İşletmeniz Gelişim Haritası'nın Neresinde? KOBİ lerde Büyüme Senaryoları Çalışma Atölyesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İşletmeniz Gelişim Haritası'nın Neresinde? KOBİ lerde Büyüme Senaryoları Çalışma Atölyesi"

Transkript

1 İşletmeniz Gelişim Haritası'nın Neresinde? KOBİ lerde Büyüme Senaryoları Çalışma Atölyesi TEB KOBİ AKADEMİ GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

2 KOBİ LERDE BÜYÜME VE GELİŞİM KOBİ ler ölçekleri nedeniyle sürekli büyüme mücadelesi veren işletmelerdir. Geleceğe ulaşmak ve daha iyi rekabet ederek başarılı olmak için büyümenin getireceği avantajları iyi kullanmak, büyümenin oluşturacağı dezavantaj ve tehditlerle hazırlıklı bir şekilde mücadele etmek gerekir.

3 KOBİ LERDE BÜYÜME VE GELİŞİM KOBİ ler gelecekte var olmak, hedefledikleri noktalara ulaşmak için uzun dönemli kararlar almak ve planlar yapmak zorundadırlar.yani stratejilerini belirlemeleri gereklidir. Strateji, işletmenin amacına ulaşmak için belirlediği yoldur. Büyüme ise KOBİ leri geleceğe taşıyacak ana stratejilerdendir.

4 KOBİ LERDE BÜYÜME VE GELİŞİM İçinde bulunduklar sektörden ya da rakiplerinden daha yavaş büyüyen KOBİ ler zamanla rekabet avantajlarını yitireceklerdir. Büyüme ise işletmenin rekabet avantajlarını güçlendirir. Diğer yandan işletmenin piyasada oluşabilecek değişimlere ayak uydurmasını kolaylaştırır.

5 KOBİ LERDE BÜYÜME VE GELİŞMENİN BAŞLAMASI KOBİ ler mevcut yapıları içinde müşterilerine ürün ve hizmet sunarken, kimi zaman yoğun hazırlıklar ve tartışmalar yaparak, kimi zaman ise hiç hazırlık yapmadan, büyüme sürecine girerler. İşletmeler çoğunlukla üretimlerini artırmak ya da daha çok satmak gibi fırsatlarla birlikte büyümeye yönelirler.

6 KOBİ LERDE BÜYÜME VE GELİŞMENİN BAŞLAMASI Örneğin, mevcut müşterilerden biri yurtdışı bağlantısı yapmıştır ve sizden bir ürünün tümünü ona vermenizi istemektedir. Üretim yaptığınız ana sanayi, kapanan rakibinizin üretimini de size aktarmak istemektedir.

7 KOBİ LERDE BÜYÜME VE GELİŞMENİN BAŞLAMASI Yeni aldığınız satış elemanı çok başarılı olmuş ve Samsun-Adana hattının doğusunda size geçen 3 ay içinde 60 yeni satış noktası bağlamıştır. Siparişler artmaktadır. İstanbul lu ihracatçı firma eğer cep otomatı makinesi alırsanız yeni bir modelin siparişini de size vermek istemektedir.

8 KOBİ LERDE BÜYÜME VE GELİŞMENİN BAŞLAMASI Mevcut fason ya da yan sanayi işleriniz size para kazandırmamaktadır. Kendi malınızı üretip satmaya başlamak için fasonun yanına yeni bir hat kurmanız lazım. Dağıtım kanalında yeni firmalar malınızı satmak istiyorlar. Ancak bunlardan 2-3 tanesine (örneğin zincir mağazalar) bile mal vermek için üretimi artırmanız, mamul stoğuna geçmeniz ve alacaklarınızın artmasına izin vermeniz gerekiyor.

9 KOBİ LERDE BÜYÜME VE GELİŞMENİN BAŞLAMASI Yurtdışı pazarlardan sürekli yeni talepler geliyor. Bu taleplere cevap verebilmeniz için kapasite artırmanız gerekiyor. Yeni reklamlarınız başarılı oldu ve tüketici ürünlerinizi tercih ediyor. Rakiplerin yaptığı reklamlar size yarıyor ve ucuz ve kaliteli ürünleriniz yerel piyasalarda çok tutuluyor.

10 KOBİ LERDE BÜYÜME VE GELİŞMENİN BAŞLAMASI Yeni bir teşvik var ve bir an önce bina yapar, makine alır ya da işçi sayısını artırırsanız bu teşvikten ya da teşvikli krediden yararlanacaksınız. Fuarda yüksek kapasiteli bir makine gördünüz ve üretimde işçilik giderlerinizi azaltmak için makineyi aldınız. Bu makinenin kapasitesini etkili kullanmak içinde yeni müşteri ve iş türleri aramaya başladınız.

11 KOBİ LERDE BÜYÜME VE GELİŞMENİN BAŞLAMASI Bütün bu örneklere eklenebilecek daha bir çok neden, Türkiye de KOBİ leri planlı ya da plansız bir şekilde büyüme kararına zorlamaktadır.

12 KOBİ LERDE BÜYÜME VE GELİŞMENİN BAŞLAMASI KOBİ ler bu tür nedenlerle büyüme stratejisine yönelmekte ancak çeşitli kişisel ya da kurumsal nedenler büyümeyi bir hedef haline getirmelerini engellemektedir.

13 KOBİ LERDE BÜYÜME ÇABALARINI ETKİLEYEN UNSURLAR KOBİ Sahibi/Yöneticisi Büyümeyi Neden İstemez (içsel-kişisel): 1. Mevcut düzeye gelinceye kadar yorulmuş ya da bıkmıştır. 2. Bugüne kadar maddi-manevi elde ettikleri yeterli gelmektedir ve geleceğe dönük yeni hedefleri yoktur. 3. Türkiye nin mevzuatı ve bürokrasisi ile uğraşmaktan bıkmıştır. 4. Müşteri ya da tüketicilerin beklentilerinin değişimine ayak uydurmak istememektedir. 5. Aile bireyleri işletmeyi devralmaya istekli değildir. 6. İşletmeyi geleceğe taşıyacak beceride yeni nesil ya da gençler yoktur.

14 KOBİ LERDE BÜYÜME ÇABALARINI ETKİLEYEN UNSURLAR KOBİ Sahibi/Yöneticisi Büyümeyi Neden İstemez (içsel-kişisel) : (devam) 7. Kriz döneminde bugüne kadar ki büyüme çabalarının sonuçları yok olmuştur. Tekrar büyüme mücadelesinin aynı sonuca uğramasından korkmaktadır. 8. KOBİ yi kuran girişimci nesil, işletmeyi yenilere devretmiştir. İşletmenin yeni sahibi/yöneticisi girişimci değildir. 9. İşletmenin büyümek için yeni ve nitelikli insanlara ihtiyacı vardır. Ancak aile, işletmeye dışarıdan yabancı almamaktadır. 10. Büyümek için çeşitli kurumlarla işbirliği gereklidir. Ancak bu kurumlar, işbirliği için çok fazla yazı/rapor vb. istemektedirler.

15 KOBİ NİN BÜYÜME İSTEĞİNİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KOBİ Sahibi/Yöneticisinin Büyüme İsteğinin Önündeki Engeller (dışsalkurumsal): 1. İşletmenin büyüyen talep türlerine uygun özelliklerde ürün/hizmet üretme ve sunma yeteneği yoktur. 2. İşletme büyümeyi sağlayacak işletme sermayesi girişini yapamamaktadır. 3. İşletmenin kapasite yatırımı için borçlanma ya da kaynak oluşturma imkanı yoktur. 4. Satış çabası ve satış miktarları yeterli değildir. 5. Kaynaklar gereksiz sabit yatırımlarla azalmış, işletme sermayesi zayıflamıştır. 6. Sunum bölgesi ve kuruluş yeri hatalıdır. 7. Yeterli talep yoktur.

16 KOBİ NİN BÜYÜME İSTEĞİNİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KOBİ Sahibi/Yöneticisinin Büyüme İsteğinin Önündeki Engeller (dışsalkurumsal): 8. Rakipler çok ya da güçlüdür. 9. İşletme tahsilat yapamamaktadır, işletme sermayesi müşteri alacaklarına dönüşmüştür. 10. Yüksek sabit gider harcamaları yapılmaktadır. 11. Büyüme mücadelesini destekleyecek ve daha büyük bir işletmeyi yönetecek bir yönetim yapısı oluşturulamamıştır. 12. İşletme, geleceğe dönük büyüme planları ve hedefleri oluşturamamaktadır. 13. KOBİ patronu her şeye yetişmek zorundadır. Günlük işlerden büyümeyi sağlayacak stratejik görevlere zaman kalmıyor.

17 KOBİ LERDE BÜYÜMENİN GETİRDİĞİ DEZAVANTAJ VE TEHDİTLER KOBİ lerde büyümenin dezavantajları: 1. Büyümenin gerektirdiği kaynakları bulmak için sınırlı imkanları daha da zorlamak 2. Artan koordinasyon ve kontrol faaliyetleri için yeni para ve zaman harcamaya başlamak 3. Büyüme gereği işletmeye yeni bölümler ve çalışanlar eklemek. Bunun sonucunda işletme içinde daha fazla insan ilişkisi sorunu yaşamak 4. Yeni bölümler ve çalışanların eklenmesi ile daha fazla bilgi akışı sorunu yaşamak 5. Yeni yöneticilerin eklenmesi ile daha fazla yekti devri talebi ile karşı karşıya kalmak, yönetimi yeni kişilerle paylaşmak zorunda kalmak

18 KOBİ LERDE BÜYÜMENİN GETİRDİĞİ DEZAVANTAJ VE TEHDİTLER KOBİ lerde büyümenin dezavantajları: (devam) 6. Müşteriler ve tedarikçiler ile ilişkileri birebir devam ettirememek ve bu nedenle müşteri kaybetmek ya da tedarikçilerdeki avantajlarını koruyamamak 7. Daha çok toplantı ve yazışma yapmak 8. Daha çok plan yapmak 9. Büyümenin işletmenin mevcut sisteminde başlatacağı uyumsuzluklar

19 KOBİ LERDE BÜYÜMENİN GETİRDİĞİ DEZAVANTAJ VE TEHDİTLER KOBİ lerin büyüme sürecinde karşılaşabileceği tehditler: 1. İşletmenin sahip olduğu temel başarı kriterlerini koruyamama 2. İşletme sahibi/yöneticilerin yönetim alışkanlıklarını değiştirmemesi 3. Büyümeyi gören yatırımcıların aynı iş alanına girmesi 4. Daha büyüklerle daha sert rekabetin zorunlu hale gelmesi 5. Rekabetin ve büyümenin düşürdüğü kazanç oranlarını satış artışı ile dengeleyememe

20 KOBİ LERDE BÜYÜMENİN GETİRDİĞİ DEZAVANTAJ VE TEHDİTLER KOBİ lerin büyüme sürecinde karşılaşabileceği tehditler:(devam) 6. Artan nakit akış problemleri 7. Büyüme ve genişlemenin kontrol edilememesi/ yönetilememesi 8. Büyümenin sadece satış ya da üretim odaklı görülmesi, işletmede topyekun bir gelişmenin başarılamaması 9. KOBİ sahiplerinin/yöneticilerinin büyüme döneminde gereksiz sabit yatırım harcamalarına yönelmeleri

21 KOBİ LERDE BÜYÜMENİN GETİRDİĞİ AVANTAJ VE FIRSATLAR KOBİ lerde büyümenin avantajları: 1. İşletmenin finansal yapısının güçlenmesi 2. İşletmenin yatırım ve satınalmada pazarlık gücünün artması 3. Mevcut kaynakların kullanımında verimin artması 4. Yeni teknolojileri uygulama ve daha nitelikli elemanlarla çalışma potansiyelinin artması

22 KOBİ LERDE BÜYÜMENİN GETİRDİĞİ AVANTAJ VE FIRSATLAR KOBİ lerde büyümenin avantajları: (devam) 5. Daha çok ürün/hizmet sunma gücü 6. Rakiplerle mücadelede daha esnek hareket edebilme 7. Farklı pazarlara, farklı müşteri türlerine ve daha fazla ürün çeşidine sahip olmak ve bunun getirdiği ekonomiklik 8. Markanın duyulur olması

23 KOBİ LERDE BÜYÜMENİN GETİRDİĞİ AVANTAJ VE FIRSATLAR KOBİ lerde büyümenin getirdiği fırsatlar: 1. Daha büyük müşteriler ve siparişler fırsatı 2. Dış ticaret yapabilme fırsatı 3. Artan üretim nedeniyle daha az fire ile üretim yapma şansı 4. Daha ucuza satın alma fırsatı, daha ucuza mal etme ve satma fırsatı 5. Yerel küçük rakiplerle üretim ve finansman gücü ile rekabet etme fırsatı

24 KOBİ LERDE BÜYÜMENİN GETİRDİĞİ AVANTAJ VE FIRSATLAR KOBİ lerde büyümenin getirdiği fırsatlar: (devam) 5. Daha çok Ar-Ge yapabilme fırsatı 6. İşletme yönetim sistemini ve yönetici niteliklerini geliştirme fırsatı 7. Daha nitelikli elemanlarla çalışma potansiyelinin artması 8. Üretimde ve yönetimde yeni teknolojileri uygulama fırsatı 9. Daha kolay finansman bulma fırsatı

25 KOBİ LERDE BÜYÜMENİN BAŞLAMASI KOBİ lerde büyüme kararını başlatan nedenleri şu dört başlık altında toplayabiliriz: 1. Ölçek Ekonomisinin Oluşması İçin 2. Talep Artışına Uyum Göstermek İçin 3. Aile İşletmemizi Geleceğe Taşımak İçin 4. Büyümeyi Destekleyen Fırsatlardan Yararlanmak İçin

26 KOBİ LERDE BÜYÜMENİN BAŞLAMASI Büyüme stratejik bir karardır. Yani sonuçları, faydaları ya da zararları hemen ertesi gün görülmeyen uzun süreli amaçlar için uzun sürede fayda sağlayacak ana bir karardır. İşletmelerde büyüme kararı için ana alternatifler şunlardır: Rekabetçi stratejiler Hacim stratejileri Maliyet liderliği stratejileri Ürün/Pazar stratejileri Büyüme kararları alınır ve uygulanırken işletmeler stratejik planlama araçlarını kullanarak detaylı bir hazırlık çalışması yapmalıdır.

27 KOBİ LERDE BÜYÜMENİN BAŞLAMASI ve STRATEJİK PLANLAMA KOBİ lerin büyüme kararlarının öncesinde ve sonrasında hangi hazırlıkları yapmaları gerektiği stratejik planlama sürecinde geniş ve kapsamlı bir şekilde gösterilmektedir. Stratejik planlama yöntemi, KOBİ nin, hem büyüme kararının doğru ya da yanlışlığını görmesini, hem de büyümenin yönetilmesi için daha hazırlıklı olmasını sağlar.

28 KOBİ LERDE BÜYÜME VE STRATEJİK PLANLAMA Stratejik planlamanın işletmede büyümeye katkısı: büyüme kararı ve yöntemlerinin detaylı bir hazırlık sonucunda oluşmasını sağlar. büyüme planlarının uygulanmasında etkinlik ve koordinasyon sağlar.

29 KOBİ LERDE BÜYÜME VE STRATEJİK PLANLAMA BÜYÜME DÖNEMİNDE STRATEJİK PLANLAMA ADIMLARI 1. ADIM 2. ADIM 3.ADIM 4. ADIM 5. ADIM İç/Dış Faktör Analizi Uzun Dönemli Karar-Plan ve Hedefler Planların Uygulanması Uygulama Sonuçlarının Değerlendirilmesi Yeni Plan ve Hedeflerin Uygulanması

30 KOBİ LERDE BÜYÜME VE STRATEJİK TEMEL BÜYÜME STRATEJİSİ: PLANLAMA Ürün/Pazar Analizleri Sektör, Piyasa, Müşteri ve Rekabet Yapısı Araştırmaları Mevcut Pazarlama ve Satış Sistemi Değerlendirmesi ADIM 1: İşletmenin içinde bulunduğu dış faktörlerin analizi BÜYÜME AMAÇLARI BÜYÜME POLİTİKASI TEMEL BÜYÜME STRATEJİSİNİN OLUŞTURULMASI BÜYÜME KARAR SEÇENEKLERİ Rekabet Analizi Mevcut Üretim Sistemi Değerlendirmesi GZFT (SWOT) ANALİZİ Mevcut İşletme Yönetim Sistemi Değerlendirmesi ADIM 1: İşletmenin iç faktörlerinin analizi ADIM 2: Uzun Dönemli Karar Plan ve Hedefler BÜYÜME STRATEJİSİNİN PLANLANMASI Mevcut Finansman Yapısı Değerlendirmesi Pazarlama Kararları Üretim Sistemi Kararları Yönetim Yapısı Kararları Finansman Kararları Pazarlama Planı (1-3 yıl) Üretim Sistemi Geliştirme Planı (1-3 yıl) Yönetim Yapısı Geliştirme Planı (1-3 Yıl) Finansman Planı (1-3 Yıl) Pazarlama ve Satış Hedefleri (1-3 yıl) Üretim Sistemi Hedefleri Yönetim Yapısı Geliştirme Hedefleri Finansman Hedefleri Sunum Bölgesi Hedefleri Müşteri Türü Hedefleri Rekabet Hedefleri Ürün Hedefleri Dağıtım Hedefleri Satış Hedefleri Pazarlama Aktivite Hedefleri Üretim Metotları Geliştirme Hedefleri Makine Ekipman Geliştirme Hedefleri Malzeme ve Tedarik Geliştirme Hedefleri Üretim İşgücü Geliştirme Hedefleri İşyeri Geliştirme Hedefleri Yönetim Süreçleri Hedefleri Yönetim Org. Modeli Hedefleri Yönetici/ Personel Geliştirme Hedefleri Yatırım Hedefleri İşletme Sermayesi Hedefleri Gelir-Gider Hedefleri Nakit Akışı Hedefleri Karlılık Hedeflei

31 KOBİ LERDE BÜYÜME VE STRATEJİK PLANLAMA Tüm işletmeler farklı gelişmişlik düzeyindedir. Kimi işletmeler yeni kurulmuştur ve büyüme mücadelesi vermektedirler. Kimi işletmeler bölgesel ölçeği aşmış ve ulusal ölçeğe doğru büyümek istemektedir. Kimi işletmeler bir ürün grubunda ölçek ekonomisini sağlamış, fakat büyüme stratejisi gereği başladığı yeni ürün/yeni pazar grubunda henüz ayakta durmaya çalışmaktadır.

32 İŞLETME BÜYÜKLÜKLERİNİN SINIFLANDIRILMASI MİKRO İŞLETME : 1-9 kişi çalıştıranlar & Yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 1 milyon TL yi aşmayanlar KÜÇÜK İŞLETME: kişi çalıştıranlar & Yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 8 milyon TL yi aşmayanlar ORTA BOY İŞLETME: kişi çalıştıranlar & Yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 40 milyon TL yi aşmayanlar BÜYÜK BOY İŞLETME: 250 ve üzeri kişi çalıştıranlar & Yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 40 milyon TL nin üzerinde olanlar

33 KOBİ LERDE BÜYÜMENİN AŞAMALARI KOBİ ler hangi ölçekte olursa olsun büyüme kararı ile mevcut durumlarından daha büyük düzeylere geçmeye çalışmaktadırlar. Tüm büyüme çabalarını şu dört aşamada sınıflandırabiliriz: 1. Başlangıç 2. Tutundurma 3. Büyüme - Genişleme 4. Olgunlaşma

34 KOBİ LERDE BÜYÜMENİN AŞAMALARI KOBİ ler her türlü büyüme stratejisi için ve bu aşamalardan hangisini yaşıyor olurlarsa olsunlar, büyüme için uygulamaya geçmeden önce stratejik büyüme kararı ve stratejik plan hazırlamaları gereklidir. Büyümeyi stratejik plan ın rehberliğinde yönetmeleri ise zamanında gerçekleşen ve tam faydalı bir büyüme süreci için zorunludur.

35 KOBİ LERDE BÜYÜMENİN AŞAMALARI Başlangıç Tutundurma Büyüme-Genişleme Olgunluk Küçülme Toplam Satışlar İŞLETMELERDE HAYAT DÖNGÜSÜ

36 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER Başlangıç Aşaması: Büyüme sürecinde başlangıç aşaması iki şekilde ele alınabilir: KOBİ, tüm işletme yapısı ve faaliyetleri ile yeni kurulmuştur ve başlangıç aşamasını yaşıyordur. İşletme belirli bir büyüklükle iş hayatındadır ve sahip olduğu işletme özelliklerinin bir kısmı ile büyümeyi başlatmıştır. Her iki durumda da büyüme sürecinin başlangıç aşaması için benzer göstergeler bulunmaktadır.

37 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER Başlangıç Göstergeleri Pazarlama Satış Hedefleri Hedeflenen Bölgelerde Sürekli Bir Cironun Başlaması Üretim Sistemi Hedefleri Satış Gerçekleşmelerine Uygun Üretimin Yapılabilmesi Ürün Teknik Özelliklerinin Sağlanabiliyor Olması Finansman Hedefleri Gelir Akışı Başladı Nakit Çevrimi Sağlanıyor

38 KOBİ LERDE BAŞLANGIÇ AŞAMASI BÜYÜME SENARYOSU BAŞLANGIÇ AŞAMASI Kuruluş Yakın Yerlerden İlk Müşteriler Üretilebilen Az Sayıda Ürün Çeşidi Müşteri İsteklerine Özel Ürün/Ölçüler Üretmek Siparişlerin Uzun Üretim Süreleri Yeni Müşteri Bulmaya Zaman Yok Siparişler Yokken Boş Duran Makine/Ustalar Müşteri Bulmaya Çalışan Yok Müşterinin Her İsteğini Karşılama Memnun Müşterilerden Duyup Kendi Gelen 1-2 Yeni Müşteri Az Kazanç Nedeniyle Paz. Satış Gideri/Satış Elemanı Yok Az Kazanç Nedeniyle Yeni veye Standart Ürün Yok Yüksek Maliyet Yüksek Fiyat Az Kazanç

39 KOBİ LERDE BÜYÜMENİN AŞAMALARI Başlangıç Tutundurma Büyüme-Genişleme Olgunluk Küçülme Toplam Satışlar İŞLETMELERDE HAYAT DÖNGÜSÜ

40 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA Tutundurma Aşaması GÖSTERGELER İşletmenin hedefler koyduğu ve bu hedeflere minimum düzeylerde ulaşılmaya başlandığı aşamadır. İşletme tutundurma aşamasını tamamladığında başabaş noktasına gelmiş ya da az bir düzeyde geçmiş durumdadır. İşletmeler tutundurma göstergelerini başardıkları zaman şu seçenek ile karşı karşıya kalırlar: Ya bu noktayı koruyacak ve uzun süre az kazançla yetinecek ya da büyümeyi devam ettirerek yeni yatırımlara fon üreten kazançları elde etmeye başlayacaktır.

41 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER Tutundurma Göstergeleri Pazarlama Hedefleri Hedeflenen Bölgelerde Belirli Müşteri Grupları Oluştu Hedeflenen Bölgelerde Ürün Çeşitlerine Olan Talep Başladı Hedeflenen Bölgelerde Ciro Hedefi Gerçekleşiyor Üretim Sistemi Hedefleri Satış Gerçekleşmelerine Uygun Olarak Kapasite Kullanımı Artışı Sağlanıyor Ürün Teknik Özellikleri ve Standartlar Sürekli Sağlanıyor Üretim Metotları Geliştirilmeye Başlandı

42 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER Tutundurma Göstergeleri (devam) Yönetim Sistemi Hedefleri Satış Gerçekleşmeleri Takip Ediliyor Üretim Gerçekleşmeleri Takip Ediliyor Finansal Gerçekleşmeler Takip Ediliyor Finansman Hedefleri Gelirler Giderleri Karşılıyor Giderler Takip Ediliyor Nakit Akışı Sağlanıyor

43 KOBİ LERDE TUTUNDURMA AŞAMASI BÜYÜME SENARYOSU BAŞLANGIÇ AŞAMASI TUTUNDURMA AŞAMASI Yakın Yerlerden Az Sayıda Müşteriler Üretilebilen Az Sayıda Ürün Çeşidi Yeni Ürün Çeşitleri Makine ve Ustaların Doluluk Oranı Artmaya Başladı Müşterilerin Her İsteğini Karşılama Müşteri İsteklerine Özel Ürün/Ölçüler Üretmek Siparişlerin Uzun Üretim Süreleri Siparişler Yokken Boş Duran Makine/Ustalar Müşteri Beklentilerini Karşılama Standart Ürünler/ Ölçüler Üretilmeye Başlandı Yeni Müşteri Bulmaya Zaman Yok Müşteri Bulmaya Çalışan Yok Memnun Müşterilerden Duyup Kendi Gelen 1-2 Yeni Müşteri Satış Çabaları Başladı BÜYÜME KARARI Hedef Müşterilerden Siparişler Başladı Satış Hedefleri Belirlendi (Bölge/ Müşteri) Bölgelerde Müşteri Ziyaretleri Başladı Az Kazanç Nedeniyle Paz. Satış Gideri/Satış Elemanı Yok Az Kazanç Nedeniyle Yeni veya Standart Ürün Yok Yüksek Maliyet Yüksek Fiyat Az Kazanç Artan Kazanç Nedeniyle Yeni/ Standart Ürün Çeşitleri Azalan Maliyet Azalan Fiyat Artmaya Başlayan Kazanç

44 KOBİ LERDE BÜYÜMENİN AŞAMALARI Başlangıç Tutundurma Büyüme-Genişleme Olgunluk Küçülme Toplam Satışlar İŞLETMELERDE HAYAT DÖNGÜSÜ

45 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER Büyüme Gelişme Aşaması Bu aşama işletmelerin gelecekte de var olmasını sağlayacak aşamadır. Toplam kazanç artacak, yeni yatırımlar yapılarak kapasite genişleyecek, işletme gerçek anlamda rekabet mücadelesi vermeye başlayacaktır. Büyüme-gelişme aşamasına gelen işletmeler büyümenin yönetimi konusunda başarılı olmak için özellikle sahip oldukları tüm kaynakları daha iyi yönetecek sistemleri oluşturmak zorundadırlar.

46 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER KOBİ büyüme stratejileri içinde pazarlama politikaları 4 ana yönde geliştirilebilir: 1. Mevcut sunum bölgesinde mevcut müşterilerin talebini artırmaya yoğunlaşma Daha sık kullanma ya da tüketmeye yönlendirmek Çoklu satın almaya yönlendirmek Yeni kullanım amaçları sunmak Müşteri bağlılığını artırmak

47 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER KOBİ büyüme stratejileri içinde pazarlama politikaları 4 ana yönde geliştirilebilir: (devam) 2. Mevcut sunum bölgesinde yeni ürünler sunmak Mevcut ürünleri geliştirmek Mevcut ürünlere yeni fayda ve hizmetler eklemek Mevcut ürünleri tamamlayıcı ürünler sunmak

48 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER KOBİ büyüme stratejileri içinde pazarlama politikaları 4 ana yönde geliştirilebilir: (devam) 3. Mevcut ürünleri yeni sunum bölgelerine sunmak Yeni sunum bölgeleri için piyasa ve talep araştırması yapmak Yeni sunum bölgesinde hedef müşteri türlerini belirlemek Yurtdışı pazarlar bulmak ve ihracata yönelmek

49 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER KOBİ büyüme stratejileri içinde pazarlama politikaları 4 ana yönde geliştirilebilir: (devam) 4. Farklı ürünleri yeni sunum bölgelerine sunmak Boş kapasiteyi farklı ürün üretimi ile doldurmak Satışların düşük olduğu dönemi farklı ürün üretimi ile dengelemek Benzer ürün/hizmet sunan işletmeleri başka bölgelerde kurarak/satın alarak yeni bölgelere sunum yapmak Tedarikçi işletmeyi kurmak/satın almak Nakliye/dağıtım/satıcı işletmeleri kurmak/satın almak Başka bir sektörde iş kurmak Bu strateji seçeneklerine yöneldiği zaman işletme yöneticilerinin yeni bir stratejik plan hazırlamaları gerekmektedir.

50 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER Büyüme-Genişleme Göstergeleri Pazarlama Hedefleri Yeni Sunum Bölgelerine Ulaşılıyor Farklı Müşteri Türleri İle Çalışma Başlatılıyor Satış Cirosu Hedefleri Artırılıyor Ürün ve Bölge Bazlı Satış Planı Uygulanıyor Ürün/Hizmet Özellikleri ve Çeşitleri Artırılıyor Dağıtım Kanalları Çeşitleniyor ve Genişliyor Daha Güçlü Rakiplerle Mücadeleye Giriliyor Fiyatlandırmada Birim Kar Oranları Azalıyor

51 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER KOBİ ler büyüme stratejileri içinde üretim sistemlerini 5 ana yönde geliştirebilir: 1. Ürün/hizmet üretme metotlarını iyileştirmek 2. Teknik sistemi, makine - ekipman yapısını geliştirmek 3. Hammadde/malzeme kullanım ve tedarik özelliklerini geliştirmek 4. Üretim işgücü yapısını geliştirmek 5. İşyeri özelliklerini geliştirmek

52 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER KOBİ ler büyüme stratejileri içinde üretim sistemlerini 5 ana yönde geliştirebilir: (devam) Ürün/hizmet üretme metotlarını iyileştirmek: Süreç/metot geliştirme ihtiyaçlarını belirlemelidir. Standart iş süreçlerini oluşturmalıdır. İş zaman ölçümlerini yapmalı ve standart iş sürelerini belirlemelidir. Üretim planlamayı istasyon, iş adımları ve standart zamanlara göre uygulamaya geçmelidir.

53 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER KOBİ ler büyüme stratejileri içinde üretim sistemlerini geliştirirken makine-ekipmanlarını verimli kullanmaya yönelik planlar yapmalıdır: Makine ekipman alırken, teknik özellikleri ve ürün seçenekleri ile işletmenin stratejik hedeflerine uygun olmaları göz önünde bulundurulmalıdır. Makine ekipman sistemini geliştirirken hat dengelerini oluşturmaya çalışmalıdır. Makine alırken hiçbir zaman kullanmayacağı özelliklere para vermemelidir. Ya da aldığı özellikleri kullanacak şekilde satış planlarını ve personel özelliklerini geliştirmelidir. Makine çalışma süreleri sürekli takip edilmeli, özellikle ürün dönüşümlerinden doğan verim kayıpları azaltılmaya çalışılmalıdır.

54 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER KOBİ ler büyüme stratejileri içinde üretim sistemlerini geliştirirken malzeme kullanımını geliştirmeyi hedeflemelidir: Üretim yapan KOBİ lerin sürekli iyileştirme çabaları arasında fire düşürme hedefi olmalıdır. Unutmamalıdır ki işletmelerde kazancın temel belirleyicilerinden biri malzeme maliyetleridir. Üretim hiçbir zaman malzeme yokluğu ya da satınalma aksaması nedeniyle beklememelidir. KOBİ bu tür beklemeleri sıfırlayacak şekilde tedarik planı ve stoklama yapmaya geçmelidir. Hammadde alımı sırasında üretimde müşteri beklentilerine uygun alım yapılmalı, üretim hatalı hammaddelerden hatalı ürünler üretmekle meşgul edilmemelidir.

55 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER KOBİ ler büyüme stratejileri içinde üretim sistemlerini geliştirirken üretim işgücünü geliştirmeye çalışmalıdır: KOBİ ler mali güçleri ile makine alabilmekte ancak, o makineleri kullanacak işçi ve üretim yöneticisi bulmakta aynı önemle hareket etmemektedirler. Makine yatırımı yapılırken, özel işgücünün bulunurluğu da göz önünde bulundurulmalıdır. İşgücü niteliklerini artırmak ilk olarak çalışanlara performans hedefi koymakla başlar. KOBİ ler üretimde performans beklentilerini her iş istasyonu için ve her siparişte uygulanmak üzere belirlemelidir. Üretim işgücüne yönelik sürekli eğitim programlanmalıdır.

56 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER KOBİ ler büyüme stratejileri içinde üretim sistemlerini geliştirirken işyerlerinin gelişim ihtiyaçlarını belirlemelidir: Üreticiler için işyerleri belirlenirken hammaddenin en ucuz temini hedeflenmelidir. İşletme giderleri ekonomik olmalıdır. İşyeri büyüme stratejilerine uygun olmalıdır. İşyeri özellikleri ve verimli üretimler ilişkisi incelenerek sürekli iyileştirme planı yapılmalıdır.

57 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER Büyüme-Genişleme Göstergeleri (devam) Üretim Sistemi Hedefleri Kapasite Artırılıyor Üretim Planlarının Daha Uzun Süreli ve Detaylı Yapılıyor Yeni Ürün/Hizmet Geliştirme Çalışmaları Başlatılıyor Mevcut Ürün/Hizmet Geliştirme Çalışmaları Yoğunlaşıyor Üretim Metotlarında İyileştirmeler Yapılıyor Üretim Kontrol ve Takip Sistemleri Geliştiriliyor Standart Süreçlere Ağırlık Verilip, Özel Ürün/Hizmet Süreçleri Azaltılıyor

58 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER KOBİ ler büyüme stratejilerini hazırlarken, büyümeyi yönetebilecek bir yönetim sistemi hedeflemelidir: İşletmenin temel ve destek iş süreçleri iyi işler hale getirilmelidir. İş süreçlerine uygun görev ve pozisyon tanımlamaları yapılmalıdır. Görev türleri arasındaki ilişkiler net olarak belirlenmelidir. Görevlerin yerine gelmesinde yeterli yetki devirleri yapılmalıdır. Yöneticilerin niteliklerini artırmaya yönelik destekler verilmelidir. KOBİ sahibi/yöneticisi planlama ve koordinasyon faaliyetlerini başlatmalı, stratejik yönetim çalışmalarını görev listesine eklemelidir.

59 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER Büyüme - Genişleme Göstergeleri (devam) Yönetim Sistemi Hedefleri Temel İşletme Fonksiyonları Ayrı Birimler/Süreçler Olarak Oluşturuluyor (Pazarlama, Satış, Dış Ticaret, Üretim, Satınalma, ArGe) Destek İşletme Fonksiyonları Ayrı Birimler/Süreçler Olarak Oluşturuluyor (Finansman, Planlama, Koordinasyon, İdari İşler, İnsan Kaynakları) Satış Gerçekleşmeleri Analiz Ediliyor Örgüt Şeması Yatay ve Dikey Olarak Genişliyor Yönetici Sayısı, Türleri ve Niteliği Artıyor İşletmenin Operasyonel Yönetimi ile Stratejik/Taktik Yönetimi Ayrı Ayrı Yapılanmaya Başlıyor

60 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER KOBİ lerde büyüme stratejileri içinde finansman hedefleri hazırlanırken şu unsurlar dikkate alınmalıdır: Büyüme önce ciro artışı getirir, ancak ciro artışı aynı hızda karlılığı artırmaz. Kısa sürede büyümeyi en fazla etkileyen finansal süreç nakit akışı sürecidir. Nakit akmaz ise karlılık da, ciro büyüklüğü de bir anlam taşımaz. Finansal hedefler arasında, büyüme stratejisinin gereği olarak artacak giderler ve yatırımlara ne kadar para ayrılacağı yer almalıdır. Büyüme stratejisi içinde fiyat düşürerek rekabet uygulaması var ise ciro artışı hedefi iyi hesaplanmalıdır.

61 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER KOBİ lerde büyüme stratejileri içinde finansman hedefleri hazırlanırken şu unsurlar dikkate alınmalıdır: (devam) KOBİ büyüme stratejisini oluşturduğunda en önemli finansal hazırlık çalışması ek işletme sermayesinin belirlenmesidir. İşletme sermayesi artırımı için Faktoring Faturalama ve alacak takibi süreçlerinin iyileştirilmesi Stokların kontrol altına alınması Stok çevrim hızlarının kontrol edilmesi Yavaş olanların nakte çevrilmesi Genel ve idari giderlerin azaltılması Tahsilat yapılarına uygun borçlanma yollarına gidilmesi Satışlar arasında peşin ve vade seçeneklerinin oluşturulması yöntemleri araştırılmalıdır.

62 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER KOBİ lerde büyüme stratejileri içinde finansman hedefleri hazırlanırken şu unsurlar dikkate alınmalıdır: (devam) Yatırımların finansmanında özel banka ve devlet bankaları kredileri, leasing ile teminat desteği veren (KGF) kuruluşların özellikleri araştırılmalıdır. Yatırımların finansmanında bölgesel destekler incelenmelidir.

63 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER KOBİ lerde büyüme genişleme döneminde finansman hedefleri hazırlanırken şu unsurlar dikkate alınmalıdır: (devam) Büyüme stratejileri uygulanırken en fazla sorun çıkaran konu nakit akışıdır. Büyüme stratejisine uygun tüm nakit giriş ve çıkışları incelenerek, eksi nakit veren dönemlerin oluşması stratejik plan döneminde alınacak kararlarla engellenmelidir. Büyüme dönemlerinde giderlerin ve yatırım çıkışlarının gerçekleşme oranı ve hızı, ciro artışının gerçekleşme oranı ve hızından fazladır.

64 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER KOBİ lerde büyüme genişleme döneminde finansman hedefleri hazırlanırken şu unsurlar dikkate alınmalıdır: (devam) Büyük müşteriler ve büyük siparişler tüm hammaddeyi ve borç potansiyelini kullanır. Yeni siparişe başlamak için nakit bırakmaz. Büyük müşterilere yönelirken nakit planı iyi yapılmalıdır. Büyüme stratejisi sırasında yanlış ya da lüzumsuz bir sabit yatırım nakit akışını bozar ve büyümeyi engeller.

65 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER KOBİ lerde büyüme genişleme döneminde finansman hedefleri hazırlanırken şu unsurlar dikkate alınmalıdır: (devam) Büyüme dönemi için finansal planlar yapılırken her ana ürün grubu için ayrı ayrı nakit akışı planları yapılmalıdır. Ciro artışında sezonluk özellikler iyi incelenmeli ve nakit çıkışları henüz ciro artışının başlamayacağı bir tarihte başlatılmamalıdır. Finansal plan hazırlanırken iyi senaryo yanında kötü senaryo da hazırlanmalı ve işletmenin bu kötü senaryoya dayanıp dayanamayacağı belirlenmelidir. Büyüme stratejisi içinde farklı bir ürün grubu, üretim yeri ya da ilk defa gidilen bir yer var ise (yurtdışı gibi) sadece ayrı bir finansal plan/nakit akışı yapmak yetmez, ayrı bir stratejik plan hazırlanmalıdır.

66 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER Büyüme - Genişleme Göstergeleri (devam) Finansman Hedefleri Ürün grupları bazında gelir artış oranı hedefi belirlenmiş Bölgeler bazında gelir artış oranı hedefi belirlenmiş Değişken giderler takip ediliyor. Sabit giderler artıyor. Birim Maliyetler Azalıyor Yeni Yatırım Projeleri Yapılıyor Yatırım ve İşletme Sermayesi İhtiyacı Belirlenmiş Toplam Kar Hedefi Yükseltiliyor

67 KOBİ LERDE BÜYÜME-GENİŞLEME AŞAMASI BÜYÜME SENARYOSU TUTUNDURMA BÜYÜME-GENİŞLEME AŞAMASI Az Sayıda Özel Ürün Müşterilerin Her İsteğini Karşılama Müşteri Beklentilerini Karşılama Yeni Ürün Çeşitleri Özel Üretim Azaldı Müşteri İsteklerine Özel Ürün/Ölçüler Üretmek Standart Ürünler/ Ölçüler Üretilmeye Başlandı Üretim Süreçleri İyileştirilir Siparişlerin Uzun Üretim Süreleri Yeni Müşteri Bulmaya Zaman Yok Yatırım Yapılır Kapasite Artar Makine ve Ustaların Doluluk Oranı Artmaya Başladı Siparişler Yokken Boş Duran Makine/ Ustalar Müşteri Bulmaya Çalışan Yok Finansman İhtiyacı Artar Mevcut Müşterilerden Artan Siparişler Yeni Bölge ve Müşterilerden Artan Siparişler Hedef Müşterilerden Siparişler Başladı Memnun Müşterilerden Duyup Kendi Gelen 1-2 Yeni Müşteri Yeni Sunum Bölgeleri ve Yeni Hedef Müşteriler Belirlendi Dış Ticaret Başladı Daha Büyük Rakiplerle Mücadele Başladı Satış Hedefleri Belirlendi (Bölge/ Müşteri) Bölgelerde Müşteri Ziyaretleri Başladı Bölge ve Ürün Bazlı Satış Planları Başladı Dağıtım Kanalı Oluşmaya Başladı Az Kazanç Nedeniyle Paz. Satış Gideri/Satış Elemanı Yok Az Kazanç Nedeniyle Yeni veya Standart Ürün Yok Artan Kazanç Nedeniyle Yeni/ Standart Ürün Çeşitleri AR-GE Çalışmaları Başladı Satış Çabaları Başladı AR-GE Bölümü ve Projeleri Oluşturuldu Paz. Planları Başladı Paz. ve Satış Bölümü Kuruldu Yüksek Maliyet Yüksek Fiyat Az Kazanç Azalan Maliyet Azalan Fiyat Artmaya Başlayan Kazanç Azalan Maliyetler Azalan Birim Karlar Artan Ciro Artan Nakit Akışı Artan Toplam Kar BÜYÜME KARARI Finansman Yönetimi İhtiyacı Artıyor İç ve Dış Pazarlama ve Satış Yönetimi Gerekiyor Stratejik Çalışmalara İhtiyaç Arttı KOBİ Büyüyor Organizasyon Şeması Genişliyor Eleman ve Yönetici Sayısı Artıyor

68 KOBİ LERDE BÜYÜMENİN AŞAMALARI Başlangıç Tutundurma Büyüme-Genişleme Olgunluk Küçülme Toplam Satışlar İŞLETMELERDE HAYAT DÖNGÜSÜ

69 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER Olgunlaşma Aşaması İşletmelerde büyüme sürecinde olgunlaşma aşaması, işletme faaliyetlerinin daha verimli gerçekleştirilmesi amaçlı çalışmaların ağırlık kazandığı dönemdir. İşletmeler olgunlaşma döneminde sahip oldukları rekabet gücünü, diğer büyüme mücadelesi veren işletmeler karşısında korumak üzere stratejik önlemler geliştirirler. Bu dönemi başaran işletmeler sektörlerinde ya da bölgelerinde talep ettikleri pazar payına, ciro yapısına ve karlılık oranlarına ulaşmış firmalardır.

70 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER Olgunlaşma Aşaması (devam) Bu tür firmalar gerek tedarikçi gerekse müşteri konusunda çoğunlukla seçim hakkını ellerinde bulundururlar. Olgunlaşma aşamasında işletmelerin vizyon sahibi olmaları girişimci yapılarını korumaları açısından zorunludur. Olgunlaşma aşamasında olan firmaları iki farklı yol beklemektedir. Yeni hedefleri olmayan kemikleşmiş işletmeler girişimciliklerini kaybeder ve küçülme dönemine girerler.

71 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER Olgunlaşma Aşaması (devam) Olgunlaşma aşamasında olan ancak yeni hedefleri de olan vizyon sahibi işletmeler ise yeniden büyüme ve genişleme aşamasına döner ve farklı ürün/hizmet ya da sunum bölgelerinde yeniden büyüme stratejisi oluştururlar. Olgunlaşma aşamasındaki işletmelerin büyüme stratejileri arasında farklı ürünleri yeni pazarlara sunma (diversification) seçeneği her zaman yer alabilir.

72 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER Olgunlaşma Göstergeleri Pazarlama Hedefleri Sunum Bölgeleri Arasından Karlı Olanlara Ağırlık Veriliyor Karlı Ürün/Hizmet ve Müşteri Türlerine Ağırlık Veriliyor Daha Düşük Satış Artışı Oranı Hedeflerine Geçiliyor Satış ve Dağıtım Sistemi Verimli Hale Getiriliyor Mevcut Müşterilerle İlişkiler Geliştiriliyor Ürün Özellikleri Müşteri Beklentilerine Göre Geliştiriliyor Farklı Ürünler Yeni Sunum Bölgelerine Sunuluyor

73 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER Olgunlaşma Göstergeleri (devam) Üretim Sistemi Hedefleri Üretim Sisteminde Otomasyon ve Teknoloji ile Verim Artışı Çalışmaları Yoğunlaşıyor Üretimde Pazarlama Hedeflerine Göre Rekabet Şansı Düşük Ürünlerden Çıkılıyor Üretim Yönetiminde Gelişmiş Yöntemlere Geçiliyor Ürünler Müşteri Beklentilerine Göre Geliştiriliyor Üretimde Çeşit Azalıyor, Parti Miktarları Artıyor Üretimde Rekabetçi Maliyet Yapılarına Ulaşılıyor

74 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER Olgunlaşma Göstergeleri (devam) Yönetim Sistemi Hedefleri Temel İşletme Fonksiyonlarında Sürekli İyileştirme Sağlanıyor (Pazarlama, Satış, Dış Ticaret, Üretim, Satın alma, AR-GE) Destek İşletme Fonksiyonlarında Sürekli İyileştirme Sağlanıyor (Finansman, Planlama, Koordinasyon, İdari İşler, İnsan Kaynakları) Stratejik, Taktik ve Operasyonel Yönetim Kademeleri Birbirinden Ayrılıyor

75 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER Olgunlaşma Göstergeleri (devam) Yönetim Sistemi Hedefleri (devam) Stratejik Yönetim Birimleri Oluşturuluyor Stratejik Plan ve Taktik Planların Hazırlama ve Uygulama Süreçleri Gelişiyor Yönetici Niteliği Artıyor İnsan Kaynakları Süreci Etkin Bir Şekilde Uygulanıyor Birim/Süreç ve Kişi Performans Takibi Yaygınlaşıyor İşletmede Bilgi Yönetimi Sistemleri Gelişiyor

76 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER Olgunlaşma Göstergeleri (devam) Finansman Hedefleri Gelir Artışı Oranları Azalıyor Giderler Daha Detaylı Olarak Takip Ediliyor Ürün/Hizmet gruplarında Kar-Sabit Gider-Değişken Gider Plan ve Takipleri Geliştiriliyor Karlılık ve Büyüme Takip Ediliyor

77 KOBİ LERDE OLGUNLAŞMA AŞAMASI BÜYÜME SENARYOSU OLGUNLAŞMA AŞAMASI BÜYÜME VE GENİŞLEME DÖNEMİ Az Miktarda Özel Sipariş Mevcut ve Yeni Bölgelerde Paz. Satış Çalışmaları Çok Çeşitli Ürün Listesi Farklı Yatırımlar ve Yeni Üretim Birimleri Gelişen Üretim Yönetimi ve Süreçleri Yüksek Ciro Artan Giderler Çok Sayıda Yönetici Özel Üretim Yok Geniş Bir Dağıtım Ağı Mevcut Ürün Geliştirme Çalışmaları Yeni Ürün Geliştirme Çalışmaları Müşteri Beklentilerin e Uygun Üretim Standartlara Uygun Üretim Düşen Birim Kar Oranı Genişleyen Organizasyo n Şeması Seçilmiş İç ve Dış Pazarlarda Satış Artan Toplam Kar Stratejik Yönetim İhtiyacı Seçilmiş Ürünlerin Üretilmesi Daha Etkili ve Çeşitli Dağıtım Kanalları Otomasyon ve Teknoloji Yatırımları Stratejik Yönetim Yapılanması Gelecek Vizyonu Var Gelecek Vizyonu Yok Daha Yavaş Artan Satış ve Siparişler Yüksek Verimli Bir Üretim Sistemi Artan Kazanç Yatırım Gücü Nitelikli Yönetim Yapısı Güçlü İşletme Sistemi Toplam Kazancın Azalması Küçülme

78 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER (karşılaştırmalı) PAZARLAMA GÖSTERGELERİ Başlangıç Tutundurma Büyüme-Genişleme Olgunlaşma Hedeflenen Bölgelerde Sürekli Bir Cironun Başlaması Hedeflenen Bölgelerde Belirli Müşteri Grupları Oluştu Yeni Sunum Bölgelerine Ulaşılıyor Sunum Bölgeleri Arasından Karlı Olanlara Ağırlık Veriliyor Hedeflenen Bölgelerde Ürün Çeşitlerine Olan Talep Başladı Farklı Müşteri Türleri İle Çalışma Başlatılıyor Karlı Ürün/Hizmet ve Müşteri Türlerine Ağırlık Veriliyor Hedeflenen Bölgelerde Ciro Hedefi Gerçekleşiyor Satış Cirosu Hedefleri Artırılıyor Daha Düşük Satış Artışı Oranı Hedeflerine Geçiliyor Ürün ve Bölge Bazlı Satış Planı Uygulanıyor Satış ve Dağıtım Sistemi Verimli Hale Getiriliyor Ürün/Hizmet Özellikleri ve Çeşitleri Artırılıyor Mevcut Müşterilerle İlişkiler Geliştiriliyor Dağıtım Kanalları Çeşitleniyor ve Genişliyor Daha Güçlü Rakiplerle Mücadeleye Giriliyor Fiyatlandırmada Birim Kar Oranları Azalıyor

79 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER (karşılaştırmalı) ÜRETİM GÖSTERGELERİ Başlangıç Tutundurma Büyüme-Genişleme Olgunlaşma Satış Gerçekleşmelerine Uygun Üretimin Yapılabilmesi Ürün Teknik Özelliklerinin Sağlanabiliyor Olması Satış Gerçekleşmelerine Uygun Olarak Kapasite Kullanımı Artışı Sağlanıyor Ürün Teknik Özellikleri ve Standartlar Sürekli Sağlanıyor Kapasite Artırılıyor Üretim Planlarının Daha Uzun Süreli ve Detaylı Yapılıyor Üretim Sisteminde Verim Artışı Çalışmaları Yoğunlaşıyor Üretimde Pazarlama Hedeflerine Göre Rekabet Şansı Düşük Ürünlerden Çıkılıyor Üretim Metotları Geliştirilmeye Başlandı Yeni Ürün/Hizmet Geliştirme Çalışmaları Başlatılıyor Mevcut Ürün/Hizmet Geliştirme Çalışmaları Yoğunlaşıyor Üretim Metotlarında İyileştirmeler Yapılıyor Üretim Kontrol ve Takip Sistemleri Geliştiriliyor Standart Süreçlere Ağırlık Verilip, Özel Ürün/Hizmet Süreçleri Azaltılıyor Üretim Yönetiminde Gelişmiş Yöntemlere Geçiliyor Ürünler Müşteri Beklentilerine Göre Geliştiriliyor Üretimde Çeşit Azalıyor, Parti Miktarları Artıyor Üretimde Rekabetçi Maliyet Yapılarına Ulaşılıyor

80 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER (karşılaştırmalı) YÖNETİM GÖSTERGELERİ Başlangıç Tutundurma Büyüme-Genişleme Olgunlaşma Satış Gerçekleşmeleri Takip Ediliyor Üretim Gerçekleşmeleri Takip Ediliyor Finansal Gerçekleşmeler Takip Ediliyor Temel İşletme Fonksiyonları Ayrı Birimler/Süreçler Olarak Oluşturuluyor Destek İşletme Fonksiyonları Ayrı Birimler/Süreçler Olarak Oluşturuluyor Satış Gerçekleşmeleri Analiz Ediliyor Örgüt Şeması Yatay ve Dikey Olarak Genişliyor Yönetici Sayısı, Türleri ve Niteliği Artıyor İşletmenin Operasyonel Yönetimi ile Stratejik/Taktik Yönetimi Ayrı Ayrı Yapılanmaya Başlıyor Temel İşletme Fonksiyonlarında Sürekli İyileştirme Sağlanıyor Destek İşletme Fonksiyonlarında Sürekli İyileştirme Sağlanıyor Stratejik, Taktik ve Operasyonel Yönetim Kademeleri Birbirinden Ayrılıyor Stratejik Yönetim Birimleri Oluşturuluyor Stratejik Plan ve Taktik Planların Hazırlama ve Uygulama Süreçleri Gelişiyor Yönetici Niteliği Artıyor İnsan Kaynakları Süreci Etkin Bir Şekilde Uygulanıyor Birim/Süreç ve Kişi Performans Takibi Yaygınlaşıyor İşletmede Bilgi Yönetimi Sistemleri Gelişiyor

81 KOBİ LERDE BÜYÜME AŞAMALARINDA GÖSTERGELER (karşılaştırmalı) FİNANSMAN GÖSTERGELERİ Başlangıç Tutundurma Büyüme-Genişleme Olgunlaşma Gelir Akışı Başladı Gelirler Giderleri Karşılıyor Ürün grupları bazında gelir artış oranı hedefi belirlenmiş Gelir Artışı Oranları Azalıyor Nakit Çevrimi Sağlanıyor Giderler Takip Ediliyor Bölgeler bazında gelir artış oranı hedefi belirlenmiş Giderler Daha Detaylı Olarak Takip Ediliyor Nakit Akışı Sağlanıyor Değişken giderler takip ediliyor. Ürün/Hizmet gruplarında Kar- Sabit Gider-Değişken Gider Plan ve Takipleri Geliştiriliyor Sabit giderler artıyor. Karlılık ve Büyüme Takip Ediliyor Birim Maliyetler Azalıyor Yeni Yatırım Projeleri Yapılıyor Yatırım ve İşletme Sermayesi İhtiyacı Belirlenmiş Toplam Kar Hedefi Yükseltiliyor

82 KOBİ BÜYÜME STRATEJİLERİ İÇİN İPUÇLARI KOBİ büyüme stratejilerinin temelinde işletmenin sahip olduğu temel başarı kriterinin yer alması gerekir. Temel başarı kriteri bir işletmenin rakipleri karşısında somut olarak üstün olduğu noktalardır. Müşteriler rakiplerden daha güçlü hiçbir yönümüzü görmezlerse bizimle iş yapmayacaklardır.

83 KOBİ BÜYÜME STRATEJİLERİ İÇİN İPUÇLARI Büyüme stratejileri işletmenin somut güçlü yanlarına dayanmalıdır: Ürün/hizmetlerinizde hiçbir rakibinizde olmayan bir özellik bulunması Rakiplere göre düşük maliyetle üretip ve düşük fiyatla satabilmeniz Çabuk teslimat yapabilmeniz Çok miktarlı ürün/hizmet verecek üretim ve işletme özelliklerine sahip olmanız Değişen müşteri ihtiyaçlarına uygun ürün/hizmet geliştirip, sunabilmeniz Sahip olduğunuz üstün teknoloji/teknoloji geliştirme yeteneğiniz Hammadde ve malzeme temininde sahip olduğunuz avantajlar

84 KOBİ BÜYÜME STRATEJİLERİ İÇİN İPUÇLARI KOBİ büyüme stratejileri müşteri odaklı olmalıdır: Müşteri ilişkilerini geliştirmeyi içermelidir. Müşterilerin talep ve satın alma özellikleri analiz edilmelidir. Geçmiş dönemlerde oluşan kayıp müşteriler ve gelmeme nedenleri incelenmelidir.

85 KOBİ BÜYÜME STRATEJİLERİ İÇİN İPUÇLARI KOBİ büyüme stratejileri pazarın gelişmelerine duyarlı olmalıdır: İŞLETMENİN GÜCÜ Yüksek Orta Düşük PAZARIN GELİŞİMİ Düşük Orta Yüksek

86 KOBİ BÜYÜME STRATEJİLERİ İÇİN İPUÇLARI KOBİ büyüme stratejileri pazarın gelişmelerine duyarlı olmalıdır: Pazarın gelişme düzeyinin yüksek, işletmenin güçlü olduğu durumlarda (mavi bölge) yeni yatırımlar yapılmalıdır. Pazarın büyüme çabasının yüksek ancak işletmenin özel bir güce sahip olmadığı durumlarda, ya da pazarın büyüme hızının normal, işletmenin de gücünün yüksek olduğu durumlarda yatırım kararları çok detaylı çalışmalar sonucu alınmalıdır. Pazarın büyüme hızının düşük işletmenin de zayıf olduğu durumlarda (kırmızı bölge) ise işletme bu alandan çıkma yönünde strateji geliştirmelidir.

87 KOBİ BÜYÜME STRATEJİLERİ İÇİN İPUÇLARI KOBİ büyüme stratejileri işletmenin mevcut performansını göz önünde bulundurmalıdır: İşletmede tüm işlerin nasıl gerçekleştiği incelenmeli ve büyüme çabaları sürekli iyileştirmeyi içermelidir. İşletme büyüme hedeflerine ulaşırken genel ve idari giderlerini de verimli hale getirmeyi hedeflemelidir. İşletme ürün/hizmet üretme hızını artırmayı hedeflemelidir. İşletme büyüme stratejilerine bağlı olarak gerek hammadde gerekse mamul stoklarının kontrolsüz artışına engel olmalıdır. İşletme büyüme ve daha çok satış dönemlerinde daha az dağıtım kademeli kanalları hedeflemelidir.

88 KOBİ BÜYÜME STRATEJİLERİ İÇİN İPUÇLARI KOBİ büyüme stratejileri rekabete yönelik doğru yöntemleri içermelidir: Rekabet önlemlerimizi belirlerken hedef müşteri gruplarının hangi rakiplerden aldığı ve hangi özellikleri nedeniyle onları seçtiği belirlenmelidir. Düşük fiyatlarla yapılacak rekabet mücadelesinde yeterli satış hacmi hedefleri belirlenmelidir. Düşük fiyatla yapılan rekabette sunum bölgesinde yeni fiyatları duyurma çabası pazarlama aktiviteleri arasına eklenmelidir. Düşük fiyat rekabetinde müşteri beklentilerine uygun kalitenin sağlanmaya devam edildiği vurgulanmalıdır.

89 KOBİ LER İÇİN DİĞER BÜYÜME STRATEJİSİ ALTERNATİFLERİ Franchise Vererek Büyüme Lisans Anlaşmaları İle Büyüme Stratejik Ortaklıklar İle Büyüme

90 KOBİ LER İÇİN DİĞER BÜYÜME STRATEJİSİ ALTERNATİFLERİ Franchise Vererek Büyüme: Ürün/malzeme satışı Franchise ücreti Sözleşme ücreti İsim hakkı komisyonu Promosyon katılım ücreti Yönetim ücreti Güçlü bir merkezi yönetim sistemi oluşturulması gerekli İşin başarı kriterlerinin franchise alanlara uygulattırılması gerekli İşin tam bir paket sistem olarak tanımlanması gerekli

91 KOBİ LER İÇİN DİĞER BÜYÜME STRATEJİSİ ALTERNATİFLERİ Lisans Vererek/Alarak Büyüme: Üretim Lisansı Dağıtım/Satış Lisansı Lisans satışı ya da lisans alarak büyüme için ürünün özgün ve rekabet avantajı yüksek ürünler olması gerekir Sunum bölgesi ve hedef müşteri türlerine uygun olmalı

92 KOBİ LER İÇİN DİĞER BÜYÜME STRATEJİSİ ALTERNATİFLERİ Stratejik Ortaklıklar İle Büyüme İşletme ölçeğinin büyümeden iş hacminin büyümesini hedefler Tüzel ortaklıklar Ortak girişimler Dış kaynak (outsource) kullanmak

93 KOBİ LERDE BÜYÜMENİN YÖNETİMİ KOBİ lerde büyüme döneminin başarılı bir şekilde yönetilmesi için öncelikle KOBİ sahibi/yöneticilerin bizzat katılımı ile büyümenin stratejik planı hazırlanmalıdır. Stratejik plan büyüme döneminin yönetiminde de rehber olarak yol gösterecektir. KOBİ büyüme döneminin yönetiminde ilk adım stratejik planlama kurulu ya da büyüme projelerini yönetecek bir proje kurulunun oluşturulmasıdır.

94 KOBİ LERDE BÜYÜMENİN YÖNETİMİ Bu kurulunun koordinasyonunda yürütülecek çalışmalar için firma içinden katılacak personel ya da firma dışında hizmet verecek kişi/kurumlar belirlenir. KOBİ sahibi/yöneticilerinin büyüme dönemi projelerinde en önemli görevleri üst yönetim liderliğini firma içi ve dışından çalışmalara katılan herkese göstermektir. KOBİ büyüme kararları ve ana planlar hazırlandıktan sonra hedeflere yönelik çalışmalar başlatılır.

95 KOBİ LERDE BÜYÜMENİN YÖNETİMİ Kurul, dönemsel değerlendirme çalışmaları ile stratejik plan ve bağlı uygulamalarda hedefler ile elde edilen sonuçları karşılaştırır. Gerekirse plan ve hedef revizyonları yapılır. Uygulama dönemlerinde 6 aylık sürelerde iç ve dış faktörlerle ilgili analizler (örneğin SWOT) değişiklikleri ele almak amacıyla yenilenir.

96 KOBİ LERDE ÜRETİM VERİMLİLİĞİNDE ENERJİ FAKTÖRÜ Üretim işletmelerinin girdi yapısı içinde enerji maliyetlerinin oranı sürekli yükselmektedir. Enerji verimliliği düzeyi öncelikle teknik çözümlerin seçimi ile belirlenmektedir. Daha sonra detaylı takip ve kayıt gereklidir. İşletmelerde üretim sistemlerinin bakım onarımı ve tesis iyileştirmeleri enerji verimliliğini artırmaktadır.

97 İŞLETMELERDE ENERJİ VERİMSİZLİĞİNİN NEDENLERİ İşletme yönetim sisteminin yeterli seviyede olmaması Sistemlerin işlerliğine ilişkin performans ölçüm, tespit ve çözüm aksiyonlarının alınmaması Mevcut durumun iyileştirilmesi gerekliliği bilincinin oluşmamış olması Maliyet unsurlarının net olmaması Enerji verimliliği yerine üretimin maksimizasyonun seçilmesi Bakım onarım süreçlerinin yetersiz olması Makine-ekipman alımında en ekonomik yerine en ucuzun tercih edilmesi

98 SANAYİ DE ENERJİ KULLANIM ORANLARI VE TASARRUF MİKTARLARI Enerji Toplamdaki Tasarruf oranı Tasarruf miktarı Sektör tüketimi (TEP) (%) (%) (TEP) Gıda Tekstil Mobilya ve Orman ürün Kağıt Kimya,petrol Çimento,cam Demir,çelik Demir dışı metaller Makina imal Diğer Toplam

99 Gıda SEKTÖREL ENERJİ KULLANIM HARİTASI Kaynatma Tekstil Mobilya ve Orman Ürünleri Kağıt Kimyasal Reaksiyon Karıştırma Soğutma Kimya,petrol Ayrıştırma Çimento,cam Kurutma Demir,çelik Demir dışı metaller Makine imalatı Buharlaştırma Isıtma Ergitme

100 SEKTÖREL BAZLI ENERJİ TÜKETİMİ Sektörel Bazlı Enerji tüketimi işletmelerin ürün ve/veya hizmet sürecinde kullandıkları enerji kaynağına direkt olarak bağlıdır. Bu nedenle işletmelerde; Faaliyet üretiminde kullanılan enerji türü İş kolu bazlı enerji tüketim miktarları İş kolu bazlı alternatif üretim prosesi İş kolu bazlı alternatif makine/ekipman Araştırmalarının yapılması gerekmektedir. Bu çalışma sonucunda firmanın enerji tasarrufu olanakları tespit edilmelidir.

101 ÜRETİMDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Enerji tasarruf potansiyeli doğrultusunda; İşletme içersinde gerçekleştirilecek Enerji verimliliği projeleri belirlenmelidir. Projelerin fizibiliteleri yapılarak firma açısından en ekonomik (yatırım gereksinimi sağlayacağı tasarruf) proje seçilmelidir. Proje uygulama planı hazırlanmalıdır. Proje uygulaması sonucunda enerji tasarruf oranları takip edilmelidir. Sonuçlar doğrultusunda aksaklık yaşanılan noktalar varsa sistemin iyileştirilmesinin yapılması gereklidir.

102 PROJE ÖRNEKLERİ Atık maddelerin daha iyi sınıflandırılmasını sağlayacak süreç ve yöntemlerin geliştirilmesi Geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılan ya da malzemelerin geri dönüştürülmesini kolaylaştıran yenilikçi ürünlerin geliştirilmesi Makine ekipman yenileme projesinin geliştirilmesi İş yerinde ve üretim alanında ergonomi projesinin geliştirilmesi Kojenerasyon projesinin geliştirilmesi Tedarik zincirinde Yeşil Hammaddelere geçiş projesinin geliştirilmesi

103 UYGULAMA İşletmenizde Enerji Verimliği Yapılabilecek Noktaları Tespit Ediniz. Enerji verimliliğinin sağlanabilmesi için atılması gereken adımlar nelerdir?

104 HEPİNİZE KATILIMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDER, BÜYÜME VE GELİŞME ÇABALARINIZDA BAŞARILAR DİLERİZ.

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ VAN GENEL BİLGİLER VAN TÜRKİYE VAN IN PAYI Nüfus (TÜİK 2012) 1.051.975 75.627.384 1,39% İlçe Merkezleri Nüfusu (TÜİK 2012)

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ SAMSUN TÜRKİYE SAMSUN UN PAYI Nüfus (TÜİK 2012) 1.251.722 75.627.384 1,65% İlçe Merkezleri Nüfusu (TÜİK 2012) 840.399 58.448.431

Detaylı

KOBİ LERDE İŞLETME ANALİZİ UYGULAMASI EĞİTİMİ

KOBİ LERDE İŞLETME ANALİZİ UYGULAMASI EĞİTİMİ KOBİ LERDE İŞLETME ANALİZİ UYGULAMASI EĞİTİMİ TEB KOBİ AKADEMİ GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ EĞİTİM İÇERİĞİ I. İŞLETME ANALİZİ NEDİR? II. İŞLETME ANALİZİ ANKETİ PUAN SKALASI III. İŞLETME ANALİZİ

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı. Julide ÇERMİKLİ Şube Müdürü V.

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı. Julide ÇERMİKLİ Şube Müdürü V. T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Julide ÇERMİKLİ Şube Müdürü V. 2010/8 SAYILI TEBLİĞ - ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ 2011/1

Detaylı

ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU

ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU ZÜCDER- Züccaciyeciler Derneği KOSGEB DESTEKLERİ BİLGİ NOTU GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI Bu program, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, Yeni Girişimci Desteği, İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Desteği, İş planı

Detaylı

KOBİ EĞİTİMLERİ HALİM ALTINIŞIK GÜVENLİK-KİŞİSEL GELİŞİM-YÜZ OKUMA UZMANI

KOBİ EĞİTİMLERİ HALİM ALTINIŞIK GÜVENLİK-KİŞİSEL GELİŞİM-YÜZ OKUMA UZMANI KOBİ EĞİTİMLERİ HALİM ALTINIŞIK GÜVENLİK-KİŞİSEL GELİŞİM-YÜZ OKUMA UZMANI KOBİ EĞİTİMLERİ Yaşanan ekonomik gelişmeler sonrasında büyük işletmeler uyum sorunu yaşarken, küçük ve orta ölçekli işletmeler

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ KOCAELİ NİN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 KOCAELİ GENEL BİLGİLER Nüfus; Kocaeli: 1.780.055 Türkiye:78.741.053 Nüfus Yoğunluğu

Detaylı

KOBİ lerde Stratejik Yönetim

KOBİ lerde Stratejik Yönetim Bugünün Başarılı KOBİ si Geleceği Nasıl Yönetecek? KOBİ lerde Stratejik Yönetim GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Atölye Çalışmasının Amacı KOBİ lerin, karşılaştıkları sorunları tespit etmek, karar

Detaylı

1 İŞLETMENİN TEMEL KAVRAMLARI

1 İŞLETMENİN TEMEL KAVRAMLARI ÖN SÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 İŞLETMENİN TEMEL KAVRAMLARI 11 1.1 İş 12 1.2 İşgören 12 1.3 İşveren 13 1.4 Yönetim ve Yönetici 13 1.5 İhtiyaç 14 1.6 Tüketim ve Tüketici 14 1.7 Bir Sistem Olarak İşletme

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi -Temel Kavramlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Tedarik Zinciri Yönetimi -Temel Kavramlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Yönetimi -Temel Kavramlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Neden? Bir ișletme sistemi için en kilit etken MÜȘTERİdir. Müșteri açısından ișletmeleri etkileyen güncel etkiler: Müșteri sayısı artmaktadır.

Detaylı

VE BİLGİ DENEYİMİ TÜRKİYE DE SANAYİLEŞME SORUNLARI VE KOBİ LERE YÖNELİK ÇÖZÜMLER. Hüseyin TÜYSÜZ KOSGEB Başkan Yardımcısı.

VE BİLGİ DENEYİMİ TÜRKİYE DE SANAYİLEŞME SORUNLARI VE KOBİ LERE YÖNELİK ÇÖZÜMLER. Hüseyin TÜYSÜZ KOSGEB Başkan Yardımcısı. X. KOBİ İ ZİRVESİİ İ REKABET GÜCÜ İÇİN ULUSLARARASILAŞMA VE BİLGİ DENEYİMİ TÜRKİYE DE SANAYİLEŞME SORUNLARI VE KOBİ LERE YÖNELİK ÇÖZÜMLER Hüseyin TÜYSÜZ KOSGEB Başkan Yardımcısı 13 Şubat 2014 KOSGEB KOSGEB,

Detaylı

İŞ PLANI İÇİNDEKİLER. I. Özet. Mevcut Durum Analizi. Yatırım Teklifi Analizi. Beklenen Proje Çıktıları, Sonuçları ve Etkileri

İŞ PLANI İÇİNDEKİLER. I. Özet. Mevcut Durum Analizi. Yatırım Teklifi Analizi. Beklenen Proje Çıktıları, Sonuçları ve Etkileri İÇİNDEKİLER I. Özet II. Mevcut Durum Analizi III. Yatırım Teklifi Analizi IV. Beklenen Proje Çıktıları, Sonuçları ve Etkileri V. Proje İçin Pazarlama Stratejisi VI. Ekonomik Varsayımlar ve Riskler 1 I.

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ ANTALYA NıN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 ANTALYA GENEL BİLGİLER Nüfus Antalya: 2.158.265 Türkiye: 76.667.864 KOBİ Sayısı

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

İÇİNDEKİLER. Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER İÇİNDEKİLER Contents I. KISIM İŞLETMECİLİK İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1.Bölüm: TEMEL İŞLETMECİLİK KAVRAM VE TANIMLARI... 2 Giriş... 3 1.1. Temel Kavramlar ve Tanımlar... 3 1.2. İnsan İhtiyaçları... 8 1.3.

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii. Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR. Yrd. Doç. Dr.

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii. Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR. Yrd. Doç. Dr. İÇİNDEKİLER Önsöz... iii Şekiller Listesi... xvi Tablolar Listesi... xvii Birinci Bölüm İŞLETMECİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR Yrd. Doç. Dr. Onur KÖPRÜLÜ Giriş... 1 1.1. Güdü, İhtiyaçlar ve Maslow un İhtiyaçlar

Detaylı

Yeni üretim hattı ile kapasite artısı aylık ve yıllık ciromuzda en az %20'lik artış sağlanmıştır.

Yeni üretim hattı ile kapasite artısı aylık ve yıllık ciromuzda en az %20'lik artış sağlanmıştır. TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için, bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla çalışmalarını

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Bileşenleri Tedarik zincirlerinde üç temel bileșenden söz edilebilir: Aktörler: Tedarik zinciri

Detaylı

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi

İşletmelerin Özel Hedefleri Müşteri/Çalışan memnuniyeti - eğitimi ve kariyer gelişimi İşletmelerin Genel Hedefleri Finansal Hedefler: Kârlılık ve yeni kârlı yatırımlar Pazarlama hedefleri Var olma hedefi: Ticari hayatı sürdürmek Sosyal sorumluluk ve topluma hizmet İşletmelerin Özel Hedefleri

Detaylı

KÜRESEL PAZARLARA GİRİŞ STRATEJİLERİ LİSANSLAMA, YATIRIM VE STRATEJİK İŞ BİRLİĞİ

KÜRESEL PAZARLARA GİRİŞ STRATEJİLERİ LİSANSLAMA, YATIRIM VE STRATEJİK İŞ BİRLİĞİ VIII. Bölüm KÜRESEL PAZARLARA GİRİŞ STRATEJİLERİ LİSANSLAMA, YATIRIM VE STRATEJİK İŞ BİRLİĞİ Doç. Dr. Olgun Kitapcı Akdeniz Üniversitesi, Pazarlama Bölümü LİSANSLAMA 24.04.2016 2 1 Lisanslama (Licencing)

Detaylı

2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ

2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ 2005 YILI İLERLEME RAPORU VE KATILIM ORTAKLIĞI BELGESİNİN KOPENHAG EKONOMİK KRİTERLERİ ÇERÇEVESİNDE ÖN DEĞERLENDİRMESİ TEPAV EPRI Dış Politika Etütleri AB Çalışma Grubu 9 Kasım 2005 Ankara Zeynep Songülen

Detaylı

Dış Ticarette Stratejik Yönetim ve Planlama

Dış Ticarette Stratejik Yönetim ve Planlama Dış Ticarette Stratejik Yönetim ve Planlama TEB KOBİ AKADEMİ GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ İHRACAT STRATEJİSİ NASIL BELİRLENİR? Firmanın bütün aktiviteleri içinde ihracat için daha büyük öneme

Detaylı

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Üretim Yatırımı Girişim kapsamında hedeflenen ürün veya hizmetlerin üretilmesi için gerekli işletme faaliyetleri planlanmalıdır. Girişimcinin uzmanlığına da bağlı

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ NEVŞEHIR GENEL BİLGİLER Nüfus Nevşehir: 285.460 Türkiye: 76.667.864 Okur Yazarlık Oranı (6+Yaş) Nevşehir: %95 Türkiye: %93

Detaylı

Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları. Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi

Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları. Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları MOTİVASYON İŞ FİKRİ ÇALIŞMA PROGRAMI ÖN DEĞERLENDİRME

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM GİRİŞİM VE GİRİŞİMCİLİK

İÇİNDEKİLER. Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM GİRİŞİM VE GİRİŞİMCİLİK İÇİNDEKİLER Giriş... 1 BİRİNCİ BÖLÜM GİRİŞİM VE GİRİŞİMCİLİK 1. Girişim... 3 2. Girişimcilik Kavramı... 4 3. Girişimcilik ile İlgili Diğer Kavramlar... 5 4. Dünyada Girişimciliğin Tarihsel Gelişimi...

Detaylı

TEB KOBİ AKADEMİ İLLER GELECEKLERİNİŞEKİLLENDİRİYOR: ADANA GELECEK STRATEJİSİ KONFERANSI 5 ARALIK 2007

TEB KOBİ AKADEMİ İLLER GELECEKLERİNİŞEKİLLENDİRİYOR: ADANA GELECEK STRATEJİSİ KONFERANSI 5 ARALIK 2007 TEB KOBİ AKADEMİ İLLER GELECEKLERİNİŞEKİLLENDİRİYOR: ADANA GELECEK STRATEJİSİ KONFERANSI 5 ARALIK 2007 1 Adana Gelecek Stratejisi Konferansı Çalışmanın amacı: Adana ilinin ekonomik, ticari ve sosyal gelişmelerinde

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr İhracat Planı Hazırlanması Süreci 2013 İHRACAT PLANI HAZIRLANMASI SÜRECİ İhracat Planı Neden Hazırlanır? İhracattan ne beklendiğinin belirlenmesi, İhracat amaçlarına

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... BİRİNCİ BÖLÜM TURİZM ENDÜSTRİSİ

İÇİNDEKİLER. Önsöz... BİRİNCİ BÖLÜM TURİZM ENDÜSTRİSİ İÇİNDEKİLER Önsöz... v BİRİNCİ BÖLÜM TURİZM ENDÜSTRİSİ 1. Turizm Endüstrisi... 1 1.1. Turizm Olayı ve Kavramı... 1 1.2. Turizm Endüstrisi Tanımı ve Temel Özellikleri... 5 1.3. Turizm Endüstrisinin Dünya

Detaylı

GÜZ DANIŞMANLIK'ı sizlerle tanıştırmak ve faaliyetlerini sizlerle paylaşmaktan onur duyuyorum.

GÜZ DANIŞMANLIK'ı sizlerle tanıştırmak ve faaliyetlerini sizlerle paylaşmaktan onur duyuyorum. Değerli Yönetici, GÜZ DANIŞMANLIK'ı sizlerle tanıştırmak ve faaliyetlerini sizlerle paylaşmaktan onur duyuyorum. "Yaşamboyu Öğrenme" ilkesi çerçevesinde bireylerin, çeşitli sektörlerdeki işletmelerin,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii. 1. Bölüm EKONOMİK GÖSTERGE ANALİZİ

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii. 1. Bölüm EKONOMİK GÖSTERGE ANALİZİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii 1. Bölüm EKONOMİK GÖSTERGE ANALİZİ A. MİKROEKONOMİK GÖSTERGELER... 2 1. Ekonomik Sistemler... 2 1.1. Kapitalist Sistem... 2 1.2. Sosyalist Sistem... 3 1.3. Karma Ekonomik Sistem...

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ MERSİN GENEL BİLGİLER Nüfus Mersin: 1.705.774 Türkiye: 76.667.864 Okur Yazarlık Oranı (6+Yaş) Mersin: %95 Türkiye: %93 İlçe

Detaylı

01.01.2013. İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İş Yönetim Stratejileri : İşlevsel Stratejiler. Pazarlama: İşlevsel/Bölümsel Stratejiler

01.01.2013. İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İş Yönetim Stratejileri : İşlevsel Stratejiler. Pazarlama: İşlevsel/Bölümsel Stratejiler İşlevsel Stratejiler İşletmedeki yönetim düzeylerine göre yapılan strateji sınıflamasında orta veya alt yönetim düzeylerinde hazırlanmakta ve uygulanmakta olan stratejilerdir. KURUMSAL STRATEJİLER İş Yönetim

Detaylı

UŞAK GENEL BİLGİLER UŞAK TÜRKİYE UŞAK IN PAYI. Nüfus (TÜİK 2012) 342.269 75.627.384 0,45% İlçe Merkezleri Nüfusu (TÜİK 2012)

UŞAK GENEL BİLGİLER UŞAK TÜRKİYE UŞAK IN PAYI. Nüfus (TÜİK 2012) 342.269 75.627.384 0,45% İlçe Merkezleri Nüfusu (TÜİK 2012) UŞAK GENEL BİLGİLER UŞAK TÜRKİYE UŞAK IN PAYI Nüfus (TÜİK 2012) 342.269 75.627.384 0,45% İlçe Merkezleri Nüfusu (TÜİK 2012) 233.659 58.448.431 0,40% Şehirleşme Oranı (TÜİK 2012) 68% 77% Okur Yazarlık Oranı

Detaylı

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 04. ŞENYURT / 1

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 04. ŞENYURT   / 1 GİRİŞİMCİLİK Ders 04 www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 1 Hiç kimse başarı merdivenine elleri cebinde çıkmamıştır. www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 2 İş Planı Kavramı ve Öğeleri Eğitimi www.ozersenyurt.net

Detaylı

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING)

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) İstenilen zamanda İstenilen miktarda Her türlü kaynak israfını önleyecek şekilde yapılan üretim Tam Zamanında

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ OSMANİYE TÜRKİYE OSMANİYE NİN PAYI Nüfus (TÜİK 2011) 485.357 74.724.269 0,65% İlçe Merkezleri Nüfusu (TÜİK 2011) 354.054 57.385.706

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ DIYARBAKıR ın İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 DIYARBAKıR GENEL BİLGİLER Nüfus Diyarbakır: 1.607.437 Türkiye:76.667.864 KOBİ

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ HATAY ın İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 HATAY GENEL BİLGİLER Nüfus Hatay: 1.503.066 Türkiye:76.667.864 KOBİ Sayısı Hatay

Detaylı

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB GENEL BİLGİ KOBİ ler ve KOSGEB 1 Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço toplamı veya net satış hasılatı 40 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

Bölüm 10. İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İşlevsel Stratejiler KURUMSAL STRATEJİLER

Bölüm 10. İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İşlevsel Stratejiler KURUMSAL STRATEJİLER Bölüm 10 İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel Stratejiler İşletmedeki yönetim düzeylerine göre yapılan strateji sınıflamasında orta veya alt yönetim düzeylerinde hazırlanmakta

Detaylı

KONAKLAMA IŞLETMELERİNDE STRATEJİK YÖNETİM. Pazarlama Yönetmeni ve Eğitmen

KONAKLAMA IŞLETMELERİNDE STRATEJİK YÖNETİM. Pazarlama Yönetmeni ve Eğitmen KONAKLAMA IŞLETMELERİNDE STRATEJİK YÖNETİM SEVGİ ÖÇVER Pazarlama Yönetmeni ve Eğitmen 1 Stratejik yönetim, uzun vadeli planlamalar ve kararlar ile konaklama isletmelerinin en üst düzeyde etkin ve verimli

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ KKTC NİN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 KKTC GENEL BİLGİLER Nüfus (2014); 313.626 Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (2014); 8,8 Milyar

Detaylı

Exit Plan Çıkış Stratejisi

Exit Plan Çıkış Stratejisi Exit Plan Çıkış Stratejisi 2 İçindekiler Proje yaklaşımı ve kapsamı Projeye genel bakış Proje adımları ve ürünler Aksiyon planı ve performans kriterleri Proje organizasyonu 3 Proje yaklaşımı ve kapsamı

Detaylı

STRATEJİ FORMÜLASYONU

STRATEJİ FORMÜLASYONU STRATEJİ FORMÜLASYONU ULUSLARARASI STRATEJİLER Uluslararası Strateji Uluslararası düzeydeki dağınık iştiraklere ait faaliyetlerin birbirlerinden bağımsız biçimde ve aynı zamanda ana şirket ile min koordinasyon

Detaylı

Acil Durum Yönetim Sistemi ICS 785 - NFPA 1600

Acil Durum Yönetim Sistemi ICS 785 - NFPA 1600 Acil Durum Yönetim Sistemi ICS 785 - NFPA 1600 Başlarken Acil Durum Yönetim Sistemi Kendilerini acil durumlarda da çalışmaya hedeflemiş organizasyon ve kurumların komuta, kontrol ve koordinasyonunu sağlama

Detaylı

YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU. A. Feridun Güngör Yeminli Mali Müşavir

YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU. A. Feridun Güngör Yeminli Mali Müşavir YILLIK TRANSFER FİYATLANDIRMASI RAPORU A. Feridun Güngör Yeminli Mali Müşavir Belgelendirme Zorunluluğu İlişkili şirketler arasında gerçekleştirilen işlemlerde uygulanan fiyatların emsallere uygunluk ilkesi

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ ESKİŞEHİR İN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 ESKİŞEHİR GENEL BİLGİLER Nüfus; Eskişehir:799.724 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik

Detaylı

TURQUALITY Projesine Nasıl Başvurulur?

TURQUALITY Projesine Nasıl Başvurulur? TURQUALITY Projesine Nasıl Başvurulur? BAŞVURU ÖNCESİ Ön Koşul: Müracaat eden markanın Türkiye de tescilinin yapılmış olması, yurtdışında da ibraz edeceği İş Planında belirtilecek hedef pazarlarının en

Detaylı

İçindekiler. Birinci Bölüm YATIRIM KAVRAMI VE YAPILABİLİRLİK ETÜDLERİ

İçindekiler. Birinci Bölüm YATIRIM KAVRAMI VE YAPILABİLİRLİK ETÜDLERİ İçindekiler Birinci Bölüm YATIRIM KAVRAMI VE YAPILABİLİRLİK ETÜDLERİ I. YATIRIM VE YATIRIM PLANLAMASI... 1 A. YATIRIM KAVRAMI VE TANIMLAR... 2 1. Halk Dilinde Yatırım... 3 2. Ekonomi Biliminde (Makro Açıdan)

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ MALATYA NIN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 MALATYA GENEL BİLGİLER Nüfus; Malatya: 762.538 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ ANTALYA NIN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 ANTALYA GENEL BİLGİLER Nüfus (2017); Antalya: 2.364.396 Türkiye: 80.810.525 Nüfus

Detaylı

Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar

Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar Müşteri Değeri: Bir değişim işleminde müşterinin elde ettiği yararların katlandığı veya ödediği bedele oranı Müşteri Tatmini: Mal veya hizmetin, müşteri

Detaylı

MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Denizli Verimliliği Artırma Projesi

MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Denizli Verimliliği Artırma Projesi MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Denizli Verimliliği Artırma Projesi Verimlilik ve Toplam Kalite Yönetimi 10 Nisan 2010 Hatice EKSEN Uzman MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Ülke ekonomisinin

Detaylı

Anketin bilgilendirme cümlesi olarak aşağıdaki ifadeye yer verilmiştir.

Anketin bilgilendirme cümlesi olarak aşağıdaki ifadeye yer verilmiştir. Kadın Girişimcilerin Yeterliliklerinin Artırılması ve İş Dünyasına Entegrasyonu AB Projesi (W2LAB) 2013-1-TR1-LEO05-47596 İhtiyaç Analizi Anketi Raporu Anketin bilgilendirme cümlesi olarak aşağıdaki ifadeye

Detaylı

Stratejik Pazarlama Planlaması. Tolga DURSUN

Stratejik Pazarlama Planlaması. Tolga DURSUN Stratejik Pazarlama Planlaması Tolga DURSUN 1 İŞLETME YÖNETİM SÜRECİ PLANLAMA UYGULAMA DENETLEME o Amaçları Belirleme o Strateji ve taktikleri belirleme Örgütleme Kadrolama Yürütme Performans sonuçlarını

Detaylı

Liderler Forumu: Yeni Liderlik Arayışı

Liderler Forumu: Yeni Liderlik Arayışı Liderler Forumu: Yeni Liderlik Arayışı Ari Sihvola HAUS Finnish Institute of Public Management Kamuda Liderlik Paradigmasında Değişikliğin Gerekçelerine İlişkin Tez Kurallara dayalı yönetimden performans

Detaylı

Planlama Nedir? Planlama Ne Değildir? Başarılı Bir Plan. www.eminkaya.net 1. Pazarlama Planlaması

Planlama Nedir? Planlama Ne Değildir? Başarılı Bir Plan. www.eminkaya.net 1. Pazarlama Planlaması 2 Pazarlama Planlaması Planlama Nedir? Plan, bir amaca ulaşmada izlenecek yol ve davranış biçimini gösterir. Planlama ise, bir yöneticinin ileriye bakmasına ve kendine açık olan seçenekleri bulmasına yardım

Detaylı

A- YENİLEŞİM YÖNETİMİ

A- YENİLEŞİM YÖNETİMİ Yenileşim süreci içinde olan bir firmada aşağıda yer alan temel ölçütler aranır. A- YENİLEŞİM YÖNETİMİ 1-LİDERLİK Liderler, yenilikçi bir kurum için gerekli olan ihtiyaçlar doğrultusunda; Yenileşim doğrultusunda

Detaylı

GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI (Yapım - Uygulama) BUSINESS PLAN IN ENTREPRENEURSHIP (Planning - Application)

GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI (Yapım - Uygulama) BUSINESS PLAN IN ENTREPRENEURSHIP (Planning - Application) GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI (Yapım - Uygulama) BUSINESS PLAN IN ENTREPRENEURSHIP (Planning - Application) GİRİŞİMCİLİKTE İŞ PLANI İş planı: Kurulması düşünülen işletmenin detaylarını içeren yazılı belgeye

Detaylı

BİZİM. 3Ç2015 Mali Tabloları. ENDEKSİN ÜZERİNDE GETİRİ Yükselme Potansiyeli %19,6. Sigara ağırlıklı satışları artıyor

BİZİM. 3Ç2015 Mali Tabloları. ENDEKSİN ÜZERİNDE GETİRİ Yükselme Potansiyeli %19,6. Sigara ağırlıklı satışları artıyor Son Gelişmeler Hedef Fiyat Güncelleme 3Ç2015 Mali Tabloları BİZİM TOPTAN Sigara ağırlıklı satışları artıyor Türkiye de hızlı tüketim malları toptan satış sektörünün yaklaşık %94 lük kısmını sayıları yedi

Detaylı

08 Kasım 2012. Ankara

08 Kasım 2012. Ankara 08 Kasım 2012 Ankara KOBİ ler ve KOSGEB Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço veya net satış hasılatı 25 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit)

GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit) GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN (Bütçe - Anapara - Kredi) FINANCING IN ENTREPRENEURSHIP (Budget - Capital - Credit) GİRİŞİMCİLİKTE FİNANSMAN Girişimcinin finansman ihtiyacı: Finansman ihtiyacının karşılanmasında

Detaylı

29.04.2013. Tanışalım, Kaynaşalım GİRİŞİMCİLİK. Arzu Akalın GİRİŞİM GİRİŞİMCİLİK GİRİŞİM? GİRİŞİM NEDİR?

29.04.2013. Tanışalım, Kaynaşalım GİRİŞİMCİLİK. Arzu Akalın GİRİŞİM GİRİŞİMCİLİK GİRİŞİM? GİRİŞİM NEDİR? Tanışalım, Kaynaşalım CİLİK Arzu Akalın CİLİK? NEDİR? İŞ 1 GİR GİRİŞ GİRİŞMEK GİRİŞMEK GİDİŞMEK İŞ, GİR, GİRİŞ, GİRİŞMEK GİDİŞMEK 2 CİLİK NEDİR? GERÇEK CİLİK NEDİR? SEZMEK, GÖRMEK EYLEME GEÇMEK GERÇEK

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ YALOVA NIN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 YALOVA GENEL BİLGİLER Nüfus (2016); Yalova: 241.665 Türkiye:79.814.871 Nüfus Yoğunluğu

Detaylı

Kısaca. Müşteri İlişkileri Yönetimi. Nedir? İçerik. Elde tutma. Doğru müşteri 01.06.2011. Genel Tanıtım

Kısaca. Müşteri İlişkileri Yönetimi. Nedir? İçerik. Elde tutma. Doğru müşteri 01.06.2011. Genel Tanıtım Kısaca Müşteri İlişkileri Yönetimi Genel Tanıtım Başar Öztayşi Öğr. Gör. Dr. oztaysib@itu.edu.tr 1 MİY Genel Tanıtım 2 MİY Genel Tanıtım İçerik Müşteri İlişkileri Yönetimi Nedir? Neden? Tipleri Nelerdir?

Detaylı

İş Planının Çerçevesi:

İş Planının Çerçevesi: 1 İş Planının Çerçevesi: 1. İş Planı Özeti Girişimcinin Kısa Tanıtımı İş Fikrinin Kısa Tarifi Genel Olarak İş Kurma Süreci Planı 2. Girişimci Girişimcinin Kişisel Özellikleri Girişimcinin İş Fikrini Seçme

Detaylı

R PFD. Pena Finansal Danışmanlık

R PFD. Pena Finansal Danışmanlık R Güven ve başarı elinizin altında... Finansal Danışmanlık Hizmetlerimiz Yönetim ve Eğitim Danışmanlığı Satış ve Satın Alma Danışmanlığı Güven ve başarı elinizin altında. Giriş Rekabetin yoğun olarak yaşandığı

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarikçi Seçme Kararları- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Satın Alma Bir ișletme, dıșarıdan alacağı malzeme ya da hizmetlerle ilgili olarak satın alma (tedarik) fonksiyonunda beș

Detaylı

İÇİNDEKİLER SAYFA NO ÖNSÖZ IX GİRİŞ.. XI

İÇİNDEKİLER SAYFA NO ÖNSÖZ IX GİRİŞ.. XI İÇİNDEKİLER SAYFA NO ÖNSÖZ IX GİRİŞ.. XI BİRİNCİ BÖLÜM FRANCHISING SİSTEMİNİN TANIMI, KAPSAMI VE ÇEŞİTLERİ 1. FRANCHISING KAVRAMI VE TANIMI... 1 1.1. Franchising Kavramı.. 1 1.2. Franchising Sistemi 2

Detaylı

DEĞER MÜHENDİSLİĞİ. Veli KOÇAK Yazılım Mühendisi. Maltepe Üniversitesi - 2014

DEĞER MÜHENDİSLİĞİ. Veli KOÇAK Yazılım Mühendisi. Maltepe Üniversitesi - 2014 DEĞER MÜHENDİSLİĞİ Veli KOÇAK Yazılım Mühendisi Maltepe Üniversitesi - 2014 GİRİŞ Günümüzün rekabetçi koşullarında varlığını sürdürmek isteyen işletmeler, düşük maliyetli, yüksek kaliteli ve müşteri isteklerine

Detaylı

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ekonomi Bölüm 1 Gider Mühendisliği ve Değer Mühendisliği 3 Giriş İşletmeler kar, getiri sağlamak veya bir amacı elde etmek için kurulurlar. Yaşam döngüsü içerisinde

Detaylı

EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI. Faaliyet Programı

EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI. Faaliyet Programı EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI 2010 Faaliyet Programı İçindekiler 1- Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu 2010 Yılı Faaliyet 1-2 Programı 2- EBSO Üyelerine Yönelik Faaliyetler 3-4 3- EBSO Dışı Kuruluşlarla

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI TURQUALITY DESTEKLERİ

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI TURQUALITY DESTEKLERİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI TURQUALITY DESTEKLERİ Direktif Proje Yönetim Ofisi / Haziran.2016 TURQUALITY Destekleri Nedir? Firmaların, üretimlerinden pazarlamalarına, satışlarından satış sonrası hizmetlerine

Detaylı

BÖLÜM KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI

BÖLÜM KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI BÖLÜM 10 -- KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI DIŞ SORUNLAR Küçük işletmelerin gelişmekte olan ülkelerde önüne çıkan engeller aşağıdaki gibi listelenebilir: 1. Finansman sorunu - Kaynak çeşidi

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ AFYONKARAHİSAR IN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 AFYONKARAHİSAR GENEL BİLGİLER Nüfus; Afyonkarahisar: 709.015 Türkiye:78.741.053

Detaylı

TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI SAĞLIK İŞLETMELERİNDE LOJİSTİK YÖNETİMİ Yrd.Doç.Dr. M.Hakan KESKİN Hazırlayan Behiye ERYİĞİT

Detaylı

KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK VE İŞ SÜREKLİLİĞİ YÖNETİMİ

KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK VE İŞ SÜREKLİLİĞİ YÖNETİMİ KAMU BORÇ İDARESİNDE OPERASYONEL RİSK VE İŞ SÜREKLİLİĞİ YÖNETİMİ Dr. Emre BALIBEK Genel Müdür Yardımcısı Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdürlüğü E-posta: emre.balibek@hazine.gov.tr İÇERİK Hazinede

Detaylı

Vizyon ve Misyon Testi Cengiz Pak, cengiz@cengizpak.com.tr

Vizyon ve Misyon Testi Cengiz Pak, cengiz@cengizpak.com.tr Vizyon ve Misyon Testi Cengiz Pak, cengiz@cengizpak.com.tr cengizpak.com.tr Avcının Silahı Kullanılabilir Bilgi Misyon ve Vizyonunuz şirketinizin Stratejik Planlama piramidinin en üstünde yer alır. Misyon

Detaylı

ACT SME Soru Formu. Bölüm I: Firma Bilgileri Profili

ACT SME Soru Formu. Bölüm I: Firma Bilgileri Profili ACT SME Soru Formu Anket iki kısımdan oluşmaktadır. İlk kısım işletmenizin/örgütünüzün profilini ortaya koymayı amaçlayan soruları içermektedir. İkinci kısım KOBİ lerin uluslararası ticari faaliyetlerinde

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı. Hatice Şafak BOZKIR İG Uzmanı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı. Hatice Şafak BOZKIR İG Uzmanı T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Hatice Şafak BOZKIR İG Uzmanı ? UR-GE Tebliği nin Çıkış Noktası UR-GE Tebliği nin Vizyonu ve Yapıtaşları UR-GE

Detaylı

KOBĐ lerin Türkiye Ekonomisindeki Yeri

KOBĐ lerin Türkiye Ekonomisindeki Yeri KOBĐ LERDE ĐŞ PLANI HAIRLANMASI ve KOBĐ DESTEK KREDĐLERĐ 30 Nisan Đktisadi ve Đdari Bilimler Fakültesi Bankacılık ve Finans Bölüm Başkanı Okan Universitesi KOBĐ LER NEDEN ÖNEMLĐDĐR? KOBĐ lerin ekonomiye

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI KOSGEB DESTEKLERİ GENEL DESTEK PROGRAMI Programın Gerekçesi: Proje hazırlama kapasitesi düşük KOBİ ler ile KOSGEB hedef kitlesine yeni dahil olmuş sektörlerdeki

Detaylı

ÖNGÖRÜLEBİLİR PİYASA PERSPEKTİFİNDEN DOĞALGAZ PİYASASINDA REKABET

ÖNGÖRÜLEBİLİR PİYASA PERSPEKTİFİNDEN DOĞALGAZ PİYASASINDA REKABET ÖNGÖRÜLEBİLİR PİYASA PERSPEKTİFİNDEN DOĞALGAZ PİYASASINDA REKABET Av. Mert Karamustafaoğlu (LL.M.) FU Berlin Erdem&Erdem Ortak Avukatlık Bürosu Rekabet ve Uyum Uzmanı Date: 2/11/2017 ÖNGÖRÜLEBİLİR PİYASASI

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ NİĞDE NİN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 NİĞDE GENEL BİLGİLER Nüfus; Niğde: 343.658 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik Gelişmişlik

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ KAHRAMANMARAŞ IN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 KAHRAMANMARAŞ GENEL BİLGİLER Nüfus; Kahramanmaraş: 1.075.706 Türkiye:76.667.864

Detaylı

Denetim & Yeminli Mali Müşavirlik SÜREKLİLİK İÇİN

Denetim & Yeminli Mali Müşavirlik SÜREKLİLİK İÇİN PH Bağımsız Denetim & Yeminli Mali Müşavirlik SÜREKLİLİK İÇİN İşletmelerin devamı ve gelişmeleri için, diğer işletmelerle rekabet edebilme güç ve yeteneğine sahip olmaları gerekmektedir. İşletme kültürünün

Detaylı

MEVCUT DURUM ANALİZİ

MEVCUT DURUM ANALİZİ ADANA ÜNİVERSİTE SANAYİ ORTAK ARAŞTIRMA MERKEZİ MEVCUT DURUM ANALİZİ Dr. Koral ÇEPNİ Adana ÜSAM Endüstriyel Danışmanı Adana ÜSAM Mentör Projesi Değerlendirme Kurulu Üyesi NİYE TEMEL ANALİZ Şirketin yolun

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ 2014 NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ İşbirliği - Güçbirliği Destek Programı KOBİ lerin bir araya gelerek tedarik, pazarlama, düşük kapasite kullanımı, rekabet gücü zayıflığı ve finansman gibi Ortak Sorunlara

Detaylı

Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri]

Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri] İş Planı ÖNEMLİ NOT Önemli Not unuz varsa, buraya yazınız. Versiyon: [Gün Ay Yıl] [İletişim Bilgileri] Firma Bilgileri Firma İsmi İlgili Kişi / Pozisyonu İş Adresi Telefon / Faks Numaraları E-Posta / Web

Detaylı

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü

T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü KOSGEB T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Mehmet TEZYETİŞ OSTİM Hizmet Merkezi Müdürü KOSGEB VE KURULUŞ AMACI KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile

Detaylı

T.C. Ekonomi Bakanlığı URGE ve Turquality programları. 19 Mart 2014, ESİAD

T.C. Ekonomi Bakanlığı URGE ve Turquality programları. 19 Mart 2014, ESİAD T.C. Ekonomi Bakanlığı URGE ve Turquality programları 19 Mart 2014, ESİAD kimiz? ne yaparız? A. Stratejik YöneMm Danışmanlığı (Kobi den Çok- Uluslu ya) Strateji ve Performans YöneMmi, İnovasyon YöneMmi

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER)

KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER) KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER) 1.KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI İşletmelere özgü sorunların işletmeler tarafından projelendirildiği ve projelendirilen maliyetlerin desteklenebildiği bir programa ihtiyaç

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik zinciri boyunca tedarik ve zinciri içinde müşteri tatmin düzeyini

Detaylı

Avantaj ve dezavantajları Franchisee ve Franchisor'ın Yükümlülükleri nelerdir?

Avantaj ve dezavantajları Franchisee ve Franchisor'ın Yükümlülükleri nelerdir? Franchising Franchising Nedir? Franchising Türleri Avantaj ve dezavantajları Franchisee ve Franchisor'ın Yükümlülükleri nelerdir? Franchising sisteminin uygulama aşamaları nasıl gerçekleşmektedir? Franchising

Detaylı

Günümüzün karmaşık iş dünyasında yönününüzü kaybetmeyin!

Günümüzün karmaşık iş dünyasında yönününüzü kaybetmeyin! YAKLAŞIMIMIZ Kuter, yıllardır dünyanın her tarafında şirketlere, özellikle yeni iş kurulumu, iş geliştirme, kurumsallaşma ve aile anayasaları alanlarında güç veren ve her aşamalarında onlara gerekli tüm

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ (UR-GE)

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ (UR-GE) 1 T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ (UR-GE) Türkiye, artan dış ticaret hacmi ve ekonomik performansı ile dünya ekonomisinde önemli bir aktör haline gelmiştir.

Detaylı

4/20/2015. Müşteri Değeri Tabanlı Fiyatlandırma. Maliyet tabanlı fiyatlandırma üretim, dağıtım ve satış maliyetlerinin üstüne prim eklenmesidir.

4/20/2015. Müşteri Değeri Tabanlı Fiyatlandırma. Maliyet tabanlı fiyatlandırma üretim, dağıtım ve satış maliyetlerinin üstüne prim eklenmesidir. Kullanılan Kaynaklar: -Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi -Altunışık, R., Özdemir, Ş. & Torlak, Ö. (2014). Pazarlama İlkeleri ve Yönetimi. Beta Basım:İstanbul. -Kotler, Philip & Armstrong,

Detaylı

Mustafa KAPLAN KOSGEB Başkanı

Mustafa KAPLAN KOSGEB Başkanı YENİ DÖNEMDE KOSGEB DESTEKLERİ Mustafa KAPLAN KOSGEB Başkanı KAPSAM: 1. Türkiye de KOBİ ler Hakkında Genel Bilgi 2. KOSGEB ve KOBİ lere Sağladığı Mevcut Destekler 3. Yeni KOSGEB Destek Sistemi 4. Yeni

Detaylı

İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT

İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI Bu Dersimizde; Kuruluşla İlgili Bazı Temel Kavramlar Genel Olarak İşletmenin Kuruluş Aşamaları Fizibilite Çalışmalarının

Detaylı