Ecz. Burcu KARAÜZÜM Ecz. Orhan ZİYA Hastane Eczacılığı Yönetim Birimi Ekim 2015/Antalya. Eczacılık Hizmetleri Verimlilik Kriterleri Eğitimi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ecz. Burcu KARAÜZÜM Ecz. Orhan ZİYA Hastane Eczacılığı Yönetim Birimi 18-23 Ekim 2015/Antalya. Eczacılık Hizmetleri Verimlilik Kriterleri Eğitimi"

Transkript

1 Ecz. Burcu KARAÜZÜM Ecz. Orhan ZİYA Hastane Eczacılığı Yönetim Birimi Ekim 2015/Antalya Eczacılık Hizmetleri Verimlilik Kriterleri Eğitimi

2 SUNUM PLANI 1. Sağlık Tesislerinin Verimliliğinin Yerinde Değerlendirilmesi 2. Eczane Hizmetleri Verimlilik Kriterleri 3. Medikal Depo Verimlilik Kriterleri *

3 SAĞLIK TESİSLERİNİN VERİMLİLİĞİNİN YERİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ

4 SAĞLIK TESİSLERİNİN VERİMLİLİĞİNİN YERİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ *Madde 29: Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu nun Görevleri Sağlık hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak, faaliyetlerini izlemek ve değerlendirmek, iyi uygulama örneklerini yaygınlaştırmak, düzenleme yapılması ve politika oluşturulması maksadıyla Bakanlığa teklifte bulunmak. Performans değerlendirmesi yapmak, rapor hazırlamak, değerlendirme sistematiği için her türlü alt yapıyı kurmak. Kendisine bağlı sağlık kuruluşlarında hasta haklarına, hasta ve çalışanların sağlığına ve güvenliğine yönelik iyileştirme çalışmaları yapmak. *663 Sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname

5 SAĞLIK TESİSLERİNİN VERİMLİLİĞİNİN YERİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ VERİMLİLİK VE KALİTE YÖNETİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI VERİMLİLİK GÖZLEMİ STOK TAKİP VE ANALİZ DAİRE BAŞKANLIĞI

6 SAĞLIK TESİSLERİNİN VERİMLİLİĞİNİN YERİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ

7 SAĞLIK TESİSLERİNİN VERİMLİLİĞİNİN YERİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ

8 SAĞLIK TESİSLERİNİN VERİMLİLİĞİNİN YERİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ

9 HASTANE ECZACILIĞI VE MEDİKAL DEPO BOYUTUNDA VERİMLİLİK KRİTERLERİ OPTİMAL HİZMET SUNUMU SAĞLAMAYI AMAÇLAR

10 VERİMLİLİK KRİTERLERİ ECZACILIK HİZMETLERİ BOYUTU

11 MKYS'de tanımlanan sınıflandırmaya göre sağlık hizmeti sunumunda gerekli olan temel ilaç listesi ve sarf malzeme listesi oluşturulmuş mu?

12 TEMEL İLAÇ VE TEMEL TIBBİ SARF MALZEME LİSTESİ Sağlık tesisinde hasta yükü dağılımı ve standart tedavi protokolleri doğrultusunda her zaman yeterli miktarda bulundurulması gereken, MKYS'de tanımlanan sınıflandırmaya göre hazırlanan listelerdir.

13 TEMEL İLAÇ VE TEMEL TIBBİ SARF MALZEME LİSTESİ Toplumdaki Hastalık Durumu Yeni Geliştirilen veya Piyasadan Geri Çekilen İlaçlar Sağlık Tesisindeki Hasta Profili veya Hekim Nitelik Ve Niceliğindeki Değişim LİSTELERİN GÜNCELLEMESİ

14 İlaç ve Tıbbi Sarf Malzemelerin minimum, maksimum ve kritik stok seviyeleri belirlenmiş mi?

15 STOK YÖNETİMİ Etkin bir sağlık hizmet sunumu için, sağlık tesislerinde belli bir miktar stok bulundurulması gerekmektedir. Stok kontrolünde temel amaç, toplam maliyeti minimum yapacak şekilde, her bir üründen ne kadar sipariş edileceğinin ve bu siparişlerin ne zaman verileceğinin belirlenmesidir.

16 STOK YÖNETİMİ Ekonomik sipariş miktarı modelinde amaç toplam maliyeti minimum yapacak şekilde ne kadar sipariş verileceğine karar vermektir. Klasik Ekonomik Sipariş Miktarı Modeli Harun SULAK, Stok Kontrolü Ve Ekonomik Sipariş Miktarı Modellerinde Yeni Açılımlar: Ödemelerde Gecikmeye İzin Verilmesi Durumu ve Bir Model Önerisi, Doktora Tezi, 2008

17 STOK YÖNETİMİ Verimlilik kriterlerine göre, ilaç ve tıbbi sarf malzemelerin minimum, maksimum ve kritik stok seviyeleri belirlenip, HBYS sistemine girişi yapılmalıdır. Minimum ve kritik stok seviyesine geldiğinde HBYS sistemi uyarı vermelidir.

18 STOK YÖNETİMİ Stok yönetimi; işletmelerin, üretim, satış ve finans durumlarını göz önüne alarak, işletmenin yapısına uygun en ekonomik stok miktarını belirlemeyi ve stokların bu seviyede tutulmasını amaçlar. Bu nedenle stok yönetiminde stok düzeyleri ve stok hareketleri sürekli olarak kontrol edilir. Medikal depoda stok düzeyi iki ayın (60 gün) altında olmalıdır.

19 İlaç ve farmakolojik ürünlerin ilaç deposundan acil servis, yoğun bakım, ameliyathane, anestezi servisleri ile özellikli birimlere (Kemoterapi ünitesi, Nükleer Tıp, TPN Üniteleri vb ) en fazla 5 günlük stok çıkışı yapılmakta mıdır?

20 STOK YÖNETİMİ İLAÇ VE TIBBİ SARF MALZEME İADE PROSEDÜRÜ İlaç ve tıbbi sarf malzeme deposundan; tüm servislere verilen ilaç ve farmakolojik ürünler ile tıbbi sarf malzemeler en fazla 5 günlük miktarda olmalıdır.

21 HBYS üzerinden servislerden istemi yapılan hasta tabelalarındaki ilaçlar, hasta taburcu olduğunda, ex olduğunda, başka kuruma sevk edildiğinde veya lüzum halindekiler kullanılmadığı zaman 24 saat içinde ilgili birim sorumlusu tarafından ilaç iade formu doldurularak eczaneye iade ediliyor mu?

22 STOK YÖNETİMİ İLAÇ VE TIBBİ SARF MALZEME İADE PROSEDÜRÜ İlgili servis hemşiresi/birim sorumlusu tarafından; yapılan rutin kontrollerde stok hareketi görmeyen ilaç/tıbbi sarf malzemelerin, hasta taburcu olduğunda, ex olduğunda, başka kuruma sevk edildiğinde veya lüzum halindekiler kullanılmadığı zaman 24 saat içinde, servislerden istemi yapılan hasta tabelalarındaki ilaçların hasta bazlı olarak, HBYS üzerinden ve iade formu düzenlenmek suretiyle eczaneye iadesi yapılmalıdır. Hemşire Memnuniyeti

23 STOK YÖNETİMİ İLAÇ VE TIBBİ SARF MALZEME İADE PROSEDÜRÜ

24 İlaç ve tıbbi sarf malzemelerin imhası ile ilgili yazılı düzenleme hazırlanmış mı?

25 STOK YÖNETİMİ İLAÇ VE TIBBİ SARF MALZEME İMHASI İlaç ve tıbbi sarf malzemelerin imhası ile ilgili yazılı düzenleme tüm kullanım alanlarında bulunmalıdır. (Yazılı düzenlemeler; çalışma alanlarında tercihen duvara monte PVC kitap şeklinde olmalıdır.)

26 STOK YÖNETİMİ İLAÇ VE TIBBİ SARF MALZEME İMHASI

27 Narkotik ve psikotrop ilaç yönetimi uygun şekilde yapılıyor mu?

28 NARKOTİK ve PSİKOTROP İLAÇ YÖNETİMİ Eczanede, medikal depolarda ve servislerde narkotik(kırmızı) ve psikotrop (yeşil) ilaçlara erişimin kısıtlanarak uygun şekilde saklanmalıdır.

29 NARKOTİK(Kırmızı) ve PSİKOTROP(Yeşil) İLAÇ YÖNETİMİ Yazılı düzenlemeye Narkotik(Kırmızı) ve Psikotrop (Yeşil) ilaç kullanımı olan tüm birimlerden ulaşılabilmelidir.

30 Narkotik ilaçlarda dahil olmak üzere hasta adına hazırlanmış ilaçlar servislerden gelen sağlık personeline teslim edilirken kayıt altına alınıyor mu?

31 İLAÇ TESLİM PROSEDÜRÜ Narkotik ilaçlar servis sorumlu hemşiresine/sorumlu anestezi teknisyenlerine/sorumlu sağlık personeline teslim edilirken kayıt altına alınmalıdır.

32 Tüm medikal depo malzemeleri için miktar ve son kullanma tarihi yakın olanın daha önce kullanılmasını sağlamak için gerekli tedbirler alınmış mı?

33 ECZANE İLAÇ YERLEŞİM DÜZENİ FEFO First Expired First Out Süresi Önce Biten Önce Çıkar

34 ECZANE İLAÇ YERLEŞİM DÜZENİ Kamu idaresi ile yüklenici arasında imzalanan mal alımına ilişkin sözleşmede (Teknik şartnamede) kullanım süresinin dolmasına 3 ay kalan tüm ilaç ve tıbbi sarf malzemelerin bildirimleri yapılmalıdır. Kullanım süresi dolan veya dolmak üzere olan tüm ilaç ve tıbbi sarf malzemeler fiyat farkı veya ek bir maliyet talep edilmeden değiştirilmelidir.

35 ECZANE İLAÇ YERLEŞİM DÜZENİ Tüm medikal depolarda düzenli olarak miktar ve miad kontrolleri yapılmalıdır.

36 ECZANE İLAÇ YERLEŞİM DÜZENİ Miad yenileme yapılırken tüm medikal malzemeler MKYS üzerinden "Miad Uzatımı Çıkış" işlem türü ile yüklenici firmaya çıkışı yapılmalıdır. Yükleniciden gelen uzun miadlı malzemelerde "Miad Uzatımı Giriş" işlemi ile kayıtlara alınmalıdır.

37 Görünüşü, okunuşu ve yazılışı benzer ilaçların depolanmasına yönelik özel bir düzenleme yapılmış mı?

38 ECZANE İLAÇ YERLEŞİM DÜZENİ GÖRÜNÜŞÜ OKUNUŞU BENZER İLAÇLAR Görünüşü ve okunuşu benzer ilaçlar tespit edilerek listelenir ve olası bir karışıklığın önlenmesi için ilaç dolaplarında farklı raflara yerleştirilir.

39 ECZANE İLAÇ YERLEŞİM DÜZENİ GÖRÜNÜŞÜ OKUNUŞU BENZER İLAÇLAR Görünüşü okunuşu benzer ilaçlar farklı alanlarda depolanmasına rağmen, bu ilaçların bire bir aynı görünüşe sahip olması, uygulama esnasında karıştırılmasına sebep olmakta, bu durum hasta güvenliği açısından risk oluşturmaktadır.

40 ECZANE İLAÇ YERLEŞİM DÜZENİ GÖRÜNÜŞÜ OKUNUŞU BENZER İLAÇLAR Özel bir hastanede doktor tarafından yazılan reçetedeki Serozil isimli şurubun yerine yanlışlıkla Seroquel25 mg tablet isimli ilacı veren eczacı hakkında soruşturma açıldı.

41 ÖRNEK VAKA-1 Magnezyum Sülfat Ampul Potasyum Klorür Ampul: Hamile bir bayan *kasılma şikayetlerinden dolayı hastaneye geldiğinde doktor tarafından magnezyum sülfat order edilmiştir. *(Magnezyum sülfat hamilelik zehirlenmesine (eklemsiye) bağlı kasılma nöbetlerinde kullanılmaktadır.) İlaç uygulamasından bir müddet sonra magnezyum sülfat yerine potasyum klorür kullanılmasından dolayı kasılmaların sıklaştığı ve bebeğin kaybedilme riskinin oluştuğu görülmüştür.

42 ÖRNEK VAKA-2 Adrenalin Bitartarat Ampul Atropin Sülfat Ampul: Yüksek dozda piridostigmin bromür alan hasta acil servise getirilmiştir. Parasempatomimetik doz aşımlarında antidot olarak doktor tarafından 2mg atropin sülfat istemi yapılmıştır. İlaç uygulamasından bir dakika sonra hastada taşikardi gelişmiş ve atropin ambalajının adrenalinle karıştırılması sonucu hasta kaybedilmiştir.

43 ÖRNEK VAKA-3 Streptomisin Flakon İecilline Flakon : Tüberküloz hastalığı tedavisi için hastaneye gelen hastaya Streptomisin Flakon yerine İecilline Flakon uygulanmış ve bu durum hastanın tedavisinde aksaklıklara neden olduğu gibi penisiline karşı alerjisi olan hastada komplikasyon gelişimi gözlenmiştir.

44 *Hastanın hemşireyi ilaçların kutuları birbirine benziyor diye uyarmasına rağmen ; antasid bir ilaç yerine pankuronyum verilmesi (Paralitik-yüksek dozda infaz amaçlı kullanılır.) SONUÇ : ÖLÜM *

45 Taxol 260mg yerine, taksofer 260 mg uygulanması SONUÇ : ÖLÜM İnsülinin kutusu üzerinde yazan 20 IU dozunun ; 200 U ifade edişinin farkedilmeden enjekte edilmesi SONUÇ:ÖLÜM

46 Yüksek riskli ilaçlar diğer ilaçlardan farklı bir alanda muhafaza ediliyor mu?

47 ECZANE İLAÇ YERLEŞİM DÜZENİ YÜKSEK RİSKLİ İLAÇLAR YÜKSEK RİSKLİ İLAÇ Hatalı kullanıldıklarında, hasta üzerinde geri dönüşsüz veya kalıcı olumsuz etki yaratan ilaçlar (örneğin; sakatlık, ölüm) İLAÇ Vücudun işleyişini etkileyen ve hastalıkları iyileştirmek için kullanılan kimyasal maddeler

48 ECZANE İLAÇ YERLEŞİM DÜZENİ YÜKSEK RİSKLİ İLAÇLAR *Sonuçları Ağır Medikasyon Hatalarına En Sık Neden Olan İlaçlar İnsülin Morfin Heparin Fentanil Hidromorfon Varfarin Potasyum Klorür Vankomisin Enoksaparin Metoprolol Tartarat Furosemid Metil prednizolon Meperidin *Patient safety curriculum guide, World Health Organization

49 ECZANE İLAÇ YERLEŞİM DÜZENİ Yüksek Riskli İlaçlar Adrenalin Sülfat Doz aşımı halinde; Semptomlar: Ventriküler fibrilasyon ve ölümle sonuçlanabilen kardiyak aritmiler; şiddetli hipertansiyonun neden olduğu pulmoner ödem ve serebral hemoraji. Tedavi: Adrenalinin etkileri labetalol gibi kombine alfa ve beta adrenerjik bloker ilaçlarla giderilebilir veya herhangi bir supraventriküler aritminin tedavisi için betablokerler kullanılabilir; periferal dolaşımda alfa kaynaklı etkilerin kontrolü için fentolamin kullanılabilir. Çabuk etki gösteren nitratlar ve sodyum nitroprusid gibi vazodilatörler tedaviye yardımcı olabilir. Acil yaşam desteği sağlanmalıdır!!!

50 8 yaşında bir çocuğa metadon (hiperaktivite tedavisi) yerine isim benzerliği ile metadat ( morfin bağımlılığı tedavisi) kullanılması SONUÇ : ÖLÜM Altocor (kolesterol ilacı) Advicor isimli ilaç ile karıştırıldığından FDA Altocor isimli ilacı Altoprev olarak değişmesini önerdi ve değiştirildi İlaç paketleme sırasında ilaç bilgileri ve hasta bilgilerinin etikete yazılmasının uzun karmaşık ve zor bir işlem olduğu tespit edildi

51 Barkod etiketleme kuralı: doğru hastaya, doğru ilaç hastanın ilaçlarının barkod sistemi kullanılarak, taşınabilir bir cihaz aracılığı ile denetlenmesi ve takibi

52 ECZANE İLAÇ YERLEŞİM DÜZENİ YÜKSEK RİSKLİ İLAÇLAR Yüksek riskli ilaç listesi ve yazılı düzenlemeleri hazırlanarak, tüm kullanım alanlarında bulundurulmalıdır.

53 ECZANE İLAÇ YERLEŞİM DÜZENİ YÜKSEK RİSKLİ İLAÇLAR Yüksek riskli ilaçlar diğer ilaçlardan farklı bir alanda muhafaza edilmelidir. YÜKSEK RİSKLİ İLAÇLAR

54 İlaçların kırılması, kaybolması, miadının geçmesi ve yarım kalması durumuna yönelik düzenlemeler uygun şekilde yapılıyor mu?

55 İLAÇLARIN KIRILMASI, KAYBOLMASI VEYA MİADININ GEÇMESİ İlaçların eczanede veya servislerde kırılması, kaybolması veya miadının geçmesi durumunda yapılacaklar ile ilgili yazılı düzenleme bulunmalı ve tüm birimlerden ulaşılabilmelidir. TAŞINIR MAL YÖNETMELİĞİ ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Defter ve Belgeler

56 İLAÇLARIN KIRILMASI, KAYBOLMASI VEYA MİADININ GEÇMESİ Tüm ilaçların kullanılmayan yarım dozları takip edilmelidir. Yarım kalması durumunda yapılacaklar ile ilgili yazılı düzenleme bulunmalı ve tüm birimlerden ulaşılabilmelidir.

57 İLAÇLARIN KIRILMASI, KAYBOLMASI VEYA MİADININ GEÇMESİ Narkotik(Kırmızı) ve Psikotrop (Yeşil) ilaçların kırılması, kaybolması veya miadının geçmesi durumunda yapılacaklar ile ilgili yazılı düzenleme bulunmalı ve tüm birimlerden ulaşılabilmelidir.

58 İlaçlar eczanede her hasta için ayrı olacak şekilde paketlenerek, paketlerin üzerinde ilaçların adı, dozu, son kullanma tarihi ve hasta bilgisi belirtilmiş mi?

59 HASTA BAŞI İLAÇ HAZIRLANMASI VE HASTAYA ULAŞIMI İlaçlar eczanede her hasta için ayrı olacak şekilde paketlenmiş olmalıdır. Paket üzerinde; İlaçların adı, İlaçların dozu, İlaçların son kullanma tarihi Hasta bilgisi belirtilmiş olmalıdır.

60

61 HASTA BAŞI İLAÇ HAZIRLAMA Ürün ve hasta güvenliğinin sağlaması amacıyla; katı oral formların her bir birim dozunun ambalajında; ilacın adı, son kullanma tarihi yer almalıdır.

62 HASTA BAŞI İLAÇ HAZIRLAMA Hasta bazlı ilaç hazırlama alan ve koşulları oluşturulmalıdır. Eczanede hasta başı ilaç hazırlamada görevli personelin eğitim durumu en az lise mezunu olmalıdır. GÜVENLİ HASTA KOŞULLAR DOĞRU UYGUN İLAÇ

63 Oral ilaçların hazırlanması uygun şekilde yapılıyor mu?

64 ORAL İLAÇLARIN HAZIRLANMASI TABLET KESME-EZME APARATI

65 Soğuk zincire tabi olan ilaçların yönetimi uygun olarak yapılıyor mu?

66 SOĞUK ZİNCİR İLAÇ YÖNETİMİ Soğuk Zincire Tabi İlaçlar; fiziksel, kimyasal ve mikrobiyal açıdan aktivitesini kaybetmemesi ve stabilitesini koruması için 2-8 C de saklanması gereken ilaçlardır. Soğuk zincirin bozulmadığının ve ilacın güvenli olarak saklandığının ispat edilmesi için dijital aktarımı sağlayan teknolojiler ile belirli periyotlarda rapor alınıp depo sorumlusu tarafından imzalanıp arşivlenmelidir.

67 SOĞUK ZİNCİR İLAÇ YÖNETİMİ YAZILI DÜZENLEMELER

68 SOĞUK ZİNCİR İLAÇ YÖNETİMİ.. KHB Genel Sekreterliği.. Hastanesi

69 SOĞUK ZİNCİR İLAÇ YÖNETİMİ Soğuk zincire tabi ilaçlara ilişkin yazılı düzenlemeler; çalışma alanlarında tercihen duvara monte PVC kitap şeklinde olmalıdır.

70 Sağlık Tesisi içinde soğuk zincirin kırılmasını engelleyecek şekilde uygun şartlarda muhafaza ve transfer edilmelidir. Muhafaza ve transferi sırasında uyarı veren dijital dereceler (data-logger vb.) gibi teknolojiler kullanılmalıdır. SOĞUK ZİNCİR İLAÇ YÖNETİMİ Servis Hasta Tedarikçi Firma Hastane Eczanesi İlacın tedarikçi firmadan hastaneye ulaşıncaya kadar geçen sürede indikatörlü etiket veya sıcaklık kaydedici dijital dereceler (data logger) gibi teknolojilerle soğuk zincirinin kırılmadığı belgelenmelidir. Stok fazlası ve ihtiyaç fazlası olarak başka bir sağlık tesisine soğuk zincire tabi ilaç gönderimi soğuk zincir indikatörlü etiket veya data logger gibi teknolojilerle yapılmalıdır. Stok veya İhtiyaç Fazlası Devir

71 SOĞUK ZİNCİR İLAÇ YÖNETİMİ KULLANILAN TEKNOLOJİLER Tedarikçi Firma-Sağlık Tesisi Stok/İhtiyaç Fazlası Devir İşlemleri

72 İlaç yönetimi için oluşturulmuş ikazlar HBYS firması tarafından sisteme entegre edilmiş mi?

73 HBYS YE ENTEGRE İKAZ VE ALGORİTMALAR İLAÇ-İLAÇ ETKİLEŞİMİ İlaç-ilaç etkileşim tablosu hazırlanmalıdır ve HBYS ye entegre edilmelidir.

74 HBYS YE ENTEGRE İKAZ VE ALGORİTMALAR İLAÇ-BESİN ETKİLEŞİMİ İlaç-besin etkileşim tablosu hazırlanmalıdır ve HBYS ye entegre edilmelidir. Hastanesi

75 HBYS YE ENTEGRE İKAZ VE ALGORİTMALAR İLAÇ-BESİN ETKİLEŞİMİ Human Albümin etken maddesi içeren ilaçların kullanımının kontrol altına alınması gerekmektedir. Human Albümin kullanım ikazları HBYS'ye entegre edilmelidir.

76 Human Albümin Kullanım Karar Şeması

77 HBYS YE ENTEGRE İKAZ VE ALGORİTMALAR EHU ONAYI GEREKTİREN ANTİBİYOTİKLER Hasta ilaçlarının talep ve onay süreci HBYS'de SUT EK-4/E de bahsi geçen Sistemik Antimikrobik ve Diğer İlaçların Reçeteleme Kuralları Listesi ne göre yapılmalıdır ve HBYS ye entegre edilmelidir. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı HBYS ye entegre edilmelidir. (EHU) onayı istenen ilaçlar listesi hazırlanmalıdır ve Kontrolsüz ve gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesinde eczacılara büyük görevler düşmektedir.

78 EHU Onayı Gerektiren Antibiyotikler

79 HBYS YE ENTEGRE İKAZ VE ALGORİTMALAR Nütrisyon Destek Tedavisi Malnütrisyon; Fiziksel ve mental fonksiyonların gerilemesi ve hastalıklardan iyileşmenin bozulmasına yol açan vücut kompozisyonundaki (yağsız vücut kitlesinin (FFM) ve vücut hücre kitlesinde(bcm) azalma) değişikliklerin oluşumuna neden olan yetersiz gıda alımından kaynaklanan durumdur. (ESPEN) Nütrisyonel desteğe ihtiyacı olduğu tarama testleriyle belirlenmiş hastaların nütrisyon destek tedavilerinin düzenlenmesine ilişkin algoritma oluşturulmalı ve HBYS'ye entegre edilmelidir.

80 Nütrisyon Destek Tedavisi Algoritması

81 HBYS YE ENTEGRE İKAZ VE ALGORİTMALAR Rapora Tabi Olan İlaçlar Sağlık Uygulama Tebliği'ne (SUT) göre hastaya uygulanabilmesi için rapor gerektiren ilaçların ve rapor türünün (tek hekim raporu, sağlık raporu vs.) listesi oluşturulmalı ve HBYS'ye entegre edilmelidir. SİMDAX İV İnfüzyon Çözeltisi 2.5 mg/ml 1x5 ml'lik flakon

82 Birbirine karıştırılmaması gereken ilaçlar ile ilgili gerekli önlemler alınmış mı?

83 İLAÇ GEÇİMSİZLİĞİ İlaç geçimsizlikleri ile ilgili görsel uyarı ve bilgilendirme dökümanları ilaç hazırlama bölümlerinde bulunmalıdır. Bilgilendirme dökümanları;çalışma alanlarında tercihen duvara monte PVC kitap şeklinde olmalıdır.

84 İLAÇ GEÇİMSİZLİĞİ Geçimsizlik tespit edildiği durumlarda gerçekleştirilecek işlemleri açıklayan yazılı düzenleme bulunmalıdır. Yazılı düzenlemeler; çalışma alanlarında tercihen duvara monte PVC kitap şeklinde olmalıdır.

85 İlaçlarda advers etki bildirimi ile ilgili sorumlu belirlenmiş mi ve advers etki bildirimine yönelik yazılı düzenleme oluşturulmuş mu?

86 ADVERS ETKİ BİLDİRİMİ ADVERS ETKİ Bir beşeri tıbbi ürünün hastalıktan korunma, bir hastalığın teşhis veya tedavisi veya bir fizyolojik fonksiyonun iyileştirilmesi, düzeltilmesi veya değiştirilmesi amacıyla kabul edilen normal dozlarda kullanımında ortaya çıkan zararlı ve amaçlanmamış bir etki

87 ADVERS ETKİ BİLDİRİMİ FARMAKOVİJİLANS Advers etkilerin ve beşeri tıbbi ürünlere bağlı diğer muhtemel sorunların saptanması, değerlendirilmesi, tanımlanması ve önlenmesi ile ilgili bilimsel çalışmalar pharmakon (ilaç) + vigilans (uyanık olmak)

88 ADVERS ETKİ BİLDİRİMİ FARMAKOVİJİLANS Dünya ilaç devlerinden.. firması hakkında 19 ilaçla ilgili yan etkileri uygun şekilde belirtmediği gerekçesiyle dava açıldı.. firmasının içinde ölüm olayının da bulunduğunu ilaçlarıyla ilgili 80 bin raporu uygun şekilde incelemediği geçen haziran ayında İngiliz uzmanların yaptıkları rutin kontrollerde ortaya çıkmıştı. EMA, ilaç üreticilerinin yan etkileri doğru olarak bildirip bildirmediğini belirlemek için farmako-vijilans adıyla bilinen bu rutin çalışmaları yapıyor. Bu sistem sayesinde bir hasta öldüğünde veya bir yan etkiyle karşılaştığında bunun rapor edilmesiyle ilaçlarla ilgili muhtemel problemlerin belirlenmesi sağlanmış oluyor. Bu, on beş binden fazla ölümün hastalıkların tabii bir sonucu mu olduğu yoksa ilaçların yan etkilerinden mi kaynaklandığı araştırmalar sonucu ortaya çıkacak.

89 ADVERS ETKİ BİLDİRİMİ Sağlık tesisindeki ilaç için farmokovijilans sorumlusu belirlenmelidir.

90 ADVERS ETKİ BİLDİRİMİ Advers etki bildirimine yönelik yazılı düzenleme bulunmalıdır.

91 ADVERS ETKİ BİLDİRİMİ ADVERS ETKİ BİLDİRİM FORMU TÜRKİYE FARMAKOVİJİLANS MERKEZİ

92 Tıbbi sarf malzemelerde beklenmeyen etkilerin ve hatalı ürünlerin takip edilmesi ile ilgili sorumlu belirlenmiş ve yazılı düzenleme oluşturulmuş mu?

93 OLUMSUZ OLAY BİLDİRİMİ Tıbbi sarf malzemelerde hastalara tedavi sırasında tıbbi sarf malzemelerden kaynaklanan beklenmeyen etkilerin ve hatalı ürünlerin takip edilmesi ile ilgili sorumlu belirlenmeli ve yazılı düzenleme oluşturulmalıdır.

94 OLUMSUZ OLAY BİLDİRİMİ

95 OLUMSUZ OLAY BİLDİRİMİ

96 Hekimin hastaya order ettiği doz ile birim ambalaj dozu arasındaki fark (kısmi doz) kayıt altına alınıyor mu?

97 KISMİ DOZ YÖNETİMİ Kısmi doza konu olan ilaçlar belirlenmeli ve gerekli bildirimleri yapılmalıdır. İlgili ilaçların stabilitesinin korunması ile ilgili prosedürler oluşturulmalıdır. Prosedürler; çalışma alanlarında tercihen duvara monte PVC kitap şeklinde olmalıdır. Tablo: Antineoplastik ilaçların stabilite koşulları İLAÇ TİCARİ ADI SAKLAMA KOŞULLARI IŞIKTAN SOĞUK YÜKSEK İNFÜZYON İÇİNDE-AÇILINCA ZİNCİR RİSKLİ KORUNACAK KAPALI İLAÇ İLAÇ İLAÇ HALDE veya SULANDIRILDIKTAN SONRA SICAKLIK ZAMAN SICAKLIK ZAMAN DOXOTEVA 50 MG ENJ.LIYOFILIZE FLK. 25 C 25 C 24 SAAT 2-8 C 48 SAAT ADRIMISIN 50 mg/25 ml. IV ENJEKTABL LIYOFILIZE TOZ ICEREN FLK. 25 C 25 C 24 SAAT 2-8 C 48 SAAT DOXORUBICIN FRESENIUS KABI (DABUR) 50 MG/25 ML ENJEKSIYON ICIN SOLUSYON ICEREN FLK 2-8 C İMHA EDİLMELİDİR ADRIBLASTINA 50 MG FLAKON 25 C İMHA EDİLMELİDİR. DOXORUBICIN FRESENIUS KABI (DABUR) 10 MG 1 FLK 2-8 C İMHA EDİLMELİDİR DOXO-TEVA 10 MG 1 FLAKON 25 C 25 C 24 SAAT 2-8 C 48 SAAT ADRIMISIN 10 MG/5 ML ENJEKSIYON ICIN SOLUSYON ICEREN FLK 25 C 25 C 24 SAAT 2-8 C 48 SAAT ADRIBLASTINA 10 MG FLAKON 25 C İMHA EDİLMELİDİR.

98 KISMİ DOZ YÖNETİMİ NARKOTİK ve PSİKOTROP İLAÇ YÖNETİMİ Narkotik(Kırmızı) ve Psikotrop (Yeşil) ilaçların kullanılmayan yarım dozları takip edilmelidir. Yarım kalması durumunda yapılacaklar ile ilgili yazılı düzenleme bulunmalı ve tüm birimlerden ulaşılabilmelidir. Yazılı düzenlemeler; çalışma alanlarında tercihen duvara monte PVC kitap şeklinde olmalıdır.

99 Sağlık tesisinde ilaçlar ve tıbbi malzemelerle ilgili; tüm sağlık personellerine eczacı tarafından eğitim verilmiş mi?

100 ECZANE PERSONELİ EĞİTİMİ İlaç ve tıbbi malzemelerle ilgili olarak sağlık tesisinde görevli tüm sağlık çalışanları ile ilaç ve tıbbi malzeme depo sorumluluk alanlarında çalışan personele eczacı tarafından eğitim planı hazırlanarak eğitim verilmeli, eğitimlerin dokümanları ve kayıtları olmalıdır.

101 Hasta bekleme salonlarında ilaç kullanımları hakkında eczacı tarafından hazırlanan / onaylanan görsel, işitsel veya el broşürleri ile bilgilendirme yapılıyor mu?

102 HASTA BİLGİLENDİRME MATERYALLERİ Hasta bekleme salonlarında ilaç kullanımları hakkında eczacı tarafından hazırlanan / onaylanan görsel, işitsel veya el broşürleri yer almalı ve bilgilendirme yapılmalıdır.

103 İLAÇ HAZIRLAMA ÜNİTELERİ

104 Parenteral ilaçlar aseptik koşullara uygun olarak hazırlanıyor mu?

105 ASEPTİK İLAÇ HAZIRLAMA ÜNİTESİ Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Onkoloji Hastanelerinde parenteral ilaçlar aseptik koşullara uygun olarak hazırlanmalıdır.

106 TPN Dolum ünitelerinde (compounder) solüsyon hazırlanması, depolanması ve saklanması uygun koşullarda yapılmakta mı?

107 TPN DOLUM ÜNİTELERİ Temel Kavramlar Enteral nütrisyon: Besin öğelerinin gastrointestinal kanal yoluyla verilmesidir. Parenteral nütrisyon: Besin öğelerinin intravenöz yolla verilmesidir. Parenteral nütrisyon uygulama yolları: Santral (ucu santral bir vende olan kateter (santral venöz kateter) yoluyla) Periferik (çevresel bir damara yerleştirilen kanül yoluyla)

108 TPN DOLUM ÜNİTELERİ Bakanlığımız tarafından yayınlanan rehber doğrultusunda, TPN solüsyonu hazırlamak üzere dolum ünitesi (compounder) bulunan kurumlarda cihazın bakımı ve hazırlama ünitesinin temizliğine, dolum prosedürlerine dikkat edilmelidir. Prosedürler; çalışma alanlarında tercihen duvara monte PVC kitap şeklinde olmalıdır.

109 TPN DOLUM ÜNİTELERİ TESLİMAT BÖLÜMÜ KONTROL PANELİ TEMİZ ODA GİRİŞİ TPN HAZIRLAMA BÖLÜMÜ

110 TPN DOLUM ÜNİTELERİ Dolum sonrasında hazırlanan ürünün eczane ve servislerde depolama, saklama ve taşıma prosedürleri belirlenmeli ve hastaya güvenle ulaşması için gerekli tedbirler alınmalıdır. (Prosedürler; çalışma alanlarında tercihen duvara monte PVC kitap şeklinde olmalıdır.)

111 Sitotoksik ilaçlar uygun ortamda hazırlanıyor mu?

112 KEMOTERAPİ İLAÇ HAZIRLAMA ÜNİTESİ Sitotoksik ilaçlar hasta ve çalışan güvenliğini tehdit etmeyecek uygun ortamda hazırlanmalıdır. Güvenli çalışma Antineoplastik ilaçların hazırlanması, depolanması, taşınması, hastaya verilmesi ve atıkların ortamdan uzaklaştırılmalarına ilişkin alınması gerekli tüm önlemler

113 KEMOTERAPİ İLAÇ HAZIRLAMA ÜNİTESİ Sağlık tesisinde sitotoksik ilaçların hazırlandığı kabinlerin kontrolleri yılda iki kez yapılmalıdır, kontrollerin yapıldığına dair kayıt bulunmalıdır. Biyolojik güvenlik kabini: Antineoplastik ilaçların hazırlanmasında çalışan kişileri korumak amacıyla kullanılan sınıf III güvenlik kabinleridir. Sınıf III güvenlik kabini: Gaz çıkışına kapalı kabinler. Tüm kabin negatif basınç altındadır. Tüm çalışmalar eldiven takılarak yapılır. Havanın hepsi HEPA ile filtre edilir.

114 Kemoterapi Ünitesi Ve Kemoterapi İlaçlarının Sunumu 6. Günübirlik tedavi kapsamında SUT Ek-4/H listesinde bulunan ilaçların doz bazında faturalarının takibi ve TDMS hesaplarında muhasebeleştirilmesi takip edilmelidir.

115 VERİMLİLİK KRİTERLERİ MEDİKAL DEPO BOYUTU

116 Tüm Medikal Depo Hizmetleri ne ilişkin organizasyon yapısı ve iletişim kanalları belirlenmiş mi?

117 ORGANİZASYON YAPISI VE İLETİŞİM KANALLARI Tüm Medikal Depo Hizmetlerine ilişkin mevzuata uygun organizasyon yapısı bulunmalıdır. Bu organizasyon yapısında, sağlık tesisi, genel sekreterlik ve kurum başkanlığı dahilinde iletişim kanalları bulunmalıdır.

118 Tüm medikal depo malzemeleri için muayene, mal kabul işlemleri ilgili yönetmeliklere göre uygun olarak yapılıyor mu?

119 MAL KABUL İŞLEMİ VE MUAYENE SÜRECİ Mal kabul işlemlerinden önce muayene süreci tamamlanmalıdır. Mal kabul sırasında sayımı depo sorumlusu yapmalıdır.

120 MAL KABUL İŞLEMİ VE MUAYENE SÜRECİ MALZEME YERLEŞTİRME MALZEME KABUL VE MUAYENE İŞLEMLERİ SERVİS İSTEMLERİNİN KARŞILANMASI SERVİS İSTEM TESLİM YERİ

121 Tıbbi Sarf malzemelerin MKYS veri girişlerinde doğru sınıflandırma tanımı seçiliyor mu?

122 TIBBİ SARF MALZEME VERİ GİRİŞİNDE SINIFLANDIRMA TANIMI Tıbbi Sarf malzemelerin MKYS veri girişlerinde doğru sınıflandırma tanımı seçilmelidir.

123 Faturada TİTUBB barkod ve etiket adı, seri/lot numaraları mevcut mu?

124 FATURADA OLMASI GEREKEN BİLGİLER Medikal malzemelerin faturalarında TİTUBB (Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası) barkodu ve etiket adı, seri / lot numaraları bulunmalıdır.

125 Medikal depolarda bulunan tehlikeli maddelerin yönetimine yönelik düzenlemeler yapılmış mı?

126 TEHLİKELİ MADDE YÖNETİMİ Tehlikeli malzemelerin yönetimine ilişkin yazılı döküman ve tehlikeli maddelerin listesi bulunmalıdır. Yazılı dökümanlar ve listeler; çalışma alanlarında tercihen duvara monte PVC kitap şeklinde olmalıdır.

127

128 TEHLİKELİ MADDE YÖNETİMİ Tehlikeli maddeler uygun koşullardan depolanmalıdır.

129 TEHLİKELİ MADDE YÖNETİMİ Tehlikeli maddelerin üzerinde tehlikeli madde sınıfını gösteren etiketler bulunmalıdır.

130 Medikal depolar uygun fiziki koşullara sahip mi?

131 MEDİKAL DEPO FİZİKİ KOŞULLARI Yer, duvar ve tavanları su geçirmez, temizlenebilir, rutubet önleyici ve dayanıklı malzemeyle kaplanmış, boyanmış olmalıdır.

132 MEDİKAL DEPO FİZİKİ KOŞULLARI Depolardaki atık su boruları açıkta görülmeyecek şekilde kapatılarak yalıtımı yapılmalıdır.

133 MEDİKAL DEPO FİZİKİ KOŞULLARI Depoda bulunan malzemelerin duvar ve zemin ile teması bulunmamalıdır.

134 MEDİKAL DEPO FİZİKİ KOŞULLARI Raf sistemi bulunan depolarda; rafların birbirine ve duvara sabitlenmiş olması gerekmektedir.

135 MEDİKAL DEPO FİZİKİ KOŞULLARI Haşerelere karşı önlem alınmalıdır.

136 MEDİKAL DEPO FİZİKİ KOŞULLARI Aydınlatma yeterli olmalıdır. (TS EN 12464'e göre depo alanı 100 lüks, depo sorumlusu odası 500 lüks)

137 MEDİKAL DEPO FİZİKİ KOŞULLARI Periyodik temizlik ve bakım kontrolleri yapılmalıdır. Temizlik ve bakım kontrol formları depo sorumlusunda bulunmalıdır.

138 MEDİKAL DEPO FİZİKİ KOŞULLARI Medikal depo alanları yeterli havalandırmaya sahip olmalı ve yeterli iklimlendirme sağlanmalıdır.

139 MEDİKAL DEPO FİZİKİ KOŞULLARI Medikal Depo alanlarında yerleşim planı bulunmalıdır.

140 MEDİKAL DEPO FİZİKİ KOŞULLARI Depo, sağlık tesisinin ihtiyacını karşılayacak yeterlilikte fiziki yapıya sahip olmalıdır.

141 Depoların güvenliğini sağlamak amacıyla gerekli düzenlemeler yapılmış mı?

142 DEPOLARIN GÜVENLİĞİ Hırsızlık için gerekli tedbirler alınmalıdır.

143 DEPOLARIN GÜVENLİĞİ Yangın tehlikesi için gerekli tedbirler alınmalıdır.

144 DEPOLARIN GÜVENLİĞİ Deprem, su basması ve sel felaketlerine karşı gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

145 DEPOLARIN GÜVENLİĞİ Elektrik sisteminden kaynaklanabilecek olumsuzluklara karşı gerekli tedbirler alınmalıdır. (Elektrik kablosu gibi açıkta aktif kaynak bırakmamak vb.)

146 Medikal depolarda ilaç ve tıbbi malzemeler uygun koşullarda saklanıyor mu?

147 MEDİKAL DEPOLARDA İLAÇ VE TIBBİ MALZEME SAKLAMA KOŞULLARI Medikal depolarda ilaçlar ve tıbbi malzemeler uygun sıcaklıkta ve nem koşullarında saklanmalıdır.

148 MEDİKAL DEPOLARDA İLAÇ VE TIBBİ MALZEME SAKLAMA KOŞULLARI Medikal depolarda, sıcaklık ve nemin referans değerler aralığında bulunmaması halinde, ilgili yetkiliye uyarı veren USP girişli dijital dereceler yoluyla gerçek zamanlı olarak bilgilendirme yapılmalıdır. USP girişi olan dijital dereceden belirli periyotlarda rapor alınıp depo sorumlusu tarafından imzalanıp arşivlenmelidir.

149 MEDİKAL DEPOLARDA İLAÇ VE TIBBİ MALZEME SAKLAMA KOŞULLARI Işıktan korunması gereken ilaç ve tıbbi malzemeler için gerekli düzenleme yapılmalıdır.

150 Eczacılık hizmet sunumunu bir adım öteye taşımak bizim elimizde

151 Teşekkürler... Ecz. Burcu KARAÜZÜM Ecz. Orhan ZİYA Stok Takip ve Analiz Daire Başkanlığı burcu.karauzum@saglik.gov.tr orhan.ziya@saglik.gov.tr hastane.eczaciligi@saglik.gov.tr

KAMU HASTANELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEDARİK PLANLAMA, STOK VE LOJİSTİK YÖNETİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI HASTANE ECZACILIĞI YÖNETİM BİRİMİ

KAMU HASTANELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEDARİK PLANLAMA, STOK VE LOJİSTİK YÖNETİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI HASTANE ECZACILIĞI YÖNETİM BİRİMİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü KAMU HASTANELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEDARİK PLANLAMA, STOK VE LOJİSTİK YÖNETİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI HASTANE ECZACILIĞI YÖNETİM BİRİMİ 1 Tüm Medikal Depo

Detaylı

Ameliyathane Ameliyathane Süreci ve Genel Düzenlemeler

Ameliyathane Ameliyathane Süreci ve Genel Düzenlemeler Ferit Bayram DentaFiera 6 Haziran 2016 Ameliyathane Ameliyathane Süreci ve Genel Düzenlemeler A. Temizlik ve Dezenfeksiyon Kurallarına İlişkin Düzenlemeler Sterilizasyon prosedürlerinin düzenli kontrolü

Detaylı

KAMU HASTANELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEDARİK PLANLAMA, STOK VE LOJİSTİK YÖNETİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI

KAMU HASTANELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEDARİK PLANLAMA, STOK VE LOJİSTİK YÖNETİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI KAMU HASTANELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEDARİK PLANLAMA, STOK VE LOJİSTİK YÖNETİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI ECZ. ORHAN ZİYA HASTANE ECZACILIĞI YÖNETİM BİRİMİ 25-27 NİSAN 2018 BELEK / ANTALYA 1 İLAÇ YÖNETİMİ - 1 Sağlık

Detaylı

KAMU HASTANELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEDARİK PLANLAMA, STOK VE LOJİSTİK YÖNETİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI HASTANE ECZACILIĞI YÖNETİM BİRİMİ

KAMU HASTANELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEDARİK PLANLAMA, STOK VE LOJİSTİK YÖNETİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI HASTANE ECZACILIĞI YÖNETİM BİRİMİ KAMU HASTANELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEDARİK PLANLAMA, STOK VE LOJİSTİK YÖNETİMİ DAİRE BAŞKANLIĞI HASTANE ECZACILIĞI YÖNETİM BİRİMİ 1 SUNUM PLANI 1. Bölüm Giriş 2. Bölüm Eczacılık Hizmetleri Yönetimi Boyutu

Detaylı

ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Yürürlük i: 16.07.2012 ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Revizyon i: Sayfa: 1/5 Revizyon Açıklaması - Revize edildi - Yeni eklendi Madde No - 4.6, 4.11-4.9 KAPSAM: Eczane Hazırlayan Ecz. Mevlüde KAVVAS Eczacı Kontrol

Detaylı

Hastane Eczacılığı Yönetim Birimi Görevleri

Hastane Eczacılığı Yönetim Birimi Görevleri Hastane Eczacılığı Yönetim Birimi Görevleri 0 Hastane Eczacılığı hizmetlerinin iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve süreçleri destekleyen mevzuat, danışmanlık ve iş geliştirme faaliyetlerini yürütmek 0 Hastane

Detaylı

T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2017 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI

T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2017 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI T.C BEÜ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2017 YILI I. DÖNEM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI İLAÇ GÜVENLİĞİ Hemşire Rabia Köksal İLAÇ GÜVENLİĞİ NEDİR? Hastaların tedavilerinde

Detaylı

Eczanelerde düzenleme yapılmalıdır. Eczanelerde iklimlendirme sağlanmalıdır. İlaç saklama alanlarının sıcaklık ve nem kontrolleri yapılmalıdır.

Eczanelerde düzenleme yapılmalıdır. Eczanelerde iklimlendirme sağlanmalıdır. İlaç saklama alanlarının sıcaklık ve nem kontrolleri yapılmalıdır. ECZANE HİZMETLERİ Eczanelerde düzenleme yapılmalıdır. Eczanelerde iklimlendirme sağlanmalıdır. İlaç saklama alanlarının sıcaklık ve nem kontrolleri yapılmalıdır. Eczanenin işleyişine yönelik yazılı düzenleme

Detaylı

KAMU HASTANELERINDE İLAÇ VE MALZEME KAYNAKLARıNıN ETKIN KULLANILMASINDA YALIN FELSEFENIN ROLÜ

KAMU HASTANELERINDE İLAÇ VE MALZEME KAYNAKLARıNıN ETKIN KULLANILMASINDA YALIN FELSEFENIN ROLÜ KAMU HASTANELERINDE İLAÇ VE MALZEME KAYNAKLARıNıN ETKIN KULLANILMASINDA YALIN FELSEFENIN ROLÜ Uzm. Ecz.İrem MÜHÜRCÜ, Sevtap KILIÇASLAN (Türkiye Kamu Hastaneler Kurumu Stok Takip Ve Analiz Daire Başkanlığı)

Detaylı

ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Doküman No: ECZ.PR.01 Yayın Tarihi: 18.09.2007 Revizyon Tarihi: 29.04.2013 Revizyon No: 02 Sayfa:1 / 5 1.AMAÇ: Eczanede yürütülen faaliyetleri tanımlamak. Hastanemiz eczanemizdeki tanımlama, miad takibi,

Detaylı

HASTANE ECZACILIĞI HİZMETLERİ. Ecz. Filiz GÖBEL Ecz. Şeyma YILMAZ Hastane Eczacılığı Yönetim Birimi

HASTANE ECZACILIĞI HİZMETLERİ. Ecz. Filiz GÖBEL Ecz. Şeyma YILMAZ Hastane Eczacılığı Yönetim Birimi HASTANE ECZACILIĞI HİZMETLERİ Ecz. Filiz GÖBEL Ecz. Şeyma YILMAZ Hastane Eczacılığı Yönetim Birimi Sunum İçeriği Organizasyon Yapımız Stok Takip ve Analiz Daire Başkanlığı Web Sayfasına Erişimi Hastane

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU MEDİKAL DEPO MAL KABUL TALİMATI

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU MEDİKAL DEPO MAL KABUL TALİMATI 1. AMAÇ: Bu talimatın amacı; hizmet sunumunda ihtiyaç duyulan medikal depo kapsamındaki malzeme kabulünün ilgili mevzuata uygun olarak yapılmasını sağlamaktır. 2.KAPSAM: Bu talimat Türkiye Kamu Hastaneleri

Detaylı

Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Madde No Ozdeğerlendirme raporu ve çalışma şekli değişikliği doğrultusunda revizyon yapıldı.

Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Madde No Ozdeğerlendirme raporu ve çalışma şekli değişikliği doğrultusunda revizyon yapıldı. Yürürlük i:13.07.2012 DEPOLAMA ve DAĞITIM PROSEDÜRÜ Revizyon i: Sayfa: 1/5 Revizyon i Açıklama Revizyon No Madde No Ozdeğerlendirme raporu ve çalışma şekli değişikliği doğrultusunda revizyon yapıldı. 1

Detaylı

Emriye GEÇER. Beyin Ve Sinir Cerrahi Servisi Sorumlu Hemşiresi 2016 Hizmet İçi Eğitim Programı

Emriye GEÇER. Beyin Ve Sinir Cerrahi Servisi Sorumlu Hemşiresi 2016 Hizmet İçi Eğitim Programı Emriye GEÇER Beyin Ve Sinir Cerrahi Servisi Sorumlu Hemşiresi 2016 Hizmet İçi Eğitim Programı İlaç Güvenliği Sözel İstem Uygulamaları Advers Etki Bildirimi Tıbbi Sarf Malzemede Beklenmeyen Etkiler ve Hatalı

Detaylı

ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ ECZ.PR.01 30.05.2011 11.12.2013 03 1/6 1.AMAÇ: Tanı ve tedavi hizmetleri için hastalara ilaç sağlayabilmek ilaç ve sarf malzemelerin alınması, muhafazası ve dağıtımını standart hale getirmek. 2.KAPSAM:

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ BİRİMLERDE İLAÇ ve MALZEME YÖNETİM TALİMATI

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ BİRİMLERDE İLAÇ ve MALZEME YÖNETİM TALİMATI Sayfa No : 1 / 5 1. AMAÇ Bu talimatın amacı; birimlerde bulunması gereken ilaç ve sarf malzemelerinin; kritik stok düzeylerini ve son kullanım tarihlerini kontrol altında tutulacak şekilde takibini gerçekleştirmek,

Detaylı

İLAÇ YÖNETİM PROSEDÜRÜ

İLAÇ YÖNETİM PROSEDÜRÜ KOD: SİY.PR.05 YAYIN TAR:01.04.2016 REVİZYON TAR:26.09.2017 REVİZYON NO:05 Sayfa 1 / 6 1.AMAÇ: Hastanemize satın alman ilaçların güvenli depolanması, dağıtılması, hastalara güvenli ilaç uygulamalarının

Detaylı

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI SUŞEHRİ DEVLET HASTANESİ. İLAÇ GÜVENLİĞİ ve YAN ETKİLER TALİMATI

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI SUŞEHRİ DEVLET HASTANESİ. İLAÇ GÜVENLİĞİ ve YAN ETKİLER TALİMATI 1. AMAÇ Birimler tarafından eczaneden talep edilen ilaçların usulüne uygun olarak hazırlanıp ilgili birimlere teslim edilmesini sağlamak. 2. KAPSAM Hastanemizdeki ilaçların güvenli kullanımı ile ilgili

Detaylı

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ STAJ ÖĞRENİM HEDEFLERİ

ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ STAJ ÖĞRENİM HEDEFLERİ ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ STAJ ÖĞRENİM HEDEFLERİ I. Staj 1 Programı 6197 sayılı kanunumuza göre: Eczacının tanımı Eczacılığın tanımı Eczacının görev ve sorumlulukları Bir eczane açılması

Detaylı

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ

HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ HASTA DOSYASI VE ARŞİV HİZMETLERİ Hasta dosyalarına yönelik düzenleme yapılmalıdır. Hasta dosyaları için standart bir dosya içeriği belirlenmeli, o Dosyalarda bulunması gereken bilgi ve dokümanlar belirlenmeli,

Detaylı

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ SAYFA NO 1 / 5 1.AMAÇ VE KAPSAM İlaç istemleri, temini, siparişi, saklanması, depolanması ve hazırlanması, doğru, zamanında ve hatasız dağıtımını sağlamak, uygulamak ve yönetmektir. 2.SORUMLULAR: Başhekim,

Detaylı

TPN ÜNİTESİ ve PARENTERAL KARIŞIMLARIN HAZIRLANMASI. Ecz. Elif BİLİM Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi

TPN ÜNİTESİ ve PARENTERAL KARIŞIMLARIN HAZIRLANMASI. Ecz. Elif BİLİM Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi TPN ÜNİTESİ ve PARENTERAL KARIŞIMLARIN HAZIRLANMASI Ecz. Elif BİLİM Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi PARENTERAL NÜTRİSYON O Enteral beslenme yapılamadığında,

Detaylı

1.Kapsamlı bir tatbikat uygulanmasını sağlamak

1.Kapsamlı bir tatbikat uygulanmasını sağlamak DOKÜMAN NO KU.YD.004 İLK YAYIN TARİHİ 01.01.2014 REV. NO - TARİHİ 01.14.09.2015 Sayfa 1 / 7 1 BOYUT KURUMSAL HİZMETLER BÖLÜMLER Kurumsal Yapı Kalite Yönetimi Amaç: Kurumsal Hizmetlerin İşleyişini Sorunsuz

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ KODU: YÖN.PR.09 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:05 1. AMAÇ:

Detaylı

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi;

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; o Örnek türünü, o Örnek kabul ve ret kriterlerini, o Örnek alımı ile ilgili kuralları, o Örneklerin

Detaylı

KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ ÖZ DEĞERLENDİRME SORULARI

KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ ÖZ DEĞERLENDİRME SORULARI KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ ÖZ DEĞERLENDİRME SORULARI YAYIN TARİHİ: 12/06/2013 PROSEDÜR NO: 071 REV NO: REV TARİHİ: SIRA ÖZ DEĞERLENDİRME SORULARI DEĞERLENDİRME ACİL SERVİS CİHAZ YÖNETİM SORULARI 4

Detaylı

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05.

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05. REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 02.05.2013 Madde 5.3.6 eklendi. 01 Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Tesis Yönetimi ve Güvenliği Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş

Detaylı

Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Staj Programı. I. Dönem Eczane Staj Programı (Staj Raporu İçeriğinde Bulunması gereken Hususlar)

Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Staj Programı. I. Dönem Eczane Staj Programı (Staj Raporu İçeriğinde Bulunması gereken Hususlar) Erzincan Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Staj Programı I. Dönem Eczane Staj Programı (Staj Raporu İçeriğinde Bulunması gereken Hususlar) A. Serbest Eczane stajı: Eczacılığın Tanımı Eczacının tanımı Eczacının

Detaylı

KEMOTERAPÖTİK İLAÇ HAZIRLAMASINDA SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE İLAÇ HATALARI

KEMOTERAPÖTİK İLAÇ HAZIRLAMASINDA SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE İLAÇ HATALARI KEMOTERAPÖTİK İLAÇ HAZIRLAMASINDA SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE İLAÇ HATALARI Uzm. Ecz. Gamze KORUBÜK Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Onkoloji Hastane Eczanesi Kanser tedavi yöntemlerinden biri olan

Detaylı

Hasta Kayıt Birimi 2

Hasta Kayıt Birimi 2 ÖRNEK UYGULAMALAR 1 Hasta Kayıt Birimi 2 Hasta Kayıt Biriminde Yeterli Oturma Grupları 3 Yaşlı ve Engelli Vatandaşların Öncelikli Oturabilmeleri 4 5 Yaşlı ve Engelli Vatandaşların Önceliği İle İlgili Bir

Detaylı

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

NAZİLLİ DEVLET HASTANESİ ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ 1 / 5 İÇİNDEKİLER 1.AMAÇ:...2 2.UYGULAMA...2 2.1. İLAÇ VE MALZEME İSTEMLERİNİN ECZANEYE BİLDİRİLMESİ... 2 2.2. İLAÇ VE MALZEMELERİN TEMİNİ... 2 2.3. TESLİM ALINMASI VE YERLEŞTİRİLMESİ... 2 2.4. SAKLAMA

Detaylı

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ

ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ Acil sağlık hizmetlerinin sunulduğu alanlara yönelik düzenleme yapılmalıdır. Hastane dışında acil servise ulaşımı kolaylaştırıcı yönlendirici işaretler bulunmalıdır. Acil servis

Detaylı

GÜVENLİ İLAÇ UYGULAMALARI. EMRİYE GEÇER Beyin ve Sinir Cer. Servis Sorumlu Hemşiresi

GÜVENLİ İLAÇ UYGULAMALARI. EMRİYE GEÇER Beyin ve Sinir Cer. Servis Sorumlu Hemşiresi GÜVENLİ İLAÇ UYGULAMALARI EMRİYE GEÇER Beyin ve Sinir Cer. Servis Sorumlu Hemşiresi GİRİŞ Tüm sağlık çalışanları ve hastane yöneticileri olarak içinde bulunduğumuz olumsuz koşullar nedeniyle yaptığımız

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 15.08.2013 Kontrole tabii ilaçların kayıp, zayi vb. durum halinde 01 Eczaneden yeniden temini için madde 5.12 eklendi. Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan:

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 9 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı İÜ İstanbul Tıp Fakültesi nde kullanılacak ilaç ve tıbbi malzemelerin belirlenmesi, Satın Alma Prosedürü ne uygun olarak talebin yapılması, talep edilen nitelik

Detaylı

STOK YÖNETİMİ Adem ÖZTÜRK Performans Yönetimi ve Kalite Geliștirme Daire Bașkanlığı 13-14 / 08 / 2009 - Ankara Stok nedir? SUNUM PLANI Stok Yönetiminin amacı Stok Yönetiminin faydaları Stok Yönetim Sisteminin

Detaylı

İLAÇ UYGULAMA PROSEDÜRÜ

İLAÇ UYGULAMA PROSEDÜRÜ Sayfa 1 / 5 1.AMAÇ: Hakkari Devlet Hastanesi nde ilaç hatalarının önlenmesi amacıyla stratejilerin belirlenmesi, ilaç kullanım sürecinin tüm safhalarında görev alan sağlık bakımı sunanların rollerinin

Detaylı

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ HASTA GÜVENLİĞİ PLANI

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ HASTA GÜVENLİĞİ PLANI Sayfa No: 1/7 NO AMAÇ PLANLANA 1 Hasta kimliğinin belirlenmesinde hataların en aza indirilmesi 2 Cerrahi güvenliğin Hasta kimlik bilekliklerinin kullanılması Bakım, tedavi veya hizmet sağlarken hastayı

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ GÜVENLİ İLAÇ UYGULAMALARI PROSEDÜRÜ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ GÜVENLİ İLAÇ UYGULAMALARI PROSEDÜRÜ T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ GÜVENLİ İLAÇ UYGULAMALARI PROSEDÜRÜ KODU: ECZ.PR.02 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:06

Detaylı

GÜVENLİ İLAÇ UYGULAMALARI VE HEMŞİRENİN ROLÜ. Hemş: Serap BOZKURT

GÜVENLİ İLAÇ UYGULAMALARI VE HEMŞİRENİN ROLÜ. Hemş: Serap BOZKURT GÜVENLİ İLAÇ UYGULAMALARI VE HEMŞİRENİN ROLÜ Hemş: Serap BOZKURT İLAÇ GÜVENLİĞİ NEDİR? Hastaların tedavilerinde kullanılacak olan tüm ilaçların; temininden saklanmasına, order edilmesinden transferine,

Detaylı

İ.Ü. ECZACILIK FAKÜLTESİ SERBEST ECZANE STAJI STAJ DEĞERLENDİRME RAPORU

İ.Ü. ECZACILIK FAKÜLTESİ SERBEST ECZANE STAJI STAJ DEĞERLENDİRME RAPORU İ.Ü. ECZACILIK FAKÜLTESİ SERBEST ECZANE STAJI STAJ DEĞERLENDİRME RAPORU DERECELENDİRMESİ ÇOK İYİ 5 İYİ 4 ORTA 3 ZAYIF 2 YETERSİZ 1 İKİNCİ DÖNEM 1 Staj yapılan eczane hakkında genel bilgileri bilir: Eczacının

Detaylı

GENEL YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

GENEL YOĞUN BAKIM İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Dok No:YBH.PR.01 Yayın Tarihi: NİSAN 2013 Rev.Tar/No:-/0 Sayfa No: 1 / 6 1.0 AMAÇ: Erişkin yoğun bakım ünitesine yatış endikasyonu olan hastaların erişkin yoğun bakım ünitesine kabulü, izlenmesi, tedavisi,

Detaylı

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI Sayfa No: 1/5 ların yaralanma riskinin azaltılması Hastanelerimizde kesici ve delici alet yaralanmalarını önlemeye yönelik düzenlemelerin yapılması -Enfeksiyon Kontrol tedavisini sağlayan tüm sağlık personeli

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımı ve İlaç Uygulama Hataları. Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi

Akılcı İlaç Kullanımı ve İlaç Uygulama Hataları. Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Akılcı İlaç Kullanımı ve İlaç Uygulama Hataları Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İLAÇ YÖNETİMİ Tüm ilaçlar tehlikelidir ama bazıları yararlıdır AKILCI İLAÇ KULLANIMI Kişilerin klinik

Detaylı

HASTA GÜVENLİĞİ ÇALIŞMA PLANI FORMU

HASTA GÜVENLİĞİ ÇALIŞMA PLANI FORMU DAMAR CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ Sayfa No : 01 KALİTE KOMİTESİ HEDEF Hasta kimliğinin belirlenmesinde doğabilecek hataların en aza indirilmesi Hastanın kimliğinin doğrulanması İlaç kulanım

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ STAJ PROGRAMI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ STAJ PROGRAMI ANKARA ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ STAJ PROGRAMI I. Dönem Eczane Staj Programı 2. ve 3. sınıflar arasındaki yaz aylarında 1 ay süre ile yapılır. A. Serbest Eczane stajı: 1.Eczacılığın Tanımı 2.Eczacının

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ II. STAJ DEFTERİ

TÜRKİYE CUMHURİYETİ CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ II. STAJ DEFTERİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ II. STAJ DEFTERİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ Fotoğraf Cumhuriyet Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Staj

Detaylı

SHKS (SAĞLIK HİZMET KALİTE YAPILAN ÇALIŞMALAR

SHKS (SAĞLIK HİZMET KALİTE YAPILAN ÇALIŞMALAR SHKS (SAĞLIK HİZMET KALİTE STANDARTLARI). KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR SAĞLIK HİZMET KALİTE STANDARTLARI KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR. SHKS (Sağlık Hizmet Kalite Standartları) zorunlu dokümanları oluşturuldu.

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR HİZMETLERİ

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR HİZMETLERİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR HİZMETLERİ Laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren test rehberi bulunmalıdır. Test rehberi; Örneklerin çalışılma zamanını, Örnek türünü, Ön hazırlık işlemi gerektiren testlere

Detaylı

KAMU HASTANELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİMLİLİK VE KALİTE UYGULAMALARI DAİRE BAŞKANLIĞI

KAMU HASTANELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİMLİLİK VE KALİTE UYGULAMALARI DAİRE BAŞKANLIĞI KAMU HASTANELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİMLİLİK VE KALİTE UYGULAMALARI DAİRE BAŞKANLIĞI Dr. Meryem İSKENDEROĞLU SAMSUN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığı 1-5 Nisan 2018 1 AMELİYATHANE

Detaylı

İ.Ü. İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

İ.Ü. İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 10 1. AMAÇ: Bu prosedürün amacı İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi nde kullanılacak ilaç ve tıbbi malzemelerin belirlenmesi, Satın Alma Prosedürü ne uygun olarak talebin yapılması, talep

Detaylı

TARİH:../ /20 STANDARTLAR. 00 01 YÖNETİM HİZMETLERİ 470 00 01 01 00 Kalite Yönetim Birimi bulunmalıdır. 15

TARİH:../ /20 STANDARTLAR. 00 01 YÖNETİM HİZMETLERİ 470 00 01 01 00 Kalite Yönetim Birimi bulunmalıdır. 15 Yay. Trh.: Kasım 2012 Rev. Trh.: - Rev. No: 00 TARİH:../ /20 Sayfa No: 1/9 00 01 HİZMETLERİ 470 00 01 01 00 Kalite Yönetim Birimi bulunmalıdır. 15 00 01 01 01 Kalite yönetim direktörü belirlenmelidir.

Detaylı

AMAÇ DÖK.KOD YÖN.PR.13 YAYIN TAR. 15/08/2006 REV. TAR/NO 26/06/2014/03 SAYFA 1 / 6

AMAÇ DÖK.KOD YÖN.PR.13 YAYIN TAR. 15/08/2006 REV. TAR/NO 26/06/2014/03 SAYFA 1 / 6 SAYFA 1 / 6 AMAÇ Hastanemizde ürünler için yasal şart ve mevzuat gereklerinin eksiksiz yerine getirilmesi ve uygulamada yanlış kullanımın önlenmesi, hizmet sağlama sürecinde hasta beklentileri ve yasal

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ GÜVENLİ İLAÇ UYGULAMALARI PROSEDÜRÜ

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ GÜVENLİ İLAÇ UYGULAMALARI PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 7 1. AMAÇ Temini İstanbul Tıp Fakültesinde Eczanemizce yapılan ve İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi edilen hastaların tedavilerinde kullanılacak olan tüm ilaçların; temininden saklanmasına;

Detaylı

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN

HAZIRLAYAN KONTROL EDEN ONAYLAYAN DAMAR CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ Sayfa No : 01 KALİTE KOMİTESİ HEDEF 1. Enerji Kesilmesinin önlenmesi PLANLANAN FAALİYETLER SORUMLU UYGULAMA İZLEME YÖNTEMİ TERMİN 1.a)Jenaratörün Devreye Girmesi

Detaylı

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Eczane Süreçleri Dökümantasyon Çalışması Uyuşturucu İlaçların Kontrolü Talimatı Pilot Uygulama

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Eczane Süreçleri Dökümantasyon Çalışması Uyuşturucu İlaçların Kontrolü Talimatı Pilot Uygulama İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Eczane Süreçleri Dökümantasyon Çalışması Uyuşturucu İlaçların Kontrolü Talimatı Pilot Uygulama Prof. Dr. Y. M. Yeşim ÜNLÜÇERÇİ Prof. Dr. Agop ÇITAK Dr. Fulden DEMİR Hem.

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU OLUMSUZ OLAY BİLDİRİM TALİMATI

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU OLUMSUZ OLAY BİLDİRİM TALİMATI 1. AMAÇ: Hastalara uygulanan Tıbbi Cihaz Yönetmeliğine göre tıbbi cihaz olarak nitelendirilen malzemelerin, güvenli şekilde kullanımlarının sağlanması için beklenmeyen etkilerin sistematik bir şekilde

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ HASTA GÜVENLİĞİ PLAN

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ÖZEL KARAMAN MÜMİNE HATUN HASTANESİ HASTA GÜVENLİĞİ PLAN SIRA NO 1 Hasta kimliğinin belirlenmesinde doğabilecek hataların en aza indirilmesi PLANLANAN FAALİYETLER SORUMLU UYGULAMA Hasta kimlik bilekliğinin kullanılması Bakım, tedavi veya hizmet sağlarken hastayı

Detaylı

İLAÇ UYGULAMA SÜRECİ (ASG ÖRNEĞİ)

İLAÇ UYGULAMA SÜRECİ (ASG ÖRNEĞİ) İLAÇ UYGULAMA SÜRECİ (ASG ÖRNEĞİ) Hazırlayan: Uzm. Ayten ÇELİK Acıbadem Sağlık Grubu Hemşirelik Gelişim Koordinatörlüğü Atakent Hastanesi Eğitim Gelişim Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 09/06/2016 http://araklidevlethastanesi.gov.tr/wp-content/uploads/2015/04/akilci-ilac-1.jpg

Detaylı

İLAÇ GÜVENLİĞİ VE UYGULAMA PROSEDÜRÜ

İLAÇ GÜVENLİĞİ VE UYGULAMA PROSEDÜRÜ Sayfa No 5/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Eczacı Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.AMAÇ Özel Çevre Hastanesi nde ilaç hatalarının önlenmesi amacıyla stratejilerin belirlenmesi, ilaç kullanım sürecinin

Detaylı

Akılcı İlaç Kullanımında İlaç Uygulama Hataları. Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi

Akılcı İlaç Kullanımında İlaç Uygulama Hataları. Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Akılcı İlaç Kullanımında İlaç Uygulama Hataları Prof. Dr. Sinan ÇAVUN Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İLAÇ YÖNETİMİ Tüm ilaçlar tehlikelidir ama bazıları yararlıdır AKILCI İLAÇ KULLANIMI Kişilerin klinik

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE YÖNETİM PROSEDÜRÜ. KOD:STK.PR.02 Y. Tarihi: 31.05.2013 Sayfa No: 5/5 Rev. T.:15.07.2013 Rev. No: 01

TEHLİKELİ MADDE YÖNETİM PROSEDÜRÜ. KOD:STK.PR.02 Y. Tarihi: 31.05.2013 Sayfa No: 5/5 Rev. T.:15.07.2013 Rev. No: 01 1. AMAÇ: Tehlikeli Maddelerin Güvenli Taşınması, Depolanması, Kullanılması, Dökülmesi ile Tehlikeli Maddelere Maruz Kalınması Durumunda yapılması Gerekenler ve Eğitimi İçin Standart Bir Yöntem Belirlemektir.

Detaylı

3. Ocak - 21. Eylül. 2012 Çalışma Raporu Prof. Dr. Bülent Gümüşel Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı

3. Ocak - 21. Eylül. 2012 Çalışma Raporu Prof. Dr. Bülent Gümüşel Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı 3. Ocak - 21. Eylül. 2012 Çalışma Raporu Prof. Dr. Bülent Gümüşel Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı 21 Eylül 2012, Sıhhiye Yerleşkesi R salonu-ankara Görev yeri: Hastaneler Paydaşlar: Rektör,

Detaylı

Yoğun bakım ünitesi için düzenleme yapılmalıdır.

Yoğun bakım ünitesi için düzenleme yapılmalıdır. Yoğun bakım ünitesi için düzenleme yapılmalıdır. Yoğun bakım ünitelerinin giriş-çıkış kuralları belirlenmelidir. Tüm yüzeyleri pürüzsüz, yuvarlak köşeli, gözeneksiz, kolay temizlenebilir, dezenfekte edilebilir

Detaylı

Transfüzyon merkezinde süreçlerin işleyişine yönelik yazılı düzenleme bulunmalıdır. Yazılı düzenleme;

Transfüzyon merkezinde süreçlerin işleyişine yönelik yazılı düzenleme bulunmalıdır. Yazılı düzenleme; Transfüzyon merkezinde süreçlerin işleyişine yönelik yazılı düzenleme bulunmalıdır. Yazılı düzenleme; o Hangi durumlarda bağışçıdan kan alınacağı, o Bağışçının seçilmesi, bağışçının reddi, bağışçıdan kan

Detaylı

1. Kozmetik Kongresi, 18-20 Subat 2011, Antalya. EGM DANISMANLIK HIZMETLERI www.egmdanismanlik.com

1. Kozmetik Kongresi, 18-20 Subat 2011, Antalya. EGM DANISMANLIK HIZMETLERI www.egmdanismanlik.com KOZMETĐKTE GMP UYGULAMALARI ĐYĐ ÜRETĐM TEKNIKLERI www.egmdanismanlik.com GMP Nedir? Personel, Eğitim ve Hijyen Tesis ve Alt Yapı Ekipmanlar Hammaddeler ve Ambalaj Malzemeleri Üretim Bitmiş Ürünler Kalite

Detaylı

İLAÇ GÜVENLİĞİ RAMAK KALA BİLDİRİMLERİMİZ VE KAZANIMLARIMIZ

İLAÇ GÜVENLİĞİ RAMAK KALA BİLDİRİMLERİMİZ VE KAZANIMLARIMIZ İLAÇ GÜVENLİĞİ RAMAK KALA BİLDİRİMLERİMİZ VE KAZANIMLARIMIZ OPSAR SOLMAZ Figen, TUNÇMAN Gökçe, SERBEST Nesrin, YILDIRIM Ayşe, YILMAZLAR Aysun ÖZEL MEDICABIL HASTANESİ, BURSA İlaç Güvenliği Hastaların tedavilerinde

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ KODU: ECZ.PR.01 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:07 1. AMAÇ:

Detaylı

2. Kapsam Bu prosedür, günübirlik kemoterapi ünitesini ve burada yapılan işlemleri kapsar.

2. Kapsam Bu prosedür, günübirlik kemoterapi ünitesini ve burada yapılan işlemleri kapsar. Sayfa No : 1 / 5 1. Amaç Bu prosedürün amacı, kemoterapi tedavisi görecek hastaların günübirlik kemoterapi ünitesine kabul edilmesinden çıkışına kadar, temel olarak yapılacak işlemleri ve kemoterapi ünitesinin

Detaylı

SHKS-DTL. Değerlendirme Ölçütü STANDARTLAR. Standart No. Revizyon. Sonuç. Puan

SHKS-DTL. Değerlendirme Ölçütü STANDARTLAR. Standart No. Revizyon. Sonuç. Puan SHKS-DTL Revizyon Standart No Değerlendirme Ölçütü STANDARTLAR Puan Sonuç 00 01 00 Laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren test rehberi bulunmalıdır. 10 00 01 01 Test rehberi; 00 01 01 o Örneklerin

Detaylı

ARŞİV BİRİMİNİN İŞLEYİŞİNE YÖNELİK PROSEDÜR

ARŞİV BİRİMİNİN İŞLEYİŞİNE YÖNELİK PROSEDÜR Doküman Kodu: ARŞ.PR.01 Yayın Tarihi:Mayıs 2013 Revizyon Tarihi:- Revizyon No:0 Sayfa No:1/5 1. Amaç: Tarsus Devlet Hastanesi Ana Hizmet Binası ve Ek Hizmet Binası hizmetleri ve faaliyetleri sonucunda

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ HASTA GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ HASTA GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ HASTA GÜVENLİĞİ PROSEDÜRÜ KODU: YÖN.PR.04 YAYINLAMA TARİHİ: 21.04.2014 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO: 00 SAYFA SAYISI:07 1. AMAÇ:

Detaylı

İLAÇ YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ

İLAÇ YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ İLAÇ YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ Sayfa Numarası 1/8 1. AMAÇ İlaç yönetim sürecinden görev alan tüm sağlık personelinin rollerinin belirlenmesi, hastanemizde kullanılan ilaçların satın alınması, teslim alınması

Detaylı

Kemoterapi İlaç Hazırlama Üniteleri ve

Kemoterapi İlaç Hazırlama Üniteleri ve Kemoterapi İlaç Hazırlama Üniteleri ve Uzm Ecz Ahmet S Bosnak Gaziantep Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Kanser tedavisinde ileri kalite Kanser tedavisinde mükemmellik multidisipliner yaklaşımla olabilir.

Detaylı

DOKÜMAN KODU TP.16.01 RADYASYON ONKOLOJİ KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ

DOKÜMAN KODU TP.16.01 RADYASYON ONKOLOJİ KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ RADYASYON ONKOLOJİ SAYFA NO 1 / 7 1. AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını

Detaylı

YILLIK EĞİTİM PLANI-2017

YILLIK EĞİTİM PLANI-2017 2 Hafta Ilgili Birim Sözel Anlatım,Uygulamalar Birim Dokümanları 1 Gün Toplantı Salonu Projektör+ Bilgisayar Yönte m Değ. i Gereçle Sayfa No: 1 / in Adı in Konusu ci Amaç/Hedef Hedef Grup Ayda 1 Kere Olmak

Detaylı

BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ

BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ Laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren test rehberi bulunmalıdır. Test rehberi; Örneklerin çalışılma zamanını, Örnek türünü, Ön hazırlık işlemi gerektiren testlere

Detaylı

SAĞLIK BAKANLIĞI-ORDU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 2014 YILI HİZMET İÇİ EĞİTİM PLANI

SAĞLIK BAKANLIĞI-ORDU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 2014 YILI HİZMET İÇİ EĞİTİM PLANI VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 2014 YILI HİZMET İÇİ PLANI YÖN.PL.03 10.01.2013-00 1 / 12 TARİH İN KONUSU İN ALT KONUSU YER SÜRE CİNİN ADI SOYADI KATILIMCILAR OCAK HASTA HAKLARI VE GÜVENLİĞİ HASTA HAKLARI VE HASTA

Detaylı

GÜZ DÖNEMİ

GÜZ DÖNEMİ ECZ 501- ARAŞTIRMA DERSİ PROJESİ DERSİ I PERŞEMBE 09.00-12.00, DERSLİK: BİLGİSAYAR LABORATUVARI Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr. Sümeyra TUNA YILDIRIM 1. Hafta Mezuniyet Projesi Konusunun Alınması, Çalışma

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Madde ve 5.5 prosedüre eklendi. 01

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Madde ve 5.5 prosedüre eklendi. 01 REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 16.10.2012 Madde 5.4.2 ve 5.5 prosedüre eklendi. 01 Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: İlaç Yönetimi ve Kullanımı Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı

Detaylı

ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

ECZANE İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ SAYFA 1 / 5 1.AMAÇ: Bu Prosedürün amacı, hastanemiz eczanesinin işleyişini tanımlamaktır. 2.KAPSAM: Bu prosedür, tüm klinik, eczacı ve eczane çalışanlarını kapsar. 3. KISALTMALAR: - 4.TANIMLAR: Eczane

Detaylı

Hasta odalarında fiziki düzenleme yapılmalıdır.

Hasta odalarında fiziki düzenleme yapılmalıdır. Hasta odalarında fiziki düzenleme yapılmalıdır. Her yatağın başında tıbbi gaz sistemine bağlı hasta başı paneli bulunmalıdır. Hasta odalarında lavabo, banyo ve tuvalet bulunmalıdır. Yatak başı bağlantılı

Detaylı

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİĞİ

T.C ÇANAKKALE ONSEKİZMART ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ AMELİYATHANE HASTA GÜVENLİĞİ SIRA NO HEDEF YAPILACAK UYGULAMA İŞLEM SORUMLUSU 1.0 KİMLİK TANIMLAMA HATALARINI ÖNLEMEK 1.1 Hastaların doğru Barkotlu kimlik tanımlayıcıda; Bilgi işlem merkezi kimliklendirilmesi Hasta adı soyadı, Hasta

Detaylı

Doküman No: HYH-P02 Revizyon No: 2 KLİNİĞE HASTA KABULÜ VE İŞLEYİŞ Yürürlük Tarihi: PROSEDÜRÜ Revizyon Tarihi:

Doküman No: HYH-P02 Revizyon No: 2 KLİNİĞE HASTA KABULÜ VE İŞLEYİŞ Yürürlük Tarihi: PROSEDÜRÜ Revizyon Tarihi: KLİNİĞE HASTA KABULÜ VE İŞLEYİŞ Yürürlük i:15.08.2013 PROSEDÜRÜ Revizyon i: Sayfa: 1/5 Revizyon Açıklaması - Revize edildi - Yeni eklendi Madde No - 3.3.4, 3.3.10-3.3.7, 3.3.8 KAPSAM: Klinikler ve Yoğun

Detaylı

Doğumhaneye yönelik düzenleme yapılmalıdır.

Doğumhaneye yönelik düzenleme yapılmalıdır. Doğumhaneye yönelik düzenleme yapılmalıdır. Doğumhane girişinde çalışanlar için giyinme odası bulunmalıdır. Doğum öncesi izlem ve doğum işlemi tek kişilik odalarda yapılmalıdır. Doğum öncesi izlem, doğum

Detaylı

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.14.04 GASTROENTEROLOJI KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ

3. SORUMLULAR: DOKÜMAN KODU TP.14.04 GASTROENTEROLOJI KLİNİK İŞLEYİŞ YAYIN TARİHİ 01.04.2013 PROSEDÜRÜ GASTROENTEROLOJI SAYFA NO 1 / 5 1. AMAÇ: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji Kliniğine alınan her hastanın tedavi bakımlarının en iyi düzeyde yapılmasını sağlamak.

Detaylı

BARKOD İLE ARAMA JENERİK İLE ARAMA İSTEK GÖNDERME İŞLEMİ TAMAMLAMA İSTEK YAPARKEN MİKTAR VE BİRİM FİYATA DİKKAT İSTEK GÖNDERİLEN HASTANE BİLGİLERİNİ GÖRME GİDEN TALEP- DEĞERLENDİRİLMEMİŞ OLANLAR GÖNDERMİŞ

Detaylı

GÜZ DÖNEMİ

GÜZ DÖNEMİ ECZ 501- ARAŞTIRMA DERSİ PROJESİ DERSİ I PERŞEMBE 09.00-12.00, DERSLİK: BİLGİSAYAR LABORATUVARI Öğretim Üyesi: Yrd. Doç. Dr. Sümeyra TUNA YILDIRIM 1. Hafta Mezuniyet Projesi Konusunun Alınması, Çalışma

Detaylı

Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır.

Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Sterilizasyon Ünitesi kirli, temiz ve steril alan olmak üzere üç alandan oluşmalıdır. Kirli, temiz ve steril alanlar arasındaki geçiş noktalarında

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Gülay Beyaz, İlaç Yönetimi ve Kullanımı Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü

Detaylı

İLAÇ YÖNETİM PROSEDÜRÜ

İLAÇ YÖNETİM PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ: İlaç istemi, ilaçların hazırlanması, dağıtımı ve ilaçların hasta hesabına girişi sırasında alınacak tedbir ve güvenlik önlemleri hakkında izlenecek yolları belirlemek. 2. KAPSAM: Prosedür ilaç

Detaylı

Bası Yarası Tedavisi Sonrası Gelişebilecek Erken ve Geç Dönem Komplikasyonları

Bası Yarası Tedavisi Sonrası Gelişebilecek Erken ve Geç Dönem Komplikasyonları Basınç Yaraları (Dekübütüs Ülserleri ) Basınç Yaralarının Nedenleri Basınç Yarası Oluşmasında Risk Faktörleri Basınç Bölgeleri Basınç Yaralarının Oluşumu ve Evreleri Basınç Yaralarının Önlenmesi Bası Yarası

Detaylı

Bilecik İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Mali Hizmetler Başkanlığı Klinik Mühendislik Hizmetleri Birimi

Bilecik İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Mali Hizmetler Başkanlığı Klinik Mühendislik Hizmetleri Birimi Amaç: SAĞLIK TESİSLERİNİN TIBBİ CİHAZLAR PIYASA GÖZETİM VE DENETİM (PGD) VE OLUMSUZ OLAY BİLDİRİMİNE İLİŞKİN TALİMAT (Rev.2) Genel Sekreterliğimize bağlı sağlık tesislerinde kullanılan tıbbi cihazlara

Detaylı

KLİNİK MÜHENDİSLİK YÖNETİM BİRİMİ FAALİYETLERİ. BMM. Bilal BECEREN Birim Sorumlusu

KLİNİK MÜHENDİSLİK YÖNETİM BİRİMİ FAALİYETLERİ. BMM. Bilal BECEREN Birim Sorumlusu KLİNİK MÜHENDİSLİK YÖNETİM BİRİMİ FAALİYETLERİ BMM. Bilal BECEREN Birim Sorumlusu SUNUM İÇERİĞİ Biyomedikal Sınıflandırma ve Malzeme Tanımlama Bilgi Sistemlerinde Yenilikler Biyomedikal Depo ile Klinik

Detaylı

HASTA BAKIM HİZMETLERİ

HASTA BAKIM HİZMETLERİ HASTA BAKIM HİZMETLERİ Hastanın/hasta yakınının bölüme uyumu sağlanmalıdır. Hastanın bölüme kabulünde hasta/hasta yakını; o Kahvaltı ve yemek saatleri, o Hasta ve yakınının uyması gereken kuralları, o

Detaylı

HASTANELERDE AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI, TEMİNİ VE SATINALMA

HASTANELERDE AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI, TEMİNİ VE SATINALMA HASTANELERDE AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI, TEMİNİ VE SATINALMA Uzm.Ecz. ÖZLEM KALSIN Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Ulusal Hastane ve Kurum Eczacıları Kongresi 3-6 Nisan 2014, Girne-KKTC

Detaylı

Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: IYK_T REVİZYON DURUMU

Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: IYK_T REVİZYON DURUMU REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 29.02.2013 Distile suyun crashcart üzerinde sürekli 01 bulundurulacağı ve kontrol formundan takip edileceğine ilişkin 5.10.4 maddesi eklendi. 5.10.3.

Detaylı

ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ

ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ Ek- 1 ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ İLAÇ ADI: Sıra no İmalat Partisinin Tarih Şarj No Miktar Form. şekli Vardiye Aktif madde miktarı Fiziksel analiz değerleri Kimyasal analiz değerleri Tarih Kontrol

Detaylı

GÜVENLİ İLAÇ UYGULAMALARI İLAÇ UYGULAMALARINDA HEMŞİRENİN ROLÜ

GÜVENLİ İLAÇ UYGULAMALARI İLAÇ UYGULAMALARINDA HEMŞİRENİN ROLÜ GÜVENLİ İLAÇ UYGULAMALARI VE İLAÇ UYGULAMALARINDA HEMŞİRENİN ROLÜ TC BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ HEMŞİRELİK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM HEMŞİRELİĞİ HAZIRLAYAN:

Detaylı