etkili olmutur. Öte yandan Anadolu nun dört bir yanında Ermeni isyanları var iken Kırehir halkı ile burada yaayan Ermeniler arasında ciddi bir problem ortaya çıkmamıtır. Bu 3 yıllık süre içerisinde Protestan nüfusta bir deiiklik yoktur yılları arasında Osmanlı ehirlerindeki nüfusu ele alan ve özellikle Osmanlı arivlerinden yararlanılarak Stanford Show tarafından yapılan çalımada Kırehir in etnik ve dînî yapısı u ekildedir 28 : Tablo 8. Stanford Shaw a Göre Kırehir in Nüfusunun Dînî ve Etnik Daılımı Bu tespite göre 1885 yılında olan nüfus 1914 yılında e yükselmitir. Bu durumda ehrin genel nüfusu % 36 civarında bir artı göstermitir. Gayr-i müslim nüfusun dikkat çeken bir ekilde arttıı görülmektedir. Müslümanların toplam nüfus oranları 1885 te %98.6 iken 1914 yılında %97 ye dümütür. Ortodoks Rumlar ın oranı %0.06 dan %0.5 e yükselmitir. Gregoryan Ermeniler ise 1885 yılında %1-3 iken %2.3 e yükselmitir. Bu nüfus daılımında Müslümanların azaldıı, gayr-i müslimlerin arttıı görülmektedir. Özellikle Gregoryan Ermeniler in daha fazla arttıkları tespit edilmektedir. Amerika Birleik Devletleri Dıileri Bakanlıı tarafından 1918 yılında David Magie ye hazırlatılan rapora göre 29 aynı yıl Kırehir in nüfus yapısı öyledir: Tablo 9. David Magie Tarafından 1918 Yılında Hazırlanan Rapora Göre Kırehir in Nüfus Yapısı Müslümanlar Ermeniler Dier Hristiyanlar Toplam Müslümanlar Ortodoks Rumlar Gregoryen Ermeniler Stanford J. SHaw, Ottoman Population Movements During The Last Years of The Empire Some Preliminary Remarks, Osmanlı Aratırmaları I, The Journal of the Ottoman Studies, stanbul 1980, s Aynı zamanda Osmanlı Devleti nin genel ve dier bölgelerindeki ayrıntılı nüfus için Bkz. Komisyon Ermeniler Sürgün ve Göç, T.T.K. Yay., Ankara 2004, s.33

11 GAZ ÜNVERSTES KIREHR ETM FAKÜLTES Cilt 7, Sayı 1, (2006) 31 Tablo Yılında Dr. brahim smail Tarafından Yapılan Çalımaya Göre Kırehir in Nüfus Yapısı lçeler Müslüman Ermeni Dier Milletler Toplam Erkek Kadın Erkek Kadın Erkek Kadın Erkek Kadın Kırehir Mucur Mecidiye (Çiçekdaı) Avanos Genel Toplam l Geneli Bu rakamlar daha önce bahsettiimiz Osmanlı, Fransız ve ngiliz kaynaklarından çok daha fazladır. Magie nın dier kaynaklara göre bir miktar daha fazla gösterdii Müslüman nüfusa karılık Hıristiyan nüfusu çok abartılı olarak verdii görülmektedir. Zira Cumhuriyet in ilanından hemen sonra vazifeli olarak Kırehir de inceleme ve aratırmalarda bulunan Dr. brahim smail vilayetteki nüfus yapısını u ekilde tespit etmektedir 30 : 30 Sebahattin YAAR, Kırehir ve Geycekli Niyazi SAPMAZ, Ankara, 2003, S.37 den naklen Dr.brahim SMAL 1341 (1925) Türkiye nin Sıhhî çtimaî Corafyası Kırehir Vilayeti T.C. Sıhhiye ve Muavenet i çtimaiye Vekaleti Neriyatından, Kaıtçılık ve Matbaacılık T.A.. stanbul 1341 (1925),s..28. Magie nin çalımasını yaptıı 1918 yılı tehcirden sonra Ermeniler in memleketlerine tekrar döndükleri bir döneme rastlamaktadır. Kırehir kuzey dou batı istikametinde yol üzerinde olduundan memleketlerine gitmek üzere burada Ermeni nüfus olabilecei akla gelse de dier Hıristiyanlar bölümünde kastedilen Rumlar ın sayısı da abartılıdır yılında yapılan tehcir uygulamalarında Kırehir den 747 Ermeni sevk edilmitir yılında Dr. brahim smail vilayette 835 Ermeni nüfus olduunu ifade etmektedir. Bu geri dönü emrinden sonra daha önce Kırehir de yaayan Ermeniler e 31 BOA. Dahiliye Nezareti Emniyet-i Umum Müdürlüü,, 2.b. 68/66, 8.Za.1333 (17 Eylül 1915)

12 32 XIX. Yüzyılın Sonlarında Kırehir Sancaı nın Demografik... / N. Günay tekrar döndükleri eklinde deerlendirilebilir. 88 kiilik farkın da Protestan Ermeniler e tehcir kararının uygulanmamasından 32 dolayı onların zaten Kırehir de kaldıkları eklinde izah edilebilir. Sonuç olarak: Kırehir XIX. yüzyılın sonlarında her geçen yıl nüfusu biraz daha artan bir ehirdir. Sadece 1893 yılında Müslüman nüfusta ciddi bir azalma söz konusu olsa da daha sonraki yıllarda nüfusun önemli miktarda arttıı görülmektedir. Kırehir in demografik yapısında göze çarpan en önemli unsur Müslüman nüfusun % 98,5 oran ile çounluu tekil etmesidir 33. ehirde Müslümanların yanı sıra Rum ve Ermeni halk ta yaamaktadır. Rum ve Ermeni nüfusun önemli bir kısmının Keskin kazasında yaadıı tespit edilmektedir. Kırehir merkezinde Ermeni nüfusun oranı %1.1 olmakla beraber bu oran Rumlar için %0.4 tür. Keskin kazasında Ermeniler nüfusun %1.5 lik kısmını olutururken Rumlar %2.6 lık bir orana sahipti. Bu çalımada vardıımız sonuçlardan biri de Kırehir de misyonerlik çalımalarının youn olarak yapıldıı yönündedir. Bunun en güzel kanıtı ilk kez 1893 yılında yapılan sayımlarda Protestan 32 BOA, Dahiliye Nezareti, ifre Kalemi,.nr. 55/20, 4.L.1333 (15 Austos 1915) 33 Bu hesaplamalar gayr-i müslim nüfusun en kalabalık olduu 1902 Tarihli Ankara Vilayeti Salnamesi ne göre yapılmıtır. nüfusa yer verilmesidir. Keskin de yaayan Protestanların sayısı 1899 yılında yaklaık 2 kat artmıtır yılında Kırehir nüfus yapısı içerisinde 40 kiilik Kıpti nüfusu tespit edebildiimiz dier bir husustur. Cumhuriyet in ilk yıllarında Kırehir de Ermeni nüfusun varlıını koruduu anlaılmaktadır. 2. KAYNAKLAR 1- Ariv Belgeleri Babakanlık Osmanlı Arivi Dahiliye Nezareti, Emniyet-i Umum Müdürlüü, 2. ube, 68/66, 8- Za.1333 (17 Eylül 1915). Babakanlık Osmanlı Arivi Dahiliye Nezareti, ifre Kalemi, 55/20, 4.L.1333 (15 Austos 1915) Tarihli Ankara Vilayeti Salnamesi 1893 Tarihli Ankara Vilayeti Salnamesi 1899 Tarihli Ankara Vilayeti Salnamesi 1902 Tarihli Ankara Vilayeti Salnamesi 2- Telif ve Tetkik Eserler Güler, Y., Osmanlı Devleti Dönemi Türk- Amerikan likileri ( ), Kırehir Eitim Fak. Der., Haziran 2005, Kırehir. Günaydın, Y. T., 1911 (1893) Ankara Vilayeti Salnamesi nde Kırehir Sancaı, 1. Kırehir Kültür

13 GAZ ÜNVERSTES KIREHR ETM FAKÜLTES Cilt 7, Sayı 1, (2006) 33 Aratırmaları Bilgi öleni, Kırehir, Yaar, S., Kırehir ve Geycekli Niyazi Sapmaz, Ankara, Gündüz, A. (2003). Türkmen Yurdu Kırehir, Kırehir (Basılmamı). Günen, A. (1997). Anadolu nun Türklemesi Sürecinde Türk Soy, Boy, Oymak ve Cemaatleri ile Kırehir, stanbul. Göyünç, N. (2005). Türkler ve Ermeniler, Ankara. Karal, E. Z. (1943). Osmanlı mparatorluu nda lk Nüfus Sayımı Karpat, K. H., Ottoman Population Records And The Census of 1881/ IJMES, (1978) Komisyon, 2004, Ermeniler Sürgün ve Göç, T.T.K. Yay. Ankara. Mutlu,. (2005). Osmanlı Devletinde Misyoner Okulları, stanbul. Shaw, S. J., Ottoman Population Movements During The Last Years of The Empire 1885 / 1914: Some Preliminary Remarks Osmanlı Aratırmaları I, The Journal of the Ottoman Studies, stanbul ahin,., Kırehir, DA, C.25, s.484. imir, B. (1989). Britesh Documents On Ottoman Armenians, Volume:II, Ankara.

Yonca Anzerliolu, Karamanlı Ortodoks Türkler, Phoenix Yayınları, Ankara 2003, 376 s.

Yonca Anzerliolu, Karamanlı Ortodoks Türkler, Phoenix Yayınları, Ankara 2003, 376 s. Yonca Anzerliolu, Karamanlı Ortodoks Türkler, Phoenix Yayınları, Ankara 2003, 376 s. Hayrullah KAHYA Ortodoks Hıristiyanların Türkçe konuanlarına Karamanlı; bunların konutukları dile de Karamanlıca denmektedir.

Detaylı

TÜM OTOBÜSÇÜLER VE LETMECLER FEDERASYONU KARAYOLU YOLCU TAIMACILII SEKTÖRÜNÜN TARHSEL GELM

TÜM OTOBÜSÇÜLER VE LETMECLER FEDERASYONU KARAYOLU YOLCU TAIMACILII SEKTÖRÜNÜN TARHSEL GELM TÜM OTOBÜSÇÜLER VE LETMECLER FEDERASYONU KARAYOLU YOLCU TAIMACILII SEKTÖRÜNÜN TARHSEL GELM 1955 ten 1999 a kadar karayolu yolcu taımacılıının ulaım biçimleri içindeki payı Karayolu ile yolcu taımacılıının

Detaylı

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ

İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ İLÂHİYAT FAKÜLTESİ DERGİSİ Çukurova University Journal of Faculty of Divinity Cilt 8 Sayı 2 Temmuz-Aralık 2008 XIX. Yüzyılda Tarsus un Nüfusu Yrd. Doç. Dr. Abdullah POŞ Atıf / - Poş,

Detaylı

TOKAT SANCAĞININ İDARİ DURUMU VE NÜFUS YAPISI ( )

TOKAT SANCAĞININ İDARİ DURUMU VE NÜFUS YAPISI ( ) Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Fırat University Journal of Social Science Cilt: 14, Sayı: 2, Sayfa: 331-359, ELAZIĞ-2004 TOKAT SANCAĞININ İDARİ DURUMU VE NÜFUS YAPISI (1880-1907) The Administrative

Detaylı

KIREHR REHBERLK VE ARATIRMA MERKEZ ÖZEL ETM BÖLÜMÜNDE NCELENEN ÖRENCLERN ÇETL DEKENLERE GÖRE NTELKLER

KIREHR REHBERLK VE ARATIRMA MERKEZ ÖZEL ETM BÖLÜMÜNDE NCELENEN ÖRENCLERN ÇETL DEKENLERE GÖRE NTELKLER GAZ ÜNVERSTES KIREHR ETM FAKÜLTES Cilt 7, Sayı 1, (2006), 175-189 175 KIREHR REHBERLK VE ARATIRMA MERKEZ ÖZEL ETM BÖLÜMÜNDE NCELENEN ÖRENCLERN ÇETL DEKENLERE GÖRE NTELKLER Cengiz AHN Ahi Evran Üniversitesi

Detaylı

21. YÜZYILIN LK ÇEYRENDE TÜRKYE NÜFUSUNDA NE DET? WHAT HAS CHANGED IN THE POPULATION OF TURKEY IN THE FIRST QUARTER OF THE 21 st CENTURY?

21. YÜZYILIN LK ÇEYRENDE TÜRKYE NÜFUSUNDA NE DET? WHAT HAS CHANGED IN THE POPULATION OF TURKEY IN THE FIRST QUARTER OF THE 21 st CENTURY? Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 5 Sayı: 21 Volume: 5 Issue: 21 Bahar 2012 Spring 2012 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 21. YÜZYILIN

Detaylı

XIX. Yüzyılda Tarsus un Nüfusu

XIX. Yüzyılda Tarsus un Nüfusu XIX. Yüzyılda Tarsus un Nüfusu Yrd. Doç. Dr. Abdullah POŞ Atıf / - Poş, A. (2008). XIX. Yüzyılda Tarsus un Nüfusu, Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 8 (2), 99-116. Özet- XIX. yüzyılda Tarsus

Detaylı

ÜNVERSTELERN GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM/ANASANAT DALI BRNC SINIF ÖRENCLERNN KSEL PROFLLER *

ÜNVERSTELERN GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM/ANASANAT DALI BRNC SINIF ÖRENCLERNN KSEL PROFLLER * ÜNVERSTELERN GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM/ANASANAT DALI BRNC SINIF ÖRENCLERNN KSEL PROFLLER * Ara.Gör.Ilgım KILIÇ *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öretmeni Yetitirme Sempozyumu

Detaylı

EL PARMAKLARINA DEERLER VEREREK KOLAY YOLDAN ÇARPMA ÖRETM YÖNTEMYLE ZHN ENGELL ÖRENCLERE ÇARPIM TABLOSU ÖRETM UYGULAMASI

EL PARMAKLARINA DEERLER VEREREK KOLAY YOLDAN ÇARPMA ÖRETM YÖNTEMYLE ZHN ENGELL ÖRENCLERE ÇARPIM TABLOSU ÖRETM UYGULAMASI Bu aratırma 2005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. EL PARMAKLARINA DEERLER VEREREK KOLAY YOLDAN ÇARPMA ÖRETM YÖNTEMYLE ZHN ENGELL ÖRENCLERE

Detaylı

Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu

Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu Sayfa No: 1 Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu Sayfa No: 2 Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi

Detaylı

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir Türkiye de Bölgesel Kalkınmanın Aracı Olarak Kalkınma Ajansları: zmir Kalkınma Ajansı Örnei Ergüder Can zmir Kalkınma Ajansı Giri: Türkiye de dier ülkeler gibi bölgelerarası hatta bölgeler içinde kalkınma

Detaylı

BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM

BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM Dr. Ayhan HELVACI *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik

Detaylı

Bu model ile çalımayı öngören kuruluların (servis ve içerik salayıcılar),.nic.tr sistemi ile uyumlu, XML tabanlı yazılım gelitirmeleri gerekmektedir.

Bu model ile çalımayı öngören kuruluların (servis ve içerik salayıcılar),.nic.tr sistemi ile uyumlu, XML tabanlı yazılım gelitirmeleri gerekmektedir. .tr alan adlarını tescili, 1991 yılından itibaren, Türkiye'yi ilk olarak nternet'e balayan Üniversitemiz bünyesinde devam etmektedir. Bu kapsamda, bugün itibarı ile, toplam yaklaık 70,000 adet.tr uzantılı

Detaylı

XIX. Yüzyılda Harput Sancağının Demografik Yapısı Üzerine Bir Değerlendirme

XIX. Yüzyılda Harput Sancağının Demografik Yapısı Üzerine Bir Değerlendirme TAD, C. 34/ S. 57, 2015, s.199-220 XIX. Yüzyılda Harput Sancağının Demografik Yapısı Üzerine Bir Değerlendirme An Evaluation on the Demographic Structure of the Sanjak of Harput, in the 19th Century Salih

Detaylı

Esrar kullanımı dengeleniyor, gençler arasında gördüü rabetin azaldıına dair belirtiler var

Esrar kullanımı dengeleniyor, gençler arasında gördüü rabetin azaldıına dair belirtiler var YILLIK RAPOR 2007: ÖNEML NOKTALAR AB uyuturucu raporunun ilettii olumlu mesajlar, uyuturucuya balı ölümlerin yüksek düzeyi ve artan kokain kullanımıyla gölgeleniyor (22.11.2007, LZBON AMBARGO 10.00 CET)

Detaylı

e.t.t.e tüketim endeksi

e.t.t.e tüketim endeksi Kartlı alıverie dayalı e.t.t.e tüketim endeksi.sayı Ercan Türkan (ercan.turkan@tcmb.gov.tr) 22 Ocak 09 Özet Aralık 08 itibariyle tüketim endeksi, nominal olarak yıllık bazda yüzde 3,3 oranında artı göstermitir.

Detaylı

OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA ETKS

OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA ETKS Bu aratırma 2005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA

Detaylı

2001 KRZNDEN 2005 E EGE EKONOMS MUSTAFA SÖNMEZ(*)

2001 KRZNDEN 2005 E EGE EKONOMS MUSTAFA SÖNMEZ(*) 2001 KRZNDEN 2005 E EGE EKONOMS MUSTAFA SÖNMEZ(*) Türkiye ekonomisi, 2001 de yaanan büyük ekonomik krizin ardından dört yıl üstüste yaadıı yüksek büyüme hızları ile tüm dünyanın ilgisini çekerken, büyümenin

Detaylı

1946 BELEDYE SEÇMLER VE BU SEÇMLERDE KADIN SEÇMENLERN DURUMU. Kadir EKER ÖZET

1946 BELEDYE SEÇMLER VE BU SEÇMLERDE KADIN SEÇMENLERN DURUMU. Kadir EKER ÖZET 1946 Belediye Seçimleri ve Bu Seçimlerde Kadın Seçmenlerin Kadir EKER 1946 BELEDYE SEÇMLER VE BU SEÇMLERDE KADIN SEÇMENLERN DURUMU Kadir EKER ÖZET Ülkemizde demokratik gelimeler Merutiyetle balamı, Cumhuriyetle

Detaylı

BA ALANLARINDAK AZALMA NEDENLER VE BALICA BACILIK SORUNLARI: TEKRDA MERKEZ LÇE ÖRNE

BA ALANLARINDAK AZALMA NEDENLER VE BALICA BACILIK SORUNLARI: TEKRDA MERKEZ LÇE ÖRNE BA ALANLARINDAK AZALMA NEDENLER VE BALICA BACILIK SORUNLARI: TEKRDA MERKEZ LÇE ÖRNE Elman BAHAR 1 Ahmet KUBA 2 lknur DOAN 1 Özay DENZL 1 Baak GÜZEYCAN 1 1. Trakya Üniversitesi, Tekirda Ziraat Fakültesi,

Detaylı

Türkiye de Ekonomik Aktivite çinde Yabancı Sermaye Payı

Türkiye de Ekonomik Aktivite çinde Yabancı Sermaye Payı TÜRKYE CUMHURYET MERKEZ BANKASI Türkiye de Ekonomik Aktivite çinde Yabancı Sermaye Payı Ercan TÜRKAN Danıman (ercan.turkan@tcmb.gov.tr) 19 Ocak 2005 çindekiler Sayfa No. Giri... 4 I. Kullanılan Metodoloji

Detaylı

üzere 1/2000 veya 1/5000 ölçekte düzenlenen, detaylı bir raporla açıklanan ve raporu ile bir bütün olan plandır. Çevre Düzeni Planı;10) (Deiik -

üzere 1/2000 veya 1/5000 ölçekte düzenlenen, detaylı bir raporla açıklanan ve raporu ile bir bütün olan plandır. Çevre Düzeni Planı;10) (Deiik - üzere 1/2000 veya 1/5000 ölçekte düzenlenen, detaylı bir raporla açıklanan ve raporu ile bir bütün olan plandır. Çevre Düzeni Planı;10) (Deiik - R.G.: 17.3.2001-24345 / m.4) Çevre Düzeni Planı: Konut,

Detaylı

K TAP TANITIMI. Döndü DÜ ÜNMEZ *

K TAP TANITIMI. Döndü DÜ ÜNMEZ * TARHNPENDE ULUSLARARASITARHveSOSYALARATIRMALARDERGS Yl:2010,Say:3 Sayfa:313317 THEPURSUITOFHISTORY INTERNATIONALPERIODICALFORHISTORYANDSOCIALRESEARCH Year:2010,Issue:3 Page:313317 KTAPTANITIMI OyaDALAR,War,EpidemicsandMedicineintheLateOttomanEmpire(19121918),

Detaylı

DEPREM FELAKET SONRASINDA ÇIKARILAN KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELER VE SAYI TAY DENET M DI INDA KALAN KAMU FONLARI M. Hakan ÖZBARAN Sayı tay Denetçisi

DEPREM FELAKET SONRASINDA ÇIKARILAN KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELER VE SAYI TAY DENET M DI INDA KALAN KAMU FONLARI M. Hakan ÖZBARAN Sayı tay Denetçisi Sayıtay Dergisi Sayı : 41 DEPREM FELAKET SONRASINDA ÇIKARILAN KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELER VE SAYITAY DENETM DIINDA KALAN KAMU FONLARI M. Hakan ÖZBARAN Sayıtay Denetçisi GR 17.8.1999 tarihinde Marmara Bölgesi

Detaylı

PROF.DR. ŞABAN KUZGUN. ARMAGANI

PROF.DR. ŞABAN KUZGUN. ARMAGANI o o 7975 FlRAT ÜNiVERSiTESi il HiV T FA.. LTESi D isi PROF.DR. ŞABAN KUZGUN. ARMAGANI SAYI: 5 ELAZIG-2000 OSMANLI DÖNEMiNDE ANTAKYA'NIN NÜFUSU VE DiNI YAPISI (1860-1921) * Adem TUTAR Bugün Hatay vilayetinin

Detaylı

Eitim-Öretim Yılında SDÜ Burdur Eitim Cansevil TEB

Eitim-Öretim Yılında SDÜ Burdur Eitim Cansevil TEB 2005-2006 Eitim-Öretim Yılında SDÜ Burdur Eitim Cansevil TEB 2005-2006 ETM-ÖRETM YILINDA SDÜ BURDUR ETM FAKÜLTES GSE BÖLÜMÜ MÜZK ETM ABD DA OKUMAKTA OLAN 2, 3 VE 4. SINIFLARIN DEVAMLILIK ZLEYEN DERSLERDE

Detaylı

SRKÜLER NO: POZ - 2006 / 42 ST, 08. 08. 2006 YEN KURUMLAR VERGS KANUNU NDA ÖRTÜLÜ SERMAYE

SRKÜLER NO: POZ - 2006 / 42 ST, 08. 08. 2006 YEN KURUMLAR VERGS KANUNU NDA ÖRTÜLÜ SERMAYE SRKÜLER NO: POZ - 2006 / 42 ST, 08. 08. 2006 çindekiler: Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu nda örtülü sermaye YEN KURUMLAR VERGS KANUNU NDA ÖRTÜLÜ SERMAYE Bilindii üzere, 21.06.2006 tarihli Resmi Gazete de

Detaylı

www.bakka.gov.tr bilgi@bakka.gov.tr

www.bakka.gov.tr bilgi@bakka.gov.tr Bu raporun yayın hakları, elektronik ortamlar dahil tüm görsel malzemenin kullanım hakkı Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı na aittir. www.bakka.gov.tr bilgi@bakka.gov.tr Güney Mahallesi Zonguldak Yolu Caddesi

Detaylı

TOKAT EHRNDE MALA KARI SUÇLAR PROPERTY CRIMES IN TOKAT CITY

TOKAT EHRNDE MALA KARI SUÇLAR PROPERTY CRIMES IN TOKAT CITY TOKAT EHRNDE MALA KARI SUÇLAR PROPERTY CRIMES IN TOKAT CITY Alper UZUN * Alpaslan ALAAOLU** Özet Mala karı ilenen suçlar mekânsal olarak farklı daılı kalıbına sahiptir. Bu çalımanın amacı; 2006 yılında

Detaylı

OSMANLI DAN CUMHURİYET E KASTAMONU NÜFUSU. Yrd.Doç.Dr. Burhan ŞAHİN

OSMANLI DAN CUMHURİYET E KASTAMONU NÜFUSU. Yrd.Doç.Dr. Burhan ŞAHİN AKADEMİK BAKIŞ, SAYI 17 TEMMUZ-AĞUSTOS- EYLÜL, 2009 Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi ISSN:1694-528X, İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Türk Dünyası Kırgız- Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü,

Detaylı

Ergin AYAN (2009). Willermus Tyrensis in Haçlı Kronii (1143-1163), Karadeniz Dergisi Yayınları, Ankara, 160 s, ISBN 978-975-8951-33-8.

Ergin AYAN (2009). Willermus Tyrensis in Haçlı Kronii (1143-1163), Karadeniz Dergisi Yayınları, Ankara, 160 s, ISBN 978-975-8951-33-8. Ergin AYAN (2009). Willermus Tyrensis in Haçlı Kronii (1143-1163), Karadeniz Dergisi Yayınları, Ankara, 160 s, ISBN 978-975-8951-33-8. Abdullah GÜNEYSU Avrupa Hıristiyanlarının, kendilerince kutsal kabul

Detaylı

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi. Güz 2012 Fall 2012

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi. Güz 2012 Fall 2012 Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 5 Sayı: 23 Volume: 5 Issue: 23 Güz 2012 Fall 2012 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 MARDN LNDEN VERLEN

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1995-2008 2008-2014 Profesör Tarih/Yakınçağ Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fak. 2014

ÖZGEÇMİŞ. 1995-2008 2008-2014 Profesör Tarih/Yakınçağ Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fak. 2014 ÖZGEÇMİŞ 1.Adı Soyadı : MUZAFFER TEPEKAYA 2.Doğum Tarihi : 20.10.1962 3.Unvanı : Prof. Dr. / Tarih Bölümü 4. e-mail : muzaffer.tepekaya@cbu.edu.tr Öğrenim Hayatı: Derece Alan Üniversite Lisans Tarih Selçuk

Detaylı

Bu durum, aşağıdakilerden hangisin gösteren bir kanıt olabilir?

Bu durum, aşağıdakilerden hangisin gösteren bir kanıt olabilir? DÜNYA GÜCÜ OSMANLI 1. Anadolu Selçuklu Devleti zamanında ve Osmanlı İmparatorluğu nun Yükselme döneminde Anadolu daki zanaatkarlar lonca denilen zanaat gruplarına ayrılarak yöneticilerini kendileri seçmişlerdir.

Detaylı

AKÇAABAD VAKFIKEBĠR NÜFUS KÜTÜĞÜ - (1835-1845)

AKÇAABAD VAKFIKEBĠR NÜFUS KÜTÜĞÜ - (1835-1845) AKÇAABAD VAKFIKEBĠR NÜFUS KÜTÜĞÜ - (1835-1845) C. Yunus Özkurt Osmanlı döneminde ilk genel nüfus sayımı, II. Mahmud döneminde 1831 (Hicri: 1246) yılında alınan bir karar ile uygulanmaya başlamıştır (bundan

Detaylı

haline gelmitir (Dicigil, 2007: 92). Tüm dünyada olduu gibi Türkiye de de obezite yaygınlıının arttıı bilinmektedir (Tam ve Çakır, 2012: 37).

haline gelmitir (Dicigil, 2007: 92). Tüm dünyada olduu gibi Türkiye de de obezite yaygınlıının arttıı bilinmektedir (Tam ve Çakır, 2012: 37). Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 8 Sayı: 37 Volume: 8 Issue: 37 Nisan 2015 April 2015 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 ÇOCUKLUK ÇAI OBEZTESNN

Detaylı

A. K I S A L T M A L A R

A. K I S A L T M A L A R KKTC Merkez Bankası, 2004 Adres Bedreddin Demirel Caddesi, Lefkoa - KKTC Yazıma Adresi P.K. 857, Lefkoa- KKTC Telefon 0392-228 32 16 (10 Hat) Fax +0392-228 21 31 +0392-228 52 40 Telex 57493 Websitesi http://www.kktcmb.trnc.net

Detaylı

TRABZON VİLAYETİ NİN NÜFUSU ( )

TRABZON VİLAYETİ NİN NÜFUSU ( ) Karadeniz İncelemeleri Dergisi: Yıl 8, Sayı 15, Güz 2013 99 TRABZON VİLAYETİ NİN NÜFUSU (1876-1878) Ahmet KÖKSAL * ÖZ Bu çalışmada, dönemin Trabzon Valisi Sırrı Paşa tarafından Mabeyn-i Hümayun a sunulan

Detaylı

MUSK MUALLM MEKTEBNDEN GÜNÜMÜZE MÜZK ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARINDAK YAYLI ÇALGI ÖRETMNE LKN SINAMA-ÖLÇME-DEERLENDRME DURUMLARININ NCELENMES

MUSK MUALLM MEKTEBNDEN GÜNÜMÜZE MÜZK ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARINDAK YAYLI ÇALGI ÖRETMNE LKN SINAMA-ÖLÇME-DEERLENDRME DURUMLARININ NCELENMES MUSK MUALLM MEKTEBNDEN GÜNÜMÜZE MÜZK ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARINDAK YAYLI ÇALGI ÖRETMNE LKN SINAMA-ÖLÇME-DEERLENDRME DURUMLARININ NCELENMES 1. GR Yrd.Doç.Dr.Cansevil TEB *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden

Detaylı

Araştırma Makalesi-Research Article

Araştırma Makalesi-Research Article Dr. Öğr. Üyesi, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü. Assist. Prof. Dr. Ataturk University, Faculty of Letters, Department of History iskender@atauni.edu.tr https://orcid.org/0000-0002-1909-7477

Detaylı

Sosyo-Ekonomik Gelimilik Aratırması

Sosyo-Ekonomik Gelimilik Aratırması Giri Sosyo-Ekonomik Gelimilik Aratırması Taner Kavasolu Devlet Planlama Tekilatı Kalkınma Planlarımızda, ülke corafyasında ve kesimler arasında dengeli bir gelime salanması hedefi, ülke ekonomisi için

Detaylı

OSMANLI DAN CUMHURYET E MSYONER, ERMEN, TERÖR VE AMERKA DÖRTGENNDE TÜRKYE

OSMANLI DAN CUMHURYET E MSYONER, ERMEN, TERÖR VE AMERKA DÖRTGENNDE TÜRKYE OSMANLI DAN CUMHURYET E MSYONER, ERMEN, TERÖR VE AMERKA DÖRTGENNDE TÜRKYE Doç. Dr. M. Metin HÜLAGÜ * Amerika Birleik Devletleri ile Osmanlı Devleti arasındaki ilikilerin balangıç tarihi 19. asırın ilk

Detaylı

SINIF ÖRETMEN ADAYLARININ NTERNET KULLANIMINA LKN TUTUMLARININ DEERLENDRLMES

SINIF ÖRETMEN ADAYLARININ NTERNET KULLANIMINA LKN TUTUMLARININ DEERLENDRLMES Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 8, Sayı 1, (2007), 209-222 209 SINIF ÖRETMEN ADAYLARININ NTERNET KULLANIMINA LKN TUTUMLARININ DEERLENDRLMES Erturul USTA Ahi Evran Üniversitesi,

Detaylı

BilgiEdinmeHakki.Org Raporu Bilgi Edinme Hakkı Kanunu nun Salık Bakanlıı Tarafından Uygulanmasındaki Yanlılıklar

BilgiEdinmeHakki.Org Raporu Bilgi Edinme Hakkı Kanunu nun Salık Bakanlıı Tarafından Uygulanmasındaki Yanlılıklar BilgiEdinmeHakki.Org Raporu Bilgi Edinme Hakkı Kanunu nun Salık Bakanlıı Tarafından Uygulanmasındaki Yanlılıklar Sürüm 1.0 21 Ekim 2004 Dr. Yaman AKDENIZ * akdeniz@bilgiedinmehakki.org Bilgiedinmehakki.org

Detaylı

OTSTK BR OLGUNUN DUYGULARI ANLAMA VE FADE ETME BECERSNN KAZANDIRILMASINA YÖNELK DÜZENLENEN KISA SÜREL BR E TM PROGRAMININ NCELENMES

OTSTK BR OLGUNUN DUYGULARI ANLAMA VE FADE ETME BECERSNN KAZANDIRILMASINA YÖNELK DÜZENLENEN KISA SÜREL BR E TM PROGRAMININ NCELENMES Bu aratırma 005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. OTSTK BR OLGUNUN DUYGULARI ANLAMA VE FADE ETME BECERSNN KAZANDIRILMASINA YÖNELK DÜZENLENEN

Detaylı

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Volume: 3 Issue: 12 Summer 2010

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Volume: 3 Issue: 12 Summer 2010 Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Volume: 3 Issue: 12 Summer 2010 BURSA KENTNE YÖNELK GÖÇLERN GECEKONDULAMA SÜRECNE ETKLER: ULUDA YAMAÇLARINDAK GECEKONDULAR

Detaylı

- 422 - 1) Komisyon: lköretim 7 Türkçe Örenci Çalıma Kitabı, MEB Yayınları, Ankara,

- 422 - 1) Komisyon: lköretim 7 Türkçe Örenci Çalıma Kitabı, MEB Yayınları, Ankara, Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 4 Sayı: 19 Volume: 4 Issue: 19 Güz 2011 Fall 2011 www.sosyalarastirmalar.com 7. SINIF TÜRKÇE DERS ÖRENC ÇALIMA

Detaylı

TÜRKYE CUMHURYET EMEKL SANDII YOKLAMA NZAMNAMES. BRNC BÖLÜM Yoklama leri. KISIM I Yoklamanın Çeitleri

TÜRKYE CUMHURYET EMEKL SANDII YOKLAMA NZAMNAMES. BRNC BÖLÜM Yoklama leri. KISIM I Yoklamanın Çeitleri Kanun No:4/800 Neri Tarihi:9/6/1953 TÜRKYE CUMHURYET EMEKL SANDII YOKLAMA NZAMNAMES BRNC BÖLÜM Yoklama leri KISIM I Yoklamanın Çeitleri Madde 1- Emekli, adi malul, vazife malullüü, dul ve yetim aylıı ve

Detaylı

ÖRETMEN ADAYLARININ ALGILADIKLARI LETM BECERS DÜZEYLERNN NCELENMES

ÖRETMEN ADAYLARININ ALGILADIKLARI LETM BECERS DÜZEYLERNN NCELENMES Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 8, Sayı 1, (2007), 123-135 123 ÖRETMEN ADAYLARININ ALGILADIKLARI LETM BECERS DÜZEYLERNN NCELENMES Mehmet Arif ÖZERBA Gazi Üniversitesi

Detaylı

BELEDYELERDE NORM KADRO ÇALIMASI ESASLARI

BELEDYELERDE NORM KADRO ÇALIMASI ESASLARI BELEDYELERDE NORM KADRO ÇALIMASI ESASLARI Belediyelerin görevlerini etkin ve verimli bir ekilde yerine getirebilmeleri için ihtiyaç duydukları optimal (ihtiyaçtan ne fazla ne de az) kadronun nicelik ve

Detaylı

OSMANLI DEVLETİ NİN YILINA AİT EĞİTİM İSTATİSTİĞİ

OSMANLI DEVLETİ NİN YILINA AİT EĞİTİM İSTATİSTİĞİ Yakın Dönem Türkiye Araştırmaları Yıl: 2012/2, Cilt:11, Sayı: 22 Sf. 125-167 OSMANLI DEVLETİ NİN 1907-1908 YILINA AİT EĞİTİM İSTATİSTİĞİ Nuri GÜÇTEKİN* Bu çalışmada, Maarif-i Umumiye İstatistik Dairesince

Detaylı

Sayı tay. Haber Bülteni. 3 Çin Sayı tayı Heyetinin. Bu Sayıda. Birinci Daire Üyesi Fevzi Kılıç ın Vefatı. Kasım 2003 Yıl: 7 Sayı: 84

Sayı tay. Haber Bülteni. 3 Çin Sayı tayı Heyetinin. Bu Sayıda. Birinci Daire Üyesi Fevzi Kılıç ın Vefatı. Kasım 2003 Yıl: 7 Sayı: 84 Sayıtay Kasım 2003 Yıl: 7 Sayı: 84 Bu Sayıda 1 Birinci Daire Üyesi Fevzi Kılıç ın Vefatı 2 Çevre Denetimi Atölye Çalıması Birinci Daire Üyesi Fevzi Kılıç ın Vefatı 3 Çin Sayıtayı Heyetinin Kurumumuzu Ziyareti

Detaylı

OSMANLINÜFUSU ( )

OSMANLINÜFUSU ( ) ,' 1" : t.. 1... '.... OSMANLINÜFUSU (1830-1914) DEMOGRAFIK VE SOSYAL ÖZELLIKLERI TARiH VAKFI V Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı y:ı.yınıdır. Valikonağı Cad. Samsun Apt. No. 57 Kat 2 34365 N~anraşı-tsranbul

Detaylı

Türkiye de Hanehalkı

Türkiye de Hanehalkı gücü, gelir, harcama ve yoksulluk açısından Türkiye de Hanehalkı Zaf er Yükseler Er can Tür kan TÜSAD Küresel Ekonomiye Ent egrasyon Sürecinde Büyüme Semineri 21 Mart 2008, Ankara Sunum çerii* I - gücü

Detaylı

Taıt alımlarının ette tüketim endeksi kapsamında izlenmesi hakkında bilgi notu

Taıt alımlarının ette tüketim endeksi kapsamında izlenmesi hakkında bilgi notu Taıt alımlarının ette tüketim endeksi kapsamında izlenmesi hakkında bilgi notu ette tüketim endeksi, ekonomideki tüketim eilimlerini kartla yapılan tüketimi baz alarak incelemektedir. Bu nedenle, endeks

Detaylı

ZLANLI EYÜP PAA NIN TARH KL ÜZERNE BAZI NOTLAR SOME NOTES ON THE HISTORICAL CHARACTERISTICS OF EYUP PASHA

ZLANLI EYÜP PAA NIN TARH KL ÜZERNE BAZI NOTLAR SOME NOTES ON THE HISTORICAL CHARACTERISTICS OF EYUP PASHA Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 5 Sayı: 20 Volume: 5 Issue: 20 Kı 2012 Winter 2012 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 ZLANLI EYÜP PAA

Detaylı

Morgan Stanley Menkul Deerler A Faaliyet Raporu

Morgan Stanley Menkul Deerler A Faaliyet Raporu Morgan Stanley Menkul Deerler A.. 01.01.2017-31.12.2017 Faaliyet Raporu 1 çindekiler I. Genel Bilgiler... 3 II. Yönetim Organı Üyeleri ile Üst Düzey Yöneticilere Salanan Mali Haklar... 5 III. irketin Aratırma

Detaylı

2. Ara tırma Sahasının Konumu ve Co rafi Özellikleri

2. Ara tırma Sahasının Konumu ve Co rafi Özellikleri Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 7 Sayı: 34 Volume: 7 Issue: 34 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 KENTSEL ALANLARA GÖÇ EDEN KIRSAL NÜFUSUN

Detaylı

!" # $%!" ## #! " $ $ # $ %%%! &' % ()! &'

! # $%! ## #!  $ $ # $ %%%! &' % ()! &' !"#$%!" #$ %!" ### $$ %%%!&' ()!&' $% &%'#& $ $()*+"" $%#,(-"./$ &(*(%*#0#"121"314*11"1"/5 %$#%%0#"3% )"$*#%* &"! *#&% '" #*#6)#" $**)%& "( *""+"'", -.'/0"""-".123!+"&,'* 4 5' ' 6 (" 6', &'* "(7 5' " 89+

Detaylı

ETKİNLİKLER/KONFERSANS

ETKİNLİKLER/KONFERSANS ETKİNLİKLER/KONFERSANS Anadolu'nun Vatanlaşmasında Selçukluların Rolü Züriye Oruç 1 Prof. Dr. Salim Koca'nın konuk olduğu Anadolu'nun Vatanlaşmasında Selçukluların Rolü konulu Şehir Konferansı gerçekleştirildi.

Detaylı

TÜLN OTBÇER. Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır.

TÜLN OTBÇER. Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır. TÜLN OTBÇER Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır. Ankara Hacettepe Üniversitesi Mayıs, 2004 ! - " $ - "%%&%$ - "%' $ - "(%' $ - "( ) (* $+,( $ - ") (',( $ - "- %./$ 0 1*&/1(2, %("%. 3/1(4""3%(/1-( /32 $$

Detaylı

AB Uyum Sürecinde Türkiye nin Rekabet Gücü lerleme Raporu Üzerine Tespitler

AB Uyum Sürecinde Türkiye nin Rekabet Gücü lerleme Raporu Üzerine Tespitler AB Uyum Sürecinde Türkiye nin Rekabet Gücü lerleme Raporu Üzerine Tespitler Avrupa Komisyonu tarafından Türkiye hakkında hazırlanan lerleme Raporu, Türkiye ile müzakerelerin balaması yönünde olumlu bir

Detaylı

KARADENĐZ BÖLGESĐ NĐN DEMOGRAFĐK YAPISINA DAĐR BĐR ĐNCELEME. Bölgesi nin, XIX. yüzyıl başından yani Pontusçuluğun kültürel alt

KARADENĐZ BÖLGESĐ NĐN DEMOGRAFĐK YAPISINA DAĐR BĐR ĐNCELEME. Bölgesi nin, XIX. yüzyıl başından yani Pontusçuluğun kültürel alt KARADENĐZ BÖLGESĐ NĐN DEMOGRAFĐK YAPISINA DAĐR BĐR ĐNCELEME ÖZET Mehmet OKUR * Veysel USTA ** Tarafımızdan kaleme alınan bu yazıda Karadeniz Bölgesi nin, XIX. yüzyıl başından yani Pontusçuluğun kültürel

Detaylı

BÜLTEN. KONU: Mükelleflerin zahat (Özelge) Taleplerinin Cevaplandırılmasına Dair Yönetmelik Yayınlanmıtır.

BÜLTEN. KONU: Mükelleflerin zahat (Özelge) Taleplerinin Cevaplandırılmasına Dair Yönetmelik Yayınlanmıtır. Kültür Mah. 1375 Sk. No:25 Cumhuruiyet hanı K:5 35210 Alsancak - zmir-turkey Tel : + 90 232 464 16 16.. Fax: + 90 232 421 71 92. e-mail : info@psdisticaret.com..tr BÜLTEN SAYI :2010-044 Tarih: 31.08.2010

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURYET MERKEZ BANKASI ÜÇ AYLIK BÜLTEN SAYI: 2005-I

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURYET MERKEZ BANKASI ÜÇ AYLIK BÜLTEN SAYI: 2005-I KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURYET MERKEZ BANKASI ÜÇ AYLIK BÜLTEN SAYI: 2005-I A Ç I K L A M A Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Merkez Bankası tarafından hazırlanan Üç Aylık Bülten'de yer alan, bankaların

Detaylı

ÖRENCLERN CLT KANSER RSKLERNN VE GÜNE IINLARINDAN KORUNMAYA YÖNELK UYGULAMALARININ DEERLENDRLMES

ÖRENCLERN CLT KANSER RSKLERNN VE GÜNE IINLARINDAN KORUNMAYA YÖNELK UYGULAMALARININ DEERLENDRLMES Ege Tıp Dergisi 43(2) : 95-99, 2004 ÖRENCLERN CLT KANSER RSKLERNN VE GÜNE IINLARINDAN KORUNMAYA YÖNELK UYGULAMALARININ DEERLENDRLMES EVALUATING THE SKIN CANCER RISKS AND SUN-PROTECTION PRACTICES OF STUDENTS

Detaylı

Cumhuriyet Dönemi Gazete Haber Dili Üzerinde statistiksel Bir Aratırma (Cumhuriyet Gazetesi Örnei)

Cumhuriyet Dönemi Gazete Haber Dili Üzerinde statistiksel Bir Aratırma (Cumhuriyet Gazetesi Örnei) Cumhuriyet Dönemi Gazete Haber Dili Üzerinde statistiksel Bir Aratırma (Cumhuriyet Gazetesi Örnei) A Statistically Research About The News Tongue Of A Newspaper In The Republic Term (The Case of Cumhuriyet

Detaylı

Avrupa da Uyuturucu imdi Her Zamankinden Daha Ucuz

Avrupa da Uyuturucu imdi Her Zamankinden Daha Ucuz 2006 YILLIK RAPORU: UYUTURUCU FYATLARINDA DÜÜ, YAKALAMALARDA ARTI Avrupa da Uyuturucu imdi Her Zamankinden Daha Ucuz (23.11.2006, LZBON) Avrupa Uyuturucu ve Uyuturucu Baımlıı zleme Merkezi (EMCDDA), bugün

Detaylı

BÜLTEN. KONU: Menkul Kıymetlerin Vergilendirilmesi Hk 277 Nolu GVK G.T. Yayınlanmıtır

BÜLTEN. KONU: Menkul Kıymetlerin Vergilendirilmesi Hk 277 Nolu GVK G.T. Yayınlanmıtır Kültür Mah. 1375 Sk. No:25 Cumhuruiyet hanı K:5 35210 Alsancak - zmir-turkey Tel : + 90 232 464 16 16.. Fax: + 90 232 421 71 92. e-mail : info@psdisticaret.com..tr BÜLTEN SAYI :2010-054 Tarih: 27.12.2010

Detaylı

SRKÜLER NO: POZ - 2005 / 62 ST, 20. 07. 2005 SSK EK GENELGES(16/347) YAYIMLANDI

SRKÜLER NO: POZ - 2005 / 62 ST, 20. 07. 2005 SSK EK GENELGES(16/347) YAYIMLANDI SRKÜLER NO: POZ - 2005 / 62 ST, 20. 07. 2005 ÖZET: * SSK ek genelgesi yayımlandı. SSK EK GENELGES(16/347) YAYIMLANDI S.S.K.Bakanlıı Sigorta leri Genel Müdürlüü Sigorta Primleri Daire Bakanlıı nın 04.07.2005

Detaylı

Ayvacık, Bayramiç, Çan, Ezine ve Yenice (Çanakkale li) lçelerinde Köy Adlarının Kaynakları

Ayvacık, Bayramiç, Çan, Ezine ve Yenice (Çanakkale li) lçelerinde Köy Adlarının Kaynakları Ayvacık, Bayramiç,, Ezine ve Yenice (akkale li) lçelerinde Köy Adlarının Kaynakları The Origin of Village Names in the Counties of Ayvacik, Bayramic, Can, Ezine and Yenice (Province of Canakkale) Özet

Detaylı

Tarih Öğretmenliği Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Tarih Öğretmenliği Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : MUZAFFER TEPEKAYA 2. Doğum Tarihi : 20.10.1962. Unvanı : Prof. Dr. / Tarih Bölümü 4. E-mail : muzaffer.tepekaya@cbu.edu.tr Öğrenim Hayatı: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Tarih

Detaylı

EUROFIT TESTLER LE 12-14 YA GRUBU ERKEK ÖRENCLERN FZKSEL UYGUNLUK NORMLARININ ARATIRILMASI (Kastamonu li Örnei)

EUROFIT TESTLER LE 12-14 YA GRUBU ERKEK ÖRENCLERN FZKSEL UYGUNLUK NORMLARININ ARATIRILMASI (Kastamonu li Örnei) Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 7, Sayı 2, (2006), 79-87 79 EUROFIT TESTLER LE 12-14 YA GRUBU ERKEK ÖRENCLERN FZKSEL UYGUNLUK NORMLARININ ARATIRILMASI (Kastamonu li

Detaylı

Karamürsel, Marmara Bölgesinde İzmir Körfezi nin güneyinde Kocaeli iline bağlı bir ilçedir.

Karamürsel, Marmara Bölgesinde İzmir Körfezi nin güneyinde Kocaeli iline bağlı bir ilçedir. XIX. YÜZYILIN İLK YARISINDA KARAMÜRSEL KAZASINDA NÜFUS Zafer ATAR * Muzaffer TEPEKAYA** Karamürsel, Marmara Bölgesinde İzmir Körfezi nin güneyinde Kocaeli iline bağlı bir ilçedir. Karamürsel in yerleşim

Detaylı

XIX. YÜZYILIN İKİNCİ YARISINDA ALÂİYE SANCAĞININ İDARÎ YAPISI VE NÜFUS DURUMU

XIX. YÜZYILIN İKİNCİ YARISINDA ALÂİYE SANCAĞININ İDARÎ YAPISI VE NÜFUS DURUMU XIX. YÜZYILIN İKİNCİ YARISINDA ALÂİYE SANCAĞININ İDARÎ YAPISI VE NÜFUS DURUMU Yrd. Doç. Dr. Selim Hilmi ÖZKAN ÖZ: Osmanlı Devleti, XIX. yüzyıl içerisinde idarî, malî ve ekonomik anlamda birçok yenilik

Detaylı

XVI. YÜZYILDA PRZREN KAZASI PRIZREN IN 16 TH CENTURY

XVI. YÜZYILDA PRZREN KAZASI PRIZREN IN 16 TH CENTURY Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 5 Sayı: 20 Volume: 5 Issue: 20 Kı 2012 Winter 2012 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 XVI. YÜZYILDA PRZREN

Detaylı

&' ($ *!+ *,+ $*-!+ *./( " "!/ ( (! + * 0 $ 1 /+%$ "$ $ / + "/ 2 %/

&' ($ *!+ *,+ $*-!+ *./(  !/ ( (! + * 0 $ 1 /+%$ $ $ / + / 2 %/ !"!" #$ %!" &' ($ $) *!+ *,+ $*-!+ *./( " "!/ ( (! + * 0 $ 1 /+%$ "$ $ / + "/ 2 %/ $* "3'4" 50! 1 Vergi Usul Kanunu Genel Teblii (Sıra No: 408) 1. Giri 213 sayılı Vergi Usul Kanununun (VUK) 5 inci maddesinin

Detaylı

ORTAK KELME HAZNES KAZANDIRMADA LKÖRETM SEKZNC SINIF TÜRKÇE DERS KTAPLARININ DURUMU

ORTAK KELME HAZNES KAZANDIRMADA LKÖRETM SEKZNC SINIF TÜRKÇE DERS KTAPLARININ DURUMU Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 7, Sayı 2, (2006), 335-343 335 ORTAK KELME HAZNES KAZANDIRMADA LKÖRETM SEKZNC SINIF TÜRKÇE DERS KTAPLARININ DURUMU Mehmet KURUDAYIOLU

Detaylı

TÜRKYE DE MÜZK ÖRETMENLNE YÖNELME NEDENLER. Cansevil TEB * ÖZET

TÜRKYE DE MÜZK ÖRETMENLNE YÖNELME NEDENLER. Cansevil TEB * ÖZET TÜRKYE DE MÜZK ÖRETMENLNE YÖNELME NEDENLER Cansevil TEB * ÖZET Günümüzde daha popüler bir yer edinen müzik öretmenlii giderek bireylerin kendilerini daha iyi ifade edebildikleri bir alan olmaktadır. Müzik

Detaylı

Orman Yangınn çilerinde çi Salıı ve Güvenlik Verilerinin Tespitine Yönelik Aratırma

Orman Yangınn çilerinde çi Salıı ve Güvenlik Verilerinin Tespitine Yönelik Aratırma Orman Yangınn çilerinde çi Salıı ve Güvenlik Verilerinin Tespitine Yönelik Aratırma Selçuk GÜMÜ 1 ve Yılmaz TÜRK 1 Özet Ülkemizde ormancılık operasyonları fidanlık ileri, aaçlandırma ve erozyon kontrol

Detaylı

Bilgi lem Müdürlüü Görev ve Çalıma Yönetmelii

Bilgi lem Müdürlüü Görev ve Çalıma Yönetmelii Bilgi lem Müdürlüü Görev ve Çalıma Yönetmelii Amaç Madde 1. Bu Yönetmeliin amacı; Bilgi lem Müdürlüünün tekilat yapısını, hukukî statüsünü, görev, çalıma usul ve esaslarını belirleyerek, hizmetlerin daha

Detaylı

Mustafa ALTUNDAL DS 2. Bölge Müdürü. 22-24 Mart 2010-AFYON DÜNYA SU GÜNÜ 1 / 17

Mustafa ALTUNDAL DS 2. Bölge Müdürü. 22-24 Mart 2010-AFYON DÜNYA SU GÜNÜ 1 / 17 Mustafa ALTUNDAL DS 2. Bölge Müdürü 22-24 Mart 2010-AFYON DÜNYA SU GÜNÜ 1 / 17 Bilindii gibi, taknlar doal bir olay olmakla beraber ekonomi ve toplum yaam üzerinde olumsuz etkileri fazla olan doal bir

Detaylı

(A) GRUBU MTYAZLI PAY SAHPLER GENEL KURUL GÜNDEM

(A) GRUBU MTYAZLI PAY SAHPLER GENEL KURUL GÜNDEM F A A LYET RAPORU 2005 (A) GRUBU MTYAZLI PAY SAHPLER GENEL KURUL GÜNDEM 1. Bir bakan, bir oy toplama memuru ve katipten ibaret toplantı divanının tekili, 2. Divana tutanakları imzalama yetkisi verilmesi,

Detaylı

SVAS L MERKEZNDE BULUNAN LKÖRETM ÇAINDAK ÇOCUKLARIN AIZ D SALII DURUMU VE ALIKANLIKLARININ BELRLENMES

SVAS L MERKEZNDE BULUNAN LKÖRETM ÇAINDAK ÇOCUKLARIN AIZ D SALII DURUMU VE ALIKANLIKLARININ BELRLENMES SVAS L MERKEZNDE BULUNAN LKÖRETM ÇAINDAK ÇOCUKLARIN AIZ D SALII DURUMU VE ALIKANLIKLARININ BELRLENMES DETERMINING ORAL HEALTH CONDITION AND HABITS OF PRIMARY SCHOOL STUDENTS IN CENTRAL SVAS Ör.Gör. Dr.

Detaylı

KONTROL SSTEMLER LABORATUARI

KONTROL SSTEMLER LABORATUARI YILDIZ TEKNK ÜNVERSTES ELEKTRK-ELEKTRONK FAKÜLTES KONTROL ve OTOMASYON MÜHENDSL BÖLÜMÜ KONTROL SSTEMLER LABORATUARI Doç.Dr. Haluk GÖRGÜN Ar.Gör. brahim ALIKAN Ar.Gör. Yavuz EREN STANBUL - 2010-1 - DiGiAC

Detaylı

! " #$!" ## #! " $ $ # $ %%%! &' % ()! &'

!  #$! ## #!  $ $ # $ %%%! &' % ()! &' !"#$!" #$ %!" ### $$ %%%!&' ()!&' $% &%'#& $ $()*+"" $%#,(-"./$ &(*(%*#0#"121"314*11"1"/5 %$#%%0#"3% )"$*#%! *#&% '" #*#6)#" $**)%& "( * ""+"'", - +./ 01"(23 4' 5 6"""/" 4 78 9!+"&,'* : ;'

Detaylı

ENGELL ÇOCUU OLAN ALELERN SOSYAL DESTEK ÖRÜNTÜLER VE BUNUN PSKOLOJK SALIK LE L KS. Uzm. Psk. Arzu YURDAKUL* Uzm. Psk. Alev GRL *

ENGELL ÇOCUU OLAN ALELERN SOSYAL DESTEK ÖRÜNTÜLER VE BUNUN PSKOLOJK SALIK LE L KS. Uzm. Psk. Arzu YURDAKUL* Uzm. Psk. Alev GRL * Bu aratırma 1998 yılında 10. Ulusal Psikoloji Kongresinde sunulmu ve lkıık Dergisi Mart 1999 sayısında yayınlanmıtır. NGLL ÇOCUU OLAN ALLRN SOSYAL DSTK ÖRÜNTÜLR V BUNUN PSKOLOJK SALIK L L KS Özet Uzm.

Detaylı

Üretim irketleri daıtım irketleri ile itirak ilikisine girebilirler fakat kontrol oluturamazlar (Md. 3.c.1)

Üretim irketleri daıtım irketleri ile itirak ilikisine girebilirler fakat kontrol oluturamazlar (Md. 3.c.1) Elektrik Sektörünün Yeniden Yapılanması Sürecinde Daıtım Faaliyetlerinde Dikey Ayrıtırma zak Atiyas, Sabancı Üniversitesi 1 18 Nisan 2006 Üretim, iletim, daıtım ve perakende satı faaliyetlerinin birbirinden

Detaylı

GEÇMİŞTEKİ İZLERİYLE KAYSERİ

GEÇMİŞTEKİ İZLERİYLE KAYSERİ GEÇMİŞTEKİ İZLERİYLE KAYSERİ Prof. Dr. Mustafa KESKİN - Prof. Dr. M. Metin HÜLAGÜ İÇİNDEKİLER Sunuş Önsöz Giriş I. Tarihi Seyri İçerisinde Kayseri II. Şehrin Kronolojisi III. Kültürel Miras A. Köşkler

Detaylı

ÜNVERSTELERN GÖREVLER

ÜNVERSTELERN GÖREVLER ÜNVERSTELERN GÖREVLER VE YENDEN YAPILANMA Günümüz Türkiye sini gelecee taıyanlar i adamlarıdır. Ancak, i hayatının gayretleri Türkiye yi belli bir sınıra kadar ilerletebilir. Eer Türkiye, kaybettii bilimin

Detaylı

BOSAD Boya Sanayicileri Dernei TÜRK BOYA SEKTÖRÜ. Dünya Boya Ticaretindeki Gelimeler

BOSAD Boya Sanayicileri Dernei TÜRK BOYA SEKTÖRÜ. Dünya Boya Ticaretindeki Gelimeler BOSAD Boya Sanayicileri Dernei Dünya Boya Ticaretindeki Gelimeler TÜRK BOYA SEKTÖRÜ Dünya ekonomisindeki gelimeyle paralel olarak dünya boya üretimi bugün 29,4 milyon ton civarında gerçeklemektedir ve

Detaylı

Dousan Boru Sanayi ve Ticaret A.. 30.09.2009 Tarihli Faaliyet Raporu. irket Merkezi Erzincan Sivas Karayolu 14 Km Pk 74 Erzincan

Dousan Boru Sanayi ve Ticaret A.. 30.09.2009 Tarihli Faaliyet Raporu. irket Merkezi Erzincan Sivas Karayolu 14 Km Pk 74 Erzincan Dousan Boru Sanayi ve Ticaret A.. 30.09.2009 Tarihli Faaliyet Raporu Dousan Boru Sanayi ve Ticaret A.. Ödenmi Sermaye: 11.173.366 YTL. irket Merkezi Erzincan Sivas Karayolu 14 Km Pk 74 Erzincan Sayfa No:

Detaylı

AKÇA, Hakan (2012). Ankara li Aızları (nceleme, Metinler, Dizin), Ankara: Türk Kültürünü Aratırma Enstitüsü Yayınları, XXII+672 s.

AKÇA, Hakan (2012). Ankara li Aızları (nceleme, Metinler, Dizin), Ankara: Türk Kültürünü Aratırma Enstitüsü Yayınları, XXII+672 s. AKÇA, Hakan (2012). Ankara li Aızları (nceleme, Metinler, Dizin), Ankara: Türk Kültürünü Aratırma Enstitüsü Yayınları, XXII+672 s. Bahadır GÜNE * Aynı kökten geldii üst sistem durumundaki bir standart

Detaylı

TC. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANABİLİM DALI'NDA TAMAMLANAN TEZLER

TC. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANABİLİM DALI'NDA TAMAMLANAN TEZLER TC. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANABİLİM DALI'NDA TAMAMLANAN TEZLER 2006 SARIBEY, Aysun, XIX. Yüzyılın İlk Yarısında Aydın'da Yönetim, (Danış. Prof. Dr. Serap YILMAZ), Adnan

Detaylı

ESAM [Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi] Emperyalizm ve Ermeni Meselesi Uluslararası Sempozyumu

ESAM [Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi] Emperyalizm ve Ermeni Meselesi Uluslararası Sempozyumu ESAM [Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi] Emperyalizm ve Ermeni Meselesi Uluslararası Sempozyumu -AÇILIŞ KONUŞMASI- M. Recai KUTAN 18 Nisan 2015 EMPERYALİZM VE ERMENİ MESELESİ ULUSLARARASI SEMPOZYUMU

Detaylı

KARADENĐZ BÖLGESĐ NĐN DEMOGRAFĐK YAPISINA DAĐR BĐR ĐNCELEME

KARADENĐZ BÖLGESĐ NĐN DEMOGRAFĐK YAPISINA DAĐR BĐR ĐNCELEME KARADENĐZ BÖLGESĐ NĐN DEMOGRAFĐK YAPISINA DAĐR BĐR ĐNCELEME Mehmet OKUR * Veysel USTA ** ÖZET Bu yazıda Pontusçuluğun kültürel alt yapısının oluşturulmaya çalışıldığı dönem olan XIX. yüzyıl başından Pontus

Detaylı

THE NEW YORK TIMES GAZETESNDEN SAMSUN U OKUMAK (1914-1923) READING SAMSUN FROM THE NEW YORK TIMES (1914-1923) Yüksel KÜÇÜKER

THE NEW YORK TIMES GAZETESNDEN SAMSUN U OKUMAK (1914-1923) READING SAMSUN FROM THE NEW YORK TIMES (1914-1923) Yüksel KÜÇÜKER Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 7 Sayı: 29 Volume: 7 Issue: 29 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 THE NEW YORK TIMES GAZETESNDEN SAMSUN

Detaylı

ALMANYA VE AVRUPA BRL NDE TÜRK GRMCL TURKISH ENTREPRENEURSHIP IN GERMANY AND EUROPE UNION

ALMANYA VE AVRUPA BRL NDE TÜRK GRMCL TURKISH ENTREPRENEURSHIP IN GERMANY AND EUROPE UNION ALMANYA VE AVRUPA BRL NDE TÜRK GRMCL TURKISH ENTREPRENEURSHIP IN GERMANY AND EUROPE UNION Prof. Dr. Faruk en Yunus Ulusoy Cem entürk Özet Almanya daki Türk kökenli nüfus arasında 1990 lı yıllarda kendi

Detaylı

FEN BLGS, SOSYAL BLGLER VE SINIF ÖRETMENL ÖRENCLERNN BLGSAYAR DERSNE YÖNELK TUTUMLARI

FEN BLGS, SOSYAL BLGLER VE SINIF ÖRETMENL ÖRENCLERNN BLGSAYAR DERSNE YÖNELK TUTUMLARI Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 8, Sayı 1, (2007), 115-122 115 FEN BLGS, SOSYAL BLGLER VE SINIF ÖRETMENL ÖRENCLERNN BLGSAYAR DERSNE YÖNELK TUTUMLARI Hayati ÇAVU Yüzüncü

Detaylı

9. HAFTA. Ulusal sağlık politikaları: Osmanlı İmparatorluğu ve sağlık hizmetleri

9. HAFTA. Ulusal sağlık politikaları: Osmanlı İmparatorluğu ve sağlık hizmetleri 9. HAFTA Ulusal sağlık politikaları: Osmanlı İmparatorluğu ve sağlık hizmetleri 2 Sağlık hizmetleri daha çok saraya ve orduya yönelik olarak yürütülmüştür. Devletin tek resmi sağlık örgütü sarayda yer

Detaylı