BUĞDAY ÜRETİMİNDE KULLANILAN TEKNOLOJİLERİN BELİRLENM ESİ KONYA İLİ ÖRNEĞİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BUĞDAY ÜRETİMİNDE KULLANILAN TEKNOLOJİLERİN BELİRLENM ESİ KONYA İLİ ÖRNEĞİ"

Transkript

1 3 2 4 BUĞDAY ÜRETİMİNDE KULLANILAN TEKNOLOJİLERİN BELİRLENM ESİ KONYA İLİ ÖRNEĞİ Murat K ÜÇÜKÇONGAR1 Arzu KAN2 Mustafa KAN1 CENNET OĞUZ2 Ö z e t Bu çalışmada, Konya ilinde buğday yetiştiriciliği yapan 185 tarım işletmesi ile anket yapılmıştır. Anket sonucu elde edilen bulguların en önemlileri şunlardır: Araştırma bölgesinde işletme başına toplam arazi varlığı 301,43 da, ortalama parsel büyüklüğü 51,18 da dır. Üretimi yapılan ürünler buğday, arpa, şekerpancarı, yonca, dane mısır, slajlık mısır, tritikale, fasulye, ayçiçeği, çavdar,yulaf ve nohut olarak sıralanmaktadır. Hububat ekim alanı toplam tarım arazisinin %73.51 ini oluşturmaktadır. Kuru ekmeklik buğday verimi 212 kg/da, sulu ekmeklik buğday verimi 335 kg/da, sulu makarnalık buğday verimi 438 kg/da ve kuru makarnalık buğday verimi 191 kg/da olarak tespit edilmiştir. Sulu alana en çok ekilen ekmeklik buğday çeşidi Bezostaja-1, kuru ekmeklik buğday çeşidi Gerek-79 ve makarnalık buğday çeşidi ise Kızıltan-91 dir. Kuru alana ekilen ekmeklik buğday çeşitlerinin % 83.1 l i, sulu ekmeklik buğday çeşitlerinin %80.67 si 1980 yılı öncesi tescil edilen çeşitlerdir. Makarnalık buğdaylar da ise 1990 yılından sonra tescil edilen çeşitler ekilmektedir. Tarım işletme sahiplerinin yaklaşık %50 si Araştırma Enstitülerinin geliştirdiği buğday çeşitlerini bilmemekte ilgi göstermemektedir. Araştırmada bulunan bir diğer önemli sonuç ise, bölge iklim şartlarına uygun olmayan buğday tohumlarının satışı yapılmakta (Toros-3, Dariei, Ceyhan-99, v b.) ve sonuçta çiftçi büyük risk almaktadır. Ekmeklik Araştırma bölgesinde çiftçilerin %32.43 ü toprak analizi yaptırmasına karşılık bilinçli ve ekonomik bir gübreleme yapmamaktadır. Ayrıca, gerek kuru alanda gerekse sulu alanda buğday üretimi sırasında eki- 1Bahri D A G D A Ş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Eıeğli Yolu Üzeri 7. km K O NY A kucukcongar@gmail.com 2 Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Selçuklu/KONYA.

2 len tohum miktan,herbisit kullanımı, sulama dönemlerinde de bilinçli ve ekonomik davranmamakladırlar. Anahtar Kelimeler :Buğday, Makarnalık Buğday, DETERMINATION OF TECHNOLOGIES ON YVHEAT PRODUCTION IN KONYA 325 Abstract In this study, data was collccted wiıh thc questionares whiclı were made by the farmers in Konya. The total laııd area per famı \vas 301,43 da, and the avaıagc size of parcel was 51,18 da. The yield of hread \vheat in the dry conditons was 212 kg/da, the yield of bread \vheat in the irrigated conditions was 335 kg/da, the yield of pasta \vheat in the irrigated conditions was 438 kg/da, and the yield of pasta wheat in the dry condioııs was 191 kg/da. In the research area, growth the bread \vheat variety in the irrigated conditions was Bezostaja-I, the bread wheat variety in the dry conditions was Gerek-79, and the pasta wheat variety was also Kızıltan-91. About half of the farmers didn t kııovv the vvheat varieties which had been bred by Research Institutes. Althoııgh some \vheat varieties (Toros-3, Dariel, Ceyhan-99) are not suitable for the region conditions they were sold in the ıegion and as a consequence the farmers took big risk. Key Words: Bread wheat, Durum wheat 1 1. GİRİŞ Türkiye ekolojik yapı itibariyle, Dünyada buğday üreten önemli ülkelerden birisidir. Geniş bir üretici kitlesince (yaklaşık 3 milyon tarım işletmesi tarafından) üretilen buğday büyük ölçüde yurt içinde tüketilmektedir. Halkın beslenmesinde önemli bir yeri olan un ve un mamulleri günlük kalori ihtiyacının %60 ını karşılamaktadır. Türkiye de kişi başına 160 kg/yıl dolaylarında olan buğday (OAİB, 1997), 400 g/giin dolaylarında ekmek, 5 kg/yıl makarna (OAİB, 1997), 4.5 kg/yıl bisküvi (OAİB, 1998) tüketilmektedir. Bu sonuçlar Türkiye de buğdayın ne kadar önemli bir madde olduğunu açıkça göstermektedir. Türkiye de buğday üretiminin miktarında sürekli bir dalgalanma mevcuttur. Buğdayda üretim alanının yıllar itibariyle hemen hemen aynı düzeyde olmasına rağmen buğday üretim miktarındaki dalgalanmalar verimden kaynaklanmaktadır. Verime doğal faktörler etki ettiği gibi, kullanılan üretim teknikleri ve çeşitler de etki etmektedir.

3 3 2 6 Bu çalışmada Konya ili buğday üretim yapan çiftçilerin üretim dönemi boyunca kullandıkları teknolojilerle, yeni gelişmelerin ne derecede çiftçiye aksederek uygulama alanı bulduğu tespit edilmeye çalışılmış, yapılan yüz yüze görüşmelerde bu süreçte varsa aksamalar, darboğazlar belirlenerek çözüm önerileri geliştirilmeye çalışılmıştır. 2. M ATERYAL VE METOT 2.1. Materyal Çalışmanın ana materyalini Konya ilinde örnekleme yöntemi ile belirlenen çiftçilerle yapılmış olan anket sonucunda elde edilen veriler oluşturmaktadır. Ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü (DMİGM) ve Food and Agriculture Oıganization Satatistical Databases (FAOSTAT) verileri ile çalışma alanında faaliyet gösteren Tarım İl ve Tarım İlçe Müdürlükleri kayıtlarından, benzer konuda çalışma yapmış kişi ve kuruluşların çalışmalarından yararlanılmıştır 2.2. Metot Anket yapılan yerleşim yerlerinin belirlenmesinde kullanılan metot Araştırma bölgesinde bulunan Tarım İl ve İlçe müdürlüklerinden alınan yöreye ait tarımsal üretim deseni verilerine dayanılarak gayeli örnekleme yöntemine göre buğday tarımının yoğun olduğu yerleşim yerleri kuru alanların yoğun olduğu yerler ile sulu alanların yoğun olduğu yerler dikkate alınarak ayrı ayrı belirlenmiştir Daha sonra bu yerleşim yerleri içerisinden yöreyi en iyi temsil edebileceği düşünülen köyler Gayeli Örnekleme Yöntemi ne göre tespit edilerek araştırma alanı belirlenmiştir. Ç izelge 1.A nket Y apılan Y erleşim Y erleri İl Adı İlçe Adı K öy/k asaba Adı K O N Y A Çumra Karapınar Kulu Altmekin Cihanbeyli Saraybnü Karat av Ereğli İçeriÇumra.Okçu.Türkmencamili,Türkmenkarahüyük,Taşağıl. Al i beyhüyügü,güvercinlik, Merdivenli, Hotamış, Kayalı Altılar, Kömüşönü, Tavşançalı, Kozanlı Merkez, Sarnıç, Mantar, Dedeler İnsu, Böğrüdelik, Kırkışla, Ağabeyli, Çöl, Yeniceoba Raşhiiyiik, Çeşmeliscbil, Kuyulu.se bil, Kadıoglu Göçü, Sakyatan, Yarma, Kaıakaya, Ilayıroğlu, Obruk Beyköy, Alhan, Melicek, Sazgeçit, Bulgurluk

4 Anket yapılan tarım işletmelerinin belirlenmesinde kullanılan metot Anket yapılacak köyler belirlendikten sonra bu köylere ait tarım işletmeleri arazi büyüklüklerine göre Neyman Yöntemi ile örnek hacmi (anket sayısı) belirlenmiştir. Neyman Yöntemi nde her tabakanın ortalama ve varyansının ağırlıkları dikkate alınarak tabakaların tamamı için tek bir örnek hacmi belirlenir. Neyman Yöntemi ne göre anket sayısı aşağıdaki formül ile hesaplanmıştır (ÇİÇEK, 1996). 327 İ I >. ^ n= n 2.d 2 + ] T m,.(s/,)2 n = örnek işletme sayısı Nh= h ıncı tabakadaki işletme sayısı Sh = h ıncı tabakanın standart sapması N= Toplam işletme sayısı D2= (d/t)2 değeri olup, d = Populasyon ortalamasından izin verilen hata miktarını (Ortalama arazi genişliğinin %10 u), t = Araştırmada öngörülen %95 güven sınırına karşılık gelen t tablo değerini (1,96) ifade etmektedir. Araştırma bölgesinde 8 ilçe 39 köyde 185 adet tarım işletmesi ile anket yapılmıştır Anket yapılırken izlenilen metot Araştırmada veri toplamak için kullanılan anket formları, araştırmanın amaçları ve araştırma bölgesindeki özelliklere uygun olacak biçimde hazırlanmıştır. Tarım İşletmelerine uygulanan anket ile; a) İşletmenin arazi varlığı ve kullanımı, b) Üretim deseni, c) Buğday üretiminde hangi tohum çeşitlerini kullanıldığı, d) Buğday üretim faaliyetlerinde fiziki kullanım düzeyleri, e) Kullanılan alet-ekipman ile kullanım zamanları, Verilerin ekonom ik analizinde kullanılan metot Anket ile toplanan veriler gözden geçirilerek çizelgeler oluşturulmuş, analiz edilerek yorumlanmıştır. İşletmelerin ekonomik analizi ile elde edilen ortalamalar, incelenen işletmelerden sağlanan verilerin ağırlıklı ortalaması şeklindedir.

5 32X Araştırmada çeşitlere göre buğday kullanımının ekonomik analizi amaçlandığından, bu amaç doğrultusunda çeşitlere göre buğday fiziki girdi kullanımı ve maliyetleri analiz edilmiştir Ürünlerin üretim maliyetlerinin belirlenmesinde, işletmelerde bu üretim faaliyeti için toplanan işgücü ve makine çeki gücü istekleri, girdi kullanım düzeyleri, verim ve fiyat, tamir-bakım masrafları,amortisman, nakliye, kira bedeli, döner sermayenin faizi karşılığı ile ilgili veriler esas alınmıştır. Maliyet hesaplanmasında, toprak hazırlığı, bakım ve hasat işlemleri için yörede yaygın olarak uygulanan işlem sayısı, çeki gücü, işgücü ve ekipmanlar dikkate alınarak model oluşturulmuştur. Üretim faaliyetinde kullanılan gübre, ilaç ve tohum fiyatında çiftlik avlusu fiyatı esas alınarak hesaplanmıştır. Buğday maliyetinin ekonomik analizinde kısmi bütçe analizi kullanılmıştır. Bu yöntemle öngörülen değişiklik sonucu ortaya çıkan net çiftlik gelirindeki artış veya azalış görülebilmektedir. Kısmi bütçeler genellikle dört temel unsuru içerir; Bunlardan, (A) Yapılmayan masraflar ve (B) Yeni elde edilen gelir, (C) Yeni masraflar, (D) Vazgeçilen gelir. Burada (A+B) toplamının (C+D) toplamından farkı öngörülen değişiklin karlılığını gösterecektir. Şayet (A+B), (C+D) den büyükse öngörülen değişiklik çiftlik gelirini arttıracak, aksi halde azaltacaktır (Tanrıvermiş 2001). 3.BULGULAR VE TARTIŞMA 3.1.Araştırma Bölgesinin Demografik Özellikleri, Araştırma bölgesinde nüfusun yaş gruplarına göre dağılımı Çizelge 2 de gösterilmiştir.toplam nüfusun %50.Q0'ı erkek nüfus, %49.10 u kadın nüfusu oluşturmaktadır. Ayrıca araştırma bölgesinde nüfusun %51.62 si aktif nüfus olan arası yaş grubunu oluşturmaktadır (Çizelge 2). Ç izelge 2. A raştırm a B ölgesinde N üfusun Yaş G ruplarına Göre D ağılım ı (K işi) İl Adı T O P LA M Genel Toplam E K E K E K E K E K Konya 0, ,36 0, ,43 0,64 0,59 2,83 2, Toplam Nüfusa Oram(%) Toplam Nüfusa Oram(%)

6 Araştırma Bölgesinde nüfusun eğitim durumu incelendiğinde, kadınların % 12.75'i okur-yazar değildir, Erkeklerin ise nüfusun yaklaşık %82'si ilköğretim seviyesinde oldukları görülmektedir. Gerek erkeklerde gerek kadınlarda üniversite mezunu seviyesi çok düşüktür. (%2.64) Çizelge 3. A raştırm a B ölgesin d e E ğitim D urum u nun C in siyetlere Göre D ağılım ı (% ) Okur Okur Yazar- İlköğretim Lise Üniv. TOPLAM İl Adı Yazar Değil E K E K E K E K E K E K Konya Araştırma bölgesinde anket yapılan işletme sahipleri tarımsal faaliyetin genellikle yönlendiricisi konumunda oldukları için bu kişilerin yaş ve eğilim durumları bölgede yeniliklerin benimsenme düzeyi ve teknoloji kullanımına etkisi olabileceği düşüncesi ile Çizelge 4. de ayrı olarak incelenmiştir. Buna göre araştırma bölgesinde ortalama işletmeci yaşı 49 olarak hesaplanmış olup işletmecilerin ortalama %85.41 i ilköğretim seviyesinde eğitime sahip iken, % 0.54 üokuı-yazar değil, %4.86 sı sadece okur yazar, #6.49 u lise ve %2.70 i üniversite seviyesinde eğitim düzeyine sahip olduğu belirlenmiştir. Çizelge 4. Araştırma Bölgesinde İşletme Sahiplerinin Yaş ve Eğitim Durumu Da ılımı ( G:) Ortalama Okur- İlköğretim Lise Üniversite II Adı İşletmeci Yazar (%) (%) ( % ) '** a, t%> Kon>a Araştırma Bölgesindeki İşletmelerin Arazi Varlığı, Tasarruf Şekli ve L*retim Deseni Arazi tarımsal üretimin vazgeçilmez temel öğesidir Arazinin kıl ve arttırılamaz olması, ona olan talebin nüfus artışı ile daha da yoğunlaşması, tanmsal üretimde arazi mülkiyetinin ve kullanma şeklinin önemini gittikçe arttırmaktadır. Araştırma bölgesinde incelenen işletmelerin işletme arazisi genişliği 301,43 dekar olup Loplam arazinin %76.45 si mülk arazi.

7 3 3 0 %12.32 si kira ile tutulan arazi ve %11.23 ü ise ortakçılık ile işlenen arazi olarak bulunmuştur. Çizelge 5. Araştırma Bölgesinde Arazi Varlığı ve Tasarruf Şeklinin Dağılımı İşletme İl Adı M ülk Kira O rtak Başına Toplam (% ) (% ) (%) Arazi (Da) İşletme Başına Parsel Sayısı (Adet) Parsel Başına Arazi Büyüklüğü (I)a) Konya ,43 5,89 51,18 Araştırma bölgesinde başlıca ürünlerin ekim alanlarına göre dağılımı Çizelge 6 da gösterilmiştir. Çizelgeden görüleceği gibi bölgede ortalama işlenen tarım arazisi alanı 301,43 da olup ekimi yapılan ürünler buğday, nadasa bırakılan arazi, arpa, şekerpancarı, yonca, dane mısır, slajlık mısır, trıtikale, fasulye, ayçiçeği, çavdar,yulaf ve nohut olarak sıralanmaktadır Hububat ekim alanın toplam tarım arazisinin %73.51 ini oluşturmaktadır. Çizelge 6. Araştırma Bölgesinde Üretim Deseninin Dağılımı Ürün Adı Ekilen Alan (Da) Oransal Payı (%) Buğday 171, Nadas 42, Arpa 35, Ş Pancarı 24, Yonca 4, Dane Mısır 4, Tritikale 3, Sılaj Mısır 3, Fasulye 3,88 I 29 Ayçiçeği 2, Çavdar 2, Yulaf 0,62 0.2I Nohut 0, Diğer 1, Toplam 301,

8 3.3. Araştırma Bölgesinde İşletmelerin Alet ve Ekipman Durumu Araştırma bölgesinde işletmelerin alet ve ekipman durumu incelendiğinde işletmelerin alet ve ekipman açısından bir sorun yaşamadığı görülebilir. Alet ve ekipman çeşitliliği bölgenin üretim desenine göre değişmekle beraber özellikle işletmelerin ellerinde traktör, römork, pulluk ve mibzer gibi makineleri ellerinde bulundurmak istedikleri söylenebilir. Araştırma bölgesindeki işletmelerde genel ortalama olarak %80 inden fazlasında traktör, römork ve pulluk bulundurmaktadır. Çizelge 7. Araştırma Bölgesinde İşletmelerin Sahip Olduğu Alet- Ekipman Dağılımı (%) Alet-Mak. Adı Oranı (%) AIet*-Mak. Adı Oranı (%) Traktör Merdane Römork Sırt pülverizatörü Pulluk Patos Mibzer Turbo Pancar Söküm mak Gübre fırfırı Pülverizatör Kürüm Diskarow Ot toplama Kültivatör Pancar çapa mak Kazayağı Dipkazan Araştırma Bölgesinde İşletmelerin Buğdayda Kullanılan Çeşitlerin Dağılımı ve Ekonomik Analizi Konya ilinde Üretim dönemi itibariyle kuru alana ekilen ekmeklik buğday çeşitleri oransal payları Çizelge 8. de gösterilmiştir. Konya ilinde kuru alana ekilen ekmeklik buğdayların ortalama verimi 212 kg/da dır. En fazla ekilen kuru ekmeklik buğday çeşidi %56.35 ile Geıek-79 (218 kg/da) olup bunu %26.76 ile Bezostaja-1 (198 kg/da), %9.45 ile Giin- 91 (209 kg/da) takip etmektedir yılı öncesi tescil edilen çeşitlerin ekim alanı oranı % 83.11gibi oldukça yüksek bir oran olarak belirlenmiştir.

9 332 Çizelge 8. Araştırma Bölgesinde Kuru Alanda Ekmeklik Buğday Üretim Deseni Ekilen Alan Oranı İJretim Miktarı Çeşit Adı Verim (Kg/I)a) Oranı (% ) G erek B ezo staja Gün M ızrak D ağdaş Kırgız Diğer U Toplam/Ort Konya ilinde kuru alana ekilen ekmeklik buğday çeşitlerinin Üretim masrafları, GSÜD ve Gerek-79 çeşidine göre Kısmi bütçe analizi Çizelge 9 da gösterilmiştir. Konya ilinde kuru alanda ekmeklik buğday ortalama üretim masrafı 67,60 YTL/da, GSÜD (ana ürün+yan ürün) 77,28 YTL/da olarak belirlenmiştir. Araştırmanın yapıldığı üretim döneminde I $ değeri ortalama 1,41 YTL olduğu göz önüne alındığında ortalama üretim masrafı 47,94 $/da ve GSÜD 54,81 $/da dır. Gerek-79 buğday çeşidine göıe kısmi bütçe analizine bakıldığında Mızrak çeşidi hariç diğer çeşitleri eken çiftçiler daha fazla gelir elde ettiği görülmektedir. Çizelge 9. Araştırma Bölgesinde Kuru Alanda Ekmeklik Buğday Ekonomik Analizi Çeşit Adı Üretim Masrafları GSÜD Kısmi Bütçe Analizi G erek-79 68,46 72, B ezo staja-1 69,19 82,72 9,51 D ağdaş-94 61,44 89,45 24,00 Gün-91 66,04 87,73 17,67 Kirgiz 54,14 67,15 8,99 M izrak 66,84 67,80-3,06 Ortalama 67,60 77, Ortalama $ Değeri: 1,41 YTL Konya ilinde Üretim dönemi itibariyle sulu alana ekilen ekmeklik buğday çeşitleri oransal payları Çizelge 10. da gösterilmiştir. Konya ilinde sulu alana ekilen ekmeklik buğdayların ortalama verimi 335

10 kg/da dır. En fazla ekilen sulu ekmeklik buğday çeşidi 9^76.73 ile Bczostaja- 1(351 kg/da) olup bunu % ile Toros-3 (196 kg/da),.94 ile Gerek- 79 (227 kg/da) takip etmektedir yılı öncesi tescil edilen çeşitlerin ekim alanı oıanı % gibi oldukça yüksek bir oran olarak belirlenmiştir. Burada belirtilen Toros-3 buğday çeşidi İsrail oıjinli olup tescilli değildir. Yöredeki tohum firmaları tarafından bölgeye getirilen bıı buğday yöreye adapte olamamış ve dekara verimi 196 kg olarak düşiik seviyede gerçekleşmiştir Çizelge 10. Araştırm a Bölgesinde Sulıı Alanda Ekmeklik Buğday Liretim Deseni Ekilen Alan O ranı Üretim M iktarı Çeşit Adı Verim (K g/i)a) O ranı ( %) ( % ) B e z o sta ja T oros G erek K o n y a Katea K arahan Pehlivan K ınacı Diğer Toplam/Ort Konya ilinde sulu alana ekilen ekmeklik buğday çeşitlerinin Üretim masrafları (YTLVda), GSÜD ve Bezostaja-1 çeşidine göre Kısmi bütçe analizi Çizelge 11 de gösterilmiştir. Konya ilinde sulu alanda ekmeklik buğday ortalama üretim masrafı 119,04 YTL/da, GSÜD (ana ürıin+yan Lirim) 129,71 YTL/da olarak belirlenmiştir. Bezostaja-1 buğday çeşidine göre kısmi bütçe analizine bakıldığında Konya-2002 (30,38 YTL/da) ve Pehlivan (24.58 YTL/da) çeşitlerini eken çiftçilerin daha fazla gelir elde ettiği; Gerek-79 Karahan-99, Kate A-l, Kınacı-97, Toros-3 çeşitlerini eken çiftçilerin daha az gelir elde ettiği görülmektedir.

11 3 3 4 Çizelge 11. Araştırma Bölgesinde Sulu Alanda Ekmeklik Buğday Ekonomik Analizi Çeşit Adı Üretim Masrafları GSÜD Kısmi Bütçe Analizi I B c z o s ta ja ,68 136,45 0,00 G erek ,35 87,31-29,82 ] K aralıan ,42 141,19-2,01 K ate A-1 9 7,30 8 1,00-31,09 K ınacı ,(X) -7,29 K o n y a ,24 188, Pehlivan 1 16,72 156,08 24,58 T oros-3 113,77 76,46-52,10 O rtalam a 119,04 129, Ortalama $ Değeri: 1,41 YTL Konya ilinde Üretim dönemi itibariyle kuru alana ekilen makarnalık buğday çeşitleri oransal payları Çizelge 12 de gösterilmiştir. Konya ilinde kuru alana ekilen makarnalık buğdayların ortalama verimi 191 kg/da dır. En fazla ekilen makarnalık buğday çeşidi %73,I9 ile Kızıltan 91 (178 kg/da) olup bunu %2J.20 ile Ç-1252 (246 kg/da), %5.61 ile Selçuklu 97 (154 kg/da) takip etmektedir. * Çizelge 12. Araştırma Bölgesinde Kuru Alanda Makarnalık Buğday IJretim Deseni Çeşit Adı J Ekilen Alan Oranı (%) (% ) (Kg/Da) Üretim Miktarı Oranı Verim K ız ıita n / Ç Selçuklu Toplam/Ort Konya ilinde kuru alana ekilen makarnalık buğday çeşitlerinin Üretim masrafları, GSÜD ve Kızıltan 91 çeşidine göre Kısmi bütçe analizi Çizelge 13. de gösterilmiştir. Konya ilinde kuru alanda makar nalık buğday ortalama üretim masrafı 69,74 YTL/da, GSÜD (ana ürün+yan ürün) 78,69 YT17da olarak belirlenmiştir. Ç-1252 eken çiftçiler Kızıltan-91 çeşidini eken çiftçilerden 9,67 YTL/da daha az gelir elde etmişlerdir

12 Çizelge 13. Araştırma Bölgesinde Kuru Alanda Makarnalık Buğday Ekonomik Analizi Üretim M asrafları GSÜD Kısmi Bütçe Analizi Çeşit Adı Kızı ltan-91 63,64 76, C ,42 85, Ü n a ı d Y m r 69,74 78, İ.2004 Ortalama $ Değeri: 1,41 YTL Konya ilinde Üretim dönemi itibariyle sıılıı alana ekilen makarnalık buğday çeşitleri oransal paylan Çizelge 14. de gösterilmiştir. Konya ilinde sulu alaına ekilen makarnalık buğdayların ortalama verimi 438 kg/da dır En faızla ekilen sulu makarnalık buğday çeşidi %73.54 ile Kızdtan- 91 (418 kg/da) ıolup bunu %26 21 ile Ç-1252 (494 kg/da), %0.26 ile Sclçuklu-97 (560 kg/d;a) takip etmektedir. Çizelge 14. Araştıırma Bölgesinde Sulu Alanda Makarnalık Buğday Üretim Deseıni Ekilen Alan Oram Üretim M iktarı Oranı Çeşit Adı Verim (Kg/Da) (%) (%) KızıİLan-9 ] Ç Selçuklu Toplam/Ort. ı\% \6 \9 JOO.OO, 438 Konya ilinde sulu alana ekilen makarnalık buğday çeşitlerinin Üretim masrafları, GSÜD ve Kızıltan-91 çeşidine göre Kısmi bütçe analizi Çizelge 15. de gösterilmiştir. Konya ilinde sulu alanda makarnalık buğday ortalama üretim masrafı 126,41 YTL/da, GSÜD (ana ürım+yan ürün) 184,05 YTL/da olarak belirlenmiştir. Ç-1252 eken çiftçiler KızıItan-91 eken çiftçilere göre 3,27 YTL/da daha fazla gelir elde etmişlerdir. Çizelge 15. Araştırma Bölgesinde Sulu Alanda Makarnalık Buğday Ekonomik Analizi Çeşit Adı Üretim M asrafları GSÜD Kısmi Bütçe Analizi Kızıltan ,07 184,50 0,00 Ç ,58 182,28 3,27 Ortalama 126,41 184, Ortalam a $ Değeri: 1,41 YTL 3 3 5

13 Araştırma Bölgesinde İşletmelerde Bilinçli Girdi Kullanım Düzeyi Tarım topraklarının verimli olabilmesi ve verim güçlerinin korunabilmesi ancak çeşitli şekillerde kaybolan besin maddelerinin, gübre uygulamaları sonucunda toprağa geri kazandırılması ile mümkündür. Tarımsal uğraşılarda amaç, birim alandan daha fazla ve nitelikli ürün almaktır. Üretim potansiyelinden gereğince yararlanmak ve üretimi artırmak için teknolojik gelişmeleri yakından izlemek ve üretim girdilerini bilinçli bir biçimde uygulamak gerekmektedir. Tarımsal üretimin artırılmasında gübreleme en önemli faktörler arasında yer almaktadır, Gübrelemede verilecek gübre çeşidi ve miktarının yanında bitki yetiştirilecek topraklarda var olan bitki besin maddeleri miktarının bilinmesine gereksinim duyulmaktadır. Tarım sektöründe azot, fosfor ve potasyumlu gübrelerin giderek artan miktarlarda kullanılması, diğer besin elementlerine olan ihtiyacı yükseltmiş ve magnezyum, kükürt gibi makro besin elementleriyle, birçok mikro besin elementlerinin noksanlıkları görülmeye başlanmıştır Bu besinlerin yeterli düzeyde bitkiye sağlanamadığı hallerde, ürün kaybı olmakta, kalite özellikleri bozulmakta ve ürünün pazar değeri de düşmektedir. Sonuç da üretici azot, fosfor ve potasyumlu gübreleri kullanmasına rağmen karlı bir çiftçilik yapamamakta, zarar etmektedir. Bu nedenle bilinçli ve ekonomik bir gübreleme yapabilmek için tarla toprağının analiz edilerek verilecek gübre çeşit ve miktarının belirlenmesi önem kazanmaktadır ( Araştırma bölgesinde işletmelerin toprak analizi yaptırma durumları Çizelge 16, da verilmiştir. Buna göre araştırma bölgesi işletmelerin %32.43 ii toprak analizi yaptırdıklarını belirtmiştir. Toprak analizi yaptıran çiftçilerin %95 i analiz sonucu tavsiye edilenlere uygun hareket etmediklerini belirtmişlerdir. Çizelge 16. Araştırma Bölgesinde Çiftçilerin Toprak Analizi Yaptırma Durumu Dağılımı (%) İl Adı Yaptırdım Yaptırmadım Konya Araştırma Bölgesinde işletmelerin % si yörede kuru alanda ekilen ekmeklik buğday için dekara tavsiye edilen 20 Kg tohum ile ekim yapmaktadır Yörede işletme başına ortalama 25 Kg/da tohum ile ekim yapılmaktadır. Ekim zamanına bakıldığında hemen hemen işletmelerin tamamı tavsiye edilen zamanda ekim yapmaktadır. Heıbisit, süne ilacı ve gübre uygulamalarında da bilinçli kullanım düzeyi düşüktür.

14 Çizelge 17. A raştırm a B ölgesinde Kuru Alanda Ekm eklik Buğdayda B ilin çlig ird ik ullan^ T E K N O L O JİL E R Bilinçli K ullanım Düzeyi { % ) Tohum Miktarı (20 Kg/da) Ekim Zamanı (Eylü l-ek im ) Herbisit ( mlt/da ) Süne İlacı (20 mlt/da) Gübre (0-7 Kg Saf N/da) Araştırma Bölgesinde işletmelerin % u yörede sulu alanda ekilen ekmeklik buğday için dekara tavsiye edilen 20 Kg tohum ile ekim yapmaktadır. Yörede işletme başına ortalama 26 Kg/da tohum ile ekim yapılmaktadır. Ekim zamanına bakıldığında işletmelerin %90 ı tavsiye edilen zamanda ekim yapmaktadır. Şekerpancarından sonra buğday eken çiftçiler ekim zamanını geciktirmektedirler. Heıbisit. süne ilacı ve gübre uygulamalarında da bilinçli kullanım düzeyi düşüktür. Çizelge 18. Araştırm a Bölgesinde Sulu Alanda Ekm eklik Buğdayda Bilinçli Girdi Kullanım Düzeyi T E K N O L O JİL E R Bilinçli K ullanım Düzeyi (% ) Tohum Miktarı (20 Kg/da) Ekim Zamanı (Ey lü l-e k im ) Herbisit ( mlt/da ) Süne İlacı (20 mlt/da) Gübre (7-14 Kg Saf N/da) Araştırma Bölgesinde işletmelerin % ii yörede sulu alanda ekilen ekmeklik buğday için dekara tavsiye edilen 20 Kg tohum ile ekim yapmaktadır. Yörede işletme başına ortalama 26 Kg/da tohum ile ekim yapılmaktadır. Ekim zamanına bakıldığında işletmelerin %80 i tavsiye edilen zamanda ekim yapmaktadır. Şekerpancarından sonra buğday eken çiftçiler ekim zamanını geciktirmektedirler. Ilerbisit, süne ilacı ve gübre uygulamalarında da bilinçli kullanım düzeyi düşüktür. Çizelge 19. Araştırma Bölgesinde Sulu Alanda Makarnalık Buğdayda Bilinçli Girdi Kullanım Düzeyi T E K N O L O JİL E R Bilinçli K ullanım Düzeyi (% ) Tohum Miktarı (20 Kg/da) Ekim Zamanı (Eylü l-ek im ) Herbisit ( mlt/da ) Süne İlacı (20 mlt/da) Gübre (7-14 Kg Saf N/da)

15 SONUÇ Bu çalışmada, Konya ilinde buğday yetiştiriciliği yapan 185 tarım işletmesi ile anket yapılmıştır. Kuru ekmeklik buğday verimi 212 kg/da, sulu ekmeklik buğday verimi 335 kg/da, sulu makarnalık buğday verimi 438 kg/da ve kuru makarnalık buğday verimi 191 kg/da olarak tespit edilmiştir Sulu alana en çok ekilen ekmeklik buğday çeşidi Bezostaja-1, kuru ekmeklik buğday çeşidi Gerek-79 ve makarnalık buğday çeşidi ise Kızıllan-91 dir Kuru alana ekilen ekmeklik buğday çeşitlerinin % 83 I l i, sulu ekmeklik buğday çeşitlerinin %80.67 si 1980 yılı öncesi tescil edilen çeşitlerdir Makarnalık buğdaylar da ise 1990 yılından sonra tescil edilen çeşitler ekilmektedir. Araştırma bölgesinde çiftçilerin yaklaşık %50 si Araştırma Erişti tüleıinin geliştirdiği buğday çeşitlerini bilmemekte ilgi göstermemektedir Araştırmada bulunan önemli sonuçlardan biride çiftçilerin buğday yetiştirme teknikleri konusunda yanlış uygulamalarının fazla olmasıdır. Dekara atılacak tohum miktarı olsun, gübre olsun, mücadele ilacı olsun tavsiyelere uymamaktadırlar. Tohum ve gübre miktarlarını çok fazla atmaktadırlar. Bölgede çiftçiler tarımsal ilaç kullanımı sırasında alet ekipmanların kalibrasyonunu yapamadıklarını ve ilaçlama sırasında her bölgeye eşit dozda ilaç düşüreme diklerini söylemişlerdir. Bölgede yapılan bir diğer yetiştirme tekniği sulama konusunda yaşanmaktadır. Çiftçiler buğday sulama zamanını ayarlayamamaları kaliteye etki etmektedir. Özellikle makarnalık buğday yetiştiren çiftçilerin haziran ayı ortalarına doğru yaptıkları sulama verimi artırırken kaliteyi düşürmektedir. Çiftçi uygulamalarında yapılan bir diğer yanlış ise aynı tarlaya uzun süre art arda buğday ekmeleri ve aynı tohumu kullanmalarıdır. Bu durum hem verime hem de kaliteye etki etmektedir. Bir diğer yanlış uygulama ise sulu alanlar için tavsiye edilen buğdayı kuru alana, kuru alan için tavsiye edilen buğdayı sulu alanlara ekmeleridir. Yeni geliştirilen çeşitleri ekim oranının yükseltilmesi için, öncelikle illerde yürütülen yayım çalışmalarında tarım teşkilatları arasında koordinasyon sağlanarak ortak yürütülmesi gerekmektedir. Çiftçilerinin %35 nin yeni çeşitleri ekmek istedikleri halde tohum bulamadıkları için ekemedikleri göz önüne alınarak yeni çeşitlerin tohumluk üretiminin artırılması gerekmektedir. Bölgede çiftçiler tarafından ekilen buğday çeşitlerinin oransal payı ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne ait tarım işletmelerinde üretilen buğday çeşitlerin oransal dağılımı birbirine paralellik göstermektedir. Bundan dolayı bu işletmelerde yeni çeşitlerin üretimi artırılarak çiftçiler bu çeşitlere yönlendirilmelidir. Bölge iklim şartlarına uygun olmayan buğday tohumlan tohum bayileri tarafından satışı yapılmakta (Toros-3, Dariel, Ceyhan-99, v.b.) ve sonuçta çiftçi büyük risk almaktadır bu durum önlenmelidir.

16 Tohum tescil sertifikasyon merkezince tescil alan çeşit TMO tarafından olması gerektiğinin dışında farklı bir kalite grubunda bulundurulması çeşidin piyasa fiyatının düşmesine yol açmakta ve yayılmasını geciktirmektedir. Tarım dışı geliri tarımsal gelirinden fazla olan çiftçiler yeni çeşitleri beııimsememektedir. Örneğin Konya ili Cihanbeyli ve Kulu ilçelerinde bu durumu görmekteyiz. Ayrıca, Çiftçilerin tohum aldıkları yerlerden biri olan rarım Kıedı Ko operatiflerin etkinliğinin artırılmalı, tohum satış bayileri denetlenmeli. Buğday Üreticileri Birliği kurulmalıdır KAYNAKLAR Anonim Un Değerlendirme Notu. OAİB Ankara. Anonim Makarna Değerlendirme Notu. OAİB. Ankara Anonim Bisküvi Değerlendirme Notu. OAİB. Ankara Anonim OAİB Kayıtları. OAİB. Ankara Anonim Çevre ve Orman Bakanlığı Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Kayıtları Anonim Anonim İl Master Planı (Konya ), Küçıikçongar. M., Cevher,C., Kan, M., Kan, A., Taner, S., Hekimhan, H., Arısoy. Z., Taner, A., Kaya,Y., Kaıabak, S., Atalay, A., Bolat, N., Çekiç, C., Atmaca, E., Avcıoğlu, R Orta Anadolu Bölgesinde Buğday Üretiminde Kullanılan Teknolojilerin Belirlenmesi, TAGEM Proje No: TAGEMCTA/04/03/01/007 Tanrıvermiş H Orta Sakarya Havzasında Domates Üretiminde Tarımsal İlaç Kullanımının Ekonomik Analizi. Yayın No: 42. Mayıs. Ankara

NİĞDE İLİNDE BUĞDAY ÇEŞİTLERİNİN YAYGINLIĞININ BELİRLENMESİ

NİĞDE İLİNDE BUĞDAY ÇEŞİTLERİNİN YAYGINLIĞININ BELİRLENMESİ NİĞDE İLİNDE BUĞDAY ÇEŞİTLERİNİN YAYGINLIĞININ BELİRLENMESİ Fatih ÖZDEMİR 1 Murat KÜÇÜKÇONGAR 2 Mustafa KAN 3 ÖZET Bu çalışmada Niğde ilinde 2010, 2011 ve 2012 yıllarında basit tesadüfi örnekleme yöntemi

Detaylı

SİVAS VE YOZGAT İLLERİNDE BUĞDAY ÜRETİMİNDE TEKNOLOJİ KULLANIM DÜZEYİ*

SİVAS VE YOZGAT İLLERİNDE BUĞDAY ÜRETİMİNDE TEKNOLOJİ KULLANIM DÜZEYİ* Özet SİVAS VE YOZGAT İLLERİNDE BUĞDAY ÜRETİMİNDE TEKNOLOJİ KULLANIM DÜZEYİ* Sevinç KARABAK 1, Rahmi TAŞCI 1 1 Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Şehit Cem Ersever Cad. No:9 ANKARA skarabak2002@hotmail.com,

Detaylı

ERZURUM İLİ TARIM İŞLETMELERİNDE PATATES ÜRETİMMALİYETİNİN HESAPLANMASI* Avni BİRİNCİ, Nevzat KÜÇÜK

ERZURUM İLİ TARIM İŞLETMELERİNDE PATATES ÜRETİMMALİYETİNİN HESAPLANMASI* Avni BİRİNCİ, Nevzat KÜÇÜK Tarım Ekonomisi Dergisi 006; 1() : 31-37 ERZURUM İLİ TARIM İŞLETMELERİNDE PATATES ÜRETİMMALİYETİNİN HESAPLANMASI* Avni BİRİNCİ, Nevzat KÜÇÜK 1 ÖZET: Bu araştırmada Erzurum ili tarım işletmelerinde yapılan

Detaylı

TOKAT İLİ ZİLE İLÇESİNDE YETİŞTİRİLEN BAZI ÖNEMLİ TARLA ÜRÜNLERİNDE FİZİKİ ÜRETİMGİRDİLERİ VE MALİYET ANALİZLERİ

TOKAT İLİ ZİLE İLÇESİNDE YETİŞTİRİLEN BAZI ÖNEMLİ TARLA ÜRÜNLERİNDE FİZİKİ ÜRETİMGİRDİLERİ VE MALİYET ANALİZLERİ Tarım Ekonomisi Dergisi 2005; 11(2) : 101-109 TOKAT İLİ ZİLE İLÇESİNDE YETİŞTİRİLEN BAZI ÖNEMLİ TARLA ÜRÜNLERİNDE FİZİKİ ÜRETİMGİRDİLERİ VE MALİYET ANALİZLERİ 1 2 2 Zeki BAYRAMOĞLU, Z.Gökalp GÖKTOLGA,

Detaylı

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2014 YILI MALİYETLERİ

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2014 YILI MALİYETLERİ T.C. TOKAT VALİLİĞİ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ (NİKSAR İLÇESİ) BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2014 YILI MALİYETLERİ TOKAT-2015 İÇİNDEKİLER ÜRÜN ADI SAYFA NO

Detaylı

Zile Ovası Tarla Arazilerinde Kapitalizasyon Oranının Tespiti Üzerine Bir Araştırma*

Zile Ovası Tarla Arazilerinde Kapitalizasyon Oranının Tespiti Üzerine Bir Araştırma* GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 008, 5 (1), 3-31 Zile Ovası Tarla Arazilerinde Kapitalizasyon Oranının Tespiti Üzerine Bir Araştırma* Hasan Aydın Metin Akay 1 1 Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi,

Detaylı

BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ

BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ HAZIRLAYAN YALÇIN YILMAZ ZİRAAT MÜHENDİSİ UZMAN TARIM DANIŞMANI Ülkemizde buğday yaklaşık 9.5 milyon hektar alanda ekilmekte, üretimde yıldan yıla değişmekle birlikte 20 milyon ton

Detaylı

Ankara İlinde Buğ day Çeşitlerinin Yaygınlığ ı ve Ekonomik Analizi. Sevinç KARABAK1 Neriman ÖZKAN3.

Ankara İlinde Buğ day Çeşitlerinin Yaygınlığ ı ve Ekonomik Analizi. Sevinç KARABAK1 Neriman ÖZKAN3. Ankara İlinde Buğ day Çeşitlerinin Yaygınlığ ı ve Ekonomik Analizi Sevinç KARABAK1 skarabak2002@hotmail.com Çiğ dem BOZDEMİR2 Rahmi TAŞCI2 1Zir. Müh. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Detaylı

T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ KONYA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ KONYA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 26.09.2016 TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ KONYA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ KONYA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ TMO Konya Şube Müdürlüğü hizmet alanında Konya ve Karaman illeri bulunmaktadır.

Detaylı

TOKAT İLİNDE SÖZLEŞMELİ DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİNİN KARŞILAŞTIRMALI EKONOMİK ANALİZİ

TOKAT İLİNDE SÖZLEŞMELİ DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİNİN KARŞILAŞTIRMALI EKONOMİK ANALİZİ TOKAT İLİNDE SÖZLEŞMELİ DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİNİN KARŞILAŞTIRMALI EKONOMİK ANALİZİ Yaşar AKÇAY 1 Adnan ÇİÇEK 2 Meral UZUNÖZ 3 Murat SAYILI 3 1. GİRİŞ Üretici ile işleyici firmalar arasında sözlü veya

Detaylı

SERTİFİKALI BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİNİ YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ

SERTİFİKALI BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİNİ YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ T.C. ERZURUM GIDA TARIM VE HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ SERTİFİKALI BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİNİ YAYGINLAŞTIRMA PROJESİ ERZURUM Temmuz -2012 PROJEYİ HAZIRLAYANLAR Asuman DEVECİ Ziraat Mühendisi Hülya ÖZER Ziraat

Detaylı

Kahramanmaraş İlinde Dane Mısır ve Pamuk Üretiminde Girdi Gereksinimi ve Karlılıkları Açısından Karşılaştırmalı Analizi

Kahramanmaraş İlinde Dane Mısır ve Pamuk Üretiminde Girdi Gereksinimi ve Karlılıkları Açısından Karşılaştırmalı Analizi TÜRK TARIM ve DOĞA BİLİMLERİ DERGİSİ www.dergipark.gov.tr/ttdb TURKISH JOURNAL of AGRICULTURAL and NATURAL SCIENCES Kahramanmaraş İlinde Dane ve Üretiminde Girdi Gereksinimi ve Karlılıkları Açısından Karşılaştırmalı

Detaylı

Erzurum İlinin Mekanizasyon Özellikleri

Erzurum İlinin Mekanizasyon Özellikleri Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 4 (2), 57-7, 29 ISSN : 13-936 Erzurum İlinin Mekanizasyon Özellikleri Sefa ALTIKAT Ahmet ÇELİK Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü, 2524 Erzurum

Detaylı

Buğday ve Arpa Gübrelemesi

Buğday ve Arpa Gübrelemesi Buğday ve Arpa Gübrelemesi Ülkemizde en geniş üretim alanı bulunan buğday ve arpa çok farklı toprak tiplerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Toprak ph isteği bakımından hafif asitten kuvvetli alkalin

Detaylı

Türkiye`de Hububat Alanları

Türkiye`de Hububat Alanları BUĞDAY DOSYASI Türkiye, birçok ürünün yetiştirilmesine imkan veren iklim ve ekolojik özellikleri nedeniyle tarımsal üretim açısından avantajlı bir ülke olup, toplam istihdamın %24,6`sı tarım sektöründe

Detaylı

Şanlıurfa Kuru Tarım İşletmelerinde Farklı Makina Seti ve Arazi Büyüklüğüne Göre Optimum Ürün Deseninin Belirlenmesi

Şanlıurfa Kuru Tarım İşletmelerinde Farklı Makina Seti ve Arazi Büyüklüğüne Göre Optimum Ürün Deseninin Belirlenmesi Şanlıurfa Kuru Tarım lerinde Farklı Makina Seti ve Arazi Büyüklüğüne Göre Optimum Ürün Deseninin Belirlenmesi Cevdet SAĞLAM 1, Refik POLAT 2 1 Harran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım makineları Bölümü,

Detaylı

YILLIK SONUÇ RAPORU TOPLU SONUÇ (2009)

YILLIK SONUÇ RAPORU TOPLU SONUÇ (2009) YILLIK SONUÇ RAPORU TOPLU SONUÇ (2009) Proje no:tagem-topraksu-07460c01 (TAGEM-BB-070210C1) 1. Çalışmanın Adı: Çukurova da Yetiştirilen Bazı Tarım Ürünlerinin (Semizotu, Kanola, Ayçiçeği) Üretim Girdi

Detaylı

Doğrudan Ekim Yönteminin Buğday Tarımında Kullanımı ve Çiftçi Görüşlerinin Belirlenmesi: Konya İli Örneği

Doğrudan Ekim Yönteminin Buğday Tarımında Kullanımı ve Çiftçi Görüşlerinin Belirlenmesi: Konya İli Örneği Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi Journal of Bahri Dagdas Crop Research (1-2):26-35, 2014 ISSN: 2148-3205, www.arastirma.tarim.gov.tr/bahridagdas Araştırma Makalesi Research Article Geliş Tarihi

Detaylı

TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI

TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI TAŞINMAZ GELİŞTİRME TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI TAŞINMAZ DEĞERLEME İLKE VE UYGULAMALARI Doç. Dr. Osman KILIÇ 1 Ünite: 4 TARIMSAL ÜRÜNLERDE MALİYET Doç. Dr. Osman KILIÇ İçindekiler 4.1. Tek Yıllık Bitkisel...

Detaylı

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü /Konya

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü /Konya Türkiye VI Tarım Ekonomisi kongresi 16-18 Hylul 2004 1okat Konya İli Buğday Üretiminde Yeni Geliştirilen Çeşitler İle Geleneksel Çeşitlerin Kullanım Durumu Haşan ARISOY Cennet OĞUZ Selçuk Üniversitesi

Detaylı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı Üretim ve Verim Katkısı Toplum Beslenmesine Katkı Sanayi Sektörüne Katkı Milli Gelire Katkı Dış Ticaret Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı

Detaylı

Erzurum İli Tarım İşletmelerinde Buğday Üretim Maliyetinin Hesaplanması

Erzurum İli Tarım İşletmelerinde Buğday Üretim Maliyetinin Hesaplanması Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 35 (3-4), 177-181, 004 Erzurum İli Tarım İşletmelerinde Buğday Üretim Maliyetinin Hesaplanması Avni Birinci Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

Detaylı

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2015 YILI MALİYETLERİ

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2015 YILI MALİYETLERİ T.C. TOKAT VALİLİĞİ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ (ZİLE İLÇESİ) BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2015 YILI MALİYETLERİ TOKAT-2015 İÇİNDEKİLER ÜRÜN ADI SAYFA NO BUĞDAY

Detaylı

Erzurum İlinde Çerezlik ve Yağlık Ayçiçeğinin Üretim Maliyeti; Pasinler İlçesi Örneği

Erzurum İlinde Çerezlik ve Yağlık Ayçiçeğinin Üretim Maliyeti; Pasinler İlçesi Örneği Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 39 (), 175-185, 008 ISSN : 1300-9036 Erzurum İlinde Çerezlik ve Yağlık Ayçiçeğinin Üretim Maliyeti; Pasinler İlçesi Örneği Semiha KIZILOĞLU Tuğba EREM KAYA Atatürk Üniversitesi

Detaylı

Hatay İlinin Tarımsal Mekanizasyon Özellikleri. Agricultural Mechanization Properties of Hatay Province

Hatay İlinin Tarımsal Mekanizasyon Özellikleri. Agricultural Mechanization Properties of Hatay Province Hatay İlinin Tarımsal Mekanizasyon Özellikleri Mehmet AKAR 1, Mehmet Zahid MALASLI 2, Ahmet ÇELİK 1 1 Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları Bölümü, Erzurum 2 Bingöl Üniversitesi, Ziraat

Detaylı

Anket Bilgileri Anket No Tarih İlçe Köy. Üretim. 1. Mısır...

Anket Bilgileri Anket No Tarih İlçe Köy. Üretim. 1. Mısır... Tarımsal Desteklerin İşletme Düzeyinde Üretime Etkisi: Mısır Örneği Başlıklı Doktora Tezi Üretici Anketi Bu çalışma Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü nde Alper Demirdöğen tarafından

Detaylı

ÇUKUROVA BÖLGESİNDE BAŞLICA TARLA ÜRÜNLERİNİN ÜRETİM MALİYETLERİ VE PAZARLAMA YAPILARI *

ÇUKUROVA BÖLGESİNDE BAŞLICA TARLA ÜRÜNLERİNİN ÜRETİM MALİYETLERİ VE PAZARLAMA YAPILARI * TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ TEPGE ÇUKUROVA BÖLGESİNDE BAŞLICA TARLA ÜRÜNLERİNİN ÜRETİM MALİYETLERİ VE PAZARLAMA YAPILARI * Yrd. Doç. Dr. Tuna ALEMDAR 1 Yrd. Doç. Dr. Arzu SEÇER 1

Detaylı

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi Türk Tarım Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3(9): 732-741, 2015 Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi www.agrifoodscience.com Türk Bilim ve Teknolojisi Tarım İşletmelerinde Buğday Tohumu Kullanımı

Detaylı

ANADOLUNUN BUĞDAY ÇEŞİTLERİ VE SİYEZ BUĞDAYI PANELİ 26 Temmuz 2017

ANADOLUNUN BUĞDAY ÇEŞİTLERİ VE SİYEZ BUĞDAYI PANELİ 26 Temmuz 2017 1 ANADOLUNUN BUĞDAY ÇEŞİTLERİ VE SİYEZ BUĞDAYI PANELİ 26 Temmuz 2017 2 Siyez Buğdayının Ülkemizdeki Adları Siyez Iza Kavılca Kaplıca Gabulca 3 4 20.000 Yıl önce Yabani EİNKORN (Triticum urartu) 5 Urfa

Detaylı

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2015 YILI MALİYETLERİ

BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2015 YILI MALİYETLERİ T.C. TOKAT VALİLİĞİ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK İL MÜDÜRLÜĞÜ (PAZAR İLÇESİ) BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2015 YILI MALİYETLERİ TOKAT-2016 İÇİNDEKİLER ÜRÜN ADI SAYFA NO

Detaylı

DEĞERLENDİRİLMESİ VE ANALİZİ EZERİNE BİR ARAŞTIRMA

DEĞERLENDİRİLMESİ VE ANALİZİ EZERİNE BİR ARAŞTIRMA Türkiye 2 Tnrtm fiknttomutkunyren -i-f» - Adonn (ıll IS tarim İşletmelerindi: traktör g ü ç lerinin DEĞERLENDİRİLMESİ VE ANALİZİ EZERİNE BİR ARAŞTIRMA />r. Aykut 1.GİRİŞ Tarım sektöründe çalışan

Detaylı

TRAKYA BÖLGESİNDE YONCA ÜRETİM MEKANİZASYONUNA AİT ÜRETİM GİRDİLERİNİN BELİRLENMESİ

TRAKYA BÖLGESİNDE YONCA ÜRETİM MEKANİZASYONUNA AİT ÜRETİM GİRDİLERİNİN BELİRLENMESİ TRAKYA BÖLGESİNDE YONCA ÜRETİM MEKANİZASYONUNA AİT ÜRETİM GİRDİLERİNİN BELİRLENMESİ Yrd.Doç.Dr.Fulya TORUK 1 Prof.Dr.Poyraz ÜLGER 2 Yrd.Doç.Dr. Ahmet KUBAŞ 3 ÖZET Tarımsal işletmelerde mekanizasyon planlanmasının

Detaylı

Buğday Üretim Maliyetleri ve Üreticilerin Çeşit Tercihleri; Ankara İli Haymana İlçesi Örneği. R. Taşcı 1, C. Oğuz

Buğday Üretim Maliyetleri ve Üreticilerin Çeşit Tercihleri; Ankara İli Haymana İlçesi Örneği. R. Taşcı 1, C. Oğuz Tarım İşletmeciliği Buğday Üretim Maliyetleri ve Üreticilerin Çeşit Tercihleri; Ankara İli Haymana İlçesi Örneği R. Taşcı 1, C. Oğuz 1 Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Tarım Ekonomisi

Detaylı

Macar Fiği Neden Önemlidir? Hangi Topraklarda Yetişir?

Macar Fiği Neden Önemlidir? Hangi Topraklarda Yetişir? Macar Fiği Neden Önemlidir? Macar fiği, son yıllarda ülkemizde ekimi yaygınlaşan beyazımsı-sarı çiçekli bir fiğ türüdür (Resim 1). Bitkinin önemli olmasını sağlayan özellikler; yerli fiğe nazaran soğuklara

Detaylı

KONYA YÖRESİNDE YETİŞTİRİLEN MISIR BİTKİSİNİN ÜRETİM GİRDİ VE MALİYETLERİNİN BELİRLENMESİ

KONYA YÖRESİNDE YETİŞTİRİLEN MISIR BİTKİSİNİN ÜRETİM GİRDİ VE MALİYETLERİNİN BELİRLENMESİ KONYA YÖRESİNDE YETİŞTİRİLEN MISIR BİTKİSİNİN ÜRETİM GİRDİ VE MALİYETLERİNİN BELİRLENMESİ Durmuş Ali ÇARKACI 1 Sedat YOKUŞ 1 Osman ÖLMEZ 1 ali.carkaci@gthb.gov.tr sedat.yokus@gthb.gov.tr osman.olmez@gthb.gov.tr

Detaylı

TOPRAK ANALİZİ SONUCUNA GÖRE KULLANILAN GÜBRENİN VERİME ETKİSİNİN BELİRLENMESİ: KONYA İLİNDE BUĞDAY YETİŞTİREN TARIM İŞLETMELERİ

TOPRAK ANALİZİ SONUCUNA GÖRE KULLANILAN GÜBRENİN VERİME ETKİSİNİN BELİRLENMESİ: KONYA İLİNDE BUĞDAY YETİŞTİREN TARIM İŞLETMELERİ TOPRAK ANALİZİ SONUCUNA GÖRE KULLANILAN GÜBRENİN VERİME ETKİSİNİN BELİRLENMESİ: KONYA İLİNDE BUĞDAY YETİŞTİREN TARIM İŞLETMELERİ Mehmet Arif ŞAHİNLİ Ahmet ÖZÇELİK Hüseyin Tayyar GÜLDAL asahinli@ankara.edu.tr

Detaylı

TRAKYA BÖLGESİNDE BAZI ŞARAPLIK UZUM ÇEŞİTLERİNİN EKONOMİK ANALİZİ

TRAKYA BÖLGESİNDE BAZI ŞARAPLIK UZUM ÇEŞİTLERİNİN EKONOMİK ANALİZİ Türkiye 2. Tarmı Ekonomisi Kongresi, Eylül 1996 -A d ana Cilt: / Sayfa: 185 TRAKYA BÖLGESİNDE BAZI ŞARAPLIK UZUM ÇEŞİTLERİNİN EKONOMİK ANALİZİ Dr.Salan YÜKSEL D ELİCE' Prof. Dr. Erdoğan OKTA Y2 1. GİRİŞ

Detaylı

Erzurum İli Pasinler İlçesinde Silajlık Mısır Üretim Maliyetinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma

Erzurum İli Pasinler İlçesinde Silajlık Mısır Üretim Maliyetinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma Atatürk Üniv. Ziraat Fak.Derg. 40 (1), 61-69, 2009 ISSN : 1300-9036 Erzurum İli Pasinler İlçesinde Silajlık Mısır Üretim Maliyetinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma İnci AKAY TUVANÇ Vedat DAĞDEMİR Atatürk

Detaylı

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences. Konya İlinde Bodur ve Yarı Bodur Elma Üretiminin Maliyet Analizi

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences. Konya İlinde Bodur ve Yarı Bodur Elma Üretiminin Maliyet Analizi ISSN: 2458-8377 Selcuk J Agr Food Sci, (2017) 31 (1), 56-62 DOI: 10.15316/SJAFS.2017.7 56 Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi Konya İlinde ve Elma Üretiminin

Detaylı

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI YEMLİK PANCAR (HAYVAN PANCARI)

Detaylı

ISPARTA İLİNDE ELMA ÜRETİM MALİYETİ VE GELİRİNİN BELİRLENMESİ. Vecdi DEMİRCAN, Hasan YILMAZ, Turan BİNİCİ

ISPARTA İLİNDE ELMA ÜRETİM MALİYETİ VE GELİRİNİN BELİRLENMESİ. Vecdi DEMİRCAN, Hasan YILMAZ, Turan BİNİCİ Tarım Ekonomisi Dergisi 2005; 11(2) : 71-80 ISPARTA İLİNDE ELMA ÜRETİM MALİYETİ VE GELİRİNİN BELİRLENMESİ 1 1 2 Vecdi DEMİRCAN, Hasan YILMAZ, Turan BİNİCİ ÖZET Bu araştırmada, Isparta ilinde elma üretim

Detaylı

SUNUM PLANI. 1. Konya Tarımının Yapısı. 2. Desteklemeler

SUNUM PLANI. 1. Konya Tarımının Yapısı. 2. Desteklemeler Şubat 2017 SUNUM PLANI 1. Konya Tarımının Yapısı 2. Desteklemeler Kaynak: TÜİK, 2015-2016 Tarla Bitkileri Ürün adı Konya Tarımının Yapısı (Öne Çıkan İlk 5 Ürün) Ekilen alan (da) 2015 2016 Üretim (ton)

Detaylı

BUĞDAY (Triticum spp.) Buğdayda Toprak Hazırlığı:

BUĞDAY (Triticum spp.) Buğdayda Toprak Hazırlığı: BUĞDAY (Triticum spp.) Buğdayda Toprak Hazırlığı: Toprak işlemenin sebebi, tohumların uygun çimlenme ve çıkış ortamını hazırlamak; su kaybını en aza indiren, toprağın yapısını en az bozan, erozyonu önemli

Detaylı

Gönen İlçesindeki (Balıkesir) Çeltik İşletmelerinin Tarımsal Yapısı ve Mekanizasyon Durumu

Gönen İlçesindeki (Balıkesir) Çeltik İşletmelerinin Tarımsal Yapısı ve Mekanizasyon Durumu 7 Tarımsal Mekanizasyon 2. Ulusal Kongresi, 56 Eylül 2007, Kahramanmaraş Gönen İlçesindeki (Balıkesir) Çeltik İşletmelerinin Tarımsal Yapısı ve Mekanizasyon Durumu Gıyasettin ÇİÇEK, Sakine ÖZPINAR Çanakkale

Detaylı

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI

TARIMSAL DEĞERLERİ ÖLÇME DENEMELERİ TEKNİK TALİMATI T.. TRIM VE KÖYİŞLERİ KNLIĞI KORUM VE KONTROL GENEL MÜÜRLÜĞÜ TOHUMLUK TESİL VE SERTİFİKSYON MERKEZİ MÜÜRLÜĞÜ TRIMSL EĞERLERİ ÖLÇME ENEMELERİ TEKNİK TLİMTI KOLZ (rassica napus oleifera L.) 2001 TRIMSL EĞERLERİ

Detaylı

Samsun İli Bafra İlçesinde Domates Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi * Ş. Şili 1, O. Gündüz

Samsun İli Bafra İlçesinde Domates Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi * Ş. Şili 1, O. Gündüz Tarım İşletmeciliği Samsun İli Bafra İlçesinde Domates Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi * Ş. Şili 1, O. Gündüz 1 Zir.Yük.Müh., Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 22000,Edirne E-posta:

Detaylı

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA

PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA LİF BİTKİLERİ PAMUK TARIMI TOHUM YATAĞI HAZIRLAMA Ön bitki pamuk ise toprak işlemesine çubuk kesme ile başlanır. Sap kesiminden sonra toprak pullukla 20-30 cm derinden sürülür. Kışa doğru tarlanın otlanması

Detaylı

TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ TESCİL YILI:

TARLA BİTKİLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ TESCİL YILI: COLFIORITO Başakları orta uzunlukta, kılçıklı ve beyaz 1000 tane ağırlığı 19.1-36.5 gr arasındadır. Yatmaya dayanımı iyidir. Kahverengi pas ve sarı pasa orta hassastır. DEMİR 2000 Sağlam saplı ve uzun

Detaylı

Konya İlinde Fasulye Tarımında Karşılaşılan Problemler ve Çözüm Önerileri. The Problems and Suggestions to Dry Bean Farming in Konya Region

Konya İlinde Fasulye Tarımında Karşılaşılan Problemler ve Çözüm Önerileri. The Problems and Suggestions to Dry Bean Farming in Konya Region Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 5 (1): 143-148, 2012 ISSN: 1308-3945, E-ISSN: 1308-027X, www.nobel.gen.tr Konya İlinde Fasulye Tarımında Karşılaşılan Problemler ve Çözüm Önerileri Mustafa ÖNDER 1* Mehmet

Detaylı

Van Gölü Havzasında Şekerpancarı Üretimi Üzerine Bir Araştırma. A Research on Sugar beet Production in Van Lake Basin

Van Gölü Havzasında Şekerpancarı Üretimi Üzerine Bir Araştırma. A Research on Sugar beet Production in Van Lake Basin Araştırma Makalesi / Research Article Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech. 2(1): 55-60, 2012 Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Iğdır University Journal

Detaylı

Mersin İlinin Tarımda Teknoloji Kullanım Projeksiyonu

Mersin İlinin Tarımda Teknoloji Kullanım Projeksiyonu Mersin İlinin Tarımda Teknoloji Kullanım Projeksiyonu Bünyamin DEMİR İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 33130, Mersin e-posta: demir_33@hotmail.com Geliş Tarihi/Received:20.04.2013 Kabul Tarihi/Accepted:05.07.2013

Detaylı

İZMİR İLİNDE ARPA ÜRETİM MALİYETLERİNDEKİ DEĞİŞMELER ( ) Dr. Turgay DİZDAROĞLU(*) ÖZET GİRİŞ

İZMİR İLİNDE ARPA ÜRETİM MALİYETLERİNDEKİ DEĞİŞMELER ( ) Dr. Turgay DİZDAROĞLU(*) ÖZET GİRİŞ Tarım Ekonomisi Dergisi 2 (1994) (128-140) İZMİR İLİNDE ARPA ÜRETİM MALİYETLERİNDEKİ DEĞİŞMELER (1983-1989) Dr. Turgay DİZDAROĞLU(*) ÖZET Bu çalışmada, 1983-89 döneminde İzmir İli arpa üretim maliyetleri

Detaylı

TOKAT, AMASYA, YOZGAT ve SİVAS YÖRELERİNDE YETİŞTİRİLEN BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2013 YILI ÜRETİM GİRDİLERİ ve MALİYETLERİ

TOKAT, AMASYA, YOZGAT ve SİVAS YÖRELERİNDE YETİŞTİRİLEN BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN 2013 YILI ÜRETİM GİRDİLERİ ve MALİYETLERİ T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARIMSAL ARAŞTIRMALAR VE POLİTİKALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Enstitü Yayın No: 261-P23 TOKAT, AMASYA,

Detaylı

Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 6 (2): 65-71, 2013 ISSN: 1308-3945, E-ISSN: 1308-027X, www.nobel.gen.tr

Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 6 (2): 65-71, 2013 ISSN: 1308-3945, E-ISSN: 1308-027X, www.nobel.gen.tr Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 6 (2): 65-71, 2013 ISSN: 1308-3945, E-ISSN: 1308-027X, www.nobel.gen.tr Eskişehir İlinde Yetiştirilen Arpa, Buğday, Şeker Pancarı, Mısır, Yeşil Mercimek, Nohut, Domates,

Detaylı

ANKARA TİCARET BORSASI AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ SEKTÖR ARAŞTIRMALARI RAPOR NO:2 ANKARA NIN AYÇİÇEĞİ (ÇEREZLİK-YAĞLIK) PROFİLİ

ANKARA TİCARET BORSASI AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ SEKTÖR ARAŞTIRMALARI RAPOR NO:2 ANKARA NIN AYÇİÇEĞİ (ÇEREZLİK-YAĞLIK) PROFİLİ ANKARA TİCARET BORSASI AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ SEKTÖR ARAŞTIRMALARI RAPOR NO:2 ANKARA NIN AYÇİÇEĞİ (ÇEREZLİK-YAĞLIK) PROFİLİ Hazırlayan Handan KAVAKOĞLU (ATB AR-GE, Gıda Yüksek Mühendisi) Yasemin OKUR (ATB AR-GE,

Detaylı

9 Patates ve Soğan 10 Ürün Adı Ekim Alanı (Milyon da) Üretim (Milyon ton) İhtiyaç (Milyon ton) TÜİK Üretici Fiyatı (TL/ton) Dünya Fiyatı (TL/ton) İthalat Miktarı (Milyon ton) İhracat Miktarı (Milyon ton)

Detaylı

2011 Yılı Tarımsal İşletmelerde Ücret Yapısı İstatistikleri

2011 Yılı Tarımsal İşletmelerde Ücret Yapısı İstatistikleri Yılı Tarımsal İşletmelerde Ücret Yapısı İstatistikleri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 02/05/2012 tarihinde açıklanan, yılı Tarımsal İşletmelerde Ücret Yapısı haber bültenine göre; Hanehalkı

Detaylı

KONUYA GİRİŞ İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir. BÖLGELERE GÖRE TOPRAKLARDAN YARARLANMA

KONUYA GİRİŞ İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir. BÖLGELERE GÖRE TOPRAKLARDAN YARARLANMA GÜNÜMÜZDE ve GAP KONUYA GİRİŞ İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir. BÖLGELERE GÖRE TOPRAKLARDAN YARARLANMA Türkiye nüfusunun yaklaşık %48.4

Detaylı

2017 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU MALİYET, ÜRETİM, FARK ÖDEME DESTEĞİ

2017 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU MALİYET, ÜRETİM, FARK ÖDEME DESTEĞİ 217 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU MALİYET, ÜRETİM, FARK ÖDEME DESTEĞİ Üreticilerimizin bereketli ve bol kazançlı bir yıl geçirmelerini dileriz. TARSUS TİCARET BORSASI 217 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU Tarsus Ticaret

Detaylı

Bölüm 7. Tarımsal Üretim Faktörleri. Üretim Faktörleri Toprak Sermaye Emek (iş) Girişimcilik (yönetim yeteneği)

Bölüm 7. Tarımsal Üretim Faktörleri. Üretim Faktörleri Toprak Sermaye Emek (iş) Girişimcilik (yönetim yeteneği) Bölüm 7. Tarımsal Üretim Faktörleri Üretim Faktörleri Toprak Sermaye Emek (iş) Girişimcilik (yönetim yeteneği) Tarımsal yapı, toprak (doğa), sermaye, emek ve girişimcilik gibi temel üretim araçlarının

Detaylı

Dicle Vadisinde Pamuk Üretimi Yapan İşletmelerin Mekanizasyon Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma

Dicle Vadisinde Pamuk Üretimi Yapan İşletmelerin Mekanizasyon Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma Dicle Vadisinde Pamuk Üretimi Yapan İşletmelerin Mekanizasyon Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma Abdullah SESSİZ 1, M. Murat TURGUT 2, F. Göksel PEKİTKAN 3 1 Dicle Üniversitesi, Ziraat Fakültesi,

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER İsmail Güvenç* I. Kahramanmaraş'ta Sebze Tarımı 1Giriş Ülkemiz nüfusu, son sayıma göre 67 milyon

Detaylı

KIRAÇ ARAZİLERE UYGUN ALTERNATİF BİR TAHIL TRİTİKALE YETİŞTİRİCİLİĞİ

KIRAÇ ARAZİLERE UYGUN ALTERNATİF BİR TAHIL TRİTİKALE YETİŞTİRİCİLİĞİ KIRAÇ ARAZİLERE UYGUN ALTERNATİF BİR TAHIL TRİTİKALE YETİŞTİRİCİLİĞİ 1. Tritikalenin Önemi : Dr. Sami SÜZER Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü suzersami@yahoo.com Tritikale

Detaylı

Capital Structure of Farms in Samsun Province of Turkey

Capital Structure of Farms in Samsun Province of Turkey Samsun İli Tarım İşletmelerinin Sermaye Yapısı Ahmet Yulafcı Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Samsun Özet: Bu araştırmada, Samsun ilindeki 102 tarım işletmesinin sermaye yapısı incelenmiştir.

Detaylı

SÖZLEŞMELİ TARIM UYGULAMALARI : KONYA İLİ GÜLAB ÖRNEĞİ

SÖZLEŞMELİ TARIM UYGULAMALARI : KONYA İLİ GÜLAB ÖRNEĞİ SÖZLEŞMELİ TARIM UYGULAMALARI : KONYA İLİ GÜLAB ÖRNEĞİ Cennet OĞUZ 1 Mithat DİREK 2 Giriş Tarım ürünlerinin belirli dönemlerde olan yığın üretimi, onların hızlı bir şekilde tüketilmesi gereğini ortaya

Detaylı

ÇELTİK DOSYASI TÜRKİYE ÇELTİK EKİLİŞ ÜRETİM TÜKETİM VERİM

ÇELTİK DOSYASI TÜRKİYE ÇELTİK EKİLİŞ ÜRETİM TÜKETİM VERİM ÇELTİK DOSYASI Bileşiminde az miktarda protein bulundurmasına karşın beslenme için gerekli amino asitlerce zengin olması nedeniyle çeltik, insan beslenmesinde buğdaydan sonra en çok kullanılan tahıl ürünüdür.

Detaylı

Orta Anadolu Bölgesi İllerinde Tarımsal Mekanizasyon Düzeyinin Yıllara Göre Değişimi

Orta Anadolu Bölgesi İllerinde Tarımsal Mekanizasyon Düzeyinin Yıllara Göre Değişimi Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi TARGİD Özel Sayı 364-371 2016 DOI: 10.17100/nevbiltek.68453 URL: http://dx.doi.org/10.17100/nevbiltek.68453 Orta Anadolu Bölgesi İllerinde Tarımsal Mekanizasyon Düzeyinin

Detaylı

KAHRAMANMARAġ ĠLĠNDE ÜZÜM MALĠYET VE KARLILIĞINDAKĠ GELĠġMELERĠN ANALĠZĠ

KAHRAMANMARAġ ĠLĠNDE ÜZÜM MALĠYET VE KARLILIĞINDAKĠ GELĠġMELERĠN ANALĠZĠ KAHRAMANMARAġ ĠLĠNDE ÜZÜM MALĠYET VE KARLILIĞINDAKĠ GELĠġMELERĠN ANALĠZĠ Bekir Sıtkı ŞİRİKÇİ Mevlüt GÜL bekirsirikci@gmail.com mevlutgul@sdu.edu.tr Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım

Detaylı

2018 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU MALİYET, ÜRETİM, FARK ÖDEME DESTEĞİ

2018 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU MALİYET, ÜRETİM, FARK ÖDEME DESTEĞİ 2018 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU MALİYET, ÜRETİM, FARK ÖDEME DESTEĞİ Üreticilerimizin bereketli ve bol kazançlı bir yıl geçirmelerini dileriz. TARSUS TİCARET BORSASI 2018 YILI BÖLGESEL ÜRÜN RAPORU Tarsus

Detaylı

TARIM ARAZİLERİNİN DEĞERLEMESİNDE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNİN UYGULANMASI Arş. Gör. Zühal KARAKAYACI Prof. Dr. Cennet OĞUZ

TARIM ARAZİLERİNİN DEĞERLEMESİNDE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNİN UYGULANMASI Arş. Gör. Zühal KARAKAYACI Prof. Dr. Cennet OĞUZ TARIM ARAZİLERİNİN DEĞERLEMESİNDE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİNİN UYGULANMASI Arş. Gör. Zühal KARAKAYACI Prof. Dr. Cennet OĞUZ Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Konya 2007 GİRİŞ Küreselleşme

Detaylı

Bölüm 4 Tarım İşletmelerinin Yıllık Faaliyet Sonuçları

Bölüm 4 Tarım İşletmelerinin Yıllık Faaliyet Sonuçları Bölüm 4 Tarım İşletmelerinin Yıllık Faaliyet Sonuçları İçerik 1. Tarım İşletmelerinde Kayıt Tutma 2. Fiziki Kayıtlar ve Analizi 3. Finansal Kayıtlar ve Analizi 4. Tarımsal Ürünlerin Maliyet Hesabı 1 TARIM

Detaylı

2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ

2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ 2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ SUNUM İÇERİĞİ Türkiye de Tarım Tarımsal girdi politikaları Tarımsal kredi politikaları Tarımsal sulama politikaları Tarımda 2023 Vizyonu 2 TÜRKİYE

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL I.Bölüm Tarım Ekonomisi ve Politikası Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından

Detaylı

Ziraat Mühendisi Ayşegül DEMİRÖRS

Ziraat Mühendisi Ayşegül DEMİRÖRS Ziraat Mühendisi Ayşegül DEMİRÖRS En çok rastlanan buğday hastalıkları Pas hastalıkları (sarı pas, kahverengi pas, kara pas) Kök ve boğaz çürüklüğü Septoria - Fusarium Sürme Rastık En çok rastlanan buğday

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ARAS Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Ziraat Yüksek Mühendisi

DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ARAS Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Ziraat Yüksek Mühendisi DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ARAS Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Ziraat Yüksek Mühendisi BÖLGEMİZDE TARIM ALANLARI AZALIYOR MU? 28.07.2014 1 TR52 TR72 TRC2 TR71 TR33 TR83

Detaylı

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, TOHUMCULUK ÜRETİM Bilindiği üzere, tohumluklar tarımsal üretimin temel girdilerinin başında gelmekte olup, kaliteli tohum kullanımı, verimi ve üretimi artırmasının yanı sıra daha dayanıklı, daha az maliyetli

Detaylı

TÜTÜN ÜRETİMİNDE KALİTENİN GAYRİSAFİ ÜRETİM DEĞERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN FONKSİYONEL ANALİZİ 2. TÜTÜN ÜRETİMİNDE KALİTEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

TÜTÜN ÜRETİMİNDE KALİTENİN GAYRİSAFİ ÜRETİM DEĞERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN FONKSİYONEL ANALİZİ 2. TÜTÜN ÜRETİMİNDE KALİTEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Türkiye 2. Tarım Ekonomisi Kongresi, 4-6 Eylül 1996 - Adana Cilt: I S TÜTÜN ÜRETİMİNDE KALİTENİN GAYRİSAFİ ÜRETİM DEĞERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN FONKSİYONEL ANALİZİ Yrd.Doç,Dr Adnan ÇİÇEK' A rif SEMERCİ 1. GİRİŞ

Detaylı

Sizi geleceğe taşır...

Sizi geleceğe taşır... Sizi geleceğe taşır... HAKKIMIZDA Elizi Reklam İnşaat Turizm Tarım Gıda ve Hayv. San. Tic.Ltd.Şti. firması olarak 2001 yılında Antalya da faaliyetine başlamıştır. Şirketimizin ana faaliyet konusu sera

Detaylı

AKŞEHİR İLÇESİ TARIMSAL VERİLERİ

AKŞEHİR İLÇESİ TARIMSAL VERİLERİ AKŞEHİR İLÇESİ TARIMSAL VERİLERİ Hazırlayan Mücahit ORHAN 2011 -----1----- Yıl Toplam Alan (Dekar) =========== =========== TARIM ALANLARI Ekilen Tarla Alanı (Dekar) Nadas Alanı (Dekar) Sebze Bahçeleri

Detaylı

TÜRKİYE DE MISIR TARIMINDA SON GELİŞMELER VE ÇEŞİDİN ETKİSİ. Burhan KARA

TÜRKİYE DE MISIR TARIMINDA SON GELİŞMELER VE ÇEŞİDİN ETKİSİ. Burhan KARA TÜRKİYE DE MISIR TARIMINDA SON GELİŞMELER VE ÇEŞİDİN ETKİSİ Burhan KARA Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü-Isparta Giriş İletişim: burhankara@sdu.edu.tr, Tel: 0246 211

Detaylı

2. Endüstri Bitkileri: 2.1. Yağ Bitkileri 2.2. Lif Bitkileri 2.3. Nişasta ve Şeker Bitkileri 2.4. Tütün, İlaç ve Baharat Bitkileri

2. Endüstri Bitkileri: 2.1. Yağ Bitkileri 2.2. Lif Bitkileri 2.3. Nişasta ve Şeker Bitkileri 2.4. Tütün, İlaç ve Baharat Bitkileri T A R L A B İ T K İ L E R İ 4 Grupta incelenir: 1. Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller: 1.1. Serin İklim Tahılları (Buğday, Arpa, Yulaf, Çavdar, Tritikale) 1.2. Sıcak İklim Tahılları (Mısır, Çeltik,

Detaylı

GÜBRE TAVSİYELERİ Gübrelemenin Amacı, - Önce Toprak Analizi - Usulüne Uygun Toprak Örneği Alma

GÜBRE TAVSİYELERİ Gübrelemenin Amacı, - Önce Toprak Analizi - Usulüne Uygun Toprak Örneği Alma GÜBRE TAVSİYELERİ Gübrelemenin Amacı, Toprakta eksikliği tespit edilen bitki besin maddelerini toprağa ilave etmek suretiyle, mümkün olduğu kadar yüksek bir bitkisel üretim ve kaliteli ürün elde etmektir.

Detaylı

FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM

FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM FİĞ TARIMI Prof. Dr. Mustafa TAN Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ERZURUM Önemli Fiğ Türleri Dünya üzerinde serin ve ılıman eklim kuşağına yayılmış çok sayıda fiğ türü vardır.

Detaylı

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME

BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİNDE GÜBRELEME Ülkemizin birçok yerinde acı-tatlı taze biber, dolmalık, kurutmalık ve sanayi tipi (salçalık) biber yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çeşitlere göre değişmekle birlikte

Detaylı

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ İZMİR

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ İZMİR TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ 12.01.2016 İZMİR KURULUŞ KANUNU Tarım Kredi Kooperatiflerinin temelleri 1863 yılında Memleket Sandıkları adı altında Mithat Paşa tarafından atılmıştır. 1972 yılında çıkarılan

Detaylı

BAKLİYAT DOSYASI. 4 TÜRKİYE ABD 240 Kaynak: FAO

BAKLİYAT DOSYASI. 4 TÜRKİYE ABD 240 Kaynak: FAO BAKLİYAT DOSYASI Dünya üzerinde tarımı çok eski yıllardan beri yapılmakta olan yemeklik dane baklagillerin diğer bir deyişle bakliyat ürünlerinin insan beslenmesinde bitkisel kaynaklı protein gereksiniminin

Detaylı

T.C. KARAPINAR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 425,077.

T.C. KARAPINAR TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 425,077. Tarih: HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 8 ARPA YEMLİK MTS 0.63 0.72 0.6556 648,36 KG 425,077.80 4 ARPA YEMLİK ı: 425,077.80 4 ARPA BEYAZ ARPA BEYAZ (. GRUP) MTS 0.60.00 0.8553 28,53,682.00 KG 24,388,86.23

Detaylı

ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME

ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME ŞEKER PANCARI BİTKİSİNDE GÜBRELEME Ülkemizin Ege - Akdeniz ve Batı Karadeniz sahil kesimleri ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi hariç tüm diğer tarım alanlarında yetiştiriciliği yapılan şeker pancarında verim

Detaylı

The Determination of the Inputs, Cost and Profit of Rose Production in Isparta Province

The Determination of the Inputs, Cost and Profit of Rose Production in Isparta Province Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9-3 (2005),x-x Isparta İlinde Gülün Üretim Girdileri, Maliyeti ve Karlılığının Belirlenmesi V. DEMİRCAN Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat

Detaylı

T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HUBUBAT 30.06.2015 2015 yılında buğday üretiminin bir önceki seneye göre %18 oranında artış göstererek 22,5 milyon ton seviyesinde gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. 2015 yılında arpa üretiminin bir önceki

Detaylı

14 Araştırma Makalesi. Gaziantep İlinin Tarımsal Mekanizasyon Özellikleri

14 Araştırma Makalesi. Gaziantep İlinin Tarımsal Mekanizasyon Özellikleri 14 Araştırma Makalesi Gaziantep İlinin Tarımsal Mekanizasyon Özellikleri Cem BİLİM 1*, Tayfun KORUCU 2, Tuba SEMERCİ 1 1 Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Gaziantep 2 KSÜ, Ziraat Fakültesi Biyosistem

Detaylı

TO K A T İL İ KAZOVA YÖRESİNDE ÜRETİCİLERİN TARIM KOOPERATİFLERİNDEN YARARLANMA DURUMLARI VE EĞ İLİM LERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

TO K A T İL İ KAZOVA YÖRESİNDE ÜRETİCİLERİN TARIM KOOPERATİFLERİNDEN YARARLANMA DURUMLARI VE EĞ İLİM LERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Türkiye 2. Tarım Ekonomisi Kongresi, Eylül 1996 - Adana Cilt: 2 Sayfa: ym TO K A T İL İ KAZOVA YÖRESİNDE ÜRETİCİLERİN TARIM KOOPERATİFLERİNDEN YARARLANMA DURUMLARI VE EĞ İLİM LERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Detaylı

Diyarbakır İlindeki Hayvancılık İşletmelerinin Mekanizasyonu

Diyarbakır İlindeki Hayvancılık İşletmelerinin Mekanizasyonu Diyarbakır İlindeki Hayvancılık İşletmelerinin Mekanizasyonu Abdullah SESSİZ 1, M. Murat TURGUT 2, H. Deniz ŞİRELİ 3 1 Dicle Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları Bölümü, Diyarbakır 2 Çukurova

Detaylı

2016 Özalp Tarihçesi: Özalp Coğrafyası: İlçe Nüfus Yapısı: Yaş Grubu Erkek Kadın Toplam 0-14 Yaş Yaş Yaş Yaş Yaş

2016 Özalp Tarihçesi: Özalp Coğrafyası: İlçe Nüfus Yapısı: Yaş Grubu Erkek Kadın Toplam 0-14 Yaş Yaş Yaş Yaş Yaş Özalp Tarihçesi: Özalp ilçesi 1869 yılında Mahmudiye adıyla bu günkü Saray ilçe merkezinde kurulmuştur. 1948 yılında bu günkü Özalp merkezine taşınmış ve burası ilçe merkezi haline dönüştürülmüştür. Bölgede

Detaylı

Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü. Tohum, Çeşit ve Islah Çalışmaları

Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü. Tohum, Çeşit ve Islah Çalışmaları Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Tohum, Çeşit ve Islah Çalışmaları Doç. Dr. Masum BURAK Genel Müdür Buğday, Lisanslı Depoculuk ve Vadeli İşlemler Kongresi, 12 Mart 2011, Antalya Tohum, Çeşit ve Islah

Detaylı

GPS ile Hassas Tarım Uygulamaları

GPS ile Hassas Tarım Uygulamaları GPS ile Hassas Tarım Uygulamaları Hassas tarım değişken oranlar ilkesiyle gerekeni, gerektiği yere, gerektiği zaman, gerektiği kadar kullanımı temel almış olan bir teknoloji olduğu için, konumsal bilgi

Detaylı

Gap Bölgesinde Sulanan Alanlarda Buğdayın Yılları Arasındaki Üretim Girdi Ve Maliyetindeki Değişimler

Gap Bölgesinde Sulanan Alanlarda Buğdayın Yılları Arasındaki Üretim Girdi Ve Maliyetindeki Değişimler Gap Bölgesinde Sulanan Alanlarda Buğdayın 2000-2009 Yılları Arasındaki Girdi Ve ndeki Değişimler Tali MONĐS 1 Ahmet ÇIKMAN 1 Şeyda ĐPEKÇĐOĞLU 1 Özet: GAP Bölgesi toplam arazi miktarı 7 541 000 ha. dır.

Detaylı

BATI AKDENİZ BÖLGESİNDE TARLA BİTKİLERİ TARIMI. Akdeniz üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Antalya

BATI AKDENİZ BÖLGESİNDE TARLA BİTKİLERİ TARIMI. Akdeniz üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Antalya 88 BATI AKDENİZ BÖLGESİNDE TARLA BİTKİLERİ TARIMI Prof.Dr. Süer YÜCE Doç.Dr.M.ilhan ÇAĞIRGAN Arş.Gör. Haşan BAYDAR Doç.Dr. İsmail TURGUT Yrd.Doç.Dr.S.ÇAKMAKÇI Arş.Gör.Aydın ÜNAY Arş.Gör. Mehmet BİLGEN

Detaylı

ÇANAKKALE İLİNDE İYİ TARIM UYGULAMASI YAPAN VE YAPMAYAN İŞLETMELERDE BAZI ÜRÜNLERİN ÜRETİM GİRDİLERİ VE MALİYETLERİ

ÇANAKKALE İLİNDE İYİ TARIM UYGULAMASI YAPAN VE YAPMAYAN İŞLETMELERDE BAZI ÜRÜNLERİN ÜRETİM GİRDİLERİ VE MALİYETLERİ ÇANAKKALE İLİNDE İYİ TARIM UYGULAMASI YAPAN VE YAPMAYAN İŞLETMELERDE BAZI ÜRÜNLERİN ÜRETİM GİRDİLERİ VE MALİYETLERİ Başak AYDIN 1 Duygu AKTÜRK 2 Erol ÖZKAN 1 basakaydin_1974@yahoo.com ddakturk@gmail.com

Detaylı

Eski Köye Yenilikçi Çiftçi

Eski Köye Yenilikçi Çiftçi Eski Köye Yenilikçi Çiftçi Zirai İlaç Alet Yaprak Gübreleri Tohumculuk SÖNMEZ 2001 / KATE 1 / BEZOSTAJA 1 / ÇEŞİT 1252 SÖNMEZ 2011 / KATE 1 / BEZOSJAJA 1 / ÇEŞİT 1252 EKMEKLİK / BUĞDAY / HAKKIMIZDA AL-KA

Detaylı