PROGRAMLANAB L R DENETLEY C LER. DERS 06 Temel Programlama Komutları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PROGRAMLANAB L R DENETLEY C LER. DERS 06 Temel Programlama Komutları"

Transkript

1 PROGRAMLANAB L R DENETLEY C LER DERS 06 Temel Programlama Komutları 2.8. Temel Programlama Komutları Start, Stop ve Çıkı lar Klasik kumanda devrelerinde sistemin çalı masını ba latmak ve durdurmak için kullanılan start ve stop butonları ile kumanda akı ını yönlendiren sensör, sınır anahtarı vb. elemanlar PLC cihazının giri lerine ba lanır. Klasik kumanda devrelerinde motor vb. alıcılara yol vermek için kullanılan kontaktörler ise PLC çıkı larına ba lanır. Klasik kumanda sistemlerinde rölelerle birlikte karma ık devre ba lantıları ile gerçekle tirilen i lemler PLC ile program yazılarak kolayca gerçekle tirilebilir. Bu bölümde klasik kumanda devreleri ile Ladder dili kullanılan PLC programları arasındaki ili ki anlatılacaktır.

2 Start Butonu ile Bir Motorun Kesik Çalı tırılması ekildeki klasik kumanda devresinde kullanılan start butonu ani temaslıdır. Butona basıldı ında M kontaktörü enerjilenir ve yol verdi i motor çalı ır. Butondan elimizi çekti imizde M kontaktörünün enerjisi kesilir ve yol verdi i motorun çalı ması durur. ekildeki klasik kumanda devresini PLC ile gerçekle tirmek için start butonunun PLC giri lerinden herhangi birine, M kontaktörünün ise PLC çıkı larından herhangi birine ba lanması gerekir. Burada kullanılan PLC CPU 222 AC DC Röle modeli olup çıkı larından 220 V altında 2A e kadar akım çekilebilmektedir. Bu i lemden sonra yapılması gereken PLC programı ile Start butonunun ba lı oldu u giri adresi ile M kontaktörünün ba lı oldu u çıkı adresini istenilen artlara göre ili kilendirmektir. ekilde verilen PLC programında I0.0 giri ine ba lı start butonuna basıldı ında I0.0 giri adres biti lojik 1 de erini alır. I0.0 giri biti ile adreslenen normalde açık kontak kapanarak Q0.0 çıkı adres bitinin lojik 1 de erini almasını sa lar. Q0.0 çıkı ı aktif olur ve M kontaktörü enerjilenerek yol verdi i motor çalı maya ba lar. Start butonundan elimizi çekti imizde I0.0 giri adres biti lojik 0 de erini alır ve bu bitle adreslenen kontak açılar. Q0.0 çıkı adres biti lojik 0 de erini alır. Bu durumda M kontaktörünün enerjisi kesilerek yol verdi i motorun çalı ması durur.

3 Start butonu ile bir motorun sürekli çalı tırılması ekildeki klasik kumanda devresinde start butonuna basıldı ında M kontaktörü enerjilenerek kontaklarını konum de i tirir. Start butonundan elimizi çekti imizde M kontaktörü, kapanmı olan konta ı üzerinden enerjili kalmaya devam eder ve yol verdi i motor sürekli çalı ır. Bu olaya mühürleme adı verilir. ekildeki klasik kumanda devresini PLC ile gerçekle tirmek için gerekli ba lantı di er ekil ile aynıdır. Burada mühürleme i lemi program tarafından gerçekle tirilir. ekilde görülen PLC programında I0.0 giri ine ba lı start butonuna basıldı ında bu giri ile adreslenen kontak kapanarak Q0.0 çıkı ını enerjilendirir. Q0.0 çıkı biti lojik 1 de erini alarak bu bitle adreslenen kontak kapanır ve mühürleme i lemini gerçekle tirir. Butondan elimizi çeksek bile çıkı enerjili kalmaya devam eder. PLC programlamada mühürleme i lemi, daha sonraki bölümlerde anlatılacak olan SET fonksiyonu ile de gerçekle tirilebilir. Bu devrede mühürleme i lemi ile çıkı sürekli enerjili kalır ve çıkı a ba lı alıcı durdurulamaz. Bu nedenle sistemi durdurmak için PLC giri ine stop butonu ba layarak programla ili kilendirmemiz gerekir. Start butonu ile sürekli çalı tırılan motorun stop butonu ile durdurulması ekildeki klasik kumanda devresinde start butonuna basıldı ında M kontaktörü enerjilenerek kendisini mühürler. Start butonundan elimizi çeksek dahi M kontaktörü enerjili kalmaya devam eder. Stop butonuna basıldı ında M kontaktörünün enerjisi kesilerek sistemin çalı ması sona erer. ekildeki devreyi PLC ile gerçekle tirmek için ekilde PLC nin I0.2 giri ine bir stop butonu ba lanmı tır. Sistemi durdurmak için PLC programında a a ıdaki ilk ekildeki gibi normalde kapalı bir kontak kullanırsak önemli bir hata yapmı oluruz. Çünkü I0.2 giri ine ba lı stop butonu normalde kapalı pozisyonda oldu undan ba lı oldu u giri i sürekli enerji altında tutar. I0.2 giri biti sürekli lojik 1 konumda olaca ından ladder programındaki I0.2 giri biti ile adreslenmi normalde kapalı kontak konum de i tirerek sürekli açık durumda kalacaktır. Bu durumda start butonu ile sistem çalı tırılamaz.

4 Bu sakıncayı önlemek için sistemi durdurmak amacıyla kullanılan I0.2 konta ının ekildeki gibi normalde açık olması gerekir. E er sistemi durdurmak için kullanılan PLC giri inin sürekli enerji altında kalmasını istemiyorsak durdurma i lemini start butonu kullanarak yapabiliriz Çıkı Atama ( = ) Komutu PLC programlarında mantıksal sinyal akı ının nihai sonucunu bir adres bitine aktarmak için çıkı komutu kullanılır. Sinyalin aktarıldı ı bit lojik 1 de erini alır. E er sinyal akı ı bir çıkı bitini lojik 1 yaparsa bu çıkı a ba lı alıcı enerjilenir. Sinyal akı ı kesildi inde çıkı ataması yapılan bit lojik 0 de erine döner. ÇIKI KOMUTU OPERANTLARI: I, Q, M, SM, S, T, C, V, L hafıza alan bitleri Ladder yöntemiyle yazılan PLC programlarında bir çıkı do rudan enerji kayna ına ba lanamaz. Di er bir ifade ile program bir çıkı atama komutu ile ba layamaz. Çıkı tan önce en az bir tane normalde açık ya da normalde kapalı kontak bulunmalıdır.

5 LD ve LDN Kontak Yükleme Komutları LD Komutu: Normalde açık bir kontak ile hat ( komut blo u) ba latılmasını sa lar. Konta ın üst kısmına operant yazılır. Operant herhangi bir hafıza alan biti olabilir. Yükleme komutu ile ba layıp bir sonraki yükleme komutuna kadar olan kesim, mantıksal olarak birbirine ba lı komut blo udur. OPERANTLAR: I, Q, M, SM, S, T, C, V, L hafıza alan bitleri LDN Komutu: Normalde kapalı bir kontak ile hat ba latılmasını sa lar. Konta ın üst kısmına operant yazılır. Operant herhangi bir hafıza alan biti olabilir. LD VE LDN KOMUTU OPERANTLARI: I, Q, M, SM, S, T, C, V, L hafıza alan bitleri NOT De illeme NOT komutu ladder diygramlarında NOT konta ı ile gösterilir. NOT konta ı enerji akı ını tersine çevirir. Giri inde enerji varsa çıkı ında enerji olmaz, e er giri inde enerji yoksa çıkı ına enerji sa lar. Yapılan i lem lojik de il i lemidir. NOT konta ı enerji hattına do rudan ba lanamaz. A a ıda örnekte NOT konta ının kullanım ekli ve STL dilindeki kullanımı görülmektedir.

6 A ( VE ), AN (VE DE L) Komutları ve Uygulaması A Komutu ladder mantı ına göre kendisinden önce gelen devre kesimine normalde açık bir konta ı seri ba lar. AN Komutu ladder mantı ına göre kendisinden önce gelen devre kesimine normalde kapalı bir konta ı seri ba lar. A ve AN KOMUTLARI OPERANTLARI: I, Q, M, SM, S, T, C, V, L hafıza alan bitleri O (VEYA), ON (VEYA DE L) Komutları ve Uygulaması O Komutu ladder mantı ına göre kendisinden önce gelen devre kesimine normalde açık bir konta ı paralel ba lar. ON Komutu ladder mantı ına göre kendisinden önce gelen devre kesimine normalde kapalı bir konta ı paralel ba lar.

7 Birden Fazla Komut Blo u Arasında (ALD ) VE lemi ve Uygulaması Ladder mantı ına göre birden fazla konta ın kendi arasında seri veya paralel ba lanması ile olu an gruba blok adı verilir. STL mantı ına göre blok bir kontak yükleme (LD veya LDN) komutuyla ba layan ve bir sonraki kontak yükleme komutuna kadar olan kesimdir. Birden fazla komut blo unu birbirine seri ba lamak için ( VE i lemi) ALD komutu kullanılır. ALD komutu operantsız olarak yazılır Birden Fazla Komut Blo u Arasında (OLD) VEYA lemi ve Uygulaması Birden fazla komut blo unu birbirine paralel ba lamak için OLD komutu kullanılır. LADDER: STL: OLD komutu operantsız olarak yazılır. UYGULAMA 1: ekilde ladder diyagramı verilen PLC programını STL dili ile yazınız? UYGULAMA2: Verilen STL dili programının Ladder diyagramını çiziniz?

8 LPS, LPP, LRD ( Lojik yı ın ) Komutları LPS Komutu: Ara kol ba lantısı olu turmak için kullanılır. LRD Komutu: Bir çıkı a arakol olu turmak için kullanılır. LPP Komutu: En son çıkı kolu olu turmak için kullanılır. ÖRNEK: LADDER: STL: LADDER: STL: Kolların farklı network lere yerle tirilmesi durumunda lojik yı ın komutlarına ihtiyaç kalmaz SET, RESET Komutları ve Uygulaması SET KOMUTU: Bir hafıza alanının istenilen bitinden (S-Bit) itibaren n adet biti set (lojik 1) yapmak için kullanılır. Set yapılan çıkı lar hafızaya alınır ve reset yapılana kadar aktif durumda kalır. Verilen ladder devresinde I0.2 giri i aktif (lojik1) oldu unda kontak kapanarak SET fonksiyonunu çalı tırır. SET fonksiyonu Q0.0 dan itibaren 3 biti, bir ba ka ifade ile Q0.0, Q0.1 ve Q0.2 çıkı bitlerini aktif yapar. PLC nin bu çıkı larına ba lı alıcılar çalı ır. I0.2 giri i lojik 0 oldu unda kontak açılır. Set yapılan çıkı lar hafızaya alındı ından aktif durumda kalmaya devam eder. PLC programlamada klasik mühürleme tekni i yerine kullanılır.

9 RESET KOMUTU: Bir hafıza alanının istenilen bitinden (S-Bit) itibaren n adet biti reset (lojik 0) yapmak için kullanılır. Verilen ladder devresinde I0.0 giri i aktif (lojik 1) yapıldı ında kontak kapanarak Reset fonksiyonunu çalı tırır. Reset fonksiyonu Q0.0 dan itibaren 3 biti, bir ba ka ifade ile Q0.0, Q0.1 ve Q0.2 çıkı bitlerini pasif (lojik 0) yapar. PLC nin bu çıkı larına ba lı alıcıların çalı ması durur. Reset komutunun etkisini görmek için bitlerin set yapılmı olması gerekir. SET VE RESET KOMUTLARI OPERANTLARI: S-Bit, R-Bit : I,Q,M, SM,S,T,C,V,L hafıza alan bitleri n : IB, QB, VB, MB, SMB, SB, LB, AC, * VD, * LD, * AC, Sabit ( ) UYGULAMA: Üç fazlı bir asenkron motor ileri geri çalı tırılacaktır. I0.1 giri ine ba lı start butonuna basıldı ında motor ileri yönde, I0.2 giri ine ba lı start butonuna basıldı ında motor geri yönde çalı acaktır. Motor herhangi bir yönde çalı ırken di er yönde çalı tırılamayacaktır. I0.0 giri ine ba lı stop butonuna basıldı ında motor duracaktır. Çözüm:

10 Giri Sinyalinin Çıkan Kenarına Göre Çıkı Alma Yükselen kenar ( Pozitif kenar) algılama konta ı giri ine uygulanan sinyalin 0 dan 1 konumuna her geçi inde sadece bir tarama için enerji akı ına izin verir. Pozitif kenar algılama konta ının STL e de eri EU komutudur. Örnek: LD I0.0 EU S Q0.0,1 Verilen Ladder devresinde I0.0 giri i ani temaslı bir butonla aktif yapıldı ında kontak kapanarak enerji akı ı sa lar. Ancak grafikten anla ılaca ı gibi pozitif kenar algılama konta ı I0.0 konta ından gelen sinyalin sadece yükselen kenarında enerji akı ına izin verererek Q0.0 çıkı bitinin set yapılmasını sa lar Giri Sinyalinin nen Kenarına Göre Çıkı Alma ve Uygulaması Dü en kenar ( Negatif kenar) algılama konta ı giri ine uygulanan sinyalin 1 den 0 konumuna her geçi inde sadece bir tarama için enerji akı ına izin verir. Negatif kenar algılama konta ının STL e de eri ED komutudur. Örnek: LD I0.0 ED S Q0.0 ekildeki ladder devresinde I0.1 giri i ani temaslı bir butonla aktif yapıldı ında kontak kapanarak enerji akı ı sa lar. Ancak grafikten anla ılaca ı gibi negatif kenar algılama konta ı I0.1 konta ından gelen sinyalin sadece dü en kenarında enerji akı ına izin verece inden çıkı enerjilenmez. Butondan elimizi çekti imiz anda negatif kenar algılama konta ı giri ine uygulanan sinyalin dü en kenarında enerji akı ına izin vererek Q0.0 çıkı bitinin set yapılmasını sa lar. Pozitif ve Negatif kenar algılama komutları operant kullanmaz.

11 UYGULAMA: Q0.0 çıkı ı ile kontrol edilen bir motor I0.0 giri ine ba lı ani temaslı bir start butonu ile hem çalı tırılıp hem de durdurulacaktır. Çözüm: Zamanlayıcı (Timer) Komutu PLC programlarında bir giri sinyaline kar ılık zamana ba ımlı çıkı sinyali üretmek için zamanlayıcılar kullanılır. S7 200 PLC lerde çalı ma ekli bakımından 3 tip zamanlayıcı bulunmaktadır. Çekmede Geçikmeli Zamanlayıcı ( TON) IN giri ine enerji geldikten sonra PT giri i ile belirlenen zaman sonunda, zamanlayıcı biti ile adreslenen kontakları konum de i tiren zamanlayıcılardır. Klasik kumanda devrelerindeki düz zaman rölesi gibi çalı ır. LADDER: STL: TON TX,PT

12 IN: Zamanlayıcı giri idir. IN giri ine gelen sinyal 1 oldu unda zamanlayıcı zamanı saymaya ba lar. Bu giri do rudan enerji hattına ba lanamaz. Zamanlayıcıyı ba latmak için mutlaka bir kontak kullanılmalıdır. PT(Preset Time): Zamanlayıcı ayar de eridir ve kullanıcı tarafından belirlenir. PT de eri desimal olarak aralı ında herhangi bir de er olabilir. PT de erini belirlemek için bir hafıza alan adresi kullanılabilir. TX: Zamanlayıcı adresini belirtir. Zamanlayıcı tarafından sayılan süre anlık olarak bu adrese yazılır. Aynı adresi kullanan bir de zamanlayıcı biti bulunmaktadır. IN giri inin enerjilenmesi ile birlikte zamanlayıcı zaman sayma i lemini ba latır. TX adresine kaydedilen zamanlayıcı anlık de eri ile PT ayar de eri birbirine e it oldu u anda zamanlayıcı biti ( TX ) ile adreslenen kontaklar konum de i tirir. Zaman sayma i lemi ye kadar devam eder. E er zamanlayıcının IN giri ine gelen sinyal 0 olursa sayma de eri sıfırlanır. Çekmede Gecikmeli Kalıcı Tip ( toplamalı tip) Zamanlayıcı (TONR) TONR tipi zamanlayıcı TON tipi zamanlayıcıdan farklı olarak enerjili kaldı ı sürelerin toplamını sayar. Zamanlayıcıda IN giri i enerjilendi inde zaman sayma i lemi ba lar. E er PT de erine ula ılmadan IN giri ine gelen enerji kesilirse zaman rölesi anlık de eri zaman rölesi adresinde saklanır. Böylece enerji tekrar uygulandı ında zamanlayıcı sayma i lemine kaldı ı yerden devam eder. Herhangi bir anda TX adresindeki zamanlayıcı anlık de eri ile PT de eri e it oldu unda zamanlayıcı biti ile adreslenen kontaklar konum de i tirir. TONR tipi zamanlayıcının de erini sıfırlamak için zamanlayıcı bitinin RESET komutuyla sıfırlanması gerekir. LADDER SEMBOLÜ: STL KOMUTU: TONR TX, PT

13 Bırakmada Geçikmeli Zamanlayıcı ( TOF) TOF tipi zamanlayıcı IN giri i enerjilendi inde zamanlayıcı biti ile adreslenen kontakları hemen konum de i tirir. IN giri ine uygulanan sinyal kesildi i anda zamanlayıcı sayma i lemini ba latır. TX adresine yazılan zamanlayıcı anlık de eri ile PT ayar de eri birbirine e it oldu unda kontaklar normal konumlarına dönerler. Klasik kumanda devrelerinde kullanılan ters zaman rölesi gibi çalı ır. TOF tipi bırakmada gecikmeli zamanlayıcı her marka ve model PLC de bulunmayabilir. TOF tipi zmanlayıcı komutu bulunmayan bir PLC de program hazırlarken ihtiyaç duyulması halinde problem TON tipi zamanlayıcılarla çözülür. LADDER SEMBOLÜ: STL KOMUTU: TOF TX,PT ZAMANLAYICI KOMUTLARI OPERANTLARI: IN: I,Q,M, SM,S,T,C,V,L hafıza alan bitleri ile adreslenen bir kontaktan sonra ba lanır. TX: T0 T255 arasındaki zamanlayıcı adresleri PT: IW, QW, VW, MW, SMW, SW, LW, AIW, AC, T, C, * VD, * LD, * AC, Sabit ( ) Zamanlayıcı Uygulamaları UYGULAMA 1: I0.1 giri ine ba lı start butonuna basıldı ında Q0.0 çıkı ına ba lı motor çalı arak 20 sn sonra kendili inden duracaktır. Gerekli PLC programını yazınız? UYGULAMA 2: I0.1 giri ine ba lı start butonuna basıldı ında Q0.0 çıkı ına ba lı 1.motor çalı maya ba layacak, 10 sn sonra Q0.1 çıkı ına ba lı 2.motor devreye girecektir. ki motor birlikte 20 sn çalı tıktan sonra her iki motor devreden çıkacaktr. Gerekli PLC programını yazınız? Çözüm: Çözüm:

14 Sayıcı (Counter) Komutları Endüstride, üretilen ürün sayılarının belirlenmesi ya da bir i lemin tekrar sayısının tespitinde sayıcılar kullanılır. Sayıcılar sayma giri lerine gelen sinyalin yükselen kenarlarını sayarlar. S7 200 PLC lerde çalı ma ekli bakımından üç tip sayıcı bulunmaktadır. Yukarı Sayıcı ( CTU ) CTU sayıcıda CU sayma giri ine uygulanan sinyalin her yükselen kenarlarında sayıcı anlık de eri 0 dan itibaren bir artar. Sayıcı anlık de eri CX ile belirtilen sayıcı adresinde saklanır. Herhangi bir anda sayıcı anlık de eri, PV sayma de erine e it ya da büyük oldu unda sayıcı biti (CX) ile adreslenen kontaklar konum de i tirir. LADDER SEMBOLÜ: STL KOMUTU: CTU CX,PV ekilde görülen CTU tipi sayıcıda; CU ( Count UP): Yukarı sayma giri idir. CU giri ine uygulanan bir yükselen kenar sinyali sayıcı anlık de erini bir arttırır. Bu giri do rudan enerji hattına ba lanamaz. Sayma sinyallerini üreten bir kontak ile kullanılır. R (Reset): Sayıcı resetleme( sıfırlama) giri idir. R giri ine 1 uygulandı ında CX adresinde bulunan sayıcı anlık de eri ve sayıcı biti sıfırlanır. Konum de i tirmi olan sayıcı kontakları normal konumlarına döner. CU giri ine sinyal uygulanmaya devam ediliyorsa sayıcı sıfırdan itibaren tekrar saymaya ba lar. PV (Preset Value): Sayıcı ayar de eridir ve kullanıcı tarafından belirlenir. PV de eri desimal olarak aralı ında herhangi bir de er olabilir. PV de erini belirlemek için bir hafıza alan adresi kullanılabilir.

15 A a ı sayıcı ( CTD ) CTD sayıcıda CD sayma giri ine uygulanan sinyalin her yükselen kenarlarında sayıcı anlık de eri LD giri i ile yüklenen sayma de erinden itibaren bir azalır. Sayıcı anlık de eri CX ile belirtilen sayıcı adresinde saklanır. Herhangi bir anda sayıcı anlık de eri 0 oldu unda sayıcı biti (CX) ile adreslenen kontaklar konum de i tirir. LADDER SEMBOLÜ: STL KOMUTU: CTD CX,PV CTD ( Count DOWN): A a ı sayma giri idir. CD giri ine uygulanan bir yükselen kenar sinyali sayıcı anlık de erini bir azaltır. Bu giri do rudan enerji hattına ba lanamaz. Sayma sinyallerini üreten bir kontak ile kullanılır. LD (Reset): Yükleme giri idir. Bu giri e uygulanacak bir yükselen kenar sinyali, PV ile belirtilen sayıcı ayar de erini CX ile belirtilen sayıcı adresine yükler. PV (Preset Value): Sayıcı ayar de eridir ve kullanıcı tarafından belirlenir. PV de eri desimal olarak aralı ında herhangi bir de er olabilir. PV de erini belirlemek için bir hafıza alan adresi kullanılabilir. A a ı yukarı Sayıcı (CTUD) CTUD sayıcıda CU (yukarı sayma) giri ine uygulanan sinyalin her yükselen kenarında sayıcı anlık de eri bir artarken, CD (a a ı sayma) giri ine uygulanan sinyalin her yükselen kenarında sayıcı anlık de eri bir azalır. Sayıcı anlık de eri CX ile belirtilen sayıcı adresinde saklanır. Herhangi bir anda sayıcı anlık de eri, PV sayma de erine e it ya da büyük oldu unda sayıcı biti (CX) ile adreslenen kontaklar konum de i tirir. R giri i sayıcı resetleme(sıfırlama) giri idir. R giri ine lojik 1 uygulandı ında CX adresinde bulunan sayıcı anlık de eri ve sayıcı biti sıfırlanır. Konum de i tirmi olan sayıcı kontakları normal konumlarına döner. LADDER SEMBOLÜ STL KOMUTU: CTD CX,PV SAYICI KOMUTLARI OPERANTLARI: CU, CD, R : I, Q, M, SM, S, T, C, V, L hafıza alan bitleri ile adreslenen bir kontaktan sonra ba lanır. CX: C0 C255 arasındaki sayıcı adresleri PT: IW, QW, VW, MW, SMW, SW, LW, AIW, AC, T, C, * VD, * LD, * AC, Sabit ( )

16 Kar ıla tırma Komutları ve Uygulaması Kar ıla tırma komutları iki veriyi büyüklük, küçüklük ve e itlik ölçütlerine göre kıyaslayarak gerekli kumanda i aretlerinin üretilmesini sa larlar. Kar ıla tırma komutları ladder diyagramlarında bir kar ıla tırma konta ı ile gösterilir. Bayt kar ıla tırma komutları Bayt uzunlu undaki (0 255) iki operant içeri i kar ıla tırılır. Operantları bayt uzunlu undaki herhangi bir hafıza alan adresi ve sabit de er olabilir. Kar ıla tırma kontaklarının devreye ba lantı mantı ı normal kontaklar gibidir. Bu yüzden STL dili programlarında kar ıla tırma kontakları LD (Ba langıç), A (Seri ba lı), ve O (Paralel)ba lı konumda olabilir. n1 de eri n2 de erine e it oldu unda kar ıla tırma konta ı kapanarak enerji akı ına izin verir. n1 de eri n2 de erine e it ya da n2 de erinden küçük oldu unda kar ıla tırma konta ı kapanarak enerji akı ına izin verir. n1 de eri n2 de erine e it ya da n2 de erinden küçük oldu unda kar ıla tırma konta ı kapanarak enerji akı ına izin verir. n1 de eri n2 de erine e it de ilse kar ıla tırma konta ı kapanarak enerji akı ına izin verir. n1 de eri n2 de erinden büyük oldu unda kar ıla tırma konta ı kapanarak enerji akı ına izin verir. n1 de eri n2 de erinden küçük oldu unda kar ıla tırma konta ı kapanarak enerji akı ına izin verir.

17 Tamsayı kar ıla tırma komutları Bir word uzunlu undaki ( ) tamsayıların kar ıla tırılmasında kullanılırlar. Operantları word uzunlu undaki herhangi bir hafıza alan adresi ve sabit de er olabilir. Tamsayı kar ıla tırma komutlarının Ladder ve STL gösterim biçimi alan belirteci dı ında aynıdır. Double word uzunlu undaki verilerin kar ıla tırılması için alan belirteci D olan Double word kar ıla tırma komutları, Double word uzunlu undaki alanda bulunan reel sayıları kar ıla tırmak için ise alan belirteci R olan kar ıla tırma komutu kullanılır. KAR ILA TIRMA KOMUTLARINDA N1 ve N2 Ç N OPERANTLAR: BAYT KAR ILA TIRMA: IB, QB, VB, MB, SMB, SB, LB, AC, * VD, * LD, * AC, Sabit WORD TAMSAYI KAR ILA TIRMA: IW, QW, VW, MW, SMW, SW, LW, AIW, AC, T, C, * VD, * LD, * AC, Sabit DOUBLE WORD TAMSAYI KAR ILA TIRMA: ID, QD, VD, MD, SMD, SD, LD, AC, HD, * VD, * LD, * AC, Sabit REEL SAYI KAR ILA TIRMA: ID, QD, VD, MD, SMD, SD, LD, AC, * VD, * LD, * AC, Sabit

18 Uygulama: I0.0 giri ine ba lı butona her basılı ta yukarı sayıcı de eri bir artacaktır. Sayıcı içeri i 0 ile 5 arasında (5 dahil) ise Q0.0 çıkı ı, 6 ile 10 arasında ise Q0.1 çıkı ı, e er sayıcı içeri i 10 dan büyükse Q0.2 çıkı ı aktif olacaktır. Sayıcı içeri i 20 oldu unda sayıcı sıfırlanacaktır. Çözüm: Ta ıma (MOVE) Komutları Bayt, Word ve Double Word uzunlu undaki sabit verilerin aynı uzunluktaki bir hafıza alanına ya da bir hafıza alanında bulunan Bayt, Word ve Double Word uzunlu undaki verinin aynı uzunluktaki ba ka bir hafıza alanına ta ımak için kullanılan komutlardır. Move komutları kaynak ve hedef olmak üzere iki operant kullanır. Ta ınacak verinin bulundu u alan kaynak, ta ınacak verinin yazılaca ı alan ise hedef operanttır. Move komutlarının IN giri lerine kaynak, OUT çıkı larına ise hedef operant yazılır. Ta ıma i leminin gerçekle mesi için komutların EN giri lerinin enerjilenmesi gerekir. EN giri leri kesinlikle do rudan enerji kayna ına ba lanamaz. Bu i lem bir kontak ile gerçekle tirilmelidir.

19 Bayt Ta ıma (MOV_B) Komutu EN giri i enerjilendi inde, IN giri i ile belirtilen kaynak operanttaki bayt uzunlu unda veriyi OUT çıkı ı ile belirtilen yine bayt uzunlu undaki hedef operant alanına ta ır. Bu ta ımada kaynak operant içeri inde herhangi bir de i iklik olmaz. Ta ıma komutunun icrası sırasında bir hata olu ursa ENO çıkı ı lojik 0 de erini alır. STL: MOVB IN, OUT OPERANTLAR: IN: IB, QB, VB, MB, SMB, SB, LB, AC, * VD, * LD, * AC Sabit OUT: IB, QB, VB, MB, SMB, SB, LB, AC,* VD, * LD, * AC Word Ta ıma (MOV_W) Komutu EN giri i enerjilendi inde, IN giri i ile belirtilen kaynak operanttaki Word uzunlu unda veriyi OUT çıkı ı ile belirtilen yine word uzunlu undaki hedef operant alanına ta ır. Bu ta ımada kaynak operant içeri inde herhangi bir de i iklik olmaz. Ta ıma komutunun icrası sırasında bir hata olu ursa ENO çıkı ı lojik 0 de erini alır. STL: MOVB IN, OUT OPERANTLAR: IN: IW, QW, VW, MW, SMW, SW, LW, AIW, AC, T, C, Sabit OUT: IW, QW, VW, MW, SMW, SW, LW, AQW, AC, T, C * VD, * LD, * AC, Double word uzunlu undaki verileri ta ımak için MOV_D, double word uzunlu undaki alanda bulunan reel sayıları ta ımak için ise MOV_R komutu kullanılır. Bu komutların kullanım ekli ve operantları için S7 200 kullanım kılavuzuna bakınız.

20 Uygulama: I0.0 giri ine ba lı start butonuna basıldı ında çift numaralı çıkı lar (Q0.0, Q0.2, Q0.4, Q0.6 ) I0.1 giri ine ba lı start butonuna basıldı ında ise tek numaralı çıkı lar (Q0.1, Q0.3, Q0.5, Q0.7 ) aktif olacaktır. Çözüm: Matematik lem, Fonksiyon Komutları ve Uygulaması PLC cihazlarında toplama, çıkarma, çarpma, bölme, karekök alma gibi i levleri yerine getirebilen matematik i lem ve fonksiyon komutları bulunmaktadır. Bu fonksiyonların kullanılmasıyla kumanda ve kontrol sistemlerinde uzunluk hesabı, alan hesabı, hacim hesabı devir sayısı ölçümü gibi i lemleri yapmak mümkün olmaktadır. Matematik i lem komutlarının icra edilmesi sonucunda yapılan i lemin sonucuna ba lı olarak SMB1 özel hafıza baytı alanında bulunan bazı durum bitleri set (lojik 1) olur. Bu durum bitleri kullanılarak i lem sonuçlarına göre program akı ı de i tirilebilir. SM1.0: Matematiksel i lem yapan komutların icrası sonucunda elde edilen sonuç sıfır (0) ise bu bit set olur. Sıfır biti olarak anılır. SM1.1: Matematiksel i lem yapan komutların icrası sonucunda ta ma meydana gelmesi veya geçersiz nümerik de er saptanması durumunda bu bit set olur. Ta ma biti olarak anılır. SM1.2: Matematiksel i lem yapan komutların icrası sonucunda elde edilen sonuç negatif bir sayı ise bu bit set olur. aret biti olarak anılır. SM1.3: Bölme komutlarının icrası sırasında bir sayıyı sıfır ile bölme giri imi varsa bu bit set olur. Sıfıra bölme hatası biti olarak anılır.

21 Matematik lem Komutları Tamsayı Toplama (ADD_I) Komutu Word uzunlu undaki iki tam sayının toplanması için kullanılır. Toplanacak sayılar IN1 ve IN2 giri lerine operant olarak yazılır. Operantlar sabit sayılar ve word uzunlu undaki hafıza alan adresleri olabilir. Toplam sonucu OUT çıkı ı ile belirtilen word uzunlu undaki hedef operant alanına yazılır. ( IN1+IN2 = OUT ) Toplama i leminin sonucuna ba lı olarak SM1.0, SM1.1 ve SM1.2 özel hafıza bitleri etkilenir. Toplama i lemi sırasında bir hata olu ursa ENO çıkı ı lojik 0 de erini alır. Double word uzunlu undaki tamsayıları toplamak için ADD_DI, Double word uzunlu undaki alanda bulunan reel sayıları toplamak ise ADD_R komutu kullanılır. Bu komutların kullanım ekli ve operantları için S7 200 kullanım kılavuzuna bakınız. Tamsayı Çıkarma (SUB_I) Komutu Word uzunlu undaki iki tam sayının çıkarılması için kullanılır. Çıkarılacak sayılar IN1 ve IN2 giri lerine operant olarak yazılır. Operantlar sabit sayılar ve word uzunlu undaki hafıza alan adresleri olabilir. Çıkarma i lemi sonucu OUT çıkı ı ile belirtilen word uzunlu undaki hedef operant alanına yazılır. ( IN1- IN2 = OUT ) Çıkarma i leminin sonucuna ba lı olarak SM1.0, SM1.1 ve SM1.2 özel hafıza bitleri etkilenir. Çıkarma i lemi sırasında bir hata olu ursa ENO çıkı ı lojik 0 de erini alır. Double word uzunlu undaki tam sayıları çıkarmak için SUB_DI, double word uzunlu undaki alanda bulunan reel sayıları çıkarmak ise SUB_R komutu kullanılır.

22 Tamsayı Çarpma (MUL_I) Komutu Word uzunlu undaki iki tam sayının çarpılması için kullanılır. Çarpılacak sayılar IN1 ve IN2 giri lerine operant olarak yazılır. Operantlar sabit sayılar ve word uzunlu undaki hafıza alan adresleri olabilir. Çarpım sonucu OUT çıkı ı ile belirtilen word uzunlu undaki hedef operant alanına yazılır. (IN1* IN2 = OUT) Çarpma i leminin sonucuna ba lı olarak SM1.0, SM1.1 ve SM1.2 özel hafıza bitleri etkilenir. Çarpma i lemi sırasında bir hata olu ursa ENO çıkı ı lojik 0 de erini alır. Double word uzunlu undaki tamsayıları çarpmak için MUL_DI, double word uzunlu undaki alanda bulunan reel sayıları çarpmak için ise MUL_R komutu kullanılır. Bu komutların kullanım ekli ve operantları için S7 200 kullanım kılavuzuna bakınız. Double Tam Sayı Sonuçlu Tam Sayı Çarpma ( MUL ) Komutu Bu komut IN1 ve IN2 giri lerinde bulunan word uzunlu undaki iki tam sayıyı çarpar ve sonucu OUT çıkı ı ile belirtilen double word uzunlu undaki hafıza alanına yazar. (IN1* IN2 = OUT ) Çarpma i leminin sonucuna ba lı olarak SM1.0, SM1.1 ve SM1.2 özel hafıza bitleri etkilenir. Çıkarma i lemi sırasında bir hata olu ursa ENO çıkı ı lojik 0 de erini alır.

23 Tam Sayı Bölme (DIV_I) Komutu Bu komut IN1 giri inde bulunan word uzunlu undaki tam sayıyı, IN2 giri inde bulunan ve yine word uzunlu undaki tam sayıya böler. Bölüm sonucu OUT çıkı ı ile belirtilen word uzunlu undaki hafıza alanına yazılır. Bölme i lemi sonucunda elde edilen kalan dikkate alınmaz. ( herhangi bir alanda saklanmaz.) Bölme i leminin sonucuna ba lı olarak SM1.0, SM1.1, SM1.2 ve SM1.3 özel hafıza bitleri etkilenir. Bölme i lemi sırasında bir hata olu ursa ENO çıkı ı lojik 0 de erini alır. Double word uzunlu undaki tam sayıların bölünmesi için DIV_DI, double word uzunlu undaki alanda bulunan reel sayıların bölünmesi için ise DIV_R komutu kullanılır. Bu komutların kullanım ekli ve operantları için S7 200 kullanım kılavuzuna bakınız. Kalanlı Tam Sayı Bölme (DIV) Komutu Bu komut IN1 giri inde bulunan word uzunlu undaki tam sayıyı IN2 giri inde bulunan yine word uzunlu undaki tam sayıya böler. Bölme i lemi sonucunda elde edilen bölüm ve kalan OUT çıkı ı ile belirtilen double word uzunlu undaki hafıza alanına yazılır. Bölüm, double word uzunlu undaki alanın dü ük de erli wordüne, kalan ise yüksek de erli wordüne yerle ir. Bölme i leminin sonucuna ba lı olarak SM1.0, SM1.1, SM1.2 ve SM1.3 özel hafıza bitleri etkilenir. Bölme i lemi sırasında bir hata olu ursa ENO çıkı ı lojik 0 de erini alır.

24

Basit Işık Kontrolü. 1. Bit, Byte, Word, Double Word kavramları:

Basit Işık Kontrolü. 1. Bit, Byte, Word, Double Word kavramları: Basit Işık Kontrolü TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK - ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OTOMASYON LABORATUVARI DENEY NO:1 1. Bit, Byte, Word, Double Word kavramları: PLC lerde veriler

Detaylı

BÖLÜM 20 ADD_I ENO IN2 OUT

BÖLÜM 20 ADD_I ENO IN2 OUT BÖLÜM 20 MATEMATĐKSEL KOMUTLAR VE UYGULAMALARI PLC cihazlarının içersinde toplama,çıkarma,çarpma,bölme,karekök alma, gibi işlevleri yerine getirebilecek fonksiyonlar bulunmaktadır. Bu fonksiyonların kullanılmasıyla

Detaylı

BÖLÜM 12. n1 değeri n2 değerine eşit olduğu zaman kontak kapanır. Kontak kapandığında enerji akışı olur. n1 veya n2 değerleri maksimum 255 olabilir.

BÖLÜM 12. n1 değeri n2 değerine eşit olduğu zaman kontak kapanır. Kontak kapandığında enerji akışı olur. n1 veya n2 değerleri maksimum 255 olabilir. BÖLÜM 2 KAŞILAŞTIMA KOMUTLAI (COMPAE INSTUCTION) Bayt (Byte) eşit karşılaştırma kontağı : ==B Operantlar : VB, IB, QB, MB, SMB, SB, AC, Sabit sayılar değeri değerine eşit olduğu zaman kontak kapanır. Kontak

Detaylı

BÖLÜM 9. Sayıcılar, S7 200 CPU 212...226 serilerinde C ile gösterilir. Sayıcılar, S7 200 CPU 212...226 serilerinde: Yukarı sayıcı (Counter up CTU ),

BÖLÜM 9. Sayıcılar, S7 200 CPU 212...226 serilerinde C ile gösterilir. Sayıcılar, S7 200 CPU 212...226 serilerinde: Yukarı sayıcı (Counter up CTU ), BÖLÜM 9 SAYICILA ( Counters) ( C ) Sayıcılar, girişine verilen ve 0 sinyalinin belirli sayısından sonra çıkışını yapan elemanlardır Sayma işlemi yukarı olabildiği gibi aşağı da olabilir Sayıcılar, batarya

Detaylı

UYGULAMA 1 24V START CPU V LO. Verilen PLC bağlantısına göre; START butonuna basıldığında Q0.0 çıkışını aktif yapan PLC programını yazınız.

UYGULAMA 1 24V START CPU V LO. Verilen PLC bağlantısına göre; START butonuna basıldığında Q0.0 çıkışını aktif yapan PLC programını yazınız. UYGULAMA 1 24V 0V START I1.5 I1.4 I1.3 I1.2 I1,1 I1.0 I0.7 I0.6 I0.5 I0.4 I0.3 I0.2 I0.1 I0.0 CPU-224 Q1.1 Q1.0 Q0.7 Q0.6 Q0.5 Q0.4 Q0.3 Q0.2 Q0.1 Q0.0 0V 24V LO Verilen PLC bağlantısına göre; START butonuna

Detaylı

BÖLÜM 9. Say c lar, S7 200 CPU serilerinde C ile gösterilir.

BÖLÜM 9. Say c lar, S7 200 CPU serilerinde C ile gösterilir. BÖLÜM 9 SAYICILA ( Counters) ( C ) Say c lar, giri ine verilen ve 0 sinyalinin belirli say s ndan sonra ç k n yapan elemanlard r. Sayma i lemi yukar olabildi i gibi a a da olabilir. Say c lar, batarya

Detaylı

BÖLÜM 5 S_BĐT. Komut listesi (STL) Network 1 LD I0.0 S Q0.0, 1

BÖLÜM 5 S_BĐT. Komut listesi (STL) Network 1 LD I0.0 S Q0.0, 1 BÖLÜM 5 ET VE EET ÖLELEĐ : PLC teknolojisinde sürekli çalışmayı sağlamak için mühürleme (kilitleme) pek kullanılmaz. ürekli çalışma başka bir yöntemle çözülür. Bu da ET ve EET tekniğidir. Çıkışın girişe

Detaylı

ZAMANLAYICILAR S de, 4 farklı zamanlayıcı vardır.

ZAMANLAYICILAR S de, 4 farklı zamanlayıcı vardır. ZAMANLAYICILAR S7-1200 de, 4 farklı zamanlayıcı vardır. 1.Timer Pals: (TP): Girişe (IN) gelen sinyalle beraber çıkış (Q) «1» olur. Ayarlanan süre (PT) sonunda çıkış (Q) «0» olur. Ayarlanan süre (PT) dolmadan,

Detaylı

Trafik Işık Kontrolü

Trafik Işık Kontrolü Trafik Işık Kontrolü TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK - ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OTOMASYON LABORATUVARI DENEY NO:2 1. Zamanlayıcılar PLC bünyesinde bulunan zamanlayıcılar klasik

Detaylı

BÖLÜM 8. Timer On. TON zaman rölelerinde IN giri ine gelen sinyal 0 olursa, sayma de eri s f rlan r ve zaman rölesi ç k 1 ise ç k da s f rlan r.

BÖLÜM 8. Timer On. TON zaman rölelerinde IN giri ine gelen sinyal 0 olursa, sayma de eri s f rlan r ve zaman rölesi ç k 1 ise ç k da s f rlan r. BÖLÜM 8 ZAMAN RÖLELER (ZAMANLAYICILAR) : PLC içersinde bulunan zaman röleleri genellikle klasik kumanda sistemlerindeki zaman röleleri gibi görev yaparlar. PLC de ancak klasik zaman rölelerinin d nda farkl

Detaylı

Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi. Endüstriyel Otomasyon Laboratuvarı Deney Föyü

Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi. Endüstriyel Otomasyon Laboratuvarı Deney Föyü Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Endüstriyel Otomasyon Laboratuvarı Deney Föyü Arş. Gör. Hasan Hüseyin Çevik 2018 DENEY NO:1 CIMON PLC SETİ TANITIMI VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Deneylerde CİMON PLC XP-CP

Detaylı

ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTORLARA BUTON VE KONTAKTÖRLE YOL VERME

ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTORLARA BUTON VE KONTAKTÖRLE YOL VERME ÜÇ FAZLI ASENKRON MOTORLARA BUTON VE KONTAKTÖRLE YOL VERME Şekil - 1 Şekilde üç fazlı asenkron motora buton ve kontaktörle yol veren devre görülmektedir. Devrede start butonuna basıldığında K 1 kontaktörünün

Detaylı

3. SCADA EKRANINDA EKLENEBİLECEK BUTON ÇEŞİTLERİNİ YAZINIZ. 4. EKRANDA LAMBANIN DURUMUNU GÖREBİLMEK İÇİN EDİTÖR PROGRAMINDAN NE EKLENMELİDİR.

3. SCADA EKRANINDA EKLENEBİLECEK BUTON ÇEŞİTLERİNİ YAZINIZ. 4. EKRANDA LAMBANIN DURUMUNU GÖREBİLMEK İÇİN EDİTÖR PROGRAMINDAN NE EKLENMELİDİR. İŞİN ADI : SCADA İLE CİHAZ KONTROLÜ TEMRİN NO :1 3. LADDER ŞEMASI 4. PLC BAĞLANTISI İŞLEM BASAMAKLARI 1. ÖNCELİKLE İSTENİLEN PROGRAMIN LADDER ŞEMASINI ÜST BOŞLUĞA ÇİZİNİZ. 2. PLC BAĞLANTI ŞEMASINI ÇİZİNİZ.

Detaylı

UYGULANMIŞ ÖRNEK PLC PROGRAMLARI

UYGULANMIŞ ÖRNEK PLC PROGRAMLARI UYGULANMIŞ ÖRNEK PLC PROGRAMLARI Örnek 1: Örneğ e başlamadan önce CPU yu 221 seçmeliyiz.(bu işlem program sonunda da yapılabilir.) Girişler I 0.0 dan I 0.5 e, Çıkışlar Q 0.0 dan Q 0.3 e kadardır. Amacı

Detaylı

Şekil 4.12 : Klasik kumanda devresi. Ladder devresi : Network1. Network 2. Network 3 I0.0

Şekil 4.12 : Klasik kumanda devresi. Ladder devresi : Network1. Network 2. Network 3 I0.0 4.8 - Örnek problemler : Örnek 1 : Bir sistemde, 2 adet motor çalıştırılacaktır. Start butonuna ilk defa basıldığında sadece 1 nolu motor devreye girecek ve sürekli çalışacaktır. 1. motor çalışmaya başladıktan

Detaylı

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ENDÜSTRİYEL TASARIMDA MODERN KONTROL TEKNİKLERİ PROGRAMLANABİLİR LOJİK DENETLEYİCİLER DENEY FÖYÜ

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ENDÜSTRİYEL TASARIMDA MODERN KONTROL TEKNİKLERİ PROGRAMLANABİLİR LOJİK DENETLEYİCİLER DENEY FÖYÜ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ENDÜSTRİYEL TASARIMDA MODERN KONTROL TEKNİKLERİ PROGRAMLANABİLİR LOJİK DENETLEYİCİLER DENEY FÖYÜ 1 DENEY NO : 1 DENEYİN ADI : Start Stop Kullanılarak

Detaylı

UYGULAMA 1 SİEMENS S PLC UYGULAMALARI-2. Mühürleme Elemanları:

UYGULAMA 1 SİEMENS S PLC UYGULAMALARI-2. Mühürleme Elemanları: Mühürleme Elemanları: UYGULAMA 1 Mühürlemenin başlayacağı bir bitlik adres yazılır S Başlangıç adresi dahil mühürlenecek adres adedi Resetlemenin başlayacağı bir bitlik adres yazılır R Başlangıç adresi

Detaylı

DONANIM VE PROĞRAMLAMA

DONANIM VE PROĞRAMLAMA PLC DONANIM VE PROĞRAMLAMA S7 200 2. BÖLÜM Hazırlayan : Semih Atik atikse@gmail.com ÖZEL DAHİLİ RÖLELER Özel dahili röleler ( özel hafıza bitleri ) özel görev yüklenmiş rölelerdir. Bunlardan bazıları :

Detaylı

SAYICILAR (COUNTERS) Codesys dilinde üç tip sayıcı bulunmaktadır. Bunlar; CTU : YUKARI (İLERİ) SAYICI (UP COUNTER)

SAYICILAR (COUNTERS) Codesys dilinde üç tip sayıcı bulunmaktadır. Bunlar; CTU : YUKARI (İLERİ) SAYICI (UP COUNTER) Örnek: Bir kapasitif sensör ile yürüyen banttaki cam şişelerin sayma işlemi yapılmaktadır. Şişe sayısı 12 olduğu zaman Paketleme işlemi başlatılmaktadır. Paketleme işlemi 1dk sürmekte ve işlem sonunda

Detaylı

Fatih Üniversitesi. İstanbul. Haziran 2010. Bu eğitim dokümanlarının hazırlanmasında SIEMENS ve TEKO eğitim dokümanlarından faydalanılmıştır.

Fatih Üniversitesi. İstanbul. Haziran 2010. Bu eğitim dokümanlarının hazırlanmasında SIEMENS ve TEKO eğitim dokümanlarından faydalanılmıştır. Fatih Üniversitesi SIMATIC S7-200 TEMEL KUMANDA UYGULAMALARI 1 İstanbul Haziran 2010 Bu eğitim dokümanlarının hazırlanmasında SIEMENS ve TEKO eğitim dokümanlarından faydalanılmıştır. İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ...

Detaylı

C-Serisi PLC İleri Seviye Eğitim

C-Serisi PLC İleri Seviye Eğitim C-Serisi PLC İleri Seviye Eğitim 1 PLC ye Giriş 2 PLC ye Giriş 3 PLC ye Giriş CJ1 I/O Modülleri - 8/16/32/64pts Max I/O - 160,640 Max Program Kapasitesi - 20K Steps Komut sayısı - 400 4 PLC Ladder Diyagram

Detaylı

ELEKTROMEKANİK KUMANDA SİSTEMLERİ ÖRNEK UYGULAMALAR

ELEKTROMEKANİK KUMANDA SİSTEMLERİ ÖRNEK UYGULAMALAR ELEKTROMEKANİK KUMANDA SİSTEMLERİ ÖRNEK UYGULAMALAR PROBLEM 1: 3 Fazlı Bir Asenkron Motoru Kesik Kesik Çalıştırmak Çalışma Şekli : Kumanda devresindeki start butonuna basıldığında M kontaktörünün bobinine

Detaylı

DELTA PLC DE ZAMANLAYICILAR

DELTA PLC DE ZAMANLAYICILAR DELTA PLC DE ZAMANLAYICILAR TMR Komutu TMR komutunun önündeki şart sinyal akışını sağladığında timer bobini saymaya başlar. Zaman dolduğunda, yani içerik >= ayar değeri (set değeri) olduğunda, adreslenen

Detaylı

LD S0 IF (S0=TRUE AND S1=TRUE AND S2=TRUE) THEN AND S1 Q0:=TRUE; AND S2 ELSE ST Q0 Q0:=FALSE; END_IF;

LD S0 IF (S0=TRUE AND S1=TRUE AND S2=TRUE) THEN AND S1 Q0:=TRUE; AND S2 ELSE ST Q0 Q0:=FALSE; END_IF; KOMUT LİESİ ve YAPISAL METİN ile PROGRAMLAMA IF (=TRUE =TRUE =TRUE THEN Q0:=TRUE; Q0 Q0:=FALSE; N IF (=FALSE =FALSE =FALSE THEN Q0:=TRUE; Q0 Q0:=FALSE; IF (=TRUE =TRUE =TRUE THEN Q1:=TRUE; Q1 Q1:=FALSE;

Detaylı

KUMANDA DEVRELERİ Örnek 1: Stop öncelikli Start Stop Devresi (Klasik Mühürleme Devresi):

KUMANDA DEVRELERİ Örnek 1: Stop öncelikli Start Stop Devresi (Klasik Mühürleme Devresi): KUMANDA DEVRELERİ Örnek 1: Stop öncelikli Start Stop Devresi (Klasik Mühürleme Devresi): START butonuna basıldığında M kontaktörü enerjilenir, M kontaktörünün normalde açık (NO) kontakları kapanır ve motor

Detaylı

PLC DERS SUNUSU. Prof. Dr. İlhan KOCAARSLAN

PLC DERS SUNUSU. Prof. Dr. İlhan KOCAARSLAN PLC DERS SUNUSU Prof. Dr. İlhan KOCAARSLAN İÇERİK Giriş PLC nedir? PLC lerin Uygulama Alanları PLC lerin Yapısı PLC lerin Avantajları PLC ile Elde Edilen Verilerin Değerlendirilmesi PLC Verilerine Internet

Detaylı

ELK432-MİKROBİLGİSAYARLI SİSTEM TASARIMI LABORATUAR DENEY FÖYÜ

ELK432-MİKROBİLGİSAYARLI SİSTEM TASARIMI LABORATUAR DENEY FÖYÜ ELK432-MİKROBİLGİSAYARLI SİSTEM TASARIMI LABORATUAR DENEY FÖYÜ İÇİNDEKİLER 1. ASENKRON MOTORA YOLVERME YÖNTEMLERİ 2. ASENKRON MOTORA YILDIZ ÜÇGEN YOLVERME 3. OTOMATİK GİRİŞ KAPISININ PLC ÜZERİNDEN KONTROLU

Detaylı

SIEMENS LOGO KULLANIMI VE UYGULAMALAR

SIEMENS LOGO KULLANIMI VE UYGULAMALAR SIEMENS LOGO KULLANIMI VE UYGULAMALAR 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 SIEMENS S7 200 UYGULAMALARI UYGULAMA _1 3 Fazlı Asenkron motorun iki yönde

Detaylı

PROGRAMLANAB L R DENETLEY C LER. DERS 04 STEP 7 MICROWIN SP4.0 PROGRAMI KURULUM ve TANITIMI

PROGRAMLANAB L R DENETLEY C LER. DERS 04 STEP 7 MICROWIN SP4.0 PROGRAMI KURULUM ve TANITIMI PROGRAMLANAB L R DENETLEY C LER DERS 04 STEP 7 MICROWIN SP4.0 PROGRAMI KURULUM ve TANITIMI PLC Parçalarının Yapısı ve Fonksiyonları Merkezi lem Birimi (CPU) (Central Prosessing Unit) Hafıza (Bellek Elemanları)

Detaylı

TEKNOLOJĠ FAKÜLTESĠ ELEKTRĠK ELEKTRONĠK MÜHENDĠSLĠĞĠ PROGRAMLANABĠLĠR LOJĠK DENETLEYĠCĠLER DENEY FÖYÜ

TEKNOLOJĠ FAKÜLTESĠ ELEKTRĠK ELEKTRONĠK MÜHENDĠSLĠĞĠ PROGRAMLANABĠLĠR LOJĠK DENETLEYĠCĠLER DENEY FÖYÜ TEKNOLOJĠ FAKÜLTESĠ ELEKTRĠK ELEKTRONĠK MÜHENDĠSLĠĞĠ PROGRAMLANABĠLĠR LOJĠK DENETLEYĠCĠLER DENEY FÖYÜ 1 DENEY NO : 1 DENEYĠN ADI : Start Stop Kullanılarak Motorun Sürekli Çalıştırılması Deneyin Amacı:

Detaylı

KOU T.E.F. PLC KURS NOTU

KOU T.E.F. PLC KURS NOTU 1. Giriş... 3 2. PLC Yapısı... 4 2.1. Merkezi İşlem Birimi (CPU)... 5 2.2. Giriş Çıkış Ara Birimleri... 6 2.2.1. Ayrık I/O... 6 3. PLC ile Röle Sistemi Arasındaki Fark... 8 Kumanda Sistemi Analizi... 8

Detaylı

ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ

ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ PLC İLE MOTOR KONTROLÜ 523EO0054 Ankara, 2011 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer

Detaylı

Programlamada Kullanılan Temel Parametreler

Programlamada Kullanılan Temel Parametreler TECO PLC: Programlamada Kullanılan Temel Parametreler X; PLC nin fiziksel giriş adresleri Y; PLC nin fiziksel giriş adresleri D; PLC nin veri adresleri T; PLC nin zaman rölesi ardesleri C; PLC nin sayıcı

Detaylı

PLC & OTOMASYON TEORİK & UYGULAMALI

PLC & OTOMASYON TEORİK & UYGULAMALI PLC & OTOMASYON TEORİK & UYGULAMALI EĞİTMEN AD SOYAD : FAHRETTİN ERDİNÇ TECRÜBE : 1996 DAN BERİ OKUL : 1995 DEÜ ELK-ELKTR MÜH. LÜTFEN DİKKAT! SINIFTAKİ BAŞARIMIZIN MAKSİMUM DÜZEYDE OLMASI İÇİN: DEVAMSIZLIK

Detaylı

PROGRAMLAMA METODLARI

PROGRAMLAMA METODLARI PROGRAMLAMA METODLARI Otomasyon sistemlerinin PLC ile tasarlanmasında PLC ye bağlı olarak iki farklı programlama türü mevcuttur. Bunlar ; 1- Doğrusal program işleme. 2- Yapısal program işleme. 1- Doğrusal

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI 23.02.2015 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 2 Boole İşleme Ana Fonksiyon Blokları Nümerik İşleme Program Buyrukları ANA BUYRUKLAR 23.02.2015 Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

PLC (Programlanabilir Lojik. Denetleyici)

PLC (Programlanabilir Lojik. Denetleyici) PLC (Programlanabilir Lojik Denetleyici) İÇERİK Giriş PLC nedir? PLC lerin Uygulama Alanları PLC lerin Yapısı PLC lerin Avantajları PLC Çeşitleri SİEMENS PLC JAPON PLCLER KARŞILAŞTIRMA Giriş PLC

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ BURSA EYLÜL 2005 İÇİNDEKİLER AÇIKLAMALAR KOD ALAN DAL/MESLEK MODÜLÜN ADI MODÜLÜN TANIMI SÜRE ÖN KOŞUL YETERLİK

Detaylı

ASENKRON MOTORLARI FRENLEME METODLARI

ASENKRON MOTORLARI FRENLEME METODLARI DENEY-7 ASENKRON MOTORLARI FRENLEME METODLARI Frenlemenin tanımı ve çeşitleri Motorların enerjisi kesildikten sonra rotorun kendi ataletinden dolayı bir süre daha dönüşünü sürdürür. Yani motorun durması

Detaylı

30.21 - S7-200 PLC LERĐN PPI MASTER MODUNDA BĐRBĐRLERĐ ĐLE HABERLEŞMESĐ :

30.21 - S7-200 PLC LERĐN PPI MASTER MODUNDA BĐRBĐRLERĐ ĐLE HABERLEŞMESĐ : 30.21 - S7-200 PLC LERĐN PPI MASTER MODUNDA BĐRBĐRLERĐ ĐLE HABERLEŞMESĐ : Aşağıdaki 9 pinli d-sub bağlantısı yapılarak ( 1-2-3-7-8 ) RS-485 üzerinden 16 baytlık bilgiyi 24 ayrı operasyon ile ağa yazıp-okuma

Detaylı

3. Çok kontaklı, tek konumlu röleler 2. Tek kontaklı, çift konumlu röleler

3. Çok kontaklı, tek konumlu röleler 2. Tek kontaklı, çift konumlu röleler Mekatronik Mühendisliği DENEY-1: Röle Yük Sürülmesi ve Sürekli Çalışma (Mühürleme) Ön Bilgi: Ø Butonlar Butona basıldığında kontakları konum değiştirir, üzerinden basınç kaldırıldığında yay aracılığı ile

Detaylı

Röle Ters röle Set rölesi Reset rölesi

Röle Ters röle Set rölesi Reset rölesi DENEY-5 PLC İLE KESİK VE SÜREKLİ ÇALIŞMA Ön Bilgi: Kesik çalışma: Sistemin butona basıldığı sürece çalışması, buton bırakılınca durması o sistemin kesik çalıştığını gösterir. Sürekli çalışma: Sistemin

Detaylı

TC. MARMARA ÜNİVERSİTESİ

TC. MARMARA ÜNİVERSİTESİ TC. MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ PLC OTOMASYON RAPORU PROBLEM :... İSİM :... SINIF/ŞUBE :... NO :... 28) ELMA KUTULAMA OTOMASYONU ŞekilX1. Elma Kutulama Otomasyonu 1)PROBLEM:

Detaylı

BÖLÜM Özel dahili röleler (Special memory ) - SM :

BÖLÜM Özel dahili röleler (Special memory ) - SM : BÖLÜM. 1 - Özel dahili röleler (Special memory ) - SM : Özel dahili rölelere özel hafıza bitleri de denilmektedir. Özel hafıza bitleri, CPU ile program arasında iletişim sağlayarak çeşitli kontrol fonksiyonlarını

Detaylı

ELEKTRİK MAKİNALARI VE KUMANDA 4.1.ASENKRON MOTORLARA DİREKT YOL VERME VE DEVRE ŞEMALARI

ELEKTRİK MAKİNALARI VE KUMANDA 4.1.ASENKRON MOTORLARA DİREKT YOL VERME VE DEVRE ŞEMALARI BÖLÜM 4 OTOMATİK KUMANDA DEVRELERİ 4.1.ASENKRON MOTORLARA DİREKT YOL VERME VE DEVRE ŞEMALARI Basitliği, dayanıklılığı ve ekonomik olmasından endüstride en çok kullanılan asenkron motora, gücüne, işletme

Detaylı

BÖLÜM 30 EK A. Şekil 30.1 : Klemensin sökülüp takılması

BÖLÜM 30 EK A. Şekil 30.1 : Klemensin sökülüp takılması BÖLÜM 30 EK A 30. - Sıra klemensi sökmek ve yerine takmak : Bir çok S7-200 PLC' lerde sıra klemensler sökülebilir özelliğe sahiptir. Bu imkana sahip olmayan PLC' ler için bir opsiyonel klemens sırası siparişi

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN:1304-4141 Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi 2005 (3) 65-70 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Teknik Not Problemlerin Farklı Endüstriyel Otomasyon Yöntemleri ile Çözümlenerek

Detaylı

BÖLÜM 24 CPU 22X. Analog giriş-çıkış modülü EM 235 Analog çıkış modülü EM 232 Analog girişler : IW0...IW6. Akım dönüştürücü. Gerilim dönüştürücü EM235

BÖLÜM 24 CPU 22X. Analog giriş-çıkış modülü EM 235 Analog çıkış modülü EM 232 Analog girişler : IW0...IW6. Akım dönüştürücü. Gerilim dönüştürücü EM235 BÖLÜM 24 PLC OTOMASYONUNDA ANALOG SĐNYAL ĐŞLEME VE ANALOG GĐRĐŞLERDE ÖLÇÜL DEĞERLERĐN TANIMLANMASI Analog giriş sinyallerinin işlenebilmesi için öncelikli olarak bir analog modüle ihtiyaç bulunmaktadır.

Detaylı

Bölüm 13: Programlanabilir Lojik Kontrol (PLC)

Bölüm 13: Programlanabilir Lojik Kontrol (PLC) Bölüm 13: Programlanabilir Lojik Kontrol (PLC) A. PLC'nin Genel Tanýmý 1. Giriþ: Dijital elektronikte yaþanan geliþmelerin sonucu olarak programlanabilir lojik kontrol (PLC) devreleri üretilmiþtir. Baþka

Detaylı

1) PLSY / DPLSY : Bu komut ile istenilen frekansta istenilen pals adedini üretir.

1) PLSY / DPLSY : Bu komut ile istenilen frekansta istenilen pals adedini üretir. Delta PLC Pals Komutarı 1) PLSY / DPLSY : Bu komut ile istenilen frekansta istenilen pals adedini üretir. Komut Kullanım Şekli DPLSY D50 D60 Y0 D50 Pals frekans değeri bu register a yazılır. D60 Üretilecek

Detaylı

PROGRAM DENETİM İŞLEMLERİ

PROGRAM DENETİM İŞLEMLERİ PROGRAM DENETİM İŞLEMLERİ Denetim işleminin olmadığı bir program yapısında, birinci komuttan son komuta kadar olan bütün komutlar sırasıyla işlenmektedir (Lineer programlama). Programın tamamı OB1 (MAIN)

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI

EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI EGE ÜNİVERSİTESİ EGE MYO MEKATRONİK PROGRAMI 23.02.2015 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 2 PROGRAMLANABİLİR DENETLEYİCİLER NÜMERİK İŞLEME 23.02.2015 Yrd.Doç.Dr. Dilşad Engin PLC Ders Notları 3

Detaylı

BÖLÜM 21 PALS ÜRETME FONKSĐYONLARI

BÖLÜM 21 PALS ÜRETME FONKSĐYONLARI ALS ÜRETME FONKSĐYONLARI BÖLÜM 2 2. - TO foknksiyonu : Belirli bir darbe sayısı ve çevrim süresi için kare dalga (%50 kapalı, % 50 açık) oluşturur. Darbe sayısı ile 4.294.967.295 arasında tanımlanabilir.

Detaylı

OTOMASYON PROJELERİ VE UYGULAMALARI

OTOMASYON PROJELERİ VE UYGULAMALARI OTOMASYON PROJELERİ VE UYGULAMALARI Otomasyon Nedir? Otomasyon u kısaca, bir işin insan ile makine arasında paylaşılması şeklinde tanımlayabiliriz. Bir otomasyon sisteminde toplam işin paylaşım yüzdesi

Detaylı

OTOMASYON ATÖLYESİ TEMEL PLC SORULARI

OTOMASYON ATÖLYESİ TEMEL PLC SORULARI Soru1 ) Start butonuna bastığımız anda M1 motoru, start butonundan elimizi çektiğimiz anda M2 motoru çalışacak. Stop butonuna bastığımız anda ise iki motor birden duracaktır. M1 Q0.0 M2 Q0.1 OTOMASYON

Detaylı

BÖLÜM 14. Network 3 M0.4 aktif (1) ise programı sonlandır. Bu Network' tan sonra program taraması gerçekleşmez.

BÖLÜM 14. Network 3 M0.4 aktif (1) ise programı sonlandır. Bu Network' tan sonra program taraması gerçekleşmez. BÖLÜM 4 OGAM AKIŞ KONTOL KOMUTLAI END (son) -- For TO (dur) -- Next JUMB (sıçra) -- WD LABEL (etiket) -- ET CALL (çağır) C (sıralama kontrol rölesini) yükle CT (C geçişi) (C'yi bitir) 4. - END (son) komutu

Detaylı

1) PLSY / DPLSY : Bu komut ile istenilen frekansta istenilen pals adedini üretir.

1) PLSY / DPLSY : Bu komut ile istenilen frekansta istenilen pals adedini üretir. Delta PLC Pals Komutarı 1) PLSY / DPLSY : Bu komut ile istenilen frekansta istenilen pals adedini üretir. DPLSY D50 D60 Y0 D50 Pals frekans değeri bu register a yazılır. D60 Üretilecek pals adedi bu register

Detaylı

KONTROL SİSTEMLERİ Ders Notu

KONTROL SİSTEMLERİ Ders Notu TC Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Meslek Yüksekokulu KONTROL SİSTEMLERİ Ders Notu Mekatronik ve Elektronik Teknolojisi Programları için KASTAMONU 2012 1 ÖNSÖZ İnsan müdahalesi olmadan bir sistemin otomatik

Detaylı

Uzaktan Kumanda Kullanım Kılavuzu Model Bilgileri

Uzaktan Kumanda Kullanım Kılavuzu Model Bilgileri Uzaktan Kumanda Kullanım Kılavuzu Model Bilgileri RG36F3/BGEF İÇİNDEKİLER Uzaktan kumanda... 1 Uzaktan Kumandanın Özellikleri... 2 Fonksiyon düğmeleri... 3 LCD göstergeleri... 4 Düğmelerin kullanımı...

Detaylı

TARTIM ND KATÖRÜ. Kullanım Kılavuzu. l NLD-W SER S

TARTIM ND KATÖRÜ. Kullanım Kılavuzu. l NLD-W SER S TARTIM ND KATÖRÜ Kullanım Kılavuzu l NLD-W SER S Ç NDEK LER I. Özellikler:. Tu takımı komutları:... letim:.. IV. Alarm belirtileri:. I. Özellikler: l Dahili arj edilebilir akü, arj i lemi sırasında teraziyi

Detaylı

UYGULAMA 1 SİEMENS S PLC UYGULAMALARI CPU-1214C

UYGULAMA 1 SİEMENS S PLC UYGULAMALARI CPU-1214C UYGULAMA 1 +24V 0V I1.5 I1.4 I1.3 I1.2 I1.1 I1.0 I0.7 I0.6 I0.5 I0.4 I0.3 I0.2 I0.1 I0.0 START CPU-1214C Q1.1 Q1.0 Q0.7 Q0.6 Q0.5 Q0.4 Q0.3 Q0.2 Q0.1 Q0.0 +24V L0 0V Verilen PLC bağlantısına göre; START

Detaylı

TEMEL SEVİYE PLC EĞİTİM NOTLARI

TEMEL SEVİYE PLC EĞİTİM NOTLARI F.A.S.T. TEMEL SEVİYE PLC EĞİTİM NOTLARI İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 : PLC TANIMI, GİRİŞ / ÇIKIŞ BAĞLANTILARI, BİT ve DATA ADRESLEMELERİ BÖLÜM 2 : DİJİTAL ÇIKIŞ IN ÇALIŞMASI ve KESİLMESİ UYGULAMALARI BÖLÜM 3 :

Detaylı

Siemens S7 200 ve Microwin

Siemens S7 200 ve Microwin Siemens S7 200 ve Microwin Otomasyon sistemi neye denir? Bir otomasyon cihazı, kendisine ulaştırılan bilgiler temelinde, önceden belirlenen hareketleri çevresiyle ilişkili olarak gerçekleştiren bir sistemdir.

Detaylı

6. ENVERSÖR PAKET ŞALTER

6. ENVERSÖR PAKET ŞALTER 6. ENVERSÖR PAKET ŞALTER Küçük güçlü motorlarda devir yönü değiştirme genellikle, buton ve kontaktör yerine paket şalterle veya kollu şalterle yapılmaktadır. Daha çok ekonomik olmaları nedeniyle tercih

Detaylı

K10S1 PLC`si içerisindeki zamanlama bilgilerinin T zamanlayıcı rölelerinde tutulduğunu daha once anlatmıştık. T zamanlayıcı röleleri kullanıcının

K10S1 PLC`si içerisindeki zamanlama bilgilerinin T zamanlayıcı rölelerinde tutulduğunu daha once anlatmıştık. T zamanlayıcı röleleri kullanıcının Zamanlayıcılar 1 K10S1 PLC`si içerisindeki zamanlama bilgilerinin T zamanlayıcı rölelerinde tutulduğunu daha once anlatmıştık. T zamanlayıcı röleleri kullanıcının belirlediği zaman süresi değerine kadar

Detaylı

BÖLÜM 13 ROTORU SARGILI VE ÇĐFT DEVĐRLĐ MOTORLARIN KUMANDASI. Örnek 1 : Üç kademeli dirençle rotoru sargılı motora yol vermenin programlanması.

BÖLÜM 13 ROTORU SARGILI VE ÇĐFT DEVĐRLĐ MOTORLARIN KUMANDASI. Örnek 1 : Üç kademeli dirençle rotoru sargılı motora yol vermenin programlanması. BÖLÜM 3 OOU AGILI VE ÇĐF DEVĐLĐ MOOLA KUMANDAI 3. - otoru sargılı motorların çalıştırılması : Örnek : Üç kademeli dirençle rotoru sargılı motora yol vermenin programlanması. e 2 C () C 4 () C 3 () C 2

Detaylı

DENEY DC Gerilim Ölçümü

DENEY DC Gerilim Ölçümü DENEY DC Gerilim Ölçümü DENEY N AMACI 1. DC gerilimin nas l ölçüldü ünü ö renmek. 2. KL-22001 Deney Düzene ini tan mak. 3. Voltmetrenin nas l kullan ld n ö renmek. GENEL B LG LER Devre eleman üzerinden

Detaylı

1) PLSY / DPLSY : Bu komut ile istenilen frekansta istenilen pals adedini üretir.

1) PLSY / DPLSY : Bu komut ile istenilen frekansta istenilen pals adedini üretir. Delta PLC Pals Komutarı 1) PLSY / DPLSY : Bu komut ile istenilen frekansta istenilen pals adedini üretir. DPLSY D50 D60 Y0 D50 Pals frekans değeri bu register a yazılır. D60 Üretilecek pals adedi bu register

Detaylı

5.Butonlar. Resim 1: Değişik yapıdaki buton resimleri. Tablo 1 Tahrik türleri ve sembolleri. Şekil 3 Çok tahrikli üniteler

5.Butonlar. Resim 1: Değişik yapıdaki buton resimleri. Tablo 1 Tahrik türleri ve sembolleri. Şekil 3 Çok tahrikli üniteler 5.Butonlar Butonlar, kumanda devrelerinde, devrenin çalışmasını başlatmak ve durdurmak amacı ile kullanılan elemanlardır. Çalışma şekillerine göre değişik tip ve yapıda imal edilirler. Butonlar çalışma

Detaylı

Genel amaçlı, 1 kanal toggle (buton tip) veya geçici hafızalı (momentary) çalı abilen, yüksek duyarlıklı radyo kontrollü alıcı-verici seti

Genel amaçlı, 1 kanal toggle (buton tip) veya geçici hafızalı (momentary) çalı abilen, yüksek duyarlıklı radyo kontrollü alıcı-verici seti Genel amaçlı, kanal toggle (buton tip) veya geçii hafızalı (momentary) çalı abilen, yüksek duyarlıklı radyo kontrollü alıı-verii seti Elikler (verii) istendi i kadar iste e ba lı olarak eklenebilir.(yanda)

Detaylı

TIA P0RTAL (TEMEL DÜZEY) S7-1200 S7-300 S7-400

TIA P0RTAL (TEMEL DÜZEY) S7-1200 S7-300 S7-400 TIA P0RTAL (TEMEL DÜZEY) S7-1200 S7-300 S7-400 EĞİTMEN AD SOYAD : FAHRETTİN ERDİNÇ TECRÜBE : 1996 DAN BERİ OKUL : 1995 DEÜ ELK-ELKTR MÜH. LÜTFEN DİKKAT! SINIFTAKİ BAŞARIMIZIN MAKSİMUM DÜZEYDE OLMASI İÇİN:

Detaylı

AA Motorlarında Yol Verme, Motor Seçimi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören

AA Motorlarında Yol Verme, Motor Seçimi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören 04.12.2011 AA Motorlarında Yol Verme, Motor Seçimi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören İçerik AA Motorlarının Kumanda Teknikleri Kumanda Elemanları na Yol Verme Uygulama Soruları 25.11.2011 2 http://people.deu.edu.tr/aytac.goren

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİKFAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİKFAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİKFAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI KONTROL KUMANDA ELEMANLARI DENEYİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEYİ

Detaylı

LINCON HMI PLC HABERLEŞME PROTOKOLLERİ

LINCON HMI PLC HABERLEŞME PROTOKOLLERİ LINCON HMI PLC HABERLEŞME PROTOKOLLERİ MOBUS RTU MASTER I bit Sadece okunabilir dijital giriş adresler. O bit hem okunabilir hem yazılabilir dijital çıkış adresleri O_S bit hem okunabilir hem yazılabilir

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN:304-44 Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi 005 () 55-60 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Teknik Not Problemlerin Farklı Endüstriyel Otomasyon Yöntemleri ile Çözümlenerek

Detaylı

SIMATIC S7-200. Programlanabilir Otomasyon Cihazı. Kullanma Kılavuzu

SIMATIC S7-200. Programlanabilir Otomasyon Cihazı. Kullanma Kılavuzu SIMATIC S7-200 Programlanabilir Otomasyon Cihazı Kullanma Kılavuzu Ürün Tanıtımı S7 200 serisi Mikro Programlanabilir Otomasyon Cihazı (Mikro PLC), otomasyon gereksinimlerinizi desteklemek üzere pek çok

Detaylı

GEMO Ladder Editor V1.1 Kullanıcı Kılavuzu

GEMO Ladder Editor V1.1 Kullanıcı Kılavuzu GEMO Ladder Editor V1.1 Kullanıcı Kılavuzu Bütün bilgilerin değişiklik hakkı saklıdır 1/37 www.gemo.com.tr İÇİNDEKİLER 1 Giriş...4 2 Özellikler...5 2.1 Ana Pencere...5 2.1.1 Ana Menü...5 2.1.1.1 Dosya...5

Detaylı

L3 Otomasyon Laboratuvarı

L3 Otomasyon Laboratuvarı L3 Laboratuvarı Otomasyon laboratuvarı olarak kullanılmaktadır. Bu laboratuvarda ders alan öğrencilerimiz; Elektrik makinelerinin yapısı, bakımı, kontrolü ve endüstriyel uygulama alanlarını öğrenir. Enerji

Detaylı

Simatic PLC Eğitim Kataloğu 2013 Sayfa -1

Simatic PLC Eğitim Kataloğu 2013 Sayfa -1 Simatic PLC Eğitim Kataloğu 2013 Sayfa -1 Global Otomasyon San. Ve Tic. Ltd. Şti Yukarı Mah. Atatürk Bulvarı Yaman Apt. No:7/4 Kartal İstanbul Tel: 0216-3895250 Fax: 0216-3898275 Kurslarımız Simatic S5

Detaylı

Elektrik Kumanda Devreleri Dersleri. Tablo 1.1: Kumanda Devre Sembolleri

Elektrik Kumanda Devreleri Dersleri. Tablo 1.1: Kumanda Devre Sembolleri Elektrik Kumanda Devreleri Dersleri Tablo 1.1: Kumanda Devre Sembolleri A. KUMANDA DEVRE SEMBOLLERİ Otomatik kumanda devre şemalarında kullanılan elemanların resimleri yerine, o elemanların yerini tutacak

Detaylı

3 Fazlı Motorların Güçlerinin PLC ile Kontrolü. Doç. Dr. Ramazan BAYINDIR

3 Fazlı Motorların Güçlerinin PLC ile Kontrolü. Doç. Dr. Ramazan BAYINDIR 3 Fazlı Motorların Güçlerinin PLC ile Kontrolü Doç. Dr. Ramazan BAYINDIR Endüstride çok yaygın olarak kullanılan asenkron motorların sürekli izlenmesi ve arızalarının en aza indirilmesi büyük önem kazanmıştır.

Detaylı

PROGRAMLANABĐLĐR LOJĐK DENETLEYĐCĐLER ( PLC) Sayfa 1. 1 DENEY NO:1 DENEY ADI: PROGRAMLANABĐLĐR LOJĐK DENETLEYĐCĐLER ( PLC) AMAÇ:

PROGRAMLANABĐLĐR LOJĐK DENETLEYĐCĐLER ( PLC) Sayfa 1. 1 DENEY NO:1 DENEY ADI: PROGRAMLANABĐLĐR LOJĐK DENETLEYĐCĐLER ( PLC) AMAÇ: PROGRAMLANABĐLĐR LOJĐK DENETLEYĐCĐLER ( PLC) Sayfa 1. 1 DENEY NO:1 DENEY ADI: PROGRAMLANABĐLĐR LOJĐK DENETLEYĐCĐLER ( PLC) AMAÇ: PLC deney düzeneğini kullanarak montaj hattında, dağıtım istasyonunda ve

Detaylı

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1. BASINÇ, AKIŞ ve SEVİYE KONTROL DENEYLERİ

T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1. BASINÇ, AKIŞ ve SEVİYE KONTROL DENEYLERİ T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MEKATRONİK LABORATUVARI 1 BASINÇ, AKIŞ ve SEVİYE KONTROL DENEYLERİ DENEY SORUMLUSU Arş.Gör. Şaban ULUS Haziran 2012 KAYSERİ

Detaylı

PROGRAMLANAB L R DENETLEY C LER DERS 07

PROGRAMLANAB L R DENETLEY C LER DERS 07 PROGRAMLANAB L R DENETLEY C LER DERS 07 Arttırma ve Azaltma Komutları Bayt çeri i Arttırma ( INC_B) Komutu Bu komut EN giri i her enerjilendi inde, IN giri inde bulunan bayt uzunlu undaki operant içeri

Detaylı

PROGRAMLAMA TEMELLER. C Program Yap s

PROGRAMLAMA TEMELLER. C Program Yap s PROGRAMLAMA TEMELLER 1 C Program Yap s 2 Aç klama sat r Program kodlar n makine diline çeviren C dili derleyicisi /* ve */ karakterleri aras nda kalan bölümleri ihmal eder. /* Aç klama Sat r */ Sadece

Detaylı

1.1 Asansörün Çalı ma Prensibi

1.1 Asansörün Çalı ma Prensibi 1 1. G R 1.1 Asansörün Çalı ma Prensibi ekil 1.1 de modern bir asansörün bina içindeki kurulumu resmedilmi tir.tipik bir asansör sisteminde asansör bo lu unda diklemesine raylar olu turulup kabin bu raylara

Detaylı

2 Ders Kodu: EMEZ202 3 Ders Türü: Zorunlu 4 Ders Seviyesi Önlisans

2 Ders Kodu: EMEZ202 3 Ders Türü: Zorunlu 4 Ders Seviyesi Önlisans PROGRAMLANABİLİR MANTIK DENETLEYİCİLER 1 Ders Adi: PROGRAMLANABİLİR MANTIK DENETLEYİCİLER 2 Ders Kodu: EMEZ202 3 Ders Türü: Zorunlu 4 Ders Seviyesi Önlisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 2 6 Dersin Verildiği

Detaylı

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet 57 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B02) Şimdiye kadar C programlama dilinin, verileri ekrana yazdırma, kullanıcıdan verileri alma, işlemler

Detaylı

5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ

5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ 5. ÜNİTE KUMANDA DEVRE ŞEMALARI ÇİZİMİ KONULAR 1. Kumanda Devreleri 2. Doğru Akım Motorları Kumanda Devreleri 3. Alternatif Akım Motorları Kumanda Devreleri GİRİŞ Otomatik kumanda devrelerinde motorun

Detaylı

ROAD BLOCKER TEKNİK KLAVUZU

ROAD BLOCKER TEKNİK KLAVUZU ROAD BLOCKER TEKNİK KLAVUZU TSH Teknik Servis Hizmetleri A.Ş Road Blocker - 2005 İÇİNDEKİLER Teknik Özellikler 3 Tanım 4 Elektronik Kontrol Panosu 4 Motor Koruma Rölesi 4 Termik Röle 4 Timeout Zaman Rölesi

Detaylı

UYGULAMA 1 Aşağıdaki basit temel kumanda devrelerini gerçekleştiriniz.

UYGULAMA 1 Aşağıdaki basit temel kumanda devrelerini gerçekleştiriniz. UYGULAMA 1 Aşağıdaki basit temel kumanda devrelerini gerçekleştiriniz. a - Start stop butonu yardımıyla güç devresinin (lamba veya motor) çalıştırılması, İşin Çalışması : Kumanda devresindeki start butonuna

Detaylı

ELITE A.G. KS100/HEFM SICAK-SOĞUK ETĐKET BOY KESME VE ĐŞARETLEME MAKĐNASI KULLANIM KILAVUZU

ELITE A.G. KS100/HEFM SICAK-SOĞUK ETĐKET BOY KESME VE ĐŞARETLEME MAKĐNASI KULLANIM KILAVUZU ELITE A.G. KS100/HEFM SICAK-SOĞUK ETĐKET BOY KESME VE ĐŞARETLEME MAKĐNASI KULLANIM KILAVUZU ANA EKRAN Makinenin şalteri açıldığında 5 sn boyunca açılış ekranı gelir. Daha sonra ana ekrana geçilir. Bu ekranda

Detaylı

BÖLÜM 1. ASENKRON MOTORLAR

BÖLÜM 1. ASENKRON MOTORLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...iv GİRİŞ...v BÖLÜM 1. ASENKRON MOTORLAR 1. ASENKRON MOTORLAR... 1 1.1. Üç Fazlı Asenkron Motorlar... 1 1.1.1. Üç fazlı asenkron motorda üretilen tork... 2 1.1.2. Üç fazlı asenkron motorlara

Detaylı

RTX 6A-BX RF Uzaktan Kumanda

RTX 6A-BX RF Uzaktan Kumanda RTX 6A-BX RF Uzaktan Kumanda delab Deniz Elektronik Laboratuvarı Tel:0216-348 65 21 Yüksek performanslı 6 kanal RF kontrol alıcı verici seti. Çalışma frekansı UHF 434.9 MHz. Endüstriyel çalışmalara uyumlu.açık

Detaylı

Sinamics G120C Genel Tanımlar & Parametre Açıklamaları

Sinamics G120C Genel Tanımlar & Parametre Açıklamaları Sinamics G120C Genel Tanımlar & Parametre Açıklamaları Siemens Endüstri Sektörü Hareket Kontrol Sistemleri I DT MC Endüstri Sektörü / Hareket Kontrol Sistemleri Ba lıklar * G120C Güç ve Kontrol Terminal

Detaylı

SINAMICS G120 CU240B-2 ve CU240E-2 Kontrol Üniteleri Genel Tanımlar & Parametre Açıklamaları (V4.4)

SINAMICS G120 CU240B-2 ve CU240E-2 Kontrol Üniteleri Genel Tanımlar & Parametre Açıklamaları (V4.4) SINAMICS G120 CU240B-2 ve CU240E-2 Kontrol Üniteleri Genel Tanımlar & Parametre Açıklamaları (V4.4) Siemens Endüstri Sektörü Hareket Kontrol Sistemleri I DT MC Endüstri Sektörü / Hareket Kontrol Sistemleri

Detaylı

TAMSAYILAR. 9www.unkapani.com.tr. Z = {.., -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, } kümesinin her bir elemanına. a, b, c birer tamsayı olmak üzere, Burada,

TAMSAYILAR. 9www.unkapani.com.tr. Z = {.., -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, } kümesinin her bir elemanına. a, b, c birer tamsayı olmak üzere, Burada, TAMSAYILAR Z = {.., -, -, -, 0,,,, } kümesinin her bir elemanına tamsayı denir. Burada, + Z = {,,,...} kümesine, pozitif tamsayılar kümesi denir. Z = {...,,,,} kümesine, negatif tamsayılar kümesi denir.

Detaylı

SBAR HIZLI KULLANIM KILAVUZU

SBAR HIZLI KULLANIM KILAVUZU SBAR HIZLI KULLANIM KILAVUZU ELEKTRİKSEL BAĞLANTI Bağlantılar Giriş Voltaj kablosu Fotosel Kablousu Buton Kablosu Kablo Tipi 3x 1,5 mm² 2x 0,5 mm² 4x 0,25 mm² Maksimum Kablo Boyutu 30 m Daha uzun mesafe

Detaylı

3- Kayan Filament Teorisi

3- Kayan Filament Teorisi 3- Kayan Filament Teorisi Madde 1. Giriş Bir kas hücresi kasıldığı zaman, ince filamentler kalınların üzerinden kayar ve sarkomer kısalır. Madde 2. Amaçlar İnce ve kalın filamentlerin moleküler yapı ve

Detaylı

Elektromekanik Kumanda Sistemleri / Örnek Uygulamalar

Elektromekanik Kumanda Sistemleri / Örnek Uygulamalar PROBLEM 31: Uzaktan kumandalı, kesik kesik çalıştırılabilen, devir yönü değiştirilebilen, otomatik λ / yol alan, bir asenkron motorun dinamik frenlenme ile durdurulması ile ilgili güç ve kumanda devresini

Detaylı