Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN"

Transkript

1 Üretim/İşlemler Yönetimi 2

2 Sistem Kavramı Belirli bir ortak amacı elde etmek için birlikte çalışan bileşenlerden oluşan bütündür. Büyük sistemler kendilerini oluşturan alt sistemlerden oluşur. Açık sistem: Çevre ile sistem arasında girdi ve çıktı açısından bir etkileşim var ise açık sistem olarak adlandırılır. Bu etkileşim bilgi, malzeme, enerji vb. şeklinde olabilir. Dış çevreden geribildirim söz konusudur. Kapalı sistem: Sistemin dış çevre ile herhangi bir etkileşimi yoktur. Girdi, çıktı ve geribildirim sistem sınırları içerisinde gerçekleşir.

3 Sistem Yaklaşımı İşletme, içerisinde yer aldığı çevrede bir alt sistemdir. İşletme sistemi içerisinde ise, diğer faaliyetler gibi, üretim de bir alt sistemdir. Sistem yaklaşımında, bir sistemi etkileyen dış ve iç çevre etkenleri bir bütün olarak düşünülmekte ve sistem, bu bileşenlerin tümü göz önüne alınarak yönetilmeye çalışılmaktadır. Bu bakış açısından, üretim sistemi de işletme sisteminin ortak amacına yönelik olarak diğer tüm alt sistemlerle birlikte ve eşgüdümlü olarak çalışması gereken bir sistemdir.

4 Üretim Sistemi Üretim sistemi temelde üretim faktörlerinin (girdilerin) dönüşüme tabi tutularak insan ihtiyaçlarını karşılayacak mal ve hizmetler haline getirildiği bir sistemdir. Daha geniş bir bakış açısıyla ise, üretim sistemi mal ve hizmetlerin en temel halinden (hammadde) son kullanıcıda (müşteri) tüketilene kadar geçmesi gereken tüm aşamaları kapsayan bir süreçtir. Bu bakış açısından değerlendirildiğinde; kaynak sağlama (tedarik) sistemi, lojistik sistem, müşteriye sunulan servis/hizmetler sistemi gibi alt sistemler de üretim sisteminin yapısına dahil olmaktadır.

5 Üretim Sisteminin Türü Belirlenirken Faaliyet alanı Ürün çeşitliliği gereksinimi Ürün Teknoloji altyapısı ve teknolojiye erişilebilme İşgücü altyapısı ve işgücüne erişilebilme Talep yapısı ve değişim hızı Pazar yapısı ve değişim hızı Rekabet etkeni Kapasite gereksinimi Maliyet kısıtları

6 Üretim Sistemi Üretim sistemleri bir çok açıdan sınıflandırılabilir. Üretim yöntemlerine göre Birincil (primer) üretim Analitik ve sentetik üretim Fabrikasyon üretim (imalat) Montaj Üretimin amacına (müşteri isteklerine) göre: Stoka üretim Sipariş üzerine üretim Sipariş üzerine montaj

7 Üretim Sistemi Üretim sistemleri bir çok açıdan sınıflandırılabilir. Üretim süreçlerinin örgütlenmesine göre: Kesikli Üretim Sistemleri Atölye tipi üretim Parti tipi üretim Sürekli (Tekrarlamalı) Üretim Sistemleri Sürekli üretim Montaj hattı Hücresel üretim (Grup teknolojisi) Proje tipi üretim Karma üretim

8 -Üretim Yöntemine Göre- Birincil (primer) üretim Doğada mevcut doğal kaynakların elde edilmesi şeklindeki üretimdir. Analitik üretim Temel hammaddelerin ayrıştırıcı yöntemlerle çeşitli ürünlere dönüştürülmesi şeklindeki üretimdir. Sentetik üretim Temel hammaddelerin birleştirici yöntemlerle ürünlere dönüştürülmesi şeklindeki üretimdir. Fabrikasyon üretim (imalat) Temel ya da diğer hammaddelerin şekil verme yoluyla işlenerek ürünlere dönüştürülmesi şeklindeki üretimdir.

9 -Stoka Üretim- Genellikle birbirine özdeş (standart) özellikte ürünlerin, büyük miktarlarda üretimi söz konusudur. Müşteri isteklerine göre özelleştirme derecesi azdır. Planlanan müşteri hizmet düzeyine göre stok düzeyleri belirlenir. Genellikle müşteri talebi gerçekleşmeden önce, tahminlere dayalı olarak planlama söz konusudur. Müşteri ürün talep ettiğinde, bu talep genellikle eldeki stoklardan karşılanmaktadır. Müşteri siparişinin daha hızlı karşılanmasını sağlar. Üretim hacminin yüksek oluşu, ölçek ekonomilerinden yararlanılmasını ve maliyet tasarrufu sağlayabilir. Stok maliyetlerinin artması riski söz konusudur.

10 -Sipariş Üzerine Üretim- Üretim müşteri talebi üzerine başlar. Hangi üründen, ne zaman, hangi miktarda üretileceğini müşteri söyler. Ürünlerin müşteri isteklerine göre özelleşmesi söz konusudur. Üretim hacmi daha sınırlıdır. Son ürüne ilişkin stok düzeyi düşüktür ya da stok yoktur. Üretim hacmi düşük olduğundan ölçek ekonomilerinden yararlanma olanağı daha sınırlı olup maliyetler artabilir. Müşteri siparişinin karşılanması için gereken zaman daha uzundur.

11 -Sipariş Üzerine Montaj- Stoka üretim ile sipariş üzerine üretimin karması olarak düşünülür. Amaç, müşterinin özel isteklerini karşılayabilen ve düşük maliyetli ürünleri müşteriye daha hızlı sunabilmeyi sağlamaktır. Üretilecek ürünlerin temel bileşenleri talep tahminlerine göre üretilerek stokta bulundurulur ve müşteriden gelen son ürün talebi üzerine montaj yapılarak müşteriye teslimat gerçekleştirilir. Toplam stok düzeyleri stoka üretim sisteminden daha azdır. Müşteri siparişinin karşılanması için gereken süre sipariş üzerine üretim sisteminden daha azdır.

12 -Atölye Tipi Üretim- Genellikle müşteri isteklerine göre üretim yapan bir süreç yapısıdır. Farklı özellikte (çeşitli) ve miktarda ürünler elde edebilmek için daha genel kullanımı olan donanımdan ve farklı görevler yapabilen, kalifiye işgücünden yararlanılarak üretim yapılır. Süreç esnekliği fazladır. Üretim miktarı (hacmi) azdır. Sermaye yatırımı genel olarak düşüktür. Genellikle işgücü katılım düzeyi yüksek, otomasyon düşüktür. Son ürün stoku yoktur ya da son derece azdır. Yarı mamul ve hammadde stokları söz konusudur.

13 -Atölye Tipi Üretim- Genel amaçlı donanımın ve kalifiye işgücünün etkisiyle değişken maliyetler genel olarak yüksektir. Üretimde bekleme ve taşıma nedeniyle zaman kayıpları genel olarak yüksektir. Bu, üretim sürelerinin uzun olmasına da yol açabilmektedir. Taşıma maliyetleri de yüksektir. Üretim planlaması ve kontrol daha karmaşık olduğundan dolayı güçlükler söz konusu olabilmektedir. Farklı ürün çeşitlerinin farklı işlem sırası gereksinimleri olması süreç yerleşimini (işyeri düzenini) zor bir sorun haline getirmektedir.

14 -Sürekli (Tekrarlamalı) Üretim- Standart özellikte ürünlerin, büyük miktarda üretilmesini sağlar. Süreç tipi üretim adı da verilir. Aynı işlemler sürekli olarak ve çok sayıda yapılabildiği için uzmanlaşmış donanım kullanımı ve otomasyon üst düzeydedir. Üretim süreci içerisinde bir önceki aşamadan bir sonraki aşamaya olan malzeme akışı genellikle otomatik olarak devam etmektedir. Büyük miktarda üretimin sağlanması için hızlı bir akış söz konusudur. Bu akışın kesintiye uğraması büyük maliyetlere neden olmaktadır. Bu nedenle bakım planları haricinde hattın durması istenmez. Sürecin durdurulmasının ve yeniden başlatılmasının maliyetleri yüksektir.

15 -Sürekli (Tekrarlamalı) Üretim- Sermaye yatırımı yüksektir. Bu da çok yüksek sabit maliyetlere neden olmaktadır. Fakat üretim hacminin fazlalığı nedeniyle bu maliyetlerin birim ürün başına düşen payı azalmaktadır. Değişken maliyetlerin önemli bir kısmı malzeme maliyetlerinden oluşmaktadır. İşgücü gereksinimi ve işgücünün sürece katılımı görece azdır. İşyeri düzeni ürüne uygulanacak işlem akışı göz önüne alınarak oluşturulmaktadır. Ürün başına birim maliyetler düşüktür. Üretim sürecinde kapasite kullanım oranları ve performans önem kazanmaktadır. Üretim planlaması ve kontrolü görece olarak kolaydır. Esnekliği azdır.

16 -Montaj Hattı- Sürekli üretim sistemlerinin özel bir türüdür. Farklı üretim sistemleri tarafından üretilmiş olan bileşenler, hareketli bir montaj hattı üzerinde sırasıyla bir araya getirilerek son ürün üretilir. Üretimde üst düzeyde bir standartlaşma söz konusudur ve üretim hacmi çok yüksektir. Montaj hattı üzerindeki her işlem noktasında sürekli olarak aynı iş, aynı şekilde yapılmaktadır. Otomasyon ve son derece uzmanlaşmış donanım kullanımı (robotlar vb.) yaygındır. İşgücü, detaylı olarak tanımlanmış görevleri yerine getirmektedir. Genellikle her işçinin belirlenmiş tek bir görevi vardır, bu nedenle uzmanlaşma üst düzeydedir.

17 -Montaj Hattı- Üretim hacmi çok yüksektir ve ürün çeşitliliği genellikle azdır. Sabit sermaye yatırımı ve hattın kurulum maliyetleri oldukça yüksek olabilmektedir. Üretim planlaması ve kontrolü görece olarak kolaydır. Tüm hat birbirine bağlı olarak çalıştığında, bir noktadaki aksama hattın tamamının durmasına yol açar. Hattın ve donanımın sabit yapıda olması, ürün hacmi ve ürün tasarımı değişikliklerinin zor olmasına yol açmaktadır. Üretim hattının hızının dengelenmesi önem kazanmaktadır. Hat hareket halinde olduğundan yarı mamul stoku söz konusu olmayacaktır. Üretim süresi kısa, üretim hacmi yüksek ve birim maliyetler düşüktür.

18 -Parti Tipi Üretim- Ürünler belirli gruplar (partiler) halinde üretilir. Bir partinin üretimi tamamlandığında, üretim süreci diğer partinin üretimi için yeniden düzenlenir. Ürün çeşitliliği atölye tipi üretimden az, fakat sürekli üretimden fazladır. Böylelikle müşteri isteklerine göre özelleşme belirli bir ölçüde sağlanmış olur. Üretim hacmi sürekli üretimden az, fakat atölye tipi üretimden fazladır. Üretim maliyetleri atölye tipi üretimden az, sürekli üretimden fazladır. Üretim süreleri atölye tipi üretimden az, sürekli üretimden fazladır. Sürekli üretim sistemine göre daha esnektir, küçük ürün partilerinin daha hızlı bir şekilde müşteriye sunumu sağlanabilir. Üretim planlaması içinde uygun parti büyüklerinin belirlenmesi ve mevcut kapasitenin en düşük düzeyde kayıpla kullanılması önemli bir yer kaplar.

19 -Hücresel Üretim (Grup Teknolojisi)- Atölye tipi üretimle montaj hattı üretiminin avantajlarını birleştirme amacı taşır. Benzer işlemlerden geçmesi gereken ürün "grupları (ya da aileleri)" belirlenir ve bu ürün gruplarının işlem göreceği üretim "hücreleri" oluşturulur. Üretim hücresi içerisinde belirli bir ürün grubunun işlemi için gerekli donanım ve işgücü mevcuttur ve bunların düzeni ilgili ürün grubunun işlem gereklerine göre belirlenir. Bu yolla, çok sayıda ürün çeşidinin düşük maliyetle üretilebilmesi hedeflenmektedir. Ürün gruplarının belirli bir yerde (hücrede) üretilmesi, üretim planlamasını ve kontrolünü kolaylaştırır.

20 -Hücresel Üretim (Grup Teknolojisi)- Üretime hazırlık sürelerinden önemli ölçüde tasarruf sağlanır. Hazırlık sürelerinin azalması, ürünlerin parti büyüklüklerinin de az olabilmesini sağlar. Stok gereksinimi azalır. Üretim içi hareket ve beraberinde taşıma maliyetleri azalır. Ürün grubunun gereksinimleri doğrultusunda kısmi olarak özelleşmiş donanım, hücre içerisindeki donanımı işletebilecek beceride işgücü gerekir. Bu da işgücünün birden fazla işte uzmanlaşması anlamına gelir. Birden fazla ürün grubu için benzer sermaye donanımı gerekebilir. Bu durumda her bir hücre için bu donanımların edinilmesi sermaye yatırımının yüksek olmasına yol açabilir.

21 -Proje Tipi Üretim- Büyük ve genellikle sabit (taşınması zor) bir ürünün üretiminde kullanılan yöntemdir. Ürün sabit olup, üretimde kullanılan donanım ve işgücü hareketlidir. Ürün hacmi genellikle bir adet olarak düşünülür. Bazı durumlarda çok az sayıda özdeş ürün eşzamanlı olarak üretilebilir (Örneğin aynı gemiden eşzamanlı olarak iki tane imal edilmesi). Genellikle üretim süreleri görece olarak uzundur. Genellikle bir kerelik yapılan işler söz konusudur. Proje tipi üretimde farklı zamanlarda farklı donanıma ve farklı uzmanlıklarda işgücüne ihtiyaç olabilir. Proje süresinin yönetilmesi ve proje kaynaklarının planlaması önem kazanır.

22 -Karma Üretim- Süreçlere göre farklı yapılardaki üretim sistemlerinin bir arada kullanılmasıyla ortaya çıkan üretim sistemleridir. Örneğin bir arabada (sadeleştirilmiş haliyle); Şasiyi oluşturan metal aksam sürekli üretimle, Motor montaj hattıyla, Aktarma sistemleri montaj hattıyla, İç döşeme ve koltuklar parti tipi üretimle, Ön panel atölye tipi üretimle, Üretilerek bir montaj hattında bir araya getirildiğinde karma bir üretim sistemi oluşabilir.

Temel üretim sistemleri sınıflandırması:

Temel üretim sistemleri sınıflandırması: ÜRETİM SİSTEMLERİ ÜRETİM SİSTEMİ Üretim sistemi, işletme sistemi içerisinde yer alan bir alt sistemdir. Üretim sistemi; işgücü, malzeme, bilgi, enerji, sermaye gibi girdilerin belirli bir dönüştürme sürecinden

Detaylı

Üretim Sistemleri Analizi

Üretim Sistemleri Analizi Üretim Sistemleri Analizi Ekonomistlerin "fayda yaratmak", mühendislerin ise "fiziksel bir varlık üzerinde onun değerini artıracak bir değişiklik yapmak, hammadde veya yarı mamulleri kullanılabilir bir

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Dağıtım Planlaması- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Dağıtım Tedarik zinciri içerisindeki ürün akıșları incelendiğinde üç temel akıș görülmektedir: Tedarik edilen girdilerin akıșı İmalat

Detaylı

ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL

ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL İmalat nin Sınıflandırılması ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL ATÖLYE TİPİ AKIŞ TİPİ DERS II GELENEKSEL İMALAT SİSTEMLERİ ÜRETİM SİSTEMLERİ MODERN HÜCRESEL ESNEK TAM ZAMANINDA Kesikli üretim, talebin üretim

Detaylı

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ İLERİ İMALAT SİSTEMLERİ Yrd.Doç.Dr.Tarık Küçükdeniz Bölüm 1: İleri İmalat Sistemlerine Giriş Üretim Sistemlerinin Nitelikleri

Detaylı

ÜRETİM/İMALAT SİSTEMLERİ

ÜRETİM/İMALAT SİSTEMLERİ ÜRETİM VE PAZARLAMA ÜRETİM/İMALAT SİSTEMLERİ Hedefler Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Üretim/İmalat Sistemlerinin genel sınıflandırılmasını bilecek ve Üretim/İmalat Sistemlerinin sürece göre sınıflandırmasını

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- TEDARİK

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 6. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 6. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 6 İşyeri Düzeni Üretimin gerçekleştirildiği alanın yerleşimi birçok konuda etki yaratmaktadır: Kapasite Üretim süresi Malzeme hareket miktarı İç taşıma maliyetleri Üretime hazırlık

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 1. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 1. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 1 Üretim Dönüşüm süreci Süreç: Belirli girdileri belirli çıktılara çevirebilmek için gerçekleştirilen sıralı faaliyetler dizisi Genel anlamda: İnsan ihtiyaçlarını karşılayacak

Detaylı

imalat: Ham maddenin işlenerek mala dönüştürülmesi.

imalat: Ham maddenin işlenerek mala dönüştürülmesi. üretim: işgücü, sermaye, hammaddenin bir araya gelmesi ve bunlara organizasyonunda katılmasıyla oluşan mal ve hizmet olarak tanımlanabilir. Belirli faaliyet ve işlemler sonucu yeni bir mal veya hizmet

Detaylı

Bölüm 9 Üretim Fonksiyonu

Bölüm 9 Üretim Fonksiyonu Bölüm 9 Üretim Fonksiyonu ÜRETİM FONKSİYONU KAVRAMI Genel anlamda üretim insan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal ve /veya hizmetlerin meydana getirilmesi işlemidir. Başka ifadeyle belirli girdilerin

Detaylı

ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI

ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI ÜRETİM KAYNAKLARI PLANLAMASI KAVRAMI Üretim kaynakları planlaması (MRP II) sisteminin hedefleri stokların azaltılması, üretimi aksatmayacak ve dolayısı ile kapasite kayıplarına

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2 Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2 Sağlık Kurumlarında Üretim Planlaması ÖĞR. GÖR. HÜSEYİN ARI Üretimin Bir İşletmedeki Yeri Pazarlama Finans Üretim İnsan Kaynakları Muhasebe 3 Üretim Sistemi

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi -Temel Kavramlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Tedarik Zinciri Yönetimi -Temel Kavramlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Yönetimi -Temel Kavramlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Neden? Bir ișletme sistemi için en kilit etken MÜȘTERİdir. Müșteri açısından ișletmeleri etkileyen güncel etkiler: Müșteri sayısı artmaktadır.

Detaylı

Çizelgeleme Nedir? Bir ürünün üretilmesi/hizmetin sunumu için

Çizelgeleme Nedir? Bir ürünün üretilmesi/hizmetin sunumu için Üretim Çizelgeleme Çizelgeleme Nedir? Bir ürünün üretilmesi/hizmetin sunumu için işgörenin nerede, ne zaman gerekli olduğunun, gerekli faaliyetlerin zamanlamasının, üretime başlama ve üretimi tamamlama

Detaylı

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Üretim Yatırımı Girişim kapsamında hedeflenen ürün veya hizmetlerin üretilmesi için gerekli işletme faaliyetleri planlanmalıdır. Girişimcinin uzmanlığına da bağlı

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Yönetimi -Bileşenler, Katılımcılar, Kararlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Bileşenleri Tedarik zincirlerinde üç temel bileșenden söz edilebilir: Aktörler: Tedarik zinciri

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Üretme ve Dışarıya Yaptırma Kararları- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretme ve Dışarıya Yaptırma Kararları İșletmeler, müșteri gereksinimlerinin karșılanması için hem doğrudan bu

Detaylı

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Dr. Hacer Güner Gören Esnek Üretim Sistemleri Esnek Üretim Sistemleri Bir esnek

Detaylı

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR GENEL İŞLETME Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR 11.12.2018 1 ÜRETİM YÖNETİMİ Üretim kavramı: İşletmelerin girdi (input) almaları, bunları belli bir süreçten sonra çıktı (output) olarak adlandırılan mal ve hizmetlere

Detaylı

1.ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI

1.ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI ÜRETİM YÖNETİMİ 1.ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI 1.1. ÜRETİM TANIMI İktisat dilinde, üretim; her türlü fayda yaratma (şekil değişikliği, zaman değişikliği, mekan değişikliği... vb ile) veya iktisadi

Detaylı

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ Kuruluş yeri belirlenen bir üretim biriminin üretim miktarı açısından hangi büyüklükte veya kapasitede olması gerektiği işletme literatüründe kapasite planlaması

Detaylı

Üretim Planlarında AÜP'nin Yeri

Üretim Planlarında AÜP'nin Yeri Ana Üretim Programı Ana Üretim Programı Nihai ürünlerin üretimi için yapılan programdır. Ana üretim programı, bütünleşik üretim planını detaylandırarak üretilecek ürün kalemlerine çevirir. Seçenek planları

Detaylı

Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler

Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Satın Alma ve Tedarik Satın Alma: Üretimde kullanılmak ya da yeniden satmak

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ POSTA HİZMETLERİ ÖN LİSANS PROGRAMI TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Öğr. Gör. MURAT BURUCUOĞLU 1 Ünite: 3 TEDARİZ ZİNCİRİNİN TEMEL FONKSİYONLARI Öğr. Gör. Murat BURUCUOĞLU İçindekiler 3.1. TEDARİZ ZİNCİRİNİN

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 4. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 4. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 4 Verimlilik En genel anlamıyla bir sistem içerisindeki kaynakların ne derece iyi kullanıldığının bir ölçüsüdür. Üretim yönetimi açısından ise daha açık ifadesi ile üretimde harcanan

Detaylı

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ 13 1.1. Üretim, Üretim Yönetimi Kavramları ve Önemi 14 1.2. Üretim Yönetiminin Tarihisel Gelişimi 18 1.3. Üretim Yönetiminin Amaçları ve Fonksiyonları

Detaylı

Stok (envanter)yönetimi

Stok (envanter)yönetimi Stok (envanter)yönetimi Stok tanımı Stok problemleri Stok noktaları Stokun önemi (finansal-üretim) Niçin stok bulundurulur? Stok problemlerini sınıflandırma Stok maliyetleri ABC analizi Bağımsız talep

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarik Zinciri Ağı Tasarımı- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Ağ tasarımı, tedarik zinciri açısından üç karar düzeyini de ilgilendiren ve bu düzeylerde etkisi olan bir konudur. Zincirin

Detaylı

ÜRETİM SİSTEMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI

ÜRETİM SİSTEMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI ÜRETİM SİSTEMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI ÜRETİM SİSTEMLERİNİN AMAÇLARI İşletme yönetiminin temel fonksiyonlarından biri, işletmede var olan kaynakların önceden saptanmış amaçlar doğrultusunda en verimli

Detaylı

ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ

ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ İŞLETMELERDE ÜRETİM SİSTEMLERİ VE TÜRLERİ Basit olarak, girdileri mal ve hizmetlere dönüştüren sisteme üretim sistemi adı verilmektedir. Sistemin temel elemanları olan girdi,

Detaylı

Tesisler ve Donanımlar. Kapasite Planlaması. Tahmin

Tesisler ve Donanımlar. Kapasite Planlaması. Tahmin Ürün ve hizmet üretme sistemine ve nasıl organize olacağına karar verilmesi Yeni ürün ve hizmet planlamasının bir aşamasıdır Kapasite planlamasını, ekipman seçimini ve yerleşke tasarımını etkiler. Süreç

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı

Dr. Hacer Güner Gören ve Dr. Elif Özgörmüş ENM 424 HİZMET SİSTEMLERİ YÖNETİMİ

Dr. Hacer Güner Gören ve Dr. Elif Özgörmüş ENM 424 HİZMET SİSTEMLERİ YÖNETİMİ Dr. Hacer Güner Gören ve Dr. Elif Özgörmüş ENM 424 HİZMET SİSTEMLERİ YÖNETİMİ İmalat/Üretim Sistemleri ve Temel Kavramlar Üretim: İşgücü, sermaye, hammaddenin bir araya gelmesi ve bunlara organizasyonunda

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı

ISK116 - Bölüm 1. Grup Teknolojisi

ISK116 - Bölüm 1. Grup Teknolojisi ISK - Bölüm Grup Teknolojisi Grup Teknolojisi (GT) Grup teknolojisi benzerliklerden faydalanarak büyük ve karmaşık bir üretim sisteminin, küçük ve kolay kontrol edilebilir sistemlere dönüştürülmesi hedeflenmektedir.

Detaylı

KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA SİSTEMLERİ YÖNETİMİ

KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA SİSTEMLERİ YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA SİSTEMLERİ YÖNETİMİ Hafta 1 Prof. Dr. İsmail Hakkı CEDİMOĞLU Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim"

Detaylı

1 Teknolojideki hızlı değişme ve gelişmeler üretim metot ve sistemlerini de hızla değiştirmektedir. Bu değişime ve gelişime bağlı olarak üretimde yeni teknolojiler ve üretim sistemleri kullanılmaktadır.

Detaylı

01.01.2013. İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İş Yönetim Stratejileri : İşlevsel Stratejiler. Pazarlama: İşlevsel/Bölümsel Stratejiler

01.01.2013. İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İş Yönetim Stratejileri : İşlevsel Stratejiler. Pazarlama: İşlevsel/Bölümsel Stratejiler İşlevsel Stratejiler İşletmedeki yönetim düzeylerine göre yapılan strateji sınıflamasında orta veya alt yönetim düzeylerinde hazırlanmakta ve uygulanmakta olan stratejilerdir. KURUMSAL STRATEJİLER İş Yönetim

Detaylı

PREFABRİKE AHŞAP YAPILAR ve UYGULAMA OLANAKLARI

PREFABRİKE AHŞAP YAPILAR ve UYGULAMA OLANAKLARI PREFABRİKE AHŞAP YAPILAR ve UYGULAMA OLANAKLARI Ahşap malzeme, sahip olduğu özellikler nedeni ile yapı malzemesi olarak önemli bir yere sahiptir. Günümüz teknolojik olanakları çerçevesinde yapay ahşap

Detaylı

ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ

ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ ÜRETİM KAVRAMI Üretim, insan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi işlemine denir. Üretim işlemi, fiziki bir malınüretimiyle ilgili olduğu

Detaylı

İşletmenize sınırsız fırsatlar sunar

İşletmenize sınırsız fırsatlar sunar İşletmenize sınırsız fırsatlar sunar İşletmenize Modern iş çözümleri, kurum içerisindeki insanların verimliliğini arttıracak yeni perspektifler sağlayarak onların tüm potansiyellerini kullanmalarına imkan

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik zinciri boyunca tedarik ve zinciri içinde müşteri tatmin düzeyini

Detaylı

27.02.2015. Kıt malların veya hizmetlerin miktarını veya faydasını arttırmak amacıyla yapılan çabaların bütünüdür.

27.02.2015. Kıt malların veya hizmetlerin miktarını veya faydasını arttırmak amacıyla yapılan çabaların bütünüdür. Kıt malların veya hizmetlerin miktarını veya faydasını arttırmak amacıyla yapılan çabaların bütünüdür. Ekonomistlere göre üretim, fayda yaratmak şeklinde tanımlanmaktadır. Öğr. Gör. Volkan Yavaş İşletme

Detaylı

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇORLU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇORLU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇORLU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ STAJ KURALLARI AMAÇ MADDE 1 Bu staj kurallarının amacı Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği

Detaylı

Bölüm 10. İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İşlevsel Stratejiler KURUMSAL STRATEJİLER

Bölüm 10. İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel veya Bölümsel Stratejiler. İşlevsel Stratejiler KURUMSAL STRATEJİLER Bölüm 10 İşlevsel Stratejiler (Fonksiyonel/Bölümsel Stratejiler) İşlevsel Stratejiler İşletmedeki yönetim düzeylerine göre yapılan strateji sınıflamasında orta veya alt yönetim düzeylerinde hazırlanmakta

Detaylı

Üretim Nedir? Üretim Planı

Üretim Nedir? Üretim Planı Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Üretim Planı Üretim Nedir? Mal ve hizmetleri bir dizi işlemden geçirerek biçim, zaman ve yer boyutuyla faydalı hale getirmek veya faydalılıklarını artırmaya yönelik her

Detaylı

İş Fikri. Ön Değerlendirme

İş Fikri. Ön Değerlendirme GİRİŞİMCİLİK Bölüm 3. İş Fikri scebi@ktu.edu.tr http://scebi.ktu.edu.tr http://scebi.ktu.edu.tr/notlar.html İş Fikri İş fikri, piyasadaki fırsatlar, iş deneyimleri, ustalıkları ve becerilerini göz önünde

Detaylı

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ekonomi Bölüm 1 Gider Mühendisliği ve Değer Mühendisliği 3 Giriş İşletmeler kar, getiri sağlamak veya bir amacı elde etmek için kurulurlar. Yaşam döngüsü içerisinde

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı

Temel yerleşim tipleri. Sistematik tesis planlaması. Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü

Temel yerleşim tipleri. Sistematik tesis planlaması. Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Temel yerleşim tipleri Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2016-2017 Güz Dönemi Sistematik tesis planlaması 2 YER SEÇİMİ X YERLEŞİM DÜZENLEMESİ

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 3. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 3. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 3 Ürün Tasarımı -Ürün Yaşam Süreci Eğrisi- Satışlar Giriş (Pazara Sunma) Büyüme Olgunluk Düşüş Araştırma ve Geliştirme (Ürün Tasarımı) Zaman Ürün Tasarımı Ürünün (hizmetin) niteliklerinin

Detaylı

CIM - Computer Integrated Manufacturing. Ders 1:Open Cim-Giriş

CIM - Computer Integrated Manufacturing. Ders 1:Open Cim-Giriş CIM - Computer Integrated Manufacturing Ders 1:Open Cim-Giriş Otomasyon nedir? Otomasyon daha önce insan gücü ile yapılan işlemlerin makinelerle yapılabilmesi için tasarlanmış, operasyon süreçlerinin insan

Detaylı

Stok Yönetimi. UTL510 Lojistik Yönetimi Doç. Dr. Dilay Çelebi Stok Yönetimi. UTL 510 Lojistik Yönetimi

Stok Yönetimi. UTL510 Lojistik Yönetimi Doç. Dr. Dilay Çelebi Stok Yönetimi. UTL 510 Lojistik Yönetimi UTL510 Lojistik Yönetimi Doç. Dr. Dilay Çelebi 13.11.2012 1 Stok yönetiminin amacı envanter yatırımı ile müşteri hizmet seviyesi arasındaki dengeyi sağlamaktır. 2 Stokların Önemi Toplam sermayenin 50%

Detaylı

İŞ AKIŞI ve YERLEŞTİRME TİPLERİ

İŞ AKIŞI ve YERLEŞTİRME TİPLERİ İŞ AKIŞI ve YERLEŞTİRME TİPLERİ İş akışı tipleri önce, fabrika binasının tek veya çok katlı olmasına göre, yatay ve düşey olmak üzere iki grupta toplanabilir. Yatay iş akışı tiplerinden bazı örneklerde

Detaylı

Verimli İş Ortağınız... UNLU MAMÜLLERİ POLEN YAZILIM

Verimli İş Ortağınız... UNLU MAMÜLLERİ POLEN YAZILIM UNLU MAMÜLLERİ İÇİNDEKİLER AMAÇ KAPSAM KULLANIM EKRANI SONUÇ AMAÇ Açıklama Şube, müşteri ve franchise siparişlerin yerel ve internetten alınması, Alınan siparişlere göre karma ya da formülize üretim yapılması,

Detaylı

Üretim Yönetimi. Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ

Üretim Yönetimi. Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ END 105 ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİȘ Üretim Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr Üretim Yönetimi Fabrikaların Organizasyon Yapısı ve Șubeleri Üretim Sistemlerinin Sınıflandırılması

Detaylı

2. Hafta DEPOLAR VE DEPOLAMA 1. DEPO VE DEPOLAMA KAVRAMLARI. 2. Hafta

2. Hafta DEPOLAR VE DEPOLAMA 1. DEPO VE DEPOLAMA KAVRAMLARI. 2. Hafta Öğr. Gör. Murat BURUCUOĞLU Gerek üretim hattı için gereken malzeme ve hammaddeler, gerekse dağıtım için bekleyen tamamlanmış ürünleri genel olarak stok olarak tanımlamaktayız. Stoklar ekonomik gelişmenin

Detaylı

Bir iş modeli olarak kitlesel üretimde, standartlaştırılmış ürünlerin çok yüksek adetlerde üretilmesi üretim maliyetlerini düşürmektedir ve bu da

Bir iş modeli olarak kitlesel üretimde, standartlaştırılmış ürünlerin çok yüksek adetlerde üretilmesi üretim maliyetlerini düşürmektedir ve bu da 1 2 3 Bir iş modeli olarak kitlesel üretimde, standartlaştırılmış ürünlerin çok yüksek adetlerde üretilmesi üretim maliyetlerini düşürmektedir ve bu da müşterilerinlehine olacak şekilde fiyatların azalmasına

Detaylı

Rekabetçi Üretim Yönetimi

Rekabetçi Üretim Yönetimi Rekabetçi Üretim Yönetimi Kayseri Nisan 09, 2009 Dr. Adem Göleç Katılımcılar: Sanayi Kuruluşları Öğretim Üyeleri Öğrenciler Önümüzdeki bir saat Bir Üretim Sistemi Kurum Stratejisi Rekabet Öncelikleri Đmalat

Detaylı

cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel

cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel ÖZET Stok yönetimi İşletmelerin faaliyet alanına göre ya üretimi gerçekleştirmek için ya da müşterilerin isteğine cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel adına

Detaylı

GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM

GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM Cam, metal, plastik, kağıt / karton gibi değerlendirilebilir. Gıda ambalaj atıkları çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek yeni bir hammaddeye veya ürüne dönüştürülebilirler.

Detaylı

Soru 1: (20 puan)aşağıdaki sorularda parantez içine doğru olduğunu düşündüğünüz ifadeler için D yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadeler için Y yazınız.

Soru 1: (20 puan)aşağıdaki sorularda parantez içine doğru olduğunu düşündüğünüz ifadeler için D yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadeler için Y yazınız. Soru 1: (20 puan)aşağıdaki sorularda parantez içine doğru olduğunu düşündüğünüz ifadeler için D yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadeler için Y yazınız. ( D ) 1. Yüksek talep dönemlerinde müşteriyi (sipârişi)

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Tezsiz Yüksek Lisans Lojistik Dersi Konuşmacı - Ali KAHRAMAN Danışman - Yrd.Doç.Dr. Nevin ALTUĞ İÇİNDEKİLER

Detaylı

ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ

ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ Üretim sistemleri hammaddelerin bitmiş ürüne dönüştürüldükleri sistemlerdir. Bu sistemler için oluşturulacak simülasyon modelleri tamamen üretim sisteminin tipine ve verilecek

Detaylı

Profesyonel, verimli, yenilikçi sistemler...

Profesyonel, verimli, yenilikçi sistemler... ARKE Otomasyon Bil. Mak. San. ve Tic. Ltd. Şti. Atilla KARAÇAY Ramazan EKİN Proje & Yazılım 0.533 430 19 45 Üretim & Satış 0.533 223 13 46 atilla.karacay@arkeotomasyon.com ramazan.ekin@arkeotomasyon.com

Detaylı

2. Üretim Sistemlerinin Tarihsel Gelişimi. 3. Üretim Sistemlerinin Sınıflandırılması. 4. Geleneksel Üretim Sistemleri. 5. Çağdaş Üretim Sistemleri

2. Üretim Sistemlerinin Tarihsel Gelişimi. 3. Üretim Sistemlerinin Sınıflandırılması. 4. Geleneksel Üretim Sistemleri. 5. Çağdaş Üretim Sistemleri İçerik Üretim Sistemleri Üretim sistemlerine giriş Prof. Dr. Turan PAKSOY 1 1. Üretim Sistemleri 2. Üretim Sistemlerinin Tarihsel Gelişimi 3. Üretim Sistemlerinin Sınıflandırılması 4. Geleneksel Üretim

Detaylı

KOSGEB DESTEK MODELLERİ. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı

KOSGEB DESTEK MODELLERİ. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı KOSGEB Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı DESTEK MODELLERİ Hamza Alper DOĞRU KOSGEB Burdur Müdürü «KOSGEB Destekleri» Burdur TSO 10 Mart 2016 BURDUR KOSGEB Kimdir?

Detaylı

Kimya Tartım Sistemi

Kimya Tartım Sistemi Kimya Tartım Sistemi Kimyasal Hammadde Tartım ve Paketleme Sistemi İÇİNDEKİLER İşin Tanımı Prosesin Tanımı (Tesiste İş Akışı) Prosesin Paketleme Kapasitesi Proses Ekipmanlarının Tanıtımı Otomasyon ve Raporlama

Detaylı

Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması Güz Dönemi

Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması Güz Dönemi Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2018-2019 Güz Dönemi Tesis Planlama Süreci (imalat ve montaj tesisleri için) 2

Detaylı

DEPO YÖNETİMİ VE DEPO YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNEMİ

DEPO YÖNETİMİ VE DEPO YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNEMİ DEPO YÖNETİMİ VE DEPO YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNEMİ Depo nedir? Depo Hizmeti alan iç ve dış müşteriler için, depo tam zamanlı ve müşteri odaklı çalışan stratejik destek bir birimdir. Depo, katma değer üretilen

Detaylı

İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI

İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI 2014 İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI Açıklama Staj yapılan işletmelerde

Detaylı

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING)

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) İstenilen zamanda İstenilen miktarda Her türlü kaynak israfını önleyecek şekilde yapılan üretim Tam Zamanında

Detaylı

PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ. IENG 328 - Üretim Planlama ve Kontrolü 2

PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ. IENG 328 - Üretim Planlama ve Kontrolü 2 PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ IENG 328 - Üretim Planlama ve Kontrolü 2 1 Dersin amacı Endüstri mühendisliğinin temel konularından biri olan üretim planlaması ve kontrolü ile ilgili temel kavram ve tekniklerin

Detaylı

IENG Üretim Planlama ve Kontrolü 1 Dr. Hacer Güner Gören

IENG Üretim Planlama ve Kontrolü 1 Dr. Hacer Güner Gören Pamukkale Üniversitesi ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ IENG 337 - Üretim Planlama ve Kontrolü 1 Dr. Hacer Güner Gören Dersin amacı Endüstri mühendisliğinin temel konularından biri olan üretim planlaması ve

Detaylı

SANAYİ KURULUŞLARINDA ÜRETİM ORGANİZASYONU PLANLAMA VE MALİYET MUHASEBESİ. REFA Uzmanı Haluk EKE - Nilgün EKE. SİSTEM Kontrol Ltd.

SANAYİ KURULUŞLARINDA ÜRETİM ORGANİZASYONU PLANLAMA VE MALİYET MUHASEBESİ. REFA Uzmanı Haluk EKE - Nilgün EKE. SİSTEM Kontrol Ltd. SANAYİ KURULUŞLARINDA ÜRETİM ORGANİZASYONU PLANLAMA VE MALİYET MUHASEBESİ REFA Uzmanı Haluk EKE - Nilgün EKE SİSTEM Kontrol Ltd. Şti. 5 EKİM 1991 SANAYİ KURULUŞLARINDA ÜRETİM ORGANİZASYONU, PLANXAMA VE

Detaylı

AKIŞ SİSTEMLERİ, FAALİYET İLİŞKİLERİ ve ALAN GEREKSİNİMLERİ

AKIŞ SİSTEMLERİ, FAALİYET İLİŞKİLERİ ve ALAN GEREKSİNİMLERİ Anadolu Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü AKIŞ SİSTEMLERİ, FAALİYET İLİŞKİLERİ ve ALAN GEREKSİNİMLERİ Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2010-2011

Detaylı

Üretim, insan gereksinimlerinin doğa tarafından tam olarak karşılanamaması sonucu ortaya çıkmıştır. Çünkü doğada bulunan mevcut kaynakların çoğu bir

Üretim, insan gereksinimlerinin doğa tarafından tam olarak karşılanamaması sonucu ortaya çıkmıştır. Çünkü doğada bulunan mevcut kaynakların çoğu bir 1 2 3 Üretim, insan gereksinimlerinin doğa tarafından tam olarak karşılanamaması sonucu ortaya çıkmıştır. Çünkü doğada bulunan mevcut kaynakların çoğu bir işlemden geçmeden kullanılamazlar. Örnek olarak

Detaylı

MODÜLER ÜRETİM ve TEDARİKÇİ PARKLARI

MODÜLER ÜRETİM ve TEDARİKÇİ PARKLARI MODÜLER ÜRETİM ve TEDARİKÇİ PARKLARI Timuçin in Bayraktar TEMSA TEMSA TEMSA NIN TARİHÇESİ ilk YILLARDA ÇELiK KONSTRÜKSÜYON VE TAAHHÜT işleri YAPAN TEMSA DA DÖNÜM NOKTASI KOMATSU İLE 1983 YILINDA, MITSUBISHI

Detaylı

A İŞLETME KPSS/1-AB-PS/2006. 1. Üretilecek mamulün farklı parçalarının farklı yollar izleyeceği durumlarda aşağıdaki yerleşim düzenlerinden

A İŞLETME KPSS/1-AB-PS/2006. 1. Üretilecek mamulün farklı parçalarının farklı yollar izleyeceği durumlarda aşağıdaki yerleşim düzenlerinden . Üretilecek mamulün farklı parçalarının farklı yollar izleyeceği durumlarda aşağıdaki yerleşim düzenlerinden hangisi tercih edilir? A İŞLETME 4. Bir projedeki kritik faaliyetlerin oluşturduğu kritik yol

Detaylı

Endüstri Mühendisliğine Giriş

Endüstri Mühendisliğine Giriş Endüstri Mühendisliğine Giriş 5 ve 19 Aralık 2012, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye. Yard. Doç. Dr. Kamil Erkan Kabak Endüstri Mühendisliği Bölümü,, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye erkankabak@beykent.edu.tr

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1

YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1 YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1 1.HAFTA Amacı:Karar vericiler işletmelerde sahip oldukları kaynakları; insan gücü makine ve techizat sermaye kullanarak belirli kararlar almak ister. Örneğin; en iyi üretim miktarı

Detaylı

2015-2016. Eğitim Programları Tanıtımı TALEP PLANLAMA & SATIŞ TAHMİN TEKNİKLERİ DETAY ÇİZELGELEME ÜRETİMDE GENEL PLANLAMA & ÇİZELGELEME

2015-2016. Eğitim Programları Tanıtımı TALEP PLANLAMA & SATIŞ TAHMİN TEKNİKLERİ DETAY ÇİZELGELEME ÜRETİMDE GENEL PLANLAMA & ÇİZELGELEME Kurumsal Süreçlerinde Optimizasyon 2015-2016 Eğitim Programları Tanıtımı ÜRETİMDE GENEL PLANLAMA & ÇİZELGELEME TALEP PLANLAMA & SATIŞ TAHMİN TEKNİKLERİ SATIŞ & OPERASYON PLANLAMA (S&OP) KAPASİTE & MALZEME

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 6. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 6. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 6 İşyeri Düzeni Üretimin gerçekleştirildiği alanın yerleşimi birçok konuda etki yaratmaktadır: Kapasite Üretim süresi Malzeme hareket miktarı İç taşıma maliyetleri Üretime hazırlık

Detaylı

BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ

BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ 1.1. Niçin Tedarik Zinciri?... 1 1.2. Tedarik Zinciri ve Tedarik Zinciri Yönetimi... 3 1.3. Tedarik Zinciri Yapısı... 5 1.4. İş Modelleri... 6 Kaynaklar... 7 BÖLÜM 2

Detaylı

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14)

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) ÜRETİM YÖNETİMİ: SİSTEMSEL BİR YAKLAŞIM İÇİNDEKİLER sayfa no 3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) 1. Sistem Teorisine Giriş 3 1.1 Sistemin Tanımı 4 1.2 Sistemlerin Temel Yapısı 6 1.3 Sistemlerin Önemli Özellikleri

Detaylı

Endüstri Mühendisliğine Giriş

Endüstri Mühendisliğine Giriş NOT: MRP ve TAM ZAMANINDA ÜRETİM ARASINDAKİ FARKLAR ile ilgili notlar sizlere çalışmanız için derste işlenmemiştir Endüstri Mühendisliğine Giriş 26 Aralık 2012, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye. Yard.

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS, 2018

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS, 2018 Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Hazırlayan: Doç. Dr. Nil ARAS, 2018 2 Bu bölümün sonunda, Tedarik zincirinin hedefini tartışabilecek ve bir firmanın başarısında

Detaylı

Kurumsal Uygulamalar ve Bilgi Teknolojileri Entegrasyonu

Kurumsal Uygulamalar ve Bilgi Teknolojileri Entegrasyonu Kurumsal Uygulamalar ve Bilgi Teknolojileri Entegrasyonu 20.12.2013 Kurumsal Bilgi Sistemleri Satış ve Pazarlama Bilgi Sistemleri Muhasebe ve Finans Bilgi Sistemleri İnsan Kaynakları Bilgi Sistemi Üretim

Detaylı

Üretimin Modernizasyonunda Üretim Süreçlerinin Yenileştirilmesi insansız seri üretim

Üretimin Modernizasyonunda Üretim Süreçlerinin Yenileştirilmesi insansız seri üretim Üretimin yenileştirme çalışması İş gücü, zaman ve enerji kullanımları konusunda avantaj sağlayan bir yöntemdir. Üretimin modernizasyonu Firmaların rekabet avantajlarını kazanmaları ve sürdürebilmeleri

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarikçi Seçme Kararları- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Satın Alma Bir ișletme, dıșarıdan alacağı malzeme ya da hizmetlerle ilgili olarak satın alma (tedarik) fonksiyonunda beș

Detaylı

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Üretim Yönetimi Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr 3.1. Ürün Tasarımı Ürün tasarımı, ürünün fiziksel özelliklerini ve fonksiyonlarını açıkça

Detaylı

En genel bakış açısı ile üretim ekonomik değeri olan mal veya hizmetlerin oluşturulmasını sağlayan faaliyetler bütünü olarak tanımlanabilir.

En genel bakış açısı ile üretim ekonomik değeri olan mal veya hizmetlerin oluşturulmasını sağlayan faaliyetler bütünü olarak tanımlanabilir. Üretim Sistemi En genel bakış açısı ile üretim ekonomik değeri olan mal veya hizmetlerin oluşturulmasını sağlayan faaliyetler bütünü olarak tanımlanabilir. Üretim sözcüğü yalnızca bir ürünün ortaya çıkması

Detaylı

Intralojistikte AGV Kullanımı

Intralojistikte AGV Kullanımı Intralojistikte AGV Kullanımı Yalçın Eroğlu 13.11.2013 Intralojistik Tüm endüstriyel alanlarda, dağıtım ve üretim bölgelerinde, dahili malzeme ve bilgi akışının organizasyonu, kontrolü, yürütülmesi ve

Detaylı

Üçüncü Bölüm : Otomasyon Kavramı, Çeşitleri ve Faydaları Hazırlayan

Üçüncü Bölüm : Otomasyon Kavramı, Çeşitleri ve Faydaları Hazırlayan TEKNOLOJİ KULLANIMI Üçüncü Bölüm : Otomasyon Kavramı, Çeşitleri ve Faydaları Hazırlayan ÖĞR. GÖR. Hamza CORUT İŞLEYİŞ AŞAMALARI Birinci Aşama: İçerik Sunumu İkinci Aşama: İçeriğin Anlatımı Üçüncü Aşama:

Detaylı

Wintex Konfekiyon Yönetimi Sistemi

Wintex Konfekiyon Yönetimi Sistemi Wintex Konfekiyon Yönetimi Sistemi ÖN MALİYET Siparişin üretiminden önceki verilerle hesaplanan ilk maliyetidir. Wintex ön maliyet modülü tüm maliyet etkenlerinin doğru ve hızlı girilebilmesine olanak

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER)

KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER) KOSGEB DESTEKLERİ (2010/YENİ DESTEKLER) 1.KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI İşletmelere özgü sorunların işletmeler tarafından projelendirildiği ve projelendirilen maliyetlerin desteklenebildiği bir programa ihtiyaç

Detaylı

DEPO-STOK YÖNETİMİ İÇİN BİLGİ SİSTEMİ TASARIMI, MALZEME İZLEME

DEPO-STOK YÖNETİMİ İÇİN BİLGİ SİSTEMİ TASARIMI, MALZEME İZLEME DEPO-STOK YÖNETİMİ İÇİN BİLGİ SİSTEMİ TASARIMI, MALZEME İZLEME Stok kavramı tedarik veya üretim yoluyla elde edilen, kullanılmadan veya müşteriye arz edilmeden önce az ve ya çok belirli bir süre bekletilen

Detaylı

5.DERS PROJEDE YÜRÜTMENİN PLANLANMASI

5.DERS PROJEDE YÜRÜTMENİN PLANLANMASI 5.DERS PROJEDE YÜRÜTMENİN PLANLANMASI 1 1. PROJENİN PLANLANMASI? Proje planlaması yapılmadan iyi bir proje önerisi hazırlanması mümkün değildir. Bu nedenle planlama ile ilgili sorunları ortaya koymanın

Detaylı