T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI"

Transkript

1 T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLG VENLİK K BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞ İŞTİRME BAŞKANLI KANLIĞI

2 SUNUM PLANI STRATEJİK K PLANLAMA STRATEJİ GELİŞ İŞTİRME BAŞKANLI KANLIĞI STRATEJİK K PLANLAMA 5018 SAYILI KANUN DA STRATEJİK K PLANLAMA STRATEJİK K PLANLAMA ÇALIŞMALARINDAKİ ESASLAR STRATEJİK K PLANLAMA SÜRECS RECİ A. DURUM ANALİZİ B- GELECEĞE E BAKIŞ KURUMUN KENDİNİ TANIMLAMASI a- Misyon Bildirimi

3 b- Vizyon Bildirimi c- İlkeler Bildirimi d-stratejik Amaçlar e- Hedefler C. FAALİYET VE PROJELER a. Stratejik Amaç ve Hedefleri Gerçekle ekleştirecek Faaliyetlerin (Projelerin) Belirlenmesi b. Faaliyet ve Projeler ile Bütçe B İlişkisi D İZLEME, ÖLÇME VE DEĞERLEND ERLENDİRMERME STRATEJİK K PLANLAMADA ÜST YÖNETY NETİMİN N SORUMLULUĞU BAŞKANLI KANLIĞIMIZIN IMIZIN STRATEJİK K PLANLAMA ÇALIŞMALARI SONUÇ

4 STRATEJİK K PLANLAMA Kamunun içinde iinde bulunduğu u mali ve idari sorunlar dikkate alınd ndığında kamu kuruluşlar larının n faaliyetlerini planlı bir şekilde yerine getirmeleri gittikçe e daha fazla önem kazanmaktadır. Planlı hizmet üretme, Belirlenen politikaları somut işi dayandırma ve programlarına ve bütçelere b Uygulamayı etkili bir şekilde izlemede kamu kuruluşlar larının inisiyatif almaları ve aktif katılımı zorunlu görülmektedir. g Söz z konusu faaliyetlerin kuruluşlar lar tarafından yürütülmesinde y stratejik planlama temel bir araç olarak gündeme g gelmektedir.

5 STRATEJİ GELİŞ İŞTİRME BAŞKANLI KANLIĞI tarihli ve 5436 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun HükmH kmünde Kararnamelerde Değişiklik iklik Yapılmas lması Hakkında Kanun uyarınca tarihi itibariyle Bakanlığı ığımız Strateji Geliştirme Başkanl kanlığı kurulmuştur. Söz z konusu Kanun un 15. maddesine göre; g a) Ulusal kalkınma strateji ve politikaları,, yılly llık k program ve hükümet h programı çerçevesinde evesinde idarenin orta ve uzun vadeli strateji ve politikalarını belirlemek, amaçlar larını oluşturmak üzere gerekli çalışmaları yapmak,

6 b) İdarenin görev g alanına na giren konularda performans ve kalite ölçütleri geliştirmek ve bu kapsamda verilecek diğer görevleri g yerine getirmek, c) İdarenin yönetimi y ile hizmetlerin geliştirilmesi ve performansla ilgili bilgi ve verileri toplamak, analiz etmek, yorumlamak, d) İdarenin görev g alanına na giren konularda, hizmetleri etkileyecek dışd faktörleri incelemek, kurum içi i i kapasite araştırmas rması yapmak, hizmetlerin etkililiğini ini ve tatmin düzeyini d analiz etmek ve genel araştırmalar rmalar yapmak ve e) Yönetim Y bilgi sistemlerine ilişkin hizmetleri yerine getirmek olarak sıralanacak stratejik planlama kapsamındaki görevler g Başkanl kanlığımıza verilmiş bulunmaktadır.

7 STRATEJİK K PLANLAMA Stratejik planlama; kuruluşlar ların n mevcut durum, misyon ve temel ilkelerinden hareketle geleceğe e dair bir vizyon oluşturmalar turmaları,, bu vizyona uygun hedefler saptamaları ve ölçülebilir göstergeler g geliştirerek başar arıyı izlemeleri ve değerlendirmeleri erlendirmeleri sürecidir. s

8 Stratejik Planlama süreci s yapısal bir dönüşümd projesidir. Planlı hizmet üretmede, Belirlenen politikaları somut işi programlarına ve bütçelere b dayandırmada, Uygulamayı etkili bir şekilde izlemede kamu kuruluşlar larının n inisiyatif almaları ve aktif katılımlar mlarında, stratejik planlama temel bir araç olarak gündeme g gelmektedir.

9 Stratejik Planlamanın kamuda uygulanmasının gündeme gelmesi 12 Temmuz 2001 tarihinde Dünya Bankası ile imzalanan 1. Program Amaçlı Mali ve Kamu Sektörü Uyum Kredi Anlaşması (PFPSAL-1) ile olmuştur. PFPSAL, finans (bankacılık) ve kamu sektörlerinde gelecek dönemde Türkiye nin uygulayacağı politikaları, kredi ön koşullarını ve yerine getirilmesi gereken taahhütleri içermektedir. Bu taahhütler üç ana başlık altına toplanmaktadır. Bunlar; Makro ekonomik çerçeve, Bankacılık reformu ve Kamu sektörü reformudur.

10 Kamu sektörü reformu kapsamında da Kamu Harcama Yönetimi, Y Bütçe e Reformu yapılmas lması öngörülmektedir. Bu Reform un bir ayağı da Kamu kurumlarında politika oluşturma kapasitesinin güçlendirilmesi ve bu çerçevede evede stratejik planlamanın n hayata geçirilmesidir. Acil Eylem Planı nın n (AEP) Kamu Yönetimi Y Reformu bölümünde b Kuruluş düzeyinde stratejik planlama uygulamasına geçilecek ilecek ifadesi yer almaktadır. 4 Temmuz 2003 tarih ve 2003/14 sayılı 2004 Yılı Programı ve Mali YılıY Bütçesi Makro Çerçeve eve Yüksek Y Planlama Kurulu Kararı nda kamu kesiminde yürütülen y reform çalışmaları kapsamında kamu kuruluşlar larının n stratejik planlarını hazırlamalar rlamalarının ve gelecek dönemlerde d kuruluş bütçelerini bu planlar doğrultusunda oluşturmalar turmalarının öngörüldüğü zikredilmiş,, DPT MüsteM steşarlığınca hazırlanan stratejik planlama kılavuzunun k ilgili tüm t m kuruluşlar ların n bilgi ve kullanımına na sunulacağı belirtilmiştir. tir.

11 Makro Çerçeve eve Kararı nda, sekiz kuruluşta pilot düzeyde d stratejik planlama çalışmalarının n başlat latılması, çalışmaların n pilot kuruluşlarla larla işbirliği i içinde iinde yürütülmesi y ve Haziran 2004 itibarıyla 2005 yılıy programına ve bütçe b e teklifine baz oluşturacak şekilde sonuçland landırılması hükme bağlanm lanmıştır. Pilot Kuruluşlar: lar: 1. Tarım m ve Köy K İşleri Bakanlığı 2. Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanl kanlığı 3. Hudut ve Sahiller Sağlık k Genel MüdürlM rlüğü 4. Karayolları Genel MüdürlM rlüğü 5. Hacettepe Üniversitesi 6. Denizli Valiliği 7. İller Bankası Genel MüdürlM rlüğü 8. Kayseri Büyükşehir B Belediye Başkanl kanlığı

12 Pilot Uygulamalardaki Son Durum ( ) Tarım m ve Köyişleri Bakanlığı (Çalışmalar devam etmektedir.) Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanl kanlığı (Taslak plan hazırland rlandı.) Hudut ve Sahiller Sağlık k Genel MüdürlM rlüğü (Stratejik Plan ve Performans Programı nı hazırlam rlamış ve yayımlam mlamıştır.) Karayolları Genel MüdürlM rlüğü ( Stratejik Planı nı hazırlam rlamıştır.)

13 Hacettepe Üniversitesi (Taslak plan hazırland rlandı.) Denizli Valiliği İl Özel İdaresi ( Stratejik Planı nı hazırlam rlamıştır.) İller Bankası Genel MüdürlM rlüğü (Taslak plan hazırland rlandı.) Kayseri Büyükşehir B Belediyesi (Taslak plan hazırland rlandı.)

14 5018 SAYILI KANUN DA STRATEJİK K PLANLAMA 5018 sayılı Kanun un 9. maddesi: Stratejik plan hazırlamakla yükümly mlü olacak kamu idarelerinin ve stratejik planlama sürecine s ilişkin takvimin tespitinde, Stratejik planların n kalkınma planı ve yılly llık k programlarla ilişkilendirilmesine yönelik y usul ve esasların n belirlenmesinde DPT Müsteşarlığı;

15 Kamu idarelerinin bütçelerini, b stratejik planlarında nda yer alan misyon, vizyon, stratejik amaç ve hedeflerle uyumlu ve performans esasına dayalı olarak hazırlamalar rlamaları, Bütçelerinin stratejik planlarda belirlenen performans göstergelerine g uygunluğu u ve İdarelerin bu çerçevede evede yürütecekleri y faaliyetler ile performans esaslı bütçelemeye ilişkin diğer hususları belirleme konusunda Maliye Bakanlığı yetkilendirilmiştir. tir. Performans göstergeleri g konusunda ise Maliye Bakanlığı ığı,, DPT Müsteşarlığı ve ilgili kamu idaresi birlikteliğinde inde performans göstergeleri tespit edilmesi, bu göstergelerin g kuruluşlar ların bütçelerinde yer alması ve performans denetimlerinin göstergeler g çerçevesinde evesinde gerçekle ekleştirilmesi esası benimsenmiştir.

16 STRATEJİK K PLANLAMA ÇALIŞMALARINDAKİ ESASLAR Stratejik planlama, bir kuruluşun un dört d temel soruyu cevaplandırmas rmasına yardımc mcı olur: NEREDEYİZ? NEREYE GİTMEK G İSTİYORUZ? GİTMEK İSTEDİĞİMİZ Z YERE NASIL ULAŞAB ABİLİRİZ? BAŞARIMIZI ARIMIZI NASIL TAKİP P EDER ve DEĞERLEND ERLENDİRİRİZ?

17 Stratejik planlama çalışmalarına en geniş katılım m sağlanmal lanmalı,, bu kapsamda kuruluşun un değişik ik birimlerinden çeşitli seviyedeki çalışanlar planlama sürecine s dahil edilmelidir. Üst yönetimin y desteği i ve yönlendirmesi y de, stratejik planlamanın n vazgeçilmez bir koşuludur.

18 STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ Stratejik planlama süreci s dört d aşamadan a amadan oluşmaktad maktadır: GZFT Analizi: SWOT Analizi

19 A. DURUM ANALİZİ Durum analizinde esas olarak şu u değerlendirmeler erlendirmeler yapılır: Kuruluşun un içi yapısının n analizi, Çevre analizi, Kuruluşun un gelecekte karşı şılaşabileceği i ve etkilenebileceği gelişmelerin analizi, İlgili tarafların, paydaşlar ların n analizi.

20 Hedef kitle, müşteri ve ilgili taraflar ın kavram olarak kurum kültürüne yerleşmesi önem taşı şımaktadır. Hedef kitle veya müşteri: m Bir kurumun, ürettiği i hizmetleri ve/veya mallarını kullanan, alan veya yararlanan kişi i ve gruplardır. r. İlgili taraflar (Paydaş): Bir kurumdan, doğrudan veya dolaylı, maddi veya manevi, olumlu veya olumsuz yönde y etkilenen kişi veya gruplardır. r.

21 B- GELECEĞE E BAKIŞ KURUMUN KENDİNİ TANIMLAMASI Misyon, vizyon ve ilkeler bir kuruluşun un kurumsal kimliğini ini oluşturan öğelerdir. Stratejik planlamanın n bir işlevi i de, kuruluşun un kurumsal kimliği i ile sunduğu u hizmetler arasında daha güçg üçlü bir ilişki kurmaktır. r.

22 a- Misyon (Görev) Bildirimi Misyon bir kuruluşun un varlık k sebebidir. Misyon bildirimi, kuruluşun un üst yönetimi tarafından planlama ekibi ile birlikte geliştirilir. Kuruluşun un büyüklüğüne ve amacına göre g kuruluşa a ait bir veya birden fazla misyon bildirimi de olabilir. Misyon bildiriminde aşağıa ğıdaki hususlara dikkat edilmelidir: Kısa, açık a k ve çarpıcı şekilde ifade edilir. Hizmetin yerine getirilme sürecini s değil, hizmetin amacını tanımlar. Yasal düzenlemelerle d kuruluşa a verilmiş olan görev g ve yetkiler çerçevesinde evesinde belirlenir. Kuruluşun un hizmet verdiği i kişi i ve kuruluşlar lar belirtilir. Kuruluşun un sunduğu u hizmet ve/veya ürünler tanımlan mlanır.

23 Örnek Misyon Bildirimleri MİLLİ PRODÜKT KTİVİTE TE MERKEZİ MİSYON: MPM, verimlilik sorunlarının n belirlenmesine ve çözülmesine yönelik y teknikleri geliştirerek, verimlilikle ilgili alanlarda doğrudan veya dolaylı faaliyet içindeki i indeki kurul, kurum ve kuruluşlara lara teknik bilgi desteği i sağlayan, oluşturdu turduğu u göstergeleri g kamuoyuna sunan ve verimlilik alanındaki ndaki gelişmeleri değerlendirerek erlendirerek politika oluşturma süres reçlerinde yönlendirici y rol üstlenen çok taraflı, özerk bir kamu kuruluşudur. udur. HUDUT VE SAHİLLER SAĞLIK GENEL MÜDÜRLM RLÜĞÜ MİSYON: Ülkemiz ve dünya d sağlığı ığının n korunmasına na katkıda bulunmak amacıyla, uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan yetki ve gelirleri kullanarak, Türk T Boğazlar azları ile hudut ve sahillerde sağlık denetimleri yapmak, uluslararası geçerlili erliliği i olan sertifikaları düzenlemek ve küresel k yayılım m gösteren g bulaşı şıcı ve salgın hastalıklar kların ülkemize girmesini ve çıkmasını önlemektir.

24 TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ MİSYON: Yaratıcılığı ığı ve yeniliği i teşvik ederek TürkiyeT rkiye nin ekonomik ve teknolojik gelişmesine katkıda bulunmak. Patent, marka, tasarım ve diğer sınai s mülkiyet m haklarının n etkin korunmasını sağlamak. Sınai S mülkiyet bilincini ve bilgisini ülke genelinde yaymak, ilgili kesimlerle işbirliği i geliştirmek. Yasal, teknik ve beşeri eri altyapıyı güçlendirerek, müşteri odaklı,, hızlh zlı ve kaliteli hizmetler sunmak. Sınai S mülkiyet m haklarının n korunması ve Türk T ve Avrupa ekonomisinin gelişimi imi için i in Türkiye yi yi uluslararası platformlarda temsil etmek ve işbirlii birliğini ini güçlendirmek.

25 b- Vizyon (Gelecek) Bildirimi Vizyon, kuruluşun un geleceğini sembolize eder. İyi ifade edilmiş bir vizyon bildirimi; Kısa ve akılda kalıcıdır, İlham verici ve iddialıdır. Gelecekteki başar arıları ve ideal olanı tanımlay mlayıcıdır, Tüm m kuruluş çalışanları,, hizmet sunulan kitle ve diğer kişiler iler için in çekicidir.

26 Örnek Vizyon Bildirimleri MİLLİ PRODÜKT KTİVİTE TE MERKEZİ VİZYON: MPM nin vizyonu, verimlilikle ilgili sosyal ve ekonomik politikalar ile uygulamalara yön y n veren, uluslararası alanda söz s z sahibi bir kuruluş olmaktır. HUDUT VE SAHİLLER SAĞLIK GENEL MÜDÜRLM RLÜĞÜ VİZYON: Uluslararası temasın n olduğu u yerlerde, esnek yapılanma ve kalite anlayışı ışına sahip, uluslararası normlarda etkin sağlık k denetimi yapan, sağlık k hizmeti veren ve norm belirleyen şeffaf, saygın n bir otorite olmak. TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ VİZYON: Sınai S mülkiyetin m etkin ve yaygın n kullanımını sağlayarak Türk sanayi ve teknolojisini küresel k rekabette öne çıkarmak; dünyada sınai s mülkiyet m haklarının n gelişimi imi için i in Avrupa da örnek ve model kurum olmak.

27 c- İlkeler Bildirimi İlkeler, kuruluşun un temel değerlerinin erlerinin bir ifadesidir. Kurumsal değerleri, erleri, yönetim y biçimini imini ve kurumsal davranış kurallarını ifade eder. Hayata geçirilen ilkeler, kuruluş kimliğinin inin değişiminde iminde ve çalışanların n motive edilmesinde güçg üçlü araçlard lardır. r. İyi ifade edilmiş bir ilkeler bildirimi; Temel değerleri erleri ve inançlar ları açık k ve kesin bir dille ortaya koymalıdır. Çalışanların n işlerini i en iyi şekilde yapacakları şartlara ilişkin temel düşünceyi belirtmelidir. Kuruluşun un vizyonunu gerçekle ekleştirmesini sağlayacak sistem ve süreçleri desteklemelidir.

28 Örnek İlkeler Bildirimleri MİLLİ PRODÜKT KTİVİTE TE MERKEZİ İLKELER: Yenilikçilik. ilik. Yönlendiricilik. Y Hizmette süreklilik. s Erişilebilirlik. ilebilirlik. Güvenilirlik. G Katılımc mcılık. Çözüm m odaklılık. k. Çevreye ve kültürel değerlere erlere duyarlılık. İnsana duyarlılık. İşbirli birliğine ine açıkla klık. k. Bilgi paylaşı şımı.. Sürekli S gelişim. im. Kamu yararının n gözetilmesi. g HUDUT VE SAHİLLER SAĞLIK GENEL MÜDÜRLM RLÜĞÜ İLKELER: Uluslararası normlarda eksiksiz sağlık k denetimi. Yönetimde katılımc mcılık k ve şeffaflık. Hizmet ve faaliyetlerimizde yüksek kalite. Değişime ime ve gelişime ime açıkla klık. k. Müşteri M odaklılık. k. Güvenilirlik. TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ İLKELER: Müşteri M odaklılık. k. Çalışan odaklılık. k. Sistem odaklılık. k. Güvenilirlik. Bilinç Yaratma. Hız Hz Yönelimlilik. Y Kalite Yönelimlilik. Y Esneklik. Sonuç yönelimli olma. Sürekli S eğitim. e Yaratıcılık. Teknoloji yönelimli olma. Uluslararası ilişkilere önem verme.

29 d-stratejik Amaçlar Belirli bir zaman diliminde kuruluşun un ulaşmay mayı hedeflediği kavramsal sonuçlard lardır. r. Stratejik amaçlar ların özellikleri: Misyon, vizyon ve ilkelerle uyumlu olmalıdır. Kuruluşun un misyonunu yerine getirmesine katkıda bulunmalıdır. İddialı,, ama gerçek ekçi i ve ulaşı şılabilir olmalıdır. Kuruluşun un şimdiki durumundan gelecekteki arzu edilen durumuna dönüşümünü sağlayabilecek nitelikte olmalıdır.

30 Ulaşı şılmak istenen noktayı açık k bir şekilde ifade etmeli, ancak buna nasıl l ulaşı şılacağını ayrınt ntılı olarak açıklamamala klamamalıdır. Stratejik planlama sürecinin s daha sonraki aşamalara amaları için in bir çerçeve eve sunmalıdır. Hedeflerin gerçekle ekleştirilmesinde yol gösterici g olmalıdır. Kuruluşun un öncelikleri ve durum analizi sonuçlar larına göre g şekillenmelidir. Orta vadeli bir zaman dilimini kapsamalıdır. Önemli dışd ışsal değişiklikler iklikler olmadığı sürece değiştirilmemelidir.

31 e- Hedefler Stratejik amaçlar ların n gerçekle ekleştirilebilmesi için i in ortaya konulan spesifik ve ölçülebilir alt amaçlard lardır. r. Hedefler; Yeterince açık a k ve anlaşı şılabilir ayrınt ntıda olmalıdır. Ölçülebilir olmalıdır. İddialı olmalı,, fakat imkansız z olmamalıdır. Sonuca odaklanmış olmalıdır. Zaman çerçevesi evesi belli olmalıdır.

32 C. FAALİYET VE PROJELER a. Stratejik Amaç ve Hedefleri Gerçekle ekleştirecek Faaliyetlerin (Projelerin) Belirlenmesi Uygulama stratejisi (faaliyet ve projeler), stratejik planın n bütünüb ile uyumlu ve karşı şılıklı etkileşime ime açık a k bir biçimde imde oluşturulmal turulmalıdır. r. Kuruluş,, her bir stratejik amaca ait hedefleri bu başlık k altında ayrınt ntılı olarak açıklayacak a ve bu hedeflere ulaşmak için i in gerekli olan faaliyet ve projeleri detaylı bir şekilde anlatacaktır. Uygulamaya yönelik y bu ilk aşamada a amada kuruluş mutlaka bir önceliklendirme yapmak sorumluluğu u ile karşı karşı şıyadır.

33 Kuruluşlar, lar, mevcut bütçe b e uygulamasından hareketle stratejik planlarını oluşturmayacaklar; tam tersine hazırlayacaklar rlayacakları stratejik planlarını esas alarak bütçe b yapılar larını yeniden şekillendireceklerdir. Stratejik planlama uygulamasına geçecek ecek kuruluş,, hizmeti daha detaylı ifade etmek ve yeni ortaya çıkan gelişmeleri kavramak açısından, mevcut bütçe b e yapısı dışında yeni stratejik amaçlar ları, hedefleri ve faaliyetleri yansıtan eklemelerde bulunabilir.

34 Faaliyet ve projelerin oluşturulmas turulmasında ve uygulanmasında nda kuruluşun un göz g önünde nde bulundurması gereken temel faktörler; Birbirleriyle etkileşim im içinde i inde olan faaliyet ve projeler doğru olarak yerine konulmalı ve zamanlaması yapılmal lmalıdır. Her bir uygulama belirli bir hedefe yönelik y olmalıdır. Diğer proje ve hedefler ile çakışmamalıdır. Kuruluş faaliyet ve projelerini oluşturma ve uygulamada yalnız bugünü ve mevcut durumu değil, orta ve uzun vadeli beklentileri ve değişimleri imleri de hesaba katacak bir yaklaşı şımı benimsemelidir. Uygulama stratejisi oluşturulurken, proje ve faaliyetleri gerçekle ekleştirecek birimler belirlenmeli ve gerekli yetki ve sorumluluklar açık a k olmalıdır. Faaliyet ve projeler uygulanırken diğer kurum ve kuruluşlar lar ile ilgili taraflar arasında işbirlii birliği i ve koordinasyon oluşturulmas turulması önem arz etmektedir.

35 b. Faaliyet ve Projeler ile Bütçe B İlişkisi Temel amaç; ; bütçe b e hazırlanmas rlanması sürecinde kaynak ve maliyet yapılar larının n ortaya konulması suretiyle her bir politikanın n maliyetini ölçebilmenin yanında, nda, harcamaların önceliklendirilmesi sürecine de yardımc mcı olmaktır. Stratejik planların n yılly llık k uygulama dilimleri belirlenecek ve raporlanacaktır. r. Stratejik planlar ve bütçeler b arasındaki ilişki bu belgeler aracılığı ığı ile açıkla klık k kazanacaktır. Böylelikle B bütçelerin b performans uygulamasını destekleyen bir yapıya sahip olması sağlanm lanmış olacaktır.

36 D İZLEME, ÖLÇME VE DEĞERLEND ERLENDİRMERME İzleme, stratejik planda ortaya konulan hedeflere ilişkin gerçekle ekleşmelerin sistematik olarak takip edilmesi ve raporlanmasıdır. r. Ölçme, stratejik planda yer alan kriterlerin belli bir nitel veya nicel özelliğe e sahip oluş derecelerini belirleme işlemidir. i Değerlendirme erlendirme,, uygulama sonuçlar larının n stratejik amaç ve hedeflere kıyasla ölçülmesi ve söz s z konusu amaç ve hedeflerin tutarlılık k ve uygunluğunun unun analizidir.

37 İnceleme, ölçme ve değerlendirme erlendirme sonucunda; Kuruluşun, un, kurum içi i i kapasitesinde veya faaliyetini gerçekle ekleştirdiği kurum dışıd ortamda temel değişiklikler iklikler yoksa; Stratejiler, eylem planları ve faaliyetler planlandığı gerçekle ekleşiyorsa; şekilde Stratejik amaçlar ve hedeflere ulaşma yolundaki ilerleme beklentilere uygunsa; plan teyit edilmiş olur ve uygulama devam eder.

38 Buna karşı şılık; Değişiklikler iklikler olduğu u tespit edilirse, Beklenmeyen veya arzu edilmeyen sonuçlar ortaya çıkıyorsa, Mevcut stratejik amaçlar ve hedefler yeterli/gerçek ekçi i değil ise; plan gözden g geçirilir ve ilgili merciler tarafından yeniden değerlendirilerek erlendirilerek güncellenmig ncellenmiş şekliyle uygulanmaya devam edilir.

39 İzleme, ölçme ve değerlendirme erlendirme süreci; s kurumsal öğrenmeye, buna bağlı olarak faaliyetlerin sürekli s olarak iyileştirilmesine, hesap verme sorumluluğunun unun oluşturulmas turulmasına katkıda bulunur.

40 STRATEJİK K PLANLAMADA ÜST YÖNETY NETİMİN N SORUMLULUĞU

41 Bakanın n sorumlulukları: 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi Y ve Kontrol Kanunu, Madde 10: Bakanlar, hükümet h politikasının n uygulanması ile bakanlıklar klarının n ve bakanlıklar klarına bağlı,, ilgili ve ilişkili kuruluşlar ların n stratejik planları ile bütçelerinin kalkınma planlarına, na, yılly llık k programlara uygun olarak hazırlanmas rlanması ve uygulanmasından, ndan, bu çerçevede evede diğer bakanlıklarla klarla koordinasyon ve işbirlii birliğini ini sağlamaktan sorumludur. Bu sorumluluk, Yükseköğretim Kurulu, üniversiteler ve yüksek y teknoloji enstitüleri için in Millî Eğitim Bakanına, na, mahallî idareler için i in İçişleri Bakanına na aittir. Bakanlar, kamu kaynaklarının n etkili, ekonomik ve verimli kullanılmas lması konusunda Başbakana ve Türkiye T Büyük B k Millet Meclisine karşı sorumludurlar. Bakanlar; idarelerinin amaçlar ları,, hedefleri, stratejileri, varlıklar kları, yükümlülükleri ve yılly llık k performans planları konusunda her malî yılın ilk ayı içinde inde kamuoyunu bilgilendirirler.

42 Müsteşarın n Sorumlulukları: 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi Y ve Kontrol Kanunu, Madde 11: Bakanlıklarda klarda müstem steşar, diğer kamu idarelerinde en üst yönetici, y il özel idarelerinde vali ve belediyelerde belediye başkan kanı üst yöneticidir. Ancak, Millî Savunma Bakanlığı ığında üst yönetici y Bakandır. Üst yöneticiler, y idarelerinin stratejik planlarının n ve bütçelerinin b kalkınma planına, na, yılly llık k programlara, kurumun stratejik plan ve performans hedefleri ile hizmet gereklerine uygun olarak hazırlanmas rlanması ve uygulanmasından, ndan, sorumlulukları altındaki kaynakların n etkili, ekonomik ve verimli şekilde elde edilmesi ve kullanımını sağlamaktan, kayıp p ve kötüye k kullanımının önlenmesinden, malî yönetim ve kontrol sisteminin işleyii leyişinin inin gözetilmesi, izlenmesi ve bu Kanunda belirtilen görev g ve sorumlulukların n yerine getirilmesinden Bakana; mahallî idarelerde ise meclislerine karşı sorumludurlar. Üst yöneticiler, y bu sorumluluğun un gereklerini harcama yetkilileri, malî hizmetler birimi ve içi denetçiler aracılığı ığıyla yerine getirirler.

43 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi Y ve Kontrol Kanunu, Madde 41: Üst yöneticiler y ve bütçeyle b ödenek tahsis edilen harcama yetkilileri tarafından idari sorumlulukları çerçevesinde evesinde her yıl yl faaliyet raporları düzenlenir. Bu raporlar, stratejik planlama ve performans programları uyarınca yürütülen y faaliyetleri, belirlenmiş performans göstergelerine göre g hedef ve gerçekle ekleşme durumu ile meydana gelen sapmaların n nedenlerini açıklayacak a şekilde hazırlan rlanır. r. Harcama yetkilisi, birim faaliyet raporunu üst yöneticiye y verir. Üst yönetici, birim faaliyet raporlarını esas alarak, idaresinin faaliyet sonuçlar larını gösteren idare faaliyet raporunu düzenleyerek d kamuoyuna açıklar. a Merkezî yönetim kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik g kurumları,, idare faaliyet raporlarının n birer örneğini Sayış ıştay a a ve Maliye Bakanlığı ığı na, mahallî idareler ise İçişleri Bakanlığı ığı na gönderir. g

44 İçişleri Bakanlığı ığı,, mahallî idare faaliyet raporları üzerine değerlendirme erlendirme raporu hazırlar, Sayış ıştaya gönderir ve kamuoyuna açıklar. Bu Raporun bir örneği i de Maliye Bakanlığı ığına gönderilir. g Merkezî yönetim kapsamındaki idarelerin ve sosyal güvenlik g kurumlarının n bir malî yıldaki faaliyet sonuçlar ları,, Maliye Bakanlığı ığınca hazırlanacak Genel Faaliyet Raporunda gösterilir. g İdare faaliyet raporları da dikkate alınarak hazırlanacak bu Raporda, idarelerin stratejik planlama ve performans programları uyarınca yürüttükleri faaliyetler ile belirlenmiş performans kriterlerine göre g hedef ve gerçekle ekleşme durumları hakkında genel değerlendirmeler, erlendirmeler, yer alır.

45 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi Y ve Kontrol Kanunu, Madde 64: Kamu idarelerinin yılly llık k içi denetim programı üst yöneticinin y önerileri de dikkate alınarak içi denetçiler tarafından hazırlan rlanır r ve üst yönetici y tarafından onaylanır İç denetçiler, raporlarını doğrudan üst yöneticiye y sunar. Bu raporlar üst yönetici y tarafından değerlendirmek erlendirmek suretiyle gereği i için i in ilgili birimler ile malî hizmetler birimine verilir. İç denetim raporları ile bunlar üzerine yapılan işlemler, i üst yönetici y tarafından en geç iki ay içinde inde İç Denetim Koordinasyon Kuruluna gönderilir. g nderilir.

46 BAŞKANLI KANLIĞIMIZIN IMIZIN STRATEJİK K PLANLAMA ÇALIŞMALARI Tüm m kamu kurum ve kuruluşlar larıyla beraber, Bakanlığı ığımız z bünyesinde b de kurulmuş olan Strateji Geliştirme Başkanl kanlığı nda başlat latılmış Stratejik Plan çalışmalarında belli bir aşamaya a amaya gelinmiş bulunulmaktadır. Stratejik planlama çalışmaları kapsamında Başkanl kanlığımızda oluşturulmu turulmuş olan Stratejik Planlama Çalışma Grubu, ilk olarak stratejik planlama hakkındaki yerli ve yabancı literatür r ile uygulamaları araştırm rmıştır. 17 Ocak 2006 tarihinde Strateji Geliştirme Başkanl kanlığı personeline bu Grup tarafından Stratejik Planlama konusunda bir sunum yapılm lmıştır.

47 Bilgi alış ışverişinde inde bulunmak üzere DPT MüsteM steşarlığı Stratejik Planlama Daire Başkanl kanlığı ve stratejik planlamada pilot kuruluş olarak seçilmi ilmiş bulunan Hacettepe Üniversitesi Strateji Geliştirme Daire Başkanl kanlığı ve Hudut ve Sahiller Sağlık k Genel MüdürlM rlüğü ile görüşmeler yapılm lmıştır. Konu ile ilgili mevzuat dikkatle incelenerek ve Bakanlığı ığımızın n bu sürece sağlıkl klı girebilmesi amacıyla bir İş Akış Planı hazırlanm rlanmıştır. Bunun yanında, nda, stratejik planlamanın n ilk ve temel çalışması olan Bakanlığı ığımız z Birimlerinin durum analizlerinin mümkm mkün n olduğunca unca açık k ve anlaşı şılabilir şekilde ortaya çıkarılabilmesi için, i in, Birim Durum Analizi Soru Formu hazırlanm rlanmıştır.

48 ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLG VENLİK K BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞ İŞTİRME BAŞKANLI KANLIĞI I KOORDİNASYONUNDA YÜRÜTÜLECEKY STRATEJİK K PLANI NIN NIN HAZIRLANMASINA YÖNELY NELİK İŞ AKIŞ PLANI FAALİYET AMAÇ TARİH Makam Onayı Stratejik Planlama ve Stratejik Planlama Yönlendirmee Şubat 2006 Komitesi ve Stratejik Planlama Teknik Komitesi nin Oluşturulması Çalışmalarının Başlatılması Çalışma Stratejik Plan Hazırlık Programı Çalışmaları Şubat 2006 Çalışma Durum Analizi Soru Formu nun Hazırlanması Mart 2006 İlgili Birimler ve Dış Bakanlık Merkez Birimleri, Bağlı ve İlgili Kuruluşlar ile Mart 2006 Paydaşlara Yazı İlgili Sosyal Taraflardan (Sendika Konfederasyonları ve Odalar) Görevli Talebi Bilgilendirme Stratejik Planlama Yönlendirme Komitesi nde Yer Alan Nisan 2006 Kişilere Bilgi Notu Gönderilmesi ve Toplantıya Çağrı Duyurusu Toplantı Stratejik Planlama Yönlendirme Komitesi nde Yer Alan Nisan 2006 Kişilere Sunum Eğitim Stratejik Planlama Teknik Komitesi nde Yer Alan Mayıs 2006 Kişilerin Eğitim Alması Bilgi Talebi Bakanlık Merkez Birimlerinden Durum Analizleri ile Misyon, Vizyon ve İlkeleri nin Bildirimi Mayıs 2006

49 Değerlendirme Birimlerden Gelen Durum Analizi Raporlarının Karşılaştırılması ve Durum Analizi Sonuç Raporu nun Hazırlanması Toplantı Bakanlık Misyon, Vizyon ve İlkeleri ile Durum Analizi Sonuç Raporu nun Stratejik Planlama Yönlendirme Komitesi nde Görüşülmesi Makam Onayı Stratejik Planlama Yönlendirme Komitesi Tarafından Benimsenen Bakanlık Misyon, Vizyon ve İlkelerinin Üst Yönetici Tarafından Onaylanması Kamuoyuna Duyuru Onaylanan Bakanlık Misyon, Vizyon, İlkeleri ve Durum Analiz Sonuç Raporu nun Bakanlık Web Sayfasında Yayınlanması ve İlgili Birim/Taraflara Gönderilmesi Bilgi Talebi İlgili Birimlerin; i)stratejik Amaç ve Hedeflerini, Mayıs 2006 Mayıs 2006 Mayıs 2006 Mayıs-Haziran 2006 Mayıs-Eylül 2006 ii) Somut Projelerini, iii)performans Göstergelerini iv) Performansa Dayalı Bütçede Yer Alacak Harcama Kalemlerini (Öngörülen Miktarlarıyla Birlikte) Belirleyerek Strateji Geliştirme Başkanlığı na Bildirmeleri

50 Toplantı Toplantı Değerlendirme Makam Onayı Birimlerce Belirlenen Performans Göstergelerinin Bakanlığımız Stratejik Planlama Yönlendirme Komitesi, Maliye Bakanlığı, DPT Nezdinde Görüşülmesi ve Kabulü Bakanlığın Faaliyetleriyle İlgili Kurum ve Kuruluşların (Dış Paydaş) Çağırılarak Stratejik Plan Hakkında Görüşlerinin Alınması Bakanlık Merkez Birimlerinin Stratejik Planı na Son Şeklinin Verilmesi Stratejik Planı nın Üst Yönetici Onayına Sunulması ve Stratejik Planı nın Sonuçlandırılması Eylül 2006 Eylül 2006 Eylül-Ekim 2006 Kasım 2006

51 SONUÇ Stratejik planlama sayesinde yöneticilerin edineceği stratejik düşünme ve davranma özelliği sayesinde kamu yönetimi hedefe dönük düşünme ve değişimi yönetme kabiliyeti elde edecektir. Stratejik Planlamanın Kamu Yönetimi İçin Sağlayacağı Başlıca Yararlar: * Göreve dayalı kamu yönetimi gelişecektir; * İç ve dış çevre değerlendirmesi sayesinde karşı karşıya olunan zayıf noktaları ve tehditleri zamanında aşabilen, aynı zamanda güçlü yönleriyle önüne çıkan fırsatlardan maksimum faydayı elde etmeye çalışan yöneticilerin sayısı artacaktır; * Girişimci ve rekabetçi unsurlar ön plana çıkacak, böylece kamu yönetimleri daha çok vatandaşa yönelik olacaklardır. * Kurumlar sahip olacakları vizyon sayesinde geleceği öngörebilen bir nitelik kazanacaklardır.

52 TEŞEKK EKKÜR R EDERİZ

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM SPORDA STRATEJİK YÖNETİM 5.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ STRATEJİK PLANLAMA GELECEĞE BAKIŞ Kuruluşlar, bu aşamada, misyon ve vizyonlarını ifade edecek, temel değerlerini belirleyecek,

Detaylı

KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığından: KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik,

Detaylı

GAZİ İÇ DENETİM M UYGULAMALARI

GAZİ İÇ DENETİM M UYGULAMALARI GAZİ ÜNİVERSİTESİNDE İÇ DENETİM M UYGULAMALARI Sunum Başlıklar kları İç Denetimle İlgili Mevzuat İç Denetim Hakkında Genel Bilgi Gazi Üniversitesi İç Denetim Biriminin faaliyetleri İç Denetim Uygulamaları

Detaylı

KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığından:

Detaylı

ÇANKIRI KARATEKĐN ÜNĐVERSĐTESĐ STRATEJĐ GELĐŞTĐRME KURULUNUN KURULUŞ VE ĐŞLEYĐŞĐ HAKKINDAKĐ YÖNERGE. BĐRĐNCĐ BÖLÜM Genel Hükümler

ÇANKIRI KARATEKĐN ÜNĐVERSĐTESĐ STRATEJĐ GELĐŞTĐRME KURULUNUN KURULUŞ VE ĐŞLEYĐŞĐ HAKKINDAKĐ YÖNERGE. BĐRĐNCĐ BÖLÜM Genel Hükümler ÇANKIRI KARATEKĐN ÜNĐVERSĐTESĐ STRATEJĐ GELĐŞTĐRME KURULUNUN KURULUŞ VE ĐŞLEYĐŞĐ HAKKINDAKĐ YÖNERGE Amaç BĐRĐNCĐ BÖLÜM Genel Hükümler MADDE 1 Bu yönerge, Üniversitenin misyon, vizyon ve temel değerlerinin

Detaylı

Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar

Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar 21.05.2013 ÜNİVERSİTELER VE STRATEJİK PLAN 10/12/2003 tarih ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda stratejik plan: Kamu idarelerinin orta ve uzun vadeli amaçlarını,

Detaylı

T.C. KALKINMA BAKANLIĞI ONUNCU KALKINMA PLANI (2014-2018) KAMUDA STRATEJİK YÖNETİM ÇALIŞMA GRUBU ÖN RAPOR

T.C. KALKINMA BAKANLIĞI ONUNCU KALKINMA PLANI (2014-2018) KAMUDA STRATEJİK YÖNETİM ÇALIŞMA GRUBU ÖN RAPOR T.C. KALKINMA BAKANLIĞI ONUNCU KALKINMA PLANI (2014-2018) KAMUDA STRATEJİK YÖNETİM ÇALIŞMA GRUBU ÖN RAPOR Ekim 2012 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... i TABLOLAR... iii 1. GİRİŞ... 1 2. STRATEJİK YÖNETİM SÜRECİNİN

Detaylı

T.C. ADALET BAKANLIĞI KANLIĞI

T.C. ADALET BAKANLIĞI KANLIĞI T.C. ADALET BAKANLIĞI İÇ DENETİM M BAŞKANLI KANLIĞI Yaşar ar ŞİMŞEK Başkan V. Ankara, 10.03.2008 1 Sunum Plânı İç Denetimin Tanımı İç Denetimin Amacı İç Denetim Faaliyetinin Kapsamı İç Denetimin Özellikleri

Detaylı

PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME

PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME (YAPI-REHBER-PİLOT UYGULAMA) ERTAN ERÜZ DAİRE BAŞKANI MALİYE BAKANLIĞI BÜTÇE VE MALİ KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 12 OCAK 2004 DAYANAK 5018 Sayılı Kanun, Madde 9 (Stratejik Planlama

Detaylı

TÜRKİYE SAGLIK ENSTİTÜLERİ BAŞKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜRKİYE SAGLIK ENSTİTÜLERİ BAŞKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜRKİYE SAGLIK ENSTİTÜLERİ BAŞKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Usul ve Esasların amacı;

Detaylı

İKİNCİ KISIM. Amaç ve Hukuki Dayanak

İKİNCİ KISIM. Amaç ve Hukuki Dayanak ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI GÖREV, ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ KISIM Amaç ve Hukuki Dayanak Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı; Strateji Geliştirme

Detaylı

Ş U B A T 2 0 0 7 MALİ YÖNETİM MERKEZİ UYUMLAŞTIRMA DAİRESİ 2006 YILI FAALİYET RAPORU BÜTÇE VE MALİ KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Ş U B A T 2 0 0 7 MALİ YÖNETİM MERKEZİ UYUMLAŞTIRMA DAİRESİ 2006 YILI FAALİYET RAPORU BÜTÇE VE MALİ KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ş U B A T 2 0 0 7 MALİ YÖNETİM MERKEZİ UYUMLAŞTIRMA DAİRESİ 2006 YILI FAALİYET RAPORU BÜTÇE VE MALİ KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇİNDEKİLER I. GENEL BİLGİ... 3 A Yetki, Görev ve Sorumluluklar... 3 B Fiziksel

Detaylı

BİLİŞİM EĞİTİM KÜLTÜR ve ARAŞTIRMA DERNEĞİ

BİLİŞİM EĞİTİM KÜLTÜR ve ARAŞTIRMA DERNEĞİ İç Kontrol Uyum Eylem Planı Danışmanlığı İç kontrol ; Sistemli, sürekli, süreç odaklı, kontrollü iyi yönetimi ifade etmektedir. Buradaki kontrol anladığımız tarzda denetimi ifade eden kontrol değildir.

Detaylı

KIRSAL KALKINMA PROGRAMI YÖNETİM OTORİTESİNİN GÖREVLERİ VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

KIRSAL KALKINMA PROGRAMI YÖNETİM OTORİTESİNİN GÖREVLERİ VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 22.06.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28331 KIRSAL KALKINMA PROGRAMI YÖNETİM OTORİTESİNİN GÖREVLERİ VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

STRATEJĠ GELĠġTĠRME MÜDÜRLÜĞÜ PROSEDÜRÜ

STRATEJĠ GELĠġTĠRME MÜDÜRLÜĞÜ PROSEDÜRÜ Hazırlayan Strateji Geliştirme Müdürü Kontrol Başkanlık Hukuk Danışmanı Onay Belediye Başkanı Yürürlük Tarihi 01.02.2010 Sayfa 1 / 9 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; Kartal Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı. Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı. Stratejik Planlama Çalışmaları

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı. Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı. Stratejik Planlama Çalışmaları T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı Stratejik Planlama Çalışmaları T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Strateji Geliştirme

Detaylı

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM SPORDA STRATEJİK YÖNETİM 4.Hafta Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 Stratejik planlama sürecinin ilk adımı olan durum analizi, kuruluşun "neredeyiz?" sorusuna cevap verir. Kuruluşun geleceğe yönelik amaç, hedef ve

Detaylı

GELİR POLİTİKALARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

GELİR POLİTİKALARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GELİR POLİTİKALARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MİSYON ÇALIŞMASI Tablo 1. Misyon Çalışması Sonuçları Konsolide Misyon Sürdürülebilir kalkınma ve toplumsal refahı arttırmak için, mali disiplin içerisinde, kaynakların

Detaylı

ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu yönetmeliğin

Detaylı

T.C. İzmir Bornova Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik

T.C. İzmir Bornova Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik T.C. İzmir Bornova Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- Bu yönetmeliğin amacı; Bornova

Detaylı

Doç. Dr. Osman KULAK Dr. Kulak, Stratejik Plan

Doç. Dr. Osman KULAK Dr. Kulak, Stratejik Plan Doç. Dr. Osman KULAK 1 Neden Geleceği Planlayalım Geleceği düşünmeyen üzülmeye yakındır Konfüçyüs 2 Yönetim Bir grup insanı belirlenmiş amaçlara doğru yönlendirerek, aralarındaki işbirliğini ve koordinasyonu

Detaylı

KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK FAALİYET RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK FAALİYET RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK FAALİYET RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik; genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri,

Detaylı

3. HAFTA-Grup Çalışması

3. HAFTA-Grup Çalışması KAMU MALİYESİNDE KARAR ALMA VE PERFORMANS YÖNETİMİ PROJESİ PERFORMANS YÖNETİMİ VE PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME 3. HAFTA-Grup Çalışması ANKARA 27 Ocak 2011 PERFORMANS ANLAŞMASI DPT den sorumlu bakan ile

Detaylı

DPT MÜSTEŞARLIĞI PERFORMANS ANLAŞMASI HAZIRLAYANLAR: Erhan KARACAN Adile TUNÇER Ömer Faruk GÜLSOY

DPT MÜSTEŞARLIĞI PERFORMANS ANLAŞMASI HAZIRLAYANLAR: Erhan KARACAN Adile TUNÇER Ömer Faruk GÜLSOY DPT MÜSTEŞARLIĞI PERFORMANS ANLAŞMASI HAZIRLAYANLAR: Erhan KARACAN Adile TUNÇER Ömer Faruk GÜLSOY MİSYONUMUZ Ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmesinin hızlandırılması, dengeli ve sürdürülebilir

Detaylı

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM SPORDA STRATEJİK YÖNETİM 3.Hafta Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 SÜRECİ Stratejik Planlama Stratejik planlama, özetle, bir kuruluşun aşağıdaki dört temel soruyu cevaplandırmasına yardımcı olur: Neredeyiz? Nereye

Detaylı

T.C. EYYÜBİYE BELEDİYESİ STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNETMELİĞİ

T.C. EYYÜBİYE BELEDİYESİ STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNETMELİĞİ T.C. EYYÜBİYE BELEDİYESİ STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Temel İlkeler Amaç MADDE 1- Bu Yönetmeliğin amacı;

Detaylı

KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Karar Tarihi Yönetmelik No: 5018 YT 015 Yürürlük Tarihi Yayın Tarihi RG Sayısı 26179 BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK

Detaylı

T.C. İzmir Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik

T.C. İzmir Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik T.C. İzmir Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde 1 Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Stratejik Plan Çalışmaları Bilgilendirme Sunumu. SGDB-Stratejik Yönetim ve Planlama Şube Müdürlüğü Temmuz 2017

Stratejik Plan Çalışmaları Bilgilendirme Sunumu. SGDB-Stratejik Yönetim ve Planlama Şube Müdürlüğü Temmuz 2017 Stratejik Plan Çalışmaları Bilgilendirme Sunumu SGDB-Stratejik Yönetim ve Planlama Şube Müdürlüğü Temmuz 2017 Sunum Özeti Mevzuat Üniversitemiz Stratejik Planları Stratejik Planlama Sürecindeki Aktörler

Detaylı

KASTAMONU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

KASTAMONU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ KASTAMONU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ STRATEJİ GELİŞTİRME HİZMETLERİ AR-GE BİRİMİ Stratejik Plan Koordinasyon Ekibi Stratejik Planlama Kavramsal Notlar Kılavuzu Şubat 2015, Kastamonu Stratejik Planlama Kavramsal

Detaylı

T.C. ESKĠġEHĠR ODUNPAZARI BELEDĠYE BAġKANLIĞI. STRATEJĠ GELĠġTĠRME MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKĠ, SORUMLULUK, ÇALIġMA USUL VE ESASLARINA ĠLĠġKĠN YÖNETMELĠK

T.C. ESKĠġEHĠR ODUNPAZARI BELEDĠYE BAġKANLIĞI. STRATEJĠ GELĠġTĠRME MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKĠ, SORUMLULUK, ÇALIġMA USUL VE ESASLARINA ĠLĠġKĠN YÖNETMELĠK T.C. ESKĠġEHĠR ODUNPAZARI BELEDĠYE BAġKANLIĞI STRATEJĠ GELĠġTĠRME MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV, YETKĠ, SORUMLULUK, ÇALIġMA USUL VE ESASLARINA ĠLĠġKĠN YÖNETMELĠK BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak Tanımlar ve Ġlkeler

Detaylı

T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN HAZIRLAMA VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ PROSÜDÜRÜ YÖNERGESİ

T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN HAZIRLAMA VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ PROSÜDÜRÜ YÖNERGESİ T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN HAZIRLAMA VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ PROSÜDÜRÜ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler Amaç Madde(1)- (1) Bu yönerge Üniversitenin;

Detaylı

21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU

21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU 21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU I- ÖNCELİKLER LİSTESİ ÖNCELİK 21.1 Topluluk standartlarına uygun hukuki ve idari çerçeve ile bölgesel politikaların programlanması, yürütülmesi,

Detaylı

KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK FAALİYET RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK SUNUMU

KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK FAALİYET RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK SUNUMU KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK FAALİYET RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK SUNUMU Resmi Gazete Sayısı: 26111, 29183 HAZIRLAYAN: TANER GÜLER - STRATEJİK YÖNETİM VE PLANLAMA MÜDÜRÜ AMAÇ, KAPSAM VE DAYANAK Bu

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI İÇ DENETİM TANITIM BROŞÜRÜ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI İÇ DENETİM TANITIM BROŞÜRÜ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI İÇ DENETİM TANITIM BROŞÜRÜ Bu broşür 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümleri ile uluslararası kabul görmüş standartlara uygun olarak

Detaylı

T.C. KÖRFEZ BELEDİYE BAŞKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ İKİNCİ BÖLÜM

T.C. KÖRFEZ BELEDİYE BAŞKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ İKİNCİ BÖLÜM DOKÜMAN NO:SGM.ÇY.01 TARİH: 04.05.2011 SAYFA NO: 1 REVİZYON NO: 00 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- Bu yönetmeliğin amacı, Strateji Geliştirme Müdürlüğünün kuruluş, görev,

Detaylı

EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI. Faaliyet Programı

EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI. Faaliyet Programı EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI 2010 Faaliyet Programı İçindekiler 1- Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu 2010 Yılı Faaliyet 1-2 Programı 2- EBSO Üyelerine Yönelik Faaliyetler 3-4 3- EBSO Dışı Kuruluşlarla

Detaylı

TÜRKİYE DE PERFORMANS BÜTÇE UYGULAMASI

TÜRKİYE DE PERFORMANS BÜTÇE UYGULAMASI TÜRKİYE DE PERFORMANS BÜTÇE UYGULAMASI (Yerel Yönetimlerde) Hayrettin GÜNGÖR İçişleri Bakanlığı Kontrolörler Başkanı (Kamu Yönetimi Uzmanı) Email: : hayrettin.gungor@icisleri.gov.tr 1 SUNU PLANI BÜTÇE

Detaylı

geliştirmek ve bu kapsamda verilecek diğer görevleri yerine getirmek, verileri toplamak, analiz etmek ve yorumlamak,

geliştirmek ve bu kapsamda verilecek diğer görevleri yerine getirmek, verileri toplamak, analiz etmek ve yorumlamak, 1. GENEL OLARAK Mali Hizmetler Daire Başkanlığınca yürütülecek görevler, Belediyedeki diğer dairelerin aksine, Merkezi Hükümet tarafından 5018 sayılı Kanun uyarınca yürürlüğe konulmuş bulunan, Strateji

Detaylı

Hedef 1.3: Henüz eğitim öğretime başlamamış olan yeni akademik birimleri etkinleştirmek Hedef 1.4: Engelsiz bir üniversite olmak

Hedef 1.3: Henüz eğitim öğretime başlamamış olan yeni akademik birimleri etkinleştirmek Hedef 1.4: Engelsiz bir üniversite olmak UYGULANMAKTA OLAN STRATEJİK PLANIN DEĞERLENDİRİLMESİ Kalkınma Bakanlığınca yayımlanmış olan Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik in 7 nci maddesinin 3 üncü

Detaylı

Kemal ÖZSEMERCİ Uzman Denetçi

Kemal ÖZSEMERCİ Uzman Denetçi Kemal ÖZSEMERCİ Uzman Denetçi Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı: kamu mali yönetim sistemi Dış denetim ve iç denetim görev alanları Performans denetimi İç denetim ve dış denetim işbirliği alanları Madde 9- Kamu

Detaylı

ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ULAŞIM KOORDİNASYON ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam Dayanak ve Tanımlar

ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ULAŞIM KOORDİNASYON ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam Dayanak ve Tanımlar ORDU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ULAŞIM KOORDİNASYON ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ Meclis Karar Numarası : 2014/029 Meclis Karar Tarihi : 12.06.2014 Yürürlüğe Girdiği Tarih : 19.06.2014 Amaç ve

Detaylı

III-13 KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK PERFORMANS PROGRAMLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

III-13 KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK PERFORMANS PROGRAMLARI HAKKINDA YÖNETMELİK III-13 KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK PERFORMANS PROGRAMLARI HAKKINDA YÖNETMELİK KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK PERFORMANS PROGRAMLARI HAKKINDA YÖNETMELİK R.G. Tarihi : 05/07/2008 R.G. Sayısı : 26927 BİRİNCİ

Detaylı

YEREL YONETİMLERDE PLANLAMA VE BÜTÇELEME. Prof. Dr. H. Hakan Yılmaz AÜ SBF Maliye Bölümü

YEREL YONETİMLERDE PLANLAMA VE BÜTÇELEME. Prof. Dr. H. Hakan Yılmaz AÜ SBF Maliye Bölümü 1 YEREL YONETİMLERDE PLANLAMA VE BÜTÇELEME Prof. Dr. H. Hakan Yılmaz AÜ SBF Maliye Bölümü YÖNETİM ANLAYIŞININ DEĞİŞİMİ Daha kaliteli yerel hizmet talebi Değişen yönetim ve mali yönetim anlayışı Artan kaynak

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞININ GÖREV ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE İKİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kapsam

SAĞLIK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞININ GÖREV ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE İKİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kapsam Amaç SAĞLIK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞININ GÖREV ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam MADDE 1- Bu Yönerge nin amacı; Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme

Detaylı

MALİYE BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI BİRİM YÖNERGESİ

MALİYE BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI BİRİM YÖNERGESİ MALİYE BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI BİRİM YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Dayanak, Misyon ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı ve

Detaylı

ORTAK DEĞERLENDİRME ÇERÇEVESİ (CAF), AVRUPA KALİTE YÖNETİMİ VAKFI (EFQM) ve DENGELİ KURUMSAL KARNENİN (BSC) KARŞILAŞTIRMASI

ORTAK DEĞERLENDİRME ÇERÇEVESİ (CAF), AVRUPA KALİTE YÖNETİMİ VAKFI (EFQM) ve DENGELİ KURUMSAL KARNENİN (BSC) KARŞILAŞTIRMASI ORTAK DEĞERLENDİRME ÇERÇEVESİ (CAF), AVRUPA KALİTE YÖNETİMİ VAKFI (EFQM) ve DENGELİ KURUMSAL KARNENİN (BSC) KARŞILAŞTIRMASI Bay Samu Seitsalo, Direktör Yardımcısı CIMO, Finlandiya Uluslararası Hareketlilik

Detaylı

BİRİM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU

BİRİM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU BİRİM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU [Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı] [Gazi Üniversitesi Rektörlüğü 06500 Teknikokullar ANKARA] [2015] [Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı-İç Değerlendirme Raporu] [2015]

Detaylı

Faaliyet Raporları Hazırlama Broşürü

Faaliyet Raporları Hazırlama Broşürü Faaliyet Raporları Hazırlama Broşürü Maliye Bakanlýðý Faaliyet Bu broşür; Birim Faaliyet Raporları ile Bakanlık Faaliyet nun 5018 sayılı Kanunun lafzı ve ruhuna uygun biçimde saydamlık ve hesap verebilirliği

Detaylı

ORDU ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler

ORDU ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler ORDU ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLAN YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Genel İlkeler Amaç MADDE 1 Bu yönerge Üniversitenin Stratejik Planı kapsamında; misyon, vizyon ve temel değerlerinin

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ Sayfa 1/6 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ndeki kalite güvence sistemi politika ve hedeflerinin belirlenmesi ve Fakülte içerisinde yayılımıyla ilgili süreçleri

Detaylı

Pazarlamada Kullanılan Farklı Yaklaşımlar, Teoriler ve Analiz Teknikleri

Pazarlamada Kullanılan Farklı Yaklaşımlar, Teoriler ve Analiz Teknikleri Pazarlamada Kullanılan Farklı Yaklaşımlar, Teoriler ve Analiz Teknikleri Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Pazarlama Teorileri - 2 Rasyonel Seçim Teorisi Fayda fonksiyonu Fayda maksimizasyonu Faydanın

Detaylı

ORGANİZASYON VE SÜREÇ PERFORMANS YÖNETİMİ 4. HAFTA GRUP ÇALIŞMASI

ORGANİZASYON VE SÜREÇ PERFORMANS YÖNETİMİ 4. HAFTA GRUP ÇALIŞMASI 1 KAMU MALİYESİNDE KARAR ALMA VE PERFORMANS YÖNETİMİ PROJESİ ORGANİZASYON VE SÜREÇ PERFORMANS YÖNETİMİ 4. HAFTA GRUP ÇALIŞMASI 03 ŞUBAT 2011 2 SUNUM İÇERİĞİ 1 2 3 TÜRKİYE DE MEVCUT ÇOK YILLI BÜTÇELEME

Detaylı

Türk Bütçe Sisteminde Kurumsal Plan, Program ve Bütçe Süreci. Prof. Dr. H. Hakan YILMAZ Kasım 2017

Türk Bütçe Sisteminde Kurumsal Plan, Program ve Bütçe Süreci. Prof. Dr. H. Hakan YILMAZ Kasım 2017 Türk Bütçe Sisteminde Kurumsal Plan, Program ve Bütçe Süreci Prof. Dr. H. Hakan YILMAZ Kasım 2017 1 Kurumsal Bütçeleme Stratejik Plan Programı Bütçe Kurumsal Mali Durum ve Yıl Ortası Beklentiler Raporu

Detaylı

KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU HAZIRLAMA KILAVUZU

KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU HAZIRLAMA KILAVUZU KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU HAZIRLAMA KILAVUZU ANKARA- 13 /04/2016 1 Araştırma ve Geliştirme Yönetim Sistemi 2 Araştırma ve Geliştirme Araştırma Stratejisi ve Hedefleri Araştırma Kaynakları Araştırma

Detaylı

EK-3.9 İDARİ İSLER VE KOORDİNASYON DAİRE BAŞKANLIĞI

EK-3.9 İDARİ İSLER VE KOORDİNASYON DAİRE BAŞKANLIĞI EK-3.9 İDARİ İSLER VE KOORDİNASYON DAİRE BAŞKANLIĞI İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü; Genel Müdür Yardımcılığı (Bağlı) İŞİN KISA TANIMI: Tarımsal

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ PROSEDÜRÜ Doküman No: Yürürlük Tarihi: Revizyon Tarih/No:

STRATEJİK YÖNETİM VE YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ PROSEDÜRÜ Doküman No: Yürürlük Tarihi: Revizyon Tarih/No: 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, Kırklareli Üniversitesi politika ve hedeflerinin belirlenmesi ve üniversite içerisinde yayılımı ilgili süreçleri tanımlamak, İKS nin uygunluğunu gözden geçirmek amacıyla yürütülecek

Detaylı

STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI

STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI 112 BAKANLIK MERKEZ TEŞKİLATI VE BAĞLI KURULUŞLAR Memet ATASEVER Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı 1971 yılında Erzurum da doğdu. 1992 yılında Atatürk Üniversitesi

Detaylı

EĞİTİM FAKÜLTESİ GÖREV TANIMI FORMU. : Eğitim Fakültesi Dekanlığı : Fakülte Sekreteri : Fakülte Birimleri Personeli

EĞİTİM FAKÜLTESİ GÖREV TANIMI FORMU. : Eğitim Fakültesi Dekanlığı : Fakülte Sekreteri : Fakülte Birimleri Personeli EĞİTİM FAKÜLTESİ GÖREV TANIMI FORMU Dairesi Görevi Astları : Eğitim Fakültesi lığı : Fakülte Sekreteri : Fakülte Birimleri Personeli A- Stratejik yönetim ve planlama fonksiyonu kapsamında yürütülecek görevler

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK YÖNETİM ve PLANLAMA İŞLEMLERİ İŞ SÜRECİ

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK YÖNETİM ve PLANLAMA İŞLEMLERİ İŞ SÜRECİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK YÖNETİM ve PLANLAMA İŞLEMLERİ İŞ SÜRECİ Sorumlular İş Akışı Faaliyet Doküman/Kayıt Gelen Evrak Resmi yazışma yolu ile ve elektronik ortamdan gelen evraklar

Detaylı

YÖNETMELİK KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK FAALİYET RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

YÖNETMELİK KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK FAALİYET RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK Maliye Bakanlığından: YÖNETMELİK KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK FAALİYET RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik; genel bütçe

Detaylı

YÖNETMELİK. Maliye Bakanlığından: KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK FAALİYET RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

YÖNETMELİK. Maliye Bakanlığından: KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK FAALİYET RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK YÖNETMELİK Maliye Bakanlığından: KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK FAALİYET RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik; genel bütçe

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞININ GÖREV ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE

SAĞLIK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞININ GÖREV ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE SAĞLIK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞININ GÖREV ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam Amaç MADDE 1- Bu Yönerge nin amacı; Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme

Detaylı

T.C. XXX. BELEDİYE BAŞKANLIĞI Mali Hizmetler Müdürlüğü

T.C. XXX. BELEDİYE BAŞKANLIĞI Mali Hizmetler Müdürlüğü T.C. XXX. BELEDİYE BAŞKANLIĞI Mali Hizmetler Müdürlüğü Sayı : Konu : Bilindiği üzere, faaliyet raporları, 5393 sayılı Belediye Kanunu nun 56.maddesi gereği, 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun

Detaylı

STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ORGANİZASYON EL KİTABI

STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ORGANİZASYON EL KİTABI Sayfa/Topl. Sayfa No 1/10 Hazırlayan Onaylayan 1.1. Başkanlığın Görevleri Ulusal kalkınma strateji ve politikaları, yıllık program ile hükümet programı çerçevesinde idarenin orta ve uzun vadeli strateji

Detaylı

BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK KALKINMA AJANSI

BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK KALKINMA AJANSI BURSA ESKİŞEHİR BİLECİK KALKINMA AJANSI 1 Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda, KALKINMA AJANSLARI Düzey 2 bölgeleri esas alınarak Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan, Uygulamacı değil destekleyici, koordinatör

Detaylı

Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığığ Ülke ve Kamu Kurumları Düzeyinde Strateji Yönetimi Anıl YILMAZ Stratejik t Planlama l Dairesi i Bşk. ODTÜVT Yönetim ve Mühendislik Günleri 2 Mart 2008 Gündem Ülkesel

Detaylı

A AMASINDA TESİ. Doç.. Dr. Ahmet KESİK Maliye Bakanlığı kanı. Afyonkarahisar,, 8 Ekim 2008 1

A AMASINDA TESİ. Doç.. Dr. Ahmet KESİK Maliye Bakanlığı kanı. Afyonkarahisar,, 8 Ekim 2008 1 BÜTÇE E UYGULAMA AŞAMASINDA A AMASINDA PARLAMENTONUN İZLEME\GÖZETİM FONKSİYONU: KOMİSYONLARIN ROLÜ VE BÜTÇE B E ANALİZ Z KAPASİTES TESİ Doç.. Dr. Ahmet KESİK Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme tirme

Detaylı

T.C. BALIKESĠR ĠLĠ EDREMĠT BELEDĠYE BAġKANLIĞI STRATEJĠ GELĠġTĠRME MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIġMA YÖNETMELĠĞĠ

T.C. BALIKESĠR ĠLĠ EDREMĠT BELEDĠYE BAġKANLIĞI STRATEJĠ GELĠġTĠRME MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIġMA YÖNETMELĠĞĠ T.C. BALIKESĠR ĠLĠ EDREMĠT BELEDĠYE BAġKANLIĞI STRATEJĠ GELĠġTĠRME MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIġMA YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1-(1) Bu yönetmeliğin amacı, Edremit

Detaylı

SWOT Analizi. Umut Al BBY 401, 31 Aralık 2013

SWOT Analizi. Umut Al BBY 401, 31 Aralık 2013 SWOT Analizi Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 SWOT Strengths Weaknesses Opportunities Threats İşletmenin güçlü ve zayıf yanları ile fırsat ve tehditlerin tespit edilmesi, stratejinin bu unsurlar arasında

Detaylı

Proje İzleme: Neden gerekli?

Proje İzleme: Neden gerekli? Proje İzleme: Neden gerekli? Mantıksal Çerçeve Matrisinde İzleme Göstergeleri Raporlama Araçlar Müdahale Mantığı / Projenin Kapsamı MANTIKSAL ÇERÇEVE Objektif Şekilde Doğrulanabilir Başarı Göstergeleri

Detaylı

İç Denetim Birimi Başkanlığı İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

İç Denetim Birimi Başkanlığı İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SUNUM PLANI İç Denetimin Gelişimi İç Denetim Nedir? 5018 Sayılı Kanuna Göre Denetim Belediyelerde Denetim İBB İç Denetim Birimi Başkanlığı ve

Detaylı

T.C. BURDUR İL ÖZEL İDARESİ İç Denetim Birimi 2015 YILI İÇ DENETİM FAALİYET RAPORU

T.C. BURDUR İL ÖZEL İDARESİ İç Denetim Birimi 2015 YILI İÇ DENETİM FAALİYET RAPORU T.C. BURDUR İL ÖZEL İDARESİ İç Denetim Birimi 2015 YILI İÇ DENETİM FAALİYET RAPORU 26/2/2016 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 1 ÜST YÖNETİCİ SUNUŞU... 2 İÇ DENETÇİ SUNUŞU... 3 I- GENEL BİLGİLER... 4 A)Misyon

Detaylı

LÜLEBURGAZ BELEDİYESİ İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ NÜN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

LÜLEBURGAZ BELEDİYESİ İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ NÜN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK LÜLEBURGAZ BELEDİYESİ İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ NÜN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak Amaç ve kapsam Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı; Lüleburgaz

Detaylı

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ETÜT VE PROJELER DAİRESİ BAŞKANLIĞI NIN TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ETÜT VE PROJELER DAİRESİ BAŞKANLIĞI NIN TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK DENİZLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ETÜT VE PROJELER DAİRESİ BAŞKANLIĞI NIN TEŞKİLAT YAPISI VE ÇALIŞMA ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1-(1) Bu yönetmeliğin

Detaylı

YEREL YÖNETİMLERDE STRATEJİK PLAN ve UYGULAMA ÖRNEKLİ PERFORMANS ESASLI BÜTÇE. Dr. Ali İhsan ÖZEROĞLU Hatice KÖSE

YEREL YÖNETİMLERDE STRATEJİK PLAN ve UYGULAMA ÖRNEKLİ PERFORMANS ESASLI BÜTÇE. Dr. Ali İhsan ÖZEROĞLU Hatice KÖSE YEREL YÖNETİMLERDE STRATEJİK PLAN ve UYGULAMA ÖRNEKLİ PERFORMANS ESASLI BÜTÇE Dr. Ali İhsan ÖZEROĞLU Hatice KÖSE İstanbul, 2014 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... 13 YEREL YÖNETİMLER EVRENSEL BİLDİRGESİ... 15 GİRİŞ...

Detaylı

KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK FAALİYET RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK FAALİYET RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 17.03.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26111 KAMU İDARELERİNCE HAZIRLANACAK FAALİYET RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1)

Detaylı

Tanımlar ve Kısaltmalar Madde 3- Bu Yönetmelikte geçen;

Tanımlar ve Kısaltmalar Madde 3- Bu Yönetmelikte geçen; TÜBİTAK BİLİM, TEKNOLOJİ VE YENİLİK POLİTİKALARI DAİRE BAŞKANLIĞININ TEŞKİLAT, YETKİ VE SORUMLULUKLARI İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu Yönetmelik ile, Bilim

Detaylı

KONAKLAMA IŞLETMELERİNDE STRATEJİK YÖNETİM. Pazarlama Yönetmeni ve Eğitmen

KONAKLAMA IŞLETMELERİNDE STRATEJİK YÖNETİM. Pazarlama Yönetmeni ve Eğitmen KONAKLAMA IŞLETMELERİNDE STRATEJİK YÖNETİM SEVGİ ÖÇVER Pazarlama Yönetmeni ve Eğitmen 1 Stratejik yönetim, uzun vadeli planlamalar ve kararlar ile konaklama isletmelerinin en üst düzeyde etkin ve verimli

Detaylı

Bölüm 1. Faaliyet Raporu Hazırlanmasında Uyulması Zorunlu Olan Usul Ve Esaslar:

Bölüm 1. Faaliyet Raporu Hazırlanmasında Uyulması Zorunlu Olan Usul Ve Esaslar: YENİMAHALLE BELEDİYE BAŞKANLIĞI 2015 YILI FAALİYET RAPORU HAZIRLAMA REHBERİ Bölüm 1. Faaliyet Raporu Hazırlanmasında Uyulması Zorunlu Olan Usul Ve Esaslar: 1. Faaliyet raporu 2015 takvim yılını kapsayacaktır.

Detaylı

Çevresel Altyapı Projelerine Finansman Sağlanmas. lanması

Çevresel Altyapı Projelerine Finansman Sağlanmas. lanması Yerel YönetimlerinY Çevresel Altyapı Projelerine Finansman Sağlanmas lanması - Hazine MüsteM steşarlığının n Rolü Hazine MüsteM steşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel MüdürlM rlüğü İzzet YERDEŞ Şube MüdürüM

Detaylı

T.C. ÇANKIRI KARATEKĐN ÜNĐVERSĐTESĐ Birim Görev Dağılım Çizelgesi

T.C. ÇANKIRI KARATEKĐN ÜNĐVERSĐTESĐ Birim Görev Dağılım Çizelgesi : Genel Sekreterlik 1 Ulusal kalkınma strateji ve politikaları, yıllık program ve hükümet programı çerçevesinde Üniversitenin orta ve uzun vadeli strateji ve politikalarını belirlemek, amaçlarını oluşturmak

Detaylı

Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planlarının Uygulama, İzleme ve Değerlendirmesine Dair Usul ve Esaslar

Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planlarının Uygulama, İzleme ve Değerlendirmesine Dair Usul ve Esaslar Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planlarının Uygulama, İzleme ve Değerlendirmesine Dair Usul ve Esaslar Amaç ve Kapsam Madde 1: Bu usul ve esasların amacı, Onuncu Kalkınma Planında yer verilen 25 adet

Detaylı

BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI STRATEJİK PLAN HAZIRLIK PROGRAMI İŞ AKIŞI

BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI STRATEJİK PLAN HAZIRLIK PROGRAMI İŞ AKIŞI BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI STRATEJİK PLAN HAZIRLIK PROGRAMI İŞ AKIŞI Dr. Ali ÖZKIR Uzman Dr. Zekeriya SEVİM Strateji Geliştirme Başkan V. 1.Faaliyet: Stratejik planlamayla ilgili mevzuatın, yayınların,

Detaylı

Etki Değerlendirme Hülya ÖZTOPRAK YILMAZ Daire Başkanı

Etki Değerlendirme Hülya ÖZTOPRAK YILMAZ Daire Başkanı Etki Değerlendirme Hülya ÖZTOPRAK YILMAZ Daire Başkanı 1 / 30 İçerik Amaç / Hedef Önem Kamu Destekleri Temel Kavramlar Değerlendirme ne işe yarar? Yöntem 2 / 30 Amaç / Hedef Amaç Etki değerlendirme konusunda,

Detaylı

İç kontrol; idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde

İç kontrol; idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde İç kontrol; idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini, varlık ve kaynakların korunmasını, muhasebe kayıtlarının

Detaylı

Prof. Dr. Zerrin TOPRAK Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Prof. Dr. Zerrin TOPRAK Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Zerrin TOPRAK Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ Stratejik Temalar Stratejik Amaç Stratejik Alan Performans Hedefi Faaliyetler/ Projeler Stratejik

Detaylı

Örnek Yol Haritası (Example roadmap)

Örnek Yol Haritası (Example roadmap) Örnek Yol Haritası (Example roadmap) Bu belge, katılım yol haritası için önerilen bir şablon sunmaktadır. Planın kurumun stratejik hedefleriyle ilgili olmasını ve bunların yol haritasında yansıtılmasını

Detaylı

T.C. ANTALYA KEPEZ BELEDİYE BAŞKANLIĞI Mali Hizmetler Müdürlüğü ANTALYA KEPEZ BELEDİYE BAŞKANLIĞI 2010 YILI FAALİYET RAPORU HAZIRLAMA REHBERİ

T.C. ANTALYA KEPEZ BELEDİYE BAŞKANLIĞI Mali Hizmetler Müdürlüğü ANTALYA KEPEZ BELEDİYE BAŞKANLIĞI 2010 YILI FAALİYET RAPORU HAZIRLAMA REHBERİ 2010 YILI FAALİYET RAPORU HAZIRLAMA REHBERİ Bölüm 1. Faaliyet Raporu Hazırlanmasında Uyulması Zorunlu Olan Usul Ve Esaslar: 1. Faaliyet raporu 2010 takvim yılını kapsayacaktır. 2. Faaliyet raporları mali

Detaylı

T.C. ÜMRANİYE BELEDİYE BAŞKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. Birinci Bölüm AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR

T.C. ÜMRANİYE BELEDİYE BAŞKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ. Birinci Bölüm AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR T.C. ÜMRANİYE BELEDİYE BAŞKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ Birinci Bölüm AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR Amaç MADDE 1 - (1) Bu yönetmeliğin amacı, Strateji Geliştirme

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKANLIĞI BASIN YAYIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ, GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

Sivil Toplum Diyalogu: Avrupa Bilgi AVRUPA BİRLB RLİĞİ NE KATILIM SÜRECS

Sivil Toplum Diyalogu: Avrupa Bilgi AVRUPA BİRLB RLİĞİ NE KATILIM SÜRECS Sivil Toplum Diyalogu: Avrupa Bilgi Köprüleri Programı AVRUPA BİRLB RLİĞİ NE KATILIM SÜRECS RECİNDE TÜRK T İNŞAAT SEKTÖRÜ PROJESİ Projenin Konusu Projemiz, Avrupa Birliği ne tam üyelik sürecinde yol alan

Detaylı

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı Sayı : 47842117-602.04.01-E.1700011032 23.05.2017 Konu : Üniversitemiz 2020-2023 Dönemi Stratejik Plan Hazırlık Programı

Detaylı

T.C. ANTALYA KEPEZ BELEDİYE BAŞKANLIĞI Mali Hizmetler Müdürlüğü

T.C. ANTALYA KEPEZ BELEDİYE BAŞKANLIĞI Mali Hizmetler Müdürlüğü 2009 YILI FAALİYET RAPORU HAZIRLAMA REHBERİ Bölüm 1. Faaliyet Raporu Hazırlanmasında Uyulması Zorunlu Olan Usul Ve Esaslar: 1. Faaliyet raporu 2009 takvim yılını kapsayacaktır. 2. Faaliyet raporları mali

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü. Performans. Ertan ERÜZ Daire Başkanı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü. Performans. Ertan ERÜZ Daire Başkanı T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Performans Esaslı Bütçeleme Ertan ERÜZ Daire Başkanı 2 Gündem Kamu Mali Yönetiminde Değişim Performans Esaslı Bütçeleme Nedir? Türkiye de Performans

Detaylı

Stratejik Planlama. Dr. Mutlu TUNÇ

Stratejik Planlama. Dr. Mutlu TUNÇ Stratejik Planlama 31.03.2009 Neden Stratejik k Planlama Yapılır? STRATEJİK PLAN BİR PLANDIR! Planlamak iyidir! Stratejik Planlama dinamiktir, uygulama kolaylıkları sunar, takip edilir, revize edilir,

Detaylı

T.C ÇAYIROVA BELEDİYESİ STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

T.C ÇAYIROVA BELEDİYESİ STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ T.C ÇAYIROVA BELEDİYESİ STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ ORGANİZASYON ŞEMASI BELEDİYE BAŞKANI BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRÜ

Detaylı

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI I-GENEL BİLGİLER A. Tarihçe 5436 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması

Detaylı

TÜSİAD Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Çalışma Grubu Sunumu

TÜSİAD Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Çalışma Grubu Sunumu TÜSİAD Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Çalışma Grubu Sunumu Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı, İstanbul 12 Eylül 2008 Çalışma Grubu Amacı Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele M Çalışma Grubu nun amacı; Türkiye

Detaylı