YOKSULLUK. Prof.Dr.M

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YOKSULLUK. Prof.Dr.M"

Transkript

1 YOKSULLUK SÜRDÜRÜLEBĐLĐR R TÜKETT KETĐM M VE TÜKETĐCĐ EĞĐTĐMĐ Prof.Dr.M.Müberra BABAOĞUL

2 ĐMF Başkan kanı Dominigue Strauss- Kahn na na göre tarih ekmekten çıkan savaşlarla dolu dur.

3 Bugünlerde dünya d barışı ışını en ciddi şekilde tehdit eden sorunlar listesinin başı şında yine gıda krizi yer almaktadır.

4 Dünya Gıda G Örgütü ü de artan gıda fiyatlarının n dünya d çapında 100 milyon insanı açlığa a sürükledis klediği uyarısında bulunmaktadır

5 Gıda krizinin yarattığı tehlikeler açlığın n yeni yüzü y sınır r tanımayan sessiz tsunami olarak ifade edilmektedir.

6 Küresel gıda g krizinin nedenleri olarak öncelikle üretimden fazla tüketim olması ve üretim- tüketim-dağıtım dengesizli ğidir idir.

7 Küresel anlamda yaşanan anan gıda g krizinin en önemli bir diğer nedeni de aşırı tüketim ve bunu destekleyen politikalardır. r.

8 Günümüzde her alanda küreselleşme olarak ifade edilen yeni dünya d düzeninin d etkileri bu alanda da hissedilmektedir

9 Ancak bu küreselleşme de nimetler belli bir azınl nlık k tarafından paylaşı şılırken külfetler k büyük b k bir kesimin üzerine yıkılmaktady lmaktadır. Bunun sonucunda da nimetin dağı ğılımında büyük b k adaletsizlikler yaşanmaktad anmaktadır.

10 Dünya nüfusunun n %12 si açlık sınırında nda iken % 6 lık bir oran obesite tedavisi görmektedir. g

11 Dünya Bankası nın n Kalkınma Raporuna(2000)na göre;6 milyarlık dünya nüfusunun n yaklaşı şık yarısı (2.8 mil.)günl nlük yaklaşı şık 2 dolarlık yoksulluk sınırıs altında nda,1.2 mil.. ise günlük k 1 dolar sınırı altında yaşamak amak zorundadır. r.

12 YOKSULLUK Đnsanların n temel ihtiyaçlar larını karşı şılamaktan mahrum olma durumu yoksulluk dur. Yoksulluk; * aça olmak demektir. *barınacak yeri giyecek bir şeyi olmamak demektir. * hasta olmak ama tedavi olamamak * okuma yazma bilmemek ama okula gidememek demektir.

13 Yoksullukla mücadele m küreselleşme sürecinde s oldukça a güçg koşullarda sürds rdürülmektedir. Buna bir de yoksulluğun un yanında nda çevre kirlenmesi ve kaynak israfı da eklenince sorun daha da içinden inden çıkılamaz ve karmaşı şık k bir hal almaktadır.

14 SÜRDÜRÜLEBĐLĐR R TÜKETT KETĐM

15 Dünya Çevre Komisyonu sürdürülebilirlik kavramını insanların mevcut ihtiyaçlar larını, gelecek nesillerin ihtiyaçlar larını karşı şılayabilecek kaynakların n miktarını ve şeklini etkilemeden karşı şılayabilmesi olarak tanımlamaktad mlamaktadır.

16 Bu tanım sürdürülebilirlik kavramı ile toplumsal eşitlike itlik arasındaki ilişkiyi de açıklamaktadır.toplumsal eşitlik,sürdürülebilirliğin in sağlanmas lanmasında nda kullanılan lan yöntemlerin şimdiki ve gelecek nesillerin lehine olma düşüncesini d içermektedir.

17 Bu nedenle, kaynakların tüketilmesi ya da yanlış kullanılmas lması, geliştirilmemesi ya da keşfedilmemesi gibi bazı insanların n benimsedikleri yanlış uygulamalar, diğer insanların kullandıklar kları kaynakların n miktarını ve şeklini etkilemektedir.

18 Đnsanlık;doğaya hakim olabilmek düşüncesiyle yeni teknolojiler geliştirip, bu teknolojiyi yönetme y gücünü kullanarak, doğada kurulu dengelerin bozulmasına yol açmaktadır.

19 Bu bozulma, doğal kaynakların üretim sürecine s sokulması ve bu süreç içerisinde yer alan üretim- tüketim faaliyetleri sonucu oluşan atık ve artıklar kların çevrenin sınırls rlı özümseme kapasitesi dikkate alınmadan doğaya verilmesi ile meydana gelmektedir.

20 Đnsanların sınırsız z ihtiyaçlar larının giderilmesi için i in kullanılan lan doğal kaynakların n sınırls rlı olması çevre ile ekonominin uyumlaştırılmas lmasını gerekli kılmaktadk lmaktadır.

21 Bireylerin bilinçli bir şekilde kaynakları yönetebilmeleri ve sürdürülebilirliği i sağlamalar lamaları için in 3- R den söz s z edilmektedir.

22 Bunlar; Azaltmak- Reducing Yeniden Kullanma- Reusing Geri dönüşüm-d Recycling

23 Diğer taraftan sürds rdürülebilirliğin in gerçekle ekleştirilmesinde farklı stratejilerden de söz s z etmek mümkündür. Bu stratejiler beş grup altında incelenebilir.

24 1. Taşı şıma kapasitesi ya da çevresel eşik e kavramlarını merkeze alan yaklaşı şımlar. 2. Toplumun çevreye etkisini tüketim t alış ışkanlıklarını değiştirerek, yaşam am biçimini imini çevreye duyarlı hale getirerek azaltmaya çalışan yaklaşı şımlar. 3. Teknolojik iyileştirmeye dayalı yaklaşı şımlar, 4. Ekonominin karar verme ölçütlerinin değiştirilmesine dayalı yaklaşı şımlar, 5. Toplumun başar arısına ilişkin ölçütlerin salt ekonomik değişkenlerle sınırls rlı olmaktan çıkarılarak genişletilmesine dayalı yaklaşı şımlar.

25 Đkinci grup stratejiler, tüketim t alış ışkanlıklarının n ve yaşam am biçiminin iminin değiştirilmesine dayanmaktadır. Bu stratejinin içinde i inde bir yanda, yaygın materyalist yaşam am değerlerinin erlerinin en aza indirilerek yaşamın gönüllü olarak basitleştirilmesi tirilmesi yer alırken; diğer yanda materyalist değerlerin erlerin hakim olduğu yaşam am çizgisi sorgulanmadan çevreye etkiyi azaltıcı,, yeniden değerlendirme, erlendirme, tüketim çılgınlığının önlenmesi vb. uygulamalar yer almaktadır.

26 Bireyler çoğunlukla haz duymak ve doyuma ulaşmak, acı ve elemden kurtulmak için i in ihtiyaçlar larını karşı şılayabilmek ve fayda elde etmek amacıyla tüketim t yapmaktadırlar rlar. Aynı zamanda tüketim t konusunda birbirlerinin davranış ışlarından da etkilenmektedirler.

27 Buna göre g daha yüksek y yaşam am standardına na sahip olmak isteyen bireyler yüksek y gelir ve servet sahibi kesimlerin tüketim t kalıplar plarına ulaşmak için i in gelirlerinden daha fazla harcamada bulunmaktadırlar. Bu davranış ışa gösteriş tüketimi denilmektedir.

28 Đnsanlar ve toplumlar arası ilişkiler arttıkça a iletişim im araçlar larının n etkisi ile toplumlar birbirlerinin tüketim t kalıplar plarını daha yakından tanıdıkça, a, gösteriş tüketimi nin de arttığı gözlemlenmektedir. Aynı toplumda özellikle orta gelir grubundaki tüketiciler, yüksek tüketim t grubundakilerin tüketim t kalıplar plarını taklit etmektedirler. Sanayileşme ile birlikte üretiminde artması toplumların n tüketim t alış ışkanlıklarının önemli ölçüde değişmesine neden olmaktadır.

29 14 ülkede 14,000 tüketici ile yapılan araştırmada rmada,tüketicilere enerji kullanımı, doğal kaynakları koruma, ulaşı şım m tercihleri, yiyecek kaynakları, geleneksel ürünler yerine eşdee değer er çevreci ürünler kullanımı, çevre ve sürds rdürülebilirlik karşı şısında tutum ve çevresel konularda ilgi düzeylerine d ilişkin sorular sorulmuştur. Araştırma rma sonucuna göre, g gelişmekte olan ülkelerin tüketim davranış ışları açısından daha başar arılı oldukları belirtilmektedir. Gelişmekte olan ülkelerdeki tüketiciler, t gelişmi miş ülkelerin tüketicilerine t göre g çevresel sorunların çözümlenmesinde kendilerini daha sorumlu hissetmektedirler.

30 Gelişmi miş ülkelerdeki insanların n ise, daha büyük b k evlerde yaşad adıkları ve genellikle klima kullandıklar kları, çoğunun otomobil sahibi olduğu u ve yalnız z başı şına kullandıklar kları,, toplu taşı şıma araçlar larını da nadiren kullandıklar kları ve daha az çevreci ürün satınald naldıkları saptanmış ıştır..

31 Çevre kirlenmesi; gelişmi miş ülkelerde ekonomik büyümeye b ve sanayileşmeye bağlı olarak daha çok üretim ve tüketim t artışı ışının n yarattığı bolluk kirlenmesi iken,az gelişmi miş ülkelerde sorunun kaynağı yoksulluk ve eğitimsizliktire itimsizliktir

32 Bu açıdan a bakıld ldığında; sürdürülebilir kalkınma için i in toplumların üretim ve tüketim t kalıplar plarında köklk klü değişiklikler iklikler yapmaları kaçınılmazd lmazdır.

33 Sürdürülebilir tüketim ve üretim çevresel sınırlars rları göz önüne ne alarak, doğal hayata verilen zararları en aza indirmenin yollarını ararken, dünyanın n kaynaklarını sürdürülebilir bir şekilde kullanarak ekonomik büyümeyi sağlamay lamayı amaçlamaktad lamaktadır.

34 Birleşmi miş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı nda nda sunulan raporda, sürds rdürülebilir kalkınman nmanın hayata geçirilebilmesi için i in gerekli üretim ve tüketim t alış ışkanlıkları ile ilgili değişimler imler öncelikli olarak ele alınm nmıştır. Alınan kararlarda hem çevrenin hem de ekonominin birlikte geliştirilebilece tirilebileceği i kabul edilmiştir.

35 Bu nedenle; - Çevre ile uyumlu satın n alma, - Ekoverimlilik-end endüstriyel verimlilik, - Geri dönüşüm, d - Atık k azaltma, - Endüstriyel ekoloji, - Yaşam am döngd ngüsü analizi, - Çevre yönetim y sistemleri, - Eko-etiketleme, - konularında nda üreticilere ve tüketicilere t yönelik eğitsel e araçlar ların n geliştirilmesine ihtiyaç vardır. r.

36 Sürdürülebilir tüketimin, büyük ölçüde tüketticilerin t mevcut tüketim davranış ışlarını değiştirmelerine dayanması nedeniyle, bunun sağlanmas lanmasında nda devlet, üreticiler ve özellikle de tüketicilerin eğitilmesie önem taşı şımaktadır.

37 TÜKETĐCĐ EĞĐTĐMĐ

38 . Eğitim,, bir insan hakkı olmasının yanında, nda, sürdürülebilir kalkınma için i in bir ön koşul ve demokrasinin geliştirilmesi için i in de etkili bir araçtır. r. Tüketicinin eğitimie itimi, toplumdaki her bir bireyin akıllı ve bilinçli bir tüketici t hatta vatandaş olabilmesi için i in hazırlanan eğitim e programlarını ve araçlar larını kapsamaktadır. Đlk öğretim ve lise düzeyinde d verilen tüketici eğitimi e konuları,, düzenlenen d sempozyum ve paneller, TV programları, broşürler, rler, internet tüketici t eğitimine e örnek olarak verilebilir

39 Tüketici eğitimie itimi,, tüketicinin t değerlerini erlerini ve kabiliyetlerini geliştirerek, tüketimden maksimum fayda sağlamas lamasına, karar verme kapasitesini arttırmas rmasına, ekonomiyi ve değişen en piyasa koşullar ullarını anlamasına na yardımc mcı olmaktadır.

40 Tüketici eğitimi her tüketici gurubunun ihtiyacına, amacına ve sosyal düşüncelerine d uydurulduğu sürece etkili olmaktadır. Bu nedenle tüketici eğitimi toplumun farklı kesimlerine yönelik y olarak yetişkin tüketicilerin eğitimi e ve okul öğrencilerinin eğitimi e olarak gruplandırılmas lması gerekmektedir. Günümüzde tüketicilere verilecek eğitimin sınırlars rları daha çok sosyal sorumluluk yaklaşı şımı esas alınarak çizilmeye çalışılmalıdır..

41 Tüketici EğitimiE itimi bir üçüncü göz yani tüketici gözü g yaratır

42 Bu şekilde tüketicilerde; ürünler üzerinde kritik yapabilen, analiz yeteneklerini kullanabilen, kendi ihtiyaçllar llarını giderirken topluma olan etkilerini de görebilen g bir üçünc ncü göz yani tüketici gözü g oluşturulmas turulması amaçlanmaktad lanmaktadır. Ancak bu gözün g açılmasıyla birlikte tüketicinin, satın n alma sırasında bir ürünü analiz ederken, sağlıkl klı olması,, ekonomik olması, ürün n güvenlig venliği, i, yasal ve çevresel açıdan a uygunluk taşı şıması, sosyal ve ekolojik maaliyetini de değerlendirebilmesi erlendirebilmesi mümkm mkün olabilecektir lecektir..

43 Tüketici eğitimi,, her tüketicinin kendi ihtiyacına na, amacına ve sosyal düşüncelerine uydurulduğu sürece görevini yapabiliyor ve etkili olabiliyor demektir.. Bu nedenle eğitim programları tüketicinin ekonomik ve toplumsal değişmeleri meleri, algılayabilecekleri layabilecekleri düzeyde geliştirilmelidir tirilmelidir..

44 Sürdürülebilir tüketim içinin eğitim, bireylerin, grupların, toplulukların, kurumların ve ülkelerin, sürdürülebilir kalkınma lehine değerlendirmeler erlendirmeler ve tercihler yapma kapasitelerini geliştirmelidir

45 AB Tüketici Eğitim E Modülü ü nde tüketicilere verilecek eğitimin e onların ileriki yaşamlar amlarında,tüketim davranış ışlarına yön y n vermede etkili olacağı vurgulanmaktadır. r.

46 Bireylerin bakış açısı değiştirilerek dünyamızın n daha güvenli, g daha sağlıkl klı ve yaşanabilir anabilir hale gelmesi sağlanarak lanarak yaşam am kalitesi artırılabilir.

47 BĐR ĐNSAN DEĞĐŞĐ ĞĐŞĐR R DÜNYA D DEĞĐŞĐ ĞĐŞĐR"

48 ĐLGĐNĐZ Z VE DĐKKATD KKATĐNĐZ ĐÇĐN TEŞEKK EKKÜR R EDERĐM Prof.Dr.M.Müberra Babaoğul

Prof. Dr. MÜBERRA BABAOĞUL

Prof. Dr. MÜBERRA BABAOĞUL TÜKETĐCĐ EĞĐTĐMĐ VE ÇEVRE BĐLĐNCĐ Prof. Dr. MÜBERRA M BABAOĞUL TÜKETĐCĐ EĞĐTĐMĐ VE ÇEVRE BĐLĐNCB NCĐ Đnsan çevresiyle uyum içerisinde i ve belli bir dengenin sağlanmas lanmasıyla yaşam amını sürdüren,

Detaylı

Yeniden Yapılanma Süreci Dönüşüm Süreci

Yeniden Yapılanma Süreci Dönüşüm Süreci Yeniden Yapılanma Süreci 2010-2025 Dönüşüm Süreci 2025-2050 2025'te olmazsa olmazlar Geçiş dönemi kilit meseleleri Dönüşüm zamanının Başarı Dönüşüm ölçütleri zamanının Vizyon Herkese fırsat eşitliği sağlanarak

Detaylı

Yerel Yönetimler Y. ve STK lar. Gürcan. Banger. Akdeniz Üniversitesi. Antalya

Yerel Yönetimler Y. ve STK lar. Gürcan. Banger. Akdeniz Üniversitesi. Antalya AB ye Uyum Sürecinde S ve STK lar Gürcan Banger Akdeniz Üniversitesi Antalya Mevcut Yönelim Y Küresel Çağ da merkezî ve yerel yönetimlerle sivil toplumun ve kentlerin arayüzünü incelediğimizde imizde şunları

Detaylı

RIO+20 ışığında KOBİ ler için yenilikçi alternatifler. Tolga YAKAR UNDP Turkey

RIO+20 ışığında KOBİ ler için yenilikçi alternatifler. Tolga YAKAR UNDP Turkey RIO+20 ışığında KOBİ ler için yenilikçi alternatifler Tolga YAKAR UNDP Turkey Billion people 10 World 8 6 4 2 Africa Asia Europe Latin America and Caribbean Northern America 2050 yılında dünya nüfusunun

Detaylı

GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ

GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ GIDA GÜVENLİĞİ GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ Dünyada 800 Milyon İnsan Kronik Yetersiz Beslenme, 1.2 Milyar İnsan Açlık Korkusu Yaşamakta, 2 Milyar İnsan Sağlıklı, Yeterli ve Güvenli Gıda Bulma Konusunda

Detaylı

Yaşam Boyu Öğrenme S.221-225

Yaşam Boyu Öğrenme S.221-225 Yaşam Boyu Öğrenme S.221-225 Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Hazırlayan; Cemil YAYLAR 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya Çalışın.

Detaylı

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI Bugün şehirlerimizdeki problemlerin çoğu fakirlik, eşitsizlik, işsizlik, işe ve mal ve hizmetlere erişim zorlukları, düşük düzeyde sosyal ilişkiler ve kentsel alanlardaki düşük

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ: FAO NUN BAKIŞ AÇISI. Dr. Ayşegül Akın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilci Yardımcısı 15 Ekim 2016

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ: FAO NUN BAKIŞ AÇISI. Dr. Ayşegül Akın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilci Yardımcısı 15 Ekim 2016 İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ: FAO NUN BAKIŞ AÇISI Dr. Ayşegül Akın Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilci Yardımcısı 16 Ekim Dünya Gıda Günü Herkesin gıda güvenliğine ve besleyici gıdaya ulaşma

Detaylı

ĞİŞİKLİĞİ STK BULUŞMASI 20 Aralık k 2006 Otel Seyhan, Adana

ĞİŞİKLİĞİ STK BULUŞMASI 20 Aralık k 2006 Otel Seyhan, Adana İKLİM M DEĞİŞİ ĞİŞİKLİĞİ İÇİN STK BULUŞMASI 20 Aralık k 2006 Otel Seyhan, Adana İklim Değişikli ikliği i Alanında nda Ortaklıklar; klar; Gerekli mi? Nasıl? Dünyamızı tehdit eden en büyük b k tehlikelerden

Detaylı

Çevresel Altyapı Projelerine Finansman Sağlanmas. lanması

Çevresel Altyapı Projelerine Finansman Sağlanmas. lanması Yerel YönetimlerinY Çevresel Altyapı Projelerine Finansman Sağlanmas lanması - Hazine MüsteM steşarlığının n Rolü Hazine MüsteM steşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel MüdürlM rlüğü İzzet YERDEŞ Şube MüdürüM

Detaylı

REÇLERİ VE BANKACILIK SİSTEMİNİN N YENİDEN YAPILANDIRILMASINDA KURUMSAL İŞBİRL VE KOORDİNASYON: RLİĞİ

REÇLERİ VE BANKACILIK SİSTEMİNİN N YENİDEN YAPILANDIRILMASINDA KURUMSAL İŞBİRL VE KOORDİNASYON: RLİĞİ BANKA ÇÖZÜMLEME SÜRES REÇLERİ VE BANKACILIK SİSTEMİNİN N YENİDEN YAPILANDIRILMASINDA KURUMSAL İŞBİRL RLİĞİ VE KOORDİNASYON: TÜRKİYE DENEYİMİ Dr. Hicabi ERSOY Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, TürkiyeT Sunum

Detaylı

OECD ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER REHBERİ 15.06.2009

OECD ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER REHBERİ 15.06.2009 OECD ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER REHBERİ ZERGÜL ÖZBİLGİÇ DAİRE BAŞKANI 15.06.2009 OECD ÇOK ULUSLU ŞİRKETLER REHBERİ OECD Çok UlusluŞirketler Rehberi, iyi kurumsal davranışı sağlamak için i in çok uluslu şirketlere

Detaylı

ÇEVRE SORUNLARININ TOPLUMLARIN GÜNDEMİNE YERLEŞMESİ

ÇEVRE SORUNLARININ TOPLUMLARIN GÜNDEMİNE YERLEŞMESİ ÇEVRE SORUNLARININ TOPLUMLARIN GÜNDEMİNE YERLEŞMESİ 1970 yılında Roma Kulübü, insanlığın ikilemi adlı projesinde dünya bağlamında Nüfus artışı, Gıda üretimi, Endüstrileşme Doğal kaynakların tüketilmesi

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları

İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları Eczacıbaşı Topluluğu nda Sürdürülebilirlik Yaklaşımı Çerçevesinde İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları ANIL SUGETİREN ECZACIBAŞI ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Detaylı

Dağlık alanda yaşayan insanlar ve yaşadıkları çevreler için birlikte çalışmak

Dağlık alanda yaşayan insanlar ve yaşadıkları çevreler için birlikte çalışmak Dağlık alanda yaşayan insanlar ve yaşadıkları çevreler için birlikte çalışmak BİZ KİMİZ? Dağ Ortaklığı bir Birleşmiş Milletler gönüllü ittifakı olup, üyelerini ortak hedef doğrultusunda bir araya getirir.

Detaylı

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı,

3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği Konutu, Ankara Saat: 16:00. Çevre ve Orman Bakanlığı nın Saygıdeğer Müsteşar Yardımcısı, Türkiye nin İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı nın Geliştirilmesi Projesi nin Açılış Toplantısında Ulrika Richardson-Golinski a.i. Tarafından Yapılan Açılış Konuşması 3 Temmuz 2009 İngiltere Büyükelçiliği

Detaylı

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni

Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek in Konuşma Metni GSO-TOBB-TEPAV Girişimcilik Merkezinin Açılışı Kredi Garanti Fonu Gaziantep Şubesi nin Açılışı Proje Değerlendirme ve Eğitim Merkezi nin Açılışı Dünya Bankası Gaziantep Bilgi Merkezi Açılışı 23 Temmuz

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2030 Sonrası Kalkınma Gündemi Musa Rahmanlar Ankara/2016 Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Dairesi/Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü İçerik 1. Sürdürülebilir

Detaylı

EKONOMİK SÜREÇ İÇİNDE DEVLETİN FONKSİYONLARI KAMU HİZMETLERİ DIŞSALLIKLAR KAMU HARCAMALARININ ARTIŞINA YÖNELİK GÖRÜŞLER

EKONOMİK SÜREÇ İÇİNDE DEVLETİN FONKSİYONLARI KAMU HİZMETLERİ DIŞSALLIKLAR KAMU HARCAMALARININ ARTIŞINA YÖNELİK GÖRÜŞLER 4.bölüm EKONOMİK SÜREÇ İÇİNDE DEVLETİN FONKSİYONLARI KAMU HİZMETLERİ DIŞSALLIKLAR KAMU HARCAMALARININ ARTIŞINA YÖNELİK GÖRÜŞLER EKONOMİK SÜREÇ İÇİNDE DEVLETİN FONKSİYONLARI 1.Kaynak Dağılımında Etkinlik:

Detaylı

MLİLİĞİİĞİ. Bir Ampul SöndS. ndürmek mi? Gürcan. Banger

MLİLİĞİİĞİ. Bir Ampul SöndS. ndürmek mi? Gürcan. Banger ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ Bir Ampul SöndS ndürmek mi? Gürcan Banger Verimlilik, ne kadar girdi ile ne kadar çıktı elde ettiğinizin inizin göstergesidir. Enerji Kullanım Girdi Alanı Çıktı Enerji verimliliği

Detaylı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. Ülkesel Fizik Planı. Bölüm III. Vizyon, Amaç ve Hedefler (Tasarı)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. Ülkesel Fizik Planı. Bölüm III. Vizyon, Amaç ve Hedefler (Tasarı) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ülkesel Fizik Planı Bölüm III. Vizyon, Amaç ve Hedefler (Tasarı) Şehir Planlama Dairesi İçişleri Bakanlığı Lefkoşa - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 2014 İçindekiler 1. Giriş...

Detaylı

Yaşanabilir Bir Şehir için İzmir Bölge Planı Hedefleri. H.İ.Murat ÇELİK, PMP Birim Başkanı

Yaşanabilir Bir Şehir için İzmir Bölge Planı Hedefleri. H.İ.Murat ÇELİK, PMP Birim Başkanı Yaşanabilir Bir Şehir için İzmir Bölge Planı Hedefleri H.İ.Murat ÇELİK, PMP Birim Başkanı Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu 1. İZKA 2. İzmir Bölge Planı 3. Yaşanabilir Şehir Hedefleri İçerik 1.

Detaylı

Geleneksel Göstergeler:Birbirinden. bağımsız amaçlara ne derece ulaşabildiğimizin göstergesi

Geleneksel Göstergeler:Birbirinden. bağımsız amaçlara ne derece ulaşabildiğimizin göstergesi Gösterge Gösterge Arapça da yön işareti Durum tesbiti Değişimin ölçümü Ölçme yeni bir şey değil ancak koyduğumuz bir hedefe (amaca) ne kadar yaklaştığımız konusunda bizi bilgilendirdiği ölçüde anlamlı

Detaylı

KAMU POLİTİKASI BELGELERİ

KAMU POLİTİKASI BELGELERİ Ünite 4 Doç. Dr. Nuray ERTÜRK KESKİN Türkiye deki kamu politikası belgelerinin tanıtılması amaçlanmaktadır. Kamu politikası analizinde görüş alanında olması gereken politika belgeleri altı başlık altında

Detaylı

TMMOB İSTANBUL. Geri Kazanım. Banu SINMAZ Kâmil VARINCA

TMMOB İSTANBUL. Geri Kazanım. Banu SINMAZ Kâmil VARINCA ÇEVRE MÜHENDM HENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ Geri Kazanım Banu SINMAZ Kâmil VARINCA ÇEVRE MÜHENDM HENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ Niye Geri Kazanım? İnsan ve çevresi Dünyamız, üzerinde yaşad adığımız

Detaylı

CRM CRO Aralık k 2008

CRM CRO Aralık k 2008 Resul İbrahim GÜLENG CRM CRO Aralık k 2008 Klinik Araştırmalar rmalar Sektörü & Türkiye deki İş Olanakları ÖZET Hakkımda CRM Hakkında Klinik Araştırma rma ve Klinik Deneme Klinik Denemelerin Organizasyonel

Detaylı

Yapı ve Deprem Yönetmelikleri, alan kullanım yönetmeliklerinin gözden geçirilmesi ve gerekiyorsa yeniden düzenlenmesi

Yapı ve Deprem Yönetmelikleri, alan kullanım yönetmeliklerinin gözden geçirilmesi ve gerekiyorsa yeniden düzenlenmesi Afet Yö netimi İnsan toplulukları için risk oluşturan afetlerin önlenmesi ve zararlarının azaltılması, afetlere karşı hazırlıklı olunması, afet anında hızlı ve etkili bir kurtarma, ilk yardım, geçici barındırma

Detaylı

üzere, beş startejik öncelik ortaya koymaktadır r :

üzere, beş startejik öncelik ortaya koymaktadır r : ICEM TÜRKT RKİYE ULUSAL KONFERANSI ÖRG RGÜTLENME VE SOSYAL DİYALOG Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Performans Standartları ve Örgütlenme Olanakları 15 Haziran 2009 Ankara, Türkiye Kemal Özkan, ICEM Kimya

Detaylı

Gürcan Banger Enerji Forumu 10 Mart 2007

Gürcan Banger Enerji Forumu 10 Mart 2007 Enerji ve Kalkınma Gürcan Banger Enerji Forumu 10 Mart 2007 Kırılma Noktası Dünyanın gerçeklerini kırılma noktalarında daha iyi kavrıyoruz. Peşpeşe gelen, birbirine benzer damlaların bir tanesi bardağın

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARIMIZ

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARIMIZ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARIMIZ Daha iyi bir yaşam için Sürdürülebilirlik yolculuğumuzun uzun olduğunu biliyor ve biz, bu yolu paydaşlarımız ile beraber yürüyerek öncelikli alanlarımızı güçlendiriyoruz.

Detaylı

Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 14.Hafta SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI. Dr. Osman Orkan Özer

Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 14.Hafta SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI. Dr. Osman Orkan Özer Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 14.Hafta SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI Dr. Osman Orkan Özer SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI Sürdürülebilir tarım; Günümüz kuşağının besin gereksinimi

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ VİZYON BELGESİ (TASLAK) Türkiye 2053 Stratejik Lokomotif Sektörler MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ Millet Hafızası ve Devlet Aklının bize bıraktığı miras ve tarihî misyon, İstanbul un Fethinin

Detaylı

Girişimcileri destekleyen

Girişimcileri destekleyen Girişimcileri destekleyen kurum ve kuruluşlar KONUYA BAŞLARKEN 1. 2. Girişimci adayları kuracakları işlerle ilgili ne gibi desteklere ihtiyaç duyarlar? Kredi, hibe, teşvik kavramları size ne ifade etmektedir?

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

Üçünc. önündeki ndeki meydan okumalar Önlemler. Bilgi paylaşma ve iyi pratikler sunma.

Üçünc. önündeki ndeki meydan okumalar Önlemler. Bilgi paylaşma ve iyi pratikler sunma. Üçünc ncü Çalışma GörüşmesiG mesi, Bükreş 10-11 11 Temmuz 2009 yılıy Yeni ekonomik şartlarda sosyal diyalogun gelişmesi için i in sendikalar ve işverenler i önündeki ndeki meydan okumalar Milli ve Sektör

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 8 Ekim 2014

ORTA VADELİ PROGRAM ( ) 8 Ekim 2014 ORTA VADELİ PROGRAM (2015-201) 8 Ekim 2014 DÜNYA EKONOMİSİ 2 2005 2006 200 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 T 2015 T Küresel Büyüme (%) Küresel büyüme oranı kriz öncesi seviyelerin altında seyretmektedir.

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Türkiye Cumhuriyeti Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Sürdürülebilir Bir Üretim Altyapısı Çevreye Duyarlı VGM Güvenli Verimli BSTB İleri Teknoloji Yüksek Katma Değer 2 20 nün Kuruluşu 17 Ağustos

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER YÖNETİMİNDE PLANLAMA

HALKLA İLİŞKİLER YÖNETİMİNDE PLANLAMA PLANLAMA HALKLA İLİŞKİLER YÖNETİMİNDE PLANLAMA Planlama, düzenlenecek faaliyetin gerektirdiği bütün işlerin önceden dir. Bir kararlar sistemidir. Arş.Gör. Murat Uygurtaş Planlama, seçilen amaç/amaçlar

Detaylı

KALKINMANIN ANAHTARI ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İLE BİRLİKTE İNSAN ONURUNA YAKIŞIR İŞ OĞUZ BAŞOL

KALKINMANIN ANAHTARI ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İLE BİRLİKTE İNSAN ONURUNA YAKIŞIR İŞ OĞUZ BAŞOL KALKINMANIN ANAHTARI ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İLE BİRLİKTE İNSAN ONURUNA YAKIŞIR İŞ OĞUZ BAŞOL KIRKLARELİ-2013 Kırklareli Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi KALKINMANIN ANAHTARI ÇEVRESEL

Detaylı

İkinci Öğretim. Küreselleşme ve Yoksulluk

İkinci Öğretim. Küreselleşme ve Yoksulluk İkinci Öğretim Küreselleşme ve Yoksulluk Küreselleşme, özellikle 1980 li yılların sonları ve 1990 lı yılların başlarından itibaren dünyada yaygın olarak kullanılan çok boyutlu bir kavramdır. Küreselleşmenin

Detaylı

BÖLGE VE NÜFUSUN GENEL DURUMU. Doç.Dr.Tufan BAL

BÖLGE VE NÜFUSUN GENEL DURUMU. Doç.Dr.Tufan BAL BÖLGE VE NÜFUSUN GENEL DURUMU Doç.Dr.Tufan BAL GİRİŞ Türkiye Cumhuriyeti 1923 yılında kurulan, o tarihten bu güne kadar ekonomik ve sosyal yapısını değiştirme anlayışı içinde gelişmesini sürdüren ve gelişmekte

Detaylı

TARIM POLİTİKASI. Prof. Dr. Emine Olhan. A.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

TARIM POLİTİKASI. Prof. Dr. Emine Olhan. A.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TARIM POLİTİKASI Prof. Dr. Emine Olhan A.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü olhan@agri.ankara.edu.tr Tarım Politikasının Hedef Kitlesi Üretici: Gelir ve refahın artmasını ister Tüketici:Gıda güvencesini

Detaylı

Yönetimin Fonksiyonları. İşletmeye Giriş. neltme. Yönetimin Fonksiyonları. Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı. vturker@marmara

Yönetimin Fonksiyonları. İşletmeye Giriş. neltme. Yönetimin Fonksiyonları. Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı. vturker@marmara İşletme BölümüB İşletmeye Giriş Ders Notu - 9 Yönetimin Fonksiyonları vturker@marmara marmara.edu..edu.tr www.volkanturker volkanturker.com..com.tr 1 2 Yönetimin Fonksiyonları İşletme BölümüB Planlama

Detaylı

Gelecek Nesillere Bırakacağımız Alanya İçin Sorumlu Turizm Sorunsuz Gelecek

Gelecek Nesillere Bırakacağımız Alanya İçin Sorumlu Turizm Sorunsuz Gelecek Gelecek Nesillere Bırakacağımız Alanya İçin Sorumlu Turizm Sorunsuz Gelecek PROJE AÇILIŞ TOPLANTISI 29.08.2012 Saat: 11.00 / Alanya Proje Sahibi Hibe Kaynağı Destek Programı Projenin Öncelik Alanı Alanya

Detaylı

Toplum, İktisat ve Çevre Üçgeninde Karar Vermek

Toplum, İktisat ve Çevre Üçgeninde Karar Vermek tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Toplum, İktisat ve Çevre Üçgeninde Karar Vermek Selçuk SERTESEN 19 Şubat 2016 10. Bölgesel Kalkınma ve Yönetişim Sempozyumu Küresel gündem karmaşıklaşıyor

Detaylı

Yerel Yönetimde Yeni Değerler. erler. Mehtap Birgili Gürcan Banger

Yerel Yönetimde Yeni Değerler. erler. Mehtap Birgili Gürcan Banger Yerel Yönetimde Y Yeni Değerler erler Mehtap Birgili Gürcan Banger Meşruiyet Sorunu Geleneksel siyasetin ve temsilî demokrasinin beşer erî ve sosyal ihtiyaçlar ları tam olarak karşı şılamadığı anlaşı şıldı.

Detaylı

Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sayın Mehmet CEYLAN BakanYardımcısı Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Üçüncü Birleşmiş Milletler Konut ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişme Konferansı Habitat III 17-20 Ekim 2016, Kito Sayfa1

Detaylı

BVKAE www.bornovavet.gov.tr

BVKAE www.bornovavet.gov.tr Süt ve Süt Ürünleri Sektörü, Üretimde Karşılaşılan Sorunlar Prof. Dr. Harun Uysal Türkiye de süt s t ve süt s ürünleri sanayinde; 1. Modern koşullarda çalışan işletmeler i 2. İlkel şartlarda çalışan işletmeleri

Detaylı

KONYA KARAMAN ÇOCUK EYLEM PLANI

KONYA KARAMAN ÇOCUK EYLEM PLANI KONYA KARAMAN ÇOCUK EYLEM PLANI 2016-2018 AMAÇ Onuncu Kalkınma Planı hedeflerine ulaşabilmek açısından hazırlanan öncelik dönüşüm programları topyekûn kalkınma hedeflerinin gerçekleşmesi açısından büyük

Detaylı

Tanıtım m Faaliyetleri

Tanıtım m Faaliyetleri DTO226 TURİZM VE ÇEVRE İKİNCİ HAFTA ĐÇ TURĐZM Đç Turizmde Yürütülen Y Tanıtım m Faaliyetleri İç turizmin gelişmesi için yürütülen workshop faaliyetlerine destek verilmesi İlgili Genel Müdürlüklerle (Kültür

Detaylı

TÜRKİYE SÜT SEKTÖRÜNDE YENİ BİR MODEL

TÜRKİYE SÜT SEKTÖRÜNDE YENİ BİR MODEL TÜRKİYE SÜT SEKTÖRÜNDE YENİ BİR MODEL Dr. Nurullah ÖZCAN Ziraat Yük.Mühendisi Tarım Ekonomisti SÜT T SEKTÖRÜNDE MEVCUT DURUM Piyasada çok sayıdaki üretici, az sayıdaki alıcı var. Dolayısıyla yla alıcılar

Detaylı

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ ENERJİ TÜKETİMİ

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ ENERJİ TÜKETİMİ ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ Enerji, modern kişisel yaşamın, üretim ve iletişim süreçlerinin en önemli aktörlerinden biri. Enerjinin tüketimi küresel düzeyde hızla artmaya devam ederken üç ana ihtiyaç baş gösteriyor:

Detaylı

1 MEKÂN-EKOSİSTEM-ÇEVRE-EKOLOJİ- ÇEVREBİLİM: KAVRAMSAL TARTIŞMA

1 MEKÂN-EKOSİSTEM-ÇEVRE-EKOLOJİ- ÇEVREBİLİM: KAVRAMSAL TARTIŞMA İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 MEKÂN-EKOSİSTEM-ÇEVRE-EKOLOJİ- ÇEVREBİLİM: KAVRAMSAL TARTIŞMA 11 1.1. Giriş 12 1.2. İnsan- Çevre İlişkilerinin Tarihi Arka Planı 12 1.2.1.Teknoloji, Tüketim ve Çevre 13 1.2.2.İnsan-

Detaylı

T.C. ADALET BAKANLIĞI KANLIĞI

T.C. ADALET BAKANLIĞI KANLIĞI T.C. ADALET BAKANLIĞI İÇ DENETİM M BAŞKANLI KANLIĞI Yaşar ar ŞİMŞEK Başkan V. Ankara, 10.03.2008 1 Sunum Plânı İç Denetimin Tanımı İç Denetimin Amacı İç Denetim Faaliyetinin Kapsamı İç Denetimin Özellikleri

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma ve Tarım. DR. TAYLAN KıYMAZ KALKıNMA BAKANLıĞı

Sürdürülebilir Kalkınma ve Tarım. DR. TAYLAN KıYMAZ KALKıNMA BAKANLıĞı Sürdürülebilir Kalkınma ve Tarım DR. TAYLAN KıYMAZ KALKıNMA BAKANLıĞı Kalkınma ve Sürdürülebilir Kalkınma Kalkınmanın amacı; ekonomik büyüme olmayıp, temel olarak insan yaşam kalitesinin arttırılmasıdır.

Detaylı

ÜRÜN TASARIMI KAVRAMI VE ÖNEMİ

ÜRÜN TASARIMI KAVRAMI VE ÖNEMİ ÜRÜN TASARIMI ÜRÜN TASARIMI KAVRAMI VE ÖNEMİ İşletmeler pazarda rekabet gücü yüksek, tüketici ihtiyaçlarını karşılayabilen üstün teknik özelliklere sahip yeni ürünler üretebilmek amacıyla, ürün tasarımı

Detaylı

Sürdürülebilirlik Raporu 2016

Sürdürülebilirlik Raporu 2016 Sürdürülebilirlik Raporu 2016 1 KALİTE POLİTİKAMIZ Turizm sektöründe yabancı misafirlerin dinlenme ve eğlence amaçlı konaklama ihtiyaçlarına hizmet eden Palmiye Hotels yönetimi olarak; Turizm sektöründeki

Detaylı

AN EKER. Prof.Dr.Ayşeg AN EKER

AN EKER. Prof.Dr.Ayşeg AN EKER Malzeme-Fonksiyon İlişkisi Malzeme-Fonksiyon İlişkisi Bir malzemenin nitelikleri ; onun öz z kütle, k elastiklik modülü,, dayanım, fiyat vb. özelliklen tarafından belirlenir. Bir tasarım ; malzeme özelliklerin

Detaylı

Okullardaki Elektrik Sistemlerinde Enerji Verimliliği Sağlamanın Yolları

Okullardaki Elektrik Sistemlerinde Enerji Verimliliği Sağlamanın Yolları Okullardaki Elektrik Sistemlerinde Enerji Verimliliği Sağlamanın Yolları Yrd. Doç. Dr. Hacer Şekerci Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü (Bina Enerji Yöneticisi)

Detaylı

TÜRKİYE DE MESLEKİ EĞİTİM

TÜRKİYE DE MESLEKİ EĞİTİM Uzman Melisa KORKMAZ TÜRKİYE DE MESLEKİ EĞİTİM Eğitimde Genel Görünüm Günümüz küresel rekabet ortamında bilgi ve bilgi teknolojileri giderek önem kazanmakta, ülkeler her geçen gün hızla gelişen teknoloji

Detaylı

ÖZEL BÖLÜM I KOJENERASYON. TÜRKOTED İltekno Topkapı Endüstri ST ELEKTRİK-ENERJİ I NİSAN 2016

ÖZEL BÖLÜM I KOJENERASYON. TÜRKOTED İltekno Topkapı Endüstri ST ELEKTRİK-ENERJİ I NİSAN 2016 TÜRKOTED İltekno Topkapı Endüstri 102 Hibrit Sistemlerle En Yüksek Verimlilik Hedefleniyor Derya Sakallıoğlu Yenilenebilir enerji kaynakları ile birlikte kullanılan kojenerasyon sistemleri, hibrit kojenerasyon

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİNE UYUM: BMİDÇS KAPSAMI Yrd. Doç.Dr. Rana İzci Marmara Üniversitesi

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİNE UYUM: BMİDÇS KAPSAMI Yrd. Doç.Dr. Rana İzci Marmara Üniversitesi İKLİM M DEĞİŞİ ĞİŞİKLİĞİNİN N ETKİLER LERİNE UYUM: BMİDÇS S KAPSAMI Yrd. Doç.Dr.Dr.. Rana İzci Marmara Üniversitesi İKLİM M DEĞİŞİ ĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLER LERİNE UYUM BMİDÇS GENEL KAVRAMLAR, GÜNCEL G EĞİE

Detaylı

AMAÇ. Finansal Performans Ölçümü İĞİ RLENMESİ. Kamu Hastanelerinde Finansal Perspektif

AMAÇ. Finansal Performans Ölçümü İĞİ RLENMESİ. Kamu Hastanelerinde Finansal Perspektif HASTANELER İÇİN N VERİ MADENCİLİĞİ İĞİ ile FİNANSAL F ERKEN UYARI SİNYALLERİNİN N ve YOL HARİTALARININ BELİRLENMES RLENMESİ Dr. Ali Serhan KOYUNCUGİL Sermaye Piyasası Kurulu Araştırma Dairesi askoyuncugil@gmail.com

Detaylı

H.Ü. KALİTE KOMİSYONU

H.Ü. KALİTE KOMİSYONU H.Ü. KALİTE KOMİSYONU KALİTE GÜVENCESİ Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliği Resmi Gazete (Tarih; 23 Temmuz 2015, Sayı; 29423) Yükseköğretim kurumlarının eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile

Detaylı

WORLD FOOD DAY 2010 UNITED AGAINST HUNGER

WORLD FOOD DAY 2010 UNITED AGAINST HUNGER DUNYA GIDA GUNU ACLIGA KARSI BIRLESELIM Dr Aysegul AKIN FAO Turkiye Temsilci Yardimcisi 15 Ekim 2010 Istanbul Bu yılki kutlamanın teması, ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde dünyadaki açlıkla mücadele

Detaylı

Nasıl sürdürülebilir bir sağlık sistemi sağlarım?

Nasıl sürdürülebilir bir sağlık sistemi sağlarım? Nasıl sürdürülebilir bir sağlık sistemi sağlarım? Prof.Dr. Sabahattin Aydın Đstanbul Medipol Üniversitesi Rektör v. 01 Haziran 2010 Siemens Sanayi ve Ticaret A. Đçerik / Indeks Titles Title slides 2 Content

Detaylı

T.C. Kalkınma Bakanlığı

T.C. Kalkınma Bakanlığı T.C. Kalkınma Bakanlığı 2023 Vizyonu Çerçevesinde Türkiye Tarım Politikalarının Geleceği- Turkey s Agricultural Policies at a Crossroads with respect to 2023 Vision 2023 Vision, Economic Growth and Agricultural

Detaylı

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI TÜBİTAK ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu çalışma usul ve esasları ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu bünyesinde yer alan

Detaylı

Yönetiminin Kapsamı. İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş İNSAN KAYNAKLARI. Yönetimi. ışsal Kapsam. 3. Davranış. 1. İdari Kapsam 2.

Yönetiminin Kapsamı. İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş İNSAN KAYNAKLARI. Yönetimi. ışsal Kapsam. 3. Davranış. 1. İdari Kapsam 2. Yönetimine Giriş İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Öğr. Grv.. r. M. Volkan Türker T.C. Marmara Üniversitesi İİBF - İşletme BölümüB Yönetim ve Organizasyon Anabilim alı Yönetimi Nedir? Örgütün n verimliliğini ini

Detaylı

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi TARIMSAL FAALİYETİN ÇEVRE ÜZERİNE ETKİSİ Toprak işleme (Organik madde miktarında azalma) Sulama (Taban suyu yükselmesi

Detaylı

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık İÇİNDEKİLER FİNANS, BANKACILIK VE KALKINMA 2023 ANA TEMA SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA: FİNANS VE BANKACILIK ALT TEMALAR Türkiye Ekonomisinde Kalkınma ve Finans Sektörü İlişkisi AB Uyum Sürecinde Finans ve Bankacılık

Detaylı

AÇLIĞIN ÖNLENMESĠ ve GIDA GÜVENCESĠNĠN SAĞLANMASI

AÇLIĞIN ÖNLENMESĠ ve GIDA GÜVENCESĠNĠN SAĞLANMASI AÇLIĞIN ÖNLENMESĠ ve GIDA GÜVENCESĠNĠN SAĞLANMASI Yrd. Doç. Dr. Mustafa ERBAġ Sultan ARSLAN A. Nur DURAK Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü erbas@akdeniz.edu.tr Sunum Planı

Detaylı

Proje DöngD. ngüsü ü nde AB perspektifi. Avrupa Komisyonu Türkiye T Çevre Mali İşbirli

Proje DöngD. ngüsü ü nde AB perspektifi. Avrupa Komisyonu Türkiye T Çevre Mali İşbirli Proje DöngD ngüsü ü nde AB perspektifi Gürdoğar Sarıgül Avrupa Komisyonu Türkiye T Delegasyonu Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Sektör r YöneticisiY Mali İşbirli birliği i ve Yatırımlar BölümüB 1-22 Eylül

Detaylı

Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi

Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi Bu sunum Greener and Smarter, ICTs, the Environment and Climate Change başlıklı Eylül 2010 tarihli OECD raporundan uyarlanmıştır.

Detaylı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı AB ve Türkiye Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Avrupa Birliği Bakanlığı, Katılım Öncesi AB Mali Yardımı kapsamında finanse edilen diyalog sürecini desteklemeye devam etmektedir. Diyaloğu-IV

Detaylı

ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018

ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018 ŞEHİR YÖNETİMİ Şubat 2018 nin hizmet ve sorumluluk alanları nelerdir? Küresel ve teknolojik değişimlerle birlikte Şehir Yönetimleri nasıl değişmektedir? İdeal nasıl sağlanmalıdır? Ajanda 1. Mevcut Durum

Detaylı

Biyolojik. Çeşitlilik, Çölle. in Sağlanmas. lanmasındaki ndaki Rolleri. zleşmelerinin Uygulanması; ; AB Uyum Süreci IşığıI

Biyolojik. Çeşitlilik, Çölle. in Sağlanmas. lanmasındaki ndaki Rolleri. zleşmelerinin Uygulanması; ; AB Uyum Süreci IşığıI Biyolojik Çeşitlilik, Çölle lleşme ile Mücadele M ve İklim Değişikli ikliği: 3 Rio SözleS zleşmesi ve SürdS rdürülebilirliğin in Sağlanmas lanmasındaki ndaki Rolleri Rio SözleS zleşmelerinin Uygulanması;

Detaylı

TÜRK YE ARALIK 2017 ATO CONGRESIUM ANKARA

TÜRK YE ARALIK 2017 ATO CONGRESIUM ANKARA KOOP 2017 2. TÜRKİYE KOOPERATİFLER FUARI 07-10 ARALIK 2017 ATO CONGRESIUM ANKARA AMACI Sürdürülebilir sosyal ve ekonomik bir kalkınma için en önemli işletme modellerinden birisi olan KOOPERATİFÇİLİĞİN

Detaylı

KONGRE VE FUAR YÖNETY NETİMİ. r.afitap BULUT

KONGRE VE FUAR YÖNETY NETİMİ. r.afitap BULUT KONGRE VE FUAR YÖNETY NETİMİ Öğr.Gör. r.afitap BULUT 2012 3.Hafta 1-Kongre turizminin gelişme nedenleri a)arz açısındana b)talep açısındana 2-Kongre turizminin etkileri a)ekonomik etkiler b)sosyo Sosyo-kültürel

Detaylı

DOKAP EYLEM PLANI (2014-2018) YEREL DÜZEYDE KURUMSAL KAPASİTENİN GELİŞTİRİLMESİ

DOKAP EYLEM PLANI (2014-2018) YEREL DÜZEYDE KURUMSAL KAPASİTENİN GELİŞTİRİLMESİ DOKAP EYLEM PLANI (2014-2018) YEREL DÜZEYDE KURUMSAL KAPASİTENİN GELİŞTİRİLMESİ Eylem TAŞRA TEŞKİLATI KK 1.1 İl müdürlüklerinin eğitim ihtiyaç duyulan alanlarda eğitim Aile ve Sosyal Politikalar Gıda Tarım

Detaylı

TTGV Çevre Projeleri Grubu 13 Aralık k 2006, Ankara

TTGV Çevre Projeleri Grubu 13 Aralık k 2006, Ankara Sürdürülebilir Kalkınma ve İnovasyon: Gelişmeler, EğilimlerE TTGV Çevre Projeleri Grubu 13 Aralık k 2006, Ankara İÇERİK Kavramlar:Sürdürülebilir Kalkınma ve Eko-İnovasyon Çevre Konusunda Gelişmeler AB

Detaylı

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi

Sivil Yaşam Derneği. 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi Sivil Yaşam Derneği 4. Ulusal Gençlik Zirvesi Sonuç Bildirgesi GİRİŞ Sivil Yaşam Derneği 21-23 Ekim 2016 tarihleri arasında Konya da 4. Ulusal Gençlik Zirvesi ni düzenlemiştir. Zirve Sürdürülebilir Kalkınma

Detaylı

KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK YÖNETİMİ

KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK YÖNETİMİ KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK YÖNETİMİ Dr. Emre BALIBEK Genel Müdür Yardımcısı Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğü E-posta: emre.balibek@hazine.gov.tr 1 İçerik Borç İdaresinde Risk

Detaylı

Burçun İmir. Aylin Somersan-Coqui. Allianz Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü

Burçun İmir. Aylin Somersan-Coqui. Allianz Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Burçun İmir Aylin Somersan-Coqui Allianz Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Allianz da sürdürülebilirliğin kanıtı, 126 yıllık tarih Aylin Somersan Coqui Aylin Somersan-Coqui Allianz Türkiye CEO Sürdürülebilirilik,

Detaylı

Kamu Sermayeli İşletmelerde İyi Yönetişim. Mediha Ağar Dünya Bankası, Kıdemli Ekonomist Dünya Bankası

Kamu Sermayeli İşletmelerde İyi Yönetişim. Mediha Ağar Dünya Bankası, Kıdemli Ekonomist Dünya Bankası Kamu Sermayeli İşletmelerde İyi Yönetişim Mediha Ağar Dünya Bankası, Kıdemli Ekonomist Dünya Bankası Kamu işletmeleri gelişmiş e gelişmekte olan ülkelerde ekonomik açıdan önemli aktörlerdir Global olarak

Detaylı

F. Gülçin Özkan York Üniversitesi

F. Gülçin Özkan York Üniversitesi Finansal Đstikrar ve Makroekonomik Etkileşim F. Gülçin Özkan York Üniversitesi 1 Finansal kriz tanımı üzerinde hemfikir olunan bir tanım bulunmamakla birlikte, reel sektör etkisinin derecesi önemli bir

Detaylı

Enerji Sektörüne Genel Bakış. Niçin Enerji Verimliliği. Gelişim ve Potansiyel. Zorunlu Uygulamalar. Destekler

Enerji Sektörüne Genel Bakış. Niçin Enerji Verimliliği. Gelişim ve Potansiyel. Zorunlu Uygulamalar. Destekler ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ Mevzuat ve Çimento Sektörüne Yansımalar maları 12 Haziran 2012 TÇMB Çalıştayı ANKARA 1 Sunum İçeriği Enerji Sektörüne Genel Bakış Niçin Enerji Verimliliği Gelişim ve Potansiyel

Detaylı

TMMOB EH R PLANCILARI ODASI TRABZON UBES III. DÖNEM (2014-2016) ÇALI MA PROGRAMI

TMMOB EH R PLANCILARI ODASI TRABZON UBES III. DÖNEM (2014-2016) ÇALI MA PROGRAMI TMMOB EH R PLANCILARI ODASI TRABZON UBES III. DÖNEM (2014-2016) ÇALI MA PROGRAMI I. KURUMSALLA MA VE ÖRGÜTLENMEN N GEL LMES Trabzon ubesi nin kurumsal ve örgütlenme yap güçlendirerek daha etkin ve verimli

Detaylı

07-10 ARALIK 2017 ATO CONGRESIUM ANKARA

07-10 ARALIK 2017 ATO CONGRESIUM ANKARA KOOP 2017 2. TÜRKİYE KOOPERATİFLER FUARI 07-10 ARALIK 2017 ATO CONGRESIUM ANKARA AMACI Sürdürülebilir sosyal ve ekonomik bir kalkınma için en önemli işletme modellerinden birisi olan Kooperatif ürünlerini

Detaylı

SANAYİDE & KOBİLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI

SANAYİDE & KOBİLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI SANAYİDE & KOBİLERDE VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI 10-11 HAZİRAN 2009 ANKARA VERİMLİLİĞİ & YENİLENEBİLİR SANAYİDE & KOBİLERDE VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ PROJENİN GENEL HEDEFİ

Detaylı

PARLAYICI VE PATLAYICI MADDELERLE YAPILAN HUKUKİ SORUMLULUK. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

PARLAYICI VE PATLAYICI MADDELERLE YAPILAN HUKUKİ SORUMLULUK. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti PARLAYICI VE PATLAYICI MADDELERLE YAPILAN ÇALIŞMALARDA HUKUKİ SORUMLULUK Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti TANIMLAR Patlayıcı Ortam : Yanıcı maddelerin gaz, buhar,

Detaylı

C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002.

C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002. C.Can Aktan (ed), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayını, 2002. DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI NIN GELİR DAĞILIMINDA ADALETSİZLİK VE YOKSULLUK SORUNUNA YAKLAŞIMI (SEKİZİNCİ

Detaylı

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 KOBİ lere Yönelik Destekler -Kalkınma Ajansları -KOSGEB -TÜBİTAK -Bilim Sanayi

Detaylı

Ders İçeriği (2. Hafta)

Ders İçeriği (2. Hafta) 2. Ekonominin Temel Kavramları 2.1. İhtiyaç 2.2. Mal. 2.3. Hizmet 2.5. Fayda ve Değer 2.5. Servet 2.6. Gelir 2.7.Tüketim ve Tüketim Harcamaları 2.8. İşletme 2.9. Üretim 2.10. Üretim Faktörleri 2.10.1.

Detaylı

ANKET ÇALIŞMASI BULGULARI

ANKET ÇALIŞMASI BULGULARI KAYSERĐ ĐLĐ ĐMALAT SANAYĐ DURUM TESPĐTĐ ANKET ÇALIŞMASI BULGULARI DOÇ.DR.NISFET UZAY KAYSO, HAZĐRAN 2008 ARAŞTIRMANIN AMACI VE YÖNTEMY NTEMĐ Kayseri Sanayi Odası üyelerinin son altı aya ilişkin değerlendirmelerini

Detaylı

Yerlerine Göre G. Gerekli Standartlar ve Kontrol Yöntemleri Y. cevdet@uludag.edu.tr

Yerlerine Göre G. Gerekli Standartlar ve Kontrol Yöntemleri Y. cevdet@uludag.edu.tr Bitkisel Atık k Yağlar ların n Kullanım Yerlerine Göre G Gerekli Standartlar ve Kontrol Yöntemleri Y Prof.Dr.Cevdet.Cevdet DEMİR Uludağ Üniversitesi/TÜBİTAK-BUTAL cevdet@uludag.edu.tr Kızartma yağlar larının

Detaylı

TÜRKİYE de YAPISAL ÇELİK K SEKTÖRÜNÜN DURUMU Türk Yapısal Çelik Derneği Ö.. Selçuk Özdil 13-11-2009 Yapısal Çelik TüketimiT Artıyor 2000 yılından bu yana düzenli büyüme 1999 depremlerinin etkileri Malzeme

Detaylı

Prof. Dr. Mehtap Tatar

Prof. Dr. Mehtap Tatar Ulusal Sağlık k Hesapları Prof. Dr. Mehtap Tatar 15.04.2006 Hacettepe Üniversitesi Sağlık k Ekonomisi ve Sağlık k Politikası Araştırma rma ve Uygulama Merkezi (HÜSEP) Ulusal Sağlık k Hesapları Amaç: Türkiye

Detaylı

BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI!

BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI! BU YIL ULUSLARARASI KOOPERATİFLER YILI! Birleşmiş Milletler Genel Kurulu; kooperatiflerin sosyo-ekonomik kalkınmaya, özellikle yoksulluğun azaltılmasına, istihdam yaratılmasına ve sosyal bütünleşmeye olan

Detaylı