BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜNE

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜNE"

Transkript

1 EK-11.1 BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜNE Proje No: 11A Proje Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet ŞAHAL Proje Konusu: Köpeklerde Kalp Hastalıklarında Aritmilerin Holter Monitorizasyon Tekniği ile Tanısı ve Sınıflandırılması Yukarıda bilgileri yazılı olan alt yapı projemin kesin raporunun e-kütüphanede yayınlanmasını; İstiyorum İstemiyorum /.../ Proje Yöneticisi İmza

2 T.C ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA ALTYAPI PROJESİ KESİN RAPORU Köpeklerde Kalp Hastalıklarında Aritmilerin Holter Monitorizasyon Tekniği ile Tanısı ve Sınıflandırılması Proje Yürütücüsünün İsmi: Prof. Dr. Mehmet ŞAHAL Proje Araştırıcılarının İsmi: Araş. Gör. Ekrem Çağatay ÇOLAKOĞLU Vet. Hek. Hadi ALİHOSSEİNİ Vet. Hek. Ali Evren HAYDARDEDEOĞLU Proje Numarası: 11A Başlama tarihi: Bitiş Tarihi: Rapor Tarihi: Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Ankara

3 RAPOR FORMATI Bilgisayarda 12 punto büyüklüğünde karakterler ile, tercihan "Times New Roman" stili kullanılarak yazılacak ve aşağıdaki kesimlerden oluşacaktır. I. Projenin Türkçe ve İngilizce Adı ve Özetleri II. Amaç III. Materyal IV. Geleceğe İlişkin Öngörülen Katkılar V. Sağlanan Altyapı Olanakları ile Varsa Gerçekleştirilen Projeler VI. Sağlanan Altyapı Olanaklarının Varsa Bilim/Hizmet ve Eğitim Alanlarındaki Katkıları VII. Ekler a) Mali Bilanço ve Açıklamaları b) Makine ve Teçhizatın Konumu ve İlerideki Kullanımına Dair Açıklamalar c) Teknik Ayrıntılar NOT: Verilen kesin rapor bir (1) nüsha olarak ciltsiz şekilde verilecek, kesin rapor Komisyon onayından sonra ciltlenerek bir kopyasının yer aldığı CD ile birlikte sunulacaktır.

4 I. Projenin Türkçe ve İngilizce Adı ve Özetleri Köpeklerde Kalp Hastalıklarında Aritmilerin Holter Monitorizasyon Tekniği ile Tanısı ve Sınıflandırılması Proje ile; Köpeklerde kalp hastalıklarında aritmilerin kardiyak topografi ve lokalizasyonlarının belirlenmesi ve aritmilerin kardiyak hastalıklarda erken prognostik faktör olarak kullanılıp kullanılamayacağının incelenmesi; kardiyomyopatiye duyarlı köpek ırklarında Türkiye de ilk kez gerçekleştirilen uzun dönem Holter monitorizasyon uygulamaları ile ani ölümlerden sorumlu olduğu düşünülen aritmilerinin erken teşhislerinin yapılması ve tedavilerin yönlendirilmesi sağlandı. A.Ü.V.F İç Hastalıkları Anabilim Dalı Küçük Hayvan Kliniğine farklı ırk, yaş ve cinsiyette kalp hastalığı semptomları (Klinik) ve rutin muayene (Preklinik) amacıyla getirilen kardiyak aritmili 30 köpek kullanıldı. Fiziksel muayeneleri yapılan hastaların; tam kan ve serum biyokimyasal profilleri, radyografi, ekokardiyografi ve klinik EKG leri alınarak sonuçlar kaydedildi. 24 saatlik Holter kayıtları hastaya sabitlenen cihaz ile gerçekleştirildi. Holter kaydı ile teşhisi yapılan aritmiler; supraventriküler ve ventriküler aritmiler ile bradiaritmiler temelinde sınıflandırılarak ayrıntılı olarak değerlendirildi. Aritmili Preklinik ve klinik hasta köpekler arasında anamnez ve semptomların dağılımına bakıldığında; anoreksi, egzersiz intolerans, dispne, öksürük ve öksürük test pozitifliği yönünden anlamlı farklılık tespit edildi (p<0,05). Klinik hasta grubunda üfürüm şiddeti preklinik hasta grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek tespit edildi (p<0,05). Preklinik ve klinik gruplar Holter ile belirlenen HR ortalamaları yönünden karşılaştırıldığında istatistiki farklılık belirlendi (p<0,05). Klinik Elektrokardiyografi ve Holter Monitörizasyon ile belirlenen HR ler arasında istatistiksel açıdan anlamlı, oldukça kuvvetli ve pozitif bir ilişki bulundu (r=0,59; p<0,05). Klinik Elektrokardiyografi muayenesinde Normal Sinüs Ritmi belirlenen 11 olgunun Holter analizlerinde unifokal ya da multifokal VPB, VTAC, SPB, Bigemini ve Trigemini gibi aritmiler tespit edildi. Çalışmada elde edilen sonuçlar kısa dönem klinik elektrokardiyografiye göre Holter Monitörizasyonun aritmi teşhisinde önemini ortaya koymaktadır.

5 Diagnosis and Classification of Arrhythmias Detected by Holter Monitoring in Dogs with Heart Disease By using of Holter monitoring; establishing of cardiac topography and localization in dogs with cardiac disorders and inspection of whether arrhythmias as an early prognostic factor in cardiac disorders, evaluation of sudden death syndrome in cardiomyopathy sensitive dog breeds with early diagnosis and treatment for the first time in the Turkey were purposed. 30 dogs in different ages and breeds in both sexes with complaint of cardiac disorders (Clinical) or asymptomathic (Preclinical) referred to small animal clinic of Ankara University, faculty of veterinary medicine will be recruited to the study. The physical and cardiovascular examinations, routine laboratory works, radiography, echocardiography and electrocardiography were done in all referred dogs. 24-hours Holter devices were inserted over the skin and covered by comfortable cloth. The arrhythmias diagnosed by Holter monitoring are classified supraventricular, ventricular and bradyarrhythmias. The symptoms of anorexia, exercise intolerance, dyspnea, coughing and cough test are significantly different as statistically in clinic and preclinic groups (p<0,05). Murmur intensity in clinic group are also higher as statistically compared with preclinic group (p<0,05). It was applied a possitive, directly relation in the same groups among HR s determined by clinical routin electrocardiography and holter monitoring (r=0,59; p<0,05). Normal sinus rhythm in 11 cases presented on electrocardiography. The abnormal rhytm of unifocal or multifocal VPB, VTAC, SPB, Bigeminy and Trigeminy were presented as well in the same cases by Holter monitoring. So datas collected by the study indicated that long term holter monitoring are more sensitive and specific to determine arythmias in dogs with heart disease.

6 II. Amaç ve Kapsam Sunulan projede, köpeklerde 24 saatlik uzun dönem holter monitorizasyon uygulamaları ile tespiti yapılan aritmilerin konjenital ve edinsel kardiyak hastalıklar ile ilişkisinin ortaya konması ve kalp hastası köpeklerin prognozlarının belirlenmesi amaçlandı. Bu proje sonucunda erişilen çıktılar şöyle özetlenebilir; (1) Köpeklerde konjenital ve edinsel açıklanamayan aritmojenik kardiyak hastalıklarda aritmilerin kardiyak topografi ve lokalizasyonları, senkoptan sorumlu aritmilerin teşhisi, antiaritmik tedavilerinin yönlendirilmesi ve köpeklerde tespit edilen aritmilerin kardiyak hastalıklarda erken prognostik faktör olarak kullanılıp kullanılamayacağın belirlenmesi erişilebilecek en önemli çıktı olacaktır. (2) Ülkemizde bir çok özel alanda kullanılmak üzere yetiştiriciliği yapılan Alman Çoban ve Kangal köpeklerinde gereksiz ilaç kullanımı ve ani ölüm sonucu oluşan ekonomik kayıpların önüne geçilmesi sağlanacaktır. (3) Doberman, Bokser ve Alman çoban köpeklerinde konjenital aritmilerin ani ölümlerden sorumlu olup olmadıkları tam olarak açıklığa kavuşmamıştır. Genç ve küçük yaştaki köpeklerde alınacak Holter kayıtları ile bu açıdan sınırlı olarak bulunan bilgilere katkı sağlanacaktır. (4) Özellikle Kangallarda ülkemizde ilk kez gerçekleştirilecek uzun dönem Holter monitorizasyon uygulamaları ile ani ölümlerden sorumlu aritmilerinin teşhisleri gerçekleştirilecek, Kangal yetiştiriciliğinde önemli bir problem olan konjenital ve edinsel kardiyak hastalıkların insidansında azalma sağlanacaktır. (5) Prematüre atımların ve aritmilerin; yaş ve ırk ile olan ilişkileri belirlenecektir. (6) Doberman, Bokser, Alman Çoban köpeği ve Kangal gibi kardiyomyopatiye duyarlı köpek ırklarında; 24 saat Holter kayıt bilgileri ve ekokardiyografik (2-boyutlu, B mod) bulgular ile karşılaştırılarak koroner enfarktüs ve işemik alanların lokalizasyonlarının belirlenmesi ve tedavilerin yönlendirilmesi sağlanacaktır.

7 (7) Kalp hastası köpeklerin gün içinde (24 saatlik) kalp atım sayılarındaki değişimin kardiyak semptomlarla ilişkisi ortaya konacaktır. (8) Proje bu özellikleri ile bilimsel literatüre katkı sağlayacak ve uluslararası indekslere kayıtlı bilimsel dergilerde yayınlanma potansiyeline sahip olacaktır. (9) Proje, Köpeklerde Holter monitorizasyon uygulamalarının Türkiye de ilk kez kullanılacak olması açısından da orijinal nitelik taşımaktadır. (10) Bu proje; ileri anjiyografi, kalp pili ve doppler ultrason tekniklerinin değerlendirildiği Anabilim Dalımızdaki gelecekteki ileriye yönelik kardiyolojik çalışmalarımız için temel teşkil edecektir. III. Materyal ve Yöntem Hayvan Materyali Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Küçük Hayvan Kliniğine tarihleri arasında; farklı ağırlık, ırk, yaş ve cinsiyette, kalp hastalığı semptomları ya da rutin muayene amacıyla (asemptomatik) getirilen, oskültasyonda kardiyak aritmi teşhis edilen 22 erkek ve 8 dişi toplam 30 köpek bu araştırmanın materyalini oluşturdu. Yöntem Anamnez Egzersiz intolerans, Solunum güçlüğü, Öksürük, Abdominal gerginlik, Ortopne, Senkop, Anoreksi/kardiyak kaşeksi, Arka ayaklarda paraliz veya Hemoptizis bulunan hastalar kalp hastalığı şüphesi ile çalışmaya alındı.

8 Klinik ve Kardiyovasküler Muayene Anamnez bilgileri alınan ve çalışmaya dahil edilen tüm köpeklerin; Canlı ağırlık, Vücut yüzey alanı, Yaş, cinsiyet, Vücut ısısı, Arteriofemoralis nabzı, Kalp ve solunum frekansı, Kraniyal ve kaudal mukozal membran rengi, Kapillar dolum zamanı, Juguler pulzasyon, hepatojuguler refluks, Subkutanöz ödem, asites kontrolü Öksürük testi, Kalp ve akciğer oskültasyonu muayeneleri yapıldı. Senkop sayısı <1, 2-5 kez, >5 olarak; kraniyal ve kaudal mukozal membran rengi pembemsi, soluk ve siyanotik olarak; kapillar dolum zamanı <3 sn, >3 sn olarak; femoral nabız hipokinetik, hiperkinetik, nabız yokluğu ve normal olarak sınıflandırıldı. Hepatojuguler refluks ve juguler pulzasyon, abdomenin derin palpasyonu sırasında juguler venin dolgunluğuna göre belirlendi. Traheal duyarlılık, traheaya el ile yapılan palpasyon sonucu öksürük refleksinin oluşturulması şeklinde tespit edildi. Vücut yüzey alanı, canlı ağırlık dikkate alınarak her hasta için hesaplandı. Hastalarda mitral kapak oskültasyonu toraks boşluğunun sol tarafında, 5. interkostal aralıkta ve kostakondral eklem bölgesinde; aort kapağı oskültasyonu toraks boşluğunun sol tarafında, kostakondral eklemin hemen üzerinde ve 4. interkostal aralıktan; pulmoner kapak oskültasyonu toraks boşluğunun sol tarafında, 2-4. interkostal aralıktan ve sternumun hemen üzerinden; triküspid kapak oskültasyonu ise toraks boşluğunun sağ tarafından, kostakondral eklem bölgesi yanında ve 3-5. interkostal aralıktan yapıldı. Üfürümün şiddeti 1-6 sınıflama sistemine göre (1: sadece dikkatli oskültasyonla tespit edilebilen çok yumuşak üfürümler, 2: kolaylıkla duyulabilen yumuşak üfürümler, 3: orta şiddette üfürümler, 4: prekordiyal thrill in olmadığı şiddetli üfürümler, 5: palpe edilebilir

9 prekordiyal thrill in eşlik ettiği şiddetli üfürümler, 6: çok şiddetli üfürümler) yapıldı ve sistolik, diyastolik ya da devamlı üfürümler olarak belirlendi. Kalp hastalığı derecelendirilmesi ise Uluslararası Küçük Hayvan Kalp Sağlığı Birliği (ISACHC) nin sistemine göre 1: asemptomatik hastalar, 1a: kardiyomegalinin eşlik etmediği kardiyak hastalık bulguları, 1b: kardiyomegalinin eşlik ettiği kardiyak hastalık bulguları, 2: dinlenme ve hafif egzersizde klinik belirtilerin görüldüğü orta derecede kalp yetmezliği, 3: konjestif kalp yetmezliği belirtilerinin bulunduğu ileri kalp yetmezliği, 3a: ayakta tedavinin ve evde bakımın yapılabildiği kalp hastaları, 3b: hospitalizasyonun gerektiği, kardiyojenik şok, plöral efüzyon ve asitesin bulunduğu kalp hastaları şeklinde yapıldı. Tüm hastaların aşıları tamdı ve antiparaziter uygulamaları yapılmıştı. Tansiyon Ölçümleri Hastaların tümünde sistolik ve diyastolik non invaziv tansiyon ölçümleri; aynı kişi tarafından aynı klinik şartlarda ve en az 4 tekrar sonucu kaydedilen ortalama kan basıncı şeklinde ölçüldü. Bu ölçümler Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı kliniğinde bulunan Bionet -BM3 Vet marka hasta başı monitörü manşonları kullanılarak indirekt olarak yapıldı. Manşon tüm hastalarda; 2 kez sol dirsek ekleminin distaline ve 2 kez de kuyruk kaidesi üzerine yerleştirildi ve ölçümler kaydedildi. Radyografi Hastaların rutin toraks grafileri; cerrahi anabilim dalında bulunan 1000 ma eşdeğer 600 ma HF frekans, 150 KV gücündeki Innomed, iki tiplü röngen cihazı ile latero-lateral ve ventraldorsal pozisyonda alındı, vertebral kalp skala metoduna göre incelendi; kardiyomegali, plöral efüzyon, bronşiyal dansite artışı ve traheal deviasyon kaydedildi. Grafiler; köpeklerin büyüklüğüne göre 18 x x x 40 cm ebatlarında, Kodak ve Medihot marka röntgen kasetlerine kaydedildi. Kasetleri yıkamada AFP Imaging marka Mini-Medical model otomatik banyo makinesi kullanıldı.

10 Klinik Elektrokardiyografi Klinik 8 derivasyon (I, II, III, avr, avl, avf, V4, V10) EKG çekimleri; İç Hastalıkları Anabilim Dalı nda mevcut olan Cardiofax 6851K marka milivolta ayarlı cihaz ile alındı. Alınan traseler incelenerek, tüm elektrokardiyografik kayıtlar; kalp atım sayısı, QRS amplitüt (mv) ve süresi (ms), QT süresi (ms), perikardiyal ya da plöral efüzyon bulgusu (Elektriksel alternans), ST depresyon ya da elevasyonu, ortalama elektriksel aksis (Einthoven üçgenine göre) ve aritmi yönünden değerlendirildi. EKG kayıtları mümkün olduğunca sessiz bir ortamda, herhangi bir anestezik madde kullanılmadan, sağ lateral ya da ayakta oturur pozisyonda kaydedildi. Elektrotlardan kırmızı ve sarı renkte olanlar ön bacak, sağ ve sol dirsek eklemine; yeşil ve siyah renkte olanlar ise arka bacak diz eklemine Konix ultrason jeli kullanılarak yerleştirildi. Cihazın kalibrasyonu her ölçüm için; 10 mm yükseklik veya 1 mv luk akım verecek şekilde ayarlandı. Ölçüm hızı 50mm/sn olacak şekilde; bipolar (I,II,III) ve arttırılmış unipolar (avr, avl, avf) ekstremite derivasyonları olarak otomatik kaydedildi. Ekokardiyografi Hastaların 2D B ve M mode ekokardiyografik incelemeleri; İç Hastalıkları Anabilim Dalında bulunan Shimadzu - SDU 450 marka ekokardiyografi cihazı ve SONY - UP850C yazıcı ile yapıldı. Ekokardiyografik B ve M mode incelemeler; köpekler oturur ya da ayakta pozisyonda, sağ parasternal uzun ve kısa eksen (4, 5 ve 6. interkostal aralık) ile sol apikal eksende (5 ve 6. interkostal aralık) Konix marka ultrason jeli kullanılarak alındı. Muayene öncesi hastaların, sol ve sağ koltuk altı bölgeleri traş edildi. Ekokardiyografik muayene için hastaların hiçbirinde herhangi bir anestezik madde kullanılmadı. Tüm ekokardiyografik ölçüm değerleri köpeklerin ırk ve canlı ağırlığına göre değişen referans değerler ile karşılaştırılıp kaydedildi (Tilley ve ark., 2008). Sol ventriküler sistolik ve diyastolik diameter (LVIDs, LVIDd), sol ventriküler sistolik ve diyastolik serbest duvar kalınlığı (LVPWs, LVPSd), sistolik ve diyastolik interventriküler septal kalınlık (IVSs, IVSd), ejeksiyon zamanı (ET), diyastol sonu hacmi (EDV), sistol sonu hacmi (ESV), stroke volüm (SV), kardiyak output (CO), sitolik indeks (SI), kardiyak indeks (CI), ejeksiyon fraksiyonu (EF), fraksiyonel kısalma (FS), (VCF), sol atrium çapı (LA), aort çapı (Ao), LA/Ao oranı, sol ventrikül kitlesi ve indeksi (LVM, LVMI) ve rölatif duvar kalınlığı (RWT) ölçüleri her hastada kaydedildi. Sol ventrikül kitlesi (gr);

11 0.8x{1.04[(LVIDd+IVSd+LVPWd)3-(LVIDd)3]}+0.6, sol ventrikül kitle indeksi; sol ventrikül kitlesi/vücut yüzey alanı, rölatif duvar kalınlığı ise 2 x LVPWd/LVIDd formülüyle elde edildi ve kardiyak remodeling belirlendi. Laboratuvar Analizleri Rutin tam kan (WBC, LYM, MONO, GRA, LYM%, MONO%, GRA%, RBC, HGB, HCT, MCV, MCH, MCHC, RDWc, PLT, PCT, MPV, PDWc) ve serum biyokimyasal analizleri (Glikoz, Üre, Kreatinin, Total Protein, Albumin, Total Bilirubin, Direkt Bilirubin, ALP, ALT, GGT, AST, CK, LDH, Na, K, CI, Ca, P) vena cephalica dan siteril 22 G kanül kullanılarak alınan ve Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Merkez Tanı Laboratuarına sırasıyla 1 ve 3 ml şeklinde Edta lı ve Edta sız tüplerde gönderilen kanlar ile, Abacus Junior Vet ve Erba XL 600 marka cihazlar kullanılarak yapıldı. kontrol edildi. Tüm hastalar Dirofilariozis yönünden Quicking marka serolojik hızlı test kitleriyle Holter Monitörizasyon Hastaların holter kayıtları İç Hastalıkları Anabilim Dalında bulunan DR 200 marka holter kaydedicisi ile alındı ve NorthEast marka bilgisayar yazılımı ile otomatik ve manuel olarak değerlendirildi (Şekil3.1). Şekil 3.1. DR 200 marka holter kaydedicisi ve hastaya sabitlenmesi

12 3 kanallı 24 saat sürekli kayıt alabilen Holter kaydedicisi elektrotları traş ve alkol ile antisepsiden sonra sırasıyla köpeklerin sol ve sağ göğüs duvarına sabitlendi. Sağ göğüs duvarı ventraline yeşil ve beyaz; sol göğüs duvarı ventraline ise kırmızı, siyah ve kahverengi elektrotlar tespit edildi (Şekil3.2). Elektrotların tespit işlemi için Medico Lead Lok marka yapıştırma bantları kullanıldı. Şekil 3.2.Holter elektrotlarının yerleştirilmesi Elektrotlar tespit edildikten sonra her hastaya göğüs bandajı uygulandı ve özel koruyucu giysiler giydirildi (Şekil 3.3). Hasta sahibine köpeğinin 24 saatlik günlük yaşantısını kaydedeceği holter günlüğü verildi. Hasta sahibine verilen Holter günlüğü ile köpeğinin; gezinti, egzersiz, yemek, uyku, uyanma, ürinasyon zamanları, varsa senkop ve kalp semptomlarının belirginleştiği zaman dilimlerini yazması istendi. 24 saat sonra cihaz çıkarıldı ve SD karta kaydedilen veriler bilgisayar yazılımına aktarılarak otomatik ve manuel olarak yorumlandı. Cihazın sabitlenmesinin mümkün olmadığı, hasar görme ihtimalinin yüksek olduğu ve bunun gibi herhangi bir nedenle kaliteli kayıt alınamayan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Şekil 3.3. Holter cihazının sabitlenmesi için kullanılan özel koruyucu giysi

13 Aritmili hastalar konjenital ve edinsel kalp hastalıkları ile ilişkilendirilerek supraventriküler (atrial taşikardi, atrial fibrilasyon ve flütter, supraventriküler prematüre atımlar), ventriküler (ventriküler taşikardi, ventriküler flütter ve fibrilasyon, prematüre atımlar ve kaçış ritimleri) ve bradiaritmiler (sick sinus sendromu, atrial standstil, atrioventriküler iletim blokları, sinus pause) temelinde 3 gruba ayrılarak klasifiye edildi. Holter kayıt alt parametreleri olarak; VPB (ventriküler prematüre atım), VPB pair, run, VTAC (ventriküler taşikardi), Bigemini, Trigemini, R on T, SVPB (Supraventriküler prematüre atım), SVPB pair, SVT (Supraventriküler taşikardi), sinüs pause sayısı, irregular RR (Düzensiz RR) ve artefaktlar değerlendirildi. Kliniğe getirilen köpeklerin; anemnez, fiziksel muayene bulguları, tam kan ve serum biyokimya değerlerinin tanımlayıcı istatistikleri hesaplandı. Önemlilik testlerine geçilmeden önce tüm verilerin normal dağılıma uygunluğunu test etmek için Shapiro Wilks, varyansların homojenliğini test etmek için ise Levene testi kullanıldı. Klinik ve Preklinik gruplar ile Üfürüm grupları bakımından elde edilen nicel ölçüm biçimine sahip veriler arasındaki farklılığı test etmek için parametrik test varsayımlarını sağlayan değişkenler için Student T test, sağlamayanlar için ise Mann Whitney U testi kullanıldı. Hasta grubu ile Kardiyak üfürüm grubu arasındaki farklılığın önemine Ki kare testi ile bakıldı. Hasta grupları bakımından Holter aritmi testi, Ekg aritmi testi, Kardiyomegali, Bronşiyel Dansite, Periefüzyon ve Plörefüzyon bulguları arasındaki farklılığın kontrolüne Fisher Exact Test ile bakıldı. Preklinik ve klinik hasta grupları için ayrı ayrı olmak üzere aynı hastadan EKG ile alınan kalp atım hızı ile Holterle alınan kalp atım hızı arasındaki farkın önemliliğine paired sample t test ile bakıldı. Değişkenler arasında matematiksel bir model kurmak için en küçük kareler yönteminden yararlanıldı. Tüm istatistiksel analizler, minimum %5 hata payı ile yapıldı. Analizler için SPSS 14.1 ve NCSS 2007 paket programlarından yararlanıldı. IV. Geleceğe İlişkin Öngörülen Katkılar Çalışmada elde edilen bulgular İç Hastalıkları alanında ileride gerçekleştirilecek tüm kardiyolojik araştırmalar için temel teşkil edebilir. İleri anjiyografi, kalp pili ve doppler ultrason teknikleri gibi gelecekte Anabilim Dalımızda planlanacak kardiyolojik çalışmalar, kardiyak aritmilerin lokalizasyonlarının belirlenmesi ve topografilerinin gerçekleştirilmesinde elde edilen verilerden faydalanılacaktır.

14 Özellikle Kangallarda ülkemizde ilk kez yapılan uzun dönem Holter monitorizasyon uygulamaları ile ani ölümlerden sorumlu aritmilerinin erken teşhisleri gerçekleştirilmiştir. Kangal yetiştiriciliğinde önemli bir problem olan konjenital ve edinsel kardiyak hastalıkların erken tanı ve tedavisinin yapılması ile insidansında azalma sağlanacaktır. Doberman, Bokser, Alman Çoban köpeği ve Ülkemize özgü Kangal gibi kardiyomyopatiye duyarlı köpek ırklarında; 24 saat Holter kayıt bilgileri ve ekokardiyografik (2-boyutlu, B mod) bulgular ile karşılaştırılarak enfarktüs ve işemik alanların lokalizasyonlarının belirlenmesi ve tedavilerin yönlendirilmesi sağlanacaktır. V. Sağlanan Altyapı Olanakları ile Varsa Gerçekleştirilen Projeler Sağlanan altyapı olanakları ile Köpeklerde Kalp Hastalıklarında Aritmilerin Holter Monitorizasyon Tekniği ile Tanısı ve Sınıflandırılması konulu, 11A numaralı proje gerçekleştirilmiştir. VI. Sağlanan Altyapı Olanaklarının Varsa Bilim/Hizmet ve Eğitim Alanlarındaki Katkıları Sağlanan altyapı ile; Türkiye de ilk kez, kardiyak aritmili köpeklerde uzun dönem Holter Monitörizasyon tekniğinin kullanılabilirliği, takibi ve değerlendirilmesi incelendi. Araştırmaya dahil edilen kalp hastası köpek ırklarının (n:30) sırasıyla; Terrier (% 20), Pincher (% 10), Labrador Retriever (% 10), Cavalier King Charles (% 10), Boxer (% 10), Kangal (% 10), Alman Çoban (% 6,6), Setter (% 3,3), Pekinez (% 3,3), Doberman (% 3,3), Golden Retriever (%3,3), Schitzo (% 3,3), Dalmaçyalı (% 3,3) ve Pomerian (% 3,3) oldukları tespit edildi. Aritmili hasta köpeklerde; Sick Sinus Sendrom (n:2), Dilate Kardiyomyopati (n:9), Endokardiozis (n:5), Aortik Stenozis (n:1), AV Kapak Displazisi (n:1), Mitral Prolapsus (n:5), Triküspid Regürgitasyon (n:1), İzole Papillar Kas Hipertrofisi (n:1), Kardiyak Tümör (n:1) ve Mitral Regürgitasyon (n:3) tespit edildi.

15 Aritmili Preklinik ve klinik hasta köpekler arasında anamnez ve semptomların dağılımına bakıldığında; anoreksi, egzersiz intolerans, dispne, öksürük ve öksürük testi pozitifliği yönünden anlamlı farklılık tespit edildi (p<0,05). Kapillar dolum zamanı aritmili hastaların çoğunluğunda (% 83,3) normal olarak (<3sn) belirlendi. Juguler pulzasyon klinik grubu oluşturan hastaların % 33,3 ünde mevcuttu ve bu durumun preklinik hastalara göre p<0,01 düzeyinde önemli olduğu belirlendi. Klinik hasta grubunda üfürüm şiddeti preklinik hasta grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek tespit edildi (p<0,05). Preklinik ve klinik hastaların Albümin ve PDWc değerleri arasında istatiksel anlamlı farklılık belirlendi (p<0,05). Kardiyak üfürümü olan ve olmayan köpekler arasında MPV ve PDWc yönünden istatistiksel fark (p<0,05) tespit edildi. Preklinik ve klinik gruplar Holter ile belirlenen HR ortalamaları yönünden karşılaştırıldığında istatistiki farklılık belirlendi (p<0,05). Klinik Elektrokardiyografi ve Holter Monitörizasyon ile belirlenen HR ler arasında istatistiksel açıdan anlamlı, oldukça kuvvetli ve pozitif bir ilişki bulundu (r=0,59; p<0,05). Preklinik ve klinik çalışma grubundaki hastalar kendi içinde ayrı ayrı değerlendirildiğinde; Klinik Elektrokardiyografi ve Holter Monitörizasyon ile belirlenen HR ler arasında sırasıyla orta derecede kuvvetli (r=,46; p<0,05) ve yüksek derece kuvvetli (r=0,73; p<0,05) pozitif yönlü bir ilişki tespit edildi. Aritmili köpeklerin uzun dönem Holter Monitörizasyonlarında; VPC, VPC Pair, VPC Run, VTAC, Bigemini, Trigemini, Kuadrigemini, R on T, SPC, SPC Pair, SVT, ST Depresyon ve Elevasyonu, Sinüs Pause, Irregular RR, Minimum ve Maksimum HR, En Kısa RR Aralığı, En Uzun RR Aralığı, En Uzun ve En Hızlı Ventriküler Taşikardi, Sinüs Bradikardi, Taşikardi, 1 0, 2 0, 3 0 AV Blok, İletilmemiş Sinüs Atımı, AF, Preeksitasyon, Atriyoventriküler Disosiyasyon, İdiyoventriküler Ritm ve artefaktlar belirlendi. Araştırma Projesi ile; kısa dönem klinik elektrokardiyografi ile belirlenemeyen çok sayıda aritmi Holter Monitörizasyonda belirlenebilmiştir. Klinik Elektrokardiyografi muayenesinde Normal Sinüs Ritmi belirlenen 12 olguda Holter analizlerinde unifokal ya da multifokal VPB, VTAC, SPB, Bigemini ve Trigemini gibi aritmilerin tespit edilmesi kliniğimize önemli bir hizmet katkısı sağlamıştır.

16 Çalışmaya alınan Kangal ırkı köpeklerde (% 10) Klinik Elektrokardiyografide persiste ince dalgalı AF, fokal APC, ST depresyonu, preeksitasyon ve 5 multifokal VPC tespit edilmiş; Holter Monitörizasyonunda ise persiste ince dalgalı AF, APC, ST depresyonu ve preeksitasyon doğrulanmış, multifokal VPC teşhis edilmiştir. Tüm bu veriler ışığında; köpeklerde asemptomatik sessiz seyreden kardiyak hastalıkların erken teşhisinde aritmilerin önemli bir belirteç oldukları sonucuna ulaşılmış ve hastalığın prognozu ile doğrudan ilişkili olduğu anlaşılmıştır. Bu durumun eğitime ve hizmet alanına önemli katkıları olduğu tespit edilmiştir. Proje ile İç Hastalıkları Kliniğinde kalp hastası köpeklerde uzun dönem Holter Monitörizasyon uygulamaları rutin uygulamaya girmiş ve hastaların tedavileri yönlendirilmiştir. Doberman, Bokser, Alman Çoban köpeği ve Kangal gibi kardiyomyopatiye duyarlı köpek ırklarında; 24 saat Holter kayıt bilgileri, klinik kısa dönem elektrokardiyografi, radyografi ve ekokardiyografik (2-boyutlu, B mod) bulgular ile karşılaştırılmış ve ideal bir kardiyolojik muayene ve tam teşhis için bu yöntemlerin tamamının değerlendirilmesinin eğitim ve hizmet alanında önemli katkıları olduğu görülmüştür. Ülkemizde Beşeri hekimlikte uzun yıllardır kullanılan Holter monitörizasyon, Veteriner Hekimlikte henüz kullanım alanı bulamamıştır. Bu açıdan Veteriner Hekimlik alanında kalp hastası köpeklerde ilk kez uygulanan uzun dönem Holter Monitörizasyon tekniğinin komplikasyonsuz gerçekleştirilmesiyle kalp ritim bozukluğu olgularında referans olabilecek araştırma verileri elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; etiyolojik etkenler, ani ölüm riski, senkop ve prognoz bakımından açıklanamayan aritmojenik kardiyak hastalıkların büyük ırk köpeklerde daha fazla görüldüğü dikkati çekmiştir.

17 VII. Ekler a) Mali Bilanço ve Açıklamaları NO Makine Teçhizat Adı MİKTARI HARCANAN (TL) KALAN DEMİRBAŞ NUMARASI Holter Kayıt Sistemi 1 (Holter Kayıt Cihazı-Aritmi Analiz Sistemi-Bilgisayar Yazıcısı) 1 Adet TL Veteriner Amaçlı Traş Makinesi 1 Adet 590 TL Sarf Malzemesi Adı 1 10 Numara Elizabeth Yakalık 5 Adet 45 TL ,5 Numara Elizabeth Yakalık 5 Adet 55 TL Numara Elizabeth Yakalık 5 Adet 65 TL Numara Elizabeth Yakalık 5 Adet 75 TL EKG Kağıdı 20 Adet 94,4 TL Dirofilaria immitis hızlı test kiti 20 Adet 432 TL - - PROJE BÜTÇESİ TOPLAM 29356,4 - b) Makine ve Teçhizatın Konumu ve İlerideki Kullanımına Dair Açıklamalar İç Hastalıkları Anabilim Dalında bulunan Holter analiz sistemi (Holter kaydedicisi ve analiz yazılımı) kalp hastası köpeklerde aritmi analizi amacıyla kliniğimizde rutin olarak hizmet vermeye başlamıştır. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi nde kurulum çalışmaları başlatılan Hayvan Hastanesinde de Holter Uygulamaları ileride diğer hayvan türlerinde de (Kedi, Köpek, At vb.), kalp hastalığının tanı, tedavi ve prognozunda önemli katkıları olacaktır.

TEMEL EKG. Prof.Dr.Hakan KültK. Kardiyoloji Anabilim Dalı

TEMEL EKG. Prof.Dr.Hakan KültK. Kardiyoloji Anabilim Dalı TEMEL EKG Prof.Dr.Hakan KültK ltürsay Ege Üniversitesi, Tıp T p Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı EKG Elektro Kardiyo Gram: Kalp atımları sırasında oluşan elektriksel değişikliklerin vücut yüzeyine konan

Detaylı

SPORCULARDA KARDİYAK SEBEPLİ ANİ ÖLÜMLER

SPORCULARDA KARDİYAK SEBEPLİ ANİ ÖLÜMLER SPOR HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI SPORCULARDA KARDİYAK SEBEPLİ ANİ ÖLÜMLER DOÇ.DR.ERDEM KAŞIKCIOĞLU 1 35 yaşın altındaki sporcularda ani ölüm nedenleri 2% 1% 2% 4% 2% 2% 35% 3% 3% 3% 4% 5% 24% 10% Hipertrofik

Detaylı

EKG CİHAZ KULLANIMI ve EKG nin YORUMLANMASI

EKG CİHAZ KULLANIMI ve EKG nin YORUMLANMASI EKG CİHAZ KULLANIMI ve EKG nin YORUMLANMASI T.C B.E.Ü. SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM HEMŞİRELİĞİ Hem.BURCU ER EKG Kalbin çalışması sırasında oluşan

Detaylı

T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2017 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI

T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2017 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2017 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI EKG VE YORUMLANMASI Hemşire Burcu ER EKG Kalbin çalışması sırasında oluşan elektriksel

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS NOTU FORMU

ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS NOTU FORMU ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS NOTU FORMU DERSİN ADI: Normal EKG DERSİ VEREN ÖĞRETİM ÜYESİ: Prof. Dr. Mustafa Kılıçkap, Prof. Dr. Deniz Kumbasar DÖNEM: IV DERSİN VERİLDİĞİ

Detaylı

Normal EKG. Dr. Müge Devrim-Üçok

Normal EKG. Dr. Müge Devrim-Üçok Normal EKG Dr. Müge Devrim-Üçok Elektrokardiyogram Kalpte depolarizasyon dalgasının ilerlemesi ekstrasellüler sıvıda elektriksel akımlar oluşturur. Bu elektriksel potansiyel değişimlerinin vücut yüzeyine

Detaylı

Atlarda Ekokardiyografi Vet.Hekim Nadide MERAL Anahtar Kelimeler: At, Ekokardiyografi, Sonografi, Kesit Tekniği 1. Muayene Tekniği

Atlarda Ekokardiyografi Vet.Hekim Nadide MERAL Anahtar Kelimeler: At, Ekokardiyografi, Sonografi, Kesit Tekniği 1. Muayene Tekniği Atlarda Ekokardiyografi Vet.Hekim Nadide MERAL Anahtar Kelimeler: At, Ekokardiyografi, Sonografi, Kesit Tekniği Atlarda kalp hastalıkları tanısında oskültasyon, perküsyon, elektrokardiyografi, anjiografi

Detaylı

Temel Prensipler. Temel Prensipler. Temel Prensipler. Temel Prensipler. Hikaye

Temel Prensipler. Temel Prensipler. Temel Prensipler. Temel Prensipler. Hikaye Uzm. Dr. Haldun Akoğlu Kardiyak aritmiler birçok farklı belirti ile kendini gösterebilir: Çarpıntı Göğüs ağrısı Nefes darlığı Baş dönmesi Göz kararması Konfüzyon Senkop Kollaps (Kardiyak arest) Bir aritminin

Detaylı

Normal EKG Normal EKG Nasıl Olmalıdır? Kalp Hızı: 60 100/dakika Ritim düzenli olmalıdır P dalgası: aynı derivasyonda yer alan tüm p dalgalarının morfolojisi aynı olmalıdır Her p dalgasından önce bir

Detaylı

Fizyoloji Anabilim Dalı. Elektro Kardio Grafi. Dr. Sinan Canan scanan@baskent.edu.tr

Fizyoloji Anabilim Dalı. Elektro Kardio Grafi. Dr. Sinan Canan scanan@baskent.edu.tr Başkent ş Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Elektro Kardio Grafi Dr. Sinan Canan scanan@baskent.edu.tr 23.11.2004 Elektrokardiogram (EKG): Kalbin Elektriksel Aktivitesi Elektro[elektrik]kardio[kalp]gram[yazdırma]

Detaylı

Antiaritmik ilaçlar. Prof. Dr. Öner Süzer Antiaritmik ilaç preparatları

Antiaritmik ilaçlar. Prof. Dr. Öner Süzer  Antiaritmik ilaç preparatları Antiaritmik ilaçlar Prof. Dr. Öner Süzer www.onersuzer.com 1 Antiaritmik ilaç preparatları 2 2 1 3 3 Aritmiler ve temel bilgiler I Aritmi (disritmi), normal sinüs ritminden herhangi bir sapma ve kalp atımlarındaki

Detaylı

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK 1) Holter monitörizasyon - Hastaların kalp ritimlerinin 24 saat boyunca gözlemlenmesidir. - Kardiyak aritmik olayların ve semptomların görüntülenmesiyle esas

Detaylı

VAKA SUNUMU. Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi

VAKA SUNUMU. Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi VAKA SUNUMU Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi ÖYKÜ 58 yaşında, erkek hasta, emekli memur, Ankara 1989: Tip 2 DM tanısı konularak, oral antidiyabetik

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAK İÇİN TEMEL EKG OKUMA BECERİSİ

BİRİNCİ BASAMAK İÇİN TEMEL EKG OKUMA BECERİSİ BİRİNCİ BASAMAK İÇİN TEMEL EKG OKUMA BECERİSİ Doç. Dr. Turan SET Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Trabzon E-mail: turanset@gmail.com Hiçbir şey basit anlatılamayacak

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAK İÇİN TEMEL EKG OKUMA BECERİSİ

BİRİNCİ BASAMAK İÇİN TEMEL EKG OKUMA BECERİSİ BİRİNCİ BASAMAK İÇİN TEMEL EKG OKUMA BECERİSİ Doç. Dr. Turan SET E-mail : turanset@yahoo.com Hiçbir şey basit anlatılamayacak kadar karmaşık değildir Albert Einstein AMAÇ Birinci basamakta EKG değerlendirmede

Detaylı

Temel EKG. Mehmet OKUMUŞ Acil Tıp Uzmanı AEAH Acil Tıp Kliniği ELEKTROKARDİYOGRAFİ

Temel EKG. Mehmet OKUMUŞ Acil Tıp Uzmanı AEAH Acil Tıp Kliniği ELEKTROKARDİYOGRAFİ Temel EKG Mehmet OKUMUŞ Acil Tıp Uzmanı AEAH Acil Tıp Kliniği ELEKTROKARDİYOGRAFİ SUNUM PLANI EGK Tarihçesi Kalp Kası Fizyolojisi EKG Derivasyonları Elektriksel iletim EKG Temel yorumlanması William Gilbert

Detaylı

Kalbin İleti Sistemi

Kalbin İleti Sistemi Kalbin İleti Sistemi 2 Kalbin İleti Sistemi Sinoatriyal Nod Atriyoventriküler Nod 3 Kalbin İleti Sistemi Kalpte iletinin oluşması ve yayılması yapısal ve elektrofizyolojik olarak farklılaşmış dokularca

Detaylı

EKG KURSU RİTİM BOZUKLUKLARI. Doç. Dr. Serdar Bayata İzmir Atatürk Eğt. Ve Araş. Hast. 1.Kardiyoloji Kliniği

EKG KURSU RİTİM BOZUKLUKLARI. Doç. Dr. Serdar Bayata İzmir Atatürk Eğt. Ve Araş. Hast. 1.Kardiyoloji Kliniği EKG KURSU RİTİM BOZUKLUKLARI Doç. Dr. Serdar Bayata İzmir Atatürk Eğt. Ve Araş. Hast. 1.Kardiyoloji Kliniği İLETİ SİSTEMİ EKG DERİVASYONLARI 2 tip EKG derivasyonu vardır Ekstremite derivayonları (DI, DII,

Detaylı

Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler

Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler Olgu 45 yaşında Hipertansiyon için Amlodipin 5 mg Sigara (+) Yoğun alkol kullanımı sonrası fenalık hissi Bilinci bulanık Tedavi? Aritmili Hastaya

Detaylı

EKG Değerlendirme 1. Doç. Dr. Selahattin KIYAN EKG Kursu Erzurum

EKG Değerlendirme 1. Doç. Dr. Selahattin KIYAN EKG Kursu Erzurum EKG Değerlendirme 1 Doç. Dr. Selahattin KIYAN EKG Kursu Erzurum Tarihte EKG Wilhelm Einthoven 1903 ilk elektriksel akt. Kaydı 1908 de sistemi tamamlıyor. İlk MI tanımı 1909.. 1930larda standart derivasyon

Detaylı

Dolaşım Sistemi Fizyolojisi - 2. Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D.

Dolaşım Sistemi Fizyolojisi - 2. Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D. Dolaşım Sistemi Fizyolojisi - 2 Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D. Kalbin Çalışması ve İşlevleri Kalbin Anatomisi Kalbin Anatomisi Kalp Kapakları (Sağ) (Sol) Kalbin

Detaylı

Dr.Ahmet İşleyen Bülent Ecevit Üniversitesi Kardiyoloji ABD Aralık 2015

Dr.Ahmet İşleyen Bülent Ecevit Üniversitesi Kardiyoloji ABD Aralık 2015 Dr.Ahmet İşleyen Bülent Ecevit Üniversitesi Kardiyoloji ABD Aralık 2015 EKG nedir?? Kalp nasıl çalışır?? Kalbin elektriksel aktivitesinin kayıt edilmesi EKG kağıdının üzerinde 1X1 mm lik küçük ve 5X5

Detaylı

Takiplerde hastalarda hangi özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini

Takiplerde hastalarda hangi özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini Dönem IV Kardiyoloji Stajı Konu: Atrial fibrilasyonlu hastaya yaklaşım Amaç: Bu dersin sonunda dönem IV öğrencileri atrial fibrilasyonu tanımlayabilecek, hastaya yaklaşımdaki temel prensipleri belirtebileceklerdir.

Detaylı

SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ GÜLHANE SAĞLIK MESLEK YÜKSEKOKULU ANKARA

SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ GÜLHANE SAĞLIK MESLEK YÜKSEKOKULU ANKARA SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ GÜLHANE SAĞLIK MESLEK YÜKSEKOKULU ANKARA İLERİ YAŞAM DESTEĞİ I KALP HIZININ DEĞERLENDİRİLMESİ İYD I DERS NOTU 02 2016 i İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... i 1. KALP HIZININ HESAPLANMASI...

Detaylı

RENAL TRANSPLANT ALICILARINDA SODYUM ATILIMI, BÖBREK HASARI VE EKOKARDİYOGRAFİK PARAMETRELERİN İLİŞKİSİ

RENAL TRANSPLANT ALICILARINDA SODYUM ATILIMI, BÖBREK HASARI VE EKOKARDİYOGRAFİK PARAMETRELERİN İLİŞKİSİ RENAL TRANSPLANT ALICILARINDA SODYUM ATILIMI, BÖBREK HASARI VE EKOKARDİYOGRAFİK PARAMETRELERİN İLİŞKİSİ Emre Tutal 1, Bahar Gürlek Demirci 1, Siren Sezer 1, Saliha Uyanık 2, Özlem Özdemir 3, Turan Çolak

Detaylı

Romatizmal Mitral Darlığında Fetuin-A Düzeyleri Ve Ekokardiyografi Bulguları İle İlişkisi

Romatizmal Mitral Darlığında Fetuin-A Düzeyleri Ve Ekokardiyografi Bulguları İle İlişkisi Kahramanmaraş 1. Biyokimya Günleri Bildiri Konusu: Romatizmal Mitral Darlığında Fetuin-A Düzeyleri Ve Ekokardiyografi Bulguları İle İlişkisi Mehmet Aydın DAĞDEVİREN GİRİŞ Fetuin-A, esas olarak karaciğerde

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem V Kardiyoloji Staj Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Yrd. Doç. Dr. Baran GENCER Yrd. Doç. Dr. Oğuz GÜÇLÜ Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

EKG. Yrd.Doç.Dr.Müge Günalp Eneyli

EKG. Yrd.Doç.Dr.Müge Günalp Eneyli EKG Yrd.Doç.Dr.Müge Günalp Eneyli Kalbin İleti Sistemi Kalpte iletinin oluşması ve yayılması yapısal ve elektrofizyolojik olarak farklılaşmış dokularca sağlanır İleti sistemindeki pacemaker hücrelerinin

Detaylı

GELİŞEBİLECEK ARİTMİLERDE OLASI SORUNLAR VE TEDAVİSİ

GELİŞEBİLECEK ARİTMİLERDE OLASI SORUNLAR VE TEDAVİSİ GELİŞEBİLECEK ARİTMİLERDE OLASI SORUNLAR VE TEDAVİSİ Hasta Stabil mi? -Düşük kalp debisi bulguları -Bilinç bozukluğu -Hipotansiyon -Pulmoner ödem -İskemi bulguları RİTİM BOZUKLUĞU OLAN HASTA STABİL DEĞİLSE

Detaylı

Yoğun Bakım Ünitesinde Yatan Ventilatörle İlişkili Pnömonili Hastalarda Serum C-Reaktif Protein, Prokalsitonin, Solubl Ürokinaz Plazminojen Aktivatör Reseptörü (Supar) Ve Neopterin Düzeylerinin Tanısal

Detaylı

Dolaşım Sistemi Dicle Aras

Dolaşım Sistemi Dicle Aras Dolaşım Sistemi Dicle Aras Kalbin temel anatomisi, dolaşım sistemleri, kalbin uyarlaması, kardiyak döngü, debi, kalp atım hacmi ve hızı 3.9.2015 1 Kalbin Temel Anatomisi Kalp sağ ve sol olmak üzere ikiye

Detaylı

EKG. Ahmet Eroğlu Karadeniz Teknik Üniversitesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD

EKG. Ahmet Eroğlu Karadeniz Teknik Üniversitesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD EKG Ahmet Eroğlu Karadeniz Teknik Üniversitesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD Sunu Planı EKG tanımı ve normal EKG EKG nasıl incelenir EKG örnekleri Anestezi ve EKG Sonuç 2 Elektrokardiyogram (EKG) nedir?

Detaylı

Temel EKG. Prof. Dr. M. Remzi Önder

Temel EKG. Prof. Dr. M. Remzi Önder Temel EKG Prof. Dr. M. Remzi Önder VII.Ege Dahili TK, 4 Nisan 2008 EKG (Elektrokardigram) kalbin sadece elektriksel işlevlerini gösterir. Kasılma gücü hakkında bilgi vermez. Kalp yetersizliği tanısında

Detaylı

ACİL TIPTA EKO. Doç. Dr. A. Sadık GİRİŞGİN NEU Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD.

ACİL TIPTA EKO. Doç. Dr. A. Sadık GİRİŞGİN NEU Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. ACİL TIPTA EKO Doç. Dr. A. Sadık GİRİŞGİN NEU Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. Kardiak Ultrasonografi Hangi durumlarda? Cihaz ve problar Yönler ve normal görüntüler Çeşitli patolojiler Hangi durumda EKO

Detaylı

Çalışmaya katılan hasta sayısı: 7601 (7599 hastanın datası toplandı)

Çalışmaya katılan hasta sayısı: 7601 (7599 hastanın datası toplandı) Sevgili Arkadaşlarım, CANTAB için en önemli çalışmamız CHARM Çalışmasıdır.. Eğitimlerde söylediğim gibi adınız-soyadınız gibi çalışmayı bilmeniz ve doğru yorumlayarak kullanmanız son derece önemlidir.

Detaylı

Sporcu Kalbine Yaklaşım: Ani Ölüm Riskinin Değerlendirilmesi

Sporcu Kalbine Yaklaşım: Ani Ölüm Riskinin Değerlendirilmesi İstanbul Girişimsel Kardiyoloji Kursu 17-18 Şubat 2017; İstanbul Sporcu Kalbine Yaklaşım: Ani Ölüm Riskinin Değerlendirilmesi Dr. Ahmet Kaya Bilge İstanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı # deaths/year

Detaylı

KARDİYAK DİSPNE Doç. Dr. M. Baran Karataş

KARDİYAK DİSPNE Doç. Dr. M. Baran Karataş KARDİYAK DİSPNE Doç. Dr. M. Baran Karataş SBÜ Siyami Ersek EAH Kardiyoloji Kliniği, İstanbul Dispne, kişinin soluk alıp vermeyi anormal ve rahatsız edici bir biçimde hissetmesidir. TANIM ETİYOLOJİ DİSPNE

Detaylı

RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ

RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ 20.05.2010 Giriş I Renovasküler hipertansiyon (RVH), renal arter(ler) darlığının neden

Detaylı

Sık ventriküler ekstra vurulara yaklaşım

Sık ventriküler ekstra vurulara yaklaşım Sık ventriküler ekstra vurulara yaklaşım Dr. İlknur CAN Meram Tıp Fakültesi, KONYA 3. Atriyal Fibrilasyon Zirvesi Sık VES tanımı >30/saat.Lown B, et al. Circulation 1971 >60/saat.Kennedy HL, et al. NEJM,

Detaylı

Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT)

Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT) Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT) Dr. Sabri Demircan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD September 20, 2014 Kardiyoloji Semineri 2009 1 Kalp Yetersizliğinin Ciddiyeti Ölüm Nedenleri

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Kardiyoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 31 Ocak 2017 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Kardiyoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 31 Ocak 2017 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Kardiyoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 31 Ocak 2017 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm. Dr. Okan Tuğral ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI AD

Detaylı

SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ GÜLHANE SAĞLIK MESLEK YÜKSEKOKULU ANKARA

SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ GÜLHANE SAĞLIK MESLEK YÜKSEKOKULU ANKARA SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ GÜLHANE SAĞLIK MESLEK YÜKSEKOKULU ANKARA İLERİ YAŞAM DESTEĞİ I ERKEN VURULAR İYD I DERS NOTU 03 2016 i İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... i ERKEN (PREMATÜRE) VURULAR... 1 1.1 Atriyal

Detaylı

Prof.Dr.Abdurrahman Oğuzhan. Doç.Dr. Mehmet Güngör KAYA

Prof.Dr.Abdurrahman Oğuzhan. Doç.Dr. Mehmet Güngör KAYA ERCIYES ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ Kardiyoloji Anabilim Dalı I. GENEL BĠLGĠLER Dersin Adı MED 607 KARDİYOLOJİ STAJI Yerel Kredi: Yıl ve Dönemi 011-01 6. SINIF AKTS Kredi:3 Öğretim Üyeleri Prof.Dr.Abdurrahman

Detaylı

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü İKYD Kardiyak Arrest Algoritmi Tüm nabızsız kardiyak arrest vakalarında ritim (Şoklanabilir ve Şoklanamaz): Ventriküler fibrilasyon/nabızsız Ventriküler Taşikardi (Şoklanabilir) Nabızsız Elektriksel Aktivite

Detaylı

Ani Kardiyak Ölüm (SCD)

Ani Kardiyak Ölüm (SCD) Ani Kardiyak Ölüm (SCD) VI. Acil Tıp Kış Sempozyumu /Afyon Dr. Melek Güryay Kent Hastanesi Acil Servis Kasım Ani Kardiyak Ölüm Kardiyak hastalığı bilinen veya bilinmeyen olgularda, kalple ilgili semptomların

Detaylı

Doç.Dr. Mehmet Güngör KAYA

Doç.Dr. Mehmet Güngör KAYA ERCIYES ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ KARDİYOLOJİ Anabilim Dalı I. GENEL BĠLGĠLER Dersin Adı MED 402 KARDİYOLOJİ STAJI Yerel Kredi:2 Yıl ve Dönemi 4. sınıf & 7. ya da 8. sömestr AKTS Kredi:3 Öğretim Üyeleri

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Nefroloji BD Olgu Sunumu 24 Ekim 2017 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Nefroloji BD Olgu Sunumu 24 Ekim 2017 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nefroloji BD Olgu Sunumu 24 Ekim 2017 Salı Uzman Dr. Mehtap Ezel Çelakıl DR.MEHTAP EZEL ÇELAKIL 4YAŞ ERKEK HASTA Şikayeti:

Detaylı

ÖLÜMCÜL EKG TANILARI VE ACİL YAKLAŞIMLAR. Uzm.Dr.Cesareddin DİKMETAŞ İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi

ÖLÜMCÜL EKG TANILARI VE ACİL YAKLAŞIMLAR. Uzm.Dr.Cesareddin DİKMETAŞ İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ÖLÜMCÜL EKG TANILARI VE ACİL YAKLAŞIMLAR Uzm.Dr.Cesareddin DİKMETAŞ İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi BRADİKARDİ ve TAŞİKARDİ Hastanın klinik durumu en önemli parametredir.

Detaylı

Tanısı Zor Ölümcül Ritimler PLAN. Ölümcül ritimler. Disorganize Ritimler. Organize Ritimler 1) PSEUDO PEA

Tanısı Zor Ölümcül Ritimler PLAN. Ölümcül ritimler. Disorganize Ritimler. Organize Ritimler 1) PSEUDO PEA Tanısı Zor Ölümcül Ritimler PLAN 1) PSEUDO PEA Dr. Ayhan SARITAŞ Düzce Üniversitesi Acil Tıp AD 2) GENİŞ QRS TAŞİKARDİLERDE VT-SVT AYRIMI=YENİ ALGORİTMA 3) VAKA SUNUMLARI Asistoli Ölümcül ritimler Nabızsız

Detaylı

Ventriküler takikardi EKG si. Dr.Ahmet Akyol Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD 3.Atriyal Fibrillasyon Zirvesi, Antalya 2014

Ventriküler takikardi EKG si. Dr.Ahmet Akyol Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD 3.Atriyal Fibrillasyon Zirvesi, Antalya 2014 Ventriküler takikardi EKG si Dr.Ahmet Akyol Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD 3.Atriyal Fibrillasyon Zirvesi, Antalya 2014 Özet Tanım Ayırıcı tanı EKG kriterleri Spesifik VT türleri Geniş

Detaylı

DOLAŞIM SİSTEMİ MUAYENESİ. Prof.Dr. Utku BAKIREL

DOLAŞIM SİSTEMİ MUAYENESİ. Prof.Dr. Utku BAKIREL DOLAŞIM SİSTEMİ MUAYENESİ Prof.Dr. Utku BAKIREL Eşgal-Anemnez Fiziksel Muayene Radyagrafi Elektrokardiyografi (EKG) Ekokardiyografi (EKO) M-mode, 2-D, Doppler Klinik patoloji Hemogram Biyokimya Elektrolitler

Detaylı

Aritmilerin elektrokardiyografik tanısı ve tedavileri. Dr Erdal YILMAZ

Aritmilerin elektrokardiyografik tanısı ve tedavileri. Dr Erdal YILMAZ Aritmilerin elektrokardiyografik tanısı ve tedavileri Dr Erdal YILMAZ Tanı yöntemlerinin gelişmesi Kardiyak cerrahi sonrası aritmilerin sık görülmesi Disritmi : Ritm düzensizliği Aritmi : Ritm yokluğu

Detaylı

hs-troponin T ve hs-troponin I Değerlerinin Farklı egfr Düzeylerinde Karşılaştırılması

hs-troponin T ve hs-troponin I Değerlerinin Farklı egfr Düzeylerinde Karşılaştırılması hs-troponin T ve hs-troponin I Değerlerinin Farklı egfr Düzeylerinde Karşılaştırılması Tuncay Güçlü S.B. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Biyokimya Bölümü 16-18 Ekim 2014, Malatya GİRİŞ Kronik

Detaylı

GÖĞÜS AĞRISI ŞİKAYETİ İLE BAŞVURAN ÇOCUKLARIN KLİNİK İZLEMİ

GÖĞÜS AĞRISI ŞİKAYETİ İLE BAŞVURAN ÇOCUKLARIN KLİNİK İZLEMİ GÖĞÜS AĞRISI ŞİKAYETİ İLE BAŞVURAN ÇOCUKLARIN KLİNİK İZLEMİ Erhan Çalışıcı, Birgül Varan, Mahmut Gökdemir, Nimet Cındık, Özge Orbay Başkent Üniversitesi Çocuk Sağ.Has.ABD Göğüs ağrısı, çocukluk ve adölesan

Detaylı

Kalp Yetersizliğinde Güncel Tedavi Doç. Dr. Bülent Özdemir

Kalp Yetersizliğinde Güncel Tedavi Doç. Dr. Bülent Özdemir Kalp Yetersizliğinde Güncel Tedavi Doç. Dr. Bülent Özdemir Kalp yetmezliği Ventrikülün dolumunu veya kanı pompalamasını önleyen yapısal veya işlevsel herhangi bir kalp bozukluğu nedeniyle oluşan karmaşık

Detaylı

Pediatrik Disritmiler

Pediatrik Disritmiler Pediatrik Disritmiler Sistemik yaklaşım Ritm regular? Hız Hızlı yada yavaş? P dalgaları varmı? Intervaller PR & QRS Regular (düzenli) Hız: 60 100 / dk P Dalgası: Normal ve yukarıya doğru; bütün P morfolojileri

Detaylı

Dr. Burak KATİPOĞLU Ankara E.A.H. Acil Tıp

Dr. Burak KATİPOĞLU Ankara E.A.H. Acil Tıp Dr. Burak KATİPOĞLU Ankara E.A.H. Acil Tıp Giriş Miyokardiyal perfüzyon ve kardiyak fonksiyon bozukiuğu tüm vücudun kan akımını etkiler. Bunun sonucu olarak kardiyak pompa fonksiyonu azaldığında hedef

Detaylı

BİR GOLDEN RETRİEVER DA PATENT DUCTUS ARTERİOSUS. Patent Ductus Arteriosus in a Golden Retriever UTKU BAKIREL * SİNEM ÜLGEN* HALİL MAHZUNLAR **

BİR GOLDEN RETRİEVER DA PATENT DUCTUS ARTERİOSUS. Patent Ductus Arteriosus in a Golden Retriever UTKU BAKIREL * SİNEM ÜLGEN* HALİL MAHZUNLAR ** BİR GOLDEN RETRİEVER DA PATENT DUCTUS ARTERİOSUS Patent Ductus Arteriosus in a Golden Retriever UTKU BAKIREL * SİNEM ÜLGEN* HALİL MAHZUNLAR ** * İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıklar

Detaylı

Ritim Bozuklukları. EKG Ritim Bozuklukları. DİSRİTMİ; kalbin normal elektriksel ritminden olan sapmalara denir

Ritim Bozuklukları. EKG Ritim Bozuklukları. DİSRİTMİ; kalbin normal elektriksel ritminden olan sapmalara denir Bozuklukları DİSRİTMİ; kalbin normal elektriksel ritminden olan sapmalara denir ARİTMİ; kalbin elektriksel aktivitesinin olmamasıdır Disritmi nedenleri; Miyokardiyal hasar, OSS bozukluğu, KMP ler, hipoksi,

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Kardiyoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 22 Aralık 2016 Perşembe

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Kardiyoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 22 Aralık 2016 Perşembe Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Kardiyoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 22 Aralık 2016 Perşembe Ar. Gör. Dr. Kenan Doğan Yandal Ar. Gör. Uzm. Dr. Okan Tuğral Yard.

Detaylı

BRADİARİTMİLERE YAKLAŞIM DOÇ. DR. TAYFUN AÇIL ACIBADEM INTERNATIONAL HOSPITAL ISTANBUL

BRADİARİTMİLERE YAKLAŞIM DOÇ. DR. TAYFUN AÇIL ACIBADEM INTERNATIONAL HOSPITAL ISTANBUL BRADİARİTMİLERE YAKLAŞIM DOÇ. DR. TAYFUN AÇIL ACIBADEM INTERNATIONAL HOSPITAL ISTANBUL 3. Atriyal Fibrilasyon Zirvesi 31 Mayıs 2014 Antalya Kalbin elektriksel anatomisi Bradiaritmilerin patofizyolojisi

Detaylı

FETAL EKOKARDİYOGRAFİ PROF.DR. A.RUHİ ÖZYÜREK

FETAL EKOKARDİYOGRAFİ PROF.DR. A.RUHİ ÖZYÜREK FETAL EKOKARDİYOGRAFİ PROF.DR. A.RUHİ ÖZYÜREK EÜTF Pediatrik KARDİYOLOJİ BD 2016 KONJENİTAL KALP HASTALIKLARI Toplumda görülme oranı 1000 Canlı doğumda 8-12, Yaklaşık %1 Fetal EKOKARDİOGRAFİ endikasyonları

Detaylı

UYKU. Üzerinde beni uyutan minder Yavaş yavaş girer ılık bir suya. Hind'e doğru yelken açar gemiler, Bir uyku âleminden doğar dünya...

UYKU. Üzerinde beni uyutan minder Yavaş yavaş girer ılık bir suya. Hind'e doğru yelken açar gemiler, Bir uyku âleminden doğar dünya... UYKU Üzerinde beni uyutan minder Yavaş yavaş girer ılık bir suya. Hind'e doğru yelken açar gemiler, Bir uyku âleminden doğar dünya... Sırça tastan sihirli su içilir, Keskin Sırat koç üstünde geçilir, Açılmayan

Detaylı

Dr. Oya İtil DEÜTF Uyku Bozuklukları ve Epilepsi Merkezi Göğüs Hastalıkları AD- İZMİR

Dr. Oya İtil DEÜTF Uyku Bozuklukları ve Epilepsi Merkezi Göğüs Hastalıkları AD- İZMİR Dr. Oya İtil DEÜTF Uyku Bozuklukları ve Epilepsi Merkezi Göğüs Hastalıkları AD- İZMİR Kardiyovasküler sistem regülasyonu Lokal Refleks Santral regülasyon Otonom sinir sistemi Sempatik Parasempatik Kalp:

Detaylı

AORT KAPAK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D.

AORT KAPAK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D. AORT KAPAK HASTALIKLARI Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D. AORT STENOZU Valvular Subvalvular Supravalvular VALVULAR STENOZ Romatizmal AS Akut romatizmal

Detaylı

SENKOP İLE PREZENTE OLABİLECEK ÖLÜMCÜL DURUMLAR

SENKOP İLE PREZENTE OLABİLECEK ÖLÜMCÜL DURUMLAR SENKOP İLE PREZENTE OLABİLECEK ÖLÜMCÜL DURUMLAR Bilinç Kaybının Sebepleri Senkop Dışı Sebepler Bilinç kaybıyla giden hastalıklar Hipoglisemi Hipoksi Metabolik hastalıklar Migren Epilepsi TİA Bilinç kaybını

Detaylı

ASEMPTOMATİK PREEKSİTASYON VARLIĞINDA NE YAPALIM? Prof. Dr. Tevfik KARAGÖZ, HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

ASEMPTOMATİK PREEKSİTASYON VARLIĞINDA NE YAPALIM? Prof. Dr. Tevfik KARAGÖZ, HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ASEMPTOMATİK PREEKSİTASYON VARLIĞINDA NE YAPALIM? Prof. Dr. Tevfik KARAGÖZ, HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Asemptomatik WPW İzole ventriküler preeksitasyon: Anormal EKG paterni, Semptomsuzluk, ECGpedia.org WPW

Detaylı

MASUM ÜFÜRÜM-PATOLOJİK ÜFÜRÜM AYRIMINDA İPUÇLARI

MASUM ÜFÜRÜM-PATOLOJİK ÜFÜRÜM AYRIMINDA İPUÇLARI MASUM ÜFÜRÜM-PATOLOJİK ÜFÜRÜM AYRIMINDA İPUÇLARI DOÇ.DR.CEMŞİT KARAKURT İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PEDİYATRİK KARDİYOLOJİ BİLİM DALI Üfürüm: Kalp ve damarsal yapılardaki yapısal veya hemodinamik

Detaylı

TC ERCİYES ÜNİVERSİTESİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİYOMEDİKAL BAKIM-ONARIM VE KALİBRASYON LABORATUVARI DENEY NO:3 EKG TESTİ

TC ERCİYES ÜNİVERSİTESİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİYOMEDİKAL BAKIM-ONARIM VE KALİBRASYON LABORATUVARI DENEY NO:3 EKG TESTİ EKG Testi TC ERCİYES ÜNİVERSİTESİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİYOMEDİKAL BAKIM-ONARIM VE KALİBRASYON LABORATUVARI DENEY NO:3 EKG TESTİ EKG cihazlarına hasta simülatörü bağlanarak hasta simülatöründen

Detaylı

Amaç: Egzersiz programına katılmak üzere gelen bireylerin başlangıçta var olan hastalıklarını ve hastalık risk sınıflamasını öğrenmek

Amaç: Egzersiz programına katılmak üzere gelen bireylerin başlangıçta var olan hastalıklarını ve hastalık risk sınıflamasını öğrenmek Amaç: Egzersiz programına katılmak üzere gelen bireylerin başlangıçta var olan hastalıklarını ve hastalık risk sınıflamasını öğrenmek 2 Egzersiz programına başlamadan önce bireyin aşağıdaki değerlendirmesinin

Detaylı

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü Algoritmalar Kardiyak Arrest Algoritmi Tüm nabızsız kardiyak arrest vakalarında ritim (Şoklanabilir ve Şoklanamaz): Ventriküler fibrilasyon/nabızsız Ventriküler Taşikardi (Şoklanabilir) Nabızsız Elektriksel

Detaylı

Bradikardili Hastaya Yaklaşım. Doç. Dr. Mustafa KARACA ĠKÇÜ KARDĠYOLOJĠ KLĠNĠĞĠ

Bradikardili Hastaya Yaklaşım. Doç. Dr. Mustafa KARACA ĠKÇÜ KARDĠYOLOJĠ KLĠNĠĞĠ Bradikardili Hastaya Yaklaşım Doç. Dr. Mustafa KARACA ĠKÇÜ KARDĠYOLOJĠ KLĠNĠĞĠ İleti Sistemi 2 SENKOP Sempatik ve Parasempatik uyarım 5 R P T Q S 6 Kalp debisi = KALP HIZI x Atım hacmi Çok düşük hızlarda

Detaylı

Dr. Sabri DEMİRCAN İstanbul Bilim Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı

Dr. Sabri DEMİRCAN İstanbul Bilim Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Dr. Sabri DEMİRCAN İstanbul Bilim Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Aritmini başlamasını veya devamını sağlayan lokalize kardiyak dokunun tahrip edilmesi Odak İleti yolları Anatomik substrat Direk

Detaylı

Ders Yılı Dönem-IV Kardiyoloji Staj Programı

Ders Yılı Dönem-IV Kardiyoloji Staj Programı 2018 2019 Ders Yılı Dönem-IV Kardiyoloji Staj Programı DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM 4 KARDİYOLOJİ STAJI EĞİTİM PROGRAMI Stajın adı Stajın süresi Öğretim yeri Anabilim dalı başkanı Staj sorumluları

Detaylı

EKG Ritim Bozuklukları

EKG Ritim Bozuklukları EKG Ritim Bozuklukları 1 Ritim Bozuklukları DİSRİTMİ; kalbin normal elektriksel ritminden olan sapmalara denir ARİTMİ; kalbin elektriksel aktivitesinin olmamasıdır Disritmi nedenleri; Miyokardiyal hasar,

Detaylı

Bradiaritmiler. Bradikardi. İlk değerlendirme. İlk yaklaşım. İlk yaklaşım. Dr. Özlem YİĞİT Acil Tıp A.D

Bradiaritmiler. Bradikardi. İlk değerlendirme. İlk yaklaşım. İlk yaklaşım. Dr. Özlem YİĞİT Acil Tıp A.D Bradikardi Bradiaritmiler Dr. Özlem YİĞİT Acil Tıp A.D. 26.10.2010 Kalp hızı < 60 atım/dakika Semptomatikse hız genellikle 50 nin altında Bazı kişilerde fizyolojik kalp hızı bu seviyelerde olabilir 1 2

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 203: KALP-DAMAR SİSTEMİ VE HASTALIKLARI

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 203: KALP-DAMAR SİSTEMİ VE HASTALIKLARI Ders Kurulu Başkanı: Doç. Dr. Mustafa Çetin / Kardiyoloji Başkan Yardımcıları: Dr. Öğr. Üyesi Necla Benlier / Tıbbi Farmakoloji / Üyeler: Prof. Dr. Lütfi Çakar / Prof. Dr. Şahin A. Sırmalı / Histoloji

Detaylı

Dr Çağlar Çuhadaroğlu

Dr Çağlar Çuhadaroğlu KARDİYAK İŞLEVLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Tanıya katkı Solunumsal olayların yansımaları Tüm arousalların yansımaları Dr Çağlar Çuhadaroğlu Etyopataojenezin anlaşılması Tanıya Primer uyku sorunları Apne, hipopne

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 203: KALP-DAMAR SİSTEMİ VE HASTALIKLARI

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 203: KALP-DAMAR SİSTEMİ VE HASTALIKLARI Ders Kurulu Başkanı: Prof. Dr. Zarema Karben / Kardiyoloji Başkan Yardımcıları: Yrd. Doç. Dr. Necla Benlier / Tıbbi Farmakoloji Yrd. Doç. Dr. Alper Serçelik / Kardiyoloji Üyeler: / Prof. Dr. Şahin A. Sırmalı

Detaylı

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM IV GRUP 4

EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM IV GRUP 4 DÖNEM-4 KARDİYOLOJİ STAJI GENEL AMAÇ VE ÖĞRENİM HEDEFLERİ 1-Kalp hastalarından medikal öykü alır ve fizik muayenesini yapar. (Psikomotor) 2-Kalp hastalıklarında, tanıya götürecek temel laboratuvar yöntemlerini

Detaylı

Dr. Oya İtil DEÜTF Uyku Bozuklukları ve Epilepsi Merkezi Göğüs Hastalıkları AD- İZMİR

Dr. Oya İtil DEÜTF Uyku Bozuklukları ve Epilepsi Merkezi Göğüs Hastalıkları AD- İZMİR Dr. Oya İtil DEÜTF Uyku Bozuklukları ve Epilepsi Merkezi Göğüs Hastalıkları AD- İZMİR Kardiyovasküler sistem regülasyonu Lokal Refleks Santral regülasyon Otonom sinir sistemi Sempatik Parasempatik Kalp:

Detaylı

YILDIRIM /1 /2 /3 /4 /5 KOD DERS ADI

YILDIRIM /1 /2 /3 /4 /5 KOD DERS ADI KAR 16 KARDİYOLOJİ Dr. Haksun EBİNÇ /1 Dr. Mehmet Tolga DOĞRU /2 Dr. Murat TULMAÇ /3 Dr. Vedat ŞİMŞEK /4 Dr. Nesligül YILDIRIM /5 KOD DERS ADI ÖÜ T P KREDİ AKTS KAR 7001 SEMİNER SAATİ (Her Öğretim Üyesi

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 203: KALP-DAMAR SİSTEMİ VE HASTALIKLARI

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 203: KALP-DAMAR SİSTEMİ VE HASTALIKLARI Ders Kurulu Başkanı: Prof. Dr. Zarema Karben / Kardiyoloji Başkan Yardımcıları: Yrd. Doç. Dr. Hakan Darıcı / Histoloji ve Embriyoloji Yrd. Doç. Dr. Alper Serçelik / Kardiyoloji Üyeler: Prof. Dr. Lütfi

Detaylı

KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI

KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI KARDİYOJENİK ŞOK-TANIM Ø Kardiyojenik şok (KŞ), kardiyak yetersizliğe bağlı uç-organ hipoperfüzyonudur. Ø KŞ taki hemodinamik

Detaylı

Mitral yetersizliğinin değerlendirilmesi The evaluation of mitral regurgitation

Mitral yetersizliğinin değerlendirilmesi The evaluation of mitral regurgitation 518 Türk Kardiyol Dern Arş - Arch Turk Soc Cardiol 2011;39(6):518-522 doi: 10.5543/tkda.2011.01762 Nasıl yapalım? / Suggestions on how to do (Ekokardiyografi / Echocardiography) Mitral yetersizliğinin

Detaylı

PEDİATRİK EKG ye giriş VE EKSTRASİSTOLLER. Dr Evren Semizel

PEDİATRİK EKG ye giriş VE EKSTRASİSTOLLER. Dr Evren Semizel PEDİATRİK EKG ye giriş VE EKSTRASİSTOLLER Dr Evren Semizel Ekg dili EKG kalpteki elektriksel potansiyel değişikliklerini kaydetmeye dayanan bir yöntemdir. Elektrodların konumuna göre EKG derivasyonları

Detaylı

Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan

Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan Kalp Kapağı Hastalıkları Nelerdir? Prof. Dr. Ferit Çiçekçioğlu, Yrd. Doç. Ertan Demirdaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Atılgan Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD. Giriş

Detaylı

Yukarıda bilgileri yazılı olan projemin sonuç raporunun e-kütüphanede yayınlanmasını;

Yukarıda bilgileri yazılı olan projemin sonuç raporunun e-kütüphanede yayınlanmasını; EK-11 Sonuç Raporu Formatı ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜNE Proje Türü Proje No Proje Yöneticisi : Altyapı Projesi (AYP) : 13A4347001 : Doç. Dr. Ayşe

Detaylı

TKD/TKYK KORONER BAKIM İLERİ KLİNİK UYGULAMALAR SERTİKASYON PROGRAMININ ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI

TKD/TKYK KORONER BAKIM İLERİ KLİNİK UYGULAMALAR SERTİKASYON PROGRAMININ ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI TKD/TKYK KORONER BAKIM İLERİ KLİNİK UYGULAMALAR SERTİKASYON PROGRAMININ ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI Kardiyovasküler olaylar tüm dünyada en önemli ölüm nedenidir. İnsan ömrünün uzaması kardiyak sorunu olan

Detaylı

Şizofrenide QT ve P Dispersiyonu

Şizofrenide QT ve P Dispersiyonu Şizofrenide QT ve P Dispersiyonu Sema Baykara*, Mücahit Yılmaz**, Murat Baykara*** *Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi AMATEM Kliniği **Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği

Detaylı

ELEKTROKARDİYOGRAFİ. Asist. Dr. Sevcan Boztaş AÜTF Aile Hekimliği ABD

ELEKTROKARDİYOGRAFİ. Asist. Dr. Sevcan Boztaş AÜTF Aile Hekimliği ABD ELEKTROKARDİYOGRAFİ Asist. Dr. Sevcan Boztaş AÜTF Aile Hekimliği ABD 1895-William Einthoven SUNUM AKIŞI Kalbin uyarı iletim sistemi Elektrokardiyografi tanımı Normal elektrokardiyogram Elektrokardiyogram

Detaylı

Arousal & Kardiyak Skorlama MUSTAFA GAZİAYGÜNEŞ UYKU TEKN.

Arousal & Kardiyak Skorlama MUSTAFA GAZİAYGÜNEŞ UYKU TEKN. Arousal & Kardiyak Skorlama MUSTAFA GAZİAYGÜNEŞ UYKU TEKN. Arousal,uykunun EEG frekansındaki ani değişim ile yüzeyselleşmesidir. Aurosalın Kuralları KURAL 1 EEG frekans değişikliğinin arousal olarak skorlanması

Detaylı

CUMHURĠYET ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ KARDĠYOLOJĠ BÖLÜMÜ DERS BĠLGĠLERĠ FORMU. Lisans

CUMHURĠYET ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ KARDĠYOLOJĠ BÖLÜMÜ DERS BĠLGĠLERĠ FORMU. Lisans CUMHURĠYET ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ KARDĠYOLOJĠ BÖLÜMÜ DERS BĠLGĠLERĠ FORMU Bölüm Kardiyoloji Yıl/yarıyıl 4/1-2 Dersin Adı Ders düzeyi (Önlisans, lisans,vb) Dersin Türü(Z/S) Dersin dili Kodu Kardiyoloji

Detaylı

Acil serviste pacemaker kullanımı. Uzm.Dr.Şükrü YORULMAZ S.B.Ü ANKARA EAH ACİL TIP KLİNİĞİ

Acil serviste pacemaker kullanımı. Uzm.Dr.Şükrü YORULMAZ S.B.Ü ANKARA EAH ACİL TIP KLİNİĞİ Acil serviste pacemaker kullanımı Uzm.Dr.Şükrü YORULMAZ S.B.Ü ANKARA EAH ACİL TIP KLİNİĞİ Tarihçe 1950 li yıllarda bradikardi ve asistoli hastalarında transcutanöz pace etkinliği gösterilmiş 1960 lı yıllarda

Detaylı

Örneklemden elde edilen parametreler üzerinden kitle parametreleri tahmin edilmek istenmektedir.

Örneklemden elde edilen parametreler üzerinden kitle parametreleri tahmin edilmek istenmektedir. ÇIKARSAMALI İSTATİSTİKLER Çıkarsamalı istatistikler, örneklemden elde edilen değerler üzerinde kitleyi tanımlamak için uygulanan istatistiksel yöntemlerdir. Çıkarsamalı istatistikler; Tahmin Hipotez Testleri

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Kardiyoloji Olgu Sunumu 4 Ekim Dr Abdullah Heybeci

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Kardiyoloji Olgu Sunumu 4 Ekim Dr Abdullah Heybeci Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Kardiyoloji Olgu Sunumu 4 Ekim 2018 Dr Abdullah Heybeci Uzm Dr Emre Usta Olgu 14 yaşında, Erkek hasta Yakınması Göğüs

Detaylı

Yaşlı erkek, göğüs ağrısı olup geçmiş ilk çekilen EKG si budur: m. EKG de İpuçları ve Atladıklarımız

Yaşlı erkek, göğüs ağrısı olup geçmiş ilk çekilen EKG si budur: m. EKG de İpuçları ve Atladıklarımız Yaşlı erkek, göğüs ağrısı olup geçmiş ilk çekilen EKG si budur: m EKG de İpuçları ve Atladıklarımız John Fowler, MD, DABEM Kent Hastanesi, İzmir Yaşlı erkek, yeni sol dal bloğu YB dayken göğüs ağrısı tekrar

Detaylı

Kardiyomyopatiler. Dilate kardiyomiyopati. Dr. Faruk Güngör. Spesifik Kardiyomiyopatiler. Dilate kardiyomiyopati

Kardiyomyopatiler. Dilate kardiyomiyopati. Dr. Faruk Güngör. Spesifik Kardiyomiyopatiler. Dilate kardiyomiyopati Kardiyomyopatiler Dr. Faruk Güngör Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Kardiyomiyopati Kalbin yapısını doğrudan değiştiren ve miyokard fonksiyonunda bozulmaya yol açan bir grup hastalıktır

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 203: KALP-DAMAR SİSTEMİ VE HASTALIKLARI

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 203: KALP-DAMAR SİSTEMİ VE HASTALIKLARI Ders Kurulu Başkanı: Doç. Dr. Mustafa Çetin / Kardiyoloji Başkan Yardımcıları: Dr. Öğr. Üyesi Necla Benlier / Tıbbi Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Demirçubuk / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Üyeler: Prof. Dr. Lütfi

Detaylı

BRADİARİTMİLER. Dr. Özlem M. Bostan Uludağ Üni.Tıp Fak. Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı

BRADİARİTMİLER. Dr. Özlem M. Bostan Uludağ Üni.Tıp Fak. Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı BRADİARİTMİLER Dr. Özlem M. Bostan Uludağ Üni.Tıp Fak. Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı BRADİARİTMİLERİN SINIFLANDIRILMASI Sinüs Düğümü İle İlgili Atrioventriküler Düğüm İle İlgili Dal Blokları Sinus Düğümü

Detaylı