Akciğerin Kistik ve Süpüratif Hastalıkları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Akciğerin Kistik ve Süpüratif Hastalıkları"

Transkript

1 Akciğerin Kistik ve Süpüratif Hastalıkları Dr. Akif Turna

2 Konjenital Kistler Tüm konjenital Malformasyonların % si Akciğer malformasyonudur.

3 Akciğerlerin intrauterin gelişimi Embriyojenik Dönem(1-34 gün): 26 günlük embriyoda foregut ın (önbarsak) ventral protrüzyonu veya divertikulumu olarak gelişmeye başlar 28 günlük embriyoda iki adet bud gelişir, soldaki sağa göre daha transvers iner. 30.günde trakeaösefajial septum gelişir günlerde primer bronşdan 5 lob bronşu gelişir.

4 Psödoglandüler period (5-16.hafta) 5 lob broşundan bronş ağacı gelişir. 16. haftada birleştirici hava yolları oluşmuş ve columnar veya kuboidal epitel ile kaplanmıştır. Kartilaj ve trakeobronşial gland gelişimi başlar Kanaliküler period (16-25 hafta) Asiner hava yolları gelişir.ince duvarlı terminal boşluklar oluşur. Alveolar period (terminal kese)(30-36 hafta) Respiratuar epitel gelişir.

5

6 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ 1. Bronş Epiteli İle Döşeli Kistler

7 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ 1. Bronş Epiteli İle Döşeli Kistler 1- Doğumsal (Embryojenik Dönem):

8 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ 1. Bronş Epiteli İle Döşeli Kistler 1- Doğumsal (Embryojenik Dönem): Tek : Bronkojenik kist

9 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ 1. Bronş Epiteli İle Döşeli Kistler 1- Doğumsal (Embryojenik Dönem): Tek : Bronkojenik kist : Doğumsal bronşiektazi

10 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ 1. Bronş Epiteli İle Döşeli Kistler 1- Doğumsal (Embryojenik Dönem): Tek : Bronkojenik kist : Doğumsal bronşiektazi Çoklu : Adenomatoid Kistik Malformasyon.

11 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ 1. Bronş Epiteli İle Döşeli Kistler 1- Doğumsal (Embryojenik Dönem): Tek : Bronkojenik kist : Doğumsal bronşiektazi Çoklu : Adenomatoid Kistik Malformasyon. 2- Edinsel:

12 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ 1. Bronş Epiteli İle Döşeli Kistler 1- Doğumsal (Embryojenik Dönem): Tek : Bronkojenik kist : Doğumsal bronşiektazi Çoklu : Adenomatoid Kistik Malformasyon. 2- Edinsel: Bronşiektazi:

13 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ 1. Alveol Hücresi İle Döşeli Olanlar

14 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ 1. Alveol Hücresi İle Döşeli Olanlar 1- Doğumsal (Alveoler Dönem):

15 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ 1. Alveol Hücresi İle Döşeli Olanlar 1- Doğumsal (Alveoler Dönem): Tek : İnfantil Lober Amfizem

16 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ 1. Alveol Hücresi İle Döşeli Olanlar 1- Doğumsal (Alveoler Dönem): Tek : İnfantil Lober Amfizem Çoklu : Doğumsal Kistik Akciğer.

17 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ 1. Alveol Hücresi İle Döşeli Olanlar 1- Doğumsal (Alveoler Dönem): Tek : İnfantil Lober Amfizem Çoklu : Doğumsal Kistik Akciğer. 2- Edinsel:

18 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ 1. Alveol Hücresi İle Döşeli Olanlar 1- Doğumsal (Alveoler Dönem): Tek : İnfantil Lober Amfizem Çoklu : Doğumsal Kistik Akciğer. 2- Edinsel: Tek: Pnömotosel (Genişlemez), Lober amfizem (genişler)

19 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ 1. Alveol Hücresi İle Döşeli Olanlar 1- Doğumsal (Alveoler Dönem): Tek : İnfantil Lober Amfizem Çoklu : Doğumsal Kistik Akciğer. 2- Edinsel: Tek: Pnömotosel (Genişlemez), Lober amfizem (genişler) Çoklu: Bal peteği akciğer (Genişlemez), Dev hava kisti, amfizem (genişler)

20 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ 1. Alveol Hücresi İle Döşeli Olanlar 1- Doğumsal (Alveoler Dönem): Tek : İnfantil Lober Amfizem Çoklu : Doğumsal Kistik Akciğer. 2- Edinsel: Tek: Pnömotosel (Genişlemez), Lober amfizem (genişler) Çoklu: Bal peteği akciğer (Genişlemez), Dev hava kisti, amfizem (genişler) Letterer-Siwe Hastalığı (Retiküloendotelyal sistem hast.)

21 Bronkojenik kistler

22 Bronkojenik kistler Hiler veya periferik olurlar

23 Bronkojenik kistler Hiler veya periferik olurlar Solunum yollarının tomurcuklanması sırasında bazı hücre veya hücre guruplarının izole kalmasından oluşur.

24 Bronkojenik kistler Hiler veya periferik olurlar Solunum yollarının tomurcuklanması sırasında bazı hücre veya hücre guruplarının izole kalmasından oluşur. Genelde tektir

25 Bronkojenik kistler Hiler veya periferik olurlar Solunum yollarının tomurcuklanması sırasında bazı hücre veya hücre guruplarının izole kalmasından oluşur. Genelde tektir İşlevsizdir (Gaz değişimi yapmaz).

26 Hiler olanlar

27 Hiler olanlar İnfekte olana kadar asemptomatikdir.

28 Hiler olanlar İnfekte olana kadar asemptomatikdir. Hemoptizi, ateş, öksürük ve pürülan sekresyon

29 Hiler olanlar İnfekte olana kadar asemptomatikdir. Hemoptizi, ateş, öksürük ve pürülan sekresyon İçleri sıvı ile dolu olabilir

30 Hiler olanlar İnfekte olana kadar asemptomatikdir. Hemoptizi, ateş, öksürük ve pürülan sekresyon İçleri sıvı ile dolu olabilir Hava yolları ile bağlantılı olanlarda hava görülebilir hidroaerik seviye

31 Hiler olanlar İnfekte olana kadar asemptomatikdir. Hemoptizi, ateş, öksürük ve pürülan sekresyon İçleri sıvı ile dolu olabilir Hava yolları ile bağlantılı olanlarda hava görülebilir hidroaerik seviye Tedavi : cerrahi rezeksiyon

32 Periferik olanlar

33 Periferik olanlar Genelde multiple veya büyük olur

34 Periferik olanlar Genelde multiple veya büyük olur Yaygın ve büyük olursa hayatı tehdit eder

35 Periferik olanlar Genelde multiple veya büyük olur Yaygın ve büyük olursa hayatı tehdit eder Sıklıkla hava yolu ile iştiraklidir.

36 Periferik olanlar Genelde multiple veya büyük olur Yaygın ve büyük olursa hayatı tehdit eder Sıklıkla hava yolu ile iştiraklidir. Diafragma hernisi ile karışabilir.

37 Periferik olanlar Genelde multiple veya büyük olur Yaygın ve büyük olursa hayatı tehdit eder Sıklıkla hava yolu ile iştiraklidir. Diafragma hernisi ile karışabilir. Tedavi: cerrahi rezeksiyon (Bir lobda yaygın oldığunda lobektomi gerekebilir.)

38 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Kistik Adenomatoid Malformasyon

39 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Kistik Adenomatoid Malformasyon Bronşial yapıların proliferasyonu ile oluşur. Tipler:

40 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Kistik Adenomatoid Malformasyon Bronşial yapıların proliferasyonu ile oluşur. Tipler: Tip 1: <2 cm, tek veya çoklu

41 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Kistik Adenomatoid Malformasyon Bronşial yapıların proliferasyonu ile oluşur. Tipler: Tip 1: <2 cm, tek veya çoklu İçi titrek tüylü kolumnar epitel ile döşeli

42 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Kistik Adenomatoid Malformasyon Bronşial yapıların proliferasyonu ile oluşur. Tipler: Tip 1: <2 cm, tek veya çoklu İçi titrek tüylü kolumnar epitel ile döşeli Kistler arasında normal alveol benzeri

43 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Kistik Adenomatoid Malformasyon Bronşial yapıların proliferasyonu ile oluşur. Tipler: Tip 1: <2 cm, tek veya çoklu İçi titrek tüylü kolumnar epitel ile döşeli Kistler arasında normal alveol benzeri yapılar

44 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Kistik Adenomatoid Malformasyon Bronşial yapıların proliferasyonu ile oluşur. Tipler: Tip 1: <2 cm, tek veya çoklu İçi titrek tüylü kolumnar epitel ile döşeli Kistler arasında normal alveol benzeri yapılar Asemptomatik kalabilir, infeksiyona

45 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Kistik Adenomatoid Malformasyon Bronşial yapıların proliferasyonu ile oluşur. Tipler: Tip 1: <2 cm, tek veya çoklu İçi titrek tüylü kolumnar epitel ile döşeli Kistler arasında normal alveol benzeri yapılar Asemptomatik kalabilir, infeksiyona eğilim var.

46 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Kistik Adenomatoid Malformasyon

47 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Kistik Adenomatoid Malformasyon Tip 2:

48 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Kistik Adenomatoid Malformasyon Tip 2: Çapı >1cm

49 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Kistik Adenomatoid Malformasyon Tip 2: Çapı >1cm İçi titrek tüylü küp şeklinde epitel ile döşeli

50 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Kistik Adenomatoid Malformasyon Tip 2: Çapı >1cm İçi titrek tüylü küp şeklinde epitel ile döşeli Aralarında bronşioller ve genişlemiş alveoller.

51 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Kistik Adenomatoid Malformasyon Tip 2: Çapı >1cm İçi titrek tüylü küp şeklinde epitel ile döşeli Aralarında bronşioller ve genişlemiş alveoller. Prognoz çok kötü değildir(tip 1 de kötüdür).

52 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Kistik Adenomatoid Malformasyon Tip 2: Tip 3: Çapı >1cm İçi titrek tüylü küp şeklinde epitel ile döşeli Aralarında bronşioller ve genişlemiş alveoller. Prognoz çok kötü değildir(tip 1 de kötüdür).

53 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Kistik Adenomatoid Malformasyon Tip 2: Tip 3: Çapı >1cm İçi titrek tüylü küp şeklinde epitel ile döşeli Aralarında bronşioller ve genişlemiş alveoller. Prognoz çok kötü değildir(tip 1 de kötüdür).

54 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Kistik Adenomatoid Malformasyon Tip 2: Tip 3: Çapı >1cm İçi titrek tüylü küp şeklinde epitel ile döşeli Aralarında bronşioller ve genişlemiş alveoller. Prognoz çok kötü değildir(tip 1 de kötüdür). Kistik değildir, mediastinde itilme yaratır.

55 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Kistik Adenomatoid Malformasyon Tip 2: Tip 3: Çapı >1cm İçi titrek tüylü küp şeklinde epitel ile döşeli Aralarında bronşioller ve genişlemiş alveoller. Prognoz çok kötü değildir(tip 1 de kötüdür). Kistik değildir, mediastinde itilme yaratır. Bronşlar alveoller ile karışıktır.

56 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Kistik Adenomatoid Malformasyon Tip 2: Tip 3: Çapı >1cm İçi titrek tüylü küp şeklinde epitel ile döşeli Aralarında bronşioller ve genişlemiş alveoller. Prognoz çok kötü değildir(tip 1 de kötüdür). Kistik değildir, mediastinde itilme yaratır. Bronşlar alveoller ile karışıktır. Prognoz kötüdür.

57 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Kistik Adenomatoid Malformasyon Tip 2: Tip 3: Çapı >1cm İçi titrek tüylü küp şeklinde epitel ile döşeli Aralarında bronşioller ve genişlemiş alveoller. Prognoz çok kötü değildir(tip 1 de kötüdür). Kistik değildir, mediastinde itilme yaratır. Bronşlar alveoller ile karışıktır. Prognoz kötüdür.

58 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Kistik Adenomatoid Malformasyon Tip 2: Tip 3: Çapı >1cm İçi titrek tüylü küp şeklinde epitel ile döşeli Aralarında bronşioller ve genişlemiş alveoller. Prognoz çok kötü değildir(tip 1 de kötüdür). TEDAVİ: CERRAHİ Kistik değildir, mediastinde itilme yaratır. Bronşlar alveoller ile karışıktır. Prognoz kötüdür.

59

60

61 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Bronşiektazi

62 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Bronşiektazi Tekrarlayan kronik infeksiyonlar ile olur.

63 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Bronşiektazi Tekrarlayan kronik infeksiyonlar ile olur. Psödobronşiektaziden ayrılır.

64 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Bronşiektazi Tekrarlayan kronik infeksiyonlar ile olur. Psödobronşiektaziden ayrılır. Ülkemizdeki en sık nedeni; kızamık ardından geçirilen pnömonidir.

65 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Bronşiektazi Tekrarlayan kronik infeksiyonlar ile olur. Psödobronşiektaziden ayrılır. Ülkemizdeki en sık nedeni; kızamık ardından geçirilen pnömonidir. Tümör, bronşun tıkanması, orta lob sendromu ile de olur.

66 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Bronşiektazi Tekrarlayan kronik infeksiyonlar ile olur. Psödobronşiektaziden ayrılır. Ülkemizdeki en sık nedeni; kızamık ardından geçirilen pnömonidir. Tümör, bronşun tıkanması, orta lob sendromu ile de olur. Mutlaka immün yetmezlik araştırılmalıdır.

67 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Bronşiektazi Tekrarlayan kronik infeksiyonlar ile olur. Psödobronşiektaziden ayrılır. Ülkemizdeki en sık nedeni; kızamık ardından geçirilen pnömonidir. Tümör, bronşun tıkanması, orta lob sendromu ile de olur. Mutlaka immün yetmezlik araştırılmalıdır. IgA, siga, IgG yetmezliği, hiper immünoglobülinemi E, primer hipogamaglobulinemi, alfa1 anttripsin eksikliği

68 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Bronşiektazi Tekrarlayan kronik infeksiyonlar ile olur. Psödobronşiektaziden ayrılır. Ülkemizdeki en sık nedeni; kızamık ardından geçirilen pnömonidir. Tümör, bronşun tıkanması, orta lob sendromu ile de olur. Mutlaka immün yetmezlik araştırılmalıdır. IgA, siga, IgG yetmezliği, hiper immünoglobülinemi E, primer hipogamaglobulinemi, alfa1 anttripsin eksikliği Kartagener sendromu

69 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Bronşiektazi Tekrarlayan kronik infeksiyonlar ile olur. Psödobronşiektaziden ayrılır. Ülkemizdeki en sık nedeni; kızamık ardından geçirilen pnömonidir. Tümör, bronşun tıkanması, orta lob sendromu ile de olur. Mutlaka immün yetmezlik araştırılmalıdır. IgA, siga, IgG yetmezliği, hiper immünoglobülinemi E, primer hipogamaglobulinemi, alfa1 anttripsin eksikliği Kartagener sendromu Young Sendromu, İmmotil silia, Kistik fibrozis.

70 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Bronşiektazi Tekrarlayan kronik infeksiyonlar ile olur. Psödobronşiektaziden ayrılır. Ülkemizdeki en sık nedeni; kızamık ardından geçirilen pnömonidir. Tümör, bronşun tıkanması, orta lob sendromu ile de olur. Mutlaka immün yetmezlik araştırılmalıdır. IgA, siga, IgG yetmezliği, hiper immünoglobülinemi E, primer hipogamaglobulinemi, alfa1 anttripsin eksikliği Kartagener sendromu Young Sendromu, İmmotil silia, Kistik fibrozis. Solda daha fazla görülür (9/7).

71 TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Bronşiektazi Tekrarlayan kronik infeksiyonlar ile olur. Psödobronşiektaziden ayrılır. Ülkemizdeki en sık nedeni; kızamık ardından geçirilen pnömonidir. Tümör, bronşun tıkanması, orta lob sendromu ile de olur. Mutlaka immün yetmezlik araştırılmalıdır. IgA, siga, IgG yetmezliği, hiper immünoglobülinemi E, primer hipogamaglobulinemi, alfa1 anttripsin eksikliği Kartagener sendromu Young Sendromu, İmmotil silia, Kistik fibrozis. Solda daha fazla görülür (9/7). En sık sol alt lobta görülür.

72 TRANSTORASİK Bronşiektazi İĞNE BİOPSİSİ

73 Bronşiektazi TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Sakküler

74 Bronşiektazi TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Sakküler Silindirik

75 Bronşiektazi TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Sakküler Silindirik Tüberküloz sonrası bronşiektazi

76 Bronşiektazi TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Sakküler Silindirik Tüberküloz sonrası bronşiektazi Genetik ile ilişkili bronşiektazi

77 Bronşiektazi TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Sakküler Silindirik Tüberküloz sonrası bronşiektazi Genetik ile ilişkili bronşiektazi Psödobronşiektazi

78

79

80 02/17/2011

81

82

83

84 TRANSTORASİK Tedavi İĞNE BİOPSİSİ

85 Tedavi TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Tıbbi:

86 Tedavi TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Tıbbi: Antibiotikler

87 Tedavi TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Tıbbi: Antibiotikler Önleme ve kontrol (aşılar vb)

88 Tedavi TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Tıbbi: Antibiotikler Önleme ve kontrol (aşılar vb) Postüral drenaj

89 Tedavi TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Tıbbi: Antibiotikler Önleme ve kontrol (aşılar vb) Postüral drenaj Cerrahi için Şartlar:

90 Tedavi TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Tıbbi: Antibiotikler Önleme ve kontrol (aşılar vb) Postüral drenaj Cerrahi için Şartlar: Tek taraflı, segment ya da lob yerleşimli

91 Tedavi TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Tıbbi: Antibiotikler Önleme ve kontrol (aşılar vb) Postüral drenaj Cerrahi için Şartlar: Tek taraflı, segment ya da lob yerleşimli Sürekli tekrarlayan şikayetler

92 Tedavi TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Tıbbi: Antibiotikler Önleme ve kontrol (aşılar vb) Postüral drenaj Cerrahi için Şartlar: Tek taraflı, segment ya da lob yerleşimli Sürekli tekrarlayan şikayetler Tekrarlayan infeksiyon ve hemoptizi

93 Tedavi TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Tıbbi: Antibiotikler Önleme ve kontrol (aşılar vb) Postüral drenaj Cerrahi için Şartlar: Tek taraflı, segment ya da lob yerleşimli Sürekli tekrarlayan şikayetler Tekrarlayan infeksiyon ve hemoptizi Yeterli solunum rezervi

94 Tedavi TRANSTORASİK İĞNE BİOPSİSİ Tıbbi: Antibiotikler Önleme ve kontrol (aşılar vb) Postüral drenaj Cerrahi için Şartlar: Tek taraflı, segment ya da lob yerleşimli Sürekli tekrarlayan şikayetler Tekrarlayan infeksiyon ve hemoptizi Yeterli solunum rezervi Belirgin bir immün yetmezlik olmaması

95 Lober Amfizem

96 Lober Amfizem Bir yada fazla lobun doğum sonrası balonlaşması

97 Lober Amfizem Bir yada fazla lobun doğum sonrası balonlaşması Histolojik olarak trakeobronşial ağaçta kıkırdak yapı normal değildir.

98 Lober Amfizem Bir yada fazla lobun doğum sonrası balonlaşması Histolojik olarak trakeobronşial ağaçta kıkırdak yapı normal değildir. Sıklıkla sağ da ve üst loblarda dır

99 Lober Amfizem Bir yada fazla lobun doğum sonrası balonlaşması Histolojik olarak trakeobronşial ağaçta kıkırdak yapı normal değildir. Sıklıkla sağ da ve üst loblarda dır Diğer loblara baskı yapabilir

100 Lober Amfizem Bir yada fazla lobun doğum sonrası balonlaşması Histolojik olarak trakeobronşial ağaçta kıkırdak yapı normal değildir. Sıklıkla sağ da ve üst loblarda dır Diğer loblara baskı yapabilir Mediasteni iter, venöz dönüşü bozar

101 Lober Amfizem Bir yada fazla lobun doğum sonrası balonlaşması Histolojik olarak trakeobronşial ağaçta kıkırdak yapı normal değildir. Sıklıkla sağ da ve üst loblarda dır Diğer loblara baskı yapabilir Mediasteni iter, venöz dönüşü bozar Solunum yetmezliğine neden olabilir.

102 İnfantil Lober Amfizem

103 İnfantil Lober Amfizem İnfantil lober amfizem tüm akciğer malformasyonlarının % 50 sini oluşturur.

104 İnfantil Lober Amfizem İnfantil lober amfizem tüm akciğer malformasyonlarının % 50 sini oluşturur. %25 inde sebep bronş tıkanmasıdır.

105 İnfantil Lober Amfizem İnfantil lober amfizem tüm akciğer malformasyonlarının % 50 sini oluşturur. %25 inde sebep bronş tıkanmasıdır.

106 İnfantil Lober Amfizem İnfantil lober amfizem tüm akciğer malformasyonlarının % 50 sini oluşturur. %25 inde sebep bronş tıkanmasıdır. Tedavi: Tutulan lob veya lobların çıkarılması

107

108

109

110 Akciğerin Hidatid Kist Hastalığı

111 Tanım Echinococcus granulosus, Echinococcus multilocularis ve Echinococcus vogeli nin oluşturduğu; sıklıkla karaciğer ve akciğerde yerleşim gösteren paraziter zoonotik bir hastalıktır.

112

113 Dünyada insidansı de 5-20 Ülkemizde insidansı de 2 Bu değerlerle Türkiye de halen hidatid kistli hastanın yaşadığı tahmin edilmekte ve her yıl yaklaşık yeni hasta buna eklenmektedir

114 Tanı Metodları Tanı: klinik bulgular, radyoloji, etkenin görülmesi serolojik yöntemlerle konulur.

115

116

117 Klinik

118 Klinik

119 Klinik Kist asemptomatik seyredebilir.

120 Klinik Kist asemptomatik seyredebilir. Kist büyüdükçe; bulunduğu bölgeye ve oluşturduğu basıya göre belirtiler ortaya çıkar.

121 Klinik Kist asemptomatik seyredebilir. Kist büyüdükçe; bulunduğu bölgeye ve oluşturduğu basıya göre belirtiler ortaya çıkar.

122 Klinik Kist asemptomatik seyredebilir. Kist büyüdükçe; bulunduğu bölgeye ve oluşturduğu basıya göre belirtiler ortaya çıkar. Akciğer tutulumunda;

123 Klinik Kist asemptomatik seyredebilir. Kist büyüdükçe; bulunduğu bölgeye ve oluşturduğu basıya göre belirtiler ortaya çıkar. Akciğer tutulumunda; Solunum sıkıntısı,

124 Klinik Kist asemptomatik seyredebilir. Kist büyüdükçe; bulunduğu bölgeye ve oluşturduğu basıya göre belirtiler ortaya çıkar. Akciğer tutulumunda; Solunum sıkıntısı, Öksürük,

125 Klinik Kist asemptomatik seyredebilir. Kist büyüdükçe; bulunduğu bölgeye ve oluşturduğu basıya göre belirtiler ortaya çıkar. Akciğer tutulumunda; Solunum sıkıntısı, Öksürük, Hemoptizi,

126 Klinik Kist asemptomatik seyredebilir. Kist büyüdükçe; bulunduğu bölgeye ve oluşturduğu basıya göre belirtiler ortaya çıkar. Akciğer tutulumunda; Solunum sıkıntısı, Öksürük, Hemoptizi, Göğüs ağrısı görülür.

127

128

129

130

131

132 Kistin rüptüre olması durumunda alerjik reaksiyonlar ortaya çıkar.

133 Kistin rüptüre olması durumunda alerjik reaksiyonlar ortaya çıkar. Akciğerdeki kistin rüptüre olmasıyla ağızdan kist sıvısı gelir, boğulmalara neden olabilir.

134 Serolojik yöntemler

135 Serolojik yöntemler Ekinokoklara karşı serumda oluşan antikorlar ile ilişkilidir.

136 Serolojik yöntemler Ekinokoklara karşı serumda oluşan antikorlar ile ilişkilidir. Serolojinin (indirekt hemaglütinasyon) hassasiyeti;

137 Serolojik yöntemler Ekinokoklara karşı serumda oluşan antikorlar ile ilişkilidir. Serolojinin (indirekt hemaglütinasyon) hassasiyeti; karaciğer tutulumunda %80-100

138 Serolojik yöntemler Ekinokoklara karşı serumda oluşan antikorlar ile ilişkilidir. Serolojinin (indirekt hemaglütinasyon) hassasiyeti; karaciğer tutulumunda % akciğer tutulumunda %50-56

139 Serolojik yöntemler Ekinokoklara karşı serumda oluşan antikorlar ile ilişkilidir. Serolojinin (indirekt hemaglütinasyon) hassasiyeti; karaciğer tutulumunda % akciğer tutulumunda %50-56 diğer organ tutulumlarında %25-56

140 Serolojik yöntemler Ekinokoklara karşı serumda oluşan antikorlar ile ilişkilidir. Serolojinin (indirekt hemaglütinasyon) hassasiyeti; karaciğer tutulumunda % akciğer tutulumunda %50-56 diğer organ tutulumlarında %25-56 Anti-ekinokok IgG : %75-90

141 Tedavi : İlk tercih edilecek tedavi cerrahi işlemdir. Kiste ulaşılamıyorsa çoklu organ tutulumu varsa rüptüre ise 28 gün boyunca; albendazol 10mg/kg/gün mebendazol 50mg/kg/gün

142 Cerrahi tedavi Cerrahi tedavide standard yaklaşım Torakotomi Kistektomi / kistotomi + Kaptionaj

143

144 Kistektomi / kistotomi +kapitonaj : İntratorasik kontaminasyonu önlemek için germisid sıvı ile ıslatılmış kompreslerle etraf dokular korunarak kaya suyu hızla aspire edilerek mebran çıkarılır. Perikistik kavite hipertonik NaCl veya betadinli solusyonlarla irrige edilir. Kaviteye açılan bronşlar kapatıldıktan sonra perikistik kavite oblitere edilir (kapitonaj).

145 Apse Ampiyem

146 AKCİĞER ABSESİ Akciğer parenkiminin infeksiyon ile tahrip olması ve oluşan boşluğa pürülan materyalin dolmasıdır. Aspirasyon Akciğer İnfarktüsü Travma Pnömoni Karsinom Bronş obstrüksiyonu

147 Klinik : Çok bol balgam Ağrı Köpük Mukoid Gri,yeşil F.M.: Ateş Taşikardi, taşipne, ağızda kötü koku Radyoloji: İnfiltrasyon Hava-sıvı seviyesi (lateral dekübitus )

148 Tedavi: Medikal: Antibiyotik tedavisi (6 hafta) Cerrahi (Drenaj veya Rezeksiyon) * Antibioterapi ile ateş 10 günde düşmezse * 6 haftada radyolojik düzelme olmazsa * Hemoptizi, ampiyem, fistül vb. komplik. * Tümör düşündüren belirtiler (Duvar kalınlığı, düzensizlik, ek kitle görüntüsü)

149 TORASİK AMPİYEM Ampiyem plevral boşlukta iltihap birikmesi veya plevral boşluğun apsesidir. Plevral boşluk steril ve enfeksiyonlara dirençlidir.plevral boşlukta kan veya sıvı biriktiğinde ampiyem gelişmesine duyarlı hale gelir. Ampiyemden her zaman sekonder enfeksiyon sorumludur. Primer parenkim hastalıkları en önemli faktördür.

150 AMPİYEM Patogenez: Travma, cerrahi, endoskopik girişimler, pulmoner infarkt, subdiafragmatik abse vb. Tanı: 1. AKCİĞER GRAFİSİ,BT (HAVA-SIVI SEVİYELERİ) 2.TORASENTEZ (PH<7.20,GLUKOZ <40mg/dL) 3.GRAM BOYAMA,KÜLTÜR

151 Klinik : I.Dönem : Preampiyem (Bol eksüdatif sekresyon) II.Dönem : Fibrinopürülan faz (Fibrin çöküşü mevcut, Akc. Ekspansiyonu sınırlı III.Dönem: Kronik Faz (Kalın cidarlı plevra ile akc. sınırlı. Akc. Ekspansiyonu mümkün değil Tedavi : Drenaj (Tüp Torakostomi), debridman, dekortikasyon (VATS ya da Açık)

HASTALIKLARINDA. Dr.Gürsu Kıyan. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

HASTALIKLARINDA. Dr.Gürsu Kıyan. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı ÇOCUK GÖĞÜS G HASTALIKLARINDA CERRAHİ ACİLLER Dr.Gürsu Kıyan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Türk Toraks Derneği 9. yıllık kongresi Antalya 2006 Bronkoskopi gerektiren

Detaylı

HASTALIKLARINDA. Dr.Gürsu Kıyan PhD. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

HASTALIKLARINDA. Dr.Gürsu Kıyan PhD. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı ÇOCUK GÖĞÜS G HASTALIKLARINDA CERRAHİ ACİLLER Dr.Gürsu Kıyan PhD Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Türk Toraks Derneği 11. yıllık kongresi Antalya 2008 Bronkoskopi gerektiren

Detaylı

Patogenez Bronşektazi gelişiminde iki temel mekanizma rol oynar

Patogenez Bronşektazi gelişiminde iki temel mekanizma rol oynar Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Bronşektazi Giriş Subsegmental solunum yollarının anormal ve kalıcı dilatasyonu şeklinde tanımlanır Hastalık olmaktan çok çeşitli patolojik süreçlerin

Detaylı

Alt Solunum Yolu Enfeksiyonları Erken Komplikasyonları Akciğer absesi,pnömatosel ve Ampiyem. Dr.Fazilet Karakoç

Alt Solunum Yolu Enfeksiyonları Erken Komplikasyonları Akciğer absesi,pnömatosel ve Ampiyem. Dr.Fazilet Karakoç Alt Solunum Yolu Enfeksiyonları Erken Komplikasyonları Akciğer absesi,pnömatosel ve Ampiyem Dr.Fazilet Karakoç Çocuklarda Akciğer Absesine yatkınlık: Şiddetli enfeksiyonlar: Menenjit, Septisemi Osteomyelit,Septik

Detaylı

Plevral aralıkta hava birikmesi. Akciğer kollapsı

Plevral aralıkta hava birikmesi. Akciğer kollapsı PNÖMOTORAKS Plevral aralıkta hava birikmesi Akciğer kollapsı PNÖMOTORAKS Spontan Edinsel Primer (Bleb rüptürü) Sekonder İatrojenik Travmatik Bleb: Sınırları belirgin olan intraplevral hava boşluklarıdır.

Detaylı

Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Solunum sistemi kan ile atmosfer havası arasında gaz değişimini oluşturabilecek şekilde özelleşmiş bir sistemdir. Solunum sistemindeki

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine

Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı Göğüs Cerrahisi Akciğer Kanserinde Anamnez ve Fizik Muayene Bulguları Giriş Akciğer kanseri ülkemizde 11.5/100.000 görülme sıklığına

Detaylı

AKCİĞER APSESİNDE CERRAHİ TEDAVİ

AKCİĞER APSESİNDE CERRAHİ TEDAVİ AKCİĞER APSESİNDE CERRAHİ TEDAVİ TTD 10. Yıllık Kongresi Antalya 2007 Dr. S.Ş. Erkmen GÜLHAN Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Akciğer apsesi, parankim destrüksiyonu

Detaylı

Aşağıdaki 3 kriterin birlikte olması durumunda derin cerrahi alan enfeksiyonu tanısı konulur.

Aşağıdaki 3 kriterin birlikte olması durumunda derin cerrahi alan enfeksiyonu tanısı konulur. TYBD SEPSİS ÇALIŞMASI ENFEKSİYON TANIMLARI Derin Cerrahi Alan Enfeksiyonu(DCAE) Aşağıdaki 3 kriterin birlikte olması durumunda derin cerrahi alan enfeksiyonu tanısı konulur. 1.Cerrahi girişimden sonraki

Detaylı

PLEVRAL EFFÜZYON VE AMPİYEM

PLEVRAL EFFÜZYON VE AMPİYEM PLEVRAL EFFÜZYON VE AMPİYEM Plevra boşluğu Seröz zarla kaplı kavite Mezotel hücreleri ile döşeli Parietal ve viseral plevra arasında Subatmosferik basınç Plevra sıvısı Parietal plevradan salınım (cephalad)

Detaylı

İnvazif Fungal İnfeksiyonlarda Tanı Klinik-Radyolojik Yaklaşım. Dr.Özlem Özdemir Kumbasar

İnvazif Fungal İnfeksiyonlarda Tanı Klinik-Radyolojik Yaklaşım. Dr.Özlem Özdemir Kumbasar İnvazif Fungal İnfeksiyonlarda Tanı Klinik-Radyolojik Yaklaşım Dr.Özlem Özdemir Kumbasar Bağışıklığı baskılanmış hastaların akciğer komplikasyonları sık görülen ve ciddi sonuçlara yol açan önemli sorunlardır.

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire ÜST SOLUNUM YOLU Farenjit :Farenks mukozasının iltihabi bir hastalığıdır. Akut ve kronik olarak seyreder. Larenjit :Üst solunum yolunun bir parçası

Detaylı

HASTALIKLAR BİLGİSİ. SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI (Akciğer Hastalıkları) SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI (Akciğer Hastalıkları)

HASTALIKLAR BİLGİSİ. SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI (Akciğer Hastalıkları) SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI (Akciğer Hastalıkları) HASTALIKLAR BİLGİSİ DERS NOTLARI eminkaya.net Akciğerler plevral zarlarla kaplı büyük süngerimsi organlardır. Göğüs boşluğunda bulunur. Solunum organı olan akciğerlerin inspirasyon (nefes alma) ve ekspirasyon

Detaylı

Nocardia Enfeksiyonları. Dr. H.Kaya SÜER Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Nocardia Enfeksiyonları. Dr. H.Kaya SÜER Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Nocardia Enfeksiyonları Dr. H.Kaya SÜER Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Nocardia Enfeksiyonları Nocardia insanlarda ve hayvanlarda lokalize veya dissemine enfeksiyonlardan sorumlu olabilen

Detaylı

AKCĠĞER GRAFĠSĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ UZM.DR.UMUT PAYZA KATİP ÇELEBİ ÜNV. ATATÜRK EAH ACİL TIP ANABİLİM DALI

AKCĠĞER GRAFĠSĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ UZM.DR.UMUT PAYZA KATİP ÇELEBİ ÜNV. ATATÜRK EAH ACİL TIP ANABİLİM DALI AKCĠĞER GRAFĠSĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ UZM.DR.UMUT PAYZA KATİP ÇELEBİ ÜNV. ATATÜRK EAH ACİL TIP ANABİLİM DALI ÖĞRENME HEDEFLERI PA AC grafisi çekim tekniği Teknik değerlendirme Radyolojik anatomi Radyolojik

Detaylı

Konjenital Akciger Hastalıkları DR ATALAY ŞAHİN

Konjenital Akciger Hastalıkları DR ATALAY ŞAHİN Konjenital Akciger Hastalıkları DR ATALAY ŞAHİN Fazlalık, eksiklik veya yokluk şeklinde Bazıları hemen bulgu verirken diğerleri tesadüfen bulunabilir Genetik faktörlerin yanında embriyonik duraksamalar

Detaylı

Konjenital Akciger Hastalıkları

Konjenital Akciger Hastalıkları Konjenital Akciger Hastalıkları DR ATALAY ŞAHİN Fazlalık, eksiklik veya yokluk şeklinde Bazıları hemen bulgu verirken diğerleri tesadüfen bulunabilir Genetik faktörlerin yanında embriyonik duraksamalar

Detaylı

Plevral Boşluğun Nadir Enfeksiyonları Plevral boşlukta sıklıkla gözlenen enfeksiyonlar parapnömonik

Plevral Boşluğun Nadir Enfeksiyonları Plevral boşlukta sıklıkla gözlenen enfeksiyonlar parapnömonik Plevral Boşluğun Nadir Enfeksiyonları Plevral boşlukta sıklıkla gözlenen enfeksiyonlar parapnömonik effüzyon ve sonrasında gözlenen ampiyemdir. Nadir olarak gözlenen enfeksiyonlar ise fungal, viral ve

Detaylı

Pnömotoraks Tanım Akciğerler ile göğüs duvarı arasındaki plevral boşlukta hava birikmesine pnömotoraks denilmektedir.

Pnömotoraks Tanım Akciğerler ile göğüs duvarı arasındaki plevral boşlukta hava birikmesine pnömotoraks denilmektedir. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Pnömotoraks Tanım Akciğerler ile göğüs duvarı arasındaki plevral boşlukta hava birikmesine pnömotoraks denilmektedir. Primer spontan pnömotoraks

Detaylı

HEMOPTİZİ. Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ. Hemoptizi

HEMOPTİZİ. Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ. Hemoptizi HEMOPTİZİ Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ Hemoptizi 1. Genel: pulmoner parankim veya trakeobronşial ağaçtan gelen kan veya kanlı balgam öksürme 2. Massive (şiddetli): miktar: 100-600ml/24st; < 5% hastada massive

Detaylı

Pnömotoraks. Akif Turna. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı. aturna@istanbul.edu.tr

Pnömotoraks. Akif Turna. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı. aturna@istanbul.edu.tr Pnömotoraks Akif Turna! Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı aturna@istanbul.edu.tr! Sunum Sırası Pnömotoraksın tanımı ve sınıflandırılması Tedavi (Konservatif ve Cerrahi tedavi) Bilateral

Detaylı

TORAKS DEĞERLENDİRME KABUL ŞEKLİ 2 (Bildiri ID: 64)/OLGU BİLDİRİSİ: MEME KANSERİ İÇİN RADYOTERAPİ ALMIŞ OLGUDA RADYASYON PNÖMONİSİ

TORAKS DEĞERLENDİRME KABUL ŞEKLİ 2 (Bildiri ID: 64)/OLGU BİLDİRİSİ: MEME KANSERİ İÇİN RADYOTERAPİ ALMIŞ OLGUDA RADYASYON PNÖMONİSİ TORAKS DEĞERLENDİRME ŞEKLİ 2 ( ID: 64)/OLGU Sİ: MEME KANSERİ İÇİN RADYOTERAPİ ALMIŞ OLGUDA RADYASYON PNÖMONİSİ SONRASINDA GELİŞEN ORGANİZE PNÖMONİ (OP/ BOOP) Poster 3 ( ID: 66)/Akut Pulmoner Emboli: Spiral

Detaylı

PLEVRAL EFFÜZYON VE AMPİYEM

PLEVRAL EFFÜZYON VE AMPİYEM PLEVRAL EFFÜZYON VE AMPİYEM Plevra boşluğu Seröz zarla kaplı kavite Mezotel hücreleri ile döşeli Parietal ve viseral plevra arasında Subatmosferik basınç Plevra sıvısı Parietal plevradan salınım (cephalad)

Detaylı

İDİOPATİK İNTERSTİSYEL PNÖMONİLER (IIP) DE RADYOLOJİK BULGULAR. Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji ABD İzmir

İDİOPATİK İNTERSTİSYEL PNÖMONİLER (IIP) DE RADYOLOJİK BULGULAR. Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji ABD İzmir İDİOPATİK İNTERSTİSYEL PNÖMONİLER (IIP) DE RADYOLOJİK BULGULAR Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji ABD İzmir IIP (İdiopatik İnterstisyel Pnömoniler) 2002 yılında ATS-ERS bir sınıflama

Detaylı

Karsinoid Tümörler Giriş Sınıflandırma: Göğüs Cer rahisi rahisi Göğüs Cer Klinik:

Karsinoid Tümörler Giriş Sınıflandırma: Göğüs Cer rahisi rahisi Göğüs Cer Klinik: Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Karsinoid Tümörler Giriş Ender görülen akciğer tümörleridirler Rezeksiyon uygulanan akciğer tümörlerinin %0,4- %3 ünü oluştururlar Benign-malign

Detaylı

KİST HİDATİK. Yrd.Doç.Dr Süreyya YILMAZ

KİST HİDATİK. Yrd.Doç.Dr Süreyya YILMAZ KİST HİDATİK Yrd.Doç.Dr Süreyya YILMAZ Hidatik kist tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanlarda görülen, hayvanlardan insanlara geçen endemik paraziter hastalık Sestod gurubunda yer alan bir parazit 1.Echinococcus

Detaylı

HEMOPTİZİ. Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ

HEMOPTİZİ. Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ HEMOPTİZİ Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ Hemoptizi 1. Genel: pulmoner parankim veya trakeobronşial ağaçtan gelen kan veya kanlı balgam öksürme 2. Massive (şiddetli): miktar: 100-600ml/24st; < 5% hastada massive

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GÖĞÜS CERRAHİSİ ANABİLİM DALI 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DÖNEM-V DERS PROGRAMI

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GÖĞÜS CERRAHİSİ ANABİLİM DALI 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DÖNEM-V DERS PROGRAMI DÖNEM-V DERS PROGRAMI TEORİK DERSLER: 1- Toraksın cerrahi anatomisi (Yrd.Doç.Dr.Rasih YAZKAN) 2- Göğüs cerrahisinde invaziv tanı yöntemleri (Yrd.Doç.Dr.Rasih YAZKAN) 3- VATS (Video yardımlı torakoskopik

Detaylı

Nonimmun Hidrops Fetalis Tanı ve Yaklaşım. Prof. Dr. Acar Koç Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı

Nonimmun Hidrops Fetalis Tanı ve Yaklaşım. Prof. Dr. Acar Koç Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Nonimmun Hidrops Fetalis Tanı ve Yaklaşım Prof. Dr. Acar Koç Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Sıklık: 1 / 2500 4000 NIHF Tanı Kriterleri: Ascit Plevral efüzyon

Detaylı

VENA CAVA SUPERİOR SENDROMU. Dr.Serdar Onat

VENA CAVA SUPERİOR SENDROMU. Dr.Serdar Onat VENA CAVA SUPERİOR SENDROMU Dr.Serdar Onat VENA CAVA SUPERİOR SENDROMU Vena Cava Superiorda kan akımının tıkanıklığa uğraması sonucu gelişen klinik tablodur. Acil olarak tanısal değerlendirme ve tedaviyi

Detaylı

KOLANJİOKARSİNOMA. Sunum Planı. Safra Kanalı Kanseri-Kolanjiokarsinoma- Sunum Planı. Sunum Planı. Kolanjiokarsinoma- Lokalizasyon

KOLANJİOKARSİNOMA. Sunum Planı. Safra Kanalı Kanseri-Kolanjiokarsinoma- Sunum Planı. Sunum Planı. Kolanjiokarsinoma- Lokalizasyon KOLANJİOKARSİNOMA Prof.Dr.Ömer ŞENTÜRK Safra Kanalı Kanseri-Kolanjiokarsinoma- Safra kanalı epitelinden köken alır (en sık adenokarsinom) Anatomik olarak 3 gruba ayrılır icca (intrahepatik) pcca (perihiler)

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı 5. Sınıf ders programı:

Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı 5. Sınıf ders programı: Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı 5. Sınıf ders programı: Amaç: Göğüs Cerrahisi stajı sonunda 5.sınıf öğrencileri, bir tıp fakültesi mezunu pratisyen hekimin bilmesi gereken konulara hakim olacak, gerekli

Detaylı

GIS Perforasyonları. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK-2012

GIS Perforasyonları. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK-2012 GIS Perforasyonları Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK-2012 Sunum Planı Özefagus perforasyonu Ülser perforasyonları Tanım Epidemiyoloji Klinik Tanı Ayırıcı tanı Tedavi Özefagus Perforasyonu

Detaylı

Yabancı Cisim Aspirasyonları. Dr. Arif KUT Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Kliniği

Yabancı Cisim Aspirasyonları. Dr. Arif KUT Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Kliniği Yabancı Cisim Aspirasyonları Dr. Arif KUT Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Kliniği Epidemiyoloji Klinik Tanı Yöntemleri Tedavi Korunma Yabancı cisim aspirasyonu (YCA)

Detaylı

A.B.D de her yıl yaklaşık spontan pnömotoraks vakası geliştiği rapor edilmektedir İnsidansı henüz tam olarak bilinmemektedir

A.B.D de her yıl yaklaşık spontan pnömotoraks vakası geliştiği rapor edilmektedir İnsidansı henüz tam olarak bilinmemektedir Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Arş.Gör.Dr.Engin ŞENAY 02.02.2010 Pnömotoraks : Viseral ve parietal plevra yaprakları arasına hava girmesidir Künt Spontan Travmatik olabilir İyatrojenik

Detaylı

TORAKS RADYOLOJİSİ. Prof Dr Nurhayat YILDIRIM

TORAKS RADYOLOJİSİ. Prof Dr Nurhayat YILDIRIM TORAKS RADYOLOJİSİ Prof Dr Nurhayat YILDIRIM PA AKCİĞER GRAFİSİNDE TEKNİK ÖZELLİKLER Film ayakta çekilmelidir. Göğüs ön duvarı film kasetine değmelidir. Işık kaynağı kişinin arkasında olmalıdır. Işık kaynağı

Detaylı

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Nonkardiyojenik Akciğer Ödemi Şok Akciğeri Travmatik Yaş Akciğer Beyaz Akciğer Sendromu

Detaylı

AKCİĞER KİST HİDATİĞİ. Dr. Salih TOPÇU Göğüs Cerrahisi AD

AKCİĞER KİST HİDATİĞİ. Dr. Salih TOPÇU Göğüs Cerrahisi AD AKCİĞER KİST HİDATİĞİ Dr. Salih TOPÇU Göğüs Cerrahisi AD Sınıfı : Cestoda Takım: Cyclophyllidea Familya: Taenidea Cinsi: Echinococcus Türü: Echinococcus granulosus Echinococcus multilocularis Echinococcus

Detaylı

Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi. 18 Ocak 12 Çarşamba

Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi. 18 Ocak 12 Çarşamba Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Dr. Akif Turna Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Dr. Akif Turna Küçük Hücre-Dışı Akciğer

Detaylı

OLGU 3 (39 yaşında erkek)

OLGU 3 (39 yaşında erkek) Yakınma OLGU 3 (39 yaşında erkek) Yaklaşık dört aydır öksürük, Kanlı balgam çıkarma, Göğüs ağrısı ve halsizlik yakınmaları Özgeçmiş Beş yıl önce çekilen akciğer radyogramında sağ üst ve alt zonda tespit

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Alkın Yazıcıoğlu. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi

Göğüs Cerrahisi Alkın Yazıcıoğlu. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Künt Toraks Travmaları Ülkemizde künt toraks travmaları trafik kazalarına ve yüksekten düşmelere bağlı daha sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Travmaya

Detaylı

Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi İleri Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserlerinde Neoadjuvan Tedavi Sonrası Pulmoner Rezeksiyon Sonuçlarımız

Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi İleri Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserlerinde Neoadjuvan Tedavi Sonrası Pulmoner Rezeksiyon Sonuçlarımız Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi İleri Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserlerinde Neoadjuvan Tedavi Sonrası Pulmoner Rezeksiyon Sonuçlarımız Dr.Levent Alpay Süreyyapaşa Egitim vearaştırma Hastanesi Mart

Detaylı

PRİMER SİLİYER DİSKİNEZİ HASTALARININ KLİNİK DEĞERLENDİRMESİ

PRİMER SİLİYER DİSKİNEZİ HASTALARININ KLİNİK DEĞERLENDİRMESİ PRİMER SİLİYER DİSKİNEZİ HASTALARININ KLİNİK DEĞERLENDİRMESİ N Emiralioğlu, U Özçelik, G Tuğcu, E Yalçın, D Doğru, N Kiper Hacettepe Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Genel Bilgiler Primer

Detaylı

Malign Plevral Sıvılar ve Mezotelyoma. Dr. İhsan Atila Keyf

Malign Plevral Sıvılar ve Mezotelyoma. Dr. İhsan Atila Keyf Malign Plevral Sıvılar ve Mezotelyoma Dr. İhsan Atila Keyf Malign Plevral sıvı tanısı Plevral sıvıda Plevral dokuda malign hücrelerin görülmesi ile konulur. Paramalign sıvı Malign bir nedene bağlı olmasına

Detaylı

Bir ya da daha fazla bronşun, Bronş duvarının kas ve elastik komponentlerinin destrüksiyonu,

Bir ya da daha fazla bronşun, Bronş duvarının kas ve elastik komponentlerinin destrüksiyonu, Dr. Refik ÜLKÜ BRONŞEKTAZİ Bronkusların destrüktif dilatasyonu Bir ya da daha fazla bronşun, Bronş duvarının kas ve elastik komponentlerinin destrüksiyonu, Anormal ve Kalıcı genişlemeler.. Gelişmiş ülkelerde

Detaylı

Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir

Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir SİSTEMATİK DEĞERLENDİRME Yorumlama dıştan içe veya içten dışa doğru yapılmalı TORAKS DUVARI Kostalar Sternum Klavikula Torasik vertebralar

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Hasan Çaylak. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi

Göğüs Cerrahisi Hasan Çaylak. Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Kist Hidatik Giriş Ekinokokkozis veya hidatidosis olarak da bilinir. Zoonotik bir enfestasyon olup etkeni Ekinokokus Granülozustur (bağırsak

Detaylı

Orta Mediasten. Dr. Salih TOPÇU Göğüs Cerrahisi Uzmanı

Orta Mediasten. Dr. Salih TOPÇU Göğüs Cerrahisi Uzmanı Orta Mediasten Dr. Salih TOPÇU Göğüs Cerrahisi Uzmanı Mediastinum Mediasten iki plevra yaprağı arasındaki boşluk olarak tanımlanır. Üst kenar: Alt kenar: Ön kenar: Arka kenar: Torasik inlet Diafragma Sternum

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 15 Şubat 2018 Perşembe

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 15 Şubat 2018 Perşembe Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD Olgu Sunumu 15 Şubat 2018 Perşembe Uzman Dr. Ayşe Tekin Yılmaz Olgu yaş, kız hasta Yakı ası,

Detaylı

İNVAZİF ASPERGİLLOZ Radyolojik Tanı. Dr. Recep SAVAŞ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir

İNVAZİF ASPERGİLLOZ Radyolojik Tanı. Dr. Recep SAVAŞ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir İNVAZİF ASPERGİLLOZ Radyolojik Tanı Dr. Recep SAVAŞ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir AMAÇ Radyolojik olarak algoritm Tanı ve bulgular Tedavi sonrası takip İnvazif Asperjilloz Akciğer

Detaylı

Akciğerin Embryolojisi Akif Turna

Akciğerin Embryolojisi Akif Turna Akciğerin Embryolojisi Akif Turna Neden Embryoloji? Neden Embryoloji? Organların gelişimini (organogenesis) anlamak Neden Embryoloji? Organların gelişimini (organogenesis) anlamak Fonksiyonlarını daha

Detaylı

Plevral sıvı üzerine ne çalışalım : 1.Plevral sıvı sitoloji 2.Plevral sıvı amilaz 3.Plevral sıvı ADA 4.Plevral sıvı hücre bakısı

Plevral sıvı üzerine ne çalışalım : 1.Plevral sıvı sitoloji 2.Plevral sıvı amilaz 3.Plevral sıvı ADA 4.Plevral sıvı hücre bakısı Plevral sıvı üzerine ne çalışalım : 1.Plevral sıvı sitoloji 2.Plevral sıvı amilaz 3.Plevral sıvı ADA 4.Plevral sıvı hücre bakısı ADA 99, Glukoz 67 mg/dl, Yaymada tüm hücreler lenfosit Tetkik öneriniz:

Detaylı

İNVAZİV PULMONER ASPERJİLLOZ Dr. Münire Gökırmak. Süleyman Demirel Üniversitesi Göğüs Hastalıkları A.D.

İNVAZİV PULMONER ASPERJİLLOZ Dr. Münire Gökırmak. Süleyman Demirel Üniversitesi Göğüs Hastalıkları A.D. İNVAZİV PULMONER ASPERJİLLOZ Dr. Münire Gökırmak Süleyman Demirel Üniversitesi Göğüs Hastalıkları A.D. OLGU 1 23 yaşında kadın hasta Ateş, yorgunluk ve anemi Lökosit: 6.800/mm3, %8 nötrofil, %26 blast,

Detaylı

M.B. 57 yaşında erkek Şikayet: Öksürük balgam halsizlik Öykü: 2002 yılında tüberküloz Bilinen başka hastalık, ameliyat öyküsü yok.

M.B. 57 yaşında erkek Şikayet: Öksürük balgam halsizlik Öykü: 2002 yılında tüberküloz Bilinen başka hastalık, ameliyat öyküsü yok. 02.11.2017 M.B. 57 yaşında erkek Şikayet: Öksürük balgam halsizlik Öykü: 2002 yılında tüberküloz Bilinen başka hastalık, ameliyat öyküsü yok. 02.11.2017 02.11.2017 Wbc 10800 Hct 34 % Albumin 3.2 g/dlt

Detaylı

Akciğer Karsinomlarının Histopatolojisi

Akciğer Karsinomlarının Histopatolojisi Akciğer Karsinomlarının Histopatolojisi Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Akciğer karsinomlarının gelişiminde preinvaziv epitelyal lezyonlar; Akciğer karsinomlarının gelişiminde

Detaylı

Olgu sunumu. Doç. Dr. Erkan Çakır. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı

Olgu sunumu. Doç. Dr. Erkan Çakır. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Olgu sunumu Doç. Dr. Erkan Çakır Bezmialem Vakıf Üniversitesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Şikayet ve hikayesi E.K 13 yaş kız hasta Özel bir tekstil atölyesinde

Detaylı

Bağışıklığı Baskılanmış Olguda Akciğer Sorununa Yaklaşım. Klinik-Radyolojik İpuçları

Bağışıklığı Baskılanmış Olguda Akciğer Sorununa Yaklaşım. Klinik-Radyolojik İpuçları Bağışıklığı Baskılanmış Olguda Akciğer Sorununa Yaklaşım Klinik-Radyolojik İpuçları Çalıştığınız bölüm? 1-İnfeksiyon Hastalıkları 2-Hematoloji 3-Onkoloji 4-Göğüs Hastalıkları 5-Radyoloji 6-Diğer Bağışıklığı

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİNDE HİKAYE

SOLUNUM SİSTEMİNDE HİKAYE SOLUNUM SİSTEMİNDE HİKAYE Int. Dr. Gamze Ünlüer Nisan 2014 Tıbbın her dalında olduğu gibi göğüs hastalıklarında da klinik değerlendirmenin doğru yapılabilmesi için şu üç koşulun bir arada bulunması gerekir;

Detaylı

Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi. 01 Kasım 2010 Pazartesi

Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi. 01 Kasım 2010 Pazartesi Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Doç.Dr. Akif Turna Küçük Hücre-Dışı Akciğer Kanserinde Cerrahi Tedavi Doç.Dr. Akif Turna Küçük Hücre-Dışı

Detaylı

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA PNÖMONİ. Mehmet Ceyhan 2016

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA PNÖMONİ. Mehmet Ceyhan 2016 ÇOCUKLUK ÇAĞINDA PNÖMONİ Mehmet Ceyhan 2016 PNÖMONİ Akciğer parankiminin inflamasyonudur Anatomik olarak; Lober pnömoni Bronkopnömoni İnterstisiyel pnömoni Patolojik olarak: Alveollerde konsolidasyon ve/veya

Detaylı

KİSTHİDATİK ve CERRAHİ TEDAVİSİ. Dr.Serdar Onat

KİSTHİDATİK ve CERRAHİ TEDAVİSİ. Dr.Serdar Onat KİSTHİDATİK ve CERRAHİ TEDAVİSİ Dr.Serdar Onat Parazit ve siklusu Ekinokokus sestod sınıfının cyclopylldea takımının Taenidea familyasına ait bir parazit olup bugün için kabul edilen 4 alt cinsi bulunmaktadır.

Detaylı

Ventilatör İlişkili Pnömoni Tanısında Endotrakeal Aspirat Kantitatif Kültürü ile Mini-Bal Kantitatif Kültürü Arasındaki Uyum

Ventilatör İlişkili Pnömoni Tanısında Endotrakeal Aspirat Kantitatif Kültürü ile Mini-Bal Kantitatif Kültürü Arasındaki Uyum Ventilatör İlişkili Pnömoni Tanısında Endotrakeal Aspirat Kantitatif Kültürü ile Mini-Bal Kantitatif Kültürü Arasındaki Uyum Dr.Sibel Doğan Kaya Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Detaylı

Radyoloji Dersleri 5: Akciğerin Kistik ve Kaviter Hastalıkları

Radyoloji Dersleri 5: Akciğerin Kistik ve Kaviter Hastalıkları Radyoloji Dersleri 5: Akciğerin Kistik ve Kaviter Hastalıkları Banu ERİŞ GÜLBAY*, Akın KAYA* * Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı, ANKARA Kavite, pulmoner

Detaylı

KİST HİDATİK. Yrd.Doç.Dr Süreyya YILMAZ

KİST HİDATİK. Yrd.Doç.Dr Süreyya YILMAZ KİST HİDATİK Yrd.Doç.Dr Süreyya YILMAZ Hidatik kist tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanlarda görülen, hayvanlardan insanlara geçen endemik paraziter hastalık Sestod gurubunda yer alan bir parazit 1. Echinococcus

Detaylı

Erken Evre Akciğer Kanserinde

Erken Evre Akciğer Kanserinde Erken Evre Akciğer Kanserinde Görüntüleme Dr. Figen Başaran aran Demirkazık Hacettepe Universitesi Radyoloji Anabilim Dalı Kasım 2005 Mayıs 2006 Müsinöz ve nonmüsinöz tipte bronkioloalveoler komponenti

Detaylı

Akciğer Kanserinde Evreleme SONUÇ ALGORİTMİ

Akciğer Kanserinde Evreleme SONUÇ ALGORİTMİ Akciğer Kanserinde Evreleme SONUÇ ALGORİTMİ Doç. Dr. Tuncay Göksel Ege Ü.T.F. Göğüs Hast. A.D. SONUÇ Konuşması Yöntemi Toraks Derneği Akciğer ve Plevra Maligniteleri Rehberi 2006 + Kurs Konuşmaları Prognozu

Detaylı

TRD KIŞ OKULU KURS 2, Gün G n 2. Sorular

TRD KIŞ OKULU KURS 2, Gün G n 2. Sorular TRD KIŞ OKULU KURS 2, Gün G n 2 Sorular Astma tanısıyla izlenen hastanın BT kesitlerinde her iki akciğerde periferal yerleşimli buzlu cam-konsolidasyon alanları saptanıyor. En olası tanınız hangisidir?

Detaylı

PERİKARDİT GİRİŞ PATOFİZYOLOJİ. Dr. Neslihan SAYRAÇ

PERİKARDİT GİRİŞ PATOFİZYOLOJİ. Dr. Neslihan SAYRAÇ GİRİŞ Perikard PERİKARDİT Dr. Neslihan SAYRAÇ AÜTF Acil Tıp Anabilim Dalı 05/01/2010 Visseral Parietal 50 ml seröz sıvı İnsidansı net olarak bilinmiyor Ancak acil servise AMI olmayan göğüs ağrısı ile başvuran

Detaylı

Radyolüsent Görüntü Veren Odontojenik Tümörler Dr.Zuhal Tuğsel

Radyolüsent Görüntü Veren Odontojenik Tümörler Dr.Zuhal Tuğsel Radyolüsent GörüntG ntü Veren Odontojenik TümörlerT Dr.Zuhal Tuğsel Ameloblastoma Odontojenik epitelden kökenli yavaş büyüyen, iyi huylu bir tümördür. Herhangi bir yaşta görülür, literatürde sözü edilen

Detaylı

Karaciğer Metastazlarının Cerrahi Tedavisi. Dr. Orhan Bilge İ.Ü. İst. Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD

Karaciğer Metastazlarının Cerrahi Tedavisi. Dr. Orhan Bilge İ.Ü. İst. Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD Karaciğer Metastazlarının Cerrahi Tedavisi Dr. Orhan Bilge İ.Ü. İst. Tıp Fakültesi Genel Cerrahi ABD Kolon tümörlü olguların %40-50 sinde karaciğer metastazı gelişir ; % 15-25 senkron (primer tm ile /

Detaylı

AKCİĞER GRAFİSİ YORUMLAMA. Doç. Dr Bülent ERDUR PAÜTF Acil Tıp AD ATOK 2011

AKCİĞER GRAFİSİ YORUMLAMA. Doç. Dr Bülent ERDUR PAÜTF Acil Tıp AD ATOK 2011 AKCİĞER GRAFİSİ YORUMLAMA Doç. Dr Bülent ERDUR PAÜTF Acil Tıp AD ATOK 2011 Öğrenme Hedefleri PA AC grafisi çekim tekniği Teknik değerlendirme Radyolojik anatomi Radyolojik değerlendirme Radyografi örnekleri

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Polikliniği Olgu Sunumu 2 Aralık 2016 Cuma İnt. Dr.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Polikliniği Olgu Sunumu 2 Aralık 2016 Cuma İnt. Dr. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Polikliniği Olgu Sunumu 2 Aralık 2016 Cuma İnt. Dr. Şeniz Şengül GENEL ÇOCUK POLİKLİNİĞİ OLGU SUNUMU Int.Dr.Şeniz Şengül

Detaylı

GÖĞÜS CERRAHİSİ CEP KİTABI

GÖĞÜS CERRAHİSİ CEP KİTABI GÖĞÜS CERRAHİSİ CEP KİTABI Mayıs 2012 Copyright 2012 ISBN : 978-605-87501-3-5 Eser Editörler : Göğüs Cerrahisi Cep Kitabı : Editör İletişim Bilgileri : GATA Göğüs Cerrahisi AD Öğretim Üyesi, Etlik, Ankara,

Detaylı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı 1 Ameliyat Yapılmadan İlgilendiği Konular: Sıvı ve Elektrolit tedavisi Şok Yanık tedavisi 2 Travma Hastaları Kesici karın travmaları: Karın bölgesini içine alan kurşunlanma,

Detaylı

YAYGIN DANSİTE ININ BT İLE AYIRICI TANISI. Dr. Çetin Atasoy

YAYGIN DANSİTE ININ BT İLE AYIRICI TANISI. Dr. Çetin Atasoy YAYGIN DANSİTE ARTIŞININ ININ BT İLE AYIRICI TANISI Dr. Çetin Atasoy Ankara Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Buzlu cam yoğunlu unluğu: u: Damar işaretlerinin seçilebildi ilebildiği i minimal yoğunluk artışı

Detaylı

Akciğer Kist Hidatiği

Akciğer Kist Hidatiği Sezai Çubuk, Orhan Yücel Giriş Kist hidatik ekinokoklar tarafından oluşturulan bir enfestasyondur. Sestod grubunun bir üyesi olan parazit, hipokrat zamanından beri bilinmekle birlikte 1928 yılında Rudolphi

Detaylı

Karaciğerin Kistik Hastalıkları. Prof.Dr.Hasan Besim

Karaciğerin Kistik Hastalıkları. Prof.Dr.Hasan Besim Karaciğerin Kistik Hastalıkları Prof.Dr.Hasan Besim Karaciğerin Kistler Paraziter kistler (İnfeksiyon) Non-paraziter kistler (Yapısal/neoplastik) Karaciğer Kist Hidatiği Dünyada en yaygın karaciğerin paraziter

Detaylı

17.02.2015 NAZOGASTRİK (TÜP) SONDA UYGULAMASI. Nazogastrik Sonda Uygulaması. 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği. Nazogastrik Sonda Uygulaması

17.02.2015 NAZOGASTRİK (TÜP) SONDA UYGULAMASI. Nazogastrik Sonda Uygulaması. 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği. Nazogastrik Sonda Uygulaması 10.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği 32.Hafta ( 04 08 / 05 / 2015 ) NAZOGASTRİK SONDA UYGULAMASI Slayt No : 44 Nazogastrik Tüp Uygulama Amaçları Zehirlenmelerde zararlı ve toksik maddeleri boşaltmak, Mide

Detaylı

1/3 Üst Üst loblar AL süp. seg. 2/3 Alt. Gurney JW. Radiology 1988;167: Ventilasyon %30 Perfüzyon %5 Lenf akımı: TB,Sarkoidoz Silikoz, E.G.

1/3 Üst Üst loblar AL süp. seg. 2/3 Alt. Gurney JW. Radiology 1988;167: Ventilasyon %30 Perfüzyon %5 Lenf akımı: TB,Sarkoidoz Silikoz, E.G. O 2, ph: TB Gerilim: Amfizem V/Q=3:1 Ventilasyon %30 Perfüzyon %5 Lenf akımı: TB,Sarkoidoz Silikoz, E.G. 1/3 Üst Üst loblar AL süp. seg. 2/3 Alt Gurney JW. Radiology 1988;167:359-66 Sarkoidoz ve Langerhans

Detaylı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı. Dönem 4 GÖĞÜS HASTALIKLARI STAJ TANITIM REHBERİ

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı. Dönem 4 GÖĞÜS HASTALIKLARI STAJ TANITIM REHBERİ İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Dönem 4 GÖĞÜS HASTALIKLARI STAJ TANITIM REHBERİ Hazırlayan: Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı 1 GÖĞÜS HASTALIKLARI STAJI TANITIM

Detaylı

absesi Prof.Dr.C Tetikkurt

absesi Prof.Dr.C Tetikkurt Akciğer absesi Prof.Dr.C.Cüneyt Tetikkurt Akciğer absesi, süpüratif bir akciğer infeksiyonudur. İnfeksiyonun orta kısmk smında sıkls klıkla kla nekroz gelişir ir Nedenleri - Üst havayollarından aspirasyon

Detaylı

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2011 2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 4. SINIF DERS PROGRAMI

ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2011 2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 4. SINIF DERS PROGRAMI ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2011 2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 4. SINIF DERS PROGRAMI TARİHLER 05/09/2011 24/10/2011 01/11/2011 14/11/2011 02/01/2012 09/01/2012 16/01/2012 30/01/2012 19/03/2012

Detaylı

İNFEKSİYÖZ AKCİĞER HASTALIKLARI

İNFEKSİYÖZ AKCİĞER HASTALIKLARI İNFEKSİYÖZ AKCİĞER HASTALIKLARI Dr. Ragıp Özkan ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RADYOLOJİ ABD İNFEKSİYON OLUŞUMU Havadaki damlacıkların solunumu Orofarenjeal sekresyon aspirasyonu Direkt

Detaylı

Öksürük. Pınar Çelik

Öksürük. Pınar Çelik Öksürük Pınar Çelik Öksürük Öksürük, akciğerleri aspirasyondan koruyan, sekresyonların atılmasını sağlayan, istemli veya istemsiz refleks yolla oluşan, ani patlayıcı ekspirasyon manevrasıdır. Öksürük refleksinin

Detaylı

AKCĠĞERĠN PARAZĠTER HASTALIKLARI. Ġstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi ABD

AKCĠĞERĠN PARAZĠTER HASTALIKLARI. Ġstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi ABD AKCĠĞERĠN PARAZĠTER HASTALIKLARI Ġstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi ABD KĠST HĠDATĠK TANIM BaĢta köpekler olmak üzere kurt,çakal gibi hayvanların ince barsaklarında yaģayan E.granulosus un larva formlarının

Detaylı

KÜÇÜK HÜCRELİ DIŞI AKCİĞER KANSERİNDE TANI VE EPİDEMİYOLOJİ. İNT. DR. BURCU TURAN Nisan 2014

KÜÇÜK HÜCRELİ DIŞI AKCİĞER KANSERİNDE TANI VE EPİDEMİYOLOJİ. İNT. DR. BURCU TURAN Nisan 2014 KÜÇÜK HÜCRELİ DIŞI AKCİĞER KANSERİNDE TANI VE EPİDEMİYOLOJİ İNT. DR. BURCU TURAN Nisan 2014 EPİDEMİYOLOJİ Akciğer kanseri, günümüzde, kadınlarda ve erkeklerde en sık görülen ve en fazla ölüme yol açan

Detaylı

Sunum planı. Epidemiyoloji Tanım Sınıflama Değerlendirme Tedavi Özet

Sunum planı. Epidemiyoloji Tanım Sınıflama Değerlendirme Tedavi Özet Sunum planı Epidemiyoloji Tanım Sınıflama Değerlendirme Tedavi Özet En sık hekime başvuru nedeni Okul çağındaki çocuklarda %35-40 viral enfeksiyonlar sonrası 10 gün %10 çocukta 25 günü geçer. Neye öksürük

Detaylı

HEMOPTİZİ. Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT

HEMOPTİZİ. Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT HEMOPTİZİ Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT Hemoptizi 1. Genel: pulmoner parankim veya trakeobronşial ağaçtan gelen kan veya kanlı balgam öksürme 2. Massive (şiddetli): miktar: 100-600ml/24st; < 5% hastada massive

Detaylı

NAZAL OBSTRÜKSİYON DR H HAKAN COŞKUN

NAZAL OBSTRÜKSİYON DR H HAKAN COŞKUN NAZAL OBSTRÜKSİYON DR H HAKAN COŞKUN BURUN ANATOMİSİ BURUN FİZYOLOJİSİ Burun fonksiyonları Nefes alma Normal nefes alma yolu nazal solunum Yenidoğanlar mutlak burun solunumu yapar (bilateral koanal atrezi

Detaylı

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor.

İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor. Her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen bir solunum yolu enfeksiyonu olan grip, hastaneye yatışı gerektirecek kadar ağır hastalık tablolarına neden olabiliyor. Grip ve sonrasında gelişen akciğer enfeksiyonları

Detaylı

Çocukluk çağı akciğer dev kist hidatiklerinde cerrahi tedavi

Çocukluk çağı akciğer dev kist hidatiklerinde cerrahi tedavi Türk Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi Turkish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery Çocukluk çağı akciğer dev kist hidatiklerinde cerrahi tedavi Surgical treatment of giant hydatid cysts in

Detaylı

ININ BT İLE AYIRICI TANISI

ININ BT İLE AYIRICI TANISI YAYGIN DANSİTE ARTIŞININ ININ BT İLE AYIRICI TANISI Dr. Çetin Atasoy Ankara Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Buzlu cam yoğunlu unluğu: u: Damar işaretlerinin i seçilebildi ilebildiği i minimal yoğunluk artışı

Detaylı

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Ani ölümün önemli bir nedenidir Sıklığı yaşla birlikte artar 50 yaş altında nadir rastlanır E>K Aile

Detaylı

D E F O R M İ T E L E R İ

D E F O R M İ T E L E R İ GÖĞÜS ÖN DUVARI D E F O R M İ T E L E R İ DRATALAYŞAHİN Kas iskelet sistemi anomalileri ile veya izole halde kosta, kıkırdak ve sternumu değişik şekillerde etkilemiş olabilen konjenital toraks deformiteleri

Detaylı

13.15-14.00 Yenidoğanda respiratuvar distres R. ÖRS 14.15-15.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS 15.15-16.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS

13.15-14.00 Yenidoğanda respiratuvar distres R. ÖRS 14.15-15.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS 15.15-16.00 Yenidoğan muayenesi R. ÖRS ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI 1. GÜN 08.15-09.00 Pediatri stajı hakkında bilgilendirme R. ÖRS 09.15-10.00 Hasta dosyası hazırlama H.YAVUZ 10.15-11.00 Hikaye alma H.YAVUZ 11.15-12.00 Fizik muayene H.TOKGÖZ

Detaylı

Akciğer Grafisi Yorumlama UZ. DR. EMRE BÜLBÜL

Akciğer Grafisi Yorumlama UZ. DR. EMRE BÜLBÜL Akciğer Grafisi Yorumlama UZ. DR. EMRE BÜLBÜL Giriş Hasta gören her hekim göğüs röntgeninin tamamına hakim olmalıdır. Genç bir hekim kıdemli bir seviyeye gelmesinde akciğer grafisi yorumlama önemli bir

Detaylı

Kor Pulmonale hipertrofi dilatasyonu

Kor Pulmonale hipertrofi dilatasyonu KOR PULMONALE Kor Pulmonale Kronik Kor Pulmonale ; Akciğer, göğüs duvarı veya solunum merkezi patolojileri sonucunda oluşan sağ ventrikül hipertrofi ve/veya dilatasyonudur. Kronik akciğer hastalıkları

Detaylı

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI Diş Eti Hastalıkları Dişeti hastalıkları (Periodontal hastalıklar) dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının %70

Detaylı

Böbrek kistleri olan hastaya yaklaşım

Böbrek kistleri olan hastaya yaklaşım Böbrek kistleri olan hastaya yaklaşım Dr. Ayşegül Örs Zümrütdal Başkent Üniversitesi-Nefroloji Bilim Dalı 20/05/2011-ANTALYA Böbrek kistleri Genetik ya da genetik olmayan nedenlere bağlı olarak, Değişik

Detaylı

Olgu Sunumu. Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Özkan Saydam

Olgu Sunumu. Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Özkan Saydam Olgu Sunumu Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Özkan Saydam 26 yaş erkek hasta Şikayet: Nefes darlığı, kanlı balgam Fizik Muayene: Stridor, inspiratuar ronküs

Detaylı