Obezitenin Ekonomisi: Güncel Durum, Mücadele Politikaları Ve Ekonomik Analizler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Obezitenin Ekonomisi: Güncel Durum, Mücadele Politikaları Ve Ekonomik Analizler"

Transkript

1 EconAnadolu 2009: Anadolu Uluslararası İktisat Kongresi nde sunulmuş tebliğdir Haziran 2009, Eskişehir, Türkiye. Obezitenin Ekonomisi: Güncel Durum, Mücadele Politikaları Ve Ekonomik Analizler F. Banu Beyaz Akdeniz Üniversitesi, İktisat Bölümü, Türkiye A. Ali Koç * Akdeniz Üniversitesi, İktisat Bölümü, Türkiye alikoc@akdeniz.edu.tr Özet Obezite, tüm ülkelerde 1980 li yıllardan günümüze kadar tüm yaş ve sosyoekonomik gruplarda çok hızlı artış göstermiştir. Dünya Sağlık Örgütü 2006 yılında dünyada 400 milyonun üzerinde obez ve 1.6 milyar aşırı kilolu birey olduğunu rapor etmiştir. Rakamların 2015 de sırasıyla 700 milyon ve 2.3 milyara ulaşacağı öngörülmektedir. Yaygınlık oranındaki artışa yanlış beslenme, aktivite yetersizliği, yaş, cinsiyet, eğitim, gelir, ırk, sosyokültürel yapı, genetik, stres ve depresyon, sigaraalkol, ilaçlar, doğum sayısı ve doğumlar arası süre etki etmektedir. Gelir, cinsiyet, meslek, medeni durum, gıda maliyeti, kent mimarisi, kadınların iş gücüne katılımı, kentleşme ve bölge gibi değişkenlerin obezite üzerinde etkili olduğu ampirik çalışmalar ile ortaya konmuştur. Türkiye de çocuk, erişkin ve yetişkinlerde obezite yaygınlık oranı yükselmektedir. Erkeklerde obezite oranı yüzde 21.2 iken kadınlarda yüzde 41.5 e kadar çıkmaktadır. ABD de 2002 yılında obezite sağlık harcamalarından %9.1 (92.6 milyar dolar) pay almıştır. Dolaylı maliyet (çalışma-verimlilik-gelir kaybı) hesaba katıldığında maliyet yükselmektedir. Bazı Avrupa ülkelerinde doğrudan maliyetin sağlık harcamalardaki payı %7 dolaylarındadır. ABD de obez bireyler diğer meslektaşlarına göre saatte 3,41 dolar daha az kazanmaktadır. Birçok ülkede okullarda meyve-sebze ve yağsız süt gibi sağlıklı gıdaların satılması, spor-sağlık eğitimi ve fiziksel aktivite programları yürütülmektedir. Ayrıca okullarda sağlıklı ürünler hariç gıdaların satışına sınırlamalar getirilmiştir. ABD de bazı eyaletlerde şekerli içek ve gıdalardan maktu vergi (twinkie) alınmaktadır. Anahtar Kelime: Obezitenin Ekonomisi, Obezite etki analizi, Obezite politika analizi. Jel Kodları: I18, D12, I19, D11.

2 EconAnadolu 2009: Anadolu Uluslararası İktisat Kongresi nde sunulmuş tebliğdir Haziran 2009, Eskişehir, Türkiye. Economics of Obesity: Current Situation, Anti-Policies and Economic Analysis F. Banu Beyaz Department of Economics, Akdeniz University, Turkey. A. Ali Koç * Department of Economics, Akdeniz University, Turkey. alikoc@akdeniz.edu.tr Abstract Obesity prevalence has been increasing worldwide in all age and socioeconomics group since World Health Organization (WHO) reported that the number of obese and overweight person was 400 million and 1.6 billion respectively in These numbers will reach 700 million and 2.3 billion respectively in The factors contributes to obesity prevalence is food consumption, lack of physical activities, age-sex, education, income, race, socio-culture, genetic, psychologicalfactors, smoking-alcohol, medical drug, birth number and time difference between births. Empirical studies indicated that income, sex, occupation, marital status, food price, city architecture, wage earning women, urbanization and location are affecting obesity. It is observed that obesity rate in all age group has been increasing in Turkey. The obesity prevalence among male is around %21.2 while among female reaches %41.5. Obesity has implication on economy. Its direct cost was about %9.1 (92.6 billion dollar) in health expenditure in USA in The cost is higher if indirect cost (work days, productivity and income loss) is accounted. The share of direct cost is about %7 in total health expenditure in certain European countries. It was revealed that obese person earns 3.41 dollar per hour less than their counterparts in USA. Many countries are implementing programs such as permit to sale health food, education of physical activities and physical activities in schools. Furthermore, non-healthy foods sale is regulated. In some states in USA, excise tax is collecting from sugar rich foods. Keywords: Economics of Obesity, Impact Analysis of Obesity, Obesity Policy Analysis. Jel-Codes: I18, D12, I19, D11. * Corresponding author: Ali KOÇ: Department of Econometrics, Faculty of Economics and Business Administration, Akdeniz University, 07058, Antalya, Türkiye alikoc@akdeniz.edu.tr, Tel: Fatma Banu BEYAZ: banubeyaz@akdeniz.edu.tr, Tel:

3 EconAnadolu 2009: Anadolu Uluslararası İktisat Kongresi nde sunulmuş tebliğdir Haziran 2009, Eskişehir, Türkiye. 1. GİRİŞ İnsan yaşamının çok uzun olmadığı dönemlerde obezite; güç, refah ve sağlık göstergesi iken, günümüzde tedavi edilmesi gereken bir hastalık, bir halk sağlığı problemi olarak kabul edilmeye başlanmıştır. Tüm dünyada aşırı şişmanlığın (overweight) ve obezitenin yaygınlığı giderek artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü 2006 yılında dünyada 400 milyonun üzerinde obez ve 1.6 milyar aşırı kilolu birey olduğunu rapor etmiştir. Rakamların 2015 de sırasıyla 700 milyon ve 2.3 milyara ulaşacağı öngörülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü obeziteyi Sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır ( 2008). Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının ortalama %15-20 sini, kadınlarda ise %25-30 unu yağ dokusu oluşturur. Erkeklerde bu oranının %25, kadınlarda ise %30 un üzerine çıkması durumu obezite olarak tanımlanmaktadır (Türkiye Obezite Eylem Planı, 2008). Obeziteyi belirlemek için yaygın olarak Beden Kitle İndeksi (BKİ) kullanılmaktadır. BKİ, bireyin vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun (m) karesine (BKİ=kg/m2) bölünmesiyle elde edilen bir değerdir (DSÖ, Geneva, 2003). BKİ boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının tahmin edilmesinde kullanılmakta, ancak vücutta yağ dağılımı hakkında bilgi vermemektedir. Yetişkinlerde BKİ değerleri sırasıyla 18.5 in altı, , ve 30 ve üstü olanlar zayıf, normal, aşırı kilolu (pre-obez ) ve obez olarak sınıflandırılmaktadır. Bazı çalışmalarda obezler kendi içinde alt kategorilere ayrılmaktadır. Bunlar arası 1. sınıf obez, arası 2. sınıf obez ve 40 ve üstü 3.sınıf obez olarak adlandırılır. Dünya genelinde 1985 ile 2000 yılları arasında 3. sınıf obezite oranı 1. sınıf obez oranının 2 katına çıkmıştır. Aşırı şişmanlık yaş grupları için BKİ nin %95 veya üzeri olarak tanımlanmıştır. Aşırı şişmanlık için risk ise BKİ nin %85 fazlası olarakbelirlenmiştir. Ancak iki yaşından küçükler için ve 75 yaş üzeri yaş grupları için BKİ belirtilmemiştir. Böylece çocuklarda yaş gruplarına göre aşırı şişmanlık BKİ nin %95 ve daha fazlası olarak belirtilmiştir (Rosin, s.2, 2008). Aşırı ve yanlış beslenme ile fiziksel aktivite yetersizliği obezitenin en önemli iki nedeni olarak kabul edilmektedir. Bu faktörlerin yanı sıra genetik, çevresel, nörolojik, fizyolojik, biyokimyasal, sosyo-kültürel ve psikolojik pek çok faktör birbiri ile ilişkili olarak obezite oluşumuna neden olmaktadır. Tüm dünyada özellikle çocuklarda ve yetişkinlerde obezite yaygınlığındaki artışın sadece genetik etmenlerden olmaması nedeniyle, obezitenin oluşumunda çevresel faktörlerin rolünün ön planda olduğu kabul edilmektedir.

4 Tablo 1: Yetişkinlerin (14-65 Yaş) BKİ ne Göre Gruplandırılması Sınıflama BKİ (kg/m 2 ) Temel Eşik Değerler Geliştirilmiş Eşik Değerler Zayıf <18.50 <18.50 Aşırı düzeyde zayıflık <16.00 <16.00 Orta düzeyde zayıflık Hafif düzeyde zayıflık Normal Toplu, hafif şişman, fazla kilolu Şişmanlık öncesi (Pre-obez) Obez I. Derece Obez II. Derece Obez III. Derece Obez Kaynak: DSÖ web sitesi, 2008 Obezitenin oluşmasında başlıca risk faktörleri aşağıda sıralanmıştır (DSÖ, Danimarka, 2007): Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları (sık aralıkla düşük enerjili diyet uygulama) Yetersiz fiziksel aktivite (okul servisleri, asansör kullanımı, teknolojik araçlar, kentlerde yetersiz yeşil alanlar, televizyon, bilgisayar başında fazla zaman geçirme, vb.) Yaş, Cinsiyet, Eğitim düzeyi, Gelir durumu, Irk Sosyo kültürel etmenler (apartman yaşamı, kent yaşamında olumsuz çevre) Hormonal, Metabolik ve Genetik etmenler, Psikolojik problemler (stres, depresyon) Sigara- alkol kullanma durumu Kullanılan bazı ilaçlar (antideprasanlar vb.) Doğum sayısı ve doğumlar arası süre DSÖ ve UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) tarafından yayınlanan çeşitli raporlarda obezite görülme sıklığının anne sütü ile beslenen çocuklarda, anne sütü ile beslenmeyen çocuklara göre daha düşük oranlarda olduğu belirtilmiştir (DSÖ, Genova, 2003). 4

5 2. Dünya Genelinde Obezitenin Mevcut Durumu Obezite yaygınlık oranının her geçen gün artarak halk sağlığı sorunu haline gelmesi, tüm dünyada obezite ile mücadele çalışmalarının başlamasına neden olmuştur. Obezite yaygınlığında gözlenen eğilim, özellikle çocuklar ve yetişkinlerde, tehdit edici düzeydedir. Son yıllardaki verilere göre obezite yaygınlığı 1970 lerdeki düzeyinden 10 kat fazladır. Dünya genelinde hem gelişmiş ülkelerde hem de gelişmekte olan ülkelerde obezite son 30 yıl içinde ciddi artış göstermiştir. DSÖ tarafından Asya, Afrika ve Avrupa nın 6 ayrı yöresinde yapılan ve 12 yıl süren MONICA 1 çalışması 10 yılda obezite yaygınlığında %10 30 arasında bir artış olduğunu ortaya konmuştur. Boy uzunluğu ve vücut ağırlığına ait güvenilir verilerin elde edildiği iki büyük uluslararası çalışma bulunmaktadır. Bunlardan birincisi Avrupa da 2003 yılında 9 ülkede yürütülen ve 11 yaşındaki çocukları kapsayan The Pro Children araştırmasıdır. Bu araştırmanın sonuçlarına göre aşırı kilolu olma yaygınlığı, erkeklerde (%17) kızlardan (%14) daha fazladır. Diğer büyük çalışma ise Okul Çağındaki Çocuklarda Sağlık Davranışı Anketidir (Health Behaviour in School- Aged Children Survey (HBSC)). Kırk bir ülkede 11, 13 ve 15 yaş grubunda yürütülen çalışmada döneminde 13 yaş grubunda kızların %24 ve erkeklerin %34 ünün aşırı kilolu; 15 yaş grubunda ise kızların %31 ve erkeklerin %28 inin aşırı kilolu olduğu görülmüştür. Obezite oranı ise 13 ve 15 yaş kızlarda %5 ve erkeklerde %9 olarak saptanmıştır (WHO, Danimarka, 2007 ve 2008). ABD de obezite dramatik artış göstermektedir döneminde yetişkinlerde obezite oranı %15 den %30 a yükselmiştir. ABD de yetişkinlerin 2/3 ü ya aşırı kilolu ya da obez duruma gelmiştir. Aynı dönemde çocuklarda obezite oranı %6.5 den %16.3 e yükselmiştir. ABD-Ulusal Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre ABD de döneminde obezite (BKI 30) yaygınlığının erkeklerde %31.1 ve kadınlarda %33.2, döneminde erkeklerde %33.3 ve kadınlarda %35.3 olarak tespit edilmiştir. ABD de 2007 yılında sadece Colorado eyaletinde obezite yaygınlığı %20 nin altında kalmıştır. Diğer 30 eyalette obezite yaygınlık oranı %25 ve üzeridir. Üç eyalette (Alabama, Mississippi ve Tennessee) obezite yaygınlığı %30 un üzerindedir. Bu oran Newyork da %25 ve Washington da 25,3 dür ( Tablo 2 de görüldüğü gibi ve dönemi arasında 2-5 yaş grubu için aşırı kilolu olma oranı %7.2 den %13.9 a yükselmiştir. Aynı dönemde 6-11 yaş grubunda oran %11 den %19 a çıkmıştır. Aşırı kilo yaygınlık oranı aynı dönemde yaş grubunda %10.5 den %17.4 e yükselmiştir. Diğer yandan verileri ile yapılan BKİ hesaplamalarına göre ABD de yetişkinlerin %66 sı ya aşırı kilolu ya da obez durumdadır. 1 MONICA: Kardiyovasküler hastalıkda belirleyicilerin ve eğilimlerin uluslar arası düzeyde izlenmesi. 5

6 Son iki araştırmanın ortalamasına göre ( ve ) 2-5, 6-11 ve yaş gruplarında aşırı kilolu olma oranı sırasıyla, %12.4, %17 ve %17.6 dır. Bu oranların 2010 yılında % 15 daha fazla olması beklenmektedir ( 2008). Tablo 2: Çocuklarda ve Erişkinlerde Aşırı Kiloluluk Yaygınlığı (NHANES 2 Araştırması) Yaş (Yıl) * Kaynak: *: döneminde 6-11 yaş grubunu kapsamaktadır döneminde ise yaş grubunu kapsamaktadır. Amerika da etnik gruplarda döneminde yaş grubu İspanyol olmayan siyah kadınların %53 ü ve Meksika orijinli kadınların %51 i obezdir. Aynı dönemde 60 yaş üzeri İspanyol olmayan siyah kadınların %61 i, Meksika orijinli kadınların %37 si ve İspanyol olmayan beyaz kadınların %32 si obezdir. Etnik gruplarda yaş grubu çocuklar, ve dönem ortalamaları İspanyol olmayan beyaz erkek çocuklarda, İspanyol olmayan siyah erkek çocuklarda ve Meksika orijinli erkek çocuklarda obezite yaygınlık oranları sırasıyla, % , % ve % olarak ölçülmüştür. Aynı oran kız çocukları için sırasıyla; % , % ve % olarak tespit edilmiştir ( ) (%) 28,9 Şekil Yaş Grubunda Obezite ve Aşırı Kilo Yaygınlık Oranı (%) Aşırı Kilo 30,6 Obezite 34,8 30, ,4 18,2 15, NHANES: ABD-Ulusal Beslenme ve Sağlık Araştırması. 6

7 Tablo 3 de ABD de 2007 yılında etnik grup ve cinsiyete göre lise öğrencilerinin obezite ve aşırı kiloluluk oranları görülmektedir. Toplamda %9.6 kız ve %16.3 erkeğin obez olduğu ve %15.1 kız ve %16.4 erkeğin aşırı kilolu oldu gözlenmiştir. Siyahların beyazlara göre daha obez ve aşırı kilolu olduğu buna karşın cinsiyet dikkate alındığında erkeklerin kızlara göre daha obez ve aşırı kilolu olduğu görülmektedir. Tablo 3: 2007 Yılında ABD de Lise Öğrencilerinin Obezite ve Aşırı Kiloluluk Durumu Obez (%) Aşırı Kilolu (%) Etnik/Cinsiyet Kız Erkek Kız Erkek Beyaz Siyah İspanyol (Hispanic) Toplam Kaynak: Avrupa da birçok ülkede obezite oranı %10 nun üstündedir. Kadınlarda obezite yaygınlık oranı İngiltere, Almanya, Yunanistan ve Finlandiya da %20 nin üzerindedir. Avrupa da yetişkinlerde aşırı kilolu olma yaygınlığı erkeklerde %32 79, kadınlarda ise %28 78 arasında değişmektedir. Aşırı kilolu olma durumunun en yüksek olduğu ülkeler Arnavutluk, Bosna-Hersek ve İngiltere (İskoçya bölgesinde) dir. Türkmenistan ve Özbekistan obezite yaygınlığın en düşük olduğu ülkelerdir. Bu ülkelerde obezite yaygınlığı erkeklerde %5-23, kadınlarda %7-36 arasında değişmektedir. DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Avrupa Bölgesinde aşırı kilonun yetişkinlerin %30-80 ini etkisi altına aldığını, çocukların ve erişkinlerin yaklaşık %20 sinin fazla kilolu olduğunu ve bunların üçte birinin obez olduğunu belirtilmektedir. DSÖ verilerine göre, aşırı kilolu ve obezite Avrupa daki yetişkinlerde her yıl 1 milyondan fazla ölüme neden olmaktadır. Hiç bir önlem alınmadığı takdirde ve obezite yaygınlığı artış oranının 1990 lardaki artış hızıyla devam ettiği düşünüldüğünde, 2010 yılında Avrupa da 150 milyon yetişkinin (nüfusun %20 si) ve 15 milyon çocuk ve erişkinin (nüfusun %10 nu) obez olacağı öngörülmektedir. Okul çağı çocuklarda her iki cinsiyette aşırı kilolu olma yaygınlığı en yüksek olan ülkeler İspanya (6 9 yaşta %35) ve Portekiz (7 9 yaşta %32), en düşük olan ülkeler ise Slovakya (7 9 yaşta %15), Fransa (7 9 yaşta %18), İsviçre (6-9 yaşta %18) ve İzlanda (9 yaşta %18) dır (DSÖ, Danimarka, 2007). Ortalama BKİ nin Afrika ve Asya da kg/m 2 arasında olduğu tahmin edilmiştir. Fakat Avrupa ve Kuzey Amerika da bu seviye kg/m 2 nin üstündedir. Güney Afrika da kadın ve erkekler için BKİ ortalama değeri sırasıyla 22,9 kg/m 2 ve 27,1 kg/m 2 dir. 7

8 Güney Afrika Sağlık Dergisinin (2000) yaptığı araştırmada siyah erkeklerin %8 inin ve beyaz erkelerin %20 sinin, Hindistan/Asya kökenli kadınların %20 sinin ve siyah kadınların %30.5 nin obez olduğu ortaya konmuştur. Suudi Arabistan ın dahil olduğu körfez ülkeleri ve Mısır gibi ülkeler özellikle kadınların yüksek seviyede aşırı şişman ve obez olduğu gözlenmiştir. İran da obezite oranı kentte yaşayan kadınlarda kırda yaşayan kadınlardan %30 daha fazladır. Kuzey Afrika da kadınlarda obezite yaygınlığı yüksektir. Tunus ta kadınların %50.9 u ve Fas da %51.3 ü aşırı şişman (BKİ>25) olmasına rağmen Tunus da kadınların %23 ü ve Fas da % 18 i obezdir (BKI>30). Samoa ve Nauru gibi bazı adalarda kadın ve erkeklerde %60 ile %80 arasında obezite yaygınlığı gözlemlenmiştir. Tonga da yetişkinlerin %60 ı obezdir. Ayrıca %12 erkek ve %18 kadın 2. tip obezite grubundadır ( 3. Türkiye de Obezite Yaygınlığı Dünya genelinde önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelen obezite Türkiye de de hızla yayılma göstermektedir. Sağlık Bakanlığı obeziteyi özellikle çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalıklarından biri olarak kabul ediliyor. Yetişkin erkeklerde obezite sıklığı yüzde 21.2 iken, bu oran kadınlarda yüzde 41.5 e kadar çıkıyor ( 2008). Delibaşı ve arkadaşlarının dönemini kapsayan çalışmalarında 18 yaş üstü yetişkin grup hedef alınmış ve çalışma için 6 şehir seçilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre obezite oranı %15.6 olarak ölçülmüştür. Obezite oranı kırsal alanda %17 ve kentsel kesimde %15.2 çıkmıştır. Eğitim seviyelerine göre okuma yazma bilmeyen, okuryazar, ilk okul, lise mezunu ve üniversite mezunları için obezite oranları sırasıyla %29, %19.7, %15.7, %5.6, %5.9 olarak hesaplanmıştır. Bu da eğitim seviyesi artıkça obezite oranının düştüğünü göstermektedir. Yumuk tarafından yapılan Türkiye de Erişkinlerde Kalp Hastalığı ve Risk Faktörleri Araştırmasında (TEKHARF) yedi coğrafi bölgeden rastgele 59 şehir seçilmiştir. Çalışmada erişkinlerde obezite görülme sıklığının 1990 yılında %18,6 iken 2000 yılında %21.9 a yükseldiği belirlenmiştir. Sonuçlar Türkiye de obezitenin tehlikeli bir sağlık problemi olduğunu göstermektedir. İstanbul Üniversite Tıp Fakültesinin 2006 yılında yapmış olduğu çalışmada; Türkiye de 20 yaş üstündeki yetişkinlerin %22 sinde obezite problemi gözlemlenmiştir. Obezite oranının yükselmesinde şehir yaşantısındaki stresin etkisinin büyük olduğu saptanmıştır. Şehirde obezite oranının %23.8 ve kırsal alanda %19.6 olduğu ortaya konmuştur. Fakat şehir ve kırsal alan arasında obezite oranındaki farkın giderek azaldığı belirlenmiştir. Bu azalma 2 faktörle açıklanmıştır. İlki, kırsal alanda tarım sektörünün modernleşmesi (mekanizasyon) yer almaktadır. 8

9 İkincisi; insanların beslenme alışkanlıkları refah gücündeki artışa paralel değişmektedir. Ayrıca batı bölgelerde obezite yaygınlığı %21.6 ve doğu bölgelerde %17.2 olarak ölçülmüştür ( İstanbul Üniversitesi tarafından 2006 yılında yapılan `Türkiye Diyabet, Obezite, Hipertansiyon ve Epidemiyoloji Çalışması raporunda, en düşük obezite oranı doğu bölgelerinde görülmüştür. Kent ve kırsal yerleşim yerleri arasındaki obezite görülme sıklıklarında her geçen gün azalma olduğu ortaya konmuştur. Coğrafi bölgelere (İç Anadolu, Güney Anadolu, Kuzey Anadolu, Batı Anadolu, Doğu Anadolu) göre obezlerin nüfusa oranı sırasıyla % 25, % 24, % 23.5, % 21.6, % 17.2 şeklindedir ( 2008). Türkiye de çocuklarda obezite görülme sıklığının son 20 yılda %6-7 den %15-16 ya çıktığı bildirilmektedir. Türkiye de çocuk ve erişkinlerde obezite sıklığını araştıran ulusal bazda yapılmış bir çalışma mevcut olmamakla birlikte lokal ve bölgesel düzeyde yapılan çeşitli çalışmalar bulunmaktadır. Bunlar (Türkiye Obezite İle Mücadele Raporu, 2008); Krassas ve arkadaşları (2004); Kayseri de 6-10 yaş grubunda 1032 ve yaş grubunda 2671 olmak üzere 6-17 yaş grubu 3703 çocuğu kapsayan bir çalışmada çocukların %10.6 sının kilolu (BKI 85-<95.yüzdelik) ve %1.6 sının ise obez (BKİ 95) olduğu belirtilmiştir. Sur ve arkadaşları (2005); İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde yaş grubu 1044 erişkini kapsayan bir çalışmada sırasıyla çocukların %12, %12 ve %2 sinin zayıf, kilolu ve obez olduğu ortaya konmuştur. Yine bu üç büyük ilde yaş grubunda 1014 erişkini kapsayan bir başka çalışmada toplam obezite yaygınlığı erkeklerde %15.1 ve kızlarda %13.3 olarak bulunmuştur. Yeditepe Üniversitesi tarafından yüksek sosyo-ekonomik bölgede 20 özel yuva, ilköğretim okulu ve lisede 1669 çocuk arasında yapılan beslenme araştırması sonuçlarına göre her altı çocuktan birinin obezite sınırında olduğu, kızlarda %16.7, erkeklerde ise %25 sıklıkla görüldüğü, yaş grubu erkek çocukların %34.4 ünün obezite açısından yüksek risk altında olduğu belirlenmiştir ( 2008). Obezite Araştırma Derneğinin Çalışmasında (TOAD 3 ) İstanbul Şişli Bölgesinde yaş grubunda 1821 çocuğu kapsayan bir çalışmada, BKİ kg/m 2 ( yüzdelik) olanların oranı %9.9 ve BKİ>30 kg/m 2 ( 95.yüzdelik) olanların oranı ise %6.2 bulunmuştur. Muğla da 6-15 yaş arasında 4260 çocuk obezite açısından değerlendirilmiş ve kızların %7.6 sının ve erkeklerin %9.1 inin obez olduğu saptanmıştır. Bu yaş grubunda obezitenin nedenleri TV başında fazla süre kalma, TV başında atıştırma, annenin çalışması ve okulda en az 1 öğün tatlı tüketimi olduğu belirlenmiştir (Süzek ve arkadaşları, 2005). 3 TOAD: Türkiye Obezite Araştırma Derneği. 9

10 Türk Kardiyoloji Derneği tarafından yapılan ve 3681 kişiyi kapsayan TEKHARF 4 çalışmasında BKİ 30 kg/m 2 obezite olarak tanımlanmış ve 30 yaşını aşkın Türk erkeklerinin dörtte birinde (%25.2) ve kadınların da yarıya yakınında (%44.2) obezite tespit edilmiştir (Onat, 2003). Orta yaşlı (31-49 yaş) ve yaşlı (50 yaş ve üzeri) gruplar ayrı ayrı ele alındığında, bu yaygınlık oranının erkeklerde değişmediği (%24.8 ve 25.7), kadınlarda ise (sırasıyla %38 ve 50.2) önemli ölçüde arttığı belirlenmiştir. Obezite yaygınlığının zamanla yükseldiği, 1990'da benzer yaşta erkeklerde obezite oranı %12.5 iken iki kat sıklaştığı, elli yaş ve üzerindeki kadınlarda ise yaygınlık oranı %40'tan az iken %50'ye yükseldiği belirtilmiştir ( 2008) yılları arasında erişkin üzerinde yapılan TOHTA 5 araştırmasında kadınların %50 si, erkeklerin %40 ı ve genel erişkin bireylerin %44.4 ünün normal vücut ağırlığının (BKİ 25) üzerinde olduğu saptanmıştır. TURDEP 6 çalışmasında 20 yaş üzeri birey incelenmiştir. Bu çalışmaya göre, obezite yaygınlığı (BKİ 30 kg/ m 2 ) kadınlarda %29.9 ve erkeklerde %12.9 dir. Aynı çalışmada santral obezite (Bel çevresi: kadında 88 cm, erkekte 102 cm) açısından değerlendirme yapıldığında obezite yaygınlığı %34.3 (kadınlarda %48.4 ve erkeklerde %16.9) olarak saptanmıştır. Türk kadınlarında santral obezite sıklığının bu denli yüksek olması, başta kalp damar hastalıkları ve tip 2 diyabet olmak üzere kadın nüfusun yakın gelecekte karşılaşacağı önemli sorun olarak yorumlanmıştır. Türkiye Obezite Araştırma Derneği tarafından, yılları arasında 6 ilde (İstanbul, Konya, Denizli, Gaziantep, Kastamonu ve Kırklareli) 20 yaş üstü bireyde yapılan Türkiye Obezite Profili çalışmasında BKİ>25 kg/m 2 olan 4255 birey (%30.9), BKİ = kg/m 2 olan 5443 birey ( %29.5; K:%34.5, E:%44.8) ve BKİ>30 kg/m 2 olan 4056 birey (%29.5; K:%34.5, E:%21.8) bulunmuştur. Bu araştırmada, 7306 birey bel çevresine (santral obezite) göre değerlendirilmiş kadınlarda bel çevresi ortalaması cm ve erkeklerde cm. olarak tespit edilmiştir. Ülkemizde 5 yılda bir tekrarlanan yaş grubu kadınların çalışma kapsamına alındığı TNSA 7 araştırması 1998 ve 2003 verileri incelendiğinde obezitenin kadın nüfusta giderek arttığı görülmektedir. Bu araştırma sonuçlarına göre, yaş grubu kadınlarda fazla kiloluluk (BKİ = kg/m2 ) sıklığı 1998 yılında %33.4 iken 2003 yılında %34.2 ve obezite (BKİ 30 ) sıklığı 1998 yılında %18.8 iken 2003 yılında %22.7 ye yükselmiştir. 4 TEKHARF: Türkiye de Erişkinlerde Kalp Hastalığı ve Risk Faktörleri. 5 TOHTA: Türkiye Obezite ve Hipertansiyon Araştırması. 6 TURDEP: Türkiye Diyabet, Obezite ve Hipertansiyon Epidemiyolojisi Araştırması. 7 TNSA: Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması. 10

11 4. Obezitenin Maliyeti Obezite ekonomik ve sosyal kalkınmayı etkileyen önemli bir problemdir. Obezite sağlık-bakım hizmetleri arzını ve talebini etkiyen bir sağlık problemidir. Gıda piyasaları, fast-food, restaurant, reklam, fiziksel aktivite ve yapılan diyetlerle ilişkilidir. Obezite sağlık bütçelerini ve hükümet harcamalarını artırmaktadır. Batılı ülkelerde obezite ile mücadele için yapılan sağlık harcamaları toplam sağlık harcaması içinde çok önemli paya sahip olup zaman içinde artış göstermektedir. ABD de 2003 yılında sağlık harcamalarının GSYH daki payı %15.2 dir. Obezite ve aşırı kilo ile mücadelenin sağlık harcamaları içindeki payı artmaktadır. Obezite için yapılan sağlık harcamaları sigara içenlerin tedavisi için yapılan sağlık harcamaları düzeyine ulaşmıştır. Yüksek gelirli ülkelerde obezite toplam sağlık bütçelerinin %2-%9 unu oluşturmaktadır (Rosin,2008: s:6). Obezite ve aşırı kilonun sağlık maliyetleri doğrudan ve dolaylı maliyetler olarak ikiye ayrılır. Doğrudan tıbbi maliyetler obezite ile ilgili önleyici tedbirleri, teşhisler ve tedavi hizmetlerini içerir. Dolaylı maliyetler ise yaşam boyu üretkenlik ve gelir kayıplarını, ölüm oranı (mortality) ve hastalık oranı (morbidity) ile ilgilidir. Hastalık oranı maliyetleri azalan verimlilikten ve kısıtlı çalışmalardan dolayı kaybedilen gelirdir. Ölüm oranı maliyetleri ise vakitsiz ölümden dolayı gelecekte elde edilecek gelir kaybıdır ( Ekonomik çalışmalarda batılı ülkelerde obezite artışı iki eşzamanlı gelişme ile açıklanır. İlki; sürekli ekonomik büyüme sonucunda ortaya çıkan gelir artışıdır. Böylece daha fazla gıda tüketmek isteriz. Bu gelir etkisi olarak ifade edilir. İkincisi; gıda arzındaki artış ve hazırlama teknolojisindeki gelişmedir. Bu faktörler gıdanın maliyetini düşürüyor ve buna bağlı olarak daha çok gıda tüketiyoruz. Buda ikame etkisi olarak ifade edilir (Mavromaras, 2008, s: 81). Obezite işgücü piyasasını da etkilemektedir. Averett ve Karenman (1996) yaptıkları çalışmada obez aile reisi kadınların normal ağırlıktaki aile reisi kadınlardan daha düşük gelire sahip olduğunu belirlemiştir. Cawley ve Danziger (2005) kadınlarda kilo yapılarına göre işsizlik ve ücret seviyelerinin farklılık gösterdiği sonucuna ulaşmıştır. Fransa da 1992 de yapılan bir araştırmada obezitenin sağlık harcamalarının %2 sini oluşturduğu belirlenmiştir. Bu oran Hollanda da %4 ve Avustralya da %2 dir. Avrupa da 2002 yılında obezitenin maliyetinin yaklaşık 33 milyar avro olduğu hesaplanmıştır. Thompas ve arkadaşlarının çalışmasına göre 1998 yılında Amerika da obezitenin iş verimsizliğinden dolayı iş verene maliyeti 2.4 milyar dolar hesaplanmıştır. Çok obez kişilerde (BKİ>40) çalışma kaybı (gün) erkeklerde 4 gün/yıl ve kadınlarda 5.5 gün/yıl olarak belirtilmiştir (Frank; 2008). Yetişkinlerde obezite ve fazla kiloluluk Avrupa Bölgesi ndeki sağlık hizmeti harcamalarının %6 sı kadar olup, buna ek olarak bunun en az iki katı kadar da dolaylı maliyetlere yol açmaktadırlar (üretkenlik ve gelir kaybı). 11

12 Fazla kilo ve obezite düşük sosyo-ekonomik grupları daha çok etkilemekte ve beraberinde sağlık ve diğer eşitsizliklerin artmasına katkıda bulunmaktadır (DSÖ, 2006). İngiltere de 2007 yılında obezite ve aşırı kilodan kaynaklanan hastalıkların maliyetinin 4.2 milyar avro olduğu hesaplanmıştır. Bu maliyetin 2015 yılında 6.3 milyar avro olacağı tahmin edilmektedir. Amerika da obezitenin yıllık toplam maliyeti 1995 yılı için 99.2 milyar dolar hesaplanmıştır. Bu maliyetin yaklaşık 51.6 milyar doları direk maliyet ve 47.6 milyar doları dolaylı maliyettir (Clinical Guidelines on the Identification, Evaluation and Treatment of Overweight and Obesity in Adults, 1998 s:6). Amerika da 1998 yılında toplam sağlık harcamalarının %9.1 i (78.5 milyar dolar) obez (BKI>30) ve aşırı kilolular (BKI ) için kullanılmıştır. ( Tablo 4; MEPS verileri kullanarak 1998 yılında yetişkinlerde obez ve aşırı kilolu yetişkinler için toplam sağlık harcamalar 51.5 milyar dolar olarak tahmin edilirken NHA verileri kullanıldığında bu değer 78.5 milyar dolara yükselmiştir. Sadece obez yetişkinler ele alındığında MEPS verilerine göre harcama 28.8 milyar dolar iken NHA verisi kullanıldığında 47.5 milyar dolar olmaktadır. Tablo 5 e göre; Amerika daki bazı eyaletlere (Michigan, Florida, New York, Washington) toplam nüfus içinde obez oranları sırasıyla 6.5, 5.1, 5.5 ve 5.4 şeklindedir. Bu eyaletlerde obezite sağlık harcaması sırasıyla 2931, 3987, 6080 ve 1330 milyon dolardır. Tablo 4: Aşırı Kilolu Ve Obez Yetişkinler İçin Toplam Medikal Harcamalar (Milyar $) Sigorta Çeşidi Aşırı kilolu ve Obezite Obezite (Milyar $) (Milyar $) MEPS*(199 NHA**(199 MEPS(199 NHA(1998) 8) 8) 8) Nakit Harcama Özel Medicaid Medicare Toplam Kaynak: : veri kaynağı * MEPS: Medikal Harcama Panel Araştırması ** NHA: Ulusal Sağlık Hesabı 12

13 Tablo 5: Dönemine Ait Yetişkinlerde Obezite Oranı ve Sağlık Harcamaları Eyalet Toplam Milyon $ Madicare Milyon $ Medicaid Milyon $ Nüfus % Nüfus % Nüfus Michigan Florida New York Washington Toplam , , ,329 Kaynak: ABD de döneminde sağlık harcamalarındaki artışın %27 si obezite oranının artmasından kaynaklanmıştır. ABD de 2003 yılında obezitenin yıllık sağlık maliyeti 75 milyar dolar olarak hesaplanmıştır. Obezite toplam sağlık harcamalarının eyaletlere göre %4.3-%7 ni oluşturmaktadır. ABD de 2000 yılında obezitenin maliyeti 117 milyar dolara ulaşmıştır ( direk maliyeti 61 milyar dolar, dolaylı maliyet ise 56 milyar dolar). Bu sağlık maliyetlerinin yarısını oluşturur. Obez yetişkinlerin (65 yaşın altı) sağlık harcaması normal ağırlıktaki yetişkinlerin sağlık harcamalarından %36-37 daha fazladır. Aşırı kilo ve obezite istatistikleri kanser, diyabet, hipertansiyon ve safrakesesi hastalıkları ve kaybedilen üretkenliğin maliyetlerini de içerir. ABD de 2000 yılında obezite ve aşırı kilo ile ilgili kanser maliyetleri; akciğer kanseri: toplam maliyeti 2.9 milyar dolar, direk maliyet 1.1 milyar dolar ve dolaylı maliyet 1.8 milyar dolar; endometrial kanser: toplam maliyet 933 milyon dolar, direk maliyet 310 milyon dolar ve dolaylı maliyet 623 milyon dolar; kolon kanseri: toplam maliyeti 3.5 milyar dolar, direk maliyet 1.3 milyar dolar ve dolaylı maliyet 2.2 milyar dolardır. Aşırı kiloluluk ve obezite ile ilgili 2. tip diyabet hastalıklarının toplam maliyeti 98 milyar dolardır. Aşırı kilo ve obezite ile ilgili Osteoarthritis toplam maliyeti 21.2 milyar dolar, direk maliyet 5.3 milyar dolar ve dolaylı maliyet 15.9 milyar dolardır. Aşırı kilo ve obezite ile ilgili hiper tansiyon hastalığının (yüksek kan basıncı) direk maliyeti 4.1 milyon dolardır. Aşırı kilo ve obezite ile ilgili safra kesesi hastalıklarının toplam maliyet 3.4 milyar dolar, direk maliyet 3.2 milyar dolar ve dolaylı maliyet 187 milyon dolardır. ABD de 2001 yılında obezite maliyeti toplam sağlık harcamasının eyaletlere göre %2-7 si arasında değişim sergilemektedir. Doğrudan ve dolaylı maliyetin123 milyar dolar olduğu tespit edilmiştir. Pasifik adalarında bulaşıcı olmayan hastalıklar, ana obezite, 2. tip diyabet hastalıklarının ekonomik maliyetleri 1.95 milyar dolardır ( ). 13

14 Kanada da 2001 yılında aşırı kiloluluk ve obezitenin ekonomik faturası 4.3 milyar dolardır (bunun 1.6 milyar doları doğrudan ve 2.7 milyar doları dolaylı maliyettir). Ayrıca fiziksel aktivitesizliğin ekonomik yükümlülüğü 5.3 milyar dolar (bunun 1.6 milyar doları doğrudan maliyet ve 3.7 milyar doları dolaylı maliyettir) olarak tahmin edilmiştir. Kanada da fiziksel aktivitesizlik ve obezitenin ekonomik maliyeti sırasıyla tüm sağlık maliyetinin %2.6 ve %2.2 sini oluşturur (obesity.ulaval.ca/obesity,2008). ABD de 2002 yılında obezite sağlık maliyeti 92.6 milyar dolara ulaşmıştır. Buda sağlık harcamalarının %9.1 ne karşılık gelmektedir. Bu maliyetlerin yaklaşık yarısı medicaid ve medicare tarafından karşılanmıştır. Amerika da yaş grubunda obeziteden (BKI>30) dolayı kaybedilen verimlilik maliyetinin 3.9 milyar dolar olduğu hesaplanmıştır. ABD de 1994 yılına ait birim dolaylı maliyetin yıllık değerleri ( 2008); Obeziteden dolayı çalışma günü kaybı 39.3 milyon dolar Obeziteden dolayı doktora gitme: 62.7 milyon dolar Obeziteden dolayı sınırlı çalışma günleri: 329 milyon dolar Obeziteden dolayı yatarak geçirilen gün: 89.5 milyon dolar Amerikan yetişkinlerinin yaklaşık üçte biri (%31.8) düzenli olarak boş zamanlarında fiziksel aktiviteyle uğraşıyor. Yaklaşık %10 yetişkin boş zamanlarında hiç fiziksel aktivite yapmıyor. Diğer yandan yaş grubundaki bireylerin %25 i her gün düzenli fiziksel aktivete (yürüyüş, bisiklet sürme vb.) yapmaktadır. Bu gruptaki bireylerin yaklaşık %50 si düzenli olarak ücretli fiziksel aktivite yapmaktadır. Fiziksel aktivitesizliğin doğrudan maliyeti 224 milyar dolardır ( 2008). Şekil 2. ABD'de Obezite Sağlık Harcamaları ( ) Milyar $ ,2 92,6 78,

15 Şekil 2 de Amerika da obeziteye ayrılan sağlık harcamaları görülmektedir. Obezite Amerika da önemli bir sağlık problemi haline geldiği için ciddi önlemler alınmaktadır. Harcamalarda 1998 den 2001 e kadar çok hızlı artış olmasına rağmen 2002 ve 2003 yıllarında düşüş gerçekleşmiştir. Son yıllarda harcamalarda gözlenen düşüşün nedeni hükümetin ve ilgili diğer kuruluşların obeziteyi önlemek için almış oldukları önlemler olabilir. Şekil 3 de İngiltere de obezite tedavisinde zorunlu kullanılan ilaçların maliyetinin dönemindeki seyri görülmektedir. İlaç harcamalarında 1998 den 2004 e kadar hızlı bir artış olduğu gözlemlenmektedir. Şekil 3. İngiltere'de Obezite Tedavisinde Zorunlu Olarak Kullanılan İlaç Maliyeti Bin ( ) Stanford Üniversitesinde yapılan bir araştırma, ABD de obez kadın ve erkeklerin diğer meslektaşlarına göre saatte 3,41 dolar daha az kazandığını ortaya koymuştur. Bu rakam obezite mağdurlarının yılda 7093 dolar kayıpları olduğunu ortaya koyarken, kazanç farklılığı bir ölçüde sağlık sigortası fiyatındaki yüksekliğe bağlanıyor. Örneğin, normal kilodaki meslektaşına göre, aşırı kilolu bir erkeğin sağlık harcamaları yılda 170 dolar, aşırı kilolu bir kadınınki ise yılda 495 dolar farklılık gösteriyor. Obezler sağlık sorunları nedeniyle daha az çalışabilmekte ve daha az kazanmaktadır. Buna göre, obezite mağdurları kilo kaynaklı sağlık sorunları nedeniyle yılda ortalama bir hafta işe gidemiyor. Obezite, ABD'nin en önemli sorunlarından biri olan enerji tüketimini de etkiliyor. ( Hollanda da yapılan bir araştırma obezler ve sigara içenlerin sağlık sistemi açısından daha ekonomik olduğunu ortaya koymuştur. Sigara içenler ve obezler daha az yaşadığı için kısa dönemde sağlık maliyetleri yüksek olsa da uzun dönemde sağlıklı insanlara göre daha az maliyeti vardır. Sigara kullanımı ve obezitenin yol açtığı hastalıkların tedavilerinin ileri yaşlarda ortaya çıkan alzheimer gibi hastalıklara oranla çok düşük maliyetinin olması ekonomik olmanın ana sebebi olarak gösterilmektedir. Araştırmaya göre Hollanda sağlık sistemi her obez kişi başına 2007 verileriyle 50 bin ABD doları tasarruf etmektedir (www. saglik.diyadinnet.com) 15

16 5. Obezite Konusunda Ampirik Çalışmalar Obezite çok boyutlu ve karmaşık bir olgudur. Obezite oranı üzerinde sosyal statü, yerleşim yeri, gelir, eğitim, cinsiyet ve sağlık harcamaları gibi faktörlerin etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Dünyada ve Türkiye de obezitiyle ilgili mücadele önlemleri ve politikaların belirlenmesinde karar alıcılara yol gösterici araştırmalar yapılmaktadır. Fakat Türkiye de henüz bu alanda iktisatçılar tarafından yapılmış bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bunun en önemli nedenlerinden biri veri eksikliği ve diğeri ise konunun öneminin henüz yeterince farkına varılmamasıdır. Dünyada obezite konusunda ekonomik analizler uzun yıllardan beri yapılmakta ve sayısı son yıllarda hızla artmaktadır. Bu alanda yapılan bazı çalışmalar aşağıda kısaca özetlenmiştir. Philipson ve Posner (1999) çalışmasında, uzun dönemde teknolojik değişmeler ve tarımsal yenilikler nedeniyle kalori maliyeti (cost of calori) düşer ve çok kalori tüketilmesine rağmen daha az kalori harcanır veya sarf edilir. Bu sebepten bireyler boş zamanlarında fiziksel aktivite yaparak vücudun alınan fazla kaloriyi yakması için para öderler. Bu varsayımlara göre fayda fonksiyonu; U = U ( W ( F, S), F, C) W: kilo, F: gıda tüketimi (food intake), S: fiziksel aktivitelerde kaybedilen kalori, C: alternatif tüketimi (gıda dışı mal ve hizmetler) gösterir. Bireyin sahip olduğu ağırlık (kilo), vücudun kalori alımı ve vücudun kalori kaybetmesinden etkilenir. Birey bütçe kısıtı altında fayda maksimize etmeye çalışır. C + pf I İkinci eşitlikte; p: gıda fiyatını ve I: geliri göstermektedir. Gelirdeki artışlar gıda talebini yükseltir. Eğer bireylerin işleri daha az yorucu ise daha az kalori kaybeder. İşlerdeki teknolojik değişme obezite artışını dengeli hale getirir. Fast-food teknolojik değişmenin sonucudur. Obezite artışının sorumluluğunu fast-food sektörüne bağlanamaz. Çalışmada ABD Ulusal Sağlık ve Beslenme Araştırmasından elde edilen veriler kullanılmıştır. Çalışman meslek gruplarının gıda tüketimi ve fiziksel aktivite alışkanlıklarını nasıl etkilediği üzerine odaklanmıştır. Ayrıca medeni durumun obezite üzerinde etkisinin olduğu saptanmıştır. Evli olan bireylerin bekârlara göre daha kilolu olduğu ve fiziksel sağlık problemlerinin daha fazla olduğu belirtilmiştir. Çalışmada teknolojik yeniliklerin gıda fiyatlarını düşürdüğü ve bu bundan dolayı gıda tüketiminin artığı saptanmıştır. Nayga (2000) çalışmasında obezite üzerinde eğitimin ve sağlık bilgilerinin etkisini incelemiştir. Çalışmada fayda maksimizasyonu; U = U ( x, H ) Bütçe kısıtları; i H = h( K, D j, u) B = P X i i i 16

17 Eşitlikte X i : mal vektörü ve H: obezite gibi bir sağlık problemini,.k:sağlık girdileri, D: bireysel eğitimle ilgili karakteristiklerini gösteren vektörü, u: gözlenemeyen (unobservable) H belirleyicilerini, B: geliri, P: fiyatları gösterir. Modelde gelir ve fiyatlar dışsaldır. Buna karşın sağlık girdi ve çıktıları ise içsel alınmıştır. Bütçe kısıtı altında fayda maksimize edildiğinde aşağıdaki 2 eşitlik elde edilir. Model bu eş anlı eşitlikler ile tahmin edilmiştir. K = f D, e ) ve H = g B, D, K, e ) ( j 1 ( i j 2 Çalışmada fiyat sabit alınmıştır. Eşitliklerde e 1 K nın gözlenemeyen karakteristiklerini ve e 2 H nin gözlenemeyen belirleyicilerini göstermektedir. Çalışmada K değişkeni içsel olarak alınmıştır. Çalışmada 1994 diyet ve sağlık bilgilendirme anketi (Diet and Health Knowledge Survey) verileri kullanılmıştır. (Analizde 1579 gözlem) Örneklem ortalaması olarak %13 siyah, %48 erkek, %40 işsiz ve %25 sigara içen vardır ve ortalama hanehalkı geliri dolardır. Çalışmanın sonucunda BKİ üzerinde diyet-hastalık bilgisinin (diet-disease knowledge) etkisi istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur. Eğitim düzeyinin hem BKİ hem de obez olma olasılığı üzerinde negatif etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Cutler ve arkadaşlarının (2003) yaptığı çalışmada; Eğitimin obeziteye etkisi kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı ele alınmıştır. Kadınlar üzerinde yapılan çalışmada obezite eğitimle negatif ilişkili bulunmuştur. Erkekler üzerinde yapılan çalışmada ise eğitimin obeziteye etkisinin daha düşük olduğu ortaya konmuştur. Bunlara ilave olarak obezitenin tüm eğitim gruplarında artış gösterdiği belirlenmiştir. Obezitenin vücudun kalori alımı ile ilişkisi iki şekilde açıklanır. İlk olarak bazal metabolizmaya bağlı olarak enerji maliyeti (energy cost); Bazal metabolizma oranı= α + β kilo Bazal metabolizmanın enerji değeri kilo ili ilişkilidir. Daha çok kilolu insanların daha çok enerji sarf etmesi (kaybetmesi) Enerji = η Kilo a a gerekir. İkincisi fiziksel aktivite yaparak enerji kaybıdır. η a : kg/dk başına sarf edilen kalori değeridir. Bu ilişki ile kilo ile aktivite süresi arasındaki dönüşümü verir. Belirli zaman diliminde toplam fiziksel aktivite; Antrenman indeksi= η azaman eşitliği yansıtır.durağan dengede (Steady state) vücuda alınan kalori vücudun yaktığı veya sarf ettiği kaloriye eşittir. Eleuteri (2004) OECD ülkelerini kapsayan çalışmasında obezitenin neden yaygınlaştığı ve gelir, istihdam, eğitim, sosyal statünün ve cinsiyetin obezite üzerine etkisine bakmıştır. OECD ülkelerinde kadınların obezite oranı erkeklere göre daha yüksek olduğu ve eğitim düzeyi ve sosyal statü artıkça daha bilinçli beslenmenin hâkim olduğu saptanmıştır. Çalışmada dönemini kapsayan panel veriler ile obezite analizi çin sabit etki modeli (fixed effects model) kullanılmıştır. a 17

18 Veriler 11 OECD ülkesini (Kanada, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İtalya, Japonya, Hollanda, ispanya, İngiltere ve İsviçre) kapsamıştır. Obezite oranı= f [GSYH/Nüfus, Kalori alımı, Yaşlı Nüfus (65 + ), Toplam sağlık harcamaları (GSYH daki payı)] Kadınlar için Obezite oranı= f [ GSYH/Nüfus + Kalori alımı+ Yaşlı Nüfus (65 + )+ Toplam Sağlık Harcamaları (GSYH daki payı)] Birçok çalışmada gelir artığında obezite oranının azalma gösterdiği ortaya konmasına rağmen, bu çalışmada gelir ile obezite oranı arasında doğru orantılı bir ilişki bulunmuştur. Bu sonuç yüksek refah düzeyine ulaşıldığında obezite oranının yükseldiği şeklinde yorumlanmıştır. Birçok çalışmada kalori alımı artışı ile obezite seviyesinin artış gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışmada kalori alımıyla obezite seviyesi arasındaki ilişki net ortaya konulamamıştır. Genellikle 1990 lı yıllarda OECD ülkeleri için yüksek kalori alımı düşük obezite seviyesiyle ilişkilendirilir. Bu durum bir taraftan yüksek kalori alımı ve diğer taraftan yüksek fiziksel aktivite seviyesini yansıtır. Toplam sağlık harcamaları ve 65 + nüfus değişkeni regresyonda anlamlı çıkmamıştır. Loureiro ve Nayga, (2005); OECD ülkeleri için yaptıkları çalışma dönemi panel verilerini kullanmışlardır. Çalışmada tanımlanan model OLS ve GLS rassal etkilerle (random effects) ile tahmin edilmiştir. Model aşağıdaki gibi tanımlanmıştır. BKİ + b 10 it = b 0 CSE + b + b K 1 it b 2 R it yaş + e + b W it 3 it + b GSYH 4 it + b H 5 it + b 6 A it + b 7 E it + b S + b T 8 9 Modelde K: kalori, R: kırsal alan, W: kadınların çalışması, H: harcama, A:araba, E: emisyon, S: sigara içici, T: tarım verimliliği, CSE: tüketici destek eş değerini göstermektedir. Birçok ülke için BKİ değerleri 1990 yılına aittir. Eşitlikte t zaman dilimini i ise ülkeleri göstermektedir. Modelde harcamalar GSYH nın yüzdesi olarak eğitim harcamalarını, tarımsal verimlilik (katma değer/ tarımsal istihdam), e it stokastik hata terimini göstermektedir. Analiz sonuçlarına göre, kalori alımı, GSYH, emisyon ve 65 + yaş grupları obezite ve aşırı kilolulukla pozitif ilişkili bulunmuştur. Fakat bunlardan istatistiksel olarak kalori alımı anlamlı çıkmıştır. Kırsal alan, kadınların işgücüne katılımı, eğitim harcamaları, sigara içenlerin yüzdesi ve tarımsal verimlilik obezite ve aşırı kilolulukla negatif ilişkili bulunmuştur. Bu değişkenlerden kadınların işgücüne katılımı ve sigara içenlerin yüzdesi istatistiksel olarak anlamlı olan değişkenlerdir. Kadınların iş gücüne katılımı ev dışı tüketimin ve hazır gıdaların tüketimini artırmaktadır. Obez ve aşırı kilolu bireyler için GLS rassal etki modelinden elde edilen sonuçlar OLS ile benzerdir. Eğitim harcamaları, sigara içenlerin yüzdesi ve gıda fiyatları aracılığıyla tüketiciden tarım sektörüne transferler negatif ve istatistiksel olarak anlamlı katsayılardır. 18

19 Kişi başına GSYH, emisyon miktarı, 65 + yaş grupları ve tarımsal verimlilik verileri ise istatistiksel olarak anlamlı çıkmamıştır. Plantinga ve Bernell (2005); şehirleşme ve kilo arasındaki ilişki yersel denge (spatial) modeli ile analiz etmiştir. Araştırmacılar aşağıdaki eşitlikle analize başlamıştır. W = W 0 + F E Eşitlikte W: (weight of residents) bireyin ağırlığı, W O : bireyin ilk ağırlığı, F: gıdaların kalori miktarını, E: kalori sarfiyatı (expenditure), H: konut harcamalarını göstermektedir. Genel olarak kilonun marjinal faydası bireyin ilk ağırlığına bağlıdır. Zayıf bireyin kilo alması tüketimin faydasını artırır. İdeal kilonun üstündeki bireylerin marjinal faydası negatiftir. Kısaca, U ( H, W, F) U 0, U > 0, U > 0 U U = 0 W < F H HW = HF Konut harcamalarının (housing) marjinal faydası kiloya ve gıda tüketimine bağlıdır. Gıda tüketiminin marjinal faydası ise kiloya bağlıdır. U > 0, eğer kalori alışkanlık (addictive) halinde ise bu eşitlik obez bireylerin marjinal kaloriden daha çok zevk alacağını ifade eder. Sonuç olarak U FW, U, U O olacağı varsayılmıştır. Fayda fonksiyonu türetilerek piyasa yersel denge eşitliği HH FF WW < (spatial market equilibrium) çözülür. Bu çalışmada obezite ile şehirleşme arasındaki ilişki modellenmiştir. Gıda tüketimi ve vücut kalori sarfiyatı (expenditure) arasında yüksek oranda takas vardır (trade-off). Fayda üzerinde gıdanın doğrudan veya dolaylı etkisine göre ilişki kararlaştırılır. Vücudun harcadığı (sarf ettiği) kalori miktarındaki değişme, sadece gıda tüketiminden elde edilen doğrudan faydayı değil aynı zamanda gıda tüketimindeki değişmeler dolayısıyla kilonun etkilenmesinden kaynaklanan dolaylı fayda üzerinde de etkilidir. İstatistiksel sonuçlar gıda tüketiminin marjinal faydasının kiloyu nasıl etkilediğini ortaya koymuştur. Zorunlu mal olan gıdalar için yeterlilik koşulunun kalori harcamasıyla (expenditure) ilişkisi U < 0 şeklindeyken lüks mal olan gıdalar için gereklilik koşulunun kalori harcamasıyla FW ilişkisi U > 0 şeklindedir. Çalışmadan elde edilen diğer bir bulgu da lüks gıdaların kalori FW sarfiyatı (expenditure) ile ilişkisi kilo almak gıdanın faydasını yükseltir. Ayrıca daha küçük yerleşim yerlerinde yaşayanların daha çok gıda tüketimi yaptıkları ve buna bağlı olarak da daha çok kilo aldıkları sonucuna ulaşılmıştır. Asfaw, (2007) Mısır da yapmış olduğu çalışmada kullandığı modelin teorik temeli Philipson ve Posner (1999) çalışmasına dayanmaktadır. Bireyler gıda ve gıda dışı tüketimlerinden (N) ve kilodan (W) fayda elde ederler. Gıda maddeleri enerji yönünden yoğun gıdalar (x 1 ) ve enerjisi az fakat besin değeri yüksek gıdalar (x 2 ) olmak üzere iki grupta toplanır. Bu durumda fayda fonksiyonu; U = U ( 2 x1, x, N, W ) 19

20 Kilonun marjinal faydası bireyin ilk kilosuna bağlıdır. W + ideal kilo olarak tanımlanır. Buna bağlı olarak bireyler + W < W W 0 U ilişkisini korumak isterler. Bireyler bütçe kısıtı altında faydalarını maksimize etmek isterler. Bütçe kısıtı; p x p x + pn N Y Eşitlikte, P: fiyatı, Y: geliri göstermektedir. Fayda ve bütçe kısıtı altında Langrange eşitliğini oluşturduğumuzda aşağıdaki eşitliği elde ederiz. Bu eşitlik temel ampirik tahminlerde kullanılmıştır. W * = W 1 2 [ f p, p, p, Y ), f ( p, p, p, Y )] ( 1 2 N 1 2 Kilo üzerinde fiyat esnekliklerinin etkisi ise; ε WP1 = ( εwx 1)( ε x1 p1) + ( ε wx2 )( ε x2 p1) ε Wp1 : kilonun x 1 malının fiyatına bağlı olarak esnekliğidir. ε x1p1 N : x 1 malının kendi fiyat esnekliğidir. ε x2 p1 : x 1 malının fiyatındaki değişmenin sonucu olarak x 2 malı talebindeki değişmedir (çapraz fiyat esnekliği). ε, Wx1 ε Wx2 : kilonun sırasıyla x 1 ve x 2 malı tüketimine bağlı esnekliğini ölçer. Kendi fiyat esnekliği çapraz fiyat esnekliğinden daha büyük ve x 1 malıyla ilgili kilonun esnekliği x 2 malıyla ilgili kilonun esnekliğinden daha büyük oluncaya kadar enerjisi yoğun gıdaların (x 1 ) fiyatlarındaki azalış kilonun optimal seviyesindeki artışla ilgilidir. ε WP = ( εwx2 )( ε x2 p2 ) + ( ε wx1)( ε x1 p2 ) ε 2 > ε < ε Wx1 x2 p2 x1 p2 ε Wx2 0 Bu eşitlikler şunu ifade eder; eğer x 1 ve x 2 malları ikameyse ve x 1 ve x 2 mallarının kilo esneklikleri arasındaki fark yüksekse, x 2 malıyla ilgili kilonun fiyat esnekliği pozitif olabilir. Bu matematiksel ilişkiler dünyada obezite yaygınlığı için politika belirlemede önemli araçlar ortaya koymuştur.çalışmada hükümetin fiyat politikalarının gıda tüketim miktarını etkilediği ve böylece obezite yaygınlığını da etkilediği test edilmiştir. Bu bağlamda kurulan regrasyon modelinde bağımlı değişken olarak BKİ kullanılmıştır. Açıklayıcı değişken olarak yaş, aile genişliği, kişi başına aylık harcama (logaritmik), 100 kalori değerinde ekmek, yumurta, şeker, yağ, pirinç, meyve, sebze, sığır eti ve bakliyatın fiyatları, kukla değişken olarak annenin eğitim durumu, hanedeki kadın sayısı, aşırı yoksulluk ve yerleşim yeri kullanılmıştır. Bu çalışmada anne obezite yaygınlığı oranı üzerinde gıda sübvansiyonlarının etkiside incelenmiştir. Regresyondan elde edilen temel bulgular harcama ve fiyat değişkenlerinin BKİ değeri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkisi olduğunu göstermiştir. Mısır da 902 kadın üzerinde yapılan araştırmada, kadınların %28.12 si obez ve %29.95 i aşırı kilolu çıkmıştır. Kadınlarda BKİ ortalama değeri hesaplanmıştır. Tüm gelir birimlerinde kadınların ortalama BKİ değeri normal BKİ değerinden (25) daha yüksek çıkmıştır. Kadınlarda yaş değişkeni BKİ değişkenini pozitif etkilemiştir. Eğitim seviyesi ve aile genişliği istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur. Harcamaların azalan oranda BKİ seviyesini artırdığı ortaya konmuştur. 20

21 Diğer değişkenler sabit olduğu düşünüldüğünde yerleşim yeri (kırsal alan) BKİ değerini istatistiksel olarak pozitif etkilemiştir. Meyerhoerfer ve Pylypchuk (2008) panel verileri ile kilo ve sağlık harcamaları üzerinde ABD de gıda kupon programının etkisini incelenmiştir. Çalışma neoklasik yapıda tüketici fayda maksimizasyonuna dayanmaktadır. U it = U ( H it, Cit, Wit ( Cit )) i: 1.N kadar birey sayısı, t: 1,,T ye kadar zaman peryodu, H t : sağlık tercihleri, C it : gıda ve gıda dışı mallar vektörüdür. W it : kilo düzeyini P it : fiyatı göstermektedir. W β ~ P = β δ ~ * * it = X it 1 + γpit + ε it ve it X it 2 + Z it + uit X it : demografik ve ekonomik değişkenleri içerir. Z it gıda kupon programına katılımı etkileyen araç değişkenler vektörüdür. Moro (2008) yaptığı çalışmada mikro ekonometrik talep modelleri üzerinde piyasa ve politikaların etkisi üzerinde durmuş ve obezite ile ilgili dinamik talep modellerinin yapısını ele almıştır. Fakat çalışmanın sonucunda veri elde etmenin önemli bir problem olduğunu ve obezite ile ilgili ampirik talep çalışması yapamadıklarını ifade etmiştir. Mevcut dönemde bireyin faydası, U = u( F, C, H ) F = f ( X, q, S) H = h( W, k) F: gıda tüketimi, C: diğer malların tüketimi, H: sağlık, X: işlenmemiş gıdalar, q: miktar göstergesi, S: geçmişten elde edilen deneyimlerin sonucu olan tüketim sermayesidir. Bireylerin sağlığı sahip oldukları kiloyu (W) ve gıda güvenliğine (food safety) (k) bağlıdır. İlk olarak model alışkanlıkları da içerir. Alışkanlık (habit formation) ayrılamayan tercih zamanlarını ifade eder. Böylece mevcut fayda sadece mevcut harcama/tüketimlere değil aynı zamanda alışkanlıklara da bağlıdır. Gıda tüketimi (gıda servisleri) üretim fonksiyonundan aşağıdaki gibi elde edilebilinir. Tüketici problemi, Kısıtlar; T t max e θ u( F, C, H ) dt X, C F = f ( X, q, S) H = h( W, k) ο W = ( 1 δ ) W + g( X, a) 0 ο S = X γs ve px + C = y kilo ve tüketim sermayesi (consumption capital) için geçiş eşitliğidir. Eşitlikte, W: bireylerin mevcut kilosu, k: beslenme riski (gıda güvenliği bilgileri), δ : kilo kayıp oranı, γ : tüketim sermaye aşınma oranıdır. p: işlenmemiş gıda fiyatlarıdır. Y: harcanabilir geliri, θ : zaman indirgeme oranını göstermektedir. Modelde g(x) iç bükey fonksiyonu besin tüketimi (X) ve azalan fiziksel aktiviteyle (a) artar. 21

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065

MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 MERVE SAYIŞ 04150019305 TUĞBA ÇINAR 04140033048 SEVİM KORKUT 04140033017 MERVE ALTUN 04140019065 TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT PROGRAMI (2014 2017) TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ

Detaylı

Bilindiği üzere beslenme; anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır

Bilindiği üzere beslenme; anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır OBEZİTE Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu

Detaylı

Obezite Nedir? Harun AKTAŞ - Trabzon

Obezite Nedir? Harun AKTAŞ - Trabzon Obezite Nedir? Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması

Detaylı

raşitizm okul çağı çocuk ve gençlerde diş çürükleri büyüme ve gelişme geriliği zayıflık ve şişmanlık demir yetersizliği anemisi

raşitizm okul çağı çocuk ve gençlerde diş çürükleri büyüme ve gelişme geriliği zayıflık ve şişmanlık demir yetersizliği anemisi büyüme ve gelişme geriliği diş çürükleri zayıflık ve şişmanlık okul çağı çocuk ve gençlerde demir yetersizliği anemisi 0-5 Yaş Grubu Çocuklarda iyot yetersizliği hastalıkları vitamin yetersizlikleri raşitizm

Detaylı

BİR BAKIŞTA SAĞLIK -AVRUPA 2010 -

BİR BAKIŞTA SAĞLIK -AVRUPA 2010 - BİR BAKIŞTA SAĞLIK -AVRUPA 2010 - (OECD ve Avrupa Birliği işbirliğinde hazırlanan Bir Bakışta Sağlık-Avrupa 2010 adlı yayının özetidir) AĞUSTOS 2011 ANKARA İçindekiler ÖZET 1 BÖLÜM 1- SAĞLIĞIN DURUMU...

Detaylı

Türkiye de Sigara Fiyatları ve Tüketim İlişkisi

Türkiye de Sigara Fiyatları ve Tüketim İlişkisi Türkiye de Sigara Fiyatları ve Tüketim İlişkisi Zeynep Önder Giriş Türkiye dünyadaki en büyük sigara tüketici ülkelerden biridir. A.B.D. Tarım Bakanlığı verilerine göre, 199-1999 yılları arasında dünyadaki

Detaylı

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır.

Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. Yağ dokusunun oranı; Yetişkin erkeklerde % 12 15, Yetişkin kadınlarda %20 27 arasındadır. Bu oranların

Detaylı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır. Obezite Nedir? Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması

Detaylı

Türkiye Diyabet Prevalans Çalışmaları: TURDEP-I ve TURDEP-II

Türkiye Diyabet Prevalans Çalışmaları: TURDEP-I ve TURDEP-II 47. ULUSAL DİYABET KONGRESİ 11-15 Mayıs 211, Rixos Sungate Hotel, Antalya Türkiye Diyabet Prevalans Çalışmaları: TURDEP-I ve TURDEP-II Prof. Dr. İlhan SATMAN ve TURDEP-II Çalışma Grubu İstanbul Üniversitesi

Detaylı

Hipertansiyon. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015

Hipertansiyon. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Hipertansiyon HT Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Neslihan Yukarıkır ve Arş. Gör. Dr. Dilber Deryol Nacar

Detaylı

VÜCUT KOMPOSİZYONU 1

VÜCUT KOMPOSİZYONU 1 1 VÜCUT KOMPOSİZYONU VÜCUT KOMPOSİZYONU Vücuttaki tüm doku, hücre, molekül ve atom bileşenlerinin miktarını ifade eder Tıp, beslenme, egzersiz bilimleri, büyüme ve gelişme, yaşlanma, fiziksel iş kapasitesi,

Detaylı

Çocukluk Çağı Obezitesi

Çocukluk Çağı Obezitesi Çocukluk Çağı Obezitesi Prof. Dr. Hilal Özcebe Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü hozcebe@hacettepe.edu.tr Çocuklarda Obezite Son yıllarda önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmesi Gelişmiş

Detaylı

Kadınların Ġstihdama Katılımı ve YaĢanan Sorunlar

Kadınların Ġstihdama Katılımı ve YaĢanan Sorunlar Kadınların Ġstihdama Katılımı ve YaĢanan Sorunlar Lütfi ĠNCĠROĞLU Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı GiriĢ Nüfusunun yarısı kadın olan ülkemizde, kadınların işgücü piyasasına

Detaylı

OBEZİTE NEDİR? Erkeklerde %20,5 Kadınlarda ise % 41,0 Toplamda % 30,3 olarak bulunmuştur. İstanbul 33,0 Orta Anadolu 32,9

OBEZİTE NEDİR? Erkeklerde %20,5 Kadınlarda ise % 41,0 Toplamda % 30,3 olarak bulunmuştur. İstanbul 33,0 Orta Anadolu 32,9 OBEZİTE NEDİR? Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır. Günlük yaşamda bireylerin (gebe, emzikli, bebek, okul çocuğu, genç,

Detaylı

Nedenleri tablo halinde sıralayacak olursak: 1. Eksojen şişmanlık (mutad şişmanlık) (Bütün şişmanların %90'ı) - Kalıtsal faktörler:

Nedenleri tablo halinde sıralayacak olursak: 1. Eksojen şişmanlık (mutad şişmanlık) (Bütün şişmanların %90'ı) - Kalıtsal faktörler: Obezite alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olmasıyla oluşur. Bunu genetik faktörler, metabolizma hızı, iştah, gıdaya ulaşabilme, davranışsal faktörler, fiziksel aktivite durumu, kültürel faktörler

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 2 7 Ekim 2012

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 2 7 Ekim 2012 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 2 7 Ekim 2012 TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece İstanbul İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1.ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.2.ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE ÖRNEK

Detaylı

TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT PROGRAMI (2010-2014)

TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT PROGRAMI (2010-2014) T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTELER DAİRE BAŞKANLIĞI TÜRKİYE SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT PROGRAMI (2010-2014) Dyt. Ceyhan VARDAR Denizli

Detaylı

Sağlıkta Maliyet Kavramı. Doç. Dr. Sedat ALTIN Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Sağlıkta Maliyet Kavramı. Doç. Dr. Sedat ALTIN Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlıkta Maliyet Kavramı Doç. Dr. Sedat ALTIN Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Sektörü (Piyasası) Sağlık sektörünü diğer sektörlerden ayıran temel farklılık,

Detaylı

Türkiye de Kadın İstihdam Sorununa Çözümler LİZBON SÜRECİ ve KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ

Türkiye de Kadın İstihdam Sorununa Çözümler LİZBON SÜRECİ ve KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ Türkiye de Kadın İstihdam Sorununa Çözümler LİZBON SÜRECİ ve KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Kongresi Ankara, 25 Ağustos 2008 Y.Doç.Dr. İpek İlkkaracan İstanbul Teknik Üniversitesi Kadının

Detaylı

Özel Bir Hastanede Diyabet Polikliniğine Başvuran Hastalarda İnsülin Direncini Etkileyen Faktörlerin Araştırılması

Özel Bir Hastanede Diyabet Polikliniğine Başvuran Hastalarda İnsülin Direncini Etkileyen Faktörlerin Araştırılması Özel Bir Hastanede Diyabet Polikliniğine Başvuran Hastalarda İnsülin Direncini Etkileyen Faktörlerin Araştırılması 20 24 Mayıs 2009 tarihleri arasında Antalya da düzenlenen 45. Ulusal Diyabet Kongresinde

Detaylı

(İnt. Dr. Doğukan Danışman)

(İnt. Dr. Doğukan Danışman) (İnt. Dr. Doğukan Danışman) *Amaç: Sigara ve pankreas kanseri arasında doz-yanıt ilişkisini değerlendirmek ve geçici değişkenlerin etkilerini incelemektir. *Yöntem: * 6507 pankreas olgusu ve 12 890 kontrol

Detaylı

OBEZĠTE VE FĠZĠKSEL AKTĠVĠTENĠN SAĞLIK ÜZERĠNE ETKĠLERĠ

OBEZĠTE VE FĠZĠKSEL AKTĠVĠTENĠN SAĞLIK ÜZERĠNE ETKĠLERĠ T.C.SAĞLIK BAKANLIĞI TEMEL SAĞLIK HĠZMETLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BESLENME VE FĠZĠKSEL AKTĠVĠTELER DAĠRE BAġKANLIĞI OBEZĠTE VE FĠZĠKSEL AKTĠVĠTENĠN SAĞLIK ÜZERĠNE ETKĠLERĠ Dr. Dyt. Biriz ÇAKIR ġube Md. 16 Aralık

Detaylı

VÜCUT KOMPOSİZYONU VE EGZERSİZ PROGRAMLAMA

VÜCUT KOMPOSİZYONU VE EGZERSİZ PROGRAMLAMA 1 VÜCUT KOMPOSİZYONU VE EGZERSİZ PROGRAMLAMA 2 VÜCUT KOMPOSİZYONU Vücuttaki tüm doku, hücre, molekül ve atom bileşenlerinin miktarını ifade eder Tıp, beslenme, egzersiz bilimleri, büyüme ve gelişme, yaşlanma,

Detaylı

Sosyal Politikayı Yeniden Düşünmek! NEDEN?

Sosyal Politikayı Yeniden Düşünmek! NEDEN? Sosyal Politikayı Yeniden Düşünmek! NEDEN? -Nereden?- Sosyal Sorunlar? İşsizlik, yoksulluk, ayırımcılık. Sosyal sınıflar, tabakalar, gruplar? İşsiz, yaşlı, çocuk, engelli. Yasalar, kurumlar, araçlar? -Anayasa,

Detaylı

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? VÜCUT BAKIMI 1. İnsan vücudunun ölçülerini konu edinen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir? A) Anatomi B) Fizyoloji C) Antropometri D) Antropoloji 2. Kemik, diş, kas, organlar, sıvılar ve adipoz dokunun

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ TALEBİ. Gülbiye Yenimahalleli Yaşar

SAĞLIK HİZMETLERİ TALEBİ. Gülbiye Yenimahalleli Yaşar SAĞLIK HİZMETLERİ TALEBİ Gülbiye Yenimahalleli Yaşar Talep ve talep fonksiyonunu etkileyen etmenler Talep: Satın alma gücü ile desteklenen istektir. Bireysel talep fonksiyonunu etkileyen etmenler: 1. Fiyat

Detaylı

Dünya da ve Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği

Dünya da ve Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği Dünya da ve Türkiye de İş Sağlığı ve Güvenliği Amaç İstatistikî veriler ve karşılaştırmalarla dünyada ve Türkiye deki İSG durumu hakkında bilgi sahibi olmak. 2 Öğrenim hedefleri ILO İSG verileri, WHO meslek

Detaylı

Beslenme Sorunlarıyla Mücadele: Gizli Açlık, Hidden Hunger

Beslenme Sorunlarıyla Mücadele: Gizli Açlık, Hidden Hunger Beslenme Sorunlarıyla Mücadele: Gizli Açlık, Hidden Hunger Prof Dr Halit Tanju Besler Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Gazimağusa, KKTC G İ Z L İ A Ç L

Detaylı

Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ulusal Kümelenme Stratejileri Literatür Araştırması Raporu

Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ulusal Kümelenme Stratejileri Literatür Araştırması Raporu TÜBİTAK TÜRKİYE SANAYİ SEVK VE İDARE ENSTİTÜSÜ BİTKİSEL ÜRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ulusal Kümelenme Stratejileri Literatür Araştırması Raporu Uluslararası Pazar Analizi 17 Aralık

Detaylı

Basın bülteni sanofi-aventis

Basın bülteni sanofi-aventis Basın bülteni sanofi-aventis 7 Kasım 2007 ULUSLARARASI DİYABET TEDAVİ PRATİKLERİ KAYIT ÇALIŞMASI NIN (IDMPS) TÜRKİYE SONUÇLARI HEDEF TEDAVİ KALİTESİNİ ARTIRMAK ÇALIŞMANIN AMACI ve YÖNTEMİ Uluslararası

Detaylı

Türkiye, OECD üyesi ülkeler arasında çalışanların en az boş zamana sahip olduğu ülke!

Türkiye, OECD üyesi ülkeler arasında çalışanların en az boş zamana sahip olduğu ülke! Türkiye de İnsanlar Zaman Yoksulu, Kadınlar Daha da Yoksul 1 KEİG Platformu 3 Ocak 2019 Zaman kullanımı ile ilgili karşılaştırmalı istatistiklere bakıldığında, Türkiye özel bir konuma sahip. İstihdamda

Detaylı

Kronik böbrek hastalığı adeta bir salgın halini almıģ olan önemli bir halk sağlığı sorunudur.

Kronik böbrek hastalığı adeta bir salgın halini almıģ olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kronik böbrek hastalığı adeta bir salgın halini almıģ olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Basit ve ucuz bazı testlerle erken saptandığında önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir olmasına karģın,

Detaylı

ADÖLESAN ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARIN - VELİLERİN VE ÖĞRETMENLERİN OBEZİTE DURUMLARI İLE BESLENME ALIŞKANLIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

ADÖLESAN ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARIN - VELİLERİN VE ÖĞRETMENLERİN OBEZİTE DURUMLARI İLE BESLENME ALIŞKANLIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ 2015 ADÖLESAN ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARIN - VELİLERİN VE ÖĞRETMENLERİN OBEZİTE DURUMLARI İLE BESLENME ALIŞKANLIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ 31.03.2014 İçindekiler YÖNETİCİ ÖZETİ... 5 1. BÖLÜM: ADÖLESAN ÇAĞINDAKİ

Detaylı

A.ERDAL SARGUTAN EK TABLOLAR. Ek 1. Ek 1: Ek Tablolar 3123

A.ERDAL SARGUTAN EK TABLOLAR. Ek 1. Ek 1: Ek Tablolar 3123 Ek 1: Ek Tablolar 3123 Ek 1 EK TABLOLAR Tablolar, - (129) Dünya Sağlık Örgütü: WHO Dünya Sağlık Raporu - (123) Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı: UNDP İnsani Gelişme Raporu - (128) Dünya Bankası: WB

Detaylı

2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması

2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 213 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 3. Bölge Toplantısı TNSA-213 Sonuçları Doç. Dr. Alanur Çavlin Dr. Tuğba Adalı 19 Şubat 215 Greenpark Otel, Diyarbakır Sunuş Planı Hanehalkı nüfusunun ve kadınların

Detaylı

OBEZİTE DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI

OBEZİTE DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI OBEZİTE DİYABET VE METABOLİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI Dr. Sabahattin KOCADAĞ Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı Dünyada her yıl 2,8 milyon insan, fazla kilolu (obezite de dahil) olmak nedeniyle

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2014 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2014 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2014 0 ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜN TANIMI SITC NO : 421.4 ARMONİZE NO : 1509 Türkiye bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle, İtalya, İspanya,

Detaylı

TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI

TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI TÜRKİYE DE EN FAZLA GÖRÜLEN BESLENME HATALARI Türkiye beslenme durumu yönünden hem gelişmekte olan, hem de gelişmiş ülkelerin sorunlarını birlikte içeren bir görünüme sahiptir. Ülkemizde halkın beslenme

Detaylı

Dünya ve 20 Gelişmiş Ülke Ekonomisinde Hayvancılığın Yeri

Dünya ve 20 Gelişmiş Ülke Ekonomisinde Hayvancılığın Yeri 1 2 3 Dünya ve 20 Gelişmiş Ülke Ekonomisinde Hayvancılığın Yeri Özet Dünyada kişi başına düşen günlük hayvansal protein miktarı 1961 ve 2011 yıllarında sırasıyla 19,7 ve 31,8 gramdır. Bu miktarlar 1961

Detaylı

YALOVA BELEDİYESİ SAĞLIKLI YAŞAMI DESTEKLEME PROGRAMI. Dr. Metin SABUNCU YALOVA BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRÜ

YALOVA BELEDİYESİ SAĞLIKLI YAŞAMI DESTEKLEME PROGRAMI. Dr. Metin SABUNCU YALOVA BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRÜ YALOVA BELEDİYESİ SAĞLIKLI YAŞAMI DESTEKLEME PROGRAMI Dr. Metin SABUNCU YALOVA BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ MÜDÜRÜ Dünyada 13.5 milyon koroner kalp hastası var. Yılda 1.5 milyon insan kalp krizi geçiriyor.

Detaylı

KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ

KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma Projesi KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI

Detaylı

Yuanli Liu, Yusuf Çelik, Bayram Şahin Ankara, 23 Eylül 2005

Yuanli Liu, Yusuf Çelik, Bayram Şahin Ankara, 23 Eylül 2005 Türkiye Sağlık Harcamaları: Uygunluk, Verimlilik, Hakkaniyet Yuanli Liu, Yusuf Çelik, Bayram Şahin Ankara, 23 Eylül 2005 Sunum İçeriği Amaç & Yaklaşım Temel Bulgular Politika Önerileri 2 Çalışmanın Cevaplamaya

Detaylı

Türkiye'de Tütün Ekonomisi ve Tütün Ürünlerinin Vergilendirilmesi

Türkiye'de Tütün Ekonomisi ve Tütün Ürünlerinin Vergilendirilmesi 'de Tütün Ekonomisi ve Tütün Ürünlerinin Vergilendirilmesi Ek Yürekli A, Önder Z, Elibol HM, Erk N, Çabuk A, Fisunoğlu M, Erk SF, Chaloupka FJ Şekil A1: Batı Avrupa Ülkelerinde Erkeklerde Yaşa Göre Standardize

Detaylı

Türkiye Nüfusunun Yapısal Özellikleri Nüfus; 1- Nüfusun Yaş Gruplarına Göre Dağılımı Genç (Çocuk) Nüfus ( 0-14 yaş )

Türkiye Nüfusunun Yapısal Özellikleri Nüfus; 1- Nüfusun Yaş Gruplarına Göre Dağılımı Genç (Çocuk) Nüfus ( 0-14 yaş ) Türkiye Nüfusunun Yapısal Özellikleri Nüfus; ülkelerin kalkınmasında, ülkenin dünyadaki etki alanını genişletmesinde potansiyel bir güç olarak önemli bir faktördür. Nüfusun potansiyel gücü, nüfus miktarı

Detaylı

Kocaeli İlinde Obezite ve Bir Tedavi Alternatifi Olan Obezite Cerrahisi Farkındalığının Değerlendirilmesi

Kocaeli İlinde Obezite ve Bir Tedavi Alternatifi Olan Obezite Cerrahisi Farkındalığının Değerlendirilmesi Kocaeli İlinde Obezite ve Bir Tedavi Alternatifi Olan Obezite Cerrahisi Farkındalığının Değerlendirilmesi Sertaç Ata Güler, Sertaç Kırnaz, Ezgi Uçar Taş, Oktay Yirmibeşoğlu, Tonguç Utku Yılmaz, Nihat Zafer

Detaylı

VERİLERLE TÜRKİYE ve DÜNYADA DİYABET. YARD.DOÇ.DR. GÜLHAN COŞANSU İstanbul Üniversitesi Diyabet Hemşireliği Derneği

VERİLERLE TÜRKİYE ve DÜNYADA DİYABET. YARD.DOÇ.DR. GÜLHAN COŞANSU İstanbul Üniversitesi Diyabet Hemşireliği Derneği VERİLERLE TÜRKİYE ve DÜNYADA DİYABET YARD.DOÇ.DR. GÜLHAN COŞANSU İstanbul Üniversitesi Diyabet Hemşireliği Derneği 21.Yüzyılın sağlık krizi: DİYABET Diyabet yaşadığımız yüzyılın en önemli sağlık sorunlarından

Detaylı

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar Beslenme: İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması, Yaşam kalitesini artırması için

Detaylı

Araştırma Notu 13/159

Araştırma Notu 13/159 Araştırma Notu 13/159 27 Aralık 2013 1,4 MİLYON GENÇ NE OKULDA NE İŞTE Seyfettin Gürsel, Gökçe Uysal-Kolaşin ve Melike Kökkızıl Yönetici Özeti TÜİK tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Anketi 2012 verilerine

Detaylı

Sağlık Kuruluşlarında Maliyet Yönetimi ve Güncel

Sağlık Kuruluşlarında Maliyet Yönetimi ve Güncel Sağlık Kuruluşlarında Maliyet Yönetimi ve Güncel Uygulamalar YRD. DOÇ. DR. EMRE ATILGAN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ Sağlık Kurumlarında Maliyet Yönetimi ve Güncel Uygulamalar Sunum Planı:

Detaylı

Dünya Ekonomisinde Tarımın Rolü

Dünya Ekonomisinde Tarımın Rolü Kaynak: Kalkınma Ekonomisi, Feride Doğaner Gönel, Efil Yayınevi, Ekim 2010. Ulusal sınırlarla kısıtlanmış olan toprak faktörü piyasası tekelci piyasa özellikleri gösterir, yani serbest rekabetçi piyasa

Detaylı

TEKNOLOJİ EKONOMİ POLİTİKA - III TÜRKİYE DEKİ AR-GE VE YENİLİK FAALİYETLERİ

TEKNOLOJİ EKONOMİ POLİTİKA - III TÜRKİYE DEKİ AR-GE VE YENİLİK FAALİYETLERİ TEKNOLOJİ EKONOMİ POLİTİKA - III TÜRKİYE DEKİ AR-GE VE YENİLİK FAALİYETLERİ Musa Yaşar Bilimsel ve teknolojik faaliyetler, ülkelerin kalkınmasında büyük bir öneme sahip olup, ulusal gelirden bu tür faaliyetlere

Detaylı

Çalışma Hayatının İki Büyük Korkusu: İşsizlik ve İş Güvencesizliği Two Big Fear of Working Life: Unemployment and Job Insecurity

Çalışma Hayatının İki Büyük Korkusu: İşsizlik ve İş Güvencesizliği Two Big Fear of Working Life: Unemployment and Job Insecurity Çalışma Hayatının İki Büyük Korkusu: İşsizlik ve İş Güvencesizliği Two Big Fear of Working Life: Unemployment and Job Insecurity İskender GÜMÜŞ* Nebi Sümer, Nevin Solak, Mehmet Harma İşsiz Yaşam: İşsizliğin

Detaylı

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR?

YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR? Vücudun, büyümesi yenilenmesi çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin yeterli miktarda alınmasıdır. Ş. İKİBUDAK BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ SAĞLIKLI BİR Y AŞAMIN

Detaylı

Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi SBF, Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi SBF, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Prof.Dr. Muhittin Tayfur Başkent Üniversitesi SBF, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tarih boyunca; İnsan diyeti, Aktivite kalıpları, Beslenme durumu. Paleolithic dönemden beri: Diyet kalıpları, Fiziksel aktivite

Detaylı

BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİ NDE YAPTIRILAN DOĞUMLARIN İNCELENMESİ

BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİ NDE YAPTIRILAN DOĞUMLARIN İNCELENMESİ TAF Preventive Medicine Bulletin, 2006: 5 (6) ARAŞTIRMA RESEARCH ARTICLE BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİ NDE YAPTIRILAN DOĞUMLARIN İNCELENMESİ Atilla Senih MAYDA*, Türker ACEHAN**, Suat ALTIN**, Mehmet ARICAN**,

Detaylı

EKONOMİ BAKANLIĞI Türkiye Ekonomisi ve Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü

EKONOMİ BAKANLIĞI Türkiye Ekonomisi ve Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü EKONOMİ BAKANLIĞI Türkiye Ekonomisi ve Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü Sunum: Murat YAZICI (Daire Başkanı) Pamuğun Geleceği Şekilleniyor Konferansı Bodrum 12-14 Haziran 2014 TEKSTİL VE KONFEKSİYON ÜRÜNLERİ

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK REFORMU. A.Tuncay TEKSÖZ TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi

SOSYAL GÜVENLİK REFORMU. A.Tuncay TEKSÖZ TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi SOSYAL GÜVENLİK REFORMU A.Tuncay TEKSÖZ TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İşgücünün Durumu TÜRKİYE KENT KIR 2005 2006 2005 2006 2005 2006 Kurumsal olmayan sivil nüfus (000) 71 915 72 879 44 631 45

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL I.Bölüm Tarım Ekonomisi ve Politikası Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından

Detaylı

Bu olumsuzluklar nedeni "günümüzün en fazla zihinleri ve bedeni meşgul eden rahatsızlığı olan "OBEZİTE" meydana gelmektedir.

Bu olumsuzluklar nedeni günümüzün en fazla zihinleri ve bedeni meşgul eden rahatsızlığı olan OBEZİTE meydana gelmektedir. Körü beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik sonucu vücut bileşenlerinde önemli değişiklikler ortaya çıkmaktadır. 35 yaşından sonra erkek ve kadınlar 50-60 yaşına kadar her yıl 0.2-0.8 kilogram yağ kazanırlarken,

Detaylı

YEŞİL KART: TÜRKİYE NİN EN MALİYETLİ SOSYAL POLİTİKASININ GÜÇLÜ ve ZAYIF YANLARI. Yönetici Özeti

YEŞİL KART: TÜRKİYE NİN EN MALİYETLİ SOSYAL POLİTİKASININ GÜÇLÜ ve ZAYIF YANLARI. Yönetici Özeti Araştırma Notu 09/39 24.06.2009 YEŞİL KART: TÜRKİYE NİN EN MALİYETLİ SOSYAL POLİTİKASININ GÜÇLÜ ve ZAYIF YANLARI Seyfettin Gürsel, Burak Darbaz, Ulaş Karakoç Yönetici Özeti Yeşil Kart uygulaması, herhangi

Detaylı

SAĞLIKLI OBEZLERDE FİZYOTERAPİ VE REFLEKSOLOJİ UYGULAMALARININ ZAYIFLAMAYA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

SAĞLIKLI OBEZLERDE FİZYOTERAPİ VE REFLEKSOLOJİ UYGULAMALARININ ZAYIFLAMAYA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ SAĞLIKLI OBEZLERDE FİZYOTERAPİ VE REFLEKSOLOJİ UYGULAMALARININ ZAYIFLAMAYA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ HAZIRLAYAN:FZT.MELTEM ERASLAN DANIŞMAN:PROF.DR.İSMET MELEK Obezite (şişmanlık),vücutta aşırı ölçüde

Detaylı

EKMEKSİZ DİYET OLUR MU? ŞİŞMANLIĞIN TEK SUÇLUSU EKMEK Mİ? Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı 8 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr

EKMEKSİZ DİYET OLUR MU? ŞİŞMANLIĞIN TEK SUÇLUSU EKMEK Mİ? Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı 8 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr EKMEKSİZ DİYET OLUR MU? ŞİŞMANLIĞIN TEK SUÇLUSU EKMEK Mİ? Dilara Koçak Beslenme ve Diyet Uzmanı 8 Mart 2013 www.dilarakocak.com.tr Ağacın kökü toprak İnsanın kökü EKMEK tir. 2 BİR AYDA 7-12 KG. VERMEK

Detaylı

Medical Equipment. From TURKEY

Medical Equipment. From TURKEY Medical Equipment From TURKEY MEDİKAL SEKTÖRÜ Medikal sanayi sektörü esas olarak sağlık sektörüne yönelik temel girdi sağlayan endüstrilerin başında gelmektedir. Sektör kendi arasında da birçok alt dallardan

Detaylı

Politika Notu 09/2 ÇALIŞAN ANNELERİN ÇOCUKLARI DAHA BAŞARILI. Yönetici Özeti

Politika Notu 09/2 ÇALIŞAN ANNELERİN ÇOCUKLARI DAHA BAŞARILI. Yönetici Özeti Politika Notu 09/2 20.03.2009 ÇALIŞAN ANNELERİN ÇOCUKLARI DAHA BAŞARILI Mehmet Alper Dinçer 1 ve Gökçe Uysal Kolaşin 2 Yönetici Özeti OECD, 2000 den beri üç senede bir OECD ülkeleri ve diğer katılımcı

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 ŞEKERLİ VE ÇİKOLATALI MAMULLER SITC No : 062-073 Armonize No : 1704-1806 TÜRKİYE DE ÜRETİM Türkiye de şekerli ve çikolatalı mamuller sektörünün başlangıcı,

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2012 0

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2012 0 Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2012 0 GIDA İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖRÜN TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI 8417.20 Ekmek, pasta, bisküvi fırınları (elektriksiz) 8419.31 Tarım ürünleri için kurutucular 8419.89

Detaylı

Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Diyabetik Ayağa Nasıl Bakıyor? Sağlık Bakanlığı Görüşü. Prof. Dr. Nurhan İNCE Türkiye Halk Sağlığı Kurumu

Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Diyabetik Ayağa Nasıl Bakıyor? Sağlık Bakanlığı Görüşü. Prof. Dr. Nurhan İNCE Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Diyabetik Ayağa Nasıl Bakıyor? Sağlık Bakanlığı Görüşü Prof. Dr. Nurhan İNCE Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Anahtar Gerçekler 2014 yılı, 18 yaş üzeri yetişkinlerde

Detaylı

KÜRESEL EKONOMİK ÇEVRE

KÜRESEL EKONOMİK ÇEVRE II. Bölüm KÜRESEL EKONOMİK ÇEVRE Doç. Dr. Olgun Kitapcı Akdeniz Üniversitesi, Pazarlama Bölümü 1 Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) BAZI KAVRAMLAR Bir ülke vatandaşlarının bir yıl için ürettikleri toplam mal

Detaylı

EFA 2008 Küresel İzleme Raporu. 2015 e Kadar Başarabilecek miyiz? Önemli Noktalar

EFA 2008 Küresel İzleme Raporu. 2015 e Kadar Başarabilecek miyiz? Önemli Noktalar EFA 2008 Küresel İzleme Raporu 2015 e Kadar Başarabilecek miyiz? Önemli Noktalar EFA 2008 Raporu bir orta dönem değerlendirmesidir. 2000 yılından bu yana gerçekleşen önemli gelişmeler 1999-2005 yılları

Detaylı

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu. Yaşlı Bakım-Ebelik. YB 205 Beslenme İkeleri

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu. Yaşlı Bakım-Ebelik. YB 205 Beslenme İkeleri Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yaşlı Bakım-Ebelik YB 205 Beslenme İkeleri Uzm. Dyt. Emine Ömerağa emine.omeraga@neu.edu.tr YAŞLANMA Amerika da yaşlı bireyler eskiye göre

Detaylı

Ölçüm Aletleri Çalışması ş Sonuçları. Hastalıkları Derneği

Ölçüm Aletleri Çalışması ş Sonuçları. Hastalıkları Derneği Türkiye 2012 Ev Kan Basıncı Ölçüm Aletleri Çalışması ş Sonuçları Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 25 Nisan 2013-Antalya Çalışmalar PATENT HINT SALTURK PATENT 2 SALTURK 2 Amaç (Patent 2)

Detaylı

İSTANBUL 2018 YILI İLK 12 AY TÜRKİYE İSTANBUL 2017 ye Göre

İSTANBUL 2018 YILI İLK 12 AY TÜRKİYE İSTANBUL 2017 ye Göre TÜRKİYE 2018 YILI İLK 12 AY TÜRKİYE'YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI YILLAR % DEĞİŞİM ORANI AYLAR 2016 2017 2018* 2017/2016 2018/2017 OCAK 1 170 333 1 055 474 1 461 570-9,81

Detaylı

2014 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU

2014 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU 2014 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 AĞUSTOS

Detaylı

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite Düzenli fiziksel aktivite ile kazanılmak istenen yaşam kalitesi artışı özellikle yaşlı nüfusta önemli görülmektedir. Bu kısımda yaşlılar için egzersiz programı oluşturulurken nelere dikkat edilmesi gerektiği

Detaylı

OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve SAĞLIK

OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve SAĞLIK OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve SAĞLIK Züleyha KAPLAN Beslenme ve Diyet Uzmanı ÇAĞIN SALGINI; OBEZĠTE Obezite Nedir? Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ): Sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal ve aģırı yağ birikmesi olarak

Detaylı

DÜNYADA VE TÜRKİYEDE MESLEK HASTALIKLARI

DÜNYADA VE TÜRKİYEDE MESLEK HASTALIKLARI 1 DÜNYADA VE TÜRKİYEDE MESLEK HASTALIKLARI Meslek hastalıkları, işyeri ortamında bulunan faktörlerin etkisi ile meydana gelen hastalıkların ortak adıdır. Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü

Detaylı

SPORCULAR İÇİN TEMEL BESLENME İLKELERİ

SPORCULAR İÇİN TEMEL BESLENME İLKELERİ SPORCU BESLENMESİ SPORCULAR İÇİN TEMEL BESLENME İLKELERİ Yeterli ve dengeli beslenmenin bir sporcunun başarısını garanti etmediği, ancak yetersiz ve dengesiz beslenmenin bazı sağlık problemlerine ve performans

Detaylı

SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Bu sunu Sincan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Hayatboyu Öğrenme Programı Grundtvig Öğrenme Ortaklığı Projesi kapsamında düzenlenen Eğitim Toplantıları için hazırlanmıştır.

Detaylı

20-23 Mayıs 2009 da 45. Ulusal Diyabet Kongresi nde Poster olarak sunuldu.

20-23 Mayıs 2009 da 45. Ulusal Diyabet Kongresi nde Poster olarak sunuldu. Özel Bir Hastanede Diyabet Polikliniğine Başvuran Hastalarda İnsülin Direncini Etkileyen Faktörlerin Araştırılması 20-23 Mayıs 2009 da 45. Ulusal Diyabet Kongresi nde Poster olarak sunuldu. Özlem Serenli,

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı 2003-2004 HANEHALKI TÜKETİM HARCAMALARI

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı 2003-2004 HANEHALKI TÜKETİM HARCAMALARI T.C. MALİYE BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı Kısa Rapor Hanehalkı Tüketim Harcaması: 77/1 18 Kasım 2005 2003-2004 HANEHALKI TÜKETİM HARCAMALARI DİE nin yayınladığı 2003-2004

Detaylı

Tablo 4- Türkiye`de Yıllara Göre Turunçgil Üretimi (Bin ton)

Tablo 4- Türkiye`de Yıllara Göre Turunçgil Üretimi (Bin ton) NARENCİYE DOSYASI Kökeni Güneydoğu Asya olan turunçgillerin, çağdaş anlamda üretimi 19. yüzyılda ABD`de başlamış ve hızla yayılmıştır. Turunçgil yetiştiriciliği dünyada 40 derece kuzey enlemi ile 40 derece

Detaylı

Reel Efektif Döviz Kuru Endekslerine İlişkin Yöntemsel Açıklama

Reel Efektif Döviz Kuru Endekslerine İlişkin Yöntemsel Açıklama Reel Efektif Döviz Kuru Endekslerine İlişkin Yöntemsel Açıklama İstatistik Genel Müdürlüğü Ödemeler Dengesi Müdürlüğü İçindekiler I- Yöntemsel Açıklama... 3 2 I- Yöntemsel Açıklama 1 Nominal efektif döviz

Detaylı

1. ADI SOYADI : Meltem SOYLU 2. DOĞUM TARİHİ : 1971 3. ÜNVANI : Yrd. Doç.Dr. 4. ÖĞRENİM DURUMU :

1. ADI SOYADI : Meltem SOYLU 2. DOĞUM TARİHİ : 1971 3. ÜNVANI : Yrd. Doç.Dr. 4. ÖĞRENİM DURUMU : 1. ADI SOYADI : Meltem SOYLU 2. DOĞUM TARİHİ : 1971 3. ÜNVANI : Yrd. Doç.Dr. 4. ÖĞRENİM DURUMU : Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Beslenme ve Diyetetik Hacettepe Üniversitesi 1993 Y.Lisans Beslenme ve

Detaylı

Türkiye de Katastrofik Sağlık Harcamaları

Türkiye de Katastrofik Sağlık Harcamaları 02/10/2014 Türkiye de Katastrofik Sağlık Harcamaları 1. Giriş Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre; hanehalklarının yaptığı sağlık harcaması, hanelerin finansal korumadan yoksun kalarak zorunlu ihtiyaçlarından

Detaylı

11 II. BÖLÜM Zaman Ýçindeki Eðilimler: Kadýnlarýn Ýþgücüne Katýlýmý Neden Düþüyor? Bu bölüm Türkiye de kadýnlarýn iþgücüne katýlýmýnýn son yirmi yýlda neden düþmekte olduðunu anlamayý amaçlamaktadýr. Yapýlan

Detaylı

I. 2011 İlk 1000 İhracatçı Araştırması II. 2012 Değerlendirme III. 2012 İlk Yarı Yıl Faaliyetleri

I. 2011 İlk 1000 İhracatçı Araştırması II. 2012 Değerlendirme III. 2012 İlk Yarı Yıl Faaliyetleri I. 2011 İlk 1000 İhracatçı Araştırması II. 2012 Değerlendirme III. 2012 İlk Yarı Yıl Faaliyetleri I. 2011 İlk 1000 İhracatçı Araştırması 2010 yılında 113,9 milyar dolar olan Türkiye ihracatı, 2011 yılında

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 12 17 Ocak 2016 İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE ÖRNEK YAPISI 3 2. FUAR SONUÇ ÖZET

Detaylı

FİNANSAL SİSTEM DÜZENLEMELERİ VE EKONOMİK BÜYÜME

FİNANSAL SİSTEM DÜZENLEMELERİ VE EKONOMİK BÜYÜME Niyazi ÖZPEHRİZ FİNANSAL SİSTEM DÜZENLEMELERİ VE EKONOMİK BÜYÜME 1. Giriş Finansal sistemin işleyişi, ekonomik büyüme üzerinde önemli etkilere sahip olabilmektedir. İyi işleyen bankacılık sistemi ve menkul

Detaylı

2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması

2013 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 213 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması Ulusal Toplantı TNSA-213 Sonuçları Doç. Dr. A. Sinan Türkyılmaz Doç. Dr. Alanur Çavlin 2 Aralık 214, Rixos Grand Ankara Oteli, Ankara Sunuş Planı Hanehalkı nüfusunun

Detaylı

Özel sektör tasarrufları Hanehalkı Şirketler kesimi Kamu sektörü tasarrufları

Özel sektör tasarrufları Hanehalkı Şirketler kesimi Kamu sektörü tasarrufları Türkiye Ülke Ekonomik Raporu Özel sektör tasarrufları Hanehalkı Şirketler kesimi Kamu sektörü tasarrufları 1. Tasarruf ve büyüme ilişkisi 2. Tasarruf trendleri 3. Tasarrufun belirleyicileri 4. Mali piyasaların

Detaylı

Tarım Ekonomisi. viii

Tarım Ekonomisi. viii İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER iii v BİRİNCİ BÖLÜM 1. TARIM EKONOMİSİNE GİRİŞ 1 1.1. Ekonomik Faaliyetler 2 1.1.1. Üretim 2 1.1.2. Mübadele 3 1.1.3. Tüketim 4 1.2. Tarım Ekonomisi ve Kapsamı 4 1.2.1. Tanımı

Detaylı

Araştırma Notu 14/163

Araştırma Notu 14/163 g Araştırma Notu 14/163 7 Mart 2014 REİSİ KADIN OLAN HER DÖRT HANEDEN BİRİ YOKSUL Gökçe Uysal * ve Mine Durmaz ** Yönetici özeti Gerek toplumsal cinsiyet eşitliği gerekse gelecek nesillerin fırsat eşitliği

Detaylı

TR 71 BÖLGESİ 2013 YILI İHRACAT RAPORU AHİLER KALKINMA AJANSI

TR 71 BÖLGESİ 2013 YILI İHRACAT RAPORU AHİLER KALKINMA AJANSI TR 71 BÖLGESİ 2013 YILI İHRACAT RAPORU AHİLER KALKINMA AJANSI NİSAN 2014 İçindekiler 2013 YILI İHRACAT RAKAMLARI HAKKINDA GENEL DEĞERLENDİRME... 3 2013 YILI TR 71 BÖLGESİ İHRACAT PERFORMANSI... 4 AKSARAY...

Detaylı

Dr. Bekir KESKİNKILIÇ

Dr. Bekir KESKİNKILIÇ Dr. Bekir KESKİNKILIÇ 1 SAĞLIK Yalnızca hastalık veya sakatlığın olmaması değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir. Irk, din, siyasi görüş, ekonomik veya sosyal durum ayrımı yapılmaksızın

Detaylı

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU. Bursa Bölge Müdürlüğü

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU. Bursa Bölge Müdürlüğü SAĞLIK HARCAMALARI ĠSTATĠSTĠKLERĠNE ĠLĠġKĠN AÇIKLAMALAR Sağlık harcamaları konusunda veri derleme ve analiz çalışmaları, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü tarafından geliştirilen Sağlık Hesapları Sistemi

Detaylı

Joao Breda. Bölge Beslenme Danışmanış. Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Sağlığın Geliştirilmesi

Joao Breda. Bölge Beslenme Danışmanış. Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Sağlığın Geliştirilmesi Aşırı ş Kilo ve Obeziteyi engellemek için Yerel Eylem Joao Breda Bölge Beslenme Danışmanış Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Sağlığın Geliştirilmesi DSÖ Avrupa Bölge Ofisi - Kopenhag Genel Bakış ş Arka Plan.

Detaylı

Erken Yaşlardaki Evlilikler ve Gebelikler

Erken Yaşlardaki Evlilikler ve Gebelikler Erken Yaşlardaki Evlilikler ve Gebelikler Banu Akadlı Ergöçmen, Prof.Dr. İlknur Yüksel Kaptanoğlu, Doç.Dr. 20 Mart 2015 Erken Evlilik/Çocuk Yaşta Evlilik Çocuk yaşta evlilik, fiziksel, fizyolojik ve psikolojik

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Eylül - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İçindekiler 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, Önlenebilen veya geciktirilebilen bir hastalıktır.

Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, Önlenebilen veya geciktirilebilen bir hastalıktır. Sık görülen, Morbidite ve mortalitesi yüksek olan, Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, Büyük ekonomik yük getiren, Farkındalığı ve erken tanısı düşük olan, Önlenebilen veya geciktirilebilen bir hastalıktır.

Detaylı

CAM VE SERAMİK İNŞAAT MALZEMELERİ

CAM VE SERAMİK İNŞAAT MALZEMELERİ CAM VE SERAMİK İNŞAAT MALZEMELERİ HS No: 6907, 6908, 6910, 7003, 7004, 7005, 7008, 7016, 7019 Cam ve seramik inşaat malzemeleri sektörü kapsamında başlıca ihraç ürünlerimiz refrakter (69.02), seramik yer

Detaylı