ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ZERRİN SARIGÜL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ZERRİN SARIGÜL"

Transkript

1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

2 Ölçme Ölçek Ölçüt Değerlendirme Ölçme türleri Ölçek türleri Değerlendirme türleri Bir ölçme aracında bulunması gereken özellikler Geçerlik türleri Güvenirlik türleri Psikomotor alandaki davranışların sınıflandırılması ve performans testleri

3 Ölçme betimleme işidir. Kararlara dayanak oluşturacak bilgiler elde edilmesidir. Ölçme farktan doğmuştur. Niteliklerin nicelendirilmesi işidir.

4 Belli bir niteliğin gözlemlenerek gözlem sonuçlarının sayı yada sembollerle ifade edilmesidir. Belli bir nesnenin veya nesnelerin belli bir özelliğe sahip olup olmadığının, sahipse sahip oluş derecesinin gözlenip gözlem sonuçlarının sembollerle ve özellikle sayı sembolleriyle ifade edilmesidir.

5 Eşya, olay veya insanların ölçmeye konu olan niteliklerini Sayma, Gözleme Ölçme aracıyla karşılaştırma Ölçme işlemi sonucunda ölçmeye konu olan niteliğin Sayı ile Derece ile Sıfatlarla gösterilmesi vardır.

6 Ölçülecek özelliğin tanınması ve tanımlanması Ölçülecek özelliğin ortaya çıkarılmasını ve gözlenmesini sağlayacak işlemlerin belirlenmesi Gözlem sonuçlarını derece yada miktar olarak niceleyecek işlemlerin bulunması.

7 Kemal in gözleri kahverengidir. İbrahim in boyu 1.82 olarak belirlenmiştir. Kapının beyaz olarak belirlenmesi. Aslı nın güzel olarak nitelendirilmesi Merve sınıfın en başarılı kızı olarak belirlenmesi. Belli bir derse karşı tutumunun hangi düzeyde olduğunun belirlenmesi

8 Hangi mesleki alanlara ilgisinin olduğunun belirlenmesi Ne gibi kişilik özelliklerine sahip olduğunun belirlenmesi Bir kişinin cinsiyetinin belirlenmesi Sıcaklığın kaç derece olduğunun belirlenmesi Ağırlığın kaç kilogram olduğunun belirlenmesi

9 GÖZLENEN NİTELİK Kitabın sayfa sayısı Cinsiyet Başarı sırası Odanın sıcaklığı Boy uzunluğu SAYI YADA SEMBOL 170 Kız Erkek Üçüncü (3.) 24 C 165cm

10 Ölçmeye konu olan niteliklerden bazıları doğrudan ölçülebilir bir nitelik taşırken bazıları dolaylı yollarla ölçülebilecek niteliktedir. Ölçmeyi doğrudan ve dolaylı ölçme olarak iki türde ele almak mümkündür.

11 DOĞRUDAN (TEMEL) ÖLÇME: Ölçmeye konu olan özelliğin kendisiyle aynı türden bir araçla ölçülmesidir. Doğal birimleri vardır. Özellik doğrudan gözlemlenir. DOLAYLI ÖLÇME: Ölçülen özelliğin doğrudan ölçülemeyerek kendisiyle ilişkili olduğu düşünülen başka özellikler aracılığıyla ölçülmesidir. Kendi içinde göstergeyle ölçme ve türetilmiş ölçme olarak ikiye ayrılır

12 Doğrudan ölçme yapıldığında ölçme sonuçlarına daha az hata karışır. Uzunluk, ağırlık doğrudan ölçülebilmektedir. Dolaylı ölçme yapıldığında ölçme sonuçlarına daha çok hata karışır. Başarı, yetenek, kişilik, ilgi, tutum ancak dolaylı olarak ölçüle bilmektedir.

13 Kefeli terazi ile kütlenin ölçülmesi Yaylı kantar ile kütlenin ölçülmesi Sıcaklığın termometre ile ölçülmesi Uzunluğun metre ile ölçülmesi Sınıftaki öğrencilerin sayılması Bir cismin yoğunluğu(kütle/hacim)

14 Bir ölçme aracının en küçük parçasına birim denir. Doğal birim ve tanımlanmış birim olarak ikiye ayrılır. Birimin ;Eşitlik-Genellik-Kullanışlık olmak üzere 3 özelliği vardır.

15 Doğal Sıfır (Mutlak): Gerçekte yokluğu ifade eden sıfırdır. Kg, metre Örneğin 0 metre olan bir şey gerçekte yokluğu ifade eder ve gerçekten yoktur. Tanımlanmış Sıfır (Bağıl, İzafi Sıfır): Gerçekte yokluğu ifade etmeyen, izafi olarak oluşturulmuş bir başlangıç noktasıdır. Sıcaklık, takvim Örneğin sıcaklık 0 derece ise sıcaklık yoktur diyemeyiz, sıfır derece de olsa ortada hissedilen bir sıcaklık mevcuttur.

16 Ölçek, ölçme aracı anlamına geldiği gibi birim anlamına da gelir. Ölçekler ölçme sonucunda elde ettiğimiz sayı ve sembollerin matematiksel özelliklerini gösterir. Ölçek 1:Nesnelere sayılar vermede ve nesnelere verilen sayıların kullanılmasında uyulması gereken kurallar ve kısıtlamaları belirtir. Ölçek 2: Belli bir başlangıç noktasından itibaren değişmez bir birimle bölmelenmiş araçtır.

17 Belli birimde bölmelenmiş ölçme aracıdır. Ölçme sonuçlarını gösteren sembol ve sayıların formal nitelikleridir.

18 Ölçeklerin formal incelenmesi sonucu 4 ana türde olabilecekleri ortaya çıkmıştır Sınıflama ölçekleri Sıralama ölçekleri Eşit aralıklı ölçekler Eşit oranlı ölçekler

19 Ölçülecek değişkenin sadece kategorik değerler alabildiği durumlarda kullanılır. Nesneleri belli bir yönde benzeyip benzemediğine göre sınıflar. Farklılık veya benzerlik çok kaba biçimde saptanır. Gözlemin en basit biçimidir. Sayılar sadece sınıf, küme, tip veya kategori bildirir.

20 Simetriklik ve geçişlilik özelliği vardır. Hassasiyeti en düşük ölçme türüdür. Bu ölçekle sadece sayma işlemi ve saymaya dayalı işlemler yapılabilir. Yani frekans bulunabilir. Yüzdelikler ve mod bulunabilir. Toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi işlemler yapılamaz.

21 Cinsiyet Medeni durum İllerin telefon kodları Öğrencilerin okul numaraları Sporcuların sırt numaraları

22 Nesneleri belli bir özelliğe sahip oluş miktarı bakımından sıraya koymakla elde edilir. Özelliğe en az sahip olandan en çok sahip olana yada en çok sahip olandan en az sahip olana doğru sıralar. Sonra her bir sıraya sayı verilir. Belli bir özelliğe birbirlerine göre göre daha az yada daha çok sahip olma durumunu belirtir. Farkı anlatır ancak farkın miktarını yansıtmaz.

23 Geçişlilik ve asimetriklik özellikleri vardır. Başlangıç noktası ve sıralar sabit değildir. Dört işlem yapılamaz. Çünkü verilen rakamların matematiksel anlamları yoktur. Azlık-çokluk veya büyüklük-küçüklük sırasını verir. Ancak bunun miktarını vermez. Eşitlik ve farklılığın yanı sıra daha az veya daha çoğu gösterir. Ortanca hesaplanabilir.

24 Ölçülen özelliğin belli bir başlangıç noktasına göre belli bir özelliğe sahip oluş derecesi bakımından eşit aralıklarla sıralandığı ölçek türüdür. Sıralar arasındaki fark eşittir. Ölçme işlemi sonucunda elde edilen sayısal değerler bir miktarı gösterir. Ölçülen özelliğe sahip oluş düzeyi bakımından karşılaştırma yapma imkanı tanır. Ölçekteki tüm birimler birbirine eşittir ve başlangıç noktası olan sıfır noktası matematiksel anlamda sıfır değildir. İzafi sıfırdır.

25 Toplama, çıkarma, aritmetik ortalama, standart sapma, korelasyon gibi bir takım istatistiksel işlemler yapılabilir. Başlangıç noktası izafi sıfır olduğu için oransal işlemlere imkan vermez.

26 Saat Takvim Termometre Standart testler

27 İzafi sıfır yerine doğal sıfır noktası vardır. Gerçek bir sıfır noktası vardır ve ölçek eşit aralıklarla bölmelenmiştir. Bu ölçekle elde edilen ölçme sonuçları üzerinde her türlü matematiksel işlem yapılabilir. Ölçülen özellik hakkında en duyarlı ölçme sonuçlarını verir. En çok bilgi sağlayan ölçek türüdür.

28 Uzunluk ölçüleri Ağırlık ölçüleri Elektrik ölçümleri Ses şiddeti Basınç birimleri

29 Elde edilen ölçümlerden bir anlam çıkarmak için söz konusu ölçümlerin bir ölçüt ile karşılaştırılması gerekir. Ölçüt olmadan ölçme sonuçları hakkında bir yargıya varılamaz. Ölçütün amaca uygun olması gerekmektedir. Mutlak ölçüt ve bağıl ölçüt olarak ikiye ayrılmaktadır.

30 Değerlendirilecek grup dikkate alınmadan önceden, kesin olarak belirtilirse buna mutlak ölçüt denir. Süreç öncesinde belirlenir ve kıyas yoktur. Kesin ve önceden belirlenmiş bir eşik değeridir. Konu kapsamı ya da hedef davranışlara dayalı ölçmelerde mutlak ölçüt kullanılmaktadır.

31 Sınava girmeden önce öğrenci kaç puan alırsa başarılı olacağını bilir. Buradaki ölçüt mutlak ölçüttür. Bir alanda yeterliliğin belirlenmesinden bahsediliyorsa buradaki ölçüt mutlak olmalıdır.

32 Sınavdan geçmek için 60 almak Mezun olmak için diploma notunun 4 üzerinden 2 olması Askere ağırlığı 150 kg nin altında olanların alınması Soruların %80 nini doğru cevaplayanların finale kalması Dil tazminatı için yds den en az 50 alınması

33 Bağıl ölçütte ölçüt ölçme sonuçlarından çıkarılır. Ölçme işlemi yapılmadan ölçütün sınırı belirlenemez. Bu nedenle bağıl ölçüt ölçme işlemi yapıldıktan sonra belirlenmektedir. Bireylerin performansları birbirini etkiler.

34 İlk %20 lik dilime girme Çan eğrisi sistemi. Sınıf ortalaması ve üstünde puan alanlar En yüksek notu alan ilk üç kişi Bilgi yarışmasından en az puanı alma Grup ortalamasının üzerinde performans gösterme

35 Ölçmede hata ölçmeciden, ölçülen özellikten, ölçme aracı ya da yönteminden ölçme ortamından kaynaklanan hatalar olarak karşımıza çıkmaktadır.

36 Hatanın ölçmeyi yapan kişiden çıkmasıdır. Nesnel davranmaması Dikkatsiz olması Önyargıları Eğitim düzeyi

37 Hatanın üzerinde ölçme yapılan kişiden çıkmasıdır. Psikolojik durumu Önyargıları Stres Kişinin dikkatsizliği Kişinin sağlık durumu

38 Ölçmek istediğimiz özelliği yanlış araç ya da yanlış yöntemle ölçmemiz sonucunda ortaya çıkan hatalardır. Psikomotor davranışların yazılı yoklamayla ölçülmesi bu hata türüne örnektir.

39 Ölçme ortamındaki eksikliklerden ya da olumsuzluklardan ortaya çıkan hatalardır. Sıcak ortam Gürültü Işık vs.

40 Sabit hata Sistematik hata Tesadüfi hatalardır.

41 Ölçümden ölçüme değişmeyen hata türüdür. Her bir ölçüme için aynı yönde etkilidir. Her ölçümde hata miktarı aynıdır. Kaynağı bellidir. Ayıklanabilir bir hata türüdür. Bireysel ölçümleri ve ölçümlerin ortalamalarını gerçekte olduğundan büyük yada küçük göstere bilir. Ölçümlerin dağılım ölçülerini (standart sapmayı) değiştirici yönde etkiye sahip değildir.

42 Öğretmenin herkese 10 puan fazla vermesi. Kırık bir cetvelle bir kez yapılan ölçme. Baskülün her ağırlığı 1 kg fazla tartması. Soruların birine hiçbir öğrencinin cevap verememesi. Süre yetersiz olduğundan 10. sorunun cevaplanamaması

43 Ölçülen büyüklüğe, ölçmeciye veya ölçme koşullarına bağlı olarak miktarı değişen hatalara sistematik hata denir. Hata belli bir kurala göre yapılmaktadır. Yönü ve miktarı tespit edilebilir. Hatanın kaynağı bellidir ve hata düzeltilebilir. Puanlayıcı yanlılıklarını yansıtan tüm hatalar sistematiktir. Sabit hatadan ayrılan kısmı her ölçmeye hatanın karışmaması ya da karışıyorsa hata miktarının farklı olmasıdır.

44 Yazısı güzel olanlara 10 puan fazla vermek Her öğrenciye puanlarının %10 u kadar fazla puan vermek Kırık bir cetvelle aynı özellik üzerinde birden çok defa ölçüm yapmak Kız öğrencilere 10 puan fazla vermek. 50 puanlığa 5, 60 puanlığa 10, 70 puanlığa 15 puan fazla vermek. Yazı güzelliğine, ifade gücüne, devamsızlığa göre puan vermek.

45 Yönü çoğu zaman belli olmakla birlikte miktarı belli olmayan hata türüdür. Tesadüfi hatada, hata kaynağı çoğunlukla belli değildir. Hata ölçme sonuçlarına gelişigüzel karışır, düzeltilemez. Bir ölçme sonucu içindeki rasgele hataların azlığı oranında güvenilirdir.

46 Bir öğretmenin yazılı kağıtlarını okurken dikkatsiz davranması. Tartının bir nesneyi 10 gr fazla, başka bir nesneyi 5 gr fazla ölçmesi. Sınav günü öğrencinin hasta olması. Sıranın bozuk olması. Güneş gelmesi, kopya çekmesi, şans başarısı, doğru ölçüleni yanlış kaydetme, hatalı puan verme, öğrencinin kaydırma yapması vs.

47 Bir testin güvenirliği daha çok tesadüfî hatalardan etkilenir. Sabit hata ve sistemli hata öncelikle geçerliği düşürür. Aynı özellik ya da özelliklerle ilgili çok sayıda ölçme yapılacak olursa rasgele hataların ortalaması sıfıra yaklaşır.

48 Değerlendirmenin öğeleri ölçme sonucu, ölçüt ve karardan oluşmaktadır. Değerlendirme, ölçme sonuçlarının ölçütle karşılaştırılarak nitelik hakkında karar verilme sürecidir. Buradaki ölçüt, ölçme sonuçlarının karşılaştırılarak yorumlanmasına dayanak sağlayan kurallardır. Karar / Yargı: Ölçme sonuçları bir ölçütle karşılaştırıldıktan sonra bir yargıya varılmasıdır.

49 Değerlendirme türleri Ölçüte göre Amaca göre değerlendirme olarak 2 başlıkta incelenmektedir

50 a) Mutlak Değerlendirme: Süreç içerisinde belirlenmiş ölçek mutlak ise, değerlendirme mutlak değerlendirme olur. Yani ölçme sonuçlarının mutlak bir ölçütle karşılaştırıldığı değerlendirme türüdür. b) Bağıl Değerlendirme: Bağıl kriterlere göre yapılan değerlendirmedir. Diğer bir tanımla bağıl değerlendirme, ölçme sonuçlarının karşılaştırıldığı ölçütün, bağıl olduğu değerlendirme türüdür.

51 a) Tanıma Yerleştirme Temel amaç, önkoşul eksikliklerinin belirlenmesi ve giderilmesidir. Eğitim sürecinin başında, süreç öncesinde hazırbulunuşlukların belirlenmesini hedefler. Genelde öğrencilerin bir okula, kursa vs. seçilmesi için kullanılır. Her türlü seçme ve seçme testi tanıma yerleştirme değerlendirmesidir.

52 b) Biçimlendirici Değerlendirme (Formative Geliştirici) Öğrenme eksikliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmaktadır. Eksikliklerin kaynağının belirlenmesi, giderilmesi ve öğrenmelerin tamamlanmasına çalışılır. İzleme testleri, ünite testleri, formative testler, quizler vs. Testler öğrencilere not vermek amacıyla kullanılmaz. İki amacı vardır: Öğrencilerin öğrenme kesikliklerini belirlemek ve öğretimin gidişatını değerlendirmektir.

53 c) Düzey Belirleyici Değerlendirme (Summative Özetleyici) Öğrencinin öğrenme düzeyinin belirlenmesinde kullanılır. Karar verilir. Geçti, kaldı, başarılı, başarısız Finaller, erişi testleri (ön test ile son test arasındaki fark) yer alır. Dersteki kritik davranışları ölçen sorulardan oluşan başarı testleri kullanılır. Hedefe ne kadar ulaşıldığını göstermeye ve ders başarısının belirlenmesine yardımcı olur

54 Güvenirlik Geçerlik Kullanışlık

55 Bir ölçme aracı veya yönteminin, onunla ölçülmek istenen değişkeni ölçüp ölçmediği; ölçebiliyorsa, onu başka değişkenlerden ne derece arınık olarak ölçtüğüdür. Bir ölçme aracının ölçmeyi amaçladığı özelliği başka özellikle karıştırmadan, doğru olarak ölçebilme derecesidir. Ölçme aracının, geliştirilmiş bulunduğu konuda maksada hizmet etmesidir. Ölçme aracı neyi ölçmek için hazırlanmışsa, bunun dışındaki özelliklerin ölçmeyi etkilememesidir. Örn. Bir biyoloji testi yüksek okuma gücü ve kelime bilgisi gerektirecek şekilde hazırlanmışsa ve çocuğun bu kabiliyetleri düşükse, biyolojiyi iyi bilse bile zayıf alır. O öğrenci için o testin geçerliliği düşüktür.

56 Testin geçerliği bir derece sorunudur. Tamamen geçerli ya da tamamen geçersiz olması söz konusu değildir. Az geçerli veya çok geçerli olabilir. Güvenirlik geçerliğin önemli parçasıdır. Geçerli olabilmesi için test öncelikle güvenilir olmak zorundadır.

57 Kapsam Yordama Yapı Görünüş

58 En önemli geçerlik türüdür, Bir bütün olarak testin ve testteki her bir maddenin amaca ne derece hizmet ettiğidir. Soruların belirtke tablosunda belirtilen dağılıma uyup uymadığı kontrol edilir

59 Yordama bir tahmindir. Yordama; istatistiksel teknikler kullanarak ve bilinenlerden yararlanılarak, bilinmeyen durumlar hakkında yapılan geleceğe yönelik tahminlerde bulunma işlemidir. Bir testten alınan puanlara dayanarak, belli bir programda ya da işteki başarısını önceden kestirme işlemidir.

60 Ölçme aracı içerisinde yer alan maddelerin, diğer maddelerle bütünlük içerisinde olmasıdır. Yapı geçerliği daha çok psikolojik ölçümlerle ilgili görülmüştür. (İlgi, kişilik, tutum vs.)

61 Testin ölçmek istediği özelliği ölçüyor görünmesidir. Testin bütünü için gerekli olan bu görünüş geçerliği her bir soru içinde gereklidir. Kapağında fizik testi yazan kitapçıktaki sorular fizik bilgisini ölçüyorsa görünüş geçerliği vardır denir.

62 Güvenirlik: Geçerlik için güvenirlik şarttır. Ancak tek başına yeterli değildir. Ölçme sisteminden kaynaklanan hatalar: Sabit hatalar ve sistematik hatalar geçerliği düşürür. İstenmeyen değişkenlerin ölçümlere karışması: Testin başka özellikleri ölçmesi geçerliği düşürür. Dersin kapsamı dışında sorular hazırlanması Maddelerin zorluk derecesi (Sorular orta güçlükte olmalı) Sorularla ilgili ipuçları vermek geçerliği düşürür. Sınav planı (Belirtke tablosu) Cevap şıklarının dizilişi (a a a a gibi aynı şıklar arka arkaya gelmemelidir) Her sınavda farklı sorular sorulması

63 Ölçme aracının hatalardan arınıklık düzeyidir. Yani ölçme aracının, ölçme sonuçlarına hata karıştırmadan ölçme yapabilmesidir. Güvenilir bir test aynı gruba iki ya da üç kez uygulandığında, gruptaki her bir kişi, bütün uygulamalarda yaklaşık olarak aynı puanı almalıdır. Ölçme sonucunda hata miktarı düştükçe güvenirlik artar. Güvenirlik ölçme aracının kararlılığı ve tutarlılığı ile ilgilidir. Ölçmede objektiflik üç şekilde sağlanır; 1- Aynı özelliği birden fazla kişi ölçer ve elde edilen sonuçların ortalaması alınır. 2-Birey aynı özelliği birkaç kez ölçer ve ölçümlerinin ortalamasını alır. 3-Cevap anahtarı kullanarak puanlama yapar.

64 1.Testin uzun olması soru sayısı: Soru sayısı ne kadar artarsa, güvenirlik o kadar yüksek olur. 2. Test sorularının ayırt edicilik gücü: Testin soruları bilen öğrencilerle bilmeyen öğrencileri ayırt etme gücü yükseldikçe güvenirlik artar. 3. Testin anlaşılır olması: Soruların açık ve net olması 4. Sınavın yapıldığı ortam: Isı, ışık, ses, havalandırma, güneş, gürültü gibi etkenler güvenirliği etkiler. 5. Zaman: Verilen zamanın ne az ne de çok olması gerekir. Yetecek şekilde verilmelidir. 6. Şans başarısı: Ölçmeye karışan bir hatadır ve güvenirliği düşürür. 7. Testin uygulama koşulları: Sınav ortamına ilişkin rahatsızlıklar (sıranın bozuk olması, ısı vs.), hızlı okuma ve anlama becerisinin düşük olması, hastalık ve yorgunluk, soru ve yönergeyi (açıklamalar) anlayamama. 8. Kopya çekme: Gerçek bilgiyi göstermez ve bilgi eksiklikleri belirlenemez. 9. Test maddelerinin homojenliği: Aynı testle birden fazla özellik yerine, aynı özelliğin ölçülmesi daha verimlidir. 10. Testin güçlüğü: Sorular orta güçlükte olmalıdır. Çok kolay ya da çok zor olamsı güvenirliği düşürür. 11. Puanlamada nesnellik: Puanlamanın nesnel olması güvenirliği arttırır. 12. Öğrencilerin özellikleri: Kişilik özellikleri (heyecanlı vs.) sınava karşı tutum, uykusuzluk etkilidir.

65 Güvenirlik katsayısı: Güvenirlik katsayısı 0 ile +1 arasında değişen değerler alır. +1 e yaklaştıkça güvenirlik artar, 0 a yaklaştıkça azalır. Güvenirlik katsayısı; Gerçek ölçümlerin sonucunun, gözlenen puanların (gerçek ölçüm ve hatadan oluşur) sonucuna oranıdır. Ancak biz gerçek ölçümleri bilemeyiz. Elimizde olan sadece gözlenen ölçümlerdir. Gerçek ölçümlerin bilinememesinden dolayı güvenirlik katsayısı dolaylı olarak hesaplanmaktadır.

66 a)test tekrar test yöntemi: Bu yöntemde bir test aynı gruba belli bir zaman aralığıyla iki kez uygulanır. Daha sonra bu iki uygulamadan alınan puanlar arasındaki korelasyon hesaplanır. Elde edilen katsayı testin güvenirlik katsayısıdır. (İstikrar katsayısı Kararlılık katsayısı)

67 b)paralel testler yöntemi: Bu yöntemle yapılacak güvenirlik tahmininde birbirine eşdeğer iki testin geliştirilmiş olması gerekir. Paralel testlerin her ikisi de aynı gruba uygulanır ve öğrencilerin iki ayrı testten almış oldukları puanlar arasındaki korelasyon hesaplanır. Paralel iki testin eşdeğer olabilmesi için her iki test içindeki maddelerin sayısı, niteliği ve ölçtükleri davranışlar bakımından birbirine denk olmalıdır.

68 c)test yarılama yöntemi (İki yarıya bölme): Test güvenirliği belirlemede en çok kullanılan yöntemdir. Uygulanmış olan test iki eşdeğer yarıya bölünerek (1,3,5,7 ve 2,4,6,8. sorular gibi) öğrencilerin testtin iki yarısından aldıkları puanlar arasındaki korelasyon hesaplanır. Bu yöntem testin iç tutarlılık katsayısını verir. Bulunan güvenirlik katsayısı yarı testin güvenirliğini verir.

69 Hesaplamada belirlenen güvenirlik katsayısı yüksek ise şu yorumlar yapılır; Testin yapı geçerliği yüksektir. Test grubu birbirinden iyi ayırmıştır. (Bilen bilmeyen) Test maddeleri homojendir. (Maddeler homojendir ve aynı davranışı ölçmüştür) Puanlar tesadüfi hatadan arınıktır. Maddeler birbiriyle tutarlıdır. Madde iç tutarlıkları yüksektir.

70 Geçerlik için güvenirlik ön şarttır. Ancak güvenilir olan bir ölçme aracı geçerli olmayabilir. Geçerlik, güvenirliğin en fazla kareköküne eşittir. Fazla olamaz. Güvenirlik düştükçe geçerlikte düşer. Ancak güvenirliği yüksek olan bir testin geçerliği düşük olabilir. Bir ölçme aracının güvenirliğini sağlayan bütün çalışmalar, geçerliği de arttırır. Bazen güvenirliği arttırırken geçerliğin düştüğü durumlar olabilir. ÖR: Test homojenleştirilerek (aynı tip soru ilave ederek) güvenirlik artabilir ancak bunun kapsamı daraltma riski vardır. Geçerlik düşer.

71 Bir testin kullanışlılığı, onun geliştirilmesi, çoğaltılması, uygulanması ve puanlanmasının kolay ve ekonomik olması demektir. Kötü baskı, soruların okunaksız olması kullanışlılığı etkiler. Her bireye ayrı ayrı hazırlandığı için bireysel testlerin kullanışlılığı düşüktür. (Stanfort Binet testi gibi.)

Ders 5: ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Prof. Dr. Tevhide Kargın

Ders 5: ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Prof. Dr. Tevhide Kargın Ders 5: ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Prof. Dr. Tevhide Kargın Ölçme ve Değerlendirme Ölçme (measurement), bireylerin ya da nesnelerin belirli özelliklere sahip olup olmadığının, sahip ise, sahip oluş derecesinin

Detaylı

Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler. Geçerlik. Geçerlik Türleri. Geçerlik. Kapsam Geçerliği

Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler. Geçerlik. Geçerlik Türleri. Geçerlik. Kapsam Geçerliği BÖLÜM 3 Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Ölçme Araçlarında Bulunması Gereken Nitelikler Geçerlik Güvenirlik Kullanışlılık Geçerlik Geçerlik,

Detaylı

Yrd.Doç.Dr.Ahmet HAKYEMEZ (Bu sunum Yrd. Doç. Dr. Serap EMİR ve Doç. Dr. Sevinç HATİPOĞLU nun sunumlarına dayanılarak hazırlanmıştır)

Yrd.Doç.Dr.Ahmet HAKYEMEZ (Bu sunum Yrd. Doç. Dr. Serap EMİR ve Doç. Dr. Sevinç HATİPOĞLU nun sunumlarına dayanılarak hazırlanmıştır) Yrd.Doç.Dr.Ahmet HAKYEMEZ (Bu sunum Yrd. Doç. Dr. Serap EMİR ve Doç. Dr. Sevinç HATİPOĞLU nun sunumlarına dayanılarak hazırlanmıştır) Hata: Ölçme sonuçlarına istenmeyen değişkenlerin karışmasıdır. Hataların

Detaylı

Ölçme ve Değerlendirmenin. Eğitim Sistemi Açısından. Ölçme ve Değerlendirme. TESOY-Hafta Yrd. Doç. Dr.

Ölçme ve Değerlendirmenin. Eğitim Sistemi Açısından. Ölçme ve Değerlendirme. TESOY-Hafta Yrd. Doç. Dr. TESOY-Hafta-1 ve Değerlendirme BÖLÜM 1-2 ve Değerlendirmenin Önemi ve Temel Kavramları Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Eğitimde ölçme ve değerlendirme neden önemlidir? Eğitim politikalarına

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Bir niteliğin gözlenip gözlem sonucunun sayılar veya sembollerle gösterilmesi işine ölçme diyebiliriz. Yaygın olan sınıflandırmaya göre ölçekler: Sınıflama ölçekleri Sıralama

Detaylı

Pedagojik Formasyon Eğitimi

Pedagojik Formasyon Eğitimi Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon Eğitimi SERTİFİKA PROGRAMI ÜNİTE 2 ÖLÇME ARACINDA BULUNMASI GEREKEN NİTELİKLER-II GEÇERLİK VE KULLANIŞLILIK Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi

Detaylı

İstatistik Temel Kavramlar- Devam

İstatistik Temel Kavramlar- Devam İstatistik Temel Kavramlar- Devam 26.12.2016 Dr. Seher Yalçın 1 Değişken türleri Değişken; gözlemden gözleme farklı değerler alabilen objelere, niteliklere ya da durumlara denir (Arıcı, 2006). Bir özellik

Detaylı

Korelasyon Ölçme aracında bulunması gereken özellikler. Korelasyon katsayısının yorumlanması-1

Korelasyon Ölçme aracında bulunması gereken özellikler. Korelasyon katsayısının yorumlanması-1 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME BÖLÜM III Ölçme Aracında Bulunması Gereken Özellikler Dr. Aylin ALBARAK SARI Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Ölçme aracında bulunması gereken özellikler 1. Güvenirlik

Detaylı

BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR

BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR I. Öğretimde Ölçme ve Değerlendirmenin Gerekliliği... 2 II. Ölçme Kavramı... 3 1. Tanımı ve Unsurları... 3 2. Aşamaları... 3 2.1. Ölçülecek

Detaylı

Eğitsel Davranışsal Değerlendirme. Yrd. Doç. Dr. Pınar ŞAFAK

Eğitsel Davranışsal Değerlendirme. Yrd. Doç. Dr. Pınar ŞAFAK Eğitsel Davranışsal Değerlendirme Yrd. Doç. Dr. Pınar ŞAFAK Kavramlar Zedelenme: Yetersizlik: Özür: Ölçme: Değerlendirme: Ölçüt: Bağıl (Norm Bağımlı) Değerlendirme: Mutlak (Ölçüt Bağımlı) Değerlendirme:

Detaylı

DEĞERLENDİRME ARASINDAKİ İLİŞKİLER... 1

DEĞERLENDİRME ARASINDAKİ İLİŞKİLER... 1 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... xxii BÖLÜM 1 - ÖĞRENME, ÖĞRETİM VE DEĞERLENDİRME ARASINDAKİ İLİŞKİLER... 1 EĞİTİM SÜRECİ VE ÖĞRENME... 2 Öğrenme ve Bilişsel Yaklaşım... 3 Bilişsel Yaklaşımın Eğitimdeki Genel Sonuçları...

Detaylı

Pedagojik Formasyon Eğitimi ÜNİTE 2 ÖLÇME ARACINDA BULUNMASI GEREKEN NİTELİKLER

Pedagojik Formasyon Eğitimi ÜNİTE 2 ÖLÇME ARACINDA BULUNMASI GEREKEN NİTELİKLER Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon Eğitimi SERTİFİKA PROGRAMI ÜNİTE 2 ÖLÇME ARACINDA BULUNMASI GEREKEN NİTELİKLER Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Detaylı

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME (LİSANS)

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME (LİSANS) ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME (LİSANS) Ölçme değerlendirmenin işlevleri Öğretimin hedef ve davranışlarının (öğrenci kazanımlarının) ne düzeyde gerçekleştirildiğini belirler. Gerçekleştirilmeyen hedef ve davranışlar

Detaylı

2. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Yrd. Doç Dr. Fatma Betül Kurnaz. betulkurnaz@karabuk.edu.tr KBUZEM. Karabük Üniversitesi

2. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Yrd. Doç Dr. Fatma Betül Kurnaz. betulkurnaz@karabuk.edu.tr KBUZEM. Karabük Üniversitesi 2. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE Yrd. Doç Dr. Fatma Betül Kurnaz betulkurnaz@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler Ölçmede Sıfır Noktası... Hata! Yer işareti

Detaylı

2. SUNUM. 3 temel özellik Ölçmede hata ve hata türleri Güvenirlik Güvenirlik hesaplama yöntemleri Ölçmenin standart hatası Geçerlik Kullanışlılık

2. SUNUM. 3 temel özellik Ölçmede hata ve hata türleri Güvenirlik Güvenirlik hesaplama yöntemleri Ölçmenin standart hatası Geçerlik Kullanışlılık 2. SUNUM 3 temel özellik Ölçmede hata ve hata türleri Güvenirlik Güvenirlik hesaplama yöntemleri Ölçmenin standart hatası Geçerlik Kullanışlılık 18.09.2017 1 Ölçme araçlarından elde edilen bilgilerin sağlıklı

Detaylı

Ölçme aracındaki 3 temel özellik Ölçmede hata Hata türleri Güvenirlik Güvenirlik hesaplama yöntemleri Ölçmenin standart hatası Geçerlik Kullanışlılık

Ölçme aracındaki 3 temel özellik Ölçmede hata Hata türleri Güvenirlik Güvenirlik hesaplama yöntemleri Ölçmenin standart hatası Geçerlik Kullanışlılık 2. ve 3. HAFTA Ölçme aracındaki 3 temel özellik Ölçmede hata Hata türleri Güvenirlik Güvenirlik hesaplama yöntemleri Ölçmenin standart hatası Geçerlik Kullanışlılık 19.01.2016 1 Ölçme araçlarından elde

Detaylı

5. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Yrd. Doç Dr. Fatma Betül Kurnaz. betulkurnaz@karabuk.edu.tr KBUZEM. Karabük Üniversitesi

5. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Yrd. Doç Dr. Fatma Betül Kurnaz. betulkurnaz@karabuk.edu.tr KBUZEM. Karabük Üniversitesi 5. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE Yrd. Doç Dr. Fatma Betül Kurnaz betulkurnaz@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler Standart Hata... Hata! Yer işareti tanımlanmamış.

Detaylı

EĞĠTĠMDE ÖLÇME ve DEĞERLENDĠRME

EĞĠTĠMDE ÖLÇME ve DEĞERLENDĠRME EĞĠTĠMDE ÖLÇME ve DEĞERLENDĠRME Öğrenci başarısının veya başarısızlığının kaynağında; öğrenci, öğretmen, çevre ve program vardır. Eğitimde değerlendirme yapılırken bu kaynaklar dikkate alınmaz. Eğitimciler,

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM ORTAK SINAV TEST VE MADDE İSTATİSTİKLERİ

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM ORTAK SINAV TEST VE MADDE İSTATİSTİKLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİ ANALİZİ, İZLEME VE DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2015-2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM ORTAK SINAV TEST VE MADDE

Detaylı

Merkezi Yığılma ve Dağılım Ölçüleri

Merkezi Yığılma ve Dağılım Ölçüleri 1.11.013 Merkezi Yığılma ve Dağılım Ölçüleri 4.-5. hafta Merkezi eğilim ölçüleri, belli bir özelliğe ya da değişkene ilişkin ölçme sonuçlarının, hangi değer etrafında toplandığını gösteren ve veri grubunu

Detaylı

GİRİŞ. Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir.

GİRİŞ. Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir. VERİ ANALİZİ GİRİŞ Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir. Bilimsel Bilgi: Kaynağı ve elde edilme süreçleri belli olan bilgidir. Sosyal İlişkiler Görgül Bulgular İşlevsel

Detaylı

ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Dr. Emine CABI

ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Dr. Emine CABI ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Emine CABI Bu bölümü tamamladıktan sonra; Ölçme kavramını tanımlayabilecek, Ölçme türlerini tartışabilecek, Her bir ölçme aracının avantaj ve dezavantajını

Detaylı

Test Analizi. Test analizi iki şekilde yapılır; 1. Testin tamamı analiz edilir (test analizi), 2. Her bir test maddesi analiz edilir (madde analizi).

Test Analizi. Test analizi iki şekilde yapılır; 1. Testin tamamı analiz edilir (test analizi), 2. Her bir test maddesi analiz edilir (madde analizi). Test Analizi Test analizi iki şekilde yapılır; 1. Testin tamamı analiz edilir (test analizi), 2. Her bir test maddesi analiz edilir (madde analizi). Test Analizi Testin tamamına bakılarak; 1. Testin ayırt

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA ÖLÇME ARAÇLARI VE ÖZELLİKLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA ÖLÇME ARAÇLARI VE ÖZELLİKLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMALARDA ÖLÇME ARAÇLARI VE ÖZELLİKLERİ Bir Ölçme Aracında Bulunması Gereken Nitelikler 1) GÜVENİRLİK 2) GEÇERLİK 3) KULLANIŞLILIK GÜVENİLİRLİK Bir ölçümün güvenilirliği, ne kadar hatasız

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Bazı Temel Kavramlar

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Bazı Temel Kavramlar BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Bazı Temel Kavramlar TEMEL ARAŞTIRMA KAVRAMLARI Bilimsel çalışmaların amacı, örneklem değerinden evren değerlerinin kestirilmesidir. Araştırma evreni (population) Evren, bütündeki

Detaylı

ÖLÇME DEĞERLENDİRME ÜNİTE BAŞLIKLARI

ÖLÇME DEĞERLENDİRME ÜNİTE BAŞLIKLARI ÖLÇME DEĞERLENDİRME ÜNİTE BAŞLIKLARI 1. TEMEL KAVRAMLAR 2. ÖLÇMEDE HATA (GÜVENİRLİK GEÇERLİK) 3. İSTATİSTİK 1. TEMEL KAVRAMLAR Ölçme, Ölçüm, Ölçme Kuralı, Ölçüt, Değerlendirme. Ölçme Türleri: Doğrudan,

Detaylı

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME TEMEL KAVRAMLAR DR. SEHER YALÇIN

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME TEMEL KAVRAMLAR DR. SEHER YALÇIN 1 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME TEMEL KAVRAMLAR DR. SEHER YALÇIN ÖĞRENME, ÖĞRETİM ve DEĞERLENDİRME ARASINDAKİ İLİŞKİLER Temel Değerlendirme İlkeleri 2 Öğretmenlerin değerlendirme araç ve yöntemlerini seçerken,

Detaylı

KPSS 2007 EB (43) DENEME 4 / 103. SORU 43. Aşağıdaki örneklerin hangisinde sözü edilen ölçme işleminde bağıl (keyfî, itibari) sıfır söz konusu değildir? A) Ankara ili Çankaya ilçesinin deniz seviyesinden

Detaylı

KPSS/1-EB-CÖ/ Bir öğretim programında hedefler ve kazanımlara yer verilmesinin en önemli amacı aşağıdakilerden hangisidir?

KPSS/1-EB-CÖ/ Bir öğretim programında hedefler ve kazanımlara yer verilmesinin en önemli amacı aşağıdakilerden hangisidir? 82. Belgin öğretmen öğrencilerinden, Nasıl bir okul düşlerdiniz? sorusuna karşılık olarak özgün ve yaratıcı fikir, öneri ve değerlendirmeleri açıkça ve akıllarına ilk geldiği şekilde söylemelerini ister.

Detaylı

Pedagojik Formasyon Eğitimi ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Pedagojik Formasyon Eğitimi ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Pedagojik Formasyon Eğitimi SERTİFİKA PROGRAMI ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Prof. Dr. Mehmet Küçük Ünite 3: Test Geliştirme ve Madde Analizi Bu sunu, KTÜ Fatih Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muammer Çalık tarafından

Detaylı

İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR

İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR 1. ve 2. Hafta İstatistik Nedir? Bir tanım olarak istatistik; belirsizlik altında bir konuda karar verebilmek amacıyla, ilgilenilen konuya ilişkin verilerin toplanması, düzenlenmesi,

Detaylı

EĞĠTĠMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDĠRME BÖLÜM V Test ve Madde Ġstatistikleri

EĞĠTĠMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDĠRME BÖLÜM V Test ve Madde Ġstatistikleri Test Geliştirme EĞĠTĠMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDĠRME BÖLÜM V Test ve Madde Ġstatistikleri Test, bireylerin ölçme konusu olan özelliklerinin belirlenmesi amacıyla kullalan ölçme araçlarına verilen genel bir

Detaylı

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir.

Genel olarak test istatistikleri. Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri. olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 4.SUNUM Genel olarak test istatistikleri Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri Dağılım (Yayılma) Ölçüleri olmak üzere 2 grupta incelenebilir. 2 Ranj Çeyrek Kayma Çeyrekler Arası Açıklık Standart Sapma Varyans

Detaylı

Örnek 4.1: Tablo 2 de verilen ham verilerin aritmetik ortalamasını hesaplayınız.

Örnek 4.1: Tablo 2 de verilen ham verilerin aritmetik ortalamasını hesaplayınız. .4. Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Merkezi eğilim ölçüleri kitleye ilişkin bir değişkenin bütün farklı değerlerinin çevresinde toplandığı merkezi bir değeri gösterirler. Dağılım ölçüleri ise değişkenin

Detaylı

ARAġTIRMALARDA ÖLÇME VE ÖLÇEKLER. Kezban SEÇKİN Vildan GÜNEŞ

ARAġTIRMALARDA ÖLÇME VE ÖLÇEKLER. Kezban SEÇKİN Vildan GÜNEŞ ARAġTIRMALARDA ÖLÇME VE ÖLÇEKLER Kezban SEÇKİN Vildan GÜNEŞ Konu Başlıkları ÖLÇME ve ÖLÇEK ÖLÇEK TÜRLERĠ ÖLÇEKLERLE ĠLGĠLĠ ÖNEMLĠ NOKTALAR ÖLÇEĞĠN TAġIMASI GEREKEN ÖZELLĠKLER ÖLÇME HATALARI ÖLÇME VE ÖLÇEK

Detaylı

NİCEL (Quantitative) VERİ TOPLAMA ARAÇLARI

NİCEL (Quantitative) VERİ TOPLAMA ARAÇLARI Amaçlar NİCEL (Quantitative) VERİ TOPLAMA ARAÇLARI Bu bölümde ölçümlerin geçerlilik ve güvenilirliği ile veri toplama teknikleri üzerinde durulacaktır. Araştırmanın amacına göre her bir aracın nasıl uygulanacağı

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Ders No : 0310330040 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 2 Ders Bilgileri Ders Türü

Detaylı

Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri

Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Soru Öğrencilerin derse katılım düzeylerini ölçmek amacıyla geliştirilen 16 soruluk bir test için öğrencilerin ilk 8 ve son 8 soruluk yarılardan aldıkları puanlar arasındaki

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Ders No : 0310380127 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ

BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ 1 BÖLÜM 5 MERKEZİ EĞİLİM ÖLÇÜLERİ Gözlenen belli bir özelliği, bu özelliğe ilişkin ölçme sonuçlarını yani verileri kullanarak betimleme, istatistiksel işlemlerin bir boyutunu oluşturmaktadır. Temel sayma

Detaylı

Temel İstatistik. Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart Tanımlayıcı İstatistik. Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri

Temel İstatistik. Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart Tanımlayıcı İstatistik. Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri Temel İstatistik Tanımlayıcı İstatistik Dağılımları Tanımlayıcı Ölçüler Dağılış Ölçüleri Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart 2011 DAĞILIM / YAYGINLIK ÖLÇÜLERİ Verilerin değişkenlik durumu ve dağılışın şeklini

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖLÇMENİN TEMEL KAVRAMLARI / 1

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖLÇMENİN TEMEL KAVRAMLARI / 1 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖLÇMENİN TEMEL KAVRAMLARI / 1 ÖLÇMENİN TEMEL KAVRAMLARI... 2 Ölçmenin önemi ve ölçmeye genel bir bakış... 2 Ölçmenin Tanımı... 3 Ölçmenin Türleri... 3 Doğrudan Ölçme... 4 Dolaylı Ölçme...

Detaylı

KPSS-EB-CÖ/ Öğrenciyi merkeze alan sınıf içi öğretim etkinlikleri düzenlenirken aşağıdakilerden öncelikle hangisi dikkate alınmalıdır?

KPSS-EB-CÖ/ Öğrenciyi merkeze alan sınıf içi öğretim etkinlikleri düzenlenirken aşağıdakilerden öncelikle hangisi dikkate alınmalıdır? 39. Aşağıdakilerden hangisi, buluş yoluyla öğrenme yönteminden yararlanmaya çalışan bir öğretmenin, öğrencilerin derse aktif katılımlarını sağlaması için yapması gereken davranışlardan biri olamaz? A)

Detaylı

ÖLÇMEDE HATA KPSS AKADEMİ. ölçme ve değerlendirme HATA KAYNAKLARI. 1.Ölçenden

ÖLÇMEDE HATA KPSS AKADEMİ. ölçme ve değerlendirme HATA KAYNAKLARI. 1.Ölçenden ölçme ve değerlendirme 1 ÖLÇMEDE HATA KPSS AKADEMİ Ölçülen bir özelliğin gerçek değeri ile ölçülen değeri arasındaki farka hata denir. Ölçme hatası (+) ya da (-) yönde olabilir. Ölçme işleminde hatayı

Detaylı

Test İstatistikleri. Test İstatistikleri Madde İstatistikleri Madde Güçlük İndeksi. Madde Ayırt Edicilik İndeksi Madde Varyansı Madde Güvenirliği

Test İstatistikleri. Test İstatistikleri Madde İstatistikleri Madde Güçlük İndeksi. Madde Ayırt Edicilik İndeksi Madde Varyansı Madde Güvenirliği Test İstatistikleri Test İstatistikleri ünite başlıkları Test İstatistikleri Madde İstatistikleri Madde Güçlük İndeksi Madde Ayırt Edicilik İndeksi Madde Varyansı Madde Güvenirliği 1 Test İstatistikleri

Detaylı

Medde İstatistikleri, Test İstatiskleri

Medde İstatistikleri, Test İstatiskleri Medde İstatistikleri, Test İstatiskleri 2 Madde güçlüğü Madde ayırt ediciliği Madde varyansı Madde güvenirlik indeksi Çeldiricilerin işlerliği Korelasyon katsayısı 3 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 1 1 1 1 0 0

Detaylı

M d a d dd e A l na i li i z

M d a d dd e A l na i li i z Mdd Madde Analizi i Madde: Ölçme araçlarının (testlerin, ölçeklerin, vb.) kendi başına ş puanlanabilen en küçük birimidir. Ölçme sonuçlarına dayalı olarak bir testi oluşturan ş maddeler analiz edilerek

Detaylı

MADDE VE TEST ANALİZİ. instagram: sevimasiroglu

MADDE VE TEST ANALİZİ.  instagram: sevimasiroglu MADDE VE TEST ANALİZİ Sunu Sırası Madde Analizi Madde Güçlüğü Madde Ayırıcılık Gücü Test Analizi Dizi Genişliği Ortanca Ortalama Standart Sapma Testin Ortalama Güçlüğü Testin Çarpıklık Düzeyi Test Güvenirliği

Detaylı

BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ

BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ 1 BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Gözlenen belli bir özelliği, bu özelliğe ilişkin ölçme sonuçlarını yani verileri kullanarak betimleme, istatistiksel işlemlerin bir boyutunu oluşturmaktadır. Temel

Detaylı

Ölçme. BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan

Ölçme. BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan Ölçme BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan Ders İçeriği Nicel araştırma adımları Araştırma sorusu ve hipotez oluşturma Ölçme Kavramsallaştırma, İşletimselleştirme Örnekler 2 Nicel araştırma sürecinin

Detaylı

A 11. A) Olayın karışık ve anlaşılması zor bir ifadeyle yazılmış. Bu ön koşul işlemiyle ilgili olarak,

A 11. A) Olayın karışık ve anlaşılması zor bir ifadeyle yazılmış. Bu ön koşul işlemiyle ilgili olarak, 43. Bir öğretim programına öğrenci seçmek için mülakat yapılacaktır. Bu mülakata bir genel yetenek testinden 0 ve daha üstü standart T puanı alanlar başvurabilecektir. Yetenek testinden elde edilen puanlar

Detaylı

Ölçme ve Değerlendirme Özel Sorularının Çözümleri

Ölçme ve Değerlendirme Özel Sorularının Çözümleri EĞİTİM BİLİMLERİ Ölçme ve Değerlendirme Özel Sorularının Çözümleri ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Bu soruları görün, KPSS sorununu çözün... İÇİNDEKİLER Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme... 3 Ölçmede Hata ve Ölçme

Detaylı

Madde güçlük indeksi: Herbir maddenin zorluk derecesini, uygun güçlük düzeyine sahip olup olmadığını gösterir.

Madde güçlük indeksi: Herbir maddenin zorluk derecesini, uygun güçlük düzeyine sahip olup olmadığını gösterir. Madde: Ölçme araçlarının (testlerin, ölçeklerin, vb.) kendi başına puanlanabilen en küçük birimidir. Ölçme sonuçlarına dayalı olarak bir testi oluşturan maddeler analiz edilerek maddelerin testten çıkartılıp

Detaylı

RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ YABANCI ÖĞRENCİ SINAVI 2016 RAPORU

RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ YABANCI ÖĞRENCİ SINAVI 2016 RAPORU RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ YABANCI ÖĞRENCİ SINAVI 2016 RAPORU İçerik Giriş... 2 Puanlama... 2 Puanların Dağılımı... 3 Klasik Test Kuramına Göre Madde İstatistikleri... 4 Madde zorluk katsayıları...

Detaylı

KPSS. Eğitim Bilimleri. ezberbozan. serisi. KPSS Ders Notları. özetlenmiş içerik pratik bilgiler kritik notlar ilgi çekici görseller

KPSS. Eğitim Bilimleri. ezberbozan. serisi. KPSS Ders Notları. özetlenmiş içerik pratik bilgiler kritik notlar ilgi çekici görseller KPSS Eğitim Bilimleri ezberbozan serisi özetlenmiş içerik pratik bilgiler kritik notlar ilgi çekici görseller EDİTÖR: Savaş Doğan KPSS ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERS NOTLARI ISBN 978-605-364-733-1 Kitap içeriğinin

Detaylı

1. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Yrd. Doç. Dr. F. Betül Kurnaz. betulkurnaz@karabuk.edu.tr

1. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Yrd. Doç. Dr. F. Betül Kurnaz. betulkurnaz@karabuk.edu.tr 1. HAFTA PFS 107 EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Yrd. Doç. Dr. F. Betül Kurnaz betulkurnaz@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler ye Giriş... 3 de

Detaylı

Tutum ve Tutum Ölçekleri

Tutum ve Tutum Ölçekleri Tutum ve Tutum Ölçekleri tutum bireye atfedilen ve bireyin psikolojik bir obje ile ilgili düşünce, duygu ve davranışlarını düzenli bir biçimde oluşturan eğilim Smith ( 1968 ) psikolojik obje birey için

Detaylı

Bilgisayar Destekli Ölçme ve Değerlendirme

Bilgisayar Destekli Ölçme ve Değerlendirme Bilgisayar Destekli Ölçme ve Değerlendirme Öğr. Gör. Fırat YÜCEL Akdeniz Üniversitesi Enformatik Bölümü İçerik Ölçme ve Değerlendirme Sürecinde Bilgisayar Ölçme Aracı Geliştirilmesinde Bilgisayar Olanakları

Detaylı

Kitle: Belirli bir özelliğe sahip bireylerin veya birimlerin tümünün oluşturduğu topluluğa kitle denir.

Kitle: Belirli bir özelliğe sahip bireylerin veya birimlerin tümünün oluşturduğu topluluğa kitle denir. BÖLÜM 1: FREKANS DAĞILIMLARI 1.1. Giriş İstatistik, rasgelelik içeren olaylar, süreçler, sistemler hakkında modeller kurmada, gözlemlere dayanarak bu modellerin geçerliliğini sınamada ve bu modellerden

Detaylı

PSİKOLOJİDE ÖLÇEK KAVRAMI VE ÖLÇEK TÜRLERİ /11 Bogardus Tutum Ölçeği /12 Thurston Ölçeği /13 Likert Tipi Ölçekler /13 Guttmann Tutum Ölçeği /15

PSİKOLOJİDE ÖLÇEK KAVRAMI VE ÖLÇEK TÜRLERİ /11 Bogardus Tutum Ölçeği /12 Thurston Ölçeği /13 Likert Tipi Ölçekler /13 Guttmann Tutum Ölçeği /15 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM PSİKOLOJİK TESTLER /1 PSİKOLOJİK TESTLERİN SINIFLANDIRILMASI /3 Ölçülen Nitelik ve Amacına göre Testler /5 Maksimum Performans ve Davranış Testleri /5 Bireysel ve Grup Testleri

Detaylı

Pedagojik Formasyon Eğitimi. Ders İçeriği

Pedagojik Formasyon Eğitimi. Ders İçeriği Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon Eğitimi SERTİFİKA PROGRAMI EĞİTİMDE ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME Doç. Dr. Ahmet TEKBIYIK Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Detaylı

13.03.2013 ÖLÇME ÖRNEK ÖLÇME DEĞ. Ahmet tarih dersinin sınavından 83 puan aldı. Bugün havanın sıcaklığı 15 C o dir.

13.03.2013 ÖLÇME ÖRNEK ÖLÇME DEĞ. Ahmet tarih dersinin sınavından 83 puan aldı. Bugün havanın sıcaklığı 15 C o dir. 1 Öğretimin hedef ve davranışlarının (öğrenci kazanımlarının) ne düzeyde gerçekleştirildiğini belirler. Gerçekleştirilemeyen hedef ve davranışları ve bunların gerçekleştirilememe nedenlerini belirler.

Detaylı

KONU KAVRAMA TESTI 7. Bir testin güvenilir ve ayırt edici olabilmesi için testin ortalama güçlüğünün hangi düzeyde olması gerekir?

KONU KAVRAMA TESTI 7. Bir testin güvenilir ve ayırt edici olabilmesi için testin ortalama güçlüğünün hangi düzeyde olması gerekir? KONU KAVRAMA TESTI Bir ildeki YGS öğrencileri Bir ülkedeki lise öğrencileri Bir semtte çalışan insan sayısı 1. Yukarıdaki örnekler aşağıdaki kavramlardan hangisiyle açıklanır? A) Parametre B) Örneklem

Detaylı

TEST VE MADDE ANALİZLERİ

TEST VE MADDE ANALİZLERİ TEST VE MADDE ANALİZLERİ Madde güçlüğü Madde ayırt ediciliği Madde varyansı ve madde standart sapması Madde güvenirliği Çeldiricilerin işlerliği Test Analizleri Merkezi Eğilim(Yığılma Ölçüleri) Merkezi

Detaylı

DENEY 0. Bölüm 1 - Ölçme ve Hata Hesabı

DENEY 0. Bölüm 1 - Ölçme ve Hata Hesabı DENEY 0 Bölüm 1 - Ölçme ve Hata Hesabı Amaç: Ölçüm metodu ve cihazına bağlı hata ve belirsizlikleri anlamak, fiziksel bir niceliği ölçüp hata ve belirsizlikleri tespit etmek, nedenlerini açıklamak. Genel

Detaylı

TEMEL İSTATİSTİK BİLGİSİ. İstatistiksel verileri tasnif etme Verilerin grafiklerle ifade edilmesi Vasat ölçüleri Standart puanlar

TEMEL İSTATİSTİK BİLGİSİ. İstatistiksel verileri tasnif etme Verilerin grafiklerle ifade edilmesi Vasat ölçüleri Standart puanlar TEMEL İSTATİSTİK BİLGİSİ İstatistiksel verileri tasnif etme Verilerin grafiklerle ifade edilmesi Vasat ölçüleri Standart puanlar İstatistiksel Verileri Tasnif Etme Verileri daha anlamlı hale getirmek amacıyla

Detaylı

17/01/2015. PowerPoint Template. Dr. S.Nihat ŞAD LOGO. İnönü University. Company Logo

17/01/2015. PowerPoint Template. Dr. S.Nihat ŞAD LOGO. İnönü University.  Company Logo PowerPoint Template LOGO Dr. S.Nihat ŞAD İnönü University www.thmemgallery.com Company Logo 1 Contents www.thmemgallery.com geliştirme süreci Birey hakkında bilgi toplama yolları lerin sınıflandırılması

Detaylı

TEST 1. 2. Aşağıdaki değişkenlerden hangisi hem nicel hem de sürekli değişkendir? A) Uyruk B) Cinsiyet C) Başarı puanı D) Saç rengi E) Din

TEST 1. 2. Aşağıdaki değişkenlerden hangisi hem nicel hem de sürekli değişkendir? A) Uyruk B) Cinsiyet C) Başarı puanı D) Saç rengi E) Din TEST 1 Ahmet'in boyu 180 cm 'dir. i. Ölçme ii. Nicel değişken iii. Sürekli (kesiksiz) değişken v. Değerlendirme v. Ölçme kuralı 1. Bu ifade, yukarıdakilerden hangilerini örneklendirmektedir? A) Yalnız

Detaylı

2- VERİLERİN TOPLANMASI

2- VERİLERİN TOPLANMASI 2- VERİLERİN TOPLANMASI Bu bölümde yararlanılan kaynaklar: İşletme İstatistiğine Giriş (Prof. Dr. İsmail Hakkı Armutlulu) ve İşletme İstatistiğinin Temelleri (Bowerman, O Connell, Murphree, Orris Editör:

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLERİNİN KULLANDIKLARI ÖLÇME ARAÇLARININ KAPSAM GEÇERLİĞİ YÖNÜNDEN ARAŞTIRILMASI

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLERİNİN KULLANDIKLARI ÖLÇME ARAÇLARININ KAPSAM GEÇERLİĞİ YÖNÜNDEN ARAŞTIRILMASI FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLERİNİN KULLANDIKLARI ÖLÇME ARAÇLARININ KAPSAM GEÇERLİĞİ YÖNÜNDEN ARAŞTIRILMASI Nevzat YİĞİT Ali Rıza AKDENİZ KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi OFMA Eğitimi Böl. Fizik Eğitimi Anabilim Dalı,

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İLKÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME İLE İLGİLİ BÖLÜMLER DÖRDÜNCÜ KISIM

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İLKÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME İLE İLGİLİ BÖLÜMLER DÖRDÜNCÜ KISIM MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İLKÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME İLE İLGİLİ BÖLÜMLER DÖRDÜNCÜ KISIM Öğrenci Başarısının Değerlendirilmesi BİRİNCİ BÖLÜM Ölçme ve Değerlendirmenin Genel Esasları

Detaylı

EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ARŞ. GÖR. MUHİTTİN ÇALIŞKAN

EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ARŞ. GÖR. MUHİTTİN ÇALIŞKAN EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ARŞ. GÖR. MUHİTTİN ÇALIŞKAN GİRİŞ Temel Kavramlar Ölçme Ölçme Türleri Ölçmede Hata Değerlendirme Ölçme Aracında Bulunması Gereken Özellikler Güvenirlik Geçerlik Kullanışlılık

Detaylı

RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI. Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN

RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI. Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI Yrd. Doç. Dr. Emre ATILGAN 1 RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI Olasılığa ilişkin olayların çoğunluğunda, deneme sonuçlarının bir veya birkaç yönden incelenmesi

Detaylı

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME FARKINDALIK SEMİNERİ. Ahmet EŞ Sancaktepe Rehberlik ve Araştırma Merkezi

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME FARKINDALIK SEMİNERİ. Ahmet EŞ Sancaktepe Rehberlik ve Araştırma Merkezi ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME FARKINDALIK SEMİNERİ Ahmet EŞ Sancaktepe Rehberlik ve Araştırma Merkezi Nisan 2014 İşlenecek Konular Temel eğitimden orta öğretime geçiş sistemi Ölçme ve değerlendirme ile ilgili

Detaylı

ÖLÇME VE DEĞERLENDĠRME (3)

ÖLÇME VE DEĞERLENDĠRME (3) ÖLÇME VE DEĞERLENDĠRME (3) ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERĠNDE ĠSTATĠSTĠKSEL ĠġLEMLER VERĠLERĠN DÜZENLENMESĠ -Herhangi bir test uygulamasından önce verilerin düzenlenmesi için önce bütün puanların büyüklüklerine

Detaylı

BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ

BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ 1 BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ Bilimsel yöntem aşamalarıyla tanımlanmış sistematik bir bilgi üretme biçimidir. Bilimsel yöntemin aşamaları aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir (Karasar, 2012): 1. Bir problemin

Detaylı

BÖLÜM I:TEMEL KAVRAMLAR

BÖLÜM I:TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER Önsöz. III BÖLÜM I:TEMEL KAVRAMLAR 13 Eğitim.. 13 Eğitim Türleri ve Sınıflandırılması. 17 Formal (Resmi, Biçimsel) Eğitim.... 18 İnformal (Resmi Olmayan, Biçimsel Olamayan).. 20 Davranış..

Detaylı

Ulusal Metroloji Enstitüsü GENEL METROLOJİ

Ulusal Metroloji Enstitüsü GENEL METROLOJİ Ulusal Metroloji Enstitüsü GENEL METROLOJİ METROLOJİNİN TANIMI Kelime olarak metreden türetilmiş olup anlamı ÖLÇME BİLİMİ dir. Metrolojinin Görevi : Bütün ölçme sistemlerinin temeli olan birimleri (SI

Detaylı

TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ

TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ 1 İstatistik İstatistik, belirsizliğin veya eksik bilginin söz konusu olduğu durumlarda çıkarımlar yapmak ve karar vermek için sayısal verilerin

Detaylı

ÖĞRETİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Konya, 2016

ÖĞRETİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME. Konya, 2016 ÖĞRETİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Konya, 2016 1 Giriş Yükseköğretim sisteminin en önemli unsurlarından birisi eğitim-öğretimde ölçme ve değerlendirmedir. Girdiler Süreç (eğitim etkinlikleri) Çıktılar Değerlendirme

Detaylı

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME [Bu dosyada yer alanlar 2014 KPSS Eğitim Bilimlerine yönelik bilgilerdir. Söz konusu bilgiler KMS-KPSS de çıkmış sorular dikkate alınarak hazırlanmıştır. KPSS de çıkan sorular temele alınarak, konuların

Detaylı

TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER

TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER Tanımlayıcı İstatistikler ve Grafikle Gösterim Grafik ve bir ölçüde tablolar değişkenlerin görsel bir özetini verirler. İdeal olarak burada değişkenlerin merkezi (ortalama) değerlerinin

Detaylı

Dördüncü Hafta. Ölçme (Veri Toplama Araçları)

Dördüncü Hafta. Ölçme (Veri Toplama Araçları) Araştırma Yöntemleri Dördüncü Hafta 2 Ölçme (Veri Toplama Araçları) Ölçme, bir niteliğin gözlenip, gözlem sonucunun sayı veya başka bir sembol ile ifade edilmesidir. Ölçme, gerçek dünyanın unsurlarını

Detaylı

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Ölçme ve değerlendirme süreci olmadan planlı bir eğitim süreci söz konusu olamaz. Planlı eğitim sürecinde cevap verilmesi gereken bazı sorular Cevap aranan soru Ortaya çıkan eğitim

Detaylı

Bilimsel Araştırmanın Temelleri

Bilimsel Araştırmanın Temelleri Temel kavramlar Bilimsel Araştırmanın Temelleri İstatistik nedir? Sayısal değerleri ifade etmek için kullanılan bir dil Evren (population) Belirli bir özellik yönünden, birbirine benzeyen elemanların oluşturduğu

Detaylı

Görev çubuğu. Ana ölçek. Şekil 1.1: Verniyeli kumpas

Görev çubuğu. Ana ölçek. Şekil 1.1: Verniyeli kumpas Deney No : M0 Deney Adı : ÖLÇME VE HATA HESABI Deneyin Amacı : Bazı uzunluk ölçü aletlerini tanımak ve ölçme hataları hakkında ön bilgiler elde etmektir. Teorik Bilgi : VERNİYELİ KUMPAS Uzunluk ölçümü

Detaylı

SÜREKLİ OLASILIK DAĞILIMI

SÜREKLİ OLASILIK DAĞILIMI SÜREKLİ OLASILIK DAĞILIMI Normal Olasılık Dağılımı Akülerin dayanma süresi, araçların belli bir zamanda aldığı yol, bir koşuya katılanların bitirme süresi gibi sayılamayacak kadar çok değer alabilen sürekli

Detaylı

kpss ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME SORU Önce biz sorduk Güncellenmiş Yeni Baskı Eğitim Bilimleri 80 Soruda 64

kpss ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME SORU Önce biz sorduk Güncellenmiş Yeni Baskı Eğitim Bilimleri 80 Soruda 64 Önce biz sorduk kpss 2 0 1 8 80 Soruda 64 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Eğitim Bilimleri ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME Konu Anlatımı Pratik Bilgiler Sınavlara En Yakın Özgün Sorular ve Açıklamaları Çıkmış Sorular

Detaylı

2 Hata Hesabı. Hata Nedir? Mutlak Hata. Bağıl Hata

2 Hata Hesabı. Hata Nedir? Mutlak Hata. Bağıl Hata Hata Hesabı Hata Nedir? Herhangi bir fiziksel büyüklüğün ölçülen değeri ile gerçek değeri arasındaki farka hata denir. Ölçülen bir fiziksel büyüklüğün sayısal değeri, yapılan deneysel hatalardan dolayı

Detaylı

Okullarda Kullanılan Sınavlar ve Özellikleri

Okullarda Kullanılan Sınavlar ve Özellikleri Okullarda Kullanılan Sınavlar ve Özellikleri 1 Sınav Hazırlamada Dikkat Edilecekler Ölçme aracı amaca uygun olmalıdır Sınav mutlaka planlanmalıdır Bir madde bir bilgiyi yoklamalıdır. Sorular açık ve net

Detaylı

kpss eğitim bilimleri Türkiye nin En Çok Satan Ders Notları ÖLÇME DEĞERLENDİRME Gökhan Araz ogretiakademi

kpss eğitim bilimleri Türkiye nin En Çok Satan Ders Notları ÖLÇME DEĞERLENDİRME Gökhan Araz ogretiakademi ) ) 2014 kpss eğitim bilimleri Türkiye nin En Çok Satan Ders Notları ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME Gökhan Araz ogretiyoruz serisi ogretiakademi ) ogretiakademi Gökhan ARAZ Eğitim Bilimleri Ölçme ve Değerlendirme

Detaylı

SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI

SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI SÜREKLĠ OLASILIK DAĞILIMLARI Sayı ekseni üzerindeki tüm noktalarda değer alabilen değişkenler, sürekli değişkenler olarak tanımlanmaktadır. Bu bölümde, sürekli değişkenlere uygun olasılık dağılımları üzerinde

Detaylı

Korelasyon, Korelasyon Türleri ve Regresyon

Korelasyon, Korelasyon Türleri ve Regresyon Korelasyon, Korelasyon Türleri ve Regresyon İçerik Korelasyon Korelasyon Türleri Korelasyon Katsayısı Regresyon KORELASYON Korelasyon iki ya da daha fazla değişken arasındaki doğrusal ilişkiyi gösterir.

Detaylı

Doç. Dr. Şeref TAN ÖĞRETİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ISBN 978-605-0022-24-7

Doç. Dr. Şeref TAN ÖĞRETİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ISBN 978-605-0022-24-7 7. Baskı Doç. Dr. Şeref TAN ÖĞRETİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ISBN 978-605-0022-24-7 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. 2012, Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları

Detaylı

Nitel Araştırmada Geçerlik ve Güvenirlik

Nitel Araştırmada Geçerlik ve Güvenirlik Nitel Araştırmada Geçerlik ve Bilimsel araştırmanın en önemli ölçütlerinden biri olarak kabul edilen geçerlik ve güvenirlik araştırmalarda en yaygın olarak kullanılan iki en önemli ölçüttür. Araştırmalarda

Detaylı

BÖLÜM 1 İSTATİSTİK İLE İLGİLİ BAZI TEMEL KAVRAMLAR

BÖLÜM 1 İSTATİSTİK İLE İLGİLİ BAZI TEMEL KAVRAMLAR 1 BÖLÜM 1 İSTATİSTİK İLE İLGİLİ BAZI TEMEL KAVRAMLAR İstatistik öğrenmelerinde sıklıkla karşılaşılacak olan temel bazı kavramlar, eğitim alanına yönelik örnekleriyle birlikte aşağıda açıklanmaktadır. 1.1.

Detaylı

ORTALAMA ÖLÇÜLERİ. Ünite 6. Öğr. Gör. Ali Onur CERRAH

ORTALAMA ÖLÇÜLERİ. Ünite 6. Öğr. Gör. Ali Onur CERRAH ORTALAMA ÖLÇÜLERİ Ünite 6 Öğr. Gör. Ali Onur CERRAH Araştırma sonucunda elde edilen nitelik değişkenler hakkında tablo ve grafikle bilgi sahibi olunurken, sayısal değişkenler hakkında bilgi sahibi olmanın

Detaylı

Ünite. Madde ve Özellikleri. 1. Fizik Bilimine Giriş 2. Madde ve Özellikleri 3. Dayanıklılık, Yüzey Gerilimi ve Kılcal Olaylar

Ünite. Madde ve Özellikleri. 1. Fizik Bilimine Giriş 2. Madde ve Özellikleri 3. Dayanıklılık, Yüzey Gerilimi ve Kılcal Olaylar 1 Ünite Madde ve Özellikleri 1. Fizik Bilimine Giriş 2. Madde ve Özellikleri 3. Dayanıklılık, Yüzey Gerilimi ve Kılcal Olaylar 1 Fizik Bilimine Giriş Test Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 1. Fizikteki

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Sedat Şen 9/27/2018 2

Yrd. Doç. Dr. Sedat Şen 9/27/2018 2 2.SUNUM Belirli bir amaç için toplanmış verileri anlamlı haline getirmenin farklı yolları vardır. Verileri sözel ifadelerle açıklama Verileri tablolar halinde düzenleme Verileri grafiklerle gösterme Veriler

Detaylı

Fizikte Veri Analizi

Fizikte Veri Analizi Fizikte Veri Analizi Ders 1 Ölçme ve Belirsizlik Öğr. Gör. Dr. Mehmet Tarakçı http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Fizikte Veri Analizi Ölçme Doğruluk ve duyarlılık Belirsizlik Hata kaynakları Sistematik

Detaylı