İş Planı Rehberi hazırlanması için Teknik Rehber. 0. Sunum 1. Genel Bilgi 2. İçerik 3. İş Planı Yapısı 4. Bilgi 5. Sonuç: İş oluşturma süreci

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İş Planı Rehberi hazırlanması için Teknik Rehber. 0. Sunum 1. Genel Bilgi 2. İçerik 3. İş Planı Yapısı 4. Bilgi 5. Sonuç: İş oluşturma süreci"

Transkript

1 İş Planı Rehberi hazırlanması için Teknik Rehber 0. Sunum 1. Genel Bilgi 2. İçerik 3. İş Planı Yapısı 4. Bilgi 5. Sonuç: İş oluşturma süreci

2 0. Sunum Avrupa İş ve Yenilik Merkezleri (EBN-BICs) Avrupa Birliği Komisyonu tarafından desteklenen, yerel kuruluşlar ve ekonomik birimlerle işbirliği yapan ana amacı yenilikçi KOBİler oluşturmak ve mevcut olanların modernizasyonunu sağlamak olan organizasyonlardır. Bunu yapmak için, girişimcilere ve işletmelere teknik, lojistik ve finansal destekle birlikte eğitim, danışmanlık ve bilgi servisleri de sağlamaktadırlar. İş fikrinin doğuşundan gelecekte planlanmasına kadar, yenilikçi fikirlerin kaynak ve servislerle kendi ayakları üzerinde durabilecek işletmelere aktarılmasını veya KOBİlerin kendi ayakları üzerinde durabilirliğinin güçlendirilmesini önerirler. Destekleyen rakamlar: geçtiğimiz 10 yılda, Kastiya León'daki Avrupa İş ve Yenilik Geliştirme Merkezleri (EBN-BIC CASTILLA Y LEÓN) 370 işletmenin oluşumuna ve modernizasyonuna katkıda bulundu; ayrıca, AB çapında yeni açılan işletmelerin %60'ı henüz 5. yılını doldurmadan kapanırken BICnin desteklediği projelerin sadece %20 si başarısız oldu. BIC nin yöntemine göre, bir işletmenin oluşumu veya modernizasyonundan önce alınan danışmanlık İş Planına veya firmanın pazarlama, teknoloji, insan kaynakları, ekonomik-finansal ve yasal-kurumsal alanlarındaki öngörü analizlerine yansıyor. Bir İş Planı, yeni bir işletme kurmak için gerekmekle birlikte var olan bir işletmenin modernizasyonu veya kârının artırılması amaçlandığında da gereklidir. Sonuç olarak tam İş Planı veya modernizasyon sürecinin her ikisinde de Planın tanımlanması faydalı olmaktadır: Plan üzerinde çalışmalar işletmenin tüm alanları hakkında daha derin bilgi ve planı gerçekleştirmek için daha güçlü bir motivasyon sağlamaktadır.

3 Bu KLAVUZ; İş planı nedir? Ne içindir? Nasıl yazılır? Kim tarafından yazılır? Hangi yapıyı takip etmelidir? gibi soruları kendine soranlara cevap verir. Bu kılavuz ağırlıklı olarak iş faaliyetine başlamadan önce herşeyi planlamak, belirsizliklerden kurtulmak, firmasını organize etmek isteyen; kısaca iş ve ilgili konularda herşeyi bilmek isteyen girişimcileri hedeflemektedir. İçerik her bir iş projesi için nasıl karar verilmesi gerektiğini öğretemez fakat firmanın karar verme süreci yolunda ilk basamağı oluşturur. Bu yüzden, kılavuz form ve içerik bakımından iş planındaki en önemli yönü tanımlar ve yazım süreci için tavsiyede bulunur. Bu, kullanıcıların iş oluşturma hedefleri hakkında daha tutarlı bir nihai döküman elde etmelerini sağlar. İş Planı Kılavuzu, BICnin işletme planlama ve değerlendirme deneyimini göz önünde bulundurur ve online tavsiye için daha geniş bir projeye entegre eder. CEEi emprende 'nin EBN-BIC CASTILLA Y LEÓN tarafından geliştirilmiş bir Web versiyonuna ve CD-ROM'una ulaşılabilir. Bu Kılavuzun içeriğinin yukarıda belirtilen sistem tarafından eğitim ve tavsiye süreçlerini tamamladığını anlıyoruz 1. GENEL BİLGİ 1.1. Sunum: İş Rehberi Nedir? Kapsam Terimlerin Anlamları Farklı Projeler Araçlar Özellikler 1.2. İş Planı Örneği Tarihçe ve referanslar: çeşitli yazarlar Avrupa İş ve Yenilik Geliştirme Ağında (EBN) İŞ PLANI

4 Genel İş Planı Örneği: EBN-BIC Castilla ve León İş Planının Özellikleri 1. GENEL BİLGİ 1.0. Sunum: İş Rehberi Nedir? Hadi aşağıda belirtilen durumu hayal edelim: Serhat Kaya 27 yaşındadır. Ekonomisttir ve son 3 yıldır düşük dereceli memur olarak özerk bir departmanda çalışmaktadır. Kısa süre önce Murat Yalçın ile tanışır ve onun dinamik, neşeli ve girişimci kişiliğinden etkilenir. Murat ona birlikte bir iş kurmayı teklif eder. Murat turizm sektöründe çalışmıştır ve hep kendi işini kurma düşüncesi onu çok heyecanlandırmıştır. Şu an, ilk iş fırsatına sahiptir ve en sonunda çok iyi bir fikri vardır. İyi geliştirilmiş bu düşüncesiyle, ilgi çekici bir sektöre ulaşıp, kısa sürede kazanç elde edebileceği iyi bir işletme kurabileceğine inanmaktadır. Bu yüzden son haftalarda Murat bu yeni iş fırsatında işbirliği yapabilmek amacıyla Serhat a planlarından ısrarla tekrar tekrar bahsediyordu. Serhat fikri beğendi beğenmesine fakat ona pek net görünmeyen bir kaç nokta vardı. Bir gün, kararlı bir şekilde, Murat, Serhat ı birlikte bankaya gitmek için davet etti çünkü şubenin Ticari Müdürüyle gelecekteki iş planlarını anlatmak ve olası dış finansmanı talebi için bir görüşme ayarlamıştı. Metin Aydın, Murat ve Serhat ın gittiği bankanın ticari müdürü ve aynı zamanda müşterilerin kredi ve borç başvurusunun kararlaştırıldığı Risk Komisyonu biriminin üyesiydi. Bu bankada 15 yıllık bir iş deneyimine sahip, saygın, anlayışlı ve neyin mantıklı ve tutarlı olduğunu unutmadan özel insiyatif kullanabilen bir kişiydi.

5 Metin onları karşıdı ve ofisindeki küçük toplantı masasına davet etti. Kısa bir girişten sonra, Murat sözü aldı ve durumlarını Metin e açıkladı. Murat anlatmaya devam ederken Metin'in kafasında da soru işaretleri oluşmaya başladı. Murat işini anlatırken, neyi neden yapmak istediğini açıklar fakat bu detaylı bir açıklama değildir ve Metin neyin niçin olduğuna dair daha fazlasını bilmek istemektedir. Aynı zamanda kimin nasıl yapacağını, iş imkanının nerede olduğunu ve esas rekabetçi avantajların hangileri olduğunu bilmek istemektedir. Murat onu seçtiği sektörün iyi bir sektör olduğuna ikna eder fakat kendisini haklı çıkarmak için Metin'in piyasa hacmi veya büyüme oranı, kaç rakibin olduğu ve nasıl oldukları, nasıl rekabet ettikleri, herhangi potansiyel bir firmanın da aynı şartlarda piyasaya girip giremeyeceği, yeni bir firmanın piyasaya başarıyla girişini engelleyen faktörlerin olup olmadığı ve sektörün kazanç üretip üretmediği türdeki sorularına açıklayıcı bir cevap veremez. Murat iş fikrinin iyi olduğunu garanti eder fakat yeterli boyut ve organizasyona sahip midir? İnsan kaynakları ve yönetim ekibi nasıldır? İhtiyaç duyacağı maddi kaynaklar hangileridir? Murat iş fikrinin uygulanabilir olduğunu tekrar teyit eder ancak niçin projenin ekonomik uygunluğu öngörüsüne sahip değildir? Gelir tablosu, dengeler, likit varlık durumu? Yatırımının Euro ya mal olacağını belirtir ama bu parayı nereye harcayacaktır? Bu yeterli veya stratejisine uygun bir yatırım mıdır? Murat, son olarak, projeye başlayabilmek için Euro ya ihtiyacı olduğunu ve bunun Eurosunun banka tarafından sağlanması gerektiğini belirtir; ancak bu paraya gerçekten ihtiyacı var mıdır? Personel ödemeleri, malzeme ve hammadde tedarikçilerinin masraflarından oluşan ilk işlem masraflarını hesaba katmış mıdır?

6 Murat açıklamasını tamamladığında, Metin e ne düşündüğünü ve bankanın onlara parayı verip vermeyeceğini sorar. Metin biraz düşünür ve : Murat, seni uzun yıllardır tanıyorum ve senin girişimcilik anlayışını biliyor ve bundan şüphe duymuyorum ama yine de sana sorduğum açıklayıcı sorulara rağmen, cevap bekleyen ve tartışılması gereken pek çok soru var. Ortaya attığın fikri beğendim fakat karar verilmesi ve tayin edilmesi gereken pek çok nokta var. Sen bankadan para istiyorsun ve banka da bu paranın nereye yatırılacağını bilmek durumunda. Sana, iş fikirlerini tamamıyla özetleyen ve ekonomik uygunluğu açıklayan bir döküman hazırlamanı tavsiye ediyorum. Analiz edip uygulanabilirliğini kontrol ettikten sonra, şartları ve kredi garantisi konuşacağız. Murat ve Serhat bankadan çıktıklarında, Serhat: Metin haklı, bir İş Planı hazırlamamız gerekiyor. Bunu yaparken, ben de bu projeye seninle birlikte dahil olup olmak istemediğimi daha açık görmüş olurum der. Bu basit durum bir İş Planının sınırlarının ne olduğu, ne tür avantajlarının olduğu hakkında çeşitli örnekler sunması açısından yararlıdır ve önceki örnekte belirtilen soruların ve fikirlerin her birini açıklar. Bu İş Planı Rehberini girişimcilere yardımcı olması açısından öneriyoruz. Bu dökümanla girişimcilere projelerini yazmaları için metodolojik ve pratik tavsiyeler sunuyoruz. Doğru bir şekilde kullanabilmek için İş Planı teriminin bir döküman ve Plan ın hazırlık aşaması şeklindeki her iki anlamını da dikkate almak gerekir. Bu yüzden İş Planı Kılavuzu şu şekilde de kullanılabilir: - Girişimcilerin gerekli bilgiyi toplaması, çalışması ve farklı kararlar alması ve projelerini hayata geçirmeleri için gerekli programlar oluşturmaları açısından yardımcı bir araç.

7 - Okuyucuların beklediği cevapları veren İş Planının sunum ve yazılımına yardım eden bir kılavuz. Kılavuz İş Planı yazarken dikkat edilmesi gereken yapı ve içeriğin unsurlarını açıklar. Bu Kılavuzun temel özellikleri şunlardır: -İş Planının her bir maddesinin neden önemli olduğu ve neden üzerinde çalışılması gerektiğini açıklar. -Teorik veya pratik açıklamalar, tanımlar ve örnekler vb. yoluyla her bir unsur hakkında belirli bir bilgi birikimi sağlar. -Girişimcilerin kendilerine sormaları gereken veya İş Planı okuyucusunun sorması muhtemel soruları ortaya atar. -Bu soruları cevaplamak için metodolojik unsurlar (hesaplama yöntemleri bilgi kaynakları...) sunar. 1. GENEL BİLGİ 1.1 İş Planı Kapsam Terimlerin Anlamları Farklı Projeler Araçlar Özellikler Kapsam Geniş anlamda, bir İş Planı; pazarlama, operasyon ve/veya üretim, insan kaynakları, mali, hukuki ve kurumsal açılar gibi bir işin farklı alanlarının, şimdiki ve gelecekteki stratejileri ve müdahale planları ile birlikte tanımı ve koruyucu analizidir.

8 Terimlerin Anlamları Bir girişimcinin karşılaşabileceği ilk zorluklardan biri İş Planının doğru kullanımı bilmek ve ondan nasıl avantaj sağlanacağını öğrenmektir. Bu yüzden, başlangıçtan itibaren, kavramın iki anlamı açıklanmaktadır: dökümanın kendisi ve hazırlık süreci. Bir İş Planı, öncelikle, onunla farklı amaçlarla çalışacak ve okuyacak çeşitli kişileri hedef alan bir dökümandır. Plan işin destekleyicileri tarafından veya onlarla işbirliği içinde veya onların koordinasyonu altında hazırlanmalı ve yazılmalıdır. Bununla birlikte, İş Planı kavramı bir grup görevi yerine getirmeyi amaçlayan dağıtılması muhtemel bir dökümanın oluşturulma sürecine de işaret eder. Bu süreç iki aşamadan oluşur: -Birincisi, tüm bilgiyi toplama ve Plan içeriğini araştırma, tavsiye, analiz ve karar verme yöntemine göre açıklama süreci. -İkincisi ise, birinci aşamaya paralel olan yazma sürecidir. En önemli aşama birinci aşamadır fakat neredeyse tüm girişimciler İş Planlarını hazırlamanın kalem kağıt alıp yazmaya başlamak olduğunu düşünür. Bu ayırım EBN-BIC CASTILLA ve LEÓN için çok önemlidir çünkü bir İş Planının oluşturulması uygulanmakta olan Girişimcilik Programı diye adlandırılan daha geniş bir projenin bir yöntemidir. Program, uygulanabilir bir iş olan basit bir fikir yoluyla dört aşamadan oluşan bir dizi faaliyetler bütününü içerir: -Girişimci fikirlerin seçimi: Fikir, proje ve destekleyicilerin belirlendiği teşvik, rehberlik ve motivasyon faaliyetlerini içerir. -Fikrin tanımı ve İş Planının formüle edilmesi:

9 Proje sahiplerinin fikirlerini açıklayıp öğrendiği ve firmanın gelecekteki yönetimi hakkında bilgi edinip hazırlandığı analiz ve karşılıklı işbirliği sürecidir. Aşağıda belirtilen faaliyetleri içerir: a) İşletmenin birçok teknik ve idari alanlarında eğitim görmek b) Bilgi: veri tabanlarına erişim; konferans, seminer ve görüşmelere katılım; işletme ziyaretleri veya çalışma deneyimleri; deneyim değişimi için bölgeler veya ülkeler arası faaliyetler c) İş Planının tamamlanması için tavsiyeler -İşletmenin oluşturulması: a) İşletmenin yasal yapısı hakkında öneriler b) Finansal kaynakların yönetimi c) İşletmenin kurulması hakkında tavsiyeler: kayıt, mali, iş gücü, vb. işlemler d) BIC lerle veya diğer olası önerilecek yerlerle uyumun sağlanması -İşletmenin gelişimi: İşletmenin ilk ayları için tavsiyeler ve takip Farklı projeler Dikkate alınması gereken ikinci bir sorun ise İş Planının mevcut firmalara KOBİ kalkınma projelerinde - uygulanması ile yeni kurulan firmalara uygulanması arasındaki kalite farkıdır. İş Planı, var olan bir işletme tarafından uygulanacaksa, bu Planlama modeli olacaktır. Bu durumda, işletmenin mevcut durumunu teşhis etmek, gelecek alternatiflerini değerlendirmek ve en avantajlı ve kazançlı seçenek için karar vermek çok önemlidir. Bu anlamda Plan, takip ve yönetim kontrol aracı açısından iki kat daha yararlıdır ve diğer taraftan, raporlar ve bütçeler için bilgi kaynağı olarak kullanılacaktır.

10 İş Planı yeni kurulan firmalar için kullanılacaksa, en önemli bölüm işin uygulanabilirliğiyle birlikte piyasa ve sektör analizidir. Bu teknik kılavuzda ikinci yaklaşıma odaklanmak, yani, İş Planını yeni firmaların oluşumu için kullanmak niyetindeyiz. Yeni kurulacak firmalar için İş Planı, İş girişimleri analiz edildikten sonra niyetlerini gösterecek bir yol olacaktır. Bu yüzden İş Planı, bir yandan bilgi toplamalı diğer yandan firmayı oluşturabilmek için ihtiyaç olan ilgili tüm unsurları (ürün, müşteriler, piyasa, rekabet, teknoloji, finans gibi) firmanın Pazarlama, Operasyon, Üretim, İnsan Kaynakları, Ekonomik, Finansal ve Kurumsal alanları ile birlikte analiz etmeli ve değerlendirmeyi sağlamalıdır. İş Planını yazarken girişimciler bu dökümanın yatırımcılar, müşteriler, tedarikçiler, rakipler, personel, bankalar, danışmanlar ve kamu kurumları tarafından da okunabileceğini göz önünde bulundurmalıdırlar. İş Planını yazan kişi, yani girişimci açısından, yazma sürecinin kapsam ve değerlendirmesini doğru vermelidir. Dökümanın en son şekline sahip olmak önemlidir fakat ona giden yol daha da önemlidir. İş projesinin bilgi araştırması, çalışma, analiz ve değerlendirme süreci olmalıdır. Girişimcilerin karşılaşabilecekleri üçüncü bir problem ise, sanayi veya hizmet faaliyeti olmasına bağlı olarak İş Planının çeşitli yönlerine ulaşmak için var olan farklı yollardır. Bu kılavuzda, iki durum arasında farklılıkları ve problemleri çok farklı açılardan ele almanın neden önemli olduğunu gösterdik Araçlar İşletmenin kuruluşunda faaliyete başlamadan önce ve sonra olarak iki önemli aşamaya göre İş Planı için farklı araçlar göz önünde bulundurulabilir.

11 Pratik bir bakış açısıyla, faaliyetlerin başlaması öncesi, İş Planı üç temel araca sahiptir: 1. Planlama kılavuzu ve işi yönetme 2. Üçüncü parti finansman için kullanılan araçlar; kamu veya özel kurumlara işbirliği, yardım veya finansal destek başvurusu yapıldığında Planın bir iş kartı haline gelmesi 3. Yeni stratejilerin ve faaliyetlerin geliştirilmesi Bu üç araç veya hedef sadece eğer İş Planı yazılırken, girişimciler kendi yaklaşım ve fikirlerinin hata ve kusurlarıyla birlikte tüm önemli noktalarını görmeye gayret ettiler ise girişimci projenin uygunluğunun sağlanmasına yardım eder ve fikrin üçüncü şahıslar önünde savunulmasına yardımcı olur. Firma kurulduktan sonra, İş Planı firmanın kurulum anından itibaren gerçekleştirilmesi gereken faaliyetler için de bir rehber olarak kullanışlı olmalıdır. Bu dakikadan itibaren, girişimciler birçok problemle karşı karşıya kalacaklar ve müşteriler, tedarikçiler, bankacılar, personel, danışmanlar vb. gibi kişilerle ilgilenmekle meşgul olacaklardır. Bu yüzden tüm planlama işletmenin kurulmasından önce olmalıdır. Firmanın faaliyetleri başladığında her ay gerçekleştirilecek faaliyetlerin kontrol listesi şeklinde bir referans dökümanın bulunması Girişimciler için çok faydalı olur. İş Planı eğer sadece bu bakış açısıyla tasarlanırsa ve mümkün olduğunca ayrıntılı bir faaliyet planı uygulanırsa bu önemli rolü oynayabilir Özellikler: Plan aşağıda belirtilen gereksinimleri karşıladığı sürece yararlı olacaktır: 1. Bilgi kalitesi: dökümanın bilgi ve stili açık, az ama öz, doğru ve doğrulanabilir olmalıdır 2. Güncel bilgi: Plan güncel bir döküman olmalıdır

12 3. Kapsamlı bilgi: Planın tam olması için iş faaliyetinin tüm alanları plana dahil edilmelidir 4. Bakış açısı bütünlüğü: girişimcilerin şahsi ürünleri olmalıdır. Bu, okuma ve kavrama sürecini daha kolay hale getirir. Genellikle, Plan kaybedecek çok az zamanı olan kişiler tarafından okunacaktır (80 sayfayı geçmemesi tavsiye edilir) 1. GENEL BİLGİ 1.2. İş Planı Örneği Tarihçe ve referanslar: çeşitli yazarlar Avrupa İş ve Yenilik Geliştirme Ağında (EBN) İŞ PLANI Genel İş Planı Örneği: EBN-BIC Castilla ve León İş Planının Özellikleri Tarihçe ve Referanslar: Çeşitli Yazarlar İş Planı kavramının kökeni Amerikan İş literatüründen gelmektedir. Bu konunun içerik ve yapısı hakkında çeşitli yöntemler vererek söz söyleyen pek çok yazar vardır. Yine de hepsi bir Plan içersinde iki temel bölümün varlığından bahsetmişlerdir: - İş faaliyetinin ayrıntılarının analiz edildiği birinci bölüm. - İşletme tarafından oluşturulacak kâr veya mal beklentisini ve aynı zamanda mali ihtiyaçları hesaplama amaçlı Finansal Planın detaylandırıldığı ikinci bölüm. Bu basit ve temel çerçeve tüm yazarlar tarafından kabul edilmiştir. Her bir yönünü geliştirip detaylandırmalarına rağmen, İş Planı içersindeki temel noktaları numaralandırmak gerektiği konusunda hem fikirlerdir. Üç Kuzey Amerikalı (Bryan: 'Road Map to Credit / Kredi için Yol Haritası', King: 'Developing a Business Plan / Bir İş Planı Geliştirmek', ve Burch: 'Entrepreneurship / Girişimcilik') ve iki İspanyol yazarın (Manuel Ludevid and Montserrat Ollet: 'Cómo crear su propia empresa / Kendi İşinizi Nasıl Kurarsınız') İş Planı unsurlarının yapısını gösteren tablolar ekledik.

13 KREDİ İÇİN YOL HARİTASI BİR İŞ PLANI GELİŞTİRMEK GİRİŞİMCİLİK -Açıklama -Ürün veya hizmet planı -Pazarlama Planı -Çalışma Planı -Organizasyon - Finansman -Özet -Piyasa çalışması -Ürün -Pazar Planı -Yönetim ve Organizasyon -Mali Plan -Kapsam: -Girişimciler -İşletme İsmi -Niyet beyanı -İşletme: Tanım Pazar Rakipler Konum Yönetim Kadrosu Başvurular Özet -Mali Bilgi Fonların kaynağı ve Kullanımı Sermaye ve Dengeler Gelir Durumu Kara Geçiş Noktası Nakit Akışı -Ekler: KENDİ İŞİNİZİ NASIL KURARSINIZ -Yeni girişimcinin özgeçmişi: eğitim, uzmanlık ve yönetim deneyimi. -Ürünün veya servisin tanımı -Pazarlama Planı a. İş Sınırları b. Pazar Analizi c. Ticari Politika

14 - Çalışma Planı a. İşletmenin Konumu b. Çalışma Planının Tanımı c. Stok Yönetimi d. Sabit Sermaya Yatırımları - OrganizasyonPlanı - Finansal Plan - Yasal Durum - Sonuç Avrupa İş ve Yenilik Geliştirme Ağında (EBN) İş Planı Avrupa İş ve Yenilik Geliştirme Merkezleri (EBN-BIC) Avrupa Komisyonu Bölgesel Politika Genel Müdürlüğü ile birlikte BICler arasında bilgi ve deneyim değişimi sağlayan bir ağ olarak tasarlanmıştır yılında, ilk BICler kendilerini Avrupa İş ve Yenilik Geliştirme Ağı (EBN) olarak adlandırılan özel bir ağa dahil etmişlerdir. Risk almadan bir iş kurma veya yeni bir faaliyet çalışmasına başlamak imkansız olmasına rağmen, başarı olasılığının özenli bir İş Planı ile artırılabildiği kanıtlanmıştır. Yeni işletme veya faaliyetlerin oluşturulmasındaki başarısızlık oranının ardında yatan iki muhtemel ana sebep Kalite Eksikliği veya İş Planı yetersizliğidir. BIC nin amacı, talepte bulunan girişimcilere İş Planı hazırlığı hakkında etkili tavsiyelerde bulunarak başarısızlık oranını azaltmaktır. EBN nin BIClere sağladığı kaynaklar arasında, aşağıda belirtilen kendi İş Planı modelini bulabiliriz: KOBİler için İş Planı KOBİLER İÇİN İŞ PLANI (EBN MODELİ) PLAN BÖLÜMLERİ ÖNEMLİ NOKTA veya DURUMLAR

15 1. Ürün veya Hizmet Belirtilen ürün alanında mevcut durum ve teknolojik gelişim perspektifleri - Piyasadaki rakip firmanın ürünü ile piyasaya sürülecek ürünün karşılaştırmalı çalışması *Somut avantajlar ve dezavantajlar *Potansiyel müşteri talebinin göz önünde bulundurulması *Yayılma perspektifi (çokyönlülük, yükselme olasılığı,vs.) dayanıklılık - Gerekiyorsa, geçerlilik lisansı ve teknik bilgi kullanım kontratı ve yasal koruma (patent) - Çabaların değerlendirilmesi ve ar-ge masrafları sürecin başında öngörülmüş olmalı - Maliyet bedeli: * Maliyet bedelinin tahmini * Belirtilen etkenlerin maliyet üzerine etkisi: üretilmiş veya toplanmış (mevcut ise) miktarlar: maliyet bedelini oluşturan unsurların maliyetinin gelişimi (hammadde ve/veya birleştirilecek parçalar; taşeronlar, amortisman, finansal engeller, genel masraflar) - Daha genel anlamda, konseptin / ürünün bugünkü ve gelecek uyarlanma derecesi ve ürünün bugünkü ve gelecekteki rekabet ilişkisi - Ürünün dikkate alındığı yeni firmanın kırılganlık derecesi 2. Çevre İşletmenin imkan ve gelişimini etkileyebilecek çevresel faktörler (yasal düzenlemeler, sektörün kanunlara uyumu, ayrıcalıklı muamele, vb.) - Vasıflı eleman bulunabilirliği - Çevresel faktörlere kırılganlık derecesi 3. Piyasa - Her bir müşterinin potansiyel talebi ve ihtiyaç bölümlerine göre global pazarın (coğrafi hedefler göz önünde bulundurularak) hacim ve değer tanımı

16 - Ürünlerin özelliklerine göre belirlenen fiyat seviyelerinin oluşturulmasının sağlanması - Mevcut ya da potansiyel rekabet araştırması: * ihtiyaçlar ve talebin gelişimi (kalite ve miktar açısından) * teklifin gelişimi (kalite ve miktar açısından) * ticari kullanım etkisi ve fiyat seviyeleri (komisyon, iskonta, ödeme koşulları) -Piyasa ve rekabet gelişimine göre yeni firma için risk değerlendirmesi 4. Ürün / Piyasa - Ürün / pazar eşleşmesinin tanımlanması 5. Hedefler ve strateji - İşletme felsefesinin tanımı - Beş yıl içinde amaçlanan hedeflerin ve bir çok alternatif üzerinde çalışıldıktan sonra uygulanacak olan politika ve genel stratejinin oluşturulması 6. Ticarileştirme - Yeni firmanın ticari politika ve stratejisi - Fiyat politikası - Üç yıllık zaman zarfında ulaşılması amaçlanan somut ve sayısal hedefler: * Hacim ve değer olarak piyasa kotası * Her bir müşteri tipi ve mevcut ise her bölge için gelir tahmini beklentisi - Strateji ve promosyon/iletişim planı - Satış teknikleri, satış organizasyonu, öz varlıklar (miktar, nitelik). Mevcut ise, dağıtım kanalları, bütçeler - Benimsenen politikalar ve ticari stratejiler ile kullanılabilir bütçenin ilişkisi, kaynaklar ve rakiplerin öngörülen tepkileri göz önünde bulundurularak yeni firmanın risk değerlendirmesi 7. Satın alma - Üretim - Depolama - Satınalma politikası (taşeronlar dahil), satınalma görevinin organizasyonu (mal kabul ve kalite kontrolü dahil), bütçe

17 - Nakliye - Tedarik kaynaklarının varlık veya yokluğu (kırılganlık) - Mülkler / dükkanlar, donanım, üretim teknikleri, üretim organizasyonu ve kontrol (verim, iş planlama, randıman, zaman, performans ve kalite kontrol, vb.) bütçe - Depolama sistemi ve stok yönetimi; bütçe - Taşıma hizmet ve teknikleri; bütçe - Bakım bütçesi (iç bakım hizmeti dahil ya da hariç) - Ticari hedeflerin gözetildiği üç yıllık maliyet fiyatı tahmini - Genel olarak, firma için hayati öneme sahip ürüne (veya ürünün bir parçasına) bağlı risk değerlendirmesi 8. Yönetim - Ana departmanlar 9. Finans - Yönetsel kontrol - İşletme yasası - Personel yönetiminin organizasyonu (sürekli eğitim dahil) ; bütçeler - Yasal yardım; bütçeler - Sekreterlik ve ana departmanlar; bütçeler - Sigorta; bütçeler - Finansal yönetim ve yönetim kontrolü: * Organizasyon ve tahakkuk teknikleri (muhasebe, maliyet muhasebesi ve maliyet bedeli hesapları; hazine yönetimi; bütçe planlama ve kontrol; IT kullanımı; mali yönetim) * Bunlar için bütçeler - Kaynaklar ve finansal performans: * Üç yıllık finansal performans hedefleri * Gerekli olan öz kaynaklar ve işletme sermayesi * Yatırım fonları ve işleyen fonlar (uzun ve kısa vadede) * Gelir ve giderlerin detaylı analiziyle birlikte üç yıllık kazanç planı, sıfır kâr noktasının kurulumu, geri ödeme, finansal oranların kurulumu * Hazine bütçesi - Finansal riskler * Hazine seviyesinde güvenlik açığı endeksi

18 * Finansal performans seviyesinde güvenlik açığı endeksi 10. Organizasyon - Yapı 11. Özet ve genel sonuçlar - Her bir bölüm için organizasyon / personel şeması - Görevlerin tanımı, sorumluluklar ve yöneticilerin profili - Yetkililer - Başarı anahtarı - Bu kilit unsurlara bağlı zayıf ve güçlü yanlar - Genel eylem planı - Olası planlar Genel İş Planı Örneği: EBN-BIC Castilla ve León EBN-BIC CASTILLA ve LEÓN bu temel noktaların sayımını kabul etmekte fakat yine de, kendi İş Plan Modelini şekillendirerek kendi yapı ve metodolojisini sunmaktadır. EBN-BIC CASTILLA ve LEÓN un önerisi genel model içinde özel planlar haline gelen aşağıda belirtilen dokuz temel noktada özetlenebilir. İŞ PLANI (EBN-BIC CASTILLA ve LEÓN) 0. Giriş 1. Pazarlama Planı 2. Faaliyet / Üretim Planı 3. İnsan Kaynakları Planı 4. Yatırım ve Lokasyon Planı 5. Ekonomik-Finansal Plan 6. Yasal Yapı 7. Proje tamamlama takvimi 8. Özet ve değerlendirme Her bir girişimcilik projesinin farklı olduğu ve içerikte bulunan belirli ihtiyaçlara cevap vermesi gerekliliğinin akılda tutulması önemlidir. Bu yüzden belirli bir

19 amaca yöneltecek esnek ve özenli bir yöntem tavsiye etmeyi denedik: iş, piyasa ve firma hakkında derinlemesine bir bilgi ile İş Planını yazmalısınız İş Planının Özellikleri İş Planının her bir bölümünün ve ele alınan her konunun göreceli önemi farklı projelere göre çeşitlilik gösterecektir ve her konu için tek bir plan modeli zorunluluğu getirilmesi önerilmez (ürünler için bu kadar sayfa, pazar için bu kadar, gibi). Bunun yanısıra, İş Planında ele alınması gereken temel açılarla birlikte, sanayi ve hizmet iş projeleri arasında farklılığı göz önüne alan bir tablo öneriyoruz. Yüzden fazla yatırımcının katıldığı girişimcilikte uzman olan üç Avrupa ticaret okulu (Cranfield, Esade, Esc Lyon) tarafından hazırlanan bir çalışma, iş oluşum sürecinin her bir önemli unsuru hakkında daha fazla bilgi vermektedir. İlk aşamada, birçok yatırımcı proje değerlendirmesinde belirli bir yöntemin olması gerektiğini belirtiyor (İspanya da %69). Bu yöntem dört ana bölümden oluşur: - İş Planı - Girişimci kişi ile görüşme - Uzman tavsiyesi - Girişimci hakkında bilgi araştırması Ankette belirtilen İş Planının altı esas maddesinde, yatırımcılara değerlendirmenin ana unsurunu ve bunun yanısıra değerlendirilmesi en zor faktörlerin neler olduğunu sorduk. Sonuçlar şöyledir: EN ÖNEMLİLER Fransa İngiltere İspanya Girişimci 53% 38% 59% Kadro 37% 48% 23%

20 Ürün 8% 3% 4% Piyasa 25 8% 10% Finansal öngörüler 0% 1% 9% Kriz 0% 1% 0% DEĞERLENDİRİL MESİ EN ZOR FAKTÖRLER Fransa İngiltere İspanya Girişimci 26% 22% 27% Kadro 25% 21% 4% Ürün 8% 10% 4% Piyasa 17% 34% 43% Finansal öngörüler 9% 4% 12% Kriz 10% 9% 0% Bu iki tablo girişimci ve ekibinin yatırımcıların kararlarında oynadığı rolün önemini gösteriyor. Ürüne, piyasaya ve finansal tahminlere gösterilen sınırlı ilgi biraz şaşırtıcıdır. Yine de, bunlar yatırımcıların değerlendirmeyi çok zor bulduğunu gösteren faktörlerdir ve bu yüzden bunları İş Planında doğru olarak açıklamak çok önemlidir. 2. İŞ PLANI İÇERİĞİ 2.0. Giriş: İş Rehberi Nedir? Firma: Tanımlama Girişimci

21 Çevre 2.1. Pazarlama Planı Tanımlama ve iş sınırlaması Bilgi ve Analiz Hedefler ve Strateji Ticari faaliyet planı 2.2. Operasyon/Üretim Planı 2.3. İnsan Kaynakları Planı 2.4. Yatırım ve Yerleşim Planı 2.5. Finansal ve Ekonomik Plan Giriş Ekonomik Plan: faaliyet kârı planı Finansal Plan: Denge. Finansal pozisyon Ekonomik ve Finansal analiz 2.6. Yasal Yapı 2.7. Proje Takvimi 2.8. İş Özeti ve Değerlendirme 2. İŞ PLANI İÇERİĞİ 2.0. Giriş: İş Rehberi Nedir? Firma: Tanımlama Girişimci Çevre Firma: Tanımlama İş Planının Kapağı şöyle tasarlanmalıdır; Girişimcinin adı, Firmanın adı, iş için bir referans. Birinci sayfada uygun bir grafik ve yatırım miktarı, iş oluşturma, satış beklentisi, kârlılık beklentisi, sermaye yapısı gibi projenin en önemli bilgilerine özel başvuru olabilir.

22 İş Planının farklı bölümlerinin listelendiği her bir bölüm ve kısmın sayfa numaraları ile ilişkilendirilmiş bir özet veya indeks de bulunması gereklidir. Bu sunumun içeriği; tüm ilgili bilgileri içeren ve işin içeriğinin ne olduğu açıklığa kavuşturan bir veya iki sayfada kısa bir şekilde özetlenmiş olmalıdır. Bu bölümün sonunda, normalde kaybedecek vakti olmayan insanlar okunduğunda projeyi anlamalı ve ilk sayfayı okuduktan sonra okuyanların ne tür bir iş ile ilgilenmekte olduklarını kesin olarak kavramaları esastır. Döküman onların dikkatlerini çekmeli, neyin niçin olduğu açık ve basit bir yolla anlatılmış olmalıdır. Sunum üç bölüme ayrılmalıdır: Firma, girişimci ve çevre Girişimci Firmanın isim, adres, vergi no, telefon, faks, sermaye payı, ana ortağın adı gibi kimlik bilgileri belirtmelidir. Kurucuların girişimcilik geçmişi, firmanın oluşumu ardındaki motivasyonları (sahip oldukları yenilikçi fikirler, dış deneyimleri taklit etme isteği) ile birlikte eğitim ve yeterlilikleri (organizasyon becerileri, yenilikçilik, risk alabilirlik...)'nden bahsedilmelidir. Girişimcilerin CV'lerinin ek olarak konmasıda uygundur Çevre Firmanın yakın çevresini, süreci etkileyebilecek ama firmanın değiştiremeyeceği unsurları belirterek tanıtmak önemlidir. Bu unsurlar sosyal, ekonomik, teknik ve kurumsal olabilir.

23 2. İş Planının İçeriği 2.1. Pazarlama Planı Tanımlama ve iş sınırlaması Bilgi ve Analiz Hedefler ve Strateji Ticari faaliyet planı Her alan için belirli planların yazım sürecinde daima planın çift anlamı göz önüne alınmalıdır: Birincisi, dökümanın kendisi diğeri onun yazım süreci. Dökümana göre, dört ana bölüme ayrılabilir: 1. Tanımlama ve işin sınırlanması 2. Bilgi ve analiz 3. Hedefler ve strateji 4. Ticari faaliyet planı Döküman hazırlama sürecine göre Pazarlama Planına başlamadan önce bir piyasa araştırması yapmak ve iş fırsatları hakkında düşünmek ve değerlendirmek, pek çok soru ve şüpheyi cevaplamak zorunludur Tanımlama ve İş Sınırlaması Ne, niçin, kiminle ve nasıl yapmak niyetinde olduğumuzun ayrıntılı tanımının yapılması, ana rekabetçi avantajların belirtilmesi... Bir iş yapmanın bir ürün, bir piyasa ve belirli bir teknolojinin toplamı olduğunu hatırlayın. Ürüne gelince, piyasada mevcut bütün ürün ve hizmetler, işlevleri, özellikleri ve müşterilerin kullanım alışkanlıkları belirtilerek, ayrıntılı tanımlanmalıdır. Piyasaya gelince, hedef müşteri çeşidi ve piyasanın coğrafi sınırlamaları sayılmalıdır Bilgi ve Analiz Bu bölüm üç farklı parçaya ayrılmıştır:

24 -Birincisi Pazar Araştırmasına ayrılmıştır. Çalışma sektördeki en ilgili bilgiyi araştırır. Bu bilgi dökümanları ve kaynakçaları incelemenin yanı sıra müşteriler ve rakiplerle direk ilişki ile de sağlanır. Sektörü bizzat bilmek önemlidir. Bu direk veya dolaylı olarak katılınan araştırmalardan daha iyidir. Bu çalışma müşterilemizin ne istediğini, pazarın durumunun ne olduğunu ve rekabetimizin ne şekilde olacağını derinlemesine anlamamıza yardım edecektir. Bu iki temel sebepten dolayı gereklidir: - Bir iç bakış açısından; böylelikle girişimciler kendilerini ikna edebilirler, çünkü Pazar Araştırmasının sonuçları strateji ve hedeflerin tutarlılığının firmaya uyarlanmasını garantiler ve alınması zorunlu olan belirli kararları destekler. - Bir harici bakış açısından ise, pazar çalışması Planı okuyanı ikna etmeye yeterli olmalıdır. Piyasada piyasa araştırmasından bahsedildiğinde, normalde piyasa hacmi, firmanın paylaşıma katılımı gibi gerçekleri teyid eden bir tekniğe işaret edilir. Perakende fiyatı veya dağıtım ve tanıtımla ilgili bilgileri de bilmek gereklidir. Bir piyasa unsurunun niçin bir yönde veya diğer yönde olduğunu bilmekte durumu tanılayabilir. Piyasaların teknik araştırmasını yapmak çok zor olabilir ve normalde uzmanlaşmış dış firmalardan satın alınabilir. Bizim durumumuzda -KOBİlerin-, ekonomik ve zaman kaynaklarının sınırlılığından dolayı, bu kadar uzun boylu işlere kalkışmak gerekmez. Bu yüzden, nasıl bir yol izlenmeli? Ve bir piyasa çalışması nasıl yapılmalı? Market araştırmasının amacı girişimcileri sokağa çıkarmaktır böylece çevreyi doğrudan analiz edebilir, potansiyel müşterilerle, rakiplerle vs. konuşabilirler ve firmaları için faydalı bilgiler elde edebilirler.

25 Bunu yapmanın iki yolu vardır: biri, dış bilgi kaynakları (ticaret odaları, kaynakçalar, rehberler, yayınlar, kurumlar ); ve diğeri, müşterileri, aracıları, ticari kurumları ve tedarikçileri hedefleyen yapılandırılmış anketlerdir. Anketler kısa olmalıdır, iki sayfadan fazla olmamalı, ve kapalı sorular olmalıdır (seçeneklerden birini seçin veya 1 den 10 a puan verin gibi). Toparlanan tüm dökümantasyondan (listeler, istatistik, raporlar, anketler vs), girişimciler ihtiyaçları olan bilgiyi ayıklayacaklar ve sonuçlarla birlikte Pazarlama Planı dökümanını yapılandıracaklardır. Genelde, bu bilgi şunlara cevap vermelidir: - Piyasa tanımı: geçerli talep nedir (pazar büyüklüğü, hacim, uzmanlık ve belirleyici faktörler) ve beklenen büyüme oranına göre gelecekteki talebin öngörüsü; açılım mı veya daralma mıdır?; firmanın gelişimini etkileyebilecek çevre faktörleri hangileridir; mevcut ve gelecekteki piyasaya giriş engelleri hangileridir, vs... - Müşteri: özellikle, ürün veya hizmetle karşılanmaya çalışılan ihtiyaçların hangileri olduğunu, satın alma alışkanlıkları ve satın almayı en çok etkileyen faktörleri bilmek. İhtiyaçların incelenmesinden ürün veya hizmetimizin nasıl olması gerektiğini öğrenmeliyiz. - Rekabet: piyasanın davranışı nasıldır; rakipler kimlerdir; ne çeşit firmalar (konum, satış hacmi, kârlılık, güçlü ve zayıf noktalar); karşılaştırıldığında, hangi fiyatlarımız ve hizmetlerimiz, hangi avantajlarımız onlarınkilerden iyidir; yeni rakiplere nasıl tepki verirler; liderler hangileridir? - Firmamızı konumlandırmak: Hedef pazarın sınıflandırmasına, müşteri gruplarına ve satın alma davranışlarına göre hangi pazar segmentinde rekabetçi olabiliriz. Başlangıçta karar verebilmek için pazar çalışması planı hazırlamak önerilir, bir yandan, elde etmek istediğimiz bilgi ve veri nelerdir ve başvuru kaynaklarımız (dökümanlar veya anketler) hangileridir; ve diğer yandan eğer anketleri kullanacaksak, hedef grup hangisidir, kaç tanesi (müşteriler, tedarikçiler,

26 aracılar) katılacaktır ve nasıl gerçekleştirilecektir (röportaj, mektup, faks veya telefon). - Firmanın kendisi için bir çalışma. Burada, en önemli nokta firmamızın bilinen amacının özetle analiz edilmesi ve sektörde rekabetin karşılaştırılmasıdır. - Analiz ve tanı için bir üçüncü bölüm. Önceki iki bilgi fazından sonra, bu bölüm firmanın ana rekabet avantajlarını ve varsayılan riskleri ortaya koyar. Firma sektörle (fırsatlar ve tehditlerle) birlikte stratejik olarak (güçlü ve zayıf yönleri) SWOT analizi olarak bilinen yöntemle analiz edilir Hedefler ve Strateji Bir kere bilgi toplama ve analiz safhası bitmiştir, girişimciler iş stratejisinin formülasyonunu ortaya koymaya hazırdır. Firmanın nerede konumlanacağını ve niyetlendikleri hedefin ne olduğu ayrımını ve buna ulaşmak için takip edilmesi gereken yolun ne olduğunu bilirler Ticari Faaliyet Planı Girişimciler sektörde firmanın nasıl konumlanacağını ve ürün veya hizmetin kime satılacağını bilirler. Böylece, en önemli kararlar Pazarlama karışımının dört noktasında ayrıntılandırılmış olacaktır: Ürün, Fiyat, Yer ve İletişim (reklam ve tanıtım) Pazarlama Planı hakkında daha ayrıntılı bilgi için BICs CASTILLA Y LEÓN tarafından hazırlanan Guía Técnica CEEI Emprende-Márketing dökümanını kontrol edin. CEEI Emprende-Márketing 'in uygulaması olan bilgisayar programını da kullanmanız tavsiye edilir. * Ön Değerlendirme ve kişisel değerlendirme anketi başarmanıza yardımcı olacaktır. 4. Bölüme bakınız 2. İŞ PLANININ İÇERİĞİ 2.2. Operasyon/Üretim Planı

27 Ürün veya verilen hizmetlerin ayrıntılarıyla ilgili tüm teknik ve yönetimsel konular bu bölümde listelenmiştir. Dökümanın bakış noktasından, üç bölüm ortaya çıkar: 1. Ürünler ve hizmetler: Ürün ve hizmetlerin teknik özelliklerinin sağlayacakları avantaj ve en önemli vasıfların açıkça gösterilerek tanımlanması. 2. Süreçler: Mal veya hizmetlerin üretim süreçlerinin planlama ve takvimleme açısından en önemli durumlarının tanımlanması, özellikle ürün süreçlerinin, kullanılacak teknolojilerin ve insan kaynaklarının kapasitelerinden bahsedilmesi. 3. Tedarik ve Stok yönetimi: Satın alma ve tamamlanmış ürün ve malların stoklanması politikasının gerekçelendirilmesi. Tedarik ve stok yönetiminin (satınalma planı) nasıl yapılacağının ayrıntılı tanımlanması. Üretim Planının oluşturulması ve hazırlanması sürecine gelince, şu noktaları cevaplaması ve incelemesi gerekecektir: -Üretim sürecinin organizasyonu ve tanımı. -Geçici üretim programı: üretilecek miktarlar, günlük çalışma saatleri, yıllık çalışma günleri, her bir çalışanın üretim kapasitesi, etkin üretim, üretim çıktısı ve kullanım derecesi. -Taşeronların belirlenmesi: toplu üretim veya şipariş. Kalite kontrol tanımlamaları. -Mal ve üretim teknolojileri: üretim sürecinde ekipman ihtiyacı ve özellikleri, satınalma, kapasite, tahmini fiyat, öngörülen ömür ve yıllık yıpranma. -Üretimin yasal durumu: kendinize ait veya satın alınmış lisans, teknoloji transferi. -Ürünlerin yasal durumu: endüstriyel modeller, faydalı modeller ve patentler. Sertifikalandırma ve resmi izinler. -İhtiyaç duyulan bina ve arazi metrekareleri, yer, genişleme kapasitesi, kullanım kapasitesi, bakım masrafları, kat dağılımı, inşaat ihtiyacı ve bedeli. -Personel ihtiyacı, üretim yapısı, sorumluluklar, piyasa eğitimi ve bedeli, diğer kurum ve araştırma merkezleri ile işbirliği. -Ham madde ihtiyacı. Stok ihtiyacı beklentisi ve maliyeti ve bunların döngüsü.

28 -Tedarikçilerin listesi, diğer alternatif tedarikçi kaynakları ve konumları. Kaynak ve ödeme durumları (indirimler, toptan satış iskontoları vs). -Üretimin ve/veya ham madde kaynaklarının mevsimsel durumları. Üretim Planı yazılırken arazi, bina yatırımları ile ilgili konular hesaba katılmalı ve inşaat ve ekipman Yatırım Planı dökümanında gösterilmelidir. Aynı şekilde, üretim personeli konusu İnsan Kaynakları Planında gösterilmelidir. 2. İŞ PLANININ İÇERİĞİ 2.3. İnsan Kaynakları Planı: düzenleme, organizasyon, yönetim ve eğitim Döküman yazılırken, insan kaynakları (düzenleme, organizasyon ve yönetimi) ile ilgili bilgi şu yapıyı takip etmelidir: 1. Personel Yapısı 2. Yönetici 3. Yönetim Ekibi 4. Geri kalan personel 5. Uzmanlaşma ve Eğitim 6. Eğitim Planı 7. Dış danışmanlık Yeni oluşturulacak firmanın başlangıç sürecinin ilk aşamasında, insan kaynaklarının planlanması ve yönetimi ile ilgili girişimciyi endişelendirmesi gereken dört ana konu vardır. Yinede, girişimciler halihazırda faaliyette olan herhangi bir firmanın insan kaynaklarının yönetiminin geniş bir insan kaynakları stratejik planı (insan kaynakaları seçim politikası, uyumlaştırma ve geliştirmeeğitim politikası, kariyer planları, ücret politikası, planlama ve organizasyon pozisyon ve değerlendirmelerin tanımlanması, kontrol politikası vb...) içinde bütünleştirilmiş olduğunu unutmamalıdırlar.

29 KOBİlerin oluşturulmasına destek veren İş ve Yenilik Geliştirme Merkezlerinin deneyimleri yeni bir firma veya faaliyet başlatacak olanların incelemesi gereken en endişe verici noktaların şunlar olduğunu gösteriyor: 1. Yeni işe başlamak için zorunlu minimum organizasyon yapısı nedir? Amaç firmayı her seviyede hayata geçirmek için zorunlu personel sayısını hesaplamaktır. Küçük firmalarda, birden fazla rol üstlenilmesi dikkate alınması gereken önemli bir faktördür: aynı kişi birden fazla görevi üstlenebilir. Firmanın oluşturulması gereken bölümlerinin her birinde fonksiyon ve sorumlulukların paylaştırılmasında gerekli görülen farklı pozisyonlar için farklı çalışanların işe alınması ve bunların arasında iç iletişim kanalları kurulması. Organizasyon Şeması bir firmanın yönetiminin netleştirilmesine yardım edebilen bir araçtır. Firmalarda yerine getirilen çeşitli fonksiyonlar onların sorumluları ve isteniyorsa, bölüm veya fonksiyonda görevli birkaç çalışan ile birlikte belirlenir. Firma için oluşturulmuş hedef ve startejiler daima bu minimum yapıyı saptayacaktır. 2. Firmaya katılım profili ne şekilde olacaktır? Firmaya katılmayı hakedenlerin profilini tanımlamak için iki nokta hesaba katılmalıdır: a. Firma. Belirli bir kişinin seçilmesinden önce, firma ve girişimcinin genel kültürü oluşturulmalıdır. İnsan kaynakları alanında alışkanlıkların bilinmesi de önemlidir. b. Pozisyon. Gerekli teknik yeterlilikler ilgili pozisyonlar için kişisel kapasitelerle birlikte belirlenmiş olmalıdır.

30 Bu noktaların doğru değerlendirilmesi organizasyon içinde belirli bir pozisyona alınacak kişinin profilinin tanımlanmasına yardımcı olacaktır. 3. Firmanın insan kaynaklarını bağlayacak bağlantılar ne çeşit olacaktır? Firmada bir işi yerine getirecek bir kişi ile firma arasında tüm ilişkiler gerekli değildir ve bahsedilen firma iş ilişkileridir (iş kontratı). Bağların veya ilişkilerin çeşidi yerine getirilecek işin çeşidi tarafından belirlenecektir. Bir yasal, piyasa veya mali danışmanlık işi, bir makine kullanımında hergün sekiz saat harcayan bir çalışanın sürekli işi ile aynı olmayacaktır. Bu durumda uzmanlaşmamış veya yapılmaya hazır olmayan türdeki faaliyetler için taşeron kullanımı tavsiye olunur. İstenen ilişki çeşitlerinin karara bağlanmasında dikkate alınması gereken diğer belirleyici unsur alternatiflerin gerçek maliyetlerinin analiz edilmesidir. 4. Birkere işletme faaliyette iken, insan kaynakları politikasının hangi noktaları kontrol altında olacaktır? İnsan kaynakları planlamada herşey önemlidir. Bununla beraber, küçük ölçekli firmalar bazı önceliklerin oluşturulmasında etki altında kalırlar. Deneyimler gösteriyor ki firmalar çoğunlukla küçük ve belirli özellikteki ortaklar (aile veya arkadaş ilişkisi, ortakların aynı zamanda çalışan olması vs..) arasında kuruluyor. Bu gibi durumlarda, sorumlular arasında karşılıklı uyum ve yönetici ortaklar ile çalışanların geri kalanı arasında iletişim ve bilginin belirli seviyelerinin korunması önemlidir. Bu firmanın hayatiyetinin oluşturulmasını ve dinamizmini koruyacaktır. Bir firmanın dinamizmini geliştirmeye yardım edecek diğer faktörler halihazırdaki beceriler ve eğitim yoluyla insan kaynaklarının geliştirilmesidir.

31 İnsan faktörü, post-kapitalist toplumumuzda, değişmez tek kaynak olmuştur ve aynı zamanda geri kalan verimli kaynaklarla değiştirilebilir. Ekonomik sistemlerin rekabet edebilirliği temelde bilgi işçilerinin verimliliğine bağlıdır. Bununla birlikte, bilgi verimlilik faktörü tabanlı, yeniliğe ve yeni teknolojilere açık KOBİler girişimcilik başarısını hedeflemiştir. Bu durumla karşılaşıldığında, KOBİler kendi firmalarının insan kaynaklarının geliştirilmesi ve bilginin yaygınlaştırılmasında olumlu ölçüleri açıkça belirtilmelidir. 2. İŞ PLANININ İÇERİĞİ 2.4. Yatırım Planı ve Yer Bir firmada yatırım kararı belirli bir üretim prosesinin gerçekleştirilmesi için gerekli kaynağın nasıl temin edileceğini açıklayacaktır. Bu kaynaklar hem insan kaynakları hemde sürecin yerine getirilmesi için gerekli materyaller gibi sabit aktifler olabilir. Bir yatırım planından bahsettiğimiz zaman, özellikle bir firmanın parçalarından biri olan küresel yatırım bölümünde (genelde) Sabit Kaynaklar olarak isimlendirdiğimiz finansal-muhasebe açısından görülen alanı kastederiz. Bu firmanın tipik uzun vadeli yatırımıdır ve üretim sürecine katkısı amortisman adı altında gelir durumuna eklenecektir. Sabit Kaynakların yatırımında alınacak ilk karar firmanın coğrafi konumu olacaktır. Bu çoğu durumda firmanın finansal kapasitesi için hayati olacak dikkate alınması gereken ve gelecekte girişimcilik projesinin tüm gelişim durumunu etkileyecek stratejik bir karardır. Çoğu durumda, faaliyetin ve üretilecek ürün veya yerine getirilecek hizmetin çeşidine bağlı olarak, girişimciler yeni firmalarının yer seçiminde zorluklarla yüz yüze kalmayacaktır. Diğer gerekçeler, bir ürünün teknik özellikleri, hizmetin doğası, ihtiyaç duyulan teknoloji ve pek çok diğer sebepler yer seçiminde firmanın geleceği için önemli

32 bir problemdir. Bazen, firmanın yerinin seçimi Yönetim kararlarından (kamu teşvikleri, altyapı) biridir. Yer faktörlerinin arasında şunlar daima dikkate alınmalıdır: - Hedef piyasaya yakın olup olmadığı. - Ham madde kaynaklarına uzaklığı. - Taşıma maliyetine uzaklığın etkisi ve ürün veya hizmetin tavsiye edilen nihai maliyeti. - Bölgedeki kalifiye işgücünün arzı. - Potansiyel yerel pazarın büyüme beklentisi. - Tüm piyasaya (ulusal veya uluslararası) kolaylıkla erişim için yakın iletişim yollarının mevcudiyeti. - Bölgedeki enerji, telefon ve su gibi hizmetlere erişim imkanı. - Gerektiğinde belirli görevlerin çevredeki yardımcı firmalara yaptırılması imkanı. - Gelecekte tesislerin kapasitesinin arttırılması amacıyla fiziki ve yasal durumlar. Firmanın yeri bir kez seçildiğinde, faaliyetlerin gelişiminin ardından gereken sabit varlıkların özellikleri ve doğasının oluşturulması önemlidir. Sabit varlıkların yatırımına ilişkin karar iki yaklaşım içerir: - En uygun ekipman veya teknik yaklaşımın seçilmesi. Firma normalde sadece bir yatırım alternatifi ile karşı karşı kalmaz, farklı özelliklerde birkaç tane olur. Seçim problemi genellikle teknik özelliklerin, satın alma maliyetinin, kullanım ömrünün vs bir analizini içerir. - Bahsedilen yatırımların veya finansal yaklaşımın planlanması. Mali yılın amortisman payı ekipmanın kullanım ömrünü belirler ve bu sebeple, bahsedilen yıpranma yüzünden ekipmanın yenilenmesi için imkan veren yedek akçe bunun yapılmasına olanak sağlar. Finansman, görülebileceği gibi yatırım bahsinin diğer konusudur, ekipmanın ömrünün taksitlendirilmesine de uyumlu olmalıdır. 'Kullanım veya teknik ömür' ile 'ekonomik ömür' arasındaki farkı gözetmekte faydalı olacaktır.

33 Birincisi ekipmanın fonksiyonunu normal olarak yerine getirebileceği zamanın öngörüsüdür. Aşılması daha yüksek bakım ve onarım masrafı anlamına gelir. Bir yatırımın ekonomik ömrü yatırılan kaynağın sermaye değerinin maksimizasyonudur. Birinci konsept teknik doğaya sahiptir. İkinci konsept ekonomik doğaya. Bu bölümde verilecek bir diğer karar yeni, az kullanılmış veya kullanılmış demirbaşların satın alınması kararı olacaktır. Bir karar vermek için, şu üç faktör dikkate alınmalıdır: Demirbaşların satınalınması için fiyat, kullanım durumu ve devlet sübvansiyonu imkanı (çoğunlukla kamu ödenekleri, sadece yeni demirbaş alımını subvanse eder). Aynı sezi ile, varlığın belirli konseptini satınalmak mı en iyisidir, kiralamak mı sorusu ortaya atılmalıdır. Bu son kararlar mali tabiatın gözönüne alınacağı özel ekonomik-mali yapıya sahiptir. Bir yanda, ortaya çıkan seçeneklerin maliyeti değerlendirilmektedir. Bazı durumlarda, her seçenek gelir durumumuzda açık öneme sahip, kullanılan seçeneğe bağlı farklı maliyetler anlamına getirir. Mali açıdan bakıldığında, bu seçeneklerin herbiri yol açabildikleri nakit akışını değerlendirmek için önemlidir. Hepsinden önce, mevcut mali kaynaklara göre yapılabilecektir. Demirbaş yatırımı ile varlıkların toplamı arasındaki ilişki üzerinde çalışmak için uygundur. Yeni başlayan firmalarda bu ilişki genellikle çok yüksektir ve firmanın günlük faaliyetleri için işletme sermayesi finansmanı için yeterli fon olmadığından bırakılabilir.

34 Son olarak, ne zaman mallara veya sadece onların kullanım haklarına sahip olmalıyız sorusunun kararının da stratejik bir bileşen olduğunu unutamayız. Avantajlar ve bu kararların herbirine işaret eden olumsuzluklar, bahsi geçmiş olan diğer etkenlerle birlikte, girişimci projenin gelecekteki gelişim durumu üzerinde nihai bir karara yol açacaktır. Firmanın demirbaşlarının yapısı, yeni veya kullanılmış olmasına bakılmaksızın şöyledir: 1. Maddi Demirbaşlar - Arazi - Binalar ve tesisler: - Planlama çalışmaları, proje mühendisliği ve seçenek yönetimi. - İletim ve kaynak bağlantısı. - Kentleşme ve dış işler. - Ofisler ve laboratuarlar. - Sosyal hizmetler ve personel için sıhhi malzemeler. - Hammadde stokları. - Üretim binaları. - Endüstriyel hizmet binaları. - Tamamlanmış ürünlerin depolanması. - Diğer yapılar. - Tesisler: - Genel ve özel elektrik tesisleri (yüksek gerilim hatları, trafo merkezleri, vs). - HVAC (ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme) tesisleri, LPG jenaratörleri, vs. - Genel ve özel su tesisleri (su depolama, arıtma, vs., binalarda zaten bulunan sıhhi tesisatı dikkate almadan). - Güvenlik ve hijyen tesisleri. - Ölçme ve kontrol sistemleri.

35 - Diğer iç tesisler. - Makine ve araçlar. - Üretim makineleri. - Araç ve ekipmanlar. - İç taşıma hizmetleri. - Mobilya ve ekipmanları. - IT cihazları ve bilgi işleme sistemleri. - Taşıma unsurları. - Diğer somut demirbaşlar. 2. Maddi olmayan sabit varlıklar - Araştırma ve geliştirme - İdari imtiyazlar - Patent hakları - İtibar - IT Uygulamaları - Diğer soyut demirbaşlar 3. Ertelenen harcamalar - İlk kuruluş - Ayarlama giderleri - Diğer ertelenen masraflar Bu üç bölüm şu yolla açıklanabilir; Maddi demirbaşlar: yeni firma tarafından yapılacak ve maddi personel varlıkları ve satılamayacak veya taşınamayacak emlak yatırımları. Bir yıl sürecek ve yıpranma veya üretim sürecine katkısı yıllık amortisman yoluyla olacaktır (arazi hariç).

36 Maddi olmayan sabit varlıklar: yatırımlar veya yeni firmanın ihtiyacı olan ve ekonomik değere sahip olabilen sabit tabiatlı soyut mallar. Normalde amorti edilemezler çünkü etkin bir yıpranmaya maruz kalmazlar. Ertelenen harcamalar: bu masraflar faaliyetin başlangıcında yapılır ve temel olarak kuruluş ve başlangıç masraflarıdır. Bunlar uzun vade harcamaları olarak göz önüne alınır ve bu sebeple her yıl amortismana tabidirler. Bunlar firmanın yasal kuruluşu ile ilgili avukat, noter, kayıt, vs masraflarıdır. İlk kuruluş masrafları firmanın faaliyete geçebilmesi için zorunlu oluşurlar. Herhangi bir alım yapılıyorsa daha güvenilir bilgi vermek amacıyla, proforma fatura ve yapılacak yatırımların her biri için ekonomik bütçe doğrulama tahminleri eklemek uygun olacaktır. Bu bölümde, bir Amortisman Grafiği ile firmanın zorunlu tüm maddi ve maddi olmayan sabit varlıkları detaylı olarak açıklanacaktır. Bunda, unsurların kullanım ömürleri, tahmini artık değerleri, varlığın yıpranmaya başlayacağı tarih ve her bir unsurun yıllık amortisman payı ile birlikte gösterilecektir. Amortisman kavramı başlangıçta anlaşılması çok zor gelebilen bir terimdir, bu sebeple küçük bir açıklama gerekiyor. Amortisman ister maddi ister maddi olmayan sabit varlıkların farklı kavramlarının kullanımı kaynaklı giderlerdir. Bu gider bir varlığın kullanım ömrüne göre belirlenmektedir. Bu sebeple, kişisel bir bilgisayarın kullanım ömrü tahmini beş yıl ise, yıllık amortisman masrafı yatırımın fiyatının beşe bölünmesi ile hesaplanacaktır. Bahsedilen grafikte, girişimciler varlık, kıymet veya satınalma masrafı, kullanım ömrü ve yıllık amortisman kavramını kavrayacaktır. Yatırım planı oluşturulduğunda zaman faktörünü de hesaba katmak önemlidir. Yatırımınların geliştirilmesi iki öneme sahiptir:

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 04. ŞENYURT / 1

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 04. ŞENYURT   / 1 GİRİŞİMCİLİK Ders 04 www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 1 Hiç kimse başarı merdivenine elleri cebinde çıkmamıştır. www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 2 İş Planı Kavramı ve Öğeleri Eğitimi www.ozersenyurt.net

Detaylı

Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri]

Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri] İş Planı ÖNEMLİ NOT Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri] Firma Bilgileri Firma İsmi İlgili Kişi / Pozisyonu İş Adresi Telefon / Faks Numaraları E-Posta / Web

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr İhracat Planı Hazırlanması Süreci 2013 İHRACAT PLANI HAZIRLANMASI SÜRECİ İhracat Planı Neden Hazırlanır? İhracattan ne beklendiğinin belirlenmesi, İhracat amaçlarına

Detaylı

Aprende a Emprender. El kitabı. (GiriĢimci Olun!) Zaten iyi bir profesyonelseniz. baģarılı bir giriģimci olabilirsiniz

Aprende a Emprender. El kitabı. (GiriĢimci Olun!) Zaten iyi bir profesyonelseniz. baģarılı bir giriģimci olabilirsiniz Aprende a Emprender (GiriĢimci Olun!) El kitabı Zaten iyi bir profesyonelseniz baģarılı bir giriģimci olabilirsiniz 1. Sunum Modern toplum istikrarlı bir refah devletine ulaştıracak zenginlik ve sürdürülebilir

Detaylı

WEB PROJESİ YÖNETİMİ. Belli bir süre içerisinde, belli bir bütçe ile belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan metodolojik süreçtir.

WEB PROJESİ YÖNETİMİ. Belli bir süre içerisinde, belli bir bütçe ile belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan metodolojik süreçtir. BÖLÜM 1 1.1 PROJE NEDİR? WEB PROJESİ YÖNETİMİ Belli bir süre içerisinde, belli bir bütçe ile belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan metodolojik süreçtir. 1.2 PROJELERİN ORTAK UNSURLARI NELERDİR? Başlama

Detaylı

YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU. A. Feridun Güngör Yeminli Mali Müşavir

YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU. A. Feridun Güngör Yeminli Mali Müşavir YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU A. Feridun Güngör Yeminli Mali Müşavir Belgelendirme Zorunluluğu İlişkili şirketler arasında gerçekleştirilen işlemlerde uygulanan fiyatların emsallere uygunluk ilkesi

Detaylı

GENEL İŞLETME İŞLETMEN. Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN

GENEL İŞLETME İŞLETMEN. Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN GENEL İŞLETME İŞLETMEN LETMENİN N KURULUŞ ÇALIŞMALARI Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN İşletme denince köşe başındaki bakkaldan büyük bir demir çelik işletmesine kadar çeşitli tipte girişimler söz konusu olabildiğine

Detaylı

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Üretim Yatırımı Girişim kapsamında hedeflenen ürün veya hizmetlerin üretilmesi için gerekli işletme faaliyetleri planlanmalıdır. Girişimcinin uzmanlığına da bağlı

Detaylı

ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU

ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI Bu program, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, Yeni Girişimci Desteği, İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Desteği, İş planı

Detaylı

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi İşletmelerin Genel Hedefleri Finansal Hedefler: Kârlılık ve yeni kârlı yatırımlar Pazarlama hedefleri Var olma hedefi: Ticari hayatı sürdürmek Sosyal sorumluluk ve topluma hizmet İşletmelerin Özel Hedefleri

Detaylı

Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı

Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı Bu program Avrupa Birliği, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı Kadın İşletmelerine Finansman

Detaylı

01.01.2013. İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İş Yönetim Stratejileri : İşlevsel Stratejiler. Pazarlama: İşlevsel/Bölümsel Stratejiler

01.01.2013. İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İş Yönetim Stratejileri : İşlevsel Stratejiler. Pazarlama: İşlevsel/Bölümsel Stratejiler İşlevsel Stratejiler İşletmedeki yönetim düzeylerine göre yapılan strateji sınıflamasında orta veya alt yönetim düzeylerinde hazırlanmakta ve uygulanmakta olan stratejilerdir. KURUMSAL STRATEJİLER İş Yönetim

Detaylı

15.03.2013 İŞ PLANI. Varmak istediği noktayı bilmeyenler oraya nasıl varılacağını tarif edemezler

15.03.2013 İŞ PLANI. Varmak istediği noktayı bilmeyenler oraya nasıl varılacağını tarif edemezler İŞ PLANI Varmak istediği noktayı bilmeyenler oraya nasıl varılacağını tarif edemezler 1 İş Planı Nedir? İşletmenin l i başarılı olması, en azından ekonomik anlamda varlığını ğ sürdürebilmesi için neler

Detaylı

T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ BELGE YÖNETİMİ VE ARŞİV SİSTEMİ STRATEJİSİ

T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ BELGE YÖNETİMİ VE ARŞİV SİSTEMİ STRATEJİSİ T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ BELGE YÖNETİMİ VE ARŞİV SİSTEMİ STRATEJİSİ (Doküman No: BEYAS-DK-02) Ankara Üniversitesi için aşağıda verilen temel bir Belge Yönetimi ve Arşiv Sistemi Stratejisi metni hazırlanmıştır.

Detaylı

GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI (Yapım - Uygulama) BUSINESS PLAN IN ENTREPRENEURSHIP (Planning - Application)

GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI (Yapım - Uygulama) BUSINESS PLAN IN ENTREPRENEURSHIP (Planning - Application) GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI (Yapım - Uygulama) BUSINESS PLAN IN ENTREPRENEURSHIP (Planning - Application) GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI İş planı: Kurulması düşünülen işletmenin detaylarını içeren yazılı belgeye

Detaylı

GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit)

GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit) GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit) GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN Girişimcinin finansman ihtiyacı: Finansman ihtiyacının karşılanmasında

Detaylı

Bölüm 10. İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İşlevsel Stratejiler KURUMSAL STRATEJİLER

Bölüm 10. İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İşlevsel Stratejiler KURUMSAL STRATEJİLER Bölüm 10 İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel Stratejiler İşletmedeki yönetim düzeylerine göre yapılan strateji sınıflamasında orta veya alt yönetim düzeylerinde hazırlanmakta

Detaylı

Gürc r an n B ange g r

Gürc r an n B ange g r Gürcan Banger Hareket Noktası Kendi işini kurmaya karar vermede başlıca etkenler şunlardır: 1. İşini kaybetmek, 2. İşsizlik döneminin uzun sürmesine tepki, 3. Bir iş fırsatının belirlenmesi, 4. Daha çok

Detaylı

BSBEEP Karadeniz Havzası Binalarda Enerji Verimliliği Planı. Faaliyet GA1.3

BSBEEP Karadeniz Havzası Binalarda Enerji Verimliliği Planı. Faaliyet GA1.3 ENPI-Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı 2007-2013 BSBEEP Karadeniz Havzası Binalarda Enerji Verimliliği Planı GA1: Mevcut Dış Durumun Analizi Veri ve Bilgi Toplanması ve Dağıtılması Faaliyet

Detaylı

İKTİSADİ GELİŞME MALİ DESTEK PROGRAMI-3

İKTİSADİ GELİŞME MALİ DESTEK PROGRAMI-3 T.C. SERHAT KALKINMA AJANSI İKTİSADİ GELİŞME MALİ DESTEK PROGRAMI-3 2013 YILI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI İŞ PLANI EK - E Referans No: TRA2-13-İGMD03/TRA2-13-İGMD03G I MEVCUT DURUM ANALİZİ 1. İŞLETMENİN TARİHÇESİ

Detaylı

İŞ PLANI KISA ÖZET KOLAYAOF

İŞ PLANI KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. İŞ PLANI KISA ÖZET KOLAYAOF 2 Kolayaof.com

Detaylı

28.10.2009. 1. Rakamlarla İş Bankası. 2. İş Bankası Müşteri Odaklı Dönüşüm Programı. 4. Misyon, Vizyon ve Çalışma İlkelerimiz

28.10.2009. 1. Rakamlarla İş Bankası. 2. İş Bankası Müşteri Odaklı Dönüşüm Programı. 4. Misyon, Vizyon ve Çalışma İlkelerimiz Yetenek Yönetimi Bölümü 27 Ekim 2009 1. Rakamlarla İş Bankası 2. İş Bankası Müşteri Odaklı Dönüşüm Programı 3. Yeni İK İş Modeli 4. Misyon, Vizyon ve Çalışma İlkelerimiz 5. Yetenek Yönetimi Yaklaşımımız

Detaylı

T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI

T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI Bölgesel Yenilik Stratejisi Çalışmaları; Kamu Kurumlarında Yenilik Anketi İstanbul Bölgesel Yenilik Stratejisi Kamu Kurumlarında Yenilik Anketi Önemli Not: Bu anketten elde

Detaylı

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 5746 SAYILI KANUN TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ İŞ PLANI DEĞERLENDİRME FORMU

T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 5746 SAYILI KANUN TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ İŞ PLANI DEĞERLENDİRME FORMU T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI 5746 SAYILI KANUN TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ İŞ PLANI DEĞERLENDİRME FORMU İş Fikri Adı : Girişimci Adı : Başvuru Kod Numarası : Değerlendiren Komisyon Üyesinin

Detaylı

PROJE BAŞVURUSU HAZIRLAMA KILAVUZU

PROJE BAŞVURUSU HAZIRLAMA KILAVUZU TÜBİTAK TEKNOLOJİ ve YENİLİK DESTEK PROGRAMLARI BAŞKANLIĞI (TEYDEB) 1514 - GİRİŞİM SERMAYESİ DESTEKLEME PROGRAMI 2013 ÇAĞRISI PROJE BAŞVURUSU HAZIRLAMA KILAVUZU AÇIKLAMALAR 1514 -Girişim Sermayesi Destekleme

Detaylı

www.biggsea.com PROJE YAZMAK BiGG SEA

www.biggsea.com PROJE YAZMAK BiGG SEA www.biggsea.com PROJE YAZMAK BiGG SEA Proje yazmanın 3 kuralı: TÜBİTAK AR-GE PROJE YAZIMI Olduğu gibi değil, olması gerektiği gibi yazmak Ürün değil süreç bazlı kurgulamak Aynı şeyleri değişik yerlerde

Detaylı

Proje DöngD. Deniz Gümüşel REC Türkiye. 2007,Ankara

Proje DöngD. Deniz Gümüşel REC Türkiye. 2007,Ankara Proje Yönetiminde Y Temel Kavramlar Proje DöngD ngüsü Yönetimi ve Mantıksal Çerçeve eve Yaklaşı şımı Deniz Gümüşel REC Türkiye 2007,Ankara TEMEL KAVRAMLAR Proje nedir? Proje Yönetimi nedir???? Proje Döngüsü

Detaylı

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ II KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE-

Detaylı

ARA DÖNEM FAALIYET RAPORLARI BEKLENTİLER VE SORUNLAR. Uğur Saçmacıoğlu SPK Uzmanı -

ARA DÖNEM FAALIYET RAPORLARI BEKLENTİLER VE SORUNLAR. Uğur Saçmacıoğlu SPK Uzmanı - ARA DÖNEM FAALIYET RAPORLARI BEKLENTİLER VE SORUNLAR Uğur Saçmacıoğlu SPK Uzmanı - Ara dönem faaliyet raporlarının masaya yatırılması Soru işaretleri: Ara dönem faaliyet raporu neden gerekli? Bu gereklilikler

Detaylı

2015 Eğitim Takvimi Biymed Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri

2015 Eğitim Takvimi Biymed Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri 2015 Eğitim Takvimi BiYMED Eğitim ve Danışmanlık BiYMED Danışmanlık, uzman kadrosu ile danışmanlık, eğitim ve yazılım hizmetleri sağlar. BiYMED Danışmanlık, müşterilerine hizmet almak istedikleri alanlarda

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI TURQUALITY DESTEKLERİ

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI TURQUALITY DESTEKLERİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI TURQUALITY DESTEKLERİ Direktif Proje Yönetim Ofisi / Haziran.2016 TURQUALITY Destekleri Nedir? Firmaların, üretimlerinden pazarlamalarına, satışlarından satış sonrası hizmetlerine

Detaylı

İÇİNDEKİLER SAYFA NO ÖNSÖZ IX GİRİŞ.. XI

İÇİNDEKİLER SAYFA NO ÖNSÖZ IX GİRİŞ.. XI İÇİNDEKİLER SAYFA NO ÖNSÖZ IX GİRİŞ.. XI BİRİNCİ BÖLÜM FRANCHISING SİSTEMİNİN TANIMI, KAPSAMI VE ÇEŞİTLERİ 1. FRANCHISING KAVRAMI VE TANIMI... 1 1.1. Franchising Kavramı.. 1 1.2. Franchising Sistemi 2

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarikçi Seçme Kararları- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Satın Alma Bir ișletme, dıșarıdan alacağı malzeme ya da hizmetlerle ilgili olarak satın alma (tedarik) fonksiyonunda beș

Detaylı

İŞ PLANI İÇİNDEKİLER. I. Özet. Mevcut Durum Analizi. Yatırım Teklifi Analizi. Beklenen Proje Çıktıları, Sonuçları ve Etkileri

İŞ PLANI İÇİNDEKİLER. I. Özet. Mevcut Durum Analizi. Yatırım Teklifi Analizi. Beklenen Proje Çıktıları, Sonuçları ve Etkileri İÇİNDEKİLER I. Özet II. Mevcut Durum Analizi III. Yatırım Teklifi Analizi IV. Beklenen Proje Çıktıları, Sonuçları ve Etkileri V. Proje İçin Pazarlama Stratejisi VI. Ekonomik Varsayımlar ve Riskler 1 I.

Detaylı

Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri

Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri Dr. Sinan Tandoğan Girişim Destek Grubu TEYDEB TÜBİTAK TÜBİTAK Girişimcilik Destekleri: TÜBİTAK Girişimcilik Destekleri

Detaylı

PAZAR NERESİDİR? Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi. Pazar Araştırması

PAZAR NERESİDİR? Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi. Pazar Araştırması Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Pazar Araştırması PAZAR NERESİDİR? Pazar mal ve hizmetlerin satışa sunuldukları ve alıcılar ile satıcıların bir araya geldikleri her yerdir. Mağaza, hal, manav, restoran,

Detaylı

TEKNOLOJĠ PLANLAMASI. Başkent Üniversitesi

TEKNOLOJĠ PLANLAMASI. Başkent Üniversitesi TEKNOLOJĠ PLANLAMASI Başkent Üniversitesi ÖĞRENĠM KAZANIMLARI Bu dersi bitirdiğinizde; Teknoloji planlamasının ne olduğuna ilişkin bilgi edinecek, Teknoloji planlamasının amacını öğrenecek, Teknoloji planı

Detaylı

İHALEYE DAVET MEKTUBU. Finansmanı Avrupa Birliği tarafından sağlanan KOBI Ürün ve Hizmetlerinin Modernizasyonu projesinin uygulanması çerçevesinde

İHALEYE DAVET MEKTUBU. Finansmanı Avrupa Birliği tarafından sağlanan KOBI Ürün ve Hizmetlerinin Modernizasyonu projesinin uygulanması çerçevesinde İHALEYE DAVET MEKTUBU Sayın Yetkili Satınalma Adı: Yazılım alımı. Satınalma Numarası: 2014/340-774-01 Finansmanı Avrupa Birliği tarafından sağlanan KOBI Ürün ve Hizmetlerinin Modernizasyonu projesinin

Detaylı

KIRMACI ENDÜSTRİ IV.0 DEĞİŞİM SÜRECİ DANIŞMANLIĞI İŞ PLANI. KIRMACI MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK TİC. 1

KIRMACI ENDÜSTRİ IV.0 DEĞİŞİM SÜRECİ DANIŞMANLIĞI İŞ PLANI.  KIRMACI MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK TİC. 1 KIRMACI ENDÜSTRİ IV.0 DEĞİŞİM SÜRECİ DANIŞMANLIĞI İŞ PLANI www.kirmacidanismanlik.com KIRMACI MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK TİC. 1 I. Fabrikanın sektörel teknolojik Endüstri seviye tespiti ve yol haritası, raporlama,

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İş Planı Hazırlama İşlem Basamakları

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İş Planı Hazırlama İşlem Basamakları Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr İş Planı Hazırlama İşlem Basamakları 2013 İŞ PLANI HAZIRLAMA İŞLEM BASAMAKLARI Yönetici Özeti 1 Şirketin Geçmişi ve Fiili Sonuçlar 2 Ürün 3 Yönetim ve Personel

Detaylı

YENİDEN YAPILANDIRMA SÜRECİNDE KDM FİNANSAL DANIŞMANLIK. Eylül 2014

YENİDEN YAPILANDIRMA SÜRECİNDE KDM FİNANSAL DANIŞMANLIK. Eylül 2014 YENİDEN YAPILANDIRMA SÜRECİNDE KDM FİNANSAL DANIŞMANLIK Eylül 2014 İÇİNDEKİLER Şirketlerin Karşılaşabileceği Finansal Problemler Yeniden Yapılandırma Kavramı ve Yöntemleri Yeniden Yapılandırma Süreci ve

Detaylı

FASIL 18 İSTATİSTİK. Öncelik 18.1 ESA 95 e uygun anahtar ulusal hesap göstergelerinin zamanında oluşturulması. 1 Mevzuat uyum takvimi

FASIL 18 İSTATİSTİK. Öncelik 18.1 ESA 95 e uygun anahtar ulusal hesap göstergelerinin zamanında oluşturulması. 1 Mevzuat uyum takvimi FASIL 18 İSTATİSTİK Öncelik 18.1 ESA 95 e uygun anahtar ulusal hesap göstergelerinin zamanında oluşturulması 1 Mevzuat uyum takvimi Bu öncelik altında, bu aşamada herhangi bir mevzuat uyumu çalışması öngörülmemektedir.

Detaylı

AKTEK GARAGE DÖKÜMANI

AKTEK GARAGE DÖKÜMANI AKTEK GARAGE DÖKÜMANI Kurum İçi Girişimcilik ve İnovasyon İŞ GELİŞTİRME VE TEKNOLOJİ ENTEGRASYON BÖLÜMÜ 1 İÇERİK 1. Aktek Tarafından Belirlenmesi Gereken Adımlar... 4 1.1. Destek Verilecek Olan Sektörler

Detaylı

Sentez Araştırma Verileri

Sentez Araştırma Verileri Eğitim, Görsel-İşitsel & Kültür Yürütme Ajansı Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü Yaşam Boyu Öğrenim Programı İnternet Üzerinden Kişisel İşgücünü Geliştirin Leonardo da Vinci LLP (Yaşamboyu Öğrenim Programı)

Detaylı

BAŞVURU FORMUNUN DOLDURULMAS DİCLE KALKINMA AJANSI

BAŞVURU FORMUNUN DOLDURULMAS DİCLE KALKINMA AJANSI BAŞVURU FORMUNUN DOLDURULMAS DİCLE KALKINMA AJANSI 2 EKLER; EK A: DESTEK BAŞVURU FORMU (WORD FORMATINDA) EK B: BÜTÇE (EXCEL FORMATINDA B1-B2-B3) EK C: MANTIKSAL ÇERÇEVE EK D: PROJEDE YER ALAN KİLİT PERSONELİN

Detaylı

GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI

GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI GİRİŞİMCİ ADI SOYADI : İŞ FİKRİ ADI : İŞLETMENİN ADI : 1 BÖLÜM 1: GENEL BİLGİLER 1.1 Girişimci Bilgileri: (Bu kısımda kendinizi/ortaklarınızı kısaca tanıtınız, iş tecrübenizi anlatınız) 1.2 İş Fikri: (Bu

Detaylı

Yerli ve / veya yabancı şirket evlilikleri ve beraberinde farklı kültürlere uyum süreci,

Yerli ve / veya yabancı şirket evlilikleri ve beraberinde farklı kültürlere uyum süreci, Hafta 1: İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE UYGULAMALARI 1 1 İnsan Kaynakları Yönetiminin Tanımı, Önemi ve Amacı İnsan kaynakları yönetimi, en üst düzey yöneticiden en alta, tedarik ve satın almadan satış sonrası

Detaylı

KOSGEB MÜDÜRLÜĞÜ NE. İşletme Yetkilisi Adı Soyadı

KOSGEB MÜDÜRLÜĞÜ NE. İşletme Yetkilisi Adı Soyadı KOSGEB MÜDÜRLÜĞÜ NE KOSGEB İşbirliği-Güçbirliği Destek Programından yararlanmak üzere hazırlamış olduğumuz projenin daha önce değerlendirilerek reddedilmediğini, bu başvuru formunu hazırlamış olmamızın,

Detaylı

Örgütsel Yenilik Süreci

Örgütsel Yenilik Süreci Örgütsel Yenilik Süreci TEKNOLOJİ VE İNOVASYON YÖNETİMİ -Hafta 5 Örgütsel Yenilikçilik Süreci-Planlaması Dr. Hakan ÇERÇİOĞLU 1 2 1 Örgütsel Yeniliğin Özellikleri Örgütsel bağlamda yenilik, örgütü ve üyelerini

Detaylı

PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK DANIŞMANLIĞI

PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK DANIŞMANLIĞI PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK DANIŞMANLIĞI Performans programları, idare bütçelerinin stratejik planlarda belirlenmiş amaç ve hedefler doğrultusunda hazırlanmasına yardımcı olmak üzere hazırlanan temel

Detaylı

Finansman BaĢlama bitiģ Yüklenici Ülke Toplam proje bütçesi. n adı 01 Ocak 2008- Türkiye 243.025 $ 100% 15 ĠSKUR-KOSGEB-BTC BTC

Finansman BaĢlama bitiģ Yüklenici Ülke Toplam proje bütçesi. n adı 01 Ocak 2008- Türkiye 243.025 $ 100% 15 ĠSKUR-KOSGEB-BTC BTC Bölgesel Kalkınma Girişimi Bakü- Tiflis- Ceyhan (BTC) Boru Hattı Projesi: Sektörler Arası ĠĢbirliğine Dayalı Ġstihdamı GeliĢtirme ve GiriĢimciliği Ref 3 Proje baģlığı Destekleme Projesi- Çukurova Bölgesi

Detaylı

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü. Kümelenme Destek Programı

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü. Kümelenme Destek Programı T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Destek Programı Fadime YILMAZ San. ve Tek. Uzmanı 1 Küme Kümeler, özellikle de aynı faaliyet alanında hem rekabet içinde olan hem de birbirleriyle işbirliği

Detaylı

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB GENEL BİLGİ KOBİ ler ve KOSGEB 1 Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço toplamı veya net satış hasılatı 40 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

Kısaca. Müşteri İlişkileri Yönetimi. Nedir? İçerik. Elde tutma. Doğru müşteri 01.06.2011. Genel Tanıtım

Kısaca. Müşteri İlişkileri Yönetimi. Nedir? İçerik. Elde tutma. Doğru müşteri 01.06.2011. Genel Tanıtım Kısaca Müşteri İlişkileri Yönetimi Genel Tanıtım Başar Öztayşi Öğr. Gör. Dr. oztaysib@itu.edu.tr 1 MİY Genel Tanıtım 2 MİY Genel Tanıtım İçerik Müşteri İlişkileri Yönetimi Nedir? Neden? Tipleri Nelerdir?

Detaylı

UYGULAMALI TEKNOLOJİ TİCARİLEŞTİRME PROGRAMI NEDİR? PROGRAMA KİMLER KATILMALI? Uygulamalı Teknoloji Ticarileştirme Programı (UTTP)

UYGULAMALI TEKNOLOJİ TİCARİLEŞTİRME PROGRAMI NEDİR? PROGRAMA KİMLER KATILMALI? Uygulamalı Teknoloji Ticarileştirme Programı (UTTP) UYGULAMALI TEKNOLOJİ TİCARİLEŞTİRME PROGRAMI NEDİR? PROGRAMA KİMLER KATILMALI? Uygulamalı Teknoloji Ticarileştirme Programı (UTTP) Yükselen teknolojilere dayalı yeni girişimler yaratmak isteyen yaratıcı

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- TEDARİK

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER İÇİNDEKİLER Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1.Bölüm: TEMEL İŞLETMECİLİK KAVRAM VE TANIMLARI... 2 Giriş... 3 1.1. Temel Kavramlar ve Tanımlar... 3 1.2. İnsan İhtiyaçları... 8 1.3.

Detaylı

2. Hafta DEPOLAR VE DEPOLAMA 1. DEPO VE DEPOLAMA KAVRAMLARI. 2. Hafta

2. Hafta DEPOLAR VE DEPOLAMA 1. DEPO VE DEPOLAMA KAVRAMLARI. 2. Hafta Öğr. Gör. Murat BURUCUOĞLU Gerek üretim hattı için gereken malzeme ve hammaddeler, gerekse dağıtım için bekleyen tamamlanmış ürünleri genel olarak stok olarak tanımlamaktayız. Stoklar ekonomik gelişmenin

Detaylı

KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK VE İŞ SÜREKLİLİĞİ YÖNETİMİ

KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK VE İŞ SÜREKLİLİĞİ YÖNETİMİ KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK VE İŞ SÜREKLİLİĞİ YÖNETİMİ Dr. Emre BALIBEK Genel Müdür Yardımcısı Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğü E-posta: emre.balibek@hazine.gov.tr İÇERİK Hazinede

Detaylı

DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ

DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ Konusu İstanbul da Yazılım, Bilgisayar ve Video Oyunları Sektörü Durum Analizi ve Sektörün Geleceği Gerekçesi 2014-2023 İstanbul Bölge Planı nın ekonomik gelişme ekseni küresel

Detaylı

PROJE DESTEK PROGRAMLARI. Doç. Dr. Esvet AKBAŞ 2013-VAN

PROJE DESTEK PROGRAMLARI. Doç. Dr. Esvet AKBAŞ 2013-VAN PROJE DESTEK PROGRAMLARI Doç. Dr. Esvet AKBAŞ 2013-VAN SUNUM İÇERİĞİ 1. BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ PROGRAMININ TANITIMI 2. TÜBİTAK 1512 - GİRİŞİMCİLİK AŞAMALI DESTEK

Detaylı

ACT SME Soru Formu. Bölüm I: Firma Bilgileri Profili

ACT SME Soru Formu. Bölüm I: Firma Bilgileri Profili ACT SME Soru Formu Anket iki kısımdan oluşmaktadır. İlk kısım işletmenizin/örgütünüzün profilini ortaya koymayı amaçlayan soruları içermektedir. İkinci kısım KOBİ lerin uluslararası ticari faaliyetlerinde

Detaylı

4. Gün: Strateji Uygulama Konu: Kanun Tasarısı Hazırlamak

4. Gün: Strateji Uygulama Konu: Kanun Tasarısı Hazırlamak 4. Gün: Strateji Uygulama Konu: Kanun Tasarısı Hazırlamak Tapio Laamanen 13 Ocak 2011 1 İstihdam ve Ekonomi Bakanlığı nda Kanun Tasarısı Hazırlama Süreci İlk adım Avrupa Birliği/Ulusal - Hükümet programı

Detaylı

ŞİRKET HAKKINDA Şirket: Ortaklar: Yönetim / Ekip Toplam Çalışan Sayısı: Açıklama:

ŞİRKET HAKKINDA Şirket: Ortaklar: Yönetim / Ekip Toplam Çalışan Sayısı: Açıklama: ŞİRKET HAKKINDA Şirket: Z & S Yenilenebilir Enerji Sist. San. Ve Tic. Ltd. Şti. Ortaklar: Zeki KÜÇÜKYARMA, Yönetim / Ekip: Zeki KÜÇÜKYARMA / Genel Müdür Stephan RİNDİSBACKER / Avrupa Temsilcisi Ufuk UĞUR

Detaylı

Gıda Sektöründe Bir Değişim Hikayesi

Gıda Sektöründe Bir Değişim Hikayesi Gıda Sektöründe Bir Değişim Hikayesi İçerik Likom Yazılım Gusto Kurumsal Kaynak Planlama Yazılımı Gıda Sektörüne Yönelik Uygulamalar Uyarlama Adımları Referanslar 2 Likom Yazılım, 24 yıldır büyük ölçekli

Detaylı

1. İŞLETMELERDE KAYNAK BULMANIN ÖNEM NEMİ VE KAYNAK SAĞLAMA SİSTEM STEMİ OLARAK FİNANSMAN 1.1. İşletmelerde Kaynak Bulmanın Önemi ve Likidite Kavramı Bütün işletmeler amaçlarını gerçekleştirmek için temel

Detaylı

KOBĐ lerin Türkiye Ekonomisindeki Yeri

KOBĐ lerin Türkiye Ekonomisindeki Yeri KOBĐ LERDE ĐŞ PLANI HAIRLANMASI ve KOBĐ DESTEK KREDĐLERĐ 30 Nisan Đktisadi ve Đdari Bilimler Fakültesi Bankacılık ve Finans Bölüm Başkanı Okan Universitesi KOBĐ LER NEDEN ÖNEMLĐDĐR? KOBĐ lerin ekonomiye

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Sağlık Kurumlarında Yönetim ve Organizasyon HST

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Sağlık Kurumlarında Yönetim ve Organizasyon HST DERS BİLGİLERİ Sağlık Kurumlarında Yönetim ve Organizasyon HST901 3+0 6.0 6.0 Öğrencilerin yönetim ve organizasyon kavramlarını anlamaları, sağlık hizmetleri ve sağlık kurumlarının değerlendirmeleri, sağlık

Detaylı

KOBİ EĞİTİMLERİ HALİM ALTINIŞIK GÜVENLİK-KİŞİSEL GELİŞİM-YÜZ OKUMA UZMANI

KOBİ EĞİTİMLERİ HALİM ALTINIŞIK GÜVENLİK-KİŞİSEL GELİŞİM-YÜZ OKUMA UZMANI KOBİ EĞİTİMLERİ HALİM ALTINIŞIK GÜVENLİK-KİŞİSEL GELİŞİM-YÜZ OKUMA UZMANI KOBİ EĞİTİMLERİ Yaşanan ekonomik gelişmeler sonrasında büyük işletmeler uyum sorunu yaşarken, küçük ve orta ölçekli işletmeler

Detaylı

FİNANSAL YÖNETİM. Finansal Planlama Nedir?

FİNANSAL YÖNETİM. Finansal Planlama Nedir? FİNANSAL YÖNETİM FİNANSAL PLANLAMA Yrd.Doç.Dr. Serkan ÇANKAYA Finansal analiz işletmenin geçmişe dönük verilerine dayanmaktaydı ancak finansal planlama ise geleceğe yönelik hareket biçimini belirlemeyi

Detaylı

ÖNGÖRÜLEBİLİR PİYASA PERSPEKTİFİNDEN DOĞALGAZ PİYASASINDA REKABET

ÖNGÖRÜLEBİLİR PİYASA PERSPEKTİFİNDEN DOĞALGAZ PİYASASINDA REKABET ÖNGÖRÜLEBİLİR PİYASA PERSPEKTİFİNDEN DOĞALGAZ PİYASASINDA REKABET Av. Mert Karamustafaoğlu (LL.M.) FU Berlin Erdem&Erdem Ortak Avukatlık Bürosu Rekabet ve Uyum Uzmanı Date: 2/11/2017 ÖNGÖRÜLEBİLİR PİYASASI

Detaylı

Yönetim Bilgi Sistemleri. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Yönetim Bilgi Sistemleri Dairesi

Yönetim Bilgi Sistemleri. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Yönetim Bilgi Sistemleri Dairesi Yönetim Bilgi Sistemleri Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Yönetim Bilgi Sistemleri Dairesi Yönetim Bilgi Sistemleri Yönetim Bilgi sistemleri ; Veri ve bilgiyi, Toplayan, Saklayan, İşleyen,

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM MALİ DESTEK PROGRAMI. Proje ve Projelere İlişkin Genel Kavramlar

MESLEKİ EĞİTİM MALİ DESTEK PROGRAMI. Proje ve Projelere İlişkin Genel Kavramlar MESLEKİ EĞİTİM MALİ DESTEK PROGRAMI Proje ve Projelere İlişkin Genel Kavramlar PROJE NEDİR? Belirli bir zaman ve bütçe çerçevesinde, belirli amaçlara ulaşmayı sağlayacak sonuçları üretmek üzere, insani

Detaylı

Türkiye de Yazılım Sektörü Tanıtım Sunumu. Murad Tiryakioğlu Afyon Kocatepe Üniversitesi

Türkiye de Yazılım Sektörü Tanıtım Sunumu. Murad Tiryakioğlu Afyon Kocatepe Üniversitesi Türkiye de Yazılım Sektörü Tanıtım Sunumu Murad Tiryakioğlu Afyon Kocatepe Üniversitesi Neden Yazılım Sektörü? Yazılım Sektörü, bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir bileşeni olarak rekabet avantajı sağlama

Detaylı

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları

AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları Aralık 2004 AB Bölgesel Programları Dairesi Başkanlığı

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI Sürdürülebilirlik vizyonumuz 150 yıllık bir süreçte inşa ettiğimiz rakipsiz deneyim ve bilgi birikimimizi; ekonomiye, çevreye, topluma katkı sağlamak üzere kullanmak, paydaşlarımız

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Bileşenleri Tedarik zincirlerinde üç temel bileșenden söz edilebilir: Aktörler: Tedarik zinciri

Detaylı

belirli bir süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan hedeflere ulaşmaya yönelik olarak Hafta1 Giriş Serkan Gürsoy

belirli bir süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan hedeflere ulaşmaya yönelik olarak Hafta1 Giriş Serkan Gürsoy Hafta Proje; belirli bir süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan hedeflere ulaşmaya yönelik olarak planlanan faaliyetler bütünüdür. Projenin tanımlanması için; amaçları hedefleri işlemleri

Detaylı

08 Kasım 2012. Ankara

08 Kasım 2012. Ankara 08 Kasım 2012 Ankara KOBİ ler ve KOSGEB Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço veya net satış hasılatı 25 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü KOSGEB T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü KOSGEB VE KURULUŞ AMACI KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı. Julide ÇERMİKLİ Şube Müdürü V.

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı. Julide ÇERMİKLİ Şube Müdürü V. T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Julide ÇERMİKLİ Şube Müdürü V. 2010/8 SAYILI TEBLİĞ - ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ 2011/1

Detaylı

Yatırım Komitesi profesyonel yöneticilerden oluşan bir ekiple yapılandırılmıştır.

Yatırım Komitesi profesyonel yöneticilerden oluşan bir ekiple yapılandırılmıştır. Yatırım Felsefesi Fon yönetiminde felsefemiz, dürüst, güvenilir,şeffaf ve sürekli kendini geliştiren, yatırımcı mutluluğunu ve uzun vadeli kazancını herşeyden önde tutan bir anlayışla hizmet etmektir.

Detaylı

ISO 14001:20014 ve ISO 14001:2015 Şartları Arasındaki Eşleştirme Eşleştirme Kılavuzu

ISO 14001:20014 ve ISO 14001:2015 Şartları Arasındaki Eşleştirme Eşleştirme Kılavuzu Final ISO 14001:20014 ve ISO 14001:2015 Şartları Arasındaki Eşleştirme Eşleştirme Kılavuzu Giriş Bu doküman ISO 14001:2004 ve ISO 14001:2015 şartları arasındaki eşleştirmeyi sunmaktadır. Doküman yalnızca

Detaylı

İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT

İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI Bu Dersimizde; Kuruluşla İlgili Bazı Temel Kavramlar Genel Olarak İşletmenin Kuruluş Aşamaları Fizibilite Çalışmalarının

Detaylı

KONAKLAMA IŞLETMELERİNDE STRATEJİK YÖNETİM. Pazarlama Yönetmeni ve Eğitmen

KONAKLAMA IŞLETMELERİNDE STRATEJİK YÖNETİM. Pazarlama Yönetmeni ve Eğitmen KONAKLAMA IŞLETMELERİNDE STRATEJİK YÖNETİM SEVGİ ÖÇVER Pazarlama Yönetmeni ve Eğitmen 1 Stratejik yönetim, uzun vadeli planlamalar ve kararlar ile konaklama isletmelerinin en üst düzeyde etkin ve verimli

Detaylı

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I 1 İşletme kurma fikriyle birlikte başlayıp, işletmenin kesin olarak kuruluşunun tamamlanmasına kadar sürdürülen çalışma ve araştırmalara işletmelerin kuruluş çalışmaları denmektedir.

Detaylı

SUNUM PLANI. Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı

SUNUM PLANI. Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı Kasım 2017 1 SUNUM PLANI Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama (TEKNOPAZAR)

Detaylı

Ar-Ge Destekleri. Bilgi Dokümanı SAN-TEZ PROGRAMI TÜBİTAK TEYDEB DESTEK PROGRAMLARI. Huriser BALCI Ar-Ge Koordinatörü

Ar-Ge Destekleri. Bilgi Dokümanı SAN-TEZ PROGRAMI TÜBİTAK TEYDEB DESTEK PROGRAMLARI. Huriser BALCI Ar-Ge Koordinatörü Ar-Ge Destekleri Bilgi Dokümanı SAN-TEZ PROGRAMI TÜBİTAK TEYDEB DESTEK PROGRAMLARI Huriser BALCI Ar-Ge Koordinatörü BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SAN-TEZ PROGRAMI DESTEK ORANI : Bakanlık tarafından

Detaylı

A.Kemal SARUHAN Selda ÖZCAN Ediz DELİHASANLAR

A.Kemal SARUHAN Selda ÖZCAN Ediz DELİHASANLAR A.Kemal SARUHAN Selda ÖZCAN Ediz DELİHASANLAR girişimci kimdir? girişimcilik örnekleri iş fikri ve özellikleri sermaye kaynakları Girişimci, bir ihtiyacı teşhis ederek, iş fikrine dönüştüren ve gerekli

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER)

KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER) KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER) 1.KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI İşletmelere özgü sorunların işletmeler tarafından projelendirildiği ve projelendirilen maliyetlerin desteklenebildiği bir programa ihtiyaç

Detaylı

ENTEGRE RAPORLAMA TÜRKİYE AĞI «ERTA» Tanıtım Sunumu

ENTEGRE RAPORLAMA TÜRKİYE AĞI «ERTA» Tanıtım Sunumu ENTEGRE RAPORLAMA TÜRKİYE AĞI «ERTA» Tanıtım Sunumu NEDEN ENTEGRE RAPORLAMA? Mali perspektif ve sabit kıymetler odaklı Mevcut raporlama yaklaşımı Sürdürülebilirlik performansının finansal sonuçları açıklanmıyor

Detaylı

FONKSIYONLARA GÖRE IŞLETME

FONKSIYONLARA GÖRE IŞLETME FONKSIYONLARA GÖRE IŞLETME BILGI SISTEMLERI ÜNİTE 7 GİRİŞ İşletmelerin işlerini yürütebilmeleri için tedarikçileri, müşterileri, çalışanları, faturaları, ödemeleri, mal ve hizmetleri ile ilgili birçok

Detaylı

DENETİM KOÇLUĞU EĞİTİM SERİSİ

DENETİM KOÇLUĞU EĞİTİM SERİSİ DENETİM KOÇLUĞU EĞİTİM SERİSİ Sayın İlgili: İç denetim teknik bir uzmanlık alanı olmanın ötesinde çok temel bir yönetim aracıdır. Yönetim sürecinin temel bir unsuru olan kontrol ve izleme rolü iç denetim

Detaylı

DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi

DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi Balanced Scorecard DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi Bu yöntemin ortaya çıkışı 1990 yılında Nolan Norton Enstitüsü sponsorluğunda gerçekleştirilen, bir yıl süren ve birçok şirketi kapsayan Measuring performance

Detaylı

Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları. Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi

Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları. Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları MOTİVASYON İŞ FİKRİ ÇALIŞMA PROGRAMI ÖN DEĞERLENDİRME

Detaylı

Genel Açıklama Teknoloji Platformu ile neyi başarmak istiyoruz? Platform nasıl yürüyor? Firmanız nasıl katılabilir?

Genel Açıklama Teknoloji Platformu ile neyi başarmak istiyoruz? Platform nasıl yürüyor? Firmanız nasıl katılabilir? Genel Açıklama Teknoloji Platformu ile neyi başarmak istiyoruz? Platform nasıl yürüyor? Firmanız nasıl katılabilir? Teknoloji platformu ile neyi başarmak istiyoruz? İstenilen Sonuçlar Avrupa da sanayinin

Detaylı

1512 BiGG. AGY112 Hazırlama

1512 BiGG. AGY112 Hazırlama 1512 BiGG AGY112 Hazırlama Proje Nedir? Proje eşsiz bir ürün, hizmet ya da sonuç yaratmak için üstlenilmiş geçici bir girişimdir. Eşsiz: Proje faaliyetlerinin rutin faaliyetlerden farkını, Ürün, hizmet

Detaylı

Finans Yönetimi İçin Bilgi Sistemi Tasarımı

Finans Yönetimi İçin Bilgi Sistemi Tasarımı Finans Yönetimi İçin Bilgi Sistemi Tasarımı Finans ve Muhasebe Kavramları Finans, kişilerin veya kurumların maddi gelir elde etmeleri, yatırım yapmaları ve zaman içinde bu yatırımları değerlendirmeleriyle

Detaylı

BAŞVURU FORMU ÖRNEK DÖKÜMAN

BAŞVURU FORMU ÖRNEK DÖKÜMAN BAŞVURU FORMU ÖRNEK DÖKÜMAN YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ TEKNOPARK A.Ş YTÜ TEKNOPARK BİLGİ FORMU Bu formu, YTÜ- TEKNOPARK bünyesinde oluşturmayı düşündüğünüz birim için doldurunuz.

Detaylı

Günümüzün karmaşık iş dünyasında yönününüzü kaybetmeyin!

Günümüzün karmaşık iş dünyasında yönününüzü kaybetmeyin! YAKLAŞIMIMIZ Kuter, yıllardır dünyanın her tarafında şirketlere, özellikle yeni iş kurulumu, iş geliştirme, kurumsallaşma ve aile anayasaları alanlarında güç veren ve her aşamalarında onlara gerekli tüm

Detaylı