HIDROLIK SISTEMLERDE HAREKET DENETIM YÖNTEMLERI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HIDROLIK SISTEMLERDE HAREKET DENETIM YÖNTEMLERI"

Transkript

1 III. ULUSAL HIDROLIK PNÖMATIK KONGRESI VE SERGISI 245 HIDROLIK SISTEMLERDE HAREKET DENETIM YÖNTEMLERI Umt BATU M. Brak GÜRCAN Tna BALKAN ÖZET B çalismada, ASELSAN A.S. bünyesinde yürütülmekte olan bir proje kapsaminda yapilan çalismalar süresince hidrolik sistemlerin hareket denetiminde kllanilan yöntemlere yer verilmistir. Hiz ve konm izleme, bozc etki dislama ve sinirlarda sönümleme amaçlarina yönelik kllanilan denetim yöntemleri anlatilmis, b yöntemlerin yglamasi parametrik bir denetleç üzerinde gösterilmis, etkileri örnek bir kramsal sistem üzerinde anlatilmistir. 1. GIRIS B çalismada, ASELSAN A.S. de yürütülen bir proje kapsaminda yere göre hareketli bir platformn üzerinde yere göre hareketsiz, stabilize bir zv elde edilmesi amaçlanmis, bn saglayacak kontrol sisteminin tasarimi ve yglamasi yapilmistir. Çalismada öncelikle kontrol edilecek sistemin temsili bir fiziksel modeline ve kisaca tanitimina yer verilmis, ardindan denetimin hedefleri belirlenmis, denetim içinde kllanilacak almaç ve eyleyiciler de tanitildiktan sonra denetlecin tasarim süreci adim adim anlatilmistir. Uyglanan denetim teknikleri yeri geldikçe detaylandirilmis, sisteme katkilari ve dikkat edilmesi gereken noktalar açiklanmistir. 2. ÖRNEK SISTEM 2.1. Sistem Tanimi Sekil 2.1.1'de sistemin basitlestirilmis fiziksel modeli verilmistir. 1 nmarali zv sistemin çalismasi esnasinda yere göre hareketlidir ve yere göre açisal hiz veya konm profili bilinmemektedir. 2 nmarali zv 1 nmarali zva dönel mafsal ile baglidir. 3 nmarali zv ise dogrsal hidrolik eyleyicidir ve çift etkili hidrolik silindir ve servo valften olsmaktadir. Diger iki zva dönel mafsallarla baglidir. Hidrolik eyleyicinin serbest kaldigi drmda 1 nmarali zvn açisal hareketi 2 nmarali zva yalnizca aradaki dönel mafsaldaki sürtünme yolyla iletilir. Hidrolik eyleyiciye basinç yglandiginda ise sabit znlkta bir zv gibi davranir ve 1 nmarali zvn hareketi 2 nmarali zva aynen iletilir.

2 III. ULUSAL HIDROLIK PNÖMATIK KONGRESI VE SERGISI 246 Sekil Örnek sistemin fiziksel modeli 2.2. Denetim Hedefleri Denetim algoritmasindan beklenen, 2 nmarali zvn yere göre istenen açisal konm profilini izlemesi için gereken piston-silindir açikligini blmak ve b açikligi saglamak için servo valfe yglanmasi gereken denetim sinyalini üretmektir. Gerek 2 nmarali zvn izleyecegi konm profili, gerekse 1 nmarali zvn izleyecegi hiz profili önceden bilinmemekte ve sistemin normal çalisma senaryos içinde sürekli degisebilmektedir. Dolayisiyla, 2 nmarali zvn istenen rasgele konm profilini 1 nmarali zvn rasgele açisal hareketlerine ragmen takip edebilmesi için servo valfin açikliginin hassas ve hizli bir algoritmayla denetlenmesi gereklidir Almaç Ve Eyleyiciler Söz kons denetim senaryos, sistem üzerinden çok sayida geri besleme sinyali toplanmasini gerektirmektedir. B çalismada ele alinan örnek sistemde, 1 nmarali zvn üzerine monte edilmis bir jiroskop araciligiyla yere göre hizi, bir egim algilayici araciligiyla da yere göre açisal konm ölçülmektedir. 2 nmarali zvn da üzerinde blnan bir jiroskop araciligiyla yere göre hizi ölçülmektedir. 1 ve 2 nmarali zvlar arasindaki dönel mafsalda 2 nmarali zvn 1 nmarali zva göre bagil açisal konmn ölçen bir açi algilayici mevcttr. Bnlarin disinda, hidrolik servo valfin yer aldigi servo blok üzerinde yük basincini ölçen bir basinç algilayici ve servo valf sürgüsünün konmn ölçen bir dogrsal deplasman ölçer (LVDT, Linear Variable Displacement Transdcer) blnmaktadir. Sistemdeki tek eyleyici olan hidrolik silindir hidrolik servo blok tarafindan denetlenir. Servo blok, üzerindeki servo valfe yglanan ve servo valf sürgüsünün hizini belirleyen bir sinyalle sürülmektedir Sistem Degiskenleri Sistem üzerindeki fiziksel büyüklükleri göstermek için kllanilan sembollerin listesi asagida verilmis ve Sekil de gösterilmistir. Takip eden bölümlerde kllanilan asagidaki listede gösterilmemis semboller kllanildiklari yerlerde tanimlanmistir. L 12 L 13 L 23 : A ve C mafsallari arasindaki yatay zaklik : B ve C mafsallari arasindaki yatay zaklik : A ve B mafsallari arasindaki yatay zaklik θ : 1 nmarali zvn yere göre açisal konm (ölçülmektedir) 1/0 θ : 2 nmarali zvn 1 nmarali zva göre açisal konm (ölçülmektedir) 2/1 θ 2/0 : 2 nmarali zvn yere göre açisal konm ( 2/1 1/0 =θ θ )

3 III. ULUSAL HIDROLIK PNÖMATIK KONGRESI VE SERGISI 247 θ & 1/0 : 1 nmarali zvn yere göre açisal hizi (ölçülmektedir) θ & 2/0 : 2 nmarali zvn yere göre açisal hizi (ölçülmektedir) θ & 2/1 : 2 nmarali zvn 1 nmarali zva göre açisal hizi ( =θ& 2/0 θ& 1/0) U : 2 nmarali zvn yere göre konm istegi P : Servovalf yük basinci X : Valf sürgüsü konm Y : Valf sürgüsüne giden hiz istegi Sekil Sistem degiskenleri 3. DENETLEÇ TASARIMI 3.1. Denetlecin Temel Yapisi Denetim, birbiri ardina krlms üç denetleç yolyla saglanmistir. Bnlar sirasiyla konm denetleci, hiz denetleci ve valf denetleci olarak adlandirilmistir. (Sekil 3.1.1) Sekil Denetlecin temel yapisi

4 III. ULUSAL HIDROLIK PNÖMATIK KONGRESI VE SERGISI 248 Konm denetlecinde, 2 nmarali zvn yere göre konm istegi (U) ve konm geri beslemesinin ( θ 2/0 ) farkindan konm hatasi elde edilmekte, b hata bir PI (oransal+integral) denetleçten geçirilerek konm isteginin izlenmesi için gereken hiz profilini gösteren bir sinyal olstrlmaktadir. B sinyal, hiz istegi olarak hiz denetlecine beslenmekte, hiz geri beslemesi ( θ & 2/0) ile farki alinarak hiz hatasi olstrlmaktadir. B hata, yine bir PI denetleçten geçirilerek hiz isteginin izlenmesi için gereken valf sürgü açikligini gösteren bir sinyal olstrlmaktadir. B sinyal, valf sürgü konm istegi olarak valf denetlecine beslenmekte, valf sürgü konm geri beslemesi (X) ile farki alinarak valf sürgü konm hatasi olstrlmaktadir. B hata, bir PID (oransal+integral+türevsel) denetleçten geçirilerek valf sürgüsüne yglanacak kvveti belirleyen elektriksel sinyal (Y) olstrlmaktadir. Geri besleme sinyalleri, almaçlardan oknan ve elektriksel olarak denetleç donanimina tasinan sinyaller oldklari için tümünün üzerinde gürültü vardir. B gürültü, sistem kazançlarinin ayarlanmasinda önemli bir kisit olstrmakta, yüksek kazançlar kllanildiginda sistemde titresimlere sebep olabilmektedir. B titresimler, özellikle hiz ve konm denetleçlerinde türevsel kazanç kllanilmak istendiginde denetim hassasiyetini bozacak seviyeye çikabilmektedir. B yüzden hiz ve konm denetiminde PI denetleçleri kllanilmis, valf denetiminde kllanilan PID denetlecin de türevsel kazanci düsük ttlmstr. Ayni etki yüksek oransal kazançlar kllanildiginda da görüldügünden oransal kazancin yeterince artirilamadigi drmlarda yüksek integral kazançlar kllanilmistir Dinamik Yük Basinci Geri Beslemesi Bölüm 3.1 de belirtildigi üzere hiz ve konm denetiminde türevsel kazanç kllanilamamasi soncnda yeterli sönümleme saglanamadigindan, diger kazançlar da kisitlanmakta, b da sistemin hiz ve konm izleme performansini olmsz etkilemektedir. Oransal kazançlari artirabilmek ve sistemin izleme performansini yükseltebilmek için sisteme sönümleme katan dinamik yük basinci geri beslemesi kllanilmistir. (Sekil 3.2.1) Sekil Dinamik yük basinci geri beslemesi eklenmis denetim döngüsü Sisteme hareket istegi geldiginde valf sürgüsü açilmakta ve debiyi artirarak piston-silindir eyleyicinin bir tarafinda basinç artisi saglamaktadir. B basinç sisteme kvvet yglayarak sistemin ivmelenmesini saglamaktadir. Yük basinci valf üzerinde blnan basinç algilayici tarafindan ölçülmektedir. Ölçülen basinç degeri (P) valf sürgü konm istegine eklenmekte, basinç arttiginda sürgünün kapanma yönünde istek yglanarak valf sürgü açikliginin degismesine bir miktar engel olnmakta, b yolla sisteme yglanan kvvette ve sistemin ivmesindeki hizli degisimler sönümlenmektedir.

5 III. ULUSAL HIDROLIK PNÖMATIK KONGRESI VE SERGISI 249 Ancak sistem sabit oldg drmda da servo eyleyici üzerinde bir miktar basinç farki olmaktadir. Dinamik yük basinci geri beslemesi, b basinç degerinin degil, yalnizca basinçtaki dinamik degisimlerin valf sürgü istegine eklenmesini gerektirmektedir. Bnn için de basinç algilayicidan ölçülen sinyaldeki nihai hatanin (ofset) giderilmesi gereklidir. B amaçla basinç algilayicidan gelen sinyal valf sürgü istegine eklenmeden önce bir yüksek geçiren (High-Pass) filtreden (HP) geçirilmekte τs ve bir kazançla (K P ) çarpilmaktadir. Filtre için biçiminde bir transfer fonksiyon kllanilmaktadir. τ s+ 1 Filtre transfer fonksiyonndaki zaman sabiti (τ) degistirilerek filtrenin sabit ofseti ne kadar zamanda giderecegi ve ne kadar yavas basinç degisimlerine sönümleme yglayacagi belirlenmekte, geri besleme kazanci (K P ) degistirilerek ise elde edilecek sönümleme miktari ayarlanabilmektedir Sürtünme Etkisinin Giderilmesi Denetim döngüsünün hiz ve konm takip performansini olmsz etkileyen faktörlerden biri de sistemde mevct olan sürtünmelerdir. Viskoz sürtünme, hiza bagli ve sürekli oldg için denetleç tarafindan düzeltilebilmekte, ancak kr sürtünme sifir hiz etrafinda süreksiz oldg ve sisteme yglanan kvvette harekete ters yönde basamak bir degisim seklinde kendini gösterdigi için hareket yönü degisirken sistemin ivmesini kormasina engel olmaktadir. Ayrica, sönümleme amaçli dinamik yük basinci geri beslemesi denetim döngüsüne eklendiginde sürtünmenin ikinci bir etkisi daha ortaya çikmaktadir. Dinamik yük basinci geri beslemesi, yük basincini sifirda ttarak sistemi sabit hizda ivmesiz harekete itmekte, b yolla sisteme sönümleme saglamaktadir. Ancak sisteme, eyleyici tarafindan yglanan kvvetin yani sira 1 ve 2 nmarali zvlar arasindaki mafsaldan bir sürtünme tork da etki etmektedir. Sekil Dinamik yük basinci geri beslemesinde sürtünmenin etkisi Sürtünmenin olmadigi ideal drmda piston-silindir ikilisinin sabit hizla hareket etmesi için yük basincini sifirda ttmak yeterlidir. Ancak sürtünme hesaba katildiginda sabit hizla hareket ancak sürtünmeye karsi koyacak yük basincinin saglanmasi ve kornmasi ile mümkündür. Dolayisiyla yük basincini sifira çekmek, sistemin hareket yönünün tersine bir net kvvet altinda yavaslayarak hareket etmesine sebep olmaktadir. B etki özellikle sürtünmenin en etkili oldg ve ivmeli hareketin gerektigi drstan harekete geçme senaryosnda kendini belirgin bir sekilde göstermekte, dran sistemin hareket istegine tepki verme süresini zatmakta ve açik döngü hiz takip performansini düsürmektedir. Çözüm olarak, sistemin sifir yük basincina degil, sürtünmeye karsilik gelecek basinç degerine çekilmesinin saglanmasi gereklidir. Bnn için basinç algilayicidan elde edilen ve ofseti giderilip gerekli kazançla çarpilan basinç degerinden sürtünme kvvetini karsilayacak basinç degerini çikarmak yeterlidir (Sekil 3.3.1). Ancak sürtünme kvveti hizin yönüne bagli oldgndan b degerin de isaretinin hizin yönüne göre degismesinin saglanmasi gereklidir.

6 III. ULUSAL HIDROLIK PNÖMATIK KONGRESI VE SERGISI 250 Ancak yere göre sifir hiz istenen stabilize platform senaryosnda hiz sifir civarinda olp sinyaldeki gürültülerden dolayi her örneklemede degisen küçük negatif ve pozitif degerler alabilmektedir. Sürtünme kvvetinin dinamik yük basinci geri beslemesi üzerindeki olmsz etkisini gidermek için yglanacak ek ofsetin hiz sinyali ile birlikte isaret degistirmesi, söz kons senaryoda valf sürgüsüne yglanan konm isteginde yüksek frekansta siçramalara sebep olmaktadir. B da sistemde istenmeyen titresimler seklinde kendini göstermektedir. Bn önlemek için, yglanacak düzeltme ofsetinin isareti belirlenirken hiz sinyalinin degeri oldg gibi kllanilmamis, sifir merkezli ölü bir bölge yaratilip (DZ) sinyalin mtlak degeri gürültü seviyesine kadar düstügünde basinç geri beslemesine yglanan düzeltme ofsetinin sifirlanmasi saglanmistir. Düzeltme ofsetinin 2 nmarali zvn 1 nmarali zva göre hizina göre degisimi Sekil 3.3.2'deki grafikte gösterilmistir. e ölü bölgenin sinirlarini, P f de sürtünmeye karsilik gelen basinci göstermektedir. Sekil Yük basincina yglanan düzeltme ofseti Sekil Sürtünme etkisi giderilmis denetim döngüsü

7 III. ULUSAL HIDROLIK PNÖMATIK KONGRESI VE SERGISI Dogrsallastirma Sistemde 1 nmarali zv ile 2 nmarali zv arasindaki mafsal dönel bir mafsaldir ve iki zv arasinda yalnizca açisal bagil harekete izin vermektedir. Böyle bir sistem tork ile sürüldügünde yglanan tork ile sistemin ivme, hiz ve konm arasindaki transfer fonksiyonlari dogrsal olacaktir. Ancak Sekil 3.4.1'de görüldügü gibi ele alinan dönel sistem dogrsal bir eyleyici ile sürülmektedir. B baglanti biçimi karma (hibrid) mafsal olarak adlandirilmaktadir ve eyleyici tarafindan yglanan kvvet ile sistemin ivme, hiz ve konm cevabi arasinda dogrsal olmayan bir baginti blnmaktadir. Sistemin b özelligi, denetim açisindan bazi zorlklara yol açmaktadir. Sistemin, denetime cevabi, açisal konmna göre degisebilmektedir. Örnegin, 2 nmarali zvn sabit hizla hareket etmesi için pistonn silindire göre degisken bir hiz profili izlemesi gereklidir. B tür bir baginti dogrsal PI veya PID döngülerinde hesaba katilmamakta, dolayisiyla ancak dogrsal olmayan b davranistan dolayi sistemde hiz hatasi olstgnda b hatayi düzeltmeye yönelik tepki verilmektedir. Oysa 2 nmarali zvn 1 nmarali zva göre konm bilinmekte ve denetim döngüsünün her çevriminde 2 nmarali zvn 1 nmarali zva göre açisal ivmesi ile pistonn silindire göre açisal ivmesinin orani kramsal olarak hesaplanabilmektedir. Hiz döngüsü çikis sinyali, valf döngüsüne sürgü konm istegi olarak beslenmeden önce kazanç olarak b oranla çarpildigi takdirde dogrsal olmayan sistem davranisi denetim döngüsünde hesaba katilmis olmakta ve sistemden dogrsala çok yakin tepki alinmasi mümkün hale gelmektedir. Sekil ve 2 nmarali zvlar arasindaki karma mafsal Dogrsallastirma kazancinin hesaplanmasi asagidaki denklemlerle gösterilmistir. Öncelikle L 13, kosinüs teoremi kllanilarak L 12, L 23 ve α cinsinden ifade edilir L = L + L 2L L cos α (1) ( ) B denklemin türevi alindiginda 2L dl = 2L L sin α dα (2) ( ) elde edilir. 1 nmarali denklemden L 13 degeri elde edilip 2 nmarali denklemde yerine kondgnda dl 13 orani asagidaki sekilde blnms olr. dα ( α ) dl 2L 13 12L23 sin = dα L + L 2L L cos α ( ) Hiz döngüsü tarafindan üretilen valf sürgü açikligi istegi blnan b oranla çarpilarak dogrsal olmayan sistem davranisinin dogrsal denetim döngülerinin performansini düsürmesi engellenmektedir. (Sekil 3.4.2) (3)

8 III. ULUSAL HIDROLIK PNÖMATIK KONGRESI VE SERGISI 252 Sekil Dogrsallastirma eklenmis denetim döngüsü 3.5. Bozc Hiz Ileri Beslemesi Sistemin çalismasi esnasinda 1 nmarali zvda bir hareket oldgnda, b hareket mafsaldaki sürtünme ve eyleyici tarafindan yglanan kvvet yolyla 2 nmarali zva da etki etmektedir. B etki sonc olsan hareket, denetim döngüsü tarafindan hata olarak algilanmakta ve gerekli düzeltme yapilmaktadir. Ancak 1 nmarali zvn sürekli bilinmeyen bir profilde hareket ettigi düsünüldügünde, olsan etki, ancak 2 nmarali zvda konm ve hiz hatalari olstktan sonra denetim döngüsüne yansimaktadir. B da 2 nmarali zvn yere göre belirlenen konm profilini isabetli olarak izlemesini güçlestirmektedir. Çözüm olarak, bozc hiz (1 nmarali zvn hizi), 2 nmarali zvda hiz hatasi olsmasini beklemeksizin hiz PI denetlecinin çikisina ters isaretle toplanmaktadir. B düzeltmeyle 2 nmarali zvn, hata olsmasini beklemeden, 1 nmarali zvn hareketinin tersini yaparak yere göre konm ve hizini kormasi amaçlanmaktadir. B sekilde yapilan bozc hiz ileri beslemesi, birim kazanç kllanildiginda dahi sistemin bozc etki dislama performansini önemli ölçüde artirmaktadir. Ancak, sistem zvlarinin birbirine rijit baglanamamasi yüzünden, 1 nmarali zvda olsan bozc açisal hiz 2 nmarali zva aynen yansimamaktadir. 1 nmarali zva, hiz döngüsü çikisindan verilen hiz istegi farkli bir transfer fonksiyon, bozc hiz ise farkli bir transfer fonksiyon üzerinden etki etmektedir. Denetleçte hiz ileri beslemesi yglanarak bozc hizin 2 nmarali zva etkisinin giderilmesi için, b iki transfer fonksiyon blnmali ve ileri beslemede kllanilmalidir. Sekil Bozc hiz ve ileri beslemenin sisteme etkileri Sekil 3.5.1'de kllanilan sembollerin açiklamasi asagida verilmistir. D : Bozc hiz D * : Bozc hizin ölçülen degeri R : Bozc hiz ileri beslemesi H : Jiroskop transfer fonksiyon G : Hiz istegi ile sistemin hizi arasindaki transfer fonksiyon G d : Bozc hiz ile sistemin hizi arasindaki transfer fonksiyon V : Hiz ileri beslemesinden dolayi sistemde olsan hiz V d : Bozc hizdan dolayi sistemde olsan hiz V : Sistemde olsan net hiz

9 III. ULUSAL HIDROLIK PNÖMATIK KONGRESI VE SERGISI 253 Sekilde görüldügü gibi bozc hizin (D) sisteme etkisi G d transfer fonksiyon üzerinden, hiz isteginin (R) sisteme etkisi ise G transfer fonksiyon üzerinden olmaktadir. Amaç, sistemde bozc hizdan dolayi olsacak hizin (V d ) tam tersi hizi olstrarak sistemde olsan net hizi (V) sifirlayacak ileri besleme sinyalini üretmektir. Ilgili hesaplamalar asagida verilmistir. V V d = G R = G D d V = V + V d (4) B noktada ölçülen bozc hizin gerçek bozc hiza esit oldg varsayimi yapilmis, jiroskop dinamigi ihmal edilmistir ( H= 1). D = D V = G D= G D d d d Ideal drm, ileri beslemenin sistemde olstrdg hizin (V ) bozc hizin sistemde olstrdg hiza (V d ) esit büyüklükte ve ters yönde oldg drmdr ( V = 0). Bradan yola çikilarak, ölçülen bozc hiz degeri için sisteme yglanmasi gereken düzeltici hiz ileri beslemesi (5) V = 0 V = V d G R = G R = G d ( GdD ) D (6) olarak blnr. G ve G d transfer fonksiyonlari sistem dinamigi denklemlerinden çikarilabilecegi gibi deneysel yollardan da blnabilir. B çalismada transfer fonksiyonlarinin blnmasi amaciyla sistem üzerinde bir dizi test yapilmis, birinci testte sisteme yalnizca kontrollü bir bozc hiz profili yglanmis, ikinci testte ise sisteme belirli bir ileri besleme sinyali yglanmis, her iki testte sistemin tepkileri kaydedilmistir. MATLAB /System Identification Toolbox yazilimi kllanilarak b etki ve tepkilere ikinci dereceden birer transfer fonksiyon ydrlms, G d ve G yerine b transfer fonksiyonlari koylarak ileri besleme için bozc hiz sinyaline yglanmasi gereken transfer fonksiyon blnmstr. Bozc hiz ileri beslemesi b yolla blnan transfer fonksiyonyla yapildiginda çok daha üstün bir bozc etki dislama performansi elde edildigi görülmektedir. Sekil Bozc hiz ileri beslemesi eklenmis denetim döngüsü 3.6. Denetim Döngüsü Denetim döngüsünün iyilestirilmesi için "dinamik yük basinci geri beslemesi", "sürtünme etkisinin giderilmesi", "dogrsallastirma" ve "bozc hiz ileri beslemesi" yöntemleri yglanmistir. Açiklanan tüm iyilestirici yöntemlerin yglandigi denetim döngüsünün blok semasi Sekil 3.6.1'de verilmistir.

10 III. ULUSAL HIDROLIK PNÖMATIK KONGRESI VE SERGISI 254 Sekil Tüm iyilestirici yöntemlerin kllanildigi denetim döngüsü SONUÇ B çalismada, endüstriyel yglamalarda sikça görülen hidrolik sistem denetim yglamalarindan farkli olarak yüksek hiz ve hassasiyet gereksinimlerini karsilayan bir denetim algoritmasinda kllanilan iyilestirme yöntemleri açiklanmistir. Denetim çözümlerinde yaygin olarak kllanilan geleneksel PI ve PID denetleçlerden yola çikilarak yük basinci geri beslemesi, sürtünme etkisinin giderilmesi, dogrsallastirma ve bozc hiz ileri beslemesi gibi iyilestirici yöntemler yardimiyla yüksek performansli ve bozc etki dislama kabiliyetine sahip bir denetim algoritmasi tasarlanmis ve kllanilan yöntemlerle ilgili bilgi verilmistir. KAYNAKLAR [1] Thayer W. J., Transfer Fnctions for MOOG Servovalves, MOOG Inc., Ocak [2] Prdy David J., Main Battle Tank Stabilisation Ratio Enhancement Using Hll Rate Feedforward, Jornal of Battlefield Technology, Cilt 1, Sayi 2, Temmz [3] Ercan Y., Akiskan Gücü Kontrol Teorisi, Gazi Üniversitesi, Ankara, 1995.

11 III. ULUSAL HIDROLIK PNÖMATIK KONGRESI VE SERGISI 255 ÖZGEÇMISLER Tna BALKAN 1957 yilinda Manisa da dogd. Halen çalismakta oldg Orta Dog Teknik Üniversitesi Makina Mühendisligi Bölümü nden 1979 yilinda Lisans, 1983 yilinda Yüksek Lisans, 1988 yilinda da Doktora derecelerini aldi yilinda Ögretim Görevlisi, 1988 yilinda Yardimci Doçent, 1990 yilinda Doçent ve 2000 yilinda da Profesör nvanini aldi yilindan beri ODTÜ Bilgisayar Destekli Tasarim Imalat ve Robotik Merkezi Baskan Yardimciligi görevini yürütmekte ve ASELSAN A.S. ile ortak çalismaktadir. Çalismalari sistem dinamigi, kontrol, sistem modellemesi, simülasyon ve tanilamasi, akiskan gücü kontrolü, robotik ve yglamalari alanlarinda yognlasmis olp, b konlarda çesitli yglamali endüstriyel çalismalarda yer almistir. Umt BATU 1980 yilinda Ankara'da dogd. Orta Dog Teknik Üniversitesi Makina Mühendisligi Bölümü'nden 2002 yilinda Lisans derecesini aldi. Ekim 2002 tarihinde ASELSAN MST Grb Mekanik Tasarim Müdürlügü'nde Mühendis olarak göreve basladi ve servo kontrol ve stabilizasyon konsnda çalismalar yapti. VOLKAN Atis Kontrol Sistemi Projesi nde kontrol sistemi tasariminda görev aldi. Halen MST Grb Mekanik Tasarim Müdürlügü, Silah Sistemleri Tasarim Ekibi nde Mühendis olarak görev yapmakta ve ODTÜ Makina Mühendisligi Bölümü'nde yüksek lisans çalismalarini sürdürmektedir. M. Brak GÜRCAN 1971 yilinda Isparta da dogd. Orta Dog Teknik Üniversitesi Makina Mühendisligi Bölümü nden 1993 yilinda Lisans, 1997 yilinda da Yüksek Lisans derecelerini aldi. Nisan 1999 tarihinde ASELSAN. MST Grb Mekanik Tasarim Müdürlügü nde çalismaya basladi ve Kaideye Monteli Stinger ve VOLKAN Atis Kontrol Sistemi Projeleri nde görev aldi. VOLKAN Atis Kontrol Sistemi Projesi nde Araç Is Paketi PKD Yöneticisi dir. Halen MST Grb Mekanik Tasarim Müdürlügü, Silah Sistemleri Tasarim Ekibi'nde Bas Mühendis olarak görev yapmaktadir.

HİDROLİK SİSTEMLERİN MATLAB -RTWT İLE GERÇEK ZAMANLI DENETİMİ

HİDROLİK SİSTEMLERİN MATLAB -RTWT İLE GERÇEK ZAMANLI DENETİMİ 59 HİDROLİK SİSTEMLERİN MATLAB -RTWT İLE GERÇEK ZAMANLI DENETİMİ M. Burak GÜRCAN İlhan BAŞÇUHADAR Tuna BALKAN ÖZET Bu çalışmada MATLAB /SIMULINK ortamında hazırlanan denetleç ile MATLAB /RTWT (Real-Time

Detaylı

Özel Laboratuvar Deney Föyü

Özel Laboratuvar Deney Föyü Özel Laboratvar Deney Föyü Deney Adı: Mikrokanatlı borlarda türbülanslı akış Deney Amacı: Düşey konmdaki iç yüzeyi mikrokanatlı bordaki akış karakteristiklerinin belirlenmesi 1 Mikrokanatlı Bor ile İlgili

Detaylı

H04 Mekatronik Sistemler. Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören

H04 Mekatronik Sistemler. Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören H04 Mekatronik Sistemler MAK 3026 - Ders Kapsamı H01 İçerik ve Otomatik kontrol kavramı H02 Otomatik kontrol kavramı ve devreler H03 Kontrol devrelerinde geri beslemenin önemi H04 Aktüatörler ve ölçme

Detaylı

.ULUSAL HİDROLİK PNÖMATİK KONGRESİ ve SERGİSİ

.ULUSAL HİDROLİK PNÖMATİK KONGRESİ ve SERGİSİ tmmob makina mühendisleri odası.ulusal HİDROLİK PNÖMATİK KONGRESİ ve SERGİSİ BİLDİRİLER İİ KİTABI İZMİR mmo yayın no : E/2003/342-1 ARALIK 2003 tmmob makina mühendisleri odası Sümer Sok. No: 36/1-A Demirtepe,

Detaylı

HIDROLIK SERVO VALFLERIN DINAMIK MODELLERI ve PERFORMANS TESTLERI

HIDROLIK SERVO VALFLERIN DINAMIK MODELLERI ve PERFORMANS TESTLERI III. ULUSAL HIDROLIK PNÖMATIK KONGRESI VE SERGISI 15 HIDROLIK SERVO VALFLERIN DINAMIK MODELLERI ve PERFORMANS TESTLERI Umut BATU M. Burak GÜRCAN Tuna BALKAN ÖZET Bu çalismada ASELSAN A.S. bünyesinde yürütülmekte

Detaylı

SERVOHİDROLİK AMORTİSÖR DİNAMOMETRESİNİN DİNAMİK MODELİ VE SİMÜLASYONU

SERVOHİDROLİK AMORTİSÖR DİNAMOMETRESİNİN DİNAMİK MODELİ VE SİMÜLASYONU 445 SERVOHİDROLİK AMORTİSÖR DİNAMOMETRESİNİN DİNAMİK MODELİ VE SİMÜLASYONU Tuna BALKAN Y. Samim ÜNLÜSOY ÖZET Amortisör karakteristiklerinin elde edilmesinde kullanılan dinamometreler için mekanik, servohidrolik

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER SÜREÇ KONTROL Süreç Kontrol Süreç kontrolle ilişkili işlemler her zaman doğada var olmuştur. Doğal süreç kontrolünü yaşayan bir

Detaylı

HİDROLİK SİSTEMLERİN TASARIMINDA PAKET PROGRAM VE HİDROLİK MODÜLLER KULLANILARAK KOLAY BENZETİM YAPILMASI

HİDROLİK SİSTEMLERİN TASARIMINDA PAKET PROGRAM VE HİDROLİK MODÜLLER KULLANILARAK KOLAY BENZETİM YAPILMASI 49 HİDROLİK SİSTEMLERİN TASARIMINDA PAKET PROGRAM VE HİDROLİK MODÜLLER KULLANILARAK KOLAY BENZETİM YAPILMASI Tuna BALKAN M. A. Sahir ARIKAN ÖZET Bu çalışmada, hidrolik sistemlerin tasarımında hazır ticari

Detaylı

HİDROLİK SİMÜLATÖR TASARIMI

HİDROLİK SİMÜLATÖR TASARIMI 239 HİDROLİK SİMÜLATÖR TASARIMI H. Ersel ÖNER M. Burak GÜRCAN İlhan BAŞÇUHADAR Tuna BALKAN ÖZET Bu çalışma, ASELSAN A.Ş. de yürütülmekte olan bir proje kapsamında tankın stabilizasyon testlerini yapmak

Detaylı

HİDROLİK BİR SERVOVALF-SİLİNDİR SİSTEMİNİN GERÇEK ZAMANLI DENETİMİ

HİDROLİK BİR SERVOVALF-SİLİNDİR SİSTEMİNİN GERÇEK ZAMANLI DENETİMİ 65 HİDROLİK BİR SERVOVALF-SİLİNDİR SİSTEMİNİN GERÇEK ZAMANLI DENETİMİ Ömer KÖKTÜRK İbrahim SARI Tuna BALKAN ÖZET Bu çalışmada, bir servovalf ve sürücüsü kullanılarak çift etkili hidrolik bir silindirin

Detaylı

DENEY.3 - DC MOTOR KONUM-HIZ KONTROLÜ

DENEY.3 - DC MOTOR KONUM-HIZ KONTROLÜ DENEY.3 - DC MOTOR KONUM-HIZ KONTROLÜ 3.1 DC MOTOR MODELİ Şekil 3.1 DC motor eşdeğer devresi DC motor eşdeğer devresinin elektrik şeması Şekil 3.1 de verilmiştir. İlk olarak motorun elektriksel kısmını

Detaylı

(Mekanik Sistemlerde PID Kontrol Uygulaması - 3) HAVA KÜTLE AKIŞ SİSTEMLERİNDE PID İLE SICAKLIK KONTROLÜ. DENEY SORUMLUSU Arş.Gör.

(Mekanik Sistemlerde PID Kontrol Uygulaması - 3) HAVA KÜTLE AKIŞ SİSTEMLERİNDE PID İLE SICAKLIK KONTROLÜ. DENEY SORUMLUSU Arş.Gör. T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1 (Mekanik Sistemlerde PID Kontrol Uygulaması - 3) HAVA KÜTLE AKIŞ SİSTEMLERİNDE PID İLE SICAKLIK

Detaylı

Otomatik Kontrol. Kontrol Sistemlerin Temel Özellikleri

Otomatik Kontrol. Kontrol Sistemlerin Temel Özellikleri Otomatik Kontrol Kontrol Sistemlerin Temel Özellikleri H a z ı r l aya n : D r. N u r d a n B i l g i n Açık Çevrim Kontrol Kontrol Edilecek Sistem () Açık Çevrim Kontrolcü () () () () C : kontrol edilecek

Detaylı

OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ. DİNAMİK SİSTEMLERİN MODELLENMESİ ve ANALİZİ

OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ. DİNAMİK SİSTEMLERİN MODELLENMESİ ve ANALİZİ OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ DİNAMİK SİSTEMLERİN MODELLENMESİ ve ANALİZİ 1) İdeal Sönümleme Elemanı : a) Öteleme Sönümleyici : Mekanik Elemanların Matematiksel Modeli Basit mekanik elemanlar, öteleme hareketinde;

Detaylı

OTOMATİK KONTROL. Set noktası (Hedef) + Kontrol edici. Son kontrol elemanı PROSES. Dönüştürücü. Ölçüm elemanı

OTOMATİK KONTROL. Set noktası (Hedef) + Kontrol edici. Son kontrol elemanı PROSES. Dönüştürücü. Ölçüm elemanı OTOMATİK KONTROL Set noktası (Hedef) + - Kontrol edici Dönüştürücü Son kontrol elemanı PROSES Ölçüm elemanı Dönüştürücü Geri Beslemeli( feedback) Kontrol Sistemi Kapalı Devre Blok Diyagramı SON KONTROL

Detaylı

KONUM ALGILAMA YÖNTEMLERİ VE KONTROLÜ

KONUM ALGILAMA YÖNTEMLERİ VE KONTROLÜ KONUM ALGILAMA YÖNTEMLERİ VE KONTROLÜ 1. AMAÇ: Endüstride kullanılan direnç, kapasite ve indüktans tipi konum (yerdeğiştirme) algılama transdüserlerinin temel ilkelerini açıklayıp kapalı döngü denetim

Detaylı

SERVO DENETİMLİ HİDROLİK SİSTEMLERİN BENZETİMİ

SERVO DENETİMLİ HİDROLİK SİSTEMLERİN BENZETİMİ 455 SERVO DENETİMLİ HİDROLİK SİSTEMLERİN BENZETİMİ M. Burak GÜRCAN İlhan BAŞÇUHADAR Tuna BALKAN ÖZET Bu çalışmada servo denetimli bir hidrolik sistemin MATLAB /SIMULINK yazılımı kullanılarak benzetimi

Detaylı

1. BÖLÜM VEKTÖRLER 1

1. BÖLÜM VEKTÖRLER 1 1. BÖLÜM VEKTÖRLER 1 Tanım:Matematik, istatistik, mekanik, gibi çeşitli bilim dallarında znlk, alan, hacim, yoğnlk, kütle, elektriksel yük, gibi büyüklükler, cebirsel krallara göre ifade edilirler. B tür

Detaylı

Sistem Dinamiği ve Simülasyon

Sistem Dinamiği ve Simülasyon Sistem Dinamiği ve Simülasyon Yrd.Doç.Dr. Meral BAYRAKTAR Makine Teorisi Sistem Dinamiği ve Kontrol Anabilim Dalı 1 DERS DÜZEND ZENİ Ders Sorumlusu Ders Saati : Yrd.Doç.Dr. Meral Bayraktar : Persembe 14:00-16:00

Detaylı

HİDROLİK SİSTEMLERDE MODERN ÖLÇME YÖNTEMLERİ

HİDROLİK SİSTEMLERDE MODERN ÖLÇME YÖNTEMLERİ 3 HİDROLİK SİSTEMLERDE MODERN ÖLÇME YÖNTEMLERİ Mehmet KOCABAŞ ÖZET Günümüzde, hidrolik sistemlerin daha performanslı,hassas, hızlı ve kontrol açısından daha esnek olması gerekmektedir. B gerekliliklere

Detaylı

Ege Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Kontrol Sistemleri II Dersi

Ege Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Kontrol Sistemleri II Dersi 1) Giriş Ege Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Kontrol Sistemleri II Dersi Pendulum Deneyi.../../2018 Bu deneyde amaç Linear Quadratic Regulator (LQR) ile döner ters sarkaç (rotary inverted

Detaylı

VANTİLATÖR DENEYİ. Pitot tüpü ile hız ve debi ölçümü; Vantilatör karakteristiklerinin devir sayısına göre değişimlerinin belirlenmesi

VANTİLATÖR DENEYİ. Pitot tüpü ile hız ve debi ölçümü; Vantilatör karakteristiklerinin devir sayısına göre değişimlerinin belirlenmesi VANTİLATÖR DENEYİ Deneyin amacı Pitot tüpü ile hız ve debi ölçümü; Vantilatör karakteristiklerinin devir sayısına göre değişimlerinin belirlenmesi Deneyde vantilatör çalışma prensibi, vantilatör karakteristiklerinin

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 17 Rijit Cismin Düzlemsel Kinetiği; Kuvvet ve İvme Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok.

Detaylı

Kontrol Sistemleri Tasarımı. Açık ve Kapalı Çevrim Kontrol

Kontrol Sistemleri Tasarımı. Açık ve Kapalı Çevrim Kontrol Kontrol Sistemleri Tasarımı Açık ve Kapalı Çevrim Kontrol Prof. Dr. Bülent E. Platin Kontrol Eilecek Sistem D Sistem U C C : kontrol eilecek çıktı U : kontrol girisi D : bozc etken C = U D Prof. Dr. Bülent

Detaylı

Ege Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Kontrol Sistemleri II Dersi

Ege Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Kontrol Sistemleri II Dersi 1) Giriş Ege Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Kontrol Sistemleri II Dersi Pendulum Deneyi.../../2015 Bu deneyde amaç Linear Quadratic Regulator (LQR) ile döner ters sarkaç (rotary inverted

Detaylı

Şekil 1. Geri beslemeli yükselteçlerin genel yapısı

Şekil 1. Geri beslemeli yükselteçlerin genel yapısı DENEY 5: GERİ BESLEME DEVRELERİ 1 Malzeme Listesi Direnç: 1x82K ohm, 1x 8.2K ohm, 1x12K ohm, 1x1K ohm, 2x3.3K ohm, 1x560K ohm, 1x9.1K ohm, 1x56K ohm, 1x470 ohm, 1x6.8K ohm Kapasite: 4x10uF, 470 uf, 1nF,4.7uF

Detaylı

BÖLÜM-6 BLOK DİYAGRAMLARI

BÖLÜM-6 BLOK DİYAGRAMLARI 39 BÖLÜM-6 BLOK DİYAGRAMLARI Kontrol sistemlerinin görünür hale getirilmesi Bileşenlerin transfer fonksiyonlarını gösterir. Sistemin fiziksel yapısını yansıtır. Kontrol giriş ve çıkışlarını karakterize

Detaylı

TEK EKSENLİ YORULMA TEST DÜZENEĞİ İÇİN KONUM DENETLEYİCİSİ TASARIMI

TEK EKSENLİ YORULMA TEST DÜZENEĞİ İÇİN KONUM DENETLEYİCİSİ TASARIMI 519 TEK EKSENLİ YORULMA TEST DÜZENEĞİ İÇİN KONUM DENETLEYİCİSİ TASARIMI Hakan ÇALIŞKAN Tuna BALKAN Bülent Emre PLATİN İlhan KONUKSEVEN ÖZET Bu çalışmada çeyrek araç modelini tahrik eden valf denetimli

Detaylı

KST Lab. Shake Table Deney Föyü

KST Lab. Shake Table Deney Föyü KST Lab. Shake Table Deney Föyü 1. Shake Table Deney Düzeneği Quanser Shake Table, yapısal dinamikler, titreşim yalıtımı, geri-beslemeli kontrol gibi çeşitli konularda eğitici bir deney düzeneğidir. Üzerine

Detaylı

U.Ü. Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümü ELN3102 OTOMATİK KONTROL Bahar Dönemi Yıliçi Sınavı Cevap Anahtarı

U.Ü. Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümü ELN3102 OTOMATİK KONTROL Bahar Dönemi Yıliçi Sınavı Cevap Anahtarı U.Ü. Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümü ELN30 OTOMATİK KONTROL 00 Bahar Dönemi Yıliçi Sınavı Cevap Anahtarı Sınav Süresi 90 dakikadır. Sınava Giren Öğrencinin AdıSoyadı :. Prof.Dr.

Detaylı

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz

Hidrostatik Güç İletimi. Vedat Temiz Hidrostatik Güç İletimi Vedat Temiz Tanım Hidrolik pompa ve motor kullanarak bir sıvı yardımıyla gücün aktarılmasıdır. Hidrolik Pompa: Pompa milinin her turunda (dönmesinde) sabit bir miktar sıvı hareketi

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ DENETİM SİSTEMLERİ LABORATUVARI DENEY RAPORU. Deney No: 3 PID KONTROLÜ

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ DENETİM SİSTEMLERİ LABORATUVARI DENEY RAPORU. Deney No: 3 PID KONTROLÜ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ DENETİM SİSTEMLERİ LABORATUVARI DENEY RAPORU Deney No: 3 PID KONTROLÜ Öğr. Gör. Cenk GEZEGİN Arş. Gör. Ayşe AYDIN YURDUSEV Öğrenci: Adı Soyadı Numarası

Detaylı

HİDROLİK BİR SERVO SİSTEMİN KAYAN REJİMLİ KONUM KONTROLU

HİDROLİK BİR SERVO SİSTEMİN KAYAN REJİMLİ KONUM KONTROLU 335 HİDROLİK BİR SERVO SİSTEMİN KAYAN REJİMLİ KONUM KONTROLU Kenan KUTLU Murat BÜYÜKSAVCI ÖZET Bu çalışmada asimetrik hidrolik bir silindir, oransal yön valfi ve lineer optik kodlayıcıdan oluşan bir deney

Detaylı

Ders İçerik Bilgisi. Dr. Hakan TERZİOĞLU Dr. Hakan TERZİOĞLU 1

Ders İçerik Bilgisi. Dr. Hakan TERZİOĞLU Dr. Hakan TERZİOĞLU 1 Dr. Hakan TERZİOĞLU Ders İçerik Bilgisi PID Parametrelerinin Elde Edilmesi A. Salınım (Titreşim) Yöntemi B. Cevap Eğrisi Yöntemi Karşılaştırıcı ve Denetleyicilerin Opamplarla Yapılması 1. Karşılaştırıcı

Detaylı

MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI 2. HİDROLİK SİSTEMLERDE KULLANILAN ENERJİ TÜRÜ

MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI 2. HİDROLİK SİSTEMLERDE KULLANILAN ENERJİ TÜRÜ MAK-LAB017 HİDROLİK SERVO MEKANİZMALAR DENEYİ 1. DENEYİN AMACI Bu deneyin amacı temel ilkelerden hareket ederek, hidrolik sistemlerde kullanılan elemanların çalışma ilkeleri ve hidrolik devre kavramlarının

Detaylı

Bölüm 3. Tek Serbestlik Dereceli Sistemlerin Zorlanmamış Titreşimi

Bölüm 3. Tek Serbestlik Dereceli Sistemlerin Zorlanmamış Titreşimi Bölüm 3 Tek Serbestlik Dereceli Sistemlerin Zorlanmamış Titreşimi Sönümsüz Titreşim: Tek serbestlik dereceli örnek sistem: Kütle-Yay (Yatay konum) Bir önceki bölümde anlatılan yöntemlerden herhangi biri

Detaylı

Sosyal Medyada İçerik Analizi. Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA

Sosyal Medyada İçerik Analizi. Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA Sosyal Medyada İçerik Analizi Yrd.Doç.Dr.Ahmet ÇETİNKAYA İçerik Ölçüm teorisi Geçerlik, güvenirlik, doğrlk ve kesinlik Bilgisayar destekli metin analizinde geçerlik in sağlanması İçerik analizinde etik

Detaylı

Kolon Hoparlörleri. İletişim Sistemleri Kolon Hoparlörleri. Yeterli konuşma anlaşılırlığı ve arka plan müziği yayını

Kolon Hoparlörleri. İletişim Sistemleri Kolon Hoparlörleri.  Yeterli konuşma anlaşılırlığı ve arka plan müziği yayını İletişim Sistemleri Kolon Hoparlörleri Kolon Hoparlörleri www.boschsecrity.com/tr Yeterli konşma anlaşılırlığı ve arka plan müziği yayını Yönlendirmenin önemli oldğ yglamalar içindir Yüksek hassasiyet

Detaylı

HİDROLİK SİSTEMLERDE ORANSAL VE SERVO VALFLER

HİDROLİK SİSTEMLERDE ORANSAL VE SERVO VALFLER 319 HİDROLİK SİSTEMLERDE ORANSAL VE SERVO VALFLER Mehmet KOCABAŞ ÖZET Oransal ve servo valfler hidrolik sistemlerin, kontrol teknolojisinde pek çok avantaj sağlamalarına rağmen az kullanılırlar. Genel

Detaylı

Ege Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Kontrol Sistemleri II Dersi

Ege Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Kontrol Sistemleri II Dersi Ege Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Kontrol Sistemleri II Dersi Ball and Beam Deneyi.../../205 ) Giriş Bu deneyde amaç kök yerleştirme (Pole placement) yöntemi ile top ve çubuk (ball

Detaylı

ORANSAL TEKNOLOJISINDE SERVO KARAKTERISTIKLI VALFLERIN UYGULAMALARI

ORANSAL TEKNOLOJISINDE SERVO KARAKTERISTIKLI VALFLERIN UYGULAMALARI III. ULUSAL HIDROLIK PNÖMATIK KONGRESI VE SERGISI 69 ORANSAL TEKNOLOJISINDE SERVO KARAKTERISTIKLI VALFLERIN UYGULAMALARI Cüneyt SIPAHIOGLU ÖZET Günümüzde oransal valflerin, kontrol teknolojisinin gelismesiyle

Detaylı

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Yrd.Doç.Dr.Esra Tunç Görmüş. 1.Hafta

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Yrd.Doç.Dr.Esra Tunç Görmüş. 1.Hafta SAYISAL ÇÖZÜMLEME Yrd.Doç.Dr.Esra Tunç Görmüş 1.Hafta Sayısal çözümleme nümerik analiz nümerik çözümleme, approximate computation mühendislikte sayısal yöntemler Computational mathematics Numerical analysis

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 16 Rijit Cismin Düzlemsel Kinematiği Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 16 Rijit

Detaylı

G( q ) yer çekimi matrisi;

G( q ) yer çekimi matrisi; RPR (DÖNEL PRİZATİK DÖNEL) EKLE YAPISINA SAHİP BİR ROBOTUN DİNAİK DENKLELERİNİN VEKTÖR-ATRİS FORDA TÜRETİLESİ Aytaç ALTAN Osmancık Ömer Derindere eslek Yüksekokulu Hitit Üniversitesi aytacaltan@hitit.edu.tr

Detaylı

BÖLÜM 7 BORULARDA GERÇEK AKIM

BÖLÜM 7 BORULARDA GERÇEK AKIM BÖLÜM 7 BORULARA GERÇEK AKIM Enkesitin tamamen dol olarak aktığı akımlara basınçlı akım denir. Basınç altında sıvı nakleden kapalı akış yollarına bor adı verilmektedir. Borlar çeşitli enkesitlere sahip

Detaylı

VALF SEÇİM KRİTERLERİ

VALF SEÇİM KRİTERLERİ 29 VALF SEÇİM KRİTERLERİ Fatih ÖZCAN ÖZET Güç iletim sisteminin seçilmesinde, hidroliğin bize sunduğu avantajların gelişen sınirlarının bilinmesi doğru karar vermemiz açısından çok önemlidir.bu bildiride

Detaylı

ÇÖZÜMLÜ SORULAR. ÇÖZÜM : Öncelikle kesitlerdeki hız değerleri bulunmalıdır. 3 kesitindeki hızı : V V

ÇÖZÜMLÜ SORULAR. ÇÖZÜM : Öncelikle kesitlerdeki hız değerleri bulunmalıdır. 3 kesitindeki hızı : V V ÇÖZÜMLÜ SORULR SORU. Şekildeki yatay Y bağlantısı s debisini eşit alarak ikiye ayırmaktadır. kesitindeki hacimsel debi Q = 0, m /sn ve = 7 ka ise sistemdeki kayıları ihmal edi ve syn özül ağırlığını 9790

Detaylı

TRANSİSTÖRLÜ YÜKSELTEÇLERDE GERİBESLEME

TRANSİSTÖRLÜ YÜKSELTEÇLERDE GERİBESLEME TRANSİSTÖRLÜ YÜKSELTEÇLERDE GERİBESLEME Amaç Elektronikte geniş uygulama alanı bulan geribesleme, sistemin çıkış büyüklüğünden elde edilen ve giriş büyüklüğü ile aynı nitelikte bir işaretin girişe gelmesi

Detaylı

KATI CİSİMLERİN BAĞIL İVME ANALİZİ:

KATI CİSİMLERİN BAĞIL İVME ANALİZİ: KATI CİSİMLERİN BAĞIL İVME ANALİZİ: Genel düzlemsel hareket yapmakta olan katı cisim üzerinde bulunan iki noktanın ivmeleri aralarındaki ilişki, bağıl hız v A = v B + v B A ifadesinin zamana göre türevi

Detaylı

Hidrolik-Pnömatik. Hazırlayan: Öğr. Gör. Aydın ÖZBEY

Hidrolik-Pnömatik. Hazırlayan: Öğr. Gör. Aydın ÖZBEY Hidrolik-Pnömatik Basınçlandırılmış akışkanın, mekanik özelliklerini, davranışlarını, kuvvet iletiminde kullanılmasını, akışkanın hareket ve kontrolünü inceleyen bilime hidrolik ya da pnömatik denir. Hidrolikte

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 DAİRESEL HAREKET Bölüm 2 İŞ, GÜÇ, ENERJİ ve MOMENTUM

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ Bölüm 1 DAİRESEL HAREKET Bölüm 2 İŞ, GÜÇ, ENERJİ ve MOMENTUM ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 DAİRESEL HAREKET 11 1.1. Dairesel Hareket 12 1.2. Açısal Yol 12 1.3. Açısal Hız 14 1.4. Açısal Hız ile Çizgisel Hız Arasındaki Bağıntı 15 1.5. Açısal İvme 16 1.6. Düzgün Dairesel

Detaylı

PROSES KONTROL DENEY FÖYÜ

PROSES KONTROL DENEY FÖYÜ T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNA TEORİSİ, SİSTEM DİNAMİĞİ VE KONTROL ANA BİLİM DALI LABORATUARI PROSES KONTROL DENEY FÖYÜ 2016 GÜZ 1 PROSES KONTROL SİSTEMİ

Detaylı

KESİKLİ İŞLETİLEN PİLOT ÖLÇEKLİ DOLGULU DAMITMA KOLONUNDA ÜST ÜRÜN SICAKLIĞININ SET NOKTASI DEĞİŞİMİNDE GERİ BESLEMELİ KONTROLU

KESİKLİ İŞLETİLEN PİLOT ÖLÇEKLİ DOLGULU DAMITMA KOLONUNDA ÜST ÜRÜN SICAKLIĞININ SET NOKTASI DEĞİŞİMİNDE GERİ BESLEMELİ KONTROLU KESİKLİ İŞLETİLEN PİLOT ÖLÇEKLİ DOLGULU DAMITMA KOLONUNDA ÜST ÜRÜN SICAKLIĞININ SET NOKTASI DEĞİŞİMİNDE GERİ BESLEMELİ KONTROLU B. HACIBEKİROĞLU, Y. GÖKÇE, S. ERTUNÇ, B. AKAY Ankara Üniversitesi, Mühendislik

Detaylı

BÖLÜM 5 OTOMATİK KONTROL FORMLARI 5.1 AÇIK KAPALI KONTROL (ON-OFF) BİLGİSAYARLI KONTROL

BÖLÜM 5 OTOMATİK KONTROL FORMLARI 5.1 AÇIK KAPALI KONTROL (ON-OFF) BİLGİSAYARLI KONTROL BÖLÜM 5 OTOMATİK KONTROL FORMLARI Otomatik kontrolda, kontrol edici cihazın, set değeri etrafında gereken hassasiyetle çalışırken, hatayı gereken oranda minimuma indirecek çeşitli kontrol formları vardır.

Detaylı

www.ogenmakina.com HİDROLİK EĞİTİM SETİ ÖRNEK DEVRE UYGULAMALARI

www.ogenmakina.com HİDROLİK EĞİTİM SETİ ÖRNEK DEVRE UYGULAMALARI HİDROLİK EĞİTİM SETİ ÖRNEK DEVRE UYGULAMALARI www.ogenmakina.com Ogen-2010 HİDROLİK VE ELEKTRO-HİDROLİK DEVRE UYGULAMALARI TEMEL VE ORTA SEVİYE UYGULAMA 1 KİLİTLİ ÇİFT ETKİLİ SİLİNDİR KONTROLÜ 1 adet 4/2

Detaylı

Kontrol Sistemleri (EE 326) Ders Detayları

Kontrol Sistemleri (EE 326) Ders Detayları Kontrol Sistemleri (EE 326) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kontrol Sistemleri EE 326 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i MATH 275, MATH 276

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ LABORATUVARI

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ LABORATUVARI T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ LABORATUVARI BORULARDA VE HİDROLİK ELEMANLARDA SÜRTÜNME KAYIPLARI DENEY FÖYÜ 1. DENEYİN AMACI Borularda

Detaylı

RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ

RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ MUTLAK GENEL DÜZLEMSEL HAREKET: Genel düzlemsel hareket yapan bir karı cisim öteleme ve dönme hareketini eşzamanlı yapar. Eğer cisim ince bir levha olarak gösterilirse,

Detaylı

ÇÖZÜMLÜ SORULAR. ÇÖZÜM Boşluk miktarı: 100,25 100 2 Mil ile yatağın temas alanı : e 2. Hız gradyanı: Kayma gerilmesi:

ÇÖZÜMLÜ SORULAR. ÇÖZÜM Boşluk miktarı: 100,25 100 2 Mil ile yatağın temas alanı : e 2. Hız gradyanı: Kayma gerilmesi: LÜ SOULA SOU. Şekilde gösterilen D m = mm çapında bir mil D =,5 mm çapında ve L = mm genişliğinde bir atak içerisinde eksenel doğrltda kp lk bir kvvetle anak,5 m/s ızla areket ettirilebilior. Bna göre

Detaylı

Algılayıcılar (Sensors)

Algılayıcılar (Sensors) Algılayıcılar (Sensors) Sayısal işlem ve ölçmeler sadece elektriksel büyüklüklerle yapılmaktadır. Genelde teknik ve fiziksel büyüklükler (sıcaklık, ağırlık kuvveti ve basınç gibi) elektrik dalından olmayan

Detaylı

Araştırma Geliştirme Ltd. Şti. - Firma Tanıtım Sunumu -

Araştırma Geliştirme Ltd. Şti. - Firma Tanıtım Sunumu - Araştırma Geliştirme Ltd. Şti. - Firma Tanıtım Sunumu - Şubat 2013 Hakkımızda Firma Profili Ekip Faaliyet Alanları Firma Profili Hakkımızda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nın 2012 Teknogirişim Sermaye

Detaylı

KAZICI-YÜKLEYİCİ İŞ MAKİNASININ HİDROLİK VE MEKANİK SİSTEMLERİNİN DİNAMİK ANALİZİ

KAZICI-YÜKLEYİCİ İŞ MAKİNASININ HİDROLİK VE MEKANİK SİSTEMLERİNİN DİNAMİK ANALİZİ 227 KAZICI-YÜKLEYİCİ İŞ MAKİNASININ HİDROLİK VE MEKANİK SİSTEMLERİNİN DİNAMİK ANALİZİ Boran KILIÇ Tuna BALKAN Eres SÖYLEMEZ ÖZET Bu çalışmanın amacı Hidromek HMK 102B kazıcı-yükleyici iş makinasının dinamik

Detaylı

LBC 3200/00 Hat Dizilimli İç Mekan Hoparlörü

LBC 3200/00 Hat Dizilimli İç Mekan Hoparlörü İletişim Sistemleri LBC 3200/00 Hat Dizilimli İç Mekan Hoparlörü LBC 3200/00 Hat Dizilimli İç Mekan Hoparlörü www.boschsecrity.com/tr Kapsamlı dinleme alanı Konşma ve müzik için mükemmel anlaşılırlık Oda

Detaylı

SEMBOL OKUMA TEKNİĞİ

SEMBOL OKUMA TEKNİĞİ Hidrolik ve Pnömatik sistem devre şemalarında Basınç ve dönüş hattını ifade eder. Uyarı ( Sinyal ) hattını ifade eder. Hidrolik sistemler için sızıntı hattını ifade eder. 2 Hidrolik ve Pnömatik sistemlerde

Detaylı

MIT Açık Ders Malzemesi İstatistiksel Mekanik II: Alanların İstatistiksel Fiziği 2008 Bahar

MIT Açık Ders Malzemesi İstatistiksel Mekanik II: Alanların İstatistiksel Fiziği 2008 Bahar MIT Açık Ders Malzemesi http://ocw.mit.ed 8.334 II: Alanların İstatistiksel Fiziği 8 Bahar B malzemeye atıfta blnmak ve Kllanım Şartlarımızla ilgili bilgi almak için http://ocw.mit.ed/terms ve http://tba.acikders.org.tr

Detaylı

LBC 3011/x1 Panel Hoparlörleri

LBC 3011/x1 Panel Hoparlörleri İletişim Sistemleri LBC 11/x1 Panel Hoparlörleri LBC 11/x1 Panel Hoparlörleri www.boschsecrity.com/tr Yüksek kaliteli konşma sesi ve müzik yayını İki yönlü sistem Basit güç ayarı Dvara, tavana ve mobilyalara

Detaylı

MÜHENDİSLİK ÖLÇÜMLERİNİN TEMEL ESASLARI

MÜHENDİSLİK ÖLÇÜMLERİNİN TEMEL ESASLARI MÜHENDİSLİK ÖLÇÜMLERİNİN TEMEL ESASLARI ÖLÇME SİSTEMLERİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ ÖLÇME SİSTEMLERİ Bütün ölçme sistemleri üç temel elemanı içerir. Transducer :Ölçülecek fiziksel değişkeni ortaya çıkaran hassas

Detaylı

AKIŞ ÖLÇME EĞİTİM SETİ DENEY FÖYÜ

AKIŞ ÖLÇME EĞİTİM SETİ DENEY FÖYÜ KIŞ ÖLÇME EĞİTİM SETİ DENEY FÖYÜ ÇORUM-05 ) DENEY CİHZININ ŞEMSI B) CİHZD KULLNILN MLZEMELER SNO MLZEMENİN DI DEDİ MRKSI E ÖZELLİĞİ S tankı 50x50x50 mm, 5 litre Sirkülasyon oması larko NO 3 entürimetre

Detaylı

AÇIK KANAL AKIMLARINDA HIZ DAĞILIMININ ENTROPY YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ. Mehmet Ardıçlıoğlu. Ali İhsan Şentürk. Galip Seçkin

AÇIK KANAL AKIMLARINDA HIZ DAĞILIMININ ENTROPY YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ. Mehmet Ardıçlıoğlu. Ali İhsan Şentürk. Galip Seçkin AÇIK KANAL AKILARINDA HIZ DAĞILIININ ENTROPY YÖNTEİ İLE İNCELENESİ ehmet Ardıçlıoğl Yard. Doç. Dr., Erciyes Üniv. ühendislik Fak. İnşaat üh. Böl. Kayseri, Tel: 352 4378, Fax: 9 352 4375784 E-mail: mardic@erciyes.ed.tr

Detaylı

Doç.Dr. Cesim ATAŞ MEKANİK ŞEKİL DEĞİŞTİREN CİSİMLER MEKANİĞİ DİNAMİK

Doç.Dr. Cesim ATAŞ MEKANİK ŞEKİL DEĞİŞTİREN CİSİMLER MEKANİĞİ DİNAMİK STATİK (Ders Notları) Kaynak: Engineering Mechanics: Statics, SI Version, 6th Edition, J. L. Meriam, L. G. Kraige, Wiley Yardımcı Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C Hibbeler & S.C. Fan, Literatür

Detaylı

Fiziksel Sistemlerin Matematik Modeli. Prof. Neil A.Duffie University of Wisconsin-Madison ÇEVİRİ Doç. Dr. Hüseyin BULGURCU 2012

Fiziksel Sistemlerin Matematik Modeli. Prof. Neil A.Duffie University of Wisconsin-Madison ÇEVİRİ Doç. Dr. Hüseyin BULGURCU 2012 Fiziksel Sistemlerin Matematik Modeli Prof. Neil A.Duffie University of Wisconsin-Madison ÇEVİRİ Doç. Dr. Hüseyin BULGURCU 2012 Matematik Modele Olan İhtiyaç Karmaşık denetim sistemlerini anlamak için

Detaylı

LBC 310x/1x Kabin Hoparlörleri

LBC 310x/1x Kabin Hoparlörleri İletişim Sistemleri LBC 31x/1x Kabin Hoparlörleri LBC 31x/1x Kabin Hoparlörleri www.boschsecrity.com/tr Yüksek kaliteli müzik ve konşma yayını Geniş frekans aralığı Geniş yayılma açısı Değişken kademeli

Detaylı

MEKATRONİK VE KONTROL LABORATUARI DENEY FÖYÜ

MEKATRONİK VE KONTROL LABORATUARI DENEY FÖYÜ MEKATRONİK VE KONTROL LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEYİN ADI: Ters Sarkaç Kontrol Deneyi AMAÇ: Bu laboratuar deneyinde matematik denklemleri sıkça karşımıza çıkan arabalı ters sarkacın kontrolünü gerçekleştireceğiz.

Detaylı

ALTERNATİF AKIMIN DENKLEMİ

ALTERNATİF AKIMIN DENKLEMİ 1 ALTERNATİF AKIMIN DENKLEMİ Ani ve Maksimum Değerler Alternatif akımın elde edilişi incelendiğinde iletkenin 90 ve 270 lik dönme hareketinin sonunda maksimum emk nın indüklendiği görülür. Alternatif akımın

Detaylı

MAK3002 OTOMATİK KONTROL 2008-2009 BAHAR. Ders Kitabı (Ders Notu)

MAK3002 OTOMATİK KONTROL 2008-2009 BAHAR. Ders Kitabı (Ders Notu) MAK3002 OTOMATİK KONTROL 2008-2009 BAHAR Dersin Adı Otomatik Kontrol Dersin Dili Dersin Türü Dersin Ön Koşulu Dersin Koordinatörleri Dersin İçeriği Dersin Amacı Dersin Kodu MAK 3002 Türkçe Zorunlu Yok

Detaylı

LB1 UMx0E Premium Sound Kabin Hoparlörü Serisi

LB1 UMx0E Premium Sound Kabin Hoparlörü Serisi İletişim Sistemleri LB1 UMxE Premim Sond Kabin Hoparlörü Serisi LB1 UMxE Premim Sond Kabin Hoparlörü Serisi www.boschsecrity.com/tr Yüksek kaliteli müzik ve konşma yayını Ayarlanabilir dvara montaj braketiyle

Detaylı

BIRLESIK GÖRSEL ROBOT SISTEMI ILE NESNE TASNIFI

BIRLESIK GÖRSEL ROBOT SISTEMI ILE NESNE TASNIFI III. ULUSAL HIDROLIK PNÖMATIK KONGRESI VE SERGISI 403 BIRLESIK GÖRSEL ROBOT SISTEMI ILE NESNE TASNIFI Erol UYAR Aytaç GÖREN Levent ÇETIN ÖZET Bu arastirma çerçevesinde çesitli nesnelerin siniflandirilmasi

Detaylı

HIDROLIK SILINDIRLERDE KULLANILAN SIZDIRMAZLIK ELEMANLARI IÇIN ÖMÜR TEST CIHAZI

HIDROLIK SILINDIRLERDE KULLANILAN SIZDIRMAZLIK ELEMANLARI IÇIN ÖMÜR TEST CIHAZI III. ULUSAL HIDROLIK PNÖMATIK KONGRESI VE SERGISI 91 HIDROLIK SILINDIRLERDE KULLANILAN SIZDIRMAZLIK ELEMANLARI IÇIN ÖMÜR TEST CIHAZI Bahadir ÖZTÜRK ÖZET Sizdirmazlik elemanlari dikkatli bir seçim, özenli

Detaylı

ENTEK TEKNOLOJİ EĞİTİMLERİ

ENTEK TEKNOLOJİ EĞİTİMLERİ ENTEK TEKNOLOJİ EĞİTİMLERİ HIDR HİDROLİK TEKNOLOJİSİ EĞİTİMİ o Hidrolik devre elemanlarını tanımak ve çalışma prensiplerini öğrenmek o Uluslararası standartlara göre hidrolik devre şeması çizebilmek ve

Detaylı

ENTEK TEKNOLOJİ EĞİTİMLERİ

ENTEK TEKNOLOJİ EĞİTİMLERİ ENTEK TEKNOLOJİ EĞİTİMLERİ HIDR HİDROLİK TEKNOLOJİSİ EĞİTİMİ o Hidrolik devre elemanlarını tanımak ve çalışma prensiplerini öğrenmek o Uluslararası standartlara göre hidrolik devre şeması çizebilmek ve

Detaylı

DEVRE VE SİSTEM ANALİZİ ÇALIŞMA SORULARI

DEVRE VE SİSTEM ANALİZİ ÇALIŞMA SORULARI DEVRE VE SİSTEM ANALİZİ 01.1.015 ÇALIŞMA SORULARI 1. Aşağıda verilen devrede anahtar uzun süre konumunda kalmış ve t=0 anında a) v 5 ( geriliminin tam çözümünü diferansiyel denklemlerden faydalanarak bulunuz.

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 13 Parçacık Kinetiği: Kuvvet ve İvme Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 13 Parçacık

Detaylı

(Mekanik Sistemlerde PID Kontrol Uygulaması - 1) SÜSPANSİYON SİSTEMLERİNİN PID İLE KONTROLÜ. DENEY SORUMLUSU Arş.Gör. Sertaç SAVAŞ

(Mekanik Sistemlerde PID Kontrol Uygulaması - 1) SÜSPANSİYON SİSTEMLERİNİN PID İLE KONTROLÜ. DENEY SORUMLUSU Arş.Gör. Sertaç SAVAŞ T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1 (Mekanik Sistemlerde PID Kontrol Uygulaması - 1) SÜSPANSİYON SİSTEMLERİNİN PID İLE KONTROLÜ DENEY

Detaylı

Makina Mühendisliği Bölümü Makine Laboratuarı

Makina Mühendisliği Bölümü Makine Laboratuarı Makina Mühendisliği Bölümü Makine Laboratuarı Reynolds Sayısı ve Akış Türleri Deneyi 1. Genel Bilgi Bazı akışlar oldukça çalkantılıyken bazıları düzgün ve düzenlidir. Düzgün akım çizgileriyle belirtilen

Detaylı

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ 1.1. Giriş Kinematik, daha öncede vurgulandığı üzere, harekete sebep olan veya hareketin bir sonucu olarak ortaya çıkan kuvvetleri dikkate almadan cisimlerin hareketini

Detaylı

3. AKIŞKANLARIN KĐNEMATĐĞĐ. Kinematik: Akışkan hareketini kuvvetleri göz önüne almadan yerdeğiştirmeler, hızlar ve ivmeler cinsinden ifade eder.

3. AKIŞKANLARIN KĐNEMATĐĞĐ. Kinematik: Akışkan hareketini kuvvetleri göz önüne almadan yerdeğiştirmeler, hızlar ve ivmeler cinsinden ifade eder. 3. AKIŞKANLARIN KĐNEMATĐĞĐ Kinematik: Akışkan hareketini kvvetleri göz önüne almadan yerdeğiştirmeler, hızlar ve ivmeler cinsinden ifade eder. 3. Akışkan Hareketinin Matematiksel Tanımı Akışkan hareketinin

Detaylı

II. ULUSAL HİDROLİK PNÖMATİK KONGRESİ VE SERGİSİ

II. ULUSAL HİDROLİK PNÖMATİK KONGRESİ VE SERGİSİ tmmob makina mühendisleri odası II. ULUSAL HİDROLİK PNÖMATİK KONGRESİ VE SERGİSİ BİLDİRİLER İ İ KİTABI İZMİR mmo yayın no : E/2001/278-1 KASIM 2001 tmmob makina mühendisleri odası Sümer Sok. No: 36/1-A

Detaylı

Mekatroniğe Giriş Dersi

Mekatroniğe Giriş Dersi Mekatroniğe Giriş Dersi 3. Hafta Temel Kavramlar Sistem Mekatronik Sistem Modelleme ve Simülasyon Simülasyon Yazılımları Basit Sistem Elemanları Bu Haftanın Konu Başlıkları SAÜ - Sakarya MYO 1 Mekatroniğe

Detaylı

Okut. Yüksel YURTAY. İletişim : (264) Sayısal Analiz. Giriş.

Okut. Yüksel YURTAY. İletişim :  (264) Sayısal Analiz. Giriş. Okut. Yüksel YURTAY İletişim : Sayısal Analiz yyurtay@sakarya.edu.tr www.cs.sakarya.edu.tr/yyurtay (264) 295 58 99 Giriş 1 Amaç : Mühendislik problemlerinin bilgisayar ortamında çözümünü mümkün kılacak

Detaylı

STATİK KUVVET ANALİZİ (2.HAFTA)

STATİK KUVVET ANALİZİ (2.HAFTA) STATİK KUVVET ANALİZİ (2.HAFTA) Mekanik sistemler üzerindeki kuvvetler denge halindeyse sistem hareket etmeyecektir. Sistemin denge hali için gerekli kuvvetlerin hesaplanması statik hesaplamalarla yapılır.

Detaylı

İ çindekiler. xvii GİRİŞ 1 TEMEL AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ BERNOULLİ DENKLEMİ 68 AKIŞKANLAR STATİĞİ 32. xvii

İ çindekiler. xvii GİRİŞ 1 TEMEL AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ BERNOULLİ DENKLEMİ 68 AKIŞKANLAR STATİĞİ 32. xvii Last A Head xvii İ çindekiler 1 GİRİŞ 1 1.1 Akışkanların Bazı Karakteristikleri 3 1.2 Boyutlar, Boyutsal Homojenlik ve Birimler 3 1.2.1 Birim Sistemleri 6 1.3 Akışkan Davranışı Analizi 9 1.4 Akışkan Kütle

Detaylı

Altuğ YAVAŞ- Şerif SAYLAN BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜH. MİM. FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜH. BL.

Altuğ YAVAŞ- Şerif SAYLAN BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜH. MİM. FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜH. BL. Altğ YAVAŞ- Şerif SAYLAN BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜH. MİM. FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜH. BL. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ MÜH. MİM. FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜH. BL. ÇAĞIŞ 10145, BALIKESİR 266 612 11 94 266 612 12 57 aavas@balikesir.ed.tr

Detaylı

Bölüm-4. İki Boyutta Hareket

Bölüm-4. İki Boyutta Hareket Bölüm-4 İki Boyutta Hareket Bölüm 4: İki Boyutta Hareket Konu İçeriği 4-1 Yer değiştirme, Hız ve İvme Vektörleri 4-2 Sabit İvmeli İki Boyutlu Hareket 4-3 Eğik Atış Hareketi 4-4 Bağıl Hız ve Bağıl İvme

Detaylı

LAZER SENSÖRLERLE BİR ROBOTUN DOĞAL FREKANSLARININ VE STATİK ÇÖKMELERİNİN ÖLÇÜMÜ

LAZER SENSÖRLERLE BİR ROBOTUN DOĞAL FREKANSLARININ VE STATİK ÇÖKMELERİNİN ÖLÇÜMÜ 327 LAZER SENSÖRLERLE BİR ROBOTUN DOĞAL FREKANSLARININ VE STATİK ÇÖKMELERİNİN ÖLÇÜMÜ Zeki KIRAL Murat AKDAĞ Levent MALGACA Hira KARAGÜLLE ÖZET Robotlar, farklı konumlarda farklı direngenliğe ve farklı

Detaylı

Kısa İçindekiler. Fizik: İlkeler ve Pratik Cilt 1: 1-21 Bölümleri, Cilt 2: Bölümleri kapsar

Kısa İçindekiler. Fizik: İlkeler ve Pratik Cilt 1: 1-21 Bölümleri, Cilt 2: Bölümleri kapsar Kısa İçindekiler Fizik: İlkeler ve Pratik Cilt 1: 1-21 Bölümleri, Cilt 2: 22-34 Bölümleri kapsar Bölüm 1 Temeller 1 Bölüm 2 Bir Boyutta Hareket 28 Bölüm 3 İvme 53 Bölüm 4 Momentum 75 Bölüm 5 Enerji 101

Detaylı

TRANFER FONKSİYONLARI SİSTEMLERİN MATEMATİKSEL MODELİ BASİT SİSTEM ELEMANLARI

TRANFER FONKSİYONLARI SİSTEMLERİN MATEMATİKSEL MODELİ BASİT SİSTEM ELEMANLARI Ders içerik bilgisi TRANFER FONKSİYONLARI SİSTEMLERİN MATEMATİKSEL MODELİ BASİT SİSTEM ELEMANLARI 1. İç değişken kavramı 2. Uç değişken kavramı MEKANİK SİSTEMLERİN MODELLENMESİ ELEKTRİKSEL SİSTEMLERİN

Detaylı

ELEKTRONİK HİBRİD BİR BESLEME HATTININ GELİŞTİRİLMESİ

ELEKTRONİK HİBRİD BİR BESLEME HATTININ GELİŞTİRİLMESİ 163 ELEKTRONİK HİBRİD BİR BESLEME HATTININ GELİŞTİRİLMESİ İbrahim DÖRTOLUK ÖZET Hidrolik sistemlerde enerji verimliliği ve bu amaca uygun sistemlerin gelişirilmesi son yıllarda gittikçe önem kazanmakta

Detaylı

DERSİN ADI DENEY ADI DENEYİN SORUMLUSU DENEYİN YAPILDIĞI LABORATUAR

DERSİN ADI DENEY ADI DENEYİN SORUMLUSU DENEYİN YAPILDIĞI LABORATUAR ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DERSİN ADI MAK 4119- MAKİNE TASARIM LABORATUARI DENEY ADI BİR SÜREÇ DENETİM SİSTEMİNİN İNCELENMESİ DENEYİN SORUMLUSU ÖĞR. GÖR.

Detaylı

EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ

EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ EŞANJÖR (ISI DEĞİŞTİRİCİSİ) DENEYİ FÖYÜ Giriş Isı değiştiricileri (eşanjör) değişik tiplerde olup farklı sıcaklıktaki iki akışkan arasında ısı alışverişini temin ederler. Isı değiştiricileri başlıca yüzeyli

Detaylı

T-450 AKIŞ ÖLÇME EĞİTİM SETİ DENEY FÖYLERİ

T-450 AKIŞ ÖLÇME EĞİTİM SETİ DENEY FÖYLERİ T-450 KIŞ ÖLÇME EĞİTİM SETİ DENEY FÖYLERİ DENEYSN EĞİTİM CİHZLRI SNYİ VE TİCRET LTD ŞTİ Küçük Sanayi sitesi Ekim Cad 5Sok No:8 BLIKESİR Tel:066 46075 Faks:066 460948 htt://wwwdeneysancom mail: deneysan@deneysancom

Detaylı