UZM. Dr. BĠRSEL ÜNAL BĠYOKĠMYA VE KLĠNĠK BĠYOKĠMYA UZMANI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "UZM. Dr. BĠRSEL ÜNAL BĠYOKĠMYA VE KLĠNĠK BĠYOKĠMYA UZMANI"

Transkript

1 UZM. Dr. BĠRSEL ÜNAL BĠYOKĠMYA VE KLĠNĠK BĠYOKĠMYA UZMANI

2 Hastalıkların yanı sıra vücut sıvılarının bileģimini etkileyen çok sayıda faktör vardır. Analiz öncesi değiģkenler de (preanalitik) bunlardan biridir. Kontrol edilebilen ve kontrol edilemeyen değiģkenler olarak iki baģlıkta toplanır. Bu değiģkenlerin test değerleri test değerleri üzerine etkileri bilinmeli ve laboratuvar verilerinin değerlendirilmesinde dikkate alınmalıdır. Kontrol edilebilen değiģkenlerin çoğu örnek alınmasıyla iliģkilidir.

3 Örnek Alma: Kan alınırken genellikle ven kanı tercih edilir ve venöz kan alma yöntemi kullanılır. Venden kan alma iģlemi flebotomi olarak adlandırılır. Flebotomist örnek almadan önce hastalardan adlarını söylemelerini isteyerek kimliklerini doğrulamalıdır.

4 Mastektomi geçirmiģ kadınlarda memenin alındığı taraftaki koldan kan alınmamalıdır, çünkü söz konusu ameliyat, kanın bileģimini etkileyen lenf yolunun tıkanmalarına yol açmıģ olabilir.

5 Eğer bir kol veya bacağa iv sıvı veriliyorsa, örnek alınmadan önce 3 dakikalığına sıvının verilmesi durdurulmalıdır. Diğer koldan veya aynı kolun infüzyon bölgesinin aģağı kısmından kan alınabilir. Fakat glukoz ve elektrolitler gibi infüzyon sıvısında bulunan analitler için infüzyon yapılan koldan kan alınmaz.

6 Turnikenin 1 dk süreyle tutulması hafif derecede de olsa kanın bileģimini etkilemektedir. Turnike 3 dk tutulduğu zaman belirgin değiģiklikler olmaya baģlar.

7 Venöz oklüzyon değiģiklikler 1 dk dan 3 dk ya çıkarıldığında serum bileģenlerinde görülen Analit Artma % Total Protein 4.9 Demir 6.7 Total Lipit 4.7 Kolesterol 5.1 Aspartat aminotransferaz 9.3 Bilirubin 8.4 Potasyum 6.2

8 Vene girilmeden önce yumruk açılıp kapatılmamalıdır. Bu hareket plazma K, fosfat ve laktat konsantrasyonlarını artırır. Deri temizlendikten sonra iğne kan alınacak venle hizalanmalı ve deriyle 15 derecelik açı yapacak Ģekilde venin içine itilmelidir.

9 Jelli Tüpler; her tüpün içinde inert tiksotropik (sallandığı veya çalkalandığı zaman sıvı hale gelen) polimer jel maddesi bulunur. Bu maddenin özgül ağırlığı yaklaģık 1.04 tür ve buda veya serumla kanın hücresel elemanları arasında kalmasını sağlar. Dolu tüp santrifüj edildiği zaman jel tüpün tabanından yükselir ve örneğin sıvısıyla hücresel elemanları arasında bir tabaka oluģturur.

10 Analiz Öncesi DeğiĢkenler Kontrol edilebilen değiģkenler; örnek alma, Fizyolojik değiģkenler (postür, uzun süreli yatak istirahati, egzersiz, sirkadyen değiģkenler), beslenme, yaģam tarzı, uyarıcılar ve ilaçlarla iliģkilidir.

11 Postür Bir yetiģkinde yatar pozisyondan dik pozisyona geçiģte kan hacmi yaklaģık %10 azalır ( ml). Kapillerden dokulara yalnızca proteinsiz sıvı geçtiğinden duruģtaki bu değiģiklik kanın plazma hacminde birdüģüģe ve plazma protein konsantrasyonunda ( yaklaģık %8-10) bir artıģa neden olur. Yatar konumdan dik konuma geçildiğinde ortaya çıkan azalma normalde 10 dk içinde tamamlanır. Ancak birey ayakta durma pozisyonundan yatar pozisyona geçtiğinde böyle bir değiģim için geçen süre 30 d dır.

12 Serum bileģenleri üzerine ağır egzersizin etkisi Analit % Artış Analit %Azalma Alanin aminotransferaz 41 Total lipit 12 Aspartat aminotransferaz 31 Demir 11 Kreatinin 17 Potasyum 8 Asit fosfataz 11 Albumin 4 Fosfat 12 Bilirubin 4

13 Sirkadyen DeğiĢim Vücut sıvılarındaki maddelerin çoğu, döngüsel veya sirkadyen değiģiklikler gösterir. Bu değiģikliklere katkıda bulunan etkenler duruģ, aktivite, besin alımı, stres, gün ıģığı/karanlık ve uyku/uyanıklıktır. Serumdaki demirin konsantrasyonu saat 08:00 dan14:00 a %50 oranında değiģebilir.

14 Körlük Körlük durumunda hipotalamik hipofiz aksının normal uyarımı azalır. Sonucunda hipopitüitarizm ve hipoadrenalizm gözlenebilir. Gözleri görmeyen bazı kiģilerde kortizolün normal diurnal değiģimi sürerken bazılarında sürmez.

15 Seyahat Birkaç saat yolculuk normal sirkadyen ritmi etkiler. 10 saat dilimlik yolculuktan sonra yeni karalı diürnal ritm5 günde oluģur. Laboratuvar test sonuçlarındaki değiģiklikler hipofiz ve adrenal fonksiyondaki değiģikliklere bağlanır.

16 Beslenme Normal öğünlerden sonra, bazı plazma bileģenlerinin konsantrasyonları etkilenir. Serumda glukoz, demir, total lipit ve ALP en fazla artıģ gösteren analitlerdir. Ġçecekler Kafeinin etkisi plazma kortizolünün normal diürnal değiģimin ortadan kaldıracak kadar belirgin olabilir.

17 Vejetaryanlık Uzun süre vejetaryan olanlarda LDL ve VLDL konsantrasyonları düģer. Total lipit ve fosfolipit konsantrasyonları azaldığı gibi, kolesterol ve TG değerleri karıģık bir beslenme tarzı olan bireylerininkinin 2/3 ü kadardır.

18 Sigara Ġçme Kandaki eritrosit sayısı sigara içenlerde daha fazladır. Ağır içicilerde karboksihemoglobin miktarı total hemoglobinin %10 unu aģabilir. Artan hücre sayısı bozulmuģ eritrosit oksijen taģıma yeteneğini karģılar. Kan lökosit konsantrasyonu sigara içenlerde %30 oranında artar. Sigara içmek bağıģıklık yanıtını etkiler. Sigara içenlerde immünglobülinlerden IgG, IgA ve IgM serum konsantrasyonları içmeyenlerden daha düģüktür, fakat Ig E konsantrasyonu daha yüksektir.

19 Sigara içmeyenlere oranla sigara içenlerde antinükleer antikor gözlenebilir ve CEA testleri zayıf pozitiftir. Erkek tiryakilerde, sigara içmeyenlere göre sperm sayısı düģüktür. daha azdır. Serum B12 düzeyleri belirgin

20 Sigara içenlerde, rapor edilen serum bileģenlerindeki değiģiklikler Analit %Değişiklik Albumin 3 Fosfolipit 5 Glukoz 10 Kolesterol 4 Trigliseritler 20 Üre Azotu 10

21 Alkol alımı Bir hafta boyunca orta ölçüde alkol alındığında, serum trigliserit düzeyi %20 oranında artar. ArtmıĢ GGT aktivitesi, pratikte genellikle sürekli içki içmenin göstergesi olarak kabul edilir. Ġlaç alımı Ġlaçlar laboratuvar testlerini hem in vivo hem de in vitro etkilemektedir.

22 Kontrol edilemeyen değiģkenler; Biyolojik, Çevresel ve uzun süreli döngüsel etkilerle iliģkili durumlar, Tıbbi durumlar

23 Biyolojik etkiler Hastanın yaģı ve cinsiyeti laboratuvar sonuçlarını etkiler. YaĢ Bireyler yaģ açısından genelde dört grupta değerlendirilir 1.Yenidoğan 2.Çocukluk ergenlik arası 3.YetiĢkin 4.YaĢlı bireyler

24 Yenidoğan Matür bebeklerde hemoglobinin çoğu yetiģkin hemoglobini olan hemoglobin a iken, hemoglobin F dir. matür olmayanlarda fetal hemoglobin formunda Bilirubin konsantrasyonu doğumdan sonra artar ve yaģamın 3-5. gününde en üst düzeye ulaģır. Yenidoğanda gözlenen fizyolojik sarılıkta serum bilirubin düzeyi nadiren 5 mg/dl nin üzerinde gözlenmektedir.

25 Yenidoğanların glikojen rezervleri az olduğundan kan glukoz konsantrasyonları düģüktür, fakat düģük glukozun nedeni adrenal inmatürite de olabilir. Kan lipit konsantrasyonları azdır ancak 2 hafta sonra yetiģkinlerdekinin yaklaģık %80 inine eriģir. Sağlıklı yenidoğanda serum tiroksin (T4) konsantrasyonu önemli ölçüde yüksektir. Doğumdan sonra bebekte tiroid uyarıcı hormon salgılanır ve bu, serum tiroksin konsantrasyonunu daha da yükseltir. YaĢamın ilk yılında gözlenen fizyolojik hipertroidizm derece derece azalır.

26 Çocukluk ergenlik arası Plazma protein konsantrasyonu bebeklikten sonra yükseli,r ve yetiģkin konsantrasyon değerlerine 10. yaģtan sonra ulaģır. Serum ALP düzeyi bebeklikte yüksek, ancak çocukluk sırasında düģüktür ve puberteden önce büyümeyle birlikte tekrar yükselir. Bu enzimin aktivitesi kronolojik yaģtan çok, iskeletin büyümesi ve cinsel olgunlukla daha çok iliģkilidir. Kemik büyümesi sırasında maksimum osteoblastik aktivite nedeniyle en yüksek değer gözlenir. Aktivite özellikle kadınlarda olmak üzere, puberteden sonra hızla azalır.

27 Serum kreatinin konsantrasyonu, iskelet kasının geliģimine paralel olarak bebeklikten ergenliğe düzenli olarak artar; ergenliğe kadar kadınla erkek arasındaki konsantrasyon farkı çok azdır. Serum ürik asit konsantrasyonu 7-10 yaģlarına kadar düģüģ gösterir yaģtan sonra yükselmeye baģlar, artıģ özellikle erkek çocuklarda 16 yaģına kadar olmak üzere artmaya devam eder.

28 YetiĢkin Serum ALP kadınlarda menopozda yükselmeye baģlar, yaģlı kadınlarda ALP erkeklerden daha yüksektir. Serum ürik asit düzeyleri erkeklerde 20 li yaģlarda kadınlarda da orta yaģlarda tepe noktasına ulaģır. Serum total kolesterol ve TG düzeyleri yılda 2 mg/dl oranında artarak yaģlarında en yüksek düzeyine ulaģır.

29 YaĢlı YetiĢkinler Menopozun baģlamasından sonra kadınlarda plazma bileģenlerinin çoğunun konsantrasyonunda anlamlı artıģlar olur. Erkeklerde testosteron salınımı 50 yaģından sonra düģer.

30 Cinsiyet Ergenlik çağına kadar kızlarla erkekler arasında laboratuvar verileri bakımından birkaç farklılık vardır. Ergenlikten sonra ALP, aminotransferaz, CK ve aldolaz serum aktiviteleri, erkeklerde kadınlarınkinden daha yüksektir. Erkeklerde iskelet kası kaynaklı enzim aktivitelerinin dah yüksek gözlenmesi, kas kütlesinin daha fazla olmasına bağlıdır. Kadınlarda fertil yıllarda serum demiri düģüktür ve plazma ferritin düzeyleri de erkeklerin değerlerinin üçte biri kadar olabilir. Irk Siyah ırkta serum protein konsantrasyonu daha yüksektir. CK ve LDH da siyah ırkda daha yüksektir.

31 Çevresel Etkenler Yükseklik, hava sıcaklığı ve yerleģim yeri laboratuvar sonuçlarını etkileyen çevresel etkenlerdir. Yükseklik; yüksek yerlerde yaģayanların kan hemoglobinleri, atmosferdeki po2 nin düģük olması nedeniyle belirgin derecede yüksektir. Yüksek eritrosit konsantrasyonu daha hızlı nükleoprotein dönüģümüne ve ürik asit atılımına neden olur. Hava sıcaklığı; çevre sıcaklığı vücut sıvılarının bileģimini etkilemektedir (hemodilüsyon, hemokonsantrasyon).

32 Ġkamet yeri;bireyin yaģadığı coğrafi bölge, vücut sıvılarının bileģimini etkileyebilir. Örneğin suyu sert olan bölgelerde yaģayan bireylerde serum kolesterol, TG ve Mg konsantrasyonlarında bir artıģ gözlenmektedir. Eser elementlerin konsantrasyonları da yaģanan yerden etkilenir. Araba trafiği yoğun olan bölgelerde, kırsal bölgelere oranla daha yüksek karboksihemoglobin düzeyleri görülür.

33 Uzun Dönem Döngüsel DeğiĢiklikler Mevsimsel etkiler;vücut sıvılarının bileģiminde ortaya çıkan günlük değiģmeler yaz aylarında kıģa oranla daha fazladır. Menstürasyon döngüsü

34 Tıbbi Durumlar Yüksek ateģ,ģok ve travma, transfüzyon laboratuvar sonuçlarını etkiler. Yüksek ateģ hormonların çoğunun yanıtını tetikler. Yüksek ateģin baģlamasından sonra hiperglisemi ortaya çıkar ve insülin salınımını artırır, bu da glukoz toleransını artırır. ġok ve travma, belirli karakteristik biyokimyasal değiģikliklere neden olur. Stres katekolaminlerin atılımını artırır. Ameliyat stresi tiroid hastalığı olmayan bireylerde serumda serumdaki triiyodotironin konsantrasyonunu %50 artırmaktadır. ġoka genel metabolik yanıt, plazma glukoz konsantrasyonunun artıp, glukoz toleransındaki azalmadır.

35 Yaralanmadan hemen sonra, ekstravasküler dokulara doğru sıvı kaybı olur ve sonucunda plazma hacmi azalır. Eğer bu düģüģ dolaģımı bozacak derecedeyse, glomerüler filtrasyon bozulur. Renal fonksiyondaki bozukluk sonucunda, üre ve protein metabolizmasınındiğer son ürünleri birikir. Plazma fibrinojen konsantrasyonu travmaya dikkate değer bir yanıt verir ve ameliyattan sonraki 2-8 gün içinde 2 katına çıkabilir.

36 Transfüzyon Tam kan veya plazma transfüzyonu plazma protein konsantrasyonunu artırır, artıģın miktarı verilen kanın miktarına bağlıdır. Transfüzyon yapılan eritrositlerin parçalanması serum LDH, özellikle LDH1 ve LDH2 aktivitelerini artırır. Serum demir ve transferrin konsantrasyonları yaralanmadan hemen sonraani olarak azalır. Ancak aģırı kan transfüzyonu siderozise ve serum demir konsantrasyonunun yükselmesine neden olabilir. SaklanmıĢ kanın transfüzyonu sonucu serum potasyumu artabilir.

37 KRĠTĠK DEĞERLER

38 REFERANS DEĞERLERĠN BELĠRLENMESĠ Tıbbi anamnezlerden, klinik muayenelerden ve destek incelemelerden elde edilen veriler referans bilgilere göre değerlendirilir. Bir hastanın durumu tipik bir hastalık durumuna benziyorsa, klinisyen gözlemlerine dayanarak tanı konabilir (pozitif tanı). Gözlenen semptom ve bulgular öngörülen hastalığa uymuyorsa, o zaman bu bilgilere göre öngörülen hastalığın ekarte edilmesi yoluyla da tanı konabilir.

39 Tıbbi laboratuvar verilerinin yorumlanması karģılaģtırma yaparak karar almaya tipik örnektir. Bu karar sürecinde klinik laboratuvar verilerine göre karar verebilmek için sadece sağlıklı popülasyon değerlerine değil, aynı zamanda iliģkili hastaların laboratuvar sonuçları da referans alınabilir.

40 Referans Değerler GeçmiĢte kullanılan normal değerler teriminin, normal sözcüğünün çeģitli anlamları olmasından dolayı karıģıklık yarattığı gözlenmiģ ve kullanılmaması gerektiği düģünülmüģtür. Uluslararası Klinik Kimya ve Laboratuvar Tıbbi Fedarasyonu (IFCC) referans değerler teriminin ve bununla iliģkili olarak referans birey, referans aralık ve gözlenen değerler terimlerini önermiģtir. Referans değerler belirli bir kantite içinde tanımlanmıģ tek bir bireyden veya gruptan elde edilen değerlerdir ve bu terimin kullanılması önerilmektedir.

41 Referans Aralıklar Laboratuvar sonuçları, ancak klinik çalıģmalarla sağlık ve çeģitli hastalık durumlarındaki aralık ve düzeylerin saptanması ile yararlı olur. Referans aralıklar sağlıklı olduğu net olarak belirlenmiģ popülasyondan elde edildiklerinde yararlıdırlar. Farklı yöntemler, kalibrasyon ve diğer teknik özelliklere bağlı olarak farklı referans aralıklara sahiptirler. Bundan dolayı farklı laboratuvarlardan farklı referans aralıkları ve test sonuçları elde edilebilmektedir. Yöntemler arasındaki değiģkenlik özellikle ölçümde antikor kullanan ve sonuçları göreceli olarak aktivite birimleri ile ifade edilen yöntemler için karekteristiktir

42 Sağlıklı popülasyon ile hasta popülasyon düzeyleri anlamlı olarak örtüģebilirler. Bundan dolayı referans aralıklar klinisyenler tarafında kullanılsa da sağlık veya hastalığın kesin göstergesi olarak alınmamalıdırlar.

43 Kritik Değerler Kritik değerler aynı zamanda panik değerler olarak da bilinirler ve hastanın yaģamsal tehlikede olduğunu gösteren değerlerdir. Kritik olmaları nedeniyle, iliģkili sağlık hizmeti görevlisine acil olarak bildirilmeleri gerekir.

44 Kritik değerler Test (serum) Birim Alt sınır Üst sınır Bilirubin(YD) mg/dl - 15 Kalsiyum mg/dl 6 13 Glukoz mg/dl Glukoz(<1y) mg/dl Glukoz(YD) mg/dl Potasyum mmol/l Potasyum YD mmol/l Sodyum mmol/l Sodyum<1y mmol/l Magnezyum mg/dl

45 Kritik değerler Birim Alt sınır Üst sınır Hematokrit I. rapor Yetişkin % hft % ay % ay-12 y % Hemoglobin Yetişkin g/dl hft g/dl ay g/dl ay-12 y g/dl 9 21

46 Kritik değerler Alt sınır Üst sınır Lökosit (Yetişkin) * (I.rapor) Trombositler * (I.rapor) D-Dimer µg/dl 510 INR (PT) >6(poliklinik) >9(yatan)

47 Kritik değerler (Kan gazları) Birim Alt sınır Üst sınır Öneriler ph Arteryal, kapiller pco2 mmhg Arteryal, kapiller po2 mmhg 45 Arteryal po2 mmhg 20 Kapiller HCO3 mmol/l Arteryal, kapiller

48 BOS Kritik değerler Birim Alt sınır Üst sınır Lökosit (YD) Hücre her µl - >30 >3ay Hücre her µl - >5 Kötü huylu hücreler Görüldüğü zaman

49 KALĠTE KONTROLDE GÖRÜLEN PROBLEMLERE YAKLAġIM Kalite kontrol sonucu görülen problemleri çözebilmek için öncelikle problemin ne olduğu bilinmelidir. Burada Westgard kurallarının önemi ortaya çıkmaktadır. Farklı kontrol kuralları farklı hata tiplerini (sistematik veya rastlantısal) gösterir. Örneğin 13S ve R4S kuralları rastlantısal hataları gösterirken; 22S, 41S, 10X kuralları ise sistematik hatayı iģaret eder. Rastlantısal ve sistematik hataların farklı nedenleri vardır.

50 Sistematik Hatalar 22S, 41S, 10X kuralları ile belirlenir. Daha fazla görülür fakat çözümü daha kolaydır. En fazla en son yapılan değiģiklikler ile ilgilidir-örneğin reaktif ve kalibratörlerle ilgili yeni değiģiklikler: Yeni bir reaktif-yanlıģ reaktifin konması, reaktif lotunda yanlıģlık, yeni lotun kalibre edilmemesi, reaktifin uygun hazırlanmaması Yakın zamanda kalibrasyon- kalibratör lotunda yanlıģlık, kalibratör değerlerinin yanlıģ olması

51 Kalibrasyonda bozulma Reaktiflerin bozulması Kalibratörün bozulması Reaktiflerin veya kalibratörlerin uygun olmayan koģullarda saklanması Numune veya reaktif hacimlerinde pipetlemeye (prob) bağlı değiģiklikler Ġnkübatör veya reaksiyon bloklarının ısılarında değiģiklikler Fotometre ıģık kaynağında veya filtrelerde bozulmalar Operatörler arasındaki iģlem farklılıkları

52 Eğer problem sistematik bir trendi izliyorsa akla yavaģça bozulan bir reaktif, kalibrasyonda bozulma, filtre veya lambada bozulma,cihaz ısısında değiģiklikler akla gelmelidir.

53 Rastlantısal hatalar 13S,R4S kuralları ile belirlenir. Problem rastlantısal olduğu için belirlenmesi daha zordur. Operasyon sırasında analitik iģlem basamaklarının tek tek fiziksel olarak gözden geçirilmesi ile bulunabilir.

54 Reaktif veya reaktif yollarında ( problarda, pompalarda, Ģırıngalarda) kabarcıklar Ġyi karıģmamıģ veya çözülmemiģ reaktifler Isı ve inkübasyonda dengesizlikler Elektrikte voltaj oynamaları Pipetleme hataları probda pıhtı, manüel otomatik pipetlemede pipet uçlarının tam oturmaması, otamatik pipette herhangi bir engel, kalibrasyonu bozuk pipet. Pipetleme zamanında yapılan hatalar

55 Rastlantısal hatalarda kontrol güzel okur ve çalıģmanın tekrarı ile düzgün sonuçlar elde edilirse bu problemin çözüldüğü anlamına gelmeyebilir. Bu aģamada yapılacak en iyi Ģey bir numune ile tekrarlanabilirliğe(ör: bir numunenin 10 defa ard arda çalıģılması) bakmaktır. Diğer bir tavsiye rastlantısal hatalar izlenirken numuneleri çift çalıģmaktır. Probleme çözüm bulunduktan sonra mümkünse tüm seviyelerde kontrol çalıģılmalıdır. Problemin olduğu dönemdeki çalıģmalar ise tekrar edilmelidir.

56 Otoanalizörler gibi cihazlarda, birden fazla testte görülen hatalar da ise bu testlerin ortak yönleri incelenmelidir: Testlerin hepsi: Küçük veya büyük numune hacmine gereksinim duymaktadır. Aynı filtreyi kullanmaktadır. Problem olanlarda farklı ıģık kaynağı kullanılmaktadır Test metodları aynıdır (örneğin kinetik testler, son nokta testleri vb.) Kalibre edilmemiģtir. Ortak mekanik veya optik parçaları kullanmaktadır.

PREANALİTİK DEĞİŞKENLER. MediOS 2017

PREANALİTİK DEĞİŞKENLER. MediOS 2017 PREANALİTİK DEĞİŞKENLER MediOS 2017 Laboratuvar testleriyle elde edilen sonuçların hastada gerçek değerler olduğuna inanılır. Ancak birçok faktör bir örnekteki bir veya daha fazla madde ile ilgili analiz

Detaylı

LABORATUVARDA HATA KAYNAKLARI

LABORATUVARDA HATA KAYNAKLARI LABORATUVARDA HATA KAYNAKLARI Prof. Dr. Melahat DİRİCAN Tıbbi kararların % 60-80 i laboratuvar verileri ile alınmakta Hatalı sonuçlar tıbbi hatanın en önemli nedenlerinden biridir. Olguların % 25 de hatalı

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

YAŞLIDA DOĞRU LABORATUVAR KULLANIMI. Dr. Kadir Kayataş SBÜ Haydarpaşa Numune SUAM

YAŞLIDA DOĞRU LABORATUVAR KULLANIMI. Dr. Kadir Kayataş SBÜ Haydarpaşa Numune SUAM YAŞLIDA DOĞRU LABORATUVAR KULLANIMI Dr. Kadir Kayataş SBÜ Haydarpaşa Numune SUAM Başlıklar 1-Doğru laboratuvar kullanımı 2-Yaşlıda laboratuvar sonuçlarını etkileyebilecek durumlar 3-Yaşlıda laboratuvar

Detaylı

NUMUNELERİN SAKLANMA KRİTERLERİ TALİMATI

NUMUNELERİN SAKLANMA KRİTERLERİ TALİMATI Dok No: BİY.TL.23 Yayın Tarihi: NİSAN 2013 Rev.Tar/No: -/0 Sayfa No: 1 / 11 01 AMAÇ : Biyokimya Laboratuvarının ulusal ve uluslararası standartlara, kanun ve yönetmeliklere uygun olarak, düzenli, hızlı

Detaylı

LABORATUVAR SONUÇLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

LABORATUVAR SONUÇLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER LABORATUVAR SONUÇLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER KLİNİK ANALİZ; Amaçlar: Hastalıkları teşhis etmek Uygulanan tedaviye yanıtları ve prognozu değerlendirmek Tarama yapmak 2 Klinik Analizlerde kullanılan materyaller:

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Yeterlilik Testleri Sağlayıcısı Adresi : Maslak Mah. AOS 55. Sokak 42 Maslak No:2A Daire: 231 (A9/07) Sarıyer 34398 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 212 241 26 53 Faks

Detaylı

Oksijen tüketimi 1,63-2,17 ml/g/ saat /dk ml/kg / mmhg Eritrosit 7,0-12,5 x 10 6 / mm 3 Hematokrit % ,2-16,6 mg/dl L

Oksijen tüketimi 1,63-2,17 ml/g/ saat /dk ml/kg / mmhg Eritrosit 7,0-12,5 x 10 6 / mm 3 Hematokrit % ,2-16,6 mg/dl L DENEY HAYVANLARI İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER Hayvanların taşınması: Hayvanlar için, nakliyat mümkün olduğu kadar hafifletilmesi gereken, stresli bir deneyim olduğu unutulmamalıdır. En sık karşılaşılan havalandırma

Detaylı

3. Açlık Durumu: Genellikle laboratuar testleri için 10-12 saat açlık süresi istenir. Bu sürenin 16 saatten uzun olması tercih edilmez.

3. Açlık Durumu: Genellikle laboratuar testleri için 10-12 saat açlık süresi istenir. Bu sürenin 16 saatten uzun olması tercih edilmez. LABORATUAR TESTLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: Klinik laboratuarlar sağlık hizmetlerinin sunumunda önemli bileşenlerden biridir. Klinik laboratuarların başlıca fonksiyonu klinisyenlere hastaların teşhis, tedavi

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

LABORATUVAR TEST SONUÇLARI PANİK DEĞERLER TALİMATI

LABORATUVAR TEST SONUÇLARI PANİK DEĞERLER TALİMATI Dok No:BİY.TL.02 Yayın Tarihi:NİSAN 2013 Rev.Tar/No:-/0 Sayfa No: 1 / 5 1.0 AMAÇ: Laboratuvarda tespit edilen ve hemen müdahale edilmesi gereken test değerlerinin ilgili hekime acil olarak bildirilmesini

Detaylı

GAZİANTEP İL HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI TEST REHBERİ

GAZİANTEP İL HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI TEST REHBERİ GAZİANTEP İL HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI TEST REHBERİ 0 1 Test Adı Endikasyon Çalışma Yöntemi Numunenin alınacağı tüp Glukoz Diabetes mellitus (tarama, tedavi) Üre Böbrek yetmezliği Kreatinin Böbrek yetmezliği

Detaylı

21 gün. 21 gün. 21 gün. Tüm programlar için kullanılabilir. Tüm programlar için kullanılabilir. Tüm programlar için kullanılabilir.

21 gün. 21 gün. 21 gün. Tüm programlar için kullanılabilir. Tüm programlar için kullanılabilir. Tüm programlar için kullanılabilir. 2014 Yükleme Takvimi Yükleme takvimi aşağıdaki gibidir: Test Yükleme Test Yükleme Açılış Pencere Dönemi Sonuç Bildirim Son Günü 1 26 Mart, Çarşamba 2 25 Haziran, Çarşamba 3 22 Ekim, Çarşamba 21 gün 21

Detaylı

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS Aerobik Antrenmanlar Sonucu Kasta Oluşan Adaptasyonlar Miyoglobin Miktarında oluşan Değişiklikler Hayvan deneylerinden elde edilen sonuçlar dayanıklılık antrenmanları

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

LABORATUVAR TEST SONUÇLARINA ÖLÇÜM (ANALİZ) ÖNCESİ ETKİ EDEN FAKTÖRLER

LABORATUVAR TEST SONUÇLARINA ÖLÇÜM (ANALİZ) ÖNCESİ ETKİ EDEN FAKTÖRLER LABORATUVAR TEST SONUÇLARINA ÖLÇÜM (ANALİZ) ÖNCESİ ETKİ EDEN FAKTÖRLER Laboratuvar testleriyle kan veya bir başka vücut sıvısında bir maddenin (analit) konsantrasyonu veya etkinliği (aktivitesi) ölçülür

Detaylı

KAN NUMUNELERİNİN ALINIŞI. Dr. Duran Karabel

KAN NUMUNELERİNİN ALINIŞI. Dr. Duran Karabel KAN NUMUNELERİNİN ALINIŞI Dr. Duran Karabel 1 Kan numuneleri (örnekleri) Tam kan (total kan): Serum veya plazması ayrılmamış kandır. Kan sayımı (hemogram) ve eritrosit sedimantasyon hızı (ESR) tayini,

Detaylı

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM 1) Aşağıdaki hormonlardan hangisi uterusun büyümesinde doğrudan etkilidir? A) LH B) Androjen C) Östrojen Progesteron D) FUH Büyüme hormonu E) Prolaktin - Testosteron 2)

Detaylı

KLİNİK TIBBİ LABORATUVARLAR

KLİNİK TIBBİ LABORATUVARLAR KLİNİK TIBBİ LABORATUVARLAR BİYOKİMYA LABORATUVARI Laboratuvarın çoğunlukla en büyük kısmını oluşturan biyokimya bölümü, vücut sıvılarının kimyasal bileşiminin belirlendiği bölümdür. Testlerin çoğunluğu,

Detaylı

MATRİKSE DUYARSIZ KİMYA DKK

MATRİKSE DUYARSIZ KİMYA DKK Bu bölümdeki Protein elektroforezinin (SPEL431) bilim mimarı VEQ, CEQAL ise diğer tüm programların bilim mimarıdır. Matrikse Duyarsız Kimya DKK program numuneleri insan kaynaklı olup aşağıdaki özelliklere

Detaylı

ÖRNEK KABUL VE SONUÇ VERME GÜNÜ LİSTESİ. ÖRNEK KABUL GÜN ve SAATİ

ÖRNEK KABUL VE SONUÇ VERME GÜNÜ LİSTESİ. ÖRNEK KABUL GÜN ve SAATİ TEST ADI ÖRNEK KABUL GÜN ve SAATİ SONUÇ VERME GÜN ve SAATİ RUTİN BİYOKİMYASAL ANALİZLER Glukoz, BUN, Kreatinin, Ürik Asit, AST, ALT, CK, LDH, ALP, GGT, Lipid Profili, Total Protein, Albümin, Total Bilirubin,

Detaylı

LABPT KALİTE KONTROL GENEL BİLGİLER VE 2015 YILI TAKVİMİ

LABPT KALİTE KONTROL GENEL BİLGİLER VE 2015 YILI TAKVİMİ LABPT P R O G R A M I GENEL BİLGİLER VE 2015 YILI TAKVİMİ LABPT PROGRAMI GENEL BİLGİLER VE 2015 YILI TAKVİMİ Merhaba, LabPT Kalite Kontrol Programı 2015 yılı programı ile karşınızdayız. Laboratuvarlar

Detaylı

ANALİTİK YÖNTEMLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2004

ANALİTİK YÖNTEMLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2004 ANALİTİK YÖNTEMLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2004 1 Laboratuvarlarda yararlanılan analiz yöntemleri performans kalitelerine göre üç sınıfta toplanabilir: -Kesin yöntemler

Detaylı

BÜYÜME. Vücudun ya da vücut bölümlerinin boyut olarak artması Yaşamın ilk 20 yılında görülen en önemli biyolojik süreçtir.

BÜYÜME. Vücudun ya da vücut bölümlerinin boyut olarak artması Yaşamın ilk 20 yılında görülen en önemli biyolojik süreçtir. BÜYÜME Vücudun ya da vücut bölümlerinin boyut olarak artması Yaşamın ilk 20 yılında görülen en önemli biyolojik süreçtir. 2 BÜYÜME Örneğin doku büyümesi gerçekleşerek vücut ağırlığı ve boy uzunluğunda

Detaylı

EGZERSİZE ENDOKRİN ve METABOLİK YANIT

EGZERSİZE ENDOKRİN ve METABOLİK YANIT EGZERSİZE ENDOKRİN ve METABOLİK YANIT Prof.Dr.Fadıl Özyener Fizyoloji Anabilim Dalı Sempatik Sistem Adrenal Medulla Kas kan dolaşımı Kan basıncı Solunum sıklık ve derinliği Kalp kasılma gücü Kalp atım

Detaylı

Karaciğer Fonksiyon Bozukluklarına Yaklaşım

Karaciğer Fonksiyon Bozukluklarına Yaklaşım Karaciğer Fonksiyon Bozukluklarına Yaklaşım Dr. Sıtkı Sarper SAĞLAM DR.SITKI SARPER SAĞLAM - KEAH ACİL TIP KLİNİK SUNUMU 04.10.2011 1 Netter in Yeri: DR.SITKI SARPER SAĞLAM - KEAH ACİL TIP KLİNİK SUNUMU

Detaylı

Mlz Aciklamasi. Tutar 6638 TROPONİN-T VEYA TROPONİN-I. Mlz Aciklamasi. Tutar 6638 HBV DNA HCV-RNA HCV GENOTİP. Mlz Aciklamasi. Tutar 6638 ÜRE GLUKOZ

Mlz Aciklamasi. Tutar 6638 TROPONİN-T VEYA TROPONİN-I. Mlz Aciklamasi. Tutar 6638 HBV DNA HCV-RNA HCV GENOTİP. Mlz Aciklamasi. Tutar 6638 ÜRE GLUKOZ Sayfa: 1 / 9 320.00451 SİEMENS SAN.TİC.A.Ş. Kodu 54 190281 TROPONİN-T VEYA TROPONİN-I 40000 2,29 91.600,00 320.00577 MZM SAG.UR.LAB.HIZ.SAN VE TİC. LTD. ŞTİ 91.600,00 Kodu 55 56 57 190271 190272 190275

Detaylı

Aynı anda 75 numune yükleme, 3 elektrolit ve 58 reaktif kapasiteli. Otomatik prob temizleme, sıvı seviye sensörü, dikey ve yatay çarpma koruyucusu

Aynı anda 75 numune yükleme, 3 elektrolit ve 58 reaktif kapasiteli. Otomatik prob temizleme, sıvı seviye sensörü, dikey ve yatay çarpma koruyucusu Random Access (çoktan rastgele seçimli), Tam otomatik. Fotometrik 300 test / saat, ISE ile birlikte 450 test / saat Aynı anda 75 numune yükleme, 3 elektrolit ve 58 reaktif kapasiteli. Soğutmalı reaktif

Detaylı

SEVELAMER HEMODİYALİZ HASTALARINDA SERUM ELEKTROLİT DÜZEYİ, METABOLİK VE KARDİOVASKÜLER RİSKLERİ VE SAĞKALIMI ETKİLER

SEVELAMER HEMODİYALİZ HASTALARINDA SERUM ELEKTROLİT DÜZEYİ, METABOLİK VE KARDİOVASKÜLER RİSKLERİ VE SAĞKALIMI ETKİLER SEVELAMER HEMODİYALİZ HASTALARINDA SERUM ELEKTROLİT DÜZEYİ, METABOLİK VE KARDİOVASKÜLER RİSKLERİ VE SAĞKALIMI ETKİLER Siren SEZER, Şebnem KARAKAN, Nurhan ÖZDEMİR ACAR. Başkent Üniversitesi Nefroloji Bilim

Detaylı

KLİNİK BİYOKİMYA LABORATUVARI TEST REHBERİ İÇİNDEKİLER 2 PREANALİTİK SÜREÇ ÇALIŞILAN TESTLER VE ÖZELLİKLERİ 16-32

KLİNİK BİYOKİMYA LABORATUVARI TEST REHBERİ İÇİNDEKİLER 2 PREANALİTİK SÜREÇ ÇALIŞILAN TESTLER VE ÖZELLİKLERİ 16-32 SAYFA 1 / 36 İÇİNDEKİLER 1 GENEL BİLGİLER 1.1 Laboratuar Lokalizasyon ve Telefon Numarası 1.2 Laboratuar Çalışma ve Numune Kabul Saatleri 1.3 Laboratuar Pneumatik İstasyonları 1.4 Numune Kabulü, Laboratuar

Detaylı

BİYOKİMYA LABORATUVARI ÇALIŞMA PROSEDÜRÜ

BİYOKİMYA LABORATUVARI ÇALIŞMA PROSEDÜRÜ KOD:BİY.PR.01 YAYIN TRH:MART 2005 REV TRH:EYLÜL 2012 REV NO:04 SAYFA NO: 1 / 5 1-AMAÇ: Biyokimya Laboratuvarında yürütülen faaliyetleri tanımlamak. 2-KAPSAM: Bu talimat, Biyokimya Laboratuvarını kapsar

Detaylı

Uzm.Dr. KÜBRANUR ÜNAL ANKARA POLATLI DEVLET HASTANESİ TBD BİYOKİMYA GÜNLERİ, SİVAS KASIM

Uzm.Dr. KÜBRANUR ÜNAL ANKARA POLATLI DEVLET HASTANESİ TBD BİYOKİMYA GÜNLERİ, SİVAS KASIM Uzm.Dr. KÜBRANUR ÜNAL ANKARA POLATLI DEVLET HASTANESİ SUNUM AKIŞI Giriş ve Amaç Materyal Metod Bulgular Tartışma Sonuç GİRİŞ ve AMAÇ Ramazan ayı Müslümanların güneşin doğuşu ve batışı arasında geçen sürede

Detaylı

(*) Dr. Çağatay Kundak DÜZEN LABORATUVARLAR GRUBU 16 Ekim 2009, Ankara

(*) Dr. Çağatay Kundak DÜZEN LABORATUVARLAR GRUBU 16 Ekim 2009, Ankara (*) Dr. Çağatay Kundak DÜZEN LABORATUVARLAR GRUBU 16 Ekim 2009, Ankara Referans Aralığı Kavramı Eş anlamlılar Referans değerler = Reference Values Normal değerler = Normal Values Beklenen değerler = Expected

Detaylı

DETAYLI KADIN CHECK- UP

DETAYLI KADIN CHECK- UP DETAYLI KADIN CHECK- UP Detaylı kadın check-up programında : tam kan sayımı anemi ( kansızlık ), enfeksiyon hastalıklarının taraması, tam idrar tahlili, açlık kan şekeri, 3 aylık kan şekeri bilançosu,

Detaylı

LABPT KALİTE KONTROL GENEL BİLGİLER VE 2014 YILI TAKVİMİ

LABPT KALİTE KONTROL GENEL BİLGİLER VE 2014 YILI TAKVİMİ LABPT P R O G R A M I GENEL BİLGİLER VE 2014 YILI TAKVİMİ LABPT PROGRAMI GENEL BİLGİLER VE 2014 YILI TAKVİMİ Merhaba, LabPT Kalite Kontrol Programı 2014 yılı programı ile karşınızdayız. Laboratuvarlar

Detaylı

ÇALIŞMA GÜNLERİ saat. Mesai saatleri içinde saat saat saat. Mesai saatleri içinde

ÇALIŞMA GÜNLERİ saat. Mesai saatleri içinde saat saat saat. Mesai saatleri içinde TEST ADI ÇALIŞILAN LABORATUVAR ADI ÖRNEK TÜRÜ / ALINACAĞI TÜP BİM KODU SUT KODU ÇALIŞMA GÜNLERİ örnek TRANSFER BİLGİSİ SONUÇ VERME ZAMANI AKTİVE PROTEİN C REZİSTANSI Plazma/Mavi kapaklı 300546 904280 15

Detaylı

Dr.Yahya Laleli Dr.Murat Öktem

Dr.Yahya Laleli Dr.Murat Öktem Dr.Yahya Laleli Dr.Murat Öktem PROGRAMIN AMACI Katılımcı laboratuvarlar arasında test sonuçları açısından harmonizasyonu sağlamak PROGRAMIN ÖZETİ 2002 yılında başlatıldı Programın 7. yılı Aktif laboratuvar

Detaylı

OKUL ÖNCESİ CHECK-UP PROGRAMI

OKUL ÖNCESİ CHECK-UP PROGRAMI OKUL ÖNCESİ CHECK-UP PROGRAMI Okul öncesi check-up programı okul çağı çocuklarının başarılarını ve öğrenme kabiliyetlerini etkileyebilecek en sık rastlanan problemlerinin arandığı sağlık taramasıdır. Bu

Detaylı

NUMUNE ALINIRKEN YAPILABİLEN HATALAR. Yrd. Doç. Dr. Funda BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO

NUMUNE ALINIRKEN YAPILABİLEN HATALAR. Yrd. Doç. Dr. Funda BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO NUMUNE ALINIRKEN YAPILABİLEN HATALAR Yrd. Doç. Dr. Funda BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO 1-KİRLİ MALZEME KULLANILMASI Dispozıbl malzeme kullanılmayan klinik ve laboratuvarlarda enjektör,iğne ve tüplerin

Detaylı

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK

KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK HASTA HİKAYESİ NASIL ALINIR? 1) Hastanın mevcut şikayeti: Gerçek şikayeti bulmaya yönelik sorular a) Sizi en çok rahatsız eden şey ne? b) Ne zaman başladı?

Detaylı

KLİNİK BİYOKİMYA UZMANLARI DERNEĞİ EKSTERNAL KALİTE KONTROL PROGRAMI KBUDEK 2018 PROGRAMLARI

KLİNİK BİYOKİMYA UZMANLARI DERNEĞİ EKSTERNAL KALİTE KONTROL PROGRAMI KBUDEK 2018 PROGRAMLARI Değerli Laboratuvar Sorumlusu Ülkemizde Ulusal bir kalite kontrol programının eksikliğini gidermek üzere 2005 yılında kurulan KBUDEK 2014 yılından itibaren Uluslararası bir nitelik kazanmıştır. 2017 yılında

Detaylı

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA Vücut Kompozisyonu Çocukluk ve gençlik dönemi boyunca beden kompozisyonu sürekli değişkenlik göstermektedir. Bu değişimler; kemik

Detaylı

21 gün. 21 gün. 21 gün. Tüm programlar için kullanılabilir. Tüm programlar için kullanılabilir. Tüm programlar için kullanılabilir.

21 gün. 21 gün. 21 gün. Tüm programlar için kullanılabilir. Tüm programlar için kullanılabilir. Tüm programlar için kullanılabilir. 2013 Yükleme Takvimi Yükleme takvimi aşağıdaki gibidir: Test Yükleme Test Yükleme Açılış Pencere Dönemi Sonuç Bildirim Son Günü 1 20 Mart, Çarşamba 2 26 Haziran, Çarşamba 3 09 Ekim, Çarşamba 10 Nisan,

Detaylı

KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ HASTALARINDA KONİSİTE İNDEKS ÖLÇÜMLERİNİN LİPİD PROFİLİ İLE İLİŞKİSİ

KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ HASTALARINDA KONİSİTE İNDEKS ÖLÇÜMLERİNİN LİPİD PROFİLİ İLE İLİŞKİSİ KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ HASTALARINDA KONİSİTE İNDEKS ÖLÇÜMLERİNİN LİPİD PROFİLİ İLE İLİŞKİSİ Siren SEZER, Şebnem KARAKAN, Nurhan ÖZDEMİR ACAR. Başkent Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı GİRİŞ Dislipidemi

Detaylı

KLİNİK BİYOKİMYA UZMANLARI DERNEĞİ EKSTERNAL KALİTE KONTROL PROGRAMI KBUDEK 2019 PROGRAMLARI

KLİNİK BİYOKİMYA UZMANLARI DERNEĞİ EKSTERNAL KALİTE KONTROL PROGRAMI KBUDEK 2019 PROGRAMLARI Değerli Laboratuvar Sorumlusu Ülkemizde Ulusal bir kalite kontrol programının eksikliğini gidermek üzere 2005 yılında kurulan KBUDEK 2014 yılından itibaren Uluslararası bir nitelik kazanmıştır. 2017 yılında

Detaylı

LABPT KALİTE KONTROL PROGRAMI

LABPT KALİTE KONTROL PROGRAMI 2012 Merhaba, LabPT Kalite Kontrol Programı 2012 yılı programı ile karşınızdayız. Laboratuvarlar arası harmonizasyonun arttırılması ve klinik laboratuvarcılık konusunda ülkemizde eksikliği hissedilen,

Detaylı

Düzen Laboratuvarlar Grubu

Düzen Laboratuvarlar Grubu PROGRAMIN AMACI Katılımcı laboratuvarlar arasında test sonuçları açısından Gerçek/doğruluk (Trueness/Accuracy) ve Kesinlik (Precision) ile Sonuçların RA verilerine göre değerlendirilmesi yani daha fazla

Detaylı

DEHİDRE KÖPEKLERDE BİKARBONATLI SODYUM KLORÜR SOLÜSYONUNUN HEMATOLOJİK VE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERE ETKİSİ

DEHİDRE KÖPEKLERDE BİKARBONATLI SODYUM KLORÜR SOLÜSYONUNUN HEMATOLOJİK VE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERE ETKİSİ T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI VİH-YL 2007 0002 DEHİDRE KÖPEKLERDE BİKARBONATLI SODYUM KLORÜR SOLÜSYONUNUN HEMATOLOJİK VE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERE

Detaylı

Fizyoloji. Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri. Dr. Deniz Balcı.

Fizyoloji. Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri. Dr. Deniz Balcı. Fizyoloji Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri Dr. Deniz Balcı deniz.balci@neu.edu.tr Ders İçeriği 1 Vücut Sıvı Bölmeleri ve Hacimleri 2 Vücut Sıvı Bileşenleri 3 Sıvıların Bölmeler Arasındaki HarekeF Okuma

Detaylı

DETAYLI KADIN CHECK- UP

DETAYLI KADIN CHECK- UP DETAYLI KADIN CHECK- UP Detaylı kadın check-up programında : tam kan sayımı anemi ( kansızlık ), enfeksiyon hastalıklarının taraması, tam idrar tahlili, açlık kan şekeri, 3 aylık kan şekeri bilançosu,

Detaylı

BÜYÜMENİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Prof Dr Zehra AYCAN.

BÜYÜMENİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Prof Dr Zehra AYCAN. BÜYÜMENİN DEĞERLENDİRİLMESİ Prof Dr Zehra AYCAN zehraaycan67@hotmail.com Büyüme Çocukluk çağı, döllenme anında başlar ve ergenliğin tamamlanmasına kadar devam eder Bu süreçte çocuk hem büyür hem de gelişir

Detaylı

TESTOSTERON (TOTAL) Klinik Laboratuvar Testleri

TESTOSTERON (TOTAL) Klinik Laboratuvar Testleri TESTOSTERON (TOTAL) Kullanım amacı: Erkeklerde ve kadınlarda farklı kullanım amaçları vardır. Erkeklerde en çok, libido kaybı, erektil fonksiyon bozukluğu, jinekomasti, osteoporoz ve infertilite gibi belirti

Detaylı

Laboratuv l ar rası Karş Kar ılaştırma P rogram Programı

Laboratuv l ar rası Karş Kar ılaştırma P rogram Programı LABPT Laboratuvarlar Arası Karşılaştırma Programı PROGRAMIN AMACI Katılımcı laboratuvarlar arasında test sonuçları açısından harmonizasyonu sağlamakğ PROGRAMIN ÖZETİİ 2002 yılında başlatıldı ld Programın

Detaylı

YENİ DİYABET CHECK UP

YENİ DİYABET CHECK UP YENİ DİYABET CHECK UP Toplumda giderek artan sıklıkta görülmeye başlanan ve başlangıç yaşı genç yaşlara doğru kayan şeker hastalığının erken teşhisi için bir Check Up programı hazırladık. Diyabet Check

Detaylı

SİSTİNOZİS KAYIT SİSTEMİ VERİ ALANLARI (*) ile belirtilen alanların doldurulması zorunludur. Hasta Demografik Bilgileri

SİSTİNOZİS KAYIT SİSTEMİ VERİ ALANLARI (*) ile belirtilen alanların doldurulması zorunludur. Hasta Demografik Bilgileri SİSTİNOZİS KAYIT SİSTEMİ VERİ ALANLARI (*) ile belirtilen alanların doldurulması zorunludur. Hasta Demografik Bilgileri Adı Soyadı*... Hastanızın ad, ikinci ad (varsa) ve soyadının baş harflerini giriniz

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Sayı : 95966346././2014 Konu : Gözetimli Hizmet Laboratuvarları Hakkında

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Sayı : 95966346././2014 Konu : Gözetimli Hizmet Laboratuvarları Hakkında Konu : Gözetimli Hizmet Laboratuvarları Hakkında Tıbbi Laboratuvarlar Yönetmeliği 09.10.2013 tarih ve 28790 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Mezkûr yönetmeliğin "Tıbbi laboratuvarların

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜFREDATI

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜFREDATI I. YARIYILI T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜFREDATI B 601 Temel Biyokimya I Zorunlu 3 0 3 4 B

Detaylı

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler EGZERSİZ VE KAN Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler Akciğerden dokulara O2 taşınımı, Dokudan akciğere CO2 taşınımı, Sindirim organlarından hücrelere besin maddeleri taşınımı, Hücreden atık maddelerin

Detaylı

ÇOCUK CHECK UP PROGRAMI

ÇOCUK CHECK UP PROGRAMI ÇOCUK CHECK UP PROGRAMI Çocukların büyüme gelişmesi sırasında düzenli muayene, laboratuvar testleri ve gelişme kayıtlarının tutulması gereklidir. Bkz: çocukluk çağı aşıları ve testleri. Çocuk Check up

Detaylı

Travma Hastalarında Beslenme

Travma Hastalarında Beslenme Doç. Dr. Onur POLAT Travma Hastalarında Beslenme Normal ve sağlıklı organizma travma veya strese maruz kaldığında kendisini korumaya yönelik bazı fizyolojik mekanizmaları harekete geçirir. Genel amaç organ

Detaylı

Karaciğer laboratuvar. bulguları. Prof.Dr.Abdullah.Abdullah SONSUZ Gastroenteroloji Bilim Dalı. 5.Yarıyıl

Karaciğer laboratuvar. bulguları. Prof.Dr.Abdullah.Abdullah SONSUZ Gastroenteroloji Bilim Dalı. 5.Yarıyıl Karaciğer ve safra yolu hastalıklar klarında laboratuvar bulguları Prof.Dr.Abdullah.Abdullah SONSUZ Gastroenteroloji Bilim Dalı 5.Yarıyıl 2006-2007 2007 eğitim e yılıy Karaciğer ve safra yolu hastalıklarında

Detaylı

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Biyokimya, İzmir 2. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Palyatif Bakım Kliniği, İzmir

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Biyokimya, İzmir 2. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Palyatif Bakım Kliniği, İzmir 1 Fatma Demet Arslan, 1 İnanç Karakoyun, 1 Banu İşbilen Başok, 1 Merve Zeytinli Akşit, 1 Anıl Baysoy, 2 Yasemin Kılıç Öztürk, 2 Yusuf Adnan Güçlü, 1 Can Duman, 1 Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi,

Detaylı

PROF. DR. ERDAL ZORBA

PROF. DR. ERDAL ZORBA PROF. DR. ERDAL ZORBA Vücut Kompozisyonu Çocukluk ve gençlik dönemi boyunca beden kompozisyonu sürekli değişkenlik göstermektedir. Bu değişimler, kemik mineral yoğunluğundaki artış, beden suyundaki değişimler,

Detaylı

KLİNİK BİYOKİMYA UZMANLARI DERNEĞİ EKSTERNAL KALİTE KONTROL PROGRAMI KBUDEK 2018 PROGRAMLARI

KLİNİK BİYOKİMYA UZMANLARI DERNEĞİ EKSTERNAL KALİTE KONTROL PROGRAMI KBUDEK 2018 PROGRAMLARI Değerli Laboratuvar Sorumlusu Ülkemizde Ulusal bir kalite kontrol programının eksikliğini gidermek üzere 2005 yılında kurulan KBUDEK 2014 yılından itibaren Uluslararası bir nitelik kazanmıştır. 2017 yılında

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Tıbbi Laboratuar Adresi :Tunus Cad. No:95 Kavaklıdere 06680 ANKARA / TÜRKİYE Tel : 0 312 468 70 10 Faks : 0 312 427 78 74 E-Posta : kalite@duzen.com.tr Website

Detaylı

LABPT KALİTE KONTROL PROGRAMI GENEL BİLGİLER VE 2013 YILI TAKVİMİ

LABPT KALİTE KONTROL PROGRAMI GENEL BİLGİLER VE 2013 YILI TAKVİMİ GENEL BİLGİLER VE 2013 YILI TAKVİMİ Merhaba, LabPT Kalite Kontrol Programı 2013 yılı programı ile karşınızdayız. Laboratuvarlar arası harmonizasyonun arttırılması ve klinik laboratuvarcılık konusunda ülkemizde

Detaylı

Çocuklarda Antrenman Yaklaşımları Y.Doç.Dr.Sürhat Müniroğlu (3.sınıf seçmeli ders)

Çocuklarda Antrenman Yaklaşımları Y.Doç.Dr.Sürhat Müniroğlu (3.sınıf seçmeli ders) Çocuklarda Antrenman Yaklaşımları Y.Doç.Dr.Sürhat Müniroğlu (3.sınıf seçmeli ders) Büyüme ve Gelişme Çocuk organizmasını yetişkinden ayıran en önemli özellik, sürekli büyüme, gelişme ve değişme süreci

Detaylı

KAN TRANSFÜZYON TEDAVİSİ. Dr. Emre ÇAMCI

KAN TRANSFÜZYON TEDAVİSİ. Dr. Emre ÇAMCI KAN TRANSFÜZYON TEDAVİSİ Dr. Emre ÇAMCI Amaç ve Hedefler Kan grupları Kan transfüzyon endikasyonları Kan ve kan ürünlerinin hazırlanması ve saklanması Komponent tedavisi Transfüzyon komplikasyonları Masif

Detaylı

OKUL ÖNCESİ CHECK-UP PROGRAMI

OKUL ÖNCESİ CHECK-UP PROGRAMI OKUL ÖNCESİ CHECK-UP PROGRAMI Okul öncesi check-up programı okul çağı çocuklarının başarılarını ve öğrenme kabiliyetlerini etkileyebilecek en sık rastlanan problemlerinin arandığı sağlık taramasıdır. Bu

Detaylı

KBUDEK 2015 PROGRAMLARI

KBUDEK 2015 PROGRAMLARI Değerli KBUDEK Katılımcısı; Ülkemizde ulusal bir kalite kontrol programının eksikliğini gidermek üzere 2005 yılında kurulan programımız her geçen gün artan panelleri ile hizmetlerini sürdürmektedir. KBUDEK,

Detaylı

LABORATUVAR HATALARININ BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU (%70) PREANALİTİK (NUMUNELERİN LABORATUVARA ULAŞMADAN ÖNCEKİ SÜREÇ) KAYNAKLIDIR.

LABORATUVAR HATALARININ BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU (%70) PREANALİTİK (NUMUNELERİN LABORATUVARA ULAŞMADAN ÖNCEKİ SÜREÇ) KAYNAKLIDIR. LABORATUVAR HATALARININ BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU (%70) PREANALİTİK (NUMUNELERİN LABORATUVARA ULAŞMADAN ÖNCEKİ SÜREÇ) KAYNAKLIDIR. AŞAĞIDAKİ YÖNERGELERE UYULDUĞU TAKDİRDE BU HATALAR EN AZA İNECEKTİR. 1 Laboratuvarımızda

Detaylı

I. YARIYIL TEMEL BİYOKİMYA I (B 601 TEORİK 3, 3 KREDİ)

I. YARIYIL TEMEL BİYOKİMYA I (B 601 TEORİK 3, 3 KREDİ) T.C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL TEMEL BİYOKİMYA I (B 601 TEORİK 3, 3

Detaylı

Toksisiteye Etki Eden Faktörler

Toksisiteye Etki Eden Faktörler Toksisiteye Etki Eden Faktörler Toksik etki (toksisite) Tüm ksenobiyotiklerin biyolojik sistemlerde oluşturdukları zararlı etki. 2 Kimyasal Madde ile İlgili Faktörler Bir kimyasal maddenin metabolizmasında

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Tıbbi Laboratuar Adresi :Bağdat Cd. No:28 Kızıltoprak - Kadıköy 34724 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0 216 349 51 51 Faks : 0 216 418 13 47 E-Posta : gelisim@gelisimlab.com.tr

Detaylı

KEÇĠÖREN EĞĠTĠM VE ARAġTIRMA HASTANESĠ PANĠK DEĞERLER UYGULAMA VE GERĠ BĠLDĠRĠM TALĠMATLARI

KEÇĠÖREN EĞĠTĠM VE ARAġTIRMA HASTANESĠ PANĠK DEĞERLER UYGULAMA VE GERĠ BĠLDĠRĠM TALĠMATLARI KEÇĠÖREN EĞĠTĠM VE ARAġTIRMA HASTANESĠ PANĠK DEĞERLER UYGULAMA VE GERĠ BĠLDĠRĠM TALĠMATLARI 1. AMAÇ: Laboratuvarda testlerin çalışmaları sonucunda panik değerler ortaya çıktığı zaman, çalışan personelin

Detaylı

ENDOKRİN BEZ EKZOKRİN BEZ. Tiroid bezi. Deri. Hormon salgısı. Endokrin hücreler Kanal. Kan akımı. Ter bezi. Ekzokrin hücreler

ENDOKRİN BEZ EKZOKRİN BEZ. Tiroid bezi. Deri. Hormon salgısı. Endokrin hücreler Kanal. Kan akımı. Ter bezi. Ekzokrin hücreler ENDOKRİN SİSTEM Endokrin sistem, sinir sistemiyle işbirliği içinde çalışarak vücut fonksiyonlarını kontrol eder ve vücudumuzun farklı bölümleri arasında iletişim sağlar. 1 ENDOKRİN BEZ Tiroid bezi EKZOKRİN

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Nefroloji BD Olgu Sunumu 24 Ekim 2017 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Nefroloji BD Olgu Sunumu 24 Ekim 2017 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nefroloji BD Olgu Sunumu 24 Ekim 2017 Salı Uzman Dr. Mehtap Ezel Çelakıl DR.MEHTAP EZEL ÇELAKIL 4YAŞ ERKEK HASTA Şikayeti:

Detaylı

MATRİKSE DUYARSIZ KİMYA DKK

MATRİKSE DUYARSIZ KİMYA DKK Bu bölümdeki programların bilim mimarı CEQALdır. Matrikse Duyarsız Kimya DKK program numuneleri insan kaynaklı olup aşağıdaki özelliklere sahiptir: Taze insan serumu, plazma veya tam kan. Tüm kanlar toplar

Detaylı

HİPERKALSEMİ. Meral BAKAR Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Gündüz Tedavi Ünitesi

HİPERKALSEMİ. Meral BAKAR Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Gündüz Tedavi Ünitesi HİPERKALSEMİ Meral BAKAR Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Gündüz Tedavi Ünitesi Tanım: Hiperkalsemi serum kalsiyum düzeyinin normalden (9-11 mg/dl) yüksek olduğunda meydana gelen

Detaylı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Çalışan açısından, yüksekte güvenle çalışabilirliği belirleyen etkenler:

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ KALİTE KONTROL ve TEST KALİBRASYON PROSEDÜRÜ

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ KALİTE KONTROL ve TEST KALİBRASYON PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 6 1. Amaç Tıbbi Biyokimya Laboratuvarında rastgele ve sistematik hataları önlemek, doğru ve güvenilir test sonuçları elde etmek için iç ve dış kalite kontrol yöntemleri, bakım-kalibrasyonu

Detaylı

Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Olgu Sunumu Dr. Işıl Deniz Alıravcı Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi 03.05.2016 OLGU 38 yaşında evli kadın hasta İki haftadır olan bulantı, kusma, kaşıntı, halsizlik, ciltte ve gözlerde

Detaylı

O Gelişim, organizmanın döllenmeden başlayarak bedensel, zihinsel, dil, duygusal ve sosyal yönden en son aşamaya ulaşıncaya kadar sürekli ilerleme

O Gelişim, organizmanın döllenmeden başlayarak bedensel, zihinsel, dil, duygusal ve sosyal yönden en son aşamaya ulaşıncaya kadar sürekli ilerleme BİREY GELİŞİMİ O Gelişim, organizmanın döllenmeden başlayarak bedensel, zihinsel, dil, duygusal ve sosyal yönden en son aşamaya ulaşıncaya kadar sürekli ilerleme kaydeden değişimidir. O Gelişim; organizmanın

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... III

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... III İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... III İÇİNDEKİLER... V 1. LABORATUVARDA KULLANILAN MALZEME VE ALETLER... 1 1.1. Tüpler... 1 1.2. Beher... 1 1.3. Erlenmeyer... 2 1.4. Balonlar... 2 1.5. Mezur... 3 1.6. Pipetler...

Detaylı

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ Kan, kalp, dolaşım ve solunum sistemine ait normal yapı ve fonksiyonların öğrenilmesi 1. Kanın bileşenlerini, fiziksel ve fonksiyonel özelliklerini sayar, plazmanın

Detaylı

Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma. Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu

Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma. Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu Travma ve cerrahiye ilk yanıt Total vücut enerji harcaması artar Üriner nitrojen atılımı azalır Hastanın ilk resüsitasyonundan sonra Artmış

Detaylı

PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA AKIM ARACILI DİLATASYON VE ASİMETRİK DİMETİLARGİNİN MORTALİTEYİ BELİRLEMEZ

PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA AKIM ARACILI DİLATASYON VE ASİMETRİK DİMETİLARGİNİN MORTALİTEYİ BELİRLEMEZ PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA AKIM ARACILI DİLATASYON VE ASİMETRİK DİMETİLARGİNİN MORTALİTEYİ BELİRLEMEZ Sami Uzun 1, Serhat Karadag 1, Meltem Gursu 1, Metin Yegen 2, İdris Kurtulus 3, Zeki Aydin 4, Ahmet

Detaylı

KARBOHİDRAT METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI DİYABET

KARBOHİDRAT METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI DİYABET KARBOHİDRAT METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI DİYABET KARBOHİDRAT METABOLİZMASI BOZUKLULARI DIABETES MELLITUS Diabetes mellitus, direkt olarak insülin direnci, yetersiz insülin salımı veya aşırı glukagon salımı

Detaylı

Mustafa KABU 1,Turan CİVELEK 1. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, İç Hastalıklar Anabilim Dalı, Afyonkarahisar

Mustafa KABU 1,Turan CİVELEK 1. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, İç Hastalıklar Anabilim Dalı, Afyonkarahisar Mustafa KABU 1,Turan CİVELEK 1 1 Afyon Kocatepe Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, İç Hastalıklar Anabilim Dalı, Afyonkarahisar Süt sığırı işletmelerindeki en önemli sorunlarda birtanesi periparturient

Detaylı

Babalar Gününe Özel Panellerimiz Varlıkları ve Sağlıkları Bizim İçin Önemlidir

Babalar Gününe Özel Panellerimiz Varlıkları ve Sağlıkları Bizim İçin Önemlidir Babalar Gününe Özel Panellerimiz Varlıkları ve Sağlıkları Bizim İçin Önemlidir Anneler ve Babalar Günlerinde Sevdikleriniz İçin Özel Programlarımız Babalarımıza Özel... 40 Yaş Üstü Erkek Sağlık Taraması

Detaylı

BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER

BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER 0-2 Yaş Süt çocukluğu 2-5 Yaş Oyun çocukluğu veya okul öncesi 6-12,14 Yaş Okul çağı veya büyük çocukluk 4-5 yıl Ergenlik dönemi 23-26 Yaş Gençlik veya ergenlik sonu 2-5 YAŞ

Detaylı

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL GELİŞİM

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL GELİŞİM ÇOCUKLARDA FİZİKSEL GELİŞİM 1 2 Büyüme ve Gelişme Çocukluk ve ergenlik döneminde değişkenlik gösteren büyüme ve gelişme özellikleri, çocuk sporcuların fizyolojik standartlarının oluşturulmasında, performans

Detaylı

İŞTAH HORMONU GHRELİNİN BÖBREK TRANSPLANTASYONU SONRASI VÜCUT KİTLE İNDEKSİ VE OKSİDATİF STRES ÜZERİNE ETKİLERİ

İŞTAH HORMONU GHRELİNİN BÖBREK TRANSPLANTASYONU SONRASI VÜCUT KİTLE İNDEKSİ VE OKSİDATİF STRES ÜZERİNE ETKİLERİ İŞTAH HORMONU GHRELİNİN BÖBREK TRANSPLANTASYONU SONRASI VÜCUT KİTLE İNDEKSİ VE OKSİDATİF STRES ÜZERİNE ETKİLERİ Yaşar Çalışkan 1, Abdullah Özkök 1, Gonca Karahan 2, Çiğdem Kekik 2, Halil Yazıcı 1, Aydın

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ BİYOKİMYA LABORATUVARI TEST REHBERİ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ BİYOKİMYA LABORATUVARI TEST REHBERİ Doküman Kodu: SEAH.BİY.RH.001 Yayın Tarihi: 19.11.2012 Revizyon No: 02 Revizyon Tarihi: 26.06.2014 Sayfa No: 1 / 40 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ BİYOKİMYA LABORATUVARI TEST REHBERİ

Detaylı

OKUL ÇAĞINDA BESLENME

OKUL ÇAĞINDA BESLENME OKUL ÇAĞINDA BESLENME Doç. Dr. Yeşim ÖZTÜRK Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji, Beslenme ve Metabolizma Ünitesi Nisan 2008-İZMİR ADÖLESAN DÖNEM 1. Biyolojik değişim BÜYÜME

Detaylı

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar Prof.Dr.Mitat KOZ 1 İskelet Kasının Egzersize Yanıtı Kas kan akımındaki değişim Kas kuvveti ve dayanıklılığındaki

Detaylı

MUĞLA HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI

MUĞLA HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI Sayfa No :1 / 7 1.0-KLİNİK DIŞI MİKROBİYOLOJİK ANALİZLER Diyaliz Suyu 2 gün LAL (Limulus Amebocyte Lysate) - Endotoksin Pyrosate Toplam Koloni Sayısı (37 C-48s) TS EN ISO 6222 Doğal Kaynak ve İçme Suyu

Detaylı

BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER

BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER BÜYÜME VE GELİŞMEDE DÖNEMLER 0-2 Yaş Süt çocukluğu 2-5 Yaş Oyun çocukluğu veya okul öncesi 6-12,14 Yaş Okul çağı veya büyük çocukluk 4-5 yıl Ergenlik dönemi 23-26 Yaş Gençlik veya ergenlik sonu 2-5 YAŞ

Detaylı