M esle imiz ve meslek mensuplar m z, ülke ve uluslar aras koflullar ndaki

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "M esle imiz ve meslek mensuplar m z, ülke ve uluslar aras koflullar ndaki"

Transkript

1 mali ÇÖZÜM 13 MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ VERG UYGULAMALARINDAK SORUNLARINA L fik N ÇÖZÜM ÖNER LER M Z Yahya ARIKAN SMMMO Baflkan M esle imiz ve meslek mensuplar m z, ülke ve uluslar aras koflullar ndaki geliflmelerden ve yasalar m zda yap lan s k ve yo un de iflikliklerden oldukça etkilenmektedir. Bu etkilenme, kimi zaman f rsat kimi zaman da maliyet olarak kendini göstermektedir. SMMMO olarak, özelde vergi ve muhasebe camias n n sorunlar ve genelde ise ülkemizi ilgilendiren tüm sorunlarla ilgiliyiz. Birincisi mesleki ve kamusal görevimiz, di eri ise ulusal görevimizdir. Ülkemizin ekonomik sorunlar ve çözüm yollar üzerinde düflünmekteyiz. Sorunlar n ana kayna k sa vadeli ve d fla ba ml borç yüküdür. Bu borç yükünün do urdu u sorunlar gelir politikalar ile aflmak gerekmektedir. Ancak biz bu konuda ciddi eksiklikler oldu unu ve yanl fll klar yap ld n düflünüyoruz. Borca ba ml l k ancak borca alternatif gelir kaynaklar n n ekonomiye kazand r lmas ise yok edilebilir. Bunun yolu ise kay t d fl ekonominin ortadan kald r lmas d r. Meslek mensuplar olarak, beyan süreleri, serbest meslek erbab n n makbuzunu düzenlerken ya GVK ya da KDVK aç s ndan cezai yapt r mla karfl karfl ya kalmam z, mesleki giderlerde belirsizlikler ve ça a uymayan düzenlemeler, stajyer istihdam n cayd ran hükümler, damga vergisi ile ilgili sorunlar, tahsilat sorunlar m z, Odalar n hiçbir kar beklentisi olmadan üyelerine verdi i e itimlere iliflkin vergisel sorunlar gibi acil olarak çözülmesi gereken sorunlar m z bulunmaktad r.

2 14 mali ÇÖZÜM Bu sorunlar m z ve çözüm önerilerimiz ile ilgili görüfllerimizi takdirlerinize sunuyoruz: A)-KAYIT DIfiI EKONOM LE MÜCADELEDE fib RL ÖNER M Z : Ekonominin önemli bir bölümünün kay t d fl geliflti i, toplumun tüm taraflar nca kabul edilmektedir. Kay t d fl ekonomi, yak n dönemde gerek geliflmifl gerekse geliflmekte olan ülkelerde ciddi bir toplumsal sorun olarak kendisini hissettirmektedir. Mali alanda yaratt Vergi kay plar, bütçe aç klar ve bunun finansman için baflvurulan yollar n ekonominin genel dengeleri üzerinde meydana getirdi i bozulma, sosyal alana yolsuzluk, yoksulluk ve Vergi uyumunun azalmas fleklinde yans makta ve kay t d fl ekonomi bu faktörlerin etkisi ile daha da geliflip büyüyen bir olgu halini almaktad r. Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müflavirler ve Yeminli Mali Müflavirlerin bir kamusal hizmeti yerine getirdikleri düflünülerek söz konusu meslek mensuplar ile Vergi daresi aras nda organik ba kurulmal d r. Meslek mensuplar n n kaydettikleri belgelerin do rulu unu araflt rabilmelerine olanak sa layacak flekilde yetkileri geniflletilmelidir. Kay t d fl ekonomini ile mücadele yöntemleri ve al nacak önlemler için afla - da belirtti imiz kurum ve oda temsilcilerinden oluflacak komite ile yararl çal flmalar yap laca kanaatindeyiz. KAYIT DIfiI EKONOM LE MÜCADELE ÇALIfiMA KOM TES : Gelir daresi Baflkanl 3 üye TÜRMOB 3 üye Ankara, stanbul ve zmir Vergi Dairesi Bflk. 3 üye Ankara, stanbul ve zmir YMM odalar 3 üye Ankara, stanbul ve zmir SMMM odalar 3 üye Toplam 15 üye B) BEYAN SÜRELER N N DÜZELT LMES LE LG L ÖNER LER M Z : Bilindi i üzere muhasebe meslek mensuplar hizmet vermifl olduklar müflteri kitlesi ile Vergi daresi aras ndaki köprü görevini sa l kl yapabilmesi için moral ve motivasyonu en üst düzeyde olmas gerekir. Kendisinin de bir Vergi mükellefi olarak,vergi uygulamalar nda ma duriyetleri oluflmaktad r.

3 mali ÇÖZÜM 15 Meslek mensuplar n n müflterilerine iliflkin yükümlülüklerini zaman nda yerine getirmesi için aile ve özel yaflam nda fedakarl k yapmaktad r. Bu sorunlar n asgariye indirilmesi için; ve 5035 Say l Kanunlar ile 01/01/2004 Tarihinden itibaren Vergi Beyannamelerini verilme süreleri de ifltirilmifltir. Sürelerin de ifltirilmesinden itibaren meslek mensuplar m z adeta zamanla yar fl r hale gelmifltir. Uygulaman n bafllad tarihten May s/2006 tarihine kadar Maliye Bakanl Beyanname verme sürelerini yay mlam fl oldu u 28 Adet sirküler ile uzatmak zorunda kalm flt r. 2.Beyannamelerinin verilme sürelerinin de ifltirilme tarihi olan 01/01/2004 den itibaren özellikle Y ll k Gelir, Kurumlar ve Geçici Vergi beyannameleri yasada belirtilen sürelerinde al namam flt r. Zaman zaman KDV ve Muhtasar beyannamelerin verilme tarihleri de uzat lm flt r. 3. Beyanname Verme süreleri ayn olan Muhtasar ve 1 Nolu Katma De er Vergisi Beyanname formatlar tek bir Beyannamede toplanmas gerekir. Böyle bir uygulama ile gerek meslek mensuplar m z gerekse Vergi Dairelerinin yükü azalaca gibi tek tahakkuk fifli ile tahakkuk edecek Vergiler ayn sürede ödenecektir. 4. Geçici Vergi Vergilendirme Dönemi 3 Dönem olarak belirlenmelidir. Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Kanunda yap lacak düzenleme ile; Geçici Vergi Dönemleri 3 er ayl k Dönemler halinde tespit edilmeli son 3 aya iliflkin Beyanname al nmas iflleminden vazgeçilmelidir. Dönem sonu yap lacak ifllemler nedeniyle meslek mensuplar m za zaman kazand rmas için böyle bir düzenleme yap lmas gerekmektedir. Vergi daresi y l n lk 9 ay na iliflkin tahakkuk edecek Gelir ve Kurumlar Vergisini Kas m Ay nda tahsil edecektir. Geçici Vergi ve Di er Vergi beyannamelerinin Verilme süreleri afla da belirtti imiz tarihlerde olmas n arzulamaktay z. DÖNEM BEYAN TAR H 1. Dönem; Ocak, fiubat, Mart 15/May s 2. Dönem; Nisan, May s, Haziran 15/A ustos 3. Dönem; Temmuz, A ustos, Eylül 15/Kas m

4 16 mali ÇÖZÜM BEYANNAME ÇEfi D Y ll k Gelir Vergisi (Gerçek Usul) Y ll k Gelir Vergisi (Basit Usul) Y ll k Kurumlar Vergisi VER LME SÜRES 28/MART 26/fiUBAT Hesap Döneminin kapand ay takip eden Dördüncü ay n 28 i (28/Nisan ) Katma De er Vergisi / Muhtasar Vergilendirme dönemini takip eden Beyanname ay n 25. günü Geçici Vergi Üç ayl k dönemi izleyen ikinci ay n 15. günü (15/May s, 15/A ustos, 15/Kas m) C)-SERBEST MESLEK FAAL YET LE LG L VERG SEL DE fi KL K ÖNER LER M Z : 1)- GEL R VERG S VE KDV DE VERG Y DO URAN OLAY ÇEL fik S DÜZELT LMEL D R : Gelir Vergisi -KDV çeliflkisi, bilindi i üzere Gelir Vergisi Kanu nun 67. maddesine göre Serbest meslek kazanc nda Vergiyi do uran olay Serbest meslek faaliyeti karfl l paran n tahsili ile oluflmaktad r. Oysa; 3065 Say l Katma De- er Vergisi Kanuna göre Vergiyi do uran olay Hizmetin verilmesi ile oluflmaktad r. Bu çeliflkinin giderilmesi ve dare ile mükelleflerin ihtilaflar n n ortadan kald r lmas için, Serbest Meslek kazanc nda Vergiyi do uran olay olarak Tahsil / Elde etme esas n n benimsenmesi gerekir. 2)-SERBEST MESLEK G DERLER : 2-1)-G Y M VE TEMS L A IRLAMA G DERLER GEN filet LMEL D R : Serbest Meslek mensuplar n n giderlerini düzenleyen Gelir Vergisi Kanun nun 68. maddesi 01/01/2004 tarihinden itibaren yürürlü e giren 5035 say l Kanun ile de ifltirilmifltir. Yap lan de ifliklikler yerindedir. Ancak; 68. maddenin 1. f kras nda yer alan Genel Gider Kavram n n daha aç k yaz lmas gerekti- i kanaatindeyiz. Örne in, Serbest Meslek mensuplar n n Giyim giderlerinin, temsil ve a rlama giderlerinin aç k aç k tan mlanmas gerekir.

5 mali ÇÖZÜM )- SERBEST MESLEK YIPRAN- MA ND R M GET R LMEL D R : Serbest Meslek Erbaplar n n elde ettikleri Gayri safi has lattan, faaliyetin ilk 5 y l nda her y l için % 10, sonraki y llarda % 20 Nispetinde Mesleki Y pranma pay n n Y ll k Beyannamelerinden indirim yapma hakk tan nmal d r. Serbest meslek erbab olabilmek için uzun bir e itim ö retim sürecinden geçilmesi gerekti i tüm taraflarca kabullenilen bir gerçektir. Vergi Hukukumuzdan gerek ticari ve gerekse mesleki faaliyetin sürdürülebilmesi için amortismana tabi iktisadi k ymetlerin itfa edilmesi sistemi benimsenmifltir. Ancak; nsan beyninin y pranmas hesaba kat lmam flt r. Oysa; Mesleki Y pranma, bir çok geliflmifl ülkelerde oldu u gibi ülkemizde de bas n ifl kolunda ve di er baz mesleklerde uygulanmaktad r. 2-3)-MESLEK STAJERLER NE ÜCRET ST SNASI SA LANMALIDIR : Gelir Vergisi Kanunun da yer alan Ücret istisnas ndan 3568 Say l Yasaya göre staj yapan stajyerlerde yararlanmal d r Say l Yasa ile muhasebe mesle- inde stajyerler istihdam edilmektedir. Bu kiflilere ödenen ücretler ve di- er yükümlüküler meslek mensuplar - na ekonomik yük getirmektedir. Konunun çözümlenmesi için 3308 Say - l Ç rakl k ve Mesleki E itim Kanunu nun uygulamas nda oldu u gibi söz konusu stajyerlere ödenen ücretlere istisna getirilmesi yerinde olacakt r. 2-4)- B LG SAYAR VE YAZILIM G DERLER 2 YIL Ç NDE AMORT ED LEMEL D R : Serbest meslek erbaplar n n sat n alm fl olduklar büro makineleri, bilgisayarlar ve yaz l m giderlerinin 2 y l içinde amorti edilerek giderleflmesi sistemi getirilmelidir. Son y llarda teknoloji h zla ilerlemekte olup, makine ve programlar n amortismanlar itfa olunmada demode durumu düflmektedir. Serbest meslek erbaplar n n mesle i ifalar nda sat n alm fl olduklar bilgisayar ve büro makineleri ile programlar için yapt klar harcamalar n limitlere ba l kal nmaks z n iki y lda giderlefltirmeleri olana sa lanmal d r. 2-5)-SERBEST MESLEK SÖZLEfiMELER NDEK DAMGA VERG S TAHS L NDEN VAZGEÇ LMEL D R : Serbest meslek faaliyetini Kurumlar Vergisi ve Gelir Vergisi mükellefi olarak ifa eden kiflilerin müflterileri ile yapt klar hizmet sözleflmeleri üzerinden hesaplanan Damga Vergisi istisna kapsam na al nmal d r.

6 18 mali ÇÖZÜM Serbest meslek faaliyetini sürekli olarak ifa eden muhasebe meslek mensuplar n n her y l müflterileri ile sözleflme yapmalar zorunlulu u nedeniyle, ekonomik olmayan ve ayr bir uygulama gerektiren bu verginin tahsilinden vazgeçilmelidir. D)-MESLEK MENSUPLARININ TAHS LAT SORUNLARI VE fi KAYBININ ÖNLENMES LE LG L ÇÖZÜM ÖNER LER M Z: 1)-SERBEST MESLEK ÜCRETLER F NANS KURUMLARI ARACILI I LE TAHS L ED LMEL D R : Bilindi i üzere 3568 say l Meslek Yasas na göre ç kart lan ücret yönetmeli inde; meslek mensuplar n n yaz l Ücret sözleflmesi düzenlemeleri bir zorunluluktur. Yönetmelikte yap lacak ilave bir madde ile, meslek mensuplar n n tahsilatlar n n Kredi Kart, Mail Order, Ödeme Talimat ve Çek ile yapmalar zorunlulu u getirilmelidir. Böyle bir düzenleme ile meslek mensubu müflteri ihtilaflar ve olas kay t d fl tahsilatlar n önüne geçilecektir. 2)- MESLEK MENSUBU DE fit REN MÜKELLEFLER ODALARCA VE VERG DA RES NCE TAK P ED LMEL D R : Meslek mensuplar ile sözleflmelerini karfl l kl olarak fesheden mükelleflerin, meslek odas nca ve Vergi daresi taraf ndan elektronik ortamda takibinin yap lmas, meslek mensubunca müflterinin (Mükellefin) iflinin b rak lmas ndaki nedenler, odaya ve mükellefin ba l oldu u Vergi dairesine bildirilmesi gerekir. fli b rakma gerekçeleri; Mükellefin Sahte ve muhteviyat itibari ile yan lt - c belge almas veya vermesi, Muhasebe hilelerinin yap lmas n n istenmesi, Vergi matrah n n azalt c ifllemlerin yap lmas, Muhasebe ücretinin ödenmemesi veya düflük ödeme teklifi fleklinde oluflmaktad r. E)-MESLEK FAAL YETLE BA LANTILI D ER VERG SEL DE fi KL K ÖNER LER M Z: 1)-DÜZELTME VE MAHSUP filemler NDE CAR HESAP S STEM NE GEÇ LMEL D R : ade hakk do uran ifllemler veya fazla ve yersiz tahsil edilen vergilerin hesaben veya nakden iadelerinde sorunlar yaflanmaktad r. Uygulamada birlikteli in sa lanmas için Vergi kanunlar nda ve Vergi Daireleri ifllem yönergelerinde yap lacak düzenleme ile Cari Hesap sistemine geçilmeli. Oluflacak sisteme göre ; Mükellefin vermifl oldu u Beyannameler göre yap lan tahakkuk ile talep de bulunacaklar mahsubun Borç/Alacak sistemi fleklinde tutulacak Cari hesap sistemi ile çözülece i inanc nday z.

7 mali ÇÖZÜM 19 2)- TÜRMOB VE ODALARCA VER LEN E T M H ZMETLER NDE KDV VE KURUMLAR VERG S ST SNASI UYGULANMALIDIR : E itim ve Ö retim hizmetleri ile s n rl olmak üzere, Kamu kurumu niteli- indeki meslek kurulufllar ve bunlar n iktisadi iflletmeleri için, Kurumlar Vergisi ve Katma De er vergisi istisnas getirilmelidir. Anayasa n n 135. maddesinde belirtilen Kamu Kurumu niteli indeki meslek odalar n n kar gayesi olmaks z n üyelerine ve stajyerlerine yönelik vermifl olduklar e itim karfl l elde ettikleri karlar n vergi d fl b rak lmas gerekir. Bu istisna ile meslek mensuplar n n sürekli e itilmesi amaçlanm flt r. SONUÇ Yukar da aç klanan görüfl ve çözüm önerilerimiz temel olarak ülke kaynaklar n n daha verimli ve etkin kullan lmas amac n tafl maktad r. Hedefimiz, meslek mensuplar n n ça- n gerektirdi i alt yap, bilgi ve birikimlerle donanmas ve bu bilgi ve birikimlerden maksimum düzeyde yararlan lmas n n sa lanmas, ifl hayat ile devlet aras nda köprü görevimizin h zl ve etkili olarak yürütülebilmesidir. Bu görüfller 14 Haziran 2006 tarihinde Ankara da yap lan TÜRMOB Yönetim Kurulu ve 78. Oda Baflkan n n kat ld Baflkanlar Kurulu toplant s nda, Maliye Bakan Say n Kemal Unak tan a sunulmufltur. Bu toplant da Maliye Bakan Say n Kemal Unak tan, Geçici Vergi Beyannamesinin ilgili aylar n 14 üne, Katma De er Vergisi Beyannamelerinin her ay n 24 ünde verilece ine iliflkin gerekli düzenlemelerin yap laca sözünü vermifltir.

8 20

9 HAKEML YAZILAR REFEREED PAPERS 21

10 22

G elir Vergisi Kanunu nun 94 ncü maddesi gere ince yap lan gelir vergisi

G elir Vergisi Kanunu nun 94 ncü maddesi gere ince yap lan gelir vergisi JOKEYLERE VE JOKEY YAMAKLARI LE ANTRENÖRLERE ÖDENEN ÜCRETLER ÜZER NDEN YAPILAN GEL R VERG S TEVK FATININ BEYAN VE ÖDEME SÜRES NE L fik N SORUN Dr. Ahmet Kavak Yeminli Mali Müflavir I - KONU G elir Vergisi

Detaylı

T ürk Gelir Vergisi Sisteminde, menkul sermaye iratlar n n ve özellikle de

T ürk Gelir Vergisi Sisteminde, menkul sermaye iratlar n n ve özellikle de KURUMLARDAN ELDE ED LEN KAR PAYLARININ VERG LEND R LMES VE BEYANI Necati PERÇ N Gelirler Baflkontrolörü I.- G R fi T ürk Gelir Vergisi Sisteminde, menkul sermaye iratlar n n ve özellikle de flirketlerce

Detaylı

KDV BEYAN DÖNEM, TAKV M YILININ ÜÇER AYLIK DÖNEMLER OLAN MÜKELLEFLER

KDV BEYAN DÖNEM, TAKV M YILININ ÜÇER AYLIK DÖNEMLER OLAN MÜKELLEFLER KDV BEYAN DÖNEM, TAKV M YILININ ÜÇER AYLIK DÖNEMLER OLAN MÜKELLEFLER Bülent SEZG N* 1-G R fi Katma de er vergisinde vergilendirme dönemi, 3065 Say l Katma De- er Vergisi Kanununun 39 uncu maddesinin 1

Detaylı

5 520 say l Kurumlar Vergisi Kanununun 13. maddesine iliflkin olarak

5 520 say l Kurumlar Vergisi Kanununun 13. maddesine iliflkin olarak m a l i Ç Ö Z Ü M 295! fienol ÇET N* A- GENEL B LG LER 5 520 say l Kurumlar Vergisi Kanununun 13. maddesine iliflkin olarak 18.11.2007 tarihinde yay mlanan 1 Seri No.lu Transfer Fiyatland rmas Yoluyla

Detaylı

K atma de er vergisi, harcamalar üzerinden al nan vergilerin en geliflmifl ve

K atma de er vergisi, harcamalar üzerinden al nan vergilerin en geliflmifl ve ÖZEL MATRAH fiekl NE TAB ALKOLLÜ ÇK SATIfiLARINDA SON DURUM H.Hakan KIVANÇ Serbest Muhasebeci Mali Müflavir I. G R fi K atma de er vergisi, harcamalar üzerinden al nan vergilerin en geliflmifl ve modern

Detaylı

B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle

B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle bu ifllemlerin üzerinden al nan dolayl vergiler farkl l k arz etmektedir. 13.07.1956 tarih 6802 say l Gider Vergileri Kanunu

Detaylı

MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY

MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY brahim ERCAN * 1- GENEL B LG : Motorlu tafl t sürücüleri kurslar, 5580 say l Özel Ö retim Kurumlar Kanunu kapsam nda motorlu tafl

Detaylı

YATIRIM ND R M HAKKINDAK ANAYASA MAHKEMES KARARININ DE ERLEND R LMES

YATIRIM ND R M HAKKINDAK ANAYASA MAHKEMES KARARININ DE ERLEND R LMES YATIRIM ND R M HAKKINDAK ANAYASA MAHKEMES KARARININ DE ERLEND R LMES mral DURAN* I- G R fi Anayasa Mahkemesi taraf ndan verilen bir Karar ile 5479 say l Gelir Vergisi Kanunu, Amme Alacaklar n n Tahsil

Detaylı

1 6/01/2004 tarihli say l Resmi Gazete de yay mlanan ve 01/05/2004

1 6/01/2004 tarihli say l Resmi Gazete de yay mlanan ve 01/05/2004 NfiAAT TAAHHÜT filer NDE VE ÖZEL NfiAATLARDA ASGAR fiç L K B LD R M UYGULAMASINDA SON DURUM ( L fi KS ZL K BELGES ) Recep SEL MO LU Yeminli Mali Müflavir 1 6/01/2004 tarihli 25348 say l Resmi Gazete de

Detaylı

Y eni 5520 say l Kurumlar Vergisi Kanunumuz ile yeni bir kavram Kontrol

Y eni 5520 say l Kurumlar Vergisi Kanunumuz ile yeni bir kavram Kontrol mali ÇÖZÜM 115 5520 SAYILI YEN KURUMLAR VERG S KANUNU LE GET R LEN KONTROL ED LEN YABANCI KURUM KAZANCI NE DEMEKT R? Mesut KOYUNCU Maliye Bakanl Eski Hesap Uzman A-Genel Bilgi: Y eni 5520 say l Kurumlar

Detaylı

Yat r m ndirimi le lgili Vergi Mahkemesi Karar ve 2009 Y l Kurumlar Vergisi Beyan nda Yat r m ndirimi stisnas. BFS /03 stanbul,

Yat r m ndirimi le lgili Vergi Mahkemesi Karar ve 2009 Y l Kurumlar Vergisi Beyan nda Yat r m ndirimi stisnas. BFS /03 stanbul, Yat r m ndirimi le lgili Vergi Mahkemesi Karar ve 2009 Y l Kurumlar Vergisi Beyan nda Yat r m ndirimi stisnas BFS - 2010/03 stanbul, 26.04.2010 Anayasa Mahkemesi, 15.10.2009 tarih ve 2006/95 Esas, 2009/144

Detaylı

MESLEK ÖRGÜTLÜLÜ ÜMÜZDE 20 YILI GER DE BIRAKIRKEN

MESLEK ÖRGÜTLÜLÜ ÜMÜZDE 20 YILI GER DE BIRAKIRKEN MESLEK ÖRGÜTLÜLÜ ÜMÜZDE 20 YILI GER DE BIRAKIRKEN Yahya ARIKAN* Meslek yasam z n 20. y l n geride b rak rken,yeniliklerle dolu bir süreci yaflamaktay z. Toplumsal yaflamda ve meslek yaflam m zda sosyal

Detaylı

VERG NCELEMELER NDE MAL YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, MAL YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM

VERG NCELEMELER NDE MAL YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, MAL YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM VERG NCELEMELER NDE YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi Son y llarda ekonomide meydana gelen olumlu geliflmelerle gayrimenkul piyasas

Detaylı

S on y llarda özel e itim kurumlar na sa lanan vergisel teflviklerin artmas yla

S on y llarda özel e itim kurumlar na sa lanan vergisel teflviklerin artmas yla mali ÇÖZÜM 171 E T M TES SLER VE REHAB L TASYON MERKEZLER NE L fik N KURUMLAR VERG S ST SNASI Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi S on y llarda özel e itim kurumlar na sa lanan vergisel teflviklerin artmas yla birlikte

Detaylı

BELGES Z MAL BULUNDURULMASI VEYA H ZMET SATIN ALINMASI NEDEN YLE KDV SORUMLULU U

BELGES Z MAL BULUNDURULMASI VEYA H ZMET SATIN ALINMASI NEDEN YLE KDV SORUMLULU U BELGES Z MAL BULUNDURULMASI VEYA H ZMET SATIN ALINMASI NEDEN YLE KDV SORUMLULU U Cengiz SAZAK* 1.G R fi Bilindi i üzere Katma De er Vergisi harcamalar üzerinden al n r ve nihai yüklenicisi, (di er bir

Detaylı

K ooperatifler, toplumu meydana getiren kiflilerin hayat düzeylerini

K ooperatifler, toplumu meydana getiren kiflilerin hayat düzeylerini KOOPERAT FLERDE GEL R G DER FARKININ GER DÖNÜfiÜMÜ (R STURN) Muhammed AKYOL Serbest Muhasebeci Mali Müflavir G R fi K ooperatifler, toplumu meydana getiren kiflilerin hayat düzeylerini dayan flma, yard

Detaylı

3 218 say l Serbest Bölgeler Kanunu nun 6 nc maddesinde 5084 say l

3 218 say l Serbest Bölgeler Kanunu nun 6 nc maddesinde 5084 say l SERBEST BÖLGELERDE KATMA DE ER VERG S Erkan GÜRBO A Gelirler Baflkontrolörü I- GENEL B LG : 3 218 say l Serbest Bölgeler Kanunu nun 6 nc maddesinde 5084 say l Kanun un 8 nci maddesi ile yap lan de ifliklik

Detaylı

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl 220 ÇEfi TL ADLARLA ÖDENEN C RO PR MLER N N VERG SEL BOYUTLARI Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl Primi,Has lat Primi, Y l Sonu skontosu)

Detaylı

2978 SAYILI VERG ADES HAKKINDA KANUN VERGİ İADESİ

2978 SAYILI VERG ADES HAKKINDA KANUN VERGİ İADESİ 2978 SAYILI VERG ADES HAKKINDA KANUN VERGİ İADESİ 221 19 Hesap ve oranlar: Madde 3- (4842 say l Kanunun 30'uncu maddesiyle Hesap ve oranlar: Madde 3- (4842 say l Kanunun 30'uncu maddesiyle de iflen madde

Detaylı

KOOPERAT FLERDE MAL B LD R M NDE BULUNMA YÜKÜMLÜLÜ Ü( 1 )

KOOPERAT FLERDE MAL B LD R M NDE BULUNMA YÜKÜMLÜLÜ Ü( 1 ) KOOPERAT FLERDE MAL B LD R M NDE BULUNMA YÜKÜMLÜLÜ Ü( 1 ) Kadir ÖZDEM R* 1-G R fi 3628 say l Mal Bildiriminde Bulunulmas, Rüflvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanununun, Mal Bildiriminde Bulunacaklar bafll

Detaylı

S GORTA ARACILARININ BANKA VE S GORTA MUAMELELER VERG S KARfiISINDAK DURUMU

S GORTA ARACILARININ BANKA VE S GORTA MUAMELELER VERG S KARfiISINDAK DURUMU HAKEMS Z YAZILAR MAL S GORTA ARACILARININ BANKA VE S GORTA MUAMELELER VERG S KARfiISINDAK DURUMU Zübeyir BAKMAZ * G R fi Ülkemizdeki sigorta sözleflmelerini yapmaya yetkili sigorta flirketlerinin, Hazine

Detaylı

KATMA DE ER VERG S NDE PANAYIR VE FUAR ST SNASI DOLAYISIYLA ADE ED LECEK KDV N N KARfiILIKLI OLMA fiarti, UYGULAMA USUL VE ESASLARI

KATMA DE ER VERG S NDE PANAYIR VE FUAR ST SNASI DOLAYISIYLA ADE ED LECEK KDV N N KARfiILIKLI OLMA fiarti, UYGULAMA USUL VE ESASLARI KATMA DE ER VERG S NDE PANAYIR VE FUAR ST SNASI DOLAYISIYLA ADE ED LECEK KDV N N KARfiILIKLI OLMA fiarti, UYGULAMA USUL VE ESASLARI Ali GÜL* 1.G R fi 3065 Say l Katma De er Vergisi Kanunu nun 11/1-b maddesine

Detaylı

VAKIFLARDA VERG BA IfiIKLI I (MUAF YET )

VAKIFLARDA VERG BA IfiIKLI I (MUAF YET ) VAKIFLARDA VERG BA IfiIKLI I (MUAF YET ) Bilal KOCABAfi* I - G R fi 4962 say l Baz Kanunlarda De ifliklik Yap lmas ve Vak flara Vergi Muafiyeti Tan nmas Hakk nda Kanunun 20. maddesinde, Gelirlerinin en

Detaylı

G ümrük Müsteflarl Gümrükler Genel Müdürlü ünün yay mlam fl oldu-

G ümrük Müsteflarl Gümrükler Genel Müdürlü ünün yay mlam fl oldu- mali ÇÖZÜM 147 SERBEST BÖLGELERE SERBEST BÖLGE filem FORMU DÜZENLENMEK SURET YLE TÜKET M VE KULLANIM AMAÇLI OLARAK GÖNDER LEN MALLARLA LG L HRACAT ST SNASI UYGULAMASI Burak Ali Han TEC M* G R fi G ümrük

Detaylı

2 13 say l Vergi Usul Kanununun 215. maddesinde; bu kanuna göre tutulan

2 13 say l Vergi Usul Kanununun 215. maddesinde; bu kanuna göre tutulan mali ÇÖZÜM 205 HRACAT filemler N N VERG KANUNLARI VE KAMB YO MEVZUATI YÖNÜNDEN DE ERLEMES : Zübeyir BAKMAZ * A- G R fi: 2 13 say l Vergi Usul Kanununun 215. maddesinde; bu kanuna göre tutulan defter ve

Detaylı

ALTIN, GÜMÜfi VE PLAT N LE LG L ARAMA, filetme, ZENG NLEfiT RME VE RAF NAJ FAAL YETLER NE YÖNEL K TESL M VE H ZMETLERDE ST SNA UYGULAMASI

ALTIN, GÜMÜfi VE PLAT N LE LG L ARAMA, filetme, ZENG NLEfiT RME VE RAF NAJ FAAL YETLER NE YÖNEL K TESL M VE H ZMETLERDE ST SNA UYGULAMASI ALTIN, GÜMÜfi VE PLAT N LE LG L ARAMA, filetme, ZENG NLEfiT RME VE RAF NAJ FAAL YETLER NE YÖNEL K TESL M VE H ZMETLERDE ST SNA UYGULAMASI Memifl KÜRK* I-GENEL B LG : 3065 say l Katma De er Vergisi Kanununun

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 94 İST, 21.10.2013. İade dilekçeleri internet vergi dairesi üzerinden verilecek.

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 94 İST, 21.10.2013. İade dilekçeleri internet vergi dairesi üzerinden verilecek. SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 94 İST, 21.10.2013 ÖZET: İade dilekçeleri internet vergi dairesi üzerinden verilecek. İADE DİLEKÇELERİNİN İNTERNET VERGİ DAİRESİ ÜZERİNDEN VERİLMESİ ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ Nakden

Detaylı

TÜRK YE Ç DENET M ENST TÜSÜ 2011 FAAL YET RAPORU 45 TÜRK YE Ç DENET M ENST TÜSÜ F NANSAL TABLOLAR VE DENET M RAPORLARI

TÜRK YE Ç DENET M ENST TÜSÜ 2011 FAAL YET RAPORU 45 TÜRK YE Ç DENET M ENST TÜSÜ F NANSAL TABLOLAR VE DENET M RAPORLARI TÜRK YE Ç DENET M ENST TÜSÜ 2011 FAAL YET RAPORU 45 TÜRK YE Ç DENET M ENST TÜSÜ F NANSAL TABLOLAR VE DENET M RAPORLARI 46 TÜRK YE Ç DENET M ENST TÜSÜ 2011 FAAL YET RAPORU BA IMSIZ DENET M RAPORU Türkiye

Detaylı

ÇÖZÜM Say : brahim ERCAN* 1. GENEL B LG :

ÇÖZÜM Say : brahim ERCAN* 1. GENEL B LG : SERBEST BÖLGELERDE ÜRET LEN ÜRÜNLER N FOB BEDEL N N EN AZ % 85 N YURTDIfiINA HRAÇ EDEN MÜKELLEFLER N ST HDAM ETT KLER PERSONELE ÖDED KLER ÜCRETLERLE LG L GEL R VERG S ST SNASI UYGULAMASI brahim ERCAN*

Detaylı

B ir Anonim fiirketin sermayesi YTL. olup, 1 Ocak Aral k

B ir Anonim fiirketin sermayesi YTL. olup, 1 Ocak Aral k 2005 TAKV M YILINA A T KURUMLAR VERG S LE STOPAJ GEL R VERG S BEYANNAMES N N DÜZENLENMES VE KAR DA ITIMINA L fik N B R ÖRNEK ÇALIfiMA Dr. Ahmet KAVAK Yeminli Mali Müflavir B ir Anonim fiirketin sermayesi

Detaylı

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği ( Sıra No: 44 ) (TASLAK)

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği ( Sıra No: 44 ) (TASLAK) 15 Ağustos 2011 Maliye Bakanlığından Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği ( Sıra No: 44 ) (TASLAK) 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 227 nci maddesinin

Detaylı

SOSYAL GÜVENL K REHBER. SSK BAfiKANLI I

SOSYAL GÜVENL K REHBER. SSK BAfiKANLI I SOSYAL GÜVENL K REHBER Resul KURT SSK BAfiKANLI I Sigorta Müfettifli Hüseyin FIRAT SMMM SMMMO Baflkan Yard mc s MAYIS 2005 1 Yönetim Merkezi ve Yaz flma Adresi: SMMMO Kurtulufl Caddesi No: 152 Kurtulufl

Detaylı

SMMMO ÜÇÜNCÜ AVRUPA KOBMF/KOB KONGRES NDE

SMMMO ÜÇÜNCÜ AVRUPA KOBMF/KOB KONGRES NDE mali ÇÖZÜM 23 SMMMO ÜÇÜNCÜ AVRUPA KOBMF/KOB KONGRES NDE Yahya ARIKAN* Avrupa Muhasebeciler Federasyonu ( FEE-The European Federation of Accountants ) taraf ndan, bu y l 06-07 Eylül 2007 tarihleri aras

Detaylı

F inans sektörleri içinde sigortac l k sektörü tüm dünyada h zl bir büyüme

F inans sektörleri içinde sigortac l k sektörü tüm dünyada h zl bir büyüme S GORTA KOM SYON G DER BELGES mali ÇÖZÜM 171 Memifl KÜRK* I-G R fi: F inans sektörleri içinde sigortac l k sektörü tüm dünyada h zl bir büyüme göstermifltir. Geliflmifl ekonomilerde lokomotif rol üstlenen

Detaylı

G elir Vergisi Kanununun 40, 63 ve 89 maddelerinde yer alan hükümler,

G elir Vergisi Kanununun 40, 63 ve 89 maddelerinde yer alan hükümler, B REYSEL EMEKL L K S STEM LE fiahis S GORTALARINA YAPILAN PR M ÖDEMELER N N GEL R VERG S MATRAHININ TESP T NDE G DER VEYA ND R M OLARAK DE ERLEND R LMES fienol ÇET N Serbest Muhasebeci Mali Müflavir I-

Detaylı

ÖTVK nun 8/1. Maded Uygulamas na Yönelik Asgari Teminat Miktar %25 e Ç kar lm t r. DUYURU NO:2012/70

ÖTVK nun 8/1. Maded Uygulamas na Yönelik Asgari Teminat Miktar %25 e Ç kar lm t r. DUYURU NO:2012/70 stanbul, 17.08.2012 ÖTVK nun 8/1. Maded Uygulamas na Yönelik Asgari Teminat Miktar %25 e Ç kar lm t r. DUYURU NO:2012/70 17.08.2012 tarih ve 28387 say l Resmi Gazete de yay mlanan 24 seri numaral ÖTVK

Detaylı

SORU - YANIT YANIT SORU VE

SORU - YANIT YANIT SORU VE SORU - YANIT YANIT SORU VE??? 316 MAL ÇÖZÜM Say : 96-2009 Soru - Yanıt SORU 1 Sabit k ymetlerimizin icradan zarar na sat lmas durumunda sat fl zararlar n gider yazabilirmiyiz? YANIT 1 5520 Say l Kurumlar

Detaylı

M esle imiz ve meslek mensuplar m z, ülke ve uluslar aras koflullar ndaki

M esle imiz ve meslek mensuplar m z, ülke ve uluslar aras koflullar ndaki mali ÇÖZÜM 13 MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ VERG UYGULAMALARINDAK SORUNLARINA L fik N ÇÖZÜM ÖNER LER M Z Yahya ARIKAN SMMMO Baflkan M esle imiz ve meslek mensuplar m z, ülke ve uluslar aras koflullar ndaki

Detaylı

6802 SAYILI G DER VERG LER KANUNU GİDER VERGİLERİ

6802 SAYILI G DER VERG LER KANUNU GİDER VERGİLERİ 6802 GİDER VERGİLERİ 261 MADDES N N ESK fiekl MADDES N N YEN fiekl Madde 38 Özel iletiflim vergisi Madde 39 - (5035 Say l Kanun un 45 inci maddesiyle yeniden düzenlenen madde, Yürürlük: 2.1.2004, Geçerlilik:

Detaylı

YASAL FA Z UYGULAMASI VE B R YARGITAY KARARI

YASAL FA Z UYGULAMASI VE B R YARGITAY KARARI KARAR ELEfiT R S YASAL FA Z UYGULAMASI VE B R YARGITAY KARARI KARAR ELEfiT R S Av. MEHMET BAYRAKTAR* I- G R fi 2003, 2004 ve 2005 Mali Y l Bütçe Kanunlar ile; 3095 say l Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 23.05.2014 Sayı: 2014/113 Ref:4/ 113

SİRKÜLER İstanbul, 23.05.2014 Sayı: 2014/113 Ref:4/ 113 SİRKÜLER İstanbul, 23.05.2014 Sayı: 2014/113 Ref:4/ 113 Konu: YENİ KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ İLE TÜM MÜKELLEFLERİN İNDİRİMLİ TEMİNAT UYGULAMASINDAN YARARLANABİLMESİ YÖNÜNDE DEĞİŞİKLİKLER YAPILMIŞTIR Bilindiği

Detaylı

YAPIM HALELER NDE KATMA DE ER VERG S TEVK FATINDA SON DURUM

YAPIM HALELER NDE KATMA DE ER VERG S TEVK FATINDA SON DURUM YAPIM HALELER NDE KATMA DE ER VERG S TEVK FATINDA SON DURUM Altar Ömer ARPACI* I - G R fi Katma De er Vergisi Kanununun 9. maddesinin 1 numaral f kras ndan ald yetkiye istinaden Maliye Bakanl vergi alaca

Detaylı

T evsik zorunlulu u Maliye Bakanl taraf ndan kay t d fl ekonomi ile

T evsik zorunlulu u Maliye Bakanl taraf ndan kay t d fl ekonomi ile mali ÇÖZÜM 133 ALACA IN TEML K HAL NDE VE AYNI ÖDEMELERDE TEVS K ZORUNLULU U Memifl KÜRK* I-G R fi: T evsik zorunlulu u Maliye Bakanl taraf ndan kay t d fl ekonomi ile mücadele amac yla getirilen uygulamalardan

Detaylı

PROMOSYON VE EfiANT YON ÜRÜNLER N GEL R VE KURUMLAR VERG S LE KATMA DE ER VERG S KANUNLARI KARfiISINDAK DURUMU

PROMOSYON VE EfiANT YON ÜRÜNLER N GEL R VE KURUMLAR VERG S LE KATMA DE ER VERG S KANUNLARI KARfiISINDAK DURUMU PROMOSYON VE EfiANT YON ÜRÜNLER N GEL R VE KURUMLAR VERG S LE KATMA DE ER VERG S KANUNLARI KARfiISINDAK DURUMU Aytaç ACARDA * I G R fi flletmeler belli dönemlerde sat fllar n artt rmak ve iflletmelerini

Detaylı

ÖZEL İLETİŞİM HİZMETLERİ VERGİSİ YASASI

ÖZEL İLETİŞİM HİZMETLERİ VERGİSİ YASASI Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi nin 25 Haziran 2007 tarihli Yetmişdördüncü Birleşiminde Oyçokluğuyla kabul olunan, Özel İletişim Hizmetleri Vergisi Yasası nın Anayasa nın 94 üncü maddesinin

Detaylı

KURUMLAR VERG S KANUNUNDA YAPILAN DE fi KL KLER KURUMLAR VERGİSİ

KURUMLAR VERG S KANUNUNDA YAPILAN DE fi KL KLER KURUMLAR VERGİSİ KURUMLAR VERG S KANUNUNDA YAPILAN DE fi KL KLER KURUMLAR VERGİSİ 165 166 ndirilecek Giderler: Madde 14 - Ticari kazanç gibi hesaplanan kurum kazanc n n tespitinde, mükellefler afla daki giderleri de ayr

Detaylı

BA IMLILAR Ç N ANKET ÇALIfiMASI

BA IMLILAR Ç N ANKET ÇALIfiMASI BA IMLILAR Ç N ANKET ÇALIfiMASI MESLEK ETK NL KLER 2009 YILI ODA FAAL YET RAPORU 2009 YILI ODA FAAL YET RAPORU 1076 BA IMLILAR Ç N ANKET ÇALIfiMAS De erli Meslek Mensubumuz, stanbul Serbest Muhasebeci

Detaylı

T ürkiye de Muhasebenin meslek olarak yasal bir dayana a kavuflmas ve

T ürkiye de Muhasebenin meslek olarak yasal bir dayana a kavuflmas ve mali ÇÖZÜM 13 17.TÜRMOB OLA AN (SEÇ ML ) GENEL KURULU NA G DERKEN Yahya ARIKAN SMMMO Baflkan T ürkiye de Muhasebenin meslek olarak yasal bir dayana a kavuflmas ve di er meslekler içinde yer almas 1980

Detaylı

ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE. Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir.

ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE. Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir. ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir. ARISTO 88 ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE 1. KONU 213 say l Vergi Usul Kanunu nun (VUK) 142, 143,

Detaylı

B ilindi i üzere 3065 say l Katma De er Vergisi Kanunun 13 üncü maddesine

B ilindi i üzere 3065 say l Katma De er Vergisi Kanunun 13 üncü maddesine mali ÇÖZÜM 165 F NANSAL K RALAMA fi RKETLER NE YAPILAN MAK NE -TEÇH ZAT TESL MLER NDE KATMA DE ER VERG S ST SNASI Hakk YILDIRIM * I. G R fi B ilindi i üzere 3065 say l Katma De er Vergisi Kanunun 13 üncü

Detaylı

Yat r m Ortakl klar nda Vergi Rejimi. BFS - 2008/13 stanbul, 10.06.2008

Yat r m Ortakl klar nda Vergi Rejimi. BFS - 2008/13 stanbul, 10.06.2008 Yat r m Ortakl klar nda Vergi Rejimi BFS - 2008/13 stanbul, 10.06.2008 Menkul K ymet Yat r m Ortakl klar, Sermaye Piyasas Mevzuat gere ince sadece portföy iflletmecili i faaliyetlerinde bulunmakta ve buradan

Detaylı

3 0.12.2007 tarih ve 26742 say l Resmi Gazetede yay mlanan 2007/13033

3 0.12.2007 tarih ve 26742 say l Resmi Gazetede yay mlanan 2007/13033 mali ÇÖZÜM 151 B NEK OTOMOB L K RALAMA fi RKETLER NDE (RENT A CAR) KULLANILMIfi B NEK OTOMOB L TESL MLER NDE KDV ORANI %18 OLDU I-G R fi: Memifl KÜRK* 3 0.12.2007 tarih ve 26742 say l Resmi Gazetede yay

Detaylı

G VK n n 65. maddesinde serbest meslek faaliyeti, Sermayeden ziyade

G VK n n 65. maddesinde serbest meslek faaliyeti, Sermayeden ziyade mali ÇÖZÜM 195 SERBEST MESLEK ERBABINDA KDV AÇISINDAN VERG Y DO URAN OLAY (MAL YE DARES VE YARGI KARARLARI ÇERÇEVES NDE DE ERLEND RME) Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi: G VK n n 65. maddesinde serbest meslek faaliyeti,

Detaylı

NSAN KAYNAKLARI NSAN KAYNAKLARI 2009 YILI ODA FAAL YET RAPORU

NSAN KAYNAKLARI NSAN KAYNAKLARI 2009 YILI ODA FAAL YET RAPORU NSAN KAYNAKLARI NSAN KAYNAKLARI 2009 YILI ODA FAAL YET RAPORU 36 nsan Kaynaklar SMMMO Kurumsallaflma çal flmalar çerçevesinde; 2008 y l nda nsan Kaynaklar Birimi oluflturulmufltur. nsan Kaynaklar Biriminin

Detaylı

4691 SAYILI TEKNOLOJ GEL fit RME KANUNU 4691 SAYILI KANUN

4691 SAYILI TEKNOLOJ GEL fit RME KANUNU 4691 SAYILI KANUN 4691 SAYILI TEKNOLOJ GEL fit RME KANUNU 4691 SAYILI KANUN 253 4691 SAYILI TEKNOLOJ GEL fit RME KANUNU 5035 SAYILI KANUNDAK MADDES KANUN MADDES N N ESK fiekl KANUN MADDES N N YEN fiekl 49/7 Destek ve muafiyetler

Detaylı

NO: 2013/41 TAR H:

NO: 2013/41 TAR H: VERG S RKÜLER NO: 2013/41 TAR H: 10.05.2013 KONU Vadeli Çeklerde Reeskont Uygulamas na Dair 64 nolu Vergi Usul Kanunu Sirküleri Yay nlanm r. Gelir daresi Ba kanl taraf ndan yay nlanan 30.04.2013 tarih

Detaylı

VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI HAKKINDA KANUNDA YAPILAN DE fi KL K VAKIFLARA VERGİ MUAFİYETİ

VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI HAKKINDA KANUNDA YAPILAN DE fi KL K VAKIFLARA VERGİ MUAFİYETİ VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI HAKKINDA KANUNDA YAPILAN DE fi KL K 243 VAKIFLARA VERGİ MUAFİYETİ 244 VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI MADDE 20. - Gelirlerinin en az üçte ikisini nev i itibar yla genel,

Detaylı

: Matrah Arttırımı ve İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi

: Matrah Arttırımı ve İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi Sirküler No : 2018-31 Sirküler Tarihi : 21.05.2018 Konu : Matrah Arttırımı ve İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi 18.05.2018 tarih ve 30425 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7143 sayılı Kanun kapsamında

Detaylı

T ÜRMOB 25.10.2004 tarihinde tüm YMM ve SMMM Oda Baflkanl klar -

T ÜRMOB 25.10.2004 tarihinde tüm YMM ve SMMM Oda Baflkanl klar - ZAMAN, TÜM YMM ODALARI LE SMMM ODALARININ B RL KTE ÜRETME ZAMANIDIR. Yahya ARIKAN SMMMO Baflkan T ÜRMOB 25.10.2004 tarihinde tüm YMM ve SMMM Oda Baflkanl klar - na afla daki yaz y göndermifltir. 1989 y

Detaylı

SERBEST BÖLGELERE L fik N MAL VE H ZMETLERDE KDV ST SNASI

SERBEST BÖLGELERE L fik N MAL VE H ZMETLERDE KDV ST SNASI mali ÇÖZÜM 123 SERBEST BÖLGELERE L fik N MAL VE H ZMETLERDE KDV ST SNASI Mehmet MAÇ Yeminli Mali Müflavir 1. GENEL AÇIKLAMA : Bilindi i üzere 3218 say l Serbest Bölgeler Kanunu kapsam nda yap lan ifllemler

Detaylı

Sirküler no: 043 İstanbul, 15 Nisan 2009

Sirküler no: 043 İstanbul, 15 Nisan 2009 Sirküler no: 043 İstanbul, 15 Nisan 2009 Konu: Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Yabancı Kurum ve Örtülü Sermayeye İlişkin Form un doldurulmasına ilişkin açıklamalar. Özet: Kurumlar Vergisi mükelleflerinin,

Detaylı

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : SORU 1

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : SORU 1 Soru ve Cevap SORU 1 flyeri Kira sözleflmesini iki örnek olarak düzenledik, birini kirac di erini kiralayan ald.kirac olarak kira kontrat n n damga vergisini tahakkuk ettirmek için vergi dairesine gitti

Detaylı

Tarih: 05.02.2010 Sayı: 2010/15. Konu:

Tarih: 05.02.2010 Sayı: 2010/15. Konu: S İ R K Ü L E R R A P O R Tarih: 05.02.2010 Sayı: 2010/15 Konu: 396 Sıra Numaralı VUK Genel Tebliği ile Ba ve Bs formlarına ilişkin uygulamada değişiklikler yapıldı. Özet: 4 Şubat 2010 tarihli Resmi Gazete

Detaylı

F inansal piyasalar n küreselleflmesi, çokuluslu flirketlerin say lar nda yaflanan

F inansal piyasalar n küreselleflmesi, çokuluslu flirketlerin say lar nda yaflanan PERAKENDE SATIfi YÖNTEM NE GÖRE fiüphel T CAR ALACAKLAR VE B R ÖNER Yrd.Doç.Dr. Bar fl S PAH Marmara Üniversitesi,..B.F., flletme Bölümü, Ö retim Üyesi 1.G R fi F inansal piyasalar n küreselleflmesi, çokuluslu

Detaylı

D amga vergisi hukuki ve ticari ifllemler için düzenlenen ka tlara dayand r lm fl

D amga vergisi hukuki ve ticari ifllemler için düzenlenen ka tlara dayand r lm fl mali ÇÖZÜM 171 DAMGA VERG S NDE ZAMANAfiIMI Ayça DE ER Serbest Muhasebeci Mali Müflavir I. G R fi D amga vergisi hukuki ve ticari ifllemler için düzenlenen ka tlara dayand r lm fl mükellefiyetten do ar.

Detaylı

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ BASIN BÜLTENİ

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ BASIN BÜLTENİ T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SAYI : 2016/156 TARİH : 29.02.2016 BASIN BÜLTENİ 1-7 MART MUHASEBE HAFTASI KUTLANIYOR TÜRMOB Genel Başkanı

Detaylı

4 691 Say l Teknoloji Gelifltirme Bölgeleri Kanunu tarih 24454

4 691 Say l Teknoloji Gelifltirme Bölgeleri Kanunu tarih 24454 TEKNOLOJ GEL fit RME BÖLGELER NDE (TEKNOPARKLAR) UYGULANAN VERG SEL TEfiV KLER Bora YARGIÇ Serbest Muhasebeci Mali Müflavir G R fi 4 691 Say l Teknoloji Gelifltirme Bölgeleri Kanunu 26.06.2001 tarih 24454

Detaylı

BİLGİ NOTU 12.04.2016/2016-05

BİLGİ NOTU 12.04.2016/2016-05 BİLGİ NOTU 12.04.2016/2016-05 NAKİT SERMAYE ARTIŞLARINDA İNDİRİM UYGULAMASI Kurumlar Vergisi Kanunu nun Diğer İndirimler başlıklı 10. Maddesine eklenen (ı) bendi hükmü ile; finans, bankacılık ve sigortacılık

Detaylı

Yat r m Ortam n n yilefltirilmesi Amac yla Baz Kanunlarda De ifliklik Yap lmas na Dair Kanun'un Getirdi i De ifliklik ve Yenilikler Hakk nda

Yat r m Ortam n n yilefltirilmesi Amac yla Baz Kanunlarda De ifliklik Yap lmas na Dair Kanun'un Getirdi i De ifliklik ve Yenilikler Hakk nda Yat r m Ortam n n yilefltirilmesi Amac yla Baz Kanunlarda De ifliklik Yap lmas na Dair Kanun'un Getirdi i De ifliklik ve Yenilikler Hakk nda BFS - 2016/07 stanbul, 10.08.2016 Yat r m Ortam n n yilefltirilmesi

Detaylı

213 SAYILI VERG USUL KANUNU VERGİ USUL KANUNU

213 SAYILI VERG USUL KANUNU VERGİ USUL KANUNU 213 SAYILI VERG USUL KANUNU 93 VERGİ USUL KANUNU KANUN N N ESK fiekl KANUN N N YEN fiekl 1 lan n fiekli Madde 104: lan afla da yaz l flekilde yap l r: lan n fiekli (5035 Say l Kanun ile de iflen madde.

Detaylı

ORHAN YILMAZ (*) B- 3095 SAYILI YASADA YAPILAN DE fi KL KLER:

ORHAN YILMAZ (*) B- 3095 SAYILI YASADA YAPILAN DE fi KL KLER: YASAL TEMERRÜT FA Z ORHAN YILMAZ (*) A- G R fi: Bilindi i üzere, gerek yasal kapital faizi ve gerekse yasal temerrüt faizi yönünden uygulanmas gereken hükümler, 19.12.1984 gün ve 18610 say l Resmi Gazete

Detaylı

Bloomberg, Swift, Western Union, Google gibi Yurt D fl nda Bulunan Kurulufllara Yap lan Ödemelerdeki KDV ve Stopaj Yükümlülü ü Hakk nda

Bloomberg, Swift, Western Union, Google gibi Yurt D fl nda Bulunan Kurulufllara Yap lan Ödemelerdeki KDV ve Stopaj Yükümlülü ü Hakk nda Bloomberg, Swift, Western Union, Google gibi Yurt D fl nda Bulunan Kurulufllara Yap lan Ödemelerdeki KDV ve Stopaj Yükümlülü ü Hakk nda BFS - 2009/08 stanbul, 20.03.2009 Yurt d fl nda bulunan Bloomberg,

Detaylı

MKB'de fllem Gören Anonim fiirketlerin Kendi Paylar n Sat n Almalar Hakk nda Sermaye Piyasas Kurulu Düzenlemesi Hakk nda

MKB'de fllem Gören Anonim fiirketlerin Kendi Paylar n Sat n Almalar Hakk nda Sermaye Piyasas Kurulu Düzenlemesi Hakk nda MKB'de fllem Gören Anonim fiirketlerin Kendi Paylar n Sat n Almalar Hakk nda Sermaye Piyasas Kurulu Düzenlemesi Hakk nda BFS - 2011/08 stanbul, 25.08.2011 Sermaye Piyasas Kurulunun afla da yer alan 10.08.2011

Detaylı

YABANCI PARALAR LE YABANCI PARA C NS NDEN ALACAK VE BORÇLARIN DÖNEM SONLARI T BAR YLE DE ERLEMES

YABANCI PARALAR LE YABANCI PARA C NS NDEN ALACAK VE BORÇLARIN DÖNEM SONLARI T BAR YLE DE ERLEMES YABANCI PARALAR LE YABANCI PARA C NS NDEN ALACAK VE BORÇLARIN DÖNEM SONLARI T BAR YLE DE ERLEMES brahim ERCAN* 1- G R fi Bilindi i üzere, yabanc paralar n de erlemesi, 213 Say l Vergi Usul Kanunu nun (VUK)

Detaylı

: Matrah Arttırımı ve İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi

: Matrah Arttırımı ve İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi Sirküler No : 2016-67 Sirküler Tarihi : 15.08.2016 Konu : Matrah Arttırımı ve İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi Resmi Gazete'de henüz yayınlanmayan ancak 3 Ağustos 2016 tarihinde kabul edilen 6736 sayılı

Detaylı

F NANSAL K RALAMANIN VERG KARfiISINDAK DURUMU

F NANSAL K RALAMANIN VERG KARfiISINDAK DURUMU F NANSAL K RALAMANIN VERG KARfiISINDAK DURUMU Mehmet ALTINDA Bafl Hesap Uzman I- G R fi flletmelerin finansman yöntemlerinden birisi olan finansal kiralama, 1985 y - l nda 3226 say l Finansal Kiralama

Detaylı

HER YIL 1-7 MART TARİHLERİ ARASINDA KUTLANAN MUHASEBE HAFTASININ 23 ÜNCÜSÜNÜ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ.

HER YIL 1-7 MART TARİHLERİ ARASINDA KUTLANAN MUHASEBE HAFTASININ 23 ÜNCÜSÜNÜ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ. KIYMETLİ MESLEKTAŞLARIM HER YIL 1-7 MART TARİHLERİ ARASINDA KUTLANAN MUHASEBE HAFTASININ 23 ÜNCÜSÜNÜ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ. TÜRMOB çatısı altında örgütlenen, ülke genelindeki 76 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

Detaylı

3 065 say l Katma De er Vergisi Kanununun 28. maddesinde Katma De er

3 065 say l Katma De er Vergisi Kanununun 28. maddesinde Katma De er mali ÇÖZÜM 211 KONUT YAPI KOOPERAT FLER NE YAPILAN NfiAAT VE TAAHHÜT filer NDE ND R ML ORANA TAB filemlerden DO AN KDV ADES Memifl KÜRK* G R fi: 3 065 say l Katma De er Vergisi Kanununun 28. maddesinde

Detaylı

MESLEK MENSUBU KURUMLAfiMA PROJES YOL HAR TASI

MESLEK MENSUBU KURUMLAfiMA PROJES YOL HAR TASI MESLEK MENSUBU KURUMLAfiMA PROJES YOL HAR TASI 33 34 1 Projenin Tan t m ve Proje Kat l mc Baflvurusu SMMMO Yönetim Kurulu nca onaylanan SMMMO Meslek Mensubu Kurumsallaflma Projesi Fizibilitesi Ve Yol Haritas

Detaylı

TMS 19 ÇALIfiANLARA SA LANAN FAYDALAR. Yrd. Doç. Dr. Volkan DEM R Galatasaray Üniversitesi Muhasebe-Finansman Anabilim Dal Ö retim Üyesi

TMS 19 ÇALIfiANLARA SA LANAN FAYDALAR. Yrd. Doç. Dr. Volkan DEM R Galatasaray Üniversitesi Muhasebe-Finansman Anabilim Dal Ö retim Üyesi 1 2. B Ö L Ü M TMS 19 ÇALIfiANLARA SA LANAN FAYDALAR Yrd. Doç. Dr. Volkan DEM R Galatasaray Üniversitesi Muhasebe-Finansman Anabilim Dal Ö retim Üyesi 199 12. Bölüm, TMS-19 Çal flanlara Sa lanan Faydalar

Detaylı

GENELGE NO: 14/95 İstanbul,22.09.2014

GENELGE NO: 14/95 İstanbul,22.09.2014 GENELGE NO: 14/95 İstanbul,22.09.2014 İlgili Birim Konu girdi. : Yönetim Kurulu Başkanlığı, Genel Müdürlük, Mali İşler/Muhasebe : Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması nı içeren torba Kanun

Detaylı

4/B L S GORTALILARIN 1479 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE YAfiLILIK, MALULLUK VE ÖLÜM AYLI INA HAK KAZANMA fiartlari

4/B L S GORTALILARIN 1479 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE YAfiLILIK, MALULLUK VE ÖLÜM AYLI INA HAK KAZANMA fiartlari 4/B L S GORTALILARIN 1479 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE YAfiLILIK, MALULLUK VE ÖLÜM AYLI INA HAK KAZANMA fiartlari Mustafa CER T* I. G R fi Bu yaz da 1479 say l yasaya göre yafll l l k, malullük ve ölüm

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü) T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü) Sayı : 90792880-155.15[2013/2901]-889 02/09/2015 Konu : TÜBİTAK tarafından desteklenen

Detaylı

Konu : Nakit Sermaye Artırımlarında Vergi Avantajı (2) 08.04.2016

Konu : Nakit Sermaye Artırımlarında Vergi Avantajı (2) 08.04.2016 SİRKÜ : 2016/09 KAYSERİ Konu : Nakit Sermaye Artırımlarında Vergi Avantajı (2) 08.04.2016 04.03.2016 tarih ve 29643 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kurumlar Vergisi 1 Seri No.lu Genel Tebliğinde Değişiklik

Detaylı

K atma De er Vergisi Kanunu nun (KDVK) 11/1. maddesi (c) bendinde

K atma De er Vergisi Kanunu nun (KDVK) 11/1. maddesi (c) bendinde HRAÇ KAYITLI TESL MLER N 24 SAYILI KDV S RKÜLER VE 95 SER NO.LU KDV GENEL TEBL SONRASINDA KDV BEYANNAMES NDEK filey fi Naz m ANIL Yeminli Mali Müflavir Mehmet ÇEL K Serbest Muhasebeci Mali Müflavir I G

Detaylı

28 Kasım 2013 PERŞEMBE. Resmî Gazete. Sayı : 28835 TEBLİĞ. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

28 Kasım 2013 PERŞEMBE. Resmî Gazete. Sayı : 28835 TEBLİĞ. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK 28 Kasım 2013 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28835 TEBLİĞ Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından: İŞVEREN UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ MADDE 1 1/9/2012 tarihli ve 28398 sayılı Resmî

Detaylı

YEN DÖNEM DE DENET M MESLE NE HAZIRMIYIZ?

YEN DÖNEM DE DENET M MESLE NE HAZIRMIYIZ? YEN DÖNEM DE DENET M MESLE NE HAZIRMIYIZ? Yahya ARIKAN* Günümüzde; finansal anlamda ülkeleraras s n r n ortadan kalkmas, teknolojinin geliflimi ve bilgi toplumunun s n rs z imkânlar ile zaman ve mekân

Detaylı

Y at r mlar n ve istihdam n teflviki amac yla haz rlanan 5084 say l Yat r mlar n

Y at r mlar n ve istihdam n teflviki amac yla haz rlanan 5084 say l Yat r mlar n 5084 SAYILI YASA GERE SOSYAL S GORTA PR M fiveren H SSES NE HAZ NE KATKISI Ali TERZ O LU Sigorta Müfettifli I. G R fi Y at r mlar n ve istihdam n teflviki amac yla haz rlanan 5084 say l Yat r mlar n ve

Detaylı

AMME ALACAKLARI TAHS L USULÜ HAKKINDA KANUNU (6183) NUNDA YAPILAN DE fi KL KLER 6183 SAYILI A.A.T.U

AMME ALACAKLARI TAHS L USULÜ HAKKINDA KANUNU (6183) NUNDA YAPILAN DE fi KL KLER 6183 SAYILI A.A.T.U AMME ALACAKLARI TAHS L USULÜ HAKKINDA KANUNU (6183) NUNDA YAPILAN DE fi KL KLER 6183 SAYILI A.A.T.U 173 174 Hususi Ödeme fiekilleri: Madde 41- Maliye vekaletinin tayin edece i yerlerde, nev'ileri mezkur

Detaylı

B ilindi i üzere 193 say l Gelir Vergisi kanunun 18. maddesi, serbest meslek

B ilindi i üzere 193 say l Gelir Vergisi kanunun 18. maddesi, serbest meslek 270 TEL F KAZANÇLARI ST SNASI VE BELGE DÜZEN Özkan KARAGÖZ Serbest Muhasebeci Mali Müflavir I-G R fi B ilindi i üzere 193 say l Gelir Vergisi kanunun 18. maddesi, serbest meslek kazançlar nda yer alan

Detaylı

G elir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerince yap lan ba fl ve yard mlarla ilgili

G elir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerince yap lan ba fl ve yard mlarla ilgili 262 mali ÇÖZÜM GEL R, KURUMLAR VE KATMA DE ER VERG S AÇISINDAN BA Ifi VE YARDIMLARIN ND R M Bora YARGIÇ Serbest Muhasebeci Mali Müflavir 1. G R fi G elir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerince yap lan ba

Detaylı

1. Konu. 2. Basitle tirilmi Tedbirler. 2.1. Basitle tirilmi Tedbirlerin Mahiyeti ve S n rlar

1. Konu. 2. Basitle tirilmi Tedbirler. 2.1. Basitle tirilmi Tedbirlerin Mahiyeti ve S n rlar Maliye Bakanl ndan: Mali Suçlar Ara t rma Kurulu Genel Tebli i (S ra No: 5) (Resmi Gazete nin 9 Nisan 2008 tarih ve 26842 say l nüshas nda yay mlanm t r) 1. Konu 9/1/2008 tarihli ve 26751 say l Resmî Gazete

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/31 TARİH: 26.03.2009. Ar-Ge ve Destek Personeline Yönelik Gelir Vergisi Stopaj Teşviki Uygulamasında Yapılan Değişiklik

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/31 TARİH: 26.03.2009. Ar-Ge ve Destek Personeline Yönelik Gelir Vergisi Stopaj Teşviki Uygulamasında Yapılan Değişiklik VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/31 TARİH: 26.03.2009 KONU Ar-Ge ve Destek Personeline Yönelik Gelir Vergisi Stopaj Teşviki Uygulamasında Yapılan Değişiklik Maliye Bakanlığı 24.03.2009 tarih 27179 Sayılı resmi

Detaylı

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : 93-2009 SORU 1:

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : 93-2009 SORU 1: Soru ve Cevap SORU 1: Hisse devir sözleflmesinin noterde onaylanmas aflamas nda al nacak noter harc n n flirket sermayesinin tamam üzerinden mi yoksa sat n al - nan toplam hisse bedeli üzerinden mi tahsil

Detaylı

SOSYAL GÜVENL K S STEM NDE S GORTALILARIN YAfiLILIK AYLI ININ HESAPLANMASININ USUL VE ESASLARI

SOSYAL GÜVENL K S STEM NDE S GORTALILARIN YAfiLILIK AYLI ININ HESAPLANMASININ USUL VE ESASLARI SOSYAL GÜVENL K S STEM NDE S GORTALILARIN YAfiLILIK AYLI ININ HESAPLANMASININ USUL VE ESASLARI Yunus YELMEN* I-G R fi 5510 say l Kanuna göre sigortal lar n yafll l k ayl na hak kazan p kazanmad klar yafl

Detaylı

Arkan & Ergin. Baz Alacaklar n Yeniden Yap land r lmas na iliflkin Kanun Tasar s Hakk nda

Arkan & Ergin. Baz Alacaklar n Yeniden Yap land r lmas na iliflkin Kanun Tasar s Hakk nda Baz Alacaklar n Yeniden Yap land r lmas na iliflkin Kanun Tasar s Hakk nda BFS - 2010/11 stanbul, 30.11.2010 Bu sirkülerimizde Devlet Bakan Say n Ali BABACAN taraf ndan 15 Kas m 2010 tarihinde kamuoyuna

Detaylı

SOSYAL GÜVENL K REFORMUNDA ASKERL K BORÇLANMASI

SOSYAL GÜVENL K REFORMUNDA ASKERL K BORÇLANMASI SOSYAL GÜVENL K REFORMUNDA ASKERL K BORÇLANMASI Resul KURT* I. G R fi 5510 say l Sosyal Sigortalar ve Genel Sa l k Sigortas Kanunu 16.06.2006 tarih ve 26200 say l Resmi Gazetede yay nlanm flt r. 5510 say

Detaylı

3. SALON - PARALEL OTURUM VI

3. SALON - PARALEL OTURUM VI 3. SALON - PARALEL OTURUM VI Türk Denetim Uygulamalar n n Özel Konular Oturum Baflkan Musa P fik N / TÜRMOB Yönetim Kurulu Üyesi Osman D NÇBAfi / Güney Ba ms z Denetim ve SMMM A.fi. Denetimde Haks z Rekabet

Detaylı

YURTDIfiINDAN SA LANAN H ZMETLER N VERG MEVZUATI KARfiISINDAK DURUMU

YURTDIfiINDAN SA LANAN H ZMETLER N VERG MEVZUATI KARfiISINDAK DURUMU YURTDIfiINDAN SA LANAN H ZMETLER N VERG MEVZUATI KARfiISINDAK DURUMU Yücel BERKPINAR* 1.G R fi Globalleflen dünyada teknolojik geliflmelerin de etkisiyle s n rlar daralmakta ülkeler birbirlerine daha da

Detaylı

5 422 say l Kurumlar Vergisi Kanunu, 21/6/2006 tarih ve say l. m a l i Ç Ö Z Ü M 181 S M M M O Yay n Organ. Serkan GÜNGÖR * I-Girifl:

5 422 say l Kurumlar Vergisi Kanunu, 21/6/2006 tarih ve say l. m a l i Ç Ö Z Ü M 181 S M M M O Yay n Organ. Serkan GÜNGÖR * I-Girifl: m a l i Ç Ö Z Ü M 181! Serkan GÜNGÖR * I-Girifl: 5 422 say l Kurumlar Vergisi Kanunu, 21/6/2006 tarih ve 26205 say l Resmi Gazete'de yay mlanan 13/6/2006 tarihli ve 5520 say l Kurumlar Vergisi Kanunu ile

Detaylı