Tarımsal İşletmecilik ve Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yönetimi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Tarımsal İşletmecilik ve Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yönetimi"

Transkript

1 Tarımsal İşletmecilik ve Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yönetimi Prof. Dr. İbrahim YILMAZ Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü, Antalya

2 İÇERİK 1. Giriş (Konunun önemi ve amacı) 2. Muhasebe Kayıtları 3. İşletmelerin Ekonomik (Finansal) Analizi 3.1. Bilançonun Oluşturulması Değerleme Yöntemleri 3.2. Yıllık Faaliyet Sonuçları İşletme Gelirleri Süt Sığırcılığı Gayrisafi Üretim Değeri Üretim masrafları Kar Göstergeleri

3 1. Giriş (Konunun önemi ve amacı) Çiftçiler nasıl bir çevre ile çevrilidir? Artan rekabet Küreselleşme (serbest ticaret) Azalan destekler Bilgiye kolay ulaşım

4 1. Giriş (Konunun önemi ve amacı) Çiftçilerin karlılıklarını artırmalarının 5 yolu 1. Kayıt tutmak 2. Finansal analizlerin yapılması 3. Masrafların kontrolü 4. Gelirleri artırmak 5. Ürün Çeşitlendirmesi Amaç, süt sığırcılığı işletmelerinin başarısının ölçülebilmesi ve değerlendirilebilmesi için ihtiyaç duyulacak temel bilgilerin sunulmasıdır.

5 2. Muhasebe ve Kayıtları Muhasebe, işletmelerde mal ve hizmet akımı sonucu oluşan finansal işlem ve olayları belli bir düzen içinde kaydetme, sınıflama ve bu kayıtların anlamlı özetlerini yapma, analiz etme ve yorumlama tekniği olarak tanımlanmaktadır. İşletmelerde tutulması gereken kayıtlar A. Çiftlik Kayıtları B. Envanter kayıtları C. Finansal kayıtlar 1. Çiftlik haritası 2. Üretim kayıtları a. Bitkisel üretim kayıtları b. Hayvansal üretim kayıtları c. Yem kayıtları 3. İşgücü kayıtları

6 3. İşletmelerin Ekonomik (Finansal) Analizi 3.1. Bilançonun Oluşturulması Envanter çıkarma, en yalın haliyle varlıkların, borçların ve alacakların listelenmesi ve değerleme işlemlerini kapsamaktadır. Envanter ne zaman çıkarılmalıdır? Temel bilanço eşitliği: Mevcutlar + Alacaklar = (Öz) Sermaye + Borçlar

7 3.1. Bilançonun Oluşturulması Tarım İşletmesi Tarihli Bilançosu A. AKTİF Tutar B. PASİF Tutar I. Çiftlik varlığı.. I. Borçlar (Yabancı sermaye).. 1. Toprak varlığı.. 1. İndi borçlar.. 2. Arazi ıslahı varlığı.. 2. Kısa vadeli borçlar.. 3. Bina varlığı.. 3. Orta ve uzun vadeli borçlar.. 4. Bitki varlığı.. II. Öz sermaye.. II. İşletme varlığı.. 5. Alet-makine varlığı.. 6. Hayvan varlığı.. 7. Stoklar.. 8. Para ve alacaklar.. Toplam.. Toplam..

8 1. Maliyet bedeli Varlık değerleme Yöntemleri Varlığın mevcut üretim yöntemleri ve mevcut fiyatlar ile yeniden üretilmesi halinde kaça mal olacağı varsayımına dayanır. 2. Pazar (piyasa) fiyatları Varlığın satılması halinde pazarda alacağı fiyat üzerinden değerleme yapılması esasına dayanır. Çiftlik avlusu fiyatları (ÇAF) kullanılır. Girdilerde: ÇAF= Piyasa fiyatı + İşletmeye taşıma masrafları Ürünlerde: ÇAF= Piyasa fiyatı - Taşıma ve pazarlama masrafları 3. Gelirlerin kapitalizasyonu Arazinin değeri = Yıllık ortalama sürekli net gelir / K. faiz oranı

9 3.2. Yıllık Faaliyet Sonuçları İşletme Gelirleri Gayrisafi Hasıla (GSH); bir işletmede bir yılda üretilen mal ve hizmet miktarının parasal tutarıdır. Kaynaklarına göre GSH 1. Bitkisel gayrisafi üretim değeri (Bir şubede üretilip diğer şubede girdi olarak kullanılan ürünler kullanıldıkları şubede masraf olarak kaydedilir.) 2. Hayvansal gayrisafi üretim değeri 3. İşletme dışı tarımsal gelir

10 3.2. Yıllık Faaliyet Sonuçları İşletme Gelirleri Gayrisafi Üretim Değeri (GSÜD); Bir üretim dalının bir yılda yarattığı toplam üretim değeridir. Ana ürün ve yan ürünlerin çiftlik avlusu fiyatlarıyla çarpımları toplamı ve demirbaş artışlarından oluşur. Ürün bazında hesaplanabileceği gibi işletme bütünü için de hesaplanabilir.

11 Süt Sığırcılığı Gayrisafi Üretim Değeri Çizelge 1. Süt Sığırcılığı gayrisafi üretim değeri Gelir unsurları 1. Süt 2. Demirbaş değer artışı 3. Gübre 4. Diğer tali gelirler Toplam Miktar (Ton) Ortalama fiyat (TL) Tutar (TL) İnek başına düşen (TL) 100 lt süt başına düşen (TL)

12 Süt Sığırcılığı Gayrisafi Üretim Değeri Demirbaş değer artışının (DDA) hesaplanması Çizelge 2. Sürü hareket çizelgesi Sene Başı Satın Alınan Doğan Ölen Satılan Kesilen Sene Sonu Baş Değer Baş Değer Baş Baş Değer Baş Değer Baş Değer Baş Değer (TL) (TL) (TL) (TL) (TL) (TL) Boğa Reforme inek Damızlık inek Gebe düve Düve Tosun D. Dana E. Dana E. Buzağı D. Buzağı Toplam Sene başı sürü mevcudu + satın alınan + doğan (satılan+ kesilen + ölen) = Sene sonu sürü mevcudu DDA= Sene sonu sürü değeri + satılanların değeri + kesilenlerin değeri - (sene başı sürü değeri + satın alınanların değeri)

13 Üretim ve İşletme Masrafları Üretim masrafları (ÜM) Üretim masrafları (maliyet), üretimi gerçekleştirmek üzere kullanılan girdilerin parasal ifadesidir. İşletme bütünü için de hesaplanabilir. Ürün bazında da hesaplanabilir. Çiftlik avlusunda ÜM Yetiştirme giderleri ile hasat ve varsa çiftlik avlusuna taşıma giderlerini içermektedir. Pazarda ÜM İlave olarak depolama ve satış giderlerini kapsamaktadır.

14 Üretim ve İşletme Masrafları Üretim masrafları (ÜM) Sınıflandırılması 1. Değişen masraflar; Üretim miktarına bağlı olarak artan veya azalan masraflardır. 2. Sabit masraflar; Üretim miktarından etkilenmeyen masraflardır.

15 Üretim ve İşletme Masrafları Değişen üretim masrafları Çizelge 3. Süt Sığırcılığı üretim masrafları (I) Masraf unsurları I. Değişen masraflar 1. Geçici yabancı işçilik ücreti 2. Satın alınan yemler 3. İşletmede üretilen yemler 4. İlaç masrafı 5. Veteriner ücreti 6. Suni tohumlama ve aşım ücreti 7. Hayvan sigortası 8. Makine kirası 9. Akaryakıt 10. Alet-makine tamir bakımı 11. Elektrik 12. Diğer cari masraflar 13. Pazarlama masrafları 14. Değişen masraflar faizi (%...) Tutar (TL) İnek başına düşen (TL) 100 lt süt başına düşen (TL)

16 Üretim ve İşletme Masrafları Sabit üretim masrafları Çizelge 3. Süt Sığırcılığı üretim masrafları (II) Masraf unsurları II. Sabit Masraflar 15. Aile işgücü ücret karşılığı 16. Daimi işçi ücreti 17. Amortismanlar a) Bina ve diğer tarımsal yapılar b) Alet ve makineler c) Hayvanlar d) Diğer 18. Bina tamir bakımı 19. Vergiler (mülkiyetlikle ilgili vergiler) 20. Sigorta (Taşıt, yangın vb.) 21. Genel idare giderleri 22. Ödenen borç faizleri 23. Öz sermaye faiz karşılığı 24. Diğer sabit masraflar Toplam üretim masrafları Tutar (TL) İnek başına düşen (TL) 100 lt süt başına düşen (TL)

17 Sabit üretim masraflarının hesaplanması Aile işgücü ücret karşılığı (AİGÜK) Aile fertlerinin işletmede çalışmaları karşılığı olarak hesaplanmaktadır. Bu amaçla, fiili çalışma süreleri (saat) tespit edilir. Sekiz saat esas alınarak, gün sayısına dönüştürülür. Erkek işgücü birimi (EİB) cinsinden toplam çalışma günü hesaplanır. Bu süre, daimi işçi gündeliği ile çarpılarak AİGÜK hesaplanır. Erkek işgücü birimi katsayıları Yaş grubu Erkek Kadın ,50 0, ,00 0, ,75 0,50 Daimi işçi masrafı; Daimi işçilere ödenen ayni ve nakdi ücretlerin toplamıdır.

18 Sabit üretim masraflarının hesaplanması Amortismanlar Amortisman; sabit varlıkların (sermayenin) üretimde kullanılması nedeniyle, fiziki ve teknolojik olarak eskimeleri ve değer kaybetmeleri nedeniyle hesaplanmaktadır (toprak hariç). Hesaplama Yöntemi; 1. Doğru hat

19 Sabit üretim masraflarının hesaplanması Amortismanlar Doğru hat yöntemine göre yıllık amortisman (YAP); Bina ve alet makinelerde: YAP= (Yenisinin değeri - Kalıntı değeri) / Ekonomik ömür Hayvanlarda: YAP= (Damızlık değeri - Kasaplık değeri) / Damızlık süresi Ekonomik ömür değerleri maliye bakanlığı tarafından yayınlanmaktadır (333 Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği). Süt sığırcılığında amortisman hesaplanması durumunda, sürü yenileme masrafının hesaplanmasına gerek bulunmamaktadır.

20 Sabit üretim masraflarının hesaplanması Faiz Faiz; eldeki paranın sabit varlık yatırımında kullanılmasının karşılığı, fırsat maliyeti olarak hesaplanmaktadır. Hesaplanmasında kullanılan eşitlik; Yıllık Faiz Masrafı = Yıllık Faiz Masrafı = Yenisinin Maliyet Bedeli + Kalıntı Değeri 2 Damızlık Değeri + Kasaplık Değeri 2 x i x i Burada; i: reel faiz oranıdır.

21 İşletme masrafları (İM) İşletme masrafları (İM); bir işletmede bir yılda GSH YI elde etmek için yapılan (faiz hariç) masrafların toplamıdır. Gruplandırılması 1. İşçilik masrafları 2. Cari masraflar 3. Malzeme eksilişleri 4. Amortismanlar İşletmenin toplam üretim masrafından, aktif sermaye faiz karşılığının çıkarılmasıyla işletme masrafları toplamı hesaplanır.

22 Ortak (Müşterek) masraflar ve dağıtım sorunu Ortak masraflar, üretim faaliyetlerine doğrudan doğruya dağıtılamayan ve dolayısıyla birden çok üretim faaliyetine ait olan masraflardır. Bekçilik vb sürekli işçilik masrafları, Çeki gücü masrafları, Bina masrafları, Genel yönetim giderleri, Ve diğer müşterek hizmet birimlerinin masrafları.

23 Ortak masrafların faaliyetlere dağıtımı Dağıtım yolları Her bir üretim faaliyetine ait sermayenin, toplam aktif sermaye içindeki payına göre dağıtım Faaliyetlerin ilgili bina, ekipman ve hizmetlerden yararlanma oranlarına göre dağıtım Ödeme kabiliyeti yöntemi: Gayri safi hasıla, brüt kar veya gayri safi üretim değeri payları dikkate alınır Her bir üretim faaliyetine ait masrafların, işletmenin toplam masrafları içindeki payına göre dağıtım

24 Birim Üretim Maliyetlerinin Hesaplanması 1. Basit Maliyet Hesaplama Yöntemi 2. Birleşik Maliyet Hesaplama Yöntemi 1. Basit Maliyet Hesaplama Yöntemi Tek bir ürün elde ediliyorsa, basit maliyet hesaplama yöntemi kullanılmaktadır. Birim ürün maliyeti (TL/Kg) = Toplam üretim masrafları(tl) Üretim miktarı(kg)

25 Birim Üretim Maliyetlerinin Hesaplanması 2. Birleşik Maliyet Hesaplama Yöntemi a. Kalıntı yöntemi b. Nispi satış değerleri yöntemi a. Kalıntı yöntemi Ana ürün ve yan ürün şeklinde iki ürün elde edilmesi halinde uygulanabilir. Ana ürün maliyeti (TL/Kg) = Toplam üretim masrafları (TL) - Yan ürün geliri (TL) Ana ürün miktarı ( Kg)

26 Birim Üretim Maliyetlerinin Hesaplanması b. Nispi satış değerleri yöntemi Her bir birleşik ürünün toplam gayri safi üretim değerine katkı payına göre dağıtım yapılır. Çizelge 4. Nispi satış değerleri yöntemine göre birim maliyetlerin hesaplanması Birleşik Ürünler Üretim Miktarı (1) Fiyat (TL/kg) (2) GSÜD (TL) (3=1x2) Masraf Payı (4) Üretim Masrafları (TL) (5=Yx4) Birim Maliyet (TL/kg) (6=5/1) Süt kg 0, , ,408 DDA* , Toplam , *Canlı ağırlık artışı kg cinsinden de hesaplanabilir ve bir kg canlı ağırlığın maliyeti de hesaplanabilir.

27 Kar Göstergeleri Brüt kar; aşağıdaki eşitlikteki gibi hesaplanır. Brüt kar = GSÜD Değişen masraflar Brüt kar, kısa dönemde farklı üretim faaliyetlerin karşılaştırılmasında sıkça kullanılan bir göstergedir. Özellikle kısa dönem üretim planlamasında kullanılır. Net kar; çiftçinin üretimden aldığı pay olup, risk karşılığı olarak ta ifade edilmektedir ve aşağıdaki eşitlikteki gibi hesaplanır. Net kar = GSÜD Üretim masrafları

28 Nakit Akım Analizi Nakit akım analizi işletme bütünü için olduğu gibi faaliyet bazında da hazırlanabilir. Nakdi gelirlerden nakdi sabit masrafların çıkarılmasıyla yıllık net nakdi gelir hesaplanabilir. nakdi masraf ve gelirler, nakit akım tablosunun hazırlanmasında kullanılır. Nakit akım tablosu, işletmenin aylar itibariyle nakit akımının analizi ve kısa vadeli finansal planlama amacıyla kullanılır. Bu çizelge, kredi kullanımı söz konusu olduğunda, kredi öncesi ve sonrası için ayrı olarak hazırlanır.

29 Nakit Akım Analizi Çizelge 5. Nakit akım tablosu Gelirler ve Giderler Ocak Şubat Mart Ekim Kasım Aralık Gelirler 1. Süt satışı 2. Hayvan satışı 3. Gübre satışı 4. Diğer tali gelirler I. Toplam nakdi gelirler Giderler 1. Yabancı işçilik 2. Yemler 3. İlaç ve veteriner II. Toplam giderler Fark (I-II) Kümülâtif fark (±)

30 Verimlilik; Verimlilik Belirli bir zaman döneminde birim girdi başına çıktı miktarı olarak tanımlanır. Verim = Çıktı Girdi Verimlilik ölçümü; iki şekilde yapılır, 1. Kısmi verimlilik oranları 2. Toplam faktör verimliliği

31 Verimlilik, Kısmi verimlilik oranları Çıktı; fiziksel miktar, parasal tutar (brüt, net) olarak ölçülebilir. a. İnek başına verim b. İşgücü (Emek) Verimliliği a= b= Çıktı İnek sayısı Çıktı Kullanılan İşgücü c. Sermaye Verimliliği Karlılık (Rantabilite) oranları c= Çıktı Top. sermaye a. Ekonomik karlılık = Net kar + Ödenen borç faizi Toplam sermaye b. Mali karlılık = Net kar Öz sermaye

32 Verimlilik, Toplam faktör verimliliği (TFV) Toplam çıktının toplam girdiye bölünmesiyle hesaplanmaktadır. Girdiler (tohum, gübre, ilaç, su vb.) nasıl toplanacak!!! Brüt TFV= Toplam GSÜD (Çıktı) Toplam Üretim Masrafı Net TFV= Toplam Net Getiri (Çıktı) Toplam Üretim Masrafı TFV, ortalama üretim maliyetinin tersi alınarak ta ölçülebilir.

33 Sabrınız için teşekkür ederim.

Bölüm 10.Tarım İşletmelerinde Performans Analizi

Bölüm 10.Tarım İşletmelerinde Performans Analizi Bölüm 10.Tarım İşletmelerinde Performans Analizi İşletme Analizinin Amacı ve Kapsamı Envanter Değerleme Amortisman Gayrisafi (Brüt) Üretim Değeri İşletme Masrafları Brüt Kar Kar ve Zarar Hesabı Gelirlere

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL 9.Bölüm İşletme Analizi Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından Faydalanılmıştır.

Detaylı

1999 YILI BİLANÇO VERİLERİ:

1999 YILI BİLANÇO VERİLERİ: 1999 YILI BİLANÇO VERİLERİ: Kasa Hesabı; 640.000, Serbest Menkul Değerler Hs.; 3.200.000, 2000 Yılı Vadeli Banka Kredileri; 3.200.000, Kayıtlı Sermaye 30.000.000, İndirilecek KDV; 1.400.000, Arsa ve Araziler;

Detaylı

1) İşletmenin ihtiyacı olan fonların sağlanması, uygun varlıklara yatırılması ve bu fonların yönetilmesi sürecine ne ad verilir?

1) İşletmenin ihtiyacı olan fonların sağlanması, uygun varlıklara yatırılması ve bu fonların yönetilmesi sürecine ne ad verilir? 1) İşletmenin ihtiyacı olan fonların sağlanması, uygun varlıklara yatırılması ve bu fonların yönetilmesi sürecine ne ad verilir? a) Bütçeleme b) Finansman c) Yatırım d) Kar e) Finansal Yönetim 2) Faaliyetlerden

Detaylı

MATBAA DA SAATLİK MALİYET SİSTEMİ VE UYGULANMASI

MATBAA DA SAATLİK MALİYET SİSTEMİ VE UYGULANMASI MATBAA DA SAATLİK MALİYET SİSTEMİ VE UYGULANMASI Hayri Ünal*, Özgül Yaman** * Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Matbaa Eğitimi Bölümü, İstanbul ** İstanbul Aydın Üniversitesi, Anadolu BİL

Detaylı

Bölüm 4 Tarım İşletmelerinin Yıllık Faaliyet Sonuçları

Bölüm 4 Tarım İşletmelerinin Yıllık Faaliyet Sonuçları Bölüm 4 Tarım İşletmelerinin Yıllık Faaliyet Sonuçları İçerik 1. Tarım İşletmelerinde Kayıt Tutma 2. Fiziki Kayıtlar ve Analizi 3. Finansal Kayıtlar ve Analizi 4. Tarımsal Ürünlerin Maliyet Hesabı 1 TARIM

Detaylı

TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI

TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI TAŞINMAZ GELİŞTİRME TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI Doç. Dr. Osman KILIÇ 1 Ünite: 4 TARIMSAL ÜRÜNLERDE MALİYET Doç. Dr. Osman KILIÇ İçindekiler 4.1. Tek Yıllık Bitkisel...

Detaylı

Tarım Ekonomisi. viii

Tarım Ekonomisi. viii İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER iii v BİRİNCİ BÖLÜM 1. TARIM EKONOMİSİNE GİRİŞ 1 1.1. Ekonomik Faaliyetler 2 1.1.1. Üretim 2 1.1.2. Mübadele 3 1.1.3. Tüketim 4 1.2. Tarım Ekonomisi ve Kapsamı 4 1.2.1. Tanımı

Detaylı

HAYVANCILIK BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK İŞLETME ELEMANI

HAYVANCILIK BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK İŞLETME ELEMANI KIRGIZİSTAN CUMHURİYETİ GENÇLİK, EMEK VE İSTİHDAM BAKANLIĞI KIRGIZİSTAN TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ NİTELİKLİ İŞGÜCÜ GELİŞTİRME PROJESİ NİGEP САПАТТУУ ЖУМУШЧУ КАДРЛАРДЫ ДАЯРДОО ДОЛБООРУ САЖУКАД HAYVANCILIK

Detaylı

EĞİLİM YÜZDELERİ (Trend) ANALİZİ

EĞİLİM YÜZDELERİ (Trend) ANALİZİ 1 EĞİLİM YÜZDELERİ (Trend) ANALİZİ Trend Analizi işletmenin mali tablolarında yer alan kalemlerin zaman içerisinde göstermiş oldukları eğilimlerin saptanması ve incelenmesidir. Böylece varlıkların verimliliği,

Detaylı

fiili değerleme tarihinde mümkün olduğu kadar aynı malzeme, inşaat standartları, tasarım, vaziyet planı ve işçilik kalitesini kullanarak

fiili değerleme tarihinde mümkün olduğu kadar aynı malzeme, inşaat standartları, tasarım, vaziyet planı ve işçilik kalitesini kullanarak Gayrimenkul Değerleme Esasları Deneme Sınavı I 1. Aşağıdakilerden hangisi UDES 2 nin Pazar Dışı Değer Kavramları arasında yer almaz? A) Kullanım Değeri B) Sigortalanabilir Değer C) Özel Değer D) Pazar

Detaylı

ALARKO HOLDİNG A.Ş. 30 Eylül 2004 tarihinde sona eren döneme ait Ayrıntılı Gelir Tablosuna İlişkin Dipnotlar

ALARKO HOLDİNG A.Ş. 30 Eylül 2004 tarihinde sona eren döneme ait Ayrıntılı Gelir Tablosuna İlişkin Dipnotlar tarihinde 1. Dönemin Tüm Amortisman Giderleri İle İtfa ve Tükenme Payları tarihinde sona eren ara döneme ait amortisman giderleri ile itfa ve tükenme payları aşağıdaki gibidir (milyon TL) : a) Amortisman

Detaylı

G.M.K. Bulvarı No: 71 Maltepe / Ankara 0312 230 32 15 16

G.M.K. Bulvarı No: 71 Maltepe / Ankara 0312 230 32 15 16 2016 / 1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 20 Mart 2016 Pazar 09:00 Sınav Süresi: 3 Saat SORU: AKTİF (X) ANONİM ŞİRKETİ 31.12.2014 BİLANÇOSU PASİF 100 KASA

Detaylı

MALİ ANALİZ KISA ÖZET KOLAYAOF

MALİ ANALİZ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. MALİ ANALİZ KISA ÖZET KOLAYAOF 2 Kolayaof.com

Detaylı

ALARKO HOLDİNG A.Ş. 30 Haziran 2004 tarihinde sona eren altı aylık ara döneme ait Ayrıntılı Gelir Tablosuna İlişkin Dipnotlar

ALARKO HOLDİNG A.Ş. 30 Haziran 2004 tarihinde sona eren altı aylık ara döneme ait Ayrıntılı Gelir Tablosuna İlişkin Dipnotlar tarihinde 1. Dönemin Tüm Amortisman Giderleri İle İtfa ve Tükenme Payları tarihinde amortisman giderleri ile itfa ve tükenme payları aşağıdaki gibidir (milyon TL) : a) Amortisman giderleri 4,811,406 b)

Detaylı

12.Hafta: Tarımsal Faaliyet sonuçları, Gelir/Gider Yapısı ve Finansal Oran Analizleri

12.Hafta: Tarımsal Faaliyet sonuçları, Gelir/Gider Yapısı ve Finansal Oran Analizleri 12.Hafta: Tarımsal Faaliyet sonuçları, Gelir/Gider Yapısı ve Finansal Oran Analizleri Tarım İşletmelerinde Tutulan Kayıtlar: 1. Fiziki Kayıtlar - Çiftlik haritası - Üretim kayıtları (Bitkisel ve Hayvansal)

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III AÇIKLAMA... V BÖLÜM I - TEMEL KAVRAMLAR...1

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III AÇIKLAMA... V BÖLÜM I - TEMEL KAVRAMLAR...1 İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ...III AÇIKLAMA... V BÖLÜM I - TEMEL KAVRAMLAR...1 Soru 1- Dış ticaret nedir?...1 Soru 2- Mal nedir?...1 Soru 3- Mal ve hizmet arasındaki fark nedir?...1 Soru 4- İhracat nedir?...1

Detaylı

Editörler Doç. Dr. Feride Baştürk & Yrd. Doç. Dr. Hakan Seldüz FİNANSAL YÖNETİM

Editörler Doç. Dr. Feride Baştürk & Yrd. Doç. Dr. Hakan Seldüz FİNANSAL YÖNETİM Editörler Doç. Dr. Feride Baştürk & Yrd. Doç. Dr. Hakan Seldüz FİNANSAL YÖNETİM Yazarlar Yrd.Doç.Dr. İlker Sakınç Yrd.Doç.Dr. Hakan Seldüz Yrd.Doç.Dr. Hasan Lök Yrd.Doç.Dr. Nizamettin Erbaş Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

İş planı. Prof.Dr. Vedat CEYHAN OMÜ Tarım Ekonomisi Bölümü vceyhan@omu.edu.tr

İş planı. Prof.Dr. Vedat CEYHAN OMÜ Tarım Ekonomisi Bölümü vceyhan@omu.edu.tr İş planı Prof.Dr. Vedat CEYHAN OMÜ Tarım Ekonomisi Bölümü vceyhan@omu.edu.tr İş planı nedir? Tam zamanında ve iyi bir iş gerçekleştirmek için yapılacak bütün faaliyetleri tanımlayarak hiçbir detayı atlamayan

Detaylı

İŞLETME DEFTERİ UYGULAMALARI

İŞLETME DEFTERİ UYGULAMALARI GÜZİDE ÜLKER MESLEKİ ve TEKNİK ANADOLU LİSESİ MUHASEBE FİNANSMAN BÖLÜMÜ MUHASEBE 1 DERSİ İŞLETME DEFTERİ UYGULAMALARI Mehmet Ali GÜLER Muhasebe Öğretmeni 1 UYGULAMA - 1 COŞKUN Ticaret İşletmesi nin Aralık

Detaylı

Hazırlayan: Mehmet M. Sarı. Danışman: Prof. Dr. Cengiz Sayın. Konu:Hayvancılıkta Destekleme Politikaları

Hazırlayan: Mehmet M. Sarı. Danışman: Prof. Dr. Cengiz Sayın. Konu:Hayvancılıkta Destekleme Politikaları Hazırlayan: Mehmet M. Sarı Danışman: Prof. Dr. Cengiz Sayın Konu:Hayvancılıkta Destekleme Politikaları İÇİNDEKİLER Materyal ve Metod Giriş Geçmişten Günümüze Türkiye deki Hayvan Varlığı Türkiye de Hayvancılığın

Detaylı

2009 S 3204-1. şağıdakilerden hangisi maliyet muhasebesinin görevlerinden biri değildir? ) işletme içi kontrolü sağlamak B) Üretilen mal ve hizmetin üretim maliyetini saptamak C) işletmenin varlıklarını,

Detaylı

karşılaştırarak, zayıf ve üstün yönlerini belirlemek

karşılaştırarak, zayıf ve üstün yönlerini belirlemek 1 ORAN (RASYO) ANALİZİ Oran Analizi 2 Mali analiz tekniklerinin en yaygın olanı oran analizi dir. Oran, finansal tablolarda yer alan iki kalem arasındaki ilişkinin basit matematiksel ifadesidir. Mali tabloların

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL 6.Bölüm Tarımsal Üretim Faktörleri Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından Faydalanılmıştır.

Detaylı

KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ 1010

KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ 1010 KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ 1010 ÜNYE VD VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ DÖNEM TİPİ Yıllık Yıl 2014 Onay Zamanı : 30.04.2015-20:15:04 Vergi Kimlik Numarası 2120452168 halit_coskan@hotmail.com Ticaret Sicil No

Detaylı

KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ 1010

KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ 1010 KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ 1010 FIRAT VD VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ DÖNEM TİPİ Yıllık Yıl 2013 Onay Zamanı : 29.04.2014-22:24:56 Vergi Kimlik Numarası 6130693067 Ticaret Sicil No 14232 2128322 Soyadı (Unvanı)

Detaylı

Bölüm 7. Tarımsal Üretim Faktörleri. Üretim Faktörleri Toprak Sermaye Emek (iş) Girişimcilik (yönetim yeteneği)

Bölüm 7. Tarımsal Üretim Faktörleri. Üretim Faktörleri Toprak Sermaye Emek (iş) Girişimcilik (yönetim yeteneği) Bölüm 7. Tarımsal Üretim Faktörleri Üretim Faktörleri Toprak Sermaye Emek (iş) Girişimcilik (yönetim yeteneği) Tarımsal yapı, toprak (doğa), sermaye, emek ve girişimcilik gibi temel üretim araçlarının

Detaylı

YENİLEME FONU MUHASEBE KAYITLARI R A P O R 08/25-26-27-28 15 TEMMUZ 2008 5

YENİLEME FONU MUHASEBE KAYITLARI R A P O R 08/25-26-27-28 15 TEMMUZ 2008 5 YENİLEME FONU MUHASEBE KAYITLARI 5 YENİLEME FONU MUHASEBE KAYITLARI Giriş ve Yasal Düzenleme: Vergi Usul Kanununda, Amortismana tabi iktisadi kıymetlerin satışından doğan kar ve yine amortismana tabi iktisadi

Detaylı

http://acikogretimx.com

http://acikogretimx.com 2009 S 1100-1. şağıdakilerden hangisi varlıkları tam olarak tanımlamaktadır? ) Üçüncü şahısların aktifler üzerindeki hakları işletmenin sahip olduğu iktisadi değerler işletme sahiplerinin aktifler üzerindeki

Detaylı

NET HOLDİNG A.Ş. NTHOL. Bağımsız Denetim'den Geçmiş Geçmiş BİLANÇO (YTL)

NET HOLDİNG A.Ş. NTHOL. Bağımsız Denetim'den Geçmiş Geçmiş BİLANÇO (YTL) NET HOLDİNG A.Ş. Bağımsız Denetim'den Geçmiş Geçmiş BİLANÇO (YTL) Dipnot Referansları 31.12.26 31.12.25 VARLIKLAR Cari / Dönen Varlıklar 95.42.85 86.37.561 Hazır Değerler 4 12.63.975 1.743.381 Menkul Kıymetler

Detaylı

T.C. ERZURUM VALİLİĞİ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü SERTİFİKALI PATATES TOHUMLUK KULLLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ

T.C. ERZURUM VALİLİĞİ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü SERTİFİKALI PATATES TOHUMLUK KULLLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ T.C. ERZURUM VALİLİĞİ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü SERTİFİKALI PATATES TOHUMLUK KULLLANIMINI YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ OCAK- 2012 PROJEYİ HAZIRLAYAN Selahattin AKIN Zir.Yük.Müh. PROJEYİ KONTROL

Detaylı

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 2 Aralık 2012-Pazar 16:00-17:30 SORULAR

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 2 Aralık 2012-Pazar 16:00-17:30 SORULAR 2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 2 Aralık 2012-Pazar 16:00-17:30 SORULAR SORU 1: AB mobilya üretim işletmesi maliyetlerini, normal maliyet, fiili maliyet ve

Detaylı

KAMULAŞTIRMA 2942 Sayılı Kanun

KAMULAŞTIRMA 2942 Sayılı Kanun KAMULAŞTIRMA 2942 Sayılı Kanun 1 Kamulaştırmanın İlkeleri 1-Yapılacak kamulaştırmada kamu yararı bulunmalıdır. 2-Kamulaştırma kararı yetkili organca verilmelidir. 3-Kamulaştırma konusu şey gerçek ve özel

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN IĞDIR

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN IĞDIR T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN IĞDIR Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel gıda

Detaylı

Tarım Bankacılığında Danışman Banka Yaklaşımı

Tarım Bankacılığında Danışman Banka Yaklaşımı Tarım Bankacılığında Danışman Banka Yaklaşımı Devrim Ziya Tavil KOBİ ve Tarım Bankacılığı Pazarlama Direktörü Türkiye de Tarım Türkiye de Tarım Sektörü Büyümesini Sürdürüyor 2.500 2.000 1.500 1.000 500

Detaylı

NET HOLDİNG A.Ş. BİLANÇO (TL) İncelemeden (XI-29 KONSOLİDE) NTHOL. Bağımsız Denetim'den

NET HOLDİNG A.Ş. BİLANÇO (TL) İncelemeden (XI-29 KONSOLİDE) NTHOL. Bağımsız Denetim'den BİLANÇO (TL) İncelemeden (XI-29 KONSOLİDE) GeçmemiĢ Bağımsız Denetim'den GeçmiĢ Referansları 31.03.2009 31.12.2008 VARLIKLAR Dönen Varlıklar 79.011.528 92.094.253 Nakit ve Nakit Benzerleri 6 7.788.928

Detaylı

Yapı Kredi Sigorta A.Ş.

Yapı Kredi Sigorta A.Ş. Yapı Kredi Sigorta A.Ş. 31 Mart 2012 tarihi itibariyle konsolide olmayan finansal tablolar 31 MART 2012 TARİHİ İTİBARİYLE KONSOLİDE OLMAYAN FİNANSAL TABLOLAR VE AÇIKLAYICI DİPNOTLAR İÇİNDEKİLER SAYFA

Detaylı

talebi artırdığı görülmektedir.

talebi artırdığı görülmektedir. K üçükbaş hayvan yetiştiriciliği diğer hayvancılık kollarına göre yapısal, ekonomik ve teknoloji kullanımı yönleriyle farklılıklar göstermektedir. Büyükbaş hayvancılığa göre birim alandan sağladığı yarar

Detaylı

1. Ürün ve hizmet maliyetini hesaplamak 2.Maliyet kayıtları yapmak

1. Ürün ve hizmet maliyetini hesaplamak 2.Maliyet kayıtları yapmak Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Önkoşulları Ders ile Kazandırılacak Yeterlilikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim-Öğretim Ortamı

Detaylı

Malzeme Gereksinim Planlaması (MRP)

Malzeme Gereksinim Planlaması (MRP) Malzeme Gereksinim Planlaması (MRP) Son ürün talebi bağımsız ve oldukça kararlıdır. Fakat aynı anda birden fazla değişik ürün üretilmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle ihtiyaç duyulan malzeme miktarları

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BİTLİS

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BİTLİS T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BİTLİS Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi. Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN

Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi. Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN Etlik Piliç Kümeslerinin Serinletilmesinde Güneş Enerjisi Kullanımının Tekno-Ekonomik Analizi Yrd. Doç. Dr. Metin DAĞTEKİN Hayvan başına verimin arttırılmasında, Yüksek verim özelliğine sahip ırkların

Detaylı

Duran Varlıklar Gelir Tablosu Hesapları Maliyet Hesapları. Doç. Dr. Oğuzhan BAHADIR Galatasaray Üniversitesi

Duran Varlıklar Gelir Tablosu Hesapları Maliyet Hesapları. Doç. Dr. Oğuzhan BAHADIR Galatasaray Üniversitesi Duran Varlıklar Gelir Tablosu Hesapları Maliyet Hesapları Doç. Dr. Oğuzhan BAHADIR Galatasaray Üniversitesi - Edinme ve Kayda Alma MALİYET BEDELİ Satın alma fiyatı veya Üretim maliyeti Diğer harcamalar

Detaylı

Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri

Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri Sığır İşletmelerini Planlama İlkeleri Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Tanım İşletme, gerek duyulan ekonomik mal ve hizmetleri üretmek ve/veya pazarlamak,

Detaylı

VARLIKLAR 01 Ocak 2008 Dipn ot 31 Mart 2008

VARLIKLAR 01 Ocak 2008 Dipn ot 31 Mart 2008 CARDİF SİGORTA A.Ş. VARLIKLAR 01.01.200831.03.2008 DÖNEMİ BİLANÇOSU 01 Ocak 2008 Dipn ot 31 Mart 2008 I Cari Varlıklar A Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 10.751.212,60 1 Kasa 3.077,82 2 Alınan Çekler 3

Detaylı

Bölüm 6 Tarımsal Finansman

Bölüm 6 Tarımsal Finansman Bölüm 6 Tarımsal Finansman 1. Tarımsal Finansman 2. Tarımsal Krediler İçerik 1 FİNANSMAN VE FONKSİYONLARI İşletmelerin öz varlıklarını güçlendirmek olan finansman önceleri sadece sermaye temini olarak

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL 10.Bölüm Tarımsal Pazarlama Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından Faydalanılmıştır.

Detaylı

ÖRTÜALTI VE AÇIKTA ÜZÜM ÜRETİMİNİN EKONOMİK ANALİZİ *

ÖRTÜALTI VE AÇIKTA ÜZÜM ÜRETİMİNİN EKONOMİK ANALİZİ * AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ DERGİSİ, 2005, 18(1), 77-85 ÖRTÜALTI VE AÇIKTA ÜZÜM ÜRETİMİNİN EKONOMİK ANALİZİ * Burhan ÖZKAN H. İbrahim UZUN Ayşe Y. ELİDEMİR, Arzu BAYIR C. Feyza KARADENİZ Akdeniz

Detaylı

İlişikteki dipnotlar finansal tabloların ayrılmaz bir parçasıdır.

İlişikteki dipnotlar finansal tabloların ayrılmaz bir parçasıdır. VARLIKLAR I Cari Varlıklar A Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 196.825.440 136.759.082 1 Kasa 541 890 2 Alınan Çekler 3 Bankalar 174.227.999 116.629.038 4 Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri () 5 Banka

Detaylı

İlişikteki dipnotlar finansal tabloların ayrılmaz bir parçasıdır.

İlişikteki dipnotlar finansal tabloların ayrılmaz bir parçasıdır. VARLIKLAR I- Cari Varlıklar A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 14 164.377.494 136.759.082 1- Kasa 871 890 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 140.890.987 116.629.038 4- Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri (-) 5-

Detaylı

LİDERLİK TEKSTİL VE OTOMOTİVDE... Dr. Can Fuat GÜRLESEL

LİDERLİK TEKSTİL VE OTOMOTİVDE... Dr. Can Fuat GÜRLESEL LİDERLİK TEKSTİL VE OTOMOTİVDE... 1 Dr. Can Fuat GÜRLESEL Bursa ili genelinde faaliyet gösteren ilk 250 büyük firmanın tespitine yönelik 2004 araştırması sonuçlanmıştır. Sonuçlar; araştırmanın künyesi,

Detaylı

TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI

TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI TAŞINMAZ GELİŞTİRME TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI Doç. Dr. Osman KILIÇ 1 Ünite: 3 TARIMSAL ÜRÜNLERDE MALİYET Doç. Dr. Osman KILIÇ İçindekiler 3.1. Tarımda Hesaplamasında

Detaylı

MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI ÖNLİSANS PROGRAMI

MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI ÖNLİSANS PROGRAMI MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI ÖNLİSANS PROGRAMI 1. Yarıyıl 2. Yarıyıl MVU 101 Muhasebe I (3-0)3 MVU 102 Muhasebe II (3-0)3 MVU 103 İşletme I (3-0)3 MVU 104 Muhasebe Uygulamaları I (2-2)3 CME 101 Bilgisayar

Detaylı

HDI Sigorta Anonim Şirketi 30 Eylül 2008 Tarihi İtibarıyla Bilanço

HDI Sigorta Anonim Şirketi 30 Eylül 2008 Tarihi İtibarıyla Bilanço HDI Sigorta Anonim Şirketi Tarihi İtibarıyla Bilanço Bağımsız Denetimden I Cari Varlıklar Dipnot A Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 48.057.197 1 Kasa 14 28.446 2 Alınan Çekler 3 Bankalar 14 30.102.957

Detaylı

TOKAT İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI

TOKAT İLİ TARIM SEKTÖRÜ EYLEM PLANI 1 2 1: Arazi Toplulaştırması. - 50.000 ha alanda toplulaştırma yapılması. 2: Halk Elinde Hayvan Islah Projesindeki hayvan sayısının artırılması - Projeye dahil olan manda sayısının 3.000 e çıkartılması.

Detaylı

Otomotiv Üretimi (MFGE 426) Ders Detayları

Otomotiv Üretimi (MFGE 426) Ders Detayları Otomotiv Üretimi (MFGE 426) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Otomotiv Üretimi MFGE 426 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

Harcırah Tutarları. 30.07.2015 Sirküler, 2015/22. Sayın Meslekdaşımız,

Harcırah Tutarları. 30.07.2015 Sirküler, 2015/22. Sayın Meslekdaşımız, Sayın Meslekdaşımız, 30.07.2015 Sirküler, 2015/22 KONU : 01.07.2015-31.12.2015 Tarihleri Arasında Geçerli Gelir Vergisinden İstisna Harcırah Tutarları Gelir Vergisi Kanununun 24/2 nci maddesinde, 6245

Detaylı

Madde 2. KTÜ de not değerlendirilmesinde bağıl değerlendirme sistemi (BDS ) ve mutlak değerlendirme sistemi (MDS ) kullanılmaktadır.

Madde 2. KTÜ de not değerlendirilmesinde bağıl değerlendirme sistemi (BDS ) ve mutlak değerlendirme sistemi (MDS ) kullanılmaktadır. Karadeniz Teknik Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Programlarında Başarı Notunun Değerlendirilmesine Dair Senato Tarafından Belirlenen Usul ve Esaslar Karadeniz Teknik Üniversitesi ön lisans ve lisans eğitim-öğretim,

Detaylı

Peyzaj ve Süs bitkileri, Özel Çayır, Mera ve Orman emvali Hububat, Yem bit., Baklagiller, Yumru bit., Sebze, Meyve

Peyzaj ve Süs bitkileri, Özel Çayır, Mera ve Orman emvali Hububat, Yem bit., Baklagiller, Yumru bit., Sebze, Meyve 05 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELERİ Mazot Gübre ve Toprak Analiz Desteği Peyzaj ve Süs bitkileri, Özel Çayır, Mera ve Orman emvali Hububat, Yem bit., Baklagiller, Yumru bit., Sebze, Meyve Mazot Gübre 3,3 TL/dekar

Detaylı

Dipnot Referansları 31.03.2011 31.12.2010

Dipnot Referansları 31.03.2011 31.12.2010 BĠLANÇO (TL) NTHOL Bağımsız Denetim'den GeçmiĢ Referansları 31.03.2011 31.12.2010 VARLIKLAR Dönen Varlıklar 129.048.971 148.879.172 Nakit ve Nakit Benzerleri 6 55.209.151 76.940.891 Finansal Yatırımlar

Detaylı

GEÇİCİ VERGİ BEYANNAMESİ

GEÇİCİ VERGİ BEYANNAMESİ GEÇİCİ VERGİ BEYANNAMESİ ( Kurumlar Vergisi Mükellefleri İçin ) 132 GAZİOSMANPAŞA VD VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ DÖNEM TİPİ Geçici Vergi Dönemi (Normal Dönem) Yılı Dönem 21 2. Dönem Onay Zamanı : 12.8.21-18:34:13

Detaylı

denetim mali müşavirlik hizmetleri

denetim mali müşavirlik hizmetleri SİRKÜLER 06.01.2015 Sayı: 2015/007 Konu: 01.01.2015 30.06.2015 DÖNEMİNDE GEÇERLİ OLACAK GELİR VERGİSİNDEN İSTİSNA YURT İÇİ VE YURT DIŞI HARCIRAH TUTARLARI Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü

Detaylı

www.aktifonline.net 2014/1 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI MALİYET MUHASEBESİ SINAV SORULARI 29 Haziran 2014- Pazar 16.00 17.

www.aktifonline.net 2014/1 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI MALİYET MUHASEBESİ SINAV SORULARI 29 Haziran 2014- Pazar 16.00 17. 2014/1 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI MALİYET MUHASEBESİ SINAV SORULARI 29 Haziran 2014- Pazar 16.00 17.30 SORU 1: Yel değirmencilik işletmesi üreticilerinden %8 KDV dahil toplamda 21.600

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İNOVASYON FİKİRLERİ YÖNETİM PROGRAMI PROJE FORMU

T.C. MALİYE BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İNOVASYON FİKİRLERİ YÖNETİM PROGRAMI PROJE FORMU T.C. MALİYE BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İNOVASYON FİKİRLERİ YÖNETİM PROGRAMI PROJE FORMU Proje Numarası Projenin Adı SGB-İNO/002 Tüketim Malzemeleri Yönetim Süreci Koordinasyondan sorumlu

Detaylı

Ticaret A.Ş. Hisse Fiyatı INA YÖNTEMİ(TL) 50% 1,85 0,93 PD/DD RASYOSUNA GÖRE(TL) 50% 1,96 0,98 Hisse Fiyatı(TL) 1,90

Ticaret A.Ş. Hisse Fiyatı INA YÖNTEMİ(TL) 50% 1,85 0,93 PD/DD RASYOSUNA GÖRE(TL) 50% 1,96 0,98 Hisse Fiyatı(TL) 1,90 Berkosan Yalıtım ve Tecrit Maddeleri Üretim ve Ticaret A.Ş. Çıkarılmış Sermaye : 4.000.000 TL HalkaArz Sonrası Çıkarılmış Sermaye : 8.000.000 TL Halka Arz Edilecek Toplam Nominal Tutar : 4.000.000 TL Halka

Detaylı

Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013

Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013 Türkiye de tarımda enerji tüketimi 25/01/2013 H. Hüseyin Öztürk / H. Kaan Küçükerdem Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü Tarım sektörü, bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde

Detaylı

TEKİRDAĞ İLİ 2011 YILI BAĞ ÜRETİM MALİYET ÇİZELGESİ

TEKİRDAĞ İLİ 2011 YILI BAĞ ÜRETİM MALİYET ÇİZELGESİ TEKİRDAĞ İLİ 2011 YILI BAĞ ÜRETİM MALİYET ÇİZELGESİ Gübre Bedeli 30,00 Zirai Mücadele İlacı ve İlaçlama Bedeli 150,00 Sonbahar Sürümü 40,00 Ara Sürüm ( 2 kez) 80,00 Kış budaması 70,00 Yeşil Budama( 3 kez)

Detaylı

REIDIN-GYODER YENİ KONUT FİYAT ENDEKSİ 2015 ARALIK AYI SONUÇLARI. Sayı: 61

REIDIN-GYODER YENİ KONUT FİYAT ENDEKSİ 2015 ARALIK AYI SONUÇLARI. Sayı: 61 REIDIN-GYODER YENİ KONUT FİYAT ENDEKSİ 2015 ARALIK AYI SONUÇLARI Sayı: 61 Yönetici Özeti TÜRKİYE İŞ BANKASI desteği ile hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Aralık ayında

Detaylı

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ MÜDÜRLÜĞÜ SAYI: 2009/11 FINDIK BÜLTENİ 08.12.2009 1- FINDIK ALIMLARI: A) 2009 dönemi rekolte beklentisi ile 2008 yılı üretimi kıyaslandığında, ülkemiz üretiminin % 44, dünya üretiminin

Detaylı

TARIMSAL MEKANĠZASYON ĠġLETMECĠLĠĞĠ

TARIMSAL MEKANĠZASYON ĠġLETMECĠLĠĞĠ TARIMSAL MEKANĠZASYON ĠġLETMECĠLĠĞĠ Tarımsal mekanizasyon Tanım : Tarımsal üretim faaliyetlerinin, güç kaynakları ve tarım makinaları kullanımı ile mekanize edilmesidir. Kapsam : Tarımda ileri düzey üretim

Detaylı

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ

KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ T.C. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ Yılı Ocak-Haziran Dönemi Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI TEMMUZ - 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu nun 30. maddesi

Detaylı

Şirket Unvanı. HÜR SİGORTA AŞ Şirket Kodu. Yıl 2011 Tablo Kodu. Frekans Versiyon 1

Şirket Unvanı. HÜR SİGORTA AŞ Şirket Kodu. Yıl 2011 Tablo Kodu. Frekans Versiyon 1 Şirket Unvanı HÜR SİGORTA AŞ Şirket Kodu 1060 Yıl 2011 Tablo Kodu 100301 Frekans Q4 Versiyon 1 Hesap Kodu Hesap Adı Tutar (TL) VARLIKLAR 67.650.698 1 Cari Varlıklar 63.753.540 10 Nakit ve Nakit Benzeri

Detaylı

Bin TL KÂR ZARAR TABLOSU (EYLÜL 2013)

Bin TL KÂR ZARAR TABLOSU (EYLÜL 2013) KÂR ZARAR TABLOSU (EYLÜL 2013) Bin TL GELİR VE GİDERLER ÖNCEKİ DÖNEM EYLÜL 2012 CARİ DÖNEM EYLÜL 2013 1- GAYRİSAFİ SATIŞ HASILATI 340.885 367.269 MAL VE HİZMET SATIŞ HASILATI (KDV Hariç) 340.885 367.269

Detaylı

İSTANBUL SANAYİ ODASI TÜRKİYE NİN İKİNCİ 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU-2015 ARAŞTIRMA SONUÇLARINI AÇIKLADI

İSTANBUL SANAYİ ODASI TÜRKİYE NİN İKİNCİ 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU-2015 ARAŞTIRMA SONUÇLARINI AÇIKLADI İstanbul Sanayi Odası Basın Bülteni İSTANBUL SANAYİ ODASI TÜRKİYE NİN İKİNCİ 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU-2015 ARAŞTIRMA SONUÇLARINI AÇIKLADI İstanbul Sanayi Odası (İSO), Haziran başında kamuoyu ile paylaştığı

Detaylı

SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE KAYIT TUTMANIN ÖNEMİ

SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE KAYIT TUTMANIN ÖNEMİ SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE KAYIT TUTMANIN ÖNEMİ Prof. Dr. Göksel Armağan Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Kadın Yetiştirici

Detaylı

Muhasebe İlkeleri I (MGMT 203) Ders Detayları

Muhasebe İlkeleri I (MGMT 203) Ders Detayları Muhasebe İlkeleri I (MGMT 203) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Muhasebe İlkeleri I MGMT 203 Güz 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

EKONOMİK ANALİZ YÖNTEMLERİ

EKONOMİK ANALİZ YÖNTEMLERİ EKONOMİK ANALİZ YÖNTEMLERİ ELEKTRİK İŞLERİ ETÜT İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ / ULUSAL ENERJİ TASARRUFU MERKEZİ Birgül DUMAN Endüstri Mühendisi Tanımlar Yöntemler İki Projenin Karşılaştırılması Uygulanmış Projeler

Detaylı

Sağlık Kurumları Yönetimi (HAS 501) Ders Detayları

Sağlık Kurumları Yönetimi (HAS 501) Ders Detayları Sağlık Kurumları (HAS 501) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Sağlık Kurumları HAS 501 Güz 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı

G E N E L G E ( 2007 / 8 )

G E N E L G E ( 2007 / 8 ) T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sayı : B.13.2.SSK.5.01.07.00.IX.031-61220 29/01/2007 Konu : 2007 Yılı Gelir ve Aylık Artışları. G E N E L G E ( 2007 / 8 ) 29/12/2006 tarih, 26391 (Mükerrer) sayılı

Detaylı

2011 VS 1321-1. şağıdakilerden hangisi hizmet üretimi yapan işletmelerinin sunduğu hizmete ilişkin maliyetlerini kaydetmesinde kullandığı hesaplardan biridir? ) Hizmet Üretim Giderleri Yansıtma B) Direkt

Detaylı

http://acikogretimx.com

http://acikogretimx.com 2009 S 3204-1. Belirli ekonomik sorunların çozumüne veya bu sorunların ortaya çıkmasını önlemeye dönük politikaların oluşturulma sürecine ne ad verilir? ikıiso GiRiş 5. şağıdakilerden hangisi ekonomik

Detaylı

31 Aralık 2011 Tarihinde Sona Eren Hesap Dönemine Ait Finansal Tablolar ve Bağımsız Denetim Raporu

31 Aralık 2011 Tarihinde Sona Eren Hesap Dönemine Ait Finansal Tablolar ve Bağımsız Denetim Raporu Gelir Amaçlı Karma Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu (Dolar) 31 Aralık 2011 Tarihinde Sona Eren Hesap Dönemine Ait Finansal Tablolar ve Bağımsız Denetim Raporu İçindekiler Bağımsız Denetim Raporu

Detaylı

ALARKO HOLDİNG A.Ş. 31 Aralık 2004 ve 2003 Tarihlerinde Sona Eren Yıllara Ait Ayrıntılı Gelir Tablolarına İlişkin Dipnotlar

ALARKO HOLDİNG A.Ş. 31 Aralık 2004 ve 2003 Tarihlerinde Sona Eren Yıllara Ait Ayrıntılı Gelir Tablolarına İlişkin Dipnotlar 1. Dönemin Tüm Amortisman Giderleri İle İtfa ve Tükenme Payları 31 Aralık 2004 ve 2003 tarihlerinde sona eren yıllara ait amortisman giderleri ile itfa ve tükenme payları aşağıdaki gibidir (YTL) : a) Amortisman

Detaylı

TEMEL MALİ TABLOLARIN ANALİZİ VE YORUMLANMASI. FATİH TAPKAN İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası

TEMEL MALİ TABLOLARIN ANALİZİ VE YORUMLANMASI. FATİH TAPKAN İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası TEMEL MALİ TABLOLARIN ANALİZİ VE YORUMLANMASI FATİH TAPKAN İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odası Nisan 2016 Mali Tablolar Analizi Muhasebe, bir işletmenin ekonomik faaliyetlerine ilişkin finansal

Detaylı

FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 1 Aralık 2013 Pazar

FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 1 Aralık 2013 Pazar FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 1 Aralık 2013 Pazar SORULAR Güney Batı Ticaret İşletmesi nin 31/12/2011 tarihli bilançosu aşağıdaki gibidir: AKTİF Güney Batı Ticaret İşletmesi 31/12/2011 Tarihli Bilançosu

Detaylı

Tekstil Invest. İş GYO. Tekstil Yatırım

Tekstil Invest. İş GYO. Tekstil Yatırım 12-08 05-09 09-09 01-10 06-10 10-10 02-11 06-11 11-11 03-12 07-12 12-12 Tekstil Invest Tekstil Yatırım Garanti Bank - Banking May 2, 2008 İş GYO AL 23% yukarı potansiyel 1999 yılında İşbank tarafından

Detaylı

Nakit Sermaye Arttırımında Faiz İndirimine İlişkin 9 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazetede Yayımlandı

Nakit Sermaye Arttırımında Faiz İndirimine İlişkin 9 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazetede Yayımlandı Nakit Sermaye Arttırımında Faiz İndirimine İlişkin 9 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazetede Yayımlandı Duyuru No: 2016/21 İstanbul, 04.03.2016 6637 sayılı Kanun un 8 inci maddesiyle Kurumlar

Detaylı

2015 yılı toplam cirosu 154.690.407,82 TL, net karımız ise 16.504.830,83 TL olmuştur.

2015 yılı toplam cirosu 154.690.407,82 TL, net karımız ise 16.504.830,83 TL olmuştur. Sayın Ortaklarımız, 2015 yılı çalışmalarımızın esasını yine ağırlıklı olarak üretim faaliyetleri oluşturmuştur. Yeni bazı ürün çeşitlerinin ilavesi ve mevcut imalat kalemlerinin daha da geliştirilmesi,

Detaylı

2014 YILI HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ

2014 YILI HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Bayburt İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü 2014 YILI HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Emre BEKTAŞ Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Anaç Sığır Desteklemesi 2 01.01.2013 ve öncesinde

Detaylı

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.9 TOPRAK SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.9 TOPRAK SU KAYNAKLARI BÖLÜMÜ KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.9 TOPRAK SU KAYNAKLARI Toprak-Su Kaynakları Bölüm Başkanı Dök.No KAİM.İKS.FRM.34 Sayfa No 1 / 3 İŞİN KISA TANIMI: Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü üst yönetimi

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN EDİRNE

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN EDİRNE T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN EDİRNE Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

2007 Yılı 1. Çeyrek Sunumu. 15 Mayıs 2007

2007 Yılı 1. Çeyrek Sunumu. 15 Mayıs 2007 2007 Yılı 1. Çeyrek Sunumu 15 Mayıs 2007 1. 1. Çeyrek Çeyrek Performansı Temel Temel Veriler Veriler Krediler portföyündeki (özellikle bireysel ve KOBİ segmentinde) devam eden artış, net faiz geliri ve

Detaylı

ŞEKER PİLİÇ VE YEM SANAYİ TİCARET A.Ş. NE AİT ŞİRKET ANA SÖZLEŞMESİNİN ŞİRKETİN AMAÇ VE KONUSU BAŞLIKLI 4. MADDESİNİN VE KAYITLI SERMAYESİ BAŞLIKLI 6

ŞEKER PİLİÇ VE YEM SANAYİ TİCARET A.Ş. NE AİT ŞİRKET ANA SÖZLEŞMESİNİN ŞİRKETİN AMAÇ VE KONUSU BAŞLIKLI 4. MADDESİNİN VE KAYITLI SERMAYESİ BAŞLIKLI 6 ESKİ METİN ŞİRKETİN AMAÇ VE KONUSU : Madde 4: a) i. Yumurta ve et yönlü damızlık, yarka ve tavuk üretimi ve her türden kanatlı et üretimi, yetiştirilmesi, bakımı, bunların alımı, satımı, pazarlaması, ihracatı

Detaylı

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BARTIN

2003-2011 T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BARTIN T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 2003-2011 DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN BARTIN Türk tarımını kalkındırmadan Türkiye yi kalkındıramayız Recep Tayyip ERDOĞAN Başbakan Ekolojik denge ve küresel

Detaylı

AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİ İLE TEKNOKENTLERDE MALİ UYGULAMALAR. Mehmet AKARSLAN Gelir İdaresi Başkanlığı Grup Başkanı

AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİ İLE TEKNOKENTLERDE MALİ UYGULAMALAR. Mehmet AKARSLAN Gelir İdaresi Başkanlığı Grup Başkanı AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİ İLE TEKNOKENTLERDE MALİ UYGULAMALAR Mehmet AKARSLAN Gelir İdaresi Başkanlığı Grup Başkanı I. 5746 sayılı Kanundaki Gelir Vergisi Stopaj Teşviki Uygulaması - Kamu personeli hariç

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ DEKANLIĞI NA/.MÜDÜRLÜĞÜ NE

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ DEKANLIĞI NA/.MÜDÜRLÜĞÜ NE ...2016 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ DEKANLIĞI NA/.MÜDÜRLÜĞÜ NE Uludağ Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi çerçevesinde yapılması öngörülen, yürütücüsü olduğum.. başlıklı ve detayları aşağıda sunulan proje/faaliyet

Detaylı

4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN MAL ALIMLARINDA UYGULANACAK FİYAT FARKINA İLİŞKİN ESASLAR

4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN MAL ALIMLARINDA UYGULANACAK FİYAT FARKINA İLİŞKİN ESASLAR 4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN MAL ALIMLARINDA UYGULANACAK FİYAT FARKINA İLİŞKİN ESASLAR RESMİ GAZETE SAYISI: 28751 RESMİ GAZETE TARİHİ: 31.08.2013 KARAR SAYISI: 2013/ 5216 KARAR TARİHİ:

Detaylı

BİRLİK HAYAT SİGORTA A.Ş AYRINTILI BİLANÇO (YTL)

BİRLİK HAYAT SİGORTA A.Ş AYRINTILI BİLANÇO (YTL) VARLIKLAR Dipnot 31.12.2007 31.12.2006 I- Cari Varlıklar A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar 471.338 548.065 1- Kasa 580 772 2- Alınan Çekler 0 0 3- Bankalar 470.758 547.293 4- Verilen Çekler Ve Ödeme

Detaylı

TÜRKİYE İŞ BANKASI NIN DESTEĞİYLE HAZIRLANAN REIDIN-GYODER YENİ KONUT FİYAT ENDEKSİ 2016 NİSAN AYI SONUÇLARI

TÜRKİYE İŞ BANKASI NIN DESTEĞİYLE HAZIRLANAN REIDIN-GYODER YENİ KONUT FİYAT ENDEKSİ 2016 NİSAN AYI SONUÇLARI TÜRKİYE İŞ BANKASI NIN DESTEĞİYLE HAZIRLANAN REIDIN-GYODER YENİ KONUT FİYAT ENDEKSİ 2016 NİSAN AYI SONUÇLARI Sayı: 65 Yönetici Özeti REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Nisan ayında

Detaylı

Erzurum İli Tarım İşletmelerinde Buğday Üretim Maliyetinin Hesaplanması

Erzurum İli Tarım İşletmelerinde Buğday Üretim Maliyetinin Hesaplanması Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 35 (3-4), 177-181, 004 Erzurum İli Tarım İşletmelerinde Buğday Üretim Maliyetinin Hesaplanması Avni Birinci Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

Detaylı