AZERBAYCAN VE TÜRKYE TÜRKCESNN ORTAK DYALEKTZMLER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AZERBAYCAN VE TÜRKYE TÜRKCESNN ORTAK DYALEKTZMLER"

Transkript

1 AZERBAYCAN VE TÜRKYE TÜRKCESNN ORTAK DYALEKTZMLER The Position Of The Turkish Languages Of Azerbaijan And Turkey In The Lexics Of Common Turkish Dialekt Doç. Dr. Galibe HACIYEVA Abstract The latest Turkolojic investigations are promotıng great chances for solving the problem of existence of the common. Turkish language nvestigations show that Azerbaijani and Turkish languages being closer to each other according to their phonetic, lexyc and grammatic features among the Turkish Boys, still keep their historical stability even in our modern time. The presence of the language elements of uz, gypchak, pechenek, kimmer, gashgay of the old Oghuz Boys played very active role in the ethimology of Azerbaijani and Turkish Turks prove the fact of these nations being of the same origin. Key Words: Turkish Language, Azerbaijan language, common Turkish dialekt. Son zamanlarda aparılan Türkoloji aratırmalar gündemde olan ortak Türk dilinin mevcutluu probleminin helli için büyük imkanlar yaratmaktadır. Belirli terihi proseslerin neticesinde bir birinden ayrı salınmı, çeitli adlarla bir birinden farklı tutulan ayrı ayrı Türk boylarının tarihen aynı kökden olduunu kanıtlamak için ilk önce bu halkların dili üzerine aratırmalar aparmak çok önemlidir. Bellidir ki, Türk halklarının soy kök birliini kanıtlayan bir çok tarihi belgelerin önünde dayanan elementlerden birincisi ve en önemlisi dil ve bu dilde yaranmı edebi bedii, aynı zamanda folklor örnekleridir. Bu bakımdan Azerbaycan ve Türkiye Türklerinin ortak edebi yazıtları ve konuma dili dikkat çekiyor. Aratırmalar kanıtlıyor ki, çeitli Türk boyları içerisinde fonetik, leksik ve gramer özelliklerine göre bir birine daha yakın olan Azerbaycan ve Türkiye Türkcesi öz tarihi sabitliyini çada devrimizde de korumaktadır. Azerbaycan ve Türkiye Türklerinin dilinde pek çok sayıda söz fonetik yapısına ve leksik anlamına göre aynıdır. Bununla yanaı olarak, Nahçıvan Devlet Universitesi

2 211 Doç. Dr. Galibe HACIYEVA Azerbaycan ve Türkiye Türkcesi diyalekt sistemleri de ortaklıa sahiptir. Azerbaycan ve Türkiye Türkcesinde benzer, aynı zamanda farklı dil özellikleri karılatırılarken Türk dillerinin inkiaf prosesinde ictimai (toplumsal) siyasi ve diger amiller de dikkata alınmalıdır. Azerbaycan ve Türkiye Türklerinin dili aynı zamanda temasda olduu dillerle de bazı ortaklıklara sahiptir. Çada Azerbaycan ve Türkiye Türklerinin dili baımsız özel dil gibi tanınsa da, tarihen hem Azerbaycan, hem de Türkiye Türklerinin etnogenezinde çok aktifrol oynamı eski Türk boylarından UZ, KIPCAK, PECENEK, KMMER, KAKAY dil elementlerinin her iki dilde mevcutluu bu halkların aynı kökden olduunu kanıtlıyor. Çada Türk dillerinin tarihi bakımdan örenilmesinde en zengin kaynak halk konuma dilidir. Türk dillerinin tarihi geliimine dikkat edersek diyalekt ve ivelerimizde mevcut ortak dil elementlerinin çada devrimize kadar korunduunu görmekteyiz. Mehz buna göre de çeitli bölgelerde mevcut Türk diyalektlerinin mükayiseli (karılatırmalı) aratırılması çok önemlidir. Türkoloji tarihinden belli oluyor ki, dilçilik tatkikleri arasında Türk dillerinin mukayiseli (karılatırmalı) aratırmaları yok gibidir ve bu konuda ilk defa Azerbaycan diyalektologları dilcilik corafiyası metodunu tatbik etmekle Türk dilleri arasında ilkin olarak Azerbaycan diyalektlerini ehate eden diyalektoloji atlas hazırlamılar. Türkoloji tarihinde birinci olan bu atlas 50 harıta ve izahtan ibaretdir. XX. yüzyılın ortalarına ait bu aratırmaların devam etdirilmemesi çada Türkolojinin en ciddi sorunlarından ve problemlerinden biri gibi ortaya çıkmaktadır. Ümumtürk diyalekt ve ivelerinin aratırılması çeitli Türk boylarının ayrı ayrı devletlerin terkibinde yaamasına ramen, Türk halklarının bir çouna ait ortak dil elementleri asırlar boyu korunarak çada devrimize kadar ulamıtıını göstermektedir. Mehz buna göre, corafi, aynı zamanda tarihi etnografik, sosiyal ve kültürel bakımdan bir birini tamamlayan ayrı ayrı Türk diyalektlerinin karılatırmalı aratırılması ümumtürkoloji dil tarihinin örenilmesi için çok önemli konulardandır. Çeitli bölgelerde mevcut aynı dil özelliklerine sahip diyalektoloji materialların karılatırılması çok önemli dil faktörlerini ortaya çıkarmı oluyor. Bunun da esasında türkolojide ortak ve farklı dil özellikleri ve onların yaranma nedenleri geni aratırmaya celb edile biler. Türk halklarının yaadıı çeitli bölgeler üzere aparılan paralel diyalektoloji aratırmalar aynı dil özelliklerini koruyan aynı köke ait çokvariantlı diyalekt ünsürlerini de ortaya çıkarmaktadır. Bu ise türkolojide yalnız dilçilik ilmi için deil, aynı zamanda tarihi bakımdan çok önemlidir.

3 Azerbaycan ve Türkiye Türkçesinin Ortak Diyalektizmleri 212 Türk halklarının yaadıı çeitli bölgelerin diyalekt ve ivelerinin ümumtürkoloji aspekten karılatırılmasında Azerbaycan ve Türkiye Türkcesi dikkat çekiyor. Azerbaycan ve Türkiye Türkcesinin karılatırılmasında ilginc konulardan biri gibi semantik bakımdan bir birinin aynı olan bir çok leksik vahidlerin bir Türkcede edebi dilde, digerlerinde ise diyalekt eklinde mevcut olması faktörünün ortaya çıkmasıdır. Ümumtürk dili ve diyalektlerinde ciddi faktör gibi mevcut olan bu özellik ümum Türk dil tarihinin ögrenilmesi için çok büyük önem taımaktadır. Aynı semantik yük taıyan bu gibi leksik vahidlerin bir dilde diyalekt, digerlerinde ise edebi dil seviyyesinde muhafıza edilmesi eski devrlerden Türk dilinin tarihi geliimi ile balıdır. Tarihen dilin geliim prosesinde sözün mena variantlarının çoalması, aynı zamanda menanın ilkin ve çada mena ile karılatırılmasında daha geni anlayı ifade etmesi mena genilenmesine neden olur. Karılatırılan Türk bölgelerinde yaayan halkların dillerinde, diyalektlerinde sözün mena variantlarının semantik genilenmesinin nedenlerinin polisemiya ve omonimleme ile ilgisini de inkar etmek olmaz. Örn: Golay // kolay Azerbaycan Türkcesinin Nahçıvan ve Güney Azerbaycan diyalektlerinde kötü // pis anlamında ilenen bu söz çada Türkiye Türkcesinde tamamen zıdd anlam taımaktadır. e g,, g,,. çe ee ee. ( e.!e ", 2,.155)., # $. % &. (3,.31.!' (k) Çada Azerbaycan diyalektlerinde kötü semantik anlam taıyan Golay // kolay sözü XX. yüzyılın balanıcında Azerbaycan aydınlarının dilinde, o cümleden Alibey Hüseynzade ve Ömer Faig Nemanzadenin dilinde, çada Türkiye Türkcesinde olduu gibi iyi anlamında edebi dilde mevcut olmutur; Amma heç kes demir ki, Buxaralılar, Altaylılar o sözleri köhne imlaları ile golay anlarlar, gerek deyiilmesin. (4, s.199).

4 213 Doç. Dr. Galibe HACIYEVA Sonradan Azerbaycan diyalektal leksikasına geçit almı çada Türkiye türkcesinin edebi diline ait bir çok leksemlerin XX.Yüzyılın balanıcında aynı ekilde Azerbaycan edebi dilinde ilek durumda olduunu gösteren edebi örnekler o devrde hem Azerbaycan, hem de Türkiye türkcesinin ortak dil özellii gibi dikkat çekiyor. Subay (Osmanlı Türkcesinde askeri rütbe, Azerbaycan Türkcesinde ise evlenmemi, ayilesi olmayan) bekar (Azerbaycan Türkcesinde isiz, müsaid zamanı çok olan, Türkiye Türkcesinde ise evlenmemi anlamını bildirmektedir) ve bu gibi bir çok leksik vahidler Azerbaycan ve Türkiye Türkcesinde paralel ilenerek mahiyyet itibarile aynı fonetik terkibde farklı anlamlarla omonimlik özellii taımaktadır. Azerbaycan diyalekt leksikasında mevcut sözlerin Türkiye Türkcesinin edebi dilinin aktıf fonunda ilenmesi tesadüfi hal gibi sayılamaz. Karılatırmalı aratırmalarda çeıtli bölgelerde yaayan türk halklarının diyalekt leksikasının edebi dil müstevisinde örenilmesi eski Türk dilinin formalamasında (ekillenmesinde) rol oynamı, tayfa ve tayfa birliklerinin ortak dil elementlerini ortaya çıkarmakta çok büyük önem taır. Bu bakımdan, çada Azerbaycan diyalekt leksikasında önemli yer tutan bir çok leksik vahidlerin olduu gibi aynı semantik yükle TürkiyeTürkcesinin edebi dilinde ilenmesi dikkat çekiyor. E.Ezizov da ümumtürkoloji prinsiplere göre küçük dil farklılıklarının yaranmasını bu ekilde açıklıyor: Azerbaycan dilinin diyalekt sistemi vahid bir dilin bölünmesi yolu ile deil, bu ve ya diger elementlerin müayyan corafi eraitde korunması yolu ile formalamıtır. (5, s.321). Azerbaycan ve TürkiyeTürkcesi arasında benzer ve farklılıkların yaranma nedenlerinin etnogenetik baını M.Erginin aratırmalarında da görmekteyiz: Batı Türkcesinin içinde saha bakımından zamanla iki daire meydana gelmitir. Bunlardan biri Azeri ve Dou Anadolu sahasını içine alan Dou Ouzcası, digeri Osmanlı sahasını içine alan Batı Ouzcasıdır. Dou ve Batı Ouzcaları arasında ilk sıralarda çok küçük saha farkları dıında bir aylık mevcut olmamı, bu saha farkları yava yava genileyerek ancak 17. asırdan sonra Dou ve Batı Ouzca dairelerini meydana getirmidir. Bununla beraber, arada yene iki yazı dili olacak kadar fark mevcut deildir ve her ikisi de aynı iveye, Ouz ivesine dayandıkları için Azeri ve Osmanlı Türkceleri ancak bir yazı dilinin karde iki dairesi sayıla bilirler. (6, s.15). Azerbaycan diyalekt leksikasında çok dar çerçivede korunan etmek, i görmek sözünün sinonimi gibi çok passit fonda ilenen yapmak sözü Türkiye Türkcesinde aynı fonetik terkibde, aynı semantik yük taımakla aktif fonda ilenmektedir. Örn:

5 Azerbaycan ve Türkiye Türkçesinin Ortak Diyalektizmleri 214 e, e e, ) e e, * e, $e! e, e. (+$%,. 7,.107). -" ç - ". (3, 35) Nahçıvan diyalektinde tez // celd anlamında ilenen çepik // çapug sözü Türkiye Türkcesinin edebi dilinde aynı semantik yükle çapug fonetik terkibinde ilenmektedir. F.Kırızolu Gedim Türk ananesine göre dokkuz aydan önce doulan cocuklara halk eksik // eksük ve ya çapuk // çepik deildiin göstermitir. (8, s.107). Aratırmalardan belli oluyor ki, çapug sözü tarihen türk dilinden fars diline geçmitir. Çapug // çapuk sözünün ilkin eklinden sonuncu ekline kadar geliimini ve degiik fonetık ekillerini (çapıg // çapug // çabug // çabok // çapok) gösteren H.Zerinezadenin fikrince bu sözün birinci anlamı suretle gitmek süretlı at sürmek, ikinci lovkiy, gibkiy, elastiçnıy anlamında olan çevrilmekten, üçüncü kesmek, sökmek anlamında olan çapmaktan yaranmıtır (9, s ). Sefevi dövründen fil gibi ilek bir ekilde Azerbaycan Türkcesinde mevcut olan çapar sözü süretle sürmek, çapmaktan yaranmı isim çapar ve sıtat olan çapıg // çapux // çabug // çapuk ekilleri çada Türk dillerinde Türkiye Türkcesinde edebi, Azerbaycan Türkcesinde ise diyalektel bir ekilde korunmaktadır. Çada Nahçıvan ve Güney Azerbaycan diyalektinde çok mehdud çerçivede ilenen bu söz XX yüzyılın balanıcında Türkiye Türkcesinde olduu gibi Azerbaycan edebi dilinde de çok ilek olmutur. Bu söze Hüseyn Cavidin eserlerinin dilinde daha çok raslıyoruz:. e, g + ee. ü e g a % % g. (/.)%. 9, s.38. ) Azerbaycan ve Türkiye Türkcesinde dikkat çeken diyalektal özellik gibi söz sonunda, bazen ise söz ortasındakı g sesinin yerine x // sesinin ilenmegidir. Klassik edebi örneklerimizde müahide edilen bu ses evezlenmesi Güney Azerbaycan ve Dou Anadoluda rastladıımız diyalektal özelliklerden biridir. Gemzesinden fitneler durdu, oyandı uyxudan. (madeddin Nesimi).

6 215 Doç. Dr. Galibe HACIYEVA Çada Azerbaycan ve Türkiye, aynı zamanda diger Türk boylarının dillerinde çok küçük fonetik deformasiya (deime) ile müahide edilen yuxu (Azerbaycan), uyku (Türkiye Türkcesi), uyu (Güney Azerbaycan) sözü hem Azerbaycan, hem Türkiye, hem de baka Türk halklarının dillerinde aynı semantik anlam ifade etmektedir. Azerbaycan edebi dilinde yuxu gibi ilenen bu sözün Guzey ve Güney Azerbaycan diyalektlerinde mevcut olan uygu // yuu fonetik eklinin Osmanlı edebi dilinde aynı ekilde (uyku) ilenmesi ilginc bir konu gibi ortaya çıkmaktadır. Güney Azerbaycanın Garada mahalında Karahanlıların dilinde diyalekt söz gibi ilenen pencek (ceket) anlamı ifade eden sırtov sözü Türkiye Türkcesinde sırt kürek // çiyin kökünden yaranmı leksik vahiddir. Azerbaycan diyalekt leksikasında yandırmak anlamında ilenen yaxmak // yakmak sözü Türkiye Türkcesinde aynı fonetik terkibde, aynı semantik yük taımaktadır. Çada Azerbaycan Türkcesinde yandırıb yaxmag eklinde birleik sözün komponenti (tarafı) gibi ilenen yaxmak // yakmak sözü Türkiye edebi dilinde küçük fonetik deime ile aynı semantik mena taımaktadır. Örneklerden görüldüü gibi Azerbaycan ve Türkiye Türkcesinde mevcut sözlerdeki küçük fonetik farklılıklar Türk dilinin tarihi köklerinden kaynaklanmaktadır. Karılatırılan Azerbaycan ve Türkiye Türkcesinde bu seviyyede dil elementlerinin benzer ve farklı özelliklerle hem edebi, hem de diyalekt variantları eklinde her iki dilde mevcut olması ümumtürk dilinin tarihi geçmiile balı eski etnik yapısı hakkında bilgi vermektedir. Ee % e, e gg,. (10,.) e 0" - $ e 0 1ee e e. (+h$%,. 7,.103). Çada Azerbaycan diyalekt leksikasında kobud, sert anlamı ifade eden gaba, dava dala, sava anlamı ifade eden gova // kava gibi leksik vahidlerin aynı anlamda Osmanlı edebi dilinde mevcut olması tesadüfi sayılamaz. Fitrtmi, beermi töredir cengü cidali Dünya yaıyor, harb ile gövaler içinde. (M.Hadi)

7 Azerbaycan ve Türkiye Türkçesinin Ortak Diyalektizmleri 216 Güney Azerbaycan ve Nahçıvan Özrek Cümhuriyyetinin 2ahbuz ilçesinde diyalekt söz gibi korunan cada // cadda (küçe sokak, yol) sözü de Çada Türkiye Türkcesinde sokak // adres sözünün aynı semantik eklidir. /e G$ee, a% ee e, e, -ee ee g 0 e &ee g e. M.2ehriyar (11,.38) Azerbaycan ve Türkiye Türkcelerinin karılatırılmasında ortak diyalektal faktörlerin mevcut olması çok önemli dil özellii gibi ortaya çıkmaktadır. Azerbaycan ve Türkiye Türkcesinde mevcut könül // gönül sözünün diyalekt variantı göyün // göyül // göyüs sözü Azerbaycanın bir çok bölgeleri, özellikle Nahçıvan ve Güney Azerbaycanda olduu gibi, Türkiyenin Anadolu yöresinde de aynı fonetik terkibde ve semantik anlamda ilenmektedir. Çada diyalektlerimizde göynünü almag, göynüme yatmır gibi ifadeler kullanılmaktadır. g g G G G! - e:. (12,.167) Tarihen Azerbaycan ve Türk klassik edebi örneklerinin dilinde daha dinamik ilenen au sözü çada Azerbaycan ve Türkiyenin Anadolu ivelerinde zeher, acı anlamını korumaktadır. Çada Azerbaycan ve Türkiye Türkcesinde ilenen bu gibi edebi ve diyalekt sözlerin Nesiminin eserlerinde ortak ekilde ilenmesi aynı kökten olan eski dil elementlerini göstermektedir. Nesiminin dilinde ilenen ortak Türk diyalektizimleri devrin leksik muhiti, aynı zamanda poetik ifade tarzı ile balı bir konudur. Arısı yalandır, sagın, dadlusuna aldanma kim, Acıdır anın ekkeri, au gatılmı balına. (madeddin Nesimi).

8 217 Doç. Dr. Galibe HACIYEVA Karılatırma zamanı ortaya çıkan dil özelliklerinden biri gibi Azerbaycan diyalekt leksikasında ve edebi dilinde mevcut bir çok sözlerin çada Türkiye Türkcesinin yöresel diyalekt sözleri gibi ilenmesi faktörüdür. Kuzeydou Anadolunun Geyikli yöresinde sırf diyalekt söz gibi iledilen tutulmu (yakalanmı), döek (yatak), üdlek / ödlek (korkak), torba (poet), biyol (bir defa), gayı (kemer), piik (kedi), kerme (kübre), siçan (fare), ayam (gün), isti (sıcak), bayag ( bir azdan) ve baka bu gibi leksemlerin bir kısmı Azerbaycan Türkcesinde diyalektal, bir kısmı ise edebi dilde dilin aktif fonunda yer almaktadır. (13, c ). Örnekler galsın gibi dil vahidlerinin bir çou belirli tarihi proseslerin neticesi gibi bir Türkcede arhaikleerek diyalekt, digerlerinde ise edebi dil seviyyesinde korunmakla ümumtürk dilinin tarihi deimezliini ve zenginliini göstermektedir. Bununla yanaı, ümumtürk leksikasının etnik terkibinin karılatırmakla örenilmesi Türk dilinin formalaması prosesinde eski etnosların rolunu aydınladırmak için çok büyük önem taımaktadır. KK 3e% #.!e y e. ü, 1967! -f. & ! ".! (.! e 5.1. ($ eee. ü 1992 E% 4.!e h y. ü, 1999 # m 4. & *' e. +h$%. #4! +h$% e 0 %e Ee. ü ". 6' -, ', ( ). &&-! 1993 Zerinezade H. Fars dilinde Azerbaycan sözleri. Bakü, Hüseyn )%. ($ eee. kü.

9 Azerbaycan ve Türkiye Türkçesinin Ortak Diyalektizmleri 218 #e eee &ee. 0e!e. ü, 1987 #e ee 3e. ($ eele. ü, 2005! ),". 0" e " 7.! 1995 (&.. & 2000 e +e. ($ eee. ü Mehemmed Hadi. El feryadı. Bakü, 1989.

ÖMER FAK NEMANZADE NN ORTAK TÜRK DLNN GELMESNDE ÇABALARI THE ROLE OF OMAR FAIG NEMANZADEH IN THE DEVELOPMENT OF COMMON TURKIC LANGUAGE

ÖMER FAK NEMANZADE NN ORTAK TÜRK DLNN GELMESNDE ÇABALARI THE ROLE OF OMAR FAIG NEMANZADEH IN THE DEVELOPMENT OF COMMON TURKIC LANGUAGE ÖMER FAK NEMANZADE NN ORTAK TÜRK DLNN GELMESNDE ÇABALARI THE ROLE OF OMAR FAIG NEMANZADEH IN THE DEVELOPMENT OF COMMON TURKIC LANGUAGE Galibe HACIYEVA Özet XX. yüzyılın balangıcı Azerbaycan Türk dilinin

Detaylı

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ PROGRAMI

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ PROGRAMI I. SINIF / I. YARIYIL YDİ101 YDF101 Temel Yabancı Dil (İngilizce) Temel Yabancı Dil (Fransızca YDA101 Temel Yabancı Dil (Almanca) 4 0 4 4 1 ATA101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 2 0 2 2 1 TDİ101 Türk

Detaylı

AZERBAYCAN DA VE TÜRKYE DE E TOPONMLER VE ONLARIN ÖNEML ÖZELLKLER COMMON TOPONYMS AND THEIRS IMPORTANT FEATURES IN AZERBAIJAN AND TURKEY

AZERBAYCAN DA VE TÜRKYE DE E TOPONMLER VE ONLARIN ÖNEML ÖZELLKLER COMMON TOPONYMS AND THEIRS IMPORTANT FEATURES IN AZERBAIJAN AND TURKEY AZERBAYCAN DA VE TÜRKYE DE E TOPONMLER VE ONLARIN ÖNEML ÖZELLKLER COMMON TOPONYMS AND THEIRS IMPORTANT FEATURES IN AZERBAIJAN AND TURKEY Prof. Dr. Kara BRAHMOGLU Özet Aratırmanın balıca amacı Türkiye,

Detaylı

14.00-14.15 Türkiye Türkçesi Ağızlarının Araştırılması Tarihi ve Ağız Atlasları (Görsel Sunum)

14.00-14.15 Türkiye Türkçesi Ağızlarının Araştırılması Tarihi ve Ağız Atlasları (Görsel Sunum) 30 Eylül 2010 Perşembe Açılış Programı Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi -Salon 1 10.00 - Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşı - Açış Konuşmaları Ağız Atlası Araştırmaları Oturumu-1 Sakarya Üniversitesi

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü *BEL5BEH3M* Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanlığı Sayı :70677404/105.04/E.80966 13/09/2017 Konu :2017-2018 Güz Dönemi

Detaylı

3. Yarıyıl. 4. Yarıyıl. Eski Türk Edebiyatı Programı Ders Listesi KODU DERSİN ADI Z/S T P K AKTS TDE ÖZEL KONULAR Z

3. Yarıyıl. 4. Yarıyıl. Eski Türk Edebiyatı Programı Ders Listesi KODU DERSİN ADI Z/S T P K AKTS TDE ÖZEL KONULAR Z 3. Yarıyıl Eski Türk Edebiyatı Programı Ders Listesi TDE600-01 ÖZEL KONULAR Z 4 0 0 30 Zorunlu Olarak Alınması Gereken AKTS Toplamı 4 0 0 30 Seçmeli Olarak Alınması Gereken AKTS Toplamı 0 3. Yarıyılda

Detaylı

EL PARMAKLARINA DEERLER VEREREK KOLAY YOLDAN ÇARPMA ÖRETM YÖNTEMYLE ZHN ENGELL ÖRENCLERE ÇARPIM TABLOSU ÖRETM UYGULAMASI

EL PARMAKLARINA DEERLER VEREREK KOLAY YOLDAN ÇARPMA ÖRETM YÖNTEMYLE ZHN ENGELL ÖRENCLERE ÇARPIM TABLOSU ÖRETM UYGULAMASI Bu aratırma 2005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. EL PARMAKLARINA DEERLER VEREREK KOLAY YOLDAN ÇARPMA ÖRETM YÖNTEMYLE ZHN ENGELL ÖRENCLERE

Detaylı

AKÇA, Hakan (2012). Ankara li Aızları (nceleme, Metinler, Dizin), Ankara: Türk Kültürünü Aratırma Enstitüsü Yayınları, XXII+672 s.

AKÇA, Hakan (2012). Ankara li Aızları (nceleme, Metinler, Dizin), Ankara: Türk Kültürünü Aratırma Enstitüsü Yayınları, XXII+672 s. AKÇA, Hakan (2012). Ankara li Aızları (nceleme, Metinler, Dizin), Ankara: Türk Kültürünü Aratırma Enstitüsü Yayınları, XXII+672 s. Bahadır GÜNE * Aynı kökten geldii üst sistem durumundaki bir standart

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TÜRK DİLİ TARİHİ II Ders No : 0020110014 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

SRKÜLER NO: POZ - 2006 / 43 ST, 18. 08. 2006. Yıllık alı ve satıların formlar ile bildirilmesi hakkında tebli yayımlandı.

SRKÜLER NO: POZ - 2006 / 43 ST, 18. 08. 2006. Yıllık alı ve satıların formlar ile bildirilmesi hakkında tebli yayımlandı. SRKÜLER NO: POZ - 2006 / 43 ST, 18. 08. 2006 çindekiler: Yıllık alı ve satıların formlar ile bildirilmesi hakkında tebli yayımlandı. YILLIK ALI VE SATILARIN FORMLAR LE BLDRLMES HAKKINDA TEBL YAYIMLANDI

Detaylı

Doç.Dr. Ağaverdi Halil (Bakü, Azerbaycan) Mahmut Kaşgarlının Türk Halk Edebiyatını Öğrenme Yöntemleri

Doç.Dr. Ağaverdi Halil (Bakü, Azerbaycan) Mahmut Kaşgarlının Türk Halk Edebiyatını Öğrenme Yöntemleri Doç.Dr. Ağaverdi Halil (Bakü, Azerbaycan) Mahmut Kaşgarlının Türk Halk Edebiyatını Öğrenme Yöntemleri Türkoloji dilçiliğin temel eseri sayılan Kitab-i divan-i-lügat-it-türk kendinde 8 gramer kitabını,

Detaylı

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ DERS PLANI

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ DERS PLANI TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ DERS PLANI 1. SINIF - I. YARIYIL TDE 101 OSMANLI TÜRKÇESİ I 4 0 4 TDE 103 TÜRKİYE TÜRKÇESİ GRAMERİ I 2 0 2 TDE 109 ESKİ TÜRK EDEBİYATINA GİRİŞ I 2 0 2 TDE 111 YENİ TÜRK EDEBİYATINA

Detaylı

Yonca Anzerliolu, Karamanlı Ortodoks Türkler, Phoenix Yayınları, Ankara 2003, 376 s.

Yonca Anzerliolu, Karamanlı Ortodoks Türkler, Phoenix Yayınları, Ankara 2003, 376 s. Yonca Anzerliolu, Karamanlı Ortodoks Türkler, Phoenix Yayınları, Ankara 2003, 376 s. Hayrullah KAHYA Ortodoks Hıristiyanların Türkçe konuanlarına Karamanlı; bunların konutukları dile de Karamanlıca denmektedir.

Detaylı

EK-3 ÖZGEÇMİŞ (ÖRNEK FORM) Derece Alan Üniversite Yıl

EK-3 ÖZGEÇMİŞ (ÖRNEK FORM) Derece Alan Üniversite Yıl EK-3 ÖZGEÇMİŞ (ÖRNEK FORM) 1. Adı Soyadı: Elza Alışova Demirdağ 2. Doğum Tarihi: 09/04/1979 3. Unvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Doktora Derece Alan Üniversite Yıl Lisans; (Pek iyi Azerbaycan dili

Detaylı

AZӘRBAYCAN DİLİNİN NAXÇIVAN DİALEKTOLOJİ ATLASI HAKKINDA

AZӘRBAYCAN DİLİNİN NAXÇIVAN DİALEKTOLOJİ ATLASI HAKKINDA DEĞERLENDİRMELER AZӘRBAYCAN DİLİNİN NAXÇIVAN DİALEKTOLOJİ ATLASI HAKKINDA Gürer GÜLSEVİN ** Ağız atlasları, bir dilin ağızlarındaki ses, biçim, dizim, söz varlığı gibi konulardaki sistemli varyasyonları

Detaylı

Ki!i, Yer, ve "eylerin Hayat Hikayeleri

Ki!i, Yer, ve eylerin Hayat Hikayeleri Ki!i, Yer, ve "eylerin Hayat Hikayeleri!nsanların hayatları ya"adıkları evlerin hayatları ile nasıl iç içe geçmistir? Evlerin içerisine bırakılan ipuçları, ev sakinleri hakkında ne tür bilgiler verebilir?

Detaylı

DERSLER VE AKTS KREDİLERİ

DERSLER VE AKTS KREDİLERİ DERSLER VE AKTS KREDİLERİ 1. Yarıyıl Ders Listesi TDP-101 TOPLUMSAL DUYARLILIK PROJESİ I Zorunlu 1+0 1 1 YDBI-101 İNGİLİZCE Zorunlu 2+0 2 2 TDE-155 KLASİK TÜRK EDEBİYATI TEMEL BİLGİLER-I Zorunlu 2+0 2

Detaylı

SIKI TIRILMI YOL ZEM NLER N N KOMPAKS YON PARAMETRELER N N KONTROLÜ

SIKI TIRILMI YOL ZEM NLER N N KOMPAKS YON PARAMETRELER N N KONTROLÜ SIKITIRILMI YOL ZEMNLERNN KOMPAKSYON PARAMETRELERNN KONTROLÜ Selim ALTUN Yrd. Doç. Dr. Ege Üniversitesi naat Müh. Bölümü zmir,türkiye Alper SEZER n.yük.müh. Ege Üniversitesi naat Müh. Bölümü zmir,türkiye

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TÜRKİYE TÜRKÇESİ I Ders No : 0020000 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

Tablo 2: Doktora Programı Ortak Zorunlu-Seçmeli Dersler TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI GÜZ YARIYILI

Tablo 2: Doktora Programı Ortak Zorunlu-Seçmeli Dersler TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI GÜZ YARIYILI Tablo 2: Doktora Programı Ortak Zorunlu-Seçmeli Dersler TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI GÜZ YARIYILI Ortak Zorunlu-Seçmeli Dersler Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı TDE 601 Divan Şiiri

Detaylı

EK-3 ÖZGEÇMİŞ (ÖRNEK FORM)

EK-3 ÖZGEÇMİŞ (ÖRNEK FORM) EK-3 ÖZGEÇMİŞ (ÖRNEK FORM) 1. Adı Soyadı: Elza Alışova Demirdağ 2. Doğum Tarihi: 09/04/1979 3. Unvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Doktora Derece Alan Üniversite Yıl Lisans; (Pek iyi derece) Azerbaycan

Detaylı

EK-3 ÖZGEÇMİŞ. Yardımcı Doçentlik Tarihi : 2016 Girne Amerikan Üniversitesi. Humanities)

EK-3 ÖZGEÇMİŞ. Yardımcı Doçentlik Tarihi : 2016 Girne Amerikan Üniversitesi. Humanities) EK-3 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Elza Alışova Demirdağ 2. Doğum Tarihi: 09/04/1979 3. Unvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Doktora Derece Alan Üniversite Yıl Lisans; (Pek iyi derece) Azerbaycan dili ve

Detaylı

TDE 101 Türkiye Türkçesi I Turkey Turkish I TDE 102 Türkiye Türkçesi II Turkey Turkish II

TDE 101 Türkiye Türkçesi I Turkey Turkish I TDE 102 Türkiye Türkçesi II Turkey Turkish II 01.Yarıyıl Dersleri 02.Yarıyıl Dersleri Ders Adı İngilizce Ders Adı TE PR KR AKTS Ders Adı İngilizce Ders Adı TE PR KR AKTS TDE 101 Türkiye Türkçesi I Turkey Turkish I 3 0 3 5 TDE 102 Türkiye Türkçesi

Detaylı

03 Temmuz 2013 tarih ve 51 sayılı Üniversite Senato toplantısının 1 nolu karar ekidir.

03 Temmuz 2013 tarih ve 51 sayılı Üniversite Senato toplantısının 1 nolu karar ekidir. 03 Temmuz 2013 tarih ve 51 sayılı Üniversite Senato toplantısının 1 nolu karar ekidir. 1. SINIF GÜZ YARII I.YARI KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ İKİLİ ÖĞRETİM

Detaylı

EK-3 ÖZGEÇMİŞ (ÖRNEK FORM) Derece Alan Üniversite Yıl. Edebiyatı Öğretmenliği Universitesi, Filoloji Fakültesi

EK-3 ÖZGEÇMİŞ (ÖRNEK FORM) Derece Alan Üniversite Yıl. Edebiyatı Öğretmenliği Universitesi, Filoloji Fakültesi 1. Adı Soyadı: Elza Alışova Demirdağ 2. Doğum Tarihi: 09/04/1979 3. Unvanı: Doktor 4. Öğrenim Durumu: EK-3 ÖZGEÇMİŞ (ÖRNEK FORM) Derece Alan Üniversite Yıl Lisans; (Pek iyi Azerbaycan dili ve Azerbaycan

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ A ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ A ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI ANKARA ÜNİVERSİTESİ A EĞİTİMÖĞRETİM YILI: 018019 FAKÜLTE/YÜKSEKOKUL ADI : DİL VE TARİHCOĞRAFYA FAKÜLTESİ PROGRAM ADI : TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI 1. SINIF / 1. YARIYIL* ANADAL EĞİTİM PROGRAMI ZORUNLU DERSLERİ

Detaylı

TÜRKYE'DE OTOMOBL SAHPLNN MODELLENMES

TÜRKYE'DE OTOMOBL SAHPLNN MODELLENMES TÜRKYE'DE OTOMOBL SAHPLNN MODELLENMES Kemal Selçuk ÖÜT 1 SUMMARY Car ownership forecasting plays an important role in both traditional and innovates planning. It is often recognised that the level of car

Detaylı

TÜRK YE TÜRKÇES A IZLARINDA KIPÇAKÇA DEN LEN UNSURLAR ÜZER NE 2: (Ç > DE MES ) Gürer GÜLSEV N *

TÜRK YE TÜRKÇES A IZLARINDA KIPÇAKÇA DEN LEN UNSURLAR ÜZER NE 2: (Ç > DE MES ) Gürer GÜLSEV N * TÜRKYE TÜRKÇES AIZLARINDA KIPÇAKÇA DENLEN UNSURLAR ÜZERNE 2: (Ç > DEMES) Gürer GÜLSEVN * ÖZET Anadolu aızlarındaki ç > deiimini (gençler > genler, gaçdı > gadı) bazı aratırmacılar Kıpçakça bir unsur olarak

Detaylı

T.C. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ. Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı İLGİLİ MAKAMA

T.C. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ. Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı İLGİLİ MAKAMA Sayı : 10476336-100-E.531 29/01/2019 Konu : Ders İçerikleri-Çağdaş Türk Lehçerleri ve Edebiyatları Bölümü İLGİLİ MAKAMA Bu belge 5070 Elektronik İmza Kanununa uygun olarak imzalanmış olup, Fakültemiz Çağdaş

Detaylı

ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ DÖRT YILLIK-SEKİZ YARIYILLIK DERS PROGRAMI

ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ DÖRT YILLIK-SEKİZ YARIYILLIK DERS PROGRAMI ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ DÖRT YILLIK-SEKİZ YARIYILLIK DERS PROGRAMI ZORUNLU DERSLER BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL 1 YDİ 101

Detaylı

BANKALARIN KRED LEMLERNE LKN YÖNETMELKTE DEKLK YAPILMASINA LKN YÖNETMELK TASLAI

BANKALARIN KRED LEMLERNE LKN YÖNETMELKTE DEKLK YAPILMASINA LKN YÖNETMELK TASLAI Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: BANKALARIN KRED LEMLERNE LKN YÖNETMELKTE DEKLK YAPILMASINA LKN YÖNETMELK TASLAI MADDE 1 01/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüe

Detaylı

AZERBAYCAN TÜRKÇESİ VE TÜRKİYE TÜRKÇESİ ARASINDA AKTARMA ÜZERİNE BAZI PROBLEMLER

AZERBAYCAN TÜRKÇESİ VE TÜRKİYE TÜRKÇESİ ARASINDA AKTARMA ÜZERİNE BAZI PROBLEMLER A. Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi [TAED] 47, ERZURUM 2012, 51-56 AZERBAYCAN TÜRKÇESİ VE TÜRKİYE TÜRKÇESİ ARASINDA AKTARMA ÜZERİNE BAZI PROBLEMLER Some Problems on the Translation Between Turkey

Detaylı

U.D.E.K. Üniversite Düzeyinde Etkisi. M Hëna e Plotë Bedër Universitesi. ÖZET

U.D.E.K. Üniversite Düzeyinde Etkisi. M Hëna e Plotë Bedër Universitesi. ÖZET U.D.E.K Üniversite Düzeyinde Etkisi M Hëna e Plotë Bedër Universitesi mehmetarslantas1907@hotmail.com ÖZET Türk dizilerine ilginin far Buna paralel olarak duyan genç izleyiciler Arnavutça- ABSTRACT The

Detaylı

ÜNİTE TÜRK DİLİ - I İÇİNDEKİLER HEDEFLER TÜRKÇENİN KİMLİK BİLGİLERİ

ÜNİTE TÜRK DİLİ - I İÇİNDEKİLER HEDEFLER TÜRKÇENİN KİMLİK BİLGİLERİ HEDEFLER İÇİNDEKİLER TÜRKÇENİN KİMLİK BİLGİLERİ Türk Dilinin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri Türk Dilinin Gelişmesi ve Tarihî Devreleri TÜRK DİLİ - I Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Türk dilinin dünya dilleri

Detaylı

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi. Güz 2012 Fall 2012

Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi. Güz 2012 Fall 2012 Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 5 Sayı: 23 Volume: 5 Issue: 23 Güz 2012 Fall 2012 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 MARDN LNDEN VERLEN

Detaylı

Yüksek Lisans Öğretim Programı Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı

Yüksek Lisans Öğretim Programı Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğretim Programı Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Genel Bilgiler H.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı; a. Türk Dili, b. Eski Türk Edebiyatı, c. Yeni Türk

Detaylı

Eitim-Öretim Yılında SDÜ Burdur Eitim Cansevil TEB

Eitim-Öretim Yılında SDÜ Burdur Eitim Cansevil TEB 2005-2006 Eitim-Öretim Yılında SDÜ Burdur Eitim Cansevil TEB 2005-2006 ETM-ÖRETM YILINDA SDÜ BURDUR ETM FAKÜLTES GSE BÖLÜMÜ MÜZK ETM ABD DA OKUMAKTA OLAN 2, 3 VE 4. SINIFLARIN DEVAMLILIK ZLEYEN DERSLERDE

Detaylı

Eski Türk Edebiyatı Programı Ders Listesi. Zorunlu Olarak Alınması Gereken AKTS Toplamı

Eski Türk Edebiyatı Programı Ders Listesi. Zorunlu Olarak Alınması Gereken AKTS Toplamı 4. Yarıyıl Eski Türk Edebiyatı Programı Ders Listesi TDE790 DOKTORA YETERLİK SINAVINA HAZIRLIK Z 0 4 2 30 Zorunlu Olarak Alınması Gereken AKTS Toplamı 0 4 2 30 Seçmeli Olarak Alınması Gereken AKTS Toplamı

Detaylı

#$% &'#(# Konular. Bits of Information. Binary Özellikler Superimposed Coding Signature Formation Deerlendirme

#$% &'#(# Konular. Bits of Information. Binary Özellikler Superimposed Coding Signature Formation Deerlendirme !" #$% &'#(# Konular Binary Özellikler Deerlendirme Binary Özellikler Bir binary özellik iki deer alabilir (kapalı veya açık; var veya yok gibi) Bir kiiye ait bilgiler binary olarak aaıdaki gibi gösterilebilir

Detaylı

Harita 12 - Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası

Harita 12 - Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası AFET YÖNETİMİ Kütahya ve çevresi illeri yoğun deprem kuşağında olan illerdir. Bu çevrede tarih boyunca büyük depremler görülmüştür. Kütahya ve çevre iller doğal afet riski taşıyan jeolojik ve topografik

Detaylı

MAADAY-KARA DESTANI (Hazırlayan: Dr. Salahaddin Beki), Manas Yayıncılık, Elazı, 2007, 589 s.

MAADAY-KARA DESTANI (Hazırlayan: Dr. Salahaddin Beki), Manas Yayıncılık, Elazı, 2007, 589 s. MAADAY-KARA DESTANI (Hazırlayan: Dr. Salahaddin Beki), Manas Yayıncılık, Elazı, 2007, 589 s. Ahmet DALI M. Fuat Köprülü milli Türk destanlarını corafi sahalara göre tasnif ederken Altay-Yenisey bölgesini

Detaylı

Kazak Hanlığı nın kuruluşunun 550. yılı dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzce düzenlenen Kazak

Kazak Hanlığı nın kuruluşunun 550. yılı dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzce düzenlenen Kazak Kazak Hanlığı nın kuruluşunun 550. yılı dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüzce düzenlenen Kazak Hanlığı ve Kazakistan konulu bu toplantıda Kısaca Kazak

Detaylı

RUS DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR PROGRAMI

RUS DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR PROGRAMI ANADAL EĞİTİM PROGRAMI ZORUNLU DERSLERİ 1. YIL 2.YARIYIL 3 1 2 TDİ102 ATA102 YDİ102 YDA102 YDF102 Türk Dili II (Turkish Language II) Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi (History of the Republic of Turkey)

Detaylı

DERS PLANI DEĞİŞİKLİK SEBEBİNİ İLGİLİ SÜTUNDA İŞARETLEYİNİZ "X" 1.YARIYIL 1.YARIYIL 2.YARIYIL 2.YARIYIL. Kodu Adı Z/S T+U AKTS Birleşti

DERS PLANI DEĞİŞİKLİK SEBEBİNİ İLGİLİ SÜTUNDA İŞARETLEYİNİZ X 1.YARIYIL 1.YARIYIL 2.YARIYIL 2.YARIYIL. Kodu Adı Z/S T+U AKTS Birleşti 2011-2012 DERS PLANI DEĞİŞİKLİK SEBEBİNİ İLGİLİ SÜTUNDA İŞARETLEYİNİZ "X" YENİ DERS PLANI** 1.YARIYIL 1.YARIYIL Birleşti ATA 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I Z 2+0 2 X X X X ATA 101 ile ATA 102

Detaylı

Ergin AYAN (2009). Willermus Tyrensis in Haçlı Kronii (1143-1163), Karadeniz Dergisi Yayınları, Ankara, 160 s, ISBN 978-975-8951-33-8.

Ergin AYAN (2009). Willermus Tyrensis in Haçlı Kronii (1143-1163), Karadeniz Dergisi Yayınları, Ankara, 160 s, ISBN 978-975-8951-33-8. Ergin AYAN (2009). Willermus Tyrensis in Haçlı Kronii (1143-1163), Karadeniz Dergisi Yayınları, Ankara, 160 s, ISBN 978-975-8951-33-8. Abdullah GÜNEYSU Avrupa Hıristiyanlarının, kendilerince kutsal kabul

Detaylı

stanbul, 11 Ekim 2004 2004/1021

stanbul, 11 Ekim 2004 2004/1021 TÜRKYE SERMAYE PYASASI ARACI KURULULARI BRL Büyükdere Cad.No:173 I. Levent Plaza A-Blok Kat:4 34394 I. Levent-stanbul Tel : (212) 280 85 67 Faks : (212) 280 85 89 www.tspakb.org.tr stanbul, 11 Ekim 2004

Detaylı

Türkçe ve Arapçada Sessiz Harfler Karşılaştırma Çalışması

Türkçe ve Arapçada Sessiz Harfler Karşılaştırma Çalışması Abstract Türkçe ve Arapçada Sessiz Harfler Karşılaştırma Çalışması الباحثة : هدى حسن This is an abstract of a thesis entitled A contrastive study of Turkish and Arabic consonants. In fact, languages have

Detaylı

NAHÇIVAN VE DOĞU ANADOLU AĞIZLARINDA ESKĠ SÜMERCENĠN ĠZLERĠ Galibe HACIYEVA * ÖZET

NAHÇIVAN VE DOĞU ANADOLU AĞIZLARINDA ESKĠ SÜMERCENĠN ĠZLERĠ Galibe HACIYEVA * ÖZET YAZ SUMMER 2016 SAYI NUMBER 12 SAYFA PAGE 57-64 NAHÇIVAN VE DOĞU ANADOLU AĞIZLARINDA ESKĠ SÜMERCENĠN ĠZLERĠ Galibe HACIYEVA * ÖZET Eski Sümercenin millî mensupluğu dünya dilciliğinde tartıģma doğuran problematik

Detaylı

1. Yarıyıl. Türk Dili ve Edebiyatı Programı Ders Listesi KODU DERSİN ADI Z/S T P K AKTS İNG127 TEMEL İNGİLİZCE I Z

1. Yarıyıl. Türk Dili ve Edebiyatı Programı Ders Listesi KODU DERSİN ADI Z/S T P K AKTS İNG127 TEMEL İNGİLİZCE I Z 1. Yarıyıl Türk Dili ve Edebiyatı Programı Ders Listesi KODU DERSİN ADI Z/S T P K AKTS İNG127 TEMEL İNGİLİZCE I Z 2 2 3 3 TDE111 TÜRKİYE TÜRKÇESİ I Z 3 0 3 4 TDE113 TÜRKÇE KOMPOZİSYON I Z 2 0 2 3 TDE115

Detaylı

TÜRKYE BÜYÜK HAMLELERE GEBEDR T ÜRKYE aslında güçlü memlekettir. Ve bütün tarihi sürp. rizlerle doludur. Onun metodsuz kaldıı için çeitli çalkantı, lar arasında yolunu aramasını akınlık zannedenler, kısa

Detaylı

PORTER MODEL: ULUSLARARASI REKABET ÖZLEM ÖZ ODTÜ LETME BÖLÜMÜ

PORTER MODEL: ULUSLARARASI REKABET ÖZLEM ÖZ ODTÜ LETME BÖLÜMÜ : ULUSLARARASI REKABET ÖZLEM ÖZ ODTÜ LETME BÖLÜMÜ Genel Çerçeve Makroekonomik, Politik ve veyasal Çevre Rekabet Edebilirliliin Mikroekonomik Temelleri irket irket Stratejisi Stratejisi Mikroekonomik Mikroekonomik

Detaylı

www.bakka.gov.tr bilgi@bakka.gov.tr

www.bakka.gov.tr bilgi@bakka.gov.tr Bu raporun yayın hakları, elektronik ortamlar dahil tüm görsel malzemenin kullanım hakkı Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı na aittir. www.bakka.gov.tr bilgi@bakka.gov.tr Güney Mahallesi Zonguldak Yolu Caddesi

Detaylı

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ FİNAL PROGRAM VE GÖZETMENLİKLERİ 26.12.2015 CUMARTESİ

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ FİNAL PROGRAM VE GÖZETMENLİKLERİ 26.12.2015 CUMARTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ FİNAL PROGRAM VE GÖZETMENLİKLERİ 26.12.2015 CUMARTESİ Sınıf Saat Dersin Kodu ve Adı: L U Öğretim Üyesi/Elemanı 1 09:00-10:00 YDL185 - Yabancı Dil (İngilizce) (N.Ö.) 58 - Okt.

Detaylı

Sosyo-Ekonomik Gelimilik Aratırması

Sosyo-Ekonomik Gelimilik Aratırması Giri Sosyo-Ekonomik Gelimilik Aratırması Taner Kavasolu Devlet Planlama Tekilatı Kalkınma Planlarımızda, ülke corafyasında ve kesimler arasında dengeli bir gelime salanması hedefi, ülke ekonomisi için

Detaylı

KTSAD LETMELRE DAHL MENKUL KIYMETLERN DEERLEMES. Bülent AK Ba Hesap Uzmanı

KTSAD LETMELRE DAHL MENKUL KIYMETLERN DEERLEMES. Bülent AK Ba Hesap Uzmanı KTSAD LETMELRE DAHL MENKUL KIYMETLERN DEERLEMES Bülent AK Ba Hesap Uzmanı 1. TCAR KAZANCIN TESPT YÖNTEM VE DEERLEME LEM : 1.1. Öz Sermaye Nedir? Öz sermaye; iletmenin sahip olduu iktisadi kıymetler ile

Detaylı

BURSA GÖÇMEN AĞIZLARI FİİL İŞLETİMİNDE ŞİMDİKİ ZAMAN Şükrü BAŞTÜRK * Mustafa ULUOCAK ** Erol OGUR *** Süleyman EROĞLU **** Hatice ŞAHİN ***** ÖZET

BURSA GÖÇMEN AĞIZLARI FİİL İŞLETİMİNDE ŞİMDİKİ ZAMAN Şükrü BAŞTÜRK * Mustafa ULUOCAK ** Erol OGUR *** Süleyman EROĞLU **** Hatice ŞAHİN ***** ÖZET YAZ SUMMER 2013 SAYI NUMBER 6 SAYFA PAGE 7-13 BURSA GÖÇMEN AĞIZLARI FİİL İŞLETİMİNDE ŞİMDİKİ ZAMAN Şükrü BAŞTÜRK * Mustafa ULUOCAK ** Erol OGUR *** Süleyman EROĞLU **** Hatice ŞAHİN ***** ÖZET Anadolu'da

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Yrd. Doç. Edebiyat Fakültesi Aİİ- İran 1994 Doçent Edebiyat Fakültesi Aİİ- İran 2001 Profesör Fen, Edebiyat Fakültesi Aİİ- İran 2009

ÖZGEÇMİŞ. Yrd. Doç. Edebiyat Fakültesi Aİİ- İran 1994 Doçent Edebiyat Fakültesi Aİİ- İran 2001 Profesör Fen, Edebiyat Fakültesi Aİİ- İran 2009 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Ghadir GOLKARIAN(GÜLDİKEN). Doğum Tarihi: 04.04.1964. Ünvanı: Profesör 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Fars Dili ve Edebiyatı Azad İslami Üniversitesi 1985

Detaylı

Ali Bey Hüseyinzade ve Memmedağa Şireliyev in Şerefine I. SELEFLER ve HALEFLER Uluslararası Sempozyumunu düzenliyor

Ali Bey Hüseyinzade ve Memmedağa Şireliyev in Şerefine I. SELEFLER ve HALEFLER Uluslararası Sempozyumunu düzenliyor Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi İ.Nesimi adına Dilcilik Enstitüsü Ali Bey Hüseyinzade ve Memmedağa Şireliyev in Şerefine I. SELEFLER ve HALEFLER Uluslararası Sempozyumunu düzenliyor 2 senede bir yapılacak

Detaylı

OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA ETKS

OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA ETKS Bu aratırma 2005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA

Detaylı

ORTA ASYA (ANONİM) KURAN TERCÜMESİ ÜZERİNDE ÖZBEKİSTAN DA YAPILMIŞ BİR İNCELEME. ТУРКИЙ ТAФСИР (XII-XII acp) *

ORTA ASYA (ANONİM) KURAN TERCÜMESİ ÜZERİNDE ÖZBEKİSTAN DA YAPILMIŞ BİR İNCELEME. ТУРКИЙ ТAФСИР (XII-XII acp) * - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, p.981-986, TURKEY ORTA ASYA (ANONİM) KURAN TERCÜMESİ ÜZERİNDE ÖZBEKİSTAN DA YAPILMIŞ BİR İNCELEME ТУРКИЙ ТAФСИР

Detaylı

ÜNVERSTELERN GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM/ANASANAT DALI BRNC SINIF ÖRENCLERNN KSEL PROFLLER *

ÜNVERSTELERN GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM/ANASANAT DALI BRNC SINIF ÖRENCLERNN KSEL PROFLLER * ÜNVERSTELERN GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM/ANASANAT DALI BRNC SINIF ÖRENCLERNN KSEL PROFLLER * Ara.Gör.Ilgım KILIÇ *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öretmeni Yetitirme Sempozyumu

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TARİHİ TÜRK LEHÇELERİ I Ders No : 0020110021 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

ASL UZUNLUKLARIN AZERBAYCAN TÜRKÇESNDEK FONETK VE SEMANTK ZLER PHONETIC AND SEMANTIC REMAINS OF ORIGINAL LONG VOWELS IN AZERBAIJAN TURKISH

ASL UZUNLUKLARIN AZERBAYCAN TÜRKÇESNDEK FONETK VE SEMANTK ZLER PHONETIC AND SEMANTIC REMAINS OF ORIGINAL LONG VOWELS IN AZERBAIJAN TURKISH Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi The Journal of International Social Research Cilt: 5 Sayı: 20 Volume: 5 Issue: 20 Kı 2012 Winter 2012 www.sosyalarastirmalar.com Issn: 1307-9581 ASL UZUNLUKLARIN

Detaylı

Bünyamin ÇALAYAN* Hasan Hüseyin DEMR** Hazret-i Peygamber in (S.A.V.) doumu bata olmak üzere

Bünyamin ÇALAYAN* Hasan Hüseyin DEMR** Hazret-i Peygamber in (S.A.V.) doumu bata olmak üzere LUL, Faik; DZDAR, slam (2002). Arnavutça Mevlitler (Mevludet Në Gjuhën Shqipe), kodra-arnavutluk (Shkodër): Camaj-Pipa Yayınevi, 712 s. ISBN 99927-41-75-9 Bünyamin ÇALAYAN* Hasan Hüseyin DEMR** Hazret-i

Detaylı

Türk sözlük sistemi üzerine iki not. Ceval Kaya

Türk sözlük sistemi üzerine iki not. Ceval Kaya 1 Doğu Akdeniz Üniversitesi uluslararası sözlük sempozyumu leri. 20-23 Mayıs 1999, Gazimağusa. Haz. Nurettin Demir-Emine Yılmaz. Gazimağusa, 2001. 83-89. Türk sözlük sistemi üzerine iki not Ceval Kaya

Detaylı

KARILATIRMALI TARH: TARH ÖRETMNDE YEN BR YAKLAIM Comparative History: A New Approach in the History Teaching

KARILATIRMALI TARH: TARH ÖRETMNDE YEN BR YAKLAIM Comparative History: A New Approach in the History Teaching KARILATIRMALI TARH: TARH ÖRETMNDE YEN BR YAKLAIM Comparative History: A New Approach in the History Teaching Nedim YALANSIZ Özet Bu makalenin konusu tarih öretiminde yeni bir yaklaım olarak karılatırmalı

Detaylı

Aratırma Koordinatörü: Prof. Dr. Faruk en. Hazırlayanlar: Gülay Kızılocak Cem entürk Dr. Martina Sauer

Aratırma Koordinatörü: Prof. Dr. Faruk en. Hazırlayanlar: Gülay Kızılocak Cem entürk Dr. Martina Sauer Download von www.bteu.de / Avrupali Türk Isadamlari Birligi Hannover / TAM Vakfi Yayinlari!" #"# Aratırma Koordinatörü: Prof. Dr. Faruk en Hazırlayanlar: Gülay Kızılocak Cem entürk Dr. Martina Sauer Bu

Detaylı

AĞAMUSA AHUNDOV UN ARDINDAN. Mehman MUSAOĞLU *1. Dil Araştırmaları, Güz 2015/17: 304-308

AĞAMUSA AHUNDOV UN ARDINDAN. Mehman MUSAOĞLU *1. Dil Araştırmaları, Güz 2015/17: 304-308 ... AĞAMUSA AHUNDOV UN ARDINDAN Mehman MUSAOĞLU *1 Dil Araştırmaları, Güz 2015/17: 304-308 Öğrencisi olduğum Prof. Dr. Ağamusa Ağası oğlu Ahundov u 5 Eylül 2015 tarihinde yitirdik. Azerbaycan Millî İlimler

Detaylı

Esrar kullanımı dengeleniyor, gençler arasında gördüü rabetin azaldıına dair belirtiler var

Esrar kullanımı dengeleniyor, gençler arasında gördüü rabetin azaldıına dair belirtiler var YILLIK RAPOR 2007: ÖNEML NOKTALAR AB uyuturucu raporunun ilettii olumlu mesajlar, uyuturucuya balı ölümlerin yüksek düzeyi ve artan kokain kullanımıyla gölgeleniyor (22.11.2007, LZBON AMBARGO 10.00 CET)

Detaylı

AB Uyum Sürecinde Türkiye nin Rekabet Gücü lerleme Raporu Üzerine Tespitler

AB Uyum Sürecinde Türkiye nin Rekabet Gücü lerleme Raporu Üzerine Tespitler AB Uyum Sürecinde Türkiye nin Rekabet Gücü lerleme Raporu Üzerine Tespitler Avrupa Komisyonu tarafından Türkiye hakkında hazırlanan lerleme Raporu, Türkiye ile müzakerelerin balaması yönünde olumlu bir

Detaylı

I. Uluslararası Uzak Asya dan Ön Asya ya Eski Türkçe Bilgi öleni, Kasım 2009, AFYONKARAH SAR

I. Uluslararası Uzak Asya dan Ön Asya ya Eski Türkçe Bilgi öleni, Kasım 2009, AFYONKARAH SAR I. Uluslararası Uzak Asya dan Ön Asya ya Eski Türkçe Bilgi öleni, 18-20 Kasım 2009, AFYONKARAHSAR KÖL TGN VE BLGE KAAN YAZITLARINDA YER ALAN ORTAK METNLERDE ÜNSÜZLER KARILAYAN KARAKTERLERN KULLANIMIYLA

Detaylı

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI Fen Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü 4. Sınıf öğrencilerine yönelik olarak Arazi Uygulamaları VII dersi kapsamında Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

Avrupa da Uyuturucu imdi Her Zamankinden Daha Ucuz

Avrupa da Uyuturucu imdi Her Zamankinden Daha Ucuz 2006 YILLIK RAPORU: UYUTURUCU FYATLARINDA DÜÜ, YAKALAMALARDA ARTI Avrupa da Uyuturucu imdi Her Zamankinden Daha Ucuz (23.11.2006, LZBON) Avrupa Uyuturucu ve Uyuturucu Baımlıı zleme Merkezi (EMCDDA), bugün

Detaylı

PROF. DR. ERDOĞAN BOZ VE PROF. DR. SEMRA GÜNAY AKTAŞ IN ESKİŞEHİR İLİ DİL ATLASI ADLI ESERİ ÜZERİNE

PROF. DR. ERDOĞAN BOZ VE PROF. DR. SEMRA GÜNAY AKTAŞ IN ESKİŞEHİR İLİ DİL ATLASI ADLI ESERİ ÜZERİNE SERT, G. (2017). Prof. Dr. Erdoğan Boz ve Prof. Dr. Semra Günay Aktaş ın Eskişehir İli Dil Atlası Adlı Eseri Üzerine. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 6(3), 1957-1962. PROF. DR. ERDOĞAN

Detaylı

MÜZİĞİN RESİM SANATINDA TARİHSEL SÜRECİ 20.yy SANATINA ETKİSİ VE YANSIMASI. Emin GÜLÖREN YÜKSEK LİSANS TEZİ. Resim Anasanat Dalı

MÜZİĞİN RESİM SANATINDA TARİHSEL SÜRECİ 20.yy SANATINA ETKİSİ VE YANSIMASI. Emin GÜLÖREN YÜKSEK LİSANS TEZİ. Resim Anasanat Dalı MÜZİĞİN RESİM SANATINDA TARİHSEL SÜRECİ 20.yy SANATINA ETKİSİ VE YANSIMASI YÜKSEK LİSANS TEZİ Resim Anasanat Dalı Danışman: Doç. Rıdvan COŞKUN Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Haziran

Detaylı

Öğretim Üyesinin Adı: Yrd. Doç. Dr. Milena Yordanova

Öğretim Üyesinin Adı: Yrd. Doç. Dr. Milena Yordanova Öğretim Üyesinin Adı: Yrd. Doç. Dr. Milena Yordanova AKTS: 13+8* Dersin Adı: Uygulamalı Türk Dili 1 yordanova_milena@yahoo.com Dersin Yılı: 1 Dersin Yarıyılı: 1 (kış dönemi) En az Orta seviyede (Avrupa

Detaylı

Yaklaşım Dergisinin 236 Sayısında Yayınlanmıştır.

Yaklaşım Dergisinin 236 Sayısında Yayınlanmıştır. 1 Yaklaşım Dergisinin 236 Sayısında Yayınlanmıştır. Zihni KARTAL 1 I. GENEL BİLGİ MELEK YATIRIMCI TEŞVİKİ İş fikri ile buna destek verecek meleğin buluştuğu sisteme melek yatırımcılık adı verilmektedir.

Detaylı

TÜRKÇENĐN ÖĞRETĐMĐNDE ÜNSÜZLERĐN SINIFLANDIRILMASI ÖZET ABSTRACT

TÜRKÇENĐN ÖĞRETĐMĐNDE ÜNSÜZLERĐN SINIFLANDIRILMASI ÖZET ABSTRACT Muğla Üniversitesi SBE Dergisi Bahar 2002 Sayı 8 TÜRKÇENĐN ÖĞRETĐMĐNDE ÜNSÜZLERĐN SINIFLANDIRILMASI ÖZET M. Volkan COŞKUN ** Makalede, tonlu ve tonsuz ünsüzlerin oluşum safhaları anlatılmış olup, ünsüzlerin

Detaylı

NOKTA VE ÇİZGİNİN RESİMSEL ANLATIMDA KULLANIMI Semih KAPLAN SANATTA YETERLİK TEZİ Resim Ana Sanat Dalı Danışman: Doç. Leyla VARLIK ŞENTÜRK Eylül 2009

NOKTA VE ÇİZGİNİN RESİMSEL ANLATIMDA KULLANIMI Semih KAPLAN SANATTA YETERLİK TEZİ Resim Ana Sanat Dalı Danışman: Doç. Leyla VARLIK ŞENTÜRK Eylül 2009 NOKTA VE ÇİZGİNİN RESİMSEL ANLATIMDA KULLANIMI SANATTA YETERLİK TEZİ Resim Ana Sanat Dalı Danışman: Doç. Leyla VARLIK ŞENTÜRK Eylül 2009 Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Eskişehir RESİMSEL

Detaylı

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir Türkiye de Bölgesel Kalkınmanın Aracı Olarak Kalkınma Ajansları: zmir Kalkınma Ajansı Örnei Ergüder Can zmir Kalkınma Ajansı Giri: Türkiye de dier ülkeler gibi bölgelerarası hatta bölgeler içinde kalkınma

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Tel: Belgeç: E MAİL:

ÖZGEÇMİŞ. Tel: Belgeç: E MAİL: ÖZGEÇMİŞ ADI SOYADI: Mustafa DURMUŞ ÜNVANI: Doç. Dr. DOĞUM TARİHİ: 10.08.1975 DOĞUM YERİ: İstanbul YABANCI DİLİ: İngilizce MEDENİ HÂLİ: Evli İŞ ADRESİ: Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü

Detaylı

Kentsel ve Bölgesel Geliim Politikaları: Birleik Krallık deneyimi. Prof. Alan Harding Siyasal ve ktisadi Yönetiim Enstitüsü, Manchester Üniversitesi

Kentsel ve Bölgesel Geliim Politikaları: Birleik Krallık deneyimi. Prof. Alan Harding Siyasal ve ktisadi Yönetiim Enstitüsü, Manchester Üniversitesi Kentsel ve Bölgesel Geliim Politikaları: Birleik Krallık deneyimi Prof. Alan Harding Siyasal ve ktisadi Yönetiim Enstitüsü, Manchester Üniversitesi Mekânsal izofreni: Birleik Krallık ta güncel kentsel

Detaylı

Dexter Filkins (2008). The Forever War, New York: Vintage Books. Ahmet Hakan ÖZKAN *

Dexter Filkins (2008). The Forever War, New York: Vintage Books. Ahmet Hakan ÖZKAN * Dexter Filkins (2008). The Forever War, New York: Vintage Books. Ahmet Hakan ÖZKAN * Dexter Filkins tarafından yazılmı olan The Forever War isimli kitap, orijinal dili olan ngilizce versiyonu ile incelenmitir.

Detaylı

1. Adı Soyadı : Gökçe Yükselen ABDURRAZAK PELER

1. Adı Soyadı : Gökçe Yükselen ABDURRAZAK PELER 1. Adı Soyadı : Gökçe Yükselen ABDURRAZAK PELER 2. Doğum Tarihi : 29 Mart 1975 3. Unvanı : Yardımcı Doçent 4. Öğrenim Durumu : Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Türk Dili ve Edebiyatı İstanbul Üniversitesi

Detaylı

SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ

SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ T.C. KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ JOURNAL OF SOCIAL SCIENCES Cilt 5 Sayı 9 Haziran 2015 Volume 5 Issue 9 June 2015 ISSN 2146-4561 Baskı: Matbaası - 79100

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Erkan DEMİR 2. Doğum Tarihi: Ünvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Doktora. Tezler. 5.

ÖZGEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Erkan DEMİR 2. Doğum Tarihi: Ünvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Doktora. Tezler. 5. ÖZGEÇMİŞ. Adı Soyadı: Erkan DEMİR. Doğum Tarihi: 05.0.980. Ünvanı: Yrd. Doç. Dr. 4. Öğrenim Durumu: Doktora Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Balıkesir Üniversitesi 000 Y.Lisans

Detaylı

! " # $ % & '( ) *' ' +, -. / $ 2 (.- 3( 3 4. (

!  # $ % & '( ) *' ' +, -. / $ 2 (.- 3( 3 4. ( !"#$ %& '()*' ' +,-. / 0 100$ 2 (.-3( 34.( ,-. '45 45 6#5 6+ 6"#0" '7086 $ $ 89 44" :#! ;{0, 1, 2, 3,..., 9}, L * olarak tanımlı olsun ve sadece 2 ye veya 3 e bölünebilen ve önünde 0 olmayan pozitif sayılara

Detaylı

(Dış Kapak Örneği) T.C. ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ ve EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ TEZ ADI BİTİRME TEZİ

(Dış Kapak Örneği) T.C. ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ ve EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ TEZ ADI BİTİRME TEZİ (Dış Kapak Örneği) T.C. ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ ve EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ TEZ ADI BİTİRME TEZİ Hazırlayan Adı Soyadı Danışman Unvan Adı Soyadı Niğde Ay, Yıl

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

a b e f g h i SHOG NED R?

a b e f g h i SHOG NED R? 9 8 7 6 5 4 3 2 1 a b c d e f g h i SHOG NEDR? SHOG, Japonya da yaklaık 20 milyon kiinin oynadıı bir oyundur. Hedefleri, karı tarafın ah ını tuzaa düürmek olan iki oyuncu arasında oynanan bir zihinsel

Detaylı

PROF. DR. AHMET BURAN IN TÜRKLÜK BİLİMİ TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ ADLI ESERİ ÜZERİNE

PROF. DR. AHMET BURAN IN TÜRKLÜK BİLİMİ TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ ADLI ESERİ ÜZERİNE A. Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi [TAED] 55, ERZURUM 2016, 629-635 PROF. DR. AHMET BURAN IN TÜRKLÜK BİLİMİ TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ ADLI ESERİ ÜZERİNE Semra ALYILMAZ 1. Prof. Dr. Ahmet BURAN ın Öz

Detaylı

Stratejik Rapor No: 56 YENİ SAVAŞLARIN GİZLİ YÜZÜ: ÖZEL ASKERİ ŞİRKETLER. HAZIRLAYAN Yrd. Doç. Dr. Filiz Çulha ZABCI

Stratejik Rapor No: 56 YENİ SAVAŞLARIN GİZLİ YÜZÜ: ÖZEL ASKERİ ŞİRKETLER. HAZIRLAYAN Yrd. Doç. Dr. Filiz Çulha ZABCI Stratejik Rapor No: 56 YENİ SAVAŞLARIN GİZLİ YÜZÜ: ÖZEL ASKERİ ŞİRKETLER HAZIRLAYAN Yrd. Doç. Dr. Filiz Çulha ZABCI STRATEJİK RAPOR NO: 56 YENİ SAVAŞLARIN GİZLİ YÜZÜ: ÖZEL ASKERİ ŞİRKETLER HAZIRLAYAN Yrd.

Detaylı

Durum böyle olmakla birlikte, özet çeviri metninin okuyucuların gerçekten yararlanabilecekleri i levsel bir doküman oldu u ku kusuzdur.

Durum böyle olmakla birlikte, özet çeviri metninin okuyucuların gerçekten yararlanabilecekleri i levsel bir doküman oldu u ku kusuzdur. AVUSTRALYA NIN YEN GÜNEY GALLER EYALET SAYITAYI PERFORMANS DENETM RAPORU Yıllık Raporlardan Hareketle Performansın Deerlendirilmesi: Sekiz Kuruluun Yıllık Raporlarının ncelenmesi (Özet Çeviri) Sacit Yörüker

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ YAZ OKULU FİNAL SINAV PROGRAMI Sınav Günü Sınav Saati Bolum Öğretim Elemanı Ders

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ YAZ OKULU FİNAL SINAV PROGRAMI Sınav Günü Sınav Saati Bolum Öğretim Elemanı Ders 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ YAZ OKULU FİNAL SINAV PROGRAMI Sınav Günü Sınav Saati Bolum Öğretim Elemanı Ders Kodu Ders Adı YY 16.8.2017 09:00 İşletme Prof. Dr. İsa

Detaylı

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanlığı SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanlığı SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNE T.C. Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanlığı *BE8AR6MY* Sayı : 57496967-100- Konu : Final -Bütünleme Sınav Tarihleri İlgi : 11/05/2016 tarihli, 58066181-100-14568 sayılı yazınız. Anabilim Dalımız

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. : Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü. : :

ÖZGEÇMİŞ. : Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü. : : ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Feridun TEKİN Adres Telefon E-posta : Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü : 310 54 84 : feridun.tekin@giresun.edu.tr 2. Doğum Tarihi : 30.05. 1964 3. Unvanı :

Detaylı

Türkçede Orta Hece Düşmesi

Türkçede Orta Hece Düşmesi سقوط المقطع األوسط في اللغة التركية ا.م.د محسن كوثر إن سقوط المقطع الاوسط في الكلمات المتكونة من ثلاثة مقاطع في اللغة التركية هي الاكثر انتشا ار فبعض المقاطع في اللغة التركية يتكون من حرف صوتي واحد فسقوطه

Detaylı

SERMAYE PİYASASINDA GERÇEĞE AYKIRILIKTAN DOĞAN SUÇLAR

SERMAYE PİYASASINDA GERÇEĞE AYKIRILIKTAN DOĞAN SUÇLAR Dr. Selman DURSUN İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı SERMAYE PİYASASINDA GERÇEĞE AYKIRILIKTAN DOĞAN SUÇLAR İÇİNDEKİLER SUNUŞ... vii DANIŞMANIN ÖNSÖZÜ...xi

Detaylı

BALANS - İLKE KUTLAY

BALANS - İLKE KUTLAY BALANS - İLKE KUTLAY BALANS - İLKE KUTLAY 17 Eylül - 5 Ekim 2012 Balans ironik yönü kuvvetli sirk temalı resimlerden oluşuyor. Çalışmalarda hayvanları da ortak eden figürlerin oluşturduğu yapay bir gösteri

Detaylı