7. ORMAN YOLLARI TEMEL BİLGİLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "7. ORMAN YOLLARI TEMEL BİLGİLERİ"

Transkript

1 7. ORMAN YOLLARI TEMEL BİLGİLERİ 7.1. ORMAN YOLLARININ PROJELENDİRİLMESİNDE TEMEL ESASLAR Orman yollarında araç sayısı ve yoğunluğu bir yandan iletmeye açma olanının büyüklüğüne ve yerine, diğer yandan yolun fonksiyonlarına bağlıdır. Bu nedenle araç sayısı ve yoğunluğu yerleşme alanlarına yakın olan yerlerde ve görevi çok olan yollarda, dağlık havzadaki bir yola göre fazladır. Orman yollarında yıllık araç sayısı ortalama arasında değişir. Bu nedenle tek şeritli olarak planlanır ve inşa edilirler Orman Yollarında Hız Kavramı Orman yollarında, yol üzerindeki araçların hızlarının yüksek olması son derece önemli bir özellik değildir. Zira orman yolları tek şeritli dağlık arazilerde yapılan yollar olduklarından güvenlik kriteri hız kriterinden daha fazla önem arz eder. Ancak bununla birlikte orman yollarında iki hız kavramı söz konusudur. 1.İşletme hızı (V I ) 2.Proje hızı (V p ) İşletme hızı (Vi) İşletme hızı, bir yol parçasının bütün elemanlarının güvenli bir şekilde geçilebileceği hızdır. Yolun geometrisi rahatlık ve güven için ölçü olarak kabul edilirse işletme hızı buna göre teorik bir ölçüdür. İşletme hızı proje elemanlarının sınır değerlerini belirlemeye hizmet eder. Enine eğim - Minimum kurp yarıçapı Kurplarda yol genişliği - Maksimum eğim - Görüş uzaklığı (İşletme hızının proje elemanlarına etkisi)

2 Bu proje elemanlarından da anlaşılacağı üzere işleme hızı kavramının Min.<V İ < Max değerleri vardır. Buna göre max. ve min. Hızlardan anlaşılan şunlardır: V İ min = Yolun özelliğini önemli ölçüde etkilemeyecek sınır değerde tutulan hız. V İ max = Planlamaya güvenlik açısından ekonomik olabilecek sınırda kalan işletme hızıdır. İşletme hızının bu sınır değerleri arasında kalan değeri şu kriterlere göre belirlenir. - Yolun önemi, - Arazinin yapısı, - Ekonomik koşullar, - Yol üzerinde seyredecek araç sayısı, Bir yolda seyreden araç sayısı arttıkça geometrik standartlar ve diğer koşullar aynı kaldığı sürece o yolda güvenle yapılabilecek hızın düşeceği açıktır. Bu yüzden işletme hızı, yolun hizmet düzeyini ortaya koyan önemli bir unsurdur Proje hızı (Vp) İlgili yol parçasının söz konusu elemanlarının güvenli bir şekilde geçebileceği hızdır. Bütün bir yol için belirlenen ve sabit tutulan işletme hızına karşılık proje hızı değişkendir. Yolun (kurp) yarıçapına ve yolun eğimi tarafından belirlenir. Vp (km/h) P (%) r (m) Şekil 3.1.Kurp yarıçapına bağlı olarak Proje hızının değişimi V = Ü / Q.P Şekil 3.2.Proje hızının yolun eğimine bağlı olarak değişimi Vp Ü = Motorlu aracın gücü (PG-PS) Q = Yüklü aracın ağırlığı (kg) P = Yolun eğimi (%) V = Proje hızı (km/saat)

3 7.2. Orman Yollarında Eğim Kavramı Orman yollarının projelendirilmesi sırasında yol eğiminin seçiminde belli sınırlar arasında kalmak koşulu ile serbestlik vardır. Nakliyata uygun bir yolun yapımı için önemli olan ilk koşul, yolun sınıfına ve yol üstünde yapılacak taşımanın biçimine uygun bir eğim oranının belirlenmesi ve bu oranın yol boyunca doğru olarak uygulanmasıdır. Eğim, harita veya arazi üzerinde iki nokta arasındaki yükseklik farkının yatay mesafeye oranı olarak tanımlanır. Yüzde (%) veya açı ile gösterilir. Örneğin, bir yol %5 eğim ile çıkılıyor denildiği zaman, bu yolun 100 m yatay mesafede 5 m yükseldiği anlaşılır. 5º eğimli yol denildiği zaman yatayla 5º lik açı yaparak yükselen ya da alçalan bir yol anlaşılır. Örneğin; iki nokta arasındaki yükseklik farkı 12 m ve aralarında yatay mesafe 120 m ise eğim şu şekilde bulunur: B H=12m A 10,0 L = 120m P / 100 = H / L P = (H / L). 100 P = (12 / 120). 100 P = 10 => %10 olarak bulunur Eğimin açı olarak ifade edilmesi durumunda bir orman yolunun eğimi şu şekilde bulunur:

4 B A α 100 P H tanα = P / 100 = H / L P = tanα. 100 α = 4 için eğim P = 0, P = %6,9 olarak bulunur. L Yukarıdaki ifadelerden anlaşılacağı üzere eğim transport yani taşıma yönündeki iniş ve çıkışlardır. Bunun için eğim seçiminde, aracın çekişi uzun mesafelerde zorlanmayacak, hızından önemli ölçüde kaybetmeyecek ve yük kapasitesinden de bir düşme olmayacak şekilde seçilmelidir. Bu nedenlerden dolayı da yol geçkisi boyunca eğim kırıklıklarından kaçınılmalı ve bu kırıklıklar yavaş yavaş giderilmeye çalışılmalıdır. Zira keskin kırıklıklar taşımayı güçleştirdiği gibi ayrıca yolda ve taşıtlarda onarım giderlerini yükseltir. Bunun için eğimler arasında ki değişim yani birinden diğerine geçiş %2-3 den fazla fark göstermemelidir Orman Yollarında Uygulanan Eğim Oranları Orman yollarında eğimin yüksek olması yüklü aracın kumanda edilmesi, frenlenmesi ve yükün dengelenmesi açısından problemler ortaya çıkarır. Yine eğimin yüksek olması orman yollarının bakım giderlerini arttırır, yol platformunda üst yapının bozulmasına, yıkanarak erozyona uğramasına ve yol kenarlarındaki hendeklerde oyuntuların oluşmasını ortaya çıkarır. Bu sebeplerdendir ki eğim değerleri bakımından şu esaslara bağlı kalmak gerekir. 1. Her iki yöne doğru kamyonla orman ürünleri taşıması yapılan orman yollarında uzun mesafeler söz konusu olduğunda eğim %6 I, kısa mesafelerde %10 u aşmamalıdır.

5 2. Yüklü kamyonlarda yamaç aşağı nakliyatın yapılması ve boş kamyonların yukarı doğru orman alanına çıktığı transport şeklinde eğim %10 u geçmemelidir. Ancak kış nakliyatının söz konusu olduğu yerlerde eğimin mümkün olduğunca düşük tutulması gerektiği unutulmamalıdır. 3. Yollar boyunca eğimsiz (%0 eğimli) uzunluklardan imkan ölçüsünde kaçınılmalıdır. Çünkü bu uzunluklar içerisinde yağmur suları akmamakta ve uzunca süre yol üzerinde kaldıklarından nakliyat sırasında yolun bozulmasına sebebiyet vermektedir. Bu nedenle böyle düşük eğimlerin kullanılması bazı koşullara bağlıdır. Bunlar, suların akıtılmasının en iyi biçimde gerçekleştirilmesi, yolun kazı içinde olması yani yolun her iki yanındaki arazinin daha yüksek olmaması, yol üzerinde rüzgar ve güneş etkisinin olmaması halleridir. Ancak her şeye rağmen %0 eğimden kaçınılamıyorsa yolun enine kesiti bombeli (balık sırtı) olmalıdır. 4. Laselerde ve düşük yarı çaplı kurplarda eğimin %5 i geçmemesine özen gösterilmelidir. 5. Uygun olmayan zemin şartlarında (zeminin aşırı killi olması gibi) ve orman yolunun üst yapıya sahip olmaması veya zayıf bir üst yapıya sahip olması halinde eğim değeri en az %2-3 olmalıdır. 6. Sürütme ve traktör yollarında uygulanacak en uygun eğim oranları, sürütmenin kolaylıkla ve ekonomik olarak yapılabilmesi için iniş aşağı %6 dan daha az olmamalıdır. Ancak bu değer %20 yi de geçmemelidir. 7. Özellikle peyzaj ve turizm açısından orman içinde ana ve tali yollardan ayrılarak orman içine giren yaya yolları düşünülüyorsa o zaman yaya yollarının eğimleri yükseklik kazanılmak isteniyorsa %8-15 arası olabilir. Ancak belli bir yükseklik kazanıldıktan sonra arazi yapısı nedeniyle eğim %1 e kadar düşürülebilir Aksi Eğim Ve Taşıma Üzerine Etkisi Bir yolda veya yolun bir kısmında iniş ve çıkışlar birbirini izlediği takdirde bir yolda aksi eğim (ters eğim) var demektir. Aksi eğimin taşıma üzerine olan etkisi; bir yükün bir kez aksi eğimsiz bir kez de aksi eğimli yolda taşınması sonucu yapılan işlerin farkına eşittir. İş = Yük X Yükseklik

6 E D 2h2 h3 B h2 C h1 A Şekil 3.3. Aksi eğimin etkisi A-B-C-D Ters Eğimli Yolla D Noktasına gidilirken yapılan iş A1 = Q (h1+h2) + Q (h2) + Q( h2 + h3) A1 = Q (h1+h2+ h2+ h2+ h3) A1 = Q (h1+ 3h2+ h3) A-D Ters Eğimsiz Gidilmesi Durumunda Yapılan İş A2 = Q (h1+ h2+ h3) Buna göre iş farkı; ΔA = A1-A2 ΔH = 2Qh2 yani 2h2 yüksekliğindeki E noktasına ulaşabilmesi demektir. Belli bir uzunluk içindeki ters eğim; yükün bu uzunluğu geçmesi için yapılması gereken işin iki katı kadar iş kaybına neden olmaktadır. Oysaki kaybedilen bu iş miktarıyla E noktasına çıkılabilirdi (Şekil 3.3). Bununla birlikte, genel yolların yapımında özellikle yerleşim yerlerini birbirine bağlamak amacı için ters eğimden kaçınılamadığı, kardinal noktaların birleştirilmesi gereken durumlarda en fazla 500 m içinde kalmak koşuluyla %7, daha uzun mesafeler için %6 ters eğime izin verilebilir Enine Eğim (Dever)

7 Orman yolları, araçların üzerinde yüksek hız yaptıkları yolları değillerdir. Ancak orman ürünlerinin tüketim noktalarına ulaştırılmasını sağlayacak kapasite ve teknik özelliliklere sahip olmalıdırlar. Hızdan ziyade güvenli transportun esas olduğu orman yollarında geniş yarıçaplı kurplarda ve düşük hızlarda araların kurp içersinde dönüşü bir sorun teşkil etmez. Ancak belli bir kurp yarıçapında hızın artması veya sabit hızda yarıçapın düşmesi halinde araç dönüş sırasında merkezkaç kuvvet etkisi ile kurp dışına itilmeye zorlanır. Bunu önlemek için kurp içindeki yolda kurp merkezine doğru enine eğim vermek suretiyle dışa doğru etkiyen merkezkaç kuvveti yenmeye çalışılır (Şekil 3.4). F M Şekil 3.4. Merkezkaç kuvvetinin taşıta etkisi Merkezkaç kuvveti (F) - hızın karesiyle doğru - aracın ağırlığıyla doğru - yarıçapla ters orantılıdır. Merkezkaç kuvveti taşıt üzerinde devirme ve savurma (kaydırma) etkisi gösterir.

8 W W α F α F P α P Merkezkaç kuvvetini dengeleyen enine sürtünme kuvveti N N W = aracın ağırlığı F = Merkezkaç kuvveti P = Merkezkaç kuvveti dengeleyen enine sürtünme kuvveti N = Zeminim araca uyguladığı mukavemet kuvveti Şekil 3.5. Araca etkiyen kuvvetler ve kuvvetlerin Kurp ta ki durumu Bunu engellemek için kurp içlerinde kurp merkezlerine doğru yola enine eğim (dever) vermek suretiyle merkezkaç kuvveti yenmeye çalışılır. Özellikle güvenlik açısından gerekli olan bu enine eğim aracın hızına ve kurbun yarıçapına bağlı olarak şöyle değişim gösterir. Tablo 1.Yarıçap ve aracın hızına bağlı olarak yol enine eğiminin değişimi YARIÇAP (m) ARAÇ HIZI km/h >15 0 V=20 km/h V=30 km/h V=20 km/h Orman Yollarında Yatay Kurplar Orman yollarının planlanmasında yatay ve düşey olmak üzere iki tür kurpdan bahsedilir Yatay kurplar yol geçkisi sırasında uygulanmasına karşılık düşey kurplar boyuna profilin çizilmesinde eğim kırıklıklarının birleştirilmesinde uygulanır. Burada yatay kurplar üzerinde durulacaktır.

9 Geçki etüdü sırasında doğrultulmuş sıfır poligonunda kırıklık gösteren yerlerde geçişi uygun yarıçapta seçilmiş dairesel kurplarla gerçekleştirilir. Buna göre genel olarak yol geçkilerinde dairesel kısımlara kurp, doğrusal kısımlara ise aliyman denir Yatay Kurpların Sınıflandırılması Kurplar yol güzergahında birbirleriyle oluşturdukları kombinasyonlara göre adlandırılarak sınıflandırılırlar. a) Basit Dairesel Kurplar; Yol güzergahındaki kırıklığı gidermek için planlanan bir tek kurba basit kurp denir (Şekil 3.6). İki alinyimanı birbirine bağlayan kurplardır. T a β θ γ t KO KB KS R α/2 M α/2 Şekil 3.6. Basit dairesel kurp b) Ters Kurplar; Ortak bir teğetin iki tarafında bulunan iki basit dairesel kurptan oluşan kurplardır (Şekil 3.7).

10 T1 γ γ/2 γ/2 M r1 r1 M T2 Şekil 3.7. Ters kurplar c) Aynı Yönlü Bileşik Kurplar; Merkezleri aynı olan iki kurbun birleşmesiyle oluşturulan bileşik kurplardır (Şekil 3.8). T r1 r2 r1 M r1=r2 r2 Şekil 3.8. Aynı yönlü bileşik kurplar d) Aksi Yönlü Bileşik Kurplar; Merkezleri birbirine zıt ancak, bir kurbun başlangıcı bir önceki kurbun bitişiyle çakışıyorsa böyle bileşik kurplara aksi yönlü bileşik kurplar denir (Şekil 3.9).

11 M r1 KB r1 T2 KS KB T1 r2 KS r2 M Şekil 3.9. Aksi yönlü bileşik kurplar Orman yollarında değişik kurp yarıçapları uygulanmaktadır. Uygulanan kurp yarıçapları için şu kriterler söylenebilir; 1. Yalnız yakacak odunu taşıması yapılan yollarda en küçük kurp yarıçapı 15 m den az olamaz. 2. Kısa tomrukların taşınacağı yollarda en küçük kurp yarıçapı 20 m den az olamaz. 3. Uzun tomrukların taşınacağı ormanlardaki yollarda ön ve arka aksları dönebilen araçlarla taşıma için en küçük kurp yarıçapı 25 m, sadece ön aksı dönebilen araçlar için en küçük kurp yarıçapı 40 m den az olamaz (Erdaş1997). 202 Sayılı Tebliğe göre (Anonim, 1984). Yol Tipi r min (m) Ana Orman Yolu 50 A Tipi Tali Orman Yolu 35 B Tipi Tali Orman Yolu Traktör Yolu 8 Kısaca kurp yarıçapı kamyon iki katından düşük olamaz. Ayrıca kurp yarıçapı aracın hızına da bağlıdır. Hızına göre kurp yarıçapının değişimi aşağıda tablo halinde gösterilmiştir.

12 Tablo 2. İşletme hızına göre kurp yarıçapının değişimi İŞLETME HIZI km/h MİNİMUM KURP YARIÇAPI (r min ) m Orman Yollarında Laseler Laseler, yarıçapı çok küçük (8-12 m) ve merkez açıları çok büyük olan (α > 144º yani α > 160 grad) kurplar olarak tanımlanırlar (Şekil 3.10). Laseler, genellikle oldukça zor ve dik arazilerde sıfır hattının yön değiştirmesinin gerektiği yerlerde planlanırlar (Erdaş 1997). Bir dağ tırmanışında çok fazla yükselti farkı olan yerlerde uygun eğimle oluşturulan kurplardır (Anonim,1984). Transport yönü LB γ LS Şekil Bir Lasenin Görünüşü Laselerin inşaatları çok pahalıdır. Çünkü, bu gibi çalışmalar büyük materyal taşınması, oldukça büyük miktarda kayaların parçalanması ve sanat yapıları gerektirir. Bu nedenle laselerde söz konusu en küçük yarıçapın seçimi için proje hızı değil lase üzerinde hareket edecek aracın özellikleri, laselerin yer ihtiyacı ve yapım giderleri etkili olur. Buna göre lase yarıçapında şunlar etkili olur. 1. Lase üzerinde hareket edecek en büyük aracın yükü, boyutları, aracın cinsi ve yapısı, 2. Yol platformu dışında araziye bağımlı yer imkanları. Orman yollarında en uzun emval olarak tomrukların taşınacağı düşünülürse l tomruk boyu olmak üzere; l = 16 m için r = 9 m l = 20 m için r = 11 m olarak belirtilebilir. Ancak, tek akslı araçların nakliyat yapması söz konusu olduğu yollarda 8 m ye kadar düşülebilir. Maksimum değeri 12 m dir.

13 7.7. Orman Yollarında Yol Genişliği Tek şeritli olan orman yollarında 3,5 4 m lik bir yol genişliği orman yolu olarak yeterli genişliktedir. Ancak çok dik arazi koşullarında ve kayalık arazilerde yol genişliği 3 m ye kadar düşürülebilir. Yol genişliği şu faktörlere bağlı olarak değişebilir. 1. Yolun önemi, 2. Aracın hızı, 3. Araçların genişliği, 4. Araçların yükleme genişliği, 5. Orman içi ulaşımın tek ya da çift şerit üzerinden yapılması, 6. Uygulanan kurp yarıçapları, 7. Taşınacak olan orman ürünlerinin boyu. Bu sayılanlardan özellikle kurp yarıçapının büyüklüğü değiştikçe, orman yollarının genişliği de buna bağlı olarak değişir (Şekil 3.11). Diğer bütün hallerde bütün maddeleri 4m lik yol genişliği güvenli bir şekilde karşılar. Çok dik arazi koşullarında ve kayalık arazilerde yol genişliği 3m ye kadar azaltılabilir. Aşağıdaki tabloda kurp yarıçapına bağlı olarak orman yollarında yapılması gerekli olan yol genişletme miktarı görülmektedir (Erdaş 1997). Tablo 3. Kurp yarıçapına bağlı olarak kurplarda yol genişliği KURP (M) YOL (M) YARIÇAPI GENİŞLİĞİ ,4 1,0 0,6 0,5 0,4 0,2 ---

14 Şekil Kurplarda yol genişliği Kurplar içerisinde yol genişletilmesi sırasında şu hususlara dikkat edilmelidir: - Genişletme bütün kurp boyunca yapılmalıdır. - Genişletme kurbun sağına ve soluna 0,5v olacak şekilde her iki yönde dağıtılmalıdır. - Kurp öncesinde kurp genişletilmesi için en az 10m önce başlamalı ve kurp bitiminden 10m sonra sona erdirilmelidir. - Kurpların birleştirilmesi sırasında ortak noktada daima daha büyük olan genişletme miktarı alınmalıdır. -Kurpların genişletilmesi yanında özel bir kurp olan laseler de genişletme aynı usule göre yapılmaktadır. 7.8 Orman Yollarında Karşılaşma Ve Dönüş Yerleri Karşılaşma yerleri Tek şeritli olarak yapılan orman yolları üzerinde yüklü olarak ormandan aşağıya doğru gelen araçlarla, boş olarak aşağıdan ormana doğru giden araçların birbiri yanından geçebilmeleri için belli yerlerde karşılaşma yerleri planlanmalıdır. Şekil Tek taraflı karşılaşma yeri Karşılaşma yerleri birbirin mümkün olduğunca görebilecek konumda m de bir uygulanmalıdır. Ancak kapalılığı tam sık bir ormanda m de bir planlanmalıdır.

15 Karşılaşma yerleri orman yollarında tek bir kamyon için boyutlandırılmıştır (Şekil 3.12, Şekil 3.13). Optik açıdan görüşün güvencede kalabilmesi için karşılaşma yerleri imkan ölçüsünde yolun bir tarafında kalmalı. Ayrıca sanat yapıları bulunmamalıdır (Erdaş 1997). Karşılaşma yerleri tek taraflı planlanabileceği gibi (Şekil 3.12), çift taraflı olarak da planlanabilir(şekil 3.13). Şekil Çift taraflı karşılaşma yeri Dönüş yerleri Dönüş yerleri öncelikle bir orman yolunun diğer bir orman yoluna bağlantısı olamadığı veya bir aracın dönüş yeri bulmak için çok uzun mesafeler alması gerektiği hallerde m aralıklarla planlanır. Dönüş yerleri tek ve çift taraflı planlanabilir (Şekil 3.14, Şekil 3.15). a) Tek Taraflı ddd a = 1,5-2 m; b = 7-8 m; c = 8-10 m Şekil Tek taraflı dönüş yeri e) Çift Taraflı

16 d = 1,5-2 m; e = 5 m; f = 5-7 m, g = 6 m; h = 6,5-9 m; i = 3,2 m Şekil Çift taraflı dönüş yeri Orman yollarında yolun sonunda dönüş yeri oluşturulması gerektiği durumda şekildeki gibi bir dönüş yeri yapılır (Şekil 3.16). Minimum kurp yarıçapı 10m den düşük olamaz ve gerekli yol genişliği kurp yarıçapına bağlı olarak verilir. Şekil Yol sonunda yapılması gereken dönüş yeri 7.9. Orman Yollarında Şevler Ve Şev Oranları Şevler, herhangi bir kazı veya dolduruda platform kenarları ile doğal zemin arasındaki eğik yüzeye verilen addır (Şekil 3.17).

17 Orman yollarında şev oranları Şekil Herhangi bir orman yolunda kazı şevi olsun, dolduru şevi olsun şevler; şev oranı olarak ifade edilir. Şev oranı bir şev üçgeninde yüksekliğin (h) tabana oranı şeklinde ifade edilir (Şekil 3.18, Şekil 3.19) Orman yollarının planlanmasında ve yapılmasında, kazılarda şev oranı 1:2, 1:1, 2:1, ve 3:2, olarak kullanılabilmektedir. Doldurular da ise en çok 2:3, 1:3 şev oranları kullanılmaktadır. Kayalık arazilerde şev oranı 10:1 olarak da alınabilir. Kazılarda şev oranı h buna göre genel anlamda kazı şevi 45º olarak kabul edilir. Kazılarda 1:1 Şekil Kazı şevi hesabı a Doldurularda 2:3 h a Şekil Dolduru şevi hesabı

18 şevlerin eğimi şu özelliklerine göre değişir. 1. Zeminin özelliğine göre 2. Kazının derinliğine göre 3. Zeminin içindeki suyun miktarına göre 4. Zeminin tabakalaşma durumuna göre 5. İnşaat zamanına göre 6. Hava etkilerine göre 7. Yolda taşıma yapan araçların büyüklüğüne yapısına ve taşıdığı yük miktarına göre değişir. Doğal şev açısından daha büyük açılara göre yani daha dik şevlerle şev yapılması gerektiği yerlerde bu gibi yerleri ve şevleri çimle kaplamak veya hızlı büyüyen ağaçlarla ağaçlandırmak gerekir.

3. ORMAN YOLLARININ ÖNEMİ

3. ORMAN YOLLARININ ÖNEMİ 3. ORMAN YOLLARININ ÖNEMİ Ormancılık faaliyetlerinin gerçekleşebilmesi için alt yapı tesisi olan orman yolları olmalıdır. Orman Yollarının Özelliği Orman yolu bir bilgisayar programı gibidir. Nasıl ki

Detaylı

4. Orman Ulaşım Sistemi 4.1. Orman Yolları Proje ve Planlama Orman yolları; ormanların işletmeye açılmasına hizmet eden, lastik tekerlekli araçların

4. Orman Ulaşım Sistemi 4.1. Orman Yolları Proje ve Planlama Orman yolları; ormanların işletmeye açılmasına hizmet eden, lastik tekerlekli araçların 4. Orman Ulaşım Sistemi 4.1. Orman Yolları Proje ve Planlama Orman yolları; ormanların işletmeye açılmasına hizmet eden, lastik tekerlekli araçların bütün yıl nakliyat yapmasına yönelik, orman içi ile

Detaylı

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN 2 2-TEMEL KAVRAMLAR 3 Karayolu: Her türlü kara taşıt ve yaya ulaşımı için oluşturulmuş kamunun yararına açık arazi şeridi Karayolu trafiği: Karayolunu

Detaylı

BOYKESİT Boykesit Tanımı ve Elemanları

BOYKESİT Boykesit Tanımı ve Elemanları BOYKESİT Boykesit Tanımı ve Elemanları Boykesit yolun geçki ekseni boyunca alınan düşey kesittir. Boykesitte arazi kotlarına Siyah Kot, siyah kotların birleştirilmesi ile elde edilen çizgiye de Siyah Çizgi

Detaylı

ORMAN YOLLARI. Prof.Dr.Mesut HASDEMİR

ORMAN YOLLARI. Prof.Dr.Mesut HASDEMİR ORMAN YOLLARI Prof.Dr.Mesut HASDEMİR Orman Transport Tesis ve Taşıtları Bilim Dalının Çalışma Konuları Ormancılık bilimleri içinde Orman Transport Tesis ve Taşıtları ormanların isletmeye açılması için

Detaylı

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN

Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN 2 10-YATAY KURBA ELEMANLARI 3 KURBALARDA DÖNÜŞ Güvenlik ve kapasite açısından taşıtların kurbaları sürekli bir hareketle ve aliynmandaki hızını mümkün mertebe muhafaza edecek

Detaylı

2. YATAY KURBALAR. 2.1.1 Basit daire kurbaları

2. YATAY KURBALAR. 2.1.1 Basit daire kurbaları 2. YATAY KURBALAR Yatay kurbalar genel olarak daire yaylarından ibarettir. Ancak, kurbaya ait dairenin yarıçapı küçük ise süratin fazla olduğu durumlarda alinyimandan kurbaya geçiş noktasında ortaya çıkan

Detaylı

ORMANCILIKTA SANAT YAPILARI

ORMANCILIKTA SANAT YAPILARI 1 ORMANCILIKTA SANAT YAPILARI SANAT YAPISI NEDİR? 2 Orman yollarının yapımında bu yollara zarar veren yer üstü ve yer altı sularının yol gövdesinden uzaklaştırılması amacıyla yüzeysel ve derin drenaj yapılması;

Detaylı

ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği

ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği ULAŞIM YOLLARINA İLİŞKİN TANIMLAR 1. GEÇKİ( GÜZERGAH) Karayolu, demiryolu gibi ulaşım yollarının yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği varsayılan eksen çizgilerinin topoğrafik harita ya da arazi üzerindeki

Detaylı

YATAY KURBLAR. Yatay Kurplarda Kaza Oranı

YATAY KURBLAR. Yatay Kurplarda Kaza Oranı YATAY KURBLAR Yol eksenlerinde doğrultuyu değiştirmek amacıyla teğetler arasına yerleştirilen eğri parçalarına kurb denir. Yatay kurbların uygun olarak projelendirilmesi, karayolunun emniyeti ve konforuna

Detaylı

BAĞLI POLİGON BAĞLI POLİGON

BAĞLI POLİGON BAĞLI POLİGON BAĞLI POLİGON BAĞLI POLİGON 1 BAĞLI POLİGON BAĞLI POLİGON 2 BAĞLI POLİGON BAĞLI POLİGON 6 3 TRİGONOMETRİK NİVELMAN 7 H B - H A = Δh AB = S AB * cotz AB + a t H B = H A + S AB * cotz AB + a - t TRİGONOMETRİK

Detaylı

ULAŞIM YOLLARINA AİT TANIMLAR

ULAŞIM YOLLARINA AİT TANIMLAR ULAŞIM YOLLARINA AİT TANIMLAR Geçki: Karayolu, demiryolu gibi ulaştıma yapılarının, yuvarlanma yüzeylerinin ortasından geçtiği varsayılan eksen çizgisinin harita ya da arazideki izdüşümüdür. Topografik

Detaylı

ORMAN YOLLARINDA KURPLAR

ORMAN YOLLARINDA KURPLAR ORMAN YOLLARINDA KURPLAR Orman yollarının planlanmasında açık bir poligondan ibaret olan doğrultulmuş sıfır hattının açıları içine, arazi şartlarına, yapılacak yolun önem ve iktisadiliğine uygun olarak,

Detaylı

ULAŞTIRMA. Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN

ULAŞTIRMA. Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN ULAŞTIRMA Dr. Öğr. Üyesi Sercan SERİN 2 7-YOL GEOMETRİK STANDARTLARI 3 Geometrik Standartlar Yolun Genişliği Yatay ve Düşey Kurba Yarıçapları Yatay Kurbalarda Uygulanan Enine Yükseltme (Dever) Boyuna Eğim

Detaylı

PROJE AŞAMALARI : Karayolu Geçkisi (Güzergahı Araştırması, Plan ve Boykesit):

PROJE AŞAMALARI : Karayolu Geçkisi (Güzergahı Araştırması, Plan ve Boykesit): Bartın Üniversitesi Ad Soyad : Mühendislik Fakültesi Numara : İnşaat Mühendisliği Bölümü Pafta No : KONU : INS36 ULAŞTIRMA II (PROJE) DERSİ P R O J E V E R İ L E R İ /2000 ölçekli tesviye (eşyükselti)

Detaylı

Karayolu İnşaatı Çözümlü Örnek Problemler

Karayolu İnşaatı Çözümlü Örnek Problemler Karayolu İnşaatı Çözümlü Örnek Problemler 1. 70 km/sa hızla giden bir aracın emniyetle durabileceği mesafeyi bulunuz. Sürücünün intikal-reaksiyon süresi 2,0 saniye ve kayma-sürtünme katsayısı 0,45 alınacaktır.

Detaylı

1D 14.50 110 ----- 2D 14.20 140 290 3D 15.10 320

1D 14.50 110 ----- 2D 14.20 140 290 3D 15.10 320 ORMAN YOLLARININ ARAZİYE APLİKASYONU Planı yapılan yolların kullanılabilmesi için araziye aplike edilmesi gerekmektedir. Araziye gidildiği zaman, plan üzerinde gösterilen yolun başlangıç ve bitiş noktaları

Detaylı

KARAYOLU SINIFLANDIRMASI

KARAYOLU SINIFLANDIRMASI GEOMETRİK STANDARTLARIN SEÇİMİ PROJE TRAFİĞİ ve TRAFİK TAHMİNİ KARAYOLU SINIFLANDIRMASI 2 3 Karayollarını farklı parametrelere göre sınıflandırabiliriz: Yolun geçtiği bölgenin özelliğine göre: Kırsal yollar

Detaylı

ORMAN TRANSPORT TEKNİĞİ DERSİ

ORMAN TRANSPORT TEKNİĞİ DERSİ ORMAN TRANSPORT TEKNİĞİ DERSİ Hazırlayan: Dr. Mehmet EKER 11.09.2008 Ormancılıkta Transport-M.Eker 1 Uzun Mesafeli Mobil Vinçli Hava Hatlarının Tesisi Hava hattının kurulmasın da ilk aşama hava hattı kızağının

Detaylı

BÖLÜM B -6 YATAY KURPLAR

BÖLÜM B -6 YATAY KURPLAR BÖLÜM-6 YATAY KURPLAR YATAY KURPLAR Yatay Kurbalar Doğrultu değiştirmeye yarayan yatay kurplar güvenlik, kapasite ve yolculuk konforu yönünden önemli olan kritik kesimlerdir. Yatay kurplarda projelendirmenin

Detaylı

3. Alım için sıklaştırma noktaları (tamamlayıcı nokta, ara ve dizi nirengi),

3. Alım için sıklaştırma noktaları (tamamlayıcı nokta, ara ve dizi nirengi), ÖLÇME BİLGİSİ 2 DERS NOTLARI YER KONTROL NOKTALARI Genel Bilgi Bir alanın ve üzerindeki örtülerin harita veya planının yapılabilmesi için yeryüzünde konumu sabit ve koordinat değerleri belli bir takım

Detaylı

ORMAN YOL AĞI VE TRANSPORT İLİŞKİLERİ Amaç Bu çalışmanın amacı; harita üzerinde bir ormanlık alanın orman yol ağı planlamasının yapılmasıdır.

ORMAN YOL AĞI VE TRANSPORT İLİŞKİLERİ Amaç Bu çalışmanın amacı; harita üzerinde bir ormanlık alanın orman yol ağı planlamasının yapılmasıdır. ORMAN YOL AĞI VE TRANSPORT İLİŞKİLERİ Amaç Bu çalışmanın amacı; harita üzerinde bir ormanlık alanın orman yol ağı planlamasının yapılmasıdır. Bu çalışmada kullanılacak haritalar, 1/25 000 ölçekli, eş yükselti

Detaylı

Kuvvet x Kuvvet Kolu = Yük x Yük Kolu. 7.Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Basit Makineler

Kuvvet x Kuvvet Kolu = Yük x Yük Kolu. 7.Sınıf Fen ve Teknoloji. KONU: Basit Makineler Hayatımızı Kolaylaştıran Makineler Günlük hayatımızda iş yapma kolaylığı sağlayan pek çok araç gereç kullanılmaktadır. Makineler Genel Olarak; Uygulanan kuvveti arttırabilir. Bir kuvvetin yönünü değiştirebilir.

Detaylı

Eğim dereceleri Merdivenler

Eğim dereceleri Merdivenler PEYZAJ YAPILARI 1 DERSİ Merdivenler Farklı iki yükseklik arasındaki bağlantıyı sağlayan sirkülasyon aracı, düzenli aralıklı, yatay kademelerden meydana gelirse merdiven adını alır. 7. Hafta Eğimler ve

Detaylı

Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm. R2 = k * A * sin

Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm. R2 = k * A * sin Mekanik Özellikler Eğimli arazide çalışan bir greydere etki eden toplam direnç kuvvetleri aşağıdaki eşitlikle hesaplanabilir: Rtop = Ry + R2 + R3 + Rm Kesme direnci (R2 ) dan olarak aşağıdaki şekilde hesaplanır:

Detaylı

Maksimum dever yüksekliği %8 olarak verilmiş ve merkezkaç kuvvetinin %56 sının deverle karşılanacağı belirtilmiştir.

Maksimum dever yüksekliği %8 olarak verilmiş ve merkezkaç kuvvetinin %56 sının deverle karşılanacağı belirtilmiştir. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 017-018 Güz Dönemi Karayolu Dersi (04341) Uyulama-5-Çözümlü Sorular 1) Çift yönlü ve iki şeritli bir devlet yolu 80 km/sa hıza öre projelendirilecektir.

Detaylı

BÖLÜM 4 KARAYOLUNDA SEYREDEN ARAÇLARA ETKİYEN DİRENÇLER

BÖLÜM 4 KARAYOLUNDA SEYREDEN ARAÇLARA ETKİYEN DİRENÇLER BÖLÜM 4 KARAYOLUNDA SEYREDEN ARAÇLARA ETKİYEN DİRENÇLER Dinamikten bilindiği üzere belli bir yörünge üzerinde hareket eden cisimleri hareket yönünün tersi yönünde bir takım kuvvetler etkiler. Bu hareketler

Detaylı

ORMAN TRANSPORT TEKNİĞİ DERSİ

ORMAN TRANSPORT TEKNİĞİ DERSİ ORMAN TRANSPORT TEKNİĞİ DERSİ Hazırlayan: Dr. Mehmet EKER 11.09.2008 Ormancılıkta Transport-M.Eker 1 İŞLETMEYE AÇMA Düz Arazide Ormanların İşletmeye Açılması 11.09.2008 Ormancılıkta Transport-M.Eker 2

Detaylı

INSA361 Ulaştırma Mühendisliği

INSA361 Ulaştırma Mühendisliği INSA361 Ulaştırma Mühendisliği Geometrik Tasarım Dr. Mehmet M. Kunt 21 Ekim 2013 Geometrik Tasarım Amaç Geometrik Enkesit Proje düşey hattı Proje yatay hattı Dever Yatay ve düşey kurb koordinasyonu Dr.

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ORMAN YOLU PLANLAMA MODELİ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ORMAN YOLU PLANLAMA MODELİ BİLGİSAYAR DESTEKLİ ORMAN YOLU PLANLAMA MODELİ Yrd.Doç.Dr..Dr. Abdullah E. Akay KSÜ Orman Fakültesi Orman MühendisliM hendisliği i BölümüB Orman İnşaatı,, Jeodezi ve Fotogrametri ABD Kahramanmaraş Kasım

Detaylı

Hareket Kanunları Uygulamaları

Hareket Kanunları Uygulamaları Fiz 1011 Ders 6 Hareket Kanunları Uygulamaları Sürtünme Kuvveti Dirençli Ortamda Hareket Düzgün Dairesel Hareket http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Sürtünme Kuvveti Çevre faktörlerinden dolayı (hava,

Detaylı

DGM = Vt + (2.2) 2. KARAYOLU TASARIM MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

DGM = Vt + (2.2) 2. KARAYOLU TASARIM MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ . KARAYOLU TASARIM MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Bir karayolu güzergahını (yada geçki veya eksen) oluştururken Görüş Mesafesi Yatay ve Düşey Kurblar Dever Diğer (Eğim, karar görüş mesafesi, eğim, enkesit, düşey

Detaylı

DEMİRYOLU DERS NOTLARI 2. KISIM (PROJE) Yrd.Doç.Dr. Şafak BİLGİÇ

DEMİRYOLU DERS NOTLARI 2. KISIM (PROJE) Yrd.Doç.Dr. Şafak BİLGİÇ DEMİRYOLU DERS NOTLARI 2. KISIM (PROJE) Yrd.Doç.Dr. Şafak BİLGİÇ Bu bölümde öncelikle yol projesine ait elemanlar açıklanacaktır. Geçki (güzergah): Bir yolun arazi üzerinde izlediği doğrultudur. Plan:

Detaylı

ORMAN YOLLARININ UZAKTAN ALGILAMA VE CBS İLE PLANLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ

ORMAN YOLLARININ UZAKTAN ALGILAMA VE CBS İLE PLANLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ ORMAN YOLLARININ UZAKTAN ALGILAMA VE CBS İLE PLANLANMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ Arş. Gör. Burak ARICAK Arş. Gör. Erhan ÇALIŞKAN Öğrt. Gör. Dr. Selçuk GÜMÜŞ Prof. Dr. H.Hulusi ACAR KAPSAM Giriş Orman yollarının

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN

Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN ULAŞTIRMA MÜHENDİSLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN 2 8-KAPASİTE 3 Karayolu Kapasite Analizi 1950 yılında Amerika Transportation Research Board tarafından ilk defa Highway Capacity Manual ile başlamıştır.

Detaylı

ORMAN TRANSPORT TEKNİĞİ DERSİ

ORMAN TRANSPORT TEKNİĞİ DERSİ ORMAN TRANSPORT TEKNİĞİ DERSİ Hazırlayan: Dr. Mehmet EKER 11.09.2008 Ormancılıkta Transport-M.Eker 1 Yükleme Metotları : Elle Yükleme Çapraz Yükleme Makine Gücü ile Yükleme: Taşıma Aracına Monte Edilen

Detaylı

TRANSPORT TEKNİĞİ VE TESİSLERİ. Doç. Dr. Selçuk GÜMÜŞ Orman İnşaatı Geodezi ve Fotogrametri Anabilim Dalı

TRANSPORT TEKNİĞİ VE TESİSLERİ. Doç. Dr. Selçuk GÜMÜŞ Orman İnşaatı Geodezi ve Fotogrametri Anabilim Dalı TRANSPORT TEKNİĞİ VE TESİSLERİ Doç. Dr. Selçuk GÜMÜŞ Orman İnşaatı Geodezi ve Fotogrametri Anabilim Dalı 2.5.2. Ormanların İşletmeye Açılması ve Transport İlişkileri Ormanın ekonomik yapısı içinde daha

Detaylı

ULAŞTIRMA SİSTEMLERİNE İLİŞKİN GENEL TANIMLAR

ULAŞTIRMA SİSTEMLERİNE İLİŞKİN GENEL TANIMLAR 1 ULAŞTIRMA SİSTEMLERİNE İLİŞKİN GENEL TANIMLAR Ulaştırma Mühendisliğinde kullanılan teknik terimlerin ve ulaştırma sistemlerine ilişkin genel tanımların bir özeti aşağıdaki satırlarda verilmektedir. 1.

Detaylı

TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri

TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz http://jeodezi.karaelmas.edu.tr/linkler/akademik/marangoz/marangoz.htm

Detaylı

TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI

TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI TOPRAK İŞLERİ- 2A 1.KAZI YÖNTEMLERİ 2.DOLGULARIN OLUŞTURULMASI KAZI YÖNTEMLERİ Yarma kazıları, doğal zemin üzerindeki bitkiler, ağaç kökleri, tüm organik maddelerle, bitkisel zemin kısmının kaldırılmasıyla

Detaylı

TRANSPORT TEKNİĞİ VE TESİSLERİ. Doç. Dr. Selçuk GÜMÜŞ Orman İnşaatı Geodezi ve Fotogrametri Anabilim Dalı

TRANSPORT TEKNİĞİ VE TESİSLERİ. Doç. Dr. Selçuk GÜMÜŞ Orman İnşaatı Geodezi ve Fotogrametri Anabilim Dalı TRANSPORT TEKNİĞİ VE TESİSLERİ Doç. Dr. Selçuk GÜMÜŞ Orman İnşaatı Geodezi ve Fotogrametri Anabilim Dalı GİRİŞ İnsan ve eşyanın bir yerden diğer bir yere taşınması konusu, insanlık tarihinin kaydettiği

Detaylı

8.1. TOPOĞRAFİK HARİTADA ORMAN YOLU ETÜD VE PROJELENDİRME ÇALIŞMALARI. 8.5.2. Orman Yollarının Planlanması ve Projelendirilmesi

8.1. TOPOĞRAFİK HARİTADA ORMAN YOLU ETÜD VE PROJELENDİRME ÇALIŞMALARI. 8.5.2. Orman Yollarının Planlanması ve Projelendirilmesi 9. ORMAN YOLLARININ PROJELENDİRİLMESİ 8.1. TOPOĞRAFİK HARİTADA ORMAN YOLU ETÜD VE PROJELENDİRME ÇALIŞMALARI 8.5.2. Orman Yollarının Planlanması ve Projelendirilmesi Orman yolu geçki belirlemesi, orman

Detaylı

V = g. t Y = ½ gt 2 V = 2gh. Serbest Düşme NOT:

V = g. t Y = ½ gt 2 V = 2gh. Serbest Düşme NOT: Havada serbest bırakılan cisimlerin aşağı doğru düşmesi etrafımızda her zaman gördüğümüz bir olaydır. Bu düşme hareketleri, cisimleri yerin merkezine doğru çeken bir kuvvetin varlığını gösterir. Daha önceki

Detaylı

KARAYOLLARININ SINIFLANDIRILMASI KENT PLANLAMADA ULAŞIM

KARAYOLLARININ SINIFLANDIRILMASI KENT PLANLAMADA ULAŞIM KARAYOLLARININ SINIFLANDIRILMASI KENT PLANLAMADA ULAŞIM Karayollarının Sınıflandırılması Karayolları çeşitli kriterlere göre sınıflandırılmış; her yol sınıfının kendine has bazı geometrik özellikleri belirlenmiştir.

Detaylı

Açık Drenaj Kanallarının Boyutlandırılması. Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK

Açık Drenaj Kanallarının Boyutlandırılması. Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK Açık Drenaj Kanallarının Boyutlandırılması Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK Drenaj kanalları, drenaj alanına ilişkin en yüksek yüzey akış debisi veya drenaj katsayısı ile belirlenen kanal kapasitesi gözönüne alınarak

Detaylı

KALINLIK VE DERİNLİK HESAPLAMALARI

KALINLIK VE DERİNLİK HESAPLAMALARI KALINLIK VE DERİNLİK HESAPLAMALARI Herhangi bir düzlem üzerinde doğrultuya dik olmayan düşey bir düzlem üzerinde ölçülen açıdır Görünür eğim açısı her zaman gerçek eğim açısından küçüktür Görünür eğim

Detaylı

KESİTLERİN ÇIKARILMASI

KESİTLERİN ÇIKARILMASI KESİTLERİN ÇIKARILMASI Karayolu, demiryolu, kanal, yüksek gerilim hattı gibi inşaat işlerinde projelerin hazırlanması, toprak hacminin bulunması amacı ile boyuna ve enine kesitlere ihtiyaç vardır. Boyuna

Detaylı

TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri

TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri TOPOĞRAFYA Yüksekliklerin Ölçülmesi Nivelman Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz http://jeodezi.karaelmas.edu.tr/linkler/akademik/marangoz/marangoz.htm

Detaylı

G = mg bağıntısı ile bulunur.

G = mg bağıntısı ile bulunur. ATIŞLAR Havada serbest bırakılan cisimlerin aşağı doğru düşmesi etrafımızda her zaman gördüğümüz bir olaydır. Bu düşme hareketleri, cisimleri yerin merkezine doğru çeken bir kuvvetin varlığını gösterir.

Detaylı

BÖLÜM-7 DÜŞEY KURPLAR

BÖLÜM-7 DÜŞEY KURPLAR BÖLÜM-7 DÜŞEY KURPLAR DÜŞEY KURBA HESAPLARI Y (m) KIRMIZI KOT SİYAH KOT KESİT NO ARA MESAFE BAŞLANGICA UZAKLIK HEKTOMETRE KİLOMETRE BOYUNA EĞİM PLAN 74.4 82.5 77.76 80.0 70.92 75.0 68.28 70.0 65.82 65.0

Detaylı

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI 2 DERS ARAZİ FORMU Yrd.Doç.Dr. Alev P. GÜRBEY Arazi formu nasıl ifade edilir? 1. Eşyükselti eğrileri 2. Renkler 3. Tarama 4. Üç boyutlu model 5. Bilgisayar destekli grafik

Detaylı

TOPOĞRAFYA Kesitlerin Çıkarılması, Alan Hesapları, Hacim Hesapları

TOPOĞRAFYA Kesitlerin Çıkarılması, Alan Hesapları, Hacim Hesapları TOPOĞRAFYA Kesitlerin Çıkarılması, Alan Hesapları, Hacim Hesapları Yrd. Doç. Dr. Aycan M. MARANGOZ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ JDF 264/270 TOPOĞRAFYA DERSİ NOTLARI http://geomatik.beun.edu.tr/marangoz http://jeodezi.karaelmas.edu.tr/linkler/akademik/marangoz/marangoz.htm

Detaylı

TAKEOMETRİ GENEL BİLGİLER

TAKEOMETRİ GENEL BİLGİLER TAKEOMETRİ GENEL BİLGİLER Optik olarak yatay uzunlukların ve yükseklik farklarının klasik teodolit ve mira kullanılarak bulunması yöntemine takeometri adı verilmektedir. Takeometrik yöntemde amaç, bir

Detaylı

KARAYOLU TASARIM EL KİTABI ENKESİT ELEMANLARININ TASARIMI

KARAYOLU TASARIM EL KİTABI ENKESİT ELEMANLARININ TASARIMI KARAYOLU TASARIM EL KİTABI 69 4. ENKESİT ELEMANLARININ TASARIMI Yol enkesiti karayolu kapasitesini ve güvenliğini etkileyen önemli bir eleman olup, trafik şeritleri, banket, refüj, üstyapı, hendek ve yarma

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI Yrd. Doç. Dr. Uğur DAĞDEVİREN 2 3 Genel anlamda temel mühendisliği, yapısal yükleri zemine izin verilebilir

Detaylı

YTÜ İnşaat Fakültesi Geoteknik Anabilim Dalı. Ders 5: İÇTEN DESTEKLİ KAZILAR. Prof.Dr. Mehmet BERİLGEN

YTÜ İnşaat Fakültesi Geoteknik Anabilim Dalı. Ders 5: İÇTEN DESTEKLİ KAZILAR. Prof.Dr. Mehmet BERİLGEN YTÜ İnşaat Fakültesi Geoteknik Anabilim Dalı Ders 5: İÇTEN DESTEKLİ KAZILAR Prof.Dr. Mehmet BERİLGEN İçten Destekli Kazılar İçerik: Giriş Uygulamalar Tipler Basınç diagramları Tasarım Toprak Basıncı Diagramı

Detaylı

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ YAPILARI Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ Yapımı tamamlanıp trafiğe açılan bir yolun gerek yüzey suyu ve gerekse yer altı suyuna karşı sürekli olarak korunması, suyun yola olan zararlarının önlenmesi

Detaylı

Aks yük hesaplamaları. Aks yükleri ve yük hesaplamaları ile ilgili genel bilgi

Aks yük hesaplamaları. Aks yükleri ve yük hesaplamaları ile ilgili genel bilgi Aks yükleri ve yük hesaplamaları ile ilgili genel bilgi Kamyonları kullanan tüm taşıma tipleri kamyon şasisinin belli bir üstyapı tarafından desteklenmesini gerektirir. Aks yükü hesaplamalarının amacı

Detaylı

KALIP TEKNOLOJİLERİ İP İSKELESİ. Sakarya Üniversitesi,

KALIP TEKNOLOJİLERİ İP İSKELESİ. Sakarya Üniversitesi, KALIP TEKNOLOJİLERİ İP İSKELESİ Sakarya Üniversitesi, Tanım Bina köşe kazıklarının yerlerinin temel kazısı sırasında kaybolmaması, kazı alanının belirlenmesi, temel genişlikleri ile temel duvarına ait

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ULAŞTIRMA ÇALIŞMA GRUBU 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ KARAYOLU MÜHENDİSLİĞİ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ULAŞTIRMA ÇALIŞMA GRUBU 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ KARAYOLU MÜHENDİSLİĞİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ULAŞTIRMA ÇALIŞMA GRUBU 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ KARAYOLU MÜHENDİSLİĞİ YOL PROJESİ TASARIM KİTAPÇIĞI PROJE 1. Projenin Tanımı ve İstenenler

Detaylı

3. KARAYOLU GEOMETRİK ELEMANLARININ TASARIMI

3. KARAYOLU GEOMETRİK ELEMANLARININ TASARIMI KARAYOLU TASARIM EL KİTABI 4 3. KARAYOLU GEOMETRİK ELEMANLARININ TASARIMI Karayolu geometrik elemanları kapsamında görüş mesafesi, dever, yatay eksen, düşey eksen ve yatay - düşey eksen kombinasyonu ve/veya

Detaylı

Yatay Kontrol Noktaları

Yatay Kontrol Noktaları Yatay Kontrol Noktaları Bir alanın üzerindeki detaylarla birlikte harita veya planının yapılabilmesi için yeryüzünde konumu sabit ve koordinat değeri belli olan noktalara ihtiyaç vardır. Bu noktalara yatay

Detaylı

Aks ağırlığı hesaplamaları. Aks ağırlık hesaplamaları hakkında genel bilgiler

Aks ağırlığı hesaplamaları. Aks ağırlık hesaplamaları hakkında genel bilgiler Aks ağırlık hesaplamaları hakkında genel bilgiler Kamyonları kullanan tüm taşıma tipleri, fabrikadan tedarik edilen şasinin belli bir üstyapı tarafından desteklenmesini gerektirir. Aks ağırlık hesaplamaları

Detaylı

Toprak İşleri ve Demiryolu Mühendisliği M hendisliği (CRN:13133) Güz G z Yarıyılı

Toprak İşleri ve Demiryolu Mühendisliği M hendisliği (CRN:13133) Güz G z Yarıyılı Toprak İşleri ve Demiryolu Mühendisliği M hendisliği (CRN:13133) (CRN:13133) Güz arıyılı 2015-2016 2016 Güz G z arıyılı Prof. Dr. Hilmi Berk Çelikoğlu Araş. Gör. Vermelding onderdeel organisatie Ders Bilgileri

Detaylı

BÜLBÜLOĞLU DIŞ CEPHE GÜVENLİK AĞI PLATFORMLARI

BÜLBÜLOĞLU DIŞ CEPHE GÜVENLİK AĞI PLATFORMLARI GENEL BİLGİLER BÜLBÜLOĞLU DIŞ CEPHE GÜVENLİK AĞI PLATFORMLARI BÜLBÜLOĞLU Güvenlik Ağı Platformları, TS EN 1263-1 normunun gereklerine göre tasarlanmış ve üretilmiştir. Platformlar şantiyede yerlerine monte

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 10 Eylemsizlik Momentleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C.Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 10. Eylemsizlik Momentleri

Detaylı

İnşaat Mühendisliği Bölümü. Toprak İşleri. Ders Notları İŞ MAKİNELERİ 23.12.2014. İş makineleri iki gruba ayrılırlar;

İnşaat Mühendisliği Bölümü. Toprak İşleri. Ders Notları İŞ MAKİNELERİ 23.12.2014. İş makineleri iki gruba ayrılırlar; İŞ MAKİNELERİ İş makineleri iki gruba ayrılırlar; -Sabit konumda çalışan araçlar -Yer değiştirerek çalışan araçlar 1 Sabit konumda çalışan araçlar; Bunlarda aracın toprak işini gerçekleştiren donatısı

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Ölçme Bilgisi DERS 7-8. Yatay Kontrol Noktaları Ve Yükseklik ölçmeleri. Kaynak: İ.ASRİ (Gümüşhane Ü) T. FİKRET HORZUM( AÜ )

Ölçme Bilgisi DERS 7-8. Yatay Kontrol Noktaları Ve Yükseklik ölçmeleri. Kaynak: İ.ASRİ (Gümüşhane Ü) T. FİKRET HORZUM( AÜ ) Ölçme Bilgisi DERS 7-8 Yatay Kontrol Noktaları Ve Yükseklik ölçmeleri Kaynak: İ.ASRİ (Gümüşhane Ü) T. FİKRET HORZUM( AÜ ) Bir alanın üzerindeki detaylarla birlikte harita veya planının yapılabilmesi için

Detaylı

KARAYOLU GEÇKİ ARAŞTIRMASI KENT PLANLAMADA ULAŞIM

KARAYOLU GEÇKİ ARAŞTIRMASI KENT PLANLAMADA ULAŞIM KARAYOLU GEÇKİ ARAŞTIRMASI KENT PLANLAMADA ULAŞIM Geçki - Güzergah Geçki (Güzergâh) bir yolun arazi üzerinde (yeryüzünde) takip ettiği doğrultudur. İki noktayı bağlamak için aslında çok seçenek vardır.

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 13 Parçacık Kinetiği: Kuvvet ve İvme Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 13 Parçacık

Detaylı

KARAYOLU TASARIMI RAPORU. Yol Kenarı Alanları ve Otokorkuluklar ile ilgili olarak Önerilen Tasarım Esasları

KARAYOLU TASARIMI RAPORU. Yol Kenarı Alanları ve Otokorkuluklar ile ilgili olarak Önerilen Tasarım Esasları KARAYOLU TASARIMI RAPORU Ek 3 Yol Kenarı Alanları ve Otokorkuluklar ile ilgili olarak Önerilen Tasarım Esasları Yumuşak tasarımlı tehlikesiz yol kenarı güvenlik alanı Haziran 2000 İçindekiler Sayfa 1 Giriş

Detaylı

İSTİNAT DUVARLARI YRD.DOÇ.DR. SAADET BERİLGEN

İSTİNAT DUVARLARI YRD.DOÇ.DR. SAADET BERİLGEN İSTİNAT DUVARLARI YRD.DOÇ.DR. SAADET BERİLGEN İstinat Duvarı Zemin kütlelerini desteklemek için kullanılır. Şevlerin stabilitesini artırmak için Köprü kenar ayağı olarak Deniz yapılarında Rıhtım duvarı

Detaylı

Görünüş çıkarmak için, cisimlerin özelliğine göre belirli kurallar uygulanır.

Görünüş çıkarmak için, cisimlerin özelliğine göre belirli kurallar uygulanır. Görünüş Çıkarma Görünüş çıkarma? Parçanın bitmiş halini gösteren eşlenik dik iz düşüm kurallarına göre belirli yerlerde, konumlarda ve yeterli sayıda çizilmiş iz düşümlere GÖRÜNÜŞ denir. Görünüş çıkarmak

Detaylı

2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER

2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER 2.2 KAYNAKLI BİRLEŞİMLER Aynı veya benzer alaşımlı metal parçaların ısı etkisi altında birleştirilmesine kaynak denir. Kaynaklama işlemi sırasında uygulanan teknik bakımından çeşitli kaynaklama yöntemleri

Detaylı

Şevlerde Erozyon Kontrolü

Şevlerde Erozyon Kontrolü EROZYON KONTROLÜ»» Yarma/Dolgu Yüzeyleri»» Hendek ve Çukurlar»» Kıyı Koruma Yapıları»» Menfez/Tünel Çıkışları»» Atık Depolama Alanları»» Peyzaj Uygulamaları»» Estetik Taş Uygulamaları»» Kara ve Demir Yolu

Detaylı

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Sabit (ölü) yükler - Serayı oluşturan elemanların ağırlıkları, - Seraya asılı tesisatın ağırlığı Hareketli (canlı) yükler - Rüzgar yükü, - Kar yükü, - Çatıya asılarak yetiştirilen

Detaylı

STATİK. Ders_9. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ

STATİK. Ders_9. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ STATİK Ders_9 Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ders notları için: http://kisi.deu.edu.tr/serkan.misir/ 2017-2018 GÜZ ALANLAR İÇİN ATALET MOMENTİNİN TANIMI, ALAN ATALET YARIÇAPI

Detaylı

Bölünmüş yollar Otoyollar

Bölünmüş yollar Otoyollar Bölünmüş yollar Otoyollar Kapasite Analizleriyle Geometrik Standartların Değerlendirilmesi İçin Bir Yaklaşım 1 1 Verilen bu format; Ön Proje Raporu, Trafik Erişim Yönetim Raporu, Trafik Güvenliği Raporu

Detaylı

ÖN ÇÖKTÜRME HAVUZU DİZAYN KRİTERLERİ

ÖN ÇÖKTÜRME HAVUZU DİZAYN KRİTERLERİ ÖN ÇÖKTÜRME HAVUZU DİZAYN KRİTERLERİ Ön çöktürme havuzlarında normal şartlarda BOİ 5 in % 30 40 ı, askıda katıların ise % 50 70 i giderilmektedir. Ön çöktürme havuzunun dizaynındaki amaç, stabil (havuzda

Detaylı

İSTİNAT DUVARLARI DOÇ.DR. MEHMET BERİLGEN

İSTİNAT DUVARLARI DOÇ.DR. MEHMET BERİLGEN İSTİNAT DUVARLARI DOÇ.DR. MEHMET BERİLGEN İstinat Duvarı Zemin kütlelerini desteklemek için kullanılır. Şevlerin stabilitesini artırmak için Köprü kenar ayağı olarak Deniz yapılarında Rıhtım duvarı Doklar

Detaylı

KARAYOLU (0423412 (4203410)) YILİÇİ ÖDEVİ

KARAYOLU (0423412 (4203410)) YILİÇİ ÖDEVİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ - İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ULAŞTIRMA ANABİLİM DALI KARAYOLU (423412 (42341)) YILİÇİ ÖDEVİ AD-SOYAD : NUMARA : GRUP : PAFTA NO : KONU 1/2. ölçekteki eşyükselti

Detaylı

YAVAŞ DEĞİŞEN ÜNİFORM OLMAYAN AKIM

YAVAŞ DEĞİŞEN ÜNİFORM OLMAYAN AKIM YAVAŞ DEĞİŞEN ÜNİFORM OLMAYAN AKIM Yavaş değişen akımların analizinde kullanılacak genel denklem bir kanal kesitindeki toplam enerji yüksekliği: H = V g + h + z x e göre türevi alınırsa: dh d V = dx dx

Detaylı

Üst yapı yüklerinin bir bölümü ya da tümünü zemin yüzünden daha derinlerdeki tabakalara aktaran

Üst yapı yüklerinin bir bölümü ya da tümünü zemin yüzünden daha derinlerdeki tabakalara aktaran Üst yapı yüklerinin bir bölümü ya da tümünü zemin yüzünden daha derinlerdeki tabakalara aktaran temel derinliği/temel genişliği oranı genellikle 4'den büyük olan temel sistemleri derin temeller olarak

Detaylı

Kanalların eğimi, min. ve maks. hızlar

Kanalların eğimi, min. ve maks. hızlar Kanalların eğimi, min. ve maks. hızlar Kanalların kapasitesi, akış kesitinin ve su hızının bir fonksiyonudur. Su hızı büyük ölçüde kanal eğimine bağlıdır. Kanal enkesiti ve kanalın eğiminin sabit olmasına

Detaylı

Yol Kademelenmesi ve Kent İçi Yolların Sınıflandırılması

Yol Kademelenmesi ve Kent İçi Yolların Sınıflandırılması Ulaşım Erişilebilirlik: Belli bir yere/varış noktasına ulaşabilme/erişebilme kolaylığı ve rahatlığıdır. Erişilebilirlikte uzaklık bir etkendir ve 4 kıstasa göre ölçülür. Bunlar; Fiziksel ölçüm (gerçek

Detaylı

MHN 113 Teknik Resim ve Tasarı Geometri 2

MHN 113 Teknik Resim ve Tasarı Geometri 2 6. ÖLÜM İZDÜŞÜM MHN 113 Teknik Resim ve Tasarı Geometri 2 6. İZDÜŞÜM 6.1. GENEL İLGİLER Uzaydaki bir cisim, bir düzlem önünde tutulup bu cisme karşıdan bakılacak olursa, cismin düzlem üzerine bir görüntüsü

Detaylı

Ülkemizde Uygulanan Orman Yolu Standart ve Eğimlerinin FAO Kriterleri ve Bazı AB Ülkeleri Uygulamaları Açısından Değerlendirilmesi

Ülkemizde Uygulanan Orman Yolu Standart ve Eğimlerinin FAO Kriterleri ve Bazı AB Ülkeleri Uygulamaları Açısından Değerlendirilmesi Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 10 (1): 1-8 (2009) ISSN: 1300-6053 Artvin Çoruh University Faculty of Forestry Journal, 10 (1): 1-8 (2009) ISSN: 1300-6053 Ülkemizde Uygulanan Orman Yolu

Detaylı

Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi (TÜREK 2012) 07-08 Kasım 2012 İstanbul

Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi (TÜREK 2012) 07-08 Kasım 2012 İstanbul Rüzgar Türbinleri Taşıması ve Montajı Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği A.Ş. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi (TÜREK 2012) 07-08 Kasım 2012 İstanbul Gündem Giriş ve Amaç Bulgular ve Tartışma Planlama

Detaylı

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 4. HAFTA

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 4. HAFTA YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 4. HAFTA 1 IV.1.1. Basit Kanallarda İksa Şekilleri aşağıda verilen bu iksa türü genellikle derinliği ve akıcılığı az olan ve düşey olarak 1.00-2.00 m. aralıklarla kalasların

Detaylı

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Neden gerekli? Hat üstyapısının drenajı için Yer altı suyunu kontrol etmek için Şevlerin drene edilmesi için gereklidir. Yüzeyaltı drenaj,

Detaylı

PROF. DR. FATMAGÜL KILIÇ GÜL HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ PROF. DR. ERKAN GÖKAŞAN DOĞA BİLİMLERİ MERKEZİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 2018, İSTANBUL

PROF. DR. FATMAGÜL KILIÇ GÜL HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ PROF. DR. ERKAN GÖKAŞAN DOĞA BİLİMLERİ MERKEZİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ 2018, İSTANBUL HRT5207Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Yeryüzü Şekillerinin Değerlendirilmesi PROF. DR. FATMAGÜL KILIÇ GÜL HARİTA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ PROF. DR. ERKAN GÖKAŞAN DOĞA BİLİMLERİ MERKEZİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

Bahar. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1.

Bahar. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1. Su Yapıları II Dolgu Barajlar Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yozgat Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ORMAN İNŞAATI-GEODEZİ VE FOTOGAMETRİ ANABİLİM DALI ORMAN YOLU APLİKASYONU UYGULAMASI

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ORMAN İNŞAATI-GEODEZİ VE FOTOGAMETRİ ANABİLİM DALI ORMAN YOLU APLİKASYONU UYGULAMASI İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 1 1. AMAÇ... 2 2. KAPSAM... 2 3. ARAZİ ÇALIŞMASI ÖNCESİ YAPILACAK İŞLER... 2 4. ARAZİDE ÖDEVİN YAPIM AŞAMALARI... 2 4.1. Orman Yolu Aplikasyonu Uygulamasında Kullanılan Araçlar:...

Detaylı

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÖNLİSANS EĞİTİMİNDE HARİTACILIĞIN YERİ. Orhan KURT 1

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÖNLİSANS EĞİTİMİNDE HARİTACILIĞIN YERİ. Orhan KURT 1 İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ÖNLİSANS EĞİTİMİNDE HARİTACILIĞIN YERİ Orhan KURT 1 1 Kocaeli Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü, Kocaeli, orhnkrt@gmail.com Özet Bir inşaat teknikeri haritacılık

Detaylı

KARAYOLLARINDA YÜZEY DRENAJI. Prof. Dr. Mustafa KARAŞAHİN

KARAYOLLARINDA YÜZEY DRENAJI. Prof. Dr. Mustafa KARAŞAHİN KARAYOLLARINDA YÜZEY DRENAJI Prof. Dr. Mustafa KARAŞAHİN Drenajın Amacı Yağmur veya kar suyunun yolun taşkına neden olmasına engel olmak ve yol yüzeyinde suyun birikmesine engel olmak, Karayolu üstyapısı

Detaylı

713 SU TEMİNİ VE ÇEVRE ÖDEV #1

713 SU TEMİNİ VE ÇEVRE ÖDEV #1 713 SU TEMİNİ VE ÇEVRE ÖDEV #1 Teslim tarihi:- 1. Bir şehrin 1960 yılındaki nüfusu 35600 ve 1980 deki nüfusu 54800 olarak verildiğine göre, bu şehrin 1970 ve 2010 yıllarındaki nüfusunu (a) aritmetik artışa

Detaylı

BÖLÜM 4: GEÇKİ (GÜZERGAH) ARAŞTIRMASI

BÖLÜM 4: GEÇKİ (GÜZERGAH) ARAŞTIRMASI BÖLÜM 4: GEÇKİ (GÜZERGAH) ARAŞTIRMASI 4.1 GİRİŞ Geçki (güzergâh) bir yolun arazi üzerinde takip ettiği doğrultudur. İki noktayı bağlamak için farklı alternatifler bulunabilir. Bunlardan en uygununu seçme

Detaylı

ARAZIDE NOKTALARIN ISARETLENMESI- ARAZI ISLERI

ARAZIDE NOKTALARIN ISARETLENMESI- ARAZI ISLERI ARAZIDE NOKTALARIN ISARETLENMESI- ARAZI ISLERI Arazide açi ve uzunluk ölçmelerinin yapilabilmesi için noktalara ve bu noktalarla belirlenen dogrulara gereksinim vardir. Noktalar görünebilir olmali ve arandiklarinda

Detaylı

Doğru ve eğri şeklinde, kesik veya sürekli herhangi bir şekildeki bir başlangıç noktasını bir bitiş (son)

Doğru ve eğri şeklinde, kesik veya sürekli herhangi bir şekildeki bir başlangıç noktasını bir bitiş (son) Çizgiler Çizgi Tipleri ve Uygulamaları Doğru ve eğri şeklinde, kesik veya sürekli herhangi bir şekildeki bir başlangıç noktasını bir bitiş (son) noktası ile birleştiren, uzunluğu ise genişliğinin yarısından

Detaylı