ÇAY ĠġLETMELERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BASKI NO : 02 BASKI TARĠHĠ : YÜRÜRLÜLÜK TARĠHĠ :

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇAY ĠġLETMELERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BASKI NO : 02 BASKI TARĠHĠ : YÜRÜRLÜLÜK TARĠHĠ :"

Transkript

1 ÇAY ĠġLETMELERĠ LÜĞÜ BASKI NO : 02 BASKI TARĠHĠ : YÜRÜRLÜLÜK TARĠHĠ : RĠZE 2011

2 ÇAY ĠġLETMELERĠ LÜĞÜ Sayfa No 2 / 19 ĠÇĠNDEKĠLER Bölüm No Konu Adı Sayfa No - Kapak 1 - Ġçindekiler 2 - TeĢekkülün Tanıtımı Amaç, Kapsam ve Hariç Tutma Referans Standart ve Mevzuatlar Tanımlar KALĠTE YÖNETĠM SĠSTEMĠ- GIDA GÜVENLĠĞĠ YÖNETĠM SĠSTEMĠ 4.1 Genel ġartlar Dokümantasyon ġartları YÖNETĠMĠN SORUMLULUĞU 5.1 Yönetimin Taahhüdü MüĢteri Odaklılık Kalite ve Gıda Güvenliği Politikası Planlama Görev, Yetki Ve Sorumluluklar Yönetimin Gözden Geçirmesi Acil Durumlara Müdahale ve Hazırlığı KAYNAK YÖNETĠMĠ 6.1 Kaynakların Sağlanması Ġnsan Kaynakları Alt Yapı ÇalıĢma Ortamı ÜRÜN GELĠġTĠRME GÜVENLĠ PLANLAMA ÜRÜN GELĠġTĠRME 7.1 Planlama MüĢteri Ġle ĠliĢkili Prosesler Ön Gereksinim Programı Tasarım ve GeliĢtirme Tehlike Analizlerin GerçekleĢmesinin Birincil AĢaması Tehlike analizi Operasyonel Ön Gereksinim Programının OluĢturulması Satınalma-Ürün özellikleri Ürünün Sağlanması Ġzleme ve Ölçme Donanımının Kontrolü-Ġzleme ve Ölçmenin Kontrolü ÖLÇME, ANALĠZ VE ĠYĠLEġTĠRME 8.1 Genel Ölçme ve Ġzleme -Gıda Güvenliği Yönetim Siteminin Doğrulanması 17 Proseslerin Ġzlenmesi ve Ölçülmesi- Doğrulama Sonuçlarının Doğrulanması Uygun Olmayan Ürünün Kontrolü- Uygunsuzluk Kontrolü Veri Analizi ĠyileĢtirme 19

3 ÇAY ĠġLETMELERĠ LÜĞÜ Sayfa No 3 / 19 TEġEKKÜLÜN TANITIMI TeĢekkülümüz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluģudur yılında fiilen faaliyete geçen Çay Kurumu, 1983 yılında çıkartılan 2929 Sayılı Kanunla Çay ĠĢletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) bir Kamu Ġktisadi KuruluĢuna dönüģtürülmüģtür. Bu Kanun 233 Sayılı KHK ile tadil edilmiģtir yılına kadar devlet tekeli altında sürdürülen çay iģletmeciliği Aralık 1984 tarih ve 3092 sayılı Çay Kanunu ile serbest bırakılmıģtır. Kanunun 1.Maddesinde; gerçek ve tüzel kiģilerin yaģ çay iģleme ve paketleme fabrikaları kurup iģletebilecekleri, ihtiyaçları olan yaģ çay yaprağını doğrudan üreticilerden satın alabilecekleri belirtilmiģtir. Aynı Kanunun 3. Maddesiyle de 3788, 4223 ve 6133 Sayılı Kanunların çayla ilgili hükümleri yürürlükten kaldırılmıģtır yılında Kamu Ġktisadi KuruluĢu (KĠK) niteliğine dönüģtürülen Çay ĠĢletmeleri Genel Müdürlüğü, 1994 yılında çıkartılan 4046 Sayılı ÖzelleĢtirme Uygulamalarının Düzenlenmesine ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeğiĢiklik Yapılmasına Dair Kanunun 35. maddesi gereğince, Ġktisadi Devlet TeĢekkülü (ĠDT) statüsüne alınmıģtır. TeĢekkülümüz 3046 sayılı Yasanın 4060 sayılı yasayla değiģik 4. ve 3313 sayılı yasayla değiģik 10. maddeleri uyarınca 26 Kasım 2002 tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili TeĢekkülü olmuģtur. TeĢekkülümüz; mevzuat çerçevesinde yerine getirilen faaliyetlerin tümünü TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi; paketleme ve pazarlama sürecini Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi kapsamına almıģtır. Ülkemizde yılda 225 bin ton kuru çay tüketildiği tahmin edilmektedir. Bunun tonu TeĢekkülümüzce üretilmektedir. ÇAYKUR 46 Çay Fabrikası, 1 Çay Paketleme Fabrikası, 2 Pazarlama ve Üretim Bölge Müdürlüğü, 7 Pazarlama Bölge Müdürlüğü,1 Anatamir Fabrikası, 1 Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri AraĢtırma Enstitüsü Müdürlüğü ve yaklaģık çalıģanıyla Türkiye Çay Sektörünün en büyük ve lider kuruluģudur. TeĢekkülümüz de; Mayıs ve Ekim aylarını kapsayan 6 aylık kampanya döneminde yarı mamul çay üretimi ve tüm yıl boyunca mamul çay üretimi yapılmaktadır. ÇAYKUR Dünya Standartlarına uygun siyah ve yeģil çay üretebilen teknolojiye sahiptir. TeĢekkülümüz Ana Hatlarıyla; Türkiye nin tarım politikasına uygun olarak çay ziraatını geliģtirmek, Çay kalitesini ıslah etmek, YaĢ çayın iģlenmesini teknik esaslara göre yürütmek, Piyasaya sürdüğü ürünlerini; doğrudan ya da dolaylı olarak tüketiciye zarar vermeyeceği Ģekilde üretmek, Ġç ve dıģ pazar isteklerini karģılamak üzere yarı mamul ve mamul çay (Siyah-YeĢil) üretmek ithal ve ihraç etmek, Verimlilik esasına dayalı iģletme politikasıyla sermaye birikimine yardım ederek yatırım kaynağı sağlamak, amacıyla kurulmuģtur. Adres : ÇAY ĠġLETMELERĠ LÜĞÜ MÜFTÜ MAHALLESĠ / RĠZE Tel : Faks : Web :

4 ÇAY ĠġLETMELERĠ LÜĞÜ Sayfa No 4 / AMAÇ, KAPSAM VE HARĠÇ TUTMA 1.1. AMAÇ KuruluĢumuzun amacı; müģteri beklenti ve istekleri ile yasal mevzuat ve standartlar doğrultusunda çay üretimini ve pazarlamasını planlayarak gerçekleģtirilmesini sağlamak; TS EN ISO 9001 / TS EN ISO Ģartlarında yürütülen tüm faaliyetleri uygulamak, denetlemek, geliģtirmek ve takip etmektir KAPSAM: TeĢekkülümüzde kurulan Kalite Yönetim Sistemi; Yarı mamul çay üretimi (Siyah Çay/Organik Siyah Çay, YeĢil Çay/Organik YeĢil Çay), Mamul çay Üretimi (Paketleme), Pazarlama faaliyetlerini kapsar. Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Mamul Çay Üretimi Pazarlama faaliyetlerini kapsar. TeĢekkülümüzde birimlerin faaliyetlerini gerçekleģtirirken izleyecekleri yöntemler ve bunların detayları KEK te atıflarla yer verilen yasal mevzuat, prosedür, proses ve talimatlarla belirlenmiģtir HARĠÇ TUTMA TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardının; Üretimin Sağlaması için Proseslerin Geçerliliği maddesi, bütün proses çıktıları yasal Ģartlar çerçevesinde doğrulanması gereken faaliyetler olduğundan hariç tutulmuģtur REFERANS STANDARD ve MEVZUATLAR 2.1. STANDARTLAR TeĢekkülümüz Kalite El Kitabının hazırlanmasında ve Kalite Yönetim Sisteminin oluģturulmasında; TS EN ISO TS EN ISO TS EN ISO standartları ve TeĢekkülümüzle ilgili yürürlükteki mevzuat referans almıģtır YASAL REFERANSLAR TeĢekkülümüz; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve ilgili Bakanlıklarca yayımlanan mevzuat hükümleri çerçevesinde üretim yapmaktadır. ( DıĢ Kaynaklı Doküman Listesi LST.4-03) 3.0. TANIMLAR Kalite Yönetim Sistemimiz, TS EN ISO TS EN ISO Kalite Yönetim Sistemleri -Temel Kavramlar, Terimler ve Tarifler standardında verilen Uluslararası terimler ve tarifleri kullanır KALĠTE YÖNETĠM SĠSTEMĠ GIDA GÜVENLĠĞĠ YÖNETĠM SĠSTEMĠ 4.1. GENEL ŞARTLAR (KALĠTE YÖNETĠM SĠSTEMĠ- GIDA GÜVENLĠĞĠ YÖNETĠM SĠSTEMĠ) TeĢekkülümüz; Kalite Yönetim Sistemi Standardının ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Ģartlarına uygun sistem oluģturmuģ dokümante etmiģ, uygulamakta, sürekliliğini sağlamakta ve bunun etkinliğini sürekli iyileģtirmektedir.

5 ÇAY ĠġLETMELERĠ LÜĞÜ Sayfa No 5 / 19 Uygulanan Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi içerisinde muhtemel tehlikeler tanımlanmıģtır. Tanımlanan tehlikelerin kontrol altına alınması ve ortadan kaldırılması için gerekli çalıģmalar yapılmaktadır. Kalite yönetim sistemi gerektirdiği prosesleri ve kuruluģtaki uygulamalarını tanımlamıģtır. (Bakınız ÇAYKUR -KEK sayfa 5/19), Proseslerin sırasını ve birbirleri ile etkileģimini belirlemiģtir. (Bkz ÇAYKUR-KEK sayfa 5/19), Proseslerin uygulanması, kontrol ve etkinliğinin sağlaması için gerekli kriterleri ve metotları belirlemiģtir. Proseslerin uygulanmasını ve izlenmesini desteklemek için gereken kaynağın ve bilginin hazır bulundurulmasını planlayarak sağlamıģtır.(proses Kontrol Planı PLN.7-03 ) Uyguladığı prosesleri ölçerek, analiz etmektedir. PlanlanmıĢ sonuçları baģarmak ve prosesleri sürekli iyileģtirmek için gerekli faaliyetleri uygulamaktadır. Bu prosesler, standartlarda belirtilmiģ Ģartlara uygun olarak yönetilmektedir. TeĢekkülümüzün üretimini etkileyen dıģ kaynaklı herhangi bir prosesi bulunmamaktadır. KALĠTE YÖNETĠM SĠSTEMĠ PROSES ETKĠLEġĠMLERĠ ETKĠLEYEN PROSESĠN NO KODU ADI ETKĠLENEN PROSES 1 PRO.7-01 Malzeme Satınalma Prosesi PRO.7-02 YaĢ Çay Satınalma Prosesi PRO.7-03 Yarı Mamul Çay Üretim Prosesi PRO.7-04 Paketleme Fabrikaları Üretim Prosesi PRO.7-05 Çay Fabrikaları Muayene ve Deney Prosesi PRO.7-06 Çay Paketleme Fabrikaları Muayene ve Deney Prosesi PRO.7-07 Ġç SatıĢ Prosesi PRO.7-08 DıĢ SatıĢ Prosesi ETKĠLEġĠM Satın alma prosesi tüm satın alma taleplerinde diğer prosesler ise üretim ve paketleme aģamasında etkileģim halindedir DOKÜMANTASYON ŞARTLARI Genel TeĢekkülümüz; KALĠTE YÖNETĠM SĠSTEMĠ ve GIDA GÜVENLĠĞĠ YÖNETĠM SĠSTEMĠ için a) Kalite politikasını ve kalite ve gıda güvenliği hedeflerini dokümante etmiģtir, b) Kalite el kitabını hazırlamıģtır, c) Bu standardın istediği prosedürleri hazırlamıģtır, d) Proseslerin etkin planlanması, yürütülmesi ve kontrolünü sağlamak için kuruluģun ihtiyaç duyduğu dokümanları hazırlamıģtır, e) Bu standardın maddesine belirtilen tüm kayıtları tutmaktadır.

6 ÇAY ĠġLETMELERĠ LÜĞÜ Sayfa No 6 / Kalite El Kitabı TeĢekkülümüz; aģağıdaki maddeleri içeren bir kalite el kitabı oluģturarak, sürekliliğini sağlamıģtır. Kalite Yönetim Sistemi ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi kapsamı ile herhangi bir hariç tutmanın ayrıntıları açıklanmıģtır. (Bkz. ÇAYKUR-KEK sayfa 4/19) Kalite Yönetim Sistemi ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi için oluģturulmuģ dokümante edilmiģ prosedürleri, bunlara atıfları Kalite El Kitabında ilgili maddelerin altında belirtmiģtir. Kalite yönetim sistemi prosesleri arasındaki etkileģmeler (Bkz. ÇAYKUR-KEK sayfa 5/19) açıklanmıģtır Dokümanların Kontrolü (TS EN ISO ) Kalite Yönetim Sistemi ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemindeki uygulamalarda tüm dokümanların hazırlanması, yayımlanması, revizyonu ve yürürlülükten kaldırılması Dokümanların Kontrolü Prosedürü nde açıklanmıģtır. REFERANS DOKÜMANLAR: Dokümanların Kontrolü Prosedürü PRD Kalite Kayıtlarının Kontrolü (TS EN ISO ) Kalite Yönetim Sisteminin ve Gıda Güvenliği Yönetim siteminin uygulanmasının objektif delili olarak tüm kayıtların tanımlanması, saklanması, elden çıkarılması ve saklama sürelerinin belirlenmesi ile ilgili konular, Kayıtların Kontrolü Prosedürü nde açıklanmıģtır. REFERANS DOKÜMANLAR: Kayıtların Kontrolü Prosedürü PRD.4-02 Çay ĠĢletmeleri Genel Müdürlüğü ArĢiv Yönetmeliği 5.0. YÖNETĠMĠN SORUMLULUĞU 5.1. YÖNETĠMĠN TAAHHÜDÜ Üst yönetimimiz, tanımlanan Kalite Yönetim Sistemi ve Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin uygulanması, geliģtirilmesi, etkinliğinin ve sürekliliğinin sağlanması konusunda standartların istemiģ olduğu taahhütleri ve sorumluluğu yerine getirmek için aģağıdaki faaliyetleri gerçekleģtirmektedir: ÇAYKUR Yönetimi, Mevzuat dahilinde, müģteri isteklerinin karģılanmasının önemini çalıģanlarına iletmek, Kalite politikası oluģturmak, (Bakınız ÇAYKUR -KEK sayfa 7/19), Kalite hedeflerinin oluģturulmasını sağlamak, (Bakınız ÇAYKUR -KEK sayfa 7/19), Yönetimin gözden geçirme faaliyetlerini yerine getirmek, (Bkz ÇAYKUR -KEK sayfa 8-9/19), Gerekli kaynakları sağlamak sureti ile Kalite Yönetim Sisteminin ve Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin uygulanması ile sürekli iyileģtirme taahhüdünü, yapmıģ olduğu faaliyetlerle kanıtlamaktadır MÜŞTERİ ODAKLILIK TeĢekkülümüz, müģteri memnuniyetinin arttırılmasına yönelik olarak, müģterilerin isteklerinin değerlendirilmesini ve yerine getirilmesini Kalite El Kitabının Ürüne Bağlı ġartların Belirlenmesi ve MüĢteri Memnuniyeti maddelerinde açıkladığı gibi sağlar.

7 ÇAY ĠġLETMELERĠ LÜĞÜ Sayfa No 7 / KALĠTE POLĠTĠKASI - GIDA GÜVENLĠĞĠ POLĠTĠKASI (TS EN ISO ) TeĢekkülümüz üst yönetim tarafından, çalıģmalara yön vermesi ve tüm çalıģanların kurum kültürünü sağlamlaģtırması amacıyla Kalite Politikası aģağıdaki Ģekilde oluģturulmuģtur. KALĠTE POLĠTĠKAMIZ ÇAYKUR Türk çay sektöründe öncü olma bilinciyle, Ülkemiz çay tarımını geliģtirmeyi, Çevre koruyucu tedbirler almayı, MüĢteri memnuniyetini sağlamayı, Kalite Yönetim Sisteminin Ģartlarına uyarak sürekli iyileģtirmeyi, Kaliteli ve Güvenli Çay üretip pazarlamayı, Ġlke edinmiģtir PLANLAMA Kalite Hedefleri TeĢekkülümüz üst yönetimi tarafından yılda en az bir kez yapılan Yönetimin Gözden Geçirmesi Toplantılarında bir önceki dönemin hedeflerini görüģerek hedeflere ulaģma durumunu değerlendirir. Bir sonraki dönemin kalite hedefleri belirlenerek YGG toplantı raporuna kaydedilir. Hedefler takip edilerek, gerekiyor ise güncelleģtirilir. REFERANS DOKÜMANLAR: Yönetimin Gözden Geçirmesi Toplantısı Duyuru Formu (FRM.5-01) Yönetimin Gözden Geçirmesi Toplantısı Raporu Formu (FRM.5-02) Performans Raporu Formu (FRM.5-03) Kalite Yönetim Sistemi- Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Planlama (TS EN ISO ) TeĢekkülümüz; Kalite hedefleri de dahil olmak üzere Madde 4.1 de verilen Ģartları yerine getirmek için, kalite yönetim sistemini ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemini planlar. Kalite yönetim sistemi ve Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminde sürekli güncelleģtirmeyi sürdürerek, kalite yönetim sisteminin ve Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin bütünlüğünün sürdürülmesini sağlar SORUMLULUK VE YETKİ (TS EN ISO 22000) 5.5. GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLAR (TS EN ISO 9000) TeĢekkülümüz; Organizasyonunu belirlemek amacıyla ana organizasyon Ģeması ve ünitelerin organizasyon Ģemaları oluģturmuģtur. ÇalıĢan personellerin görev, sorumluluk ve yetkilerini ve birbirleri ile olan iliģkilerini Görev Yetki ve Sorumluluk Yönergesinde, olmayan personeller için ise Görev Tanımlarını dokümante ederek çalıģanlarına duyurmuģtur. REFERANS DOKÜMANLAR: Görev Yetki ve Sorumluluk Yönetmeliği ÇAYKUR Organizasyon ġeması ORġ.5-01

8 ÇAY ĠġLETMELERĠ LÜĞÜ Sayfa No 8 / Gıda Güvenliği Ekip Lideri (TS EN ISO 22000) Genel Müdür, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemini yürütmesi için Gıda Güvenliği Ekip Lideri atamıģtır. REFERANS DOKÜMANLAR: Gıda Güvenliği Ekip Lider Görev Tanımı TAN Yönetim Temsilcisi Genel Müdür, genel müdür yardımcılarından birini Yönetim Temsilcisi olarak atamıģtır. REFERANS DOKÜMANLAR: Yönetim Temsilcisi Görev Tanımı TAN Ġç ĠletiĢim ( TS EN ISO ) Ġç iletiģim, Görev, Yetki ve Sorumluluk Yönetmeliği ve Resmi YazıĢmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkındaki Yönetmelik uyarınca yapılmaktadır. Kalite Yönetim Sistemi ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi dokümanları tüm birimlere elektronik ortamda Kullanıcı Girişinden ISO Dokümanları baģlığı altından yayınlanarak her çalıģanın yaptığı iģten haberdar olması sağlanmıģtır.yönetim sistemleri dokümanları iyi bir iletiģim aracıdır DıĢ ĠletiĢim (TS EN ISO 22000) TeĢekkülümüz; Mamul çay üretimi ve bölge müdürlüklerine taģınması sürecinde Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin etkin yürütülmesi için; Tedarikçiler ve taģeronlar, Mamul ürün bilgileri (kullanıma dair talimatlar, özel depolama koģulları, uygun olduğu üzere raf ömrü), Tüketici geri bildirimleri, Ġlgili mevzuat Ģartları ile ilgili dokümanlar oluģturulmuģ, uygulamakta ve sürdürmektedir. REFERANS DOKÜMANLAR: DıĢ Kaynaklı Doküman Listesi LST YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ (TS EN ISO ) Genel (TS EN ISO ) ÇAYKUR Üst Yönetimi, Kalite Yönetim Sistemini ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemini yılda en az bir kez yapılan Yönetimin Gözden Geçirme Toplantılarında değerlendirir. Yönetimin gözden geçirme toplantılarına birim sorumluları, proses sorumluları ve Genel Müdürün uygun göreceği personel katılır. Kalite Yönetim Temsilcisi ve Gıda Güvenliği Ekip Lideri YGG toplantısından önce üst yönetime sistemin performansı konusunda rapor (FRM.5-03) sunar. Yönetimin Gözden Geçirme Toplantıları en az üç gün önce Kalite Yönetim Temsilcisi tarafından katılacaklara Yönetimin Gözden Geçirme Toplantı Duyuru Formu (FRM.5-02) ile duyurulur Gözden Geçirme Girdileri (TS EN ISO ) Toplantı Gündemini aģağıdaki konular oluģturur; 1. Kalite Politikası, 2. Kalite Hedefleri, 3. Tetkiklerin (Ġç Kalite Tetkik- DıĢ Tetkik) sonuçları, 4. MüĢteri Ģikâyet, öneri ve istekleri, 5. Proses performansı ve ürün uygunluğu,

9 ÇAY ĠġLETMELERĠ LÜĞÜ Sayfa No 9 / Düzeltici ve Önleyici faaliyetlerin durumu, 7. Bir önceki yönetimin gözden geçirmesinden devam eden takip faaliyetleri etkileyebilecek durumlar, 8. Acil durumlar, geri çekmeler, 9. Kalite yönetim sistemini ve gıda güvenliğini etkileyebilecek değiģiklikler, 10. Sistemlerin güncelleme faaliyetleri sonuçlarının gözden geçirilmesi 11. ĠyileĢtirme önerileri Gözden Geçirme Çıktıları (TS EN ISO ) Gözden geçirme toplantı sonuçları ve alınan kararlar Kalite Yönetim Temsilcisi sorumluluğunda YGG Toplantısı Rapor Formuna (FRM.5-02) kaydedilir. Toplantı çıktıları en az aģağıdaki konuları içerir; Kalite Yönetim Sistemi ve Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin etkinliğinin ĠyileĢtirilmesi, Gıda güvenliğinin sağlanması MüĢteri beklentileri, ürünün ĠyileĢtirilmesi, Kaynak Ġhtiyaçlarının karģılanması için gerekli bilgiler Acil durumlara Müdahale ve Hazırlık (TS EN ISO ) Mamul Çay Üretimi sürecinde acil durumlarda gıda güvenliğini sağlamak için prosedür oluģturulmuģtur. Prosedür doğrultusunda iģlem yapılmaktadır. REFERANS DOKÜMANLAR: Acil Durum Prosedürü PRD KAYNAK YÖNETĠMĠ 6.1. KAYNAKLARIN SAĞLANMASI TeĢekkülümüz; Kalite Yönetim Sistemi ve Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin uygulanmasını ve etkinliğinin sürekli iyileģtirmesini, MüĢteri Ģartlarının yerine getirilmesi yolu ile müģteri memnuniyetini artırmak için gerekli olan kaynakları belirleyerek sağlamıģtır. (Bkz. Madde ) 6.2. İNSAN KAYNAKLARI Genel TeĢekkülümüzde; Ġhtiyaç duyulan nitelikli memur personel, 399 sayılı KHK ve o yıla ait Genel Yatırım ve Finansman Programı uyarınca Devlet Personel Dairesi BaĢkanlığı nın izni ve ÖSYM nin aracılığıyla açıktan atama ile göreve baģlatılır sayılı ĠĢ Kanunu ve Toplu SözleĢme hükümlerine göre daimi ve geçici kadrolu olmak üzere iki tür iģçi istihdamı olmaktadır. ĠĢgücü ihtiyacı olduğunda BaĢbakanlık Hazine MüsteĢarlığından uygun görüģ ve Devlet Personel BaĢkanlığından izin alındıktan sonra il Müdürlüğü ĠĢ Kurumuna kayıtlı Ģahıslar arasından nitelikleri uygun olanlar seçilerek geçici iģçi olarak iģe baģlatılmaktadır. Daimi kadroya iģçi alımı; 5620 KHK çerçevesinde nitelikleri uygun olanlar arasından yapılmaktadır. REFERANS DOKÜMANLAR: 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 4857 sayılı ĠĢ Kanunu 5620 sayılı Kanun Hükmünde Kararname

10 ÇAY ĠġLETMELERĠ LÜĞÜ Sayfa No 10 / Yeterlilik, Bilinç ve Eğitim ÖSYM ile ataması yapılan personelin ÇAYKUR da görevlendirilmesi, Genel Müdürün onayı ile ilgili birime atanarak gerçekleģtirilir. Personelin adaptasyonu, Hizmet Ġçi Eğitimlerle desteklenerek oryantasyon eğitimi ile sağlanır. Ġhtiyaçlar doğrultusunda eğitimler planlanır ve süreklilik teģkil eder. TeĢekkülümüz çalıģanlarının kalite yönetim sistemi veya kendi çalıģma alanlarında eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi, planlanması ve faaliyetlerin yürütülmesi; ÇAYKUR Hizmet Ġçi Eğitim Yönetmeliğine göre yapılır. Bilgilendirme, sempozyum, seminer, kongre, konferans ve Kurum dıģında alınan eğitimlerin etkinlik değerlendirmesi yapılmaz. Eğitim faaliyetleri ve oryantasyon eğitimi sonucu oluģan kayıtlar Eğitim Katılım Formu (FRM.6-15) Eğitim Değerlendirme Anket Formu (FRM.6-18), Personel Eğitim Formu (FRM.6-16),.. Yılı Eğitim Programı Formu (FRM.6-17), Oryantasyon Eğitim Formuna kaydedilir. (FRM.6-19) Ġlgili kayıtlar Kayıtların Kontrolü Prosedürüne göre muhafaza edilir. REFERANS DOKÜMANLAR: ÇAYKUR Hizmet Ġçi Eğitim Yönergesi Yıllık Eğitim Planı PLN ALTYAPI TeĢekkülümüz ürün Ģartlarına uygunluğunu sağlamak için gerekli olan altyapıyı belirleyip sürdürmektedir. Alt yapımızı; Binalar, çalıģma alanları ve bununla ilgili tesisler, proses teçhizatı, (yazılım ve donanım), destek hizmetleri (Bakım Onarım Faaliyetleri, taģıma veya ulaģım v.b. ) kapsar. Bakım ve Onarım ve Revizyon Planları, Makine Dairesi BaĢkanlığı ve Enerji Dairesi BaĢkanlığınca; Bina Alt Yapı Bakım Kontrol Planı Proje ve ĠnĢaat Daire BaĢkanlığınca hazırlanıp Bakım Onarım Kısım Müdürlüğünce takip edilmektedir Sürekliliğin yerine getirilebilmesi için gerekli olan her türlü malzeme, araç ve gereç, mevzuat çerçevesinde Satınalma Dairesi BaĢkanlığı tarafından ve bakım, onarım ve revizyon ilgili daire baģkanlıkları tarafından karģılanmaktadır. Elektronik ortamda; Tüm yaģ çay satın alma, muayene deney vb. Tarım Kısım Müdürlüğü sorumluluğunda olan kayıtları Çaykur Tarım Programıyla, Mamul ve yarı mamul ürün ile ilgili stok, sevkiyat vb. Muhasebe Kısım Müdürlüğü sorumluluğunda olan kayıtları Unıty 2 Programıyla, ÇalıĢan personelin özlük ve tahakkuk bilgileri Personel Kısım Müdürlüğü sorumluluğunda olan PerWin Programıyla takip edilmektedir. REFERANS DOKÜMANLAR: Çay Fabrikaları Bakım Onarım ve Revizyon Planı PLN.6-02 Çay Paketleme Fabrikaları Bakım Onarım ve Revizyon Planı PLN.6-05 Bina Alt Yapı Bakım Kontrol Planı PLN ÇALIŞMA ORTAMI ĠĢ Yeri Hijyeni TeĢekkülümüz, yarı mamul ve mamul çayın (Siyah-YeĢil) üretimi ve depolaması ile ilgili olarak mevzuat ve Kalite Yönetim Sistemi Ģartlarına uygun hijyen Ģartlarını belirlemiģ ve kullanılan alet ve temizliğinin programlı ve sistematik bir Ģekilde yapılmasını sağlamıģ faaliyetlerini buna göre sürdürmektedir. REFERANS DOKÜMANLAR: Çay Fabrikaları Temizlik ve Hijyen Planı (PLN.6-03) Çay Paketleme Fabrikaları Temizlik ve Hijyen Planı (PLN.6-04)

11 ÇAY ĠġLETMELERĠ LÜĞÜ Sayfa No 11 / Personel Hijyeni Sağlık kuruluģlarıyla yapılan anlaģmalar neticesinde; her yıl Mart - Temmuz ayları arasında yaģ çay iģleyen ve yarı mamul ürünü paketleyen iģletmelerin mutfak, çay ocağı, tasnif, harmanlama ünitesi ve sosyal tesislerde çalıģan iģçi personelin sağlık kontrolleri yapılarak iģçi sağlık raporuna iģlenir. Görev baģındaki iģçi personelin kiģisel temizliğine özen gösterilir. Siyah ve yeģil çayın üretim aģamalarında takı takılmaz, sigara içilmez, iģ elbiseleri giyilir. YaĢ çay iģleyen iģletmelerin, fermantasyon bölümünde çizme, tasnif ve ambar bölümlerinde özel ayakkabı giyilir. Ayrıca tasnif bölümünde baģlık ve toz maskesi takılır. Yarı mamul ürünü paketleyen iģletmelerin tüm üretim aģamalarında özel ayakkabı giyilir, harmanlama ünitesinde baģlık ve toz maskesi takılır. REFERANS DOKÜMANLAR: Çay Paketleme Fabrikaları Temizlik ve Hijyen Planı PLN.6-04 KiĢisel Hijyen Talimatı TAL ÜRÜN GERÇEKLEġTĠRME -GÜVENLĠ ÜRÜN PLANLAMA VE GERÇEKLEġTĠRME (TS EN ISO 22000) 7.1. PLANLAMA TeĢekkülümüz, ürün gerçekleģtirilmesi için gerekli prosesleri planlayarak geliģtirmektedir. Planlama, Kalite Yönetim Sistemi ve Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin diğer proseslerinin Ģartları ile tutarlıdır. Proses planlamasında, aģağıdakiler belirlenmiģtir. 1. Ürün için kalite hedefleri ve Ģartları, 2. Proseslerin için dokümanların oluģturulması, 3. YaĢ çay ürünü, yarı mamul çay ve mamul çay doğrulama, geçerli kılma, izleme ve kabul için kriterleri, 4. Proseslerin sonucu meydana gelen ürünün Ģartlarını kanıtlayan kayıtlar (Madde 4.2.4). REFERANS DOKÜMANLAR: Proses Kontrol Planı PLN ÖN GEREKSİNİM PROGRAMI (TS EN ISO 22000) TeĢekkülümüz, yarı mamul çayın paketlemesi prosesinde kimyasal, biyolojik ve fiziksel tehlikeleri elimine etmek için ÖG Planı oluģturmuģtur. ÖGP yılda 3 kez doğrulanıp kayıt altına alınmaktadır. REFERANS DOKÜMANLAR: Ön Gereksinim Programı PRG MÜŞTERİ İLE İLİŞKİLİ PROSESLER Ürüne Bağlı ġartların Belirlenmesi -TasarlanmıĢ Kullanım (TS EN ISO ) TeĢekkülümüz; 233 ve 399 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname, ÇAYKUR un Anastatüsü ve ilgili mevzuat hükümleri kapsamında faaliyetlerini yerine getirmektedir. Ürüne yönelik talepler Kamu Kurumu olmamız sebebiyle kanuni Ģartlar doğrultusunda yapılır. REFERANS DOKÜMANLAR: 233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname 399 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ÇAYKUR un Ana Statüsü

12 ÇAY ĠġLETMELERĠ LÜĞÜ Sayfa No 12 / Ürüne Bağlı ġartların Gözden Geçirilmesi TeĢekkülümüz; yapmıģ olduğu tüm faaliyetlerin denetimini, yıllık denetimleri planlayarak yerine getirmektedir. REFERANS DOKÜMANLAR: 233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname 399 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ÇAYKUR un Ana Statüsü MüĢteri ile ĠletiĢimin Sağlanması 1-TeĢekkülümüz; ürettiği yarı mamul ve mamul çayları iç satıģ ve dıģ satıģ yoluyla piyasaya sunar. Ġç satıģ, çay paketleme fabrikalarımızda üretilen yarı mamul çayın, Pazarlama Bölge Müdürlüklerimiz kanalıyla yetkili bayi ve sabit bayiler aracılığıyla, sözleģmede belirtilen Ģartlarla perakende satıcı ve tüketiciye ulaģtırılmasıdır. a) Ġç SatıĢ Müdürü ve Pazarlama Dairesi BaĢkanlığının müģterek tespiti ile günün koģulları ve Pazarlama Bölge Müdürlüklerimizden gelen öneriler doğrultusunda TeĢekkülümüz ÇAYKUR un Ana Statüsü ve 399 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname Yönetmelik hükümlerine uygun olarak sözleģme hazırlar. b) SözleĢme, Yönetmelik hükümlerine göre, Pazarlama Dairesi BaĢkanlığının teklifi, Yönetim Kurulunun onayından sonra yürürlüğe girer. c) Yurt içinde bayilik talebinde bulunan firmalardan ÇAYKUR Bayilik SözleĢmesi Ġçin Gerekli Belgeler Listesi nde belirtilen belgeler istenir. Bayilik talepleri incelenir. Bayi olacak firma, Genel Müdürlük veya Pazarlama Bölge Müdürlüğü elemanlarınca iģyerlerinde araģtırılarak rapor hazırlanır. Durumu bayiliğe uygun görülen gerçek ve tüzel kiģiler Pazarlama Bölge Müdürlüklerine davet edilerek sözleģme imzalanır ve yürürlüğe girer. SözleĢme hükümlerine göre ekonomik koģullar, piyasa Ģartları ve müģteri istekleri doğrultusunda sözleģmede yenileme olduğunda, sözleģme bayilere bildirilerek tekrar imzalanır. 2-TeĢekkülümüze; yazılı, sözlü, elektronik ortamda ( web adresi aracılığı), ücretsiz müģteri hattı (800 lü hatlarla) ve Pazarlama ve Üretim Bölge Müdürlüğü/ Pazarlama Bölge Müdürlüğünce iletilen tüm müģteri Ģikâyetleri öneri ve beklentileri kayıt altına alınarak MüĢteri Memnuniyeti Prosedürü (PRD.7-01) doğrultusunda değerlendirilerek müģteri bilgilendirilir. REFERANS DOKÜMANLAR: MüĢteri Memnuniyeti Prosedürü PRD.7-01 ÇAYKUR un Ana Statüsü 7.3 TASARIM VE GELİŞTİRME Tasarım ve GeliĢtirme Planlanması TeĢekkülümüz ürün tasarımı ve geliģtirme konusunda yapılacak tasarım çalıģmalarının planlama ve gözden geçirme, doğrulama, geçerlilik, değiģiklik iģlemlerini Tasarım ve GeliĢtirme talimatında tanımlamıģtır. Tasarım ve ürün geliģtirme faaliyeti içinde yer alan birimler arasındaki iliģkiler tasarım planında yer alır ve bu birimler arasında koordinasyon sağlanır. REFERANS DOKÜMANLAR: Ürün Tasarım ve GeliĢtirme Talimatı TAL.7-55

13 ÇAY ĠġLETMELERĠ LÜĞÜ Sayfa No 13 / Tasarım ve GeliĢtirme Girdileri Ürün tasarımı ve ürün geliģtirme girdileri, geçmiģ verilerden, müģteri isteklerinden ve yasal gereksinimlerden elde edilir. Bu girdiler Ürün tasarımı ve geliģtirme için yazılı hale getirilir ve uygunluk açısından değerlendirilir. REFERANS DOKÜMANLAR: Ürün Tasarım ve GeliĢtirme Talimatı TAL Tasarım ve GeliĢtirme Çıktıları Tasarım ve GeliĢtirme planı, her tasarım faaliyeti için ürün tasarım ve geliģtirme çıktılarını tanımlar. Tasarım ve geliģtirme çıktıları, yazılı ve doğrulanabilir hale getirilir. ĠĢletme ve Üretim Dairesi ve Pazarlama Dairesi baģkanlığınca Tasarım ve GeliĢtirme çıktıları değerlendirilirken; Tasarım ve GeliĢtirme girdi Ģartlarını karģılamasına Satınalma, üretim ve pazarlama için uygun bilgiyi sağlamasına Mamul çayın oluģturulan kalite standartlarını karģılamasına, dikkat edilir. REFERANS DOKÜMANLAR: Ürün Tasarım ve GeliĢtirme Talimatı TAL Tasarımın ve GeliĢtirmenin Gözden Geçirilmesi Tasarımın ve GeliĢtirmenin gözden geçirilmesi ile tasarım yeterliliğinin değerlendirilerek, bir problem varsa belirlenmesi ve önerilen faaliyetlerin tanımlanması sağlanır. REFERANS DOKÜMANLAR: Ürün Tasarım ve GeliĢtirme Talimatı TAL Tasarım ve GeliĢtirmenin Doğrulanması Tasarım ve GeliĢtirmenin doğrulaması muhtelif aģamalarda tasarım girdilerine uygunluğunun kontrolü için yapılır. Doğrulama faaliyetleri içinde deneyler, denemeler doküman incelemeleri yer alır. REFERANS DOKÜMANLAR: Ürün tasarım ve GeliĢtirme Talimatı TAL Tehlike Analizlerinin GerçekleĢtirmenin Birincil AĢaması (TS EN ISO 22000) Genel 100. Yıl Çay Paketleme Fabrikası mamul çay üretimi ve mamul çay ambarlama aģamalarında tehlike analizi dokümanları hazırlanmıģ ve uygulanmaktadır. REFERANS DOKÜMANLAR: Tehlike Değerlendirme Prosedürü Tehlike Analizi Planı PRD.7-05 PLN Gıda Güvenliği Ekibi TeĢekkülümüzde Gıda Güvenliği Ekibi oluģturulmuģ, görev tanımı hazırlanmıģtır. Kayıtları muhafaza edilmektedir. REFERANS DOKÜMANLAR: Gıda Güvenliği Ekibi Görev Tanımı TAN Son Ürünlerin Özellikleri TeĢekkülümüz; üretilen mamul çay tanımlarını belirlemiģ, dokümante etmiģ ve standardın istediği Ģartlar doğrultusunda uygulanmaktadır. REFERANS DOKÜMANLAR: Paketli Siyah Çay Ürün Özellikleri Çizelgesi ÇZG.7-03 Paketli YeĢil Çay Ürün Özellikleri Çizelgesi ÇZG.7-04

14 ÇAY ĠġLETMELERĠ LÜĞÜ Sayfa No 14 / AkıĢ ġemaları (TS EN ISO 22000) TeĢekkülümüzde; yarı mamul çay üretimi için akıģ Ģeması oluģturulup, uygulanmakta ve kayıtları muhafaza edilmektir. REFERANS DOKÜMANLAR: Mamul Çay Üretim AkıĢ ġeması ġem.7.01 Kayıtların Kontrolü Prosedürü PRD Tehlike Analizi (TS EN ISO 22000) TeĢekkülümüz; mamul ürününün üretimi ve pazarlanması aģamalarında oluģabilecek gıda güvenliği tehlikelerini belirlemiģtir. Mevzuat ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi standartları kapsamında dokümanları hazırlayıp uygulamaktadır. REFERANS DOKÜMANLAR: Tehlike Değerlendirme Prosedürü Tehlike Analizi Planı PRD.7-05 PLN Operasyonel Ön gereksinim Programlarının OluĢturulması (TS EN ISO 22000) TeĢekkülümüz; mamul çayın üretimi ve pazarlaması süreçlerinde gıda güvenliği tehlikeleri için kontrol önlemleri, izleme yöntemleri, yapılacak düzeltme ve düzeltici faaliyetleri sorumluluk ve yetkileri belirleyerek uygulamaktadır. REFERANS DOKÜMANLAR: Ön Gereksinim Programı Düzeltmeler Prosedürü PRG.7-09 PRD SATIN ALMA -ÜRÜN ÖZELLİKLERİ (TS EN ISO ) Satın Alma Prosesi TeĢekkülümüzde, satın alma iģlemleri yaģ çay satın alma ve malzeme (aroma maddeleri, ambalaj malzemeleri) satın alma olmak üzere iki Ģekilde yapılmaktadır. Satın alma aģamaları ve satın alınan ürünün kontrolü amacıyla Malzeme Satınalma Prosesi (PRO.7-01) ve YaĢ Çay Satınalma Prosesi (PRO.7-02) oluģturulmuģ, dokümante edilmiģ ve uygulanmaktadır. Satın alma belgeleri proseslere uygun olarak hazırlanarak, ürün doğrulama faaliyetleri yürütülmektedir. TeĢekkülümüzce; 1. ISO 9001 Kalite Yönetim ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemine dâhil olan malzeme satın almalarında, Çay ĠĢletmeleri Genel Müdürlüğü Ġhale Yönetmeliğini uygulamaktadır. 2. Ceza ve yasaklamalar yönüyle ise 4734 Sayılı Kanuna tabii olduğundan tedarikçilerin değerlendirilmesinde 4734 Sayılı Kanunu uygulanmaktadır. TeĢekkülümüz, Kamu ihale Kurumu tarafından internette yayınlanan yasaklı firmalar dıģında kalan tüm firmaları çalıģılabilir tedarikçiler olarak kabul etmektedir. REFERANS DOKÜMANLAR: Malzeme Satın Alma Prosesi PRO.7-01 YaĢ Çay Satınalma Prosesi PRO.7-02 Kamu Ġhale Kanunu 4734

15 ÇAY ĠġLETMELERĠ LÜĞÜ Sayfa No 15 / Satın Alma Bilgileri (TS EN ISO ) TeĢekkülümüzde; yaģ çay ürünü ve diğer girdilerin (aroma maddeleri, ambalaj malzemeleri) satın alma bilgileri Ģartname, talimat ve kalite planlarında belirtilir. Satın alınacak yaģ çay ürünü ve diğer girdiler (aroma maddeleri, ambalaj malzemeleri) için teknik bilgiler, idari bilgiler ile diğer özellikler Ģartnamelerde tanımlanır. REFERANS DOKÜMANLAR: Malzeme Satın Alma Prosesi PRO.7-01 Ġdari ve Teknik ġartnameler Satın Alınan Ürünün Doğrulanması TeĢekkülümüz satın alınan: YaĢ çay ürününü belirlenmiģ satınalma Ģartlarının karģılamasının doğrulanması için YaĢ Çay Ürünü Muayene ve Deney Kontrol Planı (PLN.8-02) oluģturmuģtur. Ambalaj Malzemeleri ve Aroma maddelerinin satınalma Ģartlarının karģılanması için teknik Ģartnameler oluģturmuģtur. TeĢekkülümüzce satın alınan Ambalaj Malzemeleri ve Aroma maddelerinin numuneler üzerindeki doğrulamaları Muayene ve Tesellüm Komisyonunca yapılır. REFERANS DOKÜMANLAR: Malzeme Satın Alma Prosesi PRO.7-01 YaĢ Çay Ürünü Muayene ve Deney Kontrol Planı PLN-8-02 Ambalaj Malzemeleri ve Aroma Maddeleri Kontrol Planı PLN.8-05 Teknik ġartnameler 7.5. ÜRÜNÜN SAĞLANMASI Ürün Sağlamanın Kontrolü TeĢekkülümüz; mevzuat, prosesler ve talimatlar çerçevesinde yarı mamul ve mamul çay üretmeyi planlayarak gerçekleģtirmektedir. TeĢekkülümüzde ürün gerçekleģtirme planlaması ile ilgili detaylar Madde 7.1. de belirtilmiģtir. Üretimin gerçekleģtirmenin kontrolü aģağıdaki Ģartlar dikkate alınarak yürütülür, Üretimin kontrollü ve mevzuat çerçevesinde yürütülmesi için uygun makine-teçhizat kullanımını sağlar, gerekli prosedür, proses ve ilgili dokümanları hazırlar, uygular. Üretimin gerçekleģtirilmesine yönelik Kalite Yönetim Sistem dokümanlarının tamamı tüm noktalara elektronik ortamda duyurulur. Üretimle iliģkili mevzuat ve diğer dıģ kaynaklı bilgiler ilgili daire baģkanlığı tarafından takip edilir ve ilgili birimlere duyurulur. REFERANS DOKÜMANLAR: Proses Kontrol Planı PLN Ürün Proseslerinin Geçerliliği TeĢekkülümüzde; standardın maddesi bütün proses çıktıları ve mevzuat çerçevesinde doğrulanması gereken faaliyetler olduğundan kapsam dıģı bırakılmıģtır.

16 ÇAY ĠġLETMELERĠ LÜĞÜ Sayfa No 16 / Tanımlama ve Ġzlenebilirlik (TS EN ISO ) TeĢekkülümüzde; Satınalınan ambalaj malzemeleri ve aroma maddelerinin ilgili dokümanlara göre muayeneleri yapılır. Uygun olmayan ambalaj malzemeleri ve aroma maddeleri üretime kabul edilmez. Yarı mamul çayın tanımlanması ve izlenebilirliği TAL.7-14 ve TAL.7-28 göre yapılır. Mamul çayın tanımlanması ve izlenebilirliği aģağıdaki örnek etiket bilgileri kodlanarak yapılır. REFERANS DOKÜMANLAR: Siyah Çay Organik Siyah Çay Tasnif ve Torbalama Talimatı YeĢil Çay Organik YeĢil Çay Tasnif ve Torbalama Talimatı Ambalaj Malzemeleri ve Aroma Maddeleri Kontrol Plan TAL.7-14 TAL.7-28 PLN MüĢteri Mülkiyeti TeĢekkülümüzün faaliyetlerinde tedarikçilerden alınan teminat evrakları, ihalelerde alınan numuneler müģteri mülkü olarak değerlendirilir. MüĢteri mülkünde herhangi bir kaybolma veya hasar meydana gelirse, bu durum müģteriye yazılı olarak bildirilir Ürünün Muhafazası TeĢekkülümüzde YaĢ Çay Ürünü, yarı mamul ve mamul çayların taģınması, depolaması, ilgili talimatlar oluģturularak, talimatlar doğrultusunda iģlem yapılmaktadır. REFERANS DOKÜMANLAR: Yarı Mamul Çay Taşıma Talimatı TAL.7-43 Satınalınan Ürün Alımyerinden Fab. ve Fab. Arası Gön. Tal. TAL.7-04 Yarı Mamul Çay Ambarlar Talimatı TAL.7-44 Yarı Mamul ve Mamul Çay Ambarlar Talimatı TAL.7-45 Mamul Çay TaĢıma Talimatı TAL Ġzleme ve Ölçme Donanımının Kontrolü-Ġzleme ve Ölçmenin Kontrolü (TS EN ISO ) TeĢekkülümüzde kaliteyi ve gıda güvenliğini etkileyen tüm izleme ve ölçme cihazlarının kontrolü amacıyla Kalibrasyon Planları oluģturulmuģ ve uygulanmaktadır. REFERANS DOKÜMANLAR: Ġç Kalibrasyon Planı PLN.7-01 DıĢ Kalibrasyon Planı PLN.7-02

17 ÇAY ĠġLETMELERĠ LÜĞÜ Sayfa No 17 / ÖLÇME, ANALĠZ ve ĠYĠLEġTĠRME 8.1. GENEL TeĢekkülümüz, Üretilen ürünün uygunluğunu kanıtlamak, Kalite Yönetim Sistemi ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemine uygunluğunu sağlamak, yönetim sistemlerinin etkinliğini sürekli iyileģtirmek için gerekli izleme, ölçme ve iyileģtirme proseslerini planlamıģ ve yürütmektedir. Kalite Yönetim Sistemimizin uygunluğunun ve yeterliliğinin değerlendirilmesi için Madde ve 8.4 de detayları verilen uygulamalar yapılmaktadır. Bu konuların değerlendirilmesi için istatistiksel metotlar Veri Analiz Talimatında belirlenmiģtir. REFERANS DOKÜMANLAR: Veri Analizi Talimatı TAL ÖLÇME VE İZLEME MüĢteri Memnuniyeti TeĢekkülümüz, müģterilerinin Ģartlarını karģılayıp karģılamadığına iliģkin müģterinin algılayıģına dair bilgiyi izlemek ve müģteri memnuniyetini sağlamak için gerekli faaliyetleri planlı bir Ģekilde yürütmek üzere MüĢteri Memnuniyeti Prosedürünü (PRD.7-01) oluģturmuģ ve yürütmektedir. REFERANS DOKÜMANLAR: MüĢteri Memnuniyeti Prosedürü PRD.7-01 Veri Analizi Talimatı TAL.8-25 MüĢteri Memnuniyet Anketi Formu FRM.7-51 MüĢteri ġikâyetleri Takip ve Değerlendirme Formu FRM.7-55 Dilek ve Öneri Formu FRM Ġç Tetkik -Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Doğrulanması (TS EN ISO ) Kalite Yönetim Sistemi ve Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin planlanmıģ düzenlemelere ve TS EN ISO 9001 KYS ve TS EN ISO GGYS Standardına uygunluğunun ve etkinliğinin periyodik olarak doğrulanmasının tespit edilmesi amacıyla Ġç Tetkik Prosedürü hazırlanmıģ ve uygulanmaktadır. REFERANS DOKÜMANLAR: Ġç Kalite Tetkik Prosedürü PRD.8-01 Ġç Tetkik Planı PLN Proseslerin Ġzlenmesi ve Ölçülmesi-Doğrulama Sonuçlarının Değerlendirilmesi (TS EN ISO / ) TeĢekkülümüz tarafından proseslerin izlenmesi ve ölçülmesi için Proses Kontrol Planı oluģturulmuģtur. Proses Performanslarına ulaģmak için yöntemler, performans ve kontrol ile ilgili baģlıklar bu planda anlatılmıģtır. Proses sorumluları yapmıģ oldukları proses iģlemleri ile ilgili faaliyetleri proses izleme formu (FRM.7-21) ile her 6 ayda bir Yönetim Temsilcisine iletir. Proseslerin bu performanslarına ulaģabilme durumları Yönetimin Gözden Geçirme toplantılarında değerlendirilir ve toplantı tutanakları ile kayıt altına alınır. TeĢekkülümüz; Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin etkinliğini ve sürekliliğinin sağlanması için gerekli kontrol önlemlerini ve geçerli kılma faaliyetlerini programlamıģ ve uygulamaktadır. REFERANS DOKÜMANLAR: Proses Kontrol Planı Ön Gereksinim Programı PLN.7-03 PRG.7-09

18 ÇAY ĠġLETMELERĠ LÜĞÜ Sayfa No 18 / Ürünün Ġzlenmesi ve Ölçülmesi Ürün gerçekleģtirme aģamaları ve kontrol noktaları Proses Kontrol Planı PLN.7-03, prosedürlerde, proseslerde ve talimatlarda belirtilmektedir. Üretim esnasında bu kontrol noktalarına uygun hareket edilmekte ve uygunsuzluklar için, Uygun Olmayan Ürün Kontrolü Prosedürü uyarınca gerekli iģlemler yürütülmektedir. REFERANS DOKÜMANLAR: YaĢ Çay Ürünü Muayene ve Deney Kontrol Planı PLN.8-02 Yarı Mamul Çay Kontrol Planı PLN.8-03 Genel Müdürlük Muayene ve Kontrol Planı PLN.8-04 Ambalaj Malzemeleri ve Aroma Maddeleri Kontrol Planı PLN.8-05 Paketleme Fabrikası Muayene ve Deney Kontrol Planları PLN.8-06 Uygun Olmayan Ürünün Kontrolü Prosedürü PRD UYGUN OLMAYAN ÜRÜNÜN KONTROLÜ UYGUNSUZLUK KONTROLÜ (TS EN ISO ) Uygun olmayan ürünün tanımlanması ve kontrolüne iliģkin esaslar Uygun Olmayan Ürünün Kontrolü Prosedürü (PRD.8-02) nde açıklanmıģtır. Mamul ürünün üretim sürecinde Operasyonel Ön Gereksinim (O-ÖGP) veya Ön Gereksinim Programlarının (ÖGP) uygulanmasında kontrolün yitirildiğinde yapılacak iģlemler Düzeltmeler Prosedürü ( PRD.7-03 )açıklanmıģtır. Güvenli olmadığı tespit edilen mamul ürün partilerinin tamamen ve zamanında geri çekilmesini sağlamak için Geri Çekme Prosedürü ( PRD.7-04 ) belirtilmiģtir. (Prosedürler; ilgili sorumluluk ve yetkiler ile uygun olmayan ürünün değerlendirilmesine iliģkin esasları açıklar.) Gerekli faaliyetlerin yerine getirildiğine iliģkin kayıtların tutulması ve muhafaza edilmesi; ilgili prosedürde açıklanmıģtır. REFERANS DOKÜMANLAR: Uygun Olmayan Ürünün Kontrolü Prosedürü Düzeltmeler Prosedürü PRD.8-02 PRD VERİ ANALİZİ TeĢekkülümüzde, kalite yönetim sisteminin uygunluğunu, etkinliğini göstermek ve sürekli iyileģtirmek için Veri Analizi Talimatı (TAL.8-25) oluģturulmuģtur. Genellikle hedef konulan alanlarda veri analizleri gerçekleģtirilir. Verilerin toplanma Ģekli, iģlenme Ģekli ve sonuçların yorumlanarak gerekli tedbirlerin alınması, ilgili veri analizi tablosunda tarif edilmiģtir. Veri analizi çalıģmaları 3 baģlık altında yürütülür; MüĢteri Memnuniyeti, Tüm Proseslerin Hedeflerine Uygunluk ve Uygunsuzlukları, Önleyici faaliyet için fırsatlar da dâhil olmak üzere, proseslerin ve ürünlerin nitelikleri. REFERANS DOKÜMANLAR: Veri Analizi Talimatı TAL.8-25

19 ÇAY ĠġLETMELERĠ LÜĞÜ Sayfa No 19 / İYİLEŞTİRME Sürekli ĠyileĢtirme TeĢekkülümüz, Kalite Yönetim Sisteminin ve Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin etkinliğini yapmıģ olduğu faaliyetlerle sürekli iyileģtirmeyi sağlamaktadır. Bu amaçla; Kalite politikası ve kalite ve gıda güvenliği hedefleri oluģturulmuģ, Ġç Kalite Tetkikleri yapmakta, veri analizi uygulamaları yapılmakta, gerekli düzeltici ve önleyici faaliyetler ve yönetimin gözden geçirmesi çalıģmaları yürütülmektedir Düzeltici Faaliyetler Kalite Yönetim Sistemi ve Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminde, mevcut uygunsuzlukların sebeplerinin ortadan kaldırılması amacıyla düzeltici faaliyetlerin planlanması, uygulanması, sonuçların izlenmesi ve tekrarlarının önlenmesi için esasların belirlenmesi amacıyla Düzeltici ve Önleyici Faaliyetler Prosedürü (PRD.8-03) hazırlanmıģ ve uygulanmaktadır. Düzeltici Faaliyetlerin hangi durumlarda kimler tarafından açılacağı ilgili prosedürde anlatılmaktadır. REFERANS DOKÜMANLAR: Düzeltici ve Önleyici Faaliyetler Prosedürü PRD Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Güncellenmesi TeĢekkülümüzün üst yönetimi Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Güncellenmesi için gerekli olan ihtiyaçları sağlamaktadır. Tehlike analizi ve Operasyonel Gereksinim Planlarının gözden geçirilip geçirilmemesine karar verir. Ġç ve dıģ tetkikleri, doğrulama faaliyetleri sonuçlarını, yönetimin gözden geçirme çıktılarını gözden geçirerek sitemin sürekli güncellenmesini sağlar Önleyici Faaliyetler Kalite Yönetim Sistemi ile ilgili olarak potansiyel uygunsuzlukların önlenmesi amacıyla Düzeltici ve Önleyici Faaliyetler Prosedürü hazırlanmıģ ve standardın istediği Ģartlar doğrultusunda uygulanmaktadır. REFERANS DOKÜMANLAR: Düzeltici ve Önleyici Faaliyetler Prosedürü PRD.8-03

ĠÜ ONKOLOJĠ ENSTĠTÜSÜ BÜTÜNLEġĠK KALĠTE YÖNETĠM SĠSTEMĠ EL KĠTABI

ĠÜ ONKOLOJĠ ENSTĠTÜSÜ BÜTÜNLEġĠK KALĠTE YÖNETĠM SĠSTEMĠ EL KĠTABI İlk Yayın Tarihi : 2.0.201 No :.. Tarihi : Sayfa No :1 12 ĠÇĠNDEKĠLER VE ÇAPRAZ REFERANS ÇĠZELGE: OE-BKYS-EK Madde ve TS EN ISO 91:2 Madde ve Tarihi Bölüm Değişiklik Sayfası - 1 Önsöz - Tarihçe - 1 1 1.

Detaylı

KALĠTE EL KĠTABI ~ 1 ~ HAZIRLAYAN KALĠTE YÖNETĠM TEMSĠLCĠSĠ ONAYLAYAN. DAĠRE BAġKANI. DESTEK HĠZMETLERĠ DAĠRE BAġKANLIĞI

KALĠTE EL KĠTABI ~ 1 ~ HAZIRLAYAN KALĠTE YÖNETĠM TEMSĠLCĠSĠ ONAYLAYAN. DAĠRE BAġKANI. DESTEK HĠZMETLERĠ DAĠRE BAġKANLIĞI KALĠTE EL KĠTABI ~ 1 ~ ĠÇĠNDEKĠLER Standart madde no Konusu Sayfa No Ġçindekiler sayfası 2 -- Önsöz 3 1 Kapsam 4 4 Kalite yönetim sistemi 4 4.1 Genel Ģartlar 4 4.2 Dokümantasyon Ģartları 5 4.2.1 Genel

Detaylı

Enstitü Müdürlüğü ile müģteriler arasındaki tüm iliģkileri ve faaliyetleri kapsar.

Enstitü Müdürlüğü ile müģteriler arasındaki tüm iliģkileri ve faaliyetleri kapsar. 1. AMAÇ Bu prosedür, müģterilerin taleplerin yerine getirilmesi, yapılan iģlemlerle ilgili laboratuar uygulamalarının izlenmesi, müģteri ve enstitü arasındaki iletiģim Ģekillerinin belirlenmesi, müģterilerden

Detaylı

MARMARA ÜNİVERİSTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ISO 9001:2000 KALİTE EL KİTABI

MARMARA ÜNİVERİSTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ISO 9001:2000 KALİTE EL KİTABI KEK 00.00.08 00 1 / 10 MARMARA ÜNİVERİSTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ISO 90012000 KALİTE EL KİTABI 23 SAYFADIR 00.00.2008 HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN DEKAN Prof.Dr.Mehmet AKALIN REVİZYON SAYFASI MARMARA

Detaylı

KALĠTE EL KĠTABI KALİTE EL KİTABI. Doküman No: KEK.01 Tarih: 08.09.2014 Rev. No: 00

KALĠTE EL KĠTABI KALİTE EL KİTABI. Doküman No: KEK.01 Tarih: 08.09.2014 Rev. No: 00 KALĠTE EL KĠTABI 1/ 28 ĠÇĠNDEKĠLER REVĠZYONLAR... 4 DAĞITIM... 5 FĠRMA TANITIMI... 6 ORGANĠZASYON ġemasi... 7 KALĠTE YÖNETĠM STRATEJĠSĠ... 8 KALĠTE POLĠTĠKASI... 9 KAPSAM... 9 4. KALĠTE YÖNETĠM SĠSTEMĠ...

Detaylı

ANKARA ŞUBESİ YAZ SEMĠNERLERĠ

ANKARA ŞUBESİ YAZ SEMĠNERLERĠ ANKARA ŞUBESİ YAZ SEMĠNERLERĠ 1 KALĠTE YÖNETĠMĠ Bayram ERTEM Makine Mühendisi 2 TEMEL KALĠTE KAVRAMLARI Kalite nedir? Müşteri beklentilerini karşılayabilme derecesi, Bir ürün veya hizmetin belirlenen veya

Detaylı

ĠÇĠNDEKĠLER VE ÇAPRAZ REFERANS ÇĠZELGE:

ĠÇĠNDEKĠLER VE ÇAPRAZ REFERANS ÇĠZELGE: İlk Yayın :26.0.2017 No : : Sayfa No :1 6 ĠÇĠNDEKĠLER VE ÇAPRAZ REFERANS ÇĠZELGE: TS EN ISO 91:2 Değişiklik Sayfası - 1 Önsöz - 1 Tarihçe - 1 1. Onkoloji Enstitüsü Sistemin nin Amaç Ve Kapsamı 2. Atıf

Detaylı

KALİTE EL KİTABI. Doküman No: KEK 00 Yayın Tarihi:01.10.2012 Rev. Tarihi: 00/00/00 Rev. No : 00 Sayfa: 1 / 18 REVİZYON TAKİP SAYFASI

KALİTE EL KİTABI. Doküman No: KEK 00 Yayın Tarihi:01.10.2012 Rev. Tarihi: 00/00/00 Rev. No : 00 Sayfa: 1 / 18 REVİZYON TAKİP SAYFASI Doküman No: KEK 00 Yayın Tarihi:01.10.2012 Rev. Tarihi: 00/00/00 Rev. No : 00 Sayfa: 1 / 18 REVİZYON TAKİP SAYFASI DeğiĢiklik Olan Sayfa DeğiĢiklik Tarihi DeğiĢikliğin Tarifi Hazırlayan Rev. No 1 2 3 4

Detaylı

Kısım Müdürleri: Gelen Ģikayet ve önerilerden kendi birimi ile ilgili olanları alarak, çözümlenme sürecini takip eder. Personeli koordine eder.

Kısım Müdürleri: Gelen Ģikayet ve önerilerden kendi birimi ile ilgili olanları alarak, çözümlenme sürecini takip eder. Personeli koordine eder. 1. AMAÇ Bu prosedür, Kalite Yönetim Sisteminin etkinliğini ve güvenirliliği arttırmak için müģterilerin ve Enstitünün iliģki içerisinde olduğu diğer kiģi veya kurumların, verilen hizmetler hakkında yapmıģ

Detaylı

3. KAPSAM 3.1. KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ KAPSAM 3.2. KAPSAM DIŞI MADDELER

3. KAPSAM 3.1. KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ KAPSAM 3.2. KAPSAM DIŞI MADDELER 1 / 5 3. 3.1. KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ Bu el kitabı, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünün eğitimöğretim, analiz ve danışmanlık faaliyetlerine yönelik kalite yönetim sistemini

Detaylı

Kalite Yöneticisi :Talep ve sözleģmelerin standart bir formatta hazırlanmasından ve Kalite Yönetim Sistemine uygunluğunun sağlanmasından sorumludur.

Kalite Yöneticisi :Talep ve sözleģmelerin standart bir formatta hazırlanmasından ve Kalite Yönetim Sistemine uygunluğunun sağlanmasından sorumludur. 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı müģterilerden gelen taleplerin değerlendirilmesi ve değerlendirme sonucunda karģılıklı olarak imzalanacak olan sözleģmelerin Ģartlarının belirlenmesi için takip edilecek yol

Detaylı

KALİTE EL KİTABI ISO 9001:2000 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ MERSİN TABİP ODASI. DAĞITIMI YAPILAN KĠġĠ/BĠRĠM : KOPYA NO : KALİTE EL KİTABI

KALİTE EL KİTABI ISO 9001:2000 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ MERSİN TABİP ODASI. DAĞITIMI YAPILAN KĠġĠ/BĠRĠM : KOPYA NO : KALİTE EL KİTABI ISO 9001:2000 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ DAĞITIMI YAPILAN KĠġĠ/BĠRĠM : KOPYA NO : Dok adı: KEK.01 Yayın tarihi: 01.12.2008 Sayfa no:1/18 Bölüm No Konu Adı Sayfa No Ġçindekiler Önsöz Mersin Tabip Odası Tanıtımı

Detaylı

ISO 9001:2015 GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 9001:2015 GEÇİŞ KILAVUZU Kal ten z, denet m m z altında olsun Szutest Szutest Szutest Szutesttr 444 9 511 szutest.com.tr ISO 9001:2015 REVİZYONUN YAPISI Yeni Revizyon ile birlikte ISO ANNEX SL gereksinimleri doğrultusunda Yüksek

Detaylı

SUNGURLU TĠCARET BORSASI KALĠTE EL KĠTABI BASKI NO : 01 YÜRÜRLÜLÜK TARĠHĠ : 15/01/2012 KONTROLLÜ KOPYA : KONTROLSÜZ KOPYA :

SUNGURLU TĠCARET BORSASI KALĠTE EL KĠTABI BASKI NO : 01 YÜRÜRLÜLÜK TARĠHĠ : 15/01/2012 KONTROLLÜ KOPYA : KONTROLSÜZ KOPYA : KALĠTE EL KĠTABI BASKI NO : 01 YÜRÜRLÜLÜK TARĠHĠ : 15/01/2012 KONTROLLÜ KOPYA : KONTROLSÜZ KOPYA : Sayfa No 1 / 16 ĠÇĠNDEKĠLER Bölüm No Konu Adı Sayfa No - Kapak - - Ġçindekiler 1 - KuruluĢun Tanıtımı

Detaylı

KALİTE EL KİTABI KALİTE EL KİTABI KOPYA NO: 1/21. Hazırlayan Kontrol Eden Onaylayan FĠRMA LOGO ABC SAN. VE TİC. A.Ş

KALİTE EL KİTABI KALİTE EL KİTABI KOPYA NO: 1/21. Hazırlayan Kontrol Eden Onaylayan FĠRMA LOGO ABC SAN. VE TİC. A.Ş 1/21 KOPYA NO: 2/21 KALĠTE EL KĠTABI DAĞITIM LĠSTESĠ Kopya Bölüm No 01 Yönetim Kurulu BaĢkanlığı 02 Genel Müdür Teslim Alan 03 ĠĢletme Müdürü 04 Yönetim Temsilcisi 05 Belgelendirme KuruluĢu Kalite El Kitabı

Detaylı

İç Tetkik Soru Listesi

İç Tetkik Soru Listesi Std. Mad. Soru 4.1 1 Kalite Yönetim Temsilciliği İçin Sorular Sorular E / H Bulgular Kalite Yönetim Sistemi için ihtiyaç duyulan prosesler, proseslerin sırası ve birbirleriyle etkileşimleri belirlenmiş.

Detaylı

ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç ve kapsam

ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç ve kapsam ULUSAL Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ KONSEYĠ YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Ulusal ĠĢ Sağlığı ve Güvenliği Konseyinin kuruluģ amacını,

Detaylı

ŞİKAYET / İTİRAZ VE GERİ BİLDİRİM PROSEDÜRÜ

ŞİKAYET / İTİRAZ VE GERİ BİLDİRİM PROSEDÜRÜ Sayfa No: 1/6 A. İÇİNDEKİLER Bölüm KONU SAYFA NO REFERANS STANDART MADDESİ TS EN ISO IEC 17020:2012 A. ĠÇĠNDEKĠLER 1 B. REVĠZYON SAYFASI 2 C. ġġkayet / ĠTĠRAZ VE GERĠ BĠLDĠRĠM 3 7.6 1. AMAÇ 3 2. KAPSAM

Detaylı

YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ

YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI 1. PR06/KYB Sayfa No: 1/3 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu prosedürün amacı; Daire Başkanlığı Kalite Yönetim

Detaylı

Prosedür. Kalite Yönetim Sisteminde Neden gerçekleştirilecek?

Prosedür. Kalite Yönetim Sisteminde Neden gerçekleştirilecek? Prosedür Bir faaliyeti veya bir bir amaca ulaşmak için izlenen yol ve yöntem (TDK) Prosesi icra etmek için belirlenen yol (ISO 9000) Faaliyetleri yeterli kontrolü sağlayacak detayda tarif eden dokümanlardır

Detaylı

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardının son revizyonu 15 Eylül 2015 tarihinde yayınlanmıştır. ISO 9001:2015 Geçiş Süreci IAF (Uluslararası

Detaylı

HASTANE KALĠTE YÖNETĠM SĠSTEMLERĠNDE ISO 9001:2000 JCI AKREDĠTASYONU KARġILAġTIRMASI. Dr. Aylin Yaman Ankara Güven Hastanesi Kalite Yönetim Bölümü

HASTANE KALĠTE YÖNETĠM SĠSTEMLERĠNDE ISO 9001:2000 JCI AKREDĠTASYONU KARġILAġTIRMASI. Dr. Aylin Yaman Ankara Güven Hastanesi Kalite Yönetim Bölümü HASTANE KALĠTE YÖNETĠM SĠSTEMLERĠNDE ISO 9001:2000 JCI AKREDĠTASYONU KARġILAġTIRMASI Dr. Aylin Yaman Ankara Güven Hastanesi Kalite Yönetim Bölümü KALĠTE YÖNETĠM SĠSTEMĠ Bir kuruluģu kalite bakımından idare

Detaylı

TS EN ISO 14001: 2005 AC: Haziran 2010

TS EN ISO 14001: 2005 AC: Haziran 2010 TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD Sayfa 1/5 ICS 13.020.10 TS EN ISO 14001: 2005 AC: Haziran 2010 Bu ek, CEN tarafından kabul edilen EN ISO 14001: 2004/AC: 2009 eki esas alınarak TSE Çevre İhtisas Grubu nca

Detaylı

Kalite Yönetim Sistemi El Kitabı Dok.No: AU KYS EK Bölüm 9 Performans değerlendirme

Kalite Yönetim Sistemi El Kitabı Dok.No: AU KYS EK Bölüm 9 Performans değerlendirme İzleme, ölçme, analiz ve değerlendirme Kalite Yönetim Sistemi El Kitabı Performans değerlendirme Altınbaş Üniversitesinde idari ve destek hizmetler kapsamında uygulanan ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sisteminin

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ TEHLİKELİ ATIK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

EGE ÜNİVERSİTESİ TEHLİKELİ ATIK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç EGE ÜNİVERSİTESİ TEHLİKELİ ATIK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Madde 1- Bu Yönergenin amacı, Ege Üniversitesi Rektörlüğü sorumluluk alanı içinde bulunan eğitim, öğretim,

Detaylı

KALİTE EL KİTABI FERHAN. Tur. Otom. Taşıma. Ve Gıda Ürün. Tic. Ve San. Ltd. Şti. KALİTE EL KİTABI

KALİTE EL KİTABI FERHAN. Tur. Otom. Taşıma. Ve Gıda Ürün. Tic. Ve San. Ltd. Şti. KALİTE EL KİTABI Sayfa 1/20 FERHAN Tur. Otom. Taşıma. Ve Gıda Ürün. Tic. Ve San. Ltd. Şti. KALİTE EL KİTABI Sayfa 2/20 No İçindekiler Sayfa No İçindekiler 2 Revizyon Çizelgesi 3 0.0 Giriş 4 0.1 Kuruluşun Tarihçesi 4 1.0

Detaylı

DOKUMAN KONTROL TALİMATI Doküman

DOKUMAN KONTROL TALİMATI Doküman DOKUMAN KONTROL TALİMATI Yayın Yayın Revi. Sayfa Doküman Revizyon Tarihi No Tarihi No TL-02 10.08.2017 01 00 --- 1 / 6 1. AMAÇ: Kalite sistemine ait dokümanların hazırlanması, onaylanması, yayınlanması,

Detaylı

T.C. ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ KADRO GÖREV TANIMLARI

T.C. ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ KADRO GÖREV TANIMLARI KADRO UNVANI : Büro Destek Personeli BAĞLI OLDUĞU UNVAN : ġef Uludağ Üniversitesi üst yönetimi tarafından belirlenen amaç ve ilkelere uygun olarak; Enstitüler, Fakülteler, Yüksekokullar, Meslek Yüksekokulları

Detaylı

ISO KALİTE EL KİTABI KEK-01

ISO KALİTE EL KİTABI KEK-01 Gereksinimler İçindekiler Firmamız Tanıtımı Değişiklik Takip Çizelgesi 1 Kapsam 1.1 Genel 1.2 Uygulama 2 Atıf yapılan standard ve/veya dokümanlar 3 Terimler ve tarifler 4 Kalite yönetim sistemi 4.1 Genel

Detaylı

TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO: 3. www.marelektrik.com KALİTE EL KİTABI : YÖNETİM TEMSİLCİSİ. Sayfa 1 / 6

TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO: 3. www.marelektrik.com KALİTE EL KİTABI : YÖNETİM TEMSİLCİSİ. Sayfa 1 / 6 TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO: 3 KALİTE EL KİTABI HAZIRLAYAN ONAYLAYAN : YÖNETİM TEMSİLCİSİ : YÖN. KURUL BŞK. Sayfa 1 / 6 TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO:3 İÇİNDEKİLER : 1. TANITIM, 2. KALİTE POLİTİKASI

Detaylı

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI YÜRÜRLÜLÜK TARİHİ : 19.09.2014 2014 ANKARA Sayfa No 1/14 İçindekiler Bakanlık Tanıtımı 3 1.Amaç, Kapsam ve Hariç Tutma 4 1.1. Amaç 4 1.2. Kapsam 4 1.3. Hariç Tutma 4 2.Referans

Detaylı

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU Dünyaca kabul görmüş medikal cihazlar endüstrisi kalite yönetim sistemi standardı olan ISO 13485'in final versiyonu Şubat 2016 da yayınlandı.

Detaylı

KALİTE EL KİTABI TS-ISO 9001:2008 ST.NO. İçindekiler 1/19 - Tasarım ve Geliştirme 10/ Firma Tanıtımı 2/19 - Satınalma 10/19 7.

KALİTE EL KİTABI TS-ISO 9001:2008 ST.NO. İçindekiler 1/19 - Tasarım ve Geliştirme 10/ Firma Tanıtımı 2/19 - Satınalma 10/19 7. BÖLÜM-01 KONU S.NO TS-ISO 9001:2008 ST.NO KONU S.NO TS-ISO 9001:2008 ST.NO Bölüm 1 Müşteri İle İlişkili Prosesler 10/19 7.2 İçindekiler 1/19 - Tasarım ve Geliştirme 10/19 7.3 Firma Tanıtımı 2/19 - Satınalma

Detaylı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ SPORIUM YÖNETİMİN SORUMLULUĞU PROSEDÜRÜ

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ SPORIUM YÖNETİMİN SORUMLULUĞU PROSEDÜRÜ Sayfa no 1 1. AMAÇ Bu prosedür, GAÜN Müdürlüğünde uygulanan Kalite Yönetim Sistemlerinin doğru şekilde işletilmesi ve sistem gerekliliklerini karşılaması konusunda sürekli uygunluğunun, yeterliliğinin

Detaylı

ISO 9000 Serisi Standartların Amacı Nedir?

ISO 9000 Serisi Standartların Amacı Nedir? ISO 9000 Serisi Standartların Amacı Nedir? Etkili bir yönetim sisteminin, nasıl kurulabileceği, dokümante edilebileceği ve sürdürülebileceği konusunda yol göstermek, firmalar arasında güven ortamı yaratmak;

Detaylı

YÖNETİMİN SORUMLULUĞU PROSEDÜRÜ

YÖNETİMİN SORUMLULUĞU PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ Doküman No: P / 5.1 Revizyon No : 0 Sayfa : 1 / 5 Yayın Tarihi: 19.01.2010 Bu prosedürün amacı, İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Yönetimi nin Kalite Politikası ve hedeflerini oluşturmak, yönetim sistemini

Detaylı

KALİTE TETKİKÇİLERİNE KLAVUZ AMAÇLI SORU LİSTESİ

KALİTE TETKİKÇİLERİNE KLAVUZ AMAÇLI SORU LİSTESİ Sayfa No: / 8 Yayın No: 0 4--) GENEL ŞARTLAR... 4.. 6. 7. 8. Bu standardın öngördüğü şartlara uygun olarak bir kalite yönetim sistemi oluşturulmuş, dokumante edilmiş, uygulanmış, sürekliliğini sağlanmış

Detaylı

ÖLÇME ANALİZ VE İYİLEŞTİRME PROSEDÜRÜ

ÖLÇME ANALİZ VE İYİLEŞTİRME PROSEDÜRÜ TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÖLÇME ANALİZ VE İYİLEŞTİRME PR09/KYB Sayfa No: 1/7 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu prosedürün amacı; kalite

Detaylı

İlişkiler Matrisi & Değişikliklerin Özeti

İlişkiler Matrisi & Değişikliklerin Özeti Bu ilişki matrisi ISO 9001:2015 yeni şartları ile ISO 9001:2008 şartlarını karşılaştırır ve değişikliklerin bir özetini verir. İlişkiler Matrisi & Değişikliklerin Özeti KIWA MEYER BELGELENDİRME HİZMETLERİ

Detaylı

Analiz ve Kıyaslama Sistemi

Analiz ve Kıyaslama Sistemi Analiz ve Kıyaslama Sistemi Analiz Kıyaslama Raporu (? pgi=5&tabpg=4&arn=99506&oka=0) Puan Karşılaştırma Raporu (? pgi=5&tabpg=5&arn=99506&oka=0) Düzeltici Faaliyet Takip Raporu (? pgi=5&tabpg=7&arn=99506&oka

Detaylı

KALĠTE EL KĠTABI KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ EL KİTABI ISO 9001:2008 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ. Baskı: 4

KALĠTE EL KĠTABI KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ EL KİTABI ISO 9001:2008 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ. Baskı: 4 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ EL KİTABI ZİLE TİCARET VE SANAYİ ODASI ISO 9001:2008 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ Baskı: 4 2012 Yılında yayınlanmıģ Olup Her Hakkı Saklıdır. Ġzinsiz Çoğaltılamaz. KEK Yayın Tarihi: 01.12.12

Detaylı

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardının son revizyonu 15 Eylül 2015 tarihinde yayınlanmıştır. ISO 9001:2015 Geçiş Süreci IAF (Uluslararası Akreditasyon

Detaylı

Kalite Sistem Dokümantasyonu ve Örnek Uygulamalar

Kalite Sistem Dokümantasyonu ve Örnek Uygulamalar Kalite Sistem Dokümantasyonu ve Örnek Uygulamalar - 1 Standardizasyon; Standart Nedir? Belirli bir faaliyetle ilgili olarak ekonomik yarar sağlamak üzere bütün ilgili tarafların yardım ve işbirliği ile

Detaylı

BĠNGÖL ÜNĠVERSĠTESĠ ĠDARĠ VE MALĠ ĠġLER DAĠRE BAġKANLIĞI ĠÇ DENETĠM SĠSTEMĠ

BĠNGÖL ÜNĠVERSĠTESĠ ĠDARĠ VE MALĠ ĠġLER DAĠRE BAġKANLIĞI ĠÇ DENETĠM SĠSTEMĠ BĠNGÖL ÜNĠVERSĠTESĠ ĠDARĠ VE MALĠ ĠġLER DAĠRE BAġKANLIĞI ĠÇ DENETĠM SĠSTEMĠ G Ġ R Ġ ġ 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun beģinci kısmında iç kontrol sistemi düzenlenmiģtir. 26.12.2007

Detaylı

TRABZON TĠCARET VE SANAYĠ ODASI KALĠTE EL KĠTABI

TRABZON TĠCARET VE SANAYĠ ODASI KALĠTE EL KĠTABI TTSO. KEK.01 07.10.2008 03 21.04.2011 0 / 31 TRABZON TĠCARET VE SANAYĠ KALĠTE EL KĠTABI TTSO. KEK.01 07.10.2008 02 1 / 31 TRABZON TĠCARET VE SANAYĠ KALĠTE EL KĠTABI TTSO. KEK.01 07.10.2008 02 2 / 31 ĠÇĠNDEKĠLER

Detaylı

ADIYAMAN ÜNĠVERSĠTESĠ

ADIYAMAN ÜNĠVERSĠTESĠ BASKI TARĠHĠ/NO : 15.12.2017 BASKI TARĠHĠ : 04.01.2018 YÜRÜRLÜLÜK TARĠHĠ : 04.04.2014 KONTROLLÜ KOPYA : KONTROLSÜZ KOPYA : 2018 ADIYAMAN Sayfa No 2 / 23 ĠÇĠNDEKĠLER BÖLÜM NO KONU ADI SAYFA NO - Kapak...

Detaylı

KALİTE TETKİKÇİLERİ İÇİN KILAVUZ AMAÇLI ISO 9001 SORU LİSTESİ

KALİTE TETKİKÇİLERİ İÇİN KILAVUZ AMAÇLI ISO 9001 SORU LİSTESİ 1 GENEL ŞARTLAR Bu standardın öngördüğü şartlara uygun olarak bir kalite yönetim sistemi oluşturulmuş, dokumante edilmiş, uygulanmış, sürekliliğini sağlanmış ve bunun etkinliğini sürekli iyileştirilmekte

Detaylı

HACCP Sistem Tetkikine Ait Resmi Form Resmi Kontrol Rapor No:

HACCP Sistem Tetkikine Ait Resmi Form Resmi Kontrol Rapor No: EK-5 HACCP Sistem Tetkikine Ait Resmi Form Resmi Kontrol Rapor No: TARİH: İNCELENECEK HUSUSLAR A) GENEL 1. İşyeri teknik ve hijyenik açıdan bu yönetmelikte belirtilen koşullara sahip mi? 2. El kitabı ön

Detaylı

MÜġTERĠ GERĠ BĠLDĠRĠMLERĠ YÖNETĠMĠ

MÜġTERĠ GERĠ BĠLDĠRĠMLERĠ YÖNETĠMĠ MÜġTERĠ GERĠ BĠLDĠRĠMLERĠ YÖNETĠMĠ HAZĠRAN 2011 ĠÇĠNDEKĠLER VĠZYONUMUZ, MĠSYONUMUZ, MÜġTERĠ MEMNUNĠYETĠ POLĠTĠKAMIZ.2 MÜġTERĠ GERĠ BĠLDĠRĠMLERĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ... 3 GERĠ BĠLDĠRĠM SÜRECĠ HAKKINDA MÜġTERĠLERĠMĠZĠN

Detaylı

ISO 22000 PROSES YAKLAŞIMI TALİMATI

ISO 22000 PROSES YAKLAŞIMI TALİMATI ISO 22000 PROSES YAKLAŞIMI TALİMATI DOK. NO TL-KAL-11 REV. NO 00 YAYIN TAR. REV. TAR. SAYFA 1/9 NO 1. AMAÇ-KAPSAM Bu talimatın amacı, fabrikamızda ISO 22000 proseslerinin tanımlanması, etkileşimi ve veri

Detaylı

TALEP, TEKLĠF VE SÖZLEġMELERĠN GÖZDEN GEÇĠRĠLMESĠ PROSEDÜRÜ

TALEP, TEKLĠF VE SÖZLEġMELERĠN GÖZDEN GEÇĠRĠLMESĠ PROSEDÜRÜ Sayfa No: 1/5 1. AMAÇ VE KAPSAM MüĢteri taleplerinin alınması, değerlendirilmesi, tekliflerin sunulması ve sözleģmelerin oluģturulması faaliyetleri ile bu faaliyetlerin gözden geçirilmesi ile ilgili izlenen

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1/6 Revizyon Takip Tablosu REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 02.07.2018 İlk yayın 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Toros Üniversitesi Meslek Yüksekokulunda Kalite Yönetim Sistemi politika, hedef ve iş akışlarındaki

Detaylı

PROSEDÜR MAKİNE GÜVENLİK MUAYENESİ. REVİZYON İZLEME TABLOSU Revizyon Revizyon Açıklaması Tarih

PROSEDÜR MAKİNE GÜVENLİK MUAYENESİ. REVİZYON İZLEME TABLOSU Revizyon Revizyon Açıklaması Tarih Sayfa No : 1 / 7 REVİZYON İZLEME TABLOSU Revizyon Revizyon Açıklaması Tarih 00 Yeni Yayınlandı. Bu prosedür P.17 Makine Periyodik Muayene Prosedürü ile birlikte, P.10 Makine Muayene Prosedürü nün yerine

Detaylı

SARAYÖNÜ MESLEK YÜKSEKOKULU DOKÜMANTE EDİLMİŞ BİLGİNİN KONTROLÜ PROSEDÜRÜ

SARAYÖNÜ MESLEK YÜKSEKOKULU DOKÜMANTE EDİLMİŞ BİLGİNİN KONTROLÜ PROSEDÜRÜ 1/6 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Kalite Yönetim Sistemi (KYS) içinde bulunan tüm dokümanların hazırlanması, onaylanması, yayını, sürdürülmesi, güncelleştirilmesi ve dağıtım esasları için yöntem ve sorumlulukları

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ EL KİTABI

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ EL KİTABI KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ EL KİTABI ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ KEK Yayın Tarihi:15.01.13 Revizyon No:1 Revizyon Tarihi: 01/06/18 Sayfa : 1/33 00: ĠÇĠNDEKĠLER Sıra No Standart No Doküman Adı 1 --

Detaylı

ISO 9001 İÇ DENETİM (TETKİK) SORU LİSTESİ

ISO 9001 İÇ DENETİM (TETKİK) SORU LİSTESİ Sayfa: 1/11 STANDARD NO SORULAR AÇIKLAMALAR 4 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 4.1 GENEL ŞARTLAR Genel şartlar yerine getirilmiş mi? 4.2 DOKÜMANTASYON ŞARTLARI 4.2.1 GENEL ŞARTLAR Oluşturulan dökümantasyon; 1-Kalite

Detaylı

1. AMAÇ 2. TANIMLAR 3. İLGİLİ DOKÜMANLAR -- 4.UYGULAMA. Genel

1. AMAÇ 2. TANIMLAR 3. İLGİLİ DOKÜMANLAR -- 4.UYGULAMA. Genel 1. AMAÇ -- 2. TANIMLAR -- 3. İLGİLİ DOKÜMANLAR -- 4.UYGULAMA Genel UNIVERSAL CERTIFICATION tarafsız, belirlenmiģ prosedür ve yönetim kuralları olan ve buna göre Uygunluk Belgesi verebilecek gerekli yeterlilik

Detaylı

İç Tetkik Prosedürü Dok.No: KYS PR 02

İç Tetkik Prosedürü Dok.No: KYS PR 02 AMAÇ Üniversitemizde uygulanan ve KYS kapsamına alınan faaliyetlerin, Kalite Yönetim Sistemi şartlarımıza, yasal şartlara ve ISO 9001:2015 standardı şartlarına uygunluğunun ve etkinliğinin planlı ve sistematik

Detaylı

T.C. TOROS ÜNĠVERSĠTESĠ MESLEK YÜKSEKOKULU -KALĠTE EL KĠTABI-

T.C. TOROS ÜNĠVERSĠTESĠ MESLEK YÜKSEKOKULU -KALĠTE EL KĠTABI- T.C. TOROS ÜNĠVERSĠTESĠ MESLEK YÜKSEKOKULU -KALĠTE EL KĠTABI- EK-01 04.09.2017 Revizyon: 02 Sayfa 1/28 REVĠZYON NO TARĠH AÇIKLAMA 00 08.08.2015 İlk Yayın 01 18.04.2016 Yürürlük yetkilisinin değişimi 02

Detaylı

PROSEDÜR Yayın Tarihi 15/10/2005 Revizyon No 6

PROSEDÜR Yayın Tarihi 15/10/2005 Revizyon No 6 Doküman No PROSEDÜR Yayın Tarihi 15/10/2005 Revizyon No 6 İtiraz ve Şikayetlerin Gözden Geçirilmesi Prosedürü Son Rev.Tarihi 15/03/2008 Departman İsim Tarih İmza Hazırlayan Gözden Geçiren Onaylayan Yön.

Detaylı

İÇ TETKİKÇİ DEĞERLENDİRME SINAVI

İÇ TETKİKÇİ DEĞERLENDİRME SINAVI 13.07.2018 ISO 9001:2015 İÇ TETKİKÇİ DEĞERLENDİRME SINAVI Soru Sayısı: 33 Süre: 40 Dakika Ad SOYAD: Bölüm: ADL Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri OĞUZ ÖZTÜRK Soru-1) Aşağıdakilerden hangisi ISO 9001:2015

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BT Strateji Yönetimi BT Hizmet Yönetim Politikası Sürüm No: 6.0 Yayın Tarihi: 26.02.2015 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu Tüm hakları

Detaylı

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KALİTE YÖNETİM VE AR-GE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KALİTE YÖNETİM VE AR-GE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KALİTE YÖNETİM VE AR-GE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, İlkeler ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu

Detaylı

Kapsam MADDE 2- (1) Bu yönerge, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilatı ile bu teşkilatta görevli personeli kapsar.

Kapsam MADDE 2- (1) Bu yönerge, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilatı ile bu teşkilatta görevli personeli kapsar. SAĞLIK ARAŞTIRMALARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DAİRE BAŞKANLIKLARI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Bu yönerge, Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilat yapısını, görevlerini, yetkilerini ve

Detaylı

ġġkâyet VE ĠTĠRAZLARIN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ PROSEDÜRÜ Hazırlayan : Zeynep ÖZBEY Onaylayan: Fatih Gümüşer

ġġkâyet VE ĠTĠRAZLARIN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ PROSEDÜRÜ Hazırlayan : Zeynep ÖZBEY Onaylayan: Fatih Gümüşer ġġkâyet VE ĠTĠRAZLARIN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ PROSEDÜRÜ Hazırlayan : Zeynep ÖZBEY Onaylayan: Fatih Gümüşer 1. AMAÇ: CERTURK tarafından yürütülmekte olan faaliyetlerine iliģkin olarak kuruluģlardan veya ilgili

Detaylı

İç Denetim Kontrol Formu

İç Denetim Kontrol Formu ISO 9001:2015 Md No 4 Bağlam Gereklilikler Denetlenecek Birim Bulgular Not 4.1 Kuruluş ve bağlamının anlaşılması 4.2 İlgili tarafların ihtiyaç ve beklentilerinin anlaşılması 4.3 Kalite yönetim sisteminin

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 2 Kalite Yönetim Sistemi Prensipleri 1. Müşteri odaklılık 2. Liderlik 3. Çalışanların katılımı 4. Proses yaklaşımı 5. Yönetimde sistem yaklaşımı 6. Sürekli iyileştirme

Detaylı

Gerçekler. Sanayileşme ve çevre sorunları Küreselleşme ve Pazarın büyümesi Rekabetin artması

Gerçekler. Sanayileşme ve çevre sorunları Küreselleşme ve Pazarın büyümesi Rekabetin artması Gerçekler Sanayileşme ve çevre sorunları Küreselleşme ve Pazarın büyümesi Rekabetin artması Çözüm Kaliteyi arttırmak Çevreye duyarlı üretim Kalite yönetim sistemleri Kalite yönetim sistemleri ISO 9001,

Detaylı

TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI MÜŞTERİYE HİZMET PROSEDÜRÜ PR18/KYB

TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI MÜŞTERİYE HİZMET PROSEDÜRÜ PR18/KYB TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI PR18/KYB Sayfa No: 1/4 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu prosedürün amacı Daire Başkanlığında; müşteri taleplerine

Detaylı

TÜRKĠYE ODALAR VE BORSALAR BĠRLĠĞĠ MERSĠN TĠCARET VE SANAYĠ ODASI KALİTE EL KİTABI

TÜRKĠYE ODALAR VE BORSALAR BĠRLĠĞĠ MERSĠN TĠCARET VE SANAYĠ ODASI KALİTE EL KİTABI TÜRKĠYE ODALAR VE BORSALAR BĠRLĠĞĠ MERSĠN TĠCARET VE SANAYĠ ODASI KALİTE EL KİTABI Doküman No. : MTSO-KEK Yayın Tarihi : 04.04.2012 Revizyon No. : - Rev.Tarihi : - HAZIRLAYAN: FULYA MELĠSA AYBARS KURT

Detaylı

TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI KALİTE KONTROL PROSEDÜRÜ PR17/KYB

TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI KALİTE KONTROL PROSEDÜRÜ PR17/KYB TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI PR17/KYB Sayfa No: 1/6 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu prosedürün amacı, Daire Başkanlığında deney hizmetleri

Detaylı

İlk Yayın Tarihi 17.08.2009 MÜŞTERİYE HİZMET PROSEDÜRÜ. Balıkesir Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü içerisinde müşteri ile muhatap olan bölümler.

İlk Yayın Tarihi 17.08.2009 MÜŞTERİYE HİZMET PROSEDÜRÜ. Balıkesir Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü içerisinde müşteri ile muhatap olan bölümler. 1 / 5 1. AMAÇ Balıkesir Gıda Kontrol Laboratuvar lüğü müşterileri veya müşteri temsilcileri ile taleplerine açıklık kazandırmaları ve yapılan işle ilgili laboratuvar performansını izlemeleri için diğer

Detaylı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. Yönetim Sistemi Modelleri: Deming tarafından geliştirilen, Planla Uygula Kontrol Et Önlem Al

YÖNETİM SİSTEMLERİ. Yönetim Sistemi Modelleri: Deming tarafından geliştirilen, Planla Uygula Kontrol Et Önlem Al YÖNETİM SİSTEMLERİ Yönetim Sistemi Modelleri: Deming tarafından geliştirilen, Planla Uygula Kontrol Et Önlem Al kavramlarını içeren sürekli iyileştirme döngüsü ile uygulanır. YÖNETİM SİSTEMLERİ Şematik

Detaylı

KALĠTE YÖNETĠM TEMSĠLCĠLĠĞĠ TEġKĠLAT YAPISI VE ÇALIġMA ESASLARINA DAĠR YÖNERGE. BĠRĠNCĠ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKĠ DAYANAK, ĠLKELER ve TANIMLAR

KALĠTE YÖNETĠM TEMSĠLCĠLĠĞĠ TEġKĠLAT YAPISI VE ÇALIġMA ESASLARINA DAĠR YÖNERGE. BĠRĠNCĠ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKĠ DAYANAK, ĠLKELER ve TANIMLAR Amaç KALĠTE YÖNETĠM TEMSĠLCĠLĠĞĠ TEġKĠLAT YAPISI VE ÇALIġMA ESASLARINA DAĠR YÖNERGE BĠRĠNCĠ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, HUKUKĠ DAYANAK, ĠLKELER ve TANIMLAR Madde 1- Bu yönergenin amacı; Denizli Belediyesi Kalite

Detaylı

T.C. SĠLĠVRĠ BELEDĠYE BAġKANLIĞI ĠNSAN KAYNAKLARI VE EĞĠTĠM MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIġMA YÖNETMELĠĞĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Ġlke ve Tanımlar

T.C. SĠLĠVRĠ BELEDĠYE BAġKANLIĞI ĠNSAN KAYNAKLARI VE EĞĠTĠM MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIġMA YÖNETMELĠĞĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Ġlke ve Tanımlar T.C. SĠLĠVRĠ BELEDĠYE BAġKANLIĞI ĠNSAN KAYNAKLARI VE EĞĠTĠM MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIġMA YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Ġlke ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönetmeliğin amacı Silivri Belediye BaĢkanlığı

Detaylı

YÖNETMELİK. e) Katılımcı: Yeterlilik kazanmak üzere sertifikalı eğitim programına katılan kiģiyi,

YÖNETMELİK. e) Katılımcı: Yeterlilik kazanmak üzere sertifikalı eğitim programına katılan kiģiyi, 4 Şubat 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 28903 Sağlık Bakanlığından: YÖNETMELİK SAĞLIK BAKANLIĞI SERTĠFĠKALI EĞĠTĠM YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu

Detaylı

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 2018 YILI UYGULAMA REHBERİ

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 2018 YILI UYGULAMA REHBERİ AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ YILI UYGULAMA REHBERİ KALİTE YÖNETİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ SUNUŞ Üniversitemizin Kalite Yönetim Sistemi, 2017 yılı içerisinde Yüksek Öğretim Kurulu tarafından, Kurumsal

Detaylı

DÖKÜMANLARIN KONTROLÜ PROSEDÜRÜ

DÖKÜMANLARIN KONTROLÜ PROSEDÜRÜ 1.0 AMAÇ Bu prosedürün amacı; Başkanlığımızda oluşturulan kalite yönetim sisteminin uygunluğunun ve etkinliğinin sürekliliğini sağlamak, iyileştirme fırsatlarını değerlendirmek, üzere Kalite Yönetim Sistemi

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1/5 Revizyon Takip Tablosu REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 01.03.2012 İlk Yayın 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, YTÜ nde KYS politika ve hedeflerinin belirlenmesi ve üniversite içerisinde yayılımı ilgili

Detaylı

ŞİKAYET / İTİRAZ VE GERİ BİLDİRİM PROSEDÜRÜ

ŞİKAYET / İTİRAZ VE GERİ BİLDİRİM PROSEDÜRÜ Sayfa No: 1/5 A. İÇİNDEKİLER Bölüm KONU SAYFA NO REFERANS STANDART MADDESİ TS EN ISO IEC 17020:2012 A. İÇİNDEKİLER 1 B. ŞİKAYET / İTİRAZ VE GERİ BİLDİRİM 2 7.6 1. AMAÇ 2 2. KAPSAM 2 3. SORUMLULUK 2 3.1

Detaylı

ICTSERT DANIŞMANLIK & ABC A.Ş. FİRMASI KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ KURULUMU DANIŞMANLIK EĞİTİM İŞ PLANI

ICTSERT DANIŞMANLIK & ABC A.Ş. FİRMASI KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ KURULUMU DANIŞMANLIK EĞİTİM İŞ PLANI TPLAM : 3 AY ICTSERT LIK & ABC A.Ş. FİRMASI SİSTEMİ KURULUMU LIK TPLAM HİZMET GÜNÜ: 3 AYLIK Ç İÇERİSİNDEN TPLAM 19 ADAM/GÜNLÜK HİZMET 1 ADAM/GÜN = 1 adam/ hizmet, 1 danışmanın proje için sunduğu 6 saatlik

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ Sayfa 1/7 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; Kalite Yönetim Sistemi (KYS) İç Denetimlerinin planlanması, gerçekleştirilmesi ve raporlanması için yöntem ve sorumlulukları belirlemektir. 2. KAPSAM Bu prosedür;

Detaylı

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; çalıģanlara verilecek iģ sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esaslarını düzenlemektir.

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; çalıģanlara verilecek iģ sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin usul ve esaslarını düzenlemektir. ÇALIġANLARIN Ġġ SAĞLIĞI VE GÜVENLĠĞĠ EĞĠTĠMLERĠNĠN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELĠK BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; çalıģanlara verilecek iģ

Detaylı

ŞİKAYET VE İTİRAZLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ

ŞİKAYET VE İTİRAZLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ INSPEGO da verilen muayene hizmetinin kalitesini ve güvenilirliğini arttırmak, müşterilerinden ve diğer ilgililerden gelen şikayetlerin, itirazların ve memnuniyetlerin araştırılması, değerlendirilmesi,

Detaylı

ÜRETİCİ GRUBU NEDİR? KY/QM 1. 1 Üretici grubun yapısı tüm grup içerisinde Kalite Yönetim Sisteminin uygulanmasını sağlıyor mu?

ÜRETİCİ GRUBU NEDİR? KY/QM 1. 1 Üretici grubun yapısı tüm grup içerisinde Kalite Yönetim Sisteminin uygulanmasını sağlıyor mu? İYİ TARIM UYGULAMALARI FAALİYETİNDE BULUNAN KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ YÜRÜTÜMESİ GEREKEN TÜM ÜRETİCİ/ÜRETİCİ GRUBU VE MÜTEŞEBBİSLERİN UYMASI GEREKEN KONTROL NOKTALARI Madde No KY/QM 1 Kontrol Noktası ÜRETİCİ

Detaylı

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ SİVİL HAVACILIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ SİVİL HAVACILIK ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ Sayfa No : 1/5 1 AMAÇ VE KAPSAM Bu prosedürün amacı, Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Araştırma ve Uygulama Merkezi Sisteminin ve teknik faaliyetlerinin etkinliğinin ve iyileştirilmesinin sağlanması

Detaylı

TS EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Kurum İçi Bilgilendirme Eğitimi ISO 9001 NEDİR?

TS EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Kurum İçi Bilgilendirme Eğitimi ISO 9001 NEDİR? ISO 9001 NEDİR? ISO 9001, tüm imalat ve hizmet şirketleri için hazırlanmış olan ve Kalite Yönetim Sistemi nin gereklerini belirleyen uluslararası bir standarttır. Kurumun mal veya hizmet üretimindeki tüm

Detaylı

1. AŞAMA TETKİK PROSEDÜRÜ

1. AŞAMA TETKİK PROSEDÜRÜ PR 1 16.4.27 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ REVİZYON NO AÇIKLAMA Rev. İlk yayın BU DOKÜMAN SİSTEM DENETİM BELGELENDİRME NİN ÖZEL DOKÜMANIDIR. İZİNSİZ KOPYALANAMAZ 1. AMAÇ ve KAPSAM: PR 1 16.4.27 2 / 6 Bu prosedür,

Detaylı

1.0 AMAÇ. Şikayet : Aldığı ürün veya yaptığı ticari faaliyetten memnun kalmamasının neticesinde şikayette. bulunan kişidir.

1.0 AMAÇ. Şikayet : Aldığı ürün veya yaptığı ticari faaliyetten memnun kalmamasının neticesinde şikayette. bulunan kişidir. SAYFA NO 1/5 1.0 AMAÇ Bayi ve müşterilerle olan faaliyetler doğrultusunda oluşan şikayetlerin alınması, takip edilmesi, alındığının bildirilmesi, ilk değerlendirilmesi ve şikayet gelen ürün ile ilgili

Detaylı

T.C. B A ġ B A K A N L I K Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü. Sayı : B.02.0.PPG.0.12-010-06/14200 3 ARALIK 2009 GENELGE 2009/18

T.C. B A ġ B A K A N L I K Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü. Sayı : B.02.0.PPG.0.12-010-06/14200 3 ARALIK 2009 GENELGE 2009/18 I. GİRİŞ GENELGE 2009/18 2007-2013 döneminde Avrupa Birliğinden Ülkemize sağlanacak hibe niteliğindeki fonlar Avrupa Konseyinin 1085/2006 sayılı Katılım Öncesi Yardım Aracı Tüzüğü ve söz konusu Tüzüğün

Detaylı

Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş Kalite Yönetim Temsilcisi. Şenay KURT senay.kurt@mikrobilgi.com.tr

Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş Kalite Yönetim Temsilcisi. Şenay KURT senay.kurt@mikrobilgi.com.tr Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş Kalite Yönetim Temsilcisi Şenay KURT senay.kurt@mikrobilgi.com.tr Standart Nedir? Standardizasyon; belirli bir faaliyetle ilgili olarak ekonomik yarar sağlamak üzere bütün

Detaylı

DOKÜMAN KONTROL PROSEDÜRÜ

DOKÜMAN KONTROL PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1/6 1. AMAÇ VE KAPSAM Bu prosedürün amacı, Turgut Özal Tıp Merkezinde kurulu olan Yönetim Sistemlerinin standartlarında yer alan şartlarla ilgili tüm dokümanların hazırlanması, onaylanması, yayını,

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI Mustafa DİLEK +90 532 263 4849 mdilekm@hotmail.com Kalite Yönetim Sistemi Kalite yönetim sistemi uygulamak kuruluşa aşağıdaki potansiyel faydaları

Detaylı

KYS İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ

KYS İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ Sayfa 1/5 REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 08.08.2015 İlk Yayın 01 18.04.2016 Yürürlük yetkilisinin değişimi 02 04.09.2017 YGG(04.05.2017) Toplantısında alınan kararların gerektirdiği revizyon 1. AMAÇ İç

Detaylı

DOKÜMANLARIN VE KAYITLARIN KONTROLÜ PROSEDÜRÜ PROSEDÜRÜ

DOKÜMANLARIN VE KAYITLARIN KONTROLÜ PROSEDÜRÜ PROSEDÜRÜ KONTROLÜ Sayfa 1/6 REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 08.08.2015 İlk Yayın 01 18.04.2016 Yürürlük yetkilisinin değişimi 02 04.09.2017 YGG(04.05.2017) Toplantısında alınan kararların gerektirdiği revizyon 1.

Detaylı

(2. AŞAMA) SAHA TETKİKİ PROSEDÜRÜ

(2. AŞAMA) SAHA TETKİKİ PROSEDÜRÜ 16.4.27 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ REVİZYON NO AÇIKLAMA Rev. İlk yayın BU DOKÜMAN SİSTEM DENETİM BELGELENDİRME NİN ÖZEL DOKÜMANIDIR. İZİNSİZ KOPYALANAMAZ 1. AMAÇ ve KAPSAM: 16.4.27 2 / 6 Bu prosedür, 2 aşamalı

Detaylı

GÜNCEL DOKÜMAN LİSTESİ GÜNCEL DOKÜMAN LİSTESİ

GÜNCEL DOKÜMAN LİSTESİ GÜNCEL DOKÜMAN LİSTESİ DAĞITIM YERİ NO TARİHİ Güncelleyen Kişi : YN: Yönetim TK: Türkak İN: İntranet Form Güncelleme Tarihi : FORM NO: F20 İlk Yayın Tarihi :01.10.2014 Revizyon No/Tarih: / Sayfa.../... DAĞITIM YERİ NO TARİHİ

Detaylı

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ KALİTE EL KİTABI 2018 KIRIKKALE

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ KALİTE EL KİTABI 2018 KIRIKKALE BASKI NO : 02 BASKI TARİHİ : 23.10.2018 YÜRÜRLÜLÜK TARİHİ : 19.01.2015 KONTROLLÜ KOPYA : KONTROLSÜZ KOPYA : 2018 KIRIKKALE Sayfa No 1 / 18 İÇİNDEKİLER İçindekiler... 1 Kuruluşun Tanıtımı... 2 1 Kapsam...

Detaylı

TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI ŞİKAYETLER PROSEDÜRÜ PR19/KYB

TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI ŞİKAYETLER PROSEDÜRÜ PR19/KYB TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI PR19/KYB Sayfa No: 1/6 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu prosedürün amacı; Daire Başkanlığı tarafından yürütülmekte

Detaylı