2/14/ Ders. Yrd. Doç. Dr. N. Özgür BEZGİN. Toprak İşleri ve Demiryolu Mühendisliği. Ders kaynakları ve dersin değerlendirilmesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2/14/ Ders. Yrd. Doç. Dr. N. Özgür BEZGİN. Toprak İşleri ve Demiryolu Mühendisliği. Ders kaynakları ve dersin değerlendirilmesi"

Transkript

1 BAHAR 2017 İnşaat Mühendisliği Bölümü Ders kaynakları ve dersin değerlendirilmesi -Class resources and class evaluation- Ders notları Toprak İşleri ve Demiryolu Prof.Dr. İnal Seçkin -Earthworks and Design of Railways- 1 vize: %50 Final: %50 Yrd. Doç. Dr. N. Özgür Bezgin o z g u r. b e z g i i s t a n b u l. e d u. t r 15 Şubat 2017 Birinci Ders Döneme bakış -Semester outlook- 1. Demiryolu öncesi ulaşım ve demiryollarının doğuşu. Türkiyede demiryollarının tarihçesi. 2. Demiryolu taşıtları ve teknolojisi. 3. Demiryolu üstyapısı Balast, alt-balast. 4. Demiryolu üstyapısı Travers, ray, bağlantı parçaları. 5. Genel fizik. 6. Demiryolu taşıtlarının ve raylar üzerindeki hareketin fiziği. 7. Demiryolu hat inşası ve güzergah tespiti. 8. Demiryolu hatlarının geometrik tasarımı. 9. Demiryolu hat inşası ve toprak işleri Hacim hesapları. 10. Demiryolu hat inşası ve toprak işleri Yarma ve dolgu işleri ve planlaması. 11.Demiryolu inşasında zemin işleri ve kullanılan araçlar. SANAYİLEŞME ÖNCESİ ULAŞIM

2 Karasal ulaşım -Land transport- Karasal ulaşım -Land transport- Çoğunlukla su yolları ulaşımı ile nehirler ve kıyılarda konuşlanan yerleşimler, sudan bağımsız karasal yerleşimlerini gerçekleştirebilmek için farklı ulaşım teknikleri denemişlerdir. Bir cisim bir zemin üzerinde taşınarak, çekilerek, itilerek veya yuvarlanarak ilerletilebilir. Taşınarak ilerletilebilen cisimlerin ağırlıkları yük hayvanlarında 300 kg mertebesinde ve 5 10 km mesafelerde, insanlarda ise metrelerle ifade edilebilecek mesafelerde ve çok daha düşük ağırlık değerlerindedir. Üzerinde ilerletildiği satıha saplanmamak kaydıyla çekilerek ve iterek ilerletilme ise kızaklar aracılığı ile taşınan yük değerinin, statik ve dinamik sürtünme katsayı değerlerine bağlı olarak bağlı olarak daha düşük bir yüzdesine indirgenmesi ile daha rahat olmaktadır. 1. Taşınarak: Kuvvet = m * g 2. Çekilerek veya itilerek: Kuvvet 1 = m * g * Statik sürtünme katsayısı Kuvvet 2 = m * g * Dinamik sürtünme katsayısı MÖ 3000 lerden başlayarak tekerleğin bulunması ile zemin ile etkileşim, tekerleğin yuvarlanma direncine indirgenmiştir. 3. Yuvarlayarak: Kuvvet = m * g * Yuvarlanma direnci Tekerleğin gelişimi -Development of the wheel- Sanayileşme öncesi ulaşım -Transportation before industrialization- Neolitik Dönemden (~MÖ ), yazılı insanlık tarihinin başlangıcına (Heredotus M.Ö ) ve sonrasında 1. Sanayi Devrimine kadar geçen ( ) süreç içerisinde insanların ve ihtiyaç duyulan malzemelerin taşınmasında insan gücü, hayvan gücü, akış gücü, rüzgar gücü ve sonlara doğru az da olsa havanın kaldırma gücünden yararlanan taşıtlar kullanılmıştır.

3 Sanayileşme öncesi ulaşım -Transportation before industrialization- Sanayileşme öncesi ulaşım -Transportation before industrialization- İnsanlar, karasal kısa mesafeler içerisinde taşıyarak veya birtakım basit çekicilerle çekerek (el arabası, çek çek) insan ve eşya taşıyabilmekteydi. Karasal uzun mesafelerde birden çok insanın ulaşımı veya ağır malzemenin taşınmasında at, eşek, deve, öküz, köpek, fil gibi hayvan gücü ile çekilen tekerlekli veya kızaklı basit araçlar kullanıldı. Sanayileşme öncesi ulaşım -Transportation before industrialization- Sanayileşme öncesi ulaşım -Transportation before industrialization- Karada mevcut noktalar arasında yer alan nehir gibi doğal akış yollarında sallar ve tekneler kullanılarak insan ve hayvan taşıma gücüne göre ağır olan insanlar ve malzemeler taşınabildi. Ayrıca bu sallar bazen nehir kıyısında yürütülen hayvanlar tarafından da çekilebildi. Açık deniz ve göllerde, rüzgar gücü ve insan gücü (kürek) ile ilerleyen kayıklar ve gemiler ile karasal ulaşımın olmadığı veya karasal ulaşımın ekonomik bir seçenek oluşturmadığı bölgeler arasında çok sayıda insan ve ağır yük taşınabilmiştir.

4 Sanayileşme öncesi ulaşım -Transportation before industrialization- İnsan gücü ile yük taşıma -Load transport with manpower- Kapalı bir büyük hacim içerisindeki havanın ısıtılmasıyla azalan hava yoğunluğunun yükselmesi ilkesine göre çalışan balonlar (1783 Montgolfier) ile taşımacılık çok sınırlı da olsa yapılabilmiştir. İnsan gücü ile yük taşıma -Load transport with manpower- Hayvan gücü ile yük taşıma -Load transport with animal power- İnsanların taşıyabileceği yük miktarı ve bu yükü taşıyabilecekleri ulaştırma mesafesi sınırlı, ulaşım süresi ise uzundur. Hayvanlar ile daha uzun mesafelere daha çok yük ve insan taşınabilir. Ancak hayvan gücüne dayalı bir ulaşım hem ciddi bakım maliyetleri ve külfetleri getirmekte, hem de güvenilirlik (reliability) ve süreklilik (continuity) sorunları yaratmaktadır.

5 Hayvan gücü ile yük taşıma -Load transport with manpower- Hayvan gücü ile yük taşıma -Load transport with manpower- Yeryüzünün farklı köşelerinde iş yaptırılacak farklı türlerin varlığı ile ticaret ve ulaşım mümkün olabilmiştir. Ancak yüksek sayıda canlıyı beslemek, barındırmak ve hayatta tutmak da ulaşımın devamlılığı için bir zorunluluk olmuştur. Ayrıca bunca canlının yarattığı çevresel kirlilik de ciddi sıkıntılar yaratıyordu. Sanayi devriminden önce karadan ulaşım -Land transportation before the industrial revolution- Sanayi devriminden önce karadan ulaşım -Land transportation before the industrial revolution- Düz bir yolda yürüyerek saatte ortalama 4 km ilerleyebilen sağlıklı yetişkin bir kişi, bir günde gün boyu dinlenerek 8 saat yürüyerek 32 km yol katedebilir. Diğer taraftan bir insanın taşıyabileceği yük çok sınırlı olup, çok kısa mesafede vücut ağırlığının ortalamada en fazla %50 sini taşıyabilirken, mesafe veya yürüyüş zamanı uzadıkça bu oran çok azalır. Sağlıklı normal bir insan, düz bir yolda saatte ortalama 10 km koşarak ilerleyebilir. Ancak gün boyunca koşabileceği saatler sınırlıdır ve koşarken neredeyse hiç yük taşıyamaz. Tek seferde uzun mesafede hız koşularının uzunluğu 42,2 km (maraton) ve 2 saat 3 dakikadır. Bir diğer ulaşım aracı olan atlar ise, insanların erişimini ve taşıyabilme imkanlarını artırmışlardır. Cinsine göre ortalama 450 kg ile kg ağırlıkta olabilen atlar, vücut ağırlıklarının ortalama %20-30 unu taşıyabilirken, zeminin ve çekilen nesnenin tekerleklerinin durumuna göre vücut ağırlıklarının bir kaç katı yükü de çekebilmektedirler. Düz yolda ortalama 40 km/saat hızda koşabilen atlar, bu hızda ortalama 5 10 dakika koşabilir. (3,3 6,5 km) Sağlıklı ve yetişkin bir at ile düz yolda, kuru ve sağlam zeminde, iyi hava şartları altında ortalama 15 km/saat hızda ve bir günde dinlenerek 8 saatte, sürücü dışında yük taşımadan 120 km yol katedilebilir.

6 Sanayi devriminden önce karadan taşıma -Land transport before the industrial revolution- Sanayi devriminden önce karadan taşıma -Land transport before the industrial revolution- Günümüz kavramlarıyla toplu taşımanın çok sınırlı olduğu dönemlerde insanlar, doğdukları köy, kasaba ve kentler civarına tekil ulaşım yöntemleri ile (yürüyerek, ata binerek, at arabası ile) ulaşmakta ve çoğunlukla insanlar yaşam bölgeleri içerisinde yerel olarak yaşamaktaydılar. Ancak ulaşım, sağlıklı tekil bireyler olarak ve de sıradan ihtiyaçlar kapsamında düşünülmesi gereken bir şeyin çok ötesinde bir ihtiyaçtı. Farklı yaş ve sağlık durumunda olan kişilerin, zorlayıcı coğrafi ve iklim koşulları içerisinde sağlanması gereken ulaşım ihtiyaçları bulunmaktaydı Belirli bir noktada yerleşik yaşayan ve geceleri de evinde uyuyan bir kişi, gün içinde bulunduğu noktadan en fazla 4 5 saatlik bir yürüyüş ile km uzaklaşabilir ve bu mesafede de çok fazla yük taşıyamazdı. ( 5 10 kg). 700 kg ağırlıkta ortalama bir at ise günde km mesafede kg taşıyabilmektedir. Diğer yandan insanların yaşadıkları bölgelere ağır malzemelerin (yapı malzemeleri, yiyecek, kömür, taş, madenler) taşınması gerekmekteydi. Bu ağır malzemeleri kara üzerinden yüksek miktarlarda taşıyabilmek ve insanların bölgeler arasında kara üzerinden hareketliliğini sağlamak için de sertleştirilmiş zeminler üzerinde hayvan gücü ile çekilen taşıtlardan yararlanmaktaydılar. Doğal güzergahlar, doğal yollar -Natural routes, natural roads- Doğal güzergahlar, doğal yollar -Natural routes, natural roads- Karasal ulaşım için insanlar, doğal zemin üzerinden iki nokta arasında en az güç harcayarak kat edebilecekleri güzergahlar belirlediler.

7 Doğal taş ile inşa edilen yollar -Roads paved with natural stone- Asfalt ve beton gibi malzemelerin olmadığı dönemlerde yol yapımı, insan ve hayvan gücü ile mümkün olduğunca düzleştirilmiş zemin üzerine doğal taşların serilmesi ile gerçekleştiriliyordu. Tabi bu yöntem, yüksek miktar ve kalitede doğal taşın, yüksek miktarda insan gücü ile taşınmasını ve serilmesini gerektirdiğinden her yöne uzun mesafeler ile yol yapımı mümkün olmuyordu. İmal edilen taş ile inşa edilen yollar -Roads paved with produced stone- Blok taş temininin zor olması, yüksek miktarlarda ve daha hızlı temin edilebilen ve üretilebilen taşlardan yol tasarımlarının gelişmesine yol açtı. Ancak bu haliyle de yollar, insan taşıması için yeterli olabilmekteyken, ağır yük taşımasında yetersiz kalabilmekteydi. Hayvan gücü ile yük taşıma -Load transport with manpower- Doğal karayolları üzerinde yük taşıma -Load transport with manpower- Hayvan gücü ile çekilmekte olan taşıtların tekerleri, herhangi bir bağlayıcı (asfalt, çimento) içermeyen yol yüzeylerini zaman içerisinde bozmaktaydılar. Taşınan yük ağır malzeme olduğunda, bu bozunumun hızı ve şiddeti daha da yüksek olmaktaydı. Bugün bile pahalı olan yol yapımı, sanayileşmiş üretim yöntemlerinin ve uygun yol malzemesinin olmadığı tarihlerde de pahalı ve zordu. Yollar hızlı bozulabilmekte ve seyahat ve yük taşıması için yetersiz kalabilmekteydi.

8 Doğal karayolları üzerinde yük taşıma -Load transport with manpower- Tahta levha yollar -Plank roads- Bozulan yollarda ağır yük taşıması bariz nedenlerden dolayı güç olmakla birlikte, yükün ağırlığı ve taşıtın basitliği nedeniyle hareketin kararlılığı da (stability) sarsılıyordu. Yolların, teker yükleri altında dayanımını artırmak için geçici ve kolay çözümler sunmak üzere ahşap levhalardan yollar da yapılmıştır (plank roads). Bu sayede çekilen aracın tekeri, yumuşak zemine nüfuz etmemekteydi. Doğal karayolları üzerinde yük taşıma -Load transport with manpower- Sanayi devrimi öncesi taşıtlarda, aracın özellikle ağır yük altında hareket doğrultusunda kararlılığını muhafaza etmesini sağlayacak gelişmiş mekanizmalar yoktu. Araç tekerleri çoğunlukla ahşap veya ahşap üzerine demir bilezik ile kaplıydı. Araçlarda direksiyon yoktu. Bu tekerler, ağır yük altında yumuşak bir zemine batabilmekte veya sert bir zemin üzerinde de hareket yönüne dik bir biçimde kayabilmekteydiler. Yokuş aşağı inişlerde, ağır yük taşıyan araçları frenlemek ve denetim altına almak da, serbest zemin üzerinde zor bir olaydı. Doğal karayolları üzerinde yük taşıma -Load transport with manpower- İnsanların bölgesel olarak yerleşimleri, bu bölgelerde, inşaat yapabilmek için taş, toprak ve ahşap malzemeleri, ısınmak için odun ve kömür ve beslenebilmek için muhtelif gıda maddelerini yetiştirip toplayarak bu yerleşimlere getirmeleri ile mümkün olmuştur. Yazılı tarihin başından beri, günümüze kalmış eserler, ağır taş kütlelerinin naklini gerektirmiştir. (granit, kireştaşı vb.) Bu ağır kütleleri, belirli bir doğrultuda devirmeden ve kaydırmadan hareket ettirebilmek için hazırlanan oluklu taş yollar ve doğal taş zemine kazınan oluklar, bir hat üzerinde hareketin öncü örneklerindendir.

9 İki nokta arasında çizgisel hareket -Linear motion between two points- İki nokta arasında çizgisel olarak hareket etme olgusunun tarihi kalıntılarına birçok yerde rastlanmaktadır. DEMİRYOLLARININ KÖKENLERİ VE DOĞUŞU Örnek olarak M.Ö den kaldığı tahmin edilen ve Malta Adasında bulunan oluklu çek çek yolları (cart ruts), M.Ö 600 yılından kalma Antik Yunan Medeniyeti nde bugün Korint Kanalı nın olduğu bölgede Diolkos Vagon Hattı adı verilen ve tekerleri bir kanal ve kılavuz içinde ilerletmek için yapılmış yollara rastlanmıştır. Bu sayede, ağır yükler, belirli bir hat üzerinde doğrultudan sapmadan hareket ettirilebilmekteydi. Malta adasında kayaya oluk açılmış yol kalıntısı -Grooved rock road remains at Corinth Isthmus- Corinth Canal -Corinth Canal-

10 Korint Kıstağı nda oluk açılmış kireçtaşı yol kalıntısı -Grooved limestone road remains at Corinth Isthmus- İki nokta arasında çizgisel hareket -Linear motion between two points- Konu ağır yük taşıması olunca, amaç, taşınan yükün çıkış noktasından alınıp varış noktasına bırakılması, sonra da bu noktadan alınarak kısa mesafelerde insan ve hayvan gücü ile taşınmasıydı. Bir anlamda, ana taşıma hattı tek boyutluydu. Arkeolojik kalıntılar ile Korinth Boğazından Ege ve Adriyatik Denizleri arasında oluk açılmış yol üzerinden deniz taşıtlarının aktarılmasının gerçekleştirildiği tespit edilmiştir. Örneğin, demir ve kömür ün ve diğer cevherlerin, çıkarıldıkları madenlerden bu madenlere yakın bir yerleşim birimine kesintisiz ve güvenilir nakli gerekliydi. Veya bir taş ocağından çıkarılan taşların, ocağa yakın bir yerleşim yerine inşaat gereksinimleri için aktarılması gerekliydi. Çıkarılan madenlerin taşınması -Transportation of mined materials- Çıkarılan madenler arasında yer alan demir ve kömür, sanayi devriminin gerçekleştirilmesine ve insanlığın geleceğini değiştirilmesinde büyük rol oynayacaktı. Maden ocaklarına açılan dar tünellerden madenler, bu tüneller içerisine yerleştirilen basit raylı sistemlerde at ile çekilen vagonlar ile taşınabiliyordu. Çıkarılan kömür ile ısıtılan ocaklarda ergitilen demir cevheri ile elde edilen demir, ağır sanayi ürünlerinin tasarımının ve geliştirilmesinin önünü açacaktı. İki nokta arasında çizgisel hareket -Linear motion between two points- İlerleyen zaman içerisinde, madenlerin dışında da bir hat üzerinde ilerleme fikri geliştirildi. Doğal zemin, çoğunlukla teker yükleri altında ezildiği için düzgün doğrusal hareket toprak zemin üzerinden sağlanamıyordu. Bu nedenle, taş serili dar zemin üzerine kalasların iki sıra olarak dizilmesi ve bu iki sıra arasında paralelliğin sağlanması için kısa dik parçaların kullanılması ile oluşturulan yol üzerinde hareket edebilecek özel bir tekerlere sahip araçların icadı ile doğrusal hareket eden araçlar kullanılmaya başlandı. Bu sayede sıradan bir yola göre dar olan bir yolun hazırlanması ve üzerine çizgisel bir hattın yerleşimi ile karayoluna seçenek oluşturabilecek bir yol ortaya çıkmış oluyordu.

11 İki nokta arasında çizgisel hareket -Linear motion between two points- İki nokta arasında çizgisel hareket -Linear motion between two points- Newcastle, İngiltere,1800 ler. Newcastle, İngiltere,1800 ler. Ray üzerinde tek doğrultuda ilerleme ilkesi -The principle of motion along a single course- Sanayi Devrimi ve enerji ihtiyacı -Industrial Revolution and energy need- Tekerlerin kılavuzlanma gerekliliği, farklı şekillerde sağlanabildi. Doğrultuda ilerlemeyi sağlayan kılavuz tekerde olabildiği gibi, rayda da olabilir. Sanayi Devrimi ( ), yüksek miktarda kömür ve demir cevherinin, kısa sürede ve kesintisiz olarak maden eritme ocaklarına aktarımını gerektiriyordu ve hayvan gücü ile çekilen taşıtlar bu iş için yetersiz kalıyordu.

12 Sanayi Devrimi ve enerji ihtiyacı -Industrial Revolution and energy need- Resimde, İngiltere de kömür madenlerinden çıkan kömürün taşındığı ve günümüz yük vagonlarına örnek oluşturan bir kömür vagonu görüyoruz. Sanayi devrimi öncesi ve sonrasında yüksek miktarda kömür bu şekilde taşınarak maden eritme ocaklarında demir cevherinden demir elde edilmesinde kullanılıyordu. Sanayi Devrimi ve enerji ihtiyacı -Industrial Revolution and energy need- Demiryolları oluşmadan önce, ahşap raylar üzerinde ilerleyen ahşap tekerler için vagonyolları vardı. Toprak üzerinde bata çıka ilerleyerek dönen bir tekerleğe göre ahşap bir hat üzerinde tekerlek daha rahat dönebiliyordu. Ahşap ray ve ahşap tekerlek arasında oluşan yuvarlanma direnci, toprak ile tekerlek arasında oluşan yuvarlanma direncinden daha düşüktü. Ağır bir yük, ahşap hat üzerinde doğrultudan sapmadan rahat ilerliyordu. Sanayi Devrimi ve enerji ihtiyacı -Industrial Revolution and energy need- Yuvarlanma direncinin azaltılması -Reduction of the rolling resistance senesinde, kömür üretimi yapan Coalbrookdale firması, üretim fazlası bir miktar demiri değerlendirmek ve aşınan ahşap rayların ömrünü uzatmak üzere ahşap raylar üzerine metal levhalar çaktı. Ahşap ray ve ahşap tekerlek arasında meydana gelen yuvarlanma direnci, metal yüzeyli ahşap ray ve ahşap tekerlek arasında daha da düştü. Rahatça dönebilen tekerlekler üzerinde yer alan bir yük, rahatça çekilebilmekteydi. Bir birim yükü çekmek için doğal zemin üzerinde harcanan gücün, aynı birim yükü basit raylı bir zemin üzerinde çekmek için harcanan güçten daha fazla olduğu görüldü. Bu durum, raylı sistemler ile taşıma kavramının daha da ilerletilmesine neden oldu. Çevresi metal levha ile güçlendirilmiş tekerleklerin, metal yüzeye sahip raylar üzerinde yuvarlanması ile tek bir atın çektiği araç ile 15 Tonf a kadar yük çekilebiliyordu. Demir kaplı ray ve teker arasındaki yuvarlanma direnci, taşınan yükün %1 ile %2 u arasında olmaktaydı. Yetişkin bir atın ortalama ağırlığı kgf civarındadır. Ayağı ile yer arasında sürtünme katsayısı 0,3 mertebesinde olan bir at 15 Tonf mertebesinde bir yükü tekerlekler üzerinde çekebiliyordu.

13 Yuvarlanma direncinin azaltılması -Reduction of the rolling resistance- Bir kömür vagonu -A coal wagon- Sanayi Devrimi ve enerji ihtiyacı -Industrial Revolution and energy need- Yuvarlanma direncinin azaltılması -Reduction of the rolling resistance de, İngiltere de raylı sistem üzerinde at ile toplu yolcu taşımacılığı.

14 Ray üzerinde tek doğrultuda ilerleme ilkesi -The principle of motion along a single course- Ray üzerinde tek doğrultuda ilerleme ilkesi -The principle of motion along a single course- L-kesitli ray: İngiltere, 1770 ler. Kılavuz rayda. Ray üzerinde tek doğrultuda ilerleme ilkesi -The principle of motion along a single course- Ray üzerinde tek doğrultuda ilerleme ilkesi -The principle of motion along a single course- Balık karnı raylar, 1820 ler. Kılavuz tekerlekde.

15 Ulaştırma makinelerinin başlangıcı -Beginnings of tranportation machines- Sanayileşmenin hız kazanması ile üretim miktarının ve hızının artışı, mevcut yük taşıma yöntemlerinin yetersiz kalması için bir neden oluşturmuştur. Ulaştırma makinelerinin başlangıcı -Beginnings of tranportation machines- 1 Kömür ile sağlanan 2 ısı enerjisi ile 3 kaynatılan suyun oluşturduğu 4 buharın 5 basıncı ile kinetik enerji üretebilen makinalar tasarlanmaya başlamıştır. Günün teknolojik şartları içerisinde, buhar gücü ile çalışan makinaların ile çekim gücüne sahip araçların üretilmesi mümkün hale gelmiştir. Patentli ve hizmete sunulan ilk buhar makinası, 1784 de İskoç James Watt tarafından tasarlanmıştır. Ancak buhar ile çalışan pistonsuz basit bir pompa 1698 yılında Thomas Savery tarafından, madenlerden su çekmek için kullanılmıştır de Thomas Newcomen tarafından manivelalı ve pistonlu bir buhar makinası geliştirilmişti. James Watt tarafından üretilen ilk buhar makinası -First steam machine built by James Watt- Ulaştırma makinelerinin başlangıcı -Beginnings of tranportation machines- Düşük basınç ile çalışan ilk buhar makinaları, yarar sağlayabilecek bir kuvvet oluşturabilmek için çok büyüktüler ve bu nedenle sabittiler. Bu makinalar çoğunlukla madenlerden su çekmek için su pompası olarak kullanılıyorlardı. Düşük basınçlı buhar ile çalışan ilk buhar makinaları oldukça büyük olmalarından dolayı lokomotif yapımında kullanılamamışlardır. (~0,2kg/cm2). Dar hacimli ve yüksek buhar basıncı ile çalışan buhar makinalarının denenmesi ile küçük hacimler elde edilmiş ve bu da lokomotiflerin üretilebilmesini Ancak, yüksek buhar basıncı ile üretilen mümkün kılmıştır. (~2 kg/cm2 ilk makinalardan patlayanlar olmuştur. buhar basıncı). (Video)

16 Ulaştırma makinelerinin başlangıcı -Beginnings of tranportation machines- Ulaştırma makinelerinin başlangıcı -Beginnings of tranportation machines- Buhar makinalarının küçülmesi ve güçlenmesi ile bu makinaların sabit durma zorunlulukları ortadan kalkmıştır. Buhar basıncı ile çalışan ilk lokomotif,1804 de İngiliz Richard Tretvithick tarafından tasarlanmıştır ve üretildiği Pennydarren Demirhanesi nde kurulan raylar üzerinde dünyanın ilk mekanize raylı sistem hareketini gerçekleşmiştir. Lokomotif olarak anılmaya başlayan bu buhar makinalar, Latince de loco ve motivus kelimelerinden türetilen ve bir yerden, harekete sebebiyet veren anlamında iki kelimeden türetilmiştir. Richard Trevithick tarafından tasarlanan ilk lokomotif - First locomotive designed by Richard Tretvithick- Ulaştırma makinelerinin başlangıcı -Beginnings of tranportation machines de icat ettiği Catch Me Who Can isimli lokomotifi ile halka bir tanıtım yapmıştır. Amacı, mekanize raylı ulaşımın at ile ulaşımdan daha hızlı olduğunu göstermek olmuştur.

17 Ulaştırma makinelerinin başlangıcı -Beginnings of tranportation machines- Tarihsel süreçlerin etkileri ve ilk demiryolu -Effects of historical courses and the first railway- Üretilen ilk lokomotifler, raylı altyapının yetersiz kalmasından dolayı başarısız olmuşlardır. At arabası ile çekilen vagonlar için üretilen ve dökme demirden (cast iron) yapılan raylar, kırılgan yapıları ile ağır lokomotiflerin tekerlekleri altında kırılmışlardır seneleri arasında meydana gelen Napolyon Savaşları nın ulaştırma konusunda önemli bir sonucu, çekici olarak kullanılabilecek at sayısında azalmaların oluşu ve yem fiyatlarını artırması olmuştur. Canlı hayvan çekimi ile ulaşım ekonomik olarak zorlaşır olmuş ve mekanize çekimin ulaştırma konusunda hakimiyet sürecini hızlandırmıştır. Kırılganlığı önemli derecek azaltılmış dövme demirlerden (forged iron) üretilen rayların kullanılması ile üretilen demiryolları üzerinde lokomotiflerin performansı ve halkın gözünde değeri artmıştır. Ayrıca lokomotifler, traktör gibi araçlar için de kullanılmışlardır. Demiryolları hızla inşa edilmeye ve güvenilir lokomotif tasarımları geliştirilmeye başlanmıştır den itibaren farklı lokomotif tasarımları üzerinde çalışan George Stephenson, 1825 de Stockton ve Darlington arasında inşa edilen hat üzerinde Locomotion adını verdiğin lokomotifini çalıştırmıştır. İlk demiryolu: Stockton Darlington Demiryolu -First railway: Stockton Darlington Railway Lokomotif üretiminin yaygınlaşması -Spread of locomotive production- Darlington da yer alan kömür madenlerini Stockton da ki limana ulaştıran ve 1825 senesinde açılan ve aynı zamanda yolcu taşımasına hizmet veren bu 40 km hat üzerinde yaklaşık 10 km/saat hızda 20 Ton ağırlığında yük çekildi. Lokomotifin tek başına hızı 24 km/saat e ulaştı. Fransa da Marc Seguin, 1829 senesinde, kömür madenlerinden limanlara kömür taşımasında kullanılan ve çoklu tüp sistemi kullanan bir lokomotif geliştirdi.

18 Lokomotif üretiminin yaygınlaşması -Spread of locomotive production- George Stephenson Amerika Birleşik Devletleri nde John Stevens, 1825 senesinde kendi parasıyla bir deneme hattı kurarak geliştirdiği lokomotifi hareket ettirmiştir. George Stephenson, demiryollarının ve lokomotiflerin bir bütün olarak geliştirilmesinde büyük bir rol oynamıştır. Oğluyla birlikte geliştirdiği lokomotif ve raylı sistem tasarımları ile birlikte demiryollarının gelişiminin önünü açmıştır. Lokomotiflerinin çekiş gücünü ve hızını artırmak ve ayrıca sürüş konforunu artırmak ve ağırlığını azaltmak üzere yeni tasarımlar geliştirmiştir (Rocket, Planet, Adler). Demiryolu hat tasarımını da geliştirerek tasarladığı lokomotiflerin uygun bir altyapı üzerinde güvenle hareket edebilmesini sağlamıştır. Rocket (1829) Planet (1830)

19 Adler (1835) (1850) Bu lokomotif ve vagonları Almanya için üretilmiştir ve ilk Alman demiryolu hattında kullanılmıştır. Bu lokomotif ve vagonları Türkiye için üretilmiştir ve İzmir Aydın demiryolu hattında kullanılmıştır. Çoklu borulu buhar makinalı lokomotifler -Locomotives with multi tubular steam engines- Çoklu borulu buhar makinalı lokomotifler -Locomotives with multi tubular steam engines-

20 Buhar ile çalışan lokomotifler ile ulaşılan hızlar -Speeds reached by locomotives powered by steam- Buhar ile çalışan lokomotifler -Locomotives powered by steam- Buharlı güç ile ulaşılan hızlar -Speeds reached by the steam power- Buharlı lokomotif ile ulaşılan en yüksek hız -The highest speed reached by a steam locomotive senesinde, The Mallard ismi verilen lokomotif ile buhar gücü ile çalışan lokomotif ile en yüksek hıza ulaşılmıştır (202,8 km/saat). Lokomotifin sürdürülebilir hızı 160 km/saat olmuştur.

21 Demiryollarının İngiltere de gelişimi -Development of railways in England- Üretimin artması ile üretim bölgeleri, limanlar ve yerleşim yerleri arasında hızlı bir şekilde demiryolu ağı kurulmaya başlandı. İngiltere de yılları arasında 262 km/yıl, yılları arasında 858 km/yıl demiryolu inşaatı gerçekleştirilmiştir. Demiryollarının ABD de gelişimi -Development of railways in United States- ABD de ilk demiryolunun Baltimore kenti ile Ohio nehri üzerinde bir nokta arasında 1830 de inşa edilmesi ile yılları arasında 964 km/yıl, yılları arasında km/yıl demiryolu inşaatı gerçekleştirilmiştir. Demiryollarının Almanya da gelişimi -Development of railways in Germany- Almanya da ilk demiryolunun Nuremberg ve Fürth kentleri arasında 1835 de inşa edilmesi ile yılları arasında 133 km/yıl, yılları arasında 781 km/yıl demiryolu inşaatı gerçekleştirilmiştir. Demiryollarının Fransa da gelişimi -Development of railways in France- Fransa da ilk mekanize demiryolunun Paris ve St.Germaine kentleri arasında 1837 de inşa edilmesi ile 1827 ile 1880 tarihleri arasında 40 km/yıl demiryolu inşa edilmiştir.

22 Gelişim yarışı -Race for development- Fransa, demiryolu konusunda diğer ülkelerin uzun bir süre gerisinde kalmakla birlikte sonradan demiryolu inşaatlarını hızlandırmıştır (580 km/yıl) ve 1912 sonunda yaklaşık km lik demiryolu hattına sahip olmuştur. Demiryollarının Fransa da gelişimi -Development of railways in France- Demiryollarının bazı toplumsal etkileri -Certain effects of railroads on societies- Demiryollarının bazı toplumsal etkileri -Certain effects of railroads on societies- Sanayi devrimi ile demiryollarının gelişiminden önce insanların çoğunun yaşamları, doğup büyüdükleri çevre ile sınırlıydı. Temel üretim ve tüketim malzemeleri, üretildikleri yerlerden çok uzaklara yüksek miktarlarda ulaştırılabilmiştir. İnsanların bildikleri, gördükleri ve paylaşabildikleri, kendilerine yürüyüş mesafesinde kısmen de bir at ile yapabilecekleri yolculuk mesafesindeydi. Toplumların içerisinde bir azınlığın dışında çoğunluğun mevcut imkanlar ile dışarı açılmaya imkanı yoktu. İnsanlar arasındaki etkileşim artmış ve coğrafi olarak iç bölgelerde yaşayan insanların daha geniş topluluklar ile iletişime geçebilmeleri olanaklı hale gelmiştir. Demiryollarının gelişmesi ile birbirinden yalıtılmış olan ve yerel olarak yaşayan insan toplulukları arasında bağlantılar kurulmuş ve bu bağlantılar ile toplu olarak hareket edebilmek mümkün hale gelmiştir.

23 Demiryollarının bazı toplumsal etkileri -Certain effects of railroads on societies- Birinci dersin sonu İhtiyaç duyulan sağlık ve bakım hizmetlerinin hızlıca alınabilmesi ile ortalama yaşam süreleri uzamıştır. Sanayi nin gelişmesi ile meslek çeşitliliği ve bu mesleklerin ihtiyaç duyduğu insan nitelikleri artmış ve gelişmiştir. Bilgi ve üretim paylaşılabilir hale gelmiştir. T e ş e k k ü r e d e r i m. Yrd. Doç. Dr. N. Özgür Bezgin o z g u r. b e z g i i s t a n b u l. e d u. t r

Via Appia yolunun sonu işaret eden taş

Via Appia yolunun sonu işaret eden taş Ulaştırma Ulaşım insan ve eşyanın bir noktadan diğer bir noktaya taşınmasıdır. Ulaşım sistemleri kara, hava ve su olmak üzere üç türlüdür. Kara ulaşımı kara ve demiryollarını kapsar. Karayollarının başlangıcı

Detaylı

DEMİRYOLU NUN TARİHİ ve ÜLKEMİZDE DEMİRYOLU

DEMİRYOLU NUN TARİHİ ve ÜLKEMİZDE DEMİRYOLU DEMİRYOLU NUN TARİHİ ve ÜLKEMİZDE DEMİRYOLU 17.yüzyılda tahta raylar üzerinde kömür taşımacılığı Demir Kaplı Yol(1710) Reynold Rayı(1767) 1765 Joseph Cugnot ın Paris sokaklarında dolaşan buharlı arabası

Detaylı

Üretimde iş bölümünün ortaya çıkması, üretilen ürün miktarının artmasına neden olmuştur.

Üretimde iş bölümünün ortaya çıkması, üretilen ürün miktarının artmasına neden olmuştur. Fabrika Sistemi Üretimde işbölümünün ortaya çıkması sonucunda, üretim parçalara ayrılmış, üretim sürecinin farklı aşamalarında farklı zanaatkarların (işçilerin) yer almaları, üretimde aletlerin yerine

Detaylı

ULAŞTIRMA. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN

ULAŞTIRMA. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN ULAŞTIRMA Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN 2 1-GİRİŞ Ulaştırma 3 Yol Nedir? Türk Dil Kurumu Sözlüğüne göre Yol: 1. Karada, havada, suda bir yerden bir yere gitmek için aşılan uzaklık 2. Karada insanların ve

Detaylı

BÖLÜM 7 ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI

BÖLÜM 7 ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI BÖLÜM 7 ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Ulaştırma mühendisliği, insan ve yükün güvenli, yeterli, ekonomik ve doğa koşullarına uygun bir biçimde taşınabilmesini sağlayacak ulaşım sistemlerinin ve bileşenlerinin

Detaylı

SPRING 2018 Civil Engineering Department. -Transportation Systems and Railway Engineeering-

SPRING 2018 Civil Engineering Department. -Transportation Systems and Railway Engineeering- SPRING 2018 Civil Engineering Department -Transportation Systems and Railway Engineeering- Associate Professor. N. Özgür Bezgin o z g u r. b e z g i n @ i s t a n b u l. e d u. t r 3 rd Class Ekartman

Detaylı

Bir Plansızlık Örneği: Deniz Kenti İstanbul da Denizin Ulaşımdaki Payının İrdelenmesi

Bir Plansızlık Örneği: Deniz Kenti İstanbul da Denizin Ulaşımdaki Payının İrdelenmesi TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Gemi Mühendisliği Haftası 2015 10 11 Aralık 2015 Bir Plansızlık Örneği: Deniz Kenti İstanbul da Denizin Ulaşımdaki Payının İrdelenmesi İsmail Şahin Yıldız Teknik Üniversitesi

Detaylı

Kar Mücadelesi. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Kar Mücadelesi. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Kar Mücadelesi Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yüzey Kaplaması Yüzey Dokusu Kaplamanın yüzeysel dokusu ve pürüzlülüğü hem sürüş konforunu hem de sürüş emniyetini belirler. Kaplama yeterince düzgün ama gerekli

Detaylı

Kar Mücadelesi-Siperler. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Kar Mücadelesi-Siperler. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Kar Mücadelesi-Siperler Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yüzey Kaplaması Yüzey Dokusu Kaplamanın yüzeysel dokusu ve pürüzlülüğü hem sürüş konforunu hem de sürüş emniyetini belirler. Kaplama yeterince düzgün ama

Detaylı

Ulaşım Coğrafyası. Konu 10 Ulaşım biçimleri (Deniz ulaşımı)

Ulaşım Coğrafyası. Konu 10 Ulaşım biçimleri (Deniz ulaşımı) Ulaşım Coğrafyası Ulaşım Coğrafyası Konu 10 Ulaşım biçimleri (Deniz ulaşımı) DENĐZ ULAŞIMI Deniz Ulaşımı Deniz ulaşımının kökeni M.Ö. 3200 yıllarına kadar uzanmakta olup Mısır kıyı denizciliği ile başlamıştır

Detaylı

Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması Güz Dönemi

Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması Güz Dönemi Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2018-2019 Güz Dönemi 2 Tesis ihtiyaçlarının belirlenmesinde 3 önemli faktör Akış

Detaylı

DEMİRYOLU VİYADÜKLERİNİ OLUŞTURAN ÖNGERİLMELİ KUTU KESİTLİ BETON KÖPRÜ KİRİŞLERİNDE BURULMA ETKİLERİ ve AÇIKLIK BOYUNCA DİYAFRAM GEREKSİNİMİ

DEMİRYOLU VİYADÜKLERİNİ OLUŞTURAN ÖNGERİLMELİ KUTU KESİTLİ BETON KÖPRÜ KİRİŞLERİNDE BURULMA ETKİLERİ ve AÇIKLIK BOYUNCA DİYAFRAM GEREKSİNİMİ 218 3.Köprüler Viyadükler Sempozyumu DEMİRYOLU VİYADÜKLERİNİ OLUŞTURAN ÖNGERİLMELİ KUTU KESİTLİ BETON KÖPRÜ KİRİŞLERİNDE BURULMA ETKİLERİ ve AÇIKLIK BOYUNCA DİYAFRAM GEREKSİNİMİ Niyazi Özgür BEZGİN İstanbul

Detaylı

AKILLI ŞEHİRLER NEDİR?

AKILLI ŞEHİRLER NEDİR? AKILLI ŞEHİRLER NEDİR? Hızlı kentleşme ve buna bağlı nüfus yoğunluğu ve tüketim ihtiyacındaki artışın ve bu ihtiyaçların çağın gereksinimlerine uygun olarak giderilmesi için etkin bir şehir yönetimine

Detaylı

2016 YOL LASTİKLERİ ÜRÜN KATALOĞU

2016 YOL LASTİKLERİ ÜRÜN KATALOĞU 2016 YOL LASTİKLERİ ÜRÜN KATALOĞU S1 evo² (K117) Kuru & ıslak performans arasındaki en iyi denge! Yüksek hızlarda sürerken kontrollü ve hassas viraj alma kabiliyeti. Minimuma indirilmiş yuvarlanma direnci

Detaylı

DEMİRYOLU TAŞIMACILIK İSTASYONLARI TERMİNOLOJİSİ. Hande Baki Hasan Akkılıç Mustafa Akkulak Sertaç Altunbaş

DEMİRYOLU TAŞIMACILIK İSTASYONLARI TERMİNOLOJİSİ. Hande Baki Hasan Akkılıç Mustafa Akkulak Sertaç Altunbaş DEMİRYOLU TAŞIMACILIK İSTASYONLARI TERMİNOLOJİSİ Hande Baki Hasan Akkılıç Mustafa Akkulak Sertaç Altunbaş Demiryolu Taşımacılığı İÇERİK Demiryolu Taşımacılığının Avantajları Demiryolu Taşımacılığının Dezavantajları

Detaylı

GÜZ 2017 İnşaat Mühendisliği Bölümü. Toprak İşleri ve Demiryolu Mühendisliği

GÜZ 2017 İnşaat Mühendisliği Bölümü. Toprak İşleri ve Demiryolu Mühendisliği GÜZ 2017 İnşaat Mühendisliği Bölümü Toprak İşleri ve Demiryolu Mühendisliği -Earthworks and Design of Railways- Doç. Dr. N. Özgür Bezgin o z g u r. b e z g i n @ i s t a n b u l. e d u. t r 21 Aralık 2017

Detaylı

İnşaat Mühendisliği Bölümü. Niğde Üniversitesi Toprak İşleri Ders Notları TOPRAK İŞLERİ. Dersin Amacı

İnşaat Mühendisliği Bölümü. Niğde Üniversitesi Toprak İşleri Ders Notları TOPRAK İŞLERİ. Dersin Amacı TOPRAK İŞLERİ Dersin Amacı Ulaştırma projelerinin yapımında gerekli olan toprak işleri konularında temel kavramların öğretilmesi. 1 Dersin Hedefleri Toprak işlerin hakkında genel bilgiye sahip 1 : olmak

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V TABLOLAR LİSTESİ... XI ŞEKİLLER LİSTESİ... XIII FOTOGRAFLAR LİSTESİ... XIV KISALTMALAR... XV GİRİŞ...

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V TABLOLAR LİSTESİ... XI ŞEKİLLER LİSTESİ... XIII FOTOGRAFLAR LİSTESİ... XIV KISALTMALAR... XV GİRİŞ... İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V TABLOLAR LİSTESİ... XI ŞEKİLLER LİSTESİ... XIII FOTOGRAFLAR LİSTESİ... XIV KISALTMALAR... XV GİRİŞ... 1 BİRİNCİ BÖLÜM A. DÜNYADA DEMİRYOLLARININ TARİHSEL GELİŞİMİ... 10 B. DEMİRYOLLARININ

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. N. Özgür Bezgin 9/27/2017. Demiryolu Mühendisliği ve Toprak İşleri. 3. Ders

Yrd. Doç. Dr. N. Özgür Bezgin 9/27/2017. Demiryolu Mühendisliği ve Toprak İşleri. 3. Ders GÜZ 2017 İnşaat Mühendisliği Bölümü Balastlı bir demiryolu hattının kesiti -Cross section of a ballasted railway line- Toprak İşleri ve Demiryolu Mühendisliği -Earthworks and Design of Railways- Yrd. Doç.

Detaylı

KARAYOLU SINIFLANDIRMASI

KARAYOLU SINIFLANDIRMASI GEOMETRİK STANDARTLARIN SEÇİMİ PROJE TRAFİĞİ ve TRAFİK TAHMİNİ KARAYOLU SINIFLANDIRMASI 2 3 Karayollarını farklı parametrelere göre sınıflandırabiliriz: Yolun geçtiği bölgenin özelliğine göre: Kırsal yollar

Detaylı

Römorklar MICHELIN CARGOXBIB HIGH FLOTATION MICHELIN CARGOXBIB HEAVY DUTY MICHELIN CARGOXBIB MICHELIN XS

Römorklar MICHELIN CARGOXBIB HIGH FLOTATION MICHELIN CARGOXBIB HEAVY DUTY MICHELIN CARGOXBIB MICHELIN XS Römorklar MICHELIN HIGH FLOTATION MICHELIN HEAVY DUTY MICHELIN MICHELIN XS Römorklar Toprak üzerinde daha az etkisi olan yükler için düşük basınçlı römork lastiği YENİ MICHELIN HIGH FLOTATION HOMOJEN VE

Detaylı

LASSA OTOBÜS KAMYON LASTİKLERİ KATALOĞU

LASSA OTOBÜS KAMYON LASTİKLERİ KATALOĞU 2015 LASSA OTOBÜS KAMYON LASTİKLERİ KATALOĞU TBR SEGMENT Uzun Mesafe Bölgesel İnşaat Hafriyat Yol Dışı Otobüs Şehir içi Tam Çelik 17.5 Jant AVRUPA AVRUPA HARİCİ YURT İÇİ NORMAL YÜK AĞIR %1-5 YOL DIŞI %5-35

Detaylı

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ II FİNAL SINAVI 22.05.2015 Numara: Adı Soyadı: SORULAR-CEVAPLAR

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ II FİNAL SINAVI 22.05.2015 Numara: Adı Soyadı: SORULAR-CEVAPLAR MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AKIŞKANLAR MEKANİĞİ II FİNAL SINAVI 22.05.2015 Numara: Adı Soyadı: 1- (24 Puan) Şekildeki 5.08 cm çaplı 38.1 m uzunluğunda, 15.24 cm çaplı 22.86 m uzunluğunda ve 7.62 cm çaplı

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara TÜRKİYE EKONOMİSİ Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü 1 Ankara Ülke Ekonomisinde Etkili Olan Faktörler Tarih Doğal Kaynaklar Coğrafi yer Büyüklük Arazi şekilleri

Detaylı

Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi (TÜREK 2012) 07-08 Kasım 2012 İstanbul

Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi (TÜREK 2012) 07-08 Kasım 2012 İstanbul Rüzgar Türbinleri Taşıması ve Montajı Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği A.Ş. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi (TÜREK 2012) 07-08 Kasım 2012 İstanbul Gündem Giriş ve Amaç Bulgular ve Tartışma Planlama

Detaylı

AKIŞ SİSTEMLERİ, FAALİYET İLİŞKİLERİ ve ALAN GEREKSİNİMLERİ

AKIŞ SİSTEMLERİ, FAALİYET İLİŞKİLERİ ve ALAN GEREKSİNİMLERİ Anadolu Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü AKIŞ SİSTEMLERİ, FAALİYET İLİŞKİLERİ ve ALAN GEREKSİNİMLERİ Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2010-2011

Detaylı

TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI

TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI KAZI YÖNTEMLERİ Yarma kazıları, doğal zemin üzerindeki bitkiler, ağaç kökleri, tüm organik maddelerle, bitkisel zemin kısmının kaldırılmasıyla

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 41

ÖĞRENME FAALİYETİ 41 ÖĞRENME FAALİYETİ 41 AMAÇ: RAYLI SİSTEMLER ALANI Bu öğrenme faaliyeti sonucunda Raylı Sistem alanındaki meslekleri tanıyabileceksiniz. ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Ülkemiz demiryolu tarihi üç dönem

Detaylı

TAŞIMA HESAPLARI. Dr. Mürsel ERDAL Sayfa 1

TAŞIMA HESAPLARI. Dr. Mürsel ERDAL Sayfa 1 TAŞIA HESAPLARI Dr. ürsel ERDAL Sayfa 1 Taşıma aliyetleri İnşaatlarda kullanılacak malzeme ve elemanlardan hangilerine taşıma bedeli verileceği, kamu ihaleleri sözleşmelerinin ayrılmaz eki durumundaki

Detaylı

Biyosistem Mühendisliğine Giriş

Biyosistem Mühendisliğine Giriş Biyosistem Mühendisliğine Giriş TARIM Nedir? Yeryüzünde insan yaşamının sürdürülmesi ve iyileştirilmesi için gerekli olan gıda, lif, biyoyakıt, ilaç vb. diğer ürünlerin sağlanması için hayvanlar, bitkiler,

Detaylı

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir.

COĞRAFYA-2 TESTİ. eşittir. B) Gölün alanının ölçek yardımıyla hesaplanabileceğine B) Yerel saati en ileri olan merkez L dir. 2012 LYS4 / COĞ-2 COĞRAFYA-2 TESTİ 2. M 1. Yukarıdaki Dünya haritasında K, L, M ve N merkezleriyle bu merkezlerden geçen meridyen değerleri verilmiştir. Yukarıda volkanik bir alana ait topoğrafya haritası

Detaylı

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dün,bugün,yarın

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dün,bugün,yarın KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Dün,bugün,yarın Mayıs, 2014 diye çıktık yola Yollar İnsanoğlunun ortak mekanı... Yollar, insanın ileriye yolculuğudur, zamanla yarışıdır toplumların. Yol, ülke kalkınmasına,

Detaylı

Fizik 101: Ders 7 Ajanda

Fizik 101: Ders 7 Ajanda Fizik 101: Ders 7 Ajanda Sürtünme edir? asıl nitelendirebiliriz? Sürtünme modeli Statik & Kinetik sürtünme Sürtünmeli problemler Sürtünme ne yapar? Yeni Konu: Sürtünme Rölatif harekete karşıdır. Öğrendiklerimiz

Detaylı

RSW TR TEKNİK SUNUM Yavuz AKAY

RSW TR TEKNİK SUNUM Yavuz AKAY RSW TR TEKNİK SUNUM Yavuz AKAY EUROASIAN RAIL SKYWAY SYSTEMS Şirketler Grubu Bilimsel ve Üretim A.Ş. SKY WAY ( Havada yaylı yollar) 2. seviyesi yüksek teknolojik ulaşım sistemidir Suite 2 23-24 Great James

Detaylı

ÖLÇME BİLGİSİ. PDF created with FinePrint pdffactory trial version http://www.fineprint.com. Tanım

ÖLÇME BİLGİSİ. PDF created with FinePrint pdffactory trial version http://www.fineprint.com. Tanım ÖLÇME BİLGİSİ Dersin Amacı Öğretim Üyeleri Ders Programı Sınav Sistemi Ders Devam YRD. DOÇ. DR. HAKAN BÜYÜKCANGAZ ÖĞR.GÖR.DR. ERKAN YASLIOĞLU Ders Programı 1. Ölçme Bilgisi tanım, kapsamı, tarihçesi. 2.

Detaylı

İktisat Tarihi II. XI. Hafta

İktisat Tarihi II. XI. Hafta İktisat Tarihi II XI. Hafta 19. yy da Ekonomik Gelişmeler 19. yy Avrupa da, sanayinin bir hayat tarzı olarak kesin zaferine şahit oldu. 19. yyda uluslararası ekonomik ilişkilerde ve devletlerin ekonomik

Detaylı

GEMİ DİRENCİ ve SEVKİ

GEMİ DİRENCİ ve SEVKİ GEMİ DİRENCİ ve SEVKİ 1. GEMİ DİRENCİNE GİRİŞ Geminin istenen bir hızda seyredebilmesi için, ana makine gücünün doğru bir şekilde seçilmesi gerekir. Bu da gemiye etkiyen su ve hava dirençlerini yenebilecek

Detaylı

İŞ MAKİNASI VE KAMYON YOL DIŞI LASTİKLERİ

İŞ MAKİNASI VE KAMYON YOL DIŞI LASTİKLERİ İŞ MAKİNASI VE KAMYON YOL DIŞI LASTİKLERİ L-3/E-3 KAYA TİPİ (Radial) 17,5R25 / Yönsüz blok deseni yumuşak zeminlerde güçlü aşınma direnci ve yüksek çekiş sağlar. Lastik tekerlekli yükleyici, lastik tekerlekli

Detaylı

Lojistik. Lojistik Sektörü

Lojistik. Lojistik Sektörü Lojistik Sektörü Gülay Dincel TSKB Ekonomik Araştırmalar dincelg@tskb.com.tr Kasım 014 1 Ulaştırma ve depolama faaliyetlerinin entegre lojistik hizmeti olarak organize edilmesi ihtiyacı, imalat sanayi

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA CEVAP 1: (TOPLAM 10 PUAN) 1.1: 165 150 = 15 meridyen fark vardır. (1 puan) 15 x 4 = 60 dakika = 1 saat fark vardır. (1 puan) 12 + 1 = 13 saat 13:00 olur. (1 puan) 1.2:

Detaylı

Kent İçi Raylı Sistemlerde Verimlilik

Kent İçi Raylı Sistemlerde Verimlilik Kent İçi Raylı Sistemlerde Verimlilik Feyzullah GÜNDOĞDU Kayseri Ulaşım A.Ş Sabit Tesisler Müdürü e-posta: feygun@kayseriulasim.com Enver Sedat TAMGACI Kayseri Ulaşım A.Ş İşletme Müdürü e-posta: est@kayseriulasim.com

Detaylı

DOĞU KARADENİZ LİMANLARININ KARAYOLU AĞINA UYGULADIĞI TRAFİK BASKISI

DOĞU KARADENİZ LİMANLARININ KARAYOLU AĞINA UYGULADIĞI TRAFİK BASKISI DOĞU KARADENİZ LİMANLARININ KARAYOLU AĞINA UYGULADIĞI TRAFİK BASKISI Doç.Dr.Ersan BAŞAR, Dr.Sercan EROL ve H.İbrahim Kurt KTÜ, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü II.Ulusal Liman Kongresi, DEU-2015

Detaylı

DENEY 2. Statik Sürtünme Katsayısının Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi

DENEY 2. Statik Sürtünme Katsayısının Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi DENEY 2 Statik Sürtünme Katsayısının Belirlenmesi Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Isparta-2018 Amaç 1. Kuru yüzeler arasındaki sürtünme kuvveti ve sürtünme katsayısı kavramlarının

Detaylı

3. Çeken ve Çekilen Araçlar

3. Çeken ve Çekilen Araçlar Raylı Sistemlerin Temelleri 3. Çeken ve Çekilen Araçlar Hasan Hüseyin Erkaya Kaynak: C.F. Bonnett, Practical Railway Engineering, 2nd Ed., London: Imperial College Press, 2005 Eskişehir Osmangazi Üniversitesi

Detaylı

Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm. R2 = k * A * sin

Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm. R2 = k * A * sin Mekanik Özellikler Eğimli arazide çalışan bir greydere etki eden toplam direnç kuvvetleri aşağıdaki eşitlikle hesaplanabilir: Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm Kesme direnci (R2 ) dan olarak aşağıdaki şekilde hesaplanır:

Detaylı

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü HİDROLOJİ Buharlaşma Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü BUHARLAŞMA Suyun sıvı halden gaz haline (su buharı) geçmesine buharlaşma (evaporasyon) denilmektedir. Atmosferden

Detaylı

Raylı Sistemler Lisansüstü Programları

Raylı Sistemler Lisansüstü Programları Raylı Sistemler Lisansüstü Programları Hasan Hüseyin Erkaya Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Raylı Sistemler Ana Bilim Dalı Başkanı 15 Haziran 2013 H H Erkaya 1 İçerik Gerekçe Genel durum Mühendislik yüksek

Detaylı

«Raylı Teknolojiler» A.Ş

«Raylı Teknolojiler» A.Ş «Raylı Teknolojiler» A.Ş Belarus Cumhuriyeti, Minsk, Dzerzhinskovo, 104B, www.sw-tech.by, info@sw-tech.by, Tel: +375-17-3882020 Türkiye Cumhuriyeti, Erzurum, Atatürk Üniversitesi Sınırları İçerisinde Yapılacak

Detaylı

Kinetik Enerji ve İş-Kinetik Enerji Teoremi. 2. Bir cismin kinetik enerjisi negatif bir değere sahip olabilir mi? Açıklayınız.

Kinetik Enerji ve İş-Kinetik Enerji Teoremi. 2. Bir cismin kinetik enerjisi negatif bir değere sahip olabilir mi? Açıklayınız. Kinetik Enerji ve İş-Kinetik Enerji Teoremi 1. İki takımın bir halatı, hiçbir hareket olmayacak şekilde birbirine denk bir şekilde çekildiği halat çekme oyununu düşününüz. Halatın uzamadığını varsayınız.

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇEVRECİ ŞEHİRLERE DOĞRU Kadir DEMİRBOLAT İklim Değişikliği Dairesi Başkanı 7 Temmuz 2012, Gaziantep Çevreci Şehircilik; Yaşam kalitesi yüksek, Çevreye duyarlı, Tarihi ve kültürel

Detaylı

SÜPERİLETKEN TEKNOLOJİLERİ-4 Süperiletken Maglev Trenler. Doç. Dr. Zeynep GÜVEN ÖZDEMİR Yrd.Doç.Dr.Özden ASLAN ÇATALTEPE

SÜPERİLETKEN TEKNOLOJİLERİ-4 Süperiletken Maglev Trenler. Doç. Dr. Zeynep GÜVEN ÖZDEMİR Yrd.Doç.Dr.Özden ASLAN ÇATALTEPE SÜPERİLETKEN TEKNOLOJİLERİ-4 Süperiletken Maglev Trenler Doç. Dr. Zeynep GÜVEN ÖZDEMİR Yrd.Doç.Dr.Özden ASLAN ÇATALTEPE 1 Bilinen en güvenli ulaşım araçları, sabit bir ray üzerinde ve karada gittiklerinden

Detaylı

Yardımcı Hava Akımlı Tarla Ve Bahçe Pülverizatörlerinde Kullanılan Fanlar

Yardımcı Hava Akımlı Tarla Ve Bahçe Pülverizatörlerinde Kullanılan Fanlar Yardımcı Hava Akımlı Tarla Ve Bahçe Pülverizatörlerinde Kullanılan Fanlar Fanlar hareketlerini traktör kuyruk milinden yada pülverizatör üzerindeki ayrı bir motordan alırlar. Çoğunlukla hafif alaşımlı

Detaylı

ESKİŞEHİR-KÖSEKÖY HIZLI TREN HATTINDAKİ KÖPRÜ VE VİYADÜKLERİN ÜSTYAPILARININ TASARIMI

ESKİŞEHİR-KÖSEKÖY HIZLI TREN HATTINDAKİ KÖPRÜ VE VİYADÜKLERİN ÜSTYAPILARININ TASARIMI ESKİŞEHİR-KÖSEKÖY HIZLI TREN HATTINDAKİ KÖPRÜ VE VİYADÜKLERİN ÜSTYAPILARININ TASARIMI C. Özkaya 1, Z. Harputoğlu 1, G. Çetin 1, F. Tulumtaş 1, A. Gıcır 2 1 Yüksel Proje Uluslararası AŞ Birlik Mah. 450.

Detaylı

Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar

Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar 1. Kütlesi m 1 = 0.5 kg olan bir blok Şekil 1 de görüldüğü gibi, eğri yüzeyli m 2 = 3 kg kütleli bir cismin tepesinden sürtünmesiz olarak kayıyor ve sürtünmesiz yatay zemine

Detaylı

DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI

DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI DEPREME DAYANIKLI YAPI TASARIMI Depremle İlgili Temel Kavramlar 2 2. Hafta Yrd. Doç. Dr. Alper CUMHUR Kaynak: Sakarya Üniversitesi / İnşaat Mühendisliği Bölümü / Depreme Dayanıklı Betonarme Yapı Tasarımı

Detaylı

İnşaat Mühendisliğine Giriş İNŞ-101. Yrd.Doç.Dr. Özgür Lütfi Ertuğrul

İnşaat Mühendisliğine Giriş İNŞ-101. Yrd.Doç.Dr. Özgür Lütfi Ertuğrul İnşaat Mühendisliğine Giriş İNŞ-101 Yrd.Doç.Dr. Özgür Lütfi Ertuğrul Ölçme Bilgisine Giriş Haritaların ve Ölçme Bilgisinin Kullanım Alanları Ölçmeler sonucunda üretilen haritalar ve planlar pek çok mühendislik

Detaylı

Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA

Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA Fiz 1011 I. Vize UYGULAMA Bölüm 1. Fizik ve Ölçme 1. Aşağıdaki ölçme sonuçlarını 3 anlamlı rakamla gösteriniz. (a) 145,61 (b) 23457 (c) 2,4558 (d) 0,023001 (e) 0,12453 2. Farklı hasaslıkta aletler kullanılarak

Detaylı

Enerji ve İklim Haritası

Enerji ve İklim Haritası 2013/2 ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Enerji ve Çevre Yönetimi Dairesi Başkanlığı Enerji ve İklim Haritası Uzm. Yrd. Çağrı SAĞLAM 22.07.2013 Redrawing The Energy Climate Map isimli kitabın çeviri özetidir.

Detaylı

LOJİSTİK SEKTÖRÜ BÜYÜME ORANLARI

LOJİSTİK SEKTÖRÜ BÜYÜME ORANLARI RAPOR: TÜRKİYE NİN LOJİSTİK GÖRÜNÜMÜ Giriş: Malumları olduğu üzere, bir ülkenin kalkınması için üretimin olması ve bu üretimin hedefe ulaşması bir zorunluluktur. Lojistik, ilk olarak coğrafyanın bir ürünüdür,

Detaylı

Roma İmparatorluğu nda uygulanan taş kaplı yol kesiti A: toprak, B-D: taş katmanlar, E: taş kaplama, F: kaldırım ve G: bordür

Roma İmparatorluğu nda uygulanan taş kaplı yol kesiti A: toprak, B-D: taş katmanlar, E: taş kaplama, F: kaldırım ve G: bordür KARAYOLLARI İLK KEZ MEZOPOTAMYA DA GELİŞTİ İlk taş kaplı sokak, Ur kentinde geliştirildikten sonra İranlılar krallar yolunu yaptı. Romalılar karayollarını mükemmelleştirip ilk karayolu ağını kurdu. Mezopotamya

Detaylı

YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş. Ders - IV. Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ

YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş. Ders - IV. Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş Ders - IV Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ Taşımacılığın İşlevsel Kontrolü Bir işletmede, taşımacılıktan sorumlu Lojistik, Tedarik, Pazarlama

Detaylı

Meydan Okumaya Hazır.

Meydan Okumaya Hazır. az Lastikleri Matador Meydan Okumaya azır. MP47 ectorra 3 Matador B MP7 Izzarda A/ MP8 onquerra MPS330 Maxilla ağmur yağabilir. Ama suda kızaklama kaderiniz değil batlar 13 Lastiklerinizi 3 mm de değiştirin.

Detaylı

Beton pompalama kamyonları

Beton pompalama kamyonları Genel bilgiler Genel bilgiler Beton pompalama kamyonları hidrolik olarak kontrol edilen bir kol ile genellikle araçtan belirli bir mesafede olan yerlere beton pompalamak için kullanılır. Üstyapı torsiyonel

Detaylı

YGS-LYS ALAN SIRA DERS İÇERİK SINIF

YGS-LYS ALAN SIRA DERS İÇERİK SINIF MART 1. Nüfus LYS-1 Nüfus politikaları *Nüfus politikası nedir, niçin uygulanır *Nüfus politikaları LYS-2 Nüfus ve ekonomi *Nüfusun dağılışını etkileyen faktörler *Yerleşme doku ve tipleri *Yapı tipleri

Detaylı

ÜRÜN YELPAZESİİ. Ticari Araç Lastikleri RUNNER, EURO, ATHLET, SNOW. Semperit. Bir Continental markasıdır.

ÜRÜN YELPAZESİİ. Ticari Araç Lastikleri RUNNER, EURO, ATHLET, SNOW. Semperit. Bir Continental markasıdır. ÜRÜN YELPAZEİİ Ticari Araç Lastikleri RUNNER, EURO, ATHLET, NOW emperit. Bir Continental markasıdır. Kilometre canavarı RUNNER serisi standartları belirliyor. Şehirlerarası ve uzun mesafe sürüşleri için

Detaylı

Me Too Koleksiyonu. Tasarım Nurus D Lab

Me Too Koleksiyonu. Tasarım Nurus D Lab Me Too Koleksiyonu Tasarım Nurus D Lab Dünyanın en iyi kişisel koltuklarından biri. İnsan anatomisi uzun süre oturmaya uygun olmasa da hayatımızın en az 15 yılını oturarak geçiyoruz. Bu sürecin sağlığımız

Detaylı

Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı faaliyette

Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı faaliyette Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı faaliyette Şubat 19, 2013-2:34:27 Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı'na ilişkin, ''Buradan çıkan vagonlar Anadolu'ya,

Detaylı

Michelin Retread Technologies

Michelin Retread Technologies BÖLGESEL ŞIMACILIK Michelin Retread Technologies MULTIWAY D M+S ÇOK AMAÇLI BİR ÇÖZÜM MÜKEMMEL KAVRAMA VE YOL TUTUŞ Özel «MICHELIN» sırt deseni sağlar. «MICHELIN» patentli teknolojisi sayesinde kullanım

Detaylı

SPRING 2018 Civil Engineering Department. -Transportation Systems and Railway Engineeering-

SPRING 2018 Civil Engineering Department. -Transportation Systems and Railway Engineeering- SPRING 2018 Civil Engineering Department -Transportation Systems and Railway Engineeering- Associate Professor. N. Özgür Bezgin o z g u r. b e z g i n @ i s t a n b u l. e d u. t r 2 nd Class Hat üst yapısı

Detaylı

Wassara sondaj sistemiyle Şehir Tünellerinde Enjeksiyon Delgisi Delimi İşi, Malmö - İsveç

Wassara sondaj sistemiyle Şehir Tünellerinde Enjeksiyon Delgisi Delimi İşi, Malmö - İsveç Wassara sondaj sistemiyle Şehir Tünellerinde Enjeksiyon Delgisi Delimi İşi, Malmö - İsveç Proje Tarifi: Malmö Şehri nin altından geçen metro tüneli inşaatı projesinde tünel yapısı etrafında bulunan yer

Detaylı

Primus Line Basınçlı boru hatlarının kazısız onarımı için esnek boru teknolojisi. İçme suyu Yangın söndürme suyu Sanayi suyu Deniz suyu Atık su.

Primus Line Basınçlı boru hatlarının kazısız onarımı için esnek boru teknolojisi. İçme suyu Yangın söndürme suyu Sanayi suyu Deniz suyu Atık su. Su Gaz Primus Line Basınçlı boru hatlarının kazısız onarımı için esnek boru teknolojisi İçme suyu Yangın söndürme suyu Sanayi suyu Deniz suyu Atık su Petrol Almanya da tasarlanmış, geliştirilmiş ve üretilmiştir

Detaylı

BÖLÜM 4 KARAYOLUNDA SEYREDEN ARAÇLARA ETKİYEN DİRENÇLER

BÖLÜM 4 KARAYOLUNDA SEYREDEN ARAÇLARA ETKİYEN DİRENÇLER BÖLÜM 4 KARAYOLUNDA SEYREDEN ARAÇLARA ETKİYEN DİRENÇLER Dinamikten bilindiği üzere belli bir yörünge üzerinde hareket eden cisimleri hareket yönünün tersi yönünde bir takım kuvvetler etkiler. Bu hareketler

Detaylı

DSİ 2015 YILI BİRİM FİYAT CETVELİ

DSİ 2015 YILI BİRİM FİYAT CETVELİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Proje ve İnşaat Dairesi Başkanlığı DSİ 2015 YILI BİRİM FİYAT CETVELİ Bu birim fiyatlar; 01.01.2002 tarihinden önce ihale edilen veya ihalesi

Detaylı

8. Silindirlerin Düzenleniş Şekline Göre

8. Silindirlerin Düzenleniş Şekline Göre 8. Silindirlerin Düzenleniş Şekline Göre 1/40 Sıra Motor 2/40 V- Motor 3/40 Ferrari V12 65 o motoru 375 kw (7000 devir/dakikada) D/H 86/75 mm 5474 cc 4/40 Boksör Motor 5/40 Yıldız Tip Motor 6/40 Karşı

Detaylı

TC ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ULAŞ. MYO/RAYLI SİSTEMLER İŞLETMECİLİĞİ PROGRAMI RAY120 Tren Mekaniği Bahar Dönemi Final Sınavı

TC ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ULAŞ. MYO/RAYLI SİSTEMLER İŞLETMECİLİĞİ PROGRAMI RAY120 Tren Mekaniği Bahar Dönemi Final Sınavı TC ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ULAŞ. MYO/RAYLI SİSTEMLER İŞLETMECİLİĞİ PROGRAMI RAY120 Tren Mekaniği 2016-2017 Bahar Dönemi Final Sınavı Öğrenci Adı Soyadı : 1 2 3 4 5 6 Top Numarası : Not: Sınav süresi 40 dk

Detaylı

11. SINIF COĞRAFYA DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

11. SINIF COĞRAFYA DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM Ay Hafta Ders Saati KONULAR KAZANIMLAR 1 3 Biyoçeşitlilik A.11.1. Bitki ve hayvan türlerindeki zenginliğin oluşumunda ve türlerin azalmasında etkili faktörleri birbirleriyle olan ilişkileri çerçevesinde

Detaylı

ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER

ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER Bir yapıyı dış etkilere karşı koruyan taşıyıcı sisteme çatı denir. Belirli aralıklarla yerleştirilen çatı makaslarının, yatay taşıyıcı eleman olan aşıklarla birleştirilmesi ile

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Tarihteki Önemli Buluşlar Bilim, Türk ve İslam Devletlerinde yaşayan bilginler ile yükseliyor Coğrafi Keşifler...

İÇİNDEKİLER. Tarihteki Önemli Buluşlar Bilim, Türk ve İslam Devletlerinde yaşayan bilginler ile yükseliyor Coğrafi Keşifler... 4. ÜNİTE İÇİNDEKİLER Tarihteki Önemli Buluşlar... 6 Bilim, Türk ve İslam Devletlerinde yaşayan bilginler ile yükseliyor...21 Coğrafi Keşifler... 26 Rönesans... 32 Reform... 36 Mucitler... 43 Düşünce, sanat

Detaylı

Gürültü Kaynak Verileri (1) - Demiryolları

Gürültü Kaynak Verileri (1) - Demiryolları için Teknik Yardım Projesi Technical Assistance for Implementation Capacity for the Environmental Noise Directive Gürültü Kaynak Verileri (1) - Demiryolları Simon Shilton, Kilit Uzman 2 Genel Bakış Gürültü

Detaylı

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ

TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ Kentsel ve Kent dışı Alanlarda Yaya Trafiği ve Sosyal Yaşam Olarak İnsan Yaşamında Önemli Yer Tutan Hemzemin Geçitler Trafik Güvenliği olarak en tehlikesiz

Detaylı

ÇORUH NEHRİ GENEL GELİŞME PLANI BOYKESİTİ

ÇORUH NEHRİ GENEL GELİŞME PLANI BOYKESİTİ TMMOB 2. Su Politikaları Kongresi 33 ÇORUH HAVZASI PROJELERİ Sezai SUCU Bölge Müdürü DSİ 26. Bölge Müdürlüğü, Artvin Talha DİNÇ İnşaat Mühendisi ÖZET Ülkemiz sınırları içerisinde Bayburt ilinde doğan ve

Detaylı

MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 10

MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 10 MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 10 Traktör Mekaniği Traktörlerde ağırlık merkezi yerinin tayini Hareketsiz durumdaki traktörde kuvvetler Arka dingili muharrik traktörlerde kuvvetler Çeki Kancası ve Çeki Demirine

Detaylı

TIRNAK VE BIÇAK SİSTEMLERİ. Yüksek Aşınma Dayanımı, Uzun Ömür

TIRNAK VE BIÇAK SİSTEMLERİ. Yüksek Aşınma Dayanımı, Uzun Ömür VE BIÇAK SİSTEMLERİ Yüksek Aşınma Dayanımı, Uzun Ömür GÜÇ, DAYANIKLILIK, PERFORMANS, ÜRETKENLİK Hensley, inşaat ve madencilik sektörleri için aşınma parçaları imal eden dünya çapında güvenilir bir markadır.

Detaylı

İş, Güç ve Enerji. Fiz Ders 7. Sabit Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Değişen Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Güç. İş-Kinetik Enerji Teoremi

İş, Güç ve Enerji. Fiz Ders 7. Sabit Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Değişen Bir Kuvvetin Yaptığı İş. Güç. İş-Kinetik Enerji Teoremi Fiz 1011 - Ders 7 İş, Güç ve Enerji Sabit Bir Kuvvetin Yaptığı İş Değişen Bir Kuvvetin Yaptığı İş Güç İş-Kinetik Enerji Teoremi http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Günlük yaşamda iş kavramı bir çok

Detaylı

DSİ 2015 YILI BİRİM FİYAT CETVELİ

DSİ 2015 YILI BİRİM FİYAT CETVELİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Proje ve İnşaat Dairesi Başkanlığı DSİ 2015 YILI BİRİM FİYAT CETVELİ Bu birim fiyatlar; 01.01.2002 tarihinden sonra ihaleye çıkılan işlerde

Detaylı

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON 8 Yrd.Doç.Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları & Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Su Ürünleri Teknolojileri Su temini Boru parçaları

Detaylı

Bizim bu projeyi lego parçalarına indirgeyerek yaptığımız robotumuz ise şu şekildedir:

Bizim bu projeyi lego parçalarına indirgeyerek yaptığımız robotumuz ise şu şekildedir: GİRİŞ Dünya nüfusundaki hızlı artış, sanayileşme, teknolojik araç ve gereçlerin insan yaşamında yoğun bir şekil de yer alması, enerji tüketiminin çok hızlı artmasına sebep olmaktadır. Fabrikalar, atölyeler,

Detaylı

İstanbul İçin Kara Ulaşımı Üstyapı Maliyetlerine Bir Yaklaşım *

İstanbul İçin Kara Ulaşımı Üstyapı Maliyetlerine Bir Yaklaşım * İMO Teknik Dergi, 2010 5059-5064, Yazı 330, Kısa Bildiri İstanbul İçin Kara Ulaşımı Üstyapı Maliyetlerine Bir Yaklaşım * Turgut ÖZTÜRK* Zübeyde ÖZTÜRK** ÖZ Çalışmada, İstanbul kentiçi yolcu taşımacığında

Detaylı

TEMEL İNŞAATI ZEMİN İNCELEMESİ

TEMEL İNŞAATI ZEMİN İNCELEMESİ TEMEL İNŞAATI ZEMİN İNCELEMESİ Kaynak; Temel Mühendisliğine Giriş, Prof. Dr. Bayram Ali Uzuner 1 Zemin incelemesi neden gereklidir? Zemin incelemeleri proje maliyetinin ne kadarıdır? 2 Zemin incelemesi

Detaylı

HİDROLİK TRANSPORT MAKİNALARI

HİDROLİK TRANSPORT MAKİNALARI BÖLÜM 11. HİDROLİK TRANSPORT MAKİNALARI 11.1. GİRİŞ Hidrolik transport, dökme malzemelerin borular veya tekneler (kanallar) boyunca bir su akımı içinde taşınmasıdır. Malzeme ve suyun oluşturduğu karışıma

Detaylı

ŞANTİYE TEKNİĞİ BİRİM FİYATLAR. İmalat veya malzemeden bir birim elde edilmesi için ödenen bedel olarak açıklanmaktadır.

ŞANTİYE TEKNİĞİ BİRİM FİYATLAR. İmalat veya malzemeden bir birim elde edilmesi için ödenen bedel olarak açıklanmaktadır. VIII. HAFTA ŞANTİYE TEKNİĞİ BİRİM FİYATLAR 1 Birim Fiyat: İmalat veya malzemeden bir birim elde edilmesi için ödenen bedel olarak açıklanmaktadır. Bir imalatın birim fiyatını bulmak için fiyat analizi

Detaylı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği. Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı İstanbul Bilgi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Çevreye Duyarlı Sürdürülebilir ve Yenilenebilir Enerji Üretimi ve Kullanımı Günlük Hayatımızda Enerji Tüketimi Fosil Yakıtlar Kömür Petrol Doğalgaz

Detaylı

Karadeniz Teknik Üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Karadeniz Teknik Üniversitesi MHN 243 Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü, Dinamik Dersi 2013-2014 Güz Yarıyılı Dersi Veren: Ömer Necati Cora (Yrd.Doç.Dr.)

Detaylı

TEK KAYNAKTAN TÜM HAREKET VE KONTROL TEKNOLOJİLERİ

TEK KAYNAKTAN TÜM HAREKET VE KONTROL TEKNOLOJİLERİ TEK KAYNAKTAN TÜM HAREKET VE KONTROL TEKNOLOJİLERİ 2 Hidropar Ankara A.Ş. Hidropar Ankara A.Ş. 3 ENDÜSTRİYEL HİDROLİK MOBİL HİDROLİK Hidroliğin her alanında maksimum hız, kuvvet ve kontrol Üstün performans

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim Makinalarında Kuvvet Analizi, Güç İhtiyaçları, Ayarlar e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri

Detaylı

MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ (STATİK)

MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ (STATİK) MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ (STATİK) Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, temel kavramlar, statiğin temel ilkeleri 2-3 Düzlem kuvvetler

Detaylı

1. ULUSLARARASI ÇELİK ZİRVESİ SUNUMU

1. ULUSLARARASI ÇELİK ZİRVESİ SUNUMU 1. ULUSLARARASI ÇELİK ZİRVESİ SUNUMU Hazırlayan Akşan Grup Şirketler Yönetim Kurulu Başkanı Melih ŞİMŞEK İnşaat Mühendisi 2.000.000 m 2 lik tecrübesi ve Akkon çelik fabrikasında yıllık 25.000 ton üretim

Detaylı

Topografya (Ölçme Bilgisi) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Topografya (Ölçme Bilgisi) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Topografya (Ölçme Bilgisi) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Topografya (Surveying) Nedir? Topografya geleneksel olarak, Dünya yüzeyinin üzerindeki, üstündeki veya altındaki noktalarının rölatif konumlarını belirleyen

Detaylı

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN 2 2-TEMEL KAVRAMLAR 3 Karayolu: Her türlü kara taşıt ve yaya ulaşımı için oluşturulmuş kamunun yararına açık arazi şeridi Karayolu trafiği: Karayolunu

Detaylı

Esnek taşıma yardımcısı C

Esnek taşıma yardımcısı C CargoMaster C serisi Esnek taşıma yardımcısı AAT olarak taşıma problemlerinde size destek sunan ve yükünüzü hafifleten akıllı teknolojiler geliştiriyoruz. Uzun yıllara dayanan bilgi ve birikimimizle yenilikçi

Detaylı