F NANSAL K RALAMANIN VERG KARfiISINDAK DURUMU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "F NANSAL K RALAMANIN VERG KARfiISINDAK DURUMU"

Transkript

1 F NANSAL K RALAMANIN VERG KARfiISINDAK DURUMU Mehmet ALTINDA Bafl Hesap Uzman I- G R fi flletmelerin finansman yöntemlerinden birisi olan finansal kiralama, 1985 y - l nda 3226 say l Finansal Kiralama Kanunu ile mevzuat m za girmifl, 4842 say l Baz Kanunlarda De ifliklik Yap lmas Hakk nda Kanunun 1 25.maddesi ile de Finansal kiralama ifllemlerinde de erleme bafll alt nda Vergi Usul Kanununun mükerrer 290.maddesine eklenen hükümle vergi kanunlar nda da yerini alm flt r tarihinden itibaren yürürlü e giren yeni düzenleme; uluslararas muhasebe standartlar na ve muhasebenin temel kavramlar ndan özün önceli i kavram na uygun, adi kiralama say lan baz kiralamalar da kapsam na alan vergisel hükümler içermekte olup,finansal kiralama ifllemi yapan firmalar ve kirac - lar önemli ölçüde etkileyecek de ifliklikler getirmektedir.bu de iflikliklerin vergi kanunlar karfl fl ndaki durumu afla daki gibidir.. II- AÇIKLAMALAR A-De ifliklikten Önceki Durum Finansal kiralamada; genelde mal satan, finansal kiralama (Leasing) flirketi ve kirac olmak üzere üç taraf vard r. Bu üç taraf aras nda iki hukuki ifllem söz konusudur. Birincisi mal satan ile finansal kiralama flirketi aras ndaki al m-sat m sözleflmesi, ikincisi finansal kiralama flirketi ile kirac aras nda düzenlenen kiralama sözleflmesi. Ülkemizde, finansal kiralama ifllemleri genel olarak afla daki flekilde yap lmaktad r. Finansal kiralama sözleflmesi, kiralayan n, kirac n n talebi ve seçimi üzerine üçüncü kifliden sat n ald veya baflka suretle temin etti i bir mal n zilyetli ini, her türlü fayday sa lamak üzere ve belli bir süre feshedilmemek flart yla kira bedeli karfl l nda, kirac ya b rakmas n öngören bir sözleflmedir. Finansal kiralamaya tafl n r ve tafl nmaz tüm mallar konu olabilir. Ancak pa tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

2 tent gibi fikri ve s nai haklar finansal kiralaman n kapsam d fl ndad r. Di er taraftan, kiralama konusu mallar n yeni olmalar flartt r. Yeni olmasalar dahi finansal kiralamaya konu olabilecek iktisadi k ymetler Hazine Müsteflarl taraf ndan belirlenmektedir. Finansal kiralama konusu mal n mülkiyeti kiralayan flirkete aittir. Ancak taraflar sözleflmede, sözleflme süresi sonunda kirac n n, mal n mülkiyetini sat n alma hakk n haiz olaca n kararlaflt rabilirler. Finansal kiralama sözleflmeleri en az dört y l süreyle feshedilemez. Hangi kiralama hallerinde bu sürenin k salaca, Bakanlar Kurulunca ç kar lacak yönetmelikte belirlenir. Finansal kiralama bedeli ve ödeme dönemleri taraflarca belirlenir. Bu bedeller sabit veya de iflken olabilir. Türk Liras veya T.C. Merkez Bankas nca al m sat m yap lan döviz cinsinden belirlenebilir. Finansal kiralamada sözleflme serbestisi oldu undan, taraflar sözleflmenin süresini 4 y ldan az olmamak üzere serbestçe belirlemekte ve finansal kiralama bedeli ve ödeme dönemlerini de istedikleri gibi düzenleyerek tüm bedelin ilk y l veya sonraki y llarda ödenmesini sa lamaktad r. Bu flekilde vergisel aç dan büyük avantajlar elde edilmektedir. Kirac, sözleflme süresince finansal kiralama konusu mal n zilyedi olup, sözleflmenin amac na uygun olarak her türlü fayday elde etmek hakk - na sahiptir. Kirac, finansal kiralama konusu mal sözleflmede öngörülen flart ve hükümlere göre itinayla kullanmak zorundad r. Sözleflmede aksine hüküm yok ise kirac, mal n her türlü bak m ndan ve korunmas ndan sorumlu olup, bak m ve onar m masraflar kirac ya aittir. Kirac, finansal kiralama konusu maldaki zilyetli ini bir baflkas na devredemez Finansal kiralama konusu mal kiralayan flirketin mülkiyetindedir. Kiralayan flirket, mülkiyeti kendisine ait olan finansal kiralama konusu mal sözleflme süresince sigorta ettirmek zorundad r. Sigorta primlerinin ödenmesi kirac ya aittir. Vergisel aç dan ele al nd nda finansal kiralama ifllemlerinden elde edilen gelir, Gelir Vergisi Kanununun 70. maddesine göre her ne kadar gayrimenkul sermaye irad olarak de erlendirilse de, ayn maddede ticari iflletmeye dahil olan mallar n iratlar n n ticari kazanc n tesbitinde esas al naca belirtildi inden, ticari kazanç(kurum kazanc )d r (Dar mükellef kurumlar n Finansal Kiralama Kanunu kapsam ndaki faaliyetleri dolay s yla elde etti i gelir gayrimenkul sermaye irad olup, Kurumlar Vergisi Kanununun 24. maddesi uyar nca bu kurumlara yap - lan ödemelerden %1 oran nda tevkifat yap lmaktad r). Dolay s yla finansal kiralamada kirac taraf ndan ödenen kira bedelleri kiralayanlar taraf ndan gelir kaydedilecek ve kirac da kira bedellerini tahakkuk etti i dönemde gider yazacakt r.

3 Finansal kiralamaya konu iktisadi k ymetin mülkiyeti kiralayana ait oldu- undan Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre bu k ymetlerin amortismanlar kiralayan taraf ndan ayr lmakta, yeniden de erleme ve yat r m indiriminden de kiralayan yararlanmaktad r. Finansal kiralama ifllemi bilançonun pasifinde borç kalemleri içinde gözükmedi- inden, borç/özkaynak dengesini bozmamaktad r. Finansal kiralama ifllemleri Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi kapsam nda olmay p, Katma De er Vergisine tabiidir. Katma de er vergisi oran ise Finansal Kiralama Kanununa göre yap lan kiralamalarda genel olarak %1 dir. Finansal Kiralama Kanununun 30. maddesi hükmüne göre, finansal kira sözleflmeleri her türlü vergi, resim ve harçtan istisna edilmifltir. B- De ifliklikten Sonraki Durum 4842 say l Kanunun 25. maddesiyle Vergi Usul Kanununa Finansal kirlama ifllemlerinde de erleme bafll ile eklenen 290. madde finansal kiralama ifllemleriyle ilgili vergisel düzenlemeler yan nda uluslararas muhasebe standartlar nda belirlenmifl muhasebe kurallar na uyumluluk getirmektedir.. Mükerrer 290. madde toplam 4 f kradan oluflmaktad r. lk iki f krada finansal kiralama ifllemlerinde, finansal kiralamaya konu olan iktisadî k ymet ile sözleflmeden do an hak, borç ve alacaklar n de erleme esaslar düzenlenmifl, üçüncü f krada ise mükerrer 290. maddenin uygulanmas nda yer alan tan mlara yer ver verilmifltir. Dördüncü ve son f krada ise maddenin uygulamas na yönelik usul ve esaslar belirleme konusunda Maliye Bakanl na yetki verilmektedir.maliye Bakanl an lan yetki uyar nca 319 s ra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebli inde 2 ayr nt l aç klamalarda bulunmufltur.ayr ca yay mlad 11 s ra nolu Muhasebe Uygulama Genel Tebli i 3 ile de kullan lacak hesaplar aç klam flt r. Finansal kiralama ifllemlerinde de erleme konusunda yap lan yeni düzenleme uyar nca; bir iktisadî k ymetin mülkiyetine sahip olmaktan kaynaklanan tüm risk ve yararlar n kirac ya devredilmesi sonucunu do uran kiralama sözleflmeleri, finansal kiralama sözleflmeleri ve bu kiralamalar da finansal kiralama olarak tan mlanmaktad r. Di er taraftan afla daki flartlar n herhangi birinin varl halinde de kiralama ifllemi finansal kiralama olarak kabul edilecektir. ktisadî k ymetin mülkiyetin kiralama dönemi sonunda kirac ya devredilmesi, Kirac ya kira süresi sonunda iktisadî k ymeti rayiç bedelinden düflük bir bedelle sat n alma hakk tan nmas, Kiralama döneminin iktisadî k ymetin ekonomik ömrünün büyük bir bölümünü (%80 inden daha fazla) oluflturmas, tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.

4 Sözleflmeye göre yap lacak kira ödemelerinin bugünkü de erlerinin toplam n n iktisadî k ymetin rayiç bedelinin % 90 ndan daha büyük olmas. Yukar da say lan ifllemler ve bu sonuçlar do uran sözleflmeler finansal kiralama ifllemi ve sözleflmeleri olarak kabul edilecek ve bu ifllemlerle ilgili vergisel de erleme mükerrer madde 290 da yer alan hükümlere göre yap - lacakt r. Mükerrer madde 290. kapsam na girmeyen kiralama sözleflmeleri ve ifllemleri ise flunlard r; Do al kaynaklar n bulunmas ve iflletilmesi ile ilgili kiralamalar, Haklar n kiralanmas na yönelik lisans anlaflmalar. Arsa, arazi ve binalarla ilgili kiralama sözleflmeleri. Ancak flayet arsa, arazi ve binalarla ilgili kiralama sözleflmelerinde; Arsa, arazi ve binan n kira dönemi sonunda kirac ya mülkiyetin devredilmesi ya da, Kira dönemi sonunda kirac ya kiralamaya konu gayrimenkulun mülkiyetini düflük bir bedelle sat n alma hakk tan nd durumlar var ise, bu sözleflme ve ifllemler de finansal kiralama olarak kabul edilmektedir. Mükerrer 290. maddeye göre finansal kiralama ifllemlerinde de erlemeye afla daki maddi ve gayri maddi k ymetler konu olabilir. 1. Amortismana Tabi ktisadi K ymet 2. Sözleflmeden Do an Kullanma Hakk 3. Sözleflmeden Do an Borç 4. Sözleflmeden Do an Alacak Finansal kiralama ifllemlerinde finansal kiralamaya konu olan iktisadi k ymeti kullanma hakk ile sözleflmeden do an borç, kirac taraf ndan de erlenecektir. Kirac, kiralad iktisadi k ymeti kullanma hakk yla, kiralama sözleflmesinden do an borcunu, kiralama konusu iktisadî k ymetin rayiç bedeli veya sözleflmeye göre yap lacak kira ödemelerinin bugünkü de erinden düflük olan ile de erleyecektir.normal koflullarda rayiç bedeli ile kira ödemelerinin bugünkü de erinin birbirine eflit olmas gerekir. Vergi Usul Kanununun mükerrer 266. maddesine göre rayiç bedel, bir iktisadi k ymetin de erleme günündeki normal al m sat m de eridir. Kira ödemeleri, finansal kiralama sözleflmesine göre kira süresi boyunca yap lmas gereken kira ödemelerinin toplam d r. Kira süresi sonunda, kiralama konusu iktisadî k ymetin kalan de erine iliflkin bir taahhüt olmas halinde bu de er de kira ödemesi kabul edilmektedir. Kira süresi sonunda kirac ya düflük bir bedelle iktisadî k ymeti sat n alma hakk tan nd ve sözleflme tarihinde bu hakk n kullan lma olas l n n yüksek oldu u durumda kira ödemeleri kira süresi boyunca yap lan kira ödemeleri ile sat n alma hakk n n kullan lmas durumunda ödenmesi gereken bedelin toplam d r. Kira ödemelerinin bugünkü de eri ise, kira ödemelerinin sözleflme tarihinde, kiralamada kullan lan faiz oran n n dikkate al nmas suretiyle hesaplanan bugünkü de erlerinin toplam d r.

5 Kiralamada kullan lan faiz oran tespit edilemiyorsa, kirac n n kiralamaya konu iktisadî k ymeti sat n almak için ayn vadeyle almas gereken borç için katlanaca faiz oran kullan lacakt r. Finansal kiralama iflleminde kirac olan taraf öncelikle kullanma hakk n yukar da aç klanan flekilde de erlemeye tabi tutacakt r. Ard ndan kullanma hakk n de erleme sonucu bulunan de- er üzerinden aktifine alacakt r.aktife al rken 260 Haklar Hesab de il finansal kiralamaya konu varl a iliflkin 25 Hesap grubundaki Maddi Duran Varl klara ait hesaplar kullan lmal d r. Bu flekilde aktiflefltirilen finansal kiralamaya konu iktisadî k ymeti kullanma hakk, Vergi Usul Kanununun üçüncü kitab n n üçüncü k sm n n birinci bölümünde kiralama konusu iktisadî k ymet için belirlenmifl esaslar çerçevesinde kirac taraf ndan amortismana tâbi tutulacakt r. Di er taraftan bu hak ayn zamanda Vergi Usul Kanununun mükerrer 298. maddesi kapsam nda yeniden de erlemeye de konu olabilecektir. Ancak, 5024 say l Kanunla enflasyon düzeltmesi yürürlü e girdi- inden yeniden de erleme müessesesi ortadan kalkm flt r.yeni hükümlere göre kiralanan ve kirac n n tarihli bilançosunda yer alan iktisadi k ymet kirac taraf ndan enflasyon düzeltmesine tabi tutulacakt r. Yat r m indiriminden yararlanma hakk eskiden oldu u gibi kiralayana ait olacakt r. Finansal kiralama sözleflmesi kapsam nda kirac, finansal kiralama flirketine olan borcunu aynen kullanma hakk nda oldu u gibi de erlemeye tabi tutacak ve pasife alacakt r. Bu flekilde pasifte yer alan borç tutar hiç bir flekilde reeskonta tâbi tutulmayacakt r. Kirac, finansal kiralama sözleflmesi uyar nca ödeyece i kira bedellerini anapara ödemesi ve faiz gideri olarak ayr flt racakt r. Ayr flt rma ifllemi, her bir dönem sonunda kalan borç tutar na sabit bir dönemsel faiz oran uygulanmas n sa layacak flekilde yap lacakt r. Finansal kiralama flirketinden gelen finansal kira faturas n n tamam (ana para + faiz) gider yaz lmay p, sadece faiz tutar gider yaz lacak ve Katma De er Vergisinin tamam indirim konusu yap lacakt r. Finansal kiralama sözleflmesinden do- an alacak ile finansal kiralamaya konu iktisadi k ymet kiralayan taraf ndan de erlemeye tabi tutulacakt r. Sözleflmeden do an alacak, kiralama süresi boyunca yap lacak kira ödemelerinin toplam tutar olarak de erlenecektir. Kiralamaya konu olan iktisadî k ymet ise, bu iktisadî k ymetin net bilanço aktif de erinden kira ödemelerinin bugünkü de erinin düflülmesi sonucu bulunan tutarla de erlenecektir. ktisadi k ymetin net bilanço aktif de erinden kira ödemelerinin bugünkü de erinin düflülmesi sonucu bulunan tutar n s f r veya negatif olmas halinde ise, iktisadî k ymet iz bedeliyle de erlenecek ve aradaki fark iktisadî k ymetin elden ç - kar lmas ndan elde edilen kazançlar gibi iflleme tâbi tutularak dönem kazanc n n hesaplanmas nda dikkate al nacakt r. Kiralayan taraf ndan kira ödemelerinin toplam tutar olarak aktiflefltirilen alacak tutar ile kira ödemelerinin bugünkü de eri aras nda fark oluflur ise, bu

6 fark gelecek dönemlere ait faiz geliri olarak pasiflefltirilmek suretiyle de erlenecektir. Di er taraftan, kiralayan n finansal kiralamaya konu iktisadî k ymetin üretimini veya al m sat m n yap yor olmas halinde, de erleme yap l rken iktisadî k ymetin net bilanço aktif de eri olarak ilgili k ymetin rayiç bedeli esas al nacakt r. ktisadi k ymetin rayiç bedeli ile kay tlardaki maliyet bedeli aras ndaki fark olufluyor ise, bu fark normal bir sat fl iflleminden elde edilen kâr veya zarar olarak nitelendirilecek ve ilgili dönem kazanc n n tespitinde dikkate al nacakt r. Net bilanço aktif de erinden kira ödemelerinin bugünkü de erinin düflülmesi sonucu bulunan tutarla de erlenerek aktife al nan iktisadi k ymet üzerinden kiralayan taraf ndan, amortisman ayr - lacakt r. Kiralayan taraf ndan kiralama süresince yap lacak kira ödemelerinin toplam tutar olarak de erlenen alacak için reeskont yap lmayacakt r. Kiralayan taraf ndan gelecek dönemlere ait faiz gelirleri ise, kiralanan iktisadî k ymetin finansal kiralama sözleflmesinin yap ld tarihteki rayiç bedelinden, her bir dönem sonunda anapara geri ödemelerinin düflülmesi sonucu kalan tutar üzerinden sabit bir dönemsel faiz oran yaratacak flekilde hesaplanmas suretiyle tahakkuk ettirilecektir. Bu flekilde kiralayan kira ödemelerini anapara geri ödemesi ve faiz geliri olarak ayr flt racak, elde etti i faiz gelirlerini dönemler itibariyle dönem kazanc n n tespitinde dikkate alacakt r. Kiralama Leasing flirketi taraf ndan yap lm flsa faiz gelirleri brüt sat fllar grubuna ait hesaplarda,leasing flirketleri d fl ndaki kurumlardan yap lm flsa faiz gelirleri hesab nda izlenmelidir. Finansal Kiralama Kanununa göre yap lan kiralamalarda katma de er vergisi oran genel olarak %1 olmas na ra men finansal kiralama flirketleri d fl ndaki finansal kiralama say lan ifllemlere iliflkin katma de er vergisi oran genel oran ( %18) olacakt r.ayr ca, Finansal Kiralama Kanununun 30. maddesi hükmüne göre, finansal kira sözleflmeleri her türlü vergi, resim ve harçtan istisna edilmifl iken finansal kiralama flirketleri d fl ndaki finansal kiralama say lan ifllemlere iliflkin sözleflmeler her türlü vergi, resim ve harca tabi olacakt r. III- SONUÇ 4842 say l Kanunla yap lan düzenlemeler sonucunda finansal kiralama ifllemlerinin de erlemesi Vergi Usul Kanununda düzenlenerek bu ifllemlerdeki vergi avantaj büyük ölçüde kald r lm fl, adi kiralama say lan baz kiralamalar da bu kapsama al nm flt r. Ancak, Finansal Kiralama Kanununa göre yap lan kiralamalarda indirimli katma de er vergisi (%1) uygulan rken adi kiralamalarda genel oran (%18) uygulanacakt r.

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : 93-2009 SORU 1:

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : 93-2009 SORU 1: Soru ve Cevap SORU 1: Hisse devir sözleflmesinin noterde onaylanmas aflamas nda al nacak noter harc n n flirket sermayesinin tamam üzerinden mi yoksa sat n al - nan toplam hisse bedeli üzerinden mi tahsil

Detaylı

Türev Ürünlerin Vergilendirilmesiyle lgili Olarak Yay nlanan Tebli ler Hakk nda. BFS - 2012/03 stanbul, 30.01.2012

Türev Ürünlerin Vergilendirilmesiyle lgili Olarak Yay nlanan Tebli ler Hakk nda. BFS - 2012/03 stanbul, 30.01.2012 Türev Ürünlerin Vergilendirilmesiyle lgili Olarak Yay nlanan Tebli ler Hakk nda BFS - 2012/03 stanbul, 30.01.2012 Türev ürünlerin vergilendirilmelerine iliflkin aç klamalar n yap ld Maliye Bakanl Genel

Detaylı

Y eni 5520 say l Kurumlar Vergisi Kanunumuz ile yeni bir kavram Kontrol

Y eni 5520 say l Kurumlar Vergisi Kanunumuz ile yeni bir kavram Kontrol mali ÇÖZÜM 115 5520 SAYILI YEN KURUMLAR VERG S KANUNU LE GET R LEN KONTROL ED LEN YABANCI KURUM KAZANCI NE DEMEKT R? Mesut KOYUNCU Maliye Bakanl Eski Hesap Uzman A-Genel Bilgi: Y eni 5520 say l Kurumlar

Detaylı

B ilindi i üzere 3065 say l Katma De er Vergisi Kanunun 13 üncü maddesine

B ilindi i üzere 3065 say l Katma De er Vergisi Kanunun 13 üncü maddesine mali ÇÖZÜM 165 F NANSAL K RALAMA fi RKETLER NE YAPILAN MAK NE -TEÇH ZAT TESL MLER NDE KATMA DE ER VERG S ST SNASI Hakk YILDIRIM * I. G R fi B ilindi i üzere 3065 say l Katma De er Vergisi Kanunun 13 üncü

Detaylı

YABANCI PARALAR LE YABANCI PARA C NS NDEN ALACAK VE BORÇLARIN DÖNEM SONLARI T BAR YLE DE ERLEMES

YABANCI PARALAR LE YABANCI PARA C NS NDEN ALACAK VE BORÇLARIN DÖNEM SONLARI T BAR YLE DE ERLEMES YABANCI PARALAR LE YABANCI PARA C NS NDEN ALACAK VE BORÇLARIN DÖNEM SONLARI T BAR YLE DE ERLEMES brahim ERCAN* 1- G R fi Bilindi i üzere, yabanc paralar n de erlemesi, 213 Say l Vergi Usul Kanunu nun (VUK)

Detaylı

KİRACI AÇISINDAN FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMLERİ

KİRACI AÇISINDAN FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMLERİ Sayfa 1 / 5 KİRACI AÇISINDAN FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMLERİ Yazar: SalimKARADENİZ (*) Yaklaşım Dergisi / Ocak 2007 / Sayı: 169 I- GİRİŞ Bilindiği üzere, 24.04.2003 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 4842

Detaylı

T ürk Gelir Vergisi Sisteminde, menkul sermaye iratlar n n ve özellikle de

T ürk Gelir Vergisi Sisteminde, menkul sermaye iratlar n n ve özellikle de KURUMLARDAN ELDE ED LEN KAR PAYLARININ VERG LEND R LMES VE BEYANI Necati PERÇ N Gelirler Baflkontrolörü I.- G R fi T ürk Gelir Vergisi Sisteminde, menkul sermaye iratlar n n ve özellikle de flirketlerce

Detaylı

ORHAN YILMAZ (*) B- 3095 SAYILI YASADA YAPILAN DE fi KL KLER:

ORHAN YILMAZ (*) B- 3095 SAYILI YASADA YAPILAN DE fi KL KLER: YASAL TEMERRÜT FA Z ORHAN YILMAZ (*) A- G R fi: Bilindi i üzere, gerek yasal kapital faizi ve gerekse yasal temerrüt faizi yönünden uygulanmas gereken hükümler, 19.12.1984 gün ve 18610 say l Resmi Gazete

Detaylı

K urumlar Vergisi Kanununun 22 nci maddesinde dar mükellef kurumlar n

K urumlar Vergisi Kanununun 22 nci maddesinde dar mükellef kurumlar n mali ÇÖZÜM 219 DAR MÜKELLEF KURUMLARIN VERG KANUNLARI KARfiISINDAK DURUMU Kürflat ÖDEN * I-G R fi K urumlar Vergisi Kanununun 22 nci maddesinde dar mükellef kurumlar n vergilendirilmesiyle ilgili olarak

Detaylı

B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle

B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle bu ifllemlerin üzerinden al nan dolayl vergiler farkl l k arz etmektedir. 13.07.1956 tarih 6802 say l Gider Vergileri Kanunu

Detaylı

F inansal kiralama flirketleri yat r m indirimi müessesesinden 3226 say l Finansal

F inansal kiralama flirketleri yat r m indirimi müessesesinden 3226 say l Finansal 4842 VE 5024 SAYILI KANUNLAR UYARINCA F NANSAL K RALAMA fi RKETLER NDE YATIRIM ND R M ST SNASI UYGULAMASI Levent BAfiAK Gelirler Kontrolörü I- G R fi F inansal kiralama flirketleri yat r m indirimi müessesesinden

Detaylı

2013 Y l Gelir Vergisi Beyan (2012 Takvim Y l nda Elde Edilen Gelirler çin) BFS - 2013/03 stanbul, 06.03.2013

2013 Y l Gelir Vergisi Beyan (2012 Takvim Y l nda Elde Edilen Gelirler çin) BFS - 2013/03 stanbul, 06.03.2013 2013 Y l Gelir Vergisi Beyan (2012 Takvim Y l nda Elde Edilen Gelirler çin) BFS - 2013/03 stanbul, 06.03.2013 Bu sirkülerimizde, tam mükellef gerçek kifliler taraf ndan 2012 takvim y l nda elde edilen

Detaylı

3 0.12.2007 tarih ve 26742 say l Resmi Gazetede yay mlanan 2007/13033

3 0.12.2007 tarih ve 26742 say l Resmi Gazetede yay mlanan 2007/13033 mali ÇÖZÜM 151 B NEK OTOMOB L K RALAMA fi RKETLER NDE (RENT A CAR) KULLANILMIfi B NEK OTOMOB L TESL MLER NDE KDV ORANI %18 OLDU I-G R fi: Memifl KÜRK* 3 0.12.2007 tarih ve 26742 say l Resmi Gazetede yay

Detaylı

KDV BEYAN DÖNEM, TAKV M YILININ ÜÇER AYLIK DÖNEMLER OLAN MÜKELLEFLER

KDV BEYAN DÖNEM, TAKV M YILININ ÜÇER AYLIK DÖNEMLER OLAN MÜKELLEFLER KDV BEYAN DÖNEM, TAKV M YILININ ÜÇER AYLIK DÖNEMLER OLAN MÜKELLEFLER Bülent SEZG N* 1-G R fi Katma de er vergisinde vergilendirme dönemi, 3065 Say l Katma De- er Vergisi Kanununun 39 uncu maddesinin 1

Detaylı

2011 Y l Gelir Vergisi Beyan ( 2010 Takvim Y l nda Elde Edilen Gelirler çin ) BFS - 2011/02 stanbul, 21.02.2011. Arkan & Ergin

2011 Y l Gelir Vergisi Beyan ( 2010 Takvim Y l nda Elde Edilen Gelirler çin ) BFS - 2011/02 stanbul, 21.02.2011. Arkan & Ergin 2011 Y l Gelir Vergisi Beyan ( 2010 Takvim Y l nda Elde Edilen Gelirler çin ) BFS - 2011/02 stanbul, 21.02.2011 Bu sirkülerimizde, tam mükellef gerçek kifliler taraf ndan 2010 takvim y l nda elde edilen

Detaylı

VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI HAKKINDA KANUNDA YAPILAN DE fi KL K VAKIFLARA VERGİ MUAFİYETİ

VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI HAKKINDA KANUNDA YAPILAN DE fi KL K VAKIFLARA VERGİ MUAFİYETİ VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI HAKKINDA KANUNDA YAPILAN DE fi KL K 243 VAKIFLARA VERGİ MUAFİYETİ 244 VAKIFLARA VERG MUAF YET TANINMASI MADDE 20. - Gelirlerinin en az üçte ikisini nev i itibar yla genel,

Detaylı

2 13 say l Vergi Usul Kanununun 215. maddesinde; bu kanuna göre tutulan

2 13 say l Vergi Usul Kanununun 215. maddesinde; bu kanuna göre tutulan mali ÇÖZÜM 205 HRACAT filemler N N VERG KANUNLARI VE KAMB YO MEVZUATI YÖNÜNDEN DE ERLEMES : Zübeyir BAKMAZ * A- G R fi: 2 13 say l Vergi Usul Kanununun 215. maddesinde; bu kanuna göre tutulan defter ve

Detaylı

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : SORU 1

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : SORU 1 Soru ve Cevap SORU 1 flyeri Kira sözleflmesini iki örnek olarak düzenledik, birini kirac di erini kiralayan ald.kirac olarak kira kontrat n n damga vergisini tahakkuk ettirmek için vergi dairesine gitti

Detaylı

YATIRIM ND R M HAKKINDAK ANAYASA MAHKEMES KARARININ DE ERLEND R LMES

YATIRIM ND R M HAKKINDAK ANAYASA MAHKEMES KARARININ DE ERLEND R LMES YATIRIM ND R M HAKKINDAK ANAYASA MAHKEMES KARARININ DE ERLEND R LMES mral DURAN* I- G R fi Anayasa Mahkemesi taraf ndan verilen bir Karar ile 5479 say l Gelir Vergisi Kanunu, Amme Alacaklar n n Tahsil

Detaylı

BELGES Z MAL BULUNDURULMASI VEYA H ZMET SATIN ALINMASI NEDEN YLE KDV SORUMLULU U

BELGES Z MAL BULUNDURULMASI VEYA H ZMET SATIN ALINMASI NEDEN YLE KDV SORUMLULU U BELGES Z MAL BULUNDURULMASI VEYA H ZMET SATIN ALINMASI NEDEN YLE KDV SORUMLULU U Cengiz SAZAK* 1.G R fi Bilindi i üzere Katma De er Vergisi harcamalar üzerinden al n r ve nihai yüklenicisi, (di er bir

Detaylı

F inans sektörleri içinde sigortac l k sektörü tüm dünyada h zl bir büyüme

F inans sektörleri içinde sigortac l k sektörü tüm dünyada h zl bir büyüme S GORTA KOM SYON G DER BELGES mali ÇÖZÜM 171 Memifl KÜRK* I-G R fi: F inans sektörleri içinde sigortac l k sektörü tüm dünyada h zl bir büyüme göstermifltir. Geliflmifl ekonomilerde lokomotif rol üstlenen

Detaylı

SON DÜZENLEMELER ÇERÇEVES NDE K RAYA VEREN VE K RACI AÇISINDAN F NANSAL K RALAMA filemler N N MUHASEBELEfiT R LMES

SON DÜZENLEMELER ÇERÇEVES NDE K RAYA VEREN VE K RACI AÇISINDAN F NANSAL K RALAMA filemler N N MUHASEBELEfiT R LMES SON DÜZENLEMELER ÇERÇEVES NDE K RAYA VEREN VE K RACI AÇISINDAN F NANSAL K RALAMA filemler N N MUHASEBELEfiT R LMES Arfl.Grv. A.Taylan ALTINTAfi stanbul Üniversitesi flletme Fakültesi 1. G R fi flletmelerin,

Detaylı

PROMOSYON VE EfiANT YON ÜRÜNLER N GEL R VE KURUMLAR VERG S LE KATMA DE ER VERG S KANUNLARI KARfiISINDAK DURUMU

PROMOSYON VE EfiANT YON ÜRÜNLER N GEL R VE KURUMLAR VERG S LE KATMA DE ER VERG S KANUNLARI KARfiISINDAK DURUMU PROMOSYON VE EfiANT YON ÜRÜNLER N GEL R VE KURUMLAR VERG S LE KATMA DE ER VERG S KANUNLARI KARfiISINDAK DURUMU Aytaç ACARDA * I G R fi flletmeler belli dönemlerde sat fllar n artt rmak ve iflletmelerini

Detaylı

NO: 2012/09 TAR H: 19.01.2012

NO: 2012/09 TAR H: 19.01.2012 VERG S RKÜLER NO: 2012/09 TAR H: 19.01.2012 KONU 5 Seri No lu Kurumlar Vergisi Genel Tebli i Resmi Gazete de Yay nlanm r. 19.01.2012 tarih ve 28178 say Resmi Gazete de yay mlanan 5 Seri No'lu Kurumlar

Detaylı

T evsik zorunlulu u Maliye Bakanl taraf ndan kay t d fl ekonomi ile

T evsik zorunlulu u Maliye Bakanl taraf ndan kay t d fl ekonomi ile mali ÇÖZÜM 133 ALACA IN TEML K HAL NDE VE AYNI ÖDEMELERDE TEVS K ZORUNLULU U Memifl KÜRK* I-G R fi: T evsik zorunlulu u Maliye Bakanl taraf ndan kay t d fl ekonomi ile mücadele amac yla getirilen uygulamalardan

Detaylı

TMS 17 K RALAMA filemler. Doç. Dr. Fatih YILMAZ stanbul Üniversitesi flletme Fakültesi Muhasebe Anabilim Dal Ö retim Üyesi

TMS 17 K RALAMA filemler. Doç. Dr. Fatih YILMAZ stanbul Üniversitesi flletme Fakültesi Muhasebe Anabilim Dal Ö retim Üyesi 1 1. B Ö L Ü M TMS 17 K RALAMA filemler Doç. Dr. Fatih YILMAZ stanbul Üniversitesi flletme Fakültesi Muhasebe Anabilim Dal Ö retim Üyesi 183 11. Bölüm, TMS-17 Kiralama fllemleri 11.1 STANDARDIN AMACI Bu

Detaylı

VAKIFLARDA VERG BA IfiIKLI I (MUAF YET )

VAKIFLARDA VERG BA IfiIKLI I (MUAF YET ) VAKIFLARDA VERG BA IfiIKLI I (MUAF YET ) Bilal KOCABAfi* I - G R fi 4962 say l Baz Kanunlarda De ifliklik Yap lmas ve Vak flara Vergi Muafiyeti Tan nmas Hakk nda Kanunun 20. maddesinde, Gelirlerinin en

Detaylı

K atma de er vergisi, harcamalar üzerinden al nan vergilerin en geliflmifl ve

K atma de er vergisi, harcamalar üzerinden al nan vergilerin en geliflmifl ve ÖZEL MATRAH fiekl NE TAB ALKOLLÜ ÇK SATIfiLARINDA SON DURUM H.Hakan KIVANÇ Serbest Muhasebeci Mali Müflavir I. G R fi K atma de er vergisi, harcamalar üzerinden al nan vergilerin en geliflmifl ve modern

Detaylı

K ooperatifler, toplumu meydana getiren kiflilerin hayat düzeylerini

K ooperatifler, toplumu meydana getiren kiflilerin hayat düzeylerini KOOPERAT FLERDE GEL R G DER FARKININ GER DÖNÜfiÜMÜ (R STURN) Muhammed AKYOL Serbest Muhasebeci Mali Müflavir G R fi K ooperatifler, toplumu meydana getiren kiflilerin hayat düzeylerini dayan flma, yard

Detaylı

2014 Y l Gelir Vergisi Beyan (2013 Takvim Y l nda Elde Edilen Gelirler çin) BFS - 2014/04 stanbul, 04.03.2014

2014 Y l Gelir Vergisi Beyan (2013 Takvim Y l nda Elde Edilen Gelirler çin) BFS - 2014/04 stanbul, 04.03.2014 2014 Y l Gelir Vergisi Beyan (2013 Takvim Y l nda Elde Edilen Gelirler çin) BFS - 2014/04 stanbul, 04.03.2014 Bu sirkülerimizde, tam mükellef gerçek kifliler taraf ndan 2013 takvim y l nda elde edilen

Detaylı

DEVLET MUHASEBES NDE AMORT SMAN

DEVLET MUHASEBES NDE AMORT SMAN Slide 1 DEVLET MUHASEBES NDE AMORT SMAN GENEL YÖNET M MUHASEBE YÖNETMEL GENEL TEBL (Say :1) (10.01.2008 tarihli ve 26752 say R.G.) Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman Slide 2 AMAÇ VE KAPSAM 5018 say Kanunun

Detaylı

B ir Anonim fiirketin sermayesi YTL. olup, 1 Ocak Aral k

B ir Anonim fiirketin sermayesi YTL. olup, 1 Ocak Aral k 2005 TAKV M YILINA A T KURUMLAR VERG S LE STOPAJ GEL R VERG S BEYANNAMES N N DÜZENLENMES VE KAR DA ITIMINA L fik N B R ÖRNEK ÇALIfiMA Dr. Ahmet KAVAK Yeminli Mali Müflavir B ir Anonim fiirketin sermayesi

Detaylı

Muhasebe Müdürlüğü ne

Muhasebe Müdürlüğü ne Muhasebe Müdürlüğü ne SİRKÜ : 2003/10 KAYSERİ Konu : 1- Finansal Kiralama İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi 04.08.2003 2- Anonim ve Limited Şirketlerin Kuruluş ve Ana Sözleşme Değ. İşl. İlişkin Esaslar

Detaylı

3 218 say l Serbest Bölgeler Kanunu nun 6 nc maddesinde 5084 say l

3 218 say l Serbest Bölgeler Kanunu nun 6 nc maddesinde 5084 say l SERBEST BÖLGELERDE KATMA DE ER VERG S Erkan GÜRBO A Gelirler Baflkontrolörü I- GENEL B LG : 3 218 say l Serbest Bölgeler Kanunu nun 6 nc maddesinde 5084 say l Kanun un 8 nci maddesi ile yap lan de ifliklik

Detaylı

S on y llarda özel e itim kurumlar na sa lanan vergisel teflviklerin artmas yla

S on y llarda özel e itim kurumlar na sa lanan vergisel teflviklerin artmas yla mali ÇÖZÜM 171 E T M TES SLER VE REHAB L TASYON MERKEZLER NE L fik N KURUMLAR VERG S ST SNASI Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi S on y llarda özel e itim kurumlar na sa lanan vergisel teflviklerin artmas yla birlikte

Detaylı

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl 220 ÇEfi TL ADLARLA ÖDENEN C RO PR MLER N N VERG SEL BOYUTLARI Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl Primi,Has lat Primi, Y l Sonu skontosu)

Detaylı

4691 SAYILI TEKNOLOJ GEL fit RME KANUNU 4691 SAYILI KANUN

4691 SAYILI TEKNOLOJ GEL fit RME KANUNU 4691 SAYILI KANUN 4691 SAYILI TEKNOLOJ GEL fit RME KANUNU 4691 SAYILI KANUN 253 4691 SAYILI TEKNOLOJ GEL fit RME KANUNU 5035 SAYILI KANUNDAK MADDES KANUN MADDES N N ESK fiekl KANUN MADDES N N YEN fiekl 49/7 Destek ve muafiyetler

Detaylı

SĐRKÜLER : 2009-08 24.12.2008 KONU : 2009 Yılında Uygulanacak Hadler ve MSĐ Đndirim Oranı

SĐRKÜLER : 2009-08 24.12.2008 KONU : 2009 Yılında Uygulanacak Hadler ve MSĐ Đndirim Oranı SĐRKÜLER : 2009-08 24.12.2008 KONU : 2009 Yılında Uygulanacak Hadler ve MSĐ Đndirim Oranı 23.12.2008 tarih ve 27089 no.lu Resmi Gazete de yayınlanan 270 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yer alan

Detaylı

KALE Danismanlik 0232-4454842 0555-9730689

KALE Danismanlik 0232-4454842 0555-9730689 1 278 SERĐ NO'LU GELĐR VERGĐSĐ GENEL TEBLĐĞĐ Resmi Gazete Sayısı 27800 (6. Mükerrer) Resmi Gazete Tarihi 29/12/2010 Kapsam 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer 80, 82, 86 ve

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/82

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/82 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2012/82 KONU: Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Hakkında Kanun Yayımlandı. 6327 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde

Detaylı

KULLANILMIfi B NEK OTOMOB L TESL MLER N N KDV KANUNU KARfiISINDAK DURUMU

KULLANILMIfi B NEK OTOMOB L TESL MLER N N KDV KANUNU KARfiISINDAK DURUMU KULLANILMIfi B NEK OTOMOB L TESL MLER N N KDV KANUNU KARfiISINDAK DURUMU Bülent SEZG N* 1-G R fi: Bilindi i üzere 3065 say l Katma De er Vergisi Kanununun Verginin konusunu teflkil eden ifllemler bafll

Detaylı

KURUMLAR VERG S KANUNUNDA YAPILAN DE fi KL KLER KURUMLAR VERGİSİ

KURUMLAR VERG S KANUNUNDA YAPILAN DE fi KL KLER KURUMLAR VERGİSİ KURUMLAR VERG S KANUNUNDA YAPILAN DE fi KL KLER KURUMLAR VERGİSİ 165 166 ndirilecek Giderler: Madde 14 - Ticari kazanç gibi hesaplanan kurum kazanc n n tespitinde, mükellefler afla daki giderleri de ayr

Detaylı

D önemsellik kavramı, iflletmelerin sınırsız kabul edilen yaflam sürelerinin

D önemsellik kavramı, iflletmelerin sınırsız kabul edilen yaflam sürelerinin mali ÇÖZÜM 149 VERG USUL KANUNU UYARINCA REESKONT UYGULAMASI Altar Ömer ARPACI* I G R fi D önemsellik kavramı, iflletmelerin sınırsız kabul edilen yaflam sürelerinin belli dönemlere bölünmesi ve her dönemin

Detaylı

3 065 say l Katma De er Vergisi Kanunun 1.nci maddesine göre, Türkiye de

3 065 say l Katma De er Vergisi Kanunun 1.nci maddesine göre, Türkiye de mali ÇÖZÜM 115 K RALAMA filemler NDE KATMA DE ER VERG S UYGULAMASI Erkan GÜRBO A* I-Girifl 3 065 say l Katma De er Vergisi Kanunun 1.nci maddesine göre, Türkiye de yap lan ticari, zirai ve serbest meslek

Detaylı

YAPIM HALELER NDE KATMA DE ER VERG S TEVK FATINDA SON DURUM

YAPIM HALELER NDE KATMA DE ER VERG S TEVK FATINDA SON DURUM YAPIM HALELER NDE KATMA DE ER VERG S TEVK FATINDA SON DURUM Altar Ömer ARPACI* I - G R fi Katma De er Vergisi Kanununun 9. maddesinin 1 numaral f kras ndan ald yetkiye istinaden Maliye Bakanl vergi alaca

Detaylı

Yat r m Ortam n n yilefltirilmesi Amac yla Baz Kanunlarda De ifliklik Yap lmas na Dair Kanun'un Getirdi i De ifliklik ve Yenilikler Hakk nda

Yat r m Ortam n n yilefltirilmesi Amac yla Baz Kanunlarda De ifliklik Yap lmas na Dair Kanun'un Getirdi i De ifliklik ve Yenilikler Hakk nda Yat r m Ortam n n yilefltirilmesi Amac yla Baz Kanunlarda De ifliklik Yap lmas na Dair Kanun'un Getirdi i De ifliklik ve Yenilikler Hakk nda BFS - 2016/07 stanbul, 10.08.2016 Yat r m Ortam n n yilefltirilmesi

Detaylı

Yat r m ndirimi le lgili Vergi Mahkemesi Karar ve 2009 Y l Kurumlar Vergisi Beyan nda Yat r m ndirimi stisnas. BFS /03 stanbul,

Yat r m ndirimi le lgili Vergi Mahkemesi Karar ve 2009 Y l Kurumlar Vergisi Beyan nda Yat r m ndirimi stisnas. BFS /03 stanbul, Yat r m ndirimi le lgili Vergi Mahkemesi Karar ve 2009 Y l Kurumlar Vergisi Beyan nda Yat r m ndirimi stisnas BFS - 2010/03 stanbul, 26.04.2010 Anayasa Mahkemesi, 15.10.2009 tarih ve 2006/95 Esas, 2009/144

Detaylı

1 6/01/2004 tarihli say l Resmi Gazete de yay mlanan ve 01/05/2004

1 6/01/2004 tarihli say l Resmi Gazete de yay mlanan ve 01/05/2004 NfiAAT TAAHHÜT filer NDE VE ÖZEL NfiAATLARDA ASGAR fiç L K B LD R M UYGULAMASINDA SON DURUM ( L fi KS ZL K BELGES ) Recep SEL MO LU Yeminli Mali Müflavir 1 6/01/2004 tarihli 25348 say l Resmi Gazete de

Detaylı

Yapı Kredi Sigorta A.Ş.

Yapı Kredi Sigorta A.Ş. 1 Ocak - 30 Eylül 2012 ara hesap dönemine ait konsolide finansal tablolar 1 Ocak - 30 Eylül 2012 ara hesap dönemine ait konsolide finansal tablolar Varlıklar geçmiş Dipnot 30 Eylül 2012 31 Aralık 2011

Detaylı

31 ARALIK 2011 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI KONSOLİDE BİLANÇO (Para birimi aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) olarak gösterilmiştir)

31 ARALIK 2011 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI KONSOLİDE BİLANÇO (Para birimi aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) olarak gösterilmiştir) 31 ARALIK 2011 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI KONSOLİDE BİLANÇO VARLIKLAR Dipnot 31 Aralık 2011 31 Aralık 2010 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 2.12 ve 14 367.180.985 389.133.254 1- Kasa

Detaylı

2464 BELED YE GEL RLER KANUNU BELEDİYE GELİRLERİ

2464 BELED YE GEL RLER KANUNU BELEDİYE GELİRLERİ 2464 BELED YE GEL RLER KANUNU 213 BELEDİYE GELİRLERİ KANUN N N ESK fiekl KANUN N N YEN fiekl 41 ÇEVRE TEM ZL K VERG S : (5035 Say l Kanun ile de iflen madde. Yürürlük Mükerrer Madde 44--3914 say l kanunun

Detaylı

Nakit Sermaye Artırımı Uygulaması (Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No:1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:9))

Nakit Sermaye Artırımı Uygulaması (Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No:1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:9)) Sirküler 2016 / 019 Referansımız: 0259 / 2016/ YMM/ EK Telefon: +90 (212) 29157 10 Fax: +90 (212) 24146 04 E-Mail: info@kutlanpartners.com İstanbul, 08.03.2016 Nakit Sermaye Artırımı Uygulaması (Kurumlar

Detaylı

MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY

MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY MOTORLU TAfiIT SÜRÜCÜLER KURSLARINDA KATMA DE ER VERG S N DO URAN OLAY brahim ERCAN * 1- GENEL B LG : Motorlu tafl t sürücüleri kurslar, 5580 say l Özel Ö retim Kurumlar Kanunu kapsam nda motorlu tafl

Detaylı

2011/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE. 4 Aralık 2011-Pazar 09:00-12:00 SORULAR

2011/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE. 4 Aralık 2011-Pazar 09:00-12:00 SORULAR 2011/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 4 Aralık 2011-Pazar 09:00-12:00 SORULAR SORU 1: Mali Tablolardan Bilanço yu tanımlayınız. SORU 2: Mali Tablolardan Gelir Tablosu

Detaylı

www.aktifonline.net 2014/2 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORULARI 29 HAZİRAN 2014 PAZAR (09.00-12.

www.aktifonline.net 2014/2 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORULARI 29 HAZİRAN 2014 PAZAR (09.00-12. www.aktifonline.net 2014/2 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORULARI 29 HAZİRAN 2014 PAZAR (09.00-12.00) SORU - 1 : PARS Ticaret Aġ nin 31.12.2013 tarihli geçici

Detaylı

S igortan n tan m Türk Ticaret Kanununda yap lm flt r. Türk Ticaret Kanununda

S igortan n tan m Türk Ticaret Kanununda yap lm flt r. Türk Ticaret Kanununda mali ÇÖZÜM 189 S GORTA ACENTELER VE KATMA DE ER VERG S KARfiISINDAK DURUMLARI Memifl KÜRK* I-G R fi: S igortan n tan m Türk Ticaret Kanununda yap lm flt r. Türk Ticaret Kanununda Sigorta " Bir akittir

Detaylı

KOOPERAT FLERDE MAL B LD R M NDE BULUNMA YÜKÜMLÜLÜ Ü( 1 )

KOOPERAT FLERDE MAL B LD R M NDE BULUNMA YÜKÜMLÜLÜ Ü( 1 ) KOOPERAT FLERDE MAL B LD R M NDE BULUNMA YÜKÜMLÜLÜ Ü( 1 ) Kadir ÖZDEM R* 1-G R fi 3628 say l Mal Bildiriminde Bulunulmas, Rüflvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanununun, Mal Bildiriminde Bulunacaklar bafll

Detaylı

Mali Yönetim ve Denetim Dergisinin Mart-Nisan 2008 tarihli 49. say nda yay nlanm r.

Mali Yönetim ve Denetim Dergisinin Mart-Nisan 2008 tarihli 49. say nda yay nlanm r. 2008 YILI NDA AMORT SMAN UYGULAMASI NASIL YAPILACAK Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman info@omerdag.net 1.G Bilindi i üzere tahakkuk esasl muhasebenin uygulamaya girmesiyle birlikte önem ta yan hususlardan

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Muhasebat Genel Müdürlüğü. Sayı : 90192509-210.05.02-13278 26/11/2014 Konu : Taşınmazlara İlişkin İşlemler.

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Muhasebat Genel Müdürlüğü. Sayı : 90192509-210.05.02-13278 26/11/2014 Konu : Taşınmazlara İlişkin İşlemler. T.C. MALİYE BAKANLIĞI Muhasebat Genel Müdürlüğü Sayı : 90192509-210.05.02-13278 26/11/2014 Konu : Taşınmazlara İlişkin İşlemler. Sayıştay tarafından hazırlanan kamu idaresi raporları ile Bakanlığımıza

Detaylı

No: 2015/8 Tarih: 02.01.2015

No: 2015/8 Tarih: 02.01.2015 No: 2015/8 Tarih: 02.01.2015 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

BİLGİ NOTU 12.04.2016/2016-05

BİLGİ NOTU 12.04.2016/2016-05 BİLGİ NOTU 12.04.2016/2016-05 NAKİT SERMAYE ARTIŞLARINDA İNDİRİM UYGULAMASI Kurumlar Vergisi Kanunu nun Diğer İndirimler başlıklı 10. Maddesine eklenen (ı) bendi hükmü ile; finans, bankacılık ve sigortacılık

Detaylı

5 520 say l Kurumlar Vergisi Kanununun 13. maddesine iliflkin olarak

5 520 say l Kurumlar Vergisi Kanununun 13. maddesine iliflkin olarak m a l i Ç Ö Z Ü M 295! fienol ÇET N* A- GENEL B LG LER 5 520 say l Kurumlar Vergisi Kanununun 13. maddesine iliflkin olarak 18.11.2007 tarihinde yay mlanan 1 Seri No.lu Transfer Fiyatland rmas Yoluyla

Detaylı

114 SERİ NO LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI

114 SERİ NO LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 04.01.2011/ 12-1 114 SERİ NO LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ YAYIMLANDI ÖZET : Bu Tebliğe İle Türkiye'de ikamet etmeyenlere yapılan teslimlerde kullanılan özel faturanın dizaynında

Detaylı

287 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

287 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ 287 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete No 29221 Resmi Gazete Tarihi 30/12/2014 Kapsam 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer 80, 82, 86

Detaylı

TAHAKKUK VE DÖNEMSELL K LKELER

TAHAKKUK VE DÖNEMSELL K LKELER TAHAKKUK VE DÖNEMSELL K LKELER Altar Ömer ARPACI* I - G R fi 213 say l Vergi Usul Kanununun 19 uncu maddesinde, vergi alaca n n do umunu vergiyi do uran olay n vukuu veya hukuki durumun tekemmülüne ba

Detaylı

30 EYLÜL 2010 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇO (*) (Para Birimi - Türk Lirası (TL)) VARLIKLAR Bağımsız I- Cari Varlıklar

30 EYLÜL 2010 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇO (*) (Para Birimi - Türk Lirası (TL)) VARLIKLAR Bağımsız I- Cari Varlıklar (Para Birimi - Türk Lirası (TL)) VARLIKLAR I- Cari Varlıklar Dipnot Denetimden Geçmemiş Denetimden Geçmiş A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 2.12 165.631.605 121.912.642 1- Kasa 2.12, 14 1.086 370 2-

Detaylı

SORU - YANIT YANIT SORU VE

SORU - YANIT YANIT SORU VE SORU - YANIT YANIT SORU VE??? 316 MAL ÇÖZÜM Say : 96-2009 Soru - Yanıt SORU 1 Sabit k ymetlerimizin icradan zarar na sat lmas durumunda sat fl zararlar n gider yazabilirmiyiz? YANIT 1 5520 Say l Kurumlar

Detaylı

2978 SAYILI VERG ADES HAKKINDA KANUN VERGİ İADESİ

2978 SAYILI VERG ADES HAKKINDA KANUN VERGİ İADESİ 2978 SAYILI VERG ADES HAKKINDA KANUN VERGİ İADESİ 221 19 Hesap ve oranlar: Madde 3- (4842 say l Kanunun 30'uncu maddesiyle Hesap ve oranlar: Madde 3- (4842 say l Kanunun 30'uncu maddesiyle de iflen madde

Detaylı

NO: 2013/41 TAR H:

NO: 2013/41 TAR H: VERG S RKÜLER NO: 2013/41 TAR H: 10.05.2013 KONU Vadeli Çeklerde Reeskont Uygulamas na Dair 64 nolu Vergi Usul Kanunu Sirküleri Yay nlanm r. Gelir daresi Ba kanl taraf ndan yay nlanan 30.04.2013 tarih

Detaylı

SOSYAL GÜVENL K REFORMUNDA ASKERL K BORÇLANMASI

SOSYAL GÜVENL K REFORMUNDA ASKERL K BORÇLANMASI SOSYAL GÜVENL K REFORMUNDA ASKERL K BORÇLANMASI Resul KURT* I. G R fi 5510 say l Sosyal Sigortalar ve Genel Sa l k Sigortas Kanunu 16.06.2006 tarih ve 26200 say l Resmi Gazetede yay nlanm flt r. 5510 say

Detaylı

Konu : Nakit Sermaye Artırımlarında Vergi Avantajı (2) 08.04.2016

Konu : Nakit Sermaye Artırımlarında Vergi Avantajı (2) 08.04.2016 SİRKÜ : 2016/09 KAYSERİ Konu : Nakit Sermaye Artırımlarında Vergi Avantajı (2) 08.04.2016 04.03.2016 tarih ve 29643 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kurumlar Vergisi 1 Seri No.lu Genel Tebliğinde Değişiklik

Detaylı

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk.

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Sayı: 64597866-120[94-2014]-131 Tarih: 28/08/2014 T.C. GELİR

Detaylı

VERG NCELEMELER NDE MAL YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, MAL YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM

VERG NCELEMELER NDE MAL YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, MAL YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM VERG NCELEMELER NDE YET TESP T ED LEMEYEN GAYR MENKUL SATIfiLARININ, YET N N TESP T NDE ZLEN LEN YÖNTEM Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi Son y llarda ekonomide meydana gelen olumlu geliflmelerle gayrimenkul piyasas

Detaylı

G elir Vergisi Kanunu nun 94 ncü maddesi gere ince yap lan gelir vergisi

G elir Vergisi Kanunu nun 94 ncü maddesi gere ince yap lan gelir vergisi JOKEYLERE VE JOKEY YAMAKLARI LE ANTRENÖRLERE ÖDENEN ÜCRETLER ÜZER NDEN YAPILAN GEL R VERG S TEVK FATININ BEYAN VE ÖDEME SÜRES NE L fik N SORUN Dr. Ahmet Kavak Yeminli Mali Müflavir I - KONU G elir Vergisi

Detaylı

4/B L S GORTALILARIN 1479 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE YAfiLILIK, MALULLUK VE ÖLÜM AYLI INA HAK KAZANMA fiartlari

4/B L S GORTALILARIN 1479 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE YAfiLILIK, MALULLUK VE ÖLÜM AYLI INA HAK KAZANMA fiartlari 4/B L S GORTALILARIN 1479 VE 5510 SAYILI KANUNLARA GÖRE YAfiLILIK, MALULLUK VE ÖLÜM AYLI INA HAK KAZANMA fiartlari Mustafa CER T* I. G R fi Bu yaz da 1479 say l yasaya göre yafll l l k, malullük ve ölüm

Detaylı

Yat r m Ortakl klar nda Vergi Rejimi. BFS - 2008/13 stanbul, 10.06.2008

Yat r m Ortakl klar nda Vergi Rejimi. BFS - 2008/13 stanbul, 10.06.2008 Yat r m Ortakl klar nda Vergi Rejimi BFS - 2008/13 stanbul, 10.06.2008 Menkul K ymet Yat r m Ortakl klar, Sermaye Piyasas Mevzuat gere ince sadece portföy iflletmecili i faaliyetlerinde bulunmakta ve buradan

Detaylı

DEMĐR HAYAT SĐGORTA A.Ş. 31 MART 2009 TARĐHLĐ BĐLANÇOSU (YTL.)

DEMĐR HAYAT SĐGORTA A.Ş. 31 MART 2009 TARĐHLĐ BĐLANÇOSU (YTL.) DEMĐR HAYAT SĐGORTA A.Ş. 31 MART 2009 TARĐHLĐ BĐLANÇOSU (YTL.) VARLIKLAR I- Cari ( Dönen ) Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar ( Hazır Değerler ) 32,708,356.67 1- Kasa 1,512.29 2- Alınan Çekler

Detaylı

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.9. Pazar De eri Esasl ve Pazar De eri D fl De er Esasl De erlemeler için ndirgenmifl Nakit Ak fl Analizi

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.9. Pazar De eri Esasl ve Pazar De eri D fl De er Esasl De erlemeler için ndirgenmifl Nakit Ak fl Analizi K lavuz Notlar Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.9 Pazar De eri Esasl ve Pazar De eri D fl De er Esasl De erlemeler için ndirgenmifl Nakit Ak fl Analizi 1.0 Girifl 1.1 ndirgenmifl nakit ak fl ( NA)

Detaylı

Arkan & Ergin. Baz Alacaklar n Yeniden Yap land r lmas na iliflkin Kanun Tasar s Hakk nda

Arkan & Ergin. Baz Alacaklar n Yeniden Yap land r lmas na iliflkin Kanun Tasar s Hakk nda Baz Alacaklar n Yeniden Yap land r lmas na iliflkin Kanun Tasar s Hakk nda BFS - 2010/11 stanbul, 30.11.2010 Bu sirkülerimizde Devlet Bakan Say n Ali BABACAN taraf ndan 15 Kas m 2010 tarihinde kamuoyuna

Detaylı

AVIVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI SOLO BİLANÇO (Para Birimi -Yeni Türk Lirası (YTL)) Bağımsız denetimden geçmemiş VARLIKLAR Dip Cari Not

AVIVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI SOLO BİLANÇO (Para Birimi -Yeni Türk Lirası (YTL)) Bağımsız denetimden geçmemiş VARLIKLAR Dip Cari Not AVIVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI SOLO BİLANÇO (Para Birimi Yeni Türk Lirası (YTL)) Bağımsız denetimden geçmemiş VARLIKLAR Dip Cari Not Dönem I Cari Varlıklar (30/09/2008) A Nakit Ve Nakit Benzeri

Detaylı

6802 SAYILI G DER VERG LER KANUNU GİDER VERGİLERİ

6802 SAYILI G DER VERG LER KANUNU GİDER VERGİLERİ 6802 GİDER VERGİLERİ 261 MADDES N N ESK fiekl MADDES N N YEN fiekl Madde 38 Özel iletiflim vergisi Madde 39 - (5035 Say l Kanun un 45 inci maddesiyle yeniden düzenlenen madde, Yürürlük: 2.1.2004, Geçerlilik:

Detaylı

T asfiye bir kurumun ticari faaliyetlerinin tamamen sona erdirilmesine yönelik

T asfiye bir kurumun ticari faaliyetlerinin tamamen sona erdirilmesine yönelik m a l i Ç Ö Z Ü M 189! 1- G R fi: brahim ERCAN* T asfiye bir kurumun ticari faaliyetlerinin tamamen sona erdirilmesine yönelik yap lan ifllemler sürecidir. Bu ifllemler, kurumun mal varl n n elden ç kar

Detaylı

G elir Vergisi Kanununun 40, 63 ve 89 maddelerinde yer alan hükümler,

G elir Vergisi Kanununun 40, 63 ve 89 maddelerinde yer alan hükümler, B REYSEL EMEKL L K S STEM LE fiahis S GORTALARINA YAPILAN PR M ÖDEMELER N N GEL R VERG S MATRAHININ TESP T NDE G DER VEYA ND R M OLARAK DE ERLEND R LMES fienol ÇET N Serbest Muhasebeci Mali Müflavir I-

Detaylı

Y at r mlar n ve istihdam n teflviki amac yla haz rlanan 5084 say l Yat r mlar n

Y at r mlar n ve istihdam n teflviki amac yla haz rlanan 5084 say l Yat r mlar n 5084 SAYILI YASA GERE SOSYAL S GORTA PR M fiveren H SSES NE HAZ NE KATKISI Ali TERZ O LU Sigorta Müfettifli I. G R fi Y at r mlar n ve istihdam n teflviki amac yla haz rlanan 5084 say l Yat r mlar n ve

Detaylı

MERKEZ YÖNET M KAPSAMINDAK KAMU DARELER NDE DÖNEM SONU LEMLER. Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman. www.omerdag.net

MERKEZ YÖNET M KAPSAMINDAK KAMU DARELER NDE DÖNEM SONU LEMLER. Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman. www.omerdag.net MERKEZ YÖNET M KAPSAMINDAK KAMU DARELER NDE DÖNEM SONU LEMLER Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman I. Geçici Mizandan Önce Yap lacak lemler a) Faiz Tahakkuklar Dönen ve duran varl klar ana hesap grubu içindeki

Detaylı

VARLIKLAR 01 Ocak 2010 01 Ocak 2009 30 Eylül 2010 30 Eylül 2010

VARLIKLAR 01 Ocak 2010 01 Ocak 2009 30 Eylül 2010 30 Eylül 2010 CARDİF SİGORTA A.Ş. VARLIKLAR 01.01.2010-30.09.2010 DÖNEMİ BİLANÇOSU 30 Eylül 2010 30 Eylül 2010 I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 18.743.519,30 8.951.613,03 1- Kasa - - 2- Alınan Çekler

Detaylı

YARGITAY 7. HUKUK DA RES

YARGITAY 7. HUKUK DA RES YARGITAY 7. HUKUK DA RES 2260 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 5 Y l 2007 YARGITAY 7. HUKUK DA RES E: 2006/1028 K: 2006/1293 T: 24.04.2006 T CARET HUKUKU T CAR DAVA KAVRAMI HAKSIZ EYLEMDEN DO AN DAVA

Detaylı

MKB'de fllem Gören Anonim fiirketlerin Kendi Paylar n Sat n Almalar Hakk nda Sermaye Piyasas Kurulu Düzenlemesi Hakk nda

MKB'de fllem Gören Anonim fiirketlerin Kendi Paylar n Sat n Almalar Hakk nda Sermaye Piyasas Kurulu Düzenlemesi Hakk nda MKB'de fllem Gören Anonim fiirketlerin Kendi Paylar n Sat n Almalar Hakk nda Sermaye Piyasas Kurulu Düzenlemesi Hakk nda BFS - 2011/08 stanbul, 25.08.2011 Sermaye Piyasas Kurulunun afla da yer alan 10.08.2011

Detaylı

F inansal piyasalar n küreselleflmesi, çokuluslu flirketlerin say lar nda yaflanan

F inansal piyasalar n küreselleflmesi, çokuluslu flirketlerin say lar nda yaflanan PERAKENDE SATIfi YÖNTEM NE GÖRE fiüphel T CAR ALACAKLAR VE B R ÖNER Yrd.Doç.Dr. Bar fl S PAH Marmara Üniversitesi,..B.F., flletme Bölümü, Ö retim Üyesi 1.G R fi F inansal piyasalar n küreselleflmesi, çokuluslu

Detaylı

Sirküler no: 056 İstanbul, 25 Haziran 2010

Sirküler no: 056 İstanbul, 25 Haziran 2010 Sirküler no: 056 İstanbul, 25 Haziran 2010 Konu: Maliye Bakanlığı, taşınmaz (gayrimenkul) satışında katma değer vergisi uygulaması ile ilgili açıklamalar yaptı. Özet: 23 Haziran 2010 tarihinde Gelir İdaresi

Detaylı

M akalemizde öncelikle birbiri ile kar flt r lan maliyet, gider ve harcama

M akalemizde öncelikle birbiri ile kar flt r lan maliyet, gider ve harcama mali ÇÖZÜM 161 KUR FARKLARI VE KRED FA ZLER N N MAL YET BEDEL TESP T KARfiISINDAK DURUMU Altar Ömer ARPACI* I- G R fi M akalemizde öncelikle birbiri ile kar flt r lan maliyet, gider ve harcama terimlerine

Detaylı

1319 SAYILI EMLAK VERG S KANUNU

1319 SAYILI EMLAK VERG S KANUNU 1319 EMLAK VERG S U 173 MADDES N N ESK fiekl MADDES N N YEN fiekl Madde 43/4 Geçici Muafl klar Geçici Muafl klar Madde 5- (1610 say l Kanunun 2'nci maddesiyle de iflen Madde 5- (1610 say l Kanunun 2'nci

Detaylı

THE COMPARABLE INVESTIGATION OF THE FORMER AND NEW REGULATIONS FOR FINANCIAL LEASES IN TURKEY WITH A SAMPLE CASE FROM THE ACCOUNTING PERSPECTIVE

THE COMPARABLE INVESTIGATION OF THE FORMER AND NEW REGULATIONS FOR FINANCIAL LEASES IN TURKEY WITH A SAMPLE CASE FROM THE ACCOUNTING PERSPECTIVE 58 mali ÇÖZÜM TÜRK YE DE YAPILAN F NANSAL K RALAMA filemler NE L fik N ESK VE YEN DÜZENLEMELER N MUHASEBE AÇISINDAN KARfiILAfiTIRMALI NCELENMES VE UYGULAMAYA YÖNEL K ÖRNEKLENMES THE COMPARABLE INVESTIGATION

Detaylı

Sermaye Piyasas nda Uluslararas De erleme Standartlar Hakk nda Tebli (Seri :VIII, No:45)

Sermaye Piyasas nda Uluslararas De erleme Standartlar Hakk nda Tebli (Seri :VIII, No:45) SMMMO MEVZUAT SER S 5 Sermaye Piyasas nda Uluslararas De erleme Standartlar Hakk nda Tebli (Seri :VIII, No:45) Dr. A. Bumin DO RUSÖZ Marmara Üniversitesi Mali Hukuk Ö retim Üyesi stanbul, Nisan 2006 1

Detaylı

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR I- CARİ VARLIKLAR Dipnot Bağımsız (31/03/2015) (31/12/2014) A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 793.766.217 819.757.469 1- Kasa 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 617.053.844 623.405.482

Detaylı

V ak flar, (4721 say l Türk Medeni Kanunu) maddelerinde düzenlenmifl

V ak flar, (4721 say l Türk Medeni Kanunu) maddelerinde düzenlenmifl mali ÇÖZÜM 185 MAZBUT VAKIFLARCA ELDE ED LEN GAYR MENKUL SERMAYE RATLARINDAN YAPILAN TEVK FATLARIN ADES Bilal KOCABAfi* I - G R fi V ak flar, (4721 say l Türk Medeni Kanunu) 101-117. maddelerinde düzenlenmifl

Detaylı

GRUP ŞİRKETLERİNE KULLANDIRILAN KREDİLERİN VERGİSEL DURUMU

GRUP ŞİRKETLERİNE KULLANDIRILAN KREDİLERİN VERGİSEL DURUMU GRUP ŞİRKETLERİNE KULLANDIRILAN KREDİLERİN VERGİSEL DURUMU I-GİRİŞ Grup şirketleri arasında gerçekleşen fiyatlandırma sistemi ekonominin kuralları doğrultusunda gerçekleşmektedir. Özellikle gelişmekte

Detaylı

Levent Cad. Tekirler Sokak No:4 80700 1. Levent / İSTANBUL Tel: (0212) 281 29 29 Fax: (0212) 280 01 80 www. pozitifdenetim.com

Levent Cad. Tekirler Sokak No:4 80700 1. Levent / İSTANBUL Tel: (0212) 281 29 29 Fax: (0212) 280 01 80 www. pozitifdenetim.com SİRKÜLER NO: POZ-2004 / 75 İST,27.09.2004 ÖZET: YENİ TÜRK LİRASI KULLANIMINDA ÖZEL KESİM MUHASEBE SİSTEMİNE İLİŞKİN OLARAK İŞLETMELER TARAFINDAN UYULACAK ESASLAR HAKKINDA I. YENİ TÜRK LİRASI İLE İLGİLİ

Detaylı

1 93 say l Gelir Vergisi Kanunu nun 75 inci maddesi ile hüküm alt na al nd

1 93 say l Gelir Vergisi Kanunu nun 75 inci maddesi ile hüküm alt na al nd mali ÇÖZÜM 227 B REYSEL EMEKL L K PLANLARI VE B R K ML S GORTA POL ÇELER NDE, S GORTALININ VEFATI ÜZER NE YAPILACAK ÖDEMELER N VERG KANUNLARIMIZ KARfiISINDAK DURUMU Bülent SEZG N* 1-G R fi: 1 93 say l

Detaylı

G elir Vergisi Kanunu (GVK) gerçek kiflilerin gelirlerinin gelir vergisine tabi

G elir Vergisi Kanunu (GVK) gerçek kiflilerin gelirlerinin gelir vergisine tabi mali ÇÖZÜM 191 AYIN ÜCRET ÖDEMELER N N VERG KARfiISINDAK DURUMU VE MUHASEBE KAYITLARI Serdar AYTEK N Vergi Denetmen Yard mc s G R fi G elir Vergisi Kanunu (GVK) gerçek kiflilerin gelirlerinin gelir vergisine

Detaylı