KÂR AMAÇSIZ ÖRGÜTLERDE KURUMSAL İTİBAR YÖNETİMİ VE ÖLÇÜMÜ ÖZET

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KÂR AMAÇSIZ ÖRGÜTLERDE KURUMSAL İTİBAR YÖNETİMİ VE ÖLÇÜMÜ ÖZET"

Transkript

1 KÂR AMAÇSIZ ÖRGÜTLERDE KURUMSAL İTİBAR YÖNETİMİ VE ÖLÇÜMÜ Prof. Dr. Ömer TORLAK KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Arş. Gör. M. Ali TİLTAY Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü ÖZET Kâr amaçsız örgütler hedef kitleleri üzerinde olumlu bir algı sağlayabilmek ve etkili iletişim kurmak amacıyla günümüzde itibar yönetimine daha fazla önem vermek durumundadırlar. Bu çalışmada iş dünyası ve afet sonrası yardım alanlarında faaliyet gösteren dört farklı (AKUT, TÜRK KIZILAY, MÜSİAD VE TÜSİAD) kâr amaçsız örgütün kurumsal itibar ölçümü yapılmıştır. Araştırma uygulamalı bir çalışma olup betimsel niteliktedir. Araştırma sonuçlarına göre, araştırmaya dahil olan kâr amaçsız örgütler yedi alt boyutta katılımcılar tarafından farklı algılanmaktadır. İleride yapılacak çalışmalarda daha farklı örneklem ve geniş katılımcı gruplarıyla birlikte çalışmaların yapılması önerilmektedir. Anahtar Kelimeler: Kâr amaçsız örgütler, itibar yönetimi, itibar ölçümü.

2 248 CORPORATE REPUTATION MANAGEMENT AND MEASUREMENT IN NON PROFIT ORGANIZATIONS ABSTRACT Nowadays, non-profit organizations have to give more importance to the reputation management in order to create a positive perception among the target audience as well as communicating more effectively. In this study, four different nonprofit organizations; two from business life and others from the line of post disaster assistance are selected for the measurement of their corporate reputation. The research is of applied and descriptive nature. According to the research results, nonprofit organizations in this study are perceived differently by the participants in seven different sub-dimensions. For further studies, different sampling selections and a larger group of participants are recommended. Keywords: Non-profit organizations, reputation management, reputation measurement.

3 249 GİRİŞ Türkçe alanyazında gönüllü teşekküller, sivil toplum örgütleri, üçüncü sektör, vakıf, dernek, sendika, oda, kooperatif, kulüp gibi farklı isimler altında yer alan kar amaçsız örgütler (İnal ve Biçkes, 2006), yabancı alanyazında kar amacı gütmeyen kuruluşlar; sivil toplum örgütleri, devlet dışı örgütler, demokratik kitle örgütleri, halk örgütleri gibi farklı isimlerle adlandırılmaktadır (Levis, 1998). Kar amaçsız örgütler, farklı açılardan toplumsal katkı sağlayan, kamu kurumları ile yerel örgütlerin sosyal faaliyetlerdeki açıklarını gidermeyi amaçlayan ve aynı zamanda birey ya da grupların desteklenmesi ile kamu otoriteleri karşısında haklarını koruma adına baskı gücü oluşturmayı hedefleyen örgütler olarak ele alınmaktadır. Günümüzde iletişimin yaygınlaşması, bireylerin toplumsal ve bireysel hak ve sorumluluklar konusunda daha duyarlı hale gelmeleri ve kâr amaçsız olmakla birlikte şeffaflık beklentilerinin artmasıyla, yönetim bilimleri anlayışının kar amaçsız örgütlerde de geçerli olması gereği daha fazla vurgulanmaktadır (Torlak ve Tiltay, 2008). Kar amaçsız örgütlerde iki farklı hedef kitleden söz edebiliriz. Bunlardan ilki örgütün faaliyetlerine kaynak ve destek sağlayan üyeler, gönüllüler ve bağışçılar olarak adlandırılmaktadır. Kâr amaçsız örgüte kaynak ve destek sağlayanlar para, emek, hizmet veya malzeme desteği gibi yardımları içeren kaynakları sunan; fon temin eden birey ya da gruplardır. Bir diğer hedef kitle ise kâr amaçsız örgütün etkinliklerinden fayda sağlayanlardır. Kar amaçsız örgütlere verilen desteğin daha etkin kullanılması, amaca uygun olacak şekilde hedef kitlenin doğru seçilmesi ve doğru kanallarla iletişim kurulması, mesajların doğru ve zamanında iletilmesi ve etkili dağıtım mekanizmalarıyla kendi hedef pazarlarına daha duyarlı organizasyon olmaları beklentisi kar amaçsız örgütlerde yönetim bilimleri anlayışının geçerli olması gereği daha fazla vurgulanır olmuştur. Bu yönüyle kar amaçsız örgütlerin pazarlama faaliyetlerinden yararlanması hedef kitlelerine ulaşmak için izlediği bir araçtır (Kotler ve Armstrong; 1994: 4). Kar amaçsız örgütlerin amaçlarına uygun sonuç elde edebilmeleri ve kendilerinden beklenen performansı yakalayabilmeleri, onların pazarlama anlayışıyla, pazara odaklı, yeni teknolojileri ve bilgiyi iyi kullanabilen yetenekleri geliştirmeleri ve yaratıcılığı teşvik etmeleriyle mümkün olduğu ifade edilmektedir (Torlak, 2001; Torlak, 2004; Barrett vd., 2005). Kar amaçsız örgütlerin hedef kitleleri ile başarılı bir ilişki geliştirebilme ve sürdürebilme kapasitesi temel performans sonuçlarına da yansıyan önemli bir etki yaratmaktadır (Başfırıncı, 2007).

4 Kavramsal Çerçeve Kurumsal itibar akademik alanyazında farklı disiplinlerin bakış açısıyla tanımlanmaya çalışılmaktadır. Araştırmacılar çalıştıkları alanlara göre kurumsal itibarı açıklamaya çalışmışlar ve genel olarak altı farklı alanda yapılan tanımlamalarda kurumsal itibarın çerçevesi çizilmeye çalışılmıştır (Fombrun ve Riel, 1997). Tablo 1: Kurumsal İtibar Tanımları Disiplin İktisat Muhasebe ve Finans Örgütsel Davranış Pazarlama Sosyoloji Stratejik Yönetim Tanım İtibar, özellikler ya da işaretler olarak görülmektedir. Kurumun dış paydaşlarının kurum hakkındaki algısıdır. İtibar, maddi olmayan varlık ve finansal değerin verilebileceği ya da verilmesi gereken varlık olarak görülmektedir. İtibar, kurumun iç paydaşlarının algıları veya kurum çalışanlarının anlamlandırdıkları deneyimleri olarak görülmektedir. İtibar, müşteri ya da son kullanıcının bakış açısından, onu meydana getiren durumlara odaklanılarak oluşturulmaktadır. İtibar, kurumsal yapı içerisindeki normlar ve beklentilere göre, şirketin performansının toplam değeri olarak görülmektedir. İtibar, varlıklar ve hareketlilik engelleri olarak incelenmektedir. İtibarın algıya dayanması, onun yönetimini zorlaştırmaktadır. Kaynak: Fombrun ve Riel den (1997) uyarlayan Chun, Batılı ve Asya iş dünyasında 1980 li yıllardan itibaren işletmelerin kurumsal itibarını ölçmeye yönelik çalışmalar iş dünyasıyla ilgili dergiler tarafından yapılmaktadır. Fortune, Business Week, Management Today, Manager, Asian Business gibi iş dünyasına yönelik dergiler tarafından kurumsal itibar ölçümleri genel olarak işletmenin finansal performansı üzerinden değerlendirilmekte ve kurumsal itibarın işletmenin finansal performansını geliştirebilecek stratejik bir değer olup olmadığı önem kazanmaktadır (Fombrun, 1996: 82). Türkiye bağlamında duruma bakıldığında Capital dergisinin son yıllarda Türkiye nin en beğenilen şirketleri araştırması kurumsal itibarın ülkemizde de önem kazanmaya başladığına işaret etmektedir. Kurumsal itibar alanında yapılan araştırmalar genellikle kar amacı güden işletmeler açısından yapılmıştır. Kamu kurumları ve kar amacı gütmeyen örgütlerin, örgütsel yapılarının farklı olması ve kar amacı güden işletmelerde finansal değerlendirmelerin en geniş ve öncelikli olarak görülmesi kar amaçsız örgütlere ilişkin kurumsal itibar bileşenlerinin farklı olmasını gerektirmektedir. Kar amacı güden örgütlere yönelik yapılan kurumsal itibar araştırmalarında yer verilen ölçütler aşağıdaki tabloda (Tablo 2) yer almaktadır.

5 251 Tablo 2: İtibar Araştırmalarında Kullanılan Ölçütler Araştırmayı Değerlendirmede Esas Alınan Ölçütler Yayınlayan Yönetim kalitesi, ürün/hizmet kalitesi, yenilikçilik, uzun vadeli yatırım değeri, finans gücü/malî güven, çekim gücü, yetenekli kişileri geliştirme Fortune ve istihdam, toplumsal ve sosyal sorumluluk, kurum varlıklarının etkin kullanımı, işe yönelik küreselleşme. Manager Yönetim kalitesi, yenilikçilik, iletişim yeteneği, çevreye uyum, finansal Magazin açıdan istikrar. Yönetim kalitesi, finansal gücü, çekim yeteneği, yüksek yetenektekileri Management bünyede tutabilme ve geliştirme, ürün ve hizmet kalitesi, uzun dönem Today yatırım değeri, yenilikçilik, pazarlama kalitesi, toplum ve çevre sorumluluğu, kurumsal varlıkların kullanımı. Genel takdir ve beğeni, yönetim kalitesi, ürün ve hizmet kalitesi, yerel Asian Business ekonomiye katkısı, iyi çalışanlara sahip olma, gelecek kar potansiyeli, değişen ekonomiye ayak uydurabilme yeteneği. Far-Eastern Liderlik, kurumsal farkındalık, yüksek kalitede ürün ve hizmet, Economic yenilikçilik, uzun vadeli finans gücü. Review Güçlü strateji, müşteri tatmini ve bağlılığının maksimize edilmesi, liderlik, ürün ve hizmet kalitesi, güçlü ve kalıcı kar performansı, güç ve Financial Times insan odaklı kurum kültürü, başarılı değişim yönetimi, işe yönelik küreselleşme. Industry Week İnsan, toplum, pazar, değişim. Kaynak: Çillioğlu, Çalışmanın Amacı Bu çalışmanın amacı afet sonrası yardım ve iş dünyası alanlarında Türkiye de faaliyet gösteren (AKUT, KIZILAY, MÜSİAD, TÜSİAD) dört kar amaçsız örgütün kurumsal itibarının değerlendirilmesidir. Çalışma uygulamalı bir çalışma olup, betimsel niteliktedir. Kar amaçsız örgütlerin itibar yönetimi hedef kitle tarafından nasıl algılanmakta ve kar amaçsız örgütlerde itibar ölçme amacıyla geliştirilmiş ölçeğin, Türkiye açısından geçerliliği ortaya konmaya çalışılmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın cevap aradığı temel iki soru: (1) Araştırmada yer alan kar amaçsız örgütlerin kurumsal itibarı hedef kitleleri tarafından hangi düzeyde algılanmaktadır? (2) Araştırmaya konu olan kar amaçsız örgütlerin itibar ölçümü farklı alt boyutlar bağlamında birbirinden farklılaşmakta mıdır?

6 Veri Toplama Yöntem ve Aracı Araştırmanın verileri yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacılar tarafından iki ana bölümden oluşan anket formu kullanılmıştır. Birinci bölüm katılımcıların araştırmada yer alan kar amaçsız örgütlerin bilinirliklerini ve faaliyetlerine ne ölçüde katıldıklarını belirlemeye yöneliktir. İkinci bölümde ise geçerliliği ve güvenilirliği test edilmiş Sarstedt ve Schloderer (2010) tarafından geliştirilen Kar Amaçsız Örgütlerde İtibar Ölçeği ifadeleri yer almıştır. Ölçek aracılığıyla görüş ve değerlendirmeler için toplanan veriler Kesinlikle katılmıyorum Kesinlikle katılıyorum şeklindeki 7 li Likert tipi derecelendirme ölçeği ile sayısallaştırılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin çözümlenmesinde merkezi dağılım ve değişkenlik ölçülerinden yararlanılmıştır. 4. Örneklem Araştırma örneklemi üniversite öğrencilerinden oluşmakta olup, olasılığa dayalı olmayan örnekleme tekniklerinden kolayda örneklem tekniği kullanılmıştır. Örneklemin bu şekilde seçilmesinde en önemli sebep, örnekleme ulaşma kolaylığı ile örneklemin öğrenim düzeyi ve yaş bakımından homojenliğe dikkat edilmesi olmuştur. Bununla birlikte, bu durumun araştırma sonuçlarının genellenebilirliği açısından araştırmanın önemli bir kısıtını oluşturduğu da açıktır. Araştırmada ele alınan kar amaçsız örgütlerin seçiminde en eski ve bilinen olma, kitle iletişim araçlarında sıkça yer alma ve işletme öğrencilerini ilgilendirecek faaliyetlerde bulunma ölçütlerinden hareket edilmiştir. Bu doğrultuda TÜRK KIZILAYI, AKUT (Arama Kurtarma Derneği), MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği), TÜSİAD (Türk Sanayici ve İşadamları Derneği) olmak üzere dört kar amaçsız örgütün kurumsal itibarı değerlendirilmiştir. Araştırmada yer alan kar amaçsız örgütlerin tümünün üniversite öğrencilerine yönelik program ve faaliyetleri bulunmaktadır. Araştırma verileri Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğrencilerinden toplanmıştır. Toplanan veriler gözden geçirilmiş ve uygulanan 300 adet anket formundan eksik ve hatalı olanlar elendikten sonra 271 anket formu üzerinden analizler yapılmıştır. 5. Ölçeğin Geçerlik ve Güvenilirliği Araştırmada Sarstedt ve Schloderer (2010) tarafından geliştirilen Kar Amaçsız Örgütlerde İtibar Ölçeği kullanılmıştır. Kullanılan ölçek yedi alt boyuttan oluşmakta ve iki boyutun yansıtıcı (reflective) diğer beş boyutun ise biçimlendirici (formative) şekilde olduğu araştırmacılar tarafından ifade edilmektedir. Yansıtıcı boyutların güvenilirliğinin test edilmesinde, ölçümün içsel tutarlılığını gösteren alfa katsayısı (Cronbach Alpha) kullanılmıştır. Alfa katsayısı 0 ile 1 arasında değerler almaktadır. Güvenilirlik analizi sonucunda ölçeğin güvenilir olduğunun söylenebilmesi için alfa katsayısının aldığı değerin 0,60 dan yüksek olması beklenmektedir (Hair, Robert ve David, 2000: 391).

7 253 Bu çalışmada ölçek geçerlilikleri açısından yapı geçerliliğine bakılmıştır. Yapı geçerliliği, geçerlilik ve güvenilirliği test edilmiş ölçeklerin farklı zaman ve farklı örneklemler için yapı ve boyutların benzer olup olmadığını gösterir. Yapı geçerliliği ile bir yandan varsa ölçekteki alt boyut ya da ölçekler arası ayırt edicilik test edilirken, bir yandan da aynı boyut ya da alt ölçekteki tutarlılık ölçülebilir. Yapı geçerliliği ölçümünde kullanılan analizlerden biri olarak açıklayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Biçimlendirici ölçekler için genel kabul görmüş bir geçerlik ve güvenilirlik analizi bulunmamaktadır. Genellikle ölçeğin nomolojik performansı (diğer ölçümlerle beklenen şekilde sonuçlar ortaya koyup koymadığı) çeşitli yollarla ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Ölçek içinde kavramı genel olarak kapsayan bir ifadenin bağımlı değişken yapılıp diğer ifadelerin bağımsız değişken yapılarak regresyon modeli uygulanabilmektedir. R 2 değerinin yüksek olması ve bütün bağımsız değişkenlerin anlamlı olması ölçeğin geçerliliği açısından güçlü bir veri olmaktadır (Yılmaz, 2011). Tablo 3: Kullanılan Ölçeğin Değerlendirilmesi Yansıtıcı Boyutlar Faktörler ve İfadeler Faktör Açıklanan Cronbach Yükleri Varyans Alpha Faktör 1: Sempati 37,90.79 diğer sivil toplum örgütlerinden daha sempatik bulduğum bir örgüttür..78 var olmasaydı yokluğunu diğer sivil toplum örgütlerinden daha çok.77 hissederdim. sempatik bir örgüt olarak görüyorum..82 Faktör 2: Yeterlik 33,67.78 kendi alanında üst düzeyde yer alan kar amaçsız bir örgüttür..86 bildiğim kadarıyla ülke çapında tanınan bir örgüttür..65 yüksek düzeyde performans gösterdiğine inanıyorum..79 Açıklanan Toplam Varyans 71,57 KMO = 0,863, Bartlett s Küresellik Testi: Ki Kare = 643,424 sd. = 15, p =.000 Biçimlendirici Boyutlar Faktörler * R 2 VIF max ( 10) ** CI max( 30) ** Performans 0,42 1,794 15,788 Kalite 0,33 1,289 10,368 KSS 0,47 1,680 13,145 Çekicilik 0,37 1,290 10,865 Çıktılar 0,40 1,167 8,596 *Bütün ifadelerin ( rakiplerine göre iş risklerinin ifadesi haricinde) ağırlıkları sıfırdan anlamlı olarak farklıdır (p<.05, iki yönlü test). ** Tavsiye edilen eşik değer (Henseler vd., 2009 dan aktaran Sarstedt ve Schloderer, 2010).

8 254 Araştırma örneklemi için orijinal ölçeğin önemli oranda kullanılabilir ve açıklayıcı olduğu söylenebilir. Bu bulgu doğrultusunda, örneklem açısından kar amaçsız örgütler için kurumsal itibarın genel hatlarıyla sempati, yeterlik, performans, kalite, KSS (kurumsal sosyal sorumluluk), çekicilik ve çıktılar olmak üzere yedi boyutunun olduğu anlaşılmaktadır. 6. Bulgular ve Değerlendirmeler Bu bölümde araştırmaya katılanların herhangi bir kar amaçsız örgüte üye olup olmadıkları, kar amaçsız örgütlerin faaliyetlerine katılım ve destek düzeyiyle birlikte araştırmaya konu olan dört farklı örgüt hakkında bilgi sahibi olup olmadıkları ve faaliyetlerine katılıp katılmadıkları yer almaktadır. Ayrıca bu dört kar amaçsız örgütün itibarının katılımcılar tarafından nasıl algılandığı verilmektedir. Tablo 4: Katılımcıların Üye Oldukları Kar Amaçsız Örgütler Kar Amaçsız Örgüt Greenpeace 2 Kalder (Kalite Derneği) 2 Tema 3 Çevko 1 Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı 1 Türk Kızılayı 4 Toplum Gönüllüleri Vakfı 2 Türk Ocağı 1 Eskişehir Genç Sanayici ve İşadamları Derneği 1 Kent Konseyi 1 Sivil Toplum Platformu 1 Toplam 19 Araştırmaya katılanların %7 lik kısmı yukarıdaki tabloda yer alan kar amaçsız örgütlere üye olduklarını belirtmişlerdir. Türk Kızılay ının burada en yüksek orana sahip olduğu görülmektedir. Bununla birlikte çevreye yönelik faaliyetlerde bulunan kar amaçsız örgütlere üyeliğin nispeten diğerlerine göre daha fazla olduğu görülmektedir. f Tablo 5: Katılımcıların Kar amaçsız Örgütlerin Faaliyetlerine Katılım Düzeyi Katılım f % Hiç ,3 Nadiren ,6 Ara sıra 39 14,4 Sık sık 4 1,5 Çok sık 3 1,1 Toplam ,9 Cevapsız 3 1,1

9 255 Katılımcıların yarıya yakın bir kısmı kar amaçsız örgütlerin faaliyetlerine katılmadıklarını belirtmişlerdir. Katılımcıların önemli bir bölümü kar amaçsız örgütlerin faaliyetlerine nadiren katıldıklarını belirtmişlerdir. Bu anlamda katılımcıların düzenli olarak kar amaçsız örgütlerin faaliyetlerine katıldıklarını söyleyemeyiz. Tablo 6: Katılımcıların Kar amaçsız Örgütlerin Faaliyetlerine Destek Düzeyi Destek f % Hiç 73 26,9 Nadiren ,0 Ara sıra 65 24,0 Sık sık 12 4,4 Çok sık 9 3,3 Toplam ,6 Cevapsız 1,4 Toplam ,0 Katılımcıların önemli bir bölümü kar amaçsız örgütlerin faaliyetlerine desteklerinin nadiren olduğunu ifade etmektedirler. Tablo 6: Katılımcıların Araştırmada Yer Alan Örgütlere Olan Farkındalığı ve Faaliyetlerine Katılım Düzeyi AKUT TÜRKKIZILAYI MÜSİAD TÜSİAD Evet Hayır Cevapsız Evet Hayır Cevapsız Evet Hayır Cevapsız Evet Hayır Cevapsız Farkındalık % %91 %6 %3 %99,6 %0,4 - %43 %40 %17 %97,4 %2 %0,4 Faaliyetlerine Katılım % %6 %85 %9 %31 %66 %3 %3 %87 %10 %4 %86 %10 Katılımcılar AKUT, TÜRK KIZILAY ve TÜSİAD örgütlerini daha önce duyduklarını ve bu örgütler hakkında bilgi sahibi olduklarını ifade etmişlerdir. Katılımcıların yarıya yakın kısmı MÜSİAD ı duymadıklarını ve hakkında bilgi sahibi olmadıklarını belirtmişlerdir.

10 256 Tablo 7: Araştırmada Yer Alan Örgütlerin İtibarlarının Katılımcılar Tarafından Algılanışı AKUT KIZILAY MÜSİAD TÜSİAD Boyut İfade* X SS X SS X SS X SS diğer sivil toplum örgütlerinden daha sempatik bulduğum bir 5,59 1,56 5,97 1,34 3,51 1,53 4,08 1,62 örgüttür var olmasaydı yokluğunu diğer sivil toplum örgütlerinden daha çok hissederdim 5,65 1,46 6,18 1,43 3,19 1,62 3,68 1,54 sempatik bir örgüt olarak görüyorum 5,62 1,60 5,91 3,50 3,40 1,57 3,89 1,69 kendi alanında üst düzeyde yer alan kar 5,80 1,58 5,89 1,62 3,56 1,62 3,70 1,79 amaçsız bir örgüttür bildiğim kadarıyla ülke çapında tanınan 5,91 1,58 6,38 1,28 3,76 1,72 5,03 1,68 bir örgüttür yüksek düzeyde performans gösterdiğine 5,75 1,56 5,81 1,46 3,76 1,53 4,32 1,56 inanıyorum faaliyetlerinden yararlananların sorunlarıyla oldukça 5,60 1,55 5,70 1,42 3,63 1,34 3,97 1,47 ilgilidir gerçekleştirilen projeler ve 5,38 1,43 5,61 1,45 3,78 1,52 4,23 1,63 kampanyalar kalitelidir yürütülen projeler hakkında iyi bir hizmet ve bilgi sağlanmak suretiyle bağış 5,36 1,59 5,66 1,54 3,81 1,62 3,99 1,61 yapanlara özen gösterilmektedir bağış yapanlar tarafından güvenilir bir ortak olarak 5,35 1,46 5,57 1,57 3,72 1,51 4,00 1,64 görünmektedir bana göre taklitçi olmaktan çok 5,44 4,01 5,07 1,62 3,88 1,43 4,22 1,68 yenilikçidir bağış yapmayı kolaylaştırır 5,23 1,75 5,91 1,50 3,83 1,51 3,87 1,64 kamu kurum ve kuruluşları ile diğer örgütler üzerinde 5,00 1,71 5,52 1,62 4,24 1,60 4,97 1,63 etkilidir ekonomik açıdan istikrarlı bir 4,70 1,67 5,07 1,78 4,26 1,52 4,66 1,69 organizasyondur rakiplerine göre iş risklerinin makul düzeylerde olduğunu 4,31 1,98 4,77 2,23 4,14 1,58 4,36 1,68 düşünüyorum örgütün geleceği hakkında net bir 5,44 1,50 5,49 1,49 4,27 1,52 4,65 1,67 vizyona sahiptir çok iyi yönetilen bir organizasyondur 5,36 1,45 5,37 1,53 4,10 1,42 4,55 1,65 Sempati Yeterlilik Kalite Performans

11 Boyut İfade* AKUT KIZILAY MÜSİAD TÜSİAD KSS Çekicilik Çıktılar sosyal farkındalık doğrultusunda hareket etmektedir kamuoyunu bilgilendirmede açıksözlü olduğu izlenimine sahibim diğer kuruluşlara, bağışçılara ve yararlanıcılara karşı adil bir tutum sergilediği izlenimine sahibim etik standartlara uymaktadır bağışlanan para iyi bir amaç için doğrudan yatırıma dönüştürülmektedir kendimi burada çalışan biri olarak düşünebilirim fiziksel görünümünü seviyorum (kullanılan binalar, broşürler vb.) bence kaliteli çalışanları kendine çekmekte başarılıdır profesyonel bir örgüt olduğunu düşünüyorum için bağış yapmayı diğer kuruluşlardan daha fazla isterim için fahri bir üye olarak çalıştığımı hayal edebiliyorum 5,75 1,49 5,84 1,58 4,02 1,53 4,30 1,66 5,30 1,67 5,32 1,71 3,86 2,87 4,01 1,62 5,40 1,57 5,35 1,68 3,86 1,46 4,13 1,62 5,62 1,46 5,64 1,48 4,13 1,52 4,38 1,56 5,23 1,66 5,43 1,64 3,88 1,45 4,21 1,54 4,51 2,01 4,58 1,97 3,53 1,68 4,10 1,95 4,75 1,76 4,71 1,74 3,98 1,42 4,34 1,60 4,80 1,60 4,73 1,57 4,25 1,47 4,72 1,65 5,74 1,50 5,71 1,51 4,38 1,51 4,98 1,80 5,71 1,59 5,85 1,57 3,49 1,56 3,78 1,74 4,79 1,84 4,89 1,85 3,40 1,58 3,81 1,87 güvenilir bir örgüttür 5,76 1,66 5,71 1,69 4,01 1,46 * (7) kesinlikle katılıyorum,.., (1) kesinlikle katılmıyorum 4, Katılımcıların ölçeğin alt boyutları bakımından araştırmada yer alan kar amaçsız örgütlerin kurumsal itibarını algılamalarına bakıldığında sempati alt boyutunda Kızılay ın ortalamalarının en yüksek olduğu görülmektedir. Kızılay a yakın ortalamayla Akut sempatik bir örgüt olarak algılanmaktadır. Katılımcılar Müsiad ve Tüsiad için sempatik bir örgüt olma anlamında katılıyorum diyememişlerdir. Yeterlik alt boyutunda Kızılay diğer örgütlere göre en yüksek ortalamaya sahiptir. Katılımcılar Kızılay ve Akut un kendi alanında tanınan ve üst düzeyde performans gösteren örgütler olduğunu algılamaktadırlar. Tüsiad ın kendi alanında ülke çapında tanınan bir örgüt olduğu yine katılımcılar tarafından belirtilmiştir. Müsiad için katılımcılar yeterlik alt boyutunda katılıyorum diyememişlerdir. Kalite alt boyutunda en yüksek ortalamalara sırasıyla Kızılay ve Akut un sahip olduğu görülmektedir. Faaliyetlere destek verenler açısından bu örgütler 1,6 2

12 258 katılımcılar açısından kaliteli ve etkin olarak algılanmaktadır. Katılımcılar Müsiad ve Tüsiad için kalite alt boyutundaki ifadelere katılmadıklarını ifade etmektedirler. Performans boyutunda en yüksek ortalamalara sırasıyla Kızılay ve Akut un sahip olduğu görülmektedir. Müsiad ve Tüsiad ortalamalar bakımından birbirine yakın olmakla birlikte katılımcılar açısından olumlu performans göstermemektedirler. Kurumsal sosyal sorumluluk alt boyutunda Kızılay ve Akut un faaliyetleri katılımcılar tarafından olumlu olarak algılanmaktadır. Müsiad ve Tüsiad ın kurumsal sosyal sorumluluk düzeyleri katılımcılar tarafından yeterli görülmediği ortaya çıkmaktadır. Çekicilik alt boyutunda çok yüksek olmamakla birlikte katılımcılar Kızılay ve Akut u daha olumlu algılamaktadırlar. Tüsiad, Müsiad a göre daha yüksek ortalamaya sahip olmakta fakat katılımcılar her iki örgütü de çekicilik yönünden olumlu algılamamaktadırlar. Çıktılar alt boyutunda katılımcılar Kızılay ve Akut u güvenilir bir örgüt olarak algılamakta ve faaliyetlerinde yer almak istediklerini belirtmektedirler. Tüsiad ve Müsiad için bu alt boyutta katılımcıların algılamaları katılıyorum eşik değerinin altında kalmaktadır. 7. Sonuç ve Öneriler Kar amaçsız örgütler hedef kitlelerine mesajlarını doğru ve anlaşılır biçimde iletebilmek ve toplum nezdinde olumlu bir algı yaratmak amacıyla pazar odaklı bir yaklaşım gerçekleştirmeye çalışmaktadırlar. İtibar yönetimi bu bağlamda kar amaçsız örgütler için önem taşımaktadır. Kar amaçsız örgütlerin faaliyetleri ve hedef kitleleriyle olan etkileşimleri kar amacı güden örgütlerden farklılık gösterdiği için itibar ölçümlerine yönelik bileşenlerde farklık göstermektedir. Bu çalışmada kar amaçsız örgütlerin itibar ölçümü için geliştirilmiş ölçek yoluyla ulusal düzeyde faaliyet gösteren dört farklı kar amaçsız örgütün itibarının ölçülmesi amaçlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre Akut ve Kızılay ın katılımcılar tarafından itibar yönetimi açısından olumlu olarak algılandıkları görülmektedir. İş dünyasına yönelik faaliyet gösteren Tüsiad ve Müsiad ın işletme öğrencileri tarafından itibar yönetimi konusunda olumlu olarak algılanmadıkları ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada kar amaçsız örgütler için geliştirilen ölçeğin Türkiye deki kar amaçsız örgütler için kullanılabileceğine yönelik ipuçları elde edilmiştir. Çalışmanın

13 259 cevap aradığı soru bakımından itibar algısı araştırılan dört farklı kar amaçsız örgüt için de bu ölçeğin benzer sonuçlarını verdiğini söylemek mümkündür. Araştırmaya konu olan kar amaçsız örgütlerin kurumsal itibarının farklı alt boyutlar açısından birbirinden farklılaştığı görülmektedir. Kar amaçsız örgütlerin toplum tarafından doğru bir biçimde anlaşılmak ve faaliyetlerine katılım ve desteği sağlama adına kurumsal itibar yönetimi konusuna daha fazla ağırlık vermeleri ve bu konuda çalışmalar yapmaları sürdürülebilirlik açısından önem taşımaktadır. Çalışmanın en önemli kısıtının tek bir öğrenci örneklemi ile çalışılmış olması hususu dikkate alındığında, daha farklı örneklem ve geniş katılımcı grubuyla birlikte farklı alanlarda faaliyet gösteren kar amaçsız örgütlerin itibar ölçümü yapılabilir.

14 260 KAYNAKÇA BARRETT, H., J. L. Balloun ve A. Weinstein (2005), The Impact of Creativity on Performance in Non-Profits, International Journal of Nonprofit Voluntary Sector Marketing, Vol. 10, s BAŞFIRINCI, Ç. Ş. (2007), STK ların İletişim Çabalarında Medya Olarak İnternet, CHUN, R. (2005), Corporate Reputation: Meaning and Measurement, International Journal of Management Reviews, Vol. 7, No. 2, s ÇİLLİOĞLU, Aslı (2010), İç ve Dış Paydaşların Değerlendirmelerine Göre Anadolu Üniversitesi nin Kurumsal İtibarı, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. FOMBRUN, C. J. ve C.B.M. Van Riel, (1997), The Reputational Landscape, Corporate Reputation Review, 1(1), FOMBRUN, C. J. (1996), Reputation: Realizing Value From the Corporate Image, Boston: Harvard Business School Press. HAİR, J. F., P. B. Robert ve J. O. David (2000), Marketing Research, New York: McGraw-Hill. HENSELER, J., C. M. Ringle ve R. R. Sinkovics (2009), The Use of Partial Least Squares Path Modeling in International Marketing, Advances in International Marketing, Vol. 20, s İNAL, M. E. ve D. M. Biçkes (2006), Kar Amaçsız Kuruluşların Sorunlarının Çözümünde Pazar Yönlülük Teorisi, Erciyes Üniversitesi İİBF Dergisi, Cilt 26, s KOTLER, P. ve G. Armstrong (1994), Principles of Marketing, 6th. ed., USA: Prentice Hall. LEVİS, D. (1998), Development NGOs and The Challenge of Partnership: Changing Relations Between North and South, Social Policy & Administration, Vol. 32, s TORLAK, Ömer (2001), Sivil Toplum Örgütlerine Sosyal Pazarlama Yaklaşımı, Pazarlama Dünyası, Cilt 15, Sayı 85), s TORLAK, Ömer (2004), Politik Örgütlerin Sivil Topluma Etkileri: Politik Pazarlamada Makyavelist Eğilimler ile Sivil (Pazar) Odaklı Değerlerin Çatışması, Sivil Toplum, Cilt 2, Sayı 6 7, s TORLAK, Ömer ve M. A. Tiltay (2008), Sivil Toplum Kuruluşlarında Örgütsel Öğrenme ve Pazar (Vatandaş) Odaklılık Arasındaki İlişkiler, 5. Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Kongresi, Çanakkale, Bildiriler Kitabı, , Türkiye. YILMAZ, Cengiz (2011), Pazarlamada Nicel Yöntemler Ders Notları.

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 4.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER Kalite Planlaması Kalite Felsefesi KALİTE PLANLAMASI Planlama, bireylerin sınırsız isteklerini en üst düzeyde karşılamak amacıyla kaynakların en uygun

Detaylı

K U L L A N I M B İLGİLERİ

K U L L A N I M B İLGİLERİ T Ü R K Ç E C O M P U TER SYSTE M U S A B I L I TY QU E S T I O N N A IRE S H O RT VERSIO N (T- C S U Q - S V ) A N K E Tİ K U L L A N I M B İLGİLERİ DOÇ.DR. OGUZHAN ERDINC I S T A N B U L, 2 0 1 5 GENEL

Detaylı

STRATEJİK PLANI DIŞ PAYDAŞ ANKETİ. Mezun ( ) Veli ( ) Şirket ( ) STK ( ) Üniversite ( ) Kamu Kuruluşu ( ) Diğer ( )

STRATEJİK PLANI DIŞ PAYDAŞ ANKETİ. Mezun ( ) Veli ( ) Şirket ( ) STK ( ) Üniversite ( ) Kamu Kuruluşu ( ) Diğer ( ) 2018-2022 STRATEJİK PLANI DIŞ PAYDAŞ ANKETİ Bu anket Üniversitemiz 2018-2022 Stratejik Planına temel olacak durum analiz raporunda kullanılmak üzere hazırlanmıştır. Üniversitemiz 2018-2022 stratejik planının

Detaylı

Bilgisayar ve İnternet Tutumunun E-Belediyecilik Güvenliği Algısına Etkilerinin İncelenmesi

Bilgisayar ve İnternet Tutumunun E-Belediyecilik Güvenliği Algısına Etkilerinin İncelenmesi Bilgisayar ve İnternet Tutumunun E-Belediyecilik Güvenliği Algısına Etkilerinin İncelenmesi Tuna USLU Gedik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Özel Gebze Doğa Hastanesi Sağlık Hizmetleri A.Ş.

Detaylı

2016 YILI PAYDAŞ MEMNUNİYET ANKET RAPORU

2016 YILI PAYDAŞ MEMNUNİYET ANKET RAPORU 206 YILI PAYDAŞ MEMNUNİYET ANKET RAPORU TEMMUZ 206 .. Araştırmanın Amacı Araştırmada, na bağlı olarak hizmet vermekte olan;. Bütçe ve Performans Şube Müdürlüğü 2. Stratejik Planlama Şube Müdürlüğü 3. Muhasebe

Detaylı

ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI DIŞ PAYDAŞ ANKET ANALİZ RAPORU

ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI DIŞ PAYDAŞ ANKET ANALİZ RAPORU ÇORLU TİCARET VE SANAYİ ODASI DIŞ PAYDAŞ ANKET ANALİZ RAPORU 1.Araştırmanın Amacı ve Önemi Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası nın verdiği hizmetlerin kapsamı içindeki dış paydaşlarının müşterek ihtiyaçlarının

Detaylı

EĞİTİMDE YEŞİL İNSAN TÜKETİMDE YEŞİL ÜRÜN: NAZİLLİ İİBF VE NAZİLLİ MYO ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK BİR DUYARLILIK ANALİZİ ÇALIŞMASI

EĞİTİMDE YEŞİL İNSAN TÜKETİMDE YEŞİL ÜRÜN: NAZİLLİ İİBF VE NAZİLLİ MYO ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK BİR DUYARLILIK ANALİZİ ÇALIŞMASI EĞİTİMDE YEŞİL İNSAN TÜKETİMDE YEŞİL ÜRÜN: NAZİLLİ İİBF VE NAZİLLİ MYO ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK BİR DUYARLILIK ANALİZİ ÇALIŞMASI Hulusi DOĞAN Adnan Menderes Üniversitesi Doç. Dr. Nazilli İİBF Fakültesi hulusidogan@gmail.com

Detaylı

Müzakere Becerileri ile Satış Performansını Geliştirmek

Müzakere Becerileri ile Satış Performansını Geliştirmek Müzakere Becerileri ile Satış Performansını Geliştirmek Wilson Learning in yaptığı araştırma, Evet e Doğru Müzakere eğitiminin satış performansı üzerindeki etkisini değerlendirmek üzere geliştirilmiştir.

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Uygulamalı İşletme İstatistiği BBA 282 Bahar 3+0+0 3 5

DERS BİLGİLERİ. Uygulamalı İşletme İstatistiği BBA 282 Bahar 3+0+0 3 5 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U+L Saat Kredi AKTS Uygulamalı İşletme İstatistiği BBA 282 Bahar 3+0+0 3 5 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zorunlu Dersin

Detaylı

ULUSLAR ARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ

ULUSLAR ARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ ULUSLAR ARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ SPOR YAPAN VE YAPMAYAN ORTA ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN İLETİŞİM BECERİLERİ İLE EMPATİK EĞİLİM DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

Detaylı

HAKKIMIZDA Şirketimiz, akademik ve uzman kadrosuyla siyasal, sosyal, medya, piyasa (pazar), yerel yönetimler, gizli müşteri vb. araştırmalar, eğitim ve proje geliştirme alanlarında genel danışmanlık hizmetleri

Detaylı

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINA BAĞIŞ YAPMADA GÖSTERİŞÇİ DAVRANIŞIN ROLÜ

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINA BAĞIŞ YAPMADA GÖSTERİŞÇİ DAVRANIŞIN ROLÜ SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINA BAĞIŞ YAPMADA GÖSTERİŞÇİ DAVRANIŞIN ROLÜ Prof. Dr. Ömer TORLAK torlak@ogu.edu.tr Arş. Gör. Muhammet Ali TİLTAY matiltay@ogu.edu.tr Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBF İşletme

Detaylı

ISL 201 Pazarlama İlkeleri. Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN

ISL 201 Pazarlama İlkeleri. Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN ISL 201 Pazarlama İlkeleri Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN Pazarlama - Marketing Pazarlama faaliyetleri pazar adı verilen ve çeşitli öğelerdenoluşan bir pazarlama sistemi içinde gerçekleşir. Bu sistemde EN

Detaylı

Nitel Araştırmada Geçerlik ve Güvenirlik

Nitel Araştırmada Geçerlik ve Güvenirlik Nitel Araştırmada Geçerlik ve Bilimsel araştırmanın en önemli ölçütlerinden biri olarak kabul edilen geçerlik ve güvenirlik araştırmalarda en yaygın olarak kullanılan iki en önemli ölçüttür. Araştırmalarda

Detaylı

ÖĞRENEN LİDER ÖĞRETMEN EĞİTİM PROGRAMI 2014 YILI ÖLÇME DEĞERLENDİRME RAPORU

ÖĞRENEN LİDER ÖĞRETMEN EĞİTİM PROGRAMI 2014 YILI ÖLÇME DEĞERLENDİRME RAPORU ÖĞRENEN LİDER ÖĞRETMEN EĞİTİM PROGRAMI 2014 YILI ÖLÇME DEĞERLENDİRME RAPORU Öğretmen Akademisi Vakfı, Öğrenen Lider Öğretmen (ÖLÖ) eğitimi ile ilk ve ortaokul düzeyindeki öğretmenlere iletişim becerileri,

Detaylı

MESLEĞE VE ÖRGÜTE BAĞLILIĞIN ÇOK YÖNLÜ İNCELENMESİNDE MEYER-ALLEN MODELİ

MESLEĞE VE ÖRGÜTE BAĞLILIĞIN ÇOK YÖNLÜ İNCELENMESİNDE MEYER-ALLEN MODELİ İ.Ü. İşletme Fakültesi Dergisi, C: 28, S: 1/Nisan 1999, s; 7-İS MESLEĞE VE ÖRGÜTE BAĞLILIĞIN ÇOK YÖNLÜ İNCELENMESİNDE MEYER-ALLEN MODELİ Prof.Dr.Ayşe Can BAYSAL ve Prof.Dr.Mahmut PAKSOY İstanbul Üniversitesi

Detaylı

The International New Issues In SOcial Sciences

The International New Issues In SOcial Sciences Number: 4 pp: 89-95 Winter 2017 SINIRSIZ İYİLEŞMENİN ÖRGÜT PERFORMANSINA ETKİSİ: BİR UYGULAMA Okan AY 1 Giyesiddin NUROV 2 ÖZET Sınırsız iyileşme örgütsel süreçlerin hiç durmaksızın örgüt içi ve örgüt

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans İşletme Abant İzzet Baysal Üniversitesi 2004 İ.İ.B.F. Lisansüstü İşletme Yönetimi İstanbul Üniversitesi

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans İşletme Abant İzzet Baysal Üniversitesi 2004 İ.İ.B.F. Lisansüstü İşletme Yönetimi İstanbul Üniversitesi ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Zeynep HATİPOĞLU 2. Doğum tarihi : 25.06.1982 3. Unvanı : Yardımcı Doçent 4. Öğrenim Durumu : Doktora Derece Alan Üniversite Yıl Lisans İşletme Abant İzzet Baysal Üniversitesi

Detaylı

DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi

DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi Balanced Scorecard DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi Bu yöntemin ortaya çıkışı 1990 yılında Nolan Norton Enstitüsü sponsorluğunda gerçekleştirilen, bir yıl süren ve birçok şirketi kapsayan Measuring performance

Detaylı

DORANABIZ5 Sosyal Dayanışma Araştırması

DORANABIZ5 Sosyal Dayanışma Araştırması 20 Dora Research. Her hakkı saklıdır DORANABIZ- BEN BÜYÜNCE... DORANABIZ Sosyal Dayanışma Araştırması Eylül 20 Araştırma hakkında Çalışmanın saha aşaması, 2 Temmuz 0 Ağustos 20 tarihleri arasında ONLINE

Detaylı

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi. Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05.

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi. Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05. Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05.2013 İÇERİK Risk, Risk Yönetimi Kavramları Kurumsal Risk Yönetimi (KRY)

Detaylı

BURCU GERİŞ, Başkan Yardımcısı ve CFO, TAV Havalimanları Holding

BURCU GERİŞ, Başkan Yardımcısı ve CFO, TAV Havalimanları Holding BURCU GERİŞ, Başkan Yardımcısı ve CFO, TAV Havalimanları Holding Burcu Geriş 1999 da Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. London Business School ve Columbia Business School dan MBA derecesi

Detaylı

2016 YILI ÇALIŞAN MEMNUNİYET ANKET RAPORU

2016 YILI ÇALIŞAN MEMNUNİYET ANKET RAPORU 206 YILI ÇALIŞAN MEMNUNİYET ANKET RAPORU TEMMUZ 206 .. Araştırmanın Amacı Araştırmada, na bağlı olarak hizmet vermekte olan;. Bütçe ve Performans Şube Müdürlüğü 2. Stratejik Planlama Şube Müdürlüğü 3.

Detaylı

SWOT Analizi. Umut Al BBY 401, 31 Aralık 2013

SWOT Analizi. Umut Al BBY 401, 31 Aralık 2013 SWOT Analizi Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 SWOT Strengths Weaknesses Opportunities Threats İşletmenin güçlü ve zayıf yanları ile fırsat ve tehditlerin tespit edilmesi, stratejinin bu unsurlar arasında

Detaylı

T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2014 YILI SUNULAN HİZMETİ DEĞERLENDİRME ANKET RAPORU

T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2014 YILI SUNULAN HİZMETİ DEĞERLENDİRME ANKET RAPORU T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2014 YILI SUNULAN HİZMETİ DEĞERLENDİRME ANKET RAPORU OCAK 2015 1.1. Araştırmanın Amacı Araştırmada, na bağlı olarak hizmet vermekte olan;

Detaylı

Pazar Bölümlendirmesi

Pazar Bölümlendirmesi Pazar Bölümlendirmesi Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Plan Pazar bölümlendirmesi Pazar araştırması Pazarlama araştırması Bilgi merkezlerinde pazar bölümlendirmesi SWOT

Detaylı

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞ ANKET FORMU Sayın Paydaşımız; Bu anketin amacı, Mezunlarımızın Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümünden

Detaylı

RESTORAN YÖNETĠCĠLERĠNĠN SOSYAL SORUMLULUK ALGISI, FAALĠYETLERĠ VE BEKLENTĠLERĠ ÜZERĠNE KEġĠFSEL BĠR ARAġTIRMA

RESTORAN YÖNETĠCĠLERĠNĠN SOSYAL SORUMLULUK ALGISI, FAALĠYETLERĠ VE BEKLENTĠLERĠ ÜZERĠNE KEġĠFSEL BĠR ARAġTIRMA RESTORAN YÖNETĠCĠLERĠNĠN SOSYAL SORUMLULUK ALGISI, FAALĠYETLERĠ VE BEKLENTĠLERĠ ÜZERĠNE KEġĠFSEL BĠR ARAġTIRMA Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm ĠĢletmeciliği Anabilim Dalı Bülent AYDIN

Detaylı

RESPECT İtibar Eğilimleri Araştırma Sunumu

RESPECT İtibar Eğilimleri Araştırma Sunumu RESPECT 2017 İtibar Eğilimleri Araştırma Sunumu RESPECT itibar eğilimleri araştırması ZENNA Kurumsal Marka Yönetimi Araştırmaları ve Danışmanlığı tarafından RepMan İtibar Araştırmaları Merkezi adına gerçekleştirilmiştir.

Detaylı

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Altunışık, R., Özdemir, Ş. & Torlak, Ö. (2012). Modern Pazarlama.

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Altunışık, R., Özdemir, Ş. & Torlak, Ö. (2012). Modern Pazarlama. Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Altunışık, R., Özdemir, Ş. & Torlak, Ö. (2012). Modern Pazarlama. Değişim Yayınları. - Eser, Z. & Korkmaz, S. (2011). Pazarlamaya

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER PAZARLAMA İLETİŞİMİ ARAÇLARI. (Bölüm 5)

HALKLA İLİŞKİLER PAZARLAMA İLETİŞİMİ ARAÇLARI. (Bölüm 5) HALKLA İLİŞKİLER PAZARLAMA İLETİŞİMİ ARAÇLARI (Bölüm 5) Bu bölümde incelenecek başlıklar; 1. Halkla İlişkiler 2. Halkla ilişkiler faaliyetleri 3. Hedef kitle grupları 4. Halkla İlişkilerde amaçlar ve görevler

Detaylı

Ders Kodu Dersin Adı Yarıyıl Teori Uygulama Lab Kredisi AKTS G524 Yönetim ve Psikoloji

Ders Kodu Dersin Adı Yarıyıl Teori Uygulama Lab Kredisi AKTS G524 Yönetim ve Psikoloji İçerik Ders Kodu Dersin Adı Yarıyıl Teori Uygulama Lab Kredisi AKTS G524 Yönetim ve Psikoloji 1 3 0 0 3 7 Ön Koşul Derse Kabul Koşulları Dersin Dili Türü Dersin Düzeyi Dersin Amacı İçerik Kaynaklar Türkçe

Detaylı

* Kuruluşunuzun Adı. 1) STK ya İLİŞKİN BİLGİLER 2) 1. BAĞLANTI KİŞİSİNE İLİŞKİN BİLGİLER. Page 1

* Kuruluşunuzun Adı. 1) STK ya İLİŞKİN BİLGİLER 2) 1. BAĞLANTI KİŞİSİNE İLİŞKİN BİLGİLER. Page 1 1. Hayata Destek Derneği (HDD), Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı (MAG), Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MK) bir araya gelerek Sivil Toplum Afet Platformunu (SİTAP) kurmak üzere çalışmalara

Detaylı

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci

Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci BÖLÜM 8 ÖRNEKLEME Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça saptanması

Detaylı

Employer of Choice Üniversitelilerin Tercihi. Mayıs-Temmuz 2009

Employer of Choice Üniversitelilerin Tercihi. Mayıs-Temmuz 2009 Employer of Choice Üniversitelilerin Tercihi Mayıs-Temmuz 2009 Üniversitelilerin tercihi olmak ve geleceğe yatırım yapmak istemez misiniz? Son Yıllarda IK Alanında Karşılaşılan Zorlayıcı Koşullar Yetenek

Detaylı

Bursa Yenileşim Ödülü Başvuru Raporu

Bursa Yenileşim Ödülü Başvuru Raporu 1- YENİLEŞİM YÖNETİMİ / LİDERLİK Liderler, yenilikçi bir kurum için gerekli olan ihtiyaçlar doğrultusunda; Yenileşim doğrultusunda vizyonu oluştururlar, Strateji ve politikaları tanımlarlar, Farkındalık

Detaylı

2013 YILI İÇ PAYDAŞ ANALİZ RAPORU

2013 YILI İÇ PAYDAŞ ANALİZ RAPORU 2013 YILI İÇ PAYDAŞ ANALİZ RAPORU Burcu GENÇ ARALIK 2013 Çanakkale Ticaret Borsasına kayıtlı 55 şahıs ve 15 şirket olmak üzere toplam 70 üye ile yüz yüze anket yapılmıştır. Anket verileri 2013 kapsamaktadır.

Detaylı

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BOŞ ZAMAN AKTİVİTELERİNE VERDİKLERİ ANLAMIN VE YAŞAM DOYUMLARININ İNCELENMESİ: AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Detaylı

Rekabet Avantajının Kaynağı: Satış

Rekabet Avantajının Kaynağı: Satış Rekabet Avantajının Kaynağı: Satış Satıcılar Hizmetlerini Nasıl Farklılaştırırlar? Wilson Learning in beş farklı kuruluşla yaptığı araştırmanın amacı, satıcıların farklılık ve rekabet avantajı yaratmadaki

Detaylı

ZİRAAT HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş YILI KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİ NE UYUM RAPORU

ZİRAAT HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş YILI KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİ NE UYUM RAPORU ZİRAAT HAYAT VE EMEKLİLİK A.Ş. 2014 YILI KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİ NE UYUM RAPORU Mart 2014 1 RAPOR NO : 1 RAPOR TARİHİ : Mart 2014 İNCELEMEYİ YAPAN : Kurumsal Yönetim Komitesi İNCELEMENİN KONUSU : Kurumsal

Detaylı

Pazar Bölümlendirmesi Pazar Araştırması Pazarlama Araştırması

Pazar Bölümlendirmesi Pazar Araştırması Pazarlama Araştırması Pazar Bölümlendirmesi Pazar Araştırması Pazarlama Araştırması Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Pazar Bölümlendirmesi Bir kurumun ürün ve hizmetlerine talep gösteren bireylerin oranı ile kurumun ürün

Detaylı

Prof. Dr. Ferit KÜÇÜK

Prof. Dr. Ferit KÜÇÜK Prof. Dr. Ferit KÜÇÜK 1. Kişisel Bilgiler: İş Adresi : Harran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Osmanbey Kampüsü Şanlıurfa İş Telefonu : +90 (414) 318 3533 Faks : +90 (414) 318 3534 Fakülte

Detaylı

YABANCI DİL EĞİTİMİ VEREN ÖZEL BİR EĞİTİM KURUMUNDAKİ ÖĞRENCİLERİN BEKLENTİLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Sibel SELİM 1 Efe SARIBAY 2

YABANCI DİL EĞİTİMİ VEREN ÖZEL BİR EĞİTİM KURUMUNDAKİ ÖĞRENCİLERİN BEKLENTİLERİNİN ARAŞTIRILMASI. Sibel SELİM 1 Efe SARIBAY 2 Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Cilt 5, Sayı:2, 2003 YABANCI DİL EĞİTİMİ VEREN ÖZEL BİR EĞİTİM KURUMUNDAKİ ÖĞRENCİLERİN BEKLENTİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Sibel SELİM 1 Efe SARIBAY

Detaylı

İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Meslek Olarak Öğretmenliği

İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Meslek Olarak Öğretmenliği İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Meslek Olarak Öğretmenliği 1 Seçmeye Yönelik Motivasyonlarının İncelenmesi Derya ÇELİK, Ra aza GÜRBÜZ, Serhat AYDIN, Mustafa GÜLER, Duygu TAŞKIN, Gökay AÇIKYILDIZ

Detaylı

Paydaşlar Tanım Yöntem. Finans Çevresi Finans çevresinden kişiler Yüz yüze& telefonla

Paydaşlar Tanım Yöntem. Finans Çevresi Finans çevresinden kişiler Yüz yüze& telefonla ARAŞTIRMANIN KÜNYESİ 2 Araştırma, GYODER, İNDER ve KONUTDER işbirliğiyle, gayrimenkul sektörünün mevcut algısının ve itibarının tespit edilmesi amacıyla 14 paydaş ve yaklaşık 1000 denekle, ERA Research

Detaylı

2008 yılında gönüllü çabalarla kurulan Uluslararası Şeffaflık Derneği ülkenin demokratik, sosyal ve ekonomik yönden gelişimi için toplumun tüm

2008 yılında gönüllü çabalarla kurulan Uluslararası Şeffaflık Derneği ülkenin demokratik, sosyal ve ekonomik yönden gelişimi için toplumun tüm 2008 yılında gönüllü çabalarla kurulan Uluslararası Şeffaflık Derneği ülkenin demokratik, sosyal ve ekonomik yönden gelişimi için toplumun tüm kesimlerinde şeffaflık, dürüstlük ve hesap verebilirlik ilkelerini

Detaylı

Kurum İç Değerlendirme Raporu Hazırlama Yeni Gelişmeler (1.3 versiyon)

Kurum İç Değerlendirme Raporu Hazırlama Yeni Gelişmeler (1.3 versiyon) Kurum İç Değerlendirme Raporu Hazırlama Yeni Gelişmeler (1.3 versiyon) Prof. Dr. Sultan TAŞCI Erciyes Üniversitesi Kalite Komisyonu Koordinatör Yardımcısı 18 Nisan 2018 Sunum Planı KİDR hazırlamada yeni

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Girişimcilik İlkeleri BBA 204 Bahar 3, 0, 0 3 5

DERS BİLGİLERİ. Girişimcilik İlkeleri BBA 204 Bahar 3, 0, 0 3 5 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U+L Saat Kredi AKTS Girişimcilik İlkeleri BBA 04 Bahar 3, 0, 0 3 5 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

2016 YILI İÇ PAYDAŞ ANALİZ RAPORU. Burcu GENÇ İstatistik ve Proje Sorumlusu

2016 YILI İÇ PAYDAŞ ANALİZ RAPORU. Burcu GENÇ İstatistik ve Proje Sorumlusu 2016 YILI İÇ PAYDAŞ ANALİZ RAPORU Burcu GENÇ İstatistik ve Proje Sorumlusu Ocak 2017 ÜYELERİMİZ İLE YAPILAN ANKET SONUÇLARINA GÖRE; Çanakkale Ticaret Borsası üyelerinden 126 firma sahibi ile anketler gerçekleştirilmiştir.

Detaylı

İŞSİZ BİREYLERİN KREDİ KARTLARINA İLİŞKİN TUTUM VE DAVRANIŞLARININ YAPISAL EŞİTLİK MODELİYLE İNCELENMESİ: ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ

İŞSİZ BİREYLERİN KREDİ KARTLARINA İLİŞKİN TUTUM VE DAVRANIŞLARININ YAPISAL EŞİTLİK MODELİYLE İNCELENMESİ: ESKİŞEHİR ÖRNEĞİ Makalenin Yayınlandığı Dergi: İktisat İşletme ve Finans Yayınlanma Tarihi: 2014-08-01 00:00:00 Cilt: 29, Sayı: 341, Yıl: 2014 Sayfa(lar): 57-86 ISSN: 1300-610X Digital Object Identifier (DOI): 10.3848/iif.2014.341.4074

Detaylı

Doç. Dr. Osman KULAK Dr. Kulak, Stratejik Plan

Doç. Dr. Osman KULAK Dr. Kulak, Stratejik Plan Doç. Dr. Osman KULAK 1 Neden Geleceği Planlayalım Geleceği düşünmeyen üzülmeye yakındır Konfüçyüs 2 Yönetim Bir grup insanı belirlenmiş amaçlara doğru yönlendirerek, aralarındaki işbirliğini ve koordinasyonu

Detaylı

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU (TİSK) 2018 KSS ÖDÜL PROGRAMI BAŞVURU FORMU

TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU (TİSK) 2018 KSS ÖDÜL PROGRAMI BAŞVURU FORMU TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU (TİSK) 2018 KSS ÖDÜL PROGRAMI BAŞVURU FORMU PROJE LOGOSU (Bu bölüme varsa proje Logosu eklenebilir. Logo yüksekliğinin azami 10 satır yüksekliğinde olması tavsiye

Detaylı

Dengeli Kurumsal Karne M. Görkem Erdoğan 13 Mayıs 2016 2 İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ 5 2. DENGELİ KURUMSAL KARNE NEDİR? 7 3. DENGELİ KURUMSAL KARNENİN TARİHİ 9 4. DENGELİ KURUMSAL KARNE DÖRTLÜSÜ 11 4.1.Finansal

Detaylı

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI. 2012 Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI. 2012 Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2012 Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu OCAK 2013 1.1 Araştırmanın Amacı Araştırmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geliştirme

Detaylı

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans İktisat Kara Harp Okulu (ANKARA) 1980 Y. Lisans Ulusal Güvenlik,

Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans İktisat Kara Harp Okulu (ANKARA) 1980 Y. Lisans Ulusal Güvenlik, ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Fahri ERENEL Doğum Tarihi: 27.08.1959 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans İktisat Kara Harp Okulu (ANKARA) 1980 Y. Lisans Ulusal Güvenlik, Kara Harp Akademisi

Detaylı

Pazarlamada Kullanılan Farklı Yaklaşımlar, Teoriler ve Analiz Teknikleri

Pazarlamada Kullanılan Farklı Yaklaşımlar, Teoriler ve Analiz Teknikleri Pazarlamada Kullanılan Farklı Yaklaşımlar, Teoriler ve Analiz Teknikleri Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Pazarlama Teorileri - 2 Rasyonel Seçim Teorisi Fayda fonksiyonu Fayda maksimizasyonu Faydanın

Detaylı

BAĞIŞÇILAR VAKFI MODELİNİ DESTEKLEME PROGRAMI

BAĞIŞÇILAR VAKFI MODELİNİ DESTEKLEME PROGRAMI BAĞIŞÇILAR VAKFI MODELİNİ DESTEKLEME PROGRAMI Başvuru Formu TÜRKİYE ÜÇÜNCÜ SEKTÖR VAKFI BAĞIŞÇILAR VAKFI MODELİNİ DESTEKLEME PROGRAMI Başvuru Formu TÜSEV olarak Sosyal Yatırım Programı ile 2006 yılından

Detaylı

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu

T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI 2013 Yılı Çalışan Memnuniyeti Anket Raporu OCAK 2014 1.1 Araştırmanın Amacı Araştırmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Strateji Geliştirme

Detaylı

KUYUMCULUK VE TAKI TASARIMI PROGRAMI ÖĞRENCĐLERĐNĐN OKULDAN BEKLENTĐLERĐ VE MESLEKĐ GELECEKLERĐNĐN DEĞERLENDĐRĐLMESĐ

KUYUMCULUK VE TAKI TASARIMI PROGRAMI ÖĞRENCĐLERĐNĐN OKULDAN BEKLENTĐLERĐ VE MESLEKĐ GELECEKLERĐNĐN DEĞERLENDĐRĐLMESĐ MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKĐM 2010-DÜZCE KUYUMCULUK VE TAKI TASARIMI PROGRAMI ÖĞRENCĐLERĐNĐN OKULDAN BEKLENTĐLERĐ VE MESLEKĐ GELECEKLERĐNĐN DEĞERLENDĐRĐLMESĐ Pınar

Detaylı

Ortaokul Öğrencilerinin Sanal Zorbalık Farkındalıkları ile Sanal Zorbalık Yapma ve Mağdur Olma Durumlarının İncelenmesi

Ortaokul Öğrencilerinin Sanal Zorbalık Farkındalıkları ile Sanal Zorbalık Yapma ve Mağdur Olma Durumlarının İncelenmesi Ortaokul Öğrencilerinin Sanal Zorbalık Farkındalıkları ile Sanal Zorbalık Yapma ve Mağdur Olma Durumlarının İncelenmesi Fatma GÖLPEK SARI Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim

Detaylı

«İdealler ve Gerçekler» Araştırması

«İdealler ve Gerçekler» Araştırması «İdealler ve Gerçekler» Araştırması 12 Haziran 2014 GfK 2012 Etik Zirvesi 12 Haziran, 2014 1 Araştırmanın amacı İş dünyası temsilcileri nezdinde «etik» ve «itibar» konularında İDEALLER VE GERÇEKLER arasındaki

Detaylı

YÖNETİCİ YETİŞTİRME VE GELİŞTİRME EĞİTİM PROGRAMI İÇERİĞİ

YÖNETİCİ YETİŞTİRME VE GELİŞTİRME EĞİTİM PROGRAMI İÇERİĞİ YÖNETİCİ YETİŞTİRME VE GELİŞTİRME EĞİTİM PROGRAMI İÇERİĞİ 2017 HEDEF KİTLE: Yöneticilik görevine yeni başlayanlar Yönetim pozisyonunda bulunanlar Şirket içi potansiyel yönetici adayları YÖNETİM DAVRANIŞI

Detaylı

İK YÖNETİMİ NASIL ALGILANIYOR?

İK YÖNETİMİ NASIL ALGILANIYOR? İK YÖNETİMİ NASIL ALGILANIYOR? Amaç ve Kapsam Richard Bach, Algı, kendimizin ya da başkalarının zihninde oluşan, bilgilenme, yargılama, ilişkiler gibi etkileşimlerle biçimlenen bir imgedir der. Kişisel

Detaylı

2014 YILI İÇ PAYDAŞ ANALİZ RAPORU. Burcu GENÇ İstatistik ve Proje Sorumlusu Ocak 2015

2014 YILI İÇ PAYDAŞ ANALİZ RAPORU. Burcu GENÇ İstatistik ve Proje Sorumlusu Ocak 2015 2014 YILI İÇ PAYDAŞ ANALİZ RAPORU Burcu GENÇ İstatistik ve Proje Sorumlusu Ocak 2015 ÜYELERİMİZ İLE YAPILAN ANKET SONUÇLARINA GÖRE; Çanakkale Ticaret Borsası üyelerinden 83 firma sahibi ile anketler gerçekleştirilmiştir.

Detaylı

İşletme Finansman BBA Prof.Dr. Abdulgaffar Ağaoğlu, Doç.Dr. Güner Gürsoy

İşletme Finansman BBA Prof.Dr. Abdulgaffar Ağaoğlu, Doç.Dr. Güner Gürsoy DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U+L Saat Kredi AKTS İşletme Finansman BBA 343 1 3+0+0 3 6 Ön Koşul Dersleri BBA 241, BBA 242 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

TİCARİ LİMANLARDA HESAPVEREBİLİRLİK VE LOJİSTİK PERFORMANSA ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

TİCARİ LİMANLARDA HESAPVEREBİLİRLİK VE LOJİSTİK PERFORMANSA ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA TİCARİ LİMANLARDA HESAPVEREBİLİRLİK VE LOJİSTİK PERFORMANSA ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Prof. Dr. Ramazan KAYNAK Gebze Teknik Üniversitesi, İşletme Fakültesi Şükrü SATILMIŞ Kocaeli Üniversitesi, Karamürsel

Detaylı

T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI

T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI Bölgesel Yenilik Stratejisi Çalışmaları; Kamu Kurumlarında Yenilik Anketi İstanbul Bölgesel Yenilik Stratejisi Kamu Kurumlarında Yenilik Anketi Önemli Not: Bu anketten elde

Detaylı

2012 YILI. Faaliyet Raporu. I. Uluslararası Enetelektüel Sermayenin. Ölçülmesi ve Roparlanması. Sempozyumu

2012 YILI. Faaliyet Raporu. I. Uluslararası Enetelektüel Sermayenin. Ölçülmesi ve Roparlanması. Sempozyumu I. Uluslararası Enetelektüel Sermayenin Ölçülmesi ve Roparlanması Sempozyumu 2012 396 I. Uluslararası Entelektüel Sermayenin Ölçülmesi ve Raporlanması Sempozyumu İstanbul Kalkınma Ajansı (ISTKA) nın Kar

Detaylı

Pazar Bölümlendirmesi

Pazar Bölümlendirmesi Pazar Bölümlendirmesi Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Pazar Bölümlendirmesi Bir kurumun ürün ve hizmetlerine talep gösteren bireylerin oranı ile kurumun ürün ve hizmetleriyle

Detaylı

Tedarik Zinciri Performans Ölçümü

Tedarik Zinciri Performans Ölçümü Tedarik Zinciri Performans Ölçümü Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik Zinciri Yönetim Etkinliğinin Artırılmasında Kullanılan Performans Ölçüleri 1. Maliyet

Detaylı

ÇALIŞMA RAPORU KONU: TURİZM YÖNETİMİ PROGRAM: TURİZM YÖNETİMİ VE PLANLAMA TÜRÜ/SÜRESİ: LİSANSÜSTÜ DİPLOMA, 04/10/2010 01/10/2011

ÇALIŞMA RAPORU KONU: TURİZM YÖNETİMİ PROGRAM: TURİZM YÖNETİMİ VE PLANLAMA TÜRÜ/SÜRESİ: LİSANSÜSTÜ DİPLOMA, 04/10/2010 01/10/2011 ÇALIŞMA RAPORU KONU: TURİZM YÖNETİMİ PROGRAM: TURİZM YÖNETİMİ VE PLANLAMA TÜRÜ/SÜRESİ: LİSANSÜSTÜ DİPLOMA, 04/10/2010 01/10/2011 HAZIRLAYAN: MURAT KOÇAK Müfettiş KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Teftiş Kurulu

Detaylı

SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ALAN SINAVI ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ : GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ALAN SINAVI ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ : GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ALAN SINAVI ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ : GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI Çavuş ŞAHİN Serdar ARCAGÖK Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi ÖZET Bu çalışmanın amacı sınıf

Detaylı

ZORLUKLAR, FIRSATLAR VE STRATEJĐLER

ZORLUKLAR, FIRSATLAR VE STRATEJĐLER Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası FĐNANSAL EĞĐTĐM VE FĐNANSAL FARKINDALIK: ZORLUKLAR, FIRSATLAR VE STRATEJĐLER Durmuş YILMAZ Başkan Mart 2011 Đstanbul Sayın Bakanım, Saygıdeğer Katılımcılar, Değerli Konuklar

Detaylı

Birim İç Değerlendirme Raporu (BİDR)Hazırlama Yeni Gelişmeler (sürüm 1.4/ )

Birim İç Değerlendirme Raporu (BİDR)Hazırlama Yeni Gelişmeler (sürüm 1.4/ ) Birim İç Değerlendirme Raporu (BİDR)Hazırlama Yeni Gelişmeler (sürüm 1.4/26.12.2018) Prof. Dr. Sultan TAŞCI Erciyes Üniversitesi Kalite Komisyonu Koordinatör Yardımcısı Erciyes Üniversitesi Kalite Komisyonu

Detaylı

Dış Paydaş Toplumsal Katkı Araştırması Anketi Sonuçları

Dış Paydaş Toplumsal Katkı Araştırması Anketi Sonuçları ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ İstatistik Araştırma ve Uygulama Merkezi 28.9.217 Dış Paydaş Toplumsal Katkı Araştırması Anketi Sonuçları 1 İÇİNDEKİLER Sayfa Yönetici Özeti 3-4 Dış Paydaş Toplumsal

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : PAZARLAMA YÖNETİMİ Ders No : 0020050028 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Sunuş Bölüm I: Küresel İletişim, Değişen Paradigmalar ve Reklamın Yeni Rolü Küreselleşme Sürecinin İletişime Yansımaları

İÇİNDEKİLER. Sunuş Bölüm I: Küresel İletişim, Değişen Paradigmalar ve Reklamın Yeni Rolü Küreselleşme Sürecinin İletişime Yansımaları İÇİNDEKİLER Sunuş... 13 Bölüm I: Küresel İletişim, Değişen Paradigmalar ve Reklamın Yeni Rolü... 15 1. Küreselleşme Sürecinin İletişime Yansımaları 1.1. Küreselleşme Kavramı... 15 1.1.1. Küreselleşme Sürecinin

Detaylı

5174 SAYILI ODALAR BORSALAR VE BİRLİK KANUNU

5174 SAYILI ODALAR BORSALAR VE BİRLİK KANUNU BAŞKAN IN MESAJI Ticaret Borsaları bulundukları ilin ve bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmalarında aktif rol üstlenmektedirler. 2005 yılında kurulan ve 12 yıllık hizmet geçmişine sahip olan Kastamonu

Detaylı

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Altunışık, R., Özdemir, Ş. & Torlak, Ö. (2012). Modern Pazarlama.

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Altunışık, R., Özdemir, Ş. & Torlak, Ö. (2012). Modern Pazarlama. Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Altunışık, R., Özdemir, Ş. & Torlak, Ö. (2012). Modern Pazarlama. Değişim Yayınları. - Kotler, Philip & Armstrong, Gary

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 9. İş Deneyimleri

ÖZGEÇMİŞ. 9. İş Deneyimleri ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Ergün KARA 2. Ünvanı : Yrd. Doç. Dr. 3. Öğrenim Durumu : Doktora 4. Çalıştığı Kurum : Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi 5. Yabancı Dil : İngilizce / İyi Düzeyde 6. Telefon(Dahili)

Detaylı

DENGELİ KURUMSAL KARNE

DENGELİ KURUMSAL KARNE DENGELİ KURUMSAL KARNE M. Görkem Erdoğan 13 Mayıs 2016 Bu sunuya ve konunun pdf dosyasına, adresinden erişilebilir. İÇİNDEKİLER Dengeli Kurumsal Karne Nedir? Dengeli Kurumsal Karnenin Tarihi BSC Dörtlüsü

Detaylı

Sosyal Ağ Servislerinde Kullanıcı Güveni: Facebook ve Linkedin Karşılaştırması. A.Kübra Özkoç Bilgisayar Ortamında Sanat ve Tasarım Seminer

Sosyal Ağ Servislerinde Kullanıcı Güveni: Facebook ve Linkedin Karşılaştırması. A.Kübra Özkoç Bilgisayar Ortamında Sanat ve Tasarım Seminer Sosyal Ağ Servislerinde Kullanıcı Güveni: Facebook ve Linkedin Karşılaştırması A.Kübra Özkoç Bilgisayar Ortamında Sanat ve Tasarım Seminer Sosyal Ağ Servisleri, kişilerin fiziksel dünyada oluşturdukları

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. İş Araştırma Metodolojisi BBA 381 Güz

DERS BİLGİLERİ. İş Araştırma Metodolojisi BBA 381 Güz DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U+L Saat Kredi AKTS İş Araştırma Metodolojisi BBA 381 Güz 3+0+0 3 5 Ön Koşul Dersleri BBA 282 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zorunlu Dersin

Detaylı

VERİ TOPLMA ARAÇLARI

VERİ TOPLMA ARAÇLARI VERİ TOPLMA ARAÇLARI GÖZLEM GÖRÜŞME ANKET ANKET Anket, insanların yaşam koşullarını, davranışlarını, inançlarını veya tutumlarını betimlemeye yönelik bir dizi sorudan oluşan bir araştırma materyalidir.

Detaylı

Şirket. Profili. Bir Bakışta MCI. Finansal Bilgiler. Sektör Bilgileri. Online ve Offline Arasında Köprü Kurmak. Basın Kiti 2015

Şirket. Profili. Bir Bakışta MCI. Finansal Bilgiler. Sektör Bilgileri. Online ve Offline Arasında Köprü Kurmak. Basın Kiti 2015 Şirket Profili Basın Kiti 2015 Bir Bakışta MCI MCI, stratejik ilişki ve aktivasyon çözümleri sunma hususunda dünya lideri olup toplantı, etkinlik, dernek ve kongre sektörlerinde 1987'den beri yeniliklere

Detaylı

EFQM Mükemmellik Modeli 2010

EFQM Mükemmellik Modeli 2010 EFQM Mükemmellik Modeli 2010 Genel Bilgiler-KalDer Misyonumuz Mükemmellik kültürünü yaşam biçimine dönüştürerek, ülkemizin rekabet gücünün ve refah düzeyinin yükseltilmesine katkıda bulunmak. Vizyonumuz

Detaylı

Pazar Bölümlendirmesi

Pazar Bölümlendirmesi Pazar Bölümlendirmesi Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Pazar Bölümlendirmesi Bir kurumun ürün ve hizmetlerine talep gösteren bireylerin oranı ile kurumun ürün ve hizmetleriyle

Detaylı

20. ULUSAL PAZARLAMA KONGRESİ Anadolu Üniversitesi - Eskişehir

20. ULUSAL PAZARLAMA KONGRESİ Anadolu Üniversitesi - Eskişehir 20. ULUSAL PAZARLAMA KONGRESİ Anadolu Üniversitesi - Eskişehir Ağızdan Ağıza Pazarlamanın Marka Tercihlerine Etkisinde Marka İmajı ve Algılanan Kalitenin Aracılık Rolü: Üniversite Mezunları Üzerine Bir

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Yönetimin Temelleri BBA 102 Bahar 3, 0, 0 3 7

DERS BİLGİLERİ. Yönetimin Temelleri BBA 102 Bahar 3, 0, 0 3 7 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U+L Saat Kredi AKTS Yönetimin Temelleri BBA 102 Bahar 3, 0, 0 3 7 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

FARKLI BRANŞTAKİ ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Abdulkadir EKİN, Yunus Emre YARAYAN

FARKLI BRANŞTAKİ ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ. Abdulkadir EKİN, Yunus Emre YARAYAN FARKLI BRANŞTAKİ ÖĞRETMENLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ Abdulkadir EKİN, Yunus Emre YARAYAN Kuramsal Çerçeve GİRİŞ Psikolojik dayanıklılık üzerine yapılan

Detaylı

Kümelenme ile İlgili Kavramlar

Kümelenme ile İlgili Kavramlar Program 25 Ağustos 2014 Kümelenme Kümelenme İle İlgili kavramlar Türkiye de kümelenme politikaları Başarılı küme örnekleri Ostim Savunma ve Havacılık Kümelenmesi İnegöl Mobilya Kümelenmesi Yalova Saksılı

Detaylı

Güvene dayalı felsefemiz dünyanın her

Güvene dayalı felsefemiz dünyanın her En çok satılan kitapların yazarı Robert Levering tarafından 1992 yılında ABD de kurulmuştur 25 yıldır dünya çapındaki en iyi işyerlerini analiz ve tespit etmekteyiz. 25 yıllık araştırma ve milyonu aşkın

Detaylı

Pazar Bölümlendirmesi

Pazar Bölümlendirmesi Pazar Bölümlendirmesi Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Pazar Bölümlendirmesi Bir kurumun ürün ve hizmetlerine talep gösteren bireylerin oranı ile kurumun ürün ve hizmetleriyle

Detaylı

E-demokrasi Projesi Anket Sonuçları

E-demokrasi Projesi Anket Sonuçları E-demokrasi Projesi Anket Sonuçları (Engelliler İçin E-Demokrasi Projesi Anket Çalışması) Sonuçlar Bu sorgudaki kayıt sayısı: 363 Anketteki toplam kayıt: 363 Toplama göre yüzde: 100.00% 1. Cinsiyetiniz?

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Yönetim Bilgi Sistemleri BBA 384 Bahar 3+0+0 3 5

DERS BİLGİLERİ. Yönetim Bilgi Sistemleri BBA 384 Bahar 3+0+0 3 5 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U+L Saat Kredi AKTS Yönetim Bilgi Sistemleri BBA 384 Bahar 3+0+0 3 5 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

FARKLI PAYDAŞLAR AÇISINDAN İTİBAR ALGILAMALARI: SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ NDE BİR ARAŞTIRMA

FARKLI PAYDAŞLAR AÇISINDAN İTİBAR ALGILAMALARI: SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ NDE BİR ARAŞTIRMA Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü DergisiYıl: 2012/1, Sayı:15 Journal of Süleyman Demirel University Institute of Social SciencesYear: 2012/1, Number:15 FARKLI PAYDAŞLAR AÇISINDAN

Detaylı

İklim Değişikliği CEO Algı Araştırması. Türk İş Dünyası Liderlerinin İklim Değişikliğine Yanıtı

İklim Değişikliği CEO Algı Araştırması. Türk İş Dünyası Liderlerinin İklim Değişikliğine Yanıtı İklim Değişikliği CEO Algı Araştırması Türk İş Dünyası Liderlerinin İklim Değişikliğine Yanıtı Çalışmanın Amacı Türk iş dünyasının İklim Değişikliği konusunda farkındalık, etkilenme, mücadele ve uyum seviyelerinin

Detaylı

Bölüm 10 Pazarlama Fonksiyonu. I) Pazarlama Stratejilerine Giriş

Bölüm 10 Pazarlama Fonksiyonu. I) Pazarlama Stratejilerine Giriş Bölüm 10 Pazarlama Fonksiyonu I) Pazarlama Stratejilerine Giriş Pazarlama Nedir? Pazarlama: Müşteriler için değer yaratmayı, bunu tanıtma ve sunmayı; örgütün ve paydaşlarının yararına olacak şekilde müşteri

Detaylı

İETT KURUMSAL İTİBAR ARAŞTIRMASI RAPORU

İETT KURUMSAL İTİBAR ARAŞTIRMASI RAPORU İETT KURUMSAL İTİBAR ARAŞTIRMASI RAPORU 2013 Bu araştırma 7P THINK TANK GROUP tarafından İETT İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ için gerçekleştirilmiştir. 7P TTG PAZAR ARAŞTIRMA DANIŞMANLIK VE EĞİTİM HİZMETLERİ

Detaylı