KATI MADDE TAŞINIMI VE YAPAY KIYI BESLEMESİ ÖZET

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KATI MADDE TAŞINIMI VE YAPAY KIYI BESLEMESİ ÖZET"

Transkript

1 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 35 KATI MADDE TAŞINIMI VE YAPAY KIYI BESLEMESİ Servet KARASU Murat İ. KÖMÜRCÜ İsmail H. ÖZÖLÇER Ömer YÜKSEK Öğr. Gör. Dr. Yard. Doç. Dr. Yard. Doç. Dr. Prof. Dr. Rize MYO Rize Uni. KTÜ İnş. Müh. Böl. Karaelmas Üni. İnş. Müh Böl. KTÜ İnş. Müh. Böl. Rize, Türkiye Trazon, Türkiye Zonguldak, Türkiye Trazon, Türkiye ÖZET Bu çalışmada, yapay esleme projelerinin performansı üzerinde etkin parametrelerden iri olan taan eğiminin ve esleme malzemesi dane çapının kalan malzeme oranına etkisi, deneysel olarak incelenmiş ve katı madde taşınım formülleri ile karşılaştırılmıştır. Deneyler, Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Hidrolik Laoratuarı ndaki 30**,m oyutlarındaki dalga havuzunda gerçekleştirilmiştir. Deneylerde, kıyıya dik düzenli dalgalar kullanılmıştır. Taan malzemesi olarak kullanılan 0.8 mm çapındaki malzeme /5, /0 ve /30 eğiminde havuza yerleştirilmiştir. Her deneyden önce kıyının dengeye ulaşması için kullanılacak dalga yüksekliği oluşturularak, elirli ir süre taan üzerine verilmiştir. Kıyı dengeye ulaştıktan sonra esleme malzemesi,.5 m uzunluğunda 0.30 m genişliğinde trapez planformda seçilen esleme ölgesindeki kıyıya yerleştirilmiştir. Besleme yapıldıktan sonra 0*0 cm lik ölçüm ağında aşlangıç okumaları yapılarak, esleme malzemesi dalgalara maruz ırakılmıştır. Belirli aralıklarla dalgalar durdurularak aynı ölçüm ağında okumalar yapılmış, taan topoğrafyasının değişimi ve esleme ölgesinde kalan malzeme oranı elirlenmiştir. Kalan malzeme oranı, herhangi ir t anında, esleme ölgesinde kalan malzeme hacminin aşlangıçtaki malzeme hacmine oranıdır. Besleme yapılmadan önce taandaki kum yüksekliği ölçülmüş ve eslemenin hemen ardından kum yükseklikleri ölçülerek ne kadar malzeme konulduğu tespit edilmiştir. Daha sonra çeşitli zaman aralıklarında yine aynı noktalardan ölçümler alınarak ilk konulan malzemeye oranla esleme ölgesinde kalan malzeme oranları ulunmuştur. Deneylerde, taan malzemesi olan 0.8 mm tane çapındaki malzemenin üzerine, esleme malzemesi olarak 0.8 mm ve 0.80 mm tane çaplı farklı malzeme kullanılmıştır. Deney sonuçları CERC ve Kamphuis denklemleri ile karşılaştırılmıştır. GİRİŞ Büyük miktarlardaki kumun kıyıdan denize doğru yerleştirilmesi şeklinde yapılan yapay esleme; dünyanın irçok yerinde hem erozyon kontrolü hem de plaj oluşturma metodu olarak her geçen gün daha da fazla uygulama alanı ulmaktadır. Yapımı Karadeniz Sahil Yolu, halkın denizle olan ilişkisini tamamen kesmekte; zaten sınırlı sayıda olan plajlar, yapılan tahkimatlarla yok olmaktadırlar. Halkın denizle olan irtiatını tekrar sağlamak ve yolu dalgaların etkisinden korumak için aşvurulacak en uygun yöntemlerden iri yapay kıyı eslemesidir. Bu çalışmanın amacı, taan eğiminin ve malzeme dane çapının yapay esleme performansı üzerindeki etkilerinin elirlenmesi ve en uygun kıyı oyu taşınım denkleminin ulunmasıdır.

2 35 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu Bu kapsamda farklı taan eğimleri ve esleme malzemesi çapı kullanılarak deneyler yapılmış ve deney sonuçları mevcut kıyı oyu taşınım denklemleri ile karşılaştırılmıştır. YAPAY PLAJ GELİŞİMİ İÇİN GELİŞTİRİLEN ANALİTİK ÇÖZÜMLER Plaj esleme ile ilgili katı madde taşınımı, hem kıyı oyu hem de kıyıya dik taşınımı ilgilendirmesine ve karmaşık olmasına rağmen, yapılan irçok kaul, plaj esleme tahminlerini asitleştirmektedir. Plaj esleme planform gelişimi için geliştirilen temel denklemler, süreklilik denklemi ve katı madde taşınım denklemidir. Kıyı çizgisi değişimini göstermek için u iki temel denklemden hareketle tek-çizgi modeller geliştirileilir. Süreklilik denklemi Denklem de verilmiştir. V t Q = () Burada, V: Her irim plaj genişliği için hacim, Q: Net kıyı oyu katı madde deisi, x: Kıyı oyu koordinatı, t: Zamandır. Profiller, yatay kıyı çizgisi değişimi Δy ve taşınım deisinin kıyı oyunca değişimi Q/ X arasında denge içindedir. Dikey mesafe ise, erm yüksekliğinden (B), aktif derinliğe (h * ) kadar olan derinlik olarak kaul edilir (Şekil ). x B y h * Şekil Plaj profil geometrisi Böylece Δy = Q h + B * () yazılailir. Analitik modellerde kullanılan kıyı oyu sediment taşınım formüllerini incelemek gerekir. Kıyıoyu Sediment Taşınım Denklemleri Kıyı oyu sediment taşınımını elirlemek için irçok denklem kullanılmaktadır (Donohue ve Dean, 999). Bu denklemler irirlerinden oldukça farklıdırlar ve farklı parametreler içerirler. Bu çalışmada, en çok kullanılan CERC(Coastal Engineering Research Center) (CEM, 00) ve Kamphuis (99) denklemleri irirleriyle ve deney sonuçları ile karşılaştırıldı. CERC denklemi aşağıdaki giidir.

3 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu K H g Q =. / κ sin θ 8( s )( p) (3) Denklemde; Q net kıyı oyu katı madde deisini, g yerçekimi ivmesini, s katı maddenin özgül ağırlığını, p katı maddenin porozitesini, к kırılma indisini (Kırılma anındaki dalga yüksekliğinin su derinliğine oranı), H kırılma anındaki dalga yüksekliğini, K sediment taşınım katsayısını ve θ kırılma anındaki dalga açısını göstermektedir. Kamphuis denklemi ise aşağıdaki giidir; T (tan ) d Q =,7H β sin θ (4) T dalga periyodunu, tanβ plaj eğimini ve d 50 medyan tane çapını göstermektedir. Kamphuis denkleminde plaj eğimi ve malzeme çapının etkisi elirgin ir şekilde görülürken CERC denkleminde u parametreler yer almamaktadır. Pelnard-Considere (956), difüzyon denklemini (Denklem 5) elde etmek için Denklem ve 3 ü kullanmıştır. y t y = G x (5) Burada, G: Kıyı oyu yayılailirliktir (plaj planformunun gelişim oranını kontrol eder) ve CERC denklemi için (sin θ ) θ = cosθ (6) y t = G CERC y cosθ (7) Burada G CERC; G CERC =.5 K. H g / κ 8( s )( p)( h + B) * (8) θ genelde küçük ir değer olduğu için cosθ değeri e yakin olacaktır. Kamphuis denklemi için; (sin θ ) 0.6.cos θ = 0.4 (sin θ ) θ (9) y t = G KAMP cosθ (sin θ 0.4 ) y (0)

4 Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu.5 H T G KAMP = (tan β ).7 h + B * 0.75 d () şeklindedir ve Denklem (0)`da görüldüğü gii dalga açısı önemlidir (Dean, 00). Kırılma anındaki dalga yüksekliğini ve kırılma indisini hesaplamak için Weggel (97) yaklaşımı, aktif derinliği hesaplamak içinse Hallermeier (978) denklemi kullanılmıştır. Aşağıda en çok kullanılan trapez şekilli sınır şartları altında geliştirilen analitik çözümler verilmektedir. Trapez Şekilli Sınır Şartı Trapez aşlangıç şekli uygulamada daha gerçekçidir. Bu planform içimi için analitik çözüm Walton (994) tarafından geliştirilmiştir. Yapay esleme projesinde trapez aşlangıç şeklinin plan görünümü Şekil de verilmiştir. y l Y(X,T) w x l Şekil Trapez aşlangıç şeklinin plan görünümü Beslenmiş ir plajın davranış içimine ağlı olarak gii üç değişik durum söz konusudur: Plaj eslemesinin topuk derinliği (h t ), malzemenin taşınaileceği derinlikten (aktif derinlik) (h * ), üyük, küçük veya ona eşit olailir (Work ve Rogers, 997). h t <h * Olması Durumu Besleme projesinin topuk derinliğinin aktif derinlikten küçük olması durumunda, kıyıya dik katı madde taşınımının hızlı ir şekilde malzemeyi aktif derinliğe götürdüğü kaulü yapılmıştır. Dolayısıyla h t =h * durumunda yapılan çözümler u durumda da geçerlidir. Bu çalışmada, tüm deneyler için h t <h * durumu söz konusudur ve kalan malzeme oranı M(t) yi ulmak için Denklem kullanılmıştır. 4 L T LT L erf exp + L 4 + π T T L T ( ) T M T = erf L T π T L exp ( L ) π T + L erf T L + T ( L + ) ( L ) + exp ( L + ) T + ()

5 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 355 Bu eşitliklerde, T=4 Gt /l, L=l /l oyutsuz değişken dönüşümleri yapılmıştır. Burada, t zamanı, ve l esleme ölgesinin uzunluğunu göstermektedir. l LABORATUAR ÇALIŞMALARI Model Havuzu ve Yapılan Deneyler Deneyler, Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Hidrolik Laoratuarı ndaki 30**,m oyutlarındaki dalga havuzunda gerçekleştirilmiştir. Deneylerde kıyıya dik düzenli dalgalar kullanılmıştır. Taan malzemesi olarak kullanılan 0.8 mm çapındaki malzeme /5, /0 ve /30 eğiminde havuza yerleştirilmiştir. Her deneyden önce kıyının dengeye ulaşması için kullanılacak dalga yüksekliği oluşturularak, elirli ir süre taan üzerine verilmiştir. Kıyı dengeye ulaştıktan sonra esleme malzemesi,.5 m uzunluğunda 0.30 m genişliğinde trapez planformda seçilen esleme ölgesindeki kıyıya yerleştirilmiştir. Deneylerde, taan malzemesi olan 0.8 mm tane çapındaki malzemenin üzerine, esleme malzemesi olarak 0.8 mm ve 0.80 mm tane çaplı farklı malzeme, B=5 cm ve B=8 cm lik erm yükseklikleri kullanılmıştır. H=4 cm lik dalga yüksekliği ve T=, sn lik periyot kullanılarak toplam deney yapılmıştır (Karasu, 005). Yapılan deneyler Talo de görülmektedir. Talo Yapılan deneyler Deney No Eğim Besleme Malz. Çapı d 50 (mm) Berm Yük. B (cm) / / / / / / / / / / / / Deneylerde, esleme ölgesi ve çevresindeki taan topoğrafyasının değişimini tespit etmek için kıyıya paralel 5 m., kıyıya dik 3 m. uzunluğunda 0*0 cm. lik ir ölçüm ağı kurulmuştur. Besleme ölgesinde ise daha sık aralıklarla ölçüm alınmıştır (0*0 cm). Taan malzemesi düzeltildikten sonra deneylere aşlanmış ve topoğrafyanın dengeye ulaşması için elli ir süre dalga üretilmiştir. Kıyı dengeye ulaştıktan sonra suya doygun haldeki esleme malzemesi,.5 m uzunluğunda 0.30 m genişliğinde trapez planformda seçilen esleme ölgesine yerleştirilmiştir. Metal ir kalıp kullanılarak her defasında aynı miktardaki malzemenin esleme ölgesine konulması sağlanmıştır. Besleme yapıldıktan sonra ölçüm ağında aşlangıç okumaları yapılarak, esleme malzemesi dalgalara maruz ırakılmıştır. Belirli aralıklarla dalgalar durdurularak aynı ölçüm ağında okumalar yapılmış, taan topoğrafyasının değişimi ve esleme ölgesinde kalan malzeme oranı elirlenmiştir.

6 Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu Kalan malzeme oranı, herhangi ir t anında, esleme ölgesinde kalan malzeme hacminin aşlangıçtaki malzeme hacmine oranıdır [5]. Kalan malzeme oranını tespit etmek için aşlangıçta esleme yapılan.5*0.3 m oyutlarındaki ölge esas alınmıştır. Besleme yapılmadan önce taandaki kum yüksekliği ölçülmüş ve eslemenin hemen ardından kum yükseklikleri ölçülerek ne kadar malzeme konulduğu tespit edilmiştir. Daha sonra /30 eğiminde 30., 90., 50. ve 40. dakikalarda yine aynı noktalardan ölçümler alınarak ilk konulan malzemeye oranla esleme ölgesinde kalan malzeme oranları ulunmuştur. /0 ve /5 eğimlerinde ise malzeme hareketi çok daha hızlı olduğu için ilk ölçüm 0. dakikada yapılmış, sonraki ölçümler ise 30., 60., 90. ve 50. dakikalarda yapılmıştır. Taan eğimine ağlı olarak kalan malzeme oranlarının değişimi ile CERC ve Kamphuis denklemleriyle karşılaştırılmaları Şekil 3, 4, 5 ve 6 da görülmektedir., m=/30 M(t) 0,8 0,6 0,4 0,,00 0,87 0,69 0,83 0,80 0,73 0,59 0,57 0,48 0,3 0,3 0,5 0,70 0,64 m=/0 m=/5 Kamph./30 Kamph./0 Kamph./5 CERC /30 CERC /0 CERC / t Zaman (dak.) Şekil 3 d 50 =0.8 mm, B=5cm, H=4cm, T=.sn için kalan malzeme oranları, m=/30 M(t) 0,8 0,6 0,4,00 0,93 0,73 0,80 0,64 0,84 0,64 0,55 0,63 0,40 0,85 0,53 0,69 0,60 m=/0 m=/5 Kamph./30 Kamph./0 Kamph./5 CERC /30 CERC /0 0, CERC / t Zaman (dak.) Şekil 4 d 50 =0.80 mm, B=5cm, H=4cm, T=.sn için kalan malzeme oranları

7 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 357, m=/30 M(t) 0,8 0,6 0,4 0,,00 0,84 0,77 0,70 0,63 0,83 0,58 0,43 0,47 0,3 0,75 0,36 0,68 0,69 m=/0 m=/5 Kamph./30 Kamph./0 Kamph./5 CERC /30 CERC /0 CERC / t Zaman (dak.) Şekil 5 d 50 =0.8 mm, B=8cm, H=4cm, T=.sn için kalan malzeme oranları, m=/30 M(t) 0,8 0,6 0,4,00 0,86 0,76 0,78 0,6 0,9 0,65 0,49 0,58 0,39 0,9 0,45 0,8 0,75 m=/0 m=/5 Kamph./30 Kamph./0 Kamph./5 CERC /30 CERC /0 0, CERC / t Zaman (dak.) Şekil 6 d 50 =0.80 mm, B=8cm, H=4cm, T=.sn için kalan malzeme oranları SONUÇ Kıyı eğiminin fazla olduğu yerlerde esleme yapmaktan kaçınılmalıdır. Eğer esleme yapılacaksa mevcut malzemeden daha iri malzeme kullanarak esleme yapılmalıdır. Eğim arttıkça kalan malzeme oranında önemli miktarda azalmalar görülmektedir. Bu sonuç Kamphuis denkleminde açıkça göze çarpmaktadır. Ancak CERC denkleminde eğimle ilgili ir tek parametre sediment taşınım katsayısı K olduğundan dolayı, değişen eğimin etkisi u denklemde elirgin ir şekilde görülmemektedir. Malzeme çapı arttıkça kalan malzeme oranında artış meydana gelmektedir. Malzeme çapındaki değişimin etkisi Kamphuis denkleminde görülmesine rağmen CERC denkleminde malzeme çapının etkisi görülmemektedir.

8 Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu Daha fazla deney yapılarak CERC denklemine taan eğiminin ve dane çapının etkisini gösteren parametreler ekleneilir. Ayrıca CERC denkleminde dalga açısının etkisi de görülmemektedir. Açı ile ilgili parametrede ekleneilir. Tahkimatlar ve mahmuzlar yapılarak korunmaya çalışılan Karadeniz Sahil yolunu alternatif ir yöntemle korumak, ölge halkının denizle kopan ilişkisini tekrar sağlamak ve ölgenin turizm potansiyelini artırmak için tespit edilecek uygun yerlerde yapay esleme ile yeni plajlar oluşturulailir. KAYNAKLAR Coastal Engineering Manual (CEM), U.S. Army Corps of Engineers, Coastal Engineering Research Center, Longshore Sediment Transport, Part III, Chapter, 00. Dean, R.G., Beach Nourishment Projects As Large Scale Experiments In Nature, Coastal Engineering 00, Donohue, K. A., ve Dean, R.G., Sand Size and Fill Geometry Effects on Longshore Transport at a Nourished Beach, Coastal Sediments 99, 999, New York, Hallermeier, R. J., Uses for a Calculated Limit Depth to Beach Erosion, Coastal Engineering 78, 978, New York, Kamphuis, J. W., Alongshore sediment transport rate. J. Waterway, Port, Coastal, and Ocean Eng., ASCE, 7(6), 99, Karasu, S., Kömürcü, M. I., Yüksek, Ö. ve Özölçer İ. H., Yapay Besleme Performansına Eğimin Etkisi, İnşaat Mühendisleri Odası 5. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sem. 5-7 Mayıs 005, Bodrum. Pelnard- Considere, R., Essai de theorie de l evolution des formes de rivate en plages de sale et de galets, 4th Jonees de l Hydraulique, Les Engergies de la Mar, Question III, Rapport No., 956. Walton, T. L., Shoreline Solution for Tapered Beach Fill, Journal of Waterway, Port, Coastal and Ocean Engineering, ASCE, 0, 994, Weggel, J. R., Maximum Breaker Height, Journal of the Waterway, Port, Coastal and Ocean Engineering, Vol. 98, 97, Work, P. A. ve Rogers, E. W., Wave Transformation for Beach Nourishment Projects, Coastal Engineering,, 3 997, -8. Work, P. A. ve Rogers, E. W., Laoratory Study of Beach Nourishment Behavior, Journal of Waterway, Port, Coastal and Ocean Engineering, ASCE, 4, 998, 9-37.

RİZE- ALİPAŞA MEVKİİ YAPAY PLAJ ÖNERİSİ

RİZE- ALİPAŞA MEVKİİ YAPAY PLAJ ÖNERİSİ RİZE- ALİPAŞA MEVKİİ YAPAY PLAJ ÖNERİSİ Servet KARASU Doç.Dr. Recep Tayyip Erdoğan Üni İnşaat Müh. Bl. Rize 0 533 642 7925 skarasu@erdogan.edu.tr Murat İ. KÖMÜRCÜ Doç.Dr. KTÜ İnşaat Müh. Böl. Trabzon Ergun

Detaylı

YAPAY BESLEME İLE KIYI DENGELENMESİ, ÖRNEK UYGULAMA: BİR KIYI AŞINIMI SORUNU, SİDE, TÜRKİYE

YAPAY BESLEME İLE KIYI DENGELENMESİ, ÖRNEK UYGULAMA: BİR KIYI AŞINIMI SORUNU, SİDE, TÜRKİYE YAPAY BESLEME İLE KIYI DENGELENMESİ, ÖRNEK UYGULAMA: BİR KIYI AŞINIMI SORUNU, SİDE, TÜRKİYE Mustafa Esen Cüneyt Baykal Işıkhan Güler İnşaat Yük. Mühendisi İnşaat Yük. Mühendisi Dr. İnşaat Mühendisi Yüksel

Detaylı

ARSİN KIYISI DÜZENLENMESİ FİZİKSEL MODEL ÇALIŞMALARI

ARSİN KIYISI DÜZENLENMESİ FİZİKSEL MODEL ÇALIŞMALARI 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 1 ARSİN KIYISI DÜZENLENMESİ FİZİKSEL MODEL ÇALIŞMALARI Murat KANKAL Adem AKPINAR M. İhsan KÖMÜRCÜ Arş. Gör. İnş. Yük. Müh. Yrd. Doç. Dr. Karadeniz Teknik Üniversitesi

Detaylı

KARABURUN BALIKÇI BARINAĞI NDA KUMLANMA ve KIYI ÇİZGİSİ DEĞİŞİMİ

KARABURUN BALIKÇI BARINAĞI NDA KUMLANMA ve KIYI ÇİZGİSİ DEĞİŞİMİ KARABURUN BALIKÇI BARINAĞI NDA KUMLANMA ve KIYI ÇİZGİSİ DEĞİŞİMİ H. Anıl ARI Yalçın YÜKSEL Esin ÇEVİK Araş. Gör. Prof. Dr. Doç. Dr. YTÜ YTÜ YTÜ İstanbul, Türkiye İstanbul, Türkiye İstanbul, Türkiye Işıkhan

Detaylı

AKIġKAN PARTĠKÜLLERĠNĠN KĠNEMATĠĞĠ

AKIġKAN PARTĠKÜLLERĠNĠN KĠNEMATĠĞĠ AKIġKAN PARTĠKÜLLERĠNĠN KĠNEMATĠĞĠ Akışkan partikülleri aşağıdaki özelliklere sahiptir 1- Her bir noktadaki ( V ) vektörü eliptik bir yörünge izler. 2- Yatay ve düşey hızlar arasında 90 lik bir faz farkı

Detaylı

RİZE DE YAPAY PLAJ YAPILABİLECEK YERLERİN ARAŞTIRILMASI

RİZE DE YAPAY PLAJ YAPILABİLECEK YERLERİN ARAŞTIRILMASI 7. Kıyı Mühendisliği Sempozyumu - 97 - RİZE DE YAPAY PLAJ YAPILABİLECEK YERLERİN ARAŞTIRILMASI Servet KARASU 1, Yusuf CEYLAN 2, M. Kemal CAMBAZOĞLU 3 1 Rize Uni. Rize Mes. Yük. Okulu Rize, Türkiye 0 464

Detaylı

Doğu Karadeniz Kıyılarında T Mahmuzlarının Kıyıya Etkileri. Effects of T Shaped Groins on Coasts in the Eastern Black Sea Region

Doğu Karadeniz Kıyılarında T Mahmuzlarının Kıyıya Etkileri. Effects of T Shaped Groins on Coasts in the Eastern Black Sea Region Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi Cilt **, Sayı *, **-**, 20** Süleyman Demirel University Journal of Natural and Applied Sciences Volume **, Issue *, **-**, 20** Doğu Karadeniz

Detaylı

DERİNCE SAHİLİ ÖZELİNDE TAHRİP EDİLMİŞ İZMİT KÖRFEZİ KIYILARININ DOĞAL YAPIYA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ

DERİNCE SAHİLİ ÖZELİNDE TAHRİP EDİLMİŞ İZMİT KÖRFEZİ KIYILARININ DOĞAL YAPIYA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ 7. Kıyı Mühendisliği Sempozyumu - 517 - DERİNCE SAHİLİ ÖZELİNDE TAHRİP EDİLMİŞ İZMİT KÖRFEZİ KIYILARININ DOĞAL YAPIYA DÖNÜŞTÜRÜLMESİ Alper MERT, Emre OTAY alper.mert@boun.edu.tr - otay@boun.edu.tr Boğaziçi

Detaylı

Kıyı Mühendisliği. Ders Programı. INS4056 Kıyı Yapıları ve Limanlar (3+0) Seçmeli Dersi. Prof.Dr. Yalçın Arısoy

Kıyı Mühendisliği. Ders Programı. INS4056 Kıyı Yapıları ve Limanlar (3+0) Seçmeli Dersi. Prof.Dr. Yalçın Arısoy Ders Programı Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü INS4056 (3+0) Seçmeli Dersi Prof.Dr. Yalçın Arısoy yalcin.arisoy@deu.edu.tr Hafta İzlenecek Konular 1. 2. 3. 4. 5.

Detaylı

GÜNEYBATI KARADENİZ DALGA VERİLERİ İLE PARAMETRİK DALGA MODELLEMESİ

GÜNEYBATI KARADENİZ DALGA VERİLERİ İLE PARAMETRİK DALGA MODELLEMESİ 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 29 GÜNEYBATI KARADENİZ DALGA VERİLERİ İLE PARAMETRİK DALGA MODELLEMESİ Cihan ŞAHİN Burak AYDOĞAN Esin ÇEVİK Yalçın YÜKSEL Araş. Gör. Araş. Gör. Prof. Dr. Prof. Dr.

Detaylı

KIYI EROZYONUNA KARŞI YARI GEÇİRGEN KAZIKLI MAHMUZ TASARIMI: ST. FRANCIS KÖRFEZİ, GÜNEY AFRİKA ÖRNEĞİ

KIYI EROZYONUNA KARŞI YARI GEÇİRGEN KAZIKLI MAHMUZ TASARIMI: ST. FRANCIS KÖRFEZİ, GÜNEY AFRİKA ÖRNEĞİ KIYI EROZYONUNA KARŞI YARI GEÇİRGEN KAZIKLI MAHMUZ TASARIMI: ST. FRANCIS KÖRFEZİ, GÜNEY AFRİKA ÖRNEĞİ Arzu G. SAMANCI Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Müh. Bölümü (212)358 15 40#1432 samancia@boun.edu.tr Emre

Detaylı

OAG 122 5 MT AÇIK KANAL VE MODÜLLERİ. www.ogendidactic.com

OAG 122 5 MT AÇIK KANAL VE MODÜLLERİ. www.ogendidactic.com 2012 OAG 122 5 MT AÇIK KANAL VE MODÜLLERİ www.ogendidactic.com OAG-122 AÇIK KANAL EĞİTİM SETİ VE UYGULAMA MODÜLLERİ GİRİŞ Bu akış kanalı ve aparatları, öğrencilere barajlar, yapay suyolları, nehirlerin

Detaylı

YERSEL LAZER TARAYICILARIN KIYILARDAKİ PROFİL DEĞİŞİMLERİNİN İZLENMESİNDE KULLANIMI

YERSEL LAZER TARAYICILARIN KIYILARDAKİ PROFİL DEĞİŞİMLERİNİN İZLENMESİNDE KULLANIMI 7. Kıyı Mühendisliği Sempozyumu - 537 - YERSEL LAZER TARAYICILARIN KIYILARDAKİ PROFİL DEĞİŞİMLERİNİN İZLENMESİNDE KULLANIMI Dursun Zafer ŞEKER 1, Aysun KÖROĞLU 2, M. Sedat KABDAŞLI 2, Hakan KARABÖRK 3,

Detaylı

KATI MADDELERİN KRİTİK HAREKET HIZLARINA DANE YAYVANLIĞININ ETKİSİ

KATI MADDELERİN KRİTİK HAREKET HIZLARINA DANE YAYVANLIĞININ ETKİSİ Türkiye İnşaat Mühendisliği On Yedinci Teknik Kongre ve Sergisi 15-16-17 Nisan 004 Yıldız Teknik Üniversitesi/İSTANBUL KATI MADDELERİN KRİTİK HAREKET HIZLARINA DANE YAYVANLIĞININ ETKİSİ Araştırma Görevlisi

Detaylı

FARKLI TİPLERDEKİ YAPAY RESİFLERİN KIYI PROFİLİNE ETKİSİ

FARKLI TİPLERDEKİ YAPAY RESİFLERİN KIYI PROFİLİNE ETKİSİ FARKLI TİPLERDEKİ YAPAY RESİFLERİN KIYI PROFİLİNE ETKİSİ Emel İrtem (1) Mehmet Türker (2), Engin Bilyay (3) (1) Prof.Dr., Balıkesir Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, İnşaat Müh. Bölümü, 10145

Detaylı

RİZE İyidere-Çayeli ARASINDAKİ T MAHMUZLARIN KIYI KORUMA AÇISINDAN İNCELENMESİ

RİZE İyidere-Çayeli ARASINDAKİ T MAHMUZLARIN KIYI KORUMA AÇISINDAN İNCELENMESİ 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 25 RİZE İyidere-Çayeli ARASINDAKİ T MAHMUZLARIN KIYI KORUMA AÇISINDAN İNCELENMESİ Veli SÜME Doktor Rize ÜNİVERSİTESİ, Rize MYO İnş. Bl. Tel: 0. 464. 228 00 32-33

Detaylı

TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER

TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER Problem 1: 38 mm çapında, 76 mm yüksekliğinde bir örselenmemiş kohezyonlu zemin örneğinin doğal (yaş) kütlesi 155 g dır. Aynı zemin örneğinin etüvde kurutulduktan sonraki kütlesi

Detaylı

KIYIYA DİK PROFİL GELİŞİMİNİN FİZİKSEL MODELLENMESİ VE TANE SINIFLANMASI

KIYIYA DİK PROFİL GELİŞİMİNİN FİZİKSEL MODELLENMESİ VE TANE SINIFLANMASI - 137 - KIYIYA DİK PROFİL GELİŞİMİNİN FİZİKSEL MODELLENMESİ VE TANE SINIFLANMASI Chatchawin SRISUWAN 1, Murat İhsan KÖMÜRCÜ 2, Paul A. WORK 3, Servet KARASU 4, İsmail H. ÖZÖLÇER 5 1 School of Civil and

Detaylı

PARÇA MEKANİĞİ UYGULAMA 1 ŞEKİL FAKTÖRÜ TAYİNİ

PARÇA MEKANİĞİ UYGULAMA 1 ŞEKİL FAKTÖRÜ TAYİNİ PARÇA MEKANİĞİ UYGULAMA 1 ŞEKİL FAKTÖRÜ TAYİNİ TANIM VE AMAÇ: Bireyselliklerini koruyan birbirlerinden farklı özelliklere sahip çok sayıda parçadan (tane) oluşan sistemlere parçalı malzeme denilmektedir.

Detaylı

PERFORE KIYI DUVARLARININ HİDROLİK PERFORMANSI

PERFORE KIYI DUVARLARININ HİDROLİK PERFORMANSI 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 407 PERFORE KIYI DUVARLARININ HİDROLİK PERFORMANSI Bahar ÖZÖĞÜT Didem YILMAZER Esin ÇEVİK Yalçın YÜKSEL Çevre Yük. Müh Araş. Gör. Dr. Prof. Dr. Prof. Dr. Çevre ve

Detaylı

TÜREVİN GEOMETRİK YORUMU

TÜREVİN GEOMETRİK YORUMU TÜREVİN GEOMETRİK YORUMU f :R R, =f ( fonksionuna düzlemde A karşılık gelen f( +h eğri anda ki =f( P gibi olsun. f( Eğrinin P(,f( noktasındaki teğetlerini +h araştıralım. Bunun için P(,f( noktasının sağıda

Detaylı

BAZI İLLER İÇİN GÜNEŞ IŞINIM ŞİDDETİ, GÜNEŞLENME SÜRESİ VE BERRAKLIK İNDEKSİNİN YENİ ÖLÇÜMLER IŞIĞINDA ANALİZİ

BAZI İLLER İÇİN GÜNEŞ IŞINIM ŞİDDETİ, GÜNEŞLENME SÜRESİ VE BERRAKLIK İNDEKSİNİN YENİ ÖLÇÜMLER IŞIĞINDA ANALİZİ Güneş Günü Sempozyumu 99-28 Kayseri, 2-27 Haziran 1999 BAZI İLLER İÇİN GÜNEŞ IŞINIM ŞİDDETİ, GÜNEŞLENME SÜRESİ VE BERRAKLIK İNDEKSİNİN YENİ ÖLÇÜMLER IŞIĞINDA ANALİZİ Hüsamettin BULUT Çukurova Üni. Müh.

Detaylı

AÇIK KANAL AKIMLARINDA HIZ DAĞILIMININ ENTROPY YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ. Mehmet Ardıçlıoğlu. Ali İhsan Şentürk. Galip Seçkin

AÇIK KANAL AKIMLARINDA HIZ DAĞILIMININ ENTROPY YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ. Mehmet Ardıçlıoğlu. Ali İhsan Şentürk. Galip Seçkin AÇIK KANAL AKILARINDA HIZ DAĞILIININ ENTROPY YÖNTEİ İLE İNCELENESİ ehmet Ardıçlıoğl Yard. Doç. Dr., Erciyes Üniv. ühendislik Fak. İnşaat üh. Böl. Kayseri, Tel: 352 4378, Fax: 9 352 4375784 E-mail: mardic@erciyes.ed.tr

Detaylı

KÜP BLOKLU BASAMAKLI DALGAKIRANLARIN STABİLİTESİ STABILITY OF CUBE ARMOR UNIT IN THE BERM OF A BREAKWATER

KÜP BLOKLU BASAMAKLI DALGAKIRANLARIN STABİLİTESİ STABILITY OF CUBE ARMOR UNIT IN THE BERM OF A BREAKWATER KÜP BLOKLU BASAMAKLI DALGAKIRANLARIN STABİLİTESİ Yalçın Yüksel, Prof. Dr., Esin Çevik, Prof. Dr., Cihan Şahin, Dr. Öğ. Üyesi, Ahmet Altunsu, YTÜ İnş. Fak., İnş. Müh. Böl., Hidrolik ABD, Tel: 2123835160,

Detaylı

AKARSULARDA DEBİ ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ

AKARSULARDA DEBİ ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ AKARSULARDA DEBİ ÖLÇÜM YÖNTEMLERİ Akım Ölçümleri GİRİŞ Bir akarsu kesitinde belirli bir zaman dilimi içerisinde geçen su parçacıklarının hareket doğrultusunda birçok kesitten geçerek, yol alarak ilerlemesi

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAYA MEKANİĞİ LABORATUVARI

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAYA MEKANİĞİ LABORATUVARI TEK EKSENLİ SIKIŞMA (BASMA) DAYANIMI DENEYİ (UNIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST) 1. Amaç: Kaya malzemelerinin üzerlerine uygulanan belirli bir basınç altında kırılmadan önce ne kadar yüke dayandığını belirlemektir.

Detaylı

Kıyı Sistemi. Hava Deniz Kara

Kıyı Sistemi. Hava Deniz Kara Kıyı Mühendisliği Kıyı Sistemi Hava Deniz Kara Kıyı Alanı DÜNYA %29 Kara %71 Su DALGALAR RUZGAR GELGIT YOGUNLUK FARKLILAŞMASI TÜRKİYE 10 960 km ülke sınır uzunluğu 8 333 km kıyı şeridi uzunluğu Ülke nüfusunun

Detaylı

SU YAPILARI. 2.Hafta. Genel Tanımlar

SU YAPILARI. 2.Hafta. Genel Tanımlar SU YAPILARI 2.Hafta Genel Tanımlar Havzalar-Genel özellikleri Akım nedir? ve Akım ölçümü Akım verilerinin değerlendirilmesi Akarsularda katı madde hareketi Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT nozyurt@hacettepe.edu.tr

Detaylı

PERFORE KIYI YAPILARININ PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ

PERFORE KIYI YAPILARININ PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ - 229 - PERFORE KIYI YAPILARININ PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ Burak AYDOĞAN 1, Ufuk Yasin YURTBİL 2, Esin ÇEVİK 3, Yalçın YÜKSEL 4 1 Dr. Müh., YTÜ, İnşaat Müh. Böl., Hidrolik ABD - burak_aydogan@hotmail.com

Detaylı

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

HİDROLOJİ. Buharlaşma. Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan. İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü HİDROLOJİ Buharlaşma Yr. Doç. Dr. Mehmet B. Ercan İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü BUHARLAŞMA Suyun sıvı halden gaz haline (su buharı) geçmesine buharlaşma (evaporasyon) denilmektedir. Atmosferden

Detaylı

DİKEY KIYI YAPILARI İLE BÜTÜNLEŞİK YATAY LEVHALAR UZERİNE GELEN DALGA KALDIRMA KUVVETLERİ

DİKEY KIYI YAPILARI İLE BÜTÜNLEŞİK YATAY LEVHALAR UZERİNE GELEN DALGA KALDIRMA KUVVETLERİ DİKEY KIYI YAPILARI İLE BÜTÜNLEŞİK YATAY LEVHALAR UZERİNE GELEN DALGA KALDIRMA KUVVETLERİ 1. Giriş DOĞAN KISACIK Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, Haydar Aliyev Bul. No:100

Detaylı

KARADENİZ SAHİL YOLU NUN KIYI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

KARADENİZ SAHİL YOLU NUN KIYI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 9 KARADENİZ SAHİL YOLU NUN KIYI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Ömer YÜKSEK Prof. Dr. Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Trabzon, Türkiye yuksek@ktu.edu.tr

Detaylı

RÜZGAR-DALGA İKLİMİ ANALİZİ ve DALGA MODELLEMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

RÜZGAR-DALGA İKLİMİ ANALİZİ ve DALGA MODELLEMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 17 RÜZGAR-DALGA İKLİMİ ANALİZİ ve DALGA MODELLEMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA H. Anıl ARI Yalçın YÜKSEL Esin ÇEVİK Araş. Gör. Prof. Dr. Prof. Dr YTÜ YTÜ YTÜ İstanbul, Türkiye

Detaylı

ALTERNATİF AKIMIN DENKLEMİ

ALTERNATİF AKIMIN DENKLEMİ 1 ALTERNATİF AKIMIN DENKLEMİ Ani ve Maksimum Değerler Alternatif akımın elde edilişi incelendiğinde iletkenin 90 ve 270 lik dönme hareketinin sonunda maksimum emk nın indüklendiği görülür. Alternatif akımın

Detaylı

6. İDEAL GAZLARIN HAL DENKLEMİ

6. İDEAL GAZLARIN HAL DENKLEMİ 6. İDEAL GAZLARIN HAL DENKLEMİ Amaç: - Sabit bir miktar gaz (hava) için aşağıdaki ilişkilerin incelenmesi: 1. Sabit sıcaklıkta hacim ve basınç (Boyle Mariotte yasası) 2. Sabit basınçta hacim ve sıcaklık

Detaylı

KBM0308 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı I BERNOLLİ DENEYİ. Bursa Teknik Üniversitesi DBMMF Kimya Mühendisliği Bölümü 1

KBM0308 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı I BERNOLLİ DENEYİ. Bursa Teknik Üniversitesi DBMMF Kimya Mühendisliği Bölümü 1 BERNOLLİ DENEYİ Bursa Teknik Üniversitesi DBMMF Kimya Mühendisliği Bölümü 1 1. Amaç Yapılacak olan Bernoulli deneyinin temel amacı, akışkanlar mekaniğinin en önemli denklemlerinden olan, Bernoulli (enerjinin

Detaylı

Döküm Prensipleri. Yard.Doç.Dr. Derya Dışpınar. İstanbul Üniversitesi

Döküm Prensipleri. Yard.Doç.Dr. Derya Dışpınar. İstanbul Üniversitesi Döküm Prensipleri Yard.Doç.Dr. Derya Dışpınar BeslemeKriterleri Darcy Kanunu DökümdeDarcy Kanunu KRİTİK KATI ORANI Alaşım Kritik KatıOranı Çelikler % 35 50 Alaşımlı çelikler % 45 Alüminyum alaşımları

Detaylı

HAFİF BETONLARDA DONATI ADERANSI DAYANIMININ BULANIK MANTIK YÖNTEMİYLE MODELLENMESİ

HAFİF BETONLARDA DONATI ADERANSI DAYANIMININ BULANIK MANTIK YÖNTEMİYLE MODELLENMESİ ASYU 2008 Akıllı Sistemlerde Yenilikler ve Uygulamaları Sempozyumu HAFİF BETONLARDA DONATI ADERANSI DAYANIMININ BULANIK MANTIK YÖNTEMİYLE MODELLENMESİ Serkan SUBAŞI 1 Ahmet BEYCİOĞLU 2 Mehmet EMİROĞLU

Detaylı

ÇEV314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon. KanalizasyonŞebekelerinde Hidrolik Hesaplar

ÇEV314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon. KanalizasyonŞebekelerinde Hidrolik Hesaplar 9.3.08 ÇE34 Yağmursuyu ve Kanalizasyon KanalizasyonŞebekelerinde Hidrolik Hesaplar r. Öğr. Üy. Özgür ZEYAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Kanalizasyon İçinde Akışı Etkileyen Faktörler Eğim Akışın kesit

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAYA MEKANİĞİ LABORATUVARI

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAYA MEKANİĞİ LABORATUVARI TEK EKSENLİ SIKIŞMA (BASMA) DAYANIMI DENEYİ (UNIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST) 1. Amaç: Kaya malzemelerinin üzerlerine uygulanan belirli bir basınç altında kırılmadan önce ne kadar yüke dayandığını belirlemektir.

Detaylı

SU YAPILARI. 2.Hafta. Genel Tanımlar

SU YAPILARI. 2.Hafta. Genel Tanımlar SU YAPILARI 2.Hafta Genel Tanımlar Havzalar-Genel özellikleri Akım nedir? ve Akım ölçümü Akım verilerinin değerlendirilmesi Akarsularda katı madde hareketi Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT nozyurt@hacettepe.edu.tr

Detaylı

MATEMATÝK GEOMETRÝ DENEMELERÝ

MATEMATÝK GEOMETRÝ DENEMELERÝ NM 1 MTMTÝK OMTRÝ NMLRÝ 1. o o = 75 ve y = 5 olduğuna göre,. 3 + 8 = 0 sin( y)cos( + y) + sin( + y)cos( y) sin( y)sin( + y) cos( + y)cos( y) denkleminin kaç tane farklı reel kökü vardır? ifadesinin eşiti

Detaylı

KIYI ALANI MODELLEMESİ: KARADENİZ KARABURUN ÖRNEĞİ

KIYI ALANI MODELLEMESİ: KARADENİZ KARABURUN ÖRNEĞİ 7. Kıyı Mühendisliği Sempozyumu - 315 - KIYI ALANI MODELLEMESİ: KARADENİZ KARABURUN ÖRNEĞİ H. Anıl Arı GÜNER 1, Yalçın YÜKSEL 2 ve Esin Özkan ÇEVİK 3 1 Hidrolik ve Kıyı-Liman Mühendisliği Laboratuarı,

Detaylı

1) Bir sarkacın hareketini deneysel olarak incelemek ve teori ile karşılaştırmak. 2) Basit sarkaç yardımıyla yerçekimi ivmesini belirlemek.

1) Bir sarkacın hareketini deneysel olarak incelemek ve teori ile karşılaştırmak. 2) Basit sarkaç yardımıyla yerçekimi ivmesini belirlemek. DENEY 4. BASİT SARKAÇ Amaç: 1) Bir sarkacın hareketini deneysel olarak incelemek ve teori ile karşılaştırmak. ) Basit sarkaç yardımıyla yerçekimi ivmesini belirlemek. Kuramsal Bili: Kendini belirli zaman

Detaylı

KBM0308 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı I HAVA AKIŞ DENEYİ. Bursa Teknik Üniversitesi DBMMF Kimya Mühendisliği Bölümü 1

KBM0308 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı I HAVA AKIŞ DENEYİ. Bursa Teknik Üniversitesi DBMMF Kimya Mühendisliği Bölümü 1 HAVA AKIŞ DENEYİ Bursa Teknik Üniversitesi DBMMF Kimya Mühendisliği Bölümü 1 1. Amaç Hava akış deneyinin amacı sıkıştırılabilen bir akışkan olan havanın, akış debisinin ölçülmesi ve orifismetre için K

Detaylı

TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER

TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER Problem 1: 38 mm çapında, 76 mm yüksekliğinde bir örselenmemiş zemin örneğinin doğal kütlesi 165 g dır. Aynı zemin örneğinin etüvde kurutulduktan sonraki kütlesi 153 g dır.

Detaylı

Bölüm 2: Kuvvet Vektörleri. Mühendislik Mekaniği: Statik

Bölüm 2: Kuvvet Vektörleri. Mühendislik Mekaniği: Statik Bölüm 2: Kuvvet Vektörleri Mühendislik Mekaniği: Statik Hedefler Kuvvetleri toplama, bileşenlerini ve bileşke kuvvetlerini Paralelogram Kuralı kullanarak belirleme. Diktörtgen (Cartesian) koordinat sistemi

Detaylı

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ "A" OLARAK CEVAP KÂĞIDINA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. SAYISAL BÖLÜM SAYISAL-1 TESTİ

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. SAYISAL BÖLÜM SAYISAL-1 TESTİ ALES Sonahar 007 SAY DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ "A" OLARAK CEVAP KÂĞIDINA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. SAYISAL BÖLÜM SAYISAL-1 TESTİ Sınavın u ölümünden alacağınız standart puan, Sayısal Ağırlıklı

Detaylı

AÇIK KANAL AKIMINDA PÜRÜZLÜLÜK ÜZERİNDE TÜRBÜLANS BÜYÜKLÜKLERİ

AÇIK KANAL AKIMINDA PÜRÜZLÜLÜK ÜZERİNDE TÜRBÜLANS BÜYÜKLÜKLERİ AÇIK KANAL AKIMINDA PÜRÜZLÜLÜK ÜZERİNDE TÜRBÜLANS BÜYÜKLÜKLERİ I. Albayrak (1), S. Cokgor (2), (1) İstanbul Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Müh. Bölümü, Hidrolik Ana Bilim Dalı, 34850, Avcılar,

Detaylı

AKIŞKANLAR MEKANİĞİ-II

AKIŞKANLAR MEKANİĞİ-II AKIŞKANLAR MEKANİĞİ-II Şekil 1. Akışa bırakılan parçacıkların parçacık izlemeli hızölçer ile belirlenmiş cisim arkasındaki (iz bölgesi) yörüngeleri ve hızlarının zamana göre değişimi (renk skalası). Akış

Detaylı

DENEY 6 BASİT SARKAÇ

DENEY 6 BASİT SARKAÇ DENEY 6 BASİT SARKAÇ AMAÇ: Bir basit sarkacın temel fiziksel özelliklerinin incelenmesi. TEORİ: Basit sarkaç şekilde görüldüğü gibi kütlesiz bir ip ve ucuna asılı noktasal bir kütleden ibarettir. Şekil

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FİZİK-1 LABORATUARI DENEY RAPORU. Deneyin yapılış amacının ne olabileceğini kendi cümlelerinizle yazınız.

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FİZİK-1 LABORATUARI DENEY RAPORU. Deneyin yapılış amacının ne olabileceğini kendi cümlelerinizle yazınız. T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FİZİK- LABORATUARI DENEY RAPORU Ad Soyad Numara Bölüm Grup Deney No Deneyin Adı Deneyin Amacı Teorik Bilgi Deneyin yapılış amacının ne olabileceğini kendi cümlelerinizle yazınız.

Detaylı

5. Boyut Analizi. 3) Bir deneysel tasarımda değişken sayısının azaltılması 4) Model tasarım prensiplerini belirlemek

5. Boyut Analizi. 3) Bir deneysel tasarımda değişken sayısının azaltılması 4) Model tasarım prensiplerini belirlemek Boyut analizi, göz önüne alınan bir fiziksel olayı etkileyen deneysel değişkenlerin sayısını ve karmaşıklığını azaltmak için kullanılan bir yöntemdir. Akışkanlar mekaniğinin gelişimi ağırlıklı bir şekilde

Detaylı

GAZİANTEP KİLLERİNİN DİSPERSİBİLİTE ÖZELLİĞİNİN BELİRLENMESİ

GAZİANTEP KİLLERİNİN DİSPERSİBİLİTE ÖZELLİĞİNİN BELİRLENMESİ 5. Geoteknik Sempozyumu 5-7 Aralık 2013, Çukurova Üniversitesi, Adana GAZİANTEP KİLLERİNİN DİSPERSİBİLİTE ÖZELLİĞİNİN BELİRLENMESİ DISPERSIBILITY TESTS ON GAZİANTEP CLAYS Mateusz WISZNIEWSKI 1 Ali Fırat

Detaylı

BÖLÜM : 9 SIZMA KUVVETİ VE FİLTRELER

BÖLÜM : 9 SIZMA KUVVETİ VE FİLTRELER ZEMİN MEKANİĞİ 1 BÖLÜM : 9 FİLTRELER SIZMA KUVVETİ VE Akan suların bir kuvvete sahip olduğu, taşıdığı katı maddelerden bilinmektedir. Bu sular ile taşınan katı maddelerin kütlesi, hidrolik eğime göre değişen

Detaylı

BANDIRMA ALTERNATİF KIYI DOLGU PROJESİ FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI

BANDIRMA ALTERNATİF KIYI DOLGU PROJESİ FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI 1 III. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 5-6-7 Ekim 000,Çanakkale BANDIRMA ALTERNATİF KIYI DOLGU PROJESİ FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI H. DEMİR, S. SAVRAN, E. N. OTAY Boğaziçi Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği

Detaylı

MERDİVEN HESABI VE DENGELENDİRME

MERDİVEN HESABI VE DENGELENDİRME MERDİVEN HESABI VE DENGELENDİRME Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi MERDİVEN YUVASININ HESABI Merdivenin ina planında

Detaylı

Ders Notları 3 Geçirimlilik Permeabilite

Ders Notları 3 Geçirimlilik Permeabilite Ders Notları 3 Geçirimlilik Permeabilite Zemindeki mühendislik problemleri, zeminin kendisinden değil, boşluklarında bulunan boşluk suyundan kaynaklanır. Su olmayan bir gezegende yaşıyor olsaydık, zemin

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HİDROLİK LABORATUVARI DALGA KANALI

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HİDROLİK LABORATUVARI DALGA KANALI 7. Kıyı Mühendisliği Sempozyumu - 509 - DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HİDROLİK LABORATUVARI DALGA KANALI Mustafa DOĞAN 1, Yalçın ARISOY 2, Turhan ACATAY 3, Adnan AKYARLI 4 1 Araş. Gör. İnş. Y. Müh., Dokuz Eylül

Detaylı

Bölüm-4. İki Boyutta Hareket

Bölüm-4. İki Boyutta Hareket Bölüm-4 İki Boyutta Hareket Bölüm 4: İki Boyutta Hareket Konu İçeriği 4-1 Yer değiştirme, Hız ve İvme Vektörleri 4-2 Sabit İvmeli İki Boyutlu Hareket 4-3 Eğik Atış Hareketi 4-4 Bağıl Hız ve Bağıl İvme

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI TRANSFERİ LABORATUARI

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI TRANSFERİ LABORATUARI ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ISI TRANSFERİ LABORATUARI DENEY FÖYÜ DENEY ADI ZORLANMIŞ TAŞINIM DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEYİ YAPTIRAN ÖĞRETİM ELEMANI DENEY

Detaylı

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3351) Yrd. Doç. Dr. Ercenk ATA

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3351) Yrd. Doç. Dr. Ercenk ATA Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Ölçme Hataları Ölçme Hatası Herhangi bir ölçme aleti ile yapılan ölçüm sonucu bulunan değer yaklaşık değerdir. Bir büyüklük aynı ölçme

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 13 Parçacık Kinetiği: Kuvvet ve İvme Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 13 Parçacık

Detaylı

AÇIK KANAL AKIMI. Hopa Yukarı Sundura Deresi-ARTVİN

AÇIK KANAL AKIMI. Hopa Yukarı Sundura Deresi-ARTVİN AÇIK KANAL AKIMI Hopa Yukarı Sundura Deresi-ARTVİN AÇIK KANAL AKIMI (AKA) Açık kanal akımı serbest yüzeyli akımın olduğu bir akımdır. serbest yüzey hava ve su arasındaki ara yüzey @ serbest yüzeyli akımda

Detaylı

5. Boyut Analizi. 3) Bir deneysel tasarımda değişken sayısının azaltılması 4) Model tasarım prensiplerini belirlemek

5. Boyut Analizi. 3) Bir deneysel tasarımda değişken sayısının azaltılması 4) Model tasarım prensiplerini belirlemek Boyut analizi, göz önüne alınan bir fiziksel olayı etkileyen deneysel değişkenlerin sayısını ve karmaşıklığını azaltmak için kullanılan bir yöntemdir. kışkanlar mekaniğinin gelişimi ağırlıklı bir şekilde

Detaylı

Bahar. Su Yapıları II Hava Payı. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1

Bahar. Su Yapıları II Hava Payı. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1 Su Yapıları II Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yozgat Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1 Hava

Detaylı

BASİTLEŞTİRİLMİŞ DALGA TAHMİN METOTLARININ KARŞILAŞTIRILMASI: MARMARA DENİZİ ÖRNEĞİ

BASİTLEŞTİRİLMİŞ DALGA TAHMİN METOTLARININ KARŞILAŞTIRILMASI: MARMARA DENİZİ ÖRNEĞİ BASİTLEŞTİRİLMİŞ DALGA TAHMİN METOTLARININ KARŞILAŞTIRILMASI: MARMARA DENİZİ ÖRNEĞİ Şehriban Saçu*, Tarkan Erdik* 1, Olgay Şen* * Faculty of Civil Engineering, Hydraulics Division, Istanbul Technical Univ.,

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE SU ISITILMASI

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE SU ISITILMASI PROJE 032 GÜNEŞ ENERJİSİ İLE SU ISITILMASI 1 GÜNEŞLİ SU ISITICILARININ TASARIMI Edirne de 84 kişilik 21 dairenin su ihtiyacını tüm yıl karşılayacak sistemin hesabı. Sıcak su sıcaklığı, güneşli su ısıtıcılarda

Detaylı

KONUMA VE ZAMANA BAĞLI DEĞİŞEN DİP BATİMETRİSİ İÇİN GELİŞMİŞ BOUSSINESQ MODELİ VE UYGULAMALARI

KONUMA VE ZAMANA BAĞLI DEĞİŞEN DİP BATİMETRİSİ İÇİN GELİŞMİŞ BOUSSINESQ MODELİ VE UYGULAMALARI KONUMA VE ZAMANA BAĞLI DEĞİŞEN DİP BATİMETRİSİ İÇİN GELİŞMİŞ BOUSSINESQ MODELİ VE UYGULAMALARI S. Beji, Prof. Dr., İstanbul Teknik Üniversitesi, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi, Maslak 34469,

Detaylı

508 HİDROLOJİ ÖDEV #1

508 HİDROLOJİ ÖDEV #1 508 HİDROLOJİ ÖDEV #1 Teslim tarihi: 30 Mart 2009 16:30 1. Yüzey alanı 40 km 2 olan bir gölde Haziran ayında göle giren akarsuyun ortalama debisi 0.56 m 3 /s, gölden çıkan suyun ortalama debisi 0.48 m

Detaylı

DENEYİN AMACI Akım uygulanan dairesel iletken bir telin manyetik alanı ölçülerek Biot-Savart kanunu

DENEYİN AMACI Akım uygulanan dairesel iletken bir telin manyetik alanı ölçülerek Biot-Savart kanunu DENEY 9 DENEYİN ADI BIOT-SAVART YASASI DENEYİN AMACI Akım uygulanan dairesel iletken bir telin manyetik alanı ölçülerek Biot-Savart kanunu deneysel olarak incelemek ve bobinde meydana gelen manyetik alan

Detaylı

MAK 308 MAKİNA DİNAMİĞİ Bahar Dr. Nurdan Bilgin

MAK 308 MAKİNA DİNAMİĞİ Bahar Dr. Nurdan Bilgin MAK 308 MAKİNA DİNAMİĞİ 2017-2018 Bahar Dr. Nurdan Bilgin Virtüel İş Yöntemi-Giriş Bu zamana kadar Newton yasaları ve D alambert prensibine dayanarak hareket özellikleri her konumda bilinen bir makinanın

Detaylı

KIYI EROZYONUNA KARŞI YARI GEÇİRGEN KAZIKLI MAHMUZ TASARIMI: ST. FRANCIS KÖRFEZİ, GÜNEY AFRİKA ÖRNEĞİ

KIYI EROZYONUNA KARŞI YARI GEÇİRGEN KAZIKLI MAHMUZ TASARIMI: ST. FRANCIS KÖRFEZİ, GÜNEY AFRİKA ÖRNEĞİ KIYI EROZYONUNA KARŞI YARI GEÇİRGEN KAZIKLI MAHMUZ TASARIMI: ST. FRANCIS KÖRFEZİ, GÜNEY AFRİKA ÖRNEĞİ Arzu G. SAMANCI Araştırma Görevlisi Boğaziçi Üniversitesi İstanbul, Türkiye Emre N. OTAY Yardımcı Doçent

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 1 kışkan Statiğine Giriş kışkan statiği (hidrostatik, aerostatik), durgun haldeki akışkanlarla

Detaylı

KALINLIK VE DERİNLİK HESAPLAMALARI

KALINLIK VE DERİNLİK HESAPLAMALARI KALINLIK VE DERİNLİK HESAPLAMALARI Herhangi bir düzlem üzerinde doğrultuya dik olmayan düşey bir düzlem üzerinde ölçülen açıdır Görünür eğim açısı her zaman gerçek eğim açısından küçüktür Görünür eğim

Detaylı

SIĞLAŞMA BÖLGESİNDE DENİZALTI BORU HATLARI ALTINDA YEREL OYULMA

SIĞLAŞMA BÖLGESİNDE DENİZALTI BORU HATLARI ALTINDA YEREL OYULMA SIĞLAŞMA BÖLGESİNDE DENİZALTI BORU HATLARI ALTINDA YEREL OYULMA Burak KIZILÖZ (1), Esin ÖZKAN ÇEVİK (2), Yalçın YÜKSEL (3) 1 Dr.,Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İSU Genel Müdürlüğü, Darıca Şube Müdürü,

Detaylı

Fiziksel bir olayı incelemek için çeşitli yöntemler kullanılır. Bunlar; 1. Ampirik Bağıntılar 2. Boyut Analizi, Benzerlik Teorisi 3.

Fiziksel bir olayı incelemek için çeşitli yöntemler kullanılır. Bunlar; 1. Ampirik Bağıntılar 2. Boyut Analizi, Benzerlik Teorisi 3. Fiziksel bir olayı incelemek için çeşitli yöntemler kullanılır. Bunlar; 1. Ampirik Bağıntılar 2. Boyut Analizi, Benzerlik Teorisi 3. Benzetim Yöntemi (Analoji) 4. Analitik Yöntem 1. Ampirik Bağıntılar:

Detaylı

DEPREM ETKİSİNE MARUZ YIĞMA YAPILARIN DÜZLEM DIŞI DAVRANIŞI

DEPREM ETKİSİNE MARUZ YIĞMA YAPILARIN DÜZLEM DIŞI DAVRANIŞI DEPREM ETKİSİNE MARUZ YIĞMA YAPILARIN DÜZLEM DIŞI DAVRANIŞI Doç. Dr. Recep KANIT Arş. Gör. Mürsel ERDAL Arş. Gör. Nihat Sinan IŞIK Arş. Gör. Ömer CAN Mustafa Kemal YENER Gökalp SERİMER Latif Onur UĞUR

Detaylı

KAZIK TİPİ DALGAKIRAN YAPILARININ DALGA GEÇİRİMLİLİĞİ ÜZERİNE MODEL ÇALIŞMASI

KAZIK TİPİ DALGAKIRAN YAPILARININ DALGA GEÇİRİMLİLİĞİ ÜZERİNE MODEL ÇALIŞMASI KAZIK TİPİ DALGAKIRAN YAPILARININ DALGA GEÇİRİMLİLİĞİ ÜZERİNE MODEL ÇALIŞMASI Çağdaş Bilici, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, bilici@metu.edu.tr Ayşen Ergin, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, ergin@metu.edu.tr

Detaylı

Lazer-obje (hedef) etkileşimi-yüzey eğim ve pürüzlülüğü

Lazer-obje (hedef) etkileşimi-yüzey eğim ve pürüzlülüğü Lazer-obje (hedef) etkileşimi-yüzey eğim ve pürüzlülüğü Ölçülen düşey mesafe yüzeyin eğimi ve pürüzlülüğüne bağlıdır. Soldaki iki şekil için, sağ şekilden dönen eko daha geniş olduğundan ölçülen mesafe

Detaylı

MAK 308 MAKİNA DİNAMİĞİ Bahar Dr. Nurdan Bilgin

MAK 308 MAKİNA DİNAMİĞİ Bahar Dr. Nurdan Bilgin MAK 308 MAKİNA DİNAMİĞİ 017-018 Bahar Dr. Nurdan Bilgin EŞDEĞER ATALET MOMENTİ Geçen ders, hız ve ivme etki katsayılarını elde ederek; mekanizmanın hareketinin sadece bir bağımsız değişkene bağlı olarak

Detaylı

Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri

Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri Akarsu Geçişleri KÖPRÜLER Köprü yapımı ile; Akarsu tabanında oyulmalar Yatak değişmeleri Membada su kabarmaları meydana

Detaylı

KATILARIN BORULARLA HİDROLİK TAŞINIMINDA SÜRTÜNMENİN KORELASYONU

KATILARIN BORULARLA HİDROLİK TAŞINIMINDA SÜRTÜNMENİN KORELASYONU I. ULUSAL HİDROLİK NÖMATİK KONGRESİ VE SERGİSİ 7 KATILARIN BORULARLA HİDROLİK TAŞINIMINDA SÜRTÜNMENİN KORELASYONU Fahri DAĞLI Ayla KALELİ ÖZET Bu çalışmada; su ile katı madde taşınımını gerçekleştiren

Detaylı

PROJE G R DS -TMMMB (BARAJLARIN DER VASYON VE DOLUSAVAK H DROLOJ TASARIM KOM TES P K DEB VE H DROGRAFLARININ TAHM N ) TA KINLAR H DROLOJ S

PROJE G R DS -TMMMB (BARAJLARIN DER VASYON VE DOLUSAVAK H DROLOJ TASARIM KOM TES P K DEB VE H DROGRAFLARININ TAHM N ) TA KINLAR H DROLOJ S DS -TMMMB H DROLOJ TASARIM KOM TES TA KINLAR H DROLOJ S (BARAJLARIN DER VASYON VE DOLUSAVAK PROJE G R P K DEB VE H DROGRAFLARININ TAHM N ) H DROLOJ TASARIM KOM TES DS ve TMMMB i birli i ile düzenlenen

Detaylı

Çolaklı Plajı Kıyı Boyu Tek Boyutlu Kum Taşınımı

Çolaklı Plajı Kıyı Boyu Tek Boyutlu Kum Taşınımı MAÜ FEBED ISSN Online: 1309-2243 http://dergipark.ulakbim.gov.tr/makufebed Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7(1): 1-10 (2016) The Journal of Graduate School of Natural and

Detaylı

Yeni Deprem Yönetmeliği ve İstinat Yapıları Hesaplarındaki Değişiklikler

Yeni Deprem Yönetmeliği ve İstinat Yapıları Hesaplarındaki Değişiklikler İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi istcad istinat Duvarı Yazılımı & Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği nin İstinat Yapıları Hakkındaki Hükümleri Yeni Deprem Yönetmeliği ve İstinat Yapıları Hesaplarındaki

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ LABORATUARI SÜREKLİ KARIŞTIRMALI REAKTÖR DENEYİ 2012 KONYA İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... ii SİMGELER VE

Detaylı

Prof. Dr. Osman SİVRİKAYA Zemin Mekaniği I Ders Notu

Prof. Dr. Osman SİVRİKAYA Zemin Mekaniği I Ders Notu HAFTALIK DERS PLANI Hafta Konular Kaynaklar 1 Zeminle İlgili Problemler ve Zeminlerin Oluşumu [1], s. 1-13 2 Zeminlerin Fiziksel Özellikleri [1], s. 14-79; [23]; [24]; [25] 3 Zeminlerin Sınıflandırılması

Detaylı

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3351) Yrd. Doç. Dr. Burak AKPINAR

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü TOPOGRAFYA (HRT3351) Yrd. Doç. Dr. Burak AKPINAR Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Burak AKPINAR Ders Adı Kodu Yerel Kredi ECTS Ders (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Laboratuvar (saat/hafta) Topografya

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 9 Ağırlık Merkezi ve Geometrik Merkez Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C. Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 9. Ağırlık

Detaylı

TSUNAMİ DALGALARININ DÜŞEY YÜZLÜ VE ŞEVLİ DALGAKIRANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN DENEYSEL İNCELENMESİ

TSUNAMİ DALGALARININ DÜŞEY YÜZLÜ VE ŞEVLİ DALGAKIRANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN DENEYSEL İNCELENMESİ 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 375 TSUNAMİ DALGALARININ DÜŞEY YÜZLÜ VE ŞEVLİ DALGAKIRANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN DENEYSEL İNCELENMESİ Bilge BAŞ Sedat KABDAŞLI Atakan YÜCE Çevre Müh Prof. Dr. Gemi

Detaylı

ALTERNATİF AKIMIN DENKLEMİ

ALTERNATİF AKIMIN DENKLEMİ 1 ALTERNATİF AKIMIN DENKLEMİ ALTERNATİF AKIM Lineer ve Açısal Hız Lineer ve Açısal Hız Lineer hız v, lineer(doğrusal) yer değişiminin(s) bu sürede geçen zamana oranı olarak tanımlanır. Lineer hızın birimi

Detaylı

MATEMATİK 2 TESTİ (Mat 2)

MATEMATİK 2 TESTİ (Mat 2) ÖSS MT- / 008 MTEMTİK TESTİ (Mat ). u testte sırasıla, Matematik ( ) Geometri ( 0) ile ilgili 0 soru vardır.. evaplarınızı, cevap kâğıdının Matematik Testi için arılan kısmına işaretleiniz.. + = olduğuna

Detaylı

DENEY 2. IŞIK TAYFI VE PRİZMANIN ÇÖZÜNÜRLÜK GÜCÜ

DENEY 2. IŞIK TAYFI VE PRİZMANIN ÇÖZÜNÜRLÜK GÜCÜ DENEY 2. IŞIK TAYFI VE PRİZMANIN ÇÖZÜNÜRLÜK GÜCÜ Amaç: - Kırılma indisi ile dalgaboyu arasındaki ilişkiyi belirleme. - Cam prizmaların çözünürlük gücünü hesaplayabilme. Teori: Bir ortamın kırılma indisi,

Detaylı

SU ALTI BORU HATLARI TASARIM ve STABİLİTE

SU ALTI BORU HATLARI TASARIM ve STABİLİTE 1/76 SU ALTI BORU HATLARI TASARIM ve STABİLİTE Dr. Mustafa DOĞAN Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Hidrolik Anabilim Dalı İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi 22 Mayıs 2014 2/76 SUNUM

Detaylı

İSTANBUL BOĞAZI SU SEVİYESİ DEĞİŞİMLERİNİN MODELLENMESİ. Berna AYAT. İstanbul, Türkiye

İSTANBUL BOĞAZI SU SEVİYESİ DEĞİŞİMLERİNİN MODELLENMESİ. Berna AYAT. İstanbul, Türkiye 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu 271 İSTANBUL BOĞAZI SU SEVİYESİ DEĞİŞİMLERİNİN MODELLENMESİ Burak AYDOĞAN baydogan@yildiz.edu.tr Berna AYAT bayat@yildiz.edu.tr M. Nuri ÖZTÜRK meozturk@yildiz.edu.tr

Detaylı

OYAK 27 KASIM 2010 SORULAR

OYAK 27 KASIM 2010 SORULAR OYAK TÜBİTAK BİLİM İNSANI DESTEKLEME DAİRE BAŞKANLIĞI 9. OYAK MATEMATİK YARIŞMASI İL BİRİNCİLİĞİ SINAVI ADANA - BALIKESİR - BATMAN - BOLU - DÜZCE HATAY - KAHRAMANMARAŞ - KOCAELİ - MARDİN - ORDU RİZE -

Detaylı

Makale. ile ihtiyacın eşitlendiği kapasite modülasyon yöntemleri ile ilgili çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmiştir

Makale. ile ihtiyacın eşitlendiği kapasite modülasyon yöntemleri ile ilgili çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmiştir Makale ile ihtiyacın eşitlendiği kapasite modülasyon yöntemleri ile ilgili çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmiştir (Qureshi ve ark., 1996; Nasution ve ark., 2006; Aprea ve ark., 2006). Bu çalışmada, boru

Detaylı

Öğr. Elemanı: Dr. Mustafa Cumhur AKBULUT

Öğr. Elemanı: Dr. Mustafa Cumhur AKBULUT Ünite 10: Regresyon Analizi Öğr. Elemanı: Dr. Mustafa Cumhur AKBULUT 10.Ünite Regresyon Analizi 2 Ünitede Ele Alınan Konular 10. Regresyon Analizi 10.1. Basit Doğrusal regresyon 10.2. Regresyon denklemi

Detaylı

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI

HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK MAKİNALAR YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI HİDROLİK TÜRBİN ANALİZ VE DİZAYN ESASLARI Hidrolik türbinler, su kaynaklarının yerçekimi potansiyelinden, akan suyun kinetik enerjisinden ya da her ikisinin

Detaylı