Her Şeyin İnterneti (IoE) Cisco nun IoE Potansiyel Değeri Kamu Sektörü Analizinin En Önemli 10 Sonucu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Her Şeyin İnterneti (IoE) Cisco nun IoE Potansiyel Değeri Kamu Sektörü Analizinin En Önemli 10 Sonucu"

Transkript

1 Her Şeyin İnterneti (IoE) Cisco nun IoE Potansiyel Değeri Kamu Sektörü Analizinin En Önemli 10 Sonucu Joseph Bradley Christopher Reberger Amitabh Dixit Vishal Gupta IoE; ekonomik büyümede artış ve çevresel sürdürülebilirlikte gelişme, kamu emniyeti ve güvenliği, kamu hizmetlerinin sunulması ve verimlilik gibi pek çok kamu politikası hedefine ulaşmada kuruluşlara yardımcı olabilir. Giriş Geniş bant hizmetlerinin son birkaç on yılda gerçekleşen ekonomik büyüme, toplumsal katılım ve daha iyi kamu hizmetleri sunulmasında oynadığı role benzer şekilde, Her Şeyin İnterneti (IoE) trendi de kamu sektörü liderlerinin değerlendirmesi gereken pek çok yeni fırsat ve risk oluşturmaktadır. İnsanları birbirine bağlamanın yanı sıra sürekli artan sayıdaki sensörü ve çalıştırıcıyı internet üzerinde nesnelere veya şeylere bağlama, giderek artan miktardaki faydalı veriyi çıkarıp analiz etme ve ardından bu analizi otomatikleştirilmiş veya insan yönetimli süreçlerde kullanma imkanı tüm sektörlerde devasa bir potansiyel sunmaktadır. IoE; ekonomik büyümede artış ve çevresel sürdürülebilirlikte gelişme, kamu emniyeti ve güvenliği, kamu hizmetlerinin sunulması ve verimlilik gibi pek çok kamu politikası hedefine ulaşmada kuruluşlara yardımcı olabilir. Bu avantajların tabii ki bazı maliyetleri ve kamu politikası açısından endişe verici bazı sonuçları da mevcuttur. Şimdi tüm seviyedeki yönetimler için IoE'yi kendi faaliyetlerin neresinde ve nasıl kullanabileceklerinin yanı sıra daha kapsamlı ekonomik ve sosyal hedefleri gerçekleştirmede IoE'nin oynayabileceği rolü değerlendirmenin tam zamanıdır. Cisco, kamu kuruluşlarının IoE fırsatını daha iyi anlamalarına yardımcı olmak için kısa bir süre önce kurumlara özel ve sektörler arası 40 farklı kullanım örneğine dayalı olarak kapsamlı bir ekonomik analiz gerçekleştirdi. Bu aşağıdan yukarıya analiz; eğitim, kültür ve eğlence, ulaşım, emniyet ve adalet, enerji ve çevre, sağlık hizmetleri, savunma ve yeni nesil iş ve faaliyetleri kapsama alarak kamu sektörünün tamamını araştırmaya dahil etmiştir. Araştırmanın en önemli sonuçları aşağıda sıralanmıştır. Sayfa Cisco ve/veya bağlı kuruluşları. Tüm hakları saklıdır.

2 Sonuç 1: Her Şeyin İnterneti trendinin önümüzdeki 10 yılda ( ) global kamu sektörü için 4,6 trilyon Amerikan Dolarlık bir Potansiyel Değer oluşturacağı beklenmektedir. Dünya genelindeki hükümetler ve onlara bağlı kuruluşlar; insanlar, süreçler, veriler ve şeyler arasında yeni bağlantılar oluşturarak vatandaşlar için ölçülebilir avantajlar sunarken maliyetlerden tasarruf edebilir, çalışan verimliliğini arttırabilir ve (vergileri arttırmadan) yeni gelirler oluşturabilir. Cisco nun 4,6 trilyon Amerikan Doları değerinde kamu sektörü tahmini, şehirler ve kuruluşların yanı sıra sağlık hizmetleri, eğitim ve savunma gibi sektörleri kapsamaktadır. Bu miktar, 40 farklı kamu sektörü kullanım örneğinin incelendiği kapsamlı ve aşağıdan yukarıya bir analize dayanmaktadır. 4,6 trilyon Amerikan Doları değerinde kamu sektörü tahmini, Cisco nun özel sektöre yönelik 14,4 trilyon Amerikan Doları değeri IoE Potansiyel Değeri ile birleştirildiğinde, arasındaki toplam global rakam 19 trilyon dolara ulaşmaktadır. Kamu sektörü için IoE Potansiyel Değerini belirleyen beş temel faktör 1) Çalışan verimliliği, 2) (İnternete) Bağlı askeri savunma, 3) Maliyet azaltma, 4) Vatandaş deneyimi ve 5) Gelir artışıdır. Sonuç 2: Önümüzdeki on yıl için kamu sektörüne yönelik 4,6 trilyon Amerikan Dolarlık bir Potansiyel Değerin yüzde 70'i bağımsız kuruluş bazında gerçekleşirken yüzde 30'u IoE'nin kuruluşlar arasındaki kullanımından kaynaklanacaktır. Kamu sektörü için Potansiyel Değer, kamu sektörü kuruluşlarının önümüzdeki on yılda ( ) IoE trendinden yararlanma imkanlarına bağlı olarak oluşturulabilecek potansiyel değer olarak tanımlanmaktadır. Kamu sektörü Potansiyel Değer tahmini kapsamına giren unsurlar: Kurumlar, çalışanlar ve vatandaşlara yönelik avantajlar Vatandaşlar açısından ölçülebilir sonuçlar (sıkışıklıkların ve suçların azalması vb.) Önemli maliyet tasarrufları, gelir artışları ve verimlilik kazanımları Uygulama ve işletim maliyetleri için ödenekler Kamu sektörü Potansiyel Değer tahmini kapsamına girmeyen unsurlar: Özel sektöre ait vatandaş hizmetleri Kamu harcamaları kaynaklı özel sektör etkisi Sonuç 3: Kamu sektörü için IoE Potansiyel Değerini belirleyen beş temel faktör 1) Çalışan verimliliği, 2) (İnternete) Bağlı askeri savunma, 3) Maliyet azaltma, 4) Vatandaş deneyimi ve 5) Gelir artışıdır. Çalışan verimliliği (1,8 trilyon Amerikan Doları): yeni ve mevcut hizmetler için çalışan verimliliğinde artış (İnternete) Bağlı askeri savunma (1,5 trilyon Amerikan Doları): durumdan daha iyi haberdar olma ve komuta merkezleri, araçlar ve malzemeler arasındaki bağlantıları geliştirme yoluyla dört kat çarpan etkisi Sayfa Cisco ve/veya bağlı kuruluşları. Tüm hakları saklıdır.

3 Maliyet azaltma (740 milyar Amerikan Doları): çalışan verimliliğinde artış; sermaye harcamalarından daha iyi yararlanma sayesinde daha düşük işletme maliyetleri Vatandaş deneyimi (412 milyar Amerikan Doları): daha kısa arama süreleri; daha iyi bir çevre; daha iyi sağlık hizmetleri Gelir artışı (125 milyar Amerikan Doları): talebi arz ile karşılama kapasitesinde gelişme; daha iyi takip ve uyumluluk Sonuç 4: Kamu sektörü için Her Şeyin İnterneti nin Potansiyel Değerinin üçte ikisinden fazlası, insan (vatandaş) merkezli bağlantılar yoluyla sağlanacaktır. İnsandan insana (işbirliği merkezli) ve makineden insana/insandan makineye (analiz merkezli) bağlantılar IoE nin kamu sektörü değerinin yüzde 69'unu sağlayacaktır. İnsandan insana bağlantılar; uzaktan çalışma, BYOD, bağlantılı eğitim, mobil işbirliği ve seyahat azaltımı gibi örnekleri kapsamaktadır. Makineden insana/insandan makineye bağlantılar ise akıllı park sistemi, afetlere müdahale ve yatan hasta takibi gibi örnekleri kapsamaktadır. İnsandan insana (işbirliği merkezli) ve makineden insana/insandan makineye (analiz merkezli) bağlantılar IoE nin kamu sektörü değerinin yüzde 69'unu sağlayacaktır. Sonuç 5: Kamu sektörü için 4,6 trilyon Amerikan Doları değerinde IoE Potansiyel Değeri, önümüzdeki 10 yılda gerçekleşmesi beklenen kamusal iş gücü verimlilik artışının yaklaşık üçte birine denk gelmektedir. Dünya genelinde kamu sektörü işgücü verimliliği yıllık yaklaşık yüzde 3 düzeyinde artmaktadır. Her yıl için yaratılan kamusal değer, beklenen yıllık ücret maliyetlerine bölündüğünde yıllık bazda yüzde 1'lik bir gelişme sağlanmaktadır. Verimlilik artışının geriye kalan kısmı muhtemelen eğitim artışı ve bağlantılı olmayan ( karanlık ) kaynakların kullanımından kaynaklanmaktadır. Şehir bütçeleri farklılık gösterse de ulaşım, kamu emniyeti ve atık yönetimi genellikle toplam bütçenin yaklaşık yarısını temsil etmektedir. Bir şehir, IoE trendinin beklenen etkisinden yararlanarak kısa vadede hizmetlerini yüzde 5 düzeyinde artırabilir (veya maliyetleri azaltabilir). Sonuç 6: IoE, kamu sektörü için değer sağlamaya başladı bile. Örneğin: Akıllı aydınlatma sayesinde suçlarda yüzde 7'lik azalma (İngiltere) Kapsamlı video sayesinde seyahat harcamalarında yüzde 15'lik tasarruf (yüksek tanımlı video işbirliği, ABD) Sensörlerin kullanımı sayesinde atık toplama maliyetlerinde yüzde 30'luk azalma (ABD) Video teknolojisinin kullanımı sayesinde duruşmaya katılım başına 950 Amerikan Doları değerinde tasarruf (ABD) Sayfa Cisco ve/veya bağlı kuruluşları. Tüm hakları saklıdır.

4 Sonuç 7: IoE nin kamu sektörüne yönelik toplam Potansiyel Değerinin yüzde doksan beşi, Cisco tarafından analiz edilen kullanım örneklerinin yarısından biraz fazlası (23) tarafından sağlanacaktır. Dünya genelinde 350 milyon kamu çalışanı bulunmaktadır ve işgücü verimliliğini arttıran kullanım örnekleri en büyüklerden bazılarıdır. Bunlar, eğitim ve güvenlik alanındaki fırsatlarla birleştirildiğinde temel global avantajları sağlamaktadır. Yeni Nesil İşgücü, kamu kuruluşları için IoE değerini gerçekleştirmede en büyük fırsatı temsil etmektedir. Bütçe kısıtlamaları yaşayan şehirler, IoE nin akıllı park sistemi, su yönetimi ve gaz izleme (şehirler için hayati uygulamalar ) gibi gelir arttırıcı kullanım örneklerine odaklanmalıdır. Sonuç 8: Şehirler, IoE nin global düzeydeki kamusal avantajlarının neredeyse üçte ikisini gerçekleştirecektir. Şehirler, değeri en üst düzeye çıkarmak için kullanım örneklerine ayrı ayrı yaklaşmak yerine bunları birleştirmeye çalışmalıdır. Önümüzdeki on yılda IoE'nin toplam kamusal avantajlarından yüzde 63'ünü şehirler elde ederken yüzde 22'sini eyaletler ve yüzde 15'ini ise federal (merkezi) hükümetler elde edecektir. Şehirler, enerji/çevre alanlarındaki yatırımlarından en yüksek yatırım getirisini elde etmek için su yönetimi, akıllı şebeke, atık yönetimi, partikül takibi ve gaz izleme süreçlerini ayrı ayrı uygulamak yerine bunları birleştiren stratejilerden yararlanmalıdır. Kamu-özel sektör ortaklıkları şehirlere hem masrafları karşılama hem de yönetim, vatandaşlar ve sektörler için IoE avantajlarını arttırma fırsatı sunmaktadır. Bütçe kısıtlamaları yaşayan şehirler, IoE nin akıllı park sistemi, su yönetimi ve gaz izleme (şehirler için hayati uygulamalar ) gibi gelir arttırıcı kullanım örneklerine odaklanmalıdır. IoE avantajlarından en üst düzeyde yararlanmak için şehirdeki hizmetler ve departmanlar arasında (kaynak paylaşımı da dahil) işbirliği vazgeçilmezdir. Sonuç 9: Kamu sektörü kuruluşları IoE değerini gerçekleştirmek için stratejik, kültürel ve operasyonel sorulara yanıt bulmalıdır. Liderlik: En değerli IoE fırsatları nelerdir? Nereden başlamalıyım? Uzun vadeli vizyon nedir? Yönetim: Paylaşılan bir IoE altyapısını nasıl finanse ederiz? Başarıyı nasıl ölçeriz? Rekabet: IoE değerini gerçekleştirmek için hangi becerileri geliştirmemiz gerekir? Sürece dahil olmak için hangi iş ortaklarına ihtiyacım var? Teknoloji: Hangi IoE kullanım örnekleri platform yatırımlarımızı finanse edecek? Sayfa Cisco ve/veya bağlı kuruluşları. Tüm hakları saklıdır.

5 Kamu sektörü liderleri, tepki vermek yerine etki etmek gibi benzersiz bir fırsata sahiptir. Sonuç No. 10: Kamu sektörü liderleri, tepki vermek yerine etki etmek gibi benzersiz bir fırsata sahiptir. Kamu sektörü liderlerinin başlangıç için yapması gerekenler: Kuruluşlarının bugün hangi IoE özelliklerine sahip olduğu belirlemek Hem hizmet hem de BT liderlerinin destekleyici fikirlerinden yararlanmak Temel IoE fırsat alanlarını belirlemek ve bir IoE vizyonu oluşturmak IoE platformlarının avantajlarını paylaşmak için diğer kuruluşlarla iletişime geçmek Çalışanların bağlantısızlıktan bağlantıya geçişin imkanlarını hayal edebilmesine yardımcı olarak bir IoE kültürü yaratmak Amerika Genel Merkezi Cisco Systems, Inc. San Jose, CA Asya Pasifik Genel Merkezi Cisco Systems (USA) Pte, Ltd. Singapur Avrupa Genel Merkezi Cisco Systems International BV Amsterdam. Hollanda Cisco nun dünya genelinde 200 den fazla ofisi bulunmaktadır. Adresler, telefon ve faks numaraları, adresindeki Cisco Web Sitesi nde listelenmiştir. Cisco ve Cisco Logosu, Cisco ve/veya bağlı kuruluşlarının ABD ve diğer ülkelerdeki ticari markaları veya tescilli ticari markalarıdır. Cisco ticari markalarının bir listesini görüntülemek için, şu URL ye gidin: Adı geçen üçüncü taraf ticari markalar, ilgili sahiplerinin mülkiyetindedir. İş ortağı kelimesinin kullanılması, Cisco ve diğer herhangi bir şirket arasında bir ortaklık ilişkisi olduğu anlamına gelmez. (1110R)

Her Şeyin İnterneti (IoE) 12 Ülkede 7500 Karar Verici Kişi Üzerinde Yapılan Cisco'nun IoE Değer Endeksi'ne göre En Popüler 10 Öngörü

Her Şeyin İnterneti (IoE) 12 Ülkede 7500 Karar Verici Kişi Üzerinde Yapılan Cisco'nun IoE Değer Endeksi'ne göre En Popüler 10 Öngörü Her Şeyin İnterneti (IoE) 12 Ülkede 7500 Karar Verici Kişi Üzerinde Yapılan Cisco'nun IoE Değer Endeksi'ne göre En Popüler 10 Öngörü Joseph Bradley Jeff Loucks Andy Noronha James Macaulay Lauren Buckalew

Detaylı

VİZYON VİZYON VE DEĞERLER DEĞERLER

VİZYON VİZYON VE DEĞERLER DEĞERLER VİZYON VİZYON VE DEĞERLER DEĞERLER Önsöz Sevgili Çalışma Arkadaşlarım, Şirketimiz için net stratejik öncelikler ve iddialı hedef ler belirledik. Henkel de iş performansımızı arttırmamızda, önceliklerimizi

Detaylı

SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM

SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM 1 SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM Temmuz 2018 Sağlık harcamaları ekonomik kriz sonrası yaşadığı düşüşten sonra artma eğilimi göstermiştir. 2016 yılında sağlık harcamaları, 2017 yılında beklenenden daha

Detaylı

Bir Bakışta Proje Döngüsü

Bir Bakışta Proje Döngüsü 1 Bir Bakışta Proje Döngüsü Carla Pittalis, Operasyonlar Sorumlusu Dünya Bankası UYGULAMA DESTEK ÇALIġTAYI Ankara, 6-10 Şubat 2012 2 Amaçlar Proje hazırlık ve yönetim çalışmalarının önemini vurgulamak

Detaylı

Bilgilendirme. Yorumlama. Yetkilendirme. AÇA Stratejisi

Bilgilendirme. Yorumlama. Yetkilendirme. AÇA Stratejisi Bilgilendirme. Yorumlama. Yetkilendirme. AÇA Stratejisi 2009 2013 AÇA Stratejisi 2009 2013 AÇA Stratejisi, önümüzdeki beş yıla ilişkin planlarımızı özetlemektedir. Çevre hakkında toplanmakta olan bilginin

Detaylı

Şirket. Profili. Bir Bakışta MCI. Finansal Bilgiler. Sektör Bilgileri. Online ve Offline Arasında Köprü Kurmak. Basın Kiti 2015

Şirket. Profili. Bir Bakışta MCI. Finansal Bilgiler. Sektör Bilgileri. Online ve Offline Arasında Köprü Kurmak. Basın Kiti 2015 Şirket Profili Basın Kiti 2015 Bir Bakışta MCI MCI, stratejik ilişki ve aktivasyon çözümleri sunma hususunda dünya lideri olup toplantı, etkinlik, dernek ve kongre sektörlerinde 1987'den beri yeniliklere

Detaylı

Bulut Yönetici Perspektifi. Ocak 2015 BULUT YÖNETİCİ PERSPEKTİFİ. Bulut Bilişim. BT Ekiplerinin Rolünü ve Etkisini Değiştirme.

Bulut Yönetici Perspektifi. Ocak 2015 BULUT YÖNETİCİ PERSPEKTİFİ. Bulut Bilişim. BT Ekiplerinin Rolünü ve Etkisini Değiştirme. Bulut Yönetici Perspektifi Ocak 2015 BULUT YÖNETİCİ PERSPEKTİFİ Bulut Bilişim BT Ekiplerinin Rolünü ve Etkisini Değiştirme Ocak 2015 1 Günümüzün Önceliklerini Karşılamak için BT'yi Güçlendirme Her Şeyin

Detaylı

Dünya ve Türkiye de, Kamu Çağrı Merkezi Uygulamaları ve Son Trendler 26 Eylül 2012

Dünya ve Türkiye de, Kamu Çağrı Merkezi Uygulamaları ve Son Trendler 26 Eylül 2012 Dünya ve Türkiye de, Kamu Çağrı Merkezi Uygulamaları ve Son Trendler 26 Eylül 2012 IMI 2.Ankara Çağrı Merkezi Konferansı Emre ERTÜRK TURKCELL GLOBAL BİLGİ Stratejik Planlama Müdürü Dünya Çağrı Merkezi

Detaylı

Örgütsel Yenilik Süreci

Örgütsel Yenilik Süreci Örgütsel Yenilik Süreci TEKNOLOJİ VE İNOVASYON YÖNETİMİ -Hafta 5 Örgütsel Yenilikçilik Süreci-Planlaması Dr. Hakan ÇERÇİOĞLU 1 2 1 Örgütsel Yeniliğin Özellikleri Örgütsel bağlamda yenilik, örgütü ve üyelerini

Detaylı

BYOD için Cisco Global Düzenleme Çalışması

BYOD için Cisco Global Düzenleme Çalışması BYOD için Cisco Global Düzenleme Çalışması Özet ve Dünya Genelindeki Sonuçların Analizi 2013 Cisco ve/veya bağlı kuruluşları. Tüm hakları saklıdır. 1 İşletme Yöneticileri / Karar Mercileri Son Kullanıcılar

Detaylı

SERVER TANFER. Yazılım Ürünleri Satış Müdürü IBM Türk

SERVER TANFER. Yazılım Ürünleri Satış Müdürü IBM Türk SERVER TANFER Yazılım Ürünleri Satış Müdürü IBM Türk Rethink IT. Reinvent Business. Onur Buçukoğlu Tivoli Ürün Yöneticisi, Orta ve Doğu Avrupa / Türkiye / Rusya Başlıca Üç Dönüşüm Gerçekleşiyor Akıllı

Detaylı

HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015

HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015 HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Hollanda ya ihracat yapan 361 firma bulunmaktadır. 30.06.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

Elektrik Perakende Sektörü. Perakende Pazarında İş Geliştirme Fırsatları. 30 Eylül 2015

Elektrik Perakende Sektörü. Perakende Pazarında İş Geliştirme Fırsatları. 30 Eylül 2015 Elektrik Perakende Sektörü Perakende Pazarında İş Geliştirme Fırsatları 30 Eylül 2015 2015 Deloitte Türkiye. Member of Deloitte Touche Tohmatsu Limited 1 Elektrik perakende pazarında sektör içi/dışı oyuncularla

Detaylı

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON Z. Güldem Ökem, PhD Research Fellow Centre for European Policy Studies (guldem.okem@ceps.eu) 23 Şubat 2011, Ankara Türkiye nin Avrupa Birliği

Detaylı

Street Smart Marketing

Street Smart Marketing Tek bir hedef için tasarlanmış kamu hizmeti şirket programları. Başarı. Street Smart Marketing Müşterilerinizi cezbeden pazarlama kampanyaları 30 yıllık deneyim Tasarlarız. Yakalarız. İlerleriz. 1.4 milyon

Detaylı

Finansal Yönetim, 15.414. Prof. Jonathan Lewellen. MOT Programı, 2003 Yaz dönemi

Finansal Yönetim, 15.414. Prof. Jonathan Lewellen. MOT Programı, 2003 Yaz dönemi Finansal Yönetim, 15.414 Prof. Jonathan Lewellen MOT Programı, 2003 Yaz dönemi Hazırlıklar Okuma Brealy ve Myers, Principles of Corporate Finance Ders notları Okuma paketi + örnekler İnternet sayfaları

Detaylı

Görüntülü Sesli Posta Sürüm 8.5 ve Üstü için Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Görüntülü Sesli Posta Sürüm 8.5 ve Üstü için Hızlı Başlangıç Kılavuzu QUICK START GUIDE Görüntülü Sesli Posta Sürüm 8.5 ve Üstü için Hızlı Başlangıç Kılavuzu Visual Voicemail nedir? 2 Visual Voicemail telefonunuzda 2 Visual Voicemail Uygulamasına Erişim 3 Oturumun Açık Kalması

Detaylı

Mobil cihazlar insanlar için hayatı kolaylaştırıp; evde, ofiste ya da günlük yaşamda ihtiyaç duyulan her türlü bilgi, içerik ve uygulamaya istenilen

Mobil cihazlar insanlar için hayatı kolaylaştırıp; evde, ofiste ya da günlük yaşamda ihtiyaç duyulan her türlü bilgi, içerik ve uygulamaya istenilen 1 2 Mobil cihazlar insanlar için hayatı kolaylaştırıp; evde, ofiste ya da günlük yaşamda ihtiyaç duyulan her türlü bilgi, içerik ve uygulamaya istenilen yerden, istenildiği anda ulaşabilmeyi sağlamaktadır.

Detaylı

Evrensel Taşınmaz Geliştirme ve Ticaret Ltd. Şti.

Evrensel Taşınmaz Geliştirme ve Ticaret Ltd. Şti. Evrensel Taşınmaz Geliştirme ve Ticaret Ltd. Şti. 2017 EVRENSEL LTD. Evrensel Ltd., müşterilerinin gayrimenkul yatırımlarında yenilikçi, yaratıcı ve güvenilir çözüm ortağıdır. 2009 yılında kurulmuş olan

Detaylı

İŞ YERİNDE GELİŞİM. Yeni, gelişmiş iletişim teknolojilerine adapte olma

İŞ YERİNDE GELİŞİM. Yeni, gelişmiş iletişim teknolojilerine adapte olma İŞ YERİNDE GELİŞİM Yeni, gelişmiş iletişim teknolojilerine adapte olma İş gücünüz, müşterileriniz, ortaklarınız ve tedarikçileriniz, farklı konumlara dağılmış durumda ve hareketli. Akıllı telefonlar ve

Detaylı

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON

TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON TÜRKİYE NİN AVRUPA BİRLİĞİ NE ÜYELİK SÜRECİNDE SAĞLIKTA İNOVASYON Z. Güldem Ökem, PhD Research Fellow Centre for European Policy Studies(CEPS) 23 Şubat 2011, Ankara Türkiye nin Avrupa Birliği ne Üyelik

Detaylı

Türkiye de Plastik Sektörü & Maliyet Tasarrufu Tekniklerinin Önemi

Türkiye de Plastik Sektörü & Maliyet Tasarrufu Tekniklerinin Önemi Türkiye de Plastik Sektörü & Maliyet Tasarrufu Tekniklerinin Önemi Yavuz EROĞLU Yönetim Kurulu Başkanı 1 10 Eylül 2015 TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ TÜRKİYE PLASTİK SEKTÖRÜ; SEKTÖRDE FAALİYET GÖSTEREN 6500 FİRMA

Detaylı

Basın Bülteni Release

Basın Bülteni Release Basın Bülteni Release 27.02.2013 BASF, 2012 yılında satışlarını ve operasyon gelirlerini arttırdı Elena Papayorgioğlu Tel.: 0216 570 35 76 Faks: 0216 570 35 79 E-mail: elena.papayorgioglu@basf.com 2012

Detaylı

KAMU ÖZEL ORTAKLIĞI PROJE FİNANSMAN SİSTEMİNE FİNANS SEKTÖRÜNÜN BAKIŞI

KAMU ÖZEL ORTAKLIĞI PROJE FİNANSMAN SİSTEMİNE FİNANS SEKTÖRÜNÜN BAKIŞI KAMU ÖZEL ORTAKLIĞI PROJE FİNANSMAN SİSTEMİNE FİNANS SEKTÖRÜNÜN BAKIŞI Proje Finansmanı Ekonomik amacı bir varlığın elde edilmesi ya da finansmanı ve tek geri ödeme kaynağı projenin/işin yarattığı nakit

Detaylı

Mobil Devrimi Başarmak

Mobil Devrimi Başarmak Mobil Devrimi Başarmak Melih Murat Kıdemli Analist Servis & Yazılım IDC Orta Doğu, Afrika & Türkiye E- Posta: mmurat@idc.com Ekim 2013 Üçüncü Platform da Rekabet Küresel Pazar Sosyal 2013 Mobilite Teknolojiler

Detaylı

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI

SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI SAĞLIKLI ŞEHİR YAKLAŞIMI Bugün şehirlerimizdeki problemlerin çoğu fakirlik, eşitsizlik, işsizlik, işe ve mal ve hizmetlere erişim zorlukları, düşük düzeyde sosyal ilişkiler ve kentsel alanlardaki düşük

Detaylı

ORTA VADELİ PROGRAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME ( )

ORTA VADELİ PROGRAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME ( ) ORTA VADELİ PROGRAMA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME (2014-2016) I- Dünya Ekonomisine İlişkin Öngörüler Orta Vadeli Program ın (OVP) global makroekonomik çerçevesi oluşturulurken, 2014-2016 döneminde; küresel büyümenin

Detaylı

İSTİHDAMA KATKISI. Tülin Keskin TMMOBMakine Mühendisleri Odası

İSTİHDAMA KATKISI. Tülin Keskin TMMOBMakine Mühendisleri Odası ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİNİN İSTİHDAMA KATKISI Tülin Keskin TMMOBMakine Mühendisleri Odası Enerji Verimliliği Danışmanı Türkiye de İstihdam Türkiye nin çalışma çağındaki nüfusu önümüzdeki

Detaylı

Yatırımcı Sunumu. Mayıs 2018

Yatırımcı Sunumu. Mayıs 2018 Yatırımcı Sunumu Mayıs 2018 NOTICE 2 2018 İLK ÇEYREK GÖSTERGELER ŞİRKETİN ORTAKLIK YAPISINDAKİ DEĞİŞİM Doğan Holding'in hisselerinin raporlama tarihinden sonra Demirören Medya'ya devri BAZI ORTAKLIKLARIN

Detaylı

Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli. Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli

Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli. Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet Modeli HOŞGELDİNİZ Erdal Kılıç SOFT Gökhan Akça KoçSistem Lojistik ve Taşımacılık Sektöründe Yeni Hizmet

Detaylı

2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi

2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi 2015 2017 Yılları Bütçesinin Makroekonomik Çerçevede Değerlendirilmesi Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisadi ve Mali Analiz Yüksek Lisansı Bütçe Uygulamaları ve Mali Mevzuat Dersi Kıvanç

Detaylı

Hamburg Limanı Su, Kara ve Demiryollarının Yönetimini Geliştirmek için IoE İmkanlarından Yararlanıyor

Hamburg Limanı Su, Kara ve Demiryollarının Yönetimini Geliştirmek için IoE İmkanlarından Yararlanıyor Hamburg Limanı Su, Kara ve Demiryollarının Yönetimini Geliştirmek için IoE İmkanlarından Yararlanıyor YÖNETİCİ ÖZETİ Hedefler HLİ altyapısını korumak, modernize etmek ve sürekli iyileştirmeye yönelik bir

Detaylı

Dünya Enerji Görünümü 2012. Dr. Fatih BİROL Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Ankara, 25 Aralık 2012

Dünya Enerji Görünümü 2012. Dr. Fatih BİROL Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Ankara, 25 Aralık 2012 Dünya Enerji Görünümü 2012 Dr. Fatih BİROL Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti Ankara, 25 Aralık 2012 Genel Durum Küresel enerji sisteminin temelleri değişiyor Bazı ülkelerde petrol ve doğalgaz üretimi

Detaylı

SAP OEM PROGRAM ORTAKLIĞI REHBERİ. Türkiye nin ilk SAP OCP İş Ortağı MDS ap den OEM Programı Hakkında Bilmek İstedikleriniz...

SAP OEM PROGRAM ORTAKLIĞI REHBERİ. Türkiye nin ilk SAP OCP İş Ortağı MDS ap den OEM Programı Hakkında Bilmek İstedikleriniz... SAP OEM PROGRAM ORTAKLIĞI REHBERİ Türkiye nin ilk SAP OCP İş Ortağı MDS ap den OEM Programı Hakkında Bilmek İstedikleriniz... OEM İŞ ORTAKLIĞI NEDİR? MDS ap SAP OEM iş ortaklığı modeli, SAP platformlarını

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI. Sürdürülebilirlik vizyonumuz SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI Sürdürülebilirlik vizyonumuz 150 yıllık bir süreçte inşa ettiğimiz rakipsiz deneyim ve bilgi birikimimizi; ekonomiye, çevreye, topluma katkı sağlamak üzere kullanmak, paydaşlarımız

Detaylı

NEDEN AKILLI ŞEBEKELER?

NEDEN AKILLI ŞEBEKELER? NEDEN AKILLI ŞEBEKELER? Engin AKSOY Vodafone Kurumsal İşbirimi İcra Kurulu Üyesi Nüfus artışı Sanayileşme Şehirleşme Teknolojik ilerlemeler Artan enerji ihtiyacı Azalan doğal kaynaklar 2 Insert Confidentiality

Detaylı

E-DEVLET ve E-TİCARET IT 515

E-DEVLET ve E-TİCARET IT 515 E-DEVLET ve E-TİCARET 280 2006-2010 BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ TEMEL EKSENLER 1. Sosyal Dönüşüm 2. Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin İş Dünyasına Nüfuzu Eylem ana temaları: Devlet ile İş Yapma Kolaylıklarının

Detaylı

2. Gün: Finlandiya Maliye Bakanlığı ve Birimleri

2. Gün: Finlandiya Maliye Bakanlığı ve Birimleri 2. Gün: Finlandiya Maliye Bakanlığı ve Birimleri Virpi Einola-Pekkinen 11.1.2011 1 2 Maliye Bakanlığının Yönetim Birimleri Limited Şirketler Kurumlar Ticari işletmeler ve fonlar HANSEL LTD SATIN ALMA KURUMU

Detaylı

TURKCELL SIR BAŞLIK ALANI. Çağatay AYNUR Turkcell Kurumsal Satış Direktörü

TURKCELL SIR BAŞLIK ALANI. Çağatay AYNUR Turkcell Kurumsal Satış Direktörü BAŞLIK ALANI Çağatay AYNUR Turkcell Kurumsal Satış Direktörü Her Yerden Ulaşılabilir Servislerle Yeni Bir Dünya TARIM Mobil Cihazlar Başrolde (Milyon Adet) 1.500 1.000 500 Akıllı Telefonlar Tabletler Bilgisayar

Detaylı

Her Şeyin İnterneti Dünyasında Dijital Alışveriş Davranışı

Her Şeyin İnterneti Dünyasında Dijital Alışveriş Davranışı Her Şeyin İnterneti Dünyasında Dijital Alışveriş Davranışı Cisco Danışmanlık Araştırmasından En Önemli Öngörü ve Eylemlerin Özeti Bu araştırma kârlılığını artırmak, müşterilerle ilişkilerini geliştirmek

Detaylı

Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler

Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler ECA Bölge Perspektifi Marius Koen TÜRKİYE: Uygulama Destek Çalıştayı 6-10 Şubat 2012 Ankara, Türkiye 2 Kapsam ve Amaçlar

Detaylı

İleriye doğru açık bir yol

İleriye doğru açık bir yol Broşür İleriye doğru açık bir yol Bir HP PartnerOne İş Ortağı ile çalışmanın avantajlarını keşfedin HP portföyünün eşsiz zenginliği, yetkili HP PartnerOne İş Ortağı nın becerileriyle birlikte size piyasada

Detaylı

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü. Kümelenme Destek Programı

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü. Kümelenme Destek Programı T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Destek Programı Fadime YILMAZ San. ve Tek. Uzmanı 1 Küme Kümeler, özellikle de aynı faaliyet alanında hem rekabet içinde olan hem de birbirleriyle işbirliği

Detaylı

"Bilişimde Devrime Devam"

Bilişimde Devrime Devam "Bilişimde Devrime Devam" Melih Murat Kıdemli Analist, BT Hizmetleri Copyright 2012 IDC. Reproduction is forbidden unless authorized. All rights reserved. Küresel Belirsizlik Çağında Yönetim Geleceğimizi

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ

MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ VİZYON BELGESİ (TASLAK) Türkiye 2053 Stratejik Lokomotif Sektörler MESLEKİ EĞİTİM, SANAYİ VE YÜKSEK TEKNOLOJİ Millet Hafızası ve Devlet Aklının bize bıraktığı miras ve tarihî misyon, İstanbul un Fethinin

Detaylı

TÜRK TELEKOM GRUBU 2012 YILSONU FİNANSAL SONUÇLARINI AÇIKLADI

TÜRK TELEKOM GRUBU 2012 YILSONU FİNANSAL SONUÇLARINI AÇIKLADI TÜRK TELEKOM GRUBU 2012 YILSONU FİNANSAL SONUÇLARINI AÇIKLADI Basın Bülteni 6 Şubat 2013 Güçlü Büyüme ve Karlılık 2012 de Devam Etti Türkiye nin öncü iletişim ve yakınsama teknolojileri grubu Türk Telekom,

Detaylı

Mustafa ÖZCAN Bilgi Teknolojileri Müdürü

Mustafa ÖZCAN Bilgi Teknolojileri Müdürü Mustafa ÖZCAN Bilgi Teknolojileri Müdürü SAYA GRUP HAKKINDA Saya Grup (Sancak Yatırım) Abdulrezzak Sancak ve kardeşleri tarafından 2006 yılında kurulmuştur. Grup bünyesinde yer alan şirketlerimiz; inşaat,

Detaylı

-E-devlet uygulamalarında öncü duruma gelen ülkelerden olan Güney Kore vatandaşlarına çeşitli online hizmetler sunmaktadır.

-E-devlet uygulamalarında öncü duruma gelen ülkelerden olan Güney Kore vatandaşlarına çeşitli online hizmetler sunmaktadır. 1 -E-devlet uygulamalarında öncü duruma gelen ülkelerden olan Güney Kore vatandaşlarına çeşitli online hizmetler sunmaktadır. -Sunmuş olduğu hizmetlerin dışında geliştirmiş olduğu uygulama standartları

Detaylı

TÜRKİYE DE FİKRİ MÜLKİYET HAKLARININ KORUNMASI : ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIMLARA ETKİLER RAPORU

TÜRKİYE DE FİKRİ MÜLKİYET HAKLARININ KORUNMASI : ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIMLARA ETKİLER RAPORU TÜRKİYE DE FİKRİ MÜLKİYET HAKLARININ KORUNMASI : ULUSLARARASI DOĞRUDAN YATIRIMLARA ETKİLER RAPORU Güldem Berkman YASED Fikri Ve Sınai Mülkiyet Hakları Çalışma Grubu Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi YATIRIMLARIN

Detaylı

2016 YILI I.DÖNEM AKTÜERLİK SINAVLARI EKONOMİ

2016 YILI I.DÖNEM AKTÜERLİK SINAVLARI EKONOMİ SORU 1: Aşağıdakilerden hangisi/hangileri tüm dünyada görülen artan işsizlik oranını açıklamaktadır? I. İşsizlik yardımı miktarının arttırılması II. Sendikalaşma oranında azalma III. İşgücü piyasında etkin

Detaylı

Dünya ekonomisinde kartlar yeniden karılıyor!

Dünya ekonomisinde kartlar yeniden karılıyor! Dünya ekonomisinde kartlar yeniden karılıyor! Çin ABD savaşı kızışıyor. AB ile TTIP görüşmelerini sürdüren ABD`nin, TPP`yi olumlu sonuçlandırarak, Çin`in bölgede artan etkinliğini dengelemek açısından

Detaylı

Türk Şirketlerinin Yurtdışı Halka Arzı

Türk Şirketlerinin Yurtdışı Halka Arzı Türk Şirketlerinin Yurtdışı Halka Arzı 1 Borsa Kotasyonu ve Halka Arz Kurumsallaşmak Denetimden geçmek, şeffaf olmak, Kurumsal Yönetişim ilkelerine uyum, sistemlerin yönettiği bir şirket, Güçlü Mali Yapı

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMALARI. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat

STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMALARI. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMALARI Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat HAFTA 1: Giriş ve Temel Kavramlar 1/29 NİÇİN STRATEJİK YÖNETİM? İşletmeler olarak hangi koşullarda strateji geliştirmeye ihtiyaç duymayız?

Detaylı

1960 lardan... 1966: İlk Türk yapımı otomobil; Anadol

1960 lardan... 1966: İlk Türk yapımı otomobil; Anadol 1960 lardan... 1966: İlk Türk yapımı otomobil; Anadol 1966 yılında, Koç Topluluğu, ilk Türk yapımı otomobil Anadol u Otosan A.Ş. fabrikalarında üretti. Büyük bir coşkuyla karşılanan ve üretildiği yıllar

Detaylı

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi. Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05.

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi. Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05. Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Kurumsal Risk Yönetimi Mehmet Akif DEMİRTAŞ Stratejik Planlama ve Yönetim Sistemleri Müdürü İGDAŞ 29.05.2013 İÇERİK Risk, Risk Yönetimi Kavramları Kurumsal Risk Yönetimi (KRY)

Detaylı

Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi

Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi Daha Yeşil ve Daha Akıllı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Çevre ve İklim Değişimi Bu sunum Greener and Smarter, ICTs, the Environment and Climate Change başlıklı Eylül 2010 tarihli OECD raporundan uyarlanmıştır.

Detaylı

SERMAYE PİYASASI KURUMLARI VE ARAÇLARININ KULLANIMI YOLUYLA KAMU ALTYAPI YATIRIMLARININ FİNANSMANI

SERMAYE PİYASASI KURUMLARI VE ARAÇLARININ KULLANIMI YOLUYLA KAMU ALTYAPI YATIRIMLARININ FİNANSMANI SERMAYE PİYASASI KURUMLARI VE ARAÇLARININ KULLANIMI YOLUYLA KAMU ALTYAPI YATIRIMLARININ FİNANSMANI Bekir Cumurcu GYODER Başkan Yardımcısı ALTYAPI YATIRIMLARINDA GLOBAL DARBOĞAZ Ekonomik büyüme sonucu yeni

Detaylı

2. Gün: Stratejik Planlamanın Temel Kavramları

2. Gün: Stratejik Planlamanın Temel Kavramları 2. Gün: Stratejik Planlamanın Temel Kavramları Virpi Einola-Pekkinen 11.1.2011 1 Strateji Nedir? bir kağıt bir belge bir çalışma planı bir yol bir süreç bir ortak yorumlama ufku? 2 Stratejik Düşünme Nedir?

Detaylı

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011

Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Bölüm 1 Bilişim Teknolojileri Temelleri 2011 Dijital Dünyada Yaşamak Hedefler Bilgisayar kullanabilmenin günümüzde başarılı olmak için neden son derece önemli olduğu Bilgisayar sözcüğünün tanımlanması

Detaylı

09.08.2011 TURKCELL. Bireysel Pazarlama Basın Toplantısı. Emre SAYIN Genel Müdür Yardımcısı

09.08.2011 TURKCELL. Bireysel Pazarlama Basın Toplantısı. Emre SAYIN Genel Müdür Yardımcısı 09.08.2011 TURKCELL Bireysel Pazarlama Basın Toplantısı Emre SAYIN Genel Müdür Yardımcısı TURKCELL MOBİL PAZARDA LİDER Abone Pazar Payı(%) 56% 55% 56% 56% 56% 57% 56% 56% 55% 55% 55% 54% 54% 54% 27% 27%

Detaylı

Henüz bir Mobil Şubeniz Yokmu?

Henüz bir Mobil Şubeniz Yokmu? Henüz bir Mobil Şubeniz Yokmu? Mobil Şubenizi Açın İşlerinizi Kolaylaştırın! www.mobilsubem.com Mobil Şubeniz Her an Yanınızda! Bu E-Kataloğumuzda Mobil Şubem Hizmetlerinin genel bir tanıtımını bulabilirsiniz.

Detaylı

GELİŞEN İŞ YERİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER. Yeni, gelişmiş iletişim teknolojilerine adapte olma

GELİŞEN İŞ YERİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER. Yeni, gelişmiş iletişim teknolojilerine adapte olma GELİŞEN İŞ YERİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER Yeni, gelişmiş iletişim teknolojilerine adapte olma İş gücünüz, müşterileriniz, ortaklarınız ve tedarikçileriniz, mobil ve farklı konumlara dağılmış durumda.

Detaylı

Enerji Sektörüne Genel Bakış. Niçin Enerji Verimliliği. Gelişim ve Potansiyel. Zorunlu Uygulamalar. Destekler

Enerji Sektörüne Genel Bakış. Niçin Enerji Verimliliği. Gelişim ve Potansiyel. Zorunlu Uygulamalar. Destekler ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ Mevzuat ve Çimento Sektörüne Yansımalar maları 12 Haziran 2012 TÇMB Çalıştayı ANKARA 1 Sunum İçeriği Enerji Sektörüne Genel Bakış Niçin Enerji Verimliliği Gelişim ve Potansiyel

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE FIRSATLAR

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE FIRSATLAR Arif KÜNAR ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE FIRSATLAR Enerji ithalatına ödenen paranın % 10 u ile ( yaklaşık 5 Milyar $) sanayide ve binalarda yapılacak iyileştirmeler ile birkaç yıl içinde; Her yıl en az 10-15 milyar

Detaylı

Tuzaktan çıkmak için sanayisizleşmeyi durdurmak gerekmektedir

Tuzaktan çıkmak için sanayisizleşmeyi durdurmak gerekmektedir tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Tuzaktan çıkmak için sanayisizleşmeyi durdurmak gerekmektedir Ozan Acar 14 Aralık 2012, Ankara Çerçeve 1) Türkiye nin orta gelir tuzağı ve sanayisizleşme

Detaylı

EFA 2008 Küresel İzleme Raporu. 2015 e Kadar Başarabilecek miyiz? Önemli Noktalar

EFA 2008 Küresel İzleme Raporu. 2015 e Kadar Başarabilecek miyiz? Önemli Noktalar EFA 2008 Küresel İzleme Raporu 2015 e Kadar Başarabilecek miyiz? Önemli Noktalar EFA 2008 Raporu bir orta dönem değerlendirmesidir. 2000 yılından bu yana gerçekleşen önemli gelişmeler 1999-2005 yılları

Detaylı

16,85 14,61 6,74 1,12 2,25

16,85 14,61 6,74 1,12 2,25 Hakan Aytekin KPMG Türkiye Risk Yönetimi Danışmanlığı Bölüm Başkanı, Şirket Ortağı 2016 Akis Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., KPMG International Cooperative'in üyesi bir Türk

Detaylı

ÇİN ÜLKE RAPORU 15.12.2014

ÇİN ÜLKE RAPORU 15.12.2014 ÇİN ÜLKE RAPORU 15.12.2014 ÇİN ÜLKE RAPORU 17.12.2014 YÖNETİCİ ÖZETİ BTSO Dış Ticaret Müdürlüğü nün kayıtlarına göre, Bursa dan Çin e ihracat yapan 86 firma bulunmaktadır. 31.12.2013 tarihi itibariyle

Detaylı

REON Enerji, müşterilerine yenilikçi, kaliteli ve verimliliklerini arttıran hizmetler sunmayı misyon edinmiştir.

REON Enerji, müşterilerine yenilikçi, kaliteli ve verimliliklerini arttıran hizmetler sunmayı misyon edinmiştir. REON Enerji, müşterilerine yenilikçi, kaliteli ve verimliliklerini arttıran hizmetler sunmayı misyon edinmiştir. Reon Enerji, enerji tüketimini daha ekonomik ve fonksiyonel bir hale getirme misyonundan

Detaylı

Ekonomide Uzun Dönem. Bilgin Bari İktisat Politikası 1

Ekonomide Uzun Dönem. Bilgin Bari İktisat Politikası 1 Ekonomide Uzun Dönem Bilgin Bari İktisat Politikası 1 Neden bazı ülkeler zengin bazı ülkeler fakir? Bilgin Bari İktisat Politikası 2 Bilgin Bari İktisat Politikası 3 Bilgin Bari İktisat Politikası 4 Bilgin

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi. Diğer tanımlar. Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir? Tedarik Zinciri: Hizmet Örneği. Bölüm I Tedarik Zinciri Yönetimine Giriş

Tedarik Zinciri Yönetimi. Diğer tanımlar. Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir? Tedarik Zinciri: Hizmet Örneği. Bölüm I Tedarik Zinciri Yönetimine Giriş Tedarik Zinciri Yönetimi Bölüm I Tedarik Zinciri Yönetimine Giriş Doç. Dr. Kazım Sarı Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölümü Beykent Üniversitesi İşletmeler daima müşteri gereksinimlerini rakiplerinden

Detaylı

BM Fotoğrafı/Larry Barns GLOBAL IMPACT METLIFE TA KURUMSAL SORUMLULUK

BM Fotoğrafı/Larry Barns GLOBAL IMPACT METLIFE TA KURUMSAL SORUMLULUK BM Fotoğrafı/Larry Barns GLOBAL IMPACT METLIFE TA KURUMSAL SORUMLULUK Kurumsal sorumluluk; riskleri minimize edecek, mali gücü muhafaza edecek ve finansal taahhütlerimizi uzun vadede yerine getirmemize

Detaylı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. Ülkesel Fizik Planı. Bölüm III. Vizyon, Amaç ve Hedefler (Tasarı)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. Ülkesel Fizik Planı. Bölüm III. Vizyon, Amaç ve Hedefler (Tasarı) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ülkesel Fizik Planı Bölüm III. Vizyon, Amaç ve Hedefler (Tasarı) Şehir Planlama Dairesi İçişleri Bakanlığı Lefkoşa - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 2014 İçindekiler 1. Giriş...

Detaylı

Üçüncü Taraf Risklerinin Denetimi

Üçüncü Taraf Risklerinin Denetimi Üçüncü Taraf Risklerinin Denetimi «Outsourcing the work but not the risks» XVIII. Türkiye İç Denetim Kongresi 20 Ekim 2014 Pelin Altındal Kıdemli Müdür, CRMA EY Risk Danışmanlık Hizmetleri Ajanda Üçüncü

Detaylı

Denetim & Yeminli Mali Müşavirlik SÜREKLİLİK İÇİN

Denetim & Yeminli Mali Müşavirlik SÜREKLİLİK İÇİN PH Bağımsız Denetim & Yeminli Mali Müşavirlik SÜREKLİLİK İÇİN İşletmelerin devamı ve gelişmeleri için, diğer işletmelerle rekabet edebilme güç ve yeteneğine sahip olmaları gerekmektedir. İşletme kültürünün

Detaylı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Enerji verimliliği / Sanayide enerji verimliliği Türkiye de enerji yoğunluğu Enerji tüketim verileri Türkiye de enerji verimliliği projeleri

Detaylı

TÜRKİYE AÇISINDAN EURO NUN ROLÜ

TÜRKİYE AÇISINDAN EURO NUN ROLÜ TÜRKİYE AÇISINDAN EURO NUN ROLÜ GAZİ ERÇEL BAŞKAN TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI 6. Uluslararası Finans ve Ekonomi Forumu VİYANA, 9 KASIM 2000 Euro ile ilgili görüşlerimi sizlerle paylaşmak üzere, bu

Detaylı

DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi

DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi Balanced Scorecard DSK nın Ortaya Çıkışı ve Gelişimi Bu yöntemin ortaya çıkışı 1990 yılında Nolan Norton Enstitüsü sponsorluğunda gerçekleştirilen, bir yıl süren ve birçok şirketi kapsayan Measuring performance

Detaylı

BSTB: Kümelenme Destek Programı

BSTB: Kümelenme Destek Programı BSTB: Kümelenme Destek Programı ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞE GİDEN YOLDA KÜMELENME: ADANA-SAĞLIK TURİZMİ KÜMELENME TOPLANTISI 11/12/2012 1 Küme ne değildir? Net bir tanım yapmak mümkündür ancak bu yönde

Detaylı

LOJİSTİK SEKTÖRÜ BÜYÜME ORANLARI

LOJİSTİK SEKTÖRÜ BÜYÜME ORANLARI RAPOR: TÜRKİYE NİN LOJİSTİK GÖRÜNÜMÜ Giriş: Malumları olduğu üzere, bir ülkenin kalkınması için üretimin olması ve bu üretimin hedefe ulaşması bir zorunluluktur. Lojistik, ilk olarak coğrafyanın bir ürünüdür,

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE DE JENERİK İLAÇ ENDÜSTRİSİ 2 HAZİRAN 2005 ANKARA

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE DE JENERİK İLAÇ ENDÜSTRİSİ 2 HAZİRAN 2005 ANKARA AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE DE JENERİK İLAÇ ENDÜSTRİSİ 2 HAZİRAN 2005 ANKARA GÜNDEM Türkiye - Genel Bilgiler Orijinal - Jenerik İlaç Türkiye İlaç Sektörü Diğer Ülkeler ile Karşılaştırma Değerlendirme ve

Detaylı

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK

İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK İŞLETME 2020 MANİFESTOSU AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Daha kapsayıcı bir toplum için sözlerini eyleme dökerek çalışan iş dünyası ve hükümetler AVRUPA DA İHTİYACIMIZ OLAN GELECEK Avrupa da önümüzdeki

Detaylı

Tablo 7.1: Merkezi Yönetim Bütçe Büyüklükleri

Tablo 7.1: Merkezi Yönetim Bütçe Büyüklükleri 7. Kamu Maliyesi 2016 yılında, maliye politikaları özellikle kamu harcamaları yoluyla büyümeye katkı sağlamıştır. Buna ek olarak, özel tüketimi desteklemek, reel sektöre finansal destek sağlamak ve yatırımı

Detaylı

Marka ya üyelik farklılık yaratır

Marka ya üyelik farklılık yaratır Marka ya üyelik farklılık yaratır bestwestern.com Best Western, dünyanın en büyük otel zincirine katılmanın avantajları. Best Western bağımsız kişiler tarafindan sahip olunan ve yönetilen bir otelciler

Detaylı

ORTAK DEĞERLENDİRME ÇERÇEVESİ (CAF), AVRUPA KALİTE YÖNETİMİ VAKFI (EFQM) ve DENGELİ KURUMSAL KARNENİN (BSC) KARŞILAŞTIRMASI

ORTAK DEĞERLENDİRME ÇERÇEVESİ (CAF), AVRUPA KALİTE YÖNETİMİ VAKFI (EFQM) ve DENGELİ KURUMSAL KARNENİN (BSC) KARŞILAŞTIRMASI ORTAK DEĞERLENDİRME ÇERÇEVESİ (CAF), AVRUPA KALİTE YÖNETİMİ VAKFI (EFQM) ve DENGELİ KURUMSAL KARNENİN (BSC) KARŞILAŞTIRMASI Bay Samu Seitsalo, Direktör Yardımcısı CIMO, Finlandiya Uluslararası Hareketlilik

Detaylı

AKILLI TEKNOLOJİLER ENTEGRE ÇÖZÜMLER. Cenk ÖZEN OPERASYONLAR GENEL MÜDÜR YARDIMCISI. 1/22 28 Kasım 2017

AKILLI TEKNOLOJİLER ENTEGRE ÇÖZÜMLER. Cenk ÖZEN OPERASYONLAR GENEL MÜDÜR YARDIMCISI. 1/22 28 Kasım 2017 AKILLI TEKNOLOJİLER ENTEGRE ÇÖZÜMLER Cenk ÖZEN OPERASYONLAR GENEL MÜDÜR YARDIMCISI 1/22 28 Kasım 2017 1982 TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNİ GÜÇLENDİRME VAKFI ANA FAALİYET ALANLARI KOMUTA KONTROL VE SAVAŞ SİSTEMLERİ

Detaylı

Orta ölçekli şirketler için uçtan uca işbirliği sunuyoruz.

Orta ölçekli şirketler için uçtan uca işbirliği sunuyoruz. Orta ölçekli şirketler için uçtan uca işbirliği sunuyoruz. İletişiminiz ne kadar iyi? Bu, günümüzün mobil ve sanal iş alanı ortamında çalışanları iş ortakları ve müşterileri arasında kesintisiz iletişim

Detaylı

Her Şeyin İnterneti'ni Benimseyin 14,4 Trilyon Dolardan Payınızı Alın

Her Şeyin İnterneti'ni Benimseyin 14,4 Trilyon Dolardan Payınızı Alın Her Şeyin İnterneti'ni Benimseyin 14,4 Trilyon Dolardan Payınızı Alın Daha İlgili ve Değerli Bağlantılar Yeniliği, Üretkenliği, Verimliliği ve Müşteri Deneyimini Güçlendirecektir Joseph Bradley Joel Barbier

Detaylı

Borç Yapılandırma Hizmetleri

Borç Yapılandırma Hizmetleri www.pwc.com.tr Borç Yapılandırma Hizmetleri Hedeflerinize uygun olarak, stratejiden uygulamaya kadar tamamen entegre borç yapılandırma hizmetleri Hüsnü Dinçsoy Danışmanlık Hizmetleri Lideri PwC Turkey

Detaylı

Epson Toplantı Çözümleri İNSANLARI, MEKANLARI VE BİLGİYİ BİR ARAYA GETİRİN

Epson Toplantı Çözümleri İNSANLARI, MEKANLARI VE BİLGİYİ BİR ARAYA GETİRİN Epson Toplantı Çözümleri İNSANLARI, MEKANLARI VE BİLGİYİ BİR ARAYA GETİRİN SUNUMLARI SOHBETE, FİKİRLERİ YARATICILIĞA VE VERİMLİLİĞİ ÜRETKENLİĞE DÖNÜŞTÜRÜN YARATIN, BİRLİKTE ÇALIŞIN VE PAYLAŞIN İnsanlar,

Detaylı

Gürcan Banger SANGEM 1

Gürcan Banger SANGEM 1 Gürcan Banger SANGEM 1 Pazarlama Pazarlama; tüketicinin ihtiyaçlarını karşılayacak ürün ve hizmetlerin tedarik edilmesidir. Pazarlama; müşterinin ne istediğini keşfetmek, şirketin ürünlerini bu isteği

Detaylı

YÖK Kalite Kurulu. Dış Değerlendirme için Hazırlık Çalışmaları. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğü

YÖK Kalite Kurulu. Dış Değerlendirme için Hazırlık Çalışmaları. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğü YÖK Kalite Kurulu Dış Değerlendirme için Hazırlık Çalışmaları Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğü Eylül 2018 Dış Değerlendirme için Hazırlık Çalışmaları Sunum planı Yükseköğretim kurumlarında

Detaylı

TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. 2009 YIL SONU FİNANSAL SONUÇLARINI AÇIKLADI

TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. 2009 YIL SONU FİNANSAL SONUÇLARINI AÇIKLADI TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. 2009 YIL SONU FİNANSAL SONUÇLARINI AÇIKLADI Basın Bülteni 12 Şubat 2010 2009 da Net Kâr %5 arttı Türkiye nin öncü iletişim ve yakınsama teknolojisi şirketi Türk Telekom 2009

Detaylı

TURQUALITY Projesine Nasıl Başvurulur?

TURQUALITY Projesine Nasıl Başvurulur? TURQUALITY Projesine Nasıl Başvurulur? BAŞVURU ÖNCESİ Ön Koşul: Müracaat eden markanın Türkiye de tescilinin yapılmış olması, yurtdışında da ibraz edeceği İş Planında belirtilecek hedef pazarlarının en

Detaylı

Makro Görünüm Yılı Bütçe Tasarısına Dair Notlar 25 Ekim Erol Gürcan Ekonomist +90 (212)

Makro Görünüm Yılı Bütçe Tasarısına Dair Notlar 25 Ekim Erol Gürcan Ekonomist +90 (212) 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018T COVERAGE KICKOFF OTOKAR March 30, 2015 Makro Görünüm 2019 Yılı Bütçe Tasarısına Dair Notlar 2019 Bütçe Tasarısında, 2019-2021

Detaylı

ELEKTRONİK SEKTÖRÜ RAPORU (2013/1)

ELEKTRONİK SEKTÖRÜ RAPORU (2013/1) T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI ELEKTRONİK SEKTÖRÜ RAPORU (2013/1) Sektörel Raporlar ve Analizler Serisi 1 İÇİNDEKİLER Şekiller Listesi... 3 Kısaltmalar Listesi... 3 YÖNETİCİ ÖZETİ... 4 1.SEKTÖRÜN

Detaylı