6. BÖLÜM Üretim Yönetimi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "6. BÖLÜM Üretim Yönetimi"

Transkript

1 6. BÖLÜM Üretim Yönetimi

2 Üretim: Tanımı ve Önemi Geniş anlamda üretim, mal ve hizmet yaratma demektir. Mal ve hizmetler insan ihtiyaç ve isteklerini tatmin etmek için üretilir. Üretim sürecinde imâl edilen mallar için kullanılan hammaddeler, toprak su ve maden gibi kaynaklardan elde edilebileceği gibi diğer bir işletmenin ürettiği malların hammadde olarak kullanılmasıyla da mümkündür.

3 Modern Üretim Özellikleri 1. Makineleşme; Makine ile üretim, üretim miktarını ve kaliteyi artırması yanında, ürünlerde tek tipliği sağlama bakımından da yararlıdır. 2. Otomasyon; Otomasyon gereçlerin otomatik yollarla işlenmesi ve üretim süreçlerinin otomatik yollarla kontrolü anlamım taşır.

4 3. İş bölümü ve Uzmanlaşma; insan çabasının birkaç beceri çerçevesinde toplanarak verimin artırılması demektir. 4. Standartlaşma; Modem üretimin kolaylıklarından sayılan standartlaşma, her bir işin yapılması için tektip yöntemlerin kullanılması demektir.

5 5. Çeşitlendirme; tektip mal üretme yerine çeşitli malların üretilmesi yolunu tutarlar. 6. Genişleme; Talep artışının sürekli ve uzun dönemli olacağı varsayılıyorsa, işletmenin istenen üretim kapasitesine ulaşmasını sağlayan çözüm kapasite genişletme dir.

6 7. Küçülme (Daraltma) ve Kapatma; talep azalmalarının sürekli devam etmesi halinde, o mal türünün üretiminden vazgeçme veya fabrikayı bütünüyle kapatma, gibi kararlar verilebilir. 8. Bütünleşme; Bütünleşme, bir işletmenin ürettiği bir malın ne kadarının işletme tarafından bizzat yapılacağı ve ne kadarının da diğer işletmelerden sağlanacağı demektir. Örneğin; otomobil motoru üreten bir firma tüm parçalan kendisi mi üretecektir? Yoksa piston gibi özel uzmanlık gerektiren parçaları başka işletmelerden temin etme yolunu mu tercih edecektir?

7 9. Araştırma ve Geliştirme; Etkili bir biçimde rekabet edebilmek, bir yandan yeni ve kaliteli mal ve hizmet üretebilmek, öte yandan da üretim maliyetlerinin düşürülmesi demektir. Bu nedenle işletmeler sürekli olarak yeni gereçler, yeni yöntemler, yeni süreçler ve yeni ürünler geliştirerek denemek zorundadırlar. 10. Sermaye Birikimi; Modern kitle üretiminin son bir özelliği, küçük işletmelerin üstesinden gelemeyeceği miktarda sermaye birikimine gerek göstermesidir.

8 Üretim Sistemlerinin Sınıflandırılması (1) Süreçlere Göre Sınıflandırma Çıkarma Yoluyla Üretim (Birincil Üretim) Çıkarma yoluyla üretim, doğada var olan temel hammaddelerin elde edilmesidir. Bu maddeler; havadan, sudan ya da yeryüzünden işlenmek ya da kullanılmak için çıkarılırlar. Demir, civa, kurşun, bakır gibi çeşitli madensel, petrol, magnezyum gibi kimyasal, kereste gibi bitkisel maddelerin üretimi bu türdendir.

9 Analitik Süreçle Üretim Çıkarma yoluyla elde edilen temel hammaddelerin çeşitli ayırıcı işlemlerle parçalanarak, mamul haline getirilmesidir. Et endüstrisi, hızar atölyesi, petrol rafinerileri, şeker üretimi ve tereyağı çıkarma gibi işler bu üretimin örnekleridir.

10 Fabrikasyon (Dönüştürme) Üretim Temel hammaddelerin biçimini deriştirerek değerini artıran ve böylece yeni mamuller oluşturan üretim biçimidir. Ayakkabı, mobilya gibi ürünler fabrikasyon üretimin sonucudur. İşleme (koşullandırma) adı verilen ve elde edilen hammaddelerin yalnızca fiziksel yapısında değişiklik yapan üretim türü de bu sınıf içinde gösterilebilir. Örneğin; hayvan derisinin tabaklanarak işlenmeğe hazır hale getirilmesi gibi.

11 Sentetik Üretim Bazı üretim süreçleri iki ya da daha fazla sayıda maddeyi ya da ürünü birleştirmek yoluyla tek bir mamul elde etme amacına yöneliktir. Örneğin çelik üretimi; demir ile diğer bazı minerallerin yüksek ısı altında birleştirilmesiyle, plastik; petrolün rafine edilmesinden sağ lanan çeş itli karmaş ı k hidrokarbonların birleştirilmesiyle elde edilir.

12 (2) Ürünün Cinsine Göre Sınıflandırma Kömür üretimi Çeşitli doğal kömürlerin çıkarılması, temizlenip yıkanması, kırılması ve gazı alınarak kullanılabilir hale getirilmesidir.

13 Demir - Çelik Üretimi Gerek demirin doğadan elde edilerek işlenmesi, gerekse yan ürünlerin elde edilmesi kendine özgü bir üretim tekniği gerektirir.

14 Kimyasal Maddeler Üretimi Hammaddelerin kimyasal yapılarının değiştirilerek yeni mamuller elde edilmesidir. Tekstil Üretimi Pamuklu yün ve sentetik maddelerin iplik haline getirilmesi, boyanma ve dokunması ve basma işlemine geçilmesi yoluyla giyecek yapımına hazır hale getirilmesidir.

15 Takım Tezgâhları Üretimi Bunlara fabrika yapan fabrikalar adı da verilir. Freze, planya, torna üretimi bu türdendir. Elektrikli Araç ve Gereç Üretimi Elektrikle çalışan makine, ve elektrik üretiminde kullanılan türbin, santral gibi sistemlerin üretilmesidir.

16 Elektronik Cihazlar Üretimi Daha önce elektrikli araçlar içinde yer alan elektronik cihazlar, hızlı gelişen teknoloji sonucu ayrı olarak gruplandırılarak başlı başına bir endüstri oluşturmuştur. Hesap makineleri, bilgisayarlar, video, elektronik oyuncaklar bu guruba girer.

17 (3) Miktar ve Üretim Akışına Göre Sınıflandırma Sürekli Üretim Bu tur üretimi kesikli üretimden ayıran önemli farklardan biri, genellikle özel makinelerin ve tesislerin yalnız bir mamulün üretimine ayrılmış olmasıdır. Sürekli üretim sisteminde, üretim hızı belirlenmiş ve fiziksel sistem tasarlanmıştır. Bu işler kuruluş aşamasında yapıldığından, bu tür üretimde üretim planlama ve kontrolü genellikle rutin işlemleri kapsar. Ürünün piyasada talep edilen miktarı çok olduğundan, üretim miktarı da çok yüksektir.

18 Kesikli Üretim Bu tür üretimde ya müşterinin zaman, miktar ve kalite yönünden özel olarak belirlediği bir malın, ya da belirli bir malın özel bir siparişi yahut belirli miktarlardan oluşan partiler halinde üretilmesi söz konusu olmaktadır. Kesikli üretime bazen iş atölyesi (job shop) adı da verilir. Bu tür üretim de kendi için, de iki alt guruba ayrılır:

19 Siparişe Göre Üretim Bu tür üretimde az sayıda mamul yalnız bir kez üretilebileceği gibi, talep oldukça belirsiz ya da belirli aralıklarla da üretilebilmektedir. Miktar genellikle ya bir tane ya da birkaç tane olabilir. Örneğin; gemi, köprü ve baraj imali ile takım tezgâhlan ve tek tip makineler üretimi, gibi.

20 Parti Üretimi Belli bir malın özel olarak sipariş edilmesi ya da belirli miktarlardan oluşan partiler halinde üretilmesidir. Bu tür üretim de, siparişteki gibi, ya tek bir defalık yapılır ya da belirli ve belirsiz aralıklarla tekrarlanır. Bu konuda çıkacak sorun en uygun parti büyüklüğünü saptamak ve en alt düzeyde kapasite kaybına yol açabilecek üretim programlarını hazırlayabilmektir. Örneğin; konfeksiyon, bazı tür ve marka otomobil üretimi, mobilya ve benzeri malların imalatları gibi.

21 Proje Tipi Üretim: Bu tip üretimde bir tek büyük ölçekli ürün siparişe göre üretilir. Bu üretim tipinin özellikleri arasında ürünün özel talebe bağlı olması, işgücü kullanımının zaman içinde değişkenlik göstermesi, ürünün sabit konumda bulunması, girdilerin (işgücü, malzeme, makina vb.) ürünün üretileceği yere getirilmesi sıralanabilir. Tek seferlik üretimlerdir. Köprü, baraj, bina bu tip üretim arasında yer alır.

22 Esnek Üretim Sistemleri (EÜS) (Flexible Manufacturing/FMS) EUS, üretim sistemleri yelpazesinde, atölye tipi kesikli üretimin bilinen esnekliğini ve parti üretiminin kapasitesini bünyesinde toplamış, günümüz ve gelecekte oluşması beklenen koşullar açısından cazip bir yere sahiptir.

23 Tam Zamanında Üretim Sistemi (Just in Time Production) Her türlü stoku maliyet unsuru olarak değerlendiren JIT sistemi üretimin planlama ve gerçekleştirilmesine, sürecin son aşamasından, yani talepten başlamaktadır. Talep edilen (ya da tahmin edilen) miktar kadar üretimi talep zamanında gerçekleştirebilmek için geliştirilen sistem (çekme-pull sistemi), yerleşim düzeni olarak grup teknolojisine uygun bir düzenleme gerektirir. Oluşturulan istasyonların akış sistemi kendilerinden sonraki istasyonların taleplerini beklemeden (ama ara stoksuz) karşılayabilecek şekilde düzenlenmiş olup, üretimde parti hacmi çok küçülmüştür.

24 Hizmet Üretimi Hizmetin özellikleri Dayanıksız olmaları (stoklanamazlar) Soyutturlar (elle tutulamazlar) Benzemezlik (heterojen olma) Üretim ve tüketimin eşzamanlılığı (ayrılmazlık)

25 Hizmet İşletmelerinin Özellikleri Girdilerdeki Değişkenlik Hizmet işletmelerinin temel girdisi insan olduğu için ve insanların psikolojik özeliklerinden dolayı değişkenliği fazladır.

26 Çıktı Miktarı ve Kalitesi Girdilerdeki değişkenlik çıktı miktarını ve değişkenliğini etkilemektedir. Müşterinin sürece katılması ve insan yoğun bir süreç olması nedeniyle çıktıların miktarı ve kalitesi farklılık göstermektedir.

27 Envanter Hizmet işletmelerinde, hizmetlerin soyut olması ve depolanamaması nedeniyle envanter yapılması mümkün değildir. Bununla beraber her hizmet işletmenin belli oranda imalat işletmesi özelliğini taşıması nedeniyle bu orana bağlı olarak envanter işlemlerine de ihtiyaç duyulmaktadır. Aynı zamanda kısa dönemde kapasite değişikliğini gerçekleştirmek zordur.

28 Maliyetler Hizmetlerin bahsettiğimiz özelliklerinden dolayı maliyet hesaplamalarının yapılması güçtür. Maliyet hesaplamalarında yaşanan bu güçlük fiyat tespitini de etkilemektedir.

29 Kuruluş Yeri Tercihi ve Büyüklük Hizmetin taşınamaz oluşu nedeniyle tesislerin genellikle küçük ölçekli, dağınık ve pazara (müşteriye) yakın olması tercih edilir. Bu özellik faaliyet alanını sınırlandırırken aynı zamanda müşterilere yakınlığı nedeniyle rekabette üstünlük sağlamaktadır.

30 Üretim Yönetimi Kuruluş Yeri Seçimi Kuruluş yeri kararı uzun vadeli kararlar arasında yer almaktadır. Mal ve hizmet üreten işletmelerde kuruluş kararı vermede kullanılan bazı ölçütler ve yöntemler değişiklik gösterir. Kuruluş yeri kararının etkili olabilmesi için kapasite büyüklüğü kararları ile birlikte değerlendirilmesi gereklidir. Kuruluş yeri kararları ile daha ayrıntılı bilgiler ikinci bölümde yer almaktadır.

31 Kapasite Planlama Kuruluş aşamasında belirlenen işletme büyüklüğü maliyetleri ve üretim hacmini etkiler. Aynı zamanda teknoloji düzeylerine bağlı olarak işletmelerdeki maliyet yapıları değişir. İleri teknoloji ile kurulmuş tesislerin yatırım maliyetleri yüksek olurken birim başına düşen maliyet üretim hacminin fazla olması nedeniyle daha düşüktür. Kapasite ile ilgili bazı bilgiler kuruluş yeri kararları bölümünde yer almaktadır.

32 Üretime Hazırlık Bugün kitle üretimiyle çok kısa sürede imal edilen binlerce mamulün üretimi için yapılan hazırlıklar oldukça uzun zaman alan çeşitli süreçleri ve işlemleri kapsar. Bu konular şunlardır: Üretilecek ürünün belirlenmesi (mamul geliştirme), Fabrika yerinin saptanması. Yeterli miktarda hammadde, yedek parça ve benzeri gereçlerin sağlanması, İmalat faaliyetlerinin yerleşim düzeninin yapılması.

33 Mamul Geliştirme İşletmeler insanların istek ve ihtiyaçlarını tatmin edecek malları üretip pazarlamak amacıyla kurulurlar. İşletmeye istenen başarıyı sağlayacak ürünlerin ortaya konmasına mamul geliştirme adı verilir.

34 Satın Alma işlevi Etkili bir satın alma, istenen kalite ve miktarda malzemeyi gerektiği zamanda, gereken fiyatla ve kaynağından sağlamaya çalışır. Bunun için satın almanın izleyeceği amaçlar şunlar olmalıdır: Malzemenin sürekli akışını sağlamak, Malzeme noksanlığı, dolayısıyla makinelerin boş kalmasını önlemek, Malzeme stoklarına yatırımı en alt düzeyde tutmak, Doğabilecek kayıpları önlemek, Aynı kalitede alternatif kaynaklar bulmak, Kalite standartlarını karşılarken en ucuz fiyatı da elde etmek, Maliyetleri en alt düzeyde tutarak rekabet durumunu devam ettirmek.

35 Yerleşim Planı Binanın Tipi Bölümlerin Yerleşimi Üretim Hattının Düzenlenmesi

36 Ürüne Göre Yerleşim Üretim Hattının Düzenlenmesi Bu tür yerleştirme düzeninde imalat faaliyetleri, fabrika içinde hammadde halinden son biçimini alıncaya kadar izlediği yolda işletmelerin gerektirdiği sıraya göre dizilirler.

37 Sürece göre Yerleşim Üretilecek mamulün farklı parçalarının farklı yolları izleyeceği durumlarda elverişli olan bir yerleşim düzenidir. Bunda, örneğin, üretilen mamulün bazı parçalan kaynak, kesme, bükme ve boyama yolunu izlemektedirler. Yani yerleşim, makinelerin cinslerine veya gördükleri işlere göre gruplandırılması biçimindedir

38 Sabit Yerleşim Gemi, baraj, bina ve benzeri şeylerin taşınamayacak kadar ağır ve büyük olması durumunda üretim inşa yerinde üretim ya da sabit yerleşim düzenini gerektirir.

39 Grup (Hücre) Yerleşim Bu sistem parti ve yığın üretim özelliklerinin ve avantajlı yönlerinin birlikte değerlendirilmesine dayalı olarak geliştirilmiştir. Grup yerleşim düzeninde benzer parçaların üretimi için gerekli farklı makine grupları bir arada yerleştirilir.

40 Üretim Sürecinin Örgütlenmesi Üretim sürecinin örgütlenmesinde, fabrikada yapılacak işlemler belirlenir. Üretilecek mamulün hammadde aşamasından mamul durumuna gelinceye kadar izleyeceği yol saptanarak, yerleşim düzeninde yapılacak değişikliklerle, kullanılacak makine, alet ve araç-gereçler kararlaştırılır.

41 Üretim Kontrolü Üretim kontrolü, üretimin, hammadde, araç ve makineler dahil tüm öğelerinin eşgüdümlenmesi sürecidir.

42 Stok Kontrolü ve Teknikleri İşletmelerin üretimde kullanacakları hammadde, yardıma madde, gaz, elektrik. basınçlı hava, akaryakıt ve buhar gibi işletme malzemeleriyle, mamul, yarı mamul ve hazır parçaların hepsine birden stok adı verilir.

43 Bağımsız Talep Durumunda Stok Kontrol (Envanter) Modelleri Gözle Kontrol Stokların tecrübeli ambar memurlarınca periyodik olarak gözden geçirilerek; belli bir düzeyin altına düşme halinde sipariş verilmesi şeklinde uygulanan kontrol türüdür.

44 Çift Kutu Yöntemi Bir mal iki bölmeli bir yerde saklanır. Birinci bölmedeki mal tükendiğinde sipariş verilir. Bölmelerin büyüklüğü, sipariş sağlanana kadar ihtiyacı karşılayacak kadar olmalıdır. Birim değeri düşük, küçük hacimli ve çok sayıda stok malların kontrolünde kullanılır.

45 ABC Yöntemi Stoktaki malların toplam maliyet içindeki yüzdelerine göre sınıflandırılmasıdır. Bu sınıflandırmada stoklar maliyetlerine göre üç ana grupta toplanır. Bu yöntem kullanılırken düşük değerli mallardan bol miktarda bulundurmak, yüksek değeri olan malların ise miktarını düşük tutup, sık kontrol yoluna gitmek gerekir.

46 Sabit Sipariş Miktarı Tekniği Bu teknikte depodaki malların sürekli sayımı yapılarak önceden belirlenen bir düzeye indiğinde maliyeti en alt düzeyde tutacak sabit bir miktar sipariş edilir. Düşük fiyatlı, standart malların bu yolla kontrolü elverişli bir yoldur.

47 Sabit Sipariş Aralığı Yöntemi Stoktaki her bir mal önceden belirlenen zaman aralıklarıyla sayılır. Bu miktarı belirli bir stok düzeyine tamamlayacak sipariş verilir. Bu yöntemde, zaman aralığının dikkatli biçimde saptanması ve duyarlığa özen gösterilmesi gerekir. Çok sayıda stok malın bulunduğu yerlerde uygulanması oldukça zor olduğu gibi, her kontrol sonunda saptanan sipariş miktarı değişik olacağından, satın almada da güçlüklerle karşılaşılabilir. Elde edilebilecek ıskontoları yitirme olasılığı vardır.

48 Bağımlı Talebe İlişkin Stok Kontrol (Envanter) Modelleri İşletmelerin üretim planlarını zamanında ve belirlenen miktarlarda gerçekleştirebilmelerine ilişkin modellerdir. Bunlar, Batı sistemlerinin benimsediği "Malzeme İhtiyaç Planlaması" ve Japonlar tarafından geliştirilen "Tam Zamanında Üretim Sistemi Envanter Yöntemi" olarak iki grupta ele alınabilirler.

49 Malzeme İhtiyaç Planlaması (Materials Requirements Planning / MRP) Klasik stok modelleri mamul mal stoklarının yönetilmesinde uygun olan modellerdir. Mamul mallar, öngörülebilen "bağımsız talepleriyle karakterize edilirler. Diğer yandan, hammadde ve ürün bileşenleri gibi imalat süreci içindeki stokların da planlanıp kontrol edilmesi gereklidir. Bu tip parçalar için talep "bağımlı"dır ve programlanmış ya da öngörülmüş mamul mal miktarından hesaplanır.

50 Tam Zamanında Üretim (JIT) Sistemi Envanter Yöntemi Bu yöntem hammaddelerin tam kullanım esnasında temin edilmelerini düzenlemekte ve böylece stok kontrolünü en alt düzeye indirmektedir. Model, Japonya'da Toyota Motor Şirketi tarafından geliştirilmiştir. JIT (Just in Time), sıfır envanter ile anılmaktadır.

51 Optimum Stok ( Ekonomik Sipariş ) Miktarı İşletmelerde stok yönetiminin amacı, hammadde, malzeme, yedek parça ve mamul mallardan oluşan stoklara en uygun miktar ve en düşük maliyetlerle doğru yerde ve doğru zamanda sahip olmaktır.

52 Süreç Kontrolü Üretim sırasında kontrol şu aşamaları içerir:

53 (1) Rota Kontrolü Yapılacak işlerin izleyeceği yolun belirlenmesi olarak da adlandırılan bu kontrolde, işin fabrika içinde hangi yolu (ya da rotayı) izleyeceği saptanır. Bu belirlenin yapılabilmesi için planlamacıların her bir makinenin nasıl çalışacağı iş sürelerinin nasıl yerine getirileceğini, ayrıntılarıyla bilmeleri gerekir.

54 (2) Programlama Faaliyetlerin her bir aşamasının ne kadar zaman alacağının belirlenmesidir. Bu konudaki bilgilerin elde edilmesiyle, işin ne zaman tamamlanacağı programlanmış olacaktır. Ancak, son günü belirlemeden önce, bu program dikkatle den geçirilerek, her bir bölümün iş yükünü anlayıp, iyice hesaplamalıdır.

55 (3) Fiili Üretime Başlama İzninin Verilmesi Bu başlama izniyle birlikte işin öncelikleri ve diğer gerekli emirlerde verilir, tim faaliyeti belirlenen programlar doğrultusunda başlatılmış olur.

56 (4) Denetleme Üretim kontrolünü başarmada, üretim faaliyetinde bulunan birimlere yaptıkları işleri gösteren kayıtları tutmalarını söylemek önemlidir. Böylece, planlanan ile gerçekte yapılanları karşılaştırmak ve gerekiyorsa düzeltici eyleme başvurmak mümkün olabilecektir.

57 Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik zinciri yönetimi, müşteriye doğru ürünün, doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyata, tüm tedarik zinciri için mümkün olan en düşük maliyetle ulaşmasını sağlayan malzeme, bilgi ve para akışının bütünleştirilmesidir.

58 Kalite Kontrolü Kalite, önceden saptanan belirli standartlara uygunluk derecesi olarak tanımlanabilir. Planlama bölümünde görüldüğü gibi standartlar, dolayısıyla kalite standartları, amaçların belirlenmesi sonucunda elde edilirler.

59 İş Geliştirme Yöntemleri Üretimin verimli ve etkili olabilmesi, üretim sürecindeki çaba, süre ve maliyetlerde tasarruf sağlanmasıyla mümkündür. Üretimde daha etkili makineleri araştırmak, Bu makinelere yapılacak yatırımlara değip değmeyeceği hesaplamak, Mevcut üretim yöntemlerinin verimli kullanılıp kullanılmadığını belirlemek, Mevcut faaliyetlerin içinde gerekli olmayanların kaldırılarak işin basitleştirilmesini sağlamak ve benzeri görevler için iş geliştirme yöntemlerine başvurmaktadırlar.

Üretim Sistemleri Analizi

Üretim Sistemleri Analizi Üretim Sistemleri Analizi Ekonomistlerin "fayda yaratmak", mühendislerin ise "fiziksel bir varlık üzerinde onun değerini artıracak bir değişiklik yapmak, hammadde veya yarı mamulleri kullanılabilir bir

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 2 Sistem Kavramı Belirli bir ortak amacı elde etmek için birlikte çalışan bileşenlerden oluşan bütündür. Büyük sistemler kendilerini oluşturan alt sistemlerden oluşur. Açık sistem:

Detaylı

Temel üretim sistemleri sınıflandırması:

Temel üretim sistemleri sınıflandırması: ÜRETİM SİSTEMLERİ ÜRETİM SİSTEMİ Üretim sistemi, işletme sistemi içerisinde yer alan bir alt sistemdir. Üretim sistemi; işgücü, malzeme, bilgi, enerji, sermaye gibi girdilerin belirli bir dönüştürme sürecinden

Detaylı

imalat: Ham maddenin işlenerek mala dönüştürülmesi.

imalat: Ham maddenin işlenerek mala dönüştürülmesi. üretim: işgücü, sermaye, hammaddenin bir araya gelmesi ve bunlara organizasyonunda katılmasıyla oluşan mal ve hizmet olarak tanımlanabilir. Belirli faaliyet ve işlemler sonucu yeni bir mal veya hizmet

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2 Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2 Sağlık Kurumlarında Üretim Planlaması ÖĞR. GÖR. HÜSEYİN ARI Üretimin Bir İşletmedeki Yeri Pazarlama Finans Üretim İnsan Kaynakları Muhasebe 3 Üretim Sistemi

Detaylı

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR

GENEL İŞLETME. Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR GENEL İŞLETME Dr. Öğr.Üyesi Lokman KANTAR 11.12.2018 1 ÜRETİM YÖNETİMİ Üretim kavramı: İşletmelerin girdi (input) almaları, bunları belli bir süreçten sonra çıktı (output) olarak adlandırılan mal ve hizmetlere

Detaylı

Bölüm 9 Üretim Fonksiyonu

Bölüm 9 Üretim Fonksiyonu Bölüm 9 Üretim Fonksiyonu ÜRETİM FONKSİYONU KAVRAMI Genel anlamda üretim insan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal ve /veya hizmetlerin meydana getirilmesi işlemidir. Başka ifadeyle belirli girdilerin

Detaylı

ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL

ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL İmalat nin Sınıflandırılması ÜRETİM SİSTEMLERİ GELENEKSEL ATÖLYE TİPİ AKIŞ TİPİ DERS II GELENEKSEL İMALAT SİSTEMLERİ ÜRETİM SİSTEMLERİ MODERN HÜCRESEL ESNEK TAM ZAMANINDA Kesikli üretim, talebin üretim

Detaylı

Üretim Yönetimi Nedir?

Üretim Yönetimi Nedir? Üretim Yönetimi Üretim Yönetimi Nedir? Üretim süreçlerini ilgilendiren tüm kararların alınması ile ilgili disiplindir. Üretilen malların istenilen nicelikte ve zamanda en az giderle oluşmasını amaçlar

Detaylı

STOK VE STOK YÖNETİMİ.

STOK VE STOK YÖNETİMİ. STOK YÖNETİMİ STOK VE STOK YÖNETİMİ. Bir işletmede gereksinim duyulana kadar bekletilen malzemelere stok denir. Her kuruluş talep ile arz arasında bir tampon görevini görmesi için stok bulundurur. Stok

Detaylı

İŞ AKIŞI ve YERLEŞTİRME TİPLERİ

İŞ AKIŞI ve YERLEŞTİRME TİPLERİ İŞ AKIŞI ve YERLEŞTİRME TİPLERİ İş akışı tipleri önce, fabrika binasının tek veya çok katlı olmasına göre, yatay ve düşey olmak üzere iki grupta toplanabilir. Yatay iş akışı tiplerinden bazı örneklerde

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı

1.ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI

1.ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI ÜRETİM YÖNETİMİ 1.ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI 1.1. ÜRETİM TANIMI İktisat dilinde, üretim; her türlü fayda yaratma (şekil değişikliği, zaman değişikliği, mekan değişikliği... vb ile) veya iktisadi

Detaylı

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları

IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Dr. Hacer Güner Gören Esnek Üretim Sistemleri Esnek Üretim Sistemleri Bir esnek

Detaylı

ÜRETİM/İMALAT SİSTEMLERİ

ÜRETİM/İMALAT SİSTEMLERİ ÜRETİM VE PAZARLAMA ÜRETİM/İMALAT SİSTEMLERİ Hedefler Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Üretim/İmalat Sistemlerinin genel sınıflandırılmasını bilecek ve Üretim/İmalat Sistemlerinin sürece göre sınıflandırmasını

Detaylı

ÜRETİM SİSTEMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI

ÜRETİM SİSTEMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI ÜRETİM SİSTEMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI ÜRETİM SİSTEMLERİNİN AMAÇLARI İşletme yönetiminin temel fonksiyonlarından biri, işletmede var olan kaynakların önceden saptanmış amaçlar doğrultusunda en verimli

Detaylı

ÜRETİM. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT

ÜRETİM. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT ÜRETİM Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT ÜRETİMİN ANLAMI VE ÖNEMİ Geniş anlamda üretim, mal ve hizmet yaratma demektir. Üretim sürecinde imal edilen mal ve hizmetler için kullanılan hammaddeler, toprak su ve maden

Detaylı

ISL 101 İşletme Bilimine Giriş 8. Hafta. Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN

ISL 101 İşletme Bilimine Giriş 8. Hafta. Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN ISL 101 İşletme Bilimine Giriş 8. Hafta Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN Toplam Kalite Yönetimi Kalite: Bir işletmenin üretip sunduğu mal ve hizmetlerin «mükemmel olma» veya «üstünlük derecesi» ni ifade etmektedir.

Detaylı

Stok Yönetimi. UTL510 Lojistik Yönetimi Doç. Dr. Dilay Çelebi Stok Yönetimi. UTL 510 Lojistik Yönetimi

Stok Yönetimi. UTL510 Lojistik Yönetimi Doç. Dr. Dilay Çelebi Stok Yönetimi. UTL 510 Lojistik Yönetimi UTL510 Lojistik Yönetimi Doç. Dr. Dilay Çelebi 13.11.2012 1 Stok yönetiminin amacı envanter yatırımı ile müşteri hizmet seviyesi arasındaki dengeyi sağlamaktır. 2 Stokların Önemi Toplam sermayenin 50%

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- TEDARİK

Detaylı

ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ

ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ ÜRETİM SİSTEMLERİ ve ÖZELLİKLERİ Üretim sistemleri hammaddelerin bitmiş ürüne dönüştürüldükleri sistemlerdir. Bu sistemler için oluşturulacak simülasyon modelleri tamamen üretim sisteminin tipine ve verilecek

Detaylı

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ Kuruluş yeri belirlenen bir üretim biriminin üretim miktarı açısından hangi büyüklükte veya kapasitede olması gerektiği işletme literatüründe kapasite planlaması

Detaylı

İŞ YERİ DÜZENLEME YERLEŞME DÜZENİNİN ÖNEMİ:

İŞ YERİ DÜZENLEME YERLEŞME DÜZENİNİN ÖNEMİ: İŞ YERİ DÜZENLEME YERLEŞME DÜZENİNİN ÖNEMİ: İş yeri düzenlemenin ana amacı işletme içinde üretime yönelik faaliyetlerde yer alan canlı ve cansız varlıkların tümünün hareket miktarlarının minimize edilmesidir.

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14)

3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) ÜRETİM YÖNETİMİ: SİSTEMSEL BİR YAKLAŞIM İÇİNDEKİLER sayfa no 3SİSTEMLERİN YÖNETİMİ (1-14) 1. Sistem Teorisine Giriş 3 1.1 Sistemin Tanımı 4 1.2 Sistemlerin Temel Yapısı 6 1.3 Sistemlerin Önemli Özellikleri

Detaylı

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ İLERİ İMALAT SİSTEMLERİ Yrd.Doç.Dr.Tarık Küçükdeniz Bölüm 1: İleri İmalat Sistemlerine Giriş Üretim Sistemlerinin Nitelikleri

Detaylı

FABRİKA YERLEŞTİRME DÜZENİ

FABRİKA YERLEŞTİRME DÜZENİ FABRİKA YERLEŞTİRME DÜZENİ Üretim araçlarının, yardımcı tesislerin veya iş istasyonlarının ve taşıma, depolama, kalite kontrolü gibi üretimle ilgili faaliyetlerin fiziksel konumları açısından bir bütün

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Tezsiz Yüksek Lisans Lojistik Dersi Konuşmacı - Ali KAHRAMAN Danışman - Yrd.Doç.Dr. Nevin ALTUĞ İÇİNDEKİLER

Detaylı

Üretim Nedir? Üretim Planı

Üretim Nedir? Üretim Planı Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Üretim Planı Üretim Nedir? Mal ve hizmetleri bir dizi işlemden geçirerek biçim, zaman ve yer boyutuyla faydalı hale getirmek veya faydalılıklarını artırmaya yönelik her

Detaylı

ÜRÜN TASARIMI KAVRAMI VE ÖNEMİ

ÜRÜN TASARIMI KAVRAMI VE ÖNEMİ ÜRÜN TASARIMI ÜRÜN TASARIMI KAVRAMI VE ÖNEMİ İşletmeler pazarda rekabet gücü yüksek, tüketici ihtiyaçlarını karşılayabilen üstün teknik özelliklere sahip yeni ürünler üretebilmek amacıyla, ürün tasarımı

Detaylı

Endüstri Mühendisliğine Giriş

Endüstri Mühendisliğine Giriş Endüstri Mühendisliğine Giriş 5 ve 19 Aralık 2012, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye. Yard. Doç. Dr. Kamil Erkan Kabak Endüstri Mühendisliği Bölümü,, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye erkankabak@beykent.edu.tr

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ NİĞDE NİN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 NİĞDE GENEL BİLGİLER Nüfus; Niğde: 343.658 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik Gelişmişlik

Detaylı

Stok Yönetimi. Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları

Stok Yönetimi. Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Stok Yönetimi Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Stok nedir? Stok, işletmenin ihtiyaçlarını karşılamak üzere bulundurduğu bitmiş ürün veya çeşitli düzeylerden

Detaylı

Çizelgeleme Nedir? Bir ürünün üretilmesi/hizmetin sunumu için

Çizelgeleme Nedir? Bir ürünün üretilmesi/hizmetin sunumu için Üretim Çizelgeleme Çizelgeleme Nedir? Bir ürünün üretilmesi/hizmetin sunumu için işgörenin nerede, ne zaman gerekli olduğunun, gerekli faaliyetlerin zamanlamasının, üretime başlama ve üretimi tamamlama

Detaylı

GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM

GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM GRUP TEKNOLOJİSİ VE HÜCRESEL ÜRETİM Grup Teknolojisi Ve Hücresel Üretim Kavramları Grup teknolojisi oldukça geniş bir kavramdır. Üretim ve endüstri mühendisliği alanlarında

Detaylı

KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA SİSTEMLERİ YÖNETİMİ

KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA SİSTEMLERİ YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ KURUMSAL KAYNAK PLANLAMA SİSTEMLERİ YÖNETİMİ Hafta 1 Prof. Dr. İsmail Hakkı CEDİMOĞLU Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim"

Detaylı

Maliyet Muhasebesi GENEL BİLGİLER

Maliyet Muhasebesi GENEL BİLGİLER Maliyet Muhasebesi GENEL BİLGİLER Kürşat ÖZDEMİR Genel Bilgiler Temel Kavramlar İşletme Bilgi Sistemi Maliyet Muhasebesi - Tanımı - Amacı MALİYET NEDİR? Bir malı veya hizmeti yapmak ve satmak için, doğrudan

Detaylı

Kaynak : Tutku yayınları Ders Kitabı

Kaynak : Tutku yayınları Ders Kitabı Kaynak : Tutku yayınları 2016-2017 Ders Kitabı c Kimya sanayisi, modern dünyadaki endüstriyel üretimin temel bileşenlerinden biridir. Üretiminde girdi olarak kimya sanayi ürünü kullanılmayan ürün miktarı

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Dağıtım Planlaması- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Dağıtım Tedarik zinciri içerisindeki ürün akıșları incelendiğinde üç temel akıș görülmektedir: Tedarik edilen girdilerin akıșı İmalat

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarikçi Seçme Kararları- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Satın Alma Bir ișletme, dıșarıdan alacağı malzeme ya da hizmetlerle ilgili olarak satın alma (tedarik) fonksiyonunda beș

Detaylı

Üretim Yönetimi. Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ

Üretim Yönetimi. Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ END 105 ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİȘ Üretim Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr Üretim Yönetimi Fabrikaların Organizasyon Yapısı ve Șubeleri Üretim Sistemlerinin Sınıflandırılması

Detaylı

ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ

ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ ÜRETİM KAVRAMI Üretim, insan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi işlemine denir. Üretim işlemi, fiziki bir malınüretimiyle ilgili olduğu

Detaylı

Fabrika Organizasyonu ve Yöne4mi. Hafta 2 Doç. Dr. Nevzat KONAR

Fabrika Organizasyonu ve Yöne4mi. Hafta 2 Doç. Dr. Nevzat KONAR Fabrika Organizasyonu ve Yöne4mi Hafta 2 Doç. Dr. Nevzat KONAR 2 İşletme Yöne+minin Ana Fonksiyonları Planlama Organizasyon/Örgütlenme Sevk ve İdare Koordinasyon Dene;m 3 İşletme Yönetimi - Planlama İşletmenin

Detaylı

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME. 1. İşletmenin yapısal özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME. 1. İşletmenin yapısal özelliklerini şöyle sıralayabiliriz: DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME 1 1. İşletmenin yapısal özelliklerini şöyle sıralayabiliriz: 3 İşletme bir ekonomik kuruluştur. 3 İşletme bağımsız bir kuruluştur. 3 İşletme sosyal bir kuruluştur. 3 İşletme

Detaylı

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME. 1. Aşağıdakilerden hangisi işletmenin yapısal özellikleri arasında yer almaz?

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME. 1. Aşağıdakilerden hangisi işletmenin yapısal özellikleri arasında yer almaz? DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME 1 1. Aşağıdakilerden hangisi işletmenin yapısal özellikleri arasında yer almaz? A) İşletme bir ekonomik kuruluştur. B) İşletme bağımsız bir kuruluştur. C) İşletme sosyal

Detaylı

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu

Üretim Yönetimi. 3.1. Ürün Tasarımı 19.02.2012. 3.1.1. Ürün Tasarımını Etkileyen Faktörler. Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Üretim Yönetimi Bölüm 3. Üretim Sistemlerinin Tasarımı ve Kuruluşu Yrd. Doç. Dr. Selçuk ÇEBİ http://scebi.ktu.edu.tr 3.1. Ürün Tasarımı Ürün tasarımı, ürünün fiziksel özelliklerini ve fonksiyonlarını açıkça

Detaylı

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ekonomi Bölüm 1 Gider Mühendisliği ve Değer Mühendisliği 3 Giriş İşletmeler kar, getiri sağlamak veya bir amacı elde etmek için kurulurlar. Yaşam döngüsü içerisinde

Detaylı

Dr. Hacer Güner Gören ve Dr. Elif Özgörmüş ENM 424 HİZMET SİSTEMLERİ YÖNETİMİ

Dr. Hacer Güner Gören ve Dr. Elif Özgörmüş ENM 424 HİZMET SİSTEMLERİ YÖNETİMİ Dr. Hacer Güner Gören ve Dr. Elif Özgörmüş ENM 424 HİZMET SİSTEMLERİ YÖNETİMİ İmalat/Üretim Sistemleri ve Temel Kavramlar Üretim: İşgücü, sermaye, hammaddenin bir araya gelmesi ve bunlara organizasyonunda

Detaylı

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN

Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN Dersle İlgili Konular Üretim Yönetimi Süreç Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Üretim Planlama ve Kontrolü Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması-ERP Kalite Yönetimi Modern

Detaylı

İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI

İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI 2014 İŞLETME VE ORGANİZASYON STAJI UYGULAMA ESASLARI Açıklama Staj yapılan işletmelerde

Detaylı

KAUÇUK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ

KAUÇUK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ KAUÇUK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ *BU RAPOR KAYNAKÇADA BELİRTİLEN GÖSTERGELERDEN VE YAYINLARDAN DERLENMİŞTİR. 1 İÇİNDEKİLER KAUÇUK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ SEKTÖR RAPORU 1.GENEL DURUM 2. SEKTÖR İHRACAT ORANLARI

Detaylı

2018/1. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Yönetim Muhasebesi 2 Nisan 2018 Pazartesi (Sınav Süresi 2 Saat)

2018/1. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Yönetim Muhasebesi 2 Nisan 2018 Pazartesi (Sınav Süresi 2 Saat) 2018/1. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Yönetim Muhasebesi 2 Nisan 2018 Pazartesi 18.00 (Sınav Süresi 2 Saat) Sorular Soru 1.Batu şirketi tek bir mamulün üretimini gerçekleştirmekte ve yılda 80.000

Detaylı

ÜRETİM SİSTEMLERİ VE ÜRÜN TASARIMI

ÜRETİM SİSTEMLERİ VE ÜRÜN TASARIMI BÖLÜM 2 ÜRETİM SİSTEMLERİ VE ÜRÜN TASARIMI % 15 (8 saat 2 hafta) 2.1. Üretim Sistemleri Sınıflaması 2.1.1. Üretim Yöntemlerine Göre Sınıflandırma 2.1.2. Ürün Cinslerine Göre Sınıflandırma 2.1.3. Üretim

Detaylı

Stok (envanter)yönetimi

Stok (envanter)yönetimi Stok (envanter)yönetimi Stok tanımı Stok problemleri Stok noktaları Stokun önemi (finansal-üretim) Niçin stok bulundurulur? Stok problemlerini sınıflandırma Stok maliyetleri ABC analizi Bağımsız talep

Detaylı

ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI

ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI ÜRETİM VE KAYNAK PLANLAMASI ÜRETİM KAYNAKLARI PLANLAMASI KAVRAMI Üretim kaynakları planlaması (MRP II) sisteminin hedefleri stokların azaltılması, üretimi aksatmayacak ve dolayısı ile kapasite kayıplarına

Detaylı

Girişimciler İçin Operasyon ve Değer Zinciri Yönetimi. Emre GÖLLÜ 17 Mart 2012

Girişimciler İçin Operasyon ve Değer Zinciri Yönetimi. Emre GÖLLÜ 17 Mart 2012 Girişimciler İçin Operasyon ve Değer Zinciri Yönetimi Emre GÖLLÜ 17 Mart 2012 Dersin İçeriği 2 Operasyon Yönetimi Nedir? Operasyon Yönetiminin Temel Kavramları İşletmelerde Operasyon Yönetimi Rekabetçi

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ DIYARBAKıR ın İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 DIYARBAKıR GENEL BİLGİLER Nüfus Diyarbakır: 1.607.437 Türkiye:76.667.864 KOBİ

Detaylı

Pazarlama Yönetiminin 2 temel fonksiyonu: Talep Yaratma ve Talep Tahminidir. Pazarlama; hangi mamullerin üretileceği ve özellikleri ile hangi

Pazarlama Yönetiminin 2 temel fonksiyonu: Talep Yaratma ve Talep Tahminidir. Pazarlama; hangi mamullerin üretileceği ve özellikleri ile hangi SATIŞ YÖNETİMİ Pazarlama Yönetiminin 2 temel fonksiyonu: Talep Yaratma ve Talep Tahminidir. Pazarlama; hangi mamullerin üretileceği ve özellikleri ile hangi fiyattan ve hangi dağıtım kanalları ile ve nasıl

Detaylı

Sanayi kuruluşlarının ayrımı

Sanayi kuruluşlarının ayrımı SANAYİ Sanayi kentin yapısını birincil ölçüde değiştiren, işgücü ve hizmet yaratan tarımsal üretimden farklı bir üretim organizasyon, ulusal ve uluslar arası ekonominin buluştuğu bir güç olarak tanımlanabilir

Detaylı

İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT

İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI. Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI Doç. Dr. Mahmut AKBOLAT İŞLETMENİN KURULUŞ ÇALIŞMALARI Bu Dersimizde; Kuruluşla İlgili Bazı Temel Kavramlar Genel Olarak İşletmenin Kuruluş Aşamaları Fizibilite Çalışmalarının

Detaylı

Üretim Planlarında AÜP'nin Yeri

Üretim Planlarında AÜP'nin Yeri Ana Üretim Programı Ana Üretim Programı Nihai ürünlerin üretimi için yapılan programdır. Ana üretim programı, bütünleşik üretim planını detaylandırarak üretilecek ürün kalemlerine çevirir. Seçenek planları

Detaylı

PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ. IENG 328 - Üretim Planlama ve Kontrolü 2

PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ. IENG 328 - Üretim Planlama ve Kontrolü 2 PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ IENG 328 - Üretim Planlama ve Kontrolü 2 1 Dersin amacı Endüstri mühendisliğinin temel konularından biri olan üretim planlaması ve kontrolü ile ilgili temel kavram ve tekniklerin

Detaylı

ME299 & ME 399 Bilgilendirilmesi. Doç.Dr. Ahmet ERKLİĞ

ME299 & ME 399 Bilgilendirilmesi. Doç.Dr. Ahmet ERKLİĞ ME299 & ME 399 Bilgilendirilmesi Doç.Dr. Ahmet ERKLİĞ YAZ STAJLARI Staj Süreleri: Makine Mühendisliği Bölümü Öğrencilerinin mezuniyeti için gerekli olan toplam staj (Pratik Çalışma) süresi 60 (altmış)

Detaylı

MALİYETE GÖRE FİYATLANDIRMA

MALİYETE GÖRE FİYATLANDIRMA MALİYETE GÖRE FİYATLANDIRMA Ürün fiyatlama kararlarında ilk adım fiyat belirleme olduğuna göre öncelikle fiyatın belirlenmesi gerekmektedir. Maliyete göre fiyatlandırma yapılırken ürünün maliyeti dikkate

Detaylı

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING)

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) İstenilen zamanda İstenilen miktarda Her türlü kaynak israfını önleyecek şekilde yapılan üretim Tam Zamanında

Detaylı

YATIRIM PROJELERİ VE YÖNETİMİ DERS 7 YATIRIM PROJELERİNİN HAZIRLANMASI (TEKNİK ETÜD)

YATIRIM PROJELERİ VE YÖNETİMİ DERS 7 YATIRIM PROJELERİNİN HAZIRLANMASI (TEKNİK ETÜD) YATIRIM PROJELERİ VE YÖNETİMİ DERS 7 YATIRIM PROJELERİNİN HAZIRLANMASI (TEKNİK ETÜD) -2015- (7) TEKNİK ETÜDÜN AMAÇLARI Teknik etüdün yapılmasındaki amaç, projenin toplam yatırım tutarının, bir başka deyişle

Detaylı

SiSTEM ANALiZi ve TASARIMI

SiSTEM ANALiZi ve TASARIMI SiSTEM ANALiZi ve TASARIMI BIL3403 Öğ. Gör. ASLI BiROL abirol@kavram.edu.tr 01.10.2012 Dersin Amacı Bu ders ile öğrenci; edindiği mesleki bilgi birikimini kullanarak sektörde uygulanabilir bir projeyi

Detaylı

GENEL İŞLETME. Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN KURULUŞ YERİ SEÇİMİ

GENEL İŞLETME. Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN KURULUŞ YERİ SEÇİMİ GENEL İŞLETME Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN KURULUŞ YERİ SEÇİMİ KURULUŞ YERİ İşletmenin faaliyette bulunduğu yerdir. Çeşitli alternatifler arasında en uygun kuruluş yerine karar verme önemli ve zor bir karardır.

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 4. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 4. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 4 Verimlilik En genel anlamıyla bir sistem içerisindeki kaynakların ne derece iyi kullanıldığının bir ölçüsüdür. Üretim yönetimi açısından ise daha açık ifadesi ile üretimde harcanan

Detaylı

ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ

ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ ÜRETİM YÖNETİMİ VE SİSTEMİ İŞLETMELERDE ÜRETİM SİSTEMLERİ VE TÜRLERİ Basit olarak, girdileri mal ve hizmetlere dönüştüren sisteme üretim sistemi adı verilmektedir. Sistemin temel elemanları olan girdi,

Detaylı

ÜRETİM -YÖNETİM. Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir?

ÜRETİM -YÖNETİM. Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir? ÜRETİM -YÖNETİM Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir? Üretim, insan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi işlemine denir.

Detaylı

DEPO-STOK YÖNETİMİ İÇİN BİLGİ SİSTEMİ TASARIMI, MALZEME İZLEME

DEPO-STOK YÖNETİMİ İÇİN BİLGİ SİSTEMİ TASARIMI, MALZEME İZLEME DEPO-STOK YÖNETİMİ İÇİN BİLGİ SİSTEMİ TASARIMI, MALZEME İZLEME Stok kavramı tedarik veya üretim yoluyla elde edilen, kullanılmadan veya müşteriye arz edilmeden önce az ve ya çok belirli bir süre bekletilen

Detaylı

A Class MRP-II Performans Ölçekleri

A Class MRP-II Performans Ölçekleri diyalog / eğitim yayınları A Class MRP-II Performans Ölçekleri İş Planı Satış Planı Üretim Planı Ana İmalat Planı Malzeme Planı Kapasite Planı Ürün Ağaçları Envanter Yönetimi Üretim Rotası Satınalma Planı

Detaylı

TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI

TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI T.C. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 Öğretim Yılı Güz Dönemi TEKP 409 TEKSTİL TERBİYESİNDE ÜRETİM VE MALİYET HESAPLARI Seçmeli Lisans Dersi (2 0 2) Yrd. Doç. Dr. İlhan ÖZEN Erciyes

Detaylı

Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler

Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler Tedarik Zincirinde Satın Alma ve Örgütsel İlişkiler Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Satın Alma ve Tedarik Satın Alma: Üretimde kullanılmak ya da yeniden satmak

Detaylı

TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI SAĞLIK İŞLETMELERİNDE LOJİSTİK YÖNETİMİ Yrd.Doç.Dr. M.Hakan KESKİN Hazırlayan Behiye ERYİĞİT

Detaylı

İŞLETMELER AÇISINDAN KAPASİTE

İŞLETMELER AÇISINDAN KAPASİTE İŞLETMELER AÇISINDAN KAPASİTE 8.11.2016 osenses@ktu.edu.tr 1 İşletmeler açısından kapasite planlaması üzerinde önemle durulması gereken bir kavramdır. İşletmeler ancak kapasiteleri ölçüsünde üretim yapabilirler.

Detaylı

cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel

cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel ÖZET Stok yönetimi İşletmelerin faaliyet alanına göre ya üretimi gerçekleştirmek için ya da müşterilerin isteğine cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel adına

Detaylı

Yüz güldüren hizmet için...

Yüz güldüren hizmet için... Yüz güldüren hizmet için... HAKKIMIZDA Şener Otomotiv olarak otomotiv, savunma sanayi ve makine sektörüne hizmet vermek amacıyla 1983 yılında İstanbul Balat da kurulmuş ve şu anda 3500m2 kapalı alana sahip

Detaylı

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Üretim Yatırımı Girişim kapsamında hedeflenen ürün veya hizmetlerin üretilmesi için gerekli işletme faaliyetleri planlanmalıdır. Girişimcinin uzmanlığına da bağlı

Detaylı

A İŞLETME KPSS/1-AB-PS/2006. 1. Üretilecek mamulün farklı parçalarının farklı yollar izleyeceği durumlarda aşağıdaki yerleşim düzenlerinden

A İŞLETME KPSS/1-AB-PS/2006. 1. Üretilecek mamulün farklı parçalarının farklı yollar izleyeceği durumlarda aşağıdaki yerleşim düzenlerinden . Üretilecek mamulün farklı parçalarının farklı yollar izleyeceği durumlarda aşağıdaki yerleşim düzenlerinden hangisi tercih edilir? A İŞLETME 4. Bir projedeki kritik faaliyetlerin oluşturduğu kritik yol

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ KAHRAMANMARAŞ IN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 KAHRAMANMARAŞ GENEL BİLGİLER Nüfus; Kahramanmaraş: 1.075.706 Türkiye:76.667.864

Detaylı

LASTİK PLASTİK TEKNİKERİ

LASTİK PLASTİK TEKNİKERİ TANIM Lastik-plastik teknikeri, kimya ve makine mühendislerinin gözetiminde, otomobil ve uçak lastikleri ile çamurluk, taşıt iç döşeme lastikleri vb. her türlü lastik ve plastik üretimi ve şekillendirilmesi

Detaylı

YÖNETİMİN İŞLEVLERİ (FONKSİYONLARI) (6) YRD.DOÇ.DR. HAKAN SUNAY A.Ü.BESYO

YÖNETİMİN İŞLEVLERİ (FONKSİYONLARI) (6) YRD.DOÇ.DR. HAKAN SUNAY A.Ü.BESYO YÖNETİMİN İŞLEVLERİ (FONKSİYONLARI) (6) YRD.DOÇ.DR. HAKAN SUNAY A.Ü.BESYO Yönetimin İşlevleri (Fonksiyonları) 1. PLANLAMA 2. ÖRGÜTLEME (TEŞKİLATLANDIRMA) 3. YÖNELTME (YÜRÜTME) 4. KOORDİNASYON (UYUMLAŞTIRMA)

Detaylı

Yenilebilir Enerji Kaynağı Olarak Rüzgar Enerjisi

Yenilebilir Enerji Kaynağı Olarak Rüzgar Enerjisi Yenilebilir Enerji Kaynağı Olarak Rüzgar Enerjisi İbrahim M. Yağlı* Enerji üretiminde Rüzgar Enerjisinin Üstünlükleri Rüzgar enerjisinin, diğer enerji üretim alanlarına göre, önemli üstünlükleri bulunmaktadır:

Detaylı

MODÜLER ÜRETİM ve TEDARİKÇİ PARKLARI

MODÜLER ÜRETİM ve TEDARİKÇİ PARKLARI MODÜLER ÜRETİM ve TEDARİKÇİ PARKLARI Timuçin in Bayraktar TEMSA TEMSA TEMSA NIN TARİHÇESİ ilk YILLARDA ÇELiK KONSTRÜKSÜYON VE TAAHHÜT işleri YAPAN TEMSA DA DÖNÜM NOKTASI KOMATSU İLE 1983 YILINDA, MITSUBISHI

Detaylı

Hizmet Pazarlaması. Umut Al BBY 401, 19 Kasım 2013

Hizmet Pazarlaması. Umut Al BBY 401, 19 Kasım 2013 Hizmet Pazarlaması Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Hizmet Pazarlaması - Giriş Alvin Toffler Üçüncü dalga 1980 li yıllar Arz talep dengesindeki bozulma Yıkıcı rekabet 1990 lı yıllar yeniden yapılandırma

Detaylı

SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODEL KURMA ÖRNEKLERİ

SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODEL KURMA ÖRNEKLERİ SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODEL KURMA ÖRNEKLERİ Örnek (2-5) Güzel-Giyim konfeksiyon piyasaya ceket, etek ve elbise yapmaktadır. Konfeksiyoncu, ceketi, eteği ve elbiseyi kendisinin A1, A2

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 1. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 1. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 1 Üretim Dönüşüm süreci Süreç: Belirli girdileri belirli çıktılara çevirebilmek için gerçekleştirilen sıralı faaliyetler dizisi Genel anlamda: İnsan ihtiyaçlarını karşılayacak

Detaylı

İŞLETME BİLGİ SİSTEMLERİ

İŞLETME BİLGİ SİSTEMLERİ DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. İŞLETME BİLGİ SİSTEMLERİ KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

HİZMET ÜRETİMİNDE YARI VE TAM ÜRETİLMİŞ HİZMET STOKLARININ MUHASEBELEŞTİRİLMESİ

HİZMET ÜRETİMİNDE YARI VE TAM ÜRETİLMİŞ HİZMET STOKLARININ MUHASEBELEŞTİRİLMESİ HİZMET ÜRETİMİNDE YARI VE TAM ÜRETİLMİŞ HİZMET STOKLARININ MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Prof. Dr. Süleyman YÜKÇÜ GİRİŞ Bilançoda, aktif tabloda, stoklar ana başlığının altında yarı mamuller stok kalemi bulunmaktadır.

Detaylı

YÖNETİM FONKSİYONU 6-ÜRETİM YÖNETİMİ

YÖNETİM FONKSİYONU 6-ÜRETİM YÖNETİMİ YÖNETİM FONKSİYONU 6-ÜRETİM YÖNETİMİ 8.11.2016 osenses@ktu.edu.tr 1 ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI ve AMACI Üretim, dar anlamda; makine, insan ve malzeme kullanımı yolu ile bir fiziksel varlığın yapımı veya bir

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ MALATYA NIN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 MALATYA GENEL BİLGİLER Nüfus; Malatya: 762.538 Türkiye:76.667.864 Sosyo Ekonomik

Detaylı

Orijinal OSSBERGER Türbin

Orijinal OSSBERGER Türbin Orijinal OSSBERGER Türbin Kendinizi boşa akan giden sudan elektrik üretmeye mi adadınız? Çevre dostu, yenilenebilir, doğal bir kaynaktan enerji elde ederek kullanmak mı istiyorsunuz? Bizim işimiz yüzyıldır

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 2

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 2 Makinelerin sınıflandırılması MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 2 Enerji çevirici olarak makineler, motorlar ve iş makineleri olmak üzere iki büyük gruba ayrılabilir. Motorlar elektrik, termik, hidrolik,

Detaylı

1 Teknolojideki hızlı değişme ve gelişmeler üretim metot ve sistemlerini de hızla değiştirmektedir. Bu değişime ve gelişime bağlı olarak üretimde yeni teknolojiler ve üretim sistemleri kullanılmaktadır.

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarik Zinciri Ağı Tasarımı- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Ağ tasarımı, tedarik zinciri açısından üç karar düzeyini de ilgilendiren ve bu düzeylerde etkisi olan bir konudur. Zincirin

Detaylı

Hakkımızda ECOFİLO BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KİMDİR? Değerlerimiz

Hakkımızda ECOFİLO BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KİMDİR? Değerlerimiz Hakkımızda Değerlerimiz ECOFİLO BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KİMDİR? 15 yıllık sektör tecrübesi. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren filo ihtiyaçları hakkında bilgi birikimi. Uzmanlığımız; araştırma-geliştirme,

Detaylı

DEPO YÖNETİMİ VE DEPO YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNEMİ

DEPO YÖNETİMİ VE DEPO YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNEMİ DEPO YÖNETİMİ VE DEPO YÖNETİM SİSTEMLERİ ÖNEMİ Depo nedir? Depo Hizmeti alan iç ve dış müşteriler için, depo tam zamanlı ve müşteri odaklı çalışan stratejik destek bir birimdir. Depo, katma değer üretilen

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1

YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1 YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1 1.HAFTA Amacı:Karar vericiler işletmelerde sahip oldukları kaynakları; insan gücü makine ve techizat sermaye kullanarak belirli kararlar almak ister. Örneğin; en iyi üretim miktarı

Detaylı