Small RNA Dünyası.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Small RNA Dünyası."

Transkript

1 Small RNA Dünyası

2 Small RNA lar nedir? Small RNA lar gen sessizleşmesinde görev alan nükleotit uzunluğunda RNA lardır. Small RNA lar, mrna nın translasyonu veya kararlılığını etkileyerek posttranskripsiyonel gen sessizleşmesinde yardımcı olur. AAAAA Small RNA lar, kromatindeki epigenetik modifikasyonlar ile transkripsiyonel gen sessizleşmesine katkı sağlar. RNA Pol Histon modifikasyonu, DNA metilasyonu

3 RNA sessizleştirmesinin temeli Dicer lar ve Argonaute lar RNA sessizleştirmesi, çift iplikli RNA ların (dsrna), dicer ve homologları tarafından işlenip kısa RNA duplekslerine dönüştürülmesi reaksiyonlarını kullanır. Sonrasında bu küçük RNA lar ARGONAUTE protein ailesi ile etkileşir. AGO Sessizleşme

4 Dicer ve Dicer-like proteinler sirna ve mirna oluşumunda Dicer veya Dicer benzeri (DCL) proteinler, uzun dsrna yı keser ya da RNA yı ~21-25 nt lik fragmanlar olacak şekilde katlar (hairpin). Dicer ın yapısı kestiği RNA yı ölçebilmesini sağlar. Havuç kesen bir aşçı gibi, Dicer RNA yı eşit boyutlardaki parçalara ayırır. From MacRae, I.J., Zhou, K., Li, F., Repic, A., Brooks, A.N., Cande, W.., Adams, P.D., and Doudna, J.A. (2006) Structural basis for double-stranded RNA processing by Dicer. Science 311: Reprinted with permission from AAAS. Photo credit: Heidi

5 Argonaute proteinler ARGONAUTE proteinler small RNA lara ve bunların hedeflerine bağlanır. Arabidopsis ago1 mutantı ve ahtapot Argonauta argo ARGONAUTE proteinler Arabidopsis in argonaute1 mutantının adını almıştır. ago1 ince radyal yapraklara sahipti ve benzediği Argonauta ahtapotuna atfen bu adı almıştır. Reprinted by permission from Macmillan Publishers Ltd: EMBO J. Bohmert, K., Camus, I., Bellini, C., Bouchez, D., Caboche, M., and Benning, C. (1998) AGO1 defines a novel locus of Arabidopsis controlling leaf development. EMBO J. 17: Copyright 1998; Reprinted from Song, J.-J., Smith, S.K., Hannon, G.J., and Joshua-Tor, L. (2004) Crystal structure of Argonaute and its implications for RISC slicer activity. Science 305: with permission of AAAS.

6 RNA sessizleşmesi Post-transkripsiyonel ve transkripsiyonel gen sessizleşmesi yoluyla sirnaaracılı sessizleşme AGO AGO RNA Pol mrna nın MicroRNA aracılı sessizleşmesi ve transkripsiyonel baskılama AGO AGO AAAn AGO AAAn mrna AAAn MIR geni RNA Pol RNA Pol

7 sirna lar Genomik Savunucular sirna lar genomu; Virüsleri baskılayarak, Aşırı anlatım yapan bölgeleri sessizleştirerek, Transpozonları ve tekrarlanan dizileri sessizleştirerek korur. sirna lar bazıgenlerin epigenetik olarak sessiz durumda kalmasını da sağlar. Reprinted by permission from Macmillan Publishers, Ltd: Nature. Lam, E., Kato, N., and Lawton, M. (2001) Programmed cell death, mitochondria and the plant hypersensitive response. Nature 411: Copyright 2001.

8 Viral olarak indüklenmiş gen sessizleşmesi Viral ssrna Virus tarafından kodlanan, RNA ya bağımlı RNA polimeraz Viral dsrna Çoğu bitki virüsleri, çift iplikli bir ara formla replike olan RNA virüsleridir. Çift iplikli RNA, DCL tarafından kesilir ve sirna lar oluşur. sirna lar AGO ile birleşerek virüs replikasyonunu ve anlatımını durdurur. AGO AGO

9 Bitkiler viral enfeksiyonu atlatır ve bağışıklık kazanır En genç En yaşlı Virüs tarafından enfekte edilmiş bir bitkide, daha genç yapraklar semptom göstermeyebilir. Böylece bitkinin enfeksiyondan kurtulduğu anlaşılır. Virüs bulaştırılmış

10 Bitkiler viral enfeksiyonu atlatır ve bağışıklık kazanır En yaşlı En genç Virüs tarafından indüklenmiş hücre ölümü Virüs bulaştırılmış yaprak Semptom yok: iyileşme Virüs bulaştırılmış yaprak Semptom yok: bağışıklık From Ratcliff, F., Henderson, B.D., and Baulcombe, D.C. (1997) A similarity between viral defense and gene silencing in plants. Science 276: Reprinted with permission from AAAS.

11 Bitkiler viral enfeksiyonu atlatır ve bağışıklık kazanır En genç En yaşlı Virüs bulaştırılmış Bu hücreler daha sonra aynı virüs tarafından enfeksiyona da direnç kazanmışlardır. Virüs bulaştırılmış

12 Viral direnç sirna aracılı sessizleşmeyi kapsar 22. GÜN Daha genç yaprağı su veya virüs ile inoküle et 32. GÜN 22. gün inoküle edilen yapraktan RNA izole et. Viral RNA miktarını ölç. 1. GÜN Yaprağı virüs veya su ile inoküle et

13 Viral direnç sirna aracılı sessizleşmeyi kapsar 22. GÜN Daha genç yaprağı su veya virüs ile inoküle et 32. GÜN 22. gün inoküle edilen yapraktan RNA izole et. Viral RNA miktarını ölç. 1. GÜN Yaprağı virüs veya su ile inoküle et 1. Gün 22. Gün 32. gün RNA Virüs Su Inokülüm Su Virüs Virüs Virüs Düşük RNA düzeyleri, ilk viral enfeksiyonun RNA sessizleşmesini indüklediğini göstermektedir. Böylece sonraki viral replikasyon önlenmiş olur From Ratcliff, F., Henderson, B.D., and Baulcombe, D.C. (1997) A similarity between viral defense and gene silencing in plants. Science 276: Reprinted with permission from AAAS.

14 Small RNA lar viral indüklenmiş gen sessizleşmesi ile ilişkilidir İnoküle yapraklarla sistemik yapraklarda, viral RNA ya homolog bir small RNA bulunmaktadır. Sistemik yaprak İnakülasyon sonrası günler İnoküle yaprak From Ratcliff, F., Henderson, B.D., and Baulcombe, D.C. (1997) A similarity between viral defense and gene silencing in plants. Science 276: Reprinted with permission from AAAS.

15 Virüs enfeksiyonu sistemik sirna birikimine neden olur Distal yaprak Inoküle yaprak

16 RNA sessizleşmesi nasıl sistematik olarak yayılır?? UV ışık altında, yabani tip yapraklar kloroplastlardaki klorofil tarafından emilen ışık yüzünden kırmızı ışık yayarlar. GFP GFP proteini anlatımı yapılan bitki UV ışık altında yeşil ışık yayar. Reprinted with permission from Kalantidis, K., Schumacher, H.T., Alexiadis, T., and Helm, J.M. (2008) RNA silencing movement in plants. Biol. Cell 100: 13 26; (c) the Biochemical Society.

17 RNA sessizleşmesinin yayılması GFP GFP Gen sessizleşmesini incelemek için GFP anlatımı yapan hücrelere GFP kodlayan DNA entegre edilmiştir. Reprinted with permission from Kalantidis, K., Schumacher, H.T., Alexiadis, T., and Helm, J.M. (2008) RNA silencing movement in plants. Biol. Cell 100: 13 26; (c) the Biochemical Society.

18 RNA sessizleşmesinin yayılması GFP GFP GFP sessizleştirildiği zaman, kırmızı klorofil ışıması görünür hale gelir. Reprinted with permission from Kalantidis, K., Schumacher, H.T., Alexiadis, T., and Helm, J.M. (2008) RNA silencing movement in plants. Biol. Cell 100: 13 26; (c) the Biochemical Society.

19 Sessizleşme lokal olarak yayılabilir Bazen sessizleşme, sinyalin plazmodezmatadan difüzyonu ile yaklaşık 15 hücreye kadar yayılabilir. Reprinted with permission from Kalantidis, K., Schumacher, H.T., Alexiadis, T., and Helm, J.M. (2008) RNA silencing movement in plants. Biol. Cell 100: 13 26; (c) the Biochemical Society.

20 Plazmodezmata, bitki hücreleri arasındaki düzenlenmiş bağlantılardır Bitki duvarı Reprinted from Zambryski, P. (2008) Plasmodesmata. Curr. Biol. 18: R with permission from Elsevier. TEM image credit BSA Photo by Katherine Esau;

21 Sessizleşme floem yoluyla sistematik olarak yayılabilir Sistematik sessizleşme İnoküle yaprak Sistemik sinyalin moleküler tanısı tam olarak yapılamamıştır ancak sirna olduğu düşünülmektedir. Reprinted by permission from Macmillan Publishers, Ltd: Nature Copyright Voinnet, O., and Baulcombe, D. (1997) Systemic silencing in gene silencing. Nature 389: 553.

22 Sistemik sessizleşme sinyal çoğaltımı ile arttırılır RdRP Birincil sirna Sessizleşme, RNA-bağımlı RNA polimeraz (RdRP) a ihtiyaç duyan ikincil sirna üretimi ile de yayılabilir, İkincil sirna

23 sirna üretimi mutantları viral hastalıklara daha yatkındır TRV ile inoküle edilmiş yabani tip Arabidopsis TRV ile inoküle edilmiş dcl2-dcl4 ikili mutantı Yabani tip Arabidopsis te Tobacco Rattle Virus (TRV) sessizleştirilmesi, hastalık semptomlarını önler. Dicer aktivitesinde bozukluk olan mutantlar, viral enfeksiyonu baskılayamaz. From Deleris, A., Gallego-Bartolome, J., Bao, J., Kasschau, K., Carrington, J.C., and Voinnet, O. (2006) Hierarchical action and inhibition of plant dicer-like proteins in antiviral defense. Science 313: Reprinted with permission from AAAS.

24 Virüsler RNA sessizleşmesine müdahale eden baskılayıcı proteinlere sahiptir RdRP RNA sessizleştirmesi ile müdahale ederek, viral baskılayıcı proteinler bitkinin viral savunma mekanizmasına karışabilir. Baskılayıcılar işlemin herhangi bir basamağında görev alabilirler.

25 Aktif bir viral baskılayıcı proteini Susturulmuş GUS genine sahip bitkilere işlev gören, mutant viral baskılayıcı protein kodlayan genler verilmiştir. Bitkiler GUS anlatımı yapan virüslerle inoküle edilmiştir. Mavi noktalar GUS anlatımınının olduğu yerleri göstermektedir. Viral baskılayıcı yok: GUS geni sessiz Mutant viral baskılayıcı: GUS geni sessiz İşlev gören viral baskılayıcı: GUS geni anlatımı var Viral baskılayıcı Bitkinin RNA sessizleştirmesi viral protein tarafından baskılanmıştır. sirna sirna sirna Transkripsiyon Anandalakshmi, R., Pruss, G.J., Ge, X., Marathe, R., Mallory, A.C., Smith, T.H., and Vance, V.B. (1998). A viral suppressor of gene silencing in plants. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 95:

26 Small RNA lar bitkileri bakteriyel patojenlere karşı da korur Yabani tip (La-er) ve small RNA işlenmesi mutantları (dcl1-9 ve hen1-1), Pseudomonas bakterileri ile inoküle edilmiştir. Mutantlar daha çok hastalık semptomu göstermiş ve daha çok bakteriyel replikasyona izin vermiştir. Reprinted from Navarro, L., Jay, F., Nomura, K., He, S.Y., and Voinnet, O. (2008) Suppression of the microrna pathway by bacterial effector proteins. (2008) Science 321: Reprinted with permission from AAAS.

27 Viral indüklenmiş gen sessizleşmesi RNA-aracılı gen sessizleştirmesi bitkilerde patojenlere karşı savunmada önemli bir araçtır. sirna lar viral replikasyona müdahale eder. sirna lar bitki iyileşmesi ve bağışıklığında sistemik olarak yardımcı olur. Çoğu virüs, bitkinin sirna savunma yolunu hedefleyen RNA sessizleştirici baskılayıcı protein üretir. Bu proteinler, RNA sessizleştirmesi yolunun anlaşılmasında önemlidir.

28 Transgenlerin sessizleştirilmesi Bitkilere aktarılan transgenler sıklıkla sirna yolu ile sessizleştirilir. Sessizleşme: Yüksek ekspresyon düzeyleri Transgenden türevlenen dsrna Transgen tarafından kodlanan anormal RNA ile tetiklenebilir. Transgenler post-transkripsiyonel ve transkripsiyonel olarak sessizleştirilir.

29 Transgen indüklenmiş gen sessizleşmesi 1980 lerde, bilim insanları Agrobacterium tumefaciens bakterisi ile genlerin bitki genomuna aktarılması yöntemleri geliştirdi. Aktarılmış genlere transgen denilmektedir. Nükleus Bitki hücresi DNA Bitki hücresi yüzeyinde Agrobacterium tumefaciens Photo credits: Martha Hawes, University of Arizona.

30 Transgen indüklenmiş posttranskripsiyonel sessizleşme Petunyada çiçek rengini değiştirme deneyleri, RNA sessizleştirilmesinin ilk kanıtlarını vermiştir.

31 Pigmentasyon değişimi için chalcone synthase anlatımının değiştirilmesi Chalcone Synthase (CHS) Mor antosiyanin pigmentleri üreten yabani tip petunya Chalcone synthase (CHS) antosiyanin sentezinin ilk basamaklarındaki enzimdir Antosiyaninler Photo credit Richard Jorgensen; Aksamit-Stachurska et al. BMC Biotechnology :25 doi: /

32 Sense RNA üretiminin pigmentasyonu arttırması.. beklentisi Endojen gen PRO ORF mrna Protein üretimi mrna Transgen Sense yapı: PRO ORF Sense RNA Fazladan protein üretimi mrna mrna

33 ..ve antisense RNA üretiminin pigmentasyonu bloke etmesi Endojen gen PRO ORF mrna Protein üretimi mrna Transgen Sense yapı: PRO ORF Transgen Antisense yapı: PRO ORF Sense RNA Antisense RNA Fazladan protein üretimi mrna mrna Sense-antisense dupleks oluşumu ve translasyonun engellenmesi

34 Beklenmedik şekilde hem antisense hem sense gen yapıları pigment üretimini engeller CHS transgeni taşıyan bitkiler CaMV 35S pro : CHS veya CaMV 35S pro : Sense Antisense CHS Photo credit Richard Jorgensen

35 Sessizleşmiş dokular endojen veya eklenmiş CHS anlatımı yapmazlar Mor çiçekler Beyaz çiçekler Hem sonradan eklenmiş hem de endojen genin sessizleşmesi olayı kobaskılama olarak adlandırılır. Transgen RNA Endojen gen RNA Napoli, C., Lemieux, C., and Jorgensen, R. (1990) Introduction of a chimeric chalcone synthase gene into petunia results in reversible co-suppression of homologous genes in trans. Plant Cell 2:

36 Ko-baskılama, sirna üretiminin bir sonucudur Yabani tip PRO ORF Endojen gen mrna Protein sentezlenir mrna Ko-baskılanmış transgenik PRO ORF Sense yapı PRO ORF Endojen gen Sense RNA mrna sirna üretilir Ko-baskılama De Paoli, E., Dorantes-Acosta, A., Zhai, J., Accerbi, M., Jeong, D.-H., Park, S., Meyers, B.C., Jorgensen, R.A., and Green, P.J. (2009). Distinct extremely abundant sirnas associated with cosuppression in petunia. RNA 15:

37 C. elegans çalışmaları ile, gen sessizleşmesinin en güçlü tetikleyicisinin çift iplikli RNA olduğu anlaşılmıştır unc-22 genine homolog sense, antisense veya çift iplikli RNA lar bu solucanlara verilince unc-22 nin sessizleşmesi kas kontrolünün azalmasına neden olmuştur. unc = uncoordinated Sense RNA Anti-sense RNA Çift iplikli RNA Etki yok Etki yok Koordine olmamış çekme Derived The Nobel Committee based on Fire, A. et al., (1998) Potent and specific genetic interference by double-stranded RNA in Caenorhabditis elegans. Nature 391:

38 Transkripsiyonel gen sessizleşmesi Small RNA lar gen sessizleştirmesini DNA veya bağlantılı histon proteinlerinde kovalent modifikasyonlar ile başlatabilir. Histon proteinleri Transkripsiyon DNA Sessizleşme Bu sessizleşme formu sentromer ve transpozonlar gibi kararlı olarak susturulmuş DNA ile ilgilidir, ancak genlerde de gerçekleşebilir.

39 Transkripsiyonel gen sessizleşmesi CaMV 35S pro : KAN Kanamisine direnç sağlayan genin anlatımı Transkripsiyonel gen sessizleşmesi, genetik çaprazlamalarla bitkiye birden fazla transgen aktarımı çalışmaları ile aydınlatılmıştır. CaMV 35S pro : HYG Higromisine direnç sağlayan genin anlatımı Based on Matzke, M., Primig, M., Trnovsky, J., Matzke, A. (1989) Reversible methylation and inactivation of marker genes in sequentially transformed plants. EMBO J. 8:

40 Transkripsiyonel gen sessizleşmesi x CaMV 35S pro : KAN CaMV 35S pro : HYG Beklenen sonuçlar: Kanamisin seçimi: 50% KanR Higromisin seçimi: 50% HygR Kan + Hyg seçimi: 25% KanR ve HygR Based on Matzke, M., Primig, M., Trnovsky, J., Matzke, A. (1989) Reversible methylation and inactivation of marker genes in sequentially transformed plants. EMBO J. 8:

41 Transkripsiyonel gen sessizleşmesi CaMV 35S pro : KAN Bazen transgenlerden biri, iki geni de taşıyan nesilde sessizleştirilir. CaMV 35S pro : HYG Gözlenen sonuçlar: Kanamisin seçimi: 50% KanR Higromisin seçimi: 0% HygR Kan + Hyg seçimi: 0% KanR ve HygR Based on Matzke, M., Primig, M., Trnovsky, J., Matzke, A. (1989) Reversible methylation and inactivation of marker genes in sequentially transformed plants. EMBO J. 8:

42 Transkripsiyonel gen sessizleşmesi CaMV 35S pro : KAN Bazen transgenlerden biri, iki geni de taşıyan nesilde sessizleştirilir. CaMV 35S pro :: HYG DNA metilasyonu CaMV 35S pro : HYG Sessizleşmiş genin promotörü metillenmiş haldedir. Bu da transkripsiyonu engeller. Based on Matzke, M., Primig, M., Trnovsky, J., Matzke, A. (1989) Reversible methylation and inactivation of marker genes in sequentially transformed plants. EMBO J. 8:

43 sirna lar, sitozin metilasyonu veya histon modifiye edici enzimler ile sessizleşme için DNA yı hedef alabilir O N NH2 N ~ sitozin O N NH2 N ~ 5-metilsitozin CH3 sirna nın sessizleştirme için DNA yı hedef almasının mekanizması tam olarak bilinmemektedir; ancak bitkiye özgü iki RNA polimeraz kompleksini içerir: RNA Polimeraz IV (Pol IV) ve RNA Polimeraz V (Pol V). DNA, metiltransferazların gerçekleştirdiği sitozin metilasyonu ile kovalent olarak modifiye edilebilir. DNA metiltransferaz Histon modifikasyonu DNA metilasyonu

44 Bitkilerin sessizleşmeyle ilgili fazladan RNA polimeraz kompleksleri vardır RNA DNA RNA Polimeraz Kompleks Dağılım İşlev RNA Polimeraz I Bütün ökaryotlar rrna üretimi RNA Polimeraz II Bütün ökaryotlar mrna, microrna üretimi RNA Polimeraz III Bütün ökaryotlar trna, 5S rrna üretimi RNA Polimeraz IV Kara bitkileri sirna üretimi RNA Polimeraz V Anjiyospermler AGO nun DNA da toplanması ve birikimi

45 RNA Pol IV geni işlev kaybı sessizleşmeyi engeller Sessizleşmiş GFP genine sahip Arabidopsis bitkisi nrpd1a-1 işlev kaybı mutantı. NRPD1A, RNA Polimeraz IV ün bir alt birimini kodlar. Yeşil bölgelerde GFP anlatımı yapılmaktadır. Pol IV ün gen sessizleştirilmesi için gerekliği olduğu gösterilmiştir. From Herr, A.J., Jensen, M.B., Dalmay, T., and Baulcombe, D.C. (2005) RNA polymerase IV directs silencing of endogenous DNA. Science 308: Reprinted with permission from AAAS.

46 RNA Pol IV ve V transkripsiyonel sessizleşme için gereklidir Histon modifikasyonu DNA metilasyonu RNA Pol IV, sirna üretimine katkıda bulunur. RNA Pol V tarafından üretilen kodlama yapmayan RNA lar, sessizleşme mekanizmasına dahil olan molekülleri hedef bölgelere yönlendirir.

47 Çoğu sirna lar transpozonlar ve tekrarlanan DNA dan türevlenir Kromozom Sentromer small RNA miktarı transpozon/ retrotranspozon miktarı Arabidopsis te, kromozomların perisentromerik bölgelerinde bu tekrarların yoğun olarak bulunduğu yukarıda gösterilmiştir. Kasschau, K.D., Fahlgren, N., Chapman, E.J., Sullivan, C.M., Cumbie, J.S., Givan, S.A., and Carrington, J.C. (2007) Genome-wide profiling and analysis of Arabidopsis sirnas. PLoS Biol 5(3): e57.

48 sirna lar sirna; yabancı DNA, transpozonlar ve tekrarlanan dizileri sessizleştirir. Bitkilerde sirna lar, dsrna nın Dicer-benzeri proteinler tarafından 24 nt lik uzunlukta kesilmesi ile oluşur. sirna lar AGO proteinleri ile birleşerek susturucu kompleksleri meydana getirir. Susturucu kompleksler RNA hedefleri üzerinde posttranskripsiyonel olarak çalışır: onları keser veya translasyona müdahale eder. Bu kompleksler kromatin üzerinde de DNA metilasyonu veya histon modifikasyonları ile sessizleşme sağlar.

49 microrna lar mirna lar mirna ların sirna lardan oluştuğu düşünülmektedir ve benzer şekilde üretilip işlem görür. Bitkilerde oldukça korunmuş az sayıda mirna ve korunmamış çok sayıda mirna vardır. mirna lar, spesifik MIR genleri tarafından kodlanır ancak trans-acting düzenleyici proteinler oldukları için başka genlerle çalışır. mirna lar bitkilerde gelişimsel ve fizyolojik olayları düzenler.

50 microrna lar mirna lar microrna lar mrna ları keser ya da translasyonlarına müdahale eder. MIR geni Translasyonel müdahale AGO AAAn RNA Pol II mrna kesimi AGO AGO AAAn mrna AAAn RNA Pol II

51 mirna lar ve sirna lar, birbiriyle ilişkili ancak farklı DCL proteinleri tarafından işlenir AtDCL1, mirna üretir AtDCL2 ve 4 sirna üretir Bitkilerde 4 veya daha fazla DCL proteini vardır, diğer organizmalarda bulunandan fazla sayıya sahiptir. DCL proteinlerinin, bitkilere patojen savunma cevabında yardım ettiği düşünülmektedir. Reprinted from Margis, R., Fusaro, A.F., Smith, N.A., Curtin, S.J., Watson, J.M., Finnegan, E.J., and Waterhouse, P.M. (2006) The evolution and diversification of Dicers in plants FEBS Lett. 580: with permission from Elsevier.

52 mirna ve sirna lar çeşitli AGO proteinleri ile bağlantılıdır AGO1 AGO1 hedeflerini seçici olarak keser ve mirna lara, bazen de sirna lara bağlar AGO4 AGO4 seçici olarak sirna ya tutunur ve kaynak DNA nın metilasyonununa aracılık yapar Arabidopsis, 10 AGO proteinine sahiptir. Hepsi tam olarak karakterize edilememiştir. Reprinted from Vaucheret, H. (2008) Plant ARGONAUTES. Trends Plant Sci. 13: with permission from Elsevier.

53 MIR genleri, mirna lara dönüştürülecek uzun RNA ları mirna lar MIR genleri tarafından şifrelenir transkribe eder MIR geni primer mirna (pri-mirna) transkriptleri DCL1 tarafından işlenen çift iplikli bir yapı haline katlanır 5' pri-mirna 3' 5' mirna mirna* ipliği degrede olur 3' mirna* mirna Hedef mrna

54 Bazı mirna lar oldukça korunmuştur ve önemli gen düzenleyicilerdir Factors faktörleri Korunmuş mirna ların hedeflerinin neredeyse yarısı transkripsiyon faktörleridir Fahlgren, N., Howell, M.D., Kasschau, K.D., Chapman, E.J., Sullivan, C.M., Cumbie, J.S., Givan, S.A., Law, T.F., Grant, S.R., Dangl, J.L., and Carrington, J.C. (2007) High-throughput sequencing of Arabidopsis micrornas: Evidence for frequent birth and death of MIRNA genes. PLoS ONE. 2007; 2(2): e219.

55 Bazı mirna lar oldukça korunmuştur ve önemli gen düzenleyicilerdir Korunmuş mirna ların hedeflerinin neredeyse yarısı transkripsiyon faktörleridir faktörleri Korunmamış MIRNA aileleri genellikle tek gen olarak bulunur. Korunmuş olanlar çoğunlukla daha büyük gen ailelerine duplike olmuşlardır. Fahlgren, N., Howell, M.D., Kasschau, K.D., Chapman, E.J., Sullivan, C.M., Cumbie, J.S., Givan, S.A., Law, T.F., Grant, S.R., Dangl, J.L., and Carrington, J.C. (2007) High-throughput sequencing of Arabidopsis micrornas: Evidence for frequent birth and death of MIRNA genes. PLoS ONE. 2007; 2(2): e219.

56 MIR156 gen ailesi oldukça korunmuştur mir156 bitki aleminde yüksek seviyede korunmuştur mir156, angiospermlerde ve su yosunlarında da bulunur mir156, Arabidopsis te 6 veya daha fazla gen tarafından kodlanır mir156, gelişimsel evre değişimlerini kontrol eden transkripsiyon faktörlerini hedefler Reprinted from Reinhart, B.J., Weinstein, E.G., Rhoades, M.W., Bartel, B., and Bartel, D.P. (2002) MicroRNAs in plants. Genes Dev. 16:

57 Bazı korunmuş mirna ların hedefleri mirna gen ailesi Hedef gen ailesi İşlev 156 SPL transkripsiyon faktörleri Gelişimsel zamanlama 160 ARF transkripsiyon faktörleri Oksin cevabı, gelişim 165 HD-ZIPIII transkripsiyon faktörleri Gelişim, polarite 172 AP2 transkripsiyon faktörleri Gelişimsel zamanlama, çiçeksel organ tayini 390 ARF transkripsiyon faktörleri üzerinde çalışan TAS3 (tasirna) Oksin cevabı, gelişim 395 Sülfat taşıyıcı Sülfat alımı 399 Protein ubikitinasyonu Fosfat alımı Adapted from Willmann, M.R., and Poethig, R.S. (2007) Conservation and evolution of mirna regulatory programs in plant development. Curr. Opin. Plant Biol. 10:

58 Bitki mirna larının hedefleri ile uzaktan ilişkili olduğu düşünülmektedir Gen duplikasyonu Bitki mirna larının, hedef dizilerinden gen duplikasyonu, tersine duplikasyon ve ayrılma ile türevlendiği düşünülmektedir. Sadece bazı mirna lar seçici üstünlük gösterir ve yeniden duplike edilirler. Reprinted from Willmann, M.R., and Poethig, R.S. (2007) Conservation and evolution of mirna regulatory programs in plant development. Curr. Opin. Plant Biol. 10: with permission from Elsevier.

59 mirna lar ve vejetatif faz değişimi Vejetatif faz değişimi genç bitkiden olgun bitkiye geçiştir. Çimlenme Vejetatif faz değişimi zigot EMBRİYONİ K FAZ GENÇ EVRE OLGUN EVRE ÜRETKEN EVRE

60 Vejetatif faz değişimi, morfoloji ve üreme kapasitesini etkiler Olgun Bazı kaktüsler çok farklı genç ve olgun büyüme patternleri gösterir. Genç O G Photos courtesy of James Mauseth

61 Faz değişimi, yaprak şekli, filotaksi ve tüy motiflerini etkileyebilir Olgun yapraklar: Uzamış, asimetrik, değişen filotaksi Genç yapraklar: yuvarlak, simetrik, ters filotaksi Ökaliptus yaprakları, çobanpüskülü ve sarmaşık yaprakları gibi dimorfiktir. Arabidopsis ve mısır gibi diğer bitkilerde değişim daha hafiftir. Eucalyptus globulus

62 Arabidopsis te faz değişimi, yaprak şekli ve tüy motiflerini etkiler Genç yapraklar daha yuvarlak, daha az oyukludur ve sadece üst yüzeylerinde tüy vardır; olgun yaprakların alt yüzeylerinde de tüy bulunur. Reprinted from Poethig, R.S. (2009) Small RNAs and developmental timing in plants. Curr. Opin. Genet. Devel. 19: , with permission from Elsevier.

63 Faz değişimi mirna lar tarafından belirlenir hasty Daha kısa genç faza sahip HASTY, mirna nın nükleustan sitoplazmaya taşınması için gereken proteini kodlar. Yabani tip Reprinted with permission from Bollman, K.M. Aukerman, M.J., Park, M.-Y., Hunter, C., Berardini, T.Z., and Poethig, R.S. (2003) HASTY, the Arabidopsis ortholog of exportin 5/MSN5, regulates phase change and morphogenesis. Development 130:

64 Faz değişimi mirna lar tarafından belirlenir zippy Yabani tip İşlev kaybına sahip zippy mutantları genç evredeyken olgun vejetatif özellikleri gösterir. ZIPPY bir ARGONAUTE protein olan AGO7 yi kodlar Reprinted from Hunter, C., Sun, H., and Poethig, R.S. (2003) The Arabidopsis heterochronic gene ZIPPY is an ARGONAUTE family member. Curr. Biol. 13: , with permission from Elsevier.

65 mir156 aşırı anlatımı Arabidopsis te genç fazı uzatır Reprinted from Poethig, R.S. (2009) Small RNAs and developmental timing in plants. Curr. Opin. Genet. Devel. 19: , with permission from Elsevier.

66 mir156, faz değişim promotörleri olan SPL genlerini hedefler SPL genleri, mir156 nın hedefleri olan transkripsiyon faktörleri ailesidir. SPL3 Promoter ORF 3 UTR mir156 bağlanma bölgesi Yabani tip bitkilerde, mir156 anlatımı bitkinin yaşlanmasıyla azalır ve SPL nin birikmesine izin vererek faz değişimini başlatır. mir156 SPL

67 mir156-dirençli SPL, erken faz değimini başlatır SPL3 SPL3Δ SPL3m Promoter Promoter Promoter ORF ORF ORF 3 UTR 3 UTR mir156 bağlanma bölgesi Yabani tip mir156 SPL mir156- dirençli mir156 SPL Reproduced with permission from Wu, G., and Poethig, R.S. (2006) Temporal regulation of shoot development in Arabidopsis thaliana by mir156 and its target SPL3. Development 133:

68 mir156 işlev kaybı, erken faz değişimini başlatır mir156 OX Yabani tip mir156 SPL mir156 işlev kaybı SPL Reprinted from Poethig, R.S. (2009) Small RNAs and developmental timing in plants. Curr. Opin. Genet. Devel. 19: , with permission from Elsevier.

69 Gelişimsel değişimi başlatmak işlevi mir156 da korunmuştur Yabani tip MIR156B/C Promoter zma-mir156b zma-mir156c mir156 Corngrass1 mutant allel Promoter Transpozon zma-mir156b zma-mir156c mir156 Zea mays Corngrass1 mutantında (Cg1), MIR156B/C lokusunun upstream kısmına giren bir transpozon, transkripsiyon düzeyini arttırır ve daha fazla mir156 nın birikmesine neden olur. Reprinted by permission from Macmillan Publishers, Ltd. Copyright Chuck, G., Cigan, A.M., Saeteurn, K., and Hake, S. (2007) The heterochronic maize mutant Corngrass1 results from overexpression of a tandem microrna. Nat. Genet. 39:

70 Cg1 de arttırılmış mir156 anlatımı genç fazı uzatır Cg1 WT Cg1 WT Cg1 WT Olgun Corngrass1 bitkileri yaprak aksillerinde (kırmızı) ve köklerde (sarı) genç bitkilere ait özellikleri gösterir. Reprinted by permission from Macmillan Publishers, Ltd. Copyright Chuck, G., Cigan, A.M., Saeteurn, K., and Hake, S. (2007) The heterochronic maize mutant Corngrass1 results from overexpression of a tandem microrna. Nat. Genet. 39:

71 Leaf 4 Mısırda, AP2-benzeri gen GLOSSY15 in artmış anlatımı faz Yabani tip değişimini erteler Gl15-TG7 GLOSSY15, mir172 hedef bölgesine sahip, mir172 tarafından düzenleniyor olabilen bir AP2-benzeri transkripsiyon faktörü kodlar Leaf 8 Ault Leaf 12 Genç yapraklar pembe, olgun yapraklar mor boyanır. Lauter, N., Kampani, A., Carlson, S., Goebel, M., and Moose, S.P. (2005) microrna172 downregulates glossy15 to promote vegetative phase change in maize PNAS 102:

72 mir172, Arabidopsis te AP2-benzeri transkripsiyon faktörlerini hedefleyerek çiçeklenmeyi başlatır Yabani tip mir172-ox mir172 nin aşırı anlatımı sonucu Arabidopsis bitkileri erken çiçeklenir. mir172 homolojisi Aukerman, M.J., and Sakai, H. (2003) Regulation of flowering time and floral organ identity by a microrna and its APETALA2-Like target genes Plant Cell 15:

73 mir172 anlatımı geçici olarak AP2- benzeri proteinleri düzenler Çiçeklenme başlangıcının, AP2-benzeri floral inhibitörler belirli bir seviyenin altına indiği zaman olduğu düşünülmektedir. Aukerman, M.J., and Sakai, H. (2003) Regulation of flowering time and floral organ identity by a microrna and its APETALA2-Like target genes Plant Cell 15:

74 Faz değişimi, mirna ve transkripsiyon faktörlerinin geçici yolağını kapsıyor olabilir Arabidopsis te, SPL9 doğrudan MIR172b transkripsiyonunu aktive eder mir156 SPL mir172 AP2-benzeri

75 mirna lar diğer organizmalarda gelişimsel zamanlamayı düzenler mirna lar, nematod C. elegans ın gelişimi araştırılırken keşfedilmiştir. lin-4 tarafından kodlanan bir mirna normal larva gelişimi için gereklidir. lin-14 geni lin-4 bağlanma bölgesi 3 UTR lin-14 mrna lin-4 mirna Lee, R.C., Feinbaum, R.L., and Ambrose, V. (1993). The C. elegans heterochronic gene lin-4 encodes small RNAs with antisense complementarity to lin-14. Cell 75: Wightman, B., Ha, I., and Ruvkun, G. (1993) Posttranscriptional regulation of the heterochronic gene lin-14 by lin-4 mediates temporal pattern formation in C. elegans. Cell 75:

76 lin-14 ün lin-4 tarafından downregülasyonu normal gelişim için gereklidir Yabani tip C. elegans lin-4 işlev kaybı lin-14 anlatımı Yabani tip solucanlarda, lin-14 erken aşamalarda anlatım yapar, sonra susturulur. lin-4 işlev kaybı, lin-14 anlatımının yüksek seviyede kalmasına neden olur. lin-4, lin-14 ün negatif düzenleyicisidir. Lee, R.C., Feinbaum, R.L., and Ambrose, V. (1993). The C. elegans heterochronic gene lin-4 encodes small RNAs with antisense complementarity to lin-14. Cell 75: Wightman, B., Ha, I., and Ruvkun, G. (1993) Posttranscriptional regulation of the heterochronic gene lin-14 by lin-4 mediates temporal pattern formation in C. elegans. Cell 75:

77 mirna lar ve faz değişimi Vejetatif faz değişimleri, morfoloji ve üremeyi etkiler. mirna lar gen anlatımının ve faz değişiminin zamansal kontrolüne yardımcı olur: mir156, SPL geni birikimini önleyerek genç fazı devam ettirir. SPL genleri, faz değişimini ve çiçeklenmeyi uyarır. Arabidopsis te, bir SPL proteini mir172 transkripsiyonunu uyarır. Mir172, GLOSSY15 anlatımına müdahale ederek faz değişimini tetikler Nematod C. elegans ta, lin-14 ün lin-4 tarafından sessizleştirilmesi gelişim için gereklidir.

78 mirna lar ve besin sinyali Besin alımı Besin nakli Bitkiler besinleri topraktan alır. Sürgünler, besin ihtiyaçlarını bildirmek için köklere sinyal gönderir. mirna lar sürgünlerden köklere floem aracılığı ile taşınır ve besin alımını düzenler. Heidi Natura of the Conservation Research Institute.

79 mir399, fosfat açlığına bağlı olarak indüklenir mir399 kodlayan genler fosfat açlığı ile spefisik olarak uyarılır. mir399 aşırı anlatımı yapılan bitkilerde aşırı fosfat birikimi olur Bari, R., Pant, B.D., Stitt, M. and Scheible, W.-R. (2006) PHO2, microrna399, and PHR1 define a phosphate-signaling pathway in plants. Plant Physiol. 141: ; Chiou, T.J., Aung, K., Lin, S.I., Wu, C.C., Chiang, S.F. and Su, C.L. (2006) Regulation of phosphate homeostasis by microrna in Arabidopsis. Plant Cell 18:

80 Bir ubikitin bağlayıcı olan E2, mir399 hedefidir E2 gen yapısı Olası mir399 bağlanma bölgesi mir399 arttığı zaman, E2 anlatımı azalır E2 işlev kaybı (pho2) (solda) fosfatın aşırı birikimine neden olur. mir399 E2 Fosfat birikimi Chiou, T.J., Aung, K., Lin, S.I., Wu, C.C., Chiang, S.F. and Su, C.L. (2006) Regulation of phosphate homeostasis by microrna in Arabidopsis. Plant Cell 18:

81 E2, ubikitin proteoliz yolundaki bir bileşendir Hedef Ubikitin F-box SKP1 CUL1 E2 SCF E3 kompleksi 26S proteozom Ubikitin yolu, proteinlerin proteozomlar tarafından yok edilmesini sağlar. Adapted from Vierstra, R.D. (2009) The ubiquitin 26S proteasome system at the nexus of plant biology. Nat. Rev. Mol. Cell Biol. 10:

82 E2 konjugaz sürgünde değil kökte görev yapar Genotip Shoot Root pho2 ve yabani tip filiz ve köklerin mikrograftı ile köklerdeki PHO2 işlevinin, normal fosfat alımı için yeterli olduğu gösterilmiştir. Fosfatın aşırı birikimi sadece mutant köklü bitkilerde olur. Bari, R., Pant, B.D., Stitt, M. and Scheible, W.-R. (2006) PHO2, microrna399, and PHR1 define a phosphate-signaling pathway in plants. Plant Physiol. 141:

83 Tam tersi olarak, mir399 un sürgün ya da kökteki aşırı anlatımı fosfat birikiminin artmasına neden olur mir399 un filizde aşırı anlatımı, kökteki E2 aktivitesini nasıl etkileyebilir?? Sadece filiz Filiz ve kökte mir399 un aşırı anlatımı Sadece kök Pant, B.D., Buhtz, A., Kehr, J., Scheible, W.-R. (2008) MicroRNA399 is a long-distance signal for the regulation of plant phosphate homeostasis. Plant J. 53:

84 mir399, sürgünlerden köklere taşınır ama köklerden sürgünlere taşınmaz Filizdeki mir399 düzeyi Kökteki mir399 düzeyi mir399 un kökte aşırı anlatımı yapıldığı zaman, filizdeki düzeyinde bir artış olmaz. mir399 un filizde aşırı anlatımı yapıldığı zaman, kökteki düzeyi artar. Pant, B.D., Buhtz, A., Kehr, J., Scheible, W.-R. (2008) MicroRNA399 is a long-distance signal for the regulation of plant phosphate homeostasis. Plant J. 53:

85 mir399, floemde taşınabilir bir sistemik sinyaldir Yeterli fosfat Sınırlı fosfat mir399 Tanımlanamayan hedeflerin proteolizi Daha fazlası var... Fosfat alımı arttırılır E2 düzeyi azalır, proteoliz azalır, olası hedefler birikir

86 mir399 aktivitesi target mimic tarafından düzenlenir mir399 mir399 GUCCCGUUUAGAGGAAACCGU PHO2 UUGGGCAAAUCUCCUUUGGCA PHO2 mir399, hedefi PHO2 ye yüksek düzeyde tamamlayıcıdır.

87 mir399 aktivitesi target mimic tarafından düzenlenir mir399 mir399 GUCCCGUUUAGAGGAAACCGU PHO2 UUGGGCAAAUCUCCUUUGGCA IPS1, mir399 a bağlanır ama kesim yerinde fazladan nükleotidlere sahip olduğu için kesilmez PHO2 mir399, hedefi PHO2 ye yüksek düzeyde tamamlayıcıdır. mir399 IPS1 mir399 GUCCCGUUGAGAGGAAACCGU 5 IPS1 UUGGGCAACUUUCCUUUGGCA CUA Redrawn from Franco-Zorrilla, J. M., Valli, A., Todesco, M., Mateos, I., Puga, M.I., Rubio-Somoza, I., Leyva, A., Weigel, D., García, J.A., and Paz-Ares, J. (2007) Target mimicry provides a new mechanism for regulation of microrna activity. Nat. Genet. 39:

88 mir399 aktivitesi IPS1 varken azalır IPS1 yok IPS1 var mir399 PHO2 mir399 PHO2 mir399, PHO2 ye bağlanır ve keser. PHO2 yapılmaz, fosfat alınımı olmaz. mir399 tutulur. PHO2 translasyona uğrar, fosfat alınır.

89 IPS1, mir399 işlevini değiştirebilir IPS1? Fosfat yokluğunda, mir399 indüklenir ve PHO2 üretimini inhibe eder. Birkaç gün sonra, ISP1 anlatımı indüklenir, mir399 tutulur ve PHO2 anlatımına izin verilir. Reprinted by permission of Macmillan Publishers, Inc. Chitwood, D.H., and Timmermans, M.C.P. (2007) Nat. Genet. 39: Copyright 2007.

90 mirna lar ve besin alınımı Köklerde besin alımı derecesi, sürgünlerden gelen sinyallerle düzenlenir. PHO2, ubikitinle birleşen E2 kodlar, bunun da yönlendirilmiş proteolize yardımcı olduğu düşünülmektedir. PHO2 düzeyleri, fosfat açlığında biriken mir399 ile düzenlenir. Açlıkla indüklenmiş mir399, sürgünden köklere hareket eder ve PHO2 ile fosfat alımını düzenler. PHO2 anlatımı, mir399 un hedef taklidi olan IPS1 tarafından da kontrol edilir.

91 tasirna lar tasirna lar trans-acting sirna lar TAS genleri tarafından kodlanır Primer transkript işlenmesi mirna tarafından başlatılır TAS geni RNA Pol II tasirna lar, RNA Pol II tarafından transkribe edilen TAS genlerince şifrelenir. AGO Transkript bir mirna tarafından hedeflenir ve kesilir. RDR6 Kesilmiş transkript, RNA-bağımlı RNA polimeraz RDR6 tarafından dsrna ya kopyalanır.

92 tasirna biyogenezi dsrna, DCL4 tarafından daha kısa dsrna lara kesilir, TAS geninden birçok tasirna açığa çıkar. Arabidopsis 4 TAS geni ailesine sahiptir: TAS1 ve TAS2 tasirna lar pentatrikopeptid tekrar genlerini hedefler. TAS3 tasirna lar ARF transkripsiyon faktörlerini hedefler. TAS4 tasirna lar MYB transkripsiyon faktörlerini hedefler.

93 Her TAS geninden birkaç evreli tasirna lar türevlenir Primer transkriptin mirna kesim bölgesi tasirna lar her iki iplikten de üretilebilir. DCL4, dsrna boyunca hareket ederken, ölçüp kesim yapar. Reprinted from Allen, E., Xie, Z., Gustafson, A M., and Carrington, J.C. (2005) microrna-directed phasing during trans-acting sirna biogenesis in plants. Cell 121: , with permission from Elsevier.

94 tasirna üretimini etkileyen mutasyonlar faz değişimini etkiler rdr6-15 mutasyonu tasirna üretimini ortadan kaldırır zip-1, TAS3 tasirna üretimini ortadan kaldırır Reprinted from Fahlgren, N., Montgomery, T.A., Howell, M.D., Allen, E., Dvorak, S.K., Alexander, A.L., and Carrington, J.C. (2006) Regulation of AUXIN RESPONSE FACTOR3 by TAS3 ta-sirna affects developmental timing and patterning in Arabidopsis. Curr. Biol. 16: with permission from Elsevier.

95 Mutations that affect tasirna production affect phase change rdr6-15 mutasyonu tasirna üretimini ortadan kaldırır zip-1, TAS3 tasirna üretimini ortadan kaldırır Her iki mutasyon da dcl4 ve tas3 gibi faz değişimini hızlandırır. Reprinted from Fahlgren, N., Montgomery, T.A., Howell, M.D., Allen, E., Dvorak, S.K., Alexander, A.L., and Carrington, J.C. (2006) Regulation of AUXIN RESPONSE FACTOR3 by TAS3 ta-sirna affects developmental timing and patterning in Arabidopsis. Curr. Biol. 16: with permission from Elsevier.

96 nat-sirna lar Nat-siRNA lar Natural cis-acting sirna lar Örtüşen transkriptlerden türevlenirler Abiyotik ve biyotik stresle ilgidirler Örtüşen genler Tamamlayıcı transkriptler dsrna meydana getirir Sessizleşme AGO AGO Redrawn from Katiyar-Agarwal, S., Morgan, R., Dahlbeck, D., Borsani, O., Villegas Jr. A., Zhu, J.-K., Staskawicz, B.J., and Jin, H. (2006) A pathogen-inducible endogenous sirna in plant immunity. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 103:

97 small RNA teknolojileri uygulamaları Bitkilerde sirna veya mirna oluşturan DNA, bir veya birden fazla genin sessizleştirilmesi için kararlı bir şekilde genoma entegre edilebilir. Gen sessizleştirilmesi, fıstıktaki allerjenleri durdurabilir. Gen sessizleştirilmesi, pamuk tohumlarındaki zehirli bileşenleri uzaklaştırarak, besin kaynağı olarak kullanılmasını sağlayabilir Parazitik nematod tarafından enfekte edilen kontrol Haşere kontrolü Böcek veya nematod genlerine karşı dsrna anlatımı yapan bitkiler, haşerelere karşı direnç kazanmışlardır! RNAi-indüklenmiş enfeksiyon yok Huang, G., Allen, R., Davis, E.L., Baum, T.J., and Hussey, R.S. (2006) Engineering broad root-knot resistance in transgenic plants by RNAi silencing of a conserved and essential root-knot nematode parasitism gene. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 103:

98 Sonuç Small RNA lar genomun düzenlenme ve savunmasına katkı sağlar ve baz çifti eşleşmesi ile sessizleşme özgünlüğünü düzenler. sirna hedefleri; çok tekrarlara sahip heterokromatin, transpozonlar, virüsler veya diğer patojenleri kapsar. mirna ve sirna hedefleri;gelişimsel zamanlama veya motifi etkileyen düzenleyici genler, besin dengesi ve stres cevabını içerir.

GENETĐK EPĐGENETĐK. Doç. Dr. Hilâl Özdağ EPĐGENETĐK

GENETĐK EPĐGENETĐK. Doç. Dr. Hilâl Özdağ EPĐGENETĐK GENETĐK 111-503 EPĐGENETĐK Doç. Dr. Hilâl Özdağ EPĐGENETĐK Epigenetik gen işlevinde çekirdek DNA sının diziliminde bir değişiklik olmaksızın gerçekleşen tersine çevrilebilir kalıtlanabilir değişiklikleri

Detaylı

Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 13. Ökaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi

Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 13. Ökaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 13 Ökaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi Prof. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: 2225826/125 Eposta: hilalozdag@gmail.com Gen İfadesi

Detaylı

Ders 10 - Diğer küçük kodlamayan RNA lar

Ders 10 - Diğer küçük kodlamayan RNA lar Ders 10 - Diğer küçük kodlamayan RNA lar ü Yüksek organizmalar ait proteomlar nispeten durağandır. ü Bir bireyde diğer insanlara göre her haploid genomun ~3.000.000 dizisinin farklı olmasına rağmen, bu

Detaylı

Epigenetik modifikasyonlarla çalışma yöntemleri.

Epigenetik modifikasyonlarla çalışma yöntemleri. Epigenetik modifikasyonlarla çalışma yöntemleri www.plantcell.org/cgi/doi/10.1105/tpc.110.tt0110b Epigenetik modifikasyonlarla çalışma yöntemleri DNA metilasyonu bisülfit dizileme TTCGCCGACTAA TTCGCCGAuTAA

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM)

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM) MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM) TRANSKRİPSİYONU (ÖKARYOTİK) STOPLAZMA DNA Transkripsiyon hnrna RNA nın işlenmesi mrna G AAA Eksport G AAA NÜKLEUS TRANSKRİPSİYONU (PROKARYOTİK) Stoplazma

Detaylı

Non-coding RNA Molekülleri

Non-coding RNA Molekülleri Non-coding RNA Molekülleri Dersin Sorumlusu: Dr. Hatice MERGEN Dersin adı: Proteomik ve Genomik Hazırlayan: Çiğdem KAPLAN 2004 2005 GÜZ Non-Coding RNAs (Kodlama Yapmayan RNA lar) Genom projesinin ilk hedefi,

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

Biyoteknoloji ve Genetik II. Hafta 8 TRANSLASYON

Biyoteknoloji ve Genetik II. Hafta 8 TRANSLASYON Biyoteknoloji ve Genetik II Hafta 8 TRANSLASYON Prof. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: 2225826/125 Eposta: hilalozdag@gmail.com TRANSLASYON Translasyon a. mrna ribozoma

Detaylı

RNA Yapısı ve Katlanması, Hücrede Bulunan RNA Çeşitleri

RNA Yapısı ve Katlanması, Hücrede Bulunan RNA Çeşitleri RNA Yapısı ve Katlanması, Hücrede Bulunan RNA Çeşitleri RNA (Ribonükleik Asit) Nükleik asitler, Friedrich Miescher tara2ndan 1869'da keşfedildi. İl=haplı bandajlardan izole edilen bu maddeye nüklein adını

Detaylı

PROKARYOTLARDA GEN EKSPRESYONU. ve REGÜLASYONU. (Genlerin Gen Ürünlerine Dönüşümünü Kontrol Eden Süreçler)

PROKARYOTLARDA GEN EKSPRESYONU. ve REGÜLASYONU. (Genlerin Gen Ürünlerine Dönüşümünü Kontrol Eden Süreçler) PROKARYOTLARDA GEN EKSPRESYONU ve REGÜLASYONU (Genlerin Gen Ürünlerine Dönüşümünü Kontrol Eden Süreçler) Nihal EYVAZ (050559015) Şerife OKAY (050559025) Prof. Dr. Figen ERKOÇ Gazi Eğitim Fakültesi Gen

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

b. Amaç: Gen anatomisi ile ilgili genel bilgi öğretilmesi amaçlanmıştır.

b. Amaç: Gen anatomisi ile ilgili genel bilgi öğretilmesi amaçlanmıştır. TIBBİ GENETİK I-DERS TANIMLARI 1-Tanım: DNA ve RNA yapısının öğretilmesi. b. Amaç: DNA nın genetik materyal olmasında moleküler yapısının önemi ve RNA yapısının proteine geçiş ve gen ekspresyonu kontrolündeki

Detaylı

DNA Replikasyonu. Doç. Dr. Hilal Özdağ. A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: /202 Eposta:

DNA Replikasyonu. Doç. Dr. Hilal Özdağ. A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: /202 Eposta: DNA Replikasyonu Doç. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: 2225826/202 Eposta: hilalozdag@gmail.com 1 Watson ve Crick Gözümüzden kaçmamış olan bir nokta da.. Replikasyon

Detaylı

Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ

Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ DNA replikasyonu DNA nın replikasyonu, DNA molekülünün, sakladığı genetik bilgilerin sonraki nesillere aktarılması için kendi kopyasını

Detaylı

RNAi Teknolojisinin Deneysel Aşamaları ve Tedavideki Geleceği

RNAi Teknolojisinin Deneysel Aşamaları ve Tedavideki Geleceği RNAi Teknolojisinin Deneysel Aşamaları ve Tedavideki Geleceği sirna Doç.Dr. Metiner Tosun EÜ Eczacılık Fakültesi Farmakoloji AD Trabzon Ekim 07 Geleneksel ilaç geliştirme fazları: Doğrusal süreç 1-5 yıl

Detaylı

GEN EKSPRESYONUNUN KONTROLÜ

GEN EKSPRESYONUNUN KONTROLÜ GEN EKSPRESYONUNUN KONTROLÜ Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER Gen Ekspresyonun Kontrolü Kontrol genellikle transkripsiyon başlangıç düzeyinde gerçekleşir. Transkripsiyonda düzenleyici proteinler tarafından

Detaylı

hendisliği BYM613 Genetik MühendisliM Tanımlar: Gen, genom DNA ve yapısı, Nükleik asitler Genetik şifre DNA replikasyonu

hendisliği BYM613 Genetik MühendisliM Tanımlar: Gen, genom DNA ve yapısı, Nükleik asitler Genetik şifre DNA replikasyonu BYM613 Genetik MühendisliM hendisliği Hacettepe Üniversitesi Biyomühendislik BölümüB 2012-2013 2013 Güz G z DönemiD Salı 9.00-11.45, D9 Dr. Eda Çelik-AKDUR edacelik@hacettepe.edu.tr İçerik Tanımlar: Gen,

Detaylı

8 - ÖKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

8 - ÖKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 8 - ÖKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Ökaryot gen düzenlenmesi farklı basamaklarda olabilir 2. Kromatin modifikasyonları 3. Transkripsiyonun düzenlenmesi 4. Transkripsiyon sonrası düzenlenme

Detaylı

DENEYDEN TEDAVİYE RNA SESSİZLEŞTİRİLMESİ. Betül Çavuşoğlu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

DENEYDEN TEDAVİYE RNA SESSİZLEŞTİRİLMESİ. Betül Çavuşoğlu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi DENEYDEN TEDAVİYE RNA SESSİZLEŞTİRİLMESİ Betül Çavuşoğlu İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi DENEYDEN TEDAVİYE RNA SESSİZLEŞTİRİLMESİ Betül Çavuşoğlu, İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi,

Detaylı

Yard. Doç. Dr. Ercan ARICAN. İ.Ü. FEN FAKÜLTESİ, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü

Yard. Doç. Dr. Ercan ARICAN. İ.Ü. FEN FAKÜLTESİ, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü KANSER OLUŞUMUNDA ROL OYNAYAN EPİGENETİK MEKANİZMALAR Yard. Doç. Dr. Ercan ARICAN İ.Ü. FEN FAKÜLTESİ, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Epigenetik Nedir? Gen ekspresyonuna dayanan kalıtsal bilgi epigenetik

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ DNA Düzeyinde Gen Ekspresyonu Düzenlemesi Transkripsiyonel Düzeyde Gen Ekspresyonu Düzenlenmesi Post-transkripsiyonel Düzeyde Gen Ekspresyonu

Detaylı

Hücrede Genetik Bilgi Akışı

Hücrede Genetik Bilgi Akışı Hücrede Genetik Bilgi Akışı 1) Genomun korunması DNA nın tam olarak kopyalanması ve hücre bölünmesiyle yeni kuşak hücrelere aktarılması 2) Genetik bilginin çevrimi Hücre içerisinde bilginin DNA dan RNA

Detaylı

TRANSKRİPSİYON AŞAMASINDA KROMATİN YAPININ DÜZENLENMESİ

TRANSKRİPSİYON AŞAMASINDA KROMATİN YAPININ DÜZENLENMESİ İ.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik TRANSKRİPSİYON AŞAMASINDA KROMATİN YAPININ DÜZENLENMESİ Merve YILMAZER 2601120219 İÇERİK Kromatin ve nükleozom yapısı Transkripsiyon aşamasında

Detaylı

mirna Profilleri Hepatoselüler Kansere Gidişte Marker Olabilir mi?

mirna Profilleri Hepatoselüler Kansere Gidişte Marker Olabilir mi? mirna Profilleri Hepatoselüler Kansere Gidişte Marker Olabilir mi? RÜÇHAN YAZAN SERTÖZ EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI HSK 6. büyük malignite Kanserden 2.sıklıkta ölüm

Detaylı

8. KONU: VİRAL KOMPONENTLERİN BİYOLOJİK FONKSİYONU Kodlama: Her virüs kendine özgü proteini oluşturmakla birlikte, proteinde nükleik asidi için

8. KONU: VİRAL KOMPONENTLERİN BİYOLOJİK FONKSİYONU Kodlama: Her virüs kendine özgü proteini oluşturmakla birlikte, proteinde nükleik asidi için 8. KONU: VİRAL KOMPONENTLERİN BİYOLOJİK FONKSİYONU Kodlama: Her virüs kendine özgü proteini oluşturmakla birlikte, proteinde nükleik asidi için koruyucu kalkan görevi görmektedir. Protein kendi kendine

Detaylı

DNA Tamiri ve Rekombinasyonu

DNA Tamiri ve Rekombinasyonu DNA Tamiri ve Rekombinasyonu Bitkilerdeki 3 genom UV ve radyosyonun diğer formları, kimyasallar, ve diğer streslerle (örneğin oksidatif, ısı vb.) devamlı hasar görür. Bazı proteinler onarımda ve rekombinasyonda

Detaylı

TRANSLASYON ve PROTEİNLER

TRANSLASYON ve PROTEİNLER TRANSLASYON ve PROTEİNLER Prof. Dr. Sacide PEHLİVAN 13 Aralık 2016 mrna daki baz sırasının kullanılarak amino asitlerin doğru sıra ile proteini oluşturmasını kapsayan olayların tümüne Translasyon veya

Detaylı

KALITSAL MOLEKÜLÜN BİÇİMİ ve ORGANİZASYONU PROF. DR. SERKAN YILMAZ

KALITSAL MOLEKÜLÜN BİÇİMİ ve ORGANİZASYONU PROF. DR. SERKAN YILMAZ KALITSAL MOLEKÜLÜN BİÇİMİ ve ORGANİZASYONU PROF. DR. SERKAN YILMAZ Değişik canlı gruplarında kalıtsal molekülün çeşidi, sayısı, biçimi ve organizasyonu bakımından farklılıklar bulunur. Ortak özellik: nükleik

Detaylı

1. GİRİŞ. Şekil 1: Metafaz kromozomunun şematik organizasyonu (http://onlinehumanbody.blogspot.com/2010/09/structure-of-chromosome.

1. GİRİŞ. Şekil 1: Metafaz kromozomunun şematik organizasyonu (http://onlinehumanbody.blogspot.com/2010/09/structure-of-chromosome. 1 1. GİRİŞ İnterfaz sırasında, DNA ve onunla birleşmiş proteinler (histonlar) kromatin yapıda sıkıca paketlenmiştir. DNA nın tümünün paketlenme oranı, yaklaşık 1000-10000 kez katlanma şeklindedir. Bu,

Detaylı

Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları. Doç. Dr. Ahmet Özaydın

Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları. Doç. Dr. Ahmet Özaydın Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları Doç. Dr. Ahmet Özaydın Nükleus (çekirdek) ökaryotlar ile prokaryotları ayıran temel özelliktir. Çekirdek hem genetik bilginin deposu hem de kontrol merkezidir.

Detaylı

Ders 8 trna-rrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri

Ders 8 trna-rrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri Ders 8 trna-rrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri mrna trna - rrna Taşıyıcı (transfer) RNA (trna) Nispeten küçük moleküllerdir. Bir öncu molekülün nükleusta işlenmesiyle oluşurlar. trna molekülleri, mrna

Detaylı

TRANSLASYON VE TRANKRİPSİYON

TRANSLASYON VE TRANKRİPSİYON TRANSLASYON VE TRANKRİPSİYON GEN İFADESİ (GEN EKSPRESYONU) Gen ifadesinin düzenlenmesi çeşitli aşamalarda olur: 1) Primer transkriptlerin oluşumu 2) Primer mrna dan matür (olgun) mrna oluşumu 3) mrna nın

Detaylı

Yaprak Gelişimi 1. Primordium başlangıcı ve polarite belirlenmesi.

Yaprak Gelişimi 1. Primordium başlangıcı ve polarite belirlenmesi. Yaprak Gelişimi 1 Primordium başlangıcı ve polarite belirlenmesi www.plantcell.org/cgi/doi/10.1105/tpc.110.tt1109 Yapraklar: Bitki filizinin lateral uzantılarıdır Yaprak nedir? Genellikle sınırlıdır (sonlu

Detaylı

Ökaryotlarda transkripsiyon. Dr. İSMAİL BEZIRGANOĞLU

Ökaryotlarda transkripsiyon. Dr. İSMAİL BEZIRGANOĞLU Ökaryotlarda transkripsiyon Dr. İSMAİL BEZIRGANOĞLU Transkripsiyonal Düzenlemeye Genel Bakış Ökaryotlarda mrna ve protein sentezi iki farklı hücresel organelde gerçekleşir. Transkripsiyon nukleusta translasyon

Detaylı

DNA dan Kromozomlara

DNA dan Kromozomlara DNA dan Kromozomlara Giriş DNA nın genetik bilgiyi barındırdığının anlaşılmasından sonra; DNA nın genler halinde nasıl organize olduğu ve Genetik işlevin kromozomlar halinde nasıl organize olduğu araştırılmaya

Detaylı

Antimikrobiyaller için Yeni Hedefler. Prof. Dr. Tanıl Kocagöz Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji A.D.

Antimikrobiyaller için Yeni Hedefler. Prof. Dr. Tanıl Kocagöz Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji A.D. Antimikrobiyaller için Yeni Hedefler Prof. Dr. Tanıl Kocagöz Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji A.D. Fleming 1929 Antimikrobiyaller Penicillium kolonisi Bakteri üreyemiyor Bakteri Davies J, and Davies

Detaylı

VEKTÖRLER Halime Nebioğlu

VEKTÖRLER Halime Nebioğlu VEKTÖRLER Halime Nebioğlu İstanbul Üniversitesi Gen klonlamasında kullanılan aracı moleküllere vektör denir. Vektörler konakçı organizmada, konakçı organizmadan bağımsız olarak replikasyon (çoğalma) gösterirler.

Detaylı

ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ

ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ Seçici gen ifadesi embriyonun gelişmesini sağlayan 4 temel işlevi denetler: 1. Hücre çoğalması 2. Hücre farklılaşması 3. Hücre etkileşimleri 4. Hücre hareketi HÜCRE

Detaylı

Epigenetik ve Kanser. Tayfun ÖZÇELİK Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü

Epigenetik ve Kanser. Tayfun ÖZÇELİK Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Epigenetik ve Kanser Tayfun ÖZÇELİK Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü tozcelik@fen.bilkent.edu.tr Conrad Waddington (1905-1975) Edinburgh Üniversitesi Embriyoloji ve Genetik Profesörü

Detaylı

Tanımlamalar PROTEİN SENTEZİ; TRANSLASYON. Protein sentezi ;translasyon. mrna ; Genetik şifre 1/30/2012. Prof Dr.Dildar Konukoğlu

Tanımlamalar PROTEİN SENTEZİ; TRANSLASYON. Protein sentezi ;translasyon. mrna ; Genetik şifre 1/30/2012. Prof Dr.Dildar Konukoğlu PROTEİN SENTEZİ; TRANSLASYON Prof Dr.Dildar Konukoğlu DNA SENTEZİ DNA DNA RNA sentezi DNA mrna Protein sentezi mrna Protein Tanımlamalar Replikasyon Replikasyon Transkripsiyon Transkripsiyon Translasyon

Detaylı

Genetik Kavramlar Sekizinci baskıdan çeviri Klug, Cummings, Spencer

Genetik Kavramlar Sekizinci baskıdan çeviri Klug, Cummings, Spencer Genetik Kavramlar Sekizinci baskıdan çeviri Klug, Cummings, Spencer 1 Genetiğe Giriş Copyright 2006 Pearson Prentice Hall, Inc. 1-Genetiğe giriş 1.1 100 yıldan daha kısa zamanda Mendel den DNA ya 1.2 İkili

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER * Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER *Bitki nüklear, mitokondriyal ve kloroplast DNA'ları *Burada yer alan bugünkü bilgilerimizin çoğu, moleküler evrim mekanizması ve oranları kullanılarak

Detaylı

BAKTERİLERİN GENETİK KARAKTERLERİ

BAKTERİLERİN GENETİK KARAKTERLERİ BAKTERİLERİN GENETİK KARAKTERLERİ GENETİK MATERYALLER VE YAPILARI HER HÜCREDE Genetik bilgilerin kodlandığı bir DNA genomu bulunur Bu genetik bilgiler mrna ve ribozomlar aracılığı ile proteinlere dönüştürülür

Detaylı

Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi

Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi Bugün gelinen noktada genetik Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi «Genetik bilgiden hastaların ve ailelerin yararlanması için tüm sağlık çalışanları insan genetiğinin temelinde

Detaylı

Transkripsiyon (RNA Sentezi) Dr. Mahmut Çerkez Ergören

Transkripsiyon (RNA Sentezi) Dr. Mahmut Çerkez Ergören Transkripsiyon (RNA Sentezi) Dr. Mahmut Çerkez Ergören Transkripsiyon Transkripsiyon DNA molekülündeki bilginin RNA nükleotid dizisi haline çevrilmesi işlemidir. (DNA dan RNA sentezlenmesi) Hücre içi genetik

Detaylı

TRANSLASYON VE DÜZENLENMESİ

TRANSLASYON VE DÜZENLENMESİ TRANSLASYON VE DÜZENLENMESİ TRANSLASYON Translasyonda nükleik asit kullanılır fakat son ürün bir nükleik asit değil proteindir. Translasyon mekanizması 4 ana bileşenden oluşmaktadır: 1. mrnalar 2. trnalar

Detaylı

KLONLAMA VEKTÖRLERİ DR. ONUR YILMAZ ADÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ ZOOTEKNİ BÖLÜMÜ BİYOMETRİ & GENETİK ABD

KLONLAMA VEKTÖRLERİ DR. ONUR YILMAZ ADÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ ZOOTEKNİ BÖLÜMÜ BİYOMETRİ & GENETİK ABD KLONLAMA VEKTÖRLERİ DR. ONUR YILMAZ ADÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ ZOOTEKNİ BÖLÜMÜ BİYOMETRİ & GENETİK ABD Vektörler, kendilerine eklenen yabancı DNA parçasını konakçı hücreye taşıyan ve burada çoğalmasını sağlayan

Detaylı

Prokaryotik promotor

Prokaryotik promotor Transkripsiyon Transkripsiyon-Replikasyon Farkları 1.Replikasyon sırasında tüm kromozom kopyalanır fakat transkripsiyonda sadece bir gen bölgesi kopyalanabilir. 2. Transkripsiyon düzeyi organizmanın o

Detaylı

Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 6 (2): 140-148, 2013 ISSN: 1308-0040, E-ISSN: 2146-0132, www.nobel.gen.tr

Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 6 (2): 140-148, 2013 ISSN: 1308-0040, E-ISSN: 2146-0132, www.nobel.gen.tr Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 6 (2): 140-148, 2013 ISSN: 1308-0040, E-ISSN: 2146-0132, www.nobel.gen.tr Bitki MikroRNA ları: Biyogenezi, Köken ve Evrimi Dilek KOPTEKİN 1 Lale Yıldız AKTAŞ 1* 1 Ege Üniversitesi,

Detaylı

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ 15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ İyonlaştırıcı radyasyonların biyomoleküllere örneğin nükleik asitler ve proteinlere olan etkisi hakkında yeterli bilgi yoktur. Ancak, nükleik asitlerden

Detaylı

Moleküler biyolojiye giriş. Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI

Moleküler biyolojiye giriş. Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI Moleküler biyolojiye giriş Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI Molecular biology terimi ilk kez Warren Weaver tarafından 1938 de kullanıldı. Hayatın fiziksel ve kimyasal olarak açıklanması olarak tanımlandı. 1977

Detaylı

DNA nın kromozom biçiminde paketlenmesi

DNA nın kromozom biçiminde paketlenmesi DNA nın kromozom biçiminde paketlenmesi DNA paketlenmesi 1. Paketlenme sorunu 2. Kromatin yapı düzeyleri (nukleosomlar, 30-nm fiber, looplar, bandlar) 3. Histon kodu aktif ve inaktif diziler içerir 4.

Detaylı

Kodlanmayan Rna ların İşlevi ve Tıpda Kullanım Alanları

Kodlanmayan Rna ların İşlevi ve Tıpda Kullanım Alanları Kodlanmayan Rna ların İşlevi ve Tıpda Kullanım Alanları Yüksek Lisans Öğr. Figen GÜZELGÜL* Prof. Dr. Kıymet AKSOY* 1. KODLANMAYAN RNA LAR Yüksek organizmalı canlılarda genetik materyal DNA olup, DNA daki

Detaylı

Dersin Amacı. Organel Genomları. Mitokondri ve Kloroplast. Enerji kaynakları 1/8/14. Doç. Dr. Metin Aytekin

Dersin Amacı. Organel Genomları. Mitokondri ve Kloroplast. Enerji kaynakları 1/8/14. Doç. Dr. Metin Aytekin Organel Genomları Dersin Amacı Doç. Dr. Metin Aytekin Mitokondriyal nın özelliklerini kavramak Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı 7 Ocak 2014 Nükleer Genom 3000 Mb ~80.000

Detaylı

ÖKARYOTLARDA GENETİK MATERYALİN YAPISI VE ORGANİZASYONU

ÖKARYOTLARDA GENETİK MATERYALİN YAPISI VE ORGANİZASYONU ÖKARYOTLARDA GENETİK MATERYALİN YAPISI VE ORGANİZASYONU Doç. Dr. Bengi ÇINAR KUL Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Genetik Anabilim Dalı İnsan genomu 3 x 10 9 bp (n) İnsan diploidtir (2n) her çekirdek

Detaylı

cdna Kitaplık Hazırlanışı

cdna Kitaplık Hazırlanışı cdna Kitaplık Hazırlanışı Uzm.Bio.Veysel Sabri HANÇER İstanbul Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Doktora Programı 2602043040 Genetik Bilginin İki Kaynağı Vardır; Genomik DNA mrna Ökaryotlardaki

Detaylı

Mustafa EMREM

Mustafa EMREM Mustafa EMREM 162161022 Bakterilerdeki transformasyonun ilk kanıtları İngiliz bilim adamı Frederick Griffith tarafından elde edilmiştir. Genetik materyal aktarımı Dikey Gen Transferi ebeveyn ile yavru

Detaylı

Transkripsiyon ve Transkripsiyonun Düzenlenmesi

Transkripsiyon ve Transkripsiyonun Düzenlenmesi MBG 505 BAKTERİ GENETİĞİ Transkripsiyon ve Transkripsiyonun Düzenlenmesi Emrah ÖZÇELİK Ribonükleik asit (RNA) 3 tip RNA Mesajcı RNA (mrna) (genetik seviyede) Transfer RNA (trna) Ribozomal RNA (rrna) (fonksiyonel

Detaylı

MikroRNA Biyogenezi. MicroRNA Biogenesis

MikroRNA Biyogenezi. MicroRNA Biogenesis Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. 2015; 10(3): 211-218 Derleme/Review DOI:10.17094/avbd.35776 MikroRNA Biyogenezi Mustafa HİTİT 1, Ercan KURAR 2, Aydın GÜZELOĞLU 1 1. Selçuk Üniversitesi, Veteriner

Detaylı

RNA İNTERFERANS (RNAi) RNA INTERFERENCE (RNAi)

RNA İNTERFERANS (RNAi) RNA INTERFERENCE (RNAi) Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 25 (1-2) 34 47 (2009) http://fbe.erciyes.edu.tr/ ISSN 1012-2354 RNA İNTERFERANS (RNAi) Ramazan GÜNDOĞDU 1, Venhar ÇELİK 1,* 1 Fırat Üniversitesi, Fen-Edebiyat

Detaylı

TÜBİTAK BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ-FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK- PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI (LİSE-3 [ÇALIŞTAY 2013])

TÜBİTAK BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ-FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK- PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI (LİSE-3 [ÇALIŞTAY 2013]) TÜBİTAK BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ-FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK- PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI (LİSE-3 [ÇALIŞTAY 2013]) BİYOLOJİ PROJE SUNUMU GRUP SUSTURUCU PROJE ADI Bazı Bitki Türlerindeki mirna

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİĞİN UYGULAMALARI

MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİĞİN UYGULAMALARI MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve GENETİĞİN UYGULAMALARI 4. Ders Gen anlatımının düzenlenmesi ve Epigenetik Doç. Dr. Aslıhan TEMEL İ.Ü. Fen Fak. Moleküler Biyoloji ve Genetik 1 Genotip + genetik etkileşimler + çevre

Detaylı

Bitki Fizyolojisi. 6. Hafta

Bitki Fizyolojisi. 6. Hafta Bitki Fizyolojisi 6. Hafta 1 Fotosentezin karanlık tepkimelerinde karbondioksit özümlemesi; 1. C 3 bitkilerinde (Calvin-Benson mekanizması ile), 2. C 4 bitkilerinde (Hatch-Slack mekanizması ile), 3. KAM

Detaylı

BİTKİLERE GEN TRANSFERİNDE KULLANILAN VEKTÖRLER

BİTKİLERE GEN TRANSFERİNDE KULLANILAN VEKTÖRLER BİTKİLERE GEN TRANSFERİNDE KULLANILAN VEKTÖRLER Feyza Tufan Yüksek Lisans Öğrencisi Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Fen Bilimleri Enstitüsü İstanbul Üniversitesi İÇERİK Vektörler Aktarılan

Detaylı

Genetik Şifre ve Transkripsiyon

Genetik Şifre ve Transkripsiyon Genetik Şifre ve Transkripsiyon Prof. Dr. Sacide PEHLİVAN 12 Aralık 2016 RNA (Ribonükleik Asit): Ribonükleotid Polimeri Tek zincirli bir moleküldür. İçerdiği şeker ünitesi riboz dur. DNA dan baz içeriği

Detaylı

2. Histon olmayan kromozomal proteinler

2. Histon olmayan kromozomal proteinler 12. Hafta: Nükleik Asitler: Nükleik asitlerin yapısal üniteleri, nükleozitler, nükleotidler, inorganik fosfat, nükleotidlerin fonksiyonları, nükleik asitler, polinükleotidler, DNA nın primer ve sekonder

Detaylı

Çekirdek 4 bölümden oluşur Çekirdek zarı: karyolemma Kromatin: Chromatin Çekirdekcik: Nucleolus Çekirdek sıvısı: karyolymph

Çekirdek 4 bölümden oluşur Çekirdek zarı: karyolemma Kromatin: Chromatin Çekirdekcik: Nucleolus Çekirdek sıvısı: karyolymph NUKLEUS Bir hücrenin tüm yapılarının ve etkinliklerinin kodlandığı kromozomu Ayrıca, DNA sını dublike edecek ve 3 tip RNA yı ribozomal (rrna), haberci (mrna) ve transfer (trna)-sentezleyecek ve işleyecek

Detaylı

GLOBİN GEN REGÜLASYONU

GLOBİN GEN REGÜLASYONU GLOBİN GEN REGÜLASYONU GLOBİN GENLERİN REGÜLASYONU Her bir globin genin dokuya ve gelişime spesifik ekspressiyonu regülatör dizilimdeki transkripsiyon faktörlerinin etkisi ile sağlanmaktadır. Globin

Detaylı

Bitkiler, Uyaranlar, Hormonlar

Bitkiler, Uyaranlar, Hormonlar Bitkiler, Uyaranlar, Hormonlar Fitomorfogenez Fototropizmalar Gravitropizma Tigmotropizma ve Thigmonasti. Turgor Hareketleri Dormansi Ekstrem temperatürlere dayanıklılık Bitki hormonları 1 Fitomorfogenez

Detaylı

HAFTA IV DNA nın kalıtım materyali olduğunun anlaşılması DNA nın Yapısı

HAFTA IV DNA nın kalıtım materyali olduğunun anlaşılması DNA nın Yapısı Biyoteknoloji ve Genetik I HAFTA IV DNA nın kalıtım materyali olduğunun anlaşılması DNA nın Yapısı Prof. Dr. Hilâl Özdağ Genetik materyal ; 1. Kendini eşleyebilmeli 2. Bilgi depolamalı 3. Bu bilgiyi ifade

Detaylı

Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi

Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi 2 Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi «Genetik bilgiden hastaların ve ailelerin yararlanması için tüm sağlık çalışanları insan genetiğinin temelinde yatan prensipleri anlamalıdır»

Detaylı

Gen Đfadesi, tespiti ve ölçülmesi

Gen Đfadesi, tespiti ve ölçülmesi Gen Đfadesi, tespiti ve ölçülmesi Doç. Dr. Hilâl Özdağ Eposta: ozdag@medicine.ankara.edu.tr Tel: 2225826/202 Ders Notları Đçin: http://bteml.biotek.ankara.edu.tr/wiki/index.php/ana_sayfa adresinden Genombilimde

Detaylı

Stres Yanıtı ve Gen Anlatımı. Bitkiler hareketsiz olduklarından strese yanıt vermeleri gerekir.

Stres Yanıtı ve Gen Anlatımı. Bitkiler hareketsiz olduklarından strese yanıt vermeleri gerekir. Stres Yanıtı ve Gen Anlatımı Bitkiler hareketsiz olduklarından strese yanıt vermeleri gerekir. İklime Uyum Evrimsel adaptasyonlar bir organizmanın belli bir nişe katılmasını sağlayan değişikliklerdir.

Detaylı

GIDA BİYOTEKNOLOJİSİNDE GÜVENLİK GIDA BİYOTEKNOLOJİSİNDE UYGULAMALARI. Neslihan ATLIHAN

GIDA BİYOTEKNOLOJİSİNDE GÜVENLİK GIDA BİYOTEKNOLOJİSİNDE UYGULAMALARI. Neslihan ATLIHAN GIDA BİYOTEKNOLOJİSİNDE GÜVENLİK GIDA BİYOTEKNOLOJİSİNDE VE GDO UYGULAMALARI GÜVENLİK VE GDO UYGULAMALARI Neslihan ATLIHAN Neslihan ATLIHAN Gıda Yüksek Mühendisi Gıda Yüksek Mühendisi Gıda ve Yem Kontrol

Detaylı

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres nedir? Olumsuz koşullara karşı canlıların vermiş oldukları tepkiye stres denir. Olumsuz çevre koşulları bitkilerde strese neden olur. «Biyolojik Stres»: Yetişme

Detaylı

Genden proteine Genler, transkripsiyon ve translasyon yolu ile proteinleri belirler Transkripsiyon, DNA yönetiminde RNA sentezidir Ökaryotik

Genden proteine Genler, transkripsiyon ve translasyon yolu ile proteinleri belirler Transkripsiyon, DNA yönetiminde RNA sentezidir Ökaryotik Genden proteine Genler, transkripsiyon ve translasyon yolu ile proteinleri belirler Transkripsiyon, DNA yönetiminde RNA sentezidir Ökaryotik hücreler, transkripsiyondan sonra RNA yı değişikliğe uğratırlar

Detaylı

Ökaryotik Kromozomlar

Ökaryotik Kromozomlar Telomer Ökaryotik Kromozomlar Mitoz metafazında kromozomlar mikroskop altında görülebilir Kromozomların uçlarında telomer denilen yapılar vardır, bu yapıların görevi kromozomu korumaktır Ortaya yakın bir

Detaylı

Genetik materyal: DNA replikasyonu

Genetik materyal: DNA replikasyonu Genetik materyal: DNA replikasyonu Umut Fahrioglu, PhD MSc DNA Replikasyonu DNA replikasyonu genomların ve içerdikleri genlerin nesilden nesile aktarılmasında çok önemli bir rol oynar. Hücreden hücreye

Detaylı

Ders 5 - mrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri - I -

Ders 5 - mrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri - I - Ders 5 - mrna yapısı, İşlenmesi ve İşlevleri - I - Pre-mRNA (hnrna) cap mrna AAAAAAAAAAAAA REPLİKASYON DNA nın kendini eşlemesi TRANSKİPSİYON DNA dan RNA ya gene

Detaylı

GENETİK I BİY 301 DERS 6

GENETİK I BİY 301 DERS 6 GENETİK I BİY 301 DERS 6 İçerik Kısım 1: Genler, Kromozomlar ve Kalıtım Kısım 2: DNA-Yapısı, Replikasyonu ve Varyasyonu Kısım 3: Genetik bilginin ifadesi ve düzenlenmesi Kısım 4: Genomik Analiz Kısım 5:

Detaylı

BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS YÖNETİCİ MOLEKÜLLER

BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS YÖNETİCİ MOLEKÜLLER www.benimdershanem.esy.es Bilgi paylaştıkça çoğalır. BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS YÖNETİCİ MOLEKÜLLER NÜKLEİK ASİTLER Nükleik asitler, bütün canlı hücrelerde ve virüslerde bulunan, nükleotid birimlerden

Detaylı

RİBOZOM YAPI, FONKSİYON BİYOSENTEZİ

RİBOZOM YAPI, FONKSİYON BİYOSENTEZİ RİBOZOM YAPI, FONKSİYON VE BİYOSENTEZİ Ribozom Palade adlı araştırıcı tarafından elektron mikroskop ile tanımlanmıştır. Viruslar hariç tüm canlılarda bulunan bir membranla çevrili olmayan organellerdir.

Detaylı

EPİGENETİK MEKANİZMALAR ÖZGE ÖZALP YÜREĞİR

EPİGENETİK MEKANİZMALAR ÖZGE ÖZALP YÜREĞİR EPİGENETİK MEKANİZMALAR ÖZGE ÖZALP YÜREĞİR 22.03.2016 DNA n Nothing is more monarchial than a molecule of DNA Salvador Dali EPİGENETİK n Epi; Yunanca üstünde, -den sonra, ek olarak n DNA dizisine bağlı

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER * Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER *Genom ve DNA replikasyonu *Bir birey tarafından taşınan genetik materyalin tamamı genom olarak adlandırılır. *Genomun gen içeren bölümü genik DNA olarak adlandırılır. * Gen nedir?

Detaylı

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın Mitokondri, ökaryotik organizmanın farklı bir organeli Şekilleri küremsi veya uzun silindirik Çapları 0.5-1 μm uzunlukları 2-6 μm Sayıları

Detaylı

HORMONLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI

HORMONLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI HORMONLAR VE ETKİ MEKANİZMALARI Receptörler İntrasellüler hidrofobik(llipofilik)ligandlara baglananlar Nükleer hormon reseptörleri Guanylate siklaz(nitrikoksid receptor) Hücre yüzey hidrofilik ligandlara

Detaylı

Heperan Sülfat Proteoglikan (HSPG) Miktarının Kanserli Hücrelerdeki Değişimi. Kemal SÖNMEZ

Heperan Sülfat Proteoglikan (HSPG) Miktarının Kanserli Hücrelerdeki Değişimi. Kemal SÖNMEZ Heperan Sülfat Proteoglikan (HSPG) Miktarının Kanserli Hücrelerdeki Değişimi Kemal SÖNMEZ 122204012 ÖZET Heperan Sülfat Proteoglikanlar (HSPG) bir glikoprotein ailesi üyesidir. Tüm HSPG ların ortak özelliği

Detaylı

Hücre içinde bilginin akışı

Hücre içinde bilginin akışı Hücre içinde bilginin akışı 1 DNA Çift Zincir Heliks 2 Hücre Çekirdeği ve Çekirdek Zarının Yapısal Organizasyonu Hatırlıyor musunuz? DNA Kromatin Kromatid Kromozom RNA Protein Çekirdek Çekirdekcik Nükleotid

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #21

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #21 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #21 1) Aşağıda bazı dönüşüm tepkimeleri gösterilmiştir. a 2) Enzimlerin çalışma hızına etki eden faktörlerle ilgili; RH RH ADP + Pi ATP I II b Buna göre a ve b yönlerindeki değişimlerle

Detaylı

Kök Hücre ve Farklılaşma

Kök Hücre ve Farklılaşma Kök Hücre ve Farklılaşma Kök Hücre Erişkin ve embriyonik kök hücreler farklılaşarak soma7k hücreleri oluştururlar. Kök hücre Progenitör hücre Farklılaşmış hücre Neden Farklılaşmaya İh7yaç Duyulur Tek hücreli

Detaylı

Doğrudan gen aktarım teknikleri

Doğrudan gen aktarım teknikleri Doğrudan gen aktarım teknikleri Niçin gen aktarımı Tarımsal üretim Kaliteli ürün Dayanıklı çeşit Klasik ıslah & genetik mühendisliği Tarımsal üretimi artırmak Gen aktarımının diğer hedefleri Tahılların

Detaylı

MikroRNA'lar ve Anksiyete Bozuklukları İlişkisi

MikroRNA'lar ve Anksiyete Bozuklukları İlişkisi MikroRNA'lar ve Anksiyete Bozuklukları İlişkisi Dr. Fikret Poyraz ÇÖKMÜŞ Nazilli Devlet Hastanesi 21. TPD Yıllık Toplantısı ve KES, Antalya 1 Sunum Akışı Tarihçe Epigenetik Düzenlenme Nedir? Kodlanmayan

Detaylı

GENOMUN YAPISI. Genom Nedir? Gen ve Genomun tanımı Genom Büyüklükleri DNA Dizi Tipleri 11/11/14. Doç. Dr. Metin Aytekin www.metinaytekin.

GENOMUN YAPISI. Genom Nedir? Gen ve Genomun tanımı Genom Büyüklükleri DNA Dizi Tipleri 11/11/14. Doç. Dr. Metin Aytekin www.metinaytekin. GENOMUN YAPISI Gen ve un tanımı Büyüklükleri Dizi Tipleri Doç. Dr. Metin Aytekin www.metinaytekin.com Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı 11 Kasım 2014 Nedir? Bir organizmanın

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #13

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #13 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #13 1) Canlılarda özelliklerin genlerle kontrol edildiği ve her genin en az bir özellikten sorumlu olduğu bilindiğine göre, I. Diploid canlılarda her özellik için iki gen bulunması

Detaylı

DNA ve Özellikleri. Şeker;

DNA ve Özellikleri. Şeker; DNA ve Özellikleri Hücrelerdeki hayatsal olayların yönetimini çekirdek sağlar. Çekirdek içinde, hücrenin beslenme, solunum, üreme gibi canlılık faaliyetlerin yönetilmesini sağlayan genetik madde bulunur.

Detaylı

DÜŞÜK SICAKLIK STRESİ

DÜŞÜK SICAKLIK STRESİ DÜŞÜK SICAKLIK STRESİ Düşük sıcaklık stresi iki kısımda incelenir. Üşüme Stresi Donma stresi Düşük sıcaklık bitkilerde nekrozis, solma, doku yıkımı, esmerleşme, büyüme azalışı ve çimlenme düşüşü gibi etkiler

Detaylı

Bakteriyofaj ve Mikro-RNA Kullanımı

Bakteriyofaj ve Mikro-RNA Kullanımı İnfeksiyonlara Antibiyotik Dıșı Tedavi Yaklașımları: Bakteriyofaj ve Mikro-RNA Kullanımı Doç. Dr. Kenan MİDİLLİ İ.Ü. Cerrahpașa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Faj Açmazlar Panresistan

Detaylı

Poly A Kuyruğu. Turns over (recycles) in cytoplasm Poli A-bağlayan protein: PAB1 sitoplazmada, PAB2 nukleusta bulunur.

Poly A Kuyruğu. Turns over (recycles) in cytoplasm Poli A-bağlayan protein: PAB1 sitoplazmada, PAB2 nukleusta bulunur. Poly A Kuyruğu Turns over (recycles) in cytoplasm Poli A-bağlayan protein: PAB1 sitoplazmada, PAB2 nukleusta bulunur. Bitkiler 2 PAB geninden daha fazla gen içerirler; bazıları dokuya özgün anlatım gösterir.

Detaylı

1. Sınıf Güz Dönemi I. Hafta Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Ders Saati

1. Sınıf Güz Dönemi I. Hafta Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Ders Saati I. Hafta Ders Saati 15.09.2014 16.09.2014 17.09.2014 18.09.2014 19.09.2014 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I: Makromoleküller (Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ataş) Türk Dili

Detaylı

Doç.Dr.Erdal BALCAN 1

Doç.Dr.Erdal BALCAN 1 www2.bayar.edu.tr/biyoloji/erdal.balcan E.Coli gibi bakteriler kısa yaşam süreleri içinde çeşitli çevresel koşullarla karşılaşırlar (ortam ile etkileşimleri fazla). Bakteriler ve diğer prokaryotlar evrimsel

Detaylı