,$( -./(,$( 0$0$ (,$(

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download ",$( -./(,$( 0$0$ 1 2 134(,$("

Transkript

1 !"#$ %& '()*' ' + -./( 0$0$ (

2 5(/ 4 2 " $#56L = {a n b n c n : n 0}222 #.(.)", #22(# 7# 2", #6,489: 7", #24$62.. ' # #2(; 7 #", #2, #2.24$;7" $.7 2# < #44 )" -2 # 22)#( #4# 7 #7= 8"- 2 " >"",.'# 2 2 " 2"# < #42) (#"

3 ?#!,.'# )# # 2" #.' * ## 72 #" # < #4 7#) ## ( 2 )" +4)(#) # 2#" 242 )",.'#. 7( 27 ;## ' *" Tanım: Bir Turing Makinesi M = (K,,, s, H) eklinde bir quintuple ile gösterilir. K sonlu durumlar kümesi alfabe, boluk sembolü ve ensoldaki sonlandırma sembolü elemanıdır, ancak sola ve saa gidi sembolleri ve elemanı deildir. s balangıç durumu H K halting states (biti durumları) geçi fonksiyonu, (K H) x dan K x ( {, }) kümesinedir. a) tüm q K H için, eer (q, ) = (p, b) ise b = olur b) tüm q K H ve a için, eer (q, a) = (p, b) ise b olur a. Okuma kafası sol bataki sembolü () okursa otomatik olarak bir saa geçer. b. Okuma kafası alfabedeki bir sembolü okuduunda yeni geçecei durumda sembolünün üzerinde duramaz ve üzerine birey yazamaz. Turing Makinesinde halting state ler için geçi fonksiyonu tanımlanmaz ve halting state lerden birisine geçer geçmez çalıması sonlanır.

4 Örnek: Bir Turing Makinesi M = (K,,, s, {h}) eklinde tanımlanmıtır. K = {q 0, q 1, h}, = {a,, }, s = q 0 olsun. Geçi fonksiyonu yandaki tabloda verildii gibidir. M balangıç durumu q 0 dan çalımaya balar ve saa doru tüm a ları ile deitirir. lk sembolünü bulduunda halt durumuna geçerek çalımasını sonlandırır. M makinesi q 0 ve q 1 durumları arasında sürekli gidip gelir. Burada (q 1, a) durumunda hiçbir zaman olamaz. Ancak, (K H)x üzerinde bir fonksiyon olduu için tanımlanmalıdır. Örnek: Bir Turing Makinesi M = (K,,, s, {h}) eklinde tanımlanmıtır. K = {q 0, h}, = {a,, }, s = q 0 ve H = {h} olsun. Geçi fonksiyonu aaıdaki tabloda verildii gibidir. M makinesi sola doru tarama yapar ve ilk sembolünü bulduunda halt durumuna geçerek çalımasını sonlandırır. Eer sembolüne kadar a varsa, en sola geldiinde haman saa geçer ve tekrar sola geçer. Dier deterministik makinelerin tersine Turing Makinesinin çalıması hiç sonlandırılamayabilir.

5 Tanım: Bir Turing makinesi M = (K,,, s, H) için konfigürasyon K x * x ( * ( {} ) {e}) kümesinin bir elemanıdır. Konfigürasyon sol biti sembolü ile balar ve hiçbir zaman boluk sembolüyle () bitmez. (q, a, aba), (q,, a) ve (q, a, e) konfigürasyonlardır. (q, baa, abc) ve (q, aa, ba) konfigürasyon deillerdir. (q, wa, u) konfigürasyonunda tape içerii kısaca wau eklinde gösterilir. Okuma kafası a dadır. (q, wa, u) yerine kısa olarak (q, wau) yazılabilir. Örnek:

6 Tanım: Bir Turing makinesi M = (K,,, s, H) için iki konfigürasyon (q 1, w 1 a 1 u 1 ) ve (q 2, w 2 a 2 u 2 ) için a 1, a 2 ise (q 1, w 1 a 1 u 1 ) M (q 2, w 2 a 2 u 2 ) konfigürasyon geçii için b {, } için (q 1, a 1 ) = (q 2, b) geçi fonksiyonu vardır ve burada, 1. b, w 1 = w 2, u 1 = u 2 ve a 2 = b, veya 2. b =, w 1 = w 2 a 2 ve (a) u 2 = a 1 u 1, eer a 1 ve u 1 e, veya (b) u 2 = e, eer a 1 = ve u 1 = e, veya 3. b =, w 2 = w 1 a 1 ve (a) u 1 = a 2 u 2, veya (b) u 1 = u 2 = e, ve a 2 = olur. Örnek: w, u olsun. u nun sonu olmasın ve a, b olsun. Durum 1. (q 1, a) = (q 2, b) Örnek : (q 1, wau) M (q 2, wbu) Durum 2. (q 1, a) = (q 2, ) (a) Örnek: (q 1, wbau) M (q 2, wbau) (b) Örnek: (q 1, wb) M (q 2, wb) Durum 3. (q 1, a) = (q 2, ) (a) Örnek: (q 1, wabu) M (q 2, wabu) (b) Örnek: (q 1, wa) M (q 2, wa)

7 Tanım: * M ilikisi M ilikisinin reflexive, transitive closure dur. C 2 konfigürasyonu C 1 den oluturulmutur eer C 1 * M C 2 olursa C 1 M C 2 M... M C n konfigürasyon geçileri için length=n olur ve kısaca C 1 n M C n eklinde gösterilir. Burada n balangıçtan sonuca gitmek için gereken adım sayısı olarak ifade edilmektedir. Örnek: Bir Turing makinesi M = (K,,, s, {h}), K = {q 0, q 1, h}, = {a,, }, s = q 0 olsun. Geçi fonksiyonu aaıdaki gibi tanımlansın. (q 1, aaaa) balangıç konfigürasyonundan çalımaya balarsa yandaki geçileri yapar,

8 Tanım: Karmaık Turing makineleri basit makinelerin birleimi eklinde oluturulabilir. Basit Makineler: Symbol-writing machines: Her a {, } {} için M a = ({s, h},,, s, {h}) tanımlanabilir ve (s, b) = (h, a) olur, burada b {}. Buradada (s, ) = (s, ) otomatik geçii geçerlidir. Bu makine sadece a ilemini yapar. Eer a ise a yazılır, a {, } ise sola veya saa gidilir ve makine durur. Yazma makinesi çok sık kullanılacaı için M a yerine kısaca a kullanılır. Head-moving machines: M ve M eklindedir ve kısaca L (left) ve R (right) olarak gösterilir. Tanım: Karmaık Turing makineleri basit makineleri birletirerek oluturulabilir. Makine birletirme kuralları: Makineler finite otomatlardaki durumlar gibidir ve durumların balanması eklinde birletirilir. Bir makineden dierine yapılan balantı ilkinin halt durumuna geçmesiyle çalıır ve ikinciye geçilir. kinci makine balangıç durumuyla çalımaya balar. Örnek: Yandaki ekilde M 1, M 2 ve M 3 Turing makinesidir. M 1 balangıç durumunda çalımaya balar. M 1 halt durumuna geçince okunan sembol a ise M 2 balangıç durumunda çalımaya balar, b ise M 3 balangıç durumunda çalımaya balar.

9 Örnek:ki R makinesi aaıdaki gibi birletirilsin. Bu makine okuma kafasını önce bir saa geçirir ve okunan sembol a, b, veya ise bir saa daha geçirir. Eer bir geçi alfabedeki tüm sembolleri içerirse etiket yazılmadan R R eklinde gösterilir. Daha da basitletirilerek RR veya R 2 eklinde gösterilebilir. Örnek: Eer a ise, birçok sembol kullanılan oklar yerine a eklinde gösterimde kullanılabilir. Yukarıdaki ekilde soldaki makine bulana kadar saa gider ve R eklinde gösterilir. Yukarıdaki sadaki ekil aynı ilemi ifade etmektedir. Ancak okunan a sembolünün daha sonra kullanılmasını salamaktadır.

10 Örnek: Aaıdaki makine bir sembol bulana kadar saa gider ve bulduu sembolü bir soldaki alana kopyalar. La bir sola gitmeyi ve en son okunan a sembolünü yazmayı ifade etmektedir. Örnek: Aaıdaki makineler hep saa veya sola gider ve bir sembol arar. Aradıını bulur bulmaz çalıması sonlanır. (a) R, saa doru tarama yapar ve ilk bulduu bolukta durur. (b) L, sola doru tarama yapar ve ilk bulduu bolukta durur. (c) R, saa doru tarama yapar ve ilk bulduu sembolde durur. (d) L, sola doru tarama yapar ve ilk bulduu sembolde durur.

11 Örnek: Aaıdaki kopyalama makinesi bir w stringini sa kısmına kopyalar. w string i için sonuç string i ww olur. Örnek: Aaıdaki saa kaydırma makinesi bir w stringini bir saa kaydırır. w string i için sonuç string i w olur. Örnek: Aaıdaki makine tape üzerindeki tüm a ları siler.

12 -./( Turing makinesinde ilemler için gerekli giri string i sembolünün saına yazılır ve içinde boluk sembolü yoktur. Giri string inin saındaki kısım tümüyle boluk sembolüdür. Bundan sonraki örneklerde giri string i ile sembolü arasında bir boluk sembolü ( ) vardır. Eer M = (K,,, s, H) bir Turing makinesi ve w ( { 6 } ) * ise M makinesinin w girii için balangıç konfigürasyonu (s, w) eklindedir. -./( Tanım : M = (K,,, s, H) bir Turing makinesi H = {y, n} eklinde iki tane halt state e sahip olsun. Bunlar y kabul konfigürasyonu (accepting configuration) ve h red konfigürasyonu (rejecting configuration) olsun. Eer w ( { 6 } ) * girii için (s, w) konfigürasyonu M makinesini accepting configuration lardan birisinde sonlandırırsa w bu dile aittir, halting configuration lardan birisinde sonlandırırsa dile ait deildir. M makinesi bir dili belirler (decide) ve eer w L ise w string ini kabul eder eer w L ise w string ini red eder Bir dili belirleyen bir Turing makinesi varsa bu dil özyineli (recursive) olarak adlandırılır.

13 -./( Örnek : L = {a n b n c n : n 0} dilini tanıyan Turing makinesi aaıdadır. M makinesi n döngü yapar. Her döngüde makine, giriin en solundan balar ve ilk bulduu a yerine d, ikinci bulduu b yerine d ve üçüncü olarak bulduu c yerine d yazar. Okuma kafası yeniden string in en soluna gider. Makine bir a ararken b veya c ye, b ararken c veya ye, c ararken a,veya ya rastlarsa n durumuna gider. Eer bir a araken gelirse (sa kısmın tamamı d olmutur) çalımasını y durumuna geçerek sonlandırır. -./( Tanım : M = (K,,, s, {h}) bir Turing makinesi ve 0 { 6 } ve w 0 olsun. Eer M, w giri için halt state lere ulaıyorsa ve bazı y ler için (s, w) * M (h, y) ise, y M makinesinin çıkıı olarak adlandırılır ve M(w) eklinde gösterilir. M(w) sadece makinenin halt durumuna ulaması halinde tanımlıdır. Eer bir f fonksiyonu 0 dan 0 a tanımlı ve tüm w 0 için M(w) = f(w) ise M makinesi f fonksiyonunu hesaplar. M makinesinin çalıması bittiinde tape üzerinde f(w) vardır ve bu fonksiyona recursive denilir.

14 -./( Örnek : Aaıda binary olarak yazılmı sayının bir fazlasını hesaplayan bir Turing makinesi görülmektedir. (succ(n) = n + 1) M makinesi önce giriin en saını bulur. Sonra 1 gördüü sürece sola gider ve her 1 deerini 0 olarak deitirir. lk gördüü 0 yerine 1 yazarak çalımasını sonlandırır. Eer sola giderken sembolü görürse yerine 1 yazar ve tüm girii saa bir pozisyon shift ederek çalımasını sonlandırır. -./( Tanım: M=(K,,, s, H) bir Turing makinesi, 0 {6} alfabe ve L 0* olsun. Eer sadece w L iken M makinesi halt durumuna geçerse, M makinesi L dilini yarı belirler (semidecides) denir. Bir dil bir Turing makinesi tarafından semidecide ediliyorsa bu dil özyineli sıralı (recursively enumerable) olarak adlandırılır.

15 -./( Örnek: L={w {a, b} * : w içinde en az bir a vardır} eklinde tanımlı bir dil aaıdaki Turing makinesi tarafından semidecide edilir. w {a, b} * girii için makine (q 0, w) balangıç konfigürasyonundan çalımaya baladıında saa doru ilk a okuduunda çalımasını sonlandırır. Eer a bulamazsa sonsuza kadar çalıır ve hiçbir zaman halt durumuna ulaamaz. M makinesi L dilini semidecide yapar ve L recursively enumarable dildir. 134( Turing makinesine ekstra özellikler kazandırılarak özel problemlerin çözümünde kullanılabilir. Multi Tapes: Birden fazla tape birimine sahiptir. Her adımda tüm kafalar okuma yapar. Bulunulan duruma ve okunan sembollere balı olarak birkaç tanesine yazma yapılır veya saa veya sola hareket edilir ve durum deitirilir. k-tape Turing makinesi k adet tape ünitesine sahiptir. imdiye kadar görülen Turing makinesi 1-tape makinedir.

16 134( Tanım: k 1 olmak üzere M=(K,,, s, H) bir k-tape Turing makinesi ise K,, s ve H tanımları 1-tape ile aynıdır. Ancak transition fonksiyonu (K H) x k dan K x ( {,}) k ya tanımlıdır. Herbir durum q için (a 1,..., a k ) k-tuple tape sembolüdür ve (q, (a 1,..., a k )) = (p, (b 1,..., b k )) eklindedir. p yeni durumu ve b j ise j.tape üzerindeki ilemi gösterir. Eer a j = ise b j = olur ve otomatik olarak bir saa geçer. 134( Tanım: M=(K,,, s, H) bir k-tape Turing makinesi olsun. Bir konfigürasyon K x ( * x ( * ( {} ) {e})) k kümesinin bir elemanıdır. Bir konfigürasyon durumu, tape içeriklerini ve her tape için kafa pozisyonunu belirler. Giri string i 1.tape üzerindedir ve genellikle dier tape üniteleri botur. k-tape bir Turing makinesi çalımasını sonlandırınca, sonuç 1.tape üzerindedir ve dier tape ler dikkate alınmaz.

17 134( Örnek: 2-tape bir kopyalama makinesi M=(K,,, s, H) eklinde tanımlansın. w {a, b} * için w string ini wwekline dönütürür. (1) Her iki tape üzerinde saa git ve 1.tape deki her sembolü 2.tape e kopyala. (2) 2.tape üzerinde en soldaki blank sembolüne git. (3) Her iki tape üzerinde saa git ve 2.tape deki her sembolü 1.tape e kopyala. 134( Örnek: (devam) Balangıç: 1.tape w (2) bitince: 1.tape w 2.tape 2.tape w (1) bitince: 1.tape w (3) bitince: 1.tape ww 2.tape w 2.tape w L 1 1.tape üzerinde sola doru boluk sembolü arar, 2 2.tape üzerine boluk yazar, R 1,2 1. ve 2.tape üzerinde bir saa geçer. a 1 etiketi 1.tape den a okunduunda yapılan ilemi gösterir.

18 134( Örnek: 2-tape iki binary sayıyı toplayan Turing makinesi M=(K,,, s, H) aaıdaki ekilde oluturulabilir. 01 etiketi 1.tape üzerinde 0, 2.tape üzerinde 1 olduunu ifade eder. ki binary sayı 1.tape üzerindedir ve aralarında ; sembolü vardır. Makine önce birinci sayıyı 2.tape üzerine kopyalar ve yerine 0 yazar. 1.tape üzerinde ikinci sayı vardır ve önünde 0 lar bulunur. ki binary sayı sadan (least significant bit) sola doru toplanarak sonuç 1.tape üzerine yazılır. Sonlandıı durum carry bit bilgisinide gösterir. Örnek: (devam) 134(

19 Two-way Infinite Tape: Tape birimi iki yönlü sonsuz uzunlua sahiptir. Sembolünün bir anlamı olmaz ve kullanılmaz. Head balangıçta giris string inin baındadır. Multiple Heads: 134( Bir tape birimine sahiptir ancak çok sayıda head bulunur. Bazı durumlarda bu tür Turing makinesi bir ii çok basit ekilde yapar. Two-Dimensional Tape: ki boyutlu sonsuz uzunlua sahip bir tape birimine sahiptir.? > 52 4> 52 4>9

1 $/ " {ww R : w {a, b} * } ## S asa, S bsb S e#(3 * 5 $(6 )# (2 #$,(- (25 #5

1 $/  {ww R : w {a, b} * } ## S asa, S bsb S e#(3 * 5 $(6 )# (2 #$,(- (25 #5 !"#$ %& '()*' ' +,./0% 1 $/02 2 3 " {ww R : w {a, b} * } ## #4 S asa, S bsb S e#(3 5 2'5" * 5 $(6 )# (2 #$ 5#77 #" ' #" (25 #5 #" 8)5*# 73'" 5#$#$257" 379()379" :))##2)7 5)32) #5 6*" :5)$#$2#5" ;! Pushdown

Detaylı

BM312 Ders Notları - 3 2014

BM312 Ders Notları - 3 2014 DETERMİNİSTİK SONLU OTOMATLAR (DETERMINISTIC FINITE AUTOMATA) Bir Sonlu Otomat (FA) sabit ve sonlu kapasitede bir merkezi işlem ünitesine sahiptir. Giriş bilgisini input tape üzerinden string olarak alır.

Detaylı

! " # $ % & '( ) *' ' +, -. /) /) 0 # /) %, %, 1 2

!  # $ % & '( ) *' ' +, -. /) /) 0 # /) %, %, 1 2 !"#$ %& '()*' ' +,-./) /) 0 #/) %,%, 12 $$(/3#/ " '$$(/34" '$$(//44 / 4 /4/ 4# ##4" 5-6/'$##/" 7#! a(a * b * )b regular expression ile önce bir a üretilir. Ardından iki durumdan birisine göre devam edilir.

Detaylı

! " # $ % & '( ) *' ' +, -. /.,

!  # $ % & '( ) *' ' +, -. /., !"#$ %& '()*' ' +,-./.,-. 0 12.30.420 ,-./.,-,-.5' $-.5 6# #",-.5 2(3 # #",-.5 6') 7 2(3 87" $-.5.$-.5) 7 # * ",222 2 #5# * #)7 #7",-./.,- Theorem: Context-free diller union, concatenation ve Kleene star

Detaylı

! " # $ % & '( ) *' ' +, -. / $ 2 (.- 3( 3 4. (

!  # $ % & '( ) *' ' +, -. / $ 2 (.- 3( 3 4. ( !"#$ %& '()*' ' +,-. / 0 100$ 2 (.-3( 34.( ,-. '45 45 6#5 6+ 6"#0" '7086 $ $ 89 44" :#! ;{0, 1, 2, 3,..., 9}, L * olarak tanımlı olsun ve sadece 2 ye veya 3 e bölünebilen ve önünde 0 olmayan pozitif sayılara

Detaylı

! " # $ % & '( ) *' ' +, $ $ - $ (. $- $ ( / $ % / $ 0 -( 1( $ (2- -(

!  # $ % & '( ) *' ' +, $ $ - $ (. $- $ ( / $ % / $ 0 -( 1( $ (2- -( !"#$ %& '()*' ' +. $-$( /$% /$0 -(1($(2--( 3 #*'- # 4(5 (6" #7##0 7 $$(5 (6",7 - #, $$ -$(2,-0 # # *'6' (6" 6(50 #" #06 $8# 0 #0 7" 976 0#$ 6 $$" 76 $:;)8) (6",-07#$87 07" $8#< 6 $ < 6))70" ,-$#',-$#'

Detaylı

#$% &'#(# Konular. Bits of Information. Binary Özellikler Superimposed Coding Signature Formation Deerlendirme

#$% &'#(# Konular. Bits of Information. Binary Özellikler Superimposed Coding Signature Formation Deerlendirme !" #$% &'#(# Konular Binary Özellikler Deerlendirme Binary Özellikler Bir binary özellik iki deer alabilir (kapalı veya açık; var veya yok gibi) Bir kiiye ait bilgiler binary olarak aaıdaki gibi gösterilebilir

Detaylı

Sonlu Durum ve Turing Makineleri

Sonlu Durum ve Turing Makineleri Sonlu Durum ve Turing Makineleri Ders 12 Yrd.Doç.Dr. İbrahim TÜRKYILMAZ Sonlu Durum Makinesi Sonlu durum makinesi aşağıdakilerden oluşur: a) Bir σ başlangıç durumu, b) Sonlu sayıda duruma sahip olan sonlu

Detaylı

1. Satı ve Daıtım lemleri " # $ "!!

1. Satı ve Daıtım lemleri  # $ !! 1. Satı ve Daıtım lemleri " " " " " %& % ' (& " & ' ( Stok kartı ilemlerine girmeden pratik bir ekilde ilem ) " & * + (& ", ) (& Satı Fatura ilemlerinde bu alan tıklayarak veya F 2 - " '"(& ". / 0 " &

Detaylı

+,- #'. L = {a, b, c, d} a, b, c, d kümenin elemanları veya üyeleridir

+,- #'. L = {a, b, c, d} a, b, c, d kümenin elemanları veya üyeleridir !"#$ %& '()*' ' #'. L = {a, b, c, d} a, b, c, d kümenin elemanları veya üyeleridir b L, z L / #* ) {red, blue, red} ile {red, blue} aynıdır {3, 1, 9}, {9, 1, 3} ve {3, 9, 1} aynıdır / 0 Bir elemana sahip

Detaylı

Otomata Teorisi (BİL 2114)

Otomata Teorisi (BİL 2114) Otomata Teorisi (BİL 2114) Fırat İsmailoğlu Hafta 9: Turing Makinesi (I. Bölüm) 1 Hafta 9 Plan l. Turing Makinesi (TM) Örnek 2. TM Giriş 3. TM Yapısı 4. TM Bantının Özellikleri 5. TM Formal Gösterimi 6.

Detaylı

FORMEL DİLLER VE SOYUT MAKİNALAR. Hafta 2

FORMEL DİLLER VE SOYUT MAKİNALAR. Hafta 2 FORMEL DİLLER VE SOYUT MAKİNALAR Hafta 2 OTOMATA TEORİSİ Otomata teorisi (özdevinim kuramı ya da otomat teorisi), teorik bilgisayar biliminde soyut makineleri (ya da daha uygun bir deyimle soyut 'matematiksel'

Detaylı

BAĞLAMDAN BAĞIMSIZ VE BAĞLAMDAN BAĞIMSIZ OLMAYAN DİLLER (CONTEXT-FREE AND NON-CONTEXT-FREE LANGUAGES)

BAĞLAMDAN BAĞIMSIZ VE BAĞLAMDAN BAĞIMSIZ OLMAYAN DİLLER (CONTEXT-FREE AND NON-CONTEXT-FREE LANGUAGES) BAĞLAMDAN BAĞIMSIZ VE BAĞLAMDAN BAĞIMSIZ OLMAYAN DİLLER (CONTEXT-FREE AND NON-CONTEXT-FREE LANGUAGES) Context-free dillerin üretilmesi için context-free gramer ler kullanılmaktadır. Context-free dillerin

Detaylı

Formal Diller Ve Otomat Teorisi

Formal Diller Ve Otomat Teorisi Formal Diller Ve Otomat Teorisi Ismail Kadayif Canakkale Onsekiz Mart Universitesi Bilgisayar Muhendisligi 4/5/2004 Formal Diller 1.1 Strings ve Languages (Diller) alphabet (character set): Sonlu sayida

Detaylı

Otomata Teorisi (BİL 2114)

Otomata Teorisi (BİL 2114) Otomata Teorisi (BİL 2114) Fırat İsmailoğlu Hafta 10: Turing Makinesi (Bölüm 1.5) 1 Hafta 10 Plan l. Turing Makinesini Ziyaret 2. Turing Makinesi İle Hesaplama 2 Turing Makinesinin Bileşenleri q o q 1

Detaylı

Otomata Teorisi (BİL 2114)

Otomata Teorisi (BİL 2114) Otomata Teorisi (BİL 2114) Hafta 2: Sonlu Otomata (1.Bölüm) bas kapa aç bas 1 Hafta 2 Plan 1. Bir Sonlu Otomata Orneği 2. Sonlu Otomatanin Esasları 3. Sonlu Otomatanın Resmi Gösterimi 4. Nondeterministik

Detaylı

#$% &'#(# Konular. Direct File Organization. Progressive Overflow Buckets Linear Quotient Brent s Method Binary Tree

#$% &'#(# Konular. Direct File Organization. Progressive Overflow Buckets Linear Quotient Brent s Method Binary Tree !" #$% &'#(# Konular Progressive Overflow Buckets Linear Quotient Brent s Method Progressive overflow Coalesced hashing temel dezavantajı linkler için ek yer gerektirmesidir Progressive overflow (linear

Detaylı

#$% &'#(# Konular. Direct File Organization. Computed Chaining Comparison of Collision Resolution Methods Perfect Hashing Cichelli s Algorithm

#$% &'#(# Konular. Direct File Organization. Computed Chaining Comparison of Collision Resolution Methods Perfect Hashing Cichelli s Algorithm !" #$% &'#(# Konular Comparison of Collision Resolution Methods Perfect Hashing Cichelli s Algorithm Link kullanarak çakıma çözümü yapan metodlar (colaesced hashing) ve link kullanmadan çözüm yapan metodlar

Detaylı

BAĞLAMDAN BAĞIMSIZ (CONTEXT-FREE) GRAMERLER (CFG) VE DİLLER (CFL)

BAĞLAMDAN BAĞIMSIZ (CONTEXT-FREE) GRAMERLER (CFG) VE DİLLER (CFL) BAĞLAMDAN BAĞIMSIZ (CONTEXT-FREE) GRAMERLER (CFG) VE DİLLER (CFL) Dil tanıyıcı cihaz bir dile ait geçerli string leri kabul eder. Dil üreteci cihaz bir dile ait string leri oluşturur. Dil üreteci cihazlar

Detaylı

DKEY ÇFT KÖE PVC KAYNAK KONTROL :

DKEY ÇFT KÖE PVC KAYNAK KONTROL : DKEY ÇFT KÖE PVC KAYNAK KONTROL : Özellikler: Boyut : 72 x 44 x 95 mm Giri Voltajı : 7 ~ 36 VDC Güç : 3 ma Çıkılar : 2 adet 24VDC 5 ma 2 adet SSR çıkıı 24 V Giriler : 5 adet kuru kontak 2 adet J tipi T/C

Detaylı

Excel Sorular? 1. Excel Sorular? 1. A Grubu

Excel Sorular? 1. Excel Sorular? 1. A Grubu Excel Sorular? 1. A Grubu 1. A?a??dakilerden hangisi hücreye girilen yaz?n?n içeri?ini biçimlendirmek için kullan?lamaz? a. Biçim-Yaz? tipi b. Biçim-Hücreler-Yaz? tipi c. Sa? tu?-hücreleri biçimlendir

Detaylı

Dilbilgisi ve Diller

Dilbilgisi ve Diller Dilbilgisi ve Diller Doç.Dr.Banu Diri 1. Her biçimsel dil belirli bir alfabe üzerinde tanımlanır. 2. Alfabe sonlu sayıda simgelerden oluşan bir kümedir. 3. Alfabedeki simgelerin arka arkaya getirilmesi

Detaylı

#$% &'#(# Konular. Hashing Techniques and Expandable Files. Background Extendible Hashing Dynamic Hashing Linear Hashing Deerlendirme

#$% &'#(# Konular. Hashing Techniques and Expandable Files. Background Extendible Hashing Dynamic Hashing Linear Hashing Deerlendirme !" #$% &'#(# Konular Background Deerlendirme Background Hashing ve collision resolution metodları statik dosya boyutunu esas alırlar. Dorudan eriimli dosyalarda %85 packing factor ile ortalama 1.5 probe

Detaylı

BM312 Ders Notları 2014

BM312 Ders Notları 2014 Kümeler ve Bağıntılar Bir küme nesnelerden oluşur L = {a, b, c, d} a, b, c, d kümenin elemanları veya üyeleridir c L, k L şeklinde ifade edilir. Elemanların sırası ve tekrarı önemli değildir {üzüm, kiraz,

Detaylı

1. Tanım ve Özellikler. 1.1. Tanım

1. Tanım ve Özellikler. 1.1. Tanım 1. Tanım ve Özellikler 1.1. Tanım Modbus protokolü ile OmniCon, Bilgisayar, PLC ve dier cihazlarla haberleerek topladıı bilgileri göstermek üzere tasarlanmı Info Panel kontrol ve haberleme ünitesidir.

Detaylı

FORMEL DİLLER VE SOYUT MAKİNALAR. Hafta 3

FORMEL DİLLER VE SOYUT MAKİNALAR. Hafta 3 FORMEL DİLLER VE SOYUT MAKİNALAR Hafta 3 Karmaşıklık CHOMSKY HİYERARŞİSİ 0 1 2 3 Özyinelemeli - Sayılabilir Diller : Turing Makinesi (Recursively Enumerable Languages : Turing Machine) Bağlama - Duyarlı

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz DYMO LABELMANAGER 420P http://tr.yourpdfguides.com/dref/3645393

Kullanım kılavuzunuz DYMO LABELMANAGER 420P http://tr.yourpdfguides.com/dref/3645393 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya DYMO LABELMANAGER 420P için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki DYMO LABELMANAGER 420P tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma,

Detaylı

#$% &'#(# Konular. B-Tree and Derivatives. B-Trees B#-Trees B+-Trees Deerlendirme

#$% &'#(# Konular. B-Tree and Derivatives. B-Trees B#-Trees B+-Trees Deerlendirme !" #$% &'#(# Konular B+-Trees Deerlendirme B-Tree sequential ve direct eriimde iyi performansa sahiptir. Binary tree lerde branching factor ikiden büyük olamaz. B-Tree lerde teorik olarak limit yoktur.

Detaylı

#$% &'#(# Konular. Binary Tree Structures. Binary Search Trees AVL Trees Internal Path Reduction Trees Deerlendirme

#$% &'#(# Konular. Binary Tree Structures. Binary Search Trees AVL Trees Internal Path Reduction Trees Deerlendirme !" #$% &'#(# Konular Binary Search Trees Deerlendirme Binary Search Trees Bir binary search tree üzerindeki her node hem data saklar hemde dier node lara ulaılırken yön belirler Bir binary search tree

Detaylı

FORMEL DİLLER VE SOYUT MAKİNALAR. Hafta 1

FORMEL DİLLER VE SOYUT MAKİNALAR. Hafta 1 FORMEL DİLLER VE SOYUT MAKİNALAR Hafta 1 DİL VE FORMEL DİL KAVRAMLARI Dil, insanların karmaşık iletişim sistemlerini edinme ve kullanma becerisidir. Bir dilin formel olabilmesi için bazı niteliklerinin

Detaylı

AND Komutu. and hedef, kaynak

AND Komutu. and hedef, kaynak Mantıksal Komutlar Bu komutlar herhangi bir işlem sırasında mantıksal karşılaştırmalar yapmak için kullanılır. Bu komutlar icra görürken kullanılan register yada bellek bölgesinin içerisindeki değerler

Detaylı

8. HOMOMORFİZMALAR VE İZOMORFİZMALAR

8. HOMOMORFİZMALAR VE İZOMORFİZMALAR 8. HOMOMORFİZMALAR VE İZOMORFİZMALAR Şimdiye kadar bir gruptan diğer bir gruba tanımlı olan fonksiyonlarla ilgilenmedik. Bu bölüme aşağıdaki tanımla başlayalım. Tanım 8.1: G, ve H, iki grup ve f : G H

Detaylı

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü YZM Biçimsel Diller ve Otomata Teorisi. Final Sınavı Soruları A KİTAPÇIĞI

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü YZM Biçimsel Diller ve Otomata Teorisi. Final Sınavı Soruları A KİTAPÇIĞI Sayfa#1(A Kitapçığı) Manisa Celal Bayar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü YZM 3229- Biçimsel Diller ve Otomata Teorisi Final Sınavı Soruları A KİTAPÇIĞI Bahar 2017-2018 Süre: 45 Dakika Adı ve Soyadı

Detaylı

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü YZM Biçimsel Diller ve Otomata Teorisi. Final Sınavı Örnek Soruları A0 KİTAPÇIĞI

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü YZM Biçimsel Diller ve Otomata Teorisi. Final Sınavı Örnek Soruları A0 KİTAPÇIĞI Sayfa#1(A0 Kitapçığı) Manisa Celal Bayar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü YZM 3229- Biçimsel Diller ve Otomata Teorisi Final Sınavı Örnek Soruları A0 KİTAPÇIĞI Bahar 2017-2018 Süre: 45 Dakika Adı

Detaylı

KALE RF Geçi Kontrol Ünitesi

KALE RF Geçi Kontrol Ünitesi KALE RF Geçi Kontrol Ünitesi 1. Ünite Çalıma Prensibi. X3 Uzaktan Kumanda devresi entegre edilmi RF kart okuyucu ünitesi aracılııyla, X3 Uzaktan Kumanda Ünitesi fonksiyonlarının yerine getirilmesi için

Detaylı

Derleyici Kuramı (Compiler Theory)

Derleyici Kuramı (Compiler Theory) Derleyici Kuramı (Compiler Theory) Yrd. Doç. Dr. Şadi Evren ŞEKER Bu sunum, İstanbul Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği, BMG dersi kapsamında hazırlanmıştır ve kavramlara genel bir giriş yapmayı hedefler.

Detaylı

FONKSYONLARI FONKSYONLARA GÖTÜREN FONKSYONLAR ÜZERNDE ANT-MONOTONLUK VE DEMPOTENTLK

FONKSYONLARI FONKSYONLARA GÖTÜREN FONKSYONLAR ÜZERNDE ANT-MONOTONLUK VE DEMPOTENTLK ÖZEL EGE LSES FONKSYONLARI FONKSYONLARA GÖTÜREN FONKSYONLAR ÜZERNDE ANT-MONOTONLUK VE DEMPOTENTLK HAZIRLAYAN ÖRENC: Kıvanç Ararat (10B) DANIMAN ÖRETMEN: Emel Ergönül ZMR 2011 ÇNDEKLER PROJENN ADI 2 PROJENN

Detaylı

Aynı tipten çok sayıda değişken topluluğudur. X Y Score1 Score2 (0) (1) (2)...

Aynı tipten çok sayıda değişken topluluğudur. X Y Score1 Score2 (0) (1) (2)... Array (Diziler) Array Aynı tipten çok sayıda değişken topluluğudur. Birden fazla aynı tipteki değerle işlem yapmayı kolaylaştırır. X Y Score1 Score2 40 56 Grade 40 56 80 (0) (1) (2)... (13) Array tanımlama:

Detaylı

BULANIK MANTIK VE SİSTEMLERİ 2014 2015 BAHAR DÖNEMİ ÖDEV 1. Müslüm ÖZTÜRK 148164001004 Bilişim Teknolojileri Mühendisliği ABD Doktora Programı

BULANIK MANTIK VE SİSTEMLERİ 2014 2015 BAHAR DÖNEMİ ÖDEV 1. Müslüm ÖZTÜRK 148164001004 Bilişim Teknolojileri Mühendisliği ABD Doktora Programı BULANIK MANTIK VE SİSTEMLERİ 2014 2015 BAHAR DÖNEMİ ÖDEV 1 Müslüm ÖZTÜRK 148164001004 Bilişim Teknolojileri Mühendisliği ABD Doktora Programı Mart 2015 0 SORU 1) Bulanık Küme nedir? Bulanık Kümenin (fuzzy

Detaylı

Konular. Sequential File Organization. Direct File Organization #$% &'#(# Binary Search Interpolation Search Self-Organizing Sequential Search

Konular. Sequential File Organization. Direct File Organization #$% &'#(# Binary Search Interpolation Search Self-Organizing Sequential Search !" #$% &'#(# Konular Sequential File Organization Binary Search Interpolation Search Self-Organizing Sequential Search Locating Information Hashing Functions Collision Resolution Sequential File Organization

Detaylı

- 1. www.f1teknoloji.net. ... tarafından hazırlanan bu iyeri yönetmelii tüm irket çalıanları için geçerlidir.

- 1. www.f1teknoloji.net. ... tarafından hazırlanan bu iyeri yönetmelii tüm irket çalıanları için geçerlidir. - 1 Bilgisayar Kullanma Taahütnamesi AMAÇ Bu i talimatının amacı aaıdaki gibidir : -- Çalıanlara irket bilgisayarlarının kullanımı için gerekli yol gösterici bilgiyi salamak. -- irkete ait bilgisayar ve

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz AEG-ELECTROLUX ESI6240W http://tr.yourpdfguides.com/dref/629433

Kullanım kılavuzunuz AEG-ELECTROLUX ESI6240W http://tr.yourpdfguides.com/dref/629433 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya AEG-ELECTROLUX ESI6240W için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki AEG-ELECTROLUX ESI6240W tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma,

Detaylı

Sorguların Çalışması. Kurallar. ?-anne(ayse,ahmet). ?-anne(ayse,ahmet). Geriye Doğru İz Sürme

Sorguların Çalışması. Kurallar. ?-anne(ayse,ahmet). ?-anne(ayse,ahmet). Geriye Doğru İz Sürme Örnek : Aile Ağacı Kural oluşturmak Ahmet in annesi yada babası kimdir? Bilgi tabanımızda anne yada baba diye bir ilişki ş tanımlı değil. Bunlar tek tek tanımlanabilir. Fakat bu pek anlamlı olmaz. anne(ayse,fatma).

Detaylı

Bil 105 Laboratuvar (1. Hafta Problemleri)

Bil 105 Laboratuvar (1. Hafta Problemleri) Bil 105 Laboratuvar (1. Hafta Problemleri) Aşağıdaki problemler, C programları ile çözülmüştür. Ancak istenen algoritmalarıdır. Aşağıdaki çözümlere bakarak algoritmalarını başka türlü yazmayı ve akış çizeneklerini

Detaylı

BIL222 Veri Yapıları ve Algoritmalar

BIL222 Veri Yapıları ve Algoritmalar BIL222 Veri Yapıları ve Algoritmalar 1. ĠKĠLĠ AĞAÇLAR (BIARY TREES) Bütün düğümlerinin derecesi en fazla iki olan ağaca ikili ağaç denir. Yani bir düğüme en fazla iki tane düğüm bağlanabilir ( çocuk sayısı

Detaylı

TG 12 ÖABT İLKÖĞRETİM MATEMATİK

TG 12 ÖABT İLKÖĞRETİM MATEMATİK KAMU PERSONEL SEÇME SINAVI ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ TESTİ İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ TG ÖABT İLKÖĞRETİM MATEMATİK Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının

Detaylı

L SANS YERLE T RME SINAVI 1

L SANS YERLE T RME SINAVI 1 LSANS YERLETRME SINAVI MATEMATK TEST SORU KTAPÇII 9 HAZRAN 00. ( )( + ) + ( )( ) = 0 eitliini salayan gerçel saylarnn toplam kaçtr?. ( )( ) < 0 eitsizliinin gerçel saylardaki çözüm kümesi aadaki açk aralklarn

Detaylı

TOPLU HAVALE EFT PROGRAMI

TOPLU HAVALE EFT PROGRAMI TOPLU HAVALE EFT PROGRAMI Toplu Havale EFT programı ile kurumlar, piyasa ve maa ödemelerine ilikin bilgileri hazırlayabilmekte ve bu bilgileri dosyalar halinde Garanti Bankası'na transfer edebilmektedirler.

Detaylı

Pozisyon Kontrol Sistemi Üzerine Karakteristik Yapı Çalı ması: STANBUL - 2010

Pozisyon Kontrol Sistemi Üzerine Karakteristik Yapı Çalı ması: STANBUL - 2010 Pozisyon Kontrol Sistemi Üzerine Karakteristik Yapı Çalıması: Set Üzerinde Kullanılacak Ekipman: 1 Motor sürücü ve çıkı potansiyometresi, 1 Ayarlama amplifikatörü, 1 Türevsel amplifikatör, 1 Toplama amplifikatörü,

Detaylı

3065 SAYILI KATMA DEER VERGS KANUNUNUN BAZI MADDELERNN DETRLMESNE LKN KANUN

3065 SAYILI KATMA DEER VERGS KANUNUNUN BAZI MADDELERNN DETRLMESNE LKN KANUN 3065 SAYILI KATMA DEER VERGS KANUNUNUN BAZI MADDELERNN DETRLMESNE LKN KANUN Kanun No: 3099 Kabul Tarihi: 6.12.1984 (15 Aralık 1984 gün ve 18606 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıtır.) GEREKÇESi KANUN TASARISI

Detaylı

A { x 3 x 9, x } kümesinin eleman sayısı A { x : x 1 3,x } kümesinin eleman sayısı KÜMELER

A { x 3 x 9, x } kümesinin eleman sayısı A { x : x 1 3,x } kümesinin eleman sayısı KÜMELER KÜMELER Küme, nesnelerin iyi tanımlanmış bir listesidir. Kümeyi oluşturan nesnelerin her birine kümenin elemanı denir. Kümeler genellikle A, B, C,... gibi büyük harflerle gösterilir. x nesnesi A kümesinin

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI 23.02.2015 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 2 PROGRAMLANABİLİR DENETLEYİCİLER NÜMERİK İŞLEME 23.02.2015 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 3

Detaylı

1. BÖLÜM. Sayılarda Temel Kavramlar. Bölme - Bölünebilme - Faktöriyel EBOB - EKOK. Kontrol Noktası 1

1. BÖLÜM. Sayılarda Temel Kavramlar. Bölme - Bölünebilme - Faktöriyel EBOB - EKOK. Kontrol Noktası 1 1. BÖLÜM Sayılarda Temel Kavramlar Bölme - Bölünebilme - Faktöriyel EBOB - EKOK Kontrol Noktası 1 Isınma Hareketleri 1 Uygun eşleştirmeleri yapınız. I. {0, 1, 2,..., 9} II. {1, 2, 3,...} III. {0, 1, 2,

Detaylı

SAYILAR MATEMATİK KAF03 BASAMAK KAVRAMI TEMEL KAVRAM 01. İki basamaklı en küçük sayı : İki basamaklı en büyük negatif sayı :.

SAYILAR MATEMATİK KAF03 BASAMAK KAVRAMI TEMEL KAVRAM 01. İki basamaklı en küçük sayı : İki basamaklı en büyük negatif sayı :. SAYILAR BASAMAK KAVRAMI İki basamaklı en küçük sayı : İki basamaklı en büyük negatif sayı :. Üç basamaklı rakamları farklı en küçük sayı :. SORU 5 MATEMATİK KAF03 TEMEL KAVRAM 01 Üç basamaklı birbirinden

Detaylı

IRROMETER NASIL ÇALIIR...

IRROMETER NASIL ÇALIIR... IRROMETER NASIL ÇALIIR... Irrometer bir tansiyometre prensibi ile görev yapar. Irrometer içi saf su dolu bir tüp, bir vakum göstergesi ve gözenekli porselen bir balık ihtiva eder. Kök bölgesi derinliine

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8 YZM 1105 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi 6. BÖLÜM 2 Çok Boyutlu Diziler Çok Boyutlu Dizi 3 Bir dizi aşağıdaki gibi bildirildiğinde

Detaylı

AMER KA B RLE K DEVLETLER SAYI TAYI

AMER KA B RLE K DEVLETLER SAYI TAYI AMERKA BRLEK DEVLETLER SAYITAYI Yazan: Dawid M. WALKER Çeviren: Müslüm PARLAK Amerika Birleik Devletleri Sayıtayı, Birleik Devlet yönetiminin yasama bölümü içerisinde yer alan baımsız bir kurumdur. Genellikle

Detaylı

PARAMETRK OLMAYAN STATSTKSEL TEKNKLER. Prof. Dr. Ali EN ÖLÇEKLER

PARAMETRK OLMAYAN STATSTKSEL TEKNKLER. Prof. Dr. Ali EN ÖLÇEKLER PARAMETRK OLMAYAN STATSTKSEL TEKNKLER Prof. Dr. Ali EN 1 Normal dalm artlarn salamayan ve parametrik istatistik tekniklerinin kullanlmasn elverisiz klan durumlarn bulunmas halinde, eldeki verilere bal

Detaylı

Borsa : Vadeli lem ve Opsiyon Borsası A.. ni,

Borsa : Vadeli lem ve Opsiyon Borsası A.. ni, TÜREV ARAÇLAR RSK BLDRM FORMU (Vadeli lem ve Opsiyon Borsası A.. nezdindeki ilemlere ilikindir) Önemli Açıklama: Vadeli lem ve Opsiyon Borsası nezdinde yapacaınız alım-satım ilemleri sonucunda kar elde

Detaylı

3. Aşağıdakilerden hangisi B5 hücresinin değerini getirir (Kopyalar)? a-) =B5 b-) B5 c-) =B(5) d-) =5B

3. Aşağıdakilerden hangisi B5 hücresinin değerini getirir (Kopyalar)? a-) =B5 b-) B5 c-) =B(5) d-) =5B 1. Aşağıdakilerden hangisi hücrenin içini desen ile doldurur? a-) Biçim - Hücreler -Yazı Tipi b-) Biçim - Hücreler - Desen c-) Biçim - Hücreler Kenarlık d-) Biçim - Hücreler Hizalama 2. Aşağıdaki fonksiyonlardan

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Giriş Fonksiyonlara Genel Bakış C ve Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı 8. BÖLÜM 3 Fonksiyonlar

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1102 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Veri Hiyerarşisi Dosyalara Giriş

Detaylı

ÜNİT E ÜNİTE GİRİŞ. Algoritma Mantığı. Algoritma Özellikleri PROGRAMLAMA TEMELLERİ ÜNİTE 3 ALGORİTMA

ÜNİT E ÜNİTE GİRİŞ. Algoritma Mantığı. Algoritma Özellikleri PROGRAMLAMA TEMELLERİ ÜNİTE 3 ALGORİTMA PROGRAMLAMA TEMELLERİ ÜNİTE 3 ALGORİTMA GİRİŞ Bilgisayarların önemli bir kullanım amacı, veri ve bilgilerin kullanılarak var olan belirli bir problemin çözülmeye çalışılmasıdır. Bunun için, bilgisayarlar

Detaylı

Kareköklü Sayılar. sayısını en yakın onda birliğe kadar tahmin edelim.

Kareköklü Sayılar. sayısını en yakın onda birliğe kadar tahmin edelim. 1 2 sayısını en yakın onda birliğe kadar tahmin edelim. 3 sayısını en yakın onda birliğe kadar tahmin edelim. 28 sayısına en yakın tam kare sayılar 25 ve 36 dır. 4 sayısını en yakın onda birliğe kadar

Detaylı

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 6. Hafta. Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 6. Hafta. Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1 BMT 101 Algoritma ve Programlama I 6. Hafta Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1 C++ Veri Tipleri Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 2 Veri Tipleri Tam sayı ve Ondalık sayı veri tipleri Veri Tipi Alt Sınıf Üst Sınıf Duyarlı

Detaylı

Hazırlayan:M.Hilmi Eren www.geocities.com/mhilmieren

Hazırlayan:M.Hilmi Eren www.geocities.com/mhilmieren 90 70 50 30 y = 333,33x + 0,6 R 2 = 0,9878 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10 10% 0% -0,2-0,1-10 0 0,1 0,2 0,3 K -30 L M N O Hazırlayan:M.Hilmi Eren www.geocities.com/mhilmieren KONULAR GRAFK VERLERNN

Detaylı

BÖLÜM 2 Biçimsel Dillerin Matematiksel Temelleri

BÖLÜM 2 Biçimsel Dillerin Matematiksel Temelleri BÖLÜM 2 Biçimsel Dillerin Matematiksel Temelleri 2.1 Kümeleri tümevarım yolu ile tanımlama E tanımlanacak küme olsun: Taban: Yapı taşı elemanları kümesi veya taban B ile gösterilsin. Bu kümenin içindeki

Detaylı

HLA Tabanlı Bileenler ile Otomatik Uygulama Gelitirme

HLA Tabanlı Bileenler ile Otomatik Uygulama Gelitirme HLA Tabanlı Bileenler ile Otomatik Uygulama Gelitirme Cengiz TOAY Bilgisayar Mühendislii Bölümü Orta Dou Teknik Üniversitesi e-posta: ctogay@ceng.metu.edu.tr Özet Bu çalıma, belirli bir alanda birbirlerinin

Detaylı

Ağaç (Tree) Veri Modeli

Ağaç (Tree) Veri Modeli Ağaç (Tree) Veri Modeli 1 2 Ağaç Veri Modeli Temel Kavramları Ağaç, bir kök işaretçisi, sonlu sayıda düğümleri ve onları birbirine bağlayan dalları olan bir veri modelidir; aynı aile soyağacında olduğu

Detaylı

Femsoft, kolay kullanımı ve genileyebilen esnek yapısı ile ilerinizi çok kolaylatıracak!

Femsoft, kolay kullanımı ve genileyebilen esnek yapısı ile ilerinizi çok kolaylatıracak! Femsoft Ticari Paket Programı küçük ve orta ölçekli iletmelerin optimum seviyede ilemlerini yapabilmesi için tasarlanmıtır ve ileri teknoloji içermektedir. Femsoft Ticari Paket Programı destekledii SQL

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI-2 -Markov Zincirleri-

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI-2 -Markov Zincirleri- YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI-2 -Markov Zincirleri- Hazırlayan Yrd. Doç. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi - Endüstri Mühendisliği Bölümü Giriş Zaman içerisinde tamamen önceden kestirilemeyecek şekilde

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz PHILIPS CT7608/ABUSA0P2 http://tr.yourpdfguides.com/dref/1034034

Kullanım kılavuzunuz PHILIPS CT7608/ABUSA0P2 http://tr.yourpdfguides.com/dref/1034034 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma, boyut, aksesuarlar, vb) cevaplarını bulacaksınız.

Detaylı

SNS-HR12 RF HAND READER

SNS-HR12 RF HAND READER SNS-HR12 RF HAND READER ÜRÜN KILAVUZU Version 1.2 (OCAK 2007) VEDK ORGANZE SAN. BÖL. 21. CADDE 609. SOKAK NO:2 06370 OSTM / ANKARA TEL NO :(312) 395 68 75 76 FAKS NO:(312) 395 68 77 http:// www.udea.com.tr

Detaylı

Avaya one-x TM Deskphone H.323 9621G/ 9641G H zl Ba!vuru

Avaya one-x TM Deskphone H.323 9621G/ 9641G H zl Ba!vuru Avaya one-x TM Deskphone H.323 9621G/ 9641G H zl Ba!vuru Kayd rma ve Gezinme Ça!r görünümleri ve özellikler aras nda geçi" yapmak için, Phone ekran n n sa! üst taraf ndaki Features dü!mesini veya Phone

Detaylı

Otomata Teorisi (BIL 2114)

Otomata Teorisi (BIL 2114) Otomata Teorisi (BIL 2114) Hafta 1: Amaç ve Genel Kavramlar bas kapa aç bas 1 Hafta 1 Plan 1. İletişim ve Ders Bilgisi 2. Otomata Teorisi Genel Bakış 3. Hedeflenen Kazanımlar 4. Matematiksel Nosyonlar

Detaylı

BASINÇ DÜÜRME VE EMNYET STASYONU CHAZLARI SSTEMLER

BASINÇ DÜÜRME VE EMNYET STASYONU CHAZLARI SSTEMLER BASINÇ DÜÜRME VE EMNYET STASYONU CHAZLARI SSTEMLER 163 Sultan ÖRENAY ÖZET Basınç Düürme ve Gaz Emniyet Hattı, Küresel Vana, Filtre, Regülatör, Emniyet Kapama Ventili, Emniyet Firar Ventili, Manometre,

Detaylı

KONTROL SSTEMLER LABORATUARI

KONTROL SSTEMLER LABORATUARI YILDIZ TEKNK ÜNVERSTES ELEKTRK-ELEKTRONK FAKÜLTES KONTROL ve OTOMASYON MÜHENDSL BÖLÜMÜ KONTROL SSTEMLER LABORATUARI Doç.Dr. Haluk GÖRGÜN Ar.Gör. brahim ALIKAN Ar.Gör. Yavuz EREN STANBUL - 2010-1 - DiGiAC

Detaylı

Bit, Byte ve Integer. BIL-304: Bilgisayar Mimarisi. Dersi veren öğretim üyesi: Dr. Öğr. Üyesi Fatih Gökçe

Bit, Byte ve Integer. BIL-304: Bilgisayar Mimarisi. Dersi veren öğretim üyesi: Dr. Öğr. Üyesi Fatih Gökçe Bit, Byte ve Integer BIL-304: Bilgisayar Mimarisi Dersi veren öğretim üyesi: Dr. Öğr. Üyesi Fatih Gökçe Ders kitabına ait sunum dosyalarından adapte edilmiştir: http://csapp.cs.cmu.edu/ Adapted from slides

Detaylı

Olimpiyat Soruları. sonuçları tekrar fonksiyonda yerine koyup çıkan tüm sonuçları toplayan program (iterasyon sayısı girilecek)

Olimpiyat Soruları. sonuçları tekrar fonksiyonda yerine koyup çıkan tüm sonuçları toplayan program (iterasyon sayısı girilecek) HAZIRLAYAN MUSA DEMIRELLI BISHKEK KYRGYZ TURKISH BOYS HIGH SCHOOL education.online.tr.tc compsources0.tripod.com Olimpiyat Soruları 1- Bir diziyi ters çeviren algoritma ve program 2- Bir diziyi sıralayan

Detaylı

Bekleme Hattı Teorisi

Bekleme Hattı Teorisi Bekleme Hattı Teorisi Sürekli Parametreli Markov Zincirleri Tanım 1. * +, durum uzayı * +olan sürekli parametreli bir süreç olsun. Aşağıdaki özellik geçerli olduğunda bu sürece sürekli parametreli Markov

Detaylı

Makina endüstriyel kullanım amacıyla üretilmitir ve kullanım eitimini almı personel tarafından kullanılabilir.

Makina endüstriyel kullanım amacıyla üretilmitir ve kullanım eitimini almı personel tarafından kullanılabilir. FG250D FG250S KONVEYÖRLÜ FRTÖZ 4. MAKNANIN KULLANIMI Makina endüstriyel kullanım amacıyla üretilmitir ve kullanım eitimini almı personel tarafından kullanılabilir. 4.0 FRTÖZ KONVEYÖRÜNÜN ÇALIMASI Fritözün

Detaylı

KARAKTER DİZGİLERİ, BAĞINTILAR, FONKSİYONLAR KESİKLİ MATEMATİKSEL YAPILAR

KARAKTER DİZGİLERİ, BAĞINTILAR, FONKSİYONLAR KESİKLİ MATEMATİKSEL YAPILAR KARAKTER DİZGİLERİ, BAĞINTILAR, FONKSİYONLAR KESİKLİ MATEMATİKSEL YAPILAR 2012-2013 Karakter Dizgisi Karakter Dizgisi Üzerine İşlemler Altdizgi Tanım 3.1.1: Bir X kümesi üzerinde bir karakter dizgisi (string)

Detaylı

GÖRÜNÜM CM 707 KULLANIM KILAVUZU. Tanım. Özellikler

GÖRÜNÜM CM 707 KULLANIM KILAVUZU. Tanım. Özellikler TR CM 707 KULLANIM KILAVUZU Tanım Honeywell CM707, ısıtma sistem verimliliini kontrol etmek,siz evdeyken ve dıarıdayken konfor sıcaklıklarını salamak amacıyla dizayn edilmi bir programlanabilir oda termostatıdır.

Detaylı

#$% &'#(# Konular. Giri Amaç Metrics Computational Complexity Veritabanı Yönetim Sistemleri Veri Depolama Aygıtları Primary ve Auxilary Memory

#$% &'#(# Konular. Giri Amaç Metrics Computational Complexity Veritabanı Yönetim Sistemleri Veri Depolama Aygıtları Primary ve Auxilary Memory !" #$% &'#(# Konular Giri Amaç Metrics Computational Complexity Veritabanı Yönetim Sistemleri Veri Depolama Aygıtları Primary ve Auxilary Memory Giri - Amaç Veri Yapılarına göre daha büyük boyuttaki veriler

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ EGE BÖLGESİ 15. OKULLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI 9. SINIF ELEME SINAVI SORULARI

ÖZEL EGE LİSESİ EGE BÖLGESİ 15. OKULLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI 9. SINIF ELEME SINAVI SORULARI EGE BÖLGESİ 5. OKULLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI. [( p q) q] [(p q) q ] bileşik önermesinin en sade şekli A) p B) p C) D) 0 E) q 4. A kümesinin eleman sayısı fazla; B kümesinin eleman sayısı eksik olsaydı

Detaylı

Özyineleme (Recursion)

Özyineleme (Recursion) C PROGRAMLAMA Özyineleme (Recursion) Bir fonksiyonun kendisini çağırarak çözüme gitmesine özyineleme (recursion), böyle çalışan fonksiyonlara da özyinelemeli (recursive) fonksiyonlar denilir. Özyineleme,

Detaylı

Arama metodlarında temel işlem anahtarları karşılaştırmaktır.

Arama metodlarında temel işlem anahtarları karşılaştırmaktır. (Kırpma) Hash Fonksiyonları Selecting Digits Folding (shift folding, boundary folding) Division MidSquare Extraction Radix Transformation Çakışma (Collision) ve çözümler Linear Probing Double Quadratic

Detaylı

8.Konu Sonlu ve sonsuz kümeler, Doğal sayılar

8.Konu Sonlu ve sonsuz kümeler, Doğal sayılar 8.Konu Sonlu ve sonsuz kümeler, Doğal sayılar 1. Eşit güçlü kümeler 2. Sonlu ve sonsuz kümeler 3. Doğal sayılar kümesi 4. Sayılabilir kümeler 5. Doğal sayılar kümesinde toplama 6. Doğal sayılar kümesinde

Detaylı

ISBN - 978-605-5631-60-4 Sertifika No: 11748

ISBN - 978-605-5631-60-4 Sertifika No: 11748 ISBN - 978-605-563-60-4 Sertifia No: 748 GENEL KOORDİNATÖR: REMZİ ŞAHİN AKSANKUR REDAKTE: REMZİ ŞAHİN AKSANKUR SERDAR DEMİRCİ SABRİ ŞENTÜRK Basm Yeri: EVOS BASIM - ANKARA Bu itab tüm basm ve yay halar

Detaylı

ndirgenme Boyutu Üç Olan Fibonacci Simetrik Sayısal Yarıgruplarının Bir Sınıfı

ndirgenme Boyutu Üç Olan Fibonacci Simetrik Sayısal Yarıgruplarının Bir Sınıfı ndirgenme Boyutu Üç Olan Fibonacci Simetrik Sayısal Yarıgruplarının Bir Sınıfı Meral SÜER * ve Sedat LHAN * Batman Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Matematik Bölümü,72060 Batman, Türkiye Dicle Üniversitesi,

Detaylı

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 KARAKTERLER KARAKTER DİZİLERİ (STRING) Sunu Planı Karakterler ve Stringler Karakter İşleme Kütüphanesi String Dönüşüm Fonksiyonları Standart Giriş/Çıkış Kütüphane Fonksiyonları

Detaylı

Otomata Teorisi (BİL 2114)

Otomata Teorisi (BİL 2114) Otomata Teorisi (BİL 2114) Fırat İsmailoğlu Hafta 8: İçerikten Bağımsız Diller (I1I. Bölüm) 1 Hafta 8 Plan l. Pushdown Otomata (PDO) Giriş 2. PDO Geçişler 3. PDO Ornekler 4. PDO nun Formal Gösterimi 5.

Detaylı

AYRIK YAPILAR ARŞ. GÖR. SONGÜL KARAKUŞ- FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, ELAZIĞ

AYRIK YAPILAR ARŞ. GÖR. SONGÜL KARAKUŞ- FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, ELAZIĞ AYRIK YAPILAR P r o f. D r. Ö m e r A k ı n v e Y r d. D o ç. D r. M u r a t Ö z b a y o ğ l u n u n Ç e v i r i E d i t ö r l ü ğ ü n ü ü s t l e n d i ğ i «A y r ı k M a t e m a t i k v e U y g u l a

Detaylı

Avaya one-x Masa Telefonu H.323 9608/9611G H zl Ba!vuru K lavuzu

Avaya one-x Masa Telefonu H.323 9608/9611G H zl Ba!vuru K lavuzu Avaya one-x Masa Telefonu H.323 9608/9611G H zl Ba!vuru K lavuzu! LED ler Arama Görünümü Dü"mesi LED leri Sürekli ye!il Yava! yan p sönen ye!il H zl yan p sönen ye!il Sürekli k rm z Arama görünümü, ba!l

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz NILFISK C 105.5 http://tr.yourpdfguides.com/dref/3696480

Kullanım kılavuzunuz NILFISK C 105.5 http://tr.yourpdfguides.com/dref/3696480 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma, boyut, aksesuarlar, vb) cevaplarını bulacaksınız.

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Giriş Fonksiyonlara Genel Bakış C

Detaylı

Kullanım kılavuzunuz PHILIPS CT7688/000000EU http://tr.yourpdfguides.com/dref/1016730

Kullanım kılavuzunuz PHILIPS CT7688/000000EU http://tr.yourpdfguides.com/dref/1016730 Bu kullanım kılavuzunda önerileri okuyabilir, teknik kılavuz veya PHILIPS CT7688/000000EU için kurulum kılavuzu. Bu kılavuzdaki PHILIPS CT7688/000000EU tüm sorularınızı (bilgi, özellikler, güvenlik danışma,

Detaylı

! " #$! "# $$ $! " % % # $ &&& " '( % )* " '(

!  #$! # $$ $!  % % # $ &&&  '( % )*  '( !"#$!" #$ %!"# $$$ %% &&&"'( )*"'( $% &%'#& $ $()*+"" $%#,(-"./$ &(*(%*#0#"121"314*11"1"/5 %$#%%0#"3% )"$*#%! *#&% '" #*#6)#" $**)%& "(!+ ##,#(#-.,/0 12#)34 5( 6 7###0# 5 89 ",#' -(+ : ;(

Detaylı

Şimdi de [ ] vektörünün ile gösterilen boyu veya büyüklüğü Pisagor. teoreminini iki kere kullanarak

Şimdi de [ ] vektörünün ile gösterilen boyu veya büyüklüğü Pisagor. teoreminini iki kere kullanarak 10.Konu İç çarpım uzayları ve özellikleri 10.1. ve üzerinde uzunluk de [ ] vektörünün ile gösterilen boyu veya büyüklüğü Pisagor teoreminden dir. 1.Ö.: [ ] ise ( ) ( ) ve ( ) noktaları gözönüne alalım.

Detaylı

Fatih University- Faculty of Engineering- Electric and Electronic Dept.

Fatih University- Faculty of Engineering- Electric and Electronic Dept. Dijital Devre Tasarımı EEE122 A Ref. Morris MANO & Michael D. CILETTI DIGITAL DESIGN 4 th edition Fatih University- Faculty of Engineering- Electric and Electronic Dept. Chapter 3 Boole Fonksiyon Sadeleştirmesi

Detaylı